FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 juni 2019

De Vries pakt F2-pole op Red Bull Ring

Nyck de Vries begint zaterdag om 16.45 uur vanaf poleposition aan de Formule 2-hoofdrace op de Red Bull Ring. Op het Oostenrijkse asfalt liet de Nederlandse ART-coureur vrijdag de snelste tijd noteren in de kwalificatie, 0,166 seconden voor de Fransman Anthoine Hubert en 0,228 tellen voor de Chinees Zhou Guanyu.

De poleposition voor de eerste Formule 3-race van het weekeinde, die om 10.25 uur begint, is voor Marcus Armstrong. De Prema-coureur was 0,123 seconden sneller dan ART-coureur Max Fewtrell. Bent Viscaal vertrekt vanaf de elfde plek en staat op de startgrid naast landgenoot Richard Verschoor.

Badmintonduo Seinen/Piek naar finale Europese Spelen, brons voor Maas/Tabeling

Badmintonsters Cheryl Seinen en Selena Piek staan in de finale van het damesdubbelspel op de Europese Spelen in Minsk. In een spannende halve finale tegen Ekaterina Bolotova en Alina Davletova uit Rusland won het duo na bijna anderhalf uur met 18-21, 22-20, 21-14. Het Britse duo Lauren Smith/Chloe Birch is de tegenstander in de finale.

Jelle Maas en Robin Tabeling sneuvelden in het mannendubbel in de halve eindstrijd. De Britten Christopher Langridge en Marcus Ellis, als tweede geplaatst, waren met 18-21, 16-21 een maatje te groot en dus moest het Nederlandse duo genoegen nemen met het brons.

Voor Mark Caljouw zit een medaille er niet meer in. De als derde geplaatste Nederlander begon in de kwartfinales sterk tegen Misha Zilberman uit Israël, maar gaf het vervolgens volledig weg: 21-12, 17-21, 15-21. Tabeling en Piek sneuvelden in de kwartfinales van het gemengd dubbel met 19-21, 17-21 van de Ier Sam Magee en zijn zus Chloe.

Gastland Frankrijk uitgeschakeld door voetbalsters van Verenigde Staten

De Verenigde Staten heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de halve finale van het WK voetbal. De regerend wereldkampioen won dankzij twee goals van Megan Rapinoe met 2-1.

De VS kwam al in de vijfde minuut op voorsprong. Halverwege de tweede helft verdubbelde Rapinoe de voorsprong. Tien minuten voor tijd maakte Wendie Renard de aansluitingstreffer en was de spanning terug in de wedstrijd. De gelijkmaker kwam er echter niet meer zodat de VS dinsdag in de halve finale de tegenstander is van Engeland.

OekraÔne pakt goud in 'Dynamic New Athletics'-competitie

Het atletiektoernooi op de Europese Spelen in Minsk zit erop en het gros van de liefhebbers vraagt zich af wat er nou eigenlijk gebeurd is. Men kwam op de proppen met 'Dynamic New Athletics', een vaag competitieformat waarin teams het tegen elkaar opnamen op negen op het oog willekeurig uitgekozen onderdelen.

Na afloop van de onderdelen volgde dan nog een soort Spel Zonder Grenzen-achtige wedstrijd, 'The Hunt' genaamd, en het land dat als eerste over de finish kwam won de strijd. Dit werd in achtervolgingsformat gedaan, dus op basis van de standen na de eerste negen reguliere onderdelen. Op de eerste wedstrijddag, vroeg in de week, werden de kwalificatierondes gehouden en per onderdeel werden daar ook nog individuele medailles uitgedeeld.

Enfin, tijdens The Hunt in de finale kwam Oekraïne als eerste over de streep, vlak voor thuisland Wit-Rusland en de Duitsers. Individueel won Wit-Rusland drie keer goud, toevallig stonden ongeveer alle onderdelen op het programma waarop zij het prima doen, hun mindere onderdelen ontbraken. Nederland was in het geheel niet van de partij.

Doodschopper grensrechter acht jaar cel in voor moordaanslag advocate

De rechtbank Den Haag heeft de 22-jarige Amsterdammer Yassine D. veroordeeld tot 8 jaar en 3 maanden gevangenisstraf voor het meedoen aan het plegen van een poging tot moord op een advocaat in Zoetermeer. We kennen D. nog wel als de kopschopper die veroordeeld is voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012.

De 21-jarige plaatsgenoot Marwan I. kreeg voor de moordaanslag op de advocate 8 jaar cel opgelegd. De derde verdachte, de 23-jarige Omer P., eveneens uit Amsterdam, werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De daadwerkelijke steker is onbekend gebleven.

Zonder aanleiding neergestoken
De advocaat had in september 2017 een afspraak met een potentiële cliënt op haar kantoor. Na een kort gesprek werd zij zonder aanleiding door de man neergestoken. Ze raakte daarbij ernstig gewond aan haar gezicht en hoofd. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat de aanleiding was voor de steekpartij. Het slachtoffer kan sinds de aanval niet meer haar vak uitoefenen en het kantoor dat ze met haar zus runde is failliet.

Lees ook: Doodschopper grensrechter steekt advocaat neer

Opdracht aaangenomen
De rechtbank oordeelt dat Marwan I. de opdracht om de advocate te steken heeft aangenomen en gepland. Yassine D. regelde onder andere het vervoer en is ook meegegaan naar Zoetermeer. Hij kreeg een hogere straf opgelegd omdat hij ook is veroordeeld voor verboden wapenbezit, mishandeling en belediging.

Voor het bewust en nauw samenwerken van Omer P. met de anderen is geen bewijs. Hij is alleen als chauffeur opgetreden.

Professioneel en gewetenloos
De rechtbank acht poging moord bewezen. De mannen maakten een weerzinwekkend plan en zijn op pad gegaan om de advocate op levensgevaarlijke wijze te verwonden. Hierbij gingen ze professioneel en gewetenloos te werk. Dat het slachtoffer niet is overleden, is niet aan de mannen te danken geweest.

Hockey Pro League: In een spijkerhard halve finaleduel verliest Nederland van BelgiŽ

Vanaf de gruwelijke botsing in het eerste kwart van Jorrit Croon – die meteen met de ambulance naar het ziekenhuis moest – was de Derby der Lage Landen in de halve finale van de Hockey Pro League fysiek en emotioneel extra geladen. België bleek in het keiharde duel, waar ook aanvoerder Thomas Briels uitviel na een botsing, de betere dankzij een schitterende treffer van Tom Boon.

Alsof beide teams nog wat unfinished business met elkaar hadden, zo speelden de buurlanden deze halve finale van de Grand Final. België wilde zich misschien revancheren voor de twee nederlagen tegen Oranje in deze nieuwe landencompetitie. Oranje moest in december toezien hoe België met de felbegeerde wereldbeker in India feest stond te vieren.

Een paar kleine kansen voor Tom Boon, na balverlies door de as van Oranje, was alles wat er gebeurd was, toen de Derby der Lage Landen al was geëxplodeerd. Deze rivaliteit – de fijnste in het internationale hockey van de laatste jaren – ontvlamde door een ongelukkige botsing van Jorrit Croon op het middenveld.

Het spel ging ondertussen door, maar Croon had heel veel pijn aan zijn schouder, zoveel was duidelijk. Ook de toeschouwers die Croon zagen kermen van de pijn deden de handen voor de ogen. Het talent moest meteen van het veld af en ging met de ambulance naar het ziekenhuis. Het leek alsof de schouder uit de kom was, een blessure die teamgenoot Floris Wortelboer vorig jaar opliep.

Snel daarna volgde de vergelding van routinier Jeroen Hertzberger, die na een duwtje van Alexander Hendrickx hem opzocht om de verdediger na het duel ook nog even te laten zien wie hier de baas is in eigen stadion. Het leek alsof Hertzberger een voorbeeld wilde stellen.

Zijn duw en die van Hendrickx werden meteen gestraft met een gele kaart. De derby tussen de nummers twee en drie van de Pro League was meteen van de nodige brandstof voorzien. De wedstrijd stond al na dertien minuten in vuur en vlam. Toen de zoemer ging voor het einde van het eerste kwart was vooral de vraag hoe het met Croon was, en of de gemoederen al enigszins gesust waren.

Ja, die waren gesust, maar de derby bleef beladen en een akkefietje leek nooit ver weg. België was in de beginfase de betere ploeg, ook in het tweede kwart, en verzilverde dat overwicht met een puntgave treffer van Amsterdam-aanwinst Tanguy Cosyns, die dankzij een schitterende pass van Arthur van Doren kon binnen tippen achter Pirmin Blaak. Jelle Galema – die de laatste maanden onvermoeibaar lijkt en maar blijft gáán, wat er ook gebeurt – liet zich makkelijk omspelen door Van Doren, maar maakte die fout later goed door na goed doorzetten van Jip Janssen van dichtbij de 1-1 te scoren. Dat was na wat harde klappen van Hertzberger en Thierry Brinkman de cirkel in, eigenlijk de eerste goede kans voor Oranje. Galema scoorde zijn tweede goal in de Pro League.

Even leek de Derby der Lage Landen de Derby der Botsingen te worden, nadat Thomas Briels en Joep de Mol rond de middenlijn ook hard op elkaar botsten, waardoor Briels van het veld moest. Het harde treffen leek soms nóg harder te worden of zelfs te ontsporen, maar je zag na deze botsing dat spelers in duels toch net op het laatste moment zich iets inhielden, zodat er niet nog meer slachtoffers zouden vallen. 1-1 na dertig minuten was naar de verhoudingen op het veld gezien een royale stand voor Oranje, dat in grote mineur het nieuws rondom Croon afwachtte in de kleedkamer.

Oranje pakte ondanks de malheur van Croon het initiatief over in het derde kwart van de wedstrijd, die bleef boeien. Drie Nederlandse strafcorners op rij – na eerst een heerlijke combinatie tussen Seve van Ass en Billy Bakker – leverden niets op. Daarna was het direct Simon Gougnard die al jonglerend door de oranje cirkel de Pro League-goal van het jaar leek te gaan maken, maar hij tikte de bal over. Even later zou die wereldgoal er alsnog komen. Toen België hun tweede strafcorner mocht nemen, was het verdediger Lars Balk – als vervanger van Sander de Wijn – die schitterend de strafcorner eruit liep en zo nog voor een Nederlandse counter zorgde.

Een wereldredding van Sam van der Ven op een inzet van Tanguy Cosyns en een schot naast van Pruyser leek het derde kwart uit te luiden. Totdat de Belgische aanvaller Tom Boon de spijkerharde wedstrijd van wat fluweel voorzag, door vanaf de achterlijn wonderschoon te soleren door de ruimte, over de stick van Joep de Mol en de uitlopende Van der Ven heen.

Hendrickx, topscorer van het WK velde daarna het vonnis over Oranje. Hij pushte de vierde Belgische strafcorner – na een bal op de voet van De Mol – hard en laag langs Pirmin Blaak, die op het verkeerde been was gezet. Het Nederlands elftal zette nog wel aan. Thierry Brinkman kreeg het in het zoveelste akkefietje van de wedstrijd aan de stok met Loïck Luypaert, maar dat duel liep met een sisser af.

Bij de 1-3 stand op het scorebord gingen de gedachten niet alleen uit naar Jorrit Croon, maar ook naar verschillende mooie comebacks die Oranje tegen de Belgen had gemaakt. Pruyser kwam nog dichtbij de 2-3, maar Oranje was in het vierde kwart uiteindelijk leeggespeeld na een lang Pro League-seizoen. De Belgen mogen zondag de finale hockeyen tegen Australië. Oranje moet het doen met de troostfinale en hopen dat de blessure van talent Croon meevalt na dit treffen van de giganten.

Palestijnen blijven agressief ondanks wapenstilstand

Palestijnen hebben zich net een paar uurtjes aan een zwaarbevochten wapenstilstand tussen terroristenorganisatie Hamas en Israël gehouden. Zevenduizend Arabieren gingen vrijdag weer eigenzinnig lekker rellen bij de grens tussen de Gazastrook met Israël.

Vrijdagochtend werd de deal tussen beide aartsvijanden gesloten waarbij Israël, in ruil voor het stoppen van terreurballonaanvallen door Hamas, diesel levert aan de Palestijnse gebieden via de recent gesloten Kerem Shalom grensovergang en de visgronden voor de Palestijnen uitbreidt. Ook worden in beslag genomen vissersboten weer teruggegeven aan de eigenaren. 

"In reactie op het verzoek van Egypte en de Verenigde Naties zal Israël het visgebied uitbreiden en de overdracht van brandstof toestaan, in ruil voor de belofte van Hamas dat het geweld tegen Israël zal stoppen. Als Hamas zijn verplichtingen niet zal nakomen, zal Israël de sancties herstellen", aldus een woordvoerder van de Israëli.

De Palestijnen bleven echter maar heel even stil.

Bij de rellen van vrijdag werd onder andere een brandbom naar een jeep van het Israëlische leger gegooid, maar bij deze nutteloze demonstratie raakte verder niemand gewond.

Ook de aanvallen met terreurballonnen begonnen weer. Deze ballonnen dragen vaak booby-traps of brandbommen met zich mee en worden, zodra de wind richting Israël staat, vanaf Palestijns grondgebied losgelaten. Zodra deze balonnen landen leidt dat vaak tot grote branden, die vooral Israëlische boeren en grensdorpen zwaar treft.

