FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 augustus 2019

Toyota bezet na 26 jaar weer volledig podium in WK rally

Voor het eerst sinds de Keniaanse Safari Rally van 1993 is een rally in het WK geëindigd met een volledig Toyota-podium. Destijds waren het Juha Kankkunen, Markku Alén en Ian Duncan, dit keer bezetten de Est Ott Tänak, de Brit Kris Meeke en de Fin Jari-Matti Latvala het podium in de Rally van Duitsland.

WK-leider Tänak en zijn navigator Martin Järveoja vochten in het eerste deel van de rally met de Belg Thierry Neuville en diens navigator Nicolas Gilsoul. De Hyundai-coureur is samen met Citroën-rijder Sebastien Ogier de voornaamste uitdager van Tänak in het WK, maar in de dertiende proef ging het mis: de Belg kreeg een lekke band en verloor dusdanig veel tijd dat vechten om de winst er niet meer in zat.

Ogier kende een voor zijn doen dramatische rally en na twee dagen was hij duidelijk over zijn Citroën: "Deze auto kan ik niet besturen", klonk het, hoewel hij nog wel als achtste eindigde. Neuville pakte op 58 seconden van de verder dominante Tänak de vijfde plek, opvallend genoeg achter teamgenoot Dani Sordo, wat de Belg - die wel vijf punten kreeg voor winst in de afsluitende powerstage - nog eens wat punten in het WK gekost heeft. Meeke werd tweede op 21 seconden, Latvala gaf 36 tellen toe.

De laatste proef in Duitsland (Bron: YouTube)

'Locadia ruilt Premier League in voor Bundesliga'

Jurgen Locadia kan Brighton & Hove Albion inruilen voor TSG Hoffenheim, zo verzekert het Algemeen Dagblad dinsdagavond. De club van trainer Alfred Schreuder is bezig de aanvaller in de laatste transferweek te huren.

Locadia, 25 jaar, maakte anderhalf jaar geleden voor ongeveer zestien miljoen euro de overstap van PSV naar Engeland. De samenwerking is tot dusver geen onverdeeld succes gebleken.

Na een eerste half jaar met twee goals in acht duels kwam Locadia vorig seizoen tot 33 officiële duels, waarin hij niet meer dan vier keer scoorde.

Zowel Chris Hughton als opvolger Graham Potter zag en ziet het wisselend zitten in Locadia, die in de eerste drie Premier League-duels van dit seizoen genoegen moest nemen met 86 speelminuten. Een verhuur lijkt dan ook de beste oplossing voor beide partijen, daar de contractuele samenwerking medio 2022 ten einde loopt.

Hoffenheim probeerde eerder vergeefs om Kasper Dolberg tijdelijk over te nemen van Ajax, maar hij is op weg naar OGC Nice. De Duitse club staat na twee speeldagen in de Bundesliga op drie punten, na een 1-0 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt en een 3-2 zege op Werder Bremen.

Volleybalsters winnen ook vierde wedstrijd op EK overtuigend

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun vierde wedstrijd op het EK in de groepsfase makkelijk gewonnen. Tegen Estland won Oranje met 3-0 (25-18, 25-12, 25-10), waardoor de Nederlandse volleybalsters na vier wedstrijd nog geen set hebben verloren op het EK.

Nederland had tot nu alle wedstrijd in de groepsfase makkelijk gewonnen, terwijl Estland tot nu al hun wedstrijden hadden verloren. Dat kwaliteitsverschil was ook te merken in de wedstrijd tussen beide landen, al kwam Oranje moeizaam op gang.

Estland nam halverwege de eerste set de leiding (12-13), maar daarna liep Nederland langzaam weg bij Estland en won de eerste set nog vrij overtuigend. In de tweede en derde set kende de Nederlandse volleybalsters geen moeite met Estland. Donderdag speelt Oranje nog tegen gastland Hongarije, dat tot nu alleen van Estland wist te winnen.

Bertens eenvoudig naar tweede ronde US Open

Kiki Bertens heeft zich zonder veel moeite geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. In het laatste grandslamtoernooi van het jaar was de Nederlandse nummer zeven van de wereld in twee sets te sterk voor de Spaanse Paula Badosa.

Bertens begon sterk aan haar wedstrijd tegen de Spaanse. Meteen brak ze de service van haar tegenstandster en gaf in het vervolg van de set de break voorsprong vast. Het werd uiteindelijk 6-4 in de eerste set.

Ook in de tweede set had ze snel een break voorsprong en ze liep al snel uit naar een 4-1 voorsprong en ook deze voorsprong wist Bertens vast te houden. In de gehele wedstrijd kreeg de Nederlandse geen breakpunt tegen op eigen service.

Voor een plek in de derde ronde neemt Bertens het op tegen de Française Pauline Parmentier (WTA-81) of de Russische Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-45).

PSV versterkt zich met Doan

PSV neemt Ritsu Doan over van FC Groningen. De club uit Eindhoven is er na zware onderhandelingen in geslaagd een akkoord te bereiken met de noorderlingen, zo verzekert het Eindhovens Dagblad dinsdagavond. Het is bij lange na niet de veertien miljoen euro die de Groningers in eerste instantie wilden, zo klinkt het.

Het is onduidelijk op welke transfersom de betrokken partijen zijn uitgekomen, maar aan een lastige situatie lijkt in ieder geval een einde te zijn gekomen. FC Groningen vroeg namelijk ruim veertien miljoen euro en een doorverkooppercentage voor Doan, die zelf graag naar PSV wilde. Eindhoven weigerde men echter pertinent om daar akkoord mee te gaan.

Een jaar geleden wilde Doan al weg bij FC Groningen, toen er een bod van circa acht miljoen euro van CSKA Moskou binnenkwam. De Groningse club weigerde echter medewerking te verlenen.

PSV haakte aanvankelijk ook af na het horen van de vraagprijs van FC Groningen, maar Alireza Jahanbakhsh (Brighton & Hove Albion) en Nicolás González (VfB Stuttgart) waren om uiteenlopende redenen niet haalbaar.

Doan, 21 jaar, speelde de afgelopen twee seizoenen voor FC Groningen. Hij werd eerst een seizoen gehuurd van Gamba Osaka en kwam een jaar geleden voor 1,7 miljoen euro definitief naar Nederland. Hij was in 66 wedstrijden voor FC Groningen goed voor 16 goals en 7 assists.

'Chaos FvD compleet, ook Hiddema valt Baudet af'

Ook Tweede Kamer lid voor FvD Theo Hiddema vindt dat Henk Otten ten onrechte uit de partij is gezet. Dat zegt hij vanavond bij Jinek.

Dat melden diverse media. Volgens Hiddema waren het ‘persoonlijke sentimenten, temperamenten en humeuren die de doorslag hebben gegeven’ om Otten te royeren en niet de vermeende malversaties waar Baudet zich op beroept.

Volgend Hiddema had het dan ook ‘niet zo gehoeven’. Baudet (en zijn medebestuurder Rob Rooken) komen zo steeds meer alleen te staan in hun opvatting over deze kwestie. 

De drie mannen die de partij samen met Baudet vanaf het begin groot hebben gemaakt, De Vries, Otten en Hiddema, hebben zich nu allemaal gedistantieerd van Baudet op dit punt. De Vries en Otten zijn zelfs weg bij Forum.

Update 20:48 uur:
Er is beeld .

Terminale patiŽnt bleek toch niet terminaal en wordt dakloos

Te horen krijgen dat je nog maar een paar maanden te leven hebt - en er dan achter komen dat dat eigenlijk niet klopt. Het overkwam de 59-jarige Ron Brand. Artsen van het OLVG Oost in Amsterdam zeiden dat hij terminaal was, maar eenmaal in het hospice, knapte hij weer wat op. Hij werd opnieuw onderzocht en bleek tóch niet terminaal. Afgezien van blijdschap is er ook ontgoocheling. Zeker nu de Amsterdammer ook nog eens op straat dreigt te belanden.

Het ging begin dit jaar niet goed met Brand. Een onverwerkte echtscheiding en overmatig drankgebruik eisten zijn tol. Hij werd met ernstig nier- en leverfalen opgenomen in het OLVG in Oost. Na zeven weken ziekenhuis zonder noemenswaardige verbetering zag de behandelend arts het somber in. In het bijzijn van zijn dochter en ex-vrouw kreeg hij te horen dat hij waarschijnlijk nog maar drie maanden te leven had.

Alles opzeggen
Brand: "Dan ga je dus je familie, je vrienden, je collega's vertellen dat je doodgaat over een paar maanden. En als je doodgaat, ga je niet je woning aanhouden, want dat is water naar de zee dragen vind ik. Dus we hebben de woningbouwvereniging opgezegd, de inboedel hebben we laten weghalen door de kringloopwinkel. Ik ben er niet bij geweest want ik lag hier aan de infusen."

Brand werd voor zijn laatste maanden namelijk doorverwezen naar het Leo Polak-hospice in Osdorp. Aanvankelijk tapte een arts nog twee keer in de week via een drain vijf liter vocht bij hem af. Maar na verloop van tijd was dat niet meer nodig. Sterker nog, na drie maanden was de Amsterdammer nog steeds niet overleden en knapte zelfs op.

Herstel
Na buikklachten kwam hij opnieuw in het OLVG terecht voor onderzoek. Brand: "En op 8 augsustus kwam de zaalarts van de maag-, darm- en leverafdaling naar me toe: 'Meneer Brand, er is iets misgegaan'."

Zijn nieren werkten weer en zijn lever - weliswaar beschadigd - kon ook nog wel even mee. De levensverwachting werd ineens opgeschroefd naar twee jaar, blijkt uit het medisch dossier van meneer Brand dat AT5 heeft ingezien.

Brand: "Nou ben ik langzamerhand mijn vrienden aan het inlichten dat het dubbeltje is gekeerd. Ik heb mijn kleinzoon geboren mogen zien worden. Mijn grootste wens was, mijn dochter was in verwachting, dat ik die geboorte mocht meemaken, maar Noah is ondertussen drie maanden. Ik heb al gezegd: als je niet gaat roken, betaal ik je rijbewijs later!"

Op straat
Maar na de opluchting is daar de keiharde realiteit. De Amsterdammer heeft geen huis meer en moet vrijdag vertrekken uit het hospice. Intrekken bij zijn klein behuisde dochter met baby is geen optie, hetzelfde geldt voor het opnieuw intrekken bij zijn ex.

Maatschappelijk werk adviseerde hem om aan te kloppen bij de daklozenopvang van HVO/Querido. Een hard gelag voor de nog immer kwetsbare Brand: "Als het moet dan moet het maar dan mag je vijftien dagen bij het HVO slapen en dan zetten ze je weer onder die brug bij de A10 ofzo? Of tenminste, daar loop je dan naartoe, is vlakbij dan denk ik. Maar dat kan toch niet dat ik gewoon op straat wordt gezet.."

'Ik ben nog steeds aan het verwerken'
Vrijdag nadert snel en dus heeft zijn huisarts al een brief geschreven aan de gemeente om aandacht te vragen voor 'de schrijnende situatie' van zijn patiënt. OLVG Oost wil om privacyredenen niet reageren op de kwestie. Cliëntenbelang Amsterdam probeert meneer Brand ook juridisch te ondersteunen.

"Ik ben een vrij nuchter persoon", verzucht Brand,"maar ik heb ook een beetje problemen met mijn gevoelens en emoties te tonen, want ik ben nog steeds bezig dit allemaal een beetje te verwerken. Wat ís dit allemaal, weet je  ....."

Jos B. blijft in voorlopige hechtenis

Verdachte Jos B. blijft in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank Limburg in Maastricht vandaag tijdens de vierde pro-formazitting in de zaak Nicky Verstappen besloten. Het verzoek van de advocaat om opheffing en schorsing van de voorlopige hechtenis heeft de rechtbank afgewezen.

De rechtbank is van oordeel dat er nog steeds ernstige bezwaren en gronden aanwezig zijn om de voorlopige hechtenis van verdachte te laten voortduren. Jos B. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.

De pro-formazitting startte vanmiddag met een korte toelichting van de voorzitter van de rechtbank op de schouw op de Brunssumerheide. Op verzoek van het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank zich een beeld gevormd van plaatsen uit het dossier, zoals het tentenkamp, de parkeerplaats en de vindplaats van Nicky.

Boete van 225.000 euro geŽist tegen elektriciteitsproducent voor dode en gewonden op werkvloer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Bosch boetes tot 225.000 euro geëist tegen de Elektriciteits Producent Zeeland (EPZ), een onderaannemer en twee leidinggevenden. Bij de elektriciteitscentrale vonden in 2015 drie incidenten plaats, waarbij één werknemer dodelijk verongelukte en drie werknemers zwaargewond raakten. Volgens het OM hebben verdachten onvoldoende gedaan om een veilige werkomgeving voor hun personeel te creëren: “Het was niet de vraag of het fout zou gaan, maar wanneer het fout zou lopen,” zei de officier op zitting.

