FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 juni 2019

Afrit A10 rond Amsterdam afgesloten vanwege sinkhole

De afrit S106 van de A10 rond Amsterdam is momenteel afgesloten. Dit in verband met een sinkhole.

Dat meldt het team Hoofdwegen van de politie. De afrit blijft voorlopig afgesloten. Rijkswaterstaat gaat onderzoek doen naar de precieze oorzaak van het sinkhole.

Een sinkhole ontstaat door het instorten van een holte onder de grondoppervlakte. Het ontstaan van die holte kan meerdere oorzaken hebben. 

Kalifaatkinderen opgevangen door IS-aanhangende grootouders

De Raad van de Kinderbescherming luistert niet naar waarschuwingen van extremisme bij opvangouders voor teruggekeerde kalifaatkinderen. In 2018 werden teruggekeerde kinderen bij geradicaliseerde grootouders geplaatst, geheel tegen de wens van de gemeente Ede in.

De kinderbescherming krijgt bij dit soort beslissingen hulp van het Landelijk Adviesteam minderjarige Terugkeerders, een steunpunt bestaande uit traumadeskundigen en experts van het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) dat moet onderzoeken of er extremistische ideeën aanwezig zijn bij opvangouders.

De familie van een jihad-moeder werd door dit adviesteam gescreend, terwijl de moeder in de gevangenis zat. Het in Ede woonachtige Irakese echtpaar bleek na oppervlakkig onderzoek van het LSE ongevaarlijk en de kinderen zouden onder hoede van hun grootouders veilig zijn.

Burgemeester René Verhulst van Ede is hoogst verbaasd over deze uitslag. De familie staat juist bekend als geradicaliseerd en meerdere leden van het gezin zijn inmiddels afgereisd naar het kalifaat; naast de moeder ook nog een broer en hun vader. Volgens de gemeente levert de opvang groot gevaar voor de kinderen op.

Helaas, de kinderbescherming blijft doof en vertrouwt op hun rapport. De kinderen gaan naar hun grootouders.

Tijdens de rechtzaak tegen de jihadmoeder blijkt de vader een grote rol gespeeld te hebben in de radicalisering van de familie. Hij schreef in 2014 onder andere een brief naar de gouverneur van de staat IS, waarin stond dat hij met zijn familie in het kalifaat wilde wonen. Verder omschreef hij het kalifaat in bewonderende termen. In 2015 werd bij een politieinval een grote IS-poster aangetroffen.

De kinderbeschermig weet echter van geen wijken en de kalifaatkinderen, 1 en 3 jaar oud, wonen nog steeds bij hun grootouders. "Als de ouder competent is en het kind voelt zich er veilig, kun je een kind daar toch plaatsen. Want waar beginnen en eindigen foute en goede ideeën? Ook een jihadistische moeder kan een goede moeder zijn,” klinkt het onwaarschijnlijke antwoord van een therapeut.

De jihadmoeder werd overigens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden.

MotoGP-rookie Quartararo pakt 2e pole

Fabio Quartararo heeft al zijn tweede poleposition in de MotoGP te pakken. De Franse rookie, pas 20 jaren jong, deed dat eerder al in Jerez en zaterdag zette hij zijn Yamaha op het circuit van Barcelona op de eerste plek.

Wereldkampioen Marc Marquez moest op zijn Honda 0,015 seconden toegeven op Quartararo, Maverick Viñales (Yamaha) was 0,226 seconden te langzaam en hield Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli daardoor met één duizendste van een seconde van de eerste startrij.

Valentino Rossi start vanaf de vijfde plek en parkeert zijn Yamaha naast de Ducati van Andrea Dovizioso. Diens teamgenoot Danilo Petrucci voert startrij drie aan, voor Alex Rins (Suzuki) en Cal Crutchlow (Honda).

In de Moto2 was er een eerste poleposition ooit voor de Spanjaard Augustu Fernandez, die de Zwitser Thomas Lüthi met 0,021 seconden het nakijken gaf. De Brit Sam Lowes kwam 0,029 tellen tekort, ook Jorge Navarro, Fabio Di Giannantonio en Alex Marquez bleven binnen één tiende van een seconde van Fernandez. Bo Bendsneyder (+0,638) start vanaf plek veertien.

De pole in de Moto3 was er voor Gabriel Rodrigo. Even leek de 18-jarige Japanner Ai Ogura te stunten, maar hij kwam 0,021 seconden tekort om Rodrigo te verslaan. Tony Arbolino gaf ruim drie tienden toe en completeert de eerste startrij.

De Moto3 opent de racedag in Catalonië zondag om 11.00 uur, om 12.20 uur gevolgd door de Moto2. De MotoGP gaat om 14.00 uur van start.

Keti Koti-lezing geannuleerd wegens onrust om spreker

De jaarlijkse Keti Koti-lezing gaat dit jaar niet door. Dit doordat er onrust is ontstaan rondom Sandew Hira, die de lezing zou houden.

Dat meldt het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), dat de lezing zou organiseren. Hira zou volgens de Surinaamse website Waterkant banden onderhouden met de Surinaamse president Desi Bouterse. 

Urwin Vyent, directeur van het NiNsee, reageerde enkele dagen geleden op de Surinaamse radiozender Radio Tamara op de onrust. Hij verdedigde de keuze voor Hira door te stellen dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen het dekoloniale werk van Hira en diens politieke betrokkenheid in Suriname. 

'Escalatie tussen voor- en tegenstanders'
Maar in een persbericht laat het NiNsee nu weten in goed overleg met het Amsterdamse Scheepvaartmuseum, waar de lezing op 29 juni plaats zou vinden, besloten te hebben de lezing dit jaar niet door te laten gaan.

"Het NiNsee heeft de ambitie om met eenieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken. Nu de uitvoering van deze ambitie echter heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders van het spreken van Sandew Hira, kan het NiNsee niet anders dan een pas op de plaats te maken", is te lezen in het persbericht.

De Keti Koti-lezing vindt jaarlijks plaats voorafgaand aan Keti Koti. Op deze dag, 1 juli, worden de slachtoffers van de slavernij herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863 gevierd.

Hockeysters komen met kleine zege op Groot-BrittanniŽ goed weg

In de honderdste interland van bondscoach Alyson Annan hebben de Oranje Dames in het Lee Valley Hockey Centre in London nipt met 1-0 gewonnen van Groot-Brittannië door een goal van Kelly Jonker anderhalve minuut voor tijd. Nederland speelde matig en had ook zomaar kunnen verliezen.

Warme herinneringen had het Nederlands elftal aan het stadion in London, waar het vorig jaar met tiki-taka tockey overtuigend wereldkampioen werd. In de kwartfinale van het WK speelde Oranje het Britse publiek stil door Engeland uit te schakelen. Maar nu was het geen hockeyshow die Nederland de toeschouwers voorschotelden. Verre van zelfs. Oranje was niet beter dan Groot-Brittannië, dat terecht twee goals afgekeurd zag worden.

De indrukwekkende tijdelijke WK-tribune aan de lange zijde was afgebroken, maar het Britse publiek was nog steeds in grote getalen aanwezig om de olympische kampioenen van Rio de Janeiro aan te moedigen. Een opvallende afwezige was keepster Maddie Hinch, die vorige week haar comeback maakte in het Britse team, maar zowel tegen Australië (4-2 nederlaag) en tegen Duitsland (4-3 nederlaag) enkele keren in de fout ging. Zij kreeg rust van de Britse begeleiding. Bij Nederland speelde verdediger Renée van Laarhoven op de plek van Sanne Koolen. Het was de eerste wedstrijd voor de speelster van Kampong sinds haar hersenschudding, die ze aan het einde van de clubcompetitie opliep.

Oranje stond onder druk
Oranje was onherkenbaar. De grootste kansen waren voor Groot-Brittannië, dat achtste staat op de ranglijst van de Pro League. Na een paar gespeelde minuten schrok Nederland wakker toen Isabelle Petter van Groot-Brittannië de bal van dichtbij achter Josine Koning tikte. Iets daarvoor was een pass ook al voor het doel van de keepster van Oranje gehobbeld. Maar Nederland vroeg na het doelpunt de videoscheidsrechter aan. In een actie voorafgaand aan de goal had Lily Owsley de bal op haar voet geraakt.

Nederland was duidelijk niet in haar beste doen. Een backhandschot van Lidewij Welten was in de eerste dertig minuten het enige wapenfeit, maar dat was niet gevaarlijk genoeg om keepster Amy Tennant te verrassen.

Na een groene kaart van Frédérique Matla aan het begin van het tweede kwart kwam Oranje onder druk te staan. Groot-Brittannië kreeg twee strafcorners. De een, een flats van Laura Unsworth, ging via een stick naast. De ander werd door Caia van Maasakker knap van de lijn gehaald. Daarna reageerde Josine Koning in de rebound attent. Een open schotkans van Isabelle Petter even later ging over. Oranje kwam goed weg.

Onverwachte zege van Oranje
Groot-Brittannië kwam het scherpst uit de kleedkamer door meteen gevaarlijk de Nederlandse cirkel in te dribbelen. Maar voor er een schot op het doel van de ingevallen Anne Veenendaal kon worden afgevuurd, verdedigde Oranje uit. Daarna bleef het spel van Nederland slordig. Groot-Brittannië versierde de derde strafcorner. De sleeppush van Grace Baldson ging naast. Het duurde tot het eind van het derde kwart tot Nederland voor het eerst een strafcorner haalde, via Ginella Zerbo. De variant mislukte en de corner die Oranje daarna kreeg, ging er ook niet in.

In het vierde kwart had Ginella Zerbo de openingsgoal op haar stick, maar ze pushte tegen keepster Tennant op. Daarna werd een strafcorner van Van Maasakker schitterend met een stickssave van de lijn gered. Tien minuten voor tijd ontplofte het Lee Valley Hockey Centre na een prachtige sleeppush van Giselle Ansley in de kruising. Maar de bal was niet buiten de cirkel geweest en het doelpunt van de Britten werd afgekeurd.

Toen Lily Owsley halverwege het vierde kwart geel kreeg, leek Nederland met een man meer aan een slotoffensief te kunnen beginnen. Alleen kreeg een minuut later Lidewij Welten ook geel. Het zorgde ervoor dat de wedstrijd dood leek te bloeden, maar anderhalve minuut was het Kelly Jonker die een voorzet van Lidewij Welten binnen tipte en Oranje voor een nederlaag behoedde.

FNV stemt in met pensioenakkoord

Na een positieve uitspraak van de leden in het Pensioenreferendum heeft het Ledenparlement van de FNV ingestemd met het pensioenakkoord van vakbonden, kabinet en werkgevers.

In het referendum zijn in totaal 375.823 stemmen uitgebracht. Van hen stemde 76 procent voor en 23 procent tegen. 1 procent gaf geen mening. Het opkomstpercentage ligt hiermee op 37 procent. Dit is de hoogste opkomst bij een FNV-referendum tot nu toe.

Voorzitter Han Busker reageert
FNV-voorzitter Han Busker: "In dit referendum heeft een ruime meerderheid van de leden ingestemd met de aanpassingen in het pensioenstelsel en de maatregelen voor het voorlopig bevriezen van de AOW- leeftijd. Het ledenparlement heeft hier daarna eveneens mee ingestemd. Dankzij dit besluit kunnen heel veel mensen eerder stoppen met werken, zijn er regelingen mogelijk gemaakt voor mensen met zware beroepen en worden de pensioenen van miljoenen Nederlanders sneller geïndexeerd."

