FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 oktober 2019

Effectief PSV boekt ruime zege bij Rosenborg

PSV heeft donderdagavond een zorgeloze avond beleefd in Trondheim. De ploeg van trainer Mark van Bommel had geen enkele moeite met Rosenborg BK, dat met 1-4 aan de kant werd gezet. Al bij rust stonden de Eindhovenaren, die niet eens spectaculair goed speelden, met 0-3 voor, waarna een gezapige tweede helft volgde.

Van Bommel gaf in Noorwegen de voorkeur aan Ritsu Doan boven Bruma en moest vlak voor de aftrap noodgedwongen de niet fitte doelman Jeroen Zoet vervangen voor Robbin Ruiter. Al na veertien minuten kwamen de Eindhovenaren op voorsprong. Een afstandsschot van Pablo Rosario na een knappe aanname werd van richting veranderd door een Rosenborg-verdediger en viel daardoor prachtig binnen: 0-1.

Na de openingstreffer ontstond een fase waarin weinig gebeurde. PSV liet het initiatief enigszins aan de Noren, die zich daar weinig raad mee wisten. Zeven minuten voor rust sloeg de Nederlandse topclub bij de eerste beste mogelijkheid toe: Donyell Malen vond Dumfries, die in twee instanties en via het been van de ongelukkige Birger Meling wist te scoren: 0-2. Drie minuten later gooide PSV de wedstrijd al in het slot: Doan bereikte Malen, die van dichtbij makkelijk kon afwerken: 0-3.

PSV kwam in de tweede helft de kleedkamers uit met de gedachte dat de drie punten binnen waren en dat vertaalde zich terug in het veldspel. Rosenborg toonde zich vrij onmachtig, maar wist in de zeventigste minuut toch te scoren. Samuel Adegbenro kon na een hoekschop uit de rebound binnen tikken. PSV stelde echter snel orde op zaken. Doan stuurde Malen weg, die een op een met doelman André Hansen geen fout maakte: 1-4.

Meerderheid Alkmaarse raad tegen fusie tussen afvalverwerkers HVC en AEB

Alkmaar moet een fusie tussen de Alkmaarse Huisvuilcentrale HVC en het noodlijdende Amsterdamse Afval Energie Bedrijf, AEB, afwijzen. Dat zegt een meerderheid in de Alkmaarse gemeenteraad, meldt NH Nieuws. Alkmaar zou daarmee de vijfde Noord-Hollandse gemeente zijn die zich duidelijk tegen de fusiewens uitspreekt.

Het AEB staat al sinds begin deze zomer op omvallen, en wordt door noodkredieten van de gemeente Amsterdam en banken overeind gehouden. Het stadsbestuur hoopt door een fusie met het Noord-Hollandse HVC het bedrijf te redden, en de afvalverwerking en opwekking van stadswarmte te continueren.

HVC startte twee weken geleden een onderzoek waarin wordt gekeken naar de mogelijkheid om het AEB inderdaad over te nemen. Meerdere aandeelhoudende gemeenten van de HVC weigeren nu dit onderzoek af te wachten.

Alkmaarse raad tegen
Castricum, Heiloo, Uitgeest en Bergen gaven vorige week al aan geen fusie van afvalverwerker HVC met het wankelende Amsterdamse AEB te willen. Ook Alkmaar, zo meldt NH Nieuws, moet die keuze maken, vindt een meerderheid in de raad onder aanvoering van Arie Epskamp van de Alkmaarse Senioren Partij.

'Los het zelf maar op'
"Het is daar organisatorisch en financieel een puinbak, en dat los je zelf maar op", stelt Epskamp. De gemeente Amsterdam klopte met de fusiewens aan bij HVC en haar aandeelhouders. HVC verwerkt op dit moment afval van 44 gemeenten en 6 waterschappen, en al die instanties zijn aandeelhouder. Amsterdam zou graag de 51e partij worden.

Epskamp is initiatiefnemer van een motie, mede getekend door VVD, BAS, LA, OPA, CDA en CU, waarin zij de AEB van harte uitnodigen als klant van HVC, maar niet als toekomstige partner: "Geen sturende hand, maar welkom als klant", luidt het voorstel aan de raad.

'Hopeloze instelling'
"Er staat daar een hopeloze instelling. Die moeten wij dan gaan saneren en dat gaat ten koste van onze inwoners. Die moeten vermoedelijk meer gaan betalen voor de afvalstoffen en dat willen we niet", betoogt Epskamp. "Wij begrijpen dat er interesse is van bedrijven voor AEB. Vooral doen!"

Vanavond stemt de gemeenteraad over het voorstel die het gemeentebestuur opdraagt tegen een fusie te zijn. Tot op heden had Alkmaar nog geen standpunt geformuleerd.

Machtsstrijd in top van Partij voor de Dieren

Binnen de Partij voor de Dieren is een machtsstrijd gaande over de koers van de partij. De jonge partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel wordt tegengewerkt door oprichters van de partij, die niets moeten weten van zijn wens voor meer openheid en democratie.

Het hele verhaal is te lezen bij het Algemeen Dagblad.

FC Twente boekt flinke winst met dank aan 'financiŽle handreikingen'

FC Twente lijkt zich na jaren van financiële malaise weer op te richten. De Tukkers presenteren donderdag met trots zwarte jaarcijfers over 2018/19. In dat seizoen heeft de club volgens zichzelf 'tekenen van financieel en sportief herstel' laten zien.

Twente heeft over het afgelopen boekjaar een nettowinst van maar liefst 10,9 miljoen euro geboekt. Volgens de Eredivisionist is dat vooral te danken aan 'de financiële herstructurering, de afspraken met de gemeente Enschede en de spectaculaire handreiking' vanuit het Twentse bedrijfsleven. Het eigen vermogen is van 5,9 miljoen euro negatief omgebogen naar 13,9 miljoen euro positief, terwijl de langlopende schuldenlast met 17 miljoen euro teruggebracht is tot 19,3 miljoen euro.

Uit de normale bedrijfsvoering komt een negatief resultaat van 5,8 miljoen euro, die door zogeheten kwijtscheldingswinsten omgebogen is in een klinkende nettowinst van 10,9 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de kwijtschelding van leningen ter waarde van 14,4 miljoen euro en de transferwinst van 4,3 miljoen euro. Het laatste bedrag is tot stand gekomen door de verkoop van Fredrik Jensen aan FC Augsburg en Joachim Andersen aan Sampdoria.

Twente spreekt op haar website hoopvol over de financiële cijfers. "Door het doorvoeren van het financiële herstructureringsplan zijn de voorwaarden hiervoor geschapen", schrijven de Enschedeërs. "Daarnaast is er door het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie en daarmee promotie naar de Eredivisie sprake van sportief herstel."

"FC Twente is trots op het herstel, maar er blijven grote uitdagingen. De club heeft meerdere jaren nodig om weer in financieel opzicht een gezonde voetbalclub te worden."

Verdachten schietincident Rotterdam heengezonden

Zondagavond raakte twee personen gewond bij een schietincident op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Vandaag zijn twee van de drie verdachten op vrije voeten gesteld. Het onderzoeksteam gaat er niet vanuit dat deze mannen geschoten hebben en ziet op dit moment geen aanleiding om ze langer vast te houden.

Even voor half tien 's avonds werd op de Nieuwe Binnenweg ter hoogte van café Roffa het vuur geopend, volgens getuigen vanuit een zwarte Volkwagen Golf. In eerste instantie leek er één slachtoffer te zijn, die zwaargewond over werd gebracht naar het ziekenhuis . Later op de avond kwamen twee mannen aan in een ziekenhuis waarvan één een schotwond had. Vanwege mogelijke betrokkenheid bij het incident op de Nieuwe Binnenweg werden deze mannen aangehouden. Vandaag werden zij op vrije voeten gesteld. Het onderzoeksteam gaat er wel vanuit dat de man met de schotwond gewond is geraakt op de Nieuwe Binnenweg, maar gaat er verder niet vanuit dat zij geschoten hebben. Het onderzoeksteam ziet daarom op dit moment geen verdere aanleiding om de twee mannen nog langer vast te houden.

Het team is nog steeds op zoek naar tips en beelden. Op het Henegouwerplein zijn in de nacht van zondag 29 op maandag 30 september twee auto's in brand gestoken. Eén daarvan is een Volkswagen Golf. Mogelijk is dit de auto van de daders van het schietincident. De politie komt graag in contact met mensen die hebben gezien dat deze auto hier is neergezet of handelingen waarmee deze in brand is gestoken. De auto's stonden vlak voor de ingang van een voetbalveldje waar die avond mensen aan het sporten waren. Mogelijk hebben zij meer gezien?

Informatie kan worden doorgebeld naar 0800-6070 of anoniem naar 0800-7000. Wilt u een vertrouwelijk gesprek via het Team Criminele Inlichtingen bel dan 079-3458 999. U mag uw informatie of beelden ook mailen naar tgo.rotterdam.team2@politie.nl of dit tipformulier gebruiken.

Schietincident Rotterdam (Foto: Politie)
Schietincident Rotterdam (Foto: Politie)

Ombudsfunctionaris politie stap dichterbij

Zo snel mogelijk moet de ombudsfunctionaris bij de politie starten. Dat hebben de korpsleiding en de Centrale Ondernemingsraad (COR) gezamenlijk besloten.

De start van een ombudsfunctionaris bij de politie is een stap dichterbij gekomen, na overleg tussen korpsleiding en de Centrale Ondernemingsraad (COR) afgelopen weken. De ombudsfunctionaris moet een onafhankelijke plek binnen onze organisatie worden waar politiemensen terecht kunnen met meldingen over grensoverschrijdend gedrag van collega’s of leidinggevenden. Korpschef Erik Akerboom kondigde op 2 augustus jl. een "onafhankelijk meldpunt aan voor signalen over discriminatie, uitsluiting en ander ontoelaatbaar gedrag bij de politie." De ombudsfunctionaris past binnen de ingezette lijn van korpsleiding en politiechefs om het sociale en veilige karakter binnen de politie te versterken.

Korpschef: ‘voorkomen dat collega’s vastlopen’
Korpschef Erik Akerboom wil voorkomen dat collega’s met klachten vastlopen: "Met dit besluit willen de korpsleiding, de politiechefs en de COR haast maken met het inrichten van een onafhankelijke plek waar collega’s in de knel terechtkunnen. De ombudsfunctionaris krijgt daarom directe toegang tot mij. Dit onderwerp heeft een hoge prioriteit voor mij, voor de hele politieleiding en gelukkig ook voor de ondernemingsraad. We hebben goede afspraken gemaakt en werken die de komende tijd verder uit."

Voorzitter COR: ‘samen aan de slag’
Voorzitter van de COR, Rob den Besten, vindt de komst van een ombudsfunctionaris een goede zaak: "We snappen dat de korpschef dit voorstel heeft gedaan, maar het is vooral belangrijk om als collega’s met elkaar aan de slag te gaan. De COR wil vooral bestaande loketten versterken. We krijgen veel signalen dat er dingen niet goed gaat en da’s jammer, daar moeten we met elkaar aan werken. Wat ons betreft is de ombudsfunctionaris een tijdelijke voorziening, omdat we er met elkaar voor moeten zorgen, dat deze functionaris over 3 jaar niks meer te doen heeft.”

Uitgangspunten ombudsfunctionaris
De ombudsfunctionaris krijgt een onafhankelijke positie binnen onze organisatie. Hij of zij krijgt de beschikking over een ondersteunend team en kan direct aangeven welke interventie in een bepaalde situatie nodig is, of zelf onderzoek doen. De bestaande meldpunten en loketten gericht op bejegening, integriteit en sociale veiligheid blijven, net als de lijnbevoegdheid, in werking en in positie. De meldpunten en loketten worden verder doorontwikkeld; denk hierbij aan het Landelijk Meldpunt Misstanden (Integriteit), de afdeling VIK (interne onderzoeken en klachtbehandeling) en het vertrouwenswerk.

In een brief heeft de COR eerder al een aantal aanvullende vragen gesteld aan de korpsleiding over de adviesaanvraag. Zo wil de COR dat voor collega’s duidelijker wordt waar ze met welke problemen terecht kunnen. Volgens Den Besten is dat nu vaak niet duidelijk. Ook wil hij dat er meer aandacht komt voor leiderschap en goed werkgeverschap en dat er een plan van aanpak komt voor het beter in stelling brengen van de huidige loketten. "Onze uitgebreide brief is wellicht ongewoon, maar geeft aan dat we er serieus naar kijken en dan vooral naar wat dit voor collega’s betekent. Het moet hen namelijk helpen. Daar zijn en blijven we scherp op."

Vervolgstappen
De komende weken worden de voorwaarden voor de inrichting en het zorgvuldig kunnen functioneren van de ombudsfunctionaris verder uitgewerkt. Dit gebeurt in nauwe afstemming met de Centrale Ondernemingsraad. Zo wordt onder andere bekeken op welke manier de ombudsfunctionaris zal worden ondersteund, hoe de taakverdeling en afbakening t.o.v. bestaande meldpunten en loketten precies wordt, en op welke manier het eerste meldpunt van een de ombudsfunctionaris het beste kan worden ingericht.

Woningcorporaties willen van verhuurdersheffing af

Ruim 180 woningcorporaties dienen vandaag bezwaar in tegen de verhuurdersheffing. De corporaties moeten de heffing afdragen ter vermindering van de nationale schuld, maar daar willen ze vanaf.

