FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 juni 2019

Amsterdam sluit aanpassing geluidsnormen festivals niet uit

De gemeente Amsterdam staat open voor een eventuele aanpassing van vergunningsnormen voor festivals. Wel moet er volgens het college "voldoende aanleiding" hiertoe zijn en wacht het nader onderzoek hiernaar af. Aanleiding zijn de honderden meldingen die tijdens het paasweekend binnenkwamen over geluidsoverlast.

Dat blijkt uit antwoorden van het college na vragen van PvdA-raadslid Dennis Boutkan. In het weekend van 20 tot 22 april kwamen er in totaal 778 klachten binnen, terwijl dat de afgelopen jaren vaak niet meer dan een tiental was.

West en Noord
Volgens de melders waren de festivals Awakenings in de Gashouder in West (332 meldingen) en DGTL op de NDSM-werf in Noord (405 meldingen) de boosdoeners, schrijft het college. De resterende 41 meldingen gingen over één van de twee of over beiden. Beide festivals hielden zich aan de geldende geluidsnormen. Voor DGTL was dat 80 decibel en voor Awakenings, omdat het binnen wordt gehouden, 118 decibel op de dansvloer.

De meldingen kwamen volgens de gemeente vooral uit de stadsdelen waar het betreffende festival plaatsvond. Zo kwam 94 procent van de klachten over Awakenings uit stadsdeel West en 68 procent van de klachten over DGTL uit Noord.

De andere klachten kwamen uit stadsdeel Centrum, dat tussen de twee festivals in ligt. Daarbij moet wel gezegd worden dat het voor de melders niet verplicht was om adresgegevens in te vullen, waardoor niet van alle meldingen is te zeggen of het om inwoners van het stadsdeel gaat. DGTL draaide rond 22:00 uur op verzoek van handhaving het geluid naar beneden naar 75 decibel.

Verschillende oorzaken mogelijk
Volgens de gemeente is aanvullend onderzoek nodig om achter de oorzaak van het hoge aantal meldingen te komen. "Een eerste focus zou daarbij kunnen liggen op het verkennen van bijzondere weersomstandigheden, zoals temperatuurinversie in combinatie met wind uit ongebruikelijke hoek, waardoor geluid veel verder draagt dan gebruikelijk. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit het geval was bij DGTL", zo schrijft het college.

Ook is het volgens het college mogelijk dat bewoners in nieuwbouw in het Houthavengebied voor het eerst geconfronteerd worden "met een zekere geluidbelasting." Het is daarom volgens de gemeente van belang om uit te zoeken voor welke locaties dit mogelijk speelt. Daarnaast is er volgens het college wellicht sprake van een veranderend stedelijk / maatschappelijk draagvlak voor geluidsoverlast afkomstig van evenementen.

Aanpassing vergunningsnormen
Het college schrijft dat het bij voldoende aanleiding wil kijken naar een eventuele aanpassing van de vergunningsnormen. Aanvullend onderzoek zal daarover uitsluitsel moeten geven. Burgemeester Femke Halsema gaf kort na het paasweekend al de opdracht voor het uitvoeren van een grondig onderzoek naar de klachten.

Naam Anne Frank gewijzigd

Anne Frank gaat voortaan door het leven als 'Anne'. Ja, door het leven, dus we hebben het niet over het Joodse meisje, dat dankzij haar dagboeken wereldberoemd werd, maar voor die tijd helaas om het leven kwam in een concentratiekamp. Het gaat hier om een of andere rapper, protegé van Lange Frans, die graag als 'Anne Frank' optrad.

De rapster kwam onder vuur te liggen wegens haar naamkeuze, maar ook vanwege de nodige ietwat antisemitische tweets uit haar verleden. "We janken allemaal als joden worden vergast...maar..er worden elke dag 100000 kippen vermoord...", klinkt het bijvoorbeeld, terwijl we onder meer ook hoogstaande berichten zien als "Als Taylor Swift een jood was zou ik haar persoonlijk vergassen."

Lange Frans zei zelf niet op de hoogte te zijn van de tweets en benadrukte vooral haar goede kant. Zelf liet Anne weten dat ze voor Anne Frank als artiestennaam koos, omdat dat al sinds de basisschool haar bijnaam was. "Toen las ik haar boeken ook, ze is inspirerend en een voorbeeld van hoe je in een ondraaglijke situatie kunt leven."

Hieronder zijn nog wat pareltjes te lezen van de cultuurverrijkende rapster.

Imker maakt zich grote zorgen om hulpeloze bijen in Amsterdam

Hoog in een boom aan de Coöperatiehof in De Pijp in Amsterdam vliegt een zwerm van tienduizenden bijen rond. Hoewel het bijenvolk geen overlast veroorzaakt bij de buurtbewoners, gaat het volk zonder korf of bijenkast vermoedelijk binnen drie dagen dood.

Imker Geert van Kerckhoven werd getipt over de rondvliegende bijen, maar kan ze niet helpen, omdat ze veel te hoog zitten.

De imker weet wel uit te leggen waarom de bijenzwerm daar rondvliegt: "Bij een natuurlijke geboorte van een bijenvolk gaat de koningin er met de helft van de bijen vandoor om het ouderlijk huis achter te laten voor de volgende generatie. En die koningin gaat daar met haar bijen ergens aan een plek verzamelen, om dan op zoek te gaan naar een nieuwe woning."

Nieuw onderkomen
Het probleem is alleen dat de bijen niet snel een nieuw onderkomen kunnen vinden. "In Amsterdam zijn er bijna geen holle bomen meer waar de bijen in kunnen wonen, dus dan is het aan ons imkers om die bijen te gaan vangen."

Een buurtbewoner heeft de bijenzwerm nog gezien voordat ze rondvlogen in de boom. "Ik zat met m'n buurvrouw te kletsen en ineens waren er allemaal bijen om ons heen. Wij dachten: Wat is dit nou? En even laten zaten ze allemaal daar, in de boom."

Volgens haar is het bijenvolk voor de buurt geen probleem. "Nee, maar ik zie ook bijna niet verplaatsen, of zo. We hebben een bijenprobleem. Tja, doe er dan wat aan."

Geen hulp
Bijen zijn bedreigde diersoorten en mogen niet zomaar verdelgd worden. Alleen een imker kan de bijen op een juiste manier verhuizen, maar dan moet hij er wel bij kunnen.

"Ik heb bij de brandweer geprobeerd hulp te vinden en via de gemeente geprobeerd hulp te vinden, maar niemand wil eigenlijk helpen om ons heel even dichter bij de bijen te brengen", vertelt Van Kerckhoven "We kunnen ze dan in een korf heel makkelijk vangen en in een halfuurtje is het probleem opgelost."

Niemand neemt verantwoordelijkheid
Zowel de gemeente als de brandweer neemt niet de verantwoordelijkheid voor de verhuizing. Daarom blijven de bijen voorlopig nog op hun plek.

Versterking in Groningen: Crisis-aanpak vereist eenvoudige aansturing

De ministers van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werken momenteel samen met de regio intensief aan een crisis-aanpak voor de versterking. Belangrijk aandachtspunt daarbij is dat de afspraken over aansturing, organisatie en financiering van de versterkingsopgave (de zogeheten ‘governance’) eenvoudiger moeten om tot voldoende snelheid te komen. Het Staatstoezicht op de Mijnen signaleert dit aandachtspunt naar aanleiding van haar eerste voortgangsverslag over de versterkingsopgave en de afbouw van de gaswinning.

Na de beving bij Zeerijp in 2018 heeft SodM aangegeven dat het pas veilig is in Groningen als de gaswinning is afgebouwd naar 12 miljard  per jaar én als alle huizen die niet aan de veiligheidsnorm voldoen, zijn versterkt. Daarom volgt SodM de voortgang hiervan.

Onvoldoende voortgang in de versterking
SodM heeft de voortgang van de versterkingsopgave en de afbouw van de gaswinning van het in kaart gebracht. De versterking is het afgelopen jaar onvoldoende op gang gekomen. Een belangrijke oorzaak is dat het tot mei geduurd heeft voordat er afspraken over de governance zijn gemaakt. Echter, deze afspraken maken de aansturing en organisatie niet eenvoudiger met als risico dat de benodigde snelheid niet gerealiseerd gaat worden. De afbouw van de gaswinning ligt wel voor op schema: GTS heeft de productie in gasjaar 2018/2019 op zo’n 15,9 miljard  geraamd in plaats van de vorig jaar geraamde 18,2 miljard . Daarbovenop onderzoekt EZK de mogelijkheden om het productieniveau komend gasjaar (2019/2020) naar 12 miljard m³ te verlagen.

Crisis-aanpak
De gevolgen van de gaswinning werken door in het dagelijks leven en de gezondheid van Groningers – zeker bij hen die last hebben van meervoudige schade. De voor nog langere periode aanwezige kans op aardbevingen, de forse economische schade en de groeiende sociale impact en maatschappelijke onrust – allemaal veroorzaakt door de gaswinning – zorgen ervoor dat de situatie in Groningen als een crisis moet worden beschouwd. De achterblijvende voortgang op zowel de schade-afhandeling als de versterking maken duidelijk dat een crisis-aanpak noodzakelijk is om tot de vereiste snelheid te komen. Een crisis-aanpak moet ervoor zorgen dat het resultaat voor de bewoners voorop staat, en dat afspraken, regels en procedures waar noodzakelijk hierop aangepast worden.

