FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 oktober 2019

Organisatie na staken Dam tot Damloop: 'Geld terug is geen realistische verwachting'

Het is nog volstrekt onduidelijk of de ruim 4.000 sporters, die afgelopen maand vanwege de hitte niet mochten starten bij de Dam tot Damloop, hun inschrijfgeld terug zullen krijgen. Dat schrijft organisatie Le Champion op de website van het evenement.

Sommige lopers die niet konden starten verwachten nu dat ze hun geld terug krijgen, maar zo gemakkelijk ligt dat niet. Alle kosten van het evenement zijn immers vooraf al gemaakt. En ook voor een grote sportvereniging gaat het hier om hele grote bedragen', schrijft Le Champion.

'Geen realistische verwachting'
De organisatie verwijst naar de algemene voorwaarden waarin staat dat deelnemers in dit soort situaties geen aanspraak kunnen maken op restitutie. "Geld terug is dan ook geen realistische verwachting." Le Champion schrijft dat het wel in beraad is om iets voor de gedupeerden te doen, maar dat het in verband met de verzekering nog maanden kan duren voordat daar een besluit over wordt genomen.

Sommige gedupeerden spreken schande van de reactie van Le Champion: "Wijzen op algemene voorwaarden is echt een gotspe", schrijft een van hen. Een ander: "Juridisch hebben we dan wel geen poot om op te staan, maar dit klopt echt van geen kant zo."

Gestaakt
Zo'n 46.000 mensen zouden op 22 september meedoen aan de loop van Amsterdam naar Zaandam. Door de hoge temperaturen werd het hardloopevenement rond 15.00 uur in samenspraak met de hulpdiensten gestaakt. Het besluit werd genomen om te voorkomen dat er een capaciteitsprobleem zou ontstaan bij de medische hulpverlening.

Kramer loopt botkneuzing op

Bij zijn fietsongeluk afgelopen zaterdag in het Duitse Inzell heeft Sven Kramer een botkneuzing van de rechterknie opgelopen. Onderzoek vandaag in het ziekenhuis in Ede heeft dit uitgewezen. Verder bleek de banden en pezen van het gewricht niet beschadigd te zijn, maar dat er wel bloed en vocht in de knie zit.

De komende dagen moet de schaatser rusten. Wat de consequenties zijn op de langere termijn is nog niet te zeggen. "We moeten van week tot week bekijken hoe het gaat. Het is afwachten of de kwalificatiewedstrijd voor het wereldbekercircuit (1 t/m 3 november) haalbaar is. Ik had het gevoel dat ik goed op weg was. De conditie is goed, kracht is goed en mijn rug ging ook best oké. En dan dit, dat is zuur. De tijd gaat dringen, het wordt knokken," aldus de meervoudig wereldkampioen allround.

Kramer werd zaterdag aangereden door een auto die hem geen voorrang gaf. Hij was toen onderweg naar de schaatsbaan in Inzell waar zijn ploeg Jumbo-Visma op trainingskamp is.

Tottenham grijpt terug op Vorm na zware blessure Lloris

Michel Vorm is terug bij Tottenham Hotspur. De Nederlandse keeper heeft zijn handtekening gezet onder een contract tot aan het einde van het seizoen.
Dat melden de Spurs maandag via de officiële kanalen. De 35-jarige keeper vertrok afgelopen zomer nog bij Tottenham, maar hij vond geen nieuwe club en keert terug nu eerste keeper Hugo Lloris een zware blessure heeft opgelopen.

Vorm maakte in de zomer van 2014 de overstap van Swansea City naar Tottenham Hotspur en fungeerde sindsdien als tweede keeper achter Lloris. In de afgelopen vijf seizoenen kwam hij tot 47 wedstrijden in alle competities. Beide partijen besloten het aflopende contract niet te verlengen, waarop de doelman uit Londen vertrok.

Lloris raakte onlangs in de wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion geblesseerd aan zijn elleboog, waardoor hij naar verwachting geruime tijd aan de kant staat.

Paulo Gazzaniga was dit seizoen de back-up van Lloris en hij verving de keeper ook na zijn blessure. De Argentijn was echter de enige doelman in de selectie van manager Mauricio Pochettino, waardoor Tottenham op zoek moest naar een extra keeper. De club is nu als noodoplossing bij oudgediende Vorm uit te zijn gekomen. Hij heeft rugnummer dertien toegewezen gekregen, zo meldt de club.

De vijftienvoudig Oranje-international verdedigde eerder het doel van FC Den Bosch en FC Utrecht.

WNF: 'Stikstofplannen Kabinet niet toereikend voor natuurherstel'

Nieuwe studie toont aan dat naast een gerichte aanpak bij natuurgebieden, ook landelijke maatregelen nodig zijn. Alleen een gebiedsgerichte, lokale aanpak, zoals voorgesteld in de Kabinetsbrief Stikstof, is onvoldoende om stikstofdepositie in natuurgebieden zodanig terug te dringen dat natuur in Nederland kan herstellen.

Een groot deel van de stikstofdepositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden wordt veroorzaakt door bronnen waar lokaal geen invloed op uit te oefenen is. Er zijn volgens het Wereld Natuur Fonds daarom ook landelijke maatregelen nodig om stikstofemissies van de landbouw en andere sectoren, zoals verkeer en industrie, te verminderen.

Dit blijkt uit een studie van Wageningen Environmental Research, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. De stikstofemissies uit de landbouw leveren gemiddeld genomen de grootste bijdrage (ruim 40%) aan de stikstofdepositie op de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Het volledig sluiten van de Nederlandse markt voor zowel import van veevoer als export van mest kan leiden tot een forse reductie in de ammoniakemissie uit de veehouderij.

“Dit onderzoek geeft een duidelijke invulling aan wat er in de landbouw nodig is om substantieel bij te dragen aan de vermindering van de stikstofuitstoot en voor herstel van natuur. Dit vergt enorme inspanningen van de sector. Bijvoorbeeld om invulling te geven aan kringlooplandbouw door te stoppen met de import van veevoer zoals soja. De overheid moet nu de benodigde middelen beschikbaar stellen, zodat boeren deze omslag naar kringlooplandbouw kunnen maken en daar ook een goede boterham aan kunnen verdienen”, aldus Natasja Oerlemans, Hoofd Voedsel & Landbouw bij het Wereld Natuur Fonds.

Boerenprotest
Komende woensdag zijn duizenden boeren van plan om het Binnenhof in Den Haag te bezetten, om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.  In een reactie aan FOK! laat woordvoerder Natasja Oerlemans weten de zorgen van de boeren te begrijpen: "We hebben geen mening over de acties. Wel begrijpen we hun zorgen. Daarom vinden we dat de overheid voldoende middelen moet bieden om boeren die dat willen, over te laten stappen naar kringlooplandbouw. Het is namelijk niet de schuld van de boeren, we hebben deze situatie als samenleving laten ontstaan. Het kan veel geld gaan kosten en zal niet in één dag zijn opgelost, maar het is belangrijk dat we het nu samen gaan regelen in plaats van naar elkaar blijven wijzen."

Een bos in Nederland  (Foto: FOK!)
Een bos in Nederland (Foto: FOK!)

Advocaat Jawed S.: 'Uitlatingen cliënt waren een beetje jeugdige bravoure'

De advocaat van Jawed S., de Afghaan die twee Amerikaanse toeristen neerstak op het Centraal Station, is teleurgesteld in de uitspraak van de rechter. Volgens de advocaat heeft de rechtbank de uitspraken die S. tijdens de rechtszaak deed te letterlijk genomen.

Jawed S. werd vandaag veroordeeld tot ruim 26 jaar cel, voor tweevoudige poging tot moord op de Amerikanen en drie keer bedreiging in de richting van de agenten, alle feiten met een terroristisch oogmerk. Tijdens een eerdere zitting zei hij wraak te hebben genomen wegens de cartoonwedstrijd die Geert Wilders had uitgeschreven. 'Voor de profeet ben ik bereid mij op te offeren.'

Jeugdige bravoure
'Ik had gehoopt dat de rechtbank toch ook een beetje rekening zou houden met de mogelijkheid dat mijn cliënt de uitlatingen heeft gedaan omdat het toch een beetje jeugdige bravoure is geweest', zegt advocaat Simon van der Woude. 'Hij heeft natuurlijk gezegd dat als deze situatie zich weer zou voordoen, dat hij het dan zo weer zou doen. Het is natuurlijk de vraag of dat allemaal letterlijk moet worden genomen.'

