FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 oktober 2019

Geen verplichte omgangsregeling voor hond Cooper

Er komt geen verplichte omgangsregeling voor hond Cooper. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding tussen twee ex-partners. Er was een omgangsregeling, maar die werd stopgezet. Via de rechter wilde één van de twee baasjes de ander verplichten de regeling te hervatten.

E-mails
De twee zijn in 2008 met elkaar getrouwd en hebben in 2017 samen een labrador gekocht. Omdat zij tijdens hun huwelijk niet samenwoonden spraken ze een omgangsregeling voor de hond af. Doordeweeks was Cooper bij de één, in het weekend bij de ander. Hoewel dit niet altijd even goed ging, de hond bleek niet gemakkelijk te zijn in de omgang, bleef de zogenoemde (beheers)regeling in stand tot en met april 2019. Eén van de twee baasjes heeft de ander toen een mail gestuurd waarin zij aangeeft dat de gezamenlijke zorg niet langer werkbaar is. Omdat zij zelf niet de volledige zorg voor de hond op zich kon nemen, moest de hond naar een derde of fulltime naar haar ex-partner. Haar ex-partner heeft vervolgens op die mail gereageerd en aangegeven dat zij wel graag de fulltime voor de hond wil zorgen. Tijdens de zitting heeft de vrouw aangegeven dat het haar om een tijdelijke pauze van de omgangsregeling ging. Volgens haar kan er nu weer gezamenlijk voor de hond gezorgd worden en moet de regeling dus weer hervat worden.

Afstand gedaan van zorgtaak
Met het versturen van de mail staat volgens de voorzieningenrechter vast dat één van de twee afstand heeft gedaan van de zorg van de hond en dat er een nieuwe afspraak is gemaakt. De ander heeft aangegeven de volledige zorg op zich te willen nemen en is dat ook gaan doen. De hond lijkt nu ook een stuk rustiger en over het gaat het goed met Cooper. Dat haar ex-partner nu terugkomt op de afspraak die per mail gemaakt is maakt de situatie niet anders. Zij heeft in die mail geen voorwaarden opgelegd of aangegeven dat het haar bedoeling was om de (beheers)regeling tijdelijk op te schorten. Zij heeft met de mail afstand gedaan van haar zorgtaak van Cooper en daarmee haar recht op omgang met de hond. De (beheers)regeling die tot en met april van dit jaar gold hoeft dus niet hervat te worden.

Bekijk de uitleg van persrechter Heleen Bos over hoe rechtspraak meer is dan alleen strafrecht in onderstaande video.

14 jaar cel en TBS voor moedermoord

De rechtbank heeft vandaag een 61-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar en TBS. Hij kreeg deze straf vanwege de moord op zijn moeder, het wegmaken van haar lichaam en het verduisteren van haar geld.

Gewurgd en begraven
De man had 40.000 euro voor zijn moeder opgenomen en heeft het hele bedrag vergokt. Omdat hij niet wilde dat dit uitkwam, heeft hij haar met een tie-wrap gewurgd en in de bossen bij Heijnenoord begraven. Vanwege zijn psychische stoornis en alcohol- en gokverslaving krijgt hij naast de gevangenisstraf ook TBS opgelegd.

Déjà-vu: opnieuw draadloze oordopjes doelwit straatroof

Uw redacteur heeft last van een déjà-vu: zondag oktober omstreeks 21.00 uur vond in Amersfoort opnieuw een beroving plaats waarbij de daders het hadden voorzien op de draadloze oordopjes van hun slachtoffer. Hoewel de avond tevoren een vergelijkbare straatroof plaatsvond, onderzoekt de politie de beide zaken los van elkaar.

Lees ook: Tiener beroofd van draadloze oordopjes in Amersfoort

Het 19-jarige slachtoffer in deze zaak werd al fietsend op het viaduct over de Hanzeboulevard vlakbij het woonwarenhuis Ikea door twee personen op een snorfiets klemgereden en beroofd. Onder bedreiging van geweld moest hij zijn draadloze oordopjes afstaan. De daders gingen er daarna vandoor. Van de daders is bekend dat zij rond de 17 à 18 jaar oud waren. Beide droegen donkere kleding waaronder trainingsbroeken. Ze hadden hun capuchons voor hun gezichten getrokken, waardoor hun gezichten niet goed zichtbaar waren.

Nederland en Irak zetten gesprek over berechting ISIS-strijders voort

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en zijn collega-minister Al Hakim van Irak spraken vandaag in Den Haag over verschillende onderwerpen, waaronder de berechting van ISIS-strijders. Nederland en Irak buigen zich al enige tijd over hoe de tienduizenden ISIS-strijders in de regio het beste berecht kunnen worden. Zo hebben Blok en Al Hakim samen ruim twintig landen bijeengeroepen voor een ministeriële bijeenkomst bij de VN in New York eind september over berechting van ISIS.

De wens van Nederland en andere landen ISIS-terroristen daar te berechten waar ze hun misdaad hebben begaan is vandaag opnieuw uitgebreid besproken tijdens het bezoek van minister Al Hakim aan Den Haag. De ministers spraken af het gesprek voort te zetten. Minister Blok: ‘Ik ben blij dat we hebben afgesproken onze besprekingen over berechting te vervolgen, ondanks onze verschillen van inzicht. Ik vind dat we het aan onszelf en de slachtoffers van ISIS verschuldigd zijn tot het uiterste onderzocht te hebben of onze verschillen overbrugbaar zijn.’

Het bezoek van Al Hakim aan Den Haag volgt op de reis van Blok naar Baghdad en Fallujah eind 2018. Sindsdien hebben de twee veelvuldig contact gehad, ook in anti-ISIS-coalitieverband. Nederland en Irak maken allebei al jaren deel uit van de coalitie, wiens strijd gisteren een nieuwe mijlpaal bereikte met het uitschakelen van leider Baghdadi. Nederland heeft het mandaat voor de Nederlandse militairen in Irak onlangs verlengd tot eind 2021.

Ministers Blok en Al Hakim hebben het ook gehad over de huidige situatie in Irak, waar de afgelopen weken regelmatig gewelddadige demonstraties plaatsvonden, met tientallen doden tot gevolg. Blok heeft zijn zorgen geuit over het geweld tegen demonstranten. Tot slot is ook de situatie in de golfregio besproken; Irak speelt een belangrijke de-escalerende rol in de nog altijd hoog oplopende spanningen in de Golf.

Mysterieuze ruimteshuttle na 780 dagen terug op aarde

De Amerikanen hebben hun X-37B ruimteschip weer terug. Het onbemande ruimteschip heeft 780 dagen in de ruimte rondgevlogen als onderdeel van het ultrageheime 'Orbital Test Vehicle'-missie (OTV-5).

Niemand, behalve misschien de top bij de Amerikaanse defensie en ongetwijfeld een aantal FOK!'ers, heeft enig idee wat de OTV-5 met zich meebrengt de ruimte in.


De X-37B (Foto:DoD/Corbis via Getty Images)

"Dit programma blijft de grenzen verleggen als het enige herbruikbare ruimtevoertuig ter wereld. Met de succesvolle landing vandaag, voltooide de X-37B zijn langste vlucht tot nu toe en behaalde het met succes alle missiedoelstellingen", zei Randy Walden, directeur van Air Force Rapid Capabilities Office, die dus blijkbaar weet wat X-37B boven de aarde heeft uitgespookt.

Een tipje van de sluier werd wel opgelicht."Deze succesvolle missie voerde onder meer Air Force Research Laboratory-experimenten uit en nam een aantal kleine satellieten mee."

Het vorige record, gevestigd door de OTV-4-missie, bleef 718 dagen in de ruimte.

Baan rond aarde ontdekt
Tijdens eerdere missies van het ruimtevaartuig, dat op een kleine versie van de Space Shuttle lijkt, konden amateurastronomen de baan van de eerste X-37B ontdekken, en zij registreerden fly-overs over Noord-Korea, Irak, Iran, Pakistan en Afghanistan, waardoor het vermoeden werd vergroot dat het voertuig werd gebruikt voor spionage.

De Nederlandse satellietspotter Ralf Vandebergh wist als eerste foto's van het ruimteschip tijdens de missie te maken.

"Het luchtruim is niet langer de limiet voor de luchtmacht en, als het Congres het goedkeurt, de US Space Force", zei stafchef van de luchtmacht, generaal David L. Goldfein.

Het project begon aanvankelijk als een NASA-onderzoek naar de ontwikkeling van kostenbesparende herbruikbare ruimteshuttles, maar is sindsdien aanzienlijk uitgebreid en uitgegroeid tot een uiterst geheim militair project. Er zijn geruchten geweest dat het project de luchtmacht zou kunnen helpen  bij het ontwerpen van een soort futuristische verkenningstechnologie, zoals micro-spionagesatellieten die in een oogwenk kunnen 'verdwijnen'.

SpaceX
Dit was de eerste keer dat de Amerikaanse regering koos voor de SpaceX-raket van Elon Musk om de X-37B in een baan rond de aarde te sturen. De lancering vond plaats op 7 september 2017 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida. De zesde missie wordt in 2020 verwacht. 


Mysterieuze X-37B landt na geheime missie (Bron: YouTube)

Roglic wil graag de Tour de France rijden

Na de bekendmaking van de parcoursen van de Tour de France en de Giro d'Italia begon het speculeren welke troeven wielerploeg Jumbo Visma in welke grote ronde zou gaan uitspelen. Met Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Primoz Roglic heeft de Nederlandse ploeg drie absolute top klassementsrenners. Daarnaast beschikt de ploeg met Dylan Groenenwegen over één van de beste sprinters van de wereld, ook hij aast op een plekje in de Tour-ploeg.

Vuelta-winnaar Roglic is de eerste van de drie klassementsrenners die zijn voorkeur aangeeft. "De parcoursen van de Giro en de Tour zijn al bekend, maar ik heb ze nog niet goed kunnen bestuderen. Ik hou van beide rondes, maar ik denk dat ik in Frankrijk zal rijden", zo vertelt de Sloveen in de Spaanse krant Marca.