Het eerste incident gebeurde op 24 juli 2015 in de kolencentrale. Een werknemer opende een rooster van een leiding om een verstopping te verhelpen en kreeg daarbij kokend hete as over zich heen. Hij liep ernstige brandwonden op aan zijn armen, handen, gezicht, borst en benen. Uit onderzoek door de Inspectie SZW is gebleken dat de leiding eerst afgesloten had moeten worden met een schuif. Het tweede incident gebeurde op 23 september 2015. Werknemers waren bezig met het ontmantelen van de inmiddels buiten gebruik gestelde kolencentrale. Een installatie van de centrale was voorzien van een explosie-onderdrukkingssysteem.

Besloten was om eerst het explosie- onderdrukkingssysteem te deactiveren, voordat de rest van de installatie werd ontmanteld. Tijdens de de-activering vond een explosie plaats. Er waren op dat moment vier personen in het gebouw aanwezig. Als gevolg van de explosie raakten twee personen zwaargewond. De derde persoon had lichte oppervlakkige verwondingen en de vierde kwam met de schrik vrij. Het gebouw raakte zowel inwendig als uitwendig zwaar beschadigd.

Tenslotte was er een incident in de avond op 20 november 2015 waarbij een ingehuurde werknemer van een onderaannemer is overleden. Hij was bezig om kolen en reststoffen via een trechter en een transportband in de kolencentrale te brengen. Toen hij niet reageerde op oproepen van zijn portofoon zijn de collega’s gaan kijken. Ze troffen het slachtoffer aan met zijn bovenlichaam in de trechter en zijn benen op de transportband. Het bovenlichaam was bedolven onder de kolen. De transportband draaide nog, ook de shovel die naast de band was geparkeerd, stond aan. Nadat het slachtoffer was uitgegraven is hij gereanimeerd, maar het mocht niet meer baten. Uit onderzoek komt naar voren dat het slachtoffer vermoedelijk heeft geprobeerd om een verstopping in de trechter te verhelpen.

‘Strafbare feiten aan werkgever toe te rekenen’
Volgens het OM zijn de incidenten aan de werkgevers en de leidinggevenden toe te rekenen. Ze hebben zich volgens het OM niet aan de algemene werkgeversverplichtingen uit de arbeidsomstandighedenwet gehouden, zei de officier op zitting: “Een werkgever moet er alles aan doen om risico’s en gevaren bij de bron te voorkomen door technische maatregelen, instructies, voorlichtingen risico-inventarisatie. Dat is hier onvoldoende gebeurd. De verdachten hebben zich naar de mening van het OM onvoldoende rekenschap gegeven van de risico’s die met bovengenoemde situaties gepaard gingen.”

EPZ was bezig met het afbouwen van de activiteiten in de kolencentrale. “Gelet op de aanstaande sluiting kan niet worden uitgesloten dat kostenoverwegingen direct of indirect een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van een situatie waarin de veiligheidsincidenten hebben kunnen gebeuren,” zei de officier van justitie op zitting.

De problemen met de verstopping in de leiding van de kolencentrale waren volgens het OM bekend bij de leiding van de centrale, maar er is verzuimd om goed onderzoek te doen naar hoe dit op een veilige manier kon worden verholpen. Vooraf aan de explosie zouden de risico’s van de werkzaamheden onvoldoende in kaart zijn gebracht. “Er was onvoldoende kennis en kunde aanwezig om de werkzaamheden veilig uit te voeren,” zei de officier van justitie op zitting. Ook bij het ongeval met de trechter valt volgens het OM de werkgevers van het slachtoffer een verwijt te maken. Het slachtoffer zou onvoldoende zijn gewezen op de regels en procedures die er waren om veilig te werken.

“Eigenlijk kan gesteld worden dat hoewel de verdachten niemand in het bijzonder schade wilden toebrengen, maar door de manier waarop er gewerkt werd, wisten of hadden ze moeten weten dat iemand schade kon oplopen. Dat risico hebben ze welbewust gecreëerd en aanvaard en de eventuele gevolgen hebben ze op de koop toe genomen,” zei de officier. “Alles bij elkaar een weinig fraai plaatje. Wellicht was het toch beter geweest om de kolencentrale al eerder te sluiten, dat had mogelijk drie incidenten gescheeld.”

Strafeisen
Het OM eist tegen de elektriciteitsproducent een boete van in totaal 225.000 euro voor de drie incidenten. Tegen de onderaannemer eist het OM een boete van 75.000 euro voor strafbare verwijten bij het laatste incident. Tegen de twee leidinggevenden eist het OM geldboetes van 25.000 euro.

Vrijdag gaat de behandeling van de zaak op zitting verder. De rechtbank doet uitspraak na de sluiting van het onderzoek.

12 jaar cel geŽist voor doodslag op moeder en ongeboren kind

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 12 jaar cel geëist tegen een 30-jarige man uit Leens die wordt verdacht van een meervoudige doodslag. Hierbij kwam niet alleen de vrouw van de verdachte om het leven, ook het ongeboren kind die zij droeg overleed.

De gebeurtenis van 28 februari 2019 komt voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Die avond brengt de verdachte in hun eigen woning op gewelddadige wijze zijn vrouw, die toen nog maar 23 jaar oud was, om het leven. Dat zij zwanger was en dat het ongeboren kind door het heftige geweld ook is komen te overlijden, maakt de daad van verdachte des te schokkender.

Uit pathologisch onderzoek blijkt later dat het slachtoffer een normaal ontwikkelde foetus bij zich droeg van tussen de 24 en 28 weken oud. Vanaf 24 weken is een foetus in beginsel levensvatbaar. Alhoewel niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de foetus nog leefde ten tijde van het overlijden van moeder, zijn er ook geen aanwijzingen die anders stellen.

Het Openbaar Ministerie gaat er dan ook vanuit dat er een causaal verband bestaat tussen het overlijden van moeder en het overlijden van het ongeboren kind. Waardoor ook het overlijden van de foetus valt toe te rekenen aan de gedragingen van de verdachte. Er wordt verdachte dan ook een meervoudige doodslag ten laste gelegd. “Het nemen van iemands leven is de meest ernstige, onomkeerbare aantasting van het hoogste rechtsgoed, namelijk het recht op leven. Verdachte heeft het slachtoffer en haar ongeboren vrucht dat recht en daarmee hun meest wezenlijke bezit ontnomen.”, aldus de Officier van Justitie.

In deze zaak zijn alleen maar verliezers. Met zijn handelen heeft de verdachte onherstelbaar leed en verdriet toegebracht aan de nabestaanden, en in het bijzonder zijn eigen kinderen. Het gezin verliest niet alleen een moeder en mogelijk broertje of zusje. De twee jongere kinderen die al in het gezin aanwezig waren, moeten nu ook nog hun vader missen. Officier van Justitie: “De verdachte zal verder moeten met de gedachte en de wetenschap dat hij zijn partner en de moeder van zijn kinderen van het leven heeft beroofd.”

Eis 4 jaar cel en tbs tegen kinderporno-scout

Dit is wat je als ouders nooit wil meemaken. De politie komt naar je toe en vertelt dat foto’s van je dochter op een kinderpornosite op het dark web staan. En ze zijn genomen terwijl ze op een scoutingkamp was. Door iemand die in de leiding zat, maar ook een belangrijke taak had bij sites waarop kinderporno wordt uitgewisseld, en bovendien vermoedelijk zijn zusje en een huisvriendinnetje misbruikte. Als het aan de officier van justitie van het Landelijk Parket ligt, gaat de verdachte daarvoor 4 jaar achter de tralies, krijgt hij tbs, en een maatregel opgelegd waardoor de reclassering hem langdurig kan monitoren.

Dinsdag diende voor de rechtbank in Zwolle de zaak tegen de pas 20-jarige verdachte uit Dantumadiel. Hij werd in juli van het vorig jaar al aangehouden. Onderzoek naar de jongeman startte toen de politie signalen van het plaatsen van enkele zelfgemaakte foto’s combineerde met eerder geplaatste berichten, en het vermoeden ontstond dat dat door een Nederlander gebeurde. In binnen- en buitenland probeert de politie het afgeschermde deel van het internet, het zogenoemde dark web, te monitoren en in de gaten te houden wie materiaal post, wie er in de chatrooms zit, en wat ze daar dan zeggen. De beelden werden ontdekt in 2017 en het was nog een ‘flinke puzzel’ om te achterhalen wie er achter de nickname van de plaatser zat, aldus de officier. Toen hij werd aangehouden, viel het overigens nauwelijks te ontkennen dat het om deze verdachte ging want er stonden maar liefst zes kinderpornofora open op zijn computer.

Voorwaardelijk sepot: geen VOG
Toen het onderzoek van het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme (TBKK) van de Landelijke Eenheid van de politie bij deze verdachte uitkwam, bleek meteen dat hij al eens op 15-jarige leeftijd was aangehouden met kinderporno en dat de zaak toen voorwaardelijk was geseponeerd. Besloten werd destijds om de nog zeer jonge verdachte via hulpverlening op het rechte pad te brengen. Maar door dat voorwaardelijke sepot, kon hij geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer krijgen. De scoutinggroep waar verdachte leiding gaf, vroeg er wel om, maar liet na erop aan te dringen. Overigens werd ook een eerder signaal van een ouder over de jongeman niet opgepikt.

Het OM is van meer zaken in dit onderzoek geschrokken, aldus de officier. Niet alleen vanwege de gepleegde feiten, maar ook de “totale ontkenning en het struisvogelgedrag van verdachte en zijn ouders”. De ouders hebben hulpverlening belemmerd, maar ook hun dochter niet willen geloven toen zij aangaf misbruikt te worden. Een binnen het gezin gehaalde coach trad ook niet op toen er signalen waren.

Rol op kinderpornofora
De jongeman wordt naast het misbruik verdacht van een aansturende rol op sommige kinderpornofora, ondanks zijn jeugdige leeftijd. Op zijn gegevensdragers zijn tienduizenden beelden en filmpjes gevonden. Het ging vooral om al bij de opsporingsdiensten bekend materiaal. Hij verspreidde dat actief onder de gebruikers. Hij maakte weliswaar kinderen van wie hij zelf beeldmateriaal maakte – deels - onherkenbaar, maar dat was vooral om zelf niet tegen de lamp te lopen. Hij wordt er daarnaast van verdacht heimelijk in kleedhokjes van een zwembad beelden te hebben gemaakt, en later verspreid, waarbij hij anderen ook nog tips gaf, en het verspreiden van dierenporno.

De rechtbank in Zwolle doet waarschijnlijk uitspraak op 10 september.

Speeltuindrama Assen 'Goed voorbeeld #Burgerarrest'; Van Vollenhoven onder vuur

Het waarschijnlijke zedenmisdrijf in een speeltuin in Assen afgelopen weekend heeft de tongen losgemaakt. Onder de bevolking, maar ook op social media. Iedereen vindt er iets van, en zo ook Mr. Pieter van Vollenhoven. 

Van Vollenhoven is voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), lid van het Koninklijk Huis en voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Hij plaatste gisteren een vrij opzienbarende Tweet, waarin hij het burgerarrest in Assen, waarbij de 32-jarige dove Martin om het leven kwam, een goed voorbeeld noemde. 

Dat veroorzaakt een hoop ophef. Mensen zijn vooral verontwaardigd omdat er een mens om het leven is gekomen tijdens dat burgerarrest. Nu moet sectie nog uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak van de vermeende pedo is, maar vooralsnog lopen de meningen sterk uiteen. 

Ook hier op FOK!: velen vinden dat men vaker moet optreden tegen dit soort uitschot van de maatschappij, anderen vinden dat dat toch echt aan de rechter overgelaten moet worden. Maar om de dood van een vermeende pedo goed te praten en het zelfs een goed voorbeeld te noemen, gaat wel erg ver. 

Jakobsen verslaat Bennett met nipt verschil in Vuelta a EspaŮa

Fabio Jakobsen heeft zijn eerste zege in de Ronde van Spanje te pakken. De Nederlands kampioen op de weg was na een etappe van 175 kilometer net iets sneller dan Sam Bennett, die de van maandag had gewonnen. In het algemeen klassement blijft Nicolas Roche de leider.

Vanuit het vertrek in Cullera trokken twee renners ten aanval. De Belg Jelle Wallays en de Spanjaard Jorge Cubero kregen maar liefst zeven minuten voorsprong van het peloton, waar Steven Kruijswijk na de eerste uren van de wedstrijd opgaf. De nummer drie van de Tour de France moest de strijd staken vanwege een knieblessure die hij afgelopen zaterdag had opgelopen in de ploegentijdrit.

