FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 juni 2019

Nederland stimuleert bestrijding antibioticaresistentie

Nederland stimuleert landen om de komende jaren intensiever samen te werken in het bestrijden van antibioticaresistentie. Nederland gaat daarbij nauw samenwerken met Indonesië. Daarnaast draagt de regering 5 miljoen dollar bij aan een nieuw fonds om wereldwijd antibioticaresistentie tegen te gaan. Dit zijn enkele uitkomsten van een internationale ministeriële conferentie over antibioticaresistentie die in Noordwijk wordt gehouden op 19 en 20 juni.

In Noordwijk zijn ruim 200 vertegenwoordigers uit circa 40 landen en vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Werelddierenwelzijnsorganisatie (OIE), Wereldvoedselorganisatie (FAO), EU, OESO en de Wereldbank bij elkaar om de bestrijding van antibioticaresistentie (AMR) wereldwijd meer prioriteit te geven. AMR is een mondiaal probleem en eist jaarlijks honderdduizenden slachtoffers. Door verkeerd en te veel gebruik van antibiotica kunnen ziekteverwekkende bacteriën sneller resistent worden, en kan een simpele infectie een dodelijke afloop krijgen.

Van papier naar praktijk
Vijf jaar geleden organiseerde Nederland de eerste ministeriële conferentie over dit onderwerp, en mede naar aanleiding daarvan hebben landen wereldwijd plannen ontwikkeld om AMR aan te pakken. De conferentie die nu plaatsvindt moet de deelnemende landen nog dichter bij elkaar brengen, en ervoor zorgen dat de plannen concreet in de praktijk gebracht gaan worden.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport): "Het tegengaan van antibioticaresistentie is in de basis een kwestie van het aanpassen van gedrag van mensen. En dan bedoel ik niet een keertje extra de handen wassen, maar minder vaak en snel antibiotica voorschrijven, en werkwijzen aanpassen zodat verspreiding minder kans heeft. Als we dat als Nederland alleen doen, dan heeft dat weinig zin. Want bacteriën reizen gewoon met je mee in het vakantievliegtuig. Daarom vind ik het belangrijk om het onderwerp AMR hoog op de internationale politieke agenda te houden. Er liggen mooie plannen, en nu komt het aan op de uitvoering. Nederland zit wereldwijd in de kopgroep en ik zou graag zien dat meer landen hier aansluiting bij vinden. Daarvoor is deze conferentie bedoeld. Ik ben ervan overtuigd dat we dit grote probleem gezamenlijk goed kunnen bestrijden. Daarom levert Nederland naast kennis ook een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en stopt het geld in een internationaal fonds om andere landen te ondersteunen bij hun AMR-aanpak. En dan is het nu een kwestie van samen doorpakken."

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit): "Bacteriën houden zich helaas niet aan grenzen. Door onze krachten uit de hele wereld te bundelen en kennis uit te wisselen helpen we elkaar in de strijd tegen AMR. Want ook op het gebied van antibioticumgebruik in de veehouderij zijn nog stappen te zetten. Deze conferentie is een mooie gelegenheid om naast met elkaar in gesprek te gaan, ook van elkaar te leren."

Nederland-Indonesië
Nederland gaat in ieder geval intensiever samenwerken met Indonesië, zo hebben de betrokken ministers afgesproken op de conferentie. Nederland heeft met effectieve infectiepreventieprogramma’s bijvoorbeeld kennis in huis over hoe onjuist antibioticagebruik teruggedrongen kan worden. Ook loopt Nederland voor in de samenwerking tussen de humane en veterinaire gezondheidssectoren. Met Indonesië in het bijzonder zal Nederland de komende jaren best practices en kennis uitwisselen.

Internationaal fonds
Om landen - vooral die met lage en middeninkomens - te ondersteunen bij het vormgeven van AMR-beleid, hebben de WHO, FAO en OIE tijdens de conferentie een Multi-Partner Trustfund gelanceerd. Middelen uit dit fonds kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld surveillancesystemen, programma’s voor goed gebruik van antibiotica en het ontwikkelen van gemeenschappelijke programma’s voor zowel de humane als veterinaire gezondheidssectoren. Nederland zal ongeveer 4,5 miljoen euro (5 miljoen dollar) beschikbaar stellen voor de opstart van dit fonds.

Nieuwe antibiotica
Om resistentie te voorkomen, is het belangrijk dat er nieuwe antibiotica op de markt komen. Voor farmaceuten is het verdienmodel hiervan vaak niet interessant - hoge ontwikkelingskosten, relatief lage opbrengsten -, waardoor zorgverleners aangewezen zijn op veelvuldig voorschrijven van ineffectieve antibioticavarianten. Nederland steekt daarom de komende vijf jaar in totaal 5 miljoen euro in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Dit gebeurt onder de vlag van de Global Antibiotic Research and Development Partnership (GARDP), een internationaal samenwerkingsverband dat valt onder de WHO.

Veehouderij
Uit recent onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat het terugbrengen van antibiotica geen negatief effect heeft op de gemiddelde productie en de economische resultaten. Ook het internationale kostenconcurrentievermogen van Nederlandse vleeskuiken- en varkenshouderijen wordt niet belemmerd door de vermindering van antibioticagebruik. Tijdens de conferentie wordt er verder gesproken over de uitkomsten van het onderzoek en de mogelijkheden in het verminderen van antibioticagebruik.

Stijging strafbare bedreigingen tegen politici

In 2018 heeft het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag 620 meldingen van een mogelijke bedreiging ontvangen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017, toen het team 331 meldingen binnenkreeg. Van die 620 meldingen zijn 362 gevallen beoordeeld als een strafbare bedreiging, vier keer zoveel als in 2017 toen dat er 90 waren. De sterke stijging vloeit voort uit toegenomen meldingen van één politicus. Of er in bredere zin sprake is van een trend naar meer strafbare bedreigingen van politici, is lastig te zeggen.

Van de 362 in 2018 geregistreerde zaken leidde in 272 gevallen de verdenking naar verdachten in landen buiten de EU waarmee Nederland geen rechtshulprelatie heeft. Wanneer er geen rechtshulprelatie is, is het dikwijls onmogelijk om de identiteit van verdachten te achterhalen. In die zaken is dan ook geoordeeld dat er geen reële kans op een succesvolle vervolging was en is besloten geen nader onderzoek te doen.

Van de overige 90 zaken zijn er 70 nog in behandeling. In de 20 resterende zaken werden onder meer taakstraffen, een leerstraf en boetes opgelegd. Vier zaken resulteerden in een sepot. Verder zijn in 2018 12 zaken uit 2017 op zitting afgehandeld. Daarin werden onder meer (voorwaardelijke) gevangenisstraffen, taakstraffen en een boete opgelegd. Drie zaken werden geseponeerd.

De zaken die nog in behandeling zijn, betreffen vaak bedreigingen die worden gedaan via social media, zoals Facebook, Instagram en Twitter. Deze bedrijven bevinden zich in het buitenland. Het opvragen van informatie bij deze bedrijven verloopt daarom veelal via rechtshulpverzoeken en dat is vaak een zaak van lange adem.

Team Bedreigde Politici
Politici moeten hun werk ongehinderd kunnen doen. Het Team Bedreigde Politici van de regionale recherche van politie-eenheid Den Haag heeft als taak hieraan bij te dragen. Het team is verantwoordelijk voor de intake, tactische opvolging en afhandeling als het gaat om bedreigingen met een misdrijf gericht tegen politici en andere personen binnen het rijksdomein en het lokale domein (die werkzaam zijn in het gebied van politie-eenheid Den Haag).

Binnen het rijksdomein vallen onder meer de ministers, de staatssecretarissen maar ook bijvoorbeeld de voorzitter van de Raad van State en de Nationale ombudsman. Onder het Haagse lokale domein vallen bijvoorbeeld alle burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden die werkzaam zijn bij een gemeente die behoort tot het verzorgingsgebied van politie-eenheid Den Haag.

Kosmonauten willen niet in ruimte klaarkomen

De Russische Irina Ogneva heeft sperma nodig. Ze wil namelijk de spermatogenese, ofwel zaadproductie, in de ruimte bestuderen. Probleem is, kosmonauten willen niet graag meewerken met het verkrijgen van onderzoeksmateriaal.

Ogneva, hoofd van het Russische Instituut van Biomedische Problemen, wil om te beginnen graag een kwakje van voor, tijdens en na een ruimtevlucht hebben. De meeste kosmonauten hebben een probleem met het 'tijdens-kwakje'.

De vraag lijkt bizar, maar is toch niet zo vreemd gevonden. Ogneva wil de uitkomst van dit onderzoek namelijk gebruiken om het effect van ruimtereizen op de zaadproductie duidelijk te krijgen. Als de mensheid inderdaad dieper de ruimte in wil, dan is voortplanting in de ruimte een voor de hand liggende optie, maar de effecten van ruimtereizen op de vruchtbaarheid zijn nog maar slecht onderzocht.

Kosmonauten willen in ieder geval niet helpen.

Spelende kinderen in Rotterdam vinden vuurwapen

Tot twee keer toe is de politie in Rotterdam gisteren gebeld door mensen die op straat per toeval een vuurwapen vonden. Een mevrouw die haar hond aan het uitlaten was in Park Zestienhoven vond een boodschappentas met een vuurwapen erin. Het tweede wapen werd uit de Zevenhuizerplas gehaald door kinderen die buiten aan het spelen waren.

De politie heeft beide vuurwapens in beslag genomen. Uit de boodschappentas kwam een zwarte revolver, er is technisch onderzoek verricht en vervolgens is het wapen veilig gesteld en in beslag genomen. Met deze acties zijn de wapens uit handen van criminelen waardoor ze geen gevaar voor de maatschappij zijn.

Het wapen dat uit de plas werd gehaald heeft daar vermoedelijk al langere tijd gelegen, er zaten geen patronen in. De kinderen die het wapen hebben gevonden hebben van de politie uitleg gekregen wat ze moeten doen als ze een vuurwapen op straat zien liggen.

Prioriteit
De aanpak van wapens en wapengeweld heeft voor de politie de hoogste prioriteit. Op allerlei manieren wordt slim samengewerkt om de aanpak te verscherpen. Dat kunnen we als politie niet alleen, hulp van alerte burgers is van groot belang.

Verliezers
Wapenbezit kent namelijk alleen maar verliezers. Onschuldige slachtoffers, mensen die toevallig op de verkeerde plek op het verkeerde moment waren. Mensen die in een opwelling zijn vermoord om ogenschijnlijk niks. Als die daders geen wapen hadden gehad, hadden ze het ook niet kunnen gebruiken. Wapenbezit leidt tot wapengebruik. Wapenbezit kent alleen maar verliezers.

Luis Enrique treedt definitief terug als bondscoach van Spanje

Luis Enrique is niet langer de bondscoach van Spanje. Bondsvoorzitter Luis Rubiales heeft woensdagmiddag in een speciaal belegde persconferentie bekendgemaakt dat de keuzeheer zijn functie neer zal leggen. De precieze oorzaak van dit besluit is niet bekendgemaakt, maar Luis Enrique ontbrak tijdens de laatste drie wedstrijden van Spanje al wegens 'privéredenen'.

De bondscoach werd tijdens de duels met Malta, de Faeröer Eilanden en Zweden vervangen door zijn rechterhand Roberto Moreno en hij zal nu definitief de taken overnemen. De 41-jarige oefenmeester werkte al bij AS Roma, Celta de Vigo en Barcelona samen met Luis Enrique en heeft een goede indruk achtergelaten.

Abelardo werd namelijk ook genoemd als beoogde nieuwe trainer van La Furia Roja , maar enkele zwaargewichten in de Spaanse selectie hebben naar verluidt op de definitieve aanstelling van Moreno aangedrongen. De nieuwe bondscoach kan zich gaan voorbereiden op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en de Faeröer, die begin september op de agenda staan.

Voor Luis Enrique betekent zijn afscheid dat er na nog geen jaar alweer een einde komt aan zijn dienstverband als bondscoach. De oud-speler van onder meer Barcelona en Real Madrid stapte in juli van het afgelopen jaar in als opvolger van interim-coach Fernando Hierro. Hij had juist in de aanloop naar het WK het stokje overgenomen van Julen Lopetegui, die op moest stappen nadat duidelijk werd dat hij de nieuwe trainer van Real Madrid zou worden.

