FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 juni 2019

'Barcelona en Real Madrid willen jongste Premier League-debutant ooit'

Harvey Elliott heeft de interesse gewekt van Barcelona en Real Madrid, zo meldt The Sun. Het zestienjarige toptalent, de jongste Premier League-speler ooit, weigert een nieuw contract te ondertekenen bij Fulham en kan daarom voor een prikkie worden opgehaald in Londen.

Elliott heeft geen profcontract en kan daarom voor een opleidingsvergoeding vertrekken bij Fulham. Doordat de aanvaller al minuten heeft gemaakt in de Premier League, bedraagt zijn opleidingsvergoeding voor Engelse clubs enkele miljoenen euro's. Buitenlandse clubs kunnen de Engelse jeugdinternational echter voor een slordige 225.000 euro oppikken. Naast Barça en Real is ook RB Leipzig in de markt voor de jongeling.

Elliott maakte in mei zijn Premier League-debuut tegen Wolverhampton Wanderers en was op dat moment zestien jaar en dertig dagen oud. Daarmee loste de vleugelspeler Matthew Briggs (16 jaar en 68 dagen) af als jongste debutant in de Engelse competitie aller tijden. Elliott maakte zijn debuut op het hoogste niveau overigens al in de EFL Cup-wedstrijd tegen Millwall, hij was toen pas vijftien jaar.

Zanger Megadeth heeft keelkanker

Zanger Dave Mustaine van metalband Megadeth heeft maandag naar buiten gebracht dat hij lijdt aan keelkanker.

De 57-jarige zanger bracht het nieuws via Twitter naar buiten. "Ik ben gediagnosticeerd met keelkanker. Dat is iets wat je met respect moet tegengaan, maar ik heb eerder obstakels overwonnen. Ik werk nauw samen met mijn doktoren en we hebben een plan gemaakt dat volgens hen 90 procent kans van slagen heeft. De behandeling is al begonnen."

Mustaine was in de jaren tachtig een aantal jaren lid van de metalband Metallica voordat hij vervangen werd door Kirk Hammet. Hij besloot zijn eigen band op te richten en Megadeth werd een wereldwijd succes. Megadeth wordt dan ook gezien als één van de meest invloedrijke metalbands uit de geschiedenis en heeft inmiddels al meer dan 38 miljoen albums verkocht en twaalf Grammy nominaties ontvangen.

"We zullen de meeste shows dit jaar afzeggen", gaat Mustaine verder over de planning van zijn band. "De Megacruise 2019 zal doorgaan en de band zal daar ook aanwezig zijn in één of andere vorm, volg Megadeth.com voor het laatste nieuws. Megadeth zal zo snel mogelijk weer terug op het podium staan en ik kan niet wachten tot iedereen ons nieuwe album kan horen. Ik ben enorm dankbaar voor mijn team, familie, artsen, bandleden, trainers en nog veel meer. Ik hou iedereen op de hoogte. Tot gauw."


Megadeth - Ashes In Your Mouth (Bron: Youtube)

Duitsland dendert door; Spanje en onpasseerbare Peng Shimeng allebei blij

Duitsland en Spanje hebben zich maandagavond als nummers een en twee van Groep B geplaatst voor de knockout-fase van het WK voetbal voor vrouwen. Duitsland verpulverde Zuid-Afrika met 0-4, terwijl Spanje tegen China aan een 0-0 gelijkspel had om de tweede plaats veilig te stellen. Ook China heeft zich echter geplaatst voor de volgende ronde, aangezien men met vier punten nu al tot de vier beste nummers drie van alle groepen behoort.

China - Spanje 0-0
China en Spanje hadden hun wedstrijd tegen Duitsland verloren, waardoor dit onderlinge duel moest gaan uitmaken welke ploeg als tweede sowieso door zou stoten naar de volgende ronde. Spanje was in de eerste helft de betere ploeg en creëerde voldoende mogelijkheden, maar China hield stand en kon zonder tegendoelpunten de pauze halen.

Ook na de onderbreking bleef Spanje domineren, maar Peng Shimeng bleek niet te passeren. De keepster had meerdere puike reddingen in huis en hield haar ploeg in de wedstrijd. China kon echter zelf niets klaarspelen, waardoor het duel in 0-0 eindigde. Door de remise is ook China verzekerd van de volgende ronde, daar de nummers drie in Groepen E en F maximaal nog maar drie punten kunnen halen.

Zuid-Afrika - Duitsland 0-4
Duitsland had maandagavond geen kind aan Zuid-Afrika, dat al zo goed als uitgeschakeld was voor de volgende ronde. Na 45 minuten spelen stond Duitsland al op een comfortabele 0-3 voorsprong en wist men dat groepswinst in de tas zat. Melanie Leupolz, Sara Dabritz en Alexandra Popp waren allen trefzeker in het eerste bedrijf en zorgden ervoor dat Duitsland met een goed gevoel de rust inging.

In de tweede helft wist Duitsland de voorsprong nog iets uit te breiden. Lina Magull kon van dichtbij een rebound binnentikken nadat een vrije bal via de keepster op de paal was beland: 0-4. Duitsland won zodoende ook het derde groepsduel en eindigt met negen punten, zes doelpunten voor en geen goals tegen overtuigend op de eerste plek in Groep B.

'Maaskant keert als trainer terug in de Eredivisie'

Robert Maaskant keert als trainer terug in de Eredivisie, zo verzekert De Limburger maandagavond. Volgens de regionale krant wordt de vijftigjarige oefenmeester dinsdagmiddag gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van VVV-Venlo. Maaskant wordt bij VVV de opvolger van de vertrokken Maurice Steijn.

Maaskant komt over van Almere City, waar hij sinds afgelopen maart als technisch directeur werkzaam was. Hij tekende destijds een contract tot de zomer van 2020 bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie, maar laat Almere nu alweer achter zich. Het is onbekend voor hoelang Maaskant gaat tekenen bij VVV; Raymond Ligbrets volgt de flamboyante oefenmeester als assistent naar De Koel.

Maaskant zal bij VVV de opvolger worden van Steijn. Laatstgenoemde maakte onlangs de overstap naar Al-Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten. Jurgen Streppel was aanvankelijk topkandidaat om Steijn op te volgen, maar nadat hij voor Al Jazeera koos, schakelde VVV direct over naar Maaskant.

De oud-verdediger was eerder in de Eredivisie als trainer actief bij Go Ahead Eagles, NAC Breda, FC Groningen, RBC Roosendaal en Willem II. Hij verdween na zijn vertrek bij Go Ahead in 2016 enige tijd uit de voetballerij, voordat hij afgelopen maart als technisch directeur neerstreek bij Almere City. Zijn dienstverband in het Yanmar Stadion blijft dus beperkt tot enkele maanden.

Haase vroeg uitgeschakeld op ATP-toernooi Halle

Robin Haase is ook op het toernooi van het ATP-toernooi van Halle vroeg uitgeschakeld. In de eerste ronde van het Duitse grastoernooi voor de 32-jarige Hagenaar in twee sets van de Duitser 4-6, 5-7.

In de vijfde game van de eerste set werd Haase gebroken en die servicebreak wist de Nederlander dat niet meer te herstellen. De eerste set ging dan ook met 4-6 naar Zverev, de nummer vijf van de wereld.

In de tweede set had Haase alle kansen om de set te winnen. De Nederlands beste tennisser kwam met 5-2 voor, maar gaf het daarna volledig weg. Zverev won de volgende vijf game en pakte zo de set en ook meteen de wedstrijd.

Zverev speelt in de tweede ronde tegen de Amerikaan Steve Johnson.

Egyptische oud-president Morsi sterft in rechtszaal

Mohammed Morsi, de eerste democratisch gekozen president van Egypte, is in een rechtszaal overleden. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. De 67-jarige ex-president stond terecht wegens spionageaanklachten en viel naar verluidt flauw. Ziekenhuispersoneel kon hem vervolgens niet meer redden.

Morsi werd medio 2012 tot president gekozen, in de nasleep van protesten in het kader van de zogenoemde Arabische lente. Dat had in Egypte het afzetten van voormalig president Hosni Moebarak tot gevolg, die na de moord op diens voorganger Anwar Sadat in 1981 bijna dertig jaar aan de macht was.

De in de VS opgeleide Morsi was lid van de inmiddels verboden Moslimbroederschap, en deed in die hoedanigheid mee aan de presidentsverkiezingen. Tijdens zijn presidentschap probeerde Morsi de macht van het leger in te dammen.

Volgens critici hield hij er een islamistische agenda op na. Nadat er een jaar na zijn aantreden opnieuw protesten uitbraken werd Morsi door zijn eigen defensieminister generaal Abdel Fattah el-Sisi af- en vastgezet. De autoriteiten openden daarop de jacht op andere leden van de Moslimbroederschap, en de beweging werd verboden. Sisi werd vervolgens zelf tot president gekozen, en is dat tot op de dag van vandaag.

Onder Sisi's bewind werd de in 2011 ingezette Egyptische revolutie praktisch geheel weer ongedaan gemaakt. Twee maanden geleden slaagde de oud-generaal er met een haastig uitgeroepen referendum in om de macht van het leger in de grondwet te verankeren, en zelf rechters te mogen benoemen. Bovendien kan Sisi tot 2030 aanblijven.

