FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 mei 2019

Frustratie bij scholen om rekenfout eindtoets 'Dit is echt bloedirritant'

Tientallen Amsterdamse kinderen uit groep 8 zijn ook de dupe geworden van een rekenfout met de eindtoets. Zo kan een leerling van basisschool 'De Rivieren' in Amsterdam Zuid door het verkeerde advies niet meer naar haar droomschool.

Het nieuws dat zeker één op de tien achtste-groepers in Nederland een verkeerde uitslag van de eindtoets heeft gekregen, sloeg bij de Amsterdamse scholen in als een bom. Kinderen kregen bijvoorbeeld een havo/vwo-advies, terwijl ze eigenlijk een vmbo/havo-score hadden. Dit alles door een rekenfout gemaakt door de expertgroep van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

"Nee dat kan niet waar zijn?!", was de eerste reactie van Arno Methorst, directeur van Basisschool de Rivieren, toen hij het nieuws gisteren hoorde. "Je hebt één taak en laat dit dan niet net de fout zijn die je maakt. Dat gebeurt dan toch, ongelofelijk."

'Zeer pijnlijk'
Zes van zijn leerlingen zijn de dupe geworden. Een leerling kan tot haar grote verdriet niet meer naar haar droomschool toe. "Zij had het advies voor vmbo kader gekregen. Na haar goede eindtoets maakten we er een vmbo-t advies van, waardoor ze naar een andere school kan. Dat moeten we nu terug gaan draaien. Zeer pijnlijk", vertelt de directeur.

Het meisje reageerde in eerste instantie rustig, maar later kreeg de directeur te horen van haar vader dat ze erg verdrietig is. "Voor haar gevoel gooit het een heel stuk toekomst omver."

'Kan het niet begrijpen'
Ook de directeur van De 6e Montessorischool Anne Frank in Amsterdam Zuid reageert vol ongeloof. Van de 32 achtste-groepers kreeg meer dan de helft een verkeerd advies. "Fouten maken is menselijk. We zitten op een school en zeggen ook dat kinderen fouten moeten maken, maar als het om zulke specifieke data gaat, dan kan ik dat echt niet begrijpen", zegt Katja Rakic.

Sinds 2015 kunnen scholen zelf kiezen welke eindtoets ze de leerlingen willen laten maken. De meeste scholen kiezen voor de centrale eindtoets, bekend als de Cito-toets. Daar zijn geen fouten gemaakt. Maar tientallen scholen in Amsterdam kozen voor commerciële partijen. Om er zeker van te zijn dat de verschillende eindtoetsen vergelijkbaar zijn controleert een groep onafhankelijke experts in opdracht van het ministerie de toetsen. En zij maakten een rekenfout.

'Heeft expertgroep gefaald?'
"Het is voor mij nog een de vraag waar het mis is gegaan. Ik kom daar nog niet achter. Ik heb wel antwoorden nog op vragen als: is het de expertgroep, die heeft gefaald? Is het een verkeerde communicatie geweest? We wachten samen met andere scholen op het bericht."

Het ministerie van Onderwijs is bezig met een onderzoek naar waar het fout heeft kunnen gaan en hoopt voor de zomer met antwoorden te komen. "Je voelt je machteloos en verantwoordelijk voor iets wat jouw fout niet is. Dat is gewoon bloedirritant", aldus directeur Methorst.

In hoger beroep wel celstraf voor misbruik nichtje

Een 32-jarige man uit Bergen op Zoom is in hoger beroep veroordeeld voor het misbruik van zijn minderjarige nichtje. Het hof legt hem een gevangenisstraf op van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Verder moet hij zijn nichtje ruim 10.000 euro aan schadevergoeding betalen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant gaf de man eerder een volledig voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur.

Misbruik
Van haar 4e tot haar 14e werd het nichtje meerdere malen misbruikt door haar neef. Het misbruik vond plaats als de familie samen was. Het vond plaats in de woning van het meisje, in die van haar neef of bij hun opa en oma thuis. Later gebeurde het ook in de auto van de man. De man was in de periode van het misbruik tussen de 14 en 24 jaar oud. Het hof beoordeelt het misbruik daarom in 2 zaken: 1 zaak tijdens zijn minderjarigheid en 1 zaak tijdens zijn meerderjarigheid.

Gedeeltelijke bekentenis
Het misbruik kwam aan het licht toen de man zijn daden gedeeltelijk opbiechtte aan zijn tante, de moeder van het slachtoffer. Ook in latere verklaringen legt hij geen volledige bekentenis af. Volgens hem is er slechts sprake van 2 misbruikincidenten. Het hof gelooft echter het slachtoffer en vindt - evenals de rechtbank - bewezen dat er veel meer incidenten hebben plaatsgevonden.

Straf
De verdachte heeft niet stilgestaan bij de gevolgen die het misbruik had voor zijn nichtje. Die waren voor haar zeer ingrijpend. Het meisje had lange tijd last van onder andere angsten, nachtmerries en lichamelijk klachten. Ook op haar ouders en haar omgeving heeft het misbruik grote impact gehad. Het hof houdt hier rekening mee bij het bepalen van de straf. Anders dan de rechtbank vindt het hof dat een volledig voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf niet passend zijn voor zulke ernstige feiten. Daarom legt het hof wél een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op.

Voorwaarden
Het hof komt in de ‘meerderjarigenzaak’ tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden én een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. In de ‘minderjarigenzaak’ legt het hof 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie op. De voorwaarden die het hof hierbij oplegt zijn reclasseringstoezicht en het volgen van de ‘Training Seksuele Delictplegers’. Het hof wil hiermee voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat.

Schadevergoeding
Het slachtoffer heeft om een schadevergoeding gevraagd van 10.000 euro immateriële schade en 100 euro materiële schade. Het hof heeft – net als de rechtbank - beslist dat de verdachte die bedragen moet betalen.

Betere hulpverlening aan huishoudens met complexe problemen

Hulpverleners in de wijk moeten inwoners met complexe en urgente sociale problemen beter en eerder kunnen helpen. Dit schrijft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Van Ark start samen met gemeenten, landelijke uitvoeringsorganisaties en de ministeries van VWS, J&V, BZK en OCW een aanpak waarbij sociaal werkers ruimere bevoegdheden krijgen om hulp op maat te bieden.

Het is voor hulpverleners die inwoners ondersteunen bij complexe en urgente problematiek nu vaak moeilijk en soms onmogelijk om binnen een redelijke termijn tot een oplossing of verlichting van de problemen te komen. Dit speelt vooral in wijkteams, waar sociaal werkers te maken hebben met een veelheid aan wetten, lokale en landelijke regels en verschillende werkwijzen van landelijke uitvoeringsorganisaties. Soms leidt dit tot verergering van de problemen en hogere kosten. Naar schatting 1 tot 4% van alle huishoudens kampt met multiproblematiek. De maatschappelijke kosten lopen in de miljarden.

De partijen onderzoeken of sociaal werkers in dringende gevallen, als inwoners vastlopen, kunnen afwijken van de regelgeving. Daarnaast bekijken ze de optie om gemeenten een time-outmogelijkheid te geven als oplossingen uit zicht raken doordat te veel partijen betrokken zijn bij één probleemhuishouden. Een dergelijke time-out moet verdere escalatie van problemen voorkomen, zoals bijvoorbeeld een huisuitzetting. Ook komt er een landelijk escalatieteam dat doorbraken kan forceren in situaties waarin dat lokaal niet is gelukt.

Staatssecretaris Tamara van Ark: "Juist in het leven van kwetsbare mensen komt een probleem zelden alleen. Sociaal werkers die hen in de wijk willen ondersteunen, kunnen te maken krijgen met de complexiteit van wet- en regelgeving. Bovendien is lang niet altijd helder welke ruimte er is binnen de bestaande regels. Dat is ontzettend frustrerend, dat kan echt beter. Het systeem moet er zijn voor de mensen, niet andersom."

De aangesloten partijen gaan al zoveel mogelijk binnen de geldende regelgeving werken met ruimere bevoegdheden voor sociaal werkers, om inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen. Vervolgens zal bekeken worden of aanpassing van de wet nodig is om de positie van de professionals te verstevigen. Een aantal gemeenten gaat al proefdraaien met de nieuwe aanpak.

Jongen (18) hangt uit autoraam, knalt met hoofd tegen paal en overlijdt

Op de Rotterdamse Maasboulevard is woensdagochtend in alle vroegte een jongeman overleden na een domme en vooral uiterst treurige 'stunt': de 18-jarige jongen zat samen met een leeftijdsgenoot in een auto, besloot uit het raampje te gaan hangen en knalde met zijn hoofd tegen een paal.

De auto kwam 200 meter verderop tot stilstand en had alleen schade aan een spiegel, maar de jongeman kwam er minder fortuinlijk vanaf.  Hulpdiensten hebben nog geprobeerd hem te redden, zonder succes.

De jonge bestuurder is door de politie meegenomen voor verhoor, sporen op de stoep bij de paal lijken aan te geven dat de auto niet in een rechte lijn reed. Volgens de politie hing het slachtoffer vrijwillig uit de auto, waarin naast het slachtofer en de bestuurder verder niemand aanwezig was.