De heffing is 0,561 procent van de WOZ-waarde van elke huurwoning waarvan de huur niet hoger is dan 720 euro per maand. Volgens de corporaties betalen ze dit jaar daardoor samen in totaal 1,7 miljard euro, zij willen dat geld besteden aan nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming.

"De verhuurdersheffing staat ons in de weg om te doen waarvoor we opgericht zijn: betaalbare woningen voor iedereen", zegt Hester van Buren, bestuurder van Rochdale. "Dat wij deze extra heffing moeten betalen en verhuurders van vrije sector huurwoningen niet, is op z’n minst merkwaardig."

Volgens Van Buren is de heffing niet meer van deze tijd. "Het was ooit een crisismaatregel, om in tijden van economische tegenslag de oploop van de staatsschuld af te remmen. Nu die crisis achter de rug is en de staatsschuld historisch laag, is de grond onder de verhuurderheffing weggevallen. Dat terwijl de noodzaak om te investeren in de woningmarkt steeds sterker is, omdat het woningtekort oploopt."

De woningcorporaties zeggen de reactie van de Belastingdienst en de betrokken ministers af te wachten.

Feyenoord boekt zwaarbevochten zege op FC Porto

Feyenoord heeft donderdagavond met 2-0 gewonnen van FC Porto. De ploeg van trainer Jaap Stam kwam vroeg in de tweede helft op voorsprong via Jens Toornstra en kwam vervolgens zwaar onder druk te staan. De gelijkmaker hing in de lucht, totdat Rick Karsdorp de thuisploeg met een fabuleuze solo richting de winst schoot: 2-0. Doordat Young Boys won van Rangers (2-1), is Feyenoord helemaal terug in Groep G van de Europa League. Alle ploegen staan nu op drie punten.

Feyenoord moest het tegen Porto stellen zonder de grieperige Orkun Kökçü; op zijn plaats koos Stam voor Renato Tapia. Het spel golfde vanaf het begin op en neer, zonder dat dat leidde tot echt grote kansen voor een van beide ploegen. Een voorzet van Rick Karsdorp vlak voor rust, die door Ivan Marcano bijna in eigen doel werd gewerkt, was het gevaarlijkste moment van Feyenoord in de eerste helft. Even daarvoor was Pepe aan de andere kant gevaarlijk met een kopbal, die door doelman Kenneth Vermeer knap gekeerd werd.

De tweede helft was vanaf het begin een stuk spectaculairder. Sam Larsson stuitte nog op doelman Agustin Marchesin, maar in de nasleep bereikte de Zweedse aanvaller met een gelukje Toornstra, die de bal in een keer uit de lucht nam en Marchesin kansloos liet: 1-0. Toornstra leek ook direct de tweede voor Feyenoord te maken, maar de Argentijnse goalie van Porto redde knap. Een slim genomen vrije trap leidde aan de andere kant tot een enorme kans voor Otávio, die de lat trof. Niet veel later raakte ook Steven Berghuis de lat met een hard afstandsschot, terwijl Larsson een-op-een met Marchesin net naast mikte.

De enorme kansen bleven elkaar in hoog tempo opvolgen: Moussa Marega had Porto op gelijke hoogte moeten brengen, maar de spits schoot van heel dichtbij over. Even later raakte invaller Luis Díaz opnieuw de lat voor Porto, waardoor Feyenoord opnieuw goed weg kwam.

De gelijkmaker hing in de lucht, maar Feyenoord sloeg in de omschakeling toe. Karsdorp begon aan een solo en stond voordat hij het wist oog in oog met Marchesin, waarna de rechtsback de bal ijzig kalm langs de goalie tikte: 2-0. Tiquinho Soares was daarna nog dichtbij voor Porto, maar de invaller stuitte tot twee keer toe op Vermeer.


Feyenoord juicht na de 2-0 van Rick Karsdorp (Pro Shots / Kay Int Veen)

AZ en Manchester United in evenwicht

AZ heeft ook zijn tweede groepswedstrijd in de Europa League gelijkgespeeld. In Den Haag bleef het 0-0 tegen Manchester United.

In de beginfase van de wedstrijd was het vooral United, dat voor talenten in de basiself koos, het meeste aan de bal, maar kansen kwaen er niet. In de tiende minuut kregen de Alkmaarders een kansje: Vanaf links een scherpe voorzet van Wijndal, maar United-verdediger Marcos Rojo haalde de bal weg voordat Dani de Wit gevaarlijk kon worden. Een minuut daarna werd een doelpunt van AZ afgekeurd omdat Boadu, die van dichtbij raak kopte, buitenspel stond.

United had dan wel veel balbezit maar raakte de bal ook geregeld kwijt. AZ loerde dan ook op een snelle counter. Ondanks dat het een boeiende eerste helft was, waren er weinig kansen. Na 45 minuten was het dan ook nog 0-0.

AZ begon sterk aan de tweede helft. Vlaar gaf een pass over grote afstand op Boadu. De aanvaller kan de bal tussen twee ManU-verdedigers net niet goed controleren. Een paar minuten daarna is Sugawara dreigend vanaf rechts en hij gaf de bal laag voor De Wit. De aanvallende middenvelder kreeg de bal echter niet tegen zijn voet.

De Alkmaarders hielden de bal steeds beter in de ploeg en wist United terug te dringen en daarnaast verloren de Engelsen steeds snel de bal. In de 71e minuut probeerde Wijndal het met een ver schot maar doelman David de Gea stond goed op zijn plek. Vijf minuten voor tijd een kans voor United: Een goede pass van invaller McTominay op een andere invaller, Lingard. Die laatste schoot direct hard op het AZ-doel, maar de bal ging net naast. Ook in het restant van de wedstrijd werd niet meer gescoord.

In de andere wedstrijd in groep L won Partizan Belgrado eerder vanavond met 1-2 bij FC Astana.

AZ

0 - 0

Manchester United

 
Gele kaart: , Dalot, (Manchester United)
 
Arbiter: Mazeika (Lit)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Sugawara
Vlaar
Wuytens
Wijndal
Midtsjö
De Wit (Hatzidiakos/87)
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Idrissi
  De Gea
Dalot
Lindelöf
Rojo
Williams
Gomes
Matic
Fred
Mata (McTominay/83)
Greenwood (Lingard/76)
James (Rashford/63)


Manchester United-speler Fred in duel met AZ-speler Myron Boadu (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Politie over aanhouding moord Wiersum: verdachte buiten Amsterdam opgepakt

De verdachte in de zaak rondom de vermoorde advocaat Derk Wiersum is dinsdagavond buiten Amsterdam aangehouden.

Dat zegt Olivier Dutilh, chef van de regionale recherche in Amsterdam, tegen AT5. Dutilh zegt verder nog niet te kunnen delen waar de man precies van verdacht wordt. "De verdachte is in beperking gegaan op last van de officier van justitie. Dat betekent dat we maar heel beperkt mededelingen doen", aldus Dutilh.

Lees ook: Verdachte aangehouden voor de moord op advocaat Derk Wiersum

Ook zegt hij dat het gevonden bestelbusje, waar eerder beelden van verspreid werden, forensisch en digitaal is onderzocht. Dutilh zegt verder dat de verwachting gerechtvaardigd is dat er meerdere arrestaties in deze zaak volgen.

Vaccinatiegraad griep stijgt

Voor het eerst in tien jaar is er weer een stijging van het aantal mensen dat zich heeft laten vaccineren tegen de griep. In 2018 liet 51,3 procent van de mensen die wegens een grotere kwetsbaarheid voor de ziekte werden opgeroepen zich vaccineren. In 2017 lag dat percentage nog op 49,9. Dit is de eerste stijging sinds 2008.

“Dit is goed nieuws”, zegt staatssecretaris Blokhuis. “Het is een kleine stap, maar wel een stap in de goede richting als je je bedenkt dat ruim 50.000 meer mensen de prik hebben opgehaald dan het jaar ervoor. Ik wil natuurlijk dat meer mensen zich laten vaccineren tegen de griep. De komende jaren moeten uitwijzen of de dalende trend echt is gekeerd. Daar zetten we met z’n allen vol op in. Deze cijfers zijn in ieder geval hoopgevend.”

Haal de prik op
Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die ziek zijn en grote gezondheidsproblemen kunnen krijgen door de griep, en aan 60-plussers. “Deze prik kan veel onnodig leed voorkomen. Ik ben blij dat meer mensen dat inzien en daar ook naar handelen”, aldus Blokhuis.

De komende maanden kunnen zo’n 6 miljoen mensen weer gratis de griepprik ophalen bij hun huisarts. Ook veel werkgevers in de zorg bieden hun personeel de griepprik aan. “Het wordt kouder en daarmee staat het griepseizoen weer voor de deur. Daarom wil ik iedereen die de mogelijkheid krijgt – mensen die door ziekte kwetsbaarder zijn, 60-plussers en zeker ook zorgmedewerkers – aansporen de gratis prik op te halen”, zegt Blokhuis.

Vaccinatiealliantie
Vorige week werd bekend dat ook het aantal meisjes dat zich heeft laten inenten tegen HPV is gestegen. 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft de eerste prik gehaald. Voor de meisjes geboren in 2004 lag dit op iets meer dan 48 procent voor beide vaccins. Om de totale vaccinatiegraad weer te laten stijgen is Blokhuis bezig met een breed pakket aan acties. Onderdeel daarvan is de Vaccinatiealliantie. Daarin komen onder andere jeugdartsen en - verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, apothekers, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers samen om kennis te delen en plannen te maken. In oktober zit Blokhuis weer met hen om tafel.

Oppasmeisjes misleid: 'Dit moet nu echt stoppen'

“Deze meneer gaat geraffineerd te werk, denkt alleen aan zijn eigen behoefte en houdt geen rekening met gevoelens van en gevolgen voor minderjarige meisjes.” De officier van justitie was donderdag uitgesproken over de verdachte in een ernstige zedenzaak. Hij eist een gevangenisstraf van tien maanden en TBS met dwangverpleging tegen de man, die jaren geleden ook al in de fout ging: “Deze man is opnieuw veel te ver gegaan en dat moet nu echt stoppen.”

De zaak draait om een 51-jarige man uit Lith. Hij was in 2018 zogenaamd op zoek naar een oppas voor zijn twee kindjes (de man heeft in werkelijkheid alleen volwassen kinderen) en zocht daarom via internet contact met minderjarige meisjes. Zeker zeven meisjes die reageerden werden in de woning van de man ontvangen voor een kennismakingsgesprek.

Slaapstoornis
Tijdens dat gesprek vertelde de man onder meer te lijden aan slaapstoornis. Hij zou daarom soms slaapwandelen. De meisjes moesten daar niet raar van opkijken. Vier meisjes vonden het een raar verhaal en vertrouwden het niet, temeer omdat het kindje nergens te zien was. Ze haakten daarop af. Van drie andere meisjes won hij het vertrouwen. Zij bleven wél oppassen en in die gevallen ging het mis. De man masturbeerde al “slaapwandelend” in het bijzijn van de oppasmeisjes. Tot fysiek contact kwam het niet. De Lithenaar werd op 15 januari 2019 aangehouden en zit sindsdien vast.

'Geraffineerde werkwijze'
De officier van justitie hekelt de geraffineerde wijze waarop de meisjes naar de woning werden gelokt. Meerdere keren deed de man zich in contacten met de meisjes voor als een vrouw. Hij gebruikte verschillende aliassen op internet en deed dat in het verleden ook: “In 2015 werd hij veroordeeld voor soortgelijke zaken. In die zaken kwam het wél tot fysiek contact. Meerdere meisjes moesten seksuele handelingen bij de man verrichten. Hij kreeg voor deze zaak een gevangenisstraf opgelegd.”

Verminderd toerekeningsvatbaar
De officier rekent het de man zwaar aan dat hij opnieuw in de fout is gegaan: “De man is onderzocht door specialisten. Een psychiater en psycholoog adviseren de man verminderd toerekeningsvatbaar te achten. Ik ga daarin mee en eis naast een gevangenisstraf voor de duur van tien maanden ook TBS. De man moet behandeld worden. Voorkomen moet worden dat hij opnieuw dit soort verwerpelijk gedrag vertoont en onschuldige meisjes beschadigt.”


Nieuw Spaans team wil in 2021 toetreden tot de Formule 1

Adrian Campos heeft plannen om met een nieuw team in 2021 toe te treden tot de Formule 1. De voormalig F1-coureur werkt daarbij samen met de Italiaanse zakenman Salvatore Gandolfo. Pascal Wehrlein wordt genoemd als één van de coureurs.

Campos is al jaren met een eigen team actief in de autosport en was in 2009 één van de drijvende krachten achter het Campos Meta F1-team. Vanwege financiële problemen werd het team voor haar debuut in 2010 al verkocht.

Het nieuwe team wil profiteren van de grote technische wijzigingen in 2021. “Eind juli 2019 begon een team van professionele engineers met Formule 1-achtergrond aan een voorlopige studie naar de F1-entree”, aldus een verklaring van het team. “De studie wordt afgerond zodra eind oktober de nieuwe reglementen bekendgemaakt worden. Het team is in een vergevorderd stadium in de onderhandelingen met de huidige Formule 1-teams en motorfabrikanten om de best mogelijke samenwerkingen te sluiten voor een competitief Spaans Formule 1-team.”

