FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 juli 2019

Nederlandse actrice opgepakt wegens drugshandel in België

Imanuelle Grives, een Nederlandse actrice die onder andere bekend is van Wie is de Mol en Flikken Maastricht, is opgepakt in België. 

De 34-jarige Grives werd aangehouden op het festival Tomorrowland. Volgens het Antwerpse Parket had ze ongeveer 100 XTC-pillen, maar ook 20 gram Cocaïne, Ketamine en XTC-grondstof mdma. Een deel daarvan is niet op haar persoon aangetroffen maar bij een doorzoeking in haar AirBNB.

Volgens Koen Vaneecke, de advocaat van Grives, gaat het om een mislukt experiment. Gries zou de drugs bij zich hebben gehad als voorbereiding op een rol als drugsdealer. Ze zou zo hebben willen ervaren hoe het echt is om drugs te verkopen. "Zo heeft ze ooit weken op straat geleefd voor een reeks over daklozen. Ter voorbereiding van een nieuwe rol wilde ze nu weten wat het is om drugs te verkopen.”

Voorlopig komt dat haar echter duur te staan, de onderzoeksrechter heeft besloten dat ze zeker tot vrijdag vast moet blijven zitten in het huis van bewaring van Antwerpen. Dat staat bekend om zijn slechte omstandigheden. Zo zou het eten er slecht zijn en is het er erg warm.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Stampen op de grond, handjes in de lucht! Tomorrowland, here I come! 💃🏾 ✨ 🌷 🌈 🥰 🧜🏾‍♀ 😎 🦄

Een bericht gedeeld door Imanuelle Grives (@imanuelleg) op18 Jul 2019 om 8:47 (PDT)

Ajax oogt kwetsbaar en verliest generale repetitie voor 'PSV'

Ajax heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet goed afgesloten. In het Olympisch Stadion in Amsterdam verloor de thuisploeg van Panathinaikos. De Griekse tegenstander wist vorige week al met 0-3 van Feyenoord te winnen. Federico Macheda maakte beide treffers in Amsterdam; Donny van de Beek scoorde namens Ajax: 1-2. Eerder op de dag wonnen de reserves van Ajax met 6-2 van een andere Griekse opponent, OFI Kreta.

Erik ten Hag bevestigde vlak voor de aftrap dat Ajax in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV vermoedelijk zal aantreden met de spelers die de afgelopen weken in actie kwamen. André Onana, Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Nicolás Tagliafico en David Neres waren allen onlangs nog actief op de Afrika Cup of de Copa América en zullen naar alle waarschijnlijkheid zaterdag ontbreken tegen PSV. Tegen Panathinaikos koos Ten Hag zodoende voor zijn beoogde basiself voor komende zondag, nadat de reserves eerder op de dag al in actie kwamen.

Het duel begon niet goed voor de Amsterdammers. Na negen minuten mocht Christos Donis opstomen aan de linkerflank, waarna hij Macheda bediende met een scherpe voorzet. De aanvaller stapte op tijd weg bij Daley Blind en knikte raak in de verre hoek. Van de Beek liet een goede kans op de gelijkmaker liggen, maar zorgde halverwege de eerste helft alsnog voor de 1-1. Na uitstekend werk van Sergino Dest, die zijn opponent aan de achterlijn van de bal zette, bracht Van de Beek de stand vanuit het strafschopgebied in evenwicht.

Ajax begon met dezelfde elf namen aan de tweede helft; pas tien minuten voor rust maakte invaller Lisandro Martínez zijn entree als vervanger van Carel Eiting. Op dat moment stond het 1-2, want vlak na de onderbreking had Macheda zijn tweede doelpunt van de avond gemaakt. De ex-aanvaller van Manchester United kreeg de bal wat gelukkig voor de voeten na een indraaiende vrije trap en verschalkte doelman Bruno Varela van dichtbij. Het spel van Ajax liet veel te wensen over en de Amsterdammers wisten Panathinaikos niet meer in grote problemen te brengen.

Vrijspraak voor (ex-)militairen van 'misstanden' Oranjekazerne Schaarsbergen

De militaire kamer spreekt 5 (ex-)militairen vrij van alle ten laste gelegde feiten die zij in 2013 zouden hebben begaan op of vanaf de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Ondanks aanwijzingen dat er toentertijd zich misstanden hebben voorgedaan, is er te weinig bewijs dat deze militairen daaraan hebben deelgenomen.

De mannen werden onder andere verdacht van mishandeling, bedreiging en militaire aanranding op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Uit de inhoud van het dossier, en in het bijzonder de rapportages van enkele onderzoekscommissies, komt een beeld naar voren dat zich in 2013 inderdaad misstanden hebben voorgedaan op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Dat beeld sluit niet alleen aan bij de verklaringen van de 3 aangevers, maar ook bij verklaringen van militairen die als verdachte of als getuige zijn gehoord.

Schadelijk en onacceptabel
De militaire kamer merkt daarover op dat de in die rapportages beschreven - wellicht grappig bedoelde - gedragingen in werkelijkheid militaire en commune strafbare feiten betreffen, zoals mishandeling, militaire aanranding, bedreiging en belediging. Ook het blijkbaar vaker voorkomende zogenaamde 3-man tillen levert een militair misdrijf op, zoals de militaire kamer al eerder heeft geoordeeld. Dergelijke gedragingen zijn schadelijk voor de getroffenen en zijn onacceptabel, zeker binnen de krijgsmacht.
Ten overvloede merkt de militaire kamer op dat verschillende van de beschreven gedragingen ook in strijd zijn met de Wet Militair Tuchtrecht.

Overtuiging dat gedragingen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden
Als strafrechter heeft de militaire kamer tot taak om te beoordelen of de verdachte (ex-)militairen schuldig zijn aan de feiten zoals die zijn ten laste gelegd. Op grond van het dossier en het onderzoek op zitting heeft de militaire kamer wel de overtuiging dat soortgelijke gedragingen als beschreven in de tenlastelegging daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Ook kan de militaire kamer niet uitsluiten dat de aangevers daarvan de dupe zijn geworden tijdens hun diensttijd bij de krijgsmacht.

Teveel twijfels
Maar de militaire kamer heeft teveel twijfels of die gedragingen ook door deze verdachten zijn begaan in de ten laste gelegde periode. Want bij uitvoerige bestudering van de inhoud van de bewijsmiddelen blijken er teveel onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden in en tussen alle verklaringen te bestaan. Daarnaast is er geen forensisch-technisch bewijs. Het is hierdoor onvoldoende duidelijk welke personen, waar en wanneer, wat precies hebben gedaan. Door het lange tijdsverloop beschouwt de militaire kamer dit alles overigens ook goed verklaarbaar.

Vrijspraak
Volgens de officieren van justitie konden de feiten waarvan de mannen werden verdacht bewezen worden. Zij eisten daarom taakstraffen, variërend van 40 uur tot 240 uur. Maar bij twijfel aan de schuld van verdachten behoort de strafrechter vrij te spreken. De militaire kamer spreekt alle verdachten dan ook vrij van alle feiten waaraan zij zich schuldig zouden hebben gemaakt.

Next Urban Mobility en NS starten pilot met zakelijke e-bike

Next Urban Mobility en NS starten op station Amsterdam Zuid een pilot met zakelijke e-bikes. Aan de pilot nemen onder meer de bedrijven Vastgoedadviseur Colliers en NewCraft deel. Hun medewerkers kunnen de e-bikes reserveren en gebruiken. NS en Next Urban Mobility onderzoeken met de pilot of het zakelijk gebruik van de fiets van en naar het station verder gestimuleerd kan worden. Op basis van de resultaten bekijken zij of en hoe ze verder gaan met de e-bike.

De fiets is een succesvolle, duurzame en gezonde schakel in de reis van deur tot deur. NS en Next Urban Mobility zien de vraag naar de e-bike enorm toenemen: het fietst makkelijker en met de e-bike kunnen grotere afstanden worden afgelegd. NS en Next Urban Mobility onderzoeken met de pilot of het zakelijk gebruik van de fiets van en naar het station verder gestimuleerd kan worden. Bijvoorbeeld doordat werknemers de e-bike voor het laatste deel van hun zakelijke reis gebruiken of om naar zakelijke afspraken te fietsen.

35 e-bikes fietsenstalling Strawinskylaan station Amsterdam Zuid
Er komen 35 e-bikes te staan in de Strawinskylaan fietsenstalling op station Amsterdam Zuid. De e-bikes zijn voor werknemers van de deelnemende bedrijven te reserveren en gebruiken via de mobiele app HUUB van Next Urban Mobility. De fietsen zijn herkenbaar aan de gezamenlijke HUUB en NS sticker. Het gebruik van de e-bike kost 2 euro per uur met een maximum van 8 euro per vierentwintig uur. Er is nog ruimte voor meer bedrijven om deel te nemen aan de pilot.

Betere fietsservices op Amsterdamse stations
NS werkt nauw samen met gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam (VRA) aan meer en betere fiets services op de Amsterdamse stations. Ook in de Living Lab studies naar inzet van deelfietsen wordt samengewerkt. De resultaten van deze pilot zullen in dat verband ook met elkaar gedeeld worden gericht op de gezamenlijke doelen. NS maakt daarnaast blijvend werk van het zo goed mogelijk faciliteren van de fiets op en rondom alle stations. Daarom bedenkt, test en experimenteert NS in het Fiets InnovatieLab – samen met reizigers – ideeën over de fiets.

Over Next Urban Mobility
Next Urban Mobility ontwikkelt, implementeert en beheert mobiliteitshubs voor de zakelijke- en de particuliere markt. Next Urban Mobility wil steden leefbaarder maken. Dat doet ze door bestaande vormen van (elektrische) mobiliteit te combineren en daar technologie en slimme oplossingen aan toe te voegen. Daarbij staan de gebruikers en hun specifieke vervoersbehoefte centraal. Next Urban Mobility is een initiatief van Pon Holdings B.V. Pon is met meer dan 14.000 medewerkers een van Nederlands grootste familiebedrijven en is actief in 34 landen. Het levert hoogwaardige mobiliteitsproducten en -oplossingen, ontwikkelt en produceert fietsen en heeft engineering oplossingen in diverse marktsegmenten.

Zie ook www.next-mobility.nl en www.pon.com.

5 jaar cel voor stalken ex-vriendin en brandstichtingen

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 45-jarige man uit Venlo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Hij stalkte zijn ex-vriendin en stak de auto en het kantoorpand van haar nieuwe vriend in brand. De schade van ruim 50.000 euro moet hij vergoeden. De rechtbank legt de man tevens een maximaal contact- en gebiedsverbod op.

De verdachte was tussen februari en mei 2018 op verschillende dagen en soms meerdere keren per dag bij de woning van zijn ex-vriendin in Arcen. Hij reed daar met zijn auto langs of ging over een hek achter haar woning staan gluren. In diezelfde periode stak de verdachte de auto van de nieuwe partner van de vrouw in brand. In juni 2018 gooide hij in Nuenen een molotovcocktail bij het kantoorpand van die man naar binnen. De rechtbank oordeelt dat daarbij levensgevaar had kunnen ontstaan. Het kantoor grensde namelijk aan een woning. De bewoners, de ouders van de man, waren op dat moment weliswaar niet aanwezig, maar uit niets blijkt dat de verdachte hiervan op de hoogte was.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de impact van het gedrag van de verdachte op de levenssfeer van zijn ex-vriendin, haar partner en hun familie zeer groot is. Zijn gedrag was intimiderend, bedreigend en neigde naar obsessie en was voor alle benadeelden beangstigend. De relatie tussen de verdachte en zijn ex-vriendin is al enige jaren terug verbroken en toch blijft hij haar belagen en intimideren. Dit ondanks meerdere aangiftes, stopgesprekken, gedragsaanwijzingen vanuit het Openbaar Ministerie en een eerdere strafrechtelijke veroordeling. Zeer zorgwekkend is ook dat het niet blijft bij belaging, maar dat de verdachte vanuit zijn wrok is overgegaan tot brandstichting.

