FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 september 2019

Volleyballers op EK in vijf sets onderuit tegen TsjechiŽ

De Nederlandse volleyballers hebben hun vijfde en laatste duel in de groepsfase van het EK volleybal verloren. In eigen huis verloor Oranje in vijf sets van Tsjechië: 2-3 (18-25, 25-18, 20-25, 25-22, 14-16).

Nederland had zich dinsdag al geplaatst voor de achtste finales op het EK en moest het in de laatste groepswedstrijd in Amsterdam opnemen tegen Tsjechië. Net zoals in de wedstrijd van dinsdag begon Oranje slecht aan de wedstrijd. De openingsset werd dan ook kansloos verloren, maar in de tweede set herstelde Nederland zich.

Toch konden de Nederlandse volleyballers het in de derde set niet voorzetten en kwam Tsjechië op 2-1 in sets. Oranje toonde opnieuw veerkracht en kwam langszij in sets. In de spannende vijf set, waarin Nederland een wedstrijdpunt kreeg, moesten de volleyballers toch het onderspit delven tegen de Tsjechische volleyballers, die pas één wedstrijd hadden gewonnen op dit EK.

Later wordt pas duidelijk wie Oranje zaterdag in Apeldoorn (16.00 uur) treft in de achtste finales. Dat hangt af van de uitslag van Polen - Oekraïne. Als Nederland tweede blijft dan is Duitsland de tegenstander voor een plek in de kwartfinales. Wint Oekraïne echter tegen de wereldkampioen, dan is Servië de tegenstander.

Celstraffen geŽist tegen leden No Surrender voor poging afpersing

Tegen drie mannen die verdacht worden van afpersing heeft de officier van justitie vandaag gevangenisstraffen geëist van vijf en zeven maanden. De afpersing vond in november 2017 in Rhenen plaats. Omdat geen van de betrokkenen openheid van zaken lijkt te willen geven, is de reden van de afpersing niet duidelijk geworden. De afpersing zelf is wel bewezen, aldus het OM.

Het slachtoffer deed tien dagen na de afpersing aangifte bij de politie. Die dag, 14 november 2017, stonden er twee in het donker geklede mannen hem op te wachten toen hij ’s ochtends naar zijn werk wilde gaan. De afpersing zelf vond plaats op 4 november in de avond. Het slachtoffer hoopte dat de bedreigingen zouden overwaaien en was ook bang voor represailles. Door de dreiging die uitging van de twee mannen voor zijn deur, besloot hij toch aangifte te doen.

Het ging bij de afpersing om een bedrag van 60.000 euro. Op de avond van 4 november 2017 zochten de drie mannen, waarvan er twee lid waren van No Surrender, het slachtoffer op in een café in Rhenen. De twee No Surrender leden, waaronder de president van de afdeling in Haarlem, droegen hun zogenoemde colours: jassen waarop ‘No Surrender’ en hun functie vermeld staat. Toen het slachtoffer niet in het café bleek te zijn, gingen zij naar zijn huis waar op dat moment een verjaardag werd gevierd en kinderen lagen te slapen. De mannen weigerden weg te gaan en daarom besloot het slachtoffer buiten met de mannen te praten. Dat praten ontaardde in duwen en trekken en hij werd naar de grond gewerkt. Het slachtoffer werd duidelijk gemaakt dat hij 60.000 euro moest betalen. Als hij niet zou betalen, zo werd hem te verstaan gegeven, dan zou hij niet meer levend thuis komen.

Op basis van verklaringen, meldingen en tapgesprekken, is er voldoende bewijs dat de drie mannen betrokken waren bij de poging afpersing, aldus de officier van justitie. De werkelijke reden van de afpersing is niet duidelijk geworden. Het zou kunnen gaan om een relationeel of zakelijk geschil. Ook kan het te maken hebben met een mishandeling van een van de afpersers door het slachtoffer tijdens een uitgaansavond kort daarvoor, in oktober 2017. De man, slachtoffer van de afpersing en verdachte van de mishandeling, is hiervoor vrijgesproken.

Wat de reden ook mag zijn, duidelijk is dat de mannen het slachtoffer ernstig hebben bedreigd en geïntimideerd, ook door het dragen van de colours. Tegen alle drie vond de officier verder het medeplegen van de poging afpersing bewezen. Bij zijn eis hield de officier rekening met het aandeel van elke verdachte. Tegen de 48-jarige hoofdverdachte van de afpersing eiste hij een gevangenisstraf van zeven maanden en tegen de twee anderen eiste de officier een gevangenisstraf van vijf maanden.

KŁng wint tijdrit, Lampaert leidt in Slowakije

Yves Lampaert gaat na de eerste dag in de Ronde van Slowakije aan de leiding. Hij werd tweede in de tijdrit en nam daarmee de leiding over van Alexander Kristoff die eerder vandaag de eerste etappe won.

In de tijdrit kwam Kristoff ten val en verloor daarbij een minuut.De tijdrit over 7,5 kilometer werd gewonnen door de Zwitser Stefan Küng in een tijd van negen minuten en vier seconden. Achter Lampaert werd de Luxemburger Bob Jungels derde.

Volgende week open bŤta Ghost Recon Breakpoint

Ubisoft laat weten dar de open bèta van Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint van 26 tot en met 29 september gratis te spelen is op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Daarnaast is Lil’ Wayne in de nieuwe live action trailer die geregisseerd is door David Leitch (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, Deadpool 2).

Spelers pre-loaden de open bèta al op 24 september vanaf 12:00 uur op Xbox One, PlayStation 4 en pc via Uplay. Op de Epic Games Store (PC) is de pre-load op 24 september vanaf 17:00 uur beschikbaar., die te zien is via .

De Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint open bèta bevat de volgende exclusieve nieuwe content ten opzichte van de eerdere gesloten bèta:

 • Drie extra hoofdverhaalmissies.
 • Twee extra gebieden, genaamd New Argyll en Infinity.
 • Vier extra dagelijkse missies, waardoor spelers nu dagelijks toegang hebben tot 12 Faction Missions

Dan is er nog Ghost War, de competitieve 4v4 PvP-modus van Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint. De vier maps die beschikbaar zijn in de open bèta zijn PMC Camp, Port, Cold War Bunker en Harbor. De modus die tijdens de open bèta speelbaar is, Elimination, is een team deathmatch waarbij spelers op de tegenstanders jagen en deze moeten elimineren. Elimination introduceert ook een krimpende gevechtszone in de laatste fase van een ronde, waardoor spelers gedwongen worden de strijd met elkaar aan te gaan.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint komt 4 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Later komt de game nog naar Google Stadia.

Honkballers beginnen OKT met winst en revanche

De Nederlandse honkballers zijn in Italië goed begonnen aan de weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar. Op het OKT opende Nederland in Parma met een 4-1 zege op Tsjechië, dat eerder in de maand op het EK nog verrassend won van Nederland, de uiteindelijke Europees kampioen.

Calten Daal was de eerste die een Nederlandse run scoorde, waarna Tsjechië op gelijke hoogte kwam. Ademar Rifaela bleef lekker op dreef en mepte een homerun binnen, in de vijfde inning werden Dwayne Kemp en John Polonius door Roger Bernadina over de thuisplaat geslagen. Orlando Yntema hield acht innings stand op de werpheuvel, de Tsjechen kwamen er niet meer doorheen.

De winnaar van het uit zes landen bestaande OKT gaat naar de Spelen in Tokyo, de nummer twee krijgt op het intercontinentale OKT nog een laatste kans. Donderdag volgt de tweede wedstrijd, Israël is om 20.00 uur de tegenstander.

Minister Grapperhaus zet terrorismebestrijding in bij onderzoek moord Wiersum

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ingeschakeld voor het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum.

'Een verband tussen deze buitengewoon schokkende gebeurtenis en de eerdere liquidatie op de broer van de kroongetuige in het proces tegen Ridouan T. kan op dit moment niet worden uitgesloten. De heer Wiersum stond immers kroongetuige Nabil B. bij', schrijft Grapperhaus in een brief aan de tweede kamer.

'Daarmee zou de georganiseerde misdaad weer een grens over zijn gegaan. Ik heb daarom een team samengesteld onder regie van de NCTV met vertegenwoordigers van OM en politie. Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging', zegt de minister verder.

Ook wordt bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren.

Crossincident Leende: 'Totaal idiote actie'

De 21-jarige man uit Reuver, die op 15 september werd aangehouden voor het inrijden op het publiek tijdens de prijsuitreiking van Autocross Leende, is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van poging tot doodslag. De man blijft de komende 14 dagen nog in de cel.

De politie sprak sinds zondag met een groot aantal getuigen. Het blijkt dat de man uit Reuver kort voor zijn daad ruzie kreeg over een rit, die om veiligheidsredenen was geannuleerd. De ruzie zou reden zijn geweest om met zijn auto het publiek in te rijden. Twee mannen en een vrouw raakten daarbij gewond en moesten naar het ziekenhuis. Rond het incident was het enige tijd onrustig op het terrein en er werd gevochten. In het tumult kreeg een tiener klappen. Ook hij werd naar het ziekenhuis gebracht.

Belaagd
De man reed zich na zijn daad vast in het zand en werd daarna belaagd door een flink aantal bezoekers. Over en weer vielen rake klappen. Ook de 17-jarige vriendin van de man liep naar de auto. Ze nam even later tegenover agenten de schuld op zich, maar onder meer uit een groot aantal getuigenverklaringen blijkt dat haar vriend de bestuurder was en dat er niemand anders in de auto zat toen die op het publiek inreed. De vriendin is dinsdag vrijgelaten. De politie heeft inmiddels ook contact gehad met een man uit Kaatsheuvel. Hij werd maandag plotseling onwel, mogelijk als gevolg van klappen die hij zondag kreeg van de verdachte. Ook dit incident wordt in het onderzoek betrokken.

“Totaal idiote actie”
De Officier van Justitie neemt de zaak hoog op: “Volstrekt onschuldige bezoekers zijn zondag het slachtoffer geworden van een totaal idiote actie. De bestuurder van de auto heeft gespeeld met de levens van een groot aantal mensen en dat rekenen wij hem zeer aan”, zo laat ze woensdag weten. De 21-jarige man is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat dat de verdachte nog zeker 14 dagen in de cel moet blijven.

Het onderzoek naar de zaak gaat verder.

Neilands wint verrassend GP de WalloniŽ

Krists Neilands heeft de zestigste editie van de GP de Wallonie. Op de Citadel van Namen had de renner van Israel Cycling Academy een kleine voorsprong op de eerste achtervolgers, maar de Let hield knap stand. De Belg Jasper Stuyven, de winnaar in 2018, moest ditmaal genoegen nemen met een tweede plaats, voor zijn landgenoot Jasper de Buyst.

Lange tijd in de wedstrijd reden vijf vluchters vooruit. Ondanks de voorsprong van enkele minuten speelde de vijf geen rol van betekenis in de finale van de GP de Wallonie. In de finale, met daarin meerdere beklimmingen, zag Krists Neilands zijn kans. De Let reed een mooie voorsprong bij elkaar, maar aan de voet van laatste klim van de dag de Citadel van Namen had de 25-jarige renner van Israel Cycling Academy nog maar twintig seconden voorsprong.

