FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 juli 2019

'Flashmob' berooft kledingwinkel razendsnel

Een groep van tien mannen heeft een North Face-winkel in de Amerikaanse staat Winsconsin overvallen. Binnen enkele seconden namen de mannen dure jassen ter waarde van in totaal dertigduizend dollar (ruim zesentwintig duizend euro) mee.

De mannen leken de winkel doelbewust uitgekozen te hebben en verlieten binnen dertig  seconden de winkel met de enorme buit, aldus de politie. "Ze wisten exact waar de dure jassen hingen en liepen daar direct op af", volgens de politie, die zei dat dit niet de eerste flashmobdiefstal in de buurt was, maar de buit was nog nooit zo groot als deze.

"Ze pakken zoveel ze kunnen, rennen naar de uitgang en rijden weg in diverse auto's", aldus commissaris David Smetana. "Als je mazzel hebt pak je er eentje, maar dan is de rest er al vandoor."

Niemand raakte overigens gewond bij deze overval.


Flashmob besteelt North Face winkel (Bron: Youtube)

Lyles sprint naar wereldtijd op 200m, drie man ooit sneller

Atleet Noah Lyles heeft weer eens enorme indruk gemaakt. Tijdens de Diamond League-wedstrijden in het Zwitserse Lausanne won de nog altijd maar 21-jarige Amerikaan de 200m in een sensationele tijd van 19,50 seconden, vooral dankzij een - van hem inmiddels bekend - fenomenaal sterk slotstuk.

Met zijn geweldige tijd is Lyles nu de op drie na snelste man ooit op de 200 meter. Alleen de Jamaicanen Usain Bolt (vier keer) en Yohan Blake (twee keer) en de Amerikaanse oud-wereldrecordhouder Michael Johnson (één keer) waren ooit sneller. De tweede plek mocht er overigens ook zijn: Alex Quiñonez liep met 19,87 een nieuw Ecuadoriaans record, terwijl ook de Canadezen Andre de Grasse (19,92) en Aaron Brown (19,95) onder de twintig seconden doken.

Verspringen mannen
Echt fantastisch was het ook nu weer niet, maar het Cubaanse supertalent Juan Miguel Echevarria sloeg wel weer toe. Met 8,32 meter in zijn tweede poging pakte hij de winst, voor de 8,19m van de Griek Miltiadis Tentoglou en de 8,13m van de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga.

Polsstokhoogspringen mannen
Piotr Lisek en Sam Kendricks kwamen allebei volstrekt foutloos tot en met 5,95 meter. Armand Duplantis haalde 5,81m en ging vervolgens de fout in op 5,88m (één keer) en 6,01m (twee keer), waardoor hij samen met Renaud Lavillenie derde werd. Lisek en Kendricks faalden drie keer op 6,01m en kregen nog een extra kans om de winnaar te bepalen. Lisek greep die met beide gespierde armen aan en sprong naar een nieuw nationaal record en beste wereldjaarprestatie, waarna Kendricks hem feliciteerde en het voor gezien hield.

Hoogspringen vrouwen
Het werd een hoogstaande wedstrijd, waarin de winst niet geheel verrassend naar Mariya Lasitskene ging. De Russische haalde 2,02 meter in haar derde poging en zat de Wit-Russische Karyna Taranda en de Bulgaarse Mirela Demireva daar stranden. Lasitskene viel 2,07m nog aan en haalde het zelfs bijna, maar nét niet. De pas 20-jarige Taranda werd met een nieuw PR van 2,00 meter tweede, voor de 1,97m van Demireva.

100m mannen
Het was geen Diamond League-onderdeel, maar wel een prima race. Justin Gatlin snelde overtuigend naar de winst in 9,92 seconden, voor de 10,01 van zijn landgenoot Michael Rodgers en de 10,07 van Aaron Brown.

400m horden vrouwen
De Amerikaanse Shamier Little bleek in de slotfase de sterkste in een mooie driestrijd en pakte de winst in een alleraardigste tijd van 53,73 seconden. Zuzana Hejnova uit Tsjechië werd tweede in 54,11 seconden, dezelfde tijd als de Amerikaanse Ashley Spencer.

1500m mannen
Hier was het Timothy Cheruiyot die vroeg ten strijde trok en de Keniaan wist zijn indrukwekkende race door te trekken. Hij won in 3:28,77 minuten, slechts acht man - inclusief hijzelf - waren ooit sneller en dan is Monaco, hét 1500m-mekka, volgende week pas aan de beurt. De nog altijd maar 18-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen slechtte de magische 3:30-grens net niet en werd tweede in 3:30,16 minuten, voor Ayanleh Souleiman uit Djibouti (3:30,79).

4x100m vrouwen
Zoals gebruikelijk werd de avond in Lausanne afgesloten met de 4x100m bij de vrouwen. Dat ging lekker voor Nederland: Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney snelden in 42,33 seconden naar de winst, voor de Chinese en Zwitserse teams.

2 doden bij explosie woning Vlaardingen

Vrijdagmorgen zijn bij een explosie in een woning aan de Van der Waalsstraat twee mensen om het leven gekomen. De oorzaak van de explosie is nog onbekend en wordt onderzocht.

Even voor 09:00 uur kregen hulpdiensten de melding van een explosie, waarbij de gevel van de woning zwaar beschadigd raakte. Direct werd de hulpverlening gestart en de brandweer had de brand die na de explosie ontstond snel onder controle. In de woning troffen de hulpverleners de levenloze lichamen aan van een man en een vrouw.

Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang. Voor omwonenden wordt een bewonersbijeenkomst georganiseerd, waarna ze weer terug naar huis kunnen.

2 doden bij explosie Vlaardingen (Foto: Politie)
2 doden bij explosie Vlaardingen (Foto: Politie)

Stukken over ontslagvergoedingen aan Amsterdamse ambtenaren 'vertraagd'

Meerdere Amsterdamse gemeenteraadsleden zijn niet blij met de manier waarop wethouder Touria Meliani (Personeel en Organisatie) omgaat met het WOB-verzoek van De Telegraaf om informatie over ontslagvergoedingen aan ambtenaren.

De krant vroeg de gemeente Amsterdam september vorig jaar om gegevens over vijf ontslagvergoedingen, waaronder die aan oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils, maar heeft nog altijd geen antwoord gekregen. Een woordvoerder van Meliani liet gisteren weten de situatie 'heel vervelend' te vinden.

"Het is pas recent onze kant opgekomen", aldus de woordvoerder. "Dus dat heeft de boel wat vertraagd." Wanneer de informatie wel vrijgegeven wordt is onduidelijk.

Raadsleden hopen dat de gegevens nog voor de komende gemeenteraadsvergadering, die volgende week woensdag en donderdag plaatsvindt, bekend worden. "Dit verzoek is cruciaal in het debat rond Van Gils en wethouder Meliani, in een ontslagvergoedingskwestie waarbij flink is gefaald", zegt Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga tegen de krant. "Hoe flink, dat weten we dus niet als raad. Deze informatie ligt er gewoon en kan zo beschikbaar worden gesteld."

Mochten de gegevens pas later vrijgegeven worden, dan kan er pas na de zomer over gedebatteerd worden.

Fraser-Pryce bloedsnel op 100m, Gebrhiwet vergeet een rondje

Tijdens de Diamond League-wedstrijden in Lausanne heeft Shelly-Ann Fraser-Pryce weer eens een wereldtijd gelopen op de 100 meter. De Jamaicaanse grootheid snelde naar de winst in 10,74 seconden, voor Dina Asher-Smith (10,91) en Marie-Josée Ta Lou (10,93). Dafne Schippers liep in een beste seizoensprestatie van 11,04 seconden naar de vierde plek.

400m vrouwen
Het werd een bijzonder fraaie race tussen de Bahreinse Salwa Eid Naser en de in de slotmeters opstomende Aminatou Seyni uit Niger. Naser hield het nét vol en won in een geweldige tijd van 49,17 seconden, bijna drie tienden onder het uit 1996 stammende meetingrecord. Seyni werd tweede in 49,19 en dat was vrij bijzonder: ze haalde een ruime seconde van haar eigen Nigerese record af, wat ze sinds 2017 - toen verbrak ze het record met 53,4 voor het eerst - al met vijf seconden naar beneden gehaald heeft. Overigens deelde Seyni haar 400m op bijzondere wijze in: 24,4 plus 24,8 seconden en met 12,6 seconden liep ze de snelste laatste 100m ooit bij de vrouwen.

5000m mannen
Vanwege de interne strijd om startplekken op het WK moest een aantal Ethiopiërs loeihard lopen, maar na een prima start kakte het behoorlijk in. Hagos Gebrhiwet gooide anderhalve ronde voor het einde volle bak de turbo aan en kwam juichend over de streep....alvorens hij landgenoot Yomif Kejelcha langszij zag komen en hij zich realiseerde dat hij nog een rondje moest. Dat werd geen succes en Kejelcha won in 13:00,56 minuten, voor landgenoten Selemon Barega en Telahun Bekele. Voor Kejelcha was het te langzaam: hij zal nog zes seconden sneller moeten lopen om het WK te halen.

Speerwerpen vrouwen
Heel spectaculair werd het niet, de winst ging naar de Duitse Christin Hussong met 66,59 meter. De Australische Kelsey-Lee Barber gooide een persoonlijk record van 65,63 meter en werd tweede, voor de 63,79m van de Tsjechische Barbora Spotakova.

Hinkstapspringen vrouwen
De Colombiaanse Caterina Ibarguen was jarenlang onklopbaar, maar de jonge Venezolaanse Yulimar Rojas werd wereldkampioene in 2017. Na een blessureperiode is ze weer terug en het werd een mooi duel: Rojas sprong in haar tweede poging naar 14,82 meter, Ibarguen ging er in de vijfde poging met 14,89m overheen. De derde plek ging met 14,77m naar de Cubaanse Liadagmis Povea.

Kogelstoten vrouwen
Zoals eigenlijk al tijden het geval is: matig, slecht. De Duitse Christina Schwanitz won met 19,04 meter, voor de Canadese Brittany Crew en de Zweedse Fanny Roos, die zelfs niet verder kwamen dan 18,46 en 18,41 meter.

110m horden mannen
Een van de nieuwe Amerikaanse collegesensaties, Daniel Roberts, maakte een ijzersterk internationaal debuut en werd tweede in 13,11 seconden. De winst ging naar de indrukwekkend sterke Spanjaard Orlando Ortega, die 13,05 seconden nodig had. De Jamaicaan Ronald Levy pakte in 13,25 tellen de derde plek.

800m mannen
Een uitstekend Keniaans gevecht, met nog een paar niet-Keniaanse outsiders die tekort kwamen in de eindsprint. De winst ging in de mooie sprint naar Wyclife Kinyamal, die Ferguson Rotich en Emmanuel Korir - in tegenstelling tot Kinyamal al goed voor tijden onder de 1:43 - van het lijf wist te houden: 1:43,78 minuten, voor 1:43,93 van Rotich en 1:44,01 van Korir.

België en Nederland kopen nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen

De bouw van 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen door België (6) en Nederland (6) is vandaag op hoog niveau onderstreept. Vandaag tekenden staatssecretaris Barbara Visser, de Belgische defensieminister Didier Reynders, scheepsbouwer Naval Group en ECA Robotics het contract in Brussel. Laatstgenoemde bedrijf bouwt de mijnenbestrijdende dronesystemen waarmee de schepen worden uitgerust.

Het gaat om marineschepen van 2.800 ton gespecialiseerd in mijnenbestrijding. Voor deze taak zijn ze bijzonder stil en zenden weinig elektromagnetische golven uit. Beide signalen kunnen mijnen laten afgaan. Ook zijn ze schokbestendig.

