FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 september 2019

NASCAR-coureur Truex wordt rondgetikt, maar wint toch

Martin Truex Jr heeft de tweede play-offrace in de NASCAR Cup Series gewonnen. De kampioen van 2017 zegevierde op de Richmond Raceway, waarbij het Joe Gibbs Racing-team de gehele top-4 in beslag nam, voor het eerst in de NASCAR-historie.

Met Brad Keselowski en Kevin Harvick op de eerste rij werd de tweede play-offrace van het jaar op gang gevlagd, terwijl Denny Hamlin en Truex gedurende de eerste stage lekker naar voren kwamen. Truex ging zelfs zó lekker dat hij de leiding overnam en met enig machtsvertoon de eerste stage won, voor Kyle Busch en Keselowski.

Busch nam dankzij een rappe pitstop de leiding en won een verder vrij oninteressante tweede stage, vlak voor Truex en met Hamlin daar weer achter. In die volgorde begon de tweede helft van de race, maar al vrij snel volgde de caution: Reed Sorenson, typisch een coureur die je alleen ziet als er iets fout gaat, stuurde met een probleem de muur in.

Keselowski nam bij de pitstops de leiding in handen, voor Truex en Busch, die verschalkt werd door veteraan Ryan Newman. Truex pakte de eerste plek toch weer over en zo kabbelde de race gestaag voort...tot Ricky Stenhouse, rijdend op een ronde achterstand, op zijn hagelnieuwe banden tegen Truex aan gleed en de leider in de race in de rondte tikte.

Busch en Hamlin reden voorop bij de herstart, Truex had zich goed hersteld en zat er ook gewoon weer bij. Sterker nog, met 25 ronden te gaan opende hij de aanval op leider Busch en Truex nam na een klein tikje de eerste plek weer in handen. Die stond hij vervolgens niet meer af en zijn tweede opeenvolgende play-offzege was een feit, voor teamgenoten Busch, Hamlin en Erik Jones.

De hoogtepunten (Bron: YouTube)

Oproep Bruins aan landen tijdens VN-top: strijd mee tegen te hoge medicijnprijzen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft landen wereldwijd opgeroepen mee te doen aan het International Horizon Scanning Initiative. Hij deed deze oproep tijdens een top van de Verenigde Naties (VN) in New York. Het mede door Nederland geïnitieerde samenwerkingsverband gaat volgende maand officieel van start en is bedoeld om medicijnen betaalbaar te houden. Door vroegtijdig te kijken welke nieuwe medicijnen eraan komen en hoe effectief die naar verwachting zullen zijn, kunnen landen met deze kennis samen en ook op nationaal niveau tijdig anticiperen op deze medicijnen. Het doel is om deze medicijnen snel toegankelijk te maken tegen een aanvaardbare prijs. Zo kunnen bijvoorbeeld ook prijsonderhandelingen – eventueel door landen samen – gestart worden en forse besparingen worden gehaald.

Minister Bruins deed zijn oproep tot meer internationale samenwerking tijdens een toespraak als onderdeel van de VN-bijeenkomst van wereldleiders. Betaalbare en gegarandeerde gezondheidszorg voor alle inwoners is een van de hoofdthema’s waarover landen onder de vlag van de VN met elkaar in gesprek zijn, en belangrijk onderdeel daarvan is betaalbare medicijnen. Zonder betaalbare medicijnen geen goede gezondheidszorg.

Bruins pleitte in zijn toespraak voor meer transparantie bij farmaceuten over de prijsopbouw van hun medicijnen, en riep landen op zich aan te sluiten bij het International Horizon Scanning Initiative, dat door Nederland en België is opgezet. Een aantal Europese landen, waaronder Luxemburg en Oostenrijk hebben eerder al aangegeven hieraan mee te willen doen. Ook Zweden en Canada toonden zich recentelijk positief over deelname. De minister besprak het onderwerp van te hoge medicijnprijzen in New York met vertegenwoordigers van onder andere de Verenigde Staten, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk.

Minister Bruins: “Ik grijp elke gelegenheid aan om het belang van betaalbare en eerlijke medicijnprijzen hoog op de politieke agenda te houden. Er zijn veel wereldleiders aanwezig hier in New York en dit is voor mij dus een uitgelezen podium om internationaal de samenwerking te zoeken om wereldwijd een tegenmacht te organiseren om zo de druk op farmaceuten maximaal op te voeren. Deze grote bedrijven opereren wereldwijd, hebben vaak geen of nauwelijks concurrentie en kunnen zo soms absurde prijzen rekenen voor hun gepatenteerde medicijnen. We hebben elke euro hard nodig om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Nu en in de toekomst. Ik zet mij hier dagelijks voor in, zowel in Nederland als over de grens.”

Antibioticaresistentie
Bruins deed in New York ook een oproep om meer samen te werken op het gebied van antibioticaresistentie en voerde hierover gesprekken met verschillende collega’s uit andere landen. De wereldwijde toename van antibioticaresistentie is een bedreiging voor goede gezondheidszorg. Door resistente bacteriën slaan antibiotica niet meer aan, waardoor een simpele infectie al een dodelijke afloop kan hebben. Nederland organiseerde afgelopen juni al een internationale ministeriële conferentie om dit onderwerp op de politieke agenda te houden. Internationale samenwerking is ook op dit onderdeel cruciaal om het tij te keren, want bacteriën houden zich niet aan landsgrenzen.

Sterke pijnstillers
Minister Bruins heeft ook een gesprek met bestuurders van New York. Het gesprek zal gaan over zogeheten opioïden. De VS kampen met een enorm probleem op het gebied van dit soort zware en zeer verslavende pijnstillers. Deze worden te snel voorgeschreven en hebben bij langer gebruik een hoog risico op verslaving. In de VS zijn al honderdduizenden mensen aan gebruik van zware pijnstillers overleden, en zorgt het voor grote maatschappelijke schade. Ook in Nederland is het gebruik het afgelopen decennium sterk toegenomen. Inmiddels hebben de huisartsen en medisch specialisten hun medicatierichtlijnen aangescherpt, zodat de pijnstillers minder snel en minder lang worden voorgeschreven. Bruins wil het onnodig gebruik van de zware pijnstillers zo veel mogelijk beperken, zodat Nederland niet de kant van de VS op gaat.

'Rasta-overvaller' verdacht van negen overvallen

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 52-jarige Eindhovenaar van het plegen van negen overvallen in de regio Eindhoven. Begin dit jaar werden winkeliers in Eindhoven en omgeving opgeschrikt door een reeks overvallen. Meerdere keren werd daarbij gesproken over een lange, negroïde man met dreadlocks. Al gauw werd in de media daarom gesproken over de ‘rasta-overvaller’.

Met man en macht probeerde de politie de golf aan overvallen in Eindhoven te stoppen. Door het snel bij elkaar brengen van informatie zoals camerabeelden, maar ook door slim speurwerk leidde het spoor naar de Eindhovenaar. Kort na de overval op een casino in Oss werd hij medio maart opgepakt en vastgezet.

"Diepe indruk"
Tijdens een regiezitting maakte de officier van justitie bekend dat de man wordt verdacht van het plegen van negen overvallen. Het gaat om overvallen die in december 2018, februari 2019 en maart 2019 werden gepleegd, met name op supermarkten: “De overvallen maakten op de vaak jonge slachtoffers diepe indruk en leidden wekenlang tot grote angst en onrust onder winkeliers en medewerkers. Ook dat laatste rekenen wij deze man zwaar aan”, zo laat hij weten.

Gevangenisbewaarder aangevallen
De man wordt niet alleen verdacht van het plegen van overvallen. Tijdens zijn detentie zou hij een gevangenisbewaarder hebben aangevallen. De vrouw werd in haar gezicht geslagen en eenmaal op de grond meerdere keren hard geschopt. De gevangenisbewaarder werd ook met de dood bedreigd. Op een ander moment zou hij tijdens zijn detentie een politieagente hebben uitgescholden. Eerder dit jaar zou hij tenslotte een gebiedsverbod hebben overtreden in Oss. Ook dit wordt hem ten laste gelegd, net als het bezit van een balletjespistool. Dit was in 2018 in Uden.

Drie dakdekkers beschoten, twee mensen aangehouden

Maandagmiddag zijn enkele dakdekkers, welke op een woning aan de Marterhof in Etten-Leur aan het werk waren, door meerdere mensen onder vuur genomen. De politie heeft tot nu toe twee mensen aangehouden.

Het incident gebeurde rond 16.00 uur. Nadat de werknemers onder vuur werden genomen, vluchtten ze weg. Voor zover nu bekend raakte niemand gewond. Een slachtoffer heeft zich bij de politie gemeld. Andere slachtoffers zijn nog niet bij de politie bekend. In een woning aan de Egelhof zijn een man en een vrouw aangehouden. De politie onderzoekt hun betrokkenheid.

In de buurt van de woning aan de Masterhof en op nog enkele plaatsen in deze buurt heeft de politie enkele hulzen gevonden. Deze plaatsen zijn afgezet en een forensisch medewerker stelt een sporenonderzoek in. Aan de Egelhof zoekt de politie ook met een speciale vuurwapenhond. De politie verhoort ook diverse mensen, die getuige zijn geweest van het voorval.

Getuigen wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp is er contact mogelijk. 

Messi troeft Van Dijk af als beste speler ter wereld

Lionel Messi is maandagavond verkozen tot beste voetballer ter wereld. Virgil van Dijk leek de grote favoriet, maar hij moet de Argentijn van Barcelona voor zich laten. De aanvoerder van het Nederlands elftal werd onlangs nog uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar nadat hij met Liverpool de Champions League won. De bondscoaches, aanvoerders van nationale teams, journalisten en de fans hebben echter voor Messi als FIFA’s Best gekozen.