De spionage-aanklachten tegen Morsi hielden onder meer verband met contacten die de voormalige president met het Palestijnse Hamas zou hebben gehad. Een zoon heeft zich er meermaals over beklaagd dat zijn vader geen medische behandelingen kreeg voor onder meer hoge bloeddruk en diabetes.

Dekker: Ook beslagvrije voet voor bankrekening

Als iemand zijn schulden niet betaalt, mag een schuldeiser maatregelen nemen om zijn geld terug te krijgen, maar mensen met schulden moeten niet onder het bestaansminimum terechtkomen. Zij moeten geld overhouden om van te leven. Daarom wordt straks bij een beslag op hun bankrekening een deel van het tegoed vrijgehouden. Bij beslag op loon of een uitkering geldt dit al.

Minister Dekker heeft hierover een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Dekker: "De maatregel sluit aan bij de inzet van het kabinet om het aantal problematische schulden terug te dringen en mensen met schulden effectiever te helpen."

Verder mag er geen beslag worden gelegd op roerende zaken, zoals een auto of een inboedel, als voorzienbaar is dat de kosten de baten overtreffen. Een gedwongen verkoop levert in zo’n geval niets op. Sterker nog, het leidt alleen maar tot een hogere schuld, omdat de kosten vaak voor rekening van de schuldenaar komen. Het beslag wordt dan een drukmiddel om de schuldenaar te laten betalen, terwijl hij hier geen geld voor heeft.

Daarnaast wordt de verouderde lijst van zaken die buiten een beslag blijven aangepast aan deze tijd. Dit geldt ook voor veilingregels van roerende zaken. Nu gebeurt dat nog met een zaalveiling, maar kan straks ook via het internet. Ook het in beslag nemen van een auto of aanhangwagen wordt efficiënter. Nu moet een deurwaarder het voertuig daadwerkelijk zien om er beslag op te kunnen leggen.

Dat kost tijd en geld, terwijl via het kentekenregister van de RDW eenvoudig is vast te stellen of iemand een auto op zijn naam heeft staan. Daarom kan straks beslag worden gelegd na inzage in het kentekenregister en wordt het niet meer mogelijk om de auto na een beslag snel over te schrijven op een andere naam. Zo wordt een koper beschermd tegen een verkoper die zijn auto met een beslag erop wil verkopen.

Gloria Vanderbilt (95) overleden

Gloria Laura Morgan Vanderbilt was een telg van de steenrijke Amerikaanse familie van Nederlandse afkomst Vanderbilt. Ze is vooral bekend als artieste, designer, socialite en vanwege de naar haar genoemde parfumlijn. Ze is overleden temidden van familie en vrienden, zo maakte haar zoon bekend. 

Ze was het enige kind van Reginald Claypoole Vanderbilt en zijn tweede vrouw Gloria Morgan. Toen ze 15 maanden was overleed haar vader en kreeg ze samen met haar halfzus Cathleen Vanderbilt een uitkering uit een fonds van 5 miljoen dollar. Haar moeder was beheerster van dit fonds en reisde langdurig naar Parijs waar ze een wild leven leidde, maar vooral omdat ze het geld van haar dochters fonds hiervoor gebruikte, sleepte haar andere voogd (tante Gertrude Vanderbilt Witney) haar moeder voor de rechter.

Hierdoor verloor de moeder haar rechten en kwamen Gloria en haar vermogen onder toezicht van haar tante. Ze mocht wel haar moeder regelmatig blijven zien, en die behield slechts een kleine toelage. Daardoor groeide Gloria op bij haar tante en haar kinderen en bezocht ook de artistieke Art Students League in New York. Toen ze volwassen werd en over de 2,5 miljoen dollar kon beschikken zette ze de uitkering aan haar moeder stop.

SP eist vrijlating van Murat Memis

Eind april is Murat Memiş, raadslid en voorzitter van de SP in Eindhoven, in Turkije gearresteerd. In afwachting van zijn proces mag hij het land niet uit. "Murat is een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger die in Turkije wordt vervolgd om uitingen die hij in Nederland heeft gedaan. Turkije heeft geen enkel recht Murat vast te houden," zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

De SP heeft daarom een manifest gelanceerd, waarmee de ondertekenaars willen dat Minister Blok van Buitenlandse Zaken zich uitspreekt voor vrijlating van Murat en andere Nederlandse politieke gevangenen, en de Nederlandse regering dit op het hoogste niveau kenbaar maakt in Turkije. Het manifest wordt gesteund door een reeks bekende Nederlanders, lokale politici en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer van de SP, PvdA, GroenLinks, D66, VVD, CDA en ChristenUnie.

Vanmorgen vond er een demonstratie plaats voor de deur van het Turkse consulaat aan het Museumplein waar werd aangedrongen op de vrijlating van Murat. Volgende week zal er op verzoek van SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut een debat plaatsvinden in de Tweede Kamer. Murat wordt beschuldigd van zaken die in een functionerende rechtsstaat, wat Turkije niet meer is, onder de vrijheid van meningsuiting en vereniging vallen. Het betreft uitingen op sociale media, bijvoorbeeld over de strijd tegen Islamitische Staat.

SP eist vrijlating Murat Memis  (Foto: SP)
SP eist vrijlating Murat Memis (Foto: SP)

Ajax incasseert enkele miljoenen met verkoop Sinkgraven naar Leverkusen

Daley Sinkgraven gaat spelen voor Bayer Leverkusen, zo melden de Duitsers maandagmiddag via de officiële kanalen. De 23-jarige linksback annex middenvelder verkast voor naar verluidt circa vijf miljoen euro en heeft een vierjarig contract getekend bij Die Werkself. Sinkgraven treft in Duitsland goede bekende Peter Bosz, die in het seizoen 2016/17 de leiding had bij Ajax.

Sinkgraven sloot zich in januari 2015 aan bij Ajax, dat circa zeven miljoen euro betaalde aan sc Heerenveen. Onder toenmalig trainer Frank de Boer werd Sinkgraven vooral gezien als middenvelder, maar onder Bosz werd hij omgeturnd tot linkervleugelverdediger. Bosz zei afgelopen februari nog dat de voormalig jeugdinternational als linksback de absolute wereldtop kan bereiken.

Sinkgraven kampte gedurende zijn tijd in Amsterdam met veel blessureleed. De vleugelverdediger, die door de aanwezigheid van onder anderen Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez weinig perspectief had bij Ajax, kwam in vierenhalf jaar niet verder dan 86 duels voor de landskampioen. Sinkgraven lag nog tot volgend jaar zomer vast in de Johan Cruijff ArenA, maar de Duitse club heeft dus besloten dit contract af te kopen.

"Daley Sinkgraven is een technisch zeer begaafde speler. Met zijn spelintelligentie en voetballende kwaliteiten past hij goed in ons team. Bovendien kent Daley de spelopvatting van onze trainer Peter Bosz al, aangezien ze samen succesvol hebben samengewerkt bij Ajax", laat technisch directeur Simon Rolfes optekenen. Sinkgraven omschrijft zijn overstap als een 'spannende en motiverende kans om voor een Duitse topclub te spelen': "Leverkusen is al jarenlang een van de beste clubs van de Bundesliga. Ik kijk uit naar deze competitie en natuurlijk naar deelname aan de Champions League."

Voorstel voor Europees keurmerk veilige clouddiensten gepresenteerd

Er komt een Europees keurmerk voor veilige clouddiensten. Dit is onderdeel van bredere Europese wetgeving voor cybersecurity certificering van ICT-producten en diensten. De publiek-private CSPCERT-werkgroep heeft haar voorstel voor één Europees certificeringsysteem voor veilige clouddiensten gepresenteerd aan de Europese Commissie en aan Focco Vijselaar van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De Nederlandse publiek-private samenwerking Partnering Trust speelde samen met Duitsland en Oostenrijk een belangrijke rol bij de invulling van het keurmerk. Het certificeringsschema waarborgt dat aangesloten aanbieders aan de Europese digitale veiligheidseisen voldoen. Dit geeft gebruikers zekerheid over de veiligheid van de clouddienst en hun data.

Europese cybersecurity certificering versterkt de digitale interne markt en vergroot de grensoverschrijdende concurrentie tussen cloudaanbieders. Omdat aangesloten aanbieders aan dezelfde digitale veiligheidseisen voldoen, wordt het makkelijker om binnen de EU verschillende aanbieders te vergelijken. Het Europese Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) zal het voorstel van de werkgroep nu verder uitwerken in een Europees certificeringsschema onder de Cyber Security Act. Deze Europese verordening voor cybersecurity certificering van ICT-producten, diensten en processen wordt eind deze maand van kracht.

Focco Vijselaar (Directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie, Ministerie van EZK): “Clouddiensten worden steeds belangrijker voor de Europese digitale economie. Nederland heeft als internationaal georiënteerde economie en knooppunt van data in het bijzonder belang bij een veilig en toegankelijk digitaal domein. Cybersecurity certificering is daarom ook een belangrijk onderdeel van de Nederlandse Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software. Ik ben blij dat er op Europees niveau een stap wordt gezet om meer zekerheid over de veiligheid van clouddiensten te bieden.”