Vooraan was de Belg Wallays de sterkste van de twee, alleen de renner van Lotto Soudal werd ruim voor de finish teruggepakt en kwam zoals verwacht een massasprint, al probeerdeRémi Cavagna die nog te ontlopen door in de laatste vijf kilometer in de aanval te gaan. De Fransman van Deceuninck - Quick Step werd in de laatste kilometer teruggepakt, waarna zijn ploeggenoten de sprint perfect aantrok voor Jakobsen. De Nederlands kampioen maakte het vervolgens af, maar had een de meet maar een kleine voorsprong op de Ier Bennett.

Mini-Klassieker Ajax - Feyenoord gaat door onder strenge voorwaarden

De wedstrijd tussen Ajax Onder-19 en Feyenoord Onder-19 van aanstaande zaterdag gaat door onder strikte voorwaarden. De twee rivalen uit Amsterdam en Rotterdam treffen elkaar op De Toekomst in de strijd om de Supercup. Naar aanleiding van ongeregeldheden bij een wedstrijd tussen beide teams vorig seizoen zijn er strenge voorwaarden gesteld.

Op 25 mei van dit jaar werd het duel tussen de teams van John Heitinga en Dirk Kuyt gestaakt doordat supporters langs het veld zich niet wisten te gedragen. Een week later werd het duel uitgespeeld zonder publiek. Ajax won met 2-0 en kroonde zich tot kampioen.

Aanstaande zaterdag staan beide teams opnieuw tegenover elkaar. Het duel stond onlangs nog op losse schroeven, maar nu er strenge afspraken zijn gemaakt kan de wedstrijd toch doorgaan.

Het aantal toeschouwers wordt beperkt, zo meldt RTV Rijnmond. Publiek kan het duel in Amsterdam alleen bezoeken met een geregistreerde toegangskaart. De spelers en staf van beide teams kunnen per persoon maximaal vijf kaarten krijgen, die zij kunnen verdelen onder familieleden en vrienden. De kaarten worden op naam geregistreerd, zodat het bekend is wie de wedstrijd bezoekt.

De supporters worden door Feyenoord met een bus vervoerd. Pas bij aankomst op De Toekomst krijgen zij hun toegangsbewijs, zodat de tickets niet in verkeerde handen vallen.

Gedecideerd NEC zet Bayern-doelwit terug naar beloften

Mike Trésor Ndayishimiye traint voorlopig niet mee met de hoofdmacht van NEC, zo laat de club uit de Keuken Kampioen Divisie dinsdagochtend weten. De twintigjarige aanvaller staat in de belangstelling van een aantal clubs en lijkt moeite te hebben om deze transferperikelen van zich af te zetten.

"Wij willen spelers die volledig gefocust zijn op NEC, ondanks de perikelen die er kunnen spelen in deze transferperiode", legt algemeen directeur Wilco van Schaik uit. "Er is veel belangstelling voor Mike en momenteel heeft hij moeite met het houden van de volledige focus op NEC. Zodra Mike weer honderd procent focus op NEC heeft zal hij weer mee gaan trainen met het eerste elftal."

Bayern München is een van de gegadigden voor Ndayishimiye, zo werd vorige maand al duidelijk. In gesprek met de Gelderlander bevestigde hij toen de interesse van der Rekordmeister: "Ik heb gehoord over de interesse, al voordat het in het nieuws kwam. Het is een gerucht, meer nog niet. Het is natuurlijk wel een mooi compliment, fijn om te horen, maar het gaat alleen nog om belangstelling. Momenteel is het niet concreet, dus ik maak me er niet zo druk om."

"Er zullen ook wel andere clubs interesse hebben. Zolang het niet concreet is, bemoei ik me er niet mee", vertelde hij destijds. Belgisch jeugdinternational Ndayishimiye is sinds vorig jaar actief bij NEC, dat hem oppikte nadat zijn dienstverband bij Anderlecht ten einde was gekomen. In zijn eerste seizoen in de Keuken Kampioen Divisie kwam hij tot 6 doelpunten in 23 wedstrijden.

Graffiti-artiest is 'schrijfwaren' kwijt na arrestatie

Vorige week zondag werd een ‘graffiti-artiest’ op heterdaad betrapt bij het plaatsen van een ‘tag’ op het luik van een souterrain in de Bellinkstraat in Middelburg. Na een achtervolging te voet door de eigenaar van het luik en politieagenten kon de 25-jarige Let, zonder vaste woon- of verblijfplaats, worden aangehouden. Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex.

De eigenaar van het luik deed meteen aangifte van vernieling. De gemeente Middelburg heeft vandaag aangifte gedaan, omdat ook op gemeente-eigendommen de tag terug was te vinden. Zij zullen de kosten voor het schoonmaken op de verdachte verhalen. De man is met een dagvaarding later weer in vrijheid gesteld. Hij mag zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Het schrijfmateriaal dat de verdachte in bezit had tijdens zijn aanhouding is door de politie in beslag genomen.

Schouw op Brunssummerheide ongestoord verlopen

De schouw die dinsdagochtend- en middag in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide plaatsvond, is ongestoord en ordentelijk verlopen. Er hebben zich geen ongeregeldheden of incidenten voorgedaan.

Rond 11.30 uur werd een hardloper gesignaleerd in de omgeving van het afgezette gebied (het rode gebied op het kaartje). Hij is aangesproken en zijn identiteit is vastgesteld. Vervolgens is hij in een auto naar een plek buiten het gebied gebracht, waar hij zijn hardlooprondje kon voortzetten.

Schouw
De deelnemers aan de schouw arriveerden in kolonne rond 10.00 uur via de Schachtstraat bij het afgezette gebied aan de (Nieuwe) Toeristenweg in Landgraaf. Ze bezochten verschillende plaatsen op de hei, die voor het onderzoek belangrijk zijn. De schouw was rond 13.45 uur afgelopen en de deelnemers hebben rond 13.55 uur de Brunssummerheide weer verlaten.

Maatregelen
Politie en Landmacht gaan nu de maatregelen de getroffen zijn in het gebied, afbouwen. De noodverordening is in principe nog tot 18.00 uur van kracht (tenzij deze eerder ingetrokken kan worden).

De politie, Landmacht, Openbaar Ministerie, Natuurmonumenten en gemeenten bedanken publiek en pers voor hun begrip en medewerking voor deze maatregelen en het opvolgen hiervan.

Pro-formazitting
Na de schouw is op de rechtbank in Maastricht om 15.30 uur de vierde pro-formazitting in de zaak Nicky Verstappen van start gegaan.

Een van de locaties tijdens de schouw op de Brunssumerheide (Afbeelding: Politie)
Een van de locaties tijdens de schouw op de Brunssumerheide (Afbeelding: Politie)

Gevangenisstraffen tot 9 maanden geŽist in vechthondenzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot 9 maanden geëist tegen 4 verdachten. Het OM verwijt verdachten deelname aan een criminele organisatie die zich gedurende een langere periode bezig heeft gehouden met het illegaal bedrijfsmatig fokken van en handel in (vecht) honden, het organiseren van hondengevechten, het benadelen van de gezondheid van die honden en het illegaal gebruik van diergeneesmiddelen.

Vechtkenmerken en agressieve karaktereigenschappen
Uit onderzoek is gebleken dat verdachten zich bezighielden met het opzettelijk fokken van honden met vechtkenmerken en agressieve karaktereigenschappen, zodat deze honden geschikt zouden zijn voor deelname aan hondengevechten. Gedurende het onderzoek werden 25 honden in beslaggenomen, waarvan een tweetal gewonde honden die kort tevoren hadden moeten deelnemen aan een door verdachten georganiseerd gevecht. De andere honden vertoonden oude littekens en wonden die bij gevechten pasten.

Verder werden goederen aangetroffen die werden gebruikt bij hondentraining en -gevechten zoals breaksticks, ‘spelmateriaal’ en een verzwaarde hondenhalsband. Ook werd een grote hoeveelheid diergeneesmiddelen, hechtmaterialen, wondverzorgingsmiddelen en infuusmateriaal aangetroffen. Tevens diverse digitale gegevensdragers met daarop beelden van gruwelijke hondengevechten en binnen- en buitenlandse hondenpaspoorten, registratiecertificaten en vaccinatiebewijzen.

Er werden vaste afspraken gemaakt over gevechten die plaatsvonden bij verdachten en andere deelnemers, waar een pit, gevechtsarena, moest worden opgebouwd. De gevechten vonden plaats volgens vaststaande regels vaak in aanwezigheid van een scheidsrechter. Deelnemers kenden hun rol, zo moedigden de aanwezigen hun honden constant aan, haalden ze uit elkaar, zetten ze terug in hun hoek en lieten ze vervolgens weer opnieuw los, waardoor het gevecht doorging. Dergelijke gevechten gingen gepaard met harde muziek tijdens het gevecht om het gegrom, gepiep en gejank te overstemmen, zodat de buren geen argwaan zouden krijgen.

Ernst van de feiten
“Verdachten hebben gedurende langere tijd in georganiseerd verband stelselmatig honden gefokt op agressieve karaktereigenschappen en tevens bedrijfsmatig gefokt en gehandeld zonder dat zij voldeden aan de daarvoor wettelijke bepalingen.

Zij hebben het systeem om op verantwoorde en gecontroleerde basis honden te fokken, óók pitbullachtige honden, ondermijnd. De uitgebreide regelgeving op Europees en nationaal niveau ter voorkoming van misstanden bij het verantwoord omgaan met honden is niet voor niets in het leven geroepen en het negeren van die regelgeving kan zeer ernstige gevolgen hebben, zowel in sociaal als economisch opzicht.

De handelwijze van verdachten zal vanuit bedrijfsmatig oogpunt, als regelgeving wordt genegeerd en gemanipuleerd, ook een concurrentievervalsend effect hebben gehad, waardoor degenen die wel plichtmatig de regelgeving naleven zijn benadeeld”, aldus de officier.

Verdachten fokten deze honden volgens de officier met als doel het produceren van honden die geschikt zijn voor verboden hondengevechten. Hondengevechten zijn zeer gruwelijk. Het veroorzaakt pijn, verwondingen en kan zelfs doorgaan totdat een van de honden dood is. Er bevinden zich gruwelijke foto’s in het dossier en de video’s spreken voor zich. Het doel waarvoor deze honden door verdachten werden ingezet in gevechten is hun eigen vermaak.

“Een van de verdachten maakte een compilatie van hondengevechten, met een leuk muziekje op de achtergrond en verklaart dat zij dit voor zichzelf heeft gemaakt om terug te kijken. Het bloed zit tegen de muren na een gevecht. De pijn die bij de honden wordt veroorzaakt is van geheel ondergeschikt belang, als er maar gewonnen wordt in het gevecht zodat de status van de hond een ‘winnaar’ kan worden. Daar gaat het deze verdachten om.

Verdachten hebben door eigenhandig te ‘dokteren’ en zelf injecties te geven en te ‘hechten’ bewust de gezondheid en welzijn van deze honden aangetast en daardoor veel pijn bij deze honden veroorzaakt. Daarnaast brengt illegaal gebruik van diergeneesmiddelen het risico op resistentie en ernstige complicaties mee. Toepassing buiten een dierenarts om kan gevaar voor de gezondheid van mens of dier of schade aan het milieu opleveren” aldus de officier.

Strafeisen
Een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar, een houdverbod voor honden en een geldboete van 1.500 euro voor het bijwonen van hondengevechten vindt de officier voor verdachte B.Y. op zijn plaats. Verdachte S.B. hoorde een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar, een houdverbod voor honden en een geldboete voor het bijwonen van hondengevechten van 1.250 euro tegen zich eisen.

Tegen verdachte D.Y. eiste de officier een taakstraf van 240 uur of 120 dagen hechtenis waarvan 3 maanden voorwaardelijk, een proeftijd van 5 jaar en een houdverbod voor honden. Verdachte KvdW hoorde een eis van 180 uur taakstraf of 90 dagen hechtenis waarvan 1 maand voorwaardelijk, een proeftijd van 5 jaar, een houdverbod voor honden en een geldboete voor het bijwonen van hondengevechten van 500 euro tegen zich eisen.

De rechtbank doet op 31 oktober 2019 uitspraak.

Voldoende bewijs voor zedenmisdrijf in Asser speeltuin volgens OM

Het NFI heeft sectie verricht in het onderzoek naar de dood van de 32-jarige man uit Assen, die op 24 augustus in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen overleed. Uit de eerste bevindingen is geen direct zekere doodsoorzaak vast te stellen. De overige onderzoeksresultaten zijn nog niet bekend. Dit kan nog enige tijd duren.

In het belang van alle betrokkenen wil het OM duidelijkheid geven over de aanleiding voor het handelen van de vijf aangehouden mannen richting de 32-jarige man. Uit het politieonderzoek zijn voldoende feiten bekend geworden die wijzen op een zedenmisdrijf in de speeltuin waar de overledene bij betrokken was. Vanwege de privacy van betrokkenen doet het OM verder slechts beperkt mededelingen over dit lopende onderzoek.