Ondanks dat de Palestijnen zich niet houden aan de overeenkomst met Hamas, zal Israël zich aan hun beloftes houden. Voorlopig.

Meer grip voor gemeenten op toeristische verhuur

Gemeenten krijgen meer wettelijke bevoegdheden om vakantieverhuur via verhuurplatforms in goede banen te leiden en hierop te handhaven. Zo kunnen zij een registratieplicht instellen voor verhuurders en indien gewenst uitbreiden met een meld- en vergunningplicht. In populaire gebieden draagt dit bij aan leefbare wijken en steden waar het prettig wonen is. Voor overtredingen van de verhuurregels en woonfraude zoals illegale onderverhuur van sociale huurwoningen, wordt de maximale lik-op-stuk boete verhoogd naar 83.000 euro. Dat staat in het wetsvoorstel Toeristische verhuur van woonruimte waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het wetsvoorstel regelt dat gemeenten verhuurders kan verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals AirBnB. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt. Ook kunnen gemeenten een meldplicht en een vergunningplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen en op het al dan niet toestaan van toeristische verhuur in wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord.

Rijk, gemeenten en verhuurplatforms streven gezamenlijk naar een uniform registratiesysteem voor vakantieverhuur. Daarnaast bekijkt de minister in Europees verband wat de mogelijkheden zijn om rechtstreeks aan verhuurplatforms verplichtingen op te leggen. Het wetsvoorstel regelt al wel dat gemeenten aan verhuurplatforms een last onder dwangsom kunnen opleggen als zij verhuurgegevens niet willen vrijgeven.

Het wetsvoorstel versterkt verder de aanpak van woonfraude zoals illegale onderverhuur van sociale huurwoningen. De maximale bestuurlijke boete die gemeenten kunnen opleggen, wordt daartoe verviervoudigd naar 83.000 euro bij herhaaldelijke overtredingen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Kabinet neemt eerste stap richting realiseren landbouwambities

Het kabinet neemt vandaag een eerste stap om de ambitieuze doelen van de klimaattafel landbouw en landgebruik te realiseren. De agropartijen waarderen de zoektocht naar additionele financiële middelen vanuit het ministerie van LNV. Minister Schouten verdient hiervoor een compliment. Het is echter de vraag of er structureel genoeg financiële middelen worden vrijgemaakt. Bovendien is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de noodzakelijke aanpassingen van beleid, met name ruimte in regelgeving en bestendig kabinetsbeleid tot 2030.

De agrosector speelt een belangrijke rol bij het behalen van klimaatdoelen. Al vele jaren produceert de sector hernieuwbare energie en reduceert zij broeikasgasemissies (met 19% sinds 1990). Boeren- en tuindersverenigingen LTO Nederland, NAJK en Glastuinbouw Nederland zijn vorig jaar dan ook positief en met vertrouwen de klimaatonderhandelingen ingegaan.

Het kabinet neemt nu een eerste stap om de ambitieuze doelen van de klimaattafel landbouw en landgebruik te realiseren. De agropartijen waarderen de zoektocht naar additionele financiële middelen vanuit het ministerie van LNV. Minister Schouten verdient hiervoor een compliment. Het is echter de vraag of er structureel genoeg financiële middelen worden vrijgemaakt. Bovendien is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de noodzakelijke aanpassingen van beleid, met name ruimte in regelgeving en bestendig kabinetsbeleid tot 2030.

De vertegenwoordigers van de primaire sector zien het kabinetsvoorstel als een handreiking met aanknopingspunten voor nadere uitwerking. Wel benadrukken de verenigingen dat het voorstel met de eigen achterban moet worden besproken om het draagvlak onder boeren en tuinders te peilen.

Agrarische ambities
In het ontwerp klimaatakkoord omarmde de klimaattafel landbouw en landgebruik, waar ook het ministerie van LNV aan deelnam, de door het kabinet gevraagde reductie van 3,5 Mton CO2-eq bovenop al geplande reducties. De sector zag bovendien mogelijkheden voor een extra reductie tot 6 Mton CO2-eq. in totaal. Daaraan zijn wel randvoorwaarden verbonden omtrent regelgeving, financiering en de samenwerking met andere klimaattafels. Bovendien zijn de geschetste ambities mede afhankelijk van ander beleid, zoals het nog vorm te geven beleid Gewasbescherming 2030 en het advies van de Commissie Grondgebondenheid.

Sinds de presentatie van het ontwerp klimaatakkoord zijn de betrokken agropartijen in gesprek gegaan met hun achterban en hebben de planbureaus hun doorrekeningen gepresenteerd. Daaruit bleek dat een realistische en sluitende bedrijfseconomische onderbouwing voor boeren en tuinders een voorwaarde is voor de haalbaarheid van de ambities. De bewegingsruimte van veel ondernemers is beperkt. Ook als het doel ambitieus is moeten de stappen behapbaar zijn.

Invulling randvoorwaarden
Het kabinet heeft nu zelf een aantal extra maatregelen voorgesteld. De invulling van de randvoorwaarden, financiële onderbouwing en passende regelgeving moet verder worden uitgewerkt.

De agropartijen constateren dat de door het kabinet beschikbaar gestelde 970 miljoen euro tot 2030 een eerste stap is. De geschatte investeringen voor het klimaatakkoord zijn voor de agrosector circa 11 miljard euro, waarvan momenteel zo’n 3,5 miljard euro nog niet wordt gedekt door subsidies of de markt. Er is veel afhankelijk van de wijze waarop de middelen kunnen worden besteed en of bestaande regelingen (bijvoorbeeld SDE++) kunnen worden aangewend. Dit zal mede bepalend zijn om de beoogde reductie te kunnen realiseren.

De klimaattafel heeft in het ontwerpakkoord verschillende suggesties gedaan waarmee wet- en regelgeving in lijn kan worden gebracht met de doelen. De agrosector is afhankelijk van de overheid bij het waarmaken van welke ambitie dan ook. Het kabinetsvoorstel biedt hier nog niet voldoende helderheid over. Dat geldt ook voor de samenwerking met andere sectortafels. Beide zijn van groot belang om de ambities van de sector te borgen.

Vragen over veenweidegebied
Bodemdaling en CO2-uitstoot in het cultuurhistorisch karakteristieke landschap van veenweidegebieden is complexe problematiek met grote regionale verschillen. Om tot oplossingen te komen is gebiedsgerichte aanpak, met het bedrijfsperspectief van de boer als uitgangspunt, noodzakelijk. Het kabinet onderschrijft dit.
In het ontwerpakkoord was opgeschreven dat er de komende twee à drie jaar zou worden onderzocht welke maatregelen voor elk gebied het meest effectief zijn. Het kabinet wil echter met onmiddellijke ingang maatregelen nemen; zonder te weten of dat in elk gebied tot de beoogde reductie leidt.

Ook leven er nog de nodige vragen over de voorgestelde vrijwillige stoppersregeling. Een top-down uitkoopregeling waarmee een aantal boeren kunnen stoppen, zou tegen de gebiedsprocessen kunnen indruisen. Daar komt bij dat lokaal ook voor de blijvende boeren perspectief moet blijven en een zorgvuldig gebiedsproces gewenst is om ook voor hen ontwikkelruimte te behouden.

De agropartijen benadrukken dat er van gedwongen krimp van de veestapel geen sprake kan zijn.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid overtekend?
Er is nog veel onduidelijk over het GLB na 2021, zowel op Europees niveau als met betrekking tot de nationale invulling. Vast lijkt te staan dat er meer wordt verwacht voor een lager budget. Het is voorbarig dat het kabinet er vanuit gaat dat boeren en tuinders de kosten voor klimaatmaatregelen kunnen afdekken met toekomstige GLB-gelden. Het gaat immers om bestaande (en krimpende) middelen die in eerste instantie bedoeld zijn om de economische positie van de boer en tuinder te versterken, die bovendien enkele malen overtekend lijken te zijn. Het kabinet wil immers ook andere transities vanuit het GLB financieren.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De Nederlandse land- en tuinbouwsector wil bijdragen aan de klimaatdoelen en neemt zijn verantwoordelijkheid, zoals in het ontwerp klimaatakkoord omschreven. Het huidige verdienvermogen van boeren en tuinders is niet toereikend om de gewenste transitie te realiseren. Beter beleid en aanvullende middelen zijn noodzakelijk om voldoende te kunnen investeren in klimaatmaatregelen.

Gesprek met achterban
De klimaatmaatregelen moeten haalbaar en betaalbaar zijn voor de 54.000 Nederlandse boeren en tuinders, hun ketens en de consument. De ledenorganisaties zullen hun achterban consulteren om de resultaten van de klimaatonderhandelingen te bespreken en het draagvlak te peilen.
De uitkomsten van de bespreking met de achterban zullen uiteindelijk bepalend zijn voor de vraag of partijen dit kabinetsvoorstel onderschrijven.

Handballers treffen titelverdediger Spanje en Duitsland op EK

Het Nederlandse handbalteam is op het Europees kampioenschap handbal ingedeeld bij Spanje, Duitsland en Letland. Oranje maakt zijn debuut op het EK.

Met Spanje en Duitsland treft het team van bondscoach Erlingur Richardsson in Groep C twee zware tegenstanders. Spanje is de regerend Europees kampioen van 2018 en was verliezend finalist in 2016. In die finale verloren de Spanjaarden van Duitsland. Letland is geen onbekende van Oranje. In de kwalificatie voor dit EK werd uit met 29-25 verloren en in de return met 25-21 gewonnen.

Het EK wordt gespeeld van 9 tot en met 26 januari 2020 in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk. Speelstad van Groep C is het Noorse Trondheim.

Principeakkoord vakbonden en VNG over cao Gemeenten

Vrijdagavond 28 juni hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF een principeakkoord gesloten met de VNG over de nieuwe cao Gemeenten. In twee jaar tijd stijgen de lonen met 6,25%. De lonen gaan in vier stappen omhoog: per 1 oktober 2019 met 3,25%, 1% per 1 januari 2020, 1% per 1 juli 2020 en 1% per 1 oktober.

Daarnaast krijgt iedereen die op 28 juni 2019 in dienst was, een eenmalige uitkering van 750 euro. Ook zijn er afspraken gemaakt over een ontwikkeling voor vitaliteitsregeling voor jong en oud.

Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid: "De VNG heeft eindelijk geluisterd naar de wensen van de medewerkers. Er waren een aantal acties nodig en maandenlange moeizame onderhandelingen, maar er ligt een cao-tekst die er prima uitziet. Met voldoende extra loon om een goede koopkracht te houden, en ook afspraken voor een vitaliteitsregeling die nog verder wordt uitgewerkt. Het was een lange strijd, maar door de acties is er toch nog een beter loonbod gekomen dan lang mogelijk leek."

Ziektekosten
Een lang gekoesterde wens van de bonden gaat in vervulling: de tegemoetkoming van de ziektekosten wordt voortaan op alle medewerkers van toepassing en niet meer alleen voor mensen met een bepaalde ziektekostenverzekering. Dit kan bijna 300 euro per jaar uitmaken. Ook is de VNG akkoord gegaan met de eis dat er een vitaliteitsbeleid voor alle gemeenten in de cao moet komen, zodat medewerkers gezond aan het werk zijn en blijven. De Haas: "Gelukkig zijn we het eens geworden dat het goed is om normen in de cao op te nemen voor vitaliteitsbeleid. Dit is in het belang van werknemers en werkgevers en dus voor de hele sector." Voor de uitwerking van het vitaliteitsbeleid, willen de partijen gebruik maken van afspraken in het pensioenakkoord.

Hoger loonbod door acties
De cao Gemeenten geldt voor 160.000 ambtenaren, van vuilnismannen tot kantoorpersoneel en heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021. Voor de cao Gemeenten werd al sinds december 2018 onderhandeld. Begin mei stelden de vakbonden een ultimatum, dat werkgever VNG liet verlopen. In april en in mei hielden de vakbondsleden al een aantal acties bij de VNG om met een goed bod voor de cao over de brug te komen. De gemaakte cao-afspraken worden nog voorgelegd aan de vakbondsleden. Na hun akkoord wordt de cao van kracht.

UWV krijgt vierde bestuurslid

De Raad van Bestuur van UWV wordt versterkt met een vierde bestuurslid. Zo kan UWV vasthouden wat goed gaat, terwijl er tegelijkertijd aandacht en energie is om eerder genomen maatregelen uit te werken en te verstevigen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Raad van Bestuur UWV hebben dit afgesproken. Over de hele linie genomen voldoen UWV en SVB aan de gestelde doelen. Met name op tijdig uitkeren scoren beide uitvoeringsinstanties hoog.

Minister Koolmees stuurt vandaag samen met staatssecretaris Van Ark vijf brieven naar de Tweede Kamer over de uitvoeringsinstanties in de sociale zekerheid. De stand van de uitvoering sociale zekerheid, een brief over de evaluatie van de wet-SUWI, een signaleringsbrief over de belangrijkste fraudefenomenen, een brief over fraudemaatregelen WW en een brief over onterechte uitkeringen aan gedetineerden. Deze laatste brieven zijn naar aanleiding van incidenten die afgelopen periode rond UWV speelden.

