FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 juni 2019

Hockeysters verslaan Nieuw-Zeeland met klein verschil

De Oranje Dames blijven maar winnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan boekte woensdag in Den Bosch de twaalfde zege in dertien wedstrijden in de Pro League. Nieuw-Zeeland werd met 3-2 verslagen in een duel waarin Nederland een 2-0 ruststand verspeelde maar in het slot toch aan het langste eind trok.

Met zevenmijlslaarzen baant Nederland zich een weg door de Pro League. Afgelopen weekend na de dubbel met België verzekerden de Oranje Dames zich samen met Argentinië al voor de Grand Final, het finaletoernooi van de nieuwe landencompetitie.

Meer verloren dan gewonnen
De kaarten voor Nieuw-Zeeland lagen er compleet anders bij. De Black Sticks verloren in de Pro League meer wedstrijden dan dat er overwinningen werden behaald. Met een zesde plaats op de ranglijst was een ticket voor de Grand Final lang uit het zicht verdwenen.

Nieuw-Zeeland hoopte het Oranje lang moeilijk te kunnen maken, zoals begin dit jaar toen beide ploegen in hun eerste Pro League-optreden tegenover elkaar stonden. Nederland won toen nipt door een doelpunt van Maartje Krekelaar, halverwege het tweede kwart.

Duel leek bij rust beslist
Dit keer leek het duel eigenlijk al bij rust beslist. Twee doelpunten binnen drie minuten in het tweede kwart bezorgden Oranje een comfortabele voorsprong. In het eerste kwart had Nieuw-Zeeland de eerste mogelijkheid van het duel gekregen, maar Anne Veenendaal redde met de voet op de push uit een strafcorner van Brooke Neal.

Daarna nam Nederland het initiatief. Het was Lidewij Welten die het duel open probeerde te breken. Met haar karakteristieke solo’s ging ze op jacht naar de openingstreffer. Succes had de aanvalster van Den Bosch niet, maar er kwam wel leven in de wedstrijd. Haar tip na een voorzet van Margot van Geffen ging maar net over het Nieuw-Zeelandse doel.

Jonker scoort tegen favoriete tegenstander
Even later was keepster Grace O’Hanlon wel verslagen. Caia van Maasakker bracht de bal in de cirkel en via een paar sticks belandde de bal voor Kelly Jonker, die van dichtbij uithaalde: 1-0. Het was alweer de tiende treffer van de spits in zeventien duels tegen de Black Sticks.

Slordig uitverdedigen van Nieuw-Zeeland leverde een paar minuten later de 2-0 voor Oranje op. Xan de Waard haalde uit met haar backhand en zag dat Felice Albers net het laatste tikje gaf. Het was de eerste treffer in Oranje voor de speelster van Amsterdam, die afgelopen zondag haar interlanddebuut maakte.

Bijna 3-0 voor Oranje
Balverlies bij Nieuw-Zeeland leidde na rust bijna tot de derde Nederlandse treffer. Felice Albers snoepte de bal van haar tegenstandster af en bediende Welten. Haar backhand was echter zwak en recht op keepster O’Hanlon.

Van Nieuw-Zeeland werd tot dan toe aanvallend weinig vernomen. Het was Oranje dat aan de basis stond van een kansrijke aanval van de Black Sticks. Een misverstand bij de derde Nederlandse corner leidde een counter in. In de cirkel kreeg Megan Hull de bal niet goed onder controle en uit de draai raakte ze de bal vervolgens verkeerd.

Aansluitingstreffer Nieuw-Zeeland
Het was het begin van een korte periode waarin Nieuw-Zeeland ver op de Nederlandse helft was te vinden. Stacey Michelsen forceerde een corner, die via een variant in het doel verdween. Het schot van Olivia Merry werd nog vlak voor keepster Josine Koning, die de plaats onder de lat had ingenomen van Veenendaal, van richting veranderd.

Ondanks de tegentreffer leek er voor Oranje geen vuiltje aan de lucht. Nederland kreeg een paar kleine kansjes via Welten en Marloes Keetels. De Black Sticks kwamen er niet aan te pas. Maar toch kwam Nieuw-Zeeland op gelijke hoogte. Na balverlies van Jonker werd Kirsten Pearce in de cirkel op haar stick gestikt. De toegekende strafbal werd verzilverd door Merry.

Gelijke stand niet lang op het bord
Een onnodige gelijke stand gezien de verhoudingen op het veld. Een stand ook die gelukkig voor Oranje en de Nederlandse fans niet al te lang op het bord bleef staan. Welten soleerde in de cirkel. Haar schot werd gestopt door O’Hanlon en de rebound werd op de rand van de cirkel opgepikt door Xan de Waard, die al haar agressie in het schot legde en daarmee Nederland aan de overwinning hielp.

Komende zaterdag spelen de Oranje Dames in Londen tegen Groot-Brittannië. Daarna volgen de laatste twee thuiswedstrijden tegen Argentinië (20 juni) en Australië (23 juni) in de FIH Pro League voordat op 27 juni de Grand Final in het Wagener Stadion wordt gespeeld waaraan de beste vier teams van de Pro League deelnemen.

'Hoge vraagprijs houdt transfer gewilde Dost voorlopig tegen'

Bas Dost lijkt Sporting Portugal de komende transferperiode te gaan verlaten, maar het is vooralsnog onduidelijk waar zijn sportieve toekomst ligt. Tot dusver is nog geen enkele club concreet geworden voor de spits en volgens A Bola heeft dat er alles mee te maken dat Sporting vasthoudt aan een hoge vraagprijs. De club hoopt namelijk twintig miljoen euro voor Dost.

Volgens Portugese media moeten os Leões flink bezuinigen met oog op volgend seizoen en staat Dost daarom op de nominatie om verkocht te worden. De dertigjarige aanvaller drukt met zijn hoge salaris namelijk zwaar op de begroting. Zijn contract in Lissabon loopt nog door tot medio 2021. Girondins Bordeaux, Schalke 04 en Sevilla hebben interesse, maar zijn niet bereid om een transfersom van twintig miljoen euro te betalen voor de ex-international.

Dost maakte in de zomer van 2016 voor circa twaalf miljoen euro de overstap van VfL Wolfsburg naar Sporting Portugal. In drie jaar tijd kwam hij in 125 wedstrijden tot 93 doelpunten. Mede door blessureleed kwam hij het afgelopen seizoen minder aan spelen toe dan hij gewend was. Nu zijn contract nog twee jaar doorloopt hoopt Sporting nog wat te kunnen verdienen aan de routinier.

Schalke lijkt een van de grootste kanshebbers op de handtekening van Dost. De club uit Gelsenkirchen is echter niet bereid om te voldoen aan de hoge transfersom. Die Knappen kijken terug op een dramatisch seizoen, waarin gestreden moest worden tegen degradatie. Met een vernieuwde selectie hoopt Schalke komend seizoen op betere tijden.

Volleyballers zeker van Final Four na ruime winst op Estland

De Nederlandse volleyballers hebben zich met nog één wedstrijd te gaan geplaatst voor de finale van de Golden European League. In Hoogeveen won Oranje overtuigend met 3-0 (25-19, 25-17, 25-17) van Estland en ging Spanje in Alicante onderuit tegen Kroatie, waardoor de Nederlandse niet meer te achterhalen is de poulefase.

Tien dagen geleden verloor de Nederlandse volleybalploeg nog van Estland. De uitwedstrijd in Tallinn ging met 3-2 verloren, maar in Hoogeveen herstelde Nederland zich goed van de nederlaag.De Nederlandse volleybalploeg kwam in geen enkele set in de problemen en won overtuigend van Estland.

Thijs ter Horst werd met achttien punten topscorer aan de Nederlandse kant, Nimir Abdelaziz was goed voor zeventien punten. Zaterdag speelt Nederland nog tegen Kroatië, maar dat is van geen belang omdat Oranje niet meer te achterhalen is in de poulefase. De Final Four wordt over tien dagen gespeeld in Estland.

Voorstel tegen no-deal Brexit weggestemd

Het Britse parlement heeft een voorstel van oppositiepartij Labour verworpen dat had moeten voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 oktober zonder deal verlaat. De motie voorzag erin dat het Lagerhuis de parlementaire agenda zou bepalen, in plaats van de regering.

Het voorstel werd met 309 tegen 298 stemmen afgekeurd. De Conservatieve fractie reageerde met gejuich op de uitslag, aldus de BBC. "In september juichen jullie niet meer!", riep Labourleider Jeremy Corbyn vervolgens.

Tien Conservatieve Lagerhuisleden gingen tegen de regering in en steunden de motie. Aan de andere kant waren er acht Labour-parlementariërs die juist met de regering meestemden. Die waren afkomstig uit kiesdistricten waar in 2016 voor de Brexit was gestemd. Cruciaal was dat de Noord-Ierse unionisten van de DUP, gedoogpartner van de regering, tegen het voorstel stemden en de regering dus steunden. Die partij deed dit de afgelopen periode bij stemmingen over de Brexit doorgaans namelijk juist niet.

Verstoringen
Als het Verenigd Koninkrijk de EU inderdaad zonder deal verlaat, heeft het in één keer geen overeenkomsten meer op het gebied van onder meer handel en douane. Gevreesd wordt dat dit tot grote verstoringen kan leiden. Bovendien is er dan geen mechanisme meer om de Ierse grens open te houden.

In de exitdeal die premier Theresa May met de EU overeenkwam wordt het openhouden van die grens via de zogeheten backstop geregeld, een tijdelijke douane-unie tot er een andere oplossing is. Maar velen in de Conservatieve Partij willen daar vanaf, en willen de EU zover krijgen het akkoord open te breken door met no-deal te dreigen.

Parlement buiten werking
De belangrijkste kandidaten om May straks op te volgen, waaronder Boris Johnson, steunen dit idee. Voormalig Brexitminister Dominic Raab wil zelfs het parlement buiten werking stellen om een no-deal te forceren. Dat kan gebeuren wanneer de premier de koningin verzoekt de sessie van het Lagerhuis te beëindigen. Doorgaans vindt dat plaats in de aanloop naar de Queen's Speech, waarmee er formeel een nieuwe sessie wordt gestart.

Om dit om politieke redenen te doen is in de moderne Britse parlementaire geschiedenis echter ongekend. Lagerhuis-voorzitter John Bercow was er onlangs stellig over, en zei dat dit "simpelweg niet gaat gebeuren."

PVV stelt kamervragen over moordenaar 68-jarige vrouw

De man die de 68-jarige Rinia Chitanie in Amsterdam aanrandde en mishandelde met de dood tot gevolg, verkeert volgens zijn advocaat in een psychose. Het zou om een statushouder gaan, en dus trekt de PVV direct aan de bel in de Tweede Kamer, zo laat de partij via een persbericht weten.

Zo willen de leden Fritsma, Markuszower en Wilders van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie weten wanneer de man in Nederland werd toegelaten, wat zijn nationaliteit is en hoe het mogelijk is dat 'deze gevaarlijke gek door de screening gekomen is'. Verder willen ze de garantie dat de verblijfsvergunning van 'dit beest' wordt ingetrokken en als dat niet het geval is willen ze weten waarom niet. 

Voorts willen ze weten hoe de staatssecretaris van plan is om aan de nabestaanden van het slachtoffer uit te leggen dat Nederland achter het opengrenzenbeleid blijft staan, ondanks het feit dat er kennelijk geen enkel besef bij de regering lijkt te bestaan welk tuig er allemaal binnengelaten wordt. 

Uiteraard komt het paradepaardje van de PVV aan bod: De partij wil weten of het kabinet bereid is om onmiddellijk alle grenzen te sluiten voor alle asielzoekers en migranten uit islamitische landen en zo niet, waarom niet. Tot slot komt de vraag voorbij of het kabinet bereid is om alle asielzoekers en statushouders die een misdrijf hebben gepleegd uit Nederland te verwijderen en zo niet, waarom niet. 