Ouders uitgelote scholieren slepen Amsterdamse scholen voor de rechter

Een groep ouders van leerlingen die zijn uitgeloot voor de middelbare school van hun voorkeur, stapt naar de rechter. Op die manier willen ze bewerkstelligen dat scholen extra plekken creëren voor hun kinderen.

Kinderen die van de basisschool komen, konden hun twaalf 'favoriete' middelbare scholen opgeven. Begin april werd duidelijk dat 98 procent van de kinderen naar een school in hun top 5 terecht konden. Voor 109 scholieren was er echter geen plek op een school uit hun top 12.

De Amsterdamse vereniging van scholen OSVO maakte voor deze kinderen een uitzondering door extra plekken te creëren. Zeven scholieren werden na deze uitbreiding handmatig geplaatst, buiten het matchingssysteem om. Dit om aan de plaatsingsgarantie te voldoen.

Voorbijgestreefd
Dit laatste schiet in het verkeerde keelgat van ouders van twaalf kinderen, die wel geplaatst zijn, maar buiten hun top 8. "OSVO heeft haar eigen opgelegde regels geschonden door eenzijdig en buiten medeweten kinderen om de regels heimelijk aan te passen", zegt advocaat Esther Sprenkeling, die de ouders juridisch bijstaat. "Dit allemaal om besluiten te kunnen nemen om aan de plaatsingsgarantie te kunnen voldoen."

Door deze gang van zaken zijn de twaalf kinderen voorbijgestreefd door leerlingen die in eerste instantie uitgeloot zijn, maar later alsnog met voorrang zijn bijgeplaatst. De kinderen stonden namelijk nog op een wachtlijst voor hun voorkeursschool.

Extra plekken
De ouders van deze twaalf kinderen willen dat er nu alsnog extra plekken worden gecreëerd op de scholen van hun voorkeur. Het kort geding vindt aanstaande maandag plaats. Ook wordt de lotingsprocedure van dit jaar vandaag of morgen besproken in de gemeenteraad.

Het is zeker niet de eerste keer dat het lotingssysteem voor ontevreden scholieren en ouders zorgt. In 2017 stapte een groep ouders ook al naar de rechter om openheid over de lotingsprocedure te eisen.

Verlies en winst voor Nederlandse basketballers op WK 3x3

Het Nederlandse basketbalteam heeft op het WK 3x3 in Amsterdam eenvoudig gewonnen van Zuid-Korea, de eindstand was 22-8. Het tweede groepsduel tegen regerend wereldkampioen Servië werd met 14-18 verloren.

Vooraf was duidelijk dat Nederland een zware dobber zou krijgen aan de Serven. De zeven voorgaande confrontaties gingen allemaal verloren. Het viertal Jesper Jobse, Dimeo van der Horst, Aron Royé en Sjoerd van Vilsteren liep al snel tegen een 1-5 achterstand aan. Toch wist de ploeg langszij te komen. Vanaf de stand van 9-10 verliep het Nederlandse spel stroef terwijl Servië de punten bleef scoren.

Omdat alleen de beste twee landen uit de groep doorgaan naar de kwartfinales is het laatste groepsduel op vrijdag tegen Amerika beslissend of Oranje verder mag op dit WK. Eerder op de dag versloegen de Amerikanen Servië met 16-21 dus winst zal niet eenvoudig zijn.

Rusland betreurt 'ongegronde conclusies' MH17

Rusland noemt de "absoluut ongegronde" beschuldigingen van het internationale onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17, betreurenswaardig. Woensdag werd bekendgemaakt dat het Russische leger hoogstwaarschijnlijk bij het incident betrokken was.

Drie Russen en een commandant van Oekraïense afkomst werden genoemd als medeverantwoordelijken voor de vliegramp waarbij 298 burgers de dood vonden. Het internationale onderzoeksteam concludeerde dat de vier vochten aan de kant van de rebellen die gesteund zouden worden door Rusland. Dat land leverde waarschijnlijk dan ook de BUK-raket waarmee het vliegtuig werd neergehaald.

Lees ook: Vervolging vier verdachten neerhalen MH17

Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken betreuren de beschuldigingen. "De beschuldiginen werden niet gestaafd met bewijs en de gevolgde bewijsvoering was niet volledig samenhangend", volgens het ministerie. Daarbovenop blijft het onderzoeksteam aangeboden Russische informatie, zoals geheime informatie over het verdachte BUK-systeem, radardata én de resultaten van een experiment waarbij de effecten van een BUK-raket op een vliegtuigcockpit werden bekeken, negeren.

"Sinds dag één helpt Rusland volledig en vrijwillig mee met het vinden van de waarheid omtrent deze verschrikkelijke ramp", vervolgt de mededeling van het ministerie, die nogmaals aangeeft dat Rusland slechts tweede viool mocht spelen bij het onderzoek.

Kiev daarentegen, kreeg een plek op de eerste rij. Oekraïne was daardoor in de gelegenheid om 'bewijs te fabriceren' en alle verantwoordelijkheid betreffende het niet sluiten van het luchtruim van zich af te gooien. De beslissing om het luchtruim ten tijde van de militaire onrust open te houden werd in 2015 nog hevig bekritiseerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Lees ook: Maleisië gelooft niet in MH17-schuld Rusland

Ondanks de beschuldigingen blijft Moskou bereid om met het onderzoeksteam samen te werken en de werkelijke daders van deze ramp voor het gerecht te brengen.

Van Emden blijft ploeggenoten voor in ZLM Tour

Jumbo-Visma is goed begonnen aan de ZLM Tour. Jos van Emden klokte de snelste tijd, terwijl zijn ploeggenoten Mike Teunissen en Tony Martin het podium compleet maakte. Van Emden is ook de eerste leider in de Nederlandse rittenkoers.

Teunissen leek lange tijd op weg naar de dagzege. Over het 6,8 kilometer lange parcours in het Zeeuwse Yerseke klokte hij een tijd van zeven minuten en 56 seconden. Alleen zijn ploeggenoot Van Emden kon zijn tijd verbeteren (7.54) en boekte zo zijn eerste zege in twee jaar. Toen won hij de afsluitende tijdrit in de Giro d'Italia.

Tony Martin maakte het feest voor Jumbo-Visma compleet. De Duits kampioen in het tijdrijden gaf twee seconden toe op Van Emden en mocht mee op het podium. Donderdag staat een vlakke rit op het programma en daarin hoopt Jumbo-Visma te scoren met Dylan Groenewegen, die zich hier voorbereid met zijn sprintploeg op de Tour de France.

Lichaam vermiste Anja Schaap aangetroffen in zee

De lange zoektocht naar de vermiste Anja Schaap heeft helaas een treurig einde. De bemanning van een Duitse boot heeft dinsdag 18 juni rond 13.30 uur, het lichaam van de sinds woensdag 29 mei vermiste Anja in de zee boven de Waddeneilanden gevonden.

Omdat het lichaam voldeed aan het signalement van de Katwijkse Anja Schaap werd op woensdag 19 juni contact gelegd met het onderzoeksteam van de eenheid Den Haag. Op basis van specifieke kenmerken bleek het inderdaad om haar te gaan. Sectie en verder politieonderzoek moeten uitwijzen wat er met Anja is gebeurd en hoe zij in het water terecht is gekomen. Haar familie is op de hoogte gesteld en geeft aan dat zij graag rust willen om het verlies te kunnen verwerken.

Het onderzoeksteam bedankt alle burgers, vrijwilligers, organisaties en media die de afgelopen weken aandacht hebben besteed aan de vermissing en intensief hebben meegezocht en meegedacht.

Grote merken gaan vanilleproducten aanpassen

Alle grote producenten, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Arla, Superunie, Plus, Zuivelhoeve, Dirk en Dekamarkt, gaan hun vanilleproducten aanpassen naar aanleiding van de klachtenprocedure die foodwatch vorige maand won tegen Friesland Campina over vanillevla zonder vanille. Dit hebben zij foodwatch toegezegd. Het betreft onder andere vanillevla’s, vanilleyoghurts en dubbelvla. Sommigen kiezen voor aanpassing van de naam, bijvoorbeeld ‘vla met vanillesmaak’. Andere producenten gaan daadwerkelijk vanille toevoegen. In de klachtenprocedure oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) dat vanillevla zonder vanille misleidend is. Een ingrediënt in de naam van een product, moet ook daadwerkelijk in het product zitten. Friesland Campina gaf tijdens de procedure aan dat 80% van de producenten hiermee in de fout gaat. Na de uitspraak schreef foodwatch de andere grote producenten van ‘vanillevla’ aan die ook geen vanille in hun vla stoppen. Ze zegden allemaal toe de uitspraak op te volgen en hun vla aan te passen.

Nep vanillevla moet aangepast: vanille toevoegen of naam wijzigen
Hoewel uitspraken van de RCC niet bindend zijn, werd vorige maand geoordeeld dat Friesland Campina in strijd handelt met de Europese wet tegen misleiding (Verordening (EU) 1169/2011). De wet is natuurlijk bindend en de NVWA bevestigde lopende de procedure de juistheid van de klacht van foodwatch. Friesland Campina zei dan ook toe haar misleidende producten aan te passen. Maar de uitspraak geldt voor alle producenten van vanilleproducten zonder vanille. De uitspraak van de Reclame Code Commissie betekent dat ofwel echte vanille moet worden toegevoegd, ofwel duidelijk moet worden gemaakt in of bij de naam dat de vla geen vanille bevat maar slechts de (kunstmatige) smaak ervan. Dat kan bijvoorbeeld door wijziging van de naam in ‘Vla met vanillesmaak’.

Friesland Campina verdedigde zich in beroep door erop te wijzen dat ook vanillevla van andere merken geen vanille bevat. “Het betreft hier 80 % van het volume vanillevla op de Nederlandse markt”, aldus Friesland Campina. foodwatch schreef vervolgens de andere producenten aan.

Papieren regels – in praktijk
In Europa is het verboden consumenten te misleiden rond voedsel. Dit is vastgelegd in de zogenaamde Etiketteringsverordening (verordening (EG) nr.1169/2011), met name in artikel 7. Over de vraag wanneer iets misleidend is, kan echter discussie bestaan.

De NVWA stelt op haar website over misleidende productnamen: “De productnaam of de afbeelding op een verpakking of etiket hoeft niet exact overeen te komen met de inhoud van het product. Maar zowel de productnaam als een afbeelding moet zodanig gekozen zijn dat de consument niet wordt misleid. Zo zal een product met de benaming 'zalmsalade' ook daadwerkelijk zalm als ingrediënt moeten hebben.” Tegelijkertijd stelt zij over de handhaving van deze regels: “Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid.”

De vele misleidende producten in het winkelschap – het geldt lang niet alleen voor vanillevla – zijn het resultaat van het jarenlang door de vingers zien van dit gesjoemel. Fabrikanten denken er mee weg te kunnen komen, mede omdat de NVWA het geen prioriteit vindt en daarom amper optreedt tegen wetsovertreders. foodwatch wil met procedures een einde maken aan deze misleiding.

Nederland spil in internationale apenhandel

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Een DIER Een VRIEND sturen een brandbrief naar minister van Engelshoven met het verzoek om de handel in laboratoriumapen te verbieden. De Tilburgse apenhandelaar Hartelust B.V. staat op het punt om apen te transporteren naar het Italiaanse primatencentrum van de Universiteit van Parma. De apen worden gebruikt in dodelijke experimenten waarbij de dieren het zicht verliezen. Robert Molenaar van Animal Rights: “Naast de akelige experimenten zorgt ook het langdurige transport voor stress en angst. Zo ga je niet om met dieren die zo dicht bij ons staan en net zoveel kunnen lijden en voelen.”

Trieste beelden
Onlangs kwam de Universiteit van Parma negatief in het nieuws door schokkende undercoverbeelden van de leefcondities van de apen (zie video). De dieren worden gebruikt in langdurig hersenonderzoek. De apen hebben open wonden door de elektroden in het hoofd en worden getraind door ze te onthouden van water. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun welzijn. Op de beelden is te zien hoe een dorstige aap zijn eigen urine drinkt en hoe de dieren aan muren en de spijlen van de kooien likken. Deze apen zijn afkomstig uit de loods van apenhandelaar Hartelust.

Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND: “We juichen toe dat minister van Engelshoven het aantal dierproeven op apen in ons land sterk wil verminderen. Ondertussen speelt Nederland al jarenlang een dubieuze rol in de internationale handel in apen voor vivisectie. Dit is dweilen met de kraan open.”

