FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van donderdag 27 juni 2019

D66 en GroenLinks willen nu ook al invloed op inhoud festivals

Als het aan D66 en GroenLinks ligt, komt er in Amsterdam een nieuw beleid voor de organisatie van festivals. Alleen als je aan voorwaarden voldoet krijg je een vergunning, een soort keurmerk dus. Festival-organisatoren vrezen dat de gemeente zich inhoudelijk gaat bemoeien met de festivals en dat zien ze niet zitten.

Begin deze maand stelden de coalitiepartijen al dat kwaliteit een grotere rol moet gaan spelen in de keuze voor welke festivals er plek is in de hoofdstad. "We moeten inhoudelijk gaan kiezen, we worden daartoe gedwongen omdat de ruimte schaars wordt", aldus GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting. Festivals zoals DGTL (duurzaamheid), Milkshake (lhbti-emancipatie) en Vunzige Deuntjes (culturele verrijking) werden door D66-raadslid Marijn Bosman genoemd als goede voorbeelden.


'Bemoei je niet met de inhoud' (Bron: Youtube/AT5)

'Alsjeblieft, bemoei je niet met de inhoud'
"Duurzaamheid, veiligheid, inclusiviteit. Dat zijn allemaal voorwaarden waarvan ik vind dat evenementen die moeten meenemen in hun voorbereiding. Maar ik zie ook iets wat mij zorgen baart en dat is het feit dat de gemeente nu een poging doet om grip te krijgen op iets wat ons juist eigen maakt", aldus Daniel van Drunen, oprichter van Chasing the Hihat (organiseert o.a. Oranjebloesem en Buiten Westen). Wel geeft hij aan dat hij ziet dat de focus op duurzaamheid voor positieve veranderingen heeft gezorgd.

Lees ook: Amsterdam sluit aanpassing geluidsnormen festivals niet uit

Evaluatie huidige beleid
Ook de organisator van o.a. Appelsap, Wiecher Troost, baart dit zorgen. "Ik zou me niet teveel gaan bemoeien met dingen als de inhoud van een festival, hoe de programmering eruit ziet. Dan wordt het wel heel ingewikkeld." Daarnaast ziet hij het nut niet in van een nieuwe beleidsverandering, terwijl het huidige beleid nog geen jaar oud is.

Eind dit jaar komt burgemeester Halsema met een evaluatie van het festivalbeleid; dan moet duidelijk worden of het 'keurmerk' voor festivals nog steeds gewenst is.

Lagere straffen aanslag op Panorama, hoofdredacteur teleurgesteld

De hoofdredacteur van Panorama is ontevreden met de uitspraak van de rechter vanmiddag. De drie mannen die achter de beschieting van het pand van het weekblad zitten, kregen drie en vier jaar cel. Lager dan de eis van het OM. "Het is teleurstellend dat de rechter het speculatief vond dat de aanslag voor Panorama bedoeld was", zegt hoofdredacteur Peter van de Kraats.

Een jaar geleden werd het pand waar ook de redactie van Panorama zit beschoten met een M80 antitankwapen. "Het gaat me er niet om dat ik die mannen jaren achter de tralies wil. En ook niet omdat we per se een slachtofferrol willen hebben", legt Van de Kraats uit in gesprek met AT5. "Maar het was allemaal weloverwogen en zeer gepland. En om dan als rechter te zeggen dat het speculatie zou zijn dat de aanval voor Panorama bedoeld was en dus een aanval op de persvrijheid, daar schrok ik wel van."

Motief nog steeds onduidelijk
In het vonnis zegt de rechtbank dat het motief voor de beschieting met een raketwerper onduidelijk is. Een van de verdachten heeft steeds verklaard dat hij niet wist wat de plannen precies waren waaraan hij meewerkte. De rechter benoemd wel berichtgeving dat het zou gaan om een gerichte aanval op weekblad Panorama en dat er sprake was van een aanval op de persvrijheid. Maar volgens de rechtbank zijn dat slechts speculaties en wordt dat ook niet bewezen geacht. "Het zal gissen blijven naar het motief", aldus de rechter.

'Later ook bij Telegraaf'
"Juist hierom schrok heel Nederland ervan", zegt hoofdredacteur Van de Kraats. "Het feit dat er blijkbaar werd geprobeerd om de pers de mond te snoeren, maakte dit een nieuwsfeit. Het gebeurde ook later bij De Telegraaf. Je krijgt het idee dat criminelen bepaalde berichtgeving proberen tegen te houden." Bij het gebouw van de Telegraaf Media Groep reed een aantal dagen later opzettelijk een bestelbus naar binnen. Het bestelbusje zat vol jerrycans met benzine. Die werden aangestoken en dat zorgde voor een grote explosie en een enorme ravage. Er zitten zeven verdachten vast voor deze doelbewust actie.

'We gaan hier niet achter komen'
De hoofdredacteur van Panorama begrijpt ook dat je dit soort zaken bijna nooit rond krijgt. "Het is in opdracht van mensen gedaan. En de mensen die zo'n opdracht krijgen zullen nooit vertellen voor wie ze het gedaan hebben. Hier gaan we niet achter komen. Dus dat de rechter het niet bewezen acht, snap ik wel. Maar vooral het woord "speculatief" van de rechter, daarbij had ik zo iets van: 'Oef...'."

Toch opluchting
Wel is er ook nog een soort opluchting onder leden van de redactie dat de drie nu vastzitten. "Er is wel bewezen geacht dat zij het hebben gedaan. Dat zij de daders zijn en nu niet blijft hangen: 'waren het misschien anderen?' Ze gaan een aantal jaar de cel in en dat geeft wel een gevoel van veiligheid."

Zielige verkeersruzie met fatale afloop, twee doden

Een verkeersruzie liep op 23 december 2018 uit op een drama in Lekkerkerk. Een 28-jarige bestuurder kreeg voor zijn gevoel te weinig ruimte van een andere automobilist. 'Jij mij vervelen, ik jou vervelen,' dacht hij toen. Die gedachte kostte uiteindelijk twee mensen het leven en drie raakten er zwaargewond.

De ruzie begon zes kilometer eerder, toen de verdachte vond dat hij bij het invoegen te weinig ruimte kreeg. Hij besloot verhaal te halen. In plaats van bij de volgende kruising af te slaan, zoals hij van plan was, zette hij de achtervolging in. Er werden over en weer gebaren gemaakt en onderweg maakte de verdachte meerdere verkeersovertredingen.

"Er zijn voor verdachte heel veel gelegenheden geweest om zijn gedrag te beëindigen", zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank. "Hij heeft diverse rotondes, kruisingen en afslagen gepasseerd waar hij alsnog zijn eigen weg had kunnen vervolgen." Maar zelfs toen de andere bestuurder meerdere rondjes over een rotonde reed, in de hoop dat verdachte zou afhaken, bleef hij volhouden.


Reportage van Omroep West (Bron: Youtube)

'Volstrekt onnodige slachtoffers van idioot gedrag'
Na zes kilometer was het de verdachte gelukt om voor de andere auto te komen. Op de provinciale weg N210 zette hij zijn auto stil, om zo ook de ander tot stoppen te dwingen. Het Openbaar Ministerie kwalificeert dat als roekeloos rijgedrag. "Ieder weldenkend mens weet dat je je auto daar niet zomaar kunt stilzetten", zei de officier van justitie. "Verdachte heeft daarmee zonder noodzaak een zeer ernstig gevaar in het leven geroepen. Achteropkomend verkeer is volstrekt niet bedacht op een dergelijke situatie op die plaats op de weg en kan daar nauwelijks adequaat op reageren."

Het ging dan ook mis. De bestuurder van een busje wist niet tijdig te remmen en reed met volle snelheid achterop de auto. Daarin zaten vier broers en de vriendin van één van hen. Zij en één van de broers kwamen bij de klap om het leven, de drie anderen raakten zwaargewond. "Op die gitzwarte dag vlak voor kerst zijn zij het volstrekt onnodige slachtoffer geworden van het idiote gedrag van verdachte."

Strafeis
Dat het uiteindelijk een andere bestuurder was die daadwerkelijk heeft gebotst, maakt volgens het Openbaar Ministerie niet dat verdachte daarmee niet schuldig is. De bestuurder van het busje kan volgens het OM wel een verwijt worden gemaakt, hij zal op een later moment ook voor de rechter moeten komen. Maar het is aan verdachte te wijten dat de risicovolle situatie is ontstaan, waardoor het ongeluk kon gebeuren. "Deze evidente schuld wordt niet weggenomen of verminderd door eventuele onoplettendheid van een andere bestuurder", aldus de officier van justitie.

Sowieso ziet het Openbaar Ministerie geen omstandigheden die strafverminderend zouden kunnen wegen voor verdachte, in tegendeel. Behalve het creëren van een gevaarlijke situatie heeft verdachte ook meerdere verkeersovertredingen begaan tijdens de achtervolging. Verder werden in zijn bloed te hoge waardes THC en cocaïne gevonden, volgens eigen zeggen had hij de dag ervoor gebruikt.

Alles afwegend eiste de officier van justitie op zitting een gevangenisstraf van zes jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar. Ook vroeg hij om de auto van verdachte, waarmee het feit is gepleegd, verbeurd te laten verklaren. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Engeland als eerste naar halve finale; White schrijft historie

Engeland heeft zich donderdagavond als eerste geplaatst voor de halve finale op het WK voor vrouwen. Tegen Noorwegen won de nummer vier van de wereldranglijst zonder al te veel moeite met 0-3, waardoor een halve finale wacht tegen Frankrijk of de Verenigde Staten. Ellen White groeide in het duel uit tot WK-topscorer aller tijden van Engeland.

De vrouwen van Engeland kenden een droomstart in het Stade Océane in Le Havre. Al binnen drie minuten opende de ploeg van bondscoach Phil Neville de score. Aan de rechterflank werd de opgestoomde Lucia Bronze weggestuurd, waarna ze haar bewaker passeerde en de bal voorbracht. White trapte mis, maar daardoor kwam de bal goed terecht voor ploeggenoot Jill Scott: 0-1. Na een klein halfuur was White dicht bij de 0-2, maar ze vuurde tegen de buitenkant van de paal. Ook Nikita Parris had geen geluk in de afronding, maar vijf minuten voor rust breidde Engeland de marge alsnog uit.

Na een ragfijne steekpass van Bronze kon Parris de bal afleveren bij White, die het leer van dichtbij alleen nog maar hoefde binnen te tikken. Met haar zesde doelpunt ooit op een WK werd ze de topscorer aller tijden van Engeland op mondiale eindrondes voor vrouwen. Het was haar vijfde treffer op dit WK, waarmee ze de topscorerstitel momenteel deelt met de Australische Sam Kerr en de Amerikaanse Alex Morgan. White kwam op alle duels van dit WK tot scoren.

De grote uitblinker in Le Havre was echter niet White, maar Bronze. De rechtsback was leverde constant goede bijdrages aan de Engelse aanvallen en kwam elf minuten na rust ook zelf op het scorebord, toen ze van net buiten het strafschopgebied snoeihard raak schoot nadat een ingestudeerde vrije trap bij haar eindigde. Ondanks dat er nog goede kansen kwamen voor Noorwegen hield Engeland de nul, mede dankzij een sterk keepende Karen Bardsley. Acht minuten miste Parris nog een penalty, na een duw van Maria Thorisdottir aan Steph Houghton, en dus bleef het bij 0-3.

NAVO kijkt nu ook naar 'de ruimte'

Het verlopen van het INF verdrag met Rusland, lastenverdeling, afschrikking en verdediging, maar ook het belang van ‘de ruimte’. Deze belangrijke onderwerpen bespraken de Defensieministers van de NAVO deze week in Brussel.