Voormalig Super Aguri-ontwerper Peter McCool is aangesteld als technisch directeur en Ben Wood wordt verantwoordelijk voor de aerodynamica. Naar verluidt staan ook beide coureurs al vast. Naast voormalig Manor- en Sauber-coureur Wehrlein zal ook Alex Palou voor het team gaan rijden. De Spanjaard staat momenteel derde in het Japanse Super Formule-kampioenschap.

“Het toetreden tot het Formule 1-wereldkampioenschap in 2021 zal een langetermijnproject zijn”, aldus Gandolfo. “We zijn ons bewust van de grote uitdagingen die in het verschiet liggen maar een team van experts werkt er dag en nacht aan. Met het nieuwe budgetplafond, de nieuwe verdeling van de inkomsten en de nieuwe technische en sportieve reglementen is dit een geweldige kans voor kleinere teams om deel te nemen en uiteindelijk het Formule 1-wereldkampioenschap interessanter en te maken.”

Drie jaar cel en tbs met voorwaarden geŽist voor doden negen maanden oude baby

In de zaak tegen een 27-jarige vrouw uit Druten, die ervan verdacht wordt haar negen maanden oude baby in 2012 te hebben gedood, is vandaag een gevangenisstraf van drie jaar en de maatregel van tbs met voorwaarden geëist. Gezien de problematiek van de vrouw en om herhaling te voorkomen, moet de vrouw langdurig behandeld worden, zo adviseerden de deskundigen.

Op 16 april 2012 vond de toen 20-jarige moeder haar baby blauw aangelopen in zijn bedje. Reanimatie door de vader, die snel naar huis was gekomen, en behandeling in het ziekenhuis mochten niet baten. De dag erop werd het kindje hersendood verklaard. Omdat het om een niet-natuurlijk overlijden ging, is het kind onderzocht. Als doodsoorzaak werd zuurstofgebrek in de hersenen vastgesteld, maar hoe dit was ontstaan kon niet worden verklaard. Aanvankelijk werd deze zaak daarom geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

In de daarop volgende periode ging het slechter met de vrouw en vorig jaar vertelde ze tijdens een behandeling dat ze de neus en mond van het kindje dichtgeknepen. Toen dit de vader van kindje ter ore kwam, meldde hij zich met deze nieuwe informatie bij de politie waarna het onderzoek werd heropend. Ook in dit onderzoek bekende de vrouw dat ze haar kind had gedood. De deskundigen die haar hebben onderzocht geven aan dat de borderline stoornis waar zij aan lijdt en haar zwakbegaafdheid van invloed zijn geweest op haar handelen. Zij moet zodoende als verminderd toerekeningsvatbaar worden beschouwd. De forensisch onderzoeker heeft daarnaast aangegeven ook nog ander letsel bij het kind te hebben gevonden dat duidt op geweld.

De grote vraag tijdens de zitting was zodoende niet of de vrouw wel of niet schuldig was aan de dood van haar kind, maar wat een passende straf is met het oog op de ernst van het feit en de problematiek van de verdachte. De officier van justitie gaf aan alles erop wijst dat de vrouw haar kindje eerst verwondde en daarna verstikte. Maar ook stelde hij dat zij niet in staat was goed na te denken over haar handelen. Daarom zijn zowel een celstraf als behandeling geboden. Hij eiste een gevangenisstraf van drie jaar en tbs met voorwaarden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dolberg laat concurrentie ruimschoots achter zich en is speler van de maand

Kasper Dolberg ruilde Ajax ruim een maand geleden in voor OGC Nice en hij mag nu al zijn eerste onderscheiding bij zijn nieuwe club ontvangen. De voor ruim twintig miljoen euro aangekochte aanvaller is door de fans van de Franse club namelijk uitverkozen tot Aiglon du mois, de beste speler van de maand september.

Dolberg maakte daags voor het sluiten van de transfermarkt de overstap van de Amsterdammers naar Nice en kwam vooralsnog vier keer in actie namens les Aiglons. Zijn eerste twee thuiswedstrijden in Franse dienst luisterde hij meteen op met een doelpunt: in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Dijon nam hij de gelijkmaker voor zijn rekening, terwijl hij tegen Lille OSC (1-1) de openingstreffer maakte.

Deze wapenfeiten hebben hem nu de prijs voor Speler van de Maand opgeleverd. Dolberg laat de concurrentie met ruime marge achter zich, aangezien hij 40 procent van de stemmen kreeg en zijn eerste achtervolger Youcef Atal het moet doen met 22 procent van de stemmen.

De Deen mag de prijs op vrijdag 18 oktober in ontvangst nemen, als de thuiswedstrijd tegen Paris Saint-Germain op het programma staat.

Aankomende zaterdag staat voor Nice nog het uitduel met FC Nantes op het programma. Dolberg is daarna op pad met de Deense nationale ploeg. Bondscoach Age Hareide heeft hem opgenomen in zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland en het vriendschappelijke treffen met Luxemburg.

Ontslagen OekraÔense aanklager: 'onderzoek stopte uit angst voor VS'

De ontslagen Oekraïense officier van justitie, die in het centrum van de afzettingsprocedure van Amerikaans president Donald Trump staat, zei tijdens een privé-gesprek met Trump's persoonlijke advocaat Rudy Giuliani dat hem werd verteld om een onderzoek naar het aardgasbedrijf waar de zoon van Joe Biden een hoge functie had, te stoppen. Dat blijkt uit delen van het gesprek die woensdag door de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd overgedragen aan het Amerikaans congres.

Fox News wist een kopie te bemachtigen van Giuliani's aantekeningen uit zijn gesprek in januari 2019 met de ontslagen Oekraïense officier van justitie Viktor Shokin. Shokin beweerde dat zijn "onderzoeken stopten uit angst voor de Verenigde Staten."


Voormalig Officier van Justitie Viktor Shokin (Foto: Getty images)

"Dhr. Shokin probeerde het onderzoek voort te zetten, maar op of rond juni of juli 2015 vertelde de Amerikaanse ambassadeur Geoffrey R. Pyatt hem dat het onderzoek met zorg moest worden afgehandeld, wat volgens de heer Shokin impliceerde om 'niets meer te doen'", aldus opmerkingen uit het gesprek. De notities beweerden ook dat Shokin te horen kreeg dat Biden Amerikaanse hulp aan Oekraïne had opgehouden gedurende de loop van het onderzoek.

Shokin werd in april 2016 ontslagen en zijn zaak werd volgens de aantekeningen afgesloten door de huidige procureur-generaal Yuriy Lutsenko. Ondanks zijn beweringen werd Shokin aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op grote schaal beschuldigd van corruptie.

Biden pronkte met rol in ontslagprocedure
Biden, die president Trump in 2020 wil afzetten, schepte ooit op dat hij, toen hij vice-president was en de Oekraïne-politiek van de Obama-regering leidde, met succes Oekraïne onder druk zette om Shokin, die destijds de hoogste officier van justitie was, te ontslaan. Shokin deed onderzoek naar de oprichter van Burisma Holdings, waar Hunter Biden een lucratieve plek in het bestuur had.

Bondgenoten van de Democraat houden echter vol dat zijn interventie, die aanleiding gaf tot het ontslaan van Shokin, niets met zijn zoon te maken had, maar eerder verband hield met de bezorgdheid over corruptie.

'Hunter Biden was baangarantie voor Zlochevsky'
Volgens het gesprek onderzocht Shokin destijds Mykola Zlochevsky, de voormalige minister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen van Oekraïne en tevens oprichter van Burisma. Hunter Biden werd benoemd tot lid van het bestuur van de onderneming, waarvan Shokin beweerde dat het een benoeming was 'om Zlochevsky te beschermen'.

Shokin vertelde Giuliani dat 'in of rond april 2016' Poroshenko 'hem vertelde dat hij ontslagen moest worden omdat hulp aan de Oekraïne werd onthouden door Joe Biden.' Biden dreigde naar verluidt 1 miljard dollar aan kritieke Amerikaanse hulp in te houden als Shokin niet werd ontslagen.

Het gesprek tussen Shokin en Giuliani vond plaats op 23 januari 2019 in een kantoor aan Park Avenue in New York City. Shokin werd telefonisch geïnterviewd en er werden tolken gebruikt, één in Oekraïne en één in New York, volgens de aantekeningen die in handen zijn van Fox News.

De documenten zijn door Fox News verkregen uit bronnen die een 'urgente vergadering' hebben bijgewoond die vandaag werd gehouden en geleid door inspecteur-generaal Steve Linick van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Mos: "Tadic is in mijn ogen de beste aankoop ooit van Overmars"

Aad de Mos is lovend over de manier waarop Ajax woensdagavond Valencia opzij heeft gezet in de groepsfase van de Champions League. Het team van trainer Erik ten Hag won met 0-3 door doelpunten van Hakim Ziyech, Quincy Promes en Donny van de Beek. De voormalig trainer deelt in zijn beoordelingen voor De Telegraaf lieftst twee keer een tien uit en heeft een negen over voor het spel van Donny van de Beek. "Ajax is een van de zes voornaamste kandidaten om dit jaar de Champions League te winnen", stelt De Mos.

De Mos beloont het spel van André Onana met een tien. De Kameroense sluitpost hield zijn ploeg meerdere keren op de been. "Het is inmiddels een uitgemaakte zaak dat André Onana een van de beste keepers van de wereld is. Dat laat hij keer op keer zien in de Champions League, maar toonde hij ook bij PSV. Ik kan niets verzinnen wat hij tegen Valencia beter had kunnen doen", reageert De Mos, die ook een tien uitdeelt aan Ziyech.

"Hakim Ziyech deed in het Mestalla alles goed en zijn goal was van wereldklasse. In de praatprogramma's kunnen ze er mee ophouden te zeggen dat hij niet goed genoeg is voor de absolute Europese top. Dat is hij honderd procent wél! Maar of hij ook echt weg moet willen, weet ik niet. Ajax is in mijn ogen Europese top."

Ook over het spel van Van de Beek is De Mos zeer te spreken. De middenvelder bepaalde de eindstand op 0-3. "Donny van de Beek is het radertje in de machine van Ajax die ook - alsof het de normaalste zaak van de wereld is - Juventus en Real Madrid de baas was. Tegen Valencia liet hij zien onmisbaar te zijn voor dit elftal", zo stelt hij. "Hij is samen met André Onana, Hakim Ziyech en Dusan Tadic ook degene, die Ajax een goede kans geeft om de Champions League te winnen. Als ik het voor het zeggen had bij een Europese topclub, zou ik hem komende zomer razendsnel halen."

De Mos beoordeelt Sergiño Dest, Daley Blind, Nicolás Tagliafico en Edson Álvarez met een zeven. Joël Veltman, Lisandro Martínez, Promes en Tadic krijgen een acht. "Als je niet je allerbeste wedstrijd speelt, maar toch zó belangrijk bent, zegt dat alles over je rendement. Dusan Tadic is in mijn ogen de beste aankoop ooit van Marc Overmars, omdat hij in het veld een ongelooflijke feeling heeft met Ziyech en vooral Van de Beek. Tadic stond aan de basis van de eerste en de derde treffer. De steekbal bij de 0-3 was van uitzonderlijke klasse."

MLB: Tampa Bay Rays winnen dankzij vier homeruns Wild Card Game American League

Tampa Bay Rays heeft de Wild Card Game in de American League gewonnen. In Oakland won de Rays met 5-1 van de Oakland Athletics. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de Tampa Bay Rays erin slagen om de Division Series te bereiken. Daarin is Houston Astros de tegenstander.

Tampa Bay Rays begonnen meteen goed aan de wedstrijd. Yandy Diaz was de eerste slagman van de wedstrijd en hij sloeg de bal direct de tribunes in. In de tweede inning liepen de Tampa Bay Rays uit naar een 3-0 voorsprong via een homerun van Avisaíl García met Matt Duffy op de honken. Ook in de derde inning sloeg Yandy Diaz opnieuw een homerun, waardoor de stand 4-0 was in het voordeel van de uitploeg.

Oakland Athletics deed in de tweede helft van de derde inning wat terug, maar dat was niet voldoende om in de wedstrijd te komen. De werpers van de Tampa Bay Rays hadden alles onder controle. In de vijfde inning bracht via een nieuwe homerun van de Rays de eindstand op 5-1. Ditmaal sloeg Tommy Pham de bal in de tribunes.

Vannacht beginnen de Division Series. Vannacht komen Los Angeles Dodgers in actie tegen Washington Nationals, terwijl Atlanta Braves het opneemt tegen de St. Louis Cardinals. De dag erna is het de beurt aan Hosuton Astros tegen Tampa Bay Rays. New York Yankees spelen tegen Minnesota Twins.

Poetin wordt niet warm of koud van klimaatmeisje

Het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg krijgt wereldwijd complimenten van wereldleiders voor haar emotionele toespraken. Terwijl hij haar als persoon wel aardig vindt, blijft Russisch president Vladimir Poetin een beetje op de oppervlakte. Poetin zegt dat hij 'de algemene opwinding niet deelt'.

"How dare you!", schreeuwde het 16-jarige meisje naar wereldleiders tijdens de Klimaattop. "We staan aan het begin van een massale uitroeiing, en het enige waar jullie over kunnen praten is geld en sprookjes over eeuwige economische groei."

