FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 oktober 2019

Uitslag sc Heerenveen - PEC Zwolle

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en PEC Zwolle. De Friezen boekten dankzij een 1-0 overwinning hun eerste thuiszege van dit seizoen.

In de eerste helft waren de kansen schaars maar vlak voor rust werd er toch gescoord, Van Bergen scoorde na een assist van Odgaard. Ook in de tweede helft viel er lang weinig te genieten. pas in de slotfase kreeg Heerenveen nog wat kansen. Zo schoot o.a Odgaard op de paal en kopte Dresevic over. Gescoord werd er echter niet meer.

sc Heerenveen

1 - 0

PEC Zwolle

 45' v.Bergen    
 
 Gele kaart: , v.Crooy, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 16.632
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Floranus
Dresevic
Botman
Woudenberg
Kongolo (Halilovic/ 62)
Faik
J.Veerman
v.Bergen (Akujobi/ 86)
Odgaard
Ejuke
  Mous
Hamer (Bajselmani/33)
Lachman
Kersten
v.Wermeskerken
Saymak (Dekker/57)
Thy
Clement
Bel Hassani (v.Crooy/75)
Ghoochannejhad
Johnsen

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Twente

Sparta Rotterdam heeft zaterdag voor eigen publiek een zwaarbevochten overwinning geboekt op medepromovendus FC Twente. Het werd 2-1 op Het Kasteel, dankzij een fraai doelpunt van Bryan Smeets in de slotfase, toen de bezoekers met tien man op het veld stonden. Sparta staat na negen gespeelde wedstrijden op de vijfde plek; de Enschedeërs staan tiende.

Bij FC Twente maakte Wout Brama zijn rentree. De middenvelder had een basisplaats en speelde zijn eerste wedstrijd sinds 22 april, in de Keuken Kampioen Divisie tegen Jong AZ. Hij kampte al die tijd met een achillespeesblessure, al zat Brama de afgelopen twee duels wel op de bank. De grote uitblinker van FC Twente, met name in de eerste maar ook in de tweede helft, was Joël Drommel. Het was aan de doelman van FC Twente te danken dat Sparta de kleedkamer na 45 minuten niet opzocht met een voorsprong op zak.

Mohamed Rayhi stelde Drommel al in de derde minuut op de proef, al keerde hij die inzet nog makkelijk. Even later moest hij aanzienlijk meer moeite doen om een schot van Abdou Harroui met een mooie duik uit de hoek te houden. Ook een kopbal van Jurgen Mattheij uit een vrije trap was een prooi voor de keeper, terwijl een katachtige ingreep volstond om de 1-0 van Ragnar Ache te voorkomen. Twente kwam er nauwelijks uit in de eerste helft. De bezoekers kwamen gaandeweg wel wat beter in het spel, maar creëerden geen serieuze mogelijkheden. Dat Sparta kort na rust alsnog op voorsprong kwam, mocht dan ook geen grote verrassing heten. Rayhi stuurde Halil Dervisoglu weg, die beheerst afrondde: 1-0.

FC Twente gaf zich echter niet gewonnen en kwam drie minuten later alweer langszij. Na een van richting veranderde poging van Aitor Cantalapiedra kwam de bal terecht bij Calvin Verdonk, die met wat geluk scoorde in de kluts. Daarna nam het tempo aanvankelijk af. Vanaf minuut zeventig volgden de kansen elkaar echter rap op. Doelman Tim Coremans van Sparta voorkwam dat Brama zijn rentree opluisterde met een rake volley, terwijl Dervisoglu op Drommel stuitte en Lars Veldwijk oog in oog met de keeper van FC Twente naast het doel schoot.

Zodoende was er sprake van een aantrekkelijke slotfase, waarin beide ploegen op zoek gingen naar de voorsprong. Maar omdat Twente na 84 minuten verder moest met tien man, werd Sparta dominant. Op advies van de VAR kreeg Julio Pleguezuelo een rode kaart van arbiter Jeroen Manschot nadat hij veel te laat een charge uitvoerde op Dervisoglu. Twee minuten voor tijd slaagde de thuisploeg er ook daadwerkelijk in om de wedstrijd naar zich toe te trekken: op fraaie wijze knalde Bryan Smeets de bal in de bovenhoek. In de blessuretijd kende Manschot een penalty toe aan Sparta na een vermeende overtreding van Drommel, maar de VAR wees hem erop dat de keeper de bal speelde in een duel met Joël Piroe.

Sparta Rotterdam

2 - 1

FC Twente

 48' Dervisoglu
 88' Smeets
   51' Verdonk
 
 Gele kaart: Vriends, (Sparta Rotterdam), Verdonk,Berggreen, Cantalapiedra, (FC Twente)
 Rode kaart: , Pleguezuelo (84) (FC Twente)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.435
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Coremans
Abels
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui
Rigo
Smeets
Rayhi (D.Duarte/64)
Ache (Veldwijk/61)
Dervisoglu (Piroe/89)
  Drommel
Pleguezuelo
Bijen
Schenk
Verdonk
Brama
O.Busquets (Roemeratoe/58)
Espinosa
Cantalapiedra
Berggreen (Selahi/86)
Nakamura (Menig/ 78)

UItslag Vitesse - FC Utrecht

Vitesse heeft zaterdagavond de derde opeenvolgende overwinning in de Eredivisie geboekt. Het team van trainer Leonid Slutsky won in eigen huis met minimaal verschil van FC Utrecht: 2-1. Aan de winnende goal van Tim Matavz in de tweede helft ging een verschrikkelijke blunder vooraf. Door de overwinning komt Vitesse op gelijke hoogte met Ajax en PSV, al komen de topclubs zondag nog in actie. FC Utrecht staat zesde.

Het duel in Arnhem was wellicht heel anders verlopen als Gyrano Kerk oog in oog met Remko Pasveer had gescoord. De inzet van de aanvaller miste echter kracht en richting. Luttele minuten later was het juist dat Vitesse dat op het scorebord verscheen. Max Clark kopte de bal hard binnen uit een corner van Oussama Tannane. De openingsgoal zorgde voor een open wedstrijd, met een gemiste kans voor Sander van de Streek en een heerlijke solo van Tannane die op het nippertje werd gestuit.

Voor Tannane zat het duel er na 36 minuten spelen reeds op. De aanvaller van Vitesse kwam met zijn knie in aanraking met Kerk en ging kermend van de pijn naar de grond. Tannane moest per brancard van het veld en werd vervangen door Navarone Foor. Een volgende domper voor Vitesse volgde twee minuten later toen een knal van afstand van Adam Maher achter Pasveer belandde. Er stonden behoorlijk wat spelers in de baan van het schot, maar de VAR zag geen buitenspel: 1-1.

Dat het scorebord voor het rustsignaal niet voor een derde keer in beweging kwam was aan Clark te danken. Van de Streek dacht in de extra tijd van de eerste helft de 1-2 in de verre hoek te koppen, maar de Engelsman haalde zijn inzet van de doellijn. Na de onderbreking toonde FC Utrecht een behoorlijke aanvalsdrang, al bleven grote kansen uit. Het team van Van de Brom kwam niet verder dan een schot van Van de Streek.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Vitesse: Bryan Lissen kopte de bal echter recht op Maarten Paes af. Drie minuten later ging de doelman flink de fout in. Een mislukt schot van Clark werd aangetikt door Matavz, maar ging zonder snelheid op Paes af. De sluitpost liet het leer desondanks door zijn benen rollen. Dat was tevens de eindstand, daar FC Utrecht niet in staat was om nog gevaarlijk te worden en een over Paes bedoelde stift van Linssen hoogte miste.

Vitesse

2 - 1

FC Utrecht

 9' Clark
 68' Matavz
   38' Maher
 
 Gele kaart: Buitink, (Vitesse), Janssen, (FC Utrecht)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 12.704
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Obispo
Clark
Tannane (Foor/36)
Bazoer (Buitink/87)
Bero
Linssen
Matavz
Dicko (Grot/69)
  Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
v.d.Maarel
Ramselaar (Emanuelson/69)
Maher
Gustafson
Kerk
v.d.Streek (Cerný/76)
Abass (Bahebeck/ 46)

Amsterdam moet medicinale cannabis inwoner (60) vergoeden

De gemeente Amsterdam moet de maandelijkse kosten voor het gebruik van medicinale cannabis aan een inwoner (60) vergoeden. Dit heeft de rechter besloten.

De man, die lijdt aan prostaatkanker en schizofrenie, krijgt sinds 2012 medicinale cannabis voorgeschreven door de huisarts. Zijn zorgverzekeraar besloot dit vanaf 1 januari dit jaar niet meer te vergoeden, waarop de Amsterdammer een aanvraag deed voor bijzondere bijstand. Dit hoeft de gemeente alleen te betalen als de medische noodzaak van een behandeling kan worden aangetoond. 

Medische noodzaak 
De zorgverzekeraar vond de medische noodzaak in dit geval niet voldoende aangetoond, en meende dat medicinale cannabis zelfs een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de man. Volgens de rechter is wel voldoende aangetoond dat de man niet zonder cannabis kan.

Boetes, beslagleggingen en een krachtig signaal naar de wijkbewoners in Blerick

De eerste grote gezamenlijke controle van de organisaties die samen onder de naam ‘Pandora’ de overlast en criminaliteit in de wijken aanpakt is geslaagd. Van 20.00 uur tot 00.30 uur zijn vrijdagavond 4 oktober aan een stuk door auto’s en hun inzittenden gecontroleerd in het Blerickse Vastenavondkamp. Bij deze controles zijn diverse overtredingen geconstateerd, openstaande belastingschulden en boetes geïncasseerd en twee aanhoudingen verricht. Richting wijkbewoners is een krachtig signaal afgegeven. Er is aandacht voor de wijk!