Van der Woude zegt dat S. nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. 'En hij is vrij jong. 19 was hij, nu 20. Dus je kunt nog niet echt vaststellen dat er een lijn in zit van doorgaande radicalisering. Voor hetzelfde geld denkt hij er over vijf jaar heel anders over.'

Aan woorden gehouden
Hij zegt het oordeel van de rechter wel te begrijpen. 'Alleen een andere lijn was ook mogelijk geweest. De rechtbank had ook wel rekening kunnen houden met de factoren die ik noem. En dat heeft de rechtbank niet gedaan. De rechtbank heeft hem aan zijn woorden gehouden.'

De advocaat van de twee slachtoffers, John Beer, zegt tijdens de rechtszaak absoluut geen jeugdige bravoure te hebben gezien. 'Ik heb een fanaticus gezien die toevallig ook nog jeugdig was. Maar nee, ik zou dit absoluut niet goed willen praten. Onze maatschappij moet tegen deze man beschermd worden.'

De slachtoffers zelf hopen vooral dat er geen hoger beroep komt, zodat ze even rust hebben.

Geen tbs
De rechtbank heeft ervoor gekozen om geen tbs op te leggen. 'Dan moet er sprake zijn van een psychische stoornis', zegt persrechter Polly van Dijk. 'Deskundigen hebben geprobeerd hem te onderzoeken, maar daar wilde hij maar gedeeltelijk aan meewerken. En de deskundigen komen tot de conclusie dat het niet vast te stellen is dat hij echt een psychische stoornis heeft. De rechtbank heeft er zelf ook goed naar gekeken en komt tot dezelfde conclusie.'

Vrachtwagen rijdt woning binnen, bestuurder gewond en aangehouden

Een vrachtwagen is vanmiddag een woning aan de Roetersstraat in het centrum van Amsterdam binnengereden. Veel hulpdiensten werden opgeroepen om te assisteren.

Volgens een getuige ging de botsing gepaard met een harde knal. De bestuurder van de vrachtwagen is overgebracht naar een ziekenhuis en is tevens aangehouden. De aanhouding is een standaardprocedure bij ernstige verkeersongevallen, aldus de politie.

Op het moment van het ongeval zaten er mensen in de woning. Zij bleven ongedeerd en zijn door de brandweer via de achterzijde van het pand uit de woning gehaald.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is er 'behoorlijke schade' aan de woning. Bouw- en woningtoezicht doet onderzoek naar de stabiliteit van het pand.

Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is.

Amersfoorter opgepakt om ruim 70.000 euro in verborgen ruimte

De politie heeft zaterdag 12 oktober in Zeist een 20-jarige inwoner uit Amersfoort aangehouden omdat hij verdacht wordt van witwassen. In een verborgen ruimte in zijn auto trof de politie 71.000 euro aan.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur controleerden omstreeks 22.15 uur een auto die volgens de politiesystemen mogelijk betrokken is bij de handel in verdovende middelen. Bij de controle zagen de agenten verschillende indicatoren die duidden op de mogelijke aanwezigheid van een verborgen ruimte. Na een kort onderzoek werd die ruimte ook gevonden. Deze afgeschermde ruimte is geen voorziening die standaard in de auto aanwezig is. Deze ruimte is achteraf op professionele wijze ingebouwd. Dergelijke ruimtes hebben normaal geen ander doel dan het onttrekken van voorwerpen aan het ambtelijk toezicht.

Bundels
In deze ruimte troffen de agenten twee losse bundels met 50 eurobiljetten aan. In totaal voor een bedrag van 71.000 euro. De bestuurder werd direct aanhouden voor witwassen omdat het geld vermoedelijk verkregen is uit criminele activiteiten. Het geld en de auto werden in beslag genomen. De bestuurder kon geen verklaring geven voor de herkomst van het geld in die verborgen ruimte. De politie onderzoekt de zaak verder.

Verdachte liquidatie Derk Wiersum blijft langer vastzitten

De man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum, blijft negentig dagen langer vastzitten.

Dat maakt de rechtbank vandaag bekend. De verdachte werd op dinsdagavond 1 oktober aangehouden door een arrestatieteam. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij deze moord. Op welke manier hij betrokken zou zijn, is nog niet bekend.

Derk Wiersum werd op woensdagochtend 18 september rond 7.30 uur doodgeschoten op de Imstenrade in Amsterdam Buitenveldert, in de buurt van zijn eigen huis. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de groep rondom de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi.

Overleden vrouw aangetroffen, verdachte aangehouden

De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar een overlijden onder verdachte omstandigheden. Zondagmiddag kreeg de politie een melding binnen dat er een vrouw was overleden in een woning aan de Narcislaan in Winkel. De politie trof in de woning een overleden 40-jarige vrouw aan.

Omdat niet direct duidelijk was waaraan de vrouw was overleden en omdat een misdrijf niet kon worden uitgesloten, is de politie een onderzoek gestart naar de toedracht van het overlijden van deze vrouw.

Er is onderzoek gedaan in de woning en de recherche doet onderzoek naar wat zich heeft afgespeeld. Een 39-jarige man uit Winkel werd zondagmiddag door de politie aangehouden in verband met de verdachte omstandigheden die de politie aantrof. De recherche doet verder onderzoek.

Agente in vrije tijd mishandeld

Op zondag 13 oktober zijn een politievrouw in vrije tijd en haar man mishandeld op het moment dat zij een verdachte van winkeldiefstal aanspraken. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen.

De vrouw was met haar gezin rond 17:40 uur boodschappen aan het doen bij een supermarkt aan het Marktplein in Borne toen ze een onbekende man spullen uit het schap in een tas zag stoppen. Ze informeerde een winkelmedewerker hier over. Deze gaf aan te willen wachten met aanhouden van de verdachte, totdat hij de kassa’s was gepasseerd. De vrouw verliet daarop met haar gezin de winkel en wachtte buiten met het idee de medewerkers te helpen als het nodig zou zijn.

Agressief
De agente in vrije tijd en haar partner zagen vervolgens de man de winkel uitkomen. Achter hem liep winkelpersoneel te zwaaien. Ze dachten dat de verdachte zich uit de voeten wilde maken waarop zij de man aanspraken. De man reageerde agressief en er ontstond een schermutseling. De vrouw raakte even buiten kennis toen zij als gevolg van de schermutseling hard op de grond terecht kwam. De partner van de agente liep lichte verwondingen op.

Getuigenoproep
Nadat de mishandeling had plaatsgevonden zagen getuigen de verdachte weglopen in de richting van de Hofstraat. In die omgeving stapte hij in een auto en reed weg. De politie is een onderzoek gestart en zoekt getuigen. Van de verdachte is het volgende signalement bekend. Het gaat om een donker getinte man van ongeveer 1.90 meter lang en een atletisch sportschool type.

Hij droeg een zwarte trainingsbroek en zwart trainingsjack, een pet (zwart of donkerblauw, met goudkleurige sticker). Hij had een zwarte sporttas bij zich en sprak goed Nederlands. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Oude dame belazerd door 'mantelzorger': 70.000 euro zoek

Als wildvreemde wist een 53-jarige Haagse zich op te dringen als mantelzorger bij een vrouw van begin 90. Ze deed elke week klusjes. Maar na een paar jaar was er 70.000 euro verdwenen.

Het begon allemaal met een ontmoeting over een Boeddhabeeldje. Verdachte heeft zich vervolgens over de alleenstaande oude dame 'ontfermd'. En ze wist ook volledig controle te krijgen over de financiën van het slachtoffer. 'Natuurlijk is het helpen van een ander geen strafbaar feit, integendeel,' zei de officier van justitie maandag op zitting. 'Maar bijzonder is het wel, wanneer je als wildvreemde je in zo'n korte tijd volledig in het leven van een ander stort.'

'Het stinkt,' ging ze verder, 'en het lijkt erop dat alle hulp die is geboden vooral te doen is geweest om haar geld en niets anders.' De verdachte en haar man hebben de hele financiële huishouding van de kwetsbare bejaarde vrouw naar zich toe getrokken. Elke maand pinden ze 500 euro voor de vrouw, waarmee zij boodschappen kon doen. Ze wilde dat namelijk contant doen. Wat er verder met haar pas en rekeningen gebeurde, wist ze niet.