De vijf mannen, die eerder waren aangehouden, zijn inmiddels in vrijheid gesteld. Zij blijven vooralsnog verdacht van betrokkenheid bij de dood van de man. Op het moment dat verdere onderzoeksresultaten bekend zijn zal de officier van justitie beslissen of de verdachten al dan niet vervolgd zullen worden.

Atlete Arzamasova voorloping geschorst vanwege positieve test

Marina Arzamasova is door Athletics Integrity Unit voorlopig geschorst vanwege een positieve test op het middel Ligandrol.

De Athletics Integrity Unit is een onafhankelijk orgaan dat namens de IAAF de dopingcontroles uitvoert. Bij een test is de Wit-Russische betrapt op LGD-4033, beter bekend als Ligandrol. Het middel wordt gebruikt om spierafbraak tegen te gaan.

De 31-jarige Arzamasova won op het EK van 2014 in Zürich goud op de 800 meter. Een jaar later deed ze hetzelfde op het WK in Peking. Op de Olympische Spelen in Rio werd ze vijfde.

Marina Arzamasova wint 800 meter op WK 2015 (Bron: Youtube)

Kruijswijk afgestapt in Vuelta vanwege pijnlijke knie

Steven Kruijswijk is dinsdag in de vierde etappe van de Vuelta a España afgestapt. Die wielrenner van Team Jumbo-Visma heeft last van een pijnlijke knie als gevolg van een valpartij in de ploegentijdrit op zaterdag.

Tijdens de ploegentijdrit ging bijna de gehele ploeg naar de grond vanwege een nat wegdek. Het natte wegdek was ontstaan door een kapot kinderbadje langs het parcours.

De ploeg hoopte dat de pijn de opvolgende dagen minder zou worden maar het tegendeel was waar. In de lastige rit op zondag verloor de Brabander meer dan anderhalve minuut op winnaar Nairo Quintana.

Kopman Primoz Roglic lijkt minder last van de valpartij te hebben. De Sloveen maakte op zondag de verloren tijd op veel concurrenten al goed en staat zesde in het klassement.

'Barcelona laat Rakitic mogelijk op huurbasis vertrekken'

Ivan Rakitic was de afgelopen seizoenen doorgaans een basiskracht bij Barcelona, maar nu is hij op de bank beland. In de eerste wedstrijd tegen Athletic Club kwam hij nog wel als invaller binnen de lijnen, waarna afgelopen weekend negentig minuten aan de zijlijn volgden tegen Real Betis. Sport meldt dinsdagmiddag dat Rakitic in eerste instantie van plan was om dit seizoen bij Barcelona te blijven. Het verlies van zijn basisplaats kan de Kroaat echter van gedachten doen veranderen en Juventus hoopt in de laatste dagen van de zomerse transferperiode nog toe te kunnen slaan.

La Vecchia Signora heeft echter geen geld om de Kroaat meteen in te lijven, waardoor er momenteel gesproken wordt over een verhuurperiode van een seizoen, met de verplichting om Rakitic volgend jaar definitief in te lijven. Barça zou hier ook niet onwelwillend tegenover staan, omdat het dan deze zomer een flink bedrag uit het salarishuis kan schrappen en al verzekerd is van inkomsten voor volgend jaar.

Het middenveld is door de aanwezigheid van Sergio Busquets, Frenkie de Jong, Arthur, Sergi Roberto, Carles Aleñà, Rafinha en Arturo Vidal bovendien meer dan goed bezet, waardoor een vertrek van de 31-jarige Rakitic niet voor onoverkomelijke problemen zal zorgen.

Juventus heeft in eerste instantie overigens geprobeerd om Emre Can in een eventuele ruildeal te betrekken, maar Barcelona zit niet te wachten op de komst van de Duits international. Can komt in Turijn niet in de plannen van Maurizio Sarri voor.

Marine ruimt explosieven bij nieuw windmolenpark

Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee van de Koninklijke Marine ruimde deze week 5 mijnen op de Noordzee. De explosieven zijn gevonden tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw windmolenpark op zee. Dit ´Borssele Windfarm’ ligt 25 mijl uit de kust voor Vlissingen. De aanleg van het windmolenpark staat gepland voor begin oktober.

Onder de geruimde projectielen bevonden zich zogeheten LMB zeemijnen. Dit zijn uit vliegtuigen gedropte Duitse mijnen. Ze werken akoestisch en ontploffen door middel van trillingen. Daarnaast ruimde de marine een Britse MK14, een grote zeemijn van 500 pond.

De Belgische mijnenjager BNS Bellis ruimde ook al een mijn in het gebied, terwijl BNS Narcis vandaag het laatste explosief aanpakt.

Uit Eerste en Tweede Wereldoorlog
De Nederlandse en Belgische marine varen regelmatig uit om historische explosieven op de Noordzee te ruimen. Deze mijnen en vliegtuigbommen zijn nog afkomstig uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Door de veranderende zeebodem verschijnen ze regelmatig weer aan de oppervlakte. Omdat ze nog een explosieve lading bevatten, vormen de projectielen nog altijd een gevaar voor scheepvaart en infrastructuur.

Sinds 2005 ruimde de marine samen met de Explosieven Opruimingsdienst meer dan 1300 explosieven op zee.

De Zr.Ms. Zierikzee (Afbeelding: Defensie)
De Zr.Ms. Zierikzee (Afbeelding: Defensie)

Williams verder op US Open na eenvoudige winst op Sjarapova

Serena Williams heeft door winst op Maria Sjarapova de tweede ronde van de US Open bereikt. Ook Ashleigh Barty en Karolína Plísková wonnen hun partij in de eerste ronde.

In de eenentwintig eerdere ontmoetingen was er slechts twee keer winst voor Sjarapova, beide in 2004. Vooraf was er dus weinig hoop voor de inmiddels nummer 87 van de ATP-ranking. Het ontbreken van hoop was niet ongegrond. Williams, zesvoudig winnares van de US Open, versloeg de voormalig nummer één van de wereld met 6-1 en 6-1.

De als tweede geplaatste Barty won in drie sets van Zarina Dijas: 1-6, 6-3 en 6-2. Plískova won met 7-6 en 7-6 van Tereza Martincová.

Angelique Kerber, winnares in 2016, werd in de eerste ronde uitgeschakeld. De Duitse verloor met 5-7, 6-0 en 4-6 van de Française Kristina Mladenovic.

Graffiti-actie tegen de AH kip

Met krijtgraffiti op de stoep van Albert Heijn doet Wakker Dier vandaag een hernieuwde oproep aan de consument om de AH kip in het schap te laten liggen. De komende week doet de organisatie deze oproep bij meerdere filialen verspreid door Nederland. De eerste boodschap is zojuist aangebracht bij de Albert Heijn aan de Helmholtzstraat in Amsterdam.

“Albert Heijn houdt zestien AH kippen op een vierkante meter, dat is veel te veel”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Wakker Dier wil dat marktleider Albert Heijn haar kip een beter leven geeft. De grootste supermarktketen van Nederland hanteert de laagste welzijnsstandaard voor haar AH kip. Bovendien stunt de marktleider ook nog eens het vaakst met deze kip.

Jumbo en Aldi
“Met zijn beleid houdt Albert Heijn miljoenen kippen gevangen in slechte omstandigheden,” vervolgt Hilhorst. Als marktleider verkoopt Albert Heijn de meeste kip, dus heeft zijn keuze gevolgen voor veel dieren. “Jumbo en Aldi geven hun kippen meer ruimte. Het kan dus wel,” zegt Hilhorst.

Betere welzijnseisen
De AH kip heeft veel te weinig ruimte. De gefrustreerde kippen zitten elkaar in de weg. Ze lopen over elkaar heen en verwonden elkaar. Bovendien is de kans op pijnlijke voetzweren groter als kippen zo dicht op elkaar leven. Wakker Dier vindt dat onacceptabel. “Totdat Albert Heijn betere welzijnseisen voor zijn AH kip garandeert, kun je deze beter helemaal skippen,” zegt Hilhorst.

Albert Heijn in de spotlight
Het krijt-protest is onderdeel van de ‘Skip de AH kip’-campagne. De graffiti wordt op de stoep geplaatst in milieuvriendelijk krijt en regent vanzelf weer van de stoep. Op 29 juli startte Wakker Dier deze campagne op televisie en radio. Kort daarna riep de organisatie op om een protest-sms te sturen aan Albert Heijn, waar 26.581 mensen gehoor aan gaven. Het voedselconcern geeft in een eerdere reactie aan het leed van de kippen niet te gaan verzachten. “En dus gaan wij voorlopig nog even door.” zegt Anne Hilhorst.

'Hoofdagent met PTSS doorzocht systemen dwangmatig'

Volgens zijn eigen zeggen heeft de hoofdagent van de eenheid Den Haag een dwangmatige behoefte aan controle als gevolg van PTSS. Om die reden zou hij extreem veel bevragingen van het politiesysteem hebben gedaan. “Daar werd ik rustig van.” Opvallend is wel dat een groot deel van die bevragingen niets te maken had met zijn werk en ook buiten werktijd werd gedaan. Het OM vermoedt dan ook kwade opzet. De officier van justitie eiste een werkstraf van 240 uur en een verbod op het uitoefenen van een publiek ambt voor vijf jaar.

Tussen januari 2015 en juni 2017 bevroeg de (inmiddels ontslagen) hoofdagent het politiesysteem bijna 1300 keer. Niet alleen dat; hij printte de informatie over personen, kentekens enzovoort ook wel uit en nam die dan mee naar huis. De koppen met politielogo en ‘vertrouwelijk’ knipte hij er vervolgens af. Die zijn later bij huiszoeking bij hem thuis gevonden. De informatie daaronder heeft hij volgens eigen zeggen versnipperd.

Vreemd genoeg raadpleegde de hoofdagent het systeem ook vaak buiten werktijd (ruim 500 keer). Dan ging hij bijvoorbeeld onder het mom van sporten naar het politiebureau en kroop dan achter een computer. Ook toen hij vanaf juli 2016 bij de Landelijke Eenheid in opleiding was als persoonsbeveiliger, ging hij via zijn Haagse account door met het bevragen van het politiesysteem, terwijl dat vanuit die opleiding juist werd afgeraden.

Onderzoek
Het grote aantal bevragingen viel op. Daarom startte de Rijksrecherche in februari 2017 een strafrechtelijk onderzoek naar de hoofdagent. Uit dat onderzoek bleek dat de hoofdagent geregeld ontmoetingen had met een persoon uit Hoofddorp die bij de politie bekend was. Deze persoon, zijn entourage en hun auto’s werden door de hoofdagent geregeld in het systeem gecheckt. Er is echter geen bewijs dat de hoofdagent de informatie aan de Hoofddorper heeft verstrekt of verkocht.

De hoofdagent zelf wijt zijn gedrag aan zijn PTSS en de dwangmatige behoefte aan controle. Die stoornis – waarvoor hij ook is behandeld - zou hij als gevolg van zijn politiewerk hebben opgelopen. Een verklaring waarom hij daarbij zoveel bevragingen deed die niets te maken hadden met zijn werk, heeft hij niet. Behalve dat hij eigenlijk alles als werk gerelateerd ziet, zelfs het checken van de antecedenten van zijn vriendin.

Laakbaar
De officier van justitie stelde dan ook vast dat verdachte "nog steeds het laakbare van zijn handelen niet inziet. Zijn optreden heeft gevolgen voor het vertrouwen in de gehele politie. En dus voor de vele agenten die hun werk wel integer uitvoeren."

Hij legde de hoofdagent computervredebreuk en schending van het ambtsgeheim ten laste. Voor dat laatste is volgens de officier niet nodig dat de informatie ook gedeeld is met een ander, maar slechts dat het voor eigen gerief geraadpleegd is.

Ongeschikt voor publiek ambt
De officier van justitie eiste met het oog op eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken een werkstraf van 240 uur tegen de hoofdagent. Diens houding liet volgens de officier van justitie ook zien dat hij de verantwoordelijkheden van een publiek ambt niet kon dragen. Daarom vroeg de officier ook om een verbod op het uitoefenen van een publiek ambt voor de duur van vijf jaar.

De uitspraak is op 15 oktober.

Bolton Wanderers blijft tot deadline vechten voor toekomst

De toekomst van Bolton Wanderers hangt aan een zijden draadje, want de club moet vóór dinsdagavond een oplossing hebben voor de financiële problemen. Gebeurt dat niet, dan dreigt een faillissement voor de voormalige Premier League-club, die nu in League One acteert. Curator Paul Appleton komt maandag met een welgemeende noodoproep namens the Trotters.

Bolton werd in mei onder curatele gesteld nadat voormalig eigenaar Ken Anderson en Laurence Bassini, de beoogde nieuwe eigenaar, niet op tijd tot een akkoord waren gekomen wat betreft de overname. Ook het bedrijf Football Ventures wil Bolton ondertussen al enige tijd inlijven, maar het overnameproces is vertraagd omdat Bassini naar de rechter is gestapt om een eventuele overname door Football Ventures te blokkeren.