Op dezelfde bijeenkomst liet een andere publiek-private werkgroep, SWIPO, voortgang zien in de ontwikkeling van afspraken om het wisselen van cloudprovider makkelijker te maken. Daarvan worden dit najaar concrete resultaten verwacht. De werkgroepen zijn gestart naar aanleiding van twee recente Europese wetten: de verordening Vrij verkeer van niet-persoonlijke data en de Cybersecurity Act, die actief de markt willen betrekken in het realiseren van een sterke Europese digitale economie.

Dumoulin na kleine ingreep verlost van stukje grind in knie

Tom Dumoulin heeft zondag alsnog een kleine ingreep ondergaan aan zijn knie. Bij de operatie is een stukje grind uit zijn knie verwijderd.

Dumoulin ging zaterdag niet meer van start in het t Critérium du Dauphiné, omdat de Nederlander van Sunweb te veel last had van knie. Die blessure liep hij op bij een valpartij in de Giro d'Italia, begin vorige maand.

Zondag heeft Dumoulin een kleine ingreep ondergaan aan zijn knie, zo liet Sunweb weten in het persbericht. "Bij die ingreep hebben ze iets weggehaald wat aanvankelijk leek op een carbonsplinter, maar het bleek een klein stukje gravel. We hebben besloten dit stuk te verwijderen, omdat het voor lichte irritatie zorgde", zo liet ploegarts Camiel Aldershof weten.

"Vanmorgen heeft Tom een testrit gereden en omdat alles goed is gegaan, is besloten om op trainingskamp te gaan. Hij kan zijn voorbereidingen voortzetten. Het herstel zal dagelijks in de gaten gehouden worden. Mogelijk worden de trainingsplannen aangepast, maar de tekenen zijn goed", aldus Aldershof.

Halsema sluit 'aso-azc'

De bijzondere opvanglocatie voor asielzoekers in Amsterdam-West, de Extra Begeleiding en Toezicht Locatie (EBTL), moet eind oktober de deuren sluiten. Dat hebben de burgemeester en verantwoordelijk wethouder Kukenheim besloten, zo valt te lezen op de site van AT5.

Daarmee wijzen ze een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers af, dat had gevraagd om verlenging van het contract met de locatie. Halsema schrijft dat Amsterdam haar taak als 'verantwoordelijke hoofdstad' heeft genomen en dat andere gemeenten die rol nu moeten overnemen.

De buurt had bij de opening van de locatie in 2017 al de toezegging gekregen dat de locatie er maximaal twee jaar zou zijn, wat dan ook een van de redenen was voor het stadsbestuur om het bestaan van de locatie nu niet te verlengen. Andere redenen voor het besluit zijn de druk op de beschikbaarheid van geschikt vastgoed voor maatschappelijke opvang en de benodigde politie-inzet voor de opvanglocatie.

Overlastgevende asielzoekers
De EBTL aan de Transformatorweg is een speciale opvanglocatie, een soort 'straf-azc', bedoeld voor overlastgevende bewoners van asielzoekerscentra. De asielzoekers die hier geplaatst worden, hebben zich herhaaldelijk schuldig gemaakt aan pesterijen, discriminatie, vernielingen, verbaal of fysiek geweld.

In de EBTL zitten maximaal vijftig bewoners, die er maximaal drie maanden verblijven. Dat betekent niet dat er ook altijd vijftig asielzoekers in de locatie zitten; over het algemeen wordt de EBTL relatief weinig gebruikt. In februari vorig jaar zaten er slechts elf asielzoekers in het speciale azc.

Herrada klopt Bardet in eerste Mont Ventoux Dénivelé Challenge

Jesus Herrada heeft de Mont Ventoux Dénivelé Challenge gewonnen, een nieuwe wedstrijd op de kalender. De Spanjaard van Cofidis reed in de laatste 400 meter op de legendarische col weg bij zijn metgezel Romain Bardet. Rein Taaramäe maakt het eindpoduim compleet, maar wel op ruim één minuut van de winnaar.

De Mont Ventoux Dénivelé Challenge stond vandaag voor de eerste keer op de wedstrijdkalender. Het peloton wat aan de start kwam van deze wedstrijd was niet heel sterk, maar de organisatie kon wel rekenen op de start van Romain Bardet, die afgelopen nog de Dauphiné had gereden.

Zoals verwacht zou de beslissing dan ook vallen op de Mont Ventoux. De legendarische col in de Provence werd vanuit Bedoin beklommen. Op de klim bepaalde AG2R La Mondiale het tempo voor Bardet, die op iets minder dan negen kilometer zelf ten aanval trok. Jesus Herrada schoof makkelijk mee in het wiel.

De Fransman en de Spanjaard waren duidelijk de beste in de koers en het zou dan ook een tweestrijd worden tussen Bardet en Herrada. Bardet probeerde het onderweg meerdere malen, maar kreeg Herrada er niet af. In de laatste 400 meter was het duidelijk dat Herrada over de beste benen beschikte. Bij een forse tempovernselling moest Bardet Herrada laten gaan en schreef de Spanjaard van Cofidis de eerste editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge op zijn naam. Bardet werd tweede op negen seconden.

Verdachte van moord op Humeyra op vrije voeten

De 25-jarige Mohammed al-M. die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de 16-jarige Humeyra, is voorlopig op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag besloten. Hij blijft nog wel verdachte in de zaak. 

Het OM beschouwt hem als de handlanger van de 32-jarige Bekir E., die op 18 december de trekker overhaalde in de fietsenstalling van het Designcollege in Rotterdam west, omdat hij niet kon verkroppen dat zij hem verlaten had. 

De volgende zitting is gepland voor 6 september. Naar verwachting wordt de zaak op op 14 en 15 november inhoudelijk behandeld. 

Sagan wint derde etappe Ronde van Zwitserland en is de nieuwe leider

De derde etappe in de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Peter Sagan. De voormalig wereldkampioen was in de massasprint ruim te snel voor Elia Viviani en John Degenkolb. Door de zege neemt de Slovaak ook de leiderstrui over van Kasper Asgreen.

In de derde etappe in deze Ronde van Zwitserland reden vier renners vanuit de start weg. Over de vlakke wegen tussen Flamatt en Murten reed de kopgroep, met daarbij de Nederlander Bertjan Lindeman, een voorsprong van drie minuten bij elkaar.

Dankzij het werk van BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step werden de kopgroep in de laatste tien kilometer teruggepakt, waardoor voor het eerst deze ronde kon gesprint worden voor de dagoverwinning. In de aangekondigde massasprint was Peter Sagan duidelijk de snelste en klopte ruim Elia Vivani. Door de bonificatieseconden aan de streep werd Sagan ook de nieuwe leider in Zwitserland.

Onderzoek naar verzet politie in WOII gepresenteerd

Op 17 juni 2019 is het eerste exemplaar van 'Op eigen gezag. Politieverzet in oorlogstijd' door dr. Hinke Piersma, senior onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies overhandigd aan Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie. Piersma deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar verzet van politieagenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek werd uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in opdracht van de Politie.

Insteek onderzoek
Het overheersende beeld over politiemensen in de bezettingstijd was en is niet positief. Vaak wordt de rol van de politie uitsluitend gekoppeld aan de Jodenvervolging en de jacht op verzetsstrijders. Piersma deed onderzoek naar een minder bekend fenomeen: het verzet van de individuele politieman en –vrouw. Piersma deed dat onder meer op basis van persoonlijke memoires, dagboeken en brieven. 'Op eigen gezag. Politieverzet in oorlogstijd', gaat over politiemensen die ieder op hun eigen manier hun morele grenzen bewaakten en hun weg zochten in de lastige spagaat tussen institutionele collaboratie en persoonlijk verzet.

Verschillende vormen van verzet
In haar boek onderscheidt Hinke Piersma drie soorten verzet bij de politie. De eerste groep zijn de agenten die vrij snel na de capitulatie in mei 1940 het korps verlaten hebben. Deze mensen wilden geen deel uitmaken van een collaborerende organisatie en hebben hun functie neergelegd. De tweede groep is de groep agenten die tijdens de oorlog geweigerd hebben om bepaalde taken uit te voeren. In Utrecht bijvoorbeeld protesteerden een aantal agenten openlijk tegen het ophalen van Joden. De derde vorm van verzet was een eenzame vorm. Agenten hebben, met hun beroep als dekmantel, soms ook een hele waardevolle rol vervuld bij het verzet. Ze vervoerden bijvoorbeeld onderduikers of wapens in hun dienstauto, waarschuwden mensen voor razzia’s, of lieten onderduikers bij een huiszoeking via de achterdeur ontsnappen.

Akerboom: ogen niet sluiten voor geschiedenis
Tijdens de presentatie van het onderzoek in Nieuwspoort, dankte korpschef Erik Akerboom dr. Piersma voor haar werk. ‘Het is goed dat er onderzoek is en wordt gedaan naar het verleden van de politie. De Tweede Wereldoorlog is een gevoelig en beladen onderwerp voor het korps, voor de samenleving en bovenal voor slachtoffers en nabestaanden. De politie heeft lange tijd geworsteld met dit deel van haar geschiedenis en doet dat nog steeds. Het is en blijft belangrijk om hier met elkaar over te spreken, met alle nuances die daarbij horen. Ik hoop dat dit onderzoek daarbij helpt.’