Met de gezamenlijke mijnenbestrijdingscapaciteit bevestigen België en Nederland hun vooraanstaande positie op het gebied van de Defensiesamenwerking. Staatssecretaris Barbara Visser bij de ondertekening: “Ik ben het Belgische ministerie van Defensie dankbaar voor de samenwerking en de wijze waarop het project tot dusver is uitgevoerd.”

Uitgebreid pakket onbemande systemen
De schepen krijgen een uitgebreid pakket onbemande oppervlakte- en onderwatersystemen. Neem het onbemande Inspector 125 vaartuig. Dit innovatieve platform maakt dat het schip en zijn bemanning op veilige afstand kunnen opereren. Ook vergroot het de inzetbaarheid.

De Inspector 125 heeft op zijn beurt verschillende dronesystemen aan boord die zijn verbonden met het gevechtssysteem van het mijnenbestrijdingsvaartuig. Het gaat om autonome A18-M onderwatersystemen, T18-M getrokken sonarsystemen en mijnenidentificatie- en vernietigingssystemen, zoals de op afstand bestuurbare Seascan en KSTER-C. Alle drones zijn inzetbaar vanaf de Inspector 125. Bij het pakket horen ook vliegende en baggerende drones. Ieder schip krijgt in totaal zo’n 10 drones.

Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking
De Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking (BENESAM) gaat ver. Er zijn gezamenlijke en geïntegreerde staven, opleidingen, trainingen en operaties. En naast de gezamenlijk aanschaf van mijnenbestrijdingscapaciteit gaan de landen ook samen vrijwel identieke M-fregatten kopen. Dit maakt het mogelijk om het onderhoud van deze scheepstypen onderling te verdelen.

België is de leidende partij bij de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit en Nederland bij de M-fregatten.

Gelijk loon voor gelijk werk in hele EU

De herziene detacheringsrichtlijn zorgt voor een nieuwe en betere balans tussen enerzijds vrije dienstverlening binnen de EU en anderzijds de bescherming van de rechten van gedetacheerde werknemers. Daarbij gaat het vooral om de bescherming van de arbeidsvoorwaarden en ‑omstandigheden van deze werknemers. Gelijke beloning voor hetzelfde werk op dezelfde plaats is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Dat staat in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd.

Om gedetacheerde werknemers beter te beschermen, wordt de bestaande richtlijn uit 1996 uitgebreid met voorwaarden voor huisvesting en bepaalde toeslagen en vergoedingen. Daarnaast wordt de buitenlandse werkgever na een detacheringsduur van twaalf maanden (eventueel te verlengen tot achttien maanden) verplicht om alle arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden te garanderen van de lidstaat waar de dienst wordt uitgevoerd (met uitzondering van ontslagrecht en aanvullende bedrijfspensioenregelingen). Ook verduidelijkt de richtlijn dat uitzendbureaus verantwoordelijk blijven voor de juiste betaling van de gedetacheerde werknemer, ook als een werknemer wordt ‘doorgezonden’ naar een andere opdracht. De rechten van gedetacheerde uitzendkrachten zijn vrijwel geheel gelijkgetrokken met die van nationale uitzendkrachten.

De detacheringsrichtlijn richt zich op het vrij verkeer van diensten. Op grond van het vrij verkeer van diensten hebben ondernemingen het recht om in een andere lidstaat diensten aan te bieden en werknemers tijdelijk te detacheren om die diensten te verrichten. Op grond van de detacheringsrichtlijn hebben werknemers die vanuit een andere EER-lidstaat (EU-landen, IJsland, Liechenstein en Noorwegen) of Zwitserland gedetacheerd worden naar Nederland recht op een zogenaamde ‘harde kern’ van Nederlandse arbeidsvoorwaarden, vastgelegd in wetgeving en algemeen verbindend verklaarde cao’s.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Kabinet verlengt IOW met 4 jaar

De Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) wordt verlengd. Werknemers vanaf 60 jaar en 4 maanden die werkloos of gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden, kunnen aanspraak maken op een IOW-uitkering. Dat staat in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd.

De arbeidsmarkt verandert en er moet langer worden doorgewerkt. Met dit wetsvoorstel wil het kabinet oudere werknemers, die ondanks inspanningen van overheid, werkgevers en werknemers toch werkloos of arbeidsongeschikt worden, tegemoet blijven komen. De IOW biedt een tijdelijk vangnet aan oudere werklozen van wie de WW- of WGA-uitkering is afgelopen en die nog geen recht hebben op een AOW-uitkering. Als zij aanspraak willen maken op de bijstand, moeten ze vaak eerst hun eigen vermogen of dat van hun partner ‘opeten’. Om dat te voorkomen, hebben zij recht op een IOW-uitkering totdat zij de AOW-leeftijd bereiken.

De IOW zou per 1 januari 2020 aflopen. In het regeerakkoord is afgesproken dat de IOW wordt verlengd met vier jaar tot 1 januari 2024. Omdat een WW-uitkering maximaal twee jaar duurt, kan men tot 1 januari 2026 instromen in de IOW. Als resultaat van een toezegging aan het Kamerlid Stoffer zal de toetredingsleeftijd niet meegroeien met de pensioenleeftijd, zoals afgesproken in het regeerakkoord, maar worden vastgelegd op 60 jaar en 4 maanden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Bokser Charlo blijft ongeslagen wereldkampioen

Het lukte broer Jermell niet, maar bokser Jermall Charlo slaagde er wel in: hij heeft zijn wereldtitel kunnen verdedigen. Dit weekeinde wordt er nauwelijks op echt topniveau gebokst en dus kijken we nog even terug naar het afgelopen weekeinde, waarin het wat beter was.

In zijn thuisstad Houston verdedigde Charlo (28-0) zijn WBC-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg), met Brandon Adams als uitdager. Die probeerde wel van alles en wist bijzonder knap overeind te blijven, maar het lukte hem niet om het Charlo écht zwaar te maken. De drie juryleden waren duidelijk en unaniem in hun oordeel: Charlo verdedigde zijn titel en is nu niet meer de interimkampioen, maar de échte wereldkampioen.

Ook in Providence werd gevochten in het middengewicht en wel tussen WBO-wereldkampioen Demetrius Andrade (27-0) en de Pool Maciej Sulecki (28-1), die zijn eerste wereldtitelgevecht afwerkte. Andrade was echter een heel stuk sterker en alle drie juryleden wezen hem duidelijk aan als winnaar, waardoor hij zijn titel voor de tweede keer met succes verdedigde.

De hoogtepunten van Charlo vs Adams (Bron: YouTube)

In het supervlieggewicht (-52,2kg) verdedigde Khalid Yafai (25-0) zijn WBA-wereldtitel voor de vijfde keer, dit keer tegen de Dominicaan Norbelto Jimenez (29-8), die in 2014 al eens tot een gelijkspel kwam in een wereldtitelgevecht met Kohei Kono. Dat zat er nu niet echt in: Yafai was een maat te groot en de Brit kreeg alle juryleden ruimschoots met zich mee.

Tot slot trekken we nog even naar het Californische Temecula, waar Richard Commey (28-2) zijn IBF-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg) voor het eerst verdedigde. De Mexicaanse veteraan Raymundo Beltran (36-8) bleek niet sterk genoeg: in de eerste ronde ging hij twee keer neer, in de vijfde ronde proefde hij het canvas nog eens en nadat dat in de achtste ronde nog eens gebeurde maakte de scheidsrechter er een einde aan.

De uiterst veelbelovende Dominicaan Carlos Adames (17-0) vocht tot slot om twee Noord-Amerikaanse superweltergewichttitels (-69,9kg). Patrick Day (17-2) bood dapper weerstand, maar de grote Adames bleek toch echt een stuk te sterk en werd unaniem aangewezen als winnaar.

John Williams helpt wajongers aan een schoonmaakbaantje

Steeds meer geïnteresseerden melden zich aan voor het unieke project van UWV en John Williams, waarbij werkzoekenden in contact worden gebracht met vakantieparken vanwege het tekort aan schoonmaakpersoneel. Op 18 maart vertrokken 13 deelnemers in een bus naar Zeeland voor hun eerste werkdag. Inmiddels staat de teller op 31 deelnemers. Staatssecretaris Tamara van Ark sprak vandaag met UWV, John Williams en deelnemers over hun ervaringen in Bilderberg Parkhotel in Rotterdam.

Alle huidige deelnemers aan het project behoren tot de Wajong-doelgroep. Het gaat om mensen die arbeidsbeperkt zijn door een ziekte of beperking die vóór hun 18e verjaardag is geconstateerd. Zij zoeken al enige tijd naar een baan en hebben daardoor een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dankzij het werkplein van UWV Rijnmond hoorden zij over deze kans en hebben zij zich aangemeld als kandidaat. Het feit dat de kandidaten geen ervaring hebben in de schoonmaakbranche is geen belemmering, waardoor de drempel een stuk lager is om zich aan te melden. Ook het feit dat deelnemers met een bus opgehaald en thuisgebracht worden maakt het makkelijker voor Wajongers om aan de slag te gaan. De mogelijkheid om trainingen te volgen, certificaten te behalen en de aanwezigheid van doorgroeikansen zorgt ervoor dat ze extra gemotiveerd zijn.

Staatssecretaris Tamara van Ark: "Het is mooi om te zien hoe enthousiast deelnemers zijn. UWV en John Williams hebben hier echt een mooi project neergezet. Ik juich alle initiatieven om hen aan het werk te krijgen, toe. Werk is voor Wajongers heel belangrijk. Van dit soort projecten kunnen we leren. Om zo nog meer bedrijven te inspireren om veel meer vergelijkbare projecten te starten. Bedrijven hebben baat bij een diverse groep medewerkers, ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt."

Deelnemer Ferdi Boonstra: "Ik wil meedoen in de maatschappij en een rolmodel zijn voor mijn kinderen door te laten zien dat je moet werken en je je eigen broek moet kunnen ophouden". Mitchell Bisch en Leila Kievit hebben een moeilijke tijd achter de rug en deze nieuwe baan is voor beide een nieuwe start en daarmee een lichtpunt: “We hebben een zware tijd gehad en door nu weer aan de slag te zijn hebben we het gevoel dat we onderdeel uitmaken van de samenleving. We kunnen ons nu richten op een betere toekomst."

Ondersteuning aan Wajongers door UWV
Wajongers die arbeidsvermogen hebben, krijgen van UWV ondersteuning om makkelijker werk te vinden of te behouden. Arbeidsdeskundigen maken met Wajongers een plan om werk te vinden en geven advies en hulp. Ook biedt UWV een online ontmoetingsplek voor Wajongers: UWV Perspectief. Hier lezen zij verhalen van andere mensen met een Wajong-uitkering en kunnen zij zelf hun verhaal delen. Werkgevers die mogelijk werk hebben voor Wajongers kunnen terecht bij het WerkgeversServicepunt in de regio. Daar staan UWV medewerkers klaar voor advies. Ook kunnen geïnteresseerde werkgevers met vragen bellen met UWV via 088-898 92 94. Daarnaast staat er meer informatie op de website van het UWV.

Kans op nieuw Brexitreferendum onder 10%

Bij wedkantoren is de kans op een tweede Brexitreferendum voor het eerst sinds april vorig jaar onder de tien procent gedoken. Bookmakers schatten die nu op negen procent. De hoogste waarde, 49 procent, was in december vorig jaar. Toen stelde de Britse premier Theresa May de stemming over haar exitdeal met de EU in het Lagerhuis uit, omdat ze er niet voldoende steun voor kon krijgen.

