FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 mei 2019

Zelfmoord nekt Britse tv-show

De Britse zender ITV heeft een van z'n populairste programma's, de Jeremy Kyle Show, gecanceld na een zelfmoord. Na 14 jaar valt het doek nadat gast Steve Dymond niet door een leugendetectortest heenkwam, waarmee hij zou hebben willen aantonen dat hij trouw was geweest aan zijn verloofde.

De 63-jarige Dymond werd in de week na de opname, die overigens niet is uitgezonden, dood aangetroffen in zijn appartement. Toeschouwers die bij de opname waren hebben verteld dat Dymond al tijdens het programma niet in zijn beste doen was. Hij zou zijn onschuld hebben willen aantonen en zou na het bekendmaken van de uitslag zijn ingestort. De relatie zou kort daarvoor zijn gestrand.

Overheidswaakhond Ofcom heeft de zaak in onderzoek. Critici zeiden al langer dat het programma kwetsbare mensen uitzocht om ze tentoon te stellen en uit te buiten voor de kijkcijfers, zonder dat er afdoende voor- of nazorg tegenover stond.

Na de bekendmaking van het overlijden besloot ITV aanvankelijk de betreffende aflevering niet uit te zenden en het programma voorlopig in de ijskast te zetten. Maar toen de kritiek bleef aanzwellen besloten ze toch maar de stekker uit hun Jerry Springer-kloon te trekken.

Heb jij hulp nodig, neem dan contact op met 113-zelfmoordpreventie via 113.nl of bel 0900-0113

DENK: 'Dit nooit meer'

Bruinhemden marcheren door de straten van Duitsland. Aanslagen worden gepleegd op moskeeën. Bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. Europa loopt opnieuw het gevaar gegijzeld te worden door extreemrechts. Met een 15 minuten durende film waarschuwt DENK voor opkomend extreemrechts en groeiende volkerenhaat in Europa, met een boodschap die ooit de essentie vormde voor de totstandkoming van de Europese Unie “Dit nooit meer”.

De Holocaust begon niet met de gaskamers. Het begon met wij tegen zij. Het begon met politici die mensen verdeelden. Volkerenhaat loopt als een rode draad door de geschiedenis van Europa. “Dit nooit meer!”, riepen Europeanen met elkaar na de Tweede Wereldoorlog, maar in de jaren ’90 kon niet voorkomen worden dat in een vreselijke genocide in Europa duizenden moslims het leven lieten. De rode draad van haat in de geschiedenis van Europa heeft geleid tot verschrikkelijke daden.

Ayhan Tonca, lijsttrekker DENK Europa: “Volkerenhaat rukt helaas weer op in Europa. Het opkomend extreemrechts heeft een klimaat gecreëerd waarin er aanslagen gepleegd worden op moslims. Waarin mensen, niet ver van hier, in Frankrijk in trainingskampen knokploegen worden opgeleid om moslims aan te vallen. Dit is een groot gevaar voor Europa en de Europese waarden. Als we dit niet stoppen, ontstaan er een klimaat waarin een nieuw Srebrenica ontstaat. Dat willen we overbrengen met onze film.”

Volgens DENK moet dit opkomende extreemrechts dan ook bestreden en ontmaskerd worden. Fractievoorzitter DENK Tunahan Kuzu: “In onze film laten wij zien dat Wilders en Baudet zich bedienen van dezelfde vunzige tactieken die de Nazi’s gebruikten om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. We mogen als Europeanen niet wegkijken. Met deze film willen we daarom iedereen wakker schudden”.

Vanavond is de trailer van de film gepubliceerd op de kanalen van DENK. Op donderdag 16 mei 2019 om 20.30 uur zal de gehele film via de kanalen van DENK gepubliceerd worden.

Uitslagen Eredivisie 15/05/2019 Overig

FC Utrecht heeft zich in de Eredivisie verzekerd van de zesde plaats. De Domstedelingen zegevierden in eigen huis met 3-1 tegen sc Heerenveen en gaan zo met een goed gevoel de play-offs voor een Europees ticket in. De bezoekers kwamen via Rienstra nog wel op voorsprong, maar Janssen bracht de ploegen vlak voor rust langszij. In een open tweede helft won de tweede ploeg dankzij goals van Van de Streek en Dessers.

FC Utrecht

3 - 1

sc Heerenveen

41' Janssen
48' Van de Streek
81' Dessers
  30' Rienstra
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.646
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Bergström
Janssen
Van der Maarel
Bazoer (Görtler/85)
Van Overeem (Strieder/61)
Van de Streek
Gustafson
Kerk
Dessers (Boussaid/88)
  Hahn
Schmidt
Höegh (Johnsen/68)
Pierie (Dresevic/46)
Woudenberg
Rienstra
Kobayashi (Thorsby/81)
Van Amersfoort
Van Bergen
Lammers
Vlap

Ook Excelsior gaat met een goed gevoel de play-offs in. De Rotterdammers legden in eigen huis nummer vier AZ over de knie en mogen nu proberen zich te handhaven in de Eredivisie. De felheid van Excelsior werd na rust beloond met de zege, al kreeg de thuisploeg hierbij wel nog wat hulp van invaller Van Rhijn die de bal in eigen doel schoot.

Excelsior

4 - 2

AZ

22' Fortes
51' Van Rhijn (e.d.)
60' Bruins(pen)
66' Ómarsson
  30' Koopmeiners
70' Johnsen
 
Gele kaart: Mattheij, (Excelsior), Gudmundsson, (AZ)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.811
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Horemans
Mattheij
Oude Kotte
Matthys
Schouten (Edwards/65)
Messaoud (Eckert/56)
Fortes
Haspolat
Ómarsson (Van der Meer/83)
Bruins
  Bizot
Svensson
Vlaar
Wuytens (Van Rhijn/46)
Wijndal
Midtsjö (Goudmijn/81)
Gudmundsson (Johnsen/64)
Koopmeiners
Stengs
Seuntjens
Idrissi

De derde ploeg die richting de play-offs gaat is Vitesse die uit bij VVV-Venlo verrassend weinig problemen kende. De Arnhemmers wisten via Karavaev, Ödegaard en Bero de krachtsverhouding uit te drukken, al scoorde Van Ooijen tegen. Domper voor VVV was dat doelman Unnerstall bij zijn afscheid geblesseerd uitviel na enkele botsingen.

VVV-Venlo

1 - 3

Vitesse

68' Van Ooijen   23' Karavaev
39' Ödegaard
83' Bero
 
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.512
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall (Van Crooy/20)
Dekker (Linthorst/46)
Röseler
Van Bruggen
R.Janssen
Van Ooijen
Post
Susic (Opoku/69)
Joosten
Mlapa
Grot
  Pasveer
Karavaev
Doekhi
Van der Werff
Clark
Ödegaard
Serero
Foor
Büttner (Bero/68)
Buitink (Matavz/46)
Linssen (Darfalou/85)

Het al gedegradeerde NAC nam het in Breda op tegen PEC Zwolle dat ook niets meer op het spel had staan. Hoewel beide ploegen het meermalen probeerden en diverse goede kansen kregen bleef na 90 minuten de 0-0 stand op de borden staan, zodat NAC met een punt afscheid nam van de Eredivisie.

NAC Breda

0 - 0

PEC Zwolle

 
Gele kaart: Te Vrede, (NAC Breda), Paal, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 14.216
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Karami
Koch
Palmer-Brown
Leigh
Damen
Lundqvist (Van Hooijdonk/77)
Kali (Azzagari/46)
El Allouchi
Korte (Te Vrede/46)
Rosheuvel
  Van der Hart
Ehizibue
Lachman
Nakayama
Paal
Hamer (Van Duinen/75)
Bouy (Leemans/66)
Clement
Namli
Thy (Van Crooy/61)
Elbers

Zes jaar cel geëist voor misbruik binnen kerkgemeenschap

Moeder en haar dochters hadden veel ontzag voor de pastor van hun kerk. Maar volgens het OM maakte hij daar misbruik van. Als de meisjes alleen bij hem thuis waren, betastte hij hen op intieme plekken. Pas jaren later durfden ze hun verhaal te vertellen. Vandaag eiste de officier van justitie onder meer zes jaar cel tegen de 59-jarige man uit Den Haag.

Zowel de verdachte als de moeder hebben een vooraanstaande positie in de Ghanese kerk in Den Haag die zij hebben helpen oprichten. Daarnaast wonen ze vlakbij elkaar en kwamen zodoende veel bij elkaar over de vloer. Vandaar ook dat de meisjes van jongs af aan onbegeleid in het huis van de pastor waren om daar lichte, huishoudelijke klusjes te doen.

Maar al vanaf basisschoolleeftijd zou de pastor hen daarbij hebben betast aan billen, borsten en in de schaamstreek. Een van de meisjes onderging ook drie keer een ‘oliebehandeling’ van hem. Daarbij moest zij zich onder het mom van een ritueel gebed uitkleden waarna hij olie op haar buik smeerde en hun intieme delen betastte.

Kapot
Telkens bezwoer de pastor de meisjes niets te zeggen over wat hij met hen deed. Want dan zouden zij zijn leven en dat van hun familie kapot maken en dat zou dan hun schuld zijn. Zo kon het misbruik jarenlang, meerdere keren per week, doorgaan zonder dat iemand er iets van wist. Ook wisten de zusjes van elkaar niet dat hij hetzelfde deed bij de ander.

Zo groot was hun angst dat het misbruik door kon gaan totdat zij 18 en 20 jaar waren. Toen pas stopte hij. In eerste instantie probeerden ze de herinneringen weg te stoppen. Maar toen zij van elkaar ontdekten dat de ander ook misbruikt was, kwam al het verdriet alsnog los.

Ter verantwoording
Ze vertelden het hun moeder die de pastor ter verantwoording riep. Dat leidde in eerste instantie tot gesprekken binnen de kerkgemeenschap. Dat veroorzaakte veel emotie maar bracht de pastor nooit tot een volmondige bekentenis of excuses aan de meisjes. Na lang wikken en wegen besloten de zussen uiteindelijk naar de politie te stappen.

De pastor ontkent het misbruik. Hij stelt dat de zussen een complot tegen hem hebben gesmeed. Maar geen moment wordt aannemelijk waarom ze dat zouden hebben gedaan. Onafhankelijk van elkaar verklaren zij over soortgelijke feiten die deels controleerbaar zijn. Volgens de officier van justitie komen de zussen betrouwbaar, consistent en authentiek in hun emoties over.

Geluidsopnames
Daarnaast zijn er geluidsopnames van de gesprekken binnen de kerkgemeenschap waarin de pastor gedeeltelijke bekentenissen aflegt. De officier van justitie vindt de feiten dan ook bewezen en eist een gevangenisstraf van zes jaar tegen de man. Zij noemt het heel kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van het grote overwicht dat hij had op de meisjes door zijn positie en leeftijd. Daarbij had hij ook totaal geen oog voor de emotionele schade die hij bij hen aanrichtte.

Naast de celstraf wil de officier van justitie een beroepsverbod voor de duur van negen jaar. De uitspraak is over twee weken.

Groot onderzoek naar steekincident Jaagpad Groningen

De politie doet onderzoek naar een steekincident aan het Jaagpad in Groningen, waarbij een 27-jarige man uit Groningen is overleden. Heeft u informatie over het incident? Laat dat direct weten via 0900-8844. Het rechercheteam kan alle informatie gebruiken om de verdachte te kunnen opsporen.

Wat is er gebeurd?
Dinsdagavond rond 19:15 uur werd de Stadjer neergestoken op het Jaagpad, achter het nabijgelegen sportcentrum ACLO. De man is op de plaats van het incident aan zijn verwondingen overleden. Het is nog onduidelijk wat zich daarvoor precies heeft afgespeeld.

Opsporingsonderzoek
Er is dinsdagavond direct een rechercheteam gestart met het onderzoek naar dit dodelijke geweldsdelict. Er is een burgernetmelding uit gedaan met het signalement van de verdachte. Daarnaast is forensisch onderzoek gedaan op het plaats delict. Ook is er met meerdere getuigen gesproken, die zich bij de politie hebben gemeld. De binnengekomen meldingen over het signalement van de dader worden onderzocht door het opgestarte rechercheteam, een Team Grootschalige Opsporing (TGO).

Het team houdt rekening met diverse scenario’s. Woensdagochtend zijn door een helikopter opnamen vanuit de lucht gemaakt. Woensdagmiddag kamt een specialistisch zoekteam van Veteranen (Veteranen Search Team) de omgeving van de plaats delict uit. Zij gaan daarbij op zoek naar spullen of goederen die van het slachtoffer of van de dader (kunnen) zijn.

Signalement dader
Het TGO zoekt naar een man tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij zou tussen de 1.70-1.80 m lang zijn en heeft een Zuid Europees uiterlijk. De man droeg een donkere broek en had een donker petje op zijn hoofd. Hij is na het incident in zuidelijke richting naar de wijken Selwerd en Paddepoel gelopen.

Hardlopende getuige gezocht
De politie is op zoek naar een specifieke getuige. Rondom het tijdstip van het incident is er een hardlopende vrouw gezien in de buurt. Zij droeg haar haar in een paardenstaart. Graag komt het rechercheteam met haar in contact. Mogelijk heeft zij meer informatie die kan helpen bij het opsporen van de verdachte.

Wat kunt u doen?
Ziet u iemand die past bij het bovenstaand signalement? Bel dan direct met 112! Heeft u andere informatie over wat er dinsdagavond is gebeurd of iets wat met deze zaak te maken kan hebben? Bel dan met 0900-8844 om uw informatie te delen met het rechercheteam.

Uitslagen Eredivisie 15/05/2019: EL play-offs

FC Groningen heeft zich verzekerd van de achtste plek in de Eredivisie en daarmee van deelname aan de play-offs voor een Europa League ticket. Het had daarvoor in de slotronde van de competitie wel hulp nodig van ADO Den Haag.

De Groningen hadden de achtste plek in handen en wisten dat ze bij een overwinning tegen FC Emmen deelname veilig konden stellen. De Groningers verloren echter met 1-0 van FC Emmen. Doordat naaste concurrent Willem II met 6-2 verloor van ADO Den Haag kwam FC Groningen goed weg. ADO Den Haag eindigd met hetzelfde aantal punten als Groningen maar ondanks dat vandaag goed op schot waren kwamen ze in het doelsaldo net drie doelpunten tekort.

ADO Den Haag

6 - 2

Willem II

 31' El Khayati
 64' Kanon
 72' El Khayati(pen)
 74' Necid
 81' Immers
 86' Necid
   15' Dankerlui
 48' Pavlidis
 
 Gele kaart: Kanon, (ADO Den Haag), Heerkens, (Willem II)
 Rode kaart: , Dankerlui (71/2xg) (Willem II)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.128
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Malone
Beugelsdijk
Kanon (Pinas/65)
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker (Ebecilio/88)
Becker
Necid
Falkenburg (Hooi/65)
  Wellenreuther
Heerkens
Meissner
Peters
Palacios
Tapia (Akkaynak/87)
Crowley
Anita
Dankerlui
Isak
Pavlidis (Vrousai/87)

FC Emmen

1 - 0

FC Groningen

 27' Chacon    
 
 Gele kaart: Bijl, (FC Emmen),
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.301
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen (Telgenkamp/76)
Bijl
Kuipers
Bakker
Cavlan
Slagveer
Chacon
De Leeuw
Ben Moussa
Arias (Bannink/43)
Braken (Siekman/89)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Handwerker (El Hankouri/60)
Doan
v.d.Looi (Bruns/74)
Reis
Mahi
Sierhuis (Hrustic/60)
Gladon

Uitslagen PSV - Heracles Almelo & Fortuna Sittard - Feyenoord

Zowel PSV als Feyenoord hebben hun laatste wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. PSV won thuis met 3-1 van Heracles Almelo en Fortuna Sittard kon het nog wel even spannend maken tegen Feyenoord, maar ging er alsnog met 1-4 af. 

PSV eindigt op 83 punten: evenveel als vorig seizoen, maar dit keer slechts goed voor een tweede plaats. Luuk de Jong scoorde woensdag niet en zag concurrent Dusan Tadic in Doetinchem op gelijke hoogte komen. Beide spelers moeten daarom de topscoorderstitel delen. Heracles maakt zich op voor het slotstuk van de competitie en komt op 18 en 21 mei in actie tegen FC Utrecht in de eerste ronde van de play-offs. 

PSV

3 - 1

Heracles Almelo

 32' Droste
 48' Viergever
 89' Malen
   1' Konings
 
 Gele kaart: Rosario, (PSV), Dalmau, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.200
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab (Sainsbury/ 89)
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Gakpo/80)
Gutiérrez (Hendrix/73)
Bergwijn
De Jong
Malen
  Brouwer
Droste
v.d.Buijs
Knoester
v.Hintum
Dos Santos
Merkel
Drost (Duarte/61)
v.d.Water (Kuwas/61)
Dalmau
Konings (Peterson/ 74)

In de laatste speelronde van de Eredivisie heeft Feyenoord met 1-4 van Fortuna Sittard gewonnen. De Rotterdammers hadden het een periode lastig in Limburg, maar na een rode kaart voor de thuisploeg voetbalde Feyenoord zich in de laatste wedstrijd onder trainer Giovanni van Bronckhorst alsnog naar een ruime zege.

 De wedstrijd draaide echter compleet om, toen Fortuna-verdediger Kai Heerings er ruim twintig minuten voor tijd met rood vanaf moest. Feyenoord kreeg bovendien een penalty na ingrijpen van de VAR, maar die werd verprutst door Steven Berghuis.

Een halve minuut later was het alsnog raak. Nicolai Jørgensen zorgde voor 1-2, en besliste een kleine tien minuten later de wedstrijd met een rake kopbal uit een goede voorzet van Berghuis. Diezelfde Berghuis poetste zijn gemiste penalty in de laatste minuut helemaal weg met een uitstekende goal: 1-4.

Fortuna Sittard

1 - 4

Feyenoord

 45' Smeets    6' Kökcü
 70' Jorgensen
 79' Jorgensen
 90' Berghuis
 
 Gele kaart: , Botteghin, (Feyenoord)
 Rode kaart: Heerings (68) (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 12300
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: Berghuis mist pen.(69)
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Mac-Intosch
Syhre
Heerings
Pinto
Rodríguez
Balic (Hutten/58)
Smeets
Semedo (Stokkers/ 80)
Novakovich (El Messaoudi/74)
Diemers
  Vermeer
Nieuwkoop (Geertruida/84)
Botteghin
v.Beek
Malacia
Clasie (Vilhena/46)
Vente (Burger/80)
Toornstra
Berghuis
Jorgensen
Kökcü

NBA: Warriors overtuigend op 1-0 tegen Trail Blazers

De basketballers van de Golden State Warriors zijn uitstekend begonnen aan de finale van de Western Conference in de NBA. De ploeg won overtuigend van de Portland Trail Blazers: 116-94.

Zonder de nog altijd geblesseerde ster Kevin Durant hadden de Warriors constant een voorsprong. Dat werd in het derde kwart wat groter, maar vooral in de laatste minuten van de wedstrijd ging Portland definitief over de knie. Stephen Curry gooide negen drietjes binnen en tekende voor 36 puten in de eigen ORACLE Arena.

NBA play-offs dag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.30 Milwaukee Bucks - Toronto Raptors, East Finals - Wedstrijd 1*
*Live op Ziggo Sport

Warriors - Trail Blazers (Bron: YouTube)

NHL: Bruins één zege verwijderd van Stanley Cup Finals

De ijshockeyers van de Boston Bruins zijn nog één zege verwijderd van een plekje in de Stanley Cup Finals, de grote finale van de NHL. De ploeg won op bezoek bij de Carolina Hurricanes met 1-2 en staat na twee thuiszeges op 3-0 - en dus matchpoint - in de Eastern Conference Finals.

Na een dikke minuut in de tweede periode opende Chris Wagner de score, vijf minuten later volgde teamgenoot Brad Marchand in de powerplay met de 0-2. Calvin de Haan tekende vrij snel voor de 1-2 en dus gloorde er hoop voor Carolina, maar de Finse Bruins-goalie Tuukka Rask hield zijn ploeg met 35 reddingen verder keurig op de been en het bleef bij 1-2.

NHL play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 St Louis Blues - San Jose Sharks, West Finals - Wedstrijd 3 (1-1)*
*Live op FOX Sports

Hurricanes - Bruins (Bron: YouTube)

AFC Ajax voor 34e keer kampioen van Nederland

Ajax is voor de 34e keer kampioen van Nederland geworden. Het kon vandaag eigenlijk al niet meer fout gaan, maar door een 1-4 zege op De Graafschap werd het kampioenschap in stijl binnengehaald.

Door de 4-1 zege op FC Utrecht en de nederlaag van PSV op bezoek bij AZ, werd aanstaande zondag met een klein feestje in de Johan Cruijff Arena alvast een voorschot genomen op het landskampioenschap. Alleen een monsterzege van PSV tegen Heracles en een nederlaag van Ajax in Doetinchem konden nog roet in het eten gooien.

Vrije trap Schöne
Die monsterzege van PSV leek al gauw ver weg toen Heracles al in de eerste minuut op voorsprong kwam in Eindhoven. In Doetinchem leverde de beginfase minder spektakel op. Ondanks de controle van Ajax wisten de Amsterdammers geen echt grote kansen te creëren.

Dat veranderde in de 37e minuut, toen Lasse Schöne mocht aanleggen voor een vrije trap. De Deen deed wat hij al zo vaak deed in het Ajax-shirt, hij schoot de vrije trap feilloos binnen. Het was de voorbode van een spectaculair slot van de eerste helft. Want amper drie minuten na de fraaