FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 juli 2019

Juventus bevestigt: De Ligt geland in ItaliŽ in afwachting van transfer

Matthijs de Ligt is dinsdagavond in Turijn geland in afwachting van zijn transfer van Ajax naar Juventus, zo bevestigt Juventus via sociale media. De negentienjarige centrumverdediger zal naar verluidt woensdag gekeurd worden door Juventus, waarna hij een contract voor vijf seizoenen zal tekenen. De Telegraaf berichtte vorige week al dat Ajax 75 miljoen euro overhoudt aan de verkoop van De Ligt.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars bevestigde eerder deze dinsdag tegenover het Algemeen Dagblad al dat de transfer van De Ligt naar Juventus aanstaande is. "Het einde van de transfer van Matthijs de Ligt is in zicht. Het gaat nu nog om bankgaranties, daar is Ajax altijd heel strikt in. Ik hoop dat het nu snel gaat, maar daar komen ze wel uit. Het zijn Italianen."

De Ligt gaat bij de Italiaanse kampioen naar verluidt voor vijf seizoenen tekenen en een jaarsalaris van twaalf miljoen euro opstrijken. De international van Oranje krijgt waarschijnlijk rugnummer 4 toebedeeld, het nummer dat hij al droeg als speler van Ajax. Volgens La Gazzetta dello Sport ligt de afkoopclausule op 150 miljoen euro, een bedrag dat kan oplopen tot 200 miljoen euro.

"Hallo Bianconeri, ik ben Matthijs. Ik ben heel blij om hier te zijn", zei De Ligt bij aankomst in Turijn tegen de Italiaanse media en de massaal aanwezige supporters van Juventus. De Italianen troeven met de miljoenendeal onder meer Barcelona en Paris Saint-Germain af. Het Kamp-De Ligt sprak met beide clubs, maar tot een transfer leidde dat uiteindelijk niet.

Uitslagen eerste voorronde Champions League 16/07/2019

In de Champions League werden er vanavond zes duels gespeeld. Valetta schakelde F91 Dudelange uit en HJK Helsinki won van HB Torshavn. 

Dudelange is uitgeschakeld in de eerste voorronde van de Champions League. De Luxemburgse ploeg van coach Emilio Ferrera speelde op het veld van het Maltese Valletta 1-1 gelijk, nadat de heenwedstrijd in Dudelange op 2-2 was geëindigd. Valletta scoorde meer doelpunten buitenshuis en stoot door naar de tweede kwalificatieronde.

De Finse kampioen had na een 3-0 overwinning tegen HB Torshaven een makkelijke avond. Op de Faroer-eilanden was een 2-2 gelijkspel voldoende om de volgende ronde te halen. Er waren nog vier andere wedstrijden. Hieronder alle uitslagen.

Uitslagen eerste voorronde Champions League - 16/07/2019

Thuis Uit Uitslag Agg.
Shkendija'79 (Mac) Nomme Kalju (Est) 1-2 2-2*
FC Saburtalo (Geo) Sheriff Tiraspol (Mol) 1-3 3-4
HB Torshavn (Far) HJK Helsinki (Fin) 2-2 2-5
Valletta FC (Mal) F91 Dudelange (Lux) 1-1 3-3*
FK Crvena Zvezda (Ser) FK Suduva (Lit) 2-0  2-0 
KF Feronikeli (Kos) The New Saints (Wal) 0-1 2-3 

*door op uitdoelpunten

Uitslagen eerste voorronde Europa League 16/07/2019

Het Europese voetbal wordt afgetrapt op dinsdag met drie duels uit eerste voorronde van de Europa League en zes duels uit de Champions League. In dit bericht de drie wedstrijden uit de Europa League. 

Uitslagen Eerste voorronde Europa League - 16 juli 2019

Thuis Uit Uitslag Agg.
Banants Yerevan (Arm) Cukaricki Belgrade (Ser) 0-5 0-8
KI Klaksvik (IJs) FK Riteriai (Lit) 0-0 1-1*
OFK Titograd (Mon) CSKA Sofia (Bul) 0-0 0-4

* door op uitdoelpunten

Carice van Houten genomineerd voor Emmy Award

Carice van Houten is genomineerd voor een Emmy Award als beste gastrol in de fantasyserie Game of Thrones. De nominaties voor de Amerikaanse prijzen werden dinsdagavond bekendgemaakt.

Carice speelt in Game of Thrones de mysterieuze priesteres Melisandre. In het laatste seizoen is ze slechts in één aflevering te zien, maar toch is ze genomineerd.

De Amsterdamse actrice reageert op Instagram verheugd op het nieuws van haar nominatie. "This summer is hot and full of surprises", schrijft ze op social media. "Wow, I'm very excited and proud!"

Naast Carice zijn voor dezelfde categorie Laverne Cox genomineerd (Orange is the New Black), Cherry Jones (The Handmaid's Tale), Cicely Tyson (How to Get Away with Murder), Jessica Lange (American Horror Story: Apocalypse) en Phyllicia Rashad (This is Us).

32 nominaties
De serie Game of Thrones heeft met 32 nominaties een recordaantal nominaties in de wacht gesleept bij de Emmy Awards. Zo is de serie ook genomineerd voor beste dramaserie, beste mannelijke hoofdrol en beste vrouwelijke hoofdrol.

Camera's weer terug op Amsterdams Sumatraplantsoen

Bewoners die worden bespuugd en worden nageroepen, voorbijgangers die met eieren en waterballonnen worden bekogeld en een toename van straatroven en drugshandel. De laatste maanden loopt de overlast rond het Sumatraplantsoen in Amsterdam Oost zo hoog op, dat burgemeester Femke Halsema besloten heeft tot cameratoezicht in de buurt.

De problematiek rond het Sumatraplantsoen is volgens de gemeente zo ernstig geworden, dat sommige omwonenden inmiddels hebben aangegeven dat zij willen verhuizen. Uit angst voor represailles zouden zij geen formele meldingen durven te doen van de overlast. Ook zouden diverse ouders hun kinderen niet meer zonder toezicht buiten durven laten spelen.

Groepen jongeren
Vooral de laatste maanden neemt het aantal incidenten rond het Sumatraplantsoen toe. Verschillende groepen jongeren zorgen voor baldadig, overlastgevend en crimineel gedrag. Straatmeubilair wordt vernield en omwonenden worden geïntimideerd. Ook is er sprake van een toename van straatroven en openlijke geweldplegingen. Zo was er in april sprake van een openlijke geweldpleging en in mei een zware mishandeling.

Verhoogde politieinzet
Ondanks de verhoogde inzet van politie, handhaving en straatcoaches in de buurt, blijkt de overlast volgens Halsema onaanvaardbaar hoog. Het is volgens haar daarom noodzakelijk het cameratoezicht in de Indische Buurt uit te breiden naar het Sumatraplantsoen.

Cameratoezicht stopgezet
Het cameratoezicht rond het Sumatraplantsoen werd eerder in mei 2017 juist stopgezet, omdat er te weinig incidenten op de camerabeelden te zien waren en ook de veiligheid in de buurt leek te verbeteren. In 2018 vonden er twee schietpartijen op en rond het Sumatraplantsoen plaats. Bij een van die incidenten vielen twee gewonden.

Het cameratoezicht blijft tot zeker eind december 2019 van kracht.

Scherpschutter stopt verdachte speedboten

Het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen heeft een bewogen week achter de rug in het Caribisch Gebied. Binnen enkele dagen onderschepte de bemanning een partij cocaïne, een grote hoeveelheid contant geld en bracht het ook een drenkeling in veiligheid.

Tijdens een kustwachtpatrouille in de nacht van 10 juli ontdekte het marineschip een zogenoemde go fast-motorboot. 2 FRISC-onderscheppingsboten van de Groningen brachten de snelle motorboot tot stoppen. Aan boord bevond zich 424 kilo cocaïne. De drugs en de aangehouden personen zijn overgedragen aan de politie op Sint Maarten.

Twee dagen later was het weer raak toen de NH90-boordhelikopter een go fast waarnam. De verdachte speedboot reageerde niet op meerdere oproepen om te stoppen. Daarop schakelde een scherpschutter vanuit de helikopter de buitenboordmotor uit. De smokkelwaar was echter al overboord gegooid. Er werd nog wel een tas met een grote hoeveelheid geld gevonden. Het geld en de personen zijn overgedragen aan de politie op St. Maarten.

Later die dag ontdekte ook de Dash, het kustwacht patrouillevliegtuig, een verdachte go fast. Opnieuw werd geen gehoor gegeven aan stopoproepen vanuit de boordhelikopter. Ook nu vernielde een scherpschutter de buitenboordmotor en werden pakketten overboord gegooid. Die werden niet teruggevonden. De aan de politie op Sint Maarten overgedragen personen zijn inmiddels weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs.

Alle acties werden ondersteund door Metal Shark Interceptors van het Kustwachtsteunpunt Sint Maarten.

Tot slot redde de NH90-boordhelikopter afgelopen zondag een opvarende van een omgeslagen vissersboot. Een Amerikaanse kustwachthelikopter haalde de andere 3 opvarenden uit zee. De drenkelingen overleefden het avontuur dankzij reddingsvesten en flares om de helikopters te waarschuwen.

Stationsschip
Zr. Ms. Groningen is sinds 20 april 2019 actief als stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet voor antidrugsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Maar ook voor kustwachttaken zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens search and rescue-acties. Voor deze taken is de Groningen uitgerust met 2 snelle FRISC-motorboten en een NH-90 helikopter.

Online portal met grensoverschrijdende data gelanceerd

Grensoverschrijdende arbeidsmarktinformatie beschikbaar stellen voor overheden, bedrijven en burgers. Dat is het doel van het online open data portal dat begin juli werd gelanceerd. Welke inzichten de cijfers bieden, blijkt uit de publicatie ‘Economie en arbeidsmarkt in de grensregio’s van de Beneluxlanden en aangrenzende gebieden’. De komende maanden wordt het portal verder uitgebreid en komen er nog meer cijfers beschikbaar.

Data portal
Het CBS ontwikkelt samen met de statistiekbureaus van Vlaanderen en Duitsland een grensoverschrijdend open data portal. Dit portal combineert allerlei soorten gegevens op zogenoemd laagregionaal niveau voor Nederland, België en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Het project wordt mede gefinancierd vanuit verschillende EU-programma’s voor verbetering van samenwerking in de grensregio’s (Interreg). "Je moet het zien als één grote verzameling op elkaar afgestemde data over inwoners, economie en arbeidsmarkt van regio’s aan beide zijden van de grens", licht projectleider Johan van der Valk van het CBS toe.

Grenspendelaars
"Het portal is voor iedereen vrij toegankelijk en bestemd voor diverse soorten gebruikers: overheden, bedrijven, maar bijvoorbeeld ook werkzoekenden kunnen online informatie uit het portal halen die voor hen van belang is. Bedrijven kunnen er in vinden hoeveel afgestudeerden met een voor hen relevante opleiding aan de andere kant van de grens wonen. Werkzoekenden kunnen zien welke bedrijfssectoren voor hen interessant zijn", zegt Van der Valk. Ook het aantal grenspendelaars is bekend. "We weten hoeveel mensen in België of Duitsland wonen en in Nederland werken en andersom. En dus ook in welke regio’s grensarbeid veel voorkomt en waar het belangrijk is dit te stimuleren."

Arbeidsmarkt zonder grenzen
Binnen de Benelux streven de rijksoverheden naar een arbeidsmarkt zonder grenzen om de economie in de grensregio’s zoveel mogelijk te bevorderen. In het kader van de Benelux-aanbeveling Grensoverschrijdende Arbeidsmobiliteit en naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg, maakte het CBS op verzoek van het College van secretarissen-generaal van de Benelux en verschillende ministeries de publicatie ‘Economie en arbeidsmarkt in de grensregio’s van de Benelux-landen en aangrenzende gebieden’. Deze publicatie illustreert wat er zoal mogelijk is met de gegevens in het open data portal.

Arbeidsmarktbeleid
Luuk Blom, adjunct secretaris-generaal van de Benelux Unie, is blij met de publicatie: "In de grensregio’s liggen veel kansen. Wij willen ervoor zorgen dat er arbeidsmarktbeleid over de grenzen heen komt. Dat is er nu niet, omdat de informatie daarvoor tot nu toe ontbrak. Deze publicatie laat voor elke regio de mogelijkheden en onmogelijkheden zien." De Benelux Unie gaat binnenkort met de ministeries en partijen die actief zijn op het gebied van de arbeidsmarkt om de tafel zitten. Blom: "Nu de situatie helder is, kunnen we kijken hoe we hierop gaan acteren. Wij zouden ook graag zien dat data over de grensregio’s in de toekomst structureel en actueel beschikbaar blijven. Daarom is het voor ons belangrijk dat officiële instanties zoals ministeries en statistiekbureaus hier een rol in spelen."

Toepassingen in de regio
Momenteel werken Van der Valk en zijn team samen met lokale en provinciale overheden aan twee toepassingen voor de regio Zuid-Limburg/Aachen en Oost-Nederland/Münster. "Deze ervaringen laten zien hoe je van de data in het portal bruikbare informatie maakt voor lokale en regionale overheden aan de grens. Wij brengen voor beide regio’s de economische situatie in kaart en monitoren eventuele veranderingen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld ministeries zien welke beleidsmaatregelen werken en welke niet. Deze ervaringen kunnen als voorbeeld dienen voor andere regio’s."