De stemmen uit de vier verschillende categorië tellen ieder voor 25 procent mee. Van Dijk, Messi en Ronaldo werden beoordeeld voor hun prestaties van 16 juli 2018 tot 19 juli 2019. Messi is na Ronaldo (2016, 2017) en Modric (2018) de derde speler die de trofee van de FIFA wint. Deze uitverkiezing werd door de wereldvoetbalbond opgezet na het beëindigen van de samenwerking met France Football. De FIFA en het Franse tijdschrift reikten de prijs sinds 2010 samen uit, maar in september 2016 werd bekend dat de voetbalbond op eigen voet verder ging. De Ballon d'Or wordt nog wel altijd uitgereikt, maar dus niet meer in samenwerking met de FIFA.

Drie Oranje-internationals opgenomen in FIFA wereldelftal

Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong zijn opgenomen in het FIFA Wereldelftal van het Jaar. Maandagavond werd tijdens het gala van de wereldvoetbalbond in Milaan bekend wie de elf beste spelers van het afgelopen seizoen zijn en daar horen de drie Nederlanders bij. Van Dijk won de Champions League met Liverpool, terwijl De Ligt en De Jong grote indruk maakte met Ajax in het miljardenbal en transfers verdienden naar respectievelijk Juventus en Barcelona.

Dat de drie in het elftal zijn opgenomen is geen verrassing. Van Dijk werd eerder al uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar, terwijl De Jong werd door de Europese voetbalbond werd verkozen tot de beste middenvelder van het afgelopen seizoen. Eerder op de dag claimden diverse buitenlandse media het wereldelftal al in handen te hebben en daar stond ook de naam van De Ligt tussen.

Op doel staat Alisson Becker, de keeper die de voorbije voetbaljaargang veel cruciale reddingen in huis had voor Liverpool. Naast Van Dijk en De Ligt staan Sergio Ramos en Marcelo in de achterhoede. Op het middenveld staan naast De Jong ook nog Luka Modric (Real Madrid) en Eden Hazard (vorig seizoen Chelsea, tegenwoordig Real Madrid).

Cristiano Ronaldo (Juventus) is eveneens opgenomen in de selectie. De aanvaller was vorig seizoen belangrijk door veel doelpunten te maken in de Serie A en zodoende medeverantwoordelijk te zijn voor de Italiaanse titel.

Tot slot zijn ook Lionel Messi (Barcelona) en Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) opgenomen in het elftal.

Alisson verkozen tot beste keeper ter wereld

Alisson Becker is verkozen tot de beste keeper ter wereld. Tijdens het FIFA-gala in Milaan kreeg de geblesseerde sluitpost van Liverpool de trofee uit handen van landgenoot Marta. De Braziliaan troeft landgenoot Ederson Moraes van Manchester City en Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen af.

Alisson kan terugkijken op een fantastisch eerste seizoen in het shirt van Liverpool. De Premier League werd niet gewonnen, maar na zijn transfer van AS Roma naar Liverpool won hij direct de Champions League. Ederson won met Manchester City de Premier League, FA Cup en League Cup, maar dat bleek niet voldoende bij de uitverkiezing.

Ter Stegen won LaLiga met Barcelona en reikte tot de halve finale van het miljardenbal, waarin Liverpool over twee duels te sterk bleek.

Alisson is niet de enige speler van Liverpool die maandagavond in de prijzen viel. Manager Jürgen Klopp werd verkozen tot beste trainer ter wereld, terwijl Virgil van Dijk kans maakt op de titel beste speler ter wereld.

Van Veenendaal krijgt geweldige eer toebedeeld op FIFA-gala

Sari van Veenendaal is uitgeroepen tot de beste keepster van de wereld. Op het gala van de FIFA in Milaan wist de doelvrouw van het Nederlands elftal Hedvig Lindahl en Christiane Endler, de andere genomineerden, af te troeven. Van Veenendaal kreeg de prijs maandag uitgereikt door oud-voetballer Samuel Eto'o.

Van Veenendaal blonk afgelopen zomer uit op het WK voor vrouwen door gedurende het mondiale eindtoernooi diverse puike reddingen in huis te hebben. Door haar goede spel werd ze ook al uitgeroepen tot de Beste Keepster van het WK. Van Veenendaal verloor met de Oranje Leeuwinnen in de finale van de Verenigde Staten, die met 2-0 te sterk waren.

Klopp troeft collega's af en is beste trainer ter wereld

Jürgen Klopp is uitgeroepen tot de beste trainer ter wereld. Tijdens het FIFA-gala in Milaan heeft de trainer van Liverpool de prijs voor beste coach ontvangen. De Duitse oefenmeester troeft zijn collega’s Josep Guardiola van Manchester City en Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino af. Klopp is de opvolger van Didier Deschamps, die vorig jaar wereldkampioen werd met Frankrijk.

Klopp greep vorig jaar nog naast de prijs toen hij met Liverpool de Champions League-finale verloor van Real Madrid. Het afgelopen seizoen leidde hij the Reds naar de eindzege in de Champions League, door Tottenham Hotspur in de finale met 2-0 te verslaan.

In de Premier League greep Liverpool op de slotdag naast de Engelse landstitel. Het Manchester City van Guardiola kroonde zich tot landskampioen. The Citizens wonnen ook de FA Cup en League Cup, maar dat bleek voor de Spanjaard niet genoeg om tot beste trainer ter wereld gekroond te worden.

Vijf Nederlandse darters gekwalificeerd voor World Grand Prix

Vijf Nederlandse darters hebben zich geplaatst voor de World Grand Prix. Het darttoernooi met het dubbel-in dubbel-uit-format wordt in Dublin van 6 tot en met 12 oktober gespeeld.

Michael van Gerwen is de titelverdediger op de World Grand Prix. In de finale was de Vlijmenaar met 5-2 in sets te sterk voor Peter Wright. De wereldkampioen won ook al in 2012, 2014 en 2016 in de Ierse hoofdstad. Van Gerwen is de enige geplaatste Nederlandse deelnemer. 

Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert en Vincent van der Voort plaatsten zich via de Pro Tour-ranking voor het derde toernooi van de PDC. Dimitri van den Bergh is de enige Belgische troef tijdens het unieke toernooi in Dublin.

Het deelnemersveld kent zes debutanten. Naast Van den Bergh zijn dit Nathan Aspinall, Krzysztof Ratajski, Glen Durrant, Jamie Hughes en Chris Dobey. Aspinall dwong kwalificatie af via de wereldranglijst, terwijl de overige vijf namen dat via de Pro Tour-ranking deden. De loting voor het toernooi is vrijdag. 

Deelnemers World Grand Prix. (Bron: PDC)
Deelnemers World Grand Prix. (Bron: PDC)

Ajax vraagt KNVB standpunt in te nemen na 'opmerkelijk' nieuws

Ajax reist op zondag 6 oktober af naar Den Haag voor de confrontatie met ADO Den Haag en supporters van de Amsterdammers zullen dan niet welkom zijn. De Hagenaars zijn bovendien niet van plan om zelf fans mee te nemen naar de Johan Cruijff ArenA als de terugwedstrijd op het programma staat. Ajax is niet te spreken over de huidige gang van zaken, zo laat de club maandagochtend weten middels een statement.

"Ajax werd afgelopen week verrast door het bericht van ADO Den Haag waarin werd medegedeeld dat de club en de gemeente Den Haag hebben besloten ook dit seizoen geen supporters van Ajax toe te laten. ADO Den Haag heeft tevens aangegeven geen kaarten voor het bezoekersvak af te nemen voor de wedstrijd in Amsterdam", schrijft de club in een officiële verklaring. Ajax geeft aan dat er normaal gesproken zes weken voor een wedstrijd een zogenaamd vooroverleg plaatsvindt. "Ajax heeft al enkele weken geleden bij ADO Den Haag aangedrongen op een dergelijk vooroverleg, maar hierop bleef het antwoord uit. Dat Ajax vervolgens dit besluit op deze manier verneemt is zeer opmerkelijk."

De Amsterdammers voegen toe dat clubs gebonden zijn aan de voorwaarden van de KNVB. De voetbalbond schrijft voor dat clubs kaarten aan fans van bezoekende clubs beschikbaar moeten stellen. De beslissing om dit niet toe te staan hoort eigenlijk bij de burgemeester van de desbetreffende stad, die kan besluiten om supporters niet toe te laten op grond van het mogelijk verstoren van de openbare orde, te liggen.

"Ajax heeft de afgelopen jaren meermaals het initiatief genomen om in gesprek te gaan over de organisatie van de wedstrijd en het beheersen van de eventuele veiligheidsrisico's. Keer op keer wordt een nieuw argument bedacht om dit af te houden", gaat de regerend landskampioen verder.

Ajax geeft aan er begrip voor te hebben dat er bij 'acute dreiging' wordt besloten om geen supporters toe te laten, maar spreekt nu van een proces 'dat ver van tevoren gepland kan worden en waar risico’s geminimaliseerd kunnen worden'. De club toont zich daarom teleurgesteld door het besluit van ADO en heeft zich inmiddels tot de voetbalbond gewend om met een uitspraak over de zaak te komen.

"Aangezien ADO Den Haag zich niet lijkt te willen of kunnen conformeren aan de door de KNVB gestelde regels en geen enkele inspanning verricht om hier in de toekomst wel aan te kunnen voldoen, heeft Ajax de voetbalbond gevraagd een standpunt in te nemen."

