FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 juli 2019

Voetbalsters naar WK-finale

De Nederlandse voetbalsters hebben zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap in Frankrijk. In Lyon werd Zweden in de halve finales na een bepaald niet beste wedstrijd met 1-0 verslagen. Zondag speelt de ploeg van Sarina Wiegman om 17.00 uur tegen de Amerikaanse vrouwen, de regerend kampioenen, om de wereldtitel.

Nederland begon uitstekend aan het duel, met onder meer een kans voor Vivianne Miedema. De eerste écht grote kans kwam na een klein kwartier echter op naam van de Zweedse Stina Blackstenius en teamgenote Sofia Jakobsson, die daarbij op de hand van keepster Sari van Veenendaal stond. Die moest even verzorgd worden, maar uiteindelijk leek er niet al te veel aan de hand en de Oranje-keepster kon door.

Lineth Beerensteyn, die eindelijk haar kans kreeg op de plek van Shanice van de Sanden, leek zich te blesseren, maar na een korte behandeling kon ze door. Een kleine tien minuten voor rust volgde vanuit een corner een nieuwe grote kans voor Zweden, maar wederom bracht Van Veenendaal redding: ze reageerde razendsnel en trapte de bal nog net van de lijn. Daar bleef het in de eerste helft bij, waardoor de ploegen met een gelijke stand de rust in gingen.

Al vroeg in de tweede helft, waarin Jill Roord Lieke Martens verving, leverde een fout van Dominique Bloodworth een grote Zweedse kans op, maar de verdediger herstelde zich met pijn en moeite en het bleef bij een kans. Niet veel later ging het wéér net goed voor Oranje: Kosovare Asllani's doelpoging uit een corner ging mis, de poging van veterane Nilla Fischer eindigde dankzij de vingertoppen van Van Veenendaal tegen de paal, waarna eindelijk uitverdedigd werd.

Na ruim een uur volgde de eerste serieuze kans voor Nederland, maar de prima kopbal van Miedema werd door keepster Hedvig Lindahl tegen de lat getikt. Niet veel later kwam Van de Sanden voor Beerensteyn het veld in en in de stad van haar Olympique Lyon zorgde de vleugelspeelster gelijk voor een behoorlijke energiescheut. Nederland ging dan ook beter spelen, maar echt grote kansen bleven aan beide kanten uit, er werden vooral fouten gemaakt.

In blessuretijd kon er dan bíjna gejuicht worden: een uitstekende poeier van Van de Sanden werd door de vingertoppen van keepster Lindahl nog over het doel getikt. Daar bleef het verder bij, waardoor verlengd moest worden. In de verlenging begon Nederland sterk en na tien minuten werd dat eindelijk beloond: Jackie Groenen, die eerder nog even geblesseerd leek, kwam er goed door en haalde van afstand uit. Lindahl was kansloos, Nederland stond op 1-0.

Zweden knokte zich wat terug in de wedstrijd en kreeg meerdere kansen, maar die gingen mis. Van de Sanden leek het te kunnen beslissen, maar haar puntertje ging ook naast, waarna Asllani een bal hard op haar hoofd kreeg. Dat leek niet best te gaan: ze werd op het veld uitgebreid verzorgd en gestabiliseerd en leek even buiten westen te zijn. De middenvelder werd buiten het veld gebracht, de wedstrijd werd hervat en een minuutje later was het afgelopen: Nederland is WK-finalist.

Jackie Groenen schiet Nederland naar WK-finale (Foto: Pro Shots/Action Images)
Jackie Groenen schiet Nederland naar WK-finale (Foto: Pro Shots/Action Images)

Kindermars tegen biomassacentrale in Diemen: 'Het is slecht voor onze toekomst'

In het Theo van Goghpark verzamelden vandaag honderden kinderen om een protestmars te lopen tegen de komst van een biomassacentrale in Diemen.

De mars werd georganiseerd door basisschoolleerlingen uit IJburg, onder wie de 12-jarige Cain Scorselo. Cain vindt dat vooral kinderen recht hebben op schone lucht en dat vieze fabrieken naast woonwijken geen goede zaak zijn. "Er komt stikstof en fijnstof bij vrij en ik heb zelf als klein kind ook al last van mijn longen gehad. Ik sta hier sowieso tegen de biomassacentrale en voor schone lucht."

Biomassacentrale Diemen
Er liggen nu plannen bij de provincie Noord-Holland voor een nieuwe biomassacentrale in Diemen. Een officiële vergunning om te bouwen is er nog niet. De gemeenten Amsterdam en Diemen en de provincie zijn de plannen van Nuon vooralsnog aan het bespreken. Donderdag 4 juli wordt in de gemeenteraad van Diemen besloten over het wel of niet aantekenen van bezwaar. Volgens de gemeente en Nuon zijn er geen (juridische) obstakels meer om deze vergunning af te geven.

Lees ook: Zorgen om biomassacentrale Diemen blijven: 'Het is een stille ramp'

Naast basisschoolleerlingen waren er ook veel ouders aanwezig. Met spandoeken en protestbordjes liepen de demonstranten in een uur naar de Nuon-centrale in Diemen. Daar was ook Bart Dehue aanwezig, projectmanager bij Nuon. "De huidige fijnstof in de omgeving is 18, als je dan kijkt wat er bijkomt van zo'n biomassacentrale, dan wordt dat maximaal 18,002. Dat heeft zo'n kleine impact."

Klimaatneutrale provincie
Nederland heeft een Europese verplichting om in 2023 voor 14% duurzame energie op te wekken. De provincie Noord-Holland wil in 2050 een klimaatneutrale provincie zijn. Om die reden heeft Nuon/Vattenfall aangekondigd de grootste biomassacentrale van Nederland te bouwen in Diemen. De geclaimde duurzaamheid van biomassacentrales staat desondanks steeds meer ter discussie, voornamelijk om de effecten hiervan voor de ecologie en biodiversiteit. Het planbureau voor de Leefomgeving en Sociaal Economische Raad heeft daarom aangekondigd onderzoek te doen naar biomassa. 

Lees ook: Strengere afspraken over 'ongewenste' biomassacentrale Diemen

Cain heeft zich goed verdiept in de problemen rondom de centrales en vindt dat er andere manieren moeten zijn om het probleem om te lossen. "Er zijn zoveel duurzame oplossingen, ik vindt dat zij zich daarop moeten focussen."

 

FinanciŽle tegenvaller voor Amsterdam van bijna 50 miljoen euro

De gemeente Amsterdam ontvangt de komende jaren tientallen miljoenen euro's minder dan gedacht uit het Gemeentefonds. Wethouder Financiën, Udo Kock, waarschuwt dat er al in de najaarsnota van dit jaar maatregelen genomen moeten worden om de tegenvallers op te kunnen vangen.

Amsterdam ontvangt net als alle andere Nederlandse gemeenten geld van de Rijksoverheid. Dat geld wordt doorgesluisd vanuit het Gemeentefonds. Gemeenten mogen zelf bepalen waar zij dat geld aan uitgeven, bijvoorbeeld aan zorg, onderwijs, of de bouw van een brug of tunnel.

47,7 miljoen euro minder
In zogenaamde circulaires informeert het Rijk gemeenten over de bedragen die zij ontvangen. Uit de meicirculaire is gebleken dat Amsterdam een flinke tegenvaller krijgt te verwerken. In 2019 komt er al 11,5 miljoen minder uit de pot dan gedacht, in 2020 is de uitkering 20,3 miljoen lager en in 2023 kan er zelfs tot 47,7 miljoen euro minder vanuit het Gemeentefonds op de Amsterdamse rekening worden bijgestort.

Het gaat om fikse bedragen die hun impact zullen hebben op de toch al aanzienlijke begrotingsproblemen van de stad. De komende jaren moet het gemeentebestuur flink gaan bezuinigen om eerdere tegenvallers op te kunnen vangen.

Zo werd al bekend dat er veel minder geld vanuit het Gemeentefonds naar Amsterdam komt. De nieuwe bedragen komen daar nog eens bovenop. En dat terwijl er flinke kosten aankomen. Bruggen en kades in de stad moeten met spoed worden aangepakt. Prijskaartje: misschien wel 2 miljard euro. En alsof dat nog niet genoeg is lijkt ook het project Zuidasdok een flinke financiële tegenvaller te gaan worden.

Mantelzorgers en lastenverzwaring
In de voorjaarsnota werden de eerste bezuinigingsplannen al bekendgemaakt. Zo komt er minder geld voor mantelzorgers en gaan de lasten voor Amsterdammers omhoog. Parkeervergunningen worden duurder en ook zal het beoefenen van een sport straks meer gaan kosten.

De nieuwe financiële tegenvaller wordt veroorzaakt doordat het Rijk zelf moeite heeft om haar eigen potjes op te maken. Geld dat gemeentes uit het Gemeentefonds ontvangen, is gekoppeld aan die Rijksuitgaven. Geeft het Rijk minder uit, dan ontvangen gemeenten ook minder. Daarnaast komt er minder geld uit het BTW-compensatiefonds, nog een tegenvaller.

Extra geld voor jeugdzorg
Wel komt er extra geld voor jeugdzorg richting de stad: 21 miljoen, 16,2 miljoen en 16,6 miljoen in respectievelijk 2019, 2020 en 2021. Maar die Rijksbijdragen waren al opgenomen in de voorjaarsnota van dit jaar.

Is dat dan al het negatieve financiële nieuws voor Amsterdam? Nee, want er komt mogelijk nog een tegenvaller aan. Per 2021 komt er een herziening van het Gemeentefonds. De verdeling van het geld tussen gemeenten zal veranderen en volgens wethouder Kock moet Amsterdam opnieuw rekening houden met minder geld.

94-jarige man gedrogeerd en bestolen in woning door 'vriendin'

Een 94-jarige man uit Amsterdam Noord is eind april slachtoffer geworden van een valse truc. De man denkt er na een aantal gezellige ontmoetingen met de verdachte een nieuwe vriendin bij te hebben, maar haar bedoelingen zijn vermoedelijk anders blijkt een week later. Een zorgverlener treft de bejaarde man na een bezoek van de verdachte uitgedroogd en onderkoeld aan in zijn woning, in het ziekenhuis blijkt later dat hij waarschijnlijk gedrogeerd is.

De eerste ontmoeting tussen de man en de vrouw is op woensdag 24 april en vindt plaats in de omgeving van het Buikslotermeerplein in Noord. De twee raken in gesprek en kunnen het goed met elkaar vinden, ze drinken wat en zoeken elkaar later op de avond weer op om gezellig wat te eten.

Drogeren en diefstal
Op zaterdag 27 april zoekt de vrouw het slachtoffer weer op, maar deze keer verloopt de ontmoeting niet zo gezellig als de voorgaande keren. De man voelt zich opeens niet lekker en kan zich moeilijk herinneren wat er daarna gebeurt. Als een medewerker van de thuiszorg de man een paar uur later aantreft, lijkt het foute boel te zijn. De man is uitgedroogd en onderkoeld, het gaat zo slecht met de man, dat hij naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Daar blijkt uit onderzoek dat hij waarschijnlijk gedrogeerd is.

Met de bankpas van de man wordt geld opgenomen. De politie heeft vermoedens dat de vrouw die zich voordeed als vriendin, mogelijk betrokken is geweest bij de diefstal. De politie hoopt in contact te kunnen komen met mensen die meer informatie hebben over de vrouw.

Signalement
De vrouw heeft een blanke huidskleur, is rond de 60 jaar oud en heeft een vol postuur. Daarnaast heeft zij grijze haren tot haar schouders.