Ten Cate overtuigend naar KO-fase Aziatische Champions League

Henk ten Cate heeft zich met Al-Wahda overtuigend geplaatst voor de achtste finales van de Aziatische Champions League. De trainer verloor met zijn ploeg uit Abu Dhabi één keer, speelde één keer gelijk en werd met vier zeges groepswinnaar.

De groepsfase is nog niet helemaal afgerond: in groep A moeten het Iraanse Zob Ahan en het Saoedische Al-Nassr nog tegen elkaar spelen. Beiden zijn zeker van de volgende ronde, maar de afsluitende 'thuiswedstrijd' van Zob Ahan werd uitgesteld. Wegens spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië worden onderlinge duels op neutraal terrein gespeeld en de AFC besloot dat het Irakese Karbala wel een handige plek was.

Dat was het absoluut niet, want amper twee weken eerder zorgde een late gelijkmaker van Zob Ahan er in Karbala voor dat het lokale Al-Zawraa uit werd geschakeld. Daardoor kwamen Iraakse fans het veld op en vielen ze zelfs wat spelers aan, waarna de AFC uiteindelijk besloot dat Zob Ahan - Al-Nassr op ander, nog te bepalen terrein gespeeld zal worden.

Oude bekenden en Nederlanders
In groep C zien we een oude bekende, die het als coach helaas niet haalde: Shota Arveladze verloor met het Oezbeekse Pakhtakor Tashkent op pijnlijke wijze van Al-Ahli. De Saoedi's scoorden in de 92e minuut de 2-1, waardoor zij en niet Arveladze's ploeg naar de laatste zestien gaan. In groep E was Luc Castaignos namens het Zuid-Koreaanse Gyeongnam FC trefzeker in de 2-0 zege op het Maleisische Johor Darul Ta'zim, maar dat was niet genoeg: Shandon Luneng en Kashima Antlers gaan met elf en tien punten door, Gyeongnam blijft op acht steken.

Melbourne Victory eindigde met welgeteld één punt stijf onderaan groep F. De ploeg scoorde slechts vier keer, twee keer dankzij oude bekende Ola Toivonen. Met Dave Bulthuis verloor Ulsan Hyundai de slotwedstrijd weliswaar met 5-0 van het Shanghai SIPG van voormalig Chelsea-topper Oscar, die een hattrick scoorde, maar de Zuid-Koreanen wonnen de groep wel. Sydney FC eindigde er als laatste: de kersvers Australisch kampioen kwam met Jop van der Linden en Ajax-huurling Siem de Jong tot slechts drie punten.

Vakantieverhuurplatformen gaan niet in op uitnodiging hoorzitting gemeenteraad

Vakantieverhuurplatformen Airbnb, Booking.com en Expedia gaan niet in op een uitnodiging van de gemeenteraad van Amsterdam om onderwerpen te bespreken als massatoerisme, invloed op de woningmarkt en het faciliteren van het overtreden van gemeentelijke regels.

Dat laten de platformen in een gezamelijke reactie weten aan de gemeenteraad. De uitnodiging werd verstuurd nadat eerdere gesprekken met de platformen over hulp bij naleven van de Amsterdamse regels al stukliepen. In een hoorzitting op 28 mei wilde de gemeenteraad van de drie bedrijven horen waarom het niet mogelijk was om tot afspraken te komen met de stad.

Vertrouwen in registratiesysteem
Maar op die uitnodiging gaan de bedrijven dus niet in. In hun antwoord op de uitnodiging laten ze weten vertrouwen te hebben in de nieuwe nationale wetgeving die een registratiesysteem voor vakantieverhuur zal introduceren. Ook geven ze aan, in afwachting van deze nieuwe wetgeving, een aantal voorstellen gedaan te hebben die de problemen van vakantieverhuur tegen gaan.

Zo stelde Airbnb onder meer voor om de toeristenbelasting in het centrum te verhogen, om zo de druk op het centrum te verlagen en ervoor te zorgen dat de gemeente meer inkomsten uit toerisme zou vergaren.

Verder zeggen de platformen dat gesprekken enkel zin hebben als alle betrokken partijen worden uigenodigd, van woningbouwverenigingen tot Schiphol. Zodoende zien ze het nut er niet van in om op de uitnodiging van de gemeenteraad in te gaan.

'Gaat hen om het geld, niet om de stad'
Het idee een hoorzitting te organiseren kwam uit de koker van de ChristenUnie (CU), die samen met de SP een voorstel deed waar een meerderheid van de fracties zich in kon vinden. Dat de platformen niet op die uitnodiging ingaan vindt CU-duoraadslid Gerjan van den Heuvel 'ongehoord'.

"Bedrijven als Airbnb ondermijnen de gemeente door overtreding van de regels volop te faciliteren en niet mee te willen werken aan gedegen handhaving. Het gaat hen blijkbaar om het geld in plaats van om de stad, dat blijkt maar weer uit hun onwil om antwoord te geven op vragen die in de raad leven", zegt Van den Heuvel

'Potje handdrukken'
"Als stad en politiek ben je bezig met een potje handjedrukken met dit soort platformen", zegt Van den Heuvel verder. "Het enige wat zin heeft in keihard handhaven. Dat heeft een afschrikwekkend effect. Anders verlies je het potje handjedrukken"

Erxinio Luntungan (20) gezocht voor dodelijke schietpartij parkeergarage The Bank

De politie heeft de identiteit vrijgegeven van de man die vermoedelijk de 25-jarige Orpheo Gefferie uit Almere heeft doodgeschoten. De 20-jarige Erxinio Luntungan uit Amsterdam had tot vanmiddag de tijd om zich bij de politie te melden, maar gaf daar geen gehoor aan.

Bij de recherche is informatie binnen gekomen dat Luntungan na het schietincident zijn kleding zou hebben verbrand. Het is niet bekend welke kleding hij op dit moment draagt. De politie waarschuwt bij het zien van Luntungan hem niet zelf te benaderen, maar direct 112 te bellen.

Gefferie werd in de nacht van 17 op 18 mei neergeschoten in parkeergarage The Bank in de Amstelstraat. Vermoedelijk ging er een ruzie bij de parkeerautomaat aan vooraf. In het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen.

Verdachten
Na de schietpartij werden na aanwijzingen van getuigen vier mensen aangehouden: drie mannen van 25, 21 en 20 jaar oud uit Amsterdam en een 22-jarige vrouw uit Diemen. De vermoedelijke schutter zat daar niet tussen.

Ondanks invallen op meerdere locaties heeft de politie Luntungan nog niet kunnen aanhouden. Hij kreeg 24 uur de tijd om zich te melden, voordat de politie zijn identiteit vrijgaf.

Zeer gewelddadige overval, verdachten gepakt dankzij buurvrouw

Er werd flink geweld gebruikt bij de overval op een woning in Pijnacker vorig jaar. De bewoonster werd geschopt, geslagen, aan haar haren getrokken, vast getaped en ze werd met een vuurwapen geslagen en opgesloten. Dankzij een oplettende buurvrouw kon ze snel worden bevrijd. Twee verdachten stonden woensdag voor de rechter.

Het was rond 10.00 uur op donderdag 29 maart 2018 dat er werd aangebeld. Er stond een postbezorger voor de deur met een pakketje. Maar in plaats van dit netjes af te leveren, smeet de bezorger het meteen de gang in zodra de 50-jarige bewoonster de deur opende en greep haar bij de keel. Op dat moment kwam vanachter een muurtje nog een tweede man tevoorschijn. Samen overmeesterden ze de vrouw in de hal en sloten de deur achter zich.

De mannen waren duidelijk gericht op zoek naar horloges. Ze vroegen meerdere keren waar de dure merkhorloges lagen en ze hebben de vrouw fors mishandeld. Maar er waren geen dure merkhorloges.

De bewoonster kreeg het tijdens de overval flink te verduren. Haar polsen werden met tape aan elkaar geplakt. Er ging tape over haar mond. Aan haar haren werd ze de trap op gesleurd naar de slaapkamer. Daar trokken de overvallers de gordijnen dicht. Ze kreeg klappen - ook met het pistool - werd geschopt en kreeg het pistool tegen haar hoofd gedrukt. De vrouw was oprecht bang dat zij het niet zou overleven. Ze werd uiteindelijk opgesloten in de slaapkamer achtergelaten.

De overvallers gingen er vandoor met een grote hoeveelheid sieraden en dure merktassen. De buurvrouw zag hoe iemand met een postbodejas met dure merktassen uit het huis kwam en die in een busje legde. Ze vertrouwde het niet en schreef het kenteken op. Toen ze kort daarna de bewoonster boven gekneveld bij het raam zag staan, belde ze de politie die de vrouw kon bevrijden. Dankzij het kenteken werd een uur na de overval het busje door de politie aan de kant gezet. Achterin werd de buit teruggevonden, evenals de postbodejas, de pruik die de "postbezorger" gebruikte, het tape en het wapen.