Game of Thrones zwaait af bij de Emmy's, grote winst voor Fleabag

Aan de vooravond van het nieuwe televisieseizoen sloot Hollywood de zomer af met de Oscars van de televisie: De Emmy Awards. In het Microsoft Theater in Downtown Los Angeles werden de bijzondere prestaties in het afgelopen tv-seizoen nog eens onderstreept. De ogen waren daarbij gisteravond vooral gericht op Game of Thrones, dat kans maakte op veertien awards.

De HBO-serie, die dit jaar de gemoederen bezighield omdat dit seizoen de ongekend populaire serie zou afsluiten en vervolgens omdat niet iedereen te spreken was over de keuzes die de schrijvers van de serie gemaakt hadden, won echter maar twee prijzen. Eén ervan was wel de Outstanding Drama Series, genoeg om jezelf de beste serie van het jaar te mogen noemen, maar de vele schrijvers (ja ja), regisseurs en acteurs die genomineerd waren visten achter het net, op Peter Dinklage na, die voor zijn optreden in de finale van de serie het beeldje voor Outstanding Supporting Actor, of Beste Mannelijke Bijrol, mee mocht nemen. Hij liet hiermee in zowel de mannelijke als vrouwelijke categorieën zijn collega's achter zich; op Kit Harington en Emilia Clarke na, die beiden nominaties kregen voor beste Hoofdrol, moesten andere Game of Thrones-castleden in de bijrol-categorie applaudiserend blijven zitten.

De andere echte winnaar van de avond was de BBC/Amazon-serie Fleabag. Het comedy-drama over het liefdesleven van de titelfiguur, geschreven en gespeeld door Phoebe Waller-Bridge, was zes keer genomineerd en mocht vier keer naar het podium komen. Waller-Bridge won zelf Beste Vrouwelijke Hoofdrol, Beste Scenario voor een Komedie, en natuurlijk de prijs voor Beste Komedie. Daarnaast werd regisseur Harry Bradbeer, die het hele tweede seizoen regisseerde beloond voor de regie van de eerste aflevering van dat seizoen.

Nummer drie van de avond was Chernobyl. De HBO-miniserie, geschreven door Craig Maizin, won drie prijzen, waaronder eentje voor Maizin zelf, voor zijn scenario, en de prijzen voor Beste Miniserie en Beste Regie voor een Miniserie. Andere series die meer dan één prijs wonnen waren Last Week Tonight with John Oliver (HBO), The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon), Ozark (Netflix) en Saturday Night Live (NBC).

Een complete lijst van winnaars kun je op je gemakje doorpluizen bij Variety.

Fleabag: Phoebe Waller-Bridge
Fleabag: Phoebe Waller-Bridge

Rusland opnieuw uitgesloten van deelname aan het WK atletiek

Net als twee jaar geleden is Rusland opnieuw niet welkom op het WK atletiek. Met dit besluit handhaaft de internationale atletiekfederatie IAAF de schorsing uit 2015. Het WK in Doha, Qatar begint komende vrijdag.

Vanwege sterke aanwijzingen van een grootschalige dopingsysteem waarbij de Russische overheid betrokken was werd de Russische atletiekfederatie in 2015 geschorst.

Onder neutrale vlag nemen 29 Russische atleten toch deel aan het WK. Deze atleten hebben kunnen bewijzen niet betrokken te zijn geweest bij het dopingsysteem.

Volleybalsters winnen in vier sets van Zuid-Korea op World Cup

De Nederlandse volleybalsters hebben in Japan van Zuid-Korea op de World Cup gewonnen. In vier sets pakte Oranje de zege: 3-1 (25-19, 21-25, 25-22, 25-23).

Oranje had het moeilijk tegen Zuid Korea in de eerste set. Nederland keek bij de tweede technische time-out tegen een achterstand aan (13-16), maar Oranje kwam sterk terug in de set en won vervolgens de eerste set nog vrij makkelijk. Ook in de tweede set nam Zuid-Korea de leiding. Waar Nederland in de openingset nog kon terugkomen lukte dat niet in de tweede set. Die werd dan ook verloren.

Oranje had in de derde set een mooie voorsprong in de derde set, maar tegen het einde van de set kwam Zuid-Korea toch terug tot 22-21. Uiteindelijk was Nederland weer op tijd bij de les en won de derde set tegen de Zuid-Koreaanse volleybalsters. In de vierde set was het opnieuw spannend tussen de beide landen. Tot 22-22 bleef het gelijk opgaan tussen Nederland en Zuid-Korea, maar op de service Juliet Lohuis sloeg Oranje het beslissende gaatje in de vierde set.

Nederland heeft nu vijf van de zeven groepswedstrijden gewonnen. Oranje staat nu op een vierde plaats met zestien punten, hetzelfde aantal als nummer drie Rusland. Dinsdag spelen beide landen tegen elkaar.

Optreden JŲrgensen blijft beperkt tot kwartier na harde botsing

Nicolai Jörgensen kwam vanwege een knieblessure dit seizoen pas eenmaal in actie namens Feyenoord in de Eredivisie. Hij was op de weg terug, maar de kans is aanwezig dat de Deen voorlopig weer aan de kant staat. De spits maakte maandagmiddag namens Jong Feyenoord namelijk zijn opwachting tegen Jong sc Heerenveen, maar moest zich na een kwartier al laten vervangen. RTV Rijnmond meldt dat Jörgensen in een duel hard in botsing kwam met een tegenstander en daarna direct gewisseld werd.

De 28-jarige aanvaller heeft ogenschijnlijk een ribblessure opgelopen, al is nog niet duidelijk hoe ernstig deze kwetsuur is. Zijn vervanger Naoufal Bannis zette overigens vrijwel direct de 1-1 op het scorebord.

De blessure van Jörgensen komt op een slecht moment voor Feyenoord, dat bepaald niet ruim zit in de spitsen. In de afgelopen weken liet trainer Jaap Stam als noodoplossing onder meer Luciano Narsingh en Steven Berghuis in de punt van de aanval spelen, terwijl de zeventienjarige Bannis ook nog een optie is voor die positie.

Twee keer zilver voor Nederland bij WK wielrennen

Bij het WK wielrennen in Yorkshire heeft Nederland maandag twee keer zilver gewonnen. Bij de junior-vrouwen pakte Shirin van Anrooij het zilver achter de Russische Aigul Gareeva, terwijl bij de mannen junioren het zilver ging naar Enzo Leijnse, die tweede werd achter de Italiaan Antonio Tiberi.

Europees kampioene Shirin van Anrooij gold vooraf als een van de favoriete voor het goud bij de dames junioren. De Nederlandse deel haar race goed in, maar meer dan een zilveren medaille zat er niet in voor Van Anrooij, ondanks dat ze aan streep na 13,7 maar een achterstand had van vier seconden op de Russische Aigul Gareeva.

Dat de achterstand zo klein was had te maken doordat Gareeva rechtdoor ging bij een bocht naar rechts. De Russische, die op het EK nog tweede werd achter Van Anrooij, hield gelukkig voor haar nog voldoende voorsprong over de Nederlandse. Elynor Bäckstedt, dochter van oud-wielrenner Magnus Bäckstedt, legde beslag op het brons. Bij het tussenpunt was de Engelse nog wel sneller dan Van Anrooij.

Mannen junioren
Enzo Leijnse heeft zilver gepakt op het WK wielrennen bij de mannen junioren. De 18-jarige renner uit Amstelveen moest alleen Antonio Tiberi voor laten gaan. De 18-jarige Italiaan pakte op een indrukwekkende manier de wereldtitel.

Bij de start brak Tiberi brak zijn pedaal. Hij verloor dertig seconden en begon aan een inhaalrace. Halverwege had hij nog een achterstand 25 seconden op Marco Brenner, die de snelste tussentijd had. De jonge Italiaan leverde een indrukwekkende slotronde in Harrogate af en pakte alsnog de wereldtitel, voor Leijnse. De Nederlander bouwde zijn tijdrit goed op, maar moest genoegen nemen met het zilver, voor de Duitser Brenner.

MLB: Houston Astros voor de derde maal op rij de beste in AL West

Houston Astros heeft afgelopen nacht met 13-5 van de Los Angeles Angels gewonnen en dat was voldoende voor divisiewinst in de American League West. De Astros hebben de American League West nu voor de derde keer op rij gewonnen.

George Springer had daarin een belangrijk aandeel. De 30-jarige outfielder sloeg afgelopen nacht maar liefst drie homeruns goed voor vier binnengeslagen punten. Justin Verlander, de ace van de Houston Astros, stond vijf innings op de heuvel en dat was voldoende voor zijn twintigste winstpartij dit seizoen. Hij verloor maar zes partijen.

Houston Astros is in gevecht met de New York Yankees voor het beste record dit seizoen wat het thuisvoordeel oplevert in de play-offs. De Yankees wonnen met 8-3 van de Toronto Blue Jays, maar het goede nieuws was vooral Luis Severino sinds een week is teruggekeerd bij de ploeg uit New York. Vannacht pakte hij in eigen huis de eerste overwinning door vijf innings te werpen, waarin hij geen run tegen kreeg. Ook vorige week toen hij vier innings gooide kreeg de 'ace' van de Yankees geen run tegen. Ook outfielder Giancarlo Stanton keerde afgelopen week terug bij de Yankees.