Samenwerking
Dieter Begaβ, hoofd van de afdeling Economie, Wetenschap en Europa van de gemeente Aken is enthousiast over het beschikbaar komen van grensoverschrijdende informatie: "Onze regio heeft een enorm potentieel aan arbeidskrachten, ondernemingen en onderwijsinstellingen. Alleen door gedetailleerde kennis van naburige regio’s kunnen we zien waar samenwerking voor ons voordeel oplevert en kansen benutten. Vergelijkbare data op economisch gebied kunnen waardevolle kennis opleveren over verschillende aspecten van de arbeidsmarkt, de economie en het onderwijs. Die informatie is interessant voor het bestuur, de wetenschap, de politiek en de burger. We kunnen de ontwikkeling van het grensoverschrijdende economisch gebied daar aanzienlijk mee vooruit helpen."

Conferentie in Düsseldorf
De komende maanden gaat Van der Valk met de medewerkers van de statistiekbureaus in Vlaanderen en Duitsland het open data portal verder uitbreiden, onder andere door data over meer jaren toe te voegen. 30 Oktober aanstaande presenteren zij het volledige data portal op een conferentie in Düsseldorf bij het statistiekbureau van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Doodgeschoten Saban Berk werd langere tijd geobserveerd

De doodgeschoten sportschooleigenaar Saban Berk is naar alle waarschijnlijkheid niet het slachtoffer geworden van een persoonsverwisseling. De politie gaat ervan uit hij doelbewust werd doodgeschoten. Vanavond zijn bewakingsbeelden in deze zaak getoond in Opsporing Verzocht.

Op de beelden was te zien dat Berk al langere tijd werd geobserveerd.

Op 17 juni werd Berk in Amsterdam-Noord doodgeschoten. Eerder hield de politie meerdere scenario's open. Zo bestond de mogelijkheid dat Berk werd aangezien voor een beruchte mensenhandelaar, met wie hij dezelfde initialen deelde. Ook hadden ze enkele uiterlijke overeenkomsten.

De politie acht een persoonsverwisseling nu niet meer waarschijnlijk en denkt dat Berk doelbewust is doodgeschoten. Op de camerabeelden die vanavond worden uitgezonden zijn de vermoedelijke schutter en de auto die hij die dag gebruikte te zien.

Buurtonderzoek
Uit buurtonderzoek van de politie kwam eerder al naar voren dat de vluchtauto vaker werd gesignaleerd in de buurt waar Berk training gaf. Het gaat om een zilverkleurige BMW (station) met Belgisch kenteken.

Berk had een sportschool aan de Schaafstraat in de hoofdstad. Die zaak moest hij sluiten, maar sinds een half jaar huurde hij 'een matje' bij sportschool The Big Lab op de Vlierweg waar hij vaak was. Nadat hij daar had gesport werd hij buiten doodgeschoten.

Celstraffen geŽist tegen tijdens internationale actie opgepakte Nederlanders

Er is niet gebleken dat deze verdachten betrokken zijn bij de verdovende-middelenhandel van de Italiaanse 'Ndrangheta. Maar ze waren zelf wel bezig met het produceren en verkopen van synthetische drugs. Als het aan de officier van justitie van het Landelijk Parket ligt, gaan ze daarvoor tot 6 jaar de cel in. Dinsdagochtend behandelde de rechtbank in Zwolle de zaken tegen de eerste drie verdachten. De andere twee zaken worden dinsdagmiddag behandeld.

'Ndrangheta
De vijf mannen, tussen de 28 en 58 jaar oud en afkomstig uit Velsen, Amsterdam, Zoetermeer en Duitsland, werden in december aangehouden tijdens een onderzoek van een Joint Investigation Team (JIT) van Nederland, Duitsland en Italië. Het JIT deed onderzoek naar de internationale handel in cocaïne, en de daarmee samenhangende witwas-praktijken, van de maffia-achtige organisatie ‘Ndrangheta. Observatie van in Nederland verblijvende Italiaanse verdachten leidde naar de vijf Nederlanders en twee werkende productielaboratoria van synthetische drugs in Amsterdam en Velsen.

100 verdachten
Uiteindelijk werden tijdens de internationale actiedag in totaal zo’n 100 verdachten aangehouden. In Nederland werd één Italiaanse verdachte aangehouden die een belangrijke schakel was in het witwassen van de verdiensten in Nederland en Duitsland. Die man werd in januari overgeleverd aan Italië.

Tijdens het onderzoek is wel contact gezien tussen de Nederlanders en Italiaanse en Zuid-Amerikaanse verdachten, maar hoe die contacten moeten worden gezien is niet duidelijk geworden, zo zei de officier van justitie van het LP die het onderzoek van het JIT in Nederland leidde. Maar uit taps en observaties bleek wel dat de Nederlanders een eigen productielijn in synthetische drugs als MDMA, XTC en designerdrugs hadden opgezet. Bij de zoekingen in de loods in Velsen en het woonhuis in Amsterdam zijn kilo’s synthetische drugs en bijvoorbeeld tabletteermachines gevonden.

Gevaar
Het belangrijkste aandeel werd volgens het OM geleverd door een vader en zoon. Zij zetten de productielijnen op. De officier van justitie rekende hen en de derde verdachte zwaar aan dat een van de 'risicovolle' labs in een woning in een appartementencomplex zat. Tegen vader en zoon werd 6 jaar cel geëist, tegen de derde verdachte 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk.

Wanneer de rechtbank in Zwolle uitspraak doet is nog niet bekend.

Politie-adviseur vindt hoofddoek bij uniform nog steeds een goed idee

Agenten die een hoofddoek moesten kunnen dragen: het idee werd begin 2017 opgeworpen door de toenmalige Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Maar niet veel later werd het idee ook alweer afgeschoten. Fatima Elatik die Aalbersberg destijds adviseerde vindt dat nog steeds jammer.

Dat vertelt Elatik in het AT5-programma De Zwoele Stad. Elatik vindt het zonde dat het idee destijds in de kiem is gesmoord. "Die discussie over neutraliteit heeft wat mij betreft ook z'n grenzen."

Afspiegeling van Amsterdam
Volgens Elatik hadden de politieorganisatie en de oud-korpschef twee grote opgaven: de politie moest voorbereid zijn op vraagstukken van de toekomst en meer een afspiegeling zijn van de Amsterdamse samenleving.

"Aalbersberg wilde diversiteit in alle lagen van de organisatie en kwam daarom uiteindelijk met het idee om vrouwen met een hoofddoek toe te staan bij de politie. Ik vind het jammer dat dat direct is afgeblazen, want hij wilde in principe alleen het gesprek erover starten."

'Een soort Marokkaanse moedertjes'
Het idee van het toestaan van hoofddoeken bij de politie speelde al langer en past bij het veranderprogramma dat Elatik voor de politie had ontwikkeld: 'Politie van iedereen'. Het doel van dat programma was dat de politie meer aansluiting zou vinden in moeilijke wijken.

"Ik vind het echt zonde", zegt Elatik. "Wie weet wat het verschil was geweest, zeker als je het hebt over de mocromaffia-jongetjes, als we heel veel vrouwen bij de politie hadden gehad van Marokkaanse origine. Als een soort moedertjes."

'Wat is neutraliteit?'
Elatik vindt dat Aalbersberg in deze zaak ook niets kwalijk genomen kan worden. "Hij handelde in opdracht van het korps. Dit was deel van zijn taakopdracht." Het hoofdargument tegen een hoofddoek bij het politie-uniform, is dat het in strijd zou zijn met het idee dat de politie neutraliteit uit moet stralen.

"Wat is neutraal, ben je neutraal in je uiterlijk, of neutraal in je handelen? Ik vind dat laatste belangrijker." Toch denkt Elatik niet dat er snel agentes met hoofddoeken rond zullen lopen. "Niet in dit huidige politieke milieu, en het type leiderschap bij de politie nu. Die durven niet te veel te experimenteren."

Het hele interview met Fatima Elatik en misdaadjournalist Wouter Laumans in de Zwoele Stad is hier terug te zien.

Tussenuitspraak in zaak Krimschatten

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep een tussenuitspraak gegeven, waarin het volgende is beslist:
- Het Allard Pierson Museum (APM) mag de Krimschatten onder zich houden in afwachting van een definitieve beslissing in de juridische procedure;
- De (Nederlandse) Erfgoedwet is niet van toepassing op de zaak;
- Het hof heeft behoefte aan nadere inlichtingen van partijen over het gestelde eigendomsrecht en het gestelde recht van operationeel beheer.

Krimschatten
Zowel de Staat Oekraïne als vier Krim Musea maken aanspraak op de Krimschatten, een verzameling kunstwerken die het APM in 2013 van de Krim Musea in bruikleen kreeg. Nadat de Krim zich in maart 2014 afgescheiden had van Oekraïne, was het voor het APM niet langer duidelijk aan wie het de kunstwerken moest afgeven.

Standpunten van partijen
De Staat Oekraïne beschouwt de Krimschatten als zijn cultureel erfgoed. Hij vreest dat als het APM de Krimschatten aan de Krim Musea afgeeft, de Krimschatten feitelijk in de macht van de Russische Federatie zullen komen en aan zijn bereik zullen zijn onttrokken. De Staat Oekraïne vordert afgifte allereerst op grond van de Erfgoedwet en stelt dat de Krimschatten tot zijn erfgoed behoren en onrechtmatig in Nederland verblijven. Daarnaast maakt de Staat Oekraïne aanspraak op afgifte als eigenaar van de Krimschatten.

De Krim Musea beschouwen de Krimschatten als cultureel erfgoed van de Krim. Zij vrezen dat als het APM de Krimschatten aan de Staat Oekraïne afgeeft, deze nooit meer in hun collecties zullen terugkeren. De Krim Musea verlangen afgifte aan hen, allereerst omdat het APM zich in de bruikleenovereenkomsten tot teruggave aan hen heeft verbonden, en daarnaast op grond van een door hen gesteld Oekraïens zakelijk recht van “operationeel beheer”.

Het APM heeft zijn verplichting om de Krimschatten af te geven vooralsnog opgeschort. Het is bereid om de Krimschatten af te geven aan wie daartoe uiteindelijk gerechtigd blijkt te zijn.

APM mocht afgifte Krimschatten opschorten
Het gerechtshof heeft geoordeeld dat het APM, gelet op de complexe politieke en juridische situatie in de Krim, in redelijkheid niet kon beoordelen wie van de gegadigden gerechtigd is om de Krimschatten op te eisen. Het APM heeft in die situatie zich voor zoveel mogelijk alle belangen aangetrokken.
Onderwijl heeft het APM de Krimschatten deugdelijk in bewaring gehouden in afwachting van een definitieve beslissing. Onder deze omstandigheden mocht het APM zijn verplichting tot afgifte van de Krimschatten opschorten in afwachting van een definitieve beslissing.

APM niet schadeplichtig
Het recht om op te schorten brengt mee, dat het APM niet gehouden is tot schadevergoeding als gevolg van het niet eerder afgeven van de Krimschatten.

Erfgoedwet niet van toepassing
Eerder besliste de rechtbank Amsterdam dat de Krimschatten op grond van de Erfgoedwet moeten worden afgegeven aan de Staat Oekraïne. Het hof oordeelt nu anders: het UNESCO-verdrag, de parlementaire geschiedenis van de Erfgoedwet, de Richtlijn van de Europese Unie (Richtlijn 2014/60/EU), noch het in 1995 te Rome gesloten Verdrag van Unidroit inzake gestolen of onrechtmatig uitgevoerde cultuurgoederen leiden tot een uitleg die meebrengt dat in deze zaak de Erfgoedwet van toepassing is. Dat betekent dat de Staat Oekraïne de Krimschatten niet op grond van de Erfgoedwet kan opeisen als zijn cultureel erfgoed.

Concurrerende rechten
Daarmee is de zaak nog niet klaar. Het komt volgens het gerechtshof erop aan wie de sterkste rechten heeft; de Krim Musea met het door hen gestelde recht van operationeel beheer naar het recht van Oekraïne of de Staat Oekraïne met het gestelde recht van eigenaar van de Krimschatten.

Nadere inlichtingen verzocht
Partijen hebben hun standpunten voorzien van toelichtingen en van opinies van deskundigen, maar het hof heeft desondanks behoefte aan nadere inlichtingen. Het hof wenst in elk geval meer duidelijkheid over het gestelde eigendomsrecht naar het recht van Oekraïne en het gestelde recht van operationeel beheer naar het recht van Oekraïne, alsmede de precieze strekking van een besluit van de Minister van Cultuur van Oekraïne van 13 mei 2014 waarmee het beheer van de Krimschatten is opgedragen aan het National Museum of History of Ukraine.

Vervolg van procedure
Partijen krijgen twee maanden de tijd om de gevraagde inlichtingen te verstrekken. Daarna zal het hof zich nader over de zaak buigen. Een einduitspraak kan over 6 tot 9 maanden worden verwacht.

Waterpolosters verliezen van Amerika in groepsfase WK

De Nederlandse waterpolosters hebben de tweede groepswedstrijd op het WK verloren. In het Zuid-Koreaanse Gwangju was wereld- en olympisch kampioen Amerika te sterk voor de Nederlandse ploeg: 12-9 (3-2, 1-2, 4-3, 4-2).