"Ik moet jullie teleurstellen, maar ik deel niet de algemene opwinding over de toespraak van Greta Thunberg", vertelde Poetin woensdag op een energieforum in Moskou. "Niemand heeft Greta uitgelegd dat de moderne wereld complex en anders is. Mensen in Afrika of in veel Aziatische landen willen op hetzelfde welvaartsniveau leven als in Zweden", ging hij verder.

Thunberg's eco-activisme wordt bekritiseerd omdat het zich volledig concentreert op de westerse wereld, terwijl het de milieuschade negeert dat veroorzaakt wordt door minder rijke landen die op dit moment hun eigen industriële revoluties doormaken. Hoewel jonge milieuactivisten moeten worden gesteund, "verdient iemand die kinderen en tieners gebruikt voor persoonlijke belangen, alleen maar om veroordeeld te worden", betoogde de Russische leider.

"Ik weet zeker dat Greta een vriendelijk en zeer oprecht meisje is", voegde Poetin toe. "Maar volwassenen moeten er alles aan doen om tieners en kinderen niet in extreme situaties te brengen." 

Hoewel Thunberg de inspiratie voor duizenden ‘Fridays for Future’ -protesten is, wordt haar activisme bekritiseerd vanwege het schijnbaar hopeloze alarmisme.


Muzikale adaptatie van speech van Greta Thunberg (Bron: YouTube)

Hodeg klopt Ackermann in MŁnsterland Giro,

Alvaro Hodeg heeft de Münsterland Giro in een massasprint gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Deceuninck-Quick Step was net iets sneller dan thuisfavoriet Pascal Ackermann. Belgisch kampioen Tim Merlier kwam als derde over de finish.

De Duitse eendagswedstrijd werd gekleurd door Brian van Goethem. De Nederlander van Lotto-Soudal reed de hele dag vooraan en hield het lang vol, maar in de slotkilometer werd hij pas teruggepakt. Ook Mathieu van der Poel was actief, maar hij geraakte niet weg.

In Münster waar de finish lag na 193 kilometer was lvaro Hodeg de snelste in de massasprint. In zeer slechte weersomstandigheden was hij nipt sneller dan Pascal Ackermann. Tim Merlier legde op gepaste afstand beslag op de derde plaats. Mike Teunissen was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Anderlecht stelt nieuwe hoofdtrainer aan en zet Arnesen op straat

Frank Vercauteren is de nieuwe hoofdtrainer van Anderlecht, zo heeft de club donderdag bekendgemaakt. De ervaren oefenmeester neem de taken over van Simon Davies, die aanblijft als veldtrainer. Anderlecht maakt tevens bekend dat Frank Arnesen is ontslagen. Een jaar na zijn komst wordt er afscheid genomen van de technisch directeur. De Belgische club benadrukt dat Vincent Kompany als speler/trainer de speelstijl en visie van de Anderlecht blijft belichamen.

Aan de hand van Vercauteren, die afscheid neemt van OH Leuven en een contract voor tweeënhalf jaar tekent, moet de weg naar boven worden ingezet. Anderlecht is na een dramatische seizoensstart afgezakt naar de dertiende plaats op de ranglijst. "Frank is iemand die met de jeugd wil en kan werken, dat heeft hij in het verleden meermaals bewezen. Bovendien staat hij ook voor attractief en offensief voetbal", reageert sportief directeur Michael Verschueren op de clubwebsite. "In de gesprekken is duidelijk gebleken dat hij de visie, die Kompany binnen deze club opnieuw heeft geïnstalleerd, volledig wil onderschrijven en verder wil helpen ontwikkelen."

Vercauteren staat vrijdag tegen Charleroi nog niet langs de lijn. De nieuwe trainer gaat volgende week maandag pas aan de slag. Hij is een bekend gezicht bij Anderlecht. Tussen 1975 en 1987 speelde hij voor de club, waar hij tussen 1998 en 2007 als assistent en hoofdtrainer werkzaam was. "Ik ben heel tevreden dat ik opnieuw thuiskom", aldus Vercauteren. "Anderlecht staat op een belangrijk kruispunt in de clubgeschiedenis. Met de komst van Vincent wordt de voetbalfilosofie helemaal opnieuw uitgetekend zoals het bij Anderlecht past. We delen dezelfde visie en tegenover mijn coachingervaring, zet Vincent dan weer een vernieuwende speelstijl, een enorme dynamiek en zijn ervaring en charisma waarmee hij de jongens op het veld ongelofelijk kan coachen. Voor mij is het de perfecte synergie."

Arnesen wordt vriendelijk bedankt voor de bewezen diensten. Een jaar na zijn aanstelling mag hij vertrekken. "Frank zette de scoutingscel op punt en had onder meer zijn aandeel in de transfers van Michel Vlap, Derrick Luckassen en het jonge Noorse talent Kristian Arnstad. We bedanken Frank uiteraard voor alles wat hij ons heeft bijgebracht en wensen hem alle succes in zijn verdere carrière", aldus Verschueren.

Middels een statement op de clubwebsite laat Anderlecht weten dat de club rust wil bewaren en het vertrouwen terug wil winnen. "We weten dat zoiets alleen kan met overwinningen", stelt de clubleiding. "Dat vertrouwen moeten we nu wedstrijd per wedstrijd proberen terug te winnen. We zijn een weg ingeslagen, waarin we nog altijd blijven geloven. Uiteraard is het tot dusver niet goed. Wat we voor ogen hebben, met onze keuzes en beleidsvisie, vergt duidelijk meer tijd dan iedereen had gedacht. We zijn daarbij ook niet geholpen door blessures en cruciale spelers die meer tijd nodig hebben om zich te manifesteren."

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

Zoals we vorige week al zeiden gaat deze week Instinct in de bioscopen draaien, na de première afgelopen week op het Nederlands Film Festival. De film is de Nederlandse inzending voor de Oscars, en nu kun je dus zelf gaan beoordelen of dat een goed idee was.

Maar de film waar veel filmliefhebbers naar uit kijken is natuurlijk de karakterstudie van ene Arthur Fleck, een komiek die door de maatschappij in een hoek wordt gedreven en er als het personage Joker opnieuw uitkomt. Gebaseerd op "die van Batman", maar dan zonder Batman.

Joker

Todd Phillips’ rauwe karakterstudie over Arthur Fleck, een rol van Joaquin Phoenix, gaat over een man die problemen heeft om zijn weg te vinden in een ontwricht Gotham. Overdag te boeken als clown, ’s avonds probeert hij een voet aan de grond te krijgen als stand-up comedian, maar hij ontdekt dat hij zelf altijd het mikpunt is van de grap. Gevangen in een vicieuze cirkel vol apathie en wreedheid, neemt hij één verkeerde beslissing die een kettingreactie van escalerende gebeurtenissen tot gevolg heeft.

Instinct

Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Kapsalon Romy

Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

After the Wedding

Michelle Williams speelt Isabel, de manager van een weeshuis in Calcutta., die op een uitnodiging ingaat van zakenvrouw Theresa (Julianne Moore) in New York die haar wil inlijven bij haar organisatie. In ruil daarvoor zal Isabel het noodlijdende weeshuis voorzien van de nodige financiële support. De keuze dat zij haar weeskinderen dan niet meer mag bezoeken, maar hen daarmee wel financieel kan redden is moeilijk voor Isabel. Helemaal als blijkt dat Theresa ook nog eens is getrouwd met haar ex, Oscar (Billy Crudup), waarmee ze een geheim deelt. De film is een Amerikaanse remake van een Scandinavische film met dezelfde titel, destijds geregisseerd door Suzanne Bier, die ook nu het script heeft geschreven.

An Ocean Story

Vervuiling, overbevissing en klimaatverandering; de leefbaarheid van onze oceanen staat onder grote druk - moeten wij vrezen voor haar voortbestaan? Sander Van Weert, filmmaker, Nanne van Hoytema, mariene bioloog en Thomas van Thiel, oprichter van By the Ocean We Unite, gaan in deze inspirerende, maar confronterende documentaire naar de World Ocean Summit 2018 in Mexico. Zij spraken met politieke wereldleiders, klimaat- en oceaan wetenschappers en topmensen uit het bedrijfsleven. Ook bezochten zij lokale initiatieven en helden die zich inzetten voor het voortbestaan van de mangroven, stranden en koralen. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Duik mee in de blauwe wereld op zoek naar uitdagingen, oplossingen en hoop!

F*ck de Liefde

F*ck de Liefde is dé romantische komedie ‘met een bite’ waarin drie uitzinnige liefdesverhalen samenkomen. Lisa (Bo Maerten) zit midden in een scheiding met Jack (Edwin Jonker) en zit er even helemaal doorheen. Na een aantal pogingen van Jack om haar terug te krijgen, besluiten Lisa’s vriendinnen om haar mee op sleeptouw te nemen op Curaçao. De eerste dagen op het zonnige eiland lopen stroef voor Lisa, totdat ze de charmante wereldreiziger Jim (Thijs Römer) ontmoet. De wispelturige Jack duikt op zijn beurt vol in het vrijgezellenleven en belandt zo in bed met de verleidelijke Cindy (Victoria Koblenko). Bo (Yolanthe Cabau), de zus van Cindy, is al 10 jaar getrouwd met Said (Maurits Delchot). Said is zijn baan kwijt, maar houdt dit geheim voor zijn vrouw die alsmaar achterdochtiger wordt door zijn geheimzinnige gedrag. Daarentegen maakt Bo juist carrière en begint steeds meer tijd door te brengen met haar aantrekkelijke baas… Wie overleeft de liefde?

Pavarotti

Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde operazanger ooit, had een leven met uitzonderlijke hoogtepunten en zware dieptepunten. Zijn artistieke ambities, zijn ongekende talent en zijn nauwe band met het publiek maakten hem tot wereldster. Met beelden uit het familiearchief, interviews en tv-registraties brengt regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind, Inferno) een ode aan een van de grootste artiesten aller tijden.

Roxane

Raymond is de gelukkige eigenaar van een biologische kippenboerderij in Bretagne die nét dat beetje extra voor zijn kippen doet. Elke ochtend leest hij de kippen voor, liefst uit zijn favoriete toneelstuk Cyrano, altijd geflankeerd door Roxane, de vedette onder zijn kippen. Wanneer de coöperatie failliet dreigt te gaan moet Raymond in actie komen om zijn bedrijf te behouden. Maar in plaats van met zijn collega’s te protesteren gooit hij het over een andere boeg: hij gaat proberen om via geestige YouTube video’s met zijn kippen de aandacht van het grote publiek te trekken. Alleen Raymond ontdekt al snel; video’s maken is één ding, viral gaan heeft heel wat meer voeten in de aarde… Roxane is een komische Franse feelgoodfilm over een bevlogen boer die samen met zijn favoriete hen een ode brengt aan de Franse toneelgeschiedenis en het boerenleven.

Your Mum and Dad

‘They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to but they do.’ Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen die Klaartje Quirijns stelt in haar nieuwe film. Twintig jaar geleden woonde ze in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapie kamer met psychoanalist Kirkland Vaughans. Na jaren dit proces te hebben vastgelegd, werd zij in 2012 door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma. In de film onderzoekt zij de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd. Terwijl we worstelen met het heden, zijn we tegelijkertijd niet altijd bestand om met de trauma’s uit het verleden om te gaan. Deze film snijdt universele thema’s aan voor iedereen die zich afvraagt hoe je met familie, geheimen en het leven zelf om kan gaan.

Deze titels zijn vanaf deze week te zien "wherever movies are shown"!

Verdachte aangehouden voor de moord op advocaat Derk Wiersum

De politie heeft een verdachte opgepakt voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Wiersum werd op woensdagochtend 18 september rond 7.30 uur doodgeschoten op de Imstenrade in Buitenveldert, in de buurt van zijn eigen huis. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi.

Een arrestatieteam heeft dinsdagavond 1 oktober 2019 de verdachte aangehouden in verband met de moord op de advocaat Derk Wiersum. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij deze moord. De aanhouding vond plaats in een woning. Direct na de aanhouding is er, onder leiding van een rechter-commissaris, een zoeking geweest in deze woning. De verdachte, waar de politie verder geen bijzonderheden over geeft, is overgebracht naar een cellencomplex en hij is in opdracht van een officier van justitie in volledige beperkingen geplaatst.

Eis: TBS en 6 jaar voor wurgen zus

Tegen een 36-jarige man heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanmiddag TBS met dwangverpleging geëist en een gevangenisstraf van zes jaar. Het OM beschuldigt de man van doodslag op zijn zus. Hij zou haar hebben gewurgd.

De verdachte verbleef bij zijn zus in de woning. Omdat hij geen huis had, bood zij hem tijdelijk onderdak aan. Hij heeft van zijn zus te horen gekregen dat hij uiterlijk vrijdag de woning moest verlaten.

Op vrijdag 23 februari 2018, de dag waarop hij weg moest uit de woning, vindt de dan 18-jarige dochter van het slachtoffer rond half tien in de ochtend haar eigen moeder levenloos op bed aan. Zij belt 112 en de toegesnelde hulpdiensten brengen het slachtoffer al reanimerend naar het AMC-ziekenhuis. De reanimatie heeft niet meer mogen baten.