Uitslagen MLB zondag:
Baltimore Orioles - Seatlle Mariners 2-1
New York Yankees - Toronto Blue Jays 8-3
Cincinnati Reds - New York Mets 3-6
Detroit Tigers - Chicago White Sox 6-3
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 4-7
Miami Marlins - Washington Nationals 5-3
Atlanta Braves - San Francisco Giants 1-4
Houston Astros - Los Angeles Angels 13-5
Minnesota Twins - Kansas City Royals 12-8
Milwaukee Brewers - Pittsburgh Pirates 4-3
Chicago Cubs - St. Louis Cardinals 2-3
Oakland Athletics - Texas Rangers 3-8
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 7-4
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 6-4 (tien innings)
Cleveland Indians - Philadelphia Phillies 10-1

Knotsgekke college football-wedstrijd levert megascore op

Voor de mensen die niks met american football hebben is dit bericht niet zo boeiend, het gaat immers over american football. Voor hen die het wél een mooie sport vinden is de college football-wedstrijd tussen de Washington State Cougars (#19) en de UCLA Bruins er echter één om niet snel te vergeten.

Over de uitslag zullen we niet al teveel weggeven, het is vooral een bijzonder leuke wedstrijd om te kijken. Wellicht is het wat lastig om de hele wedstrijd te kijken, maar onderstaande samenvatting geeft wel een prima beeld van het knotsgekke duel, waarin uiteindelijk een zeldzaam hoge score neer werd gezet.

Overigens was het duel tussen de Georgia Bulldogs (#3) en de Notre Dame Fighting Irish (#7) in het indrukwekkende Sanford Stadium ook zeker het kijken waard. Een dikke 93.000 mensen zagen hun team strijden met de bezoekers en de liefhebber kan ook daar de samenvatting er prima even bij gaan pakken.

Washington State - UCLA (Bron: YouTube)

Georgia - Notre Dame (Bron: YouTube)

Man die verdacht wordt van moord op 11-jarige in RoemeniŽ pleegt zelfmoord

Bij een auto-ongeluk in Escharen (gemeente Grave) is maandagmiddag de 47-jarige Johannes V. (woonachtig in de gemeente Cuijk) om het leven gekomen. Het blijkt te gaan om de man die in Roemenië werd gezocht, onder meer voor de moord op een 11-jarig Roemeens meisje.

De precieze oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht. Het lijkt erop dat de man bewust op een vrachtwagen is ingereden. Het onderzoek naar de moord op het meisje wordt gedaan door de politie in Roemenië. Waar nodig ondersteunt de Nederlandse politie.

Denk jij aan zelfmoord? Zoek dan contact met 113 zelfmoordpreventie!. 

Nieuwe trailer voor Frozen 2

Anna en Esla gaan op ontdekkingsreis om meer over Elsa's magische krachten en het koninkrijk Arendelle te redden. Dat is te zien in de nieuwe trailer voor Frozen 2.

Waar de eerste Frozen een belangrijke rol had voor Elsa en de acceptatie van wie ze is, wordt het nu tijd om naar de oorsprong te kijken, lijkt het. Wat is er te ontdekken in het betoverde bos dat voorbij Arendelle ligt? Dat kun je vanaf 22 november gaan zien in de grote bioscoopformaten en 3D.

Dood door seks: OM eist celstraf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 405 dagen geëist, waarvan 150 dagen voorwaardelijk, tegen een 59-jarige man uit Duitsland. Hem wordt verweten verantwoordelijk te zijn voor het, in zijn sekskamer te Amsterdam, overlijden van een 35-jarige Zweed.

Verdachte is door de rechtbank op 30 december 2016 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden vanwege de dood van het slachtoffer en het voorhanden hebben van verdovende middelen. Dat laatste wordt door verdachte niet ontkend. Het OM is in hoger beroep gegaan, omdat het vindt dat de verantwoordelijkheid voor de dood van de Zweed onvoldoende tot uiting komt in de straf.

Dood door schuld
Zowel de rechtbank als het OM vinden dat het aan verdachte is toe te rekenen dat het slachtoffer is overleden (dood door schuld). Dit vanwege de handelingen van verdachte die hebben bijgedragen aan de dood van zijn sekspartner.

Roekeloos
Het OM en de rechtbank verschillen alleen van mening over de mate waarin het hem valt aan te rekenen. De rechtbank vond dat hij zich, in niet juridische bewoordingen, behoorlijk onvoorzichtig had gedragen. Het OM vindt dat er sprake is van roekeloos gedrag, waardoor een hogere straf op zijn plaats is.

Injecties
Deze roekeloosheid zit volgens de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), in de toegepaste SM-technieken op het slachtoffer en in de door de verdachte toegediende drugs. “De verdachte heeft de injecties voorbereid en heeft een hoge concentratie drugs verstrekt aan zijn sekspartner. Het gaat om een dosis waarvan de deskundigen hebben opgemerkt dat deze dodelijk kan zijn”, aldus de AG in haar requisitoir.

Verantwoordelijk
Verdachte heeft urenlange intensieve seksuele handelingen bij het slachtoffer verricht. “Hij heeft de dood van de man veroorzaakt en is hier daarom in strafrechtelijke zin verantwoordelijk voor.”

Onzorgvuldig en verwijtbaar
Een langere gevangenisstraf is daarom volgens de AG op zijn plaats. Ook omdat de man afgestudeerd arts is en eerder een dodelijk slachtoffer bij hem in de sekskamer te betreuren was; eveneens na het gebruik van drugs. “Verdachte heeft, in hoge mate gefixeerd op seks, zeer onzorgvuldig en verwijtbaar gehandeld en daardoor een onaanvaardbaar groot risico genomen.”

Het Gerechtshof in Amsterdam doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.

Miami nieuwe uitvalsbasis voor klimaatkenniskantoor uit Nederland

De Amerikaanse stad Miami heeft het initiatief genomen om een kantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) op te zetten. Dit wordt daarmee een regiokantoor van de vestigingen die vorig jaar openden in Rotterdam en Groningen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft daartoe vandaag samen met burgemeester Francis Suarez van Miami een overeenkomst gesloten.

Het GCA werkt als kennismakelaar om landen, regio’s en steden te helpen aan oplossingen om zich weerbaarder te maken tegen het veranderende klimaat, zoals de stijgende zeespiegel en lange periodes van droogte. Dit nieuwe GCA Miami Office gaat deze rol nu vervullen voor het Noord-Amerikaanse continent.

Van Nieuwenhuizen: ‘Door de lage ligging ziet Miami net als Nederland de noodzaak zijn kust te versterken tegen een stijgende zeespiegel en kwetsbare delen van deze miljoenenstad anders in te richten. Met een plek voor dit nieuwe regiokantoor van het in Nederland gevestigde Global Center, onderstreept burgemeester Suarez nogmaals zijn boodschap dat het beter en goedkoper is tijdig te investeren om klimaatschade te beperken dan de schade achteraf te moeten opruimen.’

‘Samenwerking is het fundament van het Global Center on Adaptation, een model waarmee succesvolle lange termijn oplossingen worden gevonden voor onze klimaatuitdagingen,’ aldus burgemeester Francis Suarez. ‘Deze overeenkomst geeft eens te meer aan hoe dit onderwerp ons verbindt en het de samenwerking tussen organisaties en landen, zoals Nederland, wereldwijd bevordert. Dit maakt de weg vrij om als koplopers te werken aan klimaatoplossingen.’

Global Commission
Burgemeester Suarez heeft zich vorig jaar als commissielid aangesloten bij de Global Commisson on Adaptation. Deze internationale Commission is op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen opgericht onder voorzitterschap van Ban Ki-Moon, Kristalina Georgieva en Bill Gates. Doel is om, naast de noodzaak die er is voor terugdringing van de uitstoot van broeikasgassen, landen en regio’s ook te overtuigen van de noodzaak tijdig te investeren in het opvangen van de gevolgen van het veranderende klimaat.

Kust Florida
In de Verenigde Staten zal Miami als eerste de gevolgen van het veranderende klimaat voelen. Grote delen van de stad liggen maar net boven de zeespiegel en zijn volledig onbeschermd. Met de verwachte zeespiegelstijging van zestig centimeter tot 2050 zal een belangrijk deel van de stad onder water komen te staan als er niet wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld kustbescherming. Naast de ervaringen die Miami zelf gaat delen vanuit dit regiokantoor, zullen de medewerkers ook praktische klimaatoplossingen uit andere werelddelen verder verspreiden. Eerder dit jaar werd ook al een GCA-kantoor in Beijing geopend, dat de regio Azië bedient.

Actiejaar
Minister Van Nieuwenhuizen is morgen bij de VN Klimaattop in New York waar ze samen met Ban Ki-Moon en minister-president Mark Rutte het actiejaar van de Global Commission aftrapt. De komende twaalf maanden gaan de commissarissen hun conclusies uit hun flagship rapport omzetten in concrete plannen om kwetsbare gebieden weerbaar te maken. Als afsluiting van dit actiejaar is op 22 oktober 2020 in Amsterdam de Climate Adaptation Summit. Tijdens deze klimaattop gaan landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties onder meer laten zien op welke klimaatoplossingen zij hebben ingezet.

Auto in beslag genomen bij mogelijke straatrace

Zondagmiddag heeft de politie in Terneuzen gecontroleerd op eventuele straatraces. Hierbij werd ook een politiehelikopter ingezet. In de buurt van de Finlandweg in Westdorpe hoorden agenten racegeluiden. Ze troffen een groep mensen aan. Volgens een van de agenten bleek uit onderzoek dat zij een videoclip aan het maken waren: "Zij maakten gebruik van een exclusieve auto. Ook troffen we drie luchtdrukwapens aan, die niet van echte pistolen te onderscheiden waren. Voorbijgangers kunnen natuurlijk behoorlijk schrikken van dit soort acties."