Volleybalsters winnen weer eens in Nations League

Na vijf nederlagen op rij hebben de Nederlandse volleybalsters in de Nations League weer eens gewonnen. In Stuttgart was Oranje woensdag veel te sterk voor de Dominicaanse Republiek: (25-18, 25-21, 25-19) 

Nederland begon sterk aan de wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek. Het Nederlands team, dat sinds deze week weer speelt met de wat ervaren speelsters, nam al snel een voorsprong en gaf die in de eerste set niet meer weg. In de tweede set keek Oranje lang tegen een achterstand aan, maar in het slot van de tweede set was Nederland veel te sterk voor te sterk. In set drie nam het net zoals in de eerste set snel een voorsprong en won eenvoudig van de Dominicaanse Republiek.

Anne Buijs, die voor het eerst dit jaar in actie kwam in de Nations League, werd meteen topscorer. De passer-loper was goed voor vijftien punten deze wedstrijd.

Donderdag speelt Nederland nog één wedstrijd in Stuttgart. Dan neemt de ploeg van bondscoach Jamie Morrison het op tegen Duitsland.

Fire Emblem: Three Houses uitgebreid in beeld

Fire Emblem: Three Houses werd uitgebreid gepresenteerd tijdens Nintendo's Treehouse stream. De game werd bijna een half uur getoond. De stream begint met je hoofdpersonage die als leraar op een militaire school werkt. Dit is het sociale aspect van de game. Je kiest tussen drie facties (de zogenoemde 'Three Houses') en geeft vervolgens lessen aan studenten die verbonden zijn aan de factie die je hebt gekozen.

Later in de stream zien we ook hoe slagvelden eruit zien en hoe de strategische gameplay werkt. Wat dat betreft is het grotendeels wat je van Fire Emblem gewend bent. Fire Emblem: Three Houses komt.

Wetenschappers ontwikkelen universeel donorbloed dankzij darmbacterie

Wetenschappers van de universiteit van British Columbia hebben een methode ontwikkeld om binnenkort elk type bloedgroep om te zetten in bloedgroep nul, een bloedgroep die universeel gebruikt kan worden bij bloedtransfusies.

De onderzoeksgroep heeft hun resultaten gepubliceerd in het zeer gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Microbiology.

Eerder was al bekend dat met behulp van bepaalde enzymen rode bloedcellen konden worden ontdaan van hun A- en B-antigenen (antigenen zijn grote moleculen op de celmembraan van rode bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het klonteren van bloed na een verkeerde transfusie), maar de onderzoeksgroep van Withers Laboratories presteerde het om hetzelfde te bereiken op volbloed.

Een belangrijke vooruitgang die de enzymatische behandeling van donorbloed een stuk eenvoudiger kan maken.


Binnenkort universeel donorbloed bij de bloedbank (Foto: Gettyimages)

De onderzoekers begonnen hun zoektocht in de darm. In de darm leven enorm veel bacteriën die een deel van hun energie halen uit het 'opeten' van bepaalde moleculen die op de wand van de darm vastzitten. Een aantal van deze moleculen lijkt enorm op de eerder genoemde bloedgroepantigenen, dus de onderzoekers gingen op zoek naar bacteriën die die specifieke moleculen konden verteren.

Uiteindelijk vonden de onderzoekers Flavonifractor plautii, een tot nu toe niet erg bekende darmbacterie behorende tot de familie van de Clostridiales, welke goed zonder zuurstof kunnen leven. De enzymen uit deze bacterie wisten de bloedgroep A-antigenen perfect van de celmembraan af te halen, zonder ook maar enige restant achter te laten en zodoende een perfecte rode bloedcel met bloedgroep nul achterlatend.

In de toekomst hopen de onderzoekers deze enzymen direct op vers donorbloed te kunnen laten inwerken, zodat bloedbanken vrij eenvoudig grote hoeveelheden universeel donorbloed in hun koelkasten hebben liggen. Verder gaan ze onderzoeken of deze methode ook werkt op andere weefsels en bloedcellen. Zo werken ze op dit moment aan het maken van een universele stamcel, waardoor stamceltransplantaties verspoedigd kunnen worden.

In vele takken van de medisch wetenschap staan de darmbacteriën de afgelopen jaren volop in de schijnwerpers en dit onderzoek is een bewijs dat er nog veel moois uit ons poep gehaald kan worden.


Eerste stappen reactivering vliegbasis De Peel

Bij Defensie is er meer geld om te oefenen en te trainen, daardoor nemen ook de militaire vliegactiviteiten toe. De internationale veiligheidssituatie onderstreept deze noodzaak. Om te kunnen blijven voldoen aan de wettelijke taken is Defensie gestart met de voorbereiding van een luchthavenbesluit, zodat vliegbasis De Peel op termijn weer in gebruik kan worden genomen. Het eventueel reactiveren gebeurt in samenwerking met betrokken provincies, gemeentes en omwonenden.
 
Nadat in het vorige decennium de vliegbases Soesterberg, Twente en marinevliegkamp Valkenburg vanwege bezuinigingen zijn afgestoten, zit Defensie nu krap in zijn ruimte voor militaire vliegactiviteiten. Deze nemen, met de groei van de defensiebegroting, toe.
 
Defensie onderzoekt op alle actieve velden welke ruimte er nog over is voor de huidige en voorgenomen vliegactiviteiten. De ruimte die hoort bij vliegbasis De Peel kan hierin niet worden gemist. De wet verplicht Defensie om voor al zijn militaire luchthavens uiterlijk op 1 november 2021 een luchthavenbesluit vast te stellen. Zonder een luchthavenbesluit kan Defensie na 2021 geen vliegactiviteiten meer uitvoeren op De Peel. Om deze reden heeft Defensie besloten een luchthavenbesluit voor te bereiden, zodat de vliegbasis na 2021 eventueel weer in gebruik kan worden genomen.

Vliegbasis De Peel zal onderdeel uitmaken van de Luitenant-generaal Bestkazerne, waar het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is gevestigd en ook in de toekomst zal blijven zitten.

In een milieueffectrapportage (MER) gaan verschillende varianten voor het gebruik van de militaire luchthaven De Peel onderzocht worden. Uitgangspunt hierin is de omvang van de huidige geluidszone: het totale gebruik zal niet leiden tot een vergroting van deze zone. Dat betekent dat er geen extra (geluids)ruimte wordt gevraagd. De maximale variant binnen deze geluidszone komt neer op twaalf jachtvliegtuigen die zo’n drie keer per jaar in perioden van ongeveer zes weken vanaf De Peel opereren en daar in die tijd ook gestationeerd zijn. Ook helikopters kunnen gebruik maken van deze ruimte. Met de ingebruikname van De Peel kan de Koninklijke Luchtmacht beter voorbereid op missie gaan.

  

(foto: FOK!)
(foto: FOK!)

Atlete Grunewald (32) overleden na jarenlange strijd tegen kanker

Atlete Gabe Grunewald is overleden. De Amerikaanse middellangeafstandsloopster vocht al ruim tien jaar tegen meerdere soorten kanker en werd vooral bekend vanwege haar vechtlust, waarmee ze vele andere doodzieke mensen inspireerde. Gruneweld is 32 jaar oud geworden.

Als collegeatlete kreeg Grunewald in 2009 al voor het eerst te horen dat ze kanker had, na een operatie en chemokuur ging ze weer verder met haar sport en ze finishte zelfs als tweede tijdens de prestigieuze collegekampioenschappen. Een jaar later kreeg ze met schildklierkanker te maken, waarna de schildklier verwijderd werd.

Haar hardloopcarrière ging steeds beter, in 2012 greep Grunewald op de Amerikaanse trials met één plek naast plaatsing voor de Olympische Spelen en het jaar erop liep ze op de 1500 meter een keurige 4:01,48 in Monaco.

De olympische trials van 2016 gingen niet geweldig: op de 5000 meter voelde ze zich niet goed, op de 1500 meter haalde Grunewald de finale wel, maar eindigde ze ruim als laatste. Achteraf bleek ook waarom: ze had wéér kanker, dit keer in haar lever. Een groot deel werd verwijderd, maar later bleken meerdere tumoren gegroeid te zijn.

Echtgenoot Justin Grunewald, arts van beroep, reisde sindsdien met haar mee om zeker te zijn dat ze wel in actie kon komen in wedstrijden. Grunewald eindigde steevast achteraan, maar wilde mensen vooral hoop blijven bieden. Dat deed ze tot het einde: vorige week overleed ze bijna, dinsdag heeft de kanker de strijd uiteindelijk gewonnen.

Douane vindt grote partij cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft tijdens een controle op vrijdag 7 juni jl. een grote partij cocaïne aangetroffen. De verdovende middelen zaten verstopt onder de motor van een reefer-container, die afkomstig was uit Ecuador en was geladen met bananen.

Twee verdachten die vermoedelijk de cocaïne uit de container wilden halen en van het haventerrein wilden smokkelen, zijn in de nacht van maandag op dinsdag 12 juni aangehouden. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak in onderzoek.

The Angry Birds Movie 2 VR: Under Pressure vliegt naar je toe

Rovio Entertainment grootste gamehit ooit komt naar de PlayStation VR! En met de nieuwe film die geplant staat voor deze zomer, kon een megahit als game natuurlijk niet uitblijven. The Angry Birds Movie 2: Under Pressure staat dan ook weer volledig in het teken om zoveel mogelijk biggen te slachten. 

Volledig in het thema van de film kun je samen met drie andere vrienden aan de slag in deze game. Terwijl één de VR-bril op heeft, kunnen drie andere ook de game beïnvloeden. De film draait vanaf 2 augustus in de bioscoop en de game zal snel volgen.

OM eist in hoger beroep tot 4 jaar tegen Satudarah-leden

De advocaat-generaal (OM) eiste dinsdag bij het hof in Zwolle gevangenisstraffen van 18 maanden en vier jaar tegen twee leden van Satudarah. De verdachten, een 33-jarige man uit Oosterhout en 49-jarige man uit Maastricht, worden verdacht van wapenuitvoer, verboden wapenbezit en het hebben van hennepkwekerijen.

Een van de verdachten zou een hoge functie binnen de club bekleden. De verdachten zijn in de visie van het OM betrokken bij het leveren van automatische vuurwapens en bijbehorende munitie aan Duitsland. De wapens zouden zijn bedoeld voor een nieuw opgericht chapter van Satudarah in Duisburg. Dat chapter zou op dat moment verwikkeld zijn in een oorlog met de Hells Angels en wilden zich daarvoor bewapenen.

Daarnaast zouden de mannen verschillende hennepplantages in woningen in Tilburg en Bergen op Zoom hebben ingericht. In de woningen werd een groot aantal hennepplanten, ongeveer 90 in totaal, aangetroffen. De verdachten ontkennen betrokkenheid bij de feiten en beroepen zich op hun zwijgrecht.

De rechtbank veroordeelde de verdachten in januari 2016 tot gevangenisstraffen van achttien maanden en vier jaar. De verdachten gingen tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 26 juni.

