FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 juni 2019

FVD-kandidaatvoorzitter biedt excuses aan voor uitspraken over Joden en MH17

Toine Beukering, namens het Forum voor Democratie kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer, probeert zijn hachje te redden nadat vorige week op zijn minst zeer ongelukkige uitspraken deed in een interview in de Telegraaf.

De senator zei onder andere "Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd." Ook rond de schuldvraag van het neerhalen van de MH17 zaaide hij de nodige twijfel. Maar na alle ophef, die zijn de kans op het voorzitterschap ernstig hebben ondermijnd, is het nu schijnbaar tijd voor damage control.

"Dat was een hele onhandige opmerking. Daar heb ik ook spijt van en die neem ik terug", zo blikt Beukering terug op zijn opmerking over de Joden in de Tweede Wereldoorlog zo lezen we op Telegraaf.nl. De excuses zijn nogal opmerkelijk aangezien fractieleider Paul Cliteur geen kwaad in de uitspraak zag.

Ook over de MH17 neemt de nieuwe senator zijn woorden terug. Waar hij in zijn eerste interview nog twijfelde aan de uitkomsten van het officiële onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT), heeft hij nu ineens geen enkele twijfel meer.

"Dat zouden gekken kunnen zijn van Oekraïne, die het per ongeluk voor een ander vliegtuig hebben aangezien", zo vertelde hij aanvankelijk tijdens het vraaggesprek van vorige week. Nu ziet Beukering het toch heel anders: "ik onderschrijf volledig de verklaring van het Joint Investigation Team."

Zoals zo vaak met uitspraken van FVD-leden geeft de senator aan dat de uitspraken uit zijn verband zijn gerukt en verkeerd begrepen zijn. Wel wil hij nog steeds graag voorzitter worden. "Mijn voorzitterschap blijft staan. Ik zal laten zien dat ik een waardige kandidaat ben. Maar ik ga niet speculeren over mijn kansen", zo lezen we in de Telegraaf.

De gang van zaken is sowieso opmerkelijk aangezien de Eerste Kamer nog een profielschets gaat maken voor de nieuwe voorzitter, maar bij FVD zijn ze voor het weten van de wensen van de kamer er schijnbaar al zeker van Beukering de droomkandidaat is.

De Eerste Kamer waar Beukering nog steeds graag voorzitter van wil worden (Pro Shots / Robin Utrecht)
De Eerste Kamer waar Beukering nog steeds graag voorzitter van wil worden (Pro Shots / Robin Utrecht)

'Groeiend verzet tegen abortus in Nederland'

De steun voor het recht voor vrouwen om een abortus te ondergaan komt steeds meer onder druk te staan. Dat zeiden verschillende partijen tijdens een Tweede Kamerdebat, aldus de NOS. Aanleiding zijn toenemende aantallen anti-abortusdemonstraties bij abortusklinieken, maar ook uitlatingen van FVD-leider Thierry Baudet. Kamerleden spreken van een uit de VS overgewaaide tendens.

Organisaties als Schreeuw om Leven posten bij de klinieken en proberen vrouwen zover te brengen dat ze van de abortus afzien. CDA-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spreekt van kwalijke intimidatie van kwetsbare vrouwen, maar de SGP heeft het over "counselors" die slechts hulp aanbieden. Wekelijks zouden een paar vrouwen overstag gaan. Klinieken zeggen evenwel dat er regelmatig vrouwen overstuur binnenkomen nadat ze op straat zijn benaderd.

De fracties van VVD, D66, GroenLinks en de PvdA willen dat er een eind komt aan dit soort protesten, maar De Jonge wil het recht om te demonstreren niet indammen. Volgens hem kunnen gemeenten bijvoorbeeld bufferzones instellen. Hoewel de demonstraties volgens de bewindsman in aantal en omvang toenemen, zou het nog steeds om een beperkt fenomeen gaan. Bovendien is het draagvlak voor de abortuswet nog steeds groot, zegt De Jonge. "Ik verwacht geen Amerikaanse toestanden. Daar zijn wij zelf bij. Dit kabinet, en u als Kamerleden."

Verband met de VS
Maar sommige Kamerleden zien dat anders. "Ik had nooit gedacht dat ik anno 2019 nog het recht van vrouwen op abortus moest verdedigen", aldus D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Ze ziet een verband met de VS, waar verschillende conservatieve staten strenge wetten hebben ingevoerd in de hoop dat het Hooggerechtshof het recht op abortus uiteindelijk terugdraait.

Volgens Dijkstra en Corinne Ellemeet van GroenLinks probeert FVD-voorman Baudet met de conservatieve Amerikaanse wind mee te zeilen door vraagtekens bij het recht op abortus te plaatsen.

"Vandaag de dag kan het zelfs gebeuren dat nieuw leven in de baarmoeder wordt uitgedoofd, om te vermijden dat de individuele vrijheid wordt verstoord", schreef Baudet onlangs in een essay over de Franse auteur Michel Houellebecq. "Als ze fulltime blijven doorwerken dan wordt het bouwen aan een gezin extreem moeilijk, zelfs onmogelijk. Daarom krijgen vrouwen in de westerse wereld ook steeds vaker minder kinderen", aldus de FVD-leider.

Volgens Baudet leiden vrouwenrechten dus tot de ondergang van Europa, zeiden Dijkstra en Ellemeet tijdens het debat. "Boreale borrelpraat", aldus Dijkstra. De twee FVD-Kamerleden waren overigens niet aanwezig.

Metalica speelt 'Bloed, zweet en tranen' in ArenA

Tijdens het concert van Metalica deze avond gebeurde er iets opmerkelijks. De rockers speelden 'Bloed zweet en tranen' van André Hazes en dat werd uiteraard luidkeels meegezongen.

Nul orders voor Boeing in april en mei

De maand mei was de tweede achtereenvolgende maand dat vliegtuigbouwer Boeing geen enkele bestelling voor een vliegtuig binnen kreeg. Volgens Boeing is dit echter niet als gevolg van de crisis met de geplaagde 737 Max.

Boeing heeft namelijk nog een leveringsachterstand van ongeveer vijfduizend vliegtuigen. Veel klanten hoeven gewoonweg nog geen bestelling te plaatsen, omdat ze nog wachten op een vorige bestelling.

Komende week is de vliegshow in Parijs, normaalgesproken hét moment voor Boeing en concurrent Airbus om hun cijfers bekend te maken. In mei 2018 kreeg Boeing nog 43 opdrachten binnen, waarvan er 21 voor de 737 Max werden geplaatst.

Alle vliegtuigen van het type 737 Max worden sinds half maart aan de grond gehouden, nadat twee vliegtuigen relatief vlak achter elkaar neerstortten. Een softwarefout bleek de oorzaak te zijn van de crashes. Boeing is ondertussen wel verder gegaan met het bouwen van de 737 Max, al deden ze dat op een lager tempo.

De problemen rond de 737 Max doen Boeing financieel flink pijn. Aangezien de vliegtuigbouwer betaald krijgt bij aflevering van de vliegtuigen bij de klant, loopt de Amerikaanse gigant flink wat geld mis. In mei zijn slechts dertig vliegtuigen afgeleverd. Vergeleken met mei 2018 is dat 55 procent minder.

Hans Teeuwen ook blij voor de Leeuwinnen

Hans Teeuwen is ook groot fan van de Leeuwinnen! Daarom zingt hij een mooi lied! Meer volgen van het WK Vrouwen? Dat kan bij het WK Vrouwen Forum op FOK!

68-jarig slachtoffer mishandeling werd ook seksueel gebruikt

De 20-jarige Amsterdammer die vast zit voor de zware mishandeling van de 68-jarige Rinia Chitanie in Amsterdam-Buitenveldert, zegt dat hij seksueel contact met haar heeft gehad. De vrouw overleed gisteren aan haar verwondingen. 

Dat meldt de politie in Opsporing Verzocht. Bewoners van de Geervliet hoorden op zondagavond 21 april rond 21:30 uur veel geschreeuw. Toen ze gingen kijken wat er aan de hand was troffen ze het slachtoffer aan in een plas bloed. Direct werden de hulpdiensten ingeschakeld. De vrouw werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer was zo zwaar mishandeld, dat haar familie haar niet meer herkende. Al snel kon in de omgeving de 20-jarige man worden aangehouden. Hij heeft bekend dat hij mevrouw Chitanie zwaar heeft mishandeld. Ook heeft hij gezegd dat hij met haar seksueel contact heeft gehad. Het onderzoek naar een zedenmisdrijf loopt nog.

Motief onduidelijk
Het is voor de recherche nog niet duidelijk hoe en waar mevrouw Chitanie de verdachte is tegengekomen, wat voor contact ze hebben gehad en waarom zij zo ernstig is mishandeld. Het slachtoffer liep die Eerste Paasdag om 21:15 uur vanaf haar woning aan de Rhijnestein, in de richting van het Gijsbrecht van Aemstelpark.

Getuigenoproep
Rechercheurs horen graag als mensen haar die avond hebben zien lopen. Mevrouw Chitanie was vrij klein van stuk, zo’n 1.50 meter lang, van Surinaamse afkomst en ze droeg die avond een licht gekleurd T-shirt en een zwarte broek met langs de zijkanten een grijze bies. Veel buurtbewoners kenden haar als de vrouw die vaak de vogels voerde.

De verdachte heeft verklaard dat hij niet lang voor de mishandeling in de buurt van de latere plaats delict een jonge vrouw van rond de 30 heeft aangesproken. Ook zou hij hebben gesproken met een man en vrouw met een plastic tas. Hij zou die man en vrouw hebben ontmoet in het Gijsbrecht van Aemstelpark.

Mensen die informatie hebben over de zaak worden gevraagd contact op te nemen met de politie op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Volleybalsters opnieuw onderuit in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League ook tegen België verloren. Nederland kwam in Duitsland nog wel met 2-0 voor in sets, maar België won uiteindelijk met 2-3 van de Nederlandse ploeg: 2-3 (25-22, 25-23, 17-25, 19-25, 10-15). Voor Oranje was het alweer de achtste nederlaag in tien wedstrijden.

Waarin de eerste negen wedstrijden vooral de jonge talenten de kans kregen was het nu aan de wat ervaren spelers. Onder meer Celeste Plak, Lonneke Slöetjes, Maret Balkestein-Grothues en Nicole Koolhaas kregen veel speeltijd. In de eerste twee sets leek Nederland ook makkelijk de wedstrijd te winnen.

De Belgische volleybalsters kwamen echter sterk terug in de wedstrijd. De derde en vierde set sloeg België al snel een gat en hield dat ook vol. In de vijfde set ging het tot halverwege de set nog gelijk op, maar naar de kantwissel liep België snel weg bij de Nederlandse volleybalsters en wonnen verdient van Oranje.

De Nederlandse volleybalsters spelen woensdag tegen de Dominicaanse Republiek en één dag later is Duitsland de tegenstander. Beide wedstrijden worden gespeeld in Stuttgart.

Van der Ven en Bayardo naar laatste 32 op WK handboogschieten

Rick van der Ven en Gabriela Bayardo hebben zich geplaatst voor de derde ronde op het WK handboogschieten.

De Mexicaans-Nederlandse Bayardo versloeg eerst haar landgenote Sietske Visser met 6-0 en in de tweede ronde was ze met 7-1 te sterk voor de Poolse Natalia Lesniak.