Han Busker is bijzonder blij dat de vereniging tot dit besluit is gekomen. Busker: "Met het nieuwe contract wordt het vertrouwen van jonge mensen in het pensioenstelsel hersteld en krijgen zelfstandigen makkelijker toegang tot het pensioensysteem. De FNV is de afgelopen week overal in het land geweest om het akkoord uit te leggen en te bespreken, in afgeladen zalen en op de werkvloer, in de havens en op de kantoren. Dat is de FNV waar ik voorzitter van wil zijn."

Duidelijk signaal tegenstemmers
Busker wees ook op het belang van het signaal van de 23 procent tegenstemmers. "De stem van de mensen die tegen hebben gestemd is luid en duidelijk doorgekomen en is het signaal dat we door moeten gaan met het pensioenstelsel eerlijker maken. En het eerlijker maken is wat we gaan doen."

Sterker door meer leden
Busker kondigde aan meer leden aan de FNV te willen binden om meer van dit soort successen te behalen. Busker: "Want in een rijk land als het onze is het onbestaanbaar dat terwijl alles duurder wordt de lonen van de mensen die het werk doen, achterblijven bij de winsten van de bedrijven. Daarom moeten vaste contracten de standaard worden en moet het minimumloon omhoog naar 14 euro per uur zodat er geen kinderen in dit land in armoede hoeven op te groeien."

Met de instemming van de FNV is de weg vrij voor een definitief akkoord. Dit betekent dat de afspraken worden omgezet in wetgeving, als eerste de afspraken over de AOW-leeftijd.

Vroegpensioen
Over het vroegpensioen voor mensen met zwaar werk kunnen binnenkort afspraken worden gemaakt in cao’s, zodra de wettelijke boete op eerder stoppen deels is geschrapt. De FNV verwacht dat in de sectoren de nodige actie voor moet worden gevoerd voor dergelijke regelingen.

De afspraken over een nieuw pensioenstelsel worden uitgewerkt door een stuurgroep, waar ook de vakbonden zitting in hebben.

Amerikaanse school betaalt hoge prijs voor politieke correctheid

Gibson's Bakery, een winkel in de Amerikaanse staat Ohio, krijgt 44 miljoen dollar van Oberlin College nadat leerlingen en personeel van deze school een hetze tegen de winkel begonnen vanwege vermeend racisme.

Het begon allemaal in november 2016 toen de blanke Allyn Gibson een zwarte klant betichtte van het stelen van een fles wijn. Twee andere zwarte scholieren bemoeiden zich met de discussie en samen vielen ze Gibson aan en beschuldigden ze hem van racisme.

Alhoewel de drie mannen later schuld bekenden aan diefstal en een verklaring ondertekenden dat er geen sprake was van racisme bij het aanhouden van de drie, was het kwaad al geschied. De winkel werd bestookt met studentendemonstraties en zelfs de onderdirectrice van de school, Meredith Raimondo, deelde flyers uit waarin stond dat de eigenaren van de winkel racisten waren en dat de winkel een geschiedenis van discriminatie kende.

De 44 miljoen dollar wordt opgedeeld in 11 miljoen dollar schadevergoeding en 33 miljoen smartegeld. De advocaat van de familie Gibson was blij met de uitkomst van de rechtzaak. "Een grote vraag die we vandaag willen stellen is 'wat gaan we tegenwoordig nog tolereren'. We hopen dat dit een teken aan de wand is voor grote bedrijven die de 'kleine werkende man' willen afpersen."

De school ziet het allemaal anders. "Oberlin College noch Meredith Raimondo hebben een lokale winkel beschaamd. We hebben slechts het recht van vrije meningsuiting van onze studenten willen beschermen en we hebben ervoor gezorgd dat zij de protesten veilig en volgens de wet konden doen."

De school heeft een geschiedenis met overdreven politieke correctheid. In 2016 werden een groot aantal studenten kwaad toen de school sushi, banh mi (Vietnamees broodje) en ander buitenlands voedsel serveerde, wat gezien werd als een belediging richting de oosterse culturen.

'Omstreden shariageleerde had geen contact met leerlingen Haga Lyceum'

Na gebrek aan bewijs voor antidemocratisch onderwijs op het Haga Lyceum aan de Naritaweg lijkt het nu ook met de salafistische invloeden wel mee te vallen. Dat schrijven journalisten in de Volkskrant vandaag die de school de afgelopen tijd regelmatig bezocht hebben.

Het Haga Lyceum kwam in opspraak omdat de AIVD vermoedde dat er banden waren tussen de school en een terreurorganisatie. Uit een vertrouwelijk rapport van de AIVD kwam eind maart naar voren dat er verschillende radicaal-islamitische voormannen betrokken zouden zijn bij de school. Hierop werd een onderzoek gestart door de Onderwijsinspectie en burgemeester Halsema verzocht het bestuur op te stappen.

'Een bron'
Het zou allemaal gaan om de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad, een salafistisch prediker die de school heimelijk zou bezoeken en daarom een gevaar zou vormen. De Volkskrant schrijft nu dat er geen contact is geweest tussen al-Haddad en de leerlingen van het Haga Lyceum. Hij heeft het Lyceum vorig jaar één keer bezocht na schooltijd, op eigen initiatief. Directeur Atasoy heeft toen kort met hem gesproken, hij liep een rondje door de school en zou toen weer zijn vertrokken. Dat al-Haddad geen contact met leerlingen zou hebben gehad zou 'een bron' rondom het ambtsbericht van de AIVD 'hebben bevestigd' aan de Volkskrant.

Söner Atasoy, de directeur van de school, was zeer verontwaardigd over de aantijgingen. Ook al-Haddad heeft tegen de krant gezegd dat hij geen contact met leerlingen heeft gehad.

Onvoldoende
Gisteren kwam naar buiten dat het onderzoeksrapport van de Onderwijsinspectie over het Haga Lyceum definitief is en binnenkort naar buiten zal komen. Hierin zou de school een onvoldoende krijgen. Aanstaande donderdag staat een kort geding gepland omdat de directeur van de school, Söner Atasoy, wil tegengaan dat het rapport gepubliceerd wordt.

'Thierry Baudet staande gehouden voor scooterrijden op fietspad'

Thierry Baudet zou vanavond staande gehouden zijn door handhavers van de gemeente Amsterdam. Hij zou op een elektrische scooter op het fietspad hebben gereden. Althans, dat beweert D66-raadslid Jan-Bert Vroege.

Vroege tweette om 18:50 uur vanavond een foto van een man, leunend op een elektrische deelscooter met iemand achterop. Hij staat bij het fietspad op de Overtoom. Bij hem staan twee handhavers van de gemeente.  

"Zo ziet Annabel Nanninga het graag. Flink handhaven tegen overtreden van regels met je e-scooter zonder helm op het fietspad", schrijft het Raadslid van D66 bij de tweet. "Maar is dat niet...", waarmee Vroege insinueert dat het om Thierry Baudet gaat.

De man op de foto heeft inderdaad behoorlijk wat gelijkenissen met de leider van Forum voor Democratie, die woonachtig is in Amsterdam. Sinds 8 april is het op veel plekken in de stad, waaronder de Overtoom, verboden met een snorscooter op het fietspad te rijden. Sinds begin deze maand worden overtreders ook daadwerkelijk bekeurd. Of ook Baudet de boete van in totaal 104 euro heeft gekregen, is niet bekend.

De maker van de foto, iemand anders dan Vroege zelf, geeft aan AT5 aan inderdaad Thierry Baudet te hebben gezien, rond 18:00 uur vanavond op de Overtoom. "Ik ken hem niet persoonlijk, maar al mijn buren zeggen ook dat het 'm is. Hij had een jonge vrouw achterop".

"Ik weet niet of hij een boete heeft gekregen, maar dat zal haast wel", zegt de fotograaf. "Dat geldt toch voor iedereen?"

Automobilist zonder rijbewijs richt ravage aan

Een vermoedelijk dronken automobilist richtte vanmorgen om kwart voor 12 een enorme ravage aan in diverse straten in het Oude Noorden in Rotterdam. Negen auto's raakten beschadigd. De man, een 23-jarige Rotterdammer, bleek de auto even daarvoor te hebben gestolen en niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij is na een check in het ziekenhuis aangehouden.

Het mag een wonder heten dat er geen omstanders gewond zijn geraakt door de dollemansrit. De Rotterdammer reed met de zwarte pick-up tegen het verkeer in en over de stoep de Noordmolenstraat in, en ramde daarbij enkele auto’s en fietsen. Hij draaide daarna de Tollensstraat in om zijn weg te vervolgen. Ook dit ging niet zonder slag of stoot, onderweg botste hij tegen diverse geparkeerde auto’s.

"Echt een mafkees", volgens Aad van Maanen. Hij overmeesterde de bestuurder. "Ik zag hem tegen het verkeer en over de stoep rijden, hij raakte me bijna en toen heb ik gelijk mijn auto op de stoep gezet. Ik ben er vervolgens achteraan gerend."

Een poging weg te komen strandde tegen een boom. "Toen heb ik hem uit de auto getrokken. Met zijn trui rond zijn keel, zodat hij geen lucht meer kreeg." Van Maanen vertelt verder: "Het scheelde niet veel of er waren gewonden gevallen. Voor hij hier de straat in reed, schepte hij bijna een vrouw op een fiets. Die had hij net zo makkelijk dood kunnen rijden."

De auto zou gestolen zijn van een vriend van de dader. "Ze waren aan het drinken en die vriend dacht dat hij naar de wc ging, maar na tien minuten was hij nog niet terug", volgens ooggetuige Najib Kaurrehi tegen een verslaggever van RTV Rijnmond

Omdat de man een blaastest weigerde, is er een bloedtest afgenomen, die wordt opgestuurd naar het NFI voor onderzoek. 

Gewonde bij schietincident in parkeergarage in Amsterdam

In een parkeergarage aan de Marcusstraat in Amsterdam Oost heeft vanmiddag een schietincident plaatsgevonden. Daarbij is één persoon gewond geraakt.

Het incident in de niet-openbare parkeergarage gebeurde rond 15:00 uur vanmiddag. Het slachtoffer is aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte van het incident is nog voortvluchtig. De politie doet nog onderzoek naar wat er precies gebeurd is in de parkeergarage.

Gestolen instrumenten fanfarekorps teruggevonden

Na een melding van een alerte getuige heeft de politie vrijdagmiddag rond 18:00 uur op de Noorderweg in Beverwijk de gestolen instrumenten van een Haarlems fanfarekorps teruggevonden. De instrumenten waren op de Noorderweg gedumpt.

De aanhangwagen waarin die instrumenten lagen is in de nacht van woensdag op donderdag gestolen en is nog niet teruggevonden. Alle instrumenten zijn inmiddels, zo goed als zeker ongeschonden, terug bij de gedupeerde fanfare. Vermoedelijk zijn de spullen op de Noorderweg gedumpt door een lange man, die in een grijze bestelbus reed. De politie is op zoek naar getuigen, die vrijdagmiddag 14 juni 2019 tussen 15:00 en 18:00 uur iets gezien hebben op de Noorderweg in Beverwijk, of anderszins informatie hebben. Bel dan met 0900-8844. Liever anoniem? Neem dan contact op via 0800-7000

Man in gezicht gestoken in Den Haag

Een 50-jarige man uit Den Haag is vrijdagmiddag 14 juni gewond geraakt na een steekincident op de Scheepersstraat in Den Haag. Vanmorgen werd een 42-jarige verdachte aangehouden. De recherche onderzoekt zijn betrokkenheid bij het steekincident.

