FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 mei 2019

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

FC Utrecht en Vitesse hebben vrijdagavond gelijkgespeeld in het kader van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van trainer Dick Advocaat had in De Galgenwaard aardig wat kansen, maar de Domstedelingen konden nauwelijks het net vinden. Vitesse maakte net als de thuisploeg een treffer en lijkt zodoende de beste papieren te hebben voor de return, die dinsdag in GelreDome op het programma staat: 1-1.

FC Utrecht moest het doen zonder onder anderen Leon Guwara, Joris van Overeem, Timo Letschert, Riechedly Bazoer, Jean-Christophe Bahebeck en David Jensen, waardoor Advocaat moest puzzelen. Na ruim een kwartier spelen pakte de thuisploeg desalniettemin de leiding via Sander van de Streek. Gyrano Kerk brak aan de rechterkant door en had een puike voorzet in huis. Van de Streek hield zijn directe tegenstander van zich af en kopte ter hoogte van de penaltystip knap raak: 1-0.

Na een halfuur spelen kwam Vitesse echter langszij. Een corner van de Arnhemmers kwam uiteindelijk terecht bij Tim Matavz, die het leer van dichtbij in het doel werkte: 1-1. De Sloveen is met zijn negende treffer alleen topscorer van de play-offs (sinds 2005/06), aangezien hij Marcus Berg en Mads Junker (beiden 8 goals) achter zich laat. FC Utrecht ging voor rust op zoek naar de voorsprong, maar onder anderen Kerk had het vizier niet op scherp staan.

In de tweede helft zette FC Utrecht de jacht op de 2-1 voort. Cyriel Desses leek zijn ploeg de voorsprong te gunnen, maar de treffer van de aanvaller werd afgekeurd wegens buitenspel. De Domstedelingen probeerden Vitesse onder druk te zetten, maar het bezoek hield kranig stand. Schoten van Simon Gustafson en Sean Klaiber bleken ook niet succesvol, waardoor FC Utrecht met een punt genoegen moest nemen tegen Vitesse.

Koning en Koningin aanwezig bij Paleissymposium 'China and the West'

In het Koninklijk Paleis Amsterdam vond vanavond het Paleissymposium ‘China and the West’ plaats. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren gastheer en gastvrouw van het symposium. Prinses Beatrix woonde eveneens het symposium bij.

Eerste spreker was Kishore Mahbubani, professor in Practice of Public Policy aan de National University van Singapore en oud-diplomaat. Hij was onder meer ambassadeur van Singapore bij de Verenigde Naties, in Cambodja, Maleisië en de Verenigde Staten. Professor Mahbubani publiceerde de afgelopen tien jaar zes boeken over de verhouding van Azië en het Westen. De tweede spreker was Gideon Rachman, columnist bij de Financial Times. Rachman publiceert onder meer over de Europese Unie, het Amerikaanse buitenlands beleid en geopolitieke ontwikkelingen in Azië. In 2016 verscheen zijn boek “Easternization – War and Peace in the Asian Century”.

De afgelopen dertig jaar is er een wereldwijde toename van welvaart en economische ontwikkeling, met name in China en India. Kern van Mahbubani’s betoog was dat, om die welvaart vast te houden, het westen beter recht moet doen aan die nieuwe economische en geopolitieke verhoudingen. Onder meer door sleutelposities bij internationale organisaties zoals de WHO, Wereldbank en IMF te delen met niet-westerse landen. Op die manier worden deze instituties versterkt en zou kunnen worden voorkomen dat grote economieën als China en India zich niet van het westen afkeren, aldus Mahbubani.

Rachman ging in zijn lezing verder in op de geopolitieke gevolgen van deze economische verschuiving. Sinds 2014 is China volgens het IMF de grootste economie ter wereld. India en Japan volgen - na de VS - op de derde en vierde plaats. Met de politieke en economische opkomst van China zijn de belangen van China en het westen niet meer vanzelfsprekend dezelfde, aldus Rachman.

Tijdens de tweede helft van de avond leidde de voorzitter van het symposium, China-deskundige Hans Schulte Nordholt, een discussie met de sprekers en het het publiek, bestaande uit Nederlandse wetenschappers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, beleidsmakers, politici en journalisten op het gebied van buitenlands beleid en China in het bijzonder.

De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam organiseert doorgaans twee symposia per jaar. Vooraanstaande sprekers bieden tijdens deze bijeenkomsten een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema's.

Moordenaar Pim Fortuyn is niet geëmigreerd

Tot woede van de nabestaanden van Pim Fortuyn blijkt dat zijn moordenaar nog 'gewoon' in Apeldoorn en Harderwijk woont. Dit is gebleken uit gesprekken die verslaggevers van de krant de Stentor hebben gevoerd met bekenden van Volkert van der Graaf en uit informatie van het Openbaar Ministerie.

Van der Graaf lijkt hiermee een van restricties die hij kreeg opgelegd na zijn vervroegde vrijlating in 2014 aan zijn laars te lappen. De meeste restricties waren al opgeheven na meerdere rechtzaken. Eén restrictie die nog over was, was de meldplicht. Deze was vorig jaar veranderd van een fysieke meldplicht in een meldplicht via de mail aangezien hij tijdens de rechtzaak die hij daarover had aangespannen had aangegeven te willen migreren.

Naar nu blijkt is de dierenactivist helemaal niet gemigreerd en lijkt hij hier ook geen concrete plannen voor te hebben. De buurman van Van der Graaf heeft bijvoorbeeld aan de verslaggevers van de Stentor verklaard dat Van der Graaf hem had verteld niet te gaan migreren.

Zoals al gemeld is de familie van Pim Fortuyn woedend. Simon Fortuyn: "De emigratie is lariekoek. Dit is te gek voor woorden." De familie vindt dat de rechters zich door Van der Graaf om de tuin hebben laten leiden tijdens de rechtzaak over de meldingsplicht.

Schiphol dreigt met kort geding wegens OV-staking

Schiphol wil dat de luchthaven dinsdag gewoon bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Men is bang dat de aankomende OV-staking voor redelijk wat problemen gaat zorgen. Mocht een overleg met vakbonden geen resultaat opleveren, dan stapt Schiphol naar de rechter.

Een woordvoerder van Schiphol geeft aan dat er de komende dagen nog overleg plaatsvindt tussen de luchthaven en meerdere vakbonden. Als dit overleg uiteindelijk strandt, dan zal er aanstaande zondag een spoed-kort geding plaatsvinden op de luchthaven zelf. 

Volgens de woordvoerder van Schiphol komt minstens de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als het OV die dag wegvalt, bestaat de kans dat het extra druk wordt op de weg richting Schiphol. Bovendien zouden de vele mensen die landen, niet van het vliegveld kunnen vertrekken. Dit zou kunnen zorgen voor onnodige chaos en allerlei risicio's op het gebied van veiligheid. 

Exacte inzet
Het is momenteel nog niet duidelijk wat de exacte inzet van het kort geding wordt. Of het geding zal zorgen voor een verbod van de staking of een gedeeltelijk verbod, is dus niet zeker. Dit hangt af van de uitkomst van de geplande gesprekken. 

De FNV bevestigt dat het overleg plaats zal vinden, maar een verdere inhoudelijke reactie kon de FNV vrijdagavond niet geven. 

(Foto: FOK! )
(Foto: FOK! )

Vegans in cel na uithongeren kind (1): 'Maar ze krijgt zon, gelach en knuffels!'

De ouders van een Zweeds meisje moeten drie maanden de cel in. 'Wat hebben ze dan gedaan?', vraag je je wellicht af: het stel heeft hun dochtertje van anderhalf jaar op een veganistisch dieet gezet, aangevuld met allerlei gezonde vitaminen alleen moedermelk.

Het meisje kwam bijna te overlijden aan het bizarre dieet en de rechter oordeelde dan ook dat de ouders hun kind in een levensbedreigende situatie geplaatst hebben. Een arts ontfermde zich over het op het randje van de dood balancerende meisje, volgens hem het meest ondervoede kind dat hij ooit had gezien, en met de nodige medische hulp heeft men haar leven gelukkig kunnen redden.

Het was natuurlijk niet zo dat het kind verwaarloosd werd, aldus de ouders. "Het universum zorgt voor ons", vertelde de moeder tegenover de politie. Gewogen en gemeten werd het kind nooit, onderzocht en gevaccineerd ook niet. Voedingssupplementen waren er evenmin: "Nee, druppels kreeg ze niet. Maar ze krijgt zon, gelach en knuffels!", zeiden de ouders, zonder de voedingswaarde van bijvoorbeeld een stevige knuffel te vermelden.

Het hof oordeelde dat de ouders met opzet vanuit hun ideologische overtuiging handelden. In het vonnis valt verder onder meer te lezen dat de moeder ervan is overtuigd dat iemand met genoeg training fysiek en mentaal dusdanig sterk kan worden, dat deze zonder voedsel of water kan. Wij raden dat overigens af.

Nieuwe techniek kan video's maken van een enkele foto

In het A.I. onderzoekscentrum van Samsung in Moskou zijn ze er in geslaagd om met behulp van kunstmatige intelligentie bewegende beelden te maken vanuit een enkele foto.

Bewegende foto's
Bewegende foto's

Hoewel de techniek voor zogenaamde 'deepfake' video's niet nieuw is (zoals deze van Barack Obama), is deze nieuwe techniek toch wel bijzonder. De reeds bestaande technologie is vaak afhankelijk van vele uren (bewegend) bronmateriaal en 3D-modellen van de persoon om een realistische video te maken. Om de zogenaamde 'Talking Heads' te maken is in principe slechts één foto nodig, al zorgen meerdere foto's wel voor een beter resultaat.

Maar hoe werkt de techniek dan precies? In het kort komt het er op neer dat het neurale netwerk van de A.I. computer moet worden gevoed. Daarin wordt een foto geplaatst waarop de computer de belangrijkste kenmerken van een gezicht markeert (neus, ogen, mond, kaaklijn etc.). Vervolgens gaat de computer op zoek naar videos via de VoxCeleb 2 Dataset, een database van Youtube video's van bekende mensen om zo de juiste bewegingen voor het nieuwe beeld te vinden. Tot slot worden de bewegingen uit die video's vertaald naar het eerder gemaakte 'masker' van de foto om zo de foto te laten bewegen. In onderstaande video wordt het gehele proces uitgelegd:


Om aan te tonen hoe goed het systeem eigenlijk werkt hebben de onderzoekers de techniek ook uitgetest op foto's van wijlen beroemdheden als Albert Einstein, Salvador Dali en Marilyn Monroe. Ook hebben ze de techniek toegepast op bekende schilderijen zoals de 'Mona Lisa' en 'Meisje met de parel', al waren hierbij de resultaten wel wat wisselend.

De paper (PDF) noemt de techniek vooral bruikbaar in praktische zaken zoals videobellen en special effects voor films. Er gaan echter ook genoeg geluiden op hoe de techniek voor verkeerde zaken kan worden gebruikt zoals valse politieke boodschappen verspreiden of om beroemdheden in pornofilms te laten 'meedoen'. Daarnaast kunnen dergelijke technieken er ook voor zorgen dat zelfs videobewijs bij misdrijven twijfelachtig wordt.

Beroemdheden door de AI bewerkt
Beroemdheden door de AI bewerkt

Amsterdam maakt radio luisteren in Piet Heintunnel onmogelijk

Automobilisten kunnen in de Piet Heintunnel niet naar radiozenders luisteren. De gemeente Amsterdam heeft het radiosignaal namelijk uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd.

De Piet Heintunnel voldoet niet aan de wettelijke veiligheidseisen die sinds 1 mei 2019 zijn ingegaan. Daarom mogen er geen vrachtwagens meer rijden, maar is dus ook het radiosingaal uitgeschakeld.

Ontruimingsbericht
"Dit is gedaan vanuit veiligheidsoverwegingen", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Normaal gesproken kan de verkeersleiding bij een calamiteit het radiosignaal onderbreken en vervangen door een ontruimingsbericht via de radio. Dat is in de Piet Heintunnel op dit moment niet mogelijk."

Het ontruimingsbericht kan alleen via de luidsprekers in de tunnel worden doorgegeven. "Om te voorkomen dat automobilisten het ontruimingsbericht via de luidsprekers niet horen, is besloten het radiosignaal tijdelijk op te heffen", zegt de woordvoerder.

IJtunnel
Overigens kunnen automobilisten ook niet in de IJtunnel naar de radio luisteren. Dat is geen bewuste keuze, maar het gevolg van een technische storing. Volgens de woordvoerder wordt geprobeerd het probleem op te lossen.

Wanneer het radiosignaal in de Piet Heintunnel weer kan worden ingeschakeld is nog onduidelijk.

Bom ontploft in Lyon, zeker 7 gewonden

In het Franse Lyon heeft zich vrijdag een explosie voorgedaan in het centrum van de stad. Het hoe en waarom is uiteraard nog niet helemaal duidelijk, maar volgens veiligheidsdiensten zou het gaan om een bom, mogelijk een spijkerbom.

Logischerwijze is de omgeving afgezet en worden mensen opgeroepen om het gebied toch vooral te vermijden. De eerste berichten over slachtoffers zeggen dat er zeven gewonden gevallen zouden zijn.

Update 21.15 uur
Over de situatie is nog altijd niet heel veel meer bekend, wel hebben autoriteiten laten weten dat de gewonden niet in levensgevaar zijn en dat er geen doden gevallen zijn. De openbaar aanklager heeft laten weten een terreuronderzoek geopend te hebben om zo alle invalshoeken te kunnen bekijken, een verdachte is nog niet opgepakt. Het zou gaan om een fietser die het pakketje achtergelaten heeft.

