FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 juni 2019

Boot benoemd tot erelid van basketbalbond

Oud-basketbalspeler en -coach Ton Boot is tijdens het openingsdiner van het WK 3x3 in Amsterdam door de Nederlandse Basketbal Bond benoemd tot erelid.

De 78-jarige Amsterdammer veroverde als speler vijf landstitels en speelde bijna 150 interlands voor Oranje. Als coach van Den Bosch, Den Helder, Amsterdam, Groningen en het Belgische Oostende won hij vijftien landstitels. In 1982 was hij kortstondig bondscoach van het Nederlandse team.

FC Emmen versterkt zich met linksback van Werder Bremen

FC Emmen huurt Jan-Niklas Beste komend seizoen van Werder Bremen, zo maakt de Eredivisie-club dinsdagmiddag wereldkundig. De twintigjarige Duitse linksback moet op de Oude Meerdijk Caner Cavlan doen vergeten. Beste werd opgeleid door Borussia Dortmund en haalde het eerste elftal, maar tot een absolute doorbraak kwam het niet.

Beste debuteerde in augustus 2017 onder Peter Bosz tijdens een bekerduel van Dortmund. In de zomer van vorig jaar maakte hij voor circa 250.000 euro de overstap naar Werder Bremen, waar hij het afgelopen sizoen 28 keer speelde voor het tweede elftal. "Bij FC Emmen krijg ik de kans om mezelf op het hoogste niveau te laten zien", reageert Beste op de clubsite. "Ik wil me hier verder ontwikkelen en ik zal mijn stinkende best doen voor het team en de supporters."

Vanuit Nederland was er meer interesse voor Beste. "Er was ook een club in het zuiden erg gecharmeerd van Jan-Niklas, maar gelukkig heeft hij voor ons gekozen", aldus FC Emmen-directeur Ronald Lubbers. "De onderhandelingen duurden overigens nog best lang. Werder Bremen wilde eerst nog een optie in de overeenkomst op laten nemen dat Jan-Niklas ook nog eventueel in de winterstop weer terug zou kunnen naar Duitsland, maar dat wilden wij hoe dan ook niet."

Winst en verlies voor basketbalsters op WK 3x3

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben op het wereldkampioenschap in Amsterdam een wedstrijd gewonnen en verloren. Op het Museumplein wonnen Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Fleur Kuijt en Natalie van den Adel met 17-11 van Turkmenistan. In de avond verloor het team met 13-11 van Hongarije. Hongarije was de vice-wereldkampioen van twee jaar geleden.

De wedstrijd tegen Hongarije was tot het slot spannend. Met een minuut te gaan was het verschil maar een punt in het voordeel van de Hongaarse vrouwen. Op donderdag speelt Oranje tegen Letland en China.

Op woensdag komen de Nederlandse mannen voor het eerst in actie. Zuid-Korea en Servië zijn dan de tegenstanders van de vice-wereldkampioenen van de afgelopen twee WK's. In beide finales was Servië te sterk.

Molenaar duikt na ontslag bij Roda JC op in Keuken Kampioen Divisie

Robert Molenaar is de nieuwe trainer van Almere City, zo maakt de club uit de Keuken Kampioen Divisie dinsdagochtend bekend via de officiële kanalen. De vijftigjarige trainer is met zijn nieuwe werkgever tot een akkoord gekomen over een contract tot medio 2021 in het Yanmar Stadion. Molenaar was vorig seizoen trainer van Roda JC, waar hij in maart werd ontslagen.

"Ik ben heel blij om mijn trainerscarrière bij Almere City te vervolgen", reageert Molenaar op de clubwebsite. "Dit is de jongste BVO van Nederland, waar zeker in de beginjaren vooral veel opgebouwd moest worden. Destijds had de club daardoor soms het imago van 'Klein Duimpje', maar dat beeld is totaal veranderd. De resultaten in de afgelopen seizoenen spreken wat dat betreft tot de verbeelding."

Molenaar raakte naar eigen zeggen overtuigd tijdens gesprekken met de clubleiding. "Almere City wil verder professionaliseren en in de komende jaren de stap naar de Eredivisie maken. Ik kan niet wachten om daaraan mijn steentje bij te dragen", aldus Molenaar, die een dag na het vertrek van Robert Maaskant wordt aangesteld. Laatstgenoemde was actief als technisch directeur en wordt dinsdag gepresenteerd als nieuwe trainer van VVV-Venlo, waar hij de opvolger wordt van Maurice Steijn.

'Miljoenenbezuiniging' moet Vitesse 'verder in balans brengen'; BŁttner vertrekt uit Arnhem

Valeri Oyf wil met een miljoenenbezuiniging de financiële huishouding bij Vitesse op orde krijgen, zo meldt de Gelderlander dinsdag. De 55-jarige grootaandeelhouder wil vooral snijden in de jeugdopleiding, de trainersstaf, de medische afdeling en het kantoorpersoneel om de begroting van Vitesse sluitend te krijgen. Verder werd duidelijk dat Alexander Büttner zijn laatste wedstrijd voor Vitesse heeft gespeeld. Speler en club zijn het niet eens geworden over een nieuw contract.

Het budget voor de A-selectie, circa tien miljoen euro, blijft wel op peil. Het gat tussen inkomsten en kosten bedraagt op jaarbasis circa acht miljoen euro. De bezuinigingsoperatie moet Vitesse 'vooral verder in balans brengen', stelt Pascal van Wijk, sinds enkele maanden algemeen directeur. "Die opdracht is op financieel vlak in gezamenlijkheid bepaald. De uitgaven liggen structureel veel te hoog ten opzichte van de inkomsten. Dat is niet gezond."

"De sportieve ambitie van Vitesse blijft ongewijzigd", benadrukt Van Wijk. "We streven onveranderd naar Europees voetbal. Ook in het nieuwe seizoen. Maar uitspraken als een aanval op de top drie zijn onrealistisch. Die doe ik niet." Van Wijk kan geen exacte cijfers over de bezuinigingen geven. Vitesse maakte over het boekjaar 2017/18 nog negen miljoen euro winst dankzij het winnen van de TOTO KNVB Beker, enkele lucratieve transfers en deelname aan de groepsfase van de Europa League.

"Het jaar 2017/18 was uitzonderlijk succesvol", stelt Van Wijk. "Er worden nu zaken veranderd. Maar we grijpen niet rigoureus in." Vitesse eindigde afgelopen seizoen als vijfde, maar een Europees ticket was niet haalbaar. In de play-offs om Europees voetbal bleek FC Utrecht te sterk.

Büttner is het niet eens geworden met de club uit Arnhem over een nieuw contract. "De toekomst van Büttner ligt elders", bevestigt technisch directeur Mo Allach dinsdag in een officiële verklaring op de clubsite. De zaakwaarnemer van de linksback wilde tegenover Omroep Gelderland niet reageren op de verklaring van Vitesse, maar hij gaf wel aan 'enigszins verrast' te zijn.

De 30-jarige speler keerde in 2017 terug bij Vitesse, nadat hij ook al tussen 2007 en 2012 voor de Eredivisionist uitkwam. Sir Alex Ferguson haalde hem destijds naar Manchester United, waar een vaste plaats echter niet tot de mogelijkheden behoorde. De ervaren verdediger droeg ook het shirt van Dinamo Moskou en RSC Anderlecht.

BoF: 'Be a rebel!'

Algoritmes die bepalen wat je wel en niet te zien krijgt. Cookies die je overal op internet volgen. Techbedrijven die miljarden verdienen aan het vermarkten van ons klikgedrag. Bits of Freedom is een rebelse actie gestart onder het motto: "Dit kunnen we niet laten gebeuren. Hier moeten we samen iets tegen doen!"

Bits of Freedom: "Het begint bij wat vaker rebels zijn. Want waarom zo braaf? We laten ons overal volgen en delen steeds meer informatie met partijen die we steeds minder goed kunnen vertrouwen. Laat je horen tegen meekijkende overheden en grote techbedrijven. Als we onze krachten bundelen kunnen we dit veranderen."

Doel van de actie is om mensen bewust te maken van wat de overheid en bedrijven allemaal van ons weten en opslaan. Ook wil BoF meer donateurs werven om nieuwe campagnes te kunnen initiëren, mensen te kunnen blijven informeren en een onafhankelijke (digitale) waakond te kunnen zijn.