De man zou op de Cillierstraat omstreeks 15:10 uur ruzie hebben gehad met vermoedelijk twee mannen. De mannen liepen richting de Scheepersstraat waar het conflict uitmondde in het steekincident. De Hagenaar werd in het gezicht gestoken. De andere mannen zijn er vervolgens vandoor gegaan. Agenten hebben ter plaatse onderzoek gedaan en vonden in de omgeving het vermoedelijke steekwapen, een mes. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. De recherche doet verder onderzoek naar het incident. Getuigen die informatie hebben, maar nog niet met de politie hebben gesproken wordt verzocht zich te melden bij de recherche van Den Haag-Centrum via 0900 – 8844.

Vluchtende autokrakers rijden dwars door slagboom parkeergarage

Twee verdachte autokrakers zijn vrijdagavond op de vlucht geslagen toen de politie ze op heterdaad betrapte. Bij hun vluchtpoging reden ze dwars door een slagboom van de parkeergarage bij het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De twee mannen hadden een aantal auto's opengebroken in de garage. Toen de agenten ter plaatse kwamen gingen ze er met gierende banden vandoor, dwars door de slagboom. Ver kwamen ze niet. Op het terrein van een tankstation op de Amstelveenseweg verloor de bestuurde de macht over het stuur en kwam de auto tot stilstand tegen een paal. 

Aan zichzelf overgeven dachten ze blijkbaar niet, want ze gingen er te voet vandoor. Maar ook deze vluchtpoging slaagde niet. De politie kon ze aanhouden. 

Ingevorderd rijbewijs
De 19-jarige bestuurder van de auto, een man uit Utrecht, raakte lichtgewond bij de vluchtactie. Toen de agenten hem natrokken in het politiesysteem bleek dat zijn rijbewijs eerder al was ingenomen. 

In de auto lagen drie gestolen navigatiesystemen. De politie laat weten inmiddels twee aangiftes van auto-inbraken die avond in behandeling te hebben. De twee zitten vast.

Bertens simpel naar finale Rosmalen

Kiki Bertens heeft voor het eerst de finale bereikt van een grastoernooi. De Nederlandse nummer vier van de wereld won haar halve finales in twee sets van de Kazachstaanse Elena Rybakina: 6-4, 6-4.

Bertens begon haar goed aan haar wedstrijd tegen Rybakina. Ze kwam direct 2-0 voor, alleen kwam de Kazachstaanse nog wel terug tot 2-2. Toch hield Bertens de overhand en op 3-3 brak de Nederlandse nogmaals de service van de nummer 134 van de wereld. Op 5-4 maakte Bertens het op eigen service af.

In de tweede set had Bertens opnieuw vroeg de break voorsprong te pakken en ditmaal gaf ze de voorsprong niet meer weg. Op 5-2 mocht de 27-jarige Nederlandse tennisster serveren voor de wedstrijd, maar Rybakina kwam nog terug tot 5-4, waarna Bertens het deze keer wel afmaakte.

In de finale speelt Bertens tegen Alison Riske. De Amerikaanse won in een spannende wedstrijd in drie sets van de Russische Veronika Kudermetova: 6-4, 3-6, 7-6 (5). Riske, de nummer 61 van de wereld, is de eerste tegenstandster voor Bertens deze week uit de mondiale top-100.

Bertens simpel naar finale Rosmalen (Pro Shots / Joep Leenen)
Bertens simpel naar finale Rosmalen (Pro Shots / Joep Leenen)

Dennis wint openingstijdrit Ronde van Zwitserland

Rohan Dennis heeft de eerste etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Australiër was in de openingstijdrit de sterkste in de tijdrit. Het was voor de wereldkampioen tijdrijden de eerste zege van het seizoen. Hij is door de winst ook de eerste leider in de Zwitserse rittenkoers.

De Ronde van Zwitserland werd zaterdag geopend met een negen kilometer lange tijdrit. Rondom Langnau im Emmental lag er een vlak tijdritparcours, ideaal voor de tijdritspecialisten.

De tijdritspecialisten en de klassementsrenners ging vroeg van start in de tijdrit omdat er slecht weer was voorspelt in de late middag. Die voorspelling bleek ook uit te komen, waardoor de specialisten en de klassementsrenners een voordeel hadden.

Patrick Bevin, een van de tijdritspecialisten, ging al vroeg van start en klokte de eerste richttijd. Hij deed over het 9,2 kilometer lange parcours 10 minuten en 58 seconden. Lang kon hij echter niet genieten van zijn toptijd want al snel dook Maciej Bodnar er met acht seconden er onder door. Ook de Pool kon niet lang genieten van de hot-seat, want Dennis was snel na hem gestart en dook er net onder door. Voor Dennis werd het wel een lange zit.

Michael Matthews, Søren Kragh Andersen en Kasper Asgreen kwamen nog wel in de buurt van de tijd van Dennis, maar kwamen net iets te kort voor de zege.

Van de klassementsrenners deed Gerraint Thomas de beste zaken. De Tour de France-winnaar van het afgelopen jaar verloor zeventien seconden en werd daarmee dertiende. Zijn ploeggenoot Egan Bernal gaf 23 seconden. Wilco Kelderman maakte na lange tijd weer zijn rentree, na zijn valpartij in de Ronde van Catalonië, maar kwam niet verder dan een 141ste plaats op bijna anderhalve minuut van de winnaar.

Campenaerts wint voorlaatste rit in Ronde van BelgiŽ, Evenepoel behoudt leiderstrui

Victor Campenaerts heeft zaterdag de voorlaatste rit in de Ronde van België gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was in een sprintje met drie te snel voor de Deen Andreas Kron en zijn landgenoot Remco Evenepoel. Evenepoel verstevigde met zijn derde plaats wel de leiding in het algemeen klassenemt. Het 19-jarige toptalent heeft nu een voorsprong 52 seconden op de nieuwe nummer twee Campenaerts.

De vierde rit in de Baloise Belgium Tour werd bestempeld als de koninginnenrit. Op het parcours lagen enkele beklimmingen, die ook worden aangedaan in Luik-Bastenken-Luik, met onder meer La Redoute en de Roche Aux Faucons.

Lotto Soudal had met Campenaerts en Tim Wellens nog twee renners goed staan in het algemeen klassement en van te voren had de Belgische ploeg beloofd dat ze de leider Evenepoel onder druk gingen zetten. Campenaerts ging al vroeg ten aanval en kreeg Quinten Hermans, Andreas Kron en Gianni Marchand met zich mee.

In het peloton hield de ploeg van Evenepoel echter de controle en zou de wedstrijd op de laatste beklimming Roche Aux Faucons worden beslist. Daar trok Wellens vanaf het begin ten aanval en sloeg meteen een gaatje naar Evenepoel, die bewust koos voor zijn eigen tempo. Wellens kwam al snel bij de vroege koplopers, met daarbij zijn ploeggenoot Campenaerts. Wellens reed die echter ook voorbij en zag zijn voorsprong stijgen naar de tien seconden, maar op de top kwam Evenepoel echter weer terug op Wellens, met in zien wiel Campenaerts en Kron. Campenaerts probeerde nog een aanval te plaatsen, maar het grootste slachtoffer werd Wellens. De Belg, die vrijdag nog de tijdrit had gewonnen, had zijn klim slecht ingedeeld en moest lossen.

Evenepoel met Campenaerts en Kron in zien wiel keek niet meer om in de laatste tien kilometer en reed in een rechte lijn naar de streep. Campenaerts was die ervan profiteerde en won de sprint voor de Kron en Evenepoel. Wellens was ondertussen alweer ingelopen door een uitgedund peloton en verloor nog meer dan één minuut op de winnaar.

Met nog één vlakke etappe te gaan staat Evenepoel er goed voor in het algemeen klassement. Het 19-jarige Belgische toptalent heeft een voorsprong van 52 seconden op Campenaerts. Wellens volgt al op twee minuten.

Jansma racete met cash naar Hilton Hotel: "Kieft zou in gevaar komen"

Kees Jansma heeft er spijt van dat hij de drugsverslaving van Wim Kieft aanvankelijk niet doorhad. De televisiepresentator is goed bevriend met de voormalig international van Oranje, maar Kieft verzweeg zijn verslaving en Jansma was naar eigen zeggen 'stekeblind'. Kieft beschreef in zijn boek dat Jansma hem hielp, nadat hij wist van zijn drugsverslaving, onder meer door hem geld te lenen. In gesprek met De Volkskrant doet Jansma het verhaal vanuit zijn eigen perspectief.

"Het is niet alleen de schuld van Wim. Of schuld - Jezus Christus. Het lag ook aan mij. Ik heb het gewoon niet wíllen zien", treurt Jansma in de krant. "Verslaafden vernietigen alles om zich heen. Wim ook. En daarom vind ik het ook zo ongelofelijk, hoe hij is teruggekomen." De sportpresentator roept een ochtend in herinnering waarop hij wakker werd gebeld door Fred Rutten, die vertelde dat Kieft 'in grote problemen' zat.

"Hij heeft nú geld nodig. Hij moet het om 10 uur hebben, in het Hilton in Amsterdam. Ik zit in Enschede, kun jij het brengen?", memoreert Jansma de woorden van Kieft. "Het was zo ernstig dat Wim in gevaar was als ik dat geld niet zou brengen. Mijn vrouw is een politievrouw, en waarschuwde me: Kees, wat ga je doen, wat ga je doen? Ik moest met cash geld naar het Hilton."

Jansma belde met zijn bank en sprak af dat hij een hoger maximumbedrag zou kunnen pinnen. Hij kreeg het geld echter niet uit de pinautomaat, raakte in paniek en werd tegelijkertijd voortdurend gebeld door Kieft. "De ene oproep na de andere. Uiteindelijk kreeg ik het geld van de lokale bankdirecteur zelf, die mij had herkend. Met gierende banden ben ik naar Amsterdam gereden. De spanning die ik toen heb gevoeld, die Wim moet hebben gevoeld."

Poels wint onder barre omstandigheden koninginnenrit Critťrium du Dauphinť

Wout Poels heeft zaterdag de koninginnenrit in de Franse rittenkoers Critérium du Dauphiné gewonnen. Jakob Fuglsang is de nieuwe leider in het klassement.

De etappe van Saint-Genix-les-Villages naar Pipay over ruim 133 kilometer werd geteisterd door slecht weer. Op de slotklim reed Poels weg uit een groep met geletruidrager Adam Yates en achterhaalde Fuglsang en Emanuel Buchmann. In de laatste meters versloeg de Limburger vervolgens zijn beide medevluchters en boekte zijn eerste overwinning van het seizoen.

Voetbalsters naar achtste finales WK

De Nederlandse voetbalsters hebben zich op het WK in Frankrijk geplaatst voor de achtste finales. In Valenciennes werd Kameroen in het tweede groepsduel met 3-1 verslagen en dankzij de eerdere 1-0 zege op Nieuw-Zeeland is Nederland zo al zeker van de volgende ronde.