Internationale handel in laboratoriumapen
Deze apen zijn niet in Tilburg geboren maar afkomstig uit Chinese apenfokkerijen. De handel in apen is big business. In Europa worden jaarlijks alleen al 10.000 apen gebruikt in experimenten. In China staan dan ook apenfokkerijen die qua omvang lijken op de megastallen in Nederland. De apen worden gehuisvest in overvolle kooien waarin ze amper hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Vanuit China worden de apen vervoerd naar de loods in Tilburg. Hier worden de dieren minimaal een maand in quarantaine gehouden voordat zij verhandeld worden aan proefdiercentra.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is wildvangst niet uitgesloten en zij adviseren laboratoria dan ook om niet langer apen te bestellen bij Hartelust B.V. De Chinese apenfokkerijen hebben nieuwe aanwas van apen nodig om de populatie zuiver te houden. Dit gebeurt mogelijk door in naburige landen apen in het wild te vangen.

Actie bij de loods
De Italiaanse anti-vivisectie organisatie LAV is een petitie gestart met een oproep aan de Italiaanse minister van Volksgezondheid Giulia Grillo om de apenexperimenten in Parma te stoppen. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen de petitie getekend. Animal Rights organiseert woensdagmiddag 3 juli om 14uur een protestactie bij de loods aan de Kapelmeesterlaan 112b in Tilburg. Frank Wassenberg (PvdD) gaat Kamervragen stellen aan de minister.

Ackermann wint openingsrit in Ronde van SloveniŽ

Pascal Ackermann heeft de openingsetappe van de Ronde van Slovenië gewonnen. De winnaar van de puntentrui in de Giro d'Italia was in de eerste rit duidelijk de snelste in de massasprint, voor de Italianen Giacomo Nizzolo en Simone Consonni.

De eerste etappe in de Ronde van Slovenië was gemaakt voor de sprinters. Op het parcours van de eerste etappe van 171 kilometer lang lagen er enkele heuveltjes, maar die waren niet zwaar genoeg om het verschil te maken. Het werd dan ook een massasprint en in die sprint was Ackermann duidelijk te snel voor zijn concurrenten. Het was alweer de zesde overwinning van het seizoen voor de Duitse kampioen.

KNVB verplaatst duel Ajax met maand en houdt ruimte voor meer wijzigingen

De KNVB heeft woensdagmiddag het definitieve speelschema voor de Eredivisie en de Eerste Divisie bekendgemaakt. De voetbalbond heeft, ten opzichte van het conceptprogramma dat vorige week werd gepresenteerd, bij 47 van de 704 wedstrijden wijzigingen aangebracht wat betreft de aanvangstijd of speeldag.

De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van Ajax - Fortuna Sittard van zaterdag 24 augustus naar woensdag 25 september. De Amsterdammers spelen de week voor en de week na die zaterdag in de play-offs van de Champions League of de Europa League en krijgen daardoor meer tijd om te herstellen en zich voor te bereiden.

Ook voor de andere clubs die Europees actief zijn kunnen er nog wijzigingen plaatsvinden. Als FC Utrecht de play-offs van de Europa League haalt, gaat het duel met VVV-Venlo bijvoorbeeld ook naar 25 september. Als Feyenoord en AZ in dat stadium nog Europees actief zijn, wordt de onderlinge wedstrijd die de twee afwerken eveneens naar die dag verplaatst.

Voor PSV vindt er mogelijk nog een kleine wijziging plaats in de agenda. De wedstrijd die op 24 augustus tegen FC Groningen wordt gespeeld blijft sowieso in dat weekend staan. Alleen als de Eindhovenaren op donderdag 22 augustus moeten aantreden in de play-offs van de Europa League, zal dat duel worden verplaatst naar zondag 25 augustus.

Volleybalsters verliezen in vijf sets van Amerika ondanks twee wedstrijdpunten

De Nederlandse volleybalsters hebben in de voorlaatste wedstrijd van de Nations League nipt verloren van de Verenigde Staten. Ondanks twee matchpoints verloor Oranje in het Russische Yekaterinburg met 3-2 (21-25, 25-23, 25-22, 25-27, 9-15).

Nederland begon goed aan de wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Bij de eerste technische time-out had Nederland een voorsprong van drie punt. Bij de tweede technische time-out had Amerika het verschil ongedaan gemaakt en namen ze daarna afstand van Nederland. De eerste set ging met 21-25 naar de Amerikaanse volleybalsters. In het begin van de tweede set leek Amerika naar een makkelijke overwinning te gaan. De Verenigde Staten kwamen maar liefst 9-2 voor, maar Nederland knokte zich langzaam terug in de set. Bij 17-17 was de stand weer gelijk, maar Amerika liep opnieuw weg naar een 20-17 voorsprong. Opnieuw toonde de Nederlandse ploeg opnieuw veerkracht en won het uiteindelijk de set, doordat Oranje zeven van de laatste negen punten wist te winnen.

In de derde set ging het lang gelijk op tussen de beide landen. Pas in het slot van de derde set nam Nederland afstand bij de Verenigde Staten en kwam het in sets met 2-1 voor. De vierde set leek Oranje goed op weg naar de zege tegen Amerika. In het slot van de vierde set kwam Nederland op drie punten voorsprong (21-18), maar wist die niet vast te houden. Toch kregen de Nederlandse volleybalsters op 25-24 en 26-25 twee wedstrijdpunten, maar die waren niet aan de Nederlandse ploeg besteed en de set ging alsnog naar Amerika.

In de vijfde set keek Nederland al snel tegen een achterstand aan en dat werd niet meer goedgemaakt, waardoor de Verenigde Staten uiteindelijk in vijf sets won van de Nederlandse ploeg.

Donderdag staat voor Nederland de laatste wedstrijd op het programma in de Nations League. Dan speelt Oranje tegen Rusland. Beide ploegen zijn al uitgeschakeld voor de eindronde van de Nations League.

Feyenoord-directeur Troost weet niets van transferafspraak met Vilhena

Tonny Vilhena lijkt veroordeeld tot nog een seizoen bij Feyenoord. De middenvelder zag woensdag ondanks een persoonlijk akkoord een transfer naar FK Krasnodar in het water vallen, omdat Feyenoord en de Russische club het niet eens werden over zijn transfersom. Volgens interim-technisch directeur Sjaak Troost schenden de Rotterdammers daarmee geen eerder gemaakte afspraken.

Vilhena verlengde in 2017 na lang wikken en wegen zijn contract bij Feyenoord tot medio 2020. Daarbij zou de international de toezegging hebben gekregen van toenmalig technisch directeur Martin van Geel dat de club zou meewerken aan een eventuele transfer. Troost weet echter niets van die afspraak en zegt dat de toezegging niet contractueel is vastgelegd.

"Alle door de club gemaakte afspraken worden opgenomen in contracten, die door alle partijen zijn ondertekend", aldus Troost tegenover RTV Rijnmond . "Daarbij worden er geen persoonlijke toezeggingen gedaan, die niet in contracten zijn opgenomen. Feyenoord respecteert natuurlijk deze afspraken en komt deze ook altijd na. Zoals te doen gebruikelijk gaan wij verder nooit in op de inhoud van het contract."

Nu de transfer van Vilhena naar Krasnodar is afgeketst, lijkt het erop dat hij nog een seizoen voor Feyenoord zal spelen en daarna transfervrij vertrekt. De Rotterdammers zijn volgens RTV Rijnmond bezig om de contracten van Steven Berghuis en Jens Toornstra te verlengen. De verbintenis van zowel de aanvaller als middenvelder loopt over twee seizoenen af.

Viviani opnieuw aan het feest in Ronde van Zwitserland

Elia Viviani heeft zijn tweede ritzege op rij te pakken in de Ronde van Zwitserland. De sprinter van Deceuninck-Quick Step was in de massasprint te sterk voor Peter Sagan en Jasper Stuyven. Sagan blijft leider in het algemeen klassement

De vijfde etappe van Münchenstein naar Einsiedeln over een afstand van 172 kilometer ging in eerste instantie over vlakke wegen, maar met nog veertig kilometer te gaan lag er een klim van tweede categorie op het parcours.

De vroege vlucht was vier man sterk, maar met een aantal sterke renners: Fabien Grellier, Stefan Küng, Matej Mohorič en Bert-Jan Lindeman. Lindeman moest al vroeg afhaken bij de kopgroep, maar de drie anderen bleven lange tijd wel vooruit. Mohorič reed op de klim weg bij zijn medevluchters en koos voor de solo. Hij werd uiteindelijk op dertien kilometer van de streep teruggepakt door het peloton, waar alle topsprinters de klim hadden overleefd.

In de massasprint die zou volgen werd Viviani perfect gebracht door zijn ploeggenoten, waarna de Italiaan het makkelijk afmaakte voor tweede ritzege op twee dagen. Sagan moest genoegen nemen met de tweede plaats, maar verstevidgde daarmee wel zijn leiderspositie.

De kans is wel groot dat Sagan morgen de leiderstrui kwijt is aan een van de klassementsmannen. Want donderdag staat de eerste bergrit op het programma in de Ronde van Zwitserland.

FC Utrecht naar BosniŽ of Noord-MacedoniŽ; AZ treft Zweedse opponent

AZ en FC Utrecht weten waar zij aan toe zijn in de voorrondes van de Europa League. Tijdens de loting in het Zwitserse Nyon werden de twee Nederlandse deelnemers woensdag gekoppeld aan hun eerste tegenstanders in de tweede kwalificatieronde van het Europese bekertoernooi. AZ treft het Zweedse BK Häcken, terwijl FC Utrecht het opneemt tegen de winnaar van het tweeluik tussen HSK Zrinsjki Mostar uit Bosnië en Herzegovina en het Noord-Macedonische Akademija Pandev.

AZ-tegenstander BK Häcken werd afgelopen seizoen vijfde in de Zweedse competitie en plaatste zich als bekerwinnaar voor de voorronde van de Europa League. Bij de Zweedse subtopper speelt onder anderen Rasmus Lindgren, die bekend is van zijn tijd bij Ajax en FC Groningen. Ook Joona Toivio, ex-speler van AZ en Telstar, staat onder contract bij Häcken.

Akademija Pandev, mogelijk dus tegenstander van FC Utrecht in de tweede voorronde, werd in 2010 door voetballer Goran Pandev opgezet als jeugdacademie. Sinds 2014 heeft de Noord-Macedonische club ook een seniorenelftal, dat zich net als Häcken als bekerwinnaar heeft geplaatst voor de Europa League-voorronde. De club uit Strumica speelt pas sinds 2017 op het hoogste niveau in Noord-Macedonië.

Vervolging vier verdachten neerhalen MH17

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om vier verdachten te vervolgen voor het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17 op 17 juli 2014. Deze beslissing is genomen op basis van onderzoek van het Joint Investigation Team, dat bestaat uit Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland. Het JIT heeft dit vanmorgen bekend gemaakt in Nieuwegein tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden van de 298 omgekomen slachtoffers van de rampvlucht. Deze bijeenkomst werd gevolgd door een persconferentie voor binnen- en buitenlandse media.

Het Openbaar Ministerie gaat de volgende personen vervolgen:

  • Igor Vsevolodovich GIRKIN (48)
  • Sergey Nikolayevich DUBINSKIY (56)
  • Oleg Yuldashevich PULATOV (52)
  • Leonid Volodymyrovych KHARCHENKO (47)
 
Het Openbaar Ministerie verdenkt de vier van nauwe samenwerking om de BUK TELAR te verkrijgen en in stelling te brengen op de afvuurlocatie met als doel een vliegtuig neer te schieten. Zij kunnen daarom ook samen verantwoordelijk worden gehouden voor het neerschieten van vlucht MH17. Het Openbaar Ministerie stuurt vandaag internationale aanhoudingsbevelen voor hen uit en heeft hen op de nationale en internationale Opsporingslijsten geplaatst. Daarom zijn de volledige namen van de verdachten bekend gemaakt en worden hun foto’s getoond. Drie verdachten hebben de Russische nationaliteit, de vierde is Oekraïens. Omdat de grondwetten van beide landen het niet toestaan om onderdanen uit te leveren wordt niet om uitlevering gevraagd.