Ook Van der Ven overleefde beide rondes. Eerst won de Brabander met 6-0 van Hendra Purnama uit Indonesië. In de wedstrijd tegen de Kazak Abdullin Ilfat werd het 6-4 in het voordeel van Van der Ven. Steve Wijler werd in de tweede ronde uitgeschakeld door de Rus Artem Machnenko.

De als vijfde geplaatste Sjef van den Berg hoefde in de eerste twee ronden niet in actie te komen.

Daemon X Machina komt in september

Daemon X Machina komt op 13 september uit en is exclusief voor Nintendo Switch. De game van Marvelous bevat mechs die je volledig kunt customizen. Vervolgens moet je allerlei missies uitvoeren. De game bevat verder een anime-achtige verhaal waarin een groep mech-piloten de mensheid moeten beschermen van losgeslagen AI. Ten slotte is er ook co-op tot en met vier spelers voor de liefhebbers.

Mario en Sonic doen extreme sporten in Tokyo

Mario & Sonic at the Tokyo 2020 Olympic Games moest er natuurlijk komen nu we naar Japan gaan. In de nieuwe onderstaande trailer zien we de personages van beide persoges een aantal sporten uitoefenen. Toch wel een beetje een gek gezicht: Peach doet karate, Yoshi gaat skateboarden en Bowser klimt. We hoeven niet tot 2020 te wachten om de game te spelen, want het komt al in november uit.

Fractievoorzitter SP Eindhoven opgepakt in Turkije

Murat Memis is fractievoorzitter van de politieke partij SP in Eindhoven en wordt inmiddels al een maand lang vastgehouden in Turkije vanwege het vermeend steunen van de terroristische organisatie PKK. Memis was in Turkije voor zaken, hij is eigenaar van een champignonkwekerij.

Memis, die in Koerdistan is geboren, zit niet meer in de cel, maar hij mag het land niet verlaten. De voormalig vluchteling woont al twintig jaar in Eindhoven en zijn broer is inmiddels ook politiek actief, maar dan voor D66.

Jannie Visscher, vice-fractievoorzitter van de SP, noemt het verschrikkelijk. "Murat is in de verkeerde film terechtgekomen", zegt ze. Ook burgemeester John Jorritsma heeft een stevig woordje voor de Turkse bewindvoerders klaar. "Inhoudelijk zeg ik er dan ook verder niks over, dat laat ik aan het ministerie van Buitenlandse Zaken die zich tot op het hoogste niveau intensief met de zaak bemoeit.”

Diplomatieke druk heeft weinig effect gehad op het Turkse gerechtigheidsgevoel. "Voortijdige publicatie over deze kwestie zou zijn zaak geen goeddoen”, zegt de burgemeester. "Dat was tot nu toe de inzet van BuZa, de SP en gemeente.”

Binnenkort zal Memis voor een Turkse rechter verschijnen.

'Ajax oriënteert zich en ziet in Promes nieuwe 'vaandeldrager''

Quincy Promes maakte in het verleden deel uit van de jeugdopleiding van Ajax, maar van een debuut in de hoofdmacht kwam het voor hem nooit. Daar zou echter verandering in kunnen komen, aangezien de kampioen van Nederland naar verluidt denkt aan een rentree van de Oranje-international. Het Spaanse Estadio Deportivo meldt dinsdagmiddag namelijk dat Ajax op dit moment het meest geïnteresseerd is in de aanvaller van Sevilla.

Promes is sinds vorig jaar zomer actief in Andalusië, maar kende een wisselvallig debuutseizoen. De 37-voudig international van het Nederlands elftal slaagde er niet in om een basisplaats te veroveren in de aanval, maar kwam als een offensief ingestelde back nog wel tot de nodige minuten bij los Rojiblancos. Met Julen Lopetegui krijgt Sevilla volgend seizoen bovendien een nieuwe trainer, waardoor er mogelijk meer kansen voor hem weggelegd zijn.

De Spanjaarden weten echter ook dat Promes zich met zijn optredens in onder meer de Nations League, waarin hij afgelopen week nog trefzeker was tegen Engeland, in de kijker heeft gespeeld bij andere clubs. Volgens bovengenoemde lokale sportkrant zou Ajax op dit moment het meest nadrukkelijk belangstelling hebben getoond voor Promes. De Amsterdammers nemen deze zomer afscheid van Frenkie de Jong, terwijl ook Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en David Neres zouden kunnen vertrekken.

Promes zou, in de woorden van Estadio Deportivo, in beeld zijn om een nieuwe 'vaandeldrager', een speler die het verschil moet maken, te worden in de Johan Cruijff ArenA. De aanvaller is bovendien een oude bekende van trainer Erik ten Hag, die hem nog kent van hun gezamenlijke tijd bij Go Ahead Eagles. De transfersom kan echter wel voor moeilijkheden zorgen: Sevilla betaalde Spartak Moskou een jaar geleden 21 miljoen euro voor Promes en hoeft niet per se afscheid van hem te nemen als er geen bevredigend bod op tafel komt.

Collection of Mana vandaag uitgebracht

Collection of Mana kwam al tijdens de launch window van de Switch uit in Japan. We hebben lang moeten wachten op een port, maar het is vandaag eindelijk aangekondigd tijdens de Nintendo Direct. Sterker nog, het is vandaag uit! In minder goed nieuws, de collectie kost veertig euro.

Het bevat drie games: Final Fantasy Adventure, Secret of Mana en Trials of Mana. Die laatste is heel bijzonder, want het is nooit eerder uitgebracht in het Engels. Het is dus speciaal voor deze collectie vertaald. Er komt ook een fysieke versie van deze collectie, maar die versie komt pas op 27 augustus.

Bouw een crimineel imperium in strategiegame Empire of Sin

Tijdens Nintendo Direct op E3 werden er beelden getoond van een nieuw project van studios Romero Games en Paradox Interactive. In de game moeten spelers hun eigen criminele imperium opbouwen in een setting van Chicago gedurende de drooglegging.

Met een willekeurig gegenereerde beginpositie moeten spelers zich zien aan te passen en overleven in een onderwereld vol georganiseerde misdaad, met verschillende manieren om uitdagingen te overwinnen. Volgens de beschrijving zal er groot ingezet worden op herspeelbaarheid en kunnen spelers kiezen uit 14 verschillende 'speelbare bosses'. Bekijk de trailer van Empire of Sin hieronder. In het voorjaar van 2020 moet de game uitkomen voor Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4 en pc.

'PSV hikt aan tegen vraagprijs van 'boven de tien miljoen euro voor Bruma''

In navolging van diverse Portugese media maakt ook De Telegraaf melding van de interesse van PSV in Armindo Tué Na Bangna, kortweg Bruma. Volgens de dinsdageditie van het dagblad is het echter maar de vraag of de aanvaller, die in de zomer van 2017 voor ongeveer vijftien miljoen euro van Galatasaray naar RB Leipzig vertrok, ook daadwerkelijk het tenue van de Eindhovenaren om de schouders zal trekken.

PSV hikt naar verluidt aan tegen de vraagprijs van RB Leipzig. De nummer drie van het voorbije Bundesliga-seizoen heeft volgens het dagblad een transfersom van 'boven de tien miljoen euro' voor ogen. Bruma, 24 jaar, is een kandidaat om de mogelijk vertrekkende Hirving Lozano en/of Steven Bergwijn in het Philips Stadion op te volgen.

PSV was twee jaar geleden ook in de markt voor de in Guinee-Bissau geboren aanvaller, die er toen uiteindelijk voor koos om Galatasaray te verruilen voor een avontuur in de Bundesliga. Het contract van Bruma in Leipzig loopt nog door tot medio 2022. De ex-speler van onder meer Sporting Portugal kreeg afgelopen seizoen in slechts zes wedstrijden een basisplaats toebedeeld. Hij had dan ook geen groot aandeel in de derde plaats.

Lozano is in de Franse media reeds gelinkt aan Paris Saint-Germain, terwijl ook Napoli de Mexicaanse aanvaller in de gaten houdt. Bergwijn staat op het lijstje van Ajax, al ziet PSV weinig in een deal met een directe concurrent. PSV speurt volgens De Telegraaf op de internationale transfermarkt ook naar andere versterkingen, bijvoorbeeld in de verdediging. De clubleiding van de Eindhovenaren heeft echter nog geen spijkers met koppen kunnen slaan.

Meer beelden voor Link's Awakening Remake

Nintendo heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor de remake van The Legend of Zelda: Link's Awakening. De trailer toont meer van de game, zodat we een goede smaak krijgen van de nieuwe stijl van de game.

Wat verder voornamelijk opvalt is dat de game heel erg trouw is aan het origineel en een bijna 1:1 remake is van het origineel. De game is vanaf 20 september beschikbaar voor Nintendo Switch.

Luigi's Mansion 3 maakt je bang in een hotel

Nintendo heeft een nieuwe blik geworpen op Luigi's Mansion 3. Samen met Mario, Peach en meer gaat Luigi op bezoek in een museum. Op nog onbekende wijze wordt de groep, behalve Luigi, gevangen en kom je terug in de bekende sfeer van Luigi's Mansion.

Luigi heeft weer een nieuwe stofzuiger en dat brengt nieuwe vaardigheden met zich mee. Zo kan hij spoken op de grond slaan, dingen naar zich toe trekken en zich de lucht in schieten om obstakels te ontwijken. Ook kan hij Gooigi erbij halen om hem te helpen. Gooigi kan bijvoorbeeld door metaal lopen, maar is wel zwak voor water. Gooigi is te besturen door een tweede speler.

Ook komt Nintendo met een multiplayer-modus: Scarescraper, waarin je met meerdere spelers zo snel en zoveel mogelijk vloeren met redden van spoken. Luigi's Mansion 3 wordt nog in 2019 uitgebracht.

Banjo-Kazooie onthuld voor Smash Bros. Ultimate

The Hero is niet de enige personage die vandaag voor Smash is onthuld. Eind dit jaar mogen Smash fans aan de slag met Banjo-Kazooie! Het beroemde beer en vogel duo die furore maakten tijdens de N64-dagen. Of de platformer-games ook naar Switch komen is nog onbekend, Microsoft bezit de rechten als eigenaar van ontwikkelaar Rare. Bekijk de onthullingstrailer hieronder.

Shorttracker Knegt terug op het ijs

Sjinkie Knegt heeft dinsdag zijn eerste meters op het ijs gemaakt sinds het ongeval in januari waarbij hij zware brandwonden opliep. Na afloop was de Fries tevreden: “Het ging best goed, vond ik.”

Knegt had lang uitgekeken naar de terugkeer op het ijs: “Ik heb hier echt naar verlangd. Of het gek voelde? Nee, het voelde als vanouds. Ik zeg altijd: schaatsen verleer je niet. Ik was tevreden over hoe het vandaag ging, het ging best aardig!”

Vanwege de huidtransplantatie op de onderbenen droeg Knegt steunkousen. Tijdens het schaatsen zelf heeft hij geen pijn aan de benen gevoeld.

Ook bondscoach Jeroen Otter was tevreden: “Al na twee rondjes dacht ik: nou, dit ziet er goed uit. Je merkte wel dat de specifieke vermoeidheid sneller kwam dan bij de anderen, maar over het algemeen is dit tien keer beter dan ik had gedacht. Nee, aan zijn attitude is niets veranderd.”

Donderdag gaat Knegt samen met de Nederlandse shorttrackploeg op trainingskamp naar Font Romeu.