Processen-verbaal
In totaal werden twintig processen-verbaal opgemaakt, onder andere tegen alle aanwezigen voor het samenscholingsverbod. Verder vier bekeuringen voor het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs; rijden over een verdrijvingsvlak, mobiel telefoneren (2x) en voor het rijden tijdens een rijontzegging. De eigenaar van de wapens werd aangehouden en het voertuig waarin hij reed werd inbeslaggenomen.

Extra alert
De politie blijft de komende tijd alert op straatracers vanwege de hoge gevaarszetting. De straatracers riskeren naast een proces-verbaal voor het samenscholingsverbod, ook nog een proces-verbaal voor het racen. Daarnaast wordt de auto in beslag genomen en het rijbewijs ingevorderd. De politie heeft het vermoeden dat een aantal straatracers afgelopen zondag naar België zijn geweest. De Zeeuwse politie heeft hierover contact gehad met de Belgische politie.

Auto in beslag genomen bij mogelijke straatrace (Afbeelding: Politie)
Auto in beslag genomen bij mogelijke straatrace (Afbeelding: Politie)

Binnenkort verkrijgbaar: De Nationale Smulgids

Maandag 30 september verschijnt de eerste Nationale Smulgids. Deze nieuwe adreswijzer met “frituurspeciaalzaken die een omweg waard zijn” vormt de opmaat tot een sterrengids voor cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land. Tegelijk met de verschijning van de Nationale Smulgids, vindt de aftrap plaats van de online ratingstool Smulscore, waarmee consumenten frituurspeciaalzaken kunnen beoordelen.

De Nationale Smulgids is een initiatief van vakvereniging ProFri en gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Frituurcentrum. “Het is bij velen in de branche een lang gekoesterde wens om bijzondere frituurspeciaalzaken voor het voetlicht te brengen. Wij zetten hiermee de eerste stap,” zegt Frituurcentrum-directeur Frans van Rooij. “Door het verdwijnen van ranglijsten als de Cafetaria Top 100 en de AD Friet Test* was de tijd rijp voor de introductie van de Nationale Smulgids.”

De eerste editie van de Nationale Smulgids bevat de gegevens van enkele tientallen cafetaria’s, snackbars en frituren in alle windstreken van Nederland. Het gaat om frituurspeciaalzaken die beschikken over de keurmerken Goed Gefrituurd (“teken van uitmuntend vakmanschap”) en/of Met Goud Bekroond (door keurmeesters beoordeelde ambachtelijke frituurspecialiteiten).

“We hebben lang gezocht naar zo objectief mogelijke criteria om de bedrijven voor de gids te selecteren,” licht Van Rooij toe. “Het is een basis waarop we de komende jaren deze uitgave gaan uitbouwen tot een sterrengids met honderden frituurspeciaalzaken.” In de toekomst zullen niet alleen consumenten onderscheidende bedrijven aandragen via de nieuwe Smulscore, bovendien wordt gewerkt aan een Wildcard-classificatie voor onderscheidende bedrijven die niet beschikken over de keurmerken Goed Gefrituurd en Met Goud Bekroond.

Maandag 30 september aanstaande worden de Nationale Smulgids en de Smulscore ten doop gehouden tijdens het Frituurwereld Event bij Van der Valk in Houten. Tijdens dit totaalprogramma zijn verdere de nodige lezingen, waaronder de lezing “150 jaar friet* in Nederland”.

*Noot van de redactie: het is uiteraard PATAT! 

Binnenkort verkrijgbaar: De Nationale Smulgids  (Foto: Frituurcentrum)
Binnenkort verkrijgbaar: De Nationale Smulgids (Foto: Frituurcentrum)

Skateboardster Jacobs 4e op WK op olympisch onderdeel

Skateboardster Candy Jacobs is op het wereldkampioenschap street in São Paulo als vierde geëindigd. De 29-jarige Limburgse kwam met haar score van 16,2 punten niet echt in de buurt van het podium, maar liet wel weer zien goede kans te maken op plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar, als skateboarden in Tokyo met het onderdeel street debuteert.

Het werd een Braziliaans feestje, want de wereldtitel ging naar Pamela Rosa, afkomstig uit de buurt van São Paulo. Skateboarden is de sport waar met afstand de jongste deelneemsters van Tokyo 2020 te zien zullen zijn en dat bleek ook wel weer: Rayssa Leal, elf jaren jong, pakte het zilver, voor de Japanse Aori Nishimura. Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving bleven steken in de halve finales.

Bij de mannen was het voor Douwe Macaré voorbij in de kwartfinales en voor de Brazilianen zat een potje juichen er niet echt in: Kelvin Hoefler werd vierde. Nyjah Huston pakte namens de VS het goud, voor de Japanner Yuto Horigome en de Portugees Gustavo Ribeiro.

De vrouwenfinale in São Paulo (Bron: YouTube)

De mannenfinale in São Paulo (Bron: YouTube)

Elektrische fietslease mogelijk alternatief voor auto

Ruim een kwart (27%) van de ANWB-leden overweegt komend jaar een e-bike aan te schaffen. Met name leden onder de 40 jaar zien de aanschaf van de elektrische fiets als alternatief voor de auto in het woon-werkverkeer. Alleen schrikt 37% van de aanschafkosten. Ook geeft één op de tien leden files in het woon-werkverkeer als grootste ergernis op. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB heeft laten doen onder 1100 ANWB-leden. In die gevallen kan een elektrische leasefiets een oplossing zijn.

De prijs van een e-bike - geschikt voor woon-werkverkeer - ligt gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro. Om de aanschaf en het gebruik van e-bikes aantrekkelijk te maken introduceert de ANWB in samenwerking met Volkswagen Pon Financial Services de ANWB Fietslease. Daarmee kunnen leden elektrisch fietsen voor een vast bedrag per maand leasen. Daarbij is inbegrepen: de verzekering, hulp bij pech door de Wegenwacht, onderhoudsbeurten, reparaties, en vervanging van de accu, mocht deze kapot gaan. Fietsaccu's zijn een belangrijk maar ook kwetsbaar onderdeel van de fiets, zo weet de ANWB uit eigen onderzoek. Vervanging van een fietsaccu kost al snel €500.

Per 1 januari 2020 gaat de nieuwe wet in die het leasen van een fiets van de zaak een stuk vereenvoudigt. De elektrische fiets is al een populair vervoermiddel en deze populariteit kan door deze wet nog meer toenemen. Zo kan een e-bike met gemak een afstand van 25 kilometer overbruggen. Daarmee is de elektrische fiets een goed alternatief voor de auto voor het woon-werkverkeer. Bovendien is het gebruik van de fiets duurzaam, gezond en neemt minder ruimte in dan de auto. Nu is het ook al mogelijk om de belastingvrije kilometervergoeding in te zetten voor de lease van een elektrische fiets.

Marechaussee traint mobiele grensteams Niger

Mobiele grensteams opleiden om zo terrorisme en illegale migratie te bestrijden. 7 marechaussees doen dat vanaf vandaag in het West-Afrikaanse Niger. Zij maken deel uit van een internationaal trainingsteam dat de veiligheidsorganisaties van dit Sahel-land versterkt.

Voor EUCAP Sahel Niger gaan de marechaussees meer dan 260 Nigerse politieagenten trainen. De Koninklijke Marechaussee ontwikkelde daarvoor een speciale opleidingsmodule en liet zich adviseren door het Europese grensagentschap Frontex en het samenwerkingsverband European Gendarmerie Force (Eurogendfor).

Kennis experts
De marechaussees vallen tijdens hun inzet onder Eurogendfor, waarvan Nederland dit jaar voorzitter is. Het zet in op multinationale teams die de kennis van experts uit verschillende gendarmerietroepen combineren. Het team in Niger is hiervan een voorbeeld.

Nigerese grenscontroleteams
Naast de training door de Koninklijke Marechaussee levert Nederland via EUCAP Sahel Niger ook een financiële bijdrage aan de oprichting en inzet van mobiele Nigerese grenscontroleteams (Compagnie Mobile de Contrôle de Frontières).

Eigen veiligheid
Het is de bedoeling dat het land in de toekomst voor zijn eigen veiligheid kan zorgen. Beter grensbeheer en het tegengaan van terrorisme, georganiseerde criminaliteit en illegale migratie zijn daarbij speerpunten. Maar ook mensenrechten en het verbeteren van de vertrouwensband tussen de autoriteiten en de bevolking krijgen aandacht.

Strategisch belang
De Sahel is een instabiele regio aan de rand van Europa. Dit maakt het van groot strategisch belang voor Europa inclusief Nederland. Het kabinet besloot daarom in 2018 om tot en met 2021 een bijdrage van ongeveer 20 functionarissen te leveren voor de EU-inzet in dit gebied.

Cash or Trash?

Na het inrichten van twee Franse kastelen weet Martien Meiland als geen ander hoe je moet struinen, waarderen en onderhandelen als het om bijzondere spullen gaat. Hij is dan ook de aangewezen persoon om in het nieuwe SBS6-programma Cash or Trash mensen vanuit het hele land te ontvangen. Allemaal willen ze hun bijzondere objecten verkopen; van oude speelgoedautootjes afkomstig van zolder tot een waardevol erfstuk of zelfs een unieke verzameling.

De verkopers krijgen een deskundige taxatie en met die kennis op zak komen ze oog in oog te staan met vijf doorgewinterde handelaren. Weten ze hun item in de smaak te laten vallen? Dan volgt een pittige onderhandeling en misschien zelfs wel een hele goede deal! Vanaf maandag 23 oktober is Cash or Trash met Martien te zien bij SBS6.

