FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 juli 2019

Fantastische broederstrijd beslist NASCAR-race Kentucky

Op de Kentucky Speedway is de negentiende race van het seizoen in de NASCAR Cup Series afgewerkt. De Quaker State 400 werd een uitstekend stukje racen, met vooral een schitterend einde.

Met Daniel Suarez en Aric Almirola op de eerste rij werd het groen gezwaaid en ook Kevin Harvick, Kurt Busch, Brad Keselowski en Austin Dillon zaten lekker voorin. Veel gebeurde er niet, tot Chase Elliott na een kleine vijftig ronden met een lekke band voor een eerste caution zorgde.

Suarez viel bij de pitstops terug, omdat hij in tegenstelling tot de rest vier in plaats van twee nieuwe banden kreeg, dus Kurt Busch en Keselowski namen het over. Kyle Busch schoof door naar plek twee en kon de aanval gaan openen op zijn broer, tot Corey LaJoie spinde en weer eens voor een caution zorgde.

Met de Buschbroers voorop konden we weer door, tot Landon Cassill en Bayley Currey met een aanvaring voor een caution zorgden. Joey Logano kwam ondertussen naar voren en daagde Kurt Busch uit, maar het was niet genoeg voor de stagewinst. Die ging naar Kurt Busch, voor Logano, Kyle Busch, Denny Hamlin en Almirola.

Problemen voor Elliott (Bron: YouTube)

Stage twee begon met Ricky Stenhouse en Clint Bowyer voorop, maar niet veel later pakte Kyle Busch de leiding over. Heel boeiend was de rest van de stage niet en Busch pakte onbedreigd de winst, voor de sterk naar voren komende Erik Jones, met op enige afstand Dillon, Logano en Bowyer.

Het derde en laatste deel van de race begon met Bowyer op kop, voor Kurt Busch, Almirola en William Byron, terwijl Kyle Busch en Jones naar de derde rij waren gezakt. Jimmie Johnson probeerde Logano vrij snel in te halen en dat ging fout: de zevenvoudig kampioen spinde de muur in, maar kon zonder al te veel schade wel door.

Byron en Bowyer begonnen voorop bij de herstart, maar voor Byron ging het fout: hij ging voor de herstartlijn voorbij aan leider Bowyer en dat mag niet, dus kreeg hij een drivethroughpenalty. Ondertussen werd hard gevochten om de eerste plek, waar Bowyer duelleerde met de gebroeders Busch, maar ook Logano kwam zich melden.

Johnson in de problemen (Bron: YouTube)

Met twintig ronden te rijden leek de strijd tussen Kyle Busch en Logano te gaan en één ding was zeker: die twee zouden elkaar geen ruimte geven. Logano won het korte, maar fraaie duel en leek een beslissend gat te slaan, tot Darrell Wallace spinde en met zes ronden op de borden voor een caution zorgde.

Het rondebord kon overboord gegooid worden: het was tijd voor overtime, met Logano voorop, voor Kyle en Kurt Busch. Logano zakte al snel weg en in de laatste twee ronden ontstond een werkelijk zinderende broederstrijd. Kurt kwam op zijn vier nieuwe banden - twee meer dan Kyle - langszij en pakte op een haar de winst, voor Kyle, waardoor ook Kurt naar de play-offs mag.

Overigens was Kyle er allemaal niet zo gelukkig mee: broer Kurt zou met hem mee naar huis vliegen, maar de jongere broer was ineens al vertrokken en dus kon Kurt op zoek naar een andere lift.

Kurt vs Kyle (Bron: YouTube)

Wederom te lage opkomst in Amsterdam voor prik tegen meningokokken

Ook tijdens de tweede vaccinatieronde tegen meningokokken in Amsterdam is de opkomst lager dan gehoopt. Inmiddels zijn er 33.349 van de 48.408 Amsterdamse jongeren ingeënt tegen de dodelijke infectieziekte. Dat komt neer op 69 procent. "Dat is mooi, maar we zijn er nog niet", zegt de GGD.

Jongeren geboren tussen 2001 en 2005 die zich tijdens de eerste vaccinatieronde in februari niet hebben laten inenten, hadden opnieuw een uitnodiging gekregen. Voor de tweede ronde, op 20 juni, kwamen er dusdanig veel mensen naar de Rai, dat er lange rijen ontstonden. De wachttijd liep zelfs op tot 45 minuten.

Net als in februari ligt het percentage jongeren dat de prik daadwerkelijk gehaald heeft, lager dan het landelijke percentage. Dat ligt namelijk op 83 procent.

Te weinig
Toen de opkomst de eerste ronde tegenviel, werden er al grote zorgen geuit. In gebieden waar het gemiddelde onder de 80 procent komt, is het maar de vraag of het effect van groepsbescherming tegen de levensgevaarlijke bacterie wel werkt.

Vaccinatiegraad
Wel laat de GGD weten dat met deze cijfers nog niet precies te zeggen is wat de vaccinatiegraad is. Deze wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pas bepaald als alle jongeren de mogelijkheid hebben gehad om gebruik te maken van een inhaalmogelijkheid.

"Er zijn ook jongeren die hun vaccinatie niet op een van de georganiseerde vaccinatiedagen hebben gehaald, maar op een andere manier, zoals bij huisartsen of reizigersvaccinatiebureaus. Deze gegevens worden nog in het landelijke registratiesysteem van het RIVM verwerkt."

Nieuwe uitnodiging
In augustus ontvangen de jongeren die de prik nog steeds niet hebben gehaald, opnieuw een uitnodiging om deze alsnog te halen. Ieder jaar wordt een ander geboortejaar uitgenodigd voor de prik. Volgend jaar is 2006 aan de beurt.

Vanaf 2020 zit de vaccinatie tegen meningokokken A,C,W en Y voor 14-jarigen in het vaccinatieprogramma. Voorheen werd er alleen ingeënt tegen type C. Ook kinderen van veertien maanden worden sinds vorig jaar gevaccineerd tegen alle typen meningokokken.

Dodelijke shock
Meningokokkenziekte is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Verschijnselen zijn onder andere hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Hierdoor kan een shock ontstaan waar veel mensen aan overlijden. Met name voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar is de infectie gevaarlijk. 28 procent van de personen die de ziekte kregen, is overleden.

Hardleerse zakkenroller vermomt zich tevergeefs voor politie

Het zakkenrollersteam van de politie in Amsterdam heeft het er weer druk mee gehad. In totaal werden er acht zakkenrollers aangehouden, waarvan één oude bekende van de politie.

Op de Dam kreeg het zakkenrollersteam een drietal in het vizier. Twee mannen en een vrouw leken in eerste instantie op toeristen die verschillende cafés bezochten. Maar toen zij gingen betalen, bleek dat zij een truc uithaalden.

Truc
Er werd een briefje van vijftig euro getoond, maar wanneer de serveerster wisselgeld ging pakken, stopten ze het briefje weer stiekem terug in de eigen broekzak. De serveerster werd ondertussen afgeleid met honderden vragen. Twee van de zeven pogingen slaagden. Het trio kon alleen niet lang van de buit genieten, want na twee uur volgen sloeg de politie ze in de boeien.

Enkele dagen later trok een groepje van vier de aandacht van het team. Zij liepen de halve stad door en hadden het vooral gemunt op Aziatische toeristen. In nog geen half uur tijd was het zakkenrollersteam getuige van twee geslaagde en drie gefaalde pogingen. Het viertal werd ingerekend.

Modieus
Maar ook in de tram was het raak. Hier trof het team een oude bekende. Voorbereid op het slechte weer was hij wel, maar zijn poging om niet herkend te worden is gefaald. De hardleerse zakkenroller had een roze poncho tot over zijn hoofd getrokken. Niet alleen beschermd tegen de regen, maar ook tegen de politie, dacht hij.

Onder observatie van het team deed hij pogingen tot het rollen van drie verschillende toeristen in de tram. Ondanks zijn voorzorgsmaatregelen werd hij herkend en aangehouden. Achteraf konden de agenten en de verdachte wel lachen om zijn gefaalde vermomming. De politie postte een foto op Facebook van de 'meest modieuze zakkenroller'.

UvA wil studiedruk verlichten door studenten extra vakantieweek te geven

De Universiteit van Amsterdam gaat hoogstwaarschijnlijk een extra week vakantie invoeren om de studiedruk voor studenten te verlichten. Ook moeten docenten daardoor meer lucht krijgen. Het gaat om een week vrij in mei.

Dat bevestigt de universiteit na berichtgeving van studentenblad Folia. Hoewel de handtekeningen nog niet onder het plan zijn gezet, geeft de universiteit wel aan dat de plannen zeer concreet zijn. De extra vakantie zal voor het eerst in 2020 ingaan.

Doorgaans hebben studenten op universiteiten in Nederland slechts twee vakantieperiodes: in de zomer en in december. Volgens de Centrale Studentenraad van de UvA is dat te weinig. Uit een enquête onder studenten op het Science Park zou blijken dat studenten behoefte hebben aan meer rust.

Belangrijk middel
Volgens de Centrale Studentenraad is een extra vakantieweek een belangrijk middel om de werkdruk bij studenten te verlichten. De UvA voelt daar veel voor, zegt een woordvoerder. Het is de bedoeling dat het een onderwijsvrije week wordt, zonder studie-opdrachten. "Het moet echt een rustmoment zijn", zegt een woordvoerder.

De Vrije Universiteit houdt vast aan de twee vakantieperiodes in de zomer en in december. De discussie over een extra week vakantie speelt daar niet, laat een woordvoerder weten. "Maar we blijven met interesse volgen wat er bij de UvA gebeurt."

Aanhoudingen voor bedreiging met vuurwapen in Rotterdam

Het is zondag 14 juli net voor middernacht als een man de alarmlijn belt. Twee mannen hebben zojuist op de Josephlaan in Rotterdam een vuurwapen tegen zijn hoofd gezet. Cameratoezicht zet gelijk beelden bij en ziet de verdachten wegrennen. Agenten worden door cameratoezicht naar de juiste positie geloodst en houden beide verdachten aan. Daarbij wordt een waarschuwingsschot gelost.

Het 57-jarige slachtoffer is van een feestje op weg naar huis als hij net voor midden nacht om onbekende reden met het vuurwapen bedreigd wordt. De man raakt niet gewond en is niet beroofd. Medewerkers van cameratoezicht zien de verdachten in de richting van de Nieuwe Binnenweg rennen. Agenten zijn er snel bij en zetten de achtervolging in. Omdat de verdachte geen gehoor geeft aan de bevelen om te stoppen, lossen de agenten een waarschuwingsschot. Daarna kan de verdachte op de Nieuwe Binnenweg worden ingerekend. De andere verdachte wordt aangehouden in de Gouvernestraat. Het wapen dat één van de verdachten tijdens zijn vlucht weggooide, is terug gevonden.

De politie doet nader onderzoek en komt graag in contact met getuigen of mensen die informatie hebben. U kunt hiervoor bellen met 0900-8844 of uw informatie achterlaten via een tipformulier op politie.nl. Als u liever anoniem wilt blijven kunt u bellen met 0800-7000 of gaan naar www.meldmisdaadanoniem.nl

Gezin treft vreemde man in tuin aan

De bewoners van een woning aan de Dagpauwoog in Oosterhout schrokken zondagavond toen ze een man in hun tuin aantroffen.

Op zondag 14 juni 2019 om 22:30 uur kwam een gezin thuis. Op het moment dat ze in de woning liepen zagen ze een man in de tuin staan. Toen de bewoners begonnen te schreeuwen vluchtte de man over de schutting. De bewoner rende achter hem aan en zag dat hij weg reed in een blauwe auto. De politie arriveerde die de tuin doorzocht. De agenten troffen nog een man aan in de tuin. Die is aangehouden, dat bleek een 42-jarige man zonder een vaste verblijfplaats in Nederland te zijn. De gevluchte verdachte is niet meer gevonden. Het vermoeden bestaat dat de mannen tuinmeubilair wilde stelen. De recherche onderzoekt de zaak.

Laurens ten Dam (38) stopt na dit seizoen als profrenner

Wielrenner Laurens ten Dam zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Dat heeft Ten Dam (38) laten weten in zijn podcast Live Slow, Ride Fast.

"Zeggen dat je stopt is moeilijker dan zeggen dat je doorgaat, maar dit is mijn laatste jaar in de World Tour." Ten Dam kwam afgelopen week ten val in de Ronde van Oostenrijk en vreesde dat hij zijn heup dat gebroken. "Dat was wel een klote-gevoel", zegt de renner van CCC. "Ik ben blij dat ze in het ziekenhuis zeiden dat ik dit jaar nog wat koersen kan rijden, want zo had ik het niet willen zien eindigen."