Reactie kabinet op het rapport geweld binnen de jeugdzorg

Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) namens het kabinet op het onderzoek van commissie De Winter naar psychisch, fysiek en seksueel geweld in de jeugdzorg vanaf 1945 tot heden:

"Het rapport van de commissie De Winter geeft een indringend beeld met ontluisterende verhalen over geweld waaraan kinderen in de jeugdzorg zijn blootgesteld geweest. Zeker anno 2019 is het niet te bevatten dat deze kinderen, aan wie juist een veilige omgeving geboden had moeten worden, geen veiligheid en geborgenheid hebben gevonden. In plaats daarvan kregen zij te maken met soms ernstig en veelvuldig fysiek en psychisch geweld. En dat terwijl het vaak ging om kwetsbare kinderen die al een uithuisplaatsing en wat daaraan voorafging hadden meegemaakt. Dit geweld vinden wij extra pijnlijk, omdat veel mensen daar tot op de dag van vandaag last van hebben. Kijken we terug op de periode vanaf 1945, dan hebben zij die verantwoordelijk waren voor de kinderen in de jeugdzorg, te weinig gedaan om geweld te voorkomen en te stoppen. Volgens de commissie heeft ook de overheid zich hiervoor onvoldoende ingespannen. Laat duidelijk zijn: dit geweld had niet mogen plaatsvinden. Excuses, erkenning, hulp en ondersteuning van de overheid voor deze slachtoffers zijn hier op z’n plaats. Het rapport en de aanbevelingen van de commissie De Winter zijn daarin een belangrijke stap. We bieden de slachtoffers, in nauw overleg met slachtoffer- en lotgenotenorganisaties, de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Dat betekent ook dat we samen gaan onderzoeken welke vormen van erkenning passend zijn. Wat er in het verleden is gebeurd, kunnen we helaas niet veranderen. Het is belangrijk om recht te doen aan de slachtoffers van gisteren. En voorkomen dat de kinderen in de jeugdzorg vandaag, de slachtoffers van morgen worden."

Voor de volledige reactie van het kabinet, zie deze Kamerbrief.

Snipe mee in Sniper Ghost Warrior: Contracts

CI Games wilde natuurlijk ook wat van zijn nieuwe game Sniper Ghost Warrior: Contracts laten zien tijdens de E3. Daarom gooiden ze een gameplay trailer op het internet waarop ik uitmaak dat het inderdaad om een snipergame gaat.

En dat is het ook. Niet meer, niet minder. En dat terwijl de game dit jaar nog moet uitkomen voor de PlayStation 4, Xbox One en pc. Hopelijk zien we later deze E3 nog wat meer, want de ontwikkelaar klaagde dat de vorige game te groot was. 

'PSV wil een dubbelslag slaan bij degradant'

PSV kijkt in Duitsland naar eventuele versterkingen. BILD weet woensdag te melden dat de Eindhovenaren verdediger Chris Gloster en aanvaller Sebastian Soto, uitkomend in het beloftenelftal van Hannover 96, in het vizier hebben. De Duitse krant meldt dat Hannover ontkent dat er een aanbod is gedaan vanuit Eindhoven inzake Gloster.

De Amerikaanse verdediger speelde tot dusver voornamelijk zijn wedstrijden in het reserve-elftal van Hannover 96, waar naar verluidt verlenging van het huidige contract niet tot de mogelijkheden behoort. Gloster gaat zijn laatste contractjaar in bij die Roten , dat door de degradatie uit de Bundesliga voor de nodige mutaties in de A-selectie staat.

De loopbaan van Gloster kreeg gestalte bij New York Red Bulls, dat hem in maart 2018 verkocht aan Hannover. De Duitsers boden hem een verbintenis aan na een geslaagde proefperiode op. De linksback uit de Verenigde Staten vertegenwoordigde zijn land in verschillende jeugdelftallen, maar wacht nog op zijn debuut in Team USA .

Soto ligt net als Gloster nog tot medio 2020 vast. De Duitse club wil graag verlengen met het talentvolle duo, maar vooralsnog is er geen akkoord bereikt. Borussia Dortmund zou net als de nummer twee van de Eredivisie belangstelling hebben voor de jeugdinternational van de VS. Ook enkele Franse clubs azen op de aanvaller, die vooral als spits fungeert.

Van Aert wint verrassend tijdrit in Dauphiné, Yates nieuwe leider

Wout van Aert heeft verrassend de vierde rit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. In de individuele tijdrit van 26,1 kilometer was de Belg van Jumbo-Visma een halve minuut sneller dan nummer twee Tejay van Garderen. Tom Dumoulin werd op 47 seconden derde. Adam Yates is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Vandaag stond er een belangrijke etappe op het programma voor de klassementsrenners. Een individuele tijdrit van 26,1 kilometer, met daarin een klimmetje van 2,3 kilometer aan 7,6%. Nog voordat de tijdrit moest zorgde Chris Froome wel voor het belangrijkste wielernieuws van de dag. De viervoudig winnaar van de Tour de France was in de verkenning ten val gekomen en heeft daardoor zijn bekken gebroken. Geen Ronde van Frankrijk voor de Brit.

Toen dat nieuws binnen kwam was de tijdrit al even onderweg. Alex Dowsett had de eerste richttijd neergezet, maar zijn tijd werd verbeterd door Rémi Cavagna, die een tijd klokte van 34 minuten en 48 seconden. Lang kon de Fransman niet genieten van zijn toptijd, want snel daarna was Julian Alaphilippe elf seconden sneller dan zijn ploeggenoot.

Daarna was het uitkijken naar de tijdrit van Tom Dumoulin. De Nederlander die zich aan het voorbereiden op de Tour de France, nadat hij vorige maand nog uitviel in de Giro d'Italia, was op zijn beurt weer sneller dan Alaphilippe. De nieuwe toptijd was nu 34 minuten en 25 seconden.

Maar ook dat werd niet de winnende tijd. Wout van Aert was maar liefst 47 seconden sneller dan Dumoulin. Een uitstekende tijd van de Belg van Jumbo-Visma maarer moesten nog twintigtal renners starten na de Van Aert, maar niemand zou in de buurt komen van de toptijd van Van Aert.

Tejay van Garderen kwam nog het dichtst in de buurt, maar de Amerikaan gaf ook meer dan een halve minuut toe op Van Aert. Steven Kruijswijk, de ploeggenoot van Van Aert, reed van de klassementsrenners nog de beste tijd. Hij eindige in de tijdrit op 49 seconden van de winnaar.

In het klassement neemt Adam Yates de leiding in het klassement over van Dylan Teuns. Yates reed naar een keurige zesde plaats en dat was voldoende om de leiderstrui over te nemen.

Barcelona is 'woest' en hekelt handelswijze De Ligt

Matthijs de Ligt heeft zich niet populair gemaakt bij Barcelona, zo melden diverse Spaanse media woensdag. Sport en Marca stellen dat de Catalaanse grootmacht zich ergert aan het feit dat de verdediger van Ajax nog geen besluit heeft genomen over zijn toekomst. Volgens eerstgenoemde Spaanse krant is Barcelona zelfs 'woest' op de handelswijze van De Ligt.

De laatste dagen duiken verhalen op dat De Ligt opeens dicht bij een overstap naar Paris Saint-Germain zou zijn. Zaakwaarnemer Mino Raiola zou onderhandelen met de top van de Franse grootmacht om een overgang van de Oranje-international naar Parijs te bewerkstelligen. Barcelona zou na maandenlang onderhandelen klaar zijn met de transfersoap.

Er ligt naar verluidt al een akkoord tussen Ajax en Barcelona op tafel ter hoogte van 75 miljoen euro. De Ligt heeft echter nog geen persoonlijk akkoord bereikt met de Catalanen. De afgelopen weken was er nauwelijks contact tussen de entourage van de stopper en Barcelona. De kampioen van Spanje weet inmiddels dat De Ligt ook aan het onderhandelen is met andere clubs, waaronder PSG en Juventus.

Barcelona had verwacht dat De Ligt na de finale van de Nations League de knoop zou doorhakken, maar de Ajacied gaf aan dat hij eerst op vakantie gaat en zijn opties gaat overwegen. Barcelona heeft al aan Raiola laten weten dat men het huidige aanbod, dat financieel minder aantrekkelijk zou zijn dan de aanbieding van de andere topclubs, niet gaat verbeteren in een poging De Ligt te strikken.

Barcelona wil De Ligt net zoveel salaris bieden als Frenkie de Jong, maar vooralsnog is de verdediger niet akkoord gegaan. Barcelona is naar verluidt de enige club die al een overeenstemming met Ajax heeft bereikt. Juventus, PSG en Bayern München moet nog een deal beklinken met de Amsterdammers. Een akkoord met Barcelona lijkt steeds onwaarschijnlijker, maar men geeft de hoop nog niet op, zo klinkt het.

Ondertussen plaatste Eric Abidal, sportief directeur van Barcelona, een opvallend bericht op Instagram. De oud-verdediger leek naar de soap rond De Ligt te verwijzen door een quote van Johan Cruijff aan te halen. "Iedereen die twijfelt om te spelen voor Barcelona, hoeft niet voor ons te spelen", zo luidt de Spaanse quote vrij vertaald. Ook schrijft Abidal: "Bedankt Johan, je hebt gelijk."

Een uur later bleek echter dat Abidal slachtoffer is van een hack. Even later reageerde hij namelijk ook via Instagram met hashtags over cryptovaluta en bitcoins. Barcelona heeft inmiddels gemeld dat Abidal is gehackt, waarschijnlijk door een boze fan die niet blij is met de soap rond De Ligt, en dat de sportbestuurder dus niet zelf dit bericht met de wereld heeft gedeeld.

'Zidane hakt knoop door inzake Pogba'

Zinédine Zidane wil Paul Pogba dolgraag verwelkomen bij Real Madrid, meldt Marca. De middenvelder van Manchester United staat bij de Koninklijke op de lijst van mogelijke versterkingen, samen met Christian Eriksen en Donny van de Beek. De trainer van de Spaanse grootmacht heeft echter de knoop doorgehakt en ziet vooral een samenwerking met Pogba zitten.

Real heeft zich voor komend seizoen al versterkt met Eden Hazard, Luka Jovic, Éder Militão en Rodrygo. De topclub wil ook nog een middenvelder aantrekken en had daarvoor Pogba, Eriksen en Van de Beek op het oog. Marca meldt dat de club nu alles in werk gaat stellen om Pogba naar Madrid te halen, aangezien de keuze van Zidane op zijn landgenoot is gevallen.

Eriksen en Van de Beek golden als alternatieven voor Pogba, maar Zidane heeft intern duidelijk gemaakt dat alleen laatstgenoemde middenvelder voldoet aan zijn wensen. Zidane vindt Pogba een betere optie dan Eriksen, terwijl Van de Beek nog wordt gezien als risico, daar de 22-jarige middenvelder dit seizoen pas zijn doorbraak beleefde bij Ajax.

Ook Cadena COPE meldt dat er geen grote belangstelling is van Real in Van de Beek. Mocht Pogba, die door Manchester United op 150 miljoen euro wordt getaxeerd, onhaalbaar blijken, dan geldt Tanguy Ndombélé als alternatief. De 22-jarige middenvelder, die door meer Europese topclubs wordt begeerd, ligt nog tot medio 2023 vast bij Olympique Lyon.

Commissie: 'Geweld binnen jeugdzorg nog niet ten einde'

Kinderen die uithuisgeplaatst zijn, behoren in de eerste plaats veilig te zijn. Toch blijkt een aanzienlijk percentage van de kinderen die van 1945 tot heden in jeugdzorginstellingen of pleeggezinnen verbleven onvoldoende te zijn beschermd tegen fysiek, psychisch en seksueel geweld. Hoewel dit zeker niet voor iedereen geldt, beschouwen deze ex-pupillen hun bejegening als liefdeloos en zeer hard. Toezichthoudende instanties hebben bij geweld onvoldoende ingegrepen.

Dat schrijft de Commissie De Winter in haar eindrapport “Onvoldoende beschermd, geweld in de Nederlandse jeugdzorg van 1945 tot heden”, dat vandaag is aangeboden aan de ministers De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Dekker (Justitie en Veiligheid).