Politie zoekt getuigen van overvallen Groningen

De politie onderzoekt een overval door twee onbekende jongemannen op een cafetaria aan de Korreweg. Het aanwezige personeel werd dinsdag 2 juli rond 22:50 uur bedreigd met vermoedelijk een mes en een vuurwapen. De buit is nog onbekend. Er raakte niemand gewond.

De overvallers, rond de 14 en 16 jaar, zijn er op de fiets vandoor gegaan in de richting van de Oosterparkwijk. Een verdachte droeg onder meer een rode sjaal voor de mond, de andere verdachte een zwarte sjaal. Agenten hebben een zoekactie gestart in de omgeving, maar hebben de jongemannen niet meer aangetroffen.

Jonge daders
De afgelopen week zijn er meerdere overvallen geweest in Groningen. Daarbij onderzoeken de politie of er verbanden en overeenkomsten zijn. Verder worden beschikbare beelden veiliggesteld en bekeken. Daarnaast stellen ze sporen veilig, nemen aangiftes op en spreken met getuigen.

Opvallend is dat het voornamelijk om jonge daders lijkt te gaan. Dat baart de politie ernstige zorgen. Elke overval is er eentje teveel en heeft altijd veel impact op de slachtoffers en de omgeving. Als mensen informatie hebben die van belang kan zijn, horen de politie dat graag. Zo zijn ze dringend op zoek naar mensen die mogelijk de twee verdachten hebben gezien van de overval op een pizzeria op zondagavond 30 juni rond 23:50 uur. De verdachten liepen na de overval in de richting van het Noorderplantsoen.

Melden
Getuigen kunnen de politie bereiken op 0900-8844. Ook kan geheel anoniem melding worden gemaakt bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Burgemeester Halsema wil nieuw prostitutiebeleid voor de Wallen

Burgemeester Femke Halsema heeft vandaag verschillende scenario’s voorgesteld om te komen tot nieuw prostitutiebeleid voor de Wallen. Welke scenario’s zijn dat en wat zouden hiervan de gevolgen zijn voor het gebied?

1. Het aantal ramen op Wallen/Singelgebied
2. De locatie van (raam) prostitutie
3. De zichtbaarheid van prostitutie (raam/ geen raam)
4. De toegang tot de Wallen/Singelgebied

Binnen de pijlers zijn volgens Halsema heel veel verschillende variaties mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld denkbaar dat er binnen de pijler 'zichtbaarheid prostitutie' gekozen wordt om prostitutie volledig onzichtbaar te maken vanaf de straat, maar ook om te kiezen voor een middenweg waarbij de keuze blijft bestaan om zowel met gordijnen open (raamprostitutie) als met gordijnen dicht klanten te werven. Een andere keuze die hier gemaakt kan worden, is het al dan niet reguleren van de toegang tot de Wallen via poortjes, om zo de drukte in goede banen te leiden en misstanden te voorkomen.

Uitersten
Het combineren van al deze verschillende variaties zou tot een zeer groot aantal scenario’s leiden. Onwerkbaar dus. Daarom heeft Halsema ervoor gekozen om de uiterste scenario's op papier te zetten. Haar doel: de discussie aanzwengelen. Voor de volledigheid heeft Halsema ook het scenario van 'niks doen' - het 0-scenario - meegenomen.

De kans dat hiervoor uiteindelijk gekozen wordt, is zeer klein.Wat Halsema nu écht gaat doen, blijft dus nog onduidelijk. Wel stelt ze dat elke verandering in de prostitutiebranche ten dienste moet staan van 1. Versterking van de mensenrechten, 2. Het terugdringen van misdaad en 3. Het verminderen van de overlast in de binnenstad. Deze uitgangspunten zijn voor de burgemeester in beton gegoten en niet-onderhandelbaar.

Negatieve bijeffecten
De scenario's hebben mogelijk ook negatieve bij-effecten, zo erkent de burgemeester. Volgens haar is het daarom noodzakelijk om extra maatregelen te nemen. Zo kan in sommige scenario’s extra handhaving en toezicht in de vergunde en onvergunde sector nodig zijn, of intensivering van de geboden zorg.

Welke scenario's zijn er, wat zijn hiervan de gevolgen en de aandachtspunten volgens de gemeente?

1. Alle gordijnen dicht op de Wallen en Singel
In dit scenario blijft de prostitutie op de Wallen, maar krijgt het een geheel andere vorm. De werkplekken blijven aanwezig, maar de sekswerkers zijn niet meer zichtbaar vanaf de straat. De zogeheten 'etalagefunctie' komt in dit scenario te vervallen.

Gevolgen: Het kijktoerisme bij de ramen vervalt. Voor een deel van de huidige bezoekers zal er daarom geen reden meer zijn om naar de Wallen te gaan. Het wordt daardoor rustiger op straat.

Aandachtspunten: Sekswerkers worden minder zichtbaar voor elkaar. Zichtbaarheid wordt door sekswerkers in verband gebracht met veiligheid. Mogelijk verplaatst het kijktoerisme naar de Ruysdaelkade.

2. Verplaatsing van werkplekken en minder raamprostitutie op de Wallen/Singel
De gemeente biedt sekswerkers andere mogelijkheden om in de vergunde branche te werken op een plek met minder drukte en de daarmee gepaard gaande overlast zoals op de Wallen, maar wel goed bereikbaar voor de klanten. Ook hier geldt dat verschillende variaties mogelijk zijn in type werkplek (zoals een prostitutiehotel), het aantal ramen/ werkplekken op de Wallen/Singel, al dan niet met gordijnen open of dicht en de mate van toegankelijkheid van Wallen/Singel.

Gevolgen: Op de Wallen zal de nadruk minder op prostitutie liggen. Bij een deel van de ramen zijn de gordijnen dicht. Het gebied wordt daardoor minder interessant voor toeristen. Sekswerkers kunnen hun werk doen zonder door grote stromen toeristen gestoord te worden.

Aandachtspunten: Minder ramen betekent minder mogelijkheden voor de sekswerkers die specifiek in de raamprostitutie op de Wallen willen werken. Er bestaat een risico dat zij uiteindelijk kiezen om onvergund te gaan werken en met deze keuze uiteindelijk kwetsbaarder worden voor misstanden en mogelijke uitbuiting.

3. Verplaatsing prostitutie naar nieuwe locatie(s) in Amsterdam
Alle raamprostitutie verdwijnt uit het gebied de Wallen/Singel en er wordt een ander gebied of locatie aangewezen voor prostitutie. Sekswerkers kunnen daar bijvoorbeeld zowel achter het raam als via internet klanten werven. Een andere mogelijkheid is dat er een prostitutiehotel wordt geopend.

Gevolgen: Het historische karakter van de Wallen zal veranderen. Zonder prostitutie zullen toeristen minder aanleiding hebben om het gebied te bezoeken. Op straat wordt het gemoedelijker; de overlast zal sterk afnemen.

Aandachtspunten: Een gevolg van dit scenario is dat het volledig verdwijnen van alle werkplekken op de Wallen/Singel een grote verandering betekenen voor de sekswerkers die daar nu werken. Hierdoor bestaat ook hier een risico dat zij uiteindelijk kiezen om onvergund te gaan werken.

4. Uitbreiding (raam)prostitutie op Wallen/Singel
In dit scenario neemt het aantal werkplekken en daarmee de keuzemogelijkheden voor sekswerkers toe. De toename in werkplekken kan sekswerkers die nu nog onvergund werken mogelijk de keuze laten maken voor de vergunde branche.

Gevolgen: Toeristen zullen zich blijven vergapen aan de raamprostitutie, maar mogelijk ook aan het andere aanbod van sekswerkers. Het gebied zal mogelijk verstopt raken, waardoor crowdcontrol en toegangsbeperkende maatregelen noodzakelijk zijn.

Aandachtspunten: Het is de vraag waarin deze gebieden nieuwe ramen of werkplekken zouden kunnen komen. De ruimte in het gebied is immers beperkt en de druk op vastgoed groot.

Vervolg
Eind 2019 komt Halsema met een beperkter aantal scenario’s. Deze zullen dan wél financieel en juridisch uitgewerkt zijn. Daarna zullen wederom gesprekken volgen met de stad en de gemeenteraad. Wanneer er daadwerkelijk een besluit wordt genomen, is nog onduidelijk.

NASCAR kent nieuwe racewinnaar na strijd op Chicagoland

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want er werd geracet en het was mooi. Op Chicagoland leek de regen even roet in het eten te gaan gooien, maar dat gebeurde niet en we kregen zowaar een nieuwe winnaar in de NASCAR Cup Series.

Vanwege de dreigende regen werd de race vervroegd en met Austin Dillon op kop viel het groen, gevolgd door onder meer Daniel Hemric, Kurt Busch, Jimmie Johnson, Kevin Harvick en Clint Bowyer. Veteraan Johnson, die al een eeuwigheid zonder zege staat, pakte vroeg de leiding, maar na amper tien ronden werd iedereen naar binnen gehaald: het begon te onweren en dat is gevaarlijk.

Na een onderbreking van dik drie uur kon men dan eindelijk verder, met Johnson en Dillon voorop. Het waren echter Harvick en Ryan Blaney die de touwtjes in handen namen, maar Harvick verloor aan het einde van de stage met een kapotte band flink wat tijd. Ook Blaney kampte met bandenproblemen, maar die van Bowyer waren het grootst: met een klapband schoof hij via de muur het gras in.

Logano vs Busch (Bron: YouTube)

Ook Kyle Busch kampte met een flink kapotte band en door de caution ging de stagewinst naar Denny Hamlin, die bij de pitstops wel Harvick en Kyle Larson langszij zag komen. Een geplofte motor van laagvlieger Quin Houff zorgde na een ronde of 25 voor een caution, waarin bijna iedereen naar binnen kwam. Harvick, Johnson en de jonge William Byron maakten tot dan de meeste indruk en Byron nam de leiding.

In de tweede stage was Harvick dominant en hij won dan ook, voor Chase Elliott en Larson. Johnson reed lange tijd op plek twee, maar viel nog wat terug en kwam als vijfde door. Elliott viel bij de pitstops flink terug, Larson nam de leiding in handen. Al na een paar ronden kwam Harvick in de problemen: hij ging te ver naar buiten en schraapte uitgebreid langs de muur, wat een caution veroorzaakte.

Kyle Busch kreeg te maken met flink wat rook in de auto (Bron: YouTube)

Alex Bowman werkte zich ondertussen lekker naar voren en bij de volgende herstart had hij de leiding, met Johnson achter zich aan. Met een kleine vijftig ronden te gaan volgde de laatste reguliere serie pitstops, waarbij Bowman inmiddels een knappe voorsprong opgebouwd had op Larson en Logano, met Johnson daar ook nog vlak achter.

Bowman's forse voorsprong werd in de slotfase alsmaar kleiner en met vijftien ronden te gaan zat Larson vlak onder zijn achterbumper. Larson pakte de eerste plek even over, maar Bowman vocht zich gelijk terug en de opvolger van Dale Earnhardt Jr reed naar zijn eerste Cup-zege ooit, voor Larson en Logano.

Larson vs Bowman voor de winst (Bron: YouTube)

Beide vrouwenduo's naar achtste finales op WK beachvolleybal

De twee Nederlandse beachduo's hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK beachvolleybal in Hamburg. Sanne Keizer en Madelein Meppelink wonnen in een spannende wedstrijd tegen Amerikaanse Kelley Larsen en Emily Stockman, terwijl Joy Stubbe en Marleen van Iersel zich makkelijk plaatste voor de achtste finales van het WK.