De vrouw merkt pas later dat haar vertrouwen verschrikkelijk is misbruikt. Op bankafschriften - waarvan een deel ook mist - ziet ze dat met haar bankpas is betaald bij winkels waar ze nooit is geweest. Ze betaalt nooit met haar pas. En ze heeft ook nooit iemand gevraagd grote geldbedragen voor haar op te nemen bij de bank. In een paar jaar tijd is 60.000 euro aan contant geld opgenomen en nog eens 20.000 euro overgeschreven, waarvan 10.000 euro is terug betaald.

De verdachten zeggen dat de vrouw hen bewust contant geld had toegestopt, om geen belasting te hoeven betalen. Ze hebben dat geld onder meer gestopt in hun huis in Frankrijk. Het Openbaar Ministerie gelooft daar niets van, ook omdat de verdachten in hun verklaringen niet steeds hetzelfde vertellen. 'Verdachten hebben zich doelbewust ingenesteld, het vertrouwen gewonnen van een alleenstaande vrouw en anderen op afstand gehouden. Ze hebben het in hen gestelde vertrouwen op een verschrikkelijk brutale wijze geschonden.'

De officier van justitie eiste voor de vrouw een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 2 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en voor de man een gevangenisstraf van 5 maanden waarvan 2 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

OM: 'Om zijn gokschuld te verbergen vermoordde hij zijn moeder'

Op 31 oktober 2018 werd na een zoektocht van vijf weken het lichaam van de 79-jarige Mona Baartmans uit Delft gevonden in een ondiep graf in een bos bij Heinenoord. De vrouw werd sinds zondag 23 september 2018 vermist. Kort daarop legde haar inmiddels 61-jarige zoon uit Oud-Beijerland een bekentenis af. Vandaag eiste het OM tegen de man zestien jaar cel en TBS met dwangverpleging.

Die zondag pikte de verdachte met de auto zijn moeder op bij haar woning in Delft. Samen brachten zij een bezoek aan haar (tweede) man die opgenomen is in een Haags verpleeghuis. Na afloop zou de verdachte haar weer hebben teruggebracht naar Delft en afgezet hebben aan de rand van het autovrije gebied waar haar woning was.

Toen zij de volgende dag niet thuis bleek en telefonisch onbereikbaar was, zette de politie een grote zoekactie op. In eerste instantie werd gedacht dat ze misschien in de gracht was gevallen. Maar al snel bleek dat zij in het geheel niet te zien was op camera’s waarop zij wel te zien had moeten zijn. Ook verklaarde haar zoon wisselend over de plek waar hij haar had afgezet.

Camerabeelden
Onderzoek van camerabeelden toonde aan dat de verdachte inderdaad van het verpleeghuis naar Delft was gereden. Maar opvallend was dat op de bijrijdersstoel niet zijn moeder te zien was, maar iets groots met een witte of lichtgrijze kleur. Ook waren er beelden van een tankstation waar de verdachte op 24 september zijn auto grondig schoonmaakte en de automatten weggooide.

Uit de bekentenis van verdachte komt naar voren dat hij 40.000 euro had opgenomen van de rekening van zijn moeder. Dit geld had hij vergokt. Toen zijn moeder hem het geld terugvroeg, besloot hij dat haar dood de oplossing van zijn problemen zou betekenen.

Mobieltje
Op de parkeerplaats van het verpleeghuis wurgde hij haar met een tie-wrap om haar nek. Daarna heeft hij het lichaam naar voren en onder het dashboard geduwd en afgedekt met een witte plaid. Zo is hij terug naar Delft gereden in de wetenschap dat er langs de route camera’s hangen. In Delft aangekomen heeft hij de batterij uit het mobieltje van zijn moeder gehaald (zodat het signaal pas daar verloren ging) en het mobieltje weggegooid.

Met het lichaam in de auto is hij naar Oud-Beijerland gereden, heeft geparkeerd bij de Chinees, daar twee loempia’s gehaald en pas daarna naar zijn huis gegaan. ’s Nacht heeft hij haar begraven in een gebied waarvan hij vermoedde dat hij ongestoord zijn gang kon gaan. Weken later werd het lichaam gevonden, nadat wandelaars de politie getipt hadden dat zij damesschoenen langs het pad hadden zien liggen. “Ik was nooit van plan iets te zeggen. Maar toen ze werd gevonden, moest ik wel”, aldus de onaangedane verdachte in de rechtszaal.

Moord
Bij de behandeling op zitting ging het met name om de vraag of hier nu sprake was van doodslag of moord. Volgens de officier van justitie was dat laatste het geval. Zo verklaart de verdachte zelf dat hij besloot zijn moeder te doden toen hij met haar terugliep van het bezoek aan haar man. Dat betekent sowieso dat er tijd zat tussen besluit en uitvoering wat duidt op voorbedachten rade. Ook voor de tiewrap in de auto geeft de verdachte wat het OM betref geen aannemelijke verklaring. Verder is hij zeer koelbloedig en planmatig te werk gegaan in zijn keuze van de plek, in het terugrijden naar Delft en het wegmaken van het mobieltje.

De verdediging heeft vrijspraak bepleit omdat de verklaring van de verdachte over waar en hoe laat hij zijn moeder zou hebben gewurgd niet overeen kwam met gegevens afkomstig van de pacemaker van het slachtoffer. Daaruit zou namelijk blijken dat het hart van het slachtoffer circa twintig minuten na de verwurging nog klopte. Het OM heeft hiervoor geen verklaring, maar vindt het overige bewijs meer dan voldoende.

'Hoop en vrees'
De officier van justitie benadrukte dat de overige nabestaanden weken tussen hoop en vrees hebben geleefd, terwijl de verdachte de toedracht wist: “Enkel om te voorkomen dat hij zijn moeder moest vertellen dat hij 40.000 euro erdoorheen had gejaagd in het casino, heeft hij haar vermoord. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Alsof het vermoorden van zijn moeder zijn enige alternatief was.”

Volgens deskundigen heeft de verdachte een narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornis. Daarom eiste de officier van justitie naast een celstraf van zestien jaar ook TBS met dwangverpleging. De uitspraak is over twee weken.

Nabestaanden verdwenen scheepswrakken geïnformeerd

De nabestaanden van de in de Javazee en bij Maleisië omgekomen militairen zijn geïnformeerd over de 2 onderzoeksexpedities naar de verdwenen scheepswrakken. Dat gebeurde tijdens een ingetogen bijeenkomst van de ministeries van Defensie, Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken.

Indonesië
Het onderzoek in de Javazee toonde aan dat er van de wrakken van Hr. Ms. de Ruyter en Hr. Ms. Java nog 5 % op de zeebodem ligt. Van Hr. Ms. Kortenaer vond het expeditieteam nog ongeveer 15 % terug. Op alle 3 de locaties zijn wederom aanwijzingen aangetroffen dat er sprake is geweest van grootschalige bergingsactiviteiten. Voorbeelden zijn grote hoeveelheden dik touw en gaten in de bodem. Die wijzen op een methode waarbij met een zwaar blok de scheepsconstructie in stukken wordt gebroken.

De ministeries gaan met de nabestaanden en Indonesië praten over hoe ze gezamenlijk de wraklocatie kunnen beschermen.

Maleisië
Ook de onderzeeboten O16 en KXVII, die tussen 50 en 60 meter diep in Maleisische wateren liggen, zijn grotendeels verdwenen door illegale berging. Van de O16 zijn nog slechts enkele restanten aanwezig. Van de KXVII is - buiten zeer kleine fragmenten - alleen nog een afdruk in de zeebodem aanwezig.

Aan de Maleisische marine is een brief gestuurd om inzage te krijgen in de locaties waar nog 2 andere onderzeeboten, de O20 en de KXVI, liggen. Afhankelijk van de aanwezigheid van de gegevens en de inhoud daarvan, gaan de ministeries praten over eventueel vervolgonderzoek ter plaatse.

Onderwaterarcheoloog Martijn Manders geeft een toelichting (Afbeelding Defensie)
Onderwaterarcheoloog Martijn Manders geeft een toelichting (Afbeelding Defensie)

Depay en Tete kennen nieuwe trainer bij Olympique Lyon

Memphis Depay en Kenny Tete weten inmiddels wie hun nieuwe trainer wordt bij Olympique Lyon. Les Gones hebben maandagmiddag bekend gemaakt dat Rudi Garcia de nieuwe oefenmeester is van de nummer veertien in de Ligue 1. Garcia, die voor twee seizoenen heeft getekend in Lyon, is de opvolger van de ontslagen Sylvinho.

"Wij hebben voor Rudi gekozen omdat het een vechter is die net als wij prijzen wil veroveren en succesvol wil zijn op het Europese podium", verklaart technisch directeur Juninho de aanstelling van Garcia.