Igor Girkin, ook bekend onder de naam Strelkov of Perviy, is een voormalige kolonel van de FSB, de Russische Federale Veiligheidsdienst. Girkin was op 17 juli 2014 Minister van Defensie en bevelhebber van het leger van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Vanuit dit gebied werd de MH17 neergeschoten. Hij onderhield als hoogste militair contact met de Russische Federatie.

Sergey Dubinskiy, bijnaam Khmuriy, is een oud-militair van de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst. Dubinskiy was in 2014 één van Girkin’s plaatsvervangers en tevens hoofd van de inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Ook hij onderhield regelmatig contact met officials in Rusland.

Oleg Pulatov, ook wel Giurza genoemd, is een oud-militair van de Russische Spetznaz-GRU, de speciale eenheden van de Russische militaire inlichtingendienst. Pulatov was in 2014 plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en één van de plaatsvervangers van Dubinskiy.

Leonid Kharchenko, ook wel Krot genoemd, is de enige Oekraïense verdachte. Hij heeft geen militaire achtergrond. Hij werd direct aangestuurd door Dubinskiy en gaf in juli 2014 als commandant leiding aan een gevechtseenheid in de regio rond Donetsk. In dat gebied was op dat moment een gewapend conflict gaande tussen pro Russische strijders en de Oekraïense strijdkrachten.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat de vier verdachten dagvaarden, zodat zij zich ter zitting kunnen verantwoorden voor hun rol in het neerhalen van vlucht MH-17. Ze worden vervolgd voor:

  • het doen verongelukken van vlucht MH17, met de dood van alle inzittenden tot gevolg, strafbaar gesteld in artikel 168 van het Wetboek van Strafrecht;
  • de moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17, strafbaar gesteld in artikel 289 van het Wetboek van Strafrecht.
  • Het Openbaar Ministerie heeft tijdens de persconferentie benadrukt alleen de beschuldigingen bekend te maken. Het is aan de rechtbank om over die beschuldigingen een oordeel te vellen.

Het proces begint op 9 maart 2020 om 10.00 uur en vindt plaats voor de rechtbank Den Haag, die zitting houdt in het Justitieel Complex Schiphol. Voor het eerste gedeelte van het proces heeft de rechtbank de periode van 9 tot en met 13 maart gereserveerd en van 23 tot en met 27 maart. Enige tijd voor aanvang van de zitting zal de rechtbank bekend maken welke dagen in die periode daadwerkelijk zitting wordt gehouden. Naar verwachting zal in dit eerste gedeelte van het proces nog niet de inhoudelijke behandeling van de strafzaak plaatsvinden.

Het strafrechtelijk onderzoek van het JIT loopt sinds 2014. Eerder al, op 28 september 2016, heeft het JIT bekend gemaakt dat vlucht MH-17 is neergeschoten door een raket uit de 9M38 serie, die is afgeschoten door een BUK-TELAR installatie. Deze installatie is, zo blijkt uit het onderzoek, vanuit de Russische Federatie vervoerd naar een landbouwveld bij de plaats Pervomaisky in Oost-Oekraïne, van waaruit de raket werd afgevuurd. Na het afvuren is de installatie – met 1 ontbrekende raket – weer terug gegaan naar de Russische Federatie. Op 24 mei 2018 maakte het JIT meer informatie uit het onderzoek bekend, en gaf aan dat de conclusie van het JIT was dat de BUK-TELAR die gebruikt is om MH17 neer te halen, afkomstig is van de 53ste Anti Aircraft Missile brigade, een eenheid van de Russische krijgsmacht uit Kursk in de Russische Federatie.

De persconferentie in Nieuwegein werd vandaag afgesloten met een getuigenoproep gericht op andere personen die een rol hebben gespeeld bij het neerhalen van MH17, zoals leden van die 53ste brigade. Het JIT liet weten dat het onderzoek verder gaat en zich ook zal blijven richten op de bemanning van de BUK TELAR en op personen die een belangrijke schakel waren in de besluitvorming in de Russische Federatie over de militaire steun aan Oost-Oekraïne in 2014.

FC Emmen dendert door op transfermarkt en pikt versterking op in Rotterdam

Desevio Payne is speler van FC Emmen, zo meldt de club uit Drenthe woensdagochtend via de officiële kanalen. De 23-jarige rechtsback heeft een contract getekend voor één seizoen met een optie voor een tweede seizoen. Onlangs haalde FC Emmen ook al linksback Jan-Niklas Beste, spits Marko Kolar en doelman Matthias Hamrol in huis.

Desevio speelde in de jeugd bij meerdere amateurclubs voordat hij in 2012 bij FC Groningen kwam, waar hij zeventien Eredivisie-duels speelde. Ook speelde hij op het WK Onder-20 in Nieuw-Zeeland met de Verenigde Staten en met de Onder-23 in de kwalificatieronde van de Olympische Spelen. In 2017 tekende hij bij Excelsior, waar hij nu transfervrij vertrekt.

Desevio kampte het afgelopen jaar met veel blessures en moest driemaal onder het mes. De rechtsback is momenteel bezig weer volledig fit te worden. "De keuze voor FC Emmen was niet zo moeilijk", zegt Desevio op de clubsite. "Ik heb ze vorig seizoen vaak zien spelen en de blijdschap na de handhaving was prachtig om te zien."

"Daarnaast ken ik Dick Lukkien (trainer, red.) nog van mijn tijd bij FC Groningen. Hij is een goede coach en ik weet zeker dat hij me beter zal maken. Samen gaan we opnieuw voor handhaving in de Eredivisie", aldus Desevio. FC Emmen promoveerde een jaar geleden en wist zich afgelopen seizoen te handhaven in de Eredivisie door als veertiende te eindigen.

Neres deelt in Braziliaanse malaise: "Al zijn voorzetten mislukten"

Brazilië kwam in de nacht van dinsdag op woensdag niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Venezuela. Na afloop van die wedstrijd was de teleurstelling groot in het gastland van de Copa América. Ajax-aanvaller David Neres begon opnieuw in de basis tegen de Venezolanen, maar slaagde er niet in om zich, in de dikke zeventig minuten dat hij op het veld stond, te ontworstelen aan de malaise.

Bem Paraná beoordeelt het spel van Neres met een 4, waardoor hij volgens het medium samen met Roberto Firmino de slechtste speler aan Braziliaanse kant was. "Of het nou vanaf links of rechts was, al zijn voorzetten mislukten. En hij heeft ons een doelpunt gekost", wordt er verwezen naar een gemiste grote kans in de eerste helft.

Het grote Globo Esporte en Futebol Interior zijn met respectievelijk een 4,5 en een 5 voor Neres niet veel coulanter, al deelt eerstgenoemd medium wel hetzelfde cijfer uit aan Firmino, Philippe Coutinho, Arthur en Dani Alves. Ook hier wordt de mogelijkheid die de dribbelaar onbenut liet aangehaald: "Hij miste de grootste kans van de eerste helft na een pass van Arthur. Hij probeerde echter om de keeper heen te dribbelen en schoot daarna mis."

Neres werd achttien minuten voor tijd vervangen door Grêmio-aanvaller Everton en hij liet met een 6 van Bem Paraná en twee keer een 6,5 van Globo Esporte en Futebol Interior een betere indruk achter. "Hij durfde met de bal aan de voet iets te ondernemen en bereidde het tweede doelpunt voor, dat afgekeurd werd", omschrijft Bem Paraná het spel van de invaller.

Het publiek in de Arena Fonte Nova liet tijdens en na de wedstrijd met een aantal fluitconcerten eveneens zijn onvrede blijken, zo merkte Neres op in gesprek met de Braziliaanse pers: "Ik denk dat de fans altijd het beste verwachten. Zij willen spektakel van de Braziliaanse ploeg. Als je niet wint, hoort dit bij voetbal. Of je nou applaus krijgt of wordt uitgefloten. Wij gaan altijd het veld in om het beste te geven."

Nieuwe versie van Honda-motor tijdens Grand Prix van Frankrijk

Honda heeft een spec 3-versie van de Formule 1-motor ontwikkeld. Naast Red Bull Racing krijgt ook Daniil Kvyat van Toro Rosso de beschikking over de nieuwe motor. Kvyat's teamgenoot Alexander Albon heeft nog de oudere versie.

“Uit testen blijkt dat we een toename in power hebben ten opzichte van de vorige motor”, vertelt technisch directeur Toyoharu Tanabe van Honda. “Maar we weten ook dat we ons hiermee nog niet kunnen meten met de fabrikanten die de leiding hebben in de WK-stand.”

De nieuwe versie zal het verschil met Mercedes en Ferrari dus nog niet dichten maar Tanabe is wel optimistisch.

“Deze update is wel een stap in de juiste richting. We zullen ons blijven ontwikkelen in de loop van het seizoen en zullen alle bronnen binnen het bedrijf daarvoor aanspreken”, aldus de Japanner.

Voor Max Verstappen is het de tweede nieuwe motor van het seizoen. Bij een volgende wissel volgt een gridstraf.

PSV treft FC Basel in tweede voorronde Champions League

In de tweede voorronde van de kwalificatie voor de Champions League moet PSV het opnemen tegen FC Basel. Het eerste duel vindt plaats op 23 of 24 juli, een week later volgt de return in Basel.

FC Basel, de ploeg van aanvaller Ricky van Wolfswinkel, werd dit seizoen achter Young Boys tweede in de Zwitserse competitie. PSV en Basel speelden nooit eerder tegen elkaar.

De winnaar van het duel moet een derde voorronde spelen om kans te maken op deelname aan de groepsfase van de Champions League, maar is wel zeker van deelname aan de Europa League. De verliezer gaat door naar de derde voorronde van de Europa League.

'Cillessen naar Valencia'

Jasper Cillessen gaat naar Valencia verkassen, zo verzekeren Sport en Mundo Deportivo. De doelman van Barcelona wordt in een soort ruildeal met Valencia opgenomen, waarbij Neto de omgekeerde weg gaat bewandelen en zich aan zal sluiten bij de Catalaanse topclub. Met beide transfers is circa dertig miljoen euro gemoeid.

Beide clubs hebben volgens Mundo Deportivo al een akkoord bereikt en zouden nu bezig zijn om de papieren gereed te maken voor de dubbeldeal. Wegens boekhoudkundige redenen zal Valencia eerst Neto in juni gaan verkopen om zo te voldoen aan de regels inzake Financial Fair Play van het seizoen 2018/19. In juli wordt Cillessen dan voor hetzelfde bedrag overgenomen van Barcelona.

In het Camp Nou moest de Oranje-international genoegen nemen met een reserverol achter Marc-André ter Stegen en kwam hij weinig aan spelen toe. Bij Valencia, dat zich heeft gekwalificeerd voor de Champions League, wordt Cillessen naar verwachting de eerste doelman.

Sport en Mundo Deportivo zijn het echter oneens of Cillessen salaris moet inleveren. Eerstgenoemde Spaanse medium meldt dat Cillessen minder gaat verdienen bij Valencia, terwijl Mundo Deportivo claimt dat de doelman ongeveer hetzelfde bedrag gaat opstrijken. Naar verluidt gaat Neto twee of drie keer meer verdienen dan zijn huidige gage bij Valencia.

Geen ernstige verwondingen voor wielrenner Thomas, voorbereiding op Tour niet in gevaar

Geraint Thomas heeft dinsdag bij zijn val in de Ronde van Zwitserland geen ernstige verwondingen opgelopen. De voorbereiding op de Tour de France komt dan ook niet in de gevaar voor de winnaar van de editie van 2018. “Het is frustrerend en een kleine terugslag in mijn voorbereiding, maar er is nog genoeg tijd voor we starten in Brussel”, aldus Thomas.

Na de val bleef de renner van Team INEOS lang op de grond zitten. Even werd gevreesd voor deelname aan de Tour de France maar onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de wielrenner uit Wales alleen schaafwonden op schouder en een snee boven zijn rechteroog opgelopen heeft.

Nogmaals Thomas: “Een renner van Astana raakte iets wat uitstak en ik kon nergens heen. Ik viel op mijn schouder en mijn gezicht, er was ook aardig wat bloed bij. Met hoofdblessures moet je altijd oppassen. Ook al wilde ik doorgaan, de dokteren hebben de juiste keuze gemaakt door mij niet verder te laten rijden. We gaan nu alles opnieuw bekijken en ik weet zeker dat mijn coach Tim Kerrison een plan heeft om ervoor te zorgen dat ik er op 6 juli sta.”

