FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 september 2019

NFL: Rivalen strijden tegen elkaar, Saints azen op wraak

In de NFL werd zondagavond weer volop gespeeld en er stonden een paar mooie affiches op het programma. Hier en daar werden de nodige rivaliteiten uitgevochten, wat bij het ene duel meer spanning opleverde dan bij de ander.

De Green Bay Packers ontvingen de vijandige buren van de Minnesota Vikings en quarterback Aaron Rodgers begon lekker: in het eerste kwart bereikte hij Jamaal Williams en Geronimo Allison al voor touchdowns. Daar kwam vroeg in het tweede kwart een touchdown van Aaron Jones bij, maar een prachtige 75-yard run van Dalvin Cook hielp de Vikings op het scorebord.

Kort voor rust leken de Vikings dankzij Stefon Diggs nog een touchdown te scoren, maar die werd wegens een aanvallende overtreding afgekeurd. Diggs werd in het derde kwart wel bereikt door quarterback Kirk Cousins over 45 yards, maar het was niet meer genoeg om te winnen: 21-16 voor de Packers.

Packers - Vikings (Bron: YouTube)

De Oakland Raiders kregen bezoek van Patrick Mahomes en zijn Kansas City Chiefs, twee ploegen die elkaar ook bepaald niet liggen. De Raiders kwamen dankzij een field goal en touchdown op voorsprong in het eerste kwart, maar in het tweede kwart haalde Mahomes uit met vier touchdown passes. Mecole Hardman ontving een 42-yard pass en tekende zo voor zijn eerste NFL-touchdown, in de tweede helft werd niet meer gescoord en dus bleef het bij 10-28.

De New England Patriots maakten in Miami gehakt van de Dolphins. Sony Michel scoorde al een touchdown in de eerste drive van de wedstrijd, waardoor de Dolphins nu vijf keer achter elkaar een touchdown toe hebben gelaten in drive één van het duel. Enfant terrible Antonio Brown maakte zijn Patriots-debuut en deed dat met een touchdown catch, terwijl de Patriots in de slotfase ook nog eens binnen twee minuten twee keer een interception tot de endzone brachten: 0-43.

Raiders - Chiefs (Bron: YouTube)

Ook de Washington Redskins en de Dallas Cowboys zijn geen grote vrienden van elkaar, een hint zit in de namen van de ploegen. Adrian Peterson bracht de Redskins op voorsprong, maar Cowboys-quarterback Dak Prescott leverde achter elkaar drie touchdown passes af en die klap kwam de thuisploeg niet meer te boven, ondanks twee korte touchdown passes van Case Keenum. De Cowboys hielden stand en wonnen met 21-31.

Tot slot gaan we nog naar St Louis, waar de Rams bezoek kregen van de New Orleans Saints. Die wilden koste wat het kost wraak: een scheidsrechterlijke blunder hield de Saints vorig jaar tegen de Rams uit de Super Bowl. Tot ver in het derde kwart bleef het bij twee field goals voor beide teams, tot Todd Gurley een Rams-touchdown binnen kwam knallen.

Brandon Cooks werd vervolgens ook nog bereikt, waarna Cooper Kupp een fenomenale run leek te bekronen -met een Rams-touchdown. Dat ging niet door, want hij bleek íets voor de endzone naar de grond te gaan, maar de touchdown volgde een play later alsnog. De Saints konden er niks meer tegenin brengen en de Rams wonnen met 27-9.

Rams - Saints (Bron: YouTube)

Uitslagen NFL zondag
Baltimore Ravens - Arizona Cardinals 23-17
Cincinnati Bengals - San Francisco 49ers 17-41
Detroit Lions - Los Angeles Chargers 13-10
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 21-16
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 13-12
Miami Dolphins - New England Patriots 0-43
New York Giants - Buffalo Bills 14-28
Pittsburgh Steelers - Seattle Seahawks 26-28
Tennessee Titans - Indianapolis Colts 17-19
Washington Redskins - Dallas Cowboyws 21-31
Oakland Raiders - Kansas City Chiefs 10-28
Denver Broncos - Chicago Bears 14-16
Los Angeles Rams - New Orleans Saints 27-9
Atlanta Falcons - Philadelphia Eagles 24-20

Bokser James uitgeschakeld op WK

Bokser Delano James is op het wereldkampioenschap in het Russische Ekaterinburg uitgeschakeld in de tweede ronde van het weltergewicht, de klasse tot 69 kilogram. De Nederlander was niet opgewassen tegen de Turk Necat Ekinci.

James leek in de eerste ronde nog wel een beetje mee te kunnen, maar Ekinci was uiteindelijk gewoon de meer actieve bokser, die ook nog eens beter uitdeelde. Een kansloze opgave was het niet voor James, maar vier van de vijf juryleden gaven de rondes allemaal aan Ekinci: 30-27, terwijl het vijfde jurylid de Turk met 29-28 ook de winst gaf.

Met James zijn nu alle Nederlandse boksers uitgeschakeld op het WK.

James - Ekinci (Bron: YouTube)

Café Rooie Nelis voorlopig dicht wegens gezondheid Blonde Sien en Zwarte Gerrit

In het kader van bijzonder lokaal nieuws wilden we jullie dit nieuws toch niet onhouden: Het zal sommige buurtbewoners van de Jordaan in Amsterdam al zijn opgevallen: Café Rooie Nelis is al dagen dicht. De buurtkroeg is voorlopig gesloten vanwege de gezondheidssituatie van uitbaters Blonde Sien (92) en Zwarte Gerrit (91).

Dit meldt de familie aan AT5. Blonde Sien en Zwarte Gerrit, die het Jordanese café al decennialang runnen, bleven ondanks hun leeftijd actief in het café. Ze waren vrijwel iedere dag aanwezig, tot 8 augustus. Daarna moesten zij concluderen dat hun gezondheid te sterk achteruit is gegaan.

Blonde Sien nam het café ooit over van haar moeder Rooie Sien, die de zaak runde met de naamgever van de buurtkroeg: Rooie Nelis. Blonde Sien stond zelf jaren achter de bar en hield daar veel kleurrijke herinneringen aan over. Zo vertelde zij bij het 80-jarig bestaan van de kroeg nog over haar 'vriend' oud-premier Balkenende die daar als student kwam.

Begin augustus was de laatste keer dat AT5 op bezoek ging bij Café Rooie Nelis. Toen haalden zij en Zwarte Gerrit herinneringen op aan Coby, een inmiddels overleden vaste gast die in de jaren '80 gedichten opnam op een onlangs weer ontdekt cassettebandje. Wie het stokje over gaat nemen van Blonde Sien en Zwarte Gerrit is nog niet bekend.

Minister waarschuwt hogeschool IUASR

De Islamic University of Applied Sciences Rotterdam (IUASR) heeft van minister Van Engelshoven (OCW) drie maanden de tijd gekregen om afstand te nemen van discriminerende uitspraken van rector Ahmet Akgündüz. De hogeschool moet dat onder meer doen door een verklaring te plaatsen op de website van de instelling en door een advertentie te plaatsen in een landelijk dagblad. Gebeurt dat niet, dan wordt de IUASR de bevoegdheid afgenomen om graden te verlenen. De minister heeft de Tweede Kamer vandaag over dit zogeheten waarschuwingsbesluit geïnformeerd.

Rector Akgündüz heeft op 27 november 2018 op de Turkse televisie een aantal uitspraken gedaan die in (sociale) media discriminerend werden opgevat. De minister heeft naar aanleiding van deze uitingen op 17 december de Commissie Beoordeling Uitingen Maatschappelijk Verantwoordelijkheidsbesef om advies gevraagd. Deze commissie adviseert de minister in gevallen waarin instellingen hun verplichting tot bevorderen van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef niet lijken na te komen. De commissie bestaat uit onafhankelijke experts: een oud-rechter, een deskundige op het gebied van gelijke behandeling en een deskundige op het gebied van onderwijsrecht.

Naar het oordeel van de commissie zijn twee van de drie onderzochte uitspraken in onderlinge samenhang bezien inderdaad discriminerend en volgens de commissie te kwalificeren als ‘hate speech’. Het gaat dan om deze twee citaten:

* “[…] conform het overduidelijke vers in het hoofdstuk Al-Hujurãt in de Koran is het volgens de islamitische leer en de Koran zelfs geoorloofd om iemand die tegen de staat in opstand komt, dood te maken. Dientengevolge is het zo dat Fetö en zijn groepering […] rebellen zijn louter en alleen vanwege hun tweedrachtsactie op 15 juli en het feit dat zij in opstand komen tegen de staat. Ook dit druist in tegen de Islam.”

* “De derde groep bestaat uit 15 à 20%. Deze lui zijn dus anarchisten die door de tegen ons gekante vreemdelingenhaters in het buitenland werden bedrogen en op die manier de actie van 15 juli hebben veroorzaakt. Ik zei: ‘Jullie mogen met deze lui doen wat jullie willen…’.”

Nu bekend is dat de commissie de uitspraken discriminerend vindt, heeft de minister de volgende stap gezet in de procedure: het geven van een waarschuwing. De IUASR kan aan de waarschuwing voldoen door binnen drie maanden publiekelijk afstand te nemen van de uitspraken van de rector. De minister heeft hier voorwaarden aan gesteld, onder meer dat de IUASR een verklaring moet plaatsen op de website van de instelling en door een advertentie te plaatsen in een landelijk dagblad. De IUASR heeft bezwaar aangetekend tegen het waarschuwingsbesluit van de minister en heeft de rechtbank gevraagd om de termijn, waarbinnen zij aan de waarschuwing moet voldoen, te schorsen.