Mensen komen uit alle hoeken en gaten om hun spullen te laten zien en te verkopen. Martien Meiland ontvangt iedereen in een prachtig fort in het midden van het land, achterhaalt het verhaal achter de objecten en begeleidt de verkopers bij de taxatie. Na het beoordelen van de waarde -door drie professionals uit het vak- komen de verkopers bij de vijf handelaren. Deze handelaren hebben geen idee wie ze ontvangen en stappen dus blanco elke mogelijke onderhandeling in. Daarbij is de competitie tussen hen groot en troeven ze elkaar maar wat graag af bij de items die zij interessant vinden. Sluit de verkoper een deal met een van de handelaren? Dan wordt er meteen afgerekend.

In de afleveringen passeren veel verschillende items de revue. Spullen die je veel bij mensen op zolder kunt vinden: oude schoolposters, jeneverkruiken en Dinky Toys. Maar ook grotere voorwerpen, zoals een mini-scooter, een gokkast en zelfs een map met oude handgetekende pornografische afbeeldingen worden te koop aangeboden.

Martien Meiland met de vijf handelaren uit Cash or Trash (Foto: SBS6)
Martien Meiland met de vijf handelaren uit Cash or Trash (Foto: SBS6)

Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2019 uit

De Koning reikt vrijdagmiddag 11 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2019 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voortgezet. De Koninklijke Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden 207 kunstenaars beeldmateriaal in.

De tentoonstelling is geopend voor publiek van 12 oktober tot en met 17 november. Het Paleis is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur (tijdens de herfstvakantie ook op maandag geopend).

4 ton boete voor aanbieden pokeren via pokerstars.eu

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 400.000 euro opgelegd aan TSG Interactive Gaming Europe Limited voor het aanbieden van de mogelijkheid tot pokeren om geld op de website pokerstars.eu. Het aanbieden van een kansspel waarmee geld gewonnen kan worden, zoals poker, mag alleen als daar een vergunning voor is verleend.

De Ksa heeft in de tweede helft van 2018 de website pokerstars.eu onderzocht. Daarbij is een aantal zaken geconstateerd waaruit blijkt dat Pokerstars zich op Nederlandse consumenten richt. Zo was de site vanuit Nederland te bereiken. Ook is geconstateerd dat het mogelijk was om met het Nederlandse betaalmiddel iDEAL te betalen. Verder was er een contactformulier beschikbaar in de Nederlandse taal en er werden twee Nederlandse organisaties voor verslavingszorg vermeld. Op een lijst met landen van waaruit niet deelgenomen mocht worden, werd Nederland niet genoemd. Bij een tweede controle was een aantal zaken aangepast.

Criteria
De Ksa richt zich bij de bestrijding van illegaal aanbod met voorrang op partijen die zich op Nederlandse consumenten richten. Die gerichtheid op Nederland kan op verschillende manieren blijken. De genoemde zaken vallen allemaal onder de criteria die de Ksa hiervoor hanteert. De Ksa bestrijdt illegaal aanbod omdat het onder het huidige wettelijke regime niet mogelijk is een vergunning te krijgen voor online kansspelen. De consument is hierdoor niet beschermd: hij is niet verzekerd van een eerlijk spel, de Ksa kan niet controleren of minderjarigen geweerd worden en of er aandacht is voor verslavingspreventie (zie ook: Aanpak online kansspelen). Deze situatie gaat veranderen door de Wet Kansspelen op afstand. Waarschijnlijk is het vanaf 2021 mogelijk met een vergunning online gokken onder strenge voorwaarden aan te bieden. De Ksa kan dan strikt toezicht houden.

Poker
Niet in alle landen geldt poker als kansspel, omdat bij poker ook behendigheid een rol speelt. In Nederland is poker wel een kansspel. De Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie, bepaalde dit in 1998 ). In Nederland mag alleen Holland Casino pokeren om geld aanbieden in een van haar fysieke vestigingen. Al het andere aanbod - zowel fysiek als online – is illegaal.

Twee aanhoudingen na ADO Den Haag-AZ

De politie hield zondagavond 22 september twee verdachten aan het voor het afsteken van zwaar vuurwerk tijdens de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-AZ. Tijdens de wedstrijd waren twee harde knallen te horen vanaf de Haaglanden-tribune. In het publiek op deze tribune stonden meerdere kinderen. Met behulp van camerabeelden konden vrij snel twee mannen worden herkend die verdacht worden van het afsteken van zwaar vuurwerk tijdens de wedstrijd. Het gaat om twee Hagenaars van 31 en 27 jaar oud.

De politie besloot om de twee mannen na de wedstrijd buiten het stadion aan te houden. Toen een agent de 27-jarige verdachte buiten het stadion aansprak, probeerden meerdere supporters de man te ontzetten. Vervolgens ontstond een dreigende situatie, waarop de politie besloot om op linie naast de paarden te gaan staan. Uiteindelijk zijn de twee verdachten aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is de 27-jarige verdachte in vrijheid gesteld. De 31-jarige verdachte zit nog vast.

Onderzoek naar aanslag in Utrechtse tram medio november gereed

Het Openbaar Ministerie verwacht medio november het einddossier van het onderzoek naar het schieten op en rond het 24 Oktoberplein in Utrecht gereed te hebben. Tot die tijd werken het Openbaar Ministerie en de politie nog aan diverse onderdelen van het onderzoek.

Dit bleek vandaag tijdens een korte pro formazitting in de zaak tegen de 38-jarige Gökmen Tanis die er van verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor de dramatische gebeurtenissen op 18 maart dit jaar. Als gevolg van het schieten in en rond de tram kwamen vier mensen om het leven en raakten diverse anderen gewond.

Tanis is op 7 augustus opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC) met als doel inzicht te krijgen in zijn psyche. Hij zal daar nog tot en met 25 september verblijven, waarna medio november ook hiervan een rapportage verwacht wordt.

Op 16 december zal tijdens een regiezitting vervolgens duidelijk moeten worden of er nog aanvullend onderzoek nodig is voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.

Tennissers Medvedev en Tsonga winnen voor eigen publiek

Tennisser Daniil Medvedev heeft het ATP-toernooi van Sint-Petersburg gewonnen. De nummer vier van de wereld stond in zijn vijfde achtereenvolgende finale en daarin was de Kroaat Borna Coric geen partij: 6-3, 6-1.

In Metz nam Jo-Wilfried Tsonga het op tegen Aljaz Bedene, die het de Franse favoriet knap lastig maakte. Na bijna drie uur moest de Sloveen dan toch het hoofd buigen en met 6-7 (4), 7-6 (4), 6-3 won Tsonga het toernooi voor de vierde keer, alweer de achttiende titel uit zijn lange carrière.

Europese tennissers verslaan wereldteam opnieuw

De Europese tennissers hebben voor de derde keer in drie edities de Laver Cup gewonnen, waarin een Europees team het opneemt tegen een wereldteam. In het Zwitserse Geneve was Europa met 13-11 te sterk.

Het format is ietwat vreemd: op dag één levert een zege één punt op, op dag twee twee punten en een gewonnen wedstrijd op de derde dag betekent drie punten voor het team. Dominic Thiem zette Europa op voorsprong met winst op Denis Shapovalov, waarna Jack Sock de Italiaan Fabio Fognini klopte.

Stefanos Tsitsipas was Taylor Fritz de baas en Roger Federer en Alexander Zverev waren te sterk voor Shapovalov en Sock, wat Europa na dag één een 3-1 voorsprong opleverde. John Isner trok de stand gelijk met winst op Zverev, maar zeges van Federer op Nick Kyrgios en Rafael Nadal op Milos Raonic brachten Europa weer op voorsprong.

Kyrgios en Sock werkten samen om Nadal en Tsitsipas te verslaan, waarna de Griek een dag later met Federer van Isner en Sock verloor: 7-8 voor het wereldteam. Fritz vergrootte de voorsprong met een knappe zege op Thiem, maar Europa sloeg in de laatste twee enkelspelduels weer terug. Federer versloeg Isner en dus werd het in de laatste wedstrijd beslist, waarin Zverev na een supertiebreak won van Raonic: 13-11 voor Europa.

Ajax klopt Twente in vrouwentopper

De voetbalsters van Ajax hebben in de vierde speelronde van de Eredivisie een belangrijke zege geboekt. Op De Toekomst ging landskampioen FC Twente met 2-1 onderuit.

Desiree van Lunteren zette Ajax na een half uur op 1-0, Bente Jansen trok de stand kort na de rust gelijk. Een goede tien minuten voor tijd kwam de winst dan toch nog voor de Amsterdamse ploeg: Eshly Bakker tekende voor de 2-1.

Koploper PSV kwam thuis tegen ADO Den Haag binnen een half uur op 1-0 dankzij Katja Snoeijs. Lange tijd leken de drie punten met de nodige moeite thuis te blijven, maar de jonge Chasity Grant bracht ADO met enkele minuten te gaan toch op 1-1 en dat bleek de eindstand.

VV Alkmaar ontving PEC Zwolle, dat in de eerste helft dankzij Dominique Bruinenberg en Nikita Tromp een 0-2 voorsprong nam. De bezoekers gaven het echter vakkundig weg: in de 86e minuut was Chanté Dompig goed voor 1-2, Anna Ursem scoorde drie minuten later de 2-2.

Excelsior Barendrecht en sc Heerenveen sloten de speelronde af, waarbij Tiny Hoekstra kort voor rust de 0-1 scoorde. Excelsior probeerde nog het een en ander, maar in de laatste seconden schoot Hoekstra de Friese ploeg naar de 0-2 zege.