Dat akkoord is vervolgens nooit goedgekeurd, met name omdat veel van haar eigen partijleden de vangnetregeling niet zien zitten waarmee de Ierse grens open moet worden gehouden. Als de exitdeal eind oktober nog steeds niet door het parlement is geloodsd, dan zouden de Britten zonder deal de EU uit kunnen crashen.

Dat de kans op een nieuw referendum nu zo ver is ingezakt, komt doordat oer-Brexiteer Boris Johnson de gedoodverfde kandidaat is om May eind deze maand op te volgen als nieuwe Britse premier. Johnson is bereid desnoods het parlement op een zijspoor te zetten om een no-deal Brexit door te drukken. Dat kan in Groot-Brittannië door de koningin te verzoeken het parlement te schorsen.

Op zijn buik schrijven
Johnson zal hoogstwaarschijnlijk meteen de minister van Financiën, Philip Hammond, vervangen. Die is een van de felste tegenstanders van een no-deal Brexit. Hammond waarschuwde vrijdag dat dit scenario een gat van 90 miljard pond in de begroting zal slaan. Daardoor kan Johnson de door hem voorgespiegelde belastingverlaging op zijn buik schrijven, aldus de minister.

Hammond acht de kans groot dat het parlement in het najaar zal samenspannen om een no-deal Brexit te voorkomen. Mogelijk komt de optie van een tweede referendum dan toch weer bovendobberen om de patstelling in het Lagerhuis te doorbreken.

Kansontwikkeling tweede EU-referendum, april 2018 - juli 2019

Populaire ijsverkoper: 'Influencers' betalen dubbel

Van ijsverkoper Joe Nicchi mogen ze best in zijn verplaatsbare ijssalon komen, maar vragen om gratis ijs in ruil voor een foto op Instagram hoeft niemand meer bij hem te doen. Sterker nog, dan betaal je als zelfverklaard 'influencer' gelijk het dubbele voor je bestelling.

Nicchi is heel geduldig geweest met al die aandachtsgeile 'influencers' en heeft gedurende weken 'nee' verkocht aan de populaire fotopoppetjes. Toch is de uitbater van de populaire CVT Soft Serve in Los Angeles het nu zat. Hij postte een foto op het Instragramaccount van de ijszaak waarop hij toonde dat influencers voortaan dubbel betalen.

Die foto ging zelfs zo viraal dat zijn klantenaantallen zijn verdubbeld en zijn Instagrampagina vijftienduizend volgers erbij heeft gekregen. 

"Het maakt ons echt niet uit of je een influencer bent of hoeveel volgers je hebt. We zullen je nooit gratis ijs geven in ruil voor een post op je sociale media. Het kost letterlijk 4 dollar ... nu is het 8 dollar voor jou", aldus de zelfverklaarde anti-influencer influencer. "De school van mijn kinderen accepteert geen foto's van beroemdheden als betaalmiddel."

Nicchi zet vraagtekens bij het gratis weggeven van goederen voor social media aandacht, al is hij niet geheel gevoelloos voor het reclame-aspect. Hij vindt het vooral vreemd dat het haast als iets vanzelfsprekends gezien wordt, terwijl het verzoek voor gratis spullen soms ronduit respectloos gevraagd wordt.

Met deze actie hoopt hij in ieder geval kleine ondernemers een hart onder de riem te steken, zodat ook zij 'nee' durven te zeggen tegen het 'influencerterreur'.

Overlevende nazidokter Mengele overleden

Eva Mozes Kor is donderdag op 85-jarige leeftijd in het Poolse Krakau overleden. Kor overleefde het vernietigingskamp Auschwitz waar ze samen met haar tweelingzus opgesloten zat. Beiden werden blootgesteld aan de experimenten van kamparts Josef Mengele.

Na de oorlog baarde Kor veel opzien door voor vergiffenis voor de nazi's te pleiten en gaf ze lezingen over de Holocaust en haar ervaringen. Toen ze in 2015 het proces tegen de toen stokoude boekhouder van Auschwitz en voormalig SS'er Oskar Gröning bijwoonde, gaf ze hem een knuffel.

Eerder vergaf ze al een kamparts uit Auschwitz, nadat hij in een briefwisseling over zijn betrokkenheid bij de verschrikkelijke experimenten in het kamp vertelde.

"Ik was eindelijk emotioneel bevrijd van wat er in Auschwitz gebeurde. Ik had de controle over mijn eigen gevoelens", aldus Kor toen. Kor richtte in de Verenigde Staten ook nog een Holocaustmuseum op.

De in Roemenië geboren Kor en haar zus werden in het kamp aan verschrikkelijk onmenselijke experimenten onderworpen. Kamparts Mengele, met de bijnaam Angel of Death, injecteerde ze met bacteriên en chemicaliën en er werd veel bloed bij de zussen afgenomen. "Driemaal per week moesten we naar het bloedlab", vertelde Kor in 2001.

Op een gegeven moment werd ze zo enorm ziek dat ze te horen kreeg dat ze nog maar enkele weken te leven zou hebben. Ze herstelde gelukkig en na de bevrijding van het kamp vertrok ze naar Israël. Later verhuisde ze naar de staat Indiana in de Verenigde Staten, waar ze het Holocaustmuseum zou oprichten.

De medewerkers van haar museum lieten in een verklaring weten enorm bedroefd te zijn. "Eva Kor heeft honderdduizenden mensen geraakt tijdens haar 85 levensjaren door haar boodschap over het overwinnen van tragedie, het vinden van vergeving en heling.’’

Twee dagen geleden was Kor nog op Twitter te vinden, waar ze zich verbaasde over het feit dat ze vlakbij Auschwitz chicken nuggets kon eten. "Dat zou 75 jaar geleden prachtig geweest zijn. Ze smaken in elk land hetzelfde en ze waren heerlijk." 

Canyon//SRAM wint openingsploegentijdrit in Giro Rosa

Canyon//SRAM heeft de openingsploegentijdrit in de Giro Rosa, de belangrijkste rittenkoers bij de vrouwen in het wielrennen, gewonnen. De Duitse ploeg was maar liefst 24 seconden sneller dan het Zwitserse Bigla Pro Cycling. Katarzyna Niewiadoma kwam bij Canyon//SRAM als eerste over de streep en is daarom ook de eerste leidster in de Italiaanse rittenkoers.

Net als de afgelopen twee jaar begon de Giro Rosa met een ploegentijdrit. Ditmaal was de afstand achttien kilometer van Cassano Spinola naar Castellania. In de tijdrit over een heuvelachtig parcours was Canyon//SRAM duidelijk de beste. Ze klokte een tijd van 31 minuten en 41 seconden en waren daarmee 24 seconden sneller dan de nummer twee Canyon//SRAM. Het Nederlandse CCC - Liv, met onder meer Marianne Vos, legde beslag op de derde plaats. Ze verloren 45 seconden.

Mitchelton-Scott, de ploeg van topfavoriete Annemiek van Vleuten, werd vierde. Het Australische team moest 53 seconden toegeven op de winnaar. Boels-Dolmans, met een andere Nederlandse favoriete voor de eindzege Anna van der Breggen, werd vijfde. Het Nederlandse verloor meer dan één minuut op Canyon//SRAM.

Tong's voetbalverhalen #23

Van alle culthelden die Feyenoord begin jaren negentig op het veld had staan, was hij de grootste. John de Wolf was stoer, Ed de Goey goed en Mike Obiku exotisch. József was vooral gewoon. Hij stond in het telefoonboek en woonde in een eengezinswoning in Sterrenburg, een rustige jaren-zeventigwijk in Dordrecht. Net zoals de doorsnee-supporter. Die hem zag als een buurman die er af en toe uit het niets een bal in trapte.

Twintigers aangehouden na straatroof horloge van meer dan een ton

De politie heeft vrijdagochtend twee mannen aangehouden in verband met betrokkenheid bij een straatroof eerder dit jaar.

De Amsterdammers van 21 en 23 jaar oud beroofden een man van zijn horloge voor een hotel aan de Apollolaan in Zuid. De man werd daarbij ernstig mishandeld. Het gestolen horloge had een waarde van 110 duizend euro.

Lees ook: Politie zoekt geweldadige horloge-rovers: deel bewakingsbeelden 'te heftig'

Rond dezelfde tijd in februari werd ook een andere man, ook in Zuid, zwaar toegetakeld en beroofd van zijn Rolex. Of het om dezelfde daders gaat is nog niet bekend. 

 
 
 

PSV bevestigt deal met Valencia over nieuwe linksback

Toni Lato gaat spelen voor PSV, zo melden de Eindhovenaren via de officiële kanalen. De linksback komt op huurbasis over van Valencia, waar de verdediger overbodig was geworden. Lange tijd leek een overgang van Lato onzeker, daar de onderhandelingen tussen de clubs stroef verliep. De 21-jarige Spanjaard is de opvolger van Angeliño, die naar Manchester City is verkast. De kans dat de verdediger definitief naar Eindhoven is niet groot, daar Valencia zijn contract heeft verlengd tot medio 2023 en zijn afkoopsom op 80 miljoen euro heeft bepaald.

Angeliño leek al lange tijd op weg naar de Engelse topclub, aangezien verschillende media reeds hadden bericht dat the Citizens de terugkoopoptie van twaalf miljoen euro zouden willen lichten. Woensdagavond bracht zowel City als PSV het nieuws naar buiten dat de linksback inderdaad in de Premier League gaat voetballen. PSV had met Lato echter al een opvolger in gedachten.

“Na het vertrek van Aziz Behich en Angeliño was dit een prioriteitspositie voor ons”, zegt trainer Mark van Bommel over de aanwinst. “Met Lato hebben we een getalenteerde jonge speler erbij, iemand met veel potentie. Lato voegt iets toe aan onze groep en daar waren we naar op zoek. Mooi dat het is gelukt om hem te overtuigen. We gaan er alles aan doen om hem zo snel mogelijk in te passen.”

De Spaanse jeugdinternational speelde bij Valencia als back-up van José Gaya. “We volgen Toni al een flinke tijd en zagen dat hij te weinig aan bod kwam door de aanwezigheid van Gaya. Daar ontstond onze kans”, aldus technisch manager John de Jong. “We hebben een plan geschetst en hem duidelijk kunnen maken dat hij hier de volgende stap kan zetten. Natuurlijk helpt het dan dat Angeliño zich bij ons zo spectaculair heeft ontwikkelt. Ondanks dat beiden als speler niet te vergelijken zijn, is het logisch dat Toni zich spiegelt aan de route van zijn landgenoot. Het is mooi dat hij PSV kiest om zich door te ontwikkelen.”

De Eindhovenaren hebben lang onderhandeld met Valencia over een overgang van de Spanjaard. Volgens Mundo Deportivo zou de Spaanse topclub op het laatst andere eisen hebben gesteld en verraste men PSV. Nu hebben beide clubs alsnog een overeenstemming gevonden inzake Lato, die 43 wedstrijden in de hoofdmacht van Valencia heeft gespeeld.


Cocu vervolgt trainersloopbaan met avontuur in Engeland

Phillip Cocu is de nieuwe manager van Derby County, zo communiceert de club uit de Championship via de officiële kanalen. Cocu tekent een vierjarig contract bij the Rams en wordt in het Pride Park Stadium bijgestaan door Chris van der Weerden, zijn voormalig assistent bij PSV, en Twan Scheepers. Laatstgenoemde werkte tot voor kort als assistent-trainer bij het beloftenelftal van de Eindhovense club.

Cocu en Van der Weerden werkten ook bij Fenerbahçe samen. Het Turkse avontuur was echter van korte duur voor het Nederlandse trainersduo. In oktober vorig jaar, pas vier maanden na de aanstelling in Istanbul, werden de trainer en zijn assistent op non-actief gesteld door de clubleiding vanwege de tegenvallende resultaten. Sindsdien is Cocu clubloos, al werd zijn naam nog niet zolang geleden genoemd bij Real Betis. De Spaanse club ging echter vorige maand in zee met de van Espanyol afkomstige Rubi.