Roglic snapt zelf ook wel dat hij bij het samenstellen van zijn kalender mede afhankelijk is van zijn ploeggenoten. "Ik weet nog niet zeker wat het programma gaat zijn. We moeten het goed bestuderen op de bijeenkomsten die we straks hebben met de ploeg in Girona of Alicante."

Maar de keuze voor de Tour lijkt wel vast te staan voor de voormalig schansspringer. In de Spaanse krant blikt hij al vooruit naar de Ronde van Frankrijk zo lezen we op Wielerflits.nl. Voor Roglic is het wel een nadeel dat er slechts één tijdrit is in de Tour van 2020. "Dat is de twintigste etappe, de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles, waar ik grote verschillen kan maken. Ik zou het leuk vinden om daarna op het podium te staan. Ik zou graag de gele trui daar aantrekken en die dan in Parijs dragen. Toen ik zag dat ze de tijdrit op de laatste echte racedag hadden staan, was ik erg blij. Maar we moeten stap voor stap kijken. Ik heb de Tour nog maar twee keer gereden en moet nog voorzichtig zijn."

Roglic wil graag de Tour de France rijden (Pro Shots / Zuma Press)
Roglic wil graag de Tour de France rijden (Pro Shots / Zuma Press)

Blokhuis: Pasgeboren baby's testen op SMA met hielprik

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat de ziekte spinale musculaire atrofie (SMA) wordt opgenomen in de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s. De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het RIVM vraagt om de nodige zaken uit te zoeken en voor te bereiden. Hiermee volgt Blokhuis het advies op van de Gezondheidsraad.

SMA is een ernstige spierziekte die verlamming en overlijden tot gevolg kan hebben. De ziekte openbaart zich op jonge leeftijd en wordt nu pas vastgesteld als er symptomen optreden. De schade die dan is aangericht is onherstelbaar. Door de ziekte toe te voegen aan de testen hielprikscreening, kan de ziekte worden vastgesteld en behandeld vóórdat het zenuwstelsel onomkeerbaar beschadigd raakt. Er is sinds kort een medicijn opgenomen in het basispakket dat deze schade kan beperken of zelfs helemaal voorkomen als het wordt toegediend voordat er symptomen optreden. Naar verwachting kan met de hielprikscreening SMA jaarlijks bij ongeveer vijftien tot twintig kinderen worden vastgesteld.

Blokhuis: “Door SMA op te nemen in de screening kan de ziekte al heel vroeg in het leven van kinderen worden vastgesteld én worden behandeld. We kunnen zo het leed van kinderen met deze ziekte verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Ik heb het RIVM verzocht om uit te zoeken wat er allemaal nodig is om SMA op te nemen in de screening en om hiervoor alvast voorbereidingen te treffen.”

RIVM
Om de procedure in gang te zetten vraagt Blokhuis het RIVM om een zogenoemde uitvoeringstoets uit te voeren. Daarin beschrijft het RIVM wat er moet gebeuren om SMA te implementeren, hoe lang daarvoor nodig is en hoeveel het kost. Daarbij zal het RIVM een testmethode uitzoeken en valideren. Ook stelt het RIVM een protocol vast hoe de zorg eruitziet als een patiënt wordt gediagnosticeerd.

Hielprikscreening
In de eerste week na de geboorte wordt de hielprik afgenomen. Bij de huidige screening wordt het bloed getest op 22 ernstige en zeldzame ziektes. Sinds afgelopen oktober zijn er drie ziektes toegevoegd en de komende jaren komen daar naast SMA nog negen bij.

Naar verwachting zal het RIVM Blokhuis in het najaar 2020 op de hoogte brengen van de uitkomsten van de uitvoeringstoets. Dan zal er ook meer duidelijkheid zijn over wanneer SMA in de hielprikscreening zal worden opgenomen.

84-jarige schiet mensen neer bij moskee Frankrijk

In het Zuid-Franse Bayonne zijn maandagmiddag twee mannen zwaargewond geraakt bij een schietpartij. De vermoedelijke dader, een man van niet minder dan 84 jaren jong, is kort daarop opgepakt.

Een en ander gebeurde bij een moskee. Even na drie uur zou de bejaarde daar geprobeerd hebben brand te stichten, maar hij werd betrapt door de twee andere bejaarden en opende het andere soort vuur.

Een voertuig werd door de man in de hens gestoken bij zijn vlucht, de twee slachtoffers liggen in het ziekenhuis. Niet ver van zijn huis arresteerde de politie de man, volgens Le Parisien een oud-politicus van het nogal rechtse Front National, die in 2015 een gooi deed naar een raadszeten in Seignanx.

In de auto van de man werd door agenten een gasfles en vuurwapen aangetroffen. Hij zou vier keer op de moskee geschoten hebben en daar vond men ook nog twee gasflessen en een jerrycan. De man heeft al een bekentenis afgelegd.

Campus Uilenstede beklad met anti-semitische teksten, Duwo doet onderzoek

In een lift in Campus Uilenstede in Amstelveen werden afgelopen vrijdag anti-semitische teksten aangetroffen. Beheerder Duwo probeert nu uit te zoeken wie daar verantwoordelijk voor is.

Bij de tekst was ook een hakenkruis getekend. Duwo werd hier op gewezen doordat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) een foto van de bekladdingen had verspreid op Twitter. 'Misselijkmakend', stond daarbij geschreven.

Bewoners haalden de teksten weg
'Gelukkig bleken bewoners de teksten op dat moment al weggehaald te hebben', vertelt een woordvoerder van Duwo. 'We proberen nog te achterhalen wie de teksten heeft opgeschreven, want hier worden we natuurlijk niet gelukkig van.'

Duwo heeft daarom camerabeelden opgevraagd. Welke maatregelen er worden opgelegd als de dader bekend wordt, blijft nog wel de vraag. 'We moeten diegene eerst nog maar zien te vinden. Het kan ook een bezoeker zijn geweest', aldus de woordvoerder.

Internationale criminele organisatie in illegale tabak opgerold

De FIOD heeft vier hoofdverdachten aangehouden in een onderzoek naar een internationaal opererende criminele organisatie die zich vermoedelijk bezig heeft gehouden met de invoer, bewerking, opslag van- en de handel in tabak. Het gaat om vier mannen van 56, 45, 51 en 55 jaar uit Vaals, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Zij worden verdacht van accijnsfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Er werden 14 medeverdachten aangehouden. Negen van hen zijn aangehouden bij een illegale sigarettenfabriek in Stramproy die vermoedelijk bevoorraad werd door de organisatie van de hoofdverdachten. Daarnaast zijn drie personen in de directe nabijheid van een opslaglocatie voor tabak en machines aangehouden in Eygelshoven en twee in de omgeving van de luchthaven Eindhoven.

Vermoedelijk heeft de organisatie meer dan 624.500 kilo rooktabak verhandeld. Daarmee is de Nederlandse schatkist meer dan 67 miljoen euro aan accijns misgelopen. In Nederland zijn achttien en in het buitenland elf doorzoekingen verricht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op een criminele organisatie die bestaat uit verschillende natuurlijke en rechtspersonen in Nederland en in het buitenland. De criminele organisatie heeft vermoedelijk in Italië tabak ingekocht. De tabak werd vermoedelijk in Nederland bewerkt en vervolgens verkocht aan personen en organisaties in Nederland en het buitenland om te worden gebruikt in illegale sigarettenfabrieken. Daarnaast hield de organisatie zich bezig met het kopen, repareren en verkopen van machines voor illegale sigarettenproductie en werd vermoedelijk bemiddeld bij de verkoop van illegaal geproduceerde sigaretten.

Doorzoekingen in binnen- en buitenland
Tijdens de actie hebben ruim 150 opsporingsmedewerkers van de FIOD samen met 80 Douane-medewerkers en geld- en tabakshonden in Nederland 18 doorzoekingen verricht in 4 woningen en 14 bedrijfspanden en loodsen in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Vaals, Stramproy, Zoetermeer, Wanroij, Dieren en de gemeenten Leudal, Peel en Maas en Kerkrade. Verder zijn 11 doorzoekingen buiten Nederland verricht.

Er is beslag gelegd op een grote hoeveelheid merkvervalste sigaretten, blanks voor de productie van pakjes, machines voor de verwerking van tabak en voor de productie van sigaretten, vier heftrucks, naar schatting zo’n 45.000 kg tabak met een accijnsnadeel van ongeveer 4,7 miljoen euro, contant geld in verschillende valuta met een waarde van ongeveer 44.000 euro, creditcards, verschillende bankrekeningen, een ongeopende kluis en een zeer waardevolle personenauto. Daarnaast is beslag gelegd op een groot aantal data dragers, mobiele telefoons en administratie.

Snelle internationale informatie-uitwisseling
Bijzonder in dit onderzoek is dat de organisatie in kaart kon worden gebracht door voortdurend opsporingsinformatie uit te wisselen met opsporingsinstanties in andere landen en de uitgewisselde informatie ook voortdurend te analyseren. Wanneer zich relevante gebeurtenissen voordeden, of wanneer buitenlandse personen of voertuigen in beeld kwamen, werd dit vrijwel direct gedeeld met de betreffende buitenlandse autoriteiten om hen in staat te stellen onderzoek te doen. Door snelle informatie-uitwisseling kon direct worden ingespeeld op gebeurtenissen in het onderzoek. Hierdoor zijn dit jaar en vorig jaar illegale sigarettenfabrieken in Nederland, Polen en Tsjechië ontmanteld die een directe link hadden met deze criminele organisatie.