Ook is er geld nodig om nieuwe tools te kunnen ontwikkelen en acties te kunnen voeren. Lid worden van Bits of Freedom? Neem eens een kijkje op de campagnepagina en krijg ook een stickerset cadeau! 

BoF: 'Be a Rebel'  (Foto: Bits of Freedom)
BoF: 'Be a Rebel' (Foto: Bits of Freedom)

Bitcoin stoot meer CO2 uit dan Sri Lanka

Het berekenen van Bitcoins kost enorm veel rekenkracht en daarmee wordt dus enorm veel stroom verbruikt. Een onderzoeksgroep heeft berekend dat het 'minen' naar de cryptomunt jaarlijks meer energie verbruikt dan de Amerikaanse staat Kansas of een klein land als Sri Lanka. Hun resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Cell Reports.

"Dit proces van 'minen' kost enorm veel energie en je kan je voorstellen dat dit gelijk staat aan de uitstoot van een grote hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer", volgens onderzoeker Christian Stoll. Het 'minen' begint steeds meer energie te vergen en dit zorgt voor een grote druk op energiecentrales, die nog steeds voornamelijk op kolen draaien. In 2018 kostte het viermaal zoveel energie om een Bitcoin te 'minen' dan het jaar daarvoor.

Met het model dat de onderzoekers ontwikkelden hebben zij berekend dat Bitcoin verantwoordelijk kan worden gehouden voor een energieverbruik van 45,8 Terawattuur, wat overeenkomt met de uitstoot van ongeveer 22 megaton kooldioxide. Dit is een grotere uitstoot dan de staat Kansas in de Verenigde Staten en met deze aantallen staat Bitcoinminen op plek 83 van grootste kooldioxideproducenten ter wereld, waarmee Sri Lanka gepasseerd is, maar Jordanië binnen handbereik ligt.

Deze aantallen gaan overigens alleen over Bitcoinminen. Zodra de overige cryptomunten ook in ogenschouw worden genomen, zou het energieverbruik en CO2-uitstoot tweemaal zo hoog uitkomen.

Duits parlement bijeen vanwege politieke moord

De moord op de christendemocratische politicus Walter Lübcke, begin juni, heeft een schok teweeggebracht in Duitsland. Het Duits parlement zal in een speciale zitting bijeen komen vanwege de moord met mogelijk politiek oormerk op de voorzitter van de regioraad in Kassel.


De vermoorde Walther Lübcke (Foto: gettyimages)

De hoofdverdachte, de 45-jarige Stephan E., is een Duitse neonazi en er wordt vermoed dat hij niet alleen gehandeld heeft, maar onderdeel is van een grotere rechts-extremistische groepering. E. was geen onbekende van de Duitse politie. Zo wordt E. in verband gebracht met aanslagen op asielzoekerscentra en heeft hij contact met een gewapende groep, genaamd Combat 18.

Lübcke was een groot voorstander van een ruimhartig migrantenbeleid en werd thuis, zittend op zijn terras, van dichtbij door het hoofd geschoten. Hij werd al geruime tijd bedreigd, maar nu is dan uiteindelijk het daad bij het woord gevoegd. Mocht de verdachte veroordeeld worden voor 'politieke moord', dan is hij de eerste in Duitsland in dertig jaar die voor dat vergrijp veroordeeld wordt. In 1991 werd de SPD-politicus Detlev Rohwedder door een nog onbekende scherpschutter vermoord.

Lees ook: CDU-politicus overleden onder verdachte omstandigheden

De politicus was een grote steun voor bondskanselier Angela Merkel in haar strijd voor de migranteninflux bij onze oosterburen. In het jaar dat Duitsland overspoeld werd met meer dan een miljoen migranten, wilde Lübcke op dezelfde voet verder gaan. "Wie dat niet wil, moet het land maar uit", zo bracht hij in 2015 hard zijn mening over criticasters van het ruimhartige migrantenbeleid.

Door tegenstanders werd hij na die woorden al snel als verrader neergezet en begonnen de bedreigingen, met een trieste begrafenis als besluit.

Irritatie en begrip bij Van Bommel: "Dit is niet wat je wil als trainer"

Voor PSV is dinsdag de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. De Eindhovenaren weten woensdag of FC Basel of Olympiacos volgende maand de tegenstander is in de tweede voorronde van de Champions League. Op korte termijn dus al een belangrijk tweeluik in Europees verband, terwijl Mark van Bommel nog genoeg twijfels heeft omtrent zijn selectie, want er staan mogelijk de nodige mutaties te wachten.

De transfermarkt komt behoorlijk traag op gang, weet ook de trainer van PSV. "Dit is niet wat je wil als trainer. Natuurlijk irriteert het me dat we selectie nu nog niet op orde hebben. Maar het is helaas niet anders. Je hebt te maken met clubs, spelers en zaakwaarnemers. We zijn afhankelijk van anderen", wordt Van Bommel geciteerd door het Algemeen Dagblad.

De PSV-coach kan in ieder geval een beroep doen op Ibrahim Afellay, die een eenjarig contract in het Philips Stadion heeft ondertekend. "We hebben hem een kans gegeven om hier te revalideren, hij is een kind van de club. Hij heeft als mens ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dat merk je in de gesprekken met hem. Dit is een andere Ibi dan toen ik met hem speelde. Ik denk daarom dat hij niet alleen op het veld maar ook in de kleedkamer een belangrijke rol kan gaan spelen."

Van Bommel kijkt ook nog even terug op de afgelopen voetbaljaargang in de Eredivisie. PSV mocht zichzelf lange tijd koploper noemen, maar werd in de slotfase van het seizoen alsnog ingehaald door Ajax. Keerpunt was het onderlinge duel in de Johan Cruijff ArenA in maart, door de club uit Eindhoven met 3-1 verloren. PSV had toen op acht punten voorsprong kunnen komen, maar zag de voorsprong slinken tot twee punten en kwam die klap niet meer te boven in de restant van het seizoen. "Het was gewoon niet goed genoeg. We hebben de strijd ook op details verloren", zo besluit Van Bommel.

Dumoulin stelt hoogtestage met enkele dagen uit

Tom Dumoulin heeft zijn hoogtestage uitgesteld met enkele dagen. Eerder melde zijn ploeg dat de 28-jarige Nederlander maandag aan zijn hoogtestage zou beginnen, maar de Limburger neemt langer rust om te herstellen van de operatie van zondag.

Dumoulin was zondag vertrokken naar La Plagne voor zijn hoogtestage. "Hij heeft me gisteren onderweg twee keer gebeld", legde trainer Hendrik Werner uit aan de NOS. "Hij stelde zich de vraag: ben ik er wel aan toe? Daarna draaide hij de auto om."

Vorige maand kwam Dumoulin in de vierde etappe van de Giro d'Italia zwaar ten val. Na de nodige rust startte de Maastrichtenaar anderhalve week geleden aan het Critérium du Dauphiné, maar dat reed Dumoulin niet uit, nadat hij na de zesde etappe weer irritaties kreeg in zijn knie.

Uit onderzoek in het medisch centrum van Hengelo bleek dat nog een stukje grind in zijn knie zat. Dat werd zondag verwijderd en zijn ploeg Sunweb maakte daarna bekend dat hij op hoogtestage zou gaan, maar dat is nu enkele dagen uitgesteld.

Volleybalsters makkelijk voorbij Thailand in Nations League

De Nederlandse volleybalsters zijn de laatste week van de Nations League in Rusland goed begonnen. In Yekaterinburg won Oranje in drie sets eenvoudig van Thailand: 3-0 (25-18, 25-20, 25-16).

Voorafgaand aan het duel met Thailand werd Robin de Kruijf weer aan de selectie toegevoegd, waardoor bondscoach Jamie Morrison beschikt over zijn sterkst mogelijke selectie. De Kruijff kwam nog niet in actie, maar ook zonder de middenaanvalster won Oranje makkelijk van de volleybalsters uit Thailand. In geen enkele set kwam het Nederlands team in de problemen. Lonneke Sloetjes maakte met vijftien punten de meeste punten bij het Nederlands team.