Ten Dam maakte in 2004 zijn profdebuut bij de Bankgiroloterij-ploeg. Vervolgens kwam hij via Shimano-Memory Corp en Unibet.com bij de Rabobank-ploeg terecht. Hij zou negen jaar voor de ploeg rijden. Een negende plek in de Tour de France van 2014 was zijn grootste uitschieter. In 2016 vertrok hij naar Giant-Alpecin, waarna hij na twee jaar Team Sunweb sinds dit jaar voor CCC uitkomt. “Ik heb mijn ploeg afgelopen week op de hoogte gesteld”, aldus Ten Dam. “Ik voel me heel goed bij deze ploeg, maar heb een klein beetje een schuldgevoel omdat ik nog niet heb kunnen leveren wat ze van me verwachten.”

"Ik zal altijd blijven fietsen, maar ik stop als prof. Ik word in november 39 en ben dan zestien jaar prof geweest. Dat had ik van tevoren niet gedacht, toen ik wielrennertje werd." Ten Dam verwacht volgende maand te kunnen starten in de Vuelta a España. “Dat was het plan en dat ga ik nu nog steeds doen”, geeft hij aan. Eerder sprak hij over een rentree in de Deutschland Tour. “Ik spreek in de Tour nog met de ploeg en dan gaan we bekijken welke wedstrijden ik als laatste ga rijden.” Waarschijnlijk zal zijn laatste wedstrijd de Ronde van Lombardije worden

Ten Dam werd bij het grote publiek bekend in 2013, tijdens de Tour van Bau en Lau. In de eerste Ronde van Frankrijk na de dopingbekentenissen van onder anderen Lance Armstong en Michael Boogerd schitterden Ten Dam en ploeggenoot Bauke Mollema. In de eerste bergetappe werden ze vierde en vijfde, op de Mont Ventoux werd Ten Dam negende. Naar eigen zeggen was het een van zijn beste dagen in het peloton. Uiteindelijk werd Ten Dam dertiende, een jaar later eindigde hij zelfs als negende in het algemeen klassement. De beste prestatie van de Noord-Hollander in grote ronde boekte hij in de Vuelta van 2012, waar hij achtste werd. 

Ten Dam houdt nog steeds van het fietsen, maar vertelt ook over de bijkomende dingen. "Voor drie weken naar een hoogtestage is niet leuk als je een gezin hebt. Ook zo'n valpartij is vervelend. Het trainen vond ik niet erg of kleine koersen rijden. Ik had het in Oostenrijk echt naar mijn zin. Maar zo'n Vuelta met het mes tussen de tanden had ik weer minder gevonden...'"

Laurens ten Dam bergt wedstrijdfiets op. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Laurens ten Dam bergt wedstrijdfiets op. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Centrum Amsterdam geteisterd door bergen afval: 'Het is een ramp'

Bergen met afval en opengereten vuilniszakken met stinkend zwerfvuil eromheen. Wie vanochtend in het oude stadscentrum was kon er niet omheen. Volgens de buurt is het elke dag raak en wordt het alleen maar erger.

Voornamelijk in de Oude Hoogstraat lag vanochtend een enorme berg rotzooi. Volgens bewoners en ondernemers is dit op de ophaaldagen, maandag en donderdag, vrijwel altijd het geval. "Het is zo erg. Ik vind het erg voor onze zaak, maar ook voor het historische 'Kleinste Huis van Amsterdam'. De gemeente moet hier echt iets aan doen", zegt een patatboer.

Ook toeristen weten niet wat ze zien en zetten de hopen afval op de foto. "Het nogal choquerend, als ik eerlijk ben", zegt een man uit Hongkong. "Ik dacht dat het bij ons vies was, maar dit is echt erg."

Een terugkerend probleem
Het probleem speelt echter niet alleen in de Oude Hoogstraat. Wie een korte wandeling maakt, komt om de haverklap weer een stapel vuilniszakken tegen. Dit tot grote frustratie van bewoners, die menen dat dit al maanden speelt. "Het neemt zo ongelofelijk veel toe", weet een bewoonster. "Het is gewoon een beetje een ramp aan het worden."

Bewoners en ondernemers hopen dat het stadsdeel met een oplossing komt voor de steeds terugkerende hopen vuil. De één denkt dat de reiniging vaker langs moet komen, de ander stelt voor speciale containers voor de horeca te plaatsen. Maar welke maatregelen er ook worden genomen, de buurt hoopt vooral dat er snel iets gebeurt.

Illegaal gedumpt
Stadsdeel Centrum laat weten dat al het vuil in de Oude Hoogstraat bedrijfsafval is dat daar illegaal is gedumpt. "Het is ontzettend asociaal dat een bedrijf niet betaalt voor dit afval, maar de buurt en de gemeente hiermee opzadelt", zegt een woordvoerder. Handhaving gaat onderzoeken wie hiervoor verantwoordelijk is, zodat er boetes uitgedeeld kunnen worden.

Jaarrecord negendarters bij PDC nu al verbroken

Een negendarter was al niet meer zo speciaal als tien jaar geleden. Andy Jenkins gooide zaterdagmiddag de dertigste perfecte leg in 2019 en daarmee is nu al het jaarrecord gebroken. In 2015 en 2018 werden 29 negendarters gegooid met nog bijna een half jaar te gaan is dat record nu al aan diggelen. 

Michael van Gerwen, James Wade, Gerwyn Price en Steve Beaton zorgden voor een perfecte leg op de Euro Tour. Twaalf verschillende spelers leverden deze prestatie op de Pro Tour. De overige negendarters vielen tijdens kwalificatietoernooien, de Development Tour, Challenge Tour en PDC-regiotoernooien. 

Van Gerwen is de enige speler die dit jaar al driemaal een perfecte leg produceerde. Dave Chisnall, Ted Evetts, Geert Nentjes en Ritchie Edhouse staan alle vier op twee stuks. Een nieuw toernooi om negendarters te gooien is de World Matchplay. Het op één na belangrijkste toernooi van de PDC-kalender in de Winter Gardens van Blackpool gaat zaterdag van start. 

Trek-Segafredo: "Gefocust blijven"

De ploeg van Trek-Segafredo zag vandaag zowel Richie Porte als Bauke Mollema op ruime achterstand binnenkomen in de tiende etappe. Ploegleider Steven de Jongh was na afloop dan ontevreden.

"Het is klote, we weten allemaal dat er wind was, maar we zijn op tijd verwittigd. Ik weet niet wat er gebeurd is”, zo zei De Jongh na afloop van de etappe. "Het is nu een kwestie van gefocust blijven.”

Porte staat nu 20e in het algemeen klassement, Mollema 22e. Ze verloren vandaag ruim anderhalve minuut.

"Ruim 1.40 minuut achterstand, wat dat betreft hoef je er weinig woorden aan vuil te maken. Het is nu kijken waar er kansen zijn wat terug te pakken. Niemand had dit zich zo voorgesteld,” zo besloot de oud-wielrenner.

Vrouw gewond bij verkeersongeval op A73

Maandagmiddag raakte bij een verkeersongeval op de A73 ten hoogte van Sint Odilienberg een vrouw uit Eelde gewond. De vrouw zat naast haar man voor in de auto. Hun 8-jarige zoon zat op de achterbank. De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis in Maastricht gebracht.

Het ongeluk gebeurde rond 14:15 uur op de rijbaan richting het zuiden. Het gezin was net door de Roertunnel. De man wilde een vrachtwagen inhalen. Daarbij ontstond de aanrijding tussen de personenauto van het gezin en de vrachtwagen.

De vrouw raakte bekneld en werd door de brandweer bevrijd uit deze benarde positie. Ze is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De vader en het 8-jarig zoontje zijn eveneens naar het ziekenhuis gebracht. De man was gewond door diverse glassplinters en het kind was vooral erg geschrokken van de aanrijding.

De 61-jarige man uit Roemenië die de vrachtwagen bestuurde is voor verhoor meegegaan naar het politiebureau. De politie onderzoekt de oorzaak van de aanrijding.

Vrouw viel van vijf hoog, maar buurman redde haar met surfplank

Een feelgoodberichtje: Een vrouw die tijdens schoonmaakwerkzaamheden van vijf hoog naar beneden in het water viel, blijkt te zijn gered door een buurman. De politie heeft hem vandaag bedankt met een bloemetje, zo meldt AT5.

Het ongeval gebeurde op 4 juli rond 13:30 uur aan de Zwanebloemlaan op IJburg in Amsterdam. De vrouw verloor haar evenwicht terwijl ze de ramen aan het schoonmaken was. Een oplettende buurman zag het gebeuren en twijfelde geen moment. Hij sprong onmiddellijk het water in.

Surfplank
Daarbij maakte hij gebruik van een surfplank, die een ander aan hem uitleende. De plank kon hij gebruiken om de vrouw te stabiliseren en veilig naar de kant te brengen. Vervolgens bleef de buurman bij haar tot de hulpdiensten waren gearriveerd.

Voor de vrouw liep het voorval daarom met een sisser af. Volgens de politie gaat het ondanks de val goed met de vrouw. Ze is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

'Ajax troeft concurrentie af en heeft Álvarez zo goed als binnen'

Ajax lijkt Edson Álvarez zo goed als binnen te hebben. De Telegraaf meldt maandagmiddag namelijk dat de Amsterdammers een mondeling akkoord met Club América hebben bereikt over een transfer van de verdediger. Ajax betaalt de transfersom van zeventien miljoen dollar, omgerekend ruim vijftien miljoen euro, die is vastgelegd in Álvarez’ contract om de stopper naar Nederland te halen.

De ochtendkrant voegt toe dat Ajax flinke concurrentie had in de strijd om de 23-voudig international van Mexico, die in een eeder stadium ook werd gelinkt aan PSV. Naast de eerdergenoemde belangstelling van Wolverhampton Wanderers, Crystal Palace en West Ham United was AS Roma eveneens geïnteresseerd in de handtekening van Álvarez. De Russische topclub Zenit Sint-Petersburg wilde bovendien op de valreep ook 'ver gaan' om de komst van de verdediger mogelijk te maken, maar Álvarez had zijn keuze al op Ajax laten vallen.

Álvarez zou tevreden zijn over het salarisvoorstel dat Ajax hem heeft gedaan, waardoor de definitieve afronding van de deal slechts een kwestie van tijd lijkt. De 21-jarige verdediger zal zich waarschijnlijk voor vijf jaar aan zijn nieuwe werkgever verbinden en wordt op korte termijn in Amsterdam verwacht voor de medische keuring. Met de komst van Álvarez, die ook als rechtsback en als verdedigende middenvelder uit de voeten kan, heeft Ajax de vervanger voor de naar Juventus vertrekkende Matthijs de Ligt binnen.

De Mexicaan wordt voor Ajax de derde aanwinst van boven de tien miljoen euro voor aankomend seizoen. Eerder werd er al bijna zestien miljoen euro neergelegd om Quincy Promes los te weken bij Sevilla, terwijl Standard Luik 12,5 miljoen ontving voor Razvan Marin. Ook Lisandro Martínez (voor zeven miljoen overgenomen van Defensa y Justicia), Kik Pierie (voor vijf miljoen overgenomen van sc Heerenveen) en Kjell Scherpen (voor een onbekend bedrag opgepikt bij FC Emmen) werden al verwelkomd als nieuwe aanwinsten.

Kruijswijk: "Hopelijk de lijn doortrekken"

Steven Kruijswijk deed vandaag in de tiende etappe van de Tour de France goede zaken voor het algemeen klassement. Hij steeg naar de vierde plek met een achterstand op 1,27 op geletruidrager Julien Alaphilippe.

"Ik ben blij dat ik van voren zat. Tony Martin heeft superwerk verricht. Hij reed de hele dag van voren en bracht mij op de cruciale momenten naar voren", zo zei de renner van Jumbo-Visma tegenover de NOS. "Hopelijk kan ik die lijn doortrekken. We gaan lekker de rustdag in."

Het was wederom een goede dag voor Jumbo-Visma, want de ritzege ging naar Wout van Aert. Sprinter Dylan Groenewegen kon niet meedoen om de dagprijs omdat hij moest lossen in de waaieretappe.