UWV is een grote organisatie die stabiel haar werk moet verrichten in een constant veranderende buitenwereld. Economische krimp en groei, politieke wensen en beslissingen en maatschappelijke veranderingen maken dat de organisatie dagelijks inspeelt op een veranderende vraag. In de recente economisch crisis met zware bezuinigen heeft UWV volop ingespeeld op het neergaande economische tij. Daar kwamen de digitalisering en nieuwe werkprocessen bovenop.

Er wordt elke dag betekenisvol werk verricht door alle medewerkers. Maar duidelijk is ook dat de afgelopen periode zaken onvoldoende snel zijn opgepakt. Daarom wordt er gewerkt aan een nieuwe balans tussen dienstverlening en handhaving. Ook heeft de uitvoeringsinstantie betere voelsprieten nodig voor signalen uit de eigen organisatie en maatschappelijke gevoeligheden. Dat laatste is belangrijk voor het draagvlak voor de sociale zekerheid.

Minister Koolmees: “Ik heb veel waardering voor de betrokken medewerkers van UWV en alles wat er goed gaat, maar er moeten ook echt zaken verbeteren. UWV heeft een slag gemaakt, maar we zijn er nog niet.”

Fraude
Onvoldoende maatschappelijk gevoel speelde met name bij de WW-fraude. De afgelopen periode, met name het laatste jaar, is een groot aantal maatregelen genomen in de handhaving. Hiermee zijn we op de goede weg. Het onderzoek adressenvergelijking heeft bij 64 adressen met drie of meer personen vanaf najaar 2018 tot voorjaar 2019 in 32% van de gevallen fraude vastgesteld vanwege met name verblijf buiten Nederland. Op het terrein van verwijtbare werkloosheid zijn via de pilot met uitzendbureaus in de eerste vier maanden van dit jaar meer dan 774 aanvragen voor een WW-uitkering beoordeeld. Dit leidde tot bijna twee keer zoveel afwijzingen van WW-aanvragen vanwege verwijtbare werkloosheid in vergelijking met het reguliere beoordelingsproces bij de WW (van 13,0% naar 22,7%). Deze aanpak vergt veel capaciteit. Om misbruik te voorkomen, is een breed extern onderzoek gestart, te beginnen met de WW. Dit vormt de basis voor een afwegingskader, waarin naast risico’s ook inzet van mensen, middelen en dienstverlening wordt meegenomen.

Informeren Tweede Kamer
De minister heeft de Tweede Kamer toegezegd haar beter mee te nemen in de fraudevormen en afwegingen, zodat de Kamer in de toekomst beter weet wat er speelt en gewogen beslissingen kan nemen. Daarom stuurt de minister de eerste signaleringsbrief waarmee de Tweede Kamer wordt geïnformeerd over de belangrijkste fraudefenomenen die UWV, SVB, gemeenten en Inspectie SZW in het afgelopen jaar hebben opgemerkt en hoe zij die hebben opgepakt.

Toezicht, cultuur en risicomanagement
De Raad van Bestuur van UWV heeft zelf ook secuur naar alle uitvoeringsprocessen gekeken. Er is een extern cultuuronderzoek gedaan met als doel een open cultuur bij UWV te versterken. De onderzoekers stellen dat bij UWV sprake is van een sterk gedeelde positieve en open organisatiecultuur waarin veel bespreekbaar is, maar waarin men elkaar onvoldoende aanspreekt op ongewenst gedrag. Medewerkers vinden dat de focus te veel op productienormen ligt en er te weinig aandacht is voor fraudedetectie en fraudebestrijding. De Raad van Bestuur heeft toegezegd de aanbevelingen op te volgen. Via het programma Vertrouwen in Vakmanschap zal het gesprek tussen leidinggevende en werknemer beter worden aangegaan. Het ministerie van SZW gaat dit monitoren.

De positie van het Audit Advies Committee (AC) van UWV wordt versterkt zodat dilemma’s en risico’s in de uitvoering eerder zichtbaar en besproken worden. Het AC heeft voortaan een externe onafhankelijke voorzitter en bestaat uit vijf externe leden met een andere blik op UWV. Het AC kan waar nodig ook in contact treden met het ministerie SZW.

Om wat goed gaat vast te houden en energie te steken in dat wat aandacht vraagt, komt er een extra bestuurslid. Dit bestuurslid zal specifiek de taak krijgen het risicobeleid van het UWV te versterken, verbeteracties te begeleiden, de organisatie scherp te houden op gevoelige uitvoeringsproblematiek en deze informatie te delen met het ministerie.

Gedetineerden
Recent was in het nieuws dat UWV uitkeringen had verstrekt aan gedetineerden. UWV heeft inmiddels een aantal acties in gang gezet om de uitvoering van het huidige proces te verbeteren, zo staat in de brief over uitkeringen aan gedetineerden. In ongeveer 95% van de gevallen gaat de vergelijking van de detentiemelding van Dienst Justitiële Inrichtingen met de uitkeringsgegevens en de afhandeling door medewerkers van UWV foutloos. Er wordt gewerkt om ook de laatste problemen op te lossen. Acties ten behoeve van terugvordering van ZW- en WW-uitkeringen hebben nu prioriteit. UWV zal in overleg met DJI een volledige en actuele vergelijking van detentiemeldingen met uitkeringen realiseren.

Sociaal-medische beoordelingen
Tenslotte vermeldt de Stand van de uitvoering actuele informatie over de artsen. Als het gaat om de sociaal-medische beoordelingen is er geen sprake van een trendbreuk. Bovendien zullen de komende jaren steeds meer mensen in de WIA komen en zal het aantal uit te voeren sociaal-medische beoordelingen toenemen. Daarom voert UWV taakdelegatie zo snel en zo breed mogelijk in, om de beperkte artsencapaciteit beter te benutten. Dit betekent onder meer dat UWV de inzet van sociaal-medisch verpleegkundigen gaat verbreden.


Boksster Fontijn naar finale in het middengewicht, brons voor Betrian en Lacruz

Nouchka Fontijn heeft de finale bereikt in de klasse tot 75 kilogram op de Europese Spelen in Minsk. De boksster versloeg in de halve finale Elzbieta Wojcik uit Polen met 3-2.

Fontijn, titelverdedigster op de Europese Spelen en tweede op de wereldranglijst, maakte tegen de jonge Poolse gebruik van haar lengte en ervaring. In de finale treft ze zondag de Britse Lauren Price.

In de halve finale van de klasse tot 57 kilogram verloor Jemyma Betrian met 3-2 van de Bulgaarse Stanimira Petrova maar is ondanks het verlies wel zeker van brons.

Ook Enrico Lacruz is er niet in geslaagd de finale te bereiken. In de klasse tot 64 kilogram verloor de Gelderlander met 4-1 van Hovhannes Bachkov uit Armenie. Net als Betrian wint Lacruz wel een bronzen medaille.

Trots Paris Saint-Germain meldt lucratieve deal van ruim een miljard euro

Paris Saint-Germain heeft de samenwerking met Nike verlengd, zo meldt de Franse grootmacht vrijdag via de officiële kanalen. De topclub heeft een deal met de Amerikaanse kledingfabrikant afgesproken tot 2032. Volgens ESPN is het een van de meest lucratieve deals in Europa. Jaarlijks ontvangt PSG tachtig miljoen euro van Nike.

PSG heeft naar verluidt nu een betere deal met de kledingsponsor dan Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur en Bayern München. Alleen Real Madrid, Barcelona en Manchester United ontvangen meer van hun hoofdsponsor. Voorzitter en eigenaar Nasser Al-Khelaïfi spreekt op de clubsite van een 'belangrijke mijlpaal'.

"Deze overeenkomst toont aan dat we op het wereldpodium opereren en ambities hebben. Nike is altijd al de meest vertrouwde partner van PSG geweest en deze deal laat deze toewijding zien", aldus de rijke eigenaar. 

Met de deal laat PSG Manchester City achter zich. De Engelse landskampioen ontvangt vanaf het seizoen 2019/20 jaarlijks ruim 72 miljoen euro van Puma. United, Barcelona en Real blijven les Parisiens echter nog voor. Real en United ontvangen respectievelijk 110 en 83 miljoen van Adidas, terwijl Barcelona het met 105 miljoen per jaar van Nike moet doen.

Oud-NEC'er Grot naar aartsrivaal: "Dit is een jongensdroom"

Jay-Roy Grot speelt komend seizoen bij Vitesse, zo melden de Arnhemmers vrijdag via de officiële kanalen. De aanvaller, geboren en getogen in Arnhem, wordt voor een jaar gehuurd van Leeds United. "Het voelt geweldig dat ik als geboren Arnhemmer nu dan ook echt in het shirt van Vitesse ga spelen", zegt Grot in een reactie op de clubsite.

"Het is een jongensdroom voor mij, want mijn hart ligt in Arnhem", vervolgt de aanvaller, die eerder actief was voor aartsrivaal NEC en afgelopen jaar op huurbasis actief was bij VVV-Venlo. "Vitesse is een grote en ambitieuze club. Vanaf het eerste moment is het gevoel goed bij Vitesse. Het is voor mij een stap omhoog en ik ga alles geven om bij te dragen aan de successen van de club."

Grot begon zijn voetballoopbaan bij Vitesse 1892. Via ESA verkaste de aanvaller naar de jeugdopleiding van NEC. Bij die club maakte ook zijn debuut in het betaald voetbal op 12 augustus 2015, toen de Nijmegenaren met 1-0 wonnen van Excelsior. In de zomer van 2017 tekende Grot een contract bij het Engelse Leeds United, dat uitkomt in de Championship.

Afgelopen seizoen kwam Grot op huurbasis uit voor VVV-Venlo en kwam tot 33 duels en 6 doelpunten. "Jay-Roy is een fysiek sterke aanvaller. Met Jay-Roy halen we een veelzijdige aanvaller binnen, waarmee wij onze aanvallende mogelijkheden vergroten", aldus technisch directeur Mo Allach. Grot is na Armando Obispo de tweede zomerversterking van Vitesse.

AustraliŽ naar finale Hockey Pro League na zesklapper tegen GB

Australië heeft zijn favorietenrol in de halve finales van de Grand Final van de Hockey Pro League waargemaakt. Vrijdag wonnen de Kookaburras in het Wagener Stadion met 6-1 van Groot-Brittannië. Australië speelt zondag om 17.00 uur de finale tegen de winnaar van Nederland-België, de wedstrijd die om 20.00 uur begint. Groot-Brittannië speelt overmorgen voor het brons.

De pas 21-jarige Jacob Anderson was de beul van de Britten. Met drie snelle doelpunten maakte hij eigenhandig de Australische achterstand ongedaan en legde daarmee de basis voor een dominante overwinning van de Kookaburras. ‘Het was een goede teamprestatie’, bleef Anderson, uitgeroepen tot man of the match, bescheiden na afloop. ‘De score weerspiegelt de manier waarop wij spelen: de Australian way Ook al is er nog maar een minuut te spelen, wij willen scoren. Wij willen winnen. Er waren fases waarin we de controle een beetje verloren, maar dat kregen we snel weer terug en dat leidde tot meer corners en schoten op doel.’

De aanwezigheid van Groot-Brittannië bij de Grand Final was überhaupt een verrassing. Argentinië had op de laatste speeldag aan een punt genoeg in het duel met België om zich te plaatsen voor de finaleronde van de Pro League. Echter, de olympisch kampioen had weinig in te brengen tegen de wereldkampioen. Het werd 4-1 voor de Belgen. De Britten wonnen met 2-0 van Nieuw-Zeeland. Hierdoor kwam de ploeg in punten op gelijke hoogte met Argentinië, maar het doelsaldo van de Zuid-Amerikanen was slechter dan dat van Groot-Brittannië.

Australië eindigde na de poulefase soeverein op de eerste plaats. De Kookaburras waren het meest constant in het nieuwe landentoernooi. Na veertien wedstrijden bedroeg het verschil met Groot-Brittannië, de nummer vier, liefst tien punten. Van de twee onderlinge confrontaties won Australië er een. De ander ging na shoot-outs verloren. Echter de afgelopen weken maakte Australië een sterke indruk met winst op België (0-2) en Nederland (1-4).

De Britten waren vrijdag op papier de underdog, maar kwamen na vijf minuten op voorsprong. De teruggekeerde Ashley Jackson van HGC haalde vanaf kopcirkel de trekker over. Met een harde, droge knal liet hij keeper Tyler Lovell kansloos.

Het was de tweede strafcorner op rij voor de Britten. Beide corners werden pas toegekend na protest van Groot-Brittannië. De eerste keer claimde de Britten bolle kant van Australië en de tweede keer kreeg Harry Martin een beuk van Jeremy Hayward. Het leverde de Australiër een groene kaart op en een hoofdwond bij de voormalig aanvaller van Rotterdam.

Nog binnen het kwart boog Australië de achterstand om in een voorsprong. De Kookaburras straften lichtzinnigheid bij de Britten af. Tom Sharp zette door terwijl de Britse verdediging dacht dat de bal over de achterlijn zou rollen. Sharp gaf in een uiterste krachtsinspanning de bal voor, waarna Jacob Anderson de gelijkmaker aantekende.