De ministers hebben aangegeven gericht beleid te ontwikkelen voor ‘de ruimte’. De NAVO erkent hiermee dat ook dit domein (naast land, lucht, zee en cyber) grote impact heeft op onze veiligheid. Dit is onder meer zo vanwege de steeds grotere afhankelijkheid van GPS-systemen en satellieten, voor communicatie en troepenverplaatsingen. De NAVO wil beter voorbereid zijn op dreigingen en nieuwe mogelijkheden in kaart brengen.

Opzegtermijn verstrijkt
Ook het INF-verdrag (intermediate-range nuclear forces) tussen de NAVO en Rusland stond hoog op de agenda. De opzegtermijn, die door de VS in overleg met bondgenoten was vastgesteld, verstrijkt op 2 augustus. Nederland en de NAVO-bondgenoten willen het verdrag graag behouden, omdat het bijdraagt aan de veiligheid in Europa.

Minister Ank Bijleveld-Schouten zei dat de bondgenoten eensgezind zijn: Rusland moet zich aan de afspraken houden. Die oproep doet de NAVO ook tijdens de geplande NAVO-Rusland Raad, komende week. Tegelijkertijd gaven de defensieministers groen licht aan de NAVO om zich voor te bereiden op het verlopen van het verdrag. Bijleveld benadrukte dat maatregelen defensief en proportioneel zullen zijn.

Lastenverdeling
De ministers bespraken de lastenverdeling aan de hand van de halfjaarlijkse update van de nationale plannen. Die dienden de landen eind 2018 in. Hierin staat onder meer hoe zij richting de zogenoemde 2%-norm (percentage van het Bruto Binnenlands Product) denken te gaan. Nederland komt in 2021 op 1,38% uit.

Het kabinet maakte in de Voorjaarsnota een structurele verhoging van de defensie-uitgaven bekend: “Het extra geld is een mooie en betekenisvolle stap. Het is een stap richting het realiseren van de gemaakte afspraken en het kabinet laat zien de huidige dreigingen serieus te nemen.”

Afschrikking en verdediging
Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie legt de NAVO steeds meer nadruk op het versterking van de gereedheid en het reactievermogen. Het NATO Readiness Initiative (NRI) versterkt de poule van eenheden met een hoge gereedheid. Ter sprake kwam de concrete vraag die de NAVO heeft neergelegd bij individuele landen. Het gaat om gevechtseenheden, bataljons, fregatten en gevechtsvliegtuigen, én (gevechts)ondersteuningseenheden, zoals vuursteun, logistiek, medische ondersteuning en tankervliegtuigen. Nederland heeft in dit verband eenheden (land, lucht, maritiem) aangeboden. Dit gebeurt deels met een zogenoemd ‘individual readiness development plan’. Omdat de eenheden nu nog niet helemaal aan de eisenvoldoen, komen deze geleidelijk beschikbaar.

Afghanistan
De deelnemende landen bespreken de laatste ontwikkelingen rondom de Resolute Support Mission. De missie in Afghanistan waaraan ook Nederland deelneemt. De NAVO volgt het vredesproces met de Taliban nauwgezet. Het bondgenootschap zet in op haar blijvende betrokkenheid en die van de internationale gemeenschap.

Minister Bijleveld ondertekende daarnaast een overeenkomst voor het samenwerken bij de aankoop van scheepsmunitie, zogenoemde Maritime Battle Decisive Munitions. Ook 6 andere NAVO-leden (België, Frankrijk, Italië, Polen, Portugal en Spanje) en partnerland Finland tekenden. De afspraak moet zorgen voor schaalvoordelen als een lagere prijs. Het gaat om raketten, torpedo's en vuurwapens.

Nederlandse teamsprinters met overmacht naar goud op Europese Spelen, brons voor vrouwen

Op de Europese Spelen in Minsk is donderdag het toernooi voor de baanwielrenners begonnen. Zoals gebruikelijk stonden de teamsprints op dag één al op het programma en dat betekent dat Nederland dikke medaillekansen had.

Al enige tijd domineren de Nederlandse mannen de teamsprint en in de kwalificatie lieten Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zien dat dat nu niet anders zou zijn. Met Roy van den Berg in de plaats van Van 't Hoenderdaal werd Spanje doodsimpel geklopt in de knockoutronde, waarna dat duo in de finale véél te sterk was voor de door veteraan Gregory Baugé aangevoerde Fransen: 42,835 om 43,787 seconden. De Britten klopten Tsjechië in de strijd om het brons.

Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw zetten bij de dames de vierde tijd neer, waarna ze de Françaises Sandie Clair en Mathilde Gros knap klopten. De tijd was niet goed genoeg voor de finale, maar wel voor de strijd om brons en daarin waren Lamberink en Shanne Braspennincx met 0,076 seconden te sterk voor Marlena Karwacka en Urszula Los uit Polen. Het Russische superduo Daria Shmeleva/Anastasia Voynova pakte het goud door de Litouwse veterane Simona Krupeckaite en landgenote Migle Marozaite ruim te kloppen.

In de puntenkoers was Kirsten Wild lekker bezig: in acht van de tien sprints pakten ze punten, meestal meerderen. Het was echter niet genoeg, want Hanna Solovey uit Oekraïne, de Oostenrijkse Verena Eberhardt en de Tsjechische Jarmila Machacova pakten een rondje en eindigde dankzij de bonuspunten daarvoor op de genoemde volgorde op het podium. Wild eindigde uiteindelijk op de vijfde stek.

Roy Eefting eindigde op de scratch bij de mannen op een aardige zesde plek. Het goud ging naar Christos Volikakis, nadat de Griek de eindsprint won van de Pool Filip Prokopyszyn en de Wit-Rus Yauheni Karaliok.

Badmintonners zetten sterke Europese Spelen door met plek in halve finales

Het gaat nog altijd lekker met de Nederlandse badmintonploeg op de Europese Spelen in Minsk. In drie van de vier toernooien waar de knockoutfase inmiddels is begonnen plaatsten de Nederlandse deelnemers zich donderdag voor de volgende ronde.

In het damesdubbel stonden Cheryl Seinen en Selena Piek in de kwartfinale tegenover het als eerste geplaatste Deense duo Sara Thygesen/Maiken Fruergaard. Daar waren Seinen en Piek niet van onder de indruk en in een goed half uurtje was de plek in de halve finales binnen: 21-13, 21-14.

Jelle Maas en Robin Tabeling duelleerden in de kwartfinales met de als vierde geplaatste Duitsers Mark Lamsfuss en Marvin Seidel, die de eerste game wonnen. Maas en Tabeling vochten zich echter terug en na een goed uur vol spanning kwam het Nederlandse duo ietwat verrassend als winnaar boven water: 16-21, 21-17, 21-18.

Mark Caljouw, zelf als derde geplaatst, moest bij tijd en wijlen flink aanpoten tegen de Azeri Azmy Qowimuramadhoni, maar plaatste zich wel voor de kwartfinales: 21-12, 17-21, 21-14. Soraya de Visch Eijbergen bood Sabrina Jaquet zo nu en dan stevig partij, maar de Zwitserse was op de beslissende momenten te sterk: 16-21, 21-16, 13-21.

Tabeling en Piek wonnen hun laatste groepsduel met 21-12, 14-21, 22-20 van Magdalena Swierczynska en Pawel Smilowski uit Polen, waardoor het duo vrijdag met een flinke dosis vertrouwen aan mag treden in de kwartfinales.

Turnster Visser naar brug- en meerkampfinales Europese Spelen

Turnster Naomi Visser heeft zich op de Europese Spelen in Minsk geplaatst voor de finale op de meerkamp. De 17-jarige Nederlandse wist 51,532 punten bij elkaar te sprokkelen en dat was goed voor de tiende plek, ruim voldoende voor plaatsing. De nog een jaar jongere Laura de Witt werd 30e en kan de finale vergeten.

Visser's beste onderdeel is de brug met ongelijke leggers en daar scoorde ze lekker op: 14,100 punten, goed voor de vijfde plek en dus een plaatsje in de finale van zondag, de dag na de meerkampfinale. Met een elfde plek op vloer is Visser op dat onderdeel de derde reserve, De Witt kwam op geen van de vier onderdelen in de buurt van de finale.

Hockeydames moeten diep gaan tegen Duitsland om finale Pro League te halen

De Oranje hockeydames moesten donderdagavond heel diep gaan om de finale van de FIH Pro League te bereiken. In de halve finale leek Duitsland lange tijd op weg naar een zeldzame overwinning op Oranje in het Wagener Stadion. Maar een domme gele kaart voor Duitsers en twee Nederlandse treffers in de laatste tien minuten zorgden toch voor een Nederlandse zege.

Nederland treft zaterdagmiddag om 17.00 uur Australië in de finale van de FIH Pro League. De Aussies wonnen donderdagavond het eerste duel na shoot-outs van Argentinië.

De opluchting na afloop van de halve finale was groot in het Nederlandse kamp. De spelers vielen elkaar in de armen en balden hun vuisten. Bondscoach Alyson Annan deelde volop high fives uit. Nederland had het toch geflikt, maar oh wat moesten ze daar diep voor gaan.

Dat het geen gemakkelijk duel zou worden, wezen de eerdere confrontaties in de Pro League al uit. Nederland won die beide wedstrijden duels, maar slechts met veel pijn en moeite en met het kleinst mogelijke verschil (0-1 in Mönchengladbach en 2-1 in Eindhoven).

Die wedstrijden werden gespeeld in de periode dat Annan nog driftig aan het wisselen was met de samenstelling van haar selectie. Dat excuus kon nu voor de halve finale van de Grand Final niet worden aangevoerd. De selectie is inmiddels als weken nagenoeg hetzelfde. Op het trainingsveld en tijdens de laatste Pro League-wedstrijden was ze haar ploeg aan het kneden richting de vorm die haar ploeg vorig jaar tijdens het WK in Londen etaleerde.

Natuurlijk, de echt grote vorm hoeft er pas over een jaar te zijn, wanneer Annan de gouden kroon op haar bondscoachschap wil zetten tijdens de Olympische Spelen. Alle duels daartussen zijn een opmaat naar die Spelen. Maar Annan ziet deze Grand Final wel als een meetmoment. Net als het EK, straks in augustus, dat is. In Antwerpen moet de eerste echte stap naar olympisch goud worden gezet door het binnenhalen van het startbewijs voor Tokio.

Het Duitsland van Xavier Reckinger is misschien wel de gevaarlijkste opponent voor het binnenhalen van het ene ticket dat voor de Europees kampioen klaarligt. Dat bewees de ploeg donderavond vanaf de eerste minuut. De Duitsers speelden niet alleen goed georganiseerd, maar ook met lef en overtuiging.

Bij Nederland was het spel vooral rommelig. Vanaf de afslag kreeg Marijn Veen direct een kans, maar dat was lange tijd ook het enige wapenfeit. Tot Duitsland na dertien minuten de eerste corner van de wedstrijd kreeg, na shoot in de Nederlandse cirkel, gezien door de videoscheidsrechter. Rebecca Grote pushte de bal hoog in het doel in de hoek van keepster Anne Veenendaal. De bal vloog er hard in, maar het had er ook alle schijn van dat Veenendaal werd gehinderd door de laagstaande zon die net over de rand van het Wagener Stadion vol op het doel van Veenendaal scheen: 0-1.

De treffer zorgde ervoor dat de Duitsers in het tweede kwart met nog meer zelfvertrouwen op het veld stonden. Die Danas speelden in balbezit de bal rustig rond om bij balverlies direct de linies hermetisch te sluiten. Om daar doorheen te spelen heb je vorm, vernuft en overtuiging nodig. En juist die drie ingrediënten ontbraken tot dan in het Nederlandse spel. Annan voegde daar zelf in het tweede kwart luidkeels nog een aan toe: ‘Harder werken’, riep de bondscoach duidelijk hoorbaar.