Na twee kwarten te spelen was de wedstrijd volledig in evenwicht. In het derde kwart kwam Amerika op een 6-4 voorsprong, maar de Nederlandse ploeg toonde veerkracht en kwam weer tot 7-7. De VS stonden aan het derde kwart toch met 8-7 voor en in het begin van het laatste kwart liep de wereld- en olympisch kampioen zelfs uit naar een 10-7 voorsprong. Oranje vocht voor hun kansen en kwam zelfs tot 10-9 terug, maar in het slot van de wedstrijd liep Amerika weer uit en won het uiteindelijk met 12-9.

Oranje speelt nog een groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. De ploeg van bondscoach Arno Havenga speelt daarna in de tussenronde om dan een plaats in de kwartfinales af te dwingen.

Wright wint nu ook Players Championship; Meulenkamp haalt halve finale

Peter Wright heeft zijn tweede toernooi in vier dagen op zijn naam geschreven. Afgelopen zaterdag won hij de German Darts Masters en dinsdag schreef hij Players Championship 19 op zijn naam. Een toernooi wat wel meetelt voor de wereldranglijst. 

Wright begon het jaar nog in gevecht met Rob Cross om de tweede plaats, inmiddels is hij afgezakt naar plek zes. Het afgelopen half jaar moest hij ontzettend veel prijzengeld verdedigen en dat lukte niet. De vorm kwam terug en dat leverde afgelopen maand drie titels op. Naast vandaag en afgelopen zaterdag won hij ook vorige maand de World Cup of Darts met Gary Anderson. 

Na zeges op Mark McGeeney, Kim Huybrechts en Dimitri Van den Bergh (met 113 gemiddeld) leek het voor Wright mis te gaan tegen Glen Durrant. Duzza zakte in de laatste legs flink weg waardoor Wright alsnog met 6-5 kon winnen. Vincent van der Voort en Gary Anderson konden hem ook niet bijbenen, wat ook het geval was in de finale voor Justin Pipe. De finale ging met 8-5 naar de Schot. 

Meulenkamp was de beste Nederlander. Toch zal hij balen, want het is de derde keer in twee maanden tijd dat hij uitgeschakeld werd in de halve finales van een Players Championship. Zeges op Chris Dobey, Ryan Searle, Michael Mansell, Keegan Brown en Harry Ward brachten hem bij de laatste vier. In de openingsfase kwam Meulenkamp nog op voorsprong tegen Pipe, uiteindelijk verloor hij met 7-4. 

Van der Voort haalde de kwartfinales. Christian Kist haalde de laatste zestien, Benito van de Pas en Jermaine Wattimena kwamen tot de derde ronde. Raymond van Barneveld had problemen met zijn bagage en speelde met op het laatste moment aangeleverde darts en een geleende broek. Het leek even op een geluksbroek, want hij had de mazzel dat Boris Koltsov matchdarts tegen hem miste. Zo won Barney nog met 6-5, maar Mensur Suljovic was daarna duidelijk te sterk (2-6).

Woensdag is nog een Players Championship als voorbereiding op het grote werk. Aanstaande zaterdag gaat de World Matchplay van start. 

Players Championship 19 - Achtste finales
Gabriel Clemens 6-3 Joe Cullen
Gary Anderson 6-2 Christian Kist
Peter Wright 6-5 Glen Durrant
Vincent van der Voort 6-1 Josh Payne
Justin Pipe 6-3 Mensur Suljovic
Ryan Joyce 6-2 Mark Wilson
Ron Meulenkamp 6-2 Keegan Brown
Harry Ward 6-1 Martin Schindler

Kwartfinales
Gary Anderson 6-3 Gabriel Clemens
Peter Wright 6-1 Vincent van der Voort
Justin Pipe 6-2 Ryan Joyce
Ron Meulenkamp 6-5 Harry Ward

Halve finales
Peter Wright 7-3 Gary Anderson
Justin Pipe 7-4 Ron Meulenkamp

Finale
Peter Wright 8-5 Justin Pipe

Oranje onder 19 start Europees kampioenschap met klinkende zege op Noorwegen

Het Nederlands voetbal-elftal voor speelsters onder 19 jaar is het Europees kampioenschap met een klinkende zege begonnen. Oranje stond in Schotland bij rust al met 4-0 voor, het werd uiteindelijk 5-0 tegen Noorwegen.

Na twee minuten lag de bal in het mandje. PSV-spits Joëlle Smits scoorde. Dat deed ze vlak voor rust nogmaals. In de tussentijd vonden ook Jonna van de Velde (Ajax) en Romee Leuchter (PSV) het net. Na rust maakte Kirsten van de Westeringh (Ajax) de vijfde treffer.

Vorig jaar sneuvelde Oranje al in de groepsfase. Deze editie wordt het elftal gezien als een van de kanshebbers op de Europese titel. Vijf jaar geleden wist het Nederlands elftal het toernooi te winnen. Destijds werd Vivianne Miedema topscorer. Verder deden toen mee Dominique Janssen (nu Bloodworth), Danique Kerkdijk, Inessa Kaagman en Jill Roord. Het vijftal ging allen mee naar het WK in Frankrijk. 

Oranje speelt vrijdag om 17:00 uur tegen Frankrijk de tweede groepswedstrijd. Op maandag 22 juli wacht gastland Schotland in het laatste groepsduel.

Aan het Europees kampioenschap doen acht landen mee. Mocht Oranje bij de eerste twee in de groep horen, dan staat het in de halve finales. Bovendien plaatst het Nederlands elftal ook voor het WK onder twintig jaar volgend jaar. 

Ursula von der Leyen nieuwe voorzitter Europese Comissie

Ursula von der Leyen is zojuist door het Europees Parlement gekozen als voorzitter van de Europese Comissie.

De Duitse christen-democraat is daarmee de eerste vrouwelijke Comissievoorzitter. Ze werd verkozen met een kleine meerderheid, ze kreeg 383 stemmen. Om verkozen te worden zijn er minstens 374 nodig. 

De 60-jarige Duitse volgt per november Jean-Claude Juncker op.

SpaceX denkt te weten waarom Crew Dragon ontplofte

Ruimtetransportbedrijf SpaceX heeft maandag naar buiten gebracht wat zij denken dat de oorzaak is geweest voor het ontploffen van de 'Crew Dragon'-module in april. Een lekkende klep was de schuldige, aldus het persbericht.

Het probleem deed zich voor op het moment dat de krachtige SuperDraco-motoren van de astronautenmodule Crew Dragon werden aangezet tijdens een testsituatie op aarde. Deze motoren moeten er voor zorgen dat de module zich, in geval van een noodsituatie tijdens de lancering, van de raket kan losmaken.


1:1 model van de Crew Dragon (Foto: gettyimages)

Op die testdag eind april waren opeens zware rookwolken te zien boven de testlocatie van SpaceX. Ook werd een video gelekt waarin een ontploffende Crew Dragon te zien was. Later bevestigde zowel SpaceX als de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dat de module door een explosie vernietigd was. Er vielen geen gewonden.

Lees ook: SpaceX incasseert zware tegenslag

Telemetrie, high-speed camerabeelden en analyse van teruggevonden brokken wijzen erop dat het probleem zich voordeed toen een kleine hoeveelheid van het drijfgas stikstoftetroxide langs een terugslagklep in een heliumleiding, die werd gebruikt om de drijfgasreservoirs onder druk te zetten, lekte.

"Toen we de kleppen openden en het drijfgassysteem onder druk zetten, denken we dat dit gas terug in de terugslagklep werd gedreven. Dat heeft in wezen de terugslagklep vernield en een explosie veroorzaakt", aldus Hans Koenigsmann van SpaceX.


Oopsie (Bron: YouTube)

Ruimtestrijd tussen SpaceX en Boeing
Deze evacuatie-test leek de laatste test voordat de astronautenmodule daadwerkelijk bemand kon worden. SpaceX ligt in een concurrentiestrijd met Boeing wie als eerste astronauten naar het Internationale Ruimtestation (ISS) mag schieten. SpaceX lag ruim voor, maar de Amerikaanse vliegtuigbouwer is door deze vertraging en het aanvullend onderzoek al weer aardig dichterbij gekropen.

Boeing zal hun, vooralsnog onbemande, shuttle in augustus naar het ISS sturen. SpaceX hoopt eind 2019 een bemande vlucht in te kunnen plannen, maar dan moet er verder niets meer fout gaan. NASA betaalt de Russen op dit moment tachtig miljoen dollar per omhooggeschoten astronaut en heeft SpaceX en Boeing in 2014 de opdracht gegeven een Amerikaans alternatief te verzinnen.

WK-toeschouwer gearresteerd wegens filmen waterpolosters

In het Zuid-Koreaanse Gwangju is het WK waterpolo bezig en één Japanse man was wel erg enthousiast over het vrouwentoernooi. De 37-jarige man is gearresteerd, omdat hij speelsters zou hebben gefilmd, waarbij ze vermoedelijk niet al te veel kleding om het lijf hadden.

Een toeschouwer - maar dan een echte - zag dat meneer zich toegang had verschaft tot een gebied dat alleen voor waterpolosters bedoeld was. Hij waarschuwde de politie en al snel werd de filmer gearresteerd, waarna hij ook al vrij snel te horen kreeg dat hij vooralsnog het land niet mag verlaten.

'Gecharmeerde technisch directeur van AS Roma breekt lans voor komst Bergwijn'

Steven Bergwijn werd de afgelopen maanden aan een aantal clubs gelinkt en er lijkt nu een nieuwe gegadigde voor de PSV'er te zijn. Volgens berichten uit Italië zou AS Roma in de Oranje-international namelijk een geschikte opvolger zien van de naar China vertrokken Stephan El Shaarawy.

La Gazzetta dello Sport en TeleRadioStereo melden dinsdag dat Bergwijn nadrukkelijk op de radar staat bij Roma, dat met technisch directeur Gianluca Petrachi een groot fan van de aanvaller in de gelederen heeft. Laatstgenoemd medium voegt zelfs toe dat de 21-jarige aanvaller een verhuizing naar Rome wel ziet zitten. Hoewel Roma volgend seizoen geen Champions League-voetbal speelt, zou Bergwijn het gevoel hebben dat het spel van de club goed bij zijn kwaliteiten past.

Roma dacht eveneens aan de komst van de 25-jarige Suso, maar de aanvaller van AC Milan wordt met zijn prijskaartje van veertig miljoen euro beschouwd als een riskantere investering dan Bergwijn. I Giallorossi, die met Justin Kluivert en Rick Karsdorp al twee Nederlanders onder contract hebben staan, zijn overigens niet de enige Italianen die aan Bergwijn worden gelinkt. De aanvaller werd in het verleden ook genoemd bij AC Milan en Internazionale, al lijkt hij daar op dit moment niet concreet in beeld.

De afgelopen weken werd de naam van Bergwijn wel in verband gebracht met clubs als Bayern München, Manchester United en Ajax. Marc Overmars, directeur voetbalzaken van de Amsterdammers, liet zich dinsdagochtend nog uit over de eventuele komst van Bergwijn: “Voorin hebben we de zaken goed voor elkaar. We zitten ruim in de spelers. Ik ben voorstander van aanvallend voetbal, maar om nou met zes aanvallers, drie middenvelders en één verdediger te gaan spelen. Er zal dus eerst een speler moeten vertrekken. Dat is tegelijkertijd het moeilijke aan die lange transferperiode. Transfers staan los van elkaar, maar hangen wel nauw met elkaar samen”, vertelde hij aan het Algemeen Dagblad.

'Barcelona en FC Utrecht gaan samenwerkingsverband aan'

FC Utrecht en Barcelona hebben een samenwerkingsverband gesloten, zo weet Mundo Deportivo te melden. Volgens de Spaanse sportkrant is het de bedoeling dat talentvolle spelers van de Catalanen in de toekomst gestald worden in De Galgenwaard. Barcelona was naar verluidt al een tijdje op zoek naar een dergelijk samenwerkingsverband.

Naast dat talentvolle spelers bij FC Utrecht ervaring moeten gaan opdoen, is het tevens de bedoeling dat de clubs kennis zullen uitwisselen. Barcelona was al een tijdlang op zoek naar een Europese club op het hoogste niveau, waar men de grootste talenten kan stallen. Om verschillende redenen zouden de Catalanen in de zoektocht vervolgens bij FC Utrecht uitgekomen zijn. De voetbalfilosofie van de Domstedelingen komt volgens Mundo Deportivo overeen met die van Barcelona.

Daarnaast ziet men in Spanje de Eredivisie als de perfecte competitie om talenten ervaring te laten opdoen. Daarnaast zou Barcelona het als bijkomend voordeel zien dat FC Utrecht geregeld Europees voetbal speelt. Beide clubs hebben het samenwerkingverband voorlopig nog niet bevestigd. Een woordvoerder van FC Utrecht wil in gesprek met DUIC niet reageren op de berichten uit Spanje. "Wij gaan nooit in op geruchten, dus nu ook niet."

Verdediger Boscagli van OGC Nice naar PSV

PSV gaat zich versterken met Olivier Boscagli van OGC Nice, zo verzekert Voetbal International dinsdag. Maandagavond meldden media uit Frankrijk dat PSV aasde op de komst van de 21-jarige linksback, die ook centraal achterin uit de voeten kan. Waar andere media aangaven dat PSV veel belangstelling had, meldt het weekblad nu dat een deal met OGC Nice aanstaande is.