Complottheorie
Verder weegt de rechtbank mee dat de verdachte de ernst van het door hem aan zijn slachtoffers aangedane leed niet inziet. Hij beseft niet dat zijn gedrag uiterst laakbaar, zeer ongewenst en strafbaar is. Integendeel, de verdachte volhardt stellig in een complottheorie waarin het de slachtoffers zijn die hem juist belagen en die de branden hebben gesticht en in zijn schoenen proberen te schuiven, terwijl daar geen enkele aanwijzing voor is.
De verdachte is door een psychiater en een psycholoog onderzocht, zij stellen dat er geen sprake is van een psychische- of een persoonlijkheidsstoornis. Daarom kan de rechtbank geen maatregel/behandeling opleggen. In plaats daarvan veroordeelt de rechtbank hem tot een langdurige vrijheidsbenemende straf. In het kader van de detentiefasering of de voorwaardelijkheide invrijheidsstelling kan nader worden bekeken met welke maatregelen herhaling kan worden voorkomen.

Naast de celstraf, legt de rechtbank ook een contactverbod op van de maximale duur van 5 jaar. Dit gaat in zodra de straf van de verdachte onherroepelijk is. Ook mag hij in diezelfde periode niet in de buurt van de woning van zijn ex-vrouw, haar nieuwe vriend en diens kantoorpand komen. Daarnaast moet hij schadevergoedingen betalen van in totaal 53.412,04 euro

Sevn Alias haalt uit naar Zwarte Cross: 'Ik hoef hier nooit meer te staan'

De Amsterdamse rapper Sevn Alias heeft in een post op Instagram flink uitgehaald naar festival Zwarte Cross. Op het terrein stond een bord met de tekst 'Allah's afbakbar' en er hing een poster met de uitroep 'Leve de kleurling'.

Gisteravond werden het bord en het spandoek verwijderd door de organisatie. Maar een foto op social media had toen al voor de nodige ophef gezorgd, schrijft de NOS

Herres
Sevn Alias werd het afgelopen voetbalseizoen bekend met het nummer Herres (Op die flank als David Neres). Voor veel Ajacieden is het nummer verbonden met het succesvolle Champions League-seizoen. Ook tijdens het optreden van Sevn Alias op de Zwarte Cross werd er flink meegebruld met het nummer, zoals te zien is op onderstaande video. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

SHUTDOWN 😤🔥🙏🏾

Een bericht gedeeld door S.A. | 1OAK 🌟 (@sevnalias) op21 Jul 2019 om 10:48 (PDT)

Niet veel later deelde de rapper de twee foto's van de borden op zijn Instagram. "Dames en heren, ik support dit VOOR GEEN GOUD. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik mezelf nooit op dit festival vertoond. Schandalig. Love naar de mensen die oprecht voor mij zijn gekomen vandaag, maar Ik hoef hier nooit meer te staan."

Onder het bericht van Sevn Alias reageren veel mensen met onbegrip. "Tis wat....lekker thuis blijven zou ik zeggen!" en "Ze moeten ook altijd wat te zeuren hebben he godver man."

'Niet acceptabel'
In een video reageert de rapper weer op die kritiek. "Het kan mij niet schelen over welk geloof het gaat. Op het moment dat jullie dat acceptabel vinden, is dat gewoon helemaal jullie zaak. Ik persoonlijk kies er gewoon voor om daar geen onderdeel van uit te maken (...) Jullie vinden dat blijkbaar acceptabel. Ik vind dat niet acceptabel." 

De organisatie van de Zwarte Cross heeft op de commotie over het bord en het spandoek gereageerd. "De teksten hierop werden als discriminerend, racistisch, beledigend en respectloos ervaren. Dit betreuren wij, oprecht, ten zeerste. (...) De Zwarte Cross is een festival waar pertinent geen plek is voor racisme, discriminatie en respectloos gedrag."

Directeur Haga Lyceum noemt tegenwerken aannemer 'Indianenverhalen'

Directeur Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum spreekt het standpunt van de gemeente Amsterdam dat zijn schoolbestuur een aannemer zou hinderen, tegen. "Het zijn indianenverhalen. De gemeente probeert alles wat wij doen keihard te blokkeren."

Wethouder Moorman (Onderwijs) liet vandaag in een brief weten dat de extra leslokalen voor het Haga Lyceum niet op tijd af zijn. Het schoolbestuur zou de aannemer tegenwerken, waardoor er vertraging is ontstaan.

Volgens Atasoy is er helemaal geen sprake van een conflict op het bouwterrein. "Het gaat om eenzijdige tegenwerking."

Uitbreiding
Om plaats te bieden aan het groeiende aantal leerlingen, is de school een uitbreiding beloofd van 665 vierkante meter. Atasoy hoopte eigenlijk op een groter terrein, maar dat voorstel stuitte op bezwaren van de gemeente. Zo zouden er te hoge kosten aan verbonden zijn.

"Terwijl het gewoon normale bedragen zijn. Bovendien konden ze bij de gemeente al eerder aan kunnen geven dat ze ons plan te duur vonden. Maar daar komen ze dan weer op de laatste moment mee aan", stelt hij.

Atasoy vertelt dat hij in maart al een aannemer had aangesteld om de uitbreiding te starten en daarbij zou hij al rekening hebben gehouden met de richtlijn van 665 vierkante meter. In de brief van de gemeente staat echter dat de uitbreiding van 665 vierkante meter pas op 11 juli jl. is gecommuniceerd.

Tweede aannemer
Die aannemer heeft inmiddels al meerdere werkzaamheden uitgevoerd, stelt Atasoy. "Ook was het terrein al afgezet. Maar toen hoorden we opeens dat er zich een tweede aannemer had begeven op het terrein."

Niet alleen opvallend, vindt Atasoy, maar ook nog illegaal. "Hij was daar onbevoegd. Ik mag daar zelfs niet even rondlopen." Om tot een overeenkomst te komen, zou de directeur contact opgenomen hebben met de gemeente. "Maar ze hebben geweigerd. Om vervolgens uit te huilen bij de gemeenteraadsleden."

Pessimistisch
Moorman gaf in de brief al aan de zaak liever uit te vechten in de rechtbank. Er stond immers al een voorlopige voorziening gepland op 25 juli. "Ik ben daar pessimistisch over, maar Atasoy heeft wel altijd een a-b-c-d plan", stelt de directeur.

Zo heeft hij al voorgesteld om gebruik te maken van leegstand. "Het Comenius Lyceum heeft de laatste jaren juist minder leerlingen. We hebben al een brief gestuurd naar de school met het verzoek om gebruik te kunnen maken van de lokalen die daar leegstaan. Het is wettelijk vastgelegd dat je daar aanspraak op mag maken."

Maar volgens Atasoy is er voorlopig überhaupt geen reden tot paniek over de huisvesting van leerlingen. "Wat mij betreft is er niks aan de hand, we gaan gewoon in september opleveren."

Boete voor doodslaan eenden

De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit NVWA deelde een boete uit voor het doodslaan van eenden in undercoverbeelden van Animal Rights en gaf waarschuwingen aan de drie betrokken eendenhouderijen.

“Dit vormt een belangrijk precedent,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Op zichzelf staande undercoverbeelden kunnen, zonder aanvullend bewijs, gebruikt worden om te handhaven.” Toch tekent Animal Rights op een aantal punten bezwaar aan, zo meldt ze in een persbericht. 

De undercoverbeelden
In 2018 legde een undercovermedewerker van Animal Rights met een verborgen camera ernstig dierenleed vast op eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. Eenden worden met handenvol tegelijk bij hun nek gepakt en hardhandig in kratten gesmeten. Eenden worden geschopt, overgegooid, doodgetrapt en doodgeslagen.

Op deze wijze worden in een paar uur tijd schuren met duizenden dieren leeggehaald. De volgeladen kratten worden in een vrachtwagen geladen en vervoerd naar andere stallen of naar eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. In juli 2018 zond RTL Nieuws de beelden uit die Nederland schokten.

De NVWA’s oorspronkelijke reactie
Na de uitzending zegt de NVWA de “akelige beelden” serieus te nemen, maar niet op te treden naar aanleiding van de opnamen. Ze gaat haar eigen inspecties uitvoeren bij de betrokken bedrijven, waarvan ze in diezelfde reactie al zegt dat het “[d]e ervaring is dat vangploegen en veehouders zich goed aan de regels houden als er een inspecteur van de NVWA aanwezig is.”

Tegen RTL verklaarde woordvoerder Benno Bruggink: "Dieren moeten zó worden vervoerd dat ze niet lijden en dat er geen letsel optreedt. Dat is hier duidelijk wel het geval." Maar de NVWA kan in dit geval geen boete opleggen, voegde hij er aan toe. "Dat kan alleen als de misstanden door onszelf zijn geconstateerd."

Handhavingsverzoek
Dat was voor Animal Rights volstrekt onvoldoende. “We verwachten van de NVWA dat ze een onderzoek instelt naar de misdaden vastgelegd in onze beelden en niet wacht tot ze zelf getuige is van overtredingen,” zei Animal Rights directeur Susan Hartland destijds.
We dienden daartoe een handhavingsverzoek in bij de NVWA, waarop nu, een jaar later, eindelijk gereageerd is.

NVWA oordeel
Naar aanleiding van het handhavingsverzoek van Animal Rights hebben inspecteurs en een dierenarts van de NVWA de beelden beoordeeld. De NVWA concludeert aan de hand van de beelden dat “het vangen en laden van eenden” op alle drie de locaties “niet op zodanige wijze uitgevoerd [is] dat bij de dieren letsel of onnodig lijden is uitgesloten”. Daarbij overtraden de vangploegen en de eendenhouderijen de Wet dieren en de Regeling houders van dieren.

Schriftelijke waarschuwing
De straffen opgelegd door de NVWA zijn vervolgens teleurstellend: “Overeenkomstig het interventiebeleid van de NVWA zijn aan bovenvermelde bedrijven voor deze overtredingen schriftelijke waarschuwingen opgelegd.” Weliswaar zijn er aan de hand van de beelden overtredingen geconstateerd, “maar dat leidt conform het interventiebeleid tot een schriftelijke waarschuwing en niet tot handhavend optreden.”

Bezwaar
Animal Rights heeft bezwaar gemaakt tegen deze strafmaat. Er dient een afschrikkende werking uit te gaan van een straf, terwijl de NVWA zelf na de uitzending van de beelden al aangaf dat als zij zelf controleert deze toestanden niet voor komen - het effect van een politieagent bij een rood stoplicht.

De pakkans voor boeren en vangploegen in overtreding is dus afwezig als Animal Rights niet undercover filmt en daarmee ook de kans dat een schriftelijke waarschuwing via recidive in een boete wordt omgezet.