Woensdag en donderdag speelt Nederlandse de laatste twee wedstrijden van de Nations League. Dan is Amerika en Rusland de tegenstander. Nederland is uitgeschakeld voor de finaleronde van de Nations League.

NÝkk & Warden nu beschikbaar in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege

Nøkk en Warden, de nieuwe Operators van Operation Phantom Sight, zijn nu voor alle spelers beschikbaar in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Naast deze twee nieuwe Operators introduceert Operation Phantom Sight ook een gloednieuwe versie van de map Kafe Dostoyevsky, die reeds voor iedereen speelbaar is.

In Year 4 Season 2 herdefiniëren Nøkk en Warden hoe informatie wordt verzameld. Gewapend met de FMG-9 en SIX12-SD, gebruikt Nøkk haar high-tech HEL Presence Reduction gadget om geruisloos achter vijandige linies te sluipen terwijl ze onzichtbaar is voor camera's en drones. In de tussentijd gebruikt Warden zijn Glance Smartglasses om zijn zicht te verbeteren in rook (mits hij stilstaat) en om immuun te worden voor flashes. Zijn M590A1 en MPX maken hem tot een krachtige en standvastige verdediger.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rainbow Six Siege - Nøkk en Warden Keyart (Foto: Ubisoft)

Viviani wint eindelijk weer eens, Thomas komt ten val in vierde rit Ronde van Zwitserland

Elia Viviani heeft eindelijk weer eens gewonnen. De Italiaans sprinter van Deceuninck - Quick Step won de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland en daarmee boekte hij zijn eerste zege in drie maanden tijd. Toen was de Italiaans kampioen de sterkste in de derde rit van de Tirreno-Adriatico. Peter Sagan blijft leider in het algemeen klassement.

De vierde rit in de Ronde van Zwitserland was de laatste kans voor de pure sprinters in deze ronde. De etappe van Murten naar Arlesheim kende wel enkele heuveltjes, maar dat zou niet zwaar genoeg zijn om de pure sprinters te lossen. Lange tijd reed er een kopgroep van vier vooruit, met daarbij de Nederlander Taco van der Hoorn, maar in de laatste tien kilometer werden ze weer ingerekend door het peloton.

In het peloton ontbrak wel Geraint Thomas. De Tour de France-winnaar van vorig jaar kwam op 25 kilometer zwaar ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De renner van Team Ineos greep direct naar zijn sleutelbeen, maar niet veel leek het toch mee te vallen. Toch kon hij zijn weg niet meer vervolgen en was er opnieuw een tegenslag voor Team Ineos.

Zonder Thomas ging het peloton gewoon verder en zou er in de laatste kilometer gesprint worden voor de overwinning. De sprint werd perfect op gang getrokken door Deceuninck - Quick Step, voor Viviani, die het afmaakte voor zijn ploeg. Michael Matthews werd op gepaste afstand tweede, voor Sagan.

Twee mannen opgepakt voor financiering terrorisme

De politie heeft dinsdag in Rotterdam twee mannen aangehouden die worden verdacht van financiering van terrorisme. Zij hebben vermoedelijk financiële steun verleend aan de jihadreis van een eerder aangehouden verdachte.

De twee mannen van 23 en 25 jaar zijn na hun aanhouding in verzekering gesteld. Bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam is beslag gelegd op telefoons en diverse gegevensdragers.

Syrië
De aanhoudingen volgen op de aanhouding op 31 december 2018 van een man in Rotterdam, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. Deze verdachte zou in de periode 2016-2017 in Syrië zijn geweest.

De man zit sinds zijn aanhouding in voorlopige hechtenis. Op 5 juli is er bij de rechtbank Rotterdam een tweede terechtzitting in zijn zaak.

AZ bereikt mondeling akkoord en haalt Japans jeugdinternational

AZ heeft een mondeling akkoord bereikt over een huurdeal inzake Yukinari Sugawara, zo melden de Alkmaarders dinsdag via de officiele kanalen. De achttienjarige jeugdinternational uit Japan staat momenteel onder contract bij Nagoya Grampus. De rechtsback komt donderdag over en wordt vrijdag medisch gekeurd bij de Eredivisionist.

Sugawara speelde in de jeugdopleiding van Nagoya Grampus en maakte in februari 2018 zijn debuut in het eerste elftal. In zijn eerste seizoen kwam hij uit in 22 wedstrijden: dertien keer in de Japanse J1-League en negen wedstrijden in de J1-League Cup.

De verdediger speelde in maart 2017 zijn eerste wedstrijd als Japans international in de Onder-17 en kwam uit op het WK Onder-17 in India. Inmiddels staat de rechtsback op negentien interlands voor zowel Onder-17, Onder-19 als Onder-20. Sugawara speelde dit jaar in vier wedstrijden op het WK Onder-20 in Polen.

Afellay keert definitief terug bij A-selectie van PSV

Ibrahim Afellay sluit komend seizoen weer aan bij de A-selectie van PSV, zo communiceert de club via de officiële kanalen. De 33-jarige middenvelder heeft bij de Eindhovenaren zijn handtekening gezet onder een eenjarig contract. De afgelopen tijd hield de clubloze Afellay zijn conditie op peil bij de Onder-19 van de Eindhovenaren.

“Na jaren met veel tegenslag is het hartstikke mooi om juist bij PSV deze kans te krijgen”, reageert Afellay op de de website van PSV. Het betekent dat Afellay na een kleine negen jaar terugkeert in Eindhoven. “Ik heb hier vijftien jaar van mijn leven doorgebracht en de mentaliteit die hier heerst past bij mij. In de voorbije maanden heb ik dat weer ervaren. Het voelt goed om hier weer aan de slag te gaan.”

Afellay verliet PSV in januari 2011 voor een dienstverband bij Barcelona. Zijn periode in het buitenland, waar hij verder speelde voor Schalke 04, Olympiacos en Stoke City, werd gedomineerd door blessureleed. In januari liet Afellay the Potters achter zich, waardoor hij het afgelopen halfjaar zonder club zat. In die periode werkte hij bij PSV aan zijn revalidatie, waarna hij aansloot op de groepstraining van de Onder-19. Afellay sluit nu per direct aan bij de selectie van trainer Mark van Bommel, met wie hij ooit samenspeelde bij PSV.

“Daar ben ik erg blij mee. Ibi heeft als speler bepaalde eigenschappen die iedere trainer graag in zijn selectie heeft. En hij brengt een flinke dosis ervaring mee”, reageert Van Bommel op de komst van Afellay, die dinsdag medisch gekeurd wordt bij de Eindhovenaren. “Natuurlijk, hij heeft lang niet gespeeld. Dat weten we en daar houden we rekening mee. We gaan op een verantwoorde manier met hem aan het werk.”

“Hij is nu toe aan de volgende stap en dat is trainen en spelen met een A-selectie. Ibi is een van ons en nog steeds een voetballer met veel kwaliteiten. Het is dus logisch dat wij hem deze kans bieden. We hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken en daarom hebben we ook een optie in het contract opgenomen”, licht technisch manager John de Jong toe.

Twee King of Fighters vechten mee in Dead or Alive 6

Koei Tecmo heeft de eerste twee DLC-personages voor Dead or Alive 6 gevechtsklaar gemaakt. Mai Shiranui en Kula Diamond uit The King of Fighters zijn beschikbaar voor mensen met de DOA6 Season Pass 1.

Mai Shiranui, bekend onder The King of Fighters-fans als ‘The Alluring Ninja’, is een kunoichi (vrouwelijke Ninja) en Shiranui-stijl ninjutsu gebruikster. Deze lenige vechtster gebruikt waaiers als wapens, terwijl ze met haar kleding en vurige aanvallen tegenstanders zonder genade te lijf gaat.
Samen met Mai komt ook ‘The Ice Doll’ Kula Diamond naar Dead or Alive 6. Diamond gebruikt snelle slagen en onverwachte overgangen naar speciale aanvallen door middel van cancels. Ze heeft de mogelijkheid om ijs in haar aanvallen te gebruiken, waardoor ze een voordeel heeft over bevroren vijanden dankzij de kracht om waterdeeltjes in de lucht de bevriezen. Diamond werd door de NESTS-organisatie als aangepast mens ter wereld gebracht. Dit bracht wat complicaties met zich mee, waaronder een vreemde snoepverslaving en een jonger uiterlijk dan haar daadwerkelijke leeftijd.