De actie is ondersteund door opsporingsambtenaren, rechters en officieren van justitie in België, Cyprus, Italië, Polen, Roemenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

Internationale samenwerking
Om de internationale uitwisseling van informatie over de activiteiten van deze organisatie efficiënt, veilig en snel te laten plaatsvinden is gebruik gemaakt van de kanalen van Eurojust en Europol. Daarnaast heeft Europol een belangrijke rol gespeeld bij de analyse van de uitgewisselde opsporingsinformatie. Binnen Europol is specifiek voor dit doel een Operational Taskforce ingericht waarbinnen medewerkers van Her Majesty’s Revenue & Customs van het Verenigd Koninkrijk samen met medewerkers van de FIOD en medewerkers van Europol intensief hebben samengewerkt om de activiteiten en die van de afnemers van deze organisatie in kaart te brengen. De voorbereiding en coördinatie van deze internationale actiedag is door Eurojust begeleid. Ook heeft Eurojust geassisteerd bij het opstellen en uitvaardigen van Europese- Onderzoeksbevelen, Bevriezingsbevelen en Aanhoudingsbevelen.

Aanpak van handel in illegale sigaretten en accijnsfraude
Accijnsfraude veroorzaakt grote schade voor de schatkist en ondermijnt het anti-rookbeleid van de overheid. Ook bevatten illegale sigaretten vaak meer schadelijke stoffen dan legaal geproduceerde sigaretten waardoor zij een extra bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Door de grote winsten die criminelen behalen met accijnsfraude, de illegale productie van en handel in illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd. Het illegaal produceren van tabaksproducten en het voorhanden hebben van illegaal geproduceerde tabaksproducten is een misdrijf dat bestraft wordt met gevangenisstraffen tot vier jaar leiding geven aan een criminele organisatie met straffen tot acht jaar gevangenisstraf. Het leidt tot oneerlijke concurrentie met de (Nederlandse) detailhandel. De Douane, FIOD, het OM en hun internationale partners werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het geld dat ermee verdiend wordt, af te pakken.

Stam houdt het voor gezien bij Feyenoord

Jaap Stam is niet langer de trainer van Feyenoord. De coach heeft zijn functie bij de Rotterdamse club per direct neergelegd. Verschillende media meldden maandag aan het einde van de middag dat Stam daags na de zeperd bij Ajax zijn conclusies zou hebben getrokken en niet lang daarna kwam de bevestiging van Feyenoord. De 47-jarige Kampenaar was pas sinds afgelopen zomer werkzaam in De Kuip.

Stam verloor zondag met Feyenoord de Klassieker tegen aartsrivaal Ajax met 4-0 en dat blijkt zijn laatste wedstrijd aan het roer te zijn geweest bij de club. Hij stapte afgelopen zomer in als opvolger van Giovanni van Bronckhorst, maar kende een rommelige eerste paar maanden bij Feyenoord.

Technisch directeur Martin van Geel, die de oud-verdediger had aangesteld, vertrok al voordat hij daadwerkelijk aan zijn nieuwe klus begonnen was en niet veel later verliet ook algemeen directeur Jan de Jong de club.

Trainer Stam kreeg de boel in de afgelopen weken maar niet aan het draaien en in de Eredivisie werd er verloren van AZ, Fortuna Sittard en Ajax, terwijl er in Europees verband ook verliespartijen kwamen tegen Rangers FC en Young Boys. De nederlaag tegen de Amsterdammers van zondag was de druppel voor de trainer: Feyenoord maakte een onmachtige indruk in de Johan Cruijff ArenA en stond bij de rust al met 4-0 achter.

Death Stranding in 2020 naar pc

Lange tijd was Death Stranding een PlayStation 4-exclusive, maar geruchten over een eventuele pc-versie bleven de ronde maken. Vandaag maakt Hideo Kojima daar eigenhandig een einde aan: Death Stranding komt in 2020 naar pc.

Dit maakt Kojima via Twitter bekend. De PlayStation 4-versie komt nog altijd 8 november en de game blijft wat consoles betreft exclusief verbonden aan PlayStation. Aan het begin van de zomer in 2020 kunnen we ook met de game aan de slag op pc. Een specifieke release date, en via welk platform de game beschikbaar wordt gebracht, is nog niet aangekondigd.

Dest laat Oranje links liggen en verbindt toekomst aan VS

Sergiño Dest zal zijn interlands blijven spelen voor de Verenigde Staten, zo laat hij maandag weten via de officiële kanalen van zijn werkgever Ajax. De achttienjarige vleugelverdediger speelde zijn jeugdinterlands al voor de Amerikaanse vertegenwoordigende elftallen en maakte eveneens minuten in twee oefeninterlands van Team USA.

Het talent was ook speelgerechtigd voor het Nederlands elftal, maar geeft dus zijn voorkeur aan een interlandloopbaan namens de VS. De toekomst van Dest, zoon van een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader, was de laatste weken onderwerp van gesprek.

De jonge Ajacied werd al langer genoemd als mogelijke kandidaat voor het Nederlands elftal en legde onlangs nog een uitnodiging van de Amerikaanse nationale ploeg voor de CONCACAF Nations League-wedstrijden tegen Cuba en Canada naast zich neer om zichzelf meer bedenktijd te geven.

Als Dest in die interlands speeltijd had gekregen, had hij hoe dan ook niet meer van land kunnen wisselen. Nu heeft hij er rustig over nagedacht en zijn keuze gemaakt op gevoel, stelt hij. "Al was dat zeer lastig, maar ik heb er lang over nagedacht om tot de juiste keuze te komen."

Dest weet dat het Nederlands elftal over een goede generatie spelers beschikt. Toch was de lokroep van Oranje niet groot genoeg. "Daar speel je met de beste spelers ter wereld en ze hebben een heel goed team. Dat is ook echt heel mooi. Uiteindelijk heeft mijn gevoel de grootste rol gespeeld, daarom heb ik deze keuze gemaakt."

Dest heeft zijn keuze nader toegelicht aan Ronald Koeman, de bondscoach van Oranje. "Ik heb het hem verteld, want ik vind het wel netjes dat ik het hem vertel voordat het bij de pers terechtkomt. Hij vindt het jammer, maar respecteert mijn keuze."

"Het is een keuze voor mijn leven. Als ik een foute keuze maak of spijt krijg, ben ik degene die er mee zit en niemand anders. Het is mijn leven en ik heb die keuze gemaakt", besluit Dest zijn toelichting.

Koeman bevestigt maandagmiddag op de website van de KNVB dat hij is ingelicht door Dest over zijn keuze op interlandgebied. "Sergiño heeft mij vanochtend gebeld en uitgelegd waarom hij voor Amerika kiest. Dat is een moeilijke keuze die hij alleen zelf kan maken en ik respecteer zijn beslissing."

Koeman heeft naar eigen zeggen waardering voor de zorgvuldige manier waarop Dest tot een definitief besluit is gekomen en de keuzeheer van Oranje prijst ook de manier van communiceren van de jonge Ajax-verdediger.

Zorgen om 'Vlappie': "Zou er een vloek rusten op recordaanwinsten?"

Michel Vlap is bij Anderlecht verworden tot bankzitter. De Belgische krant Het Laatste Nieuws maakt zich dan ook zorgen over de zomeraankoop van zeven miljoen euro. Vlap, die vrijdag tegen Eupen niet eens een invalbeurt kreeg van trainer Franky Vercauteren, staat evenwel niet op de nominatie om Anderlecht nu al de rug toe te keren. "Waar is Vlappie? Recordaanwinst Michel Vlap (22) mocht op Eupen zelfs niet invallen. Zijn bankzittersstatuut roept ook in Anderlecht vragen op", zo schrijft de Belgische krant maandag in een analyse over de van sc Heerenveen afkomstige middenvelder.

Het wordt in Vlaanderen als opvallend gezien dat Vlap zo snel zijn basisplaats is kwijtgeraakt bij Paars-Wit. "En zeggen dat zijn wittebroodsweken zo goed waren, met doelpunten tegen KV Oostende en KV Kortrijk. Bizar."

"Van onbetwiste basisspeler naar net niet overbodig. Het is een ommezwaai die ook op Neerpede (trainingscomplex Anderlecht, red.) de wenkbrauwen doet fronsen", vervolgt Het Laatste Nieuws het tussenrapport van Vlap.

"Vooral omdat er geen incidenten zijn geweest met Vlap. Het kan betekenen dat de staf hem simpelweg niet goed genoeg vindt om wekelijks te spelen. Mocht dat kloppen, dan is dat een kleine ramp - Vlap kostte 6,9 miljoen euro."

"Zou er een vloek rusten op de recordaanwinsten van Anderlecht? De laatste jaren waren ze in elk geval geen succes: Bubacarr Sanneh (acht miljoen), Sven Kums (zes miljoen) en de Roemeen Nicolae Stanciu (tien miljoen) konden zich veel te weinig doorzetten in het Astridpark."

Voormalig AA Gent-trainer Jan Olde Riekerink, die Vlap bij Heerenveen korte tijd meemaakte, houdt ondanks alles vertrouwen in de miljoenenaankoop van Anderlecht. "Michel heeft alle kwaliteiten om Anderlecht te helpen. Hij is erg doelgericht, bespeelt de ruimtes perfect en is een eeuwige winnaar. Een strijdvaardige bovendien. Michel zal het hoofd niet laten hangen na slechts één tegenslag."

Woods wint 82e PGA-toernooi en evenaart record uit 1965

Tiger Woods heeft maandag het Zozo Championship in Japan gewonnen. Voor de 43-jarige Amerikaanse golfer was dit zijn 82e toernooizege op de PGA Tour. Met zijn 82e zege evenaart Woods het record van Sam Snead uit 1965.

Woods boekte in 1996 zijn eerste zege op de PGA Tour. Door allerlei problemen bleef tussen 2013 en 2018 de teller op 79 zeges staan. Vorig jaar won hij in Atlanta zijn tachtigste toernooi. Dit jaar won hij de Masters en nu dus in Japan zege 82. Hij evenaart hiermee het record van Snead. De Amerikaan won tussen 1936 en 1965 ook 82 PGA-toernooien.