Handhaving
Er wordt door de NVWA wel handhavend opgetreden voor het doodslaan van een eend tegen de stalwand in Epe. In de ambtelijke terminologie van de NVWA werd er geconstateerd dat er in het kader van de bedrijfsactiviteiten van desbetreffende eendenhouder “een eend niet uitsluitend werd gedood volgens een voorgeschreven methode en desbetreffende specifieke toepassingsvoorschriften zoals beschreven in bijlage 1 van de Verordening (EG) nr. 1099/2009. Hierdoor werd er niet voor gezorgd dat het dier elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden werd bespaard.” Dit is opnieuw een overtreding van de Wet dieren en Regeling houders van dieren.

Boete
Voor deze overtreding is aan de medewerker van het eendenbedrijf een boete opgelegd van 1250 euro. De NVWA: “Nu deze overtreding tot handhavend optreden heeft geleid, wijs ik het handhavingsverzoek in zoverre toe.”

Precedent
Dit is een belangrijk precedent: Op zichzelf staande undercoverbeelden kunnen, zonder aanvullend bewijs, gebruikt worden om te handhaven. “Deze uitspraak legitimeert het maken van undercoverbeelden,” zegt Vermeulen.

Dwangsom voor NVWA
Cynisch genoeg is de boete die werd opgelegd voor het doodslaan van een eend lager dan de dwangsom die de NVWA moet betalen na ingebrekestelling voor te laat beslissen op het handhavingsverzoek.

Doodstampen eenden in Putten
Ook in Putten oordeelde de NVWA over het doden van eenden: “Tevens zijn twee eenden gedood, op een zodanige wijze dat de dieren niet elke vermijdbare vorm van pijn of lijden is bespaard.” Vreemd genoeg werd voor het doodtrappen van deze eenden geen boete uitgedeeld.
Via het bezwaar wil Animal Rights achterhalen waarom deze levens minder tellen dan die in Epe.

Conclusie
Concluderend is Animal Rights tevreden over het feit dat undercoverbeelden gebruikt kunnen worden om te handhaven. “Het interventiebeleid van de NVWA is echter teleurstellend,” zegt Vermeulen, “en de boete voor het mishandelen en vermoorden van een dier misdadig laag.” “Aan een veroordeling voor het mishandelen en verwaarlozen van dieren dient een dieren-houdverbod gekoppeld te worden,” voegt Hartland hier aan toe.

Italiaanse bondscoach voor Nederlandse basketbalteam

Maurizio Buscaglia is de nieuwe bondscoach van het Nederlands mannenteam. De Italiaan is aangesteld voor de periode tot en met het Europees Kampioenschap van 2021.

De 50-jarige Buscaglia combineert het bondscoachschap met zijn functie als coach van Grissin Bon Reggio Emilia, dat uitkomt in de hoogste Italiaanse competitie. De constructie met een bondscoach die tegelijk clubcoach is, is gebruikelijk in Europese landen.

“Hij is enthousiast, ervaren en deskundig en weet al veel van de Nederlandse spelers. Hij heeft goed voor ogen wat er nodig is om de resultaten te behalen in de komende kwalificatiewindows. Daarnaast heeft hij ook de wens en affiniteit het Nederlands basketbal verder te helpen ontwikkelen”, aldus Okke te Velde, technisch directeur van de Nederlandse Basketbal Bond.

“Het is voor mij een eer om het nationale basketbalteam van Nederland te mogen coachen. Er is veel talent, er zijn veel mogelijkheden. We hebben alles in huis om het EK te halen”, aldus Buscaglia.

De kwalificatiewedstrijden voor het EK beginnen in februari volgend jaar. Via drie vensters van telkens twee wedstrijden dient Nederland zich te plaatsen. De inzet van Buscaglia zal zich concentreren op die ontmoetingen. Nederland zit in een groep met Kroatië, Turkije en Zweden.

Buiten die vensters zal een zomerprogramma worden georganiseerd en zoekt hij regelmatig contact met de spelers en met andere geledingen binnen het Nederlandse basketbal zoals de Orange Lions Academy (OLA). Daarnaast is er intensief contact over de doorstroom van talenten naar het A-team.

Buscaglia was de afgelopen negen seizoenen coach van Dolomiti Energia Trento, dat sinds 2014 uitkomt in de hoogste Italiaanse divisie. Onder zijn leiding bereikte het team tweemaal de finale om het landkampioenschap. Hij was coach van het jaar in 2014-2015. Een seizoen later was hij coach van het jaar van de EuroCup. In 2016-2017 viel het U20-team van Italië onder zijn hoede.

Financieel passen de afspraken met Buscaglia binnen het budget dat hiervoor beschikbaar is en dat gebaseerd is op het salaris dat het NMT aan de vorige hoofdcoach betaalde. Het NMT draagt de organisatie en verantwoordelijkheid van het Nederlands team na dit jaar weer over aan de NBB.

Het debuut van Buscaglia als bondscoach is op 21 augustus a.s. bij de oefeninterland Polen-Nederland in het Poolse Lublin.

Programma kwalificatie EK 2021
21 februari 2020: Turkije - Nederland
24 februari 2020: Nederland - Kroatië
26 november 2020: Nederland - Zweden
29 november 2020: Nederland Turkije
19 februari 2021: Kroatië - Nederland
22 februari 2021: Zweden - Nederland

Maduro waarschuwt: "Ajax moet de wedstrijd niet lichtzinnig opvatten"

Voor Ajax kwam maandag tijdens de loting voor de derde voorronde van de Champions League PAOK Saloniki uit de koker. De Tweekoppige Adelaar veroverde afgelopen seizoen de dubbel in Griekenland en leed in de competitie geen enkele nederlaag. Hedwiges Maduro, die tussen 2013 en 2016 voor PAOK speelde, verwacht geen gemakkelijk tweeluik voor Ajax, zo vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.

"PAOK haalde elk jaar wel veel nieuwe spelers, maar het grote verschil is dat echt goede voetballers nu ook die kant op willen gaan. De eigenaar is een rijk man, dus er is veel geld", zegt Maduro. Hij voorspelt dat het Toumbastadion nog meer een 'heksenketel' zal zijn dan normaal, daar de verwachtingen voor komend seizoen hooggespannen zijn. "Ze willen naam maken in Europa. Ajax moet de wedstrijd niet lichtzinnig opvatten en proberen daar echt een goed resultaat neer te zetten."

"Dat is best wel lastig, want de zomer heeft de flow doorbroken en het halen van de halve finale zegt even niets meer. Ze moeten helemaal opnieuw beginnen. En de tegenstanders zijn extra gemotiveerd", vervolgt de oud-international, die tegenwoordig werkzaam is als analist. Hij waarschuwt voor aanvallende middenvelder Dimitris Pelkas, met wie hij samenspeelde bij PAOK. "ij is een heel talentvolle speler, een technicus, die erg goed tussen de linies kan voetballen en steekpasses kan geven áls je hem laat voetballen."

Ajax was in 2010 en 2016 al eens te sterk voor PAOK in de voorronde van de Champions League. "Door de overwinningen in 2010 en 2016 en vanwege de staat van het Griekse voetbal kan men denken dat het een makkie is. Ajax is in mijn ogen ook favoriet. Maar echt, onderschat PAOK niet", waarschuwt Maduro. "Marc Overmars heeft de selectie heel snel weer op orde. De speelwijze is duidelijk en daar kunnen ze aan de hand van Erik ten Hag op voortborduren."

Feyenoord reageert op commotie: "Feyenoord blijft van Feyenoord"

Het Algemeen Dagblad kwam zondag met het nieuws dat een Amerikaanse investeringsmaatschappij een minderheidsaandeel in Feyenoord wil nemen. In ruil voor 'vele miljoenen' zouden de Amerikanen zeggenschap binnen de club willen hebben. Een woordvoerder van de Rotterdammers benadrukt in gesprek met RTV Rijnmond dat de identiteit van Feyenoord niet in gevaar zal komen.

"Ik kan slechts in algemene zin zeggen dat we voortdurend praten met partijen die Feyenoord financieel en sportief verder zouden kunnen helpen. Het gaat in die gesprekken altijd over rendement, zeggenschap en zekerheid. Waarbij het uitgangspunt altijd is dat Feyenoord van Feyenoord blijft. Concreet is er op dit moment niks te melden, als dit wel zo is laten we dat weten. Zo lang dat niet het geval is gaan we uiteraard niet in op namen, verhalen of geruchten", zo reageert een woordvoerder op de berichten over de mogelijke aandelenverkoop.

Feyenoord heeft een zogenaamde Stichting Continuïteit, die de clubkleuren, het logo en de naam bewaakt. Dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij graag zeggenschap binnen de club, zorgt voor zorgen onder de supporters. "Zeggenschap uit handen geven is wat ons betreft onbespreekbaar. De club moet in onze optiek op alle fronten baas in eigen huis zijn", zo luidt de reactie van de officiële supportersvereniging FSV De Feijenoorder.

"We hebben de president-commissaris hierover bevraagd. De reactie is dat er gekeken wordt naar investeerders, maar zeker niet onder deze condities", zo stelt men. Volgens RTV Rijnmond is het de bedoeling dat Feyenoord de aandelen van de Vrienden van Feyenoord (49 procent) op korte termijn volledig terugkoopt, om die direct door te verkopen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij. Een jaar geleden telde Feyenoord al 3,5 miljoen euro neer voor een deel van de aandelen van de Vrienden van Feyenoord.

Van Wolfswinkel ruikt kansen tegen PSV: "Ze hebben natuurlijk veel ingeleverd"

Ricky van Wolfswinkel neemt het dinsdag met FC Basel op tegen PSV en ziet kansen voor zijn ploeg. De spits erkent dat de Eindhovenaren nog steeds over een sterke selectie beschikken, maar benadrukt eveneens dat met de transfer van Luuk de Jong naar Sevilla de formatie van trainer Mark van Bommel een belangrijke speler heeft kwijtgeraakt.

"Het is lastig inschatten, omdat ik niet weet hoe goed PSV nu is. Ze hebben met het vertrek van Luuk de Jong natuurlijk veel ingeleverd. Hij was toch de kapstok van het elftal. Mark van Bommel kennende zal PSV niet opeens heel anders gaan spelen, maar waar nu echt de kracht en zwaktes liggen, is nog even gissen", zegt Van Wolfswinkel in gesprek met het Algemeen Dagblad .

De dertigjarige aanvaller zegt dat FC Basel het voordeel heeft dat men al een competitieduel heeft gespeeld, waardoor de ploeg meer in het ritme zit. "Ik denk dat het fiftyfifty zal zijn", aldus Van Wolfswinkel, die blij is dat hij weer in Nederland is. "Toen deze wedstrijd uit de loting rolde, kreeg ik direct allerlei berichtjes vanuit Nederland."

"Het is ook heel leuk om weer in Nederland te spelen. Vorig jaar in de voorronde van de Europa League tegen Vitesse, nu tegen PSV. De UEFA denkt bij de loting ook aan mijn familie en vrienden, heel goed, haha", lacht Van Wolfswinkel. De eerste confrontatie van het tweeluik tussen PSV en FC Basel begint dinsdagavond in Eindhoven om 20.00 uur.

Clasie tekent contract bij AZ

Jordy Clasie is definitief terug in de Eredivisie. De middenvelder heeft een contract tot medio 2021 getekend bij AZ, met een optie voor nog een jaar.

De Alkmaarders melden zijn komst maandagavond via de officiële kanalen; eerder op de dag maakte De Telegraaf al melding van de naderende overstap. Clasie kan transfervrij overkomen van Southampton na de ontbinding van zijn contract.