Aard en omvang van het geweld
Slachtoffers meldden over de jaren voor 1970 fysiek en psychisch geweld dat vooral uitgeoefend werd door groepsleiding en pleegouders. Na 1970 verschuift dit naar meer fysiek geweld van pupillen onderling. Het psychisch geweld blijft ook in die periode aanwezig

Ook in de meest recente periode vinden veel betrokkenen - jeugdigen en groepsleiding - het klimaat nog onveilig, vooral in de gesloten jeugdzorg, de justitiële jeugdinstellingen en de opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Voor ex-pupillen blijkt psychisch geweld, zoals aanhoudend treiteren, vernederen en isoleren van grote invloed op hun latere leven. Veel genoemd worden psychosociale gezondheidsklachten, relatieproblemen en problemen met het opvoeden van eigen kinderen.

De commissie schat op basis van representatief onderzoek dat 1 op de 10 personen die ooit in de jeugdzorg verbleven, vaak tot zeer vaak geweld meemaakte. Bijna een kwart van de ondervraagden heeft nooit geweld meegemaakt. Uit datzelfde onderzoek bleek dat geweld in pleeggezinnen minder voorkwam dan in instellingen. Deze cijfers bevestigen het beeld van de commissie dat niet alle uit huis geplaatste kinderen in de jeugdzorg geweld ondervonden. Deelnemers aan het onderzoek rapporteerden ook goede ervaringen.

Oorzaken van geweld
Een belangrijke onderzoeksvraag van de commissie was hoe dit geweld heeft kunnen gebeuren. Verschillende factoren hebben daarbij een rol gespeeld. De negatieve maatschappelijke kijk op het uit huis geplaatste kind werkte lange tijd geweld in de hand: strenge tucht werd veelal gezien als de manier om onmaatschappelijkheid en moreel verval van kinderen te bestrijden. In financiële zin is de Nederlandse jeugdzorg permanent onderbedeeld geweest, waardoor er onvoldoende middelen waren om geschikt personeel te vinden en voor langere tijd aan zich te binden. Onvoldoende professionaliteit (bijv. opleiding en methodieken) blijkt een belangrijke oorzaak van geweld, evenals het bij elkaar plaatsen van grote groepen kwetsbare kinderen. Een uitgebreide wet- en regelgeving die het kind beschermde, kwam pas in de jaren 90 van de grond. Een bredere professionalisering van de jeugdzorg zette pas in de jaren 90 door, en is ook heden ten dage nog niet af.

Het toezicht op de kinderen in instellingen en pleeggezinnen heeft in de gehele periode grote manco’s gekend. Doorgaans werd bij geweld niet ingegrepen. Pupillen konden of durfden niet over geweld te praten. Als er sprake was van geweld konden ze vrijwel bij niemand terecht. Het toezicht door Inspecties was in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog marginaal. Het uitgangspunt was dat de verantwoordelijkheid bij de particuliere instellingen lag. De toezichthoudende rol van de overheid werd in de jaren 70 groter, maar bleef in de praktijk daarna vooral op afstand. Uit het onderzoek komt naar voren dat de overheid, - uitgezonderd bij grote calamiteiten-, nauwelijks op signalen van geweld reageerde. 

Aanbevelingen
Het onderzoek van de commissie heeft geen gemakkelijk verhaal opgeleverd. Een aanzienlijke groep minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid uit huis is geplaatst, is onvoldoende tegen geweld beschermd. Kinderrechten zijn geschonden en levens beschadigd. Ernstig en langdurig geweld kan niet volledig worden verklaard uit de destijds heersende pedagogische opvattingen. De commissie vindt dat alle betrokken partijen ruimhartig hun verantwoordelijkheid voor het geweld moeten accepteren.

De commissie doet verschillende aanbevelingen. In de eerste plaats is het van belang om slachtoffers van geweld in de jeugdzorg erkenning te bieden. Zo is het nodig dat het kabinet en de verschillende brancheorganisaties in de jeugdzorg erkennen dat te weinig is gedaan om geweld te voorkómen en te doen ophouden. De commissie pleit ervoor dat de lotgenotenorganisaties de komende jaren ruimhartig worden ondersteund. De honderden slachtoffers waarmee de commissie heeft gesproken, hebben vrijwel allemaal te kennen gegeven dat hun verhalen blijvend gehoord en verteld mogen worden. De archieven van de commissie moeten daarom publiek toegankelijk worden, uiteraard met inachtneming van de privacyregels. Ook is het volgens de Commissie van belang dat het hulpaanbod voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg verbetert. 

Andere aanbevelingen zijn erop gericht de jeugdzorg in de toekomst veiliger te maken. Daartoe moeten plaatsingen in gesloten instellingen zoveel mogelijk worden voorkomen, de groepsgrootte worden verkleind, en moeten jongeren toegang krijgen tot onafhankelijke vertrouwenspersonen. Het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zou meer veldbezoeken en gesprekken met kinderen en jongeren moeten omvatten, waarbij geweld een vast gespreksthema is. De commissie stelt ten slotte voor dat de Kinderombudsman toezicht houdt op de daadwerkelijke implementatie van deze aanbevelingen.

Froome naar ziekenhuis na valpartij tijdens verkenning tijdrit Criterium du Dauphiné

Chris Froome is tijdens het verkennen van de tijdrit van het Criterium du Dauphiné gevallen. De viervoudig-winnaar van de Tour de France is volgens zijn ploeg Team INEOS naar het ziekenhuis gebracht en zal woensdagmiddag niet meer van start gaan.

Welke verwondingen de Brit opgelopen heeft is nog niet bekend. Of de valpartij dan ook gevolgen heeft voor deelname aan de Tour de France is ook niet duidelijk.

Update 14.31 uur
Volgens de Franse krant L'Équipe heeft Froome bij de valparij zijn bekken gebroken.

Update 16.27 uur Teambaas Dave Brailsford: "Geen Tour de France voor Froome"
“Chris verloor de controle over zijn fiets toen hij simpelweg even aan zijn neus wou krabben. Door een felle zijwind sloeg zijn voorwiel op hol en knalde hij vervolgens tegen 60 kilometer per uur tegen een muur”, aldus Brailsford. “We denken een dijbeenbreuk, maar dat moet nog bevestigd worden. Het is nog wat vroeg om te kijken wat voor gevolgen dat heeft voor ons team richting de Tour. Maar het staat vast dat Chris er niet zal bij zijn.”

Ex-huurling Willem II Isak maakt miljoenentransfer en vertrekt definitief uit Duitsland

Real Sociedad neemt Alexander Isak definitief over van Borussia Dortmund, zo meldt de Spaanse club via de officiële kanalen. De negentienjarige aanvaller uit Zweden kwam eerder deze week zonder noemenswaardige problemen door de medische keuring en tekent tot medio 2024 bij de nummer negen uit LaLiga van afgelopen seizoen.

Sociedad maakt volgens Mundo Deportivo om en nabij de tien miljoen euro over naar BVB, waar Isak over een tot medio 2022 lopende verbintenis beschikte. Technisch directeur Roberto Olabe liet onlangs aan de Spaanse krant weten dat de Zweedse spits al enige tijd bovenaan zijn wensenlijstje stond. "Hij is een speler die we al langer volgen. Een jongen met veel potentie, met veel snelheid en een goed inzicht."

Dortmund nam Isak in januari 2017 voor een bedrag van ruim acht miljoen euro over van AIK Solna. Een definitieve doorbraak in het Signal Iduna Park bleef echter uit, waardoor Willem II de aanvaller in januari op huurbasis naar Tilburg kon halen. Bij de Tricolores groeide hij al snel uit tot een bepalende speler. Dertien doelpunten en zeven assists in zestien Eredivisie-wedstrijden na de winterstop zijn daar het bewijs van.

Willem II bereikte met Isak als aanvalsleider de finale van de TOTO KNVB Beker, waarin Ajax duidelijk te sterk bleek voor het elftal van trainer Adrie Koster (0-4). Het Scandinavische talent kwam dan wel niet tot scoren in de eindstrijd, maar zijn naam was evengoed gevestigd. Onder meer Real Madrid, Barcelona, Chelsea, AS Roma en Real Betis werden in verband gebracht met Isak, die nu dus definitief voor een langdurig verblijf in Sociedad kiest.

Grootste dreiging van economische spionage komt uit China

Vandaag heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 (CSBN) uitgebracht. Het CSBN biedt inzicht in dreigingen, belangen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity in relatie tot de nationale veiligheid.

De digitale dreiging voor de nationale veiligheid is permanent. Vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland zijn deels of volledig gedigitaliseerd waarbij er nauwelijks terugvalopties of analoge alternatieven zijn. Deze factoren, gecombineerd met het achterblijven van de weerbaarheid, maken Nederland kwetsbaar voor digitale aanvallen.

De effecten van de forse investeringen van zowel overheid als bedrijfsleven, de nieuwe meldplicht cybersecurity en strengere wet- en regelgeving zullen de komende jaren zichtbaar moeten worden.

Landen vormen blijvende dreiging
De grootste digitale dreiging voor de nationale veiligheid gaat uit van landen zoals China, Iran en Rusland, in de vorm van spionage, verstoring en sabotage. Dat blijkt ook uit de afgelopen jaarverslagen van de diensten. Verreweg de grootste dreiging van economische spionage komt uit China. Voor Rusland is ons land een interessant doelwit van spionage vanwege onder andere MH17.

Nederland is afhankelijk van een beperkt aantal aanbieders en landen, dit maakt ons kwetsbaar voor hun (veranderende) intenties. Zo wordt het overgrote deel van de hard- en software ontworpen danwel geproduceerd in China en de Verenigde Staten. Ook kunnen andere landen bepaalde wetgeving hanteren die afwijken van onze privacy-eisen of leiden tot het verkrijgen van toegang tot data van Nederlandse gebruikers of bedrijven.

Daarnaast blijft de dreiging van cybercriminaliteit onverminderd. Doordat aanvalsmiddelen laagdrempelig beschikbaar zijn en er weinig kennis nodig is om een cyberaanval uit te voeren, is de verwachting dat dit de komende jaren een probleem zal blijven.

Analoge alternatieven en terugvalopties ontbreken
De vrijwel volledige afhankelijkheid van digitalisering heeft digitale veiligheid essentieel gemaakt voor het functioneren van onze maatschappij en economie. Een incident in een netwerk kan leiden tot een keten van incidenten en uiteindelijk uitval van bijvoorbeeld gas, water of elektra. Door het bijna volledig verdwijnen van analoge alternatieven en de afwezigheid van terugvalopties is de afhankelijkheid zo groot geworden dat aantasting kan leiden tot maatschappij ontwrichtende schade. Dit hoeft niet altijd het gevolg te zijn van een cyberaanval, een simpele fout kan al forse gevolgen hebben.

Weerbaarheid nog altijd niet op orde
Weerbaarheid is het belangrijkste instrument om risico’s te verminderen, aangezien het beïnvloeden van dreiging en afhankelijkheid te complex is. Organisaties worden nog steeds succesvol aangevallen met eenvoudige methoden. Incidenten hadden voorkomen kunnen worden en schade had beperkter kunnen zijn door het nemen van basismaatregelen. De komende jaren zal het een uitdaging blijven om de weerbaarheid dusdanig op peil te houden, dat we de toenemende afhankelijkheid en veranderende dreiging het hoofd kunnen bieden.


Van Schip wint eerste etappe Baloise Belgium Tour na knappe solo

Jan-Willem van Schip heeft de openingsetappe van de Baloise Belgium Tour gewonnen. De wielrenner van Roompot-Charles bleef in de laatste kilometers uit handen van het peloton.

In de etappe van Sint-Niklaas naar Knokke-Heist over 184 kilometer vormde Van Schip samen met de Belgen Glenn Debruyne, Tom Dernies, Thomas Sprengers en David Boucher een kopgroep. De maximale voorsprong voor het vijftal was drie minuten.

In de laatste vijf kilometer reed Van Schip weg bij zijn twee overgebleven medevluchters Debruyne en Dernies. Op de finish had de Nederlander nog vier seconden over op het sprintende peloton. De sprint werd gewonnen door Tim Merlier van Corendon-Circus. Op de derde plaats eindigde de Nederlander Fabio Jakobsen.