Keizer en Meppelink speelde een spannende wedstrijd tegen Larsen en Stockman uit Amerika. Na twee sets stond het gelijk en moest een beslissende derde set de beslissing brengen. Daarin was het Nederlandse duo net iets te sterk: 21-17, 13-21, 15-13.

Voor Stubbe en Van Iersel ging het een stuk makkelijker. Vanaf het begin van de wedstrijd hadden ze het initiatief. Alleen aan het eind van de eerste set kwam het Duitse duo Isabel Schneider en Victoria Bieneck nog terug, maar op 20-19 maakte Nederland de eerste set af. In de tweede set had het Duitse duo geen enkele kans tegen Stubbe en Van Iersel: 21-19, 21-12.

In het mannentoernooi doet één Nederlands koppel mee aan de WK. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen spelen donderdag om een plek in de achtste finales tegen het Duitse duo Julius Thole en Clemens Wickler.

Robben wikt en weegt: "Mijn lichaam neemt de beslissing"

Arjen Robben is transfervrij na zijn vertrek bij Bayern München en de aanvaller werd in de afgelopen maanden gelinkt aan verschillende clubs. Onder meer PSV hoopt op de komst van de ervaren aanvaller, die echter nog niet precies weet hoe zijn toekomst eruit zal zien. "Ik weet nog niet of ik doorga met voetballen", vertelt hij in gesprek met France Football.

"Mijn lichaam neemt de beslissing. Als ik honderd procent fit ben, kan ik nog steeds wedstrijden van wereldklasse spelen. Ik wil echt door op het hoogste niveau. Ik heb verschillende aanbiedingen op zak en zal mijn beslissing nemen als de tijd daar is." Met zijn vertrek uit München kwam er na tien jaar een einde aan zijn dienstverband bij der Rekordmeister.

De vleugelaanvaller won in die periode alles wat er te winnen valt en vormde het gevreesde Robbery-duo samen met de eveneens vertrekkende Franck Ribéry: "Hoe meer tijd er voorbijging, des te closer we werden. Om eerlijk te zijn weet ik niet hoe het afgelopen decennium eruit zou hebben gezien zonder Franck."

"Hij heeft zeker zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van Bayern, daar is geen twijfel over mogelijk. Misschien denkt hij ook wel hetzelfde over mij, dat weet ik niet", vervolgt Robben met een glimlach. "Een ding is in ieder geval zeker: samen hebben we voor een aantal adembenemende prestaties gezorgd. We hebben het niveau van de club een klein beetje verbeterd door een nieuwe manier van spelen te introduceren."

Robben twijfelt nog over toekomst (Foto: Pro Shots/Imago)
Robben twijfelt nog over toekomst (Foto: Pro Shots/Imago)

Schadevergoeding na geweld tegen Kick Out Zwarte Piet

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag 14 mannen voor openlijk geweld tegen demonstranten van actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' en tegen de politie. De verdachten gooiden tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven eieren, pepernoten en blikjes bier naar de demonstranten en deelden klappen en trappen uit. Ook een politieagent werd geschopt.

De mannen krijgen taakstraffen variërend van 60 uur tot 160 uur. Eén verdachte krijgt een gevangenisstraf van 2 weken en een taakstraf van 90 uur. De rechter sprak 1 verdachte vrij vanwege gebrek aan bewijs.

Tijdens de intocht in november 2018 stonden zo’n 15 KOZP-demonstranten in een speciaal vak op een verhoging bij de Catharinakerk in Eindhoven. Zij hadden zich aangemeld bij de gemeente. Op de verhoging voor de kerk verzamelden de verdachten zich als tegendemonstranten. Zij gooiden eieren, pepernoten en blikjes drinken naar de KOZP-demonstranten. Ook werden er racistische leuzen geschreeuwd.

Op het moment dat de Sint en zijn gevolg langs de bewuste locatie waren getrokken, zochten de verdachten fysiek de confrontatie met de KOZP-demonstranten. Ze werden tegengehouden door de linie politie, duwden en trokken, en deelden klappen en trappen uit, ook toen de politie de KOZP-demonstranten naar het nabijgelegen politiebureau begeleidde. Eén van de tegendemonstranten schopte bovendien een politieagent.

De politierechter oordeelt dat de verdachten het openlijk geweld samen hebben gepleegd. Dit betekent dat het niet zozeer uitmaakt wie precies welk aandeel had in het geheel; de verdachten zijn hiervoor als groep verantwoordelijk.  

Een aantal van de KOZP-demonstranten en de agent verzochten de rechter een schadevergoeding op te leggen. Enerzijds voor schade aan kleding door de eieren, anderzijds voor immateriële schade. Volgens de demonstranten is hun protestrecht beperkt. De rechter oordeelt dat de verdachten een immateriële schadevergoeding aan 4 demonstranten moeten betalen van ieder 500 euro. De agent krijgt 164 euro. Daarnaast moeten de verdachten de schade aan de kleding van 2 demonstranten en de proceskosten vergoeden.

Bol, Matthews en Haga verlengen bij wielerploeg Sunweb

Naast de geruchten over een vertrek van Tom Dumoulin bij wielerploeg Team Sunweb is er ook goed nieuws te melden. Cees Bol, Michael Matthews en Chad Haga hebben hun contract verlengd.

Bol maakt in zijn debuutseizoen indruk en won Nokere-Koerse, de zevende etappe in de Ronde van Californië en de openingsetappe in de Ronde van Noorwegen. De 23-jarige sprinter heeft zijn contract met een jaar verlengd tot en met eind 2021.

“Cees past perfect in ons team en heeft al grote stappen voorwaarts gezet in een korte tijd”, aldus ploegleider Marc Reef.

Ook Bol is blij met de contractverlenging: “Ik heb een droomstart gehad en voel dat dit de juiste plek is. Ik kijk ernaar uit om bij dit team volgende stappen te zetten in mijn carrière.”

Naast Bol verlengden ook de Australiër Michael Matthews en de Amerikaan Chad Haga hun contract tot eind 2021. Na het afhaken van Dumoulin voor de Tour de France is Matthews een van de speerpunten in Frankrijk. De ervaren Haga won eind juni verrassend de slottijdrit van de Giro d'Italia.

Paniek, de wereld vergaat want storing bij WhatsApp

De titel zegt het al. Er is een kleine storing bij WhatsApp, het lijkt er op dat er op dit moment geen foto's verstuurd of ontvangen kunnen worden. 

Ook lijken de berichten met vertraging verstuurd te worden of binnen te komen. Betekent dit over negen maanden weer een babyboom omdat partners ineens gedwongen worden om fysiek contact te hebben in plaats van digitaal klaar te komen op elkaar? 

Vertel op, wat is jouw oplossing om deze storing te overleven? 

*Update 18.15*: Niet alleen WhatsApp kampt met moeilijkheden, ook Facebook en Instagram zijn moeilijk bereikbaar. Op Facebook kon ik bijvoorbeeld geen leuke carnavalskraker plaatsen, en daar baal ik van. Instagram is helemaal niet bereikbaar. 

O,o  wat nu allemaal?

*Edit* De update is van mij, Stephan5. Dit om Monique niet in diskrediet te brengen.  

Hoofd jeugdopleiding Ajax over herenakkoord: "Onze rol wordt overdreven"

Ajax nam in de afgelopen maanden een aantal jeugdspelers over van onder meer Feyenoord en AZ en dat kwam de Amsterdammers op kritiek te staan. Op 1 juli trad vervolgens het zogenaamde herenakkoord in werking om het in de toekomst moeilijker te maken voor Nederlandse clubs, die een jeugdopleiding met een internationale status hebben, om talenten van elkaar in te lijven. Hoofd jeugdopleiding van de Amsterdammers Saïd Ouaali vindt dat de rol van Ajax in de totstandkoming van het herenakkoord echter wel overdreven wordt.

"Het is een hot item in de media. Het herenakkoord is een uitkomst van de vele overleggen over hoe we het Nederlands voetbal naar een hoger level kunnen tillen", steekt hij van wal op de website van zijn werkgever. Het belangrijkste onderdeel van het herenakkoord is dat de zes clubs die de afspraak hebben gemaakt niet meer actief spelers van de andere clubs zullen benaderen. Er moet daarnaast een hogere vergoeding op tafel komen als een talent dan wel de overstap maakt.

Ouaali geeft echter aan dat jonge spelers zelf ook vaak aansturen op een vertrek naar Ajax: "Als spelers zelf denken dat ze bij Ajax beter kunnen worden en de overstap willen maken, dan zijn ze van harte welkom. Maar Ajax licht altijd eerst de club in over de interesse van de speler, praat erover en gaat pas daarna de onderhandeling aan. De andere club krijgt op deze manier altijd de kans om de speler te behouden."

De Amsterdammers lijfden in de afgelopen maanden onder meer Steven van der Sloot (overgenomen van Feyenoord) en Rio Hillen en Kian Fitz-Jim (beiden AZ) in. De ontstane kritiek hierop is volgens Ouaali echter onterecht: "Onze rol wordt overdreven, zo extreem is die niet. Wat critici vergeten is dat het uitgangspunt van deze afspraak niet is dat we geen spelers mógen overnemen. Het idee was ervoor te zorgen dat alle clubs gemotiveerd blijven om te blijven investeren in hun jeugdopleiding. En dat de meest talentvolle spelers zich in de beste omgeving kunnen ontwikkelen."

Fortuna Sittard grijpt in en zet populaire aanvaller uit de selectie

Djibril Dianessy is disciplinair geschorst door Fortuna Sittard. De 23-jarige aanvaller uit Frankrijk hoeft zich voorlopig niet te melden bij trainer Sjors Ultee. Technisch manager Sjoerd Ars wil woensdag tegenover L1 niet al teveel kwijt over de maatregel en is zeker niet van plan om de reden aan de grote klok te hangen. "Dat zou ik niet netjes vinden, ook niet richting de speler."

De duur van de schorsing wordt door Fortuna niet wereldkundig gemaakt. Ars benadrukt dat de betrokken partijen met elkaar in gesprek zijn. "En verder is het een interne kwestie." Dianessy kampt al geruime tijd met blessureleed. De aanvaller liep in het seizoen 2017/18, toen de Limburgers de titel in de Keuken Kampioen Divisie veroverden, een kruisbandblessure op en miste daarom bijna de gehele voetbaljaargang in de Eredivisie. Pas in april maakte hij zijn comeback, al bleef dat beperkt tot een minuut tegen ADO Den Haag. Later kreeg de Fransman nog eens vier minuten speeltijd tegen VVV-Venlo.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen scoorde Dianessy in een oefenwedstrijd tegen amateurvereniging VVS. Voorlopig komen daar dus geen doelpunten bij. Zijn contract in Sittard loopt nog een jaar door. De Fortuna-aanvaller kwam in 2016 in Nederland terecht en ontpopte zich al snel tot publiekslieveling. De voormalig speler van AS Cannes en Toulouse kwam de afgelopen drie jaar tot 20 doelpunten en 11 assists in 68 optredens.

Fortuna bereidt zich zonder Dianessy voor op de vriendschappelijke ontmoeting met Aris Thessaloniki van woensdagavond. Het eerste fluitsignaal klinkt om 19.00 uur. De formatie van Ultee, die vorige maand werd aangesteld als hoofdtrainer, opent het nieuwe seizoen in de Eredivisie op zondag 4 augustus met een uitwedstrijd tegen AZ.