Voor de oud-international van het Nederlands elftal was er meer succes bij PSV, waar hij als speler actief was en tussen 2013 en 2018 als hoofdtrainer de scepter zwaaide. Cocu kende een stroeve start in het Philips Stadion en leek al snel te sneuvelen als beginnende trainer. De gewezen middenvelder toonde echter veerkracht en verliet de club enkele jaren later met drie kampioenschappen en tweemaal de Johan Cruijff Schaal op zijn palmares.

Cocu is bij Derby de opvolger van Frank Lampard, die donderdag is aangesteld als manager van Chelsea. De oud-middenvelder van the Blues heeft voor drie jaar getekend op Stamford Bridge en is de opvolger van Maurizo Sarri, die Londen na slechts een seizoen verliet voor een dienstverband bij Juventus. Lampard loodste Derby vorig seizoen naar de finale van de play-offs, maar promotie werd uiteindelijk niet gerealiseerd. In de eindstrijd op Wembley bleek Aston Villa te sterk (2-1).

Schiphol moet groei verdienen

Schiphol kan na 2020 in kleine stapjes groeien, maar die groei is niet vanzelfsprekend. Alleen na aantoonbare vermindering van de hinder voor omwonenden, krijgt de nationale luchthaven in ruil wat extra ruimte. ‘Eerst zien dan geloven’ is de kern van de nieuwe benadering van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Ze gaat wettelijk vastleggen dat de overlast van de luchthaven voor de omgeving steeds verder afneemt. De minister wil onder meer dat het aantal nachtvluchten omlaag gaat.

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de nieuwe uitgangspunten van de minister voor de ontwikkeling van Schiphol in de eerste jaren na 2020. Hiermee brengt de minister de nieuwe werkwijze in de praktijk die ze ook op de langere termijn voor de luchtvaart in Nederland voor ogen heeft. Eind dit jaar stelt het kabinet de luchtvaartnota voor de toekomstige ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland tot 2050 vast. Naast hinderbeperking zal ook de verduurzaming van de luchtvaart daarbij een centrale rol spelen.
Basisvoorwaarde in de plannen voor Schiphol is dat eventuele groei alleen mogelijk is als het veilig kan. In het Regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet de beperking van de hinder voorop stelt en de luchthaven perspectief houdt op groei. Dit is van belang om de sector in staat te stellen de benodigde investeringen in veiligheid, innovatie en duurzaamheid te doen.

Minister Van Nieuwenhuizen wil de nationale luchthaven voor de middellange termijn ruimte geven om groei te verdienen voor ontwikkeling. Dit is nodig om de positie van de banenmotor Schiphol te behouden en te verstevigen. Hoeveel Schiphol per jaar aan extra vliegbewegingen krijgt, wordt bepaald nadat de hinder voor omwonenden – op basis van harde indicatoren - is beperkt.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Schiphol is één van de pijlers van de Nederlandse economie. We zijn een handelsland. We verdienen ons brood met onze nationale luchthaven met zijn directe verbindingen naar alle continenten. Internationale bedrijven zijn hier gevestigd vanwege Schiphol. Zij zorgen voor banen. Werk is er ook voor de velen die op Schiphol of bij de luchtvaartmaatschappijen aan de slag zijn. Tegelijkertijd zien we dat mensen in de omgeving van de luchthaven veel hinder ervaren. We willen die overlast flink terugschroeven en we stellen dat als harde voorwaarde. De tijd van the sky is the limit is voorbij. We gaan het anders doen. Schiphol zal ieder stapje groei eerst moeten verdienen.”

Het kabinet houdt vast aan de afspraak uit 2008 dat Schiphol tot en met 2020 maximaal 500.000 vliegbewegingen mag hebben. De komende maanden werkt minister Van Nieuwenhuizen mede op basis van gesprekken met de delegaties van bewoners en bestuurders van de Omgevingsraad Schiphol, de vertegenwoordiger van de milieuorganisaties en met de luchtvaartsector de aanpak voor groei op de middellange termijn uit. De minister richt zich bij hinderbeperking in eerste instantie op het terugdringen van de overlast voor de directe omgeving. Ze wil het aantal nachtvluchten omlaag brengen en paal en perk stellen aan het gebruik van de banen in de nacht of late avond waar de mensen veel last van hebben. Ook vraagt ze van de sector extra investeringen in de leefomgeving waar mensen wonen die de ergste hinder ervaren.
De hinder die mensen in de omgeving ervaren wordt op basis van de werkwijze stapje voor stapje minder. Veiligheid is bij iedere ontwikkeling een absolute voorwaarde. Ze heeft eerder al aan de Tweede Kamer laten weten dat Schiphol binnen de huidige luchtruimstructuur en het operationele systeem niet meer dan 540.000 vliegbewegingen per jaar kan afwikkelen.

In de luchtvaartnota komt Van Nieuwenhuizen met een nadere uitwerking voor de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland en de luchthavens op de lange termijn. Van Nieuwenhuizen: “We willen met zijn allen vliegen, maar we willen ook allemaal rust en schone lucht. Het is complex om dit samen te brengen. Op basis van alle gesprekken die we het afgelopen jaar hebben gevoerd, ben ik er van overtuigd dat het anders moet en kan. Ik wil een goede balans met duidelijke regels die strikt worden gehandhaafd. Heldere voorwaarden die voor iedereen controleerbaar zijn. Een aanpak waarbij we andersom gaan werken en sector iets krijgt nadat het is verdiend. Boter bij de vis. De automatische piloot gaat er af.”

Man mishandelt agenten tijdens aanhouding

Een 31-jarige man uit Delft is donderdag 4 juli rond 01.00 uur op de Papsouwselaan aangehouden voor belediging van politieagenten. Bij de aanhouding mishandelde de verdachte drie politieagenten. Zo probeerde hij onder meer een agent te wurgen. De agenten deden aangifte.

Rond 00.40 uur surveilleerden agenten op de Papsouwselaan en spraken zij een groep van 10 à 15 jongeren aan die lachgas aan het gebruiken waren. Op dat moment kwam de 31-jarige man aanfietsen en beledigde hij de agenten. Zij besteedden hier verder geen aandacht aan en besloten hun surveillance te hervatten.

Ernstige verwensingen
Een paar minuten later kregen de agenten een auto in het vizier die met hoge snelheid richting het parkeerterrein op de Papsouwselaan reed. Zij besloten de auto te controleren en kwamen opnieuw in gesprek met de eerder aangesproken jongeren. Op dat moment kwam de 31-jarige man opnieuw in de buurt van de agenten staan en begon hen meerdere malen uit te schelden met ernstige verwensingen. Dit was reden voor hen om de hulp van collega’s  in te roepen en de man aan te houden voor belediging.

Hevig verzet
Bij de aanhouding verzette de man zich hevig en hierbij raakten drie agenten gewond. Zo gooide hij een agente hard tegen de grond en verwondde hij een andere agent aan zijn schouder. De derde agent pakte hij bij zijn keel. Na enige tijd kreeg de politie de Delftenaar onder controle en hield zij hem aan. De man zit nog vast en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

Dader aangepakt
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen opsporingsambtenaren, politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er daadkrachtig tegen op. Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het openbaar ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen medewerkers met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Michael P. opnieuw veroordeeld tot 28 jaar en tbs

Het Gerechtshof heeft Michael P. veroordeeld tot 28 jaar en tbs voor het doden van Anne Faber.

Dat is dezelfde straf die de rechtbank al eerder aan hem oplegde. Even als de rechtbank vond het Gerechtshof moord niet bewezen. P. werd daarom veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag, het om het leven brengen van iemand om een ander misdrijf te verhullen, verkrachting en vrijheidsberoving. Ook is hij veroordeeld voor mishandeling van een medewerker in het Pieter Baan Centrum.

De omstandigheid dat verdachte bij zijn aan houding zeer strak is aangepakt door de politie, het leverde hem onder andere een gebroken schouder op, levert volgens het Hof een onmenselijke en vernederende behandeling en daarmee een schending van het EVRM op. Maar omdat P. niks verklaarde heeft het hem niet in zijn verdediging geschaad. Daarom is er geen rechtsgevolg aan verbonden.

De uitspraak van het Hof betekent nog niet dat de zaak definitief ten einde is. Hoewel het Hof wel de hoogste feitenrechter is staat er nog cassatieberoep open bij de Hoge Raad. Die beoordeelt niet de feiten, maar kijkt alleen of het recht goed is toegepast.

OM eist 16 jaar cel voor uit de hand gelopen ripdeal

De officier van justitie heeft vandaag 16 jaar cel geëist tegen twee mannen van 35 en 33 jaar uit Rotterdam die ervan verdacht worden op 15 juni 2018 op het Sandelingenplein in Rotterdam een 29-jarige man te hebben neergeschoten. Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Tijdens de behandeling van de zitting kwam naar voren dat de twee verdachten van plan waren om het slachtoffer te beroven van drugsgeld. Die beroving is uit de hand gelopen en geëindigd in een eenzijdige schietpartij, waarbij het slachtoffer dodelijk gewond is geraakt.

Nietsvermoedend
Het slachtoffer was nietsvermoedend vanuit Roermond naar Rotterdam gereisd om vervolgens niet meer levend thuis te komen. Hij laat een vriendin, kinderen maar ook ouders en broers achter. De officier van justitie in haar requisitoir: "Het gemis is enorm. Het idee dat het slachtoffer er niet meer zal zijn tijdens grote en juist ook de kleine gebeurtenissen in het leven van de nabestaanden, is verschrikkelijk”.

Noodweer
Eén van de verdachten verklaart uit noodweer te hebben geschoten. Het OM gaat daarin niet mee. Volgens de officier van justitie is namelijk vast komen te staan dat het slachtoffer niet bewapend was tijdens het schietincident en was er geen sprake van "onmiddellijk dreigend gevaar waartegen schieten door de verdachte geboden was".

Strafeis
De officier van justitie heeft tegen beiden verdachten een gevangenisstraf voor de duur van 16 jaar geëist. Bij de motivering van de strafeis is stilgestaan bij de ernst en de impact van het feit. Daarbij is ook betrokken dat de schietpartij in een kwetsbaar gebied in Rotterdam heeft plaatsgevonden. Het doodschieten van het slachtoffer boezemt enorm veel angst in bij bewoners, die zich veilig horen te voelen in hun huis, hun omgeving en buurt. De dood van het slachtoffer heeft voor de direct betrokkenen onherstelbaar leed veroorzaakt en de samenleving in beroering gebracht. Daarnaast heeft de officier van justitie benoemd dat verdachten tot op de dag van vandaag zwijgen en geen spijt hebben betuigd.

Uitspraak in deze zaak is op vrijdag 19 juli.

Kunstinstellingen dreigen gratis geld te verliezen: 'Ronduit een schande'

Door nieuwe plannen van minister Engelshoven van Cultuur, dreigen veertig Amsterdamse muziek-, dans- en theatergezelschappen subsidie te verliezen. Orkater is één van deze instellingen. Het kunstgezelschap luidt de noodklok in een brief aan de minister, zo meldt AT5.

Al sinds de jaren '80 is Orkater een toonaangevend theatergezelschap. Ze boekten onlangs groot succes op Oerol met hun uitvoering van het oorlogsepos de Ilias, die vanaf vandaag op het Over het IJ Festival te zien is. Maar door een halvering van het budget van het Fonds Podiumkunsten, waarvan Orkater het grootste deel van haar subsidie ontvangt, dreigt het gezelschap kopje onder te gaan.


