FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 augustus 2019

Uitslagen derde voorronde Champions League en Europa League

In de derde voorronde van de Champions League zijn woensdag vijf wedstrijden gespeeld. FC Basel, vorige week nog te sterk voor PSV, verloor in eigen huis van LASK Linz. Verder werd in de voorronde van de Europa League één duel afgewerkt.

Uitslagen Champions League woensdag
Krasnodar - FC Porto 0-1
İstanbul Başakşehir - Olympiakos Piraeus 0-1
CFR Cluj - Celtic 1-1
FC Basel - LASK Linz 1-2
NK Maribor - Rosenborg BK 1-3

Uitslagen Europa League woensdag
Slovan Bratislava - Dundalk 1-0

Rallycrosser Bakkerud wint na drie jaar eindelijk weer in WK

Voor de rallycrossfans keren we nog even terug naar zondag, want in het Canadese Trois-Rivières stond de zevende van tien WK-wedstrijden op het programma. De winst ging er naar Andreas Bakkerud uit Noorwegen, zijn eerste sinds 2016.

Audi-coureur Bakkerud pakte in de finale bij de start al de leiding, voor de Letse Ford-rijder Janis Baumanis en de Rus Timur Timerzyanov in diens Hyundai. Het werd een strijd tussen die drie, maar erg spannend werd het eigenlijk niet: Bakkerud hield netjes stand, Baumanis en Timerzyanov completeerden het podium.

De overige finalisten kwamen er onder meer door een vroege spin niet aan te pas. De 41-jarige Fransman Guerlain Chicherit werd in pas zijn tweede finale vierde, ver voor de Zweden Anton Marklund en kampioenschapsleider Kevin Hansen.

De finale in Canada (Bron: YouTube)

Zes jaar gevangenisstraf voor invoer cocaÔne

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag aan een 44-jarige medewerker van ECT Delta Terminal B.V. een gevangenisstraf opgelegd van 6 jaar met aftrek van de tijd die hij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte samen met anderen in een periode van enkele maanden drie maal een grote hoeveelheid cocaïne heeft ingevoerd en daarvoor voorbereidingen heeft getroffen. Het gaat om 364 kilo, 97 kilo en 700 kilo. Daarbij heeft hij zich laten omkopen.

Smokkelmethode
Voor het importeren van de grote hoeveelheden cocaïne was de rol van de verdachte als havenmedewerker essentieel. Hij werkte op de afdeling waarin hij containers kon verplaatsen en waarin hij containers in de systemen kon volgen. Door zijn handelen werden de containers op een handige plek geplaatst voor de ‘uithalers’, aan controle door de douane onttrokken of op een geschikte plek voor de ‘switchmethode’ gezet.

Bij die methode wordt een container uit een ‘veilig land’, die weinig kans loopt gecontroleerd te worden en al is vrijgegeven, dichtbij een container met verdovende middelen geplaatst. De drugs worden vervolgens verplaatst naar de vrijgegeven container. Bij deze smokkelmethode is het van belang dat de bevoegde havenmedewerker de containers verplaatst voordat de douane de container met drugs controleert.

Gelet op de contante uitgaven ter grootte van een dubbel jaarsalaris moet de verdachte grote bedragen voor zijn rol hebben ontvangen. Dat hij heeft gehandeld onder bedreiging vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Media-aandacht
De rechtbank begrijpt dat de verdachte en zijn gezin geen gemakkelijke tijd achter de rug hebben. Dat is deels het gevolg van de problemen die verdachte zelf heeft veroorzaakt en van de media-aandacht. De verdachte had echter kunnen weten dat het schokkend en dus nieuwswaardig is als iemand op een vertrouwenspositie in de haven corrupt blijkt te zijn. De rechtbank ziet geen aanleiding om daarmee in het voordeel van de verdachte rekening te houden.

Straf
In het nadeel van de verdachte weegt de rechtbank mee dat hij bij drie verschillende transporten betrokken is geweest en dus steeds opnieuw in de fout ging. De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van de straf vooral gelet op uitspraken in soortgelijke zaken. De rechtbank neemt in de strafmaat mee dat de verdachte weliswaar een belangrijke rol speelde in de cocaïnetransporten, maar dat hij een kleine schakel in een groter geheel is geweest. Hij lijkt niet betrokken te zijn geweest bij de organisatie van de transporten, de uithaal of het verdere vervoer van de cocaïne. De rechtbank heeft ook gelet op de persoon en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De verdachte is niet eerder met politie en justitie in aanraking geweest. De verdachte heeft gedeeltelijk bekend, maar dit lijkt vooral ingegeven door de aanhouding op heterdaad op zijn werkplek en werkt niet strafverminderend. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij van zijn functie met een vertrouwenspositie – waarin hij niet voor niets goed wordt betaald om corruptie te voorkomen – misbruik heeft gemaakt. Alles afwegend vindt de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar op haar plaats.

COC vreest meer anti-homogeweld tijdens Pride dan officieel bekend is

Twee bij het COC, vier bij het Meldpunt Discriminatie en (nog) geen cijfers bij de politie. Dat is nu hoeveel er officieel bekend is over anti-homogeweld tijdens het afgelopen Pride-weekend. Maar: het COC en de politie waarschuwen ervoor dat lang niet ieder slachtoffer aangifte kan of wil doen en dat het aantal incidenten daadwerkelijk dus véél hoger ligt.

"Als ik zelf al meemaak dat ik hier op straat loop bij de Pride - hand in hand met mijn vriendinnetje - en ik word daar al vijf keer over aangesproken, dan is dat eigenlijk al vijf keer aangifte. Heb ik ook niet gedaan", vertelt Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland. Net als zij, doen of deden veel slachtoffers geen aangifte.

Volgens het COC komt 70 procent van de LHBTI'ers in aanraking met discriminerend geweld; zowel fysiek als verbaal. Toch doet maar 15 procent van hen aangifte. "Het lijkt nu, als je naar de officiële cijfers kijkt, alsof er niets gebeurd is. Terwijl de verhalen anders zijn", vertelt Oosenbrug. Maar waarom is het voor de slachtoffers zo lastig om aangifte te doen?

'Grow a pair'
Gisteren vertelden Ana en Katya al dat zij twijfelden om aangifte te doen nadat zij werden mishandeld: "Ik voelde me schuldig, gaf mezelf de schuld. Veel mensen zeggen dat we gewoon hadden moeten doorlopen." Oosenbrug ziet dit ook gebeuren: "Er wordt gezegd van, 'grow a pair'. Wees een echte vent of vrouw. Kweek maar een dikke huid." Ook is er een sterk gevoel dat er vaak niets wordt gedaan met de aangifte en dat aangifte doen ontmoedigd wordt. "Dan komt het gevoel: wel of niet aangifte doen? En wijkt het eerder naar niet aangifte doen."

Roze in Blauw
De politie benadrukt slachtoffers om juist wél aangifte te komen doen, eventueel bij Roze in Blauw: "Het is heel belangrijk dat je je komt melden. Dan kunnen we het noteren, registreren en krijgen we een beeld van wat er gebeurt in de stad." Oosenbrug kan dit beamen: "Zij hebben verstand van de materie. Ze snappen hoe het voelt en wat het met je doet. Ze geven je het vertrouwen dat je je verhaal kan doen." De politie voegt hieraan toe dat het altijd in eerste instantie alléén een gesprek is, waarbij niets wordt verplicht.

'Meten is weten'
Wanneer er aangifte wordt gedaan, zal het hoe dan ook geregistreerd worden. Ook al gebeurt er niets mee en vindt er geen vervolging plaats. Al die meldingen zullen uiteindelijk worden verwerkt in rapporten, die bij o.a. de politiek terecht zullen komen. Daarom vindt Oosenbrug het essentieel dat, ook al is er geen hoop op vervolgstappen, er aangifte gedaan wordt: "Laat maar zien; we pikken het gewoon niet meer."

Extern bureau onderzoekt ervaring Amsterdammers met etnisch profileren

Onderzoeksbureau Beke gaat onderzoeken wat de ervaring is van Amsterdammers met de politie. Etnisch profileren is daarbij een belangrijk onderwerp in dit onderzoek.

Datzelfde bureau onderzocht eerder hoe de politie zelf omgaat met etnisch profileren. Hoewel werd geconcludeerd dat de politie op de goede weg is, bleek dat het bestaande beleid "onvoldoende is ingevoerd om ook effectief te kunnen zijn." De Amsterdamse driehoek, bestaande uit de burgemeester, de politie en het OM, besloot vervolgens om de aanpak van etnisch profileren aan te scherpen.

Uit het eerder genoemde onderzoek bleek ook dat het burgerperspectief niet goed genoeg wordt meegenomen in de aanpak De politie nam zich daarom voor te gaan kijken hoe burgers etnisch profileren ervaren. Dat onderzoek zal de politie ook gaan doen, in de vorm van 'dialoogbijeenkomsten'. Er zal echter ook een extern onderzoek komen.

Daar wordt door de gemeente opnieuw bureau Beke voor ingeschakeld. Dat zal 750 straatinterviews in de stad afnemen. Uit dit onderzoek moet blijken wat Amsterdammers van de politie vinden omtrent etnisch profileren, maar ook rond beeldvorming, bejegening en vertrouwen. De eerste onderzoeksresultaten worden eind dit jaar verwacht.

OM eist zeven jaar cel voor witwassen 680.000 euro

Op 16 december 2018 is de politie letterlijk 680.000 euro tegen het lijf gelopen. Vandaag heeft de officier van justitie zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een 33-jarige Rotterdammer die onder andere wordt verdacht van witwassen.

De man viel op toen hij met een zware sporttas probeerde in te stappen in een onopvallende politiewagen. Het OM gaat ervan uit dat er sprake was van een vergissing en de man de tas met inhoud wilde afleveren bij een tweede verdachte die verderop met zijn auto met daarin een verborgen ruimte stond te wachten. In de tas bleek bijna zeven ton contant geld te zitten. Vervolgens heeft de politie onderzoek gedaan in de woning waar de man verbleef. Daar is in een kluis 67 kilo cocaïne gevonden, samen met een vuurwapen met bijbehorende munitie.

