FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 juli 2019

Stam test Fer als centrumverdediger bij Feyenoord

Leroy Fer maakte zaterdag minuten voor Feyenoord in de besloten oefenwedstrijd tegen Karlsruher SC. Er was een opvallende rol weggelegd voor Fer. Trainer Jaap Stam testte de middenvelder tegen de Duitse club namelijk uit als centrumverdediger, zo weet het Algemeen Dagblad te melden.

Fer is sinds twee weken op proef bij Feyenoord en hoopt een contract in de wacht te slepen bij de Rotterdamse club. Hij zit sinds zijn vertrek bij Swansea City deze zomer zonder club en heeft reeds aangegeven open te staan voor een terugkeer bij Feyenoord, waar hij tot medio 2011 onder contract stond, voordat hij naar FC Twente vertrok.

De 29-jarige Fer speelde veruit het grootste gedeelte van zijn carrière als middenvelder, maar mogelijk ziet Stam een andere rol weggelegd voor hem. In de met 1-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Karlsruher vormde Fer namelijk naar het verdedigingsduo samen met Sven van Beek. Het is geen geheim dat Feyenoord nog graag een extra verdediger zou toevoegen aan zijn selectie.

Overigens zijn Fer en Feyenoord op dit moment nog in onderhandeling over een contract. De elfvoudig international van het Nederlands elftal maakt tot dusver naar verluidt een goede indruk op de technische staf, maar een akkoord moet nog volgen.

Airbnb-host verhuurt niet-bestaand appartement aan Colombiaanse toeristen

Op je Airbnb-adres aankomen in Amsterdam, om er vervolgens achter te komen dat de woning helemaal niet bestaat. Het overkomt een Colombiaans gezin afgelopen week als ze aankomen op hun vakantieadres in de Kanaalstraat in Amsterdam West.

De foto's op de site zagen er goed uit en de recensies waren goed. Er leek dan ook niks aan de hand voor de familie, maar dat bleek anders te zijn. "We dachten eerst dat we in de verkeerde straat stonden of bij het verkeerde nummer", zegt Alejandra Moncada.

Het valt de buren op dat de toeristen nogal verward door de straat lopen en ze schieten hen te hulp. Een van de buren belt de verhuurder, ene Natascha uit London. Die komt met een wel heel bijzonder bericht: het appartement zou 'overstroomd' zijn waardoor ze moest cancelen.  

Geld terug
De familie vindt het maar een raar verhaal en klaagt bij Airbnb. Van de verhuursite krijgen ze hun geld terug en ook een paar andere opties om te overnachten in de stad. "Als ik niet iets doortastender was geweest, hadden ze ons maar vijtftig procent van de prijs willen terugbetalen", zegt Carolina Pabon.

De huurders voelen zich in de maling genomen en hopen dat Airbnb hard optreedt tegen dit soort hosts. Er bestaat een boete voor last-minute cancelen, maar of die aan deze host is uitgedeeld is onbekend. Airbnb laat aan AT5 weten de situatie te betreuren en zegt contact op te nemen met de host om te onderzoeken wat er mis is gegaan. 

De Colombiaanse familie laat weten ondanks het slechte begin van hun vakantie een leuke tijd te hebben gehad in Amsterdam. 

Simbine wint mooie 100m in Londen

Tijdens de Diamond League-wedstrijden in Londen heeft sprinter Akani Simbine de 100 meter gepakt. De Zuid-Afrikaan snelde in een fraaie race naar een tijd van 9,93 seconden en won nipt voor de Britse favoriet Zharnel Hughes (9,95) en de Jamaicaan Yohan Blake (9,97). De Japanner Yuki Koike (9,98) dook voor het eerst onder de tien seconden.

1500m vrouwen
De Britten staan met z'n allen op de banken als Laura Muir de baan betreedt en dat was nu weer het geval. In de slotronde gaf de Schotse een enorme dot gas, waardoor ze een uiteindelijk winnend gat sloeg: 3:58,25 minuten, anderhalve seconde sneller dan de Keniaanse Winny Chebet, terwijl Gabriela Debues-Stafford met 4:00,26 een Canadees record liep.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het was niet al te spectaculair, de winnende hoogte viel met 4,75 meter wat tegen. Die hoogte werd bereikt door Anzhelika Sidorova en Katerina Stefanidi, waarbij de Russische dankzij één extra fout van de Griekse de winst pakte. Holly Bradshaw eindigde voor eigen publiek met 4,65 meter als derde.

Hinkstapspringen mannen
Ook dit viel eigenlijk een beetje tegen, alleen Pedro Pablo Pichardo deed het aardig. Met 17,53 meter sprong de Cubaanse Portugees naar zijn beste prestatie van het seizoen en de winst, ruim voor de op één na beste hinkstapspringer ooit, de Amerikaan Christian Taylor (17,19m). Hugues Fabrice Zango uit Burkina Faso pakte met 16,88m de derde plek.

4x100m vrouwen
De dag werd afgesloten met een estafette en die werd mooi, hoewel de thuisfans wellicht wat minder blij waren. De Britse slotloopster Daryll Neita kreeg een flinke voorsprong mee, maar Shelly-Ann Fraser-Pryce slingerde de turbo aan en hielp Jamaica in de laatste centimeter naar de winst: 42,29 tegen 42,30 seconden.

Wereld van ijs onder witte kubus in Centraal Station Amsterdam

Wie wel eens vanaf het Centraal Station in Amsterdam reist, kan het al zijn opgevallen. Sinds enkele maanden staat er in de middelste hal een soort grote, witte kubus. In en onder dat kunstwerk wordt hard gewerkt aan de bouw van de Cuyperstrap.

De trap moet de metrohal binnendoor verbinden met de treinperrons. Dat levert de reiziger enkele minuten tijdwinst op. "Dan moet je denken aan een halve minuut", aldus projectleider Dries van Heusden.

Ook hoef je niet door de regen te rennen om snel de metro of de trein te halen. "Het kan wel eens minder weer zijn in dit land en dan is het prettig dat je gewoon droog kunt doorlopen", aldus de projectleider.

Verspreiden van de drukte
Al voor de Tweede Wereldoorlog had Centraal een Cuyperstrap. Die liep toen onder een weg door. De nieuwe versie heeft naast tijdwinst een totaal andere functie. De drukte op het station wordt namelijk beter verspreid.

"De trap is bedacht als toevoeging op de doorstroming bij het voorplein. De mensen die uit de fietsenstalling komen, kunnen door de metroverdeelhal binnendoor rechtstreeks naar de trein", legt Van Heusden uit.

IJs
Bij de bouw van de trap wordt veel gewerkt met ijs. Volgens de projectleider is dat bewust. "We bevriezen hier de grond, zodat op het dak van de metro een grote ijswal ontstaat. Die ijswal houdt het grondwater tegen, zodat we droog verder kunnen met de bouw."

Het witte kunstproject in de stationshal is bedacht en betaald door de NS. De trap kost in totaal 8,3 miljoen euro. Dat bedrag wordt deels door de gemeente en deels door de Vervoerregio betaald. In de loop van 2020 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Slachtoffer van zakkenrollerij achterhaalt tevergeefs dader

Een 28-jarige man werd vanmorgen het slachtoffer van een zakkenroller. Op de Spoorlaan in Tilburg werd hij door twee mannen aangesproken, waarna zijn portemonnee was verdwenen. De politie hield een 32-jarige man uit Oisterwijk aan.

