FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 mei 2019

Longo Borghini soleert in secondenspel naar Baskische eindwinst

Wielrenster Elisa Lonho Borghini heeft op fraaie wijze de Emakumeen Bira gewonnen, een van de voornaamste etappekoersen op de Women's World Tour. In de vierde en laatste etappe door het Baskenland won de Italiaanse veterane en in het eindklassement greep ze net de winst.

Longo Borghini begon de etappe met twaalf seconden achterstand op leidster Amanda Spratt. Samen met de Australische sloot ze op de slotklim, de Asentzio (8,7km á 4,9%), bij de kopgroep aan, 27 kilometer voor de finish. Vervolgens ging Longo Borghini er zelf vandoor en bouwde ze een voorsprong van twintig seconden op.

Spratt probeerde alles om haar bij te halen, maar de Italiaanse hield stand en finishte vier seconden voor de groep met de leidster. Door met de winst ook tien bonificatieseconden te pakken greep Longo Borghini zo de eindzege, Spratt kwam twee seconden tekort om voor het tweede jaar op rij te winnen.

Annemiek van Vleuten eindigde als beste Nederlandse op de zesde plek, 36 seconden achter de winnares.

Dukes of Hazzard-amateurs dood na stunt

Twee mannen stierven vrijdag in hun auto nadat ze met hun auto over een geopende brug in de Amerikaanse staat Louisiana wilden springen. De opening in de 'Black Bayou Bridge' bleek te groot, de auto donderde in het water en beide Texanen overleden.

Een getuige vertelde de politie dat de mannen met hun auto, een Chevrolet Cruze, voor de slagbomen van de geopende brug stopten. Het vijftig meter gapende gat liet op dat moment net een boot door. De passagier stapte uit en duwde de slagboom omhoog, zodat de chauffeur door kon rijden. De passagier stapte weer in en beiden reden het omhoogstaande deel van de brug op. En stopten.

Daarna reed de auto in zijn achteruit de brug weer af, nam een aanloopje en ging vol gas op de geopende brug af. Helaas voor de 23-jarige Alejandro Cazares en de 32-jarige passagier Roberto Alejandro Moreno reden ze niet in de General Lee en lukte de gewaagde sprong niet.

Cazares stierf in de auto en Moreno stierf in het water, nadat hij zich nog uit het wrak wist te bevrijden. De politie doet op dit moment onderzoek naar enig gebruik van alcohol of andere verdovende middelen door de inzittenden van de auto.


Dukes of Hazzard (Bron: Youtube)

Trump omzeilt Congres na wapendeal met Saoedi's

Amerikaans president Donald Trump heeft weer eens een goede deal gemaakt met de machthebbers in Saoedi-Arabië (SA) en de Verenigde Arabische Emiraten. De Saoedi's nemen voor ongeveer acht miljard dollar wapens af van de Amerikanen.

Normaal gesproken zou de president zo'n grote deal voor moeten leggen aan het Amerikaanse Congres, dat deze pikante deal dan vast had geblokkeerd. In april had het Congres namelijk een resolutie aangenomen waarin stond dat wapendeals met de Saoedi's verboden werden, omdat men niet het risico wilde lopen dat deze wapens in het conflict met Jemen gebruikt zouden gaan worden.

Trump had schijt aan hun mening en besloot de hoog oplopende gespannen situatie met Iran, rivaal van SA, in de strijd te werpen. Uit angst voor aanslagen vanuit Iran op Amerikaanse belangen in SA, vond de president het belangrijk dat SA zich zou moeten kunnen verdedigen en zo kon hij via een noodmaatregel zijn handtekening onder de deal zetten. Om zijn motivatie kracht bij te zetten besloot de president nog eens vijftienhonderd extra militairen naar de regio te sturen.

Senatoren uit het Congres reageerden teleurgesteld op deze 'Truuk van Trump.' "Ik ben teleurgesteld, maar niet verrast, dat de regering Trump weer eens laat zien dat het niets op heeft met mensenrechten zodra er geld verdiend kan worden", aldus Democraat Bob Menendez. Een andere Democraat, Chris Murphy, verwoordde het zo: "Er is geen nieuwe bedreiging vanuit Iran om bommen aan SA te verkopen, zodat zij die op Jemen kunnen gooien."

Eerste F2-zege Hubert in Monaco, De Vries strijdt om titel

Anthoine Hubert heeft zijn eerste zege in de Formule 2 te pakken. De Fransman van Arden International was tijdens de sprintrace in Monaco de beste in de straten van het prinsdom, waar hij na zijn achtste plek op vrijdag van poleposition mocht vertrekken.

Hubert nam de leiding en stond die ook geen moment meer af, terwijl de naast en achter hem vertrokken Louis Deletraz, Zhou Guanyu en Artem Markelov ook hun posities behielden. Die vier bleven de hele race bij elkaar en in de laatste ronden werd daar nog even flink geknokt. Vooral Deletraz opende de aanval op Hubert, maar de Fransman hield stand en de volgorde bleef overeind.

Al na een paar ronden werd Tatiana Calderon de bandenstapel in getikt door Luca Ghiotto, die vrijdag als tweede finishte, maar gediskwalificeerd werd en zo achteraan moest starten. Het veld was amper weer op weg of Ghiotto veroorzaakte de volgende neutralisatie: in de Loews-hairpin dook hij een niet-bestaand gat in bij Mahaveer Raghunathan, waardoor de race voor beiden klaar was.

In de loop van de race viel Ralph Boschung nog stil, waardoor Nyck de Vries een plekje op kon schuiven. De Nederlander won vrijdag en vertrok dus vanaf de achtste plek, maar Sergio Sette Camara verschalkte hem bij de start. Nobuharu Matsushita ging later de fout in, waardoor De Vries op kon schuiven, en door het wegvallen van Boschung eindigde hij als zevende.

In het kampioenschap gaat Nicholas Latifi nog altijd aan de leiding. De Canadees werd weliswaar tiende, maar doordat hij de snelste ronde van iedereen in de top-10 reed kreeg hij twee bonuspunten. Hij staat nog altijd één punt voor De Vries, Ghiotto en Jack Aitken volgen op ruime achterstand.

Satelliet'treintje' trekt over Nederland

Afgelopen nacht was er boven Nederland een bijzonder fenomeen aan de donkere hemel te aanschouwen. Een lange lichtsliert trok over het land, het was geen buitenaardse invasie maar de 60 Starlink-satellieten die SpaceX afgelopen week de lucht in heeft geschoten.

De satelliettracker Marco Langbroek had al berekend dat de zwerm satellieten over Nederland zouden komen en stond vannacht klaar met zijn camera. Rond 01:00 uur vannacht kwamen de satellieten als een treintje voorbij gevlogen en kreeg hij ze goed in beeld. Doordat ze pas net in de atmosfeer gelanceerd zijn vliegen de satellieten nu nog in een keurige formatie, uiteindelijk zullen ze zich verspreiden en niet meer zo duidelijk aanwezig zijn.

Het Starlink-programma is opgezet vanuit de ruimteorganisatie SpaceX van Elon Musk. De nu gelanceerde 60 satellieten zijn de eersten van de mogelijk 12.000 satellieten die de ruimte in gaan met als doel om breedbandinternet wereldwijd beter beschikbaar te maken. De kans is dus groot dat dit schouwspel de komende jaren nog wel vaker te zien zal zijn.

Dat niet iedereen op de hoogte was van de lancering van de Falcon-9 raket vanaf Cape Canaveral met de satellieten aan boord blijkt wel uit de vele meldingen die het ufomeldpunt kreeg. Ook op social media kwamen ongeruste berichten voorbij die varieerden van een buitenaardse invasie tot aan mensen die dachten dat de Koude Oorlog nu toch eindelijk een keer is losgebarsten.

Update:
Voor wie het gemist heeft is er vandaag nog een kans om het te zien! De eerste omloop zal omstreeks 00.16 uur zijn (dus niet om 01.16 zoals de initiële tweet) en een tweede rond 02.53 uur, houd er wel rekening mee dat hierin een marge van circa 10 minuten zit.

Starlink-treintje, Marco Langbroek
Starlink-treintje, Marco Langbroek

Koninginnenrit Giro d'Italia onthoofd: Gavia uit parcours gehaald vanwege lawinegevaar

De renners in de Giro d'Italia hoeven dinsdag niet over de Gavia. De beruchte beklimming is is uit het parcours van de zestiende etappe, de koninginnenrit, gehaald vanwege de gevaarlijke omstandigheden.