Strafeis
Vandaag stond de verdachte in deze zaak terecht voor witwassen, het voorhanden hebben van een vuurwapen en het bezit van een grote hoeveelheid harddrugs. Uit het onderzoek van de politie blijkt dat de man een gedetailleerd kasboek bijhield met soortgelijke transacties en zich bezig hield met undergroundbanking. Het geld dat hij voorhanden had, is gelijk aan 19 keer een gemiddeld jaarsalaris. De officier van justitie verwijt de man dat hij als tussenpersoon een belangrijke rol heeft vervuld in de georganiseerde criminaliteit. Witwassen van geld is schadelijk voor de legale economie en verschaft criminelen ten onrechte de mogelijkheid om een luxe levensstijl te hanteren waar zij status en aanzien aan ontlenen. De combinatie van het witwassen van een grote som geld, bezit van kilo’s cocaïne en een geladen vuurwapen rechtvaardigt volgens de officier van justitie dan ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar.

Over 14 dagen doet de rechtbank uitspraak.

Brouwer/Meeuwsen en Stubbe/Ramond-Van Iersel winnen ook tweede wedstrijd op EK beachvolleybal

De beachvolleybalkoppels Joy Stubbe/Marleen Ramond-Van Iersel en Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen hebben ook hun tweede groepswedstrijd op het EK gewonnen.

Stubbe en Ramond-Van Iersel wonnen met 21-13 en 21-16 van Michaela Kvapilova en Michala Kubickova uit Tsjechië.

Brouwer en Meeuwsen versloegen het Russische duo Sergey Gorbenko en Alexander Licholetov met 21-14 en 21-15. Voor Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde was er opnieuw verlies. Het koppel verloor nipt van de regerend wereldkampioenen Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovski: 21-18 en 21-18.

Staatssecretaris kondigt vuilnis-importplafond aan

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft besloten dat er een vuilnis-importplafond komt voor Nederland. Met deze stap draagt de Rijksoverheid haar steentje bij aan de crisis rondom het Afval Energie Bedrijf (AEB).

Nederlandse afvalverbranders hadden lange tijd een capaciteitsoverschot en daarom werd er jaren geleden besloten om vuilnis te importeren. Het meeste afval komt uit Groot-Brittannië. Het was een goede oplossing voor alle partijen: de Nederlandse ovens draaiden maximaal, er werd flink geld verdiend en Engeland is van zijn afval af. Er steken jaarlijks tienduizenden tonnen afval de Noordzee over.

Door het stilleggen van vier van de zes verbrandingsovens van het AEB kampt Nederland met een groot tekort aan capaciteit voor het verbranden van afval. Het nu afgekondigde importplafond houdt in dat er geen nieuwe contracten kunnen worden afgesloten om buitenlands afval in Nederland te verbranden.

Van Veldhoven: "Afvalbeleid is een verantwoordelijkheid van gemeenten, maar de problemen bij het AEB laten zien, dat ook een lokale crisis landelijk tot zorgen kan leiden. Ik vind dat ons afvalbeheer toekomstbestendiger moet worden, en ik ga bezien wat daar voor nodig is. Intussen zijn alle betrokken partijen aan het kijken welke maatregelen nu nodig zijn om de situatie in Amsterdam op te lossen. Dit tijdelijke importplafond helpt daarbij."

Of de bestaande contracten wel worden nagekomen, is nog onbekend. Mocht het AEB van al afgesloten contracten af willen, dan kan het bedrijf dat zelfstandig beslissen. Eventuele schadeclaims zouden dan voor rekening van het AEB zijn. Maar door de financiële problemen die het bedrijf heeft, zal zo'n kostenpost naar alle waarschijnlijkheid worden doorgeschoven naar de gemeente.

Als de bestaande contracten worden uitgediend, is de ingreep van de staatssecretaris slechts een oplossing voor de lange termijn.

Ruzie met dodelijke afloop in cafť: 8 jaar cel

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Nuenen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij sloeg in een Nuenens café een 60-jarige man dood met een barkruk.

De verdachte ging in december 2018 na zijn werk naar een café in zijn woonplaats en kreeg daar – samen met een vriend – woorden met een man. Toen de man naar buiten ging, renden ze achter hem aan en sloeg de verdachte hem in het gezicht. De man belde daarop zijn zoon die naar het café kwam en samen met zijn vader naar binnen ging om verhaal te halen. De vader en zoon liepen naar de vriend van de verdachte toe, die in een hoek dichtbij de toegangsdeur stond. De zoon sprak de vriend aan over het eerdere incident en op enig moment raakten zij in een worsteling. De verdachte, die aan de andere kant van het café stond, is naar de man gerend en heeft hem met het zitvlak van een barkruk hard tegen het hoofd geslagen. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

Geen noodweer
Volgens de verdachte kan hij zich alleen nog herinneren dat hij de man met een kruk heeft geslagen. En dat hij dit uit zelfverdediging zou hebben gedaan. Zijn advocaat beriep zich daarom op een vorm van noodweer. Volgens hem was de verdachte bang dat de man verhaal kwam halen voor het incident buiten en dat de man hem zou slaan met een ijzeren staaf die hij bij zich had. De verdachte raakte volgens zijn raadsman in paniek en heeft daardoor de fatale klap uitgedeeld.

De rechtbank verwerpt dit verweer. Het dossier bevat geen enkele aanwijzing om te kunnen aannemen dat de verdachte werd aangevallen of spoedig zou worden aangevallen. De man droeg inderdaad een staaf bij zich, maar die was van plastic. Bovendien verklaarde geen enkele getuige dat de man deze staaf omhooghield of er op een andere manier mee dreigde. Ook zag niemand dat de man richting de verdachte is gelopen. Het was juist de verdachte die van achter uit het café naar de man toerende en hem met een barkruk sloeg.

Brute en onomkeerbare daad
De verdachte maakte zich schuldig aan een brute en onomkeerbare daad waarmee hij het slachtoffers leven ontnam. Hij bracht hiermee de familieleden van het slachtoffer enorm en onherstelbaar leed toe. Ook op de cafébezoekers, vrienden van de verdachte en de personeelsleden van het café maakte de dood van het slachtoffer diepe indruk. Zij waren ongewild getuige van het fatale geweld.

Voor doodslag geldt als referentiekader een celstraf van tussen de 8 en 10 jaar. De rechtbank gaat in dit geval uit van de ondergrens van dit kader. De verdachte belde namelijk zelf het alarmnummer en vertelde aan de politie dat hij iemand met een kruk had geslagen om zichzelf te verdedigen. Ook daarna verleende hij telkens zijn medewerking aan het onderzoek. Daarnaast kwam de verdachte niet eerder in aanraking met politie en justitie en staat hij te boek als een persoon die niet eerder voor ellende zorgde in het dagelijks leven of het uitgaansleven. De rechtbank beschouwt de kans op herhaling dan ook als bijzonder klein en ziet het delict als een eenmalig vergrijp met verstrekkende gevolgen. Die gevolgen zal de verdachte zijn verdere leven moeten dragen.

Naast een celstraf van 8 jaar moet de verdachte de nabestaanden een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 5.000 euro voor onder meer de uitvaart.

'Eigenaar moest betalen om pand veilig te maken voor krakers'

De eigenaar van het dit weekend gekraakte pand aan de Van 't Hofflaan in de Watergraafsmeer is kwaad op stadsdeel Amsterdam Oost. Het stadsdeel zou hebben gezegd dat hij moest betalen om de krakers veilig te laten wonen.

Tegen De Telegraaf vertelt de man dat het stadsdeel wilde dat er stutpalen werden geplaatst, zodat het veilig werd voor de krakers. "Ik zou de kosten daarvan moeten dragen. Ik ontplofte zowat. Het enige wat ik wilde was ontruimen van het pand zodat ik verder kon met de renovatie."

Een woordvoerder van het stadsbestuur zegt vanochtend dat het alleen ging om een verzoek om in het pand te kijken of er stutpalen geplaatst moesten worden. Of daar kosten aan verbonden waren kon hij niet zeggen. Stadsdeel Oost laat weten pas later vandaag te kunnen reageren.

Niet veilig
De politie liet maandag al weten dat door de brandweer was geconstateerd dat het pand niet veilig was en dat de krakers was 'geadviseerd' om niet in het pand te verblijven. Toch was er toen nog geen sprake van een op handen zijnde ontruiming.

De eigenaar zou in eerste instantie van de politie te horen hebben gekregen dat er niet meteen ontruimd werd. De verbouwing van het pand lag namelijk stil vanwege bezwaren van buren en er wordt in de stad niet 'ontruimd voor leegstand'.

Treurig dieptepunt
Forum voor Democratie-raadslid Annabel Nanninga, die net als de VVD het stadsdbestuur eerder deze week om opheldering over de kraakactie vroeg, laat aan de krant weten verbijsterd te zijn. "Omdat het linkse college en de linkse burgemeester weigeren het kraakverbod te handhaven, blijft allerlei gespuis panden stelen. Dat het stadsdeel nu verzonnen heeft dat er op kosten van de eigenaar verbouwd moet worden ten behoeve van deze dieven, is het treurige dieptepunt."

"Er lag een plan om te gaan kijken of er gestut kon worden, uiteindelijk hebben het stadsbestuur en het stadsdeel besloten dat niet te doen", laat de woordvoerder van de gemeente weten.

Aangifte
De woordvoerder zegt dat er dinsdagmorgen aangifte van de kraak werd gedaan. Overigens kwam dat volgens de eigenaar van het pand doordat hij niet eerder aangifte mocht doen. Die dag besloot het Openbaar Ministerie dat de krakers uit het pand moesten.