Overvaller bekent
In het busje zaten een 19-jarige en een 20-jarige man, zij stonden woensdag voor de rechter. De 20-jarige man bekent dat hij de overvaller was die achter het muurtje vandaan kwam. Hij ging mee met een andere man, zegt hij, van wie hij de naam niet wil noemen. Ze zouden enkel hebben willen inbreken en belden voor de zekerheid aan om te controleren of er iemand thuis was. Dat het zou uitlopen op een overval met zo veel geweld, had hij nooit voorzien, zegt hij.

Hij zegt ook dat de 19-jarige man hun chauffeur was, die al die tijd in het busje had zitten wachten. Ook zou de 19-jarige zijn postbodejas aan hen hebben geleend. De 19-jarige verdachte zelf zwijgt in alle toonaarden. En wie de zogenaamde postbezorger was, is nooit achterhaald.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om beide verdachten een straf op te leggen van 6 jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

'Toeristenberover' aangehouden na observatie door recherche

Een man (24) die afgelopen zondagnacht toeristen wilde overvallen, is door de politie op heterdaad betrapt en aangehouden vlakbij de Kloveniersburgwal in het centrum va Amsterdam.

De recherche startte eerder een onderzoek nadat meerdere toeristen op vrijwel identieke wijze beroofd werden, allemaal in de buurt van de Kloveniersburgwal. De vermoedelijke serie-rover wachtte zijn doelwitten op voor de ingang van een hotel, waarna hij ze bedreigde en beroofde van contant geld.

De recherche besloot de plek te observeren en in de nacht van 19 op 20 mei was het raak. De verdachte kon op heterdaad worden aangehouden.

In totaal zijn er acht aangiftes bij de politie binnengekomen. Gekeken wordt of de man aan die straatroven gelinkt kan worden. De politie kan niet uitsluiten dat de man meer toeristen beroofd heeft.

NBA: Raptors slaan terug en trekken stand gelijk

In de Eastern Conference-finale in de NBA staat het weer gelijk. De Milwaukee Bucks wonnen de eerste twee wedstrijden in eigen huis, maar in Toronto hebben de Raptors twee zeges geboekt en dus staat het nu 2-2 in de serie.

Dinsdagavond ging het in het eerste kwart nog gelijk op in Toronto, daarna namen de Raptors langzaam maar zeker afstand. Hard ging het niet, maar de voorsprong groeide gestaag. Onder aanvoering van Kyle Lowry en Kawhi Leonard, samen goed voor 44 punten, liepen de Raptors uiteindelijk weg naar een 120-102 zege.

NBA play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.30 Milwaukee Bucks - Toronto Raptors, East Finals - Wedstrijd 5 (2-2)*
*Live op Ziggo Sport

Raptors - Bucks (Bron: YouTube)

Zwitsers biatlonteam gaat (half)naakt

Het is eind mei en dus is het zo langzamerhand de hoogste tijd om het weer over biatlon te hebben, de winter staat immers op het punt van beginnen, eindelijk!

Nou had het gros van de mensen die op dit bericht hebben geklikt wellicht een paar leuke biatletes in interessante poses verwacht, maar dit bericht is voor de vrouwelijke fans - en uiteraard de mannelijke fans die van een vrouwenkont niet warm of koud zouden worden.

Het Zwitserse mannenbiatlonteam is volop aan het trainen en in de heuvels van Kreta besloten ze een korte stop te houden voor wat foto's. Bij dezen. De bebaarde man is uiteraard Benjamin Weger, dat u het even weet.

NHL: Blues na 49 jaar weer in Stanley Cup Final

De ijshockeyers van de St Louis Blues staan na 49 jaar weer in de Stanley Cup Final, de grote finale van de NHL. Dat deed de ploeg voor het laatst in 1970, toen de Boston Bruins met een heuse sweep (4-0) te sterk waren. De Blues kunnen gelijk revanche nemen, want vanaf volgende week maandag wachten de Bruins in de eindstrijd.

De zesde wedstrijd van de Western Conference-finale tussen de Blues en de San Jose Sharks werd een flink feestje voor de thuisploeg. De Blues begonnen met een 3-2 stand in de serie aan het duel en David Perron tekende na anderhalve minuut al voor 1-0, terwijl Vladimir Tarasenko een kwartier later de score verdubbelde. Dylan Gambrell bracht de spanning terug, maar Brayden Schenn schoot in de powerplay weer twee goals verschil op het scorebord.

In de derde periode probeerden de Sharks aan te dringen, maar goalie Jordan Binnington bleek overeind en zeven minuten voor tijd was het raak voor de Blues: Tyler Bozak scoorde 4-1, een paar minuten later bracht Ivan Barbashev met de 5-1 eindstand definitief de beslissing.

NHL play-offs maandag 27 mei (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Boston Bruins - St Louis Blues, Stanley Cup Final - Wedstrijd 1*
*Live op FOX Sports

Blues - Sharks (Bron: YouTube)

Ewan is collega-sprinters te snel af in elfde etappe Giro d'Italia

Caleb Ewan heeft de elfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Australische wielrenner van Lotto-Soudal was na 221 kilometer het snelste in de massasprint. Valerio Conti blijft leider in het algemeen klassement.

Na dinsdag stond er vandaag opnieuw een vlakke etappe op het programma. De rit van Carpi naar Novi Ligure werd gekleurd door drie vluchters van de dag. De drie Italianen Marco Frapporti, Mirco Maestri en Damiano Cima bleven 195 kilometer aan de leiding maar 25 kilometer voor de finish kwam aan hun avontuur een einde.

Pascal Ackermann, tweevoudig winnaar in deze Giro, ging als eerste aan maar Ewan ging hem eenvoudig voorbij en kwam met een fietslengte voorsprong over de finish. Winnaar van gisteren Arnaud Démare probeerde nog maar vormde ook geen gevaar voor de Australiër. Met twee etappezeges op zak was dit ook meteen het laatste optreden van Ewan in deze Giro. Met de bergen in aantocht gaat de 24-jarige sprinter namelijk naar huis.

KNVB reageert verbaasd op nieuws: "Hier gaat de Eredivisie niet alleen over"

De KNVB heeft met verbazing gereageerd op het nieuws over de beoogde veranderingen in de Eredivisie. Woensdag maakte de Eredivisie CV bekend dat er vanaf volgend seizoen onder meer twee clubs direct degraderen uit de competitie. Volgens de KNVB staat dat nog allesbehalve vast. "De Eredivisie CV loopt nog enigszins voor de muziek uit", aldus een woordvoerder van de KNVB tegenover het ANP.

De KNVB stelt dat het goed zou kunnen dat de plannen doorgaan, maar dat het nog niet beklonken is. "Het zou natuurlijk best kunnen dat iedereen elkaar weet te vinden", aldus de zegsman van de nationale voetbalbond. "Maar het is nog wel voorbarig. Hier gaat de Eredivisie namelijk niet alleen over."

"Er zijn nog drie partijen die hier iets over moeten zeggen", aldus de woordvoerder. "De beslissing moet uiteindelijk worden genomen door het bestuur betaald voetbal van de KNVB. De spelersraad CSR moet ook een advies uitbrengen. Zij vertegenwoordigen alle spelers. En het lijkt me ook belangrijk wat FOX Sports ervan vindt. Zij zenden de wedstrijden rechtstreeks uit en hebben afspraken gemaakt."

De Eredivisie CV bracht woensdag naar buiten dat vanaf volgend seizoen de nummer zeventien en achttien rechtstreeks degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie. Nu geldt dat alleen voor de hekkensluiter van de competitie. De nummer zestien blijft deelnemen aan de promotie/degradatie play-offs, zoals dat nu ook het geval is.

Groenen wordt eerste buitenlandse aanwinst van Manchester United

Jackie Groenen zet haar loopbaan naar alle waarschijnlijkheid voort bij Manchester United. De Engelse grootmacht laat woensdagmiddag via de officiële kanalen weten dat de Oranje Leeuwin een voorcontract heeft getekend bij de vrouwentak van the Red Devils. Groenen komt over van FFC Frankfurt, waar zij de afgelopen vier jaar actief was.

Voor Groenen wordt het de tweede keer dat zij aan de slag gaat in de Women’s Super League, aangezien zij in het seizoen 2014/15 al eens actief was bij Chelsea. De 46-voudig international, doorgaans een belangrijke schakel op het middenveld bij het Nederlands elftal, verliet the Blues na een jaar echter alweer voor een dienstverband in Duitsland.

Groenen wordt de eerste buitenlands aankoop van de Manchester United Women. Het team werd afgelopen zomer in het leven geroepen en pakte met enkel Britse speelsters meteen de titel in de Women’s Championship, waardoor promotie naar het hoogste niveau werd afgedwongen. De ploeg van trainer Casey Stoney mag zich voor volgend seizoen dan ook opmaken voor een campagne in de Super League.

Protestactie tegen Baudet voorafgaande aan Pauw-debat in Rode Hoed

Op sociale media wordt opgeroepen om vanavond voor de deur van debatcentrum Rode Hoed aan de Keizersgracht te demonstreren tegen "Baudets seksisme en neofascisme." De Forum voor Democratie-voorman gaat daar in een liveshow van Pauw in debat met VVD-leider Mark Rutte.