De verdachte die het slachtoffer volgens getuigen, waaronder de dochter van het slachtoffer, als laatste heeft gezien, wordt op 25 februari 2018 aangehouden. Bij de politie vertelt hij essentiële details over de manier waarop zijn zus is omgebracht. Hieruit blijkt dat de verdachte over daderkennis beschikt.

Het dossier biedt volgens het OM onvoldoende aanknopingspunten om voorbedachte raad te kunnen bewijzen. Het OM komt daarom tot bewijs van doodslag. De verdachte heeft meermalen verklaard dat het razendsnel, in ‘een paar seconden gebeurd was’.

De verdachte heeft alle medewerking aan psychiatrisch en psychologisch onderzoek geweigerd. Ook in het PBS heeft verdachte geweigerd mee te werken. Het was daarom voor de rapporteurs van het Pieter Baan Centrum (PBC) niet mogelijk een advies te geven. Wel hebben zij kunnen vaststellen dat de verdachte aan psychosegevoeligheid en een ziekelijke stoornis lijdt. Onder meer omdat hij, nadat hij was aangehouden, in de penitentiaire inrichting en in het PBC in een psychose is geraakt.

Volgens de officier van justitie is TBS met dwangverpleging noodzakelijk omdat het onverantwoord is de 36-jarige verdachte na het uitzitten van zijn straf onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. De officier van justitie baseert zich daarbij op het gepleegde ernstige feit, het bestaan van de stoornis, de kans op herhaling en het gevaar voor de samenleving. Naast TBS heeft de officier van justitie ook een gevangenisstraf van zes jaren geëist.

OM legt transportbedrijf stil in onderzoek naar gemanipuleerde tachografen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 2 oktober 2019 een zogeheten voorlopige maatregel opgelegd aan een transportbedrijf uit de regio Rotterdam. De voorlopige maatregel houdt in dat alle vrachtauto’s (enkele tientallen) van het bedrijf de openbare weg niet meer op mogen tot het moment dat het bedrijf bij het OM kan aantonen dat iedere vrachtauto aan de wettelijke vereisten voldoet.

Manipuleren van tachografen
Het OM verdenkt het bedrijf van het manipuleren van tachografen, vermoedelijk om de Arbeidstijdenwet te omzeilen. Het bedrijf is aangemerkt als verdachte in twee strafrechtelijke onderzoeken. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de ILT en de Landelijke Eenheid van de politie.

In het eerste strafrechtelijke onderzoek vond begin vorig jaar een doorzoeking plaats in het bedrijfspand van het transportbedrijf. Tijdens deze doorzoeking werden meerdere gemanipuleerde tachografen met toebehoren en vrachtauto’s met gemanipuleerde tachografen aangetroffen. Onlangs is in het tweede strafrechtelijk onderzoek opnieuw een doorzoeking bij het transportbedrijf uitgevoerd. Daarbij werden wederom een gemanipuleerde vrachtauto en manipulatiemateriaal aangetroffen. Op een elders in beslag genomen laptop werd software aangetroffen waarmee tachografen gemanipuleerd kunnen worden.

Voorlopige maatregel
Het OM heeft de bevoegdheid een bedrijf stil te leggen middels een voorlopige maatregel als er een zware verdenking is dat de wet wordt overtreden en er onmiddellijk ingrijpen vereist is. Het niet naleven van de voorlopige maatregel is een misdrijf.

5 doden bij steekpartij op politiebureau in Parijs

De politie heeft op de binnenplaats van het hoofdbureau van de politie in Parijs een man neergeschoten die tenminste 4 mensen gedood heeft. De dader zou doodgeschoten zijn door een agent, die zelf ook gewond raakte bij de aanslag. 

De omgeving is ruim afgezet, het metrostation in de buurt is ook afgezet. De dader drong rond het middaguur het bureau binnen en doodde daar verschillende agenten alvorens hij werd neergeschoten. Het aantal gewonden is vooralsnog onbekend. 

Blote mariniers geven extra dimensie aan Tetris-challenge

De Tetris-challenge is mateloos populair onder hulpdiensten wereldwijd. Ambulancepersoneel, politiekorpsen, brandweerlieden en bestuurders van gevechtsvliegtuigen: het lijkt wel of iedereen wil laten zien wat hij in huis heeft. Het Korps Mariniers doet ook mee en laat zien de uitdaging zéér serieus te nemen. 

Meer voorbeelden van de Tetris-challenge zijn te vinden op onder andere Twitter. 

Zatlap dreigt Paleis van Justitie op te blazen

Op het Anna van Buerenplein is donderdagmorgen 3 oktober een man aangehouden omdat hij vermoedelijk gedreigd zou hebben te schieten of iets op te blazen bij het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan in Den Haag. Rond 11:00 uur ontving de politie een melding dat de man in de tram zat en op luide toon een telefoongesprek voerde waarin hij aangaf te willen schieten op het Paleis van Justitie, of iets op te blazen. Direct is een aantal agenten met kogelwerende vesten naar het Paleis van Justitie gegaan.

Het gebouw werd doorzocht, maar er werd niets verdachts aangetroffen. Op het Anna van Buerenplein werd een man staande gehouden die voldeed aan het signalement dat de melder beschreef. De man was zwaar onder invloed van alcohol. Er werden geen wapens of andere verdachte zaken bij de man aangetroffen. De man is aangehouden en is meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Hof van Justitie keurt gebruik biometrische gegevens voor fraudebestrijding goed

Vandaag heeft het Hof van Justitie in Luxemburg prejudiciële vragen beantwoord over het afnemen en vervolgens opslaan en bewaren van zogenoemde biometrische gegevens van vreemdelingen in de vreemdelingenadministratie. Het gaat dan om gezichtsopnames en vingerafdrukken. De Afdeling bestuursrechtspraak wilde van het Hof van Justitie weten of dit in overeenstemming is met Europese regels en met de Associatieovereenkomst tussen Europa en Turkije.

Achtergrond
De Afdeling bestuursrechtspraak stelde de vragen in januari 2018 in twee zaken van Turkse vreemdelingen. Bij hun aanvraag om een voorlopige verblijfsvergunning werden zij verplicht mee te werken aan het verstrekken van persoonsgegevens, in de vorm van een gezichtsopname en tien vingerafdrukken. Het doel daarvan is het voorkomen en bestrijden van identiteits- en documentfraude. Ook kunnen de gegevens voor strafrechtelijke doeleinden aan derden beschikbaar worden gesteld. De vreemdelingen zijn het niet eens met het afnemen en bewaren van hun biometrische gegevens.

Prejudiciële vragen en antwoorden Hof van Justitie
De Afdeling bestuursrechtspraak wilde in deze juridische procedure onder meer van het Hof weten of het verwerken en opslaan van de biometrische gegevens verder gaat dan nodig is om fraude te voorkomen en te bestrijden. Verder vroeg de Afdeling bestuursrechtspraak of het gebruik van de gegevens een beperking is op de toegang tot de werkgelegenheid van Turkse onderdanen.

Het Hof van Justitie antwoordt in zijn arrest van vandaag dat het afnemen van biometrische gegevens inderdaad een beperking is in de zin van de Associatieovereenkomst tussen Europa en Turkije. Dat is in principe verboden. Maar in dit geval is er een goede reden om het afnemen van biometrische gegevens verplicht te stellen, namelijk het voorkomen van fraude. Door het gebruik van de gegevens te beperken, gaat de Nederlandse regeling niet te ver, oordeelt het Hof van Justitie.

Voortzetting behandeling
Met het arrest van het Hof van Justitie van vandaag is nog geen einde gekomen aan deze procedures bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij heeft de behandeling van de zaken geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof in Luxemburg. Nu het Hof van Justitie de prejudiciële vragen heeft beantwoord, zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van de zaken voortzetten en daarna definitief uitspraak doen.

Link’s Awakening snelst verkopende Switch-game van dit jaar in Europa

Nintendo Benelux laat weten dat The Legend of Zelda: Link’s Awakening de snelst verkopende Nintendo Switch-game van dit jaar in Europa is. In de eerste 72 uur zijn er meer dan 430.000 stuks verkocht binnen het gehele continent.

Net zoals in het origineel op de Gameboy is Link aangespoeld op een mysterieus eiland dat wordt bewoond door vreemde en kleurrijke wezens. Om het eiland te verlaten moet Link magische instrumenten verzamelen en de Wind Fish ontwaken. Je gaat op avontuur op het eiland Koholint, dat je haast niet meer herkent door de modernere graphics. Vecht tegen vijanden, doorkruis talloze kerkers en ontrafel de geheimen van het eiland. Daarnaast zul je oog in oog komen te staan met vijanden uit Super Mario, zoals Goomba’s, Chain Chomps en Piranha Plants. Tijdens je avontuur kun je ook kamerstenen vinden, waarmee je je eigen kerkers kunt inrichten.


Russische iPhone-gebruiker klaagt Apple aan omdat hij homo is geworden

Een Russische man, ene D. Razumilov,  heeft Apple aangeklaagd nadat hij 69 GayCoins op een cryptocurrencybetalings app op zijn iPhone had ontvangen met daarbij een Engelstalige boodschap die hij interpreteerde als: “Oordeel niet zonder het te proberen”. Razumilov: “Ik dacht inderdaad, hoe kan ik iets beoordelen zonder het te proberen? Ik besloot om een relatie met iemand van van hetzelfde geslacht uit te proberen”.

Nu twee maanden later, heeft hij een vaste relatie met iemand van hetzelfde geslacht en kan er naar eigen zeggen niet meer uitkomen, blijkens de klacht die woensdag werd gepubliceerd door de rechtbank. Hij zou niet weten hoe hij het aan zijn ouders moet uitleggen en is van mening dat, nadat hij de bewuste boodschap ontvangen had, zijn leven er alleen maar slechter op is geworden en dat het nooit meer normaal zal zijn.

Hij beschuldigt Apple er nu van dat ze hem op 'manipulatieve wijze gedwongen hebben om homo te worden' en eist een schadevergoeding van 1 miljoen Roebel (omgerekend zo'n slordige 14.000 euro) voor de opgelopen morele schade. Een eerste hoorzitting staat gepland voor 17 oktober. 

De Slag om de Westerschelde

De Slag om de Westerschelde staat centraal in de nieuwe longread van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). In oktober en begin november 1944 vochten geallieerde eenheden in Zeeuws-Vlaanderen, Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren om de toegang tot de haven van Antwerpen veilig te stellen. De geallieerde legers hadden dringend een grote haven nodig om hun bevoorrading op peil te kunnen houden.

Wetenschappelijke medewerker Marc van Alphen van het NIMH schetst in de nieuwe longread het verloop van de bloedige strijd in Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland.

Te lange aanvoerlijnen
Een maand na de uitbraak uit het Normandische bruggenhoofd stonden de geallieerden al in Brussel. Op 4 september 1944 viel Antwerpen met zijn grote haven aan de Schelde vrijwel ongeschonden in geallieerde handen. De aanvoerlijnen, liepen van de Normandische invasiestranden tot aan het front nabij Antwerpen. Ze waren te lang om de gehele geallieerde strijdmacht in beweging te kunnen houden. De honderdduizenden militairen konden ternauwernood worden bevoorraad. Antwerpen lag circa 80 kilometer landinwaarts en zolang de Duitsers de monding en beide oevers van de Schelde in handen hadden, bleef de havenstad onbruikbaar.

Hard en meedogenloos
De 1st Canadian Army moest de Scheldemond veroveren. Hitler wist dat Antwerpen belangrijk was en riep zowel Walcheren (op 4 september) als Breskens en omgeving (op 20 september) uit tot Festung. Dat hield in dat hier tot de laatste man moest worden doorgevochten. Wilden de geallieerden gebruik kunnen maken van de Westerschelde, dan moesten de monding en al het aangrenzende gebied vanaf Antwerpen tot aan de Noordzeekust worden gezuiverd. Dat hield in dat behalve Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen ook Zuid-Beveland op de Duitsers heroverd moest worden.

De strijd was hard en meedogenloos. De hele maand oktober hadden de geallieerden nodig om Zeeuws-Vlaanderen en Noord- en Zuid-Beveland te veroveren. Voor het nemen van het zwaar gefortificeerde eiland Walcheren was operatie Infatuate opgezet. Die startte op 1 november 1944 in alle hevigheid en duurde tot 8 november. Toen gaven de laatste Duitse militairen zich over. Daarna kon het mijnenvrij maken van de Westerschelde beginnen. Op 28 november bereikte het eerste konvooi de haven van Antwerpen.

Invasie van Walcheren, door commando's van het Eerste Canadese Leger, om de haven van Antwerpen bereikbaar te maken voor de bevoorrading van de geallieerde strijdkrachten in West-Europa (Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
Invasie van Walcheren, door commando's van het Eerste Canadese Leger, om de haven van Antwerpen bereikbaar te maken voor de bevoorrading van de geallieerde strijdkrachten in West-Europa (Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Huisdieren grote bron van ergernis

Maar liefst 62 procent van de Nederlanders zegt dat hun huisdier wel eens iets beschadigd of kapotgemaakt heeft in huis. Dit blijkt uit onderzoek van LaminaatenParket onder 1.694 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard. Daarnaast zegt twee derde dat hun huisdier ervoor zorgt dat het huis sneller vies wordt. Vooral jongeren lijken hun huisdieren slecht in de hand te hebben.

Van alle ondervraagden ondervinden twintigers namelijk de meeste hinder van huisdieren die de boel vernielen en besmeuren in huis. Zeven op de tien van hen geven aan dat hun dier wel eens iets heeft beschadigd en driekwart zegt dat hun trouwe vriend de boel sneller vies maakt. “Het lijkt erop dat jongeren het hebben van een huisdier behoorlijk onderschatten”, zegt Floris Jeurissen van LaminaatenParket. “Ik vermoed dat dit komt doordat zij geen, of bijna geen, tijd investeren in het trainen en africhten van de dieren.”

Irritaties
De meest gehoorde irritaties van huisdiereigenaren zijn: poepen in huis (34 procent), meubels stukmaken (21 procent) en overgeven (7 procent). Een respondent vertelt over zijn huisdier: “Hij had gepoept op de deurmat en toen ik binnenkwam stond ik er middenin. Een ander stelt dat haar beestje: “Op de tafel was geklommen en de shoarmapizza van mijn broer had opgegeten. Daarna kotste hij eroverheen.”
Ondanks dat er een reële kans bestaat om een minder leuke verrassing óp de lakens te vinden, ervaren huisdiereigenaren tussen de lakens opvallend weinig overlast van hun dieren. Zo zegt slechts vier procent van de ondervraagden dat hun huisdieren van negatieve invloed zijn op het seksleven. Jeurissen: “Ik had verwacht dat honden en katten vrijpartijen vaker zouden verstoren door bijvoorbeeld op bed te springen. Deze cijfers hoeven overigens niet te betekenen dat dit niet gebeurt. Het kan best zijn dat mensen zich er gewoon niet door af laten leiden.”

Asociale visite
Niet alleen binnenshuis zorgen dieren voor overlast ook buitenshuis gooien dieren regelmatig roet in het eten. Zo vindt bijna de helft van de Nederlanders zonder huisdier (45 procent) het asociaal als anderen hun dieren meenemen op visite. Zelf hebben baasjes echter ook vaak geen zin in de vieze modderpoten van andere honden op hun vloer. Maar liefst een kwart van hen kan het niet waarderen als vrienden en kennissen hun beestje meebrengen. “Zelf heb ik er totaal geen problemen mee als mensen hun dier meenemen als ze bij ons komen eten. Ze mogen wat mij betreft zelfs hun rat meebrengen, zolang hij de kabels van mijn geluidsinstallatie maar niet doorknaagt”, aldus Jeurissen.
Ondanks dat de harige viervoeters niet overal welkom zijn, leidt dit voor de meeste baasjes niet tot problemen op sociaal gebied. Zo zegt maar zes procent van de respondenten dat hun huisdier van negatieve invloed is op hun sociale leven.

De top 3 van huisdier-ergernissen
De top 3 van huisdier-ergernissen

FOK! Kerstpakkettenactie 2019 weer van start

Kortere dagen, kachels aan, de eerste pepernoten liggen al weer even in de winkels. Die-hard Kerstlovers ( ) tellen de dagen naar kerst al weken af. In het kort; Kerst komt eraan .

En met Kerst ook de liefste actie van FOK!, de Kerstpakkettenactie . Doen jullie (weer) mee?

De Gevers:
Laat jij hen die het minder breed hebben met kerst graag shinen? Draag jij in het mooiste seizoen van het jaar graag bij aan het kerstgevoel voor hen waar dat niet vanzelfsprekend is? Vind je het gewoon leuk mensen blij te maken? Dan is deze actie wat voor jou!

Geef je op als Gever door Samzz een PM te sturen! Geef in je aanmelding de volgende dingen aan:

- Wat ongeveer de inhoud en/of het thema van het pakket is. Ik hoef geen precieze inhoud, maar een richtlijn is wel makkelijk, bijvoorbeeld of je pakket geschikt is voor een gezin met kinderen, of juist meer voor iemand die dieren heeft (of beide). Is je pakket op maat gemaakt voor de ontvanger? Ook dat wil ik graag weten.

- Geef ook aan of je het pakket wilt opsturen, of dat je het zelf wil afgeven. In het laatste geval vermeld je natuurlijk ook even je eigen woonplaats, zodat ik kan koppelen met iemand die in de buurt woont.

Ook moet je er rekening mee houden dat niet iedere ontvanger erom staat te springen een vreemde aan de deur te krijgen, hoe goed de bedoelingen ook zijn. Als gever moet je dus ook bereid zijn een pakket op te sturen.

Let op: meld jezelf alleen aan wanneer je een pakket ook daadwerkelijk kunt realiseren, dit om een teleurstelling te voorkomen. Het verzenden van de pakketten is daarnaast op eigen risico.
De deadline voor het verzenden van de pakketten is 14 december 2019. Dan hebben de pakketten namelijk nog genoeg tijd om hun weg naar huis te vinden en kan er eventueel nog wat anders geregeld worden als een pakket kwijt lijkt te zijn geraakt.

Om het verzenden wat makkelijker en goedkoper te maken hebben we ook dit jaar ook een kerstpakketten vervoerstopic (url komt nog). Dus als je tijd en vervoer beschikbaar hebt of juist vervoer zoekt, meld je daar aan. Alle beetjes helpen en samen helpen is toch sowieso veel fijner dan in je eentje?

De Ontvangers:
'Kerst, wat is dat? Season to be jolly? Meh... Niet echt.' Kun jij de komende kerst wel een oppepper gebruiken om wat voor reden dan ook? Dan ben je in dit topic aan het goede adres.

Meedoen als Ontvanger? Dan mag je Samzz een PM sturen (en op die manier anoniem blijven als dat gewenst is; al hebben we uiteraard wel je adres nodig) met het volgende vragenlijstje zo volledig mogelijk ingevuld:

- Wat is je leefsituatie? (alleenstaand, partner, gezin)
- Als je kinderen hebt: jongen/meisje + leeftijd:
- Zijn er ook huisdieren, zo ja welk dier en mag er wat voor gekocht worden:
- Welke geur vind je heel lekker? (denk bijvoorbeeld aan douchegel, geurkaarsen en meer)
- Welke geur vind je absoluut NIET lekker (denk bijvoorbeeld aan douchegel, geurkaarsen en meer):
- Wat vind je lekker om te snoepen/snacken:
- En wat absoluut niet:
- Zijn er nog bepaalde allergieën (binnen het gezin)?
- Waar kan je het meest van genieten: (lezen, schrijven, creabea'en, film kijken en meer)
- En welke genre heeft dan de voorkeur (thrillers, haken, scrappen, photoshoppen, komedie en meer):
- Wat is nog een lang gekoesterde wens?
- Wat is je favoriete kleur?
- Wil je anoniem blijven voor de gever? (het gaat hierbij om je FOK!naam)
- Zo nee: mag het pakket door de gever aan jouw deur bezorgd worden?

Het is ook handig om alvast je adres te hebben. Dit wordt gebruikt om het koppelen te vergemakkelijken en natuurlijk om te zorgen dat het pakket ook daadwerkelijk bij jou terecht komt.

Geneer je niet en geef je wensen aan! Zo duidelijk mogelijk, want dan kan de gever iets voor je samenstellen waar je ook echt iets aan hebt! Het is natuurlijk wel een wensenlijstje, geen garantie dat je ook alles krijgt wat je vraagt. Het lijstje is voor de gever een houvast om een mooi pakket samen te stellen, dus hoe duidelijker jij bent, hoe makkelijker het wordt.

Stel ook niet als harde eis dat je gever persoonlijk het pakket komt brengen, dit is organisatorisch niet altijd te doen en via de post ontvangen is toch ook echt wel heel leuk.

KLEIN VERZOEK VAN DE ORGANISATIE: Let er alsjeblieft op dat je goed bereikbaar bent! Lees regelmatig je PM en reageer er ook zo snel mogelijk op. Voor de ontvangers: Als je je pakket ontvangen hebt, laat dit dan a.u.b. weten! Mocht je anoniem willen blijven, dan kan een reactie naar de gever naar mij verstuurd worden, ik plaats deze voor je in het topic.

Note voor de FP-lezers: Als je op de actie wilt reageren dan kun je dat het beste in bovenstaande topic doen.

Organisatie Vreugdevuren moet fundamenteel anders

De twee vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp zijn door de jaren heen zo groot geworden, dat het noodzakelijk is de organisatie fundamenteel anders aan te pakken. De vuren moeten benaderd worden als een publieksevenement met grote veiligheidsrisico’s. Zowel de bouwers, als de hulpdiensten en de gemeente Den Haag – waar Scheveningen en Duindorp onder vallen - moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van bouwers, omwonenden en het publiek. Dit blijkt uit het rapport ‘Vliegvuur op Scheveningen’ dat vandaag is gepubliceerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Door gebruik te maken van een vergunningentraject voor evenementen kunnen heldere voorschriften gegeven worden, is er mogelijkheid tot inspraak en kan de gemeente zich ervan vergewissen dat de organisatoren in staat zijn de verantwoordelijkheden te dragen. Vervolgens moet de gemeente hier, zoals gebruikelijk bij grote publieksevenementen, ook op handhaven.

Het aansteken van de traditionele vreugdevuren op het Scheveningse strand eindigde tijdens de jaarwisseling van 2018-2019 met een vliegvuur over de boulevard en aangrenzende bebouwing. Dit zorgde voor diverse branden en veroorzaakte veel onrust bij publiek en omwonenden. Uiteindelijk bleven de gevolgen beperkt tot enkele lichtgewonden en forse materiële schade.

Vliegvuur
Het vliegvuur was afkomstig van de meer dan 45 meter hoge vuurstapel van Scheveningen. Door de combinatie van onder meer de hoogte, omvang en vorm van de stapel, de aanwezigheid van vaten diesel en de snelle ontbranding van het hout ontstond een felle brand. Aan de onderzijde van de stapel lagen losse pallets, die in de brand vlogen doordat brandende stukken hout en een vat brandende diesel naar beneden vielen. Hierdoor stond al snel de hele stapel volledig in brand. De door de intense brand ontstane thermiek en turbulentie rukten grote en kleine stukken hout los van de stapel. Deze werden met de stevige westenwind verspreid over Scheveningen. Door dit vliegvuur ontstonden tientallen branden en moest het publiek worden geëvacueerd.

Organisatie
Er was geen vergunning voor de vreugdevuren, de gemeente en bouwers hadden onderling afspraken gemaakt die in 2016 werden vastgelegd in een convenant. De afspraken gingen onder meer over de bouwmethode en de maximale omvang van de stapels, de risico’s rond hittestraling en het omvallen van de stapels en verdere zaken zoals locatie, opbouw, materiaal en toezicht. Met de risico’s van vliegvuur werd geen rekening gehouden, ook niet nadat tijdens de jaarwisseling van 2017-2018 vliegvuur over de boulevard trok. Het convenant is daarop niet geactualiseerd en de gemeente liet het risico op vliegvuur niet nader onderzoeken. Met de bouwers zijn, los van het convenant, wel aanvullende en soms afwijkende afspraken gemaakt. Deze zijn echter nooit helder vastgelegd. Ook was het onduidelijk of iemand zeggenschap had over de bouwers op het strand.

Naleving en handhaving
De afgelopen jaren heeft de gemeente wel grip proberen te krijgen op de situatie, maar de bouwers wilden zo min mogelijk bemoeienis ‘van buitenaf’ en committeerden zich niet aan de gemaakte afspraken. Deze werden dan ook niet altijd nageleefd: zowel de afgesproken hoogte als de omvang van de stapel werden door de bouwers flink overschreden met respectievelijk 10 meter en 1.500 tot 2.000 kubieke meter. Ook het gebruik van vaten diesel en andere brandversnellende middelen was tegen de afspraken. De gemeente was op de hoogte van de overtredingen, maar heeft hier niet tegen opgetreden. Dat is deels verklaarbaar door de historie van vreugdevuren in de stad, waarbij de gemeente de ordeverstoringen elders in de stad wilde voorkomen door de vreugdevuren op het strand te laten plaatsvinden. Hierbij nam de gemeente ook een faciliterende rol door bijvoorbeeld een stabiele ondergrond aan te leggen en de evenementen te subsidiëren. Ook nam de gemeente het opruimen en de afhandeling van de schade voor haar rekening.

Aanbevelingen
Het vliegvuur van afgelopen jaarwisseling maakt duidelijk dat de huidige wijze van organiseren grote veiligheidsrisico’s opleverde en een fundamenteel andere aanpak vergt. De Onderzoeksraad beveelt daarom de burgemeester van Den Haag aan om proportionele eisen te stellen aan de veiligheid rond de organisatie van de vreugdevuren. Door gebruik te maken van een vergunningentraject voor evenementen kunnen heldere voorschriften gegeven worden, is er mogelijkheid tot inspraak en kan de gemeente zich ervan vergewissen dat de organisatoren in staat zijn de verantwoordelijkheden te dragen. Ook organisatoren van toekomstige vreugdevuren moeten zich inspannen om de veiligheidsrisico’s voor bouwers, omwonenden en publiek zo goed mogelijk te beheersen. Daarnaast is de Onderzoeksraad van mening dat hulpdiensten als politie en brandweer de gemeente moeten bijstaan met deskundig en kritisch advies, gevraagd en ongevraagd.