In totaal 25 personen kregen een proces verbaal. Onder andere voor rijden onder invloed van drugs en alcohol, rijden zonder rijbewijs, defecte verlichting en rijden met onvoldoende profiel op de banden. Er werden gebruikershoeveelheden hennep in beslag genomen en een kleine hoeveelheid hasj. Er werd een bromfiets in beslaggenomen en een auto, nadat bleek dat deze was gestolen. De bestuurder van de gestolen auto is aangehouden. De tweede aanhouding was een bestuurder die reed zonder rijbewijs, onder invloed was van drugs en een handelshoeveelheid softdrugs bij zich had.

100.000 euro
De Belastingdienst heeft beslag gelegd op acht voertuigen in verband met openstaande vorderingen met een totaalbedrag van ruim 100.000 euro. Ter plekke is voor een bedrag van ruim 2200 euro aan contant geld geïnd. Negen Nederlandse bestuurders ontvingen een aanslag van 1500 euro voor het rijden in een buitenlands voertuig.

Wijkbewoners positief
Naast de controle van het in- en uitgaande verkeer is er opvallend gesurveilleerd in de wijk. Samen met de Boa’s van de gemeente was de politie zichtbaar in de wijk aanwezig. Het was, mede door het slechte weer, rustig in de wijk. De patrouilles hebben desondanks met wijkbewoners gesproken. De agenten en de Boa’s gaven aan dat controle positief werd ontvangen door verschillende bewoners. In totaal werkten 65 medewerkers van de verschillende organisaties mee aan de controle.

Problematiek in de wijk aanpakken
De gemeente Venlo, Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en andere partners werken vanaf begin dit jaar samen onder de naam Pandora. Pandora is een werkwijze waarbij juist door de intensieve samenwerking de problematiek in een wijk wordt aangepakt. Het is een werkwijze die nu wordt toegepast op de Blerickse wijken en in het bijzonder het Vastenavondkamp, maar het is een werkwijze die ook in elke andere wijk kan worden ingezet.

Halsema denkt aan 'superprogramma' voor Amsterdam-Zuidoost zoals aanpak Rotterdam Zuid

Een integrale aanpak naar voorbeeld van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Daar denkt de Amsterdamse burgemeester Halsema aan om de problemen in Amsterdam-Zuidoost het hoofd te bieden, zo zei ze gisteravond op AT5.

De laatste maanden vinden er in het stadsdeel veel ernstige geweldsincidenten plaats, iets wat de burgemeester zorgen baart. "Wat je met name in Zuidoost op dit moment ziet, is dat een criminele subcultuur sterker aan het worden is die allerlei elementen heeft van gangs tot inhuur, die buitengewoon zorgelijk is."

Superprogramma
Ze pleit daarom voor extra aandacht voor de wijk. "De gemeente is nu alle geldstromen die naar Zuidoost gaan, voor jeugd- en jongerenwerk, voor onderwijs, voor zorg, voor veiligheid, opnieuw bij elkaar aan het voegen om te kijken of wij niet, à la Rotterdam Zuid, toch een soort superprogramma zouden moeten zetten op Zuidoost om te kijken of we wel het juiste aan het doen zijn."

Rotterdam Zuid
In 2011 werd het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) opgericht, een samenwerking van het Rijk, gemeente, corporaties, zorginstellingen, scholen, bedrijven, politie en justitie. Het leidde ertoe dat de negatieve spiraal waar de wijk zich in bevond, gestopt werd. Zoiets ziet Halsema dus ook voor zich voor Zuidoost. "Je wil echt heel erg zeker weten dat het geld dat er is, op de juiste plaatsen terechtkomt. We hebben een urgent probleem. Zuidoost is een wijk die in het verleden ook vaak vergeten is, waar veel armoede zich concentreert, waar ook gevoelens van hopeloosheid zijn."

Buurtrechtbanken
Een ander idee dat Halsema heeft, is het inzetten van buurtrechtbanken. "Dat heb ik een beetje afgekeken uit de Verenigde Staten, waar in Brooklyn, in Red Hook, één van de meest kwetsbare wijken, dit plaatsvindt. In de wijken plaats je rechtbanken, om aan mensen te laten zien dat de rechtstaat ook voor hen functioneert."

"In Brooklyn heb ik bij een zitting gezeten waar een rechter was, die kende de mensen die voor hem stonden. Die volgde ze ook. Die was ook trots op ze als het beter met ze ging. Of hij bestrafte ze nog eens, of moraliseerde ze als het niet goed met ze ging."

Uitslag Heracles Almelo - FC Emmen

Heracles Almelo heeft zaterdagavond de vierde overwinning in de Eredivisie geboekt. Het team van Frank Wormuth was met 2-0 te sterk voor FC Emmen en zodoende hebben de laatste vijf duels liefst twaalf punten opgeleverd; alleen bij AZ (2-0) bleef men puntloos achter. Het is daarnaast voor het eerst sinds 6 april, toen NAC Breda met 1-0 aan de kant werd gezet, dat Heracles een Eredivisie-duel zonder tegengoal afsluit.

Het was aan Dennis Telgenkamp te danken dat FC Emmen niet na drie minuten al achter de feiten aanliep. Dessers kon zomaar op de doelman afgaan, maar speelde het leer net iets te ver voor zich uit. Telgenkamp kon zodoende met zijn voeten tijdig ingrijpen. Heracles bleef de gevaarlijkste ploeg in Almelo. Na iets meer dan twintig minuten spelen leek Joey Konings voor de 1-0 te zorgen, maar Telgenkamp tikte de bal fraai over de lat.

Uit een hoekschop was Robin Pröpper óók dicht bij de 1-0. De captain van Heracles nam de bal uit een corner ineens op de schoen, maar de bal ging nipt naast. Het team van Wormuth nam na een half uur spelen alsnog verdiend de leiding. Dessers kroop voor Keziah Veendorp en tikte een voorzet van Silvester van der Water tegen de touwen: 1-0. Vlak voor rust had FC Emmen dé kans op een doelpunt, maar na goed voorbereidend werk van Michael de Leeuw ging een inzet van Glenn Bijl maar net voorlangs.

Heracles trok het duel in de tweede helft naar zich toe. Na een uur spelen lag de bal weer achter Telgenkamp en dat was uiteindelijk niet Dessers met zijn tweede van de avond maar Veendorp met een eigen doelpunt: 2-0. In het restant van het duel had Heracles volop kansen op een derde treffer, maar Orestis Kiomourtzoglou en Mauro Júnior hadden het vizier niet op scherp staan en pogingen van Van der Water en invaller Dabney Dos Santos werden nipt voor de lijn weggewerkt.

Door de overwinning stijgt Heracles voorlopig naar de zesde plaats, met veertien punten na negen duels. FC Emmen, dat zeven punten heeft, zakt naar de vijftiende positie. Heracles gaat na de interlandperiode op bezoek bij Feyenoord, terwijl FC Emmen in eigen huis aantreedt tegen Fortuna Sittard.

Heracles Almelo

2 - 0

FC Emmen

 31' Dessers
 59' Veendorp (eigen doelpunt)
   
 
 Gele kaart: , Veendorp,Burnet, Laursen, (FC Emmen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.376
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Bakboord
Pröpper
Knoester
Czyborra
Kiomourtzoglou
Mauro Júnior (Bijleveld/ 90)
Merkel
v.d.Water (Dos Santos/87)
Dessers (Cijntje/90 3)
Konings
  Telgenkamp
Bijl
Veendorp
Heylen
Burnet (Roosken/80)
Slagveer (Arias/71)
Hiariej
Pena
Chacón
De Vos (Laursen/59)
De Leeuw

Hassan schrijft geschiedenis op WK atletiek

Sifan Hassan heeft in Doha op het WK atletiek geschiedenis geschreven. Na haar wereldtitel op de 10.000 meter pakte de 26-jarige Nederlandse ook het goud op de 1.500 meter. Een unieke prestatie: nog nooit eerder won een atlete zowel de 10.000 als de 1.500 meter op een WK atletiek.

De finale kende een verrassend verloop. Normaal gesproken blijft Hassan altijd achteraan hangen om in de laatste rondes naar voren te komen. Nu koos ze om vanaf het begin vooraan te lopen en zelf het tempo te bepalen.

Ondanks dat ze al vroeg aan kop ging had Hassan haar race goed ingedeeld. In de slotronde had ze nog een versnelling in haar benen en liep naar een prachtige eindtijd 3.51,95. Met haar tijd haalde Hassan maar liefst 3,34 van haar Nederlands record af en bleef ze 1,89 boven het wereldrecord.

Olympisch kampioene en titelhoudster Faith Kipyegon veroverde zilver, maar gaf liefst 2,27 toe op Hassan. Gudaf Tsegay moest genoegen nemen met het brons.

Hassan schrijft geschiedenis op WK atletiek (Pro Shots / Action Images)
Hassan schrijft geschiedenis op WK atletiek (Pro Shots / Action Images)

Zaterdag .... het is weer tijd ....

Saturday night.

Ja ja dames en heren het is weer zaterdag; dit is DJ BasOne en we gaan vanavond weer eens de bloemetjes uit het raam gooien en lekker op onze zolderkamer blijven met een paar heerlijke tunes, dus zet je headphones lekker voluit om de bejaarde buurvrouw niet te storen, en let's gaan met die ananas.

Want de echte FOK!ker weet, there is no place like home.

Het weerbericht van vandaag ....

Slecht.

Blijf lekker binnen.

In ander nieuws; Trump werd betrapt  toen hij Melania van achter over de Resolute desk in The Oval office nam.

Zijn reactie? 'I will make fucking America great again' .....

O.o

En dan doen we het nu wat rustiger aan.

Dus pak je lovedoll, je kussen, je moeder.

Tijd voor een beetje romantiek.

Gadver de gadver de gadver wat een kleffe zoetsappigheid.

Ach gadver wat plakkerig, alsof ik over mezelf heen ben klaargekomen en geen kleenex heb gebruikt.

Yech ....

Snel wat anders ......

En dit is het voor vandaag, kan nog uren doorgaan, maar als je het tot dit hebt gehaald, ben je een echte FOK!ker.