Van Engelshoven: "Ik sta voor de kwaliteit van al het hoger onderwijs in Nederland. Daar hoort bij dat alle hoger onderwijsinstellingen zich inzetten voor de bevordering van het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef van hun studenten. Volgens de wet houdt dat ten minste in dat de instelling en vertegenwoordigers daarvan geen discriminerende uitspraken doen. Daarom is deze waarschuwing nu op z’n plaats.’’

Als de IUASR weigert afstand te nemen van de uitspraken, is er geen plek meer voor deze instelling in het stelsel. De minister zal dan de instelling de bevoegdheid afnemen om graden te verlenen waardoor de instelling geen geaccrediteerd onderwijs meer mag verzorgen en de instelling automatisch ook niet langer een hogeschool is.

Wethouder is kritisch op Haagse plannen voor uitrol 5G-internet

Het wetsvoorstel voor de uitrol van 5G-internet moet worden aangepast, dat vindt de Amsterdamse wethouder Touria Meliani. De opvolger van het huidige 4G vraagt volgens haar om de plaatsing van naar schatting 10.000 extra zenders en ontvangers in de stad, maar er zijn meer bezwaren, zo schrijft ze aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken).

Hoewel onderzoek naar de straling van 5G nog geen gezondheidsrisico's aan het licht heeft gebracht, ziet Meliani wel 'toenemende zorgen die bestaan in de samenleving' daarover. In een antenneconvenant zou moeten worden vastgelegd hoe om te gaan met die zorgen.

Lees ook: 5G-technologie getest bij Leidseplein: 'Het is een soort zoeklicht'

'Duizenden kilometers glasvezel'
Ook heeft ze vraagtekens bij de kosten en de risico's die de aanleg van het netwerk met zich meebrengt. Meliani vreest dat die met name voor rekening van de gemeente gaan komen. Het leggen van 'duizenden kilometers glasvezel' in de toch al zo drukke Amsterdamse bodem is ook een pijnpunt, want de stad moet wel bereikbaar blijven.

De wethouder schrijft in overleg te zijn met gemeenten als Eindhoven, Rotterdam en Almere, die ook zorgen hebben over 5G. Meliani stelt dat de Europese richtlijn voor het snellere internet niet tot iedere punt en komma gevolgd hoeft te worden. Ze wil dat de gemeente de regie blijft houden over de openbare ruimte. Ook moet de rekening voor de uitrol niet uitsluitend bij gemeenten worden neergelegd.

Lees ook: Zuidoost krijgt snelste internet van het land

Sneller internet
5G moet leiden tot sneller en betrouwbaarder internet en daarmee bijvoorbeeld de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto's en meer slimme apparaten.

Chileense golfer Niemann (20) schrijft historie

Golfer Joaquin Niemann heeft een fraai stukje geschiedenis geschreven. De pas 20-jarige Chileen won de Greenbier Classic, zijn eerste zege op de Amerikaanse PGA Tour.

Niemann werd daarmee niet alleen de eerste Chileen ooit die een PGA Tour-evenement won, hij voegt zich ook in een uiterst select gezelschap: alleen Seve Ballesteros en Rory McIlroy waren ook zo jong op het moment dat ze hun eerste internationale overwinning pakten.

De Chileen was dolgelukkig na zijn indrukwekkende slotronde, waarin hij op de laatste negen holes zes birdies sloeg. Hij won met zes slagen voorsprong op de Amerikaan Tom Hoge en verdient omgerekend zo'n 1,2 miljoen euro.

"Ik kan niet wachten om dit thuis met mijn vrienden te gaan vieren", aldus Niemann.

Rallyrijder Ogier loopt in na pech WK-leider Tänak

Rallyrijder Sebastien Ogier heeft zijn derde zege van het seizoen te pakken. Samen met navigator Julien Ingrassia was de Franse Citroën-coureur de beste in de Rally van Turkije, waardoor hij weer volop in de strijd is voor zijn zevende opeenvolgende wereldtitel.

Vooral op zaterdag werden grote verschillen gemaakt. De nummer drie in het WK, de Belg Thierry Neuville en navigator Nicolas Gilsoul, kwamen met hun Hyundai in een greppel terecht en verloren vier minuten. WK-leider Ott Tänak en navigator Martin Järveoja hadden een nog veel slechtere dag: hun Toyota Yaris hield er ineens mee op en hun dag was voorbij, waardoor ze ver naar onderen tuimelden.

Ogier profiteerde en duelleerde met Esapekka Lappi, hoewel de Fin het zijn Franse teamgenoot niet moeilijk maakte. Hij werd tweede, de Noorse Hyundai-coureur Andreas Mikkelsen completeerde het podium. Neuville werd nog wel achtste en pakte met plek twee in de afsluitende power stage nog vier punten, Tänak werd zestiende en wist na een voorzichtige slotdag de power stage te winnen, wat hem wel vijf punten opleverde.

Tänak blijft met 210 punten op plek één staan, Ogier en Neuville volgen met 193 en 180 punten. De wedstrijden in Wales, Catalonië en Australië sluiten het WK dit jaar af.

Hoogtepunten van de zaterdag (Bron: YouTube)

'Sociaal onveilige' joodse school Cheider krijgt laatste waarschuwing

Het bestuur van de joodse school Cheider krijgt nog 1 waarschuwing van de Onderwijsinspectie. Er zou te weinig worden gedaan om de sociale veiligheid op de school in Amsterdam Buitenveldert te waarborgen.

De Tweede Kamer vroeg om een onderzoek naar de school, nadat een docent in verband werd gebracht met misbruik. De leraar, Ephraim S., werd ervan verdacht zeker vijf leerlingen seksueel te hebben misbruikt.

Cheider deed hier in eerste instantie geen aangifte van. Uit interne stukken - in handen van De Telegraaf - bleek dat de leiding de misbruikzaak in 2012 liever via interne joodse rechtspraak op wilde lossen.

De toenmalige minister van Onderwijs heeft daarom behoorlijke druk moeten uitoefenen op de school. Uiteindelijk werd er toch aangifte gedaan en is Ephraim S. veroordeeld voor het misbruiken van een 13-jarige leerling. Hij kreeg daarom twee jaar celstraf opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Onderzoek
Naar aanleiding van de misbruikzaak heeft de Tweede Kamer vorig jaar gevraagd om een onderzoek naar Cheider. De Onderwijsinspectie liet toen al weten dat er serieuze risico's en tekortkomingen zijn op de school. Daarom zou intensief vervolgtoezicht noodzakelijk zijn. Bovendien heeft de inspectie een aantal herstelopdrachten gegeven aan de onderwijsinstelling.

Voortgang
In een brief gaat minister Slob (Onderwijs) vandaag in op de vorderingen bij de school. 'De inspectie heeft mij eerder dit jaar geïnformeerd over de moeizame voortgang. Het bestuur gaf weinig blijk van urgentie, waardoor er nauwelijks sprake was van daadwerkelijke verandering', laat hij weten aan de Tweede Kamer.

Zo zou de school te weinig doen aan kerndoelen om de sociale veiligheid te verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om respect voor seksualiteit en seksuele diversiteit. Volgens de inspectie zouden er onbevoegde docenten in zijn gezet om deze kerndoelen te behandelen.

'Aangifte niet noodzakelijk'
Daarnaast blijft het bestuur volgens de inspectie van mening dat aangifte tegen Ephraim S. niet noodzakelijk was. 'Dat betekent dat de kans op herhaling van de handelwijze van het bestuur aanwezig is, mocht zich een incident op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag voordoen', aldus de inspectie.

Opvallend is bovendien dat het bestuur herhaaldelijk heeft aangegeven de joodse regels boven de Nederlandse onderwijswetgeving te zetten. 'Deze opstelling is onaanvaardbaar', aldus Slob. 'De Nederlandse wetten gelden altijd en voor iedereen.'

Bekostigingsmaatregelen
'De leerlingen verdienen beter onderwijs dan de school hen op dit moment biedt', concludeert de minister. De inspectie dreigt daarom met zogenoemde bekostigingsmaatregelen. Als er niet snel verbeteringen zichtbaar zijn, dan kan de bekostiging worden opgeschort of worden ingehouden.

De inspectie gaat dit najaar weer langs bij de school voor het vierjaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs. Dan wordt er ook naar de voortgang gekeken.

5 jaar gevangenisstraf geëist voor financieel vampirisme

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle 5 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 67-jarige (voormalig) bestuurder van een melkpoederfabriek uit Kampen. Het OM verwijt de verdachte onder andere faillissementsfraude en valsheid in geschrift.

‘Financieel vampirisme’ noemt de officier van justitie het tijdens de zitting. Volgens hem is door de verdachte een op zich gezonde en levensvatbare onderneming leeggezogen, leeggeplunderd, op een buitengewoon geraffineerde en slinkse wijze die grote schade aan die onderneming ten koste van schuldeisers heeft teweeg gebracht.

Verdachte werd na een eerdere misgelopen onderhandeling met een overnamekandidaat binnengehaald als degene die een op zich levensvatbare onderneming van de benodigde financiële middelen zou gaan voorzien. Maar in plaats van dat verdachte 6,5 miljoen euro in de onderneming investeerde haalt hij er volgens de officier, met een slimme truc, 6 miljoen euro uit. Een verschil van 12,5 miljoen, dat overleeft een toch al financieel zeer zwakke onderneming niet, aldus de officier. Volgens hem maakte de verdachte zich als overnamekandidaat meester van de bestuursmacht binnen de onderneming en kon daardoor een van de belangrijkste contracten van de onderneming verkopen. Vervolgens werd na ontvangst van de verkoopopbrengst een bedrag van ca. 6 miljoen euro uit de onderneming gehaald, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Het geld zou zijn geïnvesteerd in een project voor winning van proteïne uit olijvenpulp. Hiertoe zou een fabriek in Sparta, Griekenland worden gebouwd. De curator heeft niet kunnen vaststellen welke activa de onderneming heeft verworven voor de miljoenen die rechtstreeks vanuit de liquiditeit van de onderneming naar Griekenland zijn gaan. Het procedé onttrekken van proteïne aan olijven is een voor de onderneming volstrekt bedrijfsvreemd project. De onderneming is droger van melkproducten en gist. Het investeren van enorme bedragen in een dergelijk niet bewezen procedé is voor een onderneming die geld nodig heeft, in plaats van over heeft, volgens de officier bedrijfseconomische zelfmoord. Geen redelijk handelend ondernemer met het oog op het ondernemingsbelang zou zoiets doen. Volgens de officier was dit handelen dan ook enkel gericht op zelfverrijking van de verdachte en niet het ondernemingsbelang.