Nederland begon sterk, maar daarna ging het een stuk minder soepel. Kameroen speelde fysiek en maakte het Oranje bijzonder lastig, maar kort voor rust sloeg de ploeg van Sarina Wiegman toe: Shanice van de Sanden gaf een goede voorzet, Vivianne Miedema kopte raak. Voor de pas 22-jarige spits was het al haar 59e interlandgoal, waardoor ze het record van Manon Melis evenaarde.

Lang konden de Nederlandse fans niet juichen, want binnen twee minuten werd keepster Sari van Veenendaal verschalkt door Gabrielle Onguéné. Kort na rust kwam Nederland wederom op voorsprong: Dominique Bloodworth maaide over een pass van Jackie Groenen heen, maar de bal kwam bij Bloodworth terug en dit keer tikte ze de 2-1 binnen.

Een volley van Miedema voor 3-1 ging net naast, maar Nederland bleef aanvallen. Een grote kans van Kameroen ging net naast Van Veenendaal's goal en kort voor tijd viel de bevrijdende goal: Miedema maakte na een fraaie actie de 3-1 en kroonde zich daarmee gelijk tot all-time topscorer in het nationale Nederlandse vrouwenvoetbal.

Op 20 juni speelt Nederland in Reims de laatste groepswedstrijd, Canada is dan de tegenstander.

Nederland

3 - 1

Kameroen

 41' Miedema
 48' Bloodworth
 85' Miedema
   43' Onguéné
 
 Gele kaart: , Manie,Ngo Mbeleck, Feudjio, (Kameroen)
 
Stadion: Stade du Hainaut, Valenciennes
Toeschouwers: 22.423
Arbiter: Casey Reibelt (AUS)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Veenendaal
v.Lunteren
Dekker
Bloodworth
v.Es (v.Dongen/86)
Groenen
v.d.Donk (Roord/71)
Spitse
v.d.Sanden (Beerensteyn/66)
Miedema
Martens
  Ngo Ndom
Meffometou
Johnson
Manie
Leuko
Ngo Mbeleck (Meyong/66)
Feudjio
Yango
Abam (Nchout/60)
Enganamouit (Akaba/75)
Aboudi Onguéné

Voetbalsters naar achtste finales dankzij twee doelpunten van Miedema (Pro Shots / Remko Kool)
Voetbalsters naar achtste finales dankzij twee doelpunten van Miedema (Pro Shots / Remko Kool)

Bellator: MacDonald vindt agressie op tijd terug

Na een kansloos verlies tegen Nederlander Gegard Mousasi en een teleurstellend onbeslist tegen John Fitch lijkt Rory MacDonald de weg omhoog weer gevonden te hebben. Tegen Neiman Gracie, telg van de legendarische familie Gracie, was MacDonald retescherp en wist hij zijn tegenstander vakkundig onschadelijk te maken.

"Ik voel me aardig goed", aldus MacDonald glimlachend na zijn verdiende overwinning in de halve finale van Bellator's weltergewichttoernooi. "Het is een eer om in deze arena in New York te mogen vechten. Het is fantastisch om in Madison Square Garden voor het wereldkampioenschap te vechten." 

Eerder op de avond wist weltergewichtkampioen MacDonald de gevaarlijke Gracie met rake jabs van zich af te houden. De expert in Brazilian Jiu-Jitsu kwam echter een paar maal goed door met pijnlijke trappen op het been van MacDonald en in de tweede ronde wist hij de Red King dan toch op de grond te gooien.

De geduldige MacDonald wist zich behendig uit een beenklem en daaropvolgende knieklem te draaien en nam het grondgevecht over met een korte ground-n-pound. Een armklem in de derde ronde werd ook simpelweg onschadelijk gemaakt door de kille MacDonald. In de vijfde en laatste ronde vocht Gracie voor wat hij waard was en al snel lagen beide vechters weer op het canvas, maar een prima voorbereidde MacDonald was de vlugge Gracie op alle vlakken te snel af.

MacDonald gaat door naar de finale van het toernooi, waar hij de ijzersterke Douglas Lima tegen zal komen. In 2018 wist MacDonald de kampioensgordel van Lima af te snoepen in een gelijkopgaand gevecht. "Lima is taai, het zal weer een hard gevecht worden. Het verrast me niet juist hem tegen te komen in de finale, hij is een ware kampioen en een man van eer."

Chael Sonnen vs Lyoto Machida
Twee oudjes uit de tijd van de UFC. Sonnen (42) en Machida (41), kennen de slagen van de zweep inmiddels en samen hebben zij meer dan tachtig professionele MMA-gevechten achter de rug. Ware legendes in de sport.

Of Machida weer van de verboden snoepjes heeft gesnoept of niet, hij zag er beter uit dan in zijn beste jaren. Behendig wist hij Sonnen van zich af te houden en als The American Gangster de Braziliaan naar de grond probeerde te brengen, was het altijd Machida die aan het langste eind trok.

Een harde vliegende knie van Machida, net op het moment dat Sonnen naar de heup van Machida dook, luidde de neergang van Sonnen in. Het einde van de eerste ronde kon niet snel genoeg komen voor Sonnen, maar al vroeg in de tweede ronde trapte hij in precies dezelfde truuk van tegenstander Machida. Hulpeloos lag hij op de grond en Machida maakte het vakkundig af.

Sonnen vond het na afloop welletjes geweest. "Weet je, ik heb één ding te zeggen. Ik heb het enorm naar m'n zin gehad. Scott Coker gaf me een contract voor vijf gevechten en ik heb me aan dat contract gehouden. Hij liet me lekker vechten, maar nu is het genoeg geweest. Dames en heren, ik stop ermee. Ik waardeer de herinneringen en tot ziens."

Machida heeft inmiddels twee gevechten achter elkaar gewonnen en komt dichterbij een titelgevecht. Of dat tegen lichtzwaargewichtkampioen Ryan Bader is of tegen middengewichtkampioen Gegard Mousasi laat hij nog in het midden.

Voor iedereen die mee wil praten over MMA, volg hier het centraal MMA topic op het forum!

Volledige uitslag Bellator 222 en daarna nog wat hoogtepunten:
Rory MacDonald verslaat Neiman Gracie na jurybesluit (49-46, 48-47 x2)
Lyoto Machida verslaat Chael Sonnen na TKO (stoten, ronde 2)
Dillon Danis verslaat Max Humphrey na opgave (armklem, ronde 1)
Patrick Mix verslaat Ricky Bandejas na opgave (verwurging, ronde 1)
Juan Archuleta verslaat Eduardo Dantas na KO (stoten, ronde 2)
Kyoji Horiguchi verslaat Darrion Caldwell na jurybesluit (48-47, 49-46 x2)
Adam Borics verslaat Aaron Pico na TKO (knie, ronde 2) 

15-jarigen stelen sigaretten bij inbraak snackbar

De politie heeft vrijdag 14 en zaterdag 15 juni twee jeugdige inbrekers aangehouden. Het tweetal (beiden 15 jaar oud) zou op maandagochtend 10 juni hebben ingebroken bij een snackbar aan de Schotte in Yerseke.

De politie deed na de inbraak ter plaatse onderzoek, hoorde getuigen en bekeek videobeelden. De buit betrof pakjes sigaretten. Uiteindelijk leidde het onderzoek naar de verdachten. Vrijdag werd een van de jongens thuis aangehouden.

Bij hem thuis werden pakjes sigaretten en een bijl in beslag genomen. Zaterdagochtend meldde de tweede verdachte zich op het politiebureau in Goes. Ze zijn weer heengezonden en zullen maandag worden voorgeleid bij de kinderrechter.

Heul veul regenwater!

Goeiedag allemaal!

De hemelsluizen stonden alwéér wagenwijd open. Dit leverde hier en daar zelfs weer wateroverlast op. Toch moet ik hierbij wel een kanttekening maken. Het droge oosten van het land greep opnieuw naast de prijzen. Daar viel slechts 5 tot 10 mm. In eerste instantie lieten de modellen de meeste regen in het oosten vallen, maar het ging toch anders. De koers van de storing die wijzigde uiteindelijk nog enigszins, zodat de meeste plensregens in het westen vielen. En daar is het al zo nat.

Hier volgen enkele cijfers: Roelofarendsveen 40 mm, Petten 42 mm, Bloemendaal aan Zee 38 mm, Krommenie 34 mm. En zo kunnen we nog even doorgaan. Over het algemeen viel er in het hele westen tussen de 20 en 45 mm regen. Dat is wat er ongeveer in een halve maand hoort te vallen. En dit was natuurlijk niet de eerste keer dat er zware neerslag voorkwam. Ook de afgelopen week trokken er soms zware buien over het land. 

Op sommige plaatsen in Noord-Holland is er al bijna 150 mm regen gevallen. En dat is vrij uniek voor een kustprovincie in de maand juni. In het oosten zijn er echter plaatsen die pas 20 tot 30 mm hebben opgevangen. De verschillen zijn dus enorm. 

De komende dagen is het een stuk rustiger en warmer. Er komt meer zon en het blijft op een enkele bui na tot woensdag op veel plaatsen droog. Op woensdag kan het dan weer 30 graden worden.

En dat wordt gevolgd door.... juist, onweersbuien.  

Zware bui (Foto: Stephan5)
Dit was één van de vele buien die over het westen van ons land trokken. Ik maakte deze foto vanaf een flat. Een pittig buitje dus. (Foto:Stephan5)

"Ajax hoopt op een transfersom van tachtig tot negentig miljoen euro voor Neres"

Ajax weigerde in januari een bod van vijftig miljoen euro uit China op David Neres. Het leek destijds een enorm bedrag voor de aanvaller, maar de regerend kampioen van Nederland is van mening dat de waarde van Neres sindsdien alleen maar is toegenomen. Volgens journalist Marcel van der Kraan van De Telegraaf mikt Ajax inmiddels op een transfersom van tachtig tot negentig miljoen euro voor de international.

In een podcast van Sky Sports stelt de journalist dat Ajax liever geen afscheid neemt van Neres, wiens contract nog drie jaar doorloopt. Hij heeft echter een ijzersterk seizoen achter de rug en werd vrijdag door Globo Esporte nog in verband gebracht met Paris Saint-Germain. Neres zou al meerdere keren om de tafel hebben gezeten met PSG, maar geniet ook belangstelling van Everton, Atlético Madrid en AC Milan.

"Neres is nog heel erg jong en heeft het ook erg naar zijn zin bij Ajax. Deze zomer is het misschien niet het juiste moment om hem te verkopen", aldus Van der Kraan over de 22-jarige buitenspeler. Momenteel is Neres met Brazilië actief op de Copa América; vrijdagnacht stond hij tachtig minuten op het veld in de openingswedstrijd tegen Bolivia (3-0). Van der Kraan weet dat de deelname aan het toernooi nog meer interesse zal creëren.

"Ajax wees eerder al een bod van vijftig miljoen af en hoopt nu op een transfersom van tachtig tot negentig miljoen euro", stelt de verslaggever, die Neres nog wel een jaar bij Ajax ziet blijven spelen. "Dit komt ook omdat Marc Overmars duidelijk maakte dat het onmogelijk is om opnieuw goed te presteren in de Champions League wanneer het halve team wordt verkocht." Met het genoemde bedrag zou Neres de duurste Ajacied ooit kunnen worden; Frenkie de Jong verkast deze zomer voor maximaal 86 miljoen euro naar Barcelona.

Nederlandse handboogschutters winnen brons op WK

De Nederlandse handboogschutters zijn op het wereldkampioenschap in Den Bosch bij het onderdeel compound derde geworden. Het team met Mike Schloesser, Peter Elzinga en Sil Pater versloeg Colombia met 231-230.

Het Nederlandse drietal nam in de tweede end een punt voosprong (214-213). Colombia kwam in het volgende end weer langszij. In het vierde en beslissende end kon Nederland zich met de laatste drie pijlen geen fouten veroorloven. Met drie tienen slaagde Nederland daarin en versloeg het Colombia. Voor Nederland is dit de eerste medaille op een WK bij de teamwedstrijd compound.

Charlie Hebdo heeft mening over WK kutvoetbal

Het Franse tijdschrift Charlie Hebdo heeft weer flink van zich laten horen. Het tijdschrift staat voornamelijk bekend om hun uitdagende cartoons die geen heilig huisje recht overeind laat staan. Inmiddels weten we dat niet iedereen daarvan gediend is.

Deze week nemen ze het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal op de hak. Een smakelijke voorpagina laat een grote kut zien met als clitoris een voetbal en het onderschrift luidt 'we gaan hier een maand lekker aan knabbelen'.

Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in Frankrijk gehouden en is vrijdag 7 juni begonnen. Vele bezoekers van de wedstrijden vinden de voorpagina smakeloos en respectloos. Anderen vinden de tekening een mooie sneer naar alles wat naar feminisme ruikt.

Samantha Mewis van het Amerikaanse voetbalteam zegt de tekening niet gezien te hebben, maar desgevraagd vond ze het wel 'ongepast klinken'. Ze hoopt juist dat dit toernooi de voetbalsters wat meer respect zou brengen.

Ook op het forum van FOK! kun je terecht voor het WK voetbal van de dames: https://forum.fok.nl/forum/239

Huldiging Wijnaldum in Suriname gaat niet door

De huldiging van Georginio Wijnaldum van zondag in Suriname gaat niet door. De Oranje-international zou door president Desi Bouterse gehuldigd worden na het winnen van de Champions League met Liverpool, maar het Nationaal Informatie Instituut (NII) van de Surinaamse overheid meldt dat Wijnaldum zelf heeft gevraagd om de huldiging niet door te laten gaan.

Wijnaldum arriveerde donderdag met de 'Cup met de Grote Oren' in Suriname. Nadat bekend was dat hij op vakantie zou gaan naar het land waar zijn ouders vandaan komen, werd voor hem een huldiging georganiseerd. Op de luchthaven Zanderij werd hij daarom door de minister van Sport- en Jeugdzaken ontvangen. Waarom de huldiging is afgelast is onduidelijk.

Mogelijk heeft de reden te maken met het feit dat er veel kritiek was vanwege het politieke karakter van de huldiging. Volgens De Telegraaf circuleert in Suriname een telefoongesprek tussen Wijnaldum en zijn zaakwaarnemer, waarin de speler het advies krijgt om af te zien van de plechtigheid.

Uit de betreffende opname blijkt ook dat Wijnaldum advies heeft gevraagd aan Clarence Seedorf. Ook de oud-international zou de middenvelder geadviseerd hebben om weg te blijven van de Surinaamse politiek en daarom af te zien van de huldiging.

Stereotypes vanaf nu verboden in Britse reclames

Deze week in de aanbieding, een verbod op gendertyperende stereotypes in reclames in het Verenigd Koninkrijk. Voortaan zijn er dus geen stofzuigende vrouwen of luie mannen meer te bewonderen tijdens Britse programmaonderbrekingen, voor een Youtube-video of op je social media tijdlijn.

Begin dit jaar had de Britse reclamewaakhond ASA al besloten dat er een einde moest komen aan de stereotypering in de reclameblokken. Reclamemakers kregen een half jaar de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regel die vanaf heden geldt. Volgens de ASA zouden de stereotypes in reclames bijdragen aan ongelijkheid tussen de seksen en de mogelijkheden en toekomstperspectief van mensen beperken.

Voor de nieuwe regelgeving zijn er richtlijnen opgesteld over wat er wel en niet meer kan in een hedendaagse commercial. Zo zijn een vrouw die problemen heeft met parkeren of een man die geen luier kan verschonen vanaf nu strikt verboden. Ook moet duidelijk zijn dat de emotionele welgesteldheid belangrijker is dan er goed uitzien of een opgeruimd huis hebben. Het is ook uit den boze als bijvoorbeeld een man loopt te klunzen met wat traditioneel gezien wordt als een 'vrouwentaak'.

Een van de aanstichters van deze nieuwe regelgeving is een reclame uit 2017 voor babymelk. Daarin werd het toekomstbeeld geschetst van een meisjesbaby die later een ballerina zou worden terwijl een jongensbaby een toekomst had als wetenschapper en bergbeklimmer. Wel mogen vrouwen en mannen nog wel worden uitgebeeld terwijl ze genderspecifieke 'leuke' dingen doen als shoppen en klussen.

'Lozano dicht bij transfer naar Napoli'

Hirving Lozano gaat PSV naar alle waarschijnlijkheid verlaten voor Napoli. Volgens Sky Italia zijn beide clubs dicht bij een akkoord over de transfersom van vijftig miljoen euro, inclusief bonussen. Het enige probleem zijn de portretrechten. Wanneer ook de laatste plooien worden gladgestreken, kan de Mexicaanse aanvaller zijn gewenste transfer naar de Serie A afronden.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de kwestie rond de portretrechten van Lozano snel wordt afgewikkeld. Napoli-president Aurelio De Laurentiis staat er volgens transferexpert Gianluca Di Marzio op dat aangekochte spelers hun portretrechten overdragen aan de club. Deze eis heeft er in het verleden al meerdere keren toe geleid dat een transfer geen doorgang vond. Lozano heeft meerdere sponsordeals, waardoor hij zou twijfelen om de portretrechten over te dragen.

Lozano kan in Napels 4,5 miljoen euro per jaar gaan verdienen en is naar verluidt zeer gecharmeerd van het voorstel. Volgens Di Marzio zou de club zou het salaris van Lozano nog verder kunnen verhogen en zijn portretrechten daarmee kopen. De Mexicaanse aanvaller zou derhalve aanspraak maken op een bedrag van ongeveer zeven miljoen euro. Mocht Napoli anders besluiten, dan moet Lozano genoegen moeten nemen met het huidige aanbod.

Met een aanstaande overstap naar Napoli vist Manchester United achter het net. De Engelse topclub werd lange tijd genoemd als mogelijke bestemming van de geblesseerde Mexicaanse international. La Gazzetto dello Sport schreef eerder deze week nog dat Napoli bereid is om te voldoen aan de vraagprijs van PSV. Met vijftig miljoen euro wordt Lozano de duurst verkochte speler uit de clubgeschiedenis van de Nederlandse topclub.

Ouders smokkelen drugs jeugdgevangenis binnen

De Nijmeegse jeugdgevangenis De Hunnerberg heeft de beveiliging niet goed op orde. Ouders die hun opgesloten kinderen bezochten, brachten vrij makkelijk, onder andere, drugs en telefoons mee de gevangenis in.

Vijftig procent van de gedetineerden had een telefoon en iedereen had drugs in zijn bezit. De ouders werden niet zwaar gecontroleerd, ze hoefden alleen door een detectiepoortje. Fouilleren werd sporadisch gedaan, goed weggestopte verboden spullen konden makkelijk mee naar binnen genomen worden, zo blijkt uit het verhaal van één van de jongeren.

Directeur Bart van Els van De Hunnerberg nuanceert. "Helaas werken ouders soms mee aan drugsgebruik van hun kinderen", volgens Van Els is inmiddels de beveiliging aangescherpt. "Het blijft een lastig probleem. We staan het absoluut niet toe. Drugsgebruik staat een goede behandeling van de jongeren in de weg."

Het grootste probleem in dit soort instellingen is het grote gebrek aan bevoegd personeel. De werkdruk wordt niet minder met net afgestudeerd personeel, die hebben nog veel begeleiding nodig. Agressie is ook een groot probleem. Zo is het aantal jongeren met een licht verstandelijke beperking in de Hunnerberg toegenomen. Zij hebben een grotere kans op het agressief reageren op situaties.

Omscholing DSI op nieuw wapen tijdelijk stilgelegd

De omscholing van de Dienst Speciale Interventies (DSI) op een nieuw semi-automatisch schoudervuurwapen is tijdelijk stilgelegd. Minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Barbara Visser hebben dat besloten. De bewindslieden laten extra onderzoek doen naar de daadwerkelijke opname in het lichaam van stoffen die bij het oefenen vrijkomen. Dat hebben zij de Kamer laten weten.

In 2017 beproefden politie en Defensie een nieuw semi-automatisch schoudervuurwapen met munitie voor terreurbestrijdingseenheid DSI. In 2018 startte de DSI met de omscholing van agenten en militairen die bij de DSI werken. Het bleek dat tijdens de omscholing medewerkers klachten kregen door de gasuitstoot tijdens het schieten. Daarop deed TNO op verzoek onderzoek. Het bleek dat de stoffen uit de gasuitstoot zelf onder de drempelwaarden bleven. Na aanvullende waarborgen ging de omscholing verder.

Opname in het lichaam
Politie en Defensie laten nu extra onderzoek doen naar de opname in het lichaam van stoffen die bij het oefenen met deze wapens vrijkomen. De omscholing ligt tijdens dit onderzoek opnieuw stil. De resultaten van het onderzoek worden deze zomer verwacht.

Er wordt nog bekeken of al omgeschoolde medewerkers toch kunnen oefenen waarbij blootstelling aan de bewuste gassen wordt geminimaliseerd. Dit om de slagkracht van de DSI niet aan te tasten. De eenheden van Defensie die het nieuwe wapen nog moeten krijgen, wachten met de omscholing tot na het blootstellingsonderzoek.

In overleg met de korpschef beziet de minister van Justitie en Veiligheid nog of, en zo ja welke, overige vuurwapens eveneens nader onderzocht dienen te worden op mogelijk schadelijke uitstoot van gassen in trainingssituaties. Bij Defensie wordt al een dergelijk nader onderzoek gedaan.

Een medewerker van de DSI tijdens een oefening in de Rotterdamse haven (foto: Defensie).
Een medewerker van de DSI tijdens een oefening in de Rotterdamse haven (foto: Defensie).

Achtervolging vanuit Amersfoort eindigt in Amsterdam

Door de melding van een alerte getuigen kan de politie, in de nacht van vrijdag 14 juni op zaterdag 15 juni, een man aanhouden die verdacht wordt van een inbraak op de Hanzeboulevard in Amersfoort. De recherche zoekt getuigen.

Rond 00:30 uur kwam er een melding binnen van een inbraak op de Hanzeboulevard in Amersfoort. Een alerte getuige gaf een goed signalement door van een auto die mogelijk bij de inbraak was betrokken. Een surveillerende agent hoorde de melding en zag de auto al snel rijden. Hij zette de achtervolging in waarop de automobilist ervandoor ging. 

Achtervolging
Er ontstond een lange achtervolging over de A1, A27, A12 en de A2. Uiteindelijk reed de vluchtauto Amsterdam in en kwam tot stilstand tegen een paal op de President Kennedylaan in Amsterdam. In de auto zat één man. Hij werd meteen aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Het gaat om een 46-jarige man uit Amsterdam.