Locatie bij bellen 112 nauwkeuriger bepaald

iPhone-gebruikers die vanaf vandaag de nieuwste versie van het besturingssysteem (iOS13) installeren op hun mobiele telefoon, hebben daarmee ook de techniek Advanced Mobile Location (AML) op hun telefoon beschikbaar. Als zij 112 bellen om hulpdiensten in te schakelen, kan hun locatie nauwkeuriger bepaald worden. Begin dit jaar is AML al in gebruik genomen voor Androidtelefoons.

Als je 112 belt met je mobiele telefoon, dan krijgt de medewerker van de landelijke 112-centrale je locatiegegevens en mobiele gegevens te zien. Je locatie wordt bepaald door de locatie van de zendmast waarmee je mobiele telefoon is verbonden. Aanvullend daarop vraagt de medewerker van de meldkamer je locatie om te controleren of deze goed ontvangen is. Met AML wordt tijdens het gesprek een of meerdere sms-berichten met je locatie naar de centralist gezonden. Ook als de locatievoorzieningen op je telefoon uit staan. Hiervoor wordt wifi, gps en andere sensoren in je mobiele telefoon gebruikt. AML werkt alleen zo lang je 112 belt, daarna schakelt het zichzelf uit. Je hoeft voor AML niets extra te doen.

AML zorgt ervoor dat de centralist van de meldkamer sneller de juiste hulp kan sturen naar de juiste plek. Dat kan een groot verschil maken als je gewond bent en niet meer duidelijk kunt maken waar je bent, of dat niet weet.

Locatie bij bellen 112 nauwkeuriger bepaald
Locatie bij bellen 112 nauwkeuriger bepaald

Tennisser De Bakker wint weer iets

Ooit was hij toch een best groot talent: Thiemo de Bakker stond in de mondiale top-50 en leek toch nog wel wat te kunnen stijgen. Daar kwam het echter niet van en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Robin Haase hield De Bakker niet bepaald lang stand in de top-100 van de wereld.

Zo nu en dan speelt De Bakker nog eens aardig mee op een challenger of een futuretoernooi, nog een niveau lager, zo ook in Italië. In Santa Margherita Di Pula stond een futuretoernooi gepland en nadat hij op vijf achtereenvolgende challengers in de eerste ronde uitgeschakeld werd won De Bakker zowaar een wedstrijd!

Daar bleef het niet bij, hij wono ok de tweede ronde en de kwartfinale, waarna Matteo Gigante in de halve finales met 6-1, 6-4 van de baan geveegd werd. De als eerste geplaatste Duitser Lucas Gerch, toch de nummer 461 van de wereld, werd in de finale tot slot met 6-2, 6-4 van de baan gemept door De Bakker.

Overigens was ook dat niet alles, want De Bakker was niet te stoppen en samen met de Fransman Clement Tabur won hij ook het dubbelspel. In die finale gingen de Italianen Jacopo Berrettini - het jongere broertje van wereldtopper Matteo - en Alessandro Petrone met 2-6, 6-1 [10-7] voor de bijl.

15 jaar na de dood van Andre Hazes

Vandaag is het 15 jaar geleden dat Andres Hazes overleed. Op dinsdag 21 september 2004 werd Hazes met hoge koorts en benauwdheid opgenomen in het Hofpoort Ziekenhuis te Woerden. Twee dagen later overleed hij aldaar na twee hartinfarcten en een hartstilstand. Tijd voor een korte terugblik.

Zijn zangtalent werd op 5 mei 1959 ontdekt door Johnny Kraaijkamp sr., toen André op de Albert Cuypmarkt stond te zingen. Hierna werd hij door Kraaijkamp als kindsterretje gelanceerd in het televisieprogramma AVRO's weekendshow. Er werd een single uitgebracht (Droomschip), maar de kleine Hazes brak niet door.

In 1976 werd Hazes voor de tweede keer ontdekt; deze keer door Willy Alberti. Nadat hij eerder aan de kost was gekomen als fabrieksarbeider, lichtmatroos, boekbinder, bloemenbesteller, fietsenmaker, schoorsteenveger, slagersknecht, bouwvakker, grondwerker, sloper, diskjockey, marktkoopman en kelner, werkte Hazes op dat moment als barkeeper in café "De Krommerdt". Zingen beschouwde hij als hobby. De plaat Eenzame Kerst, die werd geproduceerd door Job Maarse voor Phonogram, was zijn eerste hit. In de Nationale Hitparade steeg het nummer van de zestiende naar de eerste plaats. De opvolgers Mamma en De vlieger waren bescheiden successen.   Met Een beetje verliefd brak hij definitief door bij het grote publiek.

Wat kleine trivia-weetjes: Andre Hazes trad nooit op op een vrijdag de 13e. Hij is drie keer getrouwd geweest, de eerste keer met Annie Dijkstra met wie hij een dochter (Nathalie) had. Daarna trouwde hij met Ellen Wolf, met wie hij zoon Melvin kreeg. Ellen overleed in 2005 aan de gevolgen van borstkanker. Tot slot trouwde hij op 14 oktober 1991 met Rachel van Galen met wie hij tot zijn dood getrouwd bleef. Met haar kreeg hij zoon Andre Hazes Jr. en dochter Roxeanne.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Al 15 jaar zonder de koning.❤️ #230904

Een bericht gedeeld door Andre Hazes (@andrehazes) op22 Sep 2019 om 11:27 (PDT)

Doek valt voor Britse reisgigant Thomas Cook

Thomas Cook, waar ook Neckermann Reizen onder valt, is omgevallen. Het 178-jarige oude concern heeft wereldwijd 22.000 medewerkers.

‘Alle boekingen bij Thomas Cook, waaronder vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd’, meldt de instantie. Nederlanders die op reis zijn, hoeven zich geen zorgen te maken en kunnen vooralsnog hun vakantie afmaken. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Meer export van onderhoud, reparatie en leasediensten

In de eerste zes maanden van 2019 hebben in Nederland gevestigde bedrijven voor 2,7 miljard aan onderhoud, reparatie en leasediensten voor het buitenland verricht. In de eerste zes maanden van 2014 was dat nog 2,2 miljard euro. Dat meldt het CBS.

Bij de export van onderhoud en reparatiediensten gaat het om het onderhouden of repareren van goederen door Nederlandse bedrijven voor het buitenland, waarbij de goederen in buitenlands eigendom blijven. Bij de export van operationele leasediensten gaat het bijvoorbeeld om de verhuur van vervoermiddelen of machines aan buitenlandse bedrijven. De exportwaarde is dan de vergoeding die aan het buitenland in rekening wordt gebracht.

Sinds 2014 is de export van onderhouds- en reparatiediensten gegroeid van 1,0 tot 1,2 miljard euro per half jaar en is die van operationele leasediensten toegenomen van 1,2 tot 1,5 miljard euro.

Exportgroei vooral door nieuwe exporteurs
De toenemende exportwaarde betreft met name Nederland gevestigde bedrijven die in 2014 nog geen onderhouds-, reparatie- en lease-activiteiten exporteerden. Voor een kleiner deel heeft de hogere exportwaarde betrekking op toegenomen activiteit bij exporteurs die in 2014 al als exporteur van deze diensten actief waren.

De groeiende exportwaarde van operationele leasediensten is in zijn geheel te danken aan relatief nieuwe exporteurs. Bij de onderhouds- en reparatiediensten geldt dat twee derde van de exporttoename komt door exporteurs die in 2014 nog niet actief waren als exporteur van deze diensten.

Grootste exportgroei in Europa
Vooral binnen Europa is de groei van de internationale onderhoud-, reparatie- en lease-activiteit toegenomen. Zo is Nederland in de eerste plaats meer gaan verdienen aan Frankrijk, Denemarken, Italië, Spanje en Ierland. In het geval van Denemarken, Italië en Spanje zit de toename grotendeels in lease-activiteiten waaronder het verhuren van machines en logistieke hulpmiddelen zoals wagons en pallets.

Als naar het totale exportniveau in 2019 wordt gekeken, dan zijn de traditionele exportpartners die het belangrijkst: Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Onderhoud en reparatie van transportmiddelen, windmolens en elektronica voor het buitenland is een belangrijke bron van inkomsten voor Nederland.

Economisch beeld minder gunstig

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in september minder gunstig dan een maand eerder, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van half september presteren 9 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Consumentenvertrouwen daalt, producentenvertrouwen stabiel
In september zijn consumenten negatiever dan in augustus. Het producentenvertrouwen bleef in augustus hetzelfde als in juli. Zowel het vertrouwen van producenten als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde.

Consumptie huishoudens, investeringen en export groeien
Het volume van de goederenexport was in juli 1,0 procent groter dan in juli 2018. De groei is ongeveer hetzelfde als in de voorgaande maand. In juli 2019 groeide vooral de export van chemische producten, machines en voedingsmiddelen. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur.

Consumenten hebben in juli 1,7 procent meer besteed dan in juli 2018. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Consumenten hebben in juli 2019 vooral meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed.

In juli was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,4 procent groter dan in juli 2018. Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in gebouwen en machines.

Productie industrie krimpt een fractie in juli
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 0,2 procent lager dan in juli 2018. De daling van de productie is minder groot dan in de voorgaande vier maanden.

Aantal faillissementen gedaald
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. Er zijn in augustus 13 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli. De trend is de afgelopen jaren redelijk vlak.

Aantal banen blijft stijgen
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal met 42.000 toe tot 10.675.000. De groei van het aantal banen ten opzichte van het voorgaande kwartaal komt daarmee op 0,4 procent. In een jaar tijd kwamen er 201.000 banen bij.