Opvolging veiligheidsadvies na beving Westerwijtwerd
SodM heeft de minister van EZK naar aanleiding van de beving bij Westerwijtwerd geadviseerd om een crisis-aanpak te hanteren. De schade-afhandeling en versterking moet worden samengevoegd en deze organisatie moet ruim mandaat en eigen budget krijgen. De ministers van EZK en BZK en de regio zijn met elkaar in gesprek om de versterking te versnellen en opvolging te geven aan het advies van SodM. SodM heeft de indruk dat haar advies in belangrijke mate opgevolgd wordt. SodM vraagt nog wel aandacht voor de gebouwen met een (licht) verhoogd risico-profiel uit zogenoemde batch 3260: het advies was om voor deze gebouwen de gesprekken te starten met bewoners over het versterken. Maar hierover lijken nog geen bestuurlijke afspraken gemaakt te zijn. Ook blijft SodM zorgen houden over de rol en positie van de op te richten Tijdelijke Commissie Versterken (TCV) die de governance van de versterkingsopgave weer ingewikkelder maakt. Het is de vraag in hoeverre een nieuwe organisatie bijdraagt aan de te hanteren crisis-aanpak en of niet beter gebruik gemaakt kan worden van bestaande mogelijkheden binnen de NCG en in de regio.

Betrian, Fontijn en Lacruz bereiken halve finale op bokstoernooi Europese Spelen

Boksters Jemyma Betrian en Nouchka Fontijn hebben woensdag hun partij in de kwartfinale op de Europese Spelen in Minks gewonnen. Zowel Betrian en Fontijn hadden een bye in de eerste ronde. In de avond versloeg Enrico Lacruz de Turk Tugrulhan Erdemir.

In de klasse tot 57 kilo won Betrian haar partij met 3-2 van de Italiaanse Alessia Mesiano. In de halve finale is haar tegenstandster Stanimira Petrova uit Bulgarije.

Nouchka Fontijn tijdens de Europese Spelen van 2015 (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Nouchka Fontijn tijdens de Europese Spelen van 2015 (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Ook Fontijn (klasse tot 75 kilo) bereikte de halve finale. De 32-jarige Rotterdamse won eenvoudig met 5-0 van de Turkse Busenaz Surmeneli. Fontijn treft vrijdag de Poolse Elżbiety Wójcik.

Update – Lacruz ook naar halve finale
Enrico Lacruz heeft in de kwartfinale van de klasse tot 64 kilo met 3-2 gewonnen van Tugrulhan Erdemir uit Turkije. In de halve finale op vrijdag is de Armeen Hovhannes Bachkov zijn tegenstander.

Twee criminelen levenslang de cel in voor liquidaties†

De rechtbank Gelderland heeft twee criminelen vanmiddag veroordeeld tot levenslange celstraffen voor hun aandeel in meerdere liquidaties. "Het gaat om gruwelijke en uitzonderlijke misdrijven", aldus de rechtbankvoorzitter.

Een van de veroordeelden is Omar Lkhorf, de broer van Youssef Lkhorf, slachtoffers van de beruchte schietpartij in de Staatsliedenbuurt, eind 2012.

Criminele afrekeningen
De tot levenslang veroordeelde verdachten (Omar Lkhorf en Hicham M.) zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de liquidaties op Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel in 2015. Daarbij ziet de rechtbank in Omar de persoon die de schutters (Hicham en Mohamed H.) aanstuurde.

Laatstgenoemde schutter is veroordeeld tot de hoogste tijdelijke celstraf: 30 jaar. ‘Hij heeft volgens de rechtbank samen met anderen een persoon op gruwelijke wijze vermoord en geprobeerd om 3 andere mensen te vermoorden.’ Toch krijgt hij een lagere straf, omdat de rechtbank hem 1 moord minder verwijt dan Omar en Hicham.

Mislukte moordpoging in Slotermeer
Volgens de rechtbank was het moordcommando, dat in verschillende samenstellingen opereerde, ook verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op Nouredine - 'Hitler' A. op 3 april 2016 op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Slotermeer. Die poging mislukte, omdat het vuurwapen het niet deed.

Overwinning voor justitie
De veroordelingen zijn een overwinning voor justitie in de jarenlange strijd tegen de georganiseerde misdaad. Vooral het onderlinge berichtenverkeer tussen criminelen speelt daarbij een belangrijke rol. Ook de verdachten in bovengenoemde liquidatiezaken communiceerden via Pretty Good Privacy (PGP).

Politie en justitie wisten de afgelopen jaren meerdere servers te kraken waarop deze berichten stonden opgeslagen. Ook in aanloop naar de liquidatie van crimineel Eaneas Lomp in Krommenie hielden de verdachten onderling een soort liveblog bij.

Eigen bijdragen vervoersvoorzieningen UWV verlaagd

Mensen met een arbeidsbeperking moeten meer perspectief op werk krijgen. Het is belangrijk voor werkgevers die behoefte hebben aan goed personeel én voor mensen met een beperking, want werk biedt bestaanszekerheid en persoonlijke ontwikkeling. De laatste jaren krijgen steeds meer mensen uit deze doelgroep een plek bij een reguliere werkgever. Om deze trend voort te zetten, ook als het economisch minder meezit, verlaagt staatssecretaris Van Ark de eigen bijdragen voor vervoersvoorzieningen, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de vervoersvoorziening van UWV geldt een eigen bijdrage voor taxivervoer of aangepast eigen vervoer. Dit houdt in dat klanten worden gecompenseerd voor de extra kosten die zij maken als gevolg van hun beperking. Deze bijdrage is gebaseerd op de hoogte van het inkomen. Heeft een klant een hoog inkomen, dan betaalt hij ook een hogere eigen bijdrage of moet zelf een vervoermiddel aanschaffen. Voor de groep mensen vlak boven de inkomensgrens kan een hogere eigen bijdrage een belemmering worden voor hun participatie. De Tweede Kamer heeft hierover eerder haar zorgen geuit. Daarom heeft staatssecretaris Van Ark besloten de eigen bijdragen voor deze groep te verzachten.

De verhoging bij overschrijding van de inkomensgrens wordt gehalveerd van 35 naar 18 cent per kilometer en de hogere eigen bijdrage kilometervergoeding wordt verlaagd van 42 naar 35 cent per kilometer. De eigen bijdrage voor aanschaf van eigen aangepast vervoer wordt tegelijkertijd verlaagd van circa € 28.000 naar € 5.000.

Ook komt er een maximum eigen bijdrage van € 225 per maand voor elk type vervoer. Mensen met een beperking die een grote afstand moeten overbruggen om te gaan werken, zullen van deze regeling gebruik maken.

UWV wijzigt het normbedragenbesluit voorzieningen, waarin deze maatregelen zijn opgenomen. Dit besluit wordt per 1 juli 2019 van kracht. UWV informeert betrokken klanten over wat de wijzigingen voor hen betekenen.

Gewenningsperiode
Vanaf 1 januari 2019 geldt al een gewenningsperiode van zes maanden, voordat een verhoging van de eigen bijdrage kilometervergoeding in werking treedt na overschrijding van de inkomensgrens. Deze gewenningsperiode biedt de klant de nodige ruimte om samen met medewerkers van het UWV alternatieven te onderzoeken voor het woon-werkverkeer.

Duitsland en Nederland integreren krijgsmachten digitaal

Om de samenwerking in het veld te verbeteren gaan Duitsland en Nederland hun krijgsmachten digitaal zeer vergaand integreren. Nog nooit bundelden 2 krijgsmachten hun digitale krachten zover als nu. Beide Defensieministers bezegelden vandaag met een overeenkomst de nieuwe Duits-Nederlandse organisatie TEN (Tactical Edge Networking). Dit gebeurde in Brussel, waar de NAVO-ministers van Defensie samenkomen.

De overeenkomst legt de basis voor het samenvoegen van 2 nationale digitale verander- en moderniseringsprogramma’s. TEN biedt ook mogelijkheden voor het ontwikkelen van gezamenlijke standaarden en oplossingen binnen de NAVO. Mogelijk kunnen ook gezamenlijk systemen en materieel worden aangekocht.

Het uitgangspunt is dat de militairen in het veld doeltreffender en veilig hun werk kunnen doen. Ook moeten ze effectiever met de andere NAVO-collega’s kunnen samenwerken tijdens missies en oefeningen.

Minister Bijleveld: “In een wereld van digitale dreigingen zoeken we voortdurend naar nieuwe manieren om onze mannen en vrouwen in het veld sterker te maken. Zij vervullen moeilijke missies. Om te slagen, hebben ze niet alleen slimme tools en de nieuwste systemen nodig. Ze moeten er ook in internationaal verband mee kunnen optreden. TEN is een grote stap naar betere communicatie in het veld.”

Deze ontwikkelingen beperken zich niet alleen tot Duitsland en Nederland. Ook in NAVO-verband is goede communicatie van belang voor de troepen. Vaak is het radiocontact tussen de radio’s van de verschillende landen moeilijk. Duitsland en Nederland willen daarom met zoveel mogelijk NAVO-partners dezelfde standaarden invoeren.

Om de veiligheid te bevorderen wordt er binnen TEN een militair internet gebouwd. Dit verbetert de verbindingen met een mix aan middelen, zoals snelle applicaties, permanente mobiele bereikbaarheid en bescherming tegen cyber- en elektromagnetische bedreigingen.

Goede informatie essentieel
TEN is van groot belang voor het verbeteren van informatiegestuurd optreden. Om opgewassen te zijn tegen technologisch hoogwaardige tegenstanders en hybride dreigingen, is het hebben van de juiste informatie essentieel. Die informatie moet ook de eenheden in het veld kunnen bereiken en daar veilig gedeeld kunnen worden.

Koblenz en Amersfoort
De organisatie krijgt op termijn een hoofdkantoor in Koblenz. Op de Bernardkazerne in Amersfoort komt een design- en prototypecentrum. Van hieruit worden praktische initiatieven met partners uitgewerkt.