Getuigen gezocht
De Amsterdammer wordt verdacht van een inbraak in een bedrijfspand aan de Hanzeboulevard in Amersfoort . Het onderzoek naar de inbraak gaat verder. De recherche wil graag getuigen spreken die iets afgelopen nacht hebben gezien, rond 00:30 uur, in de omgeving van de Hanzeboulevard. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 


Video: AT5

Dumoulin start niet meer in Dauphinť na irritatie aan knie

Tom Dumoulin gaat niet meer van start in de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné. De wielrenner van Team Sunweb heeft te veel last van zijn knie, die hij vorige maand opliep bij een valpartij in de vierde etappe van de Giro d'Italia.

"Na de etappe voelde ik mij erg goed, maar gedurende de avond begon de irritatie in mijn knie terug te komen. Ik heb nu ook niet het gevoel dat we de knie moeten overbelasten", zo valt te lezen in het persbericht van zijn ploeg Sunweb.

Volgens ploegarts Camiel Aldershof gaat het om een voorzorg maatregel. "In aanloop naar de Dauphiné zeiden we dat we geen enkel risico wilden nemen en dat is precies wat we doen. Deze week is goed verlopen. We hielden de situatie per dag in de gaten en natuurlijk waren er ups en downs, maar dat konden we verwachten. Na het goede gevoel gisteren keerden de irritaties terug, dus besloten we een extra rustmoment in te lassen in aanloop naar de hoogtestage."

Dumoulin gaat zaterdag al terug naar Nederland om een scan te maken van zijn knie. Normaal gesproken gaat de Nederlander maandag weer op hoogtestage.

Zaterdag 6 juli is de start van de Tour de France in Brussel.


Dumoulin niet meer van start in Dauphiné (Pro Shots / Panoramic)

40-jarige man slaat partner het ziekenhuis in

Agenten hebben vrijdagavond een 40-jarige man uit Den Bosch aangehouden aan de Piet Heinkade in Vlissingen. De man zou zijn partner bij het sluizencomplex ernstig mishandeld hebben.

Rond 21:00 uur kwamen er bij de meldkamer verschillende meldingen binnen dat er bij het sluizencomplex een vrouw mishandeld werd. Agenten kwamen ter plaatse en troffen niet ver van het sluizencomplex een gewonde vrouw aan. Het bleek een 41-jarige Vlissingse te zijn. Ze lag gewond op de grond. Ambulancepersoneel ontfermde zich over het slachtoffer. Ze moest voor behandeling aan haar verwondingen mee naar het ziekenhuis.

Op aanwijzen van getuigen hield de politie een 40-jarige man uit Den Bosch aan. De man werd aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau.  De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling. Deze zou rond 21:00 uur of iets daarvoor hebben plaats gevonden bij het sluizencomplex aan de Piet Heinkade in Vlissingen. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844.

Tegenstrijdige berichten over mogelijk vertrek De Jong bij PSV

Luuk de Jong heeft zijn laatste wedstrijd voor PSV mogelijk gespeeld. De Oranje-international staat volgens Mexicaanse media namelijk voor een overstap naar Monterrey. De spits van de Eindhovenaren stond vorig jaar nog in de belangstelling van Club América, maar tot een verhuizing kwam het destijds niet. Waar Mexicaanse media melden dat de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium bevinden, spreekt het Eindhovens Dagblad slechts van interesse.

Het Mexicaanse Club América deed vorig jaar al meerdere pogingen om de aanvaller in huis te halen en De Jong stond ook open voor een transfer naar Midden-Amerika. Uiteindelijk kwam er aan alle geruchten een einde nadat de spits een nieuw contract bij PSV tekende, tot medio 2021. Record meldde vrijdagavond dat het kamp-De Jong, Monterrey en PSV op een lijn zitten en een deal binnen handbereik was. De aanvaller zou bij zijn Mexicaanse (ex-)ploeggenoten Andrés Guardado en Hirving Lozano ook al navraag hebben gedaan over de Mexicaanse competitie.

'Betrouwbare bronnen' verklaren echter tegenover het Eindhovens Dagblad dat er niets concreets speelt rond een overstap van De Jong. De nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen wil de aanvalsleider dolgraag behouden. Het regionale dagblad noemt een transfer naar Mexico op voorhand 'niet de meeste logische' en wijst naar de rol van De Jong als pinchhiter in het Nederlands elftal.

Mocht een transfer toch doorgang vinden, dan moet rekening gehouden worden met een transfersom van vele miljoenen. In 2014 werd de spits voor ruim vijf miljoen euro overgenomen van Borussia Mönchengladbach. Afgelopen seizoen scoorde De Jong 28 keer in de Eredivisie en werd hij samen met Ajax-aanvaller Dusan Tadic gedeeld topscorer van de competitie.

MLB: Twee cycles op twee dagen

Er is al bijna twee weken geen bericht geweest over de MLB, maar de Amerikaanse honkbalcompetitie gaat ondertussen rustig verder en er zijn verschillende mooie momenten geweest. Een kleine terugblik op de afgelopen twee weken dus met extra aandacht voor de Nederlanders in de MLB.

Ozzie Albies
De Atalanta Braves zijn de afgelopen bezig met een sterke opmars. Ze wonnen hun laatste acht wedstrijden en staan daardoor nu alleen aan kop in de National League East. Dat is ook mede te danken aan de sterke slagbeurten van de Nederlandse tweede honkman. In de laatste tien wedstrijden wist Albies drie homeruns te slaan met een slaggemiddelde van .385. Zijn slaggemiddelde over het hele seizoen honderd punten lager. 

In de wedstrijd van woensdag tegen de Pittsburgh Pirates wist Albies weliswaar geen homerun te slaan, maar zorgde wel voor de winst tegen de Pirates. In de elfde inning sloeg hij met een twee honkslag Austin Riley wel over de thuisplaat wat goed was voor een 8-7 overwinning.

Xander Bogaerts
Bogaerts kent een redelijk seizoen bij de Boston Red Sox, terwijl zijn ploeg nog niet de goede vorm te pakken heeft. Afgelopen donderdag in de wedstrijd sloeg Bogaerts alweer zijn veertiende homerun van het seizoen. Die homerun zorgde ook voor de winst tegen de Texas Rangers. 

Ook defensief liet Bogearts zijn waarde zien voor de Red Sox. In de wedstrijd tegen de Tampa Bay Rays pakte de kortestop uit met een prachtige defensieve play. 

Didi Gregorius
Gregorius heeft vorige week zijn rentree gemaakt bij de New York Yankees. De Amsterdammer lag er lang uit, maar keerde succesvol terug. Hij sloeg in zijn tweede wedstrijd dit seizoen zijn eerste homerun. Ondanks de snelle en sterke terugkeer van Gregorius loopt het bij de Yankees wat minder. Ze verloren vijf van de laatste zeven wedstrijden en zijn voorlopig de koppositie kwijt aan de Tampa Bay Rays.

Kenley Jansen
De closer van de Los Angeles Dodgers kwam de afgelopen twee weken weinig in actie. Als de closer van de Dodgers de wedstrijd op slot moest gooien deed Jansen dat ook. Hij heeft alweer twintig saves op zijn naam staan. Zijn Dodgers staan nog altijd ruim aan de leiding in hun league.

Jurickson Profar
Profar kent een moeilijk seizoen bij de Oakland Athletics en dat zette zich voort in de afgelopen twee weken. De tweede honkman van de A's zag zijn slaggemiddelde dalen naar de .209 en is daarmee de slechtste slagman van zijn ploeg. Afgelopen had hij een goede dag met twee honkslagen uit drie slagbeurten.

Jonathan Schoop
Schoop kent een wisselvallig seizoen bij de Minnesota Twins in tegenstelling tot zijn team, die ruim aan kop staan in de American League Central. Schoop wist afgelopen week wel een homerun te slaan, zijn twaalfde van het seizoen, maar kan niet terugkijken op een succesvolle week. 

Andrelton Simmons 
Simmons is de laatste Nederlander in de MLB, maar hij staat voorlopig aan de kant met een blessure. Naar verwachting komt hij deze maand niet meer in actie

Naast de Nederlanders is er genoeg moois te zien in de MLB. De laatsten twee dagen vielen er maar liefst twee cycles te noteren. Donderdag sloeg s Shohei Ohtani een historische cycle. De two-way player (slagman en werper) sloeg als eerste Japanse speler in de MLB een cycle: een honkslag, tweehonkslag, driehonkslag en een homerun in een wedstrijd. 

Vrijdagavond slaagde Jake Bauers er ook in om een cycle te slaan. De outfielder van de Cleveland Indians deed dat in de wedstrijd tegen de Detroit Tigers.

Othani slaat als eerste Japanner een cycle in de MLB (Bron Youtube.com)

Ook cycle voor Bauer (Youtube.com)

Hoogtepunten van de afgelopen week (Bron: Youtube.com)


Uitslagen MLB vrijdag
New York Mets - St. Louis Cardinals 4-5
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 2-13
Washington Nationals - Arizona Diamondbacks 7-3
Cincinnati Reds - Texas Rangers 1-7
Detroit Tigers - Cleveland Indians 4-13
New York Mets - St. Louis Cardinals 5-9
Tampa Bay Rays - Tampa Bay Rays 4-9
Miami Marlins - Pittsburgh Pirates 0-11
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 9-8
Houston Astros - Houston Astros 15-2
Minnesota Twins - Kansas City Royals 2-0
Chicago White Sox - New York Yankees 10-2
Colorado Rockies - San Diego Padres 12-16
Oakland Athletics - Seatlle Mariniers 2-9
Los Angeles Dodgers - Chicago Cubs 5-3
San Francisco Giants - Milwaukee Brewers 5-3

Man wordt aangereden door inhalende automobilist

Een 41 jarige inwoner van Prinsenbeek raakte vrijdagmiddag gewond toen hij op de Gilzerbaan in Tilburg werd aangereden door een personenauto. De bestuurder van die auto haalde op dat moment een voorganger in, terwijl dat niet was toegestaan.

Kort voor 17:00 uur stak het slachtoffer bij een oversteekplaats de Gilzerbaan over. Omdat vanuit de richting Tilburg een bestelbusje naderde hield hij op de vluchtheuvel in het midden van de weg stil. Op dat moment werd het busje echter ingehaald door een achteropkomende auto, bestuurd door een 27 jarige Tilburger.

Die negeerde daarbij een dwangpijl die automobilisten sommeert om naar rechts te gaan rijden. De voetganger probeerde vervolgens terug te rennen naar het trottoir, maar in die poging werd hij aangereden. Het slachtoffer werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

BraziliŽ met basisklant Neres sterk van start in Copa Amťrica

Brazilië is uitstekend van start gegaan in de Copa América. De ploeg van bondscoach Tite kende voor eigen publiek weinig moeite met Bolivia en won verdiend met 3-0. Philippe Coutinho was met twee doelpunten de grote man aan Braziliaanse zijde. De andere goal werd gemaakt door Everton, die in de slotfase de vervanger was van basisklant David Neres. De Ajacied mocht aan de aftrap verschijnen nadat Neymar in de voorbereiding op het toernooi geblesseerd raakte.