De betrokken partijen leken vrijdag echter tot een akkoord te zijn gekomen. "Maar zaterdag kwam het zwaar teleurstellende bericht dat die deal is mislukt", benadrukt Appleton namens Bolton op de clubsite. "Het heeft nu geen zin om schuldigen voor de ontstane situatie aan te wijzen. De afgelopen 48 uur hebben we er werkelijk alles aan gedaan om alle partijen die met elkaar in conflict zijn ervan te overtuigen dat het voorbestaan van de club afhangt van een overeenkomst tussen hen."

Appleton weet dat de tijd dringt, want uiterlijk dinsdagavond moet Bolton met een passende oplossing komen richting de Engelse voetbalbond. "Er is al overleg geweest, maar er is nog lang geen akkoord", verduidelijkt de curator de ernst van de situatie. "Daarom doe ik nogmaals een oproep aan alle betrokken partijen: doe er alstublieft alles aan om tot een oplossing te komen. Binnen 24 uur zal anders de licentie van Bolton worden ingetrokken. Daarna zal het faillissement worden aangevraagd, wordt de club uit de League One gehaald en gaan er 150 banen verloren."

"Dat zou echt een enorme ramp zijn voor de hele gemeenschap. Tenzij de betrokken partijen een akkoord bereiken, begint de ontmanteling van Bolton nog deze week."

Update 27 augustus 12.14 uur - Bolton Wanderers blijft tot deadline vechten voor toekomst
Bolton Wanderers blijft vechten voor het voortbestaan van de club, zo meldt curator Paul Appleton op de website van de League One-club. "De gesprekken met de betrokken partijen blijven doorgaan. Mijn team en ik doen er alles aan om alsnog tot een akkoord te komen en zullen ons met hart en ziel blijven inzetten voor de club, de supporters en de gemeenschap van Bolton. De toekomst van de club is nog steeds onzeker maar ik blijf desondanks geloven in een positieve uitkomst voordat de deadline dinsdag om 18.00 afloopt." De Engelse voetbalbond wil voor dat tijdstip weten in welke handen Bolton komt, anders wordt de licentie ingetrokken.

'Poels en Cavendish naar wielerploeg Bahrain-Merida'

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport is wielerploeg Bahrain-Merida vanaf volgend seizoen de nieuwe werkgever van Wout Poels. Ook sprinter Mark Cavendish zou voor de WorldTour-ploeg uit Bahrein gaan rijden.

Poels is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Team INEOS, voorheen bekend als Team Sky. Geruchten over een vertrek bij de Britse ploeg doen al een tijdje de ronde. De Limburger werd recent nog in verband gebracht met Team Sunweb. Bij de Duits-Nederlandse ploeg zou hij de vervanger worden van de naar Team Jumbo-Visma vertrekkende Tom Dumoulin.

Bij Bahrain-Merida zou Mark Cavendish één van de ploeggenoten van Poels worden. De Britse sprinter reed de afgelopen vier jaar voor Team Dimenion Data. 34-jarige Cavendish moet bij de Zuid-Afrikaanse ploeg vertrekken.

Lukaku scoort wťťr bij debuut, nu bij winnend Inter

Romelu Lukaku heeft het voor de vierde keer op rij voor elkaar gekregen om bij zijn debuut voor een nieuwe club te scoren. De Belg werd door Inter voor 70 miljoen overgenomen van Manchester United en scoorde in wedstrijd één tegen Lecce gelijk.

Marcelo Brozovic had de score na dik twintig minuten al geopend, drie minuten later was Stefano Sensi trefzeker. Na een uur was het de beurt aan Lukaku en tien minuten voor tijd tekende Antonio Candreva voor de 4-0 eindstand, waardoor Inter na één speelronde bovenaan staat.

Djokovic, Medvedev en Federer door naar tweede ronde US Open

Novak Djokovic, Daniil Medvedev en Roger Federer hebben de tweede ronde van de US Open bereikt.

Djokovic moest het in de eerste ronde opnemen tegen de Spanjaard Roberto Carballés. Binnen twee uur was de nummer 78 van de ATP-ranking verslagen: 6-4, 6-1 en 6-4.

Ook Medvedev bereikte eenvoudig de tweede ronde. De als vijfde gepaatste Rus moest het opnemen tegen Prajnesh Gunneswaran uit India en won met 6-4, 6-1 en 6-2.

De Zwitser Roger Federer had het iets lastiger in de eerste ronde. Zijn Indiase tegenstander Sumit Nagal won verrassend de eerste set, de resterende drie sets gingen naar Federer: 4-6, 6-1, 6-2 en 6-4.

Deliveroo moet medewerkers pensioen betalen

Het bedrijf Deliveroo moet voor al zijn medewerkers met een arbeidsovereenkomst pensioenpremie gaan betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een procedure die was aangespannen door het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg.

Bezorgdienst of technologiebedrijf
Volgens het pensioenfonds voldoet Deliveroo aan alle voorwaarden om verplicht aan het fonds deel te nemen: Bezorgers van het bedrijf vervoeren tegen een vergoeding goederen (maaltijden) over de weg en deze werkzaamheden vormen de kern van de onderneming. Deliveroo is het hier niet mee eens. Volgens het bedrijf zou niet het bezorgen van maaltijden, maar het bieden van een online platform voor restaurants de kernactiviteit zijn. De bezorging zou slechts een onderdeel van de marketingstrategie vormen. Deliveroo is naar eigen zeggen dan ook geen bezorgdienst, maar een technologiebedrijf, waardoor aansluiting bij het Pensioenfonds Vervoer niet op zijn plaats zou zijn.

Bezorging is kernactiviteit
De kantonrechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat het pensioenfonds voldoende heeft aangetoond dat het bezorgen van maaltijden wel degelijk de kernactiviteit van Deliveroo is. De activiteiten, het bestelproces, de digitale omgeving en de reclame-uitingen zijn allemaal gericht op het uiteindelijke doel: het bezorgen van maaltijden. Het verdienmodel van Deliveroo is ook volledig op de bezorging gebaseerd. Het bedrijf biedt weliswaar ook nog andere diensten dan maaltijdbezorging, maar uit niets blijkt dat deze activiteiten zo omvangrijk zijn dat zij moeten worden gezien als kerntaak van het bedrijf.

Pensioenpremie sinds 2015
De kantonrechter concludeert dan ook dat Deliveroo verplicht is pensioenpremie te betalen voor alle medewerkers – bezorgers en kantoorpersoneel – met een arbeidsovereenkomst. De eerste jaren dat Deliveroo op de Nederlandse markt actief was, werkten alle bezorgers op basis van zo’n overeenkomst. Voor hen dient het bedrijf door deze uitspraak met terugwerkende kracht premies af te dragen. Dit betekent dat er nog circa 640.000 euro aan achterstallige premies dient te worden betaald.

Gevolgen voor zzp’ers
Vanaf november 2017 werkte Deliveroo voor de bezorging alleen nog maar met zzp’ers. Begin dit jaar werd door die constructie echter een streep gezet: de rechtbank Amsterdam oordeelde toen dat de werkrelatie tussen het bedrijf en de bezorgers ook na november 2017 dient te worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Het hoger beroep tegen deze uitspraak loopt nog. Op verzoek van het pensioenfonds is deze kwestie – en de mogelijke gevolgen ervan voor deze groep bezorgers – buiten de huidige procedure gehouden.

'Ontevreden Premier League-clubs zetten nieuwe transferdeadline op agenda'

Terwijl clubs in verschillende landen nog een kleine week nieuwe spelers kunnen halen, is de transfermarkt in Engeland al enige tijd gesloten. De Premier League-clubs hadden de mogelijkheid om tot 8 augustus, een dag voor de openingswedstrijd tussen Liverpool en Norwich City, nieuwe spelers te halen. Mogelijk komt hier volgend jaar weer verandering in, aangezien Sky Sports meldt dat een deel van de clubs nadenkt over het opnieuw verschuiven van de transferdeadline.

Veertien clubs stemden in 2017 in met het naar voren halen van de transferdeadline, zodat clubs geen nieuwe spelers meer kunnen halen zodra het nieuwe seizoen begonnen is. Dit voorbeeld van de Premier League lijkt, tot frustratie van een aantal Engelse clubs, in de rest van Europa vooralsnog echter geen navolging te krijgen en er wordt nu naar verluidt over nagedacht om de transfermarkt weer langer open te houden.

Op 12 september staat een 'routine ontmoeting' tussen de clubs op het programma en waarschijnlijk zal de kwestie van de transferdeadline dan aangekaart worden. Manchester City, Manchester United, Crystal Palace, Watford en Swansea City stemden twee jaar geleden al tegen en inmiddels hebben Jürgen Klopp en Mauricio Pochettino, de managers van respectievelijk Liverpool en Tottenham Hotspur, zich ook negatief uitgelaten over de veranderingen.

"Het maakt mij niet uit wanneer de markt dichtgaat, ik vind alleen dat hij overal op hetzelfde moment moet sluiten. Je wil niet alleen dat je je ploeg compleet hebt, maar ook dat iedereen gefocust is op de toekomst en dat kan niet zolang er nog ergens een deur open staat. Ik begrijp niet waarom er niet al eerder op z'n minst naar deze beslissing is gekeken. Het was in eerste instantie een goed idee, maar het werkt niet, dus laten we het nu weer veranderen", liet Klopp onlangs al eens optekenen. Pochettino vreest op zijn beurt bijvoorbeeld Christian Eriksen nog kwijt te zullen raken aan Real Madrid of Atlético Madrid en deed onlangs een soortgelijke oproep: "Ik denk dat voorzitter Daniel Levy en veel mensen nu doorhebben dat het een enorme vergissing is geweest."

"Ik hoop dat we dat probleem kunnen oplossen voor aankomend seizoen. We moeten terug, om op dezelfde manier te kunnen opereren als in de rest van Europa. Ik denk dat dit een enorme impact heeft als je in de Champions League of Europa League speelt." De verwachting is niet dat er op 12 september al een nieuwe stemming gehouden zal worden, maar de Premier League-clubs komen in november en begin volgend jaar opnieuw bij elkaar. Een kleine meerderheid van elf clubs is nodig om de deadline opnieuw op te kunnen schuiven.

PSV wil in online gokken stappen: "Waar ligt dan de grens?"

PSV is in de zoektocht naar nieuwe sponsorinkomsten uitgekomen bij een gokbedrijf. De Eindhovenaren hebben bij supporters gepeild wat zij hiervan vinden, zo meldt het Eindhovens Dagblad dinsdag. Alle seizoenkaarthouders zijn door de club aangeschreven met de vraag hoe ze aankijken tegen het gokken op voetbalwedstrijden. PSV overweegt volgend jaar samen te gaan werken met een aanbieder van online-gokdiensten en wil om die reden weten hoe de eigen achterban tegen een dergelijke samenwerking aankijkt.

Marktonderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de samenwerking met een gokbedrijf tussen de 1 en 1,5 miljoen euro per jaar oplevert. Volgens het regionale dagblad is dat een bedrag waarmee PSV het salaris van een topspeler kan betalen en om die reden vindt een deel van de supporters het goed nieuws. Niet iedereen staat echter te springen om een samenwerking.

Hoogleraar marketing en tevens seizoenkaarthouder Gerrit van Bruggen ontving vorige week een vragenlijst van PSV en laat tegenover de krant weten dat hij het niet ziet zitten. "Ik vind PSV een sjieke club en vind niet dat de club hier geld aan moet willen verdienen", aldus de professor, werkzaam aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

"Bij ons is er intern ook discussie over geweest", reageert Harrie Timmermans, voorzitter van de Supportersvereniging PSV. "Het is een beetje een grijs gebied. Straks wordt dit legaal en het brengt voor de club geld in het laatje, maar het is te makkelijk om alles wat geld in het laatje brengt als wenselijk te beschouwen. Waar ligt dan de grens? Beginnen we op een gegeven moment ook een coffeeshop in het stadion?"

Timmermans waarschuwt ervoor dat de fans niet worden aangezet om te gokken op wedstrijden. Hij vreest dat de supoprters mogelijk worden 'uitgemolken'. "Het lijkt me niet de bedoeling dat fans straks bedolven worden onder de mailings om mee te doen omdat hun data zijn verkocht door de club", aldus Timmermans.

'Dolberg niet meer tegen APOEL na persoonlijk akkoord'

Kasper Dolberg heeft zeer waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Ajax gespeeld. De Telegraaf meldt dinsdag namelijk dat de Deense spits een persoonlijk akkoord heeft bereikt met OGC Nice. Zijn overstap lijkt een kwestie van tijd en het ligt dan ook niet in de lijn der verwachting dat trainer Erik ten Hag hem opneemt in de wedstrijdselectie voor het duel met APOEL Nicosia.