Tong's tourcolumn #2

Er hangen weer donkere wolken boven de Tour. Het doping spook is nooit uitgeroeid geweest. Ditmaal geen EPO, maar Aicar. Het middel is al langer bekend. De bidons worden ermee gevuld en de smaakpapillen gestreeld. Er worden al langer berichten rondgestuurd door prominente mensen in de wielerwereld. Natuurlijk anoniem. Niemand wil de eerste klokkenluider zijn. Zie dokter Martens uit Haarlem die Leontien van Moorsel beschuldigde.

3 jaar cel voor Syriëganger

De rechtbank Rotterdam heeft maandag aan een 23-jarige Syriëganger uit Den Haag een gevangenisstraf opgelegd van 36 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij juist na het uitroepen van het kalifaat in 2015 lid is geworden van IS.

In die tijd was het misdadig en terroristisch karakter van IS volgens de rechtbank duidelijk. De verdachte had een eed van trouw afgelegd en stond ook op de loonlijst van de terroristische organisatie. Hij had een identiteitsbewijs van IS en woonde in huizen van de organisatie.

Vrijwillig
Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat de man ook daadwerkelijk meegevochten had met IS. De rechtbank hield ook rekening met het vrijwillig vertrek uit het strijdgebied en dat de man inmiddels afstand neemt van het gedachtegoed van IS. In november 2018 keerde de man terug naar Nederland.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van zes jaar. Volgens het OM was wel bewezen dat de man gewapend had deelgenomen aan de strijd van de terroristische organisatie.

Van Aert wint etappe, Uran, Porte, Pinot en Fuglsang verliezen tijd

De tiende etappe in de Tour de France, van Saint-Flour naar Albi, is gewonnen door Wout van Aert. Van Aert was de snelste in de eindsprint van een uitgedund peloton. Julian Alaphilippe behoudt ook na vandaag het geel. Steven Kruijswijk steeg naar plek vier. Uran, Porte, Bennett, Fuglsang, Pinot en Landa waren de verliezers van de dag omdat ze allen op achterstand binnen kwamen.

Er ontstond een kopgroep van zes man bestaande uit  Tony Gallopin (AG2R), Natnael Berhane (Cofidis), Anthony Turgis (Total Direct Énergie), Mads Würtz Schmidt (Katusha) Michael Schär (CCC) en Odd Christian Eiking (Wanty) en zij kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de drie minuten`.

Zo'n 60 kilometer voor de finish was het verschil onder de minuut. In het peloton ontstonden er waaiers, en een aantal renners waaronder Wellens, De Gendt, Impey en Stuyven kwamen op achterstand. Nadat de rust in het peloton weer terugkeerde, liep de voorsprong van de koplopers weer op.

Het peloton brak zo'n 35 kilometer voor de finish wederom door waaiers. Uran, Porte, Fuglsang, Groenewegen en Pinot waren slachtoffer doordat ze niet in het eerste peloton zaten. Het verschil met de koplopers was teruggelopen tot 16 tellen omdat het eerste peloton renners als Pinot niet meer wilden laten terugkeren. Een aantal kilometer later werden de koplopers bijgehaald.

De groep met Pinot, Porte en Fuglsang, die was uitgedund, slaagden er ondanks verwoede pogingen niet in om zich weer bij het eerste peloton aan te sluiten. In het eerste peloton zaten nog wel een aantal sprinters en die gingen strijden voor de dagprijs. In de endsorint was het verrassend Wout van Aert die de vierde dagzege deze Tour voor Jumbo-Visma binnensleepte.

Van Aert zorgt voor vierde ritzege deze Tour voor Jumbo (Foto: Pro Shots / Action Images)

Morgen is een rustdag in de Tour.

'Transfervrije Alves heeft drie opties in top van Premier League'

Dani Alves werd in zijn lange loopbaan al kampioen van Spanje, Italië en Frankrijk en nu gaat de Braziliaan mogelijk in Engeland aan de slag. Verschillende media uit Spanje en Engeland, waaronder AS, melden namelijk dat de rechtsback drie opties in de top van de Engelse Premier League heeft.

De 36-jarige Alves vertrok onlangs met een aflopend contract bij Paris Saint-Germain en kan zodoende zonder dat er een transfersom op tafel moet komen ingelijfd worden. De routinier liet eerder deze zomer op de door Brazilië gewonnen Copa América zien nog lang niet versleten te zijn en Manchester City, Tottenham Hotspur en Arsenal zijn het naar verluidt eens met dat oordeel.

De geruchten over de interesse van the Citizens, die met Josep Guardiola een oude bekende van Alves aan het roer hebben staan, gaan al langer rond en de regerend kampioen van Engeland lijkt concurrentie van Tottenham en Arsenal te krijgen. The Spurs hebben met Kieran Trippier en Serge Aurier twee rechtsbacks die in verband worden gebracht met een transfer in de gelederen en zouden daarom al contact hebben opgenomen met de entourage van Alves.

Bij Arsenal is Héctor Bellerín normaal gesproken de vaste rechtsback, maar hij keert terug van een zware blessure en trainer Unai Emery zou zijn club hebben verzocht om Alves een aanbieding te doen. De vleugelverdediger heeft overigens ook lucratieve voorstellen van buiten Europa op zak, maar hij wil volgend seizoen hoe dan ook nog in een topcompetitie spelen.

Russische volleyballers opnieuw winnaar van Nations League

De Russische volleyballers hebben in de finale van de Nations League met 3-1 gewonnen van de Verenigde Staten. Voor Rusland is dit de tweede titel op een rij.

De Nations League is de opvolger van de World League en werd in 2018 voor het eerst gehouden. Beide landen waren in de Credit Union 1 Arena in Chicago aan elkaar gewaagd maar fouten aan de kant van de thuisploeg gaven de doorslag in het voordeel van Rusland: 25-23, 20-25, 25-21 en 25-20. Dmitry Volkov was met zeventien punten topscorer.

Patriot-luchtverdedigingssysteem weer van deze tijd

Het eerste van 4 gemoderniseerde wapensystemen kwam zaterdag op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel aan. 2 grote kranen hesen de zware delen van het luchtverdedigingssysteem op militaire voertuigen. De Patriot kan na uitgebreide revisie en modificatie weer tot 2040 mee om dreigingen vanuit de lucht, zoals vliegtuigen en raketten, het hoofd te bieden.

Het wapensysteem is in de Verenigde Staten flink onder handen genomen. Het vernieuwde systeem bestaat uit een vuurleidingscentrale, een radar en een vuurverdelingscentrale. Het personeel van het Letterkenny Army Depot (LEAD) in het Amerikaanse Chambersburg reviseerde en modificeerde die.

Opmerkelijk betere capaciteit
Na de aanstaande modernisering van de lanceerinrichtingen hebben de 4 Patriot-systemen een opmerkelijk betere capaciteit tegen de 'gewone' lucht- en raketdreiging. In 2022 hebben alle Nederlandse Patriot-wapensystemen het onderhoud gehad. Ze zijn dan gewijzigd naar een nieuwe configuratiestandaard. De eerste Patriot vertrok in februari 2018 naar de Verenigde Staten en keerde vrijdag terug in de haven van Antwerpen.

Golfoorlogen
De Koninklijke Luchtmacht nam het Patriot-luchtverdedigingswapensysteem in 1987 in gebruik. Het werd tijdens de Golfoorlogen van 1991 en 2003 ingezet voor de luchtverdediging van Israël en Turkije. De luchtverdedigers zijn bovendien van 2013 tot 2015 ingezet tijdens operatie 'Active Fence'. Die beschermde de bevolking van de Turkse stad Adana tegen ballistische raketten vanuit Syrië. Door deze laatste, langdurige inzet kon het systeem niet tijdig onderhoud krijgen. Met het voltooien van de modificatie en het recente onderhoud, is het systeem echter weer volledig inzetbaar. Na de modernisering voldoen de luchtverdedigers aan de hoogste standaard binnen hun vakgebied.

Nichecapaciteit NAVO
Nederlandse lucht- en raketverdediging is sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een waardevolle capaciteit binnen de NAVO. Nederland biedt met de Patriots een nichecapaciteit voor het NAVO-bondgenootschap. Het bondgenootschap vindt luchtverdediging uiterst belangrijk. In een instabiele wereld is een geïntegreerde luchtverdediging essentieel voor de bescherming van de bevolking, vitale objecten en eigen en bondgenootschappelijke eenheden.

Na de vereiste integratie- en controletesten draagt de Defensie Materieel Organisatie het systeem eind juli over aan de Patriot-eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) voor trainingen.

Patriot-luchtverdedigingssysteem weer van deze tijd (Afbeelding: Defensie)
Patriot-luchtverdedigingssysteem weer van deze tijd (Afbeelding: Defensie)

Man langer vast voor wegsluizen miljoenen na faillissement

Een 49-jarige man uit België die vorige week is aangehouden door de FIOD, is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor 14 dagen. De man en aan hem gelieerde ondernemingen worden verdacht van faillissementsfraude, valsheid in geschrift en witwassen in de periode van 2013 tot en met heden. Hij zou miljoenen hebben onttrokken aan zijn bedrijven in het zicht van een faillissement.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een aangifte van een voormalig werkgever van de man in 2015. De verdachte zou met zijn voormalig werkgever een beleggingsbedrijf hebben opgericht, dat belegde in Amerikaanse levensverzekeringen. Toen het bedrijf eind 2014 failliet ging hadden schuldeisers voor meer dan 150 miljoen euro vorderingen uitstaan bij het bedrijf. Het vermoeden is dat de verdachte meer dan 9 miljoen US dollar heeft onttrokken aan het faillissement.

Om de onttrekkingen te verhullen heeft de verdachte vermoedelijk valse documenten opgemaakt. Circa 4,8 miljoen dollar zou zijn onttrokken als ‘managementfee’. Het document waarin staat dat verdachte recht heeft op de fee, is later valselijk opgemaakt, zo is het vermoeden. Nog eens 4,2 miljoen dollar is achtergehouden na het in het zicht van het faillissement verstrekken van een lening van circa 22 miljoen dollar aan een ander bedrijf van verdachte. Circa 18 miljoen dollar werd na het faillissement terugbetaald, maar bijna 4,2 miljoen keerde niet terug. Op basis van een vermoedelijk achteraf opgestelde ‘side-letter’ bij de lening, stelde verdachte recht te hebben op de 4,2 miljoen dollar als vergoeding. Het OM vermoedt dat die side-letter vals is.

De man staat internationaal gesignaleerd door de autoriteiten op Bermuda, omdat de man ook daar verdacht wordt van strafbare feiten.

Ajax ontvangt bod op Neres: "Bedoeling is dat wij leidend zijn"

Ajax' directeur voetbalzaken Marc Overmars geeft aan dat er momenteel concreet wat speelt rondom David Neres. Door de transfers van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt vertrekken er deze zomer twee belangrijke krachten bij Ajax, maar de gevreesde leegloop lijkt voorlopig uit te blijven. Een aantal spelers wordt nog wel in verband gebracht met een vertrek en vooral aan David Neres wordt op dit moment getrokken.

"Volgende week gaan we met zijn begeleiding om de tafel. Voor David is één club concreet, met een bod", legt hij uit. Neres leek in de winterstop voor 45 à 50 miljoen euro nog op weg naar China, maar die transfer ging uiteindelijk niet door. Op dit moment zou onder meer Atlético Madrid in de markt zijn voor de dribbelaar: "Daar gaan we dan over praten, maar het is wel de bedoeling dat wij als Ajax leidend zijn", gaat Overmars, zonder een club te noemen, verder.

"Afgelopen winter kon hij weg naar China, maar hebben we hem niet laten gaan. Kijk eens hoe dat voor Ajax, maar ook voor hem heeft uitgepakt. Hij is nu international van Brazilië." Terwijl er concrete interesse is voor Neres, blijft het nog stil rondom Hakim Ziyech. Het verbaast Overmars zelfs dat er zo weinig gebeurt rondom de spelmaker: "Ik vind dat hij elk jaar beter is gaan spelen en zijn statistieken zijn uitzonderlijk goed. Daar kijken toch heel veel clubs steeds meer naar."

"Die kijken meer naar de cijfers dan naar wat hij allemaal laat zien en wat er om hem heen gebeurt." De sportbestuurder heeft dan ook een tip voor zijn oude club Arsenal: "Ik vind Hakim Ziyech beter dan Mesut Özil. Ik zou zeggen: verkoop hem en voor de helft haal je Hakim. Maar ze hebben niet naar me geluisterd. Het zou dus zomaar kunnen dat hij bij Ajax blijft."

Casillas krijgt voorlopig nieuwe rol in staf FC Porto

Iker Casillas keert na zijn hartaanval voorlopig niet terug onder de lat bij FC Porto. De Portugese topclub laat maandag namelijk via de officiële kanalen weten dat de 38-jarige doelman voor aankomend seizoen een rol krijgt in de staf, waar hij een 'verbinding' gaat vormen tussen de spelers, de coaches en de directie.