Akerboom refereerde ook aan de woorden die hij sprak tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei jongsteleden: ‘Tijdens die herdenking heb ik gezegd dat de politie niet de bescherming heeft geboden die ze had moeten bieden. Maar de geschiedenis is niet zwart –wit. Er zijn ook talloze voorbeelden van collega’s die wel naar voren stapten. Dat laat dit boek ook zo goed zien en dat is behalve een compliment aan die collega’s ook een compliment aan de onderzoeker. Zij heeft de worstelingen die daar bij hoorden en de persoonlijke drama’s waar dat soms toe leidde treffend geschetst. Dit boek verandert de geschiedenis van de politie in de Tweede Wereldoorlog niet. Dat is ook helemaal niet de bedoeling. Het voegt wel een hoofdstuk toe. Over persoonlijke moed en persoonlijk leed in een tijd die toen en nu nog steeds heel bepalend is geweest voor hoe mensen de politie bezien.’

Quote Hinke Piersma, senior onderzoeker NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies: ‘Bij de start van mijn onderzoek heb ik ongelofelijk veel reacties gekregen naar aanleiding van de oproep op intranet om informatie. En ook al hebben lang niet alle verhalen een plek gekregen in mijn boek, al die mails over vaders, opa’s en ooms hebben me geholpen me een beeld te vormen van het politieverzet. Soms was het niet meer dan een enkele anekdote die in de familie voortleefde, soms waren het complete memoires voor het nageslacht geschreven. Omdat men de geschiedenis waar vaak zo lang over was gezwegen tenminste aan de kinderen of kleinkinderen door wilde geven.’

‘Het verhaal van Hermanus Kamp staat mij altijd bij’, vertelde Piersma eerder. ‘Deze man heeft onderduikers vervoerd in zijn dienstauto, had zelf ook onderduikers in huis, heeft wapens gesmokkeld en nog veel meer verzetsdaden verricht.’ Zoals Hermanus waren er meer.

Van veel verzetsdaden door agenten is niets bekend. Denk aan mensen waarschuwen voor razzia’s, net de andere kant op kijken, onderduikers bij een huiszoeking via een achterdeur laten ontsnappen. ‘Veel weten we niet. Mensen openden hun mond niet, zeker niet tijdens de oorlog. Maar ook niet daarna, mogelijk uit schaamte over de rol van de politie tijdens de bezetting,’ aldus Piersma.

Onderzoek naar verzet politie in WOII gepresenteerd (Afbeelding: Politie.nl)
Onderzoek naar verzet politie in WOII gepresenteerd (Afbeelding: Politie.nl)

Totti biedt ontslag aan en vertrekt na 27 jaar bij AS Roma

Francesco Totti vertrekt na 27 jaar bij AS Roma, zo heeft hij maandag op een persconferentie bekendgemaakt. De 42-jarige clubicoon was bij de Romeinse club werkzaam als algemeen directeur, maar heeft zijn ontslag aangeboden. Het betekent dat er een einde komt aan een huwelijk van 27 jaar, gerekend vanaf het debuut van Totti in de hoofdmacht van AS Roma.

Verschillende Italiaanse media wisten in de afgelopen dagen al te melden dat Totti op de speciaal belegde persconferentie zijn ontslag zou aanbieden. “Ik heb een mail gestuurd om iets te zeggen dat ik me nooit had kunnen voorstellen. Ik heb mijn ontslag aangeboden”, zo tekenen verschillende Italiaanse media op uit de mond van Totti. “Ik hoopte dat dit niet nodig zou zijn, maar de dag is toch gekomen. Dit is heel pijnlijk, maar gezien de omstandigheden was dit de enige juiste beslissing.”

“Ik heb dit besluit na een aantal maanden genomen. Deze club is geliefd en gesteund, er zouden geen pro-Totti, Pro-Pallotta of pro-Baldini kampen moeten zijn. Zoals ik eerder heb gezegd: presidenten, trainers en spelers komen en gaan, maar de vlag van de club blijft bestaan”, vervolgt de oud-aanvaller. “Dit is niet mijn fout, omdat ik nooit de kans heb gehad om mezelf te uiten. Ik ben nooit betrokken in het technische project. In het eerste jaar kan dat gebeuren, maar in het tweede jaar realiseerde ik dat we elkaar nooit hielpen.”

Win vrijkaarten en shotglazen van Long Shot

De nieuwe comedy Long Shot, met Charlize Theron en Seth Rogen, krijgt internationaal al goede kritieken en vanaf vandaag draait de film ook in de Nederlandse bioscopen. FOK! mag vrijkaarten weggeven voor de film en we doen er ook een setje (long) shotglazen bij!

Charlotte Field (Theron) is een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Ze is een slimme, verfijnde en succesvolle diplomaat met talent voor ... nou ja, eigenlijk alles. Fred Flarsky (Rogen) is een vrijgevochten journalist met talent voor problemen. De twee hebben absoluut niets gemeen, behalve dat zij vroeger zijn babysitter en eerste crush was. Als de twee elkaar na jaren onverwacht weer tegenkomen is Charlotte gecharmeerd van Fred’s zelfspot en de herinneringen aan haar jeugdige idealisme. Terwijl Charlotte zich voorbereidt op haar kandidatuur voor het presidentschap neemt ze, tot ontsteltenis van haar vertrouwde adviseurs, Fred impulsief in dienst als haar speechwriter. Hun onmiskenbare chemie leidt tot een affaire terwijl ze in allerlei gevaarlijke, hilarische en bizarre situaties verzeild raken. Maar de zorgeloze loslippigheid van Fred, uit het verleden en het heden, zouden haar kandidatuur kunnen doen stranden voordat de campagne goed en wel begonnen is ...

Vier FOK!kers, en hun +1, mogen we blij maken met vrijkaarten voor de film. Je krijgt bovendien dit leuke setje shotglazen om de pret van de film nog even passend na te beleven.

Shotglazen prijsvraag Long Shot

Update: de winnaars zijn bekend! Gefeliciteerd aan Brinxter, DeltaBlast, aKboR en t-980474. Jullie krijgen de prijzen zo snel mogelijk thuisgestuurd.

Man City wil terugkoopclausule in contract Angeliño activeren

Manchester City is bereid om gebruik te maken van de terugkoopclausule van twaalf miljoen euro om Angeliño over te nemen van PSV. City verkocht de 22-jarige verdediger vorig jaar zomer aan de Eindhovenaren, maar uit informatie van bronnen van de club blijkt nu dat ze hem terug willen halen naar het Etihad Stadium en hem willen gebruiken als stand-in voor de linksbackpositie. Die bronnen beweren dat er nog geen gebruik is gemaakt van de optie, maar de mogelijkheid om een stand-in te halen voor een relatief lage prijs is iets dat de Premier League-kampioen aanspreekt. Het is een optie die ze graag willen onderzoeken.

Media in Spanje melden dat Paris Saint-Germain PSV 25 miljoen euro heeft geboden voor Angeliño, hoewel de Nederlandse club het bod niet kan accepteren onder de voorwaarden van de terugkoopclausule van City. De interesse van de Franse landskampioen zou City de mogelijkheid bieden om snel winst te maken door Angeliño meteen na zijn terugkeer te verkopen. Bronnen hebben tegen Goal gezegd dat het de bedoeling is dat hij deel zal uitmaken van het team van Josep Guardiola voor volgend seizoen.

City zal het komende seizoen ingaan met Oleksandr Zinchenko als eerste keus voor de linksbackpositie. Benjamin Mendy hoopt zo vaak mogelijk proberen te spelen, ondanks dat er zorgen blijven over zijn fitheid. Mendy's toekomst bij the Citizens is onduidelijk. Als hij volgend seizoen regelmatig kan spelen en zijn gedrag kan verbeteren waar zijn coaches zich regelmatig aan gestoord hebben, zal hij een belangrijke speler van het eerste team worden. Als hij problemen blijft houden met zijn fitheid, zou City in januari uit kunnen kijken naar een nieuwe linksback.

City was van plan om deze zomer Ben Chilwell over te nemen van Leicester City, maar trok in april de stekker uit zijn komst. Het is mogelijk dat ze over zes maanden voor hem terugkeren, mocht hij in de tussentijd niet vertrokken zijn - Atlético Madrid en Real Madrid zijn geïnteresseerd - of als City geen transferverbod opgelegd krijgt van de FIFA na aanleiding van een onderzoek naar het aantrekken van buitenlandse jeugdspelers.

City heeft besloten om het geld gereserveerd voor een linksback te gebruiken voor het versterken van andere posities. De club heeft Juventus' rechtsback João Cancelo, Leicester's centrale verdediger Harry Maguire en Atlético-middenvelder Rodri op de verlanglijst gezet als haalbare spelers voor posities waar grotere behoefte is aan versterking van de linksbackpositie.

Angeliño tekende in 2012 op vijftienjarige leeftijd voor City en speelde als onderdeel van zijn ontwikkeling op huurbasis voor New York City FC, Girona, Real Mallorca en NAC Breda.

In januari 2016 maakte hij zijn debuut bij City onder voormalig manager Manuel Pellegri toen hij negen minuten voor tijd inviel in een FA Cup-wedstrijd tegen Aston Villa. Hij speelde dertig minuten in de kwalificatie van de Champions League en 58 minuten in een Carabao Cup-wedstrijd onder Guardiola in het seizoen 2016/17, alvorens hij werd uitgeleend aan Girona.