De jeugdexponent van Feyenoord noemt AZ een club die hem 'vertrouwen' geeft. "Dat is iets dat ik erg waardeer." Clasie spreekt de wens uit om zijn 'oude niveau' te halen bij zijn nieuwe club. Hij speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Feyenoord, dat geen poging deed om hem definitief in te lijven. "Momenteel ben ik fit, maar ik heb nog geen wedstrijdritme. We gaan een goed plan maken zodat ik er zo snel mogelijk kan staan."

In gesprek met het Algemeen Dagblad toont Clasie zich blij om herenigd te worden met Ron Vlaar, zijn voomalig ploeggenoot van Feyenoord en het Nederlands elftal. Enkele weken geleden belde Clasie al met Vlaar. "Ik heb goede momenten met Ron meegemaakt. Leuk dat ik hem weer tref hier. Hij heeft me goede dingen verteld. AZ speelt leuk, aanvallend voetbal. Dat bevalt me uitstekend."

Southampton wilde Clasie het liefst verkopen aan een buitenlandse club. Zelf had hij zijn zinnen gezet op AZ, na het eerste contact van circa vijf weken geleden. "Met enige vertraging ben ik er alsnog en daar ben ik heel blij mee. Ook mensen om mij heen zeiden: 'Pak die kans toch in Turkije of Rusland'. Maar nee, ik wilde per se naar Nederland. Voor mij en mijn gezin is dit de beste keuze. Dit wat zij ook het liefste willen."


Jordy Clasie tekent bij AZ (Pro Shots / Toon Dompeling)

Zwemmers Toussaint en Brzoskowski grijpen naast WK-finale en olympisch ticket

Zwemmers Kira Toussaint en Maarten Brzoskowski hebben zich op het WK langebaan in Gwangju niet geplaatst voor de finale op respectievelijk de 100 meter rugslag en de 200 meter vrije slag. Ook een plek bij de beste twaalf zat er niet in, wat voor het Nederlandse NOC olympische kwalificatie zou betekenen.

Toussaint tikte in haar halve finale aan in 1:00,13 minuten, een vrij tegenvallende tijd nadat ze vooral in het slotstuk in leek te storten. Het was uiteindelijk goed voor de dertiende tijd en dus greep ze op één positie - voorlopig - naast het olympisch startbewijs, waar uiteraard nog wel meer kansen voor zijn. Wereldkampioene Kylie Masse uit Canada was met 58,50 seconden de snelste, de Australische Minna Atherton zat er met 58,60 niet ver vandaan.

Brzoskowski was in de halve finales van de 200m vrij de langzaamste in 1:47,13 minuten, terwijl elf van de zestien halvefinalisten onder de 1:46 doken. De Australiër Clyde Lewis maakte de grootste indruk: hij zwom naar 1:44,90 en kon zo de Chinese olympisch- en wereldkampioen Sun Yang (1:45,31) verrassen. Ook onder meer de Litouwer Danas Rapsys (1:45,44) gaat met prima kansen richting de finale van dinsdag.

Op de 200 meter wisselslag bij de vrouwen werd de finale gezwommen en voor de vierde keer op rij ging de wereldtitel naar wisselslagkoningin Katinka Hosszu. De Hongaarse tikte aan in 2:07,53 minuten en was daarmee ruimschoots sneller dan de op de terugweg zijnde Chinese Ye Shiwen (2:08,60), de olympisch kampioene van 2012. Sydney Pickrem haalde met 2:08,70 en brons de volgende Canadese medaille binnen.

Wereldkampioen Xu Jiayu maakte op de 100m rugslag bij de mannen grote indruk. Met zijn 52,17 seconden was de Chinees in de halve finales de snelste en kwam hij prima in de buurt van Ryan Murphy's wereldrecord van 51,85. Murphy zelf tekende voor 52,44 en noteerde daarmee dezelfde tijd als de Rus Evgeny Rylov. Europees kampioen en kanshebber Kliment Kolesnikov greep naast een finaleplek, hoewel de Rus als excuus aan kan dragen dat hij op de weg terug is van een blessure.

De 100m schoolslag bij de vrouwen gaat een verhitte strijd om goud worden tussen aartsvijanden Lilly King en Yuliya Efimova. De Russische was maandag sneller: 1:05,56 minuten, waarmee ze één tiende rapper was dan King in de andere halve finale.

Campagne tegen zomereenzaamheid

De zomer is voor veel ouderen een periode waarin gevoelens van eenzaamheid een grotere rol spelen. Om die reden start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een zomercampagne tegen eenzaamheid. Doel van de campagne is tweeledig: vakantiegangers aansporen wat van zich te laten horen aan de thuisblijvers en ouderen stimuleren hun eenzaamheid te doorbreken, bijvoorbeeld door elkaar op te zoeken of samen wat te gaan doen.

Zomereenzaamheid
Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB is gebleken dat eenzaamheid voor ouderen een grotere rol speelt in de zomer dan in andere seizoenen. 15% van de ouderen voelt zich eenzamer in de zomer. Daarom grijpt het ministerie van VWS deze periode aan om extra aandacht te vragen voor het onderwerp. Zo is er een tv-spot waarin ouderen worden gemotiveerd hun eenzaamheid te doorbreken en worden vakantiegangers via social media en billboards bij de grensovergangen opgeroepen wat van zich te laten horen.

Actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid
De campagne maakt deel uit van het actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid dat minister De Jonge in maart vorig jaar presenteerde. In dat actieprogramma wordt gezamenlijk gestart met een aanpak om de eenzaamheid onder ouderen een halt toe te roepen. Ongeveer de helft van het aantal ouderen voelt zich matig tot zeer eenzaam, blijkt uit onderzoek uit 2018. Het kabinet stelt tot en met 2021 daarvoor in totaal 26 miljoen euro beschikbaar.

Onderdeel van de aanpak is een landelijke coalitie en 350 lokale coalities die de trend van eenzaamheid onder ouderen moet doorbreken langs twee actielijnen: als eerste Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken. eb akls tweede Het doorbreken en duurzaam aanpakken van eenzaamheid.

Daarvoor is een programmateam tegen eenzaamheid in het leven geroepen dat ondersteuning en advies biedt om de lokale coalities te vormen. Meer naar elkaar omkijken vraagt een kentering in heel de samenleving. Iedereen kan hierin van betekenis zijn.

Hittemaatregelen NS: Aircotreinen in plaats van oude dubbeldekkers

Er worden tropische temperaturen verwacht, en dus heeft de NS hittemaatregelen aangekondigd. Het mooie weer betekent extra badgasten naar Zandvoort aan Zee. Een woordvoerder: "Vanwege de zomer rijden we hier extra treinen. Waar nodig, zullen we die vanaf morgen verlengen. Ook nemen we diverse hittemaatregelen. 95% van de treinen heeft een airco. Oudere dubbeldekkers zonder airco vervangen we morgen zoveel mogelijk door moderne aircosprinters. We hebben hiervoor op dit moment voldoende reservetreinen achter de hand."

ProRail geeft aan dat de kans op verstoringen aan spoor en wissels door het extreme weer groter is. Ook treinen kunnen door de deze hitte eerder last krijgen van een defect. De woordvoerder: "We raden reizigers aan om water mee te nemen onderweg. Inmiddels is al op zo’n 90 stations een watertappunt geopend waar je gratis je flesje met kraanwater kunt vullen."

5.000 airco’s
De treinen van NS hebben in totaal 5.000 airco’s. Om ervoor te zorgen dat reizigers in een koele trein kunnen zitten, hebben de airco’s de hoogste prioriteit: als er een defect raakt, gaat deze trein zo snel mogelijk voor reparatie van het spoor. Dagelijks werken deze periode extra monteurs verspreid over vier locaties aan het onderhoud en herstel van de airco’s.

De oude dubbeldekkers DDAR hebben geen goede ventilatie voor dit weer. Deze rijden vooral als Sprinter tussen Zwolle en Utrecht en tussen Apeldoorn en Enschede. Morgen worden deze dus zoveel mogelijk vervangen door moderne Sprinters met airco. Alleen in uiterste gevallen zal de oude dubbeldekker rijden. De SGM, ook een trein zonder airco, rijdt wel. Hoewel het ook in deze trein warm zal worden, kunnen hier de ouderwetse schuifraampjes open.

Death Stranding krijgt opvallende boxart

Death Stranding wordt een bizarre game, het is dan ook niet gek dat dit spel ook een ietwat vreemde boxart en steelbook krijgt. Als je maar geen genoeg kunt krijgen van Norman Reedus wordt dit echt je ding. Hideo Kojima heeft ook recent onthuld dat hij misschien de optie had om Keanu Reeves voor die rol, maar dat Reedus zijn keuze was. Death Stranding komt op 8 november uit en is (voorlopig?) exclusief voor PS4.

In Death Stranding speel je als Sam Bridges. Hij moet na het instorten van de wereldwijde samenleving strijden tegen buitenwereldse bedreigingen om de mensheid te redden. In de game heb je diverse missies om te voltooien, maar je moet altijd de waarde van jouw vracht in acht nemen.

Yooka-Laylee and the Impossible Lair heeft transformerende levels

Yooka-Laylee and the Impossible Lair is geen 3D platformer zoals de eerste game, maar een 2D spel met een aantal 2.5D gameplay-elementen. Volgens ontwikkelaar Playtonic bevat de game 20 levels, maar die levels kunnen transformeren. Door bepaalde acties te ondernemen komt een level bijvoorbeeld helemaal onder water te staan en de onderstaande trailer laat ook zien hoe je een level volledig kunt bevriezen. Hierdoor worden nieuwe routes mogelijk. D

In deze game moeten Yooka en Laylee weer de kwaadaardige plannen van Capital B stoppen. Daarbij moeten ze de zogenoemde 'Impossible Lair' overwinnen. De game is in de maak voor PS4, Switch, Xbox One en pc (Steam). Het moet eind dit jaar uitkomen.

'Haagse steker' Malek F. ontoerekeningsvatbaar; niet strafbaar

Malek F. is door de rechtbank in Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar en dus niet strafbaar verklaard. De 33-jarige uit Syrië gevluchtte F. stak op 5 mei vorig jaar in Den Haag drie mensen neer, volgens de rechter - na uitgebreid onderzoek door deskundigen - onder invloed van een psychose.

Kort gezegd zou Malek door zijn psychose en waanbeelden de keuze hebben 'moeten' maken tussen Allah of de duivel, waarbij het voor eerstgenoemde koos. "Zijn boosheid was gericht tegen zijn zogenaamde achtervolgers", aldus de rechter. De wanen bleven ook na zijn daad hangen en ook tijdens zijn detentie kon hij er maar moeizaam afstand van nemen.

De rechter zegt op basis van deskundig onderzoek dat F. volledig onder invloed van zijn psychose handelde en dat geen sprake was van een terroristisch motief - zijn doel was immers niet om de Nederlandse bevolking angst aan te jagen. Hij handelde wel met voorbedachte rade; F. kocht een mes om de 'duivelsaanbidders' aan te vallen. Hij riep op 5 mei 'Allahu Akbar', waar iedereen uiteraard gelijk over viel, maar volgens de rechter deed F. dat omdat hij dacht dat hij doodging - hij riep het dan ook pas nadat er op hem geschoten werd door de politie.

Een celstraf zit er voor F. voorlopig dus niet in, tenzij het Openbaar Ministerie wellicht nog in hoger beroep gaat, wel is hij voor onbepaalde tijd veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Feyenoord, PSV, AZ en FC Utrecht weten opponenten in derde voorronde EL

Feyenoord moet in de derde voorronde van de Europa League zien af te rekenen met FK Gabala of Dinamo Tblisi.