FOK! Wat een weer: code geel vanwege onweer

Op dit moment trekken buien met veel onweer over Flevoland en Gelderland. Deze buien trekken naar het noordoosten, zodat Overijssel en Drenthe hier komende uren mee te maken krijgen.

In de loop van de middag volgen nieuwe buien. Vooral in de oostelijke helft van het land kunnen deze gepaard gaan met hagel en (zeer) zware windstoten tot circa 100 km/uur. Ook is kans op lokale wateroverlast. De zwaarste buien zijn vermoedelijk voor de regio's langs de grens met Duitsland. Voor deze buien uit wordt het op veel plaatsen zomers warm met maxima van 25-30 graden. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 31 graden worden.

Ook vanavond trekken nog enkele onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Deze zijn zeer waarschijnlijk minder zwaar dan de buien van vanmiddag, maar wel is kans op lokale hagel en zware windstoten. Aan het einde van de avond trekken de buien naar Duitsland weg en vannacht is het op de meeste plaatsen droog.

Donderdag overdag is er aanvankelijk vrij veel bewolking en valt er plaatselijk wat regen of een bui. In de middag komt er meer ruimte voor de zon maar ontstaan er ook stapelwolken die vooral landinwaarts opnieuw uitgroeien tot buien, plaatselijk met onweer. In de avond wordt het van het westen uit overal droog. Met maxima die uiteenlopen van 19°C aan de kust tot 22°C in het oosten en zuidoosten wordt het duidelijk koeler dan vandaag. De west- tot zuidwestenwind blijft zwak tot matig.

De dagen daarna, overgang naar vrij zonnig en overwegend droog zomerweer. Middagtemperaturen oplopend naar zomerse, later mogelijk tropische waarden. Aan het einde van de periode toenemende kans op een onweersbui. (Bron: Weeronline/KNMI)

De ST. Jansberg, een natuurgbeid en landgoed bij de plaats Plasmolen (Foto: qltel)
De St. Jansberg, een natuurgebied en landgoed bij de plaats Plasmolen (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

De nacht is begonnen voor Bloodstained: Ritual of the Night

Uitgever 505 Games en ontwikkelaar ArtPlay hebben de launchtrailer voor Bloodstained: Ritual of the Night uitgebracht waarin Shovel Knight wordt geteaset als speelbaar personage.

Bloodstained: Ritual of the Night is ontworpen door Koji Igarashi, bekend van de Castlevania-serie. Het is spirituele opvolger van Castlevania: Symphony of Night. Alles in Bloodstained wordt weergegeven in 3D in een 2D-scrollende omgeving. Het spel speelt zich af in de 18e eeuw in Engeland, waar een paranormale kracht een kasteel vol demonen heeft opgeroepen. Miriam, een wees op wie ge-experimenteert is door alchemisten gaat op pad. Haar lichaam verandert langzaam in kristal. Mirjam heeft spreuken, wapens, speciale items en vaardigheden in haar repertoire om de mensheid en zichzelf te redden. Ze zal de summoner Gebel in het kasteel moeten zoeken, maar voordat ze bij hem is zijn er talloze demonen te verslaan.

Bloodstained: Ritual of the Night komt vandaag uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc, en komt uit voor Switch op 28 juni.

Nationaal Archief gaat voor duurzame opslag in Emmen

Op donderdag 20 juni 2019 opent het Nationaal Archief een nieuwe locatie in Emmen. Het voormalige gebouw van de Topografische Dienst is grondig verbouwd, en is nu zo goed als energieneutraal. In Emmen kan het Nationaal Archief 90 kilometer archieven duurzaam opslaan voor de eeuwigheid. Ook heeft locatie Emmen een state-of-the-art ontzuringsinstallatie waarmee de levensduur van kwetsbare archieven kan worden verdubbeld.

Laatste papieren archiefbewaarplaats?
Het nieuwe gebouw van het Nationaal Archief wordt mogelijk de laatste archiefbewaarplaats van het Rijk. In Emmen is ruimte voor 90 km rijksarchief van het Nationaal Archief en de Regionale Historische Centra. De totale opslag van het Nationaal Archief wordt hiermee met ruim 50% vergroot. De locatie Emmen is erop berekend om de komende 20 jaar papieren archieven van de overheid onder te brengen. Na deze 20 jaar wordt er hopelijk helemaal geen papieren archief meer overgedragen, maar alleen nog digitaal. Al is er enige respijt, want indien nodig kan er nog zo’n 50 km archiefstellingen worden toegevoegd met een uitbouw aan het gebouw.

Ontzuringsinstallatie
De nieuwe locatie in Emmen beschikt over een ontzuringsinstallatie. Ontzuren is een chemische behandeling van papier die het zuur neutraliseert, dat met name voorkomt in papier van matige kwaliteit. Hiermee vertraagt het verouderingsproces aanzienlijk. Het eerste archief dat zal worden ontzuurd met de nieuwe installatie in Emmen is het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, een oorlogsarchief dat behoort tot de meest opgevraagde, maar ook een van de meest kwetsbare archieven van het Nationaal Archief. Het kwetsbare naoorlogse papier gaat hard achteruit en is als niet wordt ingegrepen binnen enkele jaren niet meer raadpleegbaar. Door het te ontzuren blijft dit emotioneel, sociaal en maatschappelijk waardevolle archief behouden voor toekomstige generaties. De ontzuring van dit archief (3,6 km) zal naar verwachting 6 jaar in beslag nemen.

Energieneutraal
Bijzonder aan locatie Emmen is ook dat het gebouw zo goed als energieneutraal is, bijvoorbeeld door extreem goede isolatie, met 15 cm steenwol in de gevel. Driedubbelglas en speciale klimaatplafonds maken het mogelijk dat er bij een lage buitentemperatuur wordt verwarmd en bij een hoge temperatuur gekoeld, wat een zeer hoog rendement geeft door de warmtepompen, die warmte of koude opslaan. Daarnaast heeft het gebouw geen gasaansluiting en wekken zo’n 1600 zonnepanelen energie op. Hierdoor behoort het rijkskantoor tot de meest duurzame, en energiezuinige gebouwen van Nederland. Het heeft van het Rijksvastgoedbedrijf het label A+++ gekregen.

Kunstwerk Zoro Feigl
In de vijver voor het rijkskantoor prijkt een kunstwerk van Zoro Feigl, een roterende replica van een hunebedsteen aangedreven door zonne-energie. Kunstenaar Zoro Feigl: “Er is een gezegde dat een rollende steen geen mos vergaart. De rollende steen in de vijver voor het Nationaal Archief Emmen symboliseert de historie. Maar deze historie beweegt, hij brengt het water in beweging, en wordt zelf bewogen door de tijd en het weer.”

Gezamenlijk pand met de Belastingdienst
Het Rijksvastgoedbedrijf maakte het pand aan het Bendienplein 5 in Emmen geschikt voor de huisvesting van de Belastingdienst en het Nationaal Archief. In totaal komen er in het Rijkskantoor 156 rijkswerkplekken volgens het kader Fysieke Werkomgeving Rijk (FWR) voor meer dan 220 gebruikers.

Blikseminslag op militair oefenterrein - 14 gewonden

Op een militair oefenterrein in Ossendrecht zijn vanmorgen 14 gewonden gevallen toen de bliksem insloeg. 13 personen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, één persoon raakte zwaargewond en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Antwerpen gebracht. 

De jongeren waren voor hun VeVa-opleiding (een vooropleiding waarmee ze kunnen instromen op de luchtmachtbasis in Woensdrecht) op het terrein aanwezig. Hoewel het KNMI voor het hele land code geel heeft afgegeven vanwege het verwachte onweer, werd de groep toch overvallen door het onweer en de blikseminslag. 

Voormalig UEFA-voorzitter Platini weer op vrije voeten

Michel Platini is in de nacht van dinsdag op woensdag weer vrijgelaten. De voormalig voorzitter van voetbalbond UEFA werd in Parijs vijftien uur ondervraagd in een onderzoek naar corruptie.

Volgens Platini is er geen aanklacht tegen hem ingediend en werd hij alleen als getuige gehoord. “Het was een lange ondervraging, dat kwam doordat er vragen waren over het EK van 2016 in Frankrijk, het WK van 2018 in Rusland en het WK van 2022 in Qatar”, aldus de Fransman. “Ik heb overal kalm antwoord op gegeven, maar eigenlijk weet ik nog steeds niet waarom dit nodig was.”

Platini was van 2007 tot en met 2015 voorzitter van de Europese voetbalbond. In die rol was hij betrokken bij de toewijzing van het wereldkampioenschap aan Rusland en Qatar.

Vanwege een financiële transactie van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter aan Platini ter waarde van 1,8 miljoen euro werd de Fransman door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar geschorst, later werd die straf teruggebracht tot vier jaar.

Details voor beta van Monster Hunter World: Iceborne

Capcom heeft vandaag details aangekondigd voor Monster Hunter World: Iceborne, de uitbreiding voor Monster Hunter: World. Beginnende hunters en bestaande fans kunnen zich op het jachtseizoen voorbereiden met een voorproefje van de content in Iceborne inclusief de ijskoude nieuwe locatie Hoarfrost Reach, een nieuw monster en nieuwe gameplayopties.

De eerste Monster Hunter World: Iceborne beta zal exclusief beschikbaar zijn voor PlayStation Plus-gebruikers vanaf 12:00 op vrijdag 21 juni tot 12:00 op maandag 24 juni. Een tweede beta zal voor alle PlayStation 4-gebruikers beschikbaar zijn vanaf 12:00 op vrijdag 28 juni tot 12:00 op maandag 1 juli. Preload-opties zijn een aantal dagen voor elke betaperiode beschikbaar. De Monster Hunter: World basisgame is niet nodig om mee te doen aan de Iceborne beta.

De beta geeft spelers de keuze uit drie soorten quests, inclusief de voor beginners geschikte Great Jagras hunt uit Monster Hunter: World voor nieuwkomers, de nieuwe gehoornde bruut Banbaro voor een gemiddelde uitdaging of de terugkerende favoriet Tigrex voor de allerbeste hunters. De beta laat spelers alle 14 wapentypes uitproberen in alle drie quests of het trainingsgebied. De wapens komen inclusief nieuwe features en er zijn nieuwe Slinger-tool opties zoals de Clutch Claw grapple mechanic. Na het voor de eerste keer voltooien van elk van de drie quests kunnen hunters in totaal drie Item Packs verdienen met consumable items die bij release te gebruiken zijn in de volledige versie van Iceborne.

Monster Hunter World: Iceborne komt op 6 september beschikbaar zijn op PlayStation 4, Xbox One. De basisgame is vereist voor Iceborne en hoewel spelers een aantal van de gameplay-opties zoals de Slinger en wapenupdates meteen kunnen gebruiken, moeten ze het verhaal tot aan Hunter Rank 16 voltooid hebben om toegang te krijgen tot het nieuwe Iceborne-verhaal en quests.

Van der Donk vindt kritiek op leeuwinnen te hard

Oranje-international Daniëlle van de Donk vindt dat de kritiek op het spel van het Nederlands elftal nogal hard is. De middenvelder vertelde de NOS dat ze niet zal klagen als de wereldtitel met lelijk voetbal binnengehaald wordt.

"Als wij het WK winnen met lelijk voetbal, dan hoor je mij niet klagen. Ik vind dat er te veel nadruk op het spel wordt gelegd. Iedereen mag een mening hebben, maar af en toe is het wel wat hard. Dat mag iets minder", zo vertelde Van de Donk in een interview met de NOS.

De Oranjeleeuwin is ook kritisch op haar eigen spel. "Soms is het bij mij alleen maar rennen en vliegen. Dan denk ik: ga eens terug naar je taak. Ik vind het niet erg om veel te doen, maar aan de bal zou ik het wat rustiger willen."

"Het is pas ons tweede WK. We weten dat het allemaal beter moet. Daar zijn we ons van bewust. Stel je voor dat we echt goed gaan voetballen, wat kan er dan gebeuren?", zo vult de Arsenal-speelster aan.

Morgen spelen de Oranjeleeuwinnen tegen Canada voor de groepswinst en Van de Donk verwacht in die wedstrijd dat het spel van Oranje beter tot zijn recht zal komen. "Ik denk dat wij beter uit de verf komen tegen een goed voetballend land. Daarom kijk ik uit naar Canada. Zij beschikken over kwalitatief goede speelsters. Maar wij willen in de flow blijven en dus winnen."