Een minuut later stond Anderson vrij in de cirkel en met zijn forehand maakte hij zijn tweede treffer, in het tweede kwart gevolgd door zijn derde nadat Aran Zalewski de bal van de Britse defensie afsnoepte en de 21-jarige aanvaller vond. Met drie doelpunten in vier minuten toonde Australië even zijn spierballen.

De honger van de Kookaburras was daarmee nog niet gestild. Meteen na rust pushte Jeremy Hayward kiezelhard een corner in de bovenhoek. Harry Gibson die bij de Britten onder de lat George Pinner had vervangen hoorde bal alleen langs vliegen. Gibson had daarna ook geen antwoord op de corner van Blake Govers. Halverwege het derde kwart stond de stand 5-1 op het bord en leken de Britten op een groter debacle af te stevenen.

De gedachten gingen terug naar de strijd om het brons tijdens het WK in India vorig jaar toen de Australiërs Groot-Brittannië met 8-1 oprolden. Die score werd niet gehaald, maar de Kookaburras namen ondanks de stand van 5-1 geen gas terug. Het leverde uiteindelijk nog een doelpunt op. In het vierde kwart bepaalde Tim Brand na goed doorzetten de eindstand op 6-1.

Twaalfjarige Hania terecht, verdachte opgepakt

Hania verliet 27 juni omstreeks 12:30 uur haar school aan de Vaandrigstraat in Rotterdam-Crooswijk en vertelde een docent een afspraak te hebben bij de orthodontist. Ongeruste familieleden sloegen aan het einde van de middag alarm omdat het niks voor Hania is om niet stipt thuis te komen.

Politiemedewerkers deelden die zorg. Uit onderzoek bleek dat ze géén afspraak bij de orthodontist had die dag. Familieleden vertelden over eerdere chatcontacten van Hania. Die bleken inmiddels gewist. Andere sporen en onderzoek maakten de zorgen om Hania alleen maar groter.

Hania heeft halflang donker haar en droeg een witte jurk met bloemenpatroon. Ze had een witte legging en witte schoenen aan. Daarbij droeg ze een zwart jasje en een roze rugzak.

Iedereen met ook maar de minste informatie wordt verzocht om zich te melden bij de politie. Dat kan op het telefoonnummer 0800-6070 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Update 13:35 uur
De politie is in verband met de verdwijning van Hania op zoek naar een specifieke man. Hij spreekt mogelijk Engels. Hij wordt ervan verdacht Hania te onttrekken aan het gezag. Mensen die weten waar ze zich bevinden wordt verzocht om direct 112 te bellen. 

Update 18.30 uur
De man die mogelijk is betrokken bij de vermissing van Hania is een Amerikaan die eerder is veroordeeld voor misbruik, zo meldt de Telegraaf. Het Openbaar Ministerie is niet op de hoogte van een mogelijk strafblad van de man. Inmiddels wordt er internationaal naar de man en het vermiste meisje gezocht. 

Update 20:17 uur
Hania is terecht. De politie laat weten dat er een verdachte is opgepakt. In verband met de privacy hebben we hier op FOK! alle foto's verwijderd van onze servers. 

Nederlanders beginnen goed aan WK beachvolleybal

De Nederlandse beachvolleybalers zijn goed begonnen aan het WK in het Duitse Hamburg. Op de eerste dag van het WK begonnen drie Nederlandse koppels aan het WK en alle drie de teams wisten hun wedstrijd te winnen.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen namen het in de eerste wedstrijd op tegen Ben Saxton/Grant O'Gorman uit Canada. In een spannende wedstrijd tegen Saxton en Grant won het Nederlandse koppel in drie sets: 23-21, 19-21 en 15-9. Zaterdag speelt Brouwer en Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2013, hun tweede poulewedstrijd.

Bij de dames zorgde Joy Stubbe en Marleen van Iersel voor een verrassende zege in Hamburg. In de eerste wedstrijd wonnen ze in drie sets van het ervaren Amerikaanse team Brooke Sweat/Kerri Walsh Jennings: 21-15, 19-21 en 15-9.

Ook Sanne Keizer en Madelein Meppelink begonnen vrijdag aan het WK. Op papier hadden ze van de Nederlandse teams de makkelijkste tegenstander en gedurende de wedstrijd zou dat ook blijken. Randa Radwan/Doaa Elghobashy uit Egypte wisten maar dertien punten te winnen en gingen dan ook in twee snelle sets onderuit tegen het Nederlands duo: 21-6, 21-7.

NASCAR-coureur Truex zegeviert op eerste road course van het jaar

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar de afgelopen race, waarom ook niet? Er werd voor het eerst dit jaar geracet op een road course: de Sonoma Raceway. Zondag volgt de race op de oval van Chicagoland, een week later gaan de heren naar de spectaculaire Daytona International Speedway.

Met Kyle Larson voor het derde jaar op rij op pole vertrok het veld voor negentig ronden en William Byron pakte gelijk de leiding en ook Chase Elliott ging voorbij Larson. Joey Logano kwam ook naar voren, net als Martin Truex Jr, en kort voor het einde van de eerste stage kwam een deel van de toppers alvast binnen. Byron bleef buiten en won de eerste stage, ruim voor Denny Hamlin en Logano.

Met Elliott op kop begon de tweede stage, maar Truex nam gelijk de leiding over. Gedurende de verder weinig enerverende stage ging de koppositie dankzij een pitstop van koploper Truex naar Hamlin, die de stagewinst pakte, voor Brad Keselowski en Byron, met Truex op de zevende plek. Bij de volgende herstart had Truex de leiding, hoewel Ryan Blaney het hem moeilijk maakte bij het ingaan van de laatste vijftig ronden.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Kyle Busch werkte zich langzaam op naar de tweede plek, voorbij Elliott en Blaney, maar kon het gat nog naar Truex nog niet dichten. Met dertig ronden te rijden kwam Elliott naar binnen en dat ging fout: hij klaagde over een plotseling verlies aan oliedruk en had het gevoel dat zijn motor elk moment de geest kon geven, dus door zijn naam kon een streep. Ook Busch had het even moeilijk, maar na zijn pitstop leek hij gewoon door te kunnen.

Met tien ronden te gaan kroop Busch richting Truex, die even wat moeite had om Ty Dillon en Michael McDowell op een ronde te zetten. Dat ging echter allemaal goed en met een beetje moeite wist Truex Joe Gibbs-teamgenoot Busch van het lijf te houden, terwijl Blaney op grote afstand derde werd.

Bertens in halve finale kansloos onderuit tegen Pliskova

Kiki Bertens is uitgeschakeld op het grastoernooi van Eastbourne. De 27-jarige Nederlandse verloor in de halve finales kansloos van Karolína Plísková. De Tsjechische nummer drie van de wereld won met 6-1, 6-2 van Bertens.

Bertens had donderdag nog knap gewonnen van Aryna Sabalenka in de kwartfinales, maar in de halve finales kwam ze er niet aan te pas tegen Plísková. Binnen het uur stond 6-1, 6-2 op het scorebord in het voordeel van de Tsjechische. Vooral op de service van de nummer drie van de wereld kreeg Bertens geen grip. Plísková won 34 van de 45 punten op de service, terwijl de Nederlandse, die één plaats lager staat op de wereldranking, 19 van de 40 servicepunten won.

In de finale speelt Plísková tegen Angelique Kerber. De Duitse hoefde in haar halve finales niet in actie te komen, nadat haar tegenstandster Ons Jabeur opgaf nog voordat de wedstrijd begon.

Ontevreden Dalmau boycot fotosessie van Heracles Almelo

Adrián Dalmau maakt voorlopig geen deel meer uit van de selectie van Heracles Almelo. De aanvaller stuurt aan op een vertrek uit Almelo.
Uit onvrede over de gang van zaken boycotte hij de fotosessie. Hij verliet al na een paar minuten het trainingsveld.

Volgens Voetbal International biedt een geïnteresseerde club voorlopig 'te weinig' en wil Heracles derhalve geen medewerking verlenen aan een transfer. RTV Oost verzekert dat Heracles nog geen formeel bod op Dalmau heeft ontvangen.

Dalmau, 25 jaar, is niet blij met de gang van zaken en kwam uit protest niet opdagen voor de fotosessie. De aanvaller diende recent een transferverzoek in en kreeg toen te horen dat de club welwillend staat tegenover een overgang.

Dalmau kwam een jaar geleden transfervrij over van het tweede elftal van Villarreal en ondertekende een contract tot medio 2020. Met zijn negentien doelpunten evenaarde hij vorig seizoen het clubrecord van Samuel Armenteros uit 2016/17.

Politie zoekt idioot die drone in buurt van traumaheli liet vliegen

Net voordat de piloot van een traumahelikopter gisteren 27 juni wilde landen op het helikopterplatform van Medisch Spectrum Twente in Enschede moest hij uitwijken voor een drone. Gelukkig kreeg de alerte piloot, die op dat moment een patiënt vervoerde, het voor elkaar om veilig landen. De politie is vanaf dat moment bezig om de bestuurder van de drone op te sporen. Via sociale media en burgernet is onmiddellijk een oproep naar buiten gegaan. Veel burgers hebben meegedacht en al tips doorgegeven.

Een woordvoerder van de politie: "Op een gegeven moment is de politie bij een man aan de deur geweest die er van verdacht werd met zijn drone de ‘bijna botsing’ met de traumaheli te hebben veroorzaakt. Zijn drone en telefoon met daarop een speciale applicatie voor de drone werden in beslaggenomen. De drone-eigenaar was zeer meewerkend en werd niet aangehouden. Uit nader onderzoek bleek dat deze drone niet om 17.55 uur in de omgeving van het MST of het Janninkscomplex was geweest. Dus we zoeken verder!"

Man (33) opgepakt om terrorisme, kinderporno en drugshandel

De politie heeft donderdag in Utrecht een 33-jarige man aangehouden die verdacht wordt van deelneming aan een terroristische organisatie. Daarnaast was hij vermoedelijk actief in online drugshandel op het darkweb. Op zijn computer zijn ook kinderpornografische afbeeldingen aangetroffen.

Het onderzoek naar de verdachte begon in 2016 met informatie van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst had de man in 2015 geprobeerd naar Syrië te reizen en contacten onderhouden met IS-leden in dat land. Ook zou hij contact onderhouden met anderen die propaganda verzorgden voor IS. Hijzelf zou propaganda voor en van IS verspreiden en ook propagandafilmpjes van de terroristische organisatie maken en verspreiden.

Het opsporingsonderzoek werd begin 2017 onderbroken omdat de verdachte naar Marokko was vertrokken. Hij keerde een week geleden terug naar Nederland. De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld.

PVV: 'Klimaatakkoord kan de prullenbak in'

De PVV is het niet eens met het klimaatakkoord, zo laat de partij in een verbolgen persbericht weten: "Daar stonden ze dan bij de persconferentie. Eric, Kajsa, Carola en Stientje namens het kabinet, glunderend naar Diederik, Pieter en Ed van de Nationale Klimaatmaffia. Het akkoord dat ze presenteerden was bagger. Over onderwaterdrainage, de bandenspanning van auto’s, warmtepompen en het monsterlijke rekeningrijden."

Het persbericht vervolgt: "Nederland is verantwoordelijk voor 0,35% van de mondiale CO2-uitstoot. Het halen van de doelstellingen door Nederland zal betekenen dat de temperatuur met 0,00007 graden minder zal stijgen."

PVV-fractievoorzitter Wilders: “Dit is ideologische gekte. Groene gekte. Met de handtekening van de VVD eronder. Dit akkoord zal de mensen en bedrijven in Nederland bakken met geld kosten. Het is puur bedrog dat de precieze kosten niet eens zijn doorgerekend! We hebben in Nederland geen CO2-probleem maar een VVD-probleem. We moeten niet van het gas af, maar van dit kabinet af. Pak de echte problemen in dit land maar eens aan, doe eindelijk iets aan de koopkracht ipv mensen met nieuwe kosten en leningen op te zadelen. Pak de criminaliteit aan, stop de massa-immigratie. Doe iets zinnigs. Dit akkoord kan zo de prullenbak in.”

Duitser rijdt met blote helm op scooter

Duitse polilitieagenten konden woensdag hun ogen niet geloven. Een man, met helm, maar zonder kleding, passeerde hen zonder gêne. Gelukkig voor overige weggebruikers had de man nog een broek bij zich.

OM eist 15 jaar en TBS tegen Malek F.

Malek F., de man die ervan wordt verdacht dat hij op 5 mei 2018 in Den Haag drie mensen neerstak, was verward maar had ook een terroristisch oogmerk. Volgens het Openbaar Ministerie sluiten die twee elkaar niet uit. Daarom eisten de officieren van justitie vandaag zowel een straf als behandeling: 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Op 5 mei 2018 werden in het gebied tussen station Hollands Spoor en de Haagse Hogeschool drie mensen neergestoken op straat en drie mensen bedreigd. Het ging om willekeurige slachtoffers die door de verdachte werden aangevallen. Dat zij de steekpartijen hebben overleefd, is mede te danken aan de snelle hulpverlening door omstanders, agenten en ambulancepersoneel. Deskundigen die de verdachte hebben onderzocht, stellen dat hij in een psychose handelde.

