FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 augustus 2019

Beeld Tula onthuld tijdens herdenking Curaçaose slavenopstand

In Amsterdam is gisteren stilgestaan bij de grote Curaçaose slavenopstand van 1795. Een van de leiders van die opstand was de tot slaaf gemaakte Tula, waar na de herdenking een beeld van werd onthuld. Lange tijd werd Tula als crimineel neergezet. Na de opstand moest hij een valse verklaring ondertekenen waarin stond dat hij blanken op Curaçao wilde vermoorden.

Uiteindelijk werd Tula met veel andere rebellerende slaven geëxecuteerd door het koloniale bewind. Toch is de opstand in 1795 een omslagpunt geweest voor de geschiedenis van slaven in het Caribisch gebied, vertelt Dyonna Benett, specialist in multicultureel erfgoed.

Opstand Tula
"Op zijn initiatief en met hulp van meerdere bondgenoten, niet alleen op Curaçao maar ook uit de omliggende Caribische eilanden, zijn er verschillende bewegingen en organisaties gevormd om te strijden voor de vrijheid van de tot slaaf gemaakten op Curaçao", zegt Benett.

"De omstandigheden waren al slecht, maar deze waren extra slecht. Omdat ze bijvoorbeeld op zondag moesten doorwerken en weinig te eten kregen. Dus dat was een van de redenen dat er opstand ontstond", vult Mitchell Esajas van The Black Archives aan.

Strijden voor gelijkheid
Tula heeft een grote invloed gehad op de geschiedenis van Curaçao en die invloed is nu nog steeds voelbaar.

"Wat we daar vandaag de dag nog van zien is dat Tula streed voor gelijkheid", zegt Benett. "Voor de idealen van vrijheid. Ondanks dat we vinden dat hij heel veel voor ons heeft gedaan, zijn het idealen waar we vandaag de dag nog steeds naar streven. Er is nog steeds geen rechtvaardigheid en nog steeds geen gelijkheid overal."

Onderwijs slavernijverleden
Volgens Esajas en Benett is het voor Amsterdammers ook belangrijk om meer te weten over Tula. Het onderwijs speelt daarin een cruciale rol. "We hebben deze posters ontwikkeld, zodat kinderen en scholieren leren om met verschillende perspectieven naar de geschiedenis en daarmee ook naar het heden. Omdat de geschiedenisboeken vanuit een zeer eenzijdige en eurocentrische blik zijn geschreven", zegt Esajas.

Benett is het helemaal met hem eens: "School is de eerste en belangrijkste stap in het onderwijs. Hoe het komt dat ik me niet zo inleef in het slavernijverleden terwijl het de geschiedenis is van mijn voorouders? Dat komt omdat we in het onderwijs het niet genoeg hebben gehad over de slavernijgeschiedenis."


Langere treinen tussen Amsterdam en Rotterdam vanwege 'recordaantal reizigers'

De NS gaat vanaf september in de spits langere treinen inzetten op het traject tussen Amsterdam en Rotterdam. Er wordt namelijk een recordaantal reizigers verwacht.

Dat meldt het AD. In tegenstelling tot de zomermaanden is september altijd een drukke maand op het spoor. Veel mensen gaan weer aan het werk en studenten beginnen aan een nieuw collegejaar. In totaal worden er 36,7 miljoen treinreizigers verwacht. Vorig jaar waren dit er in september nog 35 miljoen.

Door langere treinen in te zetten komen er per rit van de Intercity direct tweehonderd extra plekken vrij. Ook op andere trajecten worden er langere treinen ingezet. Deze treinen worden alleen gebruikt tijdens de spits in drukke treinen.

Man mag cel weer in na straatroof in proeftijd

Een 22-jarige man is door de rechter veroordeeld tot een celstraf van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk, voor een straatroof in Duivendrecht. Behalve het slachtoffer te beroven van een portemonnee, pinde hij ook nog met de gestolen pinpas.

De straatroof vond in april dit jaar plaats. Hij stal een portemonnee met daarin onder andere 1460 euro aan contant geld en een pinpas, waar hij later dus nog geld mee pinde. Naast de celstraf moet hij een schadevergoeding van 2300 euro betalen aan het slachtoffer.

De man had de gevangenis pas net weer verlaten toen hij de straatroof pleegde. Sterker nog, hij zat nog in zijn proeftijd. Hij zat eerder vast voor vermogensdelicten. Dit rekent de rechter hem dan ook aan. Hij moet
zich na de celstraf bij de reclassering melden en meewerken om begeleid te gaan wonen.

Collega's gedode Assenaar geloven 'helemaal niets' van zedendelict

Collega's van de in een speeltuin in Assen door mishandeling omgekomen 32-jarige dove hovenier Martin geloven ‘helemaal niets’ van de verhalen dat de man een meisje misbruikt zou hebben. Martin kwam om het leven nadat hij te grazen was genomen door vijf mannen die hem in verband brachten met kindermisbruik.

Lees het volledige verhaal bij het AD.

Eerste WK-goud voor India in het badminton

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een badmintonspeler uit India de wereldtitel gewonnen. Pusarla Venkata Sindhu zorgde daarvoor. De 24-jarige Indiase was in het vrouwenenkelspel veel te sterk voor de Japanse Nozomi Okuhara.

Vrouwendubbelfinale
Wakana Nagahara en Mayu Matsumoto hebben hun WK-titel geprolongeerd, maar makkelijk ging het niet. De eerste game werd nog gemakkelijk gewonnen door Japanse nummers één van de wereld, alleen in de tweede game moesten ze hun meerdere erkennen in hun landgenotes Yuki Fukushima en Sayaka Hirota, de nummers twee van de wereld. Toch leek de winst in de derde beslissende game makkelijk te gaan naar Nagahara/Matsumoto. De nummers één van de wereld kwam met 20-15 voor en kregen daarmee vijf wedstrijdpunten voor de wereldtitel, maar Fukushima en Hirota gaven niet op en wisten zes punten op rij te pakken. Toch ging naar de wereldtitel naar Nagahara/Matsumoto, die net zoals vorig jaar de titel pakte in de beslissende game, ook toen waren Fukushima/Hirota de tegenstanders.

Vrouwen enkelspelfinale
Waar de vrouwendubbelfinale een spannende was dat niet in het enkelspel bij de vrouwen. Pusarla Venkata Sindhu was vanaf het begin de betere van de Japanse Nozomi Okuhara en won met twee keer 21-7 eenvoudig. Daarmee schreef P. V. Sindhu wel geschiedenis want daarmee is ze eerste uit India die goud pakte op het WK badminton.

Eerste WK-goud voor India (Pro Shots / SIPA USA)
Eerste WK-goud voor India (Pro Shots / SIPA USA)

Mannen enkelspelfinale
Net zoals bij het enkelspel bij de vrouwen werd het bij de mannen ook geen spannende wedstrijd. Kento Momota was in de finale veel te sterk voor de Deen Anders Antonsen, al zag dat in het begin van de partij er nog niet naar uit. Want van de eerste acht punten werden er zes gewonnen door Antonsen. Daarna wist de Deen de rest van de partij nog maar zes punten te winnen en ging de winst terecht naar Momota, die daarmee zijn wereldtitel prolongeerde. Het is daarmee zijn tweede wereldtitel.

Gemengd dubbelspelfinale
Ook bij het gemengd dubbelspel hebben we dezelfde winnaar als vorig jaar. De Chinezen Zheng Si Wei/Huang Ya Qiong waren in de finale met 21-8, 21-12 veel te sterk voor het Thaise koppel Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai. Binnen 35 minuten was het gedaan,

Mannendubbelfinale
Net zoals de eerste finale van de dag werd dit weer een spannende wedstrijd. Mohammad Ahsan/ Hendra Setiawan uit Indonesië en het Japanse koppel Takuro Hoki /Yugo Kobayashi maakte er een spektakel van. In de eerste game werd het na een lang gevecht 25-23 in het voordeel van het koppel uit Indonesië. Hoki en Kobayashi lieten het daarbij niet zitten en trokken de tweede game eenvoudig naar zich toe. In de beslissende derde game nam Ahsan/Setiawan al snel een voorsprong van vijf punten en gaven ze de voorsprong niet meer weg, al kwam het Japanse halverwege de game nog wel tot één punt. Voor Ahsan/Setiawan was het de tweede wereldtitel in 2013 waren zo ook al eens de beste.

500e DTM-race levert Audi-dominantie op

Op de Lausitzring is de 500e race in de rijke geschiedenis van de Deutsche Tourenwagen Masters verreden, tevens de veertiende race van het jaar. Dat werd geen ontzettend spannende race, Audi was volledig dominant.

Polesitter Jamie Green kwam prima weg en nam de leiding, voor kampioenschapsleider René Rast en Robin Frijns, die sterk vertrok en de slecht gestarte Jonathan Aberdein en Nico Müller verschalkte. Aberdein schoof aan achter de Limburger, voor Pietro Fittipaldi en Mike Rockenfeller, waarna Loïc Duval de volledige Audi-top-7 compleet maakte.

Rast mocht al snel voorbij teamgenoot Green en de Duitser kon proberen weg te rijden, terwijl Frijns zijn teamgenoot Müller moest helpen door de aanval op Green en daarna eventueel Rast te openen. Rockenfeller en Müller kwamen na acht ronden binnen, Aberdein volgde een paar ronden later en Fittipaldi kwam nog een ronde later zijn stop maken.

Nog een ronde later doken Rast en Frijns de pitstraat in en beiden kwamen voor de deur van Müller de baan op, maar Frijns liet zijn Zwitserse teamgenoot voor gaan en ook Rockenfeller kwam er gelijk langs, net als Aberdein. Green dook vijf ronden later naar binnen voor nieuwe banden en kwam achter Frijns terecht, waarna Duval de laatste van de Audi's was die zijn stop maakte.

Met dik twintig minuten te gaan reed Frijns voorbij Aberdein naar de vierde plek, waarna ook Green de Zuid-Afrikaan passeerde. Een aanval van Green op Frijns zat er aan te komen en in de laatste tien minuten kwam die dan ook, met succes. Daar bleef het verder bij en dus pakte Rast de winst, voor titelrivaal Müller, Rockenfeller, Green en Frijns.

Prima openingsdag Nederlandse boten op WK roeien

In het Oostenrijkse Linz-Ottensheim is het wereldkampioenschap roeien van start gegaan. Tien Nederlandse boten kwamen in de series in actie en zeven daarvan plaatsten zich gelijk voor de volgende ronde, die moeten de herkansingen in.