Animal Crossing krijgt naam en vertraagde releasedatum

Tijdens de E3 Nintendo Direct bevestigde Nintendo de naam en de releasedatum voor Animal Crossing op Nintendo Switch. Het wordt Animal Crossing: New Horizons genoemd. Het spel verschijnt op 20 maart 2020 in plaats van de eerder aangegeven '2019'. Nintendo geeft aan meer tijd nodig te hebben om de game af te krijgen.

In Animal Crossing: New Horizons wordt je personage via het Nook, Inc. charter naar een onbewoond eiland overgebracht, waar ze een tent kunnen opzetten en hun eigen stad kunnen laten groeien door veel van dezelfde activiteiten als in vorige Animal Crossing spellen: knutselen, bomen schudden, vissen en meer. Er komen vast nog nieuwe features, die worden dan later aangekondigd.

Cadence of Hyrule walst donderdag de eShop binnen

Cadence of Hyrule, de cross-over tussen Crypt of the NecroDancer en The Legend of Zelda, komt donderdag 13 juni uit voor Nintendo Switch. Dit werd tijdens de E3-presentatie van Nintendo gevierd met een nieuwe trailer.

Crypt of the NecroDancer is een pittige ritmegame waarin je op de maat van de muziek beweegt en aanvalt. In Cadence of Hyrule doe je dit nu ook met Link en Zelda, in bekende omgevingen en tegen bekende vijanden en (nieuwe) bazen. Bekijk hieronder de nieuwe trailer.
 

Minister Van Nieuwenhuizen: it giet troch

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stelt nog eens 15 miljoen euro beschikbaar om de verbreding van het sluiscomplex bij Kornwerderzand mogelijk te maken. De minister heeft dit vandaag bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Met de extra bijdrage van het Rijk en de garantie van de regio dat ook zij 15 miljoen euro extra in het project steken, is financiering voor de verbreding van de sluis rond.

De doorgang van de sluis bij Kornwerderzand wordt breder, zodat er grotere schepen doorheen kunnen varen. Met groter scheepvaartverkeer tussen het IJsselmeer en open zee krijgen scheepswerven zoals in Makkum, Vollenhove en Kampen de kans om verder te groeien.

Rijk en regio zijn al geruime tijd in gesprek over het project bij de Afsluitdijk en de financiering daarvan. Dit voorjaar reserveerde het kabinet al 40 miljoen extra voor het project. Er bleef echter een tekort van 45 miljoen euro over.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Ik ben blij dat na jarenlang overleg dit voor noord Nederland zo belangrijke project met vereende krachten mogelijk wordt gemaakt: de sluis en de bruggen kunnen eindelijk worden verbreed. Ik kijk ernaar uit zo snel mogelijk met de regionale partners het startschot te geven.”

Met het totale project is in totaal naar schatting 215 miljoen euro gemoeid. Hiervoor worden onder meer de bruggen aangepast en de sluis en vaargeul verbreed. Om de financiering rond te krijgen worden de plannen soberder uitgevoerd. Zo krijgen de bruggen, net als in de huidige situatie, geen vluchtstroken. Dit levert 7 miljoen euro op. Ook wordt er 9 miljoen euro aan BTW bespaard doordat de regio het project uitvoert.

De regio wordt volgens de afspraken verantwoordelijk voor de aanbesteding en uitvoering van het project. De risico’s van het project liggen ook bij de regio.

The Witcher 3 komt naar Nintendo Switch

De geruchten gingen al langer rond, maar leken altijd zo onwerkelijk. Zojuist heeft Nintendo tijdens zijn speciale E3 Direct dan toch aangekondigd dat The Witcher 3: Wild Hunt naar de Switch komt. In al zijn volledigheid, dus inclusief alle gratis en betaalde DLC zoals Hearts of Stone en Blood and Wine.

‘Hoe dan?’ vraag je je nu misschien (terecht) af. Bekijk de onderstaande trailer en je ziet dat de game grafisch een tik heeft gekregen. Hierdoor heeft The Witcher een beetje een cartoony stijl. Als het maar vloeiend speelt, kan dat nog best leuk uitpakken. Of dat zo is komen we dit jaar al achter, want The Witcher 3 verschijnt nog in 2019 op Nintendo’s hybride console.

 

The Hero maakt zijn opwachting in Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo heeft het volgende DLC-personage aangekondigd voor Super Smash Bros. Ultimate. Het betreft 'The Hero', de reeks hoofdpersonages uit de Dragon Quest-franchise.

The Hero moet deze zomer beschikbaar komen. Als speciale feature kun je spelen als één van de vele heroes uit de geschiedenis van de serie, uiteraard als alternatieve kostuums. De helden zie je hieronder in actie.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild sequel aangekondigd

Nintendo komt met één van de grotere bombshells van E3: een sequel op The Legend of Zelda: Breath of the Wild is in ontwikkeling voor Nintendo Switch.

Uiteraard ontbreekt er nog veel informatie, maar in de trailer zien we Zelda en Link aankomen bij de overblijfselen van Ganon. Op mysterieuze wijze wordt hij wakker en tilt Hyrule Castle hoog de lucht in. Voor de rest wordt het voornamelijk onrustig wachten tot de release van de game dichterbij is.

Matchwinnares Roord: "Ik sta al heel lang droog bij Oranje, bizar dat ik de winnende mag maken"

De Oranje Leeuwinnen begonnen het WK dinsdagmiddag met een overwinning, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Lang leek het erop dat de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman punten zou gaan verspelen tegen Nieuw-Zeeland. Een rake kopbal in de blessuretijd van invalster Jill Roord bracht echter toch nog uitkomst en bezorgde het Nederlands elftal een 0-1 overwinning.

"Bizar, echt bizar. Ik kwam er natuurlijk in met het doel dat we een goal moeten maken. Ik sta al heel lang droog bij het Nederlands elftal, wat goals betreft. Dus dat ik dan de winnende mag maken, is bizar", reageerde Roord na afloop van de wedstrijd bij de NOS. De laatste keer dat ze namens Oranje scoorde was in januari 2017, in de met 7-1 gewonnen vriendschappelijke interland tegen Roemenië. Roord moest wel toegeven dat haar ploeg een 'matige wedstrijd' speelde tegen Nieuw-Zeeland: "We hebben wel genoeg kansen gehad en die gingen er allemaal niet in."

"De tijd tikt en nou weten we wel dat wij altijd wel in staat zijn om in de laatste minuten een goal te maken, maar iedereen kneep hem wel ja." De teller voor Roord staat inmiddels op veertig interlands, maar de middenveldster, die Bayern München deze zomer inruilt voor Arsenal, is er nog niet in geslaagd om uit te groeien tot een vaste waarde. Met het doelpunt haalt de 22-jarige Roord dan ook haar gram: "Dit is waar ik op hoopte natuurlijk en daar hoop ik al heel lang op en dat het nu dan in de eerste wedstrijd op het WK gebeurt is heel mooi."

"Ik draaide door. Speelsters op de bank zeiden al dat ik ging scoren als ik erin kwam. Dat gevoel had ik zelf ook wel. Op het moment dat ik die bal aan zag komen wist meteen, die gaat erin. Ja, opluchting", sluit ze af. De Oranje Leeuwinnen spelen zaterdagmiddag hun tweede wedstrijd op het toernooi in Frankrijk. Kameroen is dan in Valenciennes de tegenstander.

Vos sprint met overmacht naar zege in Energy Women's Tour

Marianne Vos heeft de tweede etappe van de Energy Women's Tour gewonnen. De 32-jarige Nederlandse was in een etappe van 62 kilometer de sterkste in een massasprint. Door de overwinning is ze ook de nieuwe leidster in de Britste rittenkoers.

De tweede rit werd verreden op het wielercircuit van Gravesend. Na 25 rondjes, goed voor een korte rit van 62,5 kilometer, kwam het tot een massasprint. Daarin won Vos met groot overmacht de sprint en boekte haar vierde zege van het seizoen.

De Energy Women's Tour is rittenkoers die meetelt voor de Women’s WorldTour. In dat klassement staat Annemiek van Vleuten aan de leiding. Vos staat in dat klassement vijfde en kan een goede zaak doen, doordat de nummers één, drie, en vier afwezig zijn in deze rittenkoers.

Bertens makkelijk naar tweede ronde Rosmalen

Kiki Bertens heeft zich op het WTA-toernooi van Rosmalen eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde. De Nederlandse nummer vier van de wereld had in de eerste ronde geen enkele moeite met de Zweedse Johanna Larsson: 6-3, 6-1.

Bertens nam het in de eerste op tegen oude dubbelpartner. Bertens liep in de eerste set snel uit naar een ruime voorsprong. Op 5-2 leverde de Nederlandse nog wel haar opslag in, maar brak daarna direct de service van Larsson en won zo de eerste set.

In de tweede set had Bertens ook geen enkele moeite met Larsson, die op plaats 146 van de wereldranglijst staat. Ze liep snel uit naar een 5-0 voorsprong. De Zweedse wist nog wel één game te pakken in de tweede set, maar Bertens serveerde het vervolgens op eigen service uit. Binnen het uur was de nummer vier van de wereld klaar met haar voormalig dubbelpartner.

Bertens speelt in de tweede ronde tegen Aranxta Rus. De Nederlandse won maandag in twee sets van haar landgenote Bibiane Schoofs.

In het mannentoernooi is Thiemo de Bakker al uitgeschakeld. De 30-jarige nummer 224 van de wereld was kansloos tegen de Fransman Adrian Mannarino, die 180 plekken hoger staat: 2-6, 1-6.

Maandag bereikte Robin Haase, de andere Nederlander in het hoofdschema, wel de tweede ronde.

Crash Team Racing Nitro-Fueled krijgt gratis seizoenscontent

Vandaag maken Activision en Beenox bekend dat kopers van Crash Team Racing Nitro-Fueled kunnen rekenen op gratis Grand Prix seizoenscontent. De eerste Grand Prix verschijnt op 3 juli 2019 en levert nieuwe tracks, vrijspeelbare personages, karts en diverse aanpassingsitems voor alle spelers.

Tijdens een first-look van CTR TV hebben hosts Chick en Stew laten zien wat spelers van Grand Prix kunnen verwachten. De eerste track heet 'Twilight Tour' en neemt spelers mee op een reis door het Midden-Oosten. En dat is niet alles, ook maken Chick en Stew bekend dat met de eerste Grand Prix het personage Tawna naar het Crash Team Racing-universum komt, als vrijspeelbaar personage. Bij elke Grand Prix worden nieuwe items en personages toegevoegd aan de Pit Stop-rotatie van de game, zoals leden van de Nitro Squad (eerder bekend als de Trophy Girls) tijdens het eerste seizoen. Chick en Stew laten fans weten welke content ze tijdens de twee volgende Grand Prix Seasons kunnen verwachten, waaronder de komst van Spyro naar Crash Team Racing.

Crash Team Racing Nitro-Fueled bevat alle geremasterde tracks, personages en modes uit de originele CTR-game en nieuwe versies van alle tracks uit de originele CNK-game – allemaal speelbaar in HD. Daarnaast kunnen spelers via de in-game Pit Stop en Grand Prix-seizoenen ook racen met vrijgespeelde karts, personages en tracks uit CNK en content geïnspireerd op Crash Tag Team Racing. De game is vanaf 21 juni 2019 beschikbaar voor PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One.