Verward of niet
Het Openbaar Ministerie bestrijdt niet dat verdachte verward was en dat behandeling op zijn plaats is. Tegelijkertijd handelde verdachte volgens het OM wel met voorbedachten rade. De man kocht het mes al dagen eerder en ging naar een kerk om daar mensen te doden. Toen er niet werd opengedaan zag hij af van zijn plan, om het een dag later opnieuw te proberen op een andere plek.

Verder komt verdachte berekenend over. In zijn eerste verklaringen zegt hij onder meer dat hij ongelovigen wilde doden, dat hij als een martelaar wilde sterven, dat hij mensen wilde afmaken. Later komt hij terug op uitspraken die als terroristisch kunnen worden uitgelegd. In de gevangenis zijn gesprekken afgeluisterd waarin hij familie vertelt dat hem niets mankeert, maar dat hij wel wil doen alsof hij ziek is. Dan zou hij vrij komen. Wie zo berekenend te werk gaat, kan volgens het Openbaar Ministerie niet volledig ontoerekeningsvatbaar zijn.

Terroristisch oogmerk
De afgeluisterde gesprekken zijn voor het Openbaar Ministerie een belangrijke aanwijzing dat sprake was van een terroristisch oogmerk. Verdachte praat dan met zijn naaste familie en waant zich daarbij onbespied. Als zijn moeder zegt dat ze het zielig vindt voor de slachtoffers, zegt verdachte dat God ze moge vervloeken. Hij wilde ze afslachten. Pas wanneer hij hoort dat één van de slachtoffers moslim is, vindt hij het voor hem wel erg. Het Openbaar Ministerie twijfelt aan de oprechtheid van verdachtes latere spijtbetuigingen.

In zijn eerste verklaringen zegt de verdachte dat hij het mes kocht omdat hij mensen wilde steken. Ook toen hij op 5 mei onderweg was, had hij al het idee om mensen te steken. Later paste hij deze verklaringen aan. Een terroristisch oogmerk hoeft niet per definitie jihadistisch te zijn, of gelinkt aan een bekende terroristische organisatie. Wie op pad gaat – op een zonnige feestdag naar een plek waar veel mensen zijn – om willekeurige mensen neer te steken, heeft volgens het Openbaar Ministerie de intentie om mensen angst aan te jagen. In combinatie met andere omstandigheden, zoals zijn verklaringen, gedragingen en opgenomen gesprekken, past dat bij een terroristisch oogmerk.

Slachtoffers
Het Openbaar Ministerie houdt in zijn strafeis rekening met de vrees die bij veel mensen is ontstaan en het leed dat is aangericht. Drie mensen waren bijna dood geweest en houden blijvende littekens, zichtbaar en onzichtbaar. "Het eerste slachtoffer bijvoorbeeld is een jonge vent in de kracht van zijn leven", hielden de officieren van justitie de rechtbank voor, "die sindsdien nachtmerries heeft, woedeaanvallen en bang is dat elke vreemde man hem wil neersteken."

"Wij hebben de gestoken slachtoffers bezocht", zeiden de officieren van justitie, "en die gesprekken waren indrukwekkend. Niet alleen door wat zij zelf vertelden, maar ook hun partners en familie. Een groep die misschien over het hoofd wordt gezien, maar die net zo goed slachtoffer is."

Dat de gevolgen niet nog ernstiger zijn, dan ze al blijken, daaraan hebben professionele hulpverleners alsook behulpzame omstanders een belangrijke bijdrage geleverd. "Of het nu gaat om het naar beneden gooien van handdoeken om het bloeden te stelpen, of het drukken op de opengesneden keel om erger te voorkomen, zij verdienen een heel dikke pluim. Het is belangrijk om te melden dat de slachtoffers hen dankbaar zijn."

Met drank op botsen tegen politieauto; ťťn jaar cel geŽist

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vrijdag 28 juni voor de rechtbank in Arnhem twintig maanden gevangenisstraf geëist waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier jaar tegen een 54-jarige vrouw uit het Gelderse Hurwenen.

De vrouw wordt ervan verdacht op 31 december 2018 rond 22:00 uur een verkeersongeval te hebben veroorzaakt op de A2 in Zaltbommel. Daarbij raakten twee agenten ernstig gewond. Volgens de officier reed de vrouw met een veel te hoge snelheid - honderd kilometer per uur waar zeventig kilometer was toegestaan - op een afgesloten rijstrook, terwijl ze onder invloed was van alcohol.

De vrouw heeft het rode kruis genegeerd op het matrixbord boven het wegdek van de rechterrijstrook en is vervolgens zonder te remmen ingereden op een stilstaande politieauto, aldus de officier. De politieauto stond daar met zwaailichten aan schuin op de weg, zodat de reflecterende strepen op de zijkant duidelijk zichtbaar waren. De agenten waren net ingestapt nadat ze hulp hadden verleend bij een pechgeval.

De officier van justitie vindt dat de vrouw in hoge mate onvoorzichtig en onverantwoord is geweest door zo te rijden. “Dit ongeval onderstreept wat mij betreft nog maar eens hoe gevaarlijk het is om met alcohol op achter het stuur te gaan zitten. Alcohol beïnvloedt het waarnemingsvermogen en reactievermogen zeer sterk.” De officier vroeg ook aandacht voor de slachtoffers; twee agenten die gewoon hun werk deden. “Zo zie je maar hoe gevaarlijk het werk van een agent kan zijn.”

De vrouw bleek een uur eerder ook al een aanrijding (met alleen materiële schade) te hebben veroorzaakt in het Gelderse Hellouw. De eigenaar van de aangereden auto zou hebben geprobeerd haar te stoppen. De vrouw zou zijn doorgereden terwijl de man in het geopende portierraampje van haar auto hing. Toen de vrouw steeds harder ging rijden, liet hij zich vallen.

Eis 8 jaar cel voor fataal motorongeval A10

Het OM houdt een 52-jarige man uit Krommenie verantwoordelijk voor een aanrijding op de ring van Amsterdam in december van verleden jaar. Daarbij kwamen een 44-jarige man uit Wormerveer en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam om het leven. Tegen de man heeft de officier van justitie vandaag acht jaar gevangenisstraf geëist voor doodslag en een rijontzegging voor tien jaar. Volgens het OM heeft de verdachte bewust en opzettelijk op de motor ingereden.

Uit verklaringen van de verdachte en meerdere getuigen, waaronder de dochter van de verdachte die naast hem in de auto zat, zou een motor die werd bestuurd door de 44-jarige man de auto van de verdachte hebben afgesneden bij het Coenplein op de ringweg van Amsterdam. Of de motorrijder heeft doorgehad dat hij de auto afsneed is niet vast te stellen. De 52-jarige verdachte schrok van de actie van de motorrijder, moest remmen en raakte daarbij de vangrail.

Onderuit
De bestuurder van de auto is vervolgens achter de motorrijder aangereden om het kenteken te noteren en de motor te dwingen om te stoppen. Volgens getuigen heeft de verdachte twee keer naar rechts ingestuurd richting de motor. De motorrijder zou trappende bewegingen naar de auto hebben gemaakt. Dit alles gebeurde bij een snelheid van 110 km/u, terwijl het donker was en hard regende. Bij de eerste keer insturen heeft de auto de motor geraakt, maar is het de motorrijder bestuurder gelukt om zijn motorfiets overeind te houden. De tweede keer dat de motor werd geraakt ging de motor onderuit. Daarbij kwamen de motorrijder uit Wormerveer en de vrouw uit Amsterdam die achterop de motor zat, om het leven.

Geen schijn van kans
Volgens de officier van justitie is er sprake van voorwaardelijk opzet op de dood. "Als je bewust instuurt als automobilist op een motor dan kan het niet goed gaan. Dan neem je op de koop toe dat er een aanmerkelijke kans is dat het verschrikkelijk mis gaat. En dat is helaas ook gebleken", aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. De 44-jarige motorrijder en de 34-jarige vrouw die achterop de motor zat, hebben geen schijn van kans gehad.

Laksporen
Uit onderzoek van de politie is gebleken dat er contact is geweest tussen de rechter voor- en zijkant van de auto en linker koffer van de motor. Op de donker gekleurde koffer trof de politie verse grijze laksporen aan en op de grijskleurige auto vonden zij een donker gekleurde kras. Deze onderzoeksresultaten worden door het NFI bevestigd. Ook zag de politie een deuk in de rechter voorkant van de auto die past bij de vorm zijkoffer van de motor.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Gestolen clubkleding PSV terecht; drie arrestaties

De recherche heeft donderdag aan het eind van de middag drie mannen aangehouden in een onderzoek naar een omvangrijke diefstal bij PSV. Vorige week werd vanaf het trainingscomplex van de voetbalclub een grote hoeveelheid sportkleding gestolen.

In de ochtend van woensdag 19 juni werd duidelijk dat de diefstal had plaatsgevonden op De Herdgang. Vanuit een kleedkamer bleken tientallen dozen met daarin onder meer hagelnieuwe clubshirts, trainingspakken en hoodies te zijn meegenomen door onbekenden. De verkoopwaarde van de buit bedroeg zo’n 200.000 euro. De kleding is nog niet op de markt en maakt onderdeel uit van de nieuwe kledingcollectie van PSV.

In het onderzoek werden onder meer bewakingsbeelden bekeken. Daarop waren in de nacht dinsdag op woensdag drie personen te zien die de spullen meenamen. De deuren en sloten van meerdere kleedkamers bleken geforceerd. Van de daders ontbrak verder ieder spoor.

Tussenpersoon
Terwijl het onderzoek naar de diefstal gaande was, zocht een onbekende man contact met de fanshop van PSV. Hij wist van de diefstal en zei dat hij als tussenpersoon voor een geldbedrag van enkele duizenden euro’s kon zorgen dat de shirts weer in het bezit van de voetbalclub kwamen. Na overleg met de recherche werd een afspraak gemaakt op een locatie in Gelderland.

Overdracht
Uiteindelijk werd afgesproken om de overdracht van het geld en de shirts te laten plaatsvinden in een loods in Winterswijk. Donderdagmiddag kwamen drie mannen op het afgesproken tijdstip tevoorschijn bij de loods: “Ze dachten te maken te hebben met medewerkers van PSV, maar in werkelijkheid hadden ze afgesproken met twee agenten in burger. Tijdens de ontmoeting in de loods werd het gebouw omsingeld door agenten. Onze verdachten zaten in de val”, zo vertelt de recherche. Tijdens de ‘overdracht’ werden de drie mannen aangehouden voor heling. Ze bleken de gestolen kleding bij zich te hebben.

Verder onderzoek
De aangehouden mannen zijn 40, 41 en 67 jaar oud en komen uit Maastricht, Rijswijk en Den Haag. Ze zitten in de cel en worden verhoord. Onderzocht wordt of ze een rol hebben gehad bij de diefstal. Het onderzoek gaat verder. Alle spullen worden teruggegeven aan PSV. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Samenwerking
De recherche laat weten blij te zijn met de actie: “Het is goed dat PSV contact met ons heeft gezocht. Onze nauwe samenwerking heeft zaak zeker versneld”. Ook PSV kijkt tevreden terug: “Wij zijn zeer blij dat de recherche zo accuraat heeft gereageerd en tot actie is overgegaan. Goed dat er drie mannen zijn aangehouden. Wij wachten de ontwikkelingen in het onderzoek verder af”, zo laat algemeen directeur Toon Gerbrands weten.”

Twee arrestaties voor bedreigen jeugdzorg-medewerkster

Agenten hebben twee mannen aangehouden op verdenking van bedreiging van een medewerkster van de Jeugdbescherming. De vrouw werd via WhatsApp en met een brief in haar brievenbus bedreigd omdat zij in de ogen van de bedreiger een eerder genomen beslissing in haar werk voor de Jeugdbescherming, terug moest draaien. Om deze bedreiging kracht bij te zetten werd ook een foto van haar woning bijgevoegd en haar gezin bedreigd. Een zeer alarmerende situatie waardoor de vrouw en haar gezin uit voorzorg moest onderduiken.

Rechercheurs zijn meteen een onderzoek gestart en kwamen op het spoor van een eerste verdachte, een 33-jarige man uit Bergschenhoek, die op vrijdag 14 juni is aangehouden. Na deze aanhouding kwam een tweede verdachte in beeld. Deze man, een 24-jarige man uit Rotterdam is voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem in bewaring heeft gesteld. De eerste verdachte was eerder door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Nadat het Openbaar Ministerie hiertegen in beroep ging, werd gisteren besloten dat ook deze verdachte vastgehouden mag worden.

“De bedreiging had grote impact op het slachtoffer en haar gezin. Het slachtoffer is slachtofferzorg aangeboden en er zijn afspraken gemaakt in het belang van haar veiligheid”, aldus de leider van het onderzoeksteam van de politie.

Uitslag eerste vrije training Oostenrijk

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd geklokt in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Brit was met zijn Mercedes met een tijd van 1.04,838 nipt sneller dan de Ferrari van Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam tot de vijfde tijd.

Mercedes had zich voor het weekend weer eens onnodig ingedekt door te stellen dat Ferrari erg snel is dit weekend. De Duits/Britse renstal kende met Hamilton geen enkel probleem om de snelste tijd te rijden, alleen met de bolide van Valtteri Bottas was iets aan de hand. Een olielek zorgde ervoor dat de motor van de auto van de Fin uit voorzorg gewisseld moest worden voor een ouder exemplaar.