Fap ze

Offerman roept ook restant gesneden vleeswaren terug

Offerman roept het restant van de gesneden vleeswaren terug die in haar fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt werden. Dit wegens mogelijke aanwezigheid van listeria. De producten zijn via verscheidene supermarktketens aan consumenten aangeboden. Het gaat om producten van de merken Freshly, Kraak-Vers, FairBeleg, Anur, Wahid. Consumeer deze producten niet, maar breng het product terug naar de supermarkt waar u het hebt gekocht.

Het consumeren van de genoemde producten kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Mensen die vragen hebben over hun gezondheid wordt aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Offerman roept ook restant gesneden vleeswaren terug (Foto: FOK!)
Offerman roept ook restant gesneden vleeswaren terug (Foto: FOK!)

Videoverslag demonstratie Animal Rights voor de Zandvoortse damherten

Vanmiddag vond in Zandvoort aan Zee een demonstratie plaats van Animal Rights. Ze willen dat de provincie Noord-Holland de toestemming om duizenden damherten af te schieten intrekt. De organisatie is van mening dat afschieten averechts werkt en de populatie juist doet toenemen. Door het afschieten van de volwassen damherten zullen de resterende dieren meer en sneller gaan paren om de populatie in stand te houden. 

Lees ook: Animal Rights organiseert demonstratie tegen massaslachting damherten

De actievoerders verzamelden zich vanaf 13:00 uur op het stationsplein voor het station. Na een korte toespraak liep het gezelschap via de boulevard naar de parkeerplaats Zuid, waar Susan Hartland (directeur Animal Rights), Fabian Zoon (PvdD) en Hans Bouma (dichter en theoloog) een toespraak hielden. Hierna begaf de stoet zich naar het gemeentehuis, alwaar de nieuwbakken burgemeester van Zandvoort, Niek Meijer, een symbolisch gewei kreeg overhandigd.

De mars eindigde op het stationsplein, daar waar ze ook vertrokken. Hier kreeg de Zandvoortse dierenambulance nog een envelop overhandigd, met daarin een cheque van 1000 euro, voor het werk dat ze doen. Dit bedrag was ingezameld door Animal Rights. FOK! was erbij en legde de verschillende momenten vast op video.

 

Late penalty helpt Liverpool aan nieuwe zege; El Ghazi belangrijk met assists

Liverpool heeft zaterdagmiddag op het nippertje zijn achtste overwinning op rij van het seizoen weten te boeken. The Reds leken tegen Leicester City voor het eerst deze voetbaljaargang punten te laten liggen, maar een strafschop in minuut 95 van James Milner was toch genoeg voor de overwinning. Anwar El Ghazi speelde tegelijkertijd een hoofdrol tijdens de ruime overwinning van Aston Villa op Norwich City, terwijl Erik Pieter met Burnley van Everton won.

Liverpool - Leicester City 2-1
Leicester City is sterk aan het seizoen begonnen, maar the Foxes wisten deze lijn tijdens de terugkeer van Brandon Rodgers op Anfield in de eerste helft niet door trekken. De bezoekers noteerden voor rust geen enkel schot op doel en het enige gevaarlijke moment, een door Adrián geredde kopbal van Çaglar Söyüncü, werd na ruim een halfuur spelen geschrapt wegens buitenspel. Liverpool had het duel daarentegen in de eerste helft onder controle en kwam via Sadio Mané na veertig minuten spelen op voorsprong. De Senegalees kon alleen op Kasper Schmeichel af na een goede pass van James Milner en rondde koelbloedig af.

Via Mohamed Salah werd Liverpool vlak na de hervatting van de wedstrijd opnieuw gevaarlijk, maar Schmeichel had een antwoord op de inzet van de Egyptenaar. Liverpool kreeg daarna ook via Mané en Roberto Firmino kansen om de voorsprong verder uit de breiden. De twee hadden het vizier echter niet op scherp staan en dat werd Liverpool tien minuten voor tijd bijna fataal. Met een slim balletje zette Ayoze Perez Maddison vrij in de zestien, waarna hij de gelijkmaker via Adrián tegen de touwen schoot. In de absolute slotfase zorgde James Milner na een overtreding op Mané toch nog voor de verlossende 2-1. Virgil van Dijk maakte overigens de negentig minuten vol aan de kant van Liverpool, terwijl Georginio Wijnaldum ruim tien minuten voor tijd gewisseld werd.

Burnley - Everton 1-0
Burnley en Everton maakten er een spannende eerste helft van, waarin vooral Chris Wood de verdediging van the Toffees handenvol werk bezorgde. Het meest opvallende moment vond echter niet plaats voor een van beide doelen, maar kwam na een harde charge van Seamus Coleman op de enkel van Erik Pieters. De Ier vreesde daarna even voor een rode kaart en kwam betrekkelijk goed weg toen hij alleen geel te zien kreeg. Ruim een halfuur voor het einde van de wedstrijd volgde na een tweede geel toch nog een rode prent voor Coleman en met tien man slaagde Everton er niet in om stand te houden. Jeff Hendrick nam een kleine twintig minuten voor tijd de enige goal van de middag voor zijn rekening en bezorgde Burnley zo de drie punten.

Norwich City - Aston Villa 1-5
Anwar El Ghazi begon in de basis aan de kant van de bezoekers en hij speelde na veertien minuten meteen een hoofdrol toen hij Wesley bediende voor de openingstreffer. The Villans bleven daarna gevaarlijk en na een halfuur werd het ook 0-2 dankzij de Braziliaan. Even later liet hij de kans op een snelle hattrick liggen toen hij vanaf elf meter op Michael McGovern, de vervanger van de geblesseerde Tim Krul, stuitte. In de tweede helft was het opnieuw El Ghazi die een treffer voorbereidde toen hij Jack Grealish na een een-tweetje in staat stelde om af te ronden. Conor Hourihane zorgde daarop met nog een halfuur te gaan met een fraaie uithaal vervolgens op 0-4. El Ghazi maakte vervolgens de 0-5 van Douglas Luiz niet meer mee: hij werd 25 minuten voor tijd vervangen door Trézéguet. Josip Drmic verzachtte de pijn voor Norwich daarna vlak voor tijd nog iets met de 1-1.

Watford - Sheffield United 0-0
Sheffield United was in de eerste helft de gevaarlijkste van de twee, zonder dat dit echter tot direct doelgevaar leidde. Andre Gray mocht namens de thuisploeg namelijk de beste kans van het eerste bedrijf noteren, maar zijn poging in de eerste tien minuten eindigde op de lat. In de tweede helft was ook Danny Welbeck dicht bij de openingstreffer. De spits slaagde er echter niet in om Dean Henderson te passeren, terwijl zijn collega aan de overkant Ben Foster ook nog in actie moest komen na een inzet van Callum Robinson.

Garcia de la Vega ziet af van overname aandelen Roda JC

De bestuurlijke onrust binnen Roda JC is beëindigd. De verschillende belanghebbende partijen binnen de club hebben rond de tafel gezeten met de bemiddelaars gemeente Kerkrade, de Keuken Kampioen Divisie en de KNVB. De beoogd eigenaar van de club, de Mexicaanse investeerder Mauricio Garcia de la Vega, heeft in dit gesprek kenbaar gemaakt dat met de huidige betrokkenen de crisis onoplosbaar is. De la Vega is van mening dat het belang van de club Roda JC bij iedereen altijd voorop moet staan. "Hij heeft daarom zelf besloten af te zien van de overname van de aandelen van de Frits Schrouff Foundation", zo valt in een persbericht te lezen. "Hij roept ook andere betrokkenen op de juiste keuzes te maken in het belang van de club. Alleen dan komt de continuïteit van de club niet in gevaar."

"Mauricio Garcia de la Vega is in mei 2019 bij Roda JC geïntroduceerd", reageert Hessel Meijer, directeur Roda JC. "Hij had een sterke visie op de club, zowel op het organisatorische als sportieve deel. Met heel veel inzet en groot sporthart zijn belangrijke stappen gezet. Er staat een team op het veld dat kwalitatief sterker is dan de afgelopen jaren, tegen lagere kosten. Hij heeft een toptrainer voor een club als Roda JC weten aan te trekken. Hij moest werken onder zeer moeilijke omstandigheden. Er was geen directeur en technisch directeur die hem konden bijstaan. Door de opeenvolgende gebeurtenissen de afgelopen maand is een beeld ontstaan dat geen recht doet aan het werk en de persoon Mauricio Garcia de la Vega. Het is helaas anders gelopen dan waar iedereen op heeft gehoopt."

"Wij respecteren zijn moedige beslissing om in het belang van de club de geplande overname stop te zetten. Daarbij is het te prijzen dat Mauricio afziet van financiële claims tegen de club. Alle bij Roda JC betrokken partijen moeten nu keihard aan de slag om de toekomst te waarborgen."

Burgemeester Petra Dassen, gemeente Kerkrade: "Roda JC is verweven met de gemeente Kerkrade. Al vele jaren beleven de inwoners hier veel plezier aan het betaald voetbal. De club is niet weg te denken in Kerkrade. Het is dan ook te prijzen dat alle partijen zo snel tot een oplossing zijn gekomen. De grote stap die Mauricio de la Vega daarbij zet maakt dat mogelijk. De vele fans in Kerkrade mogen hem dankbaar zijn."

Competitieleider KNVB, Jan Bluyssen: "Roda JC komt al tientallen jaren uit in onze competities van het betaald voetbal. Het doet pijn om te zien hoe een bestuurlijk conflict zo'n mooie club bijna lam legt. Gelukkig kan de club dankzij de moedige stap van Mauricio Garcia de la Vega nu weer vooruit kijken. De club moet nu eensgezind stappen zetten. De stap van Mauricio is een eerste belangrijke stap. Ook van de overige bestuurders worden verstandige besluiten gevraagd. In het belang van de club. Alleen dan kunnen de spelers en de fans weer van het voetbal genieten. We wensen Mauricio de la Vega alle goeds in de toekomst."

