FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 juli 2019

Kunstzwemzusjes De Brouwer grijpen nét naast WK-finale

Op het wereldkampioenschap kunstzwemmen - het voormalige synchroonzwemmen - hebben de 20-jarige zusjes Noortje en Bregje de Brouwer nét naast een finaleplek op de technische uitvoering gegrepen. Het duo kwam er één plek voor tekort.

De Hoofddorpse tweeling noteerde in de kwalificatie in het Zuid-Koreaanse Gwangju een score van 83,8188 punten en dat leverde plek dertien op. De beste twaalf gaan door naar de finale, maar daarvoor was een score van minstens 84,4615 punten nodig. Dat haalden ze al wel eens: dit jaar kenden ze een sterk seizoen, met in de World Series onder meer een persoonlijke recordscore boven de 85 punten.

"Het doel was om de finale te halen en dat is niet gelukt, dus dat is teleurstellend", aldus Noortje de Brouwer. Dinsdag volgt de kwalificatie op de vrije uitvoering. "Ook daar is de finale het doel en daar gaan we zeker voor." De beste score (95,9501) was voor dertienvoudig wereldkampioene Svetlana Kolesnichenko en haar Russische partner en fenomeneen Svetlana Romashina, goed voor zes keer olympisch goud en achttien wereldtitels.

Hassan loopt wereldrecord na 23 jaar uit de boeken

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League-meeting in Monaco het wereldrecord op de mijl gelopen. De 26-jarige Nederlandse gaf al snel gas en kreeg alleen de Ethiopische Gudaf Tsegay mee, maar ook zij moest er in de slotfase toch echt af.

Hassan wist haar versnelling door te zetten en snelde over de finish in 4:12,33 minuten, een verbetering van het uit 1996 stammende wereldrecord van de Russische Svetlana Masterkova (4:12,56). De Britse Laura Weightman werd met 4:17,60 tweede, voor de 4:17,89 van de Canadese Gabriela Debues-Stafford.

200m vrouwen
Dafne Schippers heeft een degelijke 200 meter gelopen. De Nederlandse eindigde in 22,45 seconden als derde, één honderdste achter de Jamaicaanse olympisch kampioene Elaine Thompson. De winst ging naar de oppermachtige Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's in 22,09 seconden.

Polsstokhoogspringen
Een van de hoogtepunten van de hele avond, vooral dankzij Piotr Lisek. De Pool is in supervorm en ging zonder ook maar één foutsprong over 6,02 meter, waarmee de winst al binnen was. Drie pogingen op 6,06 meter - alleen Sergey Bubka sprong outdoor ooit hoger - gingen helaas mis, de eerste twee zaten er behoorlijk dicht bij. Het Zweeds-Amerikaanse wonderkind Armand Duplantis werd tweede met 5,92 meter, dezelfde hoogte - maar met minder fouten - als de Braziliaanse olympisch kampioen Thiago Braz.

Hinkstapspringen mannen
Ook hier een prima duel en wel tussen twee Amerikanen. Christian Taylor, vaste gast op Papendal en de nummer twee op de eeuwige wereldranglijst, pakte met 17,82 meter de winst. Plek twee was er voor Will Claye (17,75m), die twee weken terug nog een fenomenale 18,14m noteerde. De Cubaanse Portugees Pedro Pablo Pichardo sprong met 17,38 naar plek drie, voor de Burkinees Hugues Fabrice Zango, die zijn nationaal record met 17,33m evenaarde.

Hoogspringen vrouwen
Mariya Lasitskene ging er uiteraard weer met de winst vandoor, maar de hoogte viel tegen: precies twee meter, nadat drie pogingen op 2,04 meter fout gingen. De Bulgaarse Mirela Demireva en de Australische Nicola McDermott sprongen over 1,94 meter en op basis van het aantal fouten ging de tweede plek naar de in Nederland trainende Demireva.

100m mannen
Het werd een fraai duel tussen de Amerikaanse landgenoten Justin Gatlin en Noah Lyles en het was de oude rot die won. Gatlin liep naar 9,91 seconden, Lyles kwam er één honderdste van een seconde achteraan en Michael Rodgers completeerde het Amerikaanse feestje in 10,01 seconden.

3000 meter steeplechase
Het tempo lag er gelijk goed op, maar temperde later wel weer een beetje. Benjamin Kigen gooide er in de slotronde een mooie sprint uit en liep naar de winst...tot de Marokkaan Soufiane El Bakkali er in de laatste meters met een rotgang voorbij kwam en de winst pakte in 8:04,82 minuten, voor Kigen (8:05,12) en de Ethiopiër Getnet Wale (8:05,51), die net als de als vierde geëindigde Spanjaard Fernando Carro een nationaal record liep.

Commandant Bauer wil meer geslachtsgelijkheid in krijgsmachten

Hoeveel vrouwelijke Chiefs of Defence ziet u op de foto? Deze vraag stelde Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer vandaag op zijn Facebookpagina. Het antwoord: nul!

Niet meer van deze tijd vindt hij. “We moeten naar meer geslachtsgelijkheid binnen onze krijgsmachten.” Bauer vergaderde de afgelopen dagen met 65 ambtgenoten bij de Verenigde Naties in New York. Daar brak hij een lans voor meer vrouwen in uniform en meer diversiteit in de organisaties. Het is volgens hem de enige manier om vooruitgang te boeken. “De krijgsmacht draait op teams. En sterke teams zijn divers”, aldus Nederlands hoogste militair.

Genderadviseur
Er zijn goede politieke initiatieven om dit voor elkaar te krijgen, maar die moeten worden omgezet in concrete maatregelen. Als voorbeeld noemde hij de adviseur van Defensie om gender in het operationele werk op te nemen. De krijgsmacht werkt ook aan diversiteit in alle opleidingsprogramma's. Bovendien is Defensie actief betrokken bij de UN Female Military Officers Course en de Comprehensive Approach to Gender in Operations van de European Security and Defence College.

Schaarse capaciteiten
Met de andere chiefs sprak generaal Bauer ook over benodigde, maar schaarse, capaciteiten voor VN-vredesmissies. “116 landen leveren militairen, maar er moet worden gekeken naar training en inzet van het juiste materieel. Dat is nodig om het VN-optreden te verbeteren. Niet alleen een verantwoordelijkheid van de VN, maar ook van landen zelf", onderstreepte hij.

Inlichtingen
De Commandant der Strijdkrachten deelde de Nederlandse ervaringen van de missie in Mali en benadrukte het belang van inlichtingen verzamelen. Ook noemde Bauer een juiste bevelsstructuur in de missie van vitaal belang, met name op het gebied van militaire helikopters voor evacuaties.

Er zijn momenteel een kleine 80.000 blauwhelmen in 13 vredesmissies actief. Nederlandse militairen zijn betrokken bij 5 VN-missies: Minusma, Unmiss, Untso, Unifil en Undof.

Huis van 67 vierkante meter kost 660.000 euro

Dat je in Amsterdam flink in de buidel moet tasten voor een koopwoning is algemeen bekend. Máár af en toe kom je huizen tegen waarbij je wel een hele dikke portemonnee moet hebben. In de Kerkstraat in het centrum staat sinds twee maanden een woning te koop, waar je voor 660.000 euro de trotse eigenaar bent van een woning van 67 vierkante meter.

"Dit is niet te doen, drie kleine etages voor 660.000 euro, dat komt neer op bijna 10.000 euro per vierkante meter", zegt Erik Rezelman, financieel expert van RTL als hij zijn fiets parkeert in de Kerkstraat. Als er weer een uitschieter is op de woningmarkt komt Rezelman even een kijkje nemen, ook toen dit appartement van 30 vierkante meter voor 275.000 euro te koop stond.

Prijsstijging
De vorige eigenaar betaalde volgens het kadaster in 2009 nog 400.000 euro, maar die prijs is inmiddels gestegen met 260.000 euro. "Het wordt overigens nog niet verkocht, het staat al twee maanden te koop. Er zal waarschijnlijk een klein gezin in gewoond hebben, maar dat is nu niet meer mogelijk, die kunnen dit niet meer betalen. Deze woning is op dit moment een van de uitwassen op de Amsterdamse woningmarkt", zegt Rezelman.

De makelaar had niet zoveel zin in een bezichtiging met AT5, maar op de foto's van Funda krijg je een goede impressie van hoe de woning er van binnen uitziet. Rezelman vindt het huisje er wel goed uitzien van binnen, maar maakt zich een beetje zorgen om de zolder: "die zolder loopt schuin af hé, dus dan heb je nog minder ruimte om te staan."

'Poepklein'
De overbuurman, die al bijna 25 jaar een wijnwinkel heeft tegenover de woning, is wel eens binnen geweest, zegt hij. "Het is poepklein", zegt hij terwijl hij een glas staat te poleren. "Mijn ouders betaalden vroeger 9 gulden per week, toen kon je de huur makkelijk in flessen wijn opzuipen, als je dat nu wil moet je hele dure wijn kopen", aldus de overbuurman.

Onderzoek: inzet waterkanon bij Arena 'proportioneel', maar 'niet de-escalerend'

De inzet van de twee waterkanonnen voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en Juventus heeft voor extra escalatie gezorgd. Ook kregen supporters tegenstrijdige informatie te horen, waardoor fans werden natgespoten. Toch was het op sommige momenten, vanwege het gooien met vuurwerk en bakstenen, wel 'proportioneel'. Dat blijkt uit een rapport van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Het instituut heeft gesprekken gevoerd met de hoofdofficier van justitie, de waarnemend politiechef van de politie, de burgemeester, die op het moment van de wedstrijd in de Verenigde Staten was, en wethouder en tweede locoburgemeester Rutger Groot Wassink. Daarnaast is er met meerdere agenten die ter plaatse waren gesproken, zoals de commandanten van de waterkanonnen. Ook is er geluisterd naar de communicatie via de portofoon en gekeken naar bewakingsbeelden.

Nat pak
Vooraf werd al besloten om een entrada, een sfeeractie met vuurwerk, dit keer niet toe te staan. Het 'samenkomen' van supporters moest in eerste instantie worden voorkomen door bij ingang Zuid H van de Arena te vragen naar het toegangsbewijs en preventief te fouilleren. Mocht dat niet werken, dan zou met de waterwerper een groep supporters uiteen worden gedreven. "Insteek is om de mensen een nat pak te geven, zodat de lol ze snel vergaat."