Voormalig Eredivisie-verdediger brengt titelkandidaat Nigeria ronde verder

Nigeria heeft op de Afrika Cup met minieme cijfers gewonnen van Guinee (1-0). De Super Eagles , drievoudig winnaar van het toernooi, staan na twee groepsduels op zes punten en zijn daarmee verzekerd van een plaats in de achtste finale. Guinee was woensdag lange tijd op weg naar een goed resultaat, maar moest uiteindelijk toch een nederlaag incasseren door een doelpunt van Kenneth Omeruo, ex-verdediger van onder meer ADO Den Haag. Aan de eerste twee groepswedstrijden hield de formatie van bondscoach Paul Put slechts een punt over, waardoor een plek bij de laatste zestien nog lang geen uitgemaakte zaak is.

Guinee begon nog wel voortvarend aan het treffen in Alexandrië en kreeg al na drie minuten een goede mogelijkheid om de score te openen. Ibrahima Cissé zag een afstandsschot echter vakkundig worden gekeerd door Daniel Akpeyi. Sory Kaba wist eveneens niet te scoren met een geplaatst schot in de hoek. Nigeria kreeg kansen via onder meer Wilfred Ndidi en Odion Ighalo, maar het elftal van bondscoach Gernot Rohr ging zonder doelpunten de rust in.

Ook in de tweede helft hield Guinee, met Champions League-winnaar Naby Keïta in de gelederen, lange tijd stand. De middenvelder van Liverpool, net terug van een blessure, moest kort na rust een blessurebehandeling ondergaan, maar kon uiteindelijk verder spelen. Nigeria was in de persoon van Alex Iwobi dicht bij de 1-0. Het schot van de Arsenal-aanvaller werd echter uit de hoek geplukt door Akpeyi, terwijl ook Peter Etebo een goede kans in rook zag opgaan.

De winnende treffer van Nigeria kwam er alsnog in de slotfase. Een bekeken kopbal van Omeruo maakte ruim een kwartier voor tijd het verschil tussen beide landen. Het goede voorbereidende werk was van Moses Simon, die Omeruo vanaf de zijkant bediende met een afgemeten voorzet. Guinee probeerde de achterstand nog ongedaan te maken, maar het slotoffensief leverde niet het gewenste resultaat op. Nigeria is na twee wedstrijden dus al door. Het elftal van Put hoopt zondag tegen Burundi, dat eveneens met 1-0 verloor van Nigeria, kwalificatie voor de achtste finale af te dwingen.

Arabieren keren islam rug toe

Arabieren geven steeds vaker aan niet meer religieus zijn. Dat is een van de meest opvallende conclusies van een diepgaand onderzoek dat in opdracht van de Britse tv-zender BBC is uitgevoerd in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

In dit onderzoek zijn gedurende een jaar meer dan 25.000 Arabieren uit tien landen ondervraagd over een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder seksualiteit, religie, migratie en veiligheid, waarna de resultaten met historische data zijn vergeleken. De resultaten zijn soms verrassend en soms cultureel volledig te verklaren.

Sinds 2013 is het aantal mensen dat zegt niet meer religieus te zijn gestegen van gemiddeld acht procent naar dertien procent. Vooral onder Arabische jongeren onder de dertig jaar oud is het verloop groot, daar is het percentage niet-religieuzen achttien procent. Alleen in Jemen daalde dit percentage.

Van de meeste landen vindt meer dan vijftig procent van de inwoners dat ook vrouwen leider van het land zouden moeten kunnen worden, met Libanon en Marokko als meest liberalen met meer dan 75 procent voorstemmers. Alleen Algerije is niet zo vrouwvriendelijk, minder dan 50 procent vindt dat een vrouw het land kan besturen.

Toch vindt een meerderheid van inwoners in bijna alle landen dat de man in huis het laatste oordeel behoort te hebben bij beslissingen die genomen worden rondom het huishouden en gezin. Marokko was weer een positieve uitschieter, waar minder dan 50 procent de conservatieve mening was toegedaan dat de man per definitie het laatste woord behoort te hebben.

Eerwraak wordt in Noord-Afrika beter getolereerd dan homoseksualiteit. Eerwraak, waarbij meestal de vrouw zwaar het onderspit delft, blijft het meest geaccepteerd in Algerije, Marokko en Jordanië (27, 25 en 21 procent). In Algerije (26 procent) en Marokko (21 procent) is homo-acceptatie echter ook het hoogst terwijl dit in Libanon maar op zes procent ligt.

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn Amerikaans president Donald Trump en Russisch president Vladimir Putin bij elkaar nog niet zo populair als de president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan. Gemiddeld waardeert meer dan 50 procent van de Arabieren het werk van Erdogan, tegenover twaalf voor Trump en 28 procent voor Putin.

Vanwege de slechte economische omstandigheden in de ondervraagde landen, wil een stijgend percentage inwoners emigreren. Vooral in Jordanië, Irak en Marokko denkt meer dan vijftig procent van de inwoners onder de dertig jaar aan emigratie. Niet allemaal willen ze naar Europa trouwens. Alhoewel Europa de favoriet blijft, is Noord-Amerika een goede tweede, vlak voor de rijke Golfstaten.

Emigratie naar de VS lijkt vreemd, aangezien zestig procent van de Arabieren geweld tegen de VS goedkeurt, wat misschien de reden van emigratie een angstwekkende draai geeft. Steun aan radicale instituten als Muslim Brotherhood, Hamas en Hezbollah is overigens dalende.

Dit onderzoek is uitgevoerd door een onderzoeksnetwerk 'Arab Barometer' hetwelk gesteund wordt door de Princeton universiteit in de Verenigde Staten. Dit netwerk doet sinds 2006 vergelijkende onderzoeken, waarbij ze direct met de ondervraagde personen in contact staan. Meer informatie is te vinden op de website van Arab Barometer.

Wisselvallige Bertens naar kwartfinale Eastbourne

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het WTA-toernooi van Eastbourne. De Nederlandse nummer vier van de wereld won in de derde ronde op het Engelse gras met tweemaal 6-3 van de Duitse Anna-Lena Friedsam.

Bertens was de gehele wedstrijd tegen Friedsam wisselvallig. Haar eerste servicegame was typerend voor haar hele wedstrijd. In die servicegame sloeg ze maar liefst vijf aces, maar daar tegenover stonden ook vijf dubbele fouten. Ze zou de eerste set in totaal zeven dubbele fouten slaan en haar eerste service percentage was maar 40%, maar toch werd de eerste set met 6-3 gewonnen.

Net zoals de eerste set was het spel wisselvallig. Bertens kwam met 3-0 achter in de tweede set, met daarbij twee servicebreakachterstand. De Nederlandse knokte zich echter terug in de wedstrijd en won vervolgens zes games op rij. Dat was meteen goed voor de zege en staat ze in de kwartfinales van het WTA-toernooi van Eastbourne.

In die kwartfinale speelt ze tegen de Deense Caroline Wozniacki of de Wit-Russische Aryna Sabalenka. Die twee speelde vorig op Eastbourne ook al tegen elkaar, alleen toen was de finale op het Engelse grastoernooi. Toen was de 28-jarige Deense te sterk voor Sabelenka.

Handboogschutster Bayardo wint brons op Europese Spelen; De Laat uitgeschakeld in kwartfinales

Door het bereiken van de halve finale op de Europese Spelen in Minsk heeft handboogschutster Gabriela Bayardo zich geplaatst voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. In de halve finale van het recurvetoernooi verloor de 24-jarige met 6-2 van de Italiaanse Tatiana Andreoli. Later op de dag won ze het brons door de Russin Anna Balsukova te verslaan.

De Mexicaanse Bayardo nam voor haar moederland in 2016 deel aan de Olympische Spelen in Rio. Ze werd toen uitgeschakeld in de tweede ronde. Vanwege haar relatie met collega-boogschutter Mike Schloesser komt ze nu uit voor Nederland. Door de kwalificatie is ze de eerste vrouwelijke boogschutter in 23 jaar die namens Nederland naar de Olympische Spelen mag.

Update - Bayardo verovert brons
In de strijd voor het brons was Bayardo een maat te groot voor Balsukova. Met vijf tienen had ze een bliksemstart. Uiteindelijk won ze met 7-1. In de finale won Andreoli met dezelfde cijfers van haar landgenote Lucilla Boari.

Update - De Laat uitgeschakeld
Op het onderdeel compound werd Sanne de Laat in de kwartfinales uitgeschakeld. De Eindhovense verloor met 143-147 van Natalia Avdeeva. De Russin bereikte uiteindelijk de finale, maar verloor daarin van de Sloveense Toja Ellison: 144 (8) - 144 (10). De Française Sophie Dodemont won het brons door Yesim Bostan uit Turkije met 148-142 te verslaan.

Ten Hag over volle kalender: "Het is crazy, idioterie"

Erik ten Hag baalt van de alsmaar voller wordende voetbalkalender. Omdat de Afrika Cup, de Copa América en het EK Onder-21 allemaal in volle gang zijn, én er direct na het reguliere seizoen nog interlands werden gespeeld, heeft de trainer van Ajax bij de start van de voorbereiding niet de beschikking over al zijn spelers. Ten Hag wil juist met al zijn spelers toeleven naar de voorrondes van de Champions League.

Internationals Daley Blind, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Dusan Tadic, Kasper Dolberg en Lasse Schöne sluiten op 8 juli aan bij de spelersgroep. Wanneer de deelnemers aan de Afrika Cup, Copa América en het EK Onder-21 zich melden, is nog niet bekend. Het gaat om Nicolás Tagliafico, David Neres, Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, André Onana en Rasmus Kristensen. In gesprek met Voetbal International noemt Ten Hag de kalender 'idioterie'.