Een terugkeer naar het eerste team van City zou een verrassende stap zijn voor de Spanjaard en vergelijkbaar met Zinchenko's ontwikkeling in Manchester. De Oekraïner tekende in 2016 een contract als een aanvallende middenvelder en zou aan het begin van het seizoen 2017/18 uitgeleend worden aan Napoli, maar die deal ging niet door.

Hij werd vervolgens halverwege het seizoen een linksback. Dat gebeurde nadat Dani Alves toch niet transfervrij een contract tekende en ervoor dat de club slechts één linksback had - Mendy - in plaats van twee wat de planning was.

Mendy's blessure opende de deur voor Fabian Delph in de verdediging. Pas nadat hij en de Frans international geblesseerd waren, begon Zinchenko te spelen, zij het meestal in thuiswedstrijden tegen teams uit de onderste helft van de ranglijst. De international van Oekraïne begon regelmatig te spelen tijdens het seizoen 2018/19 en slechts één keer kreeg Mendy weer te maken met een blessure. De 22-jarige heeft zoveel indruk gemaakt dat hij een nieuw contract bij de club kan ondertekenen, wat zijn status als eerste keuze voor de linksbackpositie weergeeft.

Moch Mendy last blijven houden van blessures, dan zou Angeliño volgend seizoen meerdere keren zijn opwachting kunnen maken als Zinchenko moet rusten, of als hij zelf een blessure oploopt.

Politie waarschuwt voor 'knuffeldieven'

De politie waarschuwt oudere inwoners van de regio Zeeland-West-Brabant opnieuw voor de praktijken van zogenaamde ‘knuffeldieven’: dieven die, terwijl ze hun slachtoffer knuffelend bedanken, oudere mensen beroven van sieraden. Aan de diefstal gaat een babbeltruc vooraf. Ook roept de politie mensen met oudere familieleden, vrienden of bekenden op met hun dierbaren te praten over dit delict. Hoe meer oudere mensen vooraf gewaarschuwd zijn, hoe kleiner de slagingskans voor dit soort laffe praktijken

Afgelopen weekend sloegen de knuffeldieven op meerdere plaatsen toe. Op zaterdag 15 juni rond 14:30 uur beroofden ze in Nieuw Namen een 84-jarige vrouw van sieraden. Diezelfde dag sloegen ze rond 16:15 uur toe in Ossendrecht, daar was een 85-jarige vrouw het slachtoffer. Op zondag 16 juni nam de politie aangiftes op van een 85-jarige man uit Baarle-Nassau en een 80-jarige man uit Goirle. Het slachtoffer uit Baarle Nassau is zondag rond 14:00 uur in de Rector van den Broekstraat in Baarle-Nassau vanuit een auto aangesproken door een vrouw die de weg vroeg. De vrouw stapte vervolgens uit om de man te ‘bedanken’.

Lees ook: Politie waarschuwt voor kettingrukkers

Ze raakte hem daarbij diverse malen aan en probeerde een ketting om de nek van de man te hangen. Daarbij wist ze op slinkse wijze de gouden ketting van het slachtoffer te bemachtigen. Vervolgens ging ze er in de auto vandoor richting het centrum. De man uit Goirle werd zondag rond 14:30 uur aangesproken in de Thomas van Diessenstraat in Goirle. Hij negeerde in eerste instantie de mensen die hem de weg vroegen, maar kon niet voorkomen dat de vrouwelijke verdachte bij zijn ketting kon komen en die van zijn nek kon trekken. Ook zij ging er vandoor in een auto.

Politieonderzoek
In alle gevallen spreken de slachtoffers over een donkerkleurige auto waarin meerdere mensen zitten, een man als bestuurder en meerdere vrouwelijke passagiers. Ze spreken mensen aan, met als smoes dat ze de weg willen weten, bijvoorbeeld naar een ziekenhuis, apotheek of een kerk. Dat doen ze de ene keer in het Nederlands, maar soms ook in het Engels. Alle slachtoffers geven aan dat de vrouw door wie ze beroofd zijn niet heel jong meer is, mogelijk zelfs al rond de 60 jaar oud is, een klein en gezet postuur heeft en donkerkleurig haar.

De politie sluit niet uit dat meer mensen het slachtoffer zijn geworden van deze laffe bende en roept deze mensen op om aangifte te doen. Ook roept de politie mensen die extra informatie hebben op zich te melden. Hebt u gezien hoe de inzittenden van een donkerkleurige auto oudere mensen aanspraken, slaat u aan op het verhaal over de smoes met de weg vragen of heeft u andere informatie die verband houdt met deze misdrijven, bel dan met de politie op het nummer  0900-8844.

Gaswinning Groningen volgend jaar mogelijk al richting 12 miljard kuub

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat laat aanvullende maatregelen uitwerken die naar verwachting volgend jaar al zorgen voor een extra daling van de gaswinning in Groningen met 3,1 miljard Nm3 naar in totaal 12,8 miljard Nm3. Daarnaast wordt onderzocht of de gaswinning op het niveau van 12 miljard Nm3 kan worden gebracht door de reservebuffer in de gasopslag Norg niet geheel aan te vullen.

Eind juli moet netbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) aangeven of de aanvullende maatregelen daadwerkelijk haalbaar zijn. Daarna zal het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een oordeel geven over de veiligheidseffecten van de nieuwe maatregelen. Op basis van beide adviezen zal minister Wiebes voor 1 oktober een besluit nemen.

Op basis van de ervaring van de afgelopen maanden ziet GTS mogelijkheden om de inzet van stikstof tot een maximum op te voeren. Door hoogcalorisch gas uit andere gasvelden te mengen met stikstof kan laagcalorisch gas (pseudo-Groningengas) worden gemaakt als alternatief voor Groningengas. Daarnaast onderzoekt GTS de mogelijkheid om meer pseudo-Groningengas naar Duitsland te exporteren. Ook wordt bekeken of de gasopslag bij Norg deels gevuld kan worden met pseudo-Groningengas. Deze maatregelen bij elkaar kunnen leiden tot een extra reductie van de winning uit het Groningenveld met 3,1 miljard Nm3.

Op verzoek van minister Wiebes heeft GTS onderzocht wat er moet gebeuren om komend gasjaar daadwerkelijk op het door SodM geadviseerde niveau van 12 miljard Nm3 te komen. Het gaat daarbij om het afkoppelen van eindverbruikers en het niet aanvullen van gasopslag Norg. Beide maatregelen hebben gevolgen voor de leveringszekerheid. Om de benodigde besparing te behalen zouden meerdere industriële grootverbruikers moeten worden afgesloten. Dit leidt onder andere tot bedrijfssluitingen, grote werkloosheid en risico’s voor de elektriciteits- en voedselvoorziening. Ook het afsluiten van regionale netwerken heeft grote maatschappelijke gevolgen omdat dan zowel particulieren, bedrijven en instellingen, zoals verpleeghuizen en scholen, geen gas meer krijgen.

Ook het niet aanvullen van de gasopslag Norg raakt aan de leveringszekerheid omdat dit kan betekenen dat op koude dagen pieken in de vraag naar laagcalorisch gas niet kunnen worden opgevangen. Daarnaast kan deze maatregel leiden tot grotere fluctuaties in de gasproductie uit het Groningenveld en daarmee ook gevolgen hebben voor het seismische risico. Minister Wiebes zal daarom het SodM vragen deze risico’s in kaart te brengen.

Het kabinet is sinds het besluit om de gaswinning uit het Groningenveld te beëindigen permanent op zoek naar nieuwe maatregelen om de winning zo snel mogelijk naar nul te brengen. Door de extra inkoop van de stikstof en de versnelde afbouw van de export naar Duitsland ligt de afbouw nu al voor op het schema dat in maart 2018 is afgesproken: bij een gemiddelde temperatuur daalt de gaswinning in het gasjaar 2020/21 naar 12 miljard Nm3 en in 2021/22 naar 4 miljard Nm3. De vandaag aangekondigde maatregelen zouden daar nog bovenop komen. De nieuwe maatregelen zijn nog niet opgenomen in het concept-ontwerpbesluit dat deze week ter inzage wordt gelegd. Dat wordt aangepast zodra er zekerheid is over de extra maatregelen.

De snellere afbouw van de gaswinning leidt tot lagere opbrengsten uit het Groningenveld. Naar verwachting gaat het om honderden miljoenen euro’s. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan de aanvullende maatregelen. Minister Wiebes gaat daarover de komende periode in gesprek met de aandeelhouders van NAM: Shell en ExxonMobil. De financiële gevolgen voor de staat zullen volgens de begrotingsregels worden ingepast binnen het uitgavenplafond.

Tbs met dwangverpleging voor doodsteken echtgenote

Een 42-jarige man die op 15 april 2018 in Bodegraven zijn echtgenote heeft doodgestoken wordt door de Haagse rechtbank ontoerekeningsvatbaar verklaard en ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank legt de man de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

Doodslag
In de ochtend van 15 april 2018 heeft de verdachte zijn echtgenote met 71 messteken om het leven gebracht. De verdachte heeft bekend haar drie keer te hebben gestoken. Hij dacht dat zij een vampier was en hoorde stemmen in zijn hoofd die zeiden dat hij haar moest vermoorden. Net als de officier van justitie en de advocaat van de verdachte is de rechtbank van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat de man met voorbedachte rade handelde. De verdachte zal daarom worden vrijgesproken van moord. De rechtbank vindt wel doodslag bewezen.