"Rudi is een ervaren trainer die zichzelf al bewezen heeft op topniveau. Tijdens onze gesprekken is er echt een band ontstaan. We kijken op dezelfde manier tegen voetbal aan, zeker ook op tactisch gebied."

"Rudi pleit voor technisch en aanvallend ingesteld voetbal, zoals dat past in de traditie van Lyon. Ook onze supporters willen dat graag zien. Rudi heeft bij elke club die hij heeft getraind laten zien dat hij het maximale rendement uit een selectie weet te halen", voegt Juninho daaraan toe.

Garcia wordt dinsdag om 11.30 uur officieel door Lyon gepresenteerd aan pers en publiek. De trainer was tot afgelopen seizoen verbonden aan Olympique Marseille en de Franse oefenmeester werkte eerder bij Lille OSC en AS Roma.

Onder meer José Mourinho, Laurent Blanc en Arsène Wenger werden in de Franse media recentelijk in verband gebracht met de trainersfunctie bij Lyon, maar het is dus Garcia die met ingang van heden aan de slag gaat in Zuid-Frankrijk.

MLB: Houston Astros trekken stand weer gelijk in prachtige wedstrijd tegen New York Yankees

Houston Astros hebben de tweede wedstrijd in de best-of-seven serie gewonnen, waardoor de stand na twee duels weer in evenwicht is. In een spannende wedstrijd waarin alles in zat wonnen de Astros in eigen huis na extra innings met 3-2 van de New York Yankees.

James Paxton begon bij de New York Yankees als startende werper. Alleen vroeg in de wedstrijd kwam de pitcher al vroeg in de wedstrijd in de problemen. Na 2,1 innings werd Paxton vervangen, maar op dat moment hadden de Houston Astros al een voorsprong te pakken. In de tweede inning zorgde Carlos Correa via een tweehonkslag voor de 1-0.

Aan de andere kant was het Justin Verlander die begon als startende werper. De ace van de Astros had het duidelijk beter onder controle dan zijn collega werper, alleen toch keek hij na vier inning te spelen tegen een achterstand aan. Aaron Judge was daar verantwoordelijk voor via een homerun met één man op de honken.


Chad Green de vervanger van Paxton gooide twee perfecte innings met daarin twee strikeouts. Bij een voorsprong van 2-1 in de vijfde inning was zijn werk voorbij, waarna Adam Ottavino de vijfde inning mocht starten. Dat ging niet goed, want bij de eerste bal van Ottavino sloeg George Springer de bal direct het stadion uit: 2-2.

In de zesde inning dreigden de Yankees opnieuw op voorsprong te komen. Verlander kreeg het steeds moeilijker tegen de slagploeg van de Yankees die via DJ LeMahieu en Gleyber Torres de eerste twee honken bezet had. Na een infield single van Brett Gardner zag LeMahieu zijn kans op een run te scoren, maar Correa en Robinson Chirinos voorkwamen dat na goed verdedigend werk van beide.

Daarna deden de relievers van de Astros en de Yankees goed werk, waardoor er extra innings aan te pas moesten komen. In de tiende inning lagen er wat kansen voor de thuisploeg, maar toen wist J.A. Happ zich er nog uit te werken, maar dat bleek uitstel te zijn, want in de elfde inning ging het alsnog mis voor de New York Yankees. De eerste pitch van Happ in de elfde inning werd er direct uitgeslagen door Correa en zo de serie weer in evenwicht bracht.

De derde wedstrijd gaat dinsdagavond verder in New York. Dan komt Luis Severino op de heuvel voor de New York Yankees. De beste pitcher op papier voor de Yankees, alleen heeft hij dit jaar niet veel gegooid. Vlak voor het einde van het reguliere seizoen gooide hij weer zijn eerste wedstrijden en maakte meer dan genoeg indruk. Ook tegen de Minnesota Twins gooide hij vier innings waarin hij geen runs tegen kreeg. Aan de andere kant komt Gerrit Cole op de pitchersheuvel. Hij maakt al het hele seizoen indruk en in de play-offs was hij ook indrukwekkend. Severino gooit dinsdagavond om 22:08 Nederlandse tijd de eerste bal in de derde wedstrijd.

Twinstick-racer Inertial Drift aangekondigd

PQube liet ons weten dat ze bezig zijn met Inertial Drift, een racer met twinstick-besturing. Inertial Drift komt ergsn in de lente van 2020 uit voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Inertial Drift speelt zich af in de jaren 90 en is een arcaderacer met een ander handlingmodel en twin-stick driftmechanica. Door middel van de ene pook stuur je, door middel van een tweede pook is het de bedoeling zoveel mogelijk driftend door de bocht te gaan en zo secondes te winnen op je rondetijden. Er is uit zestien auto's te kiezen om over twintig tracks te racen.

'Transfer Van de Beek ondanks principe-akkoord geen uitgemaakte zaak'

Real Madrid wil graag op korte termijn het middenveld versterken. Marca schrijft dat momenteel Fabián Ruiz, Paul Pogba, Donny van de Beek en Christian Eriksen in beeld zijn bij de Koninklijke. Er wordt tegelijkertijd gemeld dat Real Madrid en Ajax een principe-akkoord hebben over Van de Beek, maar dat een transfer desondanks geen uitgemaakte zaak is.

Trainer Zinédine Zidane is geen uitgesproken voorstander van de komst van Van de Beek. Ondanks een principe-akkoord over een transfersom van 55 tot 60 miljoen euro, ziet Real Madrid door de houding van de Franse oefenmeester Van de Beek voorlopig als 'wild card'.

De voorkeur van Zidane gaat namelijk uit naar de komst van Paul Pogba. Door de starre houding van Manchester United bleek het afgelopen zomer onmogelijk om de Franse middenvelder binnen te halen, maar Real Madrid gaat op korte termijn een nieuwe poging ondernemen.

Het contract van Pogba bij Manchester United loopt nog tot medio 2021, waardoor Manchester United is de huidige situatie komende zomer genoodzaakt lijkt om mee te werken aan een transfer. Marca verwacht dat de middenvelder om die reden voor een lagere prijs over te nemen is van the Red Devils . De laatste middenvelder die op het verlanglijstje van Real Madrid is verschenen, is Ruiz. Hij wordt niet alleen gevolgd door de Koninklijke , maar staat tevens in de belangstelling van Barcelona.

Marca voorspelt dat het een lastige operatie gaat worden om Ruiz binnen te halen, daar hij bij Napoli geen afkoopclausule heeft en president Aurelio De Laurentiis een zeer taaie onderhandelingspartner is. De komst van Eriksen lijkt gemakkelijker, aangezien zijn contract bij Tottenham Hotspur afloopt. Real Madrid zou in januari al voor 25 miljoen euro kunnen toeslaan en heeft volgens AS ruimte in het salarishuis om de Deense middenvelder nu al binnen te halen.

Cosplay op GameForce 2019

Dit jaar was er behalve de jaarlijkse GameForce Cosplay Wedstrijd ook de EuroCosplay Championships 2019 Qualifier. Vanuit GameForce zelf waren er zes bendeleiders aanwezig om elkaar het leven zuur te maken.  Daarnaast was de Star Wars fanclub genaamd Sun Crusher uitgenodigd om de boel op te fleuren. Ten slotte kregen bezoekers in cosplay korting op hun kaartje. Genoeg prachtige kostuums te bewonderen dus!

Jawed S. tot ruim 26 jaar cel veroordeeld voor aanslag

De 20-jarige Jawed S. is veroordeeld tot 26 jaar en acht maanden cel voor het neersteken van twee Amerikaanse toeristen vorig jaar zomer op het Centraal Station in Amsterdam.

Hij moet de twee slachtoffers meer dan 3 miljoen euro schadevergoeding betalen. Het slachtoffer die in een rolstoel belandde, krijgt daarvan 2,6 miljoen euro. Omdat Jawed S. dat geld vermoedelijk zelf niet heeft, zal de Staat het voorschieten en verhalen op de dader.

Hoger dan de eis
De straf valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die eiste begin vorige maand 25 jaar cel voor tweevoudige poging tot moord met een terroristisch oogmerk. 'Heel soms zijn er strafzaken die groter zijn dan de verdachte zelf. Iedereen had hier slachtoffer kunnen worden', benadrukte de officier van justitie toen in haar requisitoir.