Noors waterstoftankstation ontploft

Maandag is in Noorwegen een waterstoftankstation ontploft. Er raakten twee personen lichtgewond bij de explosie van het Uno-X tankstation in Sandvika, ongeveer vijftien kilometer van Oslo.

Jon André Løkke, directeur van Nel Hydrogen, de uitbater van het tankstation: "Het is nog te vroeg om naar een oorzaak te speculeren. Onze prioriteit ligt nu bij het veilig laten functioneren van onze overige tankstations, maar uit voorzorg zijn de tien tankstations op stand-by gezet."

Toyota en Hyundai hebben besloten om voorlopig geen waterstofaangedreven auto's in Noorwegen meer op de markt te brengen en dat terwijl Toyota toch vol op waterstof als motorbrandstof had gegokt.

Espen Olsen, van Toyota Noorwegen gaf commentaar op de uitgiftestop. "We weten de oorzaak nog niet, dus we willen niet speculeren, maar voor de zekerheid stoppen we met de verkoop van onze auto's totdat we de oorzaak weten. Verder is deze beslissing ook een praktische, aangezien de auto's niet gevuld kunnen worden."

Eigenaren van de nu nutteloze Toyota Mirai's mogen gratis een leenauto komen ophalen bij de dealer. Olsen geeft wel aan dat dit niet betekent dat Toyota zich terugtrekt uit de markt van de door waterstofaangedreven auto's. "Waterstofaangedreven auto's zijn net zo veilig als normale auto's. De tankstations kan je beschieten en nog zullen ze niet ontploffen of in de brand raken."

Hyundai geeft ook aan nog steeds achter hun waterstofauto's te staan.


Bennett sprint naar eenvoudige zege in Dauphiné

Sam Bennett van Bora-Hansgrohe heeft de derde rit van het Critérium du Dauphiné. De Ierse sprinter won met overmacht de massasprint voor Wout van Aert en Davide Ballerini. Dylan Teuns blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Na twee ritten door de heuvels, waarin de klassementsrenners zich al lieten zien, was het vandaag een rit over vlakke wegen. Ideaal voor de sprinters om hun snelle benen te laten zien. Het peloton deed het rustig aan en lange tijd reden Natnael Berhane en Quentin Pacher vooruit, maar bij het ingaan van de laatste tien kilometer waren de vroege koplopers alweer ingerekend in het peloton.

Het peloton kon zich dan ook gaan opmaken voor een massasprint en in die massasprint was Bennett oppermachtig. De Ierse sprinter sprintte iedereen uit het wiel en kon ruim voor de meet zijn handen omhoog steken en was het alweer zijn zevende overwinning van het seizoen.

Woensdag is er weer voor de klassementsrenners. Dan staat namelijk een tijdrit van 26 kilometer op het programma in het Critérium du Dauphiné.

Nederlandse voetbalsters beginnen met winst op WK voetbal na laat doelpunt Roord

De Oranjevrouwen zijn goed begonnen aan het WK voetbal. Tegen Nieuw-Zeeland leek het lang erop dat het een doelpuntloos gelijkspel werd, maar in blessuretijd maakte invalster Jill Roord de belangrijke 1-0.

Na een rommelige beginfase, waarin Nieuw-Zeeland met een bal op de lat de grootste kans kreeg, nam Oranje langzaam de controle over. Nederland creëerde via Dominique Bloodworth en Lieke Martens wel kansen, maar die waren niet besteed aan de Nederlandse voetbalsters.

Het spelbeeld in de tweede helft bleef hetzelfde. De Nederlandse ploeg bleef de sterkere ploeg, maar via counters van Nieuw-Zeeland kregen de Kiwi's nog enkele kansen. De grootste kans was voor Sarah Gregorius, maar die was niet aan haar besteed. Nederland kreeg ook nog een aantal kansen via Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk, maar net zoals Nieuw-Zeeland maakte ook de Nederlandse ploeg het niet af. Het openingsduel voor Nederland op het WK voetbal leek te eindigen op een doelpuntloos gelijkspel.

Toch ging de winst naar Nederland dankzij de drie invalsters. Merel van Dongen gaf de voorzet op Lineth Beerensteyn, die de bal bezorgde bij Roord en die kopte van vlakbij binnen.

De volgende wedstrijd van Oranje is aanstaande zaterdag. In Valenciennes is Kameroen de tegenstander.

Internationale erkenning voor effectief tabaksontmoedigingsbeleid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag de ‘World No Tobacco Award’ toegekend aan de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR), de samenwerking tussen gezondheidsfondsen Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds en bijna 160 partners. De Alliantie krijgt deze internationale erkenning voor de bijzondere prestaties die het tabaksgebruik helpen terugdringen en het tabaksontmoedigingsbeleid bevorderen. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt in het bijzonder haar waardering uit voor de beweging, die in gang is gezet met de Rookvrije Generatie.

“Met de Rookvrije Generatie heeft de Alliantie Nederland Rookvrij leiderschap getoond om de volksgezondheid te beschermen, door implementatie van tabaksontmoedigingsbeleid te versnellen. Ze hebben bijgedragen aan een herdefiniëring van tabaksontmoediging, door de focus te verleggen naar het beschermen van kinderen”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. “Het draagvlak is toegenomen, cruciale stakeholders zijn zich gaan mengen in de strijd en er is een maatschappelijk beweging ontstaan.”

Steeds meer plekken rookvrij
“Dankzij deze beweging zijn inmiddels 1000 sportclubs rookvrij, voert bijna een kwart van alle gemeenten beleid om te komen tot een Rookvrije Generatie en hebben diverse bedrijven besloten te stoppen met de verkoop van tabak. Bovendien is het draagvlak in de samenleving voor meer rookvrije plekken heel erg hoog. Ook in de politiek is er steeds meer steun voor tabaksontmoediging en maatregelen om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Het opnemen door de huidige regering van de Rookvrije Generatie in het regeerakkoord, is daarin een belangrijk kantelpunt geweest”, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van ANR. “We zijn bijzonder trots dat dit veranderende landschap ook internationaal opgemerkt wordt en hopen hiermee andere landen te inspireren.”

De award wordt ieder jaar uitgereikt rond 31 mei, World No Tobacco Day (WNTD). De WHO erkent individuen en organisaties over de hele wereld voor hun inzet en resultaten in tabaksontmoediging. Andere winnaars zijn hier te vinden.

Special Editions van Final Fantasy VII Remake

Square Enix heeft ook details onthuld over de speciale edities, inclusief de Deluxe Edition en de Square Enix Online Store-exclusieve “1st Class Edition” voor de verzamelaar met teveel geld.

De Deluxe Edition, die later vandaag beschikbaar komt als pre-order, bevat een hardcover artbook met concept art, een mini-soundtrack-cd, Summon Materia DLC die spelers in de game Cactuar laat oproepen en een Sephiroth Steelbook. De Digital Deluxe Edition bevat een digitaal artbook, een digitale mini-soundtrack-selectie en Summon Materia DLC die spelers in de game Cactuar laat oproepen. Deze kost 89,99 euro.

De “1st Class Edition” bevat alle content van de Deluxe Edition, de Carbuncle Summon Materia DLC, en een boxset van Play Arts Kai met Cloud Strife en zijn Hardy Daytona (apart verpakt). Deze editie is in beperkte oplage verkrijgbaar in de Square Enix Online Store. Deze kost 299,99 euro.

Wie één van de versies (ongeacht welke) van de game pre-ordert bij geselecteerde retailers, ontvangt bij de lancering ook de Chocobo Chick Summon Materia DLC. Wie een digitale versie pre-ordert in de PlayStation Store ontvangt ook het Cloud & Sephiroth dynamisch thema voor PlayStation 4.

Final Fantasy VII Remake - 1st Class Edition (Foto: Square Enix)

Final Fantasy VII Remake - Deluxe Edition (Foto: Square Enix)

Veel Romancing SaGa op komst voor het Westen

Square Enix kondigt aan dat Romancing SaGa 3 binnenkort zijn Westerse debuut maakt met een geremasterde hd-versie voor consoles en mobiele apparaten. Daarnaast is SaGa Scarlet Grace: Ambitions in ontwikkeling is voor een release in Europa en Noord-Amerika.

De originele game verscheen oorspronkelijk in 1995 in Japan. De geremasterde versie van Romancing SaGa 3 introduceert geoptimaliseerde graphics, nieuwe kerkers om te verkennen, nieuwe scenario’s en een nieuwe game+-functie.

SaGa Scarlet Grace: Ambitions is een verbeterde versie van SaGa Scarlet Grace, die in 2016 alleen in Japan verscheen. Zowel nieuwkomers als fans van de franchise kunnen hun eigen avonturen vormgeven met een van de vier hoofdrolspelers: Urpina, Taria, Balmant en Leonard. Elk hebben ze hun eigen unieke verhaallijn, waardoor spelers in feite kunnen genieten van vier verschillende RPG’s in één game.

Voor deze eerste Westerse release bouwt SaGa Scarlet Grace: Ambitions voort op de originele Japanse release met diverse verbeteringen en toevoegingen, inclusief nieuwe en verbeterde graphics, voiceovers voor personages, wapens, vaardigheden en meer. Daarnaast krijgen spelers toegang tot meer dan 70 bondgenoten om toe te voegen aan hun teams en kunnen ze gebruik maken van een nieuw turn-based timeline-systeem voor uiteenlopende gevechtsstrategieën. Tijdens hun reizen kunnen spelers ook kennismaken met nieuwe scenario’s, monsters en eindbazen.

Romancing SaGa 3 komt beschikbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4, de vergeten PlayStation Vita, Xbox One, Windows 10, Steam, App Store en Google Play. SaGa Scarlet Grace: Ambitions komt beschikbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4, Steam, App Store en Google Play.

Minimaal drie aanbieders snelle mobiele communicatie zoals 5G

Minimaal drie partijen gaan op basis van twee veilingen snelle mobiele communicatie zoals 5G aanbieden aan bedrijven en consumenten. Deze frequentieveilingen voor landelijke mobiele communicatie vinden eind 2019/begin 2020 en eind 2021/begin 2022 plaats. Dat blijkt uit de Nota Mobiele Communicatie waarin staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag haar meerjarenbeleid heeft gepresenteerd.

Ook neemt de staatssecretaris in haar beleid een advies aan het ministerie van EZK over om in de eerstvolgende veiling een dekkingsverplichting op te nemen. Deze bestaat uit zowel geografische eisen als een minimale mobiele datasnelheid. Door de invoering van minimale snelheidseisen in mobiele communicatienetten kan Nederland ook op het gebied van 5G een mondiale koploper blijven.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Consumenten en bedrijven moeten ook in de toekomst altijd en overal toegang hebben tot de snelste draadloze communicatie. Onze samenleving is hiervan in toenemende mate afhankelijk. Mobiel internetten, elektronisch betalen, video’s kijken op een tablet en straks de betrouwbare aansturing van zelfrijdende auto’s en geavanceerde robotica: het is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Door de aankomende veilingen is er meer frequentieruimte beschikbaar voor de snellere en betrouwbare mobiele communicatie die hiervoor nodig is.”

Maximum aan vergunningen garandeert concurrerende markt
Bij de veilingen worden maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij worden ook de huidige vergunningen van de aanbieders dus meegeteld. Dat betekent dat er minimaal drie aanbieders komen van openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G. Op die manier borgt het ministerie van EZK dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt wat leidt tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten.