Ontoerekeningsvatbaar
Volgens het rapport van het Pieter Baan Centrum is er bij de verdachte sprake van een gebrekkige ontwikkeling en een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. Ook op het moment van het plegen van het feit waardoor dit niet aan de verdachte kan worden toegerekend. De rechtbank neemt deze conclusies over en ontslaat de verdachte van alle rechtsvervolging.

Tbs met dwangverpleging
Volgens het Pieter Baan Centrum is de kans op herhaling bij onveranderde omstandigheden zeer groot en een langdurige behandeling in de vorm van de tbs-maatregel met dwangverpleging wordt geadviseerd. De rechtbank neemt dit advies over, omdat alleen binnen dit kader er verbetering mogelijk is in de psychiatrische problemen van de verdachte.

2,5 miljoen euro boete voor Shell

Shell heeft niet voldoende maatregelen genomen om een zwaar ongeval zoals de explosies in Moerdijk in 2014 te voorkomen. Ook is het aan de schuld van het chemiebedrijf te wijten dat 1,5 jaar later een gevaarlijke stof in de buitenlucht terechtkwam, dat gevaar opleverde voor de gezondheid en het milieu. Shell overtrad de arbeidsomstandighedenwet en milieubeheerwet en moet een boete betalen van 2.500.000 euro.

Waar gaat de zaak over?
Er vonden 2 incidenten plaats op het terrein van Shell Nederland Chemie BV in Moerdijk. Eind mei 2014 werd een unit van twee reactoren in de styreen en propeenoxidefabriek voor onderhoud uit bedrijf genomen. Shell trof de dagen daarna voorbereidingen om de unit weer op te starten. Op 3 juni 2014 ontstonden bij het opstartproces 2 explosies, gevolgd door een grote brand. Daarbij liepen 2 werknemers verwondingen op. Het tweede incident gebeurde 1,5 jaar later toen tussen 14 november 2015 en 27 januari 2016 vanuit de fabriek 27 ton ethyleenoxide (een soort koolwaterstof) in de buitenlucht terechtkwam.

Standpunten
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Shell kort gezegd opzettelijk niet alles gedaan om zware ongevallen te voorkomen. Shell zou zich bewust hebben blootgesteld aan de kans dat zich een zwaar ongeval zou voordoen waarbij gevaarlijke stoffen in de lucht of bodem terecht zouden komen en werknemers gevaar zouden lopen. De verdediging voerde onder meer aan dat van opzet geen sprake is en dat Shell zich ook niet bewust was van een kans op een zwaar ongeval, laat staan dat zij die kans op de koop toenam. Ook gaf Shell aan dat in diverse onderzoeken naar voren kwam dat er bij het incident in 2015 geen sprake is geweest van ernstig gevaar voor de menselijke gezondheid of het milieu.

Oordeel rechtbank
Volgens de rechtbank is van opzet geen sprake, op dat punt wordt Shell vrijgesproken. Wel wordt Shell veroordeeld voor nagenoeg alle andere door het OM ten laste gelegde feiten. Volgens de rechtbank heeft Shell de gevaren bij de voorbereidingen en het opwarmen van de unit in 2014 onvoldoende beoordeeld. Zo werd in de reactoren een andere katalysator gebruikt dan voorheen en is dat gedaan zonder de risico’s vooraf grondig in kaart te brengen en in een adequate realistische setting te testen. Daarbij merkt de rechtbank op dat Shell wel beschikte over de informatie, kennis en deskundigheid die daarbij benut had kunnen worden. Shell nam echter genoegen met informatie uit niet representatieve testen, terwijl zij behoort tot de zwaarste categorie risicobedrijven en op haar een bijzondere zorgplicht rust.

Binnen de organisatie zijn ondanks de wetenschap van de gewijzigde samenstelling van de katalysator, geen nadere voorschriften over het opwarmen van de reactor gesteld aan de werknemers en zijn werkinstructies in het geheel niet onderworpen aan een herbeoordeling. Feitelijk liet Shell alles bij het oude. Ook had Shell op zijn minst maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat personen tijdens het opwarmen dichtbij de unit werkten. Samenvattend handelde Shell verwijtbaar door over te gaan tot het opstarten van de unit zonder de risico’s te beoordelen en de benodigde maatregelen te treffen.

Over het incident van eind 2015 oordeelt de rechtbank dat meer dan twee maanden ethyleenoxide onopgemerkt via een openstaande afsluiter naar de atmosfeer is weggelekt. Ook hiermee zijn risico’s in het leven geroepen voor het milieu en voor de gezondheid van mensen binnen en buiten de fabriek. Dat gebeurde omdat procedures niet op elkaar werden afgestemd en nageleefd. Zo tekenden werknemers checklists af na een telefonische mededeling van een collega, zonder zelf de waarneming te doen. Niet-sluitende werkmethoden werden binnen Shell kennelijk geaccepteerd.

Dat duidt niet op een incident, maar op een in de organisatie en uitvoering van het werk aanwezige systeemfout en onvolledige veiligheidscultuur. De rechtbank concludeert dat Shell opzettelijk niet alle maatregelen trof die nodig waren om de uitstoot van ethyleenoxide te voorkomen en de gevolgen daarvan voor de menselijke gezondheid en het milieu te beperken. Het veiligheidsrisico dat is ontstaan, is ook daadwerkelijk gebleken waardoor medewerkers, omwonenden en het milieu zijn blootgesteld aan de grootschalige uitstoot van een gevaarlijke stof.

Straf
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat Shell de explosies en de uitstoot niet heeft gewild. Van een bedrijf zoals Shell, dat werkt onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen, mag echter worden verwacht dat zij met de aanwezige kennis, deskundigheid en (technische) middelen de maatregelen neemt om zware ongevallen te voorkomen. De rechtbank heeft vastgesteld dat Shell hierin, bij beide incidenten, op verschillende punten, op basis van aannames en gemaakte keuzes is tekortgeschoten.

Er mag van geluk worden gesproken dat de ontploffing in 2014 niet op een nog grotere catastrofe is uitgelopen. Er waren na de explosie immers brokstukken van onder meer een reactor aangetroffen op honderden meters afstand van de fabriek. Het staat vast dat de fabriek, de aanwezige werknemers, de omgeving (zowel het omliggende industrieterrein als het dorp Moerdijk) en het milieu op die dag aan groot risico zijn blootgesteld. De schending van deze, door wet- en regelgeving beschermde belangen rechtvaardigen een aanzienlijke straf.

De rechtbank houdt er rekening mee dat Shell heeft meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek, zelf ook uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van de incidenten en daaraan consequenties heeft verbonden. Alles bij elkaar vindt de rechtbank een geldboete van 2.500.000 euro op zijn plaats.

Tempo in aanpak onbewaakte overwegen

Samen met het Rijk gaan gemeenten en provincies meer tempo maken in de aanpak van overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen of bellen. Deze gezamenlijke ambitie spraken zij vandaag uit op een landelijke bijeenkomst rondom onbewaakte overwegen in Zwolle.

Overijssel, waar zich 17% van de onbewaakte overwegen bevindt, heeft tijdens de bijeenkomst de ambitie van het kabinet onderstreept; het wil zo snel mogelijk van alle onbewaakte overwegen in de provincie af en draagt hier ook financieel aan bij.
Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maakte eind vorig jaar bekend dat zij wil dat al deze overwegen in Nederland uiterlijk in 2023 zijn aangepakt of opgeheven. Zij wil toe werken naar nul slachtoffers door ongevallen op overwegen in Nederland.

Doel van de landelijke bijeenkomst over onbewaakte overwegen was het maken van snelheid in de aanpak van de 128 openbaar toegankelijke onbewaakte overwegen die er op dit moment nog zijn op het Nederlandse spoor. Bestuurlijke processen zorgen er nu soms nog voor dat de aanpak of het opheffen van onbeveiligde overwegen onnodig lang duurt. Tijdens de bijeenkomst is kennis gedeeld over het succesvol betrekken van belanghebbenden, zoals recreanten, in het proces en het wegnemen van juridische obstakels.

Landelijk bemiddelaar
Onlangs stelde de staatssecretaris in Letty Demmers al een landelijk bemiddelaar aan die als belangrijkste opdracht heeft om bestuurlijke processen rondom onbewaakte overwegen waar nodig te versnellen. Spoorbeheerder ProRail heeft een directeur aangesteld die de aanpak hiervan coördineert.

Van Veldhoven trok eerder al 50 miljoen extra uit voor de aanpak van zowel bewaakte- als onbewaakte overwegen. Door de inzet vanuit het Rijk en decentrale overheden zijn Nederlandse overwegen veel veiliger geworden. Zo nam sinds 2000 het aantal slachtoffers van ongevallen op overwegen al met 70 procent af. Verschillende kabinetten investeerden hier door de jaren heen zo’n 680 miljoen euro in.

Oekraïne wereldkampioen voetbal onder 20 jaar

De Oekraïnse voetballers onder 20 jaar hebben zich in Polen gekroond tot wereldkampioen. In de finale in Lodz werd Zuid-Korea met 3-1 verslagen, waardoor de Oekraïners hun eerste FIFA-titel ooit te pakken hebben.