Het werd daarna iets beter van Nederlandse kant en op slag van rust leek de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid te krijgen om gelijk te maken. Na actie op de achterlijn van Laura Nunnink, kwam de bal bij Kelly Jonker. De aanvaller sloeg de bal met de backhand, maar zag haar inzet met een lichaam gekeerd door een Duitse verdediger. Strafbal, oordeelde de arbitrage. Terwijl Ireen van den Assem al klaar stond om de strafbal te nemen, werd die beslissing teruggedraaid door de door Duitsland aangevraagde videorefferal. Het was meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft.

In de rust donderde het ongetwijfeld in de kleedkamer van Oranje. En dat was te merken in het derde kwart. Eindelijk was er wel de overtuiging en daadkracht, die nodig was om de Duitse defensie aan het wankelen te brengen. Matla was een keer dichtbij, Verschoor leek te scoren, maar Nathalie Kubalski redde weergaloos met de stick. Diezelfde Kubalski stond goed opgesteld bij een tip-in van Kelly Jonker.

Voor het eerst roerde het voor de helft gevulde Wagener Stadion (drieduizend toeschouwers) zich. De gelijkmaker leek slechts een kwestie van tijd. Tot na elf minuten in het derde kwart Duitsland plots weer een corner kreeg. Dit keer geen Veenendaal, geen zon en ook geen treffer. Die leek er anderhalf minuut later wel te komen na een heerlijke actie van Pia Maertens, die door de lucht de Nederlandse defensie dolde en net voor langs sloeg. Oef, Nederland leefde nog.

In het vierde kwart leek Nederland voor het eerst sinds 15 juli 2006 weer tegen een nederlaag in het Wagener Stadion aan te lopen. Destijds was Argentinië met 2-3 te sterk, nu konden het zomaar de Duitsers worden die dit unieke kunststukje zouden herhalen. Tot Elisa Gräve tien minuten voor tijd een domme gele kaart kreeg. De speaker had haar naam amper uitgesproken of het was al 1-1. De sterk spelende Maria Verschoor dolde een Duitse tegenstander, sloeg de bal met de backhand de cirkel in en daar stond wie anders dan Matla. Ze was amper in het spel voorgekomen tot dat moment, maar dat boeit bij de Brabantse niet. Ze reageerde sneller dan haar tegenstander en tipte de bal fraai binnen: 1-1.

Vanaf dat moment was alles anders in het Wagener Stadion. Eindelijk gooiden de Oranje Dames alle schroom van zich af. Het gas ging er vol op en die arme Duitsers wisten niet waar ze het zoeken moesten. De Oranje trein denderde keer op keer de cirkel binnen. Een treffer kon niet uitblijven en uiteindelijk viel die vijf minuten voor tijd via de stick van Lidewij Welten: 2-1. Een zucht van opluchting ging door het Wagener Stadion. Geen strijd om brons zaterdag, maar een finale voor volle tribunes tegen Australië.

Imam neergeschoten in Brest

In Brest, in het westen van Frankrijk is een imam neergeschoten en ook een andere omstander raakte gewond. De dader sloeg op de vlucht, maar is later dood teruggevonden naast zijn auto. 

De imam stond op een dodenlijst van IS, maar was ook in het westen niet onomstreden. Hij was wel voorstander van het stemmen bij verkiezingen, maar aan de andere kant beweerde hij dat kinderen die naar muziek luisteren kunnen veranderen in een aap of een varken.

Kortom, dit kan van alle kanten afkomen...

Als er beelden of nieuws volgt, dan houden we jullie op de hoogte. 

PSV'er De Jong op weg naar Sevilla

Luuk de Jong is op weg naar Sevilla. Kort nadat vanuit Mexico berichten doorsijpelden over de serieuze interesse van de club uit LaLiga, volgde een bevestiging van De Telegraaf en het Eindhovens Dagblad. De kranten verschillen wel in hun berichtgeving over de transfersom die PSV zal ontvangen voor de aanvoerder.

Journalist Erik van Haren van De Telegraaf gaat uit van een bedrag van acht à negen miljoen euro. Dat lijkt een laag bedrag voor de aanvalsleider, wiens contract doorloopt tot medio 2021. De genoemde transfersom leidde tot 'veel vragen', schrijft de journalist op Twitter. "Maar met De Jong zijn in verleden duidelijke afspraken gemaakt. Hij koos er vorig jaar bewust voor om nog een vijfde seizoen in te gaan bij PSV."

Het Eindhovens Dagblad meldt echter dat PSV een hoger bedrag overhoudt aan de verkoop van De Jong. Volgens journalist Rik Elfrink denkt PSV minstens tien miljoen euro te kunnen incasseren. "Een bedrag van ongeveer vijftien miljoen euro is het maximale wat de club kan vragen, stellen bronnen in zijn omgeving. PSV gaat op dit moment uit van een som die ongeveer rond de twaalf miljoen euro kan uitkomen", zo klinkt het.

Eerder leek Monterrey nog de beste papieren te hebben voor De Jong, maar het Mexicaanse Récord meldde donderdagavond als eerste dat Sevilla een 'betere aanbieding' had gedaan. Een overstap naar LaLiga heeft voor De Jong het bijkomende voordeel dat hij in de aanloop naar het EK 2020 niet uit beeld raakt bij Oranje. In 2014 werd de spits voor ruim vijf miljoen euro overgenomen van Borussia Mönchengladbach.

Tafeltennissters sneuvelen in halve finales, 55-jarige pakt medaille

De Nederlandse tafeltennissters zijn op de Europese Spelen gesneuveld in de halve finales van het landentoernooi. Duitsland bleek met 3-1 te sterk voor de Nederlandse damesploeg.

Kim Vermaas en Britt Eerland begonnen met een 1-3 nederlaag tegen Nina Mittelham en Petrissa Solja, waarna kopvrouw Li Jie sneuvelde tegen Han Ying (0-3). Eerland boekte vervolgens een knappe 3-1 zege op Solja, maar Vermaas verloor daarna dan weer met 0-3 van Han en daarmee was het klaar. De dames wonnen de kwartfinale eerder nog simpel van Wit-Rusland.

In het vrouwenenkelspel was er zowaar weer eens een internationale medaille voor Ni Xialian uit Luxemburg. De 55-jarige geboren Chienese werd in 1998 en 2002 Europees kampioene en pakte in 1983 al dubbel WK-goud voor China, dit keer sneuvelde ze in een spannende halve finale tegen de Portugese Fu Yu: 4-2.

De Duitse Han had bijzonder veel moeite met Yang Xiaoxin, uitkomend voor Monaco, maar won de ware thriller met 4-3. De finale ging flink heen en weer en leverde uiteindelijk goud op voor Fu, die met 4-2 won. Ni pakte een fraaie bronzen medaille door Yang met 4-2 te verslaan.

Bij de mannen ging de titel wellicht niet heel verrassend naar de zevenvoudig en regerend Europees kampioen Timo Boll. De Duitser dompelde het thuispubliek in de kwartfinales in rouw door de legendarische Vladimir Samsonov met zijn 43 jaar te verslaan, waarna hij de halve eindstrijd met 4- won van Tomislav Pucar uit Kroatië.

Jonathan Groth uit Denemarken klopte de Oekraïner Kou Lei in de halve finales met 4-0, maar in de finale sneuvelde hij tegen Boll: 4-2. Pucar won de strijd om het brons met 4-1 van Lei.

Van den Berg: "Ik dacht dat ze een geintje maakten met Liverpool"

Sepp van den Berg heeft zijn droomtransfer van PEC Zwolle naar Liverpool afgerond en kijkt ernaar uit onder Jürgen Klopp te werken. De zeventienjarige geeft toe dat hij dacht dat de interesse van Liverpool 'een geintje' was, maar inmiddels heeft hij zijn handtekening gezet bij de winnaar van de Champions League. Dat levert PEC twee miljoen euro op en zelf mag hij gaan samenwerken met Virgil van Dijk.

De piepjonge jeugdinternational is vastgelegd met het oog op de toekomst. Op de officiële website van Liverpool laat hij weten nauwelijks te beseffen wat hem overkomt. "Kan ik het onder woorden brengen? Het is gewoon geweldig. Voor mij is dit de grootste club ter wereld en dit is een droom die uitkomt. Ik ben echt door het dolle."

De afgelopen weken sijpelden er al geruchten uit dat de Engelse grootmacht hem wilde hebben. "Ik kon het niet geloven. Ik dacht dat het een grap was", beaamt Van den Berg. "Ik was dolblij en om eerlijk te zijn ook een beetje beduusd dat zo'n grote club interesse in mij toonde. Ik was dus een beetje bang, maar uiteindelijk enorm gemotiveerd."

Van den Berg gelooft dat hij de kwaliteiten heeft om te slagen bij Liverpool. "Ik ben een centrumverdediger, heb rust aan de bal, ben behoorlijk snel en ik kan rennen, maar ik kom hier natuurlijk heen om mezelf verder te ontwikkelen. Ik denk dat dit voor mij de beste plek is om te groeien en hopelijk slaag ik er snel in om veel wedstrijden te spelen."

Van den Berg komt op Anfield een aantal landgenoten tegen die hem wegwijs kunnen maken. Rechtsback Ki-Jana Hoever zit tegen het eerste elftal aan en Nederlands internationals Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk zijn vaste basisspelers bij Liverpool. Laatstgenoemde speelde een grote rol in het overtuigen van de jongeling. "Ik dacht aan de mogelijkheid te trainen met Virgil. Hij is wat mij betreft de beste verdediger ter wereld, dus ik kan veel van hem leren."

Van Dijk is goed op weg om een absolute grootheid te worden bij Liverpool en dat is een doel wat Van den Berg ook voor ogen heeft. "Op de lange termijn hoop ik hier zo veel mogelijk te spelen. Op korte termijn hoop ik aan te haken bij de hoofdmacht, mezelf te ontwikkelen. Ik wil me bij het team voegen en zien hoe het gaat. Op de lange termijn wil ik hier een legende worden."

Goud handboogschutter Schloesser op Europese Spelen

Boogschutter Mike Schloesser heeft bij de Europese Spelen in Minsk goud veroverd op het niet olympische onderdeel compound. In een spannende finale won de 25-jarige Nederlander van de Luxemburger Gilles Seywert: 145-144.

Twee weken kenden zowel Schloesser als Seywert geen gelukkig WK. Beide boogschutters werden al vroeg in Den Bosch uitgeschakeld en kregen vandaag een mooie revanche.

Seywert begon het beste. Hij scoorde bij zijn eerste pijl één tien, terwijl Schloesser met één negen begon. Daarna schoot de Nederlander zeven keer op rij een tien en legde daarmee de basis voor de overwininning tegen Seywert. Zijn laatste drie pijlen waren driemaal een negen en dat was voldoende voor de winst van de Nederlander.

Op het olympische nummer recurve stond er met Steve Wijler ook nog een Nederlander in de finale. De 22-jarige Nederlander nam het op tegen de Italiaan Mauro Nespoli. In een mooie en spannende finale was de Italiaan net iets te sterk voor Wijler: 4-6 (28-28, 26-27, 28-28, 27-26, 28-30).

Wijler, de nummer drie op de wereldranglijst, kende een teleurstellend WK. Hij werd in de tweede ronde al uitgeschakeld en kon op de Europese Spelen revanche nemen. Hij nam het op tegen Nespoli, die op het WK op de vierde plaats eindigde.

In een spannende finale kwam Nespoli op een 4-2 voorsprong, maar de vierde ronde werd gewonnen door Wijler, waardoor het 4-4 was. In de laatste ronde liet Nespoli zijn klasse zien door drie tienen te scoren.