In de lichte dubbel-twee wonnen Marieke Keijser en olympisch kampioene Ilse Paulis met afstand hun heat, waardoor ze zich plaatsten voor de kwartfinales. Dat deden Amos Keijser en Nicolas van Sprang ook in de dubbel-twee, waar ze zelfs de snelste tijd van alle series lieten noteren, eveneens goed voor de kwartfinales.

In de vier-zonder plaatsten Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester zich met een overtuigende zege voor de halve finales, net als Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers in de dubbel-vier, waar ze de snelste tijd van iedereen op de klokken zetten.

De twee Nederlandse skiffeurs begonnen ook prima aan het toernooi. Stef Broenink won zijn heat overtuigend, bij de dames kwam Laila Youssifou als tweede over de finish en dat was voor beiden genoeg voor de kwartfinales. Martine Veldhuis plaatste zich in de lichte skiff, de enige niet-olympische Nederlandse boot op zondag, met een tweede plek voor de halve eindstrijd.

Drie boten haalden het niet en moeten de herkansingen in. Vincent van der Want, Boudewijn Roell, Jan van der Bij en Nelson Ritsema werden in de vier-zonder tweede, terwijl zowel Hermijntje Drenth en Kirsten Wielaard als Freek Robbers en Michiel Mantel in de twee-zonder als vijfde eindigden. Ook zij moeten via de herkansingen verder zien te komen.

Handballers Aalsmeer prolongeren Supercup

Aalsmeer heeft voor het tweede jaar op een rij de Supercup geworden. De handballers uit Noord-Holland versloegen hun provinciegenoten uit Volendam met 28-27.

Volendam begon sterk aan de wedstrijd. Dankzij twee gestopte penalty’s van Oranje-doelman Gerrie Eijlers en mooie treffers van Robin Jansen (2x), Sander Visser en Tim Claessens liep de ploeg uit naar een 3-6 voorsprong.

Aalsmeer liet na om te profiteren van een tijdstraf aan Volendamse kant en wist slechts één keer te scoren. Volendam liep verder uit naar 4-8. Het verschil van vier bleef tot 6-10 op het scorebord staan. Toen kreeg Aalsmeer de smaak te pakken en scoorde drie keer op rij. De wedstrijd ging gelijk op en beide ploegen speelden in deze fase met een hoog tempo.

Volendam leek met een voorsprong te gaan rusten toen het twee minuten voor tijd 12-14 stond. Aalsmeer bleef echter knokken en vocht zich vlak voor het rustsignaal terug tot 14-14.

Na rust waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en bleven in elkaars spoor. Bij een stand van 25-25 en 26-26 vond Nils Dekker het net. Erik Blaauw, goed voor maar liefst 9 Volendamse treffers, schoot in tweede instantie een penalty raak. Met nog twee minuten te spelen kon het kwartje beide kanten opvallen. Volendam liep tegen een tijdstraf aan. Aalsmeer schoot vanaf de zevenmeterstreep raak. Het lukte Volendam echter niet meer om tot scoren te komen en zo won Aalsmeer de Supercup met 28-27.

Uitslag PEC Zwolle - Sparta Rotterdam

Sparta heeft tegen hekkensluiter PEC Zwolle niet weten te profiteren van de nederlaag van FC Utrecht. De Rotterdammers speelde in Zwolle met 2-2 gelijk, waardoor ze koppositie mislopen. Willem II blijft de koploper in eredivisie. PEC Zwolle staat voorlopig op een zeventiende plaats met één punt uit vier wedstrijden, evenveel als de nummer zestien en achttien in de eredivisie.

PEC Zwolle

2 - 2

Sparta Rotterdam

 9' Bel Hassani
 56' Thy
   8' Ache
 81' Veldwijk
 
 Gele kaart: Clement, Dekker, (PEC Zwolle), Vriends,Auassar, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.352
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
Hamer
Dekker
Kersten (Doue/88)
Paal
Clement
Bel Hassani
Bruns (Saymak/71)
Westerman (v.Wermeskerken/56)
Thy
Johnsen
  Coremans
Abels
Vriends
Mattheij
Faye (Veldwijk/78)
Harroui
Auassar (L.Duarte/52)
Smeets
Rayhi
Ache (Piroe/60)
Dervisoglu

Volleybalsters winnen ook tweede groepsduel met 3-0 op EK

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede duel in de groepsfase van het Europees kampioenschap gewonnen. Na de 3-0 winst op Roemenië werd er zondag opnieuw met 3-0 (25-15, 25-23 en 25-23) gewonnen van Azerbeidzjan.

Twee jaar geleden op het EK in Azerbeidzjan bleek het gastland toen een hele lastige opponent. Oranje won destijds in de halve finales met 3-2. In de finale werd toen verloren van Servië.

Nederland, met als basis Britt Bongaerts, Lonneke Slöetjes, Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Nika Daalderop en Anne Buijs, begon sterk aan de partij tegen Azerbeidzjan. Oranje liep al snel uit naar een 9-5 voorsprong, die verder werd uitgediept. Nederland stond 20-10 voor en gaf deze voorsprong niet meer weg. Het werd uiteindelijk 25-15 in de eerste set.

In de tweede set ging het lang gelijk op. Na de tweede technische time-out sloeg Nederland het beslissende gat in de tweede set en pakte de set met 25-23. In de derde set nam Oranje halverwege de set een voorsprong van vijf punten, maar die werd langzaam aan gedicht door Azerbeidzjan. In het slot van de set liep Nederland dankzij de service van Juliët Lohuis liep het team van bondscoach Jamie Morrison weer weg bij Azerbeidzjan en pakte ook de derde set met 25-23.

Maandag treft het Nederlands team Kroatië.

Springruiter Fuchs wint EK-titel

Springruiter Martin Fuchs is in Rotterdam Europees kampioen geworden. Achter de Zwitser werd Ben Maher tweede. Het brons was voor de Belg Jos Verlooy.

De Brit Maher ging na de derde omloop aan de leiding. In de laatste omloop bleef Fuchs foutloos zodat Maher zich geen fout kon permitteren. Op een van de laatste hindernissen maakte de Brit echer een fout zodat de EK-titel voor zijn enige overgebleven concurrent was.

De Nederlanders speelden op dit EK geen rol van betekenis. Enkel Marc Houtzager en Frank Schuttert hadden zich geplaatst voor de laatste twee omlopen. Houtzager werd achtste, Schuttert gaf op in de derde omloop.

Uitslag
1. Martin Fuchs (ZWI), Clooney 4,46 strafpunten
2. Ben Maher (GBR), Explosion 4,62
3. Jos Verlooy (BEL), Igor 6,68
4. Simone Blum (DUI), Alice 10,21
5. Marc.Ehning (DUI), Comme il Faut 10,56

Motorcrosser Coldenhoff wint tweede GP op rij, Herlings maakt rentree

Glenn Coldenhoff is door een eerste en tweede plaats winnaar geworden van de MXGP van Zweden. Jeffrey Herlings maakte na maanden blessureleed zijn rentree in het WK.

In de eerste race ging Herlings lange tijd aan de leiding. Na twintig minuten wedstrijd moest hij de koppositie afstaan aan zijn landgenoot. Even later maakte de vermoeide Herlings een foutje en kwam ten val, de KTM-coureur verliet vervolgens de wedstrijd.

In de slotfase wist Coldenhoff na een fel gevecht de Fransman Romain Febvre voor te blijven. De kersverse wereldkampioen Tim Gajser finishte als derde.

 

Gevecht tussen Coldenhoff en Febvre in race 1 (Bron: Youtube)

De tweede race was een prooi voor Gajser. Achter de Sloveen finishte Coldenhoff als tweede. De laatste podiumplaats was voor Pauls Jonass. Herlings eindigde als vierde en mag daarmee tevreden terugkijken op zijn terugkeer.

Viviani voor de derde keer op rij de beste in Hamburg

Elia Viviani heeft voor de derde keer op een rij de Cyclassics in Hamburg gewonnen. De Europees kampioen was na een wedstrijd van 216 kilometer de snelste in een massasprint, voor Caleb Ewan en Giacomo Nizzolo. Mike Teunissen legde beslag op de vijfde plaats.

Een viertal reed lange tijd vooruit, maar de trationele kopgroep werd ruim voor de finish teruggehaald door het peloton. Zoals zo vaak was de Waseberg, die in totaal vier moest worden beklommen de scherprechter, en op de laatste beklimming van 700 meter à 10% was Danny van Poppel het meest actief. Er reed even een mooie kopgroep vooruit, maar die werden weer ingelopen, waarna het zoals zo vaak op een sprint uitdraaide in Hamburg.

In die sprint was Viviani duidelijk de snelste. De Europees kampioen van Alkmaar werd perfect op gang getrokken door zijn Deense ploegmaat Michael Mørkøv, waarna de Italiaan het afmaakte voor zijn ploeg Deceuninck-Quick Step. Caleb Ewan werd op gepaste afstand tweede, voor de Italiaan Giacomo Nizzolo. Mike Teunissen mocht sprinten bij Jumbo-Visma en hij moest genoegen nemen met een vijfde plaats.

Voor de familie van Viviani is het een heuglijke dag. Niet alleen Elia mocht zijn handen in de lucht steken vandaag, zijn jongere broer Attilio won in de Belgische wedstrijd Schaal Sels. Volgend jaar rijden de beide Italianen voor Cofidis, waar Attilio al stagair is dit jaar. 

Etappezege voor Quintana na prachtige tweede rit Vuelta, Roche nieuwe leider

Na een prachtige rit heeft Nairo Quintana de tweede etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Colombiaan reed in de laatste twee kilometer weg uit een kopgroep van zes en had aan de streep een voorsprong van vijf seconden op Nicolas Roche, die wel de rode leiderstrui pakte. De Ier heeft daarin een voorsprong van twee seconden op Quintana.

Na de incidentrijke ploegentijdrit van zaterdagavond stond vandaag de eerste rit in lijn op het programma, met maar liefst 2800 hoogtemeters. Vanuit de start wisten vier renners weg te rijden: Sander Armée (Lotto-Soudal), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Willie Smit (Katusha) en Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA). Ze pakte een voorsprong van meer dan zes minuten, waarna Astana samen met BORA-hansgrohe het gat dichtreden.