Naar verluidt staat Boscagli aan de vooravond van een transfer naar de Eindhovenaren. Eerder meldde De Telegraaf dat de Franse verdediger ongeveer anderhalf tot twee miljoen euro zou moeten kosten. Boscagli, die ook op de radar staat van het Franse AS Saint-Etienne, ligt nog tot de zomer van 2021 vast bij OGC Nice.

"Late plotwendingen daargelaten, neem de soap rond Toni Lato, heeft PSV een welkome aanvulling voor zijn defensie te pakken", zo meldt Reon Boeringa, journalist van Voetbal International , dinsdagochtend op Twitter. Boscagli is op meerdere posities inzetbaar en is derhalve een concurrent voor zowel Nick Viergever als Lato, zo klinkt het.

OGC Nice maakte afgelopen voetbaljaargang niet vaak gebruik van de verdediger, aangezien hij dertien competitiewedstrijden in actie kwam. PSV is al langer op zoek naar defensieve versterkingen, onder meer omdat Angelino en Daniel Schwaab de club hebben verlaten. Lyanco Vojnovic en Edson Alvarez werden ook gelinkt aan PSV, maar beide verdedigers bleken uiteindelijk onhaalbaar.

Het Eindhovens Dagblad meldt dat Steven Theunissen en Justin de Haas op dit moment volgens PSV nog niet klaar zijn voor een prominente rol in de hoofdmacht. 'PSV schreeuwt zeker niet van de toren dat hij in beeld is, omdat een andere club (naar verluidt Saint-Étienne) hem ook graag wil inlijven', zo klinkt het. Saint-Étienne was volgens Franse media al rond met Boscagli, maar kwam er nog niet uit met OGC Nice.

Update 16 juli 18.11 uur
De transfer van Olivier Boscagli naar PSV is bijna in kannen en kruiken, zo weet het Eindhovens Dagblad te melden. De 21-jarige verdediger is al in Eindhoven gearriveerd voor de medische keuring en als dat geen problemen oplevert, zal hij spoedig zijn handtekening zetten onder een meerjarig contract. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Boscagli woensdag tijdens de open dag al gepresenteerd kan worden en tot de selectie voor het oefenduel met VfL Wolfsburg zal behoren.

Tong's tourcolumn #3

Er zijn dagen dat ik niet aan Mart Smeets denk. Tijdens de Avondetappe op NPO 1 echter komen beelden van deze Mastedont uit een glorierijk TV-verleden op m'n netvlies. Smeets werd wel eens verweten dat-ie niet de vrolijkste was tijdens de uitzendingen. Maar ik zou er veel voor over hebben hem in te ruilen voor Dione de Graaff. Het giechelmeisje stopt niet met hinneken, stopt niet met als een breedbekkikker te kakelen en kwaken.

Olietanker voor kust Iran verdwenen

Een onder Panamese vlag varende olietanker is zaterdagnacht mysterieus van de radar verdwenen. Natuurlijk wordt er direct naar Iran gewezen, aangezien het schip door de Straat van Hormuz voer.

Het schip genaamd Riah vaart doorgaans tussen Dubai en Fujairah, één van de zeven emiraten die tezamen de Verenigde Arabische Emiraten vormen, een tripje van net tweehonderd zeemijlen. Zaterdagavond ging er toch iets goed mis toen abrupt de transponder werd uitgezet. Het schip werd hierdoor onzichtbaar voor de automatische identificatiesystemen.

Volgens de laatste signalen leek het erop dat, vlak voor het systeem uitgezet werd, het schip van koers veranderde richting de Iraanse kust. De transponder is sindsdien niet meer aangeweest.

Het verdwijnen van dit schip komt in een periode van hevige spanningen tussen, vooral, de Verenigde Staten en Iran. De VS beschuldigt Iran er van dat het islamitische land een aanval op een olietanker uitvoerde en Iran schoot een aantal dagen daarna een Amerikaanse drone uit de lucht. De Amerikaanse president Trump wist zich gelukkig goed koel te houden en blies op het laatste moment een luchtaanval op doelen in Iran af.

Volgens Israëlische bronnen zou het schip gekaapt zijn door Iraanse troepen, ter vergelding van het in beslag nemen van een Iraanse tanker door de Engelsen. Dit gebeurde eerder deze maand bij Gibraltar.

De rederij die het schip bezit spreekt van een kaping door Iran. Ook nieuwszender CNN heeft van bronnen binnen de Amerikaanse geheime dienst vernomen dat zij de mogelijkheid van een kaping door Iraanse elitetroepen 'steeds plausibeler' vinden klinken.

Teheran ontkent alle aantijgingen en ook de Amerikaanse vloot die in de buurt patrouilleert ziet nog geen bewijzen voor een kaping. Een logische verklaring zou kunnen zijn dat het schip zijn transponder heeft uitgezet om goedkoop olie te tanken uit Iran. Dit is naar aanleiding van Amerikaanse sancties verboden, maar eerder liet een Chinees schip eenzelfde strategie zien. Na zes dagen werd de transponder weer aangezet en inmiddels vaart dat schip al voorbij Singapore.

Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen

Het marineschip Zr.Ms. Groningen kende een zeer bewogen week tijdens een kustwachtpatrouille in het Caribisch Gebied. In een aantal dagen onderschepte de bemanning tijdens verschillende acties een partij cocaïne en een grote hoeveelheid contant geld. Ook is er een drenkeling in veiligheid gebracht.

In de nacht van 10 juli detecteerde het marineschip een zogenoemde go fast-boot, die met hoge snelheid op zee voer. Twee FRISC-onderscheppingsboten van de Groningen konden de go fast tot stoppen brengen en begeleiden naar het schip. Aan boord van de go fast bevond zich 424 kg cocaïne. De drugs en de aangehouden personen zijn overgedragen aan de politie op Sint Maarten.

Twee dagen later was het weer raak toen de NH90-helikopter van het marineschip een go fast waarnam. Nadat de verdachte speedboot meerdere malen geen gehoor had gegeven aan de oproep om te stoppen, heeft een scherpschutter vanuit de helikopter de buitenboordmotor uitgeschakeld. De smokkelwaar was echter al overboord gegooid, wat leidde tot een zoektocht op zee door middel van de FRISC-boten. In zee werd gedurende de zoektocht een tas met daarin een grote hoeveelheid geld gevonden. Het geld en de personen zijn overgedragen aan de politie op St. Maarten.

Later op de dag ontdekte de Dash, het kustwacht patrouillevliegtuig, wederom een verdachte go fast. De NH90 helikopter van de Groningen is vervolgens de lucht in gestuurd. De verdachte speedboot gaf meerdere malen geen gehoor aan de oproep om te stoppen, waarna vanuit de helikopter door een scherpschutter de buitenboordmotor van de go fast-boot is uitgeschakeld. Tijdens de actie werd vanuit de lucht waargenomen dat pakketten over boord werden gegooid. De pakketten zijn niet meer terug gevonden. De aan de politie op Sint Maarten overgedragen personen zijn inmiddels weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs.

Bij alle drie de zaken was er een nauwe samenwerking met het Kustwachtsteunpunt Sint Maarten dat met Metal Shark interceptors de acties heeft ondersteund.

Tot slot heeft de NH90-helikopter afgelopen zondag het leven gered van een opvarende van een omgeslagen visvaartuig. De drenkeling is uit zee gehaald en in veiligheid gebracht. Een Amerikaanse kustwachthelikopter redde de overige drie opvarenden.

Zr.Ms. Groningen is sinds 20 april 2019 actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet om op te treden tijdens counterdrugs operaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het ook ingezet voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens SAR-acties. Voor het uitvoeren voor deze taken is Zr.Ms. Groningen uitgerust met twee FRISC’s en een NH-90 helikopter. Zr.Ms. Groningen vervolgt haar patrouille voor de Kustwacht in het Caribisch gebied.

Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen (Foto: Defensie)
Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen (Foto: Defensie)Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen (Foto: Defensie)
Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen (Foto: Defensie)Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen (Foto: Defensie)
Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen (Foto: Defensie)Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen (Foto: Defensie)
Bewogen week voor Zr.Ms. Groningen (Foto: Defensie)

OPPO en FC Barcelona verlengen samenwerking

Het smartphone-merk OPPO heeft vandaag de hernieuwde driejarige samenwerking met FC Barcelona aangekondigd. Tijdens het lanceringsevenement in Camp Nou, het stadion van de club in Barcelona, werd ook de nieuwe OPPO Reno FC Barcelona Edition - 10x Zoom gelanceerd.

Tijdens het event werd tevens teruggeblikt op de inmiddels vierjarige samenwerking met de voetbalclub: "We zijn trots om onze samenwerking met FC Barcelona uit te breiden. Het is een partnerschap waarmee we kunnen laten zien dat Barça meer is dan een voetbalclub en OPPO meer is dan een smartphonemerk", aldus Alen Wu, OPPO Global Vice President & President of Overseas Business.

De hernieuwde samenwerking tussen OPPO en FC Barcelona zal onder andere terugkomen in de bewegwijzering in het stadion en de trainingskampen, tijdens workshops voor fans en creatieve online en offline fan-activiteiten. "Al deze elementen zijn bedoeld om Barça-fans wereldwijd te inspireren, de community te versterken, fans dichter bij de club- en OPPO-producten te brengen en passie, creativiteit, innovatie en perfectie met elkaar te delen", aldus Derek Sun, OPPO Global Marketing Director.

OPPO brengt met deze vernieuwde samenwerking een limited edition Reno 10x Zoom toestel uit in de rode en blauwe kleuren van FC Barcelona. De behuizing van het toestel is samengesteld uit twee overlappende Barça-logo's. De telefoon is daarnaast ook uitgerust met aangepaste software, waaronder exclusieve voetbalgraphics, pictogrammen, toolkits en unieke beltonen. De Reno 10x Zoom bevat logischerwijs een 10x zoomlens, maar ook actieshot en Ultra Night Mode 2.0 Met de gepatenteerde VOOC 3.0-snellaadtechnologie kan het toestel snel en zonder onderbrekingen opladen. Bovendien ondersteunt de smartphone dual SIM-kaarten. De OPPO Reno FC Barcelona Edition - 10x Zoom met 8GB RAM en 256GB ROM is vanaf 26 juli voor €899 verkrijgbaar in Nederland.

OPPO Reno FC Barcelona Edition (Foto: OPPO)

Tropico 6 komt eind september naar consoles

Tropico 6 komt op 27 september naar PS4 en Xbox One. De pc-versie is al sinds 29 maart beschikbaar. In deze dictator simulator neem je zoals gewoonlijk de rol van El Presidente, die heerst over een tropisch eiland genaamd Tropico. In de game ga je door verschillende tijdperken, van het koloniale tijdperk tot de moderne tijd.

Bekijk de originele release trailer hieronder. Lees onze review van de pc-versie hier.

Imam vervolgd voor groepsbelediging

Het Openbaar Ministerie heeft besloten een imam te vervolgen voor uitspraken die hij in augustus 2017 deed in een Haagse moskee. De man zei toen dat mensen die geen moslim zijn, of niet de soennitische stroming aanhangen, varkens zijn. Volgens het OM heeft de 50-jarige imam zich hiermee schuldig gemaakt aan groepsbelediging. 

So Happy Together in Borderlands 3

De teasers die Gearbox de laatste week postte bleek te gaan om een nieuwe trailer. De trailer toont de nieuwe Vault Haunters al dansend en zingend vijanden doodschieten op het nummer 'So Happy Together'.

Ongetwijfeld is de dans die we regelmatig in de trailer zien een nieuwe emote om te gebruiken in Borderlands 3. Of dat daadwerkelijk zo is weten we vanaf 13 september, want dan komt de game uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Tetris Effect naar pc

Vorig jaar lanceerde Tetris Effect voor PlayStation VR. De game werd geprezen voor de grafische stijl, de epische muziek en natuurlijk het gebruik van VR. De game maakt deze maand nog de sprong naar pc via de Epic Games Store.

De pc-port van de game krijgt een uncapped framerate, ondersteuning tot 4K-resolutie en ondersteuning voor ultra-wide monitors. De game lanceert met ondersteuning voor Oculus Rift en HTC Vive.

Wie de game pre-ordert of koopt in de eerste twee weken na launch krijgt 20% korting, een sampler soundtrack en wallpapers. De game is vanaf 23 juli beschikbaar.

Verenigd Koninkrijk en Ierland gaan eiken weren om rups

Op zeer korte termijn gaat het Verenigd Koninkrijk de import van grotere eiken (laanbomen) vanuit alle EU-landen verbieden. Het verbod geldt voor alle bomen van het genus Quercus, uitgezonderd Q. suber, met een omtrek van meer dan 8 centimeter op 1,2 meter hoogte. Vanaf dat moment mag voor de betreffende bomen geen plantenpaspoort met code ZP-a16 meer worden afgegeven. De exacte ingangsdatum is op dit moment nog niet bekend.