In het rapport, met de naam 'Water & Vuur', staat dat Groot Wassink vooraf telefonisch is geïnformeerd over de aanpak. Halsema werd, omdat ze in het buitenland zat, niet op de hoogte gesteld. Ook staat er dat de politie al een 'positieve ervaring' had met het waterkanon tijdens een inzet tegen jongeren in West. Die ervaring was 'leidend', bovendien was het idee dat verder alleen zwaardere geweldsmiddelen mogelijk waren.

Feitelijk correct
De politie gaf een dag na de wedstrijd aan dat het 'proportioneel' was om het waterkanon in te zetten. "Feitelijk is het correct als de politie aangeeft dat de inzet van de waterwerper minder zwaar (en meer proportioneel is) in vergelijking met alternatieven als de inzet van de wapenstok en/of politiehonden. De waterwerper kan op verschillende wijze worden ingezet en goed worden 'gecontroleerd' als het gaat om de kracht en richting van inzet", schrijven de onderzoekers.

Maar de plek van het waterkanon 'bemoeilijkte' de aanpak. 'Mensen werden nu richting de ingang gedreven in plaats van weg van het stadion, richting Arenapark. Ook de waterwerpercommandanten zelf hadden liever vanuit een andere positie geopereerd, maar in de voorbereiding is bewust voor deze positie van de waterwerper gekozen gelet op de grootte van het voertuig. Meerdere andere politiefunctionarissen werden verrast door de inzet op deze plek en in deze richting.'

Stenen magneet
Ook wordt het waterkanon omschreven als een mogelijke escalatiefactor. "Op het moment dat de waterwerper wordt ingezet in deze setting, in welke stand dan ook, is het risico op escalatie zeer groot. Respondenten spreken over de waterwerper als 'stenenmagneet'. Een inzet op deze plek bij deze groep zou voorspelbaar leiden tot ordeverstoringen. Dan is alsnog de inzet van andere geweldsmiddelen noodzakelijk."

"Er waren periodes dat mensen niet weg konden en wel te maken krijgen met forse politie-inzet: toen er politie-inzet van twee kanten kwam en/of toen de tourniquets (draaihekken, red.) niet werkten", schrijven de onderzoekers. "Dit maakt de inzet van de politie – onbedoeld – op die momenten en locaties zwaarder en minder proportioneel: de risico's voor goedwillenden van het optreden worden groter. Het bijsturen op deze situaties vanuit de politie bleek lastig."

Stap naar voren
De twee waterkanonnen bleken in dit geval ook voor escalatie te zorgen. "De politie-inzet wordt door een groep supporters beantwoord met veel vuurwerk. Een deel van de supporters lijkt zich niet weg te laten drijven, maar zet juist een stap naar voren om de confrontatie aan te gaan met de aanwezige politie. Hierbij wordt onder andere met bakstenen gegooid."

Ook de communicatie door de Mobiele Eenheid werd door supporters als tegenstrijdig vervaren. "Aanwezigen werden door één eenheid een bepaalde richting opgestuurd, waarna ze uiteindelijk tussen die eenheid en de waterwerper in kwamen te staan en veelal zijn natgespoten, terwijl ze voor hun gevoel niet weg konden komen door het smalle gebied en de drukte. Waarbij ook genoemd werd dat ouders met kinderen bij ingang Zuid J naar binnen moesten om bij hun vak te komen en ook tussen deze groep mensen stond."

Volgens het rapport moet 'de lijn van het optreden' in de toekomst duidelijk worden gemaakt. "Zodat duidelijker is wat er met de aanpak wordt beoogd, bedoeld en waar de grenzen liggen." Ook is er vooraf meer overleg nodig met supportersgroepen.

Nieuwe datacenters voorlopig in de ban

Er mogen geen nieuwe datacenters meer in Amsterdam bijkomen. Dat heeft het stadsbestuur vandaag laten weten.

Volgens de gemeente is het aantal datacenters de laatste jaren sterk toegenomen en zou het tot nu toe nauwelijks mogelijk zijn om dat aantal te verminderen. Er wordt daarom nieuw beleid ontwikkeld. Tot dat beleid af is, worden alle aanvragen tijdelijk afgewezen. 

"De komst van datacenters is in zekere zin een gevolg van ons eigen consumptie- en leefpatroon: we willen de hele dag online zijn op onze telefoons en laptops. Tot op zekere hoogte zullen we de bijbehorende infrastructuur moeten accepteren, maar de ruimte in Amsterdam is schaars", zegt wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling).

"Als gemeenten willen we daarom meer regie over de vestiging van nieuwe datacenters en we vragen hen ook bij te dragen aan de duurzame opgaven van de stad." Van Doorninck gaat daarom eisen dat de datacenters de zogenoemde restwarmte gratis beschikbaar stellen voor de verwarming van woningen via een warmtenet.

Een dergelijk waternet wordt over een paar jaar ook aangelegd in de wijk Middenmeer-Noord in Oost. Ook moeten nieuwe datacenters geheel of gedeeltelijk gebruikmaken van groene stroom. 

Ook de gemeente Haarlemmermeer wijst aanvragen voor nieuwe datacenters voorlopig af.

Samenwerking in onderzoek naar plofkraken werpt zijn vruchten af

Een mooi succes van het Landelijke Plofkrakenteam in samenwerking met de Duitse politie: na een plofkraak in Aken in Duitsland om 04.20 uur werden om 05.00 uur vijf mannen aangehouden in Brunssum. Het langer lopende onderzoek naar plofkraken en de goede samenwerking met partners heeft tot dit succes geleid.

Rond half vijf was er een plofkraak in Aken. Er werd meteen opgeschaald door de Duitse- en de Nederlandse politie; zowel het Nederlandse- als het Duitse Arrestatieteam en heli’s werden ingezet bij de grens. En met succes: want rond vijf uur vanochtend werden vijf mannen in een loods in Brunssum aangehouden. Het gaat om een 34-jarige en een 30-jarige man uit Amsterdam, een 24-jarige man uit Utrecht, een 37-jarige man uit Diemen en een 28-jarige man uit Amersfoort.

Aart Garssen, portefeuillehouder ram-en plofkraken :”Plofkrakers gebruiken steeds vaker zware explosieven om geldautomaten open te breken. Een zorgelijke ontwikkeling want naast dat het veel schade aanricht in de omgeving, is het risico op letsel of erger voor mensen die in de omgeving wonen groot. Ik ben trots op wat het Landelijke Plofkrakenteam in samenwerking met de Duitse politie afgelopen nacht heeft bereikt. We laten hiermee zien dat we als politie Nederland samen met de Duitse politie een vuist maken tegen het fenomeen plofkraken. Doordat we investeren in onderzoek naar plofkraken krijgen we meer zicht in deze vorm van georganiseerde criminaliteit. We zitten er bovenop waardoor we met dit soort incidenten snel kunnen schakelen en snel aanhoudingen kunnen verrichten.”

“Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vindt het van groot belang dat deze vorm van zware criminaliteit stevig wordt aangepakt. Wij zijn blij met deze gezamenlijke actie die zo snel heeft geleid tot vijf arrestaties”, aldus de officier van justitie die vanmorgen bij de actie betrokken was.

Georganiseerde criminaliteit
Het plegen van plofkraken is een vorm van georganiseerde criminaliteit. De verdachten die nu zijn aangehouden maken vermoedelijk deel uit van een grotere groep. Het onderzoek naar deze groep gaat door. Vandaag worden op verschillende plaatsen in Nederland doorzoekingen gedaan.

Samenwerking Duitse politie
Georganiseerde groepen trekken vaker naar Duitsland om daar toe te slaan. Daarom werken de Nederlandse politie, Duitse politie, OM en banken nauw samen met verschillende partners in de aanpak van plofkraken.

Amos loopt verschroeiend hard op 800 meter

Atleet Nijel Amos heeft tijdens de Diamond League in Monaco een geweldige 800 meter gelopen. Haas Harun Abda trok het tempo al gelijk lekker omhoog en de man uit Botswana nam dat in de tweede ronde feilloos over.

Niemand kon Amos meer bedreigen en hij snelde naar de winst in 1:41,89 minuten, de vijftiende tijd ooit gelopen en 's werelds snelste tijd sinds David Rudisha in de olympische finale van 2012 het wereldrecord van 1:40,91 liep. Ferguson Rotich uit Kenia pakte met 1:42,54 de tweede plek, voor de 1:43,62 van de Bosniër Amel Tuka.

100m horden vrouwen
Kendra Harrison wist een rappe tijd neer te zetten en de Amerikaanse wereldrecordhoudster pakte de winst in 12,43 seconden. Plek twee ging naar de Jamaicaanse ex-wereldkampioene Danielle Williams in 12,52 seconden, voor de 12,62 van de Amerikaanse Christina Clemons.

1500m mannen
Doorgaans is de 1500 meter in Monaco een van de absolute hoogtepunten, nu viel het een beetje tegen. Het tempo lag vanaf het begin niet hoog genoeg, dus een aanval op het wereldrecord was al snel kansloos. Timothy Cheruiyot trok nog wel hard genoeg door om onder de 3:30 minuten uit te komen: de Keniaan won in 3:29,97, voor de 18-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen (3:30,47) en de houder van het nieuwe Oegandese record Ronald Musagala (3:30,58).

400m mannen
Kahmari Montgomery zorgde voor een valse start, maar dat hadden drie man niet door. Davide Re en Anthony Zambrano liepen 150 meter door, Jonathan Jones liep zelfs helemaal door tot de finish, alvorens de man uit Barbados het door had. Jones en Zambrano startten niet nog een keer, Re wel, maar hij was kansloos en Montgomery zelf liep een poeprace van jewelste. De winst ging naar Steven Gardiner uit de Bahama's in 44,51 seconden, voor de Qatarese hordenspecialist Abderrahman Samba (45,00) en de Amerikaan Nathan Strother (45,54).

Hinkstapspringen vrouwen
Er was er maar één de baas en dat was de Venelozaanse wereldkampioene Yulimar Rojas. In haar derde poging sprong ze met 14,96 meter al een ruim winnende afstand, sprong vier ging nog twee centimeter verder. De Cubaanse Liadagmis Povea werd tweede met 14,71m, de Jamaicaanse Shanieka Ricketts eindigde met 14,67m als derde en de doorgaans dominante Colombiaanse Caterina Ibarguën eindigde slechts als zesde.