Kunst (Bron: Youtube)

Verschuiven van geld
"Ik vind het een schande, ronduit een schande", is Marc van Warmerdam, directeur van Orkater, duidelijk. "Er wordt door ons goed gepresteerd, we maken mooie voorstellingen, er is veel publiek. Als er ergens talent snel instroomt en goed en professioneel, dan is dat bij ons. En het bizarre is dat de minister nou juist dat wil. Die zegt: 'Ik wil geld voor vernieuwing, voor verjonging, voor talent en voor diversiteit.' Als er nou iemand vooruitloopt als het gaat om diversiteit, zijn wij het."

Hoewel de minister vanaf 2021 juist 44 miljoen euro extra gaat investeren in cultuur, heeft Orkater daar niets aan. De meeste culturele instellingen worden gefinancierd via de BIS, de Basisinfrastructuur, dat met dit extra geld uitkomt op een subsidiebudget van 375 miljoen euro. Daarnaast is er het Fonds Podiumkunsten. Dat budget krimpt juist, naar 15 miljoen, deels omdat er meer geld naar de BIS gaat. Het verschuiven van geld dus, waar onder andere Orkater de dupe van is. 

'Niet uit te leggen'
Volgens Simon van den Berg, hoofdredacteur van De Theaterkrant, is dat niet uit te leggen. "De minister heeft hele duidelijke uitgangspunten. Dat het kunstbeleid diverser moet. Fair practice en dus vernieuwend. Maar de groepen die dat doen zitten voor een deel bij het Fonds Podiumkunsten. Ze haalt daar dus het geld weg om het in de Basisinfrastructuur, dus bij de grote instellingen te stoppen. En dat is een rare vormkwestie, die dus eigenlijk niet de inhoud van wat ze wil bereikt."

Het is niet de eerste keer dat het theatergezelschap de barricades op moet. In 2016 dreigde Orkater, ondanks dat ze een positief advies had gekregen van het fonds, toch subsidie kwijt te raken. Ze werden op het nippertje gered. De nieuwe dreiging komt hard aan bij de jonge makers.

Competitie om budget groter dan ooit
Theatermaker Jesse Mensah: "Je komt niet zomaar aan die top. Als er geen opstapje is, dan lukt dat niet." Acteur Jacob de Groot vult hem aan: "Voor ons is het een gigantische kans om onze ideeën uit te proberen en onszelf te ontwikkelen en op de kaart te zetten. Maar dat gebeurt al jaren en het heeft zich ook bewezen, want er bestaan heel veel collectieven die geboren zijn vanuit de nieuwkomers, vanuit Orkater."

Het Fonds Podiumunsten laat weten dat Orkater nog steeds een subsidieaanvraag kan doen via hun fonds, maar de competitie om het schrale budget is groter dan ooit. In het gunstigste geval is de subsidie die ze krijgen veertig procent minder dan deze nu is. 


Wel een tientje gemeenschapsgeld waard toch? (Bron: Youtube)

PVV-Raadslid bij verstek veroordeeld voor valse aangifte

Politie en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland hebben onderzoek gedaan naar de aangifte van bedreiging van het 31-jarige PVV-raadslid Martijn Storm in Emmen. Hij deed 26 juni vorig jaar aangifte van bedreigingen die hij telefonisch zou hebben ontvangen. Het onderzoek leverde tegenstrijdigheden op in de verklaringen van de aangever. Daarop is door het Openbaar Ministerie besloten de aangever als verdachte te vervolgen wegens het doen van een valse aangifte van bedreiging.

De zaak tegen de verdachte stond vandaag in Assen op zitting bij de rechtbank Noord-Nederland. De officier van justitie eiste 150 uur werkstraf. De rechtbank is het eens met de officier dat de verdenking wettig en overtuigend is bewezen en veroordeelt de man tot een werkstraf van 150 uur plus een week voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. De verdachte verscheen niet op zitting, de zaak is bij verstek behandeld.

Frauderende ex-ambtenaren krijgen taak- en voorwaardelijke gevangenisstraffen

Rechtbank Limburg heeft 2 voormalig ambtenaren van de gemeente Heerlen veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen voor fraude in de Guardea-zaak. Het gaat om een 34-jarige man uit Voerendaal en een 46-jarige man uit Heerlen. Een 52-jarige man uit Klimmen is vrijgesproken en 2 andere verdachten hebben alsnog een geldbedrag betaald om verdere vervolging te voorkomen.

Wat is er gebeurd?
Beide verdachten waren bij de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud van gebouwen en groenvoorzieningen. De 34-jarige ambtenaar benaderde in 2016 een ondernemer uit Heerlen met de vraag of hij snel geld wilde verdienen. De ambtenaar stelde de ondernemer voor om een neprekening naar de gemeente te sturen. Een deel van dit bedrag zou de ondernemer mogen houden. In plaats van in te gaan op het voorstel meldde deze ondernemer zich bij de gemeente. Daarop is een onderzoek gestart. In dit onderzoek heeft de ondernemer samengewerkt met politie en justitie.

Tijdens het onderzoek is gebleken dat de 34-jarige ambtenaar valse opdrachtbonnen maakte en valse facturen goedkeurde om geld in eigen zak te kunnen steken of in privé gehuurde bouwmaterialen af te rekenen op kosten van de gemeente. Hij maakte daarbij gebruik van de ondernemer en een medewerker van een bedrijf dat de groenvoorziening verzorgt voor de gemeente Heerlen. Na vertrek bij de gemeente heeft de 34-jarige man de fraude voortgezet samen met een voormalige bevriende collega die nog wel op dezelfde afdeling bij de gemeente werkte.

Straffen
De rechtbank heeft de 34-jarige man voor het gebruik van valse documenten en oplichting een taakstraf opgelegd van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Aan de voormalige collega van de man, de 46-jarige man, heeft de rechtbank wegens gebruik van valse documenten een taakstraf opgelegd van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. De mannen hebben hun functie misbruikt door op deze wijze gemeenschapsgelden in eigen zakken te laten verdwijnen. Het vertrouwen dat de samenleving moet kunnen hebben in de integriteit van overheidsdienaren is daarmee ernstig geschaad.

De medewerker van de groenvoorziening die contact met de 34-jarige ambtenaar heeft gehad in een van de onderzochte zaken is door de rechtbank vrijgesproken. De rechtbank vindt niet bewezen dat deze medewerker wist dat hij meewerkte aan een frauduleuze constructie.

De rechtbank heeft lager gestraft dan door de officier van justitie gevorderd omdat de rechtbank de verdachten van sommige feiten heeft vrijgesproken. De rechtbank heeft ook lager gestraft omdat er een te lange tijd is verstreken tussen de aanhouding van de verdachten en het moment waarop het vonnis is gewezen.

De rechtbank heeft ten slotte bepaald dat beide verdachten het geldbedrag dat zij door deze fraude hebben gekregen, moeten terugbetalen aan de Staat.

Cel en tbs voor belaging en bedreiging, ontucht en bezit kinderporno

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 49-jarige man tot een gevangenisstraf van 16 maanden en tbs met voorwaarden. De man is schuldig bevonden aan belaging en bedreiging van jonge meisjes en zijn ex-vriendin, ontucht en het bezit van kinderporno. De rechtbank Oost-Brabant legde eerder 14 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging op.

Belaging, bedreiging en bezit kinderporno
De man plaatste in april 2016 foto’s en teksten van de 13-jarige dochter van zijn ex-vriendin op sekswebsites. Hij deed het voorkomen alsof het meisje zich aanbood voor seksuele handelingen. Ook nam hij sociale media-accounts van het meisje over. Hij deed dit omdat hij kwaad was op de moeder van het meisje omdat zij de relatie met hem had verbroken.

In januari 2017 bedreigde hij zijn ex-vriendin met dreigende teksten en een foto van een meisje met een schotwond in het hoofd. Bij een ander minderjarig slachtoffer betrad de man de besloten achtertuin om daar chocolade en bloemen voor haar neer te leggen. De vader van dit meisje is eerder door het hof veroordeeld voor eigenrichting tegen de verdachte. Tenslotte had de verdachte kinderporno in zijn bezit.

Ook ontucht bewezen verklaard
Anders dan de rechtbank vindt het hof ontucht met een 13-jarig meisje ook bewezen. Om ontucht bewezen te verklaren moet er sprake zijn van zogenoemde ‘relevante interactie’. De man deed zich op sociale media voor als 17-jarige jongen en overtuigde het slachtoffer er op listige wijze van naaktfoto’s van zichzelf naar hem te sturen. Ondanks dat er geen lichamelijk contact heeft plaatsgevonden, vindt het hof dat er om die reden wel gesproken kan worden van relevante interactie.

Gevangenisstraf en tbs met voorwaarden
Het hof veroordeelt de man tot 16 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. Hij verbleef al eerder in een tbs-kliniek, maar ging na de beëindiging daarvan opnieuw in de fout. Desondanks volgt het hof de aanbeveling van deskundigen om tbs met voorwaarden op te leggen. Zij stellen dat tbs met dwangverpleging zeer waarschijnlijk niet het gewenste effect heeft omdat de man moeizaam mee zal werken.

Daarom legt het hof tbs op met een groot aantal voorwaarden. De man moet zich onder andere verplicht laten opnemen en behandelen in een kliniek en het wordt hem verboden om op welke wijze dan ook contact op te nemen met de slachtoffers.

De man moet ook een schadevergoeding van in totaal 2600 euro betalen aan de slachtoffers.

Stichting Meer dan Gewenst vaart met roze gezinnen mee met de Canal Parade

Deze zomer doen opnieuw kinderen uit LHBT-gezinnen samen met hun ouders mee aan de Canal Parade in Amsterdam. Zij varen op een boot van Meer dan Gewenst, de Nederlandse stichting die zich inzet voor roze (wens)ouders en hun kinderen. Door mee te varen wil Meer dan Gewenst de zichtbaarheid en acceptatie van roze gezinnen vergroten. Attractiepark de Efteling en IVF-behandelcentra Nij Geertgen en Nij Barrahûs ondersteunen als hoofdsponsoren de missie van Meer dan Gewenst.

Het thema van de boot is “Wij schrijven geschiedenis, onze kinderen de toekomst”. Naar een idee van de Efteling wordt het een sprookjesachtige boot vol boeken en verhalen. Met vijfendertig kinderen aan boord laat de stichting zien dat ouderschap en familie voor iedereen mag zijn, ongeacht van wie je houdt of wie je bent. De Efteling zag hier een logische match en is trots op de samenwerking met Meer dan Gewenst.

Femke van Es, Team Lead Communicatie & Reputatie bij de Efteling, licht toe: “De Efteling is een plek voor iedereen en in het bijzonder staan kinderen bij ons centraal. We vinden het een eer dat we vanuit onze kracht – storytelling – zijn gevraagd mee te denken in een totaalconcept voor de boot van Meer dan Gewenst. Het resultaat is een sprookjesachtige boot vol gezinnen die de liefde vieren.”

Kinderwens voor iedereen
Elk jaar weten meer wensouders de voorlichtingsbijeenkomsten van Meer dan Gewenst te vinden. De stichting is blij dat steeds meer LHBT’s zich bewust zijn van de mogelijkheden om invulling te geven aan een diep gekoesterde kinderwens. Zo ook sponsor Marc Scheijven van IVF-behandelcentra Nij Geertgen en Nij Barrahûs: “Het sponsoren van Meer dan Gewenst past goed bij onze missie en dagelijkse zorg aan vele roze (wens)ouders.”