“Dit is echt ongelooflijk. Ik heb in mijn carrière lang stabiel gepresteerd en er zijn genoeg momenten dat het me niet meer lukt om top te presteren, maar dit was weer zo'n dag waarop ik het wél kon laten zien”, vertelt Woods na de winst in Japan. “Als dit me een paar jaar geleden was gevraagd, zou ik een ander antwoord hebben gegeven. Maar de toekomst ziet er zeker rooskleuriger uit, dus laten we hopen dat ik tot mijn 52e door kan. Er was een tijd dat ik niet wist of ik weer zou kunnen spelen, dus ik ben heel dankbaar. Fysiek gezien kan ik niet alles meer doen wat ik vroeger wel deed. Ik heb vier rugoperaties gehad en dat merk ik aan mijn lichaam, maar ik weet nog altijd mijn weg op de golfbaan te vinden.”

Wielrenner Van Schip naar BEAT Cycling

Jan-Willem van Schip rijdt komend seizoen voor wielerploeg BEAT Cycling Club. De regerend wereldkampioen puntenkoers moest op zoek naar een nieuwe ploeg na het stoppen van Roompot-Charles.

Op de baan werd Van Schip dit seizoen wereldkampioen op de puntenkoers. Daarnaast won hij op het Europees kampioenschap zilver op de punten- en koppelkoers. Tijdens de Europese Spelen in Minsk was er goud op het omnium en zilver op de punten- en ploegkoers. Als wegrenner won hij de eerste etappe van de Baloise Belgium Tour.

Ook bij zijn nieuwe ploeg gaat hij een gecombineerd baan- en wegprogramma rijden. Zijn eerste doel is het WK baanwielrennen eind februari in Berlijn. Vervolgens maakt hij de overstap naar de weg. Vanaf juli gaat hij zich voorbereiden op deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

Wielrenner Van Schip naar BEAT Cycling (Pro Shots / Action Images)
Wielrenner Van Schip naar BEAT Cycling (Pro Shots / Action Images)

Southampton schenkt salaris aan goed doel na ontluisterende 0-9 nederlaag

Spelers en trainers van Southampton schenken hun salaris van vorige week vrijdag aan een goed doel, zo melden the Saints via de officiële kanalen. De huidige nummer achttien in de Premier League is tot deze beslissing gekomen na de ontluisterende 0-9 nederlaag tegen Leicester City van vrijdagavond, de grootste verliesbeurt in de clubgeschiedenis.

De spelersgroep van de Zuid-Engelse club is als boetedoening het hele weekeinde bezig geweest met verschillende supportersevenementen. Het was tevens de grootste zege van een uitspelende club in de 131-jarige historie van de hoogste afdeling in het Engelse voetbal.

Ayoze Pérez en Jamie Vardy produceerden een hattrick in Southampton, terwijl ook Youri Tielemans, Ben Chilwell en James Maddison trefzeker waren. De wanvertoning heeft de positie van manager Ralph Hasenhüttl geen goed gedaan, al blijft de oefenmeester uit Oostenrijk strijdvaardig.

"Wij hebben weinig te melden na wat er is gebeurd. Die tijd is geweest", liet Hasenhüttl na de zware nederlaag tegen Leicester optekenen in de Engelse media. "Wij zijn nu alleen maar met Manchester City bezig. Daar moet al onze energie naar toegaan. Dat zijn we onze supporters ook schuldig."

Aanvoerder Pierre-Emile Højbjerg kwam met excuses richting de Southampton-fans. "Ik kan alleen maar 'sorry' zeggen en mijn oprechte excuses aanbieden. Dit is het meest beschamende moment uit mijn hele loopbaan."

Het wordt er waarschijnlijk niet makkelijker op voor Southampton, want de laagvlieger in de Premier League staat deze week tweemaal tegenover Manchester City.

Dinsdag staat het duel in de vierde ronde van de EFL Cup op het programma, terwijl zaterdag de ontmoeting in competitieverband volgt. Beide wedstrijden worden afgewerkt in het Etihad Stadium van de regerend landskampioen uit Manchester.

Tiener beroofd van draadloze oordopjes in Amersfoort

Op zaterdag 26 oktober werd een 17-jarige jongeman uit Amersfoort in zijn woonplaats beroofd. Hij heeft aangifte gedaan van dit misdrijf en de politie onderzoekt de zaak.

Het slachtoffer reed die avond iets na tien uur op zijn fiets over het fietspad aan de Ringweg-Kruiskamp. Hij reed in de richting van de Van Randwijcklaan. Ter hoogte van de Adventkerk, kwam hem een scooter tegemoet gereden met daarop twee jongens. Aanvankelijk passeerde de scooter hem, maar kennelijk keerden de jongens even verderop want het slachtoffer zag dat hij door hen weer werd ingehaald. Even verderop blokkeerden de beide jongens de weg voor hem en dwongen het slachtoffer te stoppen. De jongen die achterop de scooter zat, greep het slachtoffer vast. De beide daders dreigden geweld te gebruiken en eisten de draadloze oordopjes die het slachtoffer in zijn oren droeg en het bijbehorende doosje.

De beide jongens die op de scooter zaten, hadden hun capuchons over hun hoofden getrokken. Daardoor kon het slachtoffer hun gezichten niet zien. Wel heeft hij gezien dat de beide daders zwarte kleding droegen. Beide daders hadden een normaal postuur. Doordat zij op de scooter zaten, kon het slachtoffer hun lengte niet goed inschatten. Vermoedelijk waren de twee daders rond de 18 à 19 jaar oud. De scooter waarop de daders zaten, had voorop een groot windscherm.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Vrachtwagenchauffeur (58) omgekomen bij verkeersongeval

Een 58-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dordrecht is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de A59. Hij botste met zijn tankauto tegen een vrachtauto met zand. Een verkeersongevallenanalist van de politie heeft ter plaatse een sporenonderzoek ingesteld.

Het ongeval vond op de A59 plaats ter hoogte van Oosterhout, in de rijrichting van knooppunt Hooipolder. De weg werd afgesloten vanwege het politie onderzoek, reparatie aan het wegdek en het bergen van de twee voertuigen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden pas aan het eind van de middag afgerond. Het verkeer richting Den Bosch wordt aangeraden om via Breda (A16), Eindhoven (A58) en Utrecht (A27) rijden.

Dave Roelvink en vriendin uit elkaar

Dave Roelvink en Julia Mekkes zijn uit elkaar. De strafrechtadvocate heeft dat na de nodige geruchten zelf laten weten, net als inmiddels de manager van de zoon van zwembroekzanger Dries Roelvink.

In augustus liet Julia nog weten dat er in het huis waar ze sinds de zomer met hont Klaas wonen 'ook ruimte was voor een wezentje op twee benen'. Daar is nu dus nóg meer ruimte voor.

Bokser Taylor wint Super Series na geweldige titelstrijd, Golovkin overleeft

In The O2 Arena in Londen is in het weekeinde de finale gehouden in het superlichtgewicht (-63,5kg) van het tweede seizoen in de World Boxing Super Series. De Schot Josh Taylor (15-0, 12 KO's) nam het daarin op tegen de Amerikaan Regis Prograis (24-0, 20 KO's) en dat werd een prachtig gevecht.

Taylor en Prograis vochten vanaf de eerste ronde volle bak, met als inzet niet alleen de Super Series-titel en bijbehorende Muhammad Ali Trophy, maar ook de WBA-superwereldtitel en de IBF-wereldtitel, met daarnaast nog de Diamond-titel van de WBC. Een flink lijstje voor de twee ongeslagen kampioenen dus en daar gaven ze alles voor. Na twaalf zware ronden kwamen de scores en het zat dicht bij elkaar: 114-114, 115-113, 117-112 voor The Tartan Tornado, die zijn met afstand grootste zege ooit bij kon schrijven.

Eerder op de avond vochten twee Britse zwaargewichten tegen elkaar om de intercontinentale titel van de WBO: Dereck Chisora (31-9, 23 KO's) en David Price (25-6, 20 KO's). Met name War Chisora klapte er hard op en Price werd alsmaar verder de hoek in gedreven. In de vierde ronde ging hij neer en de hoek van de 36-jarige Brit vond het mooi geweest, waardoor Chisora een overtuigende zege pakte.

De hoogtepunten van een mooie avond in Londen, aangevoer door Taylor - Prograis (Bron: YouTube)

Spence vs Porter
In de afgelopen maand zijn er verder meerdere grote gevechten geweest, daar kijken we in het laatste boksbericht van de maand nog even op terug. September werd in Los Angeles afgesloten door Errol Spence Jr (25-0, 21 KO's) en Shawn Porter (30-2, 17 KO's), die in het weltergewicht (-66,7kg) vochten om de wereldtitels bij de WBC en IBF. Er hing een behoorlijke hype rondom het gevecht en de heren maakten het waar. Porter ging in de elfde ronde neer en na twaalf ronden gaven twee van de drie juryleden de split decision aan Spence Jr.

Op diezelfde avond vocht Anthony Dirrell (33-1, 24 KO's) tegen rising star David Benavidez (21-0, 18 KO's). De ervaren Dirrell probeerde wat hij kon, maar Benavidez was de agressor na een flinke jaap boven Dirrell's oog besloot diens team om het in de negende ronde af te kappen: Benavidez is zo de nieuwe WBC-wereldkampioen in het supermiddengewicht (-76,2kg).

GGG in de problemen
In Madison Square Garden stond een week later één van 's werelds beste pound-for-pound-boksers in de ring: Gennadiy Triple G Golovkin (39-1, 35 KO's) nam het op tegen de Oekraïnse uitdager Sergiy Derevyanchenko (13-1, 10 KO's). De vacante IBF- en IBO-wereldtitels in het middengewicht (-72,6kg) stonden op het spel en Derevyanchenko ging in de eerste ronde al neer. Daarna maakte hij echter een geweldige indruk: Golovkin had het ongelooflijk zwaar en de ene na de andere ronde had beide kanten op kunnen gaan. De Kazachse kampioen ontsnapte en met 115-112, 115-112, 114-113 won hij alsnog.