Samen met een vriend liep het slachtoffer rond 04:30 uur over straat. Hier werden zij door twee mannen in de Engelse taal aangesproken. Nadat het gesprek was beëindigd, bleek de portemonnee van de man te zijn verdwenen. Direct kreeg hij de indruk dat de mannen hem tijdens het gesprek uit zijn zak hadden gehaald. Hij besloot de achtervolging in te zetten. Toen hij even verderop de mannen aansprak, gaf een van hen de gerolde portemonnee weer terug. De inhoud zat er niet meer in. Terwijl de politie door het slachtoffer was gealarmeerd, bleef hij de mannen volgen. Een van hen rende snel weg voordat de politie arriveerde. De ander, de 32-jarige verdachte, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Groot tekort aan horecapersoneel: 'Ik moet een paar dagen per week dicht'

Het gaat goed met de horeca in Amsterdam. Café's en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch zitten veel eigenaren met hun handen in het haar. Ze komen personeel tekort en zijn in sommige gevallen zelfs genoodzaakt een aantal dagen per week de deuren te sluiten.

Met veel tegenzin hing Cher, eigenaresse van Café ONS aan de Buiksloterweg, even geleden een A4-tje op de deur. "Helaas zijn wij, in verband met tekort aan personeel, per 9 juli voorlopig gesloten op de dinsdag en de woensdag", staat op het briefje te lezen.

Op dinsdag en woensdag dicht
"Als ondernemer heb ik besloten om de zaak dicht te doen op dinsdag en woensdag om rust in de tent te creëren voor het personeel dat er wel is", legt Cher haar beslissing uit. Sollicitanten heeft ze genoeg, maar die zijn op vakantie als Cher ze het hardst nodig heeft, komen niet opdagen of vragen veel geld. "Zo'n 30 of 40 euro per uur", zegt Cher.

Hard werken, langer doorwerken en een laag salaris. Dat is het beeld dat kleeft aan werken in de horeca, erkent Lennert Maas, initiatiefnemer van de Nationale Horecadag. Maas denkt echter niet dat dat heel anders is dan in andere branches. 'Absoluut niet. Het is hard werken, maar je week is nog steeds 38 uur. Werk je wat uurtjes extra, dan krijg je die vaak uitbetaald.

'Te veel nieuwe restaurants'
Chef-kok Ron Blaauw sloot twee jaar geleden twee van zijn zaken, mede door personeelstekort. Om nieuw personeel te trekken bood hij hen woonruimte en vervoer aan. "Dan zorgen wij voor woonruimte en kun je bij ons een scooter leasen. Dan betaal je een bedrag aan huur en je betaalt leasekosten. Als je dan wat langer blijft is die scooter van jou."

Blaauw heeft wel een idee waar het misgaat. "Probleem is volgens mij dat er te veel horeca bijkomt, te veel nieuwe restaurants. Dat er te veel leegstand is bij winkels en dat er te snel een vergunning wordt gegeven voor een restaurant."

Cher houdt de moed er in elk geval in, ondanks de situatie. Ze heeft dan ook het nodige te bieden, legt ze uit. "Een heel gezellig team om te beginnen. We hebben wat regeltjes, maar niet heel veel. En we hebben hele leuke gasten. Dat is wat ik je kan bieden. Ik heb er goede hoop in dat het probleem niet blijft aanhouden. Blijft het wel aanhouden, dan blijf ik gewoon twee keer in de week dicht."


Thomas voelde zich niet goed vandaag

Geraint Thomas had vandaag geen goede dag tijdens de veertiende etappe van de Tour de France met finish op de Tourmalet. De tourwinnaar van vorig jaar gaf 36 seconden toe op ritwinnaar Thibaut Pinot.

"Ik koos ervoor om mijn eigen tempo te rijden en niet ten koste van alles bij de voorsten te blijven. Ik denk dat ik zo mijn verlies heb kunnen beperken. Het was zo'n dag waarin je weet dat je geen goede benen hebt en moet hopen dat je er zo lang mogelijk bij kan blijven", aldus Thomas die tijd verloor op geletruidrager Julian Alaphilippe. Bovendien nadert Steven Kruijswijk de nummer twee in het algemeen klassement tot op twaalf tellen.

Morgen is er wederom een bergetappe. "Er komen nog veel mooie ritten aan en ik hoop dat ik mij morgen beter voel dan vandaag."

Geraint Thomas komt aan de finish op de Tourmalet (Pro Shots / Action Images )

Straatnaamborden gestolen in Weesp, de politie zoekt getuigen

In de vroege ochtend van zaterdag 20 juli haalden twee mannen het straatnaambord van de Achteromdwarsstraat in Weesp van de paal af. Ook werden andere straatnaamborden gestolen. De politie is op zoek naar getuigen.

Tussen 04:45 uur en 05:00 uur ontving de politie de melding dat het straatnaambord van de Achteromdwarsstraat van de paal werd gehaald door twee mannen. Het bord werd tussen de fietsen gelegd. Vervolgens reden de mannen op een zwarte scooter weg. Even later kwamen zij terug om het bord op te halen. Een oplettende bewoner had deze inmiddels veilig binnen gelegd. Na een kansloze zoekpoging reden de twee dieven weer weg.

Diezelfde nacht werden ook een bord van Kostverlorenstraat, een bord van de Middenstraat en van de Kromme Elleboogsteeg gestolen. Mogelijk werden ook deze weggehaald door dezelfde mannen op een zwarte scooter.

Signalement
De bestuurder van de scooter droeg een donkere jas en een donkergrijze broek. Verder droeg hij zwarte schoenen met een witte zoolrand en een zwarte helm. De tweede verdachte droeg een zwarte jas met een capuchon die licht is aan de binnenkant, een lichte broek en zwarte schoenen. Ook hij droeg een zwarte helm.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Trump zorgt met één retweet voor hulp oorlogsveteranen

Twitterfilantroop en zakenman Bill Pulte verraste vrijdag een dakloze Amerikaanse oorlogsveteraan met een auto ter waarde van twintigduizend dollar en tienduizend dollar aan contanten. Het enige wat deze gift mogelijk maakte was een retweet van president Donald Trump.

Pulte heeft de hashtag TwitterPhilanthropy drie weken geleden in het leven geroepen om mensen in nood te helpen. Hij daagt beroemdheden uit om zijn tweets te retweeten, waarna hij geld doneert als ze dat inderdaad doen.

Trump pakte deze uitdaging met beide duimen aan en zorgde voor de gewenste retweet. Pulte doneerde dertigduizend dollar aan Irakveteraan Lena Ramon, die een hersentrauma overhield aan haar diensttijd. Ze is honderd procent arbeidsongeschikt en leefde met haar twee kinderen zelfs een korte periode in een auto. Een andere liefdadigheidsinstelling, Code of Vets, hielp Ramon aan huisvesting, maar haar auto kon ze daarna niet meer betalen.

"Ik ben er niet zeker van dat veel andere presidenten het zouden hebben gedaan, en letterlijk met één tweet. Hij noemt het zijn typemachine, ik noem het zijn magische typemachine", prijst Pulte president Trump. "Na de retweet van de president bleven de donaties binnenstromen."

Inmiddels is Pulte door deze eenvoudige daad van Trump in staat om meer veteranen te helpen. De filantroop gaf aan dat Trump's retweet hem ook toestond vijftigduizend dollar op te halen voor een kolonel die al zijn bezittingen bij een brand had verloren.

Ramon gaf aan overdonderd te zijn door de hulp van Pulte en Trump. "Ik ben zo blij dat iemand luistert", aldus Ramon.

Overleden persoon Zwarte Cross kwam niet door geweld om het leven

De organisatie van het Zwarte Cross festival heeft een pijnlijke fout gemaakt. Eind juni werd er namelijk een concept persbericht verstuurd waarin werd gemeld dat het festival zonder calamiteiten verlopen zou zijn. Daarin staat ook te lezen dat altijd gemeld dient te worden, ook al waren er wel calamiteiten. Dat er iemand tijdens je festival op de camping overlijdt valt natuurlijk niet onder calamiteiten te scharen.