De oefenmeester weet dat er volgend jaar opnieuw een Copa América gespeeld wordt in de zomer. "De consequentie is dat iemand zoals Nicolás Tagliafico drie zomers op rij doorvoetbalt, het WK van vorig jaar meegerekend. Waar houdt dat dan op? Wanneer krijgt zo'n jongen rust?", vraagt Ten Hag zich openlijk af. "Het is crazy, die kalender. Volgens mij was het Juventus dat tegen ons zei dat er voor Ajax op deze manier geen beleid te maken is. Ze hebben gelijk. Idioterie."

Ajax trainde zaterdag voor het eerst en vertrok maandag naar De Lutte. Daar verblijven de spelers tot en met zaterdag. Dinsdag werd de eerste oefenwedstrijd van het seizoen met 2-11 gewonnen van Quick'20; zaterdag wacht een treffen met Aalborg. Op zaterdag 13 juli reist Ajax naar Oostenrijk voor een trainingskamp in Bramberg. Op 6 of 7 augustus wacht de heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League.

Vilhena over transfer: "Het was tijd voor een nieuwe club"

Tonny Vilhena heeft zich in Oostenrijk gemeld voor het trainingskamp van zijn nieuwe werkgever FK Krasnodar, dat hem onlangs weghaalde bij Feyenoord. "Ik ben fit, heb na de Nations League met Oranje maar kort vakantie gehad", vertelt Vilhena, die dinsdagavond een vijfjarig contract bij zijn nieuwe werkgever tekende en woensdagochtend meteen al op het trainingsveld stond, in gesprek met het Algemeen Dagblad. "De conditie is er dus nog gewoon. Ze houden hier van hard trainen vertelde Younes Namli (voormalig speler van PEC Zwolle, red.) al. Maar dat vind ik alleen maar fijn."

Voor de buitenwacht is de overstap van Vilhena wellicht een opvallende, daar hij in het verleden ook in verband werd gebracht met bijvoorbeeld Eintracht Frankfurt. De middenvelder geeft echter aan niet over een nacht ijs te zijn gegaan: "We hebben er thuis goed over nagedacht. Ik ben pas 24 jaar, maar na bijna 8 jaar in het eerste elftal van Feyenoord werd het allemaal iets te veel van hetzelfde. De nieuwe trainer Jaap Stam vertelde mij dat hij hoopte dat ik nog één seizoen wilde blijven. Ik heb hem gezegd dat ik eerlijk wilde zijn. Het was tijd voor een nieuwe club."

Bij Krasnodar komt hij met Namli al een speler met een Eredivisie-verleden tegen en de Russen zijn ook nadrukkelijk in de markt voor AZ-aanvaller Oussama Idrissi. Het doel van de club is uiteindelijk om een gooi te doen naar de Russische landstitel en ook op Europees gebied een rol van betekenis te spelen: "Het verhaal is gewoon goed. Er zullen vast mensen zijn die het een vreemde stap vinden. Maar ik ken de plannen van de club. En ik ken de plannen die de club met mij heeft. Er gaat iets moois groeien en ik wil daar deel van uitmaken", sluit Vilhena af.

De Oranje-international gaat in Rusland overigens spelen met rugnummer 52. Dat is een eerbetoon aan zijn op 52-jarige leeftijd overleden moeder, zo laat de middenvelder weten via Instagram. "Nieuwe stad, nieuw team, nieuw hoofstuk en nieuwe uitdagingen. Ik kijk ernaar uit om onze doelen samen waar te maken", schrijft Vilhena in het Engels bij zijn bericht. "Dit nummer heb ik gekozen voor jou, mama."

Vijf kanofinales, vijf landen met goud op Europese Spelen

De eerste finaledag van het vlakwaterkanovaren op de Europese Spelen in Minsk heeft op vijf onderdelen winnaars uit vijf verschillende landen opgeleverd, inclusief een paar fraaie finales.

In de K1 over 1000m ging het goud naar de Hongaar Balint Kopasz, die de Portugees Fernando Pimenta met krap een tiende van een seconde klopte. De Wit-Rus Aleh Yurenia eindigde op een dikke seconde met het brons.

In de C1 over 1000m was drievoudig en regerend wereldkampioen én tweevoudig en regerend olympisch kampioen Sebastian Brendel uit Duitsland eens niet de beste. Op een dikke seconde van de Pool Tomasz Kaczor moest hij genoegen nemen met brons, terwijl de Rus Kirill Shamshurin nét tekort kwam voor het goud.

Het goud in de K2-boot over 500m ging bij de vrouwen naar het thuisland: Volha Khudzenka en Maryna Litvinchuk waren een klap te sterk voor Anna Karasz en vijfvoudig - inclusief drievoudig regerend - olympisch kampioene Danuta Kozak uit Hongarije. Brons was er voor Rusland dankzij Kira Stepanova en Anastasia Panchenko.

De mannen-K2 over 1000m werd een prooi voor de Duitsers Max Hoff en Jacob Schopf, een dikke halve seconde voor de Oekraïners Oleksandr Syromiatnykov en Oleh Kukharyk. Ook hier was er brons voor Rusland en wel dankzij Vladislav Litovka en Roman Anoshkin.

De laatste finale ging in de C2-boot over 1000m en leverde goud op voor Roemenië. Catalin Chirila en Victor Mihalachi waren te sterk voor Yurii Vandiuk en Andrii Rybachok uit Oekraïne en ook hier was er brons voor Rusland, dankzij de eerdergenoemde Shamshurin en Ilya Pervukhin.

Prinses Alexia en snoepsmurf zijn ook jarig

Vandaag was al een feestelijke dag vanwege de veertigste verjaardag van FP-nieuwskoningin DJMO, maar ook prinses Alexia en FOK!ker snoepsmurf zijn jarig.

Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en mocht er iets heel ergs met Prinses Amalia gebeuren, dan is zij degene die koningin zal worden. Alexia is woensdag veertien geworden.


Alexia tijdens koningsdag 2019 in Amersfoort (Foto: Gettyimages)

snoepsmurf staat bij FOK! geregistreerd sinds 8 december 2015, tien jaar na de geboorte van Alexia. We kunnen hem kennen van zijn reacties in FOK!-topics als 'Tieners mishandelen vrouw in Kaatsheuvel' en 'Man pist van brug, vier gewonden'. Ook jij gefeliciteerd!

Nationale titels tijdrijden voor Van Emden en Van Vleuten

Annemiek van Vleuten en Jos van Emden hebben de nationale titel in het tijdrijden gewonnen. Op het Nederlands kampioenschap in Ede won Van Vleuten bij de vrouwen met ruime voorsprong, terwijl Van Emden de titel pakte met acht seconden voorsprong op Sebastiaan Langeveld.

Deze week staan in het wielrennen de nationale titels centraal. Vandaag werd het NK tijdrijden in Epe gehouden. Eerst waren de vrouwen aan de beurt. Waar op de Europese Spelen het deelnemersveld matig was stond in Epe wel een sterk deelnemersveld aan de start.

Ondanks het sterke deelnemersveld bij de vrouwen ging de winst eenvoudig naar Van Vleuten. De wereldkampioen tijdrijden was over 31,8 kilometer maar liefst 1 minuut en 35 seconden sneller dan Ellen van Dijk, de Europees kampioen tijdrijden. Anna Van der Breggen, de nummer twee op dit onderdeel bij het afgelopen EK en WK, werd derde op 1.49 van Van Vleuten. Lucina Brand viel net buiten het podium. Ze kwam twee seconden te kort voor een podiumplaats. Voor Van Vleuten was het alweer de vierde nationale titel in zes jaar op dit onderdeel. Vorig jaar kwam de tijdritspecialiste niet verder dan een vierde plaats.

Bij de mannen was de strijd een stuk spannender. Tom Dumoulin kwam niet aan de start vanwege een knieblessure, maar met Van Emden, Dylan van Baarle (uitredend kampioen), Langeveld en Niki Terpstra stond er nog genoeg kwaliteit aan de start. Die renners zouden het ook gaan uitmaken voor de winst.

In een tijdrit over iets meer dan veertig kilometer klokte Van Emden de snelste. Hij deed over de 40.8 kilometer 46 minuten en 59 seconden en was daarmee acht seconden sneller dan de nummer twee Langeveld. Uitredend kampioen Van Baarle moest ditmaal genoegen nemen met een derde plaats op 27 seconden. De rest van de deelnemers verloren meer dan één minuut op Van Emden, die voor de tweede keer de nationale titel in het tijdrijden won.

NS begint aan herstelbetaling

Directeur van de Nederlandse Spoorwegen (NS), Roger van Boxtel, heeft vandaag bekendgemaakt dat overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd, een financieel extraatje krijgen.

De NS is bereid om bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog 15.000 euro te betalen aan Holocaustoverlevenden, nabestaanden en weduwen krijgen 7500 en 5000 euro. Dit is de uitkomst van een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van de joodse Job Cohen, bestaande uit mensenrechtenactiviste Lilian Gonçalves, historica Ellen van der Waerden en advocaat Eva van Ingen. Deze commissie riep begin 2019 mensen op zich te melden indien zij meenden in aanmerking te komen voor een financiële gift.

De NS bood al eerder excuses aan voor het in opdracht van de Duitse bezetter te rijden. In totaal verdiende het bedrijf hier een paar miljoen gulden mee. De huidige regeling betreft overigens niet alleen joden, maar ook Roma en Sinti of hun nabestaanden.