Op dertig kilometer was met de Belg Armée de laatste koploper van de vroege vlucht ingerekend door het peloton, waar ondertussen Jumbo-Visma de leiding had overgenomen van Astana en BORA-hansgrohe. Het peloton had de vaart er goed in zitten en begon compleet aan de steile Alto de Puig Llorença. Daar lieten de betere klimmers zich meteen zien, waardoor de sprinters kansloos waren voor een goed resultaat in de tweede etappe van de Ronde van Spanje. Ook Steven Kruijswijk en Wout Poels moesten op de steilen stukken passen en kunnen een goed klassement vergeten. Wereldkampioen Alejandro Valverde liet zich wel goed zien en zou ook als eerst boven komen gevolgd door Pierre Latour en George Bennett.

In de afdaling reed er een groep van zes weg, met daarbij Primoz Roglic. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma had met Nicolas Roche, Fabio Aru, Rigoberto Uran, Mikel Nieve en Nairo Quintana goed renners met zich mee. Het zestal werkte goed samen, terwijl in de achtergrond Astana aan het werk moest. Eerst was het Ion Izagirre die het kopwerk deed en later moest ook Miguel Angel Lopez aan de bak.

De rode leiderstrui zag het gat al snel groeien en de kleine Colombiaan wist de schade nog te beperken tot 37 seconden maar verloor wel al meteen zijn rode leiderstrui.

In de slotfase keek de kopgroep wat naar elkaar en daar profiteerde Quintana van. De Colombiaan reed in de laatste twee kilometer weg bij zijn metgezellen, mede door de hulp van zijn landgenoot Uran. In de slotkilometer hield de Colombiaan van Movistar voldoende over voor de etappezege, maar hij kwam wel net te kort voor de rode leiderstrui, doordat Roche als tweede over de finish kwam en net voldoende bonificatieseconden pakte om de nieuwe leider in de Ronde van Spanje te worden. Roglic werd nog derde en komt zo weer terug in de top van het klassement, al heeft hij nog wel een achterstand van 36 seconden op de nieuwe nummer één Roche.

Politie zoekt doorgereden fietser na frontale botsing

Een 38-jarige vrouw is zondagmiddag in Westkapelle gewond geraakt nadat zij frontaal op een tegemoetkomende fietser botste. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. De andere fietser is doorgereden. De politie verzoekt hem of haar om contact op te nemen met de politie.

De vrouw fietste rond 13.25 uur in gezelschap van twee andere personen op het fietspad achter de Joosesweg toen zij frontaal op een tegemoetkomende fietser reed. De vrouw viel en raakte gewond. Drie strandwachten zijn te hulp geschoten. Twee van hen hebben hulp verleend aan het slachtoffer en een derde strandwacht is het drukke fietsverkeer gaan omleiden. Een traumahelikopter met een medisch team is ter plaatse gekomen. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis.

De andere betrokken fietser is verder gereden. De politie wil graag met hem of haar in contact komen over de toedracht van het fietsongeval. Deze persoon kan zich op een politiebureau melden of telefonisch contact opnemen via 0900-8844.

Hockeysters winnen EK na spannende finale tegen Duitsland

Het Nederlands elftal heeft zondag op het EK in Antwerpen de Europese titel geprolongeerd door in de finale met 2-0 van Duitsland te winnen. Daardoor is Oranje zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Nederland heeft het EK nu voor de tiende keer gewonnen.

1-1 tegen België. 1-1 tegen Spanje. 14-0 tegen Rusland. 8-0 tegen Engeland. En 2-0 tegen Duitsland. Nederland speelde een gek toernooi, met gekke uitslagen, maar was na een spannende finale die pas de in allerlaatste minuut beslist werd, de verdiende winnaar van het Europees kampioenschap.

Het was de specialiteit van tip-in-koningin Kelly Jonker, waardoor de Nederlandse supporters na twaalf minuten voor het eerst konden juichen. Dat gebeurde in een fase waarin Oranje na een vroege, onschadelijk gemaakte strafcorner van Duitsland begon te domineren. Een heerlijke flats van Eva de Goede bereikte Jonker, die zeker een meter van haar bewaker Janne Müller-Wieland los was. De krachtige tip-in vloog snoeihard in de touwen. Deze goal was het voorbeeld waarom Jonker haar plek in de selectie de afgelopen maanden terug had verdiend, ondanks al die doelpunten van Ginella Zerbo in de clubcompetitie.

Kans voor Duitsland na fout van Veenendaal
Net als de drie wedstrijden in de Pro League was Duitsland deze keer opnieuw een moeilijke tegenstander voor Nederland. Een veel serieuzere opponent dan Engeland in de halve finale (8-0) was. De kansen waren schaars in de EK-finale, waarin beide landen aan elkaar gewaagd waren.

Tegen de Duitse mandekkers was er voor de aanvallers van Oranje soms geen doorkomen aan, terwijl Die Danas voorin ook zonder de geblesseerde goaltjesdief Charlotte Staphorst gevaarlijk werden, vaak uit snelle counters. Penibel was de situatie toen keepster Anne Veenendaal vlak voor rust over de bal heen trapte. Duitsland had kunnen scoren, maar de verdedigers van Nederland ruimden de bal net op tijd op. De 1-0 voorsprong in de rust was verdiend, maar dat hachelijke moment liet zien dat de Europese titel en het olympisch ticket nog zeker niet binnen waren.

Duitsland gaf achterin weinig weg
Een bal die blind naar voren de Nederlandse cirkel werd uit geflatst, typeerde het begin van het derde kwart, waarin de Duitsers de druk begonnen op te voeren. Af en toe counterde Nederland naar de andere kant van het veld. Maar altijd stond de verdediging van Duitsland goed.

Daardoor bleef de finale tot het einde spannend. De gelijkmaker van Duitsland lag altijd op de loer. Door een gele kaart van de sterke Nike Lorenz moest Duitsland het in het vierde kwart vijf minuten lang met z’n tienen doen. Nederland creëerde meteen een kans via een schot van Kelly Jonker, dat net over ging. Door een groene kaart voor Frédérique Matla was de overtalsituatie al snel weer opgegeven.

Vijf minuten voor tijd profiteerde Nederland niet van een strafcorner. Drie minuten voor tijd zocht Lidewij Welten al pielend de hoek op, om tijd te rekken. Eén minuut voor tijd sloeg Nike Lorenz een bal naast. Het was de laatste stuiptrekking van Duitsland, dat zestig minuten lang sterk tegenpartij bood, maar uiteindelijk zonder keepster ging spelen en Lidewij Welten op het laatste moment uit een razendsnelle counter de 2-0 zagen maken. Toen was de Europese titel voor Nederland een feit.

Hockeysters winnen EK na spannende finale tegen Duitsland (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Hockeysters winnen EK na spannende finale tegen Duitsland (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Dierenactivisten verstoren EK Paardensport

Het EK Paardensport is ook al niet meer veilig voor dierenactivisten. Vanmiddag bestormden twee activisten het veld in Rotterdam terwijl de Nederlander Marc Houtzager aan de beurt was. 

Een van de twee, een vrouw, trok haar shirt uit waarna de tekst 'EK Abuse' op haar borsten te lezen viel. Op haar rug stonden de woorden 'Stop Horse Slavery'. 

Houtzager heeft zijn ronde uiteindelijk foutloos afgesloten. Een tijdfout werd door de jury ongedaan gemaakt. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 34

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is tong80 met het volgende onderschrift: "Die moet je met een korreltje zand nemen."

De opgave van deze week:

We zagen deze bijzondere huldiging van Stephen Cummings tijdens de Arctic Race of Norway, wat is een leuk onderschrift? (Pro Shots / Action Images)
We zagen deze bijzondere huldiging van Stephen Cummings tijdens de Arctic Race of Norway, wat is een leuk onderschrift? (Pro Shots / Action Images)

Chinese biatletes maken grote indruk op WK zomerbiatlon

In het Wit-Russische Minsk-Raubichi is het wereldkampioenschap zomerbiatlon afgesloten. Het werd een uiterst succesvolle dag voor de Chinese dames, die zowaar met dubbel goud naar huis gingen. Op de slotdag stonden de achtervolgingen op het programma, met de startvolgorde- en verschillen van de sprints van zaterdag.

Mannen
De als 22e vertrokken Slowaak Martin Otcenas was behoorlijk op dreef: hij schoot liggend tien keer raak en stoomde zo halverwege al door naar de eerste plek, met een paar man vlak achter zich. De snellere Rus Eduard Latypov nam bij de derde schietbeurt de leiding, maar Otcenas bleef foutloos en deed nog altijd volop mee, hoewel de Russische Zuid-Koreaan Timofey Lapshyn - winnaar van de sprint en dus als eerste vertrokken - wel vlak achter hem zat.

Latypov schoot bij de laatste schietbeurt twee keer mis, Lapshin voegde er ook één misser aan toe, maar Otcenas schoot voor het eerst in zijn toch al vrij lange carrière twintig keer raak en nam de leiding. De Slowaak hield het in de slotronde vol en breidde zijn voorsprong zelfs nog wat uit, waardoor hij het goud veroverde. Op tien tellen ging zilver naar Latypov, terwijl de Sloveen Klemen Bauer in de laatste ronde nog voorbij Lapshin en de Bulgaar Krasimir Anev ging en brons pakte.

Vrouwen
Sprintwinnares Ekaterina Glazyrina ging gelijk al de fout in bij het schieten en zagen we niet meer terug, voorin werd gestreden door de Oekraïnse Valj Semerenko en de Tsjechische Lucie Charvatova, terwijl ook Zhang Yan uit China sterk naar voren kwam zetten vanaf de twaalfde plek: haar eerste drie schietbeurten leverden nul missers op en met Charvatova en Tamara Voronina nam ze in de voorlaatste ronde zelfs de leiding.

Bij de laatste schietbeurt ging Charvatova maar liefst drie keer de mist in, terwijl Zhang en Voronina er beiden één misten. Zij hielden wel de leiding, maar Vita Semerenko zag er ineens maar vijf seconden achter en ook Larisa Kuklina en Yuliya Zhuravok waren niet ver weg. In de slotronde wist Zhang Voronina zowaar te lossen en de Russische was gezien: Zhang pakte goud, Voronina hield Semerenko nog net van het zilver.

Junioren mannen
Ondanks wat missers ging de als eerste gestarte Dzmitry Lazouski halverwege nog aan de leiding, op twintig tellen gevolgd door de Tsjechen Mikulas Karlik en Vitezslav Hornig, met twee man achter hen. De als tiende vertrokken Mikita Labastau schoof bij de derde schietbeurt naar de tweede plek, tot vreugde van de thuisfans, zeker omdat de achtervolgers bijna twintig seconden achter hem vertrokken.