Van der Donk vindt kritiek op leeuwinnen te hard (Pro Shots / Remko Kool)
Van der Donk vindt kritiek op leeuwinnen te hard (Pro Shots / Remko Kool)

Australische vrouwen veroordelen winnend BraziliŽ met vierklapper tot plek drie in groepsfase

Italië heeft zich dinsdagavond tot winnaar van Groep C op het WK voor vrouwen gekroond. De ploeg van bondscoach Milena Bertolini verloor zelf wel met 0-1 van Brazilië, maar bleef de Zuid-Amerikaanse vrouwen en Australië op basis van doelsaldo voor. De Brazilianen bleken uiteindelijk zelfs weinig op te schieten met de zege op Italië, aangezien ze ook Australië, dat met 1-4 won van Jamaica, op één doelpunt voor zich moeten dulden. Brazilië plaatst zich als een van de beste nummers drie wel voor de knock-outfase, maar stuit dan mogelijk op titelkandidaat en gastland Frankrijk.

Italië - Brazilië 0-1
Het spel golfde in een vermakelijke eerste helft op en neer en beide ploegen kregen de nodige kansen. Namens de Braziliaanse vrouwen was Debinha het dichtst bij de openingstreffer, maar doelvrouw Laura Giuliani slaagde erin om haar doel schoon te houden. Aan de overkant lag de bal vervolgens wel in het net na een knappe actie van Cristiana Girelli, die echter ruim buitenspel bleek te staan en haar treffer afgevlagd zag worden. De laatste kans voor de rust kwam nog op naam van Barbara Bonansea, maar een goede redding van de Braziliaanse keepster Barbara stond een doelpunt van de aanvalster in de weg.

Brazilië kwam sterk uit de kleedkamer voor de tweede helft en het duurde niet lang voordat Andressinha een vrije trap op de lat knalde. De Zuid-Amerikaanse vrouwen hielden daarna de druk op de ketel en op aangeven van Ludmila was een hakbal van Zaneratto bijna genoeg voor de openingstreffer. Deze poging verdween nog net naast het doel van Giuliani, maar een dikke vijf minuten later was het wel raak. Een duw van Elena Linari jegens Debinha was genoeg voor een strafschop en Marta bleef ijzig koel voor haar zeventiende doelpunt in de WK-geschiedenis.

Jamaica - Australia 1-4
Australië wist dat het zelf in ieder geval moest winnen om kans te maken op de tweede plek en na iets meer dan tien minuten spelen lag de bal via het hoofd van Sam Kerr al in het doel. Niet veel later had het opnieuw raak kunnen zijn toen een voorzet van Emily van Egmond op de lat terechtkwam, maar doelvrouw Nicole McClure kwam met de schrik vrij. Een paar minuten voor rust kreeg Jamaica ook de eerste kans toen Khadija Shaw het hoogst sprong bij een corner en net naast kopte.

Kerr liet een minuut later echter opnieuw zien het vizier wel op scherp te hebben staan en dankzij haar kopbal gingen the Matildas met een 0-2 voorsprong aan de thee. Invalster Havana Solaun had na de onderbreking echter niet lang nodig voor het eerste Jamaicaanse WK-doelpunt ooit en Cheyna Matthews en Shaw waren vervolgens zelfs nog dicht bij de gelijkmaker. Kerr stelde met nog twintig minuten op de klok echter orde op zaken en zij maakte in de slotfase zelfs nog haar belangrijke vierde treffer van de avond.

Vijf aanhoudingen na woningoverval

Op woensdagmorgen hield de politie vijf personen aan op verdenking van betrokkenheid bij een woningoverval aan de Swaan in Zuid-Scharwoude. De verdachten zijn vier mannen in de leeftijd van 29, 26, 22 en 18 jaar en een 28-jarige vrouw.

Omstreeks 04:25 uur kreeg de politie melding van de woningoverval. Ter plaatse bleek dat de bewoners van het pand, een 73-jarige man en zijn 72-jarige echtgenote in hun woning waren overvallen door drie gemaskerde mannen. Bij de overval raakte de bewoner gewond. Hij werd naderhand voor behandeling van zijn verwoningen overgebracht naar het ziekenhuis.

Na de overval vertrokken de drie mannen in een gereedstaande auto. Politiemensen zagen op de Westelijke Randweg een personenauto rijden waarin vier mannen en een vrouw zaten. De inzittenden werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De auto werd in beslag genomen. De politie stelt een (forensisch) onderzoek in.

Het is nog niet bekend wat er is buitgemaakt.

Enorme ravage na plofkraak Amsterdam

De recherche is bezig met een uitgebreid onderzoek naar een plofkraak die op de vroege ochtend van woensdag 19 juni heeft plaatsgevonden op de Postjesweg in Amsterdam. Bij de plofkraak is niets buitgemaakt.

Rond 03:30 uur kwamen  bij de meldkamer meerdere meldingen binnen dat er een harde knal is gehoord in de omgeving van de Postjesweg. Toegesnelde politiemensen constateren dat één van de twee aanwezige geldautomaten is geforceerd met - vermoedelijk - explosieven. Ook omliggende panden zijn beschadigd geraakt door de enorme knal. Bewoners van de bovenliggende woning zijn ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht. De Explosieven Opruimingsdienst is ter plaatse om eventueel nog aanwezige explosieven veilig te verwijderen.

Getuigen zagen na de plofkraak een rode scooter zonder kentekenplaten met twee personen wegrijden in de richting van het Columbusplein. Agenten en een politiehelikopter zochten in de omgeving naar deze personen, maar zij werden niet meer aangetroffen.

Getuigenoproep
De recherche spreekt graag met getuigen, of mensen die meer informatie hebben over deze plofkraak. Ook beelden van de twee personen op de scooter zijn zeer welkom. Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via het tipformulier kan men ook beeldmateriaal ter beschikking stellen van het onderzoeksteam.

Enorme ravage na plofkraak Amsterdam (Foto: Politie.nl)
Enorme ravage na plofkraak Amsterdam (Foto: Politie.nl)

Politie zoekt agressieve zwartrijder

De politie kreeg op woensdag 19 juni rond 7:45 uur een melding dat er een incident in een stadsbus zou zijn aan het Stationsplein in Voorschoten. Volgens de melder zou een niet-betalende passagier aangesproken zijn door de chauffeur waarna er onenigheid ontstond tussen beiden.

Bij de onenigheid zou de chauffeur door de passagier bespuugd en mogelijk bedreigd zijn. Vervolgens vluchtte de passagier de bus uit. Er zouden ook knallen zijn gehoord.

Agenten zochten in de omgeving naar de weggerende passagier, een getinte jongen met een gekleurd shirt aan. Hij zou rond de 22 jaar zijn, 1.75 meter lang en kort zwart haar hebben.  Volgens getuigen zou hij zijn weggevlucht richting de Veeneklaaslaan. 

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 112 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

PSV laat Romero op huurbasis terugkeren naar oude club

Maximiliano Romero speelt aankomend seizoen op huurbasis voor Vélez Sarsfield, zo melden de Argentijnen dinsdagavond via de officiële kanalen. Voor de spits van PSV betekent de overstap een terugkeer op het oude nest, aangezien de Eindhovenaren hem anderhalf jaar geleden juist nog weghaalden bij Vélez. El Fortín voegt toe geen optie tot koop bedongen te hebben.

PSV betaalde afgelopen zomer nog tien miljoen euro voor de twintigjarige Romero, die daarvoor al een halfjaar werd gehuurd van Vélez. Aanhoudend blessureleed bleef de spits echter achtervolgen en in de periode dat hij officieel gehuurd werd, kwam hij geen minuut in actie voor de Eindhovenaren. Die fysieke ongemakken bleven vorig seizoen aanhouden en hij kwam tot slechts twee invalbeurten in de hoofdmacht.

Romero speelde wel elf competitieduels namens Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie en wist daarin driemaal doel te treffen. Zijn terugkeer naar Vélez geeft hem nu de kans om op het hoogste niveau minuten te maken en de hoop bij PSV zal zijn hem volgend jaar met meer vertrouwen terug te kunnen verwelkomen. De club rekent daarom ook geen huursom, zo laat Vélez weten.

De jeugdinternational van Argentinië ligt nog tot medio 2023 vast bij PSV, maar heeft aankomend seizoen weinig uitzicht op speeltijd. Luuk de Jong is de onbetwiste eerste keus in de punt van de aanval, al wordt hij wel in verband gebracht met een vertrek naar Mexico. Van Bommel kan bovendien nog beschikken over Donyell Malen, terwijl Sam Lammers ook terugkeert van zijn verhuurperiode bij sc Heerenveen.

Atlanta United en Frank de Boer bekeren verder na winst in waterballet

Atlanta United heeft de kwartfinales van de US Open Cup bereikt. Het team van Frank de Boer zegevierde op een verregend veld over Columbus Crew. De Boer deelde basisplaatsen uit aan Justin Meram en Brandon Vázquez, die vorige week beiden sterk invielen, en liet de van het WK Onder-20 in Polen teruggekeerde Ezequiel Barco ook aan het startsignaal verschijnen.

Het duel was nog geen vijf minuten oud toen Vázquez een fout in de verdediging afstrafte en Atlanta aan de leiding bracht. Minder dan tien minuten later verdubbelde het team van De Boer de voordelige marge: na een corner van Barco ontsnapte Miles Robinson aan de aandacht van zijn bewaker en kopte hij de bal via de grond tegen de touwen. Het was voor de centrumverdediger zijn eerste goal ooit voor Atlanta United.

Een aansluitingstreffer van David Accam in de veertigste minuut zorgde ervoor dat het duel ook na rust spannend zou blijven. Vázquez zette na ruim een uur spelen de 1-3 op het scorebord: hij zette goed door op links en na een goede beweging verschalkte hij doelman Jon Kempin met een lage inzet. Het slotakkoord kwam uiteindelijk op naam van Brad Guzan, die een laag schot van Waylon Francis door de regen en de modder niet goed beoordeelde.

Een kwartier voor tijd werd het duel liefst vijftig minuten gestaakt. Na de hervatting van het duel slaagde het team van De Boer erin om de voorsprong vast te houden. Door de zege stuit Atlanta United op 10 juli op de winnaar van het duel tussen Saint Louis en FC Cincinatti.

Eerste Europese dag tegen woninginbraak

Met ingang van dit jaar is de derde woensdag in juni European Focus Day on Domestic Burglary, oftewel: de Europese dag tegen woninginbraken. Ook de politie vraagt op 19 juni extra aandacht voor deze misdrijven, onder meer met activiteiten over hoe je de kans op een woninginbraak kunt verkleinen.

Hoewel het aantal woninginbraken sinds 2012 is gehalveerd, blijft het noodzakelijk dat mensen hun woning goed beschermen tegen inbrekers. Met de juiste preventiemaatregelen neemt de kans op een inbraak tot 90 procent af.

Zeven jaar geleden werd er in Nederland 91.930 keer in een woning ingebroken; vorig jaar waren er 42.798 woninginbraken. "Dat zijn er voor mij nog 42.798 te veel", vindt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie. "Een inbraak in je woning is een heel heftige ervaring. Een wildvreemde die je huis openbreekt, doorzoekt en je spullen steelt. Op de plek waar je je het veiligst moet voelen."

Activiteiten
De themadag wordt in Zoetermeer geopend door burgemeester en landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken Charlie Aptroot. Het is het startsein voor allerlei preventieactiviteiten. Kijk voor een overzicht op www.europeanfocusday.nl. De dag wordt afgesloten in Almere.

Anti-inbraaktips
Mensen kunnen zelf veel doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. Goed hang- en sluitwerk aan deuren en ramen bijvoorbeeld. Sybren: "En als je ’s avonds nog de deur uit gaat; ramen dicht, lichtje aan, deur op slot."

Pieken en dalen
Het is niet voor niets dat aan het begin van de zomer extra aandacht wordt gevraagd. Over een heel jaar ziet de politie inbraakpieken en -dalen. "Een van die pieken ligt in juli en augustus omdat veel mensen dan op vakantie zijn. Gelegenheid voor inbrekers dus", zegt Sybren. "In september is het nog lang licht, maar zijn mensen weer terug. Op dat moment zet een daling in. Zodra het ’s avonds eerder donker begint te worden, neemt het aantal inbraken weer toe, met december als topmaand."