Dead or Alive 6 is beschikbaar voor PlayStation 4 , Xbox One en pc via Steam.

Posbankzaak moet tegen ťťn verdachte opnieuw

De behandeling van de zaak tegen één verdachte in de zogenoemde Posbankzaak moet over. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag. De zaak ten aanzien van de andere verdachte kan in zijn visie wel in stand blijven.

De zaak heeft landelijke bekendheid gekregen als de Posbankzaak, naar het natuurgebied waar het slachtoffer, Alex Wiegmink, is doodgeschoten. Hij was in de middag van 20 januari 2003 gaan hardlopen in het natuurgebied en niet meer thuisgekomen. Nadat hij als vermist was opgegeven, werd zijn levenloze lichaam in de avond van 20 januari 2003 aangetroffen in zijn auto in de bossen bij Erp. De auto was volledig uitgebrand en ook het lichaam van het slachtoffer was sterk verbrand en gedeeltelijk verkoold.

Het verrichte opsporingsonderzoek leidde destijds niet tot één of meer verdachte(n). In 2016 werd in het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de moord. Eén van de twee verdachten meldde zich daarop bij de politie en legde een bekennende verklaring af. Hij noemde ook de naam van de andere verdachte in verband met betrokkenheid bij de strafbare feiten. Eerder had de politie ten aanzien van deze verdachte al een undercovertraject gestart dat gelijkenis vertoont met de zogenoemde Mr. Big-methode.

Bij deze methode, afkomstig uit Canada, wordt gebruik gemaakt van een undercoveroperatie waarbij een verdachte wordt opgenomen in een fictieve criminele organisatie. De schijn wordt gewekt dat in de criminele organisatie veel geld is te verdienen en dat de organisatie geweld niet schuwt. Om verder te komen in de organisatie, moet de verdachte eerst zijn daden opbiechten aan (het hoofd oftewel ‘Mr. Big’ van) die organisatie.

Als hij dat niet doet, zal hij de organisatie moeten verlaten. In werkelijkheid heeft de verdachte te maken met undercoveragenten. In de onderhavige zaak verklaarde de verdachte tegenover de undercoveragenten dat hij betrokken was geweest bij het doodschieten van Alex Wiegmink en is daarop aangehouden en vervolgd.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelde beide verdachten wegens onder meer het medeplegen van moord tot 18 jaar gevangenisstraf. De verdachten stelden beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. In één van de zaken staan de toelaatbaarheid van de door de politie gehanteerde undercovermethode en de betrouwbaarheid van en de bruikbaarheid voor het bewijs van de verklaringen die de verdachte heeft afgelegd tegenover de politieagenten die undercover opereerden, centraal.

De AG gaat in zijn conclusie eerst uitgebreid in op de Mr. Big-methode en vergelijkbare undercoveroperaties en bespreekt vervolgens de cassatieklachten. De AG vindt dat de methode zeer kritisch moet worden bezien. Hij doelt daarmee op de rechtmatigheid van de methode, de verklaringsvrijheid van de betrokkenen en vervolgens de beoordeling van de betrouwbaarheid van de afgelegde verklaringen. De toepassing van de Mr Big-methode of een variant daarop vergroot de kans op valse bekentenissen.

Eigenlijk wordt door de overheid een kunstgreep ingezet om de verdachte te misleiden en een bekentenis te verkrijgen. Dit gebeurt zonder de waarborgen die een verdachte heeft bij een regulier politieverhoor, zoals het zwijgrecht en het recht op bijstand door een advocaat. De methode is in de praktijk tot stand gekomen zonder dat de wetgever aan een dergelijke constructie lijkt te hebben gedacht. Gelet hierop moet de rechter zeer behoedzaam zijn bij het toelaten tot het bewijs van verklaringen die in een dergelijke constructie zijn afgelegd. Als de rechter dat doet, zo vindt de AG, moet hij dit nader motiveren, zowel ten aanzien van de toelaatbaarheid van de methode als ten aanzien van de betrouwbaarheid van de verklaring. Daarbij ligt de lat hoog.

De AG is van mening dat het gerechtshof in de zaak in kwestie onvoldoende heeft gemotiveerd waarom het de methode in dit geval toelaatbaar vindt. Dat geldt in het bijzonder voor het oordeel van het hof dat de verklaringsvrijheid van de verdachte niet is aangetast.

In de andere zaak staat de vraag centraal of de verdachte bij het om het leven brengen van Alex Wiegmink met voorbedachte raad heeft gehandeld. De Mr. Big-opsporingsmethode staat in die zaak niet ter discussie. De AG adviseert in die zaak de veroordeling wegens medeplegen van moord in stand te laten.

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 17 december 2019.

Kilometer Kampioen: zoveel mogelijk treinkilometers op een dag

Op 29 juni is de derde editie van Kilometer Kampioen. Tijdens deze wedstrijd gaan ruim 150 reizigers de uitdaging aan om in een dag zoveel mogelijk treinkilometers af te leggen. Kilometer Kampioen is een initiatief van Treinreiziger.nl en vindt elke twee jaar plaats. In 2015 werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd.

Dit jaar is het doel om in 18 uur zoveel mogelijk treinkilometers af te leggen. Bij eerdere edities kregen deelnemers 24 uur de tijd. De wedstrijd is een hele puzzel, want elk traject telt maar 1 keer mee (met uitzondering van Zwolle – Meppel en Roermond – Sittard). Als extra hindernis moeten alle deelnemers tussen 11:00 en 15:00 uur de stempelpost op station Utrecht Centraal hebben bezocht. Als bewijs van de versleten kilometers gebruiken de deelnemers hun ov-chipkaart of verzamelen deelnemers selfies op elk station.

Koen Nijbroek was de winnaar van 2017 en wist in 24 uur maar liefst 1979 kilometers af te leggen. Ook dit jaar is hij van de partij. Zijn tip om zoveel mogelijk kilometers bij elkaar te kunnen behalen: “Breng je conditie op peil voor de wedstrijd. Doe gedurende de wedstrijd voldoende rek- en strekoefeningen want je zult al je overstappen zo krap mogelijk moeten plannen om te winnen. In twee minuten heel Utrecht Centraal door rennen vergt opperste concentratie en conditie. En met een dosis geluk vlieg je zo van de ene in de andere InterCity.”

NS maakt samen met Treinreiziger.nl Kilometer Kampioen mogelijk. Op Station Utrecht Centraal moedigt een team de deelnemers aan. Tot 04:00 uur blijft het spannend en strijden de deelnemers om de titel Kilometer Kampioen 2019. Inschrijven voor Kilometer Kampioen kan op Treinreiziger.nl; wees er snel bij want er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar.

Chaos en controverse in World Boxing Super Series, Tyson Fury domineert

Voor de boksliefhebbers keren we weer even terug naar het weekeinde, waarin vooral gevochten werd in de World Boxing Super Series. In het Letse Riga stonden de halve finales op het programma in het cruisergewicht (-90,7kg) en dat leverde flink wat controverse op.

Kersvers WBO-wereldkampioen Krzysztof Glowacki (31-1) uit Polen nam het op tegen thuisheld Mairis Briedis (25-1). In de tweede ronde gaf Glowacki zijn opponent een klap onderaan de schedel, waarna Briedis reageerde met een elleboog in het gezicht. Scheidsrechter Robert Byrd, ooit een van 's werelds allerbesten, leek nauwelijks door te hebben wat er gebeurde en bestrafte Briedis slechts met één punt in plaats van mogelijk een diskwalificatie.

De Let kon Glowacki aan het eind van de ronde nog eens hard raken, terwijl de bel volop ging: de ronde was al afgelopen, maar Byrd hoorde het niet en hij telde weer voor Glowacki, tot ongenoegen van de Poolse hoek. In de derde ronde was het snel klaar met de Pool, die door Briedis definitief tegen het canvas gemept werd. Hij won het duel zo, maar Glowacki's kamp gaat vrijwel zeker protest indienen tegen de gang van zaken.

