FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 oktober 2019

Moeizame zege Oranje op Noord-Ierland

Het Nederlands Elftal heeft vanavond een grote stap gezet op weg naar kwalificatie voor EK Voetbal van 2020. In de Kuip werd na een moeizame wedstrijd Noord-Ierland met 3-1 geklopt.

In de eerste helft viel er voor de toeschouwers weinig te genieten. De Noord-Ieren waren niet van plan om er een aantrekkelijke wedstrijd van te maken en het tempo van Oranje was te traag om iets te forceren. De mogelijkheden waren dan ook op één hand te tellen. Een paar geblokte schoten waren lang de enige wapenfeiten. Vlak voor rust moest keeper Peacock-Farrell voor het eerst in actie komen, hij had echter gen enkele moeite met een kopbal van Wijnaldum.

Na rust voerde Nederland de druk op en leek een doelpunt steeds dichterbij te komen. Nadat Evans een bal van de lijn haalde leek een doelpunt een kwestie van tijd, maar die viel plotseling aan de andere kant. Nadat De Ligt en Blind in de fout gingen kon Magennis makkelijk raak koppen.

Het Nederlands elftal moest zich herpakken en slaagde daar goed in. Zes minuten later was het Depay, die tot dat moment een ongelukkige wedstrijd speelde, die scoorde uit een voorzet van Malen. Diezelfde Malen had een grote kans op de 2-1 maar hij kopte naast. Uiteindelijk viel de winnende treffer alsnog, invaller Luuk de Jong scoorde op curieuze wijze de 2-1. Uiteindelijk bepaalde Depay in de slotminuut nog de eindstand op 3-1.


Luuk de Jong scoort de cruciale 2-1 (Pro Shots / Stanley Gontha)

Nederland

3 - 1

Noord-Ierland

 80' Depay
 90+1' L.de Jong
 90+4' Depay
   75' Magennis
 
 Gele kaart: Depay, (Nederland), Peacock-Farrell, J.Evans, Smith, (Noord-Ierland)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.348
Arbiter: Bastien (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Dumfries (L.de Jong/78)
De Ligt
v.Dijk
Blind
De Roon (v.d.Beek/66)
Wijnaldum
F.de Jong
Bergwijn
Depay
Babel (Malen/ 66)
  Peacock-Farrell
Smith
Cathcart
J.Evans
Ferguson
Dallas
C.Evans (Flanagan/87)
McNair
Davis
Saville (Thompson/83)
Lafferty (Magennis/66)

Demonstratie op Schiphol ter ondersteuning van Koerden

Een grote groep betogers heeft zich verzameld op Schiphol om te protesteren tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. De troepen van president Erdogan hebben daar meerdere plaatsen omsingeld die in handen zijn van de Koerden.

De demonstranten uiten hun steun aan de Koerden in Noord-Syrië en zwaaien daarom met de Koerdische vlag. Daarnaast is op beelden te zien dat ze onder meer "Erdogan, terrorist" scanderen.

De Koninklijke Marechaussee is inmiddels aanwezig om het protest in goede banen te leiden. "Met zachte dwang worden ze (demonstranten, red.) richting uitgang geleid", vertelt een journalist op Twitter. 

Oppositie Amsterdam verbaasd over extra 45 miljoen voor AEB: 'Totale puinhoop'

Amsterdamse oppositiepartijen hebben vanavond hard uitgehaald naar het stadsbestuur en de coalitiepartijen in het debat over de gang van zaken rond het Afval Energie Bedrijf. Het college wil 45 miljoen euro extra nu een fusie met de publieke afvalverwerker HVC van de baan is, maar de VVD, Forum voor Democratie, Denk, CDA, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen snappen de noodzaak niet.

"Waarom moet dit krediet van 45 miljoen nu opeens halsoverkop worden verstrekt?", vroeg Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga zich af. "Staat ons misschien iets te wachten? Komt er morgen of maandag nieuws?" Ze spreekt van een "totale puinhoop en gebrek aan leiderschap".

Volgens CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma had de gemeenteraad veel eerder geïnformeerd moeten worden over de benodigde extra 45 miljoen euro. "Waarom dat bedrag? Wij moeten weten dat we geen geld stoppen in een bodemloze put."

"We moeten voorkomen dat het AEB een soort Griekenland in Westpoort wordt", vond Denk-fractievoorzitter Mourad Taimounti. "Gaat er iets gebeuren de komende dagen? Ik wil dat gewoon weten." VVD-fractievoorzitter Marianne Poot: "Als er tot de volgende raadsvergadering echt 45 miljoen bij moet, dan is het nog veel erger dan ik had verwacht."

Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP lijken vanavond wel te gaan stemmen voor het uitgeven van het extra bedrag. Hun raadsleden wezen erop dat ze het belangrijk vinden dat AEB blijft functioneren. "We zijn heel blij met het herstel van AEB", zei GroenLinks-raadslid Imane Nadif. "Dat betekent dat er deze winter geen dieselgeneratoren nodig zijn en dat de continuïteit is geborgd."

Omdat Nadif aangaf dat ze sowieso zou instemmen met de uitgave van 45 miljoen, vond Taimounti dat ze haar controlerende taken als raadslid niet serieus nam. "Ik vind het echt schandalig. Wat u uitgeeft is Amsterdams geld."

Het stadsbestuur geeft later vanavond antwoord op de vragen van de raadsleden.

Slachtoffer eist excuses na aanrijding politie: 'Puur asociaal'

De politie liet vanochtend weten per ongeluk een voorbijganger te hebben aangereden, tijdens een achtervolging op het Stadsplein in Amstelveen gisteravond. Maar volgens slachtoffer Leo zijn de agenten niet helemaal eerlijk over wat er precies is gebeurd.

De politie deed het verhaal uit de doeken op Facebook. In het bericht stond dat agenten gisteravond de achtervolging ingezet hadden, omdat ze een gevluchte scooterdief wilden arresteren. Daarbij raakten ze per ongeluk een voorbijganger die eigenlijk de politie wilde helpen, zo werd er eerder geschreven.

Maar Leo heeft een andere versie van het verhaal. Ten eerste zou hij de politie helemaal niet hebben willen helpen. "Absoluut niet, ik heb een hekel aan ze. Ik was gewoon onderweg naar de sigarenboer, om gas te halen voor m'n aansteker."

Daarnaast zegt hij dat de politie hem - in tegenstelling tot wat de politie zelf schreef - niet meteen heeft opgevangen. "Dat ze zich meteen om mij bekommerd hebben, dat klopt gewoon van geen kant", stelt Leo.

'Als vuil op de grond'
"Volgens het slachtoffer ging het als volgt: "Ik kwam hier de uitgang uit", zegt hij, wijzend op de supermarkt. "Achter mij scheurde er met sirenes een politieauto, dus ik sprong opzij. Maar toen werd ik geschept door een politiebus. Ze lieten me vervolgens als vuil op de grond liggen."

Leo beweert dat omstanders uiteindelijk de ambulance hebben gebeld. De politie zou pas na twintig minuten zijn teruggekeerd, om te kijken hoe het met hem ging. "Puur asociaal", vindt hij.

'Zware verwondingen'
Bovendien klopt het volgens Leo niet dat hij "licht letsel" heeft opgelopen, zoals de politie berichtte. Hij stelt dat het zelfs gaat om "zeer grote verwondingen". "Kuitspier gescheurd, sleutelbeen gekneusd, zware hersenschudding en alle twee mijn scheenbenen liggen open."

Aangepast
Het slachtoffer eist daarom excuses van de politie. Hij zegt al meermaals te hebben gebeld, maar niemand aan de lijn te hebben gekregen.

Een politiewoordvoerder laat weten dat er wel degelijk contact is opgenomen met Leo. Ook is de ambulance volgens hem door de agenten gebeld. "De lezing die hij geeft klopt niet. We willen dit zeker nog met hem bespreken, maar niet via de media."

Facebook
Daarnaast is het bericht op Facebook inmiddels enigszins aangepast. Zo wordt Leo's opgelopen letsel niet meer "licht" genoemd. Bovendien wordt er niet meer gesproken van een "behulpzame voorbijganger".

Nieuw team conflictpreventie: Defensie meer dan een vuist

Het team conflictpreventie (TCP) helpt Defensie om conflicten beter te begrijpen en te voorkomen. “Met dit team komen we nadrukkelijker en structureler aan de voorkant van conflicten. Om een beeld op te bouwen en dus niet alleen om de brand te blussen”, zei Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer bij de kick-off van het nieuwe beleidsteam op het ministerie in Den Haag.

In de woorden van hoogleraar internationale veiligheidsstudies aan de NLDA Georg Frerks: “Dit team vormt het scharnierpunt tussen de inzichten uit conflictstudies en de capaciteiten van Defensie. Conflicten horen bij het sociale leven als zout in de pap. We hebben nu eenmaal niet allemaal dezelfde belangen. Dat is niet erg zolang het geweldloos is.”

Early warning
Bij het voorkomen van geweld spelen de kennis, mensen en middelen van Defensie volgens Frerks een essentiële rol. Door militaire diplomatie, assistentie en aanwezigheid. Het nieuwe team geeft Defensie een ‘early warning’ door signalen van potentiële conflicten te herkennen. Zo is de krijgsmacht beter voorbereid op mogelijke conflictsituaties.

Bauer: “Bij veel mensen leeft het idee dat militairen pas in actie komen als een conflict al is losgebarsten. Eerst wordt er gepraat en een hand uitgestoken. Als dat niet werkt, komt de vuist op tafel. En die vuist is Defensie. Zo lijkt het misschien voor de buitenwereld. Maar zo simpel is het niet. Defensie is meer dan een vuist alleen.”

Het nieuwe team zorgt ook voor de integratie van kennis. Hiervoor treedt het op als aanspreekpunt voor de meest uiteenlopende partijen die een rol kunnen spelen bij conflictpreventie. Van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid, tot non-gouvernementele organisaties als PAX en GPAC en de denktanks HCSS en Clingendael.

Meerdere gezichten
Defensie speelt in meerdere gevallen een rol bij conflictpreventie. Bij het stabiliseren van wankele vrede, toezicht houden op vredesbestanden en voorafgaand aan een dreigend conflict. Maar ook ná een conflict vervult de krijgsmacht deze rollen. Door fragiele stabiliteit te bewaken en te helpen bij (militaire) politietaken en het scheppen en handhaven van openbare orde. Preventie heeft dus meerdere gezichten.

Mannen plegen vaker zelfmoord, januari populaire zelfmoordmaand

Het CBS heeft in opdracht van 113online voorlopige cijfers vrijgegeven van het aantal mensen dat in het eerste kwartaal van 2019 zelfmoord heeft gepleegd. Het gaat hierbij om ingezetenen van Nederland, dus mensen die op rechtmatige basis vier maanden of langer in Nederland verblijven, en derhalve zijn opgenomen in de Basis Registratie Personen (voorheen de Gemeentelijke Basis Administratie). 