Volgens de rechtbank is de kans op herhaling groot. Jawed S. betuigde geen spijt en zei dat hij opnieuw een aanslag zou plegen als hij de kans zou krijgen. 'De maatschappij moet zo lang mogelijk beschermd worden tegen de verdachte. Daarom leggen de maximale straf op', meent de rechtbank.

Terreuraanslag
De in Afghanistan geboren Jawed S. kwam op 31 augustus 2018 met de internationale trein uit Duitsland naar Amsterdam. Hij was boos over het feit dat PVV-leider Geert Wilders een cartoonwedstrijd had uitgeschreven rondom de profeet Mohamed. Volgens justitie kwam de man naar Nederland om willekeurige slachtoffers te maken en had hij de overtuiging de aanval niet te overleven.

Volgens de rechtbank was er sprake van een terreuraanslag. Hij pleegde zijn daad omdat in zijn ogen zijn religie en de profeet Mohammed waren beledigd. Die beledigingen zouden zijn gedaan door alle Nederlanders en Geert Wilders in het bijzonder. Volgens de rechtbank heeft de aanval, ondanks dat die snel ten einde was, een verwoestend effect gehad op de Amerikanen en hun echtgenotes.

Amerikaanse slachtoffers
S. liep die bewuste vrijdagmiddag zo'n drie kwartier doelloos rond op het Centraal Station. Hij sloeg uiteindelijk toe bij de informatiebalie van de NS in de westtunnel, vlakbij de Starbucks en de Hema. Op camerabeelden, die justitie tijdens de inhoudelijke behandeling toonde, was te zien dat S. een tijdje rondom het informatieloket hing, plotseling een groot mes uit zijn rugtas haaldeen met kracht één van de slachtoffers in zijn rug stak. Daarna haalde hij uit naar een tweede man, die werd geraakt in zijn buik en arm. De man die in zijn rug werd gestoken, liep een dwarslaesie op en zit nog altijd in een rolstoel.

Jawed S. was al in het vizier
S. werd 9 seconden later neergeschoten door een politieagent, die hem op dat moment al in de gaten hield. Deze agent, die getraind is in het herkennen van verdachte personen, had kort daarvoor al om versterking gevraagd, omdat hij vond dat S. zich verdacht gedroeg. Nog voor zijn collega's de kans hadden hem om een identiteitsbewijs te vragen, begon S. om zich heen te steken. Het was volgens de rechtbank aan het razendsnelle optreden van de agenten te danken dat er die dag niet meer slachtoffers zijn gevallen.

AT5 maakte vorige maand in samenwerking met Nieuwsuur een reconstructie van de aanslag. De drie betrokken agenten vertellen daarin uitgebreid hoe zij het incident hebben beleefd.

OM eist cel voor opstrijken pensioen dode moeder

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van zes maanden geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk, tegen een 66-jarige man uit Zuid-Limburg. Daarnaast wil de advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, reclasseringstoezicht voor de verdachte.

De man wordt ervan verdacht zijn dode moeder van juli 2013 tot en met december 2015 thuis te hebben gehouden. Daardoor streek de man haar AOW- en pensioenuitkering ter hoogte van 70.000 euro op.

De man werd door de rechtbank in Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden. Hij ging in hoger beroep tegen het vonnis van de Limburgse rechters.

Na het overlijden van zijn moeder heeft de verdachte haar volgens het OM een paar dagen laten liggen. Daarna heeft hij haar lichaam ingepakt in plastic folie en een kledingkast omgebouwd tot een “kist.”. Deze kist heeft verdachte vervolgens hermetisch afgesloten en verplaatst naar een nauwelijks gebruikte ruimte in het huis.

De AG spreekt van respectloos handelen, waardoor een gevangenisstraf op zijn plaats is. “Gelet op de financiële motieven, het gebrek aan inzicht, de lange duur van het handelen en het berekenende element van handelen moet een signaal worden afgegeven. Richting verdachte en richting de maatschappij, gelet op de ernst van het feit.”

Het gerechtshof in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.

Agenten gewond bij aanrijding in Maastricht

Op de Viaductweg in Maastricht heeft maandagochtend een aanrijding tussen een politieauto en een personenauto plaatsgevonden. Rond 10.00 uur waren twee politieagenten in hun auto op weg naar een melding. Op de Viaductweg kwam het tot een aanrijding tussen de politieauto en een personenauto.

De politieauto werd in de flank geraakt. Beide politieagenten zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Zoals het er nu naar uitziet, zijn beiden niet ernstig gewond geraakt. Ook de bestuurder van de personenauto is eveneens ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Hoe de aanrijding is kunnen gebeuren, is nog onduidelijk.

Het Team Tactische Ondersteuning Verkeersongevallen (TTOV) en Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie onderzoeken het ongeval.
Een deel van de Viaductweg is in verband met het onderzoek afgesloten.

Man aangehouden na incident trouwstoet

Een verkeersongeluk op de Lange Kruisweg in Maasdijk tussen twee personenauto’s, waarvan één van de voertuigen deel uitmaakte van een trouwstoet, mondde zondagavond uit in een verkeersconflict. Een 30-jarige vrouw werd hierbij meerdere keren bespuugd. Een 23-jarige man uit Zaltbommel is aangehouden als verdachte.

Rond 21.15 uur kwamen de twee personenauto’s met elkaar in botsing op de kruising van de Pettendijk en Lange Kruisweg. Na het ongeluk ontstond een woordenwisseling tussen de 30-jarige bestuurster en de inzittenden van meerdere voertuigen die deel uitmaakten van de trouwstoet. Bij de ruzie werd de 30-jarige vrouw meerdere malen in haar gezicht gespuugd. De 23-jarige verdachte zit op dit moment vast en wordt gehoord. De 30-jarige vrouw is voor controle naar het ziekenhuis gegaan.

De twee betrokken auto’s zijn in beslag genomen. Team VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De politie is nog op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.  

Defensie zoekt gamers (FPS niet verplicht)

Het ministerie van Defensie is op zoek naar competente sollicitanten en doet dat op originele wijze. In samenwerking met iamprogrez is er een methode ontwikkeld om de vaardigheden die je leert in gaming te vertalen naar ‘soft skills’. Zo weet Defensie meteen voor welke functie jij geschikt bent.

Defensie zoekt gamers

Steam – CV
Het klinkt magisch en te mooi om waar te zijn. Op basis van je Steam-account kan er dus een cv opgesteld worden. Al die uren die je in gamen stopte in plaats van studeren zijn dus wel wat waard! Het idee is, dat je tijdens het gamen constant bezig bent met beslissingen nemen. Vaak doe je dat onder een behoorlijke tijdsdruk. Iemand die vaak games speelt heeft hier dus erg veel ervaring mee en dat is zeer interessant voor Defensie. Het programma doet berekeningen op basis van de vijf games die je het meeste hebt gespeeld.

Defensie zoekt gamers 

FPS niet nodig
Defensie doet veel meer dan alleen maar schieten. De meeste banen hebben daar dus niets mee te maken. Als je dus niet goed bent in schietspellen, dan zijn er nog steeds carrièremogelijkheden. Voor Defensie is logistiek bijvoorbeeld heel belangrijk. Logistiek is ervoor zorgen dat spullen op tijd op de juiste plek komen, tegen de laagst mogelijke kosten. Klinkt ingewikkeld? Denk even aan een RTS, zoals StarCraft 2 en het valt weer reuze mee. Iedereen die serieus tijd in Minecraft steekt, weet dat je genoeg moet plannen. Ook deze skills zijn zeer gewild.

Defensie zoekt gamers

DreamHack Rotterdam
Aanstaande zaterdag en zondag heeft Defensie, samen met Helpshift en iamprogrez, een stand op DreamHack. Met behulp van hun web-app kun je jouw Steam-account koppelen aan je inschrijving. Vervolgens kies je een tijd uit wanneer je wilt langskomen, want je wilt natuurlijk geen DreamHack-wedstrijd missen! Je kan hier met militairen gamen, of tegen hen als je dat leuker vindt. Ook al speel je geen enkele game, op basis van je profiel krijg je een overzicht van je vaardigheden. Altijd handig voor je cv. Interessante kandidaten krijgen automatisch bericht. De eerste sollicitanten zijn met behulp van dit programma al geselecteerd.

Defensie zoekt gamers

Getuigen gezocht van aanrijding met dodelijke afloop

De politie is op zoek naar mensen die op donderdag 10 oktober 2019 omstreeks 14.00 uur in de omgeving van Molenwater in Middelburg waren. Er kwamen rond dat tijdstip twee fietsers met elkaar in botsing.