Er zou volgens het Openbaar Ministerie inderdaad sprake zijn van een onveilige situatie, zo stond de vloer volgens de eigenaar op instorten en was het dak lek. De krakers kregen tot gisteren 17.00 uur de tijd om te vertrekken en hebben dat gedaan.

Knockout CP Freshmart verdedigt wereldtitel, Pascal pakt titel en zwaargewichten vestigen record

Bokser Knockout CP Freshmart heeft zijn WBA-wereldtitel in het minimumgewicht (-47,6kg) voor de zevende keer verdedigd. De Thaise Little Pacquiao (19-0), geboren als Thammanoon Niyomtrong, stond in het Thaise Nakhon Sawan tegenover ArAr Andales (10-0) uit de Filipijnen en won op unaniem besluit na acht van de twaalf ronden; wegens een hoofdwond van Freshmart werd het gevecht op dat moment gestopt.

Het was niet het enige titelgevecht van het weekeinde waarin het na acht ronden klaar was wegens door een ongelukkige kopstoot veroorzaakte schade. In Brooklyn verdedigde Marcus Browne (23-0, 16 KO's) zijn interim (WBA)- en Silver (WBC)-titels in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) tegen de Haïtiaanse Canadees Jean Pascal (33-6, 20 KO's). Dat ging er stevig aan toe en Pascal wist zijn opponent in de vierde ronde neer te slaan, gevolgd door nog eens twee knockdowns in de zevende ronde. In de achtste was het na een wond voor Browne voorbij en ging men naar de jury, die Pascal met drie keer 75-74 nipt als winnaar aanwees.

Browne vs Pascal (Bron: YouTube)

In hetzelfde Barclays Center vocht de Nigeriaan Wale Omotoso (27-4, 21 KO's) tegen Brooklyn's Curtis Stevens (30-6, 22 KO's), maar dat werd voor de thuisheld niet zo'n succes. Omotoso sloeg hem in de eerste, tweede én derde ronde neer en Lucky Boy werd na de derde keer uitgeroepen tot winnaar en intercontinentaal WBO-kampioen in het superweltergewicht (-69,9kg).

Omotoso vs Stevens (Bron: YouTube)

Tot slot vochten zwaargewichten Adam Kownacki (19-0) en Chris Arreola (38-5) in dezelfde hal tegen elkaar en dat leverde zowaar een record op: met in totaal 2172 slagen werd het oude zwaargewichtrecord van 1730 slagen verpulverd. In geen enkele ronde deelde één van beide boksers minder dan 75 slagen uit, het ging maar door, en Arreola vestigde het individuele record: 1125 slagen, waar Dillian Whyte met 1112 tegen David Allen het record had.

Kownacki vs Arreola; let op de nogal luide bel tussen de rondes (Bron: YouTube)

'Ajax verwijst ook bod van zestig miljoen op Neres naar prullenbak'

Eind vorige week meldde Yahoo Esportes dat Manchester United vijftig miljoen euro heeft geboden op David Neres en the Red Devils zijn de aanvaller van Ajax nog niet vergeten. Het eveneens Braziliaanse UOL Esporte bericht woensdagmiddag namelijk over een bod van zestig miljoen euro op de dribbelaar, dat echter opnieuw door Ajax afgewezen zou zijn.

Ajax wil het tot medio 2022 lopende contract met Neres openbreken en verlengen, maar door de aanhoudende interesse vanuit Engeland en Italië lopen de onderhandelingen vertraging op. Manchester United is niet de enige kandidaat om Neres over te nemen van Ajax, want volgens De Telegraaf heeft ook Napoli zich officieel gemeld in de Johan Cruijff ArenA. Ook Atlético Madrid is al in verband gebracht met de flankspeler.

Het is nog duidelijk hoeveel Napoli overheeft voor Neres, die deze zomer met Brazilië de Copa América veroverde. I Partenopei werden onlangs ook gelinkt aan Hirving Lozano, maar de interesse in de aanvaller van PSV lijkt op een laag pitje te zijn gezet. Ajax-directeur Marc Overmars meldde onlangs aan Voetbal International dat slechts een club concreet was voor Neres, waarschijnlijk Atlético. “Daar gaan we dan over praten, maar het is wel de bedoeling dat wij als Ajax leidend zijn.”

Ajax verliest dus wellicht opnieuw een dragende speler, want trainer Erik ten Hag zag Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt naar respectievelijk Barcelona en Juventus vertrekken. Daarnaast wordt Donny van de Beek in de Spaanse media genoemd als mogelijke aanwinst van Real Madrid.

Stam verrast: "Moest het zo snel? Die vraag stel ik mezelf ook"

Feyenoord bereidt zich momenteel voor op het belangrijke Europa League-voorrondeduel met Dinamo Tbilisi, maar het is voor trainer Jaap Stam moeilijk om zich volledig op deze uitdaging te volgen. Zijn club maakte woensdagmiddag via de officiële kanalen bekend dat Jeremiah St. Juste onderweg is naar FSV Mainz 05, terwijl Rick Karsdorp en Liverpool-verdediger George Johnston juist naar Rotterdam lijken te komen.

Stam kan vanwege de transferperikelen in de heenwedstrijd van het tweeluik met Tbilisi geen beroep doen op de normaal zo belangrijke St. Juste: “Moest het zo snel? Die vraag stel ik mezelf ook. Ik ben sowieso verrast door wat er nu allemaal gebeurt. Maar tegelijk: het is zoals het is”, tekent Voetbal International tijdens een perspraatje op uit de mond van de oefenmeester.

Karsdorp en Johnston zijn donderdag nog niet van de partij in De Kuip, waardoor Stam moet puzzelen. De twee kunnen aankomend weekend tegen sc Heerenveen mogelijk wel hun debuut maken: “Als je kijkt naar selectie en aantal verdedigers, dan is er niet veel smaak. De vier die gaan spelen moeten het laten zien. We leggen de focus op wat belangrijk is. En dat doen we met de mensen die we voor handen hebben. Er speelt veel, dat heeft zijn weerslag. In voetbal valt niet alles te plannen, zeker niet in de window. Dus moet je ervoor zorgen dat je er klaar voor bent met de spelers die het moeten doen”, gaat hij verder.

Ook voorin zijn de opties beperkt, daar Dylan Vente niet fit genoeg is om mee te spelen. Feyenoord is wel in gesprek met FC Basel over de komst van Ricky van Wolfswinkel, maar het is nog niet zeker dat de spits aangetrokken kan worden. “Voor Dylan geldt dat hij de laatste maanden keihard gewerkt heeft. Die jongen heeft een ongelooflijke drive om te slagen bij Feyenoord. Daardoor heeft hij nu alleen wel wat lichamelijke klachten. Hij is er helaas niet bij”, voegt Stam toe tegenover het Algemeen Dagblad. Feyenoord en Dinamo Tbilisi treffen elkaar donderdagavond om 19.30 uur in De Kuip

Mezgec sprint naar tweede ritzege in Ronde van Polen

Luka Mezgec heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Polen te pakken. De Sloveen van Mitchelton-Scott was in een sprint bergop duidelijk te snel voor de rest. In het algemeen klassement blijft Pascal Ackermann aan de leiding. De Duitser heeft nu nog vier seconden op Mezgec.

Vandaag stond weer een normale rit op het programma na het tragische ongeval van Bjorg Lambrecht. De ploeggenoten van Lotto Soudal lieten zich van voren zien en Jelle Wallays zat zelfs mee in de traditionele vroege vlucht. Lange tijd reden er vier renners voorop, maar waren kansloos tegen een aanstormend peloton.

Op de lastige aankomst in Bielsko-Biała, twee kilometer die langzaam omhoog liep, was Mezgec duidelijk de snelste in een sprint. De Sloveen won de sprint met ruim verschil voor Eduard Prades en Ben Swift. Klassementsleider Ackermann eindigde op de 20ste plaats in het peloton en behield de leiderstrui. Vanaf donderdag trekt het peloton de Poolse heuvels in.

Nederland verovert goud op mixed relay bij EK wielrennen

Nederland heeft woensdag goud verovert op het onderdeel mixed relay tijdens het EK wielrennen in Alkmaar.

Bij het nieuwe onderdeel mixed relay rijden drie mannen een ploegentijdrit en worden vervolgens afgelost door drie vrouwen die hetzelfde parcours afleggen. De totale eindtijd bepaalt het eindklassement.

Het Nederlandse team bestaande uit Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Koen Bouwman, Amy Pieters, Floortje Mackaij en Riejanne Markus behoorde vooraf tot de grote favorieten voor het goud. Die favorietenrol werd waargemaakt want bij de aflossing na 22 kilometer waren de mannen het snelste. Vervolgens was het aan de drie Oranje-vrouwen. Het sterke Duitse drietal met Lisa Klein, Lisa Brennauer en Mieke Kröger kwam nog in de buurt maar bleef uiteindelijk op veertien seconden steken. De bronzen medaille was voor Italië.

Uitslag
1. Nederland
2. Duitsland
3. Italië
4. België
5. Frankrijk
6. Rusland
7. Tsjechië
8. Slovakije

Veertigjarige ForlŠn zet punt achter loopbaan

Diego Forlán heeft aangekondigd op veertigjarige leeftijd een punt te zetten achter zijn voetballoopbaan. De spits speelde tijdens zijn rijke carrière voor onder andere Manchester United, Villarreal, Internazionale en Atlético Madrid. Hij speelde in mei, wat nu blijkt, zijn laatste professionele wedstrijd voor Kitchee in Hong Kong.

"Het was niet gemakkelijk. Ik wilde niet dat de tijd zou komen, maar ik wist dat het zou komen", vertelt Forlán in gesprek met Telemundo . "Ik heb besloten om te stoppen met professioneel voetbal."