Toch was het Neilands die won op de Citadel van Namen. De 25-jarige Let won met een handvol seconden voorsprong op Jasper Stuyven en Jasper de Buyst.

Eerste details van Final Fantasy XIV 5.1 bekendgemaakt

De eerste details van de komende Patch 5.1 voor Final Fantasy XIV: Shadowbringers zijn onthuld tijdens de nieuwste ‘Letter from the Producer LIVE’-stream.

Patch 5.1 is getiteld Vows of Virtue, Deeds of Cruelty, en wordt de eerste grote update voor de derde uitbreiding. De patch introduceert onder andere de langverwachte YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid, een samenwerking met de NieR-serie, inclusief werk van gastontwikkelaars Yosuke Saito en Yoko Taro.

Vows of Virtue, Deeds of Cruelty levert veel nieuwe content, mogelijkheden en verbeteringen. Tijdens de livestream onthulde Naoki Yoshida, producer en director van Final Fantasy XIV, veel van de content die Patch 5.1 zal leveren:

 • Nieuwe hoofdscenario-quests – Patch 5.1 introduceert het volgende hoofdstuk in de hoofdverhaallijn van Shadowbringers.
 • Nieuwe alliance raid voor 24 spelers: “The Copied Factory” – Gastontwikkelaars Yosuke Saito en Yoko Taro laten Final Fantasy XIV en NieR samenkomen in de YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid-serie.
 • Restoration of the Holy See of Ishgard – Deze content voor crafters en verzamelaars moedigt spelers aan om samen te bouwen aan het Firmament in Ishgard. De nieuwe content wordt vergezeld door uitgebreide systeemaanpassingen en updates voor crafting- en gathering-klasses.
 • New Game+ – Dit systeem laat je eerder voltooide quests spelen met behoud van je huidige progressie en job-level.
 • Nieuwe dungeon: “The Grand Cosmos” – Spelers kunnen deze nieuwe dungeon proberen te overwinnen met andere avonturiers, of gebruik maken van het Trust-systeem om hem met een groep AI-spelers te spelen.
 • Nieuwe extreme trial – Spelers kunnen een nieuwe trial op extreme-niveau proberen te overwinnen.
 • Nieuwe beast tribe-quests – The Pixies gaan vervelend doen met opdrachten
 • PvP-updates – Er worden substantiële veranderingen doorgevoerd aan PvP-acties, samen met de introductie van een nieuwe Frontline-map en -regelset.
 • Updates voor de blue mage-job – De eerste grote update voor deze gelimiteerde job is goed voor een verhoogde level cap, nieuwe job-quests en nieuwe blue mage-specifieke gevechtsuitdagingen en content.
 • Performance action-updates – Dankzij de toevoegingen van een ensemble-functie kunnen groepen spelers samen muziekmaken.
 • Patch 5.1 levert ook job-aanpassingen, Gold Saucer-updates, systeemupdates, en meer.

Final Fantasy XIV - Shadowbringers - YoRHa Dark Apocalypse (Foto: Square Enix)

Wederom ritzege Vos in Ronde van de ArdŤche

Marianne Vos gaat door met winnen in de Ronde van de Ardèche. Nadat ze de eerste drie etappes al won, was ze vandaag ook de beste in de zesde etappe.

De Nederlandse wielrenster, die aan de leiding gaat in het algemeen klassement, was na een heuvelachtige etappe de beste in een sprint-a-deux met Clara Koppenburg. Arlenis Sierra kwam als de nummer drie over de finish.

Morgen is de laatste etappe.  

Rockstar komt met Games Launcher voor pc

Rockstar heeft vandaag geen game uitgebracht, maar wel een launcher om hun pc-games daar vanuit kopen en te starten. Vanaf nu is de Rockstar Games Launcher beschikbaar voor download.

De Rockstar Games Launcher is een Windows-applicatie waarmee je makkelijk via één plek toegang hebt tot je Rockstar Games PC-collectie. Het gaat om zowel digitale titels als games op CD, inclusief games die bij verschillende andere online winkels zijn gekocht. Je kunt de launcher ook gebruiken om nieuwe Rockstar Games PC-titels te kopen en aan je collectie toe te voegen.

De Rockstar Games Launcher heeft extra functies, waaronder de toevoeging van cloud save-functionaliteit aan alle ondersteunde titels, de mogelijkheid om je Rockstar Games PC-bibliotheek automatisch te updaten en manieren om het laatste Rockstar Games-nieuws direct via de Launcher te volgen.

Een select aantal pc-games wordt op dit moment niet ondersteund:

 • Grand Theft Auto IV
 • Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City
 • Grand Theft Auto 2
 • Grand Theft Auto
 • Max Payne
 • Max Payne 2: The Fall of Max Payne
 • Manhunt
 • Midnight Club 2

Voor een beperkte tijd ontvangen spelers die de Rockstar Games Launcher installeren een gratis digitaal exemplaar van Grand Theft Auto: San Andreas voor pc om permanent toe te voegen aan je bibliotheek en te bereiken via je Social Club account in de Launcher. Deze is via deze link te downloaden.

Rockstar Games Launcher

Nieuwe details over Destiny 2: Shadowkeep

Bungie heeft een nieuwe developer documentaire over Destiny 2 uitgebracht. Ga er even voor zitten, het 'lief dagboek' duurt tien minuten.

De video geeft een kijkje achter de schermen, waar het team zich voorbereidt op de grote veranderingen die op 1 oktober naar Destiny 2 komen. De ontwikkelaars vertellen onder meer over de nieuwe uitbreiding 'Shadowkeep', de nieuwe seasonal content en de PVP-filosofie.

LEGO dino's vanaf vandaag ook op Nintendo Switch

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft aangekondigd dat LEGO Jurassic World nu verkrijgbaar is voor de Nintendo Switch. Het spel ondersteunt ook de handheld-modus en kan worden gespeeld op de Nintendo Switch Lite.

LEGO Jurassic World is eerder in 2015 uitgekomen. Het spel beslaat meer dan twintig jaar van de epische Jurassic World-franchise van Universal Pictures en Amblin Entertainment. De videogame laat bekende scènes uit Jurassic Park, The Lost World: Jurassic Park, Jurassic Park III en Jurassic World in LEGO-vorm zien, met de kenmerkende LEGO-humor van TT Games.

Spelers kruipen in de huid van heldhaftige filmpersonages, zoals Dr. Ian Malcolm, Dr. Henry Wu, Claire Dearing, Owen Grady en vele andere in de 20 verhaallevels waarin ze kostbaar barnsteen met dinosaurus-DNA moeten verzamelen. Spelersgebruiken het verzamelde DNA om compleet nieuwe dinosaurussen te creëren en met de dino-aanpasser kleuren, lichaamsdelen en vaardigheden te mengen of te combineren. Bovendien kunnen ze in de reusachtige voetsporen van de LEGO-dinosaurussen treden en het spel zelf als dinosaurus spelen.

LEGO Jurassic World voor de Nintendo Switch bevat de volgende eerder uitgebrachte DLC-pakketten:

 • Jurassic World DLC-pakket: Biedt toegang tot zes nieuwe personages, twee nieuwe voertuigen, de JURASSIC Response Unit, de JURASSIC WORLD Shuttle en meer.
 • Jurassic Park-trilogiepakket nr. 1: Biedt toegang tot drie personages: Dino Handler, Eric Kirby en Paul Kirby en een nieuw voertuig: het Animal Control-voertuig.
 • Jurassic Park-trilogiepakket nr. 2: Biedt toegang tot drie personages en een voertuig: Jurassic Park-helikopterpiloot, Lex en Tim Murphy en Dr. Ian Malcolms cabriolet.

Nachtmerries in Trine 4

Modus Games heeft vandaag een nieuwe storytrailer uitgebracht met details over wat er op het spel staat in de wereld van Trine 4: The Nightmare Prince.

In Trine 4: The Nightmare Prince zijn Zoya de dief, Amadeus de tovenaar en Pontius de ridder herenigd om Prins Selius te vinden. Het vermogen van Prins Selius om iemands krachtigste angsten te laten uitkomen, heeft het koninkrijk overspoeld met tot leven geworden nachtmerries.

Trine 4: The Nightmare Prince komt 8 oktober uit op Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc. In onze preview is meer te lezen over de game.

Keuzevrijheid in GRID

Codemasters laat in een trailer zien wat voor keuzevrijheid die spelers hebben in de racegame GRID en toont hoe verschillende wagenklasses racen op enkele van de tracks en straatcircuits onder wisselende omstandigheden, zoals ‘s nachts en door zware regen.

De game draait helemaal om toegankelijkheid en keuzevrijheid, met toegang tot vier steden en acht circuits met meer dan 80 raceroutes. Dankzij ruim 400 AI-persoonlijkheden, uiteenlopend van kalm tot agressief, en van gelijkmatig tot onvoorspelbaar, moet elke race uniek en levendig aanvoelen.

GRID verschijnt op 11 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Veel uitleg over Rain of Reflections

In de nieuwe walkthrough trailer van Rain of Reflections neemt de directeur van Lionbite Games, Victor Lionhead, je mee door de eerder verschenen demo.

In het eerste deel van de trailer worden de basisbeginselen van de wereld, de personages en de gameplay van Rain of Reflections: Chapter 1, getiteld “Set Free”, getoond. De demo start met Wilona alleen in haar appartement. De speler kan met haar de ruimte onderzoeken totdat Wilona gebeld wordt. Aan de hand van dit gesprek worden de eerste keuzemogelijkheden en gevolgen getoond die de speler moet trotseren in de game. Naast de vele dialogen en de complexe keuzes die de speler worden voorgeschoteld, moet de speler regelmatig zijn hackvaardigheden gebruiken door middel van mini-games. Deze mini-games zijn in drie verschillende soorten te verdelen doordat ze gebruik maken van eigen gameplaymechanieken. Het eerste deel van de trailer sluit af met een turn-based confrontatie en laat zien hoe Wilona ongezien de situatie kan verlaten.

In het tweede deel van de walkthrough trailer van Rain of Reflections staat een andere turn-based confrontatie centraal. Door middel van deze situatie worden de aspecten van de turn-based actie uitgelegd, wat gebaseerd is op het motivatiesysteem. Elke confrontatie wordt gewonnen door de tegenstander te demotiveren tot de motivatiemeter leeg is. Wilona hoeft niet alleen haar wapen af te vuren om haar tegenstander te demotiveren, maar ze kan ook de omgeving van de tegenstander laten afbrokkelen of via dialoog de tegenstander angst inboezemen. En als haar partner het zwaar heeft, dan kan een aanmoediging haar partner er weer bovenop helpen. Met behulp van deze en andere acties moet de speler ervoor zorgen dat Wilona het avontuur overleeft.

Rain of Reflections verschijnt 20 september voor pc via Steam.

Nieuwe Pokťmon ontdekt in de regio Galar

The Pokémon Company International en Nintendo hebben vandaag bekendgemaakt dat er een nieuwe Pokémon ontdekt is in de regio Galar: Sirfetch’d, de Wild Duck Pokémon.