Golovkin - Derevyanchenko (Bron: YouTube)

Usyk's zwaargewichtdebuut
In Illinois vocht een andere nieuwe ster: Dmitry Bivol (16-0, 11 KO's) verdedigde zijn WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) tegen de Dominicaan Lenin Castillo (20-2, 15 KO's). Die bleef weliswaar overeind, een echte vuist maken kon hij geen moment en de juryleden gaven vrijwel elke ronde aan Bivol.

De ogen in Illinois waren vooral gericht op de Oekraïner Oleksandr Usyk (16-0, 12 KO's), die bijna een jaar na zijn vorige gevecht zijn zwaargewichtdebuut maakte. Dat zou de cruisergewichtkampioen bij vier bonden tegen Tyrone Spong doen, maar de Nederlander werd betrapt op doping. De Amerikaan Chazz Witherspoon (38-3, 29 KO's) kwam in de plaats en kon het Usyk niet al te moeilijk maken; na zeven ronden was het gedaan.

Gvozdyk vs Beterbiev
Nog een week later waren er weer Oost-Europeanen aan de beurt, dit keer in Philadelphia. De ongeslagen Oekraïner Oleksandr Gvozdyk (17-0, 14 KO's) vocht tegen de in Canada wonende Rus Artur Beterbiev (14-0, 14 KO's). Op het spel stonden Beterbiev's IBF-wereldtitel en Gvozdyk's WBC-wereldtitel in het lichtzwaargewicht en dat werd een fraai, gelijkopgaand gevecht. In de tiende ronde was het ineens gedaan met Gvozdyk: The Nail ging drie keer naar het canvas en de scheidsrechter vond het mooi geweest.

Gvozdyk vs Beterbiev (Bron: YouTube)

De komende weken
November belooft een prachtmaand te worden: komend weekeinde vechten Saul Canelo Alvarez en Sergey Kovalev om de WBO-wereldtitel in het lichtzwaargewicht, een week later strijden Nonito Donaire en Naoya Inoue om de WBA- en IBF-titels in het bantamgewicht en op 23 november is het helemaal raak. Deontay Wilder en Luis Ortiz knokken dan om de WBC-wereldtitel in het zwaargewicht, Callum Smith en John Ryder vechten in het middengewicht om de WBA- en WBC-titels.

Baudet heeft snoepreisjes nog steeds niet officieel gemeld

De snoepreisjes die Thierry Baudet op kosten van Suitsupply-oprichter Fokke de Jong maakte naar partyeiland Ibiza zijn nog steeds niet officieel gemeld aan de openbare registers van de Tweede Kamer. En dat terwijl Baudet al bijna twee maanden geleden toezegde dat te zullen doen.

Begin september onthulde HP/DeTijd dat de Forum voor Democratie voorman meerdere reisjes naar Ibiza maakte op kosten van De Jong. Daar is in principe niks mis mee maar dergelijke cadeaus moeten gemeld worden aan de openbare registers van de Tweede Kamer. "De Griffie plenair houdt een register bij waarin Kamerleden de door hen ontvangen geschenken en voordelen met een hogere waarde dan €50 vermelden, uiterlijk 1 week na ontvangst van het geschenk of het voordeel. Daarnaast houdt de Griffie plenair een register bij van buitenlandse reizen waarvan vervoers- en verblijfskosten geheel of gedeeltelijk door derden worden betaald, uiterlijk een week na terugkeer in Nederland", zo staat vermeld op de website van de Tweede Kamer en Baudet voldoet zoals nu wel duidelijk is niet aan deze voorwaarden.

"We hebben een groepje vrienden en we gaan wel eens pad. Maar als we dit soort dingen moeten melden, zal ik dat met alle plezier doen", zo vertelde Baudet, die zich van geen kwaad bewust was, bij Dit is de dag op NPO Radio1 begin september. Kamervoorzitter Khadija Arib, waarmee de FvD-lijsttrekker beloofde in overleg te gaan, bevestigde de meldingsplicht voor de reisjes. "Buitenlandse reizen die geheel of gedeeltelijk door derden worden betaald, moet je altijd melden. Het maakt niet uit of de reisjes privé of zakelijk zijn", aldus Arib in het AD.

Zelfs voormalig FvD-bestuurslid Henk Otten, volgens Baudet niet vies van een beetje fraude, adviseerde de politicus de reizen te melden. "Je begrijpt natuurlijk wel dat je die trip met de privéjet van Fokke moet melden bij de Tweede Kamer. Dit is absoluut meldingsplichtig in het giftenregister. Voor je het weet kom je in een Pechtold-rel terecht. Ik vind het enorm onverstandig en je brengt de partij in gevaar met dit gedrag", zo liet Otten destijds weten aan Baudet aldus het AD.

De openbare registers bieden een bijzonder overzicht van de berg spullen die sommige Kamerleden ontvangen. Zo ontving Joba van den Berg van het CDA bijvoorbeeld een visitekaartjeshouder en een sjaal van een delegatie van het Tsjechisch parlement als dank voor het gesprek met de vaste commissie voor VWS. Bij Baudet laat het register zien dat hij schijnbaar geen cadeaus krijgt, of in ieder geval opgeeft.

Baudet heeft snoepreisjes nog steeds niet officieel gemeld (Pro Shots / Robin Utrecht)
Baudet heeft snoepreisjes nog steeds niet officieel gemeld (Pro Shots / Robin Utrecht)

PSV hoopt zwaar geblesseerde Lammers in winterstop terug te hebben

Sam Lammers hoopte dit seizoen een basisplaats te kunnen veroveren bij PSV na een jaar op huurbasis bij sc Heerenveen te hebben gespeeld. De aanvaller liep in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax aan het begin van deze voetbaljaargang echter een zware knieblessure op en speelde sindsdien geen wedstrijd meer. Het Eindhovens Dagblad bericht maandagochtend dat PSV Lammers in de winterstop weer terug hoopt te kunnen verwelkomen.

De 22-jarige spits werkt momenteel hard aan zijn herstel en lijkt goed op schema te liggen. De Eindhovenaren zouden hem naar verluidt graag meenemen op trainingskamp naar Qatar, al kan er nog geen definitieve datum voor zijn rentree worden gegeven.

De regionale krant stipt aan dat het 'altijd afwachten is hoe de revalidatie en het optrainen van spelers verloopt'. Als voorbeeld wordt Ryan Thomas aangehaald, die weliswaar een zwaardere knieblessure had, maar wel ruim een jaar nodig had voordat hij weer helemaal fit was.

Naast Lammers is ook Yanick van Osch op de weg terug. De doelman liep in januari een kruisbandblessure op en traint inmiddels weer individueel op het veld. De verwachting is dat hij rondom de winterstop eveneens weer inzetbaar zou moeten zijn.

Vitesse neemt Bazoer in genade aan na spijtbetuiging

Riechedly Bazoer is in genade aangenomen bij Vitesse, zo maakt de club via de officiële kanalen bekend. De middenvelder werd vorige week uit de selectie gezet na een ruzie met Jay-Roy Grot op de training. Vitesse meldt dat Bazoer zijn excuses heeft aangeboden en om die reden weer welkom is bij de eerste selectie.

De 23-jarige middenvelder kreeg het vorige week woensdag op de training aan de stok met Grot. De twee vlogen elkaar tijdens een partijvorm in de haren, waarna zij door ploeggenoten uit elkaar gehaald moesten worden.

Bazoer zou Grot daarna hebben toegebeten ‘dat hij hem in de kleedkamer nog wel zou pakken’ en reageerde zich ook af op trainer Leonid Slutsky. "Fuck off, I don’t want to play for your team", zou hij hebben geroepen.

Vitesse liet kort daarna weten dat Bazoer ‘tot nader order’ uit de selectie was gezet. Voorlopig sluit Riechedly niet aan bij de A-selectie. In de tussentijd gaan we gesprekken voeren over de ontstane situatie. "We gaan verder niet speculeren over wanneer hij weer terugkeert", reageerde technisch directeur Mo Allach. Bazoer was afgelopen weekeinde niet van de partij bij de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, die door Vitesse met 0-2 verloren werd.

Aanvoerder Bryan Linssen sprak na afloop van het duel met ADO de hoop uit dat Bazoer zou terugkeren in de selectie. Doordat Bazoer zijn excuses heeft gemaakt, keert hij direct terug bij de A-selectie. "Bazoer sluit per direct weer aan bij de A-selectie", zo laat Vitesse in een kort statement op Twitter weten. "De middenvelder heeft zijn excuses gemaakt en staat vanaf vandaag weer op het veld."

Verstappen: "Gezien de omstandigheden goede race"

Het raceweekend in Mexico verliep niet zoals Max Verstappen gehoopt had. Eerst moest de Nederlander afstand doen van de pole position na het negeren van een gele vlag, een dag later verliep de race alles behalve soepel.

"We hebben het beste ervan gemaakt. Het is natuurlijk niet waar we wilden finishen, maar gezien de omstandigheden was het alsnog een goede race", zo vatte de Red Bull-coureur de race samen op Verstappen.nl.

"De start was goed, alleen kwam Hamilton buitenom en ging hij heel diep in bocht twee. Ik kon nergens meer naar toe. Als ik had ingestuurd, zat ik in zijn zijkant, dus ik moest door het gras en ik verloor wat posities. Daarna haalde ik Valtteri in bij de hairpin. Ik denk dat hij met zijn voorvleugel mijn achterband raakte en daarna moest ik dus een hele ronde met een lekke band rijden, waarmee je heel veel tijd verliest. Ik heb een éénstopper moeten doen met 65 rondes op dezelfde banden, terwijl we eigenlijk een tweestopper hadden willen doen. De degradatie was uiteindelijk iets beter dan verwacht, dus vooraan deden ze ook een éénstopper, maar mijn éénstopper was wel heel lang", aldus Verstappen terugblikkend op de race in Mexico.