Beerensteyn hoopt op basisplaats tegen Zweden

Lineth Beerensteyn geldt dit WK als ware supersub bij de Oranje Leeuwinnen. De aanvalster kwam tot dusver vier keer in het veld bij een gelijke stand en in alle wedstrijden wist het vrouwenteam van Nederland uiteindelijk nog te winnen. "Natuurlijk wil ik spelen", geeft Beerensteyn te kennen in gesprek met Voetbal International.

"Als ik het dan vanaf de bank moet doen, wil ik zo veel mogelijk energie brengen zodat we de wedstrijd alsnog winnen. Als ik dat dan op deze manier kan doen, is dat ook fijn", stelt de aanvalster van Bayern München. Voorlopig hield bondscoach Sarina Wiegman nog vast aan Shanice van de Sanden, die op het WK worstelt met haar vorm. Beerensteyn had dan ook gehoopt tegen Italië een basisplaats te hebben, maar ook in de kwartfinale moest ze het stellen met een invalbeurt.

"Als je dan te horen krijgt dat je niet speelt, is dat jammer. Het is nooit leuk om te horen, helemaal omdat ik er goed in zit, ik ben in vorm. Dan is het vervelend als je niet wordt opgesteld, maar het gaat om het team", zegt Beerensteyn. Ze bevestigt dat ze het lastig vindt om netjes en politiek correct te blijven. Ze krijgt vervolgens de vraag of de bondscoach het nog volhoudt om haar op de bank te zetten. "Ik weet het niet en vind het lastig, ze houdt het wel lang vol, dus ik denk het wel."

"Het is aan de coach. Wanneer ze me dan inbrengt, wil ik het zo goed mogelijk doen voor het elftal", gaat Beerensteyn verder. Ze vindt het moeilijk in te schatten of ze woensdagavond in de halve finale tegen Zweden wel een basisplaats heeft. "Ik heb niet veel verwachtingen, want als ik die wél heb, valt het misschien tegen. Ik vind het ook lastig, maar ik moet ermee dealen. Natuurlijk ben ik ook heel blij. We staan in de halve finale van een WK en we gaan naar de Olympische Spelen. Dat is bizar en hartstikke vet."

Metal Wolf Chaos XD van From Software komt begin augustus uit

Devolver Digital en From Software laten weten dat Metal Wolf Chaos XD 6 augustus uitkomt op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. Als preorder bonus is er een exclusief 'Lambda'mech suit skin.

FromSoftware bracht Metal Wolf Chaos oorspronkelijk uit in 2004. Een probleem, het verscheen alleen in Japan. Devolver Digital en FromSoftware hebben samen met ontwikkelaar General Arcade samengewerkt om de game te moderniseren met updates voor het spel, waaronder verbeterde graphics, bediening en gameplay, een nieuw opslagsysteem, 4K resolutie en 16:9-ondersteuning.

Amerika is in gevaar als onder leiding van vicepresident Richard Hawk een gemechaniseerde leger een staatsgreep plegen. President Michael Wilson stapt in een geavanceerde mech en vecht voor vrijheid in allerlei omgevingen waaronder de Brooklyn Bridge, de Grand Canyon en de voorste trappen van het Witte Huis.

Haase en Wawrinka uitgeschakeld in tweede ronde Wimbledon

Robin Haase is in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld. Milos Raonic was in drie sets te sterk voor de Nederlander: 7-6, 7-5 en 7-6. Stan Wawrinka werd verrassend uitgeschakeld door de jonge Amerikaan Reilly Opelka.

Haase begon goed aan de wedstrijd en kreeg in de eerste set bij een stand van 5-6 een setpoint. In de game overstrekte hij echter zijn knie waardoor hij de game verloor. De tiebreak werd vervolgens eenvoudig door de Canadese nummer zeventien van de wereld gewonnen.

In de tweede set ging het tot 5-5 gelijk op, daarna brak Raonic de service van de Nederlander. Dankzij zijn sterke service trok hij vervolgens de set naar zich toe.

Raonic kreeg in de derde set last van zijn enkel en was daardoor minder beweeglijk. Door zijn service als wapen te gebruiken wist hij toch zijn games te winnen. In totaal sloeg de Canadees van Montenegrijnse afkomst 32 aces.

Voor Wawrinka zit Wimbledon er ook op. De Zwitser verloor in een vijfsetter van Reilly Opelka: 7-5, 3-6, 4-6, 6-4 en 8-6. De 21-jarige Amerikaan maakte dit jaar zijn debuut op het gras van Wimbledon.

Grapperhaus wil DNA-onderzoek optimaal gebruiken

Minister Grapperhaus wil DNA-onderzoek meer inzetten als opsporingsmiddel. Ruimer gebruik van DNA-profielen geeft opsporingsdiensten meer armslag om te voorkomen dat daders vervolging, berechting en hun eventuele straf ontlopen. In een brief met een integrale beleidsreactie op onder meer twee evaluaties over DNA-onderzoek die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd, zet Grapperhaus deze voornemens uiteen.

Het komt voor dat verdachten zich na hun veroordeling niet melden of geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Er kan dan geen celmateriaal worden afgenomen, terwijl dat wel noodzakelijk is voor het geval zij weer de fout ingaan. Daarom wil de minister de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden (Wet DNA-V) wijzigen om eerder (conservatoir) celmateriaal af te nemen en te bewaren tot het moment dat een verdachte wordt veroordeeld. Het celmateriaal is dan beschikbaar als de officier van justitie na veroordeling van een verdachte opdracht geeft om een DNA-profiel te maken en in de DNA-databank voor strafzaken op te slaan. Dit zal de pakkans verhogen als zij dat wel doen en hen zo mogelijk weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen.

De voorkeur van Grapperhaus gaat uit naar een wetswijziging die het mogelijk maakt conservatoir celmateriaal af te nemen van iedere aangehouden verdachte van een misdrijf waar vier jaar of meer op staat. Het gaat dan vooral om mensen die na verhoor of na beëindiging van de inverzekeringstelling in vrijheid worden gesteld, maar nog wel verdachte blijven. Ook bij inbewaringstelling van die categorie verdachten zou celmateriaal moeten worden afgenomen.

Een tweede voorkeursoptie is de conservatoire afname van celmateriaal bij alle verdachten die in verzekering worden gesteld. Een haalbaarheidsstudie moet uitwijzen welke van de twee uiteindelijk de beste keuze is voor de wijziging van de Wet DNA-V.

Daarnaast wordt het mogelijk om bij niet-verdachten (derden) in uitzonderlijke gevallen celmateriaal af te nemen, als zij dat niet vrijwillig afstaan in het kader van (grootschalig) DNA-onderzoek. Er moet dan sprake zijn van een dringende noodzaak en van een zeer ernstig misdrijf. Bijvoorbeeld als een derde in het politiedossier voorkomt omdat hij door een opsporingsambtenaar als getuige is ondervraagd vanwege het feit dat hij zich op, of in de buurt van, de plaats delict bevond. Als er geen sprake is van een dringende noodzaak blijft vrijwillige medewerking uitgangspunt.

Tenslotte onderzoekt hij of het juridisch mogelijk is om van een specifieke categorie verdachten – bijvoorbeeld van gewelds- en zedenmisdrijven - altijd het celmateriaal af te nemen en daaruit direct een DNA-profiel te maken, om dit in de databank te vergelijken.

Tifa speelbaar in Dissidia Final Fantasy NT

Square Enix maakt vandaag bekend dat Tifa, het personage uit Final Fantasy VII, nu te koop is als downloadbaar personage in Dissidia Final Fantasy NT en Dissidia Final Fantasy NT Free Edition voor pc en PlayStation 4. Ook krijgt Zenos yae Galvus gratis eex extra kostuum.

Tifa Lockhart sluit zich vandaag aan bij het groeiende aantal speelbare personages in Dissidia Final Fantasy NT, en brengt haar eigen vechtstijl met zich mee. Als Assassin-personage is Tifa een meester in de vechtkunst en kan ze diverse acties ontgrendelen naarmate ze haar vijanden vaker raakt. Haar Limit Break-vaardigheid versterkt haar bondgenoten op basis van het aantal successen dat ze haalt op de gokmachine die daarbij in beeld verschijnt.

Om de recente lancering te vieren van Final Fantasy XIV: Shadowbringers kunnen spelers ook een speciaal nieuw uiterlijk downloaden voor het downloadbare personage Zenos yae Galvus. Het Legatus of the XIIth-uiterlijk van Zenos is gratis te downloaden vanaf vandaag tot 7 augustus 2019.

Extra moeilijke modus voor World War Z

Saber Interactive heeft de gratis ‘Six Skulls' update uitgebracht voor World War Z, de co-op shooter geïnspireerd door de film van Paramount Pictures. De 'Six Skulls' update is vanaf vandaag beschikbaar op PlayStation 4 en vanaf morgen op pc.

Dit nieuwste contentpakket introduceert de nieuwe extreme six-skull moeilijkheidsgraad-instelling voor alle tot nu to uitgebrachte chapters. Deze uitdagingen vereisen meer dan ooit het goed bewaren van hulpmiddelen, een strategie om alle hoeken in de gaten te houden en een ervaren trigger finger, met unieke beloningen voor iedereen die de uitdaging aan wil gaan en overwint.

De ‘Six Skulls’ update volgt de recente toevoeging van ‘The Undead Sea’-patch, die een nieuwe missie op een geïnfecteerde pont in Tokio toevoegde samen met een nieuw type zombie. Het team heeft plannen om in de nabije toekomst ‘The Big Update’ uit te brengen. Deze gratis DLC heeft een nieuwe weekly challenge modus naast een aantal wapenvarianten, character skins en accessoires.

World War Z wordt aangedreven door de dynamische Swarm Engine van Saber, die honderden snelle en bloeddorstige zombies als één grote horde laat bewegen of juist als individuele aanvallers loslaat op spelers. Kies uit zes verschillende classes, kies je wapen, explosieven, turrets en valstrikken. Overleef de doden in co-op campaign missies voor vier spelers over de hele wereld, met onder andere New York, Jeruzalem, Moskou en Tokio. Er is ook multipalyer-modus. Daarin vecht je tegen zombies en menselijke spelers in een team.

World War Z is nu beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store.

Hunt: Showdown komt dit jaar uit

Crytek heeft vandaag aangekondigd dat de multiplayer bountyhunter-game, Hunt: Showdown, dit jaar een release krijgt op drie platforms. De pc- en Xbox One-versie zal op 27 augustus 2019 voor €39,99 digitaal te koop zijn. PlayStation 4-spelers kunnen deze herfst aan de slag. Naast deze digitale release gaat Crytek een samenwerking aan met Koch Media om de retailversies van Hunt wereldwijd naar winkels te brengen.

Hunt: Showdown lanceerde in februari 2018 in Early Access op Steam en in mei 2019 op Xbox Game Preview. Door feedback van spelers heeft de game sinds de eerste release in februari 2018 bijna 20 updates en patches gekregen met onder andere een nieuwe eindbaas, nieuwe map, twee nieuwe tijden van de dag, meer AI, Quick Play en meer wapens. Als bedankje voor de toegewijde community krijgt iedereen die Hunt tijdens Early Access gekocht heeft een exclusieve Legendary Weapon skin.

"Een game ontwikkelen naast zo’n gepassioneerd community is echt lonend geweest. Het heeft ons in nieuwe richtingen gebracht en ons de inspiratie gegeven om alles wat we hebben in Hunt te stoppen", zei Lead Hunt Producer Fatih Özbayram. "Nu het tijd is voor de volledige release kunnen we niet enthousiaster zijn. We zullen de steun van onze community niet vergeten.