De houding van de verdachte gedurende het onderzoek vindt de officier onvergeeflijk. “Hij is er met de poet vandoor en vervolgens onvindbaar. Enige poging tot rechtsherstel of zelfs maar verantwoording tegenover de curator en de schuldeisers is tot op heden achterwege gebleven. Hier past geen andere straf dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur.”, aldus de officier.

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar vindt de officier hier dan ook op zijn plaats. Ook kondigt de officier een ontnemingsvordering van 12.490.000 euro aan, dit is het door verdachte verworven wederrechtelijk voordeel.

De rechtbank doet op over 14 dagen uitspraak.

Politiemacht op de been om speelgoedwapen bij kapperszaak

Een helikopter, politiewagens en een boel agenten: ze werden allemaal opgetrommeld nadat iemand een vuurwapen had gezien bij een kapperswinkel op de Hagedoornweg in Amsterdam.

Maar het bleek loos alarm. Een minderjarige jongen bleek een speelgoedwapen bij zich te hebben. Agenten die op de melding afkwamen zagen meteen dat het niet om een echt wapen ging.

'Maar als we dit soort meldingen binnen krijgen, dan nemen we dat altijd uiterst serieus', zegt een woordvoerder van de politie.

Kickboksgrootheid Van Roosmalen maakt in oktober MMA-debuut bij Bellator

De Bosschenaar Robin van Roosmalen maakt 26 oktober zijn langverwachte debuut voor MMA-organisatie Bellator MMA. Tegenstander is de Amerikaan Cris Lencioni (4-2 MMA, 2-2 BMMA) en het gevecht zal plaatsvinden in de Verenigde Staten tijdens vechtsportgala Bellator 232.

Van Roosmalen vocht meer dan zeventig professionele kickbokspartijen voor onder andere kickboksorganisatie Glory. Voor die organisatie, waar zwaargewicht Rico Verhoeven vecht, won hij zelfs kampioensgordels in meerdere gewichtsklassen. Inmiddels wil hij een MMA-carrière opbouwen. Na twee succesvolle gevechten voor een kleinere organisatie besloot hij zich full-time op het MMA te storten, met een mooi contract bij het grote Bellator als beloning.

Lees ook: Kickboksgrootheid Van Roosmalen tekent bij Bellator MMA

"Ik moet nu eerst wedstrijden gaan vechten en ervaring opdoen. Geef me anderhalf jaar de tijd en dan heb ik die Bellator-wereldtitel te pakken”, aldus een immer zelfverzekerde Van Roosmalen eerder.

Van Roosmalen woont en traint inmiddels in de Verenigde Staten, iets wat essentieel voor succes lijkt. "Iedereen heeft dezelfde doelstellingen. Dat maakt het makkelijker om in de VS te leven, in Nederland had ik na een training vaak niets te doen. Mijn vrienden waren aan het werken als ik vrij was”, laat hij weten. “Met alle respect voor het MMA in Nederland, maar dat is niet te vergelijken met hoe het hier gaat. Vooral op worstelgebied lopen ze in Nederland achter. Ik kan hier zo veel leren en beter worden.”

Bellator 232 wordt gehouden in de Mohegan Sun Arena te Uncasville, Connecticut. De hoofdpartij van de avond zal de finale zijn van het 'Bellator Welterweight World Grand Prix' zijn tussen Rory MacDonald en Douglas Lima. Verder staat het gevecht tussen Paul Daley en Sabah Homasi op de nu nog beperkte fight card.


Kickbokshoogtepunten van Robin van Roosmalen (Bron: YouTube)

Oekraïne betwist objectiviteit voorzitter gerechtshof in zaak Krimgoud

Oekraïne heeft een verzoek ingediend tot vervanging van de voorzitter van het Gerechtshof van Amsterdam, Duco Oranje, die de zaak om de teruggave van het Krimgoud voorzit. Dit omdat het land de objectiviteit van Oranje betwist.

In 2014 kwamen honderden Krimschatten naar het Allard Pierson Museum voor de tentoonstelling De Krim - Goud en Geheimen van de Zwarte Zee. Ze werden uitgeleend door verschillende instellingen op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat tijdens de tentoonstelling geannexeerd werd door Rusland.

Goud hoeft niet terug
Nadat de tentoonstelling was afgelopen, rees de vraag naar wie de schatten terug moesten. Oekraïne beschouwt de Krimschatten als zijn cultureel erfgoed. Oekraïne vreesde, dat als het Allard Pierson de Krimschatten aan de vier Krim Musea af zou geven, de schatten in handen van Rusland komen.

Omdat het Allard Pierson zich niet bevoegd voelde om een beslissing te nemen, stapte het naar de rechter. Die oordeelde in 2016 in het voordeel van Oekraïne. Maar daar gingen de Krim Musea tegen in beroep. Het gerechtshof oordeelde in juli van dit jaar dat het Allard Pierson de schatten aan niemand terug hoeft te geven, totdat er meer duidelijkheid is over wie de sterkste rechten heeft.

Oekraïne en de vier musea kregen vervolgens twee maanden de tijd om een uitgebreidere toelichtingen op hun standpunt te geven. Een einduitspraak werd zes tot negen maanden na het oordeel van het hof verwacht.

'Geen sprake van fair trial'
Maar nu wil Oekraïne dus dat Oranje, de voorzitter van het gerechtshof, vervangen wordt. 'Zeer recentelijk is onder de aandacht van de Oekraïense Staat gebracht dat de heer Oranje een belangrijke rol heeft gespeeld in de Yukos-pocedure, waarbij hij (..) materieel van de Russische Federatie heeft vertegenwoordigd', is in een brief van de advocaten van de Oekraïense staat te lezen.

'De Oekraïense Staat maakt zich thans zorgen dat geen sprake is van fair trial en heeft daarom een verzoek ingediend om de heer Oranje te vervangen als voorzitter van het Gerechtshof', zeggen de advocaten Bergh Stoop en Sanders verder.

Onjuist
Een woordvoerder van het gerechtshof laat aan NRC weten dat het wrakingsverzoek is ontvangen. Maar de informatie die daarin staat, is volgens de woordvoerder niet juist. Wat er dan niet klopt, kan het hof niet toelichten. Dat komt doordat het om een lopende zaak gaat. 'Inhoudelijk komen de feiten ongetwijfeld tijdens de openbare zitting van de wrakingskamer aan de orde.'

Het Gerechtshof zal zich nu buigen over het bij de wrakingskamer ingediende verzoek van Oekraïne. Vandaag of morgen komt daar meer duidelijkheid over.

Minister geeft impuls aan klimaatprojecten in Zuid-Limburg, Utrecht en Groningen

Met een extra investering voor het tegengaan van de gevolgen van extreme weersomstandigheden geeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dit jaar drie projecten een financiële ondersteuning uit een pot van 5,2 miljoen euro.

Vandaag ondertekende ze hiervoor samen met de betrokken wethouders en bestuurders de bestuursovereenkomst.

Het Zuid-Limburgse Meerssen krijgt enkele miljoenen zodat het water bij piekbuien beter kan worden afgevoerd. Vorig jaar overstroomde een woonwijk tot tweemaal toe door modder na extreme regen. De provincie Utrecht krijgt geld om verschillende typen woonwijken anders in te richten zodat water beter kan worden opgevangen. De stad Groningen gaat de wijk Paddepoel aardgasvrij maken en gebruikt de investering om deze wijk aan te passen aan de gevolgen van het veranderend klimaat.

Dit jaar en in 2020 maakt de minister in totaal 10 miljoen vrij voor lokale en regionale projecten om overheden te stimuleren aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. De ondersteuning voor pilotprojecten staat in het bestuursakkoord Klimaatadaptatie. Hierin is afgesproken dat het Rijk en decentrale overheden samen €600 miljoen vrijmaken om Nederland waterrobuust en klimaatbestendig in te richten.

Eis: twaalf maanden cel voor psychiater die seks had met patiënte

Zij vroeg hem om hulp vanwege haar huwelijksproblemen. Maar in plaats daarvan begon de 53-jarige psychiater uit Den Haag een seksuele relatie met zijn patiënte. Daardoor raakte zij nog verder in de kreukels. Vandaag hoorde de man twaalf maanden gevangenisstraf tegen zich eisen (waarvan vier maanden voorwaardelijk). Ook vroeg de officier van justitie om een beroepsverbod voor vijf jaar.

Begin 2015 meldde de vrouw zich bij de praktijk van de man in Voorschoten. Door haar huwelijksproblemen had zij behoefte aan ondersteuning. De psychiater misbruikte de behandelrelatie echter om iets met de kwetsbare vrouw te beginnen. Het kwam tot seks waarvan de vrouw achteraf veel spijt had. Zij voelde zich door de psychiater misbruikt en deed aangifte.