Tijdens de loting in het Zwitserse Nyon werd AZ gekoppeld aan Mariupol, indien er gewonnen wordt van BK Häcken. Als FC Utrecht in de tweede voorronde afrekent met Zrinjski Mostar, is een ronde verder NK Domzale of Malmö FF de tegenstander. Tot slot weet ook PSV de volgende Europese tegenstander als FC Basel in de tweede voorronde van de Champions League te sterk is: FK Haugesund of Sturm Graz.

De wedstrijden in de derde voorronde van de Europa League worden gespeeld op donderdag 8 en donderdag 15 augustus. Op 1 augustus wordt definitief bekend hoe het programma voor de derde kwalificatieronde eruit zal zien, als de returns van de tweede voorronde afgewerkt worden.

Tbs'er 'Kraggenburgzaak' moet Nederland verlaten

Een 51-jarige man die in 2006 is veroordeeld voor onder andere het medeplegen van vrijheidsberoving, verkrachtingen, mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie mag Nederland onder strenge voorwaarden verlaten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten.

Loods in Kraggenburg
De man had met twee anderen drie vluchtelingen in België naar Nederland gelokt en hen daar ondergebracht in een loods in Kraggenbrug. In die loods zijn de vrouwen onder grote druk aan een lange reeks perversiteiten onderworpen en vernederd, zo staat in het arrest van het gerechtshof. De zaak werd in de media vooral bekend als de Kraggenburger pornozaak. De man is door het gerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging.

Uitbehandeld
Volgens verschillende deskundigen is de man in de tbs-kliniek uitbehandeld en moet hij verder resocialiseren. In Nederland is hij ongewenst verklaard. In 2016 werd de tbs al beëindigd onder de voorwaarde dat de man niet meer naar Nederland zou komen, maar daar hield hij zich niet aan. Daarop kwam hij weer in de Dr. S. van Mesdagkliniek terecht. De rechtbank beëindigt nu de dwangverpleging onder strenge voorwaarden. Voor beperking van het recidiverisico is het van belang dat beschermende factoren – zoals zijn werk en relatie – in stand blijven en dat de man zich onder een verplicht toezicht stelt. Wonen, werk en psychische begeleiding moeten geregeld zijn in België.

Melden bij Belgische politie
De tbs-behandeling wordt voorwaardelijk beëindigd op het moment dat de beslissing van de rechtbank door België wordt erkend en ten uitvoer wordt gelegd en de man Nederland verlaat. De voorwaarden houden onder andere in dat de man zich bij aankomst in België meldt op het politiebureau, hij voor zijn begeleiding regelmatig contact moet houden met de instanties, inzicht moet geven in zijn financiën en zich richt op zijn (nieuwe) baan in België.

Ajax rondt transfer van Álvarez af na succesvolle medische keuring

Ajax heeft maandagmiddag de komst van Edson Álvarez afgerond. De Amsterdammers maakten vorige week al melding van een akkoord met Club América en laten nu via de officiële kanalen weten dat Álvarez voor vijf jaar heeft getekend bij zijn nieuwe werkgever. Ajax maakt vijftien miljoen euro over naar Mexico voor de 21-jarige stopper.

Álvarez arriveerde zondagavond al op Schiphol, waar hij werd opgewacht door fans en Nederlandse en Mexicaanse journalisten. De verdediger reisde daarna meteen door naar De Toekomst voor de eerste medische testen en Ajax laat weten dat de rest van de keuring maandagochtend zonder problemen is afgerond.

Ajax betaalde in het verleden alleen voor Miralem Sulejmani, Daley Blind en Quincy Promes meer dan voor de 28-voudig international van Mexico. Álvarez wordt in de Johan Cruijff ArenA gezien als de opvolger van Matthijs de Ligt, die vorige week zijn transfer naar Juventus afrondde. De nieuwkomer moet de concurrentiestrijd aangaan met Perr Schuurs, Lisandro Magallán en Joël Veltman voor de positie van rechter centrale verdediger.

Alvarez, die ook als rechtsback en verdedigende middenvelder uit de voeten kan, is de zesde nieuwe aanwinst voor het aankomende seizoen. Ajax verzekerde zich eerder namelijk al van de komst van Promes, Razvan Marin, Kik Pierie, Kjell Scherpen en Lisandro Martínez, terwijl ook de huurovereenkomst met Benfica voor Bruno Varela met een seizoen werd verlengd. Daartegenover staat vooralsnog het vertrek van De Ligt, Frenkie de Jong, Daley Sinkgraven, Rasmus Kristensen, Václav Cerny en Kostas Lamprou.

Zwemster MacNeil stunt en onttroont Sjöström, Dressel opent goudjacht

Zwemster Margaret MacNeil heeft op het WK langebaan in Gwangju voor een ware sensatie gezorgd. De 19-jarige Canadese pakte het goud op de 100 meter vlinderslag, waar ze de Zweedse Sarah Sjöström klopte.

Sjöström had de tien snelste tijden ooit in handen, is regerend olympisch kampioene en regerend drievoudig wereldkampioene, terwijl ze voor haar drie op rij ook al eens WK-goud pakte. Daar had MacNeil geen boodschap aan en in een prachtige slotfase knalde ze voorbij de onklopbaar geachtte Sjöström in 55,83 seconden naar het goud, voor Sjöström (56,22) en de Australische Emma McKeon (56,61).

100m schoolslag mannen - finale
Op de 100 meter schoolslag ging olympisch kampioen Adam Peaty voor de derde op rij met het goud aan de haal. De Brit tekende voor de winst in 57,14 seconden, een verbetering van zijn wereldrecord (56,88) van zondag zat er net niet in. Peaty's landgenoot James Wilby pakte in 58,46 het zilver, vlak voor de 58,63 van de Chinees Yan Zibei.

50m vlinderslag mannen - finale
Caeleb Dressel veroverde het goud op de 50 meter vlinderslag en deed dat op indrukwekkende wijze. De Amerikaan, die in Gwangju voor een hele karrenvracht aan gouden medailles gaat, tikte aan na 22,35 seconden, slechts 0,08 tellen boven Andrii Govorov's wereldrecord. Oleg Kostin uit Rusland pakte zilver in 22,70 seconden, brons ging met 22,79 en één honderdste voorsprong op Michael Andrew naar de Braziliaan Nicholas Santos, met zijn 39 jaar de oudste medaillewinnaar ooit op een WK.

Ajax treft PAOK in voorronde CL, PSV mogelijk tegen Linzer ASK

Ajax speelt in de derde voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki uit Griekenland. PSV krijgt, als het van FC Basel wint, Linzer ASK als volgende tegenstander.

Ajax begint met een uitwedstrijd in Griekenland, PSV speelt eerst thuis als het de derde voorronde bereikt. De eerste wedstrijden van de derde voorronde zijn op 6 of 7 augustus, op 13 augustus zijn de returns.

Drie jaar geleden speelden Ajax en PAOK ook tegen elkaar in de derde voorronde voor de Champions League. Onder leiding van Peter Bosz ging Ajax een ronde verder, na een 1-1 gelijkspel in Amsterdam en een 2-1 overwinning bij PAOK. PSV speelde nog nooit eerder tegen Linzer ASK.

Als het Ajax en PSV lukt om de derde voorronde te overleven, spelen ze daarna in de play-offs om een ticket voor de groepsfase van de Champions League. De loting voor de play-offs is op 5 augustus.

Zwemmers Toussaint en Brzoskowski naar halve finales WK

Op het WK langebaanzwemmen in Gwangju heeft Kira Toussaint zich geplaatst voor de halve finales op de 100 meter rugslag. De Nederlandse tikte in de series aan na 1:00,27 minuten, wat de twaalfde tijd bleek. Maaike de Waard had 1:01,26 nodig en plaatste zich met de 25e tijd niet. De Canadese wereldkampioene Kylie Masse was met 58,91 de enige die onder de 59 seconden dook, olympisch kampioene Katinka Hosszu liet verstek gaan.

Op de 200 meter vrije slag viel het kwartje voor Maarten Brzoskowski precies de goede kant op: zijn 1:47,06 bleek de zestiende tijd, exact twee tienden sneller dan de daardoor uitgeschakelde jonge Braziliaan Breno Correia. De Brit James Guy was met 1:46,18 minuten de snelste, voor de Chinese wereld- en olympisch kampioen Sun Yang (1:46,22). In totaal doken maar liefst vijftien mannen onder de 1:47 minuten.

Voor Tes Schouten ging het juist precies níet goed op de 100 meter schoolslag. De jongeling tikte aan na 1:08,01 minuten en kwam daarmee uit op plek zeventien, precies twee tienden achter de Amerikaanse Micah Sumrall. De Amerikaanse wereldrecordhoudster en wereld- en olympisch kampioene Lilly King was met 1:06,31 minuten de snelste, voor de 1:06,58 van haar Russische aartsvijand Yuliya Efimova.

De Chinese wereldkampioen Xu Jiayu was op de 100m rugslag bij de mannen het snelst met 52,85 seconden, terwijl ook de Braziliaan Guilherme Guido het met 52,95 uitstekend deed. Katie Ledecky was op de 1500m vrije slag de snelste in 15:48,90 minuten, bijna een halve minuut boven haar wereldrecord van vorig jaar. De gehele top-6 dook onder de zestien minuten, de overige twee finalisten zaten er maar net boven. Vicewereldkampioene Mireia Belmonte sneuvelde met een negende tijd.

'Feyenoord blijft speuren en aast op groot talent uit Argentinië'

Feyenoord heeft Álvaro Martín Barreal in het vizier, zo bericht het Algemeen Dagblad maandagochtend. De achttienjarige buitenspeler ligt nu nog tot medio 2021 vast bij het Argentijnse Vélez Sarsfield. De jonge aanvaller bracht recent al een bezoek aan Rotterdam in het gezelschap van zijn broer, zo meldt de krant.

Feyenoord kan nog altijd weinig uitrichten op de transfermarkt en speurt naar buitenkansjes. Barreal staat op het wensenlijstje van de Rotterdammers, maar de Argentijnse rechtsbuiten wordt in eigen land beschouwd als een groot talent, waardoor hij niet makkelijk te verkrijgen is. Barreal kwam al uit voor verschillende nationale jeugdelftallen.

Hoewel Barreal voorlopig onhaalbaar lijkt te zijn, kan Feyenoord binnenkort wel in zee gaan met Leroy Fer. De middenvelder traint de laatste tijd mee bij de nummer drie van het afgelopen Eredivisie-seizoen en maakt een goede indruk op trainer Jaap Stam en de technische staf. Fer kreeg zaterdag in het gewonnen oefenduel met Karlsruher SC (1-0) zijn eerste speelminuten van Stam.

'Stagiair' Fer deed volgens afspraak een helft mee en bewees volgens het Algemeen Dagblad dat de middenvelder zo fit is dat de club hem wel officieel kan vastleggen. Fer was eerder jarenlang actief voor Feyenoord alvorens hij in 2011 de club verliet voor FC Twente. Feyenoord speelt woensdag tegen Angers SCO en neemt het zondag op tegen Southampton.

Waterpolosters kansloos tegen Spanje op WK

De Nederlandse waterpolosters zijn bij het WK kansloos uitgeschakeld. In het Zuid-Koreaanse Gwangju verloor Oranje tegen Spanje met 12-8 (6-1, 2-3, 2-1, 2-3).