Speerwerpen mannen
Het viel een klein beetje tegen, relatief gezien, want de 90 meter werd niet echt benaderd. De Duitser Andreas Hofmann gooide de speer in poging drie naar 87,84 meter en dat was net genoeg om de leider van de wereldranglijst dit jaar, de Est Magnus Kirt (87,47m) van zich af te houden. Plek drie was er voor Hofmann's landgenoot Thomas Röhler met 86,04 meter.

400m horden vrouwen
De jonge Sydney McLaughlin was twee maten te groot voor de rest en met 53,32 seconden liep ze ook nog eens 's werelds snelste tijd van het jaar. Haar Amerikaanse landgenote Ashley Spender werd met 54,46 seconden tweede, vlak voor de 54,55 van de Tsjechische Zuzana Hejnova.

800m vrouwen
Het was geen officieel Diamond League-onderdeel in Monaco, maar het werd een mooie race. De Amerikaanse Ajee Wilson duelleerde met Natoya Goule en klopte de Jamaicaanse in een scherpe tijd van 1:57,73 minuten, de snelste tijd die ze ooit liep zonder achter de nu afwezige Caster Semenya aan te kunnen lopen. Goule werd tweede in 1:57,90 en voor haar gold hetzelfde, de Britse Laura Muir pakte plek drie in 1:58,42 minuten.

Federer via Nadal naar finale Wimbledon

Roger Federer is de tegenstander van Novak Djokovic in de finale op Wimbledon. De Zwitser versloeg in een boeiende partij Rafael Nadal in de halve eindstrijd met 7-6, 1-6 6-3 en 6-4. Het is voor de twaalfde maal dat Federer in de finale van het grastoernooi in Londen staat.

De wedstrijd tussen Federer en Nadal was vandaag de 40e ontmoeting tussen de twee titanen. Ze maakten er wederom een boeiende partij van. In de eerste set waren er geen breaks en daardoor kwam er een tiebreak. Vanaf 2-3 zette Federer een tandje bij en hij won de tiebreak met 7-3.

Federer leek even de weg kwijt in de tweede set. Hij maakte fouten die hij normaal nooit maakt en Nadal pakte de setwinst dan ook eenvoudig. In het derde bedrijf brak Federer via een spectaculaire rally bij de stand 2-1. Nadal toonde in het verloop af en toe zijn klasse, maar de Zwitser hield stand.

In het vierde bedrijf brak Federer Nadal al vroeg maar de Spanjaard wilde niet van opgeven weten. Hij overleefde vier matchpoints maar op de vijfde sloeg Nadal de bal uit.

Federer naar finale Wimbledon na winst tegen Nadal (Pro Shots / Action Images)
Federer naar finale Wimbledon na winst tegen Nadal (Pro Shots / Action Images)

Middelkoop en Koolhof verliezen halve finales Wimbledon

In het gemengd dubbelspel op Wimbledon hebben zowel Matwé Middelkoop als zijn ex-dubbelpartner Wesley Koolhof de finale niet kunnen bereiken. Met respectievelijk de Chinese Yang Zhaoxuan en de Tsjechische Kveta Peschke gingen ze vrijdag onderuit in de halve eindstrijd.

Middelkoop en Yang speelden tegen oude rot Robert Lindstedt uit Zweden en de Letse Jelena Ostapenko, maar na de eerste set was het min of meer gedaan: 5-7, 2-6. Koolhof en Peschke, als vijfde geplaatst, sneuvelden in twee sets tegen de Kroaat Ivan Dodig en de Taiwanese Latisha Chan, de nummers acht van de plaatsingslijst en winnaars van Roland Garros 2018 en 2019: 5-7, 4-6.

Koning benoemt nieuwe Persoonlijk Adviseur

De Koning heeft bij Koninklijke Beschikking met ingang van 15 augustus 2019 drs. H. (Hassan) Outaklla benoemd tot Persoonlijk Adviseur van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima.

De heer Outaklla volgt in deze functie ir. A.T. (Bram) Gille MPA op, die per 18 februari 2019 is gestart als plaatsvervangend Algemeen Secretaris van Zijne Majesteit de Koning.

De heer Outaklla (1983) studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij ruim vier jaar als Management Consultant bij KPMG. Sinds 2011 vervulde hij diverse functies bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waar hij tot voor kort als Senior Beleidsadviseur verantwoordelijk was voor de coördinatie van de politiek-strategische Public Affairs-activiteiten van de AFM.

Dat jullie het even weten. 

Djokovic gaat voor vijfde Wimbledontitel

Tennisser Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de finale op Wimbledon. De Servische nummer één van de wereld en titelverdediger op het heilige gras rekende in de halve eindstrijd af met de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-22), die zijn eerste halve finale op een Grand Slam-toernooi speelde.

Djokovic begon uiterst soepel aan de wedstrijd en had de eerste set snel te pakken, maar in de tweede set plaatste Bautista Agut op 1-1 een uiteindelijk voor de set beslissende break. Daar bleef het voor hem echter bij: in set drie brak Djokovic op 3-2, in de vierde set deed hij dat vanaf 1-1 twee keer achter elkaar.

Bautista Agut weigerde op 5-2 de handdoek in de ring te gooien en werkte op de service van Djokovic maar liefst vier matchpoints weg, het mocht niet baten: 6-2, 4-6, 6-3, 6-2.

Ritzege Groenewegen in Tour

De zevende etappe van de Tour de France, van Belfort naar Chalon-sur-Saône over 230 kilometer, is gewonnen door Dylan Groenewegen. De Nederlander was de beste in de massasprint en pakte daarmee revanche voor zijn val in de eerste etappe. De Italiaan Ciccone behield het geel.

Stéphane Rossetto en Yoann Offredo, die al vaker deze Tour in de aanval gingen, gingen niet lang na de officiele start op avontuur. Ze kregen de zegen van het peloton en hun voorsprong liep al snel op naar maximaal rond de vijf minuten. Daarna liep het langzaam terug.

Op zo'n 30 kilometer voor de finish begon het peloton flink tempo te maken. De voorsprong van de twee koplopers was nog iets meer dan een halve minuut. Door het harde tempo moesten een aantal renners lossen, waaronder Dan Martin maar ook Quintana die net een plaspauze hield. De groep Quintana kon echter weer terugkeren. Het peloton hield Rossetto en Offredo een tijdje voor hun spartelen. De sprintersploegen vonden het waarschijnlijk nog wat vroeg om de koplopers in te lopen.

Zo'n tien kilometer voor de finish was het einde verhaal voor Rossetto en Offredo. De sprintersploegen namen de regie over. Het werd trekken en duwen om de sprinters in een goede positie te krijgen. Wout van Aert reed lang vooraan voor ploegmaat Dylan Groenewegen die achter Teunissen reed. Ook de andere sprinters waren niet ver weg.

In de massasprint die volgde was het Dylan Groenewegen die Caleb Ewen net voorbleef. Het is de derde ritzege deze Tour voor Jumbo-Visma na eerder Teunissen en de winst in de ploegentijdrit.

In tweede vrije training GP van Groot-Brittannië 1-2 voor Mercedes

In de tweede vrije training van de Grand Prix van Groot-Brittannië hebben de Mercedes-coureurs de snelste tijd neergezet. Valtteri Bottas was met een tijd van 1.26,732 een fractie sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton (1.26,801). Max Verstappen werd slechts zevende (1.27,562).

Achter Bottas en Hamilton was het Charles Leclerc met de derde tijd (1.26,929). Op plaats vier Sebastian Vettel (1.27,180). Waar Pierre Gasly in de eerste training nog bovenaan eindigde was de Fransman dit keer vijfde (1.27,249).

De Ligt laat trainingskamp schieten in afwachting van transfer

De transfer van Matthijs de Ligt naar Juventus komt steeds dichterbij. De verdediger gaat niet met Ajax mee op trainingskamp naar Oostenrijk. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. De Ligt, die al enige tijd in verband wordt gebracht met de Italiaanse kampioen, mag thuisblijven om de miljoenentransfer naar Italië af te ronden.

De Telegraaf meldt tevens dat beide clubs akkoord zijn over de vaste transfersom, die rond de zeventig miljoen euro zou liggen. Momenteel wordt het papierwerk omtrent de overgang afgerond. De Ligt tekent een vijfjarig contract in Turijn, met een jaarsalaris van twaalf miljoen euro.

Juventus belegt op korte termijn een trainingskamp in Azië en wil De Ligt hoe dan ook meenemen. Bij la Vecchia Signora leefde de hoop dat de Ajacied aankomend weekeinde zou kunnen worden gepresteerd, wat nu ook lijkt te lukken, daar de transfer in een stroomversnelling is geraakt. De international van Oranje meldde zich maandag nog gewoon bij Ajax voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar een langer verblijf in Amsterdam is dus uitgesloten.

De Ligt beschikte bij de regerend landskampioen nog over een contract tot medio 2021. De kopsterke verdediger werd in de afgelopen periode ook meermaals gelinkt aan Barcelona, waar Frenkie de Jong zijn loopbaan vervolgt, en Paris Saint-Germain. Zaakwaarnemer Mino Raiola sprak met beide grootmachten, maar tot een deal leidde dat niet. Juventus lag al enige tijd in poleposition en lijkt er nu definitief in geslaagd om De Ligt aan de club te binden.

De Ligt laat trainingskamp schieten in afwachting van transfer (Pro Shots / Kay Int Veen)
De Ligt laat trainingskamp schieten in afwachting van transfer (Pro Shots / Kay Int Veen)

Bokser Murata slaat ongenadig hard terug in wereldtitelstrijd

Op 20 oktober vorig jaar pakte bokser Rob Brant de WBA-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) ietwat onverwacht af van de Japanner Ryota Murata. Dat gebeurde in Las Vegas, vrijdag kreeg Murata in het Japanse Osaka de kans om wraak te nemen op Brant, die ondertussen in februari zijn wereldtitel al eens had verdedigd door Khasan Baysangurov op TKO te verslaan.