De afgelopen week waren de omstandigheden op de Gavia al slecht vanwege de vele sneeuw, maar de organisatie was nog hoopvol dat ze de afgelopen dagen de weg sneeuwvrij konden maken. Door de nieuwe sneeuwval heeft de organisatie nu toch besloten om de Gavia te schrappen, vanwege kans op lawinegevaar.

De koninginnenrit gaat nu over 194 kilometer in plaats van de oorspronkelijke 226 kilometer. De etappe van dinsdag zal nog altijd starten in Lovere, maar in plaats van over de Gavia, gaan de renners nu over twee beklimmingen van de derde categorie van respectievelijk vijftien en tien kilometer. Daarna volgt de Mortirolo, die al was opgenomen in het parcours. De finish is in Ponte di Legno.

Gridstraf voor Gasly in Monaco

Pierre Galsy zal morgen in de Grand Prix van Monaco vertrekken vanaf de achtste positie. De Fransman kwalificeerde zich vandaag als vijfde maar krijgt een gridstraf van drie plaatsen vanwege het hinderen van Romain Grosjean.

Gasly zat in zijn opwarmronde toen hij Grosjean, bezig aan een vliegende ronde, hinderde. De Haas-coureur moest hard remmen om een botsing te voorkomen. De stewards geven toe dat dat Gasley Grosjean waarschijnlijk niet heeft zien aankomen maar straffen hem toch omdat zijn team Red Bull heeft nagelaten de coureur te waarschuwen.

Lewis Hamilton vertrekt morgen in Monaco vanaf pole-position. Zijn teamgenoot Valtteri Bottas bezet de tweede plek. Max Verstappen vertrekt vanaf plek drie.

RAC1: De Ligt na 'onberispelijk voorstel' heel dicht bij Manchester United

Matthijs de Ligt is hard op weg naar Manchester United, zo claimt RAC1 zaterdagavond. Het Spaanse radiostation pakt uit met het nieuws dat de Premier League-club een 'onberispelijk voorstel' heeft gedaan aan de verdediger van Ajax. De Ligt is 'heel dicht bij' een overstap naar the Red Devils , zo luidt de berichtgeving.

De Ligt zou met een transfer naar Manchester een verrassende keuze maken, daar Barcelona en Liverpool het meest nadrukkelijk met de aanvoerder van Ajax in verband werden gebracht. SPORT meldde donderdag echter wel dat Manchester United zich heeft gemeld met een contractvoorstel met daarin een jaarsalaris van veertien miljoen euro. De Ligt zou daarmee na Alexis Sánchez en Paul Pogba de bestbetaalde speler van de club worden.

Als De Ligt inderdaad voor Manchester United kiest, dan is dat een flinke klap voor Manchester City en Barcelona. De regerend kampioen van Engeland ziet de concurrent annex stadsrivaal sterker worden, terwijl de kampioen van Spanje aanvankelijk de beste papieren leek te hebben voor zijn komst. Zaakwaarnemer Mino Raiola bereikte in april al een akkoord met Barcelona, maar wilde de onderhandelingen over het salaris opnieuw openen na de successen van Ajax in de Champions League. Daar wilde Barcelona niet aan meewerken.

Barcelona, dat zich voor komend seizoen al versterkte met Frenkie de Jong, hoopte dat het kunnen samenspelen met Lionel Messi en De Jong de verdediger van Ajax uiteindelijk over de streep zou trekken om toch voor Barcelona te kiezen. Hoewel een transfer naar Barcelona nog steeds een optie is, lijkt de tactiek van de Catalanen niet succesvol. In Spanje wordt er steeds sterker rekening mee gehouden dat de toekomst van De Ligt op Old Trafford ligt.

Utrecht in de ban van Shirley

Heel Utrecht keek vanavond de hemel in. Waarom? Iemand moet het goed maken met Shirley!

Of Shirley ingegaan is op zijn smeekbede is (nog) niet bekend... Zou jij hier voor vallen? 

Dubbelslag voor Carapaz in Giro d'Italia in korte bergrit

Richard Carapaz heeft een dubbelslag geslagen in de Giro d'Italia. De Ecuadoraan van Movistar won de korte en lastige bergrit en neemt ook de roze trui over van Jan Polanc. Primoz Roglic en Vicenzo Nibali hielden deze bergrit opnieuw naar elkaar in de gaten.

De etappe was met 131 kilometer de kort, maar met vijf beklimmingen wel zwaar. De vierde klim, de San Carlo (10 kilometer à 9,8%) was de zwaarste en daar barstte de strijd tussen de favorieten ook los. Nibali ging er aan de voet al vandoor en kreeg Roglic, Carapaz, Miguel Ángel López en Mikel Landa met zich mee.

Bauke Mollema en Ilnur Zakarin, die winnaars, van de dertiende etappe, konden niet mee met het geweld en verloren kostbare tijd. Vlak onder de top van de klim trok Carapaz ten aanval. Op de top had hij een halve minuut voorsprong en die behield hij ook in de afdaling. De slotklim was maar van de derde categorie, maar daar pakte de Ecuadoraan de meeste tijd op zijn concurrenten. Hij reed stevig door, terwijl vooral Roglic en Nibali naar elkaar keken. Door de wapenstilstand bij de achtervolgers konden Simon Yates en Pavel Sivakov ook nog terugkomen.

Yates reed zelfs weg op de slotklim en kwam als tweede over de meet, maar wel op anderhalve minuut van Carapaz. De groep van Nibali en Roglic verloor een kleine twee minuten op de winnaar, waardoor hij de leiderstrui overneemt van Jan Polanc, die meer dan zeven minuten verloor.

Nieuwe campagne roept mensen op zich beter te beschermen tegen internetcriminaliteit

Overheid en bedrijfsleven bundelen krachten: meer dan 20 partijen tekenen convenant 'Preventie cybercriminaliteit'.

Internetcriminelen worden slimmer. Daardoor is het steeds lastiger te herkennen als zij een nepbericht gebruiken om persoonlijke gegevens van mensen te misbruiken of om geld afhandig te maken. Tijdens de Landelijke Veiligheidsdag in Almere trapte minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de publiekscampagne ‘Eerst checken, dan klikken’ af. De campagne roept mensen op zich beter te beschermen tegen phishing en andere vormen van internetcriminaliteit. Ook tekenden minister Grapperhaus, staatssecretaris Keijzer (EZK) en een groot aantal bedrijven en brancheorganisaties het convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’. Zij trekken samen op in de strijd tegen internetcriminaliteit.

Uit politiecijfers blijkt dat traditionele criminaliteit zoals overvallen, woninginbraken en geweldsmisdrijven daalt. Dit geldt echter niet voor internetcriminaliteit. In 2017 was 1 op de 9 mensen slachtoffer, berekende het CBS. Het kabinet investeert daarom fors om internetcriminelen op te sporen. Dat is echter niet voldoende. Omdat internetcriminelen steeds handiger worden om toegang te krijgen tot computers, tablets en smartphones, is het belangrijk dat mensen zelf ook alerter online worden. De nieuwe campagne roept mensen daarom op eerst te checken of een link, bijlage of betaalverzoek in een e-mail, sms of appje te vertrouwen is en pas te klikken als ze daar zeker van zijn.

“We moeten af van het taboe op slachtofferschap van phishing. Het kan iedereen gebeuren, het is niets om je voor te schamen. Iedereen heeft er last van, dus we moeten iets doen. Allemaal. Wees daarom voorzichtig wanneer u op een link, bijlage of betaalverzoek klikt. Voordat u het weet, geeft u internetcriminelen toegang tot uw digitale leven. Want de internetcriminelen worden steeds handiger in het namaken van mailtjes, sms’jes en appjes. Die alertheid moet een gewoonte worden, net zoals het op slot doen van de deur als je van huis gaat. Dus: eerst checken, dan klikken.” zei minister Grapperhaus (JenV) tijdens de Landelijke Veiligheidsdag op zaterdag 25 mei in Almere.

Convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’
Naast de Rijksoverheid zetten ook gemeenten, brancheorganisaties en bedrijven zich in om mensen beter te wapenen tegen internetcriminaliteit. Meer dan twintig partijen ondertekenden op 25 mei het convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’. Daarin spreken zij met elkaar af zich in te zetten om mensen te stimuleren preventieve maatregelen tegen internetcriminaliteit te nemen, zoals het gebruik van een virusscanner en verschillende sterke wachtwoorden, software-updates direct uitvoeren en het regelmatig maken van back-ups. Ook zetten banken en ICT-, internet- en telecombedrijven zich in om onder hun klanten het gebruik van hun huidige en nog te ontwikkelen beveiligingsmogelijkheden te bevorderen.