Na zeven minuten keek Nederland al tegen een achterstand aan van 6-0. Oranje wist nog wel de eer te redden in het eerste kwart door nog een doelpunt te maken, maar de grote achterstand kwam de ploeg van bondscoach Arno Havenga nooit te boven. Het tweede en het vierde kwart werden nog wel gewonnen, maar Nederland kwam nooit dichter dan drie doelpunten verschil.

Nederland hoopte zich in Zuid-Korea te plaatsen voor de Olympisch Spelen. Daarvoor moest de olympisch kampioen van 2008 wereldkampioen worden of zilver pakken achter de Verenigde Staten, die al zijn geplaatst. Er zijn nu nog twee momenten voor Nederland om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Politie neemt wedstrijdspeedboot in beslag

Bij een grote controle in het kader van de aanpak van Ondermijning hebben agenten van de Zeehavenpolitie zaterdag een snelle motorboot in beslag genomen.

De controle werd gehouden op diverse vaarwegen in de buurt van Rotterdam. In verband met de zomervakantie en de toename van vaarverkeer werd speciaal aandacht besteed aan de veiligheid op het water en het vlotte verloop van het vaarverkeer.

Zaterdagmiddag viel in de buurt van Capelle a/d IJssel een boot op door zijn vorm en opvallende kleuren. Het ging om een zogenaamde ‘wedstrijdspeedboot’. Bij navraag bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer bleek dat het registratienummer van de boot enige vragen opriep.

Omdat ter plekke niet duidelijk werd wie de rechtmatige eigenaar was, en agenten vermoedden dat de boot betaald was met crimineel geld, werd deze in beslag genomen en naar het politiebureau aan de St. Jobsweg gesleept.

Politie neemt wedstrijd speedboot in beslag (Afbeelding: Politie)
Politie neemt wedstrijdspeedboot in beslag (Afbeelding: Politie)

Kelderman uit Tour de France na rugproblemen

Wilco Kelderman heeft de Tour de France verlaten. De wielrenner van Sunweb heeft te veel last van zijn onderrug, zo liet zijn ploeg weten op de tweede rustdag.

"De afgelopen dagen heeft Wilco last gehad van stijfheid en pijn aan zijn rug", legt Anko Boelens, de arts van de ploeg, uit in een persbericht.

Kelderman kan nog niet terugkijken op een succesvol seizoen. Eind maart in de Ronde van Catalonië kwam de klassementsrenner van Sunweb hard ten val en liep daarbij een fractuur in een nekwervel op. Hij moest daardoor de Ronde van Italië missen en maakte pas zijn rentree in de Ronde van Zwitserland in juni.

"Het terugkomen van die blessure is zwaar geweest voor Wilco's lichaam, dat moeten we niet onderschatten. Het is nu beter voor hem om naar huis te gaan en te herstellen, in plaats van de limiet op te zoeken", aldus teamarts Anko Beulens.

"Het is een grote teleurstelling dat ik de Tour moet verlaten, zeker met de komende bergetappes die mij normaal gesproken goed zouden moeten liggen", zegt de 28-jarige Kelderman. "Soms doet het lichaam niet wat je wil. Ik ga nu naar huis en nadenken over wat de doelstelling wordt voor de rest van het seizoen."

Zaterdag eindigde Kelderman als 132ste op 30.30 van winnaar Simon Yates. In het algemeen klassement stond hij 121ste op 1.21.51.

NVWA controleert extra op dierenwelzijn bij hoge temperaturen

Vanwege de verwachte hoge temperaturen treedt vanaf maandag 22 juli tot en met woensdag 24 juli 2019 het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking. Ook voeren inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Vervoersteams van de NVWA voeren extra vervoerscontroles uit. Ook bij certificering voor export en bij aankomst op slachthuizen wordt gecontroleerd of de regels voor transport en dierenwelzijn nageleefd worden. Op grond van de voorspellingen wordt er in de loop van de week besloten of het plan ook donderdag 25 en vrijdag 26 van kracht is.

Op werkdagen met verwachte extreme hitte voert de NVWA exportkeuringen uit volgens een 'tropenrooster'. Dit betekent dat er – voor zover mogelijk – gecertificeerd kan worden tussen 04:00 en 22:00 uur. Door de vervroegde of verlate aanvang van internationale transporten kan er dan voornamelijk in de koelere perioden 's nachts of 's ochtends vroeg gereden worden.

Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen
In het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen hebben Vee & Logistiek Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN), Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) / Vereniging van Zelfslachtende Slagers (VZS) en VION vastgelegd dat de norm is dat dieren niet mogen worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden. Deze norm in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen geldt bij aanvang en onderweg en is dus niet afhankelijk van de temperatuur bij het KNMI in de Bilt. Bedrijven moeten hier tijdens warme dagen dus extra aandacht voor hebben bij het plannen van veetransporten.

Handhaving NVWA
Inspecteurs van de NVWA handhaven op basis van de Transportverordening en op basis van de algemene regels voor dierenwelzijn (Wet Dieren). Voor lange afstandstransporten (langer dan 8 uur) is de wettelijke norm 30 graden in de wagen met een uitloop van +/- 5 graden. Dat betekent dat bij langdurig transport de norm van 35 graden ín het vervoersmiddel geldt. Bij overige transporten kijken inspecteurs naar de omstandigheden van de dieren. Bij alle transporten geldt dat er handhavend wordt opgetreden als het welzijn van de dieren aangetast wordt. Het welzijn van dieren kan ook bij temperaturen onder de 35 graden in het geding zijn, daarom voert de NVWA extra controles uit als het warmer dan 27 graden is.

Hobbydierhouders en evenementen
Ook voor vervoer van dieren door hobbydierhouders en vervoer van paarden naar evenementen zijn de dierenwelzijnsregels van toepassing. Er is geen specifieke regelgeving die het organiseren van evenementen bij bepaalde temperaturen verbiedt, maar houders van dieren en organisatoren moeten tijdens evenementen natuurlijk wel zorgen dat de regels voor dierenwelzijn nageleefd worden (voorkomen van hittestress, zorgen voor voldoende verkoeling en voldoende drinkwater, etcetera). Het is dus de verantwoordelijkheid van houders en organisatoren van evenementen om te beoordelen of een evenement op verantwoorde wijze door kan gaan.

Dieren in de wei of op stal
Houders van dieren zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Bijvoorbeeld door bij hoge temperaturen beschutting te bieden tegen felle zon. Ook moeten de dieren de beschikking hebben over voldoende water om te drinken. Stallen voor pluimvee en varkens zijn in de regel geïsoleerd en uitgerust met ventilatiesystemen. Deze moeten ook bij extreme temperaturen in staat zijn de temperatuur in de stal binnen aanvaardbare grenzen te houden.

Meldingen over dieren met mogelijke hittestress in de wei of op stal worden op risico geanalyseerd. Als naar het oordeel van de inspecteur het dierenwelzijn (mogelijk) in het geding is, kan de houder van de dieren telefonisch gemaand worden maateregelen te treffen. Indien noodzakelijk kan de NVWA een inspectie uitvoeren.

Win een avondje gamen op Ubi Summer Camp 2019

Ubisoft heeft de zomer ook in de bol en gaat de vierde editie van Ubi Summer Camp organiseren. Op donderdag 8 augustus van 17.30 tot 21.00 uur organiseren ze een lekker avondje gamen op het Nederlandse Ubisoft-kantoor. Tijdens de avond is er voor eten en drinken gezorgd en zijn er diverse games te spelen waarbij je van alles en nog wat kunt winnen.

Wil je eens kijkje nemen in het Benelux-kantoor van Ubisoft zonder eruit gekickt te worden door een Raving Rabbid? De avond staat in het teken van games en competitie, maar vooral veel plezier. Het kantoor wordt omgebouwd tot arcadehal met in elke hoek wel iets te doen. Geniet van een avondje gamen en win exclusieve goodies. Diner, snacks en drankjes zijn inbegrepen en natuurlijk gaat niemand met lege handen naar huis. We mogen twee paar tickets weggeven zodat de twee winnaars ook een vriend/vriendin of een wildvreemde mee mogen nemen. Wat moet je daar voor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: hoe heet de nieuwe abonnementsservice van Ubisoft? Kijk eerst of je wel op die avond naar de Meern (dat ligt bij Utrecht) kan en mocht dat geen probleem zijn stuur je antwoord voor 25 juli in door middel van de prijsvraag-pagina. Uit de deelnemers worden de winnaars geloot. De winnaars krijgen ook persoonlijk bericht met verdere details.

Ubisoft Summer Camp 2019 (Foto: Ubisoft)

Zatlap steekt vuurwerk af in zijn schuur

Een dronken 55-jarige man is zondagavond rond 19:35 uur aangehouden vanwege brandstichting. Hij zou in de schuur bij zijn woning vuurwerk hebben afgestoken waardoor brand ontstond. Een hond liep brandwonden op.

De politie kreeg omstreeks 18:50 uur een melding dat een schuur van een rijtjeswoning in Kaatsheuvel in brand stond. Ter plaatse sloegen er nog enkele vlammen uit. Ook kwam er zwarte rook vanaf. De 55-jarige bewoner stond met een tuinslang in het brandende schuurtje.

De agenten riepen met luide stem naar hem om naar buiten te komen om ruimte te geven aan de brandweer. Hij reageerde daar niet op waarna de agenten hem vastpakten en naar buiten trokken. De man was opgefokt en rook naar alcohol. Op de plaats lagen vuurwerkresten en rotjes.

Uit het verdere onderzoek bleek dat die 55-jarige man vermoedelijk in de woning en in de schuur vuurwerk had afgestoken. Hij is daarop aangehouden op verdenking van brandstichting. Aan het bureau blies hij 590 ugl. De hond raakte gewond.

Hij rende uit de brandende schuur maar werd later op de avond door buurtbewoners gevonden. Hij had brandwonden, liep moeilijk en had ademhalingsproblemen. Hij zou direct naar de dierenarts worden gebracht. De brandweer heeft de brand geblust. De schuur en de goederen die daarin opgeslagen waren, raakten zwaar beschadigd.

29-jarige man opgepakt na zware mishandeling echtgenote

De politie heeft vanmorgen omstreeks 06:10 uur in een woning in Loon op Zand een 29-jarige man aangehouden ter zake huiselijk geweld. Hij zou zijn vrouw tijdens een ruzie flink mishandeld hebben.

Het slachtoffer deed aangifte. Ze vertelde dat er vannacht een heftige ruzie ontstond. Haar man pakte daarbij haar mobiele telefoon en een mok met thee van een tafel en smeet deze tegen de muur kapot. Hierna sloeg hij haar met zijn vuist tegen haar kin. Hij pakte haar bij haar keel, kneep deze even dicht en hield daarbij zijn hand op haar mond waardoor zij niet kon schreeuwen. Vervolgens sloeg hij tegen haar buik.

Ze sloot zich daarna op in de badkamer waar ze met een ander mobieltje de politie belde. Agenten hebben nadat zij haar verhaal hadden aangehoord de echtgenoot als verdachte aangehouden.

'Overmars wil gewilde Neres met afspraak verleiden tot nieuw contract'

Directeur spelerszaken Marc Overmars hoopt dat David Neres ook in het nieuwe seizoen het shirt van Ajax draagt. De 22-jarige buitenspeler kan een nieuw contractvoorstel verwachten, weet De Telegraaf. Overmars wil de Braziliaanse aanvaller met een verbeterde verbintenis en een afspraak over een toekomstige transfer nog een seizoen in de Johan Cruijff ArenA houden.