Sirfetch’d maakt zijn opwachting in het binnenkort te verschijnen Pokémon SwordDe Farfetch’d uit de regio Galar kunnen evolueren tot Sirfetch’d nadat er veel gevechten zijn geleverd. Tijdens het gevecht gebruikt Sirfetch’d de scherpe stengel van zijn prei als lans en de dikke bladeren als schild. Meteor Assault is een nieuwe aanval die in deze spellen wordt geïntroduceerd en die alleen geleerd kan worden door Sirfetch’d. Hij richt zijn prei op zijn tegenstanders en valt ze met grote snelheid aan. Hij is na deze aanval niet in staat om direct in actie te komen.

Pokémon Sword en Pokémon Shield zullen op 15 november 2019 uitkomen voor Switch.

Kristoff zegeviert in Slowakije

De eerste etappe in de Ronde van Slowakije is gewonnen door Alexander Kristoff. De Noor was na 138,2 kilometer koersen in Bardejov Michael Mørkøv en Elia Viviani te snel af.

Zes man (Bogh,Delletre,Fetter,Kierner, Molly en Skaarseth) zorgden voor de vlucht van de dag. Hun maximale voorsprong was twee minuten, maar tien kilometer voor de meet werden ze teruggepakt. In de massasprint die volgde was Kristoff de rapste.

Later vandaag volgt een tijdrit over 7,5 kilometer.

Amazon heeft Middle-Earth ontdekt

Amazon heeft vandaag bekend gemaakt waar de afleveringen voor hun, naar verwachting, peperdure Lord of the Rings-monsterproductie zullen worden opgenomen. Na lang zoeken naar de ideale locatie voor het weergeven van de schoonheid en diversiteit van het landschap van Middle-Earth, is de productie uitgekomen in Middle, eh, Nieuw-Zeeland.

En nee, dat is geen geintje. Amazon heeft ervoor gekozen om de serie op te nemen in hetzelfde land dat de Nieuw-Zeelandse Peter Jackson koos om zijn drie Lord of the Rings-films op te nemen. Klinkt als een open deur, al is het niet onredelijk om je voor te stellen dat de productie heus wel heeft gezocht naar alternatieven om een originele invalshoek te kunnen brengen.

Wel ironisch is natuurlijk dat Amazon, in een persbericht, de natuur, de kustlijnen, de bergen en de bossen van Nieuw-Zeeland aanprijst als belangrijke argumenten voor de keuze, maar ook benadrukt dat het land beschikt over "sets van wereldklasse, studio's en ervaren vaklui". Drie keer raden waar die economie een impuls door heeft gekregen.

De serie zal overigens niet de films na gaan maken; de verhalen baseren zich op het werk van J.R.R. Tolkien, maar spelen zich af vóór de tocht van de Fellowship. En nee, dat betekent niet dat The Hobbit een remake krijgt: Tolkien schreef vele boeken over zijn Middle-Earth, beschreef zelfs het ontstaan van de wereld en verrijkte het met vele mythen en sagen, dus de producers en schrijvers hebben genoeg om uit te kiezen en uit te breiden met hun eigen inzichten. Dat belooft veel goeds voor Tolkien-fans die graag eens andere aspecten van zijn werk in een beter licht willen zien.

Makers van de serie, die overigens nog niet officieel The Lord of the Rings heet en dus wellicht een andere naam kan krijgen, zijn J.D. Payne en Patrick McKay, bekend van... ja, niets eigenlijk. Ze schreven Star Trek Beyond en werken mogelijk aan een vervolg erop, en houden zich ook bezig met een nieuwe Flash Gordon. Ze hebben voor de regie van de eerste twee afleveringen J.A. Bayona ingeschakeld, die bekend is van Jurassic World: Fallen Kingdom en A Monster Calls. Verder is er nog een legertje producers met ervaring van Game of Thrones, Breaking Bad, The Sopranos en Stranger Things aangetrokken, dus dat zit wel snor.

Het is nog niet duidelijk wanneer de serie te zien zal zijn, maar hou je lokale Amazon Prime Video in de gaten. Doen wij ook.

Feyenoord bindt wederom jeugdexponent: "Compliment naar de trainers"

Feyenoord heeft een principeakkoord bereikt met Lutsharel Geertruida over verlenging van het contract tot medio 2022. Dat meldt de Rotterdamse club woensdagmiddag via de officiële kanalen. De oude verbintenis van de negentienjarige centrumverdediger in De Kuip liep na afloop van deze voetbaljaargang af.

“Jarenlang reed ik dagelijks met de tram langs De Kuip en liep ik naar Varkenoord”, reageert Geertruida op zijn nieuwe contract bij Feyenoord. “Toen ik een aantal jaar geleden (in 2017, red.) mijn eerste contract mocht tekenen en bij Feyenoord 1 mocht aansluiten, kwam er al een droom uit. Tegelijkertijd begon het toen pas, dan moet je het nog laten zien. Ik ben daarom minstens even blij, misschien nog wel blijer, met dit nieuwe contract.”

“Het is voor mij enorm leerzaam om bij de eerste selectie van Feyenoord mee te trainen. Het tempo ligt hoog en ik leer veel van de ervaren spelers om me heen. Ik wil de komende jaren alleen maar belangrijker worden voor de club”, voegt Geertruida daaraan toe.

De centrale verdediger speelde twee wedstrijden in de voorronde van de Europa League en kreeg dit seizoen speeltijd in drie competitiewedstrijden van Feyenoord.

Feyenoord is er met Geertruida opnieuw in geslaagd om een jeugdexponent langer aan de club te binden. “Dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws en een compliment naar onze trainers op de Academy en op 1908 (trainingscomplex van Feyenoord, red.)”, aldus technisch directeur Sjaak Troost. “Lutsharel is een sterke verdediger met veel potentie. We zijn heel erg blij dat we hem langer hebben weten te binden aan Feyenoord.”

Douane vindt 89 kilo harddrugs

De Douane heeft op 16 september tijdens een routinecontrole 54 kg cocaïne en 35 kg heroïne gevonden bij een bedrijf in het Westland. De zending was bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Er is een 26-jarige man uit Barendrecht aangehouden. De drugs, met een straatwaarde van ongeveer 5 miljoen euro, zijn in beslag genomen en vernietigd. Het bedrijf is geen verdachte.

Het HARC-team Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen FIOD en Douane, heeft de zaak verder in onderzoek. Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket Den Haag.

Minuut stilte in Stopera voor geliquideerde advocaat Derk Wiersum

Raadsleden, wethouders en burgemeester Femke Halsema hebben vanmiddag in de Stopera stilgestaan bij de liquidatie advocaat Derk Wiersum.

Burgemeester Femke Halsema vertelde dat ze vanmorgen in Buitenveldert, waar Wiersum werd doodgeschoten, was geweest. 'Graag wil ik namens de raad, het college, de driehoek en de Amsterdamse bevolking mijn medeleven uitspreken met zijn nabestaanden. Dit is een inmens persoonlijk verdriet.'

Volgens Halsema zijn advocaten de bewakers van een eerlijk proces. 'De advocatuur stut onze rechtstaat en als zij onder druk komt te staan, dan staat onze rechtstaat onder druk. Wij zijn aan de advocatuur grote dank verschuldigd. Hun veiligheid en welzijn zijn een voorwaarde voor een goed functioneren van onze rechtstaat.'

Daarna werd er in de zaal een minuut stilte gehouden.

Magneetvisser neemt granaat mee naar huis

Een 37-jarige Veghelnaar zorgde gisterenavond voor een spannende situatie aan de Parkietendonk in Veghel. De man haalde een granaat uit het water en nam deze mee naar huis. Toen hij zag dat er geen pin meer in zat belde hij de politie.

Zo’n 50 a 60 woningen in een straal van 100 meter werden ontruimd. Even voor middernacht mochten alle bewoners weer terug naar hun woning. Magneetvissen kan levensgevaarlijke situaties opleveren en is dan ook niet zonder risico. Niet alleen voor de magneetvisser, maar ook voor de directe omgeving. De EOD kwam ter plaatse om de granaat veilig te stellen en nam hem mee om het op een andere locatie tot ontploffing te brengen.

Gevaarlijk
Magneetvissers gebruiken een lange lijn met daaraan een zeer krachtige magneet om vanaf een oever of brug voorwerpen op te vissen. Meestal vist men met een magneet (daar hechten zich metalen zoals ijzer aan) een roestige fiets of verloren geraakt gereedschap op. Op diverse plekken in Oost-Brabant is in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten en daarbij is munitie verschoten die niet allemaal ontploft is. Ook na 75 jaar wordt er binnen onze provincie nog regelmatig instabiele munitie aangetroffen die nog kan exploderen.

Het advies is dan ook, ivm de veiligheid, bij het aantreffen van een dergelijk object afstand te bewaren, de hulpdiensten te bellen en van het voorwerp af te blijven. Alleen specialisten kunnen een dergelijk projectiel op een verantwoorde manier onschadelijk maken.

Ronaldo: "Ik was slechts een stap verwijderd van een overgang naar Arsenal"

Cristiano Ronaldo had in 2003 ook voor Arsenal kunnen kiezen, zo verklaart de aanvaller van Juventus in een uitgebreid interview met ITV. Toenmalig manager Arsène Wenger wilde de Portugees dolgraag naar the Gunners halen, maar Sir Alex Ferguson, destijds zijn collega bij Manchester United, slaagde er uiteindelijk in om Ronaldo los te weken bij Sporting Portugal.

"Ik was slechts een stap verwijderd van een overgang richting Arsenal. Ik wil mijn excuses aanbieden, vergeef me dat ik toen niet naar Arsenal ben gegaan", zegt Ronaldo met een kwinkslag tegen ITV-presentator en Arsenal-supporter Piers Morgan.

"De deal ging uiteindelijk niet door, al heb ik veel respect voor Arsenal en Arsène Wenger en wat ze voor mij overhadden." Wenger heeft er naar eigen zeggen nog steeds spijt van dat Ronaldo niet voor de Londense club koos, want hij had volgens de Fransman de geschiedenis van de club kunnen veranderen.

"In het voetbal weet je echter nooit wat er gaat gebeuren, zo is het leven nu eenmaal", aldus Ronaldo. "Desondanks heb ik veel waardering voor Arsenal, wat in mijn ogen een fantastische club is. En ook omdat jij (Piers Morgan, red.) een supporter van die club bent."

Om er gelijk al knipogend aan toe te voegen. "En nu ben je een fan van Juventus." Ronaldo bracht uiteindelijk zes seizoenen door bij Manchester United en tekende in 2009 voor Real Madrid. Sinds 2018 speelt de routinier uit Portugal voor Juventus.

Ronaldo is op 34-jarige leeftijd nog steeds hongerig naar succes. "Ik ben verslaafd aan succes en ik denk niet dat dat een slechte eigenschap is. Het is alleen maar positief en het werkt ook nog eens motiverend. Je kunt beter stoppen als je niet meer gemotiveerd bent."

Ronaldo veroverde vijfmaal de Champions League en kroonde zich in 2016 met Portugal tot Europees kampioen. Daarnaast staan er 145 individuele prijzen op zijn palmares.

Bigben kondigt de Nacon Revolution Pro Controller 3 voor PS4 aan

Bigben Interactive kondigt de komst aan van de Revolution Pro Controller 3. Deze bedrade controller onder het Nacon-merk is ontworpen voor esports op PlayStation 4.