Over de campagne
Met de publiekscampagne tegen internetcriminaliteit wil het ministerie van Justitie en Veiligheid mensen helpen zich beter tegen internetcriminaliteit te beschermen. De campagne is vanaf maandag 27 mei te zien op tv, online en sociale media. Een groot aantal partners uit onder andere de banken-, ICT-, internet- en telecomsector ondersteunt de publiekscampagne. Zij roepen via hun eigen kanalen mensen op zich beter te wapenen tegen internetcriminelen en delen tips hoe zij dat kunnen doen. Op www.veiliginternetten.nl staat meer informatie over de campagne.

Eerst checken dan klikken (Stockfoto: Pixabay)
Eerst checken dan klikken (Stockfoto: Pixabay)

Kampioenswedstrijd onder-19 tussen Ajax - Feyenoord gestaakt

De wedstrijd op De Toekomst tussen de onder-19 elftallen van Ajax en Feyenoord is zaterdag vanwege ongeregeldheden op de tribune gestaakt.

Na een halfuur spelen kreeg Feyenoord een goede kans op een doelpunt. Vanwege de doelpoging reageerden de Feyenoord-fans enthousiast. Dat enthousiasme was tegen het zere been van een aantal Ajax-hooligans. De hooligans gingen vervolgens met geweld verhaal halen bij de Feyenoord-fans, waaronder kinderen. Officieel mochten bij de wedstrijd alleen familie en vrienden van de spelers aanwezig zijn.

Beveiliging maar ook trainers Dirk Kuyt en John Heitinga wisten de gemoederen te sussen. Vervolgens werd de wedstrijd gestaakt en besloten om deze zaterdag niet meer uit te spelen.

F1: Hamilton troeft Bottas af en pakt pole in Monaco

Lewis Hamilton heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Monaco. De Brit reed in de straten van het Prinsdom naar een polerecord van 1.10,166 waarmee hij nipt sneller was dan Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen greep de derde tijd, voor de Ferrari van Sebastian Vettel.

Voor Ferrari was het een rommelige kwalificatie, want de Italianen hadden alle focus gelegd op Vettel na zijn crash in de derde vrije training. De bolide van de Duitser was op tijd opgelapt, maar hij had in Q1 moeite om een goed rondje neer te zetten op de drukke baan. Het zorgde ervoor dat hij lang aan de verkeerde kant van de streep stond, maar een ultieme poging bracht Vettel naar plek 1. Dit ging ten koste van teamgenoot Charles Leclerc die met zeven tiende van de snelste tijd buiten de boot viel. Dat gold ook voor de Racing Points en Williamsen die er niet aan te pas kwamen.

In het tweede deel schroefden Mercedes en Red Bull het tempo flink op en was het wederom Vettel die meerdere runs nodig had om zich in de top vijf te melden. Om plek tien was het een strijd om duizendsten waarbij Toro Rosso op het laatste moment goede zaken deed door met twee man de top tien in te duiken. Dat ging ten koste van Nico Hülkenberg, Lando Norris, Romain Grosjean, Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi.

Bottas opende in Q3 de strijd om poleposition met een ronderecord van 1.10,252 gevolgd door Verstappen in 1.10,641. Daarachter sloten Hamilton, Vettel en Gasly aan. In de tweede run perste Hamilton er met 1.10,166 een nieuw ronderecord uit, terwijl Bottas en Verstappen zich niet meer verbeterden. Vettel raakte bij het uitkomen van Tabac de muur, terwijl ook Gasly niet meer aan zijn tijd kwam. Kevin Magnussen kwam tot een keurige zesde tijd, voor Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat, Carls Sainz en Alexander Albon.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:11.542 1:10.835 1:10.166 28
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:11.562 1:10.701 1:10.252 27
3 Max Verstappen Red Bull 1:11.597 1:10.618 1:10.641 19
4 Sebastian Vettel Ferrari 1:11.434 1:11.227 1:10.947 27
5 Pierre Gasly Red Bull 1:11.740 1:11.457 1:11.041 24
6 Kevin Magnussen Haas 1:11.865 1:11.363 1:11.109 24
7 Daniel Ricciardo Renault 1:11.767 1:11.543 1:11.218 25
8 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:11.602 1:11.412 1:11.271 30
9 Carlos Sainz McLaren 1:11.872 1:11.608 1:11.417 30
10 Alexander Albon Toro Rosso 1:12.007 1:11.429 1:11.653 31
11 Nico Hulkenberg Renault 1:12.097 1:11.670   20
12 Lando Norris McLaren 1:11.845 1:11.724   22
13 Romain Grosjean Haas 1:11.837 1:12.027   21
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:11.993 1:12.115   21
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:11.976 1:12.185   22
16 Charles Leclerc Ferrari 1:12.149     8
17 Sergio Perez Racing Point 1:12.233     11
18 Lance Stroll Racing Point 1:12.846     11
19 George Russell Williams 1:13.477     13
20 Robert Kubica Williams 1:13.751     13

DayZ komt naar PlayStation 4

Bohemia Interactive heeft aangekondigd dat DayZ aankomende week naar PlayStation 4 komt. Op 29 mei komt de MMO zombie survival shooter uit.

In DayZ moet je zien te overleven in het fictionele Sovjet-district Cheranus, dat geteisterd wordt door zombies. Daarnaast ben je niet veilig voor kwaadwillende medespelers die het op jouw resources voorzien hebben. Uiteraard kun je ook juist samenwerken om te overleven.

DayZ zag al in 2013 het levenslicht op pc, als een mod voor de open-wereld-shooter ARMA II. Na een zeer lange early access-periode is de game op eigen benen komen te staan. De game is eerder al op Xbox One verschenen en vanaf volgende week kunnen dus ook PlayStation 4-bezitters met DayZ aan de slag.

DayZ

Olympisch shorttrackkampioen Girard (22) beŽindigt carriŤre

Samuel Girard heeft zijn topsportcarrière beëindigd. De pas 22-jarige shorttracker werd tijdens de Winterspelen van Pyeongchang in 2018 Olympisch kampioen op de 1000 meter. Ook veroverde hij met de Canadese aflossingsploeg brons op de 5000 meter.

“Ik ben tevreden met wat ik heb bereikt”, aldus Girard. “Het was een heel moeilijke beslissing, maar ik heb er vrede mee en ben klaar voor de volgende stap.”

Naast de medailles in Pyeongchang won hij vier zilveren medailles en een bronzen medaille tijdens wereldkampioenschappen. Op het laatste WK in maart werd hij vierde.

Ook de 29-jarige vriendin van Girard stopt met shorttrack. Tijdens haar carrière won Kasandra Bradette drie medailles op een WK. “Ik verheug me op andere uitdagingen. Het is een spannende stap die ik gelukkig samen met Samuel kan nemen”, aldus Bradette.

Man (34) krijgt 2 jaar cel en tbs wegens ernstige mishandeling stiefzoon

Een 34-jarige man krijgt 2 jaar cel en tbs opgelegd vanwege de zeer ernstige mishandeling van zijn 7-jarige stiefzoon in 2017.

Het jonge slachtoffer liep door de mishandeling ernstig hersenletsel op en kwam daardoor op de intensive care terecht.

De verdachte krijgt tbs opgelegd vanwege zijn gebrekkige ontwikkeling tijdens de mishandelingen. Ook oordeelt de rechtbank dat de man geen empathie toont en dat het onvoldoende duidelijk is waarom hij zonder aanleiding heftig geweld gebruikte.

Behalve de celstraf en tbs moet de man ook ruim 11.000 euro schadevergoeding betalen.

Gezond hondje ingeslapen als laatste wens dode baasje

Stel je even voor: je bent een Shih Tzu, zo'n klein, ietwat mormelig hondje. Vermoedelijk heb je dan een baasje, maar ineens gaat deze dood. Dat is treurig, maar het wordt pas écht een stevige domper als je geliefde baasje als laatste wens in haar testament had staan samen met jou begraven te worden. Jij bent echter nog kerngezond, en dus krijg je een spuitje.

Dit alles overkwam het hondje Emma in de Amerikaanse staat Virginia. Ze kwam gelijk na het overlijden van haar baasje nog terecht bij een dierenopvang, waar men uit alle macht geprobeerd heeft Emma te redden: "We hebben meerdere malen aangegeven dat we haar zonder problemen zouden kunnen herplaatsen", aldus manager Carrie Jones.

Het mocht niet baten en de testamentair executeur - een beetje ongelukkige benaming in deze situatie - liet het diertje ophalen en afmaken. De resten van Emma werden verbrand en in een urn teruggebracht naar haar dode baasje, die er ongetwijfeld zielsgelukkig mee was. Een huisdier is volgens de Amerikaanse wet persoonlijk eigendom en dus was dit legaal, hoewel veel dierenartsen er niet over zouden peinzen een gezond dier in te laten slapen.

Helemaal jammer is het overigens als je je bedenkt dat de twee misschien niet eens samen begraven worden. Het is in Virginia toegestaan om dieren op dezelfde begraafplaats te begraven, maar wel op een stuk grond apart van de mensengraven.

Fransman aangehouden na vinden pepperspray en verborgen ruimte auto

Agenten hebben aan de Boerkensleen in Roosendaal een 27-jarige Fransman aangehouden. De man had een busje pepperspray in zijn auto liggen. Uit een verborgen ruimte in de auto kwam 2000 euro tevoorschijn.

De verdachte werd vrijdag 24 mei rond 16:10 uur ter controle aan de kant gezet. Hij bleek nog voor 288 euro aan boetes in Nederland te hebben open staan. De man kon dit direct afrekenen. Omdat hij nogal veel contact geld op zak had besloten agenten de auto verder te controleren. Uit de auto kwam een busje pepperspray tevoorschijn. Daarop is de man aangehouden. De auto werd verder onderzocht. Uit een verborgen ruimte in de auto bleek 2000 euro verstopt te zitten. Dat geld is samen met het geld dat de man op zak had in beslag genomen op verdenking van witwassen. In totaal gaat het om 2750 euro. De man is na verhoor in vrijheid gesteld.

Internationaal opererende autokrakers aangehouden

De politie heeft in Soest in de nacht van donderdag 23 mei op vrijdag 24 mei twee mannen uit Litouwen aangehouden op verdenking van auto-inbraken. De mannen van 26 en 32 jaar zijn op heterdaad betrapt tijdens hun activiteiten. De politie startte vorige week een opsporingsonderzoek na verkregen informatie uit het buitenland tijdens de controleactie Trivium tegen mobiel banditisme. Bij een doorzoeking vrijdag 24 mei van een vakantiewoning op een vakantiepark in Lunteren waar de twee verbleven zijn gegevensdragers in beslag genomen.

Tijdens de vorige week gehouden actie Trivium tegen rondtrekkende criminelen, ontvingen agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid informatie uit het buitenland over internationaal opererende voertuigcriminelen. Het vermoeden bestond dat die zich mogelijk in Nederland zouden bevinden. Door onderzoek kwam de politie het tweetal op het spoor. Dit heeft geleid tot de aanhouding tijdens een auto-inbraak. Het vermoeden bestaat dat de twee verantwoordelijk zijn voor meerdere auto-inbraken in onder andere BMW’s. De inbraken waren afgelopen week op in diverse plaatsen door Nederland. Bij de inbraken zijn diverse auto-onderdelen weggenomen, waaronder navigatiesystemen en airbags. Bij de zoeking is helaas nog geen buit aangetroffen.

Langer vast
Het Openbaar Ministerie (OM) gebruikt sinds 1 mei 2019 een nieuwe richtlijn voor de aanpak van mobiel banditisme. Deze richtlijn biedt een officier van justitie handvatten voor het bepalen van hogere strafeisen voor bijvoorbeeld inbraken, winkeldiefstallen en zakkenrollerij als die gepleegd worden door internationaal opererende mobiele bendes. Volgens de nieuwe richtlijn eist justitie voortaan in principe alleen nog onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Mobiel banditisme moet volgens het OM beschouwd worden als ‘internationaal georganiseerdere criminaliteit’.

Di Grassi wint ePrix Berlijn, Frijns puntloos

Lucas di Grassi heeft zijn tiende Formule E-zege te pakken, zijn tweede van het seizoen. De Braziliaanse Audi-coureur won op het terrein van het massieve (voormalige) vliegveld Tempelhof de ePrix van Berlijn.

Polesitter Sebastien Buemi pakte bij de start de leiding, Stoffel Vandoorne behield daarachter zijn positie en werd gevolgd door Di Grassi, Gary Paffett, Alex Lynn en Daniel Abt. Di Grassi nam al snel de tweede plek over, de van de laatste plek vertrokken Robin Frijns kon nog niet echt naar voren komen.

Di Grassi was lekker bezig en de Braziliaanse oud-kampioen werkte zich ook al snel voorbij mede-oud-kampioen Buemi. Vandoorne moest zijn derde plek vervolgens even flink verdedigen tegen Abt en Lynn, maar dat lukte met wat moeite en in de top daalde de rust zo even neer. Dat was in het middenveld zeker niet het geval, want daar werd flink geknokt.

Antonio Felix da Costa kwam na twintig minuten stevig naar voren en via Lynn, Abt, Vandoorne én Buemi reed de Portugees op indrukwekkende wijze naar plek twee, hoewel Buemi die plek een paar minuten later terugpakte. Jean-Eric Vergne kwam op gang en reed zich naar plek vier, waar hij een aanval op Da Costa moest staken wegens een neutralisatie: Lynn stond op start/finish geparkeerd.

Met tien minuten te gaan werd het groen weer gezwaaid, waarbij Buemi en Da Costa direct weer om plek twee duelleerden, ruim achter Di Grassi. Vergne profiteerde daar dan weer van en de Fransman zette zijn auto voorbij die van Da Costa. Hij probeerde ook nog alles om Buemi te verschalken, maar dat lukte niet en achter Di Grassi en de Zwitser eindigde Vergne als derde. Frijns reed een aardige race, maar kwam op plek dertien wel puntloos over de finish.

Bondscoach Koeman traint met incomplete selectie en kent ťťn twijfelgeval

Ronald Koeman is zaterdag met een incomplete selectie begonnen aan de eerste training van Oranje in aanloop naar het eindtoernooi van de Nations League. Het Nederlands elftal neemt het donderdag 6 juni in de halve finales op tegen Engeland, waarna er op 9 juni de finale of de troostfinale gespeeld zal worden tegen gastland Portugal of Zwitserland.

Een aantal spelers ontbrak nog op het trainingsveld. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum bereiden zich voor op de Champions League-finale van volgende week zaterdag, waarin zij het met Liverpool opnemen tegen Tottenham Hotspur. Jasper Cillessen speelt zaterdag de finale van de Copa del Rey met Barcelona, terwijl Memphis Depay, Marten de Roon, Kevin Strootman en Stefan de Vrij nog competitieverplichtingen hebben.

Ook Quincy Promes en Kenny Tete zijn nog niet van de partij op het trainingsveld. Eerstgenoemde sluit zondag aan omdat hij met Sevilla nog actief is in Tanzania voor een oefentrip. Tete had net als ploeggenoot Depay verplichtingen bij Olympique Lyon en is sowieso een twijfelgeval vanwege een onlangs opgelopen enkelblessure.

De rechtsback moest de laatste competitiewedstrijd van les Gones tegen Nîmes Olympique laten schieten en het is nog niet duidelijk of hij op tijd fit zal zijn om met Oranje af te reizen naar Portugal voor de Nations League. Als Tete afhaakt lijkt Hans Hateboer de meest logische vervanger te zijn. Koeman heeft met Denzel Dumfries al een andere rechtsback in zijn voorlopige selectie van 28 internationals. Maandag wordt bekendgemaakt welke vijf spelers nog af zullen vallen uit voorselectie.

Amsterdam onttroont Den Bosch en verovert 20ste landstitel

De hockeysters van Amsterdam zijn met een sensationele 2-0 zege op Den Bosch voor de twintigste keer in de geschiedenis kampioen van Nederland gewonnen. Het waren goals van Charlotte Vega en Kitty van Male – in haar afscheidswedstrijd – die Amsterdam de overwinning bezorgden. Een sportieve revanche voor al die verloren finales van de afgelopen jaren en de 1-4 op eigen veld vorig seizoen in het bijzonder.

Wat begon Amsterdam fantastisch aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Een droomstart voor het ensemble van Rick Mathijssen, met twee goals in het eerste kwart. Den Bosch werd overrompeld. Den Bosch hapte naar adem. Den Bosch lag al na veertien minuten op de rug, na een wervelende show van Amsterdam.

De 1-0 was een echte spitsengoal, een doelpunt van wie anders dan Charlotte Vega, spits van beroep. Vogelvrij tipte ze na vier minuten bij de tweede paal een heerlijke pass van Marijn Veen binnen. Boem! Het gaf Amsterdam vleugels. Kitty van Male maakte de 2-0, na een strafcorner, die door Eva de Goede werd afgeschoven op Ilse Kapelle. Van Male reageerde alert op de rebound, na de push van Kapelle, die na de redding van Josine Koning in de cirkel bleef liggen.

Wat als Felice Albers haar backhandschot in het eerste kwart in het net had gejaagd? Wat als Noor de Baat bij de tweede paal haar stick tegen de bal had gekregen, na een pass van Veen? Wat als Van Male, aangeefster bij de vierde strafcorner van Amsterdam, de variant niet naast had getikt? Dan was het al snel een afstraffing voor Den Bosch geworden. Heel snel.

Bij de gemiddelde hockeyliefhebber leefde na de overwinning van Amsterdam donderdag al het gevoel dat het misschien weleens kon gaan gebeuren, de onttroning van Den Bosch, na vijf landstitels op rij. Want Amsterdam leek duidelijk een stap verder dan SCHC. Bovendien bewees de vechtmachine van Rick Mathijssen donderdag voor de zoveelste keer dit seizoen dat het bijna niet te verslaan is, door terug te komen van een 1-0 achterstand en met 2-1 te zegevieren.

Hoe geweldig de prestaties van Den Bosch ieder jaar ook zijn, hoeveel respect er ook voor de club en haar beleid is, buiten de Brabantse stad hoopte, nee smachtte de hockeywereld misschien wel naar een nieuwe kampioen, naar finales met minder voorspelbare afloop. Het is de prijs die Den Bosch betaalt voor al die jaren van ongekende prestaties.

Maar Den Bosch is niet zomaar verslagen. Nooit. Daar kan SCHC over meepraten, nadat het vorige week alsnog over de knie ging, nadat het de eerste wedstrijd had gewonnen. Speel Lidewij Welten aan en ze kan zomaar iedereen passeren en de bal in de bovenhoek jassen. Leg een bal op de kop van de cirkel en Frédérique Matla of Ireen van den Assem kan hem onder druk zomaar tegen de touwen slepen. Want dit was de finale. Presteren op het juiste moment iets wat Den Bosch al jaren als geen ander doet.

Alleen nu liep het niet bij de speelsters van Raoul Ehren. Ze creëerden niet veel, ze leken van slag na de snelle 2-0 van Amsterdam. Het waren een paar loze passes naar niemandsland die de onmacht van Den Bosch typeerden, al boden ze in het tweede kwart wel meer tegenstand dan in het begin van de wedstrijd. Maar één uitgelopen strafcorner van Frédérique Matla en een laag schot van Pleun van der Plas, met de voeten gered door Anne Veenendaal, waren de enige kansen die Den Bosch voor rust afdwong.

Lang duurde het in het derde kwart tot Den Bosch eindelijk eens gevaarlijk werd. Drie strafcorners op rij kreeg de thuisploeg, maar geen van vallen vonden hun weg naar het doel, mede dankzij de sneltrein Maria Verschoor, die goed uitliep. Het was Margot van Geffen die vanaf rechts ook nog een voorzet gaf op spits Lieke Hulsen, maar die kon de bal niet binnen tippen.

Daardoor stond het nog steeds 2-0 voor Amsterdam toen het vierde kwart begon. Een gele kaart voor Marijn Veen betekende dat de uitspelende ploeg vijf minuten met tien man moest zien te overleven. De druk van Den Bosch nam toe. Twee keer was Lieke Hulsen gevaarlijk. De videoscheidsrechter trok een aan Den Bosch gegeven strafcorner in. Het was ‘m simpelweg gewoon niet voor Den Bosch, dat in Amsterdam haar meerdere moest erkennen.

Toen na zeventig minuten de toeter van het eindsignaal klonk, barstte aan de Oosterplas het Amsterdamse feest los. Wisselspeelsters stormden het veld in. Rick Mathijssen vloog assistent Robert Tigges om zijn nek. Amsterdam is na de laatste titel in 2013 weer landskampioen.

Amsterdam viert feest na de 2-0. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Amsterdam viert feest na de 2-0. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)

Leclerc klokt snelste tijd in laatste training Monaco, crash Vettel

Charles Leclerc heeft de laatste vrije training voor de Grand Prix van Monaco als snelste afgesloten. De coureur van Ferrari liet een tijd van 1:11,265 noteren en was daarmee een fractie sneller dan Valtteri Bottas. Lewis Hamilton maakte de top drie in het vorstendom compleet.

Sebastian Vettel kon zich niet lang voorbereiden op de naderende kwalificatie. Na een minuut of vijftien miste hij de eerste bocht en kwam in aanraking met de muur, wat een Virtual Safety Car (VSC) opleverde.

Met nog twintig minuten te gaan liet Leclerc zijn snelste tijd noteren. De Monegask moet zich na de training overigens bij de stewards melden, vanwege een overtreding onder de VSC-situatie. In het slot reden beide coureurs van Mercedes geen vliegende ronde meer, waardoor de tijd van de Ferrari-rijder bleef staan.

Een eervolle vermelding voor Antonio Giovinazzi, die namens Alfa Romeo de zesde tijd klokte. Daniil Kvyat, Kevin Magnussen, Kimi Raikkonen en Alexander Albon wisten zich ook in de top tien te nestelen. En de rijders van Williams - het mag niets nieuws meer zijn - stonden ook na deze sessie stijf onderaan.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco begint vanmiddag om 15.00 uur.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Monaco:

# Rijder Team Tijd Ronden
1. C. Leclerc Ferrari 01:11.265 25
2. V. Bottas Mercedes 01:11.318 26
3. L. Hamilton Mercedes 01:11.478 26
4. M. Verstappen Red Bull 01:11.539 23
5. P. Gasly Red Bull 01:11.738 26
6. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:12.170 22
7. D. Kvyat Toro Rosso 01:12.194 27
8. K. Magnussen Haas 01:12.270 24
9. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:12.308 26
10. A. Albon Toro Rosso 01:12.338 31
11. N. Hulkenberg Renault 01:12.489 25
12. D. Ricciardo Renault 01:12.519 25
13. R. Grosjean Haas 01:12.566 26
14. S. Vettel Ferrari 01:12.583 7
15. C. Sainz Jr. McLaren 01:12.862 28
16. L. Norris McLaren 01:12.914 25
17. S. Pérez Racing Point 01:13.232 22
18. L. Stroll Racing Point 01:13.622 20
19. R. Kubica Williams 01:14.086 26
20. G. Russell Williams 01:14.305 26

De Boer pijnlijk onderuit met Atlanta United

Frank de Boer heeft met zijn Atlanta United opnieuw een nederlaag moeten slikken. Op bezoek bij Salt Lake City in Utah ging de regerend landskampioen op pijnlijke wijze met 2-1 onderuit. Lang leek het erop dat the Five Stripes een punt uit het vuur zou slepen in het Rio Tinto Stadium, maar diep in blessuretijd tekende Jefferson Savarino voor de winnende treffer.

De Boer kende een bijzonder stroeve start van het seizoen en bungelde geruime tijd in de onderste regionen op de ranglijst van de Eastern Conference. Vervolgens ging het de goede kant op toen vijf overwinningen op rij werden geboekt. Met een 1-0 nederlaag tegen New York Red Bulls kwam er vorige week een einde aan de goede serie van Atlanta United.

Na 35 minuten spelen kwamen de bezoekers op achtertand. Sebastián Saucedo werd niet aangepakt door de verdedigers van Atlanta United en kon vanaf de rand van het strafschopgebied aanleggen: 1-0. In de tweede helft deed Josef Martínez wat terug namens Atlanta. Na een mooie aanval haalde Gonzalo Martínez de achterlijn en gaf hij voor op de Major League Soccer-topscorer van vorig seizoen, die bij de eerste paal raak schoot.

Met zijn treffer leek Martínez Atlanta United een punt te bezorgen. Echter, in de 94ste minuut ging het alsnog mis voor het team van De Boer. Savarino probeerde het van afstand en liet doelman Brad Guzan kansloos in de verre hoek. Door de nederlaag tegen Salt Lake City, uitkomend in de Western Conference, laat het team van De Boer de kans liggen om in te lopen op de koploper. Het gat met Philadelphia Union bedraagt inmiddels vier punten.

'Maher kan kiezen tussen Vitesse en buitenlandse competities'

Adam Maher maakte onlangs aan AZ kenbaar dat hij zijn aflopende contract niet gaat verlengen. De 25-jarige middenvelder heeft volgens De Telegraaf over belangstelling niet te klagen, want diverse clubs uit binnen- en buitenland hebben zich gemeld voor de ex-speler van onder meer PSV. Volgens de krant is Vitesse een van de clubs die interesse heeft getoond.

Maher heeft een goed seizoen achter de rug en AZ wilde hem dan ook graag langer in huis houden. Met een aflopende verbintenis was het laatste woord aan de speler zelf en die zet in op een nieuwe stap. Volgens het dagblad zijn behalve Vitesse ook Blackburn Rovers, Queens Park Rangers, Fenerbahçe, Brescia en Celtic in de race voor Maher.

"Het heeft ons verrast", reageerde directeur voetbalzaken Max Huiberts van AZ eerder deze week tegenover Voetbal International. In Alkmaar ging men ervan uit dat Maher wel zou verlengen. "We kregen aanvankelijk signalen van Adam en zijn zaakwaarnemer (Sigi Lens, red.) die ons positief stemden. We waren in afwachting van een reactie op onze laatste contractaanbieding. In plaats daarvan kregen we een telefoontje dat Adam gaat vertrekken. Dat heeft ons verrast."

MLB: Yelich slaat als eerste twintig homeruns; Twins slaan 101 homeruns in eerste vijftig wedstrijden

Christian Yelich is de eerste speler dit seizoen die twintig homeruns heeft geslagen. De outfielder van de Milwaukee Brewers sloeg de bal in de derde inning de tribune in, al was dat niet voldoende voor de winst tegen Philadelphia Phillies. De Phillies wonnen uiteindelijk met 6-4.

Twintig homeruns voor Yelich (Bron:Youtube.com)

Waar Yelich met twintig homeruns aan de leiding staat van het individuele klassement wat betreft homeruns, staan de Minnesota Twints aan de leiding in het team klassement. De Twins sloegen dit jaar al 101 homeruns, dat is twaalf meer dan de nummer twee Seattle Mariners. Het is pas de tweede keer in de MLB dat in de eerste vijftig wedstrijden één team meer dan honderd homeruns sloeg. In 1999 sloegen de Mariners ook 101 ballen de tribune in vijftig wedstrijden.

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - Cincinnati Reds 5-6
Washington Nationals - Miami Marlins 12-10
Pittsburgh Pirates - Los Angeles Dodgers 2-10
Toronto Blue Jays - San Diego Padres 3-6
Cleveland Indians - Tampa Bay Rays 3-1
New York Mets - Detroit Tigers 8-9
Minnesota Twins - Chicago White Sox 11-4
Houston Astros - Boston Red Sox 4-3
Milwaukee Brewers - Philadelphia Phillies 4-6
St. Louis Cardinals - Atlanta Braves 2-5
Colorado Rockies - Baltimore Orioles 8-6
Los Angeles Angels - Texas Rangers 3-4
Oakland Athletics - Seattle Mariners 6-2
San Francisco Giants - Arizona Diamondbacks 2-18

Brandweer redt hond en baasje

Een man is vanmorgen vanaf de Surinamekade in Amsterdam-Zeeburg in het water gesprongen om zijn hond te redden die even daarvoor een duik nam. Vanwege de hoge kade kon de man niet zelf uit het water komen, waardoor de brandweer moest worden ingezet om beide slachtoffers op het droge te helpen.

Het baasje van de hond verklaarde dat zijn herder 'niet zo bijster goed kon zwemmen', waardoor hij zelf zijn trouwe viervoeter was nagedoken.

Meerdere hulpdiensten zijn uitgerukt voor de zwemmers. Inmiddels staan zowel de hond als zijn baasje met beide voetjes weer op het droge.

PSV wil Romero verhuren

PSV gaat de Argentijnse spits Maximiliano Romero komend seizoen verhuren, zo bevestigt technisch manager John de Jong zaterdag in een interview met het Algemeen Dagblad . De Eindhovenaren zijn van mening dat de twintigjarige aanvaller aan spelen moet toekomen, nadat hij het afgelopen seizoen nauwelijks speelminuten heeft gemaakt. De Eindhovenaren betaalden anderhalf jaar geleden ruim tien miljoen euro voor Romero.

Sinds zijn komst kampte Romero, wiens contract doorloopt tot aan de zomer van 2023, met verschillende blessures en mede daardoor is hij nog niet uit de verf gekomen in het Philips Stadion. "Hij is twintig jaar, moet ergens een seizoen aan spelen toekomen'', reageert De Jong. "Bij PSV blijft de onzekerheid of we hem die kans kunnen bieden. We gaan helpen een goede club te zoeken. Alle opties zijn daarbij open."

De Jong staat een drukke transferzomer te wachten, want naar verwachting worden Steven Bergwijn en Hirving Lozano verkocht. Er moet een vervangen gevonden worden voor Daniel Schwaab, terwijl mogelijk ook Jeroen Zoet, Gastón Pereiro en Luuk de Jong vertrekken. "Hij heeft nog een contract tot 2021 en Luuk weet dat we hem heel graag houden. Maar de markt ziet hem nu wel als topscorer van de Eredivisie, hè", aldus de technisch manager.

Giro: Etappe 14 - Knallen in de bergen

Het werd spectaculair gisteren, met Ilnur Zakarin als grote winnaar van de dag. Primoz Roglic leek niet helemaal fantastisch te zijn, vandaag moet hij laten zien dat dat wel meevalt: de etappe is een stuk korter, maar de 131 kilometer zijn allesbehalve makkelijk.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat we vandaag door het Valle d'Aosta koersen, het meest Franse deel van Italië. Dat zien we ook aan namen als die van startplaats Saint-Vincent, finishplaats Courmayeur en eigenlijk alles tussen die plaatsen in.

Al snel wordt er pittig geklommen, daarna wordt er nog veel pittiger geklommen en na een afdaling gaat het wederom direct weer omhoog. Een kort, pittig klimmetje volgt, daarna is het écht menens: de Colle San Carlo, 10,5 kilometer aan gemiddeld bijna tien procent, dat doet pijn.

De slotklim naar Courmayeur is de makkelijkste van de dag: niet zo simpel aan het begin, maar deel twee is weinig boeiend, op een vreemde passage van een viaduct voor de finish na. De koers begint even na één uur, Eurosport is er vanaf de start live bij. De finish ligt weer tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Celstraffen voor plofkraak Nieuwkoop

De rechtbank Den Haag heeft twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor een plofkraak in Nieuwkoop in de nacht van 19 november 2018. De ontploffing veroorzaakte aanzienlijke schade aan de automaat en het gebouw waarin de automaat gevestigd was. Bij een tegenover gelegen appartement ging zelfs een brokstuk door het balkonhek, vervolgens door de ruit en kwam in de woonkamer terecht. De mannen gingen er met de buit, ruim € 37.000 vandoor maar werden korte tijd later door de politie opgepakt.

Geldelijk gewin
Bij het bepalen van de strafmaat liet de rechtbank meewegen dat de plofkraak in vereniging is gepleegd en bijzonder gevaarlijk was. De verdachten hebben een gevaarlijk explosief gebruikt zonder zich te verdiepen in de kracht ervan. Ze zijn niet nagegaan of het niet zwaarder was dan nodig voor hun kwalijke doel. Dat het met de bewoonster van de flat goed is afgelopen is niet aan verdachten te danken. De gebeurtenis veroorzaakte bij omwonenden veel onrust en angst. De verdachten hebben hier geen rekening mee gehouden en puur hun eigen geldelijk gewin voor ogen gehad. Tegenover hun jeugdige leeftijd staat een zeer ernstig en volwassen feit. Ook ziet de rechtbank onvoldoende onderscheid in de rol tussen de beide daders en legt daarom aan beiden dezelfde straf op.

Bekentenis niet strafverlagend
Een aantal maanden na de plofkraak hebben verdachten een bekentenis afgelegd. Dat maakt de straf echter niet lager. Ze hebben namelijk enkel verklaard wat op dat moment al uit het dossier bleek.

Zwaarder gestraft dan geëist
In beginsel vindt de rechtbank voor een dergelijk plofkraak alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden. Om reclasseringsbegeleiding en toezicht mogelijk te maken moet echter een deel voorwaardelijk worden opgelegd. De rechtbank vindt het voorwaardelijke deel van een jaar dat de officier van justitie had geëist onvoldoende recht doen aan dit ernstige feit en legt daarom een kleiner voorwaardelijk deel op. Hierdoor krijgen de verdachten een zwaardere straf.

Gekraakte bunker in Amsterdam bijna volledig afgebrand

Een bunker aan de Distelweg in Amsterdam is vrijdagavond haast volledig afgebrand. In de bunker woonden drie kunstenaars, die de bunker hadden gekraakt.

De kunstenaars kwamen rond 19.45 uur terug van boodschappen doen, toen ze heel veel rook uit hun woning zagen komen. Er bleek een brand in de bunker te zijn ontstaan. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, is niet nog niet duidelijk.

Om 21.00 uur was de brand door de brandweer geblust. Er is niemand gewond geraakt.

Van der Poel blijft winnen, ditmaal in Nove Mesto

Mathieu van der Poel heeft bij de tweede wereldbekerwedstrijd op de mountainbike in Tsjechische Nove Mesto de zogeheten shorttrackrace gewonnen. Net zoals vorige week in het Duitse Albstadt won de Nederlandse alleskunner op de fiets de korte race.

De shorttrackrace bestond uit tien rondes in Nove Mesto, waarbij elke ronde net iets langer zou duren dan twee minuten. Van der Poel reed de eerste helft van de race attent vooraan, maar met nog vijf rondes te gaan trok de Nederlander van Corendon-Circus ten aanval. Hij reed iedereen los uit het wiel en bij het ingaan van de slotronde had Van der Poel een voorsprong van dertien seconden.

Van der Poel bleef de concurrentie bij de finish net voor, al kwamen ze nog sterk opzetten. De Fransman Maxime Marotte eindigde als tweede, Henrique Avancini uit Brazilië was derde. Zondag staat de hoofdrace op het programma in Nove Mesto. Zowel de wedstrijd van de vrouwen (10.15) als de mannen (13.30) is te zien op Ziggo (betaalversie). Mocht je dat niet kan je ook terecht op RedBull.tv.

Bezoek eens een begraafplaats!

Het is weekend en dus voor veel mensen bij uitstek hét moment om een leuk uitje te plannen. Nu valt er veel te zeggen voor een bezoekje aan een pretpark of museum, maar wie eens wat anders wil kan dit weekend ook een begraafplaats bezoeken. Gewoon, omdat het kan, en omdat het het weekend van de begraafplaats is. 

Er worden steeds minder mensen begraven, mensen kiezen er steeds vaker voor om gecremeerd te worden. En dat is zonde volgens Bartho Hendriksen van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. In het programma Met het oog op morgen zegt hij: "Het is een soort geschiedenisboek. Als je er loopt kan je de geschiedenis van een stad of dorp lezen. Je kan zien wie er ligt, hoe een plaats is opgebouwd, wie belangrijk was en hoe ze zijn overleden. Is er bijvoorbeeld een ramp geweest? Het is een stenen archief."

Dus als je niks te doen hebt vandaag of morgen, bezoek eens een begraafplaats! Hier is een overzicht te vinden welke begraafplaatsen er open zijn voor publiek en welke activiteiten er zijn. 

Reichswald War Cemetery (Foto: DJMO)
Reichswald War Cemetery (Foto: DJMO)

Jumbo-Visma wint eerste wedstrijd Hammer Series in Stavanger

Jumbo-Visma heeft de eerste wedstrijd van de Hammer Series in het Noorse Stavanger gewonnen. Mike Teunissen kwam bij de slotklim als eerste boven, behaalde daarmee dubbele punten en zorgde voor het winnende puntenaantal van 1065. Lotto Soudal met 928 punten moest genoegen nemen met de tweede plek, BORA-hansgrohe volgde met 869 op de derde plaats.

De eerste wedstrijd bestond uit een ronde van 8,9 kilometer met daarin een klim opgenomen in het einde van het ronde. De renners moesten die ronde in totaal tien keer doen. In het begin van de wedstrijd nam BORA-hansgrohe veel punten met Sam Bennett en Oscar Gatto. Later kwam Lotto Soudal sterk opzetten met een sterke Tim Wellens. Bij het ingaan van de laatste ronde had de Belgische ploeg nog een kleine voorsprong op Jumbo-Visma, die in het einde van de wedstrijd sterk kwam opzetten.

In de laatste ronde kwam Teunissen als eerste over de finish en dat was meteen goed voor dubbele punten. Daarmee bezorgde hij Jumbo-Visma de eerste zege in de eerste wedstrijd van de Hamer Series.

De Hammer Climb is een van de disciplines van de Hammer Series, waar niet de individuele prestaties maar die van de ploeg centraal staan. Zaterdag is de Hammer Sprint, waar op een vlak parcours elke ronde punten zijn te verdienen. Zondag is de afsluitende ploegentijdrit

Van Barneveld naar tweede ronde Dutch Darts Masters

Raymond van Barneveld heeft de tweede ronde bereikt van de Dutch Dart Masters. In het mogelijk laatste toernooi op Nederlandse bodem won de Hagenees met 6-2 van Pal Szekely. 

De 52-jarige Hagenaar begon stroef aan de wedstrijd, maar finishes vanaf 156 en 126 zette Van Barneveld op het goede spoor. Szekely miste in de zesde leg een kans een break terug te pakken, waarna Van Barneveld via dubbel twee op 5-2 kwam. De vijfvoudig wereldkampioen klaarde daarna de klus in de achtste leg met een 149-finish. Zaterdagavond mag de Nederlandse dartspionier opnieuw aan de bak, dan wacht Michael Smith.

Danny Noppert heeft ook geplaatst voor de tweede ronde. De Fries rekende overtuigend af met Harry Ward (6-1). De voormalig Lakeside-finalist liet een gemiddelde van ruim 104 noteren en noteerde met check-outs vanaf 116 en 132 ook uitstekende finishes. Met negentig gemiddeld en een finishpercentage van 35 procent speelde Van der Voort geen geweldige partij. Andy Boulton miste echter nog veel meer dubbels (twintig procent op dubbels). Vanaf een 2-1 achterstand wist de Noord-Hollander vijf legs op rij naar zich toe te trekken (6-1).

Zaterdag is de tweede ronde van de Dutch Dart Masters. De zestien winnaars van vrijdag nemen het op tegen de zestien geplaatste spelers. Er komen dan zes Nederlanders in actie. Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena waren al automatisch toegelaten tot deze ronde. Naast Van Barneveld, Van der Voort en Noppert won ook Danny van Trijp zijn duel in de eerste ronde. Glen Durrant profiteert van de late afmelding van James Wade. Hij heeft een bye gekregen en is al geplaatst voor de achtste finales. 

Uitslagen Dutch Darts Masters - Eerste ronde 
William O'Connor 6-2 Ryan Joyce
Mickey Mansell 6-4 Kyle Anderson
Brendan Dolan 6-1 Wesley Plaisier
Florian Hempel 6-0 Ryan Harrington
Rowby-John Rodriguez 6-2 Mike De Decker
Danny van Trijp 6-5 Keegan Brown
Glen Durrant 6-1 Alexander Merkx
Danny Noppert 6-1 Harry Ward

Steve Beaton 6-4 Alan Norris
Dennis Nilsson 6-0 Erik Hol
Mervyn King 6-2 Luke Woodhouse
Krzysztof Ratajski 6-3 Ross Smith
Vincent van der Voort 6-2 Andy Boulton
Max Hopp 6-5 Nathan Aspinall
Raymond van Barneveld 6-2 Pal Szekely
Ritchie Edhouse 6-2 Jimmy Hendriks

Tweede ronde middagsessie - vanaf 13.00 uur
Stephen Bunting v Brendan Dolan
Simon Whitlock v Florian Hempel
Jermaine Wattimena v Danny Noppert
Ricky Evans v Danny van Trijp
Jonny Clayton v Dennis Nilsson
Gerwyn Price v Krzysztof Ratajski
Darren Webster v Rowby-John Rodriguez

Avondsessie - vanaf 19.00 uur
Dave Chisnall v Steve Beaton
Ian White v Mickey Mansell
Joe Cullen v Max Hopp
Michael van Gerwen v William O'Connor
Daryl Gurney v Mervyn King
Michael Smith v Raymond van Barneveld
Peter Wright v Ritchie Edhouse
Mensur Suljovic v Vincent van der Voort

FOK! Wat een weer: Bewolkt, vanmiddag misschien zon

De dag begint vooral in het noorden en westen bewolkt, elders is er ook nog ruimte voor de zon. In de loop van de ochtend neemt in de zuidwestelijke helft de bewolking toe en kan er lichte regen vallen. In de middag breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Het is dan op veel plaatsen droog, maar in het zuiden is een enkele bui niet uitgesloten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het noordelijk kustgebied tot lokaal 20°C in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht zijn er aanvankelijk brede opklaringen, maar de bewolking neemt vanuit het westen toe. Het blijft droog. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind is zwak en draait geleidelijk van west naar zuidwest.

Morgen overdag is er vrij veel bewolking maar in het zuiden is er ook ruimte voor de zon. Het is overdag meest droog. In de avond gaat het van het noordwesten uit regenen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noordelijk kustgebied tot lokaal 22 in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

Chemtrails boven Charged zijn woonplaats. Sindsdien niets meer van hem vernomen, nou dan weet je het wel. Gelukkg hebben de foto's nog..
Chemtrails boven Charged zijn woonplaats. Sindsdien niets meer van hem vernomen, nou dan weet je het wel. Gelukkg hebben de foto's nog..:)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kaag wil team voor psychosociale noodhulp in crisisgebied

Mensen die getroffen zijn door een ramp of conflict moeten zo snel mogelijk psychosociale steun krijgen. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil daarom onder meer een internationale pool opzetten van experts op dit gebied die op verzoek van de Verenigde Naties, het Rode Kruis en hulporganisaties direct kunnen afreizen naar een crisisgebied om in kaart te brengen welke en hoeveel hulp er nodig is.

Nederland zal daarbij nauw samenwerken met de Wereldgezondheidsorganisatie en andere internationale organisaties. Kaag: ‘In crisissituaties is psychosociale hulp net zo belangrijk als voedsel, water, onderdak en veiligheid. Het is geen bonus, maar moet standaard onderdeel worden van humanitaire noodhulp.’

Om dit te bereiken, organiseert de minister in oktober in Amsterdam een internationale conferentie over geestelijke gezondheid en psychosociale steun in crisissituaties. Daar komen deskundigen op dit gebied samen met mensen die verantwoordelijk zijn voor het beleid, plannen en financiering.

Veel slachtoffers van rampen en conflicten krijgen door de traumatische ervaringen psychische problemen, zoals een depressie of een angststoornis. De problemen duren vaak lang en belemmeren het dagelijks functioneren. In conflictgebieden houdt het psychisch leed gemiddeld langer aan dan elders, omdat er vaak geen steun beschikbaar is en het dagelijks leven stressvol blijft.

‘Psychosociale steun en traumahulp maken andere noodhulpacties effectiever. Dit helpt getroffenen ook om hun leven weer op te pakken en een begin te maken aan wederopbouw in hun omgeving’, stelt minister Kaag.

Ze wil ook dat meer hulpverleners worden opgeleid om psychosociale basiszorg te kunnen bieden en mensen met ernstige psychische problemen te kunnen doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners. Kaag is hierover in overleg met hulpverleningsorganisaties. ‘Stel dat de vrijwilligers van het Internationale Rode Kruis en de Rode Halve Maan standaard getraind zijn in psychosociale zorg, dan heb je miljoenen mensen in de hele wereld die hiervoor oog hebben en mensen in nood kunnen helpen.’

Olifantenjacht heropend in Botswana

Botswana is het land met de grootste populatie olifanten ter wereld en, zoals dat een beetje land betaamt, jagen op de dieren was er verboden. Met de nadruk op 'was': de regering heeft besloten het verbod op te heffen en dus mogen de majestueuze dieren weer afgeslacht worden.

Het aantal olifanten in Botswana is sinds 1991 verdrievoudigd: er zijn er nu zo'n 160.000 aanwezig. Sinds 2014 mag er niet meer op de dieren gejaagd worden, maar vooral boeren klagen steen en been: de dieren veroorzaken schade aan de oogst en zouden dorpsbewoners doden. Volgens de regering zal de jacht op een 'ordelijke en ethische' manier gebeuren, hoewel het voor de hand lijkt te liggen dat bijvoorbeeld slagtanden uiteindelijk in gemalen vorm terechtkomen bij Chinezen die er een harde plasser van denken te krijgen.

Critici noemen het plan onzinnig en politiek: de regering zou vooral stemmen willen winnen op het platteland, in aanloop naar de verkiezingen dit jaar. Het daadwerkelijke probleem zou bijvoorbeeld beter opgelost kunnen worden door de leefgebieden van de olifanten te verbinden met andere grote gebieden, zodat ze daar makkelijk naartoe kunnen reizen.

PvdA grote winnaar verkiezingen, zetels SP en PVV onzeker

Veel later dan u van ons gewend bent en na enige aansporing, waarvoor dank, dan toch een bericht over de uitslag van de verkiezingen.

Hoewel de definitieve uitslag door Europese regels pas zondagavond bekend gemaakt mag worden zijn er wel enkele exitpolls die een beeld schetsen van de uitslag.

Zo valt op dat de PvdA, een partij die het lange tijd moeilijk had, de grootste is geworden met 5 of mogelijk zelfs 6 zetels. Een groot deel van deze overwinning is ongetwijfeld te verklaren door het 'Timmermans-effect'. Maar desalniettemin is de uitslag een mooie opsteker voor de sociaaldemocraten.

De grote verliezers van de verkiezingen vinden we op de flanken. Zowel de PVV als de SP moeten vrezen voor al hun zetels. Mogelijk behouden beide partijen nog een zetel, maar dat is nog niet zeker. Nieuwkomer FvD komt met 3 zetels in het parlement. De conclusie dat de partij van Baudet en lijsttrekker Eppink 'de proteststem' van deze twee partijen heeft overgenomen lijkt een voor de hand liggende.

Verder is ook de VVD voor het eerst sinds jaren weer een winnaar van een verkiezing. De partij krijgt er vermoedelijk een zetel bij en stijgt van 3 naar 4 zetels in het Europees Parlement, waarbij er zelfs nog een kansje is op een vijfde zetel. Een andere regeringspartij, het CDA verliest wel een zetel en komt ook uit op 4 zetels. 

GroenLinks wint ook een zetel en komt met 3 zetels in het Parlement. Terwijl D66, een andere zeer pro-Europese partij juist gehalveerd wordt en slechts 2 zetels overhoudt.

De kleinste regeringspartij, de ChristenUnie, heeft al jaren een gezamenlijke lijst met de SGP. De partijen behouden hun 2 zetels. 

Voor de Partij voor de Dieren spant het erom, mogelijk verliest de partij haar enige zetel. 50PLUS pakt naar verwachting juist hun eerste zetel. 

Al met al mogen we concluderen dat de PvdA de grote winnaar is van afgelopen donderdag. De uitslag van de partij is zelfs zo goed dat de kansen voor Frans Timmermans om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden steeds rooskleuriger worden. 

Wielrenner Alarcon in dopingproblemen

Wielrenner Raul Alarcon zit in de problemen. De Spanjaard van het ProContinentale W52/FC Porto moet zich verantwoorden voor abnormale waarden in zijn biologisch paspoort, tot de verrassing van eigenlijk geen enkele wielervolger.

Alarcon is al een paar jaar stevig aan het knallen in het Portugese shirt. Zo won hij in de afgelopen twee jaar de Ronde van Portugal met enig machtsvertoon en tetterde hij Nairo Quintana uit het wiel in de Vuelta a Asturias van 2017, die hij ook won.

Inmiddels is Alarcon dan ook vooral bekend als iemand met magische krachten op de bergen in het Iberisch schiereiland, waar hij nog wel eens kilometers omhoog leek te sprinten, alsof we met z'n allen weer naar de jaren negentig zaten te kijken.

Ook Alejandro Marque zit in de problemen. Hij won de Ronde van Portugal in 2013 en zou twee jaar voor Movistar gaan rijden, maar dat ging na een positieve test niet door.

Cipier zwaargewond na aanval door gevangene

Een cipier van het Justitieel Complex Zaanstad is ernstig gewond geraakt nadat hij werd aangevallen door een gedetineerde. 

De aanval, die afgelopen dinsdag al plaatsvond zou volgens een Justitiewoordvoerder uit het niets zijn gekomen: "De gedetineerde viel de cipier uit het niets aan, zonder enige aanleiding." Het slachtoffer is volgens Justitie van de trap gevallen door de aanval.

De bewaker ligt nog in het ziekenhuis. Tegen de agressieve gevangene is aangifte gedaan, ook is hij direct in een isoleercel gezet.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.