Osaka dus, daar moest het gebeuren en de boodschap van Murata (14-2, 11 KO's) aan Brant (25-1, 17 KO's) was vanaf halverwege de eerste ronde al duidelijk: terug naar je eigen land, en rap ook. In de tweede ronde opende Murata volle bak de aanval, Brant kreeg er nauwelijks nog een rake tik tussen gepropt. De Amerikaan werd met een uitmuntende rechter neergeslagen door Murata, maar hij stond gelijk op. Dat duurde niet lang: Murata bleef salvo na salvo afvuren en de scheidsrechter maakte er snel een einde aan.

Murata - Brant (Bron: YouTube)

De onbetwiste nummer één in het lichtvlieggewicht (-49,0kg) is Ken Shiro en ook hij mocht voor zijn thuispubliek vechten. De Japanner (15-0, 8 KO's) vocht tegen Jonathan Taconing (28-3, 22 KO's) uit de Filipijnen met als inzet Shiro's WBC-wereldtitel, die hij al voor de zesde keer verdedigde. Shiro domineerde het gevecht en in de vierde ronde maakte hij het af. Taconing dacht nog wel verder te kunnen, maar de scheidsrechter zei nee en The Amazing Boy blijft de wereldkampioen.

Shiro - Taconing (Bron: YouTube)

'Janssen staat voor transfer naar Mexico'

Vincent Janssen gaat zijn loopbaan waarschijnlijk vervolgen in Mexico, zo weet Récord te melden. Het Mexicaanse medium geeft aan dat Monterrey bezig is een akkoord te sluiten met Tottenham Hotspur aangaande de Nederlandse spits. Naar verluidt bevinden de onderhandelingen zich al in een vergevorderd stadium.

Monterrey zou bereid zijn in de buidel te tasten voor Janssen en met een bedrag komen waar Tottenham naar verluidt tevreden mee is. De Mexicaanse club probeerde eerder al Luuk de Jong, Dario Benedetto (Boca Juniors) en Christian Stuani (Girona) te strikken, maar deze aanvallers bleken onhaalbaar, waardoor men nu uitkomt op de 25-jarige Janssen.

De situatie van Janssen in Londen lijkt onveranderd. De Nederlander hoeft ook volgend seizoen niet te rekenen op veel speelminuten onder manager Mauricio Pochettino, waardoor Tottenham openstaat voor een transfer. Janssen ligt nog tot volgend jaar zomer vast, waardoor de Londenaren nog meer bereid zouden zijn deze zomer zaken te doen.

De zeventienvoudig Oranje-international sloot zich medio 2016 aan bij Tottenham, nadat de Engelse topclub ruim 22 miljoen euro had betaald aan AZ. Waar Janssen bij de Alkmaarders een vaste kracht was en vaak scoorde, kon hij in Londen weinig klaarspelen. Tot op heden heeft Janssen 42 wedstrijden gespeeld voor Tottenham, met 6 goals en 4 assists als resultaat.

Banks wint achtste etappe van de Giro Rosa

Elizabeth Banks heeft vrijdag de achtste etappe van de Giro Rosa gewonnen. De Britse wielrenster kwam in Maniago solo over de finish. Annemiek van der Vleuten blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Banks maakte onderdeel uit van een kopgroep van elf. Na de beklimming van de Clauzetto leek het avontuur ten einde maar de vluchters sloegen toch weer een gat van anderhalve minuut. Met acht kilometer te gaan reed de Britse van Bigla Pro Cycling weg bij haar medevluchtsters. Op de tweede plaats eindigde Banks' ploeggenote Leah Thomas. Soroya Paladin werd derde.

Barcelona maakt megabedrag over en haalt Griezmann in huis

Antoine Griezmann gaat spelen voor Barcelona, zo maakt de Catalaanse grootmacht via de officiële kanalen bekend. De spits verlaat Atlético Madrid, dat 120 miljoen euro toucheert met het vertrek van de Fransman. De transfer komt niet als een verrassing, daar Griezmann al wekenlang hevig werd gelinkt aan een overstap naar de kampioen van Spanje.

Griezmann kondigde in mei samen met Atlético al aan dat de aanvaller los Colchoneros zou gaan verlaten. De spits verruilde Real Sociedad in de zomer van 2014 voor de topclub uit Madrid en groeide in de daaropvolgende jaren uit tot een van de sterspelers van de nummer twee van LaLiga. Met de Madrilenen won hij in 2018 de Europa League, terwijl hij ook met de club een Spaanse en Europese Super Cup won.

Diverse Spaanse media wisten in mei al te melden dat Griezmann op weg was naar Barcelona, maar beide partijen ontkenden dat er sprake was van een deal. Vanaf 1 juli is de afkoopclausule van Griezmann in Madrid contractueel verlaagd naar 120 miljoen euro. Barcelona is bereid deze clausule te lichten en Griezmann dus voor meerdere seizoenen in te lijven.

Barcelona heeft geprobeerd Atlético nog te overtuigen om medewerking te verlenen aan een transfer door een iets hoger bedrag aan te bieden. De som zou dan in termijnen worden betaald aan los Colchoneros. De Madrilenen waren echter woest over de manier waarop Barcelona al in een heel vroeg stadium Griezmann had verleid te kiezen voor de Catalaanse topclub.

Griezmann krijgt bij Barcelona een flink salaris, zo meldt men in Spanje. De aanvaller zal naar verluidt 23 miljoen euro per seizoen opstrijken. De zeventigvoudig international van Frankrijk krijgt voorin bij Barcelona onder meer te maken met Lionel Messi, Luis Suárez en Ousmane Dembélé. Ook zou Barcelona momenteel overwegen Neymar bij Paris Saint-Germain los te weken.

13-jarige pleegt zelfmoordaanslag: vijf doden, tientallen gewonden

In de oostelijke Afghaanse provincie Nangarhar heeft een slechts 13-jarige jongen vrijdagochtend een zelfmoordaanslag gepleegd. De tiener blies zichzelf op tijdens een bruiloft, waarbij zeker vijf - en volgens bewoners zelfs tien - doden vielen en in elk geval veertig mensen gewond raakten.

De jongen liet zijn explosieven ontploffen in het huis van Malik Toor, de commandant van een lokale militie die de overheid steunt. Toor kwam bij de aanslag om het leven en vermoedelijk was hij ook het doelwit. Milities als die van Toor werken vaak samen met de dunverspreide Afghaanse veiligheidstroepen om ervoor te zorgen dat de Taliban en ISIS geen gebied veroveren.

In het district Pacheragam van de provincie Nangarhar heeft ISIS haar lokale hoofdkwartier, terwijl de Taliban er ook nog altijd stevig aanwezig is. Vooral ISIS heeft in hoofdstad Jalalabad regelmatig aanslagen gepleegd, de Taliban doodde onlangs nog 26 leden van een pro-regeringsmilitie.

Ondertussen zijn nog altijd vredesgesprekken gaande tussen de Taliban en de Afghaanse overheid, waarbij de Taliban weinig hoopvolle taal uitsprak: "We zullen tegen buitenlandse en Afghaanse troepen blijven vechten, tot een vredesdeal is getekend." De aanslag van vrijdag is nog door niemand opgeëist.

Auto te water, politie dringend op zoek naar verdwenen bestuurder

Woensdag 10 juli raakte een auto met daarin drie personen te water bij de Groenburgwal in Amsterdam. Twee inzittenden konden zelf uit het voertuig komen, hulpdiensten wisten de derde, een 18-jarige vrouw uit Frankrijk, te bevrijden. Zij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is nog altijd zorgwekkend. De politie is op zoek naar beeldmateriaal van de bestuurder, die kort na het incident de plaats van het incident verliet en sindsdien spoorloos is.

De eveneens Franse bestuurder zat aanvankelijk na het incident op de wal, maar verdween daarna alsnog. Hij heeft kort zwart haar en droeg een shirt van het merk Lacoste. Het is bekend dat veel omstanders op de Groenburgwal foto’s en video’s hebben gemaakt tijdens en na het incident waarbij de auto te water raakte. De politie zou graag deze foto’s en videobeelden ontvangen voor het onderzoek, specifiek beelden waarop de Franse bestuurder te zien is.

Mensen kunnen hun beeldmateriaal delen met de politie via het tipformulier op de website. Mensen met andere informatie kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.  Ook doet de politie een dringende oproep aan de 19-jarige bestuurder zelf: hij kan zich bij de politie melden op het nummer +31 34 357 8844.

Crouch beëindigt voetbalcarrière

Peter Crouch heeft zijn actieve voetbalcarrière beëindigd. De 38-jarige Engelsman was afgelopen half jaar actief voor Burnley.

De boomlange aanvaller kwam onder meer uit voor Queens Park Rangers, Portsmouth, Aston Villa, Southampton, Liverpool, Tottenham Hotspur en Stoke City. Bij die laatste club speelde hij acht seizoenen. Tussen 2005 en 2010 speelde 'Crouchy' 42 interlands voor Engeland en scoorde daarin 22 doelpunten.

8 jaar cel voor dodelijke verkeersruzie op Ring A10

Een 52-jarige man is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Ring A10, op 23 december 2018. De man reed tijdens een verkeersruzie met zijn auto tegen een motorrijder aan, die hierdoor ten val kwam. Zowel de motorrijder als zijn bijrijdster kwamen daardoor om het leven.

Achtervolging
Aan de fatale botsing ging een verkeersruzie vooraf. Die ontstond nadat de man door de motorrijder was afgesneden en daardoor met zijn auto de vangrail raakte. Hierop zette hij de achtervolging in, waarbij de auto en de motor uiteindelijk met circa 110 km/u, in het donker en in de regen, dicht naast elkaar op de rechter rijstrook terechtkwamen.

Op een gegeven moment raakten de twee voertuigen elkaar. De eerste keer wist de bestuurder van de motorfiets dit te corrigeren. Getuigen zagen de auto daarna naar links uitwijken om vervolgens met een ruk naar rechts te gaan en opnieuw tegen de motor aan te rijden. Deze tweede botsing bracht de motorrijder wel ten val. Hij en zijn bijrijdster overleefden deze val niet.

Bewust tegen motor aangereden
De verdachte heeft verklaard alleen maar achter de motor aan te zijn gegaan om de schade aan zijn auto te regelen. Ook zou hij niet bewust zijn auto naar rechts hebben gestuurd om de motorrijder ten val te brengen. De rechtbank gaat hier niet in mee. Uit verklaringen van getuigen, waaronder die van de dochter van de man, blijkt duidelijk dat hij bewust tot twee keer toe tegen de motor is aangereden.