De psychiater heeft op zitting een verklaring heeft afgelegd waarin hij een deel van de handelingen erkent. Tegelijkertijd ontkent hij dat de seks plaatsvond binnen een behandelrelatie. Het OM wijst er echter op dat zij steeds in de praktijk van de verdachte afspraken. Ook heeft de psychiater in december 2015 een brief verstuurd waarin hij het slachtoffer aanduidt als ‘patiënte’.

Overwicht
Volgens de officier van justitie heeft de psychiater misbruikt gemaakt van zijn psychisch overwicht als hulpverlener en zich schuldig gemaakt aan ontucht met een patiënte. “De verdachte heeft zich enkel en alleen laten leiden door zijn eigen lusten en is daarbij duidelijk over de grenzen heen gegaan die voor hem als hulpverlener gelden”, aldus de officier van justitie.

Volgens haar is het slachtoffer door zijn handelen nog verder in problemen gekomen waardoor zij nu aan PTSS leidt. Verder nam zij het de psychiater kwalijk dat hij nooit heeft willen verklaren tijdens het onderzoek, nooit excuses heeft gemaakt aan het slachtoffer en ook niet wilde meewerken aan psychologisch onderzoek.

Zij eisten tegen de verdachte twaalf maanden cel (waarvan vier maanden voorwaardelijk) en een beroepsverbod van vijf jaar. De uitspraak is over twee weken.

Horrorblessure UFC-vechter

De Amerikaanse MMA-vechter Austin Hubbard won zaterdagnacht zijn eerste gevecht voor de UFC. Na drie zware ronden besloot de jury unaniem dat hij de overwinning mee naar huis mocht nemen. Helaas voor Hubbard mocht hij nog iets anders meenemen en dat bleek uiteindelijk verschrikkelijk pijnlijk te zijn.


Austin Hubbard (r) wint na jurybesluit (Foto: Gettyimages)

De vele low-kicks van tegenstander Kyle Prepolec kwamen namelijk zo keihard aan en waren zo goed geplaatst dat het dijbeen van Hubbard na het gevecht gevaarlijk begon op te zwellen. De zwelling werd zelfs zo erg, dat Hubbard naar het lokale ziekenhuis werd gebracht waar zijn been werd opengesneden om de pijn te verlichten.

Lees ook: UFC: niemand verwachtte vijf ronden, KO in eerste

“Nou, niet precies zoals ik de avond wilde vieren. Moest gisteravond geopereerd worden vanwege de zwelling in mijn been, deze was zo erg dat ik flauwviel waardoor ik naar het ziekenhuis werd gebracht en mijn been moest worden opengesneden om de zwelling te verlichten,” volgens Hubbard op Instagram.

Hubbard plaatste een foto van zijn opengesneden dijbeen inclusief afvoer voor het resterende bloed. Voor degenen die onderstaande Instagramfoto niet kunnen zien, klik dan hier

Hockeyers Bloemendaal, Kampong en Den Bosch openen met winst

Landskampioen Bloemendaal had op de eerste speeldag van de Hockey Hoofdklasse Heren weinig problemen met Hurley. Op ‘t Kopje werd de promovendus met 6-0 verslagen. Ook Den Bosch boekte een ruime overwinning. Het werd 5-0 tegen Almere. Amsterdam voorkwam op de valreep een nederlaag tegen buurman Pinoké (3-3). Tilburg maakte het nog spannend tegen Oranje-Rood (3-4) en Rotterdam bleef met lege handen achter na de confrontatie met HGC (3-0).

Amsterdam - Pinoké (3-3)
22' 1-0 (sc) Tanguy Cosyns
28' 1-1 (sc) Alex Hendrickx
48' 2-1 Tijn Lissone
66' 2-2 (sc) Alex Hendrickx
67' 2-3 Dennis Warmerdam
70' 3-3 (sc) Tanguy Cosyns
Dennis Warmerdam leek zijn rentree bij Pinoké te bekronen met de winnende treffer tegen Amsterdam. Warmerdam nam eerder afscheid van het tophockey, door een tumor in zijn arm. Maar na een geslaagde operatie bleek hij toch nog op topniveau te kunnen terugkeren. Hij zette drie minuten voor tijd de 2-3 op het bord in het Wagener Stadion. De droom werd wreed verstoord door Tanguy Cosyns. De Belg pushte vlak voor het eindsignaal uit de strafcorner de gelijkmaker binnen. Het was voor Cosyns zijn tweede treffer voor zijn nieuwe club.

Toch vertelde Warmerdam na de wedstrijd dat zijn comeback alsnog een sprookje was. De arts die hem behandelde zat in het stadion vandaag. Vanaf nu wil Warmerdam tophockeyer zijn en met zijn optreden tegen Amsterdam was hij dat ook weer. Bij Amsterdam – waar ze door blessures van Justin Reid-Ross en Nicki Leijs en de schorsing van Valentin Verga drie belangrijke spelers misten – kunnen ze niet helemaal tevreden zijn over het vertoonde spel. Zeker in de eerste helft oogde Amsterdam nog wat sleets en werden veel ballen achterin zo in de stick van de tegenstander geschoven. Coach Santi Freixa zei ook na de wedstrijd dat hij een dominanter Amsterdam had verwacht.

Bloemendaal - Hurley (6-0)
3' 1-0 (sc) Thierry Brinkman
5' 2-0 Roel Bovendeert
10' 3-0 Roel Bovendeert
46' 4-0 (sc) Martijn van Grimbergen
52' 5-0 Tim Swaen
64' 6-0 Roel Bovendeert
Bloemendaal was eigenlijk al snel klaar met Hurley. Na tien minuten leidde de landskampioen al met 3-0 dankzij twee treffers van Roel Bovendeert en Thierry Brinkman, die de score had geopend. Na rust maakte Bovendeert nog zijn derde doelpunt. Nieuwkomer Martijn van Grimbergen en Tim Swaen maakten het half dozijn treffers vol tegen de promovendus.

Den Bosch - Almere (5-0)
4' 1-0 (sc) Austin Smith
6' 2-0 Arjen Lodewijks
34' 3-0 (sb) Bram van Groesen
42' 4-0 Jelle Galema
67' 5-0 (sc) Joaquin Menini
Almere werd voor de start van de competitie door menig hockeykenner getipt als een van de voornaamste degradatiekandidaten. De ouverture tegen Den Bosch heeft dat beeld alleen maar bevestigd. Op het sportpark aan de Oosterplas kwam de ploeg van coach Pasha Gademan er niet aan te pas en ging eraf met 5-0.

Al na zes minuten stond het 2-0 voor de thuisploeg door treffers van Austin Smith (strafcorner) en Arjen Lodewijks, die met een fraaie duik scoorde. De 3-0 viel nog voor de rust. Noud Schoenaker leek in eerste instantie al de 3-0 te maken, maar die treffer werd geannuleerd. Er volgde een strafbal en dat buitenkansje was een prooi voor Bram van Groesen, die in plaats van Schoenaker op de borden kwam. Met die treffer was het oneerlijke duel lang en breed gespeeld. In de tweede helft was Almere onmachtig en deed Den Bosch het rustig aan. Niettemin trof Pepijn Reijenga nog een keer het doel achter de debuterende goalie Flip Wijsman onder de lat bij Almere voor de 4-0 en bepaalde Joaquin Menini de eindstand op 5-0.

HGC - Rotterdam (3-0)
38' 1-0 (sc) Seve van Ass
52' 2-0 Maico Casella
66' 3-0 Kenta Tanaka
HGC deed zich op de eerste speeldag een plezier door te winnen van een mogelijke directe concurrent voor het vierde playoff-ticket. In eigen huis werd Rotterdam met 3-0 verslagen. Na twee doelpuntloze kwarten deed Seve van Ass zijn oude ploeg pijn. Uit de strafcorner opende de international de score. In het laatste deel van de wedstrijd stelden Maico Casella en Kenta Tanaka de overwinning van HGC veilig.

Kampong - Klein Zwitserland (4-1)
3' 1-0 Boet Phijffer
32' 2-0 (sc) Jip Janssen
39' 3-0 Boet Phijffer
47' 4-0 Robbert Kemperman
49' 4-1 (sc) Enzo Torossi
Boet Phijffer zette na drie minuten zijn ploeg Kampong al op het spoor van de overwinning. Met zijn tweede treffer vlak na rust besliste hij het duel in het voordeel van de Utrechtse formatie, die op 2-0 was gekomen na een rake push van Jip Janssen uit een strafcorner. Robert Kemperman maakte er nog 4-0 van voordat Enzo Torossi iets terugdeed voor Klein Zwitserland.

HC Tilburg - Oranje-Rood (3-4)
6' 0-1 Jim van de Venne
17' 0-2 (sc) Mink van der Weerden
32' 1-2 (sc) Sander Visser
34' 1-3 (sc) Mink van der Weerden
40' 1-4 (sc) Thibeau Stockbroekx
61' 2-4 Tim Cross
68' 3-4 (sc) Jip Krens
Oranje-Rood leek op een makkelijke overwinning af te stevenen, maar zag Tilburg in de slotfase nog akelig dichtbij komen. Een 4-1 voorsprong werd gedicht tot 4-3. Ondanks het slotoffensief van de Tilburgers hield de ploeg van nieuwe coach Robert van der Horst stand en nam de drie punten mee naar huis.

Hockeysters Den Bosch halen hard uit op openingsdag

Op de eerste speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames zijn de hockeysters van Den Bosch stevig uit de slof geschoten. In Utrecht versloeg de ploeg van Raoul Ehren Kampong met liefst 9-1. Promovendi HGC en Victoria wisten niet te verrassen. HGC ging in het Wagener Stadion met 3-0 onderuit tegen landskampioen Amsterdam en Victoria verloor op ‘t Kopje na een 0-1 voorsprong met 3-1. SCHC was veel te sterk voor Laren: het werd 0-5.