Alle coureurs konden flink veel meters maken, al veroorzaakte Nico Hülkenberg kort voor het einde van de sessie nog wel een rode vlag. De Duitser ging met zijn Renault iets te enthousiast over de gele stenen, broodjes volgens de coureurs, naast de kerbstones en verloor hierbij een deel van de voorvleugel.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:04.838 33
2 S. Vettel Ferrari 1:04.982 22
3 V. Bottas Mercedes 1:04.999 35
4 C. Leclerc Ferrari 1:05.141 25
5 M. Verstappen Red Bull 1:05.260 30
6 P. Gasly Red Bull 1:05.378 30
7 C. Sainz Jr. McLaren 1:05.502 32
8 D. Ricciardo Renault 1:05.846 26
9 K. Magnussen Haas 1:05.876 26
10 L. Norris McLaren 1:06.125 27
11 R. Grosjean Haas 1:06.135 20
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:06.272 28
13 A. Albon Toro Rosso 1:06.285 31
14 N. Hulkenberg Renault 1:06.383 30
15 S. Pérez Racing Point 1:06.457 35
16 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:06.708 29
17 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:06.729 23
18 L. Stroll Racing Point 1:06.756 29
19 G. Russell Williams 1:06.805 28
20 R. Kubica Williams 1:07.665 28

Sigarettenpakjes worden allemaal donkergroen-bruin

Alle verpakkingen van sigaretten en shag krijgen dezelfde donkergroen-bruine kleur. Het streven is dat dit op 1 juli 2020 wordt ingevoerd. Op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de ministerraad ingestemd met een wetswijziging die dit regelt. Met deze zogenaamde ‘plain packaging’ zullen verpakkingen zich alleen nog maar van elkaar onderscheiden door de merknaam en merkvariant. De gezondheidswaarschuwingen - inclusief afschrikwekkende plaatjes - blijven op de verpakking staan.

Rookvrije generatie
Staatssecretaris Blokhuis: “We hebben met dit kabinet de ambitie om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren. Dat betekent dat elk kind dat in deze jaren wordt geboren niet eens op het idee komt om te gaan roken. Tabaksproducten minder aantrekkelijk maken, speelt daarbij een belangrijke rol. Met deze wetswijziging komt de rookvrije generatie weer een stap dichterbij.”

Nationaal Preventieakkoord
Het invoeren van ‘plain packaging’ is een van de maatregelen uit het Nationaal Preventie-akkoord. Naast het minder aantrekkelijk maken van tabaksverpakkingen wordt tabak ook duurder en op minder plekken zichtbaar en beschikbaar om te kopen. Ook worden steeds meer openbare plekken rookvrij, zoals schoolpleinen, speeltuinen en ziekenhuizen. Op deze manier willen de partners van het Nationaal Preventieakkoord bereiken dat jongeren en zwangere vrouwen in 2040 niet meer roken. En dat het aantal rokende volwassenen daalt naar minder dan 5%.

Klimaatakkoord maakt halvering CO2-uitstoot haalbaar en betaalbaar

Nederland stoot, volgens ons kabinet, in 2030 de helft minder broeikasgassen uit ten opzichte van 1990. De maatregelen die Nederland neemt om de CO2-uitstoot te halveren, staan in het Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag namens het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Uitgangspunt van het Klimaatakkoord is dat de stap naar minder CO2-uitstoot voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Daarom ontziet het kabinet de huishoudportemonnee zoveel mogelijk en zorgt het kabinet voor een eerlijke verdeling van lasten tussen burgers en bedrijven. Daarnaast neemt Nederland de tijd: maatregelen worden stap voor stap genomen.

Meer dan 100 partijen hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een pakket maatregelen waarmee Nederland zijn CO2-uitstoot halveert. Het kabinet neemt aanvullend een aantal maatregelen om zeker te stellen dat de opgave én de rekening eerlijk wordt verdeeld.

Eerlijk
Het kabinet verschuift de rekening van huishoudens naar bedrijven. De belasting op de energienota van huishoudens met een gemiddeld verbruik, die dit jaar fors omhoog gegaan is, gaat volgend jaar met 100 euro omlaag. In de jaren daarna wordt de stijging van de energiebelasting beperkt. De industrie draagt tot en met 2030 meer aan de zogeheten Opslag Duurzame Energie (ODE) bij dan zij aan subsidies krijgt voor het Klimaatakkoord. Verder zorgt het kabinet ervoor dat het stimuleren van elektrisch rijden niet ten koste gaat van mensen die zich nog geen elektrische auto kunnen veroorloven.

Het kabinet neemt ook maatregelen die de industrie schoner maakt en tegelijkertijd de banen in Nederland houdt. Daarvoor introduceert het kabinet een verstandige CO2-heffing voor de industrie. Dit stimuleert bedrijven om stappen te zetten in verduurzaming, waardoor de Nederlandse concurrentiepositie sterker wordt.

Haalbaar
Iedereen krijgt met het Klimaatakkoord te maken, maar lang niet allemaal van vandaag-op-morgen. Nederland maakt gebruik van de 31 jaar die er is voor de transitie richting 2050. Het kabinet zal mensen de komende jaren ontzorgen met een wijkgerichte aanpak en stimuleert mensen om op een natuurlijk moment te investeren in duurzamer rijden en isolatie van hun woning. Huizenbezitters die investeren in verduurzaming kunnen daarvoor een beroep doen op een Warmtefonds.

Kabinet zet in op effectievere aanpak jeugdcriminaliteit

De criminaliteit onder jongeren neemt nog steeds af. De afgelopen jaren neemt de recidive onder jongeren echter toe. Ruim een derde van de veroordeelde jongeren gaat binnen twee jaar weer de fout in. Dat aantal is te hoog, vindt minister Dekker voor Rechtsbescherming. Het kabinet heeft daarom ingestemd met een pakket aan maatregelen om sneller en effectiever in te grijpen, zodat de kans dat jongeren in de fout gaan kleiner wordt. De nieuwe aanpak voorziet op een behandeling van jonge delinquenten die is toegespitst op wat de jongere echt nodig heeft.

Meer maatwerk
Vrijheidsbeneming van jongeren is een uiterst middel. Als vrijheidsbeneming toch nodig is moeten zorg, behandeling en beveiliging maximaal bijdragen aan het voorkomen van herhaling in de toekomst. Het huidige stelsel kent slechts één type instellingen voor alle justitiële jongeren. Dekker wil af van deze ‘one size fits all-benadering’: ‘Zoveel verschillende jongeren, zoveel verschillende problemen. Het werkt niet om die allemaal door hetzelfde hoepeltje te laten springen. Daarom zetten we in op meer maatwerk. ’

De problemen van jongeren worden steeds complexer. Daarnaast is er sprake van een enorme variatie in de duur van het verblijf van jongeren in inrichtingen. Alleen straf en zorg op maat kan hier een antwoord op geven. Daarvoor is meer variatie in soorten instellingen nodig. Het kabinet introduceert daarom twee nieuwe typen instellingen: kleinschalige voorzieningen en landelijkespecialistische voorzieningen.

De kleinschalige voorzieningen hebben tot doel om jongeren tijdens hun detentie meer contact met het leven buiten de instelling te laten houden. Het merendeel van de jongeren dat vast zit, zit slechts voor korte duur. De helft van de jongeren in voorlopige hechtenis staat bijvoorbeeld binnen een maand weer buiten. Daarom investeert dit kabinet in kleinschalige voorzieningen waar jeugddelinquenten kunnen worden vastgezet, maar overdag wel de mogelijkheid krijgen om school of werk in hun eigen omgeving voort te zetten. Op die manier kunnen zij na detentie hun leven ook weer makkelijker oppakken. De kleinschalige voorziening die reeds in Amsterdam als pilot was gestart wordt gecontinueerd. Daarnaast komen er vier kleinschalige voorzieningen bij in Rotterdam, Den Haag en de regio’s Noord en Zuid.

Naast de introductie van kleinschalige voorzieningen, zullen de Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s) worden omgevormd naar landelijke specialistische voorzieningen. In die voorzieningen krijgen jongeren met langere straffen en meer complexe problematiek intensievere zorg en een hoge mate van beveiliging. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren met een jeugd tbs-maatregel of ernstige gedragsproblematiek. Er komt een extra investering in opleiding van personeel, betere informatieoverdracht, hogere onderwijskwaliteit en de huidige inrichtingen krijgen de noodzakelijke aanpassingen om ze geschikter te maken voor bijvoorbeeld werk.

In totaal investeert het kabinet in de kleinschalige voorzieningen en landelijke specialistische voorzieningen een bedrag dat oploopt naar structureel € 17 miljoen vanaf 2024.

Afstoten leegstand
Door een afname in de jeugdcriminaliteit in de afgelopen jaren staan er op dit moment veel cellen leeg. Van de huidige 753 plaatsen in jeugdinrichtingen blijkt volgens ramingen in 2024 slechts 358 nodig te zijn. Daarom heeft het kabinet besloten 180 plaatsen af te stoten. Daarmee resteert nog genoeg flexibele capaciteit om onverwachte schommelingen in de toekomst op te vangen.

Twee justitiële jeugdinrichtingen zullen sluiten: JJI Via Het Keerpunt te Cadier en Keer (per 2020) en JJI Het Poortje Juvaid te Veenhuizen (per 2021). Tevens verhuist JJI Teylingereind van de huidige locatie naar de naastgelegen nieuwbouw, zodat de dan leegstaande oude locatie met 92 plaatsen afgestoten kan worden. Voor de regio’s Noord en Zuid blijft aanbod en werkgelegenheid deels behouden doordat in die regio’s kleinschalige voorzieningen komen.

"Iedere euro die we uitgeven aan leegstand, kunnen we niet besteden aan een veiliger Nederland. Het is daarom goed dat we deze knoop nu doorhakken. Natuurlijk begrijp ik heel goed dat dit ingrijpend is voor de medewerkers in Veenhuizen en Cadier en Keer. Maar er komt hiermee wel een einde aan de onzekerheid in de sector." aldus Minister Dekker

Andries Jonker nieuwe trainer en technisch directeur bij Telstar

Telstar heeft een nieuwe trainer gevonden. Hij luister naar de naam Andries Jonker. De club en de geboren Amsterdammer zijn een overeenkomst voor twee seizoenen overeengekomen. Jonker heeft zijn (inter)nationale sporen verdiend en een cv zonder Telstar is natuurlijk incompleet. Hij zal tevens aan de slag gaan als technisch directeur.

Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar: "We kennen Andries als een spraakmakende trainer met elan en bravoure. Telstar gaat de komende twee seizoenen met het mes tussen de tanden en drieënzestig meter van de eigen goal voetballen. Met maar één doel, méér doelpunten maken dan de tegenstander!"

Andries Jonker: "Meer met minder opgevolgd door meer met meer is mijn uitgangspunt voor de Witte Leeuwen. Verder bouwen op al het goede zie ik als mijn startpunt. Daar heb ik zin in en ik kijk uit naar het samenwerken met iedereen die net als ik een zwak voor Telstar heeft."

Jonker begon zijn trainersloopbaan bij DRC Amsterdam. Daarna volgden onder andere FC Volendam, diverse teams bij de KNVB, MVV en Willem II. Hij ging als assistent van Van Gaal mee naar Barcelona en Bayern München. Zijn laatste club was VfL Wolfsburg, waar hij september 2017 ontslagen werd. Nu kiest hij voor een terugkeer naar de basis. 

Jonker treedt in de voetsporen van illustere voorgangers als Cor Pot, Joop Brand, Jan Rab, Piet de Visser, Cor van der Hart, Cees Glas, Simon Kistemaker, Marcel Keizer, Michel Vonk en Mike Snoei. Laatstgenoemde vertrok na twee seizoenen Telstar voor een nieuw avontuur bij De Graafschap. 

Andries Jonker aan de slag bij De Witte Leeuwen. (PRO SHOTS/Witters)
Andries Jonker aan de slag bij De Witte Leeuwen. (PRO SHOTS/Witters)

'PSV en Luuk de Jong spraken transfersom af bij contractverlenging'

De naam van Luuk de Jong wordt sinds donderdagavond nadrukkelijk in verband gebracht met Sevilla. De Telegraaf schrijft vrijdagochtend dat PSV en los Rojiblancos een akkoord naderen over een transfersom van twaalf tot dertien miljoen euro. Dit bedrag is volgens de krant afgesproken bij de tweede contractverlenging van De Jong, 'als een stukje waardering naar zijn kant toe'.

Het zou in het beleid van PSV passen dat de 28-jarige spits 'onder beperkte voorwaarden' een droomtransfer mag maken. De Jong heeft altijd gezegd dat hij Eindhoven alleen zal verlaten voor 'iets dat helemaal bij hem past' en dat lijkt Sevilla nu te zijn. Eerder was er voor De Jong belangstelling van het Franse Girondins de Bordeaux en verschillende Chinese en Mexicaanse clubs. Die interesse legde hij in eerste instantie naast zich neer.

Een jaar geleden zette De Jong zijn handtekening onder een nieuw tot 2021 lopend contract bij PSV. Daarbij zijn wel afspraken gemaakt over een eventuele transfer. Met de overstap naar Sevilla lijkt deze er nu dus alsnog te komen. In Andalusië zou De Jong de opvolger moeten worden van Wissam Ben Yedder, die op het punt staat om een toptransfer te maken. Het Eindhovens Dagblad maakt vrijdagochtend melding van een transfersom tussen de twaalf en vijftien miljoen euro en stelt dat Sevilla bereid is om aan de vraagprijs van PSV te voldoen.