Forlán begon zijn professionele carrière bij Independiente in Argentinië, voordat hij in januari 2002 naar Manchester United verhuisde. Hij won de Premier League met Manchester tijdens het seizoen 2002/03 en de FA Cup in het volgende seizoen voordat hij in 2004 de overstap maakte naar Villarreal. De 112-voudig international van Uruguay was succesvol in LaLiga, waar hij 128 keer scoorde in 240 competitiewedstrijden voor Villarreal en Atlético Madrid, waar hij met de Madrilenen in het seizoen 2009/10 de Europa League won.

Zijn beste seizoen in Europa was bij Atlético tijdens het seizoen 2008/09. Forlán maakte 32 competitiedoelpunten in 33 wedstrijden voor de club, waarbij hij Samuel Eto'o van Barcelona en David Villa van Valencia achter zich liet in de strijd om de topscorerstitel.

Nieuwe Galarian-vormen in Pokťmon Sword en Shield

Zoals maandag aangekondigd hebben Nintendo en The Pokémon Company een nieuwe trailer vrijgegeven voor Pokémon Sword en Shield. De trailer introduceert nieuwe rivalen, een nieuw slecht team en nieuwe Pokémon.

Net als we eerder al Alolan Pokémon hadden, krijgen we in de nieuwe games Galarian Pokémon. Tot nu toe zijn Galarian Weezing (Poison/Fairy met tophat), Galarian Zigzagoon (Dark/Normal) en Galarian Linoone aangekondigd. Voor het eerst krijgt Linoone een evolutie in de vorm van Obstagoon. Ook is er een Pokémon die van vorm kan veranderen: Morpoke (Full Belly Mode en Hangry Mode).

Jouw rivalen zijn dit keer Bede en Marnie. Marnie heeft een eigen legioen aan fans die zich Team Yell noemen. Ongetwijfeld zit hier meer context achter, maar details zijn nog niet gegeven. De trailer kun je hieronder bekijken.

Pokémon Sword en Shield zijn vanaf 15 november verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Domme man trekt aandacht politie en loopt tegen de lamp

Politieagenten hielden op 6 augustus een bestuurder staande na onnodig links rijden en het zwaaien met zijn middelvinger. De bestuurder had openstaande boetes ter waarde van 10.466,95 euro en in zijn auto werden onder andere 700 hennepplanten gevonden.

Politieagenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid reden dinsdagavond op de A2 richting Breukelen. Op de middelste rijbaan zagen zij een auto met 110 kilometer per uur rijden, terwijl de toegestane snelheid er 130 kilometer per uur was. Het voertuig werd door verschillende auto’s rechts ingehaald, waarop de agenten besloten om de auto naar de meest rechterbaan te sturen.

Middelvinger
Na het wijzen op het onnodige links rijden, reden de agenten de auto voorbij. Binnen de kortste keren werden de agenten weer ingehaald door dezelfde auto. De bestuurder hing over de bijrijder heen en zwaaide hevig met zijn middelvinger. Hierop werd besloten de bestuurder alsnog staande te houden en te verbaliseren voor onnodig links rijden en hem aan te spreken op zijn beledigende gedrag.

Signalering
De bestuurder werd staande gehouden, waarna bleek dat hij nog openstaande boetes had met de totale waarde van €10.446,95. De bestuurder werd gevraagd om een kentekenbewijs, wat hij niet bleek te hebben. De auto zou geleend zijn van een vriend uit België. De bijrijder had geen geldig legitimatiebewijs. Zij bleek ook nog gesignaleerd te staan voor een bedrag van €1.911,-.

Dozen
Al die tijd hadden meerdere dozen en tassen die achter in de auto stonden al de aandacht van de agenten getrokken. Op de vraag naar de inhoud antwoordde de bestuurder dat het met grond en gereedschap te maken had, maar de precieze inhoud kende hij niet. Na het openen van de achterklep kwamen er nog eens vier dozen tevoorschijn. De bestuurder openende een van deze dozen waarin verschillende jonge hennepplantjes zaten. De bestuurder verklaarde vervolgens dat hij de plantjes naar Antwerpen vervoerde en niet wist dat dit niet mocht.

Fouillering
Op het bureau werd de bijrijder door een agente gefouilleerd. Daarbij werden er nog eens een rolletje van zeventwintig biljetten van vijftig euro, een stapel van drie biljetten van vijftig euro en dertien biljetten van twintig euro gevonden. Ook werden er twee gripzakjes met hash aangetroffen.

Inbeslagname
Uiteindelijk zijn twee telefoons, de auto en inhoud, het geld en de twee gripzakjes met hash in beslag genomen.

MS-middel Fampyra in basispakket

Minister Bruins (medische zorg) gaat Fampyra, een geneesmiddel dat het loopvermogen van MS-patiënten verbetert, per 1 september opnemen in het basispakket van de zorgverzekering. Bruins neemt het advies van het Zorginstituut over, zo meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Zorginstituut concludeert dat Fampyra (fampidrine) effectief is bij Multiple sclerosepatiënten van 18 jaar en ouder met ernstige loopbeperkingen. Aangezien het middel niet bij alle patiënten uit deze groep werkt, heeft de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie een proefbehandelstrategie ontwikkeld. Op basis daarvan krijgen MS-patiënten met ernstige loopbeperkingen vanaf 1 september het middel Famypra eerst twee weken op proef. Als de behandeling aanslaat en het loopvermogen van de patiënt voldoende verbetert, wordt de behandeling voortgezet.

Minister Bruins: “Het debat over het vergoeden van Fampyra loopt al heel lang. Anders dan bij andere geneesmiddelen ging dat vooral over de effectiviteit, niet over geld. Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is. Daarmee komt het in de basisverzekering en krijgen MS-patiënten die er baat bij hebben het middel dus vergoed.”

Fampyra is een middel van Biogen. De fabrikant heeft in maart na gesprekken met minister Bruins toegezegd om, hangende het onderzoek naar de effectiviteit en uiterlijk tot 31 augustus 2019, een aanzienlijk deel van de kosten voor haar rekening te nemen. Patiënten betaalden daardoor alleen een eigen bijdrage. Destijds is ook afgesproken dat Biogen bij een positieve uitkomst van de herbeoordeling door het Zorginstituut de eigen bijdrage van patiënten alsnog – met terugwerkende kracht – vergoedt. Dat gaat nu dus gebeuren.

MLB: Albies, Gregorius en Jansen belangrijk voor hun ploeg

Ozzie Albies was vannacht in de wedstrijd tussen zijn Atlanta Braves en de Minnesota Twins, waar Jonathan Schoop speelt, van grote waarde voor de Braves. De kleine tweede honkman kwam zes keer aan slag en sloeg maar liefst vier honkslagen. Albies was goed voor drie runs en sloeg ook nog eens twee punten binnen voor de Braves. Zijn ploeg won met 12-7 van de Twins.

Ook Didi Gregorius had een aandeel in de winst van zijn ploeg. De kortestop van de Yankees sloeg in de derde inning een homerun en dat één van de zes homeruns van de Yankees tegen de Baltimore Orioles. Zijn team won met 9-4 van de Baltimore Orioles.

Kenley Jansen schreef vannacht alweer zijn 26ste save van het seizoen op zijn naam. De closer van de Los Angeles Dodgers kwam in de negende inning op de heuvel en hield de St. Louis Cardinals van score af. Hij gooide onder meer een strike-out. Los Angels Dodgers wonnen met 3-1.

Uitslagen MLB:
Detroit Tigers - Chicago White Sox 3-5 (game 1)
Baltimore Orioles - New York Yankees 4-9
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 3-4
Boston Red Sox - Kansas City Royals 2-6
Cincinnati Reds - Los Angeles Angels 8-4
Detroit Tigers - Chicago White Sox 10-4 (game 2)
New York Mets - Miami Marlins 5-0
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 7-6 (tien innings)
Chicago Cubs - Oakland Athletics 4-11
Houston Astros - Colorado Rockies 11-6
Minnesota Twins - Atlanta Braves 7-12
Arizona Diamondbacks - Philadelphia Phillies 8-4
San Francisco Giants - Washington Nationals 3-5
Los Angeles Dodgers - St. Louis Cardinals 3-1
Seatlle Mariniers - San Diego Padres 4-9

'Karsdorp ondergaat vandaag medische keuring in De Kuip'

Rick Karsdorp gaat zich aansluiten bij Feyenoord. De verdediger is woensdag in De Kuip en als hij door de medische keuring komt, is hij weer speler van Feyenoord, zo meldt het Algemeen Dagblad. Eerder op de woensdag meldde KuipTalk al dat Feyenoord en AS Roma een overeenstemming hadden bereikt over een huurdeal.

Ook Voetbal International maakt melding van de transfer van Karsdorp. AS Roma betaalde Feyenoord twee jaar geleden nog veertien miljoen euro voor de rechtsback, maar de Nederlander kon mede door blessureleed zijn stempel nooit drukken bij de Romeinse club. 'Feyenoord neemt een deel van zijn salaris bij Roma over', zo meldt het weekblad.

Eerder op de woensdag werd al bekend dat George Johnston zich naar alle waarschijnlijkheid gaat verbinden aan Feyenoord. De twintigjarige centrale verdediger komt over van Liverpool en kost ongeveer 300.000 euro.

Feyenoord was op zoek naar defensieve versterkingen. Jeremiah St. Juste gaat verkassen naar het Duitse FSV Mainz 05, terwijl Jan-Arie van der Heijden een vertrekwens heeft. Karsdorp heeft in het verleden in totaal 79 wedstrijden gespeeld voor Feyenoord. De 24-jarige rechtervleugelverdediger won met de club de landstitel en de TOTO KNVB Beker.

'Lukaku maakt zich niet populair en wacht megaboete'

Romelu Lukaku maakt zich niet populair bij Manchester United. De Belgische aanvaller trainde dinsdag niet mee bij zijn club. Lukaku wordt de laatste weken in verband gebracht met diverse clubs, zoals Internazionale en Juventus, en trainde in afwachting van een transfer bij Anderlecht mee. De topschutter had zich dinsdag naar verluidt moeten melden bij de Engelse grootmacht, maar hij was nergens te bekennen.