De Revolution Pro Controller 3 beschikt over een 3 meter lange, afneembare kabel en het Revolution-ergonomische design, inclusief een asymmetrische lay-out van de sticks, vergrote actieknoppen, schouderknoppen en triggers, en twee gewichtscompartimenten voor comfort. De controller geleverd met software voor pc en Mac voor de creatie van op maat gemaakte gameprofielen: volledige button mapping, gevoeligheid van sticks en triggers, vibratiemotoren en nog veel meer.

"Met deze nieuwe Revolution-controller neemt Bacon een significante uitdaging aan: om de meest uitgebreide reeks officieel gelicenseerde controllers aan te bieden die momenteel op de markt beschikbaar is", verklaart Yannick Allaert, hoofd ontwikkeling bij Nacon. "Het vertrouwen dat Sony Interactive Entertainment in ons blijft stellen is een grote eer en maakt het voor ons mogelijk om te blijven voorzien in de behoeftes van competitieve gamers op PS4."

De Revolution Pro Controller 3 komt in oktober 2019 beschikbaar met een adviesprijs van 109,99 euro.

Nacon Revolution Pro Controller 3 (Foto: Bigben Interactive)

Voetbalwereld staat stil bij overlijden Ricksen: "Een inspiratie voor velen"

Fernando Ricksen leed de afgelopen jaren aan ALS en woensdagmiddag werd bekend dat hij aan de gevolgen van deze slopende ziekte is overleden. Vanuit de voetbalwereld is er met ontzetting gereageerd op de dood van de twaalfvoudig international van het Nederlands elftal en onder meer clubs en spelers staan stil bij het overlijden van Ricksen.

Verstappen over GP van Singapore: "Het is een van mijn favorieten"

Komend weekend staat in Singapore de vijftiende grand prix van het seizoen op het programma. Voor Max Verstappen is de avondrace onder hete omstandigheden één van zijn favoriete op de kalender.

“Singapore is een geweldig circuit en de stad ziet er ’s avonds schitterend uit. Ik kan er wel van genieten om onder kunstlicht te rijden: het geeft de baan meer karakter”, vertelt Verstappen op de website van zijn fanclub Verstappen.nl. “En ik vind het wel leuk dat het weekend zo anders is dan een normale race. De baan zelf is zeer veeleisend. Het is heet, het is fysiek en je zweet veel, maar het is een van mijn favorieten. Er zijn veel bochten, een mix van snelle en langzame bochten, plus een paar medium snelle bochten met weinig uitloopstroken. Het is dus een heel gevarieerd circuit.”

Vanwege de layout van het circuit is het een GP waar Red Bull Racing normaal gesproken goed voor de dag komt.

“Het is ook een race waar we het gewoonlijk beter doen dan op circuits als, laten we zeggen, Spa en Monza”, gaat Verstappen verder. “Vorig jaar finishte ik als tweede in Singapore, dus hopelijk hebben we hier dit jaar ook weer een goed weekend. Inhalen is hier heel lastig, dus de kwalificatie is de sleutel, daar moet je echt pieken! Ik kijk ernaar uit om een normaal raceweekend te hebben en hopelijk niet weer van verder naar achter te moeten komen, wat het altijd een stuk moeilijker maakt. Ons doel is om maximaal te scoren en ik heb er heel veel zin in.”

Internationale Judobond schorst Iran na verbod om tegen IsraŽliŽr te judoŽn

De Internationale Judobond IJF heeft de judobond van Iran voor onbepaalde tijd geschorst. De schorsing volgt op het bevel van Iraanse functionarissen aan judoka Saeid Mollaei om op het WK niet de mat op te gaan tegen de Israëliër Sagi Muki.

Mallaei negeerde het bevel maar tot een gevecht met de Israëliër kwam het uiteindelijk niet omdat hij voortijdig werd uitgeschakeld. De Iraniër is niet teruggekeerd naar zijn land maar heeft in Duitsland asiel aangevraagd.

De 27-jarige judoka wordt gesteund door de IJF en het IOC en zou onder neutrale vlag toch deel kunnen nemen aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

“Dit is mijn hoofddoel. Ik doe er alles voor. Ik ben de training alweer begonnen. Ik wil in Tokio de enige medaille winnen, die nog ontbreekt: de gouden olympische medaille”, aldus Mollaei. “Mischien kan ik niet meer terug naar mijn land, maar misschien dat succes in Tokio me helpt de problemen voor mij en mijn familie op te lossen.”

Volleybalsters verliezen van Verenigde Staten

De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste eerste wedstrijd in de wereldbeker verloren. De ploeg verloor in Japan met 3-0 van de Verenigde Staten.

Na drie overwinningen ging de ploeg van bondscoach Jamie Morrison in drie sets onderuit tegen de Verenigde Staten. De nummer drie van de wereldranglijst won met 25-23, 25-18 en 25-19.

Door het verlies staat Nederland nu derde in de stand. Komende nacht is regerend wereldkampioen Servië de volgende tegenstander, daarna volgen nog wedstrijden tegen Kameroen, Zuid-Korea, Rusland, China, de Dominicaanse Republiek en Japan.

Top 6 wereldbeker
1. Verenigde Staten 4-12 (12-2)
2. China 3-9 (9-0)
3. Nederland 4-9 (9-3)
4. Rusland 4-8 (9-5)
5. Servië 4-7 (9-7)
6. Dominicaanse Republiek 3-5 (7-6)

Kind (5) schiet broertje (4) dood in Texas, 8-jarige zit op wapen en raakt gewond

In de Amerikaanse staat Texas was het in de afgelopen dagen flink raak wat betreft de helaas zo voorspelbare ongelukken met vuurwapens. Het dieptepunt vond plaats in Fort Worth, waar een 4-jarig jochie dood werd geschoten door zijn 5-jarige broertje.

Hoe het oudere kind aan het wapen kwam is niet duidelijk en men weet ook nog niet of de ouders op het moment van het ongeluk thuis waren. De getroffen kleuter werd naar het ziekenhuis gebracht, waar artsen niks anders meer konden doen dan vaststellen dat hij was overleden.

Ergers anders in Texas ging een 8-jarig meisje volgens haar ouders op een semi-automatisch wapen zitten, waarna het afging en ze gewond raakte. Hoe een 8-jarig meisje in godesnaam bij een semi-automatisch wapen kon komen en waarom dat überhaupt in huis lag wordt nog onderzocht.

Ook in Arlington was het raak: een jongen vond een pistool in een kamer met meerdere andere kinderen. Het pistool ging af, het hoe en waarom wordt nog onderzocht, een 6-jarig kind raakte ernstig gewond en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ook een 3-jarig meisje raakte (licht)gewond. Ook hier is de vraag nog altijd wat een pistool in vredesnaam in een kamer vol kinderen deed.

Treinverkeer rond Rotterdam gestremd door aanrijding met een persoon

Tussen Rotterdam Zuid en Zwijndrecht rijden er geen treinen en tussen Amsterdam Centraal en Breda rijden er op de hogesnelheidslijn geen treinen door een aanrijding met een persoon. Dit duurt tenminste tot 13:30 uur, zo verwacht de NS. 

De HSL tussen Amsterdam en en Antwerpen rijdt als gevolg van de aanrijding een andere route, waarbij de extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur.  Ook tussen Rotterdam en Den Haag rijden er als gevolg van de aanrijding minder intercity's, hier kan de extra reistijd oplopen tot 15 minuten. 

Het is volgens een conducteur nog niet duidelijk of er alternatief vervoer wordt geregeld, reizigers die in de richting van Dordrecht of Vlissingen willen reizen wordt geadviseerd om via Gouda, Den Bosch en Roosendaal om te reizen.

Update 12:50 uur

De Nederlandse Spoorwegen zetten vervangend vervoer in. De situatie duurt nog tot minimaal 13:45 uur is nu de prognose. 

Treinverkeer rond Rotterdam gestremd door aanrijding met een persoon
Treinverkeer rond Rotterdam gestremd door aanrijding met een persoon

Kranten verschillen van mening: "Frenkie de Jong, 'lijder' bij Barcelona"

Frenkie de Jong stond ook dinsdagavond in het Champions League-duel met Borussia Dortmund (0-0) in de basis van Barcelona. Het was voor de middenvelder alweer zijn vijfde basisplaats in evenveel duels van de Catalanen, die op Duitse bodem een wisselvallige indruk achterlieten. De media in Spanje zijn over het algemeen dan ook niet bijster positief in de beoordelingen van los Azulgrana. Zo krijgen van alle basisspelers alleen Marc-André Stegen (9), Jordi Alba (6), Ansu Fati (6), Antoine Griezmann (6) en Sergi Roberto (6) een voldoende van Sport.

De meest verkochte sportkrant van Catalonië deelt De Jong een vijf uit en noemt de Oranje-international na zijn optreden in het Signal Iduna Park 'een lijder', en dan zeker niet met een korte 'ei'. "In de eerste helft was hij niet of nauwelijks zichtbaar", zo omschrijft de krant de wedstrijd van De Jong. "Het elftal miste zijn capaciteit om zich vanaf de tweede lijn in het aanvallende spel te mengen. Het leek erop of hij overmeesterd werd door het ritme van de wedstrijd. Dat het ritme te hoog was voor De Jong. In de tweede helft speelde hij als controleur, maar ook toen was zijn aanwezigheid minimaal. Hij leed, hij was een lijder."

Journalist Lluis Mascaró prijst de durf van Ernesto Valverde om Fati wederom in de basis te laten starten, maar ook 'om te begrijpen dat het beste middenveld voor dit Barcelona gevormd moet worden door spelers die geboren zijn om in de stijl van Barcelona te spelen'. "Dat hij steevast gelooft in het duo De Jong - Arthur, samen met Sergio Busquets, terwijl hij in de selectie ook andere type voetballers heeft als Ivan Rakitic of Arturo Vidal, bewijst zijn dappere blijk van intenties", zo verzekert de verslaggever van Sport.

Mundo Deportivo is een stuk positiever over De Jong en noemde de Nederlander 'een belangrijke spil' op het middenveld van Barcelona, 'met of zonder Sergio Busquets'. Laatstgenoemde werd na een uur vervangen door Rakitic. "De aanwezigheid van De Jong was cruciaal, zowel op de momenten dat Barcelona gevaarlijk oogde als op de momenten dat hij de snelle tegenaanvallen van Borussia Dortmund moest stoppen. Hij bleef maar helpen in de aanval, maar ook in het veroveren van de bal. De beelden van een De Jong die met een tackle zijn tegenstander de bal wilde afpakken, bleven zich keer op keer herhalen."

De más a menos, zo schrijft Marca over De Jong, oftewel: van meer naar minder. "Net als de rest van het elftal." De meest verkochte sportkrant van Spanje is het met de collega's van Sport eens. "Wisselvallig en zonder de hoofdrol die hij geacht wordt te spelen in het creatieve gedeelte. Hij liet zo nu en dan enkele details zien, maar onvoldoende voor een voetballer van Barcelona." Van El Desmarque krijgt de ex-speler van Willem II en Ajax een zes. "Na de wissel van Busquets zakte hij een linie en vulde hij diens rol in. Een grijs optreden van de Nederlander en een grijs optreden van het team."