Van Kalmthout 3e in zinderende Freedom 100 op Indianapolis

Rinus van Kalmthout is als derde geëindigd in de Freedom 100, de race in de Indy Lights - de opstapklasse onder de IndyCar Series - op de Indianapolis Motor Speedway, die traditiegetrouw gereden wordt op de vrijdag voor de Indy 500.

Nog voor de race begon ging het allemaal al niet zo lekker in het elf man tellende veld: debutant Jarett Andretti spinde bij het opwarmen van zijn banden, Aaron Telitz stuurde met een technisck probleem de pitstraat in. Na ongeveer anderhalve ronde ging het pas echt fout: David Malukas spinde een meter voor Van Kalmthout en de 28-jarige debutant Chris Windom - een coureur zonder noemenswaardige ervaring in welke semi-serieuze klasse dan ook - reed er vol tegenop. Windom ging de hekken in, maar zowel hij als Malukas kwamen er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf.

Windom ging donderdagavond overigens nog zwaar over de kop in de Hoosier Hundred in Indianapolis, een sprintcarrace. Na een onderbreking kon het veld weer verder, met Van Kalmthout inmiddels op de vierde plek, wat na een prima inhaalactie op Dalton Kellett een derde plek werd. Ryan Norman had ondertussen de leiding in handen, voor Robert Megennis. Dat duurde niet lang, want een knotsgek gevecht ontspon zich voorin, waar Oliver Askew met een prachtige move van de vierde plek naar de leiding reed, tot Megennis er weer voorbij ging.

Windom en Malukas crashen (Bron: YouTube)

Van Kalmthout pakte uit de slipstream zelf de leiding over en na 165 positiewisselingen - zo voelde het voor de kijker althans - waren we vier ronden verder. Ovaldebutant Toby Sowery maakte ondertussen ook indruk en met vijftien ronden te gaan kwam hij aansluiten bij Van Kalmthout en Norman, die ronde na ronde duelleerden om de eerste plek. Askew en Megennis kwamen zich ook weer melden, hoewel Megennis na een aanraking met Sowery bijna spinde. Op wonderbaarlijke wijze hield hij controle - mede geholpen door nog een tikje van Sowery - en de gele vlag werd gezwaaid: caution.

Met Norman op kop en Van Kalmthout achter hem aan werd de groene vlag gezwaaid, met nog acht ronden te rijden: een perfect recept voor chaos. Dat viel wat crashes betreft gelukkig mee, maar er werd wél kneiterhard gestreden om de overwinning. Van Kalmthout en Norman duelleerden, Askew kwam zich ook melden en ineens was daar ook Van Kalmthout's teamgenoot, Dalton Kellett. In de absolute slotfase moest de Nederlander helaas afhaken, terwijl Norman op weg ging naar de winst...tot Askew hem in de laatste meters vanuit de slipstream passeerde en op enkele duizendsten klopte.

De zinderende slotfase, zo ging het vrijwel de hele race (Bron: YouTube)

Politie houdt twee mannen aan met BTGV

De politie heeft vrijdagmorgen de snelweg A58 bij Etten-Leur korte tijd stilgezet. Bij de aanhouding van een verdachte die mogelijk een (vuur)wapen zou hebben heeft de politie de verdachte benaderd via een speciale procedure: Benaderingstechniek gevaarlijk verdachten. Zo werd een veilige omgeving voor iedereen gecreëerd. Twee mannen zijn aangehouden. Na de aanhouding is de snelweg direct weer vrijgegeven en kon de snel ontstane file zich oplossen.

Op vrijdagmorgen startte de politie een onderzoek naar de verblijfplaats van een man die voorlopig in vrijheid was gesteld. De verdachte was aangehouden geweest voor stalking en bedreiging met een (vuur)wapen en was onder speciale voorwaarden in vrijheid gesteld. Er was informatie binnen gekomen dat hij zich niet aan de afspraken hield en hij mocht, na overleg met de officier van justitie, aangehouden worden. De agenten wisten de man te traceren in een auto op de snelweg. Er bleek ook een passagier in de auto te zitten.

BTGV
De procedure om gevaarlijk verdachten, die in een auto zitten, aan te kunnen houden op een veilige manier bestaat al lang. De verdachte wordt met korte en duidelijke bevelen uit de auto ‘gepraat’ en zo aangehouden. De politie Rotterdam heeft een filmpje gemaakt waar agenten, in het oude uniform, laten zien hoe de procedure verloopt.

Stilgezet
Snel waren verschillende politieauto’s ter plaatste. Enkele agenten zetten de procedure in en andere hielden het verkeer tegen. Toen de beide mannen aangehouden, geboeid en in een politieauto waren geplaatst is de snelweg zo snel mogelijk vrijgegeven. De verdachte waarom het ging, een 32-jarige man uit Fijnaart en de passagier zijn naar het bureau gebracht. In de auto werd later een (vuur)wapen en een mes gevonden. De passagier, een 38-jarige man uit Bergen op Zoom, had nog 6 maanden gevangenisstraf te goed.

Getuigen gezocht van steekincident in Breda

De politie is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over het steekincident op donderdagavond voor het station in Breda. Een man is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.

Op donderdag 23 mei 2019 om 18:52 uur kwam de melding binnen bij het Operationeel Centrum dat er een gewonde man in het station lag aan de Gravinnen van Nassauboulevard, de noordzijde van het station. Verschillende hulpdiensten werden direct naar het station gestuurd. Medewerkers van Service en Veiligheid van de NS waren als eerste ter plaatse en verleende direct eerste hulp. Een getuige meldde zich bij de toegesnelde agenten en verklaarde dat een man bloedend het station in was komen lopen en daar was gaan zitten. De melder had direct gebeld.

Onderzoek
Ambulancepersoneel en personeel van een traumaheli bekommerden zich over het slachtoffer. De 23-jarige man uit Breda is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De politie startte een onderzoek en zette de omgeving in en voor het station af. Op basis van signalementen en camerabeelden is uitgekeken naar enkele personen die als mogelijke verdachte aangemerkt konden worden. Maar die werden niet aangetroffen. Ook is de trein naar Rotterdam op het station in Rotterdam bekeken. In de loop van de avond meldde zich enkele mensen bij de politie die op het tijdstip van het steekincident in de omgeving waren. Ze konden echter geen informatie geven over het steekincident op zich. Daarom is de politie dringend op zoek naar mensen die het steekincident daadwerkelijk hebben gezien of die op andere wijze informatie hebben over dit incident. Melden kan ook anoniem.
Heeft u tips of informatie, meld dit dan:
- via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/aangifte-of-melding-doen
- via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006)
- anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M
- anoniem via 0900-8844, niet uw naam zeggen en vragen naar TCI (Team Criminele Inlichtingen)

Aandacht voor straatroven Haren en Paterswolde in Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 28 mei aandacht aan een aantal straatroven in Haren en Paterswolde. Deze incidenten vonden plaats tussen eind maart en eind april. De uitzending van Opsporing Verzocht is dinsdag om 20:30 uur op NPO 1.

Op zaterdagochtend 30 maart worden twee fietsers beroofd en mishandeld op de Rijksstraatweg in Haren, ter hoogte van de kerk. Een paar weken later, op zondagavond 21 april, wordt een jongen op de Nieuwe Akkers in Paterswolde ernstig mishandeld en beroofd. Twee dagen later, op dinsdag 23 april, en zaterdag 27 april worden twee mannen slachtoffer van een straatroof op de Westerveen in Haren. Op bewakingsbeelden zijn getuigen te zien die mogelijk iets gezien kunnen hebben dat te maken heeft met de berovingen aan de Westerveen. Op camerabeelden vanuit Paterswolde is een groepje jongeren te zien dat mogelijk iets van de straatroven gezien kan hebben of er iets mee te maken heeft. De beelden worden in de uitzending getoond.

Rijksstraatweg Haren
Op 30 maart worden rond 02:30 uur ter hoogte van de kerk op de Rijksstraatweg twee 18-jarige fietsers beroofd en mishandeld. Op een van de bankjes zit een groepje jongemannen en roepen de fietsers na. Deze reageren niet en fietsen door. Ter hoogte van de pizzeria, eveneens op de Rijksstraatweg, komt de groep er aan. Ze eisen wiet, geld en sigaretten. Er wordt veel geweld gebruikt. Een van de jongens wordt bedreigd met een mes en werd geslagen, de ander wordt met een hard voorwerp tot bloedens toe op zijn hoofd geslagen. Een pakje sigaretten was de buit. Beide jongens liepen een hoofdwond op die gehecht moest worden.

Nieuwe Akkers Paterswolde
Op 21 april werd een 16-jarige jongen rond 22:30 uur nabij het sportveldje aan de Nieuwe Akkers in Paterswolde bewusteloos geslagen. Als hij weer bijkomt voelt hij dat zijn kleding wordt doorzocht. Hij werd meerdere keren geslagen en geschopt. De daders gingen er vandoor met een pet. De jongen heeft nog een behoorlijke tijd last gehad van duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.

Beeldmateriaal
Op bewakingsbeelden zijn zeven jongens te zien die rond 22:15 uur voor de Albert Heijn aan de Hoofdweg langs fietsen. De supermarkt ligt vlak om de hoek van de plek waar even later het slachtoffer werd mishandeld. Dit groepje jongeren kan misschien iets te maken hebben met de straatroof of kan getuige zijn geweest.

Westerveen Haren
Op 23 april rond 23:00 uur fietst een 54-jarige man vanuit Zuidlaren naar huis. Terwijl hij op de Westerveen fietst ziet hij twee mannen die hem tegemoet komen. Een fietst en de ander loopt ernaast met een fiets aan de hand. Als hij ter hoogte van de twee mannen is wordt hij hard van zijn fiets geduwd. Een van de mannen duikt bovenop het slachtoffer en drukt zijn mond dicht. Dan worden zijn zakken doorzocht. Ze zeggen dat ze zijn portemonnee en telefoon willen hebben. Als de 54-jarige weigert wordt hij meerdere keren geslagen en hij wordt bedreigd met een mes. Ze gaan er vandoor met zijn telefoon en portemonnee. Het slachtoffer zat onder de schrammen en blauwe plekken en zijn fiets was vernield.

Op 27 april rond 23:30 uur fietst een 49-jarige man over dezelfde weg uit de richting van Haren. Ter hoogte van een bankje staat er ineens een man midden op het fietspad. Bij het bankje staan twee fietsen. Op het moment dat hij het bankje passeert wordt hij besprongen. Hij valt daardoor hard op de grond. Er gaat iemand gelijk bovenop hem zitten en drukt het hoofd van de 49-jarige man tegen de grond. Zijn kleding wordt doorzocht en de mannen schreeuwen dat ze zijn spullen en pincode willen. Dan komt er nog een derde man die tegen de benen van het slachtoffer trapt. De 49-jarige weet te ontsnappen en rent er vandoor. Na een paar meter geven de daders het op. Het slachtoffer had een hoofwond die gehecht moest worden.

Beeldmateriaal
Er zijn bewakingsbeelden van mogelijke getuigen. Mensen die daar omstreeks het tijdstip ook waren. Zij zouden iets gezien kunnen hebben dat te maken heeft met die berovingen aan de Westerveen. Op dinsdag 23 april fietst even na 22:30 uur een persoon langs de kwekerij. Een kwartier later keert een bestelauto met aanhanger voor de ingang van de kwekerij.

Op 27 april, een half uur voor de mishandeling, komen er verschillende mensen in beeld. Drie fietsers die in de richting van Glimmen rijden en een personenauto die keert voor de ingang van de kwekerij. Ook zijn er drie personen die lopen of fietsen die avond in de richting van Haren. Ook hier zijn beelden van, ook al zijn ze niet heel erg duidelijk. Het beeldmateriaal komt dinsdag tegelijkertijd met de uitzending van Opsporing Verzocht online.

NS verwacht ook dag na ov-staking nog problemen

De NS roept op om dinsdag niet met de trein te reizen. De vervoerder kan geen betrouwbare dienstregeling maken vanwege de landelijke pensioenactie waarbij het openbaar vervoer vrijwel helemaal plat komt te liggen. Ook woensdag verwacht de NS nog problemen met de dienstregeling. Het GVB in Amsterdam denkt woensdag weer normaal te kunnen rijden.

Vanaf dinsdag 03:00 uur (nacht van maandag op dinsdag) tot woensdag 01.00 uur (nacht van dinsdag op woensdag) gaat er geen veer, tram, bus of metro.

De NS probeert waar mogelijk enkele treinen te laten rijden, maar dit zal volgens de vervoerder zeer beperkt en onvoorspelbaar zijn. "Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden", aldus de de vervoerder.

Nachtbussen
De nachtbussen van het GVB rijden in de nacht van maandag op dinsdag normaal uit, maar de dienstregeling zal om 03:00 uur worden afgekapt. In de nacht van dinsdag op woensdag rijden de nachtbussen wel weer normaal.

IJtunnel
Wethouder Sharon Dijksma van Amsterdam heeft besloten de westbuis van de IJtunnel (de buis normaal voor verkeer naar het centrum) open te doen voor langzaam verkeer. Autoverkeer kan geen gebruikmaken van de tunnel en wordt omgeleid.

Taxi's
De Amsterdamse taxicentrale TCA juicht de staking toe. "Normaal garanderen we dat we binnen vijf minuten iemand kunnen oppikken. Die garantie kunnen we voor dinsdag niet geven", aldus een zegsman. Wel verwacht het taxibedrijf genoeg chauffeurs te hebben om de drukte op te vangen.

Schiphol
Schiphol inventariseert momenteel wat de consequenties zijn voor de luchthaven. "Het is ons nog niet duidelijk wat er wel en niet rijdt. We bereiden ons voor en proberen reizigers zo snel mogelijk te informeren."

Geen partij
GVB en NS benadrukken dat zij niets met het conflict te maken hebben en wijzen naar Den Haag. "Wij hebben begrip voor de zorgen over pensioenen, maar vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden", aldus de NS.