"Ik moest bij het inhalen vaak door het vuil, waarmee ik wel twee seconden per ronde verloor. Ik moest soms van ver inhalen of op een rare plek en dan verloor ik weer wat grip. Maar op een gegeven moment ging het best goed en waren de rondetijden ook prima ten opzichte van de anderen. Alleen als je zo lang door moet rijden op één set banden is er op een gegeven moment geen rubber meer op de band", zo rondde de Nederlander zij analyse van de race af.

Verstappen: "Gezien de omstandigheden goede race" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Gezien de omstandigheden goede race" (Pro Shots / Action Images)

Politie zoekt getuigen van gewapende woningoverval Arnhem

Gewapende mannen hebben gisteravond rond 22.30 uur een woning aan de Stadhoudersstraat in Arnhem overvallen. Een 46-jarige man is daarbij mishandeld. De politie is een onderzoek gestart naar de verdachten en is op zoek naar getuigen en camerabeelden uit de omgeving.

De 46-jarige Arnhemmer wilde net de woning uit gaan, toen de drie mannen op de stoep stonden en hem naar binnen dwongen. Daarbij werd de man mishandeld. Hij moest naar het ziekenhuis om aan zijn verwondingen behandeld te worden. De bewoonster was op dat moment boven, maar kwam op het geluid beneden af. Ook zij werd door de overvallers mishandeld, maar liep gelukkig geen verwondingen op. Vlak daarna gingen de overvallers er vandoor, het is nog onbekend of er buit is gemaakt.

Uit het eerste onderzoek zijn inmiddels een paar dingen bekend. De politie hoopt dat mensen in de buurt iets hebben gezien of camera’s hebben waarop iets te zien is.

Vluchtroute
De mannen zijn de woning uit gevlucht in de richting van de Heemskerckstraat. Daar zijn ze in een donkere auto gestapt. Vervolgens zijn ze via de Broekstraat weer naar de Stadhoudersstraat gereden. Na de overval zijn ze gezien bij het daar gelegen speeltuintje.

Gemaskerde verdachten
Uit verschillende verklaringen is duidelijk geworden dat het om meerdere verdachten gaat, de politie kan nog niet uitsluiten of het om twee of drie verdachten gaat.

De verdachten hadden hun gezicht afgedekt, mogelijk met een bivakmuts of een panty. Verder is bekend dat er twee negroïde mannen zijn gezien van begin 20 jaar en ongeveer 1.75 meter lang. De mannen waren donker gekleed en een van hen had een zwart tasje met een rood accent.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventele camerabeelden kunnen met de politie via het tipformulier worden gedeeld. 

'Sportieve bontkraagjes' meppen vrouw bewusteloos bij beroving

Afgelopen nacht zijn een man en een vrouw in Roosendaal gewond geraakt nadat ze met een slagwapen werden mishandeld en beroofd. De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis overgebracht. De daders zijn ervandoor gegaan. De politie doet verder onderzoek en vraagt getuigen om informatie.

Rond middernacht werden de slachtoffers op de Rucphensebaan belaagd door twee daders. De vrouw werd hierbij met vermoedelijk een slagwapen geslagen. Zij raakte hierdoor bewusteloos. De man probeerde de daders tegen te houden maar kwam hierbij ten val en werd ook geslagen. Ook hij raakte gewond. De daders zijn er met een tas vandoor gegaan. Ze renden weg in de richting van de Diamantdijk. De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Na de melding zijn meerdere politie-eenheden meteen in de omgeving van ‘de Dijken’ uitgebreid gezocht naar de daders, maar hebben deze niet meer aangetroffen. Het gaat om twee jonge mannen ongeveer 1.85m lang met een sportief postuur. Ze droegen allebei een zwarte jas met een bontkraag en een zwarte joggingbroek.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Militaire Wereldspelen voorbij

Met een flitsende ceremonie zijn zondagavond in de Chinese stad Wuhan de Militaire Wereldspelen afgesloten. Korporaal 1 Kilian van der Wolff zorgde met een finaleplaats op de 1500 meter voor een prima Hollands slotakkoord. Dinsdag keert de circa 150 koppige ploeg terug in Nederland met 4 medailles in de bagage: 3 gouden en 1 bronzen plak, allemaal voor de mindervalide sporters.

Een stadion met omroepers die de toeschouwers de oren van het hoofd tetterden. 10.000'en uitzinnige Chinezen die de sporters aanmoedigen. Talloze Olympiërs, onder wie recordhouders. De Nederlandse 'atletiekers' waanden zich in Wuhan in een ander universum.

Kloof
Behalve Van der Wolff, deden ook 1500 meter loper Rick Hartogs en hordeloopster Tara van Schie het goed door de halve finales te halen. Als klap op de vuurpijl bereikte de eerste dus ook nog eens de finale. Daarin legde hij beslag op de 1 na laatste plaats. Van der Wolff werd opnieuw geconfronteerd met de kloof tussen professionals en amateurs als hij. In het kielzog blijven van winnaar Michal Rozmis? Onmogelijk. Ter vergelijking: de Pool klokte 3.46.33, Van der Wolff 3.55.54. “Met deze tegenstanders verwachtte ik ook niet om een medaille te halen.” Hij zat er niet mee. In zo'n sterk veld als amateur de finale halen, dát was wat hem betreft wat telde.

Over, uit en sluiten
Van der Wolff bereikte de finale bij verrassing. In de halve eindstrijd finishte hij als 5de, maar doordat hij de snelste bleek van de 'langzamen', kreeg hij volgens de regels een ticket voor de eindstrijd. Voor Rick Hartogs was dat niet weggelegd. In de halve finale rende hij in 3,59,12 over de meet, ver achter winnaar Ouladka Hicham uit Marokko (3,55,81). Over, uit en sluiten. “Het klassenverschil was te groot”, constateerde Hartogs.

Unieke ervaring
Zo verging het ook Tara van Schie die in de halve finale horden (1500 meter) in de achterhoede finishte. Het is hét verhaal van Wuhan. Tot in de vezels getrainde Olympische atleten atleten maakten de dienst uit. Een unieke ervaring voor de amateurs. Van der Wolff: “Indrukwekkend. Dat ik erbij mocht zijn....”


Ook in hoger beroep cel voor verbergen lichaam moeder

Een 66-jarige man uit Heerlen is in hoger beroep veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hij moet ook een schadevergoeding betalen. Volgens het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft hij het stoffelijk overschot van zijn moeder bijna 2,5 jaar in zijn ouderlijk huis verborgen. Daardoor kon hij haar uitkeringen - van in totaal ruim 72.000 euro - opstrijken. De rechtbank Limburg veroordeelde de man hiervoor eerder tot 6 maanden gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van 40.000 euro.

Overlijden moeder
Het hof gaat er net als de rechtbank Limburg vanuit dat de hoogbejaarde moeder op 26 juli 2013 op 91-jarige leeftijd een natuurlijke dood is gestorven. Haar zoon heeft haar stoffelijk overschot na een paar dagen ingepakt in plastic folie en in een tot kist omgebouwde kledingkast gestopt. Die kist heeft hij vervolgens hermetisch afgesloten en in een aparte kamer op een matras gezet. De stank verbloemde hij met geurmiddelen en door ’s nachts het raam open te zetten. Na een melding van een verontruste buurtbewoonster, heeft de politie de kist met het stoffelijk overschot van de moeder aangetroffen.

Financieel motief
De man had zijn eigen redenen om het overlijden van zijn moeder niet te melden bij de gemeente. De moeder ontving een AOW-uitkering en een nabestaandenpensioen, die doorliepen nadat zij was overleden. De man verklaarde dat hij niet terug wilde naar het niveau van een bijstandsuitkering omdat hij dan te veel zaken op zou moeten geven, zoals zijn katten en auto’s. Vlak voor het overlijden besloten de man en zijn moeder daarom dat haar dood geheim moest blijven, aldus de man. Hierdoor ontving de man in totaal zo’n 72.800 euro in 2,5 jaar.

Straf en schadevergoeding
Het hof vindt dat het handelen van de man getuigt van een grote mate van disrespect voor het stoffelijk overschot van zijn moeder en de mensen die afscheid van haar hadden willen nemen. De man is weloverwogen en beredeneerd te werk gegaan. Hij heeft alles tot in detail uitgedacht én de hele gang van zaken met betrekking tot het verbergen van het lichaam en de smoezen die hij daarover aan bekenden zou moeten vertellen opgeschreven. Daarbij komt nog de verduistering en uitkeringsfraude. Het hof vindt een gevangenisstraf voor de duur van 10 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk daarom passend. Aan de pensioenverzekeraar moet hij een bedrag van ruim 15.500 euro terugbetalen.

De gemeente waar de man ingeschreven staat, had ook een vordering ingediend om de totale uitkering die de man in die periode heeft ontvangen, terug te krijgen. Anders dan de rechtbank heeft het hof de gemeente niet-ontvankelijk verklaard. Het hof vindt dat de gemeente het bedrag via een bestuursrechtelijke procedure moet verhalen.

Rechtbankbaas stapt op na onrust

Maria van de Schepop heeft, in samenspraak met de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak en haar medebestuursleden, besloten om per direct terug te treden als president van rechtbank Noord-Nederland. Albert Ploeger, nu rechterlijk bestuurslid bij de rechtbank, zal haar taken waarnemen en is per direct benoemd tot waarnemend president.

Belangrijk dat vertrouwen terugkeert
“De onrust bij de rechtbank Noord-Nederland van de afgelopen periode heeft uiteindelijk geleid tot een vertrouwenskwestie. Dat schaadt het aanzien van de rechtbank. Dat betreur ik en ik neem daarin mijn verantwoordelijkheid. Daarom treed ik terug als president van de rechtbank”, aldus van de Schepop. “Het is belangrijk dat het vertrouwen in de rechtbankorganisatie terugkeert en ik wil dat proces niet in de weg staan.”