De La Vega reageert zelf tot slot. "Met pijn in mijn hart en teleurgesteld heb ik besloten af te zien van overname van de aandelen van de Frits Schrouff Foundation. Toen ik instapte bij Roda JC had ik de volle overtuiging om de club naar een hoger niveau te brengen. Ik heb met veel energie een team samengesteld dat kwaliteit heeft. Met deels spelers afkomstig van grote clubs. Daarnaast heb ik de organisatie gestroomlijnd. Alles was gericht op de stabiliteit van Roda JC. Zowel financieel als sportief. Onrust binnen de club heeft geleid tot een oncontroleerbare situatie. Daar wordt niemand beter van. Voor mij persoonlijk staat mijn eigen veiligheid voorop. Ik neem het echter de fans niet kwalijk dat zij vechten voor hun club. Door de gebeurtenissen de afgelopen weken ben ik in de media neergezet als een onbetrouwbaar persoon, met valse intenties. Dat beeld is onjuist. De club heeft bij mij altijd op de eerste plaats gestaan. Daarom ben ik ook zo vasthoudend geweest."

"Het grotere belang van Roda JC heeft de doorslag gegeven in mijn moeilijke beslissing om mij terug te trekken. We zijn, met zijn allen, op een punt beland dat iedereen in de spiegel moet kijken en zijn eigen rol moet analyseren. Ik heb dat gedaan en mijn conclusies getrokken. Ik neem met pijn in het hart afscheid van de club en een aantal mensen binnen en rond de club. Grote dank aan iedereen die me in deze moeilijke tijd heeft gesteund. Ik dank in het bijzonder Frits Schrouff en Huub Mullenders voor het vertrouwen dat zij mij keer op keer gegeven hebben, ook toen de situatie oncontroleerbaar werd. Ik dank Jean-Paul de Jong omdat hij steeds het voetbal vooropgesteld heeft. Roda JC mag zich gelukkig prijzen met zo'n trainer. Ik dank ook de staf van Jean-Paul, die keihard gewerkt heeft om het team zo goed mogelijk voor te bereiden. Het team heb ik in mijn hart gesloten. Het is het hart van de club. Tot slot complimenteer ik Jean-Paul en het team dat gisteren, ondanks de onrust in Kerkrade, de drie punten mee naar huis genomen heeft. Want drie punten daar draait het allemaal om", aldus De la Vega.

Goud voor Schulting en aflossingsploeg in Shanghai

De Nederlandse shorttrackploeg was uitgenodigd voor de Shanghai Trophy. Een invitatietoernooi waar naast shorttrack ook kunstrijden en synchroonschaatsen op het programma staan. Oranje gaat naar huis met het nodige eremetaal.

Op de eerste dag van het toernooi werd de 1000 meter prooi voor Suzanne Schulting, zij bleef in de finalerace voor Petra Jaszapati en Chutong Zhang. De B-finale werd gewonnen door Rianne de Vries, met direct daarachter Yara van Kerkhof. Zij werden daarmee zesde en zevende. Bij de heren werd de 1000 meter gewonnen door Sandor Shaolin Liu, voor Tianyi Zhang en Beomsuk Seo. Itzhak de Laat won voor Nederland de B-finale en werd zesde.

Relaysucces
Op de achtervolging was er wederom eremetaal: de oranje damestrein, bestaande uit Schulting, Van Kerkhof, De Vries en Lara van Ruijven won de finalerace over 3000 meter. China was tweede en Hongarije derde.

De Nederlandse herenploeg reed op de aflossing naar plek twee. Nadat Bram Steenaart, Itzhak de Laat, Melle van 't Wout en Sven Roes hun halve finale nog wonnen, moesten ze in de finale Hongarije voor zich dulden. China werd derde. Op de mixed relay kwamen Schulting, Van Ruijven, Van 't Wout en De Laat nogmaals in actie. Met China en Hongarije op plek een en twee, werd het brons opgehaald door Nederland.

Volgende week is in Heerenveen een Invitation Cup. Deze wedstrijd is de Nederlandse shorttrackers van belang omdat hier wereldbekertickets vergeven zullen worden. 

Schreuder stunt met TSG Hoffenheim bij Bayern München

Bayern München heeft zaterdag een verrassende nederlaag in de Bundesliga geleden. De regerend landskampioen van Duitsland ging in eigen huis onderuit tegen het TSG Hoffenheim van Alfred Schreuder. De topper tussen Bayer Leverkusen en RB Leipzig eindigde onbeslist, net als de krachtmeting tussen SC Freiburg en Borussia Dortmund. De Bundesliga kent voorlopig vier gedeelde koplopers, met veertien punten uit zeven duels: Bayern, SC Freiburg, RB Leipzig en Bayer Leverkusen.

Bayern München - TSG Hoffenheim 1-2
De midweekse exhibitie tegen Tottenham Hotspur ten spijt, het aantal hoogtepunten in de eerste helft was op een helft te tellen. Het team van Kovac was in de eerste 45 minuten weliswaar de ploeg met het meeste initiatief, maar Schreuder liet zijn team defensief spelen en de thuisploeg had zichtbaar moeite met het compacte spel en de kleine ruimte. Er was amper gevaar voor het doel van Oliver Baumann en de beste kans in de eerste helft was zelfs voor Hoffenheim. Sargas Adamyan dook in de vierde minuut op voor het doel van Manuel Neuer, maar kreeg het leer niet in het doel van der Rekordmeister .

Nog geen tien minuten na rust kreeg Hoffenheim de Allianz Arena stil. Adamyan kreeg de bal van Dennis Geiger, werkte het leer door de benen van Jerome Boateng en mikte daarna raak in de korte hoek: 0-1. Bayern, met inmiddels Thomas Müller en Ivan Perisic binnen de lijnen, zette flink druk en kwam zeventien minuten voor het einde op 1-1: na goed voorbereidend werk van Müller kopte Robert Lewandowski zijn elfde van het seizoen binnen. De drie punten gingen echter naar Hoffenheim. Negen minuten na de gelijkmaker ontdeed Adamyan zich van zijn twee bewakers en scoorde hij vanaf een meter of zestien.

Bayer Leverkusen - RB Leipzig 1-1
In de eerste helft waren de twee Champions League-deelnemers aan elkaar gewaagd. De ploegen van Peter Bosz en Julian Nagelsmann speelden met veel intensiteit en zetten hoog druk op de helft van de tegenstander. Dat ging de bezoekers echter beter af dan Bayer. Timo Werner had tot tweemaal toe de openingstreffer kunnen maken, maar stuitte telkenmale op Lukas Hradecky. De doelman had dan ook een belangrijk aandeel in de doelpuntloze tussenstand na het klinken van het rustsignaal in de BayArena.

Het team van Bosz maakte na rust een degelijkere indruk en gaf achterin weinig meer weg. Het niveau van de tweede helft viel van beide kanten hoe dan ook tegen en de 1-0 in de 65e minuut kwam dan ook vanuit het niets. Charles Aranguiz ontving de bal van Karim Bellarabi en zag Kevin Volland in het strafschopgebied niet over het hoofd. De aanvaller werkte het leer koelbloedig binnen. Bayer kon de voordelige marge echter niet over de streep trekken. Twaalf minuten voor tijd tekende Christopher Nkunku voor de eindstand. De Fransman werkte de bal eerst over Sven Bender heen en deed daarna hetzelfde bij Hradecky: 1-1.

SC Freiburg - Borussia Dortmund 2-2
De bezoekers waren met 73 procent balbezit in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij en kregen na twintig minuten spelen via Axel Witsel ook hun verdiende voorsprong. De Belg nam een corner in een keer uit de lucht en volleerde knap raak. Luca Waldschmidt liet in het restant van de eerste helft kansen op de gelijkmaker liggen, terwijl Julian Brandt en Thorgan Hazard aan de overkant weinig geluk hadden in de afronding. Freiburg kwam daarna sterk de kleedkamer uit voor de tweede helft en Waldschmidt had na tien minuten spelen meer geluk voor het doel toen hij de bal van een meter of twintig in de rechterhoek kegelde. Dortmund leek daarna dankzij Achraf Hakimi, die via Lukas Kübler raakschoot, toch nog een overwinning aan het treffen over te houden. In de absolute slotfase kostte een ongelukkig eigen doelpunt van Manuel Akanji zijn ploeg echter de overwinning.

SC Paderborn - 1. FSV Mainz 05 1-2
Paderborn en Mainz begonnen voortvarend aan de wedstrijd en binnen een kwartier stond het al 1-1. Robin Quaison tekende, na een knappe pass van Levin Öztunali, na acht minuten al voor de openingstreffer, maar de gelijkmaker van Paderborn liet dankzij Ben Zolinski niet lang op zich wachten. Dat Paderborn toch met een achterstand aan de thee moest kwam door toedoen van Mainz-aanvoerder Daniel Brosinski, die Leopold Zingerle in de korte hoek passeerde. Na de rust duurde het lang voordat er weer sprake was van gevaar voor een van beide doelen, maar Paderborn kreeg tien minuten voor tijd vanaf de strafschopstip de uitgelezen kans op de gelijkmaker. Jamilu Collins stuitte echter op Robin Zentner, waarna Zolinski uit de rebound centimeters naast kopte.

Allegaert snelste in Tour de l'Eurométropole, Hodeg komt zwaar ten val in laatste bocht

Piet Allegaert heeft de Tour de l'Eurométropole gewonnen. De De 24-jarige Belg van Topsport Vlaanderen-Baloise won de sprint van een selecte kopgroep, voor Florian Sénéchal en Jasper Stuyven. Topfavoriet Alvaro Hodeg, die donderdag nog de Sparkassen Münsterland Giro won, kwam in de laatste bocht zwaar ten val en hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Mads Pedersen kwam voor het eerst aan de start in zijn wereldkampioentrui, alleen halverwege de wedstrijd gaf de Deen op met een verkoudheid.

De wedstrijd werd stevig in handen genomen door Deceuninck-Quick Step. De Belgische ploeg zorgde er uiteindelijk voor dat een groep van een dertigtal renners gingen strijden voor de zege in België. Met Hodeg had Deceuninck-Quick Step ook nog eens de snelste man mee in de kopgroep.