Toch is er enigzins goed nieuws te melden voor het festival: De politie weet te melden dat er na het aantreffen van de overleden persoon op het campingterrein van festival de Zwart Cross vrijdagmiddag er onderzoek is gedaan naar de identiteit en doodsoorzaak. Het onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen sprake is van een geweldsmisdrijf.

Onderzoek naar de precieze doodsoorzaak is nog gaande. Met het oog op de privacy wil de politie geen verdere informatie delen die de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen raakt. Een familieagent onderhoudt contact met de nabestaanden. Voor getuigen en betrokkenen is slachtofferhulp ingeschakeld.

Ongelofelijke afstandsgoal Vilhena helpt Krasnodar aan eerste zege

Tonny Vilhena en Younes Namli hebben zaterdagmiddag beiden namens FK Krasnodar hun visitekaartje afgegeven in de Russische competitie. Beide middenvelders begonnen in de basis in de uitwedstrijd tegen FK Ufa en hadden met een doelpunt uiteindelijk een groot aandeel in de 2-3 overwinning van Krasnodar. Het betekende voor het elftal van trainer Murad Musayev (foto) pas de eerste competitiezege dit seizoen, want op de openingsspeeldag werd met 1-0 verloren van Akhmat Grozny.

Vilhena en Namli begonnen vorige week tegen Grozny in de basis, maar konden Krasnodar toen niet aan een resultaat helpen. Beiden kregen tegen Ufa een nieuwe kans in de basis, maar aanvankelijk dreigde het opnieuw mis te gaan voor Krasnodar. De nummer drie van het afgelopen seizoen speelde een teleurstellende eerste helft en keek bij rust tegen een 2-0 achterstand aan.

Catalin Carp had de thuisploeg na twintig minuten voetballen op voorsprong gebracht, waarna Jemal Tabidze de problemen voor Krasnodar op slag van rust vergrootte. Kort na de onderbreking was het Namli die Krasnodar op sleeptouw nam. De Deense spelmaker had een heerlijke vooractie in huis, waarna hij de bal met wat geluk weer voor de voeten kreeg en uiteindelijk doeltreffend uithaalde voor de aansluitingstreffer.

Krasnodar pakte door en een kwartier voor tijd was het Vilhena die op werkelijk schitterende wijze voor de gelijkmaker tekende. De Oranje-international legde vanaf dik dertig meter aan voor een schot en zag zijn knal uiteindelijk buiten het bereik van keeper Aleksey Chernov in het doel ploffen: 2-2. De wedstrijd leek vervolgens af te stevenen op een remise, maar door een eigen doelpunt van Tabidze in de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd stapte Krasnodar uiteindelijk toch nog als winnaar van het veld.

Kruijswijk: "Mijn ploegmaten reden zo hard"

Steven Kruijswijk hield vandaag stand in de etappe in de Tour naar de Tourmalet. De Nederlander van Jumbo-Visma kwam als derde over de meet en won tijd op Geraint Thomas.

"Mijn niveau is aardig, ik ben tevreden", zo zei Kruijswijk na afloop van de etappe tegenover de camera's van de NOS. "Die ploegmaten van mij reden zo hard. Moest ze echt tot kalmte manen. Ik ben goed gefinisht. Mooi om te zien dat de ploeg zo goed is. Met zijn drieën over op Tourmalet. Knop omzetten na verlies van Wout (van Aert). Focus op vandaag."

Tot drie kilometer voor de finish had Kruijswijk zijn ploeggenoten Bennett en De Plus bij zich.

Pinot wint op Tourmalet, Kruijswijk derde

Thibaut Pinot heeft de veertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 110 kilometer koersen van Tarbes naar aankomst bergop op de Tourmalet, was de Fransman de beste. Julian Alaphilippe behield het geel. Steven Kruijswijk hield stand, Geraint Thomas verloor tijd.

Vanuit de officiële start, die een paar kilometer werd uitgesteld vanwege protesterende boeren, moesten de renners op de pedalen. Het was Nibali die aanviel en hij kreeg Sagan mee. Ze sloegen een gaatje van een minuut op het peloton. Uit dat peloton was een groep van vijftien man weggereden die zich wisten aan te sluiten bij Sagan en Nibali. Nibali kwam als eerste boven op het eerste colletje van vierde categorie, de Côte de Labatmale. In het peloton begon men te rijden, waardoor de maximale voorsprong van de kopgroep rond de drie minuten was.

De Col de Soulour van de eerste categorie was de volgende beklimming voor de renners. Naarmate het klimmen vorderde, moesten er een aantal renners uit de kopgroep lossen. In het peloton kwam men ook op tempo, waardoor de niet-klimmers moesten lossen. Verrassend was dat ook Bardet en Adam Yates het tempo niet meer aankonden en het peloton moesten laten gaan. Wellens versnelde vooraan en kreeg Nibali en Gesbert mee. De Belg was als eerste boven. Het peloton, waar Yates in de afdaling weer kon aansluiten, zat op nog geen anderhalve minuut. Vijf vluchters konden vlak voor de beklimming van de Tourmalet aansluiten bij de drie koplopers. Sicard besloot gelijk uit die groep weg te rijden. De groep Nibali/Wellens werd weer ingerekend door het peloton.

Aan de voet van de Tourmalet had Sicard een kleine anderhalve minuut op het peloton. Gesbert wist zich bij hem aan te sluiten en reed hem voorbij. Het peloton dunde steeds meer uit en de broers Yates moesten weer lossen. Op 13 kilometer van de streep was het verschil tussen Gesbert en de groep favorieten een halve minuut. Drie kilometer later was Gesbert bijgehaald. Ondertussen reed Movistar aan kop van de groep favorieten. Negen kilometer van de finish reed Barguil weg. Quintana, kopman van Movistar, moest de favorieten laten gaan.

De nummer vier van het algemeen klassement, Mas, moest lossen net nadat Barguil weer was teruggehaald. Mollema was al eerder gelost, en ook Porte kon het tempo niet meer aan. Het tempo bleef hoog in de groep met favorieten waar Kruijswijk met De Plus en Bennett nog twee ploegmaten had en het tempo bepaalden. De Plus moest drie kilometer voor de meet lossen.

Buchmann versnelde twee kilometer voor de meet. Terwijl Kruijswijk en Alaphilippe konden volgen, moest Thomas lossen. Pinot kwam als eerste over de meet door een versnellinkje vlak voor de finish. Alaphilippe werd tweede en Kruijswijk net daarachter derde.

Warholm en Williams vliegen over horden en lopen wereldtijden

Atleet Karsten Warholm heeft weer laten zien dat de 400 meter horden op het moment misschien wel hét koningsnummer in de atletiek is. De 23-jarige Noor won de Diamond League-wedstrijd in Londen en deed dat op uitermate indrukwekkende wijze.

Warholm sloeg een gigantisch gat met de rest en finishte in 47,12 seconden, de zevende tijd ooit gelopen. In de afgelopen dertien maanden waren Abderrahman Samba (46,98) en Rai Benjamin (47,02) zelfs nog wat sneller en dus is Kevin Young's lang volstrekt onaantastbare wereldrecord - 46,78 in de olympische finale van 1992 - inmiddels toch behoorlijk in gevaar. De Turk Yasmani Copello werd in Londen tweede in 48,93 seconden, voor de Amerikaan Amere Lattin (49,18).

100m horden vrouwen
De Jamaicaanse atletiekfederatie had oud-wereldkampioene Danielle Williams nog altijd niet geselecteerd voor het WK van dit jaar en dat zat haar ietwat dwars. Eerst liep ze in de series een vlijmscherpe tijd van 12,41 seconden, in de finale ging ze er nog eens onderdoor: 12,32 seconden, slechts zes vrouwen waren ooit iets sneller. De Amerikaanse dames Nia Ali (12,57) en Queen Claye (12,64) eindigden op enige afstand, de Nederlandse Nadine Visser dook in de series met 12,95 voor het eerst dit jaar onder de 13 second

Speerwerpen vrouwen
Het zat mooi dicht bij elkaar en de winst ging naar de Wit-Russische Tatsiana Khaladovic, die in haar derde poging tot 66,10 meter kwam. De Australische Kelsey-Lee Barber kwam in haar laatste poging in de buurt, maar bleef steken op 65,85 meter. Achter haar ging plek drie naar de 65,73 meter van de Duitse Christin Hussong.