Bolivia had weinig in te brengen in Estádio do Morumbi in São Paulo. De bezoekers moesten zich beperken tot het tegenhouden van de Braziliaanse aanvallen. Hoewel de ploeg van bondscoach Tite de bovenliggende partij was, had het gastland moeite om tot kansen te komen. De beste mogelijkheid in de eerste 45 minuten was nog voor Thiago Silva, die vanuit een standaardsituatie maar net naast het doel kopte. Neres was dreigend, maar niet meer dan dat. De Ajax-speler kwam regelmatig in het spel voor, maar slaagde tegenover de twee of soms zelfs drie Boliviaanse verdedigers vaker niet dan wel in zijn acties.

Vijf minuten na de thee kwam Brazilië op voorsprong. Een voorzet van Richarlison kwam in het strafschopgebied terecht op de arm van Bolivia-verdediger Jusino. Nadat de Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana hulp kreeg van de VAR, legde hij de bal op de stip. Coutinho maakte geen fout vanaf elf meter. Nog geen drie minuten na zijn openingstreffer tekende Coutinho ook voor de 2-0. Op aangeven van Roberto Firmino kon hij geheel vrijstaand raak koppen.

Met nog een kleine tien minuten op de klok zat de wedstrijd voor Neres erop. De buitenspeler werd na 82 minuten spelen vervangen door Gremio-aanvaller Everton, die vlak na zijn invalbeurt een doelpunt meepikte. De linksbuiten kreeg de bal op de linkerflank aangespeeld, kwam naar binnen en haalde fraai uit in de verre hoek. Met zijn doelpunt bepaalde hij de eindstand op 3-0, een uitslag die recht doet aan het krachtsverschil binnen de lijnen. In de nacht van dinsdag op woensdag (02.30 uur) staat voor Brazilië de tweede groepswedstrijd tegen Venezuela op het programma.

Onderzoeksteam MH17 kondigt persbijeenkomst aan

Op woensdag 19 juni om 13.00 uur houdt het Joint Investigation Team een persbijeenkomst over ontwikkelingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Deze persbijeenkomst is meteen na een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van de slachtoffers. Die worden als eerste over de ontwikkelingen geïnformeerd.

Het Joint Investigation Team werd gevormd in 2014. In het JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne samen aan het onderzoek. Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Nederlandse Landelijk Parket. De MH17 werd neergehaald op 17 juli 2014. 298 mensen kwamen daarbij om het leven.

Forse straffen voor levensgevaarlijke mensensmokkel

Een 31-jarige man uit Hilversum en 26-jarige man uit Bussum zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 72 maanden respectievelijk 54 maanden. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vrijdag bepaald. Het hof acht bewezen dat zij zich met anderen schuldig maakten aan mensensmokkel van 24 vreemdelingen, waarbij voor deze levensgevaar bestond. De rechtbank legde eerder de verdachten gevangenisstraffen op van 54 maanden en 42 maanden. Het Openbaar Ministerie eiste 57 maanden en 40 maanden.

De haven van IJmuiden
De Albanese en Vietnamese vreemdelingen, waaronder minderjarigen, zouden op 15 augustus 2015 van IJmuiden met een zeiljacht oversteken naar Engeland. Het zeiljacht was 8,75 meter lang en iets meer dan 3 meter breed en was dus met de 24 vreemdelingen zwaar overbeladen. Bovendien verkeerde het in een gebrekkige technische staat, ontbraken er geschikte reddingsmiddelen en waren de verdachten, die de boot zouden besturen, niet getraind: zij waren pas kort van te voren gaan oefenen met zeilen. Omdat er storm was voorspeld, sloegen getuigen in de haven alarm. De Koninklijke Marechaussee kon voorkomen dat het zeiljacht is uitgevaren.

Het hof oordeelde dat het volstrekt onverantwoord was met het zeiljacht de oversteek naar Engeland te maken. Het vaargebied kenmerkt zich door sterke stromingen en drukke scheepvaart. Zelfs met een goed getrainde bemanning was de kans op schipbreuk bijzonder groot. Het hof concludeert dan ook dat er voor de vreemdelingen levensgevaar bestond bij de oversteek naar Engeland. Dit gevaar was voorzienbaar voor de verdachten.

Hogere straf
Het hof acht het handelen van de verdachten bijzonder ernstig. Daarom legt het een hogere straf op dan de straf die was geëist en ook dan de straf die de rechtbank had opgelegd.

Poging tot moord op bestelling op advocate: 10 en 12 jaar cel geŽist

Een normaal intakegesprek draaide voor een Zoetermeerse advocate in september 2017 uit op een verschrikkelijke steekpartij. Uit het niets sprong haar 'cliënt' op en begon met een mes in haar hoofd te steken. Wie de jongen was, is nog altijd onbekend. "Ik had hem nog nooit gezien," zei de advocate later. Drie medeverdachten uit Amsterdam werden wel aangehouden en hoorden vandaag de strafeis tegen zich.

De steker werd op 26 september 2017 door een chauffeur naar Zoetermeer gebracht, samen met een 22-jarige en een 21-jarige medeverdachte. De 21-jarige verdachte zou de opdracht hebben gekregen om de advocate te verminken, en daarvoor betaald worden. Vervolgens betrok hij er de anderen bij.

Een dag eerder werd al de afspraak met het advocatenkantoor gemaakt. Kort voor vertrek werd nog een chauffeur benaderd. Van hem valt volgens het Openbaar Ministerie onvoldoende vast te stellen dat hij op de hoogte was van de plannen van zijn medeverdachten. Hij zou daarom moeten worden vrijgesproken. Voor de 21-jarige en 22-jarige Amsterdammers ligt dat anders.

'Dat is geen toeval'
De 22-jarige man liep meteen vanaf de parkeerplaats in Zoetermeer naar het station. Hij maakte bij het station een praatje met een straatmuzikant, ging nog even de kiosk in en reisde toen naar Den Haag Centraal en terug naar Amsterdam. Onderweg hield hij contact met de 21-jarige verdachte.

Die was ondertussen een stukje met de steker meegelopen richting het advocatenkantoor. Pas het laatste stukje ging de steker alleen verder: de 21-jarige keerde om en liep ook naar het station. Opmerkelijks is dat hij zich daar exact hetzelfde gedroeg als zijn medeverdachte kort ervoor. Ook hij maakte een praatje en ging de kiosk in. Zijn kleding was hetzelfde, hij had nu zelfs zijn blouse uit zijn broek getrokken zoals ook de 21-jarige dat had en een gelijkende bril opgezet. "Dat is geen toeval," aldus de officier van justitie vrijdag op zitting. "Dat is afgesproken. Dat is gepland."

Alleen 'krassen'
De verdachten hebben altijd gezwegen. "Dat is zeer spijtig," zei de officier van justitie, "want zij moeten weten wie de steker is." Daarnaast geven ze geen verklaring voor hun eigen rol. Het Openbaar Ministerie gaat er daarom van uit dat ze medepleger zijn van het steken en daarmee ook een hoge straf moeten krijgen. Er lijkt immers sprake van een nauwe samenwerking en vooropgezet plan, waarvoor de afspraak al een dag eerder werd gemaakt. De verdachten geven geen alternatieve verklaring.

Anonieme getuigen hebben verklaard dat de verdachten waren geïnstrueerd om de advocate niet te vermoorden, maar alleen te 'krassen'. Ze moest flink verminkt worden. Toch vindt het Openbaar Ministerie dat sprake is geweest van een poging tot moord. "Er is bewust meermalen met een mes in het hoofd gestoken," hield de officier van justitie de rechtbank voor. "Dan is er een méér dan aannemelijke kans op dodelijk letsel. Dat is ook bijna realiteit geworden. Het slachtoffer heeft gevochten voor haar leven."

Poging moord op bestelling
Het Openbaar Ministerie vindt het onvoorstelbaar dat iemand het uitvoeren van haar werk bijna met de dood heeft moeten bekopen. Dat verdachten bereid waren om enkel voor een beetje geld een volstrekt vreemde aan te vallen. "Ik had die jongen nog nooit gezien," vertelde de advocate. Het was een koelbloedige en planmatige poging tot moord op bestelling.

"Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn," verklaarde de advocate op een eerdere zittingsdag. "Met mijn rug naar de wereld staan en mij veilig voelen, kan ik niet meer." Ze heeft haar baan moeten opgeven en zal nooit meer kunnen werken als advocaat. "Ik zal nooit meer dezelfde moeder zijn voor mijn kinderen, echtgenote van mijn man, dochter van mijn ouders of zus. De littekens zal ik voor altijd met mij dragen, zowel zichtbaar als onzichtbaar."

Niets geleerd
Volgens de officier van justitie zijn in deze zaak veel strafverzwarende omstandigheden aan te voeren. Het meest in het oog springt daarbij dat de 22-jarige verdachte al een aardig strafblad heeft, met zelfs een veroordeling voor doodslag. "Hij heeft dus al een keer in een zittingszaal aangehoord wat de gevolgen zijn van een zeer ernstig geweldsdelict," zei de officier van justitie ontzet. "Toch heeft die ervaring hem niet weerhouden om wederom betrokken te zijn bij een zeer ernstig feit."

Tegen de 22-jarige verdachte eiste ze 12 jaar gevangenisstraf. Tegen de 21-jarige verdachte 10 jaar. De chauffeur zou volgens het Openbaar Ministerie moeten worden vrijgesproken. Naar de identiteit van de steker wordt nog steeds gezocht.

Vrouw laat spullen achter op graf voor ex-vriend en wordt opgepakt

Ook zonder dreigementen kan ongewenste aandacht te ver gaan. Vrijdagochtend is een 49-jarige vrouw uit Maassluis aangehouden voor het herhaaldelijk lastig vallen van haar ex-partner. Ze zou hem achtervolgen en spullen voor hem achterlaten, onder andere op het graf van zijn moeder.

Het 46-jarige slachtoffer nam al eerder contact op met de politie omdat hij na de relatiebreuk niet van zijn ex af leek te komen. Na onderzoek toen leken de beschuldigingen over en weer te gaan. Een bemiddelingsgesprek had de oplossing moeten bieden, maar naar nu blijkt had dat niet het gewenste effect.

De Maassluizenaar beticht de vrouw ervan nog altijd contact te blijven zoeken, hem bewust te achtervolgen en spullen voor hem achter te laten, waaronder op het graf van zijn moeder. Hij was niet gediend van deze aandacht en deed aangifte van stalking. Na onderzoek is de vrouw aangehouden. De recherche onderzoekt de gedragingen en de rol van de vrouw.

Nederlandse hockeyers na shoot-outs langs Groot-BrittanniŽ

In het Lee Valley Hockey & Tennis Centre in Londen leek Oranje op een effectieve 1-2 overwinning af te stevenen, na twee puntgave treffers van Jeroen Hertzberger. Een Britse strafbal in de laatste minuut zorgde echter voor shoot-outs, die door Oranje werden gewonnen met 3-4. 

De wedstrijd in Londen stond voor de Britten in het teken van de terugkeer van hun verloren zoon Ashley Jackson, die juist in de Nederlandse competitie weer zo zijn stempel had gedrukt op HGC, met zijn kenmerkende geniale hockey, waar hij kanonskogels vanaf de cirkelrand kan combineren met subtiele steekpassjes. Een speler voor alle hockeyliefhebbers en een speler die Groot-Brittannië richting de Olympische Spelen van Tokio heel goed kan gebruiken. GB had vrijdagavond met Jackson de punten ook keihard nodig om nog kans te maken op de Grand Final in het Wagener Stadion. De creatieve middenvelder was ook bij de Britse goals betrokken en maakte wat dat betreft een fijne comeback.