FC Porto rept niet over een definitief pensioen voor Casillas, die ruim twee maanden geleden op het trainingsveld werd getroffen door een hartaanval. De sluitpost begon eerder deze maand wel weer met trainen, maar lijkt dus voorlopig geen wedstrijden te zullen spelen en krijgt zodoende de tijd om volledig te herstellen.

"Ik ga iets anders doen dan ik gewend ben, wat op het veld staan was. Ik ga proberen om een connectie te maken tussen de selectie en de club. De trainer (Sérgio Conceição, red.) heeft mij verteld dat hij graag wilde dat ik dicht bij de spelers bleef. Vooral bij de jongere spelers, omdat er veel zal veranderen. Ik ga mijn best doen om mijn collega's te helpen", laat Casillas weten in een korte reactie.

"We gaan proberen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen, we hebben nog een paar weken voordat de eerste officiële wedstrijden op het programma staan. Hopelijk wordt het een fantastisch seizoen, waarin we kampioen worden, de beker winnen en zo ver mogelijk komen in Europa."

Tijdreiziger blijkt nep!

We hadden het allemaal totaal niet aan zien komen, maar tijdreiziger 'Noah' blijkt helemaal niet uit het jaar 2030 te komen, ha! Een of andere YouTuber, Denis Bel, heeft laten weten dat hij al twee jaar achter 'Noah' zat. Zijn we er weer ingetuind. Of nou ja, eigenlijk niet.

'Noah' verscheen regelmatig in filmpjes van samenzwerings- en tijdreiskanaal Apex TV, wat je hier kunt vinden, mocht je écht helemaal niks meer te doen hebben. De jongen zegt dat het kanaal ongetwijfeld boos zal worden op hem, maar dat hij geen zin meer in had in de 'constante dreiging om ontmaskerd te worden'.

Of de andere op Apex TV verschenen tijdreizigers echt zijn weten we natuurlijk nog niet, het zou best prima kunnen dat iemand inderdaad 66 miljoen jaar terug in de tijd is gegaan om een foto van dinosaurussen te maken.

Beveiligster mishandeld op festivalterrein

Een 20-jarige vrouw uit Engeland heeft een medewerkster van de beveiliging mishandeld nadat zij verwijderd werd van een festivalterrein in Hilvarenbeek. 

Twee beveiligers zagen dat een man en vrouw over een hek wilde klimmen om in een afgezet deel voor het podium te komen. De vrouw verzette zich hevig toen zij mee moest met de beveiligers. De beveiliging probeerde om de vrouw in het Engels gerust te stellen, wat niet hielp. Ze pakte de haren van de beveiligster vast en trok haar naar de grond. Een agent die ter plaatse was heeft de beveiligers geholpen, hij heeft de vrouw aangehouden voor mishandeling.

Tijdens het festival zijn ook nog drie aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging. Drie jongens uit Zaandam in de leeftijd van 19 en 20 jaar zouden andere festivalbezoekers hebben aangevallen. De politie heeft de aangiften van de slachtoffers opgenomen en gaat de zaak verder onderzoeken.

Amerika wil Nederlandse hulp bij veilige doorvaart Golfregio

Amerika heeft Nederland verzocht een bijdrage te leveren aan het waarborgen van vrije en veilige doorvaart in de Straat van Hormuz en Golf van Oman. Het kabinet onderzoekt de wenselijkheid en mogelijkheid om te voldoen aan dit verzoek. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie laten dat de Tweede Kamer vandaag weten.

De Amerikaanse acting Secretary of Defence Esper sprak eerder over de veiligheidssituatie in de Straat van Hormuz. Dat deed hij tijdens de bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie op 26 en 27 juni in Brussel. De VS denken na over hoe de internationale gemeenschap het recht op vrije doorvaart en maritieme veiligheid in die regio kan bevorderen. Hij vroeg bondgenoten hieraan een bijdrage te leveren. Op 9 juli volgde het officiële verzoek aan Nederland per brief.

20 jaar cel voor pijpjuf (28): 'Ze gaan me aan stukken scheuren'

Djeez liet het ons vorig jaar al weten: Brittany Zamora zit stevig in de problemen, want de 28-jarige lerares had een 13-jarige leerling liggen pijpen en dat is niet zo'n strak plan. De smeerpijp stond afgelopen week terecht en krijgt ruimschoots de tijd om over haar daden na te denken: 20 jaar, om precies te zijn.

Juf Brittany was gek op de jongen, met wie ze zeker vier keer in een auto sliep. Ook deelde ze een potje orale seks aan hem uit en betastten de twee elkaar terwijl de klas een film zat te kijken. Een vriend van de jongen hield op afstand de wacht tijdens de uitspattingen, zo is gebleken.

De getrouwde juffrouw werd gesnapt toen de ouders van de jongens na wat argwaan een app op zijn telefoon installeerden om toezicht te houden. Het duurde niet lang voor er een uitgebreid archief aan sexting en naaktfoto's tevoorschijn kwam, waarna het balletje aan het rollen raakte. De verdediging van de vrouw legde de schuld overigens bij de jongen neer.

Zelf zegt Zamora spijt te hebben: "Ik ben een goede en eerlijke vrouw en heb een fout gemaakt", aldus de dame, die ook liet weten geen gevaar voor de maatschappij te vormen en een nieuw diploma wil halen om na haar celstraf - als ze bijna 50 is - een nieuw leven op te bouwen.

De jongen zelf was niet aanwezig, zijn ouders wel: "Ze is een pedofiel en moet niet anders behandeld worden dan als hier een man had gezeten." De juffrouw maakt zich een beetje zorgen over de bak: "Ik ben klein, ze scheuren me aan stukken daar", zegt ze. Wellicht kan ze daar over 20 jaar eerder over nadenken.

Nog wat beelden (Bron: YouTube)

Commissie adviseert tarieven deurwaarders te verhogen

Het is tijd om de tarieven van deurwaarders aan te passen aan de huidige tijd. Dat staat in het rapport dat Minister Dekker van Rechtsbescherming ontving uit handen van Peter Oskam, de voorzitter van de Commissie herijking tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders. Volgens de commissie staat de sector van gerechtsdeurwaarders onder druk. De commissie ziet echter geen reden de marktwerking binnen de sector terug te draaien. Wel moeten de tarieven worden aangepast. In het najaar zal de minister op het rapport reageren.

De commissie vindt een zekere correctie van de marktwerking op zijn plaats, in het belang van de onafhankelijkheid van de gerechtsdeurwaarder en ter bescherming van mensen met schulden. De ontwikkeling van de tarieven is ook achtergebleven bij de ontwikkeling van de kostprijs van de handelingen van deurwaarders. De commissie adviseert veel van de tarieven die in regelgeving zijn vastgelegd, op gepaste manier te verhogen.

Overige conclusies en adviezen
Om het stelsel van gerechtsdeurwaarders en de tarieven toekomstbestendig te maken adviseert de commissie dat schuldeisers bij individuele dossiers niet mogen verdienen aan het laten verrichten van ambtshandelingen door gerechtsdeurwaarders. De commissie vindt het verder van belang dat binnen de marktwerking het tariefstelsel zodanig wordt ingericht dat het bereiken van minnelijke oplossingen tussen schuldeiser en schuldenaar zonder tussenkomst van de rechter wordt aangemoedigd en (beter) worden beloond.

Taak van de commissie
De commissie had als taak te adviseren over aanpassingen binnen of van het huidige stelsel voor tarifering van de ambtshandelingen van gerechtsdeurwaarders om tot een toekomstbestendig stelsel te komen en op basis van de uitkomsten concrete aanbevelingen te doen over de bekostiging van ambtshandelingen van gerechtsdeurwaarders. In de commissie waren de belangen van gerechtsdeurwaarders, schuldeisers en mensen met schulden vertegenwoordigd.

1,5 jaar cel en tbs voor brandstichting

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een gevangenisstraf voor 18 maanden en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt bewezen dat de man vorig jaar in Nijmegen brand stichtte en een ontploffing veroorzaakte.

In zijn kamer in Nijmegen trok de man alles overhoop. Hij gooide spiritus en benzine over spullen heen en stak deze aan met een aanmaakblokje. De kamer van de man is helemaal uitgebrand. Het raam en het raamkozijn kwamen - door de explosie die ontstond - in de tuin terecht.

Grote gevolgen
Het pand waarin de kamer van de man zich bevond bestaat uit meerdere woningen en wooneenheden. Omliggende woningen hebben roetschade opgelopen en er zijn muren beschadigd. Door de brand en de ontploffing bracht de man anderen in gevaar. Een medebewoonster die op dezelfde verdieping woont moest door de brand haar woning ontvluchten. De gevolgen voor de medebewoners en eigenaren van het pand zijn groot, niet alleen materieel en financieel, maar ook psychisch.

Psychische situatie
De man werkte niet goed mee aan onderzoek naar zijn psychische situatie. Ook zonder een advies van deskundigen kan de rechtbank de maatregel van tbs opleggen. De rechtbank oordeelt dat er tijdens het stichten van de brand bij de man een stoornis aanwezig was. Ook vindt de rechtbank dat er een kans is dat de man opnieuw een delict pleegt waarbij goederen of personen in gevaar komen. Daarom legt de rechtbank naast de 18 maanden celstraf, de maatregel van tbs met dwangverpleging op. De straf is gelijk aan de eis van de officies van justitie.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 18.000 euro betalen aan benadeelde partijen.

Tbs-maatregel Mike J. met een jaar verlengd

De rechtbank verlengt de tbs-maatregel van de 50-jarige Mike J. met 1 jaar. Met deze beslissing wil de rechtbank een vinger aan de pols houden, zodat ze dan kan mee beoordelen hoe de resocialisatie verloopt. Hij werd op 17 januari 2003 bij vonnis van de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een lange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij had zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van doodslag op Rowena Rikkers, in de media ook bekend als ‘het meisje van Nulde’. Hij verblijft sinds 2009 in een tbs-kliniek.

Voortgang belemmerd
De rechtbank baseert haar oordeel op het verlengingsadvies, de wettelijke aantekeningen en op wat er tijdens de zitting op 1 juli 2019 is besproken. Aanvankelijk adviseerde de tbs-kliniek om de maatregel met 1 jaar te verlengen. Uit een aanvullend rapport van 11 juni 2019 blijkt echter dat de voortgang van de resocialisatie wordt belemmerd, omdat hij niet wil dat zijn gegevens worden gedeeld met gemeentes waar hij mogelijk naar toe zou kunnen gaan. Ook lijkt hij zich meer terug te trekken in zijn eigen wereld en gedachten. Daarom komt de kliniek tot het advies om bij nader inzien de tbs-maatregel met 2 jaar te verlengen.

Vinger aan de pols
De rechtbank verlengt de tbs-maatregel desondanks met 1 jaar. Dit om zo een vinger aan de pols te houden en te voorkomen dat er een status quo ontstaat. De rechtbank kan zo mee beoordelen hoe de resocialisatie verloopt. De spanning die het voor Mike J. met zich brengt om over een jaar weer een verlengingszitting te hebben, hoort erbij. De realiteit is dat hij zal moeten leren omgaan met spannende en mogelijk ongemakkelijke situaties, waarin hij geconfronteerd kan worden met het delict.

Engels spreken in Engeland? Is dat nodig dan?

Dat de vroeger zo hooggeachte en bewonderde BBC meer en meer aan het afglijden is tot een doorgeefluik van onzin, uitgespuwd door gevoelige sneeuwvlokjes en personen wier eerste woordje 'racisme' was, mag geen nieuws meer heten. Dit althans voor de 'woke' en 'redpilled' personen onder ons.

Hier een filmpje van de YouTuber 'Undoomed', een sarcastische en cynische Amerikaan, die een 'dame' (ik zet dit woord voor de zekerheid maar even tussen haakjes want haar gedrag rechtvaardigt deze benaming nauwelijks) aan het woord laat in een nauwelijks verstaanbaar brabbeltaaltje. Zij betoogt hierin dat de bewoners van 'The Albion' een dood taaltje zouden bezigen en dat zij zich maar zich verder ook maar even dienen aan te passen aan de vele 'hooggeleerde' 'nieuwe Britten' die er binnenstromen. In een Teletubby-achtig taaltje poogt zij het punt aan de man te brengen dat het eigenlijk maar slecht is dat er van nieuwelingen verwacht wordt dat zij de taal van het land waarheen zij geëmigreerd zijn spreken. Nauwelijks verholen komt haar punt erop neer dat het eigenlijk niets uit zou mogen maken wat voor taal gebezigd wordt en al degenen die het daar niet mee eens zijn zijn eigenlijk gewoon ....