Noord-Holland wil Noord/Zuidlijn doortrekken naar Purmerend, Zaandam en Schiphol

Het provinciebestuur van Noord-Holland heeft vanmiddag zijn coalitieakkoord gepresenteerd. Hierin staan onder meer de plannen om de Noord/Zuidlijn naar Purmerend en Zaandam te verlengen.

Dat meldt NHNieuws. Het verlengen van de metrolijn naar Schiphol is al een plan dat wethouder Sharon Dijksma probeert te realiseren. Noord-Holland wil nu intiatief nemen om de Noord/Zuidlijn ook in Noordelijke richting door te trekken.

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om de Noord/Zuidlijn te verlengen naar zowel Purmerend, Zaandam, als Schiphol. Het doortrekken van de metrolijn is onderdeel van beleid om de provincie te verduurzamen. Het meer inzetten op openbaar vervoer moet vervuilend autoverkeer terugdringen. Ook zal Amsterdam niet langer worden geblokkeerd in het plaatsen van windmolens.

Het akkoord is het resultaat van ruim zes weken onderhandelen. GroenLinks, VVD, D66 en PvdA bereikten overeenstemming over de speerpunten van de provincie voor de komende vier jaar.

Belg aangehouden voor overtreding artikel 461 WvSr

Dinsdagavond rond 21:00 uur reden surveillerende agenten over de Boulevard Noord in Bergen op Zoom. Van links kwam een Belgische auto die de politieauto geen voorrang verleende. De agenten besloten de automobilist aan te spreken op zijn gedrag en gaven de auto een stopteken. De bestuurder reageerde hier niet op, reed verder en parkeerde zijn auto in een parkeervak even verderop.

De man stapte uit zijn auto en begon te lopen. De agenten stapten ook uit en riepen de man aan. Hij begon te rennen in de richting van het bouwterrein bij het zwembad en liep, tot grote verbazing van de agenten, het water in en ging er zwemmend vandoor. Even later kwam hij het water weer uit, maar bevond zich toen op het bouwterrein waar met borden gewaarschuwd wordt dat het terrein niet toegankelijk is voor onbevoegden. Daar kon de man aangehouden worden voor overtreding van dat verbod.

Hij is overgebracht naar het bureau en heeft een verklaring afgelegd. De agenten ontdekten verder nog dat de man een zakje met cocaïne en een blokje hasj in zijn auto had liggen. Dat is in beslag genomen. Tegen de man van 24 zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt proces-verbaal opgemaakt

'Speler uit Algerijnse selectie gezet na tonen billen tijdens Fortnite'

Haris Belkebla kan deelname aan de Afrika Cup op zijn buik schrijven. De speler is om een opmerkelijke reden uit de selectie van Algerije gezet. Bondscoach Djamel Belmadi heeft dat gedaan vanwege een incident in een hotelkamer. Terwijl keeper Alexandre Oukidja rond 01:00 uur bezig was met de populaire videogame Fortnite en daar een livestream van uitzond, verscheen Belkebla op de achtergrond. De 25-jarige speler liet zijn blote billen zien en die actie is hem duur komen te staan.

Belmadi is allesbehalve blij met de actie van Belkebla en heeft hem volgens Algerijnse media per direct uit de selectie gezet. Het nieuws is vooralsnog niet bevestigd door de Algerijnse voetbalbond. Naar verwachting wordt zijn plek ingenomen door Saphir Taider van Montreal Impact of Mohamed Benkhemassa (USM Alger). Belkebla speelde tot dusver nog geen enkele officiële interland en hij kwam dinsdag niet in actie in de oefenwedstrijd van Algerije tegen Burundi (1-1).

Het incident met Belkebla komt ongelegen voor Algerije. De Afrika Cup gaat namelijk volgende week al van start. De ploeg van bondscoach Belmadi is ingedeeld in groep C met Senegal, Tanzania en Kenia. Algerije start de Afrika Cup op zondag 23 juni met een wedstrijd tegen Kenia.

Duitsland en Noord-Ierland nog altijd foutloos in EK-kwalificatie

In de kwalificatie voor het EK voetbal van 2020 hebben Duitsland en Noord-Ierland opnieuw gewonnen. Duitsland won met grote overmacht van Estland: 8-0. De Noord-Ieren wonnen door een doelpunt in de slotfase met 0-1 van Wit-Rusland. In Groep C gaat Noord-Ierland aan de leiding met twaalf punten uit vier wedstrijden. De Duitsers staan tweede met negen uit drie. Nederland volgt op de derde plaats met drie punten na twee wedstrijden. Wit-Rusland en Estland staan vierde en vijfde met nul punten. 

Overige uitslagen EK-kwalificatie dinsdag
Kazachstan - San Marino 4-0
Azerbeidzjan - Slowakije 1-5
Duitsland - Estland 8-0
Wit-Rusland - Noord-Ierland 0-1
Hongarije - Wales 1-0
IJsland - Turkije 2-1
Albanië - Moldavië 2-0
Andorra - Frankrijk 0-4
Rusland - Cyprus 1-0
België - Schotland 3-0
Italië - Bosnië-Herz. 2-1
Griekenland- Armenië 2-3
Liechtenstein - Finland 0-2

Brood ook komend seizoen trainer van NAC Breda

Ruud Brood heeft een tweejarig contract ondertekend bij degradant NAC Breda. De 56-jarige trainer werd in maart opvolger van de vertrokken Mitchell van der Gaag.

“Bij mijn aantreden in maart heb ik direct uitgesproken dat ik bij een eventuele degradatie niet weg zou lopen voor de uitdaging om met NAC de Keuken Kampioen Divisie in te gaan”, aldus de voormalig speler van de Bredase club. “De opgave om terug te keren op het hoogste niveau is niet eenvoudig, maar mijn geloof in deze club is dermate groot dat ik vol overtuiging aan de slag ga.”

Mooie IndyCar-strijd op Texas Motor Speedway

Voor de IndyCar-liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want er werd geracet op de Texas Motor Speedway nabij Fort Worth en daar gaat het hard. Zeshonderd kilometers stonden er op het programma, wat neerkomt op 248 ronden op de anderhalve mijl lange oval.

Met Takuma Sato op poleposition en Scott Dixon naast de Japanner werd het veld op gang gevlagd. De twee koplopers sloegen al vrij snel een gat naar de rest, maar na ruim veertig ronden werden die gaten kleiner en kroop Dixon ook weer dichter naar Sato. Na zo'n zestig ronden was het tijd voor de pitstops en daar ging het fout voor Sato: de Japanse veteraan remde veel te laat, schoffelde een monteur omver en kwam bij het team van Ryan Hunter-Reay terecht, alvorens hij naar zijn eigen plek geduwd werd.

Hunter-Reay had zijn stop al een ronde eerder gemaakt en hij nam zo de leiding over, want Dixon sloot achter hem aan. Op gepaste afstand vochten James Hinchcliffe en Alexander Rossi om plek drie, waar ook rookie Colton Herta aansloot alvorens hij Rossi en een ronde later ook Hinchcliffe op knappe wijze passeerde. Halverwege kwam het hele veld weer binnen, waarbij Hunter-Reay zijn leidende positie vast kon houden. Alleen Dixon bleef enigszins in het spoor, de rest reed op dik tien tellen, aangevoerd door Rossi, die Hinchcliffe gepasseerd was.

Sato schoffelt een monteur omver (Bron: YouTube)

Niet veel later spinde Zach Veach, die op een keurige zevende plek reed en zijn auto bij ruim 300 kilometer per uur nog wonderbaarlijk goed onder controle kreeg. Met een goede honderd ronden te gaan kon men verder, met Hunter-Reay, Dixon, Rossi, Herta en Hinchcliffe voorop, waarbij Dixon na ruim twintig ronden de leiding in handen pakte. Hunter-Reay had het even lastig en al snel werd hij ook gepasseerd door Rossi, die gelijk doorzette en Dixon verschalkte, hoewel het niet lang duurde voor Dixon zijn plek terugpakte.

De actie van Veach (Bron: YouTube)

Een kleine zestig ronden voor het einde begon de laatste serie pitstops, te beginnen met Hunter-Reay. Dixon en Rossi kwamen na hun pitstops achter hem terecht, maar wegens zijn alternatieve strategie die niet goed uitpakte moest Hunter-Reay nog naar binnen. Josef Newgarden maakte zijn stop als laatste van de toppers en kwam zowaar vóór Dixon en de rest terecht, waardoor zijn strategie uitstekend uit leek te pakken. Met dertig ronden te gaan ging het fout voor Hinchcliffe: hij probeerde Rossi buitenom te passeren, maar ging zo hard de bocht in dat hij de muur raakte en hard tegen de binnenmuur spinde.

Met dik twintig ronden te rijden werd het groen weer gezwaaid, met Newgarden die gelijk aangevallen werd door Dixon, zonder succes. Hunter-Reay had zijn pitstop gemaakt en reed achterin het veld, maar wel met hagelnieuwe banden. Herta probeerde de aanval te openen op Dixon en je zag het aankomen: dat ging fout. De jongeling tikte de vijfvoudig en regerend kampioen aan en gezamenlijk spinden ze de muur in. Als door een wonder vloog Rossi precies níet over de voorvleugel van Herta en dus kon hij de strijd aan met Newgarden.

Dixon en Herta in de clinch (Bron: YouTube)

Dit keer waren er nog twaalf ronden te rijden bij de herstart, waar Newgarden en Rossi voorop reden en gelijk een gat sloegen. Rossi trok werkelijk alles uit de kast om de leiding over te nemen, maar Newgarden verdedigde perfect en hield tot en met de finish stand om zo zijn derde zege van het jaar te pakken, voor Rossi en Graham Rahal. Hunter-Reay eindigde uiteindelijk achter Santino Ferrucci nog als vijfde.

Black Desert Online nog dit jaar naar PlayStation 4

Ontwikkelaar Pearl Abyss heeft aangekondigd dat hun actie-MMORPG Black Desert Online in aantocht is voor de PlayStation 4. De game is sinds maart 2016 al te spelen op pc en heeft begin dit jaar een release gekregen voor Xbox One.

"Ons team heeft hard gewerkt om Black Desert zo goed mogelijk te maken en we zijn eindelijk zover dat we onze geduldige fans kunnen belonen. Als je op zoek bent naar een openwereld actie-MMORPG met een diepe personalisatie, dan is dit de game voor jou," aldus Lead Producer Kwangsam Kim. Black Desert Online moet nog dit jaar uitkomen voor Sony’s console, met een interface die op maat gemaakt is voor de console en 4K-ondersteuning voor de PlayStation 4 Pro. Vanaf 2 juli zijn de pre-orders te plaatsen.
 

Shenmue III-gameplaybeelden zijn typisch

Het tempo van Shenmue III is net als de voorgaande delen lekker langzaam. De nieuwe onderstaande gameplaybeelden tonen precies wat je van deze KIckstarter-game kunt verwachten. We zien hoofdpersoon Ryo Hazuki minigames spelen, trainen, squats doen en houthakken. Je moet er maar van houden. De game komt in ieder geval op 19 november uit voor PS4 en pc (Epic Games Store).

NBA: Raptors laten matchpoint liggen tegen Warriors

De basketballers van de Toronto Raptors zijn er (nog) niet in geslaagd voor het eerst de titel in de NBA te pakken. In de vijfde onderlinge ontmoeting met de Golden State Warriors hadden de regerend kampioenen het aan het einde weer moeilijk, maar ze sleepten de winst er wel uit en dus staat Toronto op 3-2 in de serie: nog altijd matchpoint.

De Warriors hadden vrijwel de hele wedstrijd de overhand en met name in het tweede en derde kwart ging de voorsprong regelmatig de dubbele cijfers in. Toronto kwam echter terug en met een goede vijf minuten te spelen pakte de thuisploeg eindelijk een voorsprong.