Lazouski hield het bij de laatste schietbeurt bij één misser en dus was het Wit-Russisch goud inmiddels wel zeker. Labastau schoot ook één keer mis, terwijl de Rus Igor Malinovskii en Hornig alles raakten en kort achter de Wit-Rus de slotronde in doken. Lazouski ging onbedreigd naar het goud, Labastau hield de aanvallers van zich af en pakte zilver, voor Malinovskii.

Junioren vrouwen
De foutloze Chu Yuanmeng ging na twee schietbeurten nog altijd ruim aan de leiding, Ekaterina Bekh en Anna Kryvonos uit Oekraïne volgden op een dikke halve minuut. Chu ging staand één keer de mist in, maar dook al de slotronde in toen Bekh en Kryvonos aan konden leggen. Beiden schoten één keer mis, de Russische Anastasia Goreeva profiteerde en ging er voorbij. Zij kende een prima slotronde, maar Chu was niet meer te pakken en won opnieuw goud, terwijl Kryvonos landgenote Bekh nét van het brons hield.

Uitslag FC Utrecht - VVV-Venlo

FC Utrecht heeft zijn eerste nederlaag van dit seizoen geleden. In eigen huis verloor het met 1-2 van VVV-Venlo.

Utrecht had in de eerste helft het overwicht en kreeg ook de meeste kansen maar de doelpunten vielen aan de andere kant. Linthorst scoorde twee keer voor de ploeg uit Venlo. In de tweede helft kende Utrecht tegenslag toen een penalty na ingrijpen van de VAR niet doorging en een doelpunt vanwege buitenspel werd afgekeurd. Dalmau scoorde nog wel de aansluitingstreffer maar ondanks een spannende slotfase zat de gelijkmaker er niet meer in.

FC Utrecht

1 - 2

VVV-Venlo

 76' Dalmau    37' Linthorst
 44' Linthorst
 
 Gele kaart: , Sinclair, R.Janssen, Cattermole, (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.986
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
Guwara
Maher
Gustafson
Strieder (Dalmau/46)
Kerk
Abass (Bahebeck/61)
Joosten (Cerný/66)
  Kirschbaum
Pachonik
Kum (Schäfer/88)
Röseler
R.Janssen
Linthorst
Post (Cattermole/73)
Neudecker
Sinclair (Scheimann/75)
Soriano
v.Ooijen


VVV Venlo-speler Tobias Pachonik in duel met FC Utrecht-speler Vaclav Cerny (Pro Shots / Toon Dompeling)

RIVM: 'Gevoelig voor smog? Blijf dan binnen!'

Op zondag 25 augustus 2019 is er in Zuid- en Midden-Nederland kans op smog door ozon. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit "slecht". Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Ozonverwachting voor maandag en dinsdag
De aanhoudende hoge temperaturen en het inkomende zonlicht dragen bij aan de vorming van ozon. Voor maandag en dinsdag is de kans op smog door ozon in Zuid- en Midden-Nederland groot.

Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Roosendaal is weer een stukje veiliger; twee drugsdealers opgepakt

Roosendaal is weer een stukje veiliger. De politie heeft daar zaterdagavond twee mannen gearresteerd op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Zij handelden vermoedelijk in drugs vanuit een auto op een parkeerplaats aan de Kade.

Surveillerende agenten waren rond 22.05 uur getuige van een vermoedelijke drugsdeal aan de Kade. De agenten stapten uit voor een controle van de inzittenden van een personenauto. Omdat zij het vermoeden hadden dat er net een drugsdeal had plaatsgevonden doorzochten zij de auto. Ze vonden een hoeveelheid gripzakjes hennep en ponypacks met cocaïne.

Een van de mannen had ook een flink bedrag contant geld op zak. De twee mannen (een van 28 jaar uit Tholen en een van 22 jaar uit Roosendaal) zijn aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.

Meerdere vrouwen belaagd in Wageningen

In de nacht van zaterdag op zondag is een studente in Wageningen aangevallen door 3 mannen. Het is de derde keer in een week tijd dat er een vrouw in Wageningen wordt lastiggevallen. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de zaken.

De 22-jarige studente fietste tussen 23:30 en 00:00 vanuit de Marijkeweg over de Haarweg. Vanuit enkele bosjes sprongen drie mannen die haar wilden beroven van haar tas. De mannen bedreigden de studente met een wapen. Het is de mannen niet gelukt haar tas mee te nemen. De studente raakte lichtgewond.

Een week eerder, op zaterdag 17 augustus, werd een vrouw ook lastiggevallen die vanuit de Marijkeweg op de Haarweg liep. Rond half 22.30 werd de 21-jarige vrouw bedreigd door een man met een wapen. Het slachtoffer moest haar spullen afgeven. In de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 ontvingen de politie een melding dat een vrouw op de Dijkgraaf was lastiggevallen door een man met een bivakmuts.

Van de mannen die de vrouw afgelopen nacht hebben aangevallen is er een signalement beschikbaar. het gaat om mannen tussen de 20 en25 jaar oud. Ze droegen alle drie een donkere hoodie met capuchon, één had een witte opdruk. Ze hadden donkere broeken aan en spraken Engels met een Nederlands accent. Verder droegen ze alledrie handschoenen. 

Een woordvoerder van de politie: "Of er een verband is tussen de verschillende incidenten in Wageningen wordt onderzocht. We roepen mensen op alert te zijn en bij onraad direct 112 te bellen. Mensen die meer weten, worden opgeroepen contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of via het digitale tipformulier. Mensen die camerabeelden hebben van de tijdstippen in de buurt van de Haarweg, worden verzocht deze beelden delen met de politie."

Fernandez pakt Moto2-winst op Silverstone

Augusto Fernandez heeft zijn tweede zege in de Moto2 te pakken. De 21-jarige Spanjaard won op het circuit van Silverstone de Britse Grand Prix, waar hij gedurende de race wel flink voor moest knokken.

Polesitter Alex Marquez pakte bij de start de leiding, voor Jorge Navarro, Xavi Vierge en Luca Marini, die het gelijk aan de stok kreeg met Brad Binder en Remy Gardner. Marquez en Navarro sloegen al snel een gat, Gardner, Binder en Fernandez volgden op enige afstand.

Na één derde van de race was het ineens klaar voor Marquez: de kampioenschapsleider schoof onderuit en kon inpakken. Navarro kon het in zijn eentje vooraan niet bolwerken en met zeven ronden te gaan sloten Binder en Fernandez aan, waarbij Binder zelfs de leiding nam.

In de laatste twee ronden reden Navarro, Binder en Fernandez voorop, maar Gardner begon langzaam aan te sluiten. Binder haakte in de slotronde af en duelleerde met Gardner om plek drie, Navarro en Fernandez streden om de winst. Navarro ging in de laatste sector in de fout en zo kon Fernandez de winst pakken, voor Navarro en Binder, die nog heel dicht bij Navarro kwam.

Vos voltooid hattrick in Ronde van Noorwegen

Marianne Vos heeft net als de laatste twee edities de Ronde van Noorwegen voor vrouwen gewonnen. In de laatste etappe won ze de sprint van een groep van van een vijftigtal rensters en daarmee pakte ze haar derde ritzege in de Noorse rittenkoers.

De vierde en slotrit in de Ladies Tour of Norway kende een snelle openingsfase. Door het hoge tempo raakte niemand weg in het eerste wedstrijduur, maar uiteindelijk geraakte drie rensters weg die een voorsprong kregen van ruim twee minuten.

De ploeg van Lorena Wiebes, die de eerste rit in de Tour of Norway had gewonnen, zette zich op kop van het peloton en haalde de koplopsters weer terug en kon er gesprint worden voor de overwining. Ondanks al het werk voor Wiebes kwam de Nederlandse er niet aan te pas in de massasprint, die ruim werd gewonnen door Vos. De Nederlandse van CCC-Liv sprintte Marta Bastianelli en Ilaria Sanguineti op meerdere lengtes.

In het eindklassement was de zege ook voor Vos. Voor de 32-jarige renster was het derde eindzege op rij in de Ronde van Noorwegen. Ze had in het eindklassement een voorsprong van 29 seconden op de Amerikaanse Coryn Rivera. De Canadese Leah Kirchmann legde beslag op de derde plaats.

Tiener verdedigt wereldtitel judo met verve, Tsjkadoea gelijk onderuit

In de Nippon Budokan in het Japanse Tokyo is het wereldkampioenschap judo zondag van start gegaan. In de hal waar Anton Geesink in 1964 olympisch goud pakte werd het WK geopend met de vrouwen tot 48 kilo en de mannen tot 60 kilo.

Daria Bilodid uit Oekraïne won vorig jaar op haar 17e de wereldtitel door Funa Tonaki te onttronen en de Japanse hoopte in de finale nu op revanche. Met ruim anderhalve minuut te gaan gooide de Oekraïnse tiener Tonaki echter op haar zij: waza-ari. Bilodid kreeg nog wel twee straffen en moest in de slotfase behoorlijk oppassen om geen fatale derde straf te krijgen, maar die bleef uit en dus is ze opnieuw wereldkampioene.

Brons was er voor de Mongolische Mönkhbatyn Urantsetseg, die de Française Melanie Clement met een armklem te grazen nam, en de Kosovaarse Distria Krasniqi, die de Spaanse Laura Martinez al snel op haar rug legde.

Bilodid vs Tonaka (Bron: YouTube)

Met nog een minuut te gaan in de finale tot 60kg leek de Georgiër Lukhumi Chkhvimiani aan zijn limiet te zitten, maar niks bleek minder waar: hij nam de Oezbeek Sharafuddin Lutfillaev plotseling te grazen, draaide hem op zijn rug en pakte de wereldtitel.

De gevechten om brons werden twee nationale onderonsjes. Yeldos Smetov klopte zijn Kazachse landgenoot Gusman Kyrgyzbayev, terwijl uittredend wereldkampioen Naohisa Takato zijn landgenoot Ryuju Nagayama leek te kloppen met een mooie actie in de slotseconden...tot Nagayama razendsnel toesloeg en hem in de houdgreep alsnog het brons ontfutselde.

De Nederlander Tornike Tsjkadoea verloor in de eerste ronde al op ippon van de Azeri Davud Mammadsoy.

Chkhvimiani vs Lutfillaev (Bron: YouTube)

Navigatie stuurt automobilist tegen slagboom A10

Een automobilist is op de A10 bij Amsterdam tegen een slagboom gereden. Vermoedelijk was de weg afgesloten en stond de slagboom omlaag.

Op beelden is te zien dat de voorruit van de auto een flinke deuk heeft opgelopen door de botsing. Ook de slagboom hangt er verloren bij. De botsing gebeurde op de A10 West, ter hoogte van s103.