Volgens het dagblad kan Neres zijn tot medio 2022 lopende contract bij Ajax opwaarderen en met een jaar verlengen, tot aan de zomer van 2023. In ruil voor nog een seizoen in Amsterdam wordt met hem de afspraak gemaakt dat de clubleiding van Ajax in de zomer van volgend jaar met hem mee zal denken bij een eventuele transfer. André Onana en Nicolás Tagliafico gingen hem reeds voor. De twee basisklanten tekenden eerder dit jaar al een nieuw contract onder dezelfde voorwaarde.

In de Braziliaanse media werd gemeld dat Neres het al eens was over een nieuw contract, maar die berichten worden door De Telegraaf als voorbarig bestempeld. Overmars heeft intussen een afspraak in de agenda staan met het management van Neres. Tijdens het gesprek wordt niet alleen een nieuw contract besproken, maar ook een eventueel vertrek van de Ajacied. De Amsterdammers hebben een lucratief bod op Neres ontvangen, al is zijn zaakwaarnemer daar nog niet van op de hoogte. Eerder deze transferzomer werd Neres in verband gebracht met clubs als Atlético Madrid en Liverpool.

EA en PSV kondigen samenwerking aan

EA Sports en PSV Eindhoven hebben een samenwerking aangekondigd. Wat de precieze details van de samenwerking zijn is op dit moment onbekend. HEt idee is om in de toekomst samen content te maken voor social media. 

FIFA 20 wordt ontwikkeld door EA Vancouver en EA Romania en is verkrijgbaar vanaf 27 september 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Dit zal ook de eerste FIFA zijn met de commentatoren Sierd de Vos en Jeroen Grueter.

ea

Golfer Lowry wint met overmacht Brits Open, Luiten eindigt net buiten top dertig

Shane Lowry heeft de 148ste editie van het Brits Open gewonnen. De Ier stond bij het ingaan van de laatste dag vier slagen voor op Tommy Fleetwood en zijn zege kwam nooit in gevaar. Hij won uiteindelijk met zes slagen voorsprong op de Engelsman.

Waar de eerste drie dagen relatief goed weer was stond er op de slotdag veel wind en met flink wat regen. Dat was dan ook meteen in de scores te zien. De top zes van het klassement zaten op de laatste dag allemaal boven par, maar die konden nog enigszins de schade beperken. J.B. Holmes, die na de eerste dag nog aan de leiding stond en tot en met de derde dag goed meedoet in de top van het klassement, zakte op de vierde dag helemaal weg. Hij sloot zijn ronde af met zestien slagen boven par.

Lowry hield in zijn eigen land wel het hoofd koel en hield met een score van 72 (+1) Fleetwood ruim achter zich. Hij eindigde op vijftien onder par, zes slagen minder dan Fleetwood. Voor de 32-jarige was het zijn vijfde professionele zege en de eerste overwinning op een van de vier majors. Op de US Open in 2016 was hij al eens tweede.

Joost Luiten wist op de slotdag nog een aantal plekken te stijgen. Met een score van 72 slagen (+1) verruilde hij de 43ste voor de 32ste plaats. Dat is zijn beste klassering in zeven deelnames.

De 33-jarige Luiten beleefde een prima start met drie birdies op de eerste vijf holes, maar sloot af met twee bogeys. Ook op de derde dag ging het mis op de slotholes. Toen maakte de Nederlander drie bogeys op de drie laatste holes.

Schoonspringster Jansen laatste in WK-finale, Chinezen strijden tegen elkaar

In het Zuid-Koreaanse Gwangju is in het weekeinde het wereldkampioenschap schoonspringen afgesloten met nog drie resterende onderdelen. Op de driemeterplank bij de vrouwen was Nederlandse vertegenwoordiging te zien: Inge Jansen plaatste zich voor de finale en daarmee ook voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Na drie sprongen stond Jansen er met een zevende plek nog uitstekend bij, maar haar vierde sprong ging finaal de mist in en ze zakte weg tot de uiteindelijke twaalfde plek met 268,20 punten. De winst ging voor de derde opeenvolgende keer naar de Chinese olympisch kampioene Shi Tingmao, die in vier van de vijf sprongen de beste score liet noteren en uitkwam op 391,00 punten, voor de 372,85 van landgenote Wang Han. De Australische Maddison Keeney sprong een topwedstrijd en pakte met 367,05 punten het brons.

De gemengde synchroonwedstrijd op de driemeterplank leverde behoorlijk wat spanning op, met de strijd om goud tussen Keeney en Matthew Carter uit Australië en het Canadese duo Jennifer Abel/François Imbeau-Dulac. De Canadezen gingen drie ronden aan de leiding, maar de Australiërs kwamen in de vierde ronde voorbij en met een prima laatste sprong pakten ze het goud: 304,86 tegen 304,08 punten. Brons ging met 301,62 punten naar Tina Punzel en Lou Massenberg uit Duitsland en er moet ook vermeld worden dat China niet van de partij was.

De allerlaatste finale van het WK werd tot slot een bijzonder mooie en wel op het tienmeterplatform bij de mannen. De Chinees Yang Jian ging continu aan de leiding, maar in de vierde ronde deed landgenoot Yang Hao iets bijzonder zeldzaams: voor zijn driedubbele salto kreeg hij van alle juryleden een 10.

Zijn volgende twee sprongen waren eveneens fenomenaal, maar aan de laatste sprong van Yang Jian kon hij niet tippen en laatstgenoemde pakte met 598,65 punten het goud, voor de 585,75 van Yang Hao. Aleksandr Bondar uit Rusland werd op gepaste afstand derde met 541,05 punten, wel ruim voor de pas 13-jarige Oekraïner Oleksii Sereda, die met 490,50 wel grote indruk maakte.

Yang Jian's uiteindelijk winnende sprong (Bron: YouTube)

MLB: Giants winnen opnieuw via extra innings van de Mets

De vier-game serie van de afgelopen week tussen de San Francisco Giants en de New York Mets hebben prachtige wedstrijden opgeleverd. De eerste twee wedstrijden werden door de Giants gewonnen in extra innings, waarna de Mets eenvoudig de derde wedstrijd won. In de vierde wedstrijd van de series wonnen de Giants opnieuw en ditmaal opnieuw via extra innings.

Waar de eerste wedstrijd tussen de Giants en de Mets over zestien innings ging en de wedstrijd iets minder dan vijf uur duurde, was het zondag voor de fans een relatieve korte wedstrijd. De game duurde maar drie uur en 28 minuten die in de twaalfde inning werd gewonnen door de thuisploeg. Bij een stand van 2-2 sloeg Mike Yastrzemski via een homerun de winnende run binnen. Door de zege staan de Giants na honderd wedstrijden op vijftig winstpartijen en vijftig verliespartijen.

Ook tussen de Minnesota Twins en de Oakland Athletics werd het een spannende wedstrijd. Beide ploegen staan nu nog op plaatsen die recht geven op de play-offs en het werd partij met verschillende kansen voor beide ploegen. In eerste instantie leken de Twins makkelijk te winnen. Na vier innings stond het 4-0 voor de thuisploeg, maar daarna scoorde de A's zes runs in vier innings en leek de uitploeg de zege te pakken, zeker nadat ze een moeilijke achtste inning waren doorgekomen.

Toch ging het mis in de negende inning. Liam Hendriks, de closer van de A's en bezig aan een heel goed seizoen, kwam vanaf het begin in de inning in de problemen en kon zich er niet meer uit werken. Luis Arraez zette de 6-6 op het scorebord nadat hij kon scoren op een triple van Ehire Adrianza. Max Kepler, die eerder in de wedstrijd zijn 24ste homerun van het seizoen sloeg, sloeg vervolgens het winnende punt binnen.

Uitslagen MLB:

Baltimore Orioles - Boston Red Sox 5-0
New York Yankees - Colorado Rockies 4-8
Cincinnati Reds - St Louis Cardinals 1-3
Cleveland Indians - Kansas City Royals 5-4
Detroit Tigers -- Toronto Blue Jays 4-3
Tampa Bay Rays - Chicago White Sox 4-2
Pittsburgh Pirates - Philadelphia Phillies 1-2
Houston Astros - Texas Rangers 5-3
Minnesota Twins - Oakland Athletics 7-6
Chicago Cubs - San Diego Padres 1-5
San Francisco Giants - New York Mets 3-2
Arizona Diamondbacks - Milwaukee Brewers 4-7
Los Angeles Dodgers - Miami Marlins 9-0
Seatlle Mariniers - Los Angeles Angels 3-9
Atlanta Braves - Washington Nationals 7-1

Koopwoningen bijna 7 procent duurder in juni

Bestaande koopwoningen waren in juni 6,9 procent duurder dan in juni 2018. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juni 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juni bijna 38 procent hoger.

Minder bestaande koopwoningen verkocht in juni
Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 15.495 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2019 zijn 99.937 woningen verkocht. Dat is bijna 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

Collection of Mana

Seiken Densetsu, letterlijk 'legende van het heilige zwaard', is een langlopende RPG-serie van Square-Enix. Het is lang niet zo populair als andere series van deze uitgever. Het helpt ook niet dat het al zo goed als twintig jaar alleen maar matige of slechte games heeft gekregen. Eigenlijk zijn alleen de eerste drie games goed, gelukkig zijn dat de drie games die in Collection of Mana zitten.

'Feyenoord wil Ajax en PSV bijbenen met Amerikaanse megadeal'

De clubleiding van Feyenoord is in gesprek met een Amerikaanse investeringsmaatschappij die bereid is een minderheidsaandeel in de club te nemen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Volgens de krant kan Feyenoord 'vele miljoenen' binnenhalen met de deal, waarmee de Rotterdammers weer een 'volwaardige concurrent' moeten worden van PSV en Ajax.

Om hoeveel procent van de aandelen het gaat, is nog niet duidelijk. Feyenoord heeft altijd een meerderheid van de aandelen zelf in handen gehad. Tussen 2010 en 2012 namen de Vrienden van Feyenoord een belang van 49,9 procent in de club, tegen een totale kapitaalinjectie van 32,5 miljoen euro. Feyenoord begon vorig jaar met het terugkopen van die aandelen.

Volgens het Algemeen Dagblad geldt president-commissaris Toon van Bodegom als 'de grote aanjager' van het plan om Amerikaanse dollars naar De Kuip te halen. Op de achtergrond heeft het plan geleid tot een onherstelbare aanvaring tussen Jan de Jong en de raad van commissarissen. De Jong, die deze week zijn vertrek aankondigde, was weliswaar enthousiast, maar tegelijkertijd 'zeer huiverig' over het afstaan van te veel macht aan de Amerikanen.

"De Amerikanen willen zeggenschap op alle fronten", wordt een 'zeer goed ingevoerde bron' geciteerd door de krant. Zo willen de Amerikanen onder meer participeren in de bouw van het nieuwe stadion. De krant voegt eraan toe dat Van Bodegom en zijn raad van commissarissen bereid zijn de Amerikanen te laten meebepalen wie de trainer wordt, wie technisch directeur wordt en hoe het transferbeleid eruit komt te zien, 'mits daar voldoende miljoenen tegenover staan'.

Politie op zoek naar beelden van dodelijke schietpartij Amsterdam

Het rechercheteam vraagt uw hulp aangaande het schietincident waarbij afgelopen nacht de 33-jarige Inchomar Balentien om het leven is gekomen aan de Karspeldreef te Amsterdam.