Eén van de fietsers, een 82-jarige man uit Middelburg, raakte daarbij zwaargewond. Hij is later aan zijn verwondingen overleden. De politie is op zoek naar mensen die de man misschien voor de aanrijding al hebben zien rijden of mensen die de aanrijding hebben zien gebeuren.

Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nederlandse steden als woonplek internationaal in trek

De laatste 20 jaar trekken Nederlandse steden meer nieuwe inwoners aan dan dat er vertrekken. Vooral jongeren trekken naar de stad, terwijl 30-plussers de stad vaak verlaten. Sinds 2006 komen nieuwe stadsbewoners niet langer hoofdzakelijk uit Nederland maar uit het buitenland. Zonder de nieuwkomers uit het buitenland was in 2018 de trek uit de stad zelfs groter dan de trek naar de stad.

Het PBL onderzocht de verhuisstromen in de afgelopen 22 jaar van en naar 6 grote Nederlandse steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen. Welke leeftijdsgroepen trekken naar de stad? En waar komen ze vandaan? Welke groepen verlaten de stad en waar gaan ze naar toe?

Jongeren trekken naar de stad, 30-plussers verlaten de stad
Over de hele periode is een duidelijk patroon te herkennen: nieuwe stadsbewoners zijn vooral jongeren (18-24 jaar en in mindere mate 25-29 jaar) die voor hun studie of op zoek naar een baan naar de stad trekken. 30-plussers verlaten vaak de stad, op zoek naar een ruimere woning in de gemeenten rondom de steden. Onder 40-plussers is de trek van en naar de stad redelijk stabiel. Deze groep verhuist sowieso minder.

Nieuwe stadsbewoners komen vaker uit het buitenland
Vanaf 2006 ziet het PBL wel een nieuwe tendens: de nieuwe stadsbewoners komen niet langer hoofdzakelijk uit Nederland, maar uit het buitenland. Het gaat om een zeer diverse groep: gezinsmigranten (mensen die naar Nederland komen om samen te leven met iemand die hier al woont), buitenlandse studenten, arbeidsmigranten, expats, kenniswerkers en statushouders.

Daarnaast is de samenstelling van de groep die de stad verlaat ook meer divers: de dertigers vormen nog altijd de grootste groep, maar sinds 2006 trekken ook relatief veel jongeren weg. Dit betreft onder meer buitenlandse studenten die na hun opleiding in Nederland weer terugkeren naar het land van herkomst.

2018: trek uit de stad is binnen Nederland groter dan naar de stad
De laatste 20 jaar vestigden meer mensen zich in de grote steden dan dat er vertrokken. Laten we echter de verhuizingen van en naar het buitenland buiten beschouwing, dan is in 2018 de trek uit de stad groter dan de trek naar de stad. Tijdens de kredietcrisisperiode (2008-2013) was dat nog anders. De jongeren trokken toen onverminderd naar de stad en dertigers (ook gezinnen) bleven vaker in de stad wonen. Hierdoor nam het vertrek uit de stad tijdelijk af.

Inmiddels trekken dertigers weer vaker de stad uit. De laatste jaren neemt ook de trek van jongeren uit Nederland naar de stad af, mogelijk vanwege de sterk gestegen woonkosten in combinatie met het leenstelsel.

Verschillen tussen de steden
Het patroon van de jongeren die komen en de dertigers die de steden verlaten, zien we in alle 6 onderzochte steden. Tussen deze steden zijn er wel verschillen: de terugloop van studenten is het grootst in Amsterdam en Utrecht, de 2 duurste studentensteden. De sterkste stijging van nieuwkomers vanuit het buitenland doet zich voor in Den Haag en Amsterdam.

Man verliest kentekenplaat bij aanrijding, beweert dat kentekenplaat gestolen is

Een 24-jarige Tilburger is maandag 14 oktober 2019 omstreeks 01.00 uur in de wijk Groeseind in Tilburg aangehouden omdat hij in Goirle zou zijn doorgereden na een aanrijding.

De politie kreeg vannacht een melding dat in Goirle op de Parallelweg een auto, een blauwe BMW, tegen een elektrisch bedienbare poort was gereden. De veroorzaker was daarna doorgereden in de richting van de Poppelseweg. Op de plek van de aanrijding was een kentekenplaat achtergebleven. De auto zou thuishoren in de wijk Groeseind in Tilburg.

Terwijl agenten uitkeken naar de doorgereden auto, belde de eigenaar van de bewuste auto naar de politie om door te geven dat er een kentekenplaat van zijn auto was gestolen. Jawel: in Goirle. Agenten zagen daarna de bedoelde auto rijden en gaven een stopteken. De bestuurder kwam opnieuw met het verhaal dat zijn kentekenplaat gestolen was. Gelet op de verklaring van een getuige en de op de plaats delict aangetroffen sporen is de bestuurder toch als verdachte aangehouden.

99 to Beat: wie is de beste alleskunner?

SBS6 lanceert het nieuwe format 99 to Beat in de Nederlandse markt. Vanaf 27 december aanstaande komt het format onder de titel De Alleskunner op de zender. De Alleskunner is een spelshow waarin 100 mensen hun alledaagse vaardigheden testen om te bepalen wie de beste allrounder is. Wanneer je 99 verrassende opdrachten lang niet als laatste eindigt ga je met een mooie hoofdprijs naar huis!

Honderd deelnemers storten zich tijdens een afvalrace op 100 leuke en slimme opdrachten. Na iedere spelronde valt de persoon die laatste is geworden af. Van het rennen met een dienblad, het letterlijk zoeken naar een speld in een hooiberg tot het zo snel mogelijk uitrollen van een WC-rol. De spellen in De Alleskunner kunnen heel uitdagend, maar ook super simpel zijn. Alles wat je tijdens een spelronde doet is goed, zolang je maar niet verliest!

Deelnemers hoeven nergens de beste of de snelste in te zijn. Het belangrijkste is dat ze in geen enkele spelronde de slechtste zijn en daarmee 99 tegenstanders verslaan. In het honderdste en tevens finalespel binden de twee laatst overgebleven kandidaten de strijd met elkaar aan. De meest multi getalenteerde deelnemer neemt na tien afleveringen van De Alleskunner de hoofdprijs in ontvangst.

Waar is toch die naald? Afbeelding ter illustratie: Pixabay
Waar is toch die naald speld? Afbeelding ter illustratie: Pixabay

Helpdesk stikstof voor iedereen bereikbaar

Vanaf vandaag kan iedereen met vragen over stikstof of het aanvragen van vergunningen terecht bij de helpdesk van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de twaalf provincies.

De helpdesk BIJ12 is het eerste aanspreekpunt voor burgers, agrariërs en ondernemers die vragen hebben over stikstof, de toepassing van het nieuwe beleid bij toestemmingsverlening en de AERIUS Calculator. De provincies, of het ministerie dat daarvoor bevoegd is, kunnen vragen beantwoorden over een specifieke vergunning of toestemmingsbesluit. Een overzicht van hun contactgegevens vindt u op de website van BIJ12.

Website
Op de website van BIJ12 staat informatie over de toepassing van het beleid en het gebruik van de AERIUS Calculator 2019. Naast de veelgestelde vragen en de algemene informatie is hier de Instructie AERIUS Calculator te vinden. Op basis van de ontvangen vragen en de belangrijkste ontwikkelingen wordt de inhoud van de website steeds weer geactualiseerd.

Peter R. de Vries wil meer beenruimte

Peter R. de Vries is boos. Waarom heeft hij zo weinig beenruimte en hoe durft Transavia te zeggen 'We hope you will enjoy your flight'!? Ben jij het eens met Peter?

Geen taakstraf meer bij geweld tegen politieagenten en hulpverleners

Er kan straks geen taakstraf meer worden opgelegd bij geweld tegen personen met een publieke taak. Dit betekent dat plegers van geweld tegen politieagenten en hulpverleners zoals ambulancebroeders en brandweermensen zwaarder worden gestraft.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel van de ministers Dekker (voor Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat vandaag in consultatie is gegaan. De maatregel is een uitbreiding van het bestaande taakstrafverbod dat vooral betrekking heeft op ernstige geweld -en zedenmisdrijven.

Geweld tegen politieagenten en hulpverleners is onaanvaardbaar. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood. Niet zelden staan zij mensen bij die in acuut levensbedreigende situaties verkeren. Dat geweld moet stevig worden aangepakt en daar past geen taakstraf bij.