Eind 2019/begin 2020 worden de zogenoemde 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden geveild. Eind 2021/begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 Gigahertz (GHz) band. Hierop blijft ook ruimte voor vergunningen voor lokale, bedrijfsspecifieke toepassingen. Steeds meer bedrijven willen zelf hun draadloze communicatie regelen. Denk hierbij aan geautomatiseerde containeroverslag, bagageafhandeling op een vliegveld of parkeerbeheer.

Geografische dekkingseis en minimum mobiele snelheden
Op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst mobiele dekking zijn gerealiseerd. Binnen deze eis komen, conform een advies van PA Consulting afgelopen februari, normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Als absolute minimumeis op die ‘slechtste punten’ worden mobiele snelheden van 8 Megabit per seconde (in 2022) en 10 Mbps (in 2026) ingevoerd. Op die manier kan iedereen, zonder vertraging overal gebruik maken van de nieuwste mobiele toepassingen.

Door deze eisen komt de mobiele internetsnelheid voor Nederlanders op gemiddeld meer dan 100 Mbps. De maximum snelheid dichter bij een netwerkantenne ligt dan zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven de 2 Gigabit per seconde).

De geadviseerde minimumeis is voor internationale begrippen uitzonderlijk hoog. Zo legt Duitsland een dekkingseis van 100 Mbps op nabij de antenne waardoor zowel de maximale als gemiddelde snelheid lager is. Ook garandeert dit geen minimum snelheid op het slechtste punt van een netwerk.

Mobiele netwerken en economische veiligheid
Later dit jaar, voorafgaand aan de consultatie van de veilingregeling van de 700/1400/2100 MHz frequentiebanden geeft het kabinet meer duidelijkheid over de oplossing voor het satellietcommunicatie interceptiestation in Burum. Boven de denkbeeldige lijn Amsterdam - Zwolle is de 3,5 GHz band nu nog in gebruik voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in Burum. Hoewel deze band pas eind 2021/begin 2022 wordt geveild, is het noodzakelijk om al voor de eerste veiling duidelijkheid te creëren voor marktpartijen over de beschikbaarheid van deze band.

Daarnaast levert de Taskforce Economische Veiligheid binnenkort haar rapport aan het kabinet. Op basis daarvan neemt het kabinet eventuele maatregelen en informeert hierover de Tweede Kamer. Het gaat hierbij om overkoepelend beleid om onze maatschappij en economie, waaronder toekomstige 5G-netwerken, te beschermen tegen dreigingen als spionage.

Prijsvraag! Jubileumvoorstelling Forrest Gump

Op 23 juni 1994 ging de film Forrest Gump in première. Het zou een legendarische film worden. Forrest Gump behaalde 13 Oscar-nominaties en won er maar liefst 6. In de race voor Beste Film versloeg deze daarbij andere films waaronder Pulp Fiction en The Shawshank Redemption.

De film draait om Forrest Gump, een man met een laag IQ, geboren in Alabama. Het verhaal volgt alle valkuilen en drempels die Gump meemaakt door zijn leven. Het gehele verhaal wordt geleid doormiddel van de verhalen die Gump verteld op een bankje bij de bus aan vreemden.

Ter ere van de 25e verjaardag van de film vertoont Q-Factory in Amsterdam op 20 juni de film op groot scherm. Bij het feestje worden heuse Bubba’s shrimps geserveerd, zijn er tafeltennistafels aanwezig en kan er een ‘box of chocolates’ gewonnen worden. De zaal gaat open om 19:00 uur, de film begint om 20:00 uur. 

FOK! mag 2 paar vrijkaartjes weggeven voor deze anniversy-voorstelling! Wil jij ook kans maken? Ga dan gauw naar de prijsvraag toe! 

Meedoen kan nog tot 15 juni 09:00 uur! 

Vuurtoren Ouddorp mag nog niet open voor publiek

De rechter in Rotterdam heeft beslist dat de vuurtoren in Ouddorp nog niet open mag voor publiek. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een vergunning verleend voor het realiseren van maatregelen voor het openstellen van de vuurtoren.

Een bezitter van een recreatiewoning vlakbij de vuurtoren heeft echter bezwaar gemaakt tegen die vergunning. De gemeente Goeree-Overflakkee moet nog op het bezwaarschrift beslissen.

Overlast
De recreatiewoning ligt tegenover de vuurtoren. De eigenaar van de recreatiewoning verwacht dat de bezoekers van de vuurtoren voornamelijk met de auto komen. De smalle openbare weg, die tevens fietspad is, en het kleine parkeerterrein bij de vuurtoren zijn daar volgens hem niet op berekend. Hij vreest daardoor voor overlast.

Onvoldoende onderzoek
De rechtbank is van oordeel dat de gemeente Goeree-Overflakkee bij het toekennen van de vergunning onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar eventuele parkeerproblemen en verkeersoverlast die door de openstelling van de vuurtoren zouden kunnen ontstaan.

Schorsing vergunning
De rechtbank schorst dan ook de vergunning wat inhoudt dat er op dit moment geen voorbereidingen kunnen worden getroffen om de vuurtoren open te stellen voor publiek. De schorsing loopt door tot 6 weken na het moment dat de gemeente Goeree-Overflakkee een beslissing heeft genomen op het bezwaarschrift van de eigenaar van de recreatiewoning.

8 aanhoudingen in Leeuwarden in ondermijningsonderzoek

Politie, Openbaar Ministerie en de Gemeente Leeuwarden werken vandaag samen in een groot onderzoek dat zich richt op ondermijnende activiteiten van een 37-jarige man uit Leeuwarden. Hij wordt verdacht van witwassen, het overtreden van de Opiumwet, valsheid in geschrifte, oplichting en uitkeringsfraude en leiding geven aan een criminele organisatie. Vandaag zijn vier verdachten aangehouden en vinden er doorzoekingen plaats in 14 panden in Leeuwarden en één in Goutum.

Daaronder een coffeeshop, growshop en woningen. Op die locaties wordt gezocht naar geld en drugs, met behulp van gespecialiseerde zoekploegen van Defensie. Naast de 37-jarige hoofdverdachte zijn ook een 39-jarige vrouw en een 44-jarige en een 25-jarige man, allen uit Leeuwarden, aangehouden. . Zij zijn ook verdachten binnen dit onderzoek. Gedurende de dag volgden er nog vier aanhoudingen van inwoners uit de gemeente Leeuwarden. Vandaag zijn er in totaal ongeveer 170 mensen in touw met betrekking tot dit onderzoek.

De hoofverdachte wordt ervan verdacht crimineel verkregen vermogen via diverse ondernemingen wit te wassen. Deze gelden werden vervolgens geïnvesteerd in verschillende panden voor verhuur in Leeuwarden.

Bij de doorzoekingen op de verschillende locaties nam de politie veel contant geld, vijf dure auto’s, een jetski, een zeven meter lange speedboot, vuurwapens, softdrugs en harddrugs in beslag. Deze goederen zijn aangekocht met crimineel geld en worden hen nu afgepakt. Er wordt beslag gelegd op onder andere 10 panden. De panden vertegenwoordigen een totale WOZ-waarde van meer dan 1 miljoen euro.

Samen een vuist maken
Politie, Openbaar Ministerie en Gemeente Leeuwarden willen met deze actie deze ondermijnende activiteiten stoppen. Cor Reijenga, teamchef Leeuwarden: ‘Dit is een klip en klaar voorbeeld van ondermijning, waarbij de onder- en bovenwereld zich met elkaar vermengen. Als je niets doet, hou je het in stand. We kunnen het echter alleen aanpakken als we met verschillende partijen een vuist maken. Daarom hebben politie, OM en de gemeente Leeuwarden vanaf het begin af aan ook andere partners bij het onderzoek betrokken, zoals het UWV en de FIOD. Deze organisaties konden onder het convenant van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) hun informatie met elkaar delen. Daarmee kregen we een goed beeld van de activiteiten van de verdachten.'

Reijenga: ‘Daarnaast is de samenwerking met burgers essentieel in dit soort onderzoeken. Ook in dit geval hebben burgers ons geholpen door meldingen bij Meld Misdaad Anoniem.’ Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, voegt hier aan toe: ‘Ondermijning loont niet. Het is soms een kwestie van lange adem, maar uiteindelijk weten we de daders te vinden. We wachten de rapportage van de politie af. Die leidt ongetwijfeld tot passende bestuurlijke maatregelen.’

Op zoek naar bewijs
Voor de doorzoekingen in de panden werden vandaag gespecialiseerde zoekteams van Defensie ingezet. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of in ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten maken onder meer gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken. Andere apparatuur wordt gebruikt om door muren en objecten te kijken om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

8 aanhoudingen in Leeuwarden in ondermijningsonderzoek (Foto: Politie)
8 aanhoudingen in Leeuwarden in ondermijningsonderzoek (Foto: Politie)

Een overzicht van Dragon Quest Builders 2

Dragon Quest Builders 2 is de sequel op de Minecraft-achtige Dragon Quest-game. Naast wederom een verhaal waarin je het tegen een slechterik opneemt belooft Builders 2 een grotere wereld, multiplayer en meer variatie in de dingen die je kunt bouwen.Je helpt ook weer met het herbouwen van verwoeste dorpen en onderneemt quests voor de bewoners. De eerste game werd in ieder geval positief ontvangen. De sequel komt op 12 juli uit voor PS4 en Switch.

Darksiders Genesis uitgebreid in beeld

Darksiders: Genesis is niet dezelfde Darksiders die je gewend bent. Het is een ogenschijnlijk kleinere game waarin War en Strife het opnemen tegen allerlei demonen. De game heeft een top-down perspectief en controleert als een twin-stick shooter. Daarnaast is er ook een beetje platforming. Xbox Live Fr mocht uitgebreid met de game aan de slag, waardoor je meer dan twintig minuten gameplay hieronder kunt bekijken.

Darksiders: Genesis moet dit jaar uitkomen voor PS4, Switch, Xbox One, pc en Stadia.

Bekijk een volledige wedstrijd van Roller Champions

Roller Champions is een drie tegen drie online sports game waarin je moet skaten en een bal door een ring moet gooien om te scoren. Skaten is niet het enige wat je doet, je kunt ook je tegenstanders tackelen om ze onderuit te halen of om ze van de bal te beroven. Deze nieuwe IP van Ubisoft is free-to-play en komt uit voor pc in 2020.

IGN mocht tijdens de E3 met de game aan de slag, ze hebben een volledige wedstrijd gefilms. Oordeel zelf, maar Roller Champions doet vooral denken aan Rocket League.

Politie zoekt hondenmishandelaar

De politie zoekt getuigen van dierenmishandeling op woensdag 5 juni 2019 op de Kuyperstraat in Maarssen ter hoogte van het parkje. Op die woensdagmiddag liet een man zijn hond uit op de Kuyperstraat in Maarssen ter hoogte van het parkje. In het voorbijgaan ziet de hond soortgenoten, gromt ernaar en wil erop af.

De man roept dat zijn hond moet gaan zitten. Omdat de hond daar geen gehoor aan geeft, trekt de man bruusk aan de riem en slaat hem diverse keren met de leren riem hard op zijn rug. Het dier heeft pijn en reageert angstig. Daarnaast heeft het dier behoorlijk wat striemen en bulten op de rug.