Kawhi Leonard leek de Raptors met een reeks aan scores definitief naar de titel te helpen, tot Draymond Green en Stephen Curry de Warriors met drie opeenvolgende drietjes op voorsprong zetten. Kyle Lowry zorgde nog voor 105-106 en had in de laatste seconde de bal in handen om de titel binnen te harken, maar dat lukte niet en dus wonnen de Warriors.

NBA play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Golden State Warriors - Toronto Raptors, NBA Finals - Wedstrijd 6 (3-2 Toronto)*
*Live op Ziggo Sport

Raptors - Warriors (Bron: YouTube)

NHL: Bruins en Blues vechten om Stanley Cup in allesbeslissend duel

Woensdagavond om 02.00 uur Nederlandse tijd is het zover: de ijshockeyers van de Boston Bruins en St Louis Blues gaan bepalen wie zich de nieuwe Stanley Cup-kampioen mag noemen. In een zevende en allesbeslissende finalewedstrijd wordt de titel woensdag beslist.

De Bruins werden al zes keer kampioen, tussen 1929 en 2011, de Blues pakten nog nooit een titel en staan sowieso voor het eerst sinds 1970 in de finale, toen men verloor van, jawel, de Bruins.

Wat later dan de liefhebber op FOK! wellicht is gewend komen we nog met de zesde wedstrijd, die zondagavond werd gespeeld. Brad Marchand opende na een kleine negen minuten de score namens Boston in St Louis, vroeg in de tweede periode verdubbelde Brandon Carlo de score en Karson Kuhlman was na tien minuten goed voor de 0-3.

Ryan O'Reilly deed nog iets terug namens de Blues, maar al snel bracht David Pastrnak de voorsprong weer op drie goals en veteraan Zdeno Chara ramde de 1-5 dik twee minuten voor tijd binnen, wat tevens de eindstand bleek.

NHL play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Boston Bruins - St Louis Blues, Stanley Cup Final - Wedstrijd 7 (3-3)*
*Live op FOX Sports

Blues - Bruins (Bron: YouTube)

Sky Italia: PSG troeft Barcelona en Juventus af in strijd om De Ligt

Matthijs de Ligt is hard op weg naar Paris Saint-Germain, zo weet Sky Italia dinsdagavond te melden. Volgens transferexpert Gianluca Di Marzio is zaakwaarnemer Mino Raiola in verregaande onderhandelingen met PSG en wordt de deal naar verwachting binnen enkele dagen afgerond. Met de transfer zou een bedrag van tachtig miljoen euro gemoeid zijn.

Ajax houdt vast aan een hoge transfersom, waardoor Barcelona en Juventus, de andere geïnteresseerde partijen, eerst spelers moeten verkopen alvorens zij een bod zouden kunnen uitbrengen op de Oranje-international. Manchester United had ook interesse, maar de aanvoerder van Ajax zou geen trek hebben gehad in een verhuizing naar Old Trafford.

De aanstaande transfer van De Ligt naar PSG lijkt samen te gaan met de terugkeer van Leonardo als technisch directeur in Parijs. De Braziliaan neemt in het Parc des Princes het takenpakket van Antero Henrique over en heeft al lange tijd een uitstekende relatie met Raiola. Leonardo zorgde eerder al voor de komst van Zlatan Ibrahimovic en Maxwell naar Paris Saint-Germain.

Volgens Di Marzio is De Ligt niet de enige speler die voor een zomerse overstap naar Parijs staat. Wanneer Leonardo officieel is aangesteld, zal hij bij zijn oude werkgever AC Milan aankloppen voor de twintigjarige Gianluigi Donnarumma. PSG is op zoek naar een nieuwe doelman en de talentvolle sluitpost staat hoog op het lijstje van de aanstaande technisch directeur van de Franse grootmacht.

Emotioneel betoog Jon Stewart voor hulpverleners 9/11

Voormalig Daily Show-presentator Jon Stewart heeft zich met een gloedvol betoog in het Amerikaanse congres hard gemaakt voor betere gezondheidszorgverzekeringen voor de hulpverleners van de aanslagen op 9/11.

De hulpverleners werkten destijds in zware omstandigheden waarbij er ook giftige dampen vrijkwamen uit de puinhopen van het World Trade Center. Jaren later plukken ze daar nu de wrange vruchten van doordat velen van hen ziek zijn geworden. Door gebrekkige zorgverzekeringen en omdat het fonds wat er is om de hulptroepen te ondersteunen zonder geld zit, komen veel van hulpverleners in grote financiële problemen.

Om hen te ondersteunen hield TV-persoonlijkheid Stewart een stevig betoog bij een hoorzitting in Washington. De aanwezige, en vooral ook de niet aanwezige, congresleden kregen een flinke veeg uit de pan.

School mocht religieuze dolk verbieden

De Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen mocht een sikh leerling weigeren om zijn kirpan (een rituele dolk) te dragen op school. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (12 juni 2019).

Kirpan
De vader van de leerling vroeg de school om zijn zoon een kirpan te laten dragen in het schoolgebouw in Vlaardingen. De kirpan is een religieus symbool van de sikhs, een religieuze beweging. Op grond van het sikhisme is een mannelijke, gedoopte sikh verplicht om de kirpan bij zich te dragen. De school hanteert in verband met de veiligheid een totaalverbod op wapens en op voorwerpen die als zodanig kunnen worden gebruikt, en wees het verzoek af. Toen de leerling toch met de kirpan op school verscheen, werd hij geschorst. Hij gaat nu naar een privéschool in Rotterdam.

Veiligheid op school
De Afdeling bestuursrechtspraak geeft de school gelijk. Hoewel het afwijzen van het verzoek de leerling in zijn vrijheid van godsdienst beperkt, mocht de school meer gewicht toekennen aan de veiligheid op school. Dit vanwege de druk die er op scholen ligt om geweldsincidenten te voorkomen en het gevaar van precedentwerking. Ook is het verschil tussen wapens en voorwerpen waarvan een zekere dreiging uitgaat, niet altijd makkelijk te maken. Het religieuze belang van de leerling hoefde dus geen voorrang te krijgen boven de veiligheid van andere leerlingen en docenten van de Vlaardingse school.

Nieuwe regels voor drempels in bouwregelgeving

Minister Ollongren (BZK) wil de bouwregelgeving zo aanpassen dat nieuwe woningen en publiek toegankelijke gebouwen beter toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Zo wil de minister de eis dat bij nieuwbouwwoningen tenminste één toegang goed toegankelijk is voor mensen met een beperking (drempel met een maximale hoogte van 2 cm) uitbreiden naar alle toegangen. Voor balkons volgt eerst nog onderzoek naar de praktische uitvoerbaarheid van deze eis. Verder komen er voor nieuwe publiek toegankelijke gebouwen aanvullende eisen voor trappen.

Dat schrijft minister Ollongren vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Met de maatregel voert de minister het Actieplan toegankelijkheid voor de bouw verder uit. Het plan volgt uit het VN-verdrag Handicap dat in 2016 door Nederland is geratificeerd en de positie van mensen met een beperking moet verbeteren zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. Eerder kondigde de minister al aan dat woningen met een zorgfunctie weer standaard een buitenruimte moeten hebben.

Te hoge drempels komt als een van de belangrijkste knelpunten naar voren uit een onderzoek van RIGO dat in opdracht van de minister is uitgevoerd. Dit in nauwe samenwerking met partijen waaronder ook de mensen met een beperking zelf. Ook wordt de eis dat de drempel van de hoofdingang van nieuwe voor publiek toegankelijke gebouwen maximaal 2 centimeter hoog mag zijn, verbreed naar nieuw te realiseren kleinere gebouwen zoals winkels en restaurants.

Voor alle nieuwe voor publiek toegankelijke gebouwen komt de minister met aanvullende eisen voor trappen. Onder andere door wisselende bouwstijlen is het verloop van de traptredes voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor alle andere mensen, steeds minder voorspelbaar. De minister werkt daarom aan voorschriften die zorgen voor goede markeringen en trapleuningen, en meer uniformiteit in het ontwerp van de trappen.

Doorzoekingen in onderzoek naar 'beachen van schepen'

De politie heeft dinsdag vier locaties in de provincie Flevoland doorzocht in een onderzoek naar het illegaal overbrengen van sloopschepen naar Turkije. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee bedrijven en drie personen van overtreding van de Europese regels voor overbrenging van afvalstoffen (EVOA).

Het vermoeden is dat de bedrijven twee schepen in januari 2018 hebben laten vertrekken uit de haven van Harlingen met als bestemming Turkije. Dit zou zijn gebeurd met de intentie om de schepen daar te laten slopen. Het ging om een zeeschip en een sleepboot. Volgens het OM moeten schepen die worden gesloopt, beschouwd worden als gevaarlijk afval. Gevaarlijk afval mag alleen naar Turkije geëxporteerd worden wanneer er vooraf toestemming is gevraagd aan de autoriteiten van betrokken landen. Dat is hier niet gebeurd, denkt het OM. Eén bedrijf en twee personen hebben daarnaast vermoedelijk valse documenten opgemaakt, die verhullen dat de schepen naar Turkije zijn gebracht om daar te laten slopen.

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Milieuteam van de Zeehavenpolitie uit Rotterdam, is gestart naar aanleiding van een signaal van de Inspectie voor leefomgeving en Transport (ILT). Bij de doorzoekingen van de woningen en de bedrijfspanden is administratie in beslag genomen.

‘Beachen van schepen’
Voor de overbrenging van afval vanuit de Europese Unie geeft de EVOA regels. Die regels houden onder meer in dat gevaarlijk afval niet mag worden vervoerd naar landen zoals India, waarop het OESO-besluit niet van toepassing is. De overheid ziet toe op naleving van de EVOA. Schepen die moeten worden gesloopt bevatten vaak grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals (resten) bunkerolie, smeerolie, PCB’s en asbest en moeten daarom worden beschouwd als gevaarlijk afval. Overbrenging van zulke afvalstoffen uit de Europese Gemeenschap naar India of Bangladesh is verboden. Een overbrenging naar Turkije kan pas plaatsvinden als de betrokken autoriteiten hun toestemming hebben gegeven. Dit om zicht te houden op een verantwoorde verwerking van de betreffende afvalstoffen.

Eerste landelijke schrapdag in de jeugdhulp van start

Onder de noemer “Schrappen, bestuurlijke stappen en kappen!” gaat morgen de landelijke schrapdag in de jeugdhulp van start. Zo’n 400 jeugdprofessionals gaan gelijktijdig op 41 verschillende locaties in Nederland aan de slag om overbodige regels, dus regels waar ze last van hebben in hun dagelijkse werk, te schrappen. Het uiteindelijke doel is om de administratie- en werkdruk te verlagen zodat jeugdprofessionals meer tijd hebben om te doen waarvoor ze zijn opgeleid: zorgen voor kwetsbare jongeren.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opent de landelijke schrapdag bij Jeugdbescherming West in Den Haag, en via een livestream zal hij de aftrap verzorgen voor het hele land.

Alle onnodige regels die op de schrapdag zijn opgehaald, zullen op 4 september worden voorgelegd aan bestuurders van gemeenten, jeugdhulpaanbieders, het ministerie van VWS, de inspectie en andere instanties die verantwoordelijk zijn voor het bestaan van de overbodige regels. Deze bestuurders moeten de stappen gaan zetten die nodig zijn om de overbodige regels te schrappen. In november onderzoeken de partijen met elkaar of de regels echt gekapt zijn.

Rita Verdonk en haar team blijven naast deze landelijke schrapdag, volop bezig in het land met het organiseren van schrapsessies en het kritisch bevragen van bestuurders naar het nut en noodzaak van overbodige regels.