Politieagenten en hulpverleners komen in de uitoefening van hun taken regelmatig met geweld in aanraking. Zij hebben niet de mogelijkheid een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen omdat hun werk juist handelend optreden vereist. Geweld tegen personen met een publieke taak vraagt om een passende reactie. Daarom zal in plaats van of in combinatie met een taakstraf, altijd een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf worden opgelegd.

De maatregel van de ministers sluit aan bij het huidige strafrechtelijk beleid om geweldplegers tegen werknemers met een publieke taak snel en streng te straffen. Zo wordt voorrang gegeven aan de opsporing en vervolging van verdachten. Ook mogen daders eerder voorlopig vast worden gezet, waardoor snelrecht en supersnelrecht mogelijk is. De strafeisen van het openbaar ministerie zijn daarbij drie keer zo hoog als in andere geweldszaken.

Getuigen gezocht na schietincident Den Haag

De politie kreeg afgelopen nacht rond 03:30 uur een melding van een mogelijk schietincident bij een café aan de Maasstraat in Den Haag. Aan de buitenzijde van het pand zaten beschadigingen. In de omgeving hielden agenten een 35-jarige man uit Den Haag als verdachte aan. Zijn betrokkenheid bij het schietincident wordt onderzocht.

Een getuige meldde dat hij harde knallen, dan wel schoten hoorde. Na de melding startte direct het onderzoek en werd de omgeving afgezet. Rechercheurs zochten in de omgeving van het café naar sporen. Aan de buitenkant van het café troffen agenten inslagen aan, vermoedelijk afkomstig van schoten. Er zijn twee personenauto’s in beslag genomen voor nader onderzoek.

De 35-jarige man zit vast en wordt gehoord. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Zondagsdiensten en protestbijeenkomsten ziekenhuizen

Ziekenhuismedewerkers uit Alkmaar, Den Helder, Sneek, Den Haag, Nieuwegein, Utrecht en Woerden, waar in totaal ruim 15.000 medewerkers werken, nemen komende week het stokje over in de estafetteacties van ‘ziekenhuisstakingen’. Daarmee staat de teller van ziekenhuismedewerkers die - alleen al in oktober - betrokken zijn bij de cao-acties op ca 50.000. 

Ziekenhuismedewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder (15 oktober), Antonius Ziekenhuis in Sneek (16 oktober), HMC Westeinde in Den Haag (17 oktober) en de Antonius Ziekenhuizen in Nieuwegein, Woerden en Utrecht (17 oktober) zullen deze week 24 uur lang zondagsdiensten draaien; de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. De operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen en tientallen andere afdelingen zijn die dag gesloten voor niet-spoedeisende zaken vanwege de cao-acties.

Bij de diverse ziekenhuizen komen werknemers een aantal keer samen voor een protestbijeenkomst om kracht te zetten bij hun eisen. Ook vragen zij hun Raden van Bestuur te tekenen voor steun en om zich achter hun personeel te stellen in het conflict met werkgeversvereniging de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Noordwestziekenhuisgroep Alkmaar & Den Helder
Om 09:45 vind er in Alkmaar buiten een protestactie plaats, Den Helder volgt om 11:45. Daar word de protestactie eveneens buiten gehouden, tenzij het regent, dan wordt de actie binnen gehouden. Bij de Noordwestziekenhuisgroep werken circa 4.000 medewerkers. 

Antonius ziekenhuis in Sneek
Naast de protestbijeenkomst op 16 okobter worden in het Antionius ziekenhuis in Sneek de hele dag ludieke acties verzorgd om medewerkers in het zonnetje te zetten. Tevens gaan medewerkers van de Technische Dienst en de operatie-assistentes zich die dag inzetten als poppen- en speelgoeddokters voor het speelgoed van kinderen. Er werken ca. 1.300 mensen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

HMC Westeinde Den Haag
De protestactie op 17 oktober in het HMC Westeinde start met een sprekersprogramma van circa 30 minuten. Daarna zullen medewerkers in een lawaaioptocht een ronde lopen om het ziekenhuis. HMC Jong (medewerkers tot 35 jaar) organiseren tussen 13:00 en 15:00 uur ludieke acties in de hal. Er werken circa 4.000 medewerkers in het HMC Westeinde.

Antonius ziekenhuizen provincie Utrecht
Behalve de protest- en lawaaibijeenkomsten in Nieuwegein en Utrecht hebben beide locaties een uitgebreid ludiek programma in de centrale hal. Zoals een steriele jas aantrekken-wedstrijd, een quiz, er is een nagebouwde OK en portrettengalerij van actievoerende medewerkers met actieleuzen.

Op de verpleegafdelingen verzorgen medewerkers acties met extra aandacht voor de patiënten, zoals samen de krant lezen, nagels lakken en Haagse bakjes koffie met de ‘koek is op’-koekjes aanbieden aan patiënten.

In Woerden vindt een afsluitende actie plaats met een high tea voor ziekenhuismedewerkers. Er werken in totaal circa 5.800 medewerkers in de Antonius Ziekenhuizen in de provincie Utrecht.

FNV: "Een goede cao is nodig om de sector aantrekkelijk te houden voor nieuwe werknemers en het behoud van de huidige werknemers. Alleen daarmee kunnen we de werkdruk hanteerbaar houden en kwaliteit van zorg blijven garanderen. Zolang het eindbod van de ziekenhuiswerkgevers, met een te lage structurele loonstijging, niet van tafel is, gaan de acties door!"

Uitingen van ongenoegen in de zorg  (Foto: FOK!)
Uitingen van ongenoegen in de zorg (Foto: FOK!)

Uitingen van ongenoegen in de zorg  (Foto: FOK!)
Uitingen van ongenoegen in de zorg (Foto: FOK!)

Aantal scholieren dat bijles krijgt stabiel

18% van de middelbare scholieren maakt gebruik van een betaalde vorm van aanvullend onderwijs. Met onbetaalde vormen erbij krijgt een op de drie scholieren aanvullend onderwijs, zoals examentraining of bijles. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Slob (onderwijs) naar de Tweede Kamer stuurt. De percentages zijn vergelijkbaar met twee jaar geleden.

In het primair onderwijs liggen de cijfers lager. Een kwart van de groep 8-leerlingen volgt aanvullend onderwijs, waarvan de helft in betaalde vorm. De totale uitgaven voor aanvullend onderwijs zijn gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Wel is de omzet gestegen van bedrijven die aanvullend onderwijs aanbieden tussen vier jaar geleden in 2015 en twee jaar geleden in 2017.

Onbetaald aanvullend onderwijs
Aanvullend onderwijs dat niet tegen betaling wordt aangeboden, kan voor kinderen die van huis uit minder hulpbronnen hebben van grote meerwaarde zijn om extra ondersteuning of begeleiding te krijgen. Het is een taak van de school om met verschillen tussen leerlingen om te gaan en in te spelen op de leerbehoefte van een leerling. Zo wordt er in het voortgezet onderwijs extra leerondersteuning aangeboden veelal zonder aanvullende kosten voor ouders.

Minister Slob: “Ook al groeit het aantal scholieren dat aanvullend onderwijs krijgt gelukkig niet, ik blijf kritisch op te hoge druk die op kinderen wordt gelegd om altijd meer te presteren.”

Aanvullend onderwijs
Er zijn grote verschillen tussen vormen van aanvullend onderwijs. Zo is huiswerkbegeleiding vaak een service vanuit een school, terwijl examentraining of extra leerondersteuning dichter de kern van onderwijs raakt. Daarnaast worden ook bijles, studievaardighedentraining en extra oefenen buiten schooltijd onder aanvullend onderwijs verstaan.

Vervolgaanpak verwijderen asbestdaken

Een nieuwe aanpak voor het verwijderen van asbestdaken. Daarmee komt het kabinet vandaag, nadat een eerder wettelijk verbod niet doorging. Asbest is schadelijk voor de gezondheid. De opgave om asbest uit onze omgeving te verwijderen blijft onverminderd relevant, ook zonder wettelijk verbod. Het plan bevat onder meer een nieuw fonds met leningen voor mensen die van hun asbestdak af willen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Van Veldhoven: “Het gezondheidsrisico van asbest wijkt niet vanzelf. Het is dus niet de vraag of maar hoe we met elkaar voor een veilige, schone en asbestvrije omgeving kunnen zorgen. De daken waar dit nog in zit, zijn oud en verweren steeds verder. We willen mensen helpen hun asbestdak te verwijderen.”