Amsterdam - HGC (3-0)
30' 1-0 Marijn Veen
55' 2-0 Charlotte Vega
60' 3-0 Joy Haarman
Amsterdam-coach Robert Tigges kende een geslaagd competitiedebuut. Zijn ploeg was met 3-0 te sterk voor HGC. De promovendus hield een halfuur stand voordat Marijn Veen de score voor de landskampioen opende. Charlotte Vega en Joy Haarman stelden de overwinning voor de Amsterdammers na rust veilig.

Bloemendaal - Victoria (3-1)
2' 0-1 (sc) Daphne Voormolen
49' 1-1 (sc) Malou Nanninga
60' 2-1 (sc) Malou Nanninga
70' 3-1 (sc) Pilar Romang
De andere promovendus Victoria leek te gaan stunten tegen Bloemendaal. Op ‘t Kopje kwam de formatie uit Rotterdam al na twee minuten op voorsprong door een rake strafcorner van Daphne Voormolen. Twee treffers van Malou Nanninga en Pilar Romang, alle uit een corner, voorkwam een glorieuze terugkeer van Victoria op het hoogste niveau.

Kampong - Den Bosch (1-9)
2' 0-1 (sc) Joosje Burg
17' 0-2 (sc) Frédérique Matla
18' 0-3 (sc) Ireen van den Assem
25' 0-4 Lieke Hulsen
27' 0-5 Frédérique Matla
35' 0-6 (sc) Ireen van den Assem
37' 0-7 Joosje Burg
57' 0-8 Lieke Hulsen
58' 0-9 Pleun van der Plas
65' 1-9 Luna Fokke
Michiel van der Struijk kende een horrordebuut als coach van Kampong. Zijn ploeg werd onder de voet gelopen door Den Bosch. De teller stopte bij 1-9. Bij rust leidde de vice-kampioen al met 6-0. Joosje Burg, Frédérique Matla, Ireen van den Assem en Lieke Hulsen scoorden elk twee keer. Pleun van der Plas zette de 0-9 op het bord voordat Luna Fokke iets terug kon doen voor Kampong.

Laren - SCHC (0-5)
40' 0-1 Carlien Dirkse van den Heuvel
51' 0-2 Pien Dicke
58' 0-3 Pien Dicke
65' 0-4 (sc) Yibbi Jansen
66' 0-5 Laurien Leurink
Pas na rust maakte SCHC het verschil met Laren. Nadat routinier Carlien Dirkse van den Heuvel de Bilthovense ploeg op voorsprong had gezet, maakte nieuwkomer Pien Dicke twee doelpunten. Ook Yibbi Jansen scoorde voor haar nieuwe ploeg. Zij deed dat uit de strafcorner. Kyra Fortuin bepaalde amper een minuut later de eindstand op 0-5.

Pinoké - Oranje-Rood (1-2)
14' 1-0 (sc) Sian Keil
20' 1-1 (sc) Marlena Rybacha
60' 1-2 Freeke Moes
Lang bleef het scorebord op 1-1 steken in het Amsterdamse Bos, bij het treffen tussen Oranje-Rood en Pinoké. Dana Luijkx verrichtte nog een heldenactie en voorkwam daarmee de 1-2. Even later was het Freeke Moes die dan toch het duel besliste.

In de eerste helft waren beide ploegen effectief uit de strafcorner – zowel Pinoké als Oranje-Rood scoorden bij hun eerste poging. Voor Pinoké was het bijzonder dat beide nieuwkomers Kiki van Wijk (ex-Kampong) en Sian Keil (ex-Den Bosch) daarbij betrokken waren. Van Wijk sloeg, Keil tikte de bal binnen. Voor die speelsters was het een droomdebuut in hun eerste competitiewedstrijd voor de Steekneuzen. Daarna pushte Marlena Rybacha de eerste Eindhovense strafcorner netjes langs Pinoké-keepster Kiki Gunneman.

Oranje-Rood-debutante Thirsa Kho (ex-Nijmegen) beleefde aan de andere kant juist geen droomdebuut, toen zij op een 1-1 stand een strafbal op de linkerpaal pushte. Dat was ook de stand waarmee beide ploegen gingen rusten, omdat Oranje-Rood keepster Rachelle Groot knap redde op een tweede Amstelveense strafcorner.

Pinoké werd gevaarlijk in de tweede helft via strafcorners. Manuela Vilar del Valle uit Uruguay had de 1-2 op haar stick, maar zag haar inzet heroïsch geblokt worden door de Pinoké-stick van Dana Luijkx. In het vierde kwart werd het dan toch 1-2 voor Oranje-Rood, dankzij een goede goal van Freeke Moes, die het halve veld overstak en de beslissing forceerde.

Met nog tien minuten te spelen zette Pinoké aan, maar verder dan een tip-in langs het goal van Rachelle Groot kwamen de Steekneuzen niet meer. Drie punten dus voor Oranje-Rood, maar Pinoké liet wel zien goed mee te kunnen met het niveau, ook zonder haar buitenlandse speelsters, maar met nieuwkomers Sian Keil en Kiki van Wijk.

HDM - Hurley (1-1)
60' 1-0 Tessa Beetsma
66' 1-1 Yasmin Geerlings
Het treffen tussen de ploegen die graag willen aansluiten bij de top vier bleef onbeslist. Tien minuten voor tijd kwam hdm op voorsprong. Tessa Beetsma opende de score, maar Yasmin Geerlings maakte zes minuten later gelijk. Hester van der Veld leek hdm alsnog de drie punten te bezorgen, maar haar treffer uit de corner werd afgekeurd. De bal zou niet buiten de cirkel zijn geweest.

Simpele WTA-finales voor Pliskova, Hibino en Peterson

Tennissters Karolina Pliskova, Nao Hibino en Rebecca Peterson hebben zonder al te veel moeite in Azië een WTA-titel bij mogen schrijven. Voor alledrie de dames was de finale geen al te inspannende zaak.

In het Chinese Zhengzhou stond het grootste toernooi van de week op het programma, met een miljoen dollar aan prijzengeld. De winst ging naar de Tsjechische Karolina Pliskova, die zo haar vierde titel van het jaar pakte en de vijftiende uit haar loopbaan. In de finale was ze met 6-3, 6-2 te sterk voor de Kroatische Petra Martic, die naast haar tweede titel greep.

Het toernooi van Hiroshima werd een feestje voor de thuisfans. In de finale won Nao Hibino met 6-3, 6-2 van haar Japanse landgenote Misaki Doi, waardoor Hibino na Tashkent 2015 haar tweede titel wist te pakken in haar eerste finale in ruim twee jaar. Voor Doi blijft de teller op één staan: Luxemburg 2015, maar het was wel haar eerste WTA-finale in zo'n 3,5 jaar.

Tot slot keren we terug naar China en wel naar Nanchang, waar de 24-jarige Zweedse Rebecca Peterson haar eerste WTA-finale speelde. Elena Rybakina uit Kazachstan, na Boekarest 2019 bezig aan haar tweede WTA-finale, kon weinig potten breken: Peterson won met 6-2, 6-0, toevallig precies dezelfde cijfers waarmee Rybakina in juli de finale van het toernooi in Boekarest won.

PSV verslaat Twente in vrouwentopper na late comeback

De vrouwen van PSV hebben in de Eredivisie een knappe zege geboekt bij FC Twente. De landskampioen leek op weg naar de winst, maar de ploeg uit Eindhoven kwam er in de slotminuten nog overheen.

Fenna Kalma tekende op slag van rust voor de 1-0 uit een penalty, maar kort na de onderbreking trok Joëlle Smits de stand al gelijk. Kalma was na een uur nog eens trefzeker en leek Twente de winst te bezorgen, maar dat viel tegen: Katja Snoeijs was enkele minuten voor tijd goed voor de 2-2, Smits velde daarna zelfs nog het vonnis met de 2-3.

PSV staat met negen punten uit drie duels bovenaan, twee punten voor Ajax en drie voor Twente.

Bestuurders Haga Lyceum moeten definitief weg

Minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) heeft zijn voornemen van 11 juli omgezet in een daadwerkelijke aanwijzing. Binnen vier weken moet er een nieuw bestuur actief zijn op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Als dat niet gebeurt, dan krijgt de school geen bekostiging meer van de overheid.

Minister Slob: “Ik houd grote zorgen over de schoolomgeving van de leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum. Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. Daarom moet er een nieuw bestuur komen. Zij moeten de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën op orde brengen.”

Op 11 juli heeft minister Slob laten weten dat hij het voornemen had om een zogeheten aanwijzing te geven. Het huidige bestuur heeft de mogelijkheid gekregen om te reageren. Deze reactie heeft geen nieuwe feiten opgeleverd. Het bestuur moet nu binnen twee weken een voorstel doen voor een nieuw bestuur, dat twee weken daarna actief moet zijn.

Conclusies Inspectie
De inspectie heeft ernstige gebreken bij de school vastgesteld. Er is sprake van financieel wanbeheer en het burgerschapsonderwijs is onvoldoende. Verder concludeert de inspectie dat het beleid en handelen van de bestuurders schadelijk zijn voor de leerlingen, omdat de bestuurders geen afstand nemen van personen met een omstreden reputatie.

Daarnaast is er sprake van onrechtmatig financieel handelen van de directeur-bestuurder. Zo is er sprake van zelfverrijking en belangenverstrengeling. Geld dat bedoeld is voor onderwijs, wordt niet aan onderwijs uitgegeven. Ook is de samenwerking met externe partijen onvoldoende. Zo schaadt de directeur-bestuurder de relatie tussen school en overheid en externe partners. Die samenwerking is wel nodig, bijvoorbeeld voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Maar ook om leerlingen goed te begeleiden naar een vervolgopleiding.