'Puzzel' bij FC Twente nog niet compleet: "Er is minder geld dan vorig jaar"

FC Twente bereidt zich zonder significant transferbudget voor op de terugkeer in de Eredivisie. Tot dusver werden louter transfervrije spelers naar de Grolsch Veste gehaald. Technisch directeur Ted van Leeuwen erkent de financiële beperkingen, maar hoopt toch nog enkele aanwinsten te kunnen presenteren. "Een specifiek aantal ga ik niet noemen, maar zeker een goede handvol."

"Er is minder geld te besteden dan vorig jaar", stelt de Twente-bestuurder in gesprek met Voetbal International . "Dat is vreemd, het maakt het tot een puzzel. Het is schuiven, passen en meten. Elke dag probeer ik er een stukje bij te leggen." De promovendus uit Enschede moet het hebben van transfervrije aanwinsten en versterkte zich in dat kader reeds met Paul Verhaegh (VfL Wolfsburg), Lindon Selahi (Standard Luik) en José Pleguezuelo (Arsenal).

Van Leeuwen maakt andere clubs enthousiast met het verhaal dat Twente een aantrekkelijke partner is om zaken mee te doen. "Dat wij in een vol stadion onder druk voetballen, is een trigger voor zowel clubs als spelers. Zulke druk vind je namelijk niet zomaar bij een hurende club en dat is voor de ontwikkeling van een speler en dus voor verhurende clubs interessant."

De technisch eindverantwoordelijke is niet louter met de korte termijn bezig. Volgens hem is het aantrekken van spelers een langdurig proces. "Het is nog heel vroeg. Als ik nu in Zuid-Europa informeer naar spelers om te huren, zeggen ze dat ik later terug moet komen. Al die clubs moeten nog beginnen, trainers willen voetballers in de voorbereiding opnieuw beoordelen. Pas als dat gebeurd is, komen er spelers op de markt. Ik sta op dit moment voor veel dichte deuren."

16-jarige jongen verdacht van overval

Gisteren is een 16-jarige jongen uit Terneuzen door de politie aangehouden omdat hij verdacht wordt van een gewapende overval. Hij zou, samen met een ander op 11 juni 2019, een afhaalpizzeria overvallen hebben.

Op die dinsdag om 22:20 uur waren vier medewerkers aan het werk in de pizzeria. Op dat moment kwamen er twee overvallers de zaak in. Ze bedreigden de medewerkers met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De medewerkers moesten geld af geven.

Aanhouding
Het onderzoeksteam kon achter de identiteit van een van de verdachten komen. Die is aangehouden. In zijn ouderlijk huis is een zoeking gedaan, daarbij zijn spullen aangetroffen die mogelijk gerelateerd kunnen worden met de overval. Het onderzoek wordt onverminderd voortgezet, meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. We zoeken natuurlijk nog de tweede verdachte, die mag zich ook zelf komen melden.

Oud-politieambtenaar veroordeeld voor lekken informatie

Een 31-jarige oud-politieambtenaar van de eenheid Noord-Holland is vanmiddag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De man is veroordeeld voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim.

De man heeft op 22 augustus 2017 in een politiesysteem informatie opgezocht over het kenteken van een auto dat betrokken was bij een aanrijding op het stationsplein van Amsterdam Centraal. Daarna zou hij een schermafbeelding van dat systeem hebben gemaakt waarop onder meer het kenteken van de auto was afgebeeld en de persoonsgegevens van de registratiehouder van dat het kenteken. De 31-jarige man uit Alkmaar heeft die afbeelding verstrekt aan website GeenStijl.nl die de informatie vervolgens openbaar maakte.

Het OM vindt het bewust lekken van informatie uit politiesystemen zeer kwalijk. “Het gaat hier om zeer privacygevoelige informatie. Niet alleen de persoonsgegevens, maar ook de foto van de registratiehouder zijn verstrekt aan derden. Dat is een grove schending van zijn privacy,” aldus de officier van justitie in haar requisitoir. Ook heeft het lekken van de informatie voor veel onrust bij de slachtoffers van de aanrijding op 10 juni 2017 gezorgd en tast het de integriteit van de politie aan.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van zes maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De rechter is hierin niet meegegaan. In het vonnis hield de politierechter rekening met het strafontslag van de 31-jarige man en dat hij zich schaamt voor zijn actie en een schuldgevoel heeft.

Geen succes Nederlandse schutters op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk hebben de Nederlandse schutters geen succes geboekt op woensdag en donderdag. Mandy Mulder kwam in de kwalificatie van het geweerschieten op 50m in drie posities tot de 39e en laatste plek. Het goud ging naar de Russische Yulia Zykova, voor Nikola Mazurova uit Tsjechië en nog een Russische, Polina Khorosheva.

Bij de mannen leverde hetzelfde onderdeel eveneens Russisch goud op. Vice-olympisch kampioen Sergey Kamenskiy was in de finale de beste en klopte de thuisfavoriet Yury Shcherbatsevich, terwijl het brons dankzij Istvan Peni naar Hongarije ging.

Het 25m snelvuurschieten met het pistool bezorgde Duitsland goud in de persoon van Oliver Geis, die nipt beter schoot dan Jean Quiquampoix. Diens Franse landgenoot Clement Bessaguet pakte het brons. Bij de vrouwen was er Grieks goud dankzij Anna Korakaki, die in een shoot-off won van de Zwitserse veterane Heidi Diethelm Gerber. Antoaneta Boneva uit Bulgarije pakte het brons.

Er werd ook weer met shotguns geschoten en wel op het onderdeel skeet. Diana Bacosi bezorgde Italië goud, landgenot Chiara Cainero won brons en de Française Luci Anastassiou legde het in de schoot-off af tegen Bacosi. Esmee van der Veen sneuvelde met een vijftiende plek in de kwalificatie.

De Zweed Stefan Nilsson pakte bij de mannen het goud met 57 punten, één meer dan de Tsjech Tomas Nydrle. Het brons ging dankzij Gabriele Rossetti naar Italië.

Hockey Pro League: AustraliŽ in finale na winst via shoot-outs op Argentijnse vrouwen

Australië heeft de finale bereikt van de Grand Final van de Hockey Pro League. De Hockeyroos versloegen donderdag in de halve finales de vrouwen van Argentinië na het nemen van shoot-outs. Het duel was na de reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd.

De twee duels in de poulefase van de FIH Pro League waren ook gewonnen door Argentinië. Thuis won de ploeg na shoot-outs, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd. En in Australië werd het 0-1. Op papier leek de eerste halve finale van de Grand Final daarom ook een spannende strijd te worden, maar zo zag het er niet naar uit in de eerste twee kwarten. De Argentijnse dames waren heer en meester. Echter, bij rust prijkte op het bord een tussenstand van 1-1.

Vlak voor rust kwamen de Hockeyroos op gelijke hoogte. Een push van Jodie Kenny uit een strafcorner belandde via een Argentijnse stick in het doel. Het was een van de weinige kansen die Australië kreeg in de eerste dertig minuten.

Argentinië was veel gevaarlijker. Carla Rebecchi en Eugenia Trinchinetti schoten beiden vanaf links voorlangs. De ploeg mocht daarnaast voor rust liefst zes keer aanleggen voor een corner. De ene keer lag keepster Rachael Lynch in de weg of Las Leonas gingen zelf slordig om met de verkregen kansen. Florencia Habif pikte een rebound op, maar schoot in kansrijke positie naast. Ook het vizier van aangeefster Agustina Albertarrio stond niet scherp. Zij schoof een variant naast.

Op dat moment leidde Argentinië al met 1-0. De treffer kwam na vier minuten op het scorebord. Een goede interceptie op de helft van Argentinië stuurde Carla Rebecchi weg. Zij vond aan de linkerkant Victoria Granatto die met een breedtepass de vrijstaande Julieta Jankunas vond. Jankunas leek even te schrikken van de vrijheid. Ze draaide vervolgens naar haar backhand en liet de uitkomende keepster Rachael Lynch kansloos.

Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht. Australië drong in het derde kwart meer aan zonder gevaarlijk te worden. In de zeldzame tegenaanvallen forceerde de Argentijnse ploeg nog twee strafcorners, maar de stand bleef ongewijzigd: 1-1. 

In het vierde kwart werd het spel er niet beter op. Australië creëerde geen enkele kans en Argentinië wist ook niet de negende en tiende strafcorner om te zetten in een doelpunt. Hierdoor moesten shoot-outs de beslissing brengen.

Argentinië begon slecht aan de shoot-outs. Carla Rebecchi miste haar poging. Bij de stand 2-2 zag Jodie Kenny haar flats gestopt door Belen Succi. Nadat Silvina d’Elia een strafbal benutte na een overtreding van Lynch op Jankunas belandde de inzet van Brooke Peris op de paal. Maar omdat de Argentijnse Celina di Santo de tijd overschreed en Mariah Williams scoorde ging de serie de sudden death in. Daarin schoot Ambrosia Malone raak en overschreed D’Elia de tijd waardoor Australië de finale bereikte.

Om 20.10 uur wordt de andere halve finale tussen Nederland en Duitsland gespeeld. Deze wedstrijd is live te zien op Ziggo Sport.

Zorgen om Lieke Martens: "Met pijn kan ik echt wel spelen"

Lieke Martens scoorde dinsdag tweemaal tegen Japan in de achtste finale van het WK in Frankrijk (2-1 winst). Er is echter niet alleen maar euforie rondom de aanvalster van de Oranje Leeuwinnen. Martens kampt namelijk al enige tijd met een hardnekkige teenblessure en strompelde donderdag van het trainingsveld, maar is naar eigen zeggen op tijd fit voor de clash met Italië zaterdag in de kwartfinale.

"Omdat ik nu in korte tijd veel speel, bouwt het zich op. Het is iets heel lulligs, maar het doet wel pijn. Na de wedstrijd tegen Japan had ik iets meer reactie dan normaal", vertelt Martens donderdag aan de NOS. De teen doet al minder pijn dan een dag na het treffen met Japan. "En met pijn kan ik echt wel spelen, dat heb ik de afgelopen dagen ook gedaan." De kwetsuur is dus geen gevolg van de actie van Jill Roord, die na de winnende treffer in de achtste finale per ongeluk op de teen van haar ploeggenoot ging staan.

Martens waakt voor onderschatting van de aanstaande opponent, die in de vorige ronde met 2-0 te sterk was voor China. "Ze hebben me verrast en doen het goed dit WK. Ze hebben veel wilskracht en hebben voetballers in de ploeg die een duel kunnen beslissen." De aftrap van het duel zaterdag in Valenciennes is om 15.00 uur. De winnaar van deze confrontatie speelt in de halve finale tegen Duitsland of Zweden.

De hitte kan in Valenciennes een bepalende rol gaan spelen. De temperatuur stijgt zaterdag waarschijnlijk richting de 35 graden, waardoor het volgens Martens zaak is om vooral de bal het werk te laten doen. "Het is niet niets om vanaf drie uur in de volle zon te voetballen", stelt de aanvalster van Barcelona. "Maar dat moet bijzaak zijn. Het voetbal staat voorop. Ik vind het ook een mentale kwestie. Je moet gewoon gaan met die banaan."

Babel arriveert in Istanbul om contract van vijftien miljoen te tekenen

Ryan Babel is in Istanbul gearriveerd om zijn transfer naar Galatasaray af te ronden. Op social media zijn beelden opgedoken van zijn aankomst op het vliegveld van de Turkse stad. TRT Spor verzekert dat Babel in Istanbul is om de laatste details rondom een meerjarig contract met de regerend landskampioen af te ronden.

Babel werd onder politiebegeleiding en onder het toeziend oog van de nodige belangstellenden richting een busje gebracht. De voormalig Ajacied is waarschijnlijk onderweg naar het stadion van Galatasaray om daar de medische keuring te ondergaan. Mochten tijdens de check-up geen noemenswaardige problemen aan het licht komen, dan tekent de 32-jarige aanvaller naar verluidt een driejarige verbintenis met een jaarsalaris van vijf miljoen euro in het Türk Telekom Stadion.