Fonds
Eén van de maatregelen is het oprichten van een fonds waaruit leningen voor het verwijderen van asbestdaken verstrekt kunnen worden. Dit kan tot en met 2028, om zo mensen te stimuleren op korte termijn in actie te komen. Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen. De Rijksoverheid draagt samen met provincies, gemeenten en banken bij aan dit fonds.

Asbest eraf
Voor eigenaren van een asbestdak wordt het probleem in de toekomst groter doordat verzekeraars asbestdaken uitsluiten, en met een onverzekerd asbestdak kan je geen hypotheek krijgen. Het doel van de vervolgaanpak is dan ook het mensen op korte termijn zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk te maken hun asbestdak te verwijderen. Door onder andere leningen te verstrekken, de kosten te beperken, hulp van gemeenten met speciale ervencoaches en asbestdaken gezamenlijk te verwijderen.

Gezondheidsschade
Uit het advies van de Gezondheidsraad uit 2010 bleek dat asbest gevaarlijker is dan voorheen werd gedacht, en dat asbestdaken de laatste grootste bron van asbestvezels zijn. Asbest is inmiddels al meer dan 25 jaar verboden. Asbest wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten, maar werd vroeger veel gebruikt als onder meer bouwmateriaal veelal in daken. De gezondheidsschade van asbest kan groot zijn en longkanker veroorzaken.

NS en ProRail beloven beterschap bij werkzaamheden

De werkzaamheden bij Leiden dit voorjaar hebben grotere overlast veroorzaakt voor reizigers dan voorzien. Er is onvoldoende rekening gehouden met de extra risico's op verstoringen die de werkzaamheden met zich meebrachten en de gevolgen van verstoringen. Dit erkennen NS en ProRail in reactie op het evaluatierapport van Rover.

Rover deed eerder dit jaar meerdere aanbevelingen om de overlast bij werkzaamheden te verminderen, nadat grootschalige werkzaamheden rondom Leiden voor een grote klachtenstroom zorgden. Rover is blij dat NS en ProRail verschillende aanbevelingen overnemen om de hinder bij volgende werkzaamheden te beperken en de reisinformatie te verbeteren. Zo willen NS en ProRail in de communicatie aandacht gaan besteden aan de afweging waarom werkzaamheden doordeweeks plaatsvinden. Bij werkzaamheden deze zomer bij Naarden-Bussum is dit al gebeurd. Ook gaat NS onderzoeken of de reisplanner bij fouten sneller kan worden gecorrigeerd en of het mogelijk is om ook actuele reisinformatie te bieden over de vervangende busdiensten.

Wissels en keermogelijkheden
Rover heeft gevraagd om meer keermogelijkheden en wissels zodat de impact van werkzaamheden en verstoringen kan worden beperkt tot een klein gebied. Er moeten volgens ProRail voldoende bijsturingsmogelijkheden zijn, maar voor ProRail is het in stand houden van niet noodzakelijke wissels of het aanbrengen van extra wissels niet de eerste denkrichting gezien de nadelen en risico’s. Rover gaat hier de komende tijd verder het gesprek over voeren met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het spoor bij station Leiden  (Foto: FOK!)
Het spoor bij station Leiden (Foto: FOK!)

FOK! Wat een weer: vervelend weer

Het is bewolkt en van het zuiden uit gaat het af en toe regenen. In het zuidoosten zijn er enkele opklaringen aanwezig waar lokaal een mistbank voorkomt. In de middag trekken er enkele buien noordwaarts over het land. Hierbij is er kans op onweer. In de loop van de middag wordt het van het zuiden uit droog en breekt de zon soms door. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 16°C in het noorden tot circa 20°C in Limburg. De wind draait naar het oosten en is zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is het deels bewolkt, in het westelijk kustgebied kan een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C . De wind draait naar het zuidoosten en is zwak tot matig.

Dinsdag raakt het van het zuidwesten uit bewolkt en regent het af en toe. In de middag en avond wordt het in het westen droog en kunnen er enkele opklaringen voorkomen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 17°C. De wind draait naar het zuidwesten, is matig en neemt aan zee toe naar (vrij) krachtig. (Bron:KNMI)


Meer weer op FOK!

Mooi weer.. Lang geleden.
Mooi weer.. Lang geleden.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

LSVb organiseert voor derde keer de LSVb-scriptieprijs

Voor het derde jaar op een rij organiseert de Landelijke Studentenvakbond in samenwerking met ScienceGuide de hoger onderwijs scriptieprijs. Een prijs die speciale aandacht vestigt op studenten (hbo/wo) die dit jaar een opmerkelijke en relevante scriptie hebben geschreven over het hoger onderwijs.

Elk jaar doen er talloze studenten onderzoek naar het hoger onderwijs. Bijvoorbeeld naar de effecten van digitalisering, naar hoe het lerarenvak weer populair gemaakt kan worden of naar de vraag waarom studenten kampen met psychische klachten. Helaas verdwijnt veel uitstekend onderzoek na beoordeling door de scriptiebegeleider in de la. Dat vindt de LSVb doodzonde en daarom bieden ze ook dit jaar weer een podium aan de beste scripties over het hoger onderwijs en de wetenschap.

Eerdere winnaars van de scriptieprijs zijn Toske Andreoli en Yvonne Rouwhorst. Toske schreef haar scriptie over psychische klachten onder studenten en de vraag wat instellingen en de overheid hier aan kunnen doen. Yvonne deed onderzoek naar de criteria die opleidingen gebruiken voor decentrale selectie, en kwam erachter dat veel opleidingen eigenlijk niet weten wie ze willen selecteren. Beiden kregen een uitnodiging van de minister om hierover door te praten en hun onderzoek was veelbesproken.

De scriptieprijs wordt uitgereikt tijdens het Onderwijscafé, een evenement georganiseerd door de LSVb met de VVD, dat plaatsvindt in de Eerste Kamer. Hier gaan verschillende politieke partijen, studentenorganisaties en professionals uit het vakgebied in debat over verschillende stellingen over ons hoger onderwijs en wetenschap.

De jury nomineert drie inzendingen op basis van de samenvatting van je scriptie. De genomineerden worden in januari bekend gemaakt. Uit deze drie scripties kiest de jury de uiteindelijke winnaar. 

Kijk voor meer informatie op de scriptieprijspagina van de LSVb.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Economisch beeld fractie minder gunstig

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in oktober een fractie minder gunstig dan een maand eerder, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van half oktober presteren 9 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Consumenten- en producentenvertrouwen afgenomen
In september zijn consumenten negatiever dan in de voorgaande maand. Ook het producentenvertrouwen daalde in september. Zowel het vertrouwen van producenten als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde.

Export, consumptie huishoudens en investeringen groeien
Het volume van de goederenexport was in augustus 2,5 procent groter dan in augustus 2018. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. In augustus 2019 groeide vooral de export van aardolie- en chemische producten. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur.

Consumenten hebben in juli 1,7 procent meer besteed dan in juli 2018. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Consumenten hebben in juli 2019 vooral meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed.

In juli was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,4 procent groter dan in juli 2018. Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in gebouwen en machines.

Productie industrie opnieuw lager
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 0,8 procent lager dan in augustus 2018. Dit is de zesde achtereenvolgende maand met een krimp van de productie.

Aantal faillissementen nagenoeg onveranderd
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is nauwelijks veranderd. Er zijn in september 4 bedrijven minder failliet verklaard dan in augustus. De trend is afgelopen jaren redelijk vlak.

Aantal banen blijft stijgen
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal met 42 duizend toe tot 10 675 duizend. De groei van het aantal banen ten opzichte van het voorgaande kwartaal komt daarmee op 0,4 procent. In een jaar tijd kwamen er 201 duizend banen bij.

Het aantal banen groeit al ruim vijf jaar achter elkaar. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er 947 duizend banen bijgekomen. De groei piekte in het vierde kwartaal van 2017 met ruim 71 duizend.

Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2019 in totaal 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 0,5 procent meer dan een kwartaal eerder.

Het aantal werklozen (ILO-definitie) is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7 duizend per maand gestegen naar 321 duizend in augustus 2019. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. In juli was dat 3,4 procent.

Eind juni was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot een nieuwe recordstand van 284 duizend. Dat is een toename van 6 duizend vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

Door de afname van de werkloosheid en de toename van de vacatures is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen.

Bbp groeit met 0,4 procent in tweede kwartaal 2019
Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2019 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de investeringen en de consumptie door huishoudens. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2018 was de omvang van het bbp 1,8 procent groter.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.