Waarom besluit het Verenigd Koninkrijk tot deze aanscherping?
De eikenprocessierups komt slechts op beperkte schaal voor in het Verenigd Koninkrijk en men wil nieuwe introducties voorkomen. Daarom mogen eiken alleen geïmporteerd worden als er geen eikenprocessierups op aanwezig is. Afgelopen weken hebben de fytosanitaire autoriteiten van het VK meerdere vondsten gedaan van deze rups op bomen die afgelopen jaar door Nederland zijn geleverd. De bomen zijn afkomstig van zeker 7 verschillende bedrijven verspreid over Nederland. Het VK wil voorkomen dat er nog meer bomen met deze rupsen binnenkomen en heeft daarom de eisen aangescherpt. Omdat de vondsten vooralsnog alleen zijn gedaan op laanbomen, mogen de kleinere bomen (inclusief bos en haagplantsoen) nog wel geïmporteerd worden.

Advies
De NVWA adviseert kwekers en handelaren dringend om per direct zeer terughoudend te zijn met export van grotere eiken naar het Verenigd Koningrijk en naar Ierland; ook voor Ierland gelden ZP vereisten. Verwacht wordt dat binnen enkele dagen de eerste motten gaan vliegen en eitjes worden afgezet. De eikenprocessierups komt in vrijwel geheel Nederland voor en op allerlei plaatsen, zowel in bossen, lanen en bij particulieren. De plaagdruk is dit jaar veel groter dan voorheen en de kans op besmetting van plantmateriaal daarmee eveneens.

Ook bij export van kleinere bomen adviseert de NVWA grote zorgvuldigheid in acht te nemen. Vanwege de huidige hoge plaagdruk is het niet ondenkbaar, dat vrouwtjes ook op de kleinere bomen eitjes gaan afzetten. Kijk bijvoorbeeld ook goed in de omgeving of er nesten van eikenprocessierups aanwezig zijn.

Super Monkey Ball: Banana Blitz krijgt een remake

Super Monkey Ball: Banana Blitz, een Wii-game uit 2006 en het zevende deel in de Super Monkey Ball serie, krijgt een remake voor PS4, Switch en pc (Steam). De game komt al op 31 oktober uit in Japan, een release voor het westen is nog niet aangekondigd.

Banana Blitz is niet een van de meest geliefde delen onder fans. De game werd bekritiseerd omdat het destijds veel gebruik maakte van de Wiimote en motion controls, terwijl het besturen van de monkey ball soms extreme precisie vereist. De remake lost mogelijk dit probleem op.

Ys IX: Monstrum Nox toont meer Japanse gameplay

Ys IX: Monstrum Nox, is een aankomende actie-RPG voor PS4. De Ys-serie is een beetje niche, maar de recente Ys VIII: Lacrimosa of Dana was populair onder andere door een Switch port. Een release voor het westen is nog niet aangekondigd, maar zal er zeker in 2020 komen.

In dit deel bevindt hoofdpersoon Adol Christin zich op een eiland met een gigantische gevangenis. Adol komt door een misverstand in die gevangenis terecht, maar weet met behulp van een mysterieuze groep met unieke krachten te ontsnappen. Dit zijn de 'monstrum', mensen met speciale krachten die niet geliefd zijn. Bekijk een nieuwe gamaplaytrailer hieronder. De graphics zijn niet spectaculair, maar de gameplay is erg solide.

'Groenewegen en Roglic verlengen contract bij Team Jumbo-Visma'

Volgens de Telegraaf staan sprinter Dylan Groenewegen en klassementsrenner Primoz Roglič op het punt hun contract bij wielerploeg Team Jumbo-Visma met een jaar te verlengen tot en met 2023.

Met de contractverlenging van beide renners staat de basis van de ploeg voor de komende jaren vast want ook Wout van Aert, Steven Kruijswijk en Robert Gesink staan de komende twee jaren nog onder contract. Winnaar van de openingsetappe in de Tour de France Mike Teunissen zelfs nog een jaar langer.

Daarnaast heeft de ploeg interesse om Tom Dumoulin over te nemen van concurrent Team Sunweb, de Limburger heeft echter nog een contract tot het einde van 2021. In de afgelopen dagen zijn er twee gesprekken geweest tussen Sunweb-teambaas Iwan Spekenbrink en het management van Dumoulin over de ontbinding van het contract. Bij een eventuele overgang zal budget van de geel-zwarte formatie verhoogd worden naar ongeveer 20 miljoen euro.

Van Barneveld in shock na 'vliegdrama', maar kan toch spelen

Darter Raymond van Barneveld is aan een ware ramp ontsnapt. Dinsdag speelt Barney in Barnsley in Players Championship 19, maar dat ging bijna helemaal fout: zijn koffer was er niet, easyJet was de boel vergeten.

"Ik ben in shock!", aldus een woeste Van Barneveld op Twitter vanaf het vliegveld van Manchester. "Geen pijlen, geen broek, geen shirt, niets. Ik heb geen idee wat ik moet doen", schreef de oud-wereldkampioen, voor wie spelen zonder shirt en broek goddank geen optie was.

EasyJet heeft laten weten dat direct actie is ondernomen en dat de koffer gevonden is. Van Barneveld's spullen zijn met de eerste vlucht naar Manchester gebracht, waar de Nederlander inmiddels spullen gekregen had: zijn shirts en pijlen zijn dusdanig veel in omloop, dat hij al snel iemand vond die zijn spullen beschikbaar wilde stellen, terwijl de Nederlander van een andere darter een broek mocht lenen.

Opsporing Verzocht: Ridouan Taghi en Said Razzouki

Vanavond in Opsporing Verzocht aandacht voor de gezochte verdachten Ridouan Taghi en Said Razzouki. Voor de tip die leidt tot de aanhouding van een van de twee is eerder een beloning van 100.000 euro uitgeloofd.

Beiden worden verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende moorden. Nooit eerder werd zoveel geld uitgeloofd. Naast de andere zaken die aan bod komen, blikt Opsporing Verzocht terug op zaken die eerder aan bod zijn gekomen. Opsporing Verzocht wordt dinsdag 16 juli om 20:30 uur op NPO1 uitgezonden, morgen is de herhaling om 12:00 uur op NPO2.

Opsporing Verzocht: Ridouan Taghi en Said Razzouki (Afbeelding: Politie)
Opsporing Verzocht: Ridouan Taghi en Said Razzouki (Afbeelding: Politie)

Archiefstukken voorlopers AIVD naar Nationaal Archief

De AIVD heeft archiefstukken van de eerste moderne inlichtingendiensten GS-III en GS-IV overgedragen aan het Nationaal Archief.De Generale Staf sectie III (GS-III), opgericht op 25 juni 1914, was de eerste moderne Nederlandse inlichtingendienst. Deze verzamelde militaire gegevens over diverse Europese landen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Sectie IV werd op 1 augustus 1914 opgericht en hield zich onder andere bezig met cryptoanalyse. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen deze archiefbescheiden uit de periode 1914 – 1939 bij het Krijgsgeschiedkundig Archief terecht.

Stukken behoren bij Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging
In 1946 verzocht het hoofd van het Code Coördinatie Bureau (CCB) de bescheiden te overhandigen aan het CCB, dat als de opvolger van GS-III werd beschouwd. Vervolgens hebben de dossiers ruim 60 jaar berust onder het CCB en diens opvolger het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV). Het NBV is sinds begin deze eeuw ondergebracht bij de AIVD.

Onzichtbare inkt
De omvang van dit overgebleven archief is beperkt, het gaat om 2 archiefdozen. Het bevat materiaal over codes van het Duitse leger, diverse cryptoapparaten, cursusmateriaal voor een cryptografische opleiding voor officieren en het gebruik van onzichtbare inkt.

Bij het Nationaal Archief komt geen beperking op de openbaarheid van de documenten.

Arnhemmer veroordeeld voor onttrekken kind aan ouderlijk gezag

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Arnhem tot 4 maanden gevangenisstraf. De man maakte zich schuldig aan het onttrekken van zijn minderjarige zoontje aan het wettelijk gezag, het mishandelen van zijn partner (de moeder van zijn zoontje) en het vernielen van haar spullen.

De man nam op 30 november 2016 zijn 6 maanden oude babyzoontje zonder toestemming van de moeder - die alleen het wettelijk gezag over het jongetje had - mee. Daar voorafgaand had de man ruzie met de moeder. Tijdens die ruzie mishandelde de man de moeder mishandeld en vernielde hij spullen van haar.

Op een gegeven moment zette de man zijn zoontje in de Maxi-Cosi en zei tegen de moeder dat hij wilde dat zij met hem mee zou komen. De man zette de Maxi-Cosi in de auto en ging vervolgens achter het stuur zitten. Toen de politie arriveerde is geprobeerd de man tegen te houden. Dit is niet gelukt en de man reed met hoge snelheid weg. De politie startte vervolgens een zoektocht naar de baby, waarbij onder meer een politiehelikopter is ingezet. Ongeveer twee uur later is de baby alleen in de woning van de moeder aangetroffen.

Verstek
Op 2 juli 2019 is de strafzaak inhoudelijk door de rechtbank behandeld. Aangezien de man niet bij de zitting is komen opdagen en de advocaat van de man zich 1 dag voor de zitting heeft onttrokken, is verstek tegen de man verleend. Dit wil zeggen dat behandeling van de strafzaak heeft plaatsgevonden zonder dat de man daarbij aanwezig was.

Onverantwoord gedrag
Naast het feit dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige feiten, rekent de rechtbank de man zwaar aan dat hij op 30 november 2016 totaal onverantwoord met de veiligheid en gezondheid van zijn zoontje is omgegaan. De man is met de auto met piepende banden weggereden, terwijl het achterportier van de auto nog was geopend en de Maxi-Cosi niet met een gordel was vastgezet. Ook is de man met zijn zoontje de straat op gegaan, terwijl zijn zoontje voor de tijd van het jaar dun was gekleed.

Pas na enkele uren heeft de man zijn zoontje weer naar de woning van de moeder terug gebracht en daar alleen achtergelaten in een ledikant. Toen de politie de baby daar huilend en op zijn buik aantrof, zag de politie dat tussen het matras en het ledikant een broodmes zat met de scherpe zijde van het lemmet naar boven. De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

18 jaar cel en tbs voor doden Nathalie Polak

De rechtbank veroordeelt de 47-jarige Gerard van D. uit Tiel voor het verkrachten en doden van de 21-jarige Nathalie Polak. De man is daarnaast ook schuldig aan brandstichting. Hij krijgt een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Bij deze zeer ernstige en gruwelijke feiten past volgens de rechtbank alleen een lange gevangenisstraf. Daarna wil de rechtbank de man niet zonder behandeling laten terugkeren in de maatschappij.

Verkrachting, doodslag en brandstichting
In de nacht van 31 december 2017 op 1 januari 2018 werd naar aanleiding van een brandmelding in een appartement in Buren het levenloze lichaam van Nathalie Polak aangetroffen. Zij bleek om het leven te zijn gekomen door ernstig hersenletsel. De man uit Tiel had haar meerdere keren heel hard met een wodkafles op haar hoofd geslagen, wat hij ook heeft bekend.

De man ontkende dat hij Nathalie heeft verkracht en dat hij brand heeft gesticht. Maar de rechtbank oordeelt dat er ook voor deze feiten voldoende bewijs is. Voor de verkrachting geldt dat de man geen geloofwaardige - en op sommige punten zelfs leugenachtige - verklaringen gaf voor de omstandigheden in het dossier die wijzen op verkrachting. Volgens de rechtbank kan de man dit met geen andere reden hebben gedaan, dan met het doel om de waarheid - namelijk dat hij Nathalie heeft verkracht - te verbergen.

Voor de brandstichting geldt dat er geen aanwijzingen zijn dat er de bewuste nacht naast de man en Nathalie nog anderen personen in de woning zijn geweest. Een van hen moet de brand dus hebben gesticht. De rechtbank vindt de verklaring van de man dat Nathalie benzine in de woning heeft gesprenkeld, niet geloofwaardig. Het is volstrekt onaannemelijk dat zij haar eigen woning, waar zij woonde met 1 hond en 2 katten, in brand zou willen steken. Daar komt bij dat de brandstichting wijst op de wil om sporen te wissen, een motief dat juist de man had.

Onherstelbaar leed
De man maakte zich schuldig aan de zwaarste categorie misdrijven die de wet kent. Hij ontnam een jonge vrouw, die nog een heel leven voor zich had, haar leven. Daarbij komt dat hij haar kort voor haar overlijden op gewelddadige wijze heeft verkracht. De man bracht de familie en vrienden van Nathalie hiermee onbeschrijfelijk en onherstelbaar leed toe. Daarnaast bracht de man door brand te stichten de veiligheid van de overige woningen in het appartementencomplex en de op dat moment aanwezige bewoners in gevaar.

Lange gevangenisstraf en tbs
Bij deze zeer ernstige, gruwelijke feiten past volgens de rechtbank alleen een lange gevangenisstraf. Een gevangenisstraf van 18 jaar vindt de rechtbank passend en noodzakelijk. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Deskundigen oordeelden dat de man tijdens de feiten stoornissen had. Als de man zonder behandeling terug zou keren in de maatschappij, bestaat er een hoog risico op gewelddadig gedrag. De rechtbank volgt de deskundigen hierin en oordeelt daarom dat het noodzakelijk is dat aan de man de maatregel van tbs met dwangverpleging wordt opgelegd. De officier van justitie had oplegging van deze maatregel geëist.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 25 duizend euro betalen aan de ouders van Nathalie voor onder meer de kosten die zij hebben gemaakt voor de uitvaart en voor immateriële schade.

Minuscule oogbewegingen, nieuwe identificatiemethode?