Al na vijf minuten werd de score vanaf de penaltystip geopend door Lee Kang-in, de 18-jarige speler van Valencia die uiteindelijk ook verkozen zou worden tot beste speler van het toernooi. Vladyslav Supriaha trok de stand na een goed half uur gelijk en acht minuten na rust bracht hij Oekraïne op voorsprong. Daar bleef het lang bij, tot Heorhiy Tsitaishvili in de 89e minuut de voor Oekraïne verlossende treffer maakte: 3-1.

Topscorer van het toernooi werd de Noor Erling Håland met negen goals, die hij in de groepsfase allemaal scoorde tegen Honduras. Andrea Pinamonti (Italië), Amadou Sagna (Senegal), Danylo Sikan (Oekraïne) en Sebastian Soto (VS) scoorden vier keer, Andriy Lunin (Oekraïne) werd uitgeroepen tot beste keeper.

Islamitische hogeschool raakt bevoegdheid kwijt

De Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) in Rotterdam verliest haar recht om graden (bijvoorbeeld de mastergraad) te verlenen. Dit heeft minister Van Engelshoven (Onderwijs) besloten op basis van een onderzoek van de onderwijsinspectie waarin wordt geconcludeerd dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd. Ook mag deze niet-bekostigde instelling zich geen hogeschool meer noemen. De instelling verzorgde de geaccrediteerde hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging.

Deze hogeschool was al langer in het vizier van de inspectie. Nadat de FIOD in 2016 een onderzoek begon wegens verdenkingen van fraude bij fondsenwerving, startte ook de onderwijsinspectie in 2017 een onderzoek naar de bestuurlijke en financiële gevolgen van deze fraudezaak voor deze hogeschool.

Dat onderzoek leidde in 2017 tot de conclusie dat de bestuurlijke en financiële continuïteit van de EIUAS niet op orde was. Hierop volgde een periode van verscherpt toezicht, waarna een tweede inspectierapport afgelopen najaar concludeerde dat de situatie niet was verbeterd.

Minister Van Engelshoven maakte toen het voornemen bekend om de EIUAS het zogeheten recht op graadverlening te ontnemen. De instelling kreeg drie maanden de tijd om orde op zaken te stellen. In een recent rapport concludeert de inspectie dat dat na die drie maanden niet is gebeurd. De minister heeft daarom nu het definitieve besluit genomen om de stichting het recht op graadverlening te ontnemen.

Op de instelling werden sinds eind februari van dit jaar al geen lessen meer gegeven, nadat de EIUAS failliet was verklaard. Bij een eventuele doorstart van deze instelling moet zij opnieuw een verzoek indienen om het recht op graadverlening te krijgen.

Handgranaat bij bedrijfspand in Urk

Na een melding van een verdachte situatie bij een bedrijfspand aan het Westgat in Urk is in de nacht van zondag 16 op maandag 17 juni een handgranaat aangetroffen. De politie doet onderzoek en zoekt getuigen.

Na een melding troffen agenten rond 02:00 uur een handgranaat in een tas. Deze hing aan een deur van een bedrijfspand. Uit voorzorg werd de omgeving afgezet en heeft de Explosieve Opruimingsdienst de handgranaat in beslag genomen. De politie heeft ter plekke sporenonderzoek gedaan. De afzetting is inmiddels opgeheven.

De recherche doet aanvullend onderzoek en roept getuigen of personen met meer informatie op om contact op te nemen met de recherche Flevoland. Ook mensen die voorafgaand of daarna iets verdachts hebben gezien in de omgeving van het pand worden gevraagd om deze informatie door te geven aan de recherche via tel. 0900-8844. Anoniem melden kan ook via tel. 0800-7000.

Nederland draagt commando NAVO-vloot over

De NAVO-vloot SNMG2 staat na een jaar niet meer onder Nederlands commando. Commandeur Boudewijn Boots droeg de leiding over de schepen zaterdag over aan de Canadese commandeur Josée Kurtz. Het snel inzetbare vlootverband was het afgelopen jaar voornamelijk actief in de Middellandse en Zwarte Zee waar het onder meer schaduwactiviteiten bij de Russen uitvoerde.

SNMG2 was in de buurt toen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne bij de Zee van Azov opliepen. Met de aanwezigheid van het patrouillerende eskader wil de NAVO duidelijk maken dat zij pal staat voor de vrijheid van navigatie op zee.

2 fregatten
Het 1e half jaar nam Nederland deel met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter. Het 2e half jaar met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen.

In het afgelopen jaar deed het verband mee aan vele oefeningen met onder andere de Oekraïense en Egyptische marines. De schepen trainden met Georgische boarding teams. Ook deed SNMG2 eind vorig jaar mee met Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

Ceremonie op afzwaaiend vlaggenschip
De overdrachtsceremonie vond plaats bij Kreta, op het fregat Zr. Ms. Evertsen. Het Canadese fregat HMCS Toronto wordt nu het vlaggenschip van SNMG2. Commandeur Boots had de afgelopen 12 maanden in totaal 19 schepen onder zijn commando: "Op operationeel, maar zeker ook op diplomatiek gebied hebben zij geweldig bijgedragen om deze inzet tot een succes te maken." Maandag 24 juni komt de Evertsen weer thuis in Den Helder.

JOVD Groningen: 'Laat het Noorden niet zakken'

Afgelopen week stelde staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, dat er mogelijk een snelbus verbinding zou komen in plaats van de lang gekoesterde Lelylijn. JOVD Groningen betreurt deze uitspraak en ziet dan ook geen heil in dit plan.

De Noordelijke afdelingen van de JOVD spraken zich eerder uit over de situatie rondom de Lelylijn: "Alhoewel het een positief teken is dat het onderwerp op de agenda staat, zien wij een snelbus als vervanging van de Lelylijn niet als gepaste oplossing. Naar ons inziens zal deze bus nooit de beloofde korte reistijd van de treinverbinding kunnen behalen. De kansrijke ontwikkeling die van Veldhoven aanhaalt lijkt daarmee niet haalbaar."

De jonge liberalen zijn van mening dat er geld vrijgemaakt moet worden voor de Lelylijn en dat er geen halve maatregelen genomen moeten worden. Rik Heiner, Voorzitter van de JOVD Groningen, vraagt zich af of mevrouw van Veldhoven ooit in een bus of trein heeft gezeten en het verschil kent: "Een snellere verbinding met de Randstad is van groot belang voor de ontwikkeling van het Noorden, dus laat het Noorden niet zakken!"

Motorrijder om het leven gekomen

Een 24-jarige motorrijder uit Venray is zondagmiddag in het ziekenhuis in Venlo overleden aan zijn verwondingen. De man was om 16:00 uur betrokken bij een ongeval in zijn woonplaats. Op de Raadhuisstraat kwam hij in aanrijding met een auto.

De motorrijder raakte bij het ongeval ernstig gewond. Hij werd per ambulance naar het Venlose ziekenhuis gebracht. De trauma arts uit de gealarmeerde traumahelikopter leverde medische bijstand. De hulp heeft niet mogen baten; het slachtoffer is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Omslag naar duurzame en sterke landbouw definitief ingezet

De omslag naar kringlooplandbouw krijgt een forse impuls. Om belemmeringen weg te nemen die innovaties in de weg staan, krijgen kringloopboeren experimenteergebieden toegewezen. De omslag naar een sterke en duurzame landbouw krijgt verder vorm door wet- en regelgeving aan te passen om het gebruik van kunstmest terug te dringen en dierlijke mest te bevorderen. Om (voedsel)reststromen vaker als veevoer te kunnen gebruiken, gaat ook regelgeving op de schop. Voor boeren die hun bedrijf natuurinclusief willen maken maar onvoldoende grond hebben, stelt Staatbosbeheer grond beschikbaar.

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in het realisatieplan van haar visie op een duurzame en sterke landbouw in 2030, dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. In dat realisatieplan ‘Op weg met perspectief’ dat in nauwe samenwerking met boeren en andere partijen tot stand is gekomen, doet de minister uit de doeken hoe de beweging naar kringlooplandbouw in gang is gezet en onomkeerbaar is.

Minister Schouten: “Niet langer zoveel mogelijk zo goedkoop produceren, maar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur. Dat is de kern van kringlooplandbouw, waar we met elkaar aan werken. Dit is niet iets van overheden alleen. De verandering slaagt alleen met de hulp en inzet van banken, de retail, maatschappelijke organisaties, consumenten en uiteraard de boer zelf: hij of zij moet een goed inkomen verdienen en kunnen innoveren om zo een gezond bedrijf in stand houden. Onze agrarische sector staat er wereldwijd al decennia lang goed op, daar ben ik trots op. Met kringlooplandbouw en de daarmee gepaard gaande innovaties is het onze ambitie deze positie te bestendigen."

Financiële middelen
Om kringlooplandbouw te realiseren, gaat een flink deel van de LNV-begroting (135 miljoen euro in 2019) naar activiteiten die bijdragen aan de doelen van deze visie. Geld voor innovaties wordt hierop gericht. Ook is er geld beschikbaar uit de speciale enveloppen van het Regeerakkoord, zoals gelden voor de warme sanering varkenshouderij (200 miljoen euro) en voor het verbeteren van natuur- en waterkwaliteit (40 miljoen euro). Voor innovaties die aansluiten op de kringlooplandbouw en klimaatbestendige landbouw is in 2020 al 25 miljoen euro beschikbaar. In Europees verband wordt gewerkt aan het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2021-2027. Nederland zet zich in om de gelden die hieruit naar Nederlandse boeren en tuinders vloeien zoveel mogelijk in te zetten voor de transitie naar kringlooplandbouw. Het realisatieplan helpt om de ambitie van de sectortafel Landbouw en Landgebruik om in het kader van het Klimaatakkoord een Co2-reductie van 6 Mton te realiseren in plaats van 3,5 Mton. Het kabinet zal hiervoor binnenkort middelen beschikbaar stellen.