De Jong en Sevilla juichen en pakken koppositie in LaLiga

Sevilla heeft zondagmiddag de koppositie in LaLiga veroverd dankzij een 0-1 overwinning op Deportivo Alavés. Middenvelder Joan Jordán tekende in de slotfase van de eerste helft middels een bekeken vrije trap voor de minieme zege van de nieuwe koploper in Spanje. Luuk de Jong deed bij de bezoekers uit Sevilla zeventig minuten mee, maar de aanvaller wist opnieuw niet tot scoren te komen.

Lucas Ocampos, in de afgelopen transferperiode overgenomen van Olympique Marseille, kreeg in de eerste helft twee goede mogelijkheden om de score te openen namens Sevilla. Alavés-doelman Fernando Pachecho maakte echter in beide gevallen de inzet van Ocampos op vakkundige wijze onschadelijk. Jordán was wel succesvol met een vrije trap in de 37ste minuut die over de muur van Alavés scheerde en vervolgens in de korte hoek verdween.

Het spelbeeld bleef onveranderd in de tweede helft, daar Sevilla de dominant ploeg bleef tegen de thuisspelende ploeg. De Jong, die nog immer op zijn eerste doelpunt in Spaanse dienst wacht, werd weinig in stelling gebracht en moest twintig minuten voor tijd wijken voor Javier Hernández, die op de slotdag van de transfermarkt overkwam van West Ham United. Even daarvoor werd doelpuntenmaker Jordán afgelost door Nemanja Gudelj.

Sevilla trok de minieme voorsprong professioneel over de streep en springt over Atlético Madrid en Real Madrid heen in de stand.

Uitslagen LaLiga zondag
Eibar - Espanyol 1-2
Alaves - Sevilla 0-1
Celta de Vigo - Granada 0-2
Valladolid - Osasuna 1-1
Real Betis - Getafe 1-1

Discord stopt met gratis games bij Nitro-abonnement

Chatdienst Discord verwijdert na een jaar al de optie om gratis games te kunnen spelen met een Nitro-abonnement. Vanaf volgende maand hebben spelers geen toegang meer tot een bibliotheek van 60 games met onder andere Saints Row 3, Unleash en Battle Chef Brigade. 

Discord geeft als reden dat te weinig mensen de games spelen. "We hebben veel van jullie geleerd het afgelopen jaar." schrijft Discord-medewerker Nelly op de blog van de chatdienst. "Met jullie feedback werd het duidelijk dat hoewel sommigen van jullie deze games echt leuk vinden, het overgrote deel van de Nitro-subscribers de games niet speelden. Om deze reden gaan we de contracten niet verlengen."

Discord geeft abonnees de opties om hun geld terug te vragen wanneer ze ontevreden zijn met deze beslissing. Discord heeft gezegd zich te gaan focussen op de dingen die Nitro-abbonees belangrijk vinden, onder andere door de grootte van files die je wilt uploaden te verhogen naar 100 MB in plaats van de huidige 50.

De volledige blogpost is hier terug te lezen.

Discord1
Discord stopt met gratis games bij Nitro-abonnement

Politieonderzoek naar fatale woningbrand Strijbeek afgerond

Het onderzoek naar de woningbrand aan de Daesdonckseweg in Strijbeek van afgelopen zaterdagnacht is afgerond. De conclusie is dat uitgesloten wordt dat het hier om een misdrijf gaat of dat er sprake is van nalatigheid.

Bij die brand zijn zaterdag twee jongens omgekomen. Net voor middernacht kwam de melding binnen dat een houten chalet in een bosperceel in brand stond. Er zouden nog twee kinderen in het pand zitten. Politie en brandweer konden niets meer betekenen voor de jongens omdat het hele pand al in brand stond. Ook de vader van één van de jongens had nog geprobeerd naar binnen te gaan. Hij was daarbij gewond geraakt. Ook de bewoonster van het huis is gewond geraakt toen ze het huis uit vluchtte voor de brand. Later werden de twee stoffelijke overschotten gevonden in de bijna afgebrande woning.

Onderzoek
Er is een uitgebreid forensisch- en tactisch onderzoek gestart. De plaats van het incident is nauwkeurig onderzocht. De beide lichamen zijn geschouwd en betrokkenen zijn gehoord. Uit dat onderzoek is gebleken dat de oorzaak van de brand niet meer te achterhalen is. Wel is gebleken dat er geen sprake is van een misdrijf of van enige nalatigheid. Het politieonderzoek is hiermee afgerond.

Impact
Het drama heeft een uiteraard een diepe impact op de twee families van de slachtoffertjes. Maar ook de kleine gemeenschap van Strijbeek is geschokt. De hulpverleners die zaterdag ter plaatse waren zijn ook aangeslagen. Slachtofferzorg (www.slachtofferhulp.nl) is voor eenieder bereikbaar om zorg te verlenen. De hulpverleners hebben via hun organisatie hulp aangeboden gekregen.

Groep straatrovers aangehouden na vluchtpoging met tram

Een groep van vijf jongens heeft vanavond na het plegen van een straatroof op de Amstelveenseweg in Amsterdam geprobeerd met de tram te vluchten. Dit bleek bleek alleen geen meesterlijk plan. Agenten konden de vijf verdachten bij de eerstvolgende halte uit de tram plukken.

De straatroof vond rond 22 uur plaats ter hoogte van de ingang van het Vondelpark. Na de roof doken de jongens de tram in richting het Leidseplein. Maar de politie zette met meerdere auto's de achtervolging in. Bij de Overtoom brachten agenten de tram tot stilstand. Kort hierna troffen zij de vijf jonge verdachten in de tram aan. Zij worden verhoord op het bureau.

Of het slachtoffer gewond is geraakt bij de straatroof is niet bekend. Een woordvoerder van de politie kan alleen melden dat er in ieder geval geen ambulance ter plaatste hoefde te komen.

Tijdens de aanhouding was auto- en tramverkeer richting het Leidseplein enige tijd gestremd. Na een ruim half uur gaf de politie alles vrij.

Man brengt op scherp staande mortier naar de politie

Een man die afgelopen weekend in Hoogeveen met zijn metaaldetector aan het spelen was vond daarbij een mortier. Hij besloot om het explosief naar de politie te brengen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want de mortier stond namelijk op scherp. 

Het explosief is uiteindelijk door de EOD tot ontploffing gebracht. Op Facebook waarschuwt de politie dan ook explosieven te laten liggen, op veilige afstand te blijven en de politie te bellen. 

Anthem en FIFA 20 toegevoegd aan Origin en EA Access

Electronic Arts heeft een nieuwe lading games, inclusief Anthem, toegevoegd aan Origin Access en EA Access. Origin Access-abonnees hebben daarmee toegang tot meer dan 230 titels van EA en partners.

Anthem is nu beschikbaar in The Vault, abonnees kunnen de game zo lang spelen als zij maar willen. Daarnaast verschijnt FIFA 20 via Origin Access Premier op 19 september en de 10 uur durende Play First Trial wordt zowel beschikbaar voor Origin Access Basic en EA Access-abonnees.

De volledige lijst met titels die naar Origin Access en EA Access zijn gekomen bevat:

Origin Access: PC

  • Anthem (Basic)
  • The Escapists 2
  • Ultimate Chicken Horse
  • Vambrace: Cold Soul
  • Yooka-Laylee

Vanaf 19 september:

  • FIFA 20 (Premier)
  • FIFA 20 (Basic) - 10 uur durende Play First Trial

EA Access: Xbox One en PS4

  • Anthem

Vanaf 19 september:

  • FIFA 20 - 10 uur durende Play First Trial

Anthem

Kluivert, Mkhitaryan en Pellegrini schitteren in ijzersterke eerste helft

AS Roma heeft de eerste overwinning van het nieuwe seizoen te pakken in de Serie A. Na twee opeenvolgende remises volgde zondagavond een 4-2 zege op Sassuolo, mede door een treffer van Justin Kluivert. Ook debutant Henrikh Mkhitaryan kwam tot scoren. Roma maakte alle doelpunten in de eerste helft, waarin het oppermachtig was en groots speelde. Na de rust kwam Sassuolo terug tot 4-2.

Mkhitaryan kreeg meteen een basisplaats bij zijn nieuwe club. De Armeniër opereerde vanaf de rechterflank; Kluivert stond opgesteld op links en begon voor de derde opeenvolgende wedstrijd in de basis. De Nederlander leek al meteen een belangrijke rol te gaan spelen, want na 110 seconden kreeg hij een strafschop na een tackle van Federico Peluso. Arbiter Daniele Chiffi liet zich echter overtuigen om nog eens naar de beelden te kijken, zag dat Peluso de bal speelde en trok zijn besluit in.

Na elf minuten volgde de 1-0 alsnog: kort nadat een geplaatst schot van Dzeko door doelman Andrea Consigli uit de bovenhoek werd gehouden, kopte Bryan Cristante raak uit een corner van Lorenzo Pellegrini. Na twintig minuten wist Dzeko de marge te verdubbelen voor Roma. De Bosniër dook na een voorzet van de opgestoomde Aleksandar Kolarov op voor Consigli en schoot raak via de keeper: 2-0.

Roma speelde een ijzersterke eerste helft: de thuisploeg viel constant aan en combineerde eenvoudig. Het overwicht leidde nog voor rust tot twee extra doelpunten. Debutant Mkhitaryan nam de 3-0 voor zijn rekening: hij werd gelanceerd door Pellegrini en maakte oog in oog met Consigli geen fout. Daarna was het de beurt aan Kluivert, die een vrije doortocht had na een scherpe pass van opnieuw Pellegrini en de rechterhoek vond.