Lukaku trainde maandag mee met de selectie van trainer/coach Vincent Kompany, die de spits kent van hun gezamenlijke tijd bij de nationale ploeg van België. Maandag had hij nog een vrije dag, maar hij moest zich dinsdag wel melden bij United. De Belgische international liet echter verstek gaan en dat levert hem een megaboete op, zo melden diverse Engelse media.

Volgens de Daily Mirror gaat United een boete van 450.000 euro uitdelen aan Lukaku, een bedrag dat ongeveer gelijkstaat aan twee weken salaris van de aanvaller.

Enige tijd leek Lukaku op weg naar Juventus, maar Paulo Dybala, die ook in de deal zou worden betrokken, heeft naar verluidt de stekker uit de overeenkomst getrokken, aangezien hij de overstap naar United niet zag zitten.

Internazionale aast al de gehele zomer op Lukaku, maar de Italiaanse club lijkt maar niet aan de vraagprijs van United te kunnen voldoen. Onlangs werd er gesuggereerd dat Inter zelfs tachtig miljoen euro had geboden om United te overtuigen. De aanvaller, die een vertrekwens heeft, ligt nog tot de zomer van 2022 vast op Old Trafford.

Liander krijgt boete voor te laat aansluiten Fastned

Netbeheerder Liander krijgt een boete van 50.000 euro omdat zij een snellaadstation van Fastned niet binnen de wettelijke termijn van 18 weken op het net had aangesloten. Fastned had hiervoor een handhavingsverzoek ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM eist van netbeheerders dat zij zich aan de wettelijke aansluittermijn houden. Henk Don, bestuurslid van de ACM: "Partijen moeten tijdig toegang krijgen tot het net. Dat is een kerntaak van de netbeheerder. Een latere aansluiting kan leiden tot vertraging bij bijvoorbeeld bouwprojecten of bedrijfsuitbreidingen en daarmee tot schade bij de netgebruikers”.

Netbeheerders geven aan dat de 18-wekentermijn niet altijd haalbaar is als gevolg van een onverwachte groei van het aantal aanvragen voor een aansluiting en als gevolg van een tekort aan technisch personeel. De toenemende elektrificatie van de energievoorziening maakt het volgens de ACM echter nog belangrijker dat netbeheerders er alles aan doen om deze wettelijke termijn te halen en zo nodig extra investeringen te doen. Dat draagt bij aan de energietransitie die nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen.

Red Bull Racing-coureur Gasly heeft geen verklaring voor gebrek aan snelheid in Hongarije

Pierre Gasly heeft geen verklaring waarom hij in de Grand Prix van Hongarije op grote afstand werd gereden.

Gasly was vooraan te vinden in de vrije trainingen, in de tweede training reed hij zelfs de snelste tijd, echter gedurende het weekend werd het verschil met de top van het veld groter. De Fransman moest in de kwalificatie bijna negen tienden toegeven op zijn teamgenoot Max Verstappen. In de de race werd hij op een ronde gezet.

Gasly heeft geen verklaring voor het grote verschil. “Ik heb geen idee. Het begon goed met een sterke vrijdag, maar vanaf de derde training verloor ik veel snelheid en had ik het in het algemeen veel lastiger met de grip”, aldus de coureur van Red Bull Racing. “De kwalificatie verliep moeizaam. Ik haalde er niet het maximum uit, maar we hadden duidelijk niet hetzelfde tempo om vooraan mee te doen en in de race was dat hetzelfde. We moeten exact begrijpen waarom we zoveel snelheid verloren en sterker terugkomen in Spa. Er is op dit moment geen duidelijk antwoord.”

Vanwege de mindere prestaties begint bij teambaas Christian Horner het geduld inmiddels op te raken. De 23-jarige coureur denkt niet dat de geruchten over zijn positie bij het Britse team invloed zal hebben op zijn manier van rijden: “Nee, daar besteed ik geen aandacht aan. Ik probeer gewoon mijn job zo goed mogelijk te doen en samen te werken met de jongens. Meer kan ik niet doen.”

Rocket League verwijdert loot boxes

Een hekelpunt onder veel gamers, inmiddels ook een politiek discussiepunt, zijn verrassende elementen loot boxes. Steeds meer games stappen van dit principe af, lang niet genoeg, en de nieuwste game die afscheid neemt van loot boxes is Rocket League.

In een update geeft ontwikkelaar Psyonix aan dat zij, en Epic Games, toegewijd zijn om de best mogelijke ervaring te bieden aan hun spelers. Loot Boxes passen daar niet meer bij, dus worden deze (in de game heten ze Crates) verwijderd. In plaats daarvan komt er een systeem dat precies laat zien welke items je koopt. Een soortgelijk werd eerder geïntroduceerd in Fortnite Save the World.

Een tijdlijn is nog niet duidelijk, al kan het nog wel enkele maanden gaan duren.

Rocket League_1

Man gewond bij steekincident; politie zoekt getuigen

Een 26-jarige man zonder vast woonadres is dinsdagavond gewond geraakt nadat hij met een voorwerp in zijn buik is gestoken. Dit gebeurde rond 22.40 uur voor een horecagelegenheid aan de Reiger in Hoorn.

Het slachtoffer zat buiten te wachten totdat zijn bestelde eten klaar was toen een zwarte auto met een aantal jongens aan kwam rijden. Eén van de jongens uit de auto kwam de zaak binnen, nam plaats op een bankje en ging vrij snel zonder eten te bestellen weer naar buiten. Ineens kwam het slachtoffer naar binnen gerend en zei dat hij was gestoken door vermoedelijk de jongen die kort binnen op het bankje had gezeten.

Volgens getuigen gaat het om een licht getinte man van circa 20 jaar oud, rond de 1.60 meter lang. Hij had donker krullend haar, droeg lichte bovenkleding en een schoudertasje. 

Het slachtoffer werd ter controle met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar dit incident en is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De Boer plaatst zich met Atlanta United voor finale US Open Cup

Atlanta United heeft zich dinsdagavond lokale tijd voor de finale van de US Open Cup geplaatst, de bekercompetitie van de Verenigde Staten. Het team van Frank de Boer was met 0-2 te sterk voor Orlando City SC en staat op 27 augustus in het eigen Mercedes Benz-Stadium tegenover Portland Timbers of Minnesota United.

De Boer kon in Florida vanwege blessureleed niet over Josef Martinez beschikken, maar stuurde met Ezequiel Barco, Gonzalo 'Pity' Martinez en Justin Meram desondanks toch een sterke voorhoede het veld in. Atlanta domineerde in het merendeel van de eerste helft het spel en de openingstreffer in de 37e minuut was dan ook verdiend.

Eric Remedi ontving de bal op de rand van het strafschopgebied van Barco en dwong Adam Grinwis met een schot in de rechterhoek tot een halve redding. Julian Gressel gaf het leer vervolgens voor richting het doelgebied, waar Remedi de bal alsnog achter Grinwis werkte: 0-1.

In de tweede helft werd veel strijd geleverd en ging de wedstrijd op en neer. Een doelpunt van Emerson Hyndman gooide het duel in het slot. Na een lange bal van Franco Escobar werkte Remedi de bal richting het doelgebied, waar Hyndman sneller was dan Lamine Sane en hij de bal in de verre hoek mikte: 0-2.

Atlanta komt zondag in de Major League Soccer in actie, in eigen huis tegen New York City FC.

Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-IndiŽ

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, leggen op woensdag 14 augustus 2019 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw.

De herdenking begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’, Erry Stoové. Aansluitend spreekt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Na de toespraken leggen de Kamervoorzitters en de voorzitter van de Stichting 15 aug 1945 gelijktijdig een krans, gevolgd door een minuut stilte.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’ in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties een korte besloten herdenking bij de plaquette aan het Binnenhof. Deze bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Nationale herdenking
Op donderdag 15 augustus 2019 vindt bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking georganiseerd door Stichting Herdenking 1945 plaats. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen ook die dag een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen.

Van Gerner stopt per direct met turnen

Céline van Gerner heeft woensdag haar topsportcarrière beëindigd. De 24-jarige turnster die momenteel revalideert van een achillespeesblessure heeft niet meer de motivatie om volledig voor het turnen te gaan.

“Ook al zijn de Olympische Spelen van Tokio dichtbij voor velen, het plezier, commitment en drive staan voorop om te kunnen presteren”, aldus Van Gerner. “Ik moet eerlijk naar mezelf en mijn teamgenoten zijn en het durven om een nieuwe weg in te slaan.”

“Ik houd van de sport, maar ik kon het niet meer elke dag. De laatste tijd stond ik nog met één been in de turnhal, maar was ik deels ook al bezig aan mijn leven na mijn turncarrière. Het is moeilijk geweest om een definitief besluit te nemen en de knoop door te hakken. Maar het is goed zo.”

Céline van Gerner (Pro Shots / Action Images)
Céline van Gerner (Pro Shots / Action Images)

Van Gerner nam twee keer deel aan de Olympische Spelen. Op de Spelen van 2012 in Londen kwalificeerde de Emmeloordse zich voor de meerkampfinale, waarin ze vervolgens als twaalfde eindigde. Ook vier jaar later in Rio was ze actief maar wist zich toen niet te plaatsen voor de finale.

Op de Europese Spelen van 2015 en het EK van 2018 won Van Gerner brons met het Nederlandse team in de landenwedstrijd.

Groningen is mooiste station van Nederland

Met een overtuigende meerderheid hebben treinreizigers en bezoekers 'Hoofdstation' Groningen verkozen tot mooiste station van Nederland van 2019. Het historische station van Valkenburg pakte een mooie tweede plaats op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal. In totaal konden acht stations meedingen naar deze prestigieuze eretitel.

Groningen kreeg in totaal ruim 33% van de stemmen op haar naam. Runner-up is het historische station van Valkenburg dat met 16% van de stemmen grote namen als Rotterdam Centraal (14%), Amsterdam Centraal (11%) en Utrecht Centraal (9%) achter zich wist te houden. In totaal hebben meer dan 10.000 mensen een stem uitgebracht.