De vakbonden FNV, CNV en ABGP hebben opgeroepen tot een landelijke 24-uursstaking bij het stadsvervoer, het streekvervoer en de treinen in hun strijd voor een beter pensioen.

Mollema over ontsnapping: "Het was helemaal niet gepland"

Bauke Mollema maakte vrijdag in de dertiende etappe van de Giro d'Italia deel uit van een lange ontsnapping. Uiteindelijk kon hij niet meedoen voor de winst maar boekte wel tijdwinst en steeg in het algemeen klassement naar de vierde plaats. Volgens de Nederlandse wielrenner van Trek-Segafredo was de ontsnapping echter niet gepland.

“Het was helemaal niet gepland. We wilden wel mannen mee hebben in de ontsnapping, maar het was niet de bedoeling dat ik mee zou zitten”, vertelde Mollema na de finish aan Wielerflits. “Op een gegeven moment zag ik ook andere klassementsrenners meespringen als Ilnur Zakarin en Davide Formolo. Toen heb ik een keer aangezet samen met Gianluca Brambilla en toen reden we meteen weg.”

Bauke Mollema (Pro Shots / George Deswijzen)
Bauke Mollema (Pro Shots / George Deswijzen)

In de ontsnapping kreeg Mollema ondersteuning van ploeggenoten Gianluca Brambilla, Nicola Conci en Giulio Ciccone en hoefde daardoor zelf weinig energie te verspillen. In de finale moest hij echter het onderspit delven tegen latere winnaar Ilnur Zakarin.

“Jammer dat ik niet langer bij Zakarin kon blijven en het kon afmaken. Ik had door dat hij heel sterk was. Hij zette aan op vijf kilometer van de streep en toen zat ik aan mijn limiet. Toen heb ik mijn eigen tempo gereden tot de streep. Jammer dat ik nog zoveel op hem verlies. Toch ben ik blij hoe we als ploeg hebben gereden, we hebben veel tijd gepakt op andere renners.”

“Morgen wordt een heel zware rit, heel explosief en anders dan vandaag. Dankzij de ploeg heb ik tijd kunnen pakken. Hopelijk zit er morgen ook nog wat in de benen. Ze zullen er invliegen: het gaat een pittig ritje worden.”

Vader en zoon deels vrijgesproken voor openlijke geweldpleging

De rechtbank veroordeelt 2 mannen tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur voor openlijke geweldpleging. De mannen worden vrijgesproken van het gebruiken van geweld tegen de burgerwacht van Kootwijkerbroek.

Op 5 augustus 2015 gingen de mannen, vader en zoon, naar een bedrijf in Kootwijkerbroek om handel te drijven. Nadat de eigenaar van het bedrijf aangaf dat ze het terrein moesten verlaten en een foto van de vader maakte, ontstond er ruzie. Daarbij sloeg de eigenaar van het bedrijf de vader. Wie de eerste klap uitdeelde is niet vast te stellen. Wel staat vast dat vader en zoon de eigenaar vervolgens schopten en sloegen. Dit deden zij terwijl de eigenaar al op de grond lag.

Te ver gegaan
Vader en zoon verklaarden dat zij zich hebben verdedigd, maar volgens de rechtbank zijn zij daarmee veel te ver gegaan. De rechtbank veroordeelt de mannen daarom voor het plegen van openlijk geweld en komt anders dan de officier van justitie wel tot een strafoplegging.

Burgerwacht
Na het eerste geweldsincident schakelde de eigenaar van het bedrijf een WhatsApp-groep in. Deze groep heeft als doel als burgerwacht te fungeren en elkaar zo nodig bij te staan. De groep bestaat uit ongeveer 50 leden. De leden van de WhatsApp-groep kwamen direct in groten getale naar het bedrijf, waarna nog een geweldsincident plaatsvond. De WhatsApp-groepsleden forceerden dat vader en zoon gingen liggen en hielden hen zo vast totdat de politie arriveerde en hen aanhield. De groep gaf niet aan dat zij van een burgerwacht waren en benaderden vader en zoon agressief. Daarnaast gebruikten ze te veel geweld voor een burgerarrestatie.

Vrijspraak openlijke geweldpleging tegen burgerwacht
De rechtbank oordeelt dat vader en zoon zich hiertegen mochten verdedigen, zoals zij hebben gedaan. Vader en zoon werkten niet samen bij het geweld dat zij tegen de groep hebben gebruikt. Daarom spreekt de rechtbank het duo vrij van het plegen van openlijk geweld tegen de leden van de groep tijdens het tweede geweldsincident. De rechtbank spreekt de zoon ook vrij van mishandeling, omdat hij zich mocht verdedigen.

Harde kritiek op clubleiding: "Feyenoord heeft het helemaal verkeerd aangepakt"

Cor Pot is kritisch op het beleid van Feyenoord ten aanzien van de aanstelling van Sjaak Troost als interim-technisch directeur. Volgens de voormalig voetballer, die in verschillende trainersrollen werkzaam is geweest voor Feyenoord, getuigt de aanstelling van Troost niet van doordacht beleid. "Feyenoord heeft het helemaal verkeerd aangepakt", stelt Pot tegenover de NOS.

Het kostte Feyenoord veel moeite om een opvolger te vinden voor Martin van Geel, die na acht jaar vertrekt bij de club. "Als je weet dat Van Geel weggaat, moet je al een plan B klaar hebben liggen", zegt Pot, die denkt dat de Rotterdammers het vinden van een nieuwe directeur hebben onderschat. "Ze dachten: wij zijn Feyenoord, een grote club, dat moet wel lukken."

Feyenoord zag naar verluidt verschillende kandidaten, waaronder Ferry de Haan en Joris Mathijsen, bedanken voor de functie. Pot heeft daar begrip voor. "Het is natuurlijk niet zomaar een club, maar eentje met een rijk verleden en veel richtingen, om het zo maar te zeggen", zegt de ex-assistent van Dick Advocaat bij onder meer Fenerbahçe. "Het is een aparte club met een groot afbreukrisico. Maar als je veel afzeggingen te horen krijgt, doe je iets niet goed."

Feyenoord kwam uit bij RvC-lid Troost, die tot en met de winterstop van komend seizoen is aangesteld als td. Ook NOS -commentator Arman Avsaroglu zet zijn vraagtekens bij die aanstelling. "Als technische man moet je het hebben van een netwerk, je moet de spelersmarkt kennen en het is een ervaringsvak", zegt Avsaroglu. "Troost heeft zijn sporen verdiend, maar niet in dit werk. Dus dat wordt interessant, al is er met Jaap Stam, Stanley Brard en Dirk Kuijt wel veel kennis binnen Feyenoord."

Vier aanhoudingen na drugsvondst

Agenten hebben in een woning aan de Burgermeester Freijterslaan in Roosendaal twee mannen en een vrouw aangehouden. In de woning werden verschillende soorten drugs, een ploertendoder en pepperspray gevonden.

De politie kwam bij de woning uit nadat ze op donderdag 23 mei rond 14:00 uur op de Wouwseweg een 19-jarige Roosendaler staande hadden gehouden. De man was opgevallen doordat hij met hoge snelheid reed. De dienders roken een henneplucht vanuit de auto komen en besloten de auto verder te doorzoeken. De man bleek een handelshoeveelheid hennep op zak te hebben. Uit een verborgen ruimte van een frisdrankfles kwam ook nog hasj tevoorschijn. De man is aangehouden.

Verder onderzoek
Kort na deze vondst besloot de politie een pand aan de Burgemeester Freijterslaan binnen te vallen. De verdachte had namelijk een sleutel van deze woning op zak. En het vermoeden bestond dat daar meer drugs aanwezig zou zijn. De woning werd onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Opdat moment waren er twee mannen (34 en 21 jaar oud) en een vrouw (22 jaar oud) aanwezig.

Drugs
In de woning vonden de agenten henneptoppen, honderden XTC-pillen, hasj, pepperspray, enkele honderden euro’s en een ploertendoder. Alles is in beslag genomen en de twee mannen en de vrouw die in het pand aanwezig waren zijn aangehouden en ingesloten. De politie doet verder onderzoek naar de zaak.

'PSV kan bod van tien tot twaalf miljoen euro op Lammers verwachten uit Italië'

Sam Lammers staat in de belangstelling van Sampdoria, zo meldt Sportitalia vrijdag. De Italiaanse club zou een bod voorbereiden van tussen de tien en twaalf miljoen euro op de spits van PSV, die dit seizoen op huurbasis voor sc Heerenveen uitkwam.

Lammers heeft in zijn periode in Friesland een goede indruk achtergelaten op Sampdoria, dat eerder Julian Chabot van FC Groningen contracteerde. Lammers zou de belangstelling van de Italianen vooral hebben gewekt door zijn goede techniek en tweebenigheid. Bij Heerenveen scoorde hij negentien keer in 35 officiële wedstrijden.

Desgevraagd door het Eindhovens Dagblad laat PSV weten niets te hebben vernomen van Sampdoria en dat een transfer niet aan de orde is. Normaal gesproken keert de aanvaller deze zomer terug bij PSV, waar hij de concurrentiestrijd met Eredivisietopscorer Luuk de Jong aan moet gaan. Trainer Mark van Bommel zou mogelijk ook een rol voor de balvaardige Lammers weggelegd zien op een positie achter De Jong.

Lammers, die door PSV op dertienjarige leeftijd uit de jeugdopleiding van Willem II werd geplukt, ligt nog twee jaar vast in Eindhoven. Tot nu toe speelde de aanvaller achttien officiële duels voor PSV, waarin hij drie keer scoorde. Voor Jong PSV was Lammers productiever: in 63 wedstrijden maakte hij 30 doelpunten voor het tweede elftal van de topclub.

Actie-RPG ONINAKI laat bijzondere gameplay zien

ONINAKI is een actie-RPG van Tokyo RPG Factory, die eerder verantwoordelijk waren voor I Am Setsuna en Lost Sphear. In de nieuwe onderstaande trailer zien we allerlei skills voorbijkomen. Hoofdpersoon Kagachi gebruikt zielen als krachtige wapens, die Daemons worden genoemd. Elke ziel die hij beheert is een ander wapen die ook een eigen persoonlijkheid heeft.

Je kunt op elk moment van wapen wisselen, iets dat tot bijzondere combo's leidt. ONINAKI moet ergens deze zomer uitkomen voor Switch, PS4 en pc.

Crash Team Racing singleplayer uitgebreid in beeld

Crash Team Racing Nitro-Fueled, de remake van de bekende kart racing-game uit 1999, bevat uiteraard allerlei multiplayer- en online-modi, maar de originele game is eigenlijk bekend geworden door de singleplayer 'Adventure Mode'. Vandaag is er een nieuwe trailer van die Adventure Mode uitgekomen en PlayStation Underground mocht ook samen met de ontwikkelaar twintig minuten van de game spelen.

Crash Team Racing Nitro-Fueled komt op 21 juni uit voor PS4, Switch en Xbox One.

Sonic the Hedgehog film uitgesteld naar 2020

De live-action Sonic the Hedgehog film is uitgesteld naar 14 februari 2020. De film zou eigenlijk in november van dit jaar uitkomen. De film is al maanden het lachertje van het internet door het design van Sonic. Volgens vele fans ziet hij er totaal niet uit. Paramount en SEGA hebben uiteindelijk een knieval gemaakt voor de kritiek en een aanpassing aan het design beloofd.

Volgens regisseur Jeff Fowler is er nu wel iets meer tijd nodig om Sonic goed te krijgen, vandaar dat het even uitgesteld moest worden. Jim Carrey speelt de rol van Dr. Eggman in de film.

Amsterdamse studenten kunnen gratis huurauto gebruiken dinsdag

Studenten aan de VU in Amsterdam die aanstaande dinsdag een tentamen moeten maken, maar geen idee hebben hoe ze op school kunnen komen, kunnen hun hart ophalen. Ze kunnen dinsdag namelijk gebruikmaken van gratis huurauto's.

Alle VU-studenten die dinsdag een tentamen moeten maken, kunnen maandag al terecht bij de Amsterdamse vestiging van het bedrijf Enterprise Rent a Car. Studenten kunnen daar een gratis auto ophalen die is voorzien van een verzekering en 250 vrije kilometers.

Aan het aanbod kleven er wel een paar voorwaarden. Zo moeten de studenten beschikken over een studentenpas, een rijbewijs van minimaal een jaar en een uitdraai van het tentamenrooster. Ook moeten er minstens drie medestudenten meekunnen in de auto. De huurauto kan woensdag weer worden teruggebracht.

Goed doel
Het autoverhuurbedrijf schiet de studenten te hulp naar aanleiding van de diverse berichten van studenten in de media. Volgens Peter Mulder, Commercieel Directeur van Enterprise Rent-a-Car, is het belangrijk dat de studenten ook tijdens een staking naar school kunnen. 'De OV-staking van aanstaande dinsdag betekent voor veel mensen dat zij niet op hun werk of school kunnen komen. Voor de VU-studenten is thuisblijven geen optie. Wij vinden het gaaf dat wij onze auto's die dag voor een goed doel kunnen inzetten.'

Het bedrijf heeft ongeveer 50 tot 100 auto's ter beschikking. Als de actie echter zorgt voor een enorme stormloop, kan het bedrijf mogelijk auto's lenen van andere locaties. De VU is pas een paar uur geleden ingelicht over de actie. Alle nodige informatie en voorwaarden worden momenteel op diverse kanalen gedeeld met de studenten.

NBA: Leonard zet Raptors op matchpoint tegen Bucks

In de strijd om de Eastern Conference in de NBA - en een plekje in de NBA Finals - hebben de Toronto Raptors donderdagavond een flinke slag geslagen. Op bezoek bij de Milwaukee Bucks won de ploeg de vijfde wedstrijd, waarmee de Raptors nu een 3-2 voorsprong in de serie hebben.

De Bucks schoten uit de startblokken en voor men met de ogen kon knipperen stond het al 4-18, maar in het tweede kwart kwamen de Raptors terug. Ook in het derde kwart had Milwaukee grotendeels de bovenhand, waarna het vierde kwart een spannend duel opleverde, tot de laatste minuten. Daarin bleek dat Toronto onder leiding van Kawhi Leonard (35 punten) te sterk was: 99-105.

NBA play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.30 Toronto Raptors - Milwaukee Bucks, East Finals - Wedstrijd 6 (3-2 Toronto)*
*Live op Ziggo Sport

Bucks - Raptors (Bron: YouTube)

Final Fantasy XIV heeft 16 miljoen gebruikers

Tijdens een Letter from the Producer livestream maakte Square Enix bekend dat de community van Final Fantasy XIV Online nu de grens van 16 miljoen geregistreerde gebruikers wereldwijd is gepasseerd.Director en producer Naoki Yoshida gaf daarna meer informatie over de benchmark voor pc, nieuwe trailers en details over de nieuwe uitbreiding Shadowbringers.

Details waren er te melden over:

  • Het aangepaste gevechtssysteem, inclusief aanpassingen aan role-acties.
  • Updates voor het FATE-systeem, zijmissies en job quests
  • Aanpassingen aan job-synergie en een betere balans tussen jobs
  • Diverse ‘quality of life’-verbeteringen en UI-updates
  • Ook werd de Shadowbringers job actions-trailer voor het eerst getoond. Deze trailer toont bijgewerkte en nieuwe vaardigheden voor alle jobs:

Daarnaast is de nieuwe officiële benchmark-software nu beschikbaar als download. De benchmark-software bevat naast gloednieuwe beelden van Shadowbringers ook een character creator waarmee spelers de speelbare personages kunnen zien zoals ze in de game verschijnen – inclusief de nieuwe Hrothgar- en Viera-rassen. Spelers die de benchmark-software gebruiken om personages te maken, kunnen die vervolgens overbrengen naar de volledige game. De officiële software-benchmark is hier te downloaden: https://eu.finalfantasyxiv.com/benchmark/.

In Final Fantasy XIV: Shadowbringers reizen de Warriors of Light voor het eerst naar een andere wereld om te veranderen in de Warriors of Darkness, met als doel de nacht te herstellen en de wereld te redden van de Flood of Light die de Apocalyps dreigt te ontketenen. De uitbreiding brengt veel nieuwe elementen, inclusief de nieuwe Dancer- en Gunbreaker-jobs, de Hrothgar- en Viera-rassen, een verhoogde level-cap,  nieuwe gebieden, raids, en nog veel meer.

Final Fantasy XIV Online is nu beschikbaar voor Windows, Steam, PlayStation 4 en Mac. Shadowbringers komt 2 juli uit.

Van der Gaag volgt Reiziger op als trainer van Jong Ajax

Mitchell van der Gaag is de nieuwe trainer van Jong Ajax. De ex-trainer van onder meer Excelsior en NAC Breda wordt in Amsterdam de opvolger van Michael Reiziger. Laatstgenoemde heeft een aflopend contract op De Toekomst en wordt waarschijnlijk doorgeschoven naar het eerste elftal, waar hij aan de slag gaat als assistent van Erik ten Hag. Van der Gaat tekent tot medio 2021, zo meldt de landskampioen.

Van der Gaag zat zonder club nadat hij afgelopen seizoen zijn contract bij NAC Breda inleverde. "Ik ben uiteraard erg blij met mijn aanstelling. Werken met de grootste talenten van het land is een fantastische uitdaging", meldt de coach in een persbericht. "Ajax is een absolute topclub, de prestaties van afgelopen jaar hebben dat alleen maar versterkt. Hier in Portugal is dat ook niemand ontgaan. Ik kijk er enorm naar uit om aan de slag te gaan, om samen met de spelers een brug te slaan naar het eerste elftal en natuurlijk mooie prestaties neer te zetten in de Keuken Kampioen Divisie."

"Het is prettig om zo snel duidelijkheid te hebben", laat directeur spelerszaken Marc Overmars weten in een eerste reactie. "Met Mitchell hebben wij een trainer gevonden die goed sturing kan geven aan ons beloftenelftal. De laatste drie jaar heeft hij als trainer in de Eredivisie aan het roer gestaan. Daarnaast heeft hij als trainer ervaring in de Eerste Divisie en in een buitenlandse competitie. Bij ons beloftenelftal is de overgang van spelers van de bovenbouw naar Jong Ajax van belang. Van daaruit moet de gang naar de A-selectie op een goede manier verlopen. In dat proces gaat Mitchell een belangrijke rol spelen, zoals wij dat verwachten van de trainer van Jong Ajax. Daarin zien wij hem als de juiste persoon."

Nederlandse trainers in heel Afghanistan inzetbaar

Het Duits-Nederlands Special Operations Advisory Team (SOAT) mag de Afghan Territorial Force 888 in heel Afghanistan adviseren, assisteren en begeleiden. Het kabinet heeft dat vandaag besloten. De inzet van de Nederlandse eenheden was beperkt tot inzet in Noord-Afghanistan. De Duitse militairen kenden die beperking niet.

Nu gelden voor de Nederlandse en Duitse militairen van het SOAT dezelfde 'regels'. Dat maakt de samenwerking effectiever en makkelijker. De Nederlandse special operations forces mogen nu desgevraagd en mits aan alle randvoorwaarden wordt voldaan, kort en bij uitzondering in heel Afghanistan ATF-888 bijstaan.

Inzetten waar dat nodig is
Nederland helpt de Afghan National Defence and Security Forces zich te ontwikkelen via een trainings-, advies- and assistentieprogramma. Het Duits-Nederlands SOAT helpt de Afghan Territorial Force 888. Deze eenheden voeren speciale politietaken uit in Noord-Afghanistan. Afgelopen oktober beveiligden ze bijvoorbeeld de Afghaanse parlementsverkiezingen.

ATF-888 wordt mede door de Duits-Nederlandse trainingen steeds beter. De Afghaanse regering wil de Afghan Special Security Forces kunnen inzetten waar ze voor de veiligheidssituatie nodig zijn. De eenheid moet daarom ook buiten Noord-Afghanistan kunnen worden ingezet voor een beperkte periode. Nederland en Duitsland willen dan ondersteuning blijven bieden met het SOAT.

Randvoorwaarden als altijd
De randvoorwaarden voor alle operaties van het Duits-Nederlandse SOAT in Afghanistan blijven gelden. Denk daarbij aan dezelfde randvoorwaarden op medisch gebied en de beschikbaarheid van vuur- en luchtsteun van bondgenoten. Bij ieder verzoek voor inzet van het SOAT wordt met die randvoorwaarden een afweging gemaakt.

De veiligheidssituatie in Afghanistan staat onder druk door de opstandelingen. Afghaanse overheidsinstanties, veiligheidstroepen, maar ook coalitietroepen in en rondom Mazar-e Sharif zijn doelwitten voor aanvallen. Voor de Nederlandse adviseurs zijn uitgebreide voorzorgs- en beveiligingsmaatregelen genomen. De Nederlandse militairen zijn getraind en uitgerust om met deze dreiging om te gaan.

Nederlandse trainers in heel Afghanistan inzetbaar (Afbeelding: Archieffoto Defensie)
Nederlandse trainers in heel Afghanistan inzetbaar (Afbeelding: Archieffoto Defensie)

Douane onderschept honderden kilo's cocaïne

Op donderdag 23 mei 2019 heeft de douane in de haven van Rotterdam een partij van enkele honderden kilo’s cocaïne ontdekt en in beslag genomen.

De cocaïne was verstopt in een container met machines afkomstig uit Brazilie. Deze machines waren verpakt in kisten, waarin ook de partij cocaïne verstopt was. De cocaïne is in beslag genomen en inmiddels vernietigd. Naar de smokkel wordt een onderzoek ingesteld.

Douane onderschept honderden kilo's cocaïne (Foto: Openbaar Ministerie)
Douane onderschept honderden kilo's cocaïne (Foto: Openbaar Ministerie)

Zakarin wint eerste rit met aankomst bergop, Mollema stijgt naar vierde plaats algemeen klassement

Ilnur Zakarin heeft de eerste Giro-etappe met aankomst bergop gewonnen. De Rus van Katusha reed de hele dag in de aanval en was de sterkste op de klim naar Ceresole Reale.

Bauke Mollema reed ook de hele dag in aanval en vijf kilometer voor het einde moest de Nederlander passen bij Zakarin en Mikel Nieve. Mollema werd uiteindelijk vijfde nadat eerst Mikel Landa en later Richard Carapaz de renner van Trek-Segafredo voorbij reed.

Primoz Roglic en Vicenzo Nibali, de twee klassementsrijders, die bij het begin van de etappe het best voorstonden verloren veel tijd, maar staan nog steeds in de top vijf van het algemeen klassement, die word aangevoerd door de Sloveen Jan Polanc, die ruim twee minuten heeft op zijn landgenoot Roglic.

De eerste echte bergrit in deze Giro met drie stevige beklimmingen was het ideale parcours om koers te maken. Dat zou ook gebeuren. Bauke Mollema ging vroeg in de aanval met onder meer Ilnur Zakarin. De grote groep was uiteindelijk 28 renners groot en vooral Trek-Segafredo had een aantal renners met zich mee, die vooral in dienst reden van hun kopman Mollema.

Ondanks dat er hard werd gereden in het peloton begon de kopgroep met twee minuten voorsprong aan de laatste klim, van twintig kilometer. Dat was uiteindelijk voldoende voor Zakarin om de winst te pakken. De klimmende Rus reed een sterke slotklim en zou solo aankomen. Hij deed daarmee ook goede zaken in het algemeen klassement. Hij springt naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Ook in het peloton werd er hard gekoerst op de slotklim. Astana had halverwege de etappe het initiatief genomen in de wedstrijd en dunde op de tweede klim het peloton flink uit. Op de slotklim kreeg Miguel Angel Lopez echter te maken met materiaalpech. Hij leek terug te komen op de andere klassementsrenners, maar verloor in de laatste kilometers flink wat tijd en heeft in het klassement nu al een achterstand van zeven minuten.

Voor Mikel Landa verliep de slotklim stukken beter. De Bask trok al vroeg ten aanval op de slotklim en maakte flink wat tijd goed op de andere klassementsrijders. Vooral op Primoz Roglic en Vicenzo Nibali maakte hij veel tijd goed, die vooral naar elkaar keken. Doordat Roglic en Nibali veel tijd verloren staat het weer heel dicht bij elkaar in het algemeen klassement

Man ten onrechte opgepakt als terreurverdachte

De aanhouding van een 21-jarige man uit Sittard vorige maand op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme berust op een vergissing. De man is enkele dagen na zijn aanhouding in vrijheid gesteld maar bleef aanvankelijk nog wel verdachte.

De officier van justitie van het Landelijk Parket heeft nu besloten de strafzaak tegen hem te seponeren. Deze beslissing is ook via de advocaat van de man aan hem bekend gemaakt.

Bij de aanhouding is sprake geweest van een persoonsverwisseling, waardoor de man uit Sittard werd aangezien voor een verdachte. Deze 33-jarige man uit Sittard werd een paar dagen later alsnog aangehouden.

De 21-jarige man is bij de aanhouding door de politie in zijn arm geschoten. Naar het schietincident wordt door de rijksrecherche een onderzoek ingesteld.

Privacy First roept Minister Hoekstra op om ongebreidelde export van EU-persoonsgegevens te voorkomen

Het Ministerie van Financiën staat op het punt om bedrijven te verplichten op grote schaal persoonlijke data te exporteren. De maatregel zit verstopt in een bijzinnetje van een Kamerbrief van de Minister van Financiën, maar heeft grote gevolgen. De maatregel verplicht bedrijven om bij 'virtual assets', digitaal te verhandelen waren zoals bitcoins, vastgoed maar ook aankopen in computerspelletjes, klantgegevens mee te sturen. De informatie van alle betrokken partijen blijft zichtbaar voor iedereen in de waardeketen.

Consumenten, bedrijven en burgers kunnen geen bezwaar maken tegen het verplicht toevoegen van hun persoonsgegevens. Politieke aandacht krijgt dit onderwerp niet omdat het wordt gepresenteerd als technische maatregel. In de Kamerbrief van 21 maart 2019 laat de Minister na om te wijzen op de grote reikwijdte en impact. Wel wordt gesuggereerd dat door een consultatieronde aan de reacties van de markt gehoor zal worden gegeven.

Privacy First en de VBNL (Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland) hebben inmiddels begrepen dat de wereldwijde bezwaren tegen de maatregel worden genegeerd. Daarom sturen zij vandaag een brandbrief aan de Minister van Financiën. Zij vragen hem het vraagstuk beter te bestuderen, met alle relevante Ministeries en vooral ook: om het parlement beter te informeren. Daarbij wijzen ze op de strijdigheid die de maatregel kan hebben met andere internationale afspraken en verdragen die de persoonlijke levenssfeer beschermen.

Waar bekend is dat de consument zeer terughoudend is met het zélf ter beschikking stellen van de eigen gegevens, moet de overheid dat ook zijn. Privacy First vindt het uitermate kwalijk dat het Ministerie van Financiën van plan lijkt te zijn op een achternamiddag met één pennestreek namens alle Nederlandse consumenten en bedrijven tot in lengte van dagen toestemming te geven voor ongebreidelde export van persoonsdata in het economisch verkeer.

De argumentatie dat sprake zou zijn van een noodzakelijke maatregel voor terrorismebestrijding is ongegrond. Deskundigen bij Europol (!) geven aan dat genoemd internationaal voorstel ‘overkill’ is en niet nodig voor de opsporing. De regel voegt niets toe aan het bestaande Europese raamwerk ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering en verhoogt slechts het risico van ongewenste datalekken.

Privacy First en de VBNL hopen dat door de brandbrief het parlement beseft dat sprake is van een maatregel die zelfs verder gaat dan PSD2. Bij PSD2 kan de consument namelijk zélf besluiten om data te delen. Bij dit voorstel zou dat recht tot in lengte van dagen voor allerlei economische handelingen worden ontnomen. De organisaties roepen de parlementariërs op om de consument en het bedrijfsleven te beschermen tegen deze onnodige voorgenomen maatregel.

De gehele brief van Privacy First kun je hier vinden. 

Dimitri S. veroordeeld voor doodrijden fietser

De rechtbank veroordeelt de 21-jarige Dimitri S. uit Harderwijk voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Hij krijgt een celstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Daarnaast legt de rechtbank een rijontzegging van 3 jaar op, waarvan 1 voorwaardelijk. Vanwege de ernst van de zaak, straft de rechtbank de man zwaarder dan geëist.

In augustus 2017 reed hij in de bebouwde kom van Harderwijk een overstekende fietser aan. De maximum snelheid daar is 50 km per uur. De man reed 2 keer zo hard, namelijk tussen de 96 en 103 km per uur. De man gaf toe dat hij veel te hard reed. Hij wilde zich uitsloven voor meisjes die bij hem in de auto zaten. De man stond niet stil bij de gevaren en dacht dat hem niets zou gebeuren.

Impact
De fietser overleefde de aanrijding niet. Het ongeluk heeft een grote impact op de nabestaanden. Het slachtoffer laat een jong gezin achter. Hun gemis laat zich moeilijk beschrijven. Door ‘stoerdoenerij’ van de man is de aanrijding veroorzaakt. Als hij zich aan de verkeersregels had gehouden, dan had hij het slachtoffer niet aangereden.

Proeftijd
Kijkend naar de hoge mate van schuld, is een taakstraf niet op zijn plaats. Daarom legt de rechtbank een gevangenisstraf op. Bij de voorwaardelijke straffen zit een proeftijd van 3 jaar. De proeftijd moet de kans op herhaling verminderen.

Vermoedelijke commandant Jabhat al-Nusra bataljon in bewaring gesteld

De 47-jarige Syriër die dinsdag in het Zeeuwse Kapelle is aangehouden wegens betrokkenheid bij oorlogs- en terroristische misdrijven in Syrië, is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag en in bewaring gesteld. Deze rechtbank is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen. De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd.

De verdachte verblijft sinds 2014 in Nederland en is in het bezit van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man. De Engelse krant The Guardian heeft in juli 2012 vermoedelijk een interview met de verdachte gepubliceerd. Hij zou in het artikel zijn opgevoerd onder zijn strijdersnaam Abu Khuder, zo bleek uit het politieonderzoek.

In het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte zou hebben geholpen bij de oprichting van een van de eerste bataljons van het Vrije Syrische Leger. Na korte tijd zou hij gedesillusioneerd zijn overgegaan naar Jabhat al-Nusra en trouw hebben gezworen aan dit toenmalige filiaal van Al Qaida in Syrië.

Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (vreemdelingen van Mohassan). Ghuraba’a Mohassan wordt verdacht van meerdere terroristische misdrijven.

Oorlogsmisdrijf
Behalve van het lidmaatschap van een terroristische organisatie wordt de man ook verdacht van moord als oorlogsmisdrijf. Hij zou hebben deelgenomen aan de standrechtelijke executie van een Syrische luitenant-kolonel in juli 2012. Van dit oorlogsmisdrijf zijn video’s op internet rondgegaan waarop te zien is hoe de buiten gevecht gestelde militair met ontbloot bovenlijf naar de oever van de Eufraat wordt geleid en doodgeschoten. De politie onderzoekt ook of Abu Khuder betrokken is bij andere oorlogsmisdrijven.

Geen tweede seizoen voor 6 Inside

6 Inside, het actualiteitenprogramma dat sinds het begin van dit jaar op SBS6 tussen 18.00 en 19.00 uur ’s avonds te zien is, krijgt geen tweede seizoen. Het programma stopt op 28 juni en komt na de zomer niet meer terug. Op korte termijn wordt bekendgemaakt welk programma gedurende de zomer op dat tijdstip komt te staan. In het najaar introduceert de zender een nieuwe vooravond.

Marco Louwerens, Directeur Televisie van Talpa Network: “6 Inside heeft de tijd gekregen om zich te ontwikkelen maar de kijker heeft het programma helaas niet omarmd, de enorme inzet van de betrokken collega’s ten spijt. Ik ben al deze collega’s dankbaar voor hun bevlogenheid en professionaliteit, iets waar we tot en met de laatste uitzending op kunnen bouwen. Achteraf gezien hebben we het programma in ons enthousiasme misschien te snel op de buis willen brengen. Op 1 juli komt er een tijdelijk programma op de plek van 6 Inside. Voor het najaar werken we aan een vooravond die hopelijk beter aansluit bij de behoeften en wensen van onze kijker.”

MLB: Schoop slaat twee homeruns, Twins blijven vlammen

De honkballers van de Minnesota Twins blijven bijzonder lekker op dreef in de MLB. De ploeg won donderdagavond op bezoek bij de Los Angeles Angels met 7-16, alweer de 33e zege in 49 wedstrijden, waarmee de Twins het beste record in de MLB hebben.

De een na de andere bal werd het veld uit gemept door de bezoekers. Jonathan Schoop sloeg in de tweede inning met een 3-run homerun al 0-4 op de scoreborden, waarna zijn ploeggenoten vrolijk door bleven slaan. In de zevende inning sloeg de Nederlander nog een solohomerun (2-12) en pas bij 2-16 in de negende inning deden de Angels iets terug: Tommy La Stella sloeg een grand slam en redde de eer nog een beetje.

Uitslagen MLB donderdag
New York Mets - Washington Nationals 6-4
Baltimore Orioles - New York Yankees 5-6
Pittsburgh Pirates - Colorado Rockies 14-6
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 2-8
Detroit Tigers - Miami Marlins 2-5
Chicago Cubs - Philadelphia Phillies 7-9
San Francisco Giants - Atlanta Braves 4-5 (4 extra innings)
Los Angeles Angels - Minnesota Twins 7-16
Cleveland Indians - Tampa Bay Rays 2-7
Houston Astros - Chicago White Sox 0-4

Angels - Twins (Bron: YouTube)

Defensie krijgt fonds voor grote investeringen

Het versterken en vernieuwen van Defensie kost tijd. Grote defensieprojecten en materieelaankopen zijn niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Daarom krijgt Defensie een begrotingsfonds. De ministerraad heeft met dit wetsvoorstel ingestemd.

Stabiliteit
Het begrotingsfonds geeft meer financiële stabiliteit. In het fonds kan het ministerie geld apart zetten om grote investeringen op de lange termijn te financieren. Daarbij gaat het om investeringen in materieel, IT en infrastructuur. Ook uitgaven voor het behoud ervan zullen in het fonds worden opgenomen. Zo kan de financiering van onderhoud van het oude en aanschaf van het nieuwe beter in samenhang tot elkaar worden bezien.

Dummy
In het najaar zal Defensie een dummy-begroting aanbieden aan de Tweede Kamer. Hierin staat hoe het begrotingsfonds er uit zal komen te zien en welke informatie het zal bevatten. De planning is om op Prinsjesdag 2020 de eerste begroting van het fonds aan te bieden aan de Tweede Kamer.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Bijstandsregeling voor ondernemers wordt eenvoudiger

De regelgeving voor ondernemers met financiële problemen die een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) wordt met ingang van 1 januari 2020 op een aantal punten aangepast. De regeling wordt eenvoudiger, zowel voor mensen die een beroep doen op het Bbz als ook voor gemeenten die deze uitvoeren. Ook is sterker verankerd dat de bijstandsregeling dient voor het tijdelijk ondersteunen van ondernemers met een levensvatbaar bedrijf. Dit staat in een algemene maatregel van bestuur van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Het Bbz biedt perspectief aan startende ondernemende bijstandsgerechtigden en vormt een vangnet voor gevestigde zelfstandigen met een tijdelijk financieel probleem. Het doel achter de regeling is dat de ondernemer het bedrijf kan voortzetten en dat na enige tijd bijstandsverlening niet meer nodig is. Om deze reden zal de aparte regeling, waarmee ondernemers van 55 jaar en ouder hun niet-levensvatbare bedrijf met financiële ondersteuning kunnen voortzetten tot aan de pensioengerechtigde leeftijd, vanaf 1 januari 2020 worden afgebouwd.

Voor ondernemers in de binnenvaart die een beroep op het Bbz doen, geldt dat zij voortaan een bijstandsaanvraag in de woongemeente indienen in plaats van bij een centrumgemeente. De mogelijkheid voor ondernemers om met terugwerkende kracht bijstand aan te vragen, komt te vervallen. De wijzigingen hebben geen gevolgen voor ondernemers die nu gebruik maken van de Bbz-regeling.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de algemene maatregel van bestuur voor advies aan de Raad van State te zenden.

FNV: 'Picnic verspreidt nepnieuws'

Kort nadat bekend werd dat FNV online supermarkt Picnic voor de rechter sleept, maakte Picnic zelf bekend via een persbericht en een interne memo aan de medewerkers, die in handen is van FNV, dat het bedrijf bouwt aan een 'cao voor de e-commerce sector'.

Zo zou Picnic samen met vakbonden en brancheorganisatie INretail hier aan werken. Ook worden het ministerie en politici onterecht opgevoerd als gesprekspartners voor het bouwen van een nieuwe cao. Deze partijen nemen nooit deel aan het cao-overleg.

Eerder meldde INretail al dat er geen sprake is van actuele gesprekken over een 'e-commerce cao'. Na een rondgang van FNV, blijkt dat er meer niet klopt van de beweringen van Picnic aan haar eigen personeel

Onjuist
Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen zegt niet op de hoogte te zijn cao- gesprekken. 'Als Picnic claimt met mijn bond afspraken te hebben gemaakt, dan is dat onjuist. Er loopt een FNV-rechtszaak tegen Picnic. Zolang die zaak onder de rechter is wacht ik op de uitkomst daarvan. Dit is geen moment van afspraken, dat lijkt me duidelijk.'

Picnic wekt ook de indruk dat ze zijn overgegaan tot het vrijwillig toepassen van de InRetail cao. Hier is ook geen sprake van. Ze betalen nog steeds hun eigen lage lonen en geen toeslagen. Het verspreiden van dit soort onjuiste informatie is kwalijk.

Marianne Jekkers van FNV: “Je mag verwachten als medewerker dat je werkgever eerlijk en transparant met je communiceert. Dus dat wat je te horen krijgt klopt en de waarheid is."

Supermarkt CAO
Picnic zegt een moderne cao te willen, maar wat ze willen doen is eigenlijk van voor de industriële revolutie,’ aldus Jekkers. ‘Zo min mogelijk betalen en zo veel mogelijk beschikbaarheid eisen van de medewerkers en daar komt nu nog het verspreiden van onjuiste informatie bij. Als Picnic het echt goed voorheeft met haar medewerkers, dan past het gewoon de bestaande supermarkt-cao toe.’

Tien miljoen
Online supermarkt Picnic strijkt jaarlijks tien miljoen euro extra op door zijn personeel niet volgens de cao voor supermarkten te betalen. Hierdoor krijgen medewerkers niet het loon en toeslagen waar ze recht op hebben. Daarmee is Picnic niet alleen een oneerlijke concurrent voor alle andere supermarkten die zich wél aan de cao houden, maar krijgen de werknemers ook minder betaald dan waar ze recht op hebben.

Voor de shoppers in de distributiecentra komt dit neer op zo’n 2 euro per uur te weinig loon. De bezorgers in de elektrische autootjes krijgen 3 euro per uur te weinig. Marianne Jekkers van FNV: ‘Picnic verdient miljoenen euro’s aan de cao-ontduiking. We willen dat een onafhankelijke rechter zich hierover uitspreekt.’

OM staakt vervolging in 39 zaken van ongewenst verklaarde vreemdelingen

Het Openbaar Ministerie is niet-ontvankelijk verklaard in 39 zaken die betrekking hebben op de strafvervolging van verdachten die tot ongewenst vreemdeling zijn verklaard of tegen wie een zogenoemd inreisverbod is uitgevaardigd. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. Het Openbaar Ministerie had zelf om zijn niet-ontvankelijkheid gevraagd.

Vertraging door prejudiciële vragen
De verdachten begingen, door ondanks de ongewenst verklaring of het inreisverbod in Nederland te verblijven, mogelijk een strafbaar feit: overtreding van artikel 197 van het Wetboek van Strafrecht. Toch is het hof het met het Openbaar Ministerie eens dat de vervolging in deze 39 zaken niet langer moet doorgaan. Daarbij is voor het hof het volgende van belang: de toepasselijkheid van artikel 197 Sr is mede afhankelijk van (de uitleg van) EU-recht.

De Hoge Raad heeft daarover meermalen prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het is niet waarschijnlijk dat het Hof van Justitie deze vragen op afzienbare termijn zal beantwoorden. Het duurt mogelijk dus nog lang voordat de zaken inhoudelijk kunnen worden behandeld, terwijl de feiten zelf inmiddels al langere tijd geleden plaatsvonden. Daar komt bij dat het misdrijf van artikel 197 Sr van relatief geringe ernst is.

6 jaar cel voor verkrachting en zware mishandeling van uitwisselingsstudente

Een 33-jarige Poolse man is in hoger beroep veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor de verkrachting en zware mishandeling van een jonge uitwisselingsstudente. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank legde eerder 42 maanden op.

Het slachtoffer fietste op 18 maart 2016 na middernacht naar huis langs de Amstel in Amsterdam. Plotseling werd ze door de verdachte aangevallen, van haar fiets geduwd en verkracht. De verdachte stompte haar daarbij in haar gezicht, waardoor zij een gebroken oogkas, gebroken jukbeen en bloedingen in haar hoofd opliep en haar bewustzijn verloor. Pas nadat voorbijgangers, na hulpgeroep van het slachtoffer, ter plaatse kwamen, stopte de verdachte met zijn handelingen en vluchtte. De politie kwam de verdachte na 2 jaar op het spoor door een DNA-match.

Hogere straf
Het hof legt een hogere straf dan de rechtbank op, omdat die straf meer recht doet aan de ernst van het handelen van de verdachte: hij heeft een willekeurig slachtoffer aangevallen en verkracht, extreem geweld gebruikt en een zeer bedreigende setting voor het kwetsbare jonge slachtoffer gecreëerd. Het hof legt wel een lagere gevangenisstraf op dan geëiste 7 jaar van het Openbaar Ministerie, omdat dat meer in lijn is met de straffen die in vergelijkbare gevallen worden opgelegd.

Schadevergoeding
De verdachte moet bovendien aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van € 1.147,50 aan materiële schade en € 20.000,00 aan immateriële schade.

Man snijdt pink af bij gijzeling, OM eist zes jaar cel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen een 31-jarige man uit Almere een gevangenisstraf van zes jaar geëist. Hij heeft volgens het OM een man ontvoerd en daarbij de pink van die man afgeknipt dan wel afgesneden. Deze goed voorbereide ontvoering begon in Amstelveen en eindigde in Leiden. Daarbij is gedreigd en geschoten met een vuurwapen op de auto waar het slachtoffer in zat.

Vervolgens is hij meegenomen in een andere auto. Dat schieten staat op de tenlastelegging als een poging doodslag in vereniging. Het slachtoffer werd daarbij geblinddoekt. Bij dit alles kreeg hij hulp van medeverdachten.

Piepschuim
Daarna zijn in een - voor de ontvoering geregelde - woning de handen van het slachtoffer vastgebonden, is hij ontkleed en is een stuk piepschuim in zijn mond gedaan. De verdachten wilden één miljoen euro zien van het slachtoffer. Om hun dreiging kracht bij te zetten, mocht de man niet betalen, is bij hem diens pink afgesneden dan wel geknipt.

Kort over zijn
Verdachte ontkent de hem verweten feiten. Daarbij komt hij met een verklaring die de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), de wenkbrauwen doet fronsen. “Ik kan daar vrij kort over zijn. Ik geloof daar niets van.”

Wreed en sadistische
De AG spreekt in haar requisitoir van een goed voorbereide ontvoering. Een voorbeeld daarvan is dat er een peilbaken onder zijn auto was aangebracht. Ook hadden de verdachten zeil geplakt op de vloer van woning waar het slachtoffer naartoe werd gebracht. Zijn handelen typeert de AG als onmenselijk. “Het afknippen van de pink van aangever vind ik een wrede, sadistische daad. En daar ging grof geweld tegen aangever aan vooraf, op klaarlichte dag op de openbare weg. Dat aangever niet het leven heeft gelaten door dat schot is niet aan verdachte te danken.”

Grote invloed
Het OM eist daarom ook een forse gevangenisstraf, mede omdat de gebeurtenissen grote invloed hebben gehad op het leven van het slachtoffer. “Telkens als hij naar zijn hand kijkt zal hij worden herinnerd aan deze dag. Daarnaast dient met de straf ook een duidelijk en afschrikwekkend signaal te worden gegeven naar criminele groeperingen dat dit soort afrekeningen om welke reden dan ook, niet worden getolereerd en zwaar worden bestraft.”

Een medeverdachte heeft drie jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen van de rechtbank voor medeplichtigheid aan – kort gezegd – de ontvoering. Hij ging niet in hoger beroep.

Het Gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

Rechter ontslaat falende bewindvoerder

De kantonrechter in Almelo heeft Belana Bewind & Inkomensbeheer ontslagen als bewindvoerder of mentor van ongeveer 200 mensen, voornamelijk uit Twente. Het bewindvoeringsbedrijf uit Enschede liet haar cliënten onnodig verzekeringen afsluiten via haar zusterbedrijf, rekende te hoge kosten en vroeg in enkele gevallen geen bijstand aan. Daarnaast werd adequaat toezicht onmogelijk gemaakt. Voor de 200 cliënten is een vervangende bewindvoerder of mentor gevonden.

Belangenverstrengeling
De fouten die de kantonrechter vaststelt geven een verontrustend beeld over het bewind dat Belana B&I voert. Ten eerste liet Belana haar cliënten – vaak onnodig – verzekeringen afsluiten via zusterbedrijf Belana Insurance & Finance, waar dezelfde bestuurster aan het roer stond als bij het bewindvoerderskantoor. Van deze belangenverstrengeling profiteerde het zusterbedrijf.

Uit een van de dossiers blijkt dat Belana I&F direct de contracten afsloot met de persoonlijke bewindvoerder van de mensen, die werkte bij Belana Bewind & Inkomensbeheer. De cliënten zelf wisten in die gevallen mogelijk van niets.

Serviceabonnement
Voor de verzekeringen moesten de cliënten naast de afhandelingskosten van 250 euro ook maandelijks betalen voor een serviceabonnement. Maar met dat abonnement betaalden zij voor diensten die zij, naast de bewindvoering niet nodig hadden, en waarvoor zij Belana B&I zelf al betaalden via de bewindvoerdersbeloning. Het bedrijf speelde hierover geen open kaart, maar legde bij vragen van de rechtbank wisselende verklaringen af.

Te hoge kosten
Verder benadeelde Belana haar cliënten door in relatief veel dossiers te hoge kosten in rekening te brengen. Zij heeft dat bedrag van ruim 2.000 euro teruggestort, maar pas nadat de kantonrechter het bedrijf hier op wees. Het rekenen van hogere kosten heeft als risico dat op dat moment andere rekeningen misschien niet kunnen worden betaald, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast heeft het bedrijf voor enkele cliënten geen bijzondere bijstand aangevraagd, waar dat wel had gemoeten. In twee gevallen liepen cliënten hierdoor in totaal ruim 1.000 euro aan bijzondere bijstand mis.

Geen adequaat toezicht mogelijk
Belana reageerde niet of te laat op herhaalde verzoeken van de kantonrechter om opheldering, ook niet toen het al onder verscherpt toezicht stond. Hierdoor kon de rechter geen adequaat toezicht uitvoeren op het gevoerde bewind. Het wekt de indruk dat de bedrijfsvoering niet voldoende op orde is.

Essentieel vertrouwen geschaad
Betrouwbaarheid en integriteit zijn voor het functioneren als bewindvoerder essentieel. De cliënten aan wie Belana haar diensten verleent, zijn mensen die niet zelf voor hun financiën kunnen zorgen. Sommigen hebben problematische schulden. Daarnaast kunnen zij vaak niet of niet goed overzien wat de bewindvoerder voor hen doet. Vertrouwen van de cliënt in de bewindvoerder is daarom essentieel.

Vertrouwen van de kantonrechter in de bewindvoerder is zelfs een absolute voorwaarde. Al was het maar omdat het toezicht door de kantonrechter doorgaans achteraf gebeurt, bij periodieke verantwoording. Belana heeft dit vertrouwen ernstig geschaad, waardoor de kantonrechter concludeert dat het bedrijf moet worden ontslagen in alle bewindvoerders- en mentorschapsdossiers die lopen bij de rechtbank Overijssel.

Nieuwe bewindvoerder
Voor de ongeveer 200 cliënten is een nieuwe bewindvoerder of mentor gevonden. Deze zal met de cliënt bekijken wat er gebeurd is in de voorliggende periode en dan beslissen tot eventuele vervolgstappen.

De Vries wint F2-hoofdrace in Monaco

Nyck de Vries heeft zijn tweede zege van het Formule 2-seizoen binnen. In de straten van Monaco begon Fries De Vries vanaf poleposition aan de hoofdrace en in een soms wat chaotische race wist hij dat keurig te verzilveren.

Nog voor de start ging het al niet helemaal goed: Callum Ilott, die naast polesitter Nyck de Vries op de eerste rij stond, begon te zwaaien, want zijn auto was afgeslagen. Na een extra opwarmronde kwam het veld - minus Ilott - goed weg, met De Vries aan de leiding, gevolgd door Luca Ghiotto, Sergio Sette Camara, Anthoine Hubert en Mick Schumacher.

Inhalen is in Monaco vrij lastig, maar Schumacher had daar lak aan en ging al snel knap voorbij Hubert, waarna de Duitser vrij vroeg zijn pitstop maakte. Hij werd tien ronden later in de Loews-bocht getorpedeerd door Nicholas Latifi, waarbij de Canadees vooral zichzelf te grazen nam: hij moest nog eens naar binnen en was kansloos, Schumacher kon gewoon door.

Halverwege de race kon de rode vlag gezwaaid worden. Er was gelukkig niks ernstigs aan de hand, maar Schumacher tikte de nog niet gestopte Tatiana Calderon in de rondte in Rascasse en de vaste Monaco-kijker weet wel hoe laat het dan is: niemand kan er meer langs. Het zorgde voor een lange onderbreking, waarin in elk geval De Vries, Ghiotto, Sette Camara en Nobuharu Matsushita nieuwe banden ondergeschroefd kregen - die uiteraard niet telden als pitstop.

Met De Vries op kop kon het veld na ruim een half uur dan eindelijk weer op weg, terwijl Schumacher al rap te horen kreeg dat hij een drivethroughpenalty kreeg. Dat maakte weinig meer uit, want een ieder die op het moment van de opstopping buiten de top-8 reed - en dus vast kwam te zitten - had daardoor een volle ronde achterstand aan de broek.

Vijf ronden voor het einde kwam de gehele top-5 binnen en De Vries hield daarbij ruimschoots de leiding in handen, voor Ghiotto en Matsushita. Niet veel later werd Jack Aitken in Loews tegen de muur getikt door de onder een Nederlandse licentie rijdende Indiër Mahaveer Raghunathan, terwijl Juan Manuel Correa bij het zwembad stevig de muur raakte.

De safety car kwam zo naar buiten en daarmee leek het gedaan, hoewel het veld nog voor één ronde op gang gevlagd werd. De Vries hield de koppositie moeiteloos vast en won voor Ghiotto, Matsushita, Sette Camara en Dorian Boccolacci. In het kampioenschap gaat Latifi met 93 punten aan de leiding, De Vries volgt op één punt en Ghiotto staat vlak achter hem op de derde stek.

Ziggo zendt Formule 1 in Zandvoort gratis uit

Ziggo maakt de Ziggo Sport uitzending van de Formule 1 Dutch Grand Prix in Zandvoort in 2020 voor heel Nederland gratis beschikbaar. Dat betekent dat ook huishoudens zonder Ziggo abonnement het hele raceweekend thuis kunnen mee beleven. Ook in de jaren na 2020 zorgt Ziggo ervoor dat het Formule 1 raceweekend in Zandvoort in alle Nederlandse tv-huishoudens gratis te zien is.

De oranje gekte heerst in de Formule 1. Nederland leeft mee met de prestaties van Max Verstappen en is trots dat we nu na zoveel jaar weer een eigen Grand Prix hebben in Nederland, om nog maar te zwijgen van de vele Formule 1 reizen en oranje tribunes tijdens de verschillende Grand Prix in Europa. Ziggo wil hier een bijdrage aan leveren en heel Nederland mee laten genieten met het nationale race spektakel in Zandvoort.

Will Moerer, directeur Ziggo Sport: “De populariteit van de Formule 1 in Nederland is groter dan ooit. Dit zien we ook terug in het de recordaantallen kijkers op Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal op TV en via de ZiggoGo app. Met de komst van de Grand Prix naar Zandvoort komt de wereld van de F1 nog dichterbij. Heel Nederland leeft nu al massaal mee. En daarom willen wij het F1 Dutch GP-raceweekend Zandvoort gratis uitzenden voor heel Nederland. Want van zo’n uniek Nederlands event moet iedereen kunnen genieten.’’

Ziggo Sport is trotse eigenaar van de uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland en is dé thuisplek van Formule 1-liefhebbers. Door de populariteit van Max Verstappen werd twee jaar geleden het Formule 1 Café op vrijdagavond geïntroduceerd en daarmee ontstond een heus ‘raceweekend’ op Ziggo Sport. Na de populaire Ziggo eBattle F1 en Ziggo F1 Live van de Grand Prix van Oostenrijk in de Ziggo Dome op 30 juni a.s. (er zijn nog enkele kaarten). De gratis uitzending van de Grand Prix van Zandvoort voor heel Nederland is het volgende initiatief van Ziggo rondom de Formule 1.

Ziggo zendt Formule 1 in Zandvoort gratis uit  (Foto: Ziggo)
Ziggo zendt Formule 1 in Zandvoort gratis uit (Foto: Ziggo)

Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Apeldoorn

Save the date! De landelijke intocht van Sinterklaas op 16 november  zal dit jaar in Apeldoorn plaatsvinden. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers is zeer verheugd:  “We gaan er een prachtige intocht van maken. Gelukkig hebben we nog even tijd om het te organiseren. En we hebben veel ervaring met bijzondere evenementen. De afgelopen jaren was hier bijvoorbeeld nog de start van de Giro d’Italia en 3FM Serious Request. Dus reken er maar op dat we er als stad en regio een gezellig en goed georganiseerd kinderfeest van gaan maken.”

Ook evenementenwethouder Jeroen Joon reageert verheugd op het nieuws: “Dit is gaaf! Want het is een hele mooie kans voor onze culturele verenigingen, ons bedrijfsleven en natuurlijk alle gezinnen in Apeldoorn. We zijn een echte gezinsstad en de intocht mag ook dat gevoel uitstralen. Het wordt een nationaal feest met een sterk lokaal gezicht. Want we gaan natuurlijk aan Sinterklaas en aan het hele land laten zien hoe mooi het hier is. We willen laten zien wat we in huis hebben in onze stad en onze dorpen, midden op de Veluwe. De organisatie is net op gang, dus er valt nog veel te bedenken en aan elkaar te verbinden in Apeldoorn. Daar gaan we de komende maanden aan werken met partners uit onze regio.”

Hoewel de intocht pas over een half jaar is, heeft de gemeente Apeldoorn al wel vast een officiele website aangemaakt waar ze alle ontwikkelingen rondom de intocht zullen gaan vermelden. Je vindt hem hier.

NS geeft negatief reisadvies af voor dinsdag

Als gevolg van de landelijke pensioenactie in het OV zal er op dinsdag 28 mei in het hele land zeer beperkt tot geen treinverkeer mogelijk zijn. Een woordvoerder van de NS: "Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen."

Hij vervolgt: "Uiteraard proberen we waar mogelijk enkele treinen te rijden: dit zal zeer beperkt en onvoorspelbaar zijn. Wij verwachten zeer ernstige hinder voor treinreizigers, zij kunnen er niet van uit gaan dat hun trein die dag rijdt. Voor meer informatie over het treinverkeer kunnen reizigers terecht op ns.nl. De Reisplanner is voor de reizen op dinsdag niet up-to-date. Daarnaast is er zeer beperkt alternatief openbaar vervoer. De stad- en streekvervoerders staken ook."

Ook op woensdag 29 mei kan het treinverkeer mogelijk nog hinder ondervinden van de landelijke pensioenactie. De woordvoerder: "Wij hebben begrip voor de zorgen over pensioenen, maar vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden. Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is."

Top of Flop? Nasi M. - Virgil van Dijk

Rapper Nasi M. uit Groningen heeft een nieuwe song uitgebracht. In een begeleidende mail schrijft hij ons het volgende "Het Nederlandse voetbal staat weer op de kaart. De man die hier een groot aandeel in heeft is de aanvoerder van ons nationale team, een zeer gerespecteerde speler (PFA Player of the Year), en op dit moment zelfs de duurste verdediger ter wereld. Zijn voetbalkwaliteiten staan buiten kijf, maar ook zijn uitstraling valt positief op."

Hij vervolgt:"Ik heb het natuurlijk over niemand minder dan Virgil van Dijk. Zo’n voetballer verdient extra aandacht en daarom heb ik – als ode aan hem - een tune gemaakt over de onbetwiste leider van het Nederlands elftal. Het is een vrolijk en catchy nummer, waarin je afro trap invloeden terug hoort."

Lancering 06-polsbandjescampagne op Landelijke Veiligheidsdag

De Landelijke Veiligheidsdag in het centrum van Almere vormt ditmaal het podium voor de jaarlijkse lancering van de nationale 06-polsbandjescampagne. De eerste twee PAW Patrol 06-polsbandjes van 2019 worden op 25 mei, de Internationale Dag van het Vermiste Kind, omgedaan bij jonge bezoekers door televisiepresentatrice Kim Kötter (ambassadrice Nick Jr.) en Koen Breedveld (directeur Reddingsbrigade Nederland). In 2018 trokken samenwerkingspartners Reddingsbrigade Nederland, de Nationale Politie en Nick Jr. hiervoor veel belangstelling op het strand van Scheveningen.

Reddingsbrigade Nederland levert opnieuw een brede bijdrage aan het programma van de gratis toegankelijke Landelijke Veiligheidsdag. Het publiek kan aanstaande zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur terecht op de presentatielocatie van Reddingsbrigade Nederland op evenemententerrein Esplanade. Daar wordt informatie verstrekt over onder meer de werkzaamheden van brigadevrijwilligers, reddingsboten, voertuigen en kleiner materieel. Maar bijvoorbeeld ook over zwemveiligheid, de Nationale Reddingsvloot, de wervingscampagne 'Word ook lifeguard!' en 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!', het project voor maatschappelijke diensttijd (MDT).

Kinderen
Bij de Landelijke Veiligheidsdag wordt het partnerschap tussen Nick Jr. en Reddingsbrigade Nederland nadrukkelijk getoond. Na de officiële centrale opening van deze zesde editie (om 12:00 uur) door burgemeester Franc Weerwind, kunnen jonge bezoekers zich verheugen op de verschijning van Chase. Het politiehondje uit de populaire Nick Jr.-televisieserie PAW Patrol bewaakt vanaf 13:00 uur de lancering van de campagne met de uitreiking van de 06-polsbandjes. Lifeguards zijn present om het altijd drukbezochte onderdeel 'Varen met de Reddingsbrigade' in goede banen te leiden. Was hierbij in 2018 alleen sprake van geduldig in de rij wachten met andere belangstellenden, ditmaal bestaat de kans dat Chase langskomt.

Zuma
Een andere PAW Patrol-held, het reddingshondje Zuma, is eveneens sterk verbonden aan de 06-polsbandjescampagne. Bij de stand van Reddingsbrigade Nederland is de folder 'Veiliger op het strand met tips van Zuma!' verkrijgbaar. In samenwerking met Nick Jr. zet Reddingsbrigade Nederland zich in om de doelgroep re bereiken. Ouders en hun kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar krijgen tips om veilig te kunnen genieten in, op en bij het water. Reddingsbrigade Nederland en Nick Jr. starten in Almere ook de jaarlijkse Zuma-kleurplaatactie.

Bovendien is Reddingsbrigade Nederland (net als Veilig Verkeer Nederland, Het Rode Kruis en veiligheidsmuseum PIT) een locatie van de PAW Patrol Veiligheidsspeurtocht. Kinderen kunnen daarbij leren over (zwem)veiligheid en een stempel scoren. Als alle vier de stempels verzameld zijn, mogen ze bij de nabije Bruna-winkel het PAW Patrol Veiligheidscertificaat ophalen. Bovendien kunnen jonge bezoekers, met een gratis 06-polsbandje om, spelen in de PAW Patrol Playzone. Voor de allerkleinsten staat er een apart springkussen.

Campagne
Jaarlijks worden in de zomermaanden, op het strand en bij recreatieplassen, gemiddeld 775 vermiste kinderen herenigd met hun ouders of begeleiders. Dit aantal daalt sinds 2015, mede dankzij de campagne met 06-polsbandjes. Reddingsbrigade Nederland stelt dit jaar 250.000 exemplaren gratis ter beschikking. Het 06-polsbandje is verkrijgbaar bij de reddingsbrigadeposten, en een aantal politieposten, strandexploitaties, kusthotels en andere verblijfsaccommodaties.

Ouders en begeleiders kunnen hun telefoonnummer en de naam van het kind erop schrijven. Daardoor worden zij zich direct meer bewust van het risico op vermissing. Bovendien draagt het 06-polsbandje bij aan een veiliger gevoel tijdens een dagje uit. Het doel is recreanten bewustmaken van hoe zij kunnen voorkomen dat een kind zoekraakt en leren wat ze moeten doen als dat wel het geval is. In het kader van vermissing bestaat er een sterke samenwerking met de Nationale Politie, verwoord in een protocol.

Lancering van de nationale 06-polsbandjescampagne 2018 op het strand van Scheveningen. (Foto: RL.Photographics)
Lancering van de nationale 06-polsbandjescampagne 2018 op het strand van Scheveningen. (Foto: RL.Photographics)

Politiehond Paco pakt zwemmende verdachte

Op vrijdagmorgen hield de politie twee mannen aan op verdenking van inbraak in een auto in Alkmaar. De verdachten zijn mannen van 27 en 25 jaar oud. De eerste heeft geen bekend adres, de tweede is afkomstig uit Heerhugowaard.

Omstreeks 03:00 uur werd de politie gebeld door een getuige die een autoalarm af hoorde gaan in de Lyceumstraat. De getuige had twee mannen weg zien rennen in de richting van de Nieuwlandersingel.

De politie was snel ter plaatse en zag de verdachten wegrennen. Na een korte achtervolging kon een van hen worden aangehouden. De tweede verdachte ging er echter vandoor. De politie zette bij de zoektocht diensthond Paco in. Deze vond de verdachte terug, die zich probeerde te verstoppen in het water bij de Molenbuurt. Paco hoefde het water niet in, want de verdachte kwam uit eigen beweging weer uit het water.

Bij onderzoek bleek er daadwerkelijk te zijn ingebroken in een auto. De politie stelt een onderzoek in.

Britse premier May stapt op

De Britse premier Theresa May heeft haar aftreden aangekondigd tijdens een persconferentie voor haar ambtswoning, Downing Street 10. Per 7 juni geeft ze er de brui aan en dat is niet geheel toevallig: ze pikt dan nog precies het driedaagse staatsbezoek mee van Donald Trump, die op 3 juni arriveert.

Op 7 juni begint de strijd om het leiderschap binnen de Conservatieve Partij, waar nog weinig over bekend is. Boris Johnson lijkt een goede kans te hebben, net als voormalig Brexit-minister Dominic Raab en milieuminister Michael Gove. Dat het een keer afgelopen zou zijn met May is niet verrassend: het Lagerhuis heeft haar brexitdeal met de EU al drie keer bij het afval gegooid en bij de lokale verkiezingen ging haar partij onderuit.

Bij de Europese verkiezingen, waar de Britten wegens het totale falen rondom de Brexit alsnog aan mee moesten doen, lijkt May's partij opnieuw een pijnlijke nederlaag geleden te hebben. Eerder in de week liet ze weten haar deal voor de vierde keer aan het Lagerhuis voor te willen liggen, inclusief concessies om het aantrekkelijker te maken voor de oppositie, iets wat veel conservatieven boos maakte.

Automobilist door het lint na krijgen bekeuring

Agenten hebben in de wijk Warande in Bergen op Zoom een 38-jarige Bergenaar aangehouden. Daarbij is pepperspray gebruikt omdat de man zich hevig verzette. De verdachte was kort daarvoor met zijn auto aan de kant gezet omdat hij geen gordel droeg.

Een motoragent gaf de man op donderdag gisteravond rond 21:15 uur een stopteken omdat de man met opvallend hoge snelheid door de wijk reed. Ook droeg hij geen autogordel. De agent sprak hem aan en gaf aan dat de man voor het niet dragen van de gordel een bekeuring kreeg. De verdachte weigerde echter iedere medewerking. De agent besloot de man aan te houden voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Daarop begon de man zich te verzetten en ontstond een worsteling. De man vluchtte vervolgens een woning in, het lukte de agent nog wel om pepperspray bij de verdachte in het gezicht te spuiten.

Aanhouding
Er kwamen meerdere agenten naar de woning toe om te assisteren bij de aanhouding. De man kwam uiteindelijk naar buiten en kon aangehouden worden. Hij bleek nog twee bekeuringen open te hebben staan. De man is ingesloten. Hij wordt verdacht van niet voldoen aan bevel of vordering en het zich verzetten bij zijn aanhouding.

Voorarrest van Thijs H. met 90 dagen verlengd

De raadkamer gevangenhouding van de rechtbank Limburg heeft gisteren de voorlopige hechtenis van Thijs H. met 90 dagen verlengd. De 27-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van twee wandelaars op de Brunssummerheide en een wandelaarster in de Scheveningse Bosjes.

Ernstige bezwaren
Naar het oordeel van de raadkamer bestaan er ernstige bezwaren tegen deze verdachte voor de feiten waarvan hij verdacht wordt. Er is op dit moment voldoende bewijs voor de verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 3 wandelaars.

Redenen
Naar het oordeel van de raadkamer zijn er ook redenen om deze verdachte langer vast te houden. Niet alleen is de rechtsorde ernstig geschokt door de feiten waarvan deze verdachte verdacht wordt, maar is er ook een risico voor vlucht en voor herhaling als deze verdachte op vrije voeten zal worden gesteld. Daarnaast is het onderzoek nog in volle gang.

Beperkingen
In belang van het onderzoek vindt de rechtbank het noodzakelijk dat de beperkingen op deze zaak gehandhaafd blijven voor de maximale duur van 14 dagen.

Zitting
Na deze termijn van 90 dagen moet de strafzaak voor de eerste keer bij de rechtbank op zitting komen. Op dit moment is nog niet te zeggen of de zaak dan inhoudelijk behandeld zal worden of pro forma.

Giro: Etappe 13 - Bergen!

Het ging gisteren al een beetje los met de eerste echte berg van de Giro, waarop Mikel Landa en Miguel Angel Lopez (Moreno) ten strijde trokken. Dat ging niet onaardig, terwijl Valerio Conti zijn roze trui kwijtraakte aan ploeggenoot en vluchter Jan Polanc. Vandaag is het echte werk, drie stevige klimmen.

We verwijzen voor de details weer naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier. Iets minder uitgebreid wel, uit de openingszin kunnen we opmaken dat glazen alcohol achterover tikken geen strak plan is als je nog een gedetailleerde voorbeschouwing wilt typen.

We gaan vandaag in elk geval drie keer stevig omhoog: vijftien en twintig kilometer aan zo'n zes procent gemiddeld en tussendoor nog bijna tien kilometer aan bijna negen procent gemiddeld. De finish ligt bovenop de klim van twintig kilometer, waar vooral de laatste zeven kilometer loodzwaar zijn.

Om half twaalf vertrekken de heren aan de 196 kilometer lange bergtocht van Pinerolo naar Ceresole Reale/Lago Serrù. De aankomst wordt grofweg tussen kwart voor vijf en half zes verwacht, het is lastig nauwkeurig te zijn als de etappe én lang én zwaar is.