De 56-voudig international van het Nederlands elftal kwam sinds januari uit voor Fulham, waarvoor hij vijf doelpunten in zestien wedstrijden maakte. Daarnaast bracht hij vier assists op zijn naam. Het was echter niet voldoende om degradatie uit de Premier League te voorkomen. Babel voelde weinig voor een verblijf in de Championship en stond derhalve open voor een avontuur elders.

Galatasaray lijkt dus de nieuwe werkgever van de Nederlander te worden. Babel heeft een reputatie opgebouwd in Turkije, want zowel Besiktas als Kasimpasa maakte gebruik van zijn diensten. In een verder verleden diende hij Liverpool, TSG 1899 Hoffenheim, Al-Ain en Deportivo La Coruña. In het shirt van Besiktas, een van de grote rivalen van Galatasaray, maakte Babel 29 doelpunten en verzorgde hij 12 assists in 89 optredens.

Bertens in drie sets langs Sabalenka op Eastbourne

Kiki Bertens is doorgedrongen tot de halve finales van het WTA-toernooi van Eastbourne. Op het Engelse gras was de 27-jarige Nederlandse in drie sets te sterk voor de Wit-Russische Aryna Sabalenka: 6-4, 3-6, 6-4.

Bertens had de eerste drie ontmoetingen met Sabalenka gewonnen en ook aan deze wedstrijd begon de Nederlandse goed aan de wedstrijd. Ze pakte snel een break voorsprong en gaf deze voorsprong in de eerste set niet meer weg. In de tweede set kwam Sabalenka één break, maar Bertens knokte zich terug tot 3-3, waarna de Wit-Russische alsnog de set won.

In de beslissende set was Bertens die de eerste break maakte en op 4-1 kwam. Toch kwam Sabalenka, de nummer tien van de wereld, terug in de set. In de tiende game was het Bertens die opnieuw de service wist te breaken van haar tegenstandster en pakte daarmee meteen de zege in de kwartfinale.

In de halve finale neemt Bertens, de nummer vier van de wereld, het op tegen Karolína Plíšková. De Tsjechische nummer drie van de wereld won haar kwartfinale eenvoudig in twee sets.

'League of Explorers keert terug naar Hearthstone'

Blizzard heeft de eerste teaser voor de volgende uitbreiding van Hearthstone geplaatst. Nadat The League of E.V.I.L. Dalaran succesvol heeft weten over te nemen, is het tijd voor helden om de vliegende stad te bevrijden.

In de teaser zien we King Togwaggle rondsluipen, waarna hij wordt geleid naar een deck kaarten. Zodra hij de bovenste kaart van het deck optilt klinken de onmiskenbare klanken van The League of Explorers. Het lijkt er dus op dat Finley, Reno, Elise en Brann terugkeren. Eerder straalden zij al in hun eigen adventure, dat alweer dateert uit 2015.

Kerkhove debuteert op Wimbledon na knappe zege op Lisicki; Rus faalt

Lesley Kerkhove heeft zich donderdag voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. De 27-jarige tennisster rekende in de derde en laatste kwalificatieronde af met oud-finaliste Sabine Lisicki. Voor Arantxa Rus viel het doek.

Kerkhove begon dramatisch tegen Lisicki, want na 22 minuten was de eerste set met 6-0 verloren. De Zeeuwse herstelde zich vervolgens knap en won de tweede en derde set met 6-4. "Ik sta nog steeds een beetje te shaken", zei een dolblije Kerkhove vlak in een interview na de wedstrijd. "Zij speelde heel goed in de eerste set, maar ik ging gewoon door en begon zelf steeds beter te tennissen. Ik ben ontzettend blij dat ik het gered heb."

De 29-jarige Lisicki stond in 2013 nog in de finale van Wimbledon, waarin ze verloor van Marion Bartoli. De Duitse is mede door blessureleed afgezakt naar de 283e plek op de wereldranglijst. Kerkhove, de nummer 203 van de wereld, wist zich pas één keer te kwalificeren voor een hooftoernooi van een Grand Slam. In 2017 kwalificeerde ze zich voor de US Open, waar ze in de eerste ronde strandde.

Rus moest na bijna twee uur spelen zien dat de Belgische Ysaline Bonaventure er met de winst van door ging. De setstanden waren 6-3, 1-6 en 4-6. De Delftse deed in het verleden vier keer mee aan Wimbledon. In 2012 haalde ze de derde ronde, haar beste resultaat ooit. Vorig jaar verloor in ze in de eerste ronde van Serena Williams.

Tallon Griekspoor, Thiemo de Bakker, Richel Hogenkamp en Bibiane Schoofs waren al eerder uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi. Kiki Bertens en Robin Haase hebben rechtstreeks toegang tot het hoofdtoernooi van Wimbledon, dat maandag van start gaat. De loting is vrijdag.

Nieuw-Zeeland beste land voor moslims, Nederland derde na Zweden

Een onderzoek onder leiding van Hossein Askari, econoom van Iraanse afkomst en docent aan de George Washington University, heeft uitgewezen dat Nieuw-Zeeland het beste land voor moslims is om in te wonen. Zweden komt op de tweede plaats en Nederland mag trots het brons in ontvangst nemen. 

Askari is hoofd van de, in de Verenigde Staten gehuisveste, onderzoeksgroep Islamicity Foundation, die sinds 2000 de 'islamiteit' van tientallen landen in de wereld meet. De onderzoekers meten in welke landen de leringen van de Koran het beste worden overgebracht, waaronder de naleving van rentevrije financiën, gelijkheid van onderwijs, eigendomsrechten en dierenrechten. Ze omvatten niet de persoonlijke plichten van moslims, zoals bidden, vasten en bedevaarten.

Slechts één procent van de inwoners van het voornamelijk Christelijke Nieuw-Zeeland is moslim. Na een recente aanslag op twee moskeeën, waarbij tientallen moslims het leven lieten, werd de band tussen moslims en Christenen alleen maar hechter. De premier, Jacinda Ardern, droeg zelfs een islamitische hoofddoek om na de aanslagen haar boodschap over te brengen. “Zij zijn wij, wij zijn één”, zei ze emotioneel.


Jacinda Ardern, een week na de aanslagen op Islamitische geloofshuizen (Foto: Gettyimages)

Moslimlanden presteren slecht
Westerse landen doen het overigens erg goed op deze Islamicity Index. Het eerste moslimland dat op de lijst staat is de Verenigde Arabische Emiraten, op een beschamende 45e plaats. Helemaal onderaan staat Jemen, het land waar de islam nota bene staatsgodsdienst is.

Askari begon de Index met een controversiële gedachte. "Kort na de dood van de profeet werd de islam gekaapt door geestelijken en heersers die in hun eigen belang handelden. Islam heeft in de beginperiode veel bijgedragen, maar als je vandaag de dag rondkijkt, moet je vragen stellen bij de verschillen in interpretaties."

De econoom kijkt puur naar de naleving van regels zoals ze in de Koran staan. "De Koran zegt dat er geen armoede zou moeten zijn, dus keken we naar de armoedecijferindices in de diverse landen. Moslimlanden doen het vreselijk. Momenteel doet Maleisië het het beste overall, maar er bestaan daar nog steeds problemen met corruptie en mensenrechten."

Kritiek
Critici van Askari zijn beducht voor het trekken van al te snelle conclusies, aangezien geen enkele interpretatie van de Koran overal in de wereld algemeen wordt geaccepteerd. Daardoor is de kans op subjectiviteit groot.

"Liberalisme, zoals het Westen dat toepast, wordt niet omarmd door veel van de islamitische meerderheidslanden. Daarentegen zijn Tunesië, Libanon en in mindere mate Irak, plaatsen met een aanzienlijk niveau van pluralisme, concurrentiebeding en vrijheid van het uiten van politieke ideeën zonder vrees voor vervolging", aldus Shadi Hamid, een senior fellow bij de Brookings Institution en auteur van het boek 'Islamic Exceptionalism', die de relatie tussen islam en politiek onderzoekt.

Askari is niet onder de indruk van de kritiek. "Het hele idee van deze Index is een meetbare maatstaf creeëren, zodat de mensen naar een geestelijke kunnen gaan en zeggen: 'Wij in dit land doen dit niet, maar dit staat wel in de Koran. Het geeft je een idee van hoe je moet hervormen waar je tekortschiet", vervolgt hij. "Het wordt gereedschap om vreedzame hervormingen door te voeren en zinvolle veranderingen in gang te zetten."

SyriŽganger vrijgesproken van terroristische misdrijven

Een 43-jarige man is vrijgesproken van diverse terroristische misdrijven. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De verdachte zou deze misdrijven gepleegd hebben in de periode van juli 2014 tot december 2015 in Syrië. Wel is bewezen dat de man omstreeks 5 mei 2015 te Syrië een vuurwapen voorhanden heeft gehad. Hiervoor is hij door het Haagse gerechtshof veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf.

De rechtbank Rotterdam legde de verdachte een gevangenisstraf van 36 maanden op (waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar) voor voorbereidingshandelingen gericht op het plegen van moord. De zeer wisselende verklaringen van de, in de ogen van de rechtbank zuiver opportunistisch handelende verdachte, werden zodanig onbetrouwbaar geacht dat ze niet konden leiden tot een veroordeling voor terreurdaden. Het openbaar ministerie ging daartegen in beroep en wilde de verdachte wél houden aan zijn eigen verklaring dat hij zich had aangesloten bij Jahbat al-Shamiya. Dit is in de ogen van het openbaar ministerie een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Het openbaar ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden.

Het gerechtshof Den Haag kan niet vaststellen dat de verdachte zich bij enige terroristische organisatie heeft aangesloten. Zelf beweerde de man in hoger beroep tijdens de zitting zich helemaal niet bij Jahbat al-Shamiya te hebben aangesloten, maar bij de 'Northern Storm Brigade'. Zoals ook het Pieter Baan Centrum heeft gerapporteerd, leeft de verdachte in zijn eigen werkelijkheid die meermaals een 'waanachtig' karakter krijgt. De verklaringen van de man moeten volgens het hof met 'een meer dan flinke korrel zout' worden genomen. Alleen waar die verklaring direct wordt ondersteund door een door de verdachte op internet geplaatste foto van zichzelf met een zwaar vuurwapen in de hand is het hof tot een bewezenverklaring gekomen.

De verdediging heeft bepleit dat het openbare ministerie niet ontvankelijk moest worden verklaard in de vervolging. De Nederlandse overheid zou zélf steun hebben geboden aan de 'gematigde groepering' Jahbat al-Shamiya. De raadsman liet hiervoor bewijsmateriaal in de vorm van een uitzending van Nieuwsuur op de zitting zien. Deze steun zou door het ministerie van Buitenlandse Zaken rond 2017 zijn gegeven. Het hof is ook daarin niet meegegaan. De verdachte is op 29 december 2015 aangehouden op Schiphol. De gestelde steun door Buitenlandse Zaken staat volledig los van het strafrechtelijk onderzoek en de bij het strafrechtelijk onderzoek betrokken (politie)ambtenaren.

'De Ligt beledigde PSG met 'extravagante' eisen in onderhandelingen'

Paris Saint-Germain had lang de beste papieren in de strijd om Matthijs de Ligt, maar ziet de verdediger nu waarschijnlijk naar Juventus vertrekken. Volgens RMC Sport weigerde de Franse topclub twee clausules in het contract van de aanvoerder van Ajax op te nemen. Met de 'extravagante' eisen hebben De Ligt en diens zaakwaarnemer Mino Raiola les Parisiens naar verluidt beledigd.