De landelijke schrapdag is een initiatief van de FNV en uitgevoerd in nauwe samenwerking met CNV, VNG, beroepsverenigingen, brancheverenigingen en het ministerie van VWS.

Super Mario Maker 2 wordt online speelbaar met vrienden

Enkele weken geleden kwam Nintendo met het nieuws dat Super Mario Maker 2 online multiplayer bevat, maar dat je online niet samen kunt spelen met vrienden. Dat leidde tot veel kritiek van fans en de media, iets wat bij Nintendo niet onopgemerkt is gebleven.

Tijdens de E3 Nintendo Treehouse kwam Takashi Tezuka, game producer, dan ook met de aankondiging dat deze functionaliteit in een toekomstige update wordt toegevoegd aan de game. Het is nog steeds jammer dat dit niet vanaf het begin al mogelijk is, maar tenminste luistert Nintendo naar de kritiek.

Super Mario Maker 2 komt 28 juni exclusief naar Nintendo Switch.

Luigi's Mansion 3 E3-demo toont griezelig hotel

Luigi's Mansion 3 was aanwezig tijdens Nintendo's Treehouse Live stream. De game met Mario's broertje in de hoofdrol werd bijna een half uur getoond. In de demo zien we dat Luigi nu een hele grote en vreemd hotel moet verkennen. Daarbij zijn de mechanieken vergelijkbaar met Luigi's Mansion 2 (de 3DS-game). Je gebruikt nog altijd een zaklantaarn en een stofzuiger om tegen geesten te vechten.

Nieuw in Luigi's Mansion 3 is 'Gooigi', een groene slijmerige versie van Luigi. Omdat Gooigi niet solide is kan hij abnormale plekken bereiken. Hij kan bijvoorbeeld door een afvoer. Verder zien we dat het hotel verschillende thema's heeft. Luigi zit bijvoorbeeld plotseling in een filmstudio setting. Bekijk de volledige demo hieronder. Luigi's Mansion moet ergens in 2019 uitkomen.

Columniste doorbreekt taboe: maak huiselijk geweld door kinderen bespreekbaar

Kinderen met een (verstandelijke) beperking of gedragsstoornis zoals ADHD, autisme, Gilles de la Tourette en/of een opgelopen trauma kunnen vaak vanuit overprikkeling agressief reageren. Richting de hulpverleners, maar ook tegen hun vader of moeder. Het is een groot taboe om er over te spreken, maar columniste Harriët Duurvoort, die voor de Volkskrant schrijft, plaatste gisteren een emotionele tweet hierover. En dat maakt de tongen los. 

Ouders durven er volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) nauwelijks over te spreken. Gezinnen met kinderen die met deze problemen te maken krijgen worden regelmatig aangemeld bij Veilig Thuis. Ouders zijn daar bang voor, ze willen niet dat hun kind onder toezicht wordt geplaatst, zo zegt woordvoerder Joli Luijckx van de NVA. 

De hulp voor deze kinderen en hun ouders schiet vaak te kort. Ze worden niet begrepen door de omgeving, er wordt gedacht dat het aan de opvoedvaardigheid van de ouders ligt. Luijckx: "Gezinnen met een agressief kind worden regelmatig afgescheept met een goedkope opvoedcursus of andere niet passende hulp. Er is veel te weinig maatwerk. Ouders zijn overbelast en voelen zich machteloos."

De NVA maakt zich samen met Oudervereniging Balans hard voor passende zorg en passend onderwijs voor kinderen met complexe problematiek. Luijckx: "Op dit moment is de jeugdhulp voor deze kinderen niet adequaat en de ouders krijgen te weinig begeleiding. Gemeenten moeten jeugdhulp regelen, maar die laten steken vallen. Je zou willen dat er altijd therapie aangeboden wordt aan zowel de ouders als het kind - in een dagopvang of eventueel tijdens een opname."

Samen met verschillende organisaties is de NVA een petitie gestart om die passende zorg en onderwijs af te dwingen. De petitie zal op 26 juni worden aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Meer gameplay en special edition voor Legend of Zelda: Link’s Awakening

Nintendo heeft meer gameplay laten zien van The Legend of Zelda: Link’s Awakening. Je ziet onder andere de omgeving maar vooral veel van de nieuwe dungeon creator.

Link is aangespoeld op een mysterieus eiland dat wordt bewoond door vreemde en kleurrijke wezens. Om het eiland te verlaten moet Link magische instrumenten verzamelen en de Wind Fish ontwaken. Je gaat op avontuur op het eiland Koholint, dat getrouw is gereproduceerd met moderne graphics. Vecht tegen vijanden, doorkruis talloze kerkers en ontrafel de geheimen van het eiland. Daarnaast zul je oog in oog komen te staan met vijanden uit Super Mario, zoals Goomba’s, Chain Chomps en Piranha Plants. Tijdens je avontuur kun je ook kamerstenen vinden, waarmee je je eigen kerkers kunt inrichten.

Naast de game wordt er ook een amiibo-figuurtje van Link uitgebracht. De Limited Edition van de game bevat een gamecard van The Legend of Zelda: Link’s Awakening, een artbook met concepttekeningen van de Nintendo Switch-versie van de game en een exclusieve SteelBook®-verpakking met Game Boy-design. The Legend of Zelda: Link’s Awakening en amiibo worden beide op 20 september uitgebracht.

Legend of Zelda: Link’s Awakening - Limited Edition (Foto: Nintendo)

Legend of Zelda: Link’s Awakening - Amiibo (Foto: Nintendo)

Complete Final Fantasy VII Remake gaat nog even duren

Director Yoshinori Kitase van Final Fantasy VII Remake kon Kotaku niet zeggen uit hoeveel games het remake-project zal bestaan. Tegen Game Informer meldde hij dat hij niet verwacht dat de overige episodes veel sneller ontwikkeld gaan worden nu de eerste game de basis gelegd heeft.

Kitase geeft aan dat het ontwikkelteam momenteel bezig is met het plannen van de scope voor de tweede game en tegelijkertijd de ontwikkeling van de eerste game voltooit. Deel een van Final Fantasy VII Remake staat op twee Blu-ray-schijven. Daarin spelen we in Midgar.

Tegen Game Informer zegt Kitase dat hij niet gelooft dat de ontwikkeltijd van verdere episodes in het remake-project veel korter zal zijn dan de ontwikkeling van de eerste game. De personages zijn bijvoorbeeld dan wel af, maar nieuwe omgevingen zullen waarschijnlijk nog veel tijd kosten. "Ik verwacht niet dat het dramatisch korter wordt", zei hij.

Square Enix stuurde nog een follow-up e-mail naar aanleiding van die verklaring van Kitase. "Terwijl het ontwikkelteam de eerste game van het project voltooit, plannen ze ook de hoeveelheid content voor de tweede. Vanwege het werk dat al aan het eerste spel is gedaan, verwachten we dat de ontwikkeling van het tweede spel efficiënter zal zijn. Echter, voor nu willen we ons concentreren op de ontwikkeling van de eerste game."

De eerste episode van Final Fantasy VII Remake komt 3 maart uit op PlayStation 4.

Meer details Pokemon Sword en Shield bekendgemaakt

Tijdens de Treehouse van Nintendo zijn er nieuwe details bekendgemaakt over Max Raid-gevechten en het Wilde Land, nieuwe features in de spellen Pokémon Sword en Pokémon Shield. Tevens zijn een nieuwe Gym Leader en de compatibiliteit met Poké Ball Plus aangekondigd.

In het Wilde Land, een uitgestrekt gebied in de regio Galar, woont een grote verscheidenheid aan Pokémon. Tijdens het verkennen van het Wilde Land zullen Trainers wilde Pokémon tegenkomen. Zowel de typen Pokémon die spelers aantreffen, als de omstandigheden op het strijdtoneel kunnen onderhevig zijn aan het weer in het Wilde Land. Zo zal een Trainer die tijdens een onweersbui een gevecht aangaat, erachter komen dat de kracht van aanvallen van het type Water en het type Electric toegenomen is.

Er is in Pokémon Sword en Pokémon Shield sprake van Max Raid-gevechten wanneer vier spelers hun krachten bundelen om het op te nemen tegen een wilde Dynamax Pokémon in het Wilde Land. Trainers kunnen contact leggen met andere spelers die aan een Max Raid-gevecht deel willen nemen, via een bericht in hun Y-Comm, een nieuwe functionaliteit in Pokémon Sword en Pokémon Shield. In het Y-Comm-scherm kunnen spelers bovendien Pokémon ruilen en online of op een locatie Link Battles voeren.

Wanneer Pokémon 'Dynamaxen', een fenomeen dat alleen in de regio Galar voorkomt, krijgen ze gigantische afmetingen en worden ze supersterk. Trainers kunnen verschillende soorten Dynamax Pokémon van uiteenlopende sterkte tegenkomen wanneer ze onderzoek doen naar Pokémon-schuilplaatsen in het Wilde Land. Tijdens een gevecht kunnen deze krachtige wilde Dynamax Pokémon in één beurt meerdere aanvallen gebruiken, de Ability’s van de Pokémon tegenover hem neutraliseren of zelfs alle opgewaardeerde statistieken verwijderen waarvoor zo hard gevochten is. Wilde Dynamax Pokémon kunnen daarnaast een mysterieuze barrière creëren die nagenoeg elk letsel voorkomt. Om een Pokémon achter een van deze barrières toch serieus letsel toe te kunnen brengen, moeten Trainers de barrière doorbreken door deze een bepaald aantal keren aan te vallen. Wanneer de Pokémon van een speler in een Max Raid-gevecht wordt verslagen, kan hij andere Trainers blijven ondersteunen door ze aan te moedigen. Als een Trainer als overwinnaar uit een Max Raid-gevecht komt, krijgen alle deelnemende Trainers niet alleen een kans om de verslagen Dynamax Pokémon te vangen, maar worden ze ook beloond met vele nuttige items.

Er zijn Pokémon Gyms in stadions in de regio Galar. Ze trekken Trainers aan die expert zijn in specifieke typen Pokémon. Om kampioen te worden moeten spelers de beste Trainers in Pokémon Gyms verslaan: de zogenoemde Gym Leaders. In Pokémon Sword en Pokémon Shield ontmoeten Trainers Nessa, een Gym Leader die expert is in Pokémon van het type Water. Achter haar rustige en beheerste karakter gaan een ambitieuze geest en een onverzettelijke wil schuil, die duidelijk naar voren komen wanneer ze met krachtige aanvallen van het type Water tegenstanders overweldigt.

Wanneer een Trainer zijn Poké Ball Plus synchroniseert met Pokémon Sword en Pokémon Shield, kan hij zijn favoriete Pokémon overbrengen naar de Poké Ball Plus en samen met hem op pad gaan in de echte wereld. De Poké Ball Plus licht op en trilt, en van tijd tot tijd is zelfs een schreeuw van de Pokémon te horen. Een nieuwe Poké Ball Plus bevat de Mythische Pokémon Mew. Als spelers een nieuwe Poké Ball Plus aan Pokémon Sword of Pokémon Shield koppelen, kunnen ze in het gekoppelde spel deze Mew verkrijgen. Anders dan in Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go, Eevee! kan de Poké Ball Plus in Pokémon Sword en Pokémon Shield niet als controller gebruikt worden.

Pokémon Sword en Pokémon Shield zullen op 15 november 2019 uitkomen op Nintendo Switch.

Minder faillissementen in mei

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is afgenomen. Er zijn in mei 19 bedrijven minder failliet verklaard dan in april, meldt het CBS. De trend is afgelopen jaren redelijk vlak.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Na september 2017 is de trend redelijk vlak. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna wisselden perioden met stijgingen en dalingen elkaar af.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in mei 247 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 52.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in mei de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Het CBS benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers die nog kunnen worden bijgesteld. 