KPN de oren gewassen door ACM over anonieme bellers

KPN moet haar beleid bij de aanpak van hinderlijke of kwaadwillende anonieme telefoonoproepen aanpassen. Zo oordeelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een geschil tussen KPN en Robin Mobile.

Robin Mobile is het niet eens met de manier waarop KPN te werk gaat bij onderzoeken naar hinderlijke of kwaadwillende anonieme telefoonoproepen van klanten van KPN aan klanten van Robin Mobile. Als een klant van Robin Mobile klaagt over een anonieme beller die klant is bij KPN, moet KPN hier onderzoek naar doen. Tijdens dat onderzoek verstrekt KPN aan de anonieme beller het telefoonnummer van degene die wordt gebeld.

De ACM oordeelt nu dat KPN op verzoek altijd onderzoek moet doen naar hinderlijke of kwaadwillende oproepen. Maar KPN is op grond van de Telecommunicatiewet niet gerechtigd om het telefoonnummer van degene die wordt gebeld te verstrekken aan de anonieme beller. KPN mag bovendien niet volstaan met alleen een verwijzing naar het Bel-me-niet Register als blijkt dat de oproepen door een callcenter worden gepleegd. KPN moet in dat geval de procedure voortzetten en afronden zoals KPN dat ook doet bij oproepen door natuurlijke personen.

In de Telecommunicatiewet is vastgelegd hoe telecomaanbieders moeten handelen bij hinderlijke of kwaadwillende anonieme telefoonoproepen. Hiervan is sprake wanneer een klant van een telecomaanbieder met een anoniem nummer hinderlijke of kwaadwillende telefoonoproepen pleegt naar een klant van een andere telecomaanbieder. Deze laatste heeft dan de mogelijkheid om aan haar eigen telecomaanbieder een verzoek te doen voor de verstrekking van het telefoonnummer en de naam-, adres-, postcode, en woonplaatsgegevens van de anonieme beller. Voordat er over wordt gegaan tot verstrekking van deze gegevens, doet de telecomaanbieder onderzoek naar de telefoonoproepen.

Joker

In een film waarin een iconische superschurk eens als persoon, in plaats van als schurk in het spotlicht staat, toont regisseur Todd Phillips ons dat de interessantste personages eenvoudige labels als held of schurk ontstijgen. Joker maakt indruk door de focus op de persoon en Joaquin Phoenix’ vertolking ervan, niet door de keuze voor een bekend personage.

Korpschef Akerboom in Volkskrant: 'Politiek is te wispelturig'

‘Ik zou Nederland een kabinet toewensen dat een uitspraak doet over de financiering van de rechtsstaat over de jaren heen. Op dit moment is de politiek te wispelturig. Het bezuinigen, het op- en af-beleid van opeenvolgende kabinetten maakt dat wij geen een goeie positie kunnen opbouwen in de wijk.’ Dat zegt korpschef Erik Akerboom vandaag in De Volkskrant: Over de toegenomen beveiligingsopgave van de politie en de rechtsstaat die in het geding is.

De moord op advocaat Derk Wiersum, woensdag 18 september, paste niet in het voorstellingsvermogen van de politie, zegt Erik Akerboom vandaag in De Volkskrant. ‘Ik ervaar deze liquidatie als een persoonlijke aanval op onze rechtsstaat. Het gevolg is dat de politie zich opnieuw moet bezinnen op de omvang en capaciteit die nodig is om die beveiliging goed te kunnen uitvoeren. Het politieapparaat kraakte al. Onze toegenomen beveiligingstaak verdringt ander politiewerk, dat is de nieuwe realiteit. De druk op mijn mensen neemt toe. Maar politiemensen zijn professionals die vooruit blijven stappen. En daar ben ik trots op! Waar anderen een stap terugdoen, zetten mijn mensen er een naar voren. En dat blijven wij doen.’

Kort na de moord op advocaat Wiersum kondigt Minister van Justitie Ferd Grapperhaus de oprichting aan van een speciale anti-drugseenheid, een narco-team. Akerboom: ‘Op zich prima, maar het is een illusie om te denken dat wij nu met een nieuw team met drie- of vierhonderd man het verschil gaan maken, als we hetzelfde blijven doen als we al deden. Ik vind zo’n team dus een goed idee onder voorwaarde dat het onderdeel is van een brede aanpak, waarin al die spelers die in het verleden niet aangesloten waren, geen prioriteit gaven of wegkeken gaan meebewegen en daaraan dezelfde urgentie geven. En dat voor lange duur.’

Continue financiering voor rechtstaat
Een gespecialiseerd team is één oplossing, stelt Akerboom. "Uiteindelijk kun je de rechtsstaat niet overeind houden en leiden als je niet een constante financiering tot je beschikking hebt. Toen ik hier drieënhalf jaar geleden kwam moest de politie 3000 man wegbezuinigen. Eerder dit jaar werd tegen mij gezegd: we willen over een jaar 1000 agenten extra hebben. Nu wordt er weer gezegd: 1000 man erbij - drie- tot vierhonderd man voor dat narco-team, plus extra beveiligers, en ook nog mensen voor het migratiedossier. Maar dat kán helemaal niet. Dat op- en af-beleid van opeenvolgende kabinetten maakt dat wij geen een goeie positie kunnen opbouwen in de wijk. Dat je geen stabiele, langdurige inlichtingenposities kunt opbouwen omdat er steeds iets anders van je wordt gevraagd.’

‘De politiek’, stelt Akerboom, ‘is te wispelturig. Op de korte termijn kunnen we natuurlijk iets doen als politie: we kunnen onze prioriteiten veranderen, we kunnen mensen bij elkaar brengen, we kunnen mensen laten samenwerken, we kunnen relaties met het buitenland anders maken, maar duizend man erbij toveren binnen een jaar, dat gáát niet en kost tijd. Als je wilt dat er een verantwoorde aanpak komt, moet die langjarig zijn.’

Geroofd WOII-tafelzilver terug naar Duitse familie

Na een uitgebreid onderzoek van meerdere maanden, worden binnenkort geroofde bezittingen na bijna 75 jaar weer terug gegeven aan de rechtmatige eigenaren. Het betreft o.a. zestien onderzetters en twee sauskommen. Aan deze bemiddeling werkten naast de politie de Duitse ambassade, Openbaar Ministerie, een juwelier uit Heerlen en de Heerlense familie die het gestolen servies in haar bezit had.

Geroofd tafelzilver
De autoriteiten kwamen de zaak op het spoor dankzij een alerte kunsthandelaar uit Heerlen. Na een melding ging de politie vervolgens in gesprek met de Heerlense familie die het servies in haar bezit had. Onderzoek wees uit dat het servies in 1945 door Amerikaanse soldaten bij een adellijke familie werd weggenomen in Öhringen (D) en uiteindelijk terecht kwam in Heerlen. Daar kwam het in bezit van een inmiddels overleden Heerlenaar. Zijn familie heeft meegewerkt aan het onderzoek en besloten afstand te doen van het servies.

Teruggave
De politie heeft in overleg met de Duitse ambassade binnenkort een moment georganiseerd waarin het servies werd teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren: een adellijke familie uit Duitsland. De nabestaanden van de overleden Heerlenaar zijn gevrijwaard van vervolging aangezien de zaak verjaard is.

5 dagen geen treinverkeer van/naar/via Nijmegen

In de periode van zaterdag 12 oktober tot en met woensdag 16 oktober wordt er aan het spoor gewerkt rondom Nijmegen en Elst. ProRail verlaagt bij Elst een bovenleiding om de bouw van een viaduct mogelijk te maken. Daarnaast wordt het spoor op de brug over de Waal vernieuwd en vindt rond station Nijmegen onderhoud plaats zoals spoor- en wisselvernieuwing. Tijdens deze dagen is het treinverkeer aangepast en zorgen NS en Arriva voor vervangend vervoer. Reizigers moeten rekening houden met 15 tot 45 minuten extra reistijd. Daarom is het beste advies: voor vertrek, reisplanner check!

Alle werkzaamheden zijn bewust in de herfstvakantie gepland zodat zo min mogelijk reizigers hinder ondervinden. Via verschillende kanalen zijn reizigers afgelopen weken geïnformeerd over de werkzaamheden: naast omroepberichten op de stations hebben vaste klanten informatie thuis en in de trein ontvangen.

Reisadviezen: 

Zaterdag 12 tot en met woensdag 16 oktober
In deze periode is er geen treinverkeer tussen Nijmegen-Arnhem, Nijmegen-Oss en Nijmegen-Mook Molenhoek/Boxmeer. Er rijden NS snel- en stopbussen op het traject Arnhem Centraal – Nijmegen -Oss. Omreizen is ook mogelijk. Tussen Deventer/Arnhem en ’s Hertogenbosch kan worden omgereisd via Utrecht Centraal.

Zaterdag 12 en zondag 13 oktober
Arriva zet bussen in tussen Nijmegen-Nijmegen Heijendaal- Mook Molenhoek.

Maandag 14 tot en met woensdag 16 oktober
Arriva zet bussen in op het traject Nijmegen-Nijmegen Heijendaal- Mook Molenhoek- Cuijk- Boxmeer.

Zaterdag 12 tot en met maandag 14 oktober
Tussen Arnhem Centraal en Tiel rijden geen treinen. Arriva zet bussen in op het traject Elst- Zetten Andelst- Hemmen Dodewaard- Opheusden- Kesteren- Tiel. Tussen Elst en Arnhem Centraal maken Arriva-reizigers gebruik van de NS-bussen.

Station Nijmegen (Foto: FOK!)
Station Nijmegen (Foto: FOK!)

Ultieme Fallout-verzameling verschenen op Amazon

Op de Amazon-website van onze oosterburen is een nieuwe Fallout-bundel verschenen genaamd Fallout Legacy Collection. Het gaat om de ultieme verzamelbundel die naar verluidt voor pc moet verschijnen en slechts €40 moet kosten.

Onderdeel van de bundel zijn Fallout, Fallout 2, Fallout: Tactics, Fallout 3: GOTY, Fallout New Vegas Ultimate Edition en Fallout 4: GOTY. Er ontbreken dus alsnog twee titels, namelijk Fallout 76 en Fallout Shelter. De prijs is opvallend laag aangezien alleen Fallout 4: GOTY los alleen al voor niet minder dan €30 weggaat. Er is nog niets officieel bevestigd door Bethesda, maar het ziet er redelijk betrouwbaar uit. 

Fouad Rashidi doodgeschoten: 'Een koelbloedige daad'

Op zaterdagavond 8 september 2018 werd de 34-jarige Fouad Rashidi doodgeschoten. Hij zat achter het stuur van zijn auto toen hij vijf keer in zijn hoofd werd geschoten. De officier van justitie omschrijft het als een “koelbloedige daad”. Een 57-jarige Eindhovenaar wordt enige tijd later opgepakt als verdachte in de zaak. Gisteren stond hij voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de Eindhovenaar de schutter is geweest op die bewuste dag in september en baseert dat op meerdere bewijsmiddelen. De officier van justitie: “Er zijn verschillende getuigenverklaringen in combinatie met camerabeelden die wijzen in de richting van de verdachte. Ook hebben wij telefoongegevens die te linken zijn aan de Eindhovenaar. Een ander belangrijk bewijsmiddel in de zaak is bloed van Fouad dat op de schoenen van de verdachte werd gevonden.”

Bekenden
Hoewel de recherche ook flink heeft geïnvesteerd in de aanleiding van de schietpartij, is de precieze achtergrond niet duidelijk geworden. De verdachte en Fouad Rashidi kenden elkaar. Fouad had namelijk een kantoor in het bedrijfspand van de verdachte, die auto’s verkoopt. Rashidi zat in de autolakbranche. Mogelijk hebben ze een conflict gehad dat de dood van Fouad kan verklaren, maar helemaal duidelijk is dat niet geworden.

Leugenachtig
De verdachte ontkent dat hij de schutter is geweest, maar zijn verklaringen overtuigen het Openbaar Ministerie niet: “Op onderdelen verklaart hij duidelijk leugenachtig, op andere onderdelen verklaart hij belastend voor zichzelf, soms zwijgt hij, soms ontkent hij”, zo vertelt de officier van justitie tijdens de zitting, waarbij veel nabestaanden aanwezig waren.

Eis
Hij neemt het de Eindhovenaar kwalijk dat hij geen openheid zaken geeft over de toedracht van de schietpartij, die op de openbare weg werd gepleegd en waarvan onder meer een tiener getuige was. Op deze jongen heeft de gebeurtenis een enorme impact. Hij worstelt nog altijd met de gevolgen van wat hij gezien heeft. De officier van justitie eist daarom een gevangenisstraf voor de duur van 13 jaar tegen de verdachte.

Uitspraak in de zaak volgt over twee weken.

Verplichte test bij aanvraag wapenvergunning

Op 1 oktober is de wapenwetgeving gewijzigd. Voortaan moet iedereen die een wapenvergunning wil aanvragen verplicht meedoen met een onderzoek (e-screener) naar zijn of haar psychische gesteldheid.

Naast de verplichte test moet de aanvraag in persoon ingediend worden en moet de aanvrager drie contactpersonen opgeven bij wie de politie informatie kan opvragen. Ook dient de aanvrager zélf aanwezig te zijn bij de controle van de kluisvoorziening. Tot slot moet de aanvrager – als het wapenverlof is toegekend – de vergunning persoonlijk komen ophalen op het politiebureau.