In Hunt: Showdown zet elke match tot 10 spelers tegenover elkaar, solo of in teams van twee, terwijl ze met elkaar strijden voor bounty door monsters in de moerassen van Louisiana te verslaan. Zodra spelers een bounty te pakken hebben, worden ze meteen een doelwit voor alle overgebleven hunters op de map. Hoe hoger het risico, des te hoger de beloning. In de Quick Play mode van Hunt nemen tien solospelers het tegen elkaar op voor de kans om hun hunter (en een flinke hoeveelheid goud) aan het einde van de match te bewaren.

Animal Rights wil apentransport tegenhouden

De Tilburgse apenhandelaar Hartelust B.V. staat op het punt om zes apen te transporteren naar het Italiaanse primatencentrum van de Universiteit van Parma. De apen worden gebruikt in experimenten waarbij ze blind worden gemaakt. Inmiddels zijn er ruim 250.000 handtekeningen opgehaald om de apen te redden. Robert Molenaar van Animal Rights: "We willen het transport stoppen en de apen redden van een afschuwelijke dierproef."

Protest bij de loods
Animal Rights wil het transport tegenhouden en organiseert woensdag 3 juli met 75 activisten om 14:00 uur een protest bij de loods van apenhandelaar Hartelust in Tilburg.

Molenaar: "Naast de akelige dierproeven zorgt ook het langdurige transport voor stress en angst. Zo ga je niet om met dieren die zo dicht bij ons staan en net zoveel kunnen lijden en voelen.”

Animal Rights heeft een brandbrief naar minister van Engelshoven verstuurd met het verzoek om de handel in laboratoriumapen te verbieden. 

OM in hoger beroep: Wilders is schuldig en verdient straf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een geldboete van 5.000 euro geëist tegen Geert Wilders. Het OM vindt hem schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

In een video geeft persadvocaat-generaal (pers-AG) Jan Hoekman een toelichting op de eis. Het gehele verhaal van het OM, het requisitoir, staat online. Daarin wordt uitgelegd waarom er in de ogen van het OM sprake is van een strafbaar feit en waarom er dan ook een straf moet volgen. Pers-AG Hoekman: "Er is sprake van strafbare feiten die de kernwaarden raken van onze vrije en democratische samenleving. Namelijk dat iedereen recht heeft om gelijk behandeld te worden en dat er niemand gediscrimineerd mag worden. Niemand mag worden weggezet als minderwaardig."
 
Ook vertellen de officieren van justitie in hoger beroep, de advocaten-generaal, dat het OM zelfstandig de beslissing heeft genomen om Wilders te vervolgen. "Wilders is geen slachtoffer van een of ander complot of een snood plan. Hij is verdachte omdat het OM zelfstandig heeft besloten hem te vervolgen", aldus de pers-AG.
 

'AC Milan doet bod van twintig miljoen op Dijks'

Mitchell Dijks gaat Bologna mogelijk na een seizoen alweer verlaten. De 26-jarige linksback heeft zich in de kijker gespeeld bij meerdere clubs. Dat meldt De Telegraaf. AC Milan zou zelfs al een bod van rond de twintig miljoen euro hebben uitgebracht op de ex-Ajacied. De krant schrijft dat er woensdag een spoedberaad plaatsvindt bij de Italiaanse club, waarbij ook zaakwaarnemer Dick van Burik aanwezig is.

Dijks maakte een jaar geleden transfervrij de overstap van Ajax naar Bologna en heeft zich uitstekend aangepast aan het spel in de Serie A. De aanvallend ingestelde vleugelverdediger heeft zich het afgelopen seizoen in de basis gespeeld in de ploeg van trainer Sinisa Mihajlovic en kwam in de competitie 25 keer in actie. Door zijn goede spel is de Nederlander op het wensenlijstje van verschillende Italiaanse clubs verschenen. Zijn contract in Bologna loopt nog door tot medio 2023.

Tegenover het mogelijke vertrek van Dijks staat zeer waarschijnlijk de komst van Stefano Denswil en Jerdy Schouten. Eerstgenoemde heeft volgens het dagblad een overeenstemming bereikt over een driejarig contract, met een optie voor nog een jaar. Club Brugge ontvangt een transfersom van zes miljoen euro voor de ex-Ajacied. Denswil wordt donderdag medisch gekeurd bij Bologna.

Denswil wordt bij Bologna naar alle waarschijnlijkheid ploeggenoot van Schouten. De 22-jarige middenvelder zegt FC Basel, Hertha BSC en Crystal Palace af voor een contract in Noord-Italië. Naar verwachting zet hij op korte termijn zijn handtekening onder een meerjarig contract bij de nummer tien van het afgelopen seizoen in de Serie A.

Williams en Murray samen in actie in gemengd dubbelspel op Wimbledon

Serena Williams en Andy Murray gaan samen deelnemen aan het gemengd dubbelspel op Wimbledon. In de media deden al geruchten over de samenwerking en tijdens een persconferentie bevestigde Williams de deelname.

“Jullie willen het heel erg graag, dan moet ik het ook misschien maar doen. Oké, dan doen we het voor jullie”, aldus Williams na haar gewonnen partij in de eerste ronde van het enkelspel. Murray heeft de deelname inmiddels ook bevestigd.

Winnend Mali treft Ivoorkust; TunesiŽ wacht confrontatie met Ghana

Mali heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finale van de Afrika Cup. Het elftal won dinsdagavond van Angola. De ploeg van van bondscoach Mohamed Magassouba eindigt met zeven punten bovenaan in Groep E. Maandag 8 juli strijdt Mali met Ivoorkust om een plaats in de kwartfinale. Tunesië speelde met 0-0 gelijk tegen Mauritanië en veroverde daarmee de tweede plaats. In de achtste finale volgt een duel met Ghana en ook deze wedstrijd vindt plaats op 8 juli. Voor Angola en Mauritanië is de Afrika Cup voorbij, aangezien Zuid-Afrika nu doorgaat als een van de beste nummers drie. De ploeg van Lars Veldwijk treft gastland Egypte in de achtste finale.

Angola - Mali 0-1
Mali was de bovenliggende partij in de eerste helft, al moest het wel even wachten op de openingstreffer. Kalifa Coulibaly was tot tweemaal toe dicht bij een doelpunt, maar slaagde in beide gevallen niet in zijn opzet. Acht minuten voor het rustsignaal was het alsnog raak. Amadou Haidara zag een bekeken afstandsschot in de kruising belanden. De minieme voorsprong kwam in het restant van de eerste helft niet meer in gevaar.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld in Ismaïlia. Mali dicteerde het spel, zonder overigens de score verder uit te breiden. Angola bood zeer weinig tegenstand in aanvallend opzicht, waardoor de voorsprong van de formatie van Magassouba nimmer in gevaar kwam. Er volgt nu een rustperiode van bijna een week voordat de clash met Ivoorkust op het programma staat.

Mauritanië - Tunesië 0-0
Tunesië was dinsdagavond dominant in balbezit, maar het statistische voordeel kwam niet tot uiting in de stand. Een afstandsschot van Wajdi Kechrida verdween net naast het doel van Mauritanië, terwijl Youssef Msakni een schot zag worden gekeerd door doelman Brahim Souleymane. Mauritanië deelde enkele plaagstootjes uit, maar scoorde ook niet en moet de Afrika Cup na drie duels verlaten. Voor Tunesië, met driemaal een gelijkspel in de groepsfase, wacht een vervolg tegen Ghana.

Anfiloff nieuwe bondscoach beachvolleyballers

Victor Anfiloff is de nieuwe bondscoach van de twee Nederlandse beachvolleybalteams. De 46-jarige Australiër is de opvolger van Gijs Ronnes die onlangs per direct stopte.

Anfiloff werd twee keer kampioen van Australië en eenmaal van Azië. In 2000 stopte hij als sporter en ging als trainer aan de slag. Tussen 2007 en 2016 was hij actief in diverse functies bij Beachvolleybal Team Nederlan. Het afgelopen jaar was hij technisch directeur bij Badminton Nederland.

“Het is altijd een droom voor mij geweest om deel uit te maken van een programma dat voor de medailles speelt op de Olympische Spelen”, aldus Victor Anfiloff. "Ik moest deze keuze gewoon maken, dat voelde haast als een verplichting, in de positieve zin van het woord. Ik heb vroeger met deze jongens gewerkt en we gaan nu alles geven om te presteren in Tokio.”

Speler Christiaan Varenhorst, o.a. vice-wereldkampioen van 2015 is bij met de nieuwe bondscoach: “Ik ben hartstikke blij met de aanstelling van Victor. Dat er in zo’n kort tijdsbestek zo’n capabele coach is binnengehaald verdient een compliment. Ik zie veel toekomst in onze samenwerking met Victor.”

Technisch directeur Joop Alberda: “We zijn erg content dat Victor het gaat doen. Hij heeft zijn sporen verdiend in de Nederlandse sport en kent de spelers en onze topsportorganisatie heel goed. Hij kan met onze bestaande teams vervolgstappen gaan zetten om het komende jaar maximaal te presteren.”

Anfiloff begint op 10 augustus als bondscoach van de teams Alexander Brouwer & Robert Meeuwsen en Christiaan Varenhorst & Steven van de Velde. Aan de Olympische Spelen in Tokyo van 2020 mogen twee Nederlandse mannenteams deelnemen.

Twijfelachtige strafschop helpt Mexico na vier jaar weer naar finale

Mexico heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de finale van de Gold Cup bereikt, waarin men in 2015 voor het laatst actief was. Haïti hield el Tri na de reguliere speeltijd op een 0-0 gelijkspel, maar moest in de verlenging alsnog capituleren voor de zevenvoudig kampioen van het Caribisch gebied en Noord- en Midden-Amerika. Raúl Jiménez schoot Mexico uiteindelijk vanaf elf meter naar een minimale 0-1 overwinning.

Haïti eindigde in een groep met Costa Rica, Bermuda en Nicaragua als eerste, waarna een ronde verder Canada met 3-2 verslagen werd. Mexico rekende in de eerste ronde af met Canada, Martinique en Cuba en was in de kwartfinale na het nemen van strafschoppen te sterk voor Costa Rica (1-1 na 120 minuten spelen). Tegen Haïti hadden de Mexicanen nu andermaal een verlenging nodig om de beslissing te brengen.

Via Luis Rodriguez, Jiménez en Roberto Alvarado kreeg Mexico, waar Érick Gutiérrez 120 minuten op de reservebank zat, al snel kansen om de score te openen. Speldenprikjes van Andrés Guardado, Jesús Gallardo en Jiménez leverden ook nog geen treffer op, waardoor beide ploegen met een 0-0 stand gingen rusten. Na de onderbreking was Haïti heel dicht bij een treffer. Frantzdy Pierrot creëerde ruimte in het strafschopgebied, maar kreeg zijn inzet niet richting het doel van de Mexicaanse sluitpost Guillermo Ochoa. Dat Guardado en Uriel Antuna in de reguliere speeltijd niet meer tot scoren kwamen, was mede te danken aan de Haïtiaanse doelman Johnny Placide.

