FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 augustus 2019

Ajax worstelt zich op Cyprus naar redelijke uitgangspositie

Ajax heeft dinsdagavond met veel moeite een gelijkspel weten te bewerkstelligen tegen APOEL Nicosia in de play-offs van de Champions League. De formatie van trainer Erik ten Hag had bij tijd en wijle geen grip op de thuisploeg, die vooral in de tweede helft dicht bij een treffer was. Ajax, dat tien minuten voor tijd met tien man verder moest na het wegsturen van Noussair Mazroaui, kon toch een gelijkspel uit het vuur slepen: 0-0. Volgende week wacht de return in de Johan Cruijff ArenA.

Ten Hag had dinsdagavond de beschikking over Hakim Ziyech en Mazraoui. Laatstgenoemde was bij het duel met VVV-Venlo afwezig vanwege een blessure, terwijl Ziyech tijdens de wedstrijd tegen de Limburgers uitviel.

Beide spelers bleken echter voldoende hersteld om dinsdag aan de aftrap te verschijnen tegen APOEL. Ajax kon in de beginfase geen grote kansen creëren, hoewel de Amsterdammers wel mogelijkheden hadden via onder anderen Donny van de Beek, die Ziyech bij een counter net niet goed kon bedienen.

Daarna deden Daley Blind en Ziyech van zich spreken met schoten die werden gepareerd door doelman Vid Belec. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Ajax meer moeite met APOEL, ook gezien de gele kaarten die volgden voor Mazraoui, Razvan Marin en Joël Veltman.

Musa Al-Taamari leek na een halfuur spelen zijn ploeg op 1-0 te zetten na een goede combinatie, maar het schot van de aanvaller had geen precisie en zeilde naast. Ajax raakte de grip op de wedstrijd kwijt, maar kwam tegelijkertijd nauwelijks in de problemen.

De Amsterdammers begonnen de tweede helft zoals men het eerste bedrijf startte, namelijk met een overwicht en enkele kansen op een doelpunt. Onder anderen Van de Beek stichtte gevaar, maar Ajax kon het doel niet vinden.

Daarna was het wederom APOEL dat de klok sloeg. De thuisploeg was twee keer kort achter elkaar dicht bij de openingstreffer. Nadat de bal eerst nog vlak voor de doellijn was weggehaald, mocht Ajax daarna opgelucht ademhalen toen Giorgios Merkis de lat trof.

Ajax leek van de leg, waarbij APOEL aandrong op de 1-0. Zo schoot Lucas Souza hard op het doel van Ajax, maar had André Onana een knappe redding in huis. Ten Hag paste in de tweede helft wissels toe, maar het spel van Ajax bleef tegenvallen.

De bezoekers moesten in de slotfase nog bikkelen om een remise te behalen, aangezien Mazraoui met zijn tweede gele kaart moest inrukken. Invaller Klaas-Jan Huntelaar kreeg in de slotfase nog een goede kans op de 0-1, maar de spits kon het net niet vinden.

Overige uitslagen Champions League dinsdag
CFR Cluj - Slavia Praag 0-1
LASK Linz - Club Brugge 0-1
APOEL Nicosia - Ajax 0-0

 Tadic in duel met Ioannou. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Tadic in duel met Ioannou. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Kraakpand Ravellaan Utrecht ontruimd

Dinsdagmiddag 20 augustus ging de politie naar een gekraakt pand aan de Ravellaan in Utrecht om dit te ontruimen. De krakers waren echter al vertrokken. Vorige week werd al een kraakpand aan de Leidseweg ontruimd, waar nog acht krakers aanwezig waren. Zij zijn rustig vertrokken.

Over beide gekraakte panden kwamen geregeld overlastmeldingen en klachten binnen bij de politie, aanleiding om actie te ondernemen om tot ontruiming over te kunnen gaan. Nadat de krakers een kort geding verloren hadden waarin zij ontruiming aanvochten, kregen zij 2 resp. 3 weken om zelf te vertrekken. De krakers aan de Leidseweg deden dat niet, maar vertrokken rustig bij de ontruiming op 13 augustus. De krakers van het pand aan de Ravellaan waren wel vertrokken voordat de politie vanmiddag kwam. De panden worden nu opgeruimd door de eigenaar.

Wat is kraken?
Krakers zijn personen die zonder toestemming van de eigenaar een pand in gebruik hebben genomen. Krakers kunnen schade aanrichten aan een pand, of overlast veroorzaken voor omwonenden. Ook kunnen ze de potentiële verkoop van een pand tegenhouden door het bijvoorbeeld ontoegankelijk te maken voor bezichtigingen.

Is kraken strafbaar?
De mogelijkheid om krakers strafrechtelijk te ontruimen bestaat al sinds 1 oktober 2010. Het is ingevoerd met de wijziging van de Leegstandwet. Met die wijziging is kraken strafbaar gesteld (artikel 138a Wetboek van Strafrecht). Voor die datum was kraken niet strafbaar. Toen was ontruiming alleen mogelijk via een vordering tot ontruiming bij de civiele rechter. Panden die leeg staan zijn een potentieel object voor mensen die een(tijdelijk)verblijf zoeken en daar niet voor willen betalen.

Wat doet de politie?
In een heterdaad situatie kan de politie op basis van artikel 138a Wetboek van Strafrecht over gaan tot aanhouding van de krakers. Daarna wordt in samenwerking met de eigenaar of de gemeente het pand gesloten. Ook levert de politie bijstand aan de deurwaarder als deze bezig is met de uitvoering van een rechterlijke uitspraak. Als er krakers zijn die zich hebben vastgezet, worden ze losgemaakt en aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering of het belemmeren van de politie bij hun werkzaamheden. Bij het ontruimen van een terrein of pand kan de politie gebruik maken van de Mobiele Eenheid.

Garnbret bevestigt status als beste klimster op aarde

Janja Garnbret heeft op het wereldkampioenschap sportklimmen in het Japanse Hachioji laten zien simpelweg 's werelds allerbeste klimster te zijn. De pas 20-jarige Sloveense won er al het goud bij het boulderen en het leadklimmen, op beide onderdelen al haar tweede titel, en bekroonde het WK met goud op de olympische combinatie, waar ze vorig jaar ook al goud op won.

Speed - De basis
De finale met de beste acht klimsters van de combinedkwalificatie begon met het speedklimmen. Dat werd zoals verwacht gewonnen door specialiste en speedwereldkampioene Aleksandra Miroslaw uit Polen, die in de finale de Britse Shauna Coxsey klopte. De Japanse Miho Nonaka slipte in de halve finale tegen Coxsey weg en verloor de strijd om plek drie op eenzelfde manier van de Zwitserse Petra Klinger. Futaba Ito, Garnbret, Akiyo Noguchi en Ai Mori completeerden het veld.

Boulder - De eerste echte verschillen
De Japanse Noguchi - Garnbret's voornaamste uitdaagster - begon geweldig bij het boulderen, met twee tops op de eerste twee boulders. Garnbret, Coxsey, Nonaka en Mori kwamen er allemaal met één top en twee zones uit, Ito en Klingler scoorden twee zones en de bij tijd en wijlen wat wanhopig ogende speedspecialiste Miroslaw kwam niet op het scorebord.

De derde en laatste boulder zorgde ervoor dat de routebouwers vroegtijdig de hal verlieten met de nodige frustratie op zak: helemaal niemand wist zelfs maar de zone te bereiken. Miroslaw was de laatste die het probeerde en zij kwam niet in de buurt, waar ze toch vooral wel een beetje om moest lachen. Noguchi won het boulderen zo, voor Garnbret, Coxsey en Nonaka.

De hogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Lead - De ontknoping en interne strijd
De wedstrijd werd afgesloten met lead, waarin Mori gelijk opende met het bereiken van de top. Ito, Klinger en Nonaka lukten dat niet, maar Garnbret wel. De Sloveense was zelfs iets sneller dan Mori en pakte daarmee de leiding, waardoor Mori opschoof naar plek twee. Dat was uiterst belangrijk: één plek verlies voor Mori had een veel groter effect op haar score dan voor Nonaka het geval was en zo kwam Nonaka in het totaalklassement voorbij haar landgenote, wat haar ondanks een dubbele schouderblessure op de valreep naar de positie van tweede Japanse bracht...vermoedelijk precies wat ze nodig had om de Olympische Spelen te halen.

Noguchi klom als een razende omhoog, beduidend sneller dan Garnbret. Ze sprong richting de top...maar kwam tekort en dát was erg duur voor Nonaka: zij zakte immers een plek, Mori behield haar tweede plaats en dus kwamen ze op gelijke hoogte, waardoor Nonaka moest hopen dat slotklimster Coxsey de top zou halen in een snellere tijd dan Mori: in dat geval zou Nonaka alsnog de tweede Japanse worden en dus de Olympische Spelen halen.

Uiteraard ging het ook om de wereldtitel en die strijd was ook duidelijk: Coxsey zou het goud pakken als ze sneller dan Garnbret de top bereikte, anders was er een derde goud voor het Sloveense fenomeen. Coxsey haalde de top niet en kwam niet hoog genoeg om Noguchi van het zilver te houden, dus de Britse moest genoegen nemen met het brons, terwijl Garnbret haar status als beste klimster op aarde bevestigde met een derde gouden medaille.