'PSV strijkt neer in Duitsland voor verdediger en moet minimaal acht miljoen euro betalen'

PSV is in de zoektocht naar defensieve versterkingen neergestreken in de 2. Bundesliga. De Eindhovense club heeft namelijk bij VfB Stuttgart navraag gedaan naar Timo Baumgartl, een 23-jarige centrumverdediger. Eerder berichtte BILD al over de interesse van PSV en het Eindhovens Dagblad bevestigt inderdaad de belangstelling voor Baumgartl, die naar verluidt tussen de acht en tien miljoen euro moet kosten.

Baumgartl moet bij PSV de opvolger van Daniel Schwaab worden. Laatstgenoemde vertrok deze zomer transfervrij uit Eindhoven en tot dusver is PSV nog niet tevreden over de bezetting achterin. De nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen pikte deze week weliswaar voor ongeveer twee miljoen euro Olivier Boscagli op bij het Franse OGC Nice, maar de zoektocht naar defensieve versterkingen is nog altijd niet voorbij.

Baumgartl heeft ondanks zijn relatief jonge leeftijd al de nodige Bundesliga-ervaring. De jeugdinternational van Duitsland doorliep een groot deel van de jeugdopleiding van Stuttgart en speelde al 86 wedstrijden op het hoogste niveau in Duitsland. In totaal staat de teller al op meer dan honderd officiële optredens in het eerste van Stuttgart, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de Bundesliga.

Stuttgart is naar verluidt wel bereid om te onderhandelen over Baumgartl, maar verlangt wel een riante transfersom: minimaal acht miljoen euro. De rechtsbenige centrumverdediger ligt op dit moment nog tot de zomer van 2022 vast bij Stuttgart.

Handbalsters onder-19 naar finale EK

De Nederlandse handbalsters onder 19 jaar hebben de finale bereikt van het Europees kampioenschap. In een spannende halve finale werd Noorwegen met 31-29 verslagen. Zondag is thuisland Hongarije de tegenstander in de finale.

Noorwegen ging voortvarend van start en nam een 0-3 voorsprong. Via onder meer drie doelpunten van Nikita van der Vliet kwam Nederland terug in de wedstrijd: 5-4. Door offensief spel liep Oranje verder weg van Noorwegen. Bij rust was de tussenstand 16-11.

Na rust ging Oranje verder met het offensieve spel. Door aanvallende fouten en gemiste kansen aan Nederlandse zijde kon Noorwegen terug komen in de wedstrijd. Met zes doelpunten op een rij kwam Noorwegen voor het eerste sinds het begin van de wedstrijd op voorsprong: 26-27. Via een zeven meter kwamen de meiden van bondscoach Monique Tijsterman langszij. In de slotfase wist Nederland het hoofd koel te houden en de zege binnen te slepen.

Fraaie strijd op 5000m, Samuel niet geweldig op 200m

Jamile Samuel heeft tijdens de Diamond League-wedstrijden in Londen geen geweldige 200 meter gelopen. De Nederlandse eindigde in 22,94 seconden als vijfde, 0,04 tellen boven haar snelste tijd van dit seizoen. De winst op het nummer, dit keer geen Diamond League-onderdeel, ging in 22,13 seconden naar de Jamaicaanse olympisch kampioene Elaine Thompson, voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (22,36) en de verrassende Britse Beth Dobbin (22,50).

5000m mannen
Van de verwachte namen kon de jonge Keniaan Rhonex Kipruto het dit keer niet bolwerken, maar er ontstond wel een zinderende finale: de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet duelleerde enkele honderden meters met Jakob Ingebrigtsen en de jonge Noor leek het te winnen. Dat gebeurde niet, Gebrhiwet hield stand en won in 13:01,86 minuten, voor de pas 18-jarige Ingebrigtsen, die met 13:02,03 zijn eerste Noorse record bij de senioren te pakken heeft. Nicholas Kimeli uit Kenia werd op drie seconden derde.

800m mannen
Nijel Amos liep onlangs nog een van de snelste tijden ooit, maar dit keer moest de man uit Botswana ogenschijnlijk geblesseerd uitstappen. De winst ging naar de Keniaan Ferguson Rotich, die zijn landgenoot Wycliffe Kinyamal in 1:43,14 minuten klopte. De Pool Marcin Lewandowski voorkwam een Keniaans podium en werd derde.

Verspringen mannen
Juan Miguel Echevarria haakte voor de wedstrjd helaas af, maar het werd nog een prima strijd. De Zuid-Afrikaanse olympisch kampioen Luvo Manyonga bleek de beste: in zijn voorlaatste poging sprong hij 8,37 meter, vijf centimeter verder dan de Jamaicaan Tajay Gayle. Rushwahl Samaai uit Zuid-Afrika werd met 8,11 meter derde.

400m vrouwen
Het werd een mooie driestrijd, met Jamaicaans succes: Shericka Jackson kende een sterk eindschot en won in 50,69 seconden, voor de 50,74 van Stephenie Ann McPherson. De Britse Laviai Nielsen dook voor het eerst onder de 51 seconden en werd derde in 50,83.

Van Veenendaal verdient met uitstekend WK droomtransfer naar Spanje

Sari van Veenendaal heeft aan het succesvolle WK een fraaie transfer overgehouden. De doelvrouw van de Oranje Leeuwinnen maakt via Instagram bekend dat ze de overstap naar Atlético Madrid maakt. Van Veenendaal liet Arsenal al eerder achter zich, waardoor ze transfervrij op zoek kon naar een nieuwe club.

De keuze van Van Veenendaal is dus gevallen op Atlético Madrid, de regerend kampioen van Spanje en een absolute topclub in het vrouwenvoetbal. "Ik heb met meerdere clubs gesproken en het verhaal van Atletico Madrid past het beste bij mij. De club heeft zichzelf al jaren bewezen in het vrouwenvoetbal en biedt mij alle voorwaarden om me als keepster verder te ontwikkelen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik heb heel veel zin om van start te gaan", zo reageert Van Veenendaal in gesprek met het Algemeen Dagblad .

Van Veenendaal was een van de belangrijkste speelsters bij de Oranje Leeuwinnen tijdens het afgelopen WK, waarin Nederland in de finale verloor van de Verenigde Staten. De doelvrouw werd gekozen tot de beste keepster van het toernooi. "Ik had er bewust voor gekozen om voor het WK geen keuze te maken. Om mij volledig te focussen op het toernooi, het team en mijn eigen performance. Die keuze heeft goed uitgepakt en na het toernooi heb ik goed nagedacht over een volgende nieuwe stap in mijn carrière."

'Grote investeringen' bij Feyenoord op komst: "We zijn met iets bezig"

De toekomst van Feyenoord mag niet afhankelijk zijn van een nieuw stadion, vinden de nieuwe beleidsbepalers. De RvC en Toon van Bodegom, sinds maart officieel president-commissaris, willen vaart maken en de club uit Rotterdam-Zuid sneller naar een hoger niveau tillen. Men beseft dat de achterstand op concurrenten als Ajax en PSV in een sportief en commercieel opzicht anders alleen maar groter zal worden.

"Je moet veel meer doen dan alleen wachten op een nieuw stadion en het toegezegde spelersbudget van 25 miljoen euro", stel Van Bodegom zaterdag in De Telegraaf. "We moeten andere bronnen vinden, investeringen doen, Feyenoord over de hele linie verder professionaliseren." Van Bodegom weet dat de club voor de toekomst afhankelijk is en blijft van de eigen jeugdopleiding, al is het gat daarmee niet te dichten richting Ajax en PSV.