Van alle kranten in Spanje is AS het meest positief over optreden van De Jong in zijn Europese debuut voor Barcelona. "Verpletterend op alle gebieden. Hij startte aan de zijkant en eindigde als controleur. Hij deelde logica uit met zijn voeten en liet alles makkelijk lijken. Hij was perfect in het leiden van het spel, brak de linies, was wederom uiterst precies in zijn passing, maar helaas zaten zijn ploeggenoten niet op hetzelfde niveau", verzekert de op één na grootste sportkrant van Spanje.

Klopp baalt in Napels: "Het was duidelijk geen penalty"

Liverpool ging dinsdagavond pijnlijk onderuit bij Napoli. De strafschop die de thuisploeg na rust kreeg, was een cruciaal moment in de wedstrijd. Na 82 minuten ging de bal op de stip toen Andy Robertson een overtreding maakte op José Callejón. Dries Mertens scoorde van elf meter, waarna Fernando Llorente in blessuretijd de eindstand op 2-0 bepaalde. Een teleurstellende avond voor Liverpool, dat in de groepsfase van vorig seizoen ook al in Napels verloor.

Manager Jürgen Klopp was na afloop stellig. "Voor mij is het duidelijk dat het geen strafschop was, want Callejón sprong voordat er contact was. Maar daar kunnen we niks aan veranderen. We moeten kritisch naar onszelf kijken. We hadden het beter kunnen doen", aldus de Duitser in gesprek met BT Sport.

"We speelden bij vlagen goed voetbal, maar we maakten het niet af. Uiteindelijk creëerden we ook niet veel kansen. Je zag dat beide teams goed verdedigden en veel respect voor elkaar hadden." Na vijf overwinningen in vijf Premier League-duels is dit Liverpool's eerste nederlaag van het nieuwe seizoen.

Volgens Klopp zou dat wel pijn moeten doen. "Want er lagen kansen om deze partij te winnen. Dit was een veel betere wedstrijd dan vorig seizoen, toen ze in de slotminuut met 1-0 wonnen. Dit was een open wedstrijd."

Liverpool moet zich zondag zien te herstellen in de uitwedstrijd bij Chelsea, dat in de groep van Ajax thuis van Valencia verloor. In de tweede speelronde krijgt de titelverdediger in de Champions League bezoek van Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers haalden dinsdagavond uit tegen Genk: 6-2.

Poels naar wielerploeg Bahrain-Merida

Volgens de NOS rijdt wielrenner Wout Poels komend seizoen voor Bahrain-Merida. De Limburger was de afgelopen vijf seizoenen actief voor Team INEOS, voorheen bekend als Team Sky.

Poels had bij de Britse ploeg vooral een rol als knecht in dienst van kopmannen Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal. Ondanks die rol wist hij in vijf seizoenen dertien overwinningen te boeken, waarvan Luik-Bastenaken-Luik in 2016 zijn belangrijkste zege is.

Poels naar wielerploeg Bahrain-Merida (Pro Shots / George Deswijzen)
Poels naar wielerploeg Bahrain-Merida (Pro Shots / George Deswijzen)

Tevreden Ten Hag licht drietal uit: "Ik denk ook dat hij beter kan ťn moet"

Ajax begon de groepsfase van de Champions League dinsdagavond met een 3-0 zege op Lille OSC. In de Johan Cruijff ArenA verzorgden Quincy Promes, Edson Álvarez en Nicolás Tagliafico de doelpuntenproductie. Erik ten Hag toont zich na afloop in gesprek met Veronica tevreden, heeft een klein kritiekpuntje en gaat dieper in op het spel van Promes, Hakim Ziyech en Lisandro Martínez.

"Laten we voorop stellen dat dit een fantastisch resultaat is. Geweldige goals, goed aanvalsspel, ik heb echt geweldige dingen gezien: het aantal aanvallen, het aantal kansen. Dat was allemaal van grote kwaliteit. Die tweede goal was echt fantastisch, super uitgespeeld", zo luidt de conclusie van Ten Hag. De oefenmeester is niet louter positief en stelt dat Ajax op gegeven moment 'doorsloeg'. "Dan willen we te snel naar die eindfase en zoeken we te snel naar die eindbal. Daarmee zorg je zelf voor een heel open wedstrijd en breng je de tegenstanders in hun kracht."

Lisandro Martínez speelde een goede wedstrijd en kon op lof rekenen van Ten Hag. "Hij was fantastisch, heeft zijn rol uitstekend vervuld. Hij heeft defensief veel onderschept en was continu aanspeelbaar. Dat verbaast me niet, maar ik denk dat hij in zijn rol kan groeien en ook nog beter kan én moet. Hij kan op meerdere posities spelen, dat laat hij zien", stelt de oefenmeester.

Promes speelde tegen Lille op het middenveld en verzorgde met een kopbal de openingstreffer. "Hij had veel diepgang, veel dreiging en als hij dat gaat doseren, is hij helemaal goed."

Ten Hag haalde Ziyech een kwartier voor de tijd naar de kant, uit voorzorg. De oefenmeester benadrukt dat het om lichte klachten gaat. Ziyech speelde tegen Lille een uitstekende wedstrijd, zo vindt ook Ten Hag. "Hakim heeft uitdagingen nodig, hij houdt van dit podium en voor de allergrootste wedstrijden kan hij zich nog extra opladen en dat zie je dan hier terug."

Advies aan Hoge Raad: langdurig zieke mag ontslag eisen

Naar aanleiding van prejudiciële vragen die de rechtbank Limburg aan de Hoge Raad heeft gesteld in een zaak over ‘slapende dienstverbanden’, heeft advocaat-generaal De Bock vandaag een advies uitgebracht. De prejudiciële vragen gaan over de toelaatbaarheid van ‘slapende dienstverbanden’.

Een ‘slapend dienstverband’ is een dienstverband waarbij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer thuis zit en geen loon meer krijgt, maar door de werkgever toch in dienst wordt gehouden met als (enige) reden dat daardoor de wettelijke transitievergoeding niet hoeft te worden betaald. Deze wettelijke transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop een werknemer recht heeft als hij ontslagen wordt na een dienstverband van 2 jaar of langer. 

Een werknemer die sinds een aantal jaren met ernstige rugklachten thuis zit, na tientallen jaren lichamelijk zwaar werk te hebben verricht, wordt door zijn werkgever in een ‘slapend dienstverband’ gehouden. De werknemer eist van zijn werkgever schadevergoeding, omdat de werkgever niet bereid is om het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen, onder betaling van de wettelijke transitievergoeding.

Prejudiciële vragen

De rechtbank Limburg heeft in een vonnis van 10 april 2019 prejudiciële vragen gesteld over de vraag of, en zo ja onder welke omstandigheden, een werkgever als ‘goed werkgever’ akkoord moet gaan met het voorstel van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer tot beëindiging van het ‘slapende dienstverband’, onder betaling van de wettelijke transitievergoeding.

Een prejudiciële vraag is een vraag van een rechtbank of gerechtshof aan de Hoge Raad over de uitleg van een rechtsregel. Daaraan kan behoefte bestaan, als de Hoge Raad over die vraag niet eerder heeft beslist. Wel moet het gaan om vragen die zich voordoen in een concrete zaak die bij een rechtbank of hof in behandeling is.

Advies advocaat-generaal

Advocaat-generaal De Bock vindt dat een werkgever in beginsel verplicht is om op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, een ‘slapend dienstverband’ te beëindigen onder betaling van een bedrag ter hoogte van de transitievergoeding.

Sinds er een wet is waarin is geregeld dat werkgevers door het UWV worden gecompenseerd voor betaling van de transitievergoeding aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, gaat het argument dat een werkgever op hoge kosten wordt gejaagd, niet meer op. Bovendien is duidelijk dat de wetgever af wil van de ‘slapende dienstverbanden’. Op grond daarvan brengt de eis van ‘goed werkgeverschap’ met zich mee dat een werkgever een werknemer niet in een ‘slapend dienstverband’ mag houden, met als enige reden om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen.

Op de werkgever rust dus de verplichting om, op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer, het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen, met betaling van een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Dit kan anders zijn als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie.

Uitspraak Hoge Raad

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.

Oud-voetballer Fernando Ricksen (43) overleden

Voormalig voetballer Fernando Ricksen is woensdag overleden. De oud-speler van onder meer Fortuna Sittard, AZ en de Glasgow Rangers leed al zo'n zes jaar aan de slopende spierziekte ALS. De verdedigende middenvelder is slechts 43 jaar oud geworden.

De dood van Ricksen werd bekendgemaakt door de Rangers, waar hij van 2000 tot en met 2006 tot 182 wedstrijden kwam. Hij vierde er de nodige successen, zoals twee landstitels en vijf bekers. Met Fortuna Sittard won hij in 1994/95 de titel in de Eerste Divisie, AZ werd met Ricksen in het team landskampioen in 1997/98 en met Zenit Sint-Petersburg pakte hij in 2007 ook de titel in Rusland. Daarnaast won Ricksen met zijn Russische ploeg de nationale beker, de UEFA Cup én de Europese Supercup, allemaal in 2008.

In de laatste maanden van zijn leven verbleef Ricksen in Schotland, waar hij in een hospicebed werd verzorgd. Hij kwam in dat hospice terecht nadat hij flauw was gevallen tijdens een benefietavond, die Rangersfans regelmatig voor hem organiseerden. Vrouw Veronika en dochter Isabella kwamen hem vanuit Spanje regelmatig opzoeken, waarbij Ricksen alleen nog met een spraakcomputer kon communiceren.

De twaalfvoudig international kwam in 2013 bij De Wereld Draait Door zijn autobiografie presenteren en daarbij viel het op dat hij bepaald niet lekker uit zijn woorden kwam. Daar werd uiteraard naar gevraagd, en een geëmotioneerde Ricksen maakte daar met de nodige hulp publiekelijk bekend dat hij de ALS-diagnose enkele weken eerder had gekregen.

Bij de Europa League-wedstrijd tussen de Rangers en Feyenoord zal donderdag zonder twijfel een eerbetoon plaatsvinden.

Ricksen maakt bekend dat hij aan ALS lijdt (Bron: YouTube)

Fernando Ricksen is overleden (Pro Shots/Henk Korzelius)
Fernando Ricksen is overleden (Pro Shots/Henk Korzelius)

Hersenetende parasiet doodt 10-jarig meisje

Enkele weken geleden was de 10-jarige Lily Mae Avant uit de Amerikaanse staat Texas gewoon een Amerikaans meisje van 10. Ruim twee weken terug ging ze met haar familie een dagje zwemmen, zoals zoveel kinderen wel eens doen, en nu is ze er niet meer: een hersenetende parasiet heeft Lily gedood.

Lily kreeg kort na het zwemmen last van hevige hoofdpijn en koorts, waarna haar gezondheid steeds slechter werd. Het meisje werd met spoed naar een kinderziekenhuis gebracht, waar artsen tot een vreselijke ontdekking kwamen: de parasitaire amoebe naegleria fowleri was haar lichaam binnengedrongen. Deze amoebe wordt ook wel de hersenetende parasiet genoemd en veroorzaakt de herseninfectie naegleriasis.