Prijs voor “Beste Statement” 2018
Vorig jaar deed Meer dan Gewenst voor het eerst mee aan de botenparade. De deelname was een succes: de boot met roze gezinnen won toen de prijs voor “Beste Statement”. Dit statement verdient ook dit jaar weer aandacht: het is nog steeds niet eenvoudig voor LHBT’s om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Daarnaast laat de acceptatie en zichtbaarheid van roze gezinnen te wensen over. Het is belangrijk dat men opgroeit met het gegeven dat een gezin uit een palet van gezinsvormen kan bestaan.

Wet draagmoederschap en meerouderschap
In tegenstelling tot de vaart waarmee het aantal roze gezinnen groeit, blijft de wetgeving nog achter. Zo is het nog steeds verboden om publiekelijk een oproep te doen om een draagmoeder te zoeken. Ook staat de wet maar maximaal twee juridische ouders toe, wat verschillende belemmeringen veroorzaakt wanneer een kind in een meeroudergezin opgroeit.

Als antwoord hierop heeft de Staatscommissie Herijking ouderschap al in 2016 een rapport uitgebracht met voorstellen om de wet te wijzigen conform de realiteit, gezien vanuit het belang van de kinderen die opgroeien in deze gezinnen. ‘Voor de zomer’ komt het kabinet met een reactie op het rapport. Voorzitter van de stichting Luc Nibbeling: “In de aankomende weken zal het kabinet kleur moeten bekennen. Wij gaan ervan uit dat het kabinet het advies van de Staatscommissie overneemt en daarmee kiest voor de juridische bescherming van de kinderen en hun ouders. Deze dient te allen tijde voorop te staan. Nederland heeft weer de kans, net als bij het homohuwelijk in 2001, geschiedenis te schrijven.”

Politie zoekt getuigen dodelijk schietincident Houten

Bij een schietincident op de Schoneburgseind in Houten is donderdagavond een 55-jarige man om het leven gekomen. Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) onderzoekt deze zaak en roept getuigen op zich te melden.

Rond 23:00 uur kwamen er meerdere meldingen binnen dat er was geschoten op een parkeerplaats. Politieagenten troffen daar een overleden man aan. De omgeving werd afgezet en specialisten van Forensische Opsporing voerden uitgebreid sporenonderzoek uit. Ondanks een zoekactie, waarbij ook een politiehelikopter en politiehonden werden ingezet, werden er geen verdachten aangetroffen.

Het is onbekend waar de dader of daders naar toe zijn gevlucht.De pollitie vraag mensen die in de omgeving bewakingscamera’s hebben hangen hun beeldmateriaal van voor en na het schietincident met het rechercheteam te delen via het tipformulier. Ook ander beeldmateriaal van het schietincident is welkom, aldus de politie. 

Ook vraagt de politie getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen via 0900-8844, of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

17 arrestaties bij criminaliteitscontrole in Limburg

Donderdag vond er in Limburg een grootschalige criminaliteitscontrole plaats. Op vier locaties verspreid door de provincie controleerde de politie met als doel de proactieve aanpak van diverse criminaliteitsvormen zoals woninginbraken, mobiel banditisme en ondermijning. In totaal namen ruim 300 personen deel aan de controle, waaronder de Landelijke Eenheid, Koninklijke Marechaussee en specialistisch personeel zoals vreemdelingenpolitie en (financieel-economische) rechercheurs. 17 personen zijn uiteindelijk aangehouden.

De samenleving wordt steeds internationaler, dat geldt ook voor misdaad. Als gevolg groeien politiediensten in de grensregio naar elkaar toe en er wordt (bij controles) steeds vaker samengewerkt met (internationale) instanties. Het delen van kennis zorgt voor een betere informatiepositie en helpt uiteindelijk de pakkans van criminelen te vergroten.

Resultaten
Er werden verschillende aanhoudingen verricht, onder andere voor mensensmokkel, rijden onder invloed van alcohol of drugs, valsheid van documenten en het in bezit hebben van wapens. Het ging dan om het in bezit hebben van pepperspray, maar ook een slagwapen werd aangetroffen. Ook werden bij een bestuurder diverse inbrekerswerktuigen aangetroffen.

Een andere bestuurder viel op door het in bezit hebben van een grote hoeveelheid chemicaliën die gebruikt wordt voor het voorbereiden van de productie van harddrugs. Daarnaast is er bij een persoon ruim 18.000 euro in beslag genomen op verdenking van witwassen.

Tevens zijn er verschillende boetes uitgeschreven, onder andere voor het besturen van een voertuig tijdens een rijontzegging en het rijden met ongeldige kentekenplaten. Het uiteindelijke bedrag dat aan boetes is geïnd, wordt nog door de politie geïnventariseerd.

Selectie
De selectie van bestuurders en voertuigen gebeurde onder andere via automatische kentekenherkenning (ANPR). Zo werden de kentekens gesignaleerd van bestuurders die gezocht werden, nog boetes open hadden staan of zich om andere redenen bij de politie moesten melden. Inzittenden, documenten en voertuigen werden vervolgens door politie en de Koninklijke Marachaussee aan een uitgebreide controle onderworpen.

17 arrestaties bij criminaliteitscontrole in Limburg (Afbeelding: Politie)
17 arrestaties bij criminaliteitscontrole in Limburg (Afbeelding: Politie)

Mogelijk apparatuur voor drugslab aangetroffen in vrachtwagen

De politie heeft donderdagavond omstreeks 21:30 uur een vrachtwagen aangetroffen in de Hellastraat in Tilburg met daarin mogelijk apparatuur voor drugslabs. Het voertuig is meegenomen en wordt momenteel onderzocht door specialistische diensten.

Het voertuig was geparkeerd in de Hellastraat. Samen met de brandweer heeft de politie de vrachtwagen geopend nadat zij een zoete geur roken. Hierin troffen zij een aantal ketels aan. Specialistische diensten doen onderzoek naar het voertuig. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Rijk en regio Amsterdam tekenen woondeal voor meer betaalbare woningen

Het Rijk en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) gaan een langjarige samenwerking aan om het woningtekort terug te dringen en te zorgen voor een structureel voldoende betaalbaar woningaanbod. Tot 2025 kan de regio er met de inzet van het Rijk ruim 100.000 woningen bijbouwen. De partijen hebben afgesproken te zoeken naar zowel oplossingen voor het betaalbaar houden van de bestaande woningvoorraad als voor voldoende investeringscapaciteit van woningcorporaties. Het Rijk ondersteunt met expertise, aanpassingen in wet- en regelgeving en geld voor pilots rond bijvoorbeeld de aanpak van malafide huisjesmelkerij.

Dat staat in de Woondeal Metropoolregio Amsterdam die vandaag door minister Ollongren (BZK) en burgemeester Halsema van Amsterdam, als voorzitter van de MRA, is ondertekend. Het is de laatste uit een serie van 5 woondeals die de minister heeft gesloten met de regio’s waar de woningmarkt het meest gespannen is.

De keerzijde van de populariteit van de regio Amsterdam zijn de hoge prijzen van huur- en koopwoningen. Ondanks de bouw van bijna 50.000 woningen in de afgelopen 3 jaar blijven de prijzen stijgen en kunnen vooral jonge huishoudens geen betaalbaar huis vinden. Rijk en regio hebben daarom in de woondeal afgesproken zich in te zetten voor het realiseren én behouden van betaalbare woningen, ook in het middensegment. De aanstaande wetswijziging waardoor corporaties makkelijker middenhuur kunnen realiseren draagt hieraan bij.

Investeringscapaciteit
Woningcorporaties in de regio staan voor de opgave jaarlijks 5.000 sociale huurwoningen te bouwen. Tegelijkertijd moet de bestaande voorraad verduurzaamd worden. Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) blijkt dat met deze opgaven vooral op langere termijn ongeveer de helft van de corporaties tegen de grenzen van de investeringscapaciteit oploopt. Minister en regio werken samen met de corporaties aan oplossingen voor deze mismatch. Om de druk op de woningmarkt verder te verlichten, wil de MRA ten minste 3.000 flexwoningen realiseren. De minister ondersteunt dit met een wetswijziging die dergelijke woningen vrijstelt van de verhuurderheffing.

Rijk en regio trekken ook voor de complexe binnenstedelijke verstedelijkingsopgave met elkaar op. Uitgangspunt is dat woningbouw en bereikbaarheid hand in hand gaan. In de woondeal trekt het Rijk 2 miljoen euro uit voor de ontwikkeling en versnelling van de woningbouwlocaties langs de Hoornse Lijn met de stationsgebieden Zaandam, Zaandam Kogerveld en Purmerend. Met een budget van 2,9 miljoen euro van de beide provincies is in de MRA afgelopen jaar een flexibele pool van experts gestart die kan worden ingezet om bouwplannen (versneld) uit te voeren. De minister draagt hier eenmalig 1 miljoen euro aan bij.

Pilots
In aansluiting op pilots in andere woondealregio’s rond de aanpak van malafide huisjesmelkerij start in Amsterdam een pilot voor de aanpak van ‘veelplegers’. De minister ondersteunt het experiment met een bijdrage van 500.000 euro. Voor de aanpak van woonfraude en het beter kunnen reguleren van vakantieverhuur via bijvoorbeeld AirBnB gaat de minister een wetsvoorstel indienen. De gemeente Zaanstad krijgt 500.000 euro voor pilots rond wijkvernieuwing en de ondersteuning van woningbezitters die met een stapeling aan kosten te maken hebben, bijvoorbeeld door funderingsproblemen.

Politie zoekt getuigen van een steekpartij tijdens kermis

Naar aanleiding van een steekpartij in de Nieuwstraat in de nacht van vrijdag 21 juni op zaterdag 22 juni omstreeks 02:45 uur doet de politie een getuigenoproep. Bij het steekincident raakte een 20-jarige inwoner van Hollands Kroon zwaargewond.

Op dinsdag 25 juni heeft de politie een 22-jarige verdachte uit Medemblik aangehouden in het onderzoek naar het steekincident. Deze verdachte zit vast. In de nacht van het incident vond ook een aanhouding plaats, deze verdachte is inmiddels in vrijheid gesteld.

Om een duidelijk en volledig beeld te krijgen van wat er in en rondom de Nieuwstraat heeft plaatsgevonden, wil de politie in contact komen met getuigen die iets gehoord of gezien hebben. Er was die avond veel uitgaanspubliek op straat, mede vanwege de kermis die gaande was. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

'Schiphol mag vanaf 2021 weer groeien'

In Den Haag wordt vandaag volgens ingewijden van de NOS een voorstel besproken om Schiphol vanaf 2021 weer te laten groeien. Omwonenden noemen het een 'doodsteek voor het laatste greintje vertrouwen' dat zij hadden in het kabinet, zo schrijft AT5.

Momenteel geldt nog een maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar. De bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol wil dat de groeistop verlengd wordt tot 2023, meldt NH Nieuws. Daar lijkt nu geen sprake van te zijn.

De bewoners maken deel uit van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), waarin ook Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, gemeenten, provincies en milieuorganisaties zitten. Het lukte de ORS begin dit jaar niet om tot een advies voor de minister te komen.

Amsterdamse coalitie
De Amsterdamse coalitie ging er vooralsnog ook vanuit dat de luchthaven de komende jaren niet verder zou groeien. "Amsterdam wil een pas op de plaats voor Schiphol tot en met 2023", liet verantwoordelijk wethouder Udo Kock eerder weten.

Op het plan om het aantal vliegbewegingen toch beperkt te laten groeien van 2021, wil zijn woordvoerder nog niet ingaan. "Het kabinet moet er nog over besluiten. En wij reageren niet op geruchten", laat ze weten aan AT5. Toch blijft het standpunt van het college volgens de woordvoerder hetzelfde. "Amsterdam wil geen groei tot 2023."