De klassementsmannen mogen in elk geval aan de bak, Primoz Roglic zal moeten laten zien wat hij kan zonder de steun van zijn ploeg, want dat collectief bleek gisteren op de eerste serieuze klim massaal af te haken.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Zwolse basketballers slaan terug in finale tegen Donar

In de finale van de Dutch Basketball League staat het na twee duels weer gelijk. Donar won in Zwolle de openingswedstrijd tegen Landstede, maar de Zwollenaren waren donderdagavond in Groningen dan weer te sterk voor Donar: 53-62.

Landstede begon uitstekend en pakte al snel een voorsprong, hoewel de schade voor Donar met een 30-34 ruststand beperkt bleef. In de tweede helft kwamen de Groningers bijna langszij, maar Zwolle speelde lekker door en via 41-55 konden ze de winst naar zich toe trekken.

Voor Donar is het de eerste nederlaag in de play-offs na zestien opeenvolgende zeges. Zondag staat wedstrijd drie op het programma, dan weer in Zwolle.

Nieuwe personages JUMP Force

JUMP Force is een vechtgame met daarin personages van Dragon Ball, One Piece, Naruto, maar ook JoJo’s Bizarre Adventure en zelfs Death Note. Nu is bekend geworden dat vanaf vandaag de eerste DLC-personages beschikbaar zijn als je een character pass hebt, anders moet je wachten tot 28 mei.

De personages Seito Kaiba (Yu-Gi-Oh!), All-Might (My Hero Academia) en Biscuit Krueger (Hunter X Hunter) zijn de nieuwe helden in de game waarmee je aan de slag kunt. JUMP Force kwam 15 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Oproep aan kabinet: 'maak jaarwisseling weer veilig!'

In een gezamenlijke oproep, waarbij de politie steun krijgt van veel veiligheidspartners, richten 27 organisaties zich tot het kabinet met een dringend verzoek: tref meer landelijke maatregelen voor een veilige jaarwisseling. In een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad op vrijdag 24 mei wordt een appèl gedaan op de politiek bestuurders: "kom in actie! Wij willen weer een feestelijke én veilige jaarwisseling voor iedereen."

Nederland verdient veilige jaarwisseling
Erik Akerboom, korpschef: ‘Voor het eerst geven zoveel bestuurders, experts en organisaties op het gebied van veiligheid en gezondheid een signaal af aan de politiek: de jaarwisseling in deze vorm is de gevaarlijkste avond van het jaar, met doden, honderden gewonden, miljoenen euro’s schade en agressie en geweld tegen agenten, boa’s, beveiligers, ambulance en brandweer. Waarden en normen lijken deze avond “in rook op te gaan”.’

Veilig en feestelijk
In de oproep wordt aangedrongen op meer landelijke maatregelen. Akerboom: ‘Ik wil de jaarwisseling veiliger maken en de traditie in stand houden, veilig en feestelijk. Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten. En wij zijn niet de enigen die dat geloven. Ook oogartsen, het genootschap van burgemeesters, vrijwillige brandweer, verzekeraars en PostNL en ambulancepersoneel roepen vandaag op tot verandering. Met dit brede maatschappelijke signaal doe ik een dringend beroep op de politiek om in actie te komen. Zodat de jaarwisseling weer een veilige traditie wordt, zowel voor het publiek als alle collega’s en hulpverleners die op deze avond aan het werk zijn.’

De oproep wordt gesteund door 27 organisaties en partners.

Rob den Besten, voorzitter Centrale Ondernemingsraad Politie
‘Het wordt nu echt tijd dat we stoppen met praten en dat er iets gebeurt. Wij als COR willen dat het zware, gevaarlijke vuurwerk in de ban gaat. Zo snel mogelijk. Wij vinden het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat een aantal raddraaiers nog steeds de ruimte krijgt om de jaarwisseling voor velen te verpesten. Dat de mensen in het blauw, rood en wit die voor onze veiligheid zorgen, met zwaar vuurwerk worden belaagd. Dat zij moeten vrezen voor lijf en leden en hun familie elke oud en nieuw weer in de rats zit. Waarom pikken we datt?'

Liesbeth Spies, voorzitter Nederlands Genootschap van Burgemeesters
‘We koesteren de traditie en het feest van de jaarwisseling. Het moet en kan wel veiliger! Het kabinet zou gemeenten moeten helpen met een landelijk verbod op zwaar knalvuurwerk en vuurpijlen. Daarmee kan veel leed en schade worden voorkomen. Burgemeesters zijn van harte bereid om hun aandeel aan een veiligere jaarwisseling te leveren en kunnen daarbij niet zonder landelijke steun in de vorm van een landelijk verbod. Gemeenten, en daarmee hun inwoners, betalen uiteindelijk de schade aan publieke eigendommen. Geld dat veel beter besteedt kan worden aan andere mooie initiatieven in de lokale gemeenschap.’

Tjeerd Faber, oogarts en voorzitter Nederlands Genootschap Oogheelkunde
‘Wij Nederlandse oogartsen pleiten al sinds 2009 voor een verbod op consumentenvuurwerk, dit naar aanleiding van de landelijke oogletselcijfers die we van al onze leden verzamelden. Nu elf jaarwisselingen verder is er helaas weinig veranderd. Ieder jaar kost het gedogen van consumenten vuurwerk per uur twee blinde ogen. Derhalve steunen we de oproep van de politie om in ieder geval met vuurpijlen en knalvuurwerk te stoppen, dat zal ongeveer 60 procent minder oogletsel geven.’

Herna Verhagen, CEO PostNL
‘PostNL steunt de oproep voor meer maatregelen rondom de veiligheid van de jaarwisseling. Onze bezorgers komen in alle straten en alle wijken van Nederland. Rond de feestdagen zijn we druk met de bezorging van de kerstpost en de vele pakketten met cadeautjes. Dit hoort een feestelijke tijd te zijn, waarin we ons geen zorgen hoeven te maken over de veiligheid op straat voor onze bezorgers en onze klanten.’

Ard van der Steur, voorzitter Veiligheidsbranche
‘Mag de volgende jaarwisseling een veilig feest worden voor iedereen? Onze beveiligers doen daar alles aan. Helpt u mee? De Nederlandse veiligheidsbranche ondersteunt deze actie.’

Studenten VU eisen extra herkansing tentamens tijdens OV-staking

De tentamens op de VU worden aanstaande dinsdag, in tegenstelling tot bij de UvA, niet verplaatst vanwege de OV-staking. Ook wil de VU geen extra herkansing inplannen. Zo'n 7000 studenten moeten die dag tentamen doen. Hiervan woont de helft niet in Amsterdam. VU-studenten zijn verontwaardigd.

"Logeren bij een medestudent is geen optie", zucht Borja. "Niemand van mijn klas woont in Amsterdam." Ook zijn studiegenoten Haruun en Badr hebben een probleem. "Een hotel boeken is te duur en als je al een auto weet te regelen zit je met torenhoge parkeerkosten". Niet te doen voor een arme student, vinden ze.

Groot probleem
De eerstejaars rechtenstudenten Borja, Badr en Haruun zijn boos. Ze hebben de rechtenfaculteit benaderd, de examencommissie. en zelfs de studentenombudsman gevraagd om een oplossing, maar kregen overal nul op het rekest. Ze wonen namelijk ver buiten de stad en zitten nu dankzij de OV-staking met een groot probleem. Badr: "We krijgen geen extra herkansing en het tentamen wordt ook niet verplaatst. Op andere universiteiten gebeurt dat wel." "Wij zijn de dupe ervan", vult Borja aan. "Er kan naar een alternatief worden gezocht maar dat doen ze niet. Erg jammer."

Geen uitstel of extra herkansing
Voor het bestuur van de VU is verplaatsen van het tentamen geen optie. "Een ideale beslissing bestaat niet", legt Niels Stet, woordvoerder van de Vrije Universiteit uit. "De helft van de studenten woont in Amsterdam, de andere helft niet. Welke beslissing je ook neemt, je treft altijd een groep studenten. Als je het uitstelt tref je de studenten die al geleerd hebben voor het tentamen."

Ook geeft de VU geen herkansingsmogelijkheid voor de studenten die niet naar de VU kunnen komen. Oneerlijk, vinden de studenten. "Als het doorgaat, hangt het tentamencijfer nu af van één moment. Anderen krijgen twee momenten".

De campus als camping?
Ook de campus gebruiken als parkeerplek of camping kan de VU niet waarderen. "Wij verwachten dat de studenten zelf een creatieve oplossing zoeken." De VU heeft op social media inmiddels #VUber geïntroduceerd voor studenten en medewerkers die een lift nodig hebben of er één aan willen bieden. Ook is het gebouw dinsdag vanaf 06.00 uur open voor wie vóór de file uit wil reizen.

Meeste inklimmers Vlaardingen terug naar thuisland

Veertien van de 34 inklimmers die zaterdag 11 mei werden aangetroffen in een vrachtenwagen in Vlaardingen moeten direct Nederland en de Europese Unie verlaten en terugkeren naar hun land van herkomst. Ook kregen ze een inreisverbod, waarmee ze na hun uitreis het Schengengebied twee jaar lang niet in mogen. Dertien inklimmers zijn in vreemdelingenbewaring gesteld en worden overgedragen aan een ander Europees land, waar zij al eerder verbleven of een asielaanvraag hadden ingediend.

De personen zaten in een vrachtwagen op het terrein van een rederij aan de Vulcaanweg. De vrachtwagen was onderweg naar Engeland. Medewerkers van de rederij ontdekten de inklimmers en belden direct de politie. In eerste instantie leek het er op dat er zo'n 25 mensen in de vrachtauto zaten, maar dat bleken er uiteindelijk 34 te zijn. Onder hen waren twee kinderen van 7 en 9 jaar. Geen van de 34 personen was onwel of gewond. De politie heeft hen uit de vrachtwagen gehaald en naar een politiebureau overgebracht. De 38-jarige Roemeense chauffeur werd aangehouden.

Gezin
Alle personen werden na hun aantreffen overgedragen aan de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van politie eenheid Rotterdam. De AVIM zorgde voor de afhandeling. Van de 34 kwamen 22 personen uit Syrië, 5 uit India, 4 uit Jemen, 2 uit de Palestijnse gebieden en 1 uit Iran. Het ging om een gezin (oma, vader en 2 kinderen van 5 en 7 jaar), een alleenstaande vrouw en een alleenstaande minderjarige jongen. De rest betrof 27 alleenstaande meerderjarige mannen. Het gezin, de alleenstaande vrouw en de alleenstaande jongen zijn doorverwezen naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Opsporingsonderzoek
De Roemeense chauffeur werd dinsdag 14 mei voorgeleid en zit nog vast. Het opsporingsonderzoek loopt nog en richt zich onder meer op een georganiseerd (internationaal) verband achter de mensensmokkel.

Van Persie: "Ik sta nog steeds achter mijn keuze voor Manchester United"

Robin van Persie maakte in 2012 de gewaagde overstap van Arsenal naar Manchester United en dat werd hem niet in dank afgenomen in Londen. De inmiddels gestopte aanvaller brak daarmee de harten van veel Arsenal-supporters, zeker toen hij nog geen jaar later zijn eerste landstitel in de Premier League vierde. Van Persie snapt het onbegrip van de aanhang van the Gunners, maar heeft geen moment spijt gehad van de veelbesproken transfer.

"De woede van de Arsenal-fans, daar kan ik wel inkomen", vertelt de onlangs bij Feyenoord afgezwaaide Van Persie in gesprek met de BBC. "Ik was de aanvoerder, topscorer en we eindigden als derde in het seizoen daarvoor. Maar soms is het noodzakelijk om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik zeg sorry tegen de mensen die ik pijn heb gedaan. Maar verder ga ik niet. Ik heb destijds die beslissing genomen en sta daar nog steeds achter."

"Dat betekent echter niet dat ik met wrok terugkijk op mijn periode bij Arsenal. Ik kan werkelijk niets slechts zeggen over die club. Het is namelijk een geweldige club", benadrukt de oud-international van Oranje. "Mijn tijd daar was geweldig. Ik kwam als een jochie en vertrok weer als een echte kerel met de broodnodige ervaring. Je zult mij dan ook niets verkeerds over Arsenal horen zeggen."


Ryan Giggs en Robin van Persie (Pro Shots / Action Images)
Ryan Giggs en Robin van Persie (Pro Shots / Action Images)

Van Persie wilde dolgraag kampioen worden en koos daardoor voor het elftal van toenmalig manager Sir Alex Ferguson, die collega Arsène Wenger persoonlijk opbelde om de miljoenendeal rond te maken. "Dat eerste jaar stond volledig in het teken van de landstitel en gelukkig vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ik kreeg bij Manchester United veel minder kansen om te scoren, maar maakte net zoveel doelpunten als in mijn laatste jaar bij Arsenal, dan weet je dat het goed zit."

"Ik werd ontzettend goed geholpen bij Manchester United. Sir Alex drong er bij iedereen op aan om de bal zo snel mogelijk naar mij te spelen. Na een paar maanden had iedereen dezelfde gedachte: Ok, dit wordt ons jaar. We wisten moeilijke wedstrijden winnend af te sluiten en scoorden soms op gelukkige wijze. Dan weet je dat succes verzekerd is", aldus Van Persie, die Old Trafford in 2015 verliet voor een contract bij Fenerbahçe en zijn loopbaan onlangs afsloot bij Feyenoord.


FOK! Wat een weer: inspiratie op

Vandaag chago.

Er is geen inspiratie.

Het enige verschil met mijn laatste weerbericht is, is dat het gisteren zonnig was.

Vandaag ook. Misschien een buitje in het zuidoosten.

Misschien is er morgenavond geen weerbericht.  Ik heb alles er aan gedaan om het leuk te houden, maar na bijna 2 maanden zonder druppel of actie in de tent houd het gewoon op. 

Tot ziens!  

 Kerk in Talinn
De kerk in Tallinn staat er ook vandaag nog. (Foto qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.