De gehele finale (Bron: YouTube)

Oppositie roept op tot actie nadat krakers ondernemer uit eigen pand zetten

Het verhaal van AT5 over de ondernemer in Westpoort die door krakers van We Are Here uit zijn eigen pand werd gezet, heeft behoorlijk wat losgemaakt. De VVD en Forum voor Democratie hebben al vragen gesteld aan het college. Bovendien vindt DENK dat wethouder Groot Wassink moet optreden.

Nadat de Amsterdamse ondernemer Salih Ozcan terugkwam van vakantie, stond hem een onaangename verrassing te wachten. Een We Are Here-groep bleek zijn bedrijfspand in Westpoort gekraakt te hebben. Hoewel Ozcan in gesprek wilde gaan, werd hem de toegang tot het pand geweigerd.

"Te bezopen voor woorden", vindt Kevin Kreuger van Forum voor Democratie. "Een groep illegale asielzoekers die gewoon een ondernemer uit zijn eigen pand zet." Het verzoek van zijn partij is daarom dat de bedrijfsruimte direct wordt ontruimd.

Lees ook: Ondernemer uit eigen pand gezet door We Are Here-krakers

"Ik verlang dat de krakers gewoon voor de rechter komen en dat ze dan natuurlijk het liefst terug gaan naar het land van herkomst", vervolgt Kreuger. "Maar als dat niet kan, gaan ze in ieder geval gewoon zelf betalen voor de woonruimte die ze nodig hebben."

Tempo
Ook DENK-lijsttrekker Mourad Taimounti heeft het item bekeken. "Het is natuurlijk heel erg lastig voor de ondernemer, daar heb ik alle begrip voor. Maar het blijft natuurlijk wel een probleem. Die mensen hebben een basale behoefte: onderdak. En dat blijft gewoon doorgaan zolang wij daar met z'n allen niet een oplossing voor bedenken", vindt hij.

Taimounti kijkt wat dat betreft in de richting van verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink. Al ruim een jaar probeert de wethouder een 24-uursopvang te realiseren voor een groep van 500 ongedocumenteerden. Maar dat plan komt tot nu toe maar moeizaam van de grond. "Het tempo mag er nu wel in", concludeert de DENK-voorman.

Ontruimd
Groot Wassink - momenteel ook locoburgemeester is vanwege de vakantie van Halsema - gaf vandaag aan niet te kunnen reageren. Een woordvoerder liet namens het college weten dat het Openbaar Ministerie (OM) momenteel de aangifte beoordeelt.

"Als het pand daadwerkelijk in gebruik blijkt te zijn, zal het OM het pand ontruimen. Kraken is strafbaar en ieder gekraakt pand waar de eigenaar een concreet plan voor heeft, wordt zo snel mogelijk op last van het OM ontruimd", aldus de woordvoerder.

Lees ook: VVD en FvD stellen vragen nadat ondernemer door krakers uit pand wordt gejaagd

Maar als er sprake is van leegstand, ligt de situatie anders. In dat geval wordt er niet ontruimd, zo geeft de woordvoerder aan. "Of daar sprake van was, wordt op dit moment door politie en het OM uitgezocht."

Real Madrid kijkt in eigen land na mislopen Pogba en Eriksen

Real Madrid blijft op zoek naar versterking voor het middenveld. Nu de komst van zowel Paul Pogba als Christian Eriksen is afgeketst, en ook Donny van de Beek niet naar het Santiago Bernabéu lijkt te komen, richt de club de pijlen op Marc Roca van Espanyol. De linkspoot heeft een afkoopclausule van veertig miljoen euro in zijn contract staan en is alleen voor dat bedrag op te halen, zo meldt Mundo Deportivo dinsdagavond.

Er zijn 'meerdere redenen' waarom Real Madrid het oog heeft laten vallen op Roca. Zijn leeftijd speelt mee: de middenvelder is 22 jaar. Bovendien maakte hij in juni een goede indruk op het EK Onder-21.

Roca wordt omschreven als 'een van de meest prominente spelers' in de Spaanse jeugdploeg die zich kroonde tot Europees kampioen. "Zijn progressie is duidelijk merkbaar, en op de burelen van Real Madrid denkt men dat hij over twee jaar een belangrijke speler is in de nationale ploeg van Spanje", zo klinkt het.

Roca kwam op het EK tot scoren in de halve finale tegen Frankrijk (4-1). Hij staat echter niet bekend als doelpuntenmaker en dat is ook niet de rol die Real Madrid voor hem in gedachten heeft. Als enige linkspoot kan hij het middenveld van los Merengues voorzien van mogelijkheden waarover men nu nog niet beschikt. Roca wordt omschreven als een 'veelzijdige' middenvelder, die naast Casemiro kan spelen maar ook in staat is om het takenpakket van de Braziliaan over te nemen als die absent is.

Na het vertrek van Marcos Llorente naar Atlético Madrid heeft Casemiro als een van de weinige spelers van Real Madrid geen 'natuurlijke vervanger' in de basiself. De clubleiding beseft echter dat hij gedurende het seizoen wat rust moet krijgen, zeker nadat hij deze zomer meedeed aan de Copa América. Espanyol ziet een vertrek van Roca echter niet zitten.

De club wijst op diens afkoopsom en wil voorlopig niet onderhandelen, al zou Real Madrid inzetten op een lagere transfersom dan veertig miljoen euro. Roca zou tevens gevolgd worden door clubs uit Engeland en Duitsland, waaronder Bayern München.

Sporting haalt uit naar kamp-Dost na extra financiële eisen

Volgens Sporting Portugal is het de schuld van Bas Dost en diens zaakwaarnemer Gunther Neuhaus dat zijn transfer nog steeds niet is afgerond. Ondanks het feit dat Sporting en Eintracht Frankfurt al een principeakkoord hebben bereikt en de aanvaller zelf ook al tot een akkoord is gekomen met de Duitsers. De Portugese club hekelt dinsdag de werkwijze van Dost en Neuhaus in een officieel statement.

O Jogo schrijft dinsdag dat Neuhaus verwijst naar een oude afspraak met Sporting, waardoor de belangenbehartiger van Dost een miljoen euro zou opstrijken. In deze afspraak staat naar verluidt dat Neuhaus 500.000 euro per resterend contractjaar zou ontvangen, daar Dost in Portugal beschikt over een verbintenis tot medio 2021.

De dertigjarige aanvaller zou trainer Marcel Keizer in mei al hebben verteld dat hij Sporting zou willen verlaten, iets dat korte tijd later werd bevestigd door zijn zaakwaarnemer.

Sporting is echter niet van plan om Neuhaus dit bedrag te betalen, waardoor de transfer van Dost naar Frankfurt op losse schroeven is komen te staan. De werkgever van de Nederlandse spits is daarnaast niet te spreken over de houding van de Duitse zaakwaarnemer ten aanzien van aanbiedingen vanuit China, Rusland en Mexico. Clubs uit die landen waren bereid om tussen de twaalf en vijftien miljoen euro neer te leggen voor Dost, maar volgens de verklaring van Sporting zag de Nederlande spits geen heil in die lucratieve aanbiedingen.

Sporting nam Dost in 2016 voor circa tien miljoen euro over van VfL Wolfsburg en kan hem nu voor ongeveer acht miljoen euro verkopen aan Frankfurt. Dit bedrag kan door bonussen oplopen tot tien miljoen euro. Frankfurt is reeds tot een akkoord gekomen met Sporting en Dost, maar is voorlopig afhankelijk van de ontwikkelingen in Lissabon.

Update 21.39 uur
De zaakwaarnemer van Bas Dost is woest op de uitlatingen van Sporting Portugal. De spits leek hard op weg naar Eintracht Frankfurt, maar de Portugese topclub meldde dinsdag dat de voormalig Oranje-international en zijn entourage opeens met extra financiële eisen kwamen. In een verklaring laat zaakwaarnemer Gunther Neuhaus weten de houding van Sporting te hekelen. De Portugese club stelde dat Dost dit voorjaar heeft laten blijken dat hij deze zomer wil verkassen, een statement dat niet wordt tegengesproken door Neuhaus.

"De club heeft ons in juli laten weten dat Dost verkocht móet worden, omdat Sporting zijn salaris niet meer kon betalen. Er was domweg geen plek meer voor Bas. Hij zou niet meer spelen en moest weg", aldus Neuhaus, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "De claim van de club dat de speler of wij als bureau op het laatste moment met extra eisen zouden zijn gekomen, klopt absoluut niet."

Neuhaus en Dost zijn nu 'geïrriteerd' door de 'vijandige' houding van de Portugese topclub. "Zeker als je weet wat Bas allemaal voor deze club heeft gedaan", schrijft Neuhaus, die wijst op het verleden van Dost bij Sporting. "In 2018, na de gewelddadige hooliganaanval in Alcochete, wees hij aanzienlijk lucratievere aanbiedingen van andere topclubs af en vernieuwde hij op verzoek van de directie van Sporting zijn contract. Nu hoopte hij op een afscheid in stijl. Het is bizar dat Sporting zijn speler, de topscorer van de laatste drie seizoenen, in een statement publiekelijk besmeurt."

De Visch Eijbergen en Tabbeling/Piek eenvoudig door op WK badminton; Japanse nummer één van de wereld uitgeschakeld

Op de tweede dag van het WK badminton in Basel hebben de Nederlanders Soraya de Visch Eijbergen en Robin Tabeling samen met Selena Piek de tweede ronde bereikt.