Tweede Kamer
Vanuit de Tweede Kamer druppelen de eerste reacties al wel binnen. Zo noemt Suzanne Kröger van GroenLinks het plan waanzin: "Vol trots een klimaatakkoord presenteren om een week later - tegen alle afspraken in - de groei van Schiphol er door te douwen. Waanzin. De grenzen van omwonenden, veiligheid, natuur en klimaat zijn bereikt. Groei is geen optie."

Milieuorganisaties
Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland reageren gezamenlijk op het nieuws. "Schiphol laten groeien in tijden van klimaatcrisis is waanzin. De CO2-uitstoot van de luchtvaart wordt weer compleet genegeerd. Alle sectoren moeten aan de bak met groen beleid, maar blijkbaar niet de luchtvaart. De enige optie voor Schiphol is krimp."

Schiphol aankomsthal (Foto: FOK! )
Schiphol aankomsthal (Foto: FOK! )

Mariniers schrikken kleine piratenvloot af

Een heavy load carrier voer deze week rustig over de Indische Oceaan toen er plotseling een kleine piratenvloot opdook. 6 skiffs met ieder 4 tot 6 mannen zwermden rond het 150 meter lange transportschip. Ze hadden er alleen niet gerekend op dat er een Vessel Protection Detachement (VPD) van het Korps Mariniers aan boord zat.

Terwijl de skiffs van 2 kanten naderden nam het beveiligingsteam schietposities in. Ze lieten hun bewapening daarbij duidelijk zien. De dreiging die daarvan uitging was voldoende voor de belagers om rechtsomkeert te maken. Het schip kon hierna ongehinderd verder varen naar de Egyptische havenstad Safaga.

Vessel Protection Detachments
VPD’s zijn beveiligingsteams die bestaan uit zwaarbewapende mariniers. Zij beschermen zeer kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten tegen piraten. Nederland zet de beveiligingsteams al sinds maart 2011 in.

Vessel Protection Detachement (archieffoto Defensie)
Vessel Protection Detachement (archieffoto Defensie)

650.000 euro voor 65 maatwerktrajecten voor dak- en thuisloze jongeren

In de 13 pilotgemeenten* van het actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren gaan 65 jongeren een bijzonder maatwerktraject volgen. Kansfonds staat hierbij voor 650.000 euro garant. Dit geld is bedoeld om te investeren in het perspectief van jongeren. De 65 maatwerkvoorbeelden en -oplossingen die hieruit voortkomen, vormen de basis voor gemeenten om alle dak- en thuisloze jongeren op een soortgelijke manier te helpen. Dit staat in de Actieagenda, waarin staatssecretaris Blokhuis (VWS) de programma aanpak toelicht en laat zien wat de eerste prioriteiten zijn voor de komende periode.

Nederland telt zo’n 10.700 dak- en thuisloze jongeren van 18-27 jaar. De ambitie van het Actieprogramma is om ervoor te zorgen dat geen enkele jongere meer langdurig in de opvang of op straat hoeft te leven. In de pilotgemeenten moet het aantal dak- en thuisloze jongeren eind 2021 zijn teruggebracht naar 0. Hier is maatwerk voor nodig, waarin de behoefte en het perspectief van de jongere centraal wordt gesteld. Die zijn namelijk per jongere verschillend. Om dit voor elkaar te krijgen, zullen doorbraken in het huidige systeem gerealiseerd moeten worden. Wanneer hier geld voor nodig is, kan de gemeente gebruik maken van het beschikbare Kansfonds-budget, dat neerkomt op ongeveer 10.000 euro per jongere. Aan de hand daarvan onderzoeken de gemeenten gezamenlijk gedurende de pilot wat er nodig is om alle dak- en thuisloze jongeren structureel te helpen.

Staatssecretaris Blokhuis is enthousiast over de werkwijze: “Voor de hulpverlening van deze 65 jongeren kan dit bedrag een goede impuls zijn om tot oplossingen te komen, zodat we dit vervolgens voor alle jongeren mogelijk kunnen maken. Dit geld staat wat mij betreft vooral symbool voor een andere manier van denken. Op dit moment hoor ik nog te vaak van jongeren dat zij vastlopen in het systeem van verschillende loketten en partijen die langs elkaar werken. Ze worden als probleemgeval beschouwd en niet serieus genomen. Terwijl we de behoeften van jongeren zelf als uitgangspunt moeten nemen. Wat hebben zij nu echt nodig om verder te komen? Daar waar de regelgeving dit in de weg staat, wil ik hier ook serieus naar kijken, samen met mijn collega bewindspersonen. Ik ben zeer gemotiveerd om dit samen met de gemeenten, belangenorganisaties, maar bijvoorbeeld ook het bedrijfsleven en enthousiaste vrijwilligers, voor elkaar te krijgen.”

Oproep aan iedereen
In de Actieagenda is ook opgenomen dat een klankbordgroep (organisaties die betrokken zijn bij de hulpverlening voor deze doelgroep) en een jongerenpanel (de doelgroep zelf) continu meedenken en doen in het actieprogramma.

Verder doet staatssecretaris Blokhuis vanuit de Actieagenda een oproep aan iedereen om een steentje bij te dragen aan het oplossen van dak- en thuisloosheid onder jongeren. Gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, zorg- en onderwijsinstanties, woningcorporaties, professionals én medeburgers worden uitgedaagd zichzelf de vraag stellen: wat kan ík doen om dak- en thuisloosheid onder jongeren te voorkomen en op te lossen?

Ook opbrengst voor volwassen dak- en thuislozen
De opbrengst van deze maatwerktrajecten zal ook als input dienen voor de acties die vanuit de Meerjarenagenda Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang lopen voor de hele groep die gebruik maakt van maatschappelijke opvang en beschermd wonen (ook volwassen dak- en thuislozen, vanaf 27 jaar). Voor een groot deel hebben zij namelijk met dezelfde problematiek als de jongeren te maken en lopen zij ook in de bestaande systemen en processen vast.

* Almere, Amsterdam, Alkmaar, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Haarlem, Leiden, Purmerend, Rotterdam en Utrecht

Akkoord over beschermd wonen

In tien jaar tijd wordt beschermd wonen niet alleen een taak van centrumgemeenten, maar een taak van álle gemeenten. Hiervoor komt een nieuwe verdeling van het geld dat hiervoor beschikbaar is. Daarover zijn minister Ollongren (BZK), staatssecretaris Blokhuis (VWS) en de VNG het eens geworden. Zij stemmen in met het advies van het expertiseteam dat de VNG voor dit vraagstuk in het leven heeft geroepen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de manier waarop de transitie in beschermd wonen de komende jaren tot stand moet komen. Ook de regionale samenwerking van gemeenten is daarbij belangrijk.

Verdeling op basis van vraag in plaats van aanbod
De commissie Toekomst Beschermd Wonen kwam in 2015 met een advies om mensen die beschermd wonen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te begeleiden en ondersteunen. Een belangrijk onderdeel van het advies is de ontwikkeling van een nieuw verdeelmodel van de financiële middelen. In dit nieuwe verdeelmodel worden de middelen verdeeld over alle gemeenten in plaats van alleen de centrumgemeenten. Daarnaast zal de verdeling van het geld worden afgestemd op de ‘vraag’ (verdeling op basis van objectieve criteria) in plaats van het ‘aanbod’ (historisch gegroeide verdeling). Dit voorjaar zijn de voorlopige uitkomsten van een mogelijke verdeling bekend gemaakt. Mede naar aanleiding van deze uitkomsten heeft de VNG een expertiseteam opgericht, met de opdracht te bekijken op welke manier dit proces zo zorgvuldig mogelijk uitgevoerd kan worden. Hierbij stond de continuïteit van hulp en ondersteuning aan cliënten voorop.

Beschermd wonen rond in tien jaar
Rijk en gemeenten hebben afgesproken in tien jaar tijd tot een gefaseerde invoering van het objectief verdeelmodel voor beschermd wonen te komen en ook de doordecentralisatie op dit onderdeel in die tijd voor elkaar te krijgen. Dat betekent dat gemeenten in die periode geleidelijk overstappen van de huidige historische verdeling over centrumgemeenten naar een volledig objectieve verdeling over alle gemeenten. Vanaf 2022 wordt een deel van de middelen voor het eerst objectief verdeeld. De centrumgemeenten blijven verantwoordelijk voor bestaande cliënten. De nieuwe cliënten vallen vanaf dat moment onder de verantwoordelijkheid van alle gemeenten. Over de eventuele doordecentralisatie van de maatschappelijke opvang naar alle gemeenten zal op basis van een evaluatie over vier jaar een beslissing worden genomen.

Regionale samenwerking gemeenten
Gemeenten zetten zich onverminderd in voor het tot stand brengen van de beweging mensen meer in de wijk te huisvesten en begeleiden in plaats van in een instelling. Hiervoor is afgesproken om eind 2019 concrete uitvoeringsafspraken beschikbaar te hebben. Het expertiseteam adviseert gemeenten verplicht regionaal te laten samenwerken om cliënten op een goede manier te kunnen blijven ondersteunen. Hoe de verplichte samenwerking er exact moet komen uitz wordt de komende maanden nader uitgewerkt. Ook andere elementen uit het advies zullen de komende maanden worden geconcretiseerd, zoals de instelling door Rijk en gemeenten van een Taskforce die de inhoudelijke beweging aanjaagt en monitort.

Sea of Solitude uitgebracht

Sea of Solitude is vandaag verkrijgbaar via digitale download op PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin. Spelers moeten Kay helpen op een persoonlijke reis om haar innerlijke eenzaamheid te overwinnen in een mysterieus, overstroomd stadslandschap.

Door ontmoetingen met allerlei angstaanjagende monsters overwint Kay emotionele uitdagingen om te ontdekken waarom haar eenzaamheid haar tot een monster heeft gemaakt en wat ze moet doen om haar menselijkheid terug te krijgen. Terwijl het water stijgt en daalt om haar gemoedstoestand te weerspiegelen, moet Kay de verhalen van deze monsters leren kennen en meer over zichzelf te weten komen om de wereld te bevrijden van besmette herinneringen.

Wereldwijd problemen met medische radionucliden bij sluiten reactor

Het sluiten van de huidige Nederlandse reactor die medische radionucliden produceert, zonder deze op te volgen, brengt de leveringszekerheid wereldwijd in gevaar. Dit blijkt uit aanvullend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Medische radionucliden zijn radioactieve stoffen die gebruikt kunnen worden om een diagnose te stellen.

Ook kunnen ze verschillende soorten kanker behandelen of pijn bestrijden bij terminale patiënten, zogenoemde therapeutische radionucliden. De meeste medische radionucliden worden in Europa gemaakt in zes kernreactoren, waarvan er één in Nederland staat (de HFR).

Lees ook: Minister Bruins: 'Belangrijke stap nieuwe reactor medische isotopen'

Op één reactor na zijn deze installaties op gevorderde leeftijd en zullen ze vroeg of laat moeten sluiten. De markt is op dit moment fragiel: als één grote reactor of één van de gespecialiseerde laboratoria onverwacht uitvalt, kunnen op wereldschaal leveringsproblemen ontstaan. Bij een onverwachte uitval kunnen de overige reactoren de vraag lang niet altijd opvangen, wat de leveringszekerheid voor de wereld vrij onzeker maakt. Dat geldt zowel voor diagnostische als therapeutische radionucliden.

Er zijn verschillende redenen om een nieuwe reactor in Nederland te bouwen: naar verwachting groeit de vraag naar medische en therapeutische isotopen. Daarbij is het volgens een studie in opdracht van de Europese Commissie nodig om nog een nieuwe reactor te bouwen om als Europa zelfvoorzienend te blijven en tekorten op wereldschaal te voorkomen, ondanks nieuwe initiatieven.