"Ajax heeft zijn successen ook niet met alleen de eigen jeugd behaald. De talenten van Ajax hadden zich niet kunnen ontwikkelen zonder Hakim Ziyech, Dusan Tadic of Lasse Schöne aan hun zijde. Die combi heb je altijd nodig", weet de bestuurder. "En die mix zoeken wij ook. Dat betekent niet dat we iets willen kopiëren, want die filosofie heeft altijd bestaan bij Feyenoord. Je weet dat je moet blijven investeren."

Van Bodegom stelt dat er investeerders zijn die Feyenoord als 'meer dan een interessante club zien'. Volgens het dagblad gaat het om 'serieuze investeerders, waarmee de club kan gaan verrassen'. "Feyenoord zal nooit een meerderheidsaandeel verkopen. Zolang wij hier zitten, gaat dat niet gebeuren. Feyenoord blijft van Feyenoord. Met de Vrienden van Feyenoord zijn er in feite ook al investeerders. Als er een investeerder komt, zal dat ook in samenspraak met de Vrienden van Feyenoord zijn."

Van Bodegom wil niet antwoorden op de vraag waarop zijn optimisme is gebaseerd als het gaat om nieuwe en grote investeringen in Feyenoord. "Weet alleen dat je in Nederland bij Feyenoord als investeerder heel dicht bij Champions League-voetbal zit. In landen om ons heen moet je daar veel meer geld voor uittrekken. Wat we voor ogen hebben is wel degelijk realistisch. Met de waarde die deze club heeft en met de enorme supportersschare van Feyenoord zijn er dingen mogelijk."

Hij wijst op de beursgang van Ajax en hoe PSV 'een stunt' uithaalde met de verkoop van grond onder en naast het stadion. "Wij hebben ook een impuls voor ogen. We gaan geen bedragen noemen. We zijn met iets bezig. Geef ons nog even de tijd." Van Bodegom wil dat Feyenoord in de loop der jaren meer dan een cultclub wordt. "Supporters willen ook resultaten zien bij zo'n grote club. Je moet toch niet elke keer achttien jaar wachten voordat je kampioen wordt?"

Eén gewonde bij steekincident azc Oisterwijk

Bij het Asielzoekerscentrum aan de Kievitsblekweg in Oisterwijk raakte zaterdagmorgen 20 juli een 32-jarige bewoner gewond. Tijdens een ruzie met een 21-jarige medebewoner dreigden beide mannen met een mes, waarbij een van hen werd gestoken. Beiden zijn aangehouden.

 De politie kreeg rond 10:45 uur een melding van een ruzie tussen bewoners van het centrum. De ruzie die in het pand begon, zette zich buiten het centrum voort. Hierbij trokken de mannen een mes en dreigden hiermee. Een van hen werd gestoken en raakte gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere medische behandeling. Hij is aanspreekbaar en verkeert niet in levensgevaar.  

Verdachten

De politie hield de 21-jarige verdachte direct aan. Ook de gewonde is verdachte in het onderzoek en is aangehouden. De politie gaat met hem in verhoor zodra dit mogelijk is. Ook zou hij mogelijk heet water over zich heen hebben gekregen. Dit neemt de politie mee in het onderzoek. Bij het incident zou ook een derde verdachte betrokken zijn. Hij bleek niet meer aanwezig te zijn. Deze 37-jarige bewoner werd aan het begin van de middag alsnog aangehouden. Ook hij is meegenomen naar het politiebureau. De toedracht van de ruzie is nog onbekend. De twee messen die zijn aangetroffen zijn in beslag genomen.

Verkeersstop wegens Racial Profiling?

Weer eens een filmpje van Donut Operator, het oud-SWAT-team-lid dat politieoptredens in de U.S. of A op zijn eigen manier fileert en becommentarieert.

Er verschijnt een sergeant Dave Ernst van de Arizona State Police in beeld. Nou is het in de States welbekend dat je bij de 'gewone' politie er nog weleens vanaf kan komen met een waarschuwing ('citation') maar dat de kans dit mee te maken bij leden van de State Police ongeveer even groot is dan dat er ooit een Elfstedentocht in de hel kan worden georganiseerd. Bad-asses dus die niet snel met zich laten sollen. Enigszins vergelijkbaar met de Rijkspolitie die we ooit in Nederland kenden. Mannen (vrouwen waren toen nog niet in dienst voor zover ik weet) waarvoor je respect had en die je netjes met 'ja meneer, nee meneer, ik zal het nooit meer doen meneer' aansprak.

Op de achtergrond zijn de ondergeschikten van sergeant Dave bezig met het aanhouden van een persoon. Reden hiervoor doet er verder in dit geval niet toe. De beelden die je ziet zijn (waarschijnlijk) geschoten door een 'First Amendment Auditor' die, samen met de 'sidekick' naast haar, met sergeant Dave in discussie is. Doel van deze 'Auditors' is het in de gaten houden of de staat zich wel houdt aan alle vrijheden die het 'First Amendment to the Constitution' aan haar burgers garandeert. Een soort strijden voor de vrijheid van meningsuiting, een nobel streven welzeker. Helaas lijkt deze Auditor haar rol iets té serieus te nemen. Velen van hen zijn niet geliefd bij de politiediensten daar zij hen veelal hinderlijk volgen en te dicht op plaatsen komen waar er iets voorvalt. Dit om het allemaal zo goed mogelijk op de camera vast te leggen.

Blijkbaar is de vrouw met de camera, nadat ze te dicht bij de aanhouding van de overtreder kwam filmen, terugverwezen naar een plaats verder weg van deze plek. Sergeant Dave Ernst staat haar te woord en legt haar kort en bondig uit hoe de zaak nu in elkaar steekt. Dat zij niet vooraan heeft gestaan bij het uitreiken van hersencellen blijkt wanneer hij haar zegt dat ze 'free to go' is en zij daarna vraagt 'am I being detained'.

Geduldig gaat sergeant Dave verder in op de klachten van 'mevrouw' en haar vriend. Al snel, en geheel niet onverwacht, valt echter het onvermijdelijke 'racial profiling'-woord, want de man die dreigt te worden meegenomen is overgepigmenteerd en waarschijnlijk ook lid van een 'gang'. Dat is het teken dat het genoeg is voor sergeant Dave. Einde discussie, vooral wanneer ook nog eens gevraagd wordt waarom de man wordt aangehouden. 'None of your business', klaar over.

De uitsmijter is helemaal mooi wanneer sergeant Dave, moe van de zoveelste domme opmerking, ze adviseert om: 'it's friday night, go do something fun' en ze verder geen blik waardig gunt.

Wittmann wint eerste DTM-race in Assen

Marco Wittmann heeft op het TT Circuit van Assen de eerste van twee DTM-races aldaar gewonnen. Op het drijfnatte Drentse asfalt was de Duitser voor de derde keer dit seizoen de beste. Zondag wordt de tweede race verreden, die start ook om half twee.

Robin Frijns kwalificeerde zich als twaalfde, maar vanwege een olielek na de kwalificatie moest hij achteraan starten. De safety car kwam voor de start de baan al op en zo begon de race met een slakkengang, met Wittmann en kampioenschapsleider René Rast voorop.

Na een paar ronden mocht het veld dan eindelijk gewoon racen en Wittmann behield de leiding, voor Rast, Loïc Duval en Pietro Fittipaldi. Daniel Juncadella parkeerde zijn Aston Martin langs de kant, waardoor de safety car al snel weer terug de baan op mocht komen.