Soraya De Visch Eijbergen de enige Nederlandse in het vrouwenenkelspel won in twee games van de Zwitserse thuisspeelster Sabrina Jaquet: 21-17 21-15. In de tweede ronde neemt de 26-jarige badmintonspeelster het op tegen Saina Nehwal uit India.

Ook Robin Tabeling/Selena Piek wisten zich te plaatsen voor de volgende op het WK. Maandag plaatsten beide zich al voor de tweede ronde van het mannen/vrouwen dubbel en vandaag waren ze succesvol in de mixed. In iets meer dan een half uur lieten ze het Indonesische koppel Ronald Ronald/Annisa Saufika kansloos. Het werd 21-14, 21-13 voor Tabeling/Piek.

De grootste verrassing op de tweede dag van het WK badminton was toch wel de uitschakeling van de Japanse Akane Yamaguchi. De nummer één van de wereld bij de vrouwen verloor met 21-14, 21-18 van Yeo Jia Min uit Singapore. Yeo is de voormalig nummer één van de wereld bij de junioren.

Bij de mannen zit het toernooi er al weer op voor Lin Dan, de nummer elf van de plaatsinglijst. De 35-jarige Chinees, vijfvoudig wereldkampioen en olympisch kampioen van 2008 en 2012, verloor van Prannoy Haseena Sunil Kumar uit India. Door de winst van Prannoy neemt hij het in de volgende ronde op tegen de nummer één van de wereld Kento Momota, die tot nu de eerste twee rondes makkelijk is doorgekomen.

Nederland draait tegen Schotland soepel warm voor halve finale EK hockey

De Oranje hockeyheren hebben zich woensdagavond tegen Schotland soepel kunnen warmdraaien voor de halve finale van het EK. In een eenzijdig duel won Nederland met 6-0, waardoor de ploeg van Caldas door de eerdere zeges op Ierland (5-1) en Duitsland (3-2) poulewinnaar werd. Donderdagavond om 18.00 uur zal Spanje de volgende horde zijn die Nederland moet nemen op weg naar de Europese titel en dus het olympisch ticket.

Bondscoach Max Caldas zal het duel tegen Spanje met vertrouwen tegemoet zien. Niet alleen is Spanje als nummer negen van de wereld het laagst geklasseerde land van de vier halvefinalisten (de andere halve finale gaat tussen België en Duitsland), tegen Schotland lieten de Oranje-hemden zien dat de vorm en instelling nog altijd prima zijn.

Een graatmeter was Schotland, de nummer 21 van de wereld, qua tegenspel natuurlijk niet. Bij de Britse ploeg is Kenny Bain de meest ervaren speler. De spits van Hurley kwam afgelopen seizoen uit in de Promotieklasse, het tweede niveau van Nederland. Oranje had zelfs met minimale inspanning nog gewonnen, maar met die mindset speelden de mannen van Caldas niet. Natuurlijk ging Oranje niet voluit, maar de spelers waren lange tijd wel gedreven om Schotland een draai om de oren te geven. Voor de spelers was het ook een mooie gelegenheid om – voor zo ver nodig – lekker vertrouwen te tanken.

Strafcorner
Dat gold bijvoorbeeld voor Mink van der Weerden. Het strafcornerkanon van Oranje mocht dit EK tegen Ierland en Duitsland slechts een keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Tegen Duitsland werd zijn corner eruit gelopen. Een specialist als Van der Weerden is dat niet lekker. Die wil de poulefase graag gebruiken om ritme op te doen. Daar kreeg de verdediger van Oranje-Rood tegen Schotland alle gelegenheid voor. Nadat Billy Bakker al na zes minuten de 1-0 op de borden had geslagen (zijn tweede treffer van het toernooi), mocht Van der Weerden tot tweemaal toe aanleggen voor een strafcorner. De eerste werd uit de rebound gescoord door de attente Thierry Brinkman, de tweede ramde Van der Weerden zelf buiten bereik van goalie Thomas Alexander in de stickhoek: 3-0. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft was er ook nog gelegenheid om Jip Janssen, de nummer twee in de cornerslagorde, wat ritme op te laten doen. Zijn eerste poging strandde op het bovenbeen van de Schotse uitloper, de tweede was raak en betekende de 5-0 voor Oranje. In de slotseconde mocht ook Van der Weerden nog een keer aanleggen. Die corner werd gekeerd, maar de rebound was een prooi voor Mirco Pruyser.

Hertzberger
Wie zich ook in de tweede helft nadrukkelijk manifesteerde, was Jeroen Hertzberger. De topschutter van Rotterdam leeft bij het maken van doelpunten, maar staat nog altijd op een maagdelijke nul dit EK. Daar wil hij graag verandering in brengen. Dat leek in het derde kwart te gebeuren, maar een Schotse verdediger was hem net te snel af om de voorzet van Thierry Brinkman in eigen doel te werken. De 4-0 voor Nederland kwam hierdoor op naam van Brinkman, alweer zijn derde van dit EK.

Hertzberger deed er in het vervolg alles aan om te scoren, maar de bal wilde er ook in het vierde kwart niet in bij hem. Nederland scoorde dus nog wel via Janssen en Pruyser de 5-0 en 6-0, maar verder waren er weinig noemenswaardige acties in het vierde kwart. Of het moet de kans van Bain zijn, die bij de enige Schotse doelpoging in de wedstrijd het zijnet raakte. De temperamentvolle spits claimde daarna zo opzichtig en luidruchtig een lange hoekslag, dat hij met een gele kaart tien minuten op de strafbank mocht gaan zitten.

Daar zag hij dat in het vervolg van het vierde kwart het tempo bij Oranje verder zakte. Het was duidelijk dat de Oranje-spelers zich spaarden voor het duel met Spanje. Die ploeg hield woensdag Engeland op 2-2, waardoor het zich als nummer twee van poule B zal plaatsen voor de halve eindstrijd. Alleen als Wales later op de avond ruim van wereldkampioen België, kan dat nog veranderen. Maar daar gelooft niemand in.

Lege tribunes
De wedstrijd tussen Engeland en Spanje werd woensdagmiddags om half twee gespeeld voor nagenoeg lege tribunes. Dat was gezien het tijdstip nog enigszins te begrijpen. Minder goed valt te snappen dat ook bij de wedstrijd van Nederland (aanvang 18.00 uur) de tribunes nog akelig leeg waren. Dat moet, na de volle stadions bij de Pro League, toch even wennen zijn voor de spelers. Het is toch te hopen dat donderdag, als de twee halve finales van de mannen worden gespeeld, ook de Belgische supporters wat eerder dan 20.30 uur naar het stadion komen wanneer hun helden voor de halve finale tegen Duitsland in de fraaie arena verschijnen.

Zware blessure zet mogelijk streep door seizoen van Vitesse-aanvaller Gong

Het seizoen van Vitesse-aanvaller Hilary Gong zit er zo goed als zeker al op. De Nigeriaanse buitenspeler heeft een ernstige knieblessure opgelopen en wordt nog deze week geopereerd. Hoewel de club geen uitspraken doet over de herstelperiode van Gong, weet de Gelderlander te melden dat zijn seizoen er waarschijnlijk op zit.

Gong maakte in de zomer van vorig jaar voor ongeveer twee miljoen euro de overstap van AS Trencin naar Vitesse. In zijn eerste seizoen kwam hij door een knieblessure al amper in actie. 

Vroeg in het nieuwe seizoen is het opnieuw misgegaan. De Arnhemmers schrijven op de clubwebsite dat Gong langdurig aan de kant staat en hij zich de komende maanden zal richten op zijn herstel. Over de oorzaak van de blessure tast men bij Vitesse in het duister. Trainer Leonid Slutsky liet vorige week al blijken dat de club niet weet wanneer het gebeurd is.

De Russische coach sprak van een nachtmerrie voor Gong. De Nigeriaan kwam vorig seizoen tot elf wedstrijden in alle competities. Dit seizoen kwam hij 24 minuten in actie tegen Ajax (2-2).

Poels medekopman van Team INEOS in Ronde van Spanje

Wielrenner Wout Poels deelt samen met ploeggenoot Tao Geoghan Hart het kopmanschap van Team INEOS in de Ronde van Spanje.

Voor de 31-jarige Limburger is dit zijn vijfde deelname aan de Spaanse drieweekse ronde. Zijn beste resultaat in het algemeen klassement was een zesde plaats in de editie van 2017.

Naast Poels en de 24-jarige Engelsman bestaat het team uit Owain Doull (Wales), Kenny Elissonde (Frankrijk), Sebastian Henao (Colombia), Vasil Kiryienka (Wit-Rusland), Jhonatan Narvaez (Ecuador), Iván Sosa (Colombia) en Ian Stannard (Engeland).

De ronde van Spanje gaat komende zaterdag in Torrevieja van start en finisht op zondag 15 september in Madrid.

Wielrenner Havik verrast met zege in Grote Prijs Stad Zottegem

Piotr Havik heeft de 84e editie van de Grote Prijs Stad Zottegem. De 25-jarige Nederlander van BEAT Cycling Club kwam solo over de streep na een late aanval. André Greipel won op vier seconden de pelotonsprint voor de tweede plaats.

Op drie kilometer van de streep trok Havik ten aanval. De renner van BEAT Cycling Club, die bezig is aan een goed seizoen, sloot aan bij onze landgenoot Gianni Vermeersch en de Nieuw-Zeelander Zak Dempster. In de laatste kilometer op een hellende strook reed hij iedereen uit het wiel en kwam vervolgens solo aan in Zottegem.