De studie ziet een nieuwe reactor in Nederland (Pallas) als de meest gerede kandidaat om de benodigde productiecapaciteit in de komende decennia te garanderen. Tot slot heeft Nederland nu een unieke positie in de leveringsketen. Sluiting van de reactor zonder die te vervangen door een nieuwe, heeft negatieve gevolgen voor de leveringszekerheid voor Nederland en de werkgelegenheid.

Politie neemt ruim 800 positieve speekseltesten per maand af

Sinds de invoering van de speekseltest in 2017 ontdekt de politie steeds vaker drugsgebruik in het verkeer. Inmiddels laten zo’n 800 speekseltesten per maand een positief resultaat zien. In 85 tot 90 procent van de gevallen wordt door bloedonderzoek vastgesteld dat de verkeersdeelnemer inderdaad drugs heeft gebruikt.

Per 1 juli 2017 is de wet Verbeteren aanpak drugs in het verkeer (DIV) van kracht. De politie mag sindsdien bij een vermoeden van drugsgebruik een speekseltest afnemen bij een verkeersdeelnemer. Is die speekseltest positief, dan volgt een bloedafname. Het Nederlands Forensisch Instituut of een ander forensisch laboratorium onderzoekt de concentratie van de drugs. Zo wordt duidelijk of de persoon meer drugs heeft gebruikt dan is toegestaan. Heeft iemand teveel drugs gebruikt in het verkeer? Dan kan het Openbaar Ministerie de automobilist vervolgen en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maatregelen nemen, zoals het rijbewijs inhouden.

Druk
"Ik kom drugs in het verkeer regelmatig tegen", zegt een motoragent van het team Verkeer uit Den Haag. "Je merkt het aan hun rijgedrag. Ze rijden slingerend over hun rijstrook of blijven bijvoorbeeld opvallend rustig achter een vrachtwagen hangen. Als ik een automobilist staande houd ruik ik soms direct een wietlucht uit de auto komen. Als iemand cocaïne heeft gebruikt, dan is vaak sprake van heel druk en opstandig gedrag."

Speekseltest
Veel mensen realiseren zich niet dat drugs veel langer in het bloed blijven dan ze zelf denken. "Als ik op dinsdag iemand staande houd en een speekseltest doe, kan die positief uitslaan terwijl de bestuurder aangeeft in het weekend een pilletje te hebben genomen."

De speekseltest (Afbeelding: Stockfoto politie.nl)
De speekseltest (Afbeelding: Stockfoto politie.nl)

Aanranding Parkpop, politie zoekt getuigen

Twee meisjes van 16 en 18 jaar zijn op het festival Parkpop op 30 juni rond 19:30 uur in het Zuiderpark in Den Haag aangerand. Ze stonden voor het podium tijdens een optreden van een Nederlandse rapper toen een groep van ongeveer 10 tot 20 jongens om hen heen kwam staan. Enkelen van de groep betastten de slachtoffers.

Doordat al snel een goed signalement gedeeld werd onder de agenten op het festival, hield de politie op het festivalterrein twee Haagse jongens van 13 en 17 jaar aan. De twee zijn inmiddels in vrijheid gesteld, in afwachting van het nadere onderzoek. Ze blijven nog wel verdachten. De politie vraagt getuigen contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Minister Bruins: 'Belangrijke stap nieuwe reactor medische isotopen'

Het plan voor een nieuwe reactor voor medische isotopen in Petten wordt steeds concreter. Meerdere private partijen willen investeren in het project, meldt minister Bruno Bruins (medische zorg) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft ingestemd met de verdere voortgang van de Pallas reactor. De komende periode zal er met de private investeerders worden onderhandeld. In 2020 moet er een definitief akkoord liggen over de financiering van de nieuwe reactor. Als vervolgens ook de vergunningen rond zijn, kan de bouw in de loop van 2021 starten.

Medische isotopen zijn cruciaal bij onderzoek naar en de behandeling van kanker en andere ernstige aandoeningen. In Nederland gaat het jaarlijks om 400.000 diagnostische scans en meer dan 4.000 behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van medische isotopen. Het overgrote deel van de isotopen wordt nu in de vorm van halffabricaat geproduceerd in de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, waarna verdere bewerking tot geneesmiddel plaatsvindt door een farmaceut. De HFR is al 60 jaar in bedrijf en zal naar verwachting rond 2025 sluiten. Om patiëntenzorg met medische isotopen ook na die tijd te kunnen garanderen, en om niet afhankelijk te zijn van andere landen, is de bouw van een nieuwe reactor noodzakelijk.

Minister Bruins: “Dit is een mijlpaal; een belangrijke stap. Er is nog veel werk aan de winkel, maar nu zich meerdere private investeerders hebben gemeld kunnen we echt aan de slag. De nieuwe reactor is van het grootste belang voor de continuïteit van tal van medische behandelingen. Bovendien houden we de expertise op het gebied van medische isotopen in Nederland, én het is goed voor de werkgelegenheid.”

In 2012 startten het Rijk en de provincie Noord-Holland de eerste voorbereidingen om tot een nieuwe reactor in Petten te komen. Eind 2013 werd de Stichting Pallas opgericht, met als doel het ontwerpen en realiseren van een reactor voor de productie van medische isotopen en voor nucleair technologisch onderzoek. Onderdeel van de opdracht aan de stichting was het aanvragen van de benodigde vergunningen, het opstellen van een business case en het aantrekken van private investeerders.

Hulpdiensten maar liefst zeven uur bezig met redden aangevallen zwanenfamilie

Maar liefst drie dierenambulances, een politiewagen, een politieboot en meerdere omstanders moesten er aan te pas komen. Maar na zeven uur lukte het dan toch eindelijk om een zwaan en haar vier jongen te redden van twee kwaadwillende andere zwanen.

De zwanenruzie vond plaats op de Linnaeuskade in Amsterdam, waar elke zwanenfamilie volgens de dierenambulance een territorium heeft van brug tot brug. Toch waagde een moederzwaan het om zich met haar kroost in vijandelijk gebied te begeven. Daarop werd de familie ingesloten door twee mannetjeszwanen, die hen van beide kanten aanvielen.

Aanval tot de dood
Volgens de dierenambulance gaat zoiets er niet op een speelse manier aan toe en kunnen dit soort aanvallen doorgaan tot de slachtoffers dood zijn. Daarop werd besloten in te grijpen. Medewerkers van de dierenambulance gingen het water in, politieagenten in een bootje schoten te hulp en vanaf de kant probeerden hulpverleners met vangnetten de aangevallen zwanen te redden. Ook omstanders hielpen waar ze konden.

Na een reddingsactie van maar liefst zeven uur lukte het uiteindelijk om de zwanen uit het water te vissen. Het zwanengezin is vervolgens langs de vogelopvang gegaan voor controle. Daar bleek dat de beesten op wat schrammen en uitputting na, in orde waren. De zwanen zijn vervolgens uitgezet op een rustige plek aan de Amstel, een plek zonder andere zwanen.

1 op de 5 brugklassers werkt later in droomberoep

Ruim de helft van de brugklassers uit het schooljaar 1999/’00 wist wat ze later wilden worden. Kapper, piloot en dierenarts waren populaire beroepen. Achttien jaar later, in 2017, werkte ruim 18 procent ook daadwerkelijk in een aansluitende bedrijfstak. Vooral meisjes die met kinderen wilden werken of jongens die timmerman wilden worden maakten dat relatief vaak waar. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van het brugklascohort-onderzoek.

Ruim de helft van de brugklassers in schooljaar 1999/’00 zei te weten wat ze later wilden worden. Meisjes wilden vooral kapper, dierenarts, dierverzorgende, leerkracht in het basisonderwijs of kinderverzorgende worden. Jongens zagen hun toekomst vooral als piloot, architect, it’er, politieagent of automonteur. In de vmbo-brugklas waren kapper en automonteur het meest populair, in de havo-brugklas leerkracht in het basisonderwijs en architect, en in de vwo-brugklas dierenarts en piloot.

Achttien jaar later
In 2017 zijn de brugklassers uit 1999/’00 rond de 30 jaar en werkt 83 procent, en ontvangt de overige 17 procent een uitkering, heeft geen inkomen of een onbekende inkomstenbron (bijvoorbeeld omdat zij geëmigreerd zijn). Een heel klein deel studeert.

Van de werkenden zijn 9 op de 10 werknemer en is 1 op de 10 zelfstandige. De grootste groep is werkzaam in de gezondheidszorg: bijna 1 op de 5. Ook in de handel (winkels, apotheken, groothandels etc.) werkt een relatief grote groep, namelijk 14 procent. Het minst werken ze in de cultuur, sport, recreatie en overige dienstverlening. Dit beeld komt grotendeels overeen met de verdeling van alle werkenden over de bedrijfstakken in Nederland.

Bijna 1 op de 5 maakt droomberoep waar
Van de brugklassers die in 1999/’00 wisten wat ze wilden worden en die in 2017 werkzaam waren, werkt 18 procent in een bedrijfstak die aansluit bij hun toenmalige droomberoep. Meisjes (19,9 procent) doen dat vaker dan jongens (16,2 procent).

Kapper was in 1999/’00 het meest genoemde droomberoep, vooral van meisjes in de vmbo-brugklas. Van de brugklassers die kapper wilden worden, is in 2017 16 procent werkzaam in de bedrijfstak haarverzorging of een aanverwante sector, zoals schoonheidszorg. Meisjes die ‘iets met kinderen’ wilden, werken relatief het vaakst in een aansluitende bedrijfstak, bijna 4 op de 10 werken in het onderwijs of in de zorg met kinderen. Van de meisjes die specifiek in de zorg wilden werken, doet 1 op de 3 dat.

Jongens droomden vooral van een carrière als piloot. Van deze jongens werkt in 2017 bijna 7 procent in de burgerluchtvaart of in een gerelateerde bedrijfstak, zoals vliegtuigreparatie. Ook politieagent was populair bij de jongens. In 2017 werkt ruim 8 procent van hen bij de politie. Van de jongens met het droomberoep timmerman werkt bijna 46 procent bij een bedrijf dat zich bezighoudt met timmer- en andere bouwwerkzaamheden.

Leerlingen die juf of meester wilden worden, zijn relatief vaak in het onderwijs terecht gekomen. Van de brugklassers met docent basisonderwijs als droomberoep werkt bijna 35 procent in 2017 in het (speciaal) basisonderwijs of het voortgezet- of middelbaar onderwijs.

FOK! Wat een weer: wie zoekt, die vindt niet.

Ik weet het, dit wordt geen kijkcijfer-hit.  Maar ik weet het gewoon niet meer. Het is zo ongelofelijk eentonig weer, dat ik niet eens de weerkaarten bekijk, want dan weet ik al wat ik zie ... droog, saai weer en gematigde temperaturen. Ik heb echt een broertje dood aan deze aanhoudende saaiheid. Dat het dan een koude nacht was, is dan misschien nog het vermelden waard, maar daar houdt het echt mee op. 

Ik ben er klaar mee. 

Ik ga maar eens aan de ER een weerbericht stop voorstellen. We kunnen onze tijd wel aan andere dingen besteden. 

Dit lucht even op.

Wat misschien leuk is, is om de komende dagen wat foto's uit betere tijden te plaatsen. Als jullie nog herinneringen of leuke foto's hebben, stuur ze dan vooral naar ons op, uit die mooie foto's kan ik weer inspiratie halen.

Enfin, fijne dag!  

Ik was dinsdag in het Ledeboerpark in Enschede
Ik was dinsdag in het Ledeboerpark in Enschede

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.