De bestuurder van de auto had wel een verklaring voor de aanrijding: 'Mijn navigatie zei: U moet hier linksaf.'

Fantastische ontknoping Grand Prix van Groot-Brittannië in MotoGP

De Grand Prix van Groot-Brittannië heeft in de MotoGP voor behoorlijk veel sensatie gezorgd. Vorig jaar werd de race wegens de regen niet verreden, dit keer was het zonnig en ging de strijd door tot in de absolute slotfase.

Marc Marquez pakte vanaf poleposition de leiding, maar in de eerste bocht ging het achter de Spanjaard behoorlijk mis: Fabio Quartararo gleed vanaf de vierde plek weg, Andrea Dovizioso vloog vól over de Yamaha heen en beiden belandden in het grind, net als Dovi's brandende Ducati. Quartararo kwam met wat hulp zelf overeind, Dovizioso werd per brancard weggedragen, maar kon even later wel weer op eigen benen staan.

Nadat de chaos wat was gaan liggen reed Marquez nog altijd voorop, terwijl Alex Rins de tweede plek over had genomen van Valentino Rossi. Richting de helft van de race mocht Rins voorbij aan Marquez, die de leiding ook snel terugpakte. Viñales passeerde ondertussen teamgenoot Rossi en de twee Yamaha's streden op enige afstand van Rins om de derde plek, met Franco Morbidelli, Cal Crutchlow en Jack Miller daar weer achter.

Marquez en Rins bleven aan de kop rijden, maar langzamerhand kwam ook Viñales in de buurt, terwijl Rossi en Morbidelli gezien waren. Viñales slaagde er net niet in om écht de aansluiting te vinden, maar Rins begon met drie ronden te gaan wel alsmaar meer de druk op te voeren bij Marquez. In de slotronde ging Rins er heel even voorbij, maar op snelheid zette Marquez zijn Honda gelijk weer naar de eerste plek.

De wereldkampioen leek het af te kunnen maken, maar met een werkelijk fenomenale move trok Rins zijn Suzuki in de laatste bocht binnendoor en onder Marquez langs, wat hem met 0,013 seconden de winst opleverde. Viñales completeerde het podium, voor Rossi, Morbidelli, Crutchlow en Danilo Petrucci.

Uitslag RKC - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft de eerste punten van het seizoen binnen. In Waalwijk won de ploeg van Alfons Groenendijk met 3-0 van RKC dankzij één kopdoelpunt van Tom Beugelsdijk en twee goals van Thomas Necid, waaronder een penalty. In blessuretijd pakte de Danny Bakker voor ADO nog zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mist daardoor de wedstrijd tegen VVV. RKC staat na vier wedstrijden op één punt.

RKC Waalwijk

0 - 3

ADO Den Haag

     19' Beugelsdijk
 57' Necid
 83' Necid (pen)
 
 Rode kaart: , Bakker (93/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 5.034
Arbiter: Sow
 
Opstelling:   Opstelling:
Heemskerk
v.Weert
Meulensteen
Delcroix
Quasten (Vente/ 79)
Spierings
Rienstra
Tahiri
Maatsen (Sow/55)
Bilate
Bakari (Seys/67)
  Zwinkels
v.Ewijk
Beugelsdijk
Pinas (Kanon/77)
Meijers
Immers
Goossens (Malone/77)
Bakker
Ould-Chikh (Goppel/66)
Necid
Hooi

Ramirez wint mooie Moto3-race Silverstone

Marcos Ramirez heeft de tweede Moto3-zege uit zijn carrière te pakken. De Spanjaard was zondag de beste tijdens een spannende Britse Grand Prix op het circuit van Silverstone.

Tony Arbolino kende vanaf poleposition een topstart en nam de leiding, voor kampioenschapsleider Lorenzo Dalla Porta, Raul Fernandez, John McPhee en Ayumu Sasaki. Aaron Canet had in het kampioenschap één punt achterstand op Dalla Porta, maar dat werden er na een paar ronden meer: Albert Arenas gleed onderuit en nam Canet mee.

De voorste groep dunde in het eerste deel van de race nog niet echt uit, Dalla Porta, Arbolino en McPhee voerden het tempo aan en ook Ramirez kwam lekker naar voren. Nog negen man waren over op het moment dat er vier ronden te rijden waren en zo op het oog leek iedereen in die groep nog prima kans te maken op de winst of in elk geval het podium.

Teamgenoten Dalla Porta en Ramirez doken als eerste de slotronde in, met Arbolino, Niccolo Antonelli en Tatsuki Suzuki achter zich aan. Dalla Porta maakte een foutje en zag Arbolino langszij komen, maar het was Ramirez die naar voren reed en de winst pakte, voor Arbolino en Dalla Porta. Canet eindigde nog knap als dertiende en pakte een paar broodnodige punten mee.

Man flink gewond bij beroving in Nijmegen

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 augustus is een man in Nijmegen beroofd van zijn horloge en telefoon. Het slachtoffer is daarbij flink gewond geraakt. De man van 43 liep tussen 23:30 en 24:00 uur over de Goffertweg in de buurt van de tennisvelden wanneer iemand vanuit een auto iets naar de man roept.

Eenmaal in de Ploegstraat komt het tot een handgemeen. Het slachtoffer wordt met een hard voorwerp geslagen en beroofd van zijn spullen. Verschillende mensen zijn getuigen geweest. Buurtbewoners hebben de gewonde man opgevangen en de politie gebeld.

Getuigen gezocht
Een woordvoerder van de politie: "Het slachtoffer zou zijn aangesproken door personen die reden in een kleine, blauwe auto. Hopelijk kan iemand meer vertellen over de inzittenden van deze auto. Ook is er een jongen/jongeman gezien bij het slachtoffer die vluchtte toen buurtbewoners hem aanspraken. Wij komen graag in contact met hem".

De dader is 1.85-1.90 m lang, heeft kort, stekelig haar, een slank, afgetraind lichaam en droeg een donker blauw shirt met een gouden/bruine print van het merk Diesel.

Politie zoekt getuigen gewapende overval koeriersbedrijf

De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende overval gisteravond op een koeriersbedrijf aan De Tweeling in Den Bosch. Meerdere gewapende en donkergeklede mannen drongen kort na 22:30 uur het bedrijfspand binnen en bedreigden de aanwezige personeelsleden.

Een medewerker zag toch kans de politie te waarschuwen. De overvallers gingen er met diverse waardevolle goederen in een auto vandoor. Bij de overval raakte niemand gewond. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Bellator MMA: gebitsbeschermer zit Mitrione dwars

Amerikaans zwaargewicht Matt Mitrione had zaterdagavond tijdens MMA-gala 'Bellator 225' moeite om zijn gebitsbeschermer in zijn mond te houden. Zijn Russische tegenstander Sergei Kharitonov wist slim gebruik te maken van de situatie en sloeg de voormalig professioneel american footballer knock-out. In een avond waarin alle gevechten voortijdig beslist werden, stelden beide zwaargewichten absoluut niet teleur.

Halverwege de tweede ronde verloor Mitrione, na een harde klap van Kharitonov, voor de vierde maal in het gevecht zijn gebitsbeschermer. Het gevecht ging nog even door, met een geïrriteerde Mitrione die wist dat hij deze ronde een punt aftrek zou krijgen na een eerdere laatste waarschuwing van scheidsrechter Dan Miragliotta in ronde één.

Kharitonov kwam direct met een listige upper cut waarmee hij Meathead zwaar op de kaak raakte, die de zware Amerikaan direct deed wankelen. Een harde knie op het voorhoofd van Mitrione was het zetje wat hij nodig had om buiten bewustzijn te geraken. De zware extra klappen van de Rus zal hij niet meer gevoeld hebben. Scheidsrecher Miragliotta kon niets anders dan het gevecht te stoppen en Kharitonov zijn revanche te gunnen, nadat in februari een eerder gevecht tussen beide vechters gestopt werd vanwege een trap in Kharitonov's ballen.

Buiten de tegenwerkende gebitsbeschermer, verliep het gevecht voor Mitrione prima. Een overtuigend gewonnen eerste ronde met een achteruitlopende Kharitonov die geen gevaar leek voor de UFC-veteraan. De voorwaartse trappen van Meathead lieten de Rus geen andere mogelijkheid dan in de verdediging schieten, een positie waarin de ruwe  Rus niet graag verkeert. Toch wist hij de slechtzittende gebitsbeschermer van Mitrione tot driemaal toe uit zijn mond te slaan.

De tweede ronde begon anders. Een agressievere Kharitonov legde direct het vuur aan de schenen van Mitrione, waarna het euvel van het bitje het einde inluidde van Mitrione. 

Kharitonov was na afloop niet zo overtuigd van de buitengewone rol van het bitje. "Het irriteerde me helemaal niet", aldus de winnaar, waarvan zijn laatste 23 gevechten op rij voortijdig zijn beëindigd. "Bij de zwaargewichten is het gewoon zo dat één klap het einde van de partij kan betekenen. Mijn uppercuts worden steeds beter en ik blijf me verbeteren."

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Sergei Kharitonov verslaat Matt Mitrione na TKO (stoten, ronde 2)
Vitaly Minakov verslaat Tim Johnson na KO (stoten, ronde 1)
Alejandra Lara verslaat Taylor Turner na TKO (stoten, ronde 1)
Yaroslav Amosov verslaat David Rickels na opgave (verwurging, ronde 2)
Tyrell Fortune verslaat Rudy Schaffroth na opgave (verwurging, ronde 2)
Nick Newell verslaat Corey Browning na opgave (verwurging, ronde 1)
Connor Dixon verslaat Kastriot Xhema na opgave (armklem, ronde 3)
Jon Manley verslaat Thiago Rela na opgave (verwurging, ronde 3)
Chris Disonell verslaat Mike Kimbel na TKO (stoten, ronde 1)
Ricky Bandejas verslaat Ahmet Kayretli na KO (stoten, ronde 1)
Austin Vanderford verslaat Joseph Creer na TKO (medische interventie, ronde 2)
Sabah Homasi verslaat Micah Terrill na KO (stoten, ronde 1)
Aviv Gozali verslaat Eduard Muravitskiy na opgave (enkelklem, ronde 1)
Khonry Gracie verslaat Oscar Vera na opgave (armklem, ronde 1)

Agressieve man houdt huis in supermarkt

De politie heeft zaterdagavond met grote moeite een verwarde en agressieve 20-jarige inwoner van Waalwijk kunnen aanhouden nadat deze zwaaiend met een mes een supermarkt in was gelopen.