De kopgroep mocht gaan sprinten voor de zege, maar dat moest uiteindelijk zonder Hodeg. De Colombiaanse sprinter kwam in de laatste bocht hard in aanraking met de dranghekken en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Toch ging de zege nog bijna naar Deceuninck-Quick Step, maar in de sprint was Allegaert, die einde contract is bij Topsport Vlaanderen-Baloise, was net wat sneller dan Sénéchal. Styuven legde beslag op de derde plaats.

Roglič wint Giro dell'Emilia op indrukwekkende wijze

Wielrenner Primoz Roglič heeft zaterdag de Giro dell’Emilia gewonnen. De Sloveen van Team Jumbo-Visma was in de Italiaanse najaarskoers op de slotklim oppermachtig.

De San Luca, een klim van 2,1 kilometer aan 9,7 procent, moest in de laatste veertig kilometer maar liefst vijf keer beklommen worden. In de vijf plaatselijke ronden was het een komen en gaan van aanvallen.

Uiteindelijk begon een groep van vijftien renners aan de laatste ronde. Uit deze groep reed een vijftal weg: Rudy Molard, Gianluca Brambilla, Diego Ulissi, Esteban Chaves en Sergio Higuita. Aan de voet van San Luca was hun voorsprong vijftien seconden. Deze voorsprong bleek niet voldoende om uit de greep van de grotere groep te blijven.

In de laatste kilometer plaatste Roglič een demarrage. Michael Woods kon als enige aanhaken maar moest al snel de handdoek werpen. Achter de Vuelta-winnaar werd de Canadees tweede. Op de derde plaats finishte de Colombiaan Sergio Higuita. Met de vierde plaats was Bauke Mollema de beste Nederlander.

Morrison per direct weg als bondscoach volleybalsters

Jamie Morrison is niet langer bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. Het stoppen is de uitkomst van een evaluatie tussen de Amerikaan en de volleybalbond Nevobo. Morrison was sinds februari 2017 bondscoach.

De samenwerking tussen de 38-jarige trainer en het Nederlandse volleybalteam was in de eerste twee seizoenen succesvol. Oranje haalde onder zijn leiding twee keer de Final Six van de World Grand Prix / Volleyball Nations League, won zilver op het EK 2017 en eindigde als vierde op het WK 2018, de hoogste klassering ooit op een WK.

Dit jaar werden de gestelde doelen echter niet gehaald. Op het eerste OKT in Catania werd in de beslissende wedstrijd verloren van Italië, de vicewereldkampioen van 2018. Op het EK was Turkije in de kwartfinale met 3-0 te sterk voor Oranje. Op de World Cup in Japan werd weliswaar knap gewonnen van grootmacht Brazilië, maar verloor Nederland van de Verenigde Staten, Servië, Rusland, China, de Dominicaanse Republiek en Japan.

“Ik betreur het zeer dat we deze moeilijke beslissing hebben moeten maken”, aldus Joop Alberda, technisch directeur Nevobo. “Jamie heeft in 2017 en 2018 prachtige resultaten geboekt met het team, en daar zijn we hem dankbaar voor. Na een uitgebreide evaluatie van het afgelopen seizoen is er echter onvoldoende vertrouwen om de route te vervolgen naar het aankomende OKT en het WK 2022.”

“De afgelopen drie jaar heb ik mij met hart en ziel ingezet voor het Nederlands volleybalteam”, zegt Jamie Morrison in een reactie. “Ik heb met veel plezier en energie gewerkt op Papendal, met een fantastische staf aan mijn zijde. Echter in 2019 hebben we onze doelen niet gehaald en daar ben ik verantwoordelijk voor. Ik had de klus, waaraan ik begon in 2017, richting Tokio graag afgemaakt, maar dat zit er nu niet meer in. Ik wens het team en het programma alle succes voor de toekomst.”

De volleybalsters krijgen nog een kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Van 7 t/m 12 januari 2020 strijdt Nederland met zeven andere landen om één beschikbaar ticket. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Apeldoornse Omnisport. De acht deelnemers aan dit laatste OKT zijn: Nederland, Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan.

Tottenham incasseert nieuwe dreunen met nederlaag en zware blessure

Tottenham Hotspur is zaterdagmiddag opnieuw tegen een stevige domper aangelopen. Vier dagen na de 2-7 nederlaag in de Champions League tegen Bayern München zijn the Spurs er namelijk ook niet in geslaagd om te winnen van Brighton & Hove Albion. De Londenaren gingen zelfs met 3-0 onderuit bij the Seagulls, die door deze overwinning wat afstand nemen van de degradatiezone. Tottenham staat na acht gespeelde wedstrijden op de zesde plek en kan de concurrentie bovenin verder uit zien lopen.

Tottenham kreeg in zijn jacht op eerherstel na de afstraffing door Bayern al snel een nieuwe dreun te verwerken. Met nog geen drie minuten op de klok verwerkte Hugo Lloris een indraaiende voorzet van Pascal Gross slecht, waarna het voor Neal Maupay een koud kunstje was om de bal in te koppen. De doelman moest dit slippertje bovendien bekopen met een waarschijnlijk zware blessure, aangezien hij zo ongelukkig neerkwam dat hij zich met een op het oog gebroken linkerarm moest laten vervangen door Paulo Gazzaniga.

Brighton, dat Davy Pröpper moest missen vanwege een blessure, bleef daarop in de eerste helft de bovenliggende partij en hoopte na een halfuur een strafschop mee te krijgen na een duel tussen Aaron Connolly en Moussa Sissoko. Arbiter Jonathan Moss weigerde echter om hierin mee te gaan, maar the Seagulls lieten zich van de wijs brengen. Twee minuten later lag de bal alsnog in het vijandelijke doel nadat Gazzaniga in eerste instantie slechts een hand achter een inzet van de in de basis debuterende Connolly kon krijgen en de aanvaller daarna zelf uit zijn eigen rebound kon scoren.

Manager Mauricio Pochettino koos er in de rust voor om Tanguy Ndombélé in de kleedkamer achter te laten en Harry Winks nam de plek van de Fransman in. Met de middenvelder in de gelederen beten de bezoekers voor het eerst echt van zich af en het spel golfde op en neer in de openingsfase van de tweede helft. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Brighton echter weer meer greep op de tegenstander en een indraaiende vrije trap van Gross op de lat boven Gazzaniga vormde een waarschuwing voor wat komen ging.

Met nog 25 minuten te gaan was het namelijk opnieuw raak toen Connolly van de linkerkant naar binnen sneed en genoeg ruimte kreeg van Toby Alderweireld om de bal in de verre hoek te knallen. Tottenham kreeg daarna nog wel wat kansen om de achterstand te verzachten: Heung-Min Son maaide na een goede actie van Sissoko echter compleet langs de bal heen, terwijl Harry Kane niet veel later uit kansrijke positie over knalde. Invaller Lucas Moura was ook nog dicht bij een doelpunt, maar hij stuitte op doelman Mathew Ryan.

Vollering wint Giro dell'Emilia

Demi Vollering heeft zaterdag de Giro dell’Emilia gewonnen. De wielrenster van Parkhotel Valkenburg kwam bovenop San Luca als eerste aan. Achter de 22-jarige Nederlandse werden Elisa Longo Borghini en Nikola Nosková tweede en derde.

Het peloton ging zaterdag van start zonder Annemiek van Vleuten. De kersverse wereldkampioene had vanwege ziekte af moeten melden. Op dertig kilometer van de finish waren alle vluchtsters gegrepen en begon het peloton aan het slot van de wedstrijd.

Met vijf kilometer te gaan was er een grote valpartij waardoor vooraan slechts een kleine groep begon aan de slotklim. Amanda Spratt, winnares in 2018 én brons op het WK in Yorkshire, kreeg problemen met haar ketting en was uitgeschakeld voor de zege. Het duel voor de zege tussen Vollering en Longo Borghini werd beslist in het voordeel van de Nederlandse.

Verstappen: "Afgelopen races zijn wat tegen de verwachtingen in"

Nadat Red Bull Racing voor de zomerstop het gat naar de topteams voor een groot gedeelte gedicht leek te hebben, lijkt een overwinning de afgelopen races verder dan ooit. Ook Max Verstappen geeft in een interview op zijn eigen site aan dat hij hogere verwachtingen had na de zomerpauze.

"Ik denk dat het eerste gedeelte van het seizoen beter ging dan verwacht met die twee overwinningen. In de tweede helft van het seizoen zou je verwachten dat we nog beter zouden worden, maar tot nu toe is dat nog niet echt gebeurd. De afgelopen paar races zijn wat tegen de verwachtingen in, maar het begin van het seizoen was wel positief", aldus de Nederlander op Verstappen.nl.

"Waar ik zelf blij mee ben is dat we over het algemeen gemaximaliseerd hebben qua punten ten opzichte van het jaar ervoor. Toen heb ik in de eerste zes wedstrijden veel punten laten liggen. Dat was nu een stuk beter", zo vult Verstappen aan.

De Red Bull-coureur is ook tevreden over de betrouwbaarheid van de Honda-motoren. "Ik had eigenlijk wel verwacht dat we een keer zouden uitvallen. Dat is natuurlijk niet negatief bedoeld, maar in een eerste jaar met Honda kunnen er natuurlijk dingen fout gaan. Gelukkig is het op dat gebied heel rustig. Dat heeft Honda goed voor elkaar."

Verstappen: "Afgelopen races zijn wat tegen de verwachtingen in" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Afgelopen races zijn wat tegen de verwachtingen in" (Pro Shots / Action Images)

Van der Sar wil andere Champions League-regels: "Meer clubgerelateerd"

Edwin van de Sar heeft zich wederom kritisch uitgelaten over de kwalificatieregeling in de Champions League. Het steekt de directeur van Ajax dat zijn club zich dit seizoen, ondanks de Champions League-successen van afgelopen jaargang, via de kwalificatie moest plaatsen voor de nieuwe editie van het miljardenbal.

"Het afgelopen jaar haal je de halve finale en moeten we alsnog twee rondes door", constateert Van der Sar tegenover Ajax Inside. "Natuurlijk zit dat veel in het landencoëfficiënt, maar ik denk niet dat het eerlijk is als Juventus in Italië een hoop punten haalt en Atalanta automatisch in de Champions League zit."