De man die de hond uitliet is ongeveer 40 jaar oud, heeft een lichtgetint uiterlijk en donkerbruin/zwart haar. Hij is rond 1.75 lang en heeft een normaal postuur. Hij droeg donkere kleding die net iets te groot om zijn lichaam valt. Vermoedelijk woont deze man in de omgeving van de Kuyperstraat en laat hij vaker in deze buurt zijn hond uit. Het ging om een kleine tot middelgrote, zwart met witte hond.

Mensen die de man denken te (her)kennen wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

PVV wil pitspoezen bij F1 in Zandvoort

De PVV wil dat er tijdens de Formule 1 in 2020 gewoon weer pitspoezen zijn. Tijdens het algemeen overleg sportbeleid dat 12 juni in de Tweede Kamer wordt gehouden zal de partij hiertoe een oproep doen bij de minister. De partij vecht hiermee de beslissing van de FIA aan die stelt dat pitspoezen niet meer bij de Formule 1 horen.

Tweede Kamerlid voor de PVV Roy van Aalst: ‘‘De beslissing die de FIA heeft genomen is de zoveelste vorm van feministische betutteling. Pitspoezen horen net zo veel bij de Formule 1 als de auto’s. Alleen een enorme zeikerd kan een mooie vrouw als een probleem zien. De rest van de mensen vindt het prachtig. Het hoort bij de autosport en de PVV wil dat we ervoor gaan zorgen dat volgend jaar deze mooie traditie gewoon weer in ere wordt hersteld!’’

Misverstand zorgde voor terugsturen Fortuna Partybus

De politie heeft de gang van zaken rondom de ongeregeldheden die plaatsvonden met een aantal supporters van Fortuna Sittard op zondag 16 december 2018 geëvalueerd. De conclusie is dat de communicatie tussen en binnen diverse disciplines van betrokken partijen (de betrokken politie-eenheden alsmede de gemeenten Dordrecht en Rotterdam) niet optimaal is geweest. Dit heeft door een samenloop van omstandigheden geleid tot ongewenste situaties en reacties. De belangrijkste inzichten uit de evaluatie zijn inmiddels gedeeld met de betrokken partijen, waaronder de supporters.

De incidenten vonden plaats nadat een Fortuna partybus, die onderweg was naar de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Fortuna Sittard in de Kuip in Rotterdam, in Dordrecht werd teruggestuurd naar Limburg. Omdat zowel supporters, de BVO Fortuna Sittard als politie ontevreden waren over de gang van zaken, heeft de politie een evaluatie uitgevoerd. Middels gesprekken met direct betrokkenen is het verloop van de dag in kaart gebracht. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de communicatie tussen betrokken partijen niet optimaal is geweest, waardoor misverstanden zijn ontstaan.

Het misverstand is op de wedstrijddag ontstaan toen op basis van informatie door de politie werd verondersteld dat de supporters, onderweg naar de voetbalwedstrijd Feijenoord-Fortuna Sittard, een kerstmarkt in Dordrecht zouden bezoeken. Op basis hiervan werd een mogelijk openbare-ordeprobleem in Dordrecht verwacht. Achteraf evaluerend is de informatieoverdracht bij de politie niet goed verlopen en bleek deze informatie niet juist te zijn geweest. Het is echter wel de basis geweest voor de besluitvorming op dat moment en dus ook het terugsturen van deze bus naar Limburg.

De uitkomsten van de evaluatie zijn gedeeld met de betrokken partijen en besproken in de voetbalvierhoek (gemeente Sittard-Geleen, politie, OM en BVO Fortuna Sittard) van Sittard-Geleen. De leerpunten worden gebruikt voor de verdere doorontwikkeling van de samenwerking rondom betaald voetbal in de gemeente Sittard-Geleen, waarbij betrokken partijen samen zorgdragen voor een veilig en prettig verloop van voetbalgerelateerde activiteiten. Het tijdig en goed met elkaar afstemmen en communiceren tussen betrokken partijen, waaronder de supportersgroepen, maakt hier deel van uit.

68-jarige mishandelde vrouw na 1,5 maand overleden

De 68-jarige vrouw die op zondag 21 april ernstig werd mishandeld aan de Geervliet in Amsterdam is op 10 juni overleden aan haar verwondingen. Vanavond wordt in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak.

Op die zondag 21 april (Eerste Paasdag) komt rond 21:30 uur de melding binnen dat bewoners aan de Geervliet buiten geschreeuw horen. Agenten treffen op straat een zwaar mishandelde vrouw aan. Het gaat om de 68-jarige Rinia Chitanie. Ze wordt met ernstig letsel naar het ziekenhuis overgebracht. Agenten kunnen al snel in de directe omgeving een verdachte aanhouden. Deze 20-jarige man uit Amsterdam zit nog altijd vast. Ondanks intensieve behandeling is de vrouw op 10 juni overleden.

De recherche deed eerder al een oproep aan getuigen en op dinsdagavond 11 juni wordt in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Het onderzoeksteam zoekt een aantal specifieke getuigen en heeft meerdere vragen aan het publiek. Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond uitgezonden vanaf 20:30 uur op NPO 1.

Duits onderzoek naar 'designerdrugs' leidt naar Nederlandse verdachten

Naar aanleiding van een rechtshulpverzoek uit Duitsland zijn vorige week in Nederland en Kroatië vier Nederlanders aangehouden die betrokken zouden zijn bij de grootschalige levering van psychoactieve stoffen, in de volksmond wel designerdrugs genoemd, aan vele afnemers in met name Duitsland. Aan de aanhoudingen ging een onderzoek van 1,5 jaar vooraf in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, en Nederland.

In Nederland leidde het Duitse onderzoek en de rechtshulpverzoeken van Duitsland in de richting van in ieder geval vier Nederlanders die met een ingenieus systeem van postlevering, aan duizenden Duitse afnemers de drugs leverden. Dit ging om minimaal 15.000 zendingen. Van deze vier heeft Duitsland de overlevering gevraagd.

Dinsdag 5 juni werden twee van hen, een 65-jarige Amsterdammer en een 66-jarige man uit Huizen aangehouden. Twee Amsterdammers van 26 en 31 werden in Kroatië aangehouden. Drie van hen zitten in detentie, de vierde is door de rechter-commissaris onder voorwaarden, onder andere een meldplicht, op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte en kan worden overgeleverd aan Duitsland.

Tijdens de actiedag dinsdag 5 juni is door zo’n 125 politiemensen op twaalf plaatsen (Amsterdam, Amstelveen, Almere, Diemen, Badhoevedorp, Utrecht, Apeldoorn, Huizen, Hoofddorp en Steenbergen) gezocht naar onder andere drugs en vermogensbestanddelen. Daarbij werden onder andere in een loods in Almere kilo’s pillen en poeder in beslag genomen. Elders werd een bedrag van 40.000 euro gevonden en in beslag genomen.

Designerdrugs zijn populair in het uitgaanscircuit. Psychoactieve stoffen zijn stoffen die vaak niet direct onder de Opiumwet vallen.

Ondanks ballon geen feest

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de A4 bij Hoofddorp een 22-jarige man uit Alphen aan de Rijn aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij was opgevallen omdat hij met een ballon aan de mond zijn auto bestuurde.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen omstreeks 01:00 uur op de A4 tijdens het voorbij rijden van een auto dat de bestuurder een ballon aan zijn mond had. Om te controleren of de bestuurder mogelijk lachgas innam werd de auto een stopteken gegeven. Hierop reageerde de bestuurder echter niet.

Pas toen er een tweede surveillance-auto bij kwam en de optische- en geluiddseinen werden gebruikt stopte de auto. De bestuurder verklaarde tegen de agenten dat hij zo van de wereld was dat hij de politie-auto's niet gezien had. Omdat hij ook verklaarde dat hij eerder die dag een jointje had gerookt werd een speekseltest afgenomen. De test was positief op het gebruik van THC.

Valse naam
Toen de man naar zijn naam gevraagd werd kon hij geen identiteitsbewijs tonen maar probeerde de agenten om de tuin te leiden door een foto van een rijbewijs op zijn telefoon te laten zien. De agenten hadden echter al snel door dat hij dat niet was. Hij gaf toen toe dat het zijn neef was. Even later bleek ook waarom. Nadat zijn echte personalia in de politiesystemen waren gecontroleerd bleek dat de man ook nog een gevangenisstraf van 27 dagen diende uit te zitten. Hij werd direct aangehouden en naar Haarlem gebracht om zijn straf uit te zitten.

CBR
Tegen de man uit Alphen aan de Rijn wordt proces-verbaal opgemaakt voor het niet tonen van zijn identiteitsbewijs, het opgeven van een valse naam en voor het rijden onder invloed. Verder wordt een melding gemaakt aan het CBR. Deze onderzoeken of de man nog wel geschikt is om een auto te besturen.

Cultuur voor iedereen

Minister Van Engelshoven maakt in de culturele basisinfrastructuur plek voor meer spelers en voor andere genres. Zo wordt het culturele aanbod een goede afspiegeling van de verschillende voorkeuren in de samenleving én van het culturele veld. Het subsidiebudget van de basisinfrastructuur wordt uitgebreid met € 44 miljoen tot € 375 miljoen. Deze investering maakt deel uit van de structurele investering van € 80 miljoen in cultuur vanaf 2020. Dat schrijft de minister in haar brief aan de Tweede Kamer met daarin de uitgangspunten voor het cultuurbeleid in de periode 2021-2024.

Minister Van Engelshoven: “Cultuur verrijkt. Het verdiept ons gevoelsleven, het maakt onze samenleving hechter en stimuleert bedrijvigheid. En het heeft natuurlijk waarde in zichzelf.” Daarom schrijft de minister in haar brief: “De culturele basisinfrastructuur moet het beste bevatten dat het culturele leven te bieden heeft. We koesteren de orkesten, theaters en dansgezelschappen die geweldige kwaliteit leveren. Daarnaast moeten nieuwe vormen, andere genres en nieuw publiek er een plaats in krijgen. Ook is het belangrijk dat kunstenaars een eerlijke beloning ontvangen voor hun inspanningen.”

De nieuwe uitgangspunten worden gebruikt voor de samenstelling van de basisinfrastructuur. Dat zijn de culturele instellingen die een directe subsidie van het rijk ontvangen. Minister Van Engelshoven is tot haar visie gekomen na het advies van de Raad voor Cultuur en vele gesprekken met makers, instellingen en bestuurders.

Uitbreiding basisinfrastructuur
Door de extra investering krijgen meer instellingen een plek in de basisinfrastructuur. Van Engelshoven maakt ruimte voor verbreding en vernieuwing in het culturele aanbod. Zo is er geld beschikbaar voor instellingen en makers die met vernieuwende genres als urban arts, ontwerp en popmuziek een breder, gevarieerd publiek bereiken. “Door aandacht voor andere kunstvormen en nieuwe generaties, bereiken we ook groepen die zich misschien minder aangesproken voelen door wat er nu in schouwburgen, concertzalen en musea te beleven is,” aldus de minister.

In de basisinfrastructuur krijgen nu ook festivals in de podiumkunsten, letteren, design en crossovers een plek. Tevens wordt het aanbod in de podiumkunsten voor jeugd uitgebreid. En er is aandacht voor ontwikkeling van talent in alle disciplines. Ook komt er geld om musea met een gemeentelijke of provinciale collectie te ondersteunen. De basisinfrastructuur biedt in de periode 2021-2024 plek aan één gemeentelijk of provinciaal museum per provincie.