Psychische stabiliteit
De komende drie jaar worden alle wapenbezitters in Nederland persoonlijk uitgenodigd om hun psychische gesteldheid te laten testen. Medewerking aan het onderzoek is wettelijk verplicht. Het eerste jaar worden aanvragers uitgenodigd in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 25 jaar en 60 jaar of ouder, het tweede jaar aanvragers van 41 tot 60 jaar en in het derde jaar aanvragers van 26 tot en met 40 jaar.

Elke aanvrager (zowel voor een nieuwe aanvraag als voor een verlenging van een bestaande wapenvergunning) dient minimaal eenmaal de test af te leggen. Mocht de politie op een later tijdstip twijfels krijgen over de psychische stabiliteit van de wapenbezitter, dan kan een tweede onderzoek volgen.

Elke aanvrager die zijn medewerking moet verlenen, ontvangt een uitnodigingsbrief met daarin informatie over de aanmeldprocedure en het verloop van het onderzoek. Voor vragen over de aanmeldprocedure kan contact worden opgenomen met het team Korpscheftaken in de regio waar u woont.

Na mazelen en dengue nu ook polio-uitbraak op Filipijnen

Voor het eerst in negentien jaar is polio geconstateerd op de Filipijnen. Twee weken geleden werd het eerste geval bevestigd bij een meisje van drie. Sindsdien is het ook bevestigd bij een vijfjarig jongetje. Zo’n 11 miljoen kinderen onder de vijf op de Filipijnen lopen momenteel risico besmet te raken met polio. De lage vaccinatiegraad, maar ook gebrek aan toiletten en stromend water dragen hieraan bij. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op om verdere verspreiding te voorkomen. Zo gaan zij het Filipijnse Ministerie van Gezondheid ondersteunen bij vaccinaties. Ook gaan zij in kaart brengen in welke gebieden het risico op besmetting het hoogst is. Zo weten ze welke gebieden de hulp het hardst nodig hebben. Daarnaast geeft het Rode Kruis voorlichting aan ouders over het belang van vaccinatie.

Polio is een besmettelijk virus dat van mens op mens wordt overgedragen. De meeste mensen die besmet zijn met polio merken daar niets van. In andere gevallen ervaren mensen griepverschijnselen, die vaak weer overgaan. Soms kunnen de klachten erger worden en uiteindelijk leiden tot verlamming of zelfs overlijden. Het poliovirus kan worden overgedragen via voedsel of water. Meestal wordt het overgedragen via de handen. Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Als iemand naar het toilet is geweest, kan het virus op hun handen terecht komen. Het kan dan bijvoorbeeld worden overgedragen op anderen door handen te schudden. Het virus kan dan via de handen weer in de mond terecht komen, waardoor iemand besmet raakt. Handen wassen is dus een belangrijke maatregel om verspreiding te voorkomen.

Dit is de derde ziekte-uitbraak op de Filipijnen dit jaar. Eerder werd het land al getroffen door mazelen en dengue. In februari zette het Rode Kruis zeven mobiele klinieken op om te ondersteunen tijdens de mazelenuitbraak. Bijna 17.000 kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar werden gevaccineerd. Deze zomer brak ook dengue uit en werden opnieuw mobiele klinieken opgezet. 120.000 mensen hebben voorlichting gekregen over preventie van dengue. Er wordt momenteel opgeschaald voor de polio-uitbraak, maar de hulpverleningstrajecten voor dengue en mazelen lopen ook nog steeds door. Alle drie de ziektes treffen vooral baby’s en kinderen.

Nederland
In Nederland is vaccinatie tegen polio opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit werd voor het eerst ingevoerd in 1957. Na invoering van de vaccinatie is het aantal poliogevallen sterk gedaald. De laatste polio-uitbraak was in 1992-1993 onder ongevaccineerde personen. Hierbij werden 71 gevallen gemeld, waarvan 2 mensen overleden. Waarschijnlijk waren er meer besmettingen, omdat niet iedereen ziekteverschijnselen vertoond. Sindsdien zijn er geen gevallen meer gemeld.

OM eist in hoger beroep 10 jaar en tbs voor moord op Anita van Dijk

"Bijna drieenhalf jaar na de dood van Anita van Dijk weten de nabestaanden nog steeds niet waarom hun geliefde op die bewust ochtend in mei 2016 zo bruut werd aangevallen. Wat is er precies gebeurd? Die onwetendheid knaagt aan hen." Met die woorden leidde de advocaat-generaal (OM) woensdag het requisitoir in de zaak in. Het OM vorderde vervolgens een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs, voor de moord op de Schiedamse.

De vrouw, die als krantenbezorgster werkte, werd meermaals met een mes in haar hoofd, nek en lichaam gestoken. Het slachtoffer overleed een week later aan haar verwondingen. Er is maar weinig over de toedracht van de fatale steekpartij bekend. Een man die het gegil van het slachtoffer hoorde en de politie belde was enkele minuten voorafgaand aan de steekpartij slachtoffer geworden van een poging tot beroving.

Voor het OM staat vast dat de verdachte verantwoordelijk is voor die beide misdrijven. Bewijsmateriaal, waaronder DNA-bewijs, wijst in de richting van verdachte. De rechtbank veroordeelde de man eerder al tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs. Verdachte ging tegen dat vonnis in hoger beroep.

Deskundigen constateren dat verdachte een stoornis heeft, die ten tijde van de feiten ook aanwezig is geweest. Verdachte is daardoor in verminderde mate toerekeningsvatbaar. Het OM meent echter ook dat sprake is van een hoog recidivegevaar. Om die reden eist het OM dat tbs met dwangverpleging wordt opgelegd. “Omdat de nabestaanden van Anita van Dijk hun moeder en zus nooit meer zullen zien of spreken komt daarnaast alleen oplegging van een zeer langdurige gevangenisstraf in aanmerking. Alleen dat doet recht aan het leed van de nabestaanden”, aldus de advocaat-generaal in zijn afsluiting van het requisitoir.

Het hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

In derde kwartaal grootste cao-loonstijging in 10 jaar

In het derde kwartaal van 2019 zijn de cao-lonen met 2,6 procent gestegen. Dit is de grootste loonstijging in tien jaar. In het tweede kwartaal van 2009 bedroeg de stijging 3,0 procent. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

Hoe de ontwikkeling van de cao-lonen in het derde kwartaal zich verhoudt tot de stijging van de consumentenprijzen is nog niet bekend. In de eerste twee kwartalen van 2019 lag de stijging van de consumentenprijzen hoger dan die van de cao-lonen. De ontwikkeling van de consumentenprijzen in het derde kwartaal wordt dinsdag 8 oktober bekend. In de eerste twee maanden van dat kwartaal was de stijging van de consumentenprijzen gemiddeld 2,7 procent.

Kleinste loonstijging bij de gesubsidieerde instellingen
De lonen stegen in het derde kwartaal het minst in de sector gesubsidieerde instellingen, namelijk met 2,1 procent. In de sectoren particuliere bedrijven en overheid namen de lonen toe met 2,7 procent.

In de sector gesubsidieerde instellingen is voor het merendeel van de cao’s over heel 2019 (waaronder de cao’s ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (VVT) en gehandicaptenzorg) nog geen definitief akkoord gesloten. In het derde kwartaal staat in deze sector het percentage afgesloten cao’s op 41 procent.

In het derde kwartaal van 2018 was de stijging van de cao-lonen in deze sector ook het laagst van de drie sectoren en ook over het hele vorige jaar bleef de ontwikkeling achter bij de overige twee sectoren.

Grootste stijging in de bouwnijverheid
Op het niveau van bedrijfstakken zijn de lonen in het derde kwartaal het meest toegenomen in de bouwnijverheid (4,0 procent). Dit komt voornamelijk door de loonontwikkeling in de cao bouw. In de energievoorziening stijgen de lonen het minst (1,4 procent).

Nederlanders verspillen steeds minder voedsel

Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland op koers voor het behalen van het doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) reageert verheugd en denkt dat de toegenomen aandacht voor voedselverspilling zeker een rol heeft gespeeld bij de daling.

Minister Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: “Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, werpen hun vruchten af. Bewuster omgaan met eten en het waarderen van ons voedsel vind ik ontzettend belangrijk: het doet recht aan de waarde van voedsel en de mensen die het maken, onze boeren, telers en vissers.”

Daling bij huishoudens
De resultaten komen uit het onderzoek naar voedselverspilling in huishoudens, dat driejaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van LNV onder begeleiding van Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat. Sinds de eerste meting in 2010 is er een daling te zien van 29%. In 2010 werd er nog 48,0 kilo vast voedsel verspild, in 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo**. Nederlanders verspilden de afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Bij deze producten is echter nog steeds de grootste winst te behalen.

Daarnaast verspilden huishoudens ook minder vloeistoffen (koffie, thee, melk, frisdrank, sap, etc.) via de gootsteen of het toilet. In 2019 werd naar schatting 45,5 liter vloeistof per persoon weggespoeld; ruim 11 liter minder dan in 2016 (57,3 l).

Op weg naar halvering voedselverspilling
Volgens Schouten is het belangrijk dat we deze lijn doorzetten om voedselverspilling in 2030 te halveren: “We zijn op weg, maar er is nog veel verbetering mogelijk. Elke kilo telt. Minder voedsel verspillen is één van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen om je milieu-impact te verlagen. Het levert nog winst op voor je portemonnee ook.” De opgave om 50% minder te verspillen ligt niet alleen bij huishoudens, maar in de hele keten. LNV werkt hier samen met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling aan.

Slim kopen, koken en bewaren
Het onderzoek geeft geen uitsluitsel waarom voedselverspilling in huishoudens is gedaald. Wel worden er factoren genoemd die een rol kunnen hebben gespeeld, zoals de toenemende aandacht voor voedselverspilling. Nederlanders lijken zich steeds bewuster van het probleem, willen in actie komen en krijgen hiervoor hulpmiddelen in handen. Door slimmer te kopen, koken en bewaren wordt er veel voedselverspilling voorkomen. Oplossingen zijn vaak simpel. Denk aan brood invriezen, pasta en rijst afmeten, zintuigen inzetten om te controleren of de melk nog goed is, en eten bewaren op de juiste plek.

Hoe #verspillingsvrij ben jij?
Om deze informatie bij alle Nederlanders onder de aandacht te brengen is in september Becky geïntroduceerd. Deze mascotte is het gezicht van de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gefinancierd door LNV. Becky gaat mensen thuis slimme tips geven en helpen steeds meer verspillingsvrij te worden. Deze week vindt de Verspillingsvrije week plaats waarin iedereen wordt gemotiveerd om de tips van Becky thuis toe te passen.

FOK! Wat een weer: even bijkomen na zondvloeden

Welkom!

Nou, nou nou. Dat was me wat hé de afgelopen dagen. Vrijwel dagelijks vielen er in meer of mindere mate wel ergens in ons land geweldige hoosbuien. Het toppunt was toch wel eergisteren. De ontmoeting van koude en warme lucht ging niet onopgemerkt voorbij. Ik heb daar eerder al over geschreven. Nu is het even tijd voor wat cijfers.

De hoogste som die er is gerapporteerd is in Oostzaan. Daar viel 79 mm. In De Lutte viel 67 mm, Zaanstad 65 mm, Dieren 58 mm, Haarlem 58 mm, Zandvoort 53 mm, Leiden 44 mm. Verder viel de 56 mm in Best op, door de los van het front staande onweersbuien. Verder in grote delen over het midden van ons land zo'n 20 tot 45 mm. In het noorden viel nauwelijks wat en ook in het zuiden was het niet overal even nat.

De echt grote hoeveelheden regen lijken we voorlopig wel even kwijt te zijn. Het wordt zeker niet droog, maar uitschieters zoals gisteren lijken even niet meer aan de orde te zijn.

Vrijdag is dan wel weer een vrij natte dag. Toch lijkt er dan 'maar' 10 mm te gaan vallen.

Vandaag valt er in de ochtend nog een enkele bui. In de middag wordt het vanuit het zuidwesten overwegend droog. De natuur kan dan even bijkomen van al dat regengeweld. Het is met 14 graden aan de frisse kant. Ook de wind doet het morgen wat kalmer aan en komt uit het westen- tot noordwesten.

Tot ziens!


Meer weer op FOK!

Het is herfst, dus paddestoelen
Het is herfst, dus paddestoelen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

GoldenEye pc-remake in Unreal Engine 4 krijgt vorm

Twee Goldeneye-enthousiastelingen werken een aan remake van de Nintendo 64-klassieker Goldeneye 007 uit 1997. In tegenstelling tot GoldenEye: Source focussen ze met deze remake puur op de singleplayer-missies uit het spel, waar ze nu nieuwe beelden van hebben getoond.

Aangezien er met slechts twee man aan de titel gewerkt wordt hoeft er niet gerekend te worden op een nabije release. Op hun eigen indiedb leggen de devs uit dat ze geen donaties vragen om de kans op een 'cease and desist' te minimaliseren. Het zal dan ook gratis te downloaden zijn, mocht een uiteindelijke versie uiteindelijk het levenslicht zien.

Toch is het als fan van de Nintendo-klassieker uit '97 leuk om de beelden uit de originele missies nog eens terug te zien in een moderne engine. Op wat vreemde animaties na laten ze een redelijk waarheidsgetrouwe interpretatie zien van GoldenEye 007.


Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.