In de tweede helft was de man van drie assists dicht bij een eigen doelpunt, maar zijn van richting veranderde schot belandde tegen de paal. Kort daarna trof ook Dzeko het aluminium: de spits had een vrije kopkans, opnieuw na voorbereidend werk van Pellegrini, en trof de lat. Een monsterscore bleef dus uit. Sterker nog: Sassuolo kwam tot op zekere hoogte terug in de wedstrijd, dankzij een prachtige vrije trap van Domenico Berardi en een inzet van diezelfde aanvaller na een vlot lopende aanval. Kort daarvoor had Dzeko nog Mancini nog de paal geraakt voor Roma; Kluivert werd achttien minuten voor tijd gewisseld.

Uitslagen Serie A zondag
Genoa - Atalanta 1-2
Brescia - Bologna 3-4
Parma - Cagliari 1-3
SPAL - Lazio 2-1
AS Roma - Sassuolo 4-2
Verona - AC Milan 0-1

Hoffenheim en Schreuder krijgen pak slaag op eigen veld

1899 Hoffenheim heeft zondag op eigen veld met ruime cijfers verloren van SC Freiburg: 0-3. Het was de tweede nederlaag van het seizoen voor het elftal van trainer Alfred Schreuder, die met zijn formatie de dertiende plaats bezet in de Bundesliga, met vier punten uit vier duels. Freiburg staat met negen punten uit vier wedstrijden op de derde plaats, slechts een punt achter koploper RB Leipzig.

Hoffenheim kende een valse start, want al na elf minuten opende Christian Günter de score namens Freiburg met een bekeken schot van dichtbij in de rechterbenedenhoek. Nils Petersen leek na een halfuur spelen de score te verdubbelen voor de bezoekers, maar de treffer van de aanvaller werd geannuleerd wegens buitenspel.

Freiburg bleef vechten voor het tweede doelpunt en het was Janik Haberer die luttele minuten voor rust met een knal vanaf de rand van het strafschopgebied succesvol was. Hoffenheim probeerde zich in de tweede helft terug te knokken in de wedstrijd, maar het ontbrak de ploeg van Schreuder aan stootkracht in de voorste linie.

Petersen, die voor rust nog een treffer zag worden afgekeurd vanwege buitenspel, maakte na een uur spelen aan alle spanning een einde door van dichtbij de 0-3 aan te tekenen. Het goede voorbereidende werk was van Günter, de maker van de openingstreffer van Freiburg. Een zware nederlaag dus voor Hoffenheim, dat in de volgende speelronde op bezoek gaat bij het VfL Wolfsburg van Wout Weghorst.

Schalke 04 won met 1-5 op bezoek bij laagvlieger Paderborn.

Strootman geeft assist in krankzinnig duel Monaco en Marseille

Olympique Marseille heeft zondagavond drie punten in de wacht gesleept in het Stade Louis II. Les Olympiens keken tegen AS Monaco al snel tegen een 2-0 achterstand aan, maar keerden die in een spektakelstuk met vier doelpunten op rij om. Basisspeler Kevin Strootman had met een fraaie assist een aandeel in de overwinning van Marseille, waarvan de uitslag uiteindelijk 3-4 werd.

Een ongelukkige handsbal van Boubacar Kamara leverde Monaco na zeventien minuten een penalty op, die door Wissam Ben Yedder feilloos werd benut. De spits maakte vlak daarna ook 2-0, nadat hij door Islam Slimani vrij voor keeper Steve Mandanda werd gezet.

Vrijwel uit het niets kwam Marseille nog voor rust op gelijke hoogte. Dario Benedetto tikte eerst de aansluitingstreffer binnen, waarna Strootman de bal met een panklare voorzet op het hoofd van Valère Germain legde: 2-2.

Na rust ging Marseille door waarmee het de eerste helft had afgesloten: Dimitri Payet zette de bezoekers met een laag afstandsschot in de 61ste minuut op voorsprong, die vijf minuten later door Benedetto werd uitgebreid.

De Argentijnse spits, die deze zomer overkwam van Boca Juniors, werd vrij aangespeeld in het strafschopgebied van Monaco en schoot knap binnen. Baldé Keita deed een kwartier voor tijd met een soortgelijk doelpunt nog iets terug voor de Monegasken, maar het mocht niet baten: 3-4.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Nantes - Reims 1-0
Saint-Ètienne - Toulouse 2-2
AS Monaco - Olympique Marseille 3-4

Arsenal wint ondanks dubbelslag Aubameyang en rentree Özil wéér niet

Arsenal is er voor de derde keer op rij niet in geslaagd een overwinning in de Premier League in de wacht te slepen. De ploeg van Unai Emery ging op bezoek bij Watford voortvarend van start en leek na twee doelpunten van Pierre-Emerick Aubameyang de zege in handen te hebben, maar de thuisploeg kwam in de tweede helft knap terug: 2-2.

Mesut Özil van Arsenal maakte na persoonlijke problemen en een blessure zijn eerste minuten van het seizoen, terwijl Daryl Janmaat bij de opponent twaalf minuten voor tijd binnen de lijnen mocht komen. Na 21 minuten kwam Arsenal op voorsprong. Sead Kolašinac onderschepte de bal op eigen helft, begon aan een rush en bereikte Aubameyang, die knap wegdraaide en hard raak schoot. Elf minuten verdubbelden de Londenaren de voorsprong via een fraaie aanval. Mesut Özil stak Ainsley Maitland-Niles prachtig weg, waarna de rechtsback Aubameyang een niet te missen kans gaf. De Gabonese spits werd daarmee de eerste speler met vijf Arsenal-doelpunten in de eerste vijf competitiewedstrijden sinds José Antonio Reyes in 2004.

Watford had in de eerste helft meer doelpogingen dan Arsenal, maar slaagde er niet in om dat uit te drukken in de score. Tom Cleverley zag een gevaarlijk schot in de openingsfase gepakt worden door Bernd Leno, terwijl Gerard Deulofeu meerdere keren dreigend was met dribbels. Nicolas Pépé van Arsenal kwam in de blessuretijd van het eerste bedrijf goed weg, nadat de recordaankoop niet bestraft werd voor een vermeende natrapbeweging.

Ook in de tweede helft bleef Watford erin geloven, hetgeen al snel resulteerde in de aansluitingstreffer. Verdediger Sokratis Papastathopoulos blunderde in de opbouw van Arsenal, waarna Cleverley eenvoudig kon afwerken: 1-2. Ismaila Sarr had even later de gelijkmaker op de schoen, maar de spits mikte uit de draai net naast.

De 2-2 kwam er tien minuten voor tijd alsnog, nadat Roberto Pereyra een zelf versierde strafschop benutte. Watford ging op zoek naar de genadeklap, maar Deulofeu mikte rakelings naast en Cleverley zag een bijna zeker doelpunt voorkomen worden door een blok van een verdediger. In blessuretijd kreeg Sarr nog een enorme kans, maar de Senegalees stuitte op Leno.

Uitslagen Premier League zondag
Bournemouth - Everton 3-1
Watford - Arsenal 2-2

Win een booster box voor Pokémon Trading Card Game - Unified Minds

Pokémon is niet meer weg te denken. Naast de games op handheld en consoles kun je ze ‘echt’ vangen in de mobiele AR-game en is er een kaartspel a la Magic the Gathering, maar dan met allerlei Pokémon in de hoofdrol. Voor Pokémon Trading Card Game is er afgelopen maand een nieuwe serie kaarten uitgebracht, Unified Minds genaamd.

We mogen daarvan een Booster-box vergeven. Boosters zijn Pokemon pakjes van 10 of 11 losse Pokémon-kaarten. Met boosters kan men een Theme Deck versterken, nieuwe decks maken, oude decks aanpassen of gewoon je verzameling compleet maken. Boosters bevatten kaarten van elk zeldzaamheids-niveau: uncommon en rare, en soms ook zeldzame kaarten zoals Pokémon-ex, Pokémon Star, Shining Pokémon, Pokémon LV.X of Pokémon Legends. Met een box met daarin 36 setjes moet er wel wat goeds bij zitten.

Wat moet je er voor doen? Antwoord geven op de volgende vragen: uit welke generatie komt Unified Minds en de hoeveelste uitbreiding is het uit die generatie? Geef voor 20 september antwoord via de prijsvraagpagina. De winnaar krijgt naast een plekje op de pagina ook persoonlijk bericht.

Pokémon Trading Card Game - Unified Minds (Foto: Pokémon Company)

Pokémon Trading Card Game - Unified Minds (Foto: Pokémon Company)

Man (30) opgepakt na neersteken drie tieners bij vechtpartij

Naar aanleiding van veel tips heeft de politie de afgelopen nacht een 30-jarige inwoner van Breda aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij zondagavond in een park in Breda drie jongeren heeft neergestoken.

Gisterenavond om 21.00 uur kwamen er verschillende telefoontjes binnen bij het Operationeel Centrum. In een parkje bij de Argusvlinder zou bij een ruzie drie mensen gewond geraakt zijn. Er was veel paniek. Meerdere politie-eenheden en ambulances werden naar het park gestuurd en een traumaheli werd opgeroepen. In het park troffen de hulpverleners drie gewonde jongeren aan van 15 en 16 jaar. Alle drie hadden ze steekwonden opgelopen. Eén van de slachtoffers, een jongen, was zodanig gewond dat hij met de grootste spoed naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht is. De andere twee gewonden, een jongen en een meisje, zijn naar een ziekenhuis in Breda gebracht.