Dit jaar werden deze verkiezingen voor het eerst gehouden. Het idee kwam van Gerjan Vasse, Social Media Manager van NS: "Stations zijn meer dan een plek waar je naar binnen rent om in de trein te springen en omgekeerd weer eruit na aankomst (meestal kijkend op je mobiele telefoon). Wij vinden dat je best stil mag staan bij de bijzondere en soms historische aspecten die een station heeft te bieden. Bovendien zijn de stations steeds gastvrijer geworden en inmiddels vaak een plek om bijvoorbeeld te vergaderen, mensen te ontmoeten of te winkelen. Met deze verkiezing zien we dat stations wel degelijk leven onder onze reizigers en bezoekers, dus we overwegen zeker om dit volgend jaar nogmaals te doen."

Assistent stationsmanager Erik van Willenswaard nam de prijs vol trots in ontvangst. De plaquette met de begeerde titel krijgt - in elk geval voor een jaar - een mooie plek in station Groningen.

Ten Hag hekelt niet nagekomen afspraken: "Ze gingen andere dingen doen"

Ajax wist dinsdag een 2-2 gelijkspel af te dwingen tegen PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. De Amsterdammers kwamen op voorsprong in Griekenland, maar kregen in de eerste helft ook twee goals om de oren. Trainer Erik ten Hag is al met al tevreden met het resultaat, maar baalt toch van de slechte fase in de eerste helft.

"Cijfermatig is de uitslag prima, want dit is toch de kampioen van Griekenland", zegt de oefenmeester na afloop in gesprek met Ziggo Sport. "Na onze sterke start kenden we een mindere fase en daarin krijgen we twee tegentreffers. De tweede helft is voor ons en uiteindelijk moet je de wedstrijd ook gewoon winnen. Dat dat niet gebeurt, is wel een domper."

Ajax kreeg in het tweede deel van het eerste bedrijf twee onnodige doelpunten tegen, aldus Ten Hag. De coach zag dat zijn pupillen zich niet meer aan de afspraken hielden. "We deden niet meer wat ons wedstrijdplan was. Spelers gingen andere dingen doen en dan verlies je de controle." Toch ziet de trainer van Ajax perspectief, gezien het resultaat en ook het spel.

"Behoudens die fase zijn we hier echter wel zeventig minuten de baas geweest op het veld, maar ik wil negentig minuten de baas zijn. Fases als vanavond voor rust mogen ons niet overkomen.", vindt hij. "Het is nog niet gelopen, we zullen het in Amsterdam af moeten maken", besluit Ten Hag. Komende dinsdag staat de return in de Johan Cruijff ArenA op het programma.

Werkstraf en voorwaardelijk beroepsverbod geŽist tegen schipper

Tegen de schipper van motorvrachtschip Xanthos die op 24 september 2018 een motorjacht raakte in het Amsterdam-Rijnkanaal, is vandaag een werkstraf van 80 uur geëist en een voorwaardelijk beroepsverbod. Beide schepen voeren in de richting van Utrecht. In de flauwe bocht ter hoogte van Breukelen haalde het vrachtschip het motorjacht in en raakte hierbij het jacht. Dat werd tegen de damwand aangedrukt en raakte zwaar beschadigd. De opvarenden konden zich in veiligheid brengen door op de oever te springen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de waterstand normaal was, het zicht helder en de wind matig. Wel was het druk op het kanaal, zowel met beroepsvaart als met pleziervaart. Het vrachtschip was geladen met containers. Om zicht te hebben op de vaart moet hiervoor de stuurhut omhoog worden gezet. De 71-jarige schipper, afkomstig uit België, had dit niet gedaan en hij voer zodoende met behulp van radar en camera’s. Op de zitting zei hij dat hij de stuurhut laag had staan omdat hij de brug bij Breukelen naderde. Hij moest uitwijken voor tegenvaart, hield steeds de camera’s goed in de gaten, maar heeft het plezierjacht niet gezien, mogelijk door verblinding.

Uit het onderzoek is geen technische oorzaak voor het ongeluk gebleken, zei de officier van justitie. De conclusie is dat het ongeluk is gebeurd door menselijk handelen in combinatie met omgevingsfactoren. De wind en het zonlicht hebben echter geen rol kunnen spelen. Dat de stuurhut niet omhoog stond en de schipper alleen op hulpmiddelen voer, maakte dat hij meer dan normaal oplettend en voorzichtig had moeten zijn. Hij kon weten dat er ook kleine schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal varen en had zich ervan moeten vergewissen dat er voldoende ruimte was aan stuurboordzijde.

Dat hij het motorjacht niet heeft gezien, is onacceptabel. Daarom is het aan zijn schuld te wijten dat hij het jacht heeft aangevaren, met schade en levensgevaar tot gevolg. Gezien het blanco strafblad van de schipper, eiste de officier van justitie een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijk beroepsverbod. De politierechter doet over twee weken uitspraak.

'Oma voorkomt mass shooting'

De 19-jarige Texaan William Patrick Williams had ze niet allemaal op een rijtje. Hij kocht onlangs een AK-47 en zo'n rebellenwapen koop je niet om je gezin te beschermen, dus dan weet je het wel: het plan was een 'mass shooting'.

De jongen had ook munitie gekocht en een hotelkamer gehuurd, maar zijn fout - gelukkig maar - was dat hij zijn oma vorige maand het een en ander over het plan vertelde. Hij zou een hotel 'overhoop gaan schieten' en zich dan dood laten schieten door de politie.

Oma wist haar kleinzoon te overtuigen hulp te zoeken, waarna hij uiteindelijk werd gearresteerd. Autoriteiten prijzen de oma, die volgens hen mogelijk vele levens gered heeft. Williams gaf na zijn arrestatie toestemming om de hotelkamer te laten doorzoeken, waar men een AK-47 vond, 17 magazijnen aan munitie en meerdere messen.

Op het formulier dat Williams bij de aankoop van het wapen invulde bleek hij een adres ingevuld te hebben waar hij enige tijd eerder uit was getrapt en waar hij dus niet meer woonde, iets waar je maximaal vijf jaar de cel voor in kan worden gestuurd.

Boete van 350.000 euro voor aanbieden online kansspelen via website bwin.com

De Kansspelautoriteit heeft een boete van 350.000 euro opgelegd aan ElectraWorks Limited. Dit bedrijf, gevestigd in Gibraltar, biedt online kansspelen aan via de website bwin.com.

Onderzoek van de Ksa wees uit dat in ieder geval gedurende een bepaalde periode online kansspelen via de website bwin.com werden aangeboden. Op de site was een groot aanbod aan sportweddenschappen te vinden. Ook was het mogelijk live casinospellen zoals roulette, black jack en poker te spelen. De site richtte zich (ook) op de Nederlandse consument. Dit blijkt uit het gebruik van het Nederlandse betaalmiddel iDEAL. Aanbieden van de mogelijkheid tot gokken is in Nederland zonder vergunning verboden. Onder de huidige Wet op de kansspelen is het niet mogelijk een vergunning voor online kansspelen te krijgen.

Criteria
Het online kansspelaanbod is enorm. Bij de bestrijding van illegaal online aanbod richt de Ksa zich daarom in de eerste plaats op aanbieders die zich (mede) op de Nederlandse consument richten. Het gebruiken van het betaalmiddel iDeal is daarbij een criterium. Andere criteria zijn (onder meer) gebruikmaken van de Nederlandse taal en websites met de extensie .nl (zie ook: Aanpak online kansspelen).

Legalisering
De Wet Kansspelen op afstand maakt het waarschijnlijk met ingang van 1 januari 2021 mogelijk met een vergunning van de Ksa legaal online gokken aan te bieden. Vergunningen worden alleen verstrekt als aan strenge voorwaarden is voldaan. Consumenten kunnen dan beschermd spelen. Er is dan namelijk controle mogelijk op de eerlijkheid van het spel, of minderjarigen worden geweerd en of er oog is voor verslavingspreventie.

Beer doodt 14-jarig meisje

In het dorpje Yodva in de noordwestelijke Russische deelrepubliek Komi is een 14-jarig meisje gedood door een beer. Sonya Chernigova zou wat chocola en sap gaan halen bij het lokale winkeltje, maar keerde niet meer terug.

Niet lang na haar vermissing vond een groepje jongens het zwaar verminkte lichaam van de tiener. Een beer bleek haar bij het hoofd opgepakt te hebben en ging met zo'n kracht tekeer dat haar hoofd er bijna af lag. "Haar gezicht was misvormd en het was onmogelijk om haar te herkennen", aldus de uiteraard emotionele vader.

Aanvankelijk werd nog gedacht dat het om wolven ging, maar voetafdrukken maakten al snel duidelijk dat een beer de boosdoener was. In mei werd ook al een beer gespot in het kleine dorpje, maar die vertrok zonder schade aan te richten.

Studente (19) springt uit vliegtuig, lichaam gevonden

Ze was 19 jaren jong en wegens stage was ze in Madagaskar. De Britse Alana Cutland kwam daar tragisch aan haar einde: ze sprong twee weken geleden plotseling uit een sportvliegtuigje.

Inmiddels hebben bewoners van het grote Afrikaanse eiland haar lichaam in een landelijk gebied gevonden. Waarom Cutland op 25 juli de deur van de Cessna opende en haar dood tegemoet sprong is niet duidelijk, mogelijk zijn haar malariapillen bijzonder slecht gevallen.

Malariamedicijnen kunnen soms hevige bijwerkingen veroorzaken, zoals hallucinaties. Cutland was een week voor haar dood aangekomen en volgens lokale autoriteiten bleek uit onderzoek dat ze gefrustreerd was over haar onderzoeksproject.