Punt voor punt weet 'Undoomed' haar gelukkig, met zijn droogkloterige commentaar (en korte filmpjes), stevig weerwoord te geven!

Attractie breekt, 2 doden en 29 gewonden

Bij een tragisch ongeval in het Kankaria Amusementspark in het Indiase Ahmedabad zijn twee doden en 29 gewonden, waarvan drie ernstig,  gevallen.

De attractie Discovery (hier ook wel bekend als frisbee of vliegende schotel), brak midden in de lucht af en stort, na nog even tegen een van de steunpilaren te hangen, naar beneden. 

Ooggetuigen legden vast hoe het gevaarte afbreekt en ter aarde stort. Bekijk hieronder beelden van de val en de ravage.

Acht Regio Deals definitief: Rijk en regio investeren 340 miljoen

Om de kracht van de regio te versterken stelt het kabinet samen met de regio 340 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van negen Regio Deals. Het Rijk draagt ruim 145 miljoen euro bij aan de realisatie van de deals, de regio verdubbelt dat bedrag ruim. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mede namens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

De investering van de overheden wordt in sommige regio’s nog aangevuld met bijdragen van onder meer het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Met deze bijdrage aan de brede welvaart in de regio wil het Rijk zorgen voor een positieve impact op de samenleving en de inwoners.

Elke regio kenmerkt zich door haar eigen kansen, kwaliteiten en opgaven. In het afgelopen half jaar zijn er, samen met de regio’s, plannen ontwikkeld om de volgende gebieden te versterken: Midden- en West Brabant, Den Haag Zuid West, het Groene Hart, Noord Nederland, de Achterhoek, Zuid- en Oost-Drenthe, Parkstad Limburg en Twente.

In de Achterhoek gaan overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan de slag voor een beter leef- en woonklimaat. De omslag naar kringlooplandbouw is hier een van de speerpunten, net als het aantrekken van arbeidskrachten van buiten de regio en het verduurzamen van woningen. Daarbij investeert de regio ook in een groene en veilige omgeving, bijvoorbeeld door leegstaand agrarisch vastgoed aan te pakken.

In de regio Zuid- en Oost-Drenthe komt er met behulp van de Regio Deal onder meer een HBO-Verpleegkunde opleiding in de regio. Dit maakt het makkelijker voor jongeren om voor een opleiding en carrière ín de regio te kiezen. Ook komt er een proef in zes gemeenten gericht op het realiseren van duurzame en levensloopbestendige woningen, en komt er ‘zorg op maat’ voor de groeiende groep ouderen om hen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Daarnaast is in deze deal aandacht voor grensoverschrijdende samenwerking.

De Regio Deals worden binnenkort ondertekend waarna ze van start kunnen. De komende jaren gaan de regio’s aan de slag met verschillende opgaven en trekken hier op met verschillende departementen en partners uit de regio.

Regio Deals
Om de brede welvaart in Nederland te versterken zet het kabinet in op nauwe samenwerking met de regio’s. Een Regio Deal is een partnerschap tussen Rijk en regio om opgaven in de regio aan te pakken. Tot 2022 trekt het kabinet hier in totaal bijna € 1 miljard voor uit. De regio’s zorgen voor eenzelfde bedrag. De Regio Deals richten zich onder andere op verbetering van het woon-, leef- en vestigingsklimaat, duurzame verandering in voedselproductie en het bestrijden van criminaliteit. Daarmee versterken Rijk en regio met elkaar de kracht van de regio en de samenleving als geheel.

Beheersregime voor werken met chroom-6 opgesteld

ProRail, het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat hebben - met expertise uit de markt – een beheersregime opgesteld voor het werken met chroom-6. Het beheersregime chroom-6 is beschikbaar op het Arboportaal. Het Arboportaal is de website van de overheid over veilig en gezond werken.

Chroom-6-houdende verven en coatings zijn gebruikt voor de conservering van metalen, betonnen en houten bouwmaterialen. Bij het bewerken of verwijderen daarvan - bijvoorbeeld bij bruggen, stations of andere gebouwen - kunnen chroom-6-verbindingen vrijkomen. In het genoemde beheersregime is voor de gangbare werkzaamheden vastgelegd welke preventieve beheersmaatregelen moeten worden genomen. Het document zal binnen de sector Rijk worden toegepast, zowel vanuit de rol van werkgever als van opdrachtgever.

Op dit moment loopt nog onderzoek naar het effect van diverse beheersmaatregelen. Het beheersregime zal worden bijgewerkt als de uitkomsten daarvan bekend zijn. Het is dus raadzaam om op het Arboportaal in de gaten te houden wanneer nieuwere versies beschikbaar zijn. 

[esports] Shanghai Dragons winnen Stage 3 in Overwatch League

Het was een wonderlijke dag voor de Shanghai Dragons. In het eerste seizoen van de Overwatch League wist het team met een beschamende score van 0-40 geen enkele wedstrijd te winnen. Voor het tweede seizoen werden er nieuwe spelers en coaching staff aangetrokken en dat resulteert in succes.

Vannacht heeft het team namelijk de Stage 3 play-offs van de Overwatch League gewonnen en niet zomaar. De Dragons waren als achtste geplaatst voor de Stage 3 play-offs en wisten te winnen van New York Excelsior (nummer drie in de competitie), de Vancouver Titans (nummer één in de competitie en winnaars van de Stage 1 play-offs) en San Francisco Shock (nummer twee in de competitie en winnaars van de Stage 2 play-offs).

In een spannende wedstrijd, die doorging tot de allerlaatste map, wisten de Shanghai Dragons aan het langste eind te trekken en wonnen met een score van 4 tegen 3 van de San Francisco Shock. Met nog één Stage te gaan in het reguliere seizoen behoudt het team, dat momenteel achtste staat, ook nog volop zicht op een plek in de Grand Finals. Hiervoor moeten ze tijdens Stage 4 wel hun vorm behouden. Stage 4 begint volgende week vrijdag.

Overwatch League

1 dode, 2 gewonden bij aanrijding A15

Op de A15 van de Maasvlakte richting Rotterdam is zondagavond rond 22:30 uur een vrouw overleden bij een aanrijding. Twee andere bestuurders raakten gewond. Voorafgaand aan het ongeval kregen agenten meerdere meldingen van spookrijden.

De 69-jarge vrouw uit Baarland reed om nog onduidelijke redenen tegen de richting in frontaal tegen een tegemoet komende 44-jarige bestuurder uit Rozenburg. Een derde bestuurder, een 62-jarige man uit Oostvoorne, kon de bestuurder uit Rozenburg niet meer ontwijken en botste ook tegen hem aan. Geprobeerd is de 69-jarige vrouw te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Zij overleed ter plekke. De bestuurder uit Rozenburg zat bekneld en is zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de man uit Oostvoorne is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

De ravage was enorm. Een aantal auto’s raakten door brokstukken beschadigd. De snelweg richting de Maasvlakte was een tijdlang helemaal afgesloten. Het onderzoek van de technische ongevallendienst is nog in volle gang.

Nieuw vaccin tegen gordelroos kan ouderen goed beschermen

Er is een nieuw vaccin dat ouderen goed kan beschermen tegen gordelroos. De Gezondheidsraad is positief over de gezondheidswinst die met vaccinatie behaald kan worden. De kosteneffectiviteit is met de huidige prijs echter ongunstig.

Gordelroos is een vervelende ziekte die vooral ouderen treft. Een klein deel van de patiënten krijgt ernstige zenuwpijn die maanden kan aanhouden. Een aantal jaar geleden adviseerde de Gezondheidsraad negatief over vaccinatie, omdat het destijds enige beschikbare vaccin slechts beperkt bescherming bood.

Inmiddels is er een nieuw vaccin beschikbaar gekomen dat negen op de tien gevallen van gordelroos voorkomt en in principe ook geschikt lijkt voor mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem. De bescherming lijkt lang aan te houden. Dit maakt dat de Gezondheidsraad positief staat tegenover over vaccinatie van ouderen met dit vaccin. De kosteneffectiviteit is bij de huidige prijs echter ongunstig. De raad vindt dat dit moet verbeteren voordat wordt overgegaan op grootschalige vaccinatie van ouderen.

Nieuw vaccin tegen gordelroos kan ouderen goed beschermen (Afbeelding ter illustratie: PIxabay)
Nieuw vaccin tegen gordelroos kan ouderen goed beschermen (Afbeelding ter illustratie: PIxabay)

Feyenoord maakt zich zorgen en gaat mogelijk spits aantrekken

Feyenoord stuurt Nicolai Jörgensen maandag naar het Erasmus Medisch Centrum voor een onderzoek naar de blessure aan zijn knie. De aanvaller kon vorige week tijdens het trainingskamp in Oostenrijk niet volledig meetrainen met de groep van trainer Jaap Stam.

Jörgensen bleef tijdens de oefenduels met SV Darmstadt 98 (2-1) en Red Bull Salzburg (1-3) aan de kant. Nader onderzoek moet duidelijkheid geven over de ernst van de klachten aan zijn knie en hoe lang de aanvaller uit Denemarken uit de roulatie zal zijn.

Mocht Jörgensen voor een lange periode niet tot de beschikking van Stam staan, zal Feyenoord volgens Voetbal International op zoek gaan naar aanvallende versterking. Mede op initiatief van Stam verlengde de Deen zijn contract onlangs met een jaar. "Ga jij maar ergens anders een betere spits vinden", stelt Stam. "Noem er maar even drie, die dan ook nog te halen zijn voor Feyenoord. Die vind je dus niet. Daarom moet je kijken naar wat je in huis hebt en als dat dan Jörgensen is, moet je hem gebruiken", benadrukt Stam in gesprek met het weekblad. "Een fitte Jörgensen is voor Feyenoord gewoon van grote waarde: zelfs niet helemaal topfit is hij nog in staat verschil te maken voor ons. Iedereen is hard bezig hem zo snel mogelijk fit te krijgen."

Vier Ajax-hooligans krijgen celstraf na massale vechtpartij in Bratislava

Vier Ajax-supporters verdwijnen voor zes maanden in de Slowaakse cel. Pavol Adamciak, woordvoerder van de rechtbank, bevestigt tegenover persbureau TASR dat vier Nederlanders en drie Polen een gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen naar aanleiding van rellen in Bratislava, die vorige week woensdag in de Slowaakse hoofdstad plaatsvonden.

Bij een massale vechtpartij in het centrum van Bratislava, waarbij volgens Slowaakse media fans van Cracovia Kraków, Ajax en Levski Sofia met elkaar op de vuist gingen, werden vorige week 107 mensen opgepakt: 51 Bulgaren, 41 Polen en 15 Nederlanders. Zeventien mensen raakten lichtgewond bij de schermutselingen. Naar aanleiding van de gewelddadigheden zijn er nu zeven celstraffen uitgedeeld door de rechtbank in Bratislava.

Vier Nederlanders en drie Polen hebben een gevangenisstraf van zes maanden ontvangen en gaan daar niet tegen in beroep. Na drie maanden kan het zevental vervroegd worden vrijgelaten. Na hun vrijlating zijn ze voor drie jaar niet welkom in Slowakije. “De rechtbank heeft besloten om geen voorwaardelijke straffen op te leggen, gezien de serieuze aard van deze acties. De straf moet tevens afschrikkend werken voor de toekomst”, zegt Adamciak.

De harde kern van Ajax onderhoudt een vriendschapsband met Cracovia. De Poolse club speelde vorige week in de eerste voorronde van de Europa League tegen het FC DAC uit Dunajská Streda, dat circa vijftig kilometer ten zuidoosten van Bratislava ligt. Levski Sofia werkte in hetzelfde toernooi een uitwedstrijd af tegen het Slowaakse Ruomberok, dat ruim 250 kilometer ten oosten van Bratislava speelt. Overigens speelden ook Slovan Bratislava en het Montenegrijnse Sutjeska Nikšic op woensdagavond tegen elkaar, waardoor de politie alert was op confrontaties tussen voetbalsupporters.

De Boer verliest in Seattle door stuntelende achterhoede

Frank de Boer beleeft niet zijn beste periode als coach van Atlanta United. Zijn elftal wist voor de derde keer op rij geen zege te pakken in de MLS. Op bezoek bij Seattle Sounders, de nieuwe nummer twee in de Western Conference, ging het team van De Boer met 2-1 onderuit.