Europese last
Woninginbraken vinden door heel Europa plaats. Er zijn mobiel opererende bendes die door verschillende landen reizen om her en der hun slag te slaan. Om zicht op hen te krijgen en hen aan te kunnen pakken, werken de opsporingsdiensten uit verschillende landen samen. Er wordt onder meer informatie uitgewisseld, waarbij Europol een belangrijke rol speelt.

Vanaf 9 juli flipperen met Senran Kagura: Peach Ball

De Switch-versie van Senran Kagura: Peach Ball komt 9 juli uit in Europa. Een pc versie zal later deze zomer volgen. De onderstaande trailer kan als NSFW worden ervaren of kwetsend zijn voor vrouwen met kleine borsten die zich meten met onrealistische 3D-modellen.

Het spel bevat daarbij de 'Accessories Galore Set' waarmee er nog meer accessorires toegevoegd worden in de onvermijdelijke Dressing Room. Het flipperspel heeft nog een verhaal ook: Asuka, Yumi, Murasaki, Ryona en Yomi zijn per ongeluk veranderd in dieren als gevolg van de laatste experimenten van Haruka. Om de Shinobi-studentes weer normaal te maken moet de mysterieuze Peach Ball worden gebruikt en toevallig past het allemaal in een flipperkast.

Senran Kagura: Peach Ball gaat €39.99 kosten.

Economische groei valt terug naar standaard tempo

De Nederlandse economische groei valt door de gure wind uit het buitenland terug. De groei van de Nederlandse uitvoer is tanende. Opvallend is dat de afzwakking van de productiegroei nog nauwelijks invloed heeft gehad op de arbeidsmarkt. Die blijft krap met tot nu toe nog steeds toenemende vacatures en snelle werkgelegenheidsgroei. De werkloosheid blijft in de raming uitzonderlijk laag, maar loopt wel wat op in 2020. De koopkracht blijft positief door beleid en in 2020 door matigende inflatie.

Het overschot op de overheidsbegroting houdt aan. Het Amerikaanse handelsbeleid, de kans op een no-deal Brexit en de instabiele situatie in Italië zijn belangrijke neerwaartse risico’s voor de Nederlandse economie. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de zojuist gepubliceerde juniraming. Laura van Geest, directeur CPB: “Ondanks een meer standaard economische groei blijft de werkgelegenheidsgroei opvallend fors. De loonstijging is beperkt, gezien de krapte van de arbeidsmarkt. Dit is overigens geen uniek Nederlandse verschijnsel.”

In 2019 neemt de koopkracht van de Nederlandse huishoudens in doorsnee met 1,2% toe. De koopkracht van de lage inkomens blijft achter bij die van de midden- en hoge inkomens. Werkenden gaan er meer op vooruit dan uitkeringsgerechtigden. Ten opzichte van de in maart gepubliceerde raming (CEP) is de mediane koopkracht met 0,4%-punt naar beneden bijgesteld. Dit komt vooral door de neerwaartse bijstelling van de reële lonen. Daarnaast is de verwachting rond de spaarrente aangepast, wat vooral een negatief effect heeft op huishoudens met relatief veel spaargeld, zoals gepensioneerden en huishoudens met hogere inkomens.

Politie zoekt ooggetuigen situatie Afghaanse gevangenis

Het Team Internationale Misdrijven was gisteren te gast in Opsporing Verzocht. Zij willen graag in contact komen met ooggetuigen van vermoede martelingen in de Pol-e-Charkhi gevangenis in Afghanistan. Mogelijk bevinden getuigen (en verdachten) van deze misdrijven zich in Nederland.

Het team bestaat uit rechercheurs die wereldwijd ernstige misdrijven onderzoeken waarbij Nederlanders betrokken zijn. Of waarvan slachtoffers en verdachten in Nederland verblijven. In dit geval gaat het om een onderzoek naar vermoedelijke misstanden in een gevangenis die net buiten Kabul staat. Deze martelingen zouden zijn gepleegd in de periode 1982 – 1987. Het vermoeden bestaat dat er mensen in Nederland wonen die zich destijds mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdrijven.

In de televisie-uitzending richten de rechercheurs zich specifiek tot mensen die destijds zelf in Pol-e-Charkhi zijn geweest; bijvoorbeeld als gevangene, werknemer of hulpverlener. De teamleden begrijpen dat mensen angst kunnen hebben om informatie te delen, bijvoorbeeld omdat er nog familie in Afghanistan woont.

De rechercheurs laten weten dat zij bij een melding met de melders bekijken of en zo ja welke maatregelen nodig zijn. Ook benadrukken zij dat het een Nederlands onderzoek is. Er wordt geen informatie gedeeld met de Afghaanse autoriteiten.

Verstappen blikt vooruit op Grand Prix van Frankrijk

Na de Grand Prix van Canada in het pinksterweekend keert het Formule 1-circus komende week terug op Europese bodem. De coureurs en teams gaan op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet opnieuw de strijd met elkaar aan. Max Verstappen kijkt alvast vooruit op dit treffen.

”De Franse Grand Prix nog steeds erg nieuw in de Formule 1, wat natuurlijk nog de nodige uitdaging voor de teams met zich meebrengt. Ik had hier voor 2018 ook nog nooit gereden”, aldus Verstappen op de website van zijn fanclub. “Vorig jaar ging het goed. We hadden een uitstekende strategie en wisten uiteindelijk als tweede op het podium te finishen, een erg goed resultaat voor het team. Het Circuit Paul Ricard is geen makkelijke baan door de vele wijde en open bochten. Dat maakt het ook weer anders dan de meeste circuits waar we op racen. Het is goed om een Grand Prix in Frankrijk te hebben. Het is een historische baan die erg bekend is vanwege de veiligheid. Er komen ook veel fans op af en dat is erg mooi om te zien, vooral voor Pierre. Het is ook niet zo ver van huis, wat wel gemakkelijk is.”

Nogmaals de Nederlander aan het woord: “We hebben in Canada het maximale eruit gehaald en werken hard om op alle vlakken te verbeteren. Ik voel me in ieder geval op mijn gemak in de auto, dus hoop dat we dit weekend weer wat dichter bij de voorhoede zitten.”

Kabinet kiest bij investeren in ruimtevaart voor maatschappelijk belang

Ruimtevaart draagt bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, klimaat, waterbeheer, landbouw en mobiliteit. Het Nederlandse kabinet zet daarom de komende jaren in op aardobservatie, satellietcommunicatie en het toepassen van satellietdata en -signalen vanwege hun maatschappelijke belang en de economische kansen. Dat staat in de Nota Ruimtevaartbeleid 2019 die door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Technologie vanuit ruimtevaart is vaak de basis van alledaagse toepassingen. Denk aan navigatiesystemen en in de toekomst mogelijk zelfrijdende auto’s. De sector zorgt in Nederland al jarenlang voor banen en inkomsten: ook dankzij kleinere, innovatieve bedrijven als het Amsterdamse Hiber (satellietcommunicatie) en ISIS uit Delft (nanosatellieten). Deze activiteiten versterken onze kenniseconomie en verbeteren onze internationale concurrentiepositie. Daarom blijft het kabinet investeren in ruimtevaart.”

Focus op aardobservatie, satellietcommunicatie en toepassen satellietdata
De totale investeringen van de Rijksoverheid in ruimtevaart – zowel lopende als nieuwe nationale en internationale programma’s – bedraagt 373,4 miljoen euro in de periode 2020 tot 2023. Dit zijn inschrijvingen vanuit de ministeries van EZK, IenW en OCW in verplichte en optionele programma’s van het European Space Agency (ESA) zoals aardobservatie en toegang tot de ruimte via Ariane en VEGA draagraketten, de bijdrage aan het ontwikkelen en beheren van weersatellieten (EUMETSAT), nationale programma’s zoals het kosteloos beschikbaar maken van satellietdata voor Nederlandse bedrijven en organisaties via het satellietdataportaal en uitgaven van Defensie om via ruimtevaart bij te dragen aan veiligheid.

Afgelopen najaar maakten de Rijksoverheid, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Noordwijk al een gezamenlijke extra impuls van 26 miljoen euro voor de nationale ruimtevaart bekend. De bijdrage gaat naar de Space Campus Noordwijk, waar bedrijven en onderzoekers werken aan open innovaties voor en vanuit de ruimte. De ondersteuning gaat ook naar de modernisering van het nabij gelegen onderzoekscentrum ESTEC, het technologische hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA waar 2.800 mensen werken.

Investeringen in ruimtevaart
De Nederlandse samenleving profiteert van de investeringen in ruimtevaart als basis voor bijvoorbeeld telecommunicatiediensten, navigatie, precisielandbouw en weersverwachtingen. Daarnaast beantwoordt ruimtevaartonderzoek tal van wetenschappelijke vragen en levert ESTEC in Noordwijk hoogwaardige werkgelegenheid op.

Oranje hockeydames op volle oorlogssterkte; Wortelboer opnieuw in selectie mannen

De Oranje hockeydames treden donderdag en zondag op volle oorlogssterkte aan in de laatste twee poulewedstrijden van de FIH Pro League tegen Argentinië en Australië. Bondscoach Alyson Annan heeft naast de vertrouwde namen ook Kelly Jonker weer opgenomen in de wedstrijdselectie. De spits van Amsterdam, die zondag tegen Groot-Brittannië de enige treffer van de wedstrijd maakte, lijkt zich na haar rentree in een paar wedstrijden weer vast in de basisselectie te hebben gespeeld. Bij de mannen keert Floris Wortelboer na een blessure terug in de wedstrijdselectie.

Van de ploeg die vorig jaar op indrukwekkende wijze de WK-titel pakte in Londen ontbreken daardoor alleen de gestopten: Carlien Dirkse van den Heuvel en Kitty van Male. Hun plekken worden al langere tijd ingenomen door de Amsterdam-speelsters Marijn Veen en Maria Verschoor.

Volledige selectie vrouwen
Naam Club
Marijn Veen Amsterdam
Frédérique Matla Den Bosch
Anne Veenendaal Amsterdam
Josine Koning Den Bosch
Maria Verschoor Amsterdam
Eva de Goede Amsterdam
Margot van Geffen Den Bosch
Malou Pheninckx Kampong
Laura Nunnink Oranje-Rood
Xan de Waard SCHC
Laurien Leurink SCHC
Lauren Stam Amsterdam
Sanne Koolen Den Bosch
Ireen van den Assem Den Bosch
Caia van Maasakker SCHC
Kelly Jonker Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Lidewij Welten Den Bosch

Floris Wortelboer, verdediger/middenvelder van Bloemendaal, is door bondscoach Max Caldas opgenomen in de selectie voor het Hockey Pro League-duel tegen Argentinië. Wortelboer ontbrak de afgelopen periode vanwege een blessure. Nederland speelt woensdagavond om 19.30 uur op Kampong tegen de Zuid-Amerikanen.

Wortelboer kwam tot nu toe pas twee keer in actie voor Oranje in de Pro League: Spanje thuis (4-0 winst) en Duitsland uit (2-4 zege). Hij keert terug bij Oranje voor het cruciale duel. Bij winst of een gelijkspel tegen Argentinië is Oranje namelijk geplaatst voor de de Grand Final van de Pro League, die volgende week in het Wagener Stadion wordt gespeeld. In de Grand Final spelen de vier beste ploegen van de Pro League.

Volledige selectie heren
Naam Club
Sam van der Ven HGC
Pirmin Blaak Oranje-Rood
Mink van der Weerden Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong
Jip Janssen Kampong
Lars Balk Kampong
Joep de Mol Oranje-Rood
Floris Wortelboer Bloemendaal
Billy Bakker Amsterdam
Jonas de Geus Almere
Diede van Puffelen Rotterdam
Seve van Ass HGC
Jorrit Croon Bloemendaal
Bjorn Kellerman Kampong
Terrance Pieters Almere
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Bob de Voogd Oranje-Rood
Mirco Pruyser Amsterdam

Leerlingen Calvijn College moeten toetsen schoolexamen inhalen

68 van de 77 leerlingen van de kaderberoepsgerichte leerweg van het Calvijn College in Amsterdam moeten een deel van hun schoolexamen inhalen voordat de definitieve examenuitslag bepaald kan worden. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs is gebleken dat de school bij deze leerlingen een of meerdere toetsen van het schoolexamen niet heeft afgenomen. Bovendien zal het centraal examen opnieuw moeten worden nagekeken. De 9 leerlingen die geen schoolexamen hoeven in te halen, moeten daardoor wel nog een paar dagen wachten op de uitslag van het eindexamen.