Maandagavond werd al bekend dat de transfer van Dolberg in een stroomversnelling leek te zijn gekomen doordat Nice definitief is overgenomen door Ineos. Er wordt naar verluidt honderd miljoen euro in de Franse club gepompt en dat geld kan direct worden geïnvesteerd in nieuwe spelers. De club uit de Ligue 1 heeft twintig miljoen euro over voor de Ajacied.

Volgens de krant moeten alleen de laatste formaliteiten nog worden afgerond voordat Dolberg de deur van de Johan Cruijff ArenA definitief achter zich dicht kan trekken.

TSG Hoffenheim was ook in de race en wilde hem graag huren, maar Jack van Gelder liet bij het programma Rondo weten dat Dolberg geen eigendom van Ajax meer wil zijn en definitief wil breken met de Amsterdammers. De Deen kreeg in de voorbereiding op dit seizoen nog het vertrouwen van trainer Erik ten Hag. Na tegenvallende prestaties en een blessure tegen PAOK Saloniki zat Dolberg niet meer bij de wedstrijdselectie en is hij op weg naar de uitgang.

De Telegraaf verwacht dat Ajax woensdag zonder Dolberg tegen APOEL Nicosia zal aantreden in de return van de play-offs op weg naar de groepsfase van de Champions League.

Samsung en het Cobra Museum zoeken kunsttalent

Vanaf 26 augustus starten Samsung en het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen een zoektocht naar het grootste, aanstormende kunsttalent van Nederland in een nationale competitie genaamd Instant Fame with The Frame.

Samsung en het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen organiseren Instant Fame with The Frame om aandacht te schenken aan de nieuwe generatie Nederlandse kunstenaars. Instant Fame with The Frame dient als springplank om hun artistieke carrière van de grond te krijgen. Elke kunstdiscipline is welkom, waarbij de enige voorwaarde is dat het kunstwerk stilstaand beeld is.

De winnaar krijgt de unieke kans om te exposeren in het museum én op alle The Frame-televisies in Nederland. Studenten van kunstacademies en ander beginnend Nederlands kunsttalent kunnen hun werk inzenden op deze site. Daarna kan er drie weken lang online gestemd kan worden door liefhebbers. De tien werken met de meeste stemmen worden vervolgens gejureerd door een jury van experts bestaande uit kunstexpert Jop Ubbens, kunstenaar Pablo Lucker en Hilde de Bruijn, Hoofd Conservator bij het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, uiteindelijk de winnaar. Deze wordt op 16 oktober bekendgemaakt in het museum.

Het winnende kunstwerk wordt geëxposeerd op een Samsung The Frame-televisie in een van de tentoonstellingen van het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen en wordt bovendien opgenomen in de Art Store van Samsung, waardoor het in Nederland op toestellen van The Frame te zien zal zijn. Ook ontvangt de kunstenaar zelf een exemplaar van The Frame.

Instant Fame With The Frame

Meer ingame te verdienen in MyTeam modus van NBA 2K20

2K Games heeft een erg uitgebreide uitleg van MyTeam in NBA 2K20 op Facebook gezet. De verkorte samenvatting: bepaalde kaarten hebben evoluties en er zijn veel meer mogelijkheden om spelerskaarten te verdienen.

Evolutiekaarten zijn speciale kaarten waarmee je zowel ratings en badges als de gem color kunt verhogen door spel- en / of carrièredoelen te bereiken met de gegeven kaart in je deck. Sommige kaarten kunnen zelfs meerdere gem tiers verhoogd worden. In een overzichtsmenu voor Evolutiekaarten kun je zien hoe ver je bent in het evolueren van de specifieke kaarten. Omer aan te wennen krijg je meteen een Evolutiekaart als je begint met spelen van MyTeam.

Daily logins leveren dit keer veel meer op. Elke dag dat je in de week inlogt krijg je een bonus. Dat kunnen MTP Tokens, Packs en bv de eerste week Steve Nash als gem color Amethyst zijn. Voor hem moet je wel alle zeven dagen hebben ingelogd. Als je vaak genoeg inlogt door het jaar heen wordt je in een betere tier gezet waardoor de dagelijkse bonussen nog beter worden. Er zijn nog andere manieren om bonussen te krijgen, ook zal 2K Games codes weg geven op social media om bonussen te krijgen.

De singleplayer MyTeam-modus Triple Threat levert ook meer kaarten en andere prijzen op. Je krijgt de kans om aan een jackpot mee te doen als je wint. Heb je daar twee of meer dezelfde gem Colors, dan krijg je prijzen. De eerste winst in deze modus levert je sowieso al een pack op met een high-end Free Agent speler. Win je twee en drie wedstrijden dan krijg je een token. Er zijn wat mijlpalen die nog extra goede prijzen opleveren zoals Desmond Mason bij honderd gewonnen wedstrijden of de erg sterke Dominique Wilkins als je duizend keer gewonnen hebt.

De auction house is in de Nederlandse versie eruit gehaald, de rest van de wereld kan nog handelen in kaarten om ingame te verdienen aan bijvoorbeeld dubbel verkregen spelers.

NBA 2K20 komt 6 september uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch.

2 drugshandelaren opgepakt na anonieme tip

Maandagochtend 26 augustus zijn twee Vlissingers aangehouden door de politie als verdachte van drugshandel. Beiden werden aangehouden in hun woning aan de Hogeweg in Vlissingen. Door agenten is huiszoeking gedaan. Er zijn verschillende goederen in beslag genomen, waaronder dure merkkleding die mogelijk is aangeschaft van het geld dat verdiend werd met drugshandel.

Beide mannen zitten nog vast, ze zijn in verzekering gesteld. De politie kwam ze op het spoor door een anonieme tip waar vervolgens een onderzoek op is gestart. De politie deelt de relevante informatie, als het onderzoek is afgerond, met de gemeente. De gemeente zal zich dan beraden hoe de drugsoverlast gestopt kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door de woningen voor een bepaalde tijd te sluiten.

Prinses Beatrix onthult standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden onthult woensdagmiddag 9 oktober een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht.

De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting heeft het standbeeld aan de stad Dordrecht geschonken. Willem van Oranje bezocht Dordrecht meerdere keren. Ook vond de Eerste Vrije Statenvergadering er in 1572 plaats, bijeengeroepen door Willem van Oranje. Tijdens deze vergadering werd hij uitgeroepen tot stadhouder van de Staten van Holland, Zeeland en Utrecht. Dit vormde de basis voor de onafhankelijkheid van de Nederlanden.

De stichting heeft als doelstelling het oprichten en onderhouden van gedenktekens die herinneren aan Willem van Oranje. Het standbeeld staat aan het begin van de Hofstraat, nabij het Hof van Nederland. Het beeld is ontworpen door Arie Schippers. Hij maakte onder andere het monument van Nelson Mandela, Long Walk to Freedom, in Den Haag.

Motorrijder overleden na ongeval op A28

Zondagavond heeft tegen 21:00 uur een ernstig eenzijdig motorongeluk plaatsgevonden op de A28 bij Soesterberg. De betrokken motorrijder is maandagavond aan de gevolgen van zijn verwondingen in het ziekenhuis overleden.

Een 47-jarige man uit Hoogland reed op zijn motorfiets op de rijksweg A28. Op de afrit Soesterberg is de man met zijn motor ten val gekomen. Daarbij is hij hard in botsing gekomen met een verkeersbord. De motorrijder raakte zwaargewond door het ongeluk en inmiddels is hij aan zijn verwondingen overleden.

Vanwege de hulpverlening was de A28 ter hoogte van Zeist ongeveer drie-en-een-half uur in de richting van Amersfoort afgesloten. Het opsporingsteam verkeer van de politie Midden-Nederland doet uitgebreid onderzoek naar deze aanrijding. Ter plaatse is na de hulpverlening een sporenonderzoek uitgevoerd. Het technisch onderzoek naar de toedracht wordt uitgevoerd door specialisten van de verkeersongevallenanalyse. Voor mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren, is Slachtofferhulp ingeschakeld.

Topijshockeyer Kuznetsov vier jaar geschorst na cocaÔnegebruik

IJshockeyer Evgeny Kuznetsov zal de komende vier jaar niet meer uit mogen komen voor zijn land. De Rus mist zo onder meer de Olympische Spelen van 2022, hoewel het sowieso al twijfelachtig lijkt dat NHL-spelers daar mee mogen doen.

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft laten weten dat de 27-jarige Kuznetsov tijdens het WK in Slowakije op 26 mei een positieve test afleverde op cocaïne. De Rus vroeg het openen van de B-staal niet aan en accepteerde de schorsing zonder verdere discussie. "Het uitkomen voor mijn land is altijd een bron van grote trots geweest voor mij, maar de enige manier om het goed te maken richting iedereen die ik teleurgesteld heb is door de situatie te accepteren."

In de NHL speelt Kuznetsov voor de Washington Capitals, die hij met een fenomenaal postseason in 2018 naar winst in de Stanley Cup leidde. De NHL heeft via vicepresident Bill Daly al laten weten dat cocaïne niet gezien wordt als prestatiebevorderend en dat van een schorsing dan ook geen sprake zal zijn, waardoor Kuznetsov wel gewoon in de NHL kan blijven spelen.

Op 27 mei kwam nog een video boven water, waarin Kuznetsov aan een tafel zit met daarop twee lijntjes wit poeder, wat vermoedelijk geen suiker was.

Kuznetsov en lijntjes wit poeder (Bron: YouTube)

62% van de jongeren verzendt betaalverzoeken via mobiel

Apps waarmee betaalverzoeken verstuurd kunnen worden, zoals Tikkie, zijn vooral populair onder jongeren. Ruim 6 op de 10 Nederlanders onder de 34 jaar verstuurt wel eens betaalverzoeken via hun smartphone om geld (terug) te vragen. Bij 55-plussers gaat het om slechts 11%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MeMo2 in opdracht van online bank Knab.

Vrees voor veiligheid onder ouderen onterecht
Vooral ouderen zetten vraagtekens bij de veiligheid van betalingen via een mobiele app. Slechts 18% ziet betalen via betaalverzoek- of bank-apps als een van de veiligste betaalmethodes. Onder jongeren is dit percentage veel hoger (32%).

68% van de ouderen boven de 55 jaar beschouwt internetbankieren (via de computer) als een van de veiligste betaalmethoden. Jongeren noemen iDEAL het vaakst als veiligste betaaloptie (62%).

App minstens net zo veilig als web
Marcel Kalse, medeoprichter van Knab, over de veiligheid van bank-apps: “Zolang je de bank-app downloadt via de officiële kanalen van Apple of Google én je apparaat regelmatig updatet, is bankieren via bank-apps veilig. Zonder teveel op de details in te gaan, mag je stellen dat bankieren via een bank-app echt minstens net zo veilig is als bankieren via het web.”

Hoge waardering voor betaalverzoeken
Opvallend is dat gebruikers van alle leeftijden erg te spreken zijn over het versturen van betaalverzoeken. Ouderen geven deze betaalmethode gemiddeld een rapportcijfer van 7,7. Jongeren zijn nog enthousiaster en geven gemiddeld een 8,1. Door beide groepen wordt vooral de snelheid en het gemak van online betaalverzoeken geprezen.

62% van de jongeren verzendt betaalverzoeken via mobiel (Stockfoto: Pixabay)
62% van de jongeren verzendt betaalverzoeken via mobiel (Stockfoto: Pixabay)

OM gaat in beslag genomen designeritems veilen

Vanaf vandaag worden exclusieve designeritems zoals kleding, tassen en schoenen op de veilingsite BVA Auctions aangeboden. De items, die soms duizenden euro’s waard zijn, zijn door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de politie en de FIOD inbeslaggenomen. Het veilen van de items betreft een pilot in Noord-Holland, de inbeslaggenomen items zijn afkomstig vanuit het hele land. Als de pilot een succes blijkt, kan deze landelijk ingevoerd worden.

Hoe gaat dit in zijn werk? Stel er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar een verdachte van drugshandel. De man heeft officieel geen werk maar leidt wel een luxe leven. Op een dag gaan de politie en FIOD de woning van de verdachte binnen om zijn huis te doorzoeken. Naast zijn dure auto en boot worden ook exclusieve designeritems inbeslaggenomen. De items komen in aanmerking om op de veilingsite aan te bieden. De opbrengst gaat naar de staatskas en wordt bijvoorbeeld gebruikt om slachtoffers van een misdrijf schadeloos te stellen of om het geld dat een veroordeelde van de rechter moet betalen veilig te stellen.

Het is niet nieuw dat inbeslaggenomen spullen verkocht worden op de veilingsite BVA Auctions. Dit gebeurt al jaren bij waardevolle goederen zoals auto’s en boten. Ook designeritems werden daar eerder verkocht, maar tussen andere producten waardoor ze minder opvielen.