Tegen 21:00 uur kreeg de politie een melding dat er in de omgeving van het Bloemenoordplein in Waalwijk een man met een mes liep te zwaaien. Hij dreigde daarmee ook naar verschillende voorbijgangers en beschadigde enkele auto’s. Eenmaal ter plaatse bleek de verdachte de plaatselijke supermarkt in te zijn gegaan. Door zijn agressieve gedrag rende het winkelende publiek direct in paniek de winkel uit.

Twee agenten probeerden binnen de man aan te houden. Die verschanste zich echter achter in de winkel en begon met spullen naar de agenten te gooien. Hierop werd pepperspray ingezet, maar dat leek de man in eerste instantie niet te deren. Ook greep hij naar een stok en sloeg daarmee in op de agenten, waardoor een van hen verwondingen op liep.

Na een tijdje zagen de agenten de kans schoon om de man te overmeesteren. Ook de verdachte liep daarbij verwondingen op en daarom werd hij na zijn aanhouding eerst naar het ziekenhuis gebracht voor medisch onderzoek. Daarna werd hij in een cel ingesloten. Wat de reden is geweest van het agressieve gedrag van de man is onbekend.

Camping gedeeltelijk ontruimd na aantreffen busje met drugsafval

Zaterdagavond werd een deel van een camping in Ulicoten ontruimd, nadat aan de rand van deze camping een busje met drugsafval was gedumpt. De brandweer kon een explosie van het aanwezige chemische afval niet uitsluiten.

Rond de klok van 22.30 uur kreeg de politie een melding dat er achter camping Ponserosa aan de Maaijkant in Ulicoten een bus in de berm stond. Kennelijk was gepoogd het busje in brand te steken en mogelijk stonden er vaten drugsafval in de laadruimte. Eenmaal ter plaatse zagen agenten inderdaad een grote hoeveelheid jerrycans in het busje staan. Daarom werd de brandweer, met een specialist chemische stoffen, ter plaatse geroepen. Die stelde een dusdanig explosief mengel vast dat uit voorzorg een veilige ring van minstens 25 meter rond het busje moest worden aangenomen. Dat betekende dat ook enkele campinggasten tijdelijk een ander onderkomen moesten zoeken.

Om het busje met gevaarlijke stoffen veilig te ontmantelen werken specialisten van de Brandweer, het milieuteam van de politie en een gespecialiseerd bergingsbedrijf samen. Uiteindelijk werden zo onder meer 18 vaten van 25 kg, 5 vaten van 200 liter en enkele vaten van meer dan 100 liter chemisch afval geborgen. De hulpdiensten zijn tot in de vroege ochtend bezig geweest met deze ontmanteling. De gevolgen die het gehad zou hebben als het busje daadwerkelijk in brand was gegaan zijn nauwelijks te overzien.

Veel gebruikers van synthetische drug beseffen niet dat zij indirect bijdragen aan het gevaarlijke en ondermijnende karakter van drugshandel. Naast de gevaarzetting moet de eigenaar van de grond waarop het afval is gedumpt de schoonmaakkosten namelijk zelf betalen. Wanneer het de grond van de overheid betreft betaalt de overheid de kosten, met belastinggeld dat beter aan andere zaken besteed kan worden. Het is bizar dat inwoners op deze manier ongewild meebetalen aan de respectloze handel en wandel van criminelen en dat criminelen op deze manier burgers betrekken bij de criminele handel en het gevaar waar ze mensen aan blootstelt.

Dode en zwaargewonde bij ernstig ongeluk

Bij een ernstig ongeluk op de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam zijn gisteravond twee zwaargewonden gevallen. Een automobilist heeft vermoedelijk met hoge snelheid een fietsster geschept. Op beelden is te zien dat de auto tegen een boom tot stilstand is gekomen. De auto is zwaar beschadigd. Brandweerlieden hebben de bestuurder uit het voertuig gehaald. Een traumahelikopter is in het Oosterpark geland.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend. De Eerste Oosterparkstraat is een eenrichtingsweg. De auto staat in tegengestelde richting tegen de boom aan. Mogelijk heeft de bestuurder dus een verkeersovertreding gemaakt. De twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Update 12:00 uur:
Een slachtoffer van dit ongeval, een 35-jarige vrouw uit Amsterdam, is aan haar verwondingen overleden. Dat is zojuist door de politie bevestigd. De bestuurder van de auto ligt nog in het ziekenhuis.

Bokser Kovalev verslaat grote uitdager Yarde, Tanaka pijnigt Gonzalez

Bokser Sergey Kovalev heeft zijn WBO-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) met succes kunnen verdedigen. In Chelyabinsk nam Krusher (33-3, 28 KO's) het op tegen zijn ongeslagen Britse uitdager Anthony Yarde (18-0, 17 KO's), die toch wel gezien werd als potentieel nieuwe kampioen.

Yarde is een gigantisch gespierde Brit en met die spieren kan hij iedereen in één keer het licht uit de ogen slaan. Er zit echter ook een nadeel aan: hij is veel sneller moe en dat was halverwege het gevecht te merken. Kovalev nam het heft alsmaar meer in handen, Yarde kwam nauwelijks nog verder dan een paar trage stoten, hoewel het gevaar constant bleef. In de elfde ronde maakte de Rus er een einde aan door de uitgeputte Yarde met een relatief niet eens zo harde klap naar het canvas te slaan en zo zijn wereldtitel te verdedigen.

In het voorprogramma vocht de Congolees Ilunga Makabu (25-2, 24 KO's) tegen de Rus Aleksei Papin (11-0, 10 KO's), met als inzet Makabu's Silver-titel bij de WBC in het cruisergewicht (-90,7kg). Het werd een vrij spannend gevecht, waarin Makabu licht de overhand leek te hebben en dat bleek na twaalf ronden: één jurylid ging voor 114-114, de andere twee voor 115-113 en zo behield de Congolees zijn titel, waarmee de kans om voor de vacante WBC-wereldtitel te mogen vechten een stuk groter is geworden.

Kovalev vs Yarde (Bron: YouTube)

In het Japanse Nagoya vocht thuisheld Kosei Tanaka (13-0) om zijn WBO-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) alweer voor de tweede keer te verdedigen. De uitdager van de 24-jarige kampioen was Jonathan Bomba Gonzalez uit Puerto Rico, amar een geweldig succes werd dat niet voor hem. Tanaka deelde klap na klap uit op het lichaam van Gonzalez, die drie keer naar de grond zakte. In de zevende ronde was het definitief gedaan: Tanaka sloeg hem wéér vol op het lichaam en de scheidsrechter vond het welletjes geweest.

Tanaka vs Gonzalez (Bron: YouTube)

Neptunus verdubbelt voorsprong in Holland Series

De honkballers van Curaçao Neptunus staan er prima voor in de Holland Series. De Rotterdammers wonnen de openingswedstrijd in eigen huis al, waarna ook wedstrijd twee tegen de Amsterdam Pirates in winst werd omgezet.

In Amsterdam liep Max Clarijs namens de Pirates de eerste run binnen in de derde inning, dankzij fouten bij Neptunus. In de zesde inning sloeg Neptunus terug: Dudley Leonora raakte de bal goed, Willie Johnson kwam over de thuisplaat voor 1-1.

Een inning later was het Johnson die zelf de winnende run binnen wist te slaan: Kaj Burema kon vanaf het derde honk naar de thuisplaat rennen. Zondag volgt in Rotterdam de derde wedstrijd, dinsdag zou het in Amsterdam al beslist kunnen worden in de best-of-7-serie.

Vuelta: Etappe 2 - Heel veel hoogtemeters

De ploegentijdrit in de Vuelta ging niet zo best voor Jumbo-Visma, leeglopende zwembaden zijn gevaarlijk. Vandaag de tweede etappe en dus is het de hoogste tijd voor flink wat hoogtemeters, ook al liggen start en finish - beiden aan de kust - maar een half uurtje fietsen uit elkaar.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de heren het binnenland in trekken en daar liggen vooral in het eerste deel van de etappe de nodige klimmen te wachten. Op zo'n 25 kilometer van de streep moet dan nog eens geklommen worden, dus als je mee wilt sprinten om de winst kun je ook maar beter je klimmersbenen onderschroeven.

Met 199,6 kilometer is het de langste etappe van de Vuelta, de 200 kilometer wordt niet eens gehaald. De start is om 12.20 uur, live beelden zijn er pas vanaf 15.00 uur, afhankelijk van overige sporten is dat op Eurosport, de NOS of Sporza, of allemaal tegelijk. De finish ligt grofweg tussen 17.20 en 17.55 uur.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Topdag voor Poolse tennis, Hurkacz en Linette pakken eerste titels

Het was zaterdagavond een prima tijd voor het Poolse tennis: zowel bij de mannen als de vrouwen werd een finale gespeeld en dat leverde twee Poolse titels op, voor beiden was het gelijk de eerste uit hun carrière.

In het Amerikaanse Winston-Salem speelde Hubert Hurkacz zijn eerste ATP-finale, met Benoit Paire als tegenstander. Dat werd een evenwichtige strijd, maar in de derde en beslissende set sloeg de 22-jarige Poolse nummer 41 van de wereld op 3-2 definitief toe: 6-3, 3-6, 6-3.

Magda Linette speelde in 2015 al eens een finale, zonder succes, en stond nu in New York in haar tweede eindstrijd. De Poolse nummer 80 van de wereld speelde tegen de Italiaanse Camila Giorgi, die de eerste set won. Daarna nam Linette het heft echter in handen en met 5-7, 7-5, 6-4 mocht ze haar eerste titel bijschrijven.

Puntverlies Real Madrid, Cillessen stopt penalty

Real Madrid heeft in de tweede speelronde van LaLiga al punten verloren. Thuis tegen Real Valladolid kwam de ploeg niet verder dan 1-1, ondanks veel kansen. Karim Benzema tekende in de slotfase met zijn 150e goal in de Spaanse competitie voor de 1-0, maar Sergi Guardiola trok de stand nog gelijk en dus eindigde het in 1-1.

Jasper Cillessen kwam met zijn nieuwe club Valencia in actie, maar ging op bezoek bij Celta de Vigo wel onderuit. Na een kwartier tekende Gabriel Fernandez voor de openingstreffer, wat ook gelijk al de enige goal bleek: Denis Suarez mocht in blessuretijd vanaf elf meter anleggen, maar Cillessen stopte de penalty.

Getafe en Athletic de Bilbao bleven na een veelbelovend begin - de goals vielen na zes en twaalf minuten - op 1-1 steken, Osasuna en Eibar scoorden zelfs helemaal niet.