Op vier seconden won de Duitser Greipel de sprint voor de tweede plaats, voor de Belg Christophe Noppe.

Dressuurruiters pakken EK-zilver in Rotterdam

De Nederlandse dressuurruiters hebben dinsdag het zilver veroverd in de landenwedstrijd op de Europese kampioenschappen paardensport in Rotterdam. Edward Gal bezorgde het Nederlandse dressuurteam in eigen land de zilveren plak door in de laatste oefening een score van 78,758 te noteren. Daarmee werd hij vierde in het individuele klassement. Eerder op maandag leverde ook Emmelie Scholtens met 76,087 een goede oefening af.

Nederland eindigde daardoor op een gezamenlijke score van 230,140, goed voor de tweede plaats achter de ongenaakbare titelverdediger Duitsland. De Duitse dressuurruiters waren met 244,969 een klasse apart en pakten voor de 24e keer de Europese titel op het onderdeel.

Oranje profiteerde van een diskwalificatie van Groot-Brittannië. Tijdens de oefening van de Britse Charlotte Dujardin had haar paard Freestyle bloed aan de mond, waarna ze uit de uitslag werd geschrapt. Zweden legde met 229,923 beslag op het brons.

Na de openingsdag op maandag, waarop Anne Meulendijks en Hans Peter Minderhoud namens Oranje in actie kwamen, stond Nederland nog vierde in het landenklassement, achter Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden.

Het Nederlandse kwartet mag donderdag weer aan de bak voor de Grand Prix Special. De top dertig van de Grand Prix kwalificeerde zich voor het volgende onderdeel. Woensdag begint het EK voor de springruiters met de eerste ronde van de landenwedstrijd. De EK paardensport duren nog tot en met zondag. Op de onderdelen dressuur en springen is de Nederlandse ploeg al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. 

Het podium in Rotterdam. (PRO SHOTS/Imago)
Het podium in Rotterdam. (PRO SHOTS/Imago)

PSV denkt aan Argentijn als alternatief voor Doan

PSV denkt aan Nicolás González van VfB Stuttgart als alternatief voor Ritsu Doan, zo verzekert De Telegraaf. De 21-jarige Argentijn geniet ook interesse van Internazionale. PSV is niet van plan om aan de vraagprijs van FC Groningen van 13,5 miljoen euro, plus 'een stevig doorverkooppercentage', te voldoen.

Volgens het dagblad is een zomerse transfer van Doan naar Eindhoven alleen realistisch als FC Groningen water bij de wijn doet en de vraagprijs voor de Japanner laat zakken. Binnen de Eredivisie maakte in het laatste decennium alleen Hakim Ziyech een binnenlandse transfer van meer dan tien miljoen euro. De middenvelder stapte in de zomer van 2016 voor elf miljoen euro over van FC Twente naar Ajax.

González maakte een jaar geleden voor negen miljoen euro de overstap van Argentinos Juniors naar VfB Stuttgart, de club waar hij een contract tot medio 2023 ondertekende. Na een seizoen waarin men degradatie naar de 2. Bundesliga niet kon ontlopen, lijken de wegen reeds te scheiden. De linksbenige rechtsbuiten, die vorig seizoen dertig Bundesliga-duels speelde, wordt al jaren door PSV gevolgd.

PSV deed eerder deze zomer al zaken met Stuttgart, dat tien miljoen euro ontving voor de verkoop van Timo Baumgartl aan de Eindhovenaren. Ook Inter heeft interesse in González, die in Milaan echter wordt gezien als een speler voor de toekomst. Bij PSV heeft de Argentijn meer uitzicht op speeltijd en dat is een belangrijke factor.

Martens en Van Es missen eerste EK-kwalificatieduels met Oranje

Het Nederlands elftal moet het bij de start van de EK-kwalificatie stellen zonder Lieke Martens en Kika van Es. Beide speelsters kampen met een blessure.

Martens (Barcelona) en Van Es (Everton) herstellen van respectievelijk een teen- en knieblessure. Ashleigh Weerden van FC Twente en Aniek Nouwen van PSV vervangen de ervaren internationals in de 23-koppige selectie die bondscoach Sarina Wiegman deze dinsdag bekend heeft gemaakt. Ajax is met vijf internationals hofleverancier.

"Lieke heeft stappen ondernomen voor haar teen, ze heeft gerust en gerevalideerd, maar het duurt wel langer voordat de pijn echt weg gaat”, legt Wiegman uit. Zij zag geen reden tot veranderingen na het WK. "7 juli was de laatste wedstrijd, daarna ging iedereen op vakantie. Nu zijn alle teams in voorbereiding, dus er is niet heel veel gebeurd. Het zou dus gek zijn om het heel anders te doen en bovendien is dit team hartstikke jong. Natuurlijk kijken we – zoals we begin dit jaar deden op de Algarve Cup – hoe ver andere speelsters zijn. Je kijkt altijd naar de kwaliteiten en naar doorselecteren, maar uiteindelijk gaat het om de beste spelers."

Na het succesvol verlopen WK staat de EK-cyclus voor de deur, te beginnen met een wedstrijd tegen Estland in hoofdstad Tallinn. Die wedstrijd wordt op vrijdag 30 augustus gespeeld. Een confrontatie waarin het even wennen zal zijn, erkent ook Wiegman. "Je komt uit een WK-finale met 60.000 man met een ongelooflijke ambiance. Nu zal dat anders zijn. En je speelt tegen een tegenstander die alleen maar achteruitloopt en tegenhoudt. Dan worden andere dingen gevraagd."

Op dinsdag 3 september staat het volgende duel, met Turkije, voor de deur in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatie die in Nederland voor eigen publiek wordt gespeeld. Voor die wedstrijd zijn bijna 20.000 tickets verkocht.

Burgemeester weigert uitsupporters bij Europees duel AZ in Enschede

Supporters van Royal Antwerp zijn donderdag niet welkom bij de uitwedstrijd tegen AZ in de Grolsch Veste. Dat blijkt uit een persverklaring van de gemeente Enschede. Burgemeester Onno van Veldhuizen is tot deze maatregel gekomen na overleg met de politie, het Openbaar Ministerie, de KNVB en de betreffende clubs. AZ en Antwerp strijden in de play-offs om een toegangsbewijs voor het hoofdtoernooi van de Europa League.

"Zoals iedereen weet kan AZ niet in eigen huis spelen vanwege problemen met het dak van het stadion", schrijft Van Veldhuizen in een officiële verklaring. "In Enschede weten we tot welke problemen dat kan leiden en daarom werken we graag mee aan een oplossing."

Bij het instorten van een deel van het dak van het stadion van FC Twente vielen in 2011 twee doden. Een gedeelte van het dak in het AFAS Stadion stortte onlangs in, waardoor AZ voorlopig niet in het eigen onderkomen terecht kan.

"Op basis van de informatie die voorafgaand aan dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we in de driehoek (het overleg tussen de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester) tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden", voegt Van Veldhuizen daaraan toe.

AZ speelde de afgelopen twee wedstrijden in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, maar Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, wilde niet dat het duel met Antwerp in haar stad zou plaatsvinden. Fans van ADO hebben van oudsher een goede band met Club Brugge, een rivaal van Antwerp. Volgens Krikke zou de kans op supportersrellen daarom zeer groot zijn, waardoor AZ voor de eerste ontmoeting met de Belgen uitwijkt naar Enschede.

Systeemvereisten pc-versie Gears 5, crossplay en meer

Gears 5 komt ook naar pc via de Windows Store en Steam en de ontwikkelaar heeft de minimale, aanbevolen en ideale systeemvereisten voor de game bekendgemaakt.

Voor hen die een superpc hebben kunnen uitkijken naar een Ultra Texture Pack, ondersteuning voor 21:9 en 32:9 aspect ratio's en ondersteuning voor HDR10 en Dolby Atmos. In termen van gameplay kun je kiezen tussen controller en muis/keyboard en biedt de game volle crossplay voor Campaign, Versus, Horde en Escape. Voor Ranked Play kunnen spelers op Xbox One ervoor kiezen crossplay uit te schakelen.

Let op dat de game crossbuy ondersteunt, maar dat dit enkel gaat om de Windows Store-versie. De Steam-versie staat hier dus los van. Gears 5 komt 10 september uit.

Gears 5 systeemvereisten

Als iedereen spelen in Watch Dogs: Legion uitgelegd

Ubisoft heeft in een nieuwe trailer voor Watch Dogs: Legion uitgelegd hoe het 'spelen als iedereen' aspect van de game werkt. Elk personage heeft namelijk eigen skills die ze uniek maakt.

Neem bijvoorbeeld Viktor, een dronkelap die 50% minder damage ontvangt nadat hij heeft gedronken. Of Sue Taylor, een advocate die ervoor zorgt dat gearresteerde personages minder lang in de bak zitten. Alan Murphy is een oude man die twee keer zoveel damage doet met geweren, maar helaas heeft hij kans op elk moment dood neer te vallen.

Door NPC's te helpen met hun eigen, unieke problemen haal je ze over jouw team te versterken. Side Quests zijn dus essentieel, maar geven je wel de mogelijkheid om je eigen team samen te stellen. Ook customization zit in de game, om de personages een eigen look te geven. Bekijk alles in de trailer hieronder.

Watch Dogs: Legion komt 6 maart 2020 naar pc, PlayStation 4, Xbox One en Google Stadia.