Bij opsporingsinstanties was er bij doorzoekingen te weinig aandacht voor de inbeslagname van designerkleding, -schoenen en -tassen. Die aandacht is er nu wel. De opsporingsambtenaren van de politie en de FIOD worden speciaal getraind om dure designeritems te herkennen, zodat ze ook deze waardevolle items in beslag kunnen nemen tijdens een doorzoeking. De items worden vervolgens op echtheid onderzocht, getaxeerd en aangeboden op de veilingsite BVA Auctions.

Met deze werkwijze wordt de verdachte rechtstreeks in zijn vermogen geraakt. En niet alleen hij, vertelt afpakofficier van justitie Joost van Bree "Wij zien veel partners van verdachten met bijvoorbeeld tassen of schoenen van duizenden euro’s lopen, terwijl er geen of onvoldoende legaal inkomen aanwezig is waarvan zij dat kunnen betalen. Door deze items af te pakken voelen ook de partners dat misdaad niet loont".

De eerste designeritems staan vanaf vanmiddag 15.00 uur online

Borderlands en Fortnite werken samen in nieuwe crossover

De nieuwste crossover voor Fortnite is een feit. In de nieuwe update, die vandaag live is gegaan, is het evenement 'Fortnite x Mayhem' aangekondigd, een crossover met Borderlands 3.

Het evenement voegt een nieuwe locatie toe aan de map van Fortnite, gebaseerdop Pandora uit Borderlands. Daarnaast zijn er een Psycho- en Claptrap-cosmetics beschikbaar (gratis indien je Borderlands 3 koopt op pc) en uitdagingen om te voltooien voor nog meer beloningen. Hoe het eruit ziet, kun je in onderstaande trailer bekijken.

De crossover duurt tot 10 september. Borderlands 3 is vanaf 13 september beschikbaar.

Mega Man Zero/ZX Legacy Collection gelekt

Mega Man Zero/ZX Legacy Collection, de volgende grote Mega Man-collectie van Capcom, is gelekt. De collectie bevat liefst zes games. Mega Man Zero 1, 2, 3 en 4 zijn allemaal GBA-games. Mega Man ZX en ZX Advent kwamen uit voor de DS. De actie-platformers waren niet net zo beroemd als andere delen in de serie, maar zijn niettemin geliefd onder fans.

De collectie bevat niet enkel de games. Het pakket komt ook met een uitgebreide art gallery, muziekspeler, filter opties voor de graphics en een nieuwe save modus die je de mogelijkheid geeft om waar dan ook te saven. Verder is er ook nog de nieuwe 'Z Chaser Mode', een race modus met leaderboards.

De collectie komt op 21 januari 2020 uit. De gelekte trailer noemt alleen een PS4-versie, maar waarschijnlijk komt het ook naar andere consoles.

Vuelta: Etappe 4 - Nieuwe sprintkans voor Jakobsen

Fabio Jakobsen heeft gisteren voor het eerst in een grote ronde gesprint, maar dat ging niet helemaal soepel: hij zat klem en werd zevende, achter zijn leadout. Vandaag een nieuwe kans, de heren rijden 175,5 kilometer van Cullera naar El Puig.

Onderweg is het grotendeels relatief vlak, hoewel er na ruim 120 kilometer wel een klimmetje van de derde categorie wacht. Voor de details daarover, en over de hele etappe, verwijzen we uiteraard weer door naar de gedetailleerde voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier in het WLR-forum.

De startvlak valt vandaag rond tien voor half twee, om drie uur zijn Eurosport en Sporza er live bij met nog zo'n honderd kilometer te gaan. De finish ligt weer grofweg tussen 17.20 en 17.50 uur.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

2 gewonden bij steekpartij, 3 arrestaties

Op maandagmiddag heeft er in de Spoortstraat in Den Helder een steekincident plaatsgevonden. De politie heeft een 44-jarige man, 20-jarige man, beide afkomstig uit Den Helder, en een 17-jarige man met onbekende woonplaats aangehouden.

Rond 17.10 uur kreeg de politie een melding dat er een steekpartij had plaatsgevonden in de Spoorstraat. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen zij een 23-jarige vrouw en 26-jarige man (beide afkomstig uit Den Helder) gewond op straat aan. De verdachten zouden zijn weggelopen in de richting van het Julianaplein.

Getuigen gaven aan dat de verdachten zich mogelijk in een woning in de Breewaterstraat ophielden. Een arrestatieteam heeft even later de drie mannen in de Breewaterstraat aangehouden en overgebracht naar het politie bureau. De twee slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het steekincident.

Vliegverbod boven Brunssummerheide tijdens schouw

Afgelopen nacht is rustig verlopen op de Brunssummerheide. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan zo meldt de politie. De schouw van de Rechtbank Limburg in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen is om 10.00 uur begonnen.

Tijdens deze schouw bezoeken de rechters samen met de officieren van justitie, de verdachte en zijn raadsman en de familie van Nicky Verstappen onder begeleiding van de politie de voor het onderzoek belangrijkste plaatsen op de Brunssummerheide.

Belangrijke plaatsen
Het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen is een omvangrijk en complex dossier. In dit onderzoek wordt vaak verwezen naar bepaalde plaatsen op de Brunssummerheide. Bijvoorbeeld de plaats waar de jongeren uit Heibloem destijds kampeerden, de plaats waar Nicky uiteindelijk is gevonden en natuurlijk ook de plaats waar de Koninklijke Marechaussee de verdachte later controleerde. Door zelf deze plekken te bezoeken, krijgt de rechtbank een beeld bij de omvang en het terrein van de Brunssummerheide. Daardoor is het beter voor te stellen wat er, 21 jaar geleden, wel of niet gebeurd kan zijn. De structuur van dat deel van de heide is nagenoeg hetzelfde, ondanks de groei van bomen en struiken. Staande op de verschillende plekken ervaar je de afstanden, maar ook wat je om je heen wel en niet kunt zien. Dat is belangrijk om het onderzoekdossier goed te kunnen begrijpen.

Maatregelen
De politie, ondersteund door eenheden van de Koninklijke Landmacht, heeft een aantal maatregelen getroffen om de schouw ongestoord en ordentelijk te laten verlopen. In het gebied geldt van maandag 26 augustus 18.00 uur tot dinsdag 27 augustus 18.00 uur een noodverordening. Daarna wordt de heide weer vrijgegeven. Een deel van de Brunssummerheide van twee bij twee kilometer is zichtbaar met rood/wit politielint afgesloten. Boven de heide geldt een vliegverbod om te voorkomen dat er drones kunnen vliegen. Personen die het afgezette gebied betreden worden staande gehouden en gevraagd het betreffende gebied te verlaten. Bij weigering worden deze personen aangehouden.

Ashen komt naar andere consoles

Ashen, de actie-RPG die vaker met Dark Souls wordt vergeleken, komt naar PS4, Switch, Steam en GOG. Volgens uitgever Annapura is de game vanaf 9 december voor die platforms beschikbaar. Ashen kwam eind vorig jaar uit voor Xbox One en de Microsoft PC Store.

In Ashen heb dus die Dark Souls-achtige gameplay, maar de minimalistische wereld en het feit dat je thuisbasis opbouwt met een eigen community geven het een eigen twist.

Een op twaalf Nederlanders ongelukkig in relatie

Maar liefst acht procent van de Nederlanders is ontevreden over hun huidige relatie. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.188 Nederlanders met een relatie, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden zou iets minder dan de helft vaker seks willen hebben met zijn of haar partner. Opvallend is hierbij het grote verschil tussen mannen en vrouwen: 61 procent tegenover slechts 33 procent.

Ook wanneer het gaat om het initiatief nemen tot seks, is er een groot verschil in de behoefte naar intimiteit tussen mannen en vrouwen. Zo stellen twee op de drie mannen dat zij voornamelijk de aanzet tot een spannend avontuurtje met de partner geven. Onder vrouwen ligt dit percentage met veertien procent bijna vijf keer (!) lager. “Ik heb me ook weleens minder prettig gevoeld bij mijn toenmalige vriendin”, zegt Vince Franke. “Ondanks dat het moeilijk was om de eerste stap te zetten, heb ik dit uiteindelijk wel met haar besproken. Uiteindelijk bleek deze plooi in onze relatie gemakkelijk glad te strijken en ben ik ontzettend blij dat ik er iets van heb gezegd.”

Kinderen
Ook kinderen blijken voor stelletjes een stoorzender te zijn. Zo stelt maar liefst één op de drie ondervraagden met een gezin dat hun nakomelingen ooit van negatieve invloed zijn geweest op hun relatie. Ook onderlinge afgunst draagt hieraan bij; vijftien procent van de ondervraagden zegt weleens jaloers te zijn op de band die hun partner met de kinderen heeft. Met negentien procent hebben mannen het vaakst last van dit soort jaloerse gevoelens. Franke: “Ik heb zelf (nog) geen kinderen, maar ik kan me voorstellen dat het lastig kan zijn wanneer je kroost een duidelijke voorkeur heeft voor één van de twee ouders. Zeker wanneer je beide hard werkt om ze een goede toekomst te bieden.”

Luisteren
De jaloezie van vaders richting hun partner lijkt overigens niet geheel ongegrond. Zo blijken kinderen volgens het onderzoek veel beter naar hun moeder te luisteren dan naar hun vader. Maar liefst een derde van de ondervraagde vaders stelt dat hun kinderen eerder geneigd zijn hun partner te gehoorzamen. Onder vrouwen bedraagt dit slechts 21 procent. Vaders tot dertig jaar hebben het minste in de melk te brokkelen; maar liefst veertig procent zegt dat – wat betreft het ouderlijk gezag – hun partner de broek draagt. Franke: “Ik ben bang dat het bij mij niet anders gaat zijn. Wanneer mijn neefje bijvoorbeeld op bezoek is, neemt hij niks van mij aan. Mijn vriendin hoeft echter maar één woord te zeggen en hij schiet gelijk in de houding. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar weleens jaloers op ben.”

1 miljoen euro boete voor misleidende keukenhandelaren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Keukencentrum Mandemakers, Brugman Keukens en Keukenconcurrent boetes van in totaal 1.000.000 euro opgelegd. De boetes zijn opgelegd voor het misleiden van consumenten tijdens de verkoop van keukens op beurzen tussen 2015 en 2017. Het formulier dat Keukencentrum Mandemakers, Brugman en Keukenconcurrent, consumenten lieten ondertekenen gaf ten onrechte de indruk dat consumenten verplicht waren een keuken te kopen. De boetes van Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent zijn verhoogd met 50% omdat zij het onderzoek van de ACM hebben belemmerd.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “Consumenten werden door de keukenbedrijven misleid. Daar treden we hard tegen op. Misleiding verstoort het vertrouwen in markten. En zonder vertrouwen draait de economie niet. Op de beurs ondertekenden de consumenten een formulier om in aanmerking te komen voor de speciale beurskorting. Het formulier wekte de suggestie dat zij ook verplicht waren een keuken te kopen terwijl dat helemaal niet hoefde.”

Misleidende keukenverkoop op beurzen
Keukencentrum Mandemakers, Brugman en Keukenconcurrent zijn alle onderdeel van hetzelfde concern. Uit onderzoek van de ACM bleek dat zij tussen 2015 en 2017 op beurzen zoals de 50+ beurs, de VT Wonen-beurs en de Huishoudbeurs, consumenten misleidden tijdens de verkoop van keukens. Om in aanmerking te komen voor een speciale beurskorting moest de consument een formulier invullen en ondertekenen. Op het formulier konden consumenten aangeven in welke keuken zij interesse hadden. Dit formulier leek op een koopovereenkomst. Zo stond in het formulier dat het om een koopovereenkomst ging, werd er een prijs genoemd en werden er betalingsvoorwaarden vermeld. Daarnaast werden algemene verkoopvoorwaarden van toepassing verklaard. Er stond ook in dat de consument 30% moest betalen als hij afzag van de koop. Deze werkwijze is misleidend. Volgens de ACM was alles erop gericht om de consument de indruk te geven dat ze een keuken hadden gekocht, terwijl in werkelijkheid de consument tot niets verplicht was en het slechts om een niet bindend aanbod ging.

Boetes
Voor deze misleidende handelspraktijk krijgt Brugman een boete van 250.000 euro. Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent krijgen elk een boete van 375.000 euro. De boetes voor Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent zijn met 50% verhoogd omdat zij het onderzoek van de ACM hebben belemmerd. De ACM mocht van de bedrijven geen vragen stellen aan de beursmedewerkers van Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent over de verkooppraktijken op beurzen. Daarmee belemmerden de bedrijven het onderzoek. Iedereen, ook individuele werknemers van een bedrijf waarnaar onderzoek wordt gedaan, is verplicht mee te werken aan onderzoek van de ACM en vragen te beantwoorden.

Tegen dit besluit van de ACM kunnen de bedrijven nog bezwaar of beroep aantekenen.

Defensie stoomt op voor training hulpverlening na natuurramp

De ravage die orkaan Irma veroorzaakte staan velen nog op het netvlies. Dan is het belangrijk zo snel mogelijk hulp te bieden. Defensie traint volgende maand dat zo goed mogelijk te doen. Als laatste van 4 marineschepen vertrok amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt gisteren richting de West.