Verschillende getuigen meldden zich bij de politie. Zeven jongeren zijn naar het bureau gebracht om een verklaring af te leggen. Uit die verklaringen bleek dat er ruzie was ontstaan tussen enkele mensen in het park. Dat ontaardde in een vechtpartij waarbij de drie slachtoffers probeerden de vechtende partijen te scheiden. Daarbij pakte een man een mes en begon om zich heen te steken. Via (social) media werd aandacht gevraagd en werd een kort signalement van de verdachte verspreid, hij zou gekleed zijn in een roodkleurige hoodie. Er kwamen veel tips binnen. Er werd direct een onderzoeksteam samengesteld en alle tips werden nagelopen. 

Er werd een gespecialiseerd team opgeroepen om de verdachte aan te houden. Om 04:00 uur werd de verdachte in zijn woning aangehouden. In zijn woning werden een mes en een kledingstuk wat overeenkwam met het signalement gevonden. De verdachte is naar het bureau gebracht. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang.

Zanger van The Cars overleden

Ric Ocasek, de zanger van de band "The Cars" is zondag dood gevonden in zijn huis in New York. Hij werd in bed gevonden door zijn vrouw Paulina Porizkova. Volgens de politie is de doodsoorzaak nog niet bekend, maar wordt een misdrijf uitgesloten.

The Cars hadden 2 hits in Nederland. In 1978 "My best friend's girl" en in 1984 "Drive". De videoclip van "You might think" won de allereerste MTV Music Award. De vrouw in de clip van Drive was model en actrice Paulina Porizkova, met wie Ric Ocasek 28 jaar lang getrouwd is geweest. Het stel heeft elkaar ontmoet bij de opname van Drive, maar leefde sinds vorig jaar gescheiden. Samen hadden ze 2 kinderen. Ocasek had nog 4 andere kinderen bij 2 verschillende vrouwen.

The Cars gingen in 1988 uit elkaar. Ocasek kwam toen met een aantal soloalbums en in 2011 kwamen The Cars weer met een nieuw album genaamd "Move like this". Helaas met veel minder succes dan in de jaren 80. In 2018 werden The Cars toegevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame.

Ric (Richard Theodore) Ocasek is 75 jaar oud geworden.

 

SP presenteert Loonrede in plaats van Troonrede

Dit jaar presenteert de SP op de dag voor Prinsjesdag haar eigen Loonrede, in plaats van de Troonrede. De Loonrede is geschreven door een student, zorgmedewerker, dakdekker en schoonmaker en staat vandaag paginagroot in het Algemeen Dagblad en in een video online. Het achterblijven van de lonen is een belangrijk onderwerp nu afgelopen week het CBS ook aantoonde dat, ondanks de mooie beloften van het kabinet, half Nederland er niet in koopkracht op vooruit is gegaan. Minister-President Rutte maakte het verder verlagen van de winstbelasting voor grote bedrijven eerder al voorwaardelijk aan het stijgen van de lonen.

'Vorig jaar met Prinsjesdag waren er veel mooie beloften. Het gaat fantastisch met de economie, maar nu zou iedereen het ook écht gaan merken. Dat blijkt helaas niet zo te zijn. Terwijl de economie draait als een tierelier en de uitkeringen aan aandeelhouders enorm zijn, stijgen de lonen veel minder. Tijdens de kabinetten Rutte is dit zelfs opgelopen tot een verschil van 10 miljard euro dat niet naar lonen is gegaan, maar naar de aandeelhouders. Dit moet rechtvaardiger. Mensen hebben recht op hun eerlijke deel van de economische groei. Daar zijn concrete voorstellen voor nodig, en niet nog meer loze beloftes. Mensen hebben recht op hun 10 miljard,' zegt Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP.

De SP zal daarom tijdens de Algemene Beschouwingen een aantal voorstellen doen om ervoor te zorgen dat werknemers een eerlijk deel krijgen van de winst die wordt gemaakt en om ervoor te zorgen dat de lonen stijgen, bijvoorbeeld door als eerste stap het minimumloon te verhogen.

Om de reacties van Nederlanders op de plannen van het kabinet direct te kunnen horen opent de SP dit jaar na de Troonrede een speciale Troontelefoon. Op Prinsjesdag zitten Tweede Kamerleden van de SP na de Troonrede achter de Troontelefoon van 14.00 tot 18.00 uur om te horen wat mensen van de plannen vinden. Op Prinsjesdag zullen de gehele dag spotjes op de radio te horen zijn om mensen op te roepen om de Troontelefoon te bellen.

WK rallycross krijgt zinderende ontknoping

Het wereldkampioenschap rallycross krijgt na de enorme dominantie van Johan Kristofferson een zinderende finale. Bij afwezigheid van de naar de WTCR overgestapte Zweed is het een bijzonder spannend seizoen, met nog één race te gaan.

Op het Bikernieku-circuit in het Letse Riga reden alle hoofdrolspelers zich zondag naar de finale: Peugeot-broers Timmy en Kevin Hansen en Audi-Noor Andreas Bakkerud. Ook de Fin Niclas Grönholm en de Rus Timur Timerzyanov (Hyundai) stonden in de finale, net als de Britse Audi-rijder Liam Doran.

In de finale crashte Timerzyanov bijna in de eerste bocht, terwijl Timmy Hansen de leiding pakte, voor Grönholm, Timerzyanov, Bakkerud, Kevin Hansen en Doran. De Rus besloot al vroeg de joker lap te incasseren, Grönholm deed dat niet veel later na een foutje van Bakkerud en kwam nog voor de deur van Kevin Hansen terecht.

Hansen jokerde zelf in de vierde ronde en behield zijn vierde plek, met alleen broer Timmy en Bakkerud die nog moesten jokeren. De Noor deed dat in de voorlaatste ronde en kwam achter Grönholm terecht, Timmy Hansen wachtte tot de laatste ronde en kwam ruimschoots als eerste de baan weer op, wat hem zijn vierde zege van het jaar opleverde.

Grönholm en Bakkerud completeerden het podium en door de derde plek van de Noor kon Hansen met één punt verschil de leiding in het WK overnemen. Bakkerud staat dus op één punt, broer Kevin volgt op acht punten.

De finale in Letland (Bron: YouTube)

Start campagne 'GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer'

Door alert te zijn op signalen van dementie kunnen OV-medewerkers en medereizigers iemand met dementie helpen. Minister Hugo de Jonge (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Roger van Boxtel (president-directeur NS), Pier Eringa (algemeen directeur van Transdev Nederland) en Gerjoke Wilmink (directeur Alzheimer Nederland) geven daarom vandaag het startsein op station Utrecht Centraal voor de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’; een gezamenlijk initiatief van Samen dementievriendelijk, NS en Connexxion.

Medewerkers en reizigers in het openbaar vervoer krijgen de komende jaren steeds vaker te maken met reizigers met dementie. Vanwege de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie namelijk van 280.000 nu naar bijna een half miljoen in 2040. President-directeur NS Roger van Boxtel: “Voor mensen met dementie kan reizen met de trein spannend zijn. Juist voor hen is het belangrijk om in beweging te blijven en leuke uitstapjes te ondernemen met vrienden, familie en hulpverleners”. Zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en gaat er nog graag een dagje op uit. Zij ervaren praktische problemen bij het reizen in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld het inchecken met een ov-chipkaart in de bus, de toegangspoortjes in het station of het vinden van het juiste perron. Om mensen met dementie langer deel uit te laten maken van onze samenleving, is mobiliteit echter essentieel.

Training voor medewerkers, bewustwording bij medereizigers
De bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ die maandag 16 september start, richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Voor alle OV-medewerkers ontwikkelde Samen dementievriendelijk de online training ‘In het openbaar vervoer’, in samenwerking met NS en Connexxion. Medewerkers leren in 15 minuten op een goede manier de helpende hand te bieden aan reizigers met dementie in herkenbare OV-situaties. Van Boxtel: “NS wil dat zoveel mogelijk mensen onbelemmerd kunnen reizen, ook mensen voor wie reizen misschien niet meer zo vanzelfsprekend is. Door alert te zijn op signalen van dementie kunnen onze medewerkers gepaste hulp bieden en zorgen dat de treinreis prettig en veilig verloopt.”

Tijdens de campagne zien reizigers op de infoschermen in de treinen en elektrische bussen een campagnefilm, die hen ervan bewust maakt dat zij mogelijk hulp kunnen bieden aan medereizigers met dementie. Zij kunnen vervolgens de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen. In deze training leren zij de signalen van dementie herkennen en hiermee op een goede manier om te gaan in het dagelijks leven.

Samen dementievriendelijk
De campagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ is onderdeel van het programma ‘Samen dementievriendelijk’, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS in het kader van het Deltaplan Dementie. Het doel is om Nederland dementievriendelijker te maken en mensen meer kennis en vaardigheden te geven in het omgaan met mensen met dementie.

De gratis online training voor reizigers is te volgen op www.zienis1.nl en voor OV medewerkers op www.samendementievriendelijk.nl/ov

FOK! Wat een weer: bewolking met af en toe regen

Bewolkt en vooral in een brede strook over het midden van het land valt af en toe regen. In het zuiden kan aanvankelijk zo nu en dan nog de zon doorbreken. In de middag wordt het van het noordwesten uit droger en volgen er enkele opklaringen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C op de Wadden tot plaatselijk nog 21°C in het zuidoosten. De meest noordwestenwind is zwak tot matig.

Tijdens de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen en blijft het overwegend droog. In de opklaringen zijn enkele mistbanken mogelijk. Het kwik daalt naar 10°C. Er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind. In het Waddengebied is de wind (vrij) krachtig.

Dinsdag overdag is het wisselend bewolkt met vooral in de noordoostelijke helft enkele buien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het Waddengebied tot lokaal 20 graden in het zuiden van het land. Er staat een matige, aan zee (vrij) krachtige noordwestenwind. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

De lucht vlak voor zonsopgang bij het Eemmeer  (Foto: Klapmongeaul)
De lucht vlak voor zonsopgang bij het Eemmeer (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.