Naar schatting komen enkele duizenden personen voor de tegemoetkoming in aanmerking, waaronder naar schatting 500 overlevenden. Of nabestaanden van vervolgde homo's, gehandicapten of Jehova's Getuigen ook een vergoeding krijgen werd niet vermeld.


Groenen en Miedema onder de indruk van ItaliŽ

Na het verslaan van Japan zijn de Italiaanse vrouwen de volgende tegenstander van Oranje op het WK voetbal. Jackie Groenen en Vivianne Miedema verwachten zaterdag een zware kwartfinale tegen Italië.

Groenen is onder de indruk van Italië. “Ik vind ze erg leuk spelen, ze zijn technisch vaardig”, aldus Groenen. “Het is weer een land dat totaal anders is dan onze eerdere tegenstanders dit WK. Na Azië, Afrika, Noord-Amerika en Oceanië is het nu Europa. Het is dus heel letterlijk een WK voor ons.”

Ook haar Oranje-collega Miedema vindt de Italiaanse vrouwen goed spelen maar ziet wel kansen. “Ik heb bijna alles van Italië gezien dit WK en vind ze goed spelen”, aldus Miedema. “Tegen China ging het op en neer, daar moeten wij niet in meegaan. We moeten juist rust hebben aan de bal en als dat lukt, maken we zeker een goede kans om Italië te verslaan.”

Ondanks dat Italië zeven plaatsen lager op de FIFA-ranking staat onderschat de aanvalsters de ploeg niet. Nogmaals Miedema: “Maar Italië is aan een opmars bezig. We lopen echt niet zomaar over Italië heen, want vooral aanvallend is het een sterke ploeg. We moeten weer vol aan de bak.”

De kwartfinale tussen Nederland en Italia in Stade du Hainaut in Valenciennes begint zaterdag om 15.00 uur.

Kwartfinales
Donderdag, 21.00 uur, Le Havre: Noorwegen - Engeland
Vrijdag, 21.00 uur, Parijs: Frankrijk - Verenigde Staten
Zaterdag, 15.00 uur, Valenciennes: Italië - Nederland
Zaterdag, 18.30 uur, Rennes: Duitsland - Zweden

IOC schorst boksbond vanwege financiŽle en bestuurlijke crisis

Het Internationaal Olympische Comité heeft de internationale boksbond AIBA geschorst. Reden voor de schorsing zijn de financiële en bestuurlijke problemen waar de boksbond al lange tijd in verkeerd. AIBA heeft inmiddels een schuld van zestien miljoen dollar.

Door de schorsing neemt het IOC de bokssport zelf in handen. Een nog op te richten taakgroep zal zorg dragen van de organisatie van de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Ook het eindtoernooi in Tokyo zal worden georganiseerd door het IOC.

Verder is besloten het aantal vrouwelijke deelnemers van 36 tijdens de vorige Spelen in Rio uit te breiden naar 100 in Tokyo. Het aantal mannelijke boksers gaat terug van 250 naar 186.

Clubicoon van Man City kondigt pensioen aan: "Tien jaar is genoeg"

David Silva stopt na komend seizoen met profvoetbal. Dat heeft de 33-jarige middenvelder van Manchester City in de Engelse media naar buiten gebracht. "Dit is de laatste. Tien jaar is genoeg voor mij", aldus de Spanjaard over zijn tijd bij the Citizens, geciteerd door onder meer The Guardian.

Silva sloot zich in de zomer van 2010 aan bij de Engelse topclub, nadat Valencia een bod van ruim 28 miljoen euro had geaccepteerd. De middenvelder kwam tot dusver tot 396 wedstrijden voor Manchester City, waarin hij 71 keer wist te scoren en 129 assists afleverde. Silva won tot op heden elf prijzen met de topclub, waaronder vier landstitels.

"Dit is de perfecte tijd voor mij om dit te doen", aldus Silva. "City had het zelfs nog over twee extra seizoenen. Maar dit maakt de cirkel wat mij betreft rond. Tien jaar is ook een mooi rond getal. Ik zie mezelf ook niet bij een andere club voetballen tegen City. Tien jaar dus en dat was het dan", zo besluit de 129-voudig international van Spanje.

Rossi haalt hard uit in IndyCar Series met ruime zege

Voor de IndyCar-liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want op Road America in Wisconsin werd geracet. Wat de zege betreft werd het niet spannend, maar verder werd er prima geknokt.

Met Colton Herta op pole en Alexander Rossi naast hem werd het veld op gang gevlagd en Rossi nam gelijk de leiding over. Scott Dixon kwam in het achterveld in de problemen en de kampioen spinde naar de laatste plek van het veld, maar met zijn snelheid zat het goed: een paar ronden later reed hij al op de twaalfde plek.

Het veld was ondertussen verdeeld in twee bandencompounds: de eerste negen reden op de rode, zachte banden, daarachter reden onder meer Felix Rosenqvist, Ryan Hunter-Reay en Dixon op de hardere, zwarte banden. Na een kleine vijftien ronden volgden de eerste pitstops, waarbij Herta veel tijd en posities verloor en terugviel tot vlak voor Sebastien Bourdais, die achtste reed.

Josef Newgarden schoof bij de pitstops voorbij Graham Rahal naar de derde plek, Rossi behield voor Will Power de leiding. Ook bij de volgende serie pitstops bleven die posities behouden, hoewel Rahal inmiddels gepasseerd was door James Hinchcliffe. Ver achter de oppermachtige Rossi moest Power wel op gaan letten: Newgarden kroop onder zijn achtervleugel en opende de aanval.

Vijftien ronden voor het einde kwamen Rossi, Power en Newgarden binnen, Rahal en Herta volgden een ronde later. Rossi behield zonder moeite ruim de leiding, Power volgde met op een paar tellen Newgarden, Rahal, Hinchcliffe en Herta. Rossi kwam niet meer in de problemen, Power leek genoeg ruimte te hebben richting Newgarden, maar Rahal probeerde plek drie nog te pakken.

Op een paar tellen afstand vochten Herta, Dixon, Rosenqvist en Hinchcliffe volle bak om de vijfde plek. Dat duel werd gewonnen door Dixo, terwijl Hinchcliffe zich ook nog voorbij Herta wist te rijden. Rossi won uiteindelijk met ruim 28 seconden voorsprong, de grootste winstmarge in de IndyCar Series sinds Dixon in 2009 met ruim een halve minuut won in Mid-Ohio.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Van de Beek op voorpagina Marca: Ajacied alternatief voor Pogba

Donny van de Beek schittert woensdag op de voorpagina van Marca. De middenvelder van Ajax zou in beeld zijn bij Real Madrid. De grootste sportkrant van Spanje meldt dinsdagavond dat de 22-jarige speler voor de Koninklijke het perfecte alternatief voor Paul Pogba zou zijn.

Van de Beek is volgens Marca precies het type speler waar Real Madrid-trainer Zinedine Zidane naar op zoek is. De middenvelder maakte het afgelopen seizoen indruk in de Champions League, met name met zijn bewegelijkheid en scorend vermogen. Ook de fysieke gesteldheid van Van de Beek spreekt aan in Madrid: de Ajacied speelde de afgelopen voetbaljaargang in alle competities 57 wedstrijden en was maar zelden geblesseerd.

Toch blijft de komst van Pogba voorlopig de hoogste prioriteit hebben voor Real Madrid. De Franse middenvelder kondigde onlangs aan Manchester United deze zomer te willen verlaten, maar vooralsnog is het onzeker of hij financieel haalbaar is voor Real Madrid. Manchester United verlangt naar verluidt ongeveer 160 miljoen euro voor de diensten van Pogba en Real Madrid veronderstelt dat Van de Beek voor een zachtere prijs in te lijven is.

Real Madrid zou Van de Beek op ongeveer zestig miljoen euro taxeren. De international van het Nederlands elftal heeft nog een contract tot de zomer van 2022, waardoor Ajax de hoofdprijs kan vragen voor zijn middenvelder. Voor Christian Eriksen is er volgens Marca geen plek bij Real Madrid: Zidane ziet het niet zitten in de Deense spelmaker van Tottenham Hotspur.

Premier League lonkt voor Van Bronckhorst: "Natuurlijk heeft hij interesse"

Giovanni van Bronckhorst staat volgens diverse Engelse media op het lijstje bij Newcastle United. De oefenmeester vertrok na afgelopen seizoen bij Feyenoord en staat open voor een nieuwe klus als trainer in het buitenland. Zaakwaarnemer Guido Albers stelt dat Van Bronckhorst een dienstverband in de Premier League zeker ziet zitten.

"Ik denk dat de geruchten wat aan de vroege kant zijn. Niemand van de club heeft gesproken met Gio. Maar ik denk dat iedere trainer ter wereld interesse heeft om aan de slag te gaan in de Premier League. Als een club als Newcastle hem een kans biedt, dan heeft hij natuurlijk interesse", zegt Albers in gesprek met The Chronicle.

"Het is een geweldige club met een geweldige supportersschare. Maar het is aan de club om te beslissen wat ze gaan doen. Giovanni is vertrokken bij Feyenoord. Hij streed met een beperkt budget, maar won wel de Eredivisie (in 2017, red.) terwijl Ajax en PSV meer middelen hebben. Hij had een geweldige relatie met de fans, de spelers, de media en de stad. Hij is klaar voor een nieuwe uitdaging."

Van Bronckhorst is naar verluidt niet de enige kandidaat bij the Magpies. Ook Claudio Ranieri wordt gelinkt aan de functie, terwijl eerder José Mourinho, Steve Bruce, David Moyes en Arsène Wenger al in verband werden gebracht met een dienstverband op St. James' Park. Rafael Benitez heeft de club inmiddels na ruim drie jaar verlaten.