Afgelopen week meldde de school bij de inspectie dat er een hiaat zat in het afgenomen schoolexamen. De inspectie heeft daarop een onderzoek gestart. Hieruit bleek dat er meerdere tekortkomingen waren. Vandaag zijn de leerlingen door de school geïnformeerd over de stand van zaken, en binnenkort horen zij hoe ze zo snel mogelijk de ontbrekende toetsen kunnen inhalen.

Programma Toetsing en Afsluiting (PTA)
Iedere school voor voortgezet onderwijs stelt een Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) op, waarin vastgelegd wordt welke toetsen de school bij leerlingen afneemt om het schoolexamen succesvol af te ronden. Nadat de school heeft vastgesteld dat een leerling alle toetsen heeft afgelegd, mag deze deelnemen aan het centraal examen. De uitslag van het eindexamen bestaat uit de resultaten van het school- en het centraal examen.

De school heeft per leerling een overzicht opgesteld welke toetsen uit het PTA ze moeten inhalen. Ook heeft zij een planning gemaakt wanneer de leerlingen dat kunnen doen. Als de leerlingen de ontbrekende toetsen hebben afgerond, kan de examenuitslag worden vastgesteld.

Centraal Examen blijft geldig maar wordt opnieuw nagekeken
In principe mag een school leerlingen niet toelaten tot het centraal examen als het PTA niet afgerond is. De inspectie heeft in overleg met de minister besloten om de resultaten van het centraal examen desondanks niet ongeldig te laten verklaren. De leerlingen hoeven het centraal examen niet over te doen. Ze houden dezelfde mogelijkheden om het centraal examen te herkansen.

De bevindingen uit de steekproef vormen aanleiding om de staatsexamencommissie te vragen een integrale correctie van het gemaakte centraal examenwerk te doen. Daarom worden de komende dagen de centraal examens opnieuw nagekeken door de staatsexamen-correctoren.

Andere afdeling
Ook bij een andere afdeling van het Calvijn College, de basisberoepsgerichte leerweg, is een beperkt aantal onvolkomenheden in de afname van het PTA vastgesteld. Het gaat hierbij om 15 leerlingen. Deze leerlingen moeten één of in een enkel geval twee toetsen inhalen. Dat kunnen deze leerlingen doen terwijl ze al op het mbo zitten.

Politie maakt zich zorgen om Mohamed Anaya

De moeder van de 26-jarige Mohamed Anaya uit Rotterdam meldde zondag 16 juni bij de politie dat zij al een paar dagen geen contact kreeg met haar zoon. De politie stelde een onderzoek in. Omdat een misdrijf niet kan worden uitgesloten, heeft de politie gisteren een opsporingsteam ingezet.

Mohamed is vrijdag 14 juni voor het laatst gezien om 13.00 uur door zijn moeder in de wijk IJsselmonde in Rotterdam-Zuid. Sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor. Zijn familie maakt zich ernstige zorgen. Mogelijk had hij ’s middags een afspraak in Den Haag. Maar met wie die afspraak was en of die afspraak is doorgegaan, is onbekend.

Mohamed Anaya heeft vermoedelijk gebruik gemaakt van een zwarte VW golf GTE model 7. De motorkap van de auto had een opvallende deuk. De auto is inmiddels aangetroffen. 

De recherche komt graag in contact met iedereen die Mohamed na vrijdagochtend 14 juni nog gezien of gesproken heeft. Ook informatie over de auto horen ze graag.  De politie is een (technisch) onderzoek gestart en in gesprek met familie en vrienden om Mohamed Anaya zo spoedig mogelijk op te sporen.

De politie vraagt mensen die Mohamed of zijn auto na vrijdag 14 juni gezien hebben te bellen met 0900-8844 of met de gratis opsporingstiplijn op 0800-6070. Ook anoniem bellen is mogelijk via 0800-7000. Ook is het mogelik om een tipformulier in te vullen.

Mohamed Anaya (Foto: Politie)
Mohamed Anaya (Foto: Politie)

Opnieuw meer partnerschapsregistraties

Het aantal paren dat een geregistreerd partnerschap sluit is in vijf jaar verdubbeld. Bijna 20.000 paren kozen in 2018 voor een partnerschapsregistratie, ongeveer een kwart van alle paren die hun relatie bij de burgerlijke stand vastlegden. Vooral bij degenen die rond de dertig jaar oud zijn is het aandeel dat een partnerschap sluit de laatste jaren toegenomen. Dat meldt het CBS.

Het geregistreerd partnerschap werd op 1 januari 1998 ingevoerd, vooral om het ook voor paren van gelijk geslacht mogelijk te maken hun relatie formeel vast te leggen. De belangstelling voor het geregistreerd partnerschap is in de loop van de jaren gegroeid, vooral na 2013. Het jaarlijkse aantal partnerschapsregistraties is sindsdien verdubbeld, van 9,4 duizend in 2013 naar 19.800.

Het aantal huwelijkssluitingen bleef in dezelfde periode vrijwel gelijk. Elk jaar trouwen er zo’n 65.000 paren, vorig jaar waren dat er 64,3 duizend.

Steeds jonger bij sluiting partnerschap
De gemiddelde leeftijd van personen die een partnerschap laten registreren is sinds de invoering van de regeling gedaald. In 2003 waren geregistreerd partners gemiddeld ruim 38 jaar bij de sluiting, degenen die trouwden waren gemiddeld 33 jaar. Inmiddels is er nauwelijks nog verschil. Geregistreerd partners waren in 2018 gemiddeld genomen een kleine 36 jaar, terwijl gehuwden gemiddeld iets ouder waren dan 36 jaar.

Toename partnerschapsregistraties vooral rond de dertig
Vooral in de leeftijdsgroepen rond de dertig jaar zijn er in verhouding tot de bevolking meer mensen die een partnerschap laten registreren. Sloten in 2013 nog ruim 6 van de duizend niet-gehuwde vrouwen van 30 tot 35 jaar een dergelijk partnerschap, in 2018 waren dat er 15 van de duizend. In de andere leeftijdsgroepen was de stijging kleiner. Mannen zijn doorgaans ouder dan vrouwen als ze trouwen of een partnerschap aangaan. Ook bij hen is de toename het grootst bij de 30- tot 35-jarigen.

Het aandeel dat trouwt is in deze leeftijdsgroepen juist gedaald. Onder twintigers en dertigers neemt de belangstelling voor het huwelijk af. Bij jongere generaties is het gebruikelijk geworden om eerst een tijd ongehuwd samen te wonen en pas later of helemaal niet te trouwen.

Partnerschap vaker de eerste geregistreerde relatie
Met het grotere aantal twintigers en dertigers dat voor het partnerschap kiest, is het voor een steeds groter deel van de stellen ook de eerste relatie die zij bij de burgerlijke stand vastleggen. In de beginjaren na de invoering van het geregistreerd partnerschap was het aandeel dat al eerder getrouwd was relatief groot. In 2003 was het voor ruim een derde niet de eerste relatie. Hoewel er ook de laatste jaren meer partners in hun tweede of latere relatie voor een geregistreerd partnerschap kiezen, is hun aandeel gedaald tot minder dan een vijfde.

Bij degenen die trouwen is het aandeel dat niet voor het eerst een formele verbintenis aangaat door de jaren heen vrijwel gelijk gebleven. Voor iets meer dan een vijfde was het een tweede of latere relatie.

63% van kinderen weet telefoonnummer ouders niet

Ouders en kinderen zijn niet goed genoeg voorbereid op de kans dat zij elkaar kwijtraken tijdens een dagje uit, dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. 63 procent van de kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud kent het telefoonnummer van ouders niet uit het hoofd en heeft het meestal ook niet bij zich. Bijna de helft van de ouders maakt niet altijd afspraken met hun kind over wat zij moeten doen wanneer zij elkaar kwijtraken. De hulporganisatie geeft tips om te zorgen dat ouders en kinderen beter voorbereid zijn op dit soort stressvolle situaties.

Een druk strand, festival of een grote markt. De kleuter die eerst nog jouw hand vasthield is er plotseling vandoor gegaan en is in de mensenmassa in geen velden of wegen te bekennen. In de zomer verschijnen er regelmatig nieuwsberichten over kinderen die kwijt zijn geraakt op het strand of op een evenement. Bijna de helft van de ouders van kinderen van 4 tot en met 8 jaar denkt dat hun kinderen niet weten hoe zij hen moeten bereiken wanneer zij elkaar zijn kwijt geraakt. Het Rode Kruis verspreidt via de website en sociale media handige tips om dit soort situaties te voorkomen.

Afspraken maken
De helft van de ouders maakt afspraken met hun kinderen over wat zij moeten doen wanneer ze elkaar kwijtraken. 33 procent van de ouders geeft aan de ene keer wel- en de andere keer geen afspraken te maken met hun kinderen. De ouders die dat altijd doen, geven aan dat zij bijvoorbeeld een punt afspreken waar ouder en kind elkaar terug kunnen vinden, dat de kinderen aan andere ouders om hulp moeten vragen of dat zij het kind meegeven niet met vreemde mensen mee te gaan.

Ouders van kinderen van 4 tot en met 6 jaar oud geven aan dat hun kinderen meestal hun eigen voor- en achternaam wel weten, ook kent bijna 80 procent van de kinderen de naam van hun woonplaats uit hun hoofd. Meer dan de helft van de kinderen heeft daarnaast hun huisadres uit het hoofd geleerd.

Telefoonnummer
"Op dit soort momenten telt er echter maar één ding. Kinderen willen weer zo snel mogelijk bij hun ouders zijn, en andersom. Daarom is het belangrijk dat kinderen weten hoe zij hun ouders moeten bellen", zegt Astrid Roggen van het Rode Kruis. "Je kunt natuurlijk het telefoonnummer meegeven, op een polsbandje bijvoorbeeld. Maar nog beter is het om het samen uit het hoofd te leren, want dan hebben ze het áltijd paraat."

Tips
Naast het uit het hoofd leren van het telefoonnummer van hun ouder(s) adviseert het Rode Kruis ouders om hun kinderen mee te geven dat zij een medewerker van het evenement zoeken wanneer zij hun ouders kwijt zijn. Aan deze medewerker kunnen zij vragen om het telefoonnummer van de ouders te bellen.

Gezondheidsraad: 'Ook jongens vaccineren tegen HPV'

Niet alleen meisjes, maar ook jongens zouden gevaccineerd moeten worden tegen HPV. Een HPV-infectie kan namelijk leiden tot verschillende vormen van kanker bij vrouwen en bij mannen. Alleen al aan baarmoederhalskanker overlijden jaarlijks 200 vrouwen. Vaccinatie werkt goed, biedt groepsbescherming en is veilig. Vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma is het meest effectief rond de leeftijd van 9 jaar. Verder valt er gezondheidswinst te halen als mensen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren de gelegenheid krijgen dat alsnog te doen.

KWF is blij met het advies van de Gezondheidsraad om ook jongens te vaccineren tegen HPV en vindt het een noodzakelijke ontwikkeling. Tot nu toe was het advies om alleen meisjes in te enten. HPV is een seksueel overdraagbaar virus. HPV veroorzaakt bij jongens anus-, penis-, mond- en keelkanker en bij meisjes onder andere baarmoederhalskanker. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 480 jongens kanker als gevolg van het HPV – virus. Dat is niet nodig: de HPV-prik voorkomt jaarlijks veel gevallen van kanker. Jongens kunnen zelf ziek worden van het virus, en overdragen aan anderen.

Voorkomen is beter dan genezen
Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden is blij met het advies: "Jongens en meisjes moeten gevaccineerd worden; alleen zo kunnen we er voor zorgen dat het virus geen slachtoffers meer maakt. Met deze vaccinatie kunnen we tot wel 1450 gevallen van kanker bij jongens en meisjes vermijden. Voorkomen is beter dan genezen, of erger nog: overlijden."

Vele landen gingen Nederland al voor
In onder andere België en Oostenrijk en veel andere landen worden jongens al gevaccineerd tegen HPV. Groot-Brittannië volgt dit najaar. Ervaringen uit het buitenland leren dat een hoge vaccinatiegraad voor zowel meisjes als jongens in combinatie met screening op baarmoederhalskanker een effectieve manier is om baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker te voorkomen. Het HPV - vaccin is het enige vaccin tegen kanker dat via een Rijksprogramma beschikbaar is.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.