Met die diagnose ontstond terechte paniek: in de afgelopen zestig jaar zijn zo'n 450 mensen getroffen door de ziekte, slechts zeven van hen overleefden het - één daarvan met permanente hersenschade. Lily kreeg een 'vechtpil' tegen de amoebe en werd in een kunstmatige coma gebracht om haar lichaam de kans te geven de infectie te bestrijden, maar het ging alleen maar slechter en twee weken na het op het oog zo onschuldige zwempartijtje overleed het arme kind.

Naegleria fowleri dringt vooral via de neus bij mensen naar binnen, bijvoorbeeld wanneer iemand tijdens het zwemmen per ongeluk een teug water inademt.

Veertig uur taakstraf voor schipper die Alphense hefbrug blokkeerde

Voer de vrachtschipper met zijn lading scherp op de klok, zoals hij op zitting zei? Of was hij bezig met een vakantietochtje, zoals hij eerder bij de politie had verklaard? Hoe het ook zij, toen op 5 augustus de spoorbrug in Alphen aan den Rijn voor hem gesloten bleef, was hij heel gefrustreerd. Hij besloot daarop de tweehonderd meter verderop gelegen hefbrug te blokkeren. Gisteren veroordeelde de politierechter de 50-jarige schipper tot een taakstraf van 40 uur.

Toen de schipper met zijn rijnaak aankwam bij de Alphense spoorbrug, kreeg hij van de brugwachter te horen dat de brug volgens de dienstregeling open zou gaan. De schipper was daar erg boos over en voer terug naar de achter hem gelegen hefbrug die op dat moment open stond.

Hij legde zijn schip onder luid getoeter van de scheepshoorn onder de hefbrug en bleef daar zo’n tien minuten liggen. Niet alleen boten konden er niet meer door, ook het autoverkeer liep vast op de belangrijke verbinding tussen de Goudse Schouw en de Steekterweg. Dat had ook gevolgen kunnen hebben voor de vlakbij gelegen ambulancepost.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 120 uur. Volgens haar had de schipper de weg versperd en daarmee de veiligheid van het verkeer in gevaar gebracht. De politierechter zag dat anders: “Het is niet ongebruikelijk dat een brug open staat. Verkeer houdt daar rekening mee. Maar doordat u eronder ging liggen, kon de brug niet meer dicht. U heeft de brug tijdelijk onklaar gemaakt. U heeft eigen rechter gespeeld en dat mag niet.” Zij veroordeelde de schipper tot een taakstraf van 40 uur.

Viertal beroofd in Sonsbeekpark: politie zoekt getuigen

Gisteravond was het druk in het Arnhemse Sonsbeekpark met sporters, wandelaars en vrienden die elkaar in het park troffen. Voor vier vrienden die bij de trappen van de Steile Tuin hadden afgesproken, liep de avond anders dan voorgesteld. Hoewel de avond gezellig begon, kwam daar tussen 20.30 en 20.45 uur abrupt een eind aan. Een ander groepje liep langs en een man uit dat groepje dreigde met een mes en ging er met een tas vandoor.

De politie werd ingeschakeld en startte direct een onderzoek, maar de man met het mes - en ook de anderen met wie hij was - werd niet meer gevonden. Maar de drukte in het park kan wellicht in het voordeel werken: misschien zijn er mensen die iets van de beroving hebben gezien, of die onderstaand signalement herkennen. De politie wil graag getuigen spreken.

Op basis van het eerste onderzoek heeft de politie een signalement van de man met het mes vrijgegeven. Het gaat om een lichtgetinte man van ongeveer 1.70-1.80 meter lang. Hij had een slank postuur en donkere ogen. Hij droeg een gewatteerde roestbruine ‘tussenjas’ en had met iets zwarts de onderkant van zijn gezicht bedekt. Op zijn hoofd had hij een capuchon of pet.

De man was met meerdere personen, maar onduidelijk is nog met hoeveel precies. In ieder geval is er een vrouw bij het groepje gezien, die een opvallende jas had. Haar jas bestond uit verschillende lapjes stof in verschillende kleuren. Nadat de man de tas had gestolen is het groepje vermoedelijk in de richting van de Apeldoornseweg gelopen.

De politie wil graag in contact komen met iedereen die gisteravond tussen 20.30 en 21.00 uur iets opvallends heeft gezien in het Sonsbeekpark en dan met name rondom de Steile tuin of in de buurt van de Apeldoornseweg. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Agent deelt verhaal over mishandeling

Politieagent M. werd woensdagavond 4 september slachtoffer van een poging zware mishandeling door twee burgers. Tijdens een aanhouding in Klimmen ontstond er een schermutseling waarbij hij mishandeld werd. Uiteindelijk was hij zelfs genoodzaakt meerdere waarschuwingsschoten te lossen.

Een van de verdachten, een 53-jarige man uit Klimmen, werd meteen aangehouden. De andere verdachte, een 27-jarige man uit Klimmen meldde zichzelf een week na het incident. 

Heftig
Politieagent M. doet éénmalig en anoniem zijn verhaal: “Ontzettend heftig, dat is in één woord hoe ik die woensdagavond ervaren heb. Op het moment zelf ervoer ik vooral een overweldigend gevoel van machteloosheid. De dagen erna ga je erover malen en groeide bij mij ook het besef hoe kwetsbaar je bent als vertegenwoordiger van de politie. We worden in ons werk helaas zo vaak bedreigd maar nu ging het een heleboel stappen verder dan dat.”

Lifeline
Hij heeft zijn verhaal over wat er die bewuste woensdagavond gebeurde al vaak met collega’s en zijn omgeving gedeeld, maar toch blijft het elke keer weer een zwaar moment als hij de film voor zijn ogen afspeelt: “Terwijl ik bezig was met de aanhouding van één van de verdachten, voelde ik ineens dat de tweede verdachte me vanaf de achterkant aanviel. Dat was ontzettend heftig. Ik was me er terdege van bewust dat ik die twee mannen niet tegelijkertijd aan zou kunnen. Tijdens het incident werd ook mijn portofoon door één van de verdachten weggepakt en verstopt. Mijn enige lifeline werd me op die manier ontnomen.”

Geweld tegen uniform
Terwijl hij op de grond lag en mishandeld werd, was hij zich ervan bewust dat het noodzaak was om zijn wapen te beschermen. “In de positie waarin ik lag, kon ik mijn wapen niet trekken. Maar ik wilde absoluut voorkomen dat het afgepakt werd. Op dat moment realiseerde ik me dat ik uit pure noodzaak zou moeten schieten als ik de kans kreeg. Dat idee is zo zwaar. Ik denk dat het geweld echt gericht was tegen mijn uniform, tegen de organisatie die ik vertegenwoordig. Maar op dat moment is het persoonlijk en draag ik er ook persoonlijk de gevolgen van.”

Plek geven
De collega’s die M. in een eerder stadium heeft weten te waarschuwen, komen zo spoedig mogelijk ter plaatse. Minutenwerk, maar dan blijkt pas hoe lang het kan duren voordat minuten verstrijken. “Als je daar machteloos op de grond ligt en mishandeld wordt, duurt elke seconde te lang.” Sinds het incident slaapt M. slecht en blijft het door zijn hoofd malen hoe het ook anders had kunnen aflopen. “Mijn spieren hebben flinke klappen gekregen, de komende weken blijf ik daarvoor meerdere keren in de week fysiotherapie volgen. Daarnaast kamp ik met hoofdpijn. Dat zijn dingen die je voortdurend in gedachten terugbrengen naar dat moment. Komende week ga ik met een psycholoog in gesprek in de hoop dat ik weer wat meer tot rust kan komen en het een plek kan geven.”

Gesteund voelen
Het incident bracht veel publiciteit en reacties op de sociale media teweeg, waaronder ook veel verontwaardigde reacties van burgers. Daar voelt M. zich door gesteund. Ook de hoeveelheid reacties van collega’s verraste hem. “De nacht na het incident heb ik mijn telefoon uitgezet in de hoop wat nachtrust te kunnen krijgen. Toen ik ’s ochtends de telefoon weer aanzette, stroomden de appjes en telefoontjes binnen. Van collega’s die ik persoonlijk ken, maar ook van collega’s die ik niet ken. Op deze momenten zijn we als politie toch één familie en voelen we die verbondenheid. Ik voel me mede daardoor door de hele organisatie ontzettend gesteund en dat helpt me.”

Stap vooruit zetten
Hoewel M. het op dit moment zwaar heeft, hoopt hij zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen. “Ik ben dol op mijn werk, heb het naar mijn zin en ga elke dag met plezier aan de slag. Maar ik merk nu dat het me echt even teveel is. Het blijft nog continu door mijn hoofd spoken. Toch is deze gebeurtenis ook een extra drijfveer geworden. Wij zijn de politie en wij moeten die stap vooruit zetten in situaties waarin een ander een stap terug doet.”

Politiechef Ingrid Schäfer-Poels: "Geweld tegen politieagenten is geen onderdeel van het werk, het ‘hoort er niet bij’. Al ons optreden staat ten dienste van de burger voor een veiligere samenleving. Ondermijning van deze taak, betekent ondermijning van onze samenleving. Dat onze collega dit overkomt terwijl hij niet anders doet dan zijn werk, baart me veel zorgen. Een gebeurtenis als deze heeft niet alleen impact op de collega zelf, maar raakt ons allemaal.”

Acht keer WK-goud voor jonge Nederlandse parazwemmers

We keren nog even terug naar het weekeinde, want in Londen werd het wereldkampioenschap parazwemmen gehouden en daar deed Nederland het weer eens uitstekend. De ploeg keerde huiswaarts met acht gouden medailles, acht keer zilver en vijf keer brons.

De 20-jarige Rogier Dorsman komt uit in de klasse S11, de klasse voor de zwaarste visuele beperkingen. Vooral op de 200 meter wisselslag maakte hij indruk: met 2:22,02 minuten pakte hij niet alleen het goud, hij verbrak ook het ruim zeven jaar oude wereldrecord met bijna vier tienden van een seconde. Op de 400 meter vrije slag pakte Dorsman eveneens met overmacht goud, hoewel het wereldrecord van dertienvoudig paralympisch kampioen John Morgan wel ver buiten bereik bleef. Op de 100 meter schoolslag pakte Dorsman op driekwart seconde het zilver, op de 100m rugslag eindigde hij 0,57 tellen achter goud, maar mét zilver.

Voor Liesette Bruinsma, die in de week voor het WK haar 19e verjaardag vierde, waren er zelfs drie wereldtitels weggelegd. De jonge Nederlandse, ook uitkomend in de klasse S11, won het goud op de 200m wisselslag en de 100 en 400 meter vrije slag. Op zowel de 400m vrije slag als de 200m wisselslag scherpte ze daarbij ook nog eens haar eigen wereldrecords van het EK van vorig jaar aan, terwijl ze zilver pakte op de 50m vrije slag (+0,13 seconden) en de 100m schoolslag (+3,23 seconden).