Eerlijke beloning
In de komende periode moeten instellingen de Fair Practice Code onderschrijven. Door de Fair Practice Code als subsidievoorwaarde op te nemen, moeten instellingen zich houden aan afspraken die in de sector zijn gemaakt over eerlijk loon, zoals de cao en honoreringsrichtlijnen. Provincies en gemeentes delen dit uitgangspunt, zodat eerlijke beloning de norm wordt in de culturele sector.

Daarnaast wordt geïnvesteerd in maatregelen die de verdienmogelijkheden van de sector vergroten. Zo komt er een structurele voorziening voor professionele ontwikkeling. “Eerlijke beloning gaat vóór de kwantiteit van de productie of de werkgelegenheid in de sector,” volgens de minister

Toegankelijkheid
‘Ik gun het iedereen om van de rijkdom van cultuur te genieten. Ook mensen die daar uit zichzelf niet toe komen,’ zegt Van Engelshoven. Om mensen een zetje te geven, initieert ze een programma met als doel de cultuurdeelname van zoveel mogelijk verschillende groepen te bevorderen. Ook kiest de minister voor cultuuronderwijs. Het programma Cultuureducatie met kwaliteit wordt doorgezet. Bovendien ontvangen alle deelnemende gemeenten in de periode 2021-2024 hetzelfde bedrag per leerling.

Samenwerking
In de nieuwe cultuurperiode wordt intensief samengewerkt met de stedelijke regio’s. Er komt onder andere een matchingsregeling met regio’s om overal in Nederland culturele innovatie te stimuleren. Rijk en regio investeren samen in jonge initiatieven, die zo hun plannen tot bloei kunnen laten komen.

Criteria voor culturele instellingen
De plannen van culturele instellingen worden in de periode 2021-2024 op een aantal criteria getoetst. Daarbij zijn (inter)nationale kwaliteit en eerlijke beloning de doorslaggevende factoren. Van Engelshoven verwacht dat instellingen in beweging blijven en op zoek blijven naar de beste aansluiting met het publiek. Essentieel is ook dat culturele instellingen educatie en participatie bevorderen. Tot slot wordt er rekening gehouden met de geografische spreiding.

Op basis van de gepresenteerde uitgangspunten en criteria kunnen culturele instellingen hun aanvraag indienen voor subsidie voor de periode 2021-2024. Na advies van de Raad voor Cultuur over de inzendingen maakt minister Van Engelshoven op Prinsjesdag 2020 de subsidiebesluiten bekend.

Hoeveel deugpunten scoor jij?

Altijd al benieuwd geweest hoeveel deugpunten jij kunt scoren? Hier https://intersectionalityscore.com/ kun je checken hoeveel deugpunten jij bezit om de 'white priviledged cis gender males' eens op hun plaats te zetten! Of misschien ben je er zelf eigenlijk één en heb je dat voorheen nooit beseft?

Ik kan je zelf als arme, oudere, laag opgeleide, getinte buitenlandse, waar Nederlands niet mijn eerste taal is, trans-sex lesbische vrouw met een handicap die niet-Christelijk maar wel zowel moslima als Jodin is, zeggen dat ik met mijn 'intersectional score' behoorlijk in mijn nopjes ben en me gesterkt weet in de strijd om hard op te komen voor mijn sjw-rechten!

Hier nog even een filmpje waarin de cis-gender blanke man 'Sargon of Akkad' zonder blikken of blozen zijn eigen 'white male priviledge' berekent! Schandalig gewoon dat dit toegestaan is dat er mensen een mening mogen hebben die een score hebben beneden de 25!

Steve Brown zet adres misdaadjournalist Bas van Hout online

Steve Brown heeft het adres en telefoonnummer van misdaadjournalist Bas van Hout online gezet. Van Hout sprak tussen 1997 en 2002 met de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), iets wat hem door Brown niet in dank wordt afgenomen, zo meld AT5. 

Afgelopen week maakte de Volkskrant bekend dat informatie over Van Hout door fouten bij de AIVD onvoldoende werd afgeschermd. Daardoor lekte naar de onderwereld uit dat hij met de inlichtingendienst had gesproken. Ondanks dat de AIVD wist dat Van Hout gevaar liep, werd hij jarenlang niet gewaarschuwd.

In Pauw vertelde Van Hout maandagavond dat hij na de onthulling over zijn contact met de AIVD verschillende keren bedreigd is. 'Een crimineel heeft mijn huis gefotografeerd en de foto met het adres en mijn telefoonnummer op internet gezet', zei Van Hout in het tv-programma.

'Ik haal je kop eraf'
Van Hout doelt daarmee op Steve Brown. Brown plaatste op YouTube een video waarin hij inderdaad de gegevens van Van Hout openbaar maakt, evenals een telefoongesprek tussen de twee vlak na de onthullingen in de Volkskrant.

Van Hout had Brown gebeld met de vraag of die zijn adres van het internet wilde halen, maar daar was Brown afgaand op een minuten durende scheldkannonade niet van gediend.'Ik haal je kop eraf, imbeciel. Pannekoek, met je AIVD-vriendjes. Wees jij maar blij dat je nog leeft. Daar moet je mij heel dankbaar voor zijn', zegt Brown op de opname tegen Van Hout.

Van Hout is niet de eerste misdaadjournalist die het met Brown aan de stok krijgt. Eerder al viel Brown Peter R. de Vries twee keer aan.

Auto gecrasht na tanken zonder betalen

Maandagavond rond 21.00 uur meldde een medewerker van een tankstation langs de A58 bij Arnemuiden bij de politie dat er zojuist een auto hard was weggereden vanaf het tankstation. De inzittenden zouden hebben getankt en niet betaald.

Agenten zijn op zoek gegaan naar het voertuig waarvan het kenteken bekend was. De auto reed richting Bergen op Zoom. Verschillende politie-eenheden hebben post gevat op viaducten over de A58 en troffen het voertuig aan. De bestuurder kreeg een stopteken ter hoogte van Bergen op Zoom Noord. De bestuurder reed de afrit af en ging bij de verkeerslichten de Randweg Noord op. Daar, vermoedelijk door de hoge snelheid en het natte wegdek, raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt en crashte het voertuig in de berm.

Alle drie de inzittenden konden op eigen kracht de auto verlaten en zijn aangehouden door de politie. Het gaat om drie jongens. Een van hen is 18 jaar en komt uit Amsterdam, de andere twee zijn 17 jaar en afkomstig uit Bergen op Zoom en Middelburg. De verdachten uit Amsterdam en Middelburg zijn overgebracht naar een politiecellencomplex waar zij worden gehoord. De jongen uit Bergen op Zoom is door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, mogelijk heeft hij toch verwondingen overgehouden aan het ongeval. Hij zal op een later tijdstip gehoord worden over de zaak.

Record van Amsterdamse postduif na 62 jaar verbroken door Overijsselse duif

Het record van de Amsterdamse postduif uit 1957 is na 62 jaar verslagen door duif Caballero 841 uit Overijssel.

De Amsterdamse postduif van Coen Kat vloog 62 jaar geleden vanuit het Franse Orléans door een zuidwesterstorm terug naar zijn eigenaar in de stad.

Afgelopen zaterdag waaide het opnieuw hard in Frankrijk. Toch weerhield dat de postduif er niet van om vanuit het Franse Étrœungt met een vitessevlucht naar zijn eigenaar in het Overijsselse Sibculo te vliegen, meldt het AD.

Duif Caballero 841 vloog uiteindelijk met een snelheid van 143,26 km per uur, wat net iets sneller is dan het oude record van 143,00 km per uur uit 1957.

Grote pinstoring bij Albert Heijn verholpen

De pinstoring die gisteren voor de nodige problemen zorgde is verholpen. Bij de vestigingen van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall kan dus gewoon weer met de pinpas betaald worden.

Dat meldt de NOS. De problemen werden veroorzaakt door een firewall van KPN. Normaal gesproken worden op die manier 'foute' data tegengehouden, maar door de storing werden maandag alle data tegengehouden.

Op Allestoringen.nl kwamen maandag duizenden klachten binnen. Menig Albert Heijn-bezoeker moest zijn of haar boodschappen bij de kassa achterlaten omdat pinnen niet mogelijk was.

Grote pinstoring bij AH verholpen (Stockfoto: Pixabay)
Grote pinstoring bij AH verholpen (Stockfoto: Pixabay)

Dodelijke aanrijding A58 bij Rucphen

Omstreeks 03.50 uur vanmorgen deed zich een aanrijding voor op de snelweg A58 ter hoogte van Rucphen. Een personenauto reed op die weg in de richting van Breda en is door onbekende oorzaak tegen de achterkant van een vrachtwagen gereden. De bestuurder van de personenauto is hierbij overleden.

Verkeersspecialisten van de politie onderzoeken het ongeval. Op dit moment is op de snelweg A58 een rijstrook afgesloten voor dit onderzoek. Dit gaat zeker nog enkele uren in beslag nemen. De ochtendspits zal er hinder van ondervinden, het advies is om rekening te houden met een langere reistijd dan normaal.

Om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd hoopt de politie te kunnen spreken met een vrachtwagenchauffeur die het ongeval (mogelijk) heeft zien gebeuren. Hij heeft de chauffeur van de betrokken vrachtwagen erop geattendeerd dat hij een aanrijding had gehad.  Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend, ook onderzoekt de politie de identiteit van de overleden persoon nog. Daarna zal de familie van het slachtoffer in kennis worden gesteld.

FOK! Wat een weer: vandaag meest droog

In het grootste deel van het land is het bewolkt met in het oosten en noordoosten eerst nog af en toe regen. Het klaart van het zuidwesten uit op. De middagtemperatuur ligt tussen 17°C op de Wadden en plaatselijk 22°C in het oosten. De zwakke tot matige wind komt uit het zuidwesten en draait later naar west. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst noordoostelijk.

In de nacht naar woensdag raakt het van het zuidoosten uit overal bewolkt en komen er perioden met regen. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C en er staat een zwakke wind, meest uit noordelijke richtingen.

Woensdag trekt de regen noordwaarts over Nederland. In de loop van de dag klaart het van het zuiden uit op. In het zuiden ontstaan in de avond enkele buien, die zich noordwaarts verplaatsen. De middagtemperatuur ligt rond 18°C en er staat een zwakke tot matige veranderlijke wind. (Bron: KNMI)

Static spotte bewolking (Foto: Static)
static spotte bewolking (Foto: static)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Verschil van dag en nacht in FFXIV: Shadowbringers

Yoshida kwam ook op het podium van de persconferentie van Square Enix opdraven. Niet om te vertellen op welk geheim Final Fantasy-project hij zit, maar om de launchtrailer van Final Fantasy XIV: Shadowbringers aan te kondigen.

Voor de kenners van de MMO en de lore zijn er wel wat openbaringen te zien en horen in de trailer van de nieuwste uitbreiding. Zeker over wat nu de twee goden zijn die de wereld geschapen hebben en al tijden ruzie maken.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers komt 2 juli uit op PlayStation 4 en pc. Early Access is er vanaf 27 juni, als je preordert. We mochten zelfs iets eerder aan de slag voor een preview.

Mad Max-achtige praktijken in Outriders

Outriders is de nieuwe game van People Can Fly, makers van Bulletstorm en Gears of War Judgement. Zij lieten de game voor het eerst zien bij Square Enix.