Borussia Mönchengladbach kan volgens het regionale dagblad een klein percentage van de transfersom tegemoet zien. De Jong werd door PSV in 2014 voor 5,5 miljoen euro overgenomen van de Duitse club. Overigens zou de spits in Eindhoven ook nog zijn handtekening kunnen zetten onder een nieuw contract tot medio 2022, maar volgens het Eindhovens Dagblad geeft hij de voorkeur aan een overstap naar Sevilla. De Jong speelde totaal 204 wedstrijden voor PSV, waarin hij goed was voor 112 doelpunten en 57 assists.

El Ahmadi: "Terug naar de Eredivisie? Ik sluit nooit iets uit"

Karim El Ahmadi is momenteel met Marokko actief op de Afrika Cup. De ervaren middenvelder speelt alweer zijn vierde en laatste Afrikaanse eindtoernooi. Na het WK in Rusland besloot de 34-jarige routinier dat hij na deze zomer stopt als international. "Ik wilde nog één keer de Afrika Cup spelen", aldus El Ahmadi in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Dit is mijn vierde keer. Dat hadden er zelfs vijf kunnen zijn. In 2015 zou Marokko het toernooi organiseren, maar omdat de ziekte ebola was uitgebroken in Afrika, weigerden ze. We werden gediskwalificeerd en mochten niet meer meedoen", zegt El Ahmadi, die zijn interlandloopbaan hoopt te kunnen rekken tot en met vrijdag 19 juli. Dan staat namelijk de finale van de Afrika Cup op het programma. "Dat zou mooi zijn. Maar het is niet eenvoudig hier, weet je."

El Ahmadi ziet veel concurrentie in de strijd om de eindzege van de Afrika Cup. "Met Zuid-Afrika en vooral Ivoorkust hebben we sterke tegenstanders geloot in groep D. We hebben ze tijdens de vorige Afrika Cup uitgeschakeld en ook op weg naar het WK van vorig jaar in Rusland", klinkt het. "Maar met spelers als Nicolas Pépé, Wilfried Zaha, Franck Kessié en de jonge Ibrahim Sangaré heeft Ivoorkust echt goede spelers. Of zij één van de favorieten zijn? Je hebt Egypte met Mohamed Salah, Senegal met Sadio Mané, Kameroen met Clarence Seedorf en Patrick Kluivert aan het roer. En Algerije met Yacine Brahimi en Riyad Mahrez. Echt, het kan alle kanten op dit toernooi. Marokko? We hebben een prima selectie, waarin Hakim Ziyech enorm belangrijk is. Maar het is pas zijn eerste Afrika Cup. Laten we eerst de poulefase overleven."

Na de Afrika Cup gaat El Ahmadi genieten van zijn vakantie alvorens hij zich weer op het clubvoetbal zal richten. Zijn contract bij Al-Ittihad loopt nog een jaar door. "Een terugkeer naar de Eredivisie? Ik sluit nooit iets uit, het is de voetballerij. Maar normaal gesproken speel ik komend seizoen gewoon in Saudi-Arabië. Ik volg de Eredivisie uiteraard wel. Feyenoord is Tonny Vilhena kwijt, dat zal niet makkelijk op te vangen zijn. En FC Twente, waar ik ben begonnen, is terug in de eredivisie. Ik ben erg benieuwd."

Vrijspraak voor bedreigen Wilders

De 61-jarige man, die ervan wordt verdacht dat hij op 9 maart 2019 in Heerlen Wilders wilde aanvallen met een bijl, is vandaag bij vervroegde uitspraak door de rechtbank Limburg vrijgesproken. De officier van justitie had 4 jaar gevangenisstraf geëist.
De verdachte heeft tegen een ter plaatse aanwezige agent gezegd dat hij Wilders met een bijl het hoofd wilde inslaan en hij bleek ook een bijl in zijn fietstas te hebben. De rechtbank heeft niet de overtuiging dat de verdachte daadwerkelijk de intentie had om Wilders letsel toe te brengen of om het leven te brengen.

Geen bekentenis
De rechtbank gelooft dat verdachte één keer heeft gezegd dat hij Wilders met een bijl het hoofd zou inslaan. Dit was tegen een agent die hij kende uit zijn wijk en waar hij vaker grapjes mee maakte. Diezelfde opmerking van verdachte 5 minuten later tegen nog twee agenten was volgens de rechtbank een antwoord op een vraag of hij wist waarom hij was aangehouden. Dit is geen bekentenis dat hij echt de bedoeling had om Wilders iets aan te doen. De verdachte heeft ook meteen bij zijn eerste verhoor gezegd dat zijn uitspraak tegen de wijkagent als een grap was bedoeld.

Waarom gelooft de rechtbank de verdachte?
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de 61-jarige verdachte, hartpatiënt met een nagenoeg blanco strafblad, licht verstandelijk beperkt is. Door die verstandelijke beperking heeft hij moeite zich verbaal goed uit de drukken, in andere woorden: te vertellen wat hij precies bedoelt. De rechtbank vindt om die reden het feit dat verdachte soms wisselend heeft verklaard over de bijl, de hobbymessen in zijn jas en de reden waarom hij op 9 maart 2019 naar Heerlen is gegaan, niet van doorslaggevend belang.

Uitleg
Duidelijk is geworden dat de verdachte die dag pas naar het centrum van Heerlen wilde gaan om een broodje te eten voor zijn verjaardag en misschien Wilders te zien, waarvan hij 'een grote fan' is. De verdachte heeft uitgelegd waarom hij op die dag een bijl en twee stanleymessen bij zich had. De rechtbank heeft geen redenen om aan die uitleg 'die geen enkel verband houdt met de komst van Wilders' te twijfelen.

Volstrekt misplaatste grap
Toen de verdachte in Heerlen de hem bekende wijkagent tegenkwam en hij de bijl in zijn fietstas zag zitten, heeft hij een volstrekt misplaatste grap gemaakt. De verdachte dacht dat die wijkagent de humor wel zou inzien. Dat die agent daar anders over dacht, is overigens begrijpelijk. Deze grap werd gemaakt 10 minuten voordat de meest bedreigde en best beveiligde politicus van Nederland in het centrum van Heerlen zou aankomen. Heerlen stond dus op scherp. Om dan in verband met die bijl de grap te maken dat je Wilders de kop komt inslaan is vragen om problemen, en die heeft de verdachte dan ook gehad. Ook de psycholoog heeft gezegd dat verdachte vanwege zijn verstandelijke beperking moeilijk kon overzien welke gevolgen zijn woorden in die situatie hadden.
De rechtbank gelooft de uitleg van verdachte en heeft niet de overtuiging dat hij daadwerkelijk van plan was om Wilders met die bijl aan te vallen. Hij wordt daarom vrijgesproken.

Update 11:10 uur, tweet van Geert Wilders toegevoegd

Apex Legends - Battle Charge is er bijna

Apex Legends Season 2 - Battle Charge - komt op 2 juli uit met nieuwe content. Om vooruit te blikken op dit nieuwe seizoen hebben Electronic Arts en Respawn een nieuwe CG-trailer uitgebracht met Bangalore, Octane en de nieuwe legend Natalie 'Wattson' Paquette, die zich een weg banen door het bekende maar gewijzigde landschap van Kings Canyon.

Er is nu al nieuwe content live in de game, maar met de update op 2 juli komt daar nog veel meer bij. Naast een nieuwe legend introduceert Season 2 ook een ranked modus, een nieuwe Battle Pass met beloningen, skins en uitdagingen, en ten slotte het L-STAR machinegeweer waarmee spelers zware klappen kunnen uitdelen.

Apex Legends is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Russische Tank' dendert door naar goud op Europese Spelen

Worstelaar Abdulrashid Sadulaev heeft weer eens een gouden medaille te pakken. De olympisch en drievoudig wereldkampioen vrijestijlworstelen was op de Europese Spelen in Minsk weer eens de beste.

De nog altijd maar 23-jarige Sadulaev is al jaren vrijwel iedereen de baas, op een vroege nederlaag na verloor hij alleen de WK-finale van 2017 tegen Kyle Snyder, op wie hij vorig jaar in de WK-finale revanche nam. In Minsk stond er geen maat op de Russische Tank en in de finale van de klasse tot 97kg klopte hij de Azeri Nurmagomedov Gadzhiyev. Brons was er voor Aliaksandr Hushtyn uit Wit-Rusland en de Georgiër Elizbar Odikadze.

In de klasse tot 65kg ging het goud naar Azerbeidzjan. Europees kampioen en drievoudig wereldkampioen Haji Aliyev was in de finale te sterk voor de Georgiër Vladimer Khinchegashvili, olympisch kampioen in de klasse tot 57kg. Brons was er voor de Rus Akhmed Chakaev en de Oekraïner Hor Ogannesian.

Bij de vrouwen tot 53kg sneuvelde de Nederlandse Jessica Blaszka in de eerste ronde tegen thuisfavoriete Vanesa Kaladzinskaya. Het goud ging naar de Zweedse oud-wereldkampioene en viervoudig vicewereldkampioene Sofia Mattsson, die daarmee het goud van Baku 2015 verdedigde. In de finale won ze van de Oekraïnse Yuliia Khavaldzhy, brons ging naar Nina Hemmer uit Duitsland en de Russische Stalvira Orshush.

Tot slot ging het goud bij de vrouwen tot 68kg naar Anastasija Grigorjeva uit Letland, die in de finale afrekende met de Russische Anastasia Bratchikova. Sofia Georgieva bezorgde Bulgarije brons, Alla Cherkasova deed hetzelfde voor Oekraïne.

Final Fantasy XIV krijgt televisieserie

Sony Pictures Television en Hivemind Entertainment, het productiebedrijf achter The Expanse van Amazon en de aankomende Netflix-serie van The Witcher, hebben een samenwerking aangekondigd met Square Enix voor de ontwikkeling van een live-action-serie van Final Fantasy XIV.

De live-action-serie zal een origineel verhaal vertellen dat zich afspeelt in de wereld van Eorzea, gebaseerd op Final Fantasy XIV. De MMORPG kwam in  2013 uit en heeft miljoenen spelers.

"Final Fantasy XIV en Eorzea zijn de perfecte ingang tot Final Fantasy voor zowel oude fans als nieuwkomers", aldus co-president Chris Parnell, Sony Pictures Television in een persbericht. "Deze show gaat over het omarmen en belichamen van alle elementen die de franchise zo'n eindeloos boeiend fenomeen hebben gemaakt, en het is een enorme eer om alle iconische personages, verhaallijnen en concepten van Eorzea, inclusief fan-favorieten zoals Cid en, natuurlijk de chocobos tot leven te brengen voor een televisiepubliek."

Ondertussen gaat vandaag de nieuwste uitbreiding, Shadowbringers, live voor mensen die een preorder hebben geplaatst. De rest van de spelers moeten wachten tot 2 juli.

Final Fantasy XIV - A Realm Reborn (Foto: Square Enix)

Neres ziet BraziliŽ vanaf reservebank ontsnappen tegen stug Paraguay

Brazilië heeft zich in de nacht van donderdag op vrijdag geplaatst voor de halve finale van de Copa América.Het gastland bleef na reguliere speeltijd steken op een 0-0 gelijkspel tegen Paraguay, maar was uiteindelijk de sterkste na het nemen van strafschoppen. David Neres bleef aan de zijde van Brazilië 120 minuten lang op de reservebank.

De Goddelijke Kanaries plaatsten zich als groepswinnaar voor de kwartfinale, met zeven punten uit drie wedstrijden. Paraguay kende een aanzienlijk mindere eerste ronde, want in een groep met Colombia, Argentinië en Qatar werden er 'slechts' twee punten gepakt. Het was desondanks voldoende om bij de beste nummers drie van de groepsfase te behoren, waardoor bij de laatste acht een ontmoeting met Brazilië wachtte. Paraguay kende in de eerste helft niet al teveel problemen met de Brazilianen.

Scheidsrechter Roberto Toba weigerde de bal op de stip te leggen na een vermeende overtreding van Gustavo Gómez op Gabriel Jesus, waarna Paraguay via Derlis González de beste kans van de eerste helft kreeg. Zijn volley werd gekeerd door de Braziliaanse doelman Alisson. Kort na rust leek Brazilië wél een kans te krijgen vanaf elf meter. Roberto Firmino werd gevloerd door Fabian Balbuena en Toba gaf in eerste instantie een strafschop. Na inmenging van de videoscheidsrechter werd de bal buiten de zestien gelegd, maar Balbuena kon wel inrukken met een directe rode kaart.

Voor Paraguay was er na de rode kaart weinig meer te halen dan een gelijkspel en een verlenging. Ondanks kansen voor onder meer Everton en Philippe Coutinho kon Brazilië de Paraguayaanse defensie binnen 120 minuten niet slechten, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Gómez miste direct de eerste penalty namens Paraguay, waarna achtereenvolgens Willian, Miguel Almíron, Marquinhos, Bruno Valdez, Philippe Coutinho en Rodrigo Rojas raak schoten. Een misser van Roberto Firmino leek Brazilië in de problemen te brengen, maar González faalde vervolgens ook. Gabriel Jesus schoot de Goddelijke Kanaries uiteindelijk naar de halve finale, waar Venezuela of Argentinië de tegenstander is.