De Raad voor de rechtspraak, verantwoordelijk voor de aanstelling van bestuurders binnen de Rechtspraak, respecteert het besluit. Henk Naves, voorzitter van de Raad: "Maria van de Schepop heeft zich ten volle ingezet voor de rechtbank Noord-Nederland en voor de Rechtspraak als geheel. Daar kan ik enkel waardering voor uitspreken. Het is erg spijtig dat de beslissing van vandaag onvermijdelijk bleek."

Onderzoek
Ploeger gaat zich de komende tijd richten op het werken aan vertrouwen. Hij is een voorstander van een onderzoek naar de situatie in de rechtbank Noord-Nederland. Keuzes daarin vragen om een zorgvuldige voorbereiding. Op een later moment volgt daarover meer informatie. Ploeger wil zich richten op het zijn van een goede rechtbank waar iedereen met plezier werkt.

Motorrijder overleden na botsing met motor voor hem

De 30 jarige Tilburger die zondagmiddag zwaar gewond raakte toen hij met zijn motor onderuit ging op de Moersedreef in Kaatsheuvel, is in de loop van de avond in het ziekenhuis overleden. De man was ten val gekomen toen hij door onbekende oorzaak in aanraking was gekomen met de motorrijder voor hem. Die kwam ook ten val en raakte licht gewond.

Het tweetal reed zondagmiddag, samen met nog een derde motorrijder voor hen, achter elkaar over de Moersedreef op de grens Dongen / Kaatsheuvel. De Tilburger reed als derde en raakte door nog onbekende oorzaak de achterzijde van de motor voor hem. Daardoor kwamen beide motorrijders ten val. Bij die val raakte de Tilburger zwaar gewond.

Personeel van een toegesnelde traumahelikopter vervoerde hem in kritieke toestand naar het ziekenhuis waar hij later op de avond overleed. De andere motorrijder raakte licht gewond. Ook hij ging voor onderzoek naar het ziekenhuis. De motorrijder die voorop reed was niet betrokken bij de val en bleef dus ongedeerd.

Oranje start WK Onder-17 met pijnlijke nederlaag tegen Japan

Nederland Onder-17 is teleurstellend van start gegaan op het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Peter van der Veen ging zondagnacht met 3-0 onderuit tegen Japan. De Nederlandse talenten kwamen er geen moment aan te pas in het Estádio Kléber Andrade. Oranje, regerend Europees kampioen, begon het toernooi als een van de favorieten voor de eindzege.


De ploeg van Van der Veen begon nog sterk aan de wedstrijd. Oranje begon aanvallend, maar slaagde er niet in om door de defensie van Japan heen te spelen. De Japanners zakten in en lieten het initiatief in de openingsfase aan Nederland. Dat veranderde al snel, want nadat Calvin Raatsie al twee waarschuwingsschoten op zich af had gekregen, kwam de 1-0 na 36 minuten spelen alsnog op het scorebord. Na een snelle aanval was het Yamato Wakatsuki die voor de openingstreffer tekende.

Nederland kwam niet in het spel voor en slaagde er in de eerste helft niet een keer in om op doel te schieten. Met nog een half uur op de klok voerde Van der Veen enkele wissels door. Onder meer Jayden Braaf kwam binnen de lijnen. Het talent van Manchester City verving Sontje Hansen, maar ook met hem binnen de lijnen wilde het niet vlotten voor Oranje. Tien minuten na zijn invalbeurt werd het 2-0 voor Japan, door wederom een doelpunt van Wakatsuki.

In de slotfase werd het nog erger voor de Europees kampioen. Na een handsbal van Devyne Rensch ging de bal op de stip. Vanaf elf meter maakte Jun Nishikawa geen fout. Oranje moet flink aan de bak om de groepsfase nog te overleven. Zondagavond bleek Senegal in dezelfde poule met 4-1 te sterk voor de Verenigde Staten. Woensdagavond staat om 21.00 uur de wedstrijd tussen Nederland en Senegal op het programma en zaterdag volgt het duel met de Verenigde Staten.

Betere gebiedsontwikkeling als vastgoedeigenaar meebetaalt

Het kan efficiënt en rechtvaardig zijn om eigenaren en gebruikers van vastgoed te laten meebetalen aan ruimtelijke ontwikkeling als zij daarvan profiteren. De lusten en lasten van een investering worden op die manier beter verdeeld en dat kan bouwprojecten ten goede komen. Nu betalen huizenbezitters nauwelijks mee aan grote overheidsinvesteringen waar zij wel profijt van ondervinden, maar niets voor hoeven te doen. Dit schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in de vandaag verschenen publicatie ‘Profijt en bekostiging van ruimtelijke ontwikkeling’. (PDF, opent in nieuw tabblad) 

Volgens het CPB kan ‘meebetalen op basis van profijt’ het eenvoudigst worden gerealiseerd via de onroerendezaakbelasting (ozb) of via een ingezetenenheffing. Voor de ozb geldt namelijk dat de belasting toeneemt als de waarde van vastgoed stijgt. Een ingezetenenheffing wordt betaald door inwoners van de gemeente of provincie, en kan afhankelijk worden gemaakt van de hoeveelheid overheidsinvesteringen in ruimtelijke ontwikkeling.

Nu is de ozb nog niet geschikt om op grote schaal overheidsinvesteringen te bekostigen. De huidige ozb-tarieven zijn te laag (gemiddeld 0,12%) om een substantiële bijdrage te leveren aan grote overheidsinvesteringen. Een optie is om de ozb-tarieven te verhogen, in ruil voor een verlaging van andere belastingen zoals de loonbelasting en de btw.

Daarnaast is het momenteel vanuit financieel perspectief weinig aantrekkelijk voor gemeenten om te investeren in projecten die de huizenprijzen verhogen. Dit komt omdat een gemeente minder geld uit het gemeentefonds ontvangt als de huizenprijzen in die gemeente toenemen. Om die reden zouden de financiële middelen uit het gemeentefonds in de toekomst op een andere manier kunnen worden verdeeld.

Van Veldhoven: 'Zorgvuldiger omgaan met grondstoffen voor het klimaat'

Duurzaam, sociaal en innovatief. Dat is het uitgangspunt van de Rijksbrede inkoopstrategie 'Inkopen met Impact' die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

“Jaarlijks wordt er door het Rijk voor ruim 10 miljard euro ingekocht aan goederen en diensten, met die inkoop kunnen en willen wij een verschil maken. Het kabinet geeft hiermee een stevige impuls aan de ontwikkeling van een duurzame, innovatieve economie. Tegelijkertijd helpt dit mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan’’, zegt minister Ollongren.

Maatschappelijke impact
Deze inkoopstrategie markeert een kantelpunt binnen het Rijk. De afgelopen jaren is veel tijd en energie gestoken in rechtmatig en efficiënt inkopen. Deze uitgangspunten blijven belangrijk, maar de nieuwe strategie gaat verder. Inkoop door het Rijk moet leiden tot kwalitatief goede producten en diensten en daarnaast ook bijdragen aan maatschappelijke doelen. Bijvoorbeeld door afgeschreven werkkleding tot nieuwe producten te verwerken, met inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Of door zonnepanelen te plaatsen op de daken van gevangenissen.

Samenwerking
De innovatiekracht van de economie is een bron van slimme en blijvende oplossingen. Die worden benut voor een beter klimaat en een inclusieve samenleving. Overheidsinkoop, en de samenwerking met de leveranciers van het Rijk, is daarvoor een krachtig instrument. Zo wordt bij de versterking van de Afsluitdijk door Rijkswaterstaat en bouwbedrijven lokaal elektriciteit opgewekt uit stromend water, via windmolens en door het samenbrengen van zoet en zout water.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Voor het klimaat en voor een gezonde toekomst moeten we zorgvuldiger omgaan met onze grondstoffen. Minder gebruiken, meer hergebruiken. Ik vind dat we als Rijksoverheid daarin voorop moeten lopen en hiervoor ook onze inkoopkracht moeten gebruiken. Zodat zaken goed zijn voor ons milieu en voor mensen. In de praktijk zie ik duurzaam inkopen werkt. Het maakt verschil als de overheid zegt: zo wil ik het.”

Politie deelt vijftig bekeuringen uit aan grote stoet Halloween-motorrijders

De politie heeft 50 bekeuringen uitgedeeld voor het rijden door rood licht aan de groep motorrijders die gisteravond door Amsterdam trokken. Ook moest een van hen zijn rijbewijs inleveren.

Gisteravond trok een lange stoet van tientallen motoren voorbij. Beelden van de stoet verschenen ook op het Instagramkanaal van Dutch Rideout, waar al werd opgeroepen voor deze grote trektocht in het kader van Halloween. De motorrijders begonnen in Maarssen en reden onder andere via Amstelveen naar Amsterdam.

Vuurwerk
Ze werden onder meer gezien bij de Van Baerlestraat en het Stationsplein. Op de Instagram-beelden is te zien dat er ook vuurwerk af werd gestoken en dat de motorrijders hun motoren op verschillende momenten veel rook lieten produceren. Sommigen zaten verkleed of geschminkt op de motor.

De politie laat weten dat ze behalve van inwoners, ook de aandacht trokken van agenten. Die deelden vervolgens 50 bekeuringen uit.