Hoewel Atlanta United afgelopen week nog met 2-0 won van Saint Louis FC in het Amerikaanse bekertoernooi, blijft het succes in de competitie voorlopig uit. Na de 5-1 nederlaag tegen Chicago Fire volgde een 3-3 gelijkspel tegen New York Red Bulls. De verliespartij in Seattle is een nieuwe tegenslag voor de ploeg van De Boer.

Seattle Sounders, waar Kelvin Leerdam en ex-Ajacied Nicolás Lodeiro aan de aftrap verschenen, kwam vroeg in de tweede helft op voorsprong. Het was Raúl Ruidíaz die zich op aangeven van Cristian Roldan knap vrijspeelde in het strafschopgebied en van dichtbij de trekker overhaalde. Doelman Brad Guzan was kansloos.

Na ruim een uur spelen tekende Josef Martínez voor de gelijkmaker. Vanuit een hoekschop van Gonzalo Nicolás Martínez kopte de aanvaller bij de eerste paal hard binnen via de onderkant van de lat. Toch zouden de drie punten in Seattle blijven, want vlak na de gelijkmaker bepaalde Harrison Shipp de eindstand op 2-1. Na slordig balverlies in de opbouw profiteerde Shipp optimaal door met het hoofd te scoren.

Twee arrestaties voor huiselijk geweld

De politie heeft zondagavond een vrouw uit Sint-Philipsland aangehouden nadat zij haar partner in hun gezamenlijke woning had neergestoken. Agenten kregen rond 22:30 uur een melding dat de vrouw ruzie zou hebben met haar man. Zij zijn ter plaatse gegaan en na een gesprek met beide bewoners leek de rust te zijn wedergekeerd.

Een uur later kwam er wederom een melding binnen en ditmaal zou de bewoonster haar partner hebben gestoken. De vrouw werd hiervoor aangehouden. Zij verzette zich hevig tegen haar arrestatie en heeft enkele agenten uitgescholden en geschopt. De vrouw is meegenomen naar het cellencomplex waar zij vast zit voor verhoor.

Ook in Sleeuwijk was het raak. Daar werd de ex-partner van een inwoonster zondagavond aanhouden. Hij wordt verdacht van mishandeling. Om 18:30 uur kwam er een melding binnen vanuit de Meidoornlaan. Op het moment dat de ex-partner van de bewoonster de kinderen terugbracht was er een conflict ontstaan. Daarbij was de bewoonster mishandeld.

De ex-partner was weg. Nadat de aangifte was opgenomen is er contact gelegd met de verdachte. Hij heeft zich gemeld en de 34-jarige inwoner van Woudrichem is aangehouden.

Tip leidt naar 4 kilo MDMA en amfetamineolie

Naar aanleiding van een melding heeft de politie op zaterdag 13 juli in een woning aan de Wouwsestraatweg in Bergen op Zoom drugsgerelateerde goederen aangetroffen. De bewoner is aangehouden.

De aangetroffen goederen waren vermoedelijk bestemd voor de productie van amfetamine. In de woning werd 145 liter amfetamineolie in jerrycans gevonden en 4 kilo MDMA. De bewoner zit nog vast voor verhoor en verder onderzoek.

P!NK laat kinderen rondrennen bij holocaustmonument

Zangeres P!NK maakt de tongen los op Instagram. Ze is op tournee en was afgelopen weekend in Berlijn. Daar bezocht ze met haar man en kinderen het holocaustmonument en plaatste onderstaande foto op Instagram. Uiteraard kwam daar commentaar op dat het geen pas geeft om kinderen rond te laten rennen op een gedenkplaats. 

Vervolgens gaf ze als reactie: "Voor alle mensen met commentaar: deze twee kinderen zijn Joods, dat ben ik ook net als mijn moeders hele familie. De persoon die dit heeft ontworpen geloofde erin dat kinderen kinderen moeten kunnen zijn. Voor mij is dit een viering van het leven na de dood. Hou je haat en oordeel alsjeblieft voor jezelf.”

Wat vinden jullie? Gepast of ongepast? 

Kalender vol, geen UFC-gala in Nederland in 2019

Het lijkt erop dat, ondanks vasthoudende geruchten, de UFC dit jaar Nederland niet aan zal doen. Maandag publiceerde de grootste MMA-organisatie hun kalender voor het tweede deel van 2019 en Europa komt er sowieso maar bekaaid af.

Eind september zal de octagon opgebouwd worden in Kopenhagen en na Moskou in december lijkt de lijst voor dit jaar met  Europese bestemmingen compleet te zijn voor de UFC, verder zijn alle weekenden gevuld met een MMA-evenement elders op de wereld.

Het gonste al langere tijd dat de UFC Amsterdam zou bezoeken nadat de octagon tweemaal eerder in het Rotterdamse Ahoy heeft gestaan. Het lijkt erop dat debutant Kopenhagen die plek heeft gekregen. Eerder dit jaar werd de UFC al eens uitgezonden vanuit Praag en Londen.

Volledig schema UFC 2019:
Juli 20: UFC on ESPN 4 in San Antonio, VS
Juli 27: UFC 240 in Edmonton, Canada
Augustus 3: UFC on ESPN 5 in Newark, VS
Augustus 10: UFC on ESPN+ 14 in Montevideo, Uruguay
Augustus 17: UFC 241 in Anaheim, VS
Augustus 31: UFC on ESPN+ 15 in Shenzhen, China
September 7: UFC 242 in Abu Dhabi, VAE
September 14: UFC on ESPN+ 16 in Vancouver, Canada
September 21: UFC on ESPN+ 17 in Mexico Stad, Mexico
September 28: UFC on ESPN+ 18 in Kopenhagen, Denemarken
Oktober 5: UFC 243 in Melbourne, Australië
Oktober 12: UFC on ESPN+ 19 in San Francisco, VS
Oktober 18: UFC on ESPN 8 in Boston, VS
Oktober 26: UFC on ESPN+ 20 in Singapore
November 2: UFC 244 in New York, VS
November 9: UFC on ESPN+ 21 in Moskou, Rusland
November 16: UFC on ESPN+ 22 in Sao Paulo, Brazilië
December 7: UFC on ESPN 9 in Washington DC, VS
December 14: UFC 245 in Las Vegas, VS
December 21: UFC on ESPN+ 23 in Busan, Zuid-Korea

Pas op met illegaal downloaden op vakantie

In veel landen kunnen vakantiegangers illegaal downloaden beter laten. In tegenstelling tot in Nederland, hangt er hier namelijk een flink prijskaartje aan het onrechtmatig binnenhalen van bestanden. Het downloadverbod wordt echter niet overal op dezelfde manier gehandhaafd. In de aanloop naar het vakantieseizoen inventariseerde VPNgids.nl daarom hoe de regelgeving zich in populaire vakantiebestemmingen verhoudt.

Pas op voor hoge geldboetes
VPNGids.nl waarschuwt onder andere de vakantiegangers in Duitsland, Finland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. In deze Europese vakantiebestemmingen worden namelijk regelmatig boetes uitgeschreven voor het illegaal binnenhalen van films, muziek en series.

Ook Nederlanders die hun vakantie buiten Europa zoeken, lopen risico. In de Verenigde staten, Japan, en in Nieuw-Zeeland wordt het downloadverbod namelijk tevens actief gehandhaafd. Overtreders kunnen hier een flinke rekening op de mat verwachten. Zo moest een vrouw in de Verenigde Staten $80.000 betalen per gedownload nummer. Omdat ze er 24 had gedownload kwam dit uit op een totaalbedrag van 1,9 miljoen dollar.

Tegengaan van illegaal downloaden
Er zijn echter ook landen die het illegaal downloaden op een andere manier proberen te voorkomen. Bijvoorbeeld door het blokkeren van sites waarop gebruikers films en muziek kunnen downloaden. Websites als The Pirate Bay zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar in populaire vakantielanden Portugal en Italië.

In Griekenland, Mexico, Egypte en Australië wordt het downloadverbod op dezelfde manier gehanteerd als in Nederland. Illegaal downloaden is hier volgens de wet verboden, maar er is hier nog niet overgegaan op actief beboeten. Toch telt een gewaarschuwd mens voor twee: dit kan namelijk elke dag veranderen. Kijk voor vertrek daarom nog de lokale actuele wetten na over downloaden.

Mahrez knalt Algerije diep in blessuretijd naar finale Afrika Cup

Algerije heeft zich zondagavond geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. In Cairo was de titelfavoriet met 2-1 te sterk voor Nigeria. Na een eigen doelpunt van William Troost-Ekong wist Odion Ighalo vanaf elf meter gelijk te maken. Een verlenging leek onafwendbaar, tot aan de 95ste minuut. Riyad Mahrez schoot een vrije trap genadeloos hard binnen en is voorlopig de held van Algerije. In de finale is Senegal aanstaande vrijdag de tegenstander.

Nigeria begon goed aan de halve finale en liet verzorgd voetbal zien. Toch was het eerste wapenfeit afkomstig van Ismael Bennacer. De Algerijn nam de bal vanuit de lucht op de slof, maar stuitte op de verdediging van Nigeria. Ramy Bensebaini was even later op aangeven van Bennacer dicht bij de openingstreffer. Hij kopte van dichtbij maar net over het doel van keeper Daniel Akpeyi. Aan de andere kant liet Chidozie Awaziem een goede kans onbenut. Zo ontpopte het duel in het Cairo International Stadium zich tot een open wedstrijd. Na een halfuur spelen had de Algerijn Baghdad Bounedjah dé kans op de 1-0, maar na een fraaie actie wist hij Akpeyi niet te passeren.

Algerije bleef aandringen en kreeg vijf minute voor rust op gelukkige wijze de voorsprong in de schoot geworpen. Na een goede actie op de rechterflank van Riyad Mahrez werd de bal voorgebracht door de aanvaller van Manchester City. De bal werd van richting veranderd en ging via Troost-Ekong in het eigen doel: 1-0. Na rust werd de wedstrijd fysieker en mocht Bounedjah na een overtreding blij zijn dat hij niet met rood van het veld werd gestuurd. Nigeria werd sterker en was dicht bij de gelijkmaker via Alex Iwobi. Zijn afstandschot ging maar net naast.

Met nog een kleine twintig minuten op de klok maakte Aissa Mandi van Algerije hands in het strafschopgebied. Scheidsrechter Bakary Gassama gaf op advise van de VAR een strafschop aan Nigeria. Vanaf elf meter was Ighalo onverbiddelijk en passeerde hij doelman Rais M'Bolhi. In de slotfase waren er kansen over en weer en raakte Bennacer nog de lat namens Algerije.

Waar beide teams zich op leken te gaan maken voor de verlenging, kreeg Mahrez diep in blessuretijd nog een buitenkansje vanuit een vrije trap. De vier minuten blessuretijd zaten er al op toen hij mocht aanleggen vanaf zeventien meter van het doel. Een muur van zeven spelers was niet genoeg om de City-buitenspeler van het scoren af te houden. Met een snoeiharde en onhoudbare vrije trap schoot hij Algerije naar de finale van de Afrika Cup.

De hoogtepunten (Bron: YouTube)

Senegal naar finale Afrika Cup na eigen doelpunt Tunesië

Senegal heeft zich zondagavond geplaatst voor de finale van het toernooi om de Afrika Cup. Het team van bondscoach Aliou Cissé was met minimaal verschil te sterk voor Tunesië, dat door een eigen doelpunt van Dylan Bronn in de verlenging ten onder ging; 1-0. In de eerste negentig minuten miste zowel Ferjani Sassi als Henri Saivet een penalty. In de finale is Algerije de tegenstander.

De beste kansen voor rust waren voor Senegal. Een inzet van Youssouf Sabaly eindigde schitterend tegen de paal en ook Mbaye Niang en Sadio Mané lieten een kans onbenut. Na rust waren de grootste kansen juist voor Tunesië. Taha Yassine Khenissi werkte de bal te hoog over Alfred Gomis, die daarna een inzet van Sassi keerde.

Ondanks twee strafschoppen werd er in de reguliere speeltijd niet gescoord. Hassen was aanvankelijk nog de held van Tunesië door negen minuten voor tijd een penalty van Saivet te stoppen. Saillant: Saivet nam de strafschop omdat Mané tijdens de Afrika Cup al twee keer miste. Tunesië miste zes minuten eerder ook een penalty: Gomis stopte de matig ingeschoten strafschop van Sassi.