Tien minuten later kwamen onder meer Jamie Green en Frijns als eersten binnen voor nieuwe banden, terwijl Duval niet veel later ook binnen kwam. Rast volgde vier ronden later, Wittmann kwam vrij snel daarop banden halen en Nico Müller nam zo tijdelijk de leiding over.

Frijns was ondertussen best lekker bezig en reed zich naar de tiende plek, tot hij een kwartiertje voor de finish een bocht iets te enthousiast nam en de bandenstapel in draaide. Met een paar minuten te rijden kwam Müller als laatste binnen en hij kwam vóór Wittmann de baan op.

De Zwitserse Audi-coureur moest zijn banden op tijd warm krijgen, maar dat deed hij niet snel genoeg en Wittmann zette zijn BMW er voorbij. Dat leverde hem de winst op, want Müller kon niet aanhaken. Rast reed naar een eenzame derde plek, ver voor Philipp Eng en Timo Glock.

Duits kampioen Schachmann uitvaller in Tour

Maximilian Schachmann gaat vandaag niet van start in de veertiende etappe van de Tour de France. De Duits kampioen kwam gisteren in de tijdrit ten val, al reed hij wel de rit uit. Schachmann heeft meerdere middenhandsbeentjes gebroken bij zijn val.

Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'

Na tien jaar was daar uit het niets de comeback van een van de succesvolste bands van Nederland. Krezip bracht 'Lost Without You' uit, kondigde een optreden in de Ziggo Dome aan en een mooie spot op het affiche van de 50e editie van Pinkpop. Die Ziggo Dome-show is inmiddels verdrievoudigd en stijf uitverkocht. We spraken de band vlak na hun optreden op Pinkpop om het te hebben over die afgelopen tien jaar, maar ook om terug te kijken op de succesperiode. Zou er zelfs vooruit te kijken zijn?

Politie roept doorrijder op om zich te melden

Rond 10:45 uur kwamen een personenauto en een fietser met elkaar in botsing op de kruising met de Landstraat en de De Genestetlaan in Bussum. De politie is op zoek naar de bestuurder van de auto die na de aanrijding doorreed.

De 19-jarige vrouw uit Bussum werd aangereden door een zwarte Mini Cooper. Ze kwam hierdoor ten val en belandde op het wegdek. De vrouw raakte lichtgewond. Zij kon ter plaatse worden behandeld aan haar verwondingen.

Na de aanrijding reed de zwarte Mini Cooper door over de Landstraat in de richting van de Huizerweg. De politie is op zoek naar de bestuurder van deze auto en vraagt deze persoon zich te melden. Ook zoekt de politie getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844. 

20-jarige opgepakt om mishandeling 57-jarige man

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling van een 57-jarige man uit Zaandam.

De politie kreeg even voor 02:00 uur 's nachts de melding binnen dat een man zo hard zou zijn geslagen op de Damstraat, dat hij buiten westen zou zijn geraakt. De man is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling van zijn verwondingen.

De politie heeft na onderzoek een 20-jarige inwoner van Koog aan de Zaan opgespoord en aangehouden op verdenking van deze mishandeling. De toedracht van de mishandeling is op dit moment niet bekend en de recherche doet hier onderzoek naar. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Dode en gewonde bij eenzijdig ongeval

Gisteravond rond 21:00 uur was er een eenzijdig ongeval op de Oostelijke Rondweg in Elburg. Daarbij is een 41-jarige man uit Dronten overleden. Een 32-jarige man uit Kampen raakte gewond en werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht en komt daarbij graag in contact met getuigen die het voertuig vlak voor het ongeval hebben zien rijden. Hen wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Muziek van Oldfags: Starship - We Built This City

Muziek uit de pre-historie toen de 'oldfags' nog gewoon 'newbies' waren. Gewoon omdat ik het 'toevallig' tegenkwam een, door iedereen natuurlijk, clip van een als bijzonder 'fout' bestempeld nummer. Maar ik zou nu toch wel eens willen weten wie er niet eens lekker de volumeknop wat verder omhoog draait wanneer dit nummer voorbij komt? Natuurlijk wel wanneer je je onbespied waant door anderen, want stel je voor dat je moet toegeven dit nummer toch wel fijn te vinden!

Tour: Etappe 14 - Finish op de Tourmalet

Julian Alaphilippe kan alles, wint alles en in de tijdrit verstevigde hij nota bene zijn leidende positie ten opzichte van Geraint Thomas. Het kan niet, maar het is wel zo, en waarschijnlijk gaat hij de Tour nog met een kwartier voorsprong winnen ook, we zullen zien.

Vandaag de veertiende etappe en die is niet al te ingewikkeld. Zwaar, maar niet ingewikkeld: de Col du Soulor van de eerste categorie (11,9km à 7,8%), dalen, en dan de ellenlange klim naar de top van de Tourmalet, 19 kilometer aan gemiddeld 7,4%, met finish op 2115 meter hoogte.

Voor de precieze details verwijzen we uiteraard weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, waar we zien dat we opvallend genoeg pas voor de derde keer op de Tourmalet finishen. Dat is dus opvallend, want geen enkele klim is vaker bedwongen in de Tour, er is niet aan te ontkomen.

Overigens deed de Tour vorig jaar ook de Tourmalet aan, natuurlijk. De finish lag daar nog niet, maar wie kwam er toen als eerste boven? Ene Julian Alaphilippe. Dit ritje over 117,5 kilometer begint om 13.45 uur, Sporza is gelijk live, Eurosport en de NOS vast ook. De finish ligt tussen 16.50 en 17.10 uur.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Iran blijft Westen tergen, kaapt tweede olietanker

Iran heeft zijn Britse olietanker binnen en heeft nu in korte tijd twee buitenlandse olietankers gekaapt. Na eerdere pogingen, die overigens afgeslagen werden door Britse oorlogsschepen, werd vrijdag dan de olietanker 'Stena Impero' gekaapt. Het schip is inmiddels op weg naar Iran.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zei dat Iran zware maatregelen kan verwachten als het schip niet snel vrijgelaten wordt. "Het is onacceptabel dat de vrije doorgang door de Straat van Hormuz wordt belemmerd door Iran", aldus Hunt die geen militaire reactie verwacht. "We gaan dit diplomatiek oplossen, maar we zijn er erg duidelijk in dat dit opgelost dient te worden."

Lees ook: Verdwenen olietanker gekaapt door Iran

Aan boord van de olietanker, waarvan Iran zegt dat zij 'voor problemen zorgden', zijn geen Britse zeelui. "We hebben militaire troepen gevraagd om dit schip richting Bandar Abbas te escorteren voor verder onderzoek", aldus een woordvoerder van de Iraanse havenautoriteit op de nieuwszender Tasnim.

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde werd de Stena Impero verdacht op het moment dat zij drie verdachte bewegingen maakten. Het schip zette de GPS uit, het vaarde de Straat van Hormuz in via de uitgang en het reageerde niet op waarschuwingen.

De eigenaar van het schip, rederij Stena Bulk, bevestigde de kaping die rond 16:00 uur op vrijdag plaatsvond, terwijl het schip zich in internationale wateren bevond.

Schermer Verwijlen haalt kwartfinales op WK

Op het wereldkampioenschap schermen in Boedapest heeft degenschermer Bas Verwijlen de kwartfinales gehaald. De 35-jarige Nederlander, goed voor zilver (2011) en brons (2005) op WK's, won onderweg van de Hongaarse topper Andras Redli, maar in de kwartfinales ging het fout.

Een andere thuisfavoriet, Gergely Siklosi, bleek een maat te groot en al snel werd duidelijk waarom: de pas 21-jarige Siklosi kende een topdag, klopte vervolgens de Italiaan Andrea Santarelli met 15-9 en zette het stadion in een spannende finale op z'n kop door de Rus Sergey Bida met 15-14 te verslaan. Het tweede brons, naast dat van Santarelli, ging naar de Oekraïner Ihor Reizlin.