Het aantal banen groeit al ruim vijf jaar achter elkaar. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er 947.000 banen bijgekomen. De groei piekte in het vierde kwartaal van 2017 met ruim 71.000.

Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2019 in totaal 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 0,5 procent meer dan een kwartaal eerder.

Het aantal werklozen (ILO-definitie) is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7.000 per maand gestegen naar 321.000 in augustus 2019. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. In juli was dat 3,4 procent.

Eind juni was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot een nieuwe recordstand van 284 duizend. Dat is een toename van 6 duizend vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

Door de afname van de werkloosheid en de toename van de vacatures is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen.

Bbp groeit met 0,4 procent in tweede kwartaal 2019
Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2019 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de investeringen en de consumptie door huishoudens. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2018 was de omvang van het bbp 1,8 procent groter.

Niet-financiŽle bedrijven boeken minder winst

De brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven kwam in het tweede kwartaal van 2019 uit op 55,8 miljard euro. Dat is 2,3 miljard euro minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het is de eerste keer in 2,5 jaar tijd dat de winst lager is dan in hetzelfde kwartaal van het jaar ervoor. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De brutowinst voor belasting is gelijk aan de operationele winst plus het inkomen uit vermogen, zoals winsten van buitenlandse dochters en dividend- en renteopbrengsten, minus de betaalde rente en enkele betalingen aan de overheid (onder meer in verband met de aardgaswinning en erfpacht). De afname van de winst in het tweede kwartaal van 2019 is vooral toe te schrijven aan de afname van de winsten van buitenlandse dochterondernemingen. Deze waren 2,5 miljard euro lager dan in het tweede kwartaal van 2018. Enkele grote multinationals realiseerden lagere winsten in het buitenland.

De operationele winst van de niet-financiële bedrijven was 1,3 miljard euro hoger dan een jaar eerder, ondanks een toename van de loonkosten. Die loonkostenstijging kwam overigens deels door de groei van de werkgelegenheid. De binnenlandse dividendopbrengsten waren 0,7 miljard euro lager dan in het tweede kwartaal van 2018. De niet-financiële bedrijven betaalden iets meer rente, terwijl de renteontvangsten nauwelijks veranderden.

Bedrijven betalen meer belasting en keren minder dividend uit
Over de winst betalen bedrijven belastingen, zoals de vennootschapsbelasting. In het tweede kwartaal van 2019 betaalden de niet-financiële bedrijven 1,0 miljard euro meer belasting over hun winst dan in het tweede kwartaal van 2018. De investeringen in vaste activa waren 1,2 miljard euro hoger dan een jaar eerder. De hogere belastinguitgaven en investeringen gaan ten koste van de dividenduitkeringen aan aandeelhouders, die 2,7 miljard euro lager waren dan in het tweede kwartaal van 2018.

Amstelveners willen af van 'Drol' op Stadsplein

Het kunstwerk Der Bogen op het Stadsplein in Amstelveen is niet erg populair. Uit een poll blijkt namelijk dat 90% van de stemmer het kunstwerk, in de volksmond 'De Drol' genoemd, het liefste uit het centrum ziet verdwijnen. Niet alleen buurtbewoners, maar ook kunst en cultuur wethouder Herbert Raat ziet het kunstwerk liever naar een andere plek verhuizen. Dat meldt AT5. 

'De Drol', gemaakt door kunstenaar Armando, is in 2015 als toegangspoort van het Stadshart onthuld om het plein aanzien te geven. Het kunstwerk op het Stadsplein werd eerder al uitgeroepen tot lelijkste kunstwerk van Nederland en dat is volgens buurtbewoners meer dan terecht: 'Elke Amstelvener noemt het 'De Drol' en daar lijkt het ook op. Ik zou er nog geen vijftig euro voor over hebben', vertelt een bewoner.

Wethouder Herbert Raat vindt het kunstwerk niet lelijk, maar denkt dat het op een andere plek beter tot zijn recht zou komen. 'Ze zeggen altijd kunst moet je leren waarderen, maar dit kunstwerk op deze plek, voegt niets toe aan dit plein', legt hij uit. De wethouder denkt dat het kunstwerk op een plek met meer groen beter tot zijn recht komt.

Raat laat weten dat een nieuwe adviescommissie advies uit gaat brengen over een mogelijke verplaatsing van 'De Drol'. Ook laat hij uitzoeken of er juridische afspraken zijn waar rekening mee moet worden gehouden.

Beschikbaar inkomen huishoudens 2,2 procent hoger

Het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 2,2 procent. Op basis van deze cijfers kan geen uitspraak worden gedaan over de verdeling van de inkomensontwikkeling over de verschillende huishoudensgroepen. De hypotheekschuld nam toe met 4 miljard en bedroeg 719,7 miljard euro. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens.

Zowel de groep werknemers als de groep zelfstandigen zagen hun inkomen toenemen. De totale beloning van werknemers lag 4,7 procent hoger dan een jaar eerder (4,7 miljard euro), onder meer doordat het aantal banen en de gewerkte uren toenamen. Zelfstandigen zagen hun inkomen met 6,4 procent stijgen (1,1 miljard euro). Vooral in de landbouw nam het inkomen toe; in deze bedrijfstak zitten veel zelfstandigen. Huishoudens betaalden 3,5 miljard (+5,5 procent) meer belasting en sociale premies, onder meer doordat de grondslag hiervoor groter werd.

Kwartaalcijfers over het reëel beschikbaar inkomen worden bepaald door bij het verslagkwartaal de inkomens van de voorgaande drie kwartalen op te tellen.

Hogere hypotheekschuld bij huishoudens
De totale uitstaande hypotheekschuld van huishoudens steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 4 miljard euro tot 719,7 miljard euro. De toename is de grootste sinds het derde kwartaal van 2016. De verkoopprijzen van huizen lagen in het tweede kwartaal van 2019 hoger en er waren 10,7 procent meer transacties van bestaande koopwoningen dan een kwartaal eerder.

Ondanks de stijging van de schuld in het afgelopen kwartaal daalt de hypotheekschuld als percentage van het bbp naar 90,8 procent. Begin 2015 lag deze quote nog boven de 100 procent. Het bbp nam in de afgelopen jaren sterker toe dan de hypotheekschuld, waardoor de schuldquote lager uitkwam.

Uitstoot CO2 hoger in het tweede kwartaal van 2019

De CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal 2,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Volgens de tweede berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 1,8 procent. De toename van de CO2-uitstoot komt vooral doordat de huishoudens en de dienstverlening meer gas verbruikt hebben voor verwarming.

Daarentegen nam de CO2- uitstoot van energiebedrijven juist af. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot. Het tweede kwartaal van 2019 was kouder dan dat van 2018. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de de CO2-uitstoot in het tweede kwartaal 1,3 procent lager dan een jaar eerder.

CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening hoger
De CO2-uitstoot van huishoudens was bijna 13 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vanwege het koudere weer, met name in april en mei, werd er meer aardgas verstookt voor verwarming van woningen en bedrijfspanden. Ook de emissies door autogebruik namen toe. In het tweede kwartaal bedroeg de CO2-uitstoot van huishoudens ruim 18 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, die goed is voor 12 procent van de CO2-uitstoot, bijna 17 procent hoger dan in het tweede kwartaal 2018.

Hogere CO2-uitstoot transportsector
De CO2-uitstoot van de transportsector lag in het tweede kwartaal 1,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 13 procent. De uitstoot van de luchtvaart, binnenvaart en wegvervoer nam toe, de uitstoot van de zeevaart nam daarentegen af.

Landbouw en industrie stoten meer CO2 uit
In het tweede kwartaal was de CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid 0,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit cluster was in het tweede kwartaal van 2019 goed voor ruim 24 procent van de totale uitstoot. Met name de aardolie-industrie en de landbouwsector hebben meer CO2 uitgestoten, in de chemische industrie daalden de emissies.

Lagere CO2–uitstoot energiebedrijven
In het tweede kwartaal van 2019 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer 3,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze bedrijven waren in het tweede kwartaal goed voor ruim 32 procent van de totale uitstoot. Elektriciteitsbedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool. De elektriciteitsproductie en de toegevoegde waarde van de elektriciteitsproducenten waren wel hoger dan in het tweede kwartaal van 2018.

Het CBS benadrukt dat de CO2-emissies zijn berekend volgens de definities van de Milieurekeningen. Het betreft hier een eerste berekening op basis van de dan beschikbare informatie. De cijfers kunnen wijzigen op grond van nieuwe statistische broninformatie die nadien beschikbaar komt.

FOK! Wat een weer: de omslag is een feit

Dag dames en heren.

we hebben een fraaie dag achter de rug die nat eindigde. Een regenfront trok van zuidwest naar noordoost over het land.

Vandaag blijft het front nog wat haperen boven het noordoostelijke deel van het land. Daar blijft het dan ook nog lang bewolkt met af en toe regen. In het zuidwesten klaart het al op, en daar is het dan best heel aardig weer. Er kan dan nog wel een enkele bui vallen, maar de zon lijkt toch wel te overheersen aldaar. Uiteindelijk klaart het in het noordoosten ook wel op. De maxima liggen rond de 20 graden.  De wind komt uit het zuidwesten en is matig van kracht.

Dinsdag is het omgedraaid. Eerst wat zon, en in de middag buien. En dat is ook het beeld voor de rest van de week. Al lijkt de zon het vaak wel wat moeilijker te hebben dan de bewolking.

Tot ziens!


Meer weer op FOK!

Zons6 (Foto: KlapMongeaul)
Wat is hij weer mooi he? De zonsopkomst in de polder van Eemnes. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.