Willens en wetens kans op dodelijk ongeval aanvaard
De rechtbank gaat er vanuit dat de man die dag niet met zijn dochter in de auto is gestapt om iemand te doden. Hem kan echter wel worden verweten dat hij zich volledig heeft laten gaan in reactie op een gevaarlijke manoeuvre van de motorrijder. Op basis van het dossier kan de rechtbank niet anders concluderen dan dat de man bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat hij de motorrijder ten val zou brengen.

Ook heeft hij willens en wetens het risico genomen dat de motorrijder en zijn bijrijdster bij deze val om het leven zouden komen. Dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd, heeft bij de nabestaanden onherstelbaar leed veroorzaakt. De rechtbank kan op dit alles niet anders reageren dan de man te veroordelen voor doodslag en hem een langdurige gevangenisstraf op te leggen. Ook mag hij tot vier jaar na zijn gevangenisstraf geen motorrijtuig meer besturen.

Square Enix toont Marvel Avengers-gameplay tijdens San Diego Comic-Con

Square Enix gaat op de Comic-Con in San Diego gameplay van Marvel's Avengers publiekelijk tonen. Helaas moet je op 18 juli dan wel daar zijn, want er gaat niets gestreamd worden.

Marvel's Avengers is al eens getoond op de E3 in juni, waar je tijdens de persconferentie van Square Enix beelden van de game kon zien. Die onthulling kreeg gemengde reacties. Er werd kritiek geuit op de visuele stijl en karakterkeuzes. In plaats van de originele stripboeken wllen de makers duidelijk een stijl van de films gebruiken, maar de personages tonen geen Hollywood-gelijkenis. Daarnaast zagen we een lineair stukje singleplayer-demo, terwijl de game juist een co-op game zou zijn. Heel veel over de gaming-as-a-service is er ook niet gesproken.

Veel vragen zijn dus nog onbeantwoord. Als ze in San Diego die vragen weg willen nemen zullen we er weinig van zien. Of iemand moet zo vriendelijk zijn wat op te nemen via zijn mobieltje.

Belastingdienst moet schadevergoeding betalen na stopzetten kinderopvangtoeslag

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag uitspraak in een zaak over Kinderopvangtoeslag (KOT) Een jonge moeder was de zaak tegen de Belastingdienst gestart omdat ze vond dat die ten onrechte haar toeslag had stopgezet. De rechtbank geeft haar daarin gelijk.

Kort voor de zitting van 8 juli 2019 heeft de Belastingdienst beslist dat de vrouw alsnog een groot gedeelte van de toeslag waar deze zaak over ging zou ontvangen. Dat besluit heeft er echter niet toe geleid dat de vrouw de zaak heeft ingetrokken. Er was namelijk nog onduidelijkheid over een aantal toeslagen en het vraagstuk van een schadevergoeding.

Schadevergoeding en inzage dossier
De rechtbank is van oordeel dat het besluit van de Belastingdienst om de toeslag van de vrouw stop te zetten onrechtmatig is. De Belastingdienst moet niet alleen toeslagen alsnog uitbetalen maar ook schade aan de vrouw vergoeden. Daar het mislopen van de toeslagen zijn bij de vrouw schulden ontstaan en heeft zij langer over haar studie gedaan.

De rechtbank heeft bepaald dat de Belastingdienst alvast een voorschot op de schadevergoeding moet betalen. Het exacte schadebedrag moet nog worden vastgesteld.

Daarnaast heeft de rechtbank beslist dat de vrouw en haar advocaat inzage krijgen in het dossier van de Belastingdienst dat betrekking heeft op het onderzoek naar het door de vrouw ingeschakelde gastouderbureau. De vrouw hoopt hiermee meer duidelijkheid te krijgen over de gang van zaken.

Advocate niet vervolgd wegens uitlatingen over mariniers

Het openbaar ministerie (OM) heeft besloten de advocate tegen wie vanaf juli 2018 door in totaal 57 (ex-)mariniers aangifte is gedaan, niet te vervolgen. De mariniers hadden aangifte gedaan wegens smaad/laster en belediging naar aanleiding van uitspraken van de advocate in de media over het optreden van de mariniers bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977.

De advocate heeft in december 2015 namens de nabestaanden van twee kapers die bij de bevrijdingsactie in 1977 zijn omgekomen de Nederlandse Staat gedagvaard en een schadevergoeding geëist. De nabestaanden stellen zich op het standpunt dat hun familieleden tijdens de bevrijdingsactie zonder noodzaak zijn doodgeschoten en dat de mariniers daarbij in strijd met de geweldsinstructie hebben gehandeld. Dit standpunt heeft de advocate niet alleen in de zittingszaal toegelicht maar ook in diverse media.

De rechtbank Den Haag oordeelde in juli 2018 dat de mariniers niet onrechtmatig hebben gehandeld.

Na deze uitspraak hebben 57 (ex-)mariniers aangifte gedaan wegens de uitlatingen die de advocate nog voor de uitspraak in de media heeft gedaan. De aangevers voelden zich door de uitlatingen van de advocate in hun eer en goede naam aangetast.

Het OM heeft de aangiftes beoordeeld en geconcludeerd dat er geen sprake is van smaad/laster noch van strafbare belediging. De advocate heeft de uitlatingen die in de aangiftes worden vermeld gedaan in het kader van haar beroepsuitoefening als advocaat, ter toelichting van het standpunt van haar cliënten. Het staat een advocaat vrij om die standpunten ook buiten de rechtszaal toe te lichten. Een deel van de geciteerde uitlatingen van de advocate kunnen weliswaar als beledigend worden aangemerkt voor betrokken mariniers, maar aangezien de uitlatingen in het kader van de beroepsuitoefening zijn gedaan neemt deze context het beledigende karakter van de uitlatingen weg.

De advocate, haar advocaat en de aangevers zijn vandaag geïnformeerd over deze beslissing van het OM.

Gasly snelste in eerste vrije training GP van Groot-Brittannië

Pierre Gasly heeft tijdens de eerste vrije training van de GP van Groot-Brittannië op Silverstone de snelste tijd neergezet. De Red Bull-coureur noteerde een tijd van 1.27,173.

Gasly kende tot nu toe een teleurstellend seizoen maar wist op vrijdagochtend de snelste tijd op de klokken te zetten. Op bijna een halve seconde werd Valtteri Bottas tweede. Max Verstappen was derde met een achterstand van 0,836 seconden op zijn teamgenoot. Vanwege een technisch probleem kwam Kimi Räikkönen stil te staan op de baan met als gevolg dat de training korte tijd werd stilgelegd.

Stam wil op Ajax inlopen: "Voor veel geld kopen geeft geen garantie"

Feyenoord eindigde afgelopen seizoen op 21 punten achterstand van landskampioen Ajax. Volgens Jaap Stam moet dat komend jaar anders. Los van de eindnotering beleefde de aartsrivaal uit Amsterdam bovendien een subliem seizoen in de Champions League en beschikt daarom over een nog sterkere financiële huishouding. De activiteiten van Ajax op de zomerse transfermarkt steken dan ook schril af bij die van Feyenoord.

Alleen het transfervrije drietal Luciano Narsingh, Liam Kelly en Nick Marsman is tot nu toe naar Rotterdam-Zuid gehaald. Jaap Stam denkt desalniettemin dat Feyenoord stappen kan maken ten opzichte van de concurrentie. "Door zelf creatief te zijn binnen je selectie en bij het binnenhalen van jongens. En ook in je manier van spelen. Al met al moet je zorgen dat je toch het verschil kunt maken", legt Stam vrijdag in De Telegraaf uit.

"Ajax heeft het goed gedaan natuurlijk, maar het alleen maar voor veel geld kopen van spelers geeft ook niet altijd garanties. Dat heb ik zelf ook genoeg meegemaakt in het buitenland." Het is maar de vraag of Feyenoord komend seizoen een serieuze kandidaat zal zijn in de strijd om de landstitel. "Ik ga geen uitspraken doen over de titel. Ik ben gretig en wil het maximale eruit halen", benadrukt de oefenmeester.

"We moeten een modus vinden dat we goed gaan presteren en dan gaan we tijdens het seizoen kijken waar we uit kunnen komen. Er zullen genoeg mensen zijn die zeggen dat Feyenoord altijd moet roepen dat ze voor de titel willen gaan", erkent Stam. "Maar ik ben er een voorstander van dat we moeten roepen dat Feyenoord een topclub is en dat we het maximale eruit moeten halen."

Oranje Leeuwinnen bereiken hoogste positie ooit op FIFA-ranglijst

De finaleplek van de Oranje Leeuwinnen op het WK in Frankrijk heeft voor een mooie opmars gezorgd op de FIFA-wereldranglijst. Oranje ging zondag in de eindstrijd in Lyon onderuit tegen de Verenigde Staten, maar toch zijn de Leeuwinnen gestegen van de achtste naar de derde plaats. De ploeg van Sarina Wiegman is daarmee de grootste stijger in de top tien. Nog nooit eerder bezette Nederland een derde plek op de ranglijst bij de vrouwen. De Oranje Leeuwinnen moeten nog voorrang verlenen aan nummer twee Duitsland en nummer één Verenigde Staten.

De Amerikaanse vrouwen, die de wereldtitel prolongeerden, hebben hun voorsprong tot recordhoogte uitgebouwd. Alex Morgan, Megan Rapinoe en consorten hebben maar liefst 121 punten meer dan de Duitsers, de grootste voorsprong in de geschiedenis van de ranglijst.

Zweden, dat ten koste van Engeland WK-brons pakte, profiteert eveneens en stijgt van negen naar zes. Vroege uitschakelingen voor Canada (van vijf naar zeven) en Australië (van zes naar acht) en een vierde plaats op het WK voor Engeland (van drie naar vijf) betekenen dat deze landen allemaal een paar plekken toe moeten geven.