Rafaël en Tristan Tulen haalden net als Colin Keppel de knockoutfase, maar ze werden alledrie in de derde ronde - waar er nog 128 schermers over zijn - uitgeschakeld.

Degen vrouwen
Bij het degenschermen voor vrouwen ging de wereldtitel naar Nathalie Moellhausen, die sinds 2014 uitkomt voor Brazilië, het land van haar moeder. De geboren Italiaanse, in 2010 al goed voor brons, was in een spannende finale na een golden point te sterk voor de Chiense Lin Sheng en bezorgde Brazilië zo de eerste individuele WK-medaille ooit in het schermen. Brons was er voor de verliezend halvefinalisten, Olena Kryvytska uit Oekraïne en Vivian Kong uit Hong Kong.

Kelly Boone kwam wel door de groepsfase, maar ging gelijk onderuit tegen de Litouwse Emilija Serapinaite, terwijl Day de Wijn de knockoutfase niet haalde.

Sabel mannen
De sabelschermers werkten hun wedstrijd ook af en de Zuid-Koreaan Oh Sang-uk maakte daar een goede kans. De 22-jarige verkeert in topvorm, maar in de finale ging thuisheld en wereldkampioen van 2017 Andras Szatmari snel met een flinke voorsprong aan de haal: 7-2. Oh knokte echter terug en bekroonde zijn indrukwekkende comeback met een 15-12 zege en het WK-goud. Brons ging naar de Iraniër Mojtaba Abedini en de Italiaan Luca Curatoli.

Floret vrouwen
Bij de dames met het floret liet Inna Deriglazova weer eens zien de beste te zijn. De 29-jarige Russische olympisch kampioene rekende in de finale met 15-11 af met de Française Pauline Ranvier en pakte zo na 2015 en 2017 voor de derde keer de wereldtitel. Italië ging met twee keer brons naar huis, Arianna Errigo deed dat al voor de derde keer op rij en de vijfde keer in totaal, hoewel ze ook zilver (2010) en twee keer goud (2013 en 2014 won). Het andere brons was voor Elisa Di Francisca, de olympisch kampioene van 2012, winnares van zilver in 2016 en wereldkampioene in 2010.

Eline Rentier schopte het tot de knockoutfase, maar werd bij de laatste 64 uitgeschakeld door de Nederlandse Colombiaanse Saskia Loretta van Erven Garcia, die daarna sneuvelde.

Het WK is elke avond live te zien op Eurosport, doorgaans vanaf 18.00 uur.

Man zonder rijbewijs vlucht na aanrijding

Een 18-jarige man uit Tilburg raakte vrijdagmiddag betrokken bij een aanrijding op de Burgemeester Letschertweg in Gilze. In plaats van zijn identiteit kenbaar te maken aan de andere betrokkene, rende hij weg. De politie trof hem even later aan.

Op de kruising met de Burgemeester Ballingsweg ontstond rond 17:45 uur een aanrijding tussen twee personenauto’s. Een van de voertuigen kantelde en kwam tot stilstand in de middenberm. De bestuurder kroop uit de auto en rende tot verbazing van de tegenpartij weg. Agenten waren onderweg naar het ongeval en maakten een zoekslag naar de vluchtende bestuurder.

Geen rijbewijs
Op de Bosbaan stond ondertussen een ambulance. Hierin bleek de weggerende bestuurder te liggen. Hij moest voor verder onderzoek mee naar het ziekenhuis. Toen de politie zijn identiteitsgegevens controleerde, bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een rijbewijs. Hiernaast is er bloed afgenomen om uit te sluiten of de verdachte onder invloed van alcohol en/of verdovende middelen reed. Zodra de verdachte in staat is een verklaring af te leggen, gaat de politie met hem in verhoor. De bestuurder van de andere auto deed aangifte van het verlaten van een plaats ongeval.

MLB: Net geen perfect game voor Leake; Giants blijven winnen

Mike Leake heeft vannacht in de MLB bijna een perfect game afgeleverd. De 31-jarige werper van de Seatlle Mariniers gooide acht perfecte innings, maar in de eerste slagbeurt van de negende inning ging het mis voor de pitcher.

De vraag is nog hoe lang Leake nog in het shirt van de Mariniers is te bewonderen. Met de tradedeadline tot en met 31 juli is de pitcher een zeer interessante speler voor teams die nog kans hebben op de play-offs te bereiken, in tegenstelling tot zijn huidige ploeg. Afgelopen nacht liet hij in Safeco Field zijn klasse zien. De 31-jarige werper gooide acht perfecte innings en zijn pitchcount was daarbij nog laag met 76 pitches, maar toch ging het mis in de eerste slagbeurt van de negende inning. Luis Rengifo was het die het feestje verpestte door een honkslag te slaan. Voor de stand maakte dat weinig uit, want toen stond het al 10-0 in het voordeel van de Mariniers. Dat was ook de eindstand, want verder kwam Leake niet meer in de problemen.

San Francisco Giants maken nog wel kans op de play-offs via een wildcard, want in de divisie waar de Giants in uitkomen hebben de Los Angeles Dodgers een voorsprong van veertien games op de nummer twee. Ondanks de grote achterstand zijn de Giants aan een goede reeks bezig. Van de laatste tien wedstrijden won de ploeg er maar liefst negen.

In de laatste twee wedstrijden hadden ze daar wel extra innings voor nodig tegen de New York Mets. Donderdag won de ploeg pas na zestien innings en vannacht hadden ze tien innings nodig om de Mets te verslaan, al hadden ze dat wel te danken aan het prutswerk van de New York Mets. Een simpele vangbal werd niet gevangen door Dominic Smith en de aangooi naar de thuisplaat leek nergens, waardoor Alex Dickerson vanaf het eerste honk kon scoren.

Uitslagen MLB vrijdag:

Chicago Cubs - San Diego Padres 6-5
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 11-2
Pittsburgh Pirates - Philadelphia Phillies 1-6
New York Yankees - Colorado Rockies 8-2
Cincinnati Reds - St. Louis Cardinals 11-12
Cleveland Indians - Kansas City Royals 10-5
Detroit Tigers - Toronto Blue Jays 1-12
Tampa Bay Rays - Chicago White Sox 2-9
Atlanta Braves - Washington Nationals 4-3
Houston Astros - Texas Rangers 4-3
Minnesota Twins - Oakland Athletics 3-5
Arizona Diamondbacks - Milwaukee Brewers 10-7
Los Angeles Dodgers - Miami Marlins 2-1
Seatlle Mariniers - Los Angeles Angels 10-0
San Francisco Giants - New York Mets 1-0

Razendsnelle mazzelgoal helpt Algerije aan Afrika Cup

Algerije heeft na 1990 voor de tweede keer in de geschiedenis de Afrika Cup gewonnen. In eenn zeker van Algerijnse kant, vrij onsportieve finale werd in het Egyptische Caïro Senegal met 1-0 verslagen.

De toeschouwers hadden de ogen amper op het veld gericht of de bal lag al in het doel: de in Qatar spelende Baghdad Bounedjah zag zijn afstandsschot via een Senegalees been precies over de keeper in het doel verdwijnen. Het was verder bepaald geen geweldige wedstrijd, Algerije kwam daarna zelfs tot geen enkel schot op doel meer. M'Baye Niang haalde nog even flink uit, maar zijn uithaal ging over.

In de tweede helft dacht Senegal even een penalty te krijgen wegens hands, maar dat ging, dankzij de VAR, terecht niet door. Sofiane Feghouli kreeg vervolgens in het strafschopgebied wachtend op een corner een dom tikje van Sadio Mané, waarna de Algerijnse dramaqueen kermend ter aarde stortte alsof zijn armen er zojuist vanaf getrokken waren. Enfin, ook dat leverde niks op, Senegal bleef vrije trappen verkwanselen en het bleef bij 1-0.