Volgens Van der Sar zou de UEFA moeten nadenken over een andere opzet van de kwalificatieregels. "Je zou meer clubgerelateerd kunnen kijken. Wat zijn je prestaties in het verleden geweest en hoe hoog sta je in het Europees klassement?"

"Kijk je naar begroting, naar hoeveel jeugdspelers je hebt? Je kunt er allerlei parameters bijhalen. Ik denk dat het belangrijk is om Europees voetbal in zoveel mogelijk Europese landen te laten spelen en je niet alleen te concentreren op de top vijf landen."

Van der Sar wordt verder gevraagd naar het feit dat Ajax zondag opnieuw geen uitsupporters mag meenemen naar ADO Den Haag. "Het hoeft in mijn ogen niet zo heel moeilijk te zijn", zegt de oud-doelman.

"Het zijn een aantal bussen met supporters die hier ingeladen worden en die worden in een modern stadion voor de deur afgezet, bij een hek. Ze gaan naar binnen en zitten in hun vak."

"Wij vinden dat de gemeente en ADO de bal te veel naar elkaar toespelen. Nu is de maat vol. Laten we na volgende week meteen de agenda's gaan trekken om afspraken neer te zetten."

Nederlandse turnsters zeker van deelname aan Olympische Spelen

De Nederlandse turnsters hebben zich op het WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Het team bestaande uit Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman, Sanne en Lieke Wevers kwam in de kwalificatie tot 162,663 punten. Met dat puntenaantal staat Nederland voorlopig vierde. Omdat slechts vier landen nog in actie moeten komen is Nederland verzekerd van een top twaalf in de uitslag en daarmee is het olympisch ticket zeker. De top acht plaatst zich voor de WK-finale op woensdag.

Twee wapens gevonden in woning verdachte van huiselijk geweld

Een 49-jarige man uit Tilburg is vannacht aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. De man wordt ervan verdacht vannacht zijn partner te hebben mishandeld in hun woning. Het slachtoffer is de woning uitgevlucht en heeft de politie gewaarschuwd.

In de woning troffen de agenten twee wapens aan. De wapens zijn in beslag genomen en worden nog nader onderzocht. Vermoedelijk gaat het om een luchtdruk – en een gasdrukwapen. Agenten hebben zich ontfermd over het slachtoffer en er is een zorgmelding opgemaakt. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

'Taxichauffeurs moeten al jarenlang smeergeld betalen voor ritjes vanaf Schiphol'

Taxichauffeurs hebben de afgelopen jaren duizenden euro's betaald om vanaf luchthaven Schiphol te mogen rijden. Het geld moest contant betaald worden aan stromannen van het bedrijf SchipholTaxi, eigendom van voormalig hoofdagent van de Amsterdamse politie.

Chauffeurs van SchipholTaxi moesten in 2014 5000 euro contant betalen voor toegang tot Schiphol. Ook de chauffeurs van een ander taxibedrijf, BIOS Groep, moesten vorig jaar diep in de buidel tasten om vanaf de luchthaven te mogen rijden: 15.000 euro per taxibusje. De betalingen liepen via een derde taxibedrijf; Schiphol Service. Dat meldt NRC op basis van onderzoek.

Het geld moest op straat in Nieuw-West worden afgegeven aan stromannen. Vlak na een transactie zouden chauffeurs te horen hebben gekregen dat ze door het taxibedrijf waren geselecteerd om vanaf Schiphol te mogen rijden.

Concessie
De drie taxibedrijven - SchipholTaxi, BIOS Groep en Schiphol Service - hebben sinds 2014 de concessie voor het taxivervoer vanaf Schiphol in handen. Uit gesprekken die NRC heeft gevoerd met zestig betrokkenen blijkt dat de drie bedrijven sterk met elkaar verweven zijn.

Chauffeurs hebben bij de politie en de Belastingdienst melding gemaakt over de contante betalingen. Er zou niks mee gedaan zijn. De marechaussee, die het politiewerk op Schiphol doet, laat in een reactie aan de kant weten dat de signalen zorgelijk zijn. Daarom wordt samen met het Openbaar Ministerie bekeken of er alsnog een onderzoek moet komen.

Ontslagen
Voormalig hoofdagent is inmiddels door de Amsterdamse politie ontslagen. Agenten mogen namelijk geen nevenfuncties in de taxiwereld hebben. 'Het werk van agent en taxichauffeur is onverenigbaar', zegt een woordvoerder van de politie.

Schiphol laat in een reactie weten dat de kwestie onderzocht gaat worden. 'Schiphol heeft de wettelijke verplichting het verkeer op de luchthaven in goede banen te leiden. Het taxi-concessiesysteem helpt ons daarbij, omdat we daarmee het drukke taxiproces op de luchthaven kunnen controleren. Schiphol neemt de berichtgeving van NRC zeer serieus en stelt een onderzoek in.'

Lachgasverkoper Deniz Üresin krijgt boete van tweehonderdduizend euro

Lachgasverkoper Deniz Üresin heeft van de gemeente Amsterdam een boete van tweehonderdduizend euro gekregen. Handhavers hebben namelijk de afgelopen periode zeker tien keer geconstateerd dat medewerkers van het bedrijf van Üresin, tegen het verbod in, toch lachgas verkopen in de stad.

Üresin dacht dankzij een maas in de regelgeving lachgas te kunnen verkopen op straat. Omdat hij juridisch bezorger zou zijn en geen verkoper, zo was zijn redenering.

Die maas in de regelgeving bleek er vorige maand toch niet te zijn, zo bleek uit juridisch onderzoek van de gemeente. Er werd toen al gedreigd om een dwangsom op te leggen van maximaal honderdduizend euro. De afgelopen tijd zijn de verkopers van Üresin's bedrijf Ufogas toch doorgegaan met het verkopen van lachgas rondom drukke uitgaansgebieden in de stad.

Bezwaar
Voor de gemeente is de maat vol: ze hebben Üresin vrijdag aangeschreven en hem de boete van tweehonderdduizend euro opgelegd. De lachgasverkoper heeft twee weken de tijd om bezwaar te maken tegen de boete.

Omdat de gemeente denkt dat Ufogas door blijft gaan met het verkopen van lachgas in de stad, is er ook direct een nieuwe last onder dwangsom opgelegd. Het bedrag is dit keer veel hoger: per nieuwe overtreding moet Üresin nu 15.000 euro betalen. Het maximale nieuwe bedrag kan oplopen tot drie ton.

Üresin zegt in een reactie dat de boete voelt alsof hij de doodstraf heeft gekregen van Halsema. 'Eerst word ik verbannen uit mijn eigen stad (Üresin heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen, red) en nu deze boete.' Onder de indruk is hij in ieder geval niet. Volgens de verkoper zullen zijn medewerkers gewoon doorgaan. 'Ik stop pas als ik een miljoen euro aan boetes heb.'

Karius blikt terug op dieptepunt: "Niemand praat daarover"

Loris Karius is momenteel door Liverpool verhuurd aan het Turkse Besiktas. De 26-jarige Duitse doelman heeft bij the Reds nog een contract tot medio 2021 en verwacht aan het einde van het seizoen terug te keren op Anfield. "Ik ben uitgeleend tot het einde van het seizoen en daarna ga ik terug naar Liverpool, of naar een andere club in Engeland of Duitsland."

"Je weet nooit wat er kan gebeuren", zegt Karius in gesprek met the Guardian. "Ik geniet van mijn tijd hier. Natuurlijk sta je in Engeland meer in de spotlights, maar Besiktas is een goede club. Af en toe zijn er wat problemen, het was in mijn eerste jaar niet altijd even gemakkelijk."

"De Premier League is de beste competitie ter wereld en ik sta nog altijd onder contract bij Liverpool. Misschien kom ik bij Liverpool wel weer aan spelen toe, je weet het nooit", stelt de Duitse doelman, die bij Liverpool werd opgevolgd door Alisson Becker.

"Het is moeilijk om daar nu iets over te zeggen, maar ik weet zeker dat Liverpool weer een sterk team op de been zal brengen", vervolgt de sluitpost, die nog altijd aan één naar moment bij Liverpool wordt herinnerd.

Karius verdween door de achterdeur bij de Engelse topclub, nadat hij gruwelijk in de fout ging in de Champions League-finale van 2018 tegen Real Madrid (3-1 nederlaag). Hij liep tijdens de wedstrijd een hersenschudding op, door een botsing met Sergio Ramos.

"Ik denk daar nu niet meer aan, het is bijna twee jaar geleden. Er waren zoveel omstandigheden: ik had te maken met een nare blessure en niemand praat daarover. Mensen kunnen zeggen wat ze willen, het kan mij niet meer zoveel schelen."

"Toen ze die hersenschudding vaststelden, realiseerden we wat er precies aan de hand was. In de wedstrijd sta je stijf van de adrenaline, waardoor je niet beseft dat je te maken hebt met een hersenschudding. Het is gebeurd, ik ben blij dat ze een jaar later alsnog de Champions League hebben gewonnen."

"Ik spreek de keeperstrainer en enkele spelers nog af en toe, ze hebben een goede kans om dit seizoen weer de Champions League te winnen", stelt Karius, die tot dusver 42 wedstrijden speelde voor Besiktas.

"De verdediging is een stuk sterker geworden bij Liverpool, ze krijgen bijna geen tegendoelpunten meer. Iedere doelman zou zich op zijn gemak voelen met een dergelijke defensie."

Greedfall

Toen ik voor het eerst van Greedfall hoorde was mijn interesse meteen gewekt: een westerse fantasy-RPG die veel diepgang beloofde in zowel de role-playing, combat en karakterontwikkeling. Dit werd nog eens ondersteund door veel mooie gameplaybeelden die we in de aanloop naar release kregen voorgeschoteld. Of de kleine studio Spiders uit Frankrijk de hoge verwachtingen wat ons betreft waarmaakt lees je in deze recensie.