Onderzoekers van de Universiteit van Potsdam in Duitsland hebben een mogelijk interessante nieuwe manier van identificeren ontwikkeld, of zijn daar in elk geval mee bezig. Het systeem is gebaseerd op de minuscule oogbewegingen, die - zo blijkt - voor iedereen net even anders zijn.

De nieuwe methode is anders dan bijvoorbeeld de al veel gebruikte irisscan, wat uiteraard ook op de ogen gericht is. Volgens onderzoekster Lena Jäger en haar team is de nieuwe methode in potentie nauwkeuriger, en is het systeem dat zij ontwikkeld hebben - DeepEyedentification genaamd - sowieso al sneller dan alle andere systemen die op hetzelfde principe gebaseerd zijn.

Voor een nauwkeurige identificatie was vaak vrij veel tijd nodig, soms meer dan een minuut. DeepEyedentification is echter een stuk sneller: na één seconde had het model al dezelfde nauwkeurigheid bereikt als het tot nu toe beste model na honderd seconden, en vijf seconden later was de foutmarge ook nog eens tien keer zo klein.

Jäger en haar collega's hopen dat hun methode uiteindelijk gebruikt kan worden om apparaten als smartphones, laptops en tablets nog veiliger te maken, onder meer doordat dit systeem in principe niet te kraken is met een vooraf opgenomen video.

Voor een meer technisch en gedetailleerd verhaal verwijzen we graag door naar het artikel op TechXplore en natuurlijk het onderzoek zelf.

Horner erg blij met goede resultaat van Gasly in GP van Groot-BrittanniŽ

Na een sterke race eindigde Pierre Gasly zondag als vierde in de Grand Prix van Groot-Brittannië. Zijn teambaas Christian Horner kijkt tevreden terug op het resultaat van de Fransman.

De vierde plaats was het beste resultaat van Gasly dit seizoen. Voor het eerst eindigde hij voor Max Verstappen, al werd hij wel geholpen door de aanvaring tussen zijn teamgenoot en Sebastian Vettel.

“Ik denk dat Pierre een erg goed weekend heeft afgewerkt. Om na Oostenrijk, waar hij het echt zwaar had, zo'n ommekeer te maken en zich hier te focussen op wat hij moet doen zonder zich te laten afleiden door zijn teamgenoot is erg knap”, aldus Horner aan Motorsport.com. “Hij leek de hele tijd wel een andere coureur. Vanaf de eerste sessie was hij al competitief en daarop borduurde hij voort in de tweede, in de kwalificatie was hij sterk en in de race weer. Hij passeerde Vettel en duelleerde erg stevig met Leclerc.”

Gasly is zelf ook erg blij met het resultaat: "Ik denk dat dit met afstand mijn beste raceweekend van het jaar was. We mogen hier blij mee zijn, maar het is jammer het podium te missen als je competitief ingesteld bent. Daarvoor kwam ik net wat tekort."

Voorwaardelijke jeugddetentie en taakstraf voor poging tot moord op school

De kinderrechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag een (inmiddels) 17-jarige jongen veroordeeld voor poging tot moord op een medeleerling, poging doodslag op een leraar, bedreiging van leraren en leerlingen van zijn school en het hebben van een vuurwapen en munitie. De rechtbank heeft de eis van de officier van justitie gevolgd en een voorwaardelijke jeugddetentie en taakstraf opgelegd.

De rechtbank benadrukt in haar vonnis dat hier geen sprake is van een ‘school shooting’ zoals we dat kennen uit de Verenigde Staten. Deze jeugdige is op zoek gegaan naar een andere jeugdige en de school was de logische plaats daarvoor.

Wat is er gebeurd?
In september 2018 heeft de (toen 16-jarige) jeugdige een geweer en kogels meegenomen naar school en is daar op zoek gegaan naar een leerling die hem en zijn broertje zou pesten. Hij heeft het wapen voor de school laten zien aan medeleerlingen en is, gevolgd door een leraar, door de school gelopen op zoek naar het slachtoffer. Toen hij weer buiten kwam, zag hij het slachtoffer en een leraar voor hem wegrennen en hij heeft toen gericht op de medeleerling en de leraar geschoten. Bewezen is, onder andere, poging tot moord op de medeleerling. De rechtbank komt tot moord omdat de jeugdige meerdere momenten heeft gehad waarop hij zich kon bezinnen op zijn daad.

Overwegingen rechtbank
Poging tot moord en poging tot doodslag worden in ons strafrechtstelsel beschouwd als 2 van de ergste misdrijven. De rechtbank weegt bij het bepalen van de strafmaat echter alle belangen af die een rol spelen.

De jeugdige heeft een blanco strafblad. Ook zijn diverse adviezen uitgebracht door een psycholoog, psychiater en de Raad voor de Kinderbescherming. De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar. Het risico op herhaling is volgens de deskundigen aanwezig als de jeugdige niet behandeld wordt.

Vanuit jeugdreclassering is aangegeven dat de verdachte de afgelopen periode goed heeft meegewerkt aan de aan hem gestelde schorsingsvoorwaarden. De verdachte heeft, met zijn zeer betrokken ouders, er alles aan gedaan om herhaling te voorkomen. Ook heeft hij goed meegewerkt aan de hulpverlening. Hij heeft inmiddels door het volgen van een individueel lesprogramma op een andere school zijn diploma gehaald en heeft werk en zinvolle vrijetijdsbesteding. Ook op persoonlijk vlak heeft de verdachte een ontwikkeling doorgemaakt.

Alles afwegende, in het bijzonder wat er over de persoon van de verdachte is gebleken, is de rechtbank van oordeel dat oplegging van een lange voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf in de vorm van een werkstraf, passend en geboden is.

Straf
Voor deze feiten heeft de rechtbank de jeugdige een voorwaardelijke jeugddetentie van 12 maanden opgelegd en een werkstraf van 200 uur. De werkstraf dient als vergelding voor de angst en dreiging die is ontstaan door het rondlopen en schieten met een geweer in en rond de school. De voorwaardelijke jeugddetentie benadrukt eveneens de ernst van de feiten en is ook een stok achter de deur voor de verdere begeleiding door jeugdreclassering en behandeling van deze jeugdige tijdens zijn proeftijd van 2 jaar. Een dergelijke situatie mag zich niet meer voordoen.

Ook moet de jeugdige een schadevergoeding van 1000 euro betalen aan het, ook jeugdige, slachtoffer.

'Management Berghuis brengt Feyenoord in lastige spagaat'

PSV lijkt steeds nadrukkelijker in de markt te zijn voor Steven Berghuis. Nadat er afgelopen zaterdag al geruchten opdoken over gesprekken tussen de Eindhovenaren en zaakwaarnemer Mino Raiola in Monaco, weet Voetbal International dinsdagmiddag te melden dat het management van de aanvaller nu bij Feyenoord heeft aangeklopt.

De zakelijke begeleiders zouden de Rotterdammers hebben verzocht om met PSV in gesprek te gaan, om zo een overstap van Berghuis naar de nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen bespreekbaar te maken. De club van trainer Mark van Bommel meldde zich eerder al in De Kuip om naar de vraagprijs voor Berghuis te informeren, maar kreeg toen te horen dat de speler niet te koop is.

PSV lijkt zich hier echter niet door af te laten schrikken en het verzoek van het management van de rechtsbuiten zou er bovendien op wijzen dat hij zelf niet onwelwillend tegenover een overstap naar het Philips Stadion staat. Bovengenoemd weekblad voegt toe dat het verzoek van het management van zijn sterspeler voor Feyenoord 'ongelegen' komt.

De Rotterdammers zouden zich op dit moment in een lastige spagaat begeven. Een verkoop van Berghuis, die nog tot medio 2021 vastligt en deze zomer voor het laatst de hoofdprijs op zou kunnen leveren als hij niet bijtekent, zou Feyenoord de nodige miljoenen opleveren om zelf de transfermarkt op te gaan. De club wil de net aangetreden Jaap Stam echter ook niet van zijn beste speler beroven en blijft daarom voorlopig bij het standpunt dat Berghuis niet te koop is.

25-jarige vrouw overleden na steekpartij

Een 25-jarige vrouw is afgelopen nacht overleden nadat zij in haar woning aan de Van ’t Hoffstraat in Vlaardingen is neergestoken door een man. De man is later aangehouden in een woning aan de Van Leeuwenhoekstraat. De politie gaat uit van een motief in de relationele sfeer.

Half één ’s nachts werd het alarmnummer gebeld omdat een vrouw in haar woning was neergestoken. Agenten troffen een zwaar gewonde vrouw en twee andere vrouwen die haar eerste hulp verleenden. Agenten en medewerkers van de ambulance en het MMT (Mobiel Medisch Team) namen de hulpverlening over. Met een hoogwerker werd de vrouw uit het huis getakeld en met een spoedtransport overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed zij alsnog aan haar verwondingen.

Op aanwijzingen van getuigen hielden agenten in een woning aan de Van Leeuwenhoekstraat een verdachte aan. Omdat de man weigerde mee te werken aan zijn aanhouding waren agenten genoodzaakt de verdachte te taseren. De 28-jarige Vlaardinger is overgebracht naar het politiebureau.

In de woning van de vrouw is onderzoek ingesteld. De forensische opsporing heeft sporen veilig gesteld en agenten hebben met getuigen gesproken. De politie vraagt mensen, die iets denken te weten of gezien hebben en die nog niet met de politie gesproken hebben, contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website worden ingevuld. 

AP legt HagaZiekenhuis megaboete en 'last onder dwangsom' op

Het HagaZiekenhuis mag een boete van 460.000 euro betalen omdat ze de beveiliging van hun patiëntgegevens niet op orde heeft. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bekendgemaakt. Daarnaast heeft de AP het HagaZiekenhuis een last onder dwangsom opgelegd: Als het ziekenhuis vóór 2 oktober 2019 de zaken niet op orde heeft mag er 100.000 euro per twee weken worden betaald, met een maximum van 300.000 euro. 

De misstanden in het ziekenhuis kwamen aan het licht toen Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, opgenomen was in het ziekenhuis en verschillende personeelsleden in haar dossier gingen neuzen. Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: "De AP vindt het een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Daarbij past een ferme boete. De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent."

Omstanders grijpen telefoondief, politie houdt hem aan

Omstanders hebben op het Mercatorplein in Amsterdam een man vastgehouden die een telefoon van een vrouw zou hebben gestolen. De politie kon de boef daardoor oppakken.

Het voorval gebeurde gisteren rond 16:00 uur. De man stal de telefoon, maar werd door omstanders gesnapt en in de kraag gegrepen. Nadat de politie hem fouilleerde werd ook een mes gevonden. Er is aangifte tegen de man gedaan. 

Wielrenster Van Vleuten toch aan de start van La Course

Annemiek van Vleuten zal toch van start gaan in La Course, de vrouwenwedstrijd in de Tour de France. De kersverse winnares van de Giro Rosa zou aanvankelijk niet deelnemen vanwege het verkennen van het parcours van de Olympische Spelen in Tokio.

De wedstrijd van komende vrijdag met start en finish in Pau kent een sterk Nederlands deelnemersveld. Naast Van Vleuten staan ook Anna van der Breggen en Marianne Vos op de startlijst. Van Vleuten won in Italië twee etappes en het eindklassement, Van der Breggen won één etappe en werd tweede in het klassement. Marianne Vos speelde geen rol in het klassement maar won wel maar liefst vier etappes. Alle drie hebben ook minimaal één zege in La Course op hun naam staan: Vos (2014), Van der Breggen (2015) en Van Vleuten (2017, 2018).

“De wedstrijd telt in totaal 1800 hoogtemeters en dat is vergelijkbaar met Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race, dus het is superlastig”, aldus Van Vleuten aan Eurosport. “Er zijn meerdere rensters die er kunnen winnen. Zeker Marianne Vos zal daar ook goed uit de voeten kunnen.”

De verkenning van het parcours in Tokio is enkele dagen verplaatst. De wielrenster van Mitchelton-Scott vliegt nu op zaterdag naar Japan.

Archeoloog geeft uitleg over funderingsonderzoek Binnenhof

Deze zomer voert het Rijksvastgoedbedrijf bodemonderzoek uit op en rond het Binnenhof. Een van deze onderzoeken richt zich op de staat van de historische fundering, in samenwerking met de gemeente Den Haag. Dit start in de week van maandag 15 juli 2019. Het Binnenhof blijft tijdens dit onderzoek, dat naar verwachting ongeveer 2 tot 3 weken duurt, open en toegankelijk voor publiek. Een archeoloog is aanwezig om het publiek toelichting te geven.

Het funderingsonderzoek vindt plaats bij enkele delen van de gebouwen van de Eerste Kamer en Raad van State. Het Binnenhof is één van de oudste plekken van Den Haag en niet alleen de gebouwen zijn van historische waarde, maar ook de grond waarop het Binnenhof staat is een bijzondere plek met grote archeologische waarde. Tijdens het onderzoek naar de fundering zal daarom ook kleinschalig archeologisch onderzoek plaatsvinden.

Geen hinder
Vooraf is niet met zekerheid te zeggen hoe lang deze werkzaamheden duren, omdat dit afhankelijk is van het verloop van het onderzoek. Het is de verwachting dat het ongeveer 2 tot 3 weken duurt. De werkzaamheden veroorzaken naar verwachting geen hinder voor de omgeving en het Binnenhof blijft open en toegankelijk voor publiek.