'DUO overtrad privacywetgeving met trackingsoftware in mails aan studenten'

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft privacyregels overtreden door trackingsoftware gebruikt in e-mails die naar studenten werden gestuurd. Dat meldt de Volkskrant. DUO zou de verzamelde informatie bijvoorbeeld in een rechtszaak kunnen gebruiken, als bewijs dat een student een belangrijk bericht ontvangen heeft.

De dienst geeft in een reactie aan de krant toe dat de software werd gebruikt om bij een wijziging in de persoonlijke situatie van een student 'het hele wijzigingsproces tot en met het afleveren van het formele bericht aantoonbaar te maken'. Wel werd er na een gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) besloten om te stoppen met de trackingsoftware.

Omdat het om emails gaat die persoonlijk aan studenten zijn gericht, had de software niet gebruikt mogen worden. De gegevens zijn dan namelijk naar personen herleidbaar. Ook hadden studenten vooraf over de software geïnformeerd moeten worden.

Twee arrestaties na melding verdachte situatie

Een alerte inwoner van Etten-Leur belde afgelopen nacht de politie toen hij twee personen met een zaklamp in een achtertuin aan de Lange Brugstraat zag lopen. Niet veel later hield de politie het duo, een 33-jarige man uit Halsteren en een 25-jarige vrouw uit Etten-Leur, aan.

De melder belde direct rond 01.15 uur de politie toen hij de situatie niet vertrouwde. Met meerdere eenheden ging de politie naar de locatie. Op dat moment reed er in de Brouwerstraat een auto die geen verlichting voerde. Toen deze bestuurder merkte dat de politie hem zag, reed hij hard weg in de richting van het Van Bergenplein. Op de Kapelstraat reed hij zich klem doordat ook daar politie stond. De bestuurder en zijn vrouwelijke bijrijder gingen nog in verzet tijden hun aanhouding, maar werden uiteindelijk in de handboeien overgebracht naar het politiebureau.

Gestolen auto
De politie zocht onder andere met een hond in de omgeving naar mogelijke sporen. Bij een woning aan de Lange Brugstraat zagen zij een schutting waar planken van afgeschroefd waren. Deze bewoner deed direct aangifte. Ook troffen de agenten in de auto van de verdachten een autosleutel aan. Deze sleutel bleek op een auto te passen die in de buurt stond geparkeerd. Dit voertuig bleek kort ervoor vanaf het Westpolderpad in Etten-Leur te zijn gestolen. De eigenaar van de gestolen auto werd door de politie verrast en deed dan ook direct aangifte. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Paniek in New York om knallende motoruitlaat

In New York is gisterenavond op Times Square paniek uitgebroken, honderden mensen renden alle kanten op nadat ze een harde knal hadden gehoord. Het bleek niet de zoveelste doorgedraaide psychopaat te zijn die zijn wapenverzameling wilde testen maar gewoon de knallende uitlaat van een motor.

De paniek was zo groot dat mensen ook overal naar binnen renden, op Broadway werd tenminste een show geannuleerd omdat er mensen naar binnen kwamen rennen om te schuilen. Door de chaos begon het publiek bij een show ook te schreeuwen waardoor de cast het podium ontvluchtte en de voorstelling werd afgebroken.

Burgemeester Bill de Blasio heeft inmiddels gereageerd en bevestigde dat het slecht om knallende uitlaten van motoren ging en niet om geweerschoten of bommen. Door de diverse schietpartijen elders in het land de afgelopen dagen is de angst flink toegenomen.

'Napoli meldt zich officieel bij Ajax voor Neres'

Napoli heeft zich bij Ajax gemeld voor David Neres, zo weet De Telegraaf te melden. De Italiaanse club werd eerder al nadrukkelijk in verband gebracht met de komst van PSV-aanvaller Hirving Lozano. Neres zelf staat ook in de belangstelling van onder meer Atlético Madrid.

'De topclubs blijven de deur platlopen bij Ajax', zo schrijft De Telegraaf in de nacht van dinsdag op woensdag. Ajax moest eerder deze transferperiode al afscheid nemen van Frenkie de Jong (Barcelona) en Matthijs de Ligt (Juventus) en het is niet ondenkbaar dat nog minimaal twee dragende spelers de Amsterdamse club deze zomer gaan verlaten.

Donny van de Beek wordt immers al enige tijd nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar Real Madrid en inmiddels heeft Napoli zich dus in de Johan Cruijff ArenA gemeld voor Neres. De Italiaanse topclub wil de Braziliaanse vleugelaanvaller graag overnemen van Ajax, maar ondervindt naar verluidt concurrentie van onder meer Manchester United en Atlético Madrid, zo klinkt het.

Onduidelijk is hoeveel Napoli overheeft voor de komst van Neres, die nog een contract tot medio 2022 heeft bij Ajax. Vorige maand bevestigde directeur voetbalzaken Marc Overmars van Ajax tegenover Voetbal International dat er één club concreet was voor Neres, vermoedelijk Atlético Madrid. "Daar gaan we dan over praten, maar het is wel de bedoeling dat wij als Ajax leidend zijn", zei Overmars, zonder een club te noemen.

Het Nieuwsblad: Ajax wil Vanaken als opvolger voor Van de Beek

Ajax gaat vol voor Hans Vanaken, zo bericht Het Nieuwsblad woensdagochtend. De middenvelder van Club Brugge moet in Amsterdam de opvolger worden van Donny van de Beek, die op weg is naar Real Madrid. Ajax zou volgens de krant momenteel een miljoenenbod voorbereiden op de tweevoudig Belgisch international.

'Als Real Madrid met de miljoenen komt, de meeste bronnen spreken over een bod van 50 miljoen euro, is Ajax van plan snel te schakelen. In Brugge houden ze er rekening mee dat er nog deze week een bod op Vanaken komt', zo klinkt het. Club Brugge wil graag dat de 26-jarige Vanaken blijft en biedt de middenvelder een loonsverhoging aan.

De Belg verlengde vorig jaar zijn contract nog tot de zomer van 2023, maar met de interesse van Ajax zou de club de verbintenis opnieuw willen opwaarderen. Vanaken heeft eerder duidelijk gemaakt dat hij openstaat voor 'een interessant project in het buitenland'. De krant meldt dat de verwachting is dat Club Brugge het spel hard zal spelen met Ajax.

Club Brugge heeft deze zomer al afscheid genomen van diverse spelers, zoals Wesley Moraes, Marvelous Nakamba en Arnaut Danjuma Groeneveld. Mogelijk gaat ook Sofyan Amrabat de club nog verlaten. De voormalig middenvelder van Feyenoord en FC Utrecht is naar verluidt overbodig geworden. 'Indien er een goed bod komt voor de Marokkaanse Nederlander, zal Club zeker en vast luisteren', aldus Het Nieuwsblad.

OM zoekt bewijs tegen 'Rico de Chileen' in PGP-berichten

Het Openbaar Ministerie (OM) zou opnieuw berichten die via PGP zijn verstuurd doorzoeken in de hoop bewijs te vinden tegen Richard R., die ook bekend staat als 'Rico de Chileen'.

Volgens de NRC gaat het om een 'ultieme poging' om toch nog bewijs te vinden dat R. betrokken is bij verschillende liquidaties. Kroongetuige Nabil B., die wel over een vermeende partner van Rico de Chileen verklaarde, zou namelijk niks weten over de rol van R.

Rico werd in 2007 opgepakt in Chili. Dat gebeurde toen omdat hij verdacht werd van grootschalige drugshandel, witwassen en leidinggeven aan een criminele organisatie. Later maakte het OM bekend ook aanwijzingen te hebben dat hij liquidatieopdrachten gaf.

Om dat toch nog te kunnen bewijzen, wordt nu weer gekeken in een databank met miljoenen ontcijferde berichten die via telefoons met Pretty Good Privacy-technologie (PGP) zijn verstuurd. Deze berichten konden ontcijferd worden doordat de politie de servers van verschillende aanbieders van PGP-telefoons in beslag nam.

Eerder zei het OM al dat er in PGP-berichten aanwijzingen waren gevonden dat Rico opdracht gaf om een rivaal dood te steken. In een van die berichten werd gesproken over 'ninja's die klaarstaan', maar het is onduidelijk of die opdracht ook is uitgevoerd.

Supermarkten overspoelen consument met vleesstunts

Het aantal vleesaanbiedingen is de eerste helft van 2019 met 17 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is de sterkste stijging in vier jaar. In een half jaar tijd stuntten de elf grote supermarkten maar liefst 7.974 keer met vlees. Dat blijkt uit de Stuntmonitor van Wakker Dier.

De grootste stijging wordt veroorzaakt door het aantal aanbiedingen van vlees met één ster van het Beter Leven keurmerk (Dierenbescherming). Die namen toe van 3.000 in 2018 naar 4.023 in 2019, een stijging van 34 procent. Ook het aantal kiloknallers steeg met 4 procent naar 3.951. “De supermarkten zijn meer gaan stunten, zowel met kiloknallers als met stervlees. En dat is precies de verkeerde ontwikkeling,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Vleesvraag
“De stunts drijven de vraag naar vlees op, terwijl de vleesconsumptie juist naar beneden moet,” zegt Hilhorst. Supermarkten zouden kiloknallers kunnen vervangen door stunts met keurmerk. Maar in plaats daarvan laten ze het totaal aantal stunts fors oplopen. “Zo stimuleren de supermarkten de vleesconsumptie. En de dieren betalen de lage prijs met slechte leefomstandigheden,” zegt Hilhorst.

Albert Heijn
Vrijwel alle supermarkten zijn meer gaan stunten met vlees. De kleinere spannen de kroon. Zo zette COOP 246 aanbiedingen meer in haar folders, een stijging van 41 procent. De grootste stunter is nog altijd Albert Heijn, met maar liefst 1.399 vleesaanbiedingen in het eerste half jaar. De nummer twee – supermarkt PLUS – blijft daar met 878 aanbiedingen ver bij achter.