Bedrijvig Sevilla wil eisen van Ziyech en Ajax inwilligen

Luuk de Jong is niet de enige speler die Sevilla wil weghalen uit de Eredivisie. Volgens De Telegraaf maakt de club uit LaLiga serieus werk van de komst van Hakim Ziyech. Sevilla heeft 'de beste papieren' om de buitenspeler over te nemen en zou bereid zijn om de minimaal vastgestelde transfersom van dertig miljoen euro over te maken naar Ajax.

Sevilla is eveneens bereid om de persoonlijke eisen van Ziyech in te willigen, zo klinkt het. Van een akkoord tussen de club en creatieveling is echter nog geen sprake. Ziyech is momenteel met Marokko actief op de Afrika Cup en wil pas na het toernooi een besluit nemen over zijn toekomst. Afgelopen zomer leek hij nog op weg naar AS Roma, maar besloot hij toch in Amsterdam te blijven nadat de Italianen na twee pogingen niets meer van zich lieten horen.

De contacten tussen Ajax en Sevilla zijn in ieder geval warm, want eerder deze week bewandelde Quincy Promes de omgekeerde weg. Voor 15,2 miljoen euro, een bedrag dat via bonussen nog kan oplopen tot 17,2 miljoen euro, werd de aanvaller van Oranje vastgelegd door Ajax. Ziyech heeft altijd aangegeven dat het totaalplaatje moet kloppen, als hij vertrekt bij Ajax. De linkspoot heeft een contract tot de zomer van 2021 in de Johan Cruijff ArenA.

Ajax lijkt vanwege de vermeende vastgelegde afkoopsom machteloos te staan, als Sevilla inderdaad dertig miljoen euro biedt. Het lijkt geen hoog bedrag, na het ijzersterke seizoen dat Ziyech heeft doorgemaakt. Na het winnen van de dubbel en het bereiken van de halve finale van de Champions League werd de aanvaller verkozen tot Speler van het Jaar bij Ajax. Hij werd samen met ploeggenoot Dusan Tadic de 'assistkoning' van de Eredivisie, door dertien doelpunten voor te bereiden. Zelf kwam hij zestien keer tot scoren.

Wolf laat zijn tanden zien in Code Vein

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht waarin een van de bazen uit Code Vein voorgesteld wordt. Deze 'Successor of the Ribcage' is een enorme wolfachtig wezen die je in de Cathedral of the Sacred Blood tegenkomt.

In de Souls-achtige Code Vein speel je een Revenant, een mens dat een soort vampier is geworden. Je krijgt een raar visioen waarin een vrouw je uitlegt dat jij de uitverkorene bent. De wereld is ondertussen een gevaarlijke plek geworden door de Lost, dat zijn Revenants die te veel bloed gedronken hebben en compleet doorgedraaid zijn. Tijd om moed en bloed te verzamelen en achter de waarheid van de wereld en jouw rol daarin te komen.

Code Vein komt 27 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rutger Groot Wassink gaat proberen de coalitie in Arnhem te redden

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) gaat een poging doen de coalitie in Arnhem te lijmen. Dit doet hij samen met de Gelderse gedeputeerde Jan Markink van de VVD. Vorige week is in Arnhem de coalitie tussen GroenLinks, PvdA, D66 en VVD geklapt.

De partijen konden het niet langer eens worden over tekorten in met name de zorg in de stad. Volgens GroenLinks en PvdA wilden VVD en D66 te weinig geld uitgeven om de gaten te dichten. Er zijn tekorten van zo'n 18 miljoen euro. Ook wilden VVD en D66, om rond te komen, veel bezuinigingen doorvoeren op subsidies, ambtenaren en wijkbudgetten.

Nu lijken de VVD en GroenLinks toch weer nader tot elkaar te komen. Dus werd er gisteren in de Arnhemse gemeenteraad besloten om twee verkenners aan te wijzen om de bestuurscrisis te onderzoeken. Dat zou één VVD'er en één GroenLinkser moeten zijn.

Groot Wassink en Markink zullen met alle partijen in gesprek gaan om te kijken wat er nu moet gebeuren, schrijft Omroep Gelderland. 'We zijn blij dat Rutger Groot Wassink bereid is om - samen met Jan Markink - een verkenning te doen naar welke coalitie in het belang van de stad is. Rutger heeft veel politieke en bestuurlijke ervaring, die nodig is om deze lastige klus te klaren', zegt de fractievoorzitter van GroenLinks Arnhem, Mark Coenders.

'Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak'

Wie vanaf komende maandag fietst met zijn of haar telefoon in de hand, riskeert een boete van 95 euro. Vanaf 1 juli 2019 wordt het verbod voor het vasthouden van een mobieltje in het verkeer namelijk uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig, dus ook fietsers. Minister Cora van Nieuwenhuizen start vandaag een campagne om fietsers te wijzen op de uitbreiding van het verbod.

In de nieuwe regels is per 1 juli aanstaande ook de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat betekent dat ook het vasthouden van andere elektronische apparaten zoals tablets, muziekspelers en camera’s niet langer is toegestaan achter het stuur of op de fiets. Als een mobiel apparaat in een houder zit mag het wel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie of handsfree bellen.

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers, ook fietsers, belangrijk dat ze hun aandacht en ogen op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon. We denken vaak dat we kunnen multitasken in het verkeer, maar dat kunnen we niet, rijd dus MONO. Mijn oproep aan alle fietsers is helder: hou je mobieltje en 95 euro in je zak’.

Het verbod geldt alleen als het voertuig daadwerkelijk in beweging is. Iemand die bijvoorbeeld met de fiets stilstaat voor het verkeerslicht, mag dus wel zijn of haar mobiele telefoon vasthouden. De boete voor bestuurders van niet gemotoriseerde voertuigen, zoals de fiets, bedraagt 95 euro. Ook bestuurders van trams kunnen vanaf 1 juli een boete krijgen als ze hun mobieltje gebruiken. Dat boetebedrag is 240 euro, net zoals de boete voor het vasthouden van een mobieltje tijdens het besturen van een auto of motorfiets. Voor bestuurders van brom- en snorfietsen bedraagt de boete 160 euro.

De campagne die minister Van Nieuwenhuizen vandaag start, attendeert fietsers op het verbod en de hoogte van de boete met de slogan: ‘Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak’. De campagne is onderdeel van de brede MONO-campagne die al langer loopt en bestuurders wijst op het gevaar van afleiding in het verkeer.

Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak
Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak

Winnaars E3 2019 volgens Game Critic Awards

Er zijn 17 winnaars op de gamebeurs E3 2019 aan te wijzen volgens de Game Critics Awards. Meer dan 50 media- en influencers van over de hele wereld hebben 48 games aangewezen als kanshebbers in allerlei categorieën en nu zijn de winnars bekend.

Een van de criteria om te stemmen was dat elke game minstens vijf minuten speelbaar moest zijn geweest op de show. Daardoor pist Cyberpunk 2077 naast de pot in de meeste categorieën. Hier zijn de genomineerden en winnaars voor elke categorie:

Best of Show

 • Final Fantasy 7 Remake
 • Borderlands 3
 • Doom Eternal
 • Star Wars Jedi: Fallen Order
 • The Outer Worlds
 • Watch Dogs: Legion

Best Original Game

 • The Outer Worlds
 • 12 Minutes
 • Bleeding Edge
 • Control
 • John Wick Hex

Best Console Game

 • Final Fantasy 7 Remake
 • Luigi’s Mansion 3
 • The Legend of Zelda: Link’s Awakening
 • Star Wars Jedi: Fallen Order
 • Watch Dogs: Legion

Best PC Game

 • Doom Eternal
 • Borderlands 3Control
 • The Outer Worlds
 • Wolfenstein: Youngblood

Best VR/AR Game

 • Phantom: Covert Ops
 • Asgard’s Wrath
 • Lone Echo II
 • Minecraft Earth
 • Sniper Elite VR

Best Hardware/Peripheral

 • Xbox Elite Wireless Controller Series 2
 • Sega Genesis Mini
 • Smach Z

Best Action Game

 • Doom Eternal
 • Borderlands 3
 • Call of Duty Modern Warfare
 • Gears 5
 • Wolfenstein: Youngblood

Best Action/Adventure

 • Watch Dogs: Legion
 • Control
 • Luigi’s Mansion 3
 • Star Wars Jedi: Fallen Order
 • The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Best RPG

 • Final Fantasy 7 Remake
 • Dragon Ball Z: Kakarot
 • Monster Hunter: World Iceborne
 • Pokemon Sword and Shield
 • The Outer Worlds

Best Racing Game

 • Crash Team Racing
 • F1 2019
 • Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions
 • GRID

Best Sports Game

 • eFootball Pro Evolution Soccer 2020
 • Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
 • Madden NFL 20
 • Roller Champions

Best Strategy Game

 • John Wick Hex
 • Age of Empires 2: Definitive Edition
 • Desperados 3
 • Fire Emblem: Three Houses
 • Phoenix Point

Best Family/Social Game

 • Luigi's Mansion 3
 • Fall Guys
 • Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
 • Minecraft Dungeons
 • Pokemon Sword and Shield

Best Online Multiplayer

 • Call of Duty Modern Warfare
 • Bleeding Edge
 • Gears 5
 • Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint
 • Wolfenstein: Youngblood

Best Independent Game

 • 12 Minutes
 • Carrion
 • Fall Guys
 • John Wick Hex
 • Sayonara Wild Hearts

Best Ongoing Game

 • Destiny 2
 • Final Fantasy 14
 • Fortnite
 • Monster Hunter: World
 • Tom Clancy’s The Division 2

Special Commendations for Graphics

 • Cyberpunk 2077

Johnny O. voor de rechter om dodelijke 'verkeersruzie' A10

Vandaag gaat de rechtszaak rond het dodelijke verkeersongeval op de A10, eind vorig jaar, verder. Johnny O. wordt er van verdacht de motor te hebben aangereden waarop Ronald (44) en Selena (34) op dat moment zaten. De twee overleefden de aanrijding niet.

Voorafgaand aan het incident ter hoogte van het Coenplein zou een verkeersruzie hebben plaatsgevonden met het stel op de motor. De vijftienjarige dochter van de uit Krommenie afkomstige Johhny O. zat naast hem in de auto. Meerdere getuigen, onder andere de dochter, hebben aan het Openbaar Ministerie verklaard dat de 52-jarige O. met opzet tegen de motor aanreed tijdens de ruzie. Hij zou een ruk aan het stuur naar rechts hebben gegeven.

'Per ongeluk op motor ingereden'
Zelf ontkent O. de twee bewust te hebben aangereden. Hij zegt zich niet niet te kunnen herinneren dat hij een stuurbeweging naar rechts maakte. Volgens zijn advocaat, Bart Swier, zou Johnny O. per ongeluk op de motor hebben ingestuurd. 'Hij heeft een abrupte beweging naar rechts gemaakt doordat hij naar zijn dochter keek, die aan het schreeuwen was naar de motorrijder vanwege alle hectiek', zei Swier tijdens een eerdere zitting.

Familie en vrienden van de verdachte geloven ook niet dat er opzet in het spel was. Volgens een vriend werkte O. als chauffeur voor ouderen en reed hij daarom altijd erg voorzichtig. Volgens die vriend had Johnny O. in 2016 nog een ernstig ongeluk waaraan hij een trauma heeft overgehouden. 'Wij denken dat hij door dit trauma in paniek is geraakt.'

FOK! Wat een weer: ik weet geen titel

Gegroet!

De inspiratie komt weer uit mijn tenen luitjes! Ik weet inmiddels al geen titel meer. En het leuke is dat dit nog tijdenlang zo door gaat. Het enige vermelden waard is dat het gisteren in het noorden en op de Wadden echt kil was met veel bewolking en hooguit 16 graden. Hoe meer je naar het zuiden trok, hoe dunner de bewolking werd. In het binnenland werd het nog net zomers warm, dus lokaal is er wel sprake van een hittegolf.

Dit was het wel even. Vandaag krijgen we exact een herhaling van gisteren, ik denk wel dat de wind wat bijdraait naar het noordoosten toe, zodat de zon ook in het noorden moet gaan schijnen, dit kan echter nog wel even duren. Ook de grote temperatuursverschillen blijven in stand, al wordt het op de Wadden wel iets warmer met 20 graden. In het zuiden wordt het gewoon weer 28 graden.

Morgen wordt het op veel plaatsen weer tropisch, maar niet zo heet als verwacht. Het kwik ligt tussen de 25 op de Wadden tot misschien net 32 in Limburg. Eerdere modellen hadden het over 35 graden en meer, maar dat gebeurt niet.

Zondag koelt het waarschijnlijk alweer af, en dat is de opmaat naar een duidelijk koelere periode. Regen van betekenis is in de verste verte niet te bekennen.

Fijne dag!

Bliksem in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Een prachtige bliksemfoto van KlapMongeaul. Hier zullen we weer lange tijd op moeten wachten. (Foto: KlapMongeaul)

Koebeesten in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Koeien in Eemnes in de vroege ochtend. Ook zo'n fraai plaatje van Klap! (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.