Briedis - Glowacki (Bron: YouTube)

In de andere halve finale vocht de Cubaan Yunier Dorticos (23-1) tegen de Amerikaan Andrew Tabiti (17-0) en dat ging er een stuk normaler aan toe. In de tiende ronde sloeg Dorticos zijn opponent met een harde rechter op diens kaak tegen de grond en daarmee was het gedaan. Dorticos staat aan het eind van het jaar dus in de finale, of dat tegen Glowacki of Briedis is moet de tijd uitwijzen.

In Las Vegas stapte zwaargewicht Tyson Fury (27-0) de ring weer in na zijn op z'n zachtst gezegd merkwaardige split draw tegen wereldkampioen Deontay Wilder. De Duitser Tom Schwarz (24-0) kreeg de kans van zijn leven, maar was eigenlijk gewoon kansloos en nog voor de tweede ronde was afgelopen maakte Fury al definitief een einde aan de hoop van zijn opponent.

Fury - Schwarz (Bron: YouTube)

Een Brits onderonsje was het hoofdmenu in Leeds, waar de twee ongeslagen vedergewichten (-57,2kg) Josh Warrington (28-0) en Kid Galahad (26-0) het tegen elkaar opnamen, met als inzet Warrington's IBF-wereldtitel. Dat werd een fraai gevecht, waarin beide heren flinke klappen uitdeelden, en na afloop zorgde dat dan ook voor een split decision: één scheidsrechter voor Galahad, één voor Warrington....en de laatste ging ook naar Warrington, die zijn titel dus verdedigde.

De Oekraïner Artem Dalakian (18-0) bleef tot slot ook ongeslagen. In zijn eigen Kiev ontving hij de Thaise uitdager Sarawut Thawornkham (20-1) en in de tiende ronde deelde Dalakian de beslissende klappen uit, waardoor hij nog altijd de WBA-wereldkampioen is in het vlieggewicht (-50,8kg).

De hoogtepunten van Warrington - Galahad (Bron: YouTube)

Vrijspraak voor poging tot doodslag en zware mishandeling baby

De rechtbank Limburg heeft een 25-jarige man uit Heerlen vrijgesproken van poging tot doodslag en zware mishandeling van zijn 14-weken oude dochtertje. De baby is op 23 februari 2017 met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis bleek dat de baby diverse letsels had.

Geen overtuigend bewijs
De rechtbank acht bewezen dat het letsel bij de baby (diverse bloedingen in de hersenen en de ogen en gebroken ribben) is veroorzaakt door menselijk handelen, maar komt tot een vrijspraak omdat niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat het hoofdletsel op 23 februari 2017 door de verdachte is toegebracht op het moment dat hij alleen thuis was met zijn dochter.

Een deskundige van het NFI heeft in deze zaak onderzoek gedaan naar het letsel dat de baby had. De deskundige heeft geconcludeerd dat de baby op minstens 2 verschillende momenten letsel is toegebracht. Wanneer de baby voor het laatst normaal gefunctioneerd heeft, kan niet worden vastgesteld. Wanneer de baby letsel is toegebracht, kan de deskundige niet precies vaststellen. De afwijkingen in het hoofd van de baby moeten volgens de deskundige uren tot maximaal enkele dagen voor de ziekenhuisopname zijn ontstaan.

De verdachte ontkent het letsel te hebben toegebracht en uit de verklaringen van de getuigen blijkt ook niet dat de verdachte zijn dochter heeft mishandeld.

Omdat op basis van het rapport van de deskundige niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat het letsel is toegebracht toen de verdachte op 23 februari 2017 alleen thuis was met zijn dochter en overig bewijs ontbreekt, kan niet overtuigend bewezen worden dat de verdachte schuldig is aan het tenlastegelegde. De mogelijkheid dat een ander verantwoordelijk is voor het letsel kan niet worden uitgesloten.

Weerpraatje: mogelijk code oranje + hittekanon in stelling

Hallo!

Het is een paar dagen rustig geweest, maar voor morgen staat er mogelijk zwaar weer op het programma. De warme lucht waar we nu inzitten wordt, met de nadruk op tijdelijk, weer verdreven. In eerste instantie leek het geruisloos te gaan verlopen met alle activiteit boven Duitsland, maar de timing is nu een stuk later geworden. En dat wil dus zeggen ook een grotere kans op zware buien. Het lijkt er wel op dat de zwaarste buien zich in het binnenland gaan voordoen. Er staan momenteel geen waarschuwingen uit voor morgen, maar er wordt intern al gesproken over de mogelijkheid van supercells. Derhalve wordt er over de mogelijkheid voor CODE ORANJE gesproken. En gezien de afgelopen tijd zeker iets om in de gaten te houden. Overigens maakt ook het westen kans op een bui, maar het gros lijkt dit keer dus dieper landinwaarts te zijn.

Dat is nog niet alles. Op de weerkaarten wordt momenteel een heus hittekanon in stelling gebracht voor volgende week. Het is wat ver weg, dus nog wat vroeg om er zeker van te zijn, maar het zou volgende week met een diepe zuidstroming zomaar 35 tot 38 graden kunnen worden. En dat met een dauwpunt van 22 graden. Dat zijn heftige kaarten. Leuk om te volgen, maar als dit uitkomt...

In ieder geval, het weer staat niet stil. Dus morgen even opletten, en daarna mogelijk een hitte-opstoot. Overigens ook begin volgende week lijkt behoorlijk warm te verlopen.

Enfin. Wordt vervolgd! 

Hittekaart (Foto: GFS-uitvoer)
Dit is de potientiele hittekaart voor volgende week donderdag. Die voor vrijdag kan ik maar beter niet tonen. (GFS)

Burgerinitiatief EHBO-onderwijs massaal ondersteund

Acht politieke jongerenpartijen steunen met ruime meerderheid het burgerinitiatief om EHBO-les op te nemen in het voortgezet onderwijs. De jongerenorganisaties CDJA, DWARS, Jonge Democraten, JOVD, Jonge Socialisten, Perspectief, PINK en SGP-jongeren scharen zich achter het initiatief om EHBO-onderwijs vast onderdeel te maken van het lesaanbod op middelbare scholen.

Het burgerinitiatief om EHBO in het voortgezet onderwijs te krijgen, is genomen door het Rode Kruis, een groep artsen verenigd in Schok en Pomp en Radio 10 DJ Rob van Someren. De benodigde 40.000 handtekeningen om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen zijn met meer dan 60.000 handtekeningen ruimschoots binnen en worden vandaag aangeboden aan de Tweede kamer.

De politieke jongerenorganisaties zien onderwijs als dé plek waar jongeren levensreddende vaardigheden kunnen opdoen. Door hen te leren wat ze moeten doen in een noodsituatie, zullen ze ook sneller een ander te hulp schieten bij een ongeval als dat nodig is. Snel handelen bij een ongeval speelt een grote rol bij de mate van herstel en de overlevingskans van een slachtoffer.

De voorzitters van de jongerenorganisaties vinden het belangrijk dat scholieren in het voortgezet onderwijs leren om mensen in nood te kunnen helpen. Deze vaardigheden zijn eenvoudig op jonge leeftijd in het voortgezet onderwijs te leren en in weinig uren. Via het onderwijs kan op den duur vrijwel de gehele Nederlandse bevolking worden bereikt waardoor uiteindelijk een groot deel van de bevolking over deze vaardigheden beschikt.

De politieke jongerenorganisaties stellen voor dat deze EHBO-lessen in de vorm van trainingen worden gegeven door professionals van buiten de school, zodat deze verandering geen extra belasting voor docenten met zich meebrengt. Door jongeren vroeg kennis te laten maken met EHBO zullen zij, en met hen de rest van de samenleving, hiervan profiteren voor de rest van hun leven.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Duitse tolplannen van tafel

De inspanningen van de ANWB en de Nederlandse en Oostenrijkse overheid om de Duitse tolplannen te stoppen, zijn geslaagd. Vandaag heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat het Duitse tolplan discrimineert en in strijd is met de Europese regels. De ANWB is opgelucht dat dit plan nu de prullenbak in kan.