Bertens na spannende halve finale onderuit tegen Barty

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om de finale te bereiken van het WTA-toernooi van Peking. Ondanks een sterk optreden van de Nederlandse verloor ze in de beslissende set in de tiebreak van de Australische Ashleigh Barty, de nummer een van de wereld: 3-6, 6-3, 6-7.

Bertens begon niet goed aan haar partij tegen Barty. De Australische won de eerste negen punten van de wedstrijd, waardoor de Nederlandse meteen tegen een break achterstand aan keek. Bertens kwam wel beter in de wedstrijd, maar kon die break in de eerste set niet meer goed maken.

In de tweede set was het juist Bertens die een vroege break voorsprong nam en nu gaf de 27-jarige Wateringse die niet meer weg. Ze won de tweede set met 6-3.

In de derde en beslissende set waren er kansen over en weer. Bertens nam een vroege break voorsprong, maar dit keer gaf ze die wel weg. Toch kwam de nummer acht van de wereld weer op een break voorsprong en mocht bij 5-4 voor de wedstrijd serveren, maar op dat moment verloor ze haar service voor de tweede maal deze set.

Uiteindelijk moest een tiebreak de beslissing brengen en in die tiebreak begon ze goed. Ze nam al snel een 3-0 voorsprong, maar opnieuw kwam de nummer één van de wereld terug. Barty kreeg op 6-5 haar eerste wedstrijdpunt, maar die wist Bertens via een knap weg te werken. Later kwam de 27-jarige Bertens zelf op wedstrijdpunt, maar jammer genoeg kon ze het niet af maken, waarna Barty alsnog de wedstrijd naar haar toe trok.

Bertens na spannende halve finale onderuit tegen Barty (Pro Shots / SIPA USA)
Bertens na spannende halve finale onderuit tegen Barty (Pro Shots / SIPA USA)

Het gaat weer vriezen!

In de nacht van zondag op maandag gaat het voor het eerst deze herfst vriezen. Er is weinig wind en onder een heldere sterrenhemel kan de temperatuur volgens MeteoGroup op normale waarneemhoogte (1,5 m) dalen tot onder het vriespunt. Lokaal wordt het -1 of -2 graden. Favoriet voor deze primeur zijn het oosten en noordoosten.

Gisteren passeerde ex-orkaan Lorenzo ons land met daarbij de nodige regen. Regionaal viel meer dan 15 mm in het zuiden van het land. Vandaag verloopt droog en rustig. De zon schijnt geregeld en het blijft droog. Met 14 graden is het iets frisser dan gemiddeld begin oktober.

Morgen, zondag, krijgt vooral de zuidelijke helft van het land met een nieuwe storing te maken. Daar is het bewolkt en regenachtig. In het noorden is het droog en schijnt de zon. Het is dan al fris met 11 tot 13 graden.

Belangrijker is echter dat de stroming noord van het lagedrukgebied naar het oosten draait en koude lucht aanvoert. In de avond en nacht valt de wind bijna weg en in heldere lucht kan het dan flink afkoelen, wat tot de eerste nachtvorst van het seizoen leidt. Op grote schaal daalt de temperatuur tot rond het vriespunt en in het oosten en noordoosten gaat het 1 of 2 graden vriezen. Aan de grond wordt het nog wat kouder. Alleen vlak aan zee blijft het kwik door het relatief warme zeewater ruim boven het vriespunt.

Eerste vorst komt relatief vroeg

Normaal gesproken komt het in oktober tot de eerste nachtvorst, maar gemiddeld gezien is dat pas in de tweede helft van de maand (23 oktober). Dit jaar zijn we er dus twee weken eerder bij. Het wil echter nog niks zeggen over de komende winter. Vorig jaar was de eerste vorst al op 29 september een feit. Helaas voor de winterliefhebbers volgde een uitzonderlijk zachte winter met weinig sneeuw- en ijspret.

In september hebben we al een aantal frisse nachten gehad waarin het tot vorst aan de grond is gekomen. De nachten waren nog te kort voor vorst in de hut op 1,5 m. Het lijkt overigens een eenmalige vorstnacht te worden, want de dagen daarna nemen storingen weer het heft in handen. Het wordt wisselvallig met veel bewolking en regelmatig regenbuien. De wolkenvelden werken als een soort warme deken over het land. Het kan daardoor niet sterk afkoelen. Kouder dan 8 tot 12 graden wordt het niet meer.

Dilrosun doet opnieuw van zich spreken in de Bundesliga

Hertha BSC is er vrijdagavond in geslaagd om te winnen van Fortuna Düsseldorf. Javairo Dilrosun was andermaal van grote waarde voor de club uit Berlijn, die een 3-1 overwinning boekte in het Olympiastadion.

Het was alweer de derde wedstrijd op rij waarin de 21-jarige Nederlandse vleugelaanvaller tot scoren kwam.

Waar Dilrosun een basisplaats had, moest Karim Rekik het stellen met een plaats op de reservebank. Daishawn Redan zat niet bij de wedstrijdselectie van Hertha BSC.

Na een halfuur spelen bracht Rouwen Hennings de bezoekers uit Düsseldorf vanaf de strafschopstip op voorsprong. Via Vedad Ibisevic en de treffer van Dilrosun wist Hertha de wedstrijd voor rust nog volledig te kantelen.

Na ruim een uur spelen besliste Vladimir Darida het duel, door de 3-1 aan te tekenen. Hertha stijgt door de zege naar de tiende plaats op de ranglijst. Düsseldorf blijft veertiende.

MLB: Atlanta Braves en Washington Nationals trekken stand weer gelijk

De play-offs in de Amerikaanse honkbalcompetitie zijn in volle gang. Afgelopen nacht kwamen alle acht teams in actie in die nog in aanmerking komen voor de titel in de MLB.

Atlanta Braves - St. Louis Cardinals
Atlanta Braves had donderdag nog de eerste game met 7-6 verloren van St. Louis Cardinals, maar in de tweede game van de best-of-five serie herstelde de Braves zich. Atalnta Braves kwam al in de eerste inning op een 1-0 voorsprong, waarna die stand ook lang bleef staan en dat vooral te danken aan het sterke optreden van Mike Foltynewicz. De werper van de Atlanta Braves gooide zeven innings en in die zeven innings kreeg hij maar drie honkslagen tegen en de St. Louis Cardinals wisten niet te scoren. Adam Duval die als pinchhitter erin kwam voor Foltynewicz sloeg meteen een homerun met één man op honken. De 3-0 voorsprong bleef in de overige twee innings op het scorebord staan, waardoor het nu 1-1 staat in de best-of-five serie.

Los Angeles Dodgers - Washington Nationals
Los Angeles Dodgers had donderdag de eerste game op een overtuigende gewonnen, alleen in de tweede wedstrijd keken ze al vroeg tegen een 3-0 achterstand aan tegen de Washington Nationals en zouden die niet meer goed maken. Waardoor ook deze best-of-five serie na twee wedstrijden in evenwicht is.

Houston Astros - Tampa Bay Rays
In de eerste wedstrijd in de best-of-five serie heeft Houston Astros de eerste wedstrijd gewonnen. Tot en met de vierde inning ging het gelijk tussen beide ploegen, maar in de vijfde inning ging het mis voor Tampa Bay Rays. Na een homerun van Jose Altuve met één man op de honken liepen ze uit naar een 2-0 voorsprong. Daarna was het nog niet over in de vijfde inning, want bij een relatieve makkelijke vangbal ging Tampa Bay Rays in de fout, waardoor de thuisploeg nog eens twee runs wist te scoren. Tampa Bay Rays kwam nooit meer terug in de wedstrijd en uiteindelijk wonnen de Astros met 6-2 de wedstrijd.

New York Yankees - Minnesota Twins
De twee ploegen met de meeste homeruns in het reguliere seizoen namen het in de eerste wedstrijd tegen elkaar. Qua homeruns was het in evenwicht, beide ploegen sloegen drie homeruns. Toch ging de winst ruim naar de Yankees nadat ze in de zesde en zevende inning genadeloos toesloegen. Gleyber Torres sloeg in de zesde inning via een honkslag twee man over de thuisploeg en DJ LeMahieu sloeg via een tweehonkslag drie man binnen, waardoor de Yankees ruim met 10-4 wonnen van de Minnesota Twins.

Woning huren? Binnenkort bij de Rabobank!

Rabobank en gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development, 100% dochter van Rabobank) gaan een forse bijdrage leveren aan de nijpende woningvraag onder middeninkomens. Dat doen zij door nog dit jaar samen het BPD Woningfonds op te richten. Dit huurwoningenfonds zal de komende tien jaar 15.000 energiezuinige, duurzame middeldure huurwoningen met gemiddelde huurprijzen tussen € 650 en € 1.250 per maand aan de Nederlandse woningmarkt toevoegen. Het fonds maakt begin 2020 een vliegende start met de aankoop van de eerste 1.000 woningen.

Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen voor het zogeheten middensegment. Dit is een van de knelpunten in de huidige woningmarkt. Het kabinet stelt de komende jaren € 2 miljard ter beschikking aan gemeenten en corporaties om de woningmarkt te verbeteren. Met het BPD Woningfonds is een investering van € 5 miljard gemoeid, waarvan Rabobank de komende drie jaar zo’n € 1 miljard voor haar rekening neemt.

De 15.000 woningen betreffen duurzame appartementen en eengezinswoningen voor starters, gezinnen en ouderen die zelfstandig wonen en zijn alle bestemd voor verhuur. Deze nieuwbouw huurwoningen zullen gelegen zijn in aantrekkelijke woonwijken in stedelijke gebieden binnen en buiten de Randstad. Met de ontwikkeling van deze huizen springt het BPD Woningfonds in het gapende gat tussen sociale huur en dure vrije sector huurwoningen. De nieuwe huizen zullen voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. De nieuwbouwwoningen worden door BPD ontwikkeld. Begin 2020 zal het fonds de eerste 1.000 huurwoningen van BPD aankopen.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank: “Als coöperatieve bank kijken we continu naar mogelijkheden om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het woningvraagstuk staat, in omvang, benodigd aanbod en verduurzaming, al jaren hoog op de agenda en wordt steeds prangender. Nederland telt zo’n drie miljoen zogeheten middeninkomen huishoudens die geen toegang hebben tot betaalbare woningen als zij nu op zoek zouden gaan naar een woning. Een grote groep mensen valt daarmee tussen wal en schip op de woningmarkt. Een groter en gezond middensegment op de Nederlandse huurwoningmarkt is nodig om doorstroom te faciliteren. Het BPD Woningfonds draagt hier actief aan bij. Deze significante investering in betaalbare huurwoningen past bovendien goed in onze missie om samen aan een betere wereld te werken. Rabobank zal het fonds dan ook gebruiken voor verdere productontwikkeling die past bij deze groep huurders.”