De Britten openden het hockeybal in Londen overtuigend en Chris Grassick en Alan Forsyth waren dichtbij een eerste treffer, maar keeper Pirmin Blaak stond net als tegen België goed in de weg. Groot-Brittannië wist dat het kon winnen van Oranje, in Eindhoven werd het eerder deze maand 1-3 voor de Britten.

Maar dat was de allereerste Pro League-wedstrijd voor het Nederlands elftal sinds de clubcompetitie en was het samenspel nog onwennig. Vrijdagavond in Londen namen de Oranje Heren de overheerlijke dubbele overwinning tegen wereldkampioen België mee in de rugzak.

Terwijl de Britten in het begin hard op zoek waren om hun Grand Final kansen levend te houden, nam Oranje het initiatief in het tweede kwart over. Het was Jeroen Hertzberger die een echte spitsengoal maakte bij de tweede paal na een fijne pass van Mink van der Weerden. Hertzberger deed daarna zijn handen voor zijn ogen, alsof hij de bal nooit had gezien, maar het was een knap staaltje spitsenwerk. Mirco Pruyser was dichtbij de 0-2, nadat hij al kappend en draaiend eindigde met een backhandschot, die werd gered door de teen van keeper George Pinner.

Ashley Jackson geeft knappe assist op Griffiths
Groot-Brittannië wist dat het moest winnen, dus ging het vol op de aanval spelen. Maar Sam van der Ven redde goed op een rebound van de strafcorner van Phil Roper. Sander Baart corrigeerde knap op een missertje van Pruyser, die de bal pardoes in de stick van Forsyth passte. Aan het einde van het tweede kwart was het wederom Van der Ven die zich onderscheidde met een redding op de sleeppush van de hem bekende Jackson. Met de teller op nul seconden voor de rust pushte Jackson nu hoog, maar Van der Ven tikte de bal met zijn handschoen eruit, alsof de inzet van de Engelsman een boogje was, wat het zeker niet was.

Net toen Oranje de zaakjes na rust op orde leek te hebben, was het – wie anders – dan Ashley Jackson die knap een hoge bal onderschepte van Jip Janssen en de bal vliegensvlug naar Christopher Griffiths pastte, die vanuit een moeilijke hoek Pirmin Blaak passeerde.

Verdedigend had Oranje het in deze fase redelijk op orde, met goede intercepties van Lars Balk, die liet zien dat zijn terugkeer afgelopen week met teamgenoot Sander de Wijn een kwaliteitsimpuls betekent voor de Nederlandse defensie. Aanvallend was het Nederlands elftal in het derde kwart echter machteloos. Alleen vanaf de afslag kon aanvoerder Billy Bakker hard uithalen met zijn backhand, verder creëerde de Nederlandse middenvelders en aanvallers vrijwel niets.

In het vierde kwart was het een wonderbaarlijke solo van Seve van Ass, die met zevenmijlslaarzen en een paar schijnbewegingen de Britse tegenstanders in de luren legde, die het gevaar stichtte. Na zijn pass op Thierry Brinkman, ontstond de eerste Nederlandse strafcorner. Maar twee corners leverden niets op voor Oranje.

Toch ontstond er steeds meer ruimte voor de counter en via Thierry Brinkman kwam de bal bij Jeroen Hertzberger terecht, die net als zondag fantastisch met zijn backhand afrondde. Zijn tweede goal van de avond en zijn 109de voor Oranje.

Late strafbal zorgde voor shoot-outs
Van der Ven redde daarna nog knap op de inzet van Jackson vanaf de kop cirkel. Toch volgde na een videoreferral de strafbal, tot groot genoegen van het Engelse publiek, die helemaal uit zijn dak ging toen de ene vinger van de scheidsrechter naar beneden wees en de andere naar boven. Forsyth verzaakte niet en zorgde even voor een Engelse heksenketel en shoot-outs.

Het publiek leefde hartstochtelijk mee met elke rake shoot-out van de Britten. Intens gejuich werd gevolgd door snoeihard boegeroep bij de videoreferral van Pirmin Blaak bij de op het oog rake shoot-out van David Ames. De goal bleek toch te tellen. Een teleurstellend ‘Oooooohhhh’ volgde na de rake backhand van Seve van Ass, die de 3-4 betekende in de shoot-outs. Keeper Pirmin Blaak was het die aanvoerder Adam Dixon tot een misser forceerde, waardoor Oranje het extra punt pakte, een lekker punt op weg naar de Grand Final in het Wagener Stadion.Politie pakt 4 tieners op met molotovcocktails, messen en een vuurwapen

Vier jongemannen in de leeftijd van 15-20 jaar zijn vrijdag rond 17:30 uur aangehouden op verdenking van wapenbezit. De politie nam meerdere molotovcocktails, messen en een vuurwapen in beslag.

Een groep jongemannen hield zich op rondom metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost en deze mannen vulden kennelijk flesjes met brandstof en staken daar een lont in. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam rende een verdachte weg met een tas. Deze persoon is aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit. In de tas die hij weggooide zat een vuurwapen.

Diverse omstanders bemoeiden zich met het politieoptreden, maar zijn op afstand gehouden. De politie stelt een nader onderzoek naar de gedragingen en het wapenbezit van de aangehouden personen.

Belgische douane onderschept partij cocaÔne

De douane in de haven van Antwerpen heeft deze week bij een routine controle in een container een grote partij van meer dan 3.000 kilo cocaïne aangetroffen en in beslaggenomen. De cocaïne zat tussen een vracht rijst en bleek bestemd te zijn voor de Nederlandse markt.

De Regionale Recherche van de politie-eenheid Den Haag werd gealarmeerd omdat de vracht kennelijk naar een locatie binnen haar werkgebied zou worden vervoerd. De cocaïne is in beslaggenomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De Nederlandse en Belgische politie werken samen in het onderzoek naar deze partij.

Mannen worden steeds later vader

De gemiddelde leeftijd van vaders bij de geboorte van een kind is de afgelopen vijf jaar gestegen naar 34,2 jaar. Vooral mannen onder de vijfendertig werden minder vaak vader. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

In 2018 zijn er ruim 168.500 baby’s geboren. Vaders waren gemiddeld 34,2 jaar oud bij de geboorte van een kind. Dat is ruim twee maanden ouder dan vijf jaar eerder, toen mannen gemiddeld 34 waren. Sinds 1996 is deze leeftijd met meer dan een jaar gestegen.

Ook bij de geboorte van hun eerste kind (ruim 75.500 baby’s in 2018) zijn mannen ouder. Kersverse vaders waren gemiddeld 32,7 jaar. Dat is drie maanden ouder dan vijf jaar eerder. Ook moeders kregen hun eerste kind gemiddeld later dan in 2013, de gemiddelde leeftijd steeg van 29,4 naar 29,9 jaar.

Mannen onder de vijfendertig minder vaak vader
Vooral mannen onder de vijfendertig werden minder vaak vader. Hadden in 2013 nog 98,1 duizend pasgeborenen een vader jonger dan vijfendertig, in 2018 waren dat er bijna 3 duizend minder. Het aantal eerstgeborenen met een vader tot vijfendertig daalde eveneens met bijna 3 duizend.

De meeste vaders zijn tussen de dertig en vijfendertig bij de geboorte van een kind. In 2013 werden bijna 120 van de duizend mannen in deze leeftijd vader. Vijf jaar later is dat gedaald naar ruim 115. Ook vrouwen onder de dertig beginnen steeds minder vaak aan kinderen

Mannen boven de vijfendertig werden naar verhouding juist wat vaker vader. Een klein deel van de vaders is boven de vijftig als het kind geboren wordt. Vorig jaar hadden 2 628 baby’s een vader van vijftig jaar of ouder. 765 baby’s hadden een vader van boven de vijfenvijftig.

Van Veldhoven wil export plastic afval vanuit Westerse landen stoppen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat Europese- en andere Westerse landen stoppen met het exporteren van plastic afval. Hiervoor pleit zij vandaag richting haar internationale collega’s op de G20 bijeenkomst rondom milieu en energie in Japan. Het is de eerste keer dat een aparte milieubijeenkomst onderdeel is van de jaarlijkse top.

Van Veldhoven: “Westerse landen zouden geen plastic afval meer moeten exporteren. Niet naar Maleisië, niet naar Indonesië, nergens heen. Wij moeten ons eigen plastic afval zelf kunnen verwerken, in plaats van het per boot naar andere delen van de wereld te sturen. Hier moeten we in internationaal verband afspraken over maken.”

Vorige maand maakte Maleisië bekend 3000 ton illegaal plastic afval terug te sturen naar de landen van herkomst. Eerder zette China de import hiervan al stop. Plastic afval dat geëxporteerd wordt, wordt niet altijd gerecycled in hiervoor geschikte fabrieken. Soms wordt het plastic gedumpt, waardoor water en bodem in het land van bestemming vervuild raken. In andere gevallen wordt plastic dat niet geschikt is voor recycling verbrand. Van Veldhoven wil een einde aan de export van plastic afval vanuit Europese landen onder meer bespreken met de nieuwe Eurocommissaris die straks verantwoordelijk wordt voor milieubeleid.

Aanpak van plastic afval
Het kabinet wil in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken door beter om te gaan met de materialen die we al hebben. Het uiteindelijke doel: een volledig circulaire economie in 2050.

In februari sloot staatssecretaris Van Veldhoven het zogeheten Plastic Pact met meer dan 70 Nederlandse bedrijven en milieuorganisaties. Doel is om 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn.

In Europees verband spant Van Veldhoven zich in om bewindslieden van andere landen dezelfde stappen te laten zetten en om onnodige belemmeringen in de EU-regelgeving op te sporen. Ook voor het internationale Platform for Accelerating the Circular Economy – dat binnenkort naar Nederland verhuist – is plastic een prioriteit.

G20
Staatssecretaris Van Veldhoven neemt van zaterdag 15 juni tot en met zondag 16 juni namens het kabinet deel aan de G20 Ministerial Meeting in Energy Transition and Global Environment For Sustainable Growth. Nederland is dit jaar als gastland aanwezig op deze internationale top in Karuizawa, Japan. Kennis uitwisselen over onder meer de circulaire economie is een onderdeel van de gezamenlijke duurzame ambities die de deelnemende landen overeen willen komen.

FOK! Wat een weer: Regen, geleidelijk droger

De ochtend begint in vrijwel het hele land met regen. Van tijd tot tijd kan het stevig doorregenen met op veel plaatsen 10-20 mm neerslag, in het westen kan uiteindelijk lokaal 20-40 mm vallen. Zeer lokaal is onweer mogelijk. Het regengebied trekt gedurende de ochtend naar het noorden en verlaat aan het begin van de middag het land.

Daarachter klaart het van het zuidwesten uit op, maar kan er nog wel een enkele bui tot ontwikkeling komen met kleine kans op onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het noordwesten tot 22°C in het zuidoosten. Er staat aanvankelijk een zwakke tot matige noordelijke wind. In de loop van de dag wordt de wind westelijk en meest matig, in het Waddengebied mogelijk (vrij) krachtig.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er brede opklaringen en komt er lokaal mogelijk nog een bui voor. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee later mogelijk vrij krachtig.

Zondag overdag zijn er eerst zonnige perioden. Later ontstaan er steeds meer stapelwolken en kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot lokaal 23°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Aan de kust is de wind af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Mooie wolkenformatie (Foto: Interpretatie)
Mooie wolkenformatie (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.