Hassen groeide in de verlenging uit tot de schlemiel van het duel. De doelman werkte de bal na een vrije trap van Senegal verkeerd weg en stompte de bal tegen Bronn aan. Tunesië mocht in de tweede helft van de verlenging nog hopen op een strafschop na vermeend hands van Idrissa Gueye, maar de VAR draaide dat terug.

De hoogtepunten (Bron: YouTube)

NS haalt alles uit de kast voor Roze Maandag

NS Station Tilburg is hét startpunt van Roze Maandag. Op de dag waarop gelijkwaardigheid en acceptatie wordt gevierd tijdens de grootste kermis van de Benelux, worden reizigers uitgebreid welkom geheten. Je kunt nog snel een roze outfit scoren en al helemaal in de stemming komen. En het feestje kan tot in de kleine uurtjes doorgaan, want de NS zet nachttreinen in.

Op maandag 22 juli begint het feest om 11.30 uur op NS Station Tilburg. Terwijl een dj lekkere beats draait op het voorplein, kan iedereen op de foto met de dragqueens die aanwezig zijn. De Albert Heijn To Go wordt omgetoverd tot Albert Heijn To Gay, bij de Kiosk krijg je regenbooglolly’s en medewerkers zijn uitgedost in het roze en wijzen reizigers de weg naar het feest.

Om 12.30 uur vertrekt vanaf het NS Station Tilburg de PrideWalk richting het kermisterrein. De VVV Tilburg is de hele dag bij het station aanwezig om reizigers te vertellen waar de feestjes zijn. Je kunt er ook nog snel een roze outfit scoren.

Kassandra Rich
Speciale gast is dragqueen Kassandra Rich, het alter ego van servicemedewerker en oud-conducteur Michel. Hij komt speciaal uit Enkhuizen. “Bij NS is iedereen welkom en dat blijkt op Roze Maandag ook wel op NS Station Tilburg. Dus kom ik graag het feest in Tilburg mee vieren!”

Nachttreinen
NS zet nachttreinen in op Roze Maandag. Dit zijn de vertrektijden:Tilburg – Breda – Dordrecht – Rotterdam Centraal: vertrek uit Tilburg om 01.25 uur en 02.25 uur. *Tilburg – ’s-Hertogenbosch – Utrecht Centraal: vertrek uit Tilburg om 01.36 uur en 02.37 uur. Tilburg – Eindhoven: vertrek uit Tilburg om 01.24 uur en 02.25 uur

*De treinen van Tilburg naar Utrecht Centraal rijden via Nijmegen i.v.m. werkzaamheden aan het spoor tussen Den Bosch en Geldermalsen. De treinen stoppen niet in Nijmegen.

Maximaal 48 miljoen euro voor scholen met krimp

Middelbare scholen krijgen de komende vijf jaar maximaal 48 miljoen euro per jaar om in hun regio met de daling van het aantal leerlingen om te gaan. Dat maakt minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) vandaag bekend. Scholen kunnen een aanvraag indienen en moeten daarbij de gemeente, basisscholen en het vervolgonderwijs betrekken.

Minister Slob: “De daling van het aantal leerlingen is een probleem in grote delen van het land. Door deze investering helpen we scholen om toekomstbestendig te worden. Hoe dat kan verschilt per regio. In sommige regio’s kan dat door betere samenwerking, maar in andere regio’s zullen scholen moeten fuseren of kunnen er vestigingen verdwijnen. En soms moet een vestiging juist open blijven omdat anders leerlingen te ver moeten fietsen.”

Maximaal 48 miljoen
In 2020 wordt er 10 miljoen euro en in 2021 wordt er 15 miljoen euro vrij gemaakt. Als blijkt dat in de komende vijf jaren de daling van het aantal leerlingen groter is dan nu verwacht wordt, dan kan het geld dat daardoor overblijft gebruikt worden om scholen met krimp toekomstbestendig te maken. Het totale bedrag kan oplopen tot maximaal 48 miljoen euro per jaar.

Animal Rights: 'Melk is niet goed voor elk'

30 dagen lang, in mei en juni namen verborgen camera’s van de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz de verwaarlozing en mishandeling op van melkkoeien op het grootste melkveebedrijf van de deelstaat Beieren, in Bad Grönenbach, Allgäu. “Er zijn duidelijke links met Nederland en België,” zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout. “De kazen gemaakt van de melk van deze mishandelde koeien liggen in onze supermarkten en zieke dieren werden geslacht bij Vion.”

Mishandeling
De koeien worden voedsel en water onthouden in de ‘ziekenboeg’, ze worden geschopt en gestoken met scherpe voorwerpen en voortgesleept met tractoren. Niet-transportwaardige dieren worden toch trailers ‘ingewerkt’. De beelden spreken voor zich. Er zijn aanklachten ingediend tegen de bedrijfsleider en diverse medewerkers. Net als in Nederland faalt het toezicht van de handhavende overheidsorganisatie(s) in Duitsland.

Ook in Nederland
SOKO heeft Animal Rights gevraagd om de beelden In Nederland naar buiten te brengen. “Deze praktijken beperken zich niet tot Duitsland,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Ook het lopende onderzoek naar de Noordelijke slachthuizen, de dubbele beboeting van het slachthuis in Drachten en de inval bij het slachthuis van Hoogeveen draaien om het transport en de slacht van zieke, afgedankte melkkoeien.”

Slachthuis Vion
Diverse zieke dieren van het bedrijf werden volgens SOKO, hoewel dat verboden is, afgeleverd bij het slachthuis in Buchloe, dat in handen is van het Nederlandse VION. VION heeft in Nederland slachthuizen in Boxtel, Tilburg, Groenlo en Leeuwarden. SOKO heeft aangifte gedaan tegen Vion voor het slachten van zieke dieren.

Foute kaas ook in onze supermarkten
De koeien van melkveebedrijf Endres ‘produceren’ ongeveer 40 ton melk per dag. Het overgrote deel daarvan wordt afgenomen door kaasmaker ‘Käserei Champignon’, een Camembert-specialist van ondermeer de merken Cambozola, St.Mang, Rougette, Fitaki, Dorblu, Montagnolo, Alpavit, Champignon, Hofmeister en Striegistaler Zwerge. Deze merken liggen ook in de schappen van Nederlandse en Belgische supermarktketens, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Delhaize, Colruyt en Hoogvliet.

Melk is niet goed voor elk!
“Het is tijd dat de consument begrijpt dat aan zuivel net zo veel bloed kleeft als aan vlees,” zegt Vermeulen. “Uit medeleven met de koeien en kalveren zou iedereen over moeten schakelen op de vele plantaardige alternatieven.”

Medeplichtigheid
“De afname van deze kazen door Nederlandse en Belgische supermarkten en het slachten van de zieke, afgedankte dieren bij een slachthuis in Nederlandse handen vertegenwoordigt een medeplichtigheid aan het getoonde leed,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland. “We vragen de genoemde bedrijven om hier een verklaring over af te leggen.”

FOK! Wat een weer: lekker weer

Er zijn wolkenvelden en op een enkele plaats valt nog wat lichte (mot)regen. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is zwak tot matig uit een noordwestelijke richting.

Komende nacht blijft het overwegend bewolkt en is het droog. De minima liggen rond 13°C. De wind is zwak, in het noordelijk kustgebied matig, uit west tot noordwest.

Morgen begint met veel bewolking, maar in de middag klaart het van het westen uit steeds meer op. De middagtemperaturen lopen op naar ongeveer 21°C. De wind is noordwestelijk, zwak, in het noordelijk kustgebied matig. (Bron: KNMI)

Deze schitterende foto maakte FOK!-user Recce
Deze schitterende foto maakte FOK!-user Recce

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Marktplaats gaat waarschuwen bij onbetrouwbare link

Wie op het punt staat om via Marktplaats iets te kopen, maar daarvoor wordt doorgelinkt naar een onofficiële betaalomgeving, krijgt daarvan nu een waarschuwing. Dat is het resultaat van samenwerking tussen de politie, banken en Marktplaats. Het is één van de manieren waarop de verschillende partijen ‘phishing’ proberen tegen te gaan.

Waarschuwingsscherm Marktplaats
Bij phishing proberen criminelen de hand te leggen op persoonlijke (bank)gegevens om daar vervolgens fraude mee te plegen. Dit gebeurt op verschillende manieren, zoals met van valse betaallinks op online handelsplaatsen. Nog steeds worden dagelijks mensen slachtoffer van de veelal slinkse wijzes waarop internetoplichters te werk gaan.

Toename aangiftes
"De politie werkt doorlopend samen met publieke en private partijen om phishing tegen te gaan", vertelt Caroline Sander, teamleider van de Electronic Crimes Task Force. "We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude. Hierbij werd Marktplaats vaak genoemd. Dus zijn we met Marktplaats en de banken rond de tafel gaan zitten om te kijken wie de beste maatregel kan nemen. En in dit geval was het Marktplaats, met het waarschuwen van potentiële slachtoffers."

Crimineel ontfutselt inloggegevens
Oplichters proberen via Marktplaats slachtoffers naar een site te leiden die als twee druppels lijkt een bekende betaalpagina. Mensen vertrouwen dat en vullen daar hun inloggegevens in om een bedrag over te maken. Achter de schermen kan de oplichter via die pagina echter meekijken wat het slachtoffer invult. Hij gebruikt die informatie vervolgens om in te loggen op de bankrekening van het slachtoffer en kan daar dan geld afhalen.

Websiteadres gecontroleerd
Marktplaats heeft nu dus een extra maatregel genomen om deze manier van phishing tegen te gaan, zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo van de verkoopsite. "Marktplaats controleert het websiteadres dat een verkoper aan een koper stuurt. Als dat het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd. Is het een ander adres, dan geeft Marktplaats je een waarschuwing dat je goed moet opletten en dat je misschien te maken hebt met een phishingsite."

Aangifte doen
De criminelen die mensen proberen op te lichten met phishing verzinnen telkens nieuwe manieren om dat te doen. Daarom is het erg belangrijk dat mensen aangifte doen van internetoplichting, benadrukt Sander. "Op basis van informatie uit die aangiftes krijgen wij als politie zicht op hoe criminelen te werk gaan. Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren. De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing. Al deze maatregelen leiden uiteindelijk tot een veiligere online-handelsomgeving."

Nieuwe variant
De laatste weken lijkt er een stijging te zijn in het aantal aangiftes van phishing. De meest voorkomende vorm is op dit moment een variant waarbij een koper een link ontvangt die volgens de zogenaamde verkoper het betaalverzoek is voor ‘Marktplaats gelijk oversteken’. Het komt zelfs voor dat de oplichter hierbij telefonische 'ondersteuning' geeft aan het slachtoffer. "Blijf binnen de Marktplaats-omgeving als je iets koopt of verkoopt", adviseert Te Gussinklo. "Wat je veel ziet is dat mensen met kwade bedoelingen contact opnemen via WhatsApp of sms. Ga daar niet op in."


Van Kalmthout verliest terrein in Indy Lights

Rinus van Kalmthout heeft in de Indy Lights geen beste zaken gedaan in de titelstrijd. In de straten van Toronto eindigde zijn race via de bandenstapel met een negende plaats, waardoor hij schade opliep in het kampioenschap.

Bij de start wist Van Kalmthout polesitter kampioenschapsleider Oliver Askew te pakken, maar Aaron Telitz ging ze allebei voorbij en nam de leiding in handen. Van Kalmthout wist de aansluiting te houden en na dik tien ronden opende hij de aanval op Telitz, zonder succes, terwijl Askew zo wel aan kon sluiten.

De jonge Hoofddorper moest even een gaatje laten, maar tien ronden later zat hij weer vol onder de achtervleugel van Telitz. De aanval kwam al snel, maar dat werd drama: Van Kalmthout schoot rechtdoor de bandenstapel in, Telitz kon hem niet ontwijken. Beiden konden wel door, hoewel Van Kalmthout een nieuwe neus moest halen, maar de kans op de winst was uiteraard verdwenen.

Askew kon zo naar de winst rijden en sloeg een gat in het kampioenschap, waar wel nog zeven races op het programma staan.

Davies wint eindelijk weer in World Superbikes, Van der Mark valt uit

Motorcoureur Chaz Davies heeft eindelijk weer eens gewonnen in het World Superbikes-kampioenschap. Op het Amerikaanse Laguna Seca was de Welshman op zijn Ducati de beste tijdens de afsluitende race van het weekeinde.

Davies ging er gelijk met de leiding vandoor, polesitter Jonathan Rea sloot aan, voor Toprak Razgatlioglu, Tom Sykes, Leon Haslam en Alex Lowes. Rea's voornaamste titelconcurrent Alvaro Bautista, zo enorm dominant in het eerste deel van het seizoen, gaf na zijn crash in de superpolerace na een paar ronden geblesseerd op: zijn derde nulscore in drie races in Laguna Seca.