MBO Raad waarschuwt voor valse diploma's

De MBO Raad roept werkgevers op waakzaam te zijn op valse diploma’s. "We krijgen steeds vaker signalen dat met name in tekortsectoren valse mbo-diploma’s kunnen circuleren,” zegt Ton Heerts, voorzitter MBO Raad. “Bedrijven die twijfelen aan de juistheid kunnen eenvoudig een check doen op de juistheid van een diploma door de potentiele werknemer een digitaal uittreksel te laten overleggen uit het diplomaregister van DUO.“

De waarschuwing volgt op meldingen van scholen. “Zij vertellen vaker benaderd te worden door werkgevers die de juistheid van een diploma willen laten checken. En er dan samen met de school achter komen dat het een vervalsing is. Iemand heeft bijvoorbeeld nooit op de betreffende school gezeten. Of heeft er wel gezeten maar een heel andere opleiding gedaan dan waarvoor hij of zij een diploma aan de werkgever laat zien. De afgelopen maanden hebben we daarvan voorbeelden gezien in de installatietechniek en de zorg. Dat we nu naar buiten treden hiermee is omdat de scholen de werkgevers vaak niet kunnen helpen. Daarom deze waarschuwing. We adviseren scholen de werkgevers te wijzen op het bestaan van het diplomaregister. En in voorkomende gevallen samen aangifte te doen van valsheid in geschrifte. Scholen zijn immers zelf ook slachtoffer van vervalste diploma’s.”

Heerts acht het van groot belang breed de noodklok te luiden. “Een mbo-diploma is van onschatbare waarde en staat voor gedegen vakkennis. In deze tijd van grote tekorten zijn goede vakmensen een steeds schaarser goed. Werkgevers moeten er op kunnen rekenen dat de potentiele werknemers die ze willen aannemen ook over de juiste vaardigheden beschikken. Een mbo-diploma garandeert dat. Juist vanwege de tekorten aan vakmensen is het van groot belang bij twijfel te checken of een diploma ook echt gehaald is.”

Vervalsingen
Het risico voor werkgevers maar ook voor consumenten kan enorm zijn als een vakman of -vrouw geen echte blijkt te zijn. “Je moet er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld een niet gekwalificeerde zorgmedewerker bij patiënten fouten maakt met alle consequenties van dien. Of een niet gekwalificeerde elektromonteur werk uitvoert dat levensgevaarlijke situaties oplevert.” Scholen en werkgevers geven aan dat de valse diploma’s soms moeilijk met het blote oog van echt te onderscheiden zijn. “Papier, logo, alles lijkt te kloppen. Dat maakt het ook zo lastig. Vervalsingen blijken ook gewoon open en bloot te koop via bijvoorbeeld websites. DUO doet altijd aangifte van deze oplichting en sluit bovendien uit dat valse diploma’s in het register staan.”

Werkgevers moeten bij twijfel over het cv en diploma’s van een potentiele werknemer zelf actie ondernemen door de sollicitant om extra diplomabewijs te vragen. Heerts: “Beter een keer te veel dan te weinig. Scholen kunnen vrijwel niets voor werkgevers doen. Ook VNO-NCW heeft dit scherp: zij maken werkgevers via hun kanalen attent op het belang van het checken van diploma’s bij twijfel over de echtheid.” Werkgevers kunnen voor meer informatie terecht bij DUO.

Minder goederen over de weg van en naar het VK

In 2018 werd 4,6 miljoen ton goederen over de weg vervoerd tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat is 5,7 procent minder dan een jaar eerder. Ruim de helft van de goederen die Nederlandse vrachtauto’s naar het Verenigd Koninkrijk brengen is bederfelijk. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Zowel Nederlandse (-6,3 procent) als buitenlandse vrachtauto’s (-5,2 procent) vervoerden in 2018 minder goederen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Bijna 60 procent werd door buitenlandse vrachtauto’s vanuit en naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd, ruim 40 procent met Nederlandse. In 2014 was het Nederlandse aandeel nog 51 procent.

Nederlandse vrachtauto’s brengen veel meer dan ze halen: ruim drie kwart van de vervoerde goederen tussen ons land en het Verenigd Koninkrijk werd gebracht. De hoeveelheid goederen die vanuit Nederland over de weg naar het Verenigd Koninkrijk ging daalde met 4,8 procent.

Groot aandeel bederfelijke goederen
Van de 1,5 miljoen ton goederen die Nederlandse vrachtauto’s in 2018 naar het Verenigd Koninkrijk vervoerden, bestond ruim de helft uit bederfelijke goederen. Dit zijn bijvoorbeeld vlees en vis, vers fruit, groenten, bloemen en planten. Bij dit soort goederen is een vlotte aflevering op de plaats van bestemming van groot belang. Vergeleken met het vervoer naar andere landen gaan naar het Verenigd Koninkrijk relatief veel bederfelijke goederen. Alleen naar Ierland was het aandeel van deze goederen groter, maar het vervoer naar Ierland vanuit Nederland is met een aandeel van 0,1 procent gering.

Meeste ritten uit Verenigd Koninkrijk naar Ierland
Bijna een derde van alle goederen die vrachtauto’s in 2018 vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het buitenland vervoerden, had Ierland als bestemming. Van de 6,5 miljoen ton goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Ierland werd getransporteerd zat 99,7 procent in een vrachtauto uit het Verenigd Koninkrijk of Ierland.

Op het Europese vasteland waren Frankrijk en Duitsland met een aandeel van respectievelijk 15,3 en 12,2 procent de belangrijkste bestemmingslanden van Europese vrachtauto’s met goederen uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland was de vijfde bestemming.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het voornemen uit de Europese Unie te treden. Het CBS houdt in een speciaal dashboard een aantal indicatoren bij waarop het gehouden Brexit-referendum en de beoogde Brexit mogelijkerwijs van invloed zijn: de Brexitmonitor.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: opklaringen, mist en een bui

Op de meeste plaatsen komen opklaringen voor en in de zuidelijke helft komen aanvankelijk enkele mistbanken voor. Met name in het noorden en noordwesten komen ook wolkenvelden voor en kan af en toe een lichte bui van zee binnendrijven. Overdag is er af en toe zon en komen er met name in het noorden en midden van het land enkele buien voor.

In de loop van de avond wordt het met uitzondering van het noordelijk kustgebied vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 12°C en er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en noord. In het Waddengebied en het noordelijk kustgebied is de wind af en toe vrij krachtig.

Komende nacht heeft het noorden nog met enkele lichte buien te maken. Verder is het droog, zijn er brede opklaringen en ontstaan er enkele mistbanken. De minimumtemperatuur komt landinwaarts lokaal rond het vriespunt uit, aan zee wordt het een graad of 5°C. Er staat een zwakke, aan zee matige wind uit noordelijke richtingen.

Morgen overdag lossen de mistbanken op en is er veel ruimte voor de zon. Op een enkel buitje in het Waddengebied na blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C. De zwakke tot matige wind draait in de loop van de dag naar noordoost tot oost. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Kroezel moest er ver voor reizen, maar ze heeft de zon gevonden. Hij is in Villasbuenas de Gata (Extremadura, Spanje)
Kroezel moest er ver voor reizen, maar ze heeft de zon gevonden. Hij is in Villasbuenas de Gata (Extremadura, Spanje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meeste afval per inwoner in minst stedelijke gemeenten

Nederlandse gemeenten zamelden in 2018 gemiddeld 494 kilogram huishoudelijk afval per inwoner in. De Waddengemeenten, met relatief veel toeristen ten opzichte van het aantal inwoners, halen het meeste afval per inwoner op. In niet-stedelijke gemeenten wordt het meeste afval opgehaald. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe berekeningen over huishoudelijk afval per gemeente.

In zeer sterk stedelijk gebied wordt gemiddeld per inwoner het minste huishoudelijk afval ingezameld, in 2018 was dit 419 kilogram. In niet-stedelijk gebied lag dit met 592 kilogram per inwoner aanzienlijk hoger.

Verschillen tussen gemeenten
Huishoudens hebben de afgelopen decennia steeds meer mogelijkheden gekregen om afval gescheiden in te leveren, zoals via afvalcontainers of de milieustraat. Er bestaan grote verschillen in afvalproductie en -verwerking tussen gemeenten. Zo wordt in de grote steden minder vaak gft-afval gescheiden, omdat kleinbehuisden geen ruimte hebben voor een gft-container. Daarnaast verschilt de productie van afval tussen gemeenten onderling. In gemeenten met veel toeristen, zoals de Waddeneilanden, wordt bijvoorbeeld meer afval per inwoner geproduceerd. Dat komt onder andere doordat vakantiewoningen geen geregistreerde bewoners hebben, maar er wel afval wordt geproduceerd.

Meeste gft-afval in niet-stedelijke gemeenten
In niet-stedelijke gemeenten, waar meer huizen een tuin hebben, werd in 2018 gemiddeld 138 kilogram groente-, fruit- en tuinafval per inwoner ingezameld. In zeer sterk stedelijke gemeenten was dit gemiddeld 29 kilogram per inwoner.

Meeste glasafval op de Wadden en in Zeeland
In elke Nederlandse gemeente wordt glas gescheiden ingezameld. De verschillen tussen stedelijk en minder stedelijk gebied zijn voor glasafval minder groot dan voor gft-afval: in 2018 zamelden niet-stedelijke gemeenten gemiddeld 23 kilogram glasafval per inwoner in, matig stedelijke gemeenten 23 kilogram, en zeer sterk stedelijke gemeenten 16 kilogram. Op de Waddeneilanden wordt per hoofd van de bevolking relatief veel glas opgehaald, met Schiermonnikoog (148 kilogram) en Vlieland (153 kilogram) als uitschieters. Dit is het effect van toerisme in gemeenten met weinig inwoners, dat ook te zien is in Zeeuwse kustgemeenten.

Meeste oud papier op de Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden werd in 2018 ook relatief veel papier per inwoner opgehaald. Op Vlieland was dat 173 kilogram, op Schiermonnikoog 185 kilogram. In niet-stedelijke gebieden, waar de Waddeneilanden onder vallen, werd gemiddeld 68 kilogram papier per hoofd van de bevolking opgehaald. In zeer sterk stedelijke gemeenten was dat gemiddeld minder dan de helft (29 kilogram).

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.