Control launchtrailer toont supernatuurlijke krachten

Control, de nieuwe game van Max Payne en Alan Wake ontwikkelaar Remedy Entertainment, is bijna uit en daar hoort een launchtrailer bij. De trailer toont fragmenten van het mysterieuze verhaal en laat ook gameplay zien waarin we hoofdpersonage Jesse haar skills laat zien. Control is vanaf 27 augustus beschikbaar voor PlayStation 4, pc en Xbox One.

In deze game begin je op een speciale faciliteit voor mensen met bovennatuurlijke krachten. Als een mysterieuze vijandelijke factie genaamd Hiss de faciliteit infiltreert is het aan jou om er iets aan te doen. Control is een interessante mix tussen third-person shooter en Metroidvania.

Pokemon Sword & Shield trailer verkent dorp

Pokemon Sword & Shield speelt zich af in de nieuwe bergachtige regio Galar. Ontwikkelaar Game Freak geeft in de onderstaande trailer een tour van hoe een moderne Pokemon drop eruit zien door het rustig te verkennen. Het is geen groot nieuws, maar het is misschien fijn om een aspect van de game te zien die tot nu toe niet heel vaak werd getoond.

Pokemon Sword & Shield komt op 15 novermber uit.

Eerste uitbreding Marvel Ultimate Alliance 3 komt in september

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order krijgt zijn eerste uitbreiding op 30 september. 'Curse of the Vampire' voegt vier nieuwe speelbare personages toe: Blade, Moon Knight, Punisher en Morbius. Daarnaast zijn er ook nieuwe missies en een nieuwe mysterieuze modus genaamd Gauntlet. 

Deze uitbreiding is alleen verkrijgbaar als onderdeel van de Season Pass, die voor twintig euro wordt verkocht. De game is exclusief voor Switch.

Cell Saga in Dragon Ball Z: Kakarot

Gohan is zonder twijfel één van de belangrijkere protagonisten uit Dragon Ball. Hoewel hij later achter bleef om zich te focussen op zijn scholing, hebben veel mensen zijn piek meegemaakt tijdens de Cell Games.

Deze periode is dan ook de focus van de nieuwe trailer voor Dragon Ball Z: Kakarot, die zich focust op de Cell Saga. Herleef enkele van de belangrijkste momenten van Gohan en geniet van de nieuwe blik op deze gebeurtenissen.

Dragon Ball Z: Kakarot lanceert ergens in 2020 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Lozano met privéjet naar Napels voor afronding transfer

De transfer van Hirving Lozano van PSV naar Napoli is bijna in kannen en kruiken. De Mexicaanse aanvaller stapt volgens De Telegraaf vandaag nog op een privéjet naar Italië om zijn transfer af te ronden. Het dagblad meldt dat Lozano speciaal wordt ingevlogen door de Italiaanse topclub, waar hij de grootste aankoop van deze zomer wordt.

Naar verwachting wordt de transfer van Lozano vandaag of morgen afgerond. Hij zal na aankomst medisch worden gekeurd. Wanneer hij de keuring zonder problemen doorstaat, zet hij zijn handtekening onder een vijfjarig contract. De transfer van Chucky naar Napoli bevond zich maandagavond al in de afrondende fase. PSV rondt het laatste papierwerk af, waarna de presentatie van Lozano niet lang op zich zal laten wachten.

Volgens diverse media is er een bedrag van veertig miljoen euro gemoeid met de overstap. Lozano is daarmee de duurste zomeraankoop van Napoli. Hij overtreft Kostas Manolas, die voor 36 miljoen euro werd overgenomen van AS Roma.

De Mexicaan wordt tevens de duurst verkochte PSV'er aller tijden. Momenteel draagt Memphis Depay die titel nog met zich mee. Hij werd voor 34 miljoen euro verkocht aan Manchester United.

PSV haalde Lozano in 2017 voor een bedrag van circa elf miljoen euro naar Eindhoven. Hij maakte direct grote indruk in de Eredivisie en het duurde niet lang voordat de Europese topclubs het vizier op Chucky hadden gericht. Zowel in het seizoen 2017/18 als 2018/19 kwam hij tot 17 competitietreffers. Vorig seizoen was hij vier keer trefzeker in de Champions League.

Regering Italië gevallen

De Italiaanse premier Conte stapt op, dat verklaarde hij zojuist in de Italiaanse senaat.

De partijloze Conte verwijt Legaleider en vicepremier Salvini zijn eigen belang boven het landsbelang te stellen. Salvini stuurt al langer aan op verkiezingen om zo de gigantische groei van de partij in de peilingen te kunnen verzilveren.

"Salvini heeft laten zien dat hij alleen zijn eigen belang najaagt, en die van zijn partij", zei Conte in de Senaat, met Salvini aan zijde. "Zijn beslissingen vormen serieuze risico's voor dit land."

De italiaanse regeringscoalitie bestaande uit de vijfsterrenbeweging van Di Maio en Lega van Salvini is hier mee aan zijn eind gekomen. Hoe het nu verder moet is nog onduidelijk.

Twintig minuten gameplay voor Marvel's Avengers

Square Enix heeft bijna twintig minuten aan gameplay beschikbaar gemaakt van Marvel's Avengers. De gameplay toont een tutorial missie, waarin de Avengers een myterieuze aanval op San Francisco moeten tegenhouden.

De footage toont gameplay van alle speelbare Avengers in de game: Thor, Iron Man, Captain America, Hulk en Black Widow. Je kunt de footage hieronder op je gemak bekijken. Een release date voor de game is nog niet gegeven.

Mario & Sonic krijgen 2D Olympische Spelen

De Olympische Spelen vinden volgend jaar plaats in Tokyo, wat ook betekent dat er een nieuwe Mario & Sonic at the Olympic Games wordt uitgebracht. Dit keer krijgt de game een extra optie om bepaalde evenementen in 2D te spelen.

Hiervoor worden de oude sprites van Mario en Sonic gebruikt. In totaal zijn er tien evenementen in 2D te spelen, waaronder hordelopen, schoonspringen en verspringen. Hoe dit eruit ziet, kun je in onderstaande traielr bekijken.

In Europa wordt de game op 8 november uitgebracht voor Nintendo Switch.

Whole Cake Island in One Piece Pirate Warriors 4

Tijdens gamescom heeft Bandai Namco een nieuwe trailer getoond van One Piece Pirate Warriors 4. De game behoudt uiteraard de bekende musou-gameplay en volgt nieuwe verhaallijnen uit de manga.

Whole Cake Island wordt toegevoegd en dat betekent dat we ook nieuwe personages tegenkomen, waaronder Big Mom en Germa 66. Van deze laatste groep is Vinsmoke Reiju aangekondigd als speelbaar personage.

De game komt ergens in 2020 uit voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

OM: 'Er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting'

Er zitten grenzen aan de vrijheid om kritiek te leveren op de mening van anderen en die grens is door een 31-jarige man uit Amersfoort in grove mate overschreden. Dat stelde de officier van justitie dinsdag 20 augustus tijdens de politierechterzitting in Zwolle waar de 31-jarige terecht stond voor belaging/belediging van een schrijver/columnist uit Deventer.

De officier eiste een werkstraf van zestig uur waarvan 30 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar wegens belediging.

De verdachte heeft van januari tot en met begin maart via Facebook Messenger negen berichten gestuurd aan de columnist. Hij schreef onder meer: ‘Vieze kk homo’, ‘vieze smurf ga je aanmelden bij je homo land’ en ‘ga je kontje schrobben joh aap kop’. Deze berichten zijn verstuurd vanaf het IP-adres van verdachte. De man heeft bekend dat hij de berichten heeft verzonden.

De verdachte is belediging ten laste gelegd. De columnist heeft zich door de berichten geschaad gevoeld in eer en goede naam, aldus de officier. “Het gaat hier om berichten die grof, laag en op sommige momenten zelfs intimiderend te noemen zijn. Door zulke berichten te sturen toont de verdachte geen enkel respect voor zowel de persoon als diens mening. De man heeft verklaard dat hij ‘boos en gekrenkt’ was wegens bepaalde uitspraken van de columnist, maar dat geeft hem niet het recht om op deze manier een strafbaar feit te plegen.”

Van de ten laste gelegde belaging zou de verdachte moeten worden vrijgesproken, vindt de officier. Van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is volgens hem geen sprake; er zijn slechts negen berichten verstuurd in twee maanden. Ook uit de aangifte van de columnist blijkt niet dat hij de berichten als stelselmatig heeft ervaren. De columnist heeft geen aangifte gedaan van belaging, maar van belediging.

Bij de strafeis is onder meer rekening gehouden met het feit dat de reclassering de kans op recidive klein acht. De verdachte heeft in gesprekken met de politie en reclassering aangegeven dat hij inziet dat zijn gedrag niet door de beugel kan.

De politierechter heeft de verdachte veroordeeld voor belediging en stelt de straf gelijk aan de vier dagen die de man in voorarrest heeft gezeten.

PvdD wil opheldering van Halsema over aanpak lachgasverkopers

De Partij voor de Dieren gaat burgemeester Femke Halsema begin september tijdens een commissievergadering vragen stellen over de lachgasverkopers op de Wallen.

Raadslid Johnas van Lammeren stelt de vragen naar aanleiding van een AT5-reportage waarin bewoners anoniem vertellen dat ze zich zorgen maken over de veiligheid in hun buurt. Volgens hen is de overlast op de Wallen op dit moment groter dan ooit.