Hoofddirecteur Frits van Bruggen: "Wij hebben ons vanaf de eerste minuut verzet met heel veel ANWB-leden. Met ruim 40.000 handtekeningen zijn we naar Brussel afgereisd om het Europees Parlement en de Commissie in stelling te brengent’. Toen deze de inbreukprocedure stopte, hebben de Oostenrijkse en Nederlandse overheid de procedure overgenomen. Dankzij deze inspanningen heeft het Europese Hof zich vandaag kunnen uitspreken. De ANWB is hiermee zeer verguld."

Het Hof vindt dat de combinatie van infrastructuurheffing in de combinatie met compensatie voor de motorrijtuigbelasting enkel voor Duitse autobezitters, ongelijke behandeling is. De uitspraak heeft volgens de ANWB niet alleen betekenis voor Duitsland. Ook andere EU-landen die vergelijkbare plannen bedachten, zullen een andere richting moeten kiezen.

Nieuwe eenheid checkt gegevens vliegtuigpassagiers

Luchtvaartmaatschappijen zijn vanaf vandaag verplicht om passagiersgegevens van alle vluchten die in Nederland aankomen of vertrekken te delen met een nieuw opgerichte passagiersinformatie eenheid (Pi-NL). Hiermee komt meer zicht op reisbewegingen. Dit draagt bij aan het voorkomen, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit en terrorisme. Het wetsvoorstel van minister Grapperhaus dat dit mogelijk maakt is eerder deze maand door de Eerste Kamer aangenomen en komt voort uit Europese afspraken.

De Pi-NL zal de gegevens verwerken en, indien nodig, delen met daartoe bevoegde instanties, zoals de politie. De minister van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor de nieuwe eenheid, die is ondergebracht bij de Koninklijke Marechaussee.

Gegevensbescherming
Bij de totstandkoming van de wet heeft minister Grapperhaus een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het belang van de bestrijding van terrorisme en het privacybelang van de reizigers. Het wetsvoorstel bevat daarom verschillende waarborgen. Zo is de bewaartermijn van de gegevens beperkt, mogen er geen bijzondere persoonsgegevens, zoals godsdienst en etnische afkomst, worden verwerkt en is de uitwisseling van gegevens met andere landen aan strikte voorwaarden gebonden. Een specifiek hiervoor aangestelde functionaris houdt toezicht op de naleving van de wettelijke regels. Daarnaast oefent de Autoriteit Persoonsgegevens onafhankelijk toezicht uit.

Minister Grapperhaus: “Als we beter weten waar en wanneer criminelen en terroristen reizen, hebben we ze ook sneller te pakken. Voor indiening van dit wetsvoorstel heb ik zorgvuldig de veiligheids-en privacybelangen afgewogen. Mijn conclusie is dat het goed is dat we hiermee ook in Nederland aan de slag gaan. Omdat ik er van overtuigd ben dat dit onze veiligheid dient. Maar ook omdat ik er van overtuigd ben dat er zorgvuldig wordt omgegaan met deze gegevens. En dat ze alleen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld: het voorkomen en opsporen van terrorisme en ernstige criminaliteit.”

Platini gearresteerd wegens corruptie

Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini is volgens Franse media gearresteerd. De oud-sterspeler van het nationale elftal is aangehouden in het kader van een onderzoek naar - zeer verrassend - corruptie, specifiek rondom de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar.

Volgens Franse media wordt Platini in Nanterre ondervraagd op het kantoor van de Franse justitiële anti-corruptieëenheid. Van 2007 tot en met 2015 was Platini de baas van de Europese voetbalbond, toen het WK in 2010 toe werd gewezen aan Qatar was hij vice-voorzitter van de FIFA.

Een paar jaar geleden werd Platini al voor acht jaar geschorst - wat later terug werd gebracht tot vier jaar - in het onderzoek rondom de boevenbende bij de FIFA en UEFA, in zijn geval wegens een betaling van 1,8 miljoen euro door de immer integere voormalig FIFA-president Sepp Blatter.

Satudarah blijft verboden

De motorclub Satudarah blijft verboden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Daarmee komt het hof tot dezelfde conclusie als de rechtbank eerder kwam.

De rechter kan op grond van het Burgerlijk Wetboek een rechtspersoon, zoals een club of vereniging, waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde verbieden en ontbonden verklaren. Dit kan slechts in uitzonderlijke gevallen gebeuren, omdat zowel de Grondwet, het Europees Verdrag voor de rechten van de mens als het Handvest van Grondrechten van de Europese Unie het recht op vereniging beschermen.

Satudarah is een motorclub die in 1990 is opgericht. Satudarah kent zogenaamde chapters en 3 ‘support clubs’. Leden van Satudarah zijn betrokken geweest bij en veroordeeld voor onder meer mishandeling, medeplegen van poging tot moord, doodslag, poging tot zware mishandeling, Opiumwet-delicten en wapenbezit. Die betrokkenheid is in strijd met de openbare orde. Het bestuur van Satudarah heeft op verschillende momenten zelf leiding gegeven aan strafbaar handelen van de leden. Binnen Satudarah bestaat een hiërarchische structuur met eigen normen en regels waaraan de geldende wetten en de belangen van derden onderschikt zijn gemaakt.

Die cultuur, waarbij geweld wordt aangemoedigd en het plegen van strafbare feiten wordt gestimuleerd en gerespecteerd, kan ontwrichtend werken voor de samenleving als geheel. Het strafrechtelijk optreden tegen individuele leden van Satudarah heeft er niet toe geleid dat het handelen van Satudarah is geëindigd. Om die reden heeft het hof geoordeeld dat het noodzakelijk is dat Satudarah wordt verboden en ontbonden verklaard. Dit verbod treft ook alle chapters van Satudarah.

Ook de support clubs Saudarah en Supportcrew 999 zijn verboden en ontbonden verklaard vanwege hun nauwe verbondenheid met Satudarah. Yellow Snakes heeft een meer zelfstandige positie en wordt niet door dit verbod getroffen. Het staat niet vast dat Yellow Snakes door Satudarah is opgericht. Anders dan de leden van andere supportclubs bepalen de leden van Yellow Snakes zelf of zij deelnemen aan ‘sociale activiteiten’ die door Satudarah worden geregisseerd. Het is ook niet vast komen te staan dat er contributie aan Satudarah wordt betaald.

Het oordeel van het gerechtshof betekent dat het door de rechtbank uitgesproken verbod en de ontbonden verklaring van Satudarah, Saudarah en Supportcrew 999 in stand blijft. De rechtbank had al een vereffenaar benoemd die het vermogen moet vereffenen.

Ruim 11,7 miljoen mensen ontvingen NL-Alert

Het NL-Alert controlebericht van 3 juni is door ruim 11,7 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen (78%). Daarmee ligt het bereik flink hoger dan in december vorig jaar, toen 11,1 miljoen mensen (74%) het controlebericht ontvingen. Als je het controlebericht hebt ontvangen, is je mobiele telefoon juist ingesteld.

Uitbreiding NL-Alert
Met NL-Alert word je gealarmeerd over een ramp bij jou in de buurt en ontvang je direct informatie over wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Om zoveel mogelijk mensen te alarmeren en informeren bij een ramp in hun omgeving, breidt NL-Alert uit naar aanvullende kanalen. Zo was NL-Alert op 3 juni voor het eerst te zien op 1200 digitale reclameschermen. Sinds december vorig jaar worden NL-Alerts ook getoond op vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. Zo’n 300.000 mensen van 12 jaar en ouder zagen het NL-Alert controlebericht op de digitale reclameschermen.

Informeer en help anderen
Zie je een NL-Alert op je mobiel, een digitaal reclamescherm of vertrekbord bij bus, tram of metro? Informeer en help dan de mensen om je heen. Veel mensen doen dat al, blijkt uit een representatieve steekproef van Kantar Public.

De overheid zendt twee keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit. Het volgende NL-Alert controlebericht wordt op maandag 2 december 2019 uitgezonden.

NL-Alert
NL-Alert

7 procent van de werkenden wil minder uren werken

De afgelopen jaren daalde het aantal werkenden dat meer uren wil werken terwijl het aantal werkenden dat liever minder uren zou willen werken juist toenam. Bij de laatstgenoemden ging het om 7 procent in het eerste kwartaal van 2019. Dat meldt het CBS aan de hand van nieuwe cijfers.