PSV haalt Bruma naar Nederland: "Hij komt vandaag aan"

PSV lijkt erin geslaagd om Armindo Tué Na Bangna, beter bekend als Bruma, naar Nederland te halen. Zaakwaarnemer Catio Baldé bevestigt woensdagochtend aan het Eindhovens Dagblad dat een transfer van de aanvaller van RB Leipzig ophanden is. "Hij kiest voor PSV", verzekert Baldé. "Vandaag komt hij en er zal snel een medische keuring zijn." De zaakwaarnemer stelt dat zijn cliënt voor vijf seizoenen gaat tekenen en dat de transfersom via bonussen kan oplopen tot vijftien miljoen euro.

PSV bevestigt nog niets, zolang er geen handtekeningen op papier staan. De mogelijke komst van Bruma mag een kleine verrassing heten, omdat O Jogo maandag melding maakte van een akkoord van vijftien miljoen euro tussen Leipzig en FC Porto. Het leek er dan ook op dat Porto de beste papieren had, al liet zaakwaarnemer Baldé eerder al weten dat PSV ook bereid was om aan de vraagprijs van de Duitse club te voldoen.

De Eindhovenaren zien in de 24-jarige buitenspeler de vervanger van Steven Bergwijn en/of Hirving Lozano, die mogelijk gaan vertrekken bij PSV. Bruma speelt sinds 2017 voor Leipzig, nadat hij overkwam van Galatasaray. Voor de club uit de Bundesliga kwam hij afgelopen seizoen tot veertien duels, waarin hij eenmaal scoorde en een assist gaf. In totaal staat de teller van Bruma voor Leipzig op 42 competitieduels, 5 doelpunten en 3 assists.

Bruma staat al jarenlang op de radar van PSV. In 2016 was de club erg dicht bij zijn komst, zo roept het Eindhovens Dagblad in herinnering. "Net op het moment dat de interesse 'heet' werd, ontbond Bruma zijn duivels op het veld en werd hij veel meer waard." Zijn komst werd toen onrealistisch, maar PSV is Bruma niet vergeten en lijkt nu alsnog te hebben toegeslagen. Woordvoerder Thijs Slegers wil de transfer nog niet bevestigen.

Een gelekte foto zou aantonen dat PSV dicht bij het aantrekken van de aanvaller is:

Trampolinespringsters Slattery en Pol grijpen naast medailles op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk zijn Niamh Slattery en Romee Pol er niet in geslaagd een medaille te pakken in het synchroonspringen. Het duo kwam met 47,200 punten tot de vijfde plek in het veld van acht.

Het thuisland kon juichen: Hanna Hancharova en Mariya Makharynskaya waren oppermachtig en pakten het goud, voor Svitlana Malkova/Maryna Kyiko uit Oekraïne en het Russische duo Irina Kundius/Yana Pavlova.

Voor de Wit-Russen was er dubbel feest, want olympisch kampioen Uladzislau Hancharou, de echtgenoot van Hancharova, pakte individueel goud. Met zijn 60,045 punten klopte hij de Rus Mikhail Melnik en de Portugees Diogo Ganchinho.

Trampolinespringsters Slattery en Pol grijpen naast medailles op Europese Spelen (Pro Shots / Action Images)
Trampolinespringsters Slattery en Pol grijpen naast medailles op Europese Spelen (Pro Shots / Action Images)

Verstappen heeft zin in GP van Oostenrijk

Max Verstappen kijkt met veel plezier uit naar de Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander roemt het circuit en kijkt ook uit naar de vele enthousiaste fans.

"Ik kijk uit naar de Oostenrijkse Grand Prix, vooral omdat we er vorig jaar wisten te winnen. Het was een erg bijzonder moment om op de Red Bull Ring in een Red Bull auto te winnen. Het was ongelooflijk met zoveel Oostenrijkse en Nederlandse fans in het publiek. Op welk gedeelte van het circuit je ook zit, je hebt overal goed zicht op het grootste gedeelte van de baan. Dat zorgt volgens mij voor meer sfeer, omdat fans de race zo dichtbij kunnen volgen", zo legt de jonge Nederlander uit op Verstappen.nl.

"Het is een kort rondje, maar ik vind het een uitdagend circuit omdat er zoveel verschillende typen bochten zijn. Dus er is veel waar je rekening mee moet houden qua balans van de auto en het is niet zo eenvoudig om de auto af te stellen. We gaan natuurlijk weer ons best doen en het is altijd goed voor het team om in Oostenrijk te zijn, waar het een thuisrace is en er veel positieve energie hangt. Morgen geef ik een show run in Graz, waar ik zin in heb, helemaal met al die aanwezige fans. Ik denk dat er deze week veel adrenaline zal stromen!" Zo vult Verstappen aan.

Verstappen heeft zin in GP van Oostenrijk (Pro Shots / Michael Potts)
Verstappen heeft zin in GP van Oostenrijk (Pro Shots / Michael Potts)

Voor 12 miljoen euro beslag in internationaal witwasonderzoek

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in een internationaal witwasonderzoek voor circa 12 niljoen euro beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Het vermoeden is dat er door de aankoop van vastgoed crimineel verdiende gelden uit Rusland zijn witgewassen.

Er is beslag gelegd op vastgoed in Zuid-Holland en in Duitsland. Het vastgoed wordt verhuurd. Er is daarom ook beslag gelegd op de huurinkomsten en banktegoeden op rekeningen in Duitsland en Zwitserland.

De Nederlandse verdachten zijn drie rechtspersonen. Achter de rechtspersonen zitten een Nederlandse stichting en een Nederlandse holding die werden bestuurd door een Nederlands trustkantoor. De werkelijke begunstigden zijn vermoedelijk Russische veroordeelden die het vastgoed middels een verhullende constructie zouden hebben aangekocht om hun criminele inkomsten wit te wassen. De gelden zijn via een Deense en een Zwitserse bank naar de drie rechtspersonen in Nederland overgeboekt. Het Nederlandse trustkantoor maakte een melding van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland).

De FIOD heeft administratie in beslag genomen in een bedrijfspand in Limburg, waar de stichting en de drie rechtspersonen stonden ingeschreven. Ook is administratie in beslag genomen bij een administratiekantoor in Limburg.

CuraÁao schrijft geschiedenis dankzij wonderschone goal van RKC-back

Curaçao heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de knock-outfase van de Gold Cup. De ploeg van bondscoach Remko Bicentini hield woensdagnacht een punt over aan het duel met groepshoofd Jamaica, dankzij een fraai doelpunt van RKC Waalwijk-verdediger Juriën Gaari in de derde minuut van de blessuretijd. Het was voldoende om samen met Jamaica door te stoten, omdat concurrent El Salvador verloor van Honduras (4-0).

Na de verrassende overwinning op Honduras (0-1) wist Curaçao dat het bij een overwinning op Jamaica sowieso zou doorstoten. Met spelers als Eloy Room, Cuco Martina, Darryl Lachman, Elson Hooi, Leandro Bacuna, Jafar Arias en Jarchinio Antonia had de eilandstaat het echter moeilijk tegen Jamaica. In het Banc of California Stadium in Los Angeles werd de score na een klein kwartier geopend door Shamar Nicholson: de Jamaicaanse aanvaller kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied voor de voeten en volleerde raak via een ploeggenoot.

In de tweede helft bleef de 1-0 stand lang staan en begon het er slecht uit te zien voor Curaçao. Een nederlaag zou sowieso einde verhaal betekenen, maar diep in de blessuretijd belandde een kiezelhard schot van Gaari vanaf ruim twintig meter in de bovenhoek. De Jamaicaanse doelman Andre Blake stond als aan de grond genageld. Curaçao had zodoende nog uitzicht op de volgende ronde. Het was wel afhankelijk van El Salvador, dat om 04.30 uur aantrad tegen Honduras en met 4-0 verloor door vier treffers na rust.

Op basis van het doelsaldo eindigt Curaçao als tweede en treft het de winnaar van Groep D: de Verenigde Staten of Panama. Die twee landen hebben allebei zes punten en nemen het woensdagnacht tegen elkaar op. Het is voor het eerst sinds de van de Gold Cup in 1985 dat Curaçao de eerste ronde overleeft. De Nederlandse Antillen werden in 1963 en 1969 derde, toen er nog om de CONCACAF Championship werd gespeeld. 

Samenvatting Jamaica - Curaçao. 

Zes arrestaties na diefstal van 24 miljoen euro aan cryptomunten

De politie heeft gisteren in een internationaal onderzoek naar diefstal van cryptomunten zes verdachten aangehouden. Drie verdachten zijn aangehouden in Nederland, de drie andere verdachten werden aangehouden in het Verenigd Koninkrijk.

Twee mannen van 21 en 26 jaar zijn in Rotterdam aangehouden op verdenking van witwassen. In Amsterdam is een 19-jarige vrouw opgepakt, zij wordt ook verdacht van witwassen. De overige verdachten zijn aangehouden in het Charlcombe, Bath en Trowbridge. 

De aanhoudingen zijn deel van een groter internationaal onderzoek naar de diefstal van cryptomunten ter waarde van 24 miljoen euro, van wereldwijd meer dan vierduizend slachtoffers.

Internationale samenwerking
Het onderzoek, dat ruim een jaar liep, loopt samen met een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. De onderzoeksteams van politie en justitie zijn hierbij ondersteund door collega’s van Europol en Eurojust.