Van iedere in Nederland overleden persoon vult de arts (de behandelend arts, diens waarnemer of de gemeentelijk lijkschouwer) een doodsoorzaakverklaring (B-verklaring) in. Deze doodsoorzaakverklaring wordt of in een gesloten enveloppe via de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden of via een beveiligde elektronische verbinding direct digitaal naar de medisch ambtenaar van het CBS gestuurd. Bij het CBS worden de formulieren verwerkt. Dit gebeurt volledig anoniem, de naam van de overledene is bij het CBS niet bekend.

Volgens de definitie van het CBS heef een zelfmoordslachtoffer ZELF een handeling verricht met als uitdrukkelijk doel zichzelf het leven te benemen. Gevallen van euthanasie en pogingen tot zelfdoding zijn niet in de cijfers opgenomen.

In januari pleegden in totaal 165 mensen zelfmoord, waarvan 105 er man waren en 60 vrouw. In februari pleegden er 146 mensen zelfmoord, waarvan 108 er man waren en 38 vrouw. Tot slot pleegden er in maart 138 mensen zelfmoord, waarvan er 103 er man waren en 35 vrouw. Dat brengt het voorlopige totaalplaatje op 449 zelfmoorden in het eerste kwartaal. Dat komt neer op 316 mannen en 133 vrouwen. 

Daarnaast registreert het CBS ook in welke leeftijdscategorie de slachtoffers zelfmoord pleegden. In de leeftijd van 0 tot 29 jaar waren dat er in januarie 23, februari 22 en in maart 15. In de leeftijdscategorie 40 tot en met 69 jaar waren dat er in januari 98, in februari 79 en in maart 83. Tot slot in de categorie 30 tot en met 39 jaar en 70 jaar en ouder waren dat er in januari 44, in februari 45 en in maart 40. 

Mannen plegen dus vaker zelfmoord dan vrouwen, en januari lijkt een populaire maand om zelfmoord te plegen, zowel onder mannen als vrouwen. 

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl

Auto te water in Amsterdam-Noord: 'Ik was er bijna ingesprongen'

Hulpdiensten moesten vanochtend uitrukken voor een auto die het water in was gereden bij de Johan van Hasseltkade in Noord. Er bleek uiteindelijk niemand meer in de auto te zitten.

De bestuurder had de auto geparkeerd, maar was de handrem vergeten. Een bouwvakker belde 112 toen hij de auto in het water zag drijven. "Ik zei tegen mijn opdrachtgever 'ik leg de telefoon nu hier en spring het water in'. Later dacht ik, springen? Het is best wel koud", vertelt de bouwvakker.

Hij heeft de auto wel naar de kant getrokken. "Ik heb hem met een spanband aan de kade vastgemaakt. Want hij dreef een meter of vijf van de vlonder af. Voor ons is het sensatie, maar die politiemensen zien het dagelijks. Er komt zo'n adrenaline bij kijken, ik was er bijna ingesprongen."

De politie heeft de auto daarna uit het water gehaald.

Samenscholingsverbod in Terneuzen door gewelddadige scholieren

In verband met het opruiien en het aanzetten tot geweld door scholieren in Terneuzen heeft de burgemeester vandaag een samenscholingsverbod uitgevaardigd. Hierbij de brief die is gericht aan de leerlingen en ouders van de betreffende scholen.

"Zoals jullie weten zijn er deze week diverse incidenten geweest tussen leerlingen van het Lodewijk College en/of Scalda en/of de Sprong. Een grote groep jongeren was zowel dinsdag als woensdag op straat omdat er (via social media) opgeroepen werd om met elkaar de confrontatie aan te gaan. De politie heeft ingegrepen en verdere escalatie voorkomen. De politie constateert dat opruiing en aanzetten tot samenscholing en geweld blijft aanhouden.

Dit gedrag wordt niet getolereerd. Om dit te voorkomen en aan te pakken heeft de lokale driehoek van gemeente, politie en openbaar ministerie, in samenspraak met het Lodewijk College tot de volgende maatregelen besloten:

Vanaf donderdag 10 oktober 16.00 uur zal voor de duur van een week een samenscholingsverbod gelden voor de kern van Terneuzen. Alle leerlingen van het Lodewijk college en Scalda krijgen op 10-10-2019 uitleg van de directie en de politie over de incidenten en de inhoud van deze brief. De politie is zichtbaar en onzichtbaar actief rondom de ongeregeldheden. Zij houden de zaken goed in beeld, zowel online als offline. Zij treden op tegen het aanzetten van opruiing en vechtpartijen. Dit is strafbaar. Hier staan serieuze consequenties tegenover. Personen die zich hieraan schuldig maken lopen het risico te worden aangehouden.

De personen die een mobiele telefoon gebruiken bij het aanzetten tot vechtpartijen of deze gebruiken bij het filmen vechtpartijen, raken deze kwijt. De telefoon wordt in beslag genomen door de politie en eveneens loopt men het risico te worden aangehouden. Het samenscholingsverbod geldt van 10-10-2019, 16.00 uur tot 17-10-2019 voor de kern van Terneuzen. Dit houdt in dat je niet met meerdere mensen bij elkaar mag staan. Dit is dan strafbaar en bij overtreding worden forse boetes uitgedeeld. De straffen worden hoger dan normaal omdat de leerlingen van tevoren gewaarschuwd zijn.

De scholen zullen maatregelen nemen tegen leerlingen, waarvan bekend is dat zij deelnemen aan de vechtpartijen en/of opruiing. Dit kan een schorsing inhouden.

De personen waarvan bekend is dat zij aanzetten tot vechtpartijen en/of hieraan deelnemen kunnen een huisbezoek van de politie verwachten. We realiseren ons dat dit verregaande maatregelen zijn. Maar we vinden dat er snel een einde moet komen aan deze situatie. Geweld en agressief gedrag tolereren we niet en verdere escalatie moet voorkomen worden. Leerlingen moeten veilig naar school kunnen en omwonenden moeten gevrijwaard zijn van geweld op straat. De rust moet terugkeren."

Vijfde WK-titel op de meerkamp voor turnster Biles

Simone Biles heeft op het WK turnen in Stuttgart de wereldtitel op de meerkamp veroverd.

De 22-jarige Amerikaanse had de beste score op sprong, balk en vloer kwam tot een totaal van 58,999 punten en bleef daarmee ruim Tang Xijing voor. De 16-jarige debutante uit China kwam tot een score van 56,899 punten. Het brons was voor de Europees kampioene Angelina Melnikova uit Rusland.

Naomi Visser was de enige Nederlandse deelneemster op de meerkamp maar speelde geen rol van betekenis. Met 51,166 punten eindigde ze als een-na-laatste.

Ploegen Van Marwijk en E. Koeman winnen in WK-kwalificatie

In Azië is de derde speelronde in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar. Bert van Marwijk en Erwin Koeman hebben donderdag hun tweede wedstrijd met respectievelijk de Verenigde Arabische Emiraten en Oman gewonnen. Van Marwijk boekte met zijn team een overtuigende 5-0 zege op Indonesië. Koeman zegevierde met 3-0 tegen Afghanistan.

Na de eerdere 1-2 overwinning tegen Maleisië stond donderdag de volgende kwalificatiewedstrijd op het programma voor de Verenigde Arabische Emiraten, sinds kort gecoacht door Van Marwijk. De oliestaat had weinig moeite met de Indonesië, dat met een 5-0 van het veld werd gespeeld. In de kwalificatiecyclus treft het team van de Nederlandse trainer binnenkort Thailand en Vietnam. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de volgende ronde. Als nummer twee maak je nog een kans. 

In groep E kwam Oman van Koeman niet in de problemen. Voor eigen publiek boekten de manschappen van de broer van de Oranje-bondscoach een overtuigende 3-0 zege. Abdulaziz Al Muqbali (twee keer) en Mohsin Al Ghassani tekenden voor de doelpunten. Dinsdag neemt Oman het op tegen Qatar. Het gastland van het aankomende WK doet 'gewoon' mee aan de kwalificatie, omdat dit toernooi ook de kwalificatie is voor de Azië Cup. 

Iran heeft in groep C donderdag ongenadig hard uitgehaald tegen Cambodja. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots won de WK-kwalificatiewedstrijd met liefst 14-0. De wedstrijd werd bezocht door duizenden vrouwen, die voor het eerst in veertig jaar een voetbalwedstrijd in Iran mochten bijwonen. Onder druk van de FIFA werd onlangs het veelbesproken stadionverbod voor vrouwen in Iran (deels) opgeheven. Als de Iraanse autoriteiten het verbod niet zouden opheffen, zou Iran mogelijk worden uitgesloten van deelname aan het WK in 2022. 

Groep Thuis Uit Uitslag
A China Guam 7-0
A Syrië Malediven 2-1
B Jordanië Kuwait 0-0
B Australië Nepal 5-0
C Irak Hong Kong 2-0
C Iran Cambodia 14-0
D Uzbekistan Yemen 5-0
D Saudi Arabië Singapore 3-0
E Bangladesh Qatar 0-2
E Oman Afghanistan 3-0
F Kirgizië Myanmar 7-0
F Japan Mongolië 6-0
G UAE Indonesië 5-0
G Vietnam Maleisië 1-0
H Libanon Turkmenistan 2-1
H Zuid-Korea Sri Lanka 8-0

Voor de standen in de groepen klik hier

Minister-president Jambon van Vlaanderen dineert met Rutte

Minister-president Rutte ontvangt maandag 14 oktober 2019 minister-president Jambon van Vlaanderen voor een werkdiner op het Catshuis. De ontmoeting is een eerste kennismaking na het aantreden van de nieuwe Vlaamse regering begin oktober.

Tijdens de ontmoeting staat de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen centraal. Gesproken zal worden over het intensiveren van grensoverschrijdende samenwerking op politiek, economisch en cultureel gebied. Daarnaast komen ook actuele onderwerpen op de Europese agenda aan de orde.

Zeven jaar geŽist voor doodslag Jubbega

De officier eiste vanmiddag een gevangenisstraf van zeven jaar tegen een 26-jarige man uit de gemeente Opsterland voor doodslag. Hij wordt ervan verdacht op 23 november 2018 een inwoner uit Jubbega te hebben neergeslagen met een steigerbuis. Het slachtoffer raakte in coma en overleed op 19 december 2018.

Verdachte heeft door zijn handelen één van de zwaarste delicten uit het strafrecht begaan. Hij heeft het slachtoffer van het leven beroofd en daarmee nabestaanden onnoemelijk veel verdriet gedaan. Het feit en de omstandigheden waaronder het is begaan wekte ook gevoelens van maatschappelijke onrust in het dorp en de rest van de maatschappij op.

Wat het OM betreft levert de rol die het slachtoffer heeft gehad in het opzoeken van de confrontatie geen enkele rechtvaardiging op voor het gepleegde feit. De reclassering adviseerde een deels voorwaardelijke straf op te leggen met enkele bijzondere voorwaarden. Dit kan echter alleen bij een totale straf van maximaal vier jaar en dat zou naar het oordeel van de officier volstrekt onvoldoende recht doen aan de ernst van het feit.

De rechtbank heeft de persoonlijke omstandigheden van de verdachte uitgebreid besproken. Tijdens de behandeling ter zitting blijkt uit alles dat verdachte spijt heeft van hetgeen hij heeft gedaan. Hij heeft een excuusbrief geschreven aan de nabestaanden en zou alles willen doen om de onomkeerbare gevolgen van zijn handelen ongedaan te maken.

Alles afwegend komt de officier van justitie tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Regeling sanering varkenshouderijen in november open voor deelname

Varkenshouders die zelf aangeven te willen stoppen, worden daarbij geholpen door de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv). De subsidieregeling draagt bij aan het verminderen van de geuroverlast, aan het verbeteren van de leefomgeving en het terugdringen van schadelijke stoffen zoals ammoniak en stikstof. Vanaf 11 oktober kunnen varkenshouders de regeling inzien en zich gaan voorbereiden op deelname. Minister Carola Schouten schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: “Met deze regeling, waar het kabinet 180 miljoen voor uittrekt, zetten we samen met provincies, gemeenten en de sectorpartijen een duidelijke stap in het verbeteren van de leefomgeving in veedichte gebieden door het beperken van geuroverlast. Toekomstgerichte varkenshouders die juist willen doorgaan en verduurzamen kunnen binnenkort een beroep doen op een tweede regeling die ziet op innovatie en investering gericht op brongerichte emissiebeperking. Zo slaan we meerdere slagen tegelijk: we ondersteunen varkenshouders die willen stoppen, we stimuleren verdere verduurzaming van de varkenshouderij en we verbeteren de leefomgeving rond deze bedrijven.”

Gebiedsgerichte aanpak
De Srv is een goed voorbeeld van een regeling die de overlast aanpakt op plekken waar deze het grootst is. In dit geval zijn dat de concentratiegebieden Zuid en Oost van de Meststoffenwet, (Oost-Brabant, Noord-Limburg, stukken van Gelderland en Overijssel en een klein stuk Utrecht) waar de meeste varkens gehouden worden. Het varkensrecht van stoppende boeren wordt opgekocht en uit de markt genomen. Hierdoor zal het aantal varkens in Nederland afnemen. De gemeente biedt varkenshouders begeleiding en advies in de voorbereiding op deelname aan de regeling. Provincies en gemeenten werken hierbij nauw samen.

Marktconforme vergoeding
Met de Srv ontvangen varkenshouderijen een marktconforme financiële vergoeding voor het varkensrecht, naast een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen. De hoogte van de vergoeding voor het varkensrecht wordt enkele dagen voorafgaande aan de openstelling van de subsidieregeling, vastgesteld op basis van de dan geldende marktprijs. Varkenshouders mogen na deelname aan deze regeling geen nieuwe varkenshouderij meer starten.

Deelname
De regeling is vanaf 11 oktober in te zien in de Staatscourant. De beslissing om te stoppen heeft enorme impact op het leven van een boer. Om varkenshouders voldoende tijd te geven voor een zorgvuldige afweging en goede voorbereiding, zit er enige tijd tussen publicatie in de Staatscourant en openstelling van de Srv op 25 november 2019. De inschrijving voor deelname aan de regeling opent op 25 november 2019 en loopt tot 15 januari 2020. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen via hun gemeente meer informatie en begeleiding krijgen in de voorbereiding op deelname. De aanmelding na openstelling verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), op hun website is dan informatie te vinden. Ook op Rijksoverheid.nl is meer informatie te vinden.

Luiten kent prima start op Italiaans Open

Joost Luiten is goed begonnen aan het Italiaans Open in Rome. Op de openingsdag noteerde de Nederlander 66 slagen en met die score van vijf onder par deelt hij de derde plaats in het klassement. Luiten noteerde vijf birdies op zijn kaart.

Nederlands beste golfer heeft een wijziging doorgevoerd bij het putten op de greens. Hij heeft zijn grip veranderd, in plaats van met de rechterhand onder, gebruikt hij nu zijn linkerhand onder. Voorafgaande aan het toernooi op de golfbaan van Olgiata bij Rome gaf Luiten aan dat de nieuwe grip al vertrouwd aanvoelde.

Luiten deelt de derde plek met vier andere spelers, onder wie Justin Rose. De Fin Tapio Pulkkanen is de verrassende leider met 64 slagen (-7). 
In het verleden werd Luiten al eens vierde en vijfde op het Italiaans Open, al was dat op een andere baan. Het toernooi behoort tegenwoordig tot de Rolex Series en heeft een prijzengeld van zeven miljoen dollar (6,35 miljoen euro).

Fontijn naar halve finales op WK boksen, Betrian uitgeschakeld

Op het wereldkampioenschap boksen heeft Nouchka Fontijn zich in de klasse tot 75 kilo geplaatst voor de halve finales. In de Russische stad Oelan-Oede versloeg de als eerste geplaatste Nederlandse de Chinese Lu Zheng met 5-0.

In de halve finales moet de Schiedamse het opnemen tegen Tammara Thibeault. De 22-jarige Canadese is als achtste geplaatst.

In de klasse tot 57 kilo is Jemyma Betrian er niet in geslaagd om de halve finales te bereiken. De 28-jarige boksster verloor met 3-2 van de Russische Ljoedmila Vorontsova. Vorig jaar won de Curaçaose nog brons op het WK.

Tyfoon Hagibis verstoort mogelijk Grand Prix van Japan

De weersomstandigheden voor de Grand Prix van Japan voorspellen weinig goeds. De tyfoon Hagibis is vanuit zuidelijke richting op weg naar Japan. De organisatie houdt er rekening mee dat de oefen- en kwalificatiesessie op zaterdag uitgesteld of zelfs afgelast moet worden. Volgens Max Verstappen is hij op alles voorbereid: “Ik heb mijn speedboot bij me, dus ik ben klaar voor zaterdag.”

“Ik denk dat het wel duidelijk zal zijn of het weer het toelaat om wel of niet te kunnen rijden”, vertelt Verstappen in de FIA persconferentie. “Op dit moment ziet het er niet goed uit voor zaterdag, terwijl het weer voor zondag prima lijkt. Het is afwachten.”

Over een eventueel uitgestelde kwalificatie maakt de Nederlander zich niet druk. “Het is eerder voorgekomen. Ik heb het in Austin in 2015 ook meegemaakt. Het is wat het is, dat maakt voor mij verder niet uit.”

Los van het weer kijkt Verstappen uit naar Suzuka, vooral de eerste sector. “Het is een hele mooie combinatie van bochten. Met name in de kwalificatie als je met weinig benzine rijdt, is dat erg genieten. Natuurlijk is het nóg beter als je ook een goede balans in je auto hebt, maar daar reken ik op. Het is altijd fijn om hier te zijn, want Suzuka is een van mijn favoriete circuits.”

De afgelopen drie edities stond hij telkens op het podium. Dat resultaat is voor dit jaar opnieuw het doel. Of dat ook haalbaar is, daar is de Red Bull-coureur voorzichtig over. “Dat is zeker ons doel, maar laten we afwachten hoe het weekend verloopt, ook wat betreft het weer. We gaan dit weekend ons best doen om een zo goed mogelijk resultaat te scoren.”

'Lucratief avontuur Steijn in Abu Dhabi al na drie duels voorbij'

Maurice Steijn is niet langer trainer van Al Wahda. Volgens het Algemeen Dagblad en media uit de Verenigde Arabische Emiraten is de 45-jarige oefenmeester uit Nederland per direct ontslagen door de club uit Abu Dhabi. Steijn was sinds juni als coach verbonden aan Al Wahda, dat het nieuws over het vertrek van de Nederlander nog niet heeft bevestigd.

Naar verluidt zijn de teleurstellende resultaten in competitieverband de aanleiding voor het voortijdige vertrek van Steijn uit het Midden-Oosten. Al Wahda verloor twee van de eerste drie competitieduels, waardoor het bestuur heeft besloten om een andere koers te gaan varen.

Het is nog onbekend wat er gaat gebeuren met Sem Steijn, de zoon van de weggestuurde trainer. De middenvelder is door Al Wahda voor een seizoen gehuurd van ADO Den Haag.

Steijn werkte in Nederland voor ADO en VVV-Venlo. Bij laatstgenoemde club was de Haagse oefenmeester vijf seizoenen werkzaam. Onder zijn leiding groeide VVV door de jaren heen uit tot een stabiele Eredivisie-club.

Steijn, die een lucratief tweejarig contract bij Al Wahda verkoos boven een dienstverband bij PEC Zwolle, was de opvolger van Henk ten Cate.

'Feyenoord-talent KokcŁ staat in de belangstelling van Arsenal'

Arsenal mengt zich in de race om Orkun Kokcü, zo meldden Engelse media. Volgens de laatste berichten houdt inmiddels ook de Londense club de ontwikkelingen van de middenvelder van Feyenoord nauwlettend in de gaten. Kokcü, achttien jaar, wordt door de kranten in Engeland omschreven als one of the brightest prospects in Holland.

"Orkun heeft alles wat een moderne creatieve middenvelder nodig heeft en daarmee de potentie om hier de komende jaren ontzettend belangrijk te worden", zei voormalig technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord een half jaar geleden. Kokcü zette destijds zijn handtekening onder een nieuw contract met Feyenoord, tot de zomer van 2023.

"Bovendien is hij tweebenig, wat hem nóg completer maakt. Naast al zijn voetballende kwaliteiten beschikt hij ook over de juiste mentaliteit om die potentie waar te maken. Hier gaan we veel plezier aan beleven."

Kokcü maakte in december vorig jaar zijn debuut in het eerste van Feyenoord en staat inmiddels op 25 wedstrijden in alle competities.

De media in Engeland gaan ervan uit dat Feyenoord medewerking zal verlenen aan een transfer bij formele biedingen vanaf twintig miljoen pond, omgerekend ruim 22 miljoen euro. Het is onduidelijk door welke clubs de middenvelder nog meer wordt gevolgd.

MLB: Washington Nationals via grandslam in tiende inning naar NLCS

Waar de beslissingswedstrijd in de andere National League Division Series al na een halve inning beslist was, hadden de Washington Nationals en de Los Angeles Dodgers in hun Game 5 zelfs extra innings nodig. Via een grandslam homerun van Howie Kendrick wonnen de Nationals met 7-3 van de Los Angeles Dodgers.

De Dodgers gingen super van start in game 5. Na twee innings stond de thuisploeg met 3-0 voor. Walker Buehler, de startende werper van de Dodgers, maakte indruk. De 25-jarige werper kreeg pas in de zesde inning zijn eerste run tegen, maar op dat moment was er nog weinig aan de hand voor zijn team. In de zevende inning kwam Beuhler lichtjes in de problemen, maar Clayton Kershaw gooide via een sterke strikeout de Dodgers uit de problemen. Waar de 'ace' van de Dodgers nog zo scherp oogde in de zevende inning kwam hij in de achtste inning direct in de problemen. In de achtste inning sloeg Anthony Rendon direct een homerun en in de volgende slagbeurt sloeg ook Juan Soto de bal het stadion uit, waardoor het weer gelijk was. Kershaw werd bedankt en vervangen door Kenta Maeda, die wel goed door de achtste inning kwam.

Daarna gaf Los Angeles Dodgers manager Dave Roberts de bal aan Joe Kelly. De reliever van de Dodgers kwam probleemloos de negende inning door, maar mocht verrassend genoeg ook de tiende inning beginnen en daar ging het volledig fout voor het team van Roberts. Al snel liepen de honken vol voor de Washington Nationals, maar Kelly mocht blijven staan en dat zouden ze ook weten in Los Angeles. Howie Kendrick, die een ongelukkige serie speelde met een aantal veldfouten, sloeg de tribunes goed voor een grandslam. Ondanks de homerun mocht ook Kelly de volgende slagman ontvangen, die ook een honkslag sloeg. Daarna mocht eindelijk Kenley Jansen het veld in en kwam zonder honkslagen de tiende inning door, maar toen was het leed al geleden voor de Dodgers.

Voor de gelijkmakende inning werd closer Sean Doolittle in het veld gestuurd en hij kwam niet in de problemen, waardoor de Washington Nationals het in de National League Champions Series mogen opnemen tegen de St. Louis Cardinals.

Gevonden geheugenkaartje bevat beelden gruwelijke moord

Politieagenten in Alaska beschuldigden een man van moord nadat schokkende video's op een geheugenkaart waren gevonden waarin de verdachte een vrouw zou hebben aangevallen en vermoord. Overblijfselen van de vrouw waren onlangs in de buurt van een snelweg ontdekt. De 48-jarige Zuid-Afrikaan Brian Steven Smith werd op Ted Stevens International Airport gearresteerd nadat onderzoek hem aan de misdaad had gekoppeld.

Op 30 september belde iemand met de politie van Anchorage die beweerde "een SD-kaart met een video van een moord" te hebben. De beller vertelde de politie dat de geheugenkaart in een woonwijk midden op straat werd gevonden.

Bij het onderzoeken van de kaart zei de politie dat deze "verschillende video's bevatte die de mishandeling en daaropvolgende moord op een volwassen vrouw leken te tonen" en er werd een onderzoek geopend. Op 2 oktober vonden politieagenten uiteindelijk menselijke resten aan de kant van een snelweg.

Onderzoekers geloven dat de gevonden overblijfselen langs de snelweg toebehoren aan de vrouw die in de video's werd vermoord. Ze geloven dat Smith haar begin september in een hotel heeft vermoord en dat hij de foto's en video's zelf heeft opgenomen. Het is nog onduidelijk wie de gevonden vrouw is en hoe ze precies is gestorven, maar de autoriteiten proberen haar te identificeren en de doodsoorzaak te achterhalen.

Er staan 39 afbeeldingen en 12 video's op de kaart. De video's laten zien dat de vrouw wordt gewurgd en in één video zegt een man "Sterf nu eens..." Foto's tonen de vrouw  onder een deken op een lobby trolly naast een vrachtwagen en in een vrachtwagen.

Agenten die de video's en foto's hebben beoordeeld zeiden dat ze Smith uit een ander onderzoek herinnerden en ontdekten dat hij zich begin september had ingeschreven in een hotel met tapijt dat overeenkomt met het tapijt dat in de beelden te zien is. De politie wilde verder niet ingaan waarom Smith onderzocht werd.


Bryan Steven Smith (Bron: YouTube)

MLB: St. Louis Cardinals al na een halve inning klaar met Atlanta Braves

Afgelopen nacht stond tussen de Atlanta Braves en de St. Louis Cardinals de vijfde en beslissende wedstrijd in de National League Division Series op het programma. De eerste vier wedstrijden tussen de beide ploegen waren allemaal spannend, maar de vijfde game werd al in de eerste inning beslist.

De eerste inning ging volledig fout voor de Atlanta Braves, het team van Ozzie Albies. Mike Foltynewicz, die in game 2 nog indruk had gemaakt met maar drie honkslagen in zeven innings, stond vanaf begin onder druk. De startende werper begon met een vrije loop. Daarna kreeg hij honkslagen tegen van Paul Goldschimdt en Marcell Ozuna, waardoor de Cardinals op 1-0 kwamen. Daarna werd hij ook niet geholpen door zijn eerste honkman Freddie Freeman, die in de fout ging. Alle honken waren bezet, waarna hij opnieuw een vrije loop weggaf. Tommy Edman zorgde voor een 4-0 voorsprong na een nieuwe honkslag en daarna was de avond voorbij voor Foltynewicz, maar zeker nog niet de inning.

Max Fried mocht de problemen gaan oplossen, maar slaagde daar niet in. Ook hij begon met een vrije loop, waardoor de schade opliep naar 5-0 voor de Cardinals. Daarna nog honkslagen van Dexter Fowler en Kolten Wong en na de eerste inning stond het 10-0 voor de Cardinals. Nooit eerder in de geschiedenis van de play-offs wist een team zo vaak te scoren in de eerste inning.

Ook in de tweede inning en derde inning wisten de Cardinals te scoren en liep de score op naar een 13-0 voorsprong. In de vierde inning deden de Braves nog wat terug, maar het was allang geen wedstrijd meer en zo staan de St. Louis Cardinals voor het eerst sinds 2014 in de National League Championship Series.

SpaceX op schopstoel NASA

Nu het contract van NASA met Rusland bijna verlopen is zonder dat er een vervangend ruimteschip klaar is, hoopt het Amerikaanse ruimteagentschap dat SpaceX zich gaat haasten om dan eindelijk een ruimtevaartuig te leveren. Opperbaas Elon Musk zegt dat alles op schema ligt, maar de NASA is er niet gerust op.

Sinds het Space Shuttle-programma in 2011 werd geschrapt, beschikt NASA niet meer over eigen ruimteschepen met bemanning en wordt het Russische ruimteagentschap Roscosmos 80 miljoen dollar per stoel betaald om astronauten met de Sojuz naar het internationale ruimtestation te brengen. SpaceX en Boeing waren beiden gecontracteerd om een Amerikaans alternatief te ontwikkelen, maar zowel de Crew Dragon als concurrent Starliner moeten eerst nog wat testfases doorlopen.

Dit begint een aardig probleem voor het Amerikaanse ruimteagentschap te worden, aangezien de laatste lancering volgens het contract met de Russen gepland staat voor maart 2020 en de daaropvolgende terugkeer in oktober. Daarna is er geen alternatief meer en dat maakt NASA duidelijk nerveus.


De geplaagde Crew Dragon (Foto: Getty images)

'Volledige paniek' is hoe een verslaggever de stemming bij het Amerikaanse ruimtevaartagentschap beschreef. Musk reageerde via Twitter dat de Crew Dragon op Cape Canaveral zou moeten worden ingezet waarna "alle testen in ongeveer tien weken zouden moeten worden uitgevoerd." Musk zei dat de lancering waarschijnlijk eind november of begin december zou plaatsvinden.

 De ontwikkeling van de Crew Dragon zag er tot april veelbelovend uit, totdat hij explodeerde tijdens een test van de sterke abort-motoren van het noodsysteem.

In juni werd een rapport gepubliceerd waarin werd opgemerkt dat zowel SpaceX als Boeing 'chronische vertragingen hebben opgelopen' met hun voertuigen. Oorspronkelijk zouden beide voertuigen ergens in 2017 gecertificeerd voor menselijke ruimtevluchten moeten zijn, maar nu wordt zelfs niet meer verwacht dat ze voor het einde van 2019 klaar zijn, aldus het rapport.

Alhoewel Musk altijd een grote mond heeft, is hij er niet altijd in geslaagd om te leveren. Het mislukte Solar City-energieproject is slechts één voorbeeld, samen met de recente problemen met zijn vlaggenschip, autobedrijf Tesla. SpaceX is echter een altijd een heldere ster in zijn bedrijf geweest, van het succes van de herbruikbare Falcon 9-raketten tot het aankondigen van een ‘Starship’ voertuig als onderdeel van een Mars-initiatief.

Het Starship-bedrijf heeft NASA echter bezorgd gemaakt, met politicus en hoge ome bij NASA Jim Bridenstine, die aan de vooravond van de onthulling een passief-agressieve verklaring aflegde waarin hij opmerkte dat hij "hetzelfde enthousiasme" verwachtte voor de door de belastingbetaler gefinancierde projecten.

"Het is tijd om te leveren," liet Bridenstine Musk weten via Twitter.


Prototype van de Starship van SpaceX (Foto: Getty images)

Ondertussen probeert Boeing de zaken ook te versnellen, waardoor de Starliner begin november gepland staat voor een lanceerplatform abort-test en een orbitale testvlucht zonder bemanning, op 17 december. 

Zelfs als alle tests perfect verlopen, is het moeilijk voor te stellen dat een voertuig vóór maart 2020 door NASA wordt gecertificeerd. Eerder zei het ruimtevaartbureau dat het zijn veiligheidsnormen niet zal aanpassen omwille van de naderende deadline. Ondertussen tikt de klok.

Bernal rondt sterk ploegwerk af in Gran Piemonte

Egan Bernal heeft de 104e editie van de Gran Piemonte op zijn naam geschreven. De Tourwinnaar wist op de slotklim naar het heiligdom van Oropa iedereen uit het wiel te rijden na indrukwekkend werk van zijn ploeg Team Ineos. Zijn land- en ploeggenoot Iván Sosa kwam als tweede over de streep op zes seconden, voor Nans Peters.

De beslissing in de Gran Piemonte viel op de laatste klim. Aan de voet reed er nog een peloton van een veertigtal renners en die zouden beslissen wie de wist zou pakken. Team Ineos nam vanaf de voet de koers stevig in handen en zorgde dankzij het harde tempo voor uitdunning.

Ondanks het hoge tempo zag Mathias Frank zijn kans, maar werd al snel bijgehaald. Daarna was het wachten op Egan Bernal, maar eerst zorgde zijn land- en ploeggenoot Iván Sosa voor een nieuwe tempoversnelling, waarna niemand meer mee was in het wiel van Bernal. Daarna ging de Tourwinnaar zelf en zou onbedreigd naar de overwinning fietsen in de Ronde van Piemonte. Sosa maakte het feest voor Team Ineos nog compleet door als tweede te eindigen. Nans Peters maakte het podium vol.

Politie onderzoekt gewapende overval op tabakszaak

Woensdagavond werd een gewapende overval gepleegd op een tabakswinkel aan de Brakkeveldweg in Den Helder. Omstreeks 19.00 uur was de eigenaar van de winkel bezig een klant te helpen toen een man binnen kwam. De man haalde een groot mes tevoorschijn en bedreigde de winkelier hiermee. De overvaller eiste geld, maar de winkelier gaf niet toe. 