FOK! Wat een weer: regen

Van het zuiden uit raakt het overal bewolkt en gaat het regenen. Af en toe kan het even flink doorregenen. In de ochtend trekt de regen noordwaarts en neemt daarbij in intensiteit toe, vooral in het oosten en noorden kan er ook onweer voorkomen. Lokaal kan 10-20 mm neerslag vallen, in het zuid(west)en lokaal 20-30 mm.

In de loop van de middag wordt het van het zuiden uit droog en klaart het op. Aan het einde van de middag en in de avond kunnen er in het zuiden en zuidwesten echter nog enkele buien voorkomen, lokaal met onweer. De middagtemperatuur ligt rond 18°C. Er staat een zwakke tot matige veranderlijke wind, in de middag kan deze kortdurend westelijk worden en mogelijk vrij krachtig worden.

In de nacht naar donderdag is er zeer lokaal nog kans op een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Verder zijn er opklaringen en de minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind draait naar zuid en neemt toe naar matig, langs de kust en boven het IJsselmeer naar (vrij) krachtig.

Donderdag overdag ontstaan er met name in de middag een aantal buien, mogelijk met onweer en windstoten rond 60 km/uur. De meeste buien komen voor in de westelijke helft, in het oosten is er juist meer ruimte voor de zon. Er staat een vlagerige zuid- tot zuidwestenwind, matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust en boven het IJsselmeer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C langs de kust en 20°C in het oosten. (Bron: KNMI)

Static spotte bewolking (Foto: Static)
static spotte bewolking (Foto: static)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Campagne tegen ouderenmishandeling van start

Ouderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn. Toch krijgt 1 op de 20 thuiswonende 65-plussers ooit te maken met ouderenmishandeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Het gaat hierbij onder andere om lichamelijk geweld, geestelijke mishandeling en financiële uitbuiting. Mensen in de directe omgeving kunnen deze ouderen helpen.

Daarom starten ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) vandaag een campagne tegen ouderenmishandeling. Onder het motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ roept de campagne mensen op wat te doen met hun zorgen over ouderenmishandeling.

Mensen in de directe omgeving van ouderen merken dat er iets mis is, maar weten vaak niet hoe ze in actie kunnen komen. Daarom wil de campagne tegen ouderenmishandeling mensen aansporen een eerste stap te zetten bij vermoedens van ouderenmishandeling. Minister Hugo de Jonge (VWS): “Elke actie, hoe klein ook, kan al het verschil maken. Je kunt bijvoorbeeld met de oudere een kopje koffie drinken en vragen hoe het gaat. Of je bespreekt je vermoedens met iemand die de oudere ook kent, zoals een buurvrouw, familielid of wijkverpleegkundige. Want samen weet je vaak meer. En als je je zorgen deelt, kun je ook samen nadenken hoe je de oudere kunt helpen.”

De website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl geeft mensen advies wat ze kunnen doen. Hier staan onder andere de signalen van ouderenmishandeling en tips om het gesprek aan te gaan. Voor advies en hulp kunnen mensen ook anoniem bellen met Veilig Thuis via 0800-2000.

Aanpak financieel misbruik
Het kabinet en de Nederlandse Vereniging van Banken, notarissen, Mentorschap NL, gemeenten en ouderenbonden hebben eerder afgesproken financieel misbruik van ouderen samen aan te pakken. Om te zien hoe dat onder andere in de praktijk gaat, bezoekt minister De Jonge woensdag 12 juni een webwijstraining ‘Veilig online bankieren’ voor ouderen bij de SNS in Leiden.

Banken helpen hun oudere klanten om hun bankzaken veilig te regelen. Ze wijzen hen bijvoorbeeld op de mogelijkheden een paslimiet in te stellen en eventueel een derde persoon te machtigen. Door een ontwikkelde E-learning herkennen bankmedewerkers signalen van financieel misbruik. Daarbij zijn banken ver met de ontwikkeling van een kader hoe te handelen bij financieel misbruik.

Internationale dag tegen ouderenmishandeling
Zaterdag 15 juni vindt de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling plaats om het onderwerp wereldwijd onder de aandacht te brengen. Ook in Nederland vinden deze week diverse activiteiten plaats om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken, te signaleren en tegen te gaan.

Campagne tegen ouderenmishandeling van start (Afbeelding: Rijksoverheid)
Campagne tegen ouderenmishandeling van start (Afbeelding: Rijksoverheid)

Nieuwe features Animal Crossing: New Horizons

Nintendo heeft tijdens hun Treehouse presentaties het ook over de nieuwe features van Animcal Crossing: New Horizons gehad. Nieuwe features zijn onder andere crafting en lokale multiplayer.

In Animal Crossing: New Horizons krijg je geen bestaand dorpje onder je snuffert, maar een leeg eiland. Jij mag deze helemaal zelf gaan inrichten. Natuurlijk lopen er weer potentiele inwoners rond waar je een babbeltje mee kan maken. Nieuw is de NookPhone. Met deze smartphone heb je allerlei apps in handen die je eilandleven een doel geven. Allereerst zijn er de do-it-yourself recepten. Door materialen op te pakken zoals takken en steen kun je nieuwe items zelf maken. Wat opvalt is dat er verschillende soorten van een type materiaal zijn, zoals hout en hardhout. Hiermee kun je bijvoorbeeld een bijl maken als je genoeg materiaal hebt. Dat doe je op Nooks Workbench.

Door allerlei dingen te ondernemen spaar je NookMiles. Dat kan van alles zijn, zelfs het ondankbare onkruid oppikken levert punten op. Met deze NookMiles speel je weer nieuwe recepten en items vrij. Op het strand zien we dit keer ook schelpen verborgen onder het zand. In de demo zien we dat door deze voor het eerst te vangen je personage een idee krijgt voor een nieuw recept.

Lokale multiplayer wordt ook ondersteund. Je geeft een van de JoyCons aan je vriend en je kunt samen spullen verzamelen of chillen op een bankje. Je kunt elk moment wisselen wie de leider van de twee is. Kleinere nieuwigheden zijn bijvoorbeeld dat je items ook buiten je tent kunt plaatsen, in het geval in onderstaande demo een bed en een radio.

Animal Crossing: New Horizons komt 20 maart uit op Nintendo Switch.

Legale misstanden bij kalveren

Luchtwegaandoeningen, gladde vloeren en transport veroorzaken ernstige en structurele welzijnsproblemen bij kalveren. Dat blijkt uit een rapport van de WUR in opdracht van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie reageert verontwaardigd. “Absurd dat deze welzijnsproblemen gewoon legaal zijn. Wij roepen de overheid op een eind te maken aan deze legale misstanden”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In het rapport worden in totaal 33 welzijnsproblemen benoemd, waarvan er 4 leiden tot ernstig en langdurig ongerief. “Stuitend is ook dat de misstanden al jaren bekend zijn en dat er dus aan het rotleven van kalveren maar geen eind komt”, aldus Hilhorst. In 2011 werd door de WUR een soortgelijk rapport gemaakt. Sindsdien is alleen aan de problemen rond bloedarmoede en het stalklimaat gewerkt. Andere problemen zijn niet aangepakt.

Vloeren
Het duidelijkste voorbeeld van een legale misstand is de kwaliteit van de gladde vloeren. In het rapport krijgen die de slechtste score. Twaalf jaar geleden stelde de minister van Landbouw nog voor om nieuwe, rubberen vloeren verplicht te stellen. De Tweede Kamer wilde echter eerst een onderzoek, dat tot 2017 duurde. Gladde vloeren mogen nog steeds en daardoor leven nu veruit de meeste kalveren op ongeschikte vloeren.

Ingrijpen
Wakker Dier wil dat de overheid een eind maakt aan het rotleven van kalfjes en vraagt in een brief aan de minister in te grijpen. Hilhorst: “Wij willen dat de minister haar verantwoordelijkheid neemt en niet meer haar schouders ophaalt bij de welzijnsproblemen van kalveren.” Volgens Wakker Dier moeten de legale misstanden snel illegaal worden verklaard, zodat er tegen opgetreden kan worden.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Mensen met migratieachtergrond verdienen minder

Inkomensverschillen tussen mensen met en zonder een migratieachtergrond zijn de afgelopen vijftien jaar nauwelijks afgenomen. Ook over generaties blijven de inkomensverschillen bestaan, bij een gelijk inkomen van hun ouders verdienen kinderen met een migratieachtergrond later minder dan kinderen zonder migratieachtergrond. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond hebben ongeveer een kwart minder te besteden dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Dat komt vooral door verschillen in inkomen uit werk. Mensen met een migratieachtergrond hebben minder vaak betaald werk en verdienen minder per uur.

Het lagere uurloon en de lagere arbeidsparticipatie van mensen met een migratieachtergrond hangen voor een belangrijk deel samen met hun lagere opleidingsniveau. Mochten politieke partijen iets willen doen aan de inkomensverschillen, dan lijkt het zinvol om in te zetten op zowel het verder verhogen van het opleidingsniveau van mensen met een migratieachtergrond, als op het verbeteren van hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ruim 2.000 honderdplussers

Op 1 januari 2019 woonden er 2.189 honderdplussers in Nederland. Dat zijn er 9 meer dan een jaar eerder en 36 minder dan in 2017. 85 procent van de honderdplussers is vrouw. In de provincie Zeeland wonen relatief de meeste honderdplussers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In de afgelopen decennia nam het aantal honderdplussers, inwoners die 100 of ouder zijn, vrijwel jaarlijks toe, maar sinds enkele jaren stokt de groei rond 2.200 honderdplussers. Van de 2.189 honderdplussers op 1 januari 2019 was met 1.850 personen het overgrote deel vrouw. Vanaf 2020 zal het aantal honderdplussers naar verwachting weer stijgen. Dit wordt mede veroorzaakt door een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog.

In de provincie Zeeland woonden relatief de meeste honderdplussers (4,5 per duizend tachtigplussers), gevolgd door Zuid-Holland (3,5 per duizend tachtigplussers). In Limburg (2,0 per duizend tachtigplussers) en Noord-Brabant (1,9 per duizend tachtigplussers) woonden de minste honderdplussers.

Gemiddeld wonen er per gemeente 2,7 honderdplussers per duizend tachtigplussers. In 38 van de 355 Nederlandse gemeenten woonden begin 2019 helemaal geen honderdplussers. Op Schiermonnikoog woonden op 1 januari 2019 relatief de meeste honderdplussers; van de 67 tachtigplussers waren er twee 100 jaar of ouder.

Scheuring in christencoalitie Staphorst

De christelijke coalitie in Staphorst heeft gevoelige tik gekregen na het opstappen van het CDA uit de samenwerking. Samen met de ChristenUnie en het SGP vormden ze het college van de gelovige gemeente, maar daar is nu een eind aan gekomen.

"Helaas is gebleken dat de onderlinge samenwerking anders is gelopen dan wat we ervan hadden gehoopt en verwacht. Dit gaat ten koste van de bestuurskracht en uiteindelijk van de gemeente Staphorst als geheel", aldus CDA-fractievoorzitter Jacob Spiker in een brief aan de Staphorster gemeenteraad, zo lezen we bij RTV Oost. Volgens CDA-wethouder Bert Krale verliep de samenwerking niet zo soepel. "Staphorst heeft recht op goed functionerend college."

De taken van Krale worden voorlopig overgenomen door de twee andere wethouders en de burgemeester. Ondanks het opstappen van het CDA behouden CU en de SGP samen de meerderheid in de gemeenteraad.

Wat er precies is voorgevallen is niet bekend gemaakt. "De gemeente Staphorst heeft recht op een goed functionerend college dat gezamenlijk de afgesproken ambities uitvoert. Dat is de afgelopen periode niet het geval geweest. Vanwege deze ongewenste bestuurssituatie, zegt de CDA-fractie het vertrouwen op in het huidige college en zullen wij niet langer onderdeel uitmaken van de coalitie", zo laat de fractievoorzitter in de brief weten.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.