Naast de aanhoudingen in Nederland zijn er doorzoekingen gedaan in vier woningen in Amsterdam, de regio Den Haag en in Rotterdam, in een bedrijfspand en in een boot. Deze doorzoekingen waren gericht op vermogen en gegevensdragers in het kader van het onderzoek. De verdachten worden vrijdag voorgeleid en zitten in volledige beperkingen.

Onze nieuwskoningin is jarig

Wat gebeurde er in 1979:

Iran werd islamitisch, een zware sneeuwstorm in februari, begin van de Chinees-Vietnamese oorlog, een ongeluk in de kernreactor bij Harrisburg, de grootste olieramp ooit (in de Golf van Campeche), bij een vliegtuigbotsing komt onder andere het volledige voetbalelftal van Pachtakor Tasjkent om, een treinramp bij Nijmegen en Rusland valt Afghanistan binnen.

Een van de grootste hits van dat jaar was deze discoknoeper!

Maar de leukste gebeurtenis van dat jaar was uiteraard de geboorte van een schattige baby, die we nu kennen als DJMO. Vandaag precies 40 jaar geleden. Gefeliciteerd, namens mij en al je collega's!

Ieks, 40....
Ieks, 40....

Minister komt met maatregelen voor vernieuwing van de democratie

Door een modernisering van het kiesstelsel wil het kabinet ervoor zorgen dat meer Nederlanders zich gehoord en vertegenwoordigd voelen in de politiek. Ook wil het kabinet meer jongeren bij de politiek betrekken door het opzetten van een jongerenparlement. Daarnaast komt er een Wet op de Politieke Partijen (WPP). Deze voorstellen zijn onderdeel van een pakket maatregelen dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag presenteert.

"Net als de staatscommissie ziet het kabinet de noodzaak om het parlementaire stelsel toekomstbestendig te maken. Het kabinet maakt werk van het vernieuwen van de democratie. Zo willen we een betere vertegenwoordiging van alle Nederlanders en zal al deze kabinetsperiode de parlementaire democratie worden versterkt", aldus Ollongren.

‘Lage drempels, hoge dijken’
Het kabinetsstandpunt is een reactie op het in december gepresenteerde rapport ‘Lage drempels, hoge dijken’ van de staatscommissie parlementair stelsel onder leiding van Johan Remkes. Daarin staat dat niet alle burgers in Nederland zich voldoende gehoord en vertegenwoordigd voelen in het huidige parlementaire stelsel. De staatscommissie maakt zich ook zorgen over de kwetsbaarheid van onze democratische rechtsstaat. In het rapport staan voorstellen om het huidige parlementaire stelsel te vernieuwen. Het kabinet neemt een deel van de adviezen over of is er al mee aan de slag gegaan. Over een aantal aanbevelingen volgt later dit jaar nog een standpunt van het kabinet.

Nieuw kiesstelsel
Net als de staatscommissie ziet het kabinet dat niet iedereen in Nederland zich goed vertegenwoordigd voelt in ons parlementaire stelsel. Daarom kiest het kabinet ervoor om het kiesstelsel te vernieuwen. Mensen krijgen meer invloed op wie er in de Tweede Kamer komt. Met als doel dat het parlementaire stelsel een betere vertegenwoordiging van heel Nederland is. Het kiesstelsel dat eerder door het Burgerforum is voorgesteld, biedt daarvoor goede mogelijkheden.

Bij het stemmen kan de kiezer een stem uitbrengen op de partij, en zo een stem uitbrengen op de hele kandidatenlijst, of op één kandidaat van die partij. In dit kiesstelsel heeft de stem op een individuele kandidaat van een partij meer gewicht. De kans is daarmee groter dat een kandidaat die zich regionaal, op een bepaald onderwerp of voor een bepaalde doelgroep profileert, gekozen zal worden. In de verdere uitwerking kijkt het kabinet naar mogelijkheden om de regionale factor in het kiesstelsel nog verder te vergroten.

Eerste Kamer
Om de rol van de Eerste Kamer in de democratische rechtsstaat te ondersteunen komt het kabinet met twee voorstellen. De eerste is een verbetering van de herzieningsprocedure van de Grondwet. Door een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, wordt de tweede lezing straks in één vergadering afgehandeld.

Het kabinet gaat nog een stap verder dan de aanbevelingen van de staatscommissie door terug te keren naar de wijze van de verkiezing van de Eerste Kamer van voor de grondwetsherziening van 1983. De leden van de Eerste Kamer worden dan voor zes jaar verkozen, waarbij om de drie jaar de helft van de leden aftreedt. Met deze wijziging wil het kabinet meer recht doen aan de rol van de Eerste Kamer in ons parlementaire stelsel.

Jongerenparlement
Het kabinet vindt het belangrijk om meer jongeren te betrekken bij de politiek. Vorige week woensdag is een succesvolle start gemaakt met een eerste congres over een te vormen jongerenparlement. Op initiatief van de minister van BZK is een grote groep jongeren met elkaar in debat gegaan over hoe het jongerenparlement het beste kan werken en zoveel mogelijk jongeren met uiteenlopende achtergronden kan bereiken. Het ministerie wil via het jongerenparlement de stem van jongeren meer in de politiek laten doorklinken. Ook bekijkt het kabinet of de kiesgerechtigde leeftijd kan worden verlaagd van 18 naar 16 jaar.

Wet op de Politieke Partijen
Op dit moment werkt het ministerie van BZK al aan de Wet op de Politieke Partijen (WPP) waarin onder andere nieuwe regels zullen worden opgenomen voor digitale campagnevoering en microtargeting en meer transparantie over financiering van politieke partijen. Met deze wet onderstreept het kabinet de belangrijke positie van politieke partijen voor het goed functioneren van de democratie.

5 mei
Anders dan de staatscommissie, wil het kabinet vasthouden aan de naam Bevrijdingsdag voor 5 mei. Op die dag staan we stil bij de bevrijding van dictatuur en nazisme en vieren we onze vrijheid. Het kabinet doet een oproep aan de sociale partners om 5 mei voor iedereen in Nederland een vaste vrije dag te maken.

Nader standpunt
Het kabinet zal vormen van directe democratie, zoals het correctief bindend referendum, nader verkennen. De invoering van een terugzendrecht voor de Eerste Kamer en de constitutionele toetsing vragen om een verdere afweging. Het voorstel voor een gekozen formateur neemt het kabinet niet over.

Vervalst kankergeneesmiddel Avastin ontdekt

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin ontdekt en heeft dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze geneesmiddelen zijn onderschept nog voordat ze bij de apotheek in de schappen terechtkwamen. Ze zijn niet toegediend aan patiënten. De IGJ is nagegaan bij andere groothandels of de vervalste flacons ook bij hen aanwezig zijn. Dat is niet zo.

Aangemerkt als vervalst
Het is niet duidelijk of het alleen om een afwijkende verpakking ging of om daadwerkelijk vervalste geneesmiddelen. Dat onderzoek loopt nog. De inspectie merkt de betrokken geneesmiddelen sowieso aan als vervalst, omdat ze uit de legale keten zijn geweest en daardoor buiten het zicht van toezicht. De inspectie weet niet onder welke condities ze vervoerd zijn, wat ermee gebeurd is toen ze in handen van de vervalsers waren en wat voor invloed dat gehad kan hebben op de werking van de geneesmiddelen.

Daardoor kan er niet meer in worden gestaan voor de veiligheid van de geneesmiddelen en mogen ze niet meer gebruikt worden. In dit geval zijn de vervalste geneesmiddelen niet bij apotheken of patiënten terechtgekomen. Avastin is een geneesmiddel tegen darmkanker, borstkanker, longkanker, nierkanker, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker.

Veiligheidskenmerken
De vervalsing is aan het licht gekomen toen een groothandel een doosje scande in het kader van het nieuwe systeem van veiligheidskenmerken dat sinds februari 2019 van kracht is. Bij het scannen kreeg de groothandel een melding van mogelijke vervalsing.

Het systeem van veiligheidskenmerken houdt in dat op iedere verpakking van een UR-geneesmiddel (uitsluitend op recept verkrijgbaar) een unieke code moet staan. Ook moeten fabrikanten iedere verpakking voorzien van een middel tegen knoeien, bijvoorbeeld een zegel. Dat staat in Europese wetgeving (de Falsified Medicines Directive – FMD).

Tweede Kamer debatteert over situatie Murat Memis

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de situatie van Murat Memiş, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Eindhoven. Hij is op 30 april op vakantie in Turkije gearresteerd en mag sindsdien Turkije niet verlaten. Het manifest dat oproept voor zijn vrijlating, en de vrijlating van de andere politieke gevangenen in Turkije, is inmiddels door velen ondersteund. Om 09.30 uur, voorafgaande aan het debat, zal het manifest namens de ondertekenaars worden aangeboden aan minister Blok. Hierbij zal ook familie van Murat, en van andere politieke gevangenen in Turkije, aanwezig zijn. Daaronder ook de familie van een vrouw die met haar baby in Turkije wordt vastgehouden.

Naast SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen hebben ook de fractievoorzitters van de PvdA, GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie en VVD zich achter het manifest geschaard. Murat wordt beschuldigd van zaken die in een functionerende rechtsstaat, wat Turkije niet meer is, onder de vrijheid van meningsuiting en vereniging vallen. Het betreft uitingen op sociale media, bijvoorbeeld over de strijd tegen Islamitische Staat. Murat is een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger die in Turkije wordt vervolgd om uitingen die hij in Nederland heeft gedaan. Turkije heeft geen enkel recht Murat vast te houden.

Met het manifest eisen de ondertekenaars dat minister Blok van Buitenlandse Zaken zich uitspreekt voor vrijlating van Murat en andere Nederlandse politiek gevangenen, en dat de Nederlandse regering dit op het hoogste niveau kenbaar maakt in Turkije.