Lees ook: Lachgas is de druppel voor deze Wallenbewoners: 'Natuurlijk ben ik bang'

'Ik wil weten wat de burgemeester gaat doen', zegt Van Lammeren. 'We hebben het lachgasdebat al vaak gevoerd. Hoe gaat ze omwonenden helpen? Handhavers zijn sinds een paar weken 's nachts niet meer aanwezig. Het lijkt alsof bewoners aan hun lot worden overgelaten. De gemeente is er voor Amsterdammers en niet andersom.'

Hij hoopt dat Halsema zegt dat ze met maatregelen komt. 'Zoals meer handhavingscapaciteit, bij politie en Handhaving. Of naar Den Haag voor een verbod op lachgas. Er zijn best wat paden te bewandelen.'

Lees ook: Uitgaansplekken bezaaid met lachgasballonnen: 'Het is een teringzooi!'

Mocht de burgemeester geen toezeggingen doen, dan wil Van Lammeren het een paar weken later ook aan de orde stellen tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Halsema zei eind juli te onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om tegen de verkoop van lachgas op te treden. Ook kondigde ze aan te kijken wat de impact is van de handel in lachgasballonnen in de binnenstad.

30 uur werkstraf voor hacken Instagram-account

Een 32-jarige Zoetermeerder had een zakelijk conflict met een evenementenorganisatiebureau. Hij vond dat hijzelf en anderen nog geld te goed hadden voor geleverde diensten. Daarom hackte hij eind 2017 het Instagram-account van het bedrijf en plaatste daarop een ‘waarschuwing’. Vandaag legde de politierechter de man een werkstraf van dertig uur op.

“Verrassing, attentie opgelet voor alle artiesten! Wegens het weigeren van het betalen van openstaande facturen die betaald zouden moeten worden aan meerdere partijen door de eigenaar van het concept verrassing, zullen alle kanalen binnenkort worden overgenomen mits er betaald zal worden. Het gaat hier om betalingen van artiesten, DJ's en overige personeelsleden. Reden van niet betalen is niet duidelijk!”

Dat was de tekst die de Zoetermeerder eind 2017 achterliet op het Instagram-account van het bedrijf. Frustrerend natuurlijk als rekeningen niet of niet op tijd betaald worden. Maar dat kan nooit reden zijn om in te breken op andermans account. Daar zijn andere manieren voor. Het bedrijf deed dan ook aangifte van computervredebreuk en smaad.

Vandaag moest de man voor de politierechter verschijnen. De officier van justitie eiste een werkstraf voor beide feiten. Maar de politierechter vond alleen computervredebreuk bewezen en veroordeelde de Zoetermeerder tot een werkstraf van dertig uur.

Het bedrijf had om een schadevergoeding van 1.500 euro gevraagd maar die vond de officier van justitie onvoldoende onderbouwd. Het bedrijf is niet meer actief.

Agent die 57-jarige man doodschoot wordt niet vervolgd

De agent die op 12 maart 2019 schoot op een 57-jarige verdachte in Etten-Leur heeft rechtmatig gehandeld. Dat concludeert het Openbaar ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche.

De verdachte liep vroeg in de ochtend op straat in de buurt van de Geerkade met een hakmes. Hij gedroeg zich agressief en bedreigde omstanders. Na meldingen troffen politieagenten de man met het opgegeven signalement aan op de Muldersweg. Toen de agenten hem op ongeveer 10 meter genaderd waren, werd hij gevorderd te blijven staan en het mes te laten vallen.

De man negeerde de bevelen en liep met het mes in de hand op een van de agenten af. Er werden twee waarschuwingsschoten gelost, desondanks versnelde de man in de richting van een van de politieagenten en hield het mes in opgeheven hand. De politieschutter loste daarna gerichte schoten. De man overleed dezelfde ochtend in het ziekenhuis.

Het OM ziet het vuurwapengebruik als noodweer aangezien de man dreigend met een hakmes op de politieagent afkwam en hij op dat moment geen ander middel kon gebruiken dan zijn dienstwapen.

De betrokkenen zijn geïnformeerd over de beslissing.

8 jaar en tbs voor poging tot moord op zoontjes

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 32-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot 8 jaar celstraf en tbs voor poging tot moord en brandstichting. De man stichtte brand in zijn eigen woning en probeerde daarmee zijn 3 zoontjes om het leven te brengen. De omwonenden bracht hij daarmee ook in gevaar.

Op de ochtend van 28 november 2018 belde de verdachte 112 met de mededeling dat er brand was in zijn woning in Eindhoven en dat hij met zijn kinderen van 3, 4 en 9 jaar op zolder zat. De kinderen en de verdachte zijn door de brandweer gered.

De rechtbank concludeert na onderzoek door de brandweer dat de brand opzettelijk is gesticht en dat het verdachte is geweest die dat heeft gedaan door op verschillende plekken in de woonkamer (stapels) papier in brand te zetten, waarna hij zich bij zijn kinderen op de zolder voegde.

De verdachte had zich in de aanloop hiervan suïcidaal geuit en in de nacht ervoor gewerkt aan een digitale afscheidsbrief aan zijn ex-vrouw. Hij schreef onder meer dat hij alles zou meenemen wat ooit van hen samen was en naar eigen zeggen hoorden de kinderen daar ook bij. Na de ontdekking van de rook deed hij niets om de kinderen in veiligheid te brengen, ook niet toen zijn oudste zoontje voorstelde het licht aan te doen of het raam te openen.

Ook hield hij niet de deur dicht om de rook tegen te houden, maar vernielde hij de piepende rookmelder en zei de kinderen rustig te blijven liggen. Pas na aandringen van het oudste kind belde de verdachte 112.

De snel handelende brandweerlieden hebben de verdachte en de kinderen, van wie er twee buiten bewustzijn waren, levend uit het huis gered. Alles bij elkaar vindt de rechtbank de brandstichting bewezen en ook de poging tot moord op zijn 3 kinderen. En met de brandstichting in de tussenwoning heeft hij ook de bewoners van omliggende woningen in gevaar gebracht.

Straf
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat het hier gaat om buitengewoon ernstige misdrijven waarop hoge straffen staan. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat uit de rapporten van de (forensische) psychiater en psycholoog blijkt dat bij de verdachte sprake is van een (ernstige) persoonlijkheidsstoornis.

Het risico op grensoverschrijdend gedrag zonder intensieve en langdurige behandeling is hoog. Dit alles maakt dat de rechtbank naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaren ook tbs met dwangverpleging oplegt. Bovendien moet de verdachte een schadevergoeding aan zijn 3 kinderen betalen.

Eerste nikabdraagster uit OV geweerd in Limburg

Spanning ende sensatie in het Limburgse Stein. Een busschauffeur van Arriva heeft daar maandag tot twee keer toe een vrouw met een heuse nikab verzocht de bus te verlaten of haar gezicht vrij te maken, een unicum sinds het ingaan van het 'boerkaverbod'.

Mevrouw weigerde en ging er ook niet vandoor, waarna de chauffeur de politie belde en stil bleef staan. Agenten gingen met de vrouw in gesprek, waarna ze de bus vrijwillig heeft verlaten.

Arriva zegt dat de chauffeur niet naar de richtlijnen van ov-bedrijven heeft gehandeld: hij had haar wel mogen vragen de bus te verlaten, maar mocht bij een 'nee' niet weigeren om verder te rijden, iets wat Arriva zegt intern nogmaals aan te zullen kaarten.

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is sinds 1 augustus op bepaalde plekken verboden: in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen. Op straat mag het nog wel gewoon.

Sprinters in brand gestoken, politie zoekt getuigen

Maandagavond hebben twee branden gewoed in twee treinen in Haarlem. De politie is op zoek naar getuigen. De eerste brand werd om 20.30 uur gemeld. Toen agenten bij de trein aankwamen was er alleen nog rook te zien.

De tweede brand werd rond 23.30 uur gemeld. De brandweer heeft deze brand geblust. De politie gaat uit van brandstichting. In de trein zijn flessen met brandbaar materiaal aangetroffen. Bij de twee branden raakte niemand gewond.

De politie doet onderzoek naar de twee branden en is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht om zich te melden via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Station Haarlem (Foto: FOK!)
Station Haarlem (Foto: FOK!)

Utopia stopt opnieuw, maar nu echt

Nog een paar maanden, dan is het écht voorbij met Utopia. Het realityprogramma begon een jaar of zes geleden en kent inmiddels al meer dan 1500 afleveringen, maar dinsdag werd bekend dat het eind december afgelopen is.

In mei 2018 stopte de boel ook al wegens het einde van de huurovereenkomst van het gebruikte terrein, maar op een stuk grond in de buurt kon men opnieuw beginnen. Dagelijks stemmen ruim 400.000 mensen af om de beslommeringen van de bewoners te volgen, vanaf komende week kunnen ze dat dagelijks doen om zo te zien hoe men richting de finale - waar één winnaar uit de bus zal komen - toe aan het leven is.

De vraag van de dag: wat is jouw favoriete SBS6-programma?

Utopia stopt opnieuw, maar nu echt (Foto: Talpa TV)
Utopia stopt opnieuw, maar nu echt (Foto: Talpa TV)

Politie pakt 2 verdachten op voor gewelddadige overval op bejaard echtpaar

De politie heeft dinsdag twee personen aangehouden, die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een overval op een woning aan de Oude Rijksweg-Noord in Susteren in 2018. De overval vond plaats in de nacht van 15 op 16 juli 2018 tussen 22.30 en 03.30 uur. Door het inslaan van een ruit werd de woning binnengedrongen.