Stuntmonitor
Wakker Dier houdt vanaf 2010 alle vleesaanbiedingen van de grootste supermarktketens bij. De organisatie bekijkt daarvoor de folders van Albert Heijn, ALDI, Coop, Deen, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie houdt het gestunt de lage vleesprijzen in stand en daarmee de constante druk bij boeren om zo goedkoop mogelijk te produceren.

FOK! Wat een weer: enkele bui

Gegroet!  

Het is weer een beetje saai aan het worden het weer. Een beetje vlees noch vis weer. Ook over gisteren valt er niet veel te vertellen. Het was droog en er waren perioden met zon. Het was daarbij tussen de 22 en 25 graden.

Vannacht kon er links of rechts wel wat regen of een bui vallen. Met name in het zuidoosten was dat het geval. De echt zwaardere buien leken buiten onze landsgrenzen te blijven. Met 16 graden als minimumtemperatuur was het vrij zacht te noemen.

Vanmorgen kan er in het westen een bui vallen, maar al vrij snel wordt het daar droog en krijgen ze daar opnieuw flink wat zon. Boring dus. In het binnenland vallen er s'middags wel enkele buien en daarbij is onweer mogelijk. De maxima liggen net als vandaag tussen de 22 en 25 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige westelijke wind. 

Dit aanmodderen duurt nog wel een paar dagen zo voort. Slechts lokale buien en redelijk wat zon en normale temperaturen. 

Auf wiedersehn!  

Straatsburg
Een mooie foto uit Straatsburg. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Feyenoord wil Van Wolfswinkel voor spotprijs binnenhalen'

Feyenoord wil Ricky van Wolfswinkel terughalen naar de Eredivisie, zo weet De Telegraaf te melden in de nacht van dinsdag op woensdag. De dertigjarige spits wil graag naar De Kuip komen, maar Feyenoord heeft nog geen akkoord bereikt met FC Basel over een transfersom van Van Wolfswinkel. Feyenoord zou 'bijna de helft van twee miljoen euro' overhebben voor hem.

Feyenoord is naar verluidt al enige tijd met Basel in gesprek over een overgang van Van Wolfswinkel naar Rotterdam. De Zwitserse grootmacht mikt op een transfersom van minimaal twee miljoen euro; Feyenoord heeft bijna de helft voor hem over, vermoedelijk dus nog geen één miljoen euro. De twee clubs gaan vermoedelijk deze week opnieuw met elkaar in gesprek.

Van Wolfswinkel is bij Feyenoord in beeld als vervanger van Nicolai Jörgensen. De Deense aanvaller is momenteel geblesseerd en staat nog zeker enkele weken aan de kant. Dylan Vente voldoet niet als aanvalsleider van Feyenoord. Door het naderende vertrek van Jeremiah St. Juste naar FSV Mainz 05, voor ongeveer tien miljoen euro, heeft de Rotterdamse club financieel wat te besteden, waardoor de kans op de komst van Van Wolfswinkel groter zou worden.

Van Wolfswinkel speelde eerder in de Eredivisie voor Vitesse en FC Utrecht. Hij verkaste in de zomer van 2017 voor ongeveer drieënhalf miljoen euro naar Basel en wist met die club onlangs PSV te vloeren in de tweede voorronde van de Champions League. Van Wolfswinkel was in dat tweeluik de gevierde man, door in de returnwedstrijd het winnende doelpunt te maken (2-1).

Bertens eenvoudig ronde verder in Toronto

Kiki Bertens heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van het WTA-toernooi van Toronto. De Nederlandse had in de eerste ronde een bye en in de tweede ronde was ze met 6-2, 6-1 te sterk voor de Amerikaanse Francesca di Lorenzo.

Na goed één uur tennissen was de partij voorbij tussen Bertens en Di Lorenzo. Bertens behield de gehele wedstrijd haar service en brak de service van haar tegenstandster vijf keer.

In de derde ronde speelt Bertens tegen de winnares van het duel Bianca Andreescu en Daria Kasatkina. Vorig jaar bereikte de Nederlandse in Canada de kwartfinales.

Laagopgeleide mensen werken langer door dan hoogopgeleiden

De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers is in 2018 verder gestegen naar 65 jaar, bijna 5 maanden hoger dan in 2017. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. 

Van het begin van deze eeuw tot en met 2006 lag de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers rond 61 jaar. Deze steeg vanaf 2007 onder invloed van regelgeving en wetswijzigingen om werknemers te stimuleren om langer door te werken. Het aandeel werknemers die voor hun 65e verjaardag met pensioen gaan is sindsdien sterk gedaald.

Ook het feit dat de AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2013 geleidelijk is verhoogd, speelt een rol. In 2018 kregen personen vanaf 66 jaar een AOW-uitkering.

Meer werknemers van 55 jaar of ouder
Het aantal personen van 55 jaar of ouder met loon als voornaamste inkomensbron is tussen 2006 en 2018 bijna verdubbeld, mede door maatregelen om vervroegd pensioen te ontmoedigen, de hogere AOW-leeftijd, de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen en de vergrijzende bevolking. In 2018 waren er bijna vier keer zoveel werknemers van 60 tot 65 jaar als in 2006. Het aantal werknemers van 65 jaar of ouder nam sterk toe van 9.000 in 2006 naar 81.000 in 2018.

Met pensioen voor 65e verjaardag neemt sterk af
Het aandeel werknemers die voor hun 65e verjaardag met pensioen gingen, daalde van 88 procent in 2006 naar 34 procent in 2018. In 2006 was ruim een kwart 59 jaar of jonger, in 2018 was dat aandeel afgenomen tot minder dan 5 procent. Het aandeel werknemers die 65 jaar of ouder zijn op het moment van pensionering is toegenomen. Een ruime meerderheid (58 procent) van de werknemers die in 2018 met pensioen gingen was 65 of 66 jaar, terwijl dat in 2006 nog 10 procent was. Het aandeel 66-jarigen onder de werknemers die met pensioen gingen nam in 2018 toe tot 38 procent in verband met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar.

Pensioenleeftijd werknemers in alle bedrijfstakken boven de 64 jaar
De verschillen in pensioenleeftijd van werknemers tussen de bedrijfstakken waren in 2018 minder groot dan in 2006. In 2018 was het verschil tussen de bedrijfstak met de hoogste pensioenleeftijd en de laagste pensioenleeftijd 2 jaar. In 2006 was dat nog 4 jaar.

In 2006 waren werknemers in de energievoorziening, bij waterbedrijven/afvalbeheer en bij de overheid bij pensionering gemiddeld jonger dan 60 jaar. In 2018 was de gemiddelde pensioenleeftijd in deze bedrijfstakken evenals in alle andere bedrijfstakken opgelopen tot boven de 64 jaar.
In 2018 gingen werknemers in de zorg, energie, overheid en onderwijs gemiddeld het jongst met pensioen: rond 64 jaar en 6 maanden. In de bedrijfstak overige dienstverlening en agrarische sector was de pensioenleeftijd gemiddeld het hoogst.

Pensioenleeftijd laagopgeleiden hoger
De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers met een laag opleidingsniveau was in 2018 65 jaar en 6 maanden. Werknemers met een hoog opleidingsniveau gingen gemiddeld op een leeftijd van 64 jaar en 10 maanden met pensioen en middelbaar opgeleiden met 64 jaar en 11 maanden. Hoog opgeleide werknemers gingen dus gemiddeld 8 maanden jonger met pensioen dan laag opgeleide werknemers. Vanaf 2011 gingen laag opgeleide werknemers op latere leeftijd met pensioen dan middelbaar en hoog opgeleide werknemers.

Prijs voor dagje uit stijgt harder dan gemiddeld

De prijs van een dagje uit is in de afgelopen vijf jaar gemiddeld sterker gestegen dan de consumentenprijzen. Vooral de toegangsprijs voor musea en dierentuinen is gestegen; deze was in juli 2019 17 procent hoger dan in juli 2014. Ook bij de entree voor attracties, evenementen, bioscopen, theaters en concerten is de consument duurder uit. Dit meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers over consumentenprijzen.

Lees ook: Consumentenprijzen in juli 2,5 procent hoger

Tijdens de zomervakantie gaan huishoudens er vaak een dagje op uit. Musea en dierentuinen zijn van alle waargenomen bestemmingen zonder vrije toegang het sterkst in entreeprijs gestegen, namelijk met 17 procent over de afgelopen vijf jaar. Ter vergelijking: in diezelfde periode zijn de consumentenprijzen gemiddeld met bijna 7 procent gestegen.

Bezoekers van recreatie- of sportevenementen en attractieparken waren ook duurder uit. De toegangsprijzen zijn over de afgelopen vijf jaar gemiddeld met bijna 14 procent gestegen. In 2016 bezochten 21 miljoen mensen Nederlandse attractieparken, van wie 1 op de 5 buitenlands was. Het aantal bezoekers steeg sinds 2010 ieder jaar. In 2016 waren er 150 attractieparken in Nederland, 55 meer dan in 2010. Een bezoek aan het theater, een concert, een muziekfestival of de bioscoop werd 10 procent duurder.

Ook prijzen horeca en OV omhoog
Bij een dagje uit hoort naast de toegang voor een attractie of evenement vaak ook een hapje eten buiten de deur. Eten en drinken in een restaurant kost bijna 12 procent meer dan in juli 2014. Vooral fastfood werd duurder, de prijzen in deze categorie stegen in vijf jaar met 15 procent.

Ten slotte zijn de kosten van het dagje uit deels afhankelijk van het vervoermiddel. Voor automobilisten zijn de parkeertarieven in vijf jaar tijd bijna 16 procent hoger geworden, terwijl de prijs voor benzine en diesel in diezelfde periode met 4 en 5 procent is gedaald. Voor mensen die met de trein, tram of bus reizen is het vervoer 11 procent duurder vergeleken met juli 2014.

Bovengenoemde prijsstijgingen gelden voor de reguliere ticketverkoop. Kortingskaarten of acties van derden zijn niet meegenomen door het CBS. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.