MLB: Jansen met veel moeite naar zijn 27ste save van het jaar

Kenley Jansen heeft met zijn Los Angeles Dodgers met 2-1 gewonnen van de New York Yankees. In de negende inning gooide de closer van de Dodgers zijn 27ste save van het jaar, al had dat de 31-jarige Nederlandse werper de nodige moeite.

Jansen kwam in de negende inning op de heuvel om de wedstrijd over de streep te trekken. Op dat moment stond het 2-1 voor de Dodgers nadat Justin Turner in de derde inning zijn ploeg via een homerun op een 2-0 voorsprong had gezet. Aaaron Judge deed in de vierde inning iets terug en tot de negende inning bleef het 2-1.

Jansen begon zijn inning tegen zijn landgenoot Didi Gregorius. De kortestop van de Yankees probeerde het tweemaal via een stootslag, maar beide keren ging het net fout. Daarna kreeg Jansen het moeilijk. De Nederlandse closer zit toch al niet in zijn beste periode, doordat drie van zijn laatste zes savekansen de mist in gingen en het leek er ook op dat het tegen de Yankees opnieuw de mis in zou gaan. Na een honkslag van Gleyber Torres en Brett Gardner waren de eerste twee honken bezet. Daarna leek Gio Urshela de bal in het dubbelspel te slaan, maar na een sliding van Gardner op het tweede honk kwam er nooit een aangooi naar het eerste honk en via een challenge bleek ook Gardner ook save op het tweede honk.

Met alle honken bezet en maar één man uit stond Jansen voor een moeilijke taak, maar via twee prachtige strikeouts bezorgde de 31-jarige closer van de Dodgers zijn ploeg de overwinning en pakte daarmee zijn 27ste save van het jaar.

Uitslagen MLB:
Chicago Cubs - Washington Nationals 2-7
Los Angels Dodgers - New York Yankees 2-1
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 3-9
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 7-1
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 14-0
Cleveland Indians - Kansas City Royals 4-2
Houston Astros - Los Angeles Angels 5-2
New York Mets - Atlanta Braves 5-9
Minnesota Twins - Detroit Tigers 8-5
Chicago White Sox - Texas Rangers 0-4
Milwaukee Brewers - Arizona Diamondbacks 4-0
St. Louis Cardinals - Colorado Rockies 6-0
San Diego Padres - Boston Red Sox 4-5
Oakland Athletics - San Francisco Giants 5-10
Seatlle Mariners - Toronto Blue Jays 5-7

Napoli opent Serie A met spectaculaire zege

De Serie A is weer begonnen en op de eerste speeldag ging het gelijk flink tekeer. Fiorentina ontving Napoli in een duel waarin de fans maar liefst zeven goals te zien krijgen.

Al na negen minuten bracht Erick Pulgar de thuisploeg vanaf elf meter op 1-0, maar in de tien minuten voor rust werd dat omgedraaid: Lorenzo Insigne stelde Dries Mertens in staat te scoren en legde vervolgens zelf vanaf de stip de 1-2 erin.

Nikolai Milenkovic bracht Fiorentina na rust weer op gelijke hoogte, maar een paar minuten later tekende José Callejon voor 2-3. Dat duurde weer niet lang, want Kevin-Prince Boateng schoot al snel raak: 3-3. Callejon trof vervolgens nog eens doel en bracht de 3-4 eindstand op de borden, waarmee Franck Ribéry's debuut - hij viel tien minuten voor tijd in - vernaggeld werd.

Juventus won de eerste wedstrijd van het seizoen door Parma met 0-1 te verslaan. Giorgio Chiellini was goed voor de enige treffer.

WK badminton: Japan op weg naar succesvolste WK

Vandaag in het Zwitserse Basel staan de vijf finales van het WK badminton vandaag op het programma. In vier van de vijf finales staat minstens een Japanse badmintonner en daarmee kan het de succesvolste wereldkampioenschappen worden voor Japan. Vorig jaar won Japan twee keer goud. De wedstrijden op het WK zijn om 12.00 te volgen op het Youtube-account van BadmintonWorld.tv

Dames dubbelfinale
Om 12.00 begint in Basel de eerste van de finales. In die finale komt er tenminste een titel voor Japan, want in de finale nemen twee Japanse duo's tegen over elkaar. Mayu Matsumoto/Wakana Nagahara, de nummers één van de wereld, maken al het hele toernooi indruk. Op weg naar de finale kregen ze geen game tegen en werd er onder meer gewonnen van het Nederlands koppel Selena Piek/Cheryl Seinen. Het als eerste geplaatste koppel speelt in de finale tegen hun landgenoten Yuki Fukushima en Sayaka Hirota. De nummers twee van de wereld verloren alleen in de kwartfinales één game tegen Lee So Hee/Shin Seung Chan, maar wonnen toch de partij door de beslissende game met 21-18 te winnen. In de halve finales lieten ze het Chinese badmintonkoppel Du Yue/Li Yin Hui kansloos.

Dames enkelspel
Na de damesdubbelfinale is het in Basel de beurt aan het dames enkelspel. Verrassend genoeg werd de Japanse topfavoriete Akane Yamaguchi al in de tweede ronde uitgeschakeld. Ook hier staat toch een Japanse in de finale. Nozomi Okuhara bereikte na een prachtig gevecht in de halve finale tegen de Thaise Ratchanok Intanon de finale. Daarin neemt de nummer drie van de wereld het op tegen de Indiase Pusarla Venkata Sindhu. Pursarla had in de halve finales geen probleem met Chen Yu Fei en kreeg in de partij maar 21 punten tegen.

Mannen enkelspel
In het mannen enkelspel staat met Anders Antonsen de enige Europese badmintonspeler die het is gelukt om dit jaar de finale te bereiken op het WK. De 22-jarige Deen maakte in zijn vorige rondes indruk en kwam nooit in de problemen tegen tegenstanders. Zijn tegenstander in de finale is de Japanner Kento Momota. De nummer één van de wereld en titelverdediger kwam ook nooit in de problemen tegen zijn opponenten en maakte evenveel indruk als Antonsen.

Momota op weg naar zijn tweede WK-goud (Pro Shots / Action Images)
Momota op weg naar zijn tweede WK-goud (Pro Shots / Action Images)

Gemengd dubbelspel
Het gemengd dubbelspel is de enige finale waarin geen badmintonspeler uit Japan voorkomt. Dat is te danken aan Zheng Si Wei/Huang Ya Qiong. Het Chinese team rekende in de halve finale af met Yuta Watanabe/Arisa Higashino uit Japan. Daarmee redde ze de eer voor China want Zheng en Huang zijn de enige Chinese badmintonners die in de finale staan op het WK. De nummer één van de wereld spelen in de finale tegen Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai uit Thailand. Dat koppel was in de kwartfinales nog te sterk voor het Nederlandse team Robin Tabeling en Selena Piek, dat verrassend de kwartfinales heeft bereikt.

Mannen dubbelspel
Het WK wordt in Basel afgesloten met de mannen dubbelfinale. Daarin nemen Mohammad Ahsan en Hendra Setiawan uit Indonesië het op tegen Takuro Hoki /Yugo Kobayashi uit Japan. Assan en Setiawan wonnen in de eerste ronde makkelijk van het Nederlands badmintonduo van Jelle Maas en Robin Tabeling. Tot aan de halve finales had het Indonesisch koppel het makkelijk, maar in de halve finales moesten ze aan de bak tegen hun landgenoten Fajar Alfian/Muhammad Rian Ardianto. Uiteindelijk wonnen in drie games.

Hun tegenstander in de finale Hoki/Kobayashi zijn het als twaalfde geplaatste koppel en daarmee zijn ze de enige badmintonners uit de top tien van de wereld die de finale hebben bereikt op het WK. De weg naar de finale was geen makkelijke want onderweg schakelde ze de nummer zes, drie en twee van de wereld uit en werden hun partijen overtuigend gewonnen. Alleen in de kwartfinales was daar een beslissende game voor nodig.

Hoki/Kobayashi verrassing van het toernooi (Pro Shots / Action Images)
Hoki/Kobayashi verrassing van het toernooi (Pro Shots / Action Images)

Hattrick Lewandowski bezorgt Bayern ruime zege

Bayern München heeft de eerste zege van het seizoen in de Bundesliga binnen. De ploeg begon nog met een gelijkspel, maar uit bij Schalke 04 werd met 0-3 gewonnen.

Robert Lewandowski was de grote man bij de landskampioen. Na twintig minuten opende de Pool vanaf elf meter de score, vijf minuten na rust was hij ook goed voor de 0-2 en twintig minuten voor tijd completeerde hij zijn hattrick.

Voor Lewandowski was het zijn eerste hattrick in de Bundesliga sinds maart 2018, toen hij zowel tegen Hamburg SV als tegen zijn oude club Borussia Dortmund drie keer scoorde.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
1899 Hoffenheim - Werder Bremen 3-2
Fortuna Düsseldorf - Bayer Leverkusen 1-3
FSV Mainz - Borussia Mönchengladbach 1-3
FC Augsburg - Union Berlin 1-1
SC Paderborn - SC Freiburg 1-3
Schalke 04 - Bayern München 0-3

Liverpool klopt Arsenal, Van Aanholt velt United en Chelsea ontsnapt

Na drie speelronden in de Premier League staat alleen Liverpool nog op louter winstpartijen. De ploeg won zaterdagavond in eigen huis van Arsenal, vooral door een ijzersterke fase rond de rust.

Joel Matig bracht Liverpool een paar minuten voor rust op 1-0, kort na de thee mocht Mohamed Salah vanaf elf meter aanleggen en ook dat ging raak. Nog geen tien minuten later had de Egyptenaar ook zijn tweede treffer te pakken, waarna Lucas Torreira kort voor het einde de Londense eer nog redde: 3-1.

Chelsea had het op bezoek bij Norwich City niet makkelijk. Tammy Abraham tekende na drie minuten weliswaar voor 0-1, dankzij Todd Cantwell stond het drie minuten later al gelijk. Mason Mount was tien minuten later goed voor 1-2, Teemu Pukki bracht de thuisploeg weer een kwartier later op gelijke hoogte. Pas na bijna 70 minuten spelen was het Abraham die Chelsea met de 2-3 alsnog de volle buit bezorgde, de eerste zege van het seizoen.

Jordan Ayew bracht Crystal Palace in Manchester na een half uur op 0-1 tegen United en daar leek het lang bij te blijven. Het puntje voor de thuisploeg werd pas in de 89e minuut nog gered door Daniel James...of dat dacht men tenminste. Patrick van Aanholt was in blessuretijd trefzeker en bezorgde Crystal Palace zo alsnog de verrassende zege.