Gea Voorhorst, lid van de Managing Board van BPD: “Met de oprichting van het BPD Woningfonds dragen we actief bij aan het oplossen van een serieus maatschappelijk probleem: een betaalbaar thuis voor iedereen. Het zit in ons beider DNA om lokaal actief bij te dragen aan woonuitdagingen. Het helpen van gemeenten en woningcorporaties bij het creëren van divers samengestelde woonwijken, het verduurzamen van hun woningvoorraad, het bedienen van het middensegment met betaalbare woningen en het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt, zijn daar wat ons betreft schoolvoorbeelden van.”

Zowel demografische als economische trends liggen ten grondslag aan het tekort aan betaalbare huurwoningen. Nederland groeit en vergrijst. De prognose is dat Nederland in 2030 3,5 miljoen alleenwonenden telt, 8,5 miljoen huishoudens en voor het eerst meer ouderen dan jongeren met een levensverwachting van bijna 84 jaar. Mensen willen bovendien wonen op een wijze die past bij hun levensstijl en fase in wooncarrière.

Huren wordt steeds meer een eerste stap in de wooncarrière van veel mensen. Het geeft starters de mogelijkheid om te sparen voor een koopwoning. Bovendien geeft huren flexibiliteit die past bij een arbeidsmarkt met steeds meer korte dienstverbanden.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

1 dode, 2 gewonden bij ernstig ongeval

Bij een aanrijding tussen twee auto’s is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 41-jarige man uit Schagen overleden. Een 61-jarige man uit Den Helder is zwaar gewond naar het ziekenhuis in Alkmaar gebracht. Een 40-jarige man uit Schagen, die bij het overleden slachtoffer in de auto zat, is ook gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeval vond rond 02.00 uur plaats op de N9, ter hoogte van Julianadorp. De auto botsten vermoedelijk frontaal op elkaar. Door Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie is een onderzoek naar de precieze toedracht gestart.

Volkert vist achter het net, OM wil (oud) Kamerleden niet vervolgen

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg en voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke tegen wie aangifte is gedaan van smaad en/of laster. De aangifte werd gedaan namens Volkert van der Graaff voor de moord op politicus Pim Fortuyn in 2002. De aangifte volgde op uitspraken van de (oud-)Kamerleden in een radioprogramma in mei van dit jaar.

In het radioprogramma reageren de (oud-)Kamerleden op een artikel in De Stentor. In dit artikel wordt volgens de advocaat Willem Jebbink, die Volkert bijstaat, gesuggereerd dat Volkert eerder met succes zijn fysieke meldplicht heeft aangevochten door de rechtbank te vertellen dat hij zou willen emigreren. Vervolgens wordt in het artikel geconstateerd dat hij niet daadwerkelijk geëmigreerd is. Van Toorenburg en Ten Broeke namen het krantenbericht als waar aan en doen vervolgens uitspraken over de noodzaak tot snelle aanpassing van de regelgeving en over vermeend misbruik van vrijheden binnen de rechtstaat. Advocaat Willem Jebbink zei toen: "Het is gewoon niet waar en deze mensen weten dat donders goed."

De aangever stelt dat hij zijn verzoek tot het opheffen van zijn fysieke meldplicht nooit heeft onderbouwd met een concrete wens om te emigreren. Hij zou slechts gesteld hebben dat hij de mogelijkheid zou willen hebben om te emigreren. Dat de (oud-)Kamerleden de mogelijk onjuiste beweringen in het krantenartikel aanhalen, is hen in de visie van het Openbaar Ministerie echter niet aan te rekenen. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat zij wisten dat de beweringen van de krant mogelijk niet correct waren.

Bij de beoordeling van de aangifte heeft het Openbaar Ministerie ook meegewogen dat de gedane uitspraken gedaan werden ter illustratie van een algemener politiek standpunt. De meldplicht van de aangever was niet meer dan de aanleiding om te discussiëren over de maatschappelijk actuele thema’s als voorwaardelijke invrijheidstelling en rechtstatelijke vrijheden. De strafrechtelijke grenzen van het belangrijke recht op vrijheid van meningsuiting binnen het publieke debat zijn hiermee in de visie van het Openbaar Ministerie niet overschreden.

NB: Het Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over de vermeende juistheid of onjuistheid van de berichtgeving van De Stentor. De aangifte had hier geen betrekking op; enkel op de uitspraken van de (oud-)Kamerleden.

NS test 'automatische treinpiloot'

Het spoor is populair en het aantal treinreizigers groeit fors. Daarom onderzoekt NS innovatieve oplossingen om meer treinen korter op elkaar te laten rijden. NS voert daarom nog dit jaar een eerste testrit uit met een automatische treinpiloot met een Sprinter op de lijn tussen Lelystad en Zwolle. De rit vindt plaats zonder reizigers en onder begeleiding van een machinist die tijdens de rit in de cabine aanwezig is.

Dit najaar rijdt NS de eerste testrit met een trein van het type SNG op de Hanzelijn van Lelystad naar Zwolle. In de cabine wordt een computerunit geplaatst die de trein bestuurt. De computer weet alles van de trein en de infrastructuur en is in staat om de trein te besturen door deze informatie samen te brengen. Gedurende de testrit blijft de machinist in de cabine aanwezig. De machinist kan tijdens de rit bijsturen en ingrijpen als dat nodig is. Vergelijkbaar met de aanwezigheid van de piloot in de cockpit.

Testrit
De ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit gaan snel. Zo rijden inmiddels de eerste zelfrijdende auto’s over de A2. Deze technologie doet ook zijn intrede op het spoor om meer treinen korter achter elkaar te laten rijden, en zo meer reizigers te kunnen vervoeren. Door testritten uit te voeren, onderzoekt NS de technische mogelijkheden en wat dit kan opleveren op het gebied van capaciteit, duurzaamheid en veiligheid.

FOK! Wat een weer: droog maar morgen regen

In de zuidelijke helft van het land is vanmorgen eerst veel laaghangende bewolking aanwezig. Elders zijn er brede opklaringen waarin het nevelig is en er komen plaatselijk (dichte) mistbanken voor. In de loop van de ochtend lossen mistbanken en laaghangende bewolking op. Er volgen zonnige perioden en het blijft vrijwel overal droog, alleen in het Waddengebied kan in de ochtend nog een bui voorkomen. Wel neemt de hogere bewolking in de loop van de dag toe. Het wordt circa 14°C. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

In de nacht naar zondag is er vrij veel hoge bewolking. Tegen het einde van de nacht wordt de bewolking in het zuidwesten dikker en gaat het in Zeeland mogelijk al regenen. De minima lopen uiteen van lokaal 4°C in het noordoosten tot 9°C in Zeeland. De wind draait naar het zuidoosten en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Zondagochtend breiden bewolking en regen zich noordwaarts uit. In het zuiden en midden van het land regent het langdurig, maar in het noorden en noordoosten blijft het droog en is er af en toe ruimte voor de zon. In de avond trekt de regen naar het zuidoosten weg en klaart het op. In het zuiden kan lokaal meer dan 20 mm regen vallen. De middagtemperaturen variëren van 9°C in langdurige regen tot mogelijk 14°C in het uiterste zuidwesten. De wind draait naar het oosten en neemt nog iets toe, aan zee en op het IJsselmeer naar (vrij) krachtig. De tweede helft van de middag en aan het begin van de avond draait de wind in het uiterste zuidwesten mogelijk tijdelijk naar west. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Mooie wolkenformatie
Mooie wolkenformatie (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Skicrosster Martin (22) overleden

Skicrosster Mikayla Martin is deze week overleden. De Canadese was in de omgeving van haar thuisstad Squamish aan het mountainbiken toen ze ten val kwam. Ze werd nog met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer gered worden. Martin werd slechts 22 jaar.

Vorig jaar pakte Martin in Nieuw-Zeeland de wereldtitel skicross bij de junioren en dat werd beloond met een plekje in het Canadese World Cup-team van afgelopen seizoen. Met een negende plek in het Zwitserse Arosa debuteerde ze sterk, een week later haalde ze in het Italiaanse Innichen zelfs de finale, waarin ze zesde werd.

Martin eindigde haar debuutseizoen uiteindelijk op een keurige negentiende plek in de World Cup en werd ook al knap achtste op het WK. Enkele weken geleden was ze in het Australische Mount Hotham van de partij bij internationale wedstrijden, maar haar grote belofte zal ze nooit meer in kunnen lossen.

Yamanishi wandelt naar wereldtitel op 20 kilometer

Snelwandelaar Toshikazu Yamanishi heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Doha gekroond tot wereldkampioen op de 20 kilometer. De 23-jarige Japanner wandelde in de Qatarese straten naar een tijd van 1:26.34 uur.

Na zo'n zeven kilometer ging de Chinees Wang Kaihua in de aanval, wat het teken voor Yamanishi was om in de tegenaanval te gaan. Hij wandelde over Wang heen en sloeg een gat naar zijn door Perseus Karlström aangevoerde achtervolgers.

Met onder meer de Rus Vasiliy Mizinov erbij leek Karlström bijna weer aan te sluiten, maar Yamanishi hield stand en pakte het goud. Karlström liep zich los van de rest, maar Mizinov sloeg terug en pakte op vijftien seconden van Yamanishi alsnog zilver, voor de Zweed.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.