Komst experimenteergebieden
Boeren die de omslag naar kringlooplandbouw willen maken, lopen soms tegen knellende wetten en regels op. De minister gaat – om innovatie een forse impuls te geven – in eerste instantie in een vijftal gebieden agrariërs ruimte geven om tijdelijk af te wijken van bepalingen in wet- en regelgeving. Zo komen er experimenten in de Achterhoek (sluiten van kringlopen), De Peel (mest, nieuwe teelten), Twente (zelfvoorzienend landgoed Twickel, bodem- en waterkwaliteit), Flevoland (precisielandbouw, bodemkwaliteit) en Noord Nederland (natuurinclusieve landbouw, vitaal platteland). Rijk en regio gaan hier samen met ondernemers verkennen hoe nieuwe, verdergaande stappen op weg naar kringlooplandbouw kunnen worden gezet.

Van kunstmest naar dierlijke mest
De voer-mest-kringloop in Nederland is niet gesloten. Streefbeeld is om weilanden, akkerland en tuinbouw te bemesten met hoogwaardige meststoffen, waaronder meer lokaal beschikbare reststromen, compost of dierlijke mest. Kunstmestgebruik zal worden ontmoedigd. In het najaar worden de contouren van de fundamentele herziening van het mestbeleid duidelijk. Cruciaal is om nutriënten uit dierlijke en humane ontlasting te herwinnen en goed te benutten. In Europees verband pleit Nederland om hoogwaardige meststoffen in te zetten als kunstmestvervanger. Het ministerie ondersteunt proefprojecten naar de effecten hiervan op landbouw en milieu.

Reststromen volledig benutten
Het meeste diervoer bestaat nu uit restproducten uit de voedingsindustrie en direct als diervoerder geproduceerde grondstoffen zoals granen, maïs en ruwvoeder – afkomstig uit alle werelddelen. De minister wil het aandeel reststromen als grondstof voor diervoer vergroten. Komende zomer zal een speciaal ‘team Reststromen’ starten om ondernemers te helpen hier een slag in te maken. In het voorjaar van 2020 moeten er afspraken zijn met het bedrijfsleven om alle niet door de mens geconsumeerde restproducten uit de voedselproductie en voedselconsumptie te hergebruiken. Voor diervoer, of als meststof voor plantaardige productie. Randvoorwaarden zijn uiteraard de (voedsel)veiligheid en economische haalbaarheid.

Bodem en innovatie
In 2020 komt er een nulmeting naar de status van landbouwbodems in Nederland en komen er eenduidige meetmethodes om de staat van de bodems in de toekomst te blijven monitoren. In september is er de eerste (en jaarlijks terugkerende) Bodemtop om onder meer kennis uit te wisselen.

Met precisielandbouw kan aan de hand van technologie precies bepaald worden wat de bodem, gewassen of vee nodig hebben. Naar verwachting na de zomer wordt de Nationale Agenda Precisielandbouw gepresenteerd. Vooruitlopend daarop zijn dit jaar 10 boeren gestart met precisielandbouw. In 2020 zullen er weer 10 volgen. Onderzocht wordt hoe techniek kan helpen om grasland beter te bemesten, nesten en fauna in grasland beter te beschermen en hoe techniek kan bijdragen aan betere onkruidbestrijding.

Boer zoekt bos
Agrarisch ondernemers tekenen met Staatsbosbeheer een samenwerkingscontract, waarmee het mogelijk wordt om enkele duizenden hectares pachtgronden die vrijkomen in te zetten voor boeren die zich willen ontwikkelen naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Deze experimenten leveren kennis en goede voorbeelden op die worden gedeeld met de sector. In totaal zullen circa 40 agrarische bedrijven aan het programma Natuurinclusieve Landbouw gaan deelnemen.

Sterke positie van de boer voorwaarde
Om de omslag naar kringlooplandbouw te maken is de positie van de boer cruciaal: hij of zij moet voldoende waardering én inkomen krijgen om de nodige investeringen terug te verdienen. Er komen initiatieven om het verdienvermogen van boeren te verbeteren. Een advies over wat de belangrijkste randvoorwaarden zijn voor het verdienvermogen van agrariërs bij de omschakeling naar circulaire landbouw volgt nog dit jaar.

Toegang tot investeringen is belangrijk, evenals de beloning voor maatschappelijke diensten, denk aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Met het bedrijfsovernamefonds voor jonge boeren ontstaat er financiële ruimte om op het moment van en vlak nabedrijfsovername te investeren in duurzame bedrijfsontwikkeling.

Het tegengaan van oneerlijke handelspraktijken is een voorwaarde. Een aantal oneerlijke handelspraktijken wordt daarom wettelijk verboden en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zal toezicht houden op de naleving van deze wettelijke bepalingen én via een speciale monitor onderzoeken hoe de prijsvorming in de keten van producent tot consument plaatsvindt. Ook komt er een geschillencommissie waar boeren terecht kunnen voor laagdrempelige en onafhankelijk geschilbeslechting. De ACM ziet erop toe dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid of dierenwelzijn.

Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar

De prijzen van voedingsmiddelen stegen in mei 3,8 procent, nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar. De prijzen voor vlees en vis stegen het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van nadere analyse van de consumentenprijsindex.

Na de eerste maanden van 2009 stegen de voedselprijzen alleen in januari 2013, september 2017 en april 2019 met een vergelijkbaar percentage als in mei 2019. In januari 2019 werd het lage btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent. Deze verandering van het belastingtarief had een opdrijvend effect op de prijsstijging van voedingsmiddelen. De prijzen van voedingsmiddelen fluctueren doorgaans meer dan de consumentenprijsindex voor alle goederen en diensten. Consumentengoederen en -diensten waren in mei 2019 gemiddeld 2,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Sterkste prijsstijging bij vlees en vis
De prijzen van vlees en vis stegen in mei 2019 bijna 5 procent op jaarbasis. Dit is de grootste prijsstijging in bijna anderhalf jaar tijd. De prijsstijging van brood en granen schommelt vanaf januari rond het hoogste niveau in tien jaar tijd. De prijzen van zuivelproducten stegen dit jaar met 3 procent en alle overige voedingsmiddelen werden gemiddeld meer dan 4 procent duurder. Groente en fruit waren 2,6 procent duurder. De prijzen van groente stegen, terwijl fruit juist goedkoper werd.

Een tiende van uitgaven consumenten gaat naar voeding
Huishoudens geven ruim 10 procent van hun consumptieve bestedingen uit aan voedingsmiddelen. Van de uitgaven aan voeding besteden consumenten het meeste aan vlees en vis, namelijk bijna 25 procent. Daarna volgen de uitgaven aan groente en fruit. Hier geeft men gemiddeld ruim 22 procent van het voedingsbudget aan uit.

Voeding 14,5 procent duurder in 10 jaar tijd
In tien jaar tijd stegen de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent. Dat is iets lager dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten van 16 procent. Groente en fruit stegen in deze periode het meest in prijs, namelijk met bijna 20 procent.

De prijsstijging van vlees en vis was in diezelfde periode met 18 procent ook bovengemiddeld. Zuivelprijzen stegen met 16 procent en de prijs van brood en granen steeg met 11 procent. Overige voedingsmiddelen, zoals snoepgoed, sauzen en kruiden, waren 4,9 procent duurder dan tien jaar terug.

FOK! Wat een weer: vanmiddag stapelwolken

Vandaag begint met zonnige perioden en aanvankelijk nog enkele ondiepe mistbanken, maar vanaf het einde van de ochtend ontstaan er steeds meer stapelwolken. In de avond lossen de stapelwolken weer op. Het blijft droog. De middagtemperaturen variëren van 23°C aan zee tot 27°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is zwak tot matig. In de avond draait de wind van het westen uit naar richtingen tussen noordwest en noord en neemt daarbij overal af naar zwak.

In de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen. Vooral in het noorden en oosten zijn er ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De minima komen uit tussen 13°C in opklaringen tot 18°C onder bewolking. Er staat een zwakke variabele wind.

Dinsdag overdag zijn er zonnige perioden, maar ook velden sluierbewolking en geleidelijk ontstaan er stapelwolken. Later in de middag zou vooral in het westen en noorden zeer lokaal een enkele bui kunnen ontstaan, mogelijk met onweer. In de loop van de avond is er een kleine kans dat onweersbuien met windstoten het zuidwesten bereiken vanuit België. De maxima variëren van 24°C op de Wadden tot lokaal 29°C in het zuidoosten. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. In de avond komt de wind uit richtingen tussen noordoost en oost en neemt toe naar matig aan de kust en op het IJsselmeer. (Bron: KNMI)

Luchtmachtdagen (Foto: Charged)
Charged was op de Open Luchtmachtdagen in Volkel. Het weer was er prima. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.