Outriders is een "donkere moderne shooter met een traditionele stem", zegt People Can Fly. De shooter heeft een diep verhaal dat je kunt ervaren met maximaal twee vrienden in co-op of in je eentje. Je maakt je eigen Outrider en gaat op zoek naar een mysterieus signaal. Het speelt zich af in een vijandige wereld vol monsters, inclusief een torenhoog beest dat aan het einde van de trailer te zien is.

Outriders komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One in de zomer van 2020.

Oninaki komt in augustus naar PS4 en Switch

Tijdens de persconferentie werd de releasedatum van Oninaki bekendgemaakt. De JRPG komt 22 augustus uit op pc, PlayStation 4 en Nintendo Switch.

Oninaki werd in februari aangekondigd. Het is de derde game van Tokyo RPG Factory, makers van I Am Setsuna en Lost Sphear. In Oninaki volgen spelers het verhaal van Kagachi, een jonge Watcher wiens taak het is om Lost Souls naar de volgende wereld te leiden. Nadat hij een mysterieus meisje genaamd Linne heeft ontmoet, verandert zijn lot. Tijdens de reis zullen spelers ook figuren ontmoeten zoals leider Kushi, een voorbeeldige watcher, Mayura, een wachter met een goed hart, en een kwaadaardige nachtduivel uit een vergeten tijd.

Final Fantasy VIII wordt geremasterd

Final Fantasy VIII wordt eindelijk geremastered voor moderne platforms. Dat heeft Square Enix bevestigd tijdens de E3-persconferentie van de uitgever.

Final Fantasy VIII komt later dit jaar naar PlayStation 4, Xbox One, Switch en Steam. Hoewel de pc-versie in 2013 opnieuw werd uitgebracht, is de JRPG nooit meer verschenen op de hedendaagse consoles terwijl de delen 7, 9, 10 en 12 wel al opnieuw zijn uitgebracht. Deel 11 is een MMO, voor de oplettende lezer.

Marvel's Avengers-game onthuld met releasedatum

Twee jaar na de eerste aankondiging zagen we eindelijk Marvel's Avengers tijdens de persconferentie van Square Enix. De uitgever heeft meteen een releasedatum bekendgemaakt: 15 mei 2020.

Vijf jaar na A-Day, een viering van de Avengers die compleet mis gaat, is het superheldenteam verstoten van de maatschappij. De opkomst van een nieuwe bedreiging ziet de noodzaak om het team te herenigen. Je speelt als Captain America, Thor, Hulk, Iron Man en Black Widow. Singleplayer en co-op werden genoemd. De cast heeft Nolan North als Tony Stark, Troy Baker als Thor en Laura Bailey als Black Widow.

Er is ook een online modus, waar je in teams van vier als verschillende helden kunt spelen, met nieuwe personages en regio's die gratis na de release komen. Er zijn geen lootboxes of andere pay-to-win ellende. Marvel's Avengers is ontwikkeld door Crystal Dynamics (Tomb Raider), en Eidos Montreal (Deus Ex).

Marvel's Avengers komt 15 mei 2020 uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia. PlayStation-spelers krijgen early access en bonussen als de game uit is. Wat voor bonussen wil men nog niet kwijt.

Final Fantasy VIIR laat gameplay en Tifa zien

Square Enix begon haar persconferentie met veel gameplayvideo's van Final Fantasy VII Remake. Daarnaast werd er eindelijk de veelgevraagde nieuwe versie van Tifa getoond in een cinematic trailer.

Final Fantasy VII Remake is een nieuwe, uitgebreide versie van de legendarische RPG. In de game gaat de wereld gebukt onder de heerschappij van de Shinra Electric Power Company, een sinistere, monopolistische corporatie die de levenskracht van de aarde als Mako-energie verhandelt. In de uitgestrekte stad Midgar komt een anti-Shinra-organisatie die zichzelf Avalanche noemt in verzet. Cloud Strife, een voormalig lid van Shinra’s elitaire SOLDIER-eenheid, verleent als huursoldaat zijn diensten aan de groep, onbewust van de epische consequenties die dit voor hem zal hebben.

De eerste episode van Final Fantasy VII Remake komt 3 maart uit op PlayStation 4.

Soulslike game Code Vein komt 27 september uit

Bandai Namco laat weten dat Code Vein 27 september uitkomt op PlayStation 4, Xbox One en pc. De game is een soort Dark Souls, maar dan in animestijl.

In Code Vein speel je een Revenant, een mens dat een soort vampier is geworden. Je krijgt een raar visioen waarin een vrouw je uitlegt dat jij de verkorene bent. De wereld is ondertussen een gevaarlijke plek geworden door de Lost, dat zijn Revenants die te veel bloed gedronken hebben en compleet doorgedraaid zijn. Tijd om moed en bloed te verzamelen en achter de waarheid van de wereld en jouw rol daarin te komen.

Nanorobots slopen de stad in The Surge 2

Focus Home Interactive en Deck13 hebben eerder bekendgemaakt dat The Surge 2 24 september op PlayStation 4, Xbox One en pc uitkomt. Voor E3 hebben ze een trailer met nieuwe functies, verhaal en vijanden gemaakt.

De wereld is weer eens kapot. Zichzelf ontwikkelende nanobeasts verpletteren gebouwen met hun enorme klauwen terwijl de onderdrukten de machines verafgoden. De rijken staan boven alles, terwijl jagers proberen hun waardevolle nano-prooi te vangen. Wat er is overgebleven van het leger doet een poging tot ordehandhaving. Binnen de hoge muren van de stad Jericho vecht de held om te overleven en de waarheid van de ramp in de stad te ontdekken. Cult-leden, nanomachines, plunderaars en beveiliging zullen je proberen te stoppen waar je ook bent, terwijl een mysterieus meisje je naar onbekende delen leidt.

Details DLC en een gratis weekend voor The Division 2

Ubisoft had veel te vertellen over The Division 2. Naast de verschillende game-updates komt er ook een film naar Netflix.

Het eerste jaar van gratis post-launch content van Tom Clancy The Division 2 bevat 3 episodes vol met verhaalgestuurde missies die spelers uiteindelijk zullen leiden naar waar het allemaal begon. Elke episode bevat nieuwe gebieden, modi, beloningen, specialisaties, exotische uitrusting en wapens. Episode 1 D.C. Outskirts: Expeditions lanceert in juli 2019, Episode 2 Pentagon: The Last Castle in het najaar van 2019 en Episode 3 verschijnt begin 2020.

Tom Clancy’s The Division 2 introduceert daarnaast ook een Free Weekend op alle platformen van 13 tot en met 16 juni. Spelers die na het weekend hun avontuur in Washington D.C. willen voortzetten, behouden niet alleen hun in-game vooruitgang, maar genieten ook nog eens kortingen tot 35% van 7 juni tot 24 juni.

For Honor krijgt meer content en spectator mode

Het For Honor Year 3 Season 2 event, Shadows of the Hitokiri, start nu en is beschikbaar tot en met 27 juni 2019. Tevens is de nieuwe Spectator Mode onthuld. Deze wordt later dit jaar in For Honor geïntegreerd.

Het event heeft als thema de recent geïntroduceerde Hitokiri, spookachtige strijders die het vertrouwen in de mensheid verloren hebben. Daarnaast brengt het event de tijdelijke gamemodus Soul Rush naar de game. In Soul Rush moeten spelers soldaten verslaan om hun zielen te verzamelen en veilig te stellen in de Soul Zones. Zodra een team 1000 Souls verzamelt, breekt het vijandelijke team en ontstaat de kans om de overwinning de bezegelen.

For Honor is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ubisoft viert jubileum met Just Dance 2020

De franchise Just Dance bestaat tien jaar en natuurlijk komt er ook dit jaar een nieuw deel uit. Just Dance 2020 is vanaf 5 november 2019 verkrijgbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Wii en op het nieuwe generatie gamingplatform, Stadia.

Just Dance 2020 heeft meer dan 40 nieuwe tracks, zoals op ‘God is a Woman’ van Ariana Grande, ‘Skibidi’ van Little Big en meer dan 500 tracks met de service Just Dance Unlimited. Met meer dan 120 miljoen spelers en meer dan 67 miljoen verkochte exemplaren over de hele wereld, is Just Dance de bestverkochte muziekgamereeks.

Rolschaatsen voor de winst in Roller Champions

Tijdens E3 is Roller Champions aangekondigd. Roller Champions is een free-to-play sport game waarin teams het al skatend tegen elkaar opnemen in een arena vol met fans.

In deze nieuwe sportgame staan twee teams van drie tegenover elkaar in de PvP-modus. Door te passen en andere spelers te tackelen en te ontwijken proberen teams naar de overwinning te skaten. Het team dat als eerste vijf punten scoort, wint de match. Door matches te winnen, krijgen spelers toegang tot nieuwe gear, nieuwe animaties, fan outfits en meer.

Spelers krijgen de kans om nu al aan de slag te gaan met de game door de Roller Champions E3 demo te downloaden op www.rollerchampions.com en te spelen op Uplay voor pc. De demo loopt tot 14 juni, de volledige game verschijnt begin 2020.

'Nederlandse journalist in de problemen in Iran'

De Nederlandse journalist Thomas Erdbrink zit in de problemen in Iran, daarover verschijnen momenteel berichten op Twitter.

Erdbrink, ook wel bekend als ‘onze man in Teheran’, zou een uitreisverbod hebben gekregen. Ook zijn perspas zou zijn ingetrokken.  

Erdbrink werkte de laatste tijd voor de New York Times in Iran, maar als een van de zeer weinige westerse journalisten in dat land was hij ook vaak te zien en te horen bij andere media. Waaronder zijn voormalige werkgever de NOS.

De oorzaak van deze actie van het regime is onbekend, maar gewezen wordt in de richting van een artikel dat Erdbrink schreef over de Iraanse revolutie. Ook is nog onbekend hoe lang deze situatie al aan de gang is. 

Op zijn Twitteraccount is Erdbrink al sinds 20 februari stil. Maar eind maart was hij nog te horen op Radio 1. Al met al een onduidelijke maar zorgwekkende situatie. 

Update 01:25 uur:

Chef buitenland van de New York Times Michael Slackman schrijft aan FOK!: “Thomas Erdbrink, een Nederlanse staatsburger, schrijft voor The New York Times vanuit Iran sinds 2012. Hij woont in Teheran maar kan niet meer werken sinds eind februari, toen is zijn perspas ingetrokken. Functionarissen van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben meneer Erdbrink meermaals verzekerd dat zijn perspas snel wordt hersteld maar er is geen uitleg gegeven over de vertraging of de reden waarom hij was ingetrokken. Er zijn indicaties dat dit snel opgelost wordt.”

De Times zelf schreef er dit verhaal over. 

Shenmue III is een Epic Game Store exclusive

Shenmue-bedenker Yu Suzuki was eerder vandaag aanwezig op de PC Gaming Show met Kickstarter-game Shenmue III. De sequel op de legendarische Dreamcast-games komt op 19 november uit voor PS4 en pc. Wat dat betreft was er nieuws vandaag, want de game komt nu pc enkel uit voor de Epic Game Store. Hier zijn backers natuurlijk niet blij mee.

Verder was er een nieuwe trailer waarin me hoofdpersoon Ryo Hazuki zien trainen en vechten.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.