Bijna 8,9 miljoen mensen hadden in het eerste kwartaal betaald werk en het overgrote deel is tevreden met het aantal uren dat zij werken (84 procent). 9 procent geeft aan meer uren te willen werken, ongeacht de vraag of zij hiervoor ook beschikbaar zijn, en 7 procent wil minder uren werken, ook als dat gevolgen heeft voor de verdiensten.

Het CBS houdt bij of deeltijdwerkers meer uren zouden willen werken om het zogeheten onderbenutte arbeidspotentieel te kunnen bepalen. Het gaat dan om diegenen die meer willen werken en ook direct beschikbaar zijn.

In dit geval is niet gekeken naar beschikbaarheid, maar zijn alle werkenden meegeteld die aangeven meer uren te willen werken. Sinds begin 2015 is deze groep steeds verder geslonken, terwijl het aantal werkenden die minder uren willen werken vanaf begin 2013 juist is gegroeid.

Vrouwen willen vaker minder uren werken dan mannen
Vrouwen geven iets vaker aan minder uren te willen werken dan mannen, zowel bij voltijders (35 uur of meer) als bij deeltijders. Dit verschil is het grootst bij de voltijdswerkenden. Van alle vrouwen die in het eerste kwartaal van 2019 voltijds werkten, wil 14 procent minder uren werken. Bij de mannen is dat 8 procent. Verder is het aandeel dat minder uren wil werken onder de voltijders groter dan onder de deeltijders, namelijk 9 en 5 procent.

Zelfstandigen willen vaker minder werken dan werknemers
Ook tussen zelfstandigen en werknemers is er een verschil wat betreft de wens om minder uren te werken. Van de zelfstandigen gaf in het eerste kwartaal 10 procent aan minder te willen werken, tegen 7 procent van de werknemers met een vaste arbeidsrelatie en 6 procent van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie.

Bekeken naar opleiding is het aandeel dat minder uren wil werken in het eerste kwartaal van 2019 het grootst onder de werkenden die hoog zijn opgeleid (9 procent). Van de laagopgeleide werkenden wil 5 procent minder uren werken.

Steekincident AZC Harderwijk; 3 gewonden

In het asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn maandagavond drie gewonden gevallen bij een steekincident. Volgens de politie zijn twee van hen er ernstig aan toe.

De derde persoon raakte lichtgewond, hij werd na behandeling in het ziekenhuis aanghouden. De drie betrokkenen zijn allen woonachtig in het asielzoekerscentrum. De politie onderzoekt de toedracht van het incident. 

Mona Keijzer naar Paris Air Show

Nederlandse ondernemingen van MKB tot grootbedrijf hebben mondiaal een sterke positie als innovatieve producent of toeleverancier voor de luchtvaart- en defensie-industrie. Met als doel deze positie te versterken en de samenwerking met internationale partners uit te breiden, bezoekt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag de Franse Paris Air Show 2019, de tweejaarlijkse en grootste vakbeurs ter wereld.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Het is mijn doel om Nederlandse techbedrijven en onze maakindustrie goed te positioneren. We willen immers innovatieleider blijven. Internationale samenwerking zorgt in Nederland voor extra banen en inkomsten. Bijvoorbeeld, omdat onze ondernemers composieten voor vliegtuigen mogen ontwikkelen én produceren. Maar ook, omdat we via industriële participatie in defensiematerieel onze nationale veiligheid beschermen en de hiervoor benodigde technologische basis versterken.”

Tijdens de Paris Air Show zullen Nederlandse (MKB-)bedrijven in aanwezigheid van de staatssecretaris contracten met internationale partners tekenen. Ook heeft de Nederlandse bewindsvrouw gesprekken met toonaangevende ondernemingen in de luchtvaartindustrie.

In Parijs spreekt staatssecretaris Keijzer bovendien met haar Franse ambtsgenoten Cédric O (Digitalisering) en Agnes Pannier-Runacher (Economie) over thema’s als het versterken van de Europese concurrentiekracht en het verbeteren van het Europese mededingingsbeleid voor digitale platforms.

Defensie-Industrie strategie (DIS)
De afspraken en bezoeken bij de Paris Air Show zijn een vervolg op de zogenoemde DIS. In november 2018 publiceerden de minister van Defensie en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat de nieuwe Defensie-Industrie Strategie (DIS). De DIS geeft aan welke kennis en capaciteiten binnen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nodig zijn om de nationale veiligheid te beschermen en wat er voor nodig is aan bijvoorbeeld technologie om die basis te borgen.

Ook Maxime Verhagen is in zijn rol als Bijzonder Vertegenwoordiger industriële inschakeling F-35 bij de Paris Air Show aanwezig. Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen van MKB tot grootbedrijf maken hightech onderdelen en systemen voor de F-35 toestellen of nemen straks het onderhoud op zich.

Kombat League van start voor Mortal Kombat 11

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben een gameplaytrailer vrijgegeven voor de Kombat League van Mortal Kombat 11, een seizoensgebonden ranked mode waar spelers het online tegen andere kombatants kunnen opnemen om exclusieve in-game beloningen te verdienen. Deze gaat vanaf vandaag van start.

In de Kombat League kunnen spelers het per seizoen vier weken lang tegen elkaar opnemen in een klassement om zo 9 tiers te doorlopen, van Apprentice tot Elder God. Spelers zullen beloond worden met exclusieve in-game items bij elke vrijgespeelde rank. Beloningen zijn cumulatief, waarbij spelers alle ontgrendelde items verdienen tot het hoogste niveau die zijn behaald in een bepaald seizoen.

Spelers kunnen ook in-game items verdienen door verschillende, dagelijkse en seizoensgebonden quests te spelen. Zodra een seizoen teneinde is, start er meteen een nieuw seizoen met nieuwe beloningen en incentives. Het matchmaking system in Kombat League zal ervoor zorgen dat spelers het op zullen nemen tegen andere spelers van ongeveer hetzelfde niveau. Als onderdeel van de Kombat League update, is er een nieuwe meter toegevoegd die spelers aan het begin van elke ranked match snel een zicht geeft van de kans op winst tegen een tegenstander.

Vandaag komt ook Shang Tsung, de eerste van zes speelbare personages uit de Kombat Pack van Mortal Kombat 11, beschikbaar. De game is uit voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Kwart waardeert alternatieve en reguliere zorg evenveel

Bijna een kwart van de volwassenen hecht evenveel waarde aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Ongeveer 80 procent vindt dat alternatieve genezers een diploma moeten hebben en dat onderzoek naar alternatieve behandelingen belangrijk is. Dit blijkt uit het Onderzoek Belevingen 2018 van het CBS.

Meer vrouwen dan mannen zeggen alternatieve geneeswijzen even waardevol te vinden als reguliere geneeswijzen (27 en 20 procent). Vrouwen bezoeken ook vaker een alternatieve genezer. Hoogopgeleiden raadplegen vaker een alternatieve behandelaar dan laagopgeleiden, maar zeggen tegelijkertijd vaker dan laagopgeleiden dat ze meer waarde hechten aan de reguliere geneeskunde. Bijna twee derde van de volwassenen geeft de voorkeur aan reguliere geneeswijzen.

Volgens een andere CBS-bron, de Gezondheidsenquête, gaf 6 procent van de volwassen in 2018 aan behandeld te zijn door een alternatief genezer.

Diploma en onderzoek belangrijk
De meerderheid van de volwassen bevolking vindt dat alternatieve genezers een diploma moeten hebben; 41 procent is voorstander van een artsendiploma en nog eens 43 procent van een diploma voor alternatief genezer. Bijna 10 procent vindt een diploma niet belangrijk.

Ook vindt de meerderheid van de volwassenen (79 procent) onderzoek naar de werking en risico’s van alternatieve geneeswijzen belangrijk. 64 procent is van mening dat de overheid moet meebetalen aan dit soort onderzoek.

Bezoekers tevreden over alternatieve genezers
Degenen die alternatieve genezers bezoeken zijn over het algemeen goed over hen te spreken. Gemiddeld geven zij hun genezer een 7,9 als waarderingscijfer. 6 procent geeft een onvoldoende, vooral omdat zij te weinig resultaat zagen van de behandeling of de kosten te hoog vonden. Mensen bezochten vooral de osteopaat, de chiropractor en de acupuncturist.