Vanaf 9 september bereiden zo’n 700 Nederlandse militairen zich in het Caribisch gebied voor op hulpverlening na een natuurramp. Om dat zo realistisch mogelijk te doen gebeurt dat in het orkaanseizoen.

Hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Snellius, patrouilleschip Zr. Ms. Groningen en ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan zijn al in het gebied voor oefening Caribean Coast. De land- en luchtmacht doen ook mee, onder meer met 3 helikopters en eenheden van genie, geneeskundige dienst en 11 Luchtmobiele Brigade. Verder nemen ook Franse en Duitse militairen deel.

De oefening speelt zich af rond de eilanden Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Op het programma staan het structureren van crisiscommunicatie en het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Maar ook het bereikbaar maken van getroffen gebieden, de evacuatie van burgers en het direct leveren van noodhulp krijgen aandacht.

Orkaan Irma maakte duidelijk hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn op dergelijk natuurgeweld. Om de 4 jaar organiseert Defensie daarom een grootschalige humanitaire oefening in het Caribisch gebied.

Zr. Ms. Johan de Witt (Archieffoto Defensie)
Zr. Ms. Johan de Witt (Archieffoto Defensie)

Diamantroof in Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de diamantdiefstal van zaterdag 29 december. Vier mannen namen die dag bij een juwelier in Roermond voor een groot geldbedrag aan waardevolle diamanten weg.

Het programma toont bewakingsbeelden en doet een oproep aan het publiek. Opsporing Verzocht is elke dinsdagavond om 20.30 uur te zien op NPO1. Woensdagmorgen wordt de uitzending herhaald.

Diamantroof in Opsporing Verzocht (Afbeelding: Politie.nl)
Diamantroof in Opsporing Verzocht (Afbeelding: Politie.nl)

Tweetal probeert 11-jarige te beroven, passant grijpt in

Zondagmiddag fietste een 11-jarige jongen door Vleuterweide in Utrecht toen hij werd lastiggevallen door twee oudere tieners. De twee scholden hem uit, wilden zijn geld afpakken en probeerden de 11-jarige te slaan. Toen een omstander tussenbeide kwam, namen de twee de benen.

Om half vier kreeg de politie melding dat een 11-jarige zich thuis had gemeld na te zijn lastiggevallen door twee jongens van tegen de achttien jaar oud. Dat was gebeurd toen de 11-jarige vanaf het winkelcentrum in Vleuterweide over het fietspad richting de Europaweg fietste. Bij de speeltuin ter hoogte van de Breeveen sprongen twee jongens voor hem op het fietspad, waardoor hij schrok en ten val kwam. De tieners scholden de 11-jarige uit, wilden zijn geld afpakken en dreigden hem te slaan. Een passant maakte een einde aan hun poging de 11-jarige te beroven, waarna de twee tieners wegvluchtten.

De politie heeft aangifte opgenomen ter zake poging diefstal met geweld. Graag zouden rechercheurs spreken met getuigen die meer kunnen vertellen over de twee tieners die de 11-jarige lastig vielen. Ze droegen allebei een korte broek, een van hen had een zwart T-shirt aan en de ander droeg een grijsrood T-shirt. getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844. 

Overvaller 'overvallen' door personeel supermarkt

Een man die vanmorgen een supermarkt aan de Ringbaan-West in Weert wilde overvallen, is door het personeel van het bedrijf overmeesterd. De gewaarschuwde politie heeft de verdachte aangehouden en naar het bureau gebracht.

Net voor 06.00 uur dwong de overvaller, die zijn gezicht afdekte met een muts , een medewerker van het bedrijf de deur van de personeelsingang te openen en naar binnen te gaan. Een tweede medewerker verraste de overvaller en beide personeelsleden wisten de overvaller in bedwang te houden tot de politie arriveerde. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Tijdens de overval is een van de twee personeelsleden geslagen door de overvaller. De huisartsenpost onderzoekt en behandelt de verwondingen. Op dit moment is nog niet bekend of de overvaller gewapend was. De politie onderzoekt de zaak en wil graag in contact komen met getuigen of mensen die meer informatie hebben over de zaak. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844. 

'Overwatch richting Nintendo Switch'

Amazon heeft per ongeluk een beschermhoesje online gezet voor Nintendo Switch. Het hoesje in kwestie is gethematiseerd naar Overwatch. Op zich niets vreemd, behalve dan dat de game niet beschikbaar is voor het platform.

In principe maakt dat ook niet uit, maar het hoesje is officieel gelicenseerd door Blizzard en Nintendo zelf (in tegenstelling tot een third party). De laatste keer dat zoiets uitkwam, ging dit gepaard met een release van Diablo III. Het zou dus weleens zo kunnen zijn dat Overwatch een port krijgt voor Nintendo Switch.

Eerder hintte game director Jeff Kaplan al naar een Overwatch-gerelateerde aankondiging aan het begin van september, wie weet zijn de twee wel gerelateerd. Neem het nog maar met een korreltje zout.

Overwatch Case Switch

Mario Kart Tour komt eind september

Nintendo kondigt dat Mario Kart Tour officieel uitkomt op 25 september. De Mario-racegame is in ontwikkeling voor Android en iOS en kreeg een tijdje geleden al een beta.

De aankondiging werd gemaakt in combinatie met een trailer die de eerste beelden toont, die je hieronder kunt bekijken. Mario Kart Tour is gratis om te downloaden en spelen, maar biedt in-game aankopen voor bijvoorbeeld nieuwe personages en onderdelen voor je auto.

Bokser Estrada verdedigt wereldtitel via knockout

Bokser Juan Francisco Estrada (39-3, 26 KO's) is nog altijd de WBC-wereldkampioen in het supervlieggewicht (-52,2kg). De Mexicaan vocht in zijn eigen Hermosillo tegen de Amerikaan Dewayne Beamon (16-1, 11 KO's), die het bijna negen ronden vol wist te houden. Op dat moment sloeg El Gallo toe en vond de scheidsrechter het welletjes geweest.

De 27-jarige Filip Hrgovic wordt gezien als een van de grotere zwaargewichten voor de komende jaren en dat mocht de Kroaat (8-0, 6 KO's) laten zien tegen Mario Heredia (16-6, 13 KO's). Dat ging prima: in de derde ronde sloeg hij de niet al te fit ogende Heredia via de touwen tegen het canvas, waarmee Hrgovic zijn WBC International-titel verdedigde.

Estrada - Beamon (Bron: YouTube)

De Oezbeek Shakhram Wonder Boy Giyasov (8-0, 6 KO's) liet ondertussen zien een van de grotere uitdagers te zien in die gewichtsklasse. De Colombiaan Darleys Perez (34-4), die ooit nog twee keer tegen Anthony Crolla vocht om een wereldtitel, was zijn tegenstander, maar Giyasov was te goed: in de eerste ronde had hij Perez na 41 seconden al tegen de grond geslagen en was het voorbij.

In Manila vocht thuisfavoriet John Riel Casimero (27-4, 18 KO's) tegen de Mexicaan Cesar Ramirez (18-3, 11 KO's), met als inzet Casimero's WBO-interimtitel in het bantamgewicht (-53,5kg). Die verdedigde hij met verve: tien ronden lang was Casimero de betere, hij werkte Ramirez zelfs in vier rondes naar het canvas, en in de tiende ronde vond de scheidsrechter dat genoeg geweest.

Giyasov - Perez (Bron: YouTube)

Een andere man uit de Filipijnen, Vic Saludar (19-3), vocht in San Juan op Puerto Rico tegen local Wilfredo Mendez (13-1) om zijn WBO-wereldtitel in het minimumgewicht (-47,6kg) te verdedigen, maar ging niet goed: Mendez was eigenlijk gewoon een maat te groot en na twaalf ronden wezen alle juryleden hem als winnaar aan, tot vreugde van het thuispubliek.

Tot slot trekken we nog even naar het Texaanse Edinburg, waar Brandon The Heartbreaker Figueroa (19-0, 14 KO's) zijn ongeslagen status én zijn WBA-interimtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) op het spel zette tegen de Argentijn Javier Nicolas Chacon (29-4). Dat bleek een prima zet en in de vierde ronde maakte Figueroa overtuigend een einde aan de aspirates van Chacon.

Figueroa - Chacon (Bron: YouTube)

Auto beschoten op erf in Oostzaan

Maandagochtend kregen agenten rond 08.00 uur een melding dat aan de Haal in Oostzaan een auto vernield was. Toen agenten arriveerden, bleek dat de auto, die op een erf stond, beschoten was.

De politie onderzoekt waarom deze auto beschoten is. Tijdens het onderzoek is direct forensische opsporing ingezet en heeft een speurhond een aantal hulzen gevonden. Door de politiehelikopter zijn er luchtfoto’s genomen en zijn er camerabeelden veiliggesteld. De politie komt graag in contact met getuigen, die zij nog niet gesproken hebben. Bel dan met 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met 0800-7000.

FOK! Wat een weer: tropisch warm

Vandaag schijnt de zon volop en het wordt op veel plaatsen weer tropisch warm met maxima tussen 29 en 34°C. In de middag ontstaan er enkele stapelwolken. Het blijft waarschijnlijk overal droog, al is in het oosten van het land een zeer lokale onweersbui in de middag en avond niet uit te sluiten. De wind is zwak en zuidoostelijk, maar in de loop van de dag komt deze uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar woensdag is er weinig bewolking. Met minimumtemperaturen tussen 17 en 20°C wordt het een warme nacht. De wind is zuidoost en zwak.

Woensdag overdag zijn er flinke perioden met zon al kunnen er soms ook wolkenvelden overtrekken. In de tweede helft van de middag zou er al een enkele bui tot ontwikkeling kunnen komen. In de loop van de avond neemt van het zuidwesten uit de kans op stevige regen- en onweersbuien toe. Het wordt opnieuw zeer warm met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 25°C langs de kust tot lokaal nog steeds 32°C in het oosten en zuidoosten. De wind is zwak tot matig en zuidoost, maar in de loop van de dag draait deze naar zuidwest. In het westen van het land wordt de wind westelijk.

Op donderdag overgang naar koeler weer. De overgang gaat gepaard met regen- en onweersbuien. Vrijdag en zaterdag droog en weer opwarmend, vanaf zondag een toenemende buienkans.  (Bron: KNMI)

DJMO zag vanmorgen de zon opkomen
DJMO zag vanmorgen de zon opkomen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Japanse judofans vieren dubbel goud op thuis-WK

De tweede dag van het wereldkampioenschap judo in Tokyo heeft twee keer goud opgeleverd voor het thuisland. In de Nippon Budokan, waar in 1964 om olympisch goud gevochten werd, stonden de mannen tot 66kg en de vrouwen tot 52kg op de tatami.

In de halve finales rekende Joshiro Maruyama af met landgenoot Hifumi Abe, de wereldkampioen van de vorige twee edities, terwijl de Zuid-Koreaan Kim Lin-hwan de Moldaviër Denis Vieru vloerde. In een fraaie finale werd vervolgens flink aangevallen, maar het was Maruyama die de beslissende worp uitdeelde en op ippon het goud veroverde tegen Kim.

In de strijd om brons dacht de Italiaan Manuel Lombardo gestunt te hebben tegen Abe, maar zijn waza-ari werd overruled na het bekijken van de beelden en niet veel later won Abe in de golden score alsnog. Vieru won het andere brons door de Mongoliër Baskhuu Yondonperenlei te vloeren.

Maruyama vs Kim (Bron: YouTube)

De pas 19-jarige Japanse Uta Abe verdedigde haar wereldtitel bij de vrouwen tot 52kg met succes. In de halve finales nam ze olympisch kampioene Majlinda Kelmendi uit Kosovo op beslissende wijze in de houdgreep, waarna de Russische Natalia Kuziutina de Française Amandine Buchard klopte. De finale was uiterst snel voorbij: binnen een halve minuut gooide Abe Kuziutina op haar rug voor ippon.

Kelmendi pakte het brons door Joana Ramos te verslaan, maar daar zat wel een onderbreking bij. De Portugese werd flink op haar neus geraakt en moest uitgebreid verzorgd worden, waarna ze verder vocht. Ai Shishime, de Japanse wereldkampioene van 2017, klopte Buchard vervolgens in de strijd om het andere brons.

Abe vs Kuziutina (Bron: YouTube)

Kapitalistentijd

Er zijn in Nederland 40.000 daklozen. Een groot deel daarvan is jongere. We nemen het ter kennisgeving aan en sommigen stellen zich voor hoe dat dan is te slapen in een opvang en van daaruit naar een bank in het park te gaan en omgekeerd. Dat kunnen ook portieken, duistere overdekte plekken bij supermarkten, en stations zijn bijvoorbeeld. Er is altijd wel ergens een plekje. Zo’n voorstelling is weliswaar empathisch, maar nooit realistisch.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.