Toelichting
Tijdens de onderzoeken is op werkdagen van 10:00-11:00 uur en van 13:00-14:00 uur een archeoloog van de gemeente Den Haag op de plek aanwezig. Deze archeoloog geeft in het Nederlands en Engels een toelichting op de werkzaamheden ter plaatse en eerder uitgevoerd archeologisch onderzoek op het Binnenhof.

FC Utrecht gaat flink profiteren van transfer van Haller van 50 miljoen

Sébastien Haller heeft van zijn club Eintracht Frankfurt toestemming gekregen om naar de Premier League te verhuizen. De Duitse club meldt dat de spits toestemming heeft gekregen om de medische keuring te ondergaan bij West Ham United, dat ongeveer vijftig miljoen euro betaalt. Volgens De Telegraaf heeft FC Utrecht twee jaar geleden 'een stevig doorverkooppercentage' bedongen, waardoor de Domstedelingen ook wat geld incasseren.

De Duitse club meldt dinsdagochtend via de officiële kanalen dat men een akkoord heeft bereikt met de Londenaren over de voorwaarden van de transfer. De 25-jarige aanvaller reist nu af naar Londen om de transfer rond te krijgen. Haller sloot zich medio 2017 aan bij Eintracht Frankfurt, nadat de club FC Utrecht circa zeven miljoen euro had betaald.

West Ham is al een tijd op zoek naar een nieuwe aanvaller, omdat Marko Arnautovic is vertrokken naar het Chinese Shanghai SIPG. Maxi Gómez was lange tijd in beeld bij the Hammers, maar de 22-jarige spits besloot Celta de Vigo in te ruilen voor Valencia. West Ham schakelde vervolgens door en probeerde het bij Eintracht Frankfurt, dat na lange onderhandelingen uiteindelijk akkoord is gegaan.

Haller maakte in de Eredivisie namens FC Utrecht al furore en verdiende zodoende een transfer naar Eintracht Frankfurt. Ook in Duitsland wist de Fransman regelmatig het net te vinden. In 77 wedstrijden kwam de spits 33 keer tot scoren, terwijl hij tevens 19 assists wist af te leveren. De 25-jarige aanvaller lag nog tot medio 2021 vast bij de Bundesliga-club.

Vrouw gearresteerd na sandwichaanval op vriend

Uiteraard komt dit verhaal uit de VS en uiteraard komt het uit Florida. De 35-jarige Stacy Chamberlain uit Holiday is gearresteerd wegens huiselijk geweld, waarbij ze een sandwich naar haar vriend gooide.

Het gelukkige stel raakte met elkaar in een verhitte discussie nadat hun al net zo lieve huisdieren elkaar hadden aangevallen. Tijdens de discussie slingerde Stacy een broodje naar haar vriend, die de troep maar op ging ruimen...alvorens Stacy hem omver duwde en zo lichtverwondde.

Waar het broodje mee belegd was is niet bekendgemaakt, net als het precieze type brood. Daarmee komen we wel bij onze vraag van de dag: wat is jouw favoriete brood en hoe is deze belegd?

Minister kondigt op TV breuk met Seedorf aan en benoemt frictie met Kluivert

Clarence Seedorf gaat niet door als bondscoach van Kameroen. Dat heeft Narcisse Mouelle Kombi, de Minister van Sport, laten weten. De minister zei in het programma Présidence Actu dat men afscheid zal nemen van de trainer, aangezien Seedorf 'niet de juiste man voor de baan' is. De politicus suggereert ook dat er frictie was tussen Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert.

Kameroen wist zich te plaatsen voor de Afrika Cup van deze zomer in Egypte, maar kon niet imponeren op het eindtoernooi. De Ontembare Leeuwen wisten zich nog wel te kwalificeren voor de volgende ronde door als tweede te eindigen in een groep met Ghana, Benin en Guinee-Bissau. In de achtste finale bleek Nigeria echter met 3-2 te sterk.

"Een vernieuwing van het contract van meneer Seedorf als coach van de Ontembare Leeuwen is niet mogelijk. Een grondige renovatie zal plaatsvinden bij de nationale ploegen. De bond is geïnformeerd. Deze veranderingen worden doorgevoerd na instructies van president Paul Biya", aldus de minister, die aangeeft dat Seedorf per direct zal stoppen.

De politicus geeft ook aan dat Seedorf zogenaamd wat frictie had met assistent Kluivert. De coach zou akkefietjes hebben gehad met de oud-spits, die nu zou hebben aangegeven graag hoofdcoach te willen zijn in plaats van assistent. De voetbalbond van Kameroen heeft nog geen officiële mededelingen gedaan aangaande de toekomst van Seedorf en Kluivert.

Vader veroordeeld voor poging zware mishandeling baby

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 29-jarige man voor een poging tot zware mishandeling van zijn toen 2 maanden oude zoontje in Borne. De man schudde op 25 februari 2015 de baby hardhandig heen en weer. Het kindje liep daarbij hersenletsel op. De vader krijgt de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden.

Vrijspraak zware mishandeling
De rechtbank spreekt de man vrij van zware mishandeling. De verwondingen die de baby opliep zijn namelijk niet aan te merken als zwaar lichamelijk letsel. Hij kon na een verblijf van een week in het ziekenhuis weer naar huis en is nagenoeg volledig hersteld. Dat een bloeding in de hersenen tot ernstige complicaties of de dood kan leiden maakt het oordeel niet anders, omdat deze ernstige gevolgen in deze zaak niet zijn gebeurd.

Willens en wetens
De man heeft willens en weten de aanmerkelijke kans aanvaard dat zijn zoontje zwaar lichamelijk letsel op zou lopen door hem hardhandig meermalen heen en weer te schudden. Hij wist dat een baby voorzichtig moet worden opgetild, met ondersteuning van het hoofdje. Daarnaast heeft de moeder eerder tegen hem gezegd dat hij geen ‘hop-paardje-hop’ met zijn zoontje moest doen.

Lagere straf
De rechtbank veroordeelt de man tot een lagere straf dan was geëist door de officier van justitie. Daarbij weegt de rechtbank mee dat het feit zich al in 2015 heeft voorgedaan. De strafzaak duurde bijna 2 jaar en 5 maanden langer dan de 2 jaar die er redelijkerwijs voor staat. Zonder een goede verklaring van het OM voor deze termijnoverschrijding moet de rechtbank hier in het voordeel van de verdachte rekening mee houden. Anders dan de officier van justitie acht de rechtbank bovendien zware mishandeling niet bewezen, wel poging daartoe.

Schoonspringsters Jansen en Van Duijn 7e op WK, Van Duijn naar Spelen

Op het wereldkampioenschap schoonspringen in het Zuid-Koreaanse Gwangju hebben Inge Jansen en Celine van Duijn een knappe zevende plek gepakt bij het synchroonspringen op de driemeterplank. Met vijf sprongen kwamen ze tot 277,50 punten, beduidend beter dan de 259,50 waarmee ze in de kwalificatie als tiende eindigden.

In de finale begon het duo met de zesde score in sprong één, waarna ze wat wegzakten naar de tiende plek. Een bijzonder goede vierde sprong deed ze dan weer stijgen naar de zesde stek, waarna de Australiërs Maddison Keeney en Anabelle Smith er in de laatste sprong nog overheen gingen.

Plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokyo was hier nog niet realistisch, dan was een medaille nodig, maar op de World Cup hopen ze het volgend jaar te halen: "Dan moeten we de top-7 halen en we hebben nu laten zien dat we dat kunnen", aldus Jansen. "Dat betekent niet dat het zomaar weer gaat lukken, maar we weten dat we het kunnen."

Het goud ging voor de vierde keer op rij naar de Chinese Shi Tingmao, die dat in 2013 en 2015 - net als op de Spelen van 2016 - met Wu Minxia deed. Twee jaar terug pakte ze het goud met Chang Yani, nu was ze samen met Wang Han oppermachtig: in alle vijf sprongen waren ze de besten. Zilver ging dankzij Jennifer Abel en Melissa Citrini Beaulieu naar Canada, Paola Espinosa en Melany Hernandez uit Mexico pakten brons.

Celine van Duijn en Inge Jansen in actie in Gwangju (Pro Shots/Insidefoto)
Celine van Duijn en Inge Jansen in actie in Gwangju (Pro Shots/Insidefoto)

Van Duijn kende nog meer succes, want op het tienmeterplatform plaatste ze zich voor de finale van woensdag en daarmee is haar ticket voor de Olympische Spelen binnen. In de kwalificaties kwam ze met 301,50 punten tot plek dertien, waar de beste achttien naar de halve finales mochten. Daarin scoorde ze 309,55 punten, goed voor plek elf en de finale. Chen Yuxi en Lu Wei uit China lijken oppermachtig, hoewel de vraag is of ze de druk in de finale aankunnen: ze zijn allebei 13 jaren jong.

Op het tienmeterplatform werkten de mannen hun synchroonwedstrijd af en dat was niet spannend: Cao Yuan en Chen Aisen waren oppermachtig. Met 486,93 punten torenden ze ver boven de Russen Aleksandr Bondar en Viktor Minibaev (444,60) uit, brons ging met 425,91 naar de Britten Thomas Daley en Matthew Lee. De 13-jarige Oleksii Sereda greep er met zijn Oekraïnse landgenoot Oleh Serbin net naast.

Cao en Chen hebben beiden inmiddels een indrukwekkend palmares. Cao pakte in 2012 olympisch goud met Zhang Yanquan en is de regerend olympisch kampioen op de driemeterplank. Met Xie Siyi won hij in Gwangju ook al het synchroonsprongen op de driemeterplank, waar hij vier jaar eerder ook WK-goud op pakte. Platformspecialist Chen won in Rio olympisch goud in de individuele- en synchroonwedstrijd, terwijl hij nu voor de derde keer op rij de wereldtitel won.

Animal Rights wil afschieten damherten voorkomen

De dag na dierendag, op zaterdag 5 oktober, organiseert Animal Rights een mars door de straten van Zandvoort. In 2016 heeft de provincie Noord-Holland toestemming gegeven voor het doden van ruim 6.000 damherten in de Noord-Hollandse duinen over een periode van vijf jaar. Volgens Animal Rights is dit een enorme slachting met maar één verliezer: levende, voelende wezens.

Animal Rights: "Afschot brengt de natuur uit balans. Jacht zorgt voor overpopulatie, doordat het doden van grote aantallen dieren zorgt voor een geboortegolf onder de nog aanwezige dieren. Animal Rights wil af van de “soortenbescherming” uit de Wet natuurbescherming. Niet alleen soorten moeten bescherming krijgen, maar individuele dieren ook: het gaat om individuen met elk hun eigen belangen en behoeften." Daartoe zijn ze onlangs een petitie gestart om te zorgen dat de rechten van dieren in de grondwet worden opgenomen.

Animal Rights wil afschieten damherten voorkomen (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Animal Rights wil afschieten damherten voorkomen (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

17-jarige kan taxirit niet betalen en bedreigt chauffeur met vuurwapen

Op vrijdagmiddag is een taxichauffeur bedreigd door een klant die weigerde te betalen. De klant, een 17-jarige Amsterdammer, is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Rond 14:15 uur kreeg de taxichauffeur het verzoek om een klant op te halen in Zaanstad. Deze klant liet de taxichauffeur op verschillende locaties in Amsterdam tussenstops maken. Na een aantal uur wilde de klant afgezet worden op een locatie in Amsterdam West. Daar bleek dat hij geen geld bij zich had om de lange rit af te rekenen. De klant bedreigde vervolgens de taxichauffeur met een vuurwapen en ging er vandoor.

De politie kreeg al snel beelden van de verdachte in handen, waarna agenten de verdachte herkenden. De politie viel diezelfde dag een pand binnen en trof daar het gebruikte vuurwapen, een taser, vals geld en meerdere wikkels met vermoedelijk harddrugs aan.

Petitie voor verhogen jeugdstraffen al 65.000 keer getekend

De familie van de in 2017 vermoorde Savannah is een petitie gestart, met als doel de duur van jeugddetentie omhoog te krijgen. Op het moment van schrijven is de petitie al bijna 65.000 keer getekend. Savannah werd door een minderjarige om het leven gebracht. 

Op dit moment is de jeugddetentie voor 12 tot 14-jarigen 1 jaar, voor 16 tot 18-jarigen 2 jaar. Daarbij kan de PIJ maatregel (jeugd TBS) opgelegd worden: gericht op behandeling en ervoor te zorgen dat ze de maatschappij zo snel mogelijk weer in kunnen, met alle gevolgen van dien aldus de families. Ze vinden de straffen 'een lachtertje' en zijn van mening dat dit geen straffen zijn, aangezien zij als ouders levenslang hebben. 

De familie van de vermoorde tieners pleiten in de petitite voor een een gevangenisstraf van minimaal 2 tot maximaal 5 jaar voor 14 tot 18-jarigen, zodat de rechter zelf gradaties aan kan brengen, naar de aard van het delict. Nu heeft een rechter geen keus volgens de familie. Ook voor 16 tot 18-jarigen zou sneller het volwassen strafrecht toegepast moeten worden.

Ook tekenen? Je vindt de petitie hier! 

Man opgepakt voor invoer 86 kg Crystal Meth

De politie heeft maandag een 57-jarige man uit Den Haag aangehouden. Hij wordt verdacht van het invoeren van 86 kilo crystal meth. De douane kwam de partij op het spoor na een reguliere steekproef controle in de havens van Rotterdam. Op de scan zag men een verdachte ruimte in de container, waarna de politie werd geïnformeerd.