Uitslagen Premier League zaterdag
Norwich - Chelsea 2-3
Brighton & Hove Albion - Southampton 0-2
Manchester United - Crystal Palace 1-2
Sheffield United - Leicester City 1-2
Watford - West Ham United 1-3
Liverpool - Arsenal 3-1

Italianen pakken eerste gemengde landenwedstrijd op noordse combinatie

In het Duitse Oberwiesenthal is de Zomer Grand Prix op de noordse combinatie van start gegaan, de sport waarin de noordse sporten schansspringen en langlaufen - in dit geval op rollerski's - worden gecombineerd. Het weekeinde trapte af met een gemengde landenwedstrijd, de eerste ooit en een mooie kans om voor het eerst de vrouwen in de sport in actie te zien.

De wedstrijd begon met het schansspringen, waar Oostenrijk I de winst pakte. Zij mochten bijna twintig seconden voor Italië beginnen aan het rollerskiën, met Rusland en Oostenrijk II op een dikke halve minuut. De mannen legden vijf kilometer af, voor de vrouwen was 2,5 kilometer weggelegd.

Het schansspringen (Bron: YouTube)

De Oostenrijkse startloper Franz-Josef Rehrl zag zijn voorsprong op de rappe Italiaan Samuel Costa ruim gehalveerd worden, maar hij had nog wel acht tellen over. Magnus Krog bracht Noorwegen I van de zesde naar de derde plek, voor Rusland, Oostenrijk II en Duitsland I.

De eerste Oostenrijkse vrouw in het team, Annalena Slamik, moest de achtervolgsters Veronica Gianmoena (Italië) en Gyda Westvold Hansen (Noorwegen) in haar laatste meters laten gaan, terwijl ook de Russische Stefaniya Nadymova er voorbij ging naar de derde plek, waardoor de top-4 zo binnen acht seconden zat.

De tweede Russische, Anastasia Goncharova, was oppermachtig en bracht haar team met alleen Vitalii Ivanonv nog te gaan ruim naar de leiding. Met Marte Leinan Lund en toptalent Annika Sieff volgden Noorwegen I en Italië op ruim een halve minuut, Oostenrijk I zat daar met Lisa Hirner weer ruim tien tellen achter.

Ivanonv is bepaald niet de sterkste op de latten en de Italiaans-Noorse trein van Alessandro Pitton en Harald Johnas Riiber kwam dan ook met rap tempo voorbij. Op het laatste echte klimmetje sloeg Pittin vervolgens toe en Italië pakte zo de winst, voor Noorwegen I en een knappe derde plek voor de Russen.

Het rollerskiën (Bron: YouTube)

België walst met 5-0 over Spanje heen en pakt eerste Europese hockeytitel

Voor een uitzinnig thuispubliek is België in Antwerpen voor het eerst in de historie Europees kampioen hockey geworden. Na het zilver van 2013 (Boom) en 2017 (Amsterdam) wist de titelfavoriet België overtuigend de finale te winnen en het olympische ticket te bemachtigen. De Red Lions hadden geen kind aan Spanje. Na achttien minuten stond het al 3-0.

België maakte met behulp van 7.500 uitzinnige toeschouwers hun favorietenrol vanaf de eerste minuut waar. Al in de tweede minuut kreeg België de eerste strafcorner. Die werd nog door de Spaanse keeper Quico Cortes gestopt. Maar toen uitgerekend veteraan John-John Dohmen op aangeven van het rode duiveltje Victor Wegnez de 1-0 scoorde, ontplofte niet alleen het publiek, maar oogde België onkwetsbaar.

De Spanjaarden oogden juist flets en vermoeid na hun stunt tegen Oranje in de halve finale. Het normaal zo gepassioneerde Spanje werd volledig onder het kunstgras gestopt door de Red Lions, die er al snel een heerlijke hockeyshow van maakten. Florent van Aubel tipte schitterend de 2-0 binnen. Tom Boon pushte een strafcorner achter Cortes. 3-0, na achttien minuten. Dat hockey in België langzaam een volkssport begint te worden, bleek uit het gekrijs en gegil uit de kelen van de supporters, die absoluut niet elitair waren maar eerder leken op voetbalsupporters.

Al in de rust konden de toeschouwers beginnen met feesten
Natuurlijk wist België dat ze in dezelfde situatie waren beland als twee jaar geleden. Toen won België in de poulefase van Nederland met 5-0, kwam het in de finale op 2-0 en verloor het in de finale alsnog met 4-2. Dit jaar won België op vrijdagavond met 5-0 van Spanje. Maar Spanje is geen Nederland en België liet zich niet van de wijs brengen. Daarvoor is het team ook veel te sterk. Achteraf was de comeback na de 0-2 achterstand donderdag tegen Duitsland in de halve finale hét moment dat het toernooi voor België een gouden glans begon te krijgen.

'The Wall' hield de nul
Toen ook nog verdediger Manu Stockbroekx – de man die geblesseerd raakte tijdens het WK in India – met zijn backhand voor de rust de 4-0 scoorde, kon het publiek de polonaise en een eindeloze wave al inzetten. Alexander Hendrickx maakte er vlak na rust nog 5-0 van. Ondertussen had Vincent The Wall Vanasch elke Spaanse inzet onschadelijk gemaakt en nog maar eens aangetoond dat hij de beste keeper van de wereld is. Hij werd ook gekozen tot beste keeper van het toernooi. Jonas de Geus is het grootste talent van het EK, Victor Wegnez de beste speler. Mirco Pruyser is gedeeld topscorer van het EK met Pau Quemada en de Belgen Tom Boon en Alexander Hendrickx.

Belgie gaat nu voor het goud in Tokyo
Een tweede hoofdprijs op rij voor het team van de Nieuw-Zeelandse coach Shane McLeod lijkt anno 2019 de normaalste zaak van de wereld. Maar zoals bekend kwam België van ver. In 2005 had de hockeydwerg nog maar vijftienduizend leden. Nu zijn dat er bijna vijftigduizend en is het nationale team de maatstaf. Dat België hun tweede hoofdprijs ooit voor hun eigen supporters konden vieren, voelde dan ook gepast. Een beloning voor al het harde werk van de afgelopen jaren. "Waar is dat feestje?" klonk het. Nou, op de Wilrijkse Pleinen van Antwerpen, waar in 1920 de Olympische Spelen werden gehouden.

In 2013 was EK-zilver het hoogst haalbare. Zilver op de Olympische Spelen van Rio en het EK in Amsterdam waren harde lessen voor de Red Lions om goud op het WK en EK te veroveren. De Belgische bondsvoorzitter Marc Coudron zei dit jaar al dat hij verwacht dat de Belgen in 2024 de 'Grand Slam' hebben gewonnen. Olympisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen. Ze zijn hard op weg.

België - Spanje (5-0)
10' 1-0 John-John Dohmen
17' 2-0 Florent Van Aubel
18' 3-0 (sc) Tom Boon
27' 4-0 Thomas Briels
39' 5-0 (sc) Alex Hendrickx

Overval op eetgelegenheid in Heerhugowaard

Een eetgelegenheid aan de Marsmanstraat in Heerhugowaard is zaterdagavond rond 20.00 uur overvallen. Twee overvallers kwamen de zaak binnen en bedreigden het personeel. 

Vervolgens gingen de verdachten er vandoor met een onbekend gebleven buit. De daders, waarvan er één lichtgetint zou zijn en de ander donkergetint, zijn vermoedelijk weggereden in een zilverkleurige personenauto. De politie heeft de overval in onderzoek. Getuigen en/of mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844.

Op het Stationsplein in Heerhugowaard is kort na de overval een 40-jarige man uit Purmerend aangehouden. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de man niet bij de overval betrokken was. Wel pleegde de man een aantal andere strafbare feiten, zoals een valse naam opgeven.

Man aangehouden na inbraak met veel schade

Bij een bedrijfspand aan de Industrieweg in Wormerveer is zaterdagavond rond 19.10 uur ingebroken. Maar liefst elf ramen werden vernield. Ook binnen in het pand werd veel schade aangericht. Agenten wisten dankzij een getuige een verdachte in de omgeving aan te houden.

Het gaat om een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De man is door agenten aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.  De eigenaar van het bedrijf heeft bij de politie aangifte gedaan.

Bruins naar Nederlandse hockeydames in EK-finale

Minister Bruno Bruins (Sport) is zondagmiddag bij de finale van het EK hockey in Antwerpen om de Nederlandse dames aan te moedigen. De Nederlandse hockeydames spelen om 16.00 uur in de finale tegen Duitsland.

Minister Bruno Bruins: “De hockeydames knalden de laatste twee wedstrijden met enorme cijfers. Dat heeft ze deze finaleplaats opgeleverd. En nu op jacht naar de winst en een kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020. Dat zou fantastisch zijn.”

Bruins naar Nederlandse hockeydames in EK-finale (Pro Shots / Robin Utrecht)
Bruins naar Nederlandse hockeydames in EK-finale (Pro Shots / Robin Utrecht)


FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Gegroet!  

Zonnig en droog. Het wordt hierbij nog wat warmer met maxima van 26 tot 32 graden. Ook maandag en dinsdag blijft dit zo.

Regen- en onweersbuien vonden we gisteren boven Italie, Slovenie en Kroatie. 

Dat was het wel weer. 

Fijn weekend!

Bad Doberan (Foto: bazbo)
Vorige maand was bazbo op vakantie. Hij werd op een festival in Bad Doberan verrast door deze zware onweersbui. (Foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Japanse schansspringers pakken 1-2-3-4'tje in eigen huis

De tweede en laatste wedstrijd van de Zomer Grand Prix in het Japanse Hakuba heeft voor de schansspringers van het thuisland weer een duidelijk feestje opgeleverd. Zes van de eerste zeven posities gingen naar een Japanner, inclusief de hele top-4.

Er stond weer geen enkele maat op World Cup-winnaar Ryoyu Kobayashi, die net als een dag eerder snoeihard uithaalde en in beide sprongen een enorm verschil maaktem et de rest. Plek twee was op grote afstand voor Keiichi Sato, die Yukiya Sato - geen familie - nipt voor wist te blijven.

Kobayashi's oudere broer Junshiro ging met de vierde plek naar huis, de Rus Evgeniy Klimov vestigde zich achter hem tussen de Japanners. Veteraan Daiki Ito werd zesde, Naoki Nakamura completeerde het Japanse feestje op de zevende stek. De Duitse toppers en de Sloveen Timi Zajc waren in Hakuba niet aanwezig.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.