Tientallen mensen hebben inmiddels op Facebook aangegeven naar de protestactie voor het debatcentrum te komen. De organisatoren van de demonstratie vinden dat Baudet "zichzelf steeds meer in het extreemrechtse kamp heeft geplaatst." "Zo verspreidde hij neonazi-propaganda uit Oostenrijk en kwam hij met een essay dat bol staat van seksisme."

Kritiek essay
Baudet kreeg deze week veel kritiek nadat hij in een essay zich kritisch uitliet over abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich erover dat de moderne vrouw door het streven naar een carrière geen tijd meer heeft voor het bouwen van een gezin. Baudet zei gisteren bij WNL dat spindoctors van andere partijen het essay aangrijpen om ophef te creëren in de verkiezingscampagne.

"De reactie van de publieke omroep hierop is niet een scherpe veroordeling van Baudet en zijn ideeën maar het bieden van het grootst mogelijke platform voor zijn rechtse haat. Wij roepen op: stop de normalisering van extreemrechtse ideeën!", schrijven de demonstranten.

Confetti
De demonstranten verzamelen zich om 21:00 uur bij het Homomonument aan de Westermarkt en lopen vanuit daar naar de Rode Hoed. "Laten we de bruine haat weg kleuren en neem confetti in de kleuren van de regenboog mee."

'Gaswinning Groningen snel stoppen' na aardbeving

Naar aanleiding van een aardbeving woensdagmorgen bij het Groningse Loppersum, met een kracht van 3,4 een vrij stevige, roept commissaris van de koning René Paas het kabinet op haast te maken met het stoppen van de gaswinning. De beving was optimaal getimed, want woensdag debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.

"Deze beving maakt in een klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is", aldus Paas tegen de NOS. "Een aardbeving komt altijd als een verrassing, maar het was ons bekend dat er nog zo'n grote klap kon komen." Ook wil hij dat er vaart wordt gezet achter het verstevigen van huizen. "De Groningers willen resultaten zien, ze willen een gevoel van veiligheid."

Volgens de Loppersumse burgemeester Hans Engels stelt Den Haag zich veel te passief op. Hij zegt dat er te lang wordt gewacht op "nieuwe beoordelingen, computermodellen, nieuwe inspecties en nieuwe adviezen".

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken erkent dat het beter kan. "We liggen voor op schema. Maar het is duidelijk niet genoeg, de kans op bevingen is er nog steeds. Er moeten onorthodoxe maatregelen genomen worden."

NAM
Na een even zware beving bij Zeerijp, ruim een jaar geleden, kondigde Wiebes die al aan. "We gaan de gaswinning beëindigen, we gaan naar nul en we gaan al die dingen doen die we tot nu toe niet wilden doen", zei hij toen volgens de Volkskrant tegen Paas. Daartoe moest het regeerakkoord worden gewijzigd, want Wiebes' voorganger Henk Kamp had onder druk van contractuele verplichtingen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) eerdere voornemens in de richting uitgesteld. Dat was tegen de adviezen in, na de zwaarste beving in 2012 met een kracht van 3,6.

Woensdag praat Paas opnieuw met het kabinet, en ongetwijfeld dus ook met Wiebes. De NAM moet binnen twee dagen met een analyse komen. Premier Mark Rutte reageerde in het tv-programma Goedemorgen Nederland door te zeggen dat de gaswinning in Nederland is "veranderd in een nachtmerrie". Volgens de huidige plannen moet die uiterlijk in 2030 zijn gestopt, maar dat wordt nu wellicht nog eerder. De gaswinning is bovendien al onderwerp van een parlementaire enquête.

De beving was tot in de stad Groningen, dertig kilometer verderop, te voelen. "Ik stond in de keuken te ontbijten en toen hoorde ik een klap", zegt inwoner Jos Walstra tegen de NOS. "Vervolgens ging ik naar het toilet en het was net of de wc onder me weg donderde."

Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 1600 kilo cocaïne

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft in de middag van 16 mei 2019 een grote drugsvangst gedaan in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht.

Na het ontdekken van een verdachte boot door de NH-90 helikopter, is deze tot stoppen gebracht en is ruim 1600 kilogram cocaïne onderschept. De drugs en bemanning zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwachtautoriteiten. Zij dragen zorg voor verdere vervolging.

Zr.Ms. Groningen is pas sinds 20 april actief in het Caribisch gebied. Het schip dient als stationsschip om op te treden tijdens drugsbestrijdingsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast is het schip inzetbaar voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en reddingsoperaties. Eerder deze maand verleende Zr.Ms. Groningen nog hulp aan een in problemen geraakt motorjacht.

Voor het uitvoeren voor deze taken is Zr.Ms. Groningen uitgerust met twee snelle FRISC-rubberboten en een NH-90 helikopter. Het marineschip opereert de komende 2 jaar nog in het gebied. Tussendoor wisselt de bemanning.

Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 1600 kilo cocaïne (Foto: Defensie)
Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 1600 kilo cocaïne (Foto: Defensie)

Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 1600 kilo cocaïne (Foto: Defensie)
Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 1600 kilo cocaïne (Foto: Defensie)

Heers als de Ventrue in Vampire the Masquerade: Bloodlines 2

Paradox heeft vandaag de vierde Clan aangekondigd die speelbaar zal zijn in Vampire the Masquerade: Bloodlines 2, de Ventrue. Daar hoort vanzelfsprekend weer een trailer  en een gameplay video bij.

Clan Ventrue zijn in Bloodlines de Clan van de leiders, koningen en artistocraten. Ze bevinden zich vaak in machtige posities maar hun zwakte is dat ze slechts van een selecte groep bloed kunnen drinken door hun elitaire houding. 

De twee disciplines voor de Ventrue in Bloodlines 2 zijn Dominate en Fortitude. Met de Dominate discipline kun je onder andere via Mesmerize slachtoffers in een trance brengen en met Command volgen ze al je bevelen op. Fortitude, de discipline van bovennatuurlijke weerstand, doet precies wat het zegt: het zorgt dat je de aanvallen van vijanden beter kan verdragen. Senior product manager Schwarzer zegt dat door Fortitude spelers elke vijand uit Bloodlines 2 kunnen overleven wanneer je slim speelt.

Met de aankondiging van de Ventrue rest er nog één speelbare Clan die onthuld moet worden. Spelers kunnen straks naast de Ventrue ook kiezen voor Brujah, Tremere en Toreador.

Xbox Game Pass krijgt weer acht nieuwe games

Microsoft lijkt het tempo op te voeren qua toevoegingen voor de Xbox Game Pass-service. Enigszins verrassend zijn er zojuist acht nieuwe titels aangekondigd voor de komende twee weken.

Morgen, 23 mei, komen er al twee nieuwe titels, namelijk Metal Gear Survive en het eerste deel van de turn-based RPG The Banner Saga. Later in de maand komen twee gloednieuwe games direct op de releasedag naar Xbox Game Pass: de originele FPS Void Bastards en ruimteverkenningsgame Outer Wilds, respectievelijk op 29 en 30 mei. Ook de asymmetrische multiplayer horrorgame Dead by Daylight wordt 30 mei toegevoegd aan het programma. De laatste 3 games volgen op 6 juni, namelijk FPS Superhot, beat 'em up Full Metal Furies en The Banner Saga 2.

Helaas betekent dat ook dat enkele games Xbox Game Pass gaan verlaten, leden krijgen tot eind deze maand de kans om zo veel mogelijk progressie te boeken in de volgende elf games: D4: Dark Dreams Don't Die, DmC Devil May Cry: Definitive Edition, Jumpjet Rex, Knight Squad, Laser League, Layers of Fear, Shantae and the Pirate's Curse, Super Mega Baseball: Extra Innings, Super Time Force, LEGO Star Wars: The Complete Saga en de Xbox Original Star Wars: Knights of the Old Republic.

Bekijk hier de volledige verzameling aan games in Xbox Game Pass, die inmiddels meer dan 220 games bevat.

Onderwerpen debat Rutte en Baudet bekend

Vanavond staat het veelbesproken debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet op het programma in de Rode Hoed. Beide heren brengen twee onderwerpen in als debatonderwerpen en vorige week bracht Baudet zijn inbreng al naar buiten. Tijdens De Nieuws BV op NPO Radio 1 onthulde politiek journalist Peter Kee de onderwerpen van Rutte.

De premier wil het tijdens het debat graag hebben over Nexit, iets waar Baudet al jarenlang een voorstander van is en de dreiging van Vladimir Putin. Eerder bracht de voorman van het Forum voor Democratie al naar buiten dat zijn onderwerpen de kosten van de Euro voor Noord-Europese landen en het open grenzenbeleid van de EU zijn.

Het debat zal vanavond te zien zijn op NPO 1 tijdens Pauw, Jeroen Pauw zal het debat ook leiden.

Onderwerpen debat Rutte en Baudet bekend (Pro Shots / SIPA USA)
Onderwerpen debat Rutte en Baudet bekend (Pro Shots / SIPA USA)

Borussia Dortmund pakt door en strikt Thorgan Hazard

Borussia Dortmund heeft Thorgan Hazard gestrikt, zo meldt de Duitse topclub woensdagochtend via de officiële kanalen. De middenvelder komt over van Borussia Mönchengladbach en hij tekent tot medio 2024. Hazard is de tweede aankoop van Dortmund in korte tijd, aangezien BVB dinsdag de komst van Nico Schulz wereldkundig maakte.

Het is onbekend voor welk bedrag de Belgisch international de transfer maakt, maar volgens diverse Duitse media gaat het om een som van ruim 25 miljoen euro. De komst van Hazard hing al een tijdje in de lucht, maar is nu officieel. Naast Schulz en Hazard wordt ook Julian Brandt van Bayer Leverkusen hevig gelinkt aan een overstap naar de nummer twee van Duitsland.

"Ik ben Borussia Mönchengladbach dankbaar voor de mooie jaren en prachtige herinneringen. Nu was het juiste moment om de volgende stap in mijn loopbaan te zetten. Ik ben verheugd dat ik voor Borussia Dortmund ga spelen, een topclub met ongelooflijke fans", zo laat de 26-jarige middenvelder annex buitenspeler weten op de site van zijn nieuwe werkgever.

Hazard was sinds de zomer van 2014 actief bij Mönchengladbach, dat hem in eerste instantie een seizoen huurde van Chelsea en in 2015 acht miljoen euro betaalde om hem definitief in te lijven. Hazard kwam in totaal 182 keer in actie namens de Bundesliga-club en produceerde daarbij 46 doelpunten en 44 assists. De 21-vouidig international lag nog tot de zomer van 2020 vast bij Borussia Mönchengladbach.

Maher vertrekt bij AZ

Adam Maher gaat AZ na één seizoen verlaten. De 26-jarige voetballer heeft dat aan de Alkmaarse club laten weten.

Maher tekende aan het begin van dit seizoen een contract voor één seizoen. De middenvelder speelde een belangrijke rol in het team van coach John van den Brom. AZ heeft laten weten teleurgesteld te zijn dat Maher zijn contract niet wil verlengen.

Wie zijn nieuwe werkgever wordt is nog niet bekend. In het geruchtencircuit wordt Feyenoord genoemd maar een overstap naar het buitenland is ook niet uitgesloten.

Schoofs uitgeschakeld in kwalificatie voor Roland Garros

Bibiane Schoofs is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor Roland Garros. De 31-jarige tennisster verloor in drie sets van de Britse Heather Watson: 2-6, 6-4, 4-6.

Voor Schoofs was dit de derde poging in haar carrière om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Net als de vorige twee pogingen strandde ze dus opnieuw in de kwalificaties. Eerder werden Arantxa Rus en Lesley Kerkhove al uitgeschakeld in de eerste ronde. Richèl Hogenkamp bereikte wel de volgende ronde. De 27-jarige tennisster speelt donderdag tegen de Japanse Nao Hibino.

'Begeerde Vlap gaat mogelijk naar Serie A'

Michel Vlap speelt volgend seizoen mogelijk in de Serie A. De aanvallende middenvelder van sc Heerenveen wordt gelinkt aan Atalanta. Eerder werd de 21-jarige Vlap al in verband gebracht met clubs als KRC Genk, Anderlecht en TSG Hoffenheim. Atalanta is momenteel de nummer drie van de Serie A.

Vlap wordt al wekenlang in verband gebracht met een vertrek bij Heerenveen, waar hij nog tot medio 2022 vastligt. Volgens eerdere berichten hebben meerdere buitenlandse clubs al geïnformeerd naar Vlap. Heerenveen zou de creatieveling echter niet voor een habbekrats willen laten gaan en zou minimaal vijf miljoen euro eisen.

Atalanta houdt er rekening mee dat Josip Ilicic naar Napoli verkast, waardoor de club uit Bergamo op zoek moet naar een vervanger. Vlap zou volgens diverse Italiaanse media een van de kandidaten zijn om aan de slag te gaan bij Atalanta, dat momenteel strijd voor een ticket naar de Champions League. Mocht Atalanta de derde plek behouden, dan is de club volgend seizoen verzekerd van acteren in het miljardenbal.

Technisch manager Gerry Hamstra stelde eerder dat er geen vaste vraagprijs is voor Vlap, aangezien hij nog drie jaar vastligt bij Heerenveen. Vlap heeft tot op heden in totaal 65 wedstrijden voor de Friezen gespeeld, met 21 doelpunten en negen assists als resultaat. Dit seizoen staat de teller van Vlap op zeventien goals en zes assists in 38 wedstrijden.

Bitcoinbedrijf voorkomt helpdeskfraude bij ouderen

Het is 20 december 2018 als de telefoon gaat bij een 80-jarige man. De beller geeft zich uit voor een medewerker van een bekend softwarebedrijf. Hij vertelt de oudere meneer in het Engels dat er wat mis is met zijn computer, maar dat hij de man gaat helpen het op te lossen. De beller neemt uiteindelijk de computer van het slachtoffer over.

Rechercheur Marius vertelt: "De oplichter maakte de man wijs dat zijn computer de hele avond en nacht aan moest blijven staan. Terwijl die meneer zijn prak stond te koken, trokken die oplichters zijn rekening leeg." De volgende dag was de man 14.000 euro kwijt.

Tech Support Scam
Deze vorm van oplichting staat ook wel bekend als Tech Support Scam oftewel helpdeskfraude. Een dag later overkwam het ook een 72-jarige vrouw. Dezelfde oplichters verkregen met dezelfde smoes ook toegang tot haar computer. Ze maakten het geld van de oudere man over naar haar bankrekening om vervolgens vanaf haar rekening het door te zetten naar weer andere rekeningen en verschillende online cryptobeurzen waar ze een deel van het geld omwisselden in Bitcoins. De oplichters maakten bij deze Bitcoinbestellingen gebruik van de identiteit van de oudere dame. Naast de 14.000 euro van de man haalden ze ook nog eens 1.250 euro van de rekening van de vrouw

Verdacht hoge leeftijd
Het Cybercrime Team Rotterdam dook in de zaak en benaderde de verschillende cryptobeurzen voor de transactiegegevens. "Begin deze maand benaderde ik één van deze bedrijven, cryptobeurs Bitvavo.com en toen bleek dat dat bedrijf een goede actie had ondernomen," vertelt rechercheur Marius. "Bitvavo.com had toen, eind december, al ingeschat dat de aangevraagde transacties wellicht niet legitiem waren, mede door de hoge leeftijd van de aanvraagster. Daarom had het bedrijf besloten om na het inwisselen van het geld in Bitcoins, deze Bitcoins vast te houden en niet te voldoen aan nieuwe betaalverzoeken. Ze hebben afgewacht totdat ofwel de aanvraagster zelf met hen contact zou opnemen ter verificatie, of de politie. Een half jaar na de oplichting stond het geld dus nog netjes op de slachtoffers te wachten!"

Door de actie van dit bedrijf kregen de benadeelden toch nog een kwart van hun verlies terug.

Eredivisie op de schop: twee clubs degraderen rechtstreeks

De opzet van de Eredivisie verandert al vanaf komend seizoen. De Eredivisie CV meldt woensdag dat vanaf 2019/20 twee clubs rechtstreeks degraderen. Tot en met dit seizoen degradeert alleen de nummer achttien rechtstreeks en doet de nummer zestien mee aan de play-offs om promotie/degradatie. Clubs die in Europees verband spelen, stromen een bekerronde later in.

Eind 2018 kwamen clubs op het hoogste niveau tot een akkoord over de zogenoemde veranderagenda, om de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal te verbeteren. De clubs hebben ermee ingestemd dat de veranderingen al vanaf het komende seizoen worden ingevoerd. De belangrijkste verandering is de rechtstreekse degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie voor de nummers zeventien én achttien.

Net als de kampioen van de Eerste Divisie verzekert ook de nummer twee zich van promotie naar de Eredivisie. Voor dit seizoen had dit betekend dat na NAC Breda ook De Graafschap was gedegradeerd, terwijl Sparta Rotterdam als nummer twee zou zijn gepromoveerd. "Omdat de maatregelen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal heeft de commissie voorgesteld om deze eerder in te voeren dan in november 2018 besloten was. De clubs stemmen hiermee in", reageert de Eredivisie in een verklaring.

Overzicht van alle veranderingen vanaf 2019/20

  • Nummer 18 en 17 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks. Nummer 16 van de Eredivisie neemt deel aan de promotie/degradatie play-offs. Deze maatregel draagt eraan bij dat de beste clubs in de Eredivisie spelen.
  • Clubs die zich geplaatst hebben voor de groepsfase van een Europese Clubcompetitie stromen bij de laatste 32 clubs in tijdens het TOTO KNVB bekertoernooi. Deze wedstrijden worden allemaal na afronding van de groepsfase van de Champions League en de Europa League gespeeld. Deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.
  • Er komt meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden om de arbeid/rust verhouding tussen wedstrijden voor clubs die spelen in de Champions League of Europa League te verbeteren. Ook deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.
  • De solidariteit in de verdeling van de mediagelden neemt met 10% toe. De ratio tussen de nummer 18 en 1 verbetert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Deze evenwichtigere verdeling draagt bij aan het sterker worden van kleinere clubs in de Eredivisie.
  • Clubs die deelnemen aan de Europa League of de Champions League verdelen 5% van hun UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knock-out fase daaropvolgend onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. Deze gelden komen in eerste instantie voornamelijk terecht bij de clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen. Deze maatregel motiveert clubs om over te stappen op natuurgras en maakt niet-Europese deelnemers in de Eredivisie sterker.
  • Er is een herenakkoord gesloten tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben. Dit akkoord houdt in dat deze clubs geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen. Deze maatregel zorgt ervoor dat investeren in jeugdopleidingen beter loont wat bijdraagt aan de sportieve kwaliteit van de clubs in de Eredivisie.
  • 15% van de solidariteitsgelden die de Eredivisie-clubs ontvangen vanuit de UEFA worden beschikbaar gesteld aan de clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Net als in de Eredivisie zullen ook deze gelden op een wijze verdeeld worden dat ze bijdragen aan meer solidariteit in verdeling van middelen en het motiveren van investeren in jeugdopleiding.

Nijland in tranen: "Het is nu best wel een leeg gevoel"

FC Groningen werd dinsdagavond uitgeschakeld in de play-offs om Europees voetbal. Zodoende trekt Hans Nijland nu de deur achter zich dicht. Na de 2-1 thuiszege op Vitesse ging de ploeg van trainer Danny Buijs in Arnhem met 3-1 onderuit, waardoor het seizoen voor FC Groningen ineens voorbij is. Nijland neemt afscheid als algemeen directeur en dat laat hem niet onberoerd, zo merkte RTV Noord op.

Nijland was 23 jaar directeur van Groningen en had gehoopt afscheid te nemen met kwalificatie voor Europees voetbal. Nadat Vitesse te sterk bleek, kwam bij Nijland het besef dat zijn tijd erop zat en kon hij de tranen niet bedwingen. "Het is klaar, zo simpel is het. Je wist dat die 2-1 een hele gevaarlijke uitslag was. We scoren hier dan nog tegen en dat kansje in blessuretijd van Gladon... Dan is het nu best wel een leeg gevoel dat dit echt het einde is."

Door een doelpunt van Martin Ödegaard en twee van Tim Matavz plaatste Vitesse zich voor de finale van de play-offs. Nijland zal de komende dagen gebruiken om zijn tijd bij Groningen af te sluiten. "Zij waren vandaag een maatje te groot voor ons, zo eerlijk moet je zijn. Maar maak je geen zorgen hoor. We pakken het gewoon weer op. Nog tot het eind van deze maand en dan zit het er echt op voor mij", aldus Nijland, die het stokje overgeeft aan Wouter Gudde.

'In de Balie herkende jihadist was informant AIVD'

Abdelaziz A., de Syriër die in 2017 in debatcentrum De Balie werd herkend en momenteel vast zit op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, was informant van de inlichtingendienst AIVD.

Dat zeggen bronnen rond het onderzoek tegen Nieuwsuur. De AIVD zou december 2016 en januari 2018 zeker tien keer af hebben gesproken met A. en betaalde hem enkele duizenden euro's uit. Welke informatie A. gaf aan de inlichtingendienst en hoeverre deze bruikbaar was is niet bekend.

De AIVD zocht volgens de nieuwsrubriek contact met A. toen hij in december 2016 naar Saudi-Arabië reisde. De inlichtingendienst had aanwijzingen dat hij een geldbedrag van rond de 100.000 euro, waarvan de herkomst onbekend is, mee zou nemen naar Nederland en arresteerde A. toen hij van vliegveld Frankfurt naar Amsterdam reed.

Dat geldbedrag werd niet aangetroffen. Vervolgens vroeg de AIVD of hij hen van tijd tot tijd van informatie wilde voorzien over onder meer andere Syriërs in Nederland.

De Balie
Elf maanden daarna werd Abdelaziz A. in debatcentrum De Balie door Syrische activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkend. De activisten, die daar hun documentaire City of Ghosts toonden, zeiden hem te herkennen vanwege zijn verleden als jihad-strijder.

Al Nusra
A. vluchtte die avond de zaal uit en wist te ontkomen, maar werd een jaar later in zijn woning in Amsterdam aangehouden op verdenking van lidmaatschap van terreurorganisatie Jahbat Al-Nusra en deelname aan de gewapende strijd namens deze organisatie.

A. zelf ontkent alle beschuldigingen. Advocaat Peter Plasman wil bevestigen noch ontkennen dat zijn cliënt informant was van de AIVD.

Giro: Etappe 11 - Lang, vlak en verder niks

Gisteren kregen we een korte, vlakke en eigenlijk gewoon saaie rit voorgeschoteld in de Giro, met een door een valpartij van onder meer Pascal Ackermann ontregelde en door Arnaud Demare gewonnen sprint. Dat gaat vandaag gelukkig allemaal veranderen, zo kunnen we op basis van het parcours stellen: het wordt niet nog eens kort, saai en vlak. Vandaag wordt het láng, saai en vlak, hoera!

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de heren vandaag wederom door de Povlakte rijden. Ze beginnen in Carpi en na 221 kilometer ligt de finish dan in Novi Ligure, alvorens de Giro eindelijk eens richting de betere etappes trekt. Gelukkig rijdt het peloton vandaag door talloze boeiende stadjes...oh nee, zelfs dat krijgen we niet mee. In de laatste kilometer moet nog een muur beklommen worden, dat dan weer wel: net iets meer dan één heel procent stijging.

De renners worden om 12.00 uur op gang geschoten voor deze meer dan tweehonderd kilometer aan ellende, Eurosport is er een goed uur later bij. Ondertussen kun je prima alles gaan doen behalve de Giro kijken, inschakelen om half vijf is meer dan ruim op tijd: de finish wordt tussen vijf en half zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Inoue met groot machtsvertoon naar World Boxing Super Series-finale

We keren voor de boksliefhebbers weer even terug naar het weekeinde, want er gebeurde meer dan alleen de snoeiharde knock-out van Deontay Wilder tegen Dominic Breazeale. In The SSE Hydro in Glasgow werd gevochten om twee wereldtitels, met telkens twee ongeslagen boksers en ook nog eens de finale van de World Boxing Super Series als inzet.

Emmanuel Rodriguez (19-0, 12 KO's) uit Puerto Rico nam het in het bantamgewicht (-53,5kg) op tegen de Japanner Naoya Inoue (17-0, 15 KO's). Rodriguez verdedigde daarbij zijn IBF-wereldtitel, de WBA-titel van Inoue stond niet op het spel, maar het was wel al zijn dertiende opeenvolgende wereldtitelgevecht, zijn derde in het bantamgewicht.

Rodriguez kwam de eerste ronde nog door, maar in ronde twee sloeg Inoue, die hard op weg is een superster te worden, keihard toe: zijn opponent ging neer, stond weer op, ging nog eens neer en stond weer op...en na de derde knockdown maakte de scheidsrechter er meer dan terecht een einde aan. Rodriguez is zijn titel kwijt, Inoue won al voor de derde keer op rij met een knock-out in de eerste of tweede ronde.

Inoue - Rodriguez (Bron: YouTube)

Het gevecht tussen de Wit-Rus Ivan Baranchyk (19-0, 12 KO's) en de Schot Josh Taylor (14-0, 12 KO's) werd een stuk spannender, met als inzet de IBF-weredltitel in het superlichtgewicht (-63,5kg). Die was in het bezit van Baranchyk, maar Taylor leek de betere bokser en in de zesde ronde sloeg hij zijn opponent twee keer tegen het canvas. The Beast gaf niet op en wist de twaalf ronden vol te maken, maar alle drie juryleden gaven het gevecht en dus de wereldtitel vrij overtuigend aan The Tartan Tornado uit Schotland, die in zijn eerste wereldtitelgevecht stond.

Taylor - Baranchyk (Bron: YouTube)

In Engeland werd ook gevochten en wel in Stevenage. Daar stond de vacante WBO-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) op het spel, nadat Gilberto Ramirez eerder deze maand definitief liet weten de titel af te staan en zich op een hogere gewichtsklasse te richten. Thuisheld en oud-wereldkampioen in het middengewicht Billy Joe Saunders (27-0) mocht het opnemen tegen de Servische Duitser Shefat Isufi (27-3) en dat bleek wellicht niet echt een geweldige zet. Isufi kreeg alle hoeken van de ring te zien en wist het wonderbaarlijk genoeg twaalf ronden vol te houden, alvorens Saunders duidelijk tot winnaar en nieuwe wereldkampioen uitgeroepen werd.

In het voorprogramma vocht één van de grote uitdagers in het zwaargewicht, de ongeslagen Brit Joe Joyce. Hij is met zijn 33 jaar wellicht een laatbloeier, maar met acht KO's in acht gevechten wordt Juggernaut gezien als groot gevaar voor de top. Hij nam het op tegen de 42-jarige Russische gigant Alexander Ustinov, maar dat duurde niet lang: in de derde ronde sloeg Joyce de 128kg zware Ustinov naar het canvas en daarmee staat de Brit nog altijd op een record met louter knock-outs.

Joyce - Ustinov (Bron: YouTube)

Flinke toename personeel verpleeghuizen

Het aantal medewerkers in de verpleeghuiszorg is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2017 en 2018 zijn er in totaal 18.500 mensen extra gaan werken in de verpleeghuiszorg, in 2019 verwachten verpleeghuizen dat nog eens 19.000 mensen extra worden aangenomen. Er is daardoor meer tijd en aandacht voor bewoners van verpleeghuizen, waardoor de kwaliteit van de zorg toeneemt. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’ en een analyse van de kwaliteitsplannen voor 2019 door Zorgverzekeraars Nederland.

Thuis in het verpleeghuis
Die kwaliteitsverbetering is nodig om de verpleeghuiszorg in heel Nederland te laten voldoen aan de eisen van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg dat in 2017 van kracht werd. Het kabinet investeert stevig in de verpleeghuiszorg om het mogelijk te maken voor zorgaanbieders om elk verpleeghuis aan die kwaliteitseisen te laten voldoen. In 2019 is er in totaal 600 miljoen extra beschikbaar voor de verpleeghuiszorg ten opzichte van vorig jaar. De extra investeringen voor de verpleeghuiszorg lopen stapsgewijs op tot jaarlijks 2,1 miljard structureel extra. Dat geld is vooral bestemd voor de inzet van meer personeel.

Met het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’ dat minister De Jonge in 2018 startte, werkt het ministerie van VWS samen met de partners in de verpleeghuiszorg aan het op de juiste manier inzetten van dit geld door te zorgen voor meer tijd en aandacht voor de bewoners, voldoende, gemotiveerde en deskundige zorgverleners en een sector waarin leren, verbeteren en innoveren in elke instelling verankerd zijn.

Sturen op kwaliteit
Om voor extra geld voor kwaliteitsverbetering in aanmerking te komen kunnen zorgaanbieders jaarlijks kwaliteitsplannen indienen waarin zij uiteenzetten hoe ze het geld willen besteden. Voor 2019 hebben alle aanbieders zo’n kwaliteitsplan ingediend bij hun eigen zorgkantoren. De zorgkantoren beoordelen de kwaliteitsplannen en kunnen er op die manier op sturen dat de extra kwaliteitsgelden goed besteed worden. Uit de analyse van Zorgverzekeraars Nederland blijkt dat zorginstellingen van plan zijn om in 2019 €583 miljoen extra uit te geven om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Daarvan is €496 miljoen voor extra zorgpersoneel en €87 miljoen voor andere investeringen, zoals technologie. De zorgkantoren hebben daarnaast een bedrag van €17 miljoen gereserveerd om in de loop van 2019 te kunnen inzetten bij nieuwe aanbieders of bij aanbieders die mogelijkheden zien om sneller te groeien dan afgesproken in hun kwaliteitsplan. Directeur Wout Adema van Zorgverzekeraars Nederland is tevreden over de ontwikkelingen: “Er is in het algemeen een verbeterslag te zien in de beschrijving van het kwaliteitsplan. Dit geldt zowel voor de beschrijving van het proces als ook de inhoud. Dat helpt zorgkantoren om het goede gesprek te voeren met zorgaanbieders.”

Voldoende, gemotiveerde en deskundige zorgverleners
De resultaten laten zien dat de sector zich sterk heeft ingespannen om extra personeel te werven, en dat de inzet loont. Daarnaast toont de sector in de nieuwe kwaliteitsplannen een stevige ambitie om, ondanks de krappe arbeidsmarkt, nog meer personeel aan te trekken. Het aantal werknemers in verpleeghuizen is met ruim 18.500 (circa 9.000 fte) gestegen ten opzichte van 2016. Dat betekent dat er op een gemiddelde verpleeghuislocatie in 2018 gemiddeld 8 werknemers extra werken. Een significant verschil. In de kwaliteitsplannen voor 2019 geven aanbieders aan nog eens 19.000 mensen extra aan te willen trekken, zo blijkt uit de kwaliteitsplannen voor 2019. Dat is nog eens gemiddeld 8 werknemers meer ten opzichte van het huidige personeelsomvang. Het gaat dan vooral om bijvoorbeeld verplegenden, verzorgenden, welzijnsmedewerkers, gastvrouwen of huiskamermedewerkers. Het werven van nieuw personeel blijft ook in de toekomst een flinke uitdaging voor zorgaanbieders, zeker omdat niet alleen de arbeidsmarkt krap is, maar ook de vraag naar verpleeghuiszorg sneller stijgt dan vooraf verwacht was.

Naast de inzet van extra personeel blijven verpleeghuizen zich ook ontwikkelen door te leren en te innoveren. Vanuit het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’ kunnen verpleeghuizen meedoen aan het ondersteuningsprogramma ‘Waardigheid en Trots op locatie’. Inmiddels hebben 194 instellingen zich aangemeld voor deelname.

Minister Hugo de Jonge (VWS) is tevreden met de resultaten tot nu toe. “Wat we nu zien is dat er een brede beweging op gang is gekomen om meer liefdevolle en persoonsgerichte zorg te bieden in de verpleeghuizen in heel het land. We zijn er nog niet, en we hebben nog veel slagen te slaan, maar het is mijn overtuiging dat bewoners en medewerkers echt het verschil al merken.”

FOK! Wat een weer: interview met weerman Stephan5

Mogge!  

Vandaag een speciaal weerbericht. Een interview met uw eigenste weerman. Het interview wordt afgenomen door mijzelf.

Stephan5: Hoi!!!

Stephan5: Hoi!!

Stephan5: Alles goed?

Stephan5: Jazeker, met jou ook?

Stephan5: Ja prima.

Stephan5: Dat was me het weerdagje wel weer he?

Stephan5: Nou, zeg dat wel, we zijn allemaal weer onder de indruk.

Stephan5: Ik vond het nogal grijs, net als de afgelopen dagen, heb je dan wel inspiratie voor een weerbericht?

Stephan5: Nee, eigenlijk niet, ik wordt er een beetje baldadig van.

Stephan5: Heb je geen collega's die je kunnen vervangen?

Stephan5: Jazeker wel, maar soms is er wel wat te vertellen, maar ik kan jullie meedelen, morgen mag één van hun het doen.

Stephan5: Waarom doe jij het dan niet?

Stephan5: Eens is de inspiratie een keer op, en dan kan je een weerbericht wel een paar dagen van een leien dakje afdoen.

Stephan5: Ik vind dat je groot gelijk hebt. 

Stephan5: Denk je dat users dit leuk vinden een interview met jezelf?

Stephan5: Zoals ik al zei, als het weer lange tijd niet meewerkt, dan wordt ik baldadig.

Stephan5: Heb je nog wat meegemaakt vandaag?

Stephan5: Jazeker, ik was even bij de apotheek, en ik hoorde mensen over het weer praten.

Stephan5: Wat zeiden ze dan?

Stephan5: Dat het zo koud was, dat het wel winter leek!

Stephan5: WOEHAHAHAHAHAHA!!!!!

Stephan5: Ik schoot ook in de lach, ware het niet dat het inderdaad wel een kille novemberdag leek.

Stephan5: Ik durf het bijna niet te vragen, maar kun je ons nog een kleine update geven voor de komende dagen? Wanneer wordt het warmer?

Stephan5: Omdat jij het bent, maar natuurlijk ook voor alle andere users en crew.

Stephan5: Dank je wel voor dit interview. Volgende keer weer?

Stephan5: Jahoor, dat is goed.

Omdat jullie het zijn toch een kleine update, Vandaag beginnen we de dag nog behoorlijk grijs, maar ik heb goede hoop dat de zon er in de loop van de middag doorheen komt. Zeker in het westen moet dat wel gaan lukken. Misschien bereiken die opklaringen pas tegen de avond het oosten. Als het even meezit gebeurt dat iets eerder. Het blijft overal droog. De neerslag zit ruim ten oosten van ons land.

In het interview werd mij de vraag gesteld wanneer het eindelijk wat warmer gaat worden, ik kan daar vrij duidelijk over zijn. Voorlopig niet. De noordwestenwind blijft hardnekkig aanwezig, dus meer dan 15 graden onder de bewolking zit er niet in. Als het even (goed) opklaart, dan kan het misschien net 20 graden worden. Uiteraard zit dit alleen in de verwachting voor het oosten en zuiden. 

Misschien dat er in het weekend een enkel buitje valt. 

Nou mensen, ik hoor dat ik morgen vrij ben, dus tot snel!  

Vandaag een prachtig stukje muziek. Ik heb niet de indruk dat er veel mensen op uit getrokken zijn vandaag om weerfoto's te maken. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Autohandelaar betaalt 750.000 euro boete voor btw-carrousel fraude

Tonny Keijzers Auto’s B.V. (TKA) uit Apeldoorn heeft een door het OM opgelegde strafbeschikking in de vorm van een boete van 750.000 euro aan de Staat betaald. Het OM verwijt het bedrijf stelselmatige btw-carrouselfraude bij de handel in auto’s, waardoor verdachten circa 1,8 miljoen euro te weinig belasting hebben betaald. Door op deze wijze te frauderen heeft de autohandelaar volgens het OM een oneerlijk voordeel gehaald ten opzichte van andere autohandelaren, die wel btw-belasting moesten afdragen. Het nadeel dat de schatkist heeft geleden wordt alsnog betaald door verdachten aan de fiscus.

Het OM heeft daarnaast bepaald dat de 67-jarige voormalig leidinggevende van het bedrijf een werkstraf moet verrichten van 120 uur. Zijn compagnon moet een werkstraf van 180 uur verrichten. Het OM ziet dit als passende afdoeningen.

Strafrechtelijk onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD is gestart naar aanleiding van informatie van de belastingdienst. De zaak maakte onderdeel van een reeks aan strafrechtelijke onderzoeken naar verdachten van stelselmatige omzetbelastingfraude door autohandelaren in Oost-Nederland.

Het viel de Belastingdienst op dat in veel gevallen de geïmporteerde auto’s waarmee door tussenhandelaren btw-fraude werd gepleegd, via TKA in Apeldoorn aan de uiteindelijke gebruiker werden verkocht. In het verlengde van de lopende strafrechtelijke onderzoeken is daarom besloten ook strafrechtelijk onderzoek te doen naar de afnemers van die auto’s, waaronder TKA. Dit heeft geleid tot een langdurig en uitvoerig strafrechtelijk onderzoek door de FIOD.

Strafbare feiten
Uit dat onderzoek blijkt dat de autohandelaar in de periode van 27 januari 2005 tot en met 31 december 2010, btw-fraude heeft gepleegd en onjuiste (valse) facturen opgenomen in de bedrijfsadministratie. De bevriende zakencompagnon wordt hetzelfde verweten.

TKA kocht auto’s in Duitsland en Amerika in. De import verliep op papier via inmiddels veroordeelde tussenpersonen zoals een bedrijf uit Wierden, meerdere handelaren uit Apeldoorn en omstreken en via de bevriende compagnon van de toenmalig leidinggevende van TKA. Zij fungeerden als zogenoemde ‘ploffers’. Dat zijn bedrijven die net doen of zij BTW afdragen, maar dat in werkelijkheid niet doen. Hierdoor kon TKA de auto’s importeren tegen 0% btw.

TKA kreeg van de ploffer een factuur met aftrekbare btw, maar de btw was dus niet echt afgedragen door de ploffer. Het voordeel van door TKA betaalde en afgetrokken btw werd door de feitelijk leidinggevenden van de ploffers – zoals vooral de bevriende compagnon- deels via prijsval deels via zwarte contante afrekeningen met TKA gedeeld. Zo konden zij een concurrentie- en belastingvoordeel halen.

Passende afdoening
De fraude is langdurig en omvangrijk. Het geschatte nadeel voor de fiscus bedraagt circa 1,8 miljoen euro. De verdachten hebben aangegeven het foute van hun handelen in te zien. Het fiscale nadeel is alsnog betaald aan de Staat. TKA betaalt alsnog een strafrechtelijke boete van bijna de helft van het fiscale nadeel. Het OM ziet de afdoening van de casus tegen TKA met een boete van 750.000 euro als passend.

Volgens het OM is deze afdoening effectiever dan een eventuele lange rechtsgang. De toenmalig leidinggevende is inmiddels 67 jaar oud. Hij wil zijn bedrijf aan zijn zoon overdragen. De leidinggevende heeft ook aangegeven het foute van zijn handelen in te zien. Hij zal een werkstraf van 120 uur verrichtten. Zijn compagnon verricht een werkstraf van 180 uur. De zaak is hiermee afgedaan.

Seks tegen de wil en seksuele intimidatie worden strafbaar

Seksueel overschrijdend gedrag is niet te tolereren. Om slachtoffers van onvrijwillige seks en seksuele intimidatie beter te beschermen, is minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) van plan om de wet uit te breiden. Vrouwen en mannen hebben nog dagelijks te maken met seksueel overschrijdend gedrag, waarvan de gevolgen vaak indringend zijn. Door nieuwe strafbaarstellingen voor ‘seks tegen de wil’ en ‘seksuele intimidatie’ in de wet op te nemen - naast de huidige bepalingen voor verkrachting en aanranding - kunnen slachtoffers straks makkelijker aangifte doen dan nu en wordt hun veiligheid vergroot.

Dit blijkt onder meer uit een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd, mede namens minister Dekker (voor Rechtsbescherming). Hoe wijdverbreid seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt en hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn, heeft ook de #Metoo-beweging laten zien. Gedrag dat in de samenleving sterker wordt afgekeurd dan voorheen en als schadelijk en strafwaardig wordt ervaren, maar waarvoor de strafrechtelijke bescherming op onderdelen tekortschiet.

Seks tegen de wil
Nu ligt de lat soms te hoog voor het bewijs van dwang bij aanranding en verkrachting en kunnen aangiftes niet altijd worden opgepakt, terwijl dat wel gewenst zou zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als het slachtoffer uit angst ‘verstijft’ of ‘bevriest’ en zich daardoor niet kan uiten of verzetten, en er bovendien geen sprake is van geweld. Grapperhaus biedt een oplossing door nieuwe seksuele misdrijven in de wet op te nemen waarin niet dwang maar seks tegen de wil het criterium is.

Seks is vrijwillig, dat is de norm. Straks ben je strafbaar als je weet of op grond van de feiten en omstandigheden behoort te weten dat de seksuele handelingen tegen de wil van de ander zijn. ‘Je bent verantwoordelijk voor je eigen handelen en je moet je bewust zijn van het gedrag van de ander’, aldus Grapperhaus. Als iemand duidelijk ‘nee’ zegt of sterke afhoudende gebaren maakt, weet je dat het tegen de wil is.

Een ‘nee’ is een ‘nee’. Geen ‘nee’, betekent nog geen ‘ja’. Als de ander zich niet helder uitspreekt, moet je straks eerst onderzoeken of diegene wel seksueel contact wil. Dat is het geval als iemand uit angst ‘verstijft’. Of op enig moment stopt met meedoen. Een weifelende of wisselende houding is een signaal.

Voor twijfelgevallen geldt straks een onderzoeksplicht. Door bijvoorbeeld de ander op dat moment te vragen of die het contact wel prettig vindt en wil doorgaan, wordt duidelijk of iemand instemt. Als je je daar niets van aantrekt dan kan sprake zijn van strafbaar gedrag. Immers, je behoorde te weten dat het tegen de wil van de ander was.

Zowel lichtere als ernstige categorieën van seksuele handelingen vallen onder de nieuwe strafbepalingen, bijvoorbeeld ongewilde aanraking van geslachtsdelen dan wel het binnendringen van het lichaam.

Seksuele intimidatie
Ook wordt seksuele intimidatie strafbaar. Daarmee wil Grapperhaus een duidelijk signaal afgeven dat seksuele intimidatie van anderen in het openbaar niet acceptabel is. De afgelopen tijd is gebleken dat vooral vrouwen, maar ook mannen, zich onveilig kunnen voelen en soms niet ongehinderd zichzelf kunnen zijn als gevolg van seksueel intimiderend gedrag.

Zo komt het voor dat vrouwen zich anders gaan kleden of bepaalde straten ontwijken. Het is niet normaal om vrouwen of mannen op straat te betasten om ze te vernederen of te kwetsen, bijvoorbeeld door in billen of borsten te knijpen of geslachtsdelen over de kleding heen aan te raken. Hetzelfde geldt voor het maken van publieke opmerkingen of gebaren die seksueel van aard zijn.

Online komt het ook regelmatig voor dat op publieke plaatsen, zoals social media of chatsites, seksueel getinte opmerkingen worden gemaakt. Die hebben vaak een grote impact op het gevoel van veiligheid of waardigheid van mensen. Ook dit wil Grapperhaus aanpakken. Want een van onwenselijke effecten is dat mensen zich dan vaak anders gaan gedragen. Bijvoorbeeld door bepaalde foto’s niet meer te delen via sociale media of hieraan helemaal niet meer actief deel te nemen. Ook kan het leiden tot psychische klachten.

Verdrag
De nieuwe voorstellen zijn in lijn met het Verdrag van Istanbul dat in 2016 voor Nederland in werking trad en dat bepaalt dat seksuele handelingen zonder wederzijds goedvinden een sanctie vereisen, net als elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek seksueel getint gedrag. Grapperhaus schrijft verder dat hij de komende maanden een impactanalyse maakt met het oog op de uitvoering en financiële onderbouwing van de nieuwe wetgeving. Zodra de uitkomsten hiervan beschikbaar zijn, gaat eind 2019 naar verwachting een wetsvoorstel in consultatie.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.