Oranje op plek drie in de FIFA Ranking. (PRO SHOTS/Sipa USA)
Oranje op plek drie in de FIFA Ranking. (PRO SHOTS/Sipa USA)

Politie vindt kalasjnikov onder keukenblok, twee verdachten aangehouden

Een onderzoek naar drugs dealen heeft geleid tot de vondst van cocaïne, XTC, automatische vuurwapens en munitie. Het onderzoek werd gestart na een melding dat er vanuit een woning in Rotterdam-Zuid drugs zou worden gedeald. Naar aanleiding daarvan heeft de politie de woning woensdag gecontroleerd.

Tijdens de controle van de woning trof de politie cocaïne en XTC aan. In overleg met het Openbaar Ministerie is besloten over te gaan tot doorzoeking van de woning.

Toen agenten verder zochten werd onder het keukenblok een automatisch wapen gevonden met twee houders erbij. In de kussens van de bank lag ruim vijfduizend euro contant geld verstopt, samen met een vuurwapen met geluidsdemper en munitie verstopt. In het huis lag ook een drugspers en meerdere stempels die gebruikt kunnen worden om logo’s op blokken drugs te drukken.

Een 30-jarige vrouw die tijdens het onderzoek van de politie in de woning aanwezig was is aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit en handel in drugs. Uit het onderzoek dat de politie de afgelopen tijd had gedaan was het vermoeden ontstaan dat er nog iemand in de woning zou moeten wonen. Deze 30-jarige man is donderdagmiddag aangehouden. Beiden verdachten zitten nog vast.

Het onderzoek is nog in volle gang. Er zal onder meer gekeken worden naar de herkomst en eventueel gebruik van de vuurwapens.

Politie vindt kalasjnikov onder keukenblok, twee verdachten aangehouden (Foto: Politie)
Politie vindt kalasjnikov onder keukenblok, twee verdachten aangehouden (Foto: Politie)

Bejaarde vrouw om het leven gekomen bij ongeval

Bij een aanrijding tussen een auto en fietsers op de Zwarte Plakweg in America is donderdagavond een 82-jarige vrouw uit America om het leven gekomen. Haar eveneens 82-jarige echtgenoot is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De 27-jarige bestuurder van de auto komt uit Horst. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

In het onderzoek naar het ongeval is de politie op zoek naar getuigen die het onderzoek hebben zien gebeuren. Was u rond 20:15 uur in de buurt van de Zwarte Plakweg en heeft u informatie die kan bijdragen aan het onderzoek of heeft u het ongeval zien gebeuren? De politie komt graag met u in contact. De politie in Horst is bereikbaar via 0900-8844.

Meisje likt tongspatel en stopt 'm terug, moeder gearresteerd

Een vrouw uit het Amerikaanse Jacksonville (Florida) is gearresteerd. De 30-jarige Cori Ward maakte een filmpje waarop haar dochter aan een tongspatel likt - je weet wel, zo'n ding waarmee de arts je tong naar beneden duwt - om deze vervolgens terug te leggen.

Op het filmpje is een tekst bij de bak met spatels te zien, waarop wordt gevraagd niet aan de medische benodigdheden te zitten. Niet onredelijk, behalve voor moeder en dochter Ward: "Vertel me niet hoe ik mijn leven moet leven!", schreef ze bij een Snapchatfilmpje waarop haar dochter het ding likt en teruglegt.

De video kwam op Facebook terecht en kwam zo ook onder de aandacht van de politie, waarop Ward werd gearresteerd en aangeklaagd wegens het knoeien met een gebruiksproduct zonder rekening te houden met mogelijk lichamelijk letsel of zelfs dood, zo valt te lezen in de gevangenisdocumentatie van Jacksonville.

Ward zegt doodsbedreigingen gehad te hebben wegens de video en gaf toe dat ze een beetje dom handelde: "Eerlijk waar, ik dacht niet na." Het medisch centrum heeft laten weten de hele boel in de betreffende kamer vervangen en gereinigd te hebben, van letsel bij patiënten was geen sprake. Ward mag zich vrijdag voor de rechter verantwoorden.

De vraag van de dag mag duidelijk zijn: waar heb jij allemaal al eens aan gelikt?

Bloemkoolposter is seksistisch

Hoera, we hebben ophef! New York Pizza heeft een campagne gelanceerd met posters op bushokjes en dergelijke plekken en die is te schandalig voor woorden: een vrouw - of wellicht een man - houdt twee bloemkolen vast...op de plaats van de borsten, nota bene!

Op de posters staat in koeienletters 'Zo lekker kan bloemkool zijn' geschreven, maar niet iedereen is er blij mee. Het is seksistisch, niet meer van deze tijd en - jawel - onverantwoord voor langslopende kinderen. Daar zit mogelijk wat in, want kinderen blootstellen aan bloemkool is iets wat elke ouder zou moeten heroverwegen.

De marketingdirecteur van het bedrijf, Joost Geurtsen, is hartstikke tevreden: "Er wordt veel over gesproken. We proberen altijd wat humor te brengen met onze reclames en acties, dit idee komt van André van Duin's liedje ('K Heb Hele Grote Bloemkolen, red.)."

De grootste vraag is overigens waarom mensen klagen over de bloemkoolborsten, maar níet over wat er achter de campagne zit: New York Pizza heeft een bloemkoolpizzabodem ontworpen. Gadverdamme.

3FM-dj Rob van de Radio componeert Klimaatmars

“Hee hee, hoo hoo, de aarde redden doe je zo!” Zo klonk het in maart in een filmpje van jongeren die meeliepen met een klimaatmars. “Dat moet beter kunnen, hier gaat de ijsbeer het niet mee redden ben ik bang!”, grapte Rob toen in de uitzending van zijn vrijdagavond-programma ‘Partij voor de Vrijdag’ op 3FM.

Maar toen er later die avond spontaan gebeld werd door iemand van het orkest van de Koninklijke Marechaussee, begon het balletje voor een eigen klimaatmars serieus te rollen. ‘Rob van de Radio’ – de bijnaam van de AVROTROS-presentator - sloot zich op op zijn zolderkamer en bedacht een melodie. Orkestleider en dirigent kapitein van de Koninklijke Marechaussee Peter Kleine Schaars werkte de melodie uit tot een echt muziekstuk geschikt voor zijn 50-koppig orkest. De muzikale Klimaatmars was geboren!

De mars die iedereen altijd kan inzetten
Op 28 juni stroomde het repetitielokaal van het Orkest Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn vol met muzikanten. “Bizar dat iets als geintje begint en je het hier nu met zo’n enorm orkest staat op te nemen. Zoals we bij 3FM zeggen: Music Starts Here!”, aldus een blije Rob.

De Klimaatmars verschijnt vandaag op de gangbare online kanalen en ‘Rob van de Radio’ hoopt natuurlijk op grote respons. “Dit is een klimaatmars die iedereen op ieder moment vanuit zijn luie stoel in kan zetten!”

De opbrengst van de online-verkoop en streaming wordt geschonken aan het Wereld Natuur Fonds.

Norris weigert schaamhaarvraag te beantwoorden

Op donderdag is het in de Formule 1 doorgaans tijd voor een persconferentie, zo ook nu. Onder meer Daniel Ricciardo en Lando Norris zaten in Silverstone aan tafel en daar werden belangrijke vragen gesteld.

Allerlei gemekker over de race en wie welk doel heeft, helemaal niet boeiend, dus met ook Lewis Hamilton aan tafel ging het al snel over gezichtshaar. Ricciardo vroeg zich daarbij gelijk wat anders af en vroeg aan Norris of de jonge McLaren-coureur al schaamhaar heeft.

De Brit weigerde antwoord te geven en kon de eerstvolgende periode van de persconferentie weinig anders meer doen dan dubbel liggen van het lachen. Of hij al een bosje haar heeft verzameld zal dus nog altijd een mysterie blijven, het hele gebeuren is hier terug te zien.

Tour: Etappe 7 - Een hele lange dag

De eerste aankomst bergop hebben we achter de rug en voor de cynici was het niet zo best: de Tour lijkt wellicht zelfs al beslist, want Geraint Thomas is na een volstrekt kansloos jaar ineens weer de beste bergop. Wie hem van de winst af moet kunnen houden? Geen flauw idee.

Enfin, vandaag hebben we eerst nog een etappe achter de rug waarin iedereen even een beetje tot rust kan komen. We rijden van Belfort naar Chalon-sur-Saône, 230 kilometer verderop. Met name startplaats Belfort is de moeite wel waard, met onder meer een indrukwekkende citadel.

Voor de toeristische informatie verwijzen we weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, maar geweldig interessant lijkt het niet te zijn. We rijden over de Pont de Bourgogne en er komen wat geinige dorpjes voorbij, maar dat is het ook wel zo'n beetje.

Het is een lange rit, dus de heren stappen vroeg op. Om 11.20 uur staan ze klaar, een kwartiertje later volgt de echte start. Eurosport 2 en de Player zijn er gelijk live bij, waarom je gelijk zou kijken is echter een raadsel. Sporza schakelt rond 14.10 uur in, maar ook dan kunnen we nog wel even wachten. De finish ligt grofweg tussen 16.50 en 17.20 uur, aldus de planning.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Rutte naar Parijs voor defilé Quatorze Juillet op de Champs-Elysees

Minister-president Rutte woont zondag 14 juli 2019 in Parijs de viering van Quatorze Juillet bij. Hij is daar, samen met minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, op uitnodiging van de Franse president Macron.

Elk jaar viert Frankrijk op 14 juli het begin van de Franse revolutie in 1789. Het thema van de viering is dit jaar Europese defensiesamenwerking. Tijdens de militaire parade lopen daarom zondag ook militairen mee van de tien landen die deelnemen aan het Europese Interventie Initiatief (EII). Dit initiatief heeft als doel het ontwikkelen van een gezamenlijke strategische cultuur, waardoor procedures voor de inzet bij missies in het kader van de EU, de NAVO, de VN of ad hoc coalities, soepeler en sneller kunnen verlopen. De landen die deelnemen aan EII zijn Duitsland, België, Denemarken, Spanje, Estland, Finland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Aan de parade doen ruim 4000 militairen mee, 200 voertuigen, bijna 70 vliegtuigen en 40 helikopters. Naast de deelname door Nederlandse militairen aan de parade, vliegt er ook een Nederlandse F-16 mee in het luchtdefilé. Minister-president Rutte en minister Bijleveld nemen na afloop deel aan een lunch met regeringsleiders en ministers van Defensie.

Transgendertentoonstelling op CS moet 'acceptatie en begrip' kweken

De Amstelpassage op het Centraal Station in Amsterdam staat vanaf vandaag volledig in het teken van transgenders. Overal komen foto’s te hangen van mensen uit de gemeenschap. In samenwerking met Lil’ Amsterdam en Pride Photo Award heeft ook dragqueencafé De Lellebel een hoekje ingericht met een speciale transgenderexpositie.

"Er wordt nu wél veel over ze gepraat", vertelt Hans Wijtenburg van Café de Lellebel. "Maar wij zien het als doelstelling van Stichting de Lellebel om een thuishaven te zijn voor transgenders. Als mensen op dit soort plekken meer over transpersonen kunnen lezen en te weten kunnen komen, dan ontstaat er ook meer begrip voor ze."

Aaicha Bergamin
Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan een boegbeeld van de Amsterdamse transgemeenschap, de in 2014 overleden Aaicha Bergamin. Zij wordt beschouwd als één van de eerste transgenders van de stad. Wijtenburg: "Nadat haar familie haar niet accepteerde als trans, ging ze naar Parijs om na jaren uiteindelijk weer hier terecht te komen. Hier runde ze het theatercafé De Oportobar."

In een vitrine zijn spullen van Aaicha te vinden, zoals een make-updoosje en een agenda. Aan een paspop hangt een kaftan, die zij vaak droeg. "De bontjas die we zouden krijgen viel bijna uit elkaar, in plaats daarvan hangt de kaftan hier. Voor sommige mensen zijn dit echt relikwieën."

Van Bloedstraat tot discriminatie
Maar de tentoonstelling gaat zeker niet alleen over dat ene boegbeeld. Transsekswerkers in de Bloedstraat krijgen extra aandacht omdat zij volgens Wijtenburg trots mogen zijn op wat zij doen. "Lang was de prostitutie de enige vorm van werk die transgenders konden uitoefenen. Vooral omdat ze in andere beroepen werden geweigerd."

Ook is er aandacht voor geweld tegen transpersonen. Er hangen foto's van transgenders die slachtoffer zijn geworden. Zo is er een foto te zien van de Turkse Hande Kader. "Zij was een lhbti-activist in Instanboel. Zij is verkracht, vermoord en vervolgens ook verbrand om wie ze was. Ze heeft echt een verschrikkelijk einde gekregen. Hier willen wij mensen als haar eren."

In de natuur
Een ander opvallend thema is 'transdieren'. Volgens Wijtenburg een volledig logische keuze, terwijl hij wijst naar een beeld van een roze koe. "Er is een verhaal van een koe die zich als een mannetje gedroeg, als een stier. Het had uiteindelijk met een afwijkende hormoonhuishouding te maken. Die koe is uiteindelijk afgemaakt, omdat mensen niet wisten wat ze met haar aanmoesten."

Om aan te geven dat 'transgenderisme' iets is wat ook in de natuur voorkomt, haalt Wijtenburg nog wat voorbeelden aan. "Hyenavrouwtjes hebben een soort van penis, en ook zwaardvissen zijn een bijzonder geval. Als er te weinig mannetjes zijn, dan veranderen de vrouwtjes van geslacht, het is dus iets natuurlijks."

De lang gekoesterde droom van Café de Lellebel is de oprichting van een groot transgendermuseum. Deze expositie moet daartoe leiden. Donaties voor een museum zijn altijd welkom volgens Wijtenburg en kunnen gedaan worden via de Facebookpagina Transgender Museum.

Rutte en Blok op bezoek bij Trump

Minister-president Rutte brengt op donderdag 18 juli 2019 een bezoek aan president Trump van de Verenigde Staten. De minister-president wordt door de Amerikaanse president ontvangen in het Witte Huis voor een bilateraal gesprek. Minister Blok van Buitenlandse Zaken, die eerder die dag deelneemt aan de ministeriële conferentie over religieuze vrijheid, is daarbij ook aanwezig.

Er zal onder meer worden gesproken over de goede band tussen Nederland en de Verenigde Staten, ontwikkelingen op het gebied van internationale handel en samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid. In het Witte Huis wordt ook de Amerikaanse vlag die bij D-day als eerste op Utah Beach aan land kwam ceremonieel overgedragen aan het Amerikaanse volk door de twee Nederlanders die de vlag in bezit hebben.

Voorafgaand aan het bezoek aan het Witte Huis spreekt minister-president Rutte in Washington met de Atlantic Council – een denktank op het gebied van internationale aangelegenheden – over de multilaterale wereldorde en heeft hij een ontmoeting met leden van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen.

Na het programma in Washington reist de minister-president door naar Boston waar de handelsmissie is gestart door minister Bruins voor Medische Zorg en Sport, VNO-NCW-voorzitter De Boer en Watergezant Ovink. De missie, waaraan 87 Nederlandse bedrijven deelnemen, duurt van 17 tot en met 19 juli en staat in het teken van Life Sciences and Health (LSH), Robotica en Artificial Intelligence (AI) en Climate Resilience.

Op donderdag 18 juli is de minister-president aanwezig bij het handelsdiner met de bedrijvendelegatie, waar onder meer een aantal overeenkomsten wordt getekend tussen Nederlandse en Amerikaanse bedrijven en kennisinstellingen. Op vrijdag bezoekt de minister-president verschillende bedrijven die actief zijn in de sectoren die tijdens deze handelsmissie centraal staan en neemt hij deel aan diverse activiteiten op het gebied van LSH, Robotica en AI en Climate Resilience. Zo praat hij bij het Computer Science and Artificial Intelligence Lab van MIT en het Wentworth Institute of Technology met wetenschappers over hun onderzoeken. Ten slotte brengt de minister-president een bezoek aan het Museum of Fine Arts, waar in 2020 het Center for Netherlandish Arts wordt geopend en waar de missie wordt afgesloten.

Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport is vanaf woensdag 17 juli in Boston waar hij spreekt op diverse seminars die worden georganiseerd voor Amerikaanse en Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met Biotech en E-health. Ook bezoekt de minister diverse kennisinstellingen en het Boston Children Hospital waar bedrijfsleven en het ziekenhuis samenwerken bij de behandeling van jonge kinderen met zeldzame ziekten. Daarnaast wordt hij bij Philips geïnformeerd over de activiteiten op gebied van robot gestuurde chirurgie en patiëntvolgsystemen in de zorg. Minister Bruins is ook aanwezig bij het handelsdiner en bij de afsluiting van de handelsmissie in het Museum of Fine Arts.

Voorafgaand aan het programma in Boston is minister Bruins op dinsdag 16 juli in Ottawa waar hij onder andere spreekt met de Canadese ministers Kennedy en Blair over medicijnprijzen, de opioïdencrisis en over de ervaring van Canada met de legalisering van cannabis voor recreatief gebruik. Op woensdag 17 juli ontmoet minister Bruins in Washington onder andere zijn Amerikaanse collega, minister Azar. Ook in dat gesprek zullen de medicijnprijzen en opioïden centraal staan.

Kerkgangers vaak maatschappelijk actief

Nederlanders die zich rekenen tot een religieuze stroming of groepering en regelmatig religieuze diensten bijwonen, zijn vaker maatschappelijk actief dan niet-kerkgangers. Ook hebben ze vaker een groter vertrouwen in de medemens en maatschappelijke organisaties. Dit blijkt uit het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn van het CBS.

In de periode 2012–2017 rekende iets meer dan de helft (51,3 procent) van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. Een op de zes (16,3 procent) bezocht regelmatig een religieuze dienst. Een kwart rekende zich tot de Rooms-katholieke kerk. Verder was 16 procent protestants waarvan 6,9 procent Nederlands hervormd, 3,3 procent gereformeerd en 5,7 procent behoorde tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daarnaast was 4,6 procent moslim en behoorde 5,9 procent tot een andere gezindte.

Meer vrijwilligerswerk onder praktiserende protestanten
Van de Nederlanders van 15 jaar en ouder was 62,6 procent minstens een keer in de maand actief in het verenigingsleven en had 49,1 procent zich minimaal één keer in een jaar ingezet als vrijwilliger. Vooral de mensen die zeggen tot de PKN te behoren èn regelmatig een dienst bijwonen, zijn actief in de samenleving. Zo was bijna 80 procent van deze groep in een periode van een maand voorafgaand aan het onderzoek actief geweest in een vereniging. Ook waren ze vaker dan gemiddeld actief met vrijwilligerswerk: 56 procent had zich minstens een keer in een jaar ingezet als vrijwilliger. Ook bij de rooms-katholieken is de participatie groter onder de regelmatige bezoekers van een kerkdienst: 61 procent was actief in verenigingen, 58 procent deed vrijwilligerswerk.

De scheiding tussen de groep die wel en niet regelmatig een bijeenkomst bezoekt, is ook bij moslims duidelijk te zien. Van de moslims die regelmatig de moskee bezocht, deed 46 procent in de periode van 2012 tot en met 2017 aan verenigingsactiviteiten, tegenover 34 procent van de moslims die minder vaak naar de moskee gingen.

Het aandeel vrijwilligers was met 35 procent ook groter onder de moskeegangers dan onder moslims die minder vaak een moskee bezochten (20 procent).

Meer vertrouwen bij vaste bezoeker religieuze bijeenkomsten
Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zei 59 procent dat ze andere mensen vertrouwen, tegenover 41 procent die van mening waren dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn in de omgang met anderen. Bij vrijwel alle geloofsgroepen heeft een meerderheid vertrouwen in anderen. Van de PKN’ers die regelmatig naar de kerk gaan zei 74 procent vertrouwen in de medemens te hebben. Onder de PKN’ers die niet of zelden naar de kerk gaan is dat 66 procent. Moslims vormen een uitzondering. Nog geen vier op de tien hadden vertrouwen in de medemens.

Diemense raad kan biomassacentrale niet tegenhouden

Ondanks de hele gemeenteraad tegen is, werd donderdagavond geconcludeerd dat Diemen de komst van de biomassacentrale niet kan tegenhouden. Daarom stemde de Diemense raad in met het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen.