Na onderzoek bleek dat de drugs waren verstopt in de schroef van vijf meter lang van een mengmachine voor (vee)voer. De container kwam uit Mexico. De drugs, met een straatwaarde van ongeveer 8.6 miljoen euro, zijn inmiddels vernietigd. Het onderzoek van de politie heeft geleid tot de aanhouding van deze verdachte. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Man opgepakt voor invoer 86 kg Crystal Meth (Foto: Politie)
Man opgepakt voor invoer 86 kg Crystal Meth (Foto: Politie)

The Golden Deer stellen zich voor in Fire Emblem: Three Houses

Nintendo stelt de Golden Deer House voor in een nieuwe trailer van Fire Emblem: Three Houses. Dit is een van de drie partijen die je kunt kiezen te leiden als docent op de Officer’s Academy at Garreg Mach Monastery in de game.

Claude is de aangewezen leider van de Golden Deer-leden die op school aanwezig zijn. Het volk in hun gebied laten zich niet leiden door een een koning, ze zijn erg gesteld op eigen verantwoordelijkheid en vrijheid.

Fire Emblem: Three Houses komt 25 juli uit op Nintendo Switch.

Huwelijk steeds minder vanzelfsprekend

Op gebied van relatievorming is het huwelijk steeds minder een vanzelfsprekendheid en ongehuwd samenwonen steeds gewoner. De Nederlandse bevolking is niet negatief over deze ontwikkelingen. Een toename van het aantal paren dat samenwoont voor het huwelijk wordt door een meerderheid als een goede ontwikkeling gezien, zo meldt het CBS. 

Dat steeds meer stellen niet meer trouwen, ook niet als er kinderen komen, vinden de meesten niet goed, maar ook niet slecht. Over een toename van het aantal echtscheidingen zijn de meeste mensen wel negatief, net als over een toename van kinderen die een deel van hun jeugd in een eenoudergezin doorbrengen.

Hierover is meer consensus tussen verschillende bevolkingsgroepen dan over het afgenomen belang van het huwelijk. Vooral mensen die een geloof aanhangen zijn naar verhouding vaak negatief over deze ontwikkelingen.

Het hele achtergrondartikel is hier te vinden. 

Huwelijk steeds minder vanzelfsprekend (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Huwelijk steeds minder vanzelfsprekend (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Agenten die Jawed S. uitschakelden gehoord

De drie agenten die vorig jaar zomer terreurverdachte Jawed S. uitschakelden op het Centraal Station in Amsterdam zijn afgelopen vrijdag gehoord bij de rechter-commissaris. Dat bevestigt advocaat Simon van der Woude, die het verzoek had gedaan om de betrokken politiemensen bij de onderzoeksrechter te horen. Zijn cliënt Jawed S. verschijnt vandaag weer voor de rechter voor een laatste tussentijdse zitting.

De drie agenten zijn in het bijzijn van Van der Woude en de officier van justitie bij de rechter-commissaris gehoord over wat er zich op 31 augustus 2018 op het Centraal Station heeft afgespeeld.

Twee gewonden
De inmiddels 20-jarige verdachte kwam die vrijdag met de trein vanuit Duitsland naar Amsterdam. Hij liep een tijdje doelloos rond, waardoor hij op de radar kwam van een oplettende politieman. Niet veel later begon S. vanuit het niets in te steken op reizigers die voor de informatiebalie van de NS in de westtunnel van het station stonden te wachten. Twee Amerikaanse toeristen raakten gewond. Eén van hen liep een dwarslaesie op en zit nog altijd in een rolstoel.

De drie politiemensen die ter plaatse waren, konden voorkomen dat er meer slachtoffers vielen. Eén van hen wist de man binnen tien seconden uit te schakelen door hem in zijn been te schieten.

Nog geen camerabeelden
De advocaat van Jawed S. laat weten dat hij het lastig vindt de verklaringen van de agenten te toetsen omdat hij niet beschikt over camerabeelden van de minuten voorafgaand aan het incident. Die beelden zijn volgens hem relevant, omdat die opnames zouden kunnen uitwijzen of het schieten door de betreffende agent proportioneel is geweest of niet. Bij de laatste tussentijdse zitting kon de officier van justitie niet aangeven of deze beelden er überhaupt nog zijn.

Geen spijt
Jawed S. verklaarde eerder dat hij naar Amsterdam kwam omdat hij boos was over de cartoonwedstrijd van Geert Wilders over de profeet Mohammed. In zijn ogen had Wilders de profeet daarmee beledigd. S. zei eerder dat hij geen spijt heeft van zijn daad en dat hij alsnog met Geert Wilders - volgens hem een 'varken' - zou afrekenen als hij hem tegenkomt. Ook hield hij er rekening mee dat hij bij de aanslag om het leven zou komen.

Rechtbank Schiphol
De zaak van S. dient vanmiddag om logistieke redenen bij het Justiteel Complex op Schiphol. Zijn advocaat kon niet met zekerheid aangeven of S. zelf ook aanwezig zal zijn. Bij de laatste tussentijdse zitting in mei was dat niet het geval.

Economisch beeld iets minder gunstig

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in juli een fractie minder gunstig dan een maand eerder, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van half juli presteren 11 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Consumentvertrouwen stijgt, producentenvertrouwen daalt
In juni zijn consumenten positiever dan in mei. Het producentenvertrouwen nam in juni opnieuw af. Zowel het vertrouwen van producenten als het consumentenvertrouwen ligt echter boven het langjarige gemiddelde.

Consumptie huishoudens, investeringen en export groeien
Het volume van de goederenexport was in mei 1,5 procent groter dan in mei 2018. De groei is groter dan in de voorgaande maand. In mei 2019 groeide vooral de export van machines en chemische producten. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur.

In april was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 6,7 procent groter dan in april 2018. De groei is groter dan in de voorgaande maand. In april is vooral in woningen, bedrijfsgebouwen, personenauto’s en machines meer geïnvesteerd dan een jaar eerder.

Consumenten hebben in april 1,8 procent meer besteed dan in april 2018. Ze gaven onder andere meer uit aan woninginrichting en elektrische apparaten. Daarentegen hebben ze minder besteed aan auto’s.

Productie industrie krimpt bijna 2 procent in mei
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 1,8 procent lager dan in mei 2018. Een maand eerder was de krimp 1 procent. In mei groeide de productie van de elektrische en elektronische industrie het sterkst.

Aantal faillissementen neemt toe in juni
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is toegenomen. Er zijn in juni 7 bedrijven meer failliet verklaard dan in mei. De trend is afgelopen jaren redelijk vlak

Aantal banen blijft stijgen
In het eerste kwartaal van 2019 is het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen met 56 duizend toegenomen tot 10 664 duizend. In een jaar tijd kwamen er 226 duizend banen bij.

Werknemers en zelfstandigen werkten in het eerste kwartaal 2019 in totaal ruim 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoen, bijna 1 procent meer dan een kwartaal eerder.

Het aantal openstaande vacatures steeg in het eerste kwartaal van 2019 opnieuw naar een record, namelijk 277 duizend. Dat zijn er 13 duizend meer dan een kwartaal eerder. Sinds het tweede kwartaal van 2018 ligt het aantal vacatures hoger dan voor de crisis. Ook het aantal ontstane en het aantal vervulde vacatures (seizoensgecorrigeerd) hebben een recordhoogte bereikt.

De spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. In het eerste kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 waren dat nog 80 vacatures per 100 werklozen.

Het aantal werklozen (ILO-definitie) daalde na februari met gemiddeld 3 duizend per maand en stond in mei op 302 duizend. Dat komt overeen met 3,3 procent van de beroepsbevolking.

Bbp groeit met 0,5 procent in eerste kwartaal 2019
Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2019 met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de investeringen. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2018 was de omvang van het bbp 1,7 procent groter.

FOK! Wat een weer: beterschap op komst!

Hallo!

Ja, de ene zomer is de andere niet. Dit leek natuurlijk nergens op gisteren. Een trui was geen overbodige luxe op deze maandag. Ik vervloek die noordelijke stroming al dagen, wat zeg ik, al wekenlang. Echt extremen hoeven nu ook niet 1,2,3, maar wat is in hemelsnaam 15 tot 17 graden middenin de zomer.   Gelukkig is er verbetering in zicht, zonder dat het de extreme kant op gaat. 

Ik denk dat we vandaag al geleidelijk aan meer zon te zien gaan krijgen. Dat maakt het al een stuk aangenamer. De temperatuur loopt ook al weer wat op. Als het bewolkt blijft is 18 graden het maximum. Die kans is het grootst in het noorden. De meeste zon verwacht ik meer richting het zuiden en dan kan het daar 20 of 21 graden worden. Ook dit is nog onder normaal.

Ik zei het al, we gaan de goede kant op. Woensdag t/m zaterdag komen we overal boven de 20 graden uit en ook de zomerse 25 graden is weer in het vizier. De wind draait namelijk naar het zuidwesten toe, en daarmee wordt de warmere lucht aangevoerd. Ik denk dat het op de meeste plaatsen wel droog blijft. Vrijdag zou er een enkele regen- of onweersbui kunnen vallen, maar ik acht die kans klein.

Het wordt dus warmer. Tropische temperaturen zitten er echter nog niet in. 

Fijne avond!  

Windstil met de zon (Foto: KlapMongeaul)
De polder van Eemnes in de lente. Veel dank aan het archief van: KlapMongeaul.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Goederenvervoer over weg en zee gestegen

In 2018 werd 1,71 miljard ton goederen vervoerd vanuit, naar en binnen Nederland. Dit is een stijging van 1,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze toename was geheel het gevolg van meer goederenvervoer over de weg (1,6 procent) en over zee (1,5 procent). Dit meldt het CBS in de nieuwe Jaarmonitor goederenvervoer.

Bijna 80 procent goederenvervoer over weg en zee Van alle in 2018 getransporteerde goederen werd ruim 44 procent van het gewicht door vrachtauto’s vervoerd. Zeeschepen vervoerden ruim 35 procent van alle goederen, de binnenvaart ruim 18 procent. Het spoorvervoer en de luchtvaart dragen slechts zeer beperkt bij aan het totale goederenvervoer.

Vooral groei binnenlands transport
Het binnenlands goederenvervoer nam in 2018 toe tot 681 miljoen ton, een groei van 3,5 procent. Dit vervoer wordt vooral door vrachtauto’s verzorgd: 82 procent van alle binnen onze landsgrenzen getransporteerde goederen gaat over de weg. In 2018 vervoerden deze vrachtauto’s 2,6 procent meer dan het jaar daarvoor, met name meer bouw- en handelsgoederen. Met binnenvaartschepen werd 7,3 procent meer vervoerd: dit betrof vooral metaalertsen en containergoederen. Het binnenlands spoorvervoer groeide met 16,9 procent, maar levert met 0,5 procent slechts een beperkte bijdrage aan het totale binnenlandse goederentransport.

Grensoverschrijdend transport stijgt voor zeeschepen
Het grensoverschrijdend goederenvervoer daalde in 2018 licht, naar bijna 1,04 miljard ton. Alleen overzee (1,5 procent) werd er meer vanuit en naar ons land vervoerd. Het grootste deel van deze goederen met een buitenlandse herkomst of bestemming werd vervoerd door zeeschepen (58 procent). In de binnenvaart daalde het over de grens vervoerde gewicht met 4,6 procent. In de tweede helft van 2018 ondervonden binnenvaartschippers veel last van de lage waterstanden, waardoor schepen vanuit en naar Duitsland minder zwaar beladen konden varen. Per spoor werd 2 procent minder vervoerd vanuit en naar ons land, over de weg was dit 1,1 procent. Ook door de lucht nam het vervoer af, met 0,3 procent. De bijdrage van de luchtvaart in het totale grensoverschrijdende vervoer is met 0,2 procent gering.

Boeren houden minder koeien

Nederland telde op 1 april 2019 bijna 3,8 miljoen runderen. Dit zijn er 121.000 (3 procent) minder dan een jaar eerder. Het aantal runderen per bedrijf is opnieuw niet verder toegenomen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de CBS Landbouwtelling 2019.

Op 1 april 2019 telde Nederland 1,6 miljoen volwassen melkkoeien. Dat zijn er ruim 33.000 (2 procent) minder dan een jaar eerder. Melkveehouders houden vooral minder kalfjes en pinken aan ter vervanging van de melkkoe. Dit aantal jonge dieren daalde opnieuw fors met ruim 100.000, een krimp van bijna 10 procent.

Het aantal vleeskalveren is met bijna 2 procent gestegen en doorbrak hiermee de grens van 1 miljoen dieren. Overig rundvee daalde met een kleine 2 procent naar 244.000 dieren.

Geen verdere schaalvergroting
In de rundveesector lijkt de rek uit de schaalvergroting. Het gemiddeld aantal runderen op de bedrijven met rundvee is in 2019 voor het derde jaar op rij iets gedaald. In 2016 waren er per bedrijf nog 160 runderen, dit jaar zijn het er 153. Het aantal melkkoeien per bedrijf schommelt de laatste vier jaar tussen 94 en 97, terwijl het aantal kalfjes en pinken voor het derde jaar op rij daalde van 65 in 2016 tot 51 in 2019.

Een koe (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Een koe (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.