De Ligt zou bij PSG twee clausules in zijn contract willen hebben. Naast een gelimiteerde afkoopsom van 150 miljoen euro, zou hij ook een soort ontsnappingsclausule geëist hebben om te kunnen vertrekken wanneer de Franse Ligue 1 hem niet zou bevallen. In Frankrijk zijn afkoopclausules in principe verboden, al had PSG de regels kunnen omzeilen door middel van een private overeenkomst. Om 'ethische redenen' heeft men in Parijs echter besloten om niet in te stemmen met de eisen van De Ligt.

Bij PSG is men klaar met het verwende gedrag van enkele spelers en daarom wordt er nu meer respect gevraagd richting de club. "Spelers zullen hun verantwoordelijkheden nog meer dan voorheen moeten nemen. Ze zijn hier niet om plezier te hebben. En als ze het er niet mee eens zijn, is daar de deur. Ciao! Ik wil geen sterallures meer hebben", zei PSG-president Nasser Al-Khelaïfi onlangs in gesprek met France Football . Deze 'nieuwe houding' wordt volgens RMC Sport doorgetrokken in de huidige transferwindow.

Dat De Ligt nog voor zijn komst al bezig was met een eventueel vertrek, is door PSG als een belediging ontvangen. Al-Khelaïfi wil naar verluidt alleen spelers aantrekken die blij en gelukkig zijn dat ze in Parijs mogen spelen. Desondanks heeft PSG de hoop op De Ligt nog niet helemaal opgegeven, al heeft Juventus momenteel de beste papieren voor zijn komst. La Vecchia Signora stemde volgens Sky Italia wél in met een afkoopclausule van 150 miljoen euro. PSG verlegt de focus ondertussen naar versterkingen voor het middenveld en presenteert binnen afzienbare tijd Pablo Sarabia en Ander Herrera.

Samenwerkende overheidspartners zitten criminele motorbendes op de hielen

De stevige aanpak van de overheid om criminele motorbendes te bestrijden werkt. Dat blijkt uit de jaarlijkse Voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG).

Dankzij de intensieve samenwerking tussen het lokaal bestuur, politie, Belastingdienst, FIOD, Openbaar Ministerie en Koninklijke Marechaussee laten motorbendes zich veel minder in de openbare ruimte zien. Het opwerpen van barrières, zoals civiele verboden, sluiting van clubhuizen en handhaving door bestuur en politie dragen hier aan bij.

Bestaande criminele netwerken rondom motorbendes raken meer versnipperd en motorbendes proberen steeds meer onder de radar te werken. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe outlaw gangs die minder onder de radar blijven. Deze ontwikkelingen hebben de nadrukkelijke aandacht van de samenwerkende partners en vragen om een passende strategie.

Resultaten
De Voortgangsrapportage OMG’s 2018 geeft een overzicht van de resultaten die zijn bereikt in de strafrechtelijke, civielrechtelijke, bestuurlijke en fiscale aanpak van criminele motorbendes. Daarnaast biedt de rapportage inzicht in de effecten die de gezamenlijke aanpak van de overheid heeft.

Net als vorig jaar zien we dat de stevige integrale aanpak tot goede resultaten leidt. In 2018 vroeg het OM voor twee OMG’s, Hells Angels MC en No Surrender MC, een civiel verbod (bij respectievelijk de rechtbank Midden-Nederland en Noord-Nederland). Inmiddels zijn beide clubs verboden verklaard: de Hells Angels MC op 29 mei 2019 en No Surrender MC op 7 juni 2019. Beide clubs hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verbood Bandidos MC in hoger beroep (november 2018) en de rechtbank Den Haag verbood Satudarah MC in eerste aanleg (juni 2018). Laatstgenoemde club is op 18 juni 2019 ook in hoger beroep verboden verklaard. Bandidos heeft aangekondigd in cassatie te gaan. Of Satudarah de gang naar de Hoge Raad maakt, was eind juni nog niet bekend.

Tot nu toe is alleen Catervarius Brotherhood (begin 2018) onherroepelijk civiel verboden verklaard. De uitspraken bevestigen de criminele aard van OMG’s. De criminele motorbendes worden gezien als verenigingen die een gevaar vormen voor de openbare orde. Het gaat niet om enkele individuele leden die intimidatie en geweld gebruiken, maar de gehele vereniging accepteert, stimuleert en verheerlijkt wetteloosheid en geweld.

Strafrechtelijke aanpak
In 2018 zijn meerdere leiders en sleutelfiguren van gewelddadige motorbendes aangehouden. Een aantal, van in voorgaande jaren, aangehouden leiders is vervolgd en/of veroordeeld. Deze strafrechtelijke aanpak verstoort het organiserend vermogen van de bendes. Er waren in 2018 185 lopende onderzoeken in de categorie ‘strafbare feiten gepleegd in georganiseerd verband’, met een link naar een OMG of enkele OMG-leden. Zestien clublocaties werden gesloten. Ook werden andere bestuurlijke instrumenten ingezet, zoals het opleggen van boetes of een last onder dwangsom. Strafrechtelijk werd ruim 500.000 euro in beslag genomen. De Belastingdienst heeft voor ruim 2 miljoen euro beslag gelegd en inde 63.000 euro van beslagleggingen uit eerdere jaren.

De intensieve aanpak van de samenwerkende overheidspartijen om criminele motorbendes te bestrijden gaat onverminderd door. Daarbij volgen de partners de actuele ontwikkelingen op de voet. Waar nodig wordt de integrale strategie aangepast. Gezamenlijk werken de partners aan de handhaving van de civiele verboden.
Bestuurlijk verbod

De overheidspartijen hebben al eerder gepleit voor een snelle invoering van bestuurlijke verboden van ondermijnende organisaties, zoals OMG’s. Daarvoor is inmiddels een wetsvoorstel aanhangig bij de Tweede Kamer. Een bestuurlijk verbod heeft, ten opzichte van een civiel verbod, het voordeel dat er ook direct strafrechtelijk kan worden opgetreden. Dat maakt een dergelijk verbod slagvaardiger.

Kwalificatie judo Olympische Spelen Tokio; garantie voor veel gedoe

Het Europees kampioenschap judo zit erop. Daarmee is het eerste jaar van de olympische kwalificatiecyclus afgesloten. Tijd om de balans op te maken. De kwalificatie voor het olympisch judotoernooi is garantie voor een hoop potentieel gedoe.

Hoe werkt het systeem? Alle toernooien op de World Tour, continentale kampioenschappen en de wereldkampioenschappen tussen 25 mei 2018 en 25 mei 2020 leveren punten op. Waarbij de punten vanaf nu twee keer mee zullen tellen. Het kan dus nog alle kanten op. De huidige ranking geeft wel al een indicatie wie zijn koffers mag gaan pakken. De top achttien judoka's per gewichtsklasse, geschoond voor één judoka per land, plaatst zich voor Tokio. Daarnaast zijn er nog continentale plaatsen, waarover later meer. In totaal doen er 396 judoka's mee verdeeld over de veertien gewichtsklassen. 

Mochten er meerdere judoka's van een land zich plaatsen via de ranking, dan is het uiteindelijk aan de judobond van dat land om iemand aan te wijzen. Het hoeft niet noodzakelijk de nummer één van het land te zijn. In Nederland zijn er op dit moment vier gewichtsklassen waar een keuze gemaakt moet gaan worden. 

Ranking heren

Ranking heren. (Bron: IJF)
Ranking heren. (Bron: IJF)

Op dit moment hebben vijf heren zich rechtsteeks geplaatst. En zijn er twee klassen waar een potentiële rel kan uitbreken. Hoewel alleen Henk Grol vs Roy Meyer in de klasse boven de honderd kilogram een flinke discussie zal opleveren.

Dames

Ranking dames. (Bron: IJF)
Ranking dames. (Bron: IJF)

Momenteel zijn er maar drie vrouwen rechtstreeks geplaatst. Guusje Steenhuis, Juul Franssen en Sanne van Dijke. Bij de dames zijn er twee en wellicht drie stevige discussies op komst. Steenhuis heeft met Marhinde Verkerk in haar gewichtsklasse een belangrijke concurrente om rekening mee te houden. Vier jaar geleden, voor de plaatsing van de Spelen in Rio de Janeiro, koos de judobond plotseling voor Verkerk, terwijl Steenhuis toen hoger op de ranking stond. De kans dat dit nu weer zal gebeuren is kleiner geworden. Steenhuis kan nu wel internationaal resultaat overbrengen. 

De klasse tot zeventig kilogram zal wellicht nog de meeste hoofdpijn gaan geven, ook al lijkt het nu van niet. Van Dijke veroverde vorige week weleenswaar zilver op het EK, maar lijkt ondanks de voorsprong niet zeker van plaatsing. Haar grootste concurrente is namelijk Kim Polling, die momenteel de 63e plaats bezet. Polling lag er lang uit vanwege een rugblessure en heeft dit jaar nog geen goed toernooi gedraaid. Mocht de vorm toch terug komen, dan zouden ze bij de JBN wel eens Polling aan kunnen wijzen in plaats Van Dijke. De beslissing zal worden genomen door een commissie met technisch directeur Tjaart Kloosterboer en extern deskundige Charles van Commenée. Het mag geen kwestie van smaak of voorkeur worden. Daarom wordt bondscoach Maarten Arens, de persoonlijke trainer van Polling, buiten de commissie gelaten.

In de klasse tot 63 kilogram is het Juul Franssen vs Sanne Vermeer. Laatgenoemde pakte op het EK brons, waar Franssen voortijdig werd uitgeschakeld. In de ranking is het voordeel nog wel voor Franssen, die vier jaar geleden nog Anicka van Emden voor zich moest dulden. 

Sanne Verhagen bezet momenteel een continentale plek. Mocht ze zich via deze route plaatsen, dan moet ze wel voldoen aan de aanvullende eis van NOC*NSF. Dat wil zeggen of top acht op het WK of top acht op één van de Grand Slams of top vijf op het EK in april 2020. Aan deze eis heeft ze momenteel niet voldaan.

Het eerstvolgende grote toernooi is het wereldkampioenschap over twee maanden in Tokio. Het is het toernooi dat het zwaarst mee zal tellen voor de ranking. Een wereldtitel is goed voor 2000 punten. JBN zal, indien ze de procedures volgen zoals die zijn afgesproken, na de Grand Slam in Parijs (feb 2020) de eerste judoka's voor Tokio aanwijzen. 25 mei 2020 is dan de definitieve selectie bekend. 

Rechtbank Rotterdam vernietigt ACM-boete van ruim 40 miljoen euro voor NS

De boete van ruim 40 miljoen euro die de Autoriteit Consument en Markt aan de Nederlandse Spoorwegen en een aantal dochterondernemingen oplegde wegens misbruik van een economische machtspositie bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg in 2014, blijft niet in stand.

ACM had de boete opgelegd omdat NS volgens ACM een economische machtspositie heeft op het Hoofdrailnet en NS van die machtspositie misbruik maakte op een andere markt, namelijk de markt van de Limburgse OV-aanbesteding. Dat misbruik bestond volgens ACM uit het indienen van een verlieslatend bod en uit het ernstig hinderen van haar concurrenten in de aanbesteding, Arriva en Veolia. Volgens ACM misbruikte NS de economische machtspositie op het Hoofdrailnet omdat de uitvoering van de Limburgse OV-concessie een grote rol zou gaan spelen bij de politieke beslissing over verdere decentralisatie van het Hoofdrailnet in de nieuwe Hoofdrailnetconcessie na 2024. Het gedrag van NS in de Limburgse OV-aanbesteding was volgens ACM dan ook gericht op het verdedigen van haar economische machtspositie op het Hoofdrailnet.