Als het aan energiemaatschappij Nuon ligt wordt de biomassacentrale in Diemen in 2022 in gebruik genomen. De zorgen om de komst en de hoeveel CO2-uitstoot die de centrale zal realiseren lopen hoog op. Omdat de plannen voor de biomassacentrale op papier binnen de normen blijven, waardoor Diemen wettelijk niet kan weigeren, zonder forse schadeclaims te riskeren, werd er een zogeheten verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

De raad is unaniem tegen de komst van de centrale, maar tijdens de discussie die vanavond plaatsvond werd door de burgemeester en wethouders geconcludeerd dat de gemeente geen juridisch gegronde redenen heeft om de centrale te weigeren. GroenLinks, D66, PvdA en CDA steunden dit. Wel benadrukten zij dat niet één partij de biomassacentrale graag ziet komen.

"Niemand wil deze centrale, maar de gemeenteraad kan die niet wegstemmen. Ik vind dat een ongemakkelijke waarheid omdat ik alle zorgen, vragen, twijfels en boosheid in onze samenleving serieus wil nemen. Het voelt alsof we ja zeggen tegen een centrale die niemand wil", aldus wethouder Scholten.

Provincie
Door het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen wordt de bal bij de provincie neergelegd. Daar moet nu het besluit vallen of er een omgevingsvergunning wordt afgegeven voor de bouw van de biomassacentrale.

Nuon heeft beloofd de uitstoot van de centrale stapsgewijs te beperken. Ook moet de verbranding van biomassa geleidelijk afgebouwd worden en zal dit uiterlijk in 2045 stoppen.

Amsterdamse wethouder over Haga Lyceum: opstappen

De Amsterdamse onderwijs-wethouder Marjolein Moorman staat achter het besluit van minister Slob om het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum te sommeren op te stappen. "Je bent schoolbestuurder in het belang van kinderen en niet in het belang van jezelf." Wel wil ze extra lokalen plaatsen om plaats te bieden aan het groeiend aantal leerlingen.

De minister besloot tot zijn maatregel naar aanleiding van het vandaag openbaar gemaakte rapport van de onderwijsinspectie over het Haga. De inspectie geeft in dat rapport aan er geen vertrouwen in te hebben dat het huidige bestuur de geconstateerde tekortkomingen gaat wegwerken.

Zelfverrijking en wanbeheer
Moorman deelt die mening. "Ik vind net als de minister dat het bestuur moet aftreden. Al helemaal na het onderwijsinspectie-rapport dat we vandaag hebben gezien. Dat er sprake is van zelfverrijking, dat er sprake is van wanbeheer. Met zo'n bestuur kun je geen goede school leiden."

De zorgen van de wethouder zijn specifiek gericht op het huidige bestuur en niet op de school, legt ze uit. "Ik wil heel graag dat de school blijft voortbestaan. Dat het een goede school is voor kinderen die daarvoor kiezen. In die zin hoop ik ook echt dat het schoolbestuur opstapt, kiest voor de kinderen en kiest voor het voortbestaan van de school."

Bekostiging stoppen
Het huidige bestuur heeft gezegd niet van plan te zijn om op te stappen en is bereid daarover te proceduren als het moet. Wouter Pors, advocaat van school, liet eerder vandaag weten dat het bestuur zich niet zonder meer neerlegt bij het dringende verzoek van Slob om op te stappen, ondanks de mogelijke gevolgen. "Als dat niet gebeurt, dan zal de minister de bekostiging stoppen. Dat betekent dat er geen financiering is voor de school en dan kan de school niet op basis van overheidsfinanciering voortbestaan."

Verder zegt de wethouder dat de gemeente tijdens de zomervakantie extra tijdelijke lokalen zal bijplaatsen, om ervoor te zorgen dat de kinderen op de school ondanks de bestuurlijke onrust zo goed mogelijk onderwijs krijgen.

"Ik ga wel zorgen dat er genoeg ruimte is, want ik vind het belangrijk dat de kinderen die zich hebben aangemeld de ruimte krijgen om dat onderwijs te krijgen", zegt Moorman daarover. "Je kan niet opgehokt zitten in een klein klaslokaal. Dus die ruimte ga ik geven, maar dan wel daarvan uitgaande dat het schoolbestuur opstapt. Als je in het belang van de kinderen handelt dan doe je dat."

Horrorgame Man of Medan krijgt multiplayer

Uitgever Bandai Namco en ontwikkelaar Supermassive Games, bekend van Until Dawn, hebben twee multiplayer-modi bekendgemaakt voor de horrorgame The Dark Pictures Anthology: Man of Medan.

In de Shared Story mode speel je het verhaal tegelijkertijd met een vriend in online co-op voor twee spelers. Beide spelers verkennen de wereld, maken keuzes en voeren acties uit die van invloed zijn op de uitkomst van het verhaal en het lot van hun respectievelijke personages. Speel scènes vanuit een ander perspectief dan de singleplayer-ervaring - soms samen, soms apart - in totaal verschillende scènes die nieuwe informatie, locaties en situaties onthullen.

In Movie Night Mode speel je lokaal in een groep van maximaal vijf spelers met één controller, waarbij elke speler de leiding neemt over de bewegingen, beslissingen en keuzes van een van de vijf hoofdpersonen. Spelers kunnen kiezen of ze zichzelf willen redden of proberen de karakters van hun vrienden levend te houden. Aan het einde van elke playthrough zullen acties en impact worden beoordeeld - met prestaties en beloningen voor elke speler.

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan komt 30 augustus uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: buien?

Het is vandaag wisselend bewolkt met in het oosten en noorden eerst op meerdere plaatsen mist, die snel oplost. In de loop van de ochtend en middag komen er steeds meer buien tot ontwikkeling. Vanochtend komen de meeste buien in het westen en zuiden voor, lokaal met onweer. In het uiterste noordoosten valt eerst nog buiige regen. Vanmiddag ligt het zwaartepunt van de (onweers)buien boven de oostelijke helft. Plaatselijk kan dan veel neerslag in korte tijd vallen en is ook kleine hagel mogelijk. In het westen wordt het in de loop van de middag zo goed als droog. De maximumtemperatuur ligt rond 22°C. De wind draait gedurende de dag naar west tot noordwest en is zwak tot matig.

In de avond verdwijnen de buien ook in het oosten en zijn er opklaringen aanwezig. Al snel neemt de bewolking vanuit het noorden echter alweer toe en kan er wat lichte regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De noordwestelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdagochtend begint met veel bewolking en lokaal lichte regen. Bewolking en regen trekken zuidoostwaarts weg waarna er in de middag ruimte is voor opklaringen en af en toe zon. Wel kan er dan vooral in het zuidoosten nog een bui tot ontwikkeling komen. De temperatuur loopt op naar 18°C in het Waddengebied en 22°C in het zuidoosten. De noordwestelijke wind is matig. (Bron: KNMI)

Haas en Scholekster (Foto: KlapMongeaul)
Een haas en een scholekster. Beide beducht voor gevaar in de polder van Eemnes. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

De Telegraaf bevestigt terugkeer Bazoer naar Eredivisie

Riechedly Bazoer is op weg naar Vitesse, zo meldt De Telegraaf. Kicker wist eerder op de donderdag al te melden dat de middenvelder van VfL Wolfsburg op weg was naar de Eredivisie, maar de Duitse krant noemde toen geen club. Volgens De Telegraaf gaat de middenvelder, na een verhuurperiode bij FC Utrecht, wederom in Nederland spelen.

De middenvelder wordt dit keer niet verhuurd, maar zal definitief worden overgenomen. Bazoer heeft mondeling overeenstemming met de Arnhemmers over een driejarig contract, zo meldt het dagblad. 'De afspraken tussen de speler en de club moeten vrijdag op papier worden gezet en Bazoer moet nog medisch worden gekeurd', zo klinkt het.

Bazoer werd vorig seizoen door Wolfsburg gestald bij FC Utrecht, maar volgens De Telegraaf zijn de Arnhemmers er nu in geslaagd de voormalig Ajacied definitief te strikken. Wolfsburg bleek mee te willen werken aan een definitieve transfer van Bazoer, aangezien de middenvelder niet kon rekenen op veel speelminuten bij de Bundesliga-club.

Bazoer kiest er bewust voor om in Nederland actief te blijven. Naar verluidt was er ook vanuit Spanje, Duitsland, Italië en Engeland 'volop belangstelling' voor de zesvoudig Oranje-international. Het was echter de uitdrukkelijke wens van de 22-jarige middenvelder, die eerder ook nog was verhuurd aan FC Porto, om in de Eredivisie te blijven spelen.

Afrika Cup-sprookje voorbij voor Madagaskar, Algerije na penalties door

De halve finales van de Afrika Cup in Egypte zijn bekend. Woensdag en donderdag werden de kwartfinales afgewerkt en daarmee kwam één sprookje ten einde: dat van Madagaskar.

Het land plaatste zich na tientallen jaren eindelijk voor het eerst voor de Afrika Cup en deed het met een 2-0 zege op Nigeria in de groepsfase bijzonder goed. In de kwartfinales trof de ploeg Tunesië en dat bleek een maat te groot. In de eerste helft hield Madagaskar stand, maar kort na rust opende Ferjani Sassi de score. Youssef Msakni was acht minuten later ook trefzeker en Naïm Sliti gooide de boel in blessuretijd definitief op slot: 3-0.

Algerije kwam dankzij Sofiane Feghouli vrij vroeg op 1-0 tegen Ivoorkust, maar Jonathan Kodija tekende na een uur voor de gelijkmaker. Baghdad Bounedjah verzuimde de Algerijnen met een penalty richting halve finales te schieten en in de verlenging werd niet gescoord. Strafschoppen dus en daarin werd Wilfried Bony de schlemiel. De oud-Vitesse-speler schoot bijzonder slecht in en keeper Raïs M'Bolhi kon de bal er prima uit stompen. Youcef Belaïli verzuimde de Algerijnen definitief naar de winst te schieten, maar Serey Dié schoot op de paal en daarmee was het alsnog beslist.

Samuel Chukwueze had Nigeria eerder op 1-0 gezet tegen Zuid-Afrika, maar Bongani Zungu trok de stand halverwege de tweede helft gelijk. In de slotminuten pakte Nigeria toch de winst: de in Haarlem geboren William Troost-Ekong tekende voor de 2-1 en de plek in de halve finales. Senegal zag Idrissa Gueye de enige goal scoren tegen een andere verrassende ploeg: Benin, dat nu dus ook klaar is.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.