Haïti hield stand en dwong een verlenging af, waarin de eilandstaat al snel op achterstand kwam. De bal werd op de stip gelegd na een vermeende overtreding van Herve Bazile, die met zijn voet richting de bal en Jiménez bewoog. De spits van Wolverhampton Wanderers wist de buitenkans zelf te benutten. Mexico bereikt daardoor de finale, al liet Mikael Cantave nog een levensgrote kans onbenut om Haïti een strafschoppenserie te bezorgen. In de eindstrijd wacht voor Mexico een ontmoeting met de Verenigde Staten of Jamaica, die in de nacht van woensdag op donderdag tegenover elkaar staan.

'Dumoulin maakt overstap van Sunweb naar Jumbo-Visma'

Volgens het AD gaat wielrenner Tom Dumoulin voortijdig vertrekken bij zijn huidige ploeg Team Sunweb. Zijn nieuwe werkgever zou Team Jumbo-Visma zijn.

In 2017 verlengde Dumoulin zijn contract bij Sunweb tot eind 2021. In de afgelopen twee jaar zouden er echter strubbelingen ontstaan zijn tussen renner en ploeg, onder meer over het transferbeleid, tegen betaling overnemen van de tijdritfiets waarop hij in 2017 wereldkampioen werd en de communicatie over zijn recente knieblessure. Volgens het AD is de 28-jarige Limburger al enige tijd in gesprek met teambaas Iwan Spekenbrink om zijn contract voortijdig te ontbinden.

Naast Jumbo-Visma hebben ook Team INEOS, Total Direct Energie, CCC en UAE-Emirates interesse in Dumoulin. Zijn voorkeur zou echter uitgaan naar de geel-zwarte formatie.

Overigens ontkende Dumoulin dinsdag in de Telegraaf een vertrek bij zijn huidige ploeg. “Ik maak al jaren deel uit van een fantastisch team waar ik met trots mag samenwerken met uiterst gepassioneerde collega’s. Een overgang is thans niet aan de orde”, aldus Dumoulin.

Wie kent overleden vrouw Westdorpe

Een voorbijganger vond het lichaam van een onbekende vrouw op zaterdag 22 juni rond het middaguur in een weiland aan de Sint Anthoniekade en waarschuwde de politie. De plaats waar het slachtoffer is aangetroffen, ligt enkele meters van de grens met België, daarom heeft het onderzoeksteam ook contact met de Belgische politie voor het uitwisselen van informatie. Gezien de verwondingen aan het lichaam van de vrouw gaat de politie uit van een misdrijf.

Hoewel de politie inmiddels meer dan 90 tips heeft binnengekregen, heeft dit nog niet geleid tot identificatie van de vrouw. Het gaat om een vrouw tussen de 50 en 60 jaar oud, met rossig haar. Ze had geen tatoeages, uit sectie op het lichaam is gebleken dat de vrouw geen baarmoeder, eierstokken en galblaas meer had. Ook heeft ze een blindedarm-operatie ondergaan. 

De politie toonde gisterenavond beelden van de vrouw in het programma Opsporing Verzocht. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren. 

Rotterdamse kinderen presenteren hun eigen klimaatakkoord

Rotterdam wil de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs en het nationale Klimaatakkoord in praktijk brengen. Dat doet de gemeente door met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties plannen uit werken aan klimaattafels met de thema’s Haven & Industrie, Mobiliteit, Gebouwde Omgeving, Schone Energie en Consumptie. Maar hoe denken kinderen over klimaatverandering en de mogelijke oplossingen?

Creativiteit
Bij de Kinderklimaattafels wordt de creativiteit van kinderen uit groep 7 en 8 gezien als een meerwaarde. Hoe gaan we de energietransitie leuk maken? Uitdagend of fantasievol? Kinderen uit de bovenbouw van het primair onderwijs zijn ontvankelijk voor rolmodellen en vernieuwende ideeën en zitten vol verrassende en creatieve ideeën. Daarnaast kan deze groep thuis enthousiast aan de keukentafel vertellen over wat ze geleerd hebben en zo het onderwerp dichter bij huis brengen.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) neemt de ontwerpen in ontvangst: “We werken aan de klimaataanpak op z’n Rotterdams: niet jarenlang vergaderen, maar de handen uit de mouwen steken en tempo maken. Als gemeente doen we dit niet alleen, maar samen met de samenleving. Daar zijn kinderen een belangrijk onderdeel van; zij zijn de toekomst. Sterker nog, ze hebben een duidelijk beeld van hoe we samen kunnen verduurzamen. Heel inspirerend!” Samen met architecten, stedenbouwkundigen en ontwerpers gaan de kinderen aan de slag om een concrete oplossing te bedenken voor de ingewikkelde maar relevante uitdaging van CO2- reductie.

Kinderklimaatakkoord
Het Kinderklimaatakkoord is een initiatief van gemeente Rotterdam en Archiklas. Archiklas stimuleert onderzoekend en ontwerpend leren met architectuur als middel. Daarmee bevorderen ze op een speelse manier 21e -eeuwse vaardigheden zoals creativiteit, associatief denkvermogen, nieuwsgierigheid en kritisch vermogen. De ontwerpen van de 50 kinderen zullen nog tot en met 11 juli te zien zijn in de hal van Het Timmerhuis.

RIVM past lijst voorbeeldstoffen aan

Gevaarlijke stoffen moeten in Nederland veilig vervoerd worden. De risico’s voor de omgeving en omwonenden worden berekend met een aantal voorbeeldstoffen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft deze lijst met voorbeeldstoffen aangepast.

Per 1 april 2015 is in Nederland de wet Basisnet in werking getreden. Het doel van dit Basisnet is een evenwicht tussen vervoer, ruimtelijke ontwikkelingen en veiligheid voor de omgeving. Risicoanalyses geven inzicht in de veiligheid en risico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen. De vervoerde stoffen zijn verdeeld in categorieën met voorbeeldstoffen.

De voorbeeldstoffen die in Nederland worden gebruikt, zijn in de jaren negentig bepaald. Deze stoffen passen niet meer bij het vervoer van nu. De stoffen worden (bijna) niet meer vervoerd, of er zijn nieuwe inzichten over de giftigheid van de stof. Voor dit onderzoek is gebruikt gemaakt van recente transportaantallen van giftige stoffen en de laatste gegevens over de giftige eigenschappen en effecten van deze stoffen.

In dit rapport staat een overzicht met nieuwe voorbeeldstoffen. Het RIVM heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van IenW Infrastructuur en Waterstaat. De invoering van deze nieuwe voorbeeldstoffen vindt plaats als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) dit goedkeurt.

Dit onderzoek is gebaseerd op het totaal aan in Nederland vervoerde stoffen. Om de gevolgen voor de berekende risico’s voor afzonderlijke trajecten te bepalen is gedetailleerder onderzoek nodig.

OM in hoger beroep tegen uitspraak gewelddadige verkrachting

Het Openbaar Ministerie Rotterdam stelt hoger beroep in tegen het vonnis van de rechtbank in de zaak tegen een man die een vrouw gewelddadig heeft verkracht in juli 2018.

In de vroege ochtend van zaterdag 21 juli 2018 werd een 20-jarige vrouw in de Herman Bavinckstraat in Rotterdam het slachtoffer van een ernstig zedenmisdrijf. Ze raakte daarbij zeer ernstig gewond en moest met spoed overgebracht worden naar het ziekenhuis. De politie startte onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) direct met een grootschalig onderzoek, dat leidde tot de aanhouding van een 18-jarige man.

Op de zitting van 6 juni 2019 eiste de officier van justitie 7 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging tegen de man. De rechter legde 19 juni 2019 een straf van 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs op.

Het OM heeft twijfels over de vraag of, vanwege het recidivegevaar dat de verdachte vormt, de opgelegde straf en maatregel voldoende bescherming bieden voor het slachtoffer en de maatschappij. Dit is voor het OM reden om het Gerechtshof in hoger beroep om een oordeel te vragen.

Tientallen op Mysteryland 2018 gestolen mobieltjes terug bij eigenaar

De politie Noord-Holland heeft deze en vorige week tientallen telefoons teruggegeven aan mensen die op Mysteryland 2018 waren bestolen. Dit gebeurde na een lang en intensief onderzoek.

Tijdens het festival werden ruim tweehonderdvijftig telefoons gestolen. Een groot deel van de buit werd kort na het evenement in Frankrijk terug gevonden. “Bij een reguliere controle van een Flixbus werd een tas met tientallen telefoons gevonden. Niemand was eigenaar van de tas. De mobiele telefoons waren in Nederland gestolen en vermoedelijk onderweg naar het hoofdkwartier van de internationale bende in Spanje”, aldus Jan de Heij, operationeel expert van de politie Noord-Holland.

Daar kwamen de telefoons niet aan. De Franse politie heeft de mobieltjes naar het politiebureau in Hoofddorp gestuurd. De Heij: “Uit onderzoek is gebleken dat een internationale bende uit Colombia diverse festivals afging met als doel mobieltjes te stelen. De bendeleden bezochten onder meer Tomorrowland, de huldiging van Frankrijk na het WK-voetbal en de Duitse bierfeesten”.

Twee vrouwen werden tijdens Mysteryland door de beveiliging van het festival aangehouden. Het tweetal werd op heterdaad betrapt op diefstal van geld en mobiele telefoons. De vrouwen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en één van hen zit nu bijna een jaar later nog altijd vast. In augustus moeten zij zich verantwoorden voor de rechter. “De diefstallen vonden plaats op een festival. Een plek waar mensen betalen om een leuke dag te hebben. Op een festival moeten mensen zorgeloos en veilig kunnen feesten. Dit zal zeker meewegen in de zwaarte van de strafeis”, aldus persofficier Anita Verlinden.

Aangifte
Gelukkig deden veel bestolen festivalgangers aangifte bij de politie. Vervolgens was het alsnog een enorme klus om de telefoons terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaren. “Een IMEI-nummer ontbrak veelal in de aangiften. Maar ook een groot deel had helemaal geen aangifte gedaan. Op alle mogelijke manieren heeft de politie geprobeerd de eigenaren te achterhalen. Gelukkig is dat voor een heel groot deel gelukt”, aldus De Heij.

Tientallen mensen ontvingen een brief van de politie dat zij hun telefoon konden ophalen. Eén van de gelukkigen was Sebastiaan: “Ik had het echt niet verwacht, maar ben superblij”. Het doen van aangifte loont. Een goed ingevulde aangifte is daarbij essentieel.

Tips aangifte
Vermeld altijd het IMEI-nummer. “Ook is het handig om je pincode van je telefoon in de aangifte te vermelden. Dat helpt ons enorm”. “Het is raadzaam om je medisch-ID op de mobiel in te vullen. Zonder de telefoon van de vergrendeling af te halen is dan te zien wie je bent en wie we moeten bellen in geval van nood. Dat is niet alleen handig bij een diefstal maar ook bij bijvoorbeeld een ongeluk”, besluit de Heij.

Agent mishandeld door verwarde dronkenlap

Een 57-jarige man uit Riel (een dorp in de gemeente Goirle, ten zuiden van Tilburg) is dinsdag omstreeks 16:40 uur voor zijn woning aangehouden nadat hij een een agent in het gezicht schopte en hem bespuugde. Hij krijgt ook een proces-verbaal voor verzet. De politieman heeft aangifte gedaan van mishandeling.

De politie kreeg omstreeks 15:40 uur een melding dat in een woning in Riel een man verbaal agressief was naar zijn vrouw. Hij zou onder invloed zijn van alcohol en medicijnen en op het punt staan om in zijn auto weg te rijden. Maandagmiddag had de politie al een soortgelijke melding gekregen waarbij de agenten hem een rijverbod oplegden van 12 uur omdat hij heel verward overkwam.

De agenten zagen ter plaatse dat de bedoelde man inmiddels al in zijn auto zat en weg wilde rijden. Hij werd driftig tijdens het gesprek met de politiemensen en sloeg daarbij met beide vuisten op het dak van zijn auto. De man riep daarbij dat hij nu echt agressief werd. Hij liep op de agenten af, balde zijn vuisten en maakte een slaande beweging in de richting van een van hen. Hierna werd hij door de dienders vastgepakt en naar de grond gebracht. Tijdens de worsteling schopte hij een van de agenten in het gezicht en bespuugde hem. Hij werd uiteindelijk onder controle gebracht en aangehouden.

Vijfjarig contract voor Vlap bij Anderlecht

De transfer van Michel Vlap naar Anderlecht is in kannen en kruiken. De aanvallende middenvelder gaat er op korte termijn zijn handtekening zetten. Vlap krijgt een een vijfjarig contract bij de Belgische topclub, die een bedrag van acht miljoen euro overmaakt naar sc Heerenveen. De 22-jarige speler omschrijft de afgelopen weken in gesprek met de Leeuwarder Courant als een 'achtbaan'.

"Het ging van hot naar her, er leek maar geen einde aan te komen. Ik moet zeggen: dat vond ik erg lastig. Dit was ook de eerste keer dat ik zoiets meemaakte", zegt Vlap. De door Heerenveen opgeleide aanvallende middenvelder kreeg het gevoel dat Anderlecht hem graag wilde hebben, al moet hij wel het voor hem vertrouwde Friesland achter zich laten. "Ik verlaat het vertrouwde nest, om het maar zo te zeggen."

"In die zin wordt het wel een onzekere tijd. Ik heb altijd in Sneek gewoond en voetbal al vanaf mijn vijfde bij Heerenveen. Dat is dus al zeventien jaar", vervolgt Vlap. "Om mijn thuis en de club te verlaten, daar heb ik het wel een beetje moeilijk mee. Maar aan de andere kant: Anderlecht is voor mij een uitdaging die ik móet aangaan. Ik weet dat ik het in me heb om daar te slagen. Ik wil er dus vol voor gaan."

Bij Anderlecht krijgt Vlap te maken met speler/trainer Vincent Kompany, die Paars-Wit na een uitermate teleurstellend seizoen moet terug loodsen naar de top van de Belgische competitie. De aanvallende middenvelder, afgelopen seizoen goed voor 17 doelpunten en 6 assists, had in Heerenveen nog een contract tot medio 2022. De Friezen houden nu dus naar verluidt een bedrag van acht miljoen over aan Vlap.

Man mept ruiten politieauto in met honkbalknuppel

Politieagenten hebben afgelopen nacht een 29-jarige inwoner uit Venlo aangehouden voor het vernielen van een politieauto die voor het politiebureau aan de Rijnbeekstraat in Venlo stond.

De man stond omstreeks 01:15 uur met een honkbalknuppel in zijn handen naast de vernielde politieauto. Daarvan waren alle ruiten ingeslagen. Hij werd aangehouden. Als reden voor de vernieling gaf de man op dat hij hulp zocht omdat hij nergens serieus werd genomen met zijn psychische klachten.

Niet de knuppel uit het bericht (Afbeelding: Pixabay)
Niet de knuppel uit het bericht (Afbeelding: Pixabay)

BraziliŽ houdt Messi in bedwang en plaatst zich voor Copa-finale

Brazilië heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag ten koste van Argentinië geplaatst voor de finale van de Copa América. De ploeg van bondscoach Tite sprong beter met de kansen om dan de Argentijnen en won met 2-0 door doelpunten van Gabriel Jesus en Roberto Firmino. Door de overwinning mag de gastheer zich zondagavond melden in het Maracaña, terwijl Lionel Messi en zijn ploeggenoten een dag eerder in São Paulo de troostfinale moeten spelen.

Waar David Neres opnieuw op de bank zat bij Brazilië en daar de hele wedstrijd moest blijven zitten, startte Nicolás Tagliafico in de basis aan Argetijnse zijde. Het duel ging fel van start en het was de Ajax-back die al na acht minuten spelen de eerste gele kaart van de wedstrijd ontving na een overtreding op Gabriel Jesus. Het ongeloof bij Argentinië was groot omdat Casemiro even eerder voor een vergelijkbare overtreding niet bestraft werd. De ploeg van bondscoach Lionel Scaloni werd achteruit gedrongen en kreeg na negentien minuten spelen een flinke klap te verwerken. De Argentijnse defensie werd uit elkaar gespeeld, Tagliafico moest uitstappen waarna Firmino vanaf de rechterflank Gabriel Jesus een niet te missen kans bood: 1-0.

Argentinië beet van zich af en zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker. Leandro Paredes had het vroeg in de wedstrijd al geprobeerd met een schot van dertig meter, maar de Paris Saint-Germain-middenvelder schoot net over het doel van Alisson Becker. Na een half uur spelen ontsnapte Brazilië toen Messi een indraaiende vrije trap op het hoofd van Sergio Agüero legde. De Manchester City-spits had weinig geluk en raakte de lat. Tien minuten na rust ontsnapten de Brazilianen opnieuw aan de gelijkmaker toen Messi met een uithaal van binnen het strafschopgebied de paal raakte. Vanuit de rebound kreeg hij de bal nog voor het doel, maar Agüero kwam een teenlengte tekort om te scoren.

Scaloni voerde aanvallende wissels door en bracht Ángel Di María en Giovani Lo Celsco binnen de lijnen, maar ook met vers bloed in de ploeg kwam Argentinië niet tot scoren. Messi kreeg met een vrije trap misschien nog wel de beste kans. Zijn inzet werd uit de kruising geplukt door Alisson. Philippe Coutinho had al een grote kans bemist toen Firmino de wedstrijd twintig minuten voor tijd in het slot gooide. Het was Gabriel Jesus die met goed voorbereidend werk zijn ploeggenoot vrij voor doelman Franco Armani zette. Tagliafico kwam net te laat om de 0-2 van de Liverpool-aanvaller te voorkomen.

De frustratie bij Argentinië is groot nu het de ploeg opnieuw niet gelukt is om een grote prijs te winnen. De Braziliaanse ploeg mag afreizen naar Rio de Janeiro, waar zondagavond (22.00 uur Nederlandse tijd) de finale wacht tegen de winnaar van de andere halve finale tussen titelverdediger Chili en Peru.

Slachtoffer steekpartij overleden

De 22-jarige man die dinsdagmiddag op de Slotermeerlaan bij Plein 40-45 in Amsterdam werd neergestoken is aan zijn verwondingen bezweken. Een 33-jarige man uit Amsterdam kon kort na het steekincident worden aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen en/of mensen die beelden hebben.

Kort voor 14:00 uur kreeg de politie melding van een steekincident. Daarbij raakte één man ernstig gewond. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar hij is overleden. De recherche is een onderzoek gestart. Daarbij wil het onderzoeksteam graag spreken met getuigen die mogelijk iets gezien hebben van het steekincident of de momenten kort daarvoor.

Ook mensen die (video)beelden hebben worden dringend verzocht contact op te nemen met de recherche via 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via het tipformulier op de website waar ook direct beeldmateriaal kan wordden geupload.

De 33-jarige verdachte zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Vanwege de beperkingen is de politie terughoudend in het verstrekken van verdere informatie. Vrijdag 5 juli zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Politie zoekt specifieke getuige van zware mishandeling

In het onderzoek naar een zware mishandeling aan de Joos Banckersweg in Amsterdam, gepleegd op zondag 2 december 2018, is de recherche op zoek naar een specifieke getuige. Deze man zou beelden hebben gemaakt van de mishandeling. De recherche wil die beelden graag bekijken.

Op die betreffende zondag heeft het 21-jarige slachtoffer rond 16:05 uur een verkoopafspraak aan de Joos Banckersweg. Die afspraak is online tot stand gekomen. De koper (het slachtoffer) en de verkoper (verdachte) ontmoeten elkaar in een portiek en al snel bedreigt de verdachte het slachtoffer met een vuurwapen. Het slachtoffer weet zich met geweld los te maken van de verdachte en rent weg. Dan komen er vijf mannen op het slachtoffer af. In ieder geval drie van de mannen mishandelen hem op zeer gewelddadige wijze. Ook beroven zij hem van het geld dat hij bij zich heeft.

Verdachte aangehouden
In het onderzoek is op 25 april 2019 een 17-jarige verdachte uit Amsterdam aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij deze zaak. De Amsterdammer werd op 27 juni 2019 door de raadkamer geschorst. Dit betekent dat hij het verdere proces onder bepaalde voorwaarden in vrijheid mag afwachten.

Specifieke getuige gezocht
Het onderzoek naar andere verdachten is nog altijd in volle gang. Onlangs is duidelijk geworden dat een getuige beelden zou hebben gemaakt van de mishandeling. Uiteraard willen rechercheurs deze beelden bekijken. Bent u die persoon die op zondagmiddag 2 december even na 16:05 uur beelden heeft gemaakt van een mishandeling aan de Joos Banckersweg of weet u wie dit is? Neem dan contact op met de Opsporingstiplijn via 0800-6070. Anoniem melden kan via 0800-7000. 

Defqon.1 2019 heeft alle verwachtingen overtroffen

Q-dance, grondlegger van de hardstyle-sound en organisator van de populairste hardstyle-evenementen wereldwijd, maakt bekend dat de 17e editie van Defqon.1 Weekend Festival 2019 alle verwachtingen heeft overtroffen. Het grootste dance-evenement van Nederland vond plaats op 28, 29 en 30 juni en was met 78.000 unieke bezoekers uit maar liefst 110 verschillende landen de drukst bezochte editie in de geschiedenis van het festival.

Afgelopen weekend was Biddinghuizen weer het toneel van het jaarlijks terugkerende dance-evenement Defqon.1 Weekend Festival. Met meer dan 340 acts, het populaire high-energy uur POWER HOUR waar een stuntshow van The Flying Bulls van Red Bull plaatsvond, én de befaamde Endshow waar een recordhoeveelheid vuurwerk de lucht is ingegaan, kijkt Q-dance terug op een zeer succesvolle editie. “Ieder jaar proberen we onszelf te overtreffen en bezoekers iets te bieden waar ze veel herinneringen aan overhouden. Als we terugkijken op alles wat er dit weekend heeft plaatsgevonden, dan denk ik dat het ons wederom is gelukt”, aldus Jonas Schmidt, creative director bij Q-dance.

Livestream kijkersrecord verbroken
Niet alleen de bezoekers genoten van een spectaculair en warm feestweekend. Het festival trekt wereldwijd zoveel interesse, dat veel fans ook online massaal meegenieten. Net als vorig jaar was het evenement gedurende het hele weekend gratis live te volgen via de freemium livestream op q-dance.com en het officiële YouTube-kanaal van Q-dance. Binnen 52 uur registreerde Q-dance ruim 5,5 miljoen kijksessies voor alle livestreams op alle platformen. Hiermee is het kijkersrecord van vorig jaar weer verbroken.

De echte die-hards hadden ook nog de mogelijkheid om tegen een vergoeding het hele weekend toegang te krijgen tot integrale video livestreams vanaf vier stages, plus integrale audiostreams van alle tien festival stages. Deze Premium Livestream is een primeur.
Daarnaast worden ieder jaar de hoogtepunten van het festival online geplaatst. Op YouTube alleen kijken er ieder jaar weer miljoenen mensen naar wat er heeft plaatsgevonden in Biddinghuizen.

Meer dan 19 jaar een begrip
Defqon.1 is gestart in 2003 en heeft sindsdien behoorlijk naam gemaakt onder hardstyle-fans. “Het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe groot de dance scene, en dan met name de hardere stijlen, is geworden. Hardstyle bestaat al bijna 20 jaar, maar wordt eigenlijk nauwelijks op de radio gedraaid. Ondanks dat is Defqon.1 wel het populairste dance-evenement van Nederland. Daar mogen we best trots op zijn”, besluit Jonas Schmidt.

OV-staking in Den Haag

In Den Haag wordt momenteel gestaakt. Tot 10:00 uur ligt het Openbaar Vervoer plat. Vanaf 10:00 uur wordt de dienstregeling weer opgestart, wat inhoudt dat het tot ongeveer 11:30 uur zal gaan duren voordat alle bussen en trams weer volgens dienstregeling rijden.

HTM laat in een verklaring op de website weten het 'ontzettend vervelend te vinden dat de reizigers opnieuw de dupe zijn van vakbondsacties.' De staking treft ook reizigers die met de RET vanuit Rotterdam richting Den Haag reizen: reizigers vanuit Rotterdam kunnen niet meer in- en uitstappen na station Nootdorp. Op Den Haag Centraal is het weer mogelijk om in- en uit te stappen. Uitstappen is niet mogelijk op Leidschenveen, Forepark, Leidschendam-Voorburg, Voorburg 't Loo en Laan van NOI. 

Vrouw om het leven gekomen bij steekincident

Bij een steekincident aan de Homerusstraat in Rotterdam-Zuid is dinsdagavond rond 20.15 uur een 49-jarige vrouw om het leven gekomen. Naar de dader is met grote inspanning gezocht, hij is nog niet gevonden. De politie gaat uit van een incident in de relationele sfeer.

Gelijk na de alarmering stelden de hulpdiensten alles in het werk om het slachtoffer te redden. Het mobiel medisch team haastte zich naar het adres en er stond een spoedtransport klaar om haar naar het ziekenhuis te brengen, maar het mocht allemaal niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Intussen werd direct een onderzoek ingesteld naar de dader. Er werd met getuigen gesproken en via Burgernet een signalement verspreid. Onderzoek op verschillende lokaties leidden nog niet naar de dader. Het onderzoek naar hem, en op de plaats van het incident, gaat door.

Goederenoverslag Nederlandse zeehavens op recordhoogte

De aan- en afvoer van goederen in en uit de Nederlandse zeehavens bereikte in 2018 een recordniveau van bijna 605 miljoen ton, een stijging van ruim 1,5 procent vergeleken met 2017. De overslag van containers steeg met 4,5 procent het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Twee derde van de goederenoverslag in de Nederlandse zeehavens bestond in 2018 uit geloste goederen. Daarvan bestond drie kwart uit droge bulkgoederen (ertsen, kolen en landbouwproducten) of natte bulkgoederen (ruwe aardolie en aardolieproducten). De containeraanvoer groeide met 6 procent. Het gewicht van alle geladen goederen is toegenomen met 1,3 procent.

Export voor havens steeds belangrijker
In de afgelopen twintig jaar is de afvoer van goederen uit de Nederlandse zeehavens meer dan verdubbeld. De invoer is in die periode met ruim een kwart gestegen. De overslag van goederen vanuit Nederland naar het buitenland vormt nu een derde deel van alle overgeslagen goederen in de Nederlandse zeehavens. Twintig jaar geleden bedroeg het aandeel van de export 21 procent. In twintig jaar is de uitvoer met ruim 100 miljoen ton toegenomen. Het overslagvolume passeerde in 2018 voor het eerst de grens van 600 miljoen ton. In 2007 werd voor het eerst de grens van 500 miljoen ton gepasseerd.

Gestage groei containervervoer
Het aandeel containers in de totale goederenoverslag groeit gestaag, van 14 procent in 1998 tot 21 procent twintig jaar later. Hierbij gaan de inkomende en uitgaande stroom in omvang en ontwikkeling min of meer gelijk op. De containeroverslag steeg in 2018 met 4,5 procent. De aanvoer van containers groeide met 6 procent en de afvoer met bijna 3 procent.

Van alle ingevoerde goederen in containers in 2018 kwam bijna 20 procent uit China. Rusland en het Verenigd Koninkrijk volgen met respectievelijk 7,4 procent en 5,7 procent. Vergeleken met 2017 nam de import uit China met 12 procent af. Deze daling betrof voor een belangrijk deel textiel en lederwaren. De import in containers uit Rusland (met name hout en papier) en het Verenigd Koninkrijk steeg met 32 procent en 43 procent. Dit laatste hangt mogelijk samen met de voorraden die bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk in ons land aanleggen in de aanloop naar een Brexit.

Bulkvervoer stabiel in 2018
Het overgeslagen gewicht van bulkgoederen is in 2018 niet toegenomen. Het tonnage van geloste droge en van natte bulkgoederen is toegenomen, de afvoer van natte bulk steeg in 2018 met ruim 2 procent. De uitgaande stroom droge bulk daalde met bijna 12 procent.
De dominantie van bulk in de zeehavens neemt af. In 1998 was drie kwart van de afgehandelde goederen bulk. In 2018 was dat aandeel 68 procent.

De stroom droge bulkgoederen is in deze periode min of meer stabiel en ligt rond de 140 miljoen ton. Jaarlijkse schommelingen worden veroorzaakt door wisselende vraag naar kolen en ijzererts, die sterk samenhangt met de economische ontwikkelingen. De hoeveelheid geladen natte bulk verviervoudigde in de laatste twintig jaar. Dit zijn vooral geraffineerde olieproducten.

Lichte groei Rotterdam en Amsterdam, sterke groei Zeeland en Groningen
In de havens van Rotterdam, waartoe ook de havens van Moerdijk, Dordrecht en Vlaardingen behoren, wordt drie kwart van de goederen geladen en gelost. Vorig jaar namen beide stromen met ongeveer 1 procent toe. Ruim 16 procent van de goederen gaat via het havengebied van Amsterdam (Amsterdam, Velsen/IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad). De overslag nam er met 1 procent toe. De hoeveelheid geloste goederen in de zeehavens van Zeeland Seaports (Vlissingen en Terneuzen) en Groningen Seaports (Delfzijl en Eemshaven) zijn in 2018 met meer dan 10 procent gestegen.

Wakker Dier ageert opnieuw tegen leefomstandigheden AH-kip

Wakker Dier zendt vanaf vandaag opnieuw een radiospot uit over de gezondheid van ‘de AH-kip’ van Albert Heijn. In de spot benadrukt Wakker Dier dat Albert Heijn heel wat over heeft voor gezonde klanten, maar niet voor gezonde kippen. Met gekleurde sapjes en groentefrietjes probeert Albert Heijn zich gezond voor te doen, maar zijn AH-kippen staan nog altijd in hun eigen stront.

De radiospot werd in mei dit jaar al uitgezonden, maar de AH-kip leeft nog steeds onder slechte omstandigheden. Deze kip krijgt geen daglicht en loopt en ligt de hele dag in haar eigen poep. Er zijn bovendien geen supermarkten wiens kippen minder ruimte krijgen dan de AH-kip. Dit dier leeft met 16 op een vierkante meter. Supermarkt Jumbo doet het bijvoorbeeld beter, met 13 kippen per vierkante meter.

Meer problemen
Hoe meer kippen op een vierkante meter, hoe meer welzijnsproblemen. Bij een hoge dichtheid droogt de poep op de vloer namelijk minder snel. Een vloer met natte poep zorgt voor brandblaren op de voeten van de kippen. Daarom wil Wakker Dier dat Albert Heijn minder kippen per vierkante meter gaat houden.

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde deel zoveel

Vandaag zijn er zonnige perioden met enkele wolkenvelden. In de noordelijke helft is er kans op een lichte bui. De middagtemperatuur ligt tussen 18°C in het noordelijk kustgebied en lokaal 23°C in het zuidoosten. De noordelijke wind is zwak tot matig.

Komende nacht klaart het weer flink op, alleen in het noorden trekken ook enkele wolkenvelden over. Hier en daar ontstaat wat grondmist. De minimumtemperatuur ligt rond de 9°C en de noordelijke wind is zwak tot matig.

Morgen overdag is er naast zon ook (sluier)bewolking en blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C vlak aan zee tot 24°C in het zuidoosten van het land. De wind waait uit richtingen tussen west en noord en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Toevoeging weerman S:  Geen tijd voor een uitgebreide bespreking.  

Open landmachtdagen Volkel (Foto: Charged)
Nog een foto van de Open Landmachtdagen in Volkel. ( Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Verenigde Staten houden stand en wachten op Oranje of Zweden

De Verenigde Staten zijn de eerste finalist van het WK voor vrouwen in Frankrijk. De regerend wereldkampioen rekende dinsdagavond dankzij doelpunten van Christen Press en de jarige Alex Morgan met 1-2 af met Engeland, dat in de slotfase een uitgelezen kans op de gelijkmaker liet liggen toen een strafschop van Stephanie Houghton werd gekeerd door de Amerikaanse doelvrouw Alyssa Naeher. De Oranje Leeuwinnen en Zweden maken woensdag onderling uit wie zich eveneens in de eindstrijd in Lyon mag melden.

Megan Rapinoe, in de kwartfinale tegen Frankrijk nog goed voor twee doelpunten, werd door bondscoach Jillian Ellis gepasseerd ten faveure van Press en dit bleek na tien minuten spelen een goede keuze te zijn. De vervangster van Rapinoe ontsnapte bij een voorzet van Kelley O'Hara namelijk aan de aandacht van de Engelse verdediging, waarna zij compleet vrijstaand raak kon koppen. Via Rose Lavelle werd het even later ook bijna 0-2 voor de Amerikaanse vrouwen, maar haar schot vloog over het Engelse doel.

Een paar minuten later was het aan de overkant wel raak toen Ellen White haar bewaakster te slim af was en een voorzet van Bethany Mead binnen tikte. De Verenigde Staten moesten daardoor weer van voren af aan beginnen en een ongelukkig moment voor Becky Sauerbrunn leidde zelfs bijna tot een eigen doelpunt. Doelvrouw Naeher kwam echter met de schrik vrij en zag vervolgens hoe haar ploeg drie minuten later via een rake kopbal van Morgan opnieuw op voorsprong kwam.

Dankzij de keepster, die een snelle gelijkmaker van Keira Walsh met een knappe redding voorkwam, konden de Verenigde Staten daarna met een voorsprong aan de thee en ook na de onderbreking moest Naeher ingrijpen na een poging van White. Engeland ging vervolgens met hernieuwde energie op zoek naar de gelijkmaker en dacht die een dikke twintig minuten voor tijd te krijgen. White prikte de bal namelijk beheerst langs Naeher, maar op aandringen van de VAR werd die goal vervolgens afgekeurd wegens buitenspel.

De videoscheidsrechter eiste in de slotfase opnieuw een hoofdrol op toen White de bal voor het inschieten had, maar aangetikt werd door Sauerbrunn. Arbiter Edina Alves Batista boog zich vervolgens na een tip van de VAR over het moment en wees na een minutenlang beraad naar de stip. De heldenrol was na deze beslissing van de Braziliaanse scheidsrechter echter voor Naeher, die de penalty van Houghton wist te stoppen. Het slotoffensief van de Engelse vrouwen kwam daarna tot een abrupt einde toen Millie Bright een tweede gele kaart incasseerde vanwege een harde overtreding op Morgan.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.