De 47-jarige klant raakte gewond toen de overvaller de zaak uitvluchtte. Het slachtoffer werd voor behandeling van zijn verwonding overgebracht naar het ziekenhuis. Hoewel de politie nog een zoekslag maakte in de omgeving werd de man niet meer aangetroffen. Het gaat om een blanke man met een mager postuur, tussen de 18 en 25 jaar oud en met een lengte van ongeveer 1,80 meter. Hij droeg een zwarte jas en een donkere broek. Hij droeg een doek voor zijn gezicht en een capuchon over zijn hoofd.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 09000-8844. Anoniem bellen kan ook via 08000-7000.

Snoepende muis op pannenkoek betekent sluiting 'Nutella-winkel'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een wafel- en pannenkoekenwinkel op de Zeedijk in Amsterdam gesloten. In de etalage van de zaak zat gisteren een muis van een uitgestalde pannenkoek met Nutella te eten.

Een voorbijganger zag de muis zich te goed doen aan de lekkernij en maakte een video van het tafereel. De video uploaden naar het klachtenformulier van de NVWA bleek niet mogelijk en daarom zette ze de video op social media.

Gisteren gaf de NVWA nog aan de zaak te gaan onderzoeken, dat is inmiddels gebeurd. Een inspecteur heeft de winkel bezocht. Het gevolg was een spoedsluiting. Op Twitter schrijft de NVWA: "De zaak mag weer open als de ondernemer de zaak grondig heeft schoongemaakt en maatregelen heeft getroffen om ongedierte in de toekomst te voorkomen."

Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat er sprake was van een onveilige situatie en een gevaar voor de volksgezondheid. Er werden namelijk nog meer muizen in de zaak aangetroffen.

Verrassende carriŤreswitch gestopte Cech met debuut op het ijs

Petr Cech zette na het vorige seizoen een punt achter zijn loopbaan als keeper en slechts een paar maanden later gaat hij toch weer aan de slag.

De oud-doelman van onder meer Chelsea en Arsenal keert namelijk terug als keeper van het ijshockeyteam Guildford Phoenix. De 37-jarige Tsjech heeft getekend bij de Engelse club en maakt vrijdag zijn debuut.

Cech is altijd al groot bewonderaar geweest van het ijshockey. In zijn jonge jaren speelde hij ijshockey in Tsjechië en nadien is hij altijd de Amerikaanse competitie NHL blijven volgen. "Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om te spelen met Phoenix om wedstrijdervaring op te doen. Ik hoop dat ik dit jonge team kan helpen om hun doelen te bereiken en zoveel mogelijk wedstrijden te winnen als ik de kans krijg te spelen", aldus Cech op de website van de club die uitkomt op het vierde niveau.

De voormalig international trainde in augustus al een keer mee met zijn nieuwe club. "Na twintig jaar professioneel voetbal zal dit een geweldige ervaring voor me zijn. Om de sport te beoefenen die ik zo graag keek en speelde als kind", besluit Cech.

"We zijn enorm verheugd dat Petr bij ons komt spelen en we kijken ernaar uit om hem dit weekend in actie te zien. Hij heeft zich enorm verbeterd sinds ik hem voor het eerst op het ijs zag", aldus trainer Milos Melicherik.

De oud-keeper verdwijnt overigens niet uit de voetbalwereld. Afgelopen zomer tekende hij bij Chelsea, waar hij werkzaam is in een technische en adviserende rol. Hij zorgt voor een brug tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal.

Politie onderzoek brandstichting bij autobedrijf in Uden

In de nacht van woensdag op donderdag werd brand gesticht bij autobedrijf Deijne aan de Kruisweg in Uden. Dit was de tweede keer in een paar maanden tijd bij hetzelfde bedrijf. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen en informatie.

Rond 04.40 uur werd de brand via 112 gemeld door een getuige. De brandweer was snel ter plaatse en wist de brand vrij snel onder controle te krijgen. Helaas kon niet worden voorkomen dat het pand opnieuw grote schade opliep.

Een woordvoerder van de politie: "Uit het eerste onderzoek bleek dat er waarschijnlijk sprake is geweest van meerdere daders, die na hun daad in een vooralsnog onbekend gebleven auto zijn weggereden in de richting van Mariaheide. Misschien dat iemand rond die tijd een auto in die omgeving heeft zien rijden? Wij zijn op zoek naar de daders en we onderzoeken uiteraard de achtergrond en of de eerdere brandstichting en de brand van deze nacht iets met elkaar te maken hebben. Daarom roepen we iedereen die informatie heeft op om dit met ons te delen. Het bedrijfspand werd afgezet voor sporenonderzoek. Onze forensisch rechercheurs gaan daar donderdag mee aan de slag. We houden ook een uitgebreid buurtonderzoek in de hoop dat er mensen zijn die iets gezien hebben."

Rook
De eigenaren van het bedrijf, die in de omgeving wonen, hebben zelf nog geprobeerd na ontdekking van de brand om te blussen. Daarbij kregen zij rook binnen en ze werden voor onderzoek door een ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Zij bleken niet ernstig gewond te zijn.

Bewakingsbeelden en tips
De woordvoerder: "We roepen speciaal mensen in de omgeving met bewakingscamera’s op om de beelden van de afgelopen nacht nog eens aandachtig te bekijken. Mogelijk hebt u de daders of hun voertuig wel op beeld. Als dat zo is horen we dat graag en vragen we u om die beelden met ons te delen. Iedereen die iets heeft gezien, gehoord, informatie heeft of misschien wel camerabeelden roepen we op zich te melden via het landelijk politienummer 0900-8844 of door het tipformulier in te vullen. Uw tips anoniem doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000."

De politie onderzoekt een plofkraak in Spijkenisse

Twee harde knallen, glasgerinkel en een flinke ravage. Dat waren de ‘ingrediënten’ van een roerig nachtje in Spijkenisse. Om ongeveer 03.55 uur werd de Lenteakker opgeschrikt door een harde knal en glasgerinkel. Er bleek een pinautomaat van de ABN-AMRO te zijn opgeblazen, kennelijk met de bedoeling deze leeg te halen. Deze geldautomaat was bevestigd tussen twee panden, een dierenkliniek en een (leegstaande) kapsalon. Beide panden liepen grote schade op.

Ontruiming
Boven de geldautomaat zijn appartementen gevestigd. De bewoners van vijf van deze panden moesten hun woning tijdelijk verlaten, maar zijn inmiddels weer terug. In de woningen is lichte schade geconstateerd. Getuigen hebben gezien dat na de plofkraak twee mannen op een donkere scooter zijn weggereden in de richting van de Zomerakker. De politie heeft uiteraard direct een groot onderzoek ingesteld, maar de mannen niet meer gevonden.

Getuigen
De politie heeft sporen veilig gesteld en doet onderzoek naar de aanwezigheid van mogelijke camerabeelden, maar informatie van getuigen zou meer dan welkom zijn. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Goed gebruik van antibiotica kent belemmeringen en kansen

Een belangrijke voorwaarde om antibiotica goed voor te kunnen schrijven, is de beschikbaarheid. Het juiste antibioticum is echter niet altijd goed verkrijgbaar. Mensen krijgen dan een ander antibioticum, dat soms tegen meer soorten bacteriën werkt dan nodig is. Dit kan ertoe bijdragen dat sommige bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onderzoek
Wetenschappers van het RIVM  onderzochten of er belemmeringen zijn voor goed gebruik van antibiotica in de eerstelijnszorg; zorg waar mensen zelf zonder verwijzing naartoe kunnen gaan. Om de juiste antibiotica te kunnen voorschrijven, is het belangrijk om te testen of een infectie wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Antibiotica werken namelijk niet als de infectie wordt veroorzaakt door een virus. Als een patiënt ernstig ziek is, kan er niet altijd op de testuitslag worden gewacht en schrijven artsen gelijk een antibioticum voor.

De tijd die nodig is voor een test, kan dus ook een belemmering vormen voor goed gebruik van antibiotica. Dat geldt niet voor kosten, zo blijkt uit het onderzoek. Weliswaar vergoeden zorgverzekeraars sommige antibiotica niet volledig, de patiënt moet dan zelf een bedrag bijbetalen, maar zorgprofessionals zien dat dit voor patiënten geen belemmering vormt. Het gemak van een kortere, duurdere kuur weegt vaak zwaarder dan de bijbetaling.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er kansen liggen om het ontstaan van ongevoeligheid voor antibiotica verder tegen te gaan, zoals het ontwikkelen van nieuwe diagnostische tests, het slimmer inzetten van bestaande antibiotica en de ontwikkeling van geneesmiddelen met een ander type werking dan antibiotica.

Antibioticaresistentie
Wereldwijd worden bacteriën steeds vaker ongevoelig voor antibiotica. In Nederland blijken de cijfers voor de belangrijkste resistente bacteriën laag in vergelijking met andere Europese landen. Dit komt onder andere omdat antibiotica in Nederland alleen te krijgen zijn wanneer een arts deze voorschrijft. Om te voorkomen dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica, is het belangrijk dat zorgprofessionals ze alleen voorschrijven als ze echt nodig zijn. Hierbij laten artsen zich leiden door de richtlijnen van de beroepsgroep. In Nederland worden daardoor relatief weinig antibiotica gebruikt.

Mijn dochter de vlogger

Mijn dochter de vlogger biedt een intiem, eerlijk inkijkje in de wereld van kindvloggers en hun ouders. De documentaire volgt de gezinnen van Jaydie (3), Jaylinn (9) en Nina (13) in hun dagelijkse bezigheden. Hoe is het voor kinderen om op te groeien voor het oog van de vlogcamera? En waarom zijn hedendaagse ouders zo betrokken bij de YouTube-carrière van hun kind?

De documentaire neemt de kijker mee achter de schermen van slijmchallenges, unboxings en sketchvideo's die kinderen dagelijks kijken op sociale media. De ouders van deze kindvloggers zijn vaak fulltime bezig met content maken, algoritmes inschatten, fotoshoots bijwonen en hun dochters naar borrels en optredens chaufferen.

Mijn dochter de vlogger is vanaf 16 oktober om 15:00 uur te zien op NPO 3 YouTube, 3LAB en VPRO.NL.


Een van de vlogs van de driejarige Jaydie

Special Ops in Call of Duty: Modern Warfare

Uitgever Activision en ontwikkelaar Infinity Ward hebben een nieuwe trailer online gegooid voor de Special Ops-modus van Call of Duty: Modern Warfare.

In Call of Duty: Modern Warfare is de Special Ops-modus opnieuw ontworpen als een reeks van "uitgebreide, onderling verbonden operaties" en spelers zullen in strike-teams van vier meerdere doelen moeten uitvoeren om verder in het overkoepelende verhaal van de game te komen.

Call of Duty: Modern Warfare komt 25 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Battle.net.

Mortal Kombat 11 gratis voor een lang weekend

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios bieden van 11-14 oktober een gratis proefweekend aan voor Mortal Kombat 11 op PlayStation 4 en Xbox One.

Tijdens het gratis proefweekend van Mortal Kombat 11 hebben spelers toegang tot de volgende content:

  • Alle multiplayeropties
  • De eerste twee hoofdstukken van de verhaalmodus
  • Alle personages uit het basisspel
  • Een voorproefje van de pas toegevoegde Kombat Pack-strijders in de Towers of Time-modus, waaronder de Terminator T-800 uit de aankomende-film van Skydance en Paramount Pictures: “Terminator: Dark Fate”, Nightwolf en Shang Tsung

Bij aankoop van het volledige spel worden je spelvoortgang meegenomen. Als extra bonus zijn alle versies van Mortal Kombat 11 tijdens het gratis proefweekend met 40 procent korting verkrijgbaar in de PlayStation Store en Xbox Marketplace, inclusief de Standard Edition, Premium Edition en het afzonderlijk verkrijgbare Kombat Pack.

Voetbalaanvoerders spelen met regenboogband ter ere van coming-out day

De Nederlandse voetbalwereld komt vanaf 11 oktober, de internationale Coming Out Day, met een gezamenlijk statement om lhbti-acceptatie in het voetbal te bevorderen. Van 11 tot en met 20 oktober vindt de gezamenlijke actie plaats in het Nederlandse clubvoetbal.

Net als de afgelopen twee jaar dragen de aanvoerders in het betaald voetbal speciale regenboogbanden. Dit gebeurt in het speelweekend van 11 en 13 oktober in de Eredivisie Vrouwen en 18 t/m 20 oktober in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en het amateurvoetbal.

Het gezamenlijke statement voor lhbti-acceptatie in het voetbal is een initiatief van spelersvakbond VVCS en de John Blankenstein Foundation. Dit jaar zijn ook de Eredivisie (ECV), Keuken Kampioen Divisie (CED), Coaches Betaald Voetbal (CBV), de KNVB-scheidsrechters en FOX Sports volledig aangehaakt bij de actie.

Spelers, trainers, scheidsrechters en verslaggevers
De aanvoerders van de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie Vrouwen dragen tussen 11 en 20 oktober de regenboogarmband. De clubs ondersteunen de boodschap met een gezamenlijk statement op sociale media. Daarnaast dragen coaches, scheidsrechters en FOX Sports-presentatoren een speciaal regenboogspeldje en gebruikt FOX Sports voor de gelegenheid speciale regenboogmicrofoons.

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko: "De actie met de aanvoerdersbanden is de afgelopen twee jaar een mooi en krachtig statement geweest. Dit jaar wordt het geluid tegen homofobie nog luider, met de medewerking van coaches, scheidsrechters, clubs en FOX Sports. We laten vanuit iedere hoek zien en horen dat homofobie niet in de voetbalwereld thuishoort."

Ook amateurvoetbal en andere sporten doen mee
Niet alleen het betaald voetbal, ook de voetbalamateurs en andere sporten doen mee. Als onderdeel van de #AllTogetherChallenge kunnen amateurvoetballers de regenboogband aanvragen via regenboogband.nl/knvb en kunnen via regenboogband.nl alle andere sporters banden bestellen voor hun teams. Vorig jaar is dat maar liefst 10.000 keer gedaan. Ook deze banden worden gedragen in het weekend van 19 en 20 oktober.

Voetbalaanvoerders spelen met regenboogband ter ere van coming-out day (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Voetbalaanvoerders spelen met regenboogband ter ere van coming-out day (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

The Division 2 Episode 2 vanaf 15 oktober beschikbaar

Episode 2 - Pentagon: The Last Castle, de nieuwe contentupdate voor Tom Clancy’s The Division 2, is vanaf 15 oktober beschikbaar voor spelers met de Year 1 Pass op PlayStation 4, Xbox One en pc. Alle overige spelers gaan vanaf 22 oktober gratis met Episode 2 aan de slag.

Spelers die The Division 2 nog niet hebben, worden ook niet vergeten. Van 17 tot en met 20 oktober is de game namelijk gratis te spelen. Spelers die vervolgens besluiten de game aan te schaffen, behouden bovendien al hun voortgang.

In Episode 2 – Pentagon: The Last Castle, de tweede episode van het gratis Year 1 contentplan, gaat het verhaal verder na de situatie in Washington D.C. nog verder geëscaleerd is: Black Tusk-strijders richten nog meer schade aan dan ooit tevoren. Het is aan de Agents van The Division om de geheimen van het zwaarbewaakte Pentagon te ontdekken voordat deze in de verkeerde handen vallen. Episode 2 bevat onder andere twee nieuwe hoofdmissies en een gloednieuwe Conflict PvP-modus.

Episode 2 – Pentagon: The Last Castle bevat onder andere:

  • Twee nieuwe hoofdmissies
  • Nieuwe specialisatie: Technician
  • Nieuwe geclassificeerde opdrachten (exclusief voor spelers met de Year 1 Pass)
  • Nieuwe Conflict PvP-modus

Tom Clancy’s The Division 2 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ponyta krijgt Galarian vorm in Pokťmon Shield

The Pokémon Company International en Nintendo hebben bevestigd dat de Galarian-vorm van Ponyta zijn opwachting zal maken in Pokémon Shield. De Galarian Pokémon hebben zich onverwacht laten zien tijdens een livestream van een bos in de regio Galar afgelopen weekend.

Pastel Veil, de Ability van Galarian Ponyta’, is een nieuwe Ability, die in deze spellen geïntroduceerd wordt. Deze Ability voorkomt dat de Pokémon en zijn bondgenoten vergiftigd worden. Het kan zelfs de vergiftigde toestand van zijn teamgenoten genezen als deze Pokémon op het strijdtoneel verschijnt.

Pokémon Sword en Pokémon Shield zullen op 15 november uitkomen voor Nintendo Switch. 

Belastingdienst geeft eenmanszaken nieuw btw-identificatienummer

Vandaag ontvangt de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. In totaal ontvangen deze maand circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Meer informatie over het nieuwe btw-id vindt u op de website van de Belastingdienst.

Rotterdamse afvalcampagne krijgt communicatieprijs in Bilbao

Onder het motto ‘van zooi naar mooi’ daagt Rotterdam bewoners, bedrijven én gemeente uit om na te denken over hoe zij samen afval kunnen hergebruiken, verminderen of recyclen. Deze campagne kreeg in Bilbao de internationale bronzen ISWA Communication Award.
De campagne kenmerkt zich door een opvallende goudkleurige communicatiestijl.

Volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is dit een schot in de roos gebleken. “We maken mensen bewust van de waarde van grondstoffen. Die gooien we niet zomaar weg maar gebruiken we weer opnieuw. Afval is goud waard.” Om deze campagneboodschap kracht bij te zetten, doopte de gemeente het afgelopen anderhalf jaar twee hybride en één elektrische vuilniswagen om tot ‘goudtransport’. Ook heten de milieuparken sinds die tijd ‘goudmijnen’. Schoolkinderen vissen met regelmaat plastic afval uit de Rotterdamse wateren in een gouden sloep. Bij diverse grote evenementen in de stad zet de gemeente bovendien promotieteams in om aandacht te vragen voor circulariteit.

Onderzoek
En met resultaat. Onderzoek laat zien dat de kennis over circulaire economie onder Rotterdammers is toegenomen én dat Rotterdammers de intentie hebben om een bijdrage te leveren aan een circulaire economie. Veel Rotterdammers kennen de campagne en nu krijgt de campagne dus ook erkenning op wereldniveau. De ISWA Communication Award is een jaarlijkse prijs. Het is een erkenning voor een uitstekende afvalcommunicatiecampagne die het bewustzijn van het publiek vergroot en duurzaam afval- en grondstoffenbeheer bevordert.

Bilbao
De Van Zooi naar Mooi campagne werd in opdracht van de gemeente Rotterdam ontwikkeld door Tappan en Perron14. Dit jaar nomineerde de ISWA jury dertien sterke campagnes uit de hele wereld. David Berg (directeur Stadsbeheer) ontving de prijs op het ISWA World Congres in Bilbao: “In Rotterdam hebben we grote ambities als het om circulariteit gaat. In 2030 willen we dat circulair de maatstaf is in de stad en dat het fossiele grondstoffengebruik met 50% is verminderd. Om die doelstelling te behalen, zetten we in Rotterdam vol in om de hele stad bewuster te maken van de noodzaak van circulariteit.”

ISWA in Rotterdam
De Communication Award is een mooie opmaat naar volgend jaar vertelt Berg: “Ik ben er trots op dat het congres in 2020 in samenwerking met de NVRD in Rotterdam wordt georganiseerd. Het ISWA World Congress is het meest prestigieuze internationale congres voor de afvalsector. Het congres richt zich op een breed scala aan onderwerpen zoals gescheiden inzameling en recycling, afvalverwerking, zwerfafval en de circulaire economie. Deze thema's sluiten aan bij de ambitie van Rotterdam om voorop te lopen in de kringloopeconomie. In 2050 zal er in onze stad geen afval meer zijn.”

Rotterdamse afvalcampagne krijgt communicatieprijs in Bilbao (Foto: Gemeente Rotterdam)
Rotterdamse afvalcampagne krijgt communicatieprijs in Bilbao (Foto: Gemeente Rotterdam)

HSV wil extra studieplekken voor Hanzestudenten in Groningen

De Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV) maakt zich grote zorgen over het gebrek aan studieplekken in de binnenstad van Groningen voor Hanzestudenten in de komende tentamenperiode. De openbare bibliotheek die tijdens tentamenperiodes volop wordt gebruikt door Hanzestudenten sluit haar deuren op zaterdag 2 november. Pas op 29 november opent de bibliotheek in het Groninger Forum. In de tussentijd hebben Hanzestudenten dus geen locatie om in de binnenstad te studeren, terwijl de eerste tentamenperiode van de hogeschool juist in die weken valt.

“Hanzestudenten moeten zich ook in de binnenstad kunnen voorbereiden op hun tentamens. Om het gebrek aan ruimte tijdens deze piekmomenten op te vangen, roepen wij op om pop-up studieplekken te realiseren” aldus vicefractievoorzitter Lars Kamstra. Pop-up studieplekken zijn studiefaciliteiten die voor de duur van een tentamenperiode worden gecreëerd en daarna weer verdwijnen. Dit proces kan elke tentamenperiode herhaald worden.

Met de opening van het Groninger Forum komen er 178 studieplekken voor Hanzestudenten beschikbaar, terwijl er met de sluiting van de openbare bibliotheek ruim 400 verloren gaan. Dit is een forse afname van het aantal studieplekken in de binnenstad, die buiten de tentamenperiodes geen problemen oplevert, maar tijdens deze periodes des te meer.

“Door middel van pop-up studieplekken kunnen Hanzestudenten ook in de toekomst in de binnenstad studeren. De HSV wil dat alle studenten zich optimaal kunnen voorbereiden op tentamens” aldus Kamstra.

8 miljard voor ongewenste tieten

De meesten zouden grif betalen voor een pilletje dat zorgt voor grotere prammen, maar de 26-jarige Nicholas Murray denkt daar anders over. De Amerikaanse man ontwikkelde borsten door het gebruik van het middel Risperdal, een middel voor behandeling van onder andere schizofrenie en bipolaire stoornissen. Hij beweert onvoldoende geinformeerd te zijn over mogelijke bijwerkingen en besloot fabrikant Johnson & Johnson voor de rechter te slepen.

Een jury in Philidelphia vond blijkbaar dat meneer 2 zeer zwaarwegende argumenten had, en veroordeelde de fabrikant tot het betalen van een schadevergoeding van 8 miljard dollar, 10% van de jaaropbrengst van het bedrijf. De jury vond dat Johnson & Johnson het maken van winst boven de gezondheid van patienten plaatst, omdat het bedrijf het middel agressief aan de man brengt. Nicholas kreeg het middel vanaf 2003 namelijk voorgeschreven voor behandeling van autisme, iets waar het middel niet in de eerste plaats voor bedoeld is, maar wat artsen volgens de wet naar eigen goeddunken mogen doen. Nicholas beweert dat de fabrikant het middel onder artsen aanbeveelt, maar niet over de risico's van bijwerkingen gerept heeft. Binnen korte tijd ontwikkelden de borsten zich.

In 2015 werd de fabrikant door een lagere rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1.75 miljoen dollar, wat door een tweede rechtszaak verlaagd werd tot 680.000 dollar. In beide gevallen ging de fabrikant in beroep, maar bij de recentste rechtszaak werd de schadevergoeding dus opgeblazen tot maatje F. Uiteraard knelt dit enigszins en daarom heeft Johnson & Johnson aangegeven opnieuw in hoger beroep te gaan, waardoor het zaakje nog wel even door blijft slepen. Het kutte voor Johnson & Jonhson is dat dit niet de enige rechtszaak is, want momenteel lopen er ook rechtszaken omtrent de deugdelijkheid van een vaginaal implantaat en een babypoeder waarin asbest verwerkt zou zitten.

Dag van de duurzaamheid: klimaatopwarming is duidelijk

Op deze dag van de duurzaamheid is het een goed en mooi moment om naar het klimaat te kijken. Het aantal behaalde warmterecords is deze eeuw al acht keer zo groot dan het aantal kouderecords. Het aantal warme-, zomerse- en tropische dagen neemt toe en het aantal hittegolven stijgt. Daarentegen neemt de kans op een Elfstedentocht steeds verder af. Afgelopen zondag konden we voor het eerst sinds ruim een jaar een kouderecord noteren. Het aantal warmterecords is dit jaar al dertien.

We kunnen ons vast nog wel de afgelopen zomer herinneren. De kans dat het absolute hitterecord uit 1944 van 38,6 graden in ons land zou sneuvelen stond wel vast, maar dat het al dit jaar het geval was stond nog niet in de KNMI-klimaatscenario’s. De dagen warmen sterker op dan het gemiddelde en zo kon de temperatuur op drie dagen achtereen stijgen tot boven het oude record. Het nieuwe record is 40,7 graden en werd op 25 juli gemeten in Gilze-Rijen.

Aantal tropische dagen verdubbeld de komende 30 jaar
Door het opwarmen zal ook het aantal tropische dagen (maxima van 30 graden en meer) halverwege deze eeuw verdubbelen. Uitgaande van de periode 1981-2010 zijn het nu vier tropische dagen in De Bilt en dat worden er dan acht. Dit jaar had De Bilt elf dagen van 30 graden en meer en vorig jaar waren het er negen.

Tegelijkertijd halveert het aantal dagen met temperaturen onder het vriespunt. Dat zou kunnen betekenen dat we aan het eind van deze eeuw geen enkele ijsdag meer kunnen noteren. Zachte winters die we bijvoorbeeld in 2013-2014 en in 2015-2016 hadden kunnen dan de standaard worden. De kans op en Elfstedentocht wordt steeds kleiner, maar ook in een opwarmend klimaat zijn uitschieters naar beneden mogelijk.

Gemiddelde jaartemperatuur met twee graden gestegen
Tussen het begin van de metingen in 1706 en halverwege de vorige eeuw, lag de gemiddelde jaartemperatuur rond de 9 graden. In de tweede helft van de vorige eeuw ging de opwarming snel en uiteindelijk komen we al uit op gemiddeld een graad of 11.

Elke maand is warmer geworden. Deze oktobermaand bijvoorbeeld laat zien dat sinds 1901 de gemiddelde oktobertemperatuur rond of iets onder de 10 graden lag. Sinds halverwege vorige eeuw lag de gemiddelde temperatuur tussen de 10 en 11 graden. Sinds het begin van deze eeuw komt de gemiddelde temperatuur al uit in de buurt van de 12 graden. De maand april is overigens het hardst opgewarmd en kent een stijging sinds het begin van deze eeuw van 2 graden.

Zijn er ook voordelen?
Jazeker, want we kunnen een perfect vakantieland zijn, want in de landen rondom de Middellandse Zee wordt het te warm. Ook kunnen we een wijnland worden en ook niet onbelangrijk: de gasrekening gaat omlaag, want we hoeven in de winter minder te stoken.

Er zijn ook voordelen
Er zijn ook voordelen

Grote Amerikaanse troepenverplaatsingen door Nederland

2 grote Amerikaanse legereenheden verplaatsen zich vanaf vandaag door Nederland. Het gaat om 5.200 militairen, 85 Abrams-gevechtstanks, 80 helikopters en honderden andere voertuigen en uitrustingsstukken. Defensie ondersteunt de transporten onder meer met tientallen militairen.

Het gaat om de gelijktijdige verplaatsing van 2 Amerikaanse eenheden. De 3.500 inkomende militairen en tanks zijn van de 2nd Armoured Brigade. Zij komen uit Fort Hood in Texas en gaan naar Duitsland.

Tegelijkertijd gaat een Amerikaanse helikoptereenheid van 1.700 militairen in tegengestelde richting van Duitsland naar de Verenigde Staten. 80 Blackhawks, Apaches en Chinooks vliegen van Vliegbasis Eindhoven naar de Botlek in het Rotterdamse havengebied. Vervolgens gaan de heli’s per schip naar hun thuisbasis in Fort Stewart, Georgia.

De gemechaniseerde brigade komt per schip aan in Vlissingen. Deze gaat door Nederland over de weg, per trein en voor het eerst ook met binnenvaartschepen. Dit duurt tot begin november.

Beveiliging
Personeel van de landmacht en de Defensie Bewakings-en Beveiligingsorganisatie beveiligt onder meer de haventerreinen in Rotterdam en Vlissingen. Daarnaast levert Defensie brandstof en vervoert een deel van het Amerikaanse materieel met vrachtwagens. Marechaussees begeleiden de militaire colonnes over de Nederlandse wegen. Ook maken de Amerikanen gebruik van Defensielocaties als onderkomen en kantoor.

De Defensie-inzet valt onder de zogenoemde host nation support. Hierbij ondersteunen bondgenoten elkaar bij militaire verplaatsingen over elkaars grondgebied.

Toenemende spanningen
Het transport volgt uit de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Die is het afgelopen jaar vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland.

De verplaatsingen zijn ook gelijk een goede test voor het initiatief om de militaire mobiliteit binnen Europa te verbeteren. Zowel de NAVO als de EU willen de slagvaardigheid vergroten door het verplaatsen van militaire eenheden door Europa te versnellen. De diplomatieke toestemming voor grensoverschrijdend militair transport en het bijbehorende papierwerk moeten makkelijker en beter afgestemd.

Grote Amerikaanse troepenverplaatsingen door Nederland (Foto: Defensie)
Grote Amerikaanse troepenverplaatsingen door Nederland (Foto: Defensie)

Greenpeace plant 'protestfestival' op Schiphol

Milieuorganisatie Greenpeace wil in het weekend van 14 december een protestfestival organiseren op Schiphol. De organisatie heeft mensen online laten stemmen op de meest gewenste protestactie.

Bijna 17.000 mensen brachten hun stem uit en 41 procent koos voor een actie tegen 'grote vervuiler Schiphol', zoals geschreven stond op de site van Greenpeace.

Plofvliegveld Schiphol
Het doel van de actie is niet om reizigers te hinderen, maar wel wil Greenpeace Schiphol aanspreken 'op hun impact'. 'Want op de vraag hoe we de klimaatcrisis gaan stoppen met zo’n plofvliegveld, blijft Schiphol akelig stil', zegt campagneleider Dewi Zloch.

Hoe het protestfestival eruit komt te zien is nog niet duidelijk, daar wordt de komende weken over nagedacht. 'Op Protestival is iedereen welkom om mee te demonstreren. Er is muziek, eten, drinken en je kunt overnachten. Natuurlijk hebben we ook wat verrassingen in petto'. Mensen die mee willen doen kunnen zich aanmelden via een speciale website.

Kickstart AI: bedrijven geven boost aan AI in Nederland

Vijf Nederlandse bedrijven, Ahold Delhaize, ING, KLM, Philips en NS, willen AI (Artificial Intelligence of kunstmatige intelligentie) in Nederland een boost geven door de ontwikkeling van AI-technologie te bevorderen en te versnellen en door AI-talent in het land te stimuleren. Deze inspanningen hebben tot doel de onderwijscapaciteit te vergroten, de ontwikkeling van de AI-gemeenschap in Nederland te bevorderen en de positie van Nederland als een concurrerende en relevante wereldwijde AI-kennis-hub te benadrukken.

Inhaalslag
Het doel van Kickstart AI is het overbruggen van de kloof op het gebied van kunstmatige intelligentie tussen Nederland en andere landen, zoals het VK, de VS en China, die op dit vlak flinke vooruitgang hebben geboekt. Om de positie van Nederland als pionier en uitvinder van nieuwe technologieën te behouden, moeten de Nederlandse overheid, bedrijven, organisaties en universiteiten een inhaalslag maken met betrekking tot structurele investeringen en de beschikbaarheid van wereldwijd AI-talent. De vijf bedrijven die AI in Nederland een kickstart willen geven, bundelen met dit gezamenlijke initiatief voor het eerst hun krachten op deze manier.

Lokaal talent
De vijf bedrijven die Kickstart AI initiëren, pleiten voor de cruciale uitbreiding van lokale kennis en lokaal talent om op ethische wijze kunstmatige intelligentie te kunnen implementeren die niet alleen is gericht op wat technisch mogelijk is, maar ook voldoet aan de ethische en sociale normen die de Nederlandse samenleving mogelijk verwacht. Samenwerking tussen deze vijf bedrijven, de overheid, de industrie en andere leveranciers van technologie draagt bij aan de aanpak van maatschappelijke uitdagingen, biedt nieuwe kansen voor de jeugd en versnelt de introductie van kunstmatige intelligentie in Nederland. Voor consumenten biedt kunstmatige intelligentie mogelijkheden om hun dagelijkse leven te verbeteren, zoals met een persoonlijkere service en meer gemak en keuzes op vele gebieden, waaronder voedsel, reizen, gezondheid en financiën.

Aldi en Lidl verkopen alleen kipvleeswaren zonder keurmerk

Aldi en Lidl verkopen uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk, blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. Daarmee hebben zij het slechtste aanbod van alle supermarkten. “De consument kan niet eens kiezen voor een kipvriendelijker boterham. Dat is niet meer van deze tijd”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Ook bij Albert Heijn is het aandeel kipvleeswaren met keurmerk laag. De grootgrutter staat hiermee op de derde plek. Slechts acht procent heeft bij AH een keurmerk, nog minder dan de twaalf procent van vorig jaar. “Van een marktleider mag je een voortrekkersrol verwachten. Maar Albert Heijn kiest voor het tegenovergestelde en geeft het slechte voorbeeld”, zegt Hilhorst.

Tussenkip
De vleeswaren van Aldi zijn afkomstig van plofkip. De supermarkt zegt daarmee in 2020 te willen stoppen. De supermarkt stapt dan over op een soort tussenkip. Deze kip groeit wat minder snel dan de plofkip, de leefomstandigheden zijn nog altijd slecht. Daarom voldoet deze kip niet aan de welzijnscriteria van het één ster Beter Leven keurmerk. Lidl is begin 2019 overgestapt op een tussenkip.

Plus
Coop, Dirk en Plus hadden relatief het grootste aanbod van kipvleeswaren mét dierenwelzijnskeurmerk. Plus verkoopt sinds oktober zelfs enkel nog huismerk kipvleeswaren met ster. Hilhorst: “Plus is de eerste supermarkt die deze stap zet en laat zien dat het wél anders kan.”

Stijging
Gemiddeld steeg het aandeel kipvleeswaren met een dierenwelzijnskeurmerk van 17 naar 23 procent. Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster Beter Leven keurmerk, zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop naar buiten krijgen.

Steekproef
De steekproef werd gehouden bij de twaalf grootste supermarktketens. Hierbij is van het kipvleeswaren-assortiment onderzocht welk deel een keurmerk droeg.

6,7 miljoen euro voor terugkeer nachttrein

Vanaf eind volgend jaar kunnen treinreizigers vanuit Nederland naar Duitsland en Oostenrijk reizen met de nachttrein. De trein gaat dagelijks rijden tussen Amsterdam, München en Wenen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil de komende jaren meer reizigers binnen Europa verleiden om de trein te kiezen. Zij trekt daarom maximaal 6,7 miljoen euro uit om de internationale nachttrein tussen 2021 en 2024 voor vervoerders NS en het Oostenrijkse ÖBB financieel dekkend te kunnen laten rijden.

Van Veldhoven: “Slapend de grens over! Met deze nachttrein kunnen reizigers straks op een comfortabele manier naar Duitsland en Oostenrijk reizen. Zo maken we de trein ook op grotere afstanden binnen Europa niet alleen een duurzame, maar ook een aantrekkelijke manier van reizen.”

De staatssecretaris wil de komende jaren twee miljoen reizigers extra verleiden om de trein te kiezen op afstanden tot circa zes uur binnen Europa. De afgelopen jaren zit het aantal internationale treinreizigers in de lift. NS zag het aantal reizigers deze zomer met 13 procent groeien ten opzichte van het jaar daarvoor. De komst van de Eurostar die nu al drie keer per dag in beide richtingen tussen Amsterdam, Rotterdam en Londen rijdt, draagt hier ook aan bij. Met de terugkeer van de internationale nachttrein naar Nederland moeten ook reizigers op grotere afstanden binnen Europa verleid worden om te kiezen voor de trein.

President-directeur Rogier van Boxtel van de NS: "Om succesvol een nachttrein te rijden, moeten ticketprijzen concurrerend zijn met die van vliegen. Maar een nachttrein rijden is best complex en niet goedkoop. De trein rijdt door meerdere landen, heeft relatief veel personeel aan boord en vanwege de grote afstanden is gebruik van het spoor relatief duur. Anders dan bij vliegreizen, betalen treinreizigers bovendien wel belasting over hun ticketprijs. Europese nachttreinen zijn daardoor vaak niet volledig kostendekkend."

De komende maanden gebruikt NS om samen met de Staatssecretaris en ÖBB alle details uit te werken. En om afhankelijkheden, zoals inpassing in de dienstregeling en de beschikbaarheid van materieel, op te lossen. Van Boxtel: "Maar met zulke enthousiaste partners hebben we er veel vertrouwen in dat we eind volgend jaar met deze nieuwe trein kunnen starten. In de tussentijd blijven we werken aan verbeteringen die ook hoog op mijn lijstje staan, maar die helaas langer op zich laten wachten. Zoals een snellere Intercity naar Berlijn."

Reizigersmarkt
NS en het Oostenrijkse ÖBB zullen de nachttrein tussen 2021 en 2024 gaan rijden. Van Veldhoven heeft een marktonderzoek laten doen, waaruit blijkt dat andere vervoerders niet voor 2023 een vergelijkbare treindienst kunnen bieden. De komende jaren wordt met geïnteresseerde vervoerders verkend of en hoe ook zij internationale nachttreinen van- en naar Nederland kunnen aanbieden.

De kosten voor het rijden van een nachttrein over grote afstanden binnen Europa wegen op dit moment nog niet op tegen het aantal reizigers dat hier gebruik van wil maken. Dit zogeheten exploitatietekort wordt de komende jaren middels een subsidie ondervangen. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat de meeste nachttreinen in Europa een vorm van subsidie ontvangen.

De reistijd tussen Amsterdam en Wenen wordt zo’n 14 uur. Reizigers in beide richtingen komen voor 10.00 uur ’s morgens aan op hun bestemming. Er is keuze uit verschillende zit-, lig- en slaapwagons, inclusief coupés met privé sanitair. Ook is er ruimte voor rolstoelen en fietsen.

FOK! Wat een weer: herfst

Vanochtend komen er enkele buien voor, maar vanmiddag wordt het van het westen uit geleidelijk droog. Tussendoor is de zon ook te zien. In de avond neemt de bewolking weer toe en kan er vooral in het westen en noorden van het land regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C en de zuidwestenwind is matig, vlak aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig uit het westen. In de avond neemt de wind langs de kust toe naar krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft.

Komende nacht gaat het harder regenen, in het zuidoosten blijft het echter droog met een enkele opklaring. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De zuidwestenwind is matig boven land, langs de kust hard, 7 Bft. Daar kunnen (zware) windstoten tot 75 km/uur voorkomen.

Vrijdag overdag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen, in het zuidoosten is het waarschijnlijk droog met een spaarzame opklaring. Met name in het noorden en westen kan het van tijd tot tijd stevig doorregenen met in totaal mogelijk 20-30 mm neerslag. In de avond wordt het droger, maar later kan een actieve buienlijn het noordwesten bereiken. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de loop van de middag en 's avonds neemt de wind langs de noordwestkust toe naar stormachtig, 8 Bft, met zware windstoten van 75-90 km/uur.

In het weekend regen of enkele buien, maar op zondag warm met op veel plaatsen 20°C of hoger. Daarna temperaturen dalend richting de normale waarden en afnemende neerslagkansen.(Bron:KNMI)


Meer weer op FOK!

Uitzicht over Rotterdam vanaf de Euromast  (Foto: De dochter van DJMO )
Uitzicht over Rotterdam vanaf de Euromast (Foto: De dochter van DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ontsnapte tbs'er Ronald van Z. opgepakt in Parijs

De uit de Pompekliniek in Nijmegen ontsnapte tbs'er Ronald van Z. is woensdagavond rond 18.45 uur aangehouden in een internetcafé in Parijs. De aanhouding van de man gebeurde in nauwe samenwerking tussen de Franse en Nederlandse politie.

Naar verwachting wordt de man binnenkort teruggebracht naar Nederland. Eerder liet de TBS'er weten pas terug te willen keren als de directeur patiëntenzorg en de behandelcoördinator ontslag zouden nemen. Naar zijn zeggen zou hij nauwelijks behandeld worden en is er sprake van misstanden in de kliniek. 

Van Z. werd in 2014 veroordeeld tot TBS met dwangverpleging omdat hij ontuchtige handelingen bij minderjarigen verrichtte. Die minderjarigen zocht hij op internet. 

NASCAR strijkt neer op Monster Mile, problemen voor titelkandidaten

Voor de liefhebbers van een stevig potje racen gaan we nog even terug naar het weekeinde: op de Dover International Speedway, ook wel de Monster Mile genoemd, werd de eerste van drie races verreden in de tweede ronde van de NASCAR Cup Series-playoffs.

Nog voor de start ging het al fout voor regerend kampioen Joey Logano: hij kwam tijdens de opwarmronden binnen met een probleem aan de achterkant van zijn auto en stuurde noodgedwongen de garage in.

Met jubilaris Denny Hamlin - bezig aan zijn 500e Cup-race - en Kyle Larson op de voorste rij werd het veld op gang gevlagd, Kevin Harvick deed een mislukte aanval op de leiding. Chase Elliott reed prima voorin, maar kwam al snel binnen met technische problemen en was net als mede-playoffcoureur Logano klaar.

Problemen voor Logano (Bron: YouTube)

Larson kreeg het al snel wat lastiger en zag Martin Truex en William Byron langszij komen, maar met een goede pitstop pakte hij plek drie terug - ruim achter Hamlin en Truex. Hamlin's leidende positie kwam niet meer in gevaar en hij won de eerste stage, voor Truex en Larson.

Hamlin behield de leiding bij de herstart, Harvick en Truex sloten aan. Zo bleef het tot de pitstops halverwege de stage, waarbij Truex voorbij Harvick kwam. Byron reed ondertussen op plek vijf, maar die kon hij inleveren: bij het uitrijden van de pitstraat reed de jongeling te hard.

In de slotfase van stage twee ging het er ineens stevig aan toe: Truex nam de leiding over van Hamlin, die in een paar ronden ook Larson en Harvick te verwerken kreeg. Dat lukte deels: Truex won de stage voor Larson, terwijl Hamlin Harvick nog wel achter zich kon houden voor de derde plek.

Problemen voor Elliott (Bron: YouTube)

Larson nam de leiding tijdens de pitstops over, Hamlin en Erik Jones werden al vrij snel op een gat gereden. Na Elliott en Logano volgde nog een play-offcoureur met grote problemen: Ryan Blaney gaf aan 'letterlijk geen remmen' meer te hebben en moest de garage in.

Jones viel bij de pitstops weg doordat hij gestraft werd voor het te hard binnenrijden, Larson behield met afstand de leiding. Alex Bowman kwam ondertussen goed naar voren, terwijl Truex tussen de achterblijvers door langzaam richting Larson reed, met nog minder dan veertig ronden op de teller.

Meer zat er echter niet in en voor het eerst sinds september 2017 kon Larson weer zegevieren, waarmee het team van Chip Ganassi gelijk voor het eerst een auto bij de laatste acht van de play-offs heeft staan. Truex eindigde als tweede, voor Bowman en Harvick.

Problemen voor Blaney (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.