Slachtoffers
De bejaarde bewoners, een man van destijds 81 jaar en een vrouw van 75 jaar, werden door de overvallers bedreigd. De man werd zwaar mishandeld. De slachtoffers werden opgesloten in de kelder en wisten zich uiteindelijk na enkele uren zelf te bevrijden. Naast een aantal gekneusde ribben liep hij een gebroken oogkas en kaak op. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Ook zijn partner had destijds medische zorg nodig.

DNA
In juli 2019 werden reeds drie verdachten, allen afkomstig uit Roemenië, in deze zaak aangehouden. De Roemenen werden toen door België uitgeleverd aan Nederland. De politie kwam de drie verdachten op het spoor dankzij aangetroffen DNA op de plaats delict. Zij zitten alle drie in voorlopige hechtenis. Uit verder onderzoek bleek dat er vermoedelijk nog meer personen bij de overval betrokken waren. De twee mannen die dinsdag werden aangehouden zijn 57 en 40 jaar oud en afkomstig uit Helden en Roggel.

Met deze aanhoudingen is het politieonderzoek nog niet afgerond. Meerdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Politie zoekt dorstige overvaller in Utrecht

Op maandagavond 19 augustus heeft een man bij een overval op een slijterij aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht geld en twee biertjes buitgemaakt.

De  man komt de winkel binnen en pakt twee biertjes uit de koeling en loopt daarmee naar de toonbank. Bij de kassa lijkt hij te willen betalen, maar in plaats daarvan besluit hij een mes te trekken. Hij bedreigt de eigenaresse ermee en neemt dan een greep uit de kassa.

Daarna stapt de man, met het gestolen geld en zijn niet betaalde biertjes op zak, op zijn fiets en fietst dan via de Blokstraat weg. Bij de overval raakte niemand gewond. De politie zoekt getuigen van de overval. Zij worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Staatsmedia mogen niet meer adverteren op Twitter

Media gecontroleerd door de staat mogen niet langer adverteren op Twitter. Het bedrijf maakte dit nieuwe beleid bekend enkele uren nadat Twitter onthulde dat China een geniepige socialemediacampagne voerde om de demonstraties in Hongkong te ondermijnen.

De bewuste accounts blijven wel gewoon bestaan, zodat de gebruikers een 'open gesprek' aan kunnen gaan met andere gebruikers, ze mogen alleen niet meer adverteren zo meldt Twitter in hun blog. 

Staatsmedia mogen niet meer adverteren op Twitter (Afbeelding: Pixabay)
Staatsmedia mogen niet meer adverteren op Twitter (Afbeelding: Pixabay)

Brandend konijn blijkt gestolen uit tuin

Misselijk nieuws uit Apeldoorn. Agenten aldaar zagen in de nacht van zondag op maandag een vuurtje, midden op de weg. Dat vuurtje begon zich ineens te verplaatsen en wat bleek? Een konijn stond in brand.

De agenten hebben het arme dier nog geholpen, maar de brandwonden waren zo hevig dat het beestje niet meer gered kon worden en dus heeft men het slachtoffertje in laten slapen. De politie heeft een sterk vermoeden dat er opzet in het spel was.

"Wilde je van je konijn af? Maakte hij teveel rotzooi?", aldus een woedende post van de politie op Facebook. Men hoopt te ontdekken wie de dader is, de eigenaar van de arme knager is inmiddels gevonden: vermoedelijk is het konijn uit de tuin weggepakt of weggelopen.

Wij hopen in elk geval dat het voor deze daad verantwoordelijke stuk zuurstofverspilling trots is op zichzelf.

Update 11.30 uur
Het konijn heette Anna en is uit een tuin gestolen. Het beestje werd in een doos gestopt, daar ging een jas overheen en die is aangestoken. "Liet haar maar in onze tuin, daar was ze gelukkig", aldus de eigenaar. "Mijn kleine meid is helemaal overstuur en van slag."

VS dreigt Griekenland met sancties om Iraanse tanker

De grootste pestkop ter wereld dreigt Griekenland met sancties wanneer het de Iraanse supertanker Adrian Darya 1 in de haven van Kalamáta toelaat. De Iraanse tanker is afgelopen maandag door de autoriteiten van Gibraltar vrijgelaten na een wekenlange gijzeling.

Naast dat de Verenigde Staten Griekenland bedreigen, doen ze dit ook met andere landen die het eventueel in hun hoofd halen de tanker aan te laten meren in een haven. Ook banken en andere financiële instellingen zullen het moeten ontzien, mochten ze financiële hulp bieden.

De Adrian Darya 1 (eerder Grace 1) is donderdag 4 juli door de Britse autoriteiten in Gibraltar aan de ketting gelegd omdat het schip olie zou vervoeren naar Syrië. Dit gaat in tegen de internationale sancties die Syrië zijn opgelegd, maar ook tegen de eenzijdige sancties die de VS Iran heeft opgelegd. Hevige druk van de VS, inclusief een uitspraak van een rechtbank, heeft echter niet kunnen voorkomen dat de tanker mocht uitvaren, omdat de Britten in Gibraltar zich aan de Europese regelgeving houden en er verder geen reden bleek om de tanker aan de ketting te laten liggen. Dit zorgde uiteraard voor woede en verontwaardiging vanuit de VS.  Iran heeft aangegeven dat de olie aan boord van de supertanker niet bestemd is voor Syrië. Voor welk ander land het dan wel bestemd is laat de Iraanse overheid niet weten.

De tanker is nu onderweg naar het Griekse Kalamáta, tenminste, dat is wat de Iraanse bemanning heeft opgegeven als doel van de reis. De Griekse kustwacht zegt hiervan nog niet op de hoogte gebracht te zijn door de eigenaren van het schip. Mochten de Grieken het schip toestaan in hun haven dan ziet de Amerikaanse overheid dit als 'hulpverlening aan een terroristische organisatie'. De Iraanse overheid daarentegen waarschuwt dat een nieuwe inbeslagname van het schip 'ernstige consequenties' zal hebben.

Tweede Kamer open voor publiek tijdens zomerreces

Het gebouw van de Tweede Kamer is een groot deel van het zomerreces geopend voor publiek. Tot en met 30 augustus kan iedereen op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur het gebouw bezoeken. Het is de laatste kans om de tentoonstelling over 100 jaar kiesrecht te komen bekijken.

In de Statenpassage, de centrale hal van de Tweede Kamer, is de tentoonstelling 'Ik vier mijn stem' over 100 jaar kiesrecht te zien. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de plenaire vergaderzaal vanaf de publieke tribune.

'Pakketbezorgers' blijken ordinaire oplichters

Deze zomer zijn vier vrouwen tussen de 80 en 90 jaar oud slachtoffer geworden van een babbeltruc in de omgeving van Hoorn. Hierbij is gebruik gemaakt van een truc die vaker wordt gebruikt bij oudere mensen.

De slachtoffers worden telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als pakketbezorger. Hierbij geeft de 'bezorger' aan dat er binnenkort een pakket wordt bezorgd en dat bij ontvangst een bedrag van 1 euro moet worden gepind. Tijdens het pinnen wordt de pincode van het slachtoffer vastgelegd in een apparaat, waarna de pinpas wordt omgeruild door een andere pas (van het vorige slachtoffer). Vervolgens worden er grote bedragen van de rekening gepind.

Dirk Brink van de recherche in Hoorn: "We komen deze truc, waarbij de oplichters misbruik maken van het vertrouwen van de veelal oudere slachtoffers, wel vaker tegen. Wij verzoeken iedereen die met dit soort oplichtingspraktijken te maken krijgt zo snel mogelijk aangifte te doen. Alleen dan kunnen wij als politie gericht op zoek naar de daders."

Automobilist geruime tijd bekneld na ongeval

Een 23-jarige automobilist raakte in de nacht van maandag op dinsdag na een verkeersongeval op de Moerstraatseweg in Heerle bekneld in zijn auto. Hij werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Een voorbijganger belde rond 03.30 uur de politie toen hij een zwaar beschadigde auto tegen een boom zag staan. In het voertuig zat een man bekneld. Meerdere hulpdiensten rukten hierop uit, waaronder de brandweer, politie, ambulances en een traumahelikopter. De weg werd in zijn geheel afgesloten voor het verkeer.

Ruim een uur later kon het slachtoffer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Rotterdam. De toedracht van het ongeval is nog niet duidelijk.

Gebruikers nepdatingsites krijgen geld terug

Consumenten die met nepprofielen zijn misleid op datingsites krijgen hun geld terug. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgesproken met het bedrijf achter deze websites, The Right Link B.V. Het gaat om zo’n 37.000 gedupeerden. Het bedrijf heeft hiervoor een bedrag van ruim 9 miljoen euro gereserveerd.

Consumenten betaalden veel geld om in contact te komen met de persoon van het profiel. Maar dit was helemaal niet mogelijk omdat de websites met nepprofielen werkten. Consumenten werden hierover onvoldoende geïnformeerd. Zij wisten niet dat zij tegen betaling chatten met ‘chatoperators’. De nepdatingsites hebben de ACM toegezegd gebruikers hierover voortaan duidelijk te informeren.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: “Gebruikers werden op deze websites met nepprofielen verleid tot lange gesprekken. Niet met de persoon van hun keuze maar met een chatoperator. Het kwam nooit tot een ontmoeting. Omdat de gebruikers zijn misleid is het terecht dat zij hun geld terug krijgen. De websites gaan hun gebruikers voortaan duidelijk informeren over het aanbod. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van consumenten in de online wereld.”