De rechtbank is van oordeel dat ACM niet overtuigend heeft bewezen dat NS een economische machtspositie heeft. ACM heeft geen onderzoek gedaan naar de voorwaarden waaronder de Staat de concessie voor het Hoofdrailnet aan NS heeft verleend. Dat onderzoek had ACM naar het oordeel van de rechtbank wel moeten doen om vast te kunnen stellen of NS een economische machtspositie op het Hoofdrailnet heeft. Het economische onderzoek dat ACM wel had laten verrichten, ging ook niet in op de concessievoorwaarden. Bovendien had dat onderzoek een meer algemene strekking en was het niet specifiek gericht op de vraag of NS een economische machtspositie op het Hoofdrailnet heeft. Tot slot zijn de conclusies in dat onderzoek te voorzichtig geformuleerd om een boetebesluit op te kunnen baseren.

De rechtbank is verder van oordeel dat het gedrag van NS in de Limburgse OV-aanbesteding niet onder de reikwijdte van het verbod op misbruik van een economische machtspositie valt, omdat het verband tussen de Limburgse OV-concessie en de positie van NS op het Hoofdrailnet na 2024 te onzeker is. Als een andere spoorvervoerder dan NS de Limburgse OV-concessie zou winnen dan zou er inderdaad samenloop ontstaan tussen de treindiensten van NS en die van andere spoorvervoerders, maar die samenloop is slechts één van de factoren die een rol zullen spelen in de politieke besluitvorming rondom de volgende concessie. Het kan worden betwijfeld of die factor zo zwaar weegt als ACM stelt. Bovendien gaat het om besluitvorming voor de periode na 2024 en dat is, gerekend vanaf 2014 toen de Limburgse OV-aanbesteding plaatsvond, nog vrij ver in de toekomst zodat het tijdsverloop ook tot onzekerheid leidt.

Aan de vraag of het bod van NS in de Limburgse OV-aanbesteding daadwerkelijk verlieslatend was, komt de rechtbank niet toe.

Geen ACM-boete voor de NS
Geen ACM-boete voor de NS


De Telegraaf: Real Madrid meldt zich bij Ajax voor Van de Beek

Real Madrid heeft zich bij Ajax gemeld voor Donny van de Beek, zo schrijft De Telegraaf donderdag. Directeur spelerszaken Marc Overmars is door de Koninklijke op de hoogte gebracht van de interesse in de aanvallende middenvelder. Waar Frenkie de Jong voor maximaal 86 miljoen euro aan Barcelona is verkocht en Matthijs de Ligt waarschijnlijk voor ruim zeventig miljoen euro naar Juventus verkast, zou Overmars een bedrag hebben genoemd tussen de vijftig en zestig miljoen euro voor Van de Beek.

Volgens de krant zijn op het bureau van Overmars alle alarmbellen afgegaan nu opnieuw een Europese grootmacht zich heeft gemeld voor een pijler van het succesteam van Erik ten Hag. Zowel Ajax als de entourage rond Van de Beek hult zich in stilzwijgen en het is daarom de vraag hoe hoog de 22-jarige middenvelder op het lijstje van voorzitter Florentino Pérez en trainer Zinédine Zidane staat. Het is de vraag of Real Madrid hem hoe dan ook wil hebben óf hij als alternatief wordt gezien voor Paul Pogba.

Pogba wordt al geruime tijd in verband gebracht met een overstap naar het Santiago Bernabéu, maar zou naar verluidt ook de overstap naar Juventus kunnen maken. Mocht de Franse international daadwerkelijk naar Turijn verkassen, dan kan de transfer van Van de Beek in een stroomversnelling komen. De interesse van Real Madrid komt overigens niet uit de lucht vallen. Woensdagochtend stond Van de Beek al op de voorpagina van Marca , dat hem in verband met de Spaanse grootmacht bracht.

In de Spaanse media wordt een vraagprijs van vijftig tot zestig miljoen euro genoemd en die bedragen worden herhaald door De Telegraaf . Dat zijn vraagprijs minder hoog ligt dan bijvoorbeeld die van De Ligt en De Jong heeft er onder meer mee te maken dat Van de Beek nog geen vaste waarde is in het Nederlands elftal. Real gaf deze transferzomer al meer dan driehonderd miljoen euro uit aan Rodrygo, Éder Militão, Ferland Mendy, Luka Jovic en Eden Hazard, en zal volgens de krant ook niet terugdeinzen voor de vraagprijs van Ajax.

Het is onbekend hoe Van de Beek tegenover een overstap naar Real Madrid staat. Hij was niet bereikbaar voor commentaar maar liet in een eerder stadium al weten niet onwelwillend tegenover een overstap naar een Europese topclub te staan. Overmars gaf na de behaalde landstitel al aan dat hij Van de Beek graag wil behouden en bereid is om hem een nieuw contract aan te bieden. De achterban van Ajax zal een transfer ook niet erg op prijs stellen aangezien met De Jong en De Ligt al twee sterkhouders vertrekken uit de Johan Cruijff ArenA. Wel weet Overmars dat bestuurders jonge spelers bepaalde kansen niet kunnen ontnemen, omdat het onzeker is dat die zich ooit opnieuw voordoen, zo klinkt het.

Liverpool troeft Ajax en PSV af en bezorgt Van den Berg toptransfer

Sepp van den Berg zal zich per 1 juli aansluiten bij Liverpool, zo meldt de Engelse topclub via de officiële kanalen. De zeventienjarige verdediger komt over van PEC Zwolle en heeft een meerjarig contract getekend bij the Reds, die naar verluidt twee miljoen euro betalen. De Champions League-winnaar troeft met de krabbel diverse geïnteresseerde clubs af, zoals PSV, Ajax en Bayern München.

Van den Berg lag nog tot volgend jaar zomer vast bij PEC Zwolle, maar Liverpool heeft dus besloten deze verbintenis af te kopen. De jeugdexponent van de Blauwvingers maakte op zestienjarige leeftijd zijn debuut in het betaald voetbal in het met 2-0 verloren duel met FC Groningen. In totaal kwam Van den Berg tot 22 wedstrijden voor de Eredivisionist.

Van den Berg kwam in het afgelopen halfjaar onder trainer Jaap Stam nauwelijks aan spelen toe in de hoofdmacht. De kwaliteiten van de stopper waren diverse clubs opgevallen, zoals PSV en Ajax. Ook Bayern aasde naar verluidt op de diensten van de jongeling, die uiteindelijk dus toch opteert voor een langdurig verblijf bij Liverpool.

"Het is een geweldig gevoel", stelt de kersverse aanwinst in een reactie op de website van zijn nieuwe werkgever. "Liverpool is in mijn optiek de grootste club ter wereld, het is dus echt een droom die uitkomt. Ik kijk er echt ontzettend naar uit. Veel spelers uit de jeugdopleiding groeien uit tot spelers van de A-selectie. Dat is ongelooflijk, zeker bij een club van deze grootte. Jürgen Klopp is een geweldig persoon en zijn aanwezigheid is een van de redenen waarom Liverpool zo goed presteert. Mede daarom heb ik ook voor deze club gekozen. Ik denk dat ik mij hier het beste kan ontwikkelen en hopelijk krijg ik veel speeltijd toebedeeld", aldus Van den Berg.

Tot 4 jaar celstraf voor beschieting pand Teleportboulevard

Drie mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 en 3 jaar voor hun rol bij de ontploffing van een antitankbrisantgranaatraket bij een gebouw aan de Teleportboulevard in Amsterdam op 21 juni vorig jaar. De mannen moeten ook ruim 8500 euro schadevergoeding betalen.

Explosief
De politie kreeg op 21 juni vorig jaar een melding dat er in de omgeving van Amsterdam Sloterdijk mogelijk een explosief was afgegaan. Toen zij op de Teleportboulevard kwamen, zagen zij dat de ruiten van een bedrijfspand volledig waren vernield. Op de grond lag een buis, dit bleek later een antitankraketwapen te zijn. Schuin tegenover dit bedrijfspand was een inslag die was veroorzaakt door een granaat die met dit wapen was afgevuurd.

In de periode voorafgaand aan dit incident ontving het Team Criminele Inlichtingen (TCI) meldingen uit een ander lopend opsporingsonderzoek. Een 42-jarige man zou bezig zijn met de voorbereiding van een liquidatie of een ander ernstig misdrijf, mogelijk in de buurt van Amsterdam Sloterdijk. Er werd een onderzoek naar de man gestart en zijn telefoon werd getapt. Uit dit onderzoek bleek dat de man op 20 juni 2018 was gesignaleerd op de Teleportboulevard, dat zijn Mercedes hier meermaals had stil gestaan en dat inzittenden in en uit stapten.

Medeplegen
Hoewel de 42-jarige man niet aanwezig was bij de beschieting, is er volgens de rechtbank sprake van voldoende nauwe en bewuste samenwerking met de twee andere mannen en is medeplegen bewezen. De man vervulde een leidende rol, wat blijkt uit de sturende toon in de telefoongesprekken en zijn handelen voorafgaand aan en ná de beschieting. Op camerabeelden zijn twee andere mannen gezien. Het signalement van de 46-jarige man komt overeen met dat van de kleinere man die het antitankraketwapen droeg vlak voor de beschieting. Naar het oordeel van de rechtbank is het deze man geweest die, samen met de 26-jarige man, op de avond van 21 juni met een antitankraketwapen op de Teleportboulevard was en een antitankbrisantgranaatraket afschoot. Dit oordeel wordt ondersteund door het op het antitankraketwapen aangetroffen DNA-mengprofiel, dat een match heeft opgeleverd met zijn DNA. Daarbij komt dat op de camerabeelden te zien is dat de 26-jarige man hard wegrent, er tijdens deze sprint een enorme lichtflits achter hem plaatsvindt en dat enkele seconden daarna de kleinere man er achteraan rent.

Motief
Waarom de mannen het gebouw hebben beschoten is uit het dossier en het onderzoek niet duidelijk geworden. De mannen hebben ook geen uitleg willen geven. De rechtbank weegt daarom het feit dat de redactie van Panorama in het beschoten gebouw is gevestigd, niet als strafverzwarend mee en komt tot een lagere straf dan door de officier van justitie is geëist.

GenX aangewezen als zeer zorgwekkende stof

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) verwelkomt het besluit van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) om de stoffen die betrokken zijn bij de GenX-techniek het predikaat van ‘zeer zorgwekkende stof' (ZZS) te geven.

Dit besluit is genomen op voordracht van Nederland. Naar verwachting zal ECHA het formele besluit in juli publiceren.

Staatssecretaris Van Veldhoven: "De GenX-stoffen krijgen nu het stempel van ZZS. Het gaat hier om stoffen die mogelijk ernstige gezondheidseffecten veroorzaken en niet afbreken in het milieu. Ook verspreiden de stoffen zich snel en makkelijk en kunnen opgeloste hoeveelheden heel moeilijk verwijderd worden, wat een probleem kan geven bij drinkwaterbereiding. Dat de stoffen nu deze status krijgen is goed nieuws. Voor ZZS gelden zeer scherpe eisen bij vergunningverlening. Bedrijven die met deze stoffen werken moeten alles uit de kast halen om emissies naar de lucht of lozingen naar water te voorkomen.”

Het is de eerste keer dat ECHA een stof aanwijst als ZZS vanwege de risico's die ontstaan door de niet-afbreekbaarheid en snelle verspreiding in het milieu. Op de ZZS lijst van ECHA staan nu 199 stoffen. Het Nederlandse voorstel is opgesteld door het RIVM, in nauwe samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en was in maart dit jaar ingediend bij ECHA. Naast het voorstel om de GenX-stoffen op de lijst te plaatsen werken het ministerie van IenW, RIVM, de Duitse overheid en ECHA ook samen om meer zicht te krijgen op andere mogelijk risicovolle eigenschappen van de stoffen.