Ook voor Michael van der Mark was het snel klaar: de Nederlander lag op plek negen, maar zijn Yamaha gaf de geest en in het WK zou teamgenoot Lowes zijn derde plek overnemen door de race als vierde af te sluiten, met Sykes en aslam achter zich. Davies reed onbedreigd naar eindelijk zijn eerste zege van het jaar, voor Rea en Razgatlioglu.

Omzet detailhandel ruim 3 procent hoger in mei

De detailhandel heeft in mei 3,1 procent meer omgezet dan in mei 2018, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 2,8 procent hoger. In de non-foodsector groeide de omzet met 3,5 procent, de omzet van de foodsector kromp met 0,4 procent. Daarnaast is online 19,6 procent meer omgezet.
De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in mei. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 4,4 procent hoger dan in mei 2018.

Non-foodwinkels zetten 3,5 procent meer om
De omzet van de winkels in non-food groeide in mei met 3,5 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 3,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De winkels in meubels en woninginrichting realiseerden in mei de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in consumentenelektronica en witgoed groeide. De winkels in recreatie-artikelen, de drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren hebben in mei minder omgezet.

Omzet winkels in voedingsmiddelen krimpt
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in mei 0,4 procent minder omgezet dan in mei 2018. De omzet van de supermarkten veranderde nauwelijks, die van de speciaalzaken kromp met ruim 2 procent. Het verkoopvolume was zowel bij de supermarkten als bij de speciaalzaken lager dan een jaar eerder.

Online omzet bijna 20 procent hoger
De online omzet was in mei 19,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 18,8 procent meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 20,8 procent.

De omzet detailhandel is de opbrengst uit verkoop van goederen en diensten aan derden, exclusief btw. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld, zo benadrukt het CBS. 

Rode Kruis: dringend meer medische hulp voor Venezolanen nodig

Er is dringend meer geld nodig voor de hulpoperatie van het Rode Kruis in Venezuela. Nog maar 5% van de benodigde 45 miljoen euro is binnen om de hulpverlening dit jaar te doen. Op dit moment komen steeds meer hulpgoederen het land binnen en komt de hulpverlening goed op gang, maar het Rode Kruis wil deze operatie blijven voortzetten en daarvoor is geld nodig. De situatie in Venezuela is al lange tijd zorgwekkend. Er zijn grote tekorten en de impact op de gezondheidszorg is groot.

Medicijnen zijn niet te verkrijgen of onbetaalbaar. Afgelopen maanden zijn er medicijnen en andere medische voorzieningen van het Rode Kruis in Venezuela aangekomen, onder andere ook generatoren. “Generatoren zijn hier van levensbelang. De elektriciteit valt regelmatig uit, wat gevaarlijk is voor de patiënten die afhankelijk zijn van medische apparatuur. Ik was er deze week bij, toen we twee generatoren af hebben geleverd in een van de publieke ziekenhuizen in Puerto Cabello. Hiermee kan de intensive care weer in gebruik genomen worden, wat hoognodig is”, Dat zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, die net terug is van een bezoek aan Venezuela.

In steeds meer regio’s waar geen dokters en apotheken zijn, organiseert het Rode Kruis medische inloopspreekuren. “Mensen zijn dolblij als ze bij ons een medische check krijgen en de benodigde medicijnen. Soms hebben ze in tijden geen dokter gezien. Medicijnen zijn schaars of niet te betalen voor hen. Deze inloopspreekuren betekenen echt een verschil voor de Venezolanen, maar er is veel meer nodig.”

Sprankje hoop
Een delegatie van het Rode Kruis uit Nederland bracht afgelopen week een bezoek aan Venezuela om met eigen ogen de noden te zien en overleg te voeren over de hulpoperatie, die het internationale Rode Kruis samen met het lokale Rode Kruis heeft opgezet. Van Schaik is onder de indruk van de vrijwilligers die zich vol passie inzetten voor het lot van hun landgenoten, maar uit haar zorgen over de slecht gedekte begroting: “Ik heb gezien hoe onze inloopspreekuren weer een sprankje hoop geven aan de mensen hier. Wat deze betekenen voor bijvoorbeeld de gepensioneerde Eladio Hernandez, die van 5 dollar per maand moet leven en niet meer kan kopen dan een doos eieren en een kilo kaas. Voor zijn maagklachten en hoge bloeddruk kreeg hij van onze dokters medicijnen. De behoefte aan medicijnen en medische apparatuur is overal groot. Het geld voor deze hulpverlening moet wel snel binnen gaan komen, maar er is veel te weinig aandacht voor de humanitaire noden in dit land.”

Eerder dit jaar voerde het Rode Kruis campagne voor de Venezolanen; voor zowel de mensen in nood in Venezuela als in omringende landen, waar al 4 miljoen Venezolanen naar toe zijn gevlucht. Ook sprak de hulporganisatie haar zorgen uit over hun situatie op Aruba, Bonaire en Curaçao, die grenzen aan Venezuela. Het Rode Kruis helpt in heel Zuid-Amerika met medische zorg, schoon drinkwater, voedsel en onderdak. Op Giro 5125 is 430.000 euro opgehaald in Nederland voor de Venezolanen in nood. Alleen al voor de opgeschaalde hulpverlening in Venezuela is 45 miljoen euro nodig, maar voor alle hulpverlening in heel Zuid-Amerika nog eens tientallen miljoenen.

Rode Kruis: dringend meer medische hulp voor Venezolanen nodig (Foto: Rode Kruis)
Rode Kruis: dringend meer medische hulp voor Venezolanen nodig (Foto: Rode Kruis)

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen 10 procent hoger

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Net als in de vijf voorgaande kwartalen stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen harder dan die van bestaande koopwoningen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Ook in het laatste kwartaal van 2018 waren nieuwbouwkoopwoningen ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 in vergelijking met een jaar eerder 9 procent duurder, terwijl de prijzen in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 8 procent hoger waren.

De prijzen van alle verkochte Nederlandse koopwoningen in totaal, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), waren in het eerste kwartaal 8,2 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds eind 2013 werden bestaande koopwoningen elk jaar duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen is deze trend een jaar later ingezet. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Aandeel nieuwbouw neemt af
Het aandeel van nieuwbouwkoopwoningen in de totale koopsom van alle verkochte woningen was in het eerste kwartaal ruim 12 procent, een lichte afname ten opzichte van 2018, toen het aandeel van de nieuwbouwkoopwoningen bijna 14 procent was.

Europese Unie
Nederland behoort tot de top 5 van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen. Gemiddeld werden in het eerste kwartaal van 2019 de huizen binnen de Europese Unie jaar-op-jaar 4 procent duurder, terwijl de stijging van de gemiddelde koopprijs van alle koopwoningen gezamenlijk in Nederland met 8,2 procent ongeveer twee keer zo hoog was. Alleen in Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië stegen de prijzen meer.

Studenten blijven langer thuis wonen

In 2016 en 2017 is de doorstroom van havo-gediplomeerden naar het hoger beroepsonderwijs gestabiliseerd, na een daling in 2015. De doorstroom van vwo naar het wetenschappelijk onderwijs is verder gestegen. De verschillen in doorstroompercentages tussen welvaartsniveaus zijn klein, en de laatste jaren niet veranderd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses.

In het onderzoek is gekeken naar het percentage havo- en vwo-gediplomeerden dat in de eerste twee studiejaren na het behalen van hun diploma begon met een opleiding in het hoger onderwijs. De doorstroom van de havo naar het hbo steeg sinds 2007, met een piek in 2013 en 2014. Dat waren de laatste jaren waarin studenten binnen het oude stelsel van studiefinanciering met recht op een basisbeurs konden beginnen aan een studie.

Veel jongeren besloten vanwege de aanstaande invoering van het leenstelsel geen tussenjaar te nemen en direct te gaan studeren.
Na de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 daalde de doorstroom van havo naar hbo, en deze bleef in de jaren daarna op dat niveau. De doorstroom van vwo naar wo daalde niet na de invoering van het nieuwe leenstelsel.

Klein verschil in doorstroom tussen welvaartsgroepen
Van de havo-gediplomeerden in 2017 uit gezinnen in de laagste welvaartsgroep studeerde 85,0 procent binnen twee jaar aan een hbo-instelling. In de hoogste welvaartsgroep was dat met 87,3 procent iets hoger. Deze verschillen zijn de laatste jaren niet groter geworden.
Het percentage vwo-gediplomeerden uit gezinnen met de hoogste welvaart dat binnen twee jaar naar de universiteit ging steeg van bijna 88 procent in 2015 naar bijna 90 procent in 2017. Bij de laagste twee welvaartsgroepen bleef de doorstroom stabiel op ruim 85 procent.

Studenten blijven langer thuis wonen
Het aantal hbo- en wo-studenten dat op zichzelf gaat wonen, is in het studiejaar 2015/’16 sterk gedaald en nam ook in de jaren daarna verder af. Van de hbo-studenten die in september 2017 met hun opleiding begonnen, woonde zestien maanden later 11 procent niet meer bij hun ouders. Tot en met 2014 was dat percentage nog ruim twee keer zo hoog.

Hbo-studenten uit alle welvaartsgroepen gingen minder op kamers wonen. Het verschil tussen deze groepen is de laatste jaren klein en vrijwel niet veranderd. Van de hbo-studenten uit 2017 woonde 11,6 procent uit gezinnen met de hoogste welvaart na zestien maanden op zichzelf, tegen 9,0 procent van de studenten uit de laagste welvaartsgroep.

4 op 10 wo-studenten binnen 16 maanden uit huis
Van de studenten die zich in 2017 aan een universiteit inschreven, woonde gemiddeld 41 procent na zestien maanden op zichzelf. In 2015 was dat nog 46 procent, een scherpe daling ten opzichte van het gemiddelde van ruim 60 procent in de jaren 2007–2014.

Man rijdt in op agent, politie lost waarschuwingsschot

In de nacht van zondag op maandag heeft de politie in Maastricht een waarschuwingsschot gelost nadat er werd ingereden op een politieagent. Er zijn daarbij geen gewonden gevallen. De automobilist die inreed op de politieagent is kort na het incident aangehouden.

De politie wilde rond 00:30 uur een voertuig en de inzittende automobilist controleren. De automobilist reed daarop in op een van de betrokken agenten. De politie zag zich vervolgens genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. Hierop ging de automobilist er te voet vandoor. Hij kon even later alsnog aangehouden worden in een nabijgelegen tuin.

De Sint Pieterskade, waar het waarschuwingsschot gelost werd, is afgezet geweest voor onderzoek. Dit heeft enige tijd in beslag genomen.

Voor 'The Donald' was er Ronald!

Met al het fantastische dat 'The God-Emperor' Donald Trump voortbrengt, en daarmee America weer Great maakt, wordt er wel eens vergeten dat er vóór hem een bijna net zo legendarische president het Witte Huis bewoonde: Ronald Reagan.

Begonnen als b-acteur en later, terwijl hij nog niet de wijsheid der jaren bezat, in de politiek gegaan als Democraat, wist deze unieke man de harten van vele mede-Amerikanen te stelen. Zijn wat onbesuisde uitgavenpatroon, het tekort van de Amerikaanse overheid ging tijdens zijn regeerperiode door het dak van het Capitool, werd hem vergeven want 'he's such a charming man'. Met het openzetten van de geldkraan van de overheid, bijna naar Keynesiaanse voorschriften, wist hij de economie uit een periode van stagflatie te brengen. Naast deze, ironisch genoeg 'linkse' oplossing, zorgde Ronald Reagan er door belastingverlaging voor dat ook de bevolking zelf voordeel ondervond. Dat er een behoorlijke rekening achterbleef mocht de pret natuurlijk niet drukken!

Grootste prestatie van deze geweldenaar was uiteraard het verslaan van het 'Evil Empire', de Sovjet-Unie. Niet slechts door machtspolitiek maar meer door zijn charme en humor bracht hij de Russische Beer op de knieën. In het volgende filmpje wat voorbeelden van deze grote man die, zeker niet ten onrechte, ook wel 'The Great Communicator' wordt genoemd:

En hier het filmpje waarin Ronald zijn legendarische "Mr Gorbatchev, tear down this wall!" uitspreekt bij de Brandenburger Tor, dezelfde plaats waar jaren eerder een andere legendarische president, John F. Kennedy, zijn beroemde "Ich bin ein Berliner"-woorden uitsprak.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.