Honkballers naar finale World Port Tournament na eenvoudige zege tegen Taiwan

De Nederlandse honkballers hebben bij het World Port Tournament in Rotterdam de finale gehaald. Tegen Taiwan won de Nederlandse ploeg met maar liefst 8-0. Mogelijk speelt Oranje in de finale nog één keer tegen de honkballers uit Taiwan, maar dan moeten die wel winnen van Japan.

Vanaf de eerste inning stond Nederland op voorsprong en dankzij het sterke werpen van Orlando Yntema hielden ze die voorsprong ook altijd vast. De startende werper van Nederland gooide zes shutout innings waarna de bullpen het overnam van hem. Mike Bolsenbroek, Kaj Timmermans en Kevin Kelly kregen geen honkslagen slagen, waardoor het Nederlands team simpel de finale bereikte op het World Port Tournament.

In de finale staat Oranje op zondag om 13.30u tegenover de winnaar van het duel tussen Japan, dat eerder vandaag met 11-1 van Curaçao won, en Taiwan.

Waterpolosters naar kwartfinales op WK na moeizame zege tegen Canada

De Nederlandse waterpolosters hebben de kwartfinale bereikt op het WK. In de Zuid-Koreaanse plaats Gwangju won Oranje in de tussenronde met 5-4 (0-0, 4-2, 0-1, 1-1) van Canada. en neemt het maandag op vicewereldkampioen Spanje.

Vooral in het tweede kwart liet Nederland het beste spel. Nadat het eerste kwart doelpuntloos was nam Nederland in het volgende kwart afstand van Canada. Via Iris Wolves, Maud Megens (twee keer) en Bente Rogge kwam Oranje op een 4-1 voorsprong en bij rust stond het 4-2.

Het werd toch nog spannend voor de Nederlandse waterpolosters. Canada knokte zich terug tot 4-3 en bij die stand kreeg Canada ook nog een strafbal, maar die werd gestopt door keepster Joanne Koenders. Aan de andere kant scoorde Sabrina van der Sloot wel vanaf zeven meter scoren. Toch bleef het tot de laatste minuten spannend en in de slotseconden had keepster Koenders nog een goede redding, waardoor de Nederlandse ploeg in de kwartfinale staat.

Motorrijder overleden na verkeersongeval

Een 36-jarige Rotterdamse motorrijder is vrijdag op de A16 om het leven gekomen nadat hij met zijn motor ten val kwam. De man reed rond 16.00 uur op de A16 rechts (van Rotterdam naar Breda) toen hij vermoedelijk tijdens het wisselen van een rijstrook in botsing kwam met een automobilist.

Ook deze bestuurder, een 23-jarige Rotterdammer, wisselde op dat moment vermoedelijk van rijstrook. De automobilist raakte niet gewond. De motorrijder maakte een noodlottige val en overleed aan zijn verwondingen. Door de VerkeersOngevallenGroep wordt nader onderzoek verricht.

Meer mannen van 25 tot 45 jaar niet op arbeidsmarkt

Een steeds groter deel van de 25- tot 45-jarige mannen is niet actief op de arbeidsmarkt. In het eerste kwartaal van 2009 ging het nog om 4,6 procent, begin dit jaar om 8,0 procent. Bij vrouwen in deze leeftijdsgroep bleef het percentage dat niet deelneemt aan de arbeidsmarkt over deze periode ongeveer gelijk. Dit blijkt uit een analyse van cijfers uit de Enquête beroepsbevolking van het CBS.

De afname van de arbeidsdeelname van mannen van 25 tot 45 jaar is al langer gaande. In de jaren zeventig lag het percentage niet-actieven nog tussen 1,0 en de 3,0 procent. Vanaf 1980 is dat aandeel gestaag opgelopen. Bij vrouwen van 25 tot 45 jaar is het deel dat niet meedoet op de arbeidsmarkt vrijwel voortdurend kleiner geworden, van meer dan 60 procent (1970) tot minder dan 20 procent (periode 2006 tot nu). In de afgelopen tien jaar is die afname tot stilstand gekomen.

Bij deze cijfers gaat het niet om werklozen, maar om degenen die geen betaald werk hebben, hier ook niet naar zoeken en/of er niet voor beschikbaar zijn. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend.

Vaker niet werkzaam vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid
De niet-beroepsbevolking bestaat uit verschillende groepen, waaronder degenen die niet willen of kunnen werken. De groei van het percentage mannen van 25 tot 45 jaar die niet actief zijn op de arbeidsmarkt is het grootst bij deze groep. De meest genoemde reden om niet te willen of kunnen werken is ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Het ging in het eerste kwartaal van 2019 om 2,9 procent van alle mannen van 25 tot 45 jaar. Na ziekte en arbeidsongeschiktheid is opleiding/studie de meest genoemde reden om niet te willen of kunnen werken (1,3 procent). In aantallen betrof dat respectievelijk 62 duizend en 28 duizend mannen van die leeftijd. Voor beide redenen gaat het bijna om een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.

Toch komt ziekte of arbeidsongeschiktheid als reden om niet te kunnen werken nog steeds vaker voor bij vrouwelijke leeftijdsgenoten. Onder hen nam dit percentage toe van 3,8 naar 4,8. Daartegenover staat een daling van het percentage vrouwen van 25 tot 45 jaar die niet willen werken vanwege de zorg voor gezin of huishouden (van 5,6 naar 3,7). Mannen geven zorg zelden als reden om niet te werken.

Drie kwart heeft eerder werk gehad
Drie kwart van de 25- tot 45-jarige mannen die in 2018 niet werkten vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid heeft eerder betaald werk gehad dat langer dan een jaar duurde. Bij ruim 8 op de 10 was ziekte of arbeidsongeschiktheid ook de reden om te stoppen met werken. Het gaat verder om mannen die naar verhouding vaak laag opgeleid zijn en alleenstaand.

Vrouwen die niet werken vanwege ziekte zijn ook relatief vaak laagopgeleid, maar zijn gemiddeld wel wat hoger opgeleid dan mannen en hebben vaker een gezin met kinderen.

FOK! Wat een weer: na zware buien de hitte

Gegroet!  

De Vierdaagse zit er weer op en het weer zat deze week gelukkig wel mee. Het was niet te heet en niet te koud. Ideaal wandelweer. Gelukkig maar, want volgende week staan de hittekanonnen op ons gericht. Het wordt bloedjeheet. Maar voor het zover is moeten we eerst nog af zien te rekenen met een actief front dat morgen op visite komt, of liever gezegd een vore én een koufront. Er is potentie voor heftig weer. Hiervoor is code geel van stal gehaald. 

Na een zwoele nacht breekt straks eerst nog even de zon door, maar al snel volgen er dus die buien. In het westen lijkt het vooral om intensieve regenval te gaan met slechts een kleine kans op onweer, maar hoe verder je oostwaarts gaat hoe actiever de buien worden. De verschillende modellen zijn het er nog niet over eens hoeveel er gaat vallen. Deze fluctureren tussen de 8 en 55 mm. Het meeste in het westen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk wel anders gaan. 

Het wordt een redelijk warme dag. In het oosten kan het nog 26 graden worden, maar in het westen is het 22 graden. In neerslag zakt het kwik enkele graden. Er staat een matige wind uit zuidelijke richting die in de loop van de dag naar een meer westelijke richting draait. 

Overigens zijn er bij de buien in het binnenland ook zware windstoten en hagel mogelijk.

Zondag schijnt de zon weer en is het op veel plaatsen alweer droog. Vanaf maandag komt dan de echte hitte het land in. Daarover later meer, eerst even uitkijken naar de buien van straks. 

Fijn weekend!  

Ilperveld (Foto: spylacopa_68)
Spylacopa_68 maakte van de week een vaartochtje door het Ilpenveld. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.