NS start proef WhatsApp/sms-alert

Reizigers in Zuidoost-Nederland kunnen vanaf 1 juli deelnemen aan de proef met een Whatsapp/sms-alert. Tijdens deze proef kunnen reizigers via Whatsapp of sms melden als zij zich onveilig voelen in de trein of op het station. NS doet deze proef op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). Het gaat om een proef van 6 maanden op treinen van het type Flirt en stations Eindhoven, Tilburg en Breda. 

De proef start maandag op het traject Arnhem – Dordrecht. Vervolgens wordt de proef stap voor stap uitgebreid op de volgende trajecten en de drie stations: Ede-Wageningen – Arnhem, ’s-Hertogenbosch – Deurne, Tilburg Universiteit – Weert en Roosendaal – Dordrecht. Daarna volgt de mogelijkheid om te melden via sms.

Wat houdt de proef in?
Via deze melding legt de reiziger direct contact met de NS Veiligheidscentrale. Waar reizigers bijvoorbeeld via Twitter melding maken van dronken medereizigers, passagiers die meubilair vernielen of op een andere manier een onveilig gevoel veroorzaken, kan nu dezelfde melding (in stilte) gedaan worden via WhatsApp en later sms.

Wat doet NS met een melding?
De afhandeling van een melding verandert tijdens deze proef niet. Per situatie wordt bekeken welke opvolging nodig is. Soms is het al voldoende als een reiziger zich gehoord voelt. Als het gaat om een melding waarbij directe ondersteuning gewenst is, zal assistentie ingeroepen worden van een flexibel Veiligheid & Service-team of politie. Uiteraard blijft de oproep om met 112 te bellen in situaties waarin spoedeisende hulp noodzakelijk is. In andere situaties kan contact gelegd worden met de conducteur. De conducteur kan dan bijvoorbeeld besluiten om de overlastgevers aan te spreken of om assistentie in te roepen van Veiligheid & Service op het eerstvolgende station. Elke melding is en blijft maatwerk.

Samen met de overheid, ProRail en politie werkt de NS dagelijks aan een veiliger openbaar vervoer. Reizigers voelen zich steeds veiliger. 90 procent van de reizigers zich veilig op het station en in de trein. NS staat altijd open voor nieuwe maatregelen die ertoe leiden dat reizigers zich nog veiliger voelen. Bijvoorbeeld door de mogelijkheden van een meldpunt zoals deze te beproeven. Na een halfjaar worden de resultaten van de proef geanalyseerd en moet duidelijk worden of deze WhatsApp/sms-alert een positief effect heeft op de veiligheid(sbeleving) in het openbaar vervoer. 

Schimmel zorgt voor 'vliegende dood' en vreet genitaliŽn weg

Ben je een cicade, en meer specifiek een lid van de magicicada-familie? Nee? Mooi, dan heb je geluk. Die beestjes worden namelijk nogal eens getroffen door een cicade-specifieke schimmel: massopora, en daar worden ze niet bepaald vrolijk van.

Door de schimmel verliezen de insecten hun ledematen en gaan ze zich raar gedragen. Zo proberen de mannetjes met werkelijk alles wat ze tegenkomen te paren, hoewel dat een klein probleempje oplevert: de schimmel heeft hun genitaliën weggevreten, net als overigens hun hele achterkant.

Toch gaan de insecten gewoon door met het dagelijkse leven alsof er niks aan de hand is, waardoor ze de schimmel onder vele soortgenoten verspreiden. 'De Vliegende Dood', wordt het ook wel genoemd. "De schimmel heeft de controle over hun lichaam, dus wat dat betreft zijn het net zombies", aldus Matt Kasson, assistentprofessor in bospathologie en co-auteur van een studie naar de schimmel.

De cicades komen massopora voor het eerst onder de grond tegen, waar ze de eerste 13 of 17 jaar van hun leven doorbrengen - afhankelijk van de soort. Binnen zeven tot tien dagen na het boven de grond komen begint het abdomen (achterlijf van een insekt) eraf te vallen en wordt de schimmelinfectie zichtbaar.

"Geïnfecteerde volwassenen blijven zich normaal gedragen, hoewel ze ook hyperseksueel gedrag gaan vertonen." In de schimmel blijken middelen te zitten die ook bij mensen voor hallucinaties zorgen, maar of je er high van kunt worden is de vraag: "Misschien", zegt Kasson, "maar er zitten nog bijna duizend andere middelen in en daar kunnen voor mensen gevaarlijke zaken bij zitten. Ik zou het risico niet nemen."

Meer informatie over de cicadeschimmel kun je hier vinden.

Strengere afspraken over 'ongewenste' biomassacentrale Diemen

De gemeenten Diemen, Almere, Amsterdam, Weesp en Gooise Meren en de provincie Noord-Holland hebben strengere afspraken gemaakt met Vattenfall/Nuon als er een nieuwe biomassacentrale in Diemen komt. Hiermee probeert de gemeente Diemen toch iets te kunnen doen aan de komst van de centrale, die bij een groot deel van de Diemenaren ongewenst is.

Het college van burgemeester en wethouders in Diemen heeft inmiddels de Diemense raad geadviseerd om de benodigde zogeheten verklaring van geen bedenkingen af te geven, omdat er onvoldoende juridische grondslag is om de verklaring te weigeren. Het college noemt het in een toelichting 'een complexe kwestie', vanwege de zorgen die leven onder Diemenaren.

De Diemense raad moet op 11 juli een besluit nemen. Bewoners van de gemeente kunnen tijdens de gemeenteraadsvergadering van 4 juli inspreken. De gemeente kan de bewuste verklaring alleen weigeren als de centrale niet zou passen in de beschikbare ruimte. 'De discussie over de voors en tegens van het gebruik van biomassa maakt geen onderdeel uit van de bevoegdheden van het Diemense college en de gemeenteraad.'

Strengere afspraken
Omdat het college denkt dat de verklaring niet kan worden geweigerd, heeft het samen met onder andere Amsterdam strengere afspraken gemaakt over luchtkwaliteit en de herkomst van houtpellets die worden verstookt. Ook schakelt het bedrijf op termijn over op alternatieve energiebronnen zoals aardwarmte (geothermie), warmte uit water (aquathermie) of restwarmte uit datacenters.

Twee keer zo streng
Het convenant 'verduurzaming stadsverwarmingscentrale Diemen' bevat bindende afspraken over het minimaliseren van de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. De eisen voor de uitstoot van fijnstof worden twee keer zo streng als de wettelijke normen. Het lokale transport van de houtpellets zal uitstootvrij plaatsvinden, bij voorkeur door elektrisch aangedreven trucks.

De afspraken in het convenant treden pas in werking als de centrale er daadwerkelijk komt. Daarvoor is onder meer een positief investeringsbesluit van Vattenfall/Nuon nodig. Ook moet de provincie Noord-Holland nog een omgevingsvergunning afgeven. De eerste stap is de vergunningverlening via de zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen'.

Gewapende woningoverval in Venlo

De politie is voor haar onderzoek op zoek naar getuigen van een gewapende overval op een woning aan de Straelseweg op donderdagmorgen. Bij de overval raakten de twee bewoners licht gewond.

Twee gemaskerde mannen dringen rond 03:00 uur de woning binnen en bedreigen de twee bewoners onder meer met een mes. Het tweetal weet te ontkomen en maakt daarbij een nog onbekend geldbedrag buit. De man en de vrouw raken bij de overval licht gewond maar hoeven zich niet onder doktersbehandeling te stellen. De politie is een onderzoek gestart in en rond de woning. De politie zoekt getuigen, mocht je wat gezien hebben, bel dan 0900-8844 of anoniem bij M. via 0800-7000.

Russen beginnen worsteltoernooi Europese Spelen met drie keer goud

De Russische worstelploeg is lekker begonnen aan de Europese Spelen in Minsk. Daar stonden de eerste vier finales op het programma en dat leverde gelijk drie keer goud op voor de Russen.

In de klasse tot 57kg lukte dat niet: Mahir Amiraslanov uit Azerbeidzjan pakte het goud door de Amerikaanse Serviër Stevan Micic in de finale te kloppen. Brons was er voor de Turk Süleyman Atli en de Russische wereldkampioen Zavur Uguev, die in de halve finale geklopt werd door Amiraslanov, pas zijn vierde nederlaag in meer dan veertig gevechten op het hoogste niveau.

Het goud bij de mannen tot 74kg ging naar wereldkampioen Zaurbek Sidakov, die in de finale te sterk was voor de Turk Soner Demirtas, net als vier jaar eerder dus goed voor zilver. Avtandil Kentchadze uit Georgië en de Azeri Khadzimurad Gadzhiyev gingen naar huis met het brons.

Dauren Kurugliev pakte het goud bij de mannen tot 86kg, waar de regerend kampioen van de fameuze Ivan Yarigin Grand Prix in de finale won van de Wit-Rus Ali Shabanau - goed voor vier keer WK-brons. De Russische Duitser Ahmed Dudarov pakte brons, net als de in de VS geboren Nazem Myles Amine, nota bene voor San Marino.

Bij de zwaargewichten (-125kg) was het goud voor afgestudeerd chirurg Anzor Khizriev, die de Georgiër Givi Matcharashvili met chirurgische precisie over de mat stuurde. Jamaladdin Magomedov uit Azerbeidzjan pakte het brons, net als de Oekraïner Oleksandr Khotsianivsyi.

FOK! Wat een weer: vrij zonnig

Gegroet!  

Als ik de laatste weermodellen mag geloven, hoeven wij, de weercrew, alleen maar een temperatuursverwachting te maken. Voor de rest zit de atmosfeer voorlopig op slot. Het is één en al hogedrukgebied wat de komende 10 tot 14 dagen het weer bepaalt. Dat betekent dus veel ruimte voor de zon, zo af en toe eens een wolkenveldje, maar dat is het verder wel.

De temperaturen dan maar. Die liggen vandaag tussen de 17 en 27 graden, op morgen tussen de 20 en 28 graden en op zaterdag vinden we dan nog een hete dag met maxima van 29 tot 33 graden. Daarna zakken de maxima weer.

Er staat steeds wel een klein briesje uit variabele richtingen. 

Fijne dag!  

Avondlucht in Purmer. (Foto: spylacopa_68)
Avondlucht in Purmerend. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Badmintonners met drie uit drie naar knockoutfase Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk is de Nederlandse badmintonploeg prima bezig geweest. De groepsfase is inmiddels afgesloten voor iedereen behalve de gemengde dubbels, hoewel de Nederlandse deelnemers allemaal al zeker waren van plaatsing voor de knockoutfase.

Soraya de Visch Eijbergen 'won' haar derde duel: Beatriz Corrales uit Spanje kwam niet meer opdagen en dus gaat de Nederlandse met drie uit drie naar de achtste finales, waarin ze donderdag om 13:45 uur tegen de Zwitserse Sabrina Jaquet speelt.

Cheryl Seinen en Selena Piek wonnen in het damesdubbel ook hun derde wedstrijd. Bengisu Ercetin en Nazlican Inci uit Turkije werden met 21-12, 21-14 geklopt en dus sluit het duo de groepsfase met drie zeges af. Seinen en Piek spelen donderdag om 16:30 uur hun kwartfinale tegen Sara Thygesen en Maiken Fruergaard, het als eerste geplaatste Deense duo.

Mark Caljouw won zijn derde groepswedstrijd ook, hij klopte Michal Rogalski uit Polen met 21-18, 21-14 en speelt donderdag om 11:35 uur in de achtste finales tegen de Azeri Azmy Qowimuramadhoni.

Jelle Maas en Robin Tabeling verloren hun laatste groepswedstrijd met 20-22, 12-21 van de als eerste geplaatste Denen Anders Skaarup Rasmussen en Kim Astrup. Ze staan al wel in de kwartfinales en spelen donderdag om 17:30 uur tegen de als vierde geplaatste Duitsers Mark Lamsfuss en Marvin Seidel.

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.