Chatten met operator maar geen afspraak
Het verdienmodel van deze nepdatingsites hield in dat zij consumenten zoveel mogelijk chatberichten lieten sturen naar de persoon van hun keuze. Deze persoon bestond helemaal niet, maar was een nepprofiel. De chatgesprekken werden gevoerd met ‘chatoperators’ die zich voordeden als de persoon van het nepprofiel. Zij verleidden de gebruikers tot langdurige (erotische) chatgesprekken. Omdat je per bericht betaalt, waren consumenten veel geld kwijt – soms duizenden euro’s – zonder dat zij kregen wat zij verwachtten: een ontmoeting of authentiek contact met de persoon van hun keuze.

Op de website van ACM is meer te vinden over hoe men geld terug kan krijgen. Tevens is er een lijst te vinden van de 17 websites die ACM heeft onderzocht. 

NS opent OV-markt voor nieuwe toetreders

Een tankpas die ook geldig is in de trein, een hotelboeking met treinkaartje of een leaseauto inclusief treinkilometers? Als het aan NS ligt, wordt dat heel normaal. NS maakt het – als eerste vervoerder in Europa – mogelijk dat bedrijven buiten het OV zelf treinritten en eigen ov-abonnementen gaan verkopen op de consumentenmarkt. Het wordt voor de nieuwe toetreders mogelijk om dit tegen gelijke voorwaarden te doen. NS verwacht veel van de maatregel die moet leiden tot een open en laagdrempelige OV-markt die samengaat met de nieuwe “mobiliteitsmarkt”.

Open OV-markt
Nu nog worden OV-producten voor consumenten alleen door vervoerders gemaakt en verkocht. Met een open OV-markt met nieuwe toetreders wil NS ervoor zorgen dat er voor reizigers meer aanbod komt. Met name voor de flexreiziger, die afhankelijk van het moment en de bestemming kiest voor het beste vervoermiddel. Zo kan het OV samensmelten met de mobiliteitsmarkt voor deelauto’s, deelfietsen en andere vormen van vervoer.

OV als aanvulling
Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur NS noemt het een belangrijke stap in een nieuwe flexibele OV-markt: “NS is afgelopen jaren veranderd van een traditioneel treinenbedrijf naar een modern mobiliteitsbedrijf. Denk aan het succes van de OV-fiets en de NS-Business Card. Van oudsher denken wij vanuit de trein, waarbij andere vormen van vervoer een aanvulling zijn. Maar andere partijen kunnen het OV, bijvoorbeeld in een bundel, juist als aanvulling op hun eigen dienstverlening aanbieden. Als je tankpas toegang geeft tot de trein, deelfiets en deelauto, wordt een tweede auto voor sommige gezinnen wellicht overbodig. Dat bespaart hen geld en is goed voor het milieu.”

Meer keuze
Smit: “Wij hoeven dat niet allemaal zelf te doen. Door partners meer mogelijkheden te geven, komen er aanbieders bij en krijgt de reiziger meer keuze. Zo wordt het OV aantrekkelijker voor grotere groepen reizigers. Voor reizigers die nu niet zo snel het OV gebruiken - bijvoorbeeld leaserijders - kan de trein door een nieuwe aanbieder toch een logische keuze worden. Met steeds drukkere steden en plattelandsgebieden met minder OV, liggen er veel uitdagingen om Nederland bereikbaar te houden. Als maatschappelijk bedrijf wil NS hieraan een bijdrage leveren.”

Voorwaarden
Nieuwe toetreders kunnen allemaal onder dezelfde voorwaarden gebruik maken van deze nieuwe mogelijkheden. Deze voorwaarden moeten ervoor zorgen dat reizigers een betrouwbaar product krijgen. De nieuwe aanbieders krijgen toegang tot een systeem van NS om zelf abonnementen samen te stellen en OV-producten te kunnen aanbieden. De aanbieder bepaalt zelf de product- en verkoopvoorwaarden inclusief de prijs. Wel gelden gewoon de vervoersvoorwaarden van de vervoerder.

Inbreker op heterdaad betrapt

De politie hield afgelopen nacht, dinsdag 20 augustus, een 21-jarige man uit Tilburg op heterdaad aan. Bij brak in bij een supermarkt aan de Heyhoefpromenade in Tilburg.

Het inbraakalarm werd even na 04.00 uur geactiveerd. Hierop reden meerdere agenten naar de locatie om te kijken of er daadwerkelijk in de supermarkt werd ingebroken. Toen zij daar kwamen, zagen ze een man achter de balie staan. De verdachte pakte onder andere pakjes sigaretten, aanstekers en vloeitjes. Bij het zien van de politie rende de man weg.

Een hondengeleider liep vervolgens de winkel in, waarop de verdachte zich overgaf. Hij is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek. De gestolen goederen zijn in beslaggenomen.

Basispakket uitgebreid met nieuwe medicatie tegen kanker

Vanaf 1 september worden de geneesmiddelen durvalumab en abemaciclib vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft de afgelopen maanden met succes onderhandeld over de prijs van beide middelen. Durvalumab kan worden ingezet bij de behandeling van een specifieke vorm van longkanker; abemaciclib is goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde vormen van borstkanker. Details over de prijsafspraken worden op verzoek van de fabrikanten niet bekendgemaakt.

Minister Bruins: “Dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen is goed nieuws. Tegelijkertijd blijft het teleurstellend dat daar prijsonderhandelingen voor nodig zijn, en dat ik het resultaat van die onderhandelingen niet publiek kan maken. Het belang van de patiënt staat bij mij altijd voorop. Daarom uiteindelijk liever een vertrouwelijke overeenkomst tegen een veel lagere prijs, dan helemaal geen deal.”

Nieuwe geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt, worden in beginsel zonder bijzondere (prijs-)afspraken toegelaten tot het basispakket. De middelen durvalumab (AstraZeneca) en abemaciclib (Lilly) zijn echter vanwege de verwachte hoge totale kosten in de ‘sluis’ geplaatst. Dat houdt in dat het middel niet direct wordt opgenomen in het basispakket om zo eerst een lagere prijs uit te kunnen onderhandelen met de leverancier. Het onderhandelen gebeurde op advies van het Zorginstituut Nederland. Nu de onderhandelingen zijn afgerond gaan durvalumab en abemaciclib vanuit de sluis over naar het basispakket, en worden ze dus vergoed.

Prijsafspraken over geneesmiddelen zijn bijna altijd vertrouwelijk. Het is daarom niet mogelijk om voor elk middel afzonderlijk aan te geven wat de besparing is. Dit najaar komt minister Bruins met een overzicht van alle prijsonderhandelingen met farmaceuten over 2017 en 2018. Dat overzicht biedt inzicht in de totale besparing.

FOK! Wat een weer: steeds mooier weer

Hallo!  

Ik verklapte eigenlijk al een beetje wat het weer deze week zou gaan doen. Nadeel van hogedrukgebieden is, is dat ze zich ruim van te voren aankondigen. Dus dat wordt de komende dagen weer lui achterover leunen.  

Gisteren waren er toch nog wel wat lokale buien actief. In het zuiden kwam daarbij onweer voor, en tevens is er een langerekte onweershaard actief die momenteel op zee ligt. Over het algemeen bleef het op veel plaatsen gewoon droog.

Ook afgelopen nacht was er in het noordelijk kustgebied nog een regen- of onweersbui mogelijk. In de rest van het land is het op de meeste plaatsen droog en koelt het af naar waarden tussen de 11 en 15 graden.

Vandaag is de kans op een bui nog kleiner dan vandaag. Ik kan het niet 100% overal droog geven, maar verruit de meeste plaatsen zal geen bui te zien krijgen. De zon krijgt veel ruimte, maar in het binnenland kunnen stapelwolken zich wel gaan uitsmeren. Er staat een matige wind en het wordt ongeveer 21 graden. 

Fijne dag.  

GeraT (Foto: qltel)
Collega qltel maakte deze mooie foto vanuit Gera. Het slot van Gera. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen. Bij arbeidsongeschikten lag dat aandeel meer dan twee keer zo hoog. Zij worden door de slaapproblemen ook het vaakst belemmerd in hun functioneren. Het gaat hier om mensen die zelf aangeven dat ze arbeidsongeschikt zijn. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête. 

In de Gezondheidsenquête wordt deelnemers gevraagd of zij in de voorafgaande twee weken last hebben gehad van problemen met slapen. In 2018 heeft 24 procent van de Nederlanders vanaf 25 jaar daar bevestigend op geantwoord. Dat komt neer op ongeveer 2,9 miljoen mensen. In 2017 ging het om 21 procent. Bij ruim 4 op de 10 van de slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Van de 25-plussers die aangeven dat ze arbeidsongeschikt zijn, meldt 58 procent geen goede nachtrust te hebben. Van de werkenden meldt 19 procent slaapproblemen, juist onder het landelijk gemiddelde. 

Met slaapproblemen belemmerd in functioneren
Niet alleen komen slaapproblemen relatief vaak voor onder arbeidsongeschikten, ze worden er ook het vaakst door belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de slechte slapers die arbeidsongeschikt zijn meldt 81 procent zulke belemmeringen. Bij andere groepen is dat een veel lager percentage.

 
 
Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.