Politie vindt voor honderden miljoenen euros methamfetamine

Vorige week trof de Landelijke Recherche na een onderzoek een zeer grote hoeveelheid methamfetamine aan in een pand met een verborgen ruimte. Na uitvoerig rechercheonderzoek ging de politie naar binnen bij een bedrijfspand in Rotterdam. In het pand troffen agenten niet direct iets opvallends aan. Ze constateerden wel dat de binnenmaat van de bovenverdieping van het pand kleiner was dan de buitenmaat.

Bij nader onderzoek bleek dat er over de breedte van het pand een (voorzet)muur gemetseld was met daarachter een verborgen ruimte. In deze ruimte lag een groot aantal tassen met waarin de methamfetamine was verpakt. Deze hoeveelheid werd gewogen en kwam in totaal uit op 2500 kilo. De uiteindelijke straatwaarde bedraagt enkele honderden miljoenen euro’s. Deze hoeveelheid werd in Nederland en zelfs in Europa nog niet eerder aangetroffen. De lading is intussen vernietigd (oven).

Na deze enorme vondst ging de politie verder met het onderzoek en kwam uit bij een loods in Utrecht. In totaal werd hier 17.500 liter aan chemicaliën aangetroffen, geschikt voor het wassen van cocaïne en de productie van synthetische drugs. In het pand trof de politie uitgeholde stenen waarin de eerder aangetroffen verdovende middelen vermoedelijk gesmokkeld werden. Het rechercheonderzoek is nog in volle gang.

FOK! Wat een weer: Zweten of bibberen!

Goeiemoggel!

Oef, dat was zweten gisteren. Terwijl ik dit type gutste het zweet van mijn lichaam af. Vandaag hebben we echt wel grote verschillen. Aan de kust komt er een duidelijk toenemende westelijke wind te staan en komen de maxima ruim 10 graden lager uit dan vandaag. Zeker in het noordwesten. Op de Wadden en in het noordwesten wordt het nog slechts 19 graden. In het midden van het land wordt het nog 25 graden, maar in het zuiden kan het nog steeds zo'n 30 graden worden.

Dus eigenlijk bibberen of zweten. Figuurlijk bedoeld natuurlijk. 

Na vandaag wordt het overal 'wat' koeler, maar het blijft tussen de 20 en 25 graden. In het weekend krijgen we dan opnieuw een tijdelijk warmte-opstoot, maar zo warm als vandaag wordt het niet meer.  Maar ja, het is pas juni toch?  

Tot morgen!  

Stuttgart2 (Foto: bazbo)
Nog een mooie foto uit Stuttgart waar bazbo onlangs was. (Foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vrouw daagt brandweer uit voor spelletje 'wie het langst aan de ladder hangt'

Het is bepaald geen alledaags gezicht: een man en een vrouw hangend aan een ladder van een brandweerwagen, boven het water. Het gebeurde gisterenmiddag in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam nadat een voorbijkomende vrouw een brandweerman uitdaagde. "Een spontane actie." Het was een uitzonderlijke situatie, benadrukt de woordvoerder van de brandweer. "Maar het was mooi weer, en nu kon het."

De brandweerlieden waren bij de Veemkade om de brandveiligheid in het gebied te controleren toen ze werden aangesproken door de vrouw. "Ze wilde zich mogelijk aanmelden als beroepskracht bij de brandweer, zei ze. Dat juichen we toe. We willen graag meer vrouwen. Maar ze wilde wel meteen een uitdaging aangaan om zo lang mogelijk aan de ladder te hangen."

Dat lieten de brandweermannen zich geen twee keer zeggen. De auto werd naar de kade gereden, een van de brandweermannen trok z'n kleren uit en minutenlang hebben ze zo boven het water gehangen. Totdat de een van hen niet meer kon en in het water viel.

Wie de uitdaging won? De vrouw. "Hopelijk gaat ze nu ook daadwerkelijk solliciteren."

Ruim 1 op 10 jonge gezinnen verliet Amsterdam in 2018

In 2018 verhuisde 12 procent van de gezinnen met kinderen jonger dan vier jaar uit Amsterdam naar een andere gemeente. Ook uit de andere drie grote steden vertrokken wederom meer jonge gezinnen dan uit kleinere gemeenten. Gezinnen met een hoger inkomen verlaten de grote stad het vaakst, evenals gezinnen zonder migratieachtergrond. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS.

Uit Den Haag vertrokken de laatste jaren maar iets meer jonge gezinnen dan uit de middelgrote gemeenten, 6 procent in 2018. Uit Amsterdam vertrokken relatief de meeste jonge gezinnen, bijna 12 procent. Utrecht (9 procent) en Rotterdam (8 procent) zitten ertussenin. Het vertrekpercentage van jonge gezinnen uit de stad nam vanaf 2014 elk jaar toe en daalde in 2018 licht. De vertrekcijfers liggen nog steeds op of boven het langjarige gemiddelde van voor 2009. Tijdens de economische crisis verhuisden minder mensen.

Gezinnen verhuizen vooral als de kinderen nog niet naar de basisschool gaan, met name naar kleinere gemeenten in de regio. Uit alle vier de grote steden vertrokken meer gezinnen naar andere gemeenten dan andersom.

Meestal verhuisd zonder kinderen
In bijna alle Nederlandse gemeenten verhuizen stellen met kinderen veel minder dan stellen zonder kinderen. De grote steden, en vooral Amsterdam, vormen hierop een uitzondering. Amsterdam is de enige gemeente waaruit jonge gezinnen vaker vertrekken dan stellen tot 40 jaar zonder kinderen. Uit Rotterdam en Utrecht vertrekken jonge gezinnen bijna net zo vaak als stellen zonder kinderen. Het patroon in Den Haag lijkt het meest op dat in middelgrote en kleine gemeenten: jonge gezinnen verlaten de gemeente aanzienlijk minder vaak dan stellen zonder kinderen. Uit eerder onderzoek van het CBS bleek dat 27 procent (Den Haag) tot 40 procent (Amsterdam) van de gezinnen binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind uit een van de grote steden verhuisde.

Geen tuin en weinig kamers
Mogelijke redenen voor het vertrek van gezinnen uit de grote steden zijn onder andere een tekort aan woonruimte of het ontbreken van een tuin. Uit het onderzoek WoON2018 van BZK en CBS blijkt dat gezinnen in de grote steden die geen tuin of (te) weinig kamers hebben vaker willen verhuizen dan gezinnen met een tuin of voldoende woonruimte. Van de gezinnen in de grote steden die een tuin hebben, gaf 12 procent in het onderzoek aan binnen twee jaar te willen verhuizen, zonder tuin was dat 29 procent. Gezinnen met een woning met meer kamers dan gezinsleden hadden minder vaak een verhuiswens (11 procent) dan gezinnen met minder kamers dan gezinsleden (39 procent).

In Amsterdam wonen naar verhouding de meeste gezinnen met kinderen in een woning met minder kamers dan gezinsleden (25 procent). In Utrecht was dat met 10 procent veel lager en is het vergelijkbaar met de woningen van gezinnen buiten de vier grote steden (6 procent). De woonruimte van gezinnen in Rotterdam en Den Haag ligt tussen die in Utrecht en Amsterdam in.

Amsterdamse gezinnen hebben niet alleen de minste woonruimte, zij hebben ook minder vaak een tuin dan gezinnen in andere gemeenten. Van de gezinnen in Amsterdam heeft 46 procent een tuin. Het verschil met Utrecht is groot: 84 procent van de Utrechtse gezinnen heeft een tuin. Ook wat dit betreft lijkt Utrecht meer op de overige gemeenten dan op de andere grote steden. Rotterdam en Den Haag liggen ook wat betreft gezinnen met een tuin tussen Amsterdam en Utrecht in.

Vooral jonge gezinnen met een hoog inkomen de stad uit
Hoe hoger het huishoudensinkomen van jonge gezinnen is, hoe groter de kans dat zij vanuit de grote steden naar een andere gemeente verhuizen. Van de jonge gezinnen die behoren tot de hoogste 20%-inkomensgroep verhuisde 11 procent in 2018 vanuit een van de vier grote steden naar een andere gemeente. Bij de laagste 20%-inkomensgroep was dit 5 procent. Verhuizingen binnen de grote steden hangen niet af van het inkomen van jonge gezinnen. Minder welvarende jonge gezinnen blijven dus na een verhuizing vaker in de grote stad wonen. Bij jonge gezinnen die wonen in kleinere gemeenten is het beeld omgekeerd. Minder welvarende gezinnen verhuizen daar juist vaker dan rijkere gezinnen naar een andere gemeente.

Gezin met migratieachtergrond blijft vaker in de stad
Jonge gezinnen met een migratieachtergrond verhuizen minder vaak uit de grote stad. Van de gezinnen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond verhuisde 4 procent vanuit een van de vier grote steden, tegen 12 procent van de jonge gezinnen zonder migratieachtergrond. De verhuizingen van gezinnen met Surinaamse of Antilliaanse achtergrond lagen daartussenin. Ook als rekening wordt gehouden met verschillen in huishoudensinkomen en eigendom van de woning blijft het zo dat jonge gezinnen met een migratieachtergrond vaker in de grote steden blijven wonen dan jonge gezinnen zonder migratieachtergrond.

De jonge gezinnen met migratieachtergrond verhuizen wel wat vaker binnen de grote steden. Jonge gezinnen zonder migratieachtergrond die in kleinere gemeenten wonen, verhuizen juist minder vaak naar andere gemeenten dan jonge gezinnen met een migratieachtergrond.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.