Chantalle Zijderveld feliciteren we nog even met haar 19e verjaardag op dinsdag, en een cadeau gaf ze zichzelf in Londen al: twee wereldtitels. Zijderveld is geboren zonder rechterhand en zwemt in de klasse S10 - S9 op de schoolslag. Op de 200 meter wisselslag pakte ze in een nieuw Europees record het goud, op de 100 meter schoolslag - waarop ze wereldrecordhoudster is - was er eveneens een wereldtitel weggelegd. Zijderveld pakte verder nog zilver op de 100m vrije slag (+0,88) en brons op de 50m vrije slag (+0,39).

De óók maar net 19-jarige Harderwijkse Lisa Kruger, die een groeiaandoening aan haar polsen heeft, zwemt net als Zijderveld in de klasse S10 en S9 en dat ging niet verkeerd. Het hoogtepunt was ongetwijfeld de 100 meter rugslag, waarop ze met één honderdste het goud won. Zilver pakte ze verder op de 100m schoolslag (+2,71) en de 200m wisselslag (+0,33), naast brons op de 100m vrije slag (+0,93), drie afstanden waarop ze telkens één plaats achter Zijderveld eindigde.

Alle Nederlandse medailles zijn hier te vinden. 

OM moet geitenhouder vervolgen na Q-koortsbesmettingen

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft bepaald dat het Openbaar Ministerie een geitenhouder uit Limburg moet vervolgen. De man zou hebben verzwegen dat zijn dieren mogelijk waren besmet met het Q-koortsvirus. Toen de zorgboerderij besmet werd verklaard, was een aantal medewerkers en bezoekers van de zorgboerderij al ziek geworden. Een 20-jarige jongen is door de ziekte overleden.

Zorgboerderij
De man was eigenaar van een zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Een schoolklas waarin het latere slachtoffer zat, bezocht op 19 maart 2009 het bedrijf. In die periode waren verschillende bedrijven in Brabant en Gelderland al besmet met Q-koorts. De dag voor het bezoek van de schoolklas had de geitenhouder een dierenarts monsters laten nemen omdat hij besmetting niet kon uitsluiten. Tegen medewerkers en bezoekers zei hij hier toen niets over. Op 25 maart 2009 bleek dat het virus ook heerste op de zorgboerderij. Na het schoolbezoek werd de jongen ziek en hij overleed uiteindelijk in oktober 2013 aan de gevolgen van Q-koorts.

Artikel 12-procedure
Eerder besloot de officier van justitie de eigenaar van de zorgboerderij niet te vervolgen, omdat hij op de dag van het schoolbezoek de risico’s van een eventuele besmetting nog niet hoefde te kennen. De moeder van het slachtoffer is toen een zogenoemde artikel 12-procedure gestart. Een artikel 12-procedure biedt rechtstreeks belanghebbenden de mogelijkheid om te klagen als het Openbaar Ministerie heeft besloten om een strafbaar feit niet (verder) te vervolgen. De beslissing om al dan niet alsnog te vervolgen wordt dan ter beoordeling aan het gerechtshof voorgelegd. Als het hof de klacht toewijst, krijgt de officier van justitie de opdracht om de strafzaak het strafbare feit te vervolgen. De zaak moet dan aan de rechtbank worden voorgelegd.

Beslissing van het hof
Het hof vindt dat het Openbaar Ministerie de man moet vervolgen voor dood door schuld. Volgens het hof zijn er voldoende aanwijzingen waaruit blijkt dat de geitenhouder anders had moeten handelen, zodat besmetting en het overlijden van het slachtoffer voorkomen hadden kunnen worden. Zo heeft de man na het bezoek van de dierenarts de klas toch in de stal toegelaten, terwijl hij wist dat er een reële kans bestond dat zijn bedrijf besmet was met het virus. Daarnaast weegt het hof mee dat op het bedrijf kwetsbare mensen werkzaam waren, van wie 92% besmet is geraakt met Q-koorts.

Animal Rights: 'bied penseelaapje Julia ter adoptie aan'

Onlangs slingerde het BPRC een Tweet de wereld in van het penseelaapje Julia. Het aapje wordt voor dierproeven gebruikt in het Rijswijkse apentestcentrum. Nu blijkt dat het gaat om experimenten waarbij een synthetische drugs in de buik wordt gespoten om Parkinsonachtige symptomen op te wekken.

(Tekst gaat verder onder de tweet) 

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND maken zich ernstig zorgen over het welzijn van Julia en haar lotgenoten. De dierenrechtenorganisaties hebben een brief naar het BPRC gestuurd en willen dat Julia en haar kooigenoten ter adoptie worden aangeboden aan een gespecialiseerd opvangcentrum.

Robert Molenaar van Animal Rights: “Julia is een individu met recht op leven en welzijn. Deze proeven zijn onmenselijk. We willen dat Julia vrijkomt.” Vanmiddag wordt er vanaf 15:00 uur voor de poort van het BPRC in Rijswijk opnieuw gedemonstreerd voor de vrijheid van Julia. Een krappe tien dagen geleden liepen circa 200 leden van Animal Rights ook al een mars door Rijswijk om te protesteren tegen BPRC. 

Spermaregen na brand opslagplaats stierenzaad

De brandweer in het Australische Gippsland heeft deze week een serieuze zaadklus voor de kiezen gekregen. Bij een lokale stierenzaadleverancier brak brand uit en dat zorgde voor niet al te frisse taferelen.

Door de enorme hitte werden de deksels van de vaten met in vloeibare stikstof bewaarde sperma geslagen. In die cilinders zaten rietjes met zaadcellen van prijsstieren, belangrijk voor de fokprogramma's in de regio, en die cilinders werden door de brand als raketten afgevuurd.

Daar bleef het niet bij: in de lucht explodeerde de boel en spoot de inhoud over alles en iedereen heen. Dat was een beetje jammer voor de brandweerlieden, want die waren in reguliere brandweerkledij al bezig om de brand te bestrijden. Door de vliegende zaadlozingen was echter extra bescherming nodig: "Het regende stierensperma", aldus de commandant, die het hun smerigste klus ooit noemde.

Het hele bedrijf is overigens in de as gelegd. Uiteraard een drama voor de eigenaren, maar ook voor de hele omgeving, want vrijwel alle boeren hadden het zaad van hun dieren bij dit bedrijf opgeslagen.

Advocaat kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam

In Amsterdam-Zuid is woensdagochtend een man doodgeschoten. Dat gebeurt helaas wel vaker, maar in dit geval is het een vrij significante zaak: het gaat om Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B., die dan weer de kroongetuige is in het grote liquidatieproces Marengo.

Rond half acht werd Wiersum op de Imstenrade doodgeschoten, vermoedelijk door een jongeman van 16 tot 20 jaar, met slank postuur en een lengte van 1,75 meter. Volgens de politie was de schutter, die te voet is gevlucht, gekleed in het zwart en had hij een capuchon op.

Het Marengo-proces draait om twee van de minst gezellige figuren van Nederland, Ridouan Taghi en Said Razzouki, de kopstukken van een moordbende. De 32-jarige Nabil B. had zelf met de nodige liquidaties te maken en kent Taghi's organisatie bijzonder goed.

Hij kwam zelf klem te zitten in de onderwereld en besloot over te lopen naar justitie, die hem als kroongetuige presenteerde. Dat was niet best voor B.'s familie: zijn onschuldige broer werd een week later vermoord en de rest van zijn familie zit sindsdien in intensieve bescherming.

AT5 is live ter plaatse:

'Leave Aaron Carter alone'

Nick Carter en zijn zus Angel zijn helemaal klaar met hun jongere broer Aaron Carter. In een Tweet laat Carter weten dat ze hem een omgangsverbod willen opleggen. Dit is volgens Carter de enige manier om hun gezin te beschermen. 

Broer Aaron is het daar uiteraard niet mee eens en slaat vernietigend terug met een serie tweets, waarin hij onder meer Nick verwijt dat die hem al zijn hele leven gepest heeft en hem als kind gemarteld zou hebben. Hij smeekt letterlijk 'Leave me alone for the rest of my life'.

'Draagvlak 24-uursopvang zeer dun'

Er is weinig draagvlak voor de opvang van ongeveer 55 jonge ongedocumenteerden in een voormalig schoolgebouw aan de Anderlechtlaan in Amsterdam. Dat zei stadsdeelvoorzitter Emre Ünver gisteravond tijdens een vergadering van de stadsdeelcommissie.

De vergadering werd druk bezocht door kritische omwonenden. Ook verschillende politieke partijen hadden kritiek op het plan om de veelal uitgeprocedeerde asielzoekers mogelijk in het pand op te vangen.

Gevoelens
De VVD vond dat het stadsdeelbestuur beter naar de inwoners moest luisteren, maar Ünver was het daar niet mee eens. 'In deze functie heb ik ook rekening gehouden met de gevoelens van bewoners. In het concept-advies zitten dingen waar ik zelf misschien niet achter sta, maar die zet ik wel neer.'

Ünver zag de afgelopen weken veel verzet, onder meer op de bewonersavond over het plan. Het advies stuurt Ünver later naar het college van burgemeester en wethouders, dat uiteindelijk een besluit neemt. 'Ik wil wel teruggeven dat het draagvlak zeer dun is, dat zal ik meegeven in het advies', zei de stadsdeelvoorzitter vanavond. Tegelijkertijd wees hij er wel op dat de 'draagkracht' van de buurt, door de sociaaleconomische samenstelling en de veiligheid, relatief sterk zou zijn.

Aangenomen
Het advies van Ünver, waarin overigens niet staat of het stadsdeel voor of tegen is, is vanavond door een meerderheid van de stadsdeelcommissie aangenomen. Het is nog niet bekend wanneer het stadsbestuur besluit of de voormalige school daadwerkelijk wordt gebruikt als 24-uursopvang.

Naast het advies van het stadsdeel, wordt er door het stadsbestuur ook gekeken naar de reacties tijdens de eerdere informatieavond.

Steeds meer gemeenten beantwoorden op tijd hun e-mail

Voor het vijfde jaar op rij heeft Wij Verdienen Beter onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van gemeenten per e-mail. Dit jaar voldeed 86 procent van de gemeenten aan de e-mailgedragslijn voor overheden door een eenvoudige vraag binnen 2 dagen te beantwoorden. In 2018 voldeed maar 62 procent van de gemeenten aan deze gedragslijn voor overheden.

Meer gemeenten letten op privacy burger
In 2018 leek de opmars van webformulieren ten koste van e-mail bereikbaarheid gestopt te zijn. Dit jaar bleek echter dat toch weer meer gemeenten voor burgers niet meer per e-mail bereikbaar zijn. Gelukkig vragen wel steeds minder gemeenten om onnodige informatie zoals bijvoorbeeld adres, gender, woonplaats en telefoonummer. Het percentage wat op dit punt de fout in ging was in 2017 nog 17 procent, daalde in 2018 naar 15 procent en is dit jaar verder gedaald naar 13 procent. Voor het eerst was er in 2019 ook geen enkel gemeente meer die burgers verplicht om hun Burger Service Nummer te geven bij het stellen van een eenvoudige vraag. Het is goed om te zien dat gemeenten zich bewuster worden van de privacy van burgers.

Gemeenten en gender blijft een probleem
De gemeenten werden voor het onderzoek benaderd door mystery-burger Kaya van den Eijnden. Er zijn zowel veel mannen als vrouwen die Kaya als voornaam hebben. 164 gemeenten (36 procent) doet een gokje of Kaya een man of een vrouw is in plaats van een genderneutrale aanhef te gebruiken in hun antwoord. Ook een grote stad als de gemeente Utrecht gebruikt geen passende neutrale aanhef.

Onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten
Het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten is voor het vijfde jaar op rij uitgevoerd door Wij Verdienen Beter. Alle 355 gemeenten kregen per e-mail (of indien niet beschikbaar via een webformulier) een eenvoudige vraag voorgelegd. De vraag ging dit jaar over de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Overeenkomstig de e-mailgedragslijn voor overheden moet deze vraag binnen twee werkdagen beantwoord worden. In totaal 14 procent van de gemeenten was te laat met het beantwoorden van de vraag. Bij 38 gemeenten moest de vraag na 4 weken worden herhaald omdat nog geen antwoord was ontvangen. Van 7 gemeenten werd in het geheel geen antwoord ontvangen op de eerste of de tweede e-mail.

Goed bereikbaar!
Dat het contact met de burger ook wel goed kan verlopen bewijzen de 119 gemeenten die niet alleen gewoon bereikbaar zijn per e-mail en ook verder geen drempels opwerpen voor het stellen van een vraag. Ze antwoordden snel en stelden geen onnodige vragen die inbreuk maken op de privacy van hun burgers.

Steeds meer gemeenten beantwoorden op tijd hun e-mail (Foto: Wij verdienen beter)
Steeds meer gemeenten beantwoorden op tijd hun e-mail (Foto: Wij verdienen beter)

NFL: Beckham Jr velt Jets, Brees weken uitgeschakeld

De New York Jets hebben in de NFL een pijnlijke thuisnederlaag geleden. De ploeg van quarterback Luke Falk was niet opgewassen tegen de Cleveland Browns en Baker Mayfield, met daarbij ook nog de in het MetLife Stadium terugkerende Odell Beckham Jr.

In het eerste kwart namen de Browns met twee field goals van Austin Seibert een voorzichtige voorsprong, waarna Nick Chubb een 19-yard run tot touchdown promoveerde: 0-13. Sam Ficken deed vanaf 46 yards iets terug namens de Jets, Seibert trapte in de slotseconde van de eerste helft echter ook drie punten tussen de palen.

Mayfield bleef strakke passes afgeven en met ruim drie minuten in het derde kwart te gaan deed Beckham daar iets moois mee: na vier jaar bij de New York Giants, spelend in hetzelfde stadion als de Jets, stal hij de show met een 89-yard touchdown na een heerlijke run, wat de eindstand op 3-23 bepaalde.

Heerlijke touchdown van Beckham (Bron: YouTube)

New Orleans Saints-quarterback Drew Brees heeft in zijn illustere dertien jaar bij de ploeg nog maar drie wedstrijden gemist, slechts één door een blessure, maar dat gaat veranderen. In het duel met de Los Angeles Rams werd Brees zondag vroegtijdig naar de kant gehaald en nu blijkt dat hij een duimblessure opgelopen heeft. De superster zal geopereerd worden en ligt er naar verwachting zo'n zes weken uit.

Voor de Pittsburgh Steelers was het nieuws nog wat slechter: hij verliet het duel met de Seattle Seahawks zondag in het tweede kwart, waarbij hij naar zijn elleboog greep na een mislukte pass. Het bleek een ernstige blessure te zijn: Roethlisberger, al sinds 2004 de vaste quarterback van de Steelers, moet onder het mes en komt dit seizoen niet meer in actie.

Play-offs in NASCAR geopend op Las Vegas Motor Speedway

Op de Las Vegas Motor Speedway zijn de play-offs in de NASCAR Cup Series geopend. Zestien coureurs kunnen nog kampioen worden, na Las Vegas en de twee volgende races vallen er vier af, waarna er uiteindelijk nog vier mogelijke kampioenen overblijven voor de slotrace van het jaar. Uiteraard rijden alle andere coureurs wel gewoon mee.

Voor het eerst sinds 2007 (!) stond Clint Bowyer weer eens op poleposition en met naast hem medeveteraan Kurt Busch, geboren en getogen in Las Vegas, werd het veld op gang gevlagd. Joey Logano had het tempo lekker te pakken en al vrij snel klom de kampioen van de 22e plek op naar de derde stek, achter Kurt Busch en Aric Almirola. Logano domineerde de eerste stage en won 'm ruim voor Kevin Harvick en Almirola.

Met Harvick en Logano voorop begon stage twee, waarin play-offcoureur Erik Jones gelijk met een probleem zat: zijn versnellingsbak bleef hangen in de tweede versnelling. Logano domineerde ondertussen vrijwel de gehele tweede stage, maar in de laatste ronden kwam Martin Truex aansluiten. Logano kon zich niet goed voorbij een duo achterblijvers werken en daar profiteerde Truex optimaal van, wat hem gelijk de stagewinst opleverde.

Kyle Busch in de problemen (Bron: YouTube)

Met Truex en Logano op de eerste rij begon het veld aan de laatste honderd ronden van de race, maar Chase Elliott nam de leiding in handen. Een klapband deed William Byron vrij snel spinnen, maar hij ving de auto zonder verdere schade op en kon snel een nieuw setje rubber halen, wat allemaal wel voor een caution zorgde; de eerste 'reguliere' caution in meer dan 400 racerondjes in Las Vegas.

De gedurende de race ver weggezakte Bowyer en Kyle Busch kwamen tijdens de caution niet naar binnen en wisten zo een ronde achterstand goed te maken en weer in de ronde van de leider te komen. De leiding was tijdens de pitstops in handen gekomen van Denny Hamlin en Ryan Blaney, die slechts twee banden kwamen halen, maar Harvick kwam er op zijn vier nieuwe banden vrij soepel voorbij. Kurt Busch bleek al snel een probleem met zijn banden te hebben en binnen enkele ronden werd dat duidelijk: er brak iets af en hij ging kansloos de muur in.

Einde race voor Kurt Busch (Bron: YouTube)

In het gedrang kreeg Logano nog een tik van Suarez, waarbij hij de nodige schade aan de voorkant van zijn auto opliep. De kampioen was er niet gelukkig mee en liet dat tijdens de caution nog even weten door naast Suarez te gaan rijden en de Mexicaan op een ouderwetse middelvinger te trakteren. Harvick, Blaney en Ryan Newman reden bij de volgende herstart vooraan en het was Harvick die zich op de eerste plek nestelde.

Harvick hield die positie aanvankelijk zonder problemen vast, maar in de laatste dertig ronden kwam Truex na de laatste serie pitstops toch voorzichtig dichterbij en tien ronden later nam hij overtuigend de leiding over. Zijn indrukwekkende zege kwam vervolgens niet meer in gevaar en Truex pakte naast zijn vijfde overwinning van het jaar ook gelijk een plekje in de volgende ronde van de play-offs, voor Harvick en Keselowski.

Albert Heijn is liegebeest van het jaar

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019. De supermarkt dankte zijn nominatie aan de verpakking van de AH kip, waarop “meer ruimte” staat. Terwijl Albert Heijn met 16 kippen op een vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft - zonder daglicht. “Dit is een duidelijk signaal aan Albert Heijn dat zijn klanten geen mooie PR-praatjes slikken”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing al elf jaar. Dit jaar brachten 19.000 mensen hun stem uit, waarvan er 7.000 voor Albert Heijn waren. De prijs is bedoeld voor bedrijven die consumenten om de tuin leiden met leugenachtige claims over dierenwelzijn. Daardoor krijgen echt diervriendelijkere producten geen kans. “Het wordt tijd dat bedrijven die zich schuldig maken aan mooie praatjes eindelijk écht stappen gaan zetten voor dierenwelzijn. En niet het leed achter hun producten verbloemen met gelikte PR-taal,” zegt Hilhorst.

AH kip
Toen alle supermarkten in 2016 stopten met plofkip, hebben zij allemaal hun eigen ‘kip-concepten’ opgesteld. Albert Heijn zette vergeleken met haar concurrenten de kleinste stappen. De AH kip krijgt een A4-tje ruimte per kip, zonder daglicht. Zelfs Aldi geeft de kippen meer ruimte. De kippen hebben te lijden onder deze hoge dichtheid. De natte uitwerpselen kunnen dan namelijk niet drogen. Waardoor de natte ammoniakrijke uitwerpselen bijten in de poten van de kippen en zo voetzweren kunnen veroorzaken.

McDonald’s
McDonald’s is vorige week uit de verkiezing gehaald, nadat de keten een foutieve claim op de website aanpaste. Op de webpagina waar McDonald’s openheid wil geven over de herkomst van zijn eten, deed de keten alsof hij is gestopt met plofkip en alleen “100 procent enriched kippenvlees” gebruikt. In 2014 won Wakker Dier al een zaak bij de Reclame Code Commissie, toen McDonald’s op dezelfde pagina loog dat ze geen plofkip verkoopt.

Overige kandidaten
De andere drie genomineerden in de Liegebeestverkiezing waren ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse vleesrunderen van Bord Bia, ‘liefdevol’ afgevoerde lammetjes van Jumbo’s geitenkaas. Jumbo heeft inmiddels aangegeven zijn uitspraak te betreuren en zal deze rectificeren.

Voorgaande jaren
Vorig jaar won Rabobank vanwege een reclame waarin ze doet alsof ze de voedingssector gaat verduurzamen, terwijl de bank in werkelijkheid miljarden euro’s investeerde in plofkippen, megastallen en fastfoodketens. In 2017 kreeg Albert Heijn de prijs ook al, omdat hij in een artikel over serranoham een foto liet zien van varkens in de wei. Terwijl de dieren in werkelijk in dichte, krappen stallen leven zonder stro.

Albert Heijn is Liegebeest van het jaar (Foto: Wakker Dier)
Albert Heijn is Liegebeest van het jaar (Foto: Wakker Dier)

FOK! Wat een weer: kans op een bui in het noorden

Er is een afwisseling van wolkenvelden en brede opklaringen. In de noordelijke helft komt een enkele lichte bui voor, elders is het droog. Zeer lokaal komt in het midden en zuiden een enkele ondiepe mistbank voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C lokaal in het oosten en zuidoosten tot 10°C vlak aan zee. Landinwaarts is de wind zwak uit west tot noordwest. Langs de kust en op het IJsselmeer staat er een matige wind uit noord tot noordwest. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig.

Vandaag overdag wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af en kan er met name in de noordelijke helft een enkele bui voorkomen. In de loop van de middag komt er vooral in het zuiden steeds meer ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen in het zuiden, elders komen wolkenvelden voor. In het noord(west)elijk kustgebied kan nog een enkele bui voorkomen, maar elders blijft het droog. In het zuidoosten is er kans op een enkele ondiepe mistbank. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C lokaal in het oosten en zuidoosten tot 10°C vlak aan zee. De wind is noordwestelijk en zwak, in het noordelijk kustgebied matig tot vrij krachtig.

Donderdag overdag overheersen aanvankelijk wolkenvelden en is in het westen lokaal wat lichte regen niet uitgesloten. Later op de dag komt er geleidelijk meer ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit overwegend noordelijke richtingen en is zwak. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Amsterdam in het donker (Foto: FOK!)
Amsterdam in het donker (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
©FOK.nl e.a.