FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 mei 2019

Negentig aanhoudingen bij actie tegen mobiel banditisme

De politie heeft tijdens de landelijke actie 'Trivium' tegen mobiel banditisme ofwel rondtrekkende criminelen, tenminste negentig aanhoudingen verricht. Daarbij zijn onder meer autodieven, maar ook winkeldieven aangehouden. Twee mannen uit Wit-Rusland die worden verdacht van meerdere winkeldiefstallen zijn in hechtenis genomen volgens de nieuwe richtlijn van het Openbaar Ministerie (OM) die deze maand is ingegaan. Deze richtlijn biedt het OM de mogelijkheid hogere straffen te eisen tegen leden van rondreizende dadergroepen.

Van dinsdag 14 mei tot en met vrijdag 17 mei speurden elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen, die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkel- en autodiefstal, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, Douane, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, maar ook de Duitse politie ondersteunden de actie. Mobiel banditisme is niet alleen een Nederlands probleem.

Internationaal
Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid en de IND op de verblijfstatus van diverse personen. De Nederlandse politie werkte tijdens Trivium samen met politiemensen van Europol en politiemensen uit Roemenië, Litouwen, Portugal, Polen, Cyprus, Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië. In verschillende Europese landen zijn deze week vergelijkbare acties gehouden.

Tijdens de actie zijn de internationale systemen ruim duizend maal geraadpleegd. Op woensdag 15 mei lag het zwaartepunt van de actie op de Nederlands/Duitse grens. Onder de naam ‘Korridorfahndung’ is hier samengewerkt met de Duitse politie en Douane. Trivium sluit aan bij de landelijke integrale aanpak van de Taskforce Mobiel Banditisme om Nederland onaantrekkelijk te maken voor mobiele bendes.

Nieuwe richtlijn; langer vast
Het Openbaar Ministerie (OM) gebruikt sinds 1 mei 2019 een nieuwe richtlijn voor de aanpak van mobiel banditisme. Deze richtlijn biedt een officier van justitie handvatten voor het bepalen van hogere strafeisen voor bijvoorbeeld inbraken, winkeldiefstallen en zakkenrollerij als die gepleegd worden door internationaal opererende mobiele bendes. Volgens de nieuwe richtlijn eist justitie voortaan in principe alleen nog onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Mobiel banditisme moet volgens het OM beschouwd worden als ‘internationaal georganiseerde criminaliteit’.

Een voorbeeld uit de afgelopen Trivium was een zaak waarbij drie Wit-Russen door de informatieorganisatie van de politie in beeld kwamen als personen die georganiseerd winkeldiefstallen plegen. Om vervolgens die goederen weer te verhandelen. Afgelopen dinsdag is daar door één van de politieteams op gewerkt. Na een controle bleek dat ze vermoedelijk al vijf winkeldiefstallen hadden gepleegd van onder andere diverse opzettandenborstels. De verdachten (44, 49 en 51 jaar) zijn in Arnhem aangehouden en twee bleken al eerder winkeldiefstallen te hebben gepleegd. De auto die zij gebruikten is in beslag genomen voor onderzoek. Afgelopen vrijdag zijn ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. Tegen twee Wit-Russen was voldoende bewijs om ze de komende weken vast te laten zitten. Ze moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor hun daden.

Autodieven
Een internationale verdachte van autodiefstal is slapend in een gestolen auto aangetroffen en is aangehouden. Verschillende andere landen bleken ook interesse in hem te hebben.

Twee vermoedelijke autodieven konden afgelopen woensdag op de A4 bij Hoofddorp worden onderschept. De auto was ook voorzien van valse kentekenplaten. Bij de actie raakten de gestolen auto en een politievoertuig beschadigd.

Openstaande gevangenisstraffen
Door de internationale samenwerking is sneller informatie gedeeld. De samenwerking leverde veel interessante informatie op die weer wordt gebruikt in lopende onderzoeken. Diverse gecontroleerde personen hebben nog openstaande gevangenisstraf uit te zitten, waaronder enkele ook in hun thuisland. Een man is aangehouden die in Polen nog een vrijheidsstraf van acht jaar uit moet zitten. Hij is in afwachting van de overleveringsprocedure ingesloten.

Valse identiteitsbewijzen
Tevens zijn er meerdere personen aangehouden die vervalste rijbewijzen en identiteitsbewijzen toonden of valse namen opgaven.

Diverse strafbare feiten
Verschillende verdachten zijn aangehouden voor het vervoer van kilo’s hard- en softdrugs in al dan niet verborgen ruimtes in voertuigen, voor witwassen (in één geval meer dan 100.000 euro) en gestolen goederen. Daarnaast zijn veel openstaande boetes geïnd en verdovende middelen, geld en (vuur)wapens in beslag genomen. Ook zijn er bij de actie bijna vijftig voertuigen in beslag genomen in verband met openstaande belastingschuld, onbetaalde boetes of lopende onderzoeken.

De gesloten auto die afgelopen woensdag op de A4 bij Hoofddorp werd onderschept
De gesloten auto die afgelopen woensdag op de A4 bij Hoofddorp werd onderschept

Dode bij schietpartij in Amsterdam

In parkeergarage The Bank in Amsterdam is vannacht rond 4:20 uur iemand zwaargewond geraakt bij een schietpartij.

Wat er zich in de parkeergarage precies heeft afgespeeld is niet bekend. Maar volgens een getuige zou een ruzie tussen meerdere mensen voorafgegaan zijn aan het schieten. De schutter zou daarna zijn weggevlucht. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Over de aard van die verwondingen is niets bekend.

De omgeving van de parkeergarage werd ruim afgezet door de politie voor sporenonderzoek. Uitgaanspubliek kon daardoor lange tijd de garage niet in.

Update 12:20 uur:
Het slachtoffer van de schietpartij is in een ziekenhuis overleden. Het gaat om een 26-jarige man uit Almere. Getuigen hebben gezien dat 4 mensen in een auto er vandoor gingen. Ze zijn door de politie opgespoord. Het gaat om drie mannen van 24, 21 en 20 jaar oud uit Amsterdam en een vrouw uit Diemen van 22. Deze mensen zitten nog vast.

Update 21:23 uur:
Volgens het Parool had het slachtoffer van de schietpartij ruzie om een parkeerkaart. Het gaat om de 26-jarige Orpheo Gefferie die een strafblad voor overvallen had, maar niet te boek stond als zware crimineel.

Veroordeling
Volgens Het Parool werd het slachtoffer enkele jaren geleden veroordeeld tot 15 maanden cel voor het voorbereiden van een woningoverval. Tegen die veroordeling liep nog cassatie. Eerder werd hij opgepakt voor straatroven en in 2017 stond hij terecht voor vernieling.

Waardoor de ruzie over het parkeerkaartje ontstond, is niet bekend.

Uitslag Heracles Almelo - FC Utrecht

FC Utrecht is de strijd om een Europa League ticket goed begonnen. Het begon vandaag de play-offs met 0-2 zege op bezoek bij Heracles Almelo. De return is komende dinsdag waarna de winnaar het opneemt tegen de winnaar van Vitesse tegen FC Groningen.

Heracles Almelo

0 - 2

FC Utrecht

     36' Gustafson (pen)
 40' Dessers
 
 Gele kaart: Dos Santos, v.d.Buijs, Knoester, (Heracles Almelo), v.Overeem, Gustafson, (FC Utrecht)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.322
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Knoester
v.d.Buijs
Czyborra
Osman
Drost (Konings/63)
Merkel (Duarte/46 -v.Hintum/90 1)
Kuwas
Dalmau
Dos Santos
  Jensen
Klaiber
Bergström
v.d.Maarel
Gavory
Bazoer
v.Overeem (Strieder/55)
Gustafson
Kerk (Boussaid/ 87)
Dessers (Görtler/75)
v.d.Streek

NBA: Bucks vernederen Raptors en verdubbelen voorsprong

De basketballers van de Milwaukee Bucks zijn bijzonder lekker bezig in de Eastern Conference-finale in de NBA. De ploeg won wedstrijd één al van de Toronto Raptors en ook het tweede duel leverde winst op: 125-103.

De Bucks zetten met een 9-0 run gelijk de toon en gaven de voorsprong geen moment meer weg. In het eerste kwart kwamen de Raptors nog even tot op een paar punten, maar verder deed Milwaukee onder leiding van Giannis Antetokounmpo (30 punten, 17 rebounds) wat het maar wilde en van enige spanning was gedurende de hele wedstrijd geen seconde sprake.

NBA play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Portland Trail Blazers - Golden State Warriors, West Finals - Wedstrijd 3 (2-0 Golden State)*
*Live op Ziggo Sport

Bucks - Raptors (Bron: YouTube)

NHL: Blues trekken stand gelijk tegen Sharks

In de NHL staat het in de finale van de Western Conference weer gelijk: 2-2. De St Louis Blues wonnen in eigen huis het vierde duel met de San Jose Sharks met 2-1.

Al na 35 seconden werkte Ivan Barbashev de openingsgoal binnen en twee minuten voor het einde van de eerste periode verdubbelde Tyler Bozak in de powerplay de score. Goalie Jordan Binnington bleef lang overeind en hield 29 schoten tegen, hoewel Tomas Hertl hem in de derde periode te grazen nam.

Het was niet erg, want daarna hielden de Blues weer stand en dus moeten de Boston Bruins nog zeker twee wedstrijden wachten om te weten wie hun tegenstanders worden in de Stanley Cup Final.

NHL play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.00 San Jose Sharks - St Louis Blues, West Finals - Wedstrijd 5 (2-2)*
*Live op FOX Sports

Blues - Sharks (Bron: YouTube)

Safety car helpt Eng naar eerste DTM-zege

Philipp Eng heeft zijn eerste zege in de DTM te pakken. Op het circuit van het Belgische Zolder was de Oostenrijkse BMW-coureur de beste, geholpen door de safety car: hij had zijn verplichte pitstop al gemaakt toen de race geneutraliseerd werd, in tegenstelling tot de coureurs voor hem.

Bij de start nam Bruno Spengler vanaf de derde plek de leiding, voor polesitter Marco Wittmann, René Rast, Sheldon van der Linde en Robin Frijns, die al snel verschalkt werd door Philipp Eng en ook nog eens vijf seconden straf kreeg wegens een valse start.

Na twintig minuten hielden de Aston Martins van Jake Dennis en Daniel Juncadella er plots mee op, waardoor de safety car de baan betrad. Joël Eriksson was op dat moment de voorste van de coureurs die al binnen waren geweest en op plek acht had hij zo potentieel ineens een prima voordeel in handen.

Met Spengler en Wittmann voorop werd het veld op gang gevlagd, waarbij Frijns zijn vijfde plek - Eng was ook al binnen geweest - verloor aan Timo Glock en Van der Linde voorbij ging aan Rast. Spengler, Van der Linde, Glock en Frijns kwamen vrij snel binnen en vielen dus ver terug, net als Wittmann en Rast niet veel later.

Eng werkte zich ondertussen voorbij Eriksson en pakte de leiding, Nico Müller reed achter de Zweed op plek drie. Hij deed nog wel een paar pogingen tot een aanval, maar die mochten niet baten. Eng won overtuigend, voor BMW-collega Eriksson, Müller, Loïc Duval, Mike Rockenfeller en Wittmann. Frijns eindigde de race als twaalfde.

Hockey Pro League: Britse dames ongelukkig, Argentijnse heren effectief

Het kwartje viel vaak de verkeerde kant op bij de hockeydames van Groot-Brittannië tegen Argentinië, zeker na de ongelukkige tegentreffer van Agustina Alberttario. In een stroef duel vocht de thuisploeg zich nog goed terug in de wedstrijd en kreeg met de gelijkmaker alsnog loon na werken (1-1). Uiteindelijk werd de shoot-outserie met vier missers uit vijf verloren, waardoor het bonuspunt ging naar de Argentijnse dames. Later op de middag werden de Britse mannen ook niet beloond voor hun goede spel tegen de Argentijnen (2-3).

Kijkend naar de stand in de FIH Pro League – pas één overwinning voor Groot-Brittannië – zou je vooraf een makkelijke overwinning verwachten voor Argentinië, maar Team GB legde de ploeg van bondscoach Carlos Retegui het vuur aan de schenen.

Het leverde een open wedstrijd op, die na het eerste kwart van de grond kwam. Het grootste gevaar kwam voor de rust voornamelijk via de strafcorner. Zo werd een tip-in van Lily Owsley gekeerd door keeper Cristina Cosentino. Aan de andere kant voorkwam lijnstopper Laura Unsworth de openingstreffer van Silvina D’Elia.

In de tweede helft zette Groot-Brittannië verder aan. De thuisploeg leek in het derde kwart een stuk doortastender dan in de eerste twee kwarten. Het publiek in de Lee Valley Hockey and Tennis Centre zag bijvoorbeeld een strafcorner via de stick van Hannah Martin richting de korte hoek gaan, maar Erica Sanders duwde de bal in de legguard van Cristina Cosentino.

Ondertussen loerde Argentinië op de tegenstoot en scoorde tien minuten voor het einde met wat fortuin de openingstreffer. Agustina Alberttario stoomde op in de cirkel en raakte haar backhand verkeerd, maar de mislukte voorzet verdween via de scheenbeschermer van aanvoerder Hollie Pearne-Webb achter Sabbie Heesh.

Nog geen minuut later had Sarah Robertson de gelijkmaker al op haar stick. Cosentino had echter weinig moeite met haar inzet, waarna de Britten met een extra veldspeler op jacht gingen naar de 1-1. In de overige minuten kwam de thuisploeg lang niet tot scoren, ondanks de gigantische kansen voor onder meer Laura Unsworth en Giselle Ansley.

Uiteindelijk was het alsnog loon na werken: een Britse strafcorner werd slecht weggewerkt, waarna de bal terecht kwam bij Lily Owsley. Zij zorgde uit de draai voor een dikverdiend punt voor de thuisploeg. De shoot-outserie was er eentje van vele missers, waarbij enkel Silvina d’Elia, Julieta Jankunas (beide Argentinië) en Pearne-Webb (Groot-Brittannië) scoorden. Het is alweer het vierde bonuspunt voor de Argentijnse dames in deze Pro League.

Bij de heren was het spelbeeld enigszins vergelijkbaar met het eerste duel van de dag: de Britse mannen hadden lang het veldoverwicht, maar moesten toch als eerste een doelpunt incasseren.Het eerste kwart was wat betreft kansen voor Groot-Brittannië. Na een aantal minuten kreeg de thuisploeg de eerste strafcorner, nadat Vivaldi een voorzet van Sam Ward te hoog wegwerkte. Diezelfde Ward schoof de inzet vanaf de rand van de cirkel vervolgens net naast. Later kreeg Forsyth een vrije schotkans met de backhand, maar vond de doelman op zijn weg. Daaruit volgde een strafcorner, die vakkundig gekeerd werd door diezelfde Vivaldi.

Ondanks het Britse veldoverwicht – een balbezit van 72 procent in het tweede kwart – was het Argentinië dat uiteindelijk als eerste tot scoren kwam. De initiële strafcorner van Leandro Tolini werd half gekeerd door George Pinner, waarna Martin Ferreiro met een slim wippertje de 0-1 op het scorebord zette. Voor de rust kregen de Britten genoeg kansen op de gelijkmaker, maar Forsyth en Ward bleven een uitblinkende Vivaldi op hun weg vinden.

Na de rust liepen de efficiënte Argentijnen uit naar een 0-3 voorsprong. Eerst sloeg Mazzilli de eerste kans voor de Argenijnen nog over, waarna de bezoekers een paar minuten later na vier strafcorners op een rij bijna de voorsprong verdubbelde via Tolini. Zijn vierde inzet ging echter net over. Niet veel later was het alsnog raak voor de ploeg van German Orozco: Mazzilli gooide het spel met een splijtende pass open, waarna een voorzet met enig fortuin via Ignacio Ortiz in het doel belandde.

Het ging van kwaad tot erger toen Maico Casella een-op-een met doelman Harry Gibson vrij mocht inschieten voor de 0-3. De wedstrijd leek gespeeld, maar de Pro League heeft bewezen dat drie doelpunten voorsprong geen garantie meer is voor de overwinning, zelfs al zijn er nog maar vijf minuten te spelen. Ward tekende met een rake strafcorner nog voor de aansluitingstreffer, waarna Forsyth uit de tiende Britse strafcorner de 2-3 aantekende. Met nog twee secondes op de klok moest Vivaldi – de uiteindelijke matchwinner – zelfs nog redding brengen voor de overwinning, waardoor de Argentijnen slotoffensief met drie punten afsloten.

Schermer Tulen op dreef in Parijs

Degenschermer Tristan Tulen heeft op de prestigieuze World Cup in Parijs knap de achtste finales bereikt. De 27-jarige Nederlander schopte het in de Franse hoofdstad tot de laatste zestien, waarin de Rus Nikita Glazkov met 10-11 te sterk was alvorens hij later de finale verloor van de Zuid-Koreaan Park Sang-young.

Tulen knokte zich in de knock-outfase langs de Spanjaard Alvaro Ibañez (15-11), de Japanner Akira Komata (14-13) en de Marokkaan Houssam Elkord (15-12), waarna hij ook te sterk was voor de sterke Est Nikolai Novosjolov (15-9) en de Fransman Luidgi Midelton (14-13). Tegen Glazkov moest de Nederlander tot slot het hoofd buigen.

Bas Verwijlen stond door zijn sterke optreden in de groep gelijk bij de laatste 64, maar verloor daarin met 12-15 van de Italiaan Federico Vismara. David van Nunen sneuvelde in de derde knock-outronde, Randy Postma, Rafael Tulen en Colin Keppel gingen er in de eerste ronde uit. Ruben Derksen en Thom Schanzleh kwamen niet door de groepsfase.

De vrouwen kwamen in actie in Dubai, waar Kelly Boone Nederland vertegenwoordigde. In de knock-outfase won ze met 15-6 van de Kazachse Tamila Muridova en met 15-8 van de Russische Olga Lukianova, maar vervolgens was Auriane Mallo uit Frankrijk met 9-15 te sterk. Boone eindigde daardoor op de 94e plek in het veld van 238 deelneemsters.

BjŲrk wint openingsrace WTCR op Zandvoort

Thed Björk heeft zaterdag de eerste race van het FIA WTCR op Circuit Zandvoort gewonnen. De Zweed versloeg zijn teamgenoot Yvan Muller. Op de derde plaats eindigde Mikel Azcona. Beste Nederlander was Nicky Catsburg op de tiende plaats.

Dankzij de snelste tijd in de kwalificatie op zaterdagochtend mocht Björk van pole position vertrekken. De coureur verzilverde die eerste plek en ging als eerste de Tarzanbocht in, op de voet gevolgd door Muller. De Spanjaard Azcona nam de derde plaats over van Andy Priaulx. In het vervolg van de race bleef Azcona met zijn Cupra aandringen bij Muller maar het lukte hem niet om de Fransman voorbij te steken.

De Nederlanders kwamen niet in het spel voor. Catsburg moest starten op plaats tien en finishte ook op die positie. Niels Langeveld en Tom Coronel werden vijftiende en zestiende.

Hoogtepunten race 1 FIA WTCR op Zandvoort (Bron: Youtube)

Uitslag race 1
1. Thed Björk (ZWE) Lynk & Co
2. Yvan Muller (FRA) Lynk & Co
3. Mikel Azcona (SPA) Cupra
4. Johan Kristoffersson (ZWE) Volkswagen
5. Andy Priaulx (GBR) Lynk & Co
6. Mehdi Bennani (MAR) Volkswagen
7. Yann Ehrlacher (FRA) Lynk & Co
8. Benjamin Leuchter (DUI) Volkswagen
9. Frédéric Vervisch (BEL) Audi
10. Nicky Catsburg (NED) Hyundai

Hockeyers Bloemendaal in finale na shootouts tegen Amsterdam

Naast Bloemendaal heeft ook Kampong zich geplaatst voor de strijd om de landstitel in het hockey. Bloemendaal was na shoot-outs te sterk voor Amsterdam. Bloemendaal won donderdag al de eerste wedstrijd in Amsterdam, waardoor een derde beslissingswedstrijd niet meer nodig is. 

Bloemendaal kreeg in de eerste helft de beste kansen en dacht in het tweede kwart te scoren, maar de treffer van Florian Fuchs werd afgekeurd. De Duitser zou volgens de scheidsrechter een overtreding hebben gemaakt. Vlak voor rust kwam Amsterdam op voorsprong. Jan-Willem Buissant sloeg de bal via de stick van Mats de Groot in het doel. Fuchs kreeg daarna een grote kans op de gelijkmaker na slordig balverlies van Teun Rohof, maar zijn uithaal vloog hoog over.

In het vierde kwart was het alsnog raak voor Fuchs, die uit een strafcornervariant scoorde bij de tweede paal. Bloemendaal ging op zoek naar meer, maar kreeg de bal niet nog een keer in het Amsterdamse doel. Na zeventig minuten stond het 1-1 en dus moesten shoot-outs de winnaar bepalen.

In die shoot-outs - waarin drie keer een strafbal gegeven werd - hield doelman Maurits Visser twee keer Amsterdam van scoren, waarna Fuchs de beslissende treffer maakte.

HC Kampong worstelend en strompelend naar de finale

Worstelend en strompelend heeft Kampong de finale van de play-offs in de Hoofdklasse Heren bereikt. De Utrechtse hockeyformatie moest zaterdagmiddag tegen HGC tot het uiterste gaan. Tot tweemaal toe keek de regerend landskampioen tegen een achterstand aan, maar uiteindelijk won de ploeg van Alexander Cox met 3-2 door een winnende goal van Bjorn Kellerman.

Na de 2-5 overwinning van afgelopen woensdag in Wassenaar was dat voldoende voor Kampong om zich te plaatsen voor de derde finalestrijd op rij. Na het laatste fluitsignaal was de blijdschap bij Kampong groot, maar de spelers hadden amper nog de puf om uitbundig te juichen: ze waren stuk voor stuk kapot. De medische staf van Kampong moet de komende dagen weer overuren maken om de spelers op te lappen. Woensdag wacht immers in de volgende wedstrijd al. Dan is Bloemendaal in Utrecht de tegenstander.

Wie kunnen er spelen?
Zelfs op de wedstrijddag was het zaterdag nog de vraag: wie kunnen spelen bij Kampong, dat wordt geplaagd door een waslijst aan half fitte spelers. Pas na de warming up nam Alexander Cox de beslissing over de samenstelling van de wedstrijdselectie. Sander de Wijn, woensdag in de rust tegen HGC uitgevallen met een hamstringblessure, Lars Balk (ook hamstring) en Boet Phijffer speelden wel, alleen korter dan normaal. Robbert Kemperman, deed de warming up wel mee, maar bleef in het trainingspak. Bram van Battum zat in zijn gewone kleren op de tribune, nadat hij woensdag in het eerste duel door zijn enkel was gegaan.

Kampong trad daardoor noodgedwongen aan met veel jongelingen. Waaronder ook Floris de Bie, aanvaller van de JA1, die onlangs te horen kreeg dat hij niet goed genoeg is voor Kampong 1 en dus mag vertrekken. De Bie fungeerde vooral als stand-in voor topschutter Philip Meulenbroek als die even moest bijtanken.

Profiteren
HGC probeerde in het eerste kwart meteen de profiteren van het feit dat Kampong, ziek, zwak en misselijk aantrad en zocht vanaf de eerste afslag direct de aanval. De thuisploeg hapte even naar adem en moest ook de eerste strafcorner incasseren. Die werd goed genomen door Seve van Ass, maar de redding van doelman David Harte was nog beter.

Gaandeweg het eerste kwart, toen De Wijn en Balk meer speeltijd kregen, herstelde Kampong het evenwicht in de wedstrijd. Dat resulteerde na een minuut of twaalf in de grootste kans in het eerste kwart. International Bjorn Kellerman soleerde handig door de HGC-defensie, liftte de bal fraai, maar de katachtige redding van Sam van der Ven was zeker zo mooi. Vijf minuten later hoefde diezelfde Van der Ven niet in actie te komen, terwijl de mogelijkheid voor Koen Visser levensgroot was. De jongeling had zijn zenuwen een-op-een met Van der Ven niet onder controle en raakte de bal met de backhand maar half.

In het tweede kwart begon Kampong ook beter, maar gaandeweg nam HGC de controle over. De animator van de ploeg was Ashley Jackson. Over de komst van de Engelsman werd voor het seizoen nog wat lacherig gedaan. Vergane glorie was een veel gehoorde opmerking over de middenvelder, die een blauwe maandag ook nog ijshockey beoefende. Maar inmiddels weten de hockeyliefhebbers wel beter en genieten ze wekelijks van de kunsten van Jackson, die over een heerlijke techniek beschikt en met ragfijne passes de voorwaartsen van HGC in stelling kan brengen.

Ashley Jackson
Voor de rust leverden de impulsen van Jackson nog geen kansen op, maar na de rust ging het hard. Na een goede aanval kreeg HGC de tweede strafcorner van de wedstrijd en de tiende in deze playoffs-strijd met Kampong. Negen keer leverde dat geen succes op, maar nu liet Jackson Harte wel kansloos: 1-0. Het gejuich over de treffer bij HGC was amper verstomd of het stond ook al 1-1. De wederom sterk spelende Derck de Vilder speelde zich knap vrij en liet met een bekeken backhand Van der Ven kansloos: 1-1.

De duizenden hockeyfans op de Klapperboom gingen er een goed voor zitten en werden op hun wenken bediend. Na zijn fijne actie bij de 1-1 ging De Vilder nu veel te wild een duel in de eigen cirkel aan: strafbal besliste de arbitrage. Zo’n buitenkansje moet je Jackson niet geven. Zelfs niet met Harte in het doel: 1-2.

HGC rook de winst, maar ook als koning Philip Meulenbroek zijn dag niet heeft, beschikt de regerend landskampioen uit Utrecht over nog een wapen: Jip Jansen. Ee beer van een verdediger, die over een steeds betere corner beschikt. Vraag maar aan Van der Ven, die moest vissen in de 48steminuut na een steenharde push in de hoek: 2-2.

Heerlijk laatste kwart
Wat volgde was een heerlijk laatste kwart vol kaarten. Eerst kreeg Lars Heerink geel na een opzichtige overtreding tegen Kellerman. Toen waren er nog tien van HGC. Een paar minuten later negen, nadat Seve van Ass groen kreeg. Hij protesteerde terecht na een in eerste instantie onterecht toegekende treffer. Maar deed dat zo opzichtig dat hij groen kreeg. Het publiek op de Klapperboom ging achter Kampong staan en HGC moest buigen, maar barstte niet.

Tot Bjorn Kellerman zijn tegenstander in de cirkel uitspeelde en via een stick de bal in het doel ramde: 3-2. Dat doelpunt betekende uiteindelijk de nekslag voor het dapper strijdende HGC, dat nog wel aanzette maar niet meer gevaarlijk werd.

Tot grote opluchting van heel Kampong. Want niet alleen plaatsten de Utrechters zich voor de finale, de ploeg van Cox bleef ook een derde wedstrijd bespaard waardoor de geplaagde selectie een dag langer heeft om te herstellen. Dat is hard nodig.

Bayern MŁnchen opnieuw landskampioen; Robben en Ribťry scoren bij afscheid

Bayern München is zaterdag landskampioen geworden. In eigen huis won Bayern met 5-1 van Eintracht Frankfurt. Zowel Arjen Robben en Franck Ribéry mochten bij hun afscheid invallen en kwamen allebei tot scoren. Voor de Rekordmeister is dit de 29e titel in de clubgeschiedenis en zevende titel op een rij. VfL Wolfsburg won met maar liefst 8-1 van FC Augsburg, drie doelpunten kwamen op naam van Wout Weghorst.

Overige uitslagen Bundesliga
Bayern München - Eintracht Frankfurt 5-2
Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund 0-2
FSV Mainz 05 - 1899 Hoffenheim 4-2
Fortuna Düsseldorf - Hannover 96 2-1
Hertha BSC - Bayer Leverkusen 1-5
SC Freiburg - 1. FC Nürnberg 5-1
Schalke 04 - VfB Stuttgart 0-0
VfL Wolfsburg - FC Augsburg 8-1
Werder Bremen - RB Leipzig 2-1

Bayern neemt afscheid van Ribery en Robben. (PRO SHOTS/Imago)
Bayern neemt afscheid van Ribery en Robben. (PRO SHOTS/Imago)

Klassementsleider Teunissen wint koninginnenrit in Vierdaagse van Duinkerke

Mike Teunissen heeft de koninginnenrit in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. Na uitstekend ploegwerk van Jumbo-Visma maakte de klassementsleider het af voor zijn ploeg. Clement Venturini werd tweede, voor de Noor Amund Grøndahl Jansen.

Lange tijd reden in de wedstrijd reden er vier renners vooraan, maar het peloton hield alles onder controle in de vijfde rit van de Vierdaagse van Duinkerke. Op dertig kilometer van de streep waren de vier al weer ingelopen en hield Jumbo-Visma alles onder controle voor klassementsleider Teunissen.

Dat was vooral te danken aan Tony Martin. De Duitser zorgde ervoor dat alle aanvallen werden geneutraliseerd en zo kon het uitgedunde peloton beginnen aan de laatste beklimming van Casselberg. Daarin trok Grøndahl Jansen zo hard door dat alleen Venturini en Teunissen konden volgen, al had de klassementsleider moeite om het wiel van zijn ploeggenoot te volgen. Toch bleef Teunissen eraan hangen en in de volgende die volgde was Teunissen net iets sneller dan Venturini. Jansen kwam als derde over de streep.

Zondag staat in de Vierdaagse van Duinkerke de laatste etappe op het programma van Roubaix naar Duinkerke. Teunissen verdedigt dan een voorsprong van veertien seconden op zijn ploeggenoot Jansen. Jens Keukeleire is de nummer drie op 22 seconden.

Feestjes gemeente Amsterdam binnenkort vegetarisch

Voor evenementen, borrels en vergaderlunches van de gemeente zal in de toekomst in principe alleen nog maar vegetarisch gecaterd worden. Althans dat is de wens van het huidige college van burgemeester en wethouders.

Die wens ontstond in eerste instantie bij de Partij voor de Dieren. In januari diende de partij een initiatiefvoorstel in getiteld Carnivoor?, Geeft het door!. Daarin staat dat bij alle door de gemeente georganiseerde bijeenkomsten plantaardig en dus veganistisch eten en drinken de standaard wordt. Mensen die per se vlees of vis willen eten, moeten dat van te voren aangeven.

Vegetarische variant
Het college neemt het voorstel nu gedeeltelijk over. Veganistisch eten en drinken gaat een stap te ver, zo oordelen de wethouders Groot Wassink (Bedrijfsvoering) en Ivens (Dierenwelzijn). Wel wordt er, als het aan hen ligt, gekozen voor de vegetarische variant, waarbij de versnaperingen op feestjes en evenementen van de gemeente vlees noch vis worden.

Het is nog wel even wachten op het vleesloze tijdperk op de Stopera. De gemeenteraad moet het voorstel nog steunen. In 2020 wordt de 'raamovereenkomst cateringdienstverlening' opnieuw aanbesteed. In dat contract wordt geregeld welke cateraar de lunches, feesten en partijen van de gemeente mag verzorgen. In de aanbesteding zal de norm voor vegetarisch eten en drinken worden opgenomen.

Ministerie van OCW
Dat een overheidsinstelling voor vegetarische catering kiest is niet geheel nieuw. Vorig jaar besloot het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap al tot de vlees- en visloze norm.

Ewan wint achtste rit in Giro d'Italia, Conti blijft leider

De achtste rit in de Giro d'Italia is gewonnen door Caleb Ewan. De rappe Australiër van Lotto Soudal was na 239 kilometer de snelste in de sprint, voor Elia Viviani en Pascal Ackermann. In het klassement veranderde er niks en zo blijft Valerio Conti aan de leiding in het algemeen klassement.

Vanuit de start reden drie renners weg. De Italianen Marco Frapporti en Damiano Cima hadden in het begin van de etappe nog het gezelschap van de Amerikaan Nathan Brown, maar zag al snel in dat de vlucht nooit een kans zou maken en liet zich snel weer terugzakken tot het peloton. Daarna kleurde Frapporti en Cima de eerste 200 kilometer van de rit en werden vervolgens op een kleine veertig kilometer van de streep ingelopen.

Daarna demarreerde Louis Vervaeke op de laatste klim van vierde categorie en kreeg François Bidard en de drager van de bergtrui Giulio Ciccone mee. Het koptrio kreeg een veertigtal seconden voorsprong, waarna de sprintersploegen het dichtreden en zo kon er gesprint worden voor de winst in de achtste etappe.

In de laatste kilometers trok Deceuninck-Quick Step vol door, alleen besloot Elia Viviani het wiel te kiezen van Pascal Ackermann. Ewan kwam in de laatste bocht nog tussen Ackermann en Viviani, waarna Ackermann de sprint begon. Ewan kwam al snel voorbij de Duitser en pakte zo zijn eerste zege in deze Giro d'Italia. Viviani werd nog tweede voor Ackermann.

Komende week piek in hooikoorts verwacht

Het wordt een pittige periode voor mensen die allergisch zijn voor graspollen, want vanaf komende week begint de piek in het pollen-seizoen.

Vanaf 25 mei tot eind juni is de kans op hooikoorstklachten heel groot, zo schatten Weeronline.nl, Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum. Tot dusver zijn er nog relatief weinig graspollen in de lucht, maar daar komt vanaf deze week verandering in.

Concentratie pollen
Het koude weer van de afgelopen tijd heeft de bloei van grassen uitgesteld. Maar vanaf komende week stijgt de temperatuur en zal de concentratie van pollen in de lucht sterk toenemen.

Voor mensen die veel last hebben van hooikoortsklachten nog een aantal tips:

  • Gebruik je hooikoortsmedicijnen
  • Douchen voordat je naar bed gaat
  • Was je kleding regelmatig
  • Ramen en deuren gesloten houden
  • Draag een bril of zonnebril als je naar buiten gaat

Niezen en rode ogen
Niezen (Foto: Pixabay)

Deadline 2030 voor uitstootvrij Amsterdam niet in beton gegoten

Verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Dijksma snapt dat er twijfels zijn over het plan om vanaf 2030 alle benzine- en dieselauto's in Amsterdam te verbieden. Wat haar betreft is de deadline van 2030 dan ook niet in beton gegoten.

Experts vrezen dat het technologisch niet haalbaar is om in 2030 al het verkeer in Amsterdam uitstootvrij te maken. "Als dat zo is dan moet je bereid zijn om water bij de wijn te doen", zegt Dijksma vandaag tegen AT5. "Zo zit ik ook in deze discussie."

Voorwaarden
Er zijn wat Dijksma betreft belangrijke voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat het plan uitgevoerd wordt. Zo moet het elektrisch rijden goedkoper zijn dan het huidige vervoer. Daarnaast moeten er genoeg uitstootvrije auto's beschikbaar zijn, en het moet vooral technologisch haalbaar zijn. Dijksma denkt dat dat allemaal gaat lukken. "De markt gaat ongelooflijk snel. Je ziet dat grote merken nu al betaalbare elektrische auto's op de markt gaan brengen. En dat al binnen drie a vier jaar."

Twijfels
Toch zijn er flink wat Amsterdammers die vraagtekens zetten bij het plan. "Dat snap ik", zegt Dijksma. "Heeft de gemeente de laadinfrastructuur wel op orde? Gaat het wel snel genoeg? Kan er geen dip in het elektriciteitnetwerk komen? Dat zijn allemaal technologische kwesties waarbij ik zie dat er oplossingen voor zijn."

Elektrische auto kopen
Ook vinden veel Amsterdammers een elektrische auto nog veel te duur. Dijksma: "De aanschaf van een elektrische auto is vaak duurder dan een conventionele wagen, maar de gebruikskosten zijn al beduidend lager." Volgens haar komt nu ook langzaam de tweedehands markt op gang. "Mensen moeten echt een goedkope elektrische auto kunnen kopen of deelauto's kunnen gebruiken willen we dit plan goed uit kunnen voeren."

Toekomst
Ondanks alle twijfels heeft Dijksma er vertrouwen in dat het gaat lukken. "Als mensen gelijk krijgen die pessimistisch zijn, dan hebben ze gelijk. Nogmaals: dat ben ik niet. Ik ben een optimist. Altijd."

Lamar Odom met 'grote zwarte neplul' door dopingcontrole

Lamar Odom komt tegenwoordig vooral in de media omdat hij zich in het wereldje van Kardashian's en dat soort lui begeeft, maar ooit was hij in plaats van 'de man van' gewoon een topsporter. Als basketballer werd hij in 2004 geselecteerd voor de Olympische Spelen in Athene, maar hij moest nog wel een dopingcontrole doorstaan...geen gemakkelijke opgave.

"Er was absoluut geen kans dat ik door die controle zou komen, ik had de hele zomer elke dag wiet gerookt en raakte in paniek", aldus Odom. "We begonnen te zoeken naar neppenissen en manieren om dopingcontroles te overleven en kwamen uiteindelijk uit bij een enorme zwarte rubberlul die we voor de volgende dag bestelden", beschrijft de oud-speler van de Dallas Mavericks.

Hij vroeg zijn trainer om op het moment dat de dopingcontroleur bij hem thuis arriveerde 'in het reservoir van de piemel te urineren, dat zat verstopt in de ballen'. "Mijn trainer gaf me de rubberpiemel, verliet het toilet en ik bond het ding om." De controleur kwam vervolgens het toilet binnen en keek toe hoe Odom in het potje 'plaste', wat hij deed door flink in de (rubber)piemel te knijpen.

"Ik ritste mijn broek open en gleed de neplul voorzichtig door het gat, waarna ik regelmatig in de piemel moest knijpen om de urine eruit te krijgen." De basketballer gaf het potje met warme urine aan de controleur en later bleek dat hij de dopingtest doorstaan had. In Athene ging het overigens niet echt goed: het Amerikaanse 'Dream Team' won slechts brons, een ontluistering voor de ploeg.

Nieuw drugsmuseum in Amsterdam moet discussie over gebruik aanwakkeren

Amsterdam moet een tweede drugsmuseum krijgen, niet om het gebruik ervan te stimuleren, maar wel om de discussie rond verdovende middelen een nieuwe impuls te geven.

Het museum dat de naam Poppi Amsterdam moet krijgen, richt zich niet op toeristen, maar juist op Nederlanders. "In Nederland is er nog geen publiek toegankelijke instelling waar mensen kunnen leren en praten over drugs. Met Poppi willen we prikkelen en het debat op gang brengen", staat op de website van Poppi Amsterdam.

Initiatief van Stichting Mainline
Het nieuwe museum is een initiatief van Mainline een stichting die zich inzet voor de gezondheid en het verbeteren van de rechtspositie van drugsgebruikers. Alle winsten die gemaakt worden door het museum vloeien terug naar de stichting.

Bijzondere kunstvormen in het museum moeten bezoekers 'raken' en in 'vertwijfeling' brengen. "Wetenschappelijke kennis wordt gecombineerd met kunst en nieuwe technologie zoals virtual reality, games en situation rooms."

Opstartkapitaal verzamelen
Wanneer en waar het museum haar deuren opent is niet bekend. De komende maanden worden er evenementen georganiseerd om genoeg startkapitaal binnen te halen.

Visser ongenaakbaar in tweede W Series-race

Beitske Visser heeft haar eerste zege te pakken in de W Series, de dit jaar nieuw opgezette formuleklasse voor louter vrouwelijke coureurs. Op het circuit van het Belgische Zolder was de 24-jarige Drontense ongenaakbaar en had ze van start tot finish de leiding in handen.

Visser kende een lekkere start en ging vanaf de tweede plek gelijk voorbij aan polesitter Jamie Chadwick, terwijl de Belgische Sarah Bovy achterin het veld met een flink rokende motor bleef staan, wat een safety car-situatie veroorzaakte.

Bij de herstart behield Visser probleemloos de leiding, voor Chadwick, Alice Powell en Marta Garcia. Het duurde niet lang voor Esmee Hawkey en Gosia Rdest elkaar raakten, terwijl ook Vivien Keszthelyi in de problemen kwam en dus kwam de safety car de baan weer op.

De posities voorin bleven hetzelfde bij de volgende herstart, maar met twee minuten te gaan moest Chadwick flink de strijd aan met haar Britse landgenote Powell, die de tweede plek overnam. Chadwick vocht zich weer terug en werd voor Powell tweede, maar Visser pakte ver daarvoor haar eerste zege in de W Series.

Visser wint in Zolder. (PRO SHOTS/Action Images)
Visser wint in Zolder. (PRO SHOTS/Action Images)

Lyles in schitterende race naar snelste 100m van het jaar

Tijdens de Diamond League in Shanghai heeft Noah Lyles de snelste 100 meter van het jaar gelopen. Zijn Amerikaanse landgenoot Christian Coleman kende zoals verwacht een fenomenaal goede start, maar de laatste dertig meter van Lyles waren ongeëvenaard en in de laatste centimeter passeerde hij Coleman. Beiden finishten in 9,86 seconden, de snelste tijd van het jaar, en de finishfoto wees Lyles als winnaar aan.

3000m steeplechase vrouwen
Het werd zoals verwacht een Keniaans duel op de steeplechase, waar Beatrice toch duidelijk de beste bleek in de beslissende fase. Met 9:04,53 liep ze het meetingrecord van dopingzondaar Ruth Jebet uit de boeken en bleef ze landgenote Celliphine Chepteek Chespol (9:11,10) ruim voor. Peruth Chemutai bezorgde Oeganda op enige afstand nog een derde plek.

110m horden mannen
Omar McLeod kampte vorig jaar met flink wat blessureleed, maar de Jamaicaanse hordensprinter is terug en liet dat zien ook: hij startte goed en snelde in 13,12 seconden naar de winst, vlak voor de verrassend rappe Chinees Xie Wenjun (13,17). Favorieten Sergey Shubenkov en Orlando Ortega werden in 13,28 vierde en vijfde.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Niet bepaald voor het eerst werd het polsstokhoogspringen bij de vrouwen een Grieks één-tweetje. Katerina Stefanidi pakte de winst, voor landgenote Nikoleta Kiriakopoulou, die plek twee deelde met de Chinese Li Ling. Net als de Amerikaanse Sandi Morris kwam het drietal tot 4,72 meter, maar Stefanidi deed dat foutloos, Kiriakopoulou en Li maakten één fout en Morris ging twee keer de mist in.

Verspringen mannen
De winst ging verrassend naar Tajay Gayle uit Jamaica, een van de up-and-coming mannen in het verspringen. Met 8,24 meter nam hij in de vijfde ronde de leiding over van de Chinees Wang Jianan, die met 8,16 meter de tweede plek pakte, voor de Zuid-Afrikaan Rushwal Samaai.

Speerwerpen mannen
De Duitser Andreas Hofmann bleek de beste in het speerwerpen: zijn 87,55 meter van de eerste ronde bleek gelijk al genoeg, hoewel het nog wel spannend was. Cheng Chao-Tsun uit Taiwan gooide de speer in zijn derde poging naar 87,12 meter en pakte de tweede plek, ruim voor de Pool Marcin Krukowski.

Hockeysters Amsterdam via shoot-outs naar de finale

De hockeydames van Amsterdam hebben zich voor de vierde maal op rij geplaatst voor de finale om de landstitel. Na de 5-2 zege afgelopen donderdag op Oranje-Rood in Eindhoven waren de Amsterdammers zaterdag ook in de tweede wedstrijd te sterk. Dit keer waren shoot-outs nodig nadat het duel in de reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd.

De winst voor Amsterdam betekende dat voor het derde jaar op rij de halve finales het eindstation was voor Oranje-Rood. De afgelopen twee seizoenen had de ploeg in de play-offs nauwelijks iets in te brengen tegen Den Bosch en Amsterdam. Dit seizoen wilde Oranje-Rood niet alleen maar meedoen, maar ook echt iets laten zien.

Dat lukte afgelopen donderdag in de eerste wedstrijd van de halve finales tegen Amsterdam niet. Na 45 minuten keek Oranje-Rood tegen een 0-3 achterstand aan. Het leek nog even spannend te worden in het vierde kwart toen de Eindhovense ploeg terugkwam tot 2-3, maar Amsterdam bleek een maatje te groot (2-5) en zette zichzelf op matchpoint voor de finale.

En dat matchpoint werd in eigen Wagener Stadion benut. Amsterdam moest het daarbij wel stellen zonder Eva de Goede. De aanvoerster en Wereldspeelster van het Jaar kampte met een blessure, maar het was onduidelijk waaraan en wat de ernst van de kwetsuur is.

Ook zonder De Goede werd Oranje-Rood opzijgezet. Maar makkelijk ging het niet. De beslissing in de tweede wedstrijd viel pas na het nemen van shoot-outs. Daarin speelde Amsterdam-keepster Anne Veenendaal de hoofdrol door de inzetten van Laura Nunnink en Donja Zwinkels te keren.

Amsterdam was goed begonnen aan het duel. Na een speldenprik van Felice Albers kreeg Maria Verschoor de eerste goede mogelijkheid van het duel. Haar backhandschot werd gered door keepster Saskia van Duivenboden. Even later was het wel raak. Na goed voorbereidend werk van Verschoor kwam de bal voor de stick van Charlotte Vega die niet twijfelde en meteen uithaalde: 1-0.

Na een aarzelend begin pakte Oranje-Rood na de achterstand momentum. De ploeg zette Amsterdam onder druk en dat leverde kansen op. Nadat Lisa Scheerlinck en Donja Zwinkels hun schoten zagen gekeerd door Veenendaal raakte Valerie Magis de paal uit een strafcorner. Het was de eerste van een serie van vier, maar de gelijkmaker viel niet. Toch werd de Eindhovense formatie beloond voor een sterk tweede kwart. Fiona Morgenstern maakte na een halfuur gelijk.

Oranje-Rood zette de goede lijn door in het derde kwart. Dat leidde niet echt tot grote kansen, hoewel Valerie Magis in de Amsterdamse cirkel vrij kon uithalen. Haar inzet ging echter naast. Daarna kwam Oranje-Rood weinig meer in de vijandelijke cirkel. Een schot van Lisa Scheerlinck werd makkelijk gekeerd en Freeke Moes kon haar stick niet tegen de voorzet van Major Granatto zetten.

Het was Amsterdam dat het heft weer in handen nam. De ploeg kreeg na rust vijf, van de in totaal zes, strafcorners, maar ging daar slordig mee om. Vier van zes corners werden slecht gestopt of aangegeven. Kelly Jonker was nog dichtbij de beslissing. Haar schot werd gered door Saskia van Duivenboden.

In de slotfase golfde het spel op en neer zonder dat beide ploegen gevaarlijk werden, waardoor shoot-outs noodzakelijk waren. In de serie zette Maria Verschoor na een rebound Amsterdam op voorsprong nadat Yibbi Jansen haar inzet naast het doel zag gaan.

Valerie Magis zette Oranje-Rood op gelijk hoogte, waarna zowel Felice Albers en Laura Nunnink op de keepster stuitten. Lauren Stam zette Amsterdam vervolgens op matchpoint, omdat Donja Zwinkels verzuimde gelijk te maken. Marijn Veen benutte haar shoot-out en schoot haar ploeg naar de vierde finale op rij.

Hockeysters Den Bosch herpakken zich en winnen ruim van SCHC

Den Bosch heeft zaterdagmiddag thuis met 3-0 gewonnen van SCHC, dat de klap van twee tegengoals in het tweede kwart niet meer te boven kwam en eigenlijk geen seconde in de wedstrijd zat. Zondagmiddag volgt de beslissingswedstrijd in de play-offs van de Hoofdklasse Dames in Den Bosch voor een plek in de finale tegen Amsterdam.

Het was vooral de vraag of Stichtsche het kunststukje van donderdag, de 1-0 overwinning op eigen veld tegen de recordkampioen en de angstgegner, kon herhalen aan de Oosterplas. Een finaleplaats gloorde na de zege voor de ploeg die jaagt op haar eerste landstitel. Maar twee goals van Den Bosch binnen twee minuten in het tweede kwart zorgden ervoor dat de wedstrijd al vroegtijdig beslist was.

Ireen van de Assem sleepte de derde strafcorner van de thuisploeg hard over de grond op Maddie Hinch, waarna Imme van der Hoek bij de eerste paal de rebound binnen schoot: 1-0. Kort daarop maakte Hinch een overtreding op Sian Keil; ze zou de bal met de bolle kant van haar stick hebben geraakt. De strafbal werd door Lieke Hulsen net boven de plank gepusht: 2-0.

SCHC vond het heilige vuur niet
Hinch, donderdag met een paar reddingen belangrijk voor haar ploeg, redde vervolgens knap op een schot van Margot van Geffen en ook op de rebound van Marloes Keetels, die allebei de 3-0 op hun stick hadden. In het eerste kwart had ook Lidewij Welten, helemaal vrij in de cirkel, moeten scoren. In wereldvorm had ze de bal ongetwijfeld tegen het net gejaagd, of op z’n minst tussen de palen. Nu raakte ze de bal verkeerd, slechts half. Hij hobbelde naast.

Een schot van Carlien Dirkse van den Heuvel en een knal van Ginella Zerbo, beiden gered door keepster Josine Koning, was alles wat SCHC in de eerste helft terugdeed. Net als donderdag was SCHC aanvankelijk het meest in balbezit tegen Den Bosch, dat bleef loeren op een fout in de opbouw van de uitspelende ploeg. Maar nu de ploeg van Raoul Ehren twee goals had gemaakt, was de situatie anders. Nu kon Den Bosch na rust de wedstrijd controleren en heerlijk haar spelletje spelen, met lange ballen richting de snelle aanvallers, terwijl SCHC het heilige vuur maar niet vond, dat nodig was om twee keer te scoren.

Het was wachten op de 3-0
Den Bosch rook bloed. Prachtig was de actie van Lidewij Welten, die verdediger Suzanne Homma dolde, maar Hinch kwam op tijd haar goal uit. Frédérique Matla pushte vervolgens een strafcorner op de paal. Het was wachten op de 3-0. SCHC was rijp voor de slacht.

In de 46ste minuut sleepte Ireen van den Assem de vijfde strafcorner van Den Bosch in het net: 3-0. Daarmee was de wedstrijd beslist, voor zover hij dat al niet was. Zeker toen Miloe Jaeger van wel héél dichtbij haar stick niet tegen de bal kreeg voor open doel, na een goede actie en een pass van Kyra Fortuin. Het was duidelijk niet de dag van SCHC. Drie strafcorners van Caia van Maasakker in het derde kwart vonden hun weg naar het doel niet. In het vierde kwart konden beide ploegen hun krachten sparen voor de beslissingswedstrijd van morgen. Die begint om 12.30 uur en wordt gespeeld in Den Bosch.

Hassan ruim geklopt op 1500m, Hobbs met gebroken pols naar 100m-winst

Atlete Sifan Hassan is er tijdens de Diamond League in Shanghai niet in geslaagd een topklassering te behalen op de 1500 meter. De Nederlandse deed onlangs nog een wereldrecordpoging op de halve marathon in Berlijn, zonder succes, en dat ze niet helemaal in topvorm verkeerde was te merken.

Zoals gewoonlijk begon Hassan achterin het veld en schoof ze in de beslissende fase naar voren. Het lukte in de laatste meters echter niet om extra aan te zetten en met 4:01,91 eindigde ze als vijfde. De winst ging na een mooie finish ietwat verrassend naar de Marokkaanse Rababe Arafi, die met 4:01,15 nét te sterk was voor de Ethiopische Gudaf Tsegay (4:01,25). Winnie Nanyondo werd derde met een Oegandees record van 4:01,39 en ook de Ethiopische Dawit Seyaum eindigde nog voor Hassan.

400m vrouwen
Op de 400 meter bij de vrouwen kwam Lisanne de Witte in actie en met 51,80 eindigde de Nederlandse als zesde, waarbij ze Europees concurrente Justyna Swiety-Ersetic uit Polen nipt versloeg. De winst ging naar de Bahreinse favoriete Salwa Eid Naser, die met 50,65 seconden de jonge Amerikaanse Sydney McLaughlin - ook wereldtop op de 400m horden - met 0,13 seconden het nakijken gaf.

200m mannen
De 200 meter bij de mannen telde niet mee voor de Diamond League, maar leverde wel een mooie zege op voor Aaron Brown. De Canadees klopte zijn toch wat meer illustere landgenoot Andre de Grasse in een rechtstreeks duel en liet met 20,07 zien dat de Canadese media vorig jaar prima over Brown had kunnen schrijven, in plaats van vooral over de geblesseerde De Grasse (20,21).

100m vrouwen
De Amerikaanse Aleia Hobbs pakte een knappe zege op de 100 meter: met gebroken pols snelde ze naar 11,03 seconden en de winst, voor de Nigeriaanse Blessing Okagbare (11,07). De Jamaicaanse olympisch kampioene Elaine Thompson lijkt nog niet in echte topvorm te zijn en werd derde met 11,14 seconden.

400m mannen
De 400 meter bij de mannen werd een vrij matige aangelegenheid, gewonnen door Fred Kerley in 44,81 seconden, ver voor de rest. De grootste domper kwam op naam van Isaac Makwala uit Botswana: vorig jaar raakte de wereldtopper zwaar geblesseerd en nu kon hij eindelijk terugkeren...tot hij in de tweede bocht naar de grond zakte met ogenschijnlijk wederom een forse blessure.

CD Projekt Red belooft "betere werkomstandigheden" voor Cyberpunk 2077

Nu de ontwikkeling van Cyberpunk 2077 waarschijnlijk zijn laatste fasen ingaat moeten werknemers bij CD Projekt Red meer hun schouders onder hun werk zetten, wat bezorgde vragen kan opleveren over de werkomstandigheden. Oprichter Marcin Iwiński heeft echter beloofd in een interview met Kotaku dat de werkomstandigheden veel gunstiger zullen zijn voor Cyberpunk 2077 dan tijdens de ontwikkeling van The Witcher 3: Wild Hunt.

CD Projekt Red kwam een aantal jaar geleden onder vuur te liggen toen anonieme werkgevers klaagden op de werkgevers-reviewsite Glassdoor dat de studio veel crunch-periodes heeft, waarbij werknemers (vaak zonder enige vorm van betaling) vele uren moeten overwerken. Crunchpraktijken in de gameindustrie hebben de laatste tijd veel kritiek gekregen omdat het nadelig is voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van de werkenemers en het de werksfeer verpest. Medeoprichter Marcin Iwiński en studiohoofd Adam Badowski oogstten veel kritiek toen ze crunch verdedigen met het argument dat het "niet voor iedereen is".

Nu lijken de bazen tot inkeer te zijn gekomen. "We hebben duidelijk gecommuniceerd met werknemers dat ze tijdens bepaalde periodes harder moeten werken - bijvoorbeeld om de demo af te krijgen voor E3 - maar we willen menselijker zijn en onze werknemers met respect behandelen. Wanneer ze vrij willen nemen, dan kunnen ze vrij krijgen. Niemand zal zijn wenkbrauwen optrekken wanneer je om een vrije dag vraagt."

Concrete beloftes doet de studio niet: CD Projekt Red spreekt alleen van een "niet-verplicht beleid ontrent crunch", maar niet over harde grenzen waarbij crunch niet is toegestaan. Het benadrukken dat crunch niet verplicht is hoeft ook niet veel te zeggen, aangezien werknemers niet altijd in de positie zijn om hun werkgever iets te weigeren en dat er dus een illusie van vrije keus wordt gewekt. Desondanks heeft Kotaku met anonieme werknemers gesproken van CD Projekt Red, die benadrukken dat er nog niet veel crunch is geweest en sommigen beweren dat dit zelfs de beste tijd is die ze ooit gehad hebben bij de Poolse ontwikkelaar.

Cyberpunk2077

Recherche stelt onderzoek in naar woningoverval Diessen

Vermoedelijk vier overvallers hebben vrijdagavond rond 22:10 uur geprobeerd een woning binnen te dringen aan de Docfastraat in Diessen (Noord Brabant). De bewoner heeft hen verjaagd. Hij liep verwondingen op en werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De recherche stelt een nader onderzoek in.

De bewoner vertelde dat er werd aangebeld. Hij deed de voordeur open kreeg direct een stroomstootwapen tegen zich aan geduwd. Hij zag drie of vier mannen staan. Hij viel achterover tegen een wand van de hal en kreeg een paar klappen in het gezicht. Hij wist de indringers toch naar buiten te werken, waarna zij zonder buit wegrenden. Hij had een verwonding op zijn hoofd en onder zijn oog. Tijdens het gesprek met de agenten raakte hij onwel waarna een ambulance hem voor controle naar het ziekenhuis heeft gebracht. Er is een buurtonderzoek ingesteld. Door getuigen zijn vier in het zwart geklede mannen gezien. Hoe zij verder gevlucht zijn en of zij over een vervoermiddel beschikten is onduidelijk. De politie heeft nog tevergeefs in de omgeving naar de overvallers gezocht.

Jongens belaagd door straatrovers

Twee 16-jarige jongens zijn rond middernacht op de Voorvang in Breda  door een groep van 5 a 6 jongens aangevallen. Ze werden geschopt en geslagen. Een van hen moest zijn mobiele telefoon en zijn portemonnee afgeven. De politie heeft in de omgeving nog tevergeefs naar de straatrovers uitgekeken.

Beide slachtoffers hebben aangifte gedaan. Zij fietsten met een vriendin over de Voorvang. Ze zagen een jongen bij een lantaarnpaal staan die hen wenkte. Hij vroeg hen de weg. Terwijl zij op hun mobieltje dat uitlegden kwamen uit de bosschages nog vijf of zes jongens die bivakmutsen op hadden. Een van de straatrovers had vermoedelijk een taser bij zich. De aangevers werden door de jongens geschopt en geslagen. Een van hen moest zijn mobieltje en portemonnee afgeven. Het andere slachtoffer had geen portemonnee bij zich, zijn GSM-telefoon was hij tijdens het tumult al kwijt geraakt. Zijn mobiele telefoon werd door agenten later terug gevonden. Het is onduidelijk waarheen de straatrovers gevlucht zijn.

Getuigen van deze beroving kunnen contact opnemen met de politie in Breda via 0900-8844.

 

Indrukwekkend duel op 400m horden in Diamond League

De Diamond League-avond in Shanghai - vanaf 13.00 uur live te zien op Ziggo Sport - is afgetrapt met een heerlijk duel op de 400 meter horden. De Qatarees Abderrahman Samba en de Amerikaan Rai Benjamin, sinds vorig jaar twee van de vier snelste mannen ooit, duelleerden om de winst.

Benjamin kwam als eerste de laatste 100 meter in, maar Samba ging erop en erover en won in 47,27 seconden, gelijk amper een halve seconde boven het wereldrecord. Benjamin werd tweede in 47,80 en eindigde ver voor de rest.

Het thuispubliek kon juichen bij het speerwerpen voor de dames: Lyu Huihui gooide de speer in haar tweede poging naar 66,89 meter, een verbetering van haar eigen meetingrecord van vorig jaar en goed voor de winst, voor de verrassende Letse Lina Muze (64,87m). De Amerikaanse Chase Ealey zat de thuisfans bij het kogelstoten in de weg: met 19,58 meter klopte ze favoriete Gong Lijao (19,44m).

De 5000 meter bij de mannen, met Bram Som als haas, werd weer een mooi Ethiopisch duel. Het veld bleef lang bij elkaar, tot Yomif Kejelcha in de slotronde het gas volledig opendraaide. Selemon Barega en Hagos Gebrhiwet probeerden mee te sprinten, net als de Ethiopische Bahreiner Birhanu Balew, maar met 13:04,16 minuten was de lange Kejelcha te snel, een halve seconde voor Barega en Gebrhiwet.

In het hoogspringen konden de Chinezen weer op de banken staan: Yu Wang pakte verrassend de winst in een uiterst matige wedstrijd. Net als de Wit-Rus Maksim Nedasekau en de Rus Ilya Ivanyuk sprong hij over 2,28 meter, maar omdat Wang dat zonder fouten deed pakte hij de winst. Bohdan Bondarenko, enkele jaren geleden nog goed voor aanvallen op het wereldrecord, was bij zijn eerste optreden in ruim anderhalf jaar nog niet in vorm en kwam niet hoger dan 2,19 meter.

Nederlandse beachduo's in kwartfinales BraziliŽ

Twee Nederlandse beachvolleybalduo's hebben zich in de Braziliaanse badplaats Itapema geplaatst voor de kwartfinales van het sterkbezette World Tour-toernooi aldaar. Marleen van Iersen en Joy Stubbe plaatsten zich bij de vrouwen bij de laatste acht, Steven van de Velde en Christiaan Varenhorst deden dat bij de mannen.

Stubbe en Van Iersel wonnen hun beide groepswedstrijden op donderdag, waarna ze vrijdag in de achtste finales na een spannend duel afrekenden met Sandra Ittlinger en Chantal Laboureur uit Duitsland: 25-23, 25-23. In de kwartfinales nemen Van Iersel en Stubbe het zaterdagmiddag (14.00 uur Nederlandse tijd) op tegen Taiana Lima en Talita uit Brazilië.

Jolien Sinnema/Laura Bloem en Sanne Keizer/Madelein Meppelink kwamen de groepsfase beiden door met één zege en één nederlaag, waarna ze in de tussenronde van respectievelijk Ittlinger/Laboureur en Taiana Lima/Talita verloren.

Varenhorst en Van de Velde wonnen en verloren één wedstrijd in de groep, waarna de Oekraïners Sergiy Popov en Iaroslav Gordieiev er in de tussenronde met 21-16, 21-18 aan moesten geloven. In de kwartfinales stuntte het duo: olympisch kampioen Bruno Schmidt en mede-oud-wereldkampioen Evandro uit Brazilië gingen er met 21-17, 21-19 aan.

Om 17.00 uur spelen Van de Velde en Varenhorst tegen de Chilenen Marco en Esteban Grimalt. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen beide groepswedstrijden, maar in de achtste finales waren de Amerikanen Tri Bourne en Trevor Crabb met 22-20, 15-21, 8-15 te sterk.

Minecraft bestverkochte game ooit

Minecraft heeft Tetris van de troon gestoten als bestverkochte game ooit. Dit heeft Microsoft bekendgemaakt.

Minecraft is al tien jaar lang ongekend populair en dat zie je terug aan de verkoopaantallen. De game is 176 miljoen keer aangeschaft, waarmee deze een ruime voorsprong heeft op Tetris, dat staat op 170 miljoen verkochte exemplaren. Hier moet de kanttekening bij geplaatst worden dat de meest recente verkoopcijfers van Tetris uit 2014 komen, al is het erg onwaarschijnlijk dat deze game massaal verkocht is de afgelopen vijf jaar. De positie van Minecraft is dus vrij zeker. De derde plek is overigens voor Grand Theft Auto V, met 110 miljoen verkochte exemplaren. Dit zijn gelijk de enige drie games die meer dan 100 miljoen keer verkocht zijn. Wii Sports volgt op gepaste afstand met bijna 83 miljoen.

Minecraft

'Trump niet alleen afzetten, maar hetzelfde lot als Khashoggi'

Het o-zo liberale links in de Verenigde Staten blijkt keer-op-keer weer hun ware aard te laten zien in hun strijd tegen alles wat niet links is. Vrijdagavond was president Donald Trump weer eens het onderwerp van gesprek. Waar het normaal gesproken over het afzetten van Trump gaat, ging de linkse schrijfster Fran Lebowitch nog even een paar stapjes verder.

"Laat ik duidelijk zijn, hij verdient het om afgezet te worden. Toch zou een afzettingsprocedure het begin moeten zijn van wat hij verdient, het topje van de ijsberg", aldus Lebowitch in een interview tijdens een veelbekeken Amerikaanse talk-show 'Real Time with Bill Maher'. "Als ik erover nadenk wat hij écht verdient, dan moet hij overgeleverd worden aan de Saoedi's, begrijp je, zijn vrienden. Overleveren aan diezelfde mensen die die journalist hebben laten verdwijnen. Misschien kunnen zij dat trucje nog eens herhalen."

De uitspraken werden verwelkomd door applaus vanuit het publiek, terwijl dit toch duidelijk een referentie was naar de gemartelde, vermoorde en later in stukken gesneden Saoedi-Arabische journalist Jamal Khashoggi die in 2018 verdween na een bezoekje aan de Saoedische ambassade in Turkije.

Met deze harde woorden kreeg de linkse auteur direct via sociale media een stortvloed aan kritiek over zich heen. Zoveel zelfs, dat de regisseur van de show haar nog tijdens de uitzendig haar verontschuldigingen liet maken. "Ik had dit niet moeten zeggen. Ik had twaalf koppen koffie op, het spijt me dat ik dit gezegd heb".

Loze woorden, bleek later, want onmiddellijk werd de schuld bij de kijkers gelegd. Nadat gastheer Bill Maher de uitspraak op een pijnlijke manier wilde verzachten, ging Lebowitch nog even haar gram halen. "Ik heb er spijt van dat dit verkeerd begrepen werd, aangezien iedereen altijd alles verkeerd begrijpt tegenwoordig."

Muziekbug Final Fantasy VII gepatcht

Square Enix heeft een patch uitgerold voor de Nintendo Switch- en Xbox One-versie van Final Fantasy VII, waarin een jarenoude muziekbug verholpen is.

Deze bug is al in meerdere versies en ports van de game opgedoken en zorgt ervoor dat de overworld-muziek na elk gevecht opnieuw gestart wordt. En aangezien de random encounters je om de oren vliegen, betekent dit dat je vaak niet meer dan de eerste tien seconden van de track hoort. Met Patch 1.01 is dit probleem verholpen op de Switch en Xbox One. Of deze patch ook naar de PlayStation 4 komt, is nog niet bekend.

Final Fantasy VII is sinds 26 maart beschikbaar voor Nintendo Switch en Xbox One.

Final Fantasy VII

Glory-titelgevecht eindigt dramatisch voor Utrechter Wilnis

Het is Jason Wilnis niet gelukt om de titel bij kickboksorganisatie Glory te veroveren op krachtpatser en huidig kampioen Alex Pereira. Het gevecht eindigde voor zijn thuispubliek in Central Studios te Utrecht zelfs dramatisch met een KO in de eerste ronde.

Dat Wilnis voor de titel mocht vechten werd door velen al als een twijfelachtige eer gezien, aangezien Wilnis slechts één van zijn laatste vier gevechten gewonnen had. De kampioen daarentegen ramt zich door alle concurrentie in zijn gewichtsklasse met vier overtuigende overwinningen.

Dat verschil in kwaliteit uitte zich in het gevecht. Binnen drie minuten lag Wilnis groggy op het canvas na twee gevaarlijke aanvallen van de Braziliaan. De tweede, via een fantastische flying switch knee op de kin, was teveel voor de Utrechtse voormalig Glory-kampioen en de scheidsrechter beëindigde verstandig genoeg het gevecht.

Volledige uitslag Glory 65: Utrecht en daarna nog wat hoogtepunten:
Alex Pereira verslaat Jason Wilnis door KO (flying switch knee, ronde 1)
Marat Grigorian verslaat Sitthichai Sitsongpeenong na jurybesluit (48-46, 49-45 x4)
Donovan Wisse verslaat Yousri Belgaroui na jurybesluit (29-27×5)
Eyevan Danenberg verslaat Yassine Ahaggan door TKO (knie, ronde 1)
Tyjani Beztati verslaat Josh Jauncey na jurybesluit (29-28×5)
Cihad Kepenek verslaat Junior Tafa na jurybesluit (30-27 x2, 29-28 x3)
Thong Fairtex verslaat Bailey Sugden na jurybesluit (30-27, 27-30, 28-29, 29-28 x2)
Luke Whelan verslaat Itay Gershon na jurybesluit (29-28 x3, 28-29, 30-27)
Sofia Olofsson verslaat Christi Brereton na jurybesluit (29-28 x2, 30-27 x2, 28-29)
Kevin van Heeckeren verslaat Matt Baker na jurybesluit (29-28 x2, 30-27 x3)
Ammari Diedrick verslaat Dani Traoré na jurybesluit (29-28 x4, 28-29)
Jos van Belzen verslaat Percy de Maeyer door TKO (three knockdowns, ronde 1)

Kickbokser Eersel heerst tegen Holzken in OneFC-titelgevecht

Vechtsportorganisatie OneFC zette vrijdagavond in het Singapore Indoor Stadium weer een strak evenement neer met een combinatie van MMA- en kickboksgevechten. Wat betreft Nederlanders kwamen Nieky Holzken en Regian Eersel tegen elkaar uit in een titelgevecht wat prima reclame voor het Nederlands kickboksen genoemd mocht worden.

Het Aziatisch publiek werd verwend met de harde stoten en technisch perfecte trappen en vooral knieën van beide Nederlanders. Veteraan Holzken lijkt het plezier in kickboksen weer gevonden te hebben na zijn vertrek bij Glory en Eersel is op dit moment in de vorm van zijn leven.

Het gevecht ging in het begin gelijk op, maar gedurende het gevecht nam Eersel het initiatief over. Spijtig was het klagen van Eersel over een zogenaamde knie in de ballen van Holzken, maar in de herhaling bleek dat het een prachtige knie op de lever van de Amsterdammer was. Jammergenoeg voor Holzken kreeg Eersel in die tweede ronde dus geen 8-tellen.

Na dat akkefietje kwam Eersel op stoom en kwam Holzken er eigenlijk niet meer aan te pas. Een heerlijke knie op het hoofd van Holzken zorgde voor een grote snee onder het rechteroog van de Helmonder. De jury was uiteindelijk unaniem in hun oordeel dat Eersel gekroond moest worden als de allereerste kickbokskampioen in het lichtgewicht bij OneFC.

Volledige uitslag OneFC en daarna nog wat hoogtepunten:
Christian Lee verslaat Shinya Aoki door TKO (stoten, ronde 2)
Cosmo Alexandre verslaat Sage Northcutt door knockout (stoten, ronde 1)
Saygid Guseyn Arslanaliev verslaat Amir Khan door knockout (stoten, ronde 1)
Geje Eustaquio verslaat Kim Kyu Sung na jurybesluit
Litao Miao verslaat Dejdamrong Sor Amnuaysirichoke by knockout (stoten, ronde 1)
Yoshitaka Naito verslaat Alex Silva na jurybesluit
Garry Tonon verslaat Yoshiki Nakahara na opgave (heel hook, ronde 1)
Mei Yamaguchi verslaat Meng Bo na opgave (armklem, ronde 1)
Iuri Lapicus verslaat Shannon Wiratchai na opgave (rear-naked choke, ronde 3)
Rahul Raju verslaat Richard Corminal na opgave (rear-naked choke, ronde 1)

Kickboksen:
Regian Eersel verslaat Nieky Holzken na jurybesluit
Petchmorakot Sangprapai verslaat Giorgio Petrosyan na jurybesluit
Samy Sana verslaat Yodsanklai Fairtexna jurybesluit
Jo Nattawut verslaat Sasha Moisa door TKO (ronde 3)
Dzhabar Askerov verslaat Enriko Kehlna jurybesluit
Daniel Dawson verslaat Sasha Moisana jurybesluit

Bertens zonder spelen naar halve finales Rome en derde plek wereldranglijst

Tennisster Kiki Bertens staat in de halve finales van het prestigieuze graveltoernooi van Rome. De Nederlandse, afgelopen week nog winnares in Madrid, kwam in de kwartfinales niet eens in actie: Naomi Osaka trok zich terug.

De Japanse nummer één van de wereld had teveel last van haar rechterhand en dus stond Bertens gelijk bij de laatste vier. Daardoor is ze Angelique Kerber op de wereldranglijst gepasseerd en staat ze virtueel op de derde plek.

Als Bertens zaterdag (12:00 uur) de halve finale wint van de Britse Johanna Konta (WTA-42) stijgt ze zelfs naar de tweede plek op de wereldranglijst, hoewel er van achteren nog wel concurrentie is van de Tsjechische Karolina Pliskova, eveneens halvefinaliste.

De eerste plek is voor Bertens nog buiten bereik, die positie blijft sowieso nog in handen van Osaka.

Politie zoekt getuigen gewapende woningoverval in Weert

Op de Heiligenberg in Weert heeft vannacht een woningoverval plaatsgevonden. De bewoner wist even voor 06:30 uur de politie te alarmeren. Deze heeft meteen onderzoek opgestart en is in het kader daarvan op zoek naar getuigen of personen die mogelijk meer informatie hebben.

Mishandeld
Naast de bewoner waren er daarnaast nog een man en vrouw in de woning aanwezig op het moment dat ze opgeschrikt werden door de woningoverval. Uit eerste onderzoek blijkt dat er meerdere verdachten zijn, er wordt gesproken van vier verdachten. De personen in de woning werden mishandeld en onder dreiging van wapens gedwongen diverse eigendommen af te staan. De daders gingen er bij het aanbreken van de ochtend vandoor.

Getuigenoproep
De politie verricht sporen- en buurtonderzoek. Op dit moment is er nog geen duidelijk signalement van de verdachten. Daarom roept de politie mensen die iets gezien hebben of mogelijk meer informatie hebben zich te melden bij de politie via 0900-8844 of  via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Automobilist (26) zwaargewond bij verkeersongeval

Een 26-jarige man uit de gemeente Oirschot is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Beerseweg in Diessen. De automobilist verloor door nog onbekende oorzaak in een bocht de macht over het stuur en belandde tegen een boom. Hij werd met hoofdletsel naar het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg gebracht.

Meerdere omstanders hebben eerste hulp verleend. De eerste politie-eenheid zat dicht in de buurt en was net als de traumaheli snel ter plaatse. De 26-jarige bestuurder zat bekneld. Er waren verder geen inzittenden. Agenten hebben hem uit de auto gehaald. Ze legden hem in de berm en sloten de AED aan. Op dat moment landde de heli en volgde ook snel de ambulance waarna het medisch personeel verderging met de behandeling van het slachtoffer. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Tilburg. Politiemensen van Brabant Oost hebben zijn ouders op de hoogte gebracht. Een verkeersongevallenanalist heeft ter plaatse een sporenonderzoek ingesteld.

Politie zoekt getuigen dodelijk verkeersongeval Breda

Een 28-jarige man uit Etten-Leur is afgelopen nacht om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de Westerparklaan in Breda. Hij kwam in aanrijding met een taxi bestuurd door een 21-jarige Oosterhouter. De taxichauffeur is omstreeks 03:45 uur door de politie aangehouden. De toedracht van het ongeval is nog niet duidelijk. De Verkeerspolitie stelt een nader onderzoek in en zoekt getuigen.

Om 03:28 uur werd een ernstig verkeersongeval gemeld op de kruising van de Westerparklaan en het Heilaarpark tussen een fietser en een taxi. In de taxi zat alleen de chauffeur. Drie fietsers reden ongeveer 50 meter voor het slachtoffer uit. Zij hoorden de klap en zijn direct naar het zwaargewonde slachtoffer terug gereden en begonnen met reanimeren.

Dit werd door de hulpdiensten overgenomen, maar de fietser bleek te zijn overleden. Een echtpaar dat kort na het ongeval in hun auto voorbij kwam, stopte, ook zij boden hun hulp aan. Voor de betrokkenen is slachtofferzorg ingeschakeld. Een verkeersongevallenanalist is ter plaatse gekomen om een sporenonderzoek in te stellen. De taxi is weggetakeld. De chauffeur is aangehouden en wordt vandaag verhoord.

Oproep
De politie is op zoek naar getuigen die hebben gezien hoe het ongeval gebeurd is. Zij kunnen contact opnemen met het team Verkeer in Breda via 0900-8844.

MLB: Yankees nieuwe koploper A.L East; Bryant slaat drie homeruns in drie innings

Vrijdagnacht stond het duel tussen de Boston Red Sox en de Houston Astros op programma in de MLB. De Red Sox en de Astros zijn twee laatste winnaars van de World Series en ook dit jaar zijn het goede kanshebbers om aan het einde van het seizoen de World Series te winnen.

Ook vannacht was het een duel op hoog niveau en dat was vooral te danken aan de starting pitchers van de beide ploegen. Gerrit Cole gooide vijf innings en kreeg in die vijf innings geen enkele run tegen. Zijn vervanger op de heuvel Héctor Rondón had het een stuk moeilijker. In de zesde inning kwam de ploeg uit Boston op een 1-0 voorsprong dankzij een binnengeslagen punt van Christian Vázquez waarop Xander Bogaerts wist te scoren. De Nederlander had toch al een goede avond door drie honkslagen te noteren uit vier slagbeurten.

Toch zou de winst niet naar de Boston Red Sox gaan ondanks het sterke optreden van Rick Porcello. De eerste zeven innings kwam hij puntloos door, maar in de achtste inning ging het mis voor de 30-jarige werper. Met één man op de honken sloeg George Springer een homerun en zo kwamen de Astros op een 2-1 voorsprong. Dat betekende ook het einde van Porcello en werd vervangen door Ryan Brasier. Later in de inning zouden de Astros ook nog op 3-1 komen en dat zou de eindstand zijn.

In de American League East divisie zijn de New York Yankees de nieuwe koploper al zag dat er lang niet naar uit. De Yankees namen het in een rechtstreeks duel op tegen de Tampa Bay Rays. De Rays leken met de zege ervandoor te gaan nadat de ploeg in de negende inning met 3-1 voorstond. In de tweede helft van de negende inning ging het helemaal mis voor de Rays. Luke Voit bracht met een solohomerun de spanning terug in het duel. Na honkslagen van Gary Sanchez en Gleyber Torres en een vrij loop van Clint Frazier waren de honken vol gelopen. De Yankees kwamen op gelijke hoogte door een wildpitch van closer José Alvarado. Gio Urshela zorgde met honkslag voor de winst van de Yankees en zo nam de ploeg uit New York de koppositie in A.L East over van de Tampa Bay Rays.

Yankees nieuwe koploper A.L East na winst tegen Rays (Bron: Youtube.com)

 De Chicago Cubs een andere kanshebber om de titel te pakken in de MLB had een goede avond tegen de Washington Nationals en dat vooral te danken aan Kris Bryant. De derde honkman sloeg zowel in de zevende, achtste als de negende inning een homerun en zo won de Cubs met 14-6 van de Nationals.

Drie homeruns van Bryant in drie innings (Bron: Youtube.com)

Uitslagen MLB vrijdag:
Washington Nationals - Chicago Cubs 6-14
New York Yankees - Tampa Bay Rays 4-3
Philadelphia Phillies - Colorado Rockies 5-4
Miami Marlins - New York Mets 8-6
Boston Red Sox - Houston Astros 1-3
Cincinnati Reds - Los Angeles Dodgers 0-6
Cleveland Indians - Baltimore Orioles 1-5
Detroit Tigers - Oakland Athletics 2-7
Atlanta Braves - Milwaukee Brewers 12-8
Texas Rangers - St. Louis Cardinals 7-3
Chicago White Sox - Toronto Blue Jays 2-10
Arizona Dimanondbacks - San Francisco Giants 7-0
Los Angeles Angels - Kasas City Royals 5-2
Seatlle Mariners - Minnesota Twins 1-7
San Diego Padres - Pittsburgh Pirates 3-5

Man gewond na schietincident in Den Haag

Een man is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een schietincident op het Ledeganckplein in Den Haag. Het slachtoffer is vervolgens met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Rond 15:45 uur kwam de melding binnen dat er op het Ledeganckplein in Den Haag een schietpartij had plaatsgevonden. De toedracht van het schietincident is nog niet bekend. De politie heeft de omgeving van het schietincident afgesloten en doet uitgebreid onderzoek.

Signalement
Na het schietincident zou de mogelijke schutter, een man, zijn weggevlucht. Deze man draagt een donkere jas met capuchon en is tussen de 1.75 en 1.85 meter lang.

Getuigen gezocht
De recherche onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden. De politie verzoekt iedereen die meer informatie heeft over het schietincident, contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Slachtofferhulp
Op het politiebureau Laak aan de Slachthuisstraat 25 in Den Haag wordt slachtofferhulp aangeboden voor mensen die getuige zijn geweest van dit incident. Er kan ook telefonisch contact worden opgenomen met het politiebureau via 0900-8844.

Joost Luiten haalt cut op PGA Championship; Woods sneuvelt

Joost Luiten heeft op het nippertje de cut gehaald bij zijn eerste major van dit jaar. De Nederlandse golfer noteerde in de tweede ronde, net als donderdag, 72 slagen in het US PGA Championship in Bethpage, nabij New York. 

Met een bal in het water en een double bogey tot gevolg op de voorlaatste hole dreigde het nog mis te gaan voor Luiten. Maar door een birdie op de laatste hole kreeg Luiten toch toegang tot de laatste twee rondes. "Ik heb heel hard gevochten om de cut te halen en dat is gelukkig gelukt", aldus Luiten na de ronde. "Het werd alleen wat spannender dan ik hoopte. Op hole 8 met water voor de green dacht ik een veilige club te slaan, maar mijn bal was net te ver rechts, raakte een boom en stuiterde terug het water in. Droppen en met drie naar de green. Ik miste de putt van een meter of vijf voor bogey en dan sta je opeeens op +5."

Luiten wist dat hij birdie móest maken op zijn laatste hole. "Na een goede drive had ik nog 170 meter naar de pin. Ik sloeg een perfecte hoge ijzer-6 op vier meter en de putt ging in de hole. Heel lekker om zo toch nog het weekend te halen in een major. Nu kijken of mijn ijzers in het weekend wat scherper kunnen." Door zijn score staat hij halverwege wel in de achterhoede op de gedeelde 69e plaats.

De Amerikaan Brooks Koepka is met 12 onder par vooralsnog ongenaakbaar. Halverwege staat de drievoudig majorwinnaar maar zeven slagen voor op zijn landgenoot Jordan Spieth en de Australiër Adam Scott. Tiger Woods miste de schifting op een slag. Het Amerikaanse golficoon, vorige maand winnaar van de Masters, was duidelijk nog niet weer op topniveau.  Woods bleef fairways missen en hij sloeg de bal met de driver een stuk korter dan anders. Naast Woods misten ook toppers als Jon Rahm, Sergio Garcia, Bubba Watson en Ian Poulter het weekend.


Giro: Etappe 8 - Heel lang heel saai, maar een leuk slot

Pello Bilbao won gisteren best een leuke rit, vandaag zou het mogelijk weer voor de vluchters kunnen zijn. Dat is in elk geval te hopen, want als het na 239 kilometer een massasprint wordt gaan we uiterst gevaarlijke situaties krijgen.

De heren rijden vandaag van Tororeto Lido naar Pesaro en voor de uitgebreide voorbeschouwing en alle details over de route verwijzen we wederom naar Rellende_Rotscholier op het FOK!forum, hier dus. Het komt erop neer dat het eerste deel van de koers niks aan is, gelukkig krijgen we dat op Eurosport ook niet te zien.

De finale is een stuk interessanter, met kilometerslang op en af, gevolgd door een bijzonder lastige afdaling richting finishplaats Pesaro. In de laatste kilometers zien we nog flink wat haarspeldbochten, vandaar dat hopen op een massasprint niet zo handig is. Op dik 200 meter van de finish volgt ook nog een scherpe bocht, dat kan niet goed gaan.

Om 11.15 uur stappen de heren op, tien minuten later wordt de startvlag gezwaaid. Eurosport is er om kwart over één bij, maar we kunnen prima tot een uur of vier wachten om dan het laatste uurtje te zien: de finish staat gepland tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

'Ten Hag kiest nieuwe assistent; andere functie voor Winter'

Erik ten Hag voegt voor komend seizoen Michael Reiziger toe aan de technische staf van Ajax. De oud-international had het afgelopen seizoen samen met Winston Bogarde Jong Ajax onder zijn hoede. Zijn overstap naar het eerste elftal van Ajax is het gevolg van het vertrek van Alfred Schreuder, afgelopen seizoen de rechterhand van Ten Hag. Medio maart werd bekend dat Schreuder volgend seizoen aan de slag gaat als trainer van TSG Hoffenheim.

Ajax meldde eerder al dat Christian Poulsen volgend seizoen aan de technische staf van Ten Hag zal worden toegevoegd, daar komt Reiziger volgens De Telegraaf nu bij. De krant meldt tevens dat er voor Aron Winter een andere functie binnen Ajax wordt gezocht. Winter was het afgelopen seizoen een van de assistenten van Ten Hag.

Richard Witschge blijft als assistent-trainer wel aan het eerste elftal verbonden. De clubleiding van Ajax is volgens het dagblad zeer te spreken over de ontwikkeling die Reiziger heeft laten zien bij het tweede elftal in de Keuken Kampioen Divisie. De oud-verdediger heeft zijn staf inmiddels al ingelicht over zijn stap naar het eerste elftal.

Ten Hag kreeg vrijdag de Rinus Michels Award, de prijs voor de beste trainer van het afgelopen Eredivisie-seizoen. Bij het in ontvangst nemen van de trofee, bedankte hij zijn assistenten. "Je doet het nooit alleen. Ik heb een geweldige staf. Maar je hebt binnen een club nog zoveel meer pijlers. Ik moet zeker ook de jeugdopleiding van Ajax noemen", aldus de trainer van Ajax. De Amsterdammers vielen bij de uitreiking in Zwolle nog een keer in de prijzen. Hoofd opleiding Saïd Ouaali ontving de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding.

Defensa y Justicia bevestigt aanstaande transfer MartŪnez naar Ajax

Lisandro Martínez wordt na Razvan Marin, Kik Pierie en Kjell Scherpen de vierde aankoop van Ajax voor komend seizoen. Technisch directeur Diego Lemme heeft in de Argentijnse media laten weten dat het bod van zeven miljoen vanuit Amsterdam is geaccepteerd. "Maandag heeft Ajax laten weten de vraagprijs te accepteren, het is dus praktisch afgerond", aldus Lemme.

"Het gaat alleen nog om de formaliteiten en het contract van de speler", laat de technisch directeur van Defensa y Justicia weten. "Het gaat om zeven miljoen euro voor honderd procent van de transferrechten." Door de verkoop aan Ajax maakt de Argentijnse club een stevige winst, aangezien de 21-jarige verdediger in de zomer van vorig jaar voor 750.000 euro werd aangekocht.

Voetbal International schrijft dat Defensa y Justicia over de helft van de transferrechten van Martínez beschikt. Vorig jaar sprak de club met Newell's Old Boys dat voor een bedrag van anderhalf miljoen euro ook het tweede deel van de transferrechten kan worden gekocht. De linkspoot heeft in eigen land een contract tot de zomer van 2021.

Volgens De Telegraaf reist Martínez begin volgende week af naar Amsterdam voor de medische keuring en om zijn transfer verder af te ronden. Tegenover zijn komst staat mogelijk het vertrek van Daley Sinkgraven. Volgens de krant staat hij in de belangstelling van Bayer Leverkusen en is Ajax bereid mee te werken aan een transfer. Na Lisandro Magallan en Nicolás Tagliafico wordt Martínez de derde Argentijn in de selectie van trainer Erik ten Hag.

Man wil via boom huis in klimmen, maar valt van twee hoog

Een man is vannacht zwaargewond geraakt nadat hij van twee hoog naar beneden viel in de Eerste Goudsbloemdwarsstraat in Amsterdam.

De man kwam rond 3:30 uur thuis van een avondje stappen en wilde naar binnen. Volgens een getuige was de vriendin van de man al eerder naar huis gegaan en deed zij de deur niet open toen hij aanbelde.

De man besloot daarom om via de boom die voor het huis staat, naar de tweede verdieping te klimmen. Daar verloor hij plots zijn evenwicht en viel naar beneden. De man raakte zwaargewond door die val. Hij is met spoed naar een ziekenhuis gebracht.

Daders regelmatig lager gestraft door te drukke rechters

Slachtofferadvocaten trekken aan de bel omdat rechters te traag zijn met het opsturen van dossiers. Hierdoor zijn slachtoffers de dupe en krijgen daders regelmatige lagere straffen als compensatie voor het langdurige proces.

Advocaat Richard Korver maakt zich ernstige zorgen. Hij is voorzitter van LANGZS, een netwerk van slachtofferadvocaten, en ziet het steeds vaker gebeuren dat dossiers te laat naar een hogere rechter worden doorgestuurd. Daders krijgen daardoor regelmatig strafvermindering. "Wat zeer pijnlijk is voor de slachtoffers", vertelt Korver. "Als een zaak te lang blijft liggen dan vindt een rechter dat je een korting moet geven op de straf. Dat begint al bij tien procent minder."

Lagere straffen
Korver heeft meerdere voorbeelden van zaken waarbij de dader lager werd gestraft vanwege de trage rechtsgang. Zo gaf de Hoge Raad een stalker rond Den Bosch strafvermindering omdat het proces te lang duurde. "Maanden korting kreeg de man terwijl hij de slachtoffers jarenlang had gestalkt. In feite wordt de dader dus gecompenseerd voor de lange duur maar het slachtoffer krijgt helemaal geen compensatie. Sterker nog, die heeft er alleen maar last van." Slachtoffers blijven daardoor langer in onzekerheid zitten. Daarnaast zorgt de trage afhandeling ervoor dat ze onnodig lang moeten wachten op een schadevergoeding.

Verkrachtingszaak
Het probleem speelt ook bij een zaak in Amsterdam, waarbij een asielzoeker in 2016 een 18-jarig meisje met een licht verstandelijke beperking verkrachtte in een magazijn van een tassenwinkel op de Nieuwendijk in Amsterdam. De dader werd in eerste instantie veroordeeld tot een mildere straf om te voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning kwijtraakte.

Maanden wachten
De familie wacht nu al maanden op het hoger beroep. De vader van het meisje wordt er moedeloos van. "Wij willen het graag afsluiten. Mijn dochter wil verder met haar leven. Elke keer barst ze in tranen uit als ze eraan wordt herinnerd en ze sluit zich op in haar kamer", vertelt de vader van het slachtoffer, die anoniem wil blijven.

Het strafdossier is na tien maanden nog steeds niet verstrekt terwijl het binnen acht maanden zou moeten. Korver is bang dat de verkrachter een 'stapelkorting' krijgt. "Hij heeft notabene al een korting op zijn straf gekregen vanwege de lange behandelduur in eerste aanleg en omdat hij bij een hogere straf mogelijkerwijs uitgezet dreigde te worden."

'Te drukke' rechters
Korver krijgt van rechters vaak te horen dat ze te druk zijn. LANGSZ roept de politiek daarom op om in te grijpen. "De minister zou ervoor moeten zorgen dat rechters voldoende capacitieit hebben om dit soort dossiers snel door te kunnen sturen naar de volgende instantie. Het gaat namelijk soms echt om maanden gevangenisstraf minder."

De vader van het verkrachte meisje zou een lagere straf niet kunnen verkroppen. "Ik zou daar heel boos over worden. Ik heb dan toch het gevoel dat het rechtssysteem niet werkt."

Onderzoek
Een woordvoerder van het Gerechtshof Amsterdam laat in een reactie weten dat het inderdaad klopt dat dossiers niet altijd binnen de termijn binnen komen, maar dat wil niet zeggen dat er direct sprake is van strafvermindering. Er wordt onderzocht hoe de wachttijd verkort kan worden. LANGZS roept de ministers dringend op om op korte termijn met een duidelijk voorstel te komen.

Van Barneveld plaatst zich voor Dutch Dart Masters in Zwolle

Raymond van Barneveld zal nog minimaal één keer in actie komen op Nederlandse bodem. De afzwaaiende Hagenaar plaatste zich vrijdagavond via het kwalificatietoernooi voor het Euro Tour-evenement in Zwolle.

Het wordt zijn eerste opwachting op de Dutch Darts Masters sinds 2013. In de finale van het kwalificatietoernooi wist Van Barneveld af te rekenen met Gabriel Clemens. Ook Vincent van der Voort en Danny Noppert zijn erbij in Zwolle. Zij versloegen respectievelijk Zoran Lerchbacher en Darius Labanauskas in de finaleronde. Rowby-John Rodriguez, Krzysztof Ratajski en Max Hopp waren de andere drie winnaars. Jeffrey de Zwaan en Jelle Klaasen verloren in de finaleronde van respectievelijk Rodriguez en Hopp. Ratajski was met 6-2 te sterk voor Toni Alcinas.

Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena zijn automatisch geplaatst voor de Dutch Darts Masters. Er wordt ook nog een kwalificatietoernooi gespeeld voor Nederlandse darters zonder Tour Card. Hierbij zijn vier startplekken te verdienen. De Dutch Dart Masters wordt van 24 tot en met 26 mei gespeeld in de IJsselhalen in Zwolle. 

European Qualifier Dutch Dart Masters - Finales 
Rowby-John Rodriguez 6-4 Jeffrey De Zwaan
Krzysztof Ratajski 6-2 Toni Alcinas
Danny Noppert 6-1 Darius Labanauskas
Max Hopp 6-4 Jelle Klaasen
Raymond van Barneveld 6-2 Gabriel Clemens
Vincent Van der Voort 6-3 Zoran Lerchbacher

Vincent van der Voort heeft zich geplaatst voor de Danish Darts Open. Fast Vinnie was de enige Nederlander die succesvol was tijdens het kwalificatietoernooi voor het Euro Tour-toernooi in Denemarken. De Noord-Hollander maakte in de finaleronde een 3-0 achterstand ongedaan tegen Toni Alcinas. Van der Voort won het duel uiteindelijk met 6-5. 

Jeffrey de Zwaan, Dirk van Duijvenbode, Geert Nentjes en Jelle Klaasen verloren alle vier hun partij in de finaleronde. Zij verloren van respectievelijk Martin Schindler, Krzysztof Ratajski, Jose Justicia en Gabriel Clemens. 

European Qualifier Danish Darts Open - Finales
Martin Schindler 6-4 Jeffrey De Zwaan
Krzysztof Ratajski 6-1 Dirk van Duijvenbode
Jose Justicia 6-4 Geert Nentjes
Jose De Sousa 6-5 Max Hopp
Gabriel Clemens 6-5 Jelle Klaasen
Vincent van der Voort 6-4 Toni Alcinas

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Met name in de zuidelijke helft lokaal mist, die vanochtend snel oplost. Verder zijn er perioden met zon. In de middag ontstaan er steeds meer stapelwolken en komen er enkele buien voor die gepaard kunnen gaan met onweer. In de avond verdwijnen de buien weer. De middagtemperaturen lopen uiteen van 19°C aan zee tot 23°C in het oosten. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht zijn er brede opklaringen, maar met name in het zuiden ook wolkenvelden. Tijdens opklaringen ontstaat mogelijk een mistbank. Het koelt af naar circa 10°C. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige wind uit richtingen tussen noordoost en noord. In het zuidoosten is de wind zwak en variabel.

Zondagochtend begint met wolkenvelden in het zuiden en westen. Lokaal kan hieruit lichte regen vallen. Elders is het zonnig, maar ontstaan er steeds meer stapelwolken. In de middag komen er steeds meer buien tot ontwikkeling, het eerste in het oosten. Met name in het zuidoosten en oosten is er kans op onweer. Lokaal kan er 10-20 mm water vallen. Gedurende de middag is er in het Waddengebied en aan de noordwestkust kans op mist en/of lage bewolking van zee. In de avond wordt het vrijwel overal droog, alleen in het noorden kan er nog een lichte bui voorkomen. De maxima lopen uiteen van 15°C aan zee tot 24°C in het oosten. De wind neemt overal toe naar matig en komt uit richtingen tussen noord en noordoost. In het westen en zuiden draait de wind in de loop van de middag naar het noordwesten. (Bron: KNMI)

Een schaapskudde op het Dwingelerveld aan de kant van Ruinen (Foto: spylacopa_68)
Een schaapskudde op het Dwingelerveld aan de kant van Ruinen (Foto: spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kabinet wil dominantie digitale platforms aanpakken

Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms onwenselijk. Dat belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) stelt daarom vandaag in een beleidsbrief aan de Tweede Kamer drie maatregelen voor om in te kunnen grijpen bij deze mededingingsproblematiek.

Het kabinet zet voor digitale platforms in op scherper toezicht en zo nodig ingrijpen vooraf, passende toepassing van mededingingsregels door bijvoorbeeld data mee te wegen en aanpassing van criteria voor het melden van een fusie of overname. Bijvoorbeeld door naast omzet ook de transactiewaarde mee te wegen. Digitale platforms kunnen daardoor niet zomaar toekomstige concurrenten opkopen zoals nu nog kleine startups.

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “Digitale platforms zijn niet meer weg te denken en bieden gemak en economische kansen. Maar we hebben ook zorgen over blijvende dominantie, het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers en dus een gebrek aan concurrentie. Dit speelt bijvoorbeeld bij appstores waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google. Het is wenselijk om eerder en doelgerichter te kunnen ingrijpen. Daarom heb ik drie concrete voorstellen om ons mededingingsbeleid aan te passen aan het digitale tijdperk.”

Bevoegdheid voor toezichthouder om sneller online marktdominantie aan te pakken
De verantwoordelijke toezichthouder moet de bevoegdheid krijgen om vooraf in te grijpen (ex-ante) als een platform een positie dreigt te krijgen waar ondernemers of consumenten niet meer omheen kunnen. Er kunnen dan bijvoorbeeld verplichtingen worden opgelegd om meer data te delen met andere bedrijven of een platform kan worden gedwongen om te stoppen met het manipuleren van zoekresultaten.

Daarnaast stelt het kabinet dat zogenoemde richtsnoeren, waarin de toepassing van mededingingsregels is vastgelegd, worden aangepast. Bijvoorbeeld door ook de rol van data mee te wegen bij het beoordelen van concurrentievraagstukken bij platforms.

Transactiewaarde onderdeel van fusiedrempels maken
Als grotere bedrijven samengaan, moeten zij dit melden bij de toezichthouder als de omzet van de betrokken partijen bepaalde waarden overschrijdt. Deze fusiedrempel houdt echter het veelvuldig opkopen van - nog kleine - toekomstige concurrenten door grote platforms niet tegen. Zo kwam enkele jaren geleden zelfs de fusie tussen WhatsApp en Facebook niet boven de fusiedrempel uit.

Daarom wil het kabinet dat er beter passende criteria komen voor het melden van een overname. Bijvoorbeeld door naast omzet, ook rekening te houden met de transactiewaarde van een overname.

Aanpassen mededingingsbeleid op Europees niveau
Staatssecretaris Keijzer stelt voor om de drie maatregelen op Europees niveau te nemen. Omdat grote digitale platforms binnen de gehele EU actief zijn, is het voor een effectieve aanpak noodzakelijk om dit niet per land in nationale regels te doen. Ook voorkomt dit dat een platform in de ene lidstaat aan strengere regels gebonden is dan in een andere lidstaat.

De staatssecretaris is hierover al in gesprek met andere lidstaten en bepleit deze aanpassingen eveneens in Brussel. De nieuwe Europese Commissie gaat na mei 2019 een belangrijke rol spelen in het verwezenlijken van haar ambities.

Tour of California: Van der Breggen verstevigt leiding; dubbelslag voor Pogacar

Vannacht in de Tour of California stond voor zowel de mannen als de vrouwen de koninginnenrit op het programma met aankomst op Mount Baldy. Bij de vrouwen verstevigde Anna van der Breggen de leiding in het algemeen klassement nadat ze samen met haar ploeggenote Katie Hall wegreed bij de concurrentie. Bij de mannen ging de winst naar het Sloveense toptalent Tadej Pogacar. Hij neemt ook de leiding over van Tejay van Garderen, die op de slotklim moest passen.

Als eerste waren de vrouwen aan de beurt in de Tour of California. De rensters reden een etappe van 74 kilometer met aankomst op Mount Baldy. Van der Breggen had één dag ervoor al de leiderstrui gepakt en zou in de koninginnenrit haar leiderstrui verstevigen. De wereldkampioene reed samen met haar Amerikaanse ploeggenote Hall op de slotklim weg haar concurrenten en wonnen met meer dan een halve minuut voorsprong. Van der Breggen liet de zege aan haar ploeggenote en ze staan nu op één en twee in het klassement, met nog één etappe te gaan.Bij de mannen was er meer strijd. In aanloop naar de slotklim deden EF Education First en Trek-Segafredo veel werk in het peloton om de vroege kopgroep niet te veel voorsprong te geven. In die kopgroep was met Lennard Hofstede één Nederlander aanwezig. De renner van Jumbo-Visma bleef het langst vooruit van de vroege kopgroep, alleen kreeg hij vlak voor de slotklim het gezelschap van Maximilian Schachmann. Voorafgaand aan de rit was de Duitser nog de nummer vijf van het klassement en vormde een directe bedreiging voor het klassement, waardoor het tempo nog eens extra de hoogte inging.

Op de slotklim van 7,6 kilometer aan 8,8% viel alles uit elkaar. De leider in het klassement Van Garderen moest al vroeg passen op de slotklim. Daarna lieten de betere klimmers zich zien. Eerst was er een demarrage van George Bennett. De Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma kreeg Richie Porte, Sergio Higuita, Simom Spilak en Pogacar met zich mee en werd duidelijk dat de etappezege tussen deze vier zou gaan, al was de nummer twee van het klassement Kasper Asgreen niet ver achter. 

Na wat speldenprikjes over en weer was Higuita de eerste die een gaatje sloeg. De Colombiaan nam tien seconden voorsprong, maar Bennett en Pogacar waren niet ver achter. In de laatste anderhalve kilometer reed Pogacar weer terug naar Higuita, terwijl Bennett moest passen. Pogacar en Higuita gingen sprinten voor de dagzege, maar in de laatste bocht maakte Higuita een inschattingsfout, waardoor Pogacar de zege pakte. 

Het Sloveense toptalent neemt ook de leiding in het klassement over en kan zondag zijn eerste WorldTour-wedstrijd winnen. Higuita is de nummer twee in het klassement op zestien seconden van Pogacar. Asgreen, de nummer twee van de Ronde van Vlaanderen, is de nummer drie in het algemeen klassement, met nog één etappe te gaan.

Biatlonkampioene Dahlmeier stopt er al op haar 25e mee

Biatlete Laura Dahlmeier is geen biatlete meer. De pas 25-jarige Duitse heeft via social media laten weten haar carrière per direct te beëindigen wegens een gebrek aan motivatie. Al jaren leek wel duidelijk dat Dahlmeier beduidend eerder zou stoppen dan de meeste andere toppers, maar toch kwam het nieuws als een verrassing.

Dahlmeier maakte op het WK junioren van 2013 vor het eerst echt grote indruk door drie keer goud te winnen. Daardoor mocht ze nog diezelfde maand haar seniorendebuut maken en niet, zoals gebruikelijk, in de IBU Cup - het niveau onder de World Cup - maar op het 'echte' WK. In het Tsjechische Nove Mesto debuteerde ze ook nog eens in de estafette, maar de druk kon haar ogenschijnlijk totaal niet deren: de piepjonge Dahlmeier schoot foutloos en bracht Duitsland van het middenveld naar de koppositie.

Ze zou uiteindelijk nog 151 keer starten in de World Cup, en dit seizoen kwam ze als test nog even één keer in actie in de IBU Cup. Vanaf die tijd won ze alles wat er te winnen viel: vijf keer goud op het WK van 2017, olympisch goud op de sprint én achtervolging in Pyeongchang en het seizoen 2016/17 sloot ze af als eindwinnares in de World Cup. Door haar carrière werd Dahlmeier vaak geplaagd door ziekte, waardoor ze afgelopen seizoen slechts één zege pakte.

Wat ze nu gaat doen heeft ze niet laten weten, maar als fervent klimmer ligt de toekomst van de Duitse, die in topvorm zo fenomenaal snel kon zijn op de ski's, wellicht in de bergen.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Dear fans, friends, partners and companions - it's time to say goodbye! 👋 After an unbelievably tough season full of ups and downs, I no longer feel the one hundred percent passion required for professional sport. That's why I have decided to end my active biathlon career after some time of reflection. Since my childhood, I have dedicated myself completely to biathlon, I was able to experience incredibly great and intense moments and got to know some wonderful companions and supporters, without whom all this would not have been possible. Many thanks for all the years I spent in this sport - they made me who I am! 🙏 To make room for new adventures, it's time for me to close the biathlon chapter. A detailed report about my reasons for ending my career can be found on my website - link in bio. I am looking forward to what is awaiting me now - see you out there! 🙂 Best, Laura ✌️ #bettertobefAst

Een bericht gedeeld door Laura_Dahlmeier (@laura_dahlmeier) op17 Mei 2019 om 3:56 (PDT)

Dahlmeier met haar olympische medailles (Pro Shots / Imago)
Dahlmeier met haar olympische medailles (Pro Shots / Imago)

Olav Mol: "Aanpassen circuit Zandvoort niet nodig"

In een gesprek tijdens de ochtendshow op Radio NH heeft Formule 1-commentator Olav Mol aangegeven dat hij het niet nodig vindt dat het circuit van Zandvoort wordt aangepast voor de komst van de Formule 1.

Racedirecteur Jan Lammers gaf tijdens de persconferentie onder andere aan dat de Arie Luyendijkbocht meer verkanting zal krijgen en zo meer een kombocht zal worden zodat de wagens vol gas door die bocht het rechte stuk op kunnen. Die aanpassing vindt Mol onzin. "Iedereen rijdt hetzelfde rondje, dus ik zie het probleem niet zo. Als ze ergens met 250 kilometer per uur doorheen rijden in plaats van 300, dan is dat toch prima?"

Voor de commentator is het circuit in de duinen geen onbekende. "Bij de laatste Grand Prix in Nederland werkte ik zelfs als speaker bij het circuit van Zandvoort", zo vertelt hij.

Mol bekijkt de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort ook vanuit een romantisch perspectief. Hij vindt het mooi dat vaders weer met hun kinderen naar een Grand Prix van Nederland kunnen gaan. "Er is een hele tijd niks geweest en vaders konden met hun zoon of dochter alleen maar via de tv kijken. Nu is het weer op eigen bodem. Dat vind ik het meest romantische eraan."

Olav Mol: "Aanpassen circuit Zandvoort niet nodig" (Pro Shots / Imago)
Olav Mol: "Aanpassen circuit Zandvoort niet nodig" (Pro Shots / Imago)

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.