FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 juli 2019

Verboden e-sigaretten toch nog gewoon te koop

Het RIVM waarschuwt voor een enorme toename aan e-sigaretten van het verboden Amerikaanse merk 'Juul'. De sigaret bevat namelijk veel te veel nicotine. Ook in Amsterdam is er steeds meer vraag naar, vooral vanuit toeristen.

Na berichtgeving hierover door de Volkskrant lijkt er, vooral bij grotere tabakszaken, geen Juul meer te vinden. Zo zegt één van de winkeleigenaren: "Ik doe het maar niet. Als ze (NVWA, red) hier binnen komen heb je een groot probleem". Ook kun je hoge boetes krijgen voor de verkoop: bij de eerste keer ben je 'maar' een paar honderd euro kwijt, maar na de tweede keer ben je al een aantal duizend euro lichter.

Maar toch lijken vooral de kleinere zaken in het centrum het risico te nemen. Voor hen is de boete het simpelweg waard, omdat ze door de grote vraag naar de e-liquid een hoge omzet hebben. Dat terwijl de verboden producten niet eens zijn wat je ervan verwacht, zo vertelt een andere winkeleigenaar: "Negen van de tien keer is het nep."

Voor 23:30 besteld, morgen in huis
Blijkbaar is een eventuele boete het ook voor de betrokken webshop waard: het verboden merk was tot vanmorgen gewoon online te koop.

Drie keer zoveel nicotine
Maar wat maakt die Juul dan anders dan de wél legale e-sigaretten? Het gaat 'm om de zogenoemde 'e-liquid'. In Europa mag er maximaal 2% nicotine in zitten, wat neerkomt op 18 mg per ml. Bij de e-sigaret van Juul is dit 59 mg nicotine per ml, bijna het driedubbele dus. Hierdoor is de verslavingskans enorm. 

Strengere handhaving?
De NVWA laat weten bekend te zijn met het probleem en noemen het een 'nieuw fenomeen'. Handhaven gebeurt wel, maar de NVWA wil niet vertellen hoe. Wel zegt een woordvoerder dat er vandaag opnieuw verkopers betrapt zijn. Zij kunnen binnenkort een boete op de deurmat verwachten.

Geld voor onderzoek naar kinderleukemie

KWF Kankerbestrijding maakte dinsdag bekend welke onderzoeken zij gaan financieren. Een belangrijk onderzoeksproject naar kinderleukemie van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, geleid door dr. Roland Kuiper, is hiervoor geselecteerd door een commissie, bestaande uit wetenschappers en ervaringsdeskundigen.

Jaarlijks krijgen ongeveer 120 kinderen in Nederland de diagnose acute lymfatische leukemie (ALL). De overlevingskansen zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toch overlijden er nog steeds kinderen aan ALL, vooral als de ziekte ondanks intensieve behandeling terugkeert.

Onderzoekers in het Prinses Máxima Centrum ontdekten een opvallend fenomeen dat daar mogelijk mee te maken heeft. Zij zagen, bij een aantal kinderen waarbij de leukemiecellen terugkeerden, een razendsnelle opeenhoping van DNA-schade, ook wel hypermutatie genoemd. Verschillende oorzaken lijken hierbij een rol te spelen. 

"Leukemie bij kinderen kenmerkt zich door het lage aantal foutjes in DNA, en wat we hier hebben ontdekt, is precies het tegenovergestelde. Mogelijk biedt dit fenomeen nieuwe kansen voor de behandeling van deze groep. Daar gaan we in dit project mee aan de slag", zegt dr. Kuiper.

Met financiering van KWF gaat dr. Roland Kuiper met zijn collega dr. Frank van Leeuwen en hun team de mechanismen ontrafelen die betrokken zijn bij hypermutatie. Hoe vaak komt hypermutatie voor bij kinderen met leukemie, en wat gaat er in deze leukemiecellen precies mis? Wordt hypermutatie veroorzaakt door de eerdere behandeling, en wat zijn de kansen op genezing?

KWF-directeur Fred Falkenburg heeft hoge verwachtingen van de nieuwe onderzoeksprojecten: “KWF wil dat meer vormen van kanker beter behandelbaar worden. De toegekende onderzoeken hebben de potentie om niet alleen de kansen te verbeteren voor de meest voorkomende tumorsoorten maar ook voor zeldzame tumoren. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs.”

Elf Nederlanders van start in Tour de France

Elf Nederlanders verschijnen zaterdag in Brussel aan de start van de Ronde van Frankrijk. Dit is het laagste aantal sinds 2010, toen er acht Nederlanders deelnamen. Het dieptepunt lag echter in 1999, toen er slechts 5 landgenoten meededen.

De Jumbo-Visma ploeg neemt drie Nederlanders mee: Dylan Groenewegen, Steven Kruijswijk en Mike Teunissen. Wout Poels en Dylan Van Baarle rijden mee namens Team Ineos. De andere zijn Wilco Kelderman, Cees Bol (beiden Sunweb), Bauke Mollema, Koen De Kort (beiden Trek) Niki Terpstra (Total-Direct Energie) en Sebastian Langeveld (EF Education First )

'Speciale verrassing' Trump op Independence Day

Donderdag is het 4 juli en in de Verenigde Staten is dat een hele belangrijke feestdag. 'Fourth of July' is namelijk de feestdag ter viering van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776, kortom in goed Nederlands: 'Independence Day'.

Independence Day wordt veelal geassocieerd met parades, barbecues, picknicks, honkbalspelletjes, vuurwerk en verschillende andere publieke- en privégelegenheden ter viering van de geschiedenis en tradities van de VS. Dit jaar lijkt het erop dat president Donald Trump krijgt waar hij al een tijdje naar vraagt: een heuse militaire parade.

Eindelijk kan Trump Amerika's militaire gereedschap door de straten van Washington laten rijden, in een parade die Salute to America genoemd gaat worden. "De parade zal elk van de vijf militaire takken van het land eren met muziek, militaire demonstraties, een vliegshow door de Blue Angels en nog veel meer", aldus het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Die vijf takken zijn luchtmacht, leger, kustwacht, marinierskorps en marine.

Zoals het een goede president betaamt, heeft The Donald wel wat wensen aan de inhoud van de parade. Trump wil graag het nieuwste van het nieuwste laten zien, om toch vooral het buitenland en hoogstwaarschijnlijk zijn kameradski Vladimir Putin wat ogen uit te steken.

"We moeten de juiste plek nog zoeken, maar we hebben de gloednieuwe Sherman-tanks en we hebben de gloednieuwe Abram-tanks", aldus de trotse opperbevelhebber der Amerikaanse strijdkrachten.

"Je weet dat we nu veel nieuwe tanks maken. We bouwen veel nieuwe tanks in Lima, Ohio. Onze grote tankfabriek die men wilde sluiten totdat ik werd verkozen en ik het behoedde om te worden gesloten. En nu is het een zeer productieve faciliteit en dat doen ze, niemand heeft de beste tank ter wereld", gaat Trump onverstoorbaar verder met schouderklopjes uitdelen aan zichzelf.

Defensiefunctionarissen waren echter wat onzeker over wat de president nou precies bedoelde met 'gloednieuwe Sherman-tanks'. Een woordvoerder van het Witte Huis weigerde uit te wijden over deze opmerking van Trump.

Even ter verduidelijking: de M4 Sherman was de belangrijkste Amerikaanse militaire gevechtstank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 50.000 Shermans werden geproduceerd tijdens die oorlog. De tank bleek inferieur te zijn aan de meeste Duitse pantservoertuigen en het leger had wat tijd nodig om tactieken te ontwikkelen om het beste van de beperkte bescherming en vuurkracht van de Sherman te maken.

Het Amerikaanse leger stopte ruim zes decennia geleden, na de Koreaanse oorlog in 1953, met het gebruik van Sherman-tank. Maandag was het nog onduidelijk of het leger nog ergens Shermans heeft achtergelaten in zijn inventaris van rupsvoertuigen, laat staan gloednieuwe.

Misschien dus dat Trump tijdens de parade zelf met een verrassing op de proppen komt.


Bruce Crompton heeft er nog wel eentje (Bron: Youtube)

Brouwer/Meeuwsen door naar tweede ronde op WK beachvolleybal

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de tweede ronde van de WK bereikt. Het Nederlandse duo versloeg in de derde belangrijke poulewedstrijd het Amerikaanse tweetal Philip Dalhausser en Nicholas Lucena met 21-19, 21-15.

Brouwer en Meeuwsen begonnen het WK in Hamburg wisselvallig. De eerste wedstrijd werd gewonnen, maar de tweede wedstrijd werd verloren. Ook hun tegenstanders in de poule wisten één wedstrijd te winnen en één te verliezen, waardoor de derde groepswedstrijd gewonnen moest worden om door te gaan.

In de eerste set kon het alle kanten opgaan, maar uiteindelijk pakte Brouwer/Meeuwsen de eerste set met 21-19. In de tweede set nam de Nederlanders, wereldkampioen in 2013, al snel een mooie voorsprong en gaven die niet meer uit handen.

De twee Nederlandse vrouwenduo's plaatsten zich eerder al voor de tweede ronde van het WK. De beide damesteams wonnen allebei hun drie groepswedstrijden.

Bertens naar tweede ronde Wimbledon na eenvoudige zege tegen Minella

Kiki Bertens heeft zich zoals verwacht geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. De nummer vier van de wereld won op het Centre Court in twee eenvoudige sets van de Luxemburgse Mandy Minella: 6-3, 6-2.

In het begin van de eerste set ging het gelijk tussen de Nederlandse en de Luxemburgse, waarna Bertens in de zesde game van de eerste set de eerste break plaatste. Minella brak meteen terug, maar de game erna was het weer Bertens die de opslag van de Luxemburgse brak. In de volgende game maakte de nummer vier van de wereld het op eigen service af.

Minella kwam in de tweede set op een 2-1 voorsprong, maar daarna wist de Luxemburgse ging game meer te pakken tegen de Nederlandse nummer vier van de wereld. Bertens maakte de wedstrijd op haar tweede wedstrijdpunt af en speelt in de volgende ronde tegen de Amerikaanse Taylor Townsend. De Amerikaanse nummer 123 van de wereld klopte Arina Rodionova uit Australië met 6-2, 6-3.

Ode aan de regen

Hoi! Als weerman moet je toch wat. Het is alweer weken vrijwel droog en zonnig, wat doe je dan als je je verveelt? Dan ga je maar proberen een gedicht te maken. Aan jullie de taak om te beslissen of ik een talent ben of niet.  

ODE/GEDICHT voor de REGEN.

. Regen, regen, regen, Waar ben je toch gebleven.

. Regenbuien zoet. Het komt ooit weer goed.

. Regen, regen, regen lief, De zon is jouw dief!

. Regen, regen, regen, kom maar gauw, De zon lust ik nu wel rauw.

. Regen, regen, regen, ik mis je zo, De zon mag van mij naar de Po.

. Onweer jij hoort er natuurlijk ook bij, Jij maakt me heel erg blij.

. Iedere regendruppel is een feest, maar de regen geeft de geest.

. O, wat heb ik een hekel aan zon, Ach, lieve regen, val maar in de regenton.

. We balen allemaal van de zon, Ik heet geen Ron.

. Regen kom maar snel weer Ik geef de zon een sneer.

. Regen, regen, regen, Ik ga er haast van beven. .

.Tot slot van dit gedicht, beschouw ik de regen als onze plicht. .

.

Dank u wel.

DLC Cuphead vertraagd naar 2020

De DLC van Cuphead, genaamd 'The Delicious Last Course' is vertraagd en komt niet meer in 2019 uit. Ontwikkelaar Studio MDHR laat weten dat de uitbreiding in 2020 uit komt op pc, Xbox One en Switch.

Chad en Jared Moldenhaur, de eigenaren van de studio, laten weten: "Onze hoogste prioriteit met The Delicious Last Course is ervoor te zorgen dat dit nieuwe avontuur voldoet aan het niveau van zorg en kwaliteit waar we altijd naar streven. Het is ook belangrijk voor ons dat we de dingen op een manier maken die gezond en duurzaam is voor ons team. Met dat in gedachten zullen we de release voor alle platforms naar 2020 verplaatsen."

Toch komen ze met een kleine teaser.

The Black Eagles zoeken een leider in Fire Emblem: Three Houses

Nintendo heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Fire Emblem: Three Houses. Hierin maken we kennis met de Black Eagles, een van de drie adellijke huizen aan de officiersacademie in het Garreg Mach-klooster die spelers kunnen kiezen om te leiden.

Onder leiding van Edelgard vertegenwoordigen de Black Eagles de Adrestian Empire, een dominante macht in de zuidelijke helft van Fódlan. Uit dit gebied komen uit edelen en magie-gebruikers die in het Garreg Mach-klooster jouw te hulp kunnen schieten. Tenminste, als je hun leider wil zijn.

Fire Emblem: Three Houses komt 26 juli uit op Nintendo Switch.

Kameroen plaatst zich voor achtste finales van Afrika Cup

Op de Afrika Cup heeft Kameroen met 0-0 gelijkgespeeld tegen Benin. Door het gelijkspel is de ploeg van bondscoach Clarence Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert geplaatst voor de achtste finales.

In dezelfde groep F won Ghana met 2-0 van Guinee-Bissau en is daardoor op doelpunten groepswinnaar. In de achtste finales is Nigeria zaterdag de volgende tegenstander van Kameroen. De tegenstander van Ghana is nog niet bekend.

Lichaam vermiste Ismaili gevonden op 204 meter diepte

Zwitsers vrouweninternational Florijana Ismaili is op 24-jarige leeftijd overleden. De aanvoerster van het vrouwenelftal van Young Boys was al een aantal dagen vermist nadat zij zaterdag een duik in het Italiaanse Comomeer had genomen. Duikers van de Italiaanse brandweer hebben het lichaam van Ismaili dinsdag op de bodem van het meer gevonden.

Ismaili ging zaterdag met een ploeggenoot in een gehuurde boot het meer op. De voetbalster besloot vervolgens een duik te nemen, maar kwam vervolgens niet meer boven. Nadat haar vriendin alarm had geslagen werd er een grote reddingsactie op poten gezet. Het duurde echter ruim drie dagen voordat haar lichaam op 204 meter diepte werd gevonden door de duikers.

Ismaili was sinds 2011 actief bij het vrouwenelftal van Young Boys, dat haar overnam van FC Walperswil. De aanvalster speelde bovendien 33 interlands namens Zwitserland, dat niet actief is op het WK in Frankrijk dat momenteel aan de gang is. De Zwitserse vrouwen werden in de play-offs uitgeschakeld door Nederland.

Het nieuws over het overlijden van Ismaili is in Zwitserland met droefenis ontvangen. Liverpool-aanvaller en Zwitsers international bij de mannen Xherdan Shaqiri heeft in een tweet gereageerd op de dood van zijn landgenote: "Ik ben diepbedroefd door het overlijden van Florijana Ismaili. Mijn gezin en ik willen onze condoleances overbrengen aan Ismaili's familie en haar naasten."

'Cocu op weg naar Championship na naderend akkoord'

Phillip Cocu gaat zeer waarschijnlijk aan de slag als manager van Derby County in de Championship. Volgens The Guardian is de clubloze trainer dicht bij een akkoord over een contract bij the Rams. De ex-trainer van PSV staat bovenaan het lijstje om Frank Lampard op te volgen, die op zijn beurt op korte termijn gepresenteerd wordt als manager van Chelsea.

De spelersgroep wil graag aan de slag met Cocu als manager en de verwachting is dat beide partijen er zullen uitkomen. Clubeigenaar Mel Morris koos vorig jaar nog voor de onervaren Lampard als manager. Die samenwerking beviel uitstekend, volgens Morris mede door het verleden van Lampard als speler. Cocu heeft zelf een succesvolle spelersloopbaan achter de rug, waarmee hij indruk maakt in de kleedkamer van Derby County, zo klinkt het.

De 48-jarige Cocu ging na zijn loopbaan als speler aan de slag als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Daarna ging hij aan de slag als assistent en jeugdtrainer bij PSV, om in 2013 aangesteld te worden als hoofdtrainer. Na een succesvolle periode in Eindhoven werd hij in 2018 aangesteld bij Fenerbahçe, maar die samenwerking werd geen succes. Na een bewogen en korte periode werd hij op non-actief gesteld, waarna enkele maanden later zijn ontslag geregeld werd.

Lampard wordt naar verwachting nog deze week aangesteld bij Chelsea, waar hij de opvolger wordt van Maurizio Sarri. Laatstgenoemde heeft Londen na een jaar verlaten voor een contract bij Juventus. Derby County maakte vorige week bekend dat het Lampard groen licht heeft gegeven om te onderhandelen over een contract bij Chelsea. Maandag meldde Derby County nog dat de zoektocht naar een vervanger versneld zou worden, mogelijk nu dus met de aanstaande aanstelling van Cocu als gevolg.

Politie pakt Pegidarammers op

De politie heeft dinsdag drie mannen aangehouden die worden verdacht van het plegen van openlijk geweld tijdens de Pegida-demonstratie op zondag 26 mei 2019 in Eindhoven. Het gaat om twee Eindhovenaren van 24 en 50 jaar en een 46-jarige inwoner van Geldrop.

De politie heeft het drietal geïdentificeerd op basis van camerabeelden. De mannen zijn van hun bed gelicht en voor verhoor ingesloten op het bureau. Vanmiddag heeft de vierde verdachte zichzelf gemeld op het bureau aan de Mathildelaan in Eindhoven. Hij woont in Eindhoven en is 27 jaar.

De politie deed vorige week al een duidelijke oproep aan de betrokken relschoppers zichzelf te melden op het bureau, omdat er duidelijke beelden waren waarop zij te zien zijn. Daarop is nog geen reactie gekomen. De politie roept de overige relschoppers nogmaals op zich voor 5 juli 2019 te melden. Doen zij dat voor die datum niet, dan publiceert de politie daarna met toestemming van de officier van justitie de beelden waarop de mannen te zien zijn.

De Mobiele Eenheid moest de demonstratie eind mei nabij de Al-Fourqaan-moskee aan de Otterstraat afbreken, omdat een grote groep jongeren met stenen en andere voorwerpen naar Pegida-aanhangers en de politie gooide. Tijdens de ongeregeldheden werden al tien personen in de leeftijd van 14 jaar tot en met 32 jaar gearresteerd.

Duitse Von der Leyen voorgedragen als nieuwe EC-voorzitter

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen is door de Europese Raad voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans vist daarmee achter het net. Hij behoudt echter nog een kansje, het Europees Parlement moet nog instemmen met de voordracht en dat is alles behalve een formaliteit.

Ook heeft de Raad enkele andere topfuncties verdeeld, zo wordt Christine Lagarde voorzitter van de ECB en wordt de Belg Michel de nieuwe president van de Europese Raad. Josep Borrell wordt de nieuwe buitenlandcoördinator. 

Lampard bereikt akkoord en keert terug bij Chelsea

Frank Lampard heeft een akkoord bereikt over een contract en zal snel worden gepresenteerd als de nieuwe manager van Chelsea. Lampard kreeg maandag toestemming van zijn werkgever Derby County om met Chelsea te praten over een overgang. Chelsea koopt de laatste twee jaar van Lampard's contract bij the Rams af voor 4,4 miljoen euro. Hij wordt de vervanger van Maurizio Sarri, die twee weken geleden voor 5,5 miljoen euro naar Juventus vertrok.

De voormalig middenvelder keert terug naar de club waar hij dertien jaar speelde. Hij maakte 211 doelpunten in 649 wedstrijden, in wat het meest succesvolle tijdperk in de geschiedenis van de club was. Lampard werd in zijn periode driemaal landskampioen, won de Champions League, vier FA Cups, twee League Cups en de Europa League. Hij werd in 2005 ook tweede achter Ronaldinho bij de uitreiking van de Ballon d'Or.

Het is duidelijk dat Lampard leden van zijn technische staf bij Derby meeneemt naar Londen. Oud-Chelsea-middenvelder Jody Morris zal naar verwachting zijn assistent-manager worden nadat hij met hem heeft samengewerkt bij de Championship-club.

Verschillende spelers van Chelsea zullen woensdag terugkeren voor een medische test in aanloop naar de voorbereiding en andere spelers, die actief waren op internationale toernooi of wedstrijden met hun land na het afgelopen seizoen, worden op een latere datum verwacht na hun tweeweekse vakantie.

Lampard zal Chelsea leiden tijdens zeven voorbereidingswedstrijden in Dublin, Japan, Duitsland en Oostenrijk voordat het seizoen geopent wordt op 11 augustus tegen Manchester United op Old Trafford.

De Engelsman kan deze zomer de transfermarkt niet op vanwege een transferverbod van twee transferperiodes opgelegd door de FIFA. De club ontkent echter dat het regels heeft overtreden met het aantrekken van buitenlandse spelers op de achttien jaar.

De verwachting is dat Claude Makélélé terugkeert naar de club om te helpen bij de afdeling die gaat over de huurspelers. De terugkeer van Petr Cech als technical & performance advisor werd er al bekendgemaakt.

Verstappen alsnog uitgeroepen tot Driver of the Day

Max Verstappen is dinsdag alsnog uitgeroepen tot Driver of the Day van de GP van Oostenrijk. Door een technische fout werd zondag na de race de Pool Robert Kubica tot beste coureur verkozen.

Bij een hertelling bleek dat niet Kubica maar Verstappen de meeste stemmen had gekregen. Maar liefst 74 procent van de stemmen was voor de winnende Nederlander. Charles Leclerc was niet alleen in de race tweede maar ook in de publieksstemming (11%). Op de derde plaats eindigde Carlos Sainz met 7% van de stemmen.

Kerkhove in eerste ronde onderuit op Wimbledon

Lesley Kerkhove heeft haar debuut op Wimbledon niet kunnen bekronen met een zege. In de eerste ronde verloor de 27-jarige Nederlandse in twee sets van de Servische Ivana Jorovic: 6-7 (5), 4-6.

De 27-jarige Kerkhove, die in 2017 op de US Open haar debuut had gemaakt op een grandslamtoernooi, stond voor het eerst uit haar carrière in het hoofdtoernooi van Wimbledon, nadat ze knap de kwalificaties had overleeft.

In de wedstrijd tegen Jorovic, die ook voor het eerst meedoet aan Wimbledon, kreeg Kerkhove een aantal goede kansen om de openingset te winnen. In de tiebreak kwam ze op een 5-2 voorsprong, maar daarna wist de Servische vijf punten op rij te pakken.

In de tweede set kwam Kerkhove op één break voorsprong, maar ook die wist ze niet vast te houden en won Jorovic in twee sets van de Nederlandse.

Federer in vier sets naar tweede ronde van Wimbledon

Roger Federer heeft zich ten koste van de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. De als tweede geplaatste Zwitser won in vier sets met 3-6, 6-1, 6-2, 6-2.

De nummer 86 van de ATP-ranking begon aanvallend tegen Federer en won verrassend de eerste set. Vervolgens stelde Federer order op zaken en binnen anderhalf uur was de wedstrijd in zijn voordeel beslist.

Voor Federer is dit zijn 21e deelname op een rij aan Wimbledon. Hij kan de eerste speler worden die honderd wedstrijden op één grandslamtoernooi wint. Om die mijlpaal te bereiken moet de Zwitser wel de laatste vier bereiken op het prestigieuze toernooi in Londen.

Politie onderzoekt vloedgolf

De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de oorzaak van de vloedgolf in de buurt van Boulevard Bankert in Vlissingen zondagavond. De vloedgolf werd veroorzaakt door een voorbijvarend schip.

Het incident gebeurde rond 19:10 uur. Zeven mensen werden het water in getrokken. Drie mensen, waaronder twee kinderen raakten gewond. Na het incident zijn nog enkele boten ingezet om te kijken of er nog meer slachtoffers waren, dat was niet het geval. Twee jongens (3 en 5 jaar) uit Pijnacker en een onbekend gebleven persoon werden voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De jongens mochten de volgende dag het ziekenhuis verlaten. De ouders doen aangifte bij de politie.

Het politieonderzoek wordt uitgevoerd door agenten van het politieteam Walcheren en de Landelijke Eenheid , dienst Infrastructuur. Agenten hebben de kapitein van het schip reeds gesproken. Hij wordt op een later moment verhoord. Verder wordt een aangifte opgenomen van de Nederlands-Vlaamse Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit. Ook worden diverse getuigen verhoord.

Spider-Man ook ver van huis op PlayStation 4

Marvel’s Spider-Man mag dan al sinds 7 september vorig jaar uit zijn, toch wordt de game van ontwikkelaar Insomniac Games nog regelmatig van nieuwe content voorzien. Zo ook nu, om de release van de film Spider-Man: Far From Home te vieren.

Insomniac voegt middels een gratis update namelijk de Upgraded Suit en Stealth Suit toe aan de game. Dit zijn pakjes die in de film te zien zijn. De PlayStation 4 exclusive bevat vanaf het begin al de nodige klassieke kledingstukken als hommage aan de comics, animatieseries en films en met de komst van betaalde en gratis DLC zijn dit er alleen maar meer geworden. Bekijk de nieuwe outfits hieronder. Spider-Man: Far From Home gaat deze week in première.

spider-man ps4 far from home

spider-man ps4 far from home 

Tenminste 50 doden bij ontplofte tankwagen in Nigeria

In het zuidoosten van Nigeria is een tankwagen ontploft, nabij het plaatsje Ahumbe. De truck was gekanteld, en inwoners probeerden lekkende brandstof op te vangen toen er een bus probeerde te passeren. Hierbij ontstonden er waarschijnlijk vonken, waardoor de tankwagen in brand vloog. 

Bij de explosie die volgde zijn tenminste 50 doden gevallen, waaronder de inzittenden in de bus en verschillende omstanders. Onder de passagiers in de bus waren ook twee kinderen en een zwangere vrouw. Ze hadden geen schijn van kans; ze werden vrijwel onmiddellijk levend verbrand volgens een commandant van de hulptroepen. 

Onbevestigde geruchten spreken inmiddels van 64 doden en honderden gewonden. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt.

'PSV nadert akkoord met Valencia en heeft Toni Lato bijna binnen'

PSV lijkt zijn nieuwe linksback gevonden te hebben in Spanje. Diverse Spaanse media melden dinsdag dat de 21-jarige Toni Lato Valencia gaat verlaten voor een dienstverband in Eindhoven. Volgens Plaza Deportivo zijn beide clubs het eens geworden over een transfersom van vijf miljoen euro. Via bonussen kan het bedrag oplopen tot maximaal zes miljoen. Daarmee heeft technisch manager John de Jong een vervanger in huis voor Angeliño, die op het punt staat om zijn terugkeer naar Manchester City af te ronden.

Lato werd opgeleid bij Valencia en staat daar tot medio 2021 onder contract. Hij mag zich Spaans jeugdinternational noemen en is hard op weg naar de Eredivisie. Net als bij Angeliño haalt PSV de verdediger voor een relatief laag bedrag in huis en wordt er een terugkoopclausule in het contract opgenomen. Zodoende raakt PSV Angeliño deze zomer voor twaalf miljoen euro kwijt aan Manchester City. Valencia krijgt een terugkoopoptie van tien miljoen euro.

Valencia staat erop dat er een terugkoopclausule in de deal met PSV wordt opgenomen. De nieuwe werkgever van Jasper Cillessen wil de mogelijkheid behouden om hem terug te halen wanneer hij zich sterk weet te ontwikkelen in Nederland. Lato zou komend seizoen weinig uitzicht hebben op speelminuten en lijkt in Eindhoven de eerste linksback te worden. Na Robbin Ruiter, Ibrahim Afellay en Bruma wordt Lato de vierde aanwinst van PSV deze zomer.

Momenteel is PSV met de zaakwaarnemers van Lato in onderhandeling over een persoonlijk akkoord. Naar verwachting stapt de linksback dinsdag nog op het vliegtuig naar Eindhoven, waar hij medisch gekeurd zal worden. Zijn presentatie volgt vervolgens niet veel later. Wanneer hij precies aan zal sluiten bij de selectie van trainer Mark van Bommel is vooralsnog onduidelijk. De Eindhovenaren zijn momenteel op trainingskamp in Verbier.

Ervaar het Wilde Westen in Tom Clancy's Rainbow Six Siege

Ubisoft laat weten dat Showdown, een tijdelijk in-game event in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, vandaag begint. Showdown introduceert een geheel nieuwe spelmodus voor spelers.

Onder de brandende zon van de tijdelijke map Fort Truth, ervaren spelers een 3v3-variant van de secure area-modus. Deze spelmodus zet twee trio’s van aanvallers en verdedigers tegenover elkaar, uitgerust met enkel een BOSG.12.2 (shotgun) en een Magnum LFP586 (revolver). Bovendien introduceert Showdown een beperkte HUD waar health, munitie en crosshairs niet worden getoond en er geen voorbereidingsfase is. Tot slot brengt Showdown 31 exclusieve items met een westernthema naar de game, waaronder volledige outfits. Showdown is tot 16 juli te spelen in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Ik ben ff feesten. X de tuinkabouter'

Afgelopen week verdwenen plotseling alle tuinkabouters uit de Brabantse plaats Waalwijk. Lokale media schreven over de mysterieuze verdwijning. Op de deur was overal hetzelfde briefje achtergelaten: "Ik ben ff feesten. X de tuinkabouter". Wat de bewoners niet wisten, is dat de tuinkabouters zijn gaan feesten op de Foute Party van Qmusic. De Foute Party trekt elk jaar 40.000 bezoekers naar de Brabanthallen in Den Bosch.

In de video is te zien dat dj's Domien Verschuuren en Joost Swinkels de kabouters ophalen uit de tuinen van nietsvermoedende bewoners. Aangekomen op de Foute Party doen ze zich te goed aan een hoop bier en dansen ze erop los met de andere feestgangers. Ze gaan van links naar rechts op de hit van Snollebollekes, ze chillen met de artiesten en bekijken de zaal vanaf de dj-booth. Eén van de kabouters lijkt zelfs een spannend avontuurtje te hebben op het toilet met Q-dj Marieke Elsinga.

Alle kabouters zijn de dag erna met een goodiebag onder hun arm heelhuids teruggekeerd naar hun eigen adres in Waalwijk.

Qmusic Foute Party
De Foute Party begon ooit als een klein feest bij Qmusic en is sinds de start in de Brabanthallen in 2008 uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend fenomeen met foute acts van wereldformaat. Met onder anderen Ch!pz, Paul Elstak, Gerard Joling, Snollebollekes, Syb van der Ploeg en Re-Play deed de Foute Party zijn naam van guilty pleasures-spektakel eer aan. Surprise acts waren van Tino Martin en Henny Huisman.


Bron: Qmusic Foute Party

Professor Layton wordt vermist op Nintendo Switch

Puzzelfans kunnen komende herfst hun vergrootglazen, notitieblokjes en Joy-Con-controllers erbij pakken, want op 8 november verschijnt Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot - Deluxe Edition voor de Nintendo Switch.

In Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot wordt de beroemde professor Hershel Layton vermist, waarna zijn dochter Katrielle de nieuwe hoofdrolspeler wordt. Tijdens haar eerste grote avontuur krijgt ze hulp van een kleurrijke cast van personages die voor het eerst in de serie verschijnen, waaronder een jonge student genaamd Monty Peynful die optreedt als haar assistent, en Sherl, een pratende hond die begint als eerste klant van Katrielle maar al snel haar hulpje wordt.

Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot - Deluxe Edition is de eerste game in de Layton-serie die speelbaar is op tv-schermen, wat speurneuzen de perfecte gelegenheid biedt om het puzzelplezier met vrienden en familie te delen. De game kan worden gespeeld met knoppenbediening, bewegingsbediening of, alleen in de handheld-stand, het touchscreen van de Nintendo Switch. Hieronder een opsomming van de vernieuwingen:

 • Nieuwe puzzels: Deze Deluxe Edition bevat meer dan 40 nieuwe puzzels, daarnaast zijn sommige puzzels uit de Nintendo 3DS-versie verbeterd.
 • Verbeterde layout en scherpere graphics: De belangrijkste informatie voor elke puzzel is nu zichtbaar op één scherm, en alle graphics zijn verbeterd in HD.
 • Ontgrendelde DLC: Content die eerder alleen beschikbaar was als betaalde DLC, zoals de “Daddy’s Girl”- en “Luke Lookalike”-kostuums, is nu vanaf het begin al beschikbaar.
 • Nieuwe outfits: Meer dan 50 nieuwe, vrijspeelbare outfits zijn toegevoegd.

Layton’s Mystery Journey: Katrielle (Foto: Nintendo)

Layton’s Mystery Journey: Katrielle (Foto: Nintendo)

Politie geeft summiere uitleg over inval arrestatieteam

Gisteren was er een heel opvallende politieactie in Arnhem. Een arrestatieteam van de politie ging naar binnen bij een flat aan de Bergse Hoofd. Op beelden die verspreid werden via social media was te zien dat een agent abseilde van de flat. Ook hoorde buurtbewoners een knal. De politie geeft nu een hele summiere verklaring voor de inval. 

De politie vertelt: "We begrijpen dat de actie wel vragen oproept. Ook al kunnen we nog bijna niets delen, geven we toch iets meer uitleg. In de flat hebben we een bewoner aangehouden in verband met een onderzoek waar we op dit moment nog niet meer over kunnen zeggen. Als we wel iets zouden delen, is er het risico dat ons onderzoek mislukt."

"Het is natuurlijk bijzonder dat het arrestatieteam zo zichtbaar optreedt. Dat gebeurde in dit geval niet omdat de verdachte een gevaar voor de politie of de omgeving vormde. We hebben de verdachte op deze manier aangehouden omdat we hem wilden overrompelen, zodat hij geen sporen kon wissen. Dat is de reden waarom de woning van meerdere kanten werd benaderd, en waarom er een knal te horen was om de verdachte af te leiden."

"Op dit moment kunnen we dus nog niets meer zeggen over het onderzoek of de verdachte. Als het onderzoek het toestaat zullen we hier op een later moment meer over zeggen."


Politie geeft summiere uitleg over inval arrestatieteam (Foto: Stockfoto Politie)
Politie geeft summiere uitleg over inval arrestatieteam (Foto: Stockfoto Politie)

Man die dood wilde door 'suicide by cop' krijgt cel met TBS

Hij wilde zich laten doodschieten door de politie, door in te steken met twee puntige messen op een politieagent. "Suicide by cop, er is eigenlijk geen goede Nederlandse vertaling voor”, aldus de officier van justitie vanochtend op zitting bij de rechtbank Assen. De 40-jarige verdachte – die kampt met psychosociale stoornissen en alcohol- en medicijnverslaving – hoorde TBS met dwangverpleging en dertig maanden cel tegen zich eisen.

Op 10 oktober vorig jaar liep de verdachte vanaf vijf uur ’s ochtends opgefokt rond met twee messen, terwijl hij grote hoeveelheden alcohol dronk. Hij werd gewelddadig toen hij – vanwege zijn wangedrag – zijn tijdelijke onderkomen moest verlaten van een zorginstelling in Emmen. Hij woonde daar slechts een week, nadat hij vanwege soortgelijk wangedrag weggestuurd was uit een zorgplek in Assen.

Vleesmessen
De zaak escaleerde toen zorgverleners assistentie vroegen van de politie en zijn appartement binnen wilden gaan. De man stormde naar buiten, met in elke hand een vleesmes. Zijn agressie richtte zich op de politieman die voorop ging met een plexiglas schild als bescherming. Dat deze politieman de aanval overleefde was alleen dankzij dat schild, waarop later te zien was welke sporen het mes had achtergelaten.

Volgens de officier poogde hij de agent te verwonden door links en rechts en boven langs te schild te steken. "Ik moest iets doen dat zo radicaal leek, dat ze me wel moesten doodschieten, het moest zo erg mogelijk lijken”, aldus de verdachte. Poging tot moord, aldus de officier.

Twee van de vijf overige aanwezige agenten schoten, toen zij zagen hoe hun collega in het nauw werd gebracht door de maaiende steekbewegingen op en langs het schild. Zij vreesden voor zijn leven. Beide schoten troffen de man in zijn linker onderbeen. Pas na het tweede schot viel hij en liet hij de messen los.

Geoorloofd politiegeweld
Veel details kan de verdachte zich niet meer herinneren, maar erkende bij de zitting: "De bedoeling was een kogel op te vangen.” Ook erkende hij andere zelfmoordmanieren had overwogen, maar daar "te bang’’ voor was.

Tegenover de Rijksrecherche verklaarden de agenten die schoten dat "niets doen geen optie’’ was en "we hadden geen andere keuze dan te schieten want een collega was in levensgevaar”. De Rijksrecherche oordeelde eerder al dat het gebruik van geweld geoorloofd was.

De belaagde agent, die duizend euro immateriële schadevergoeding vraagt, zegt "gevochten te hebben voor mijn leven, ik voelde: het is hij óf ik.” De politieman, die aanwezig was bij de zitting zegt psychisch goed te zijn hersteld van de zaak. "Ik heb inmiddels de balans wel weer gevonden in mijn leven.” De verdachte is eveneens hersteld van zijn schotwonden, maar daarvoor waren meerdere operaties nodig. Volgens zijn advocate heeft hij een verbrijzeld been overgehouden aan de zaak "die alleen maar verliezers telt”.

Tourniquet
De belaagde agenten redden het leven van hun belager door direct na de schoten de bloeding te stelpen met het aanbrengen van een tourniquet en onmiddellijk hulp te vragen van ambulancepersoneel. Tijdens de levensreddende handelingen zei de man: "Schiet mij dood, heb nergens voor te leven.”

De officier van justitie complimenteerde de politie met de "beheerste en gerichte” schoten op het onderbeen, waardoor de man het incident kon overleven. De vordering van de politieman voor immateriële schade verdubbelde de officier op de zitting: "De impact die dit heeft gemaakt lezen we in de dagboeknotities van de politieman; een verdubbeling is veel meer passend bij de schade.”

Volgens zijn advocate was de opvangplek niet geschikt voor haar cliënt, die daardoor overprikkeld raakte. Volgens haar is niet duidelijk aan welke stoornissen de man lijdt en waaraan en hoe hij zou moeten worden behandeld. Zij pleitte voor opname in een kliniek, en de verdachte zegt daaraan te willen meewerken.

Volgens de officier is TBS met dwang de enige optie, omdat hij "niet stuurbaar” is, blijft volharden in het gebruik van verslavende middelen en deskundigen het risico op herhaling matig tot hoog inschatten. "Ik vrees dat hij anders weer onbehandeld in de samenleving terugkeert. De samenleving én de verdachte zijn gebaat bij TBS met dwangverpleging.”

Wreckfest mag eind augustus gaan slopen

Uitgever THQ Nordic en ontwikkelaar Bugbear Entertainment hebben bekendgemaakt dat Wreckfest 27 augustus wordt uitgebracht voor PlayStation 4 en Xbox One.

Wreckfest komt in een standaard editie met een adviesprijs van € 39,99 en een digitale deluxe voor € 59,99. De laatste omvat een seizoenspas die toegang biedt tot 20 nieuwe auto's, 20 speciale dakdecoraties en extra auto-aanpassingen zoals bepantsering, velgen en meer.

"Het is een geweldige dag! Bugbear Entertainment heeft hard gewerkt aan Wreckfest en we zijn blij om eindelijk de console-spelers welkom te heten op de racecircuits",zei Bugbear Entertainment CEO en creatief directeur Janne Alanenpaa in een persbericht. "We hebben de pc-versie van 2018 enorm verbeterd, nieuwe nummers, auto's, opties, aanpassingen en nog veel meer: het is de beste banger-race-ervaring ooit."

De pc-versie van Wreckfest ontvangt op de releasedag een gratis update met de nieuwe content van consoles toegevoegd, waaronder:

 • Drie volledig nieuwe tracks
 • Eén nieuwe derby-arena
 • Drie nieuwe uitdagingsvoertuigen
 • Een nieuwe beloningsauto voor het afronden van de carrière
 • Nieuwe en verbeterde carrière-evenementen
 • Verschillende nieuwe paintjobs voor bestaande voertuigen
 • Extra dagtijden voor alle nummers

Opa (84) de bak in voor misbruik kleinzoon (5)

De rechtbank veroordeelt een 84-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan seksueel misbruik van zijn kleinzoon.

De man pleegde seksuele handelingen bij zijn 5-jarige kleinzoon, terwijl aan hem de zorg over zijn kleinzoon was toevertrouwd. Hij wist dat zijn handelen verkeerd was. Zo beval de man zijn kleinzoon achteraf om zijn mond te houden over de gebeurtenissen en ontkende de man het misbruik in eerste instantie toen hij hier in 2017 door de moeder van de jongen mee werd geconfronteerd.

Machtsmisbruik
De man maakte door zijn handelen op onaanvaardbare wijze misbruik van zijn (over)macht over een kind dat - vanwege zijn zeer jonge leeftijd - in een afhankelijke en kwetsbare positie verkeerde. Hij zocht naar bevrediging van zijn eigen seksuele verlangens, zonder er rekening mee te houden dat slachtoffers van seksueel misbruik daar nog jaren later psychische schade van kunnen ondervinden.

Eerder veroordeeld
De man is al eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het plegen van seksuele handelingen met zijn toen minderjarige dochters. Hij gold daarom als een gewaarschuwd mens. Hij heeft bovendien gezien wat een verwoestend effect misbruik op kinderen heeft. De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat dit hem er niet van heeft weerhouden om ook zijn kleinzoon te misbruiken.

Duidelijk signaal
Ondanks de hoge leeftijd van de man legt de rechtbank hem een gevangenisstraf op. Deze straf geldt als een duidelijk signaal aan de man, aan het slachtoffer en aan zijn familieleden. Het seksueel misbruik dat de man heeft begaan en het verdriet dat hij daarmee heeft toegebracht aan zijn kleinzoon en zijn familie moet verrekend worden.

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man meewerken aan behandeling bij Transfore. Ook legt de rechtbank een contactverbod met het slachtoffer op.

Opa (84) de bak in voor misbruik kleinzoon (5) (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Opa (84) de bak in voor misbruik kleinzoon (5) (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Stap naar Spaanse subtop lonkt voor Hirving Lozano

Hirving Lozano staat in de nadrukkelijke belangstelling van Valencia, zo weet de Italiaanse transferspecialist Gianluca Di Marzio te melden.De aanvaller van PSV wordt de laatste weken vooral in verband gebracht met Napoli, maar ook de Spaanse topclub ziet de komst van de Mexicaan zitten. Valencia zou al gesprekken hebben gevoerd met de entourage van Lozano.

Napoli is momenteel druk bezig om James Rodríguez naar Napels te halen. De middenvelder moet overkomen van Real Madrid, waar de Colombiaan overbodig is. Voorzitter Aurelio De Laurentiis bevestigde eerder interesse in zowel James als Lozano, maar gaf aan dat men niet beide spelers kon aantrekken. James geldt als eerste keus bij Napoli en bij een afgeketste deal zou Lozano in beeld komen.

James is al persoonlijk rond met Napoli, maar de clubs moeten er nog uitkomen. Real verlangt vijftig miljoen euro en dat is Napoli te gortig, waardoor men ook bekijkt of huren met een verplichte optie tot koop een mogelijkheid is. James lijkt volgens Italiaanse media op weg naar het Stadio San Paolo en dit biedt Valencia mogelijk een betere kans op het strikken van Lozano.

Di Marzio meldt dat de Spaanse club reeds contact heeft gehad met het kamp-Lozano. Valencia, dat vorig seizoen als vierde eindigde in LaLiga en zodoende gaat acteren in de Champions League, zou zaakwaarnemer Mino Raiola zelfs dertig procent van de transfersom hebben beloofd als Lozano in de toekomst weer wordt verkocht. De 23-jarige buitenspeler, sinds de zomer van 2017 actief voor PSV, ligt nog tot medio 2023 vast in Eindhoven.

Releasedatum aangekondigd voor FIA European Truck Racing

Bigben Interactive en N-Racing maken bekend dat FIA European Truck Racing Championship vanaf 18 juli verkrijgbaar is voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch. Daar hoort een nieuwe gameplaytrailer bij.

In de video zie je een FIA ETRC-race, waarin 5-tons trucks het tegen elkaar opnemen in 4 races van 45 km. Met dynamisch weer, specifieke fysica en inertie voor elk voertuig, en handmatig beheer van remmen en waterkoeling, is het niet alleen met de vlam in de pijp racen.

In FIA European Truck Racing Championship kunnen spelers achter het stuur kruipen van 45 officiële trucks van merken als Volvo, MAN, Freightliner en Western Star. Spelers kunnen hun racekwaliteiten testen op alle 8 nauwkeurig nagemaakte circuits van de ETRC, naast iconische circuits als Laguna Seca, de COTA en Fuji Speedway. Alle 20 teams en kampioenschapscoureurs zijn ook in de game present.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers ziet het licht

Square Enix lanceert vandaag Final Fantasy XIV: Shadowbringers, de nieuwe uitbreiding van de MMO die onlangs de grens van 16 miljoen geregistreerde accounts passeerde.

Shadowbringers geeft de game een heel nieuw begin door spelers te verplaatsen naar Norvrandt, in de First World. Dit is de eerste keer dat de Warriors of Light de wereld van Hydaelyn zullen verlaten - als Warriors of Darkness moeten ze nu tegen de legers van het licht strijden om deze wereld van de ondergang te redden.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers voegt vele vernieuwingen toe aan de game, onder andere:

 • Twee nieuwe jobs: Gunbreaker en Dancer – Shadowbringers voegt twee jobs. De Gunbreaker neemt de rol op zich van ‘tank’ om zijn party te beschermen met de gunblade, terwijl de ranged DPS Dancer niet alleen krachtige aanvallen uitvoert maar ook haar team kan versterken.
 • Twee nieuwe rassen: Viera en Hrothgar – de konijnachtige Viera krijgen gezelschap van de katachtige Hrothgar, beide rassen voegen unieke, aanpasbare functies toe die specifiek zijn voor hun rassen.
 • Hogere level cap – De level cap wordt met release van Shadowbringers verhoogd naar 80. Hierdoor komen ook nieuwe acties voor klasses en jobs beschikbaar – naast nieuwe vijanden om je skills op te testen.
 • ‘Trust’-systeem – In Shadowbringers krijgen spelers de kans om dungeons te betreden met een groep vertrouwde non-speler-personages, inclusief verschillende Scions of the Seventh Dawn—traditionele party-match-systemen blijven beschikbaar.
 • Nieuwe beast tribes en primals – Spelers kunnen kennismaken met de even zorgeloze als wrede Pixies in Il Mheg samen met hun machtige heerser Titania, maar ook met andere Beast Tribes zoals de minder agressieve Nu Mou en de bekrompen Dwarves.
 • Veranderingen aan het gevechtssysteem, nieuwe uitrusting en craftrecepten, en veel meer…

Toekomstige patches gaan meer content toegevoegen:

 • New Game +: Dit nieuwe systeem laat spelers eerder voltooide quests opnieuw spelen met behoud van huidige progressie en job level.
 • Nieuwe alliance raid: “YoRHa: Dark Apocalypse” – In deze nieuwe raid van gastontwikkelaars Yosuke Saito en Yoko Taro komen Final Fantasy en NieR samen! Welk groot avontuur wacht de raadselachtige, in wit gehulde automaton?
 • Nieuwe high-end raid: “Eden” –Voorbij de grenzen van Norvrandt ligt het Empty, een land dat is verdronken in het oerlicht van de Flood. Om de balans van de elementen te herstellen, moet onze held een kracht gebruiken die de First nog nooit heeft gekend: de kracht van Eden. Deze nieuwe high-end raid-content introduceert een nieuw personage dat is ontworpen door Kingdom Hearts-director en Final Fantasy-veteraan Tetsuya Nomura.
 • High-end content voor Disciples of the Hand and Land – Crafters en Gatherers krijgen de taak om de Holy See of Ishgard opnieuw op te bouwen. De Dragonsong-oorlog is misschien afgelopen, maar de littekens zijn er nog. Terwijl man en draak samenwerken om de Holy See in alle glorie te herstellen, willen ze het Firmament als hoeksteen van het nieuwe Ishgard plaatsen – en ook daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken.

Spelers hebben de optie om verschillende items te kopen die hen helpen om sneller in het hoofdscenario te vorderen en in job levels te stijgen, en zodoende eerder toegang te krijgen tot de Shadowbringers-content.

 • The Tales of Adventure: A Realm Reborn voltooit alle content uit het hoofdscenario van A Realm Reborn tot Patch 2.55: Before the Dawn.
 • The Tales of Adventure: Heavensward voltooit alle content uit het hoofdscenario van Heavensward tot Patch 3.56: The Far Edge of Fate.
 • The Tales of Adventure: Stormblood voltooit alle content uit het hoofdscenario van Stormblood tot Patch 4.56: A Requiem for Heroes.
 • Elk van de Tales of Adventure-itmes is ook beschikbaar voor elke job (exclusief Gunbreaker en Dancer), waarbij het level van een personage instant wordt verhoogd voor deze specifieke jobs.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers is uit op pc en PlayStation 4. Je hebt de eerdere uitbreidingen ook nodig.

Pro Evolution Soccer vervangen door Detroit in PS Plus

Eerder werden Pro Evolution Soccer 2019 en Horizon Turbo Chase aangekondigd als de PlayStation Plus-games voor juli. Vandaag maakt Sony bekend dat Pro Evolution Soccer 2019 wordt vervangen.

Een reden hiervoor is niet gegeven, maar PES 2019 wordt dus niet beschikbaar via PlayStation Plus. In plaats daarvan wordt Detroit Become Human Digital Dexluxe Edition (inclusief Heavy Rain) beschikbaar gesteld. De games zijn vanaf later vandaag beschikbaar voor leden.

Osaka werft agenten met Street Fighter

De Japanse politie gebruikt sinds vandaag Street Fighter om agenten te rekruteren. Personages uit Capcom's bekende vechtgame zullen voor het eerst worden gebruikt als mascottes in advertenties van de Prefectural Police in Osaka voor onderzoekers van cybercriminaliteit.

Het blijkt dat Capcom sinds 2013 samenwerkt met de prefectuurpolitie van Osaka en andere politiediensten in de buurt over verschillende bewustmakingscampagnes over misdaadpreventie. Maar dit jaar ontving Capcom een verzoek van de Prefectural Police van Osaka om Street Fighter-personages te gebruiken in een campagne. Er worden 3000 flyers uitgedeeld en 1000 posters geplaatst op de politieposten en politiebussen in Osaka, evenals op treinstations.

Capcom zei: "Geselecteerd door het krachtige imago van het merk, de populariteit onder een brede groep leeftijden en de affiniteit die esports heeft met cyberspace, zullen de personages worden gebruikt in recrutering van advertenties met als doel het vergroten van het bewustzijn van en het aantal onderzoekers die gespecialiseerd zijn in cybercriminaliteit - een gebied dat de afgelopen jaren een opvallende toename van het aantal incidenten heeft gezien."

Door welk personage zou jij geboeid willen worden?

Street Fighter used for Osaka Police (Foto: Capcom/Osaka)

Veel gemekker in Goat of Duty

4BigThings en Raiser Games (b)laten weten dat de multiplayer-FPS Goat of Duty op 10 juli zal worden uitgebracht op Steam Early Access voor €6,99. . In deze first-goat shooter word je het meest angstaanjagende schepsel van het universum: een geit gewapend met allerlei soorten wapens.

Deze Early Access-versie van het spel bevat 4 spelmodi: Free For All, Gun Deathmatch en Herd Wars (Team Deathmatch), plus de exclusieve spelmodus Fus Ro Arena, waar spelers alleen gewapend met hun hoorns en het Fus Ro Bleat-pistool vechten. Je kunt deze modi spelen op 6 verschillende kaarten, met 7 wapens en meer dan 25 verschillende goatstumes (skins) die je kunt ontgrendelen naarmate je hoger komt te staan in het spel. De verschillende klassen laten al doorschemren hoe ze spelen: wees een sneaky geit met Solid Goat, ga de strijd aan met Goat of War of ga moorden met Kill Goat.

Tot 25 jaar cel geŽist in Leidse liquidatie

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van 22 en 25 jaar geëist tegen een 37-jarige man uit Heerhugowaard en een 26-jarige man uit Westzaan. Zij worden verdacht van het op klaarlichte dag op straat doodschieten van een 50-jarige man in Leiden.

Op 14 juni 2016 werd de man, terwijl hij nietsvermoedend op straat liep, slachtoffer van een in de ogen van het OM goed voorbereide aanslag. Met 33 schotwonden werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Twee dagen later overleed hij. “Een eerdere poging om hem te vermoorden, op 11 november 2015, overleefde hij. Enkele weken daarvoor werd een collega van hem doodgeschoten”, aldus de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG).

Op 20 april 2018 veroordeelde de rechtbank de oudste verdachte tot 22 jaar cel en de andere man tot 25 jaar. Verdachten gingen in hoger beroep.

Volgens het OM staat vast dat een zwarte Volkswagen Caddy stopte, een man uitstapt met een lang wapen in zijn hand en dat die vervolgens het slachtoffer doodschiet. Daarna is de man aan de bijrijderskant weer ingestapt en reed de auto weg. “De schutter droeg gezichtsbedekking, waarschijnlijk een bivakmuts”, aldus de AG.

Gelet op het bewijs verkregen door forensisch-technisch onderzoek, verklaringen, vastgestelde feiten en het onderling verband daartussen concludeert het OM dat de 26-jarige man de schutter is geweest en de ander de bestuurder van de auto.

Onbevredigend voor zowel het OM als de nabestaanden is dat het onduidelijk is waarom het slachtoffer is vermoord. Verdachten zeggen daarover niets. Ook zeggen ze niets over een eventuele opdrachtgever voor de moord. Uit het onderzoek blijkt volgens de AG dat verdachten geen enkele relatie hadden tot het slachtoffer. “Zij onthullen niets over een opdrachtgever . Een opdrachtgever die nu mogelijk ofwel in zijn vuistje lacht ofwel peentjes zweet bij de gedachte dat verdachten met het hele verhaal op de proppen komen. Verdachten zullen goed beseffen dat “praten” ze niet in dank zal worden afgenomen.”

Het OM stelt dat het directe motief voor verdachten geld is geweest. Dat blijkt uit verschillende opgevangen gesprekken waaraan één van de verdachten deelneemt. “Daaruit blijkt dat hij met een zwervend bestaan zonder inkomsten toch over een forse reserve van 30.000 euro beschikt”, aldus de AG.

De AG vindt dat alleen lange gevangenisstraffen recht doen aan de ernst van het feit. “Het feit dat er geen moment wordt stilgestaan bij wat een dergelijke moord betekent, wat een dergelijke daad voor gevolgen heeft voor nabestaanden en welke impact deze heftige en roekeloze actie heeft in de samenleving, rekenen we beide verdachten ernstig aan.”

Het Gerechtshof in Den Haag doet 23 juli uitspraak.

Soundtrack Mortal Kombat 11 uitgebracht

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben vandaag de originele game soundtrack van Mortal Kombat 11 uitgebracht.

De muzieknummers van Mortal Kombat 11 combineren traditionele folkinstrumenten, elektronica en de kracht van een modern orkest. De soundtrack is nu digitaal verkrijgbaar via online verkopers en streamingdiensten in samenwerking met WaterTower Music van Warner Bros. Hier is de volledige lijst van verkopers en platformen, waaronder Spotify.

De volledige tracklist van Mortal Kombat™ 11 (de originele game soundtrack) is als volgt:

 • A Matter of Time (Titelmuziek Mortal Kombat™ 11)
 • Raiden's Wrath ~ Family Business
 • Netherrealm Incursion
 • Broken Blade ~ Kronika Revealed
 • Timequake
 • Fallen Masters
 • Fire & Ice
 • Black Dragon
 • Edenian Loyalty, Osh-Tekk Heart
 • Strongest Jade
 • Sins of the Father
 • Matinee Idol
 • Coming of Age
 • Clash of Kahns
 • Kitana Kahn
 • Cage Match
 • Geras, Servant of the Time Keeper
 • Shang Tsung's Legacy
 • Deathly Shadow
 • Cetrion, Paragon of Virtue
 • D'Vorah, The Scourge
 • Anagnorisis
 • Showdown
 • Fire God Ascension
 • Immortal Kombat
 • The Hourglass
 • The New Era Begins
 • Rise (door Super Square ft. Mega Ran & A_Rival)
 • Kytinn Lost Hive (Levelmuziek door Nathan Grigg)
 • Koliseum Bestiary (Levelmuziek door Armin Haas)
 • Black Dragon Fight Club (Levelmuziek door Nathan Grigg)
 • Special Forces Desert Command (Levelmuziek door Nathan Grigg)
 • Shang Tsung's Island Ruins (Levelmuziek door Matthias Wolf)
 • Kharon's Ship (Levelmuziek door Rich Carle)
 • Sea of Blood (Levelmuziek door Dan Forden)
 • Kronika's Hourglass (Levelmuziek door Nathan Grigg)

Defensie en bonden eens over nieuwe arbeidsvoorwaarden

Het Ministerie van Defensie en de bonden zijn het vandaag eens geworden over een nieuw pakket arbeidsvoorwaarden. Het resultaat zal door de bonden positief worden voorgelegd aan het Defensiepersoneel.

Na de afwijzing van een eerder resultaat op 4 oktober 2018 zijn partijen opnieuw aan tafel gegaan. Nadat er meer geld beschikbaar kwam, konden partijen overeenstemming bereiken over een sterk verbeterd pakket aan arbeidsvoorwaarden.

Staatssecretaris Visser: “Dit resultaat zorgt ervoor dat ons personeel snel iets merkt van de forse investeringen ten opzichte van het vorige onderhandelingsresultaat. Dit is een inhoudelijk goed en stevig pakket nieuwe arbeidsvoorwaarden en dat is wat het Defensiepersoneel ook verdient.”

Enkele voorwaarden kun je hier vinden. 

RIVM blikt terug op infectieziekten 2018

Elk jaar kijkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) terug naar de belangrijkste infectieziekten van het afgelopen jaar. In 2018 viel de kraamvrouwenkoorts op, maar ook dat het aantal mensen met griep halveerde.

In juli en augustus 2018 kregen veel jonge moeders kraamvrouwenkoorts. Uit RIVM-onderzoek bleek dat zij vaak in contact waren geweest met mensen met roodvonk, krentenbaard of keelontsteking. Dit zijn drie ziekten die groep-A-streptokokken kunnen veroorzaken, net zoals kraamvrouwenkoorts.

Opvallend was ook het aantal zieken door griep. In het griepseizoen van 2018-2019 kregen naar schatting 400.000 mensen de ziekte. Tijdens de hevige epidemie van 2017-2018 was dat aantal 900.000.

Muggen en infectieziekten
De ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2018’ geeft beleidsmakers bij het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en inzicht in de ontwikkelingen van infectieziekten. Elk jaar is er in het rapport aandacht voor een speciaal onderwerp.

Dit jaar gaat dat over muggen en de ziekten die deze insecten kunnen overbrengen. Muggensoorten en risico’s worden vaak door elkaar gehaald. Om die reden staat in het rapport een overzicht onder welke omstandigheden je welke ziekten van een muggensoort kunt krijgen.

RIVM blikt terug op infectieziekten 2018 (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
RIVM blikt terug op infectieziekten 2018 (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

KPN gaf Tele2 ten onrechte geen toegang tot telefonienetwerk

De KPN heeft begin 2000 niet aan haar wettelijke verplichting voldaan om Tele2 gedeelde toegang te geven tot haar telefonienetwerk. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in een tussenuitspraak beslist. Met de inwerkingtreding van de Telecommunicatiewet rustte op monopolist KPN de verplichting om redelijke verzoeken tot gedeelde toegang tot het telefonienetwerk te honoreren. Hier mochten geen discriminatoire voorwaarden aan verbonden worden.

Tele2 geeft aan schade geleden te hebben doordat het bedrijf door de tegenwerking van KPN het ADSL-netwerk aanvankelijk niet kon uitrollen. Hierdoor zegt Tele2 marktaandeel verloren te hebben. Het hof bepaalt dat het onrechtmatige handelen door KPN uitsluitend voor de beginperiode van de door Tele2 geclaimde periode geldt. Een deel van de claims van Tele2 is inmiddels verjaard.

Het hof is van oordeel dat een deskundige moet aangeven, hoe groot het marktaandeel van Tele2 geweest had kunnen zijn als KPN aan zijn verplichtingen voldaan had. Op basis hiervan kan dan in een einduitspraak de hoogte van de schadevergoeding van KPN aan Tele2 bepaald worden.

MKB in Europa zoekt alternatieven voor bankkrediet

Europese MKB-bedrijven zijn te sterk afhankelijk van banken. Dat maakt de Europese economie kwetsbaar. Bijvoorbeeld als bankregels worden aangescherpt zoals nu het geval is. Europa heeft behoefte aan meer diversiteit aan financieringsbronnen. Zo stelt de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Hebben Europese bedrijven geld nodig dan stapt 70% naar de bank. In de VS is dat slechts 40%. Door strengere Europese regels (Basel III en IV) zullen de financieringskosten voor bedrijven toenemen en ook zullen banken minder bereid zijn om leningen te verstrekken. Dat geldt vooral voor bedrijven die niet voldoen aan de gemiddelde kredietwaardigheidseisen. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “Door het soepele monetaire beleid heeft de ECB het erg gemakkelijk gemaakt voor bedrijven om bij Europese banken aan te kloppen. Nu de bankregels worden aangescherpt kan deze afhankelijkheid tot problemen leiden.”

Stabiliteit
Om ervoor te zorgen dat het MKB voldoende financieringsmogelijkheden behoudt werkt de EU aan de Kapitaalmarktenunie. Het doel is tweeërlei: meer diversiteit bieden aan financieringsmogelijkheden in Europa en tevens de overmatige bancaire afhankelijkheid verkleinen. Geeroms: “De EU wil meer een financieringslandschap creëren zoals in de VS. Daar haalt 60% van de bedrijven hun financiering rechtstreeks uit de kapitaalmarkt. Ze doen veel minder een beroep op bankkredieten. Daarmee is de reële economie duidelijk minder afhankelijk van banken. Dat simuleert de financiële stabiliteit.” Eind dit jaar zou de Kapitaalmarktenunie in werking moeten treden.

Volgens de onderzoekers van Euler Hermes worden MKB-financieringen van particuliere en institutionele beleggers steeds belangrijker in Europa. Geeroms: “Bedrijven krijgen steeds meer vertrouwen in niet bancaire-oplossingen. Onze researchafdeling schat dat Europeanen jaarlijks zo’n € 860 miljard sparen. Daarvan gaat zo’n 30% naar effecten, waarvan weer een kwart gaat naar fondsen die investeren in het MKB. Op jaarbasis komt daardoor nu zo’n €65 miljard beschikbaar. Dit bedrag zal de komende jaren snel toenemen.”

Nederland
Volgens het CPB hebben MKB-bedrijven in Nederland het, in vergelijking met andere Europese landen, extra moeilijk om bij banken een financiering los te krijgen. In 2017-2018 ligt de bancaire acceptatie van lening-aanvragen van kleine MKB-bedrijven zelfs een kwart lager. Een reden zou zijn dat Nederlandse banken hun geld liever investeren in hypothecaire leningen. Die zijn minder risicovol dan MKB-krediet.

Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen weer open voor publiek

Deze zomer zijn Paleis Noordeinde en het Koninklijk Staldepartement voor de vierde keer een aantal dagen te bezichtigen voor publiek. Dit jaar openen beide locaties tegelijkertijd hun deuren op vier achtereenvolgende zaterdagen vanaf 3 augustus. Het Koninklijk Staldepartement is daarnaast ook op de vier vrijdagmiddagen vanaf 2 augustus te bezoeken.

Paleis Noordeinde is één van de drie paleizen die door de Staat ter beschikking zijn gesteld aan het Staatshoofd en fungeert als werkpaleis voor de Koning. Dagelijks is dit de werkomgeving voor de medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis en worden er gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Het aangrenzende staldepartement, dat deel uitmaakt van het paleiscomplex, coördineert en verzorgt de vervoersbewegingen van de leden van het Koninklijk Huis. Naast de traditionele paarden en koetsen is hier ook het wagenpark van de Dienst Koninklijk Huis te vinden.

Het Koninklijk Staldepartement kan iets ruimer worden opengesteld dan Paleis Noordeinde, omdat bij het paleis meer rekening moet worden gehouden met het dagelijks intensieve gebruik als kantoor en ontvangstruimte en met de kwetsbaarheid van het monumentale gebouw. Door openstelling gedurende vier zaterdagen in de zomer heeft het publiek toch de kans om kennis te nemen van enkele bijzondere (kunst-) historische ruimtes in het paleis, die tot ons nationaal erfgoed behoren.

Van Paleis Noordeinde wordt het zogeheten Corps de Logis opgesteld. Dit is het middelste gedeelte van het paleis waar zich alle officiële ontvangstruimtes bevinden. In de verschillende zalen informeren medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis over de geschiedenis en het gebruik van de ruimtes. Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar de functies van de Balkonkamer en de historie van de kroonluchters in de Grote Balzaal. In de Marot Eetzaal is een ingedekte tafel te zien met tafelgoed uit de periode van Koningin Wilhelmina. Op het Koninklijk Staldepartement zijn naast de paarden en rijtuigen net als voorgaande jaren verschillende (historische) auto’s zien. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet.

Toegang
Bezoekers krijgen toegang tot Paleis Noordeinde of het Koninklijk Staldepartement met een toegangsbewijs op naam. Deze zijn voor zes euro te koop via de website https://tickets.paleis-noordeinde.nl, die in de loop van donderdag 4 juli 2019 operationeel is. Kinderen tot en met 4 jaar hebben gratis toegang.

Voor Paleis Noordeinde kunnen per boeking maximaal vier kaarten en voor het Koninklijk Staldepartement maximaal twaalf kaarten worden besteld. Kaarten voor kinderen tot en met 4 jaar tellen niet mee in deze maximale aantallen. Bezoekers ontvangen op de dag van bezichtiging een informatieboekje, voor kinderen is er een speciale uitgave. Deze boekjes zijn, net als de speurtocht voor kinderen, ook in het Engels verkrijgbaar.

Voor een bezoek aan de beide locaties dienen twee afzonderlijke tickets te worden besteld met minimaal 1,5 uur tussen de twee aanvangstijden, rekening houdend met de gemiddelde bezoekduur. Omdat bestellingen en foutieve gegevens na beëindiging van het bestelproces niet meer kunnen worden aangepast, is het raadzaam voorafgaande aan de boeking alle benodigde gegevens bij de hand te hebben: geboortedatum en voor- en achternamen, zoals vermeld op het geldig legitimatiebewijs. Het paleiscomplex is ook virtueel te ‘bezoeken’ via Google Street View.

Remake van Harvest Moon: Friends of Mineral Town naar Switch

De Harvest Moon-serie kent tegenwoordig forse kritiek, maar vroeger was het een serie met aanzien. Eén van de geliefde delen in de serie was Harvest Moon: Friends of Mineral Town voor Gameboy Advance.

Via Famitsu is bekendgemaakt dat dit deel in de serie dit jaar nog (in Japan) een remake krijgt voor Nintendo Switch. De game wordt daar op 17 oktober uitgebracht. Over een eventuele release in het Westen is nog niets bekend.

Harvest Moon: Friends of Mineral Town Switch

Digitale wereld verandert auteursrecht

Een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbecherming) dat de nieuwe Europese richtlijn van 17 april 2019 over auteursrecht in de digitale eengemaakte markt omzet in Nederlands recht, is vandaag in consultatie gegaan. Doel van de richtlijn is onder meer het auteursrecht beter aan te laten sluiten bij ontwikkelingen in de digitale wereld. Ook wordt het makkelijker licenties te verlenen en toegang te krijgen tot auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals romans, brieven, dagboeken, verslagen, tekeningen en foto’s.

Er komen nieuwe uitzonderingen op het auteursrecht. Zo wordt het bijvoorbeeld in bepaalde situaties mogelijk om kopieën van werken en ander beschermd materiaal te maken voor tekst- en datamining zonder voorafgaande toestemming van rechthebbenden en zonder betaling van een vergoeding. Bij tekst- en datamining worden grote hoeveelheden informatie in digitale vorm zoals tekst, geluid, beeld en data geautomatiseerd doorzocht om bepaalde verbanden of patronen te kunnen ontdekken. Een werkwijze die bijvoorbeeld wordt gebruikt bij medische onderzoeken naar ziekten en geneesmiddelen.

Ook kunnen straks collectieve beheersorganisaties toestemming geven aan instellingen voor cultureel erfgoed om auteursrechtelijk beschermde werken, zoals boeken, uit hun collectie te gebruiken die niet langer in de handel verkrijgbaar zijn. De richtlijn bepaalt dat een collectieve beheersorganisatie onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden ook namens niet bij haar aangesloten rechthebbenden die toestemming mag geven.

Verder introduceert de richtlijn enkele maatregelen om de markt voor auteursrechtelijk beschermd werk beter te laten functioneren. Een voorbeeld daarvan is het zogeheten persuitgeversrecht. Dit recht moet uitgevers van perspublicaties beter in staat stellen gedane investeringen terug te verdienen. Ook staat in de richtlijn hoe de aansprakelijkheid voor grote platformaanbieders als You Tube is geregeld. Daarnaast zijn regels opgenomen die de makers, zoals schrijvers en muzikanten ondersteunen als zij overeenkomsten sluiten met partijen die hun werk exploiteren, bijvoorbeeld uitgevers en platenmaatschappijen.

Digitale wereld verandert auteursrecht (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Digitale wereld verandert auteursrecht (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

PvdD Den Haag: 'Neem trein bij dienstreizen'

Bij dienstreizen moet de gemeente Den Haag vaker kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig, vindt de Partij voor de Dieren Den Haag. De partij presenteert een voorstel om bij korte reizen naar steden als Londen en Düsseldorf nooit voor het vliegtuig te kiezen. Vorig jaar stootte de gemeente Den Haag met al haar vliegreizen zo’n 140.000 kilo CO2 uit, berekende de partij.

Keuze voor de trein
Op dit moment kiest de gemeente alleen voor de trein als de treinreis korter dan zes uur duurt. Daarnaast zijn er veel uitzonderingsmogelijkheden die vliegreizen mogelijk maken, zoals spoed en beperkende overstappen. Door deze uitzonderingen reisde de gemeente in 2018 bijvoorbeeld 27 keer op en neer naar Londen met het vliegtuig, terwijl de treinreis ongeveer vijf uur duurt.

Initiatiefvoorstel Partij voor de Dieren
Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, komt hier een einde aan. De partij komt met een voorstel om de maximale reisduur voor treinreizen op te rekken naar tien uur en de uitzonderingsmogelijkheden te schrappen. "Het is niet te verkopen om als gemeente het vliegtuig te pakken naar bijvoorbeeld Londen, Düsseldorf of München," vindt fractievoorzitter Robert Barker. "De gemeente kan het goede voorbeeld geven door te laten zien dat je Londen ook prima met de trein kan bereiken. Zo dragen we bij aan het tegengaan van de klimaatcrisis."

Afzien van dienstreizen
Ook moet de gemeente vaker kiezen voor alternatieven voor dienstreizen, vindt de PvdD. Ieder jaar maken burgemeester, wethouders en ambtenaren vele verre reizen. Zo ging de gemeente in 2018 bijvoorbeeld naar Texas, Aruba en Sydney. "Reizen naar zulke bestemmingen zorgen voor een uitstoot van 2.000 tot 4.000 kilo CO2 per persoon," zegt Barker. "De gemeente zou best wat vaker mogen Skypen."

Lekker lang douchen
Als Den Haag in 2018 de richtlijnen van de Partij voor de Dieren had gevolgd, had de gemeente zo’n 16.000 kilo CO2 minder uitgestoten voor korte reizen, heeft de fractie berekend. "Daar kun je zo’n 125.000 minuten van douchen, bijna drie maanden non-stop," weet Barker.

PvdD Den Haag: 'Neem trein bij dienstreizen' (Foto: FOK!)
PvdD Den Haag: 'Neem trein bij dienstreizen' (Foto: FOK!)

'Aangerand door een snotaap in het zwembad'

Wat voor veel mensen een leuk dagje uit moest zijn, eindigde in een nachtmerrie afgelopen zaterdag in zwembad De Fakkel in Ridderkerk. Al de hele dag was de sfeer gespannen, en de situatie liep volledig uit de hand nadat zo'n honderd jongeren, voornamelijk van allochtone komaf,  het toegangshek bij het peuterbad bestormden zo schrijft De Telegraaf. 

Ouders en kinderen werden overlopen, er waren talrijke vechtpartijen, er zouden kluisjes zijn leeggeroofd en vrouwelijke bezoekers zouden zijn aangerand. Een van de bezoeksters verklaart: "Ik ben aangerand door een snotaap die ook nog boos werd toen ik zei dat hij zijn poten thuis moest houden." De politie werd opgetrommeld en het zwembad werd ontruimd. Volgens directrice Angela Snel heerste er 'totale anarchie'. Ze geeft aan dat het om een uitzonderlijke situatie ging, die nooit meer mag voorkomen. 

Het zwembad heeft inmiddels maatregelen genomen om overlast tegen te gaan. Zo wordt het familiezwemmen ook in de zomermaanden ingevoerd en wordt er bekeken of er een pasjessysteem kan worden ingevoerd, waarbij het pasje wordt ingenomen bij wangedrag. 

Volgens een oud-medewerkster is het structureel mis met de personeelsbezetting en is het wachten tot er iemand verdrinkt: "Want het personeel is zo druk met wat er op de kant gebeurt dat dat ten koste gaat van het zicht op het water.” Ter illustratie: er waren afgelopen zaterdag zeven personeelsleden aanwezig, waarvan er slechts twee in vaste dienst zijn, op een bezoekersaantal van tweeduizend gasten, aldus RTV Rijnmond. 

Inspecties: Leef- en werkklimaat De Woenselse Poort verbeterd

De leef- en werkomstandigheden in forensisch psychiatrische kliniek De Woenselse Poort zijn zodanig vooruit gegaan dat de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hun toezicht op de uitvoering van de verbetermaatregelen afsluiten. Deze maatregelen kwamen voort uit het verbeterplan dat de zorgaanbieder in 2017 aan de inspecties stuurde. Het (dreigend) tekort aan medewerkers in de kliniek blijft voor de inspecties wel een punt van aandacht.

De Woenselse Poort moest in 2016 een verbeterplan opstellen na onderzoeken van de inspecties. Het leef- en werkklimaat was onveilig, agressie en intimidatie kwamen vaak voor. Er werden door de inspecties tekortkomingen gezien in de kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbezetting en in de communicatiecultuur.

Na uitvoering van het verbeterplan volgden nog aanbevelingen van de inspecties om onder meer te investeren in forensische scherpte (alertheid op mogelijke risico’s). Die aanbevelingen zijn nu voor het merendeel opgevolgd.

Verbetermaatregelen
De personeelsformatie is bijvoorbeeld opgehoogd zodat er bij uitval van medewerkers nog steeds een verantwoorde bezetting is. Ook geeft de kliniek het personeel extra trainingen zodat het beter in staat is om veiligheidsrisico’s bij cliënten in te kunnen schatten.

De inspecties zien nog wel een mogelijk risico qua personele bezetting. De Woenselse Poort wil uitbreiden met twee afdelingen terwijl de arbeidsmarkt krap is. Ze blijven dit volgen in hun reguliere toezicht. 

De cultuur onder het personeel is opener dan voorheen waardoor medewerkers elkaar aanspreken op het functioneren. Daarnaast heeft de kliniek heeft diverse maatregelen getroffen om onveiligheid die gepaard gaat met drugsgebruik van cliënten aan te pakken.

Dragon Quest Builders 2 toont multiplayer

Een nieuwe trailer toont ons wat de multiplayer van Dragon Quest Builders 2 te bieden heeft. Zoals je misschien al denkt is het mogelijk om samen te bouwen. Natuurlijk.

Hoe het eraan toegaat kun je in de trailer hieronder bekijken. In Japan is de game al een tijdje beschikbaar, wij in Europa mogen vanaf 12 juli aan de slag met de game. Dragon Quest Builders 2 komt naar Nintendo Switch en PlayStation 4.

Helft Nederlanders ergert zich aan rijgedrag partner

Maar liefst 54 procent van de Nederlanders stoort zich aan het rijgedag van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.106 Nederlanders met een relatie, uitgevoerd door Panelwizard. Voor een op de drie ondervraagden is de rijstijl van zijn of haar partner zelfs de aanleiding voor een onderlinge ruzie.

Vrouwen ergeren zich met 59 procent het vaakst aan hun partners rijgedrag. Jonge vrouwen zijn met 64 procent het meest kritisch. Maar ook mannen ergeren zich met 50 procent regelmatig aan de stuurkunsten van hun wederhelft. “Mijn vriendin en ik hebben gelukkig nog nooit ruzie gemaakt over mijn rijstijl”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Toch krijg ik regelmatig een sneer wanneer ik door oranje rijd of een gevaarlijke manoeuvre uithaal.”

Goedbedoeld advies
Vanuit de bestuurderskant is goedbedoeld advies een belangrijk punt van irritatie. Maar liefst 53 procent ergert zich weleens aan advies van zijn of haar partner met betrekking tot de rijstijl. Vrouwen zitten met 57 procent het minst te wachten op goedbedoelde opmerkingen over hun rijvaardigheid.

Het is wellicht dankzij al dit goedbedoelde advies, dat maar liefst dertig procent van de ondervraagden voorzichtiger rijdt wanneer hun partner bij ze in de auto zit. Franke: “Ik pas mijn rijstijl niet aan vanwege mijn vriendin. Wellicht dat ik de koppeling iets minder gehaast laat opkomen bij het stoplicht en wat langer achter een vrachtwagen blijf rijden. Maar eerlijk is eerlijk; dit beperkt zich niet alleen tot mijn vriendin en geldt voor alle eventuele bijrijders".

Ondanks het aanzienlijke percentage dat voorzichtiger rijdt wanneer hun partner naast hen in de auto zit, stapt zes procent van de ondervraagden liever niet in wanneer hun wederhelft achter het stuur zit. Mannen (acht procent) zijn hierover fors sceptischer dan vrouwen (slechts vier procent).

Ingewikkelde handelingen
Volgens het onderzoek voert maar liefst één op de vijf Nederlanders liever geen ingewikkelde handelingen (bijvoorbeeld fileparkeren) uit met hun partner op de bijrijdersstoel. Opvallend is het percentage vrouwen dat in het bijzijn van hun wederhelft liever geen gecompliceerde manoeuvres uitvoert. Dit is met 31 procent bijna drie keer zo hoog(!) als het percentage mannen (slechts elf procent).

Met maar liefst 44 procent spannen jonge vrouwen tot dertig jaar de kroon. Franke: “Toen ik jonger was, voerde ik met een bijrijder liever ook geen bijzondere verrichtingen uit. Naarmate ik meer ging rijden, ging het vanzelf beter. Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van veel doen. Tegenwoordig kan ik zelfs geblinddoekt nog fileparkeren.”

Helft Nederlanders ergert zich aan rijgedrag partner (Foto: Acties.nl)
Helft Nederlanders ergert zich aan rijgedrag partner (Foto: Acties.nl)

'PSV haakt af voor dure opties en komt mogelijk uit bij bekend doelwit'

PSV is afgehaakt in de strijd om de handtekening van Lyanco Vojnovic, zo laat zijn zaakwaarnemer weten aan het Eindhovens Dagblad.De Braziliaans jeugdinternational van Torino blijkt te duur voor de Eindhovenaren. Edson Álvarez zal komend seizoen eveneens niet het shirt van PSV dragen. Ook hij blijkt financieel niet haalbaar en lijkt hard op weg naar Ajax.

Technisch manager John de Jong is op zoek naar een nieuwe centrumverdediger nu Daniel Schwaab PSV met een aflopend contract heeft verlaten. Lyanco kwam in beeld, maar hij blijkt niet haalbaar. De verdediger van Torino heeft met een sterke verhuurperiode bij Bologna de interesse gewekt van diverse clubs uit zowel Italië als andere Europese clubs, waaronder PSV. "Die was er wel, maar nu niet meer", aldus zaakwaarnemer Fernando Moraes over de interesse vanuit Eindhoven tegenover het regionale dagblad.

Edson Álvarez stond al langere tijd op de radar van PSV. De Jong wilde voor hem echter minder verder gaan dan voor Lyanco. Hij blijkt echter ook een dure optie en volgens diverse media heeft hij zijn keuze al gemaakt. Naar verwachting maakt hij voor vijftien miljoen euro de overstap van Club América naar Ajax, waar hij gezien wordt als de opvolger voor Matthijs de Ligt.

Het Eindhovens Dagblad sluit niet uit dat PSV zijn pijlen nu richt op Diego Reyes. De 26-jarige Mexicaanse verdediger staat nog tot medio 2020 onder contract bij Fenerbahçe, maar mag vertrekken uit Istanbul. De mandekker staat al jarenlang op de scoutingslijst bij PSV. De Eindhovenaren waagden in vorige transferperiodes ook al pogingen, maar door hoge salariseisen kwam het destijds niet tot een deal. Volgens zijn zaakwaarnemer Mathias Bunge speelt er vooralsnog niets concreets rond zijn cliënt.

'VŠclav Cerny verkast definitief naar FC Utrecht na akkoord met Ajax'

Václav Cerny vervolgt zijn loopbaan bij FC Utrecht, zo weet De Telegraaf maandagavond te melden.De club uit de Domstad heeft maandagavond een akkoord bereikt met de 21-jarige Tsjechische buitenspeler over een driejarig contract, met een optie voor nog een jaar. Met Ajax is in hoofdlijnen een akkoord bereikt over een transfersom van ongeveer 750.000 euro.

Volgens het dagblad werkten technisch directeur Jordy Zuidam en trainer John van den Brom achter de schermen de afgelopen weken aan de transfer van Cerny. Waar zijn komst in eerste instantie voor onmogelijk werd gehouden, is Utrecht er toch in geslaagd om hem in huis te halen. Er was veel interesse in de buitenspeler en na de oefenwedstrijd tegen Quick '20 (2-11) waarin Cerny een hattrick maakte, nam de interesse alleen maar toe.

Cerny raakte overtuigd van zijn keuze voor Utrecht na een gesprek met Zuidam en Van den Brom. De club had echter moeite met de vraagprijs van Ajax, maar kon handelen nadat Nicolas Gavory aan Standard Luik werd verkocht. Utrecht en Ajax bespreken momenteel de laatste details, waaronder een eventuele terugkoopoptie voor Ajax. Wanneer beide partijen tot een definitief akkoord zijn gekomen, wordt Cerny gekeurd en tekent hij voor drie jaar bij zijn nieuwe club.

Cerny maakte in de zomer van 2014 de overstap van FK Pribram naar de jeugdopleiding van Ajax. Hij werd lang gezien als een van de grote talenten bij de Amsterdammers en haalde het eerste elftal. Toch bleef een absolute doorbraak in de hoofdmacht uit en schommelde hij de afgelopen jaren tussen Jong Ajax en het eerste elftal. Het afgelopen seizoen kwam hij onder trainer Erik ten Hag niet in actie in de Eredivisie.

Kanker oorzaak van 3 op de 10 sterfgevallen

In 2018 overleden ruim 153.000 inwoners van Nederland. Met bijna 47.000 sterfgevallen (30 procent) was kanker, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Aan hart- en vaatziekten overleed ongeveer 25 procent van de overledenen, en 1 procent van de sterfgevallen was toe te schrijven aan de griep. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De doodsoorzaken verschillen sterk per leeftijdsgroep. In 2018 overleden minder dan 2.000 mensen tussen 15 en 40 jaar, waarvan 44 procent aan een niet-natuurlijke doodsoorzaak, zoals een ongeval, zelfdoding of moord. Bij personen tussen 40 en 80 jaar is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak, te weten 45 procent van de sterfgevallen. Vanaf 80 jaar is de sterfte aan hart- en vaatziekten het hoogst, en voor 5 procent van de overleden 85-plussers was in 2018 een val de doodsoorzaak.

Mannen sterven vaker aan kanker dan vrouwen. Vrouwen overlijden daarentegen vaker aan psychische stoornissen of ziekten van het zenuwstelsel, waaronder dementie en de ziekte van Alzheimer. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het feit dat vrouwen gemiddeld op latere leeftijd sterven dan mannen.

Eerste details Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout bekendgemaakt

Koei Tecmo Europe en Gust Studios maken de eerste details van hun komende titel Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout bekend.

Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout start een nieuwe verhaallijn in de Atelier-serie van Gust Studios. We volgen de avonturen van de tiener Ryza, die samen met haar vrienden droomt van een ontsnapping uit het saaie dorpsleven. Wanneer ze op een dag een verboden eiland verkennen op zoek naar avontuur, ontmoeten ze een oude tovenaar die hun levens voor altijd zal veranderen. Na wat overtuiging leert de oude tovenaar Ryza de betoverende kunst van alchemie, wat haar op het avontuurlijke pad zet dat uiteindelijk leidt tot een queeste om haar dorp te redden van een mysterieuze, dodelijke duisternis die onder de bodem schuilt.

Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout introduceert een geëvolueerd synthesis program waar sppelers beter de effecten van synthesis op een visuele manier kunnen zien. Het systeem laat iedereen niet alleen de ervaring van recepten ontwikkelen ervaren, maar ook het creation systeem gebruiken om in het veld items te verzamelen met verschillende hulpmiddelen. Verschillende tools onthullen verschillende items op dezelfde locatie.

Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout komt op 1 november uit voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc via Steam.

The Walking Dead: The Telltale Definitive Series krijgt releasedatum

Mindscape en Skybound Games kondigen aan dat The Walking Dead: The Telltale Definitive Series vanaf 10 september in de winkels ligt. Deze complete bundel bevat alle vier de seizoenen van de serie en heeft een adviesprijs van €49,99.

The Walking Dead: The Telltale Definitive Series bevat alle vier de seizoenen van de serie, samen met de 400 Days DLC, The Walking Dead: Michonne, en diverse digitale bonussen. De bundel bevat meer dan 50 uur gameplay in 23 afleveringen, meer dan tien uur aan developer commentary, een muziekspeler met meer dan 140 nummers en behind-the-scenes bonusfeatures. Bovendien beleef je het gehele avontuur met de ‘Graphic Black’ artstyle, een eerbetoon aan de The Walking Dead-strips. Deze grafische aanpassing was voorheen alleen maar beschikbaar in The Final Season.

The Walking Dead: The Telltale Definitive Series komt 10 september uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Walking Dead: The Telltale Definitive Series (Foto: Mindscape)

Uitgever Soedesco opent tweede ontwikkelstudio

Uitgever Soedesco opent haar tweede ontwikkelstudio. De eerste studio van Soedesco opende in Rotterdam, nu wordt er een tweede studio geopend in Pilsen in Tsjechië.

Soedesco Studios is in 2015 opgericht nadat video game-uitgever besloot om eigen content te gaan creëren. Na een aantal projecten te hebben afgerond, zoals het porten van Defunct en Among the Sleep naar Nintendo Switch, gaat de uitgever verder focussen op het creëren van eigen games. Volgens de uitgever wil men nieuwe, interessante content te ontwikkelen die past bij de volgende generatie gaming, zoals de PlayStation 5, Xbox Project Scarlett en Google Stadia.

Soedesco expands (Foto: Soedesco)

Uitbreiding Hidden Fates voor Pokemon Trading Card Game aangekondigd

De Pokémon Trading Card Game krijgt er weer een nieuwe uitbreiding bij. Er komen verschillende nieuwe en unieke kaarten in de uitbreiding Hidden Fates. Zo verschijnt het eerste Tag Team-trio met Moltres & Zapdos & Articuno-GX en komen er kaarten met Pokémon in hun Shiny-vorm, zoals Mewtwo-GXen Charizard-GX.

Hidden Fates komt in fasen uit:

 • Collectie Hidden Fates-speldjes — Deze collectie is verkrijgbaar vanaf 23 augustus en omvat één of twee promokaarten met de Legendarische Pokémon Mewtwo of de Mythische Pokémon Mew, één of twee collector's speldjes met Mewtwo of Mew en drie Hidden Fates-boosterpakketten.
 • Hidden Fates-blik — Vanaf 6 september kunnen spelers kiezen uit drie speciale blikken die Charizard-GX, Gyarados-GX of Raichu-GX in de spotlights zetten. Elk blik bevat een Pokémon-GX-foliekaart met een van deze drie Pokémon en vier Hidden Fates-boosterpakketten.
 • Hidden Fates Elite Trainer-doos — Op 20 september wordt de Hidden Fates Elite Trainer-doos uitgebracht. In deze doos zitten één foliepromokaart met Moltres & Zapdos & Articuno-GX en tien Hidden Fates-boosterpakketten. Daarnaast bevat de doos Pokémon TCG-accessoires zoals kaarthoesjes, een dobbelsteen, een spelhandleiding en nog veel meer.

Bovendien komen er dit najaar nog meer items, zoals de Hidden Fates Poké Ball-collectie en de Hidden Fates Premium Powers-collectie.

Zodra Hidden Fates verkrijgbaar is, wordt het ondersteund in de Pokémon TCG Card Dex-app. Hiermee kunnen spelers browsen en kaarten ontdekken in de Pokémon TCG-serie Sun & Moon.

Pokemon Trading Card - Hidden Fates (Foto: Pokemon Company)

Paar duizend koffers achtergebleven op Schiphol na storing

Na een storing in het bagagesysteem van Schiphol, zijn er een paar duizend koffers achtergebleven op de luchthaven. Ze liggen zelfs verspreid onder een viaduct op het terrein.

Afgelopen zaterdag is de storing ontstaan. "Op dezelfde dag werd deze ook weer verholpen. We zijn nu bezig met het nasturen van de koffers, maar omdat het om een paar duizend gaat, duurt dat wel even", stelt een woordvoerder.

Het probleem is volgens hem vooral dat de reguliere bagage ook gewoon weer verwerkt moet worden. "Daarom duurt het even. Maar we zijn al wel op de helft en we proberen de overige koffers deze week op te sturen naar hun eigenaren."

Schoolvakantie
Aankomende vrijdag begint de schoolvakantie. Toch verwacht de woordvoerder hierdoor geen extra problemen. "Bij ons begint de vakantie al eind maart. Elke dag komen er daardoor zo'n 200.000 passagiers op Schiphol. Vrijdag is voor ons niet per se een piek."

Bovendien kan een storing 'altijd ontstaan', benadrukt hij. "We hebben in de zomerperiode daarom wel extra monteurs paraat en mensen die kleinere storingen in het systeem kunnen verhelpen."

Hoe de storing afgelopen zaterdag is ontstaan, blijft voorlopig onduidelijk. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Mobiele multiplayer voor Dr. Mario World

Nintendo heeft een trailer vrijgegeven waarin we meer zien van de multiplayermogelijkheden van de mobile game Dr. Mario World.

Door drie capsules van de juiste kleur te gebruiken vernietig je de kleurrijke virussen. Elk level heeft maar een bepaald aantal capsules, dus het wordt puzzelen om alle virussen uit te roeien. Het zou geen mobile game zijn als er geen stamina-meter is, dus soms moet je wachten tot je weer verder kunt. Spelers kunnen elkaar stamina geven door harten te delen. In de versus-modus kun je anderen uitdagen om te kijken wie de beste arts is.

Dr. Mario World komt 10 juli uit voor iOS- en Android-toestellen.

OM niet in cassatie in zaak Mitch Henriquez

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten geen cassatie in te stellen in de zaak Mitch Henriquez. De cassatiedesk van het OM ziet geen grond om de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad.

Het Gerechtshof Den Haag sprak in de zaak één politieman vrij. Een andere politieman werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Dit vanwege het aanleggen van een nekklem die Henriquez fataal werd. Het OM had tegen beide agenten een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist en een ontzetting uit het ambt van twee jaar.

In een cassatieprocedure toetst de Hoge Raad of het Gerechtshof het recht en de procesregels goed heeft uitgelegd en toegepast. Ook kijken zij of een uitspraak voldoende is onderbouwd; de zaak wordt niet opnieuw inhoudelijk behandeld.

De overwegingen van het Gerechtshof berusten op een weging van het bewijsmateriaal. Ook al kijken het Gerechtshof en het OM anders tegen de manier van wegen aan, het is geen reden om in cassatie te gaan. Immers, de taak van de Hoge Raad is niet om opnieuw het bewijs te beoordelen.

FOK! Wat een weer: Geregeld zon, meest droog

Vandaag zijn er zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar met name in het noorden en oosten kan een enkele lichte bui voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C langs de noordkust tot 23°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind is overwegend noordwestelijk en is zwak tot matig, aan de noord(west)kust af en toe vrij krachtig.

Komende nacht zijn er in de zuidelijke helft brede opklaringen. Lokaal kan daar een mistbank ontstaan. In het noorden drijven enkele wolkenvelden vanaf zee binnen, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C plaatselijk in het oosten tot een graad of 11 aan zee. De noord- tot noordwestenwind is zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon. Het blijft vrijwel overal droog, alleen in het noordoosten is er kans op een lichte bui. De middagtemperatuur ligt opnieuw tussen 18°C in het noordelijk kustgebied en lokaal 23°C in het zuidoosten. De noordelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Interpretatie spotte een blauwe lucht met wolkjes
Interpretatie spotte een blauwe lucht met wolkjes

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kinderen horen niet in een keurslijf

Gisteren werd bekend dat minister Slob 170 miljoen euro uittrekt om het aanbod voorschoolse educatie uit te breiden. Kinderen van 2,5 tot en met 4 jaar kunnen tot 16 uur per week naar de opvang waar pedagogisch medewerkers de kinderen voorlezen en (taal)spelletjes met ze doen. Dit alles om ze een goede start mee te geven voor de basisschool en te zorgen dat ze geen achterstand krijgen.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.