Meerderheid voor alternatieve geneeswijzen in basispakket
Alternatieve geneeskunde kan momenteel worden vergoed als hiervoor een aanvullende verzekering is afgesloten. 38 procent vindt dat een of enkele alternatieve geneeswijzen moeten worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit geldt het vaakst voor de acupuncturist, de chiropractor en de homeopaat. Ruim een vijfde vindt dat alle alternatieve geneeswijzen moeten worden opgenomen. Eventuele gevolgen voor de zorgpremie of de rest van het basispakket zijn bij deze vraag niet aan de orde gesteld.

Nieuwe regeringstoestel PH-GOV overgedragen aan Nederland

Het nieuwe regeringstoestel, de PH-GOV, is officieel overgedragen aan Nederland. De Nederlandse regering is in het luchtvaartregister door de Inspectie Leefomgeving en Transport nu officieel geregistreerd als eigenaar van het toestel, dat dinsdagmorgen op vliegbasis Woensdrecht arriveert. KLM wordt verantwoordelijk voor de operatie van het regeringstoestel. Dit betekent dat de luchtvaartmaartmaatschappij de crew voor de vluchten levert en tevens het onderhoud zal doen.

Het regeringstoestel wordt de komende weken door Fokker op de vliegbasis Woensdrecht geschikt gemaakt voor de operatie door KLM en is naar verwachting vanaf begin augustus beschikbaar als regeringsvliegtuig. De standplaats wordt Schiphol.

Het nieuwe regeringstoestel is een Boeing 737 BBJ. Het toestel is gebouwd door Boeing in Seattle waarna Fokker op vliegbasis Woensdrecht de inbouw van het interieur heeft verzorgd. Het toestel biedt plaats aan 26 passagiers.

John Pritchard, CEO van GKN Fokker: “Het is fantastisch dat wij opnieuw betrokken zijn bij het nieuwe regeringsvliegtuig en dat we op deze manier het regeringstransport kunnen ondersteunen. GKN Fokker Techniek is verantwoordelijk voor de productie van het interieur van het toestel en blijft de komende jaren verantwoordelijk voor de uitrusting van de cabine. Dat wij dit hoog-specialistische werk in Nederland kunnen doen is uniek. Wij kijken uit naar de samenwerking.'' 

Rene de Groot, Managing Director en Chief Operating Officer KLM: "KLM is trots het toekomstige Nederlandse regeringsvliegtuig, de PH-GOV, te mogen beheren en wij zullen onze kennis en expertise inzetten om hier ten behoeve van de Nederlandse regering een succes van te maken."

Zaterdag 6 juli vanaf 10:30 uur kan het publiek het toestel van buiten zien en fotograferen. Op de vliegbasis is voor bezoekers ook een ruimte ingericht met informatie over het nieuwe regeringstoestel en het interieur. Op www.bezoekdephgov.nl kunnen geïnteresseerden zich vanaf dinsdag 18 juni 14:00 uur aanmelden. De aanmeldtermijn voor het publiek sluit uiterlijk op 29 juni, of wanneer alle beschikbare 3000 plaatsen gereserveerd zijn. Aanmelding is gezien de veiligheidsmaatregelen op de vliegbasis verplicht. Toegang tot de vliegbasis is alleen mogelijk met een ontvangstbevestiging van de aanmelding.

Dr. Mario World uitgebreid in beeld

Nintendo heeft een uitgebreide blik geworpen op Dr. Mario World, de nieuwe mobiele game voor Android en iOS. De game speelt anders dan de gebruikelijke Dr. Mario-titels.

Zo vallen de pillen niet van boven naar beneden, maar moet je de pillen naar boven manouvreren langs obstakels. Daarnaast zijn er items om je te helpen, waaronder bommen en Koopa-schilden. Naast Mario zijn ook Peach, Toad en Luigi aanwezig als dokters en hebben ze elk een eigen speciale vaardigheid.

In het begin bestaat de game uit vijf werelden, maar in de toekomst worden er meer toegevoegd. De game bevat microtransacties en uiteraard een levensmeter die zich mettertijd weer opvult. De game is vanaf 10 juli beschikbaar.

Twee aanhoudingen tijdens ontruiming kraakpand We Are Here

Leden van de groep We Are Here, die bestaat uit uitgeprocedeerde asielzoekers, hebben gisteren het gekraakte pand op studentencampus Uilenstede verlaten.

De rechter oordeelde vorige week dat het OM het kantoorpand mocht laten ontruimen. Agenten waren daarom naar het pand gekomen, volgens een politiewoordvoerder om 'uitvoering aan het gerechtelijk bevel' te geven.

De ontruiming verliep rustig, maar er zijn wel twee mensen opgepakt. Dat was volgens de politie omdat ze niet voldeden aan het gerechtelijk bevel.  

We Are Here heeft de afgelopen jaren meerdere panden gekraakt

Sjonny W. voor de rechter wegens twee moorden en moord en verdwijning Sabrina Oosterbeek

De 45-jarige Sjonny W. staat vandaag opnieuw voor de rechter. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de moord en verdwijning van Sabrina Oosterbeek en de moorden op de Mirela Mos en Monique Roossien.

De 30-jarige Sabrina is al sinds maart 2017 vermist. Een paar maanden later werd W. opgepakt. De Amsterdammer gaf toe dat hij drugs had gebruikt en seks heeft gehad met Sabrina. Ook heeft hij toegegeven haar fiets te hebben gekocht. Over haar verdwijning zei hij niks te weten.

Link twee andere moorden
Het Openbaar Minsterie maakte later dat jaar bekend dat W. ook verdacht werd van de moord op de Roemeense Mirela Mos in 2004. Delen van haar lichaam werden in november 2004 gevonden in Zuidoost. Het lichaam van het slachtoffer werd in stukken aangetroffen in meerdere vuilniszakken.

In november 2017 werd bekend gemaakt dat W. tevens verdacht wordt van een derde moord, op prostituee Monique Roossien. Haar levenloze lichaam werd in 2003 gedumpt aan de rand van het IJmeer.

Persoonlijkheidsstoornis
De rechter heeft eind 2018 besloten dat W. moest worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. W. werd voor die tijd al onderzocht door een psycholoog en een psychiater, maar door de verdenken op twee andere moorden vond de rechter verder onderzoek toch nodig.

Eerder werd bij W. door gedragsdeskundigen een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Op dat moment werd hij alleen verdacht van de verdwijning en moord op Sabrina.

Voor de rechtszaak zijn deze week drie dagen uitgetrokken.

FOK! Wat een weer: Zomers warm

Perioden met zon worden afgewisseld door velden sluierbewolking. In de loop van dag ontstaan tevens stapelwolken. Later in de middag kan in het oosten en noordoosten een zeer lokale bui ontstaan. De maximumtemperatuur varieert van 24°C op de Wadden tot lokaal 29°C in het zuidoosten. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. In de avond komt de wind uit richtingen tussen noordoost en oost en neemt toe naar matig aan de kust en op het IJsselmeer.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en neemt de kans op een (onweers)bui van het zuidwesten uit geleidelijk toe. Hierbij kunnen in het zuiden ook windstoten voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C bij een zwakke, langs de kust matige oostelijke wind.

Woensdag overdag is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog en is er ruimte voor de zon. In de loop van de middag en avond ontstaan regen- en onweersbuien die vooral landinwaarts stevig kunnen uitpakken met kans op hagel en windstoten. Voor de buien uit wordt het landinwaarts nog op veel plaatsen zomers warm met een maximumtemperatuur die uiteenloopt van 22°C langs de kust tot lokaal 29°C in het oosten. De wind draait geleidelijk naar west tot zuidwest en is zwak tot matig, langs de kust mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Bewolking boven 't Twiske in Amsterdam  (Foto: Interpretatie)
Bewolking boven 't Twiske in Amsterdam (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Klote kinderen

Vroeger werd je vaak tot moes geslagen binnen en buiten het gezin, dat was heel gewoon. Ik ben van 1956 en weet nog goed dat mijn vader ons het hele huis doorsloeg met zijn vuisten van beton. Een vent van bijna twee meter en zo breed als een huiskamer van de grootte van huiskamers in tegenwoordige goedkope koopwoningen. Soms hadden we dagenlang last van blauwe plekken en stijve spieren.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.