Het onderzoeksteam verzoekt getuigen die over video’s of foto’s van het incident beschikken deze middels het WhatsApp account van de Politie Amsterdam door te zetten naar 06-18628333. Dit geldt ook voor beeldmateriaal van de vluchtauto onderweg naar of op de Driemondweg (nabij de Gaasperplas) waar de vermoedelijke vluchtauto uitgebrand werd aangetroffen.

Daarnaast komt de politie graag in contact met getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken en mensen die anderszins iets opvallends hebben gezien rondom de Karspeldreef of de Driemondweg. Hen wordt verzocht via 0900-8844 contact op te nemen of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Vertrouwen consument verbetert verder

De stemming onder consumenten verbetert in juli opnieuw, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 2, tegen 0 in juni. Vooral het oordeel over het economisch klimaat verbetert.

Met 2 ligt het consumentenvertrouwen in juli boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Positiever over economisch klimaat, koopbereidheid minder negatief
De deelindicator Economisch klimaat verbetert in juli. Deze deelindicator komt uit op 6, tegen 2 in juni. Consumenten oordelen in juli een stuk minder negatief over de economie in de komende twaalf maanden en positiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden.

De koopbereidheid neemt ook iets toe in juli. Deze deelindicator staat op -1, tegen -2 in juni. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in zowel de komende twaalf maanden als in de afgelopen twaalf maanden verbetert iets. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat gunstiger.

NASCAR-race New Hampshire in laatste bochten beslist

Op de New Hampshire Motor Speedway in Loudon is zondagavond de twintigste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden, wat betekent dat er nog zes races op het schema staan tot de play-offs beginnen.

Met Brad Keselowski, Kurt Busch, Kyle Busch en Erik Jones voorop werd het groen gezwaaid, waarna Kyle Busch al vrij snel de leiding nam. Een klapband van Austin Dillon zorgde halverwege de eerste stage voor een caution, waarbij Jones de leiding overnam...tot Busch en Aric Almirola bijna gelijk langszij kwamen bij de herstart. Busch reed onbedreigd naar de stagewinst, voor Jones, Almirola en Clint Bowyer.

Ook in de tweede stage kregen we een caution: Daniel Suarez tikte Daniel Hemric de muur in, omdat Suarez vermoedelijk over uit Hemric's auto gelekte olie reed. Kevin Harvick had bij de herstart de leiding, maar Kyle Busch nam dat gelijk weer over. Ryan Stenhouse reed vervolgens de muur in en veroorzaakte daarmee de volgende caution.

Suarez en Hemric (Bron: YouTube)

Almirola nam met een afwijkende bandenstrategie de leiding over, maar dat kon het putje weer in: Bowyer ging rond nadat hij tegen Martin Truex aan gleed en binnen een ronde was de volgende caution een feit. Almirola nam ook bij de volgende herstart de leiding en dit keer hield hij het vol tot de stagewinst binnen was, voor Joey Logano, Ryan Newman, William Byron en Kyle Busch.

Met Harvick en Denny Hamlin voorop begon het laatste deel van de race, waarin Kyle Busch met dik tachtig ronden te gaan tegen de muur tikte: caution. Iedereen kwam naar binnen voor vier nieuwe banden en voor brandstof, waarmee de finish precies gehaald moest kunnen worden. Met Hamlin voorop volgde de herstart, maar nog geen vijf seconden later spinde Kyle Larson na een duel en hoewel hij de muur ontweek was de volgende caution een feit.

Problemen voor Larson (Bron: YouTube)

Hamlin hield de leiding bij de herstart, Ryan Blaney pakte de tweede plek en kreeg Keselowski in zijn nek. Met de slotfase in zicht en nog altijd Hamlin voorop reed Larson met een bandenprobleem de muur in: caution. De pitstops zorgden weer voor wat verandering: Kyle Busch was de eerste coureur die met vier nieuwe banden aan de slotfase begon, onder meer Harvick en Jones hadden géén banden gehaald en Hamlin en Blaney kwamen binnen voor twee banden.

Bij de herstart reden Harvick, Hamlin en Jones voorop en het was Harvick die de winst leek te pakken. Hamlin had echter wat anders in gedachten - "Maar ik wilde hem niet compleet naaien" - en trok in de laatste paar bochten álles uit de kast, inclusief een paar stevige duwpartijen, maar Harvick hield stand en boekte eindelijk zijn eerste zege van het seizoen.

Harvick vs Hamlin (Bron: YouTube)

Meer verdrinkingen in 2018

In 2018 verdronken 112 inwoners van Nederland, 27 meer dan in 2017. Deze toename is alleen bij personen vanaf 20 jaar. Bij jongeren tot 20 jaar blijft het aantal verdrinkingen de laatste jaren op hetzelfde niveau van gemiddeld 14 per jaar. Naast 112 inwoners van Nederland verdronken nog 26 niet-ingezetenen. Dat meldt het CBS.

Meer mannen dan vrouwen verdrinken 
In 2018 overleden 89 mannen en 23 vrouwen door verdrinking. Het aantal mannen dat door verdrinking om het leven komt, is al jaren drie tot vier keer zo hoog als het aantal vrouwen. Het aantal mannelijke verdrinkingsdoden ging van 67 in 2017 naar 89 in 2018. Bij vrouwen is er een toename van 18 in 2017 naar 23 in 2018. Het aantal verdrinkingen onder kinderen jonger dan 10 jaar bleef constant (8), iets minder tieners verdronken in 2018 dan in 2017 (van 9 naar 6). Vanaf de leeftijd van 20 jaar zijn 98 mensen verdronken. Dat zijn 30 verdrinkingsdoden meer dan in 2017. De toename doet zich voor in alle onderscheiden leeftijdgroepen vanaf 20 jaar.

Steeds minder jonge kinderen verdrinken
Het aantal verdrinkingen is in de afgelopen decennia gedaald. In de jaren vijftig verdronken jaarlijks 400 tot 500 inwoners in Nederland. Vanaf 2000 schommelt dit aantal rond 88. In 2018 is voor het eerst sinds 2002 weer een stijging te zien van meer dan 30 procent.

De afname van het aantal verdrinkingen door de decennia heen is met name te zien onder kinderen tot 10 jaar. In 1950 verdronken nog 266 jonge kinderen, 197 jongens en 69 meisjes. De laatste tien jaar verdronken jaarlijks gemiddeld 8 jonge kinderen per jaar, het merendeel jongens. De afname van het aantal verdrinkingen is het grootst bij kinderen van 1 tot 5 jaar: van 187 in 1950 tot gemiddeld 6 in de laatste tien jaar. Bij kinderen van 5 tot 10 jaar is het aantal verdrinkingen ook fors afgenomen, van 76 in 1950 tot gemiddeld iets meer dan 2 in de laatste tien jaar. Daarentegen verdronken vanaf 2000 juist meer ouderen, in het bijzonder mensen van 60 jaar of ouder.

Meer verdrinkingen onder personen met niet-westerse achtergrond
In de periode 2014–2018 zijn 443 inwoners van Nederland door verdrinking om het leven gekomen, van wie 96 een niet-westerse migratieachtergrond hadden. 51 verdronken personen hadden een westerse migratieachtergrond. Per 100.000 inwoners verdronken drie keer zoveel mensen met een niet-westerse achtergrond als met een Nederlandse achtergrond, 1,44 per 100.000 tegen 0,45 per 100.000 inwoners. Het relatieve aantal verdronken personen met een westerse migratieachtergrond was 0,65 per 100.000 inwoners.

Het aantal verdrinkingen per 100.000 inwoners is bij personen met een niet-westerse migratieachtergrond in alle leeftijdsgroepen tot 60 jaar duidelijk hoger dan bij personen met een Nederlandse achtergrond. Het grootste verschil is te zien bij 10- tot 20-jarigen. De sterfte door verdrinking is 7,4 keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Ook in andere leeftijdsgroepen zijn relatief veel personen met een niet-westerse migratieachtergrond verdronken.

Meeste buitenlandse bezoekers die verdrinken zijn Duitsers
In 2018 verdronken 26 buitenlandse bezoekers in Nederland, van wie de helft in Duitsland woonde. De meeste internationale bezoekers in Nederland komen ook uit Duitsland.

In de periode 2014–2018 verdronken in Nederland 120 mensen die niet in Nederland woonden. Dit is 21 procent van het totale aantal verdrinkingen in Nederland. Het ging in een derde van de gevallen om Duitsers, in 18 procent van de gevallen om Polen.

Meeste verdrinkingen in zomermaanden
De meeste verdrinkingen gebeuren in de zomermaanden. In juli is het aantal verdrinkingen 0,43 per dag (periode 2014–2018, jaargemiddelde is 0,24 per dag), in juni is dat 0,33 per dag. Het grootst is het aantal verdrinkingen in Friesland (0,9 per 100.000 inwoners, periode 2014–2018) en in de grote steden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam achtereenvolgens 1,2, 1,1 en 1,0 verdrinkingen per 100.000 inwoners, ongeveer het dubbele van het gemiddelde aantal verdrinkingen van 0,5 per 100.000 inwoners (periode 2014–2018).

FOK! Wat een weer: Zonnig en droog

Vanochtend is er aanvankelijk hoge bewolking aanwezig, maar vanuit het westen wordt het in de middag steeds zonniger. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 23°C in het uiterste noorden tot 28°C in het zuiden. De zuidelijke wind draait in de loop van de ochtend naar zuidwest tot west en wordt matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het noordwestelijk kustgebied kan de wind 's ochtends tijdelijk krachtig zijn. In de avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak, langs de kust en op het IJsselmeer naar matig.

In de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen en is het droog. Er kan wat nevel of een ondiepe mistbank ontstaan. De temperaturen dalen naar waarden rond de 16°C. De wind is zwak tot matig en komt uit een zuidelijke richting.

Dinsdag overdag is het zonnig en met temperaturen tussen 30 en 34°C wordt het op veel plaatsen tropisch warm. Alleen in het noorden en aan de kust blijft de temperatuur met 28°C iets achter. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. Aan zee kan in de loop van de dag een wind van zee opsteken waardoor de temperatuur daar enkele graden daalt. (Bron: KNMI)

Zonsopkomst in de polder van Eemnes (Foto: klapmongeaul)
Zonsopkomst in de polder van Eemnes (Foto: klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Op naar de 40 graden!

Goeiennacht!

Zoals het er nu naar uitziet bestaat er een behoorlijke kans dat het warmterecord gaat sneuvelen. Warnsveld is met ruim 38 graden nog de koploper, maar als de modellen het nu bij het juiste eind hebben, volgt er donderdag een echte climax. Mogelijk wordt het dan in het zuiden van het land 40 graden!

Dat het bloedheet gaat worden, dat is voor veel mensen al bekend, maar of er ook records gaan sneuvelen, dat is nu heel spannend. Het weer draait 24 uur per dag door, dus ook zijn er elke dag nieuwe oplossingen mogelijk. De laatste uitvoer van afgelopen avond liet echt extreme waarden zien. In Frankrijk wordt zelfs 42 tot 44 graden berekend!

Of het hier ook zover komt hangt nog even af van bepaalde factoren. Alles moet echt op de juiste plaats vallen. Dat wil zeggen: maximale instraling, geen bewolking en zeker geen zeewind. 

Het wordt heel spannend. Het hittekanon gaat in ieder geval aan.  Ik denk ook dat het KNMI wel zeker met code geel, al dan niet oranje gaat komen tegen die tijd. Maar nogmaals, het is nog even afwachten. 

De hitte des doods komt eraan!

 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.