FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 mei 2019

Verstappen over Monaco: "Het is een speciaal weekend"

Na de derde plaats in Barcelona staat volgend weekend de Grand Prix van Monaco weer op het programma. Max Verstappen noemt de race in de stad waar hij woont speciaal en hectisch.

Verstappen kijkt tevreden terug op de afgelopen grand prix. "Het was geweldig om in Barcelona weer op het podium te staan, en ik kijk alweer uit naar Monaco. Het is een speciaal en hectisch weekend. Het is een stratencircuit met een hoop historie, en het is niet het beste circuit voor me geweest de laatste jaren. Maar hopelijk kan ik daar dit keer verandering in aanbrengen", zo vertelt de Nederlander op Verstappen.nl.

De race in zijn woonplaats biedt voordelen. "Ik woon in Monaco en het is fijn om in mijn eigen appartement te slapen in plaats van in een hotel. Een paar vrienden en familie zullen er ook zijn en ik kijk ernaar uit om ze te ontmoeten en een goed weekend te beleven."

Verstappen over Monaco: "Het is een speciaal weekend" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over Monaco: "Het is een speciaal weekend" (Pro Shots / Action Images)

NHL: Boston Bruins met sweep naar Stanley Cup Final

De ijshockeyers van de Boston Bruins staan in de Stanley Cup Final, de finale van de NHL. De ploeg won de Eastern Conference bijzonder overtuigend: de Carolina Hurricanes werden met een heuse sweep (4-0) weggeblazen.

De Bruins wonnen de eerste drie duels al en in Raleigh (North Carolina) opende David Pastrnak de score in de tweede periode. De Tsjech stelde Patrice Bergeron vervolgens in staat de 0-2 te scoren en halverwege de derde periode kwam de herhaling: Pastrnak met de assist, Bergeron met de 0-3.

De Hurricanes deden er alles aan, maar ruim twee minuten voor tijd kon Bergeron teamgenoot Brad Marchand bedienen en daarmee was het definitief gedaan: 0-4, tevens de eindstand in de Eastern Conference-finale.

NHL play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 St Louis Blues - San Jose Sharks, West Finals - Wedstrijd 4 (2-1 San Jose)*
*Live op FOX Sports

Hurricanes - Bruins (Bron: YouTube)

Universiteit van Amsterdam trekt boetekleed aan over hoogleraar

Het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan over een inmiddels vertrokken hoogleraar rechtsgeleerdheid. De man moest eerder vertrekken vanwege grensoverschrijdend gedrag. De UvA komt met maatregelen om machtsmisbruik te voorkomen.

In november van vorig jaar werd duidelijk dat een hoogleraar was weggestuurd vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'. De universiteit liet verder nog los dat er een 'gevoel van onveiligheid' zou heersen op de afdeling waar de man werkte, maar verder werd niet duidelijk was er precies gebeurd was.

Het NRC onthulde afgelopen woensdag meer details over het gedrag van de hoogleraar. Zo zou hij regelmatig vrouwonvriendelijke opmerkingen maken richting vrouwelijke collega's en veelvuldig zijn machtspositie misbruiken. Studenten gaven hem de bijnaam 'een acht voor een nacht'.

Trainingen
Eerder gaf de UvA al toe niet genoeg te hebben gedaan met de signalen over het gedrag van de hoogleraar. Het CvB communiceert in een brief aan studenten en werknemers over maatregelen die zijn genomen om nieuwe gevallen van machtsmisbruik te voorkomen. Zo krijgen alle leidinggevenden een verplichte training, "waarbij er speciale aandacht is voor sociale veiligheid en het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag." Ook wordt er strenger nageleefd dat er bij een promotie altijd meer dan één hoogleraar betrokken is.

"We willen samen met jullie verder bouwen aan een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag niet wordt geaccepteerd, waarin dit soort gedrag veilig gemeld kan worden en waarin er daadkrachtig tegen wordt opgetreden", zo sluit het CvB de brief af.

Duncanliefhebber houdt buren wakker

Een deel van de wijk De Baarsjes in Amsterdam is helemaal klaar met het nummer Arcade van Duncan Laurence. De Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival werd vannacht namelijk urenlang gezongen door een bewoner van de Hoofdweg in De Baarsjes.

Het gezang van de man begon rond 2:30 uur en ging tot 8:00 uur door. "Het was echt afgrijselijk", vertelt een bewoner van de Van Spilbergenstraat. "Ik kan het nummer ook niet meer aanhoren nu."

Andere buren riepen dat de Duncanliefhebber moest stoppen met zingen, maar hij ging gewoon door. Volgens een van de bewoners kwam dat omdat hij met een koptelefoon op zong.

"Dan ben je wel echt bezig met geluidsoverlast", zegt een vrouw die vannacht ook wakker werd. "Dat moet je lekker overdag doen of ga dan in het park staan. Maar dat kun je niet zomaar doen op dit soort tijden."

Omdat de man binnen stond, is het voor de meeste bewoners niet duidelijk waar hij precies woont. "Ik wil wel weten wie deze artiest is, de zanger zonder naam. En wat zijn motief is. Want het was wel irritant."

Grumpy Cat op 7-jarige leeftijd overleden

Grumpy Cat, wie kent haar niet. Een van de eerste memes die wereldwijd bekend werd, bron van inspiratie van talloze motivational posters en .gifjes. Tardar Sauce (de echte naam van Grumpy Cat), is vanochtend op 7-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een urineweginfectie.

Tardar Sauce werd op 4 april 2012 geboren als kleinste van haar nest. Ze was een dwergpoes die ook last had van een onderbeet welke waarschijnlijk de oorzaak was van haar ontevreden uitdrukking. Ze werd beroemd toen de broer van haar eigenares Tabatha Bundesen een foto van de "Grumpy Cat" op Reddit plaatste.

Hierdoor werd ze een superster op internet. Haar beeltenis werd volop gebruikt om onverschilligheid of cynisme weer te geven. Er werd zelfs een kerstfilm gemaakt met haar in de hoofdrol. Verder waren er vele tv-optredens, speelgoed en zelfs een eigen geurtje.

 

 Some days are grumpier than others ...

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Some days are grumpier than others...

Een bericht gedeeld door Grumpy Cat (@realgrumpycat) op17 Mei 2019 om 2:01 (PDT)

NBA: Warriors vechten zich naar 2-0 tegen Trail Blazers

De basketballers van de Golden State Warriors staan op 2-0 in de finale van de Western Conference in de NBA. De ploeg had het thuis zwaar tegen de Portland Trail Blazer, maar met 37 punten leidde Stephen Curry zijn ploeg opnieuw langs het Portland van zijn jongere broertje Seth.

In het eerste kwart was er nog weinig aan de hand, maar in het tweede kwart sloegen de Trail Blazers een flink gat van bijna twintig punten. De Warriors vochten zich in no-time echter terug en halverwege het derde kwart stond het alweer gelijk. Halverwege het vierde kwart pakte Portland nog eens een voorsprong, maar de Warriors kwamen weer terug en pakten de winst alsnog: 114-111.

NBA play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.30 Milwaukee Bucks - Toronto Raptors, East Finals - Wedstrijd 2 (1-0 Milwaukee)*
*Live op Ziggo Sport

Warriors - Trail Blazers (Bron: YouTube)

Amsterdam trekt ruim acht miljoen uit voor bestrijden verwoestende plant

Amsterdam heeft de oorlog verklaard aan de Japanse duizendknoop. De snelgroeiende plant zorgt voort veel schade in de stad.

De Japanse duizendknoop groeit zowel boven als onder grond als een malle en laat zich daarbij niet stoppen door gebouwen of bestrating. Door zich door openingen en scheuren te wurmen zorgt de plant voor schade aan gebouwen, woningen en rioolbuizen.

De plant komt op dit moment driehonderd plekken in de stad voor en zorgt, voor zover bekend, op dertien plekken voor schade. De gemeente Amsterdam wil de Japanse duizendknoop gaan bestrijden, maar wel op een duurzame manier. Dit betekent dat er geen chemicaliëen worden gebruikt, maar dat de planten met wortel uit de grond wordt gehaald. Dit is echter erg kostbaar. De gemeente trekt dan ook 8,2 miljoen euro uit voor de bestrijding.

'Beste scheidsrechter van Nederland' in de wolken met uitverkiezing

Het reguliere Eredivisie-seizoen zit erop, waardoor verschillende Nederlandse media prijzen uitdelen aan de beste spelers van de afgelopen jaargang. Naast bijvoorbeeld 'Beste Spelers' Matthijs de Ligt (De Telegraaf), Luuk de Jong (Algemeen Dagblad) en Hakim Ziyech (Voetbal International) mag ook Björn Kuipers een trofee in ontvangst nemen.

De ervaren scheidsrechter krijgt tijdens het Voetballer van het Jaar Gala de Gouden Kaart voor de beste scheidsrechter van Nederland. De arbiter, die nummers twee en drie Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük achter zich laat, is trots op de uitverkiezing, zo laat hij weten in een reactie aan De Telegraaf, de krant die de competitie organiseert.

"In mijn supermarkten ervaar ik hoezeer het klassement leeft. Dan hoor ik: goed gefloten! En dat is dan gebaseerd op mijn cijfer in De Telegraaf. De Gouden Kaart winnen blijft leuk", stelt Kuipers, die internationaal werd beloond met een achtste finale, kwartfinale en halve eindstrijd in de Champions League. "Alle doelstellingen zijn behaald", besluit de scheidsrechter.

Automobilist die inreed op avondvierdaagse Drenthe op vrije voeten

De man, die woensdag 15 mei 2019 is aangehouden op verdenking van poging doodslag in Westerbork, is heengezonden. Hij blijft wel verdachte.

De man zou woensdagavond, met een voor de situatie te hoge snelheid, langs een groep Avondvierdaagse-wandelaars hebben gereden. Om een mogelijke aanrijding te voorkomen werden kinderen aan de kant getrokken door begeleiders. Het incident dat daarna ontstond tussen de bestuurder en aanwezige begeleiders resulteerde erin dat de verdachte hard wegreed. Daarbij werd mogelijk een verkeersregelaar geraakt door de spiegel van zijn auto.

Lees ook: Man rijdt in op avondvierdaagse Drenthe

Op basis van de voorlopige onderzoeksresultaten zijn er onvoldoende gronden om de verdachte langer vast te houden. Er is op dit moment geen sprake van een poging tot doodslag omdat uit het voorlopig onderzoek niet blijkt dat verdachte opzet op de dood had. Wel wordt de man nog steeds verdacht van andere strafbare feiten. Zijn rijbewijs zal op dit moment niet worden ingenomen.

Het onderzoek is nog in volle gang. De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) doet ook onderzoek. Na afronding van het onderzoek zal de officier van justitie uiteindelijk een vervolgingsbeslissing nemen.

Voetbalclubs vragen spelers om in de kast te blijven

Clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie geven aan homoseksuele spelers het advies om niet uit de kast te komen. Dat zegt althans KNVB-voorzitter Michael van Praag in een interview met de Gaykrant.

Vanwege de Internationale Dag tegen Homofobie sprak de Gaykrant met Van Praag. De KNVB-voorzitter heeft van clubs gehoord dat ze geen voorstander zijn van een 'coming out' omdat spelers dan door het publiek uitgescholden worden en dat is slecht voor de voetbalcarrière.

Geen vierde zege op rij voor Groenewegen in Duinkerke, Teunissen nieuwe leider

Dylan Groenewegen heeft geen vierde ritzege gepakt in de Vierdaagse van Duinkerke. In de vierde etappe ging de winst naar de Fransman Bryan Coquard. Toch behield Jumbo-Visma de leiderstrui. Mike Teunissen nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Groenewegen.

Waar de eerste drie ritten over een vlak parcours gingen moest er in de vierde rit wat meer beklommen worden. Op negen kilometer van de streep viel de beslissing in de vierde etappe. Op slothelling van de St.Etienne-au-Mont, die vier keer moest worden beklommen viel het peloton uit elkaar.

Groenewegen kon het eerste peloton niet meer volgen, maar met Teunissen had de Nederlandse ploeg nog een ijzer in het vuur. Teunissen, die in de openingsetappe al eens als derde over de streep moest ook ditmaal genoegen nemen met een derde plaats. Hij moest zijn meerdere erkennen in Bryan Coquard en Clément Venturini, al kwam Teunissen nog sterk opzetten in de laatste meters.

Als troost is Teunissen wel de leider in het algemeen klassement. Ook dan krijgen de renners een heuvelachtig parcours voorgeschoteld.

Voetbalsters onder 17 verliezen EK-finale

De Nederlandse voetbalsters onder 17 hebben in de finale van het Europees kampioenschap verloren van Duitsland. In het Bulgaarse Albena won Duitsland na het nemen van strafschoppen.

Duitsland had het betere van het spel en kwam via Weidauer op voorsprong. Twee minuten later maakte Tromp echter al gelijk. Door het doelpunt is Tromp topscorer van het toernooi. Door het gelijke spel moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Bij de strafschoppen scoorden voor Nederland Tromp en De Vette. Ook de beide strafschoppen van de Duitsers waren raak. Daarna mistte Nederland drie keer op een rij. Keepster Alkemade hield het Nederlandse doel echter ook drie keer schoon. De volgende Duitse strafschop was echter wel raak: 3-2. Voor Duitsland is dit de zevende Europees kampioen titel.

'Martens staat voor miljoenentransfer binnen top van Europa'

Olympique Lyon overweegt een bod uit te brengen op Lieke Martens, meldt L'Équipe vrijdag. De aanvalster van Barcelona Femení staat al dan niet toevallig zaterdag tegenover de Franse ploeg in de finale van de Women’s Champions League in Boedapest. Martens veroverde in 2017 de Europese titel met de Oranje Leeuwinnen en dwong met haar goede spel op dat toernooi een transfer af naar Spanje.

De Fransen toonden in januari ook al belangstelling voor de 26-jarige vleugelaanvalster uit Nederland, zo weet de Franse sportkrant verder te melden. Martens staat voor haar laatste contractjaar bij Barcelona Femení en heeft een clausule in haar contract waardoor belangstellende clubs minstens drie miljoen euro moeten neerleggen. Daarnaast kunnen voor Olympique Lyon de salariseisen van de international van Oranje een struikelblok vormen, daar zij in de Spaanse competitie een topsalaris verdient.

Mocht een eventuele deal met Martens mislukken, dan verlegt voorzitter Jean-Michel Aulas zijn aandacht naar Engeland. Nikita Parris bevindt zich in de laatste fase van haar contract met Manchester City en de Engelse aanvalster, uitgegroeid tot een vaste waarde in de nationale ploeg, is wat betreft de bestuurder van Olympique Lyon een uitstekend alternatief.

Ten Hag en Pusic ontvangen Rinus Michels Award

Erik ten Hag is vrijdagmiddag op het trainerscongres in Zwolle gekozen tot beste trainer van de Eredivisie. De trainer van Ajax ontving de Rinus Michels Award en bleef daarmee onder meer Mark van Bommel voor in de prestigieuze uitverkiezing. Marino Pusic, afgelopen seizoen de trainer van FC Twente, werd gekozen tot de beste trainer van de Keuken Kampioen Divisie.

Naast Ten Hag en Van Bommel waren John van den Brom (AZ), Adrie Koster (Willem II) en Maurice Steijn (VVV-Venlo) genomineerd voor de Rinus Michels Award. De ereprijs is een initiatief van vakblad De Voetbaltrainer, dat de verkiezing samen met de KNVB, de CBV en de VVON organiseert. De hoofdtrainers bepalen samen wie uiteindelijk de Rinus Michels Award in ontvangst neemt. Ten Hag volgt Phillip Cocu op, die vorig seizoen werd gekozen tot beste trainer van de Eredivisie.

Marino Pusic werd gekozen tot beste trainer in de Keuken Kampioen Divisie. Hij werd afgelopen zomer met FC Twente kampioen in de Keuken Kampioen Divisie en bracht de club zodoende terug naar de Eredivisie, maar kreeg desondanks zijn congé. Pusic kreeg in de uitverkiezing de voorkeur boven Wil Boessen (FC Den Bosch), Henk Fraser (Sparta), Mike Snoei (Telstar) en Klaas Wels (TOP Oss).

Laurens Knippenborg van hoofdklasser RKZVC uit Zieuwent ontving de Rinus Michels Award voor beste amateurtrainer.

Bilbao wint zevende etappe Giro d'Italia; Primoz Roglic verliest knecht

Pello Bilbao heeft vrijdag de zevende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Spaanse wielrenner van Astana reed weg uit een kopgroep en kwam solo over de finish. De Belg Laurens de Plus van Team Jumbo-Visma is vanwege ziekte afgestapt. Valerio Conti blijft leider in het klassement.

De etappe bestond uit een rit van Vasto naar L'Aquila over 185 kilometer. Bilbao maakte met twaalf andere renners onderdeel uit van een kopgroep. In de finale met lastige klimmetjes bleven vijf renners over: Davide Formolo, Mattia Cattaneo, Tony Gallopin, Lucas Hamilton, José Joaquin Rojas en de latere winnaar Bilbao.

Op anderhalve kilometer van de finish plaatste Bilbao een succesvolle aanval. Voor de 29-jarige Spanjaard is dit de eerste zege in de Giro. In de editie van vorig jaar werd hij zesde in het eindklassement.

Team Jumbo-Visma raakte een knecht kwijt. De Plus was al enkele dagen ziek en besloot om vrijdag af te stappen. De Belg zou kopman Primoz Roglic bij moeten staan in de bergen.

Aldi roept verontreinigde vanillevla terug

Aldi waarschuwt voor Milsani vanillevla met houdbaarheidsdatum 05-06-2019. Een deel van de vanillevla met deze houdbaarheidsdatum is mogelijk besmet met een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel.

Het eten van een product met reinigingsmiddel kan bij bepaalde hoeveelheden de gezondheid schaden. Klanten wordt daarom dringend verzocht om deze vanillevla, uit voorzorg, niet te consumeren en terug te brengen naar een Aldi-winkel. Klanten krijgen volgens de Aldi 'vanzelfsprekend het aankoopbedrag terug'. 

Tot een jaar celstraf geŽist wegens 'mobiel banditisme'

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanochtend respectievelijk twaalf en zes maanden celstraf geëist tegen twee mannen van 24 en 25 jaar, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De mannen worden verdacht van ‘mobiel banditisme’, waarbij ze op listige wijze te werk gingen. De mannen zouden onder meer een horloge, een handtas met portemonnee en sleutels, een rugzak en verschillende laptops hebben gestolen. Met name toeristen werden het slachtoffer.

De verdachten kwamen in beeld bij de politie na een diefstal van een dure tas uit een hotelbar en een diefstal van een horloge in het centrum van Amsterdam op de avond/nacht van 14 op 15 december. Die diefstallen bleken op camera te zijn vastgelegd. Later werd duidelijk dat een van de verdachten in oktober 2017 en maart 2018 in meer hotelrestaurants en hotellobbies ongemerkt tassen en rugzakken had weggenomen.

De man wiens horloge werd gestolen stond ’s nachts onder de luifel van een restaurant met vrienden een sigaret te roken. De verdachten leidden het slachtoffer af door een soort dans met het hem te doen - ook wel de voetbaltruc genoemd – om vervolgens ongemerkt het horloge van zijn pols te schuiven.

De officier van justitie heeft vandaag tijdens de zitting aangegeven dat alle feiten naar het standpunt van het OM wettig en overtuigend bewezen zijn. Bij het bepalen van de strafeis is aansluiting gezocht bij de nieuwe richtlijnen die per 1 mei 2019 voor mobiel banditisme gelden.

Uitspraak volgt op 31 mei.

Van Uhm: 'koester krijgsmacht als beschermer Nederlandse waarden'

“Als militair ben ik in landen geweest waar de vrijheid was teruggekeerd. Mensen liepen dagenlang, stonden uren in de rij, om hun stem uit te brengen! Want wie de muilkorf heeft gekend, wil nooit meer gekneveld zijn.” Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm sprak vandaag bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht.

Van Uhm wees de aanwezigen in de Ridderzaal, onder wie koning Willem-Alexander, op het niet te onderschatten belang van de krijgsmacht. “Dappere burgers en militairen gaven ons 75 jaar geleden onze vrede, vrijheid en veiligheid terug. Het is een belangrijke reden waarom ik militair ben geworden.”

Offers
Duizenden Nederlandse mannen en vrouwen hebben diezelfde keuze gemaakt, zo zei Van Uhm. Die militairen voeren uit wat in de grondwet staat: er moet een krijgsmacht zijn die beschermt wat Nederland dierbaar is. “Ons grondgebied...onze democratische waarden... de internationale rechtsorde...”, illustreerde Van Uhm. “Ook als dit grote, soms bijna ondraaglijke offers vraagt.”

Vrijheid niet vanzelfsprekend
Leven in een land waarin je stem gehoord wordt, beschermd wordt, zelfs gevráágd wordt, lijkt voor veel Nederlanders heel gewoon. Maar Van Uhm zag tijdens zijn loopbaan als militair dat dit allesbehalve vanzelfsprekend is. Hij deed daarom een oproep om de krijgsmacht niet te verwaarlozen, maar te koesteren. “Dat zijn we onze militairen en onze waarden verplicht. Want als wij A zeggen, maar nalaten B te doen. Wat zijn onze waarden dan daadwerkelijk waard?”

Archieffoto uit 2009 van Van Uhm die als Commandant der Strijdkrachten de Nederlandse missie in Afghanistan bezoekt (Foto: Defensie)
Archieffoto uit 2009 van Van Uhm die als Commandant der Strijdkrachten de Nederlandse missie in Afghanistan bezoekt (Foto: Defensie)

MLB: Profar slaat eerste Grand Slam

Honkballer Jurickson Profar heeft zijn eerste grand slam - een homerun met alle honken bezet, dus goed voor vier runs - in de MLB te pakken. De Nederlands international ramde in de derde inning tegen de Detroit Tigers flink raak en hielp zijn Oakland Athletics daarmee op weg naar een eclatante 3-17 zege.

Ook de Texas Rangers wonnen vrij ruim: dankzij onder meer twee homeruns van Rougned Odor werden de Kansas City Royals voor eigen publiek met 1-16 te kakken gezet. De Cleveland Indians wonnen thuis met 14-7 van de Baltimore Orioles, waarbij Jason Kipnis uitstekend op dreef was: hij sloeg twee homeruns en mepte in totaal zes runs over de thuisplaat.

Uitslagen MLB donderdag
Philadelphia Phillies - Milwaukee Brewers 3-11
Washington Nationals - New York Mets 7-6
Detroit Tigers - Oakland Athletics 3-17
Kansas City Royals - Texas Rangers 1-16
Cleveland Indians - Baltimore Orioles 14-7
Cincinnati Reds - Chicago Cubs 4-2
Atlanta Braves - St.Louis Cardinals 10-2
Chicago White Sox - Toronto Blue Jays 4-2
San Diego Padres - Pittsburgh Pirates 4-3
Seattle Mariners - Minnesota Twins 6-11

Tigers - Athletics (Bron: YouTube)

Tinderdate eindigt in ziekenhuis

Hij had het helemaal voor elkaar: een match op Tinder met een knappe vrouw en meteen de volgende dag een date. Wat de man niet wist, is dat zijn afspraak zou eindigen in het ziekenhuis. Twee dagen volledig van de wereld, omdat zijn knappe date hem had vergiftigd.

"Het klinkt als een fabeltje," zei de officier van justitie vrijdag op zitting tegen de rechtbank, "Wie zal het geloven? En toch is dit het slachtoffer echt overkomen. Dankzij de oplettendheid van het bedienend personeel zit mevrouw vandaag voor u in het verdachtenbankje."

Want het is personeel van het café dat ziet hoe de man (47) versuft met zijn hoofd op de schouder van zijn date ligt, terwijl zij (36) wat spullen uit zijn portemonnee pakt. Een creditcard, zijn pinpas en 30 euro verdwijnen in haar jaszak. Ook de autosleutel van het slachtoffer steekt ze bij zich.

Vooropgezet plan
Het lijkt een uitgekookt plan. De Peruaanse is een dag eerder met het vliegtuig in Nederland aangekomen, had meteen die avond een match en zat de volgende dag al met haar date op het terras. Wanneer de serveersters zien wat er gebeurt, bellen ze de politie. Die houdt mevrouw aan.

Er worden bij haar honderd pillen clonazepam, een medicijn tegen epilepsie, gevonden. De politie vindt die op de plek waar ze had gezeten, in haar koffer en in haar onderbroek. Dezelfde stof blijkt ook in het bloed van het slachtoffer te zitten. Er zijn 8 pillen uit de strips die verdachte bij zich heeft. Zelf bekent ze er drie te hebben toegediend. Maar ook dat is al drie keer zo veel als de startdosering. Ze deed de pillen in zijn bier toen het slachtoffer even naar het toilet was.

Ernstige risico's
Volgens de officier van justitie heeft de verdachte ernstige risico's genomen met de gezondheid van het slachtoffer. "Verdachte is zelf gebruiker van het middel en wéét hoe gevaarlijk het is," aldus de officier van justitie. "Ze heeft hem een flinke hoeveelheid toegediend, zonder dat zij wist hoe zijn lichaam daarop zou reageren. We mogen van geluk spreken dat uiteindelijk "slechts" twee dagen uit het geheugen van het slachtoffer zijn gewist en hij er verder niets aan over heeft gehouden."

Op het terras was hij al zo ver heen dat hij zijn hoofd niet meer omhoog kon houden en zijn eigen pincode niet meer kon intoetsen. Die wist ze daarom te ontfutselen, om met zijn pas te kunnen pinnen. Ook valt hij meerdere keren om. Wanneer de politie hem later in het ziekenhuis opzoekt, roepen ze hem en schudden aan zijn lichaam, maar hij is niet wakker te krijgen. "En dat allemaal voor haar eigen gewin, om geld en betaalpassen afhandig te kunnen maken."

Meer slachtoffers
De officier van justitie heeft de indruk dat mevrouw deze truc vaker heeft uitgehaald. "Uit het dossier komt een beeld naar voren dat ze meerdere mannen op dezelfde manier heeft benaderd en bedwelmd. Maar die durven daar uit schaamte geen aangifte van te doen. Of ze hebben pas later een verklaring afgelegd, waardoor bloedonderzoek niet meer mogelijk was." Voor die zaken staat de verdachte dus niet terecht, maar ze geven volgens het Openbaar Ministerie wel weer hoe gehaaid ze is.

Het Openbaar Ministerie vindt verdachte schuldig aan mishandeling en eist daarvoor 18 maanden cel. Ook zou ze 720 euro schadevergoeding moeten betalen. Op woensdag 29 mei doet de rechter uitspraak.

Hockeysters SCHC en Amsterdam winnen eerste play-offwedstrijd

De hockeysters van SCHC en Amsterdam hebben de eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs in de Hoofdklasse gewonnen. SCHC won donderdagavond in eigen huis met 1-0 van landskampioen Den Bosch en Amsterdam was in Eindhoven met 5-2 te sterk voor Oranje-Rood.

Met de nederlaag in Bilthoven kwam voor Den Bosch een einde aan een reeks van zestien opeenvolgende overwinningen in de play-offs om de landstitel. Het was voor de Bossche formatie de eerste nederlaag sinds 5 april 2014.

SCHC - Den Bosch (1-0)
58' 1-0 Kyra Fortuin
Voor het volledige wedstrijdverslag verwijzen we je graag naar Hockey.nl, hier om precies te zijn.

Oranje-Rood - Amsterdam (2-5)
17' 0-1 (sc) Lauren Stam
22' 0-2 Maria Verschoor
49' 0-3 (sc) Lauren Stam
51' 1-3 (sc) Yibbi Jansen
57' 2-3 Lisa Scheerlinck
62' 2-4 Charlotte Vega
70' 2-5 Felice Albers
Het complete wedstrijdverslag is hier te vinden.

Zwolse basketballers naar finale na drietje in laatste seconde

Na het Groningse Donar heeft ook het Zwolse Landstede Basketbal zich geplaatst voor de finale van de Dutch Basketball League. In Den Bosch werd New Heroes verslagen na een ware thriller en daarmee was de derde en beslissende zege een feit.

Het ging aanvankelijk gelijk op, maar kort voor de rust sloeg Sherron Dorsey-Walker twee keer toe, waarmee hij Zwolle op 44-50 bracht. In het derde kwart kwamen de Brabanders echter weer langszij (57-56), waarna Kaza Kajami-Keane in het vierde kwart van belang was met een paar goede punten.

Met minder dan twintig seconden te spelen schoot Jonathon Williams de Bosschenaren met twee vrije worpen op 74-72, waarna Zwolle nog één kans had. Kajami-Keane gaf af aan Noah Dahlman en met één seconde op de klok schoot hij het drietje raak: 74-75 en doodse stilte daalde neer in de Bossche hal.

Dinsdagavond wordt de eerste finalewedstrijd gespeeld, om 19.30 uur gaat het dan los in Zwolle.

Tennisser Kyrgios weer eens gediskwalificeerd

Tennisser Nick Kyrgios is weer eens uit een toernooi gegooid. Op het masterstoernooi van Rome ging de Australiër voor de tigste keer zijn boekje te buiten, dit keer in de tweede ronde tegen de Noor Casper Ruud.

Bij 6-3, 6-7, 2-1 in Ruud's voordeel deed Kyrgios wat Kyrgios doet: de debiel uithangen. Hij mieterde zijn racket weg, trapte een waterfles aan de kant en slingerde een krukje de baan op. De umpire besloot vervolgens om Kyrgios, die al een waarschuwing had gekregen, te diskwalificeren.

Nederland krijgt toekomstbestendig spoorbeveiligingssysteem

Het Nederlandse spoor wordt voorzien van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem European Rail Traffic Management System (ERTMS). Het huidige systeem, dat ruim 60 jaar oud is, wordt tussen nu en 2050 vervangen door dit nieuwe, digitale systeem.

Hiermee blijft het spoor veilig, ook wanneer dat straks intensiever benut wordt door een groeiend aantal treinen. Dit staat in het besluit waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. De invoer van ERTMS is de standaard die door de Europese Commissie is voorgeschreven.
 
Staatssecretaris Van Veldhoven stelt "Een goed onderhouden spoor is cruciaal voor een betrouwbaar netwerk. Hier valt ook de vervanging van oude systemen onder. Met dit nieuwe spoorbeveiligingssysteem maken we het Nederlandse spoor de komende decennia klaar voor de toekomst. Treinen kunnen straks veilig dichter op elkaar rijden. Dit is cruciaal voor het groeiende aantal reizigers dat gebruik wil maken van het spoor."
 
Marshallhulp
Een spoorbeveiligingssysteem zorgt ervoor dat treinen zich op veilige afstand van elkaar op het spoor bevinden. Het huidige, analoge systeem is op veel plekken meer dan 60 jaar oud en is nog aangelegd met behulp van de naoorlogse Marshallhulp. Dit systeem is aan vervanging toe. Een bijkomend voordeel van het nieuwe, digitale systeem is dat het spoor hiermee ook beter in staat om het snel groeiende aantal treinreizigers dat we de komende jaren verwachten aan te kunnen.
 
Machinisten weten nu door seinen en door contact met de treindienstleiding wat de situatie op het spoor is. Met ERTMS, dat zowel in het spoor als in de treinen wordt ingebouwd, ziet de machinist straks altijd in één oogopslag de benodigde informatie om zijn gewenste snelheid te kunnen bepalen. Hierdoor kunnen treinen veilig sneller naar het volgende station rijden dan nu mogelijk is. Treindienstleiders weten straks nog preciezer welk type trein zich waar bevindt en kunnen storingen daardoor sneller afhandelen.
 
Eén Europees systeem
ERTMS is als binnen Europa verplichte standaard ook van groot belang voor het verder bevorderen van internationaal treinverkeer. Waar machinisten nu nog te maken hebben met een ‘lappendeken’ van verschillende spoorbeveiligingssystemen, waarvan sommigen nog veel ouder dan dat van ons, ontstaat straks één grenzeloos Europees spoor.
 
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt samen met vervoerders en spoorbeheerder ProRail aan de invoer van het nieuwe systeem. De afgelopen jaren is gewerkt aan een plan voor de ombouw van het huidige spoorbeveiligingssysteem naar het nieuwe. De drukst bereden stukken spoor worden als eerste van ERTMS voorzien. In totaal moeten zo’n 1300 treinen van het systeem worden voorzien en 15.000 gebruikers van het systeem hiervoor worden opgeleid. Tot 2030 wordt er 2,4 miljard euro geïnvesteerd in de drukste routes.
 
Het plan dat er nu ligt betreft één van de grootste veranderingen ooit op het Nederlandse spoor.

Acteur Peer Mascini op 78-jarige leeftijd overleden

De Amsterdamse acteur Peer Mascini is afgelopen nacht op 78-jarige leeftijd overleden. Mascini speelde in verschillende Nederlandse films waaronder Rent a Friend, Pietje Bell II en Moordwijven. Bovendien was hij onder meer verbonden aan theatergroep Hauser Orkater.

Maar het grote publiek kent de acteur ook als 'man van de melkreclames'. In een reclame van Melkunie sprak hij de fameuze woorden: 'Ik had nog zo gezegd: geen bommetje!'.

Wildwesttaferelen bij achtervolging dronken Belg

De politie heeft donderdag met hulp van een tractor en een brandweerwagen een verdachte aangehouden van een eenzijdig ongeval. De verdachte was gevlucht en had te veel gedronken.

Om 18.15 uur kwam er een melding binnen bij het Operationeel Centrum dat er een auto in de sloot was gereden langs de Willem Hendrikstraat in Graauw. Verschillende hulpdiensten werden naar de locatie gestuurd. De melder gaf aan dat de bestuurder uit de auto was en dat hij gewond was. De melder gaf ook aan dat de man mogelijk dronken was en de akkers op was opgerend.

Toen agenten ter plaatse waren troffen ze inderdaad een lege auto aan in de sloot. In de verte zagen ze de verdachte rennen. Een van de agenten zag een boer op een tractor, samen hebben ze met de tractor de achtervolging ingezet op de verdachte door de akkers. Toen ze niet bij de verdachte konden komen, omdat hij een sloot was overgestoken, probeerde de agente met een surveillanceauto bij hem te komen. De andere agent is als passagier op een brandweerauto gesprongen om ook achter de verdachte aan te gaan.

Uiteindelijk is de verdachte, een 55-jarige Belg, met behulp van enkele brandweerlieden en gebruik van pepperspray, aangehouden. Personeel van de ambulance, die ook meegereden was, kon de man direct behandelen. Hij wordt verdacht van het rijden onder invloed. Door de actie is er land vertrapt van de boer. Hij gaat de schade claimen bij de verdachte.

Regenboogvlag gehesen op Plein '40-'45 na kransvernieling

Lhbti-organisatie 'Pink Nieuw-West' heeft vanmorgen de regenboogvlag gehesen op Plein '40-'45 in Amsterdam. Dat gebeurde op het terras van het stadsdeelkantoor, aldus de site van AT5.

Het hijsen van de vlag was onder meer een statement tegen het stelen en vernielen van het roze bloemstuk bij de Sloterplas. Dat bloemstuk was neergelegd in het kader van de dodenherdenking op 4 mei.

Omdat alleen het bloemstuk van Pink Nieuw-West gestolen werd, denkt de organisatie dat het gaat 'om een doelgerichte actie tegen de lhbti-gemeenschap in Nieuw-West'.

"Het is belangrijk, waar dan ook in de stad, dat je als gay, lesbo, transgender over straat kan en je veilig kan voelen", zegt Walter van Ruitenbeek van Pink Nieuw-West. "Dit is natuurlijk een symbool, maar een belangrijk symbool om zichtbaar te zijn."

Nederlandse Obesitas Kliniek opent dependance in Amsterdam

Amsterdam krijgt begin augustus een nieuw gespecialiseerd behandelcentrum voor mensen met morbide obesitas. Hierdoor wordt het aantal behandelingen per jaar met ruim 75% vergroot. Het nieuwe centrum is onderdeel van de Nederlandse Obesitas Kliniek. In dat centrum worden Amsterdamse patiënten voor en na een maagverkleiningoperatie intensief begeleid in samenwerking met het Obesitas Centrum Amsterdam en de chirurgen van het OLVG.

Dr. Ruben van Veen, chirurg OLVG: “Obesitas is een groeiend maatschappelijk probleem in de regio Amsterdam en heeft een enorme impact op het leven van patiënten. Zij krijgen te maken met allerlei fysieke ongemakken en in veel gevallen met onder andere diabetes en psychische problemen. Afvallen is noodzakelijk, maar dat lukt deze patiënten niet zelfstandig. Een maagverkleining is dan nog de enige optie. Gebleken is dat een ingreep alleen niet genoeg is, omdat patiënten in oude patronen kunnen vervallen waardoor opnieuw overgewicht kan ontstaan. Obesitas Centrum Amsterdam en de Nederlandse Obesitas Kliniek bieden naast de operatie een programma voor leefstijlverandering aan, dat reeds in de afgelopen jaren zeer succesvol is gebleken.”

Met de opening van het nieuwe centrum (Orlyplein 97) kunnen in de toekomst nog meer patiënten met zeer ernstig overgewicht uit Amsterdam en omgeving worden geholpen. De verwachting is dat in 2020 meer dan 1.400 patiënten behandeld kunnen worden. Het behandelprogramma bestaat uit een screening, een operatie met een voor- en natraject. De intensieve begeleiding richt zich op een verandering van leefstijl waardoor de kans op blijvend gewichtsverlies aanzienlijk groter wordt. Gezondheidsklachten verminderen of verdwijnen en de kwaliteit van leven neemt toe.

Morbide obesitas is een groeiend maatschappelijk probleem. Volgens cijfers van het CBS heeft 48,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. 13,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft obesitas.

Kuzu werd aangehouden om Palestijnse vlag

Tunahan Kuzu is opgepakt door Israëlische soldaten. Dat laat DENK weten via een persbericht: "Vanmorgen bereikte ons het bericht dat de fractievoorzitter van DENK Tunahan Kuzu is aangehouden door Israëlische soldaten en agenten. Tijdens een werkbezoek in de stad Jeruzalem werd Tunahan Kuzu door een grote groep zwaar gewapende soldaten meegenomen toen hij richting de Al-Aqsamoskee liep."

DENK fractievoorzitter Tunahan Kuzu is op werkbezoek in Israël en Palestina. In Jeruzalem woonde hij afgelopen woensdag de Nakba-dag bij en liet zich verder op de hoogte stellen van de situatie, door contact te leggen met sociaal-maatschappelijke organisaties, historici, NGO’s en het bedrijfsleven. Gisteren was de delegatie van DENK nog aanwezig bij de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.

Update 12:22 uur
Volgens de Nederlandse Ambassade is Kuzu weer op vrije voeten. Dat meldt het NRC. De Israëlische politie ontkent dat ze Kuzu daadwerkelijk vastgezet hebben, hij zou enkel aangehouden zijn omdat hij een Palestijnse vlag bij zich had. 

Politie zoekt vrouw die kleuter aanreed

Het was donderdag rond 18.00 uur toen een vrouw op de Hendrick Croesinckstraat in Rotterdam een jongetje van vijf jaar aanreed. Ze stapte even uit en verdween vervolgens weer. Ze reed vermoedelijk in een grijze Peugeot en droeg een licht roze hoofddoek.

Het jongetje stak over op de Croesinckstraat in de wijk Hillesluis toen hij werd geraakt door een auto. De bestuurster, met een licht roze hoofddoek en een roze jurk en teenslippers aan, stapte even uit en reed vervolgens door. Omstanders bekommerden zich om het mannetje en belden de ambulance. Met verwondingen aan zijn gezicht, heup en buik is hij naar het ziekenhuis gebracht. Inmiddels is hij weer thuis.

De politie is op zoek naar de vrouw. Ze reed vermoedelijk dus in een grijze Peugeot. De politie roept de vrouw op zich te melden. Dat kan via 0900-8844. 

Halvefinalisten Premier League Darts bekend, Gurney wipt over Suljovic

De vier darters die komende week in de O2 Arena in Londen de play-offs in de Premier League gaan spelen zijn bekend. In de First Direct Arena in Leeds werd donderdagavond de laatste reguliere speelronde gespeeld, waarbij Michael van Gerwen en Rob Cross al zeker waren van plaatsing voor de volgende ronde.

Gerwyn Price (WAL) - Peter Wright (SCO) 8-3
Price moest sowieso winnen om nog kans te houden op de play-offs. De Welshman begon lekker en beantwoordde een 136-finish van Wright met een 142-finish om op 3-2 te komen. Het niveau ging vervolgens wel iets omlaag, maar Wright kwam er ook dit keer weer niet aan te pas en Price opende de avond door de spanning er met een 8-3 zege in te houden.

Daryl Gurney (NIR) - Michael Smith (ENG) 8-3
Dit keer moest Gurney winnen, om te beginnen om Price eruit te knikkeren. De heren begonnen fenomenaal en de eerste vier legs (2-2) gingen uit in 12, 12, 12 en 13 darts. Dat was natuurlijk onmogelijk om vol te houden en het was Gurney die koel bleef. Smith begon flink te missen op de dubbels, Gurney gooide die wel prima en met een 8-3 zege deed hij goede zaken.

Michael van Gerwen (NED) - Mensur Suljovic (AUT) 8-5
Nu was het aan Suljovic om te winnen, maar de Oostenrijker knipperde een keer met de ogen en ineens stond het al 5-0 voor Van Gerwen. Nou is Suljovic wel van de comebacks en met drie opeenvolgende legs zat dat er ook best wel in, maar Van Gerwen had er geen zin in en maakte het op 7-5 af via dubbel 16, waardoor de kansen voor Suljovic verkeken waren.

James Wade (ENG) - Rob Cross (ENG) 8-6
Wade had aan een gelijkspel genoeg in deze verder niet al te boeiende partij. Het kabbelde gestaag voort richting 4-4, waarna The Machine er met een 120-finish 7-5 van maakte. Twee uiterst matige legs volgden en met dubbel 10 gooide Wade zich definitief de play-offs in: 8-6.

Jonge prairiehondjes gespot in DierenPark Amersfoort

Op de Prairie in DierenPark Amersfoort duiken sinds kort ook kleine prairiehonden op. “Wij hebben erg leuk geboortenieuws, want wij hebben de eerste jonge prairiehondjes gespot”, vertelt dierverzorger Christel Broekman. “De Prairie is een nieuw verblijf dat afgelopen zomer is geopend en wij mogen hier nu voor het eerst kleintjes verwelkomen.”

Afgelopen jaar kwamen er tientallen prairiehondjes naar Amersfoort en opende het dierenpark dit nieuwe dierverblijf, waar bezoekers midden tussen deze bruine knaagdieren lopen. Nu is de groep uitgebreid met een aantal geboortes. “Wij hebben in elk geval drie prairiehondjes gespot, maar hoeveel er precies bij zijn gekomen weten wij niet, want de dieren worden onder de grond geboren”, legt Christel uit. “Zij beginnen hun neusjes nu steeds vaker boven de grond uit te steken, dus binnenkort kunnen wij het aantal nieuwkomers beter tellen.”

“Wat bijzonder is aan de voortplanting van prairiehonden, is dat een vrouwtje maar één dag per jaar vruchtbaar is”, licht de dierverzorger toe. “Als de dieren geboren worden, zijn zij nog blind en kaal. De jonge dieren die nu nieuwsgierig uit de burchten kruipen, zijn een paar weken oud en lijken al iets meer op de volwassen prairiehonden.” Via een tunnel kunnen bezoekers zelf opduiken tussen de jongste prairiebewoners van DierenPark Amersfoort.

Giro: Etappe 7 - Op en af richting L'Aquila

Na de nogal suffe etappe van gisteren, waarin Fausto Masnanda (etappe) en Valerio Conti (roze) duidelijk een dealtje gesloten hadden, is er vandaag weer potentie voor iets moois. Dat was er gisteren ook, dus dat zegt niet per definitie alles, maar we beginnen weer met frisse moed.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier - heerlijk leesvoer tijdens de pauze - zien we al gelijk weer de nodige kastelen langskomen, evenals een hoge vuurtoren. We komen onder meer langs Chieti, waar bergtruidrager Guilio Ciccone vandaan komt, waarna het veld richting Le Svolte di Popoli rijdt, een beklimming waar wel eens met rallyauto's gereden wordt.

Het wordt vanaf daar verder een lastige finale, waarin het eigenlijk geen moment meer vlak is. Eerst nog vooral naar beneden, daarna een pittig stuk naar finishplaats L'Aquila, de stad van de aardbevingen. De Giro-geschiedenis is hier ook vrij uitgebreid en voor de details verwijzen we graag door naar de prima voorbeschouwing op het FOK!forum.

De etappe gaat dit keer over 185 kilometer, met de start om 12.40 uur. Eurosport is een klein half uurtje later live met Jeroen en Karsten, waar we tot ergens tussen vijf en half zes van kunnen genieten.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FVD-stemmer bekladt GroenLinks-raam

Deze FVD-stemmer vond dit GroenLinks-raam niet zo mooi. Hij liet dit blijken met een verfkwast en de onderstaande filmpjes.

GroenLinks wil het raam komen schoonmaken:

Jumbo roept hamburgerbroodjes terug

Jumbo haalt per direct de hamburgerbuns brioche broodjes met EAN 8718452315246 en houdbaarheidsdatum 02-07-2019 uit de schappen. Het betreft de verpakking met 2 broodjes van 2x75 gram. Door een productiefout zijn er sesambroodjes in de verpakking terecht gekomen van de hamburgerbuns brioche broodjes.

Het consumeren van het product kan een gevaar vormen voor mensen met een allergie voor sesam. Voor iedereen zonder sesam-allergie zijn de broodjes wel te consumeren. Klanten kunnen de broodjes terugbrengen naar een Jumbo-winkel. Zij krijgen dan het aankoopbedrag terug, een kassabon is niet nodig. 

Heerlijke gevechten om wereldtitels boksen

Om alvast in de stemming te komen voor weer een vol sportweekeinde gaan we nog even terug naar afgelopen weekeinde, naar het boksen om precies te zijn. Er stonden een paar wereldtitelgevechten op het programma en twee daarvan brachten flink wat spektakel met zich mee.

In Tucson (Arizona) stonden de Mexicanen Miguel Berchelt (35-1, 31 KO's) en Francisco Vargas (25-1, 18 KO's) tegenover elkaar. Dat deden ze in januari 2017 ook en destijds won Berchelt een fantastisch gevecht in de elfde ronde, waarmee hij de WBC-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg) voor zich opeiste. Die titel verdedigde hij vervolgens vier keer, waaronder afgelopen november in een epische slag met Miguel Roman. Vargas probeerde in Tucson wraak te nemen op El Alacrán, maar Berchelt gaf in opnieuw een mooi gevecht eigenlijk geen krimp en na de zesde ronde besloot het team van Vargas dat het klaar was.

Berchelt - Vargas (Bron: YouTube)

In dezelfde arena vochten de Mexicaan Emanuel Navarrete (26-1, 21 KO's) en de Ghanese Brit Isaac Dogboe (20-1, 14 KO's) om de WBO-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg). Dat deden ze in december ook en destijds moest Dogboe zijn wereldtitel afstaan aan Navarrete. Hij wilde het nu terugpakken, maar dat zat er niet in: in de zesde ronde ging Dogboe al eens neer, in de twaalfde ronde volgde een tweede knockdown en het team van de Brit besloot op dat moment de handdoek in de ring te gooien. Vaquero heeft zo negen van zijn laatste tien gevechten op knock-out gewonnen, alleen Dogboe hield het in december twaalf ronden vol.

In Fairfax (Virginia) stond een grote strijd op het programma. De wereldtitels bij de IBF, IBO en WBA in het superweltergewicht (-69,9kg) werden in de ring gebracht door Jarrett Hurd (23-0, 16 KO's), met zijn Amerikaanse landgenoot Julian Williams (26-1, 16 KO's) als uitdager. Voor Hurd was het zijn vijfde titelgevecht, Williams verloor in december 2016 zijn enige eerdere poging van Jermall Charlo. Het werd een fantastisch gevecht, waarin Hurd al in de tweede ronde neer ging. De kampioen kreeg het alsmaar moeilijker en bleef wel uitdelen, maar Williams nam de touwtjes stevig in handen en na twaalf spectaculaire ronden werd hij unaniem aangewezen als nieuwe drievoudig wereldkampioen.

Tot slot vocht Paulus Ambunda (27-2) uit Namibië voor het eerst in de VS, waarbij hij zijn IBO-wereldtitel in het superbantamgewicht voor het eerst verdedigde. Hij deed dat tegen Stephen Fulton (15-0), maar die bleek na twaalf ronden te sterk en is dus de nieuwe wereldkampioen.

Hurd - Williams (Bron: YouTube)

Harbers door het stof om cijfers criminele asielzoekers

De afgelopen dagen was er veel te doen om de gepubliceerde cijfers over criminele asielzoekers. Zo werd er geroepen dat het ministerie zware misdrijven 'verdoezelde' door ze onder de noemer 'overig' te scharen. Mark Harbers gaat in een brief aan de tweede kamer diep door het stof. 

Harbers begint zijn brief met de woorden: "Incidenten met asielzoekers leiden tot veel overlast en zijn een ernstig probleem. Om hier effectief tegen op te treden is het belangrijk de problematiek goed in kaart te brengen. Het kabinet wil zo transparant mogelijk zijn over de omvang van deze problematiek."

Volgens Harbers zijn de zwaarste misdrijven wel terecht onder de noemer 'overig' geschaard, omdat ze relatief weinig voorkomen: "In de rapportage Vreemdelingenketen zijn deze gegevens weergegeven in een overzicht van de tien meest voorkomende geregistreerde incidenten. Een grote categorie van relatief weinig voorkomende soorten incidenten is hierdoor terecht gekomen onder de noemer ‘overig’. Omdat zware misdrijven relatief weinig voorkomen, vallen registraties hiervan onder de categorie ‘overig’. Het is niet ongebruikelijk in rapportages te werken met een top tien en een restcategorie , maar in dit geval is daardoor volstrekt onbedoeld het beeld van onvolledige informatie ontstaan."

Hij besluit zijn brief met de belofte dat in de toekomst de cijfers voortaan volledig uitgesplitst zullen worden: "Juist omdat ik zo transparant mogelijk wil zijn over incidenten hecht ik er veel waarde aan dat een dergelijk beeld wordt voorkomen en stuur ik u hierbij het overzicht van alle geregistreerde incidenten onder de noemer ‘overig’. In toekomstige rapportages vreemdelingenketen zal dit volledig uitgesplitste overzicht worden opgenomen."

Harbers door het stof om cijfers criminele asielzoekers
Harbers door het stof om cijfers criminele asielzoekers

Campina moet vanillevla aanpassen

Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) heeft donderdag geoordeeld dat Friesland Campina in strijd handelt met de Europese wetgeving tegen misleiding, door in haar Optimel vanillevla geen spoortje vanille te stoppen. Daarmee is de eerdere uitspraak van de Reclame Code Commissie bevestigd en definitief. De zaak was aangespannen door consumentenorganisatie foodwatch na een reportage van AVROTROS Radar. Gedurende het beroep verklaarde ook de NVWA dat zij vanillevla zonder vanille als onwettig beschouwt.

Friesland Campina is niet de enige met vanillevla zonder vanille. Zij bracht op de zitting naar voren dat voor 80% van de vanillevla’s hetzelfde geldt, waaronder die van Jumbo, Albert Heijn, Aldi, Lidl. Dit is geen goed excuus, maar toont volgens foodwatch aan dat veel producenten het niet zo nauw nemen met de regels. foodwatch gaat nu ook de andere producenten aanschrijven dat ze hun vanillevla moeten aanpassen. Er moet vanille in vanillevla zitten of er moet duidelijk op de verpakking staan dat het alleen om een (kunstmatig) smaakje gaat. Weigeraars kunnen een klachtenprocedure tegemoet zien.

Hoewel uitspraken van de RCC niet bindend zijn, is hier geoordeeld dat Friesland Campina in strijd handelt met de Europese wet tegen misleiding (Verordening (EU) 1169/2011). Deze wet is natuurlijk wel bindend, zeker nu de NVWA zich al achter de klacht van foodwatch heeft geschaard. Daarom zullen Friesland Campina en de andere producenten hun producten moeten aanpassen. Dit betekent dat ofwel echte vanille moet worden toegevoegd, ofwel duidelijk moet worden gemaakt dat de vla geen vanille bevat door bijvoorbeeld wijziging van de naam in ‘Vla met vanillesmaak’.

Friesland Campina verdedigde zich in beroep door erop te wijzen dat ook vanillevla van andere merken geen vanille bevatten. Ze overlegde hiertoe een bijlage waarin zij stelde: “Hierop is te zien dat merken als Campina, Milbona, Milsani, Melkan, Zaanse Hoeve, Melkunie, Jumbo, Optimel, Boer en Land, Oke, Plus, AH magere vla vanille, Zuivelhoeve, Topvit en Dreefsigt allemaal op de verpakking de gele kleur hanteren, en als ingrediënt een aroma hebben, of een natuurlijk aroma, dat NIET daadwerkelijk afkomstig is van vanille. Het betreft hier 80 % van het volume vanillevla op de Nederlandse markt.”

Foodwatch ziet ook dat veel fabrikanten de echte vanille hebben vervangen door aroma’s, zonder dit duidelijk te maken aan consumenten. Foodwatch zal fabrikanten die in strijd handelen met de Europese wetgeving aanschrijven en duidelijk maken dat ze hun producten moeten aanpassen. Als ze dit niet doen kan foodwatch ook tegen hen klachtenprocedures opstarten.

Papieren regels – in praktijk
In Europa is het verboden consumenten te misleiden rond voedsel. Dit is vastgelegd in de zogenaamde Etiketteringsverordening (verordening (EG) nr.1169/2011), met name in artikel 7. Over de vraag wanneer iets misleidend is, kan echter discussie bestaan.

De NVWA stelt op haar website over misleidende productnamen: “De productnaam of de afbeelding op een verpakking of etiket hoeft niet exact overeen te komen met de inhoud van het product. Maar zowel de productnaam als een afbeelding moet zodanig gekozen zijn dat de consument niet wordt misleid. Zo zal een product met de benaming 'zalmsalade' ook daadwerkelijk zalm als ingrediënt moeten hebben.” Tegelijkertijd stelt zij over de handhaving op deze regels: “Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid.”

De vele misleidende producten in het winkelschap – het geldt lang niet alleen voor vanillevla – zijn het resultaat van het jarenlang door de vingers zien van dit gesjoemel. Fabrikanten denken er mee weg te kunnen komen. Foodwatch wil met procedures een einde maken aan deze misleiding. Ook 10.000 consumenten lieten hun protest al horen via een emailactie.

Campina moet vanille vla aanpassen  (Foto: foodwatch)
Campina moet vanille vla aanpassen (Foto: foodwatch)

Nabestaanden Ivana Smit starten civiele procedure

De familie Smit start een civiele procedure tegen Alexander en Luna Johnson in de Verenigde Staten. Journalist Thijs Zeeman heeft hen na een intensieve zoektocht in de Amerikaanse stad Miami gevonden, nadat ze na de dood van het Nederlandse fotomodel spoorloos waren verdwenen. De maandenlange zoektocht van Zeeman, zijn volharding, zijn ontdekkingen gedurende de jacht op informatie en de Johnsons zijn op 19 mei om 20.30 uur op SBS6 te zien in de documentaire De mysterieuze dood van Ivana Smit.

Advocaat Sébas Diekstra: “Wij starten een civiele procedure in de Verenigde Staten. Omdat de makers van de documentaire het echtpaar hebben gevonden en veel meer informatie beschikbaar is gekomen, is het eenvoudiger geworden om hen te dagvaarden.’’ De rechter in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur oordeelde in maart dat de dood van het Nederlandse model een ongeval was. Op basis van deze uitspraak volgt er geen strafrechtelijk procedure tegen de Johnsons.

De nabestaanden hebben hoger beroep aangetekend tegen deze uitspraak van de rechtbank. Diekstra: “De rechter achtte aannemelijk dat Ivana al in het appartement was overleden en zag ook aanwijzingen die duiden op een misdrijf, maar die conclusie durfde zij kennelijk op dat moment niet aan de zaak te verbinden. De nabestaanden hopen dat de hogere rechter nu wel tot het oordeel komt dat er sprake is geweest van een misdrijf en er tot nieuw strafrechtelijk onderzoek danwel vervolging wordt overgegaan.”

In de documentaire De mysterieuze dood van Ivana Smit gaat journalist Thijs Zeeman op zoek gaat naar de waarheid: wat is er die bewuste avond met Ivana Smit gebeurd? Een vraag waar de ouders van Ivana nog elke dag mee worstelen, zo laten ze Thijs Zeeman weten tijdens een interview.

De mysterieuze dood van Ivana Smit  (Foto: Talpa)
De mysterieuze dood van Ivana Smit (Foto: Talpa)

Vfonds verbindt zich aan de Invictus Games

Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) en Stichting Power of Freedom hebben donderdag 9 mei, tijdens het One Year to Go event in het Zuiderpark in Den Haag, de officiële handtekeningen gezet voor het partnership voor de Invictus Games The Hague 2020 presented by Jaguar Land Rover. Daarmee wordt het vfonds net als het Ministerie van Defensie een van de Founding Partners van het evenement.

De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen. De Games gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. Deze doelstelling sluit haarfijn aan bij het vfonds, dat zich sinds de oprichting inzet voor erkenning en waardering van veteranen en geüniformeerden. Het vfonds ondersteunt met 2 miljoen subsidie. In het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert en stilstaat bij het feit dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend is, is deze boodschap misschien wel zichtbaarder dan ooit.

De voorzitter van de Stichting van de Invictus Games Den Haag 2020, Generaal b.d. Mart de Kruif: “De Invictus Games bieden een fantastische kans om een eerbetoon te bieden aan de gewonden en geblesseerde militairen die ons land hebben gediend. Deze rolmodellen laten ons zien dat de kracht van de menselijke geest onverslaanbaar is. Door de ondersteuning van het vfonds, en het nastreven van hetzelfde doel, kunnen wij onze krachten bundelen en zoveel mogelijk mensen bereiken”.

De voorzitter Raad van Bestuur vfonds Robert Croll: “Het vfonds vindt het een grote eer om te kunnen bijdragen als Founding Partner aan de Invictus Games The Hague 2020. Om vrijheid en democratie te bereiken zijn soms letterlijk gevechten nodig en daarbij vallen helaas ook gewonden. Militairen die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor onze vrijheid verdienen alle respect en support. Sport is een geweldige motivator voor veteranen die gewond geraakt zijn. Bij de Invictus Games laten zij zien dat ze onoverwinnelijk zijn.”

Bib van Lanschot, grondlegger van de BNMO en het vfonds, zei het al: “Je bent pas verslagen als je het zelf opgeeft. Naast de Invictus Games in 2020 voor veteranen steunt vfonds in 2021 ook de in Nederland te houden World Police and Fire Games. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat vrede en veiligheid alleen maar gediend is bij samenwerking tussen alle diensten die belast zijn met onze veiligheid. In de wereld en in ons land.”

v.l.n.r. Marc van der Kuilen, Ramon Zondervan, Robert Croll, Rob Deelen, Edwin de Wolf en Mart de Kruif. (Foto: Ed O'Mahoney)
v.l.n.r. Marc van der Kuilen, Ramon Zondervan, Robert Croll, Rob Deelen, Edwin de Wolf en Mart de Kruif. (Foto: Ed O'Mahoney)

Snapchat gaat oproepen om te stemmen bij Europese Parlementsverkiezingen

Snap werkt samen met het Europees Parlement voor de komende verkiezingen. Onderzoek laat zien dat slechts 28 procent van de stemgerechtigden in de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar hun stem uitbrachten bij de vorige Europese verkiezingen in 2014. Snap helpt graag mee om de burgerparticipatie te vergroten en moedigt Snapchatters in alle 28 lidstaten - in hun eigen taal - aan om te gaan stemmen.

Vanaf 16 mei tot aan de verkiezingen, afhankelijk van welke dag men per lidstaat naar de stembus gaat, kunnen gebruikers van Snapchat allerlei speciaal ontwikkelde tools gebruiken: Lenses, Filters, Stickers en Bitmoji. Daarnaast zal Snap een ‘Snap Explore’ in SnapMap aanzetten om gebruikers op de verkiezingen te wijzen. Via een link wordt een gebruiker naar een website met meer informatie geleid. Als Snapchatters een van de tools gebruiken, verandert hun Actionmoji op de SnapMap in een ‘I voted’-Actionmoji. Op 22 mei stuurt Snap een ‘Team Snapchat Mass Snap’ uit met aandacht voor de Filters en een bericht dat de verkiezingen eraan komen. In een aantal landen zal er bovendien een speciale Lens zijn met een virtueel stemhokje, zodat gebruikers alvast kunnen ervaren hoe het is om te stemmen.

Verkiezingen geen nieuw terrein voor Snap
Het is voor Snap niet de eerste keer dat het bedrijf veel aandacht heeft voor het bevorderen van de burgerparticipatie. In 2015 is Snap begonnen met het verslaan van politiek nieuws via de show ‘Good Luck America’ die via Discover te zien was en het verzamelen van ‘Our Stories’ gericht op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Sindsdien heeft Snap voornamelijk via het aanbieden van content ook de aandacht gevestigd op verkiezingen in onder andere Duitsland, Mexico, Brazilië, Frankrijk, Argentinië, India en het Verenigd Koninkrijk.

In de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen in 2017 produceerde het nieuwsteam van Snap speciale Q&A’s via Our Stories met de vier hoogst genoteerde kandidaten (François Fillon, Benoît Hamon, Marine Le Pen en Emmanuel Macron) waar bijna 4 miljoen Snapchatters naar keken. Voor de Amerikaanse ‘midterm elections’, de tussentijdse verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, hielp Snapchat meer dan 425.000 gebruikers, het merendeel onder de 24 jaar, met de kiezersregistratie via TurboVote. Bovendien toonde Snap in samenwerking met non-profit partner ‘Get To The Polls’ circa 1,4 miljoen mensen via Snapchat de dichtstbijzijnde stembuslocatie op de verkiezingsdag.

Snapchat gaat oproepen om te stemmen bij Europese Parlementsverkiezingen  (Foto: Snap Inc. )
Snapchat gaat oproepen om te stemmen bij Europese Parlementsverkiezingen (Foto: Snap Inc. )

Robert Pattinson is de nieuwe Batman

De zoektocht naar de nieuwe Batman is zo goed als voorbij. Volgens Variety hebben regisseur Matt Reeves en studio Warner Bros. hun oog laten vallen op Robert Pattinson om Bruce Wayne te spelen in Reeves' The Batman en is de deal zo goed als rond.

Het nieuws volgt bijna vier maanden nadat duidelijk werd dat de rol niet gespeeld zou worden door Ben Affleck, om twee redenen: The Batman vertelt over een jongere versie van de detective en Affleck maakte in januari bekend ook te stoppen met zijn oudere Bruce Wayne in volgende DC-films. Affleck zou oorspronkelijk ook betrokken zijn bij het scenario van de film en de regie op zich nemen, maar gaf in 2017 al aan dat niet te zullen doen, waarna War for the Planet of the Apes-regisseur Reeves in beeld kwam, die op dit moment nog werkt aan het verfijnen van het scenario.

Robert Pattinson wordt de zesde acteur om de Batman te spelen sinds de filmfranchise in 1989 van start ging met Michael Keaton. De laatste jaren was de superheld onderdeel van DC's filmuniversum, waardoor Affleck de rol in twee jaar drie keer gespeeld heeft (Christian Bale, die de rol vertolkte in de films van Christopher Nolan, maakte drie films in zeven jaar). Omdat Pattinson een jongere Bruce Wayne speelt en de film dus waarschijnlijk een flashback-karakter heeft, is er niet de verwachting dat hij samen met andere DC-helden te zien zal zijn of dat hij de rol daarna nog een keer zal spelen. Volgens Reeves wordt The Batman een origineel, noir-gedreven verhaal (en geen hervertelling van zijn oorsprong). Wat Warner Bros. daarna met het personage wil doen is nog onduidelijk.

Pattinson werd bekend als vampier in de Twilight-films en als Cedric Diggory in Harry Potter and the Goblet of Fire en was onlangs te zien in Claire Denis' High Life. Zijn volgende film, Robert Eggers' The Lighthouse, gaat zondag in première op het filmfestival in Cannes.

Fans van Batman die een glimp van de held willen opvangen werden afgelopen maand bediend door de finale van Gotham, waarin de rol kort gespeeld werd door Daviz Mazouz (die al vijf seizoenen een jonge Bruce Wayne speelde). Wayne zal ook te zien zijn in het tweede seizoen van Titans, waarin Iain Glen de rol zal spelen. Het is niet duidelijk of hij ook als Batman te zien zal zijn. Een nog jongere Bruce Wayne, nog geen wees, wordt gespeeld door Dante Pereira-Olson in Thodd Phillips' Joker.


Robert Pattinson (Foto: ANP)
Robert Pattinson (Foto: ANP)

Minister: geen verbod op ruwe borstimplantaten

Er komen strengere regels voor het gebruik van implantaten bij borstreconstructies en borstvergrotingen. De al geldende verplichting om vrouwen te informeren over risico’s van implantaten en mogelijke alternatieve behandelingen moet voortaan expliciet worden vastgelegd. Opereren mag pas als zowel de patiënt als de behandelend arts de overeenkomst hebben getekend. Ook komt er meer aandacht voor nazorg. Vrouwen kunnen zich daarmee periodiek laten controleren. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft hierover afspraken gemaakt met de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie (NVPC), zo meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer. De brief vermeldt ook andere maatregelen. Zo wordt de registratie van wie welk implantaat heeft sluitend gemaakt.

In april besloot Frankrijk tot een verbod op alle borstimplantaten met een ruw oppervlak (macrogetextureerd en polyurethaan coating) vanwege een verhoogd risico op BIA-ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Daarop heeft het RIVM op verzoek van minister Bruins en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de Franse documenten beoordeeld. Het RIVM concludeert opnieuw dat er onvoldoende bewijs is voor een algemeen verband tussen ruwe implantaten en een verhoogd risico op BIA-ALCL. Bij één specifiek implantaat is een verhoogd risico op de zeldzame vorm van lymfeklierkanker volgens het RIVM wel aannemelijk. Het gaat hierbij om de implantaten van het merk Allergan (type Biocell). Dit specifieke implantaat is eind 2018 al door de fabrikant van de markt gehaald, toen duidelijk werd dat het CE-certificaat niet verlengd zou worden.

Dilemma
Minister Bruins ontving de afgelopen weken veel reacties; brieven en emails van vrouwen die zich zorgen maken over de implantaten die bij hen zijn ingebracht, maar ook van mensen en organisaties die juist pleiten voor het beschikbaar blijven van de implantaten. “Stuk voor stuk aangrijpende verhalen. Dat stelde mij voor een dilemma: een verbod op ruwe implantaten zou het op zich al uiterst kleine risico op deze zeldzame vorm van lymfeklierkanker verder beperken, maar daarmee is de onrust niet weg. De Borstkankervereniging Nederland, KWF, de Patiëntenfederatie Nederland en de Patiëntenorganisatie Leven met Kanker wijzen bovendien terecht op de impact van een verbod op de grote groep vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker. Veel van hen kiezen – hoe moeilijk ook – voor het preventief verwijderen van hun borsten. Ik wil hen de keuzemogelijkheid in de vorm van implantaten niet ontnemen.”

De Inspectie ziet op basis van het RIVM-rapport onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing om alle ruwe implantaten uit de markt te nemen. De IGJ heeft daarbij een afweging gemaakt tussen bekende risico’s van borstimplantaten, en het nut van het gebruik ervan. Minister Bruins volgt die redenering. “Aan elk implantaat kleven risico’s. Een verbod op ruwe implantaten zou de zorgen niet wegnemen en leidt zelfs tot nieuwe problemen, bijvoorbeeld doordat vrouwen een preventieve ingreep uitstellen of kiezen voor een behandeling in het buitenland. Voor borstkankerpatiënten, maar ook voor vrouwen met geen of weinig borstvorming en voor transvrouwen zijn de implantaten van grote waarde. In de vele berichten die ik van hen heb ontvangen komt steeds terug dat de implantaten helpen ‘om er zo gewoon mogelijk uit te zien’. De implantaten dragen dus bij aan de kwaliteit van leven. Bovendien is er geen gelijkwaardig alternatief. Alles afwegend ga ik de implantaten daarom niet verbieden”, aldus Bruins. De in april door de NVPC afgekondigde tijdelijk stop – lopende het onderzoek van het RIVM – op het toepassen van ruwe implantaten wordt hiermee weer beëindigd.

Extra waarborgen
De recente ontwikkelingen zijn voor minister Bruins aanleiding om de regels rond borstreconstructies en –vergrotingen verder aan te scherpen. Ook roept de minister artsen op terughoudend te zijn bij het toepassen van implantaten met een ruw oppervlak. De NVPC werkt momenteel aan een nieuwe richtlijn rond borstprothesechirurgie. Minister Bruins heeft met de beroepsvereniging afgesproken dat daarin wordt vastgelegd dat alle informatie over risico’s en alternatieve behandelingen met de patiënt wordt gedeeld en dat arts en patiënt daarvoor beide tekenen. De Borstkankervereniging zal worden betrokken bij de tekst van deze overeenkomst. Ook periodieke nazorg krijgt een plek in de nieuwe richtlijn. De gedachte is dat patiënten bijvoorbeeld enkele jaren na de implantatie voor het eerst voor een controle worden opgeroepen. Dit betreft verzekerde zorg, óók als een arts daarbij zou constateren dat er een medische noodzaak is om implantaten te verwijderen. Dit is ook nu al het geval.

Naar verwachting is de nieuwe richtlijn eind 2019 gereed. Vooruitlopend daarop gaat de NVPC de naar schatting ruim 60.000 vrouwen met Allergan-Biocell implantaten op korte termijn actief benaderen. De huisarts kan hen indien nodig verwijzen naar een specialist. Ook dit valt binnen de basisverzekering.

FOK! Wat een weer: meer bewolking

Goeiedag!  

Hoe maakt u het? Alles goed? Mooi zo. Dan kijken we nu even naar het weer.  Tergend langzaam kroop de bewolking gisteren vanuit Duitsland met een slakkegang ons land binnen. Hier bij mij was het nog tot in de avond strakblauw. Dus wederom een zonnige dag hier. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de bewolking ook hier arriveert. Op de radarbeelden zagen we ook af en toe een beetje regen vallen in de oostelijke helft, en ook dit kan zich nog wat uitbreiden.

Vannacht is het dan overal bewolkt en kan er her en der een beetje regen vallen. De wind uit een oostelijke richting neemt iets af. De minima liggen rond de 9 graden.

Vandaag starten we dan overal bewolkt, en dat zal wel even wennen zijn. Hier en daar kan er ook nog een spat regen vallen, maar ook nu geldt weer: geen grote hoeveelheden. Later op de dag breekt de zon dan weer door.  Het wordt ongeveer 16 graden, en de wind is matig tot vrij krachtig uit het oosten. 

Ook de komende dagen zien we geregeld bewolking, maar regen van betekenis valt er niet of nauwelijks.

Tot ziens!  

Bourtange (Foto: spylacopa_68)
Prachtig weer de afgelopen dagen. Dit is het plaatsje Bourtange. (Foto Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Koning woont Iftar in Den Haag bij

Koning Willem Alexander heeft gisterenavond een Iftar-ontmoeting bijgewoond voor buurtbewoners van de wijk Transvaal in buurthuis Mandelaplein in Den Haag. De Iftar is de maaltijd die tijdens de ramadan direct na zonsondergang door moslims genuttigd wordt om het vasten te breken. Eens per jaar organiseert buurthuis Mandelaplein een ontmoetingsavond rondom de Iftar-maaltijd voor bewoners van de wijk, vrijwilligers en andere betrokkenen. Zij kunnen kennis maken met hun buren, geïnspireerd raken om samen met anderen deel te nemen aan activiteiten of om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Tijdens de maaltijd in aanwezigheid van de Koning zijn traditiegetrouw onder andere melk en dadels en harira soep geserveerd. De Koning sprak met buurtbewoners over hun wijk en de betekenis die het buurthuis voor hen heeft. Enkele jongeren gaven tijdens de ontmoetingsavond een presentatie. Twee van hen doen mee aan het meidenproject van het buurthuis, dat zich samen met scholen in de buurt richt op mentale weerbaarheid van meisjes. De jongerenwerkers van het Mandelaplein houden zich bezig met talentontwikkeling, preventie en maatschappelijke ondersteuning. Drie jongens toonden korte filmpjes die ze hebben gemaakt tijdens het filmproject van het buurthuis, onder andere over de wijkagent en het opruimen van de buurt na Oud en Nieuw.

Buurthuis Mandelaplein is een wijkgerichte en innovatieve welzijnsorganisatie in Transvaal. Al 46 jaar brengt het buurthuis onder het motto ‘Trots op Transvaal’ de buurtbewoners met verschillende achtergronden samen. Met diverse activiteiten zorgen zij gezamenlijk voor een veilige en prettig leefbare buurt en de ontwikkeling van haar bewoners. Daarvoor wordt samengewerkt met verschillende groepen wijkbewoners, andere professionele organisaties en bijna honderd eigen vrijwilligers. Verschillende partners geven bijvoorbeeld taallessen en een buurtsportcoach helpt vrouwen om duurzaam aan sport te doen. Daarnaast is er een weekendschool voor kinderen, zijn er kooklessen voor jongeren, bingo en een sociaal restaurant voor ouderen en kapperslessen speciaal voor vrouwen. Ook worden feestdagen als burendag, Kerst en het Hindoestaanse festival Holi in het buurthuis gevierd.

Toekomstig Ajacied Marin helpt Racing Genk aan Belgische titel

Racing Genk hield donderdagavond een punt over aan de uitwedstrijd tegen Anderlecht (1-1) en kroonde zich daarmee tot kampioen van België. Club Brugge, de enige overgebleven concurrent in de kampioenspoule, verloor met 2-0 op bezoek bij Standard Luik en kan de formatie uit Genk niet meer achterhalen. Het verschil is opgelopen tot vier punten, met nog een duel voor de boeg.

Anderlecht - Genk 1-1
Joakim Maehle bezorgde Genk de gewenste start door al na elf minuten de openingstreffer aan te tekenen. Yannick Bolasie bracht Anderlecht halverwege de tweede helft op gelijke hoogte. Doelman Danny Vukovic had geen antwoord op zijn ferme kopbal. De lijstaanvoerder speelde de wedstrijd in Brussel professioneel uit en kon na het laatste fluitsignaal aan het kampioensfeest beginnen.

Standard Luik - Club Brugge 2-0
Razvan Marin schoot de kampioenaspiraties van Club Brugge, met Stefano Denswil en Ruud Vormer in de basisopstelling, aan diggelen. De onlangs door Ajax gecontracteerde middenvelder nam zijn verantwoordelijk bij een toegekende strafschop na zeventig minuten spelen en verdubbelde kort voor tijd de voorsprong: 2-0. Collins Fai kreeg in de eerste helft al een rode kaart, maar daar kon Club Brugge niet van profiteren. Invaller Arnaut Danjuma Groeneveld kon het tij ook niet meer keren voor de bezoekers.

Garcia Cortina pakt eerste profzege in CaliforniŽ, Van der Breggen wint openingsrit vrouwen

Ivan Garcia Cortina heeft zijn eerste profzege te pakken. De Spanjaard van Bahrein-Merida was in de vijfde rit van de Tour of California de snelste van een uitgedund peloton. In het algemeen klassement veranderde er niks en blijft Tejay van Garderen aan de leiding staan.

Vanuit de start reed er een sterke kopgroep weg uit het peloton. In die kopgroep waren met Lennard Hofstede en Cees Bol twee Nederlanders aanwezig. De grootste blikvanger in de kopgroep was toch wel Peter Sagan. Het peloton gaf de sterke kopgroep niet al te veel ruimte. Tim Declercq, die ook mee was in de kopgroep probeerde het in de slotfase nog even alleen, maar zou het niet redden. 

Op het slotklimmetje probeerde George Bennett nog even met Sergio Higuita, alleen doordat Higuita het klassement verdedigde voor zijn kopman Van Garderen werd het tweetal weer ingelopen en wist een deel van het peloton weer de aansluiting te maken. In de sprint die zou volgen was Garcia Cortina duidelijk de snelste van het pak en pakte zo zijn eerste zege uit zijn profcarrière. Vrouwen
Ook het vrouwenpeloton is actief in Californië. Vandaag stond de eerste etappe op het programma in de Amerikaanse WorldTour-koers. Anna van der Breggen deed meteen goede zaken voor het klassement. De Nederlandse wereldkampioene reed op de slothelling, op vijf kilometer van het eind, iedereen uit het wiel en pakte zo de winst in de eerste etappe. Het eerste achtervolgende groepje moest achttien seconden toegeven op Van der Breggen.

Zaterdag staat zowel bij de mannen als de vrouwen de rit naar Mt. Baldy, een klim van 7,6 kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 8,8% op het programma.


Bijna kwart niet-Nederlandse kiesgerechtigden is Pools

Ongeveer 13,5 miljoen inwoners van Nederland mogen stemmen tijdens de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Van deze groep heeft 3,6 procent een niet-Nederlandse nationaliteit, maar is wel EU-burger. Bijna een kwart van hen heeft de Poolse nationaliteit. Iets meer dan de helft van alle kiesgerechtigden is 50-plusser. Dat meldt het CBS op basis van bevolkingscijfers van 1 januari 2019, naar aanleiding van vragen uit de media.

Op 23 mei 2019 worden voor de negende keer Europese verkiezingen gehouden in Nederland. Voor deze verkiezingen is naar schatting 96,9 procent van de Nederlandse bevolking vanaf 18 jaar kiesgerechtigd. Kiesgerechtigden zijn inwoners met een Nederlandse achtergrond én inwoners die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, maar wel EU-burger zijn.

In 1979 was het de eerste keer dat inwoners – van wat toen nog de Europese Gemeenschap heette – rechtstreeks hun vertegenwoordigers voor het Europees Parlement konden kiezen. De verkiezingen worden om de vijf jaar gehouden, in een toenemend aantal lidstaten van de Europese Unie. Sinds 2013 telt de EU 28 lidstaten. Bijna half miljoen kiesgerechtigden met niet-Nederlandse nationaliteit Van de kiesgerechtigden hebben ruim 491 duizend personen een niet-Nederlandse nationaliteit. Bijna een kwart (24 procent) van hen is Pools. Op ruime afstand volgen kiesgerechtigden uit Duitsland (14 procent) en het Verenigd Koninkrijk (9 procent).

Van de recent tot de EU toegetreden landen is, na Polen, het aandeel Roemeense en Bulgaarse stemgerechtigden het grootst. Iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden 50-plusser Begin dit jaar was iets meer dan de helft (50,7 procent) van de kiesgerechtigden 50 jaar of ouder. Bijna een kwart (24,4 procent) van de potentiële kiezers is 65 jaar of ouder. Iets minder dan 8 procent van de kiesgerechtigden mag voor de eerste keer deelnemen aan de Europese verkiezingen. Bij de vorige verkiezingen hadden zij de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt. Niet-Nederlandse kiesgerechtigden komen vooral voor in de leeftijdscategorie van 25 tot en met 35 jaar.

Aandeel kiesgerechtigden het hoogst onder 65-plussers
Van de 65-plussers mag 99,3 procent zijn of haar stem uitbrengen bij de komende Europese verkiezingen. Ook onder 50- tot 65-jarigen is het aandeel stemgerechtigden met 98,5 procent hoger dan gemiddeld onder alle potentiële kiezers (96,9 procent). Het aandeel kiesgerechtigden is met 93,4 procent het laagst in de leeftijdsgroep van 30 tot 40 jaar. Deze leeftijdsgroep telt verhoudingsgewijs de meeste inwoners met een nationaliteit van buiten de EU. Ook onder jongeren (18 tot 30 jaar) is het aandeel kiesgerechtigden lager dan onder het gehele electoraat.

Opkomst verkiezingen Nederland blijft achter bij EU-gemiddelde
Volgens de laatste cijfers van het Europees Parlement en het CBS is de animo bij de kiezer in Nederland voor de Europese verkiezingen in de loop der jaren afgenomen. De opkomst daalde van 58,1 procent in 1979 tot 30 procent in 1999. Daarna steeg de opkomst weer geleidelijk tot 37,3 procent in 2014. Dit is nog altijd onder het gemiddelde van alle EU-lidstaten (42,6 procent). Wel is het verschil tussen de opkomst in Nederlandse en de Europese Unie beduidend kleiner geworden in de periode 1999–2014.

Vertrouwen in Europese Unie vooral onder jongeren Van de Nederlandse bevolking vanaf 15 jaar had vorig jaar 45 procent vertrouwen in het Europees Parlement. Dit vertrouwen was tot 2017 vrij stabiel tussen 35 en 40 procent. Vanaf dat jaar is een lichte stijging te zien. Dit geldt met name voor jongeren tot 35 jaar. Het minste vertrouwen vertonen de 65- tot 75-jarigen. Minder dan een derde van deze leeftijdsgroep zegt vertrouwen te hebben in het Europees parlement. Daarentegen zegt meer dan de helft van de 65-plussers wel politieke interesse te hebben, meer dan onder jongeren het geval is.

Nederland op plaats vier in Europa qua vertrouwen Europees Parlement
Volgens het Europees Sociaal Onderzoek (European Social Survey) uit 2016 geeft 41 procent van de Nederlandse bevolking aan vertrouwen in het Europees parlement te hebben. Ons land staat daarmee op de vierde plek binnen de Europese Unie. Alleen in Litouwen (52 procent), Finland (49 procent) en Ierland (42 procent) zegt een groter deel van de bevolking van vijftien jaar en ouder vertrouwen te stellen in het Europees parlement.

Litouwen is het enige land binnen de Europese Unie waar een meerderheid van de burgers het Europees parlement vertrouwt. Het minste vertrouwen is er in Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk. Daar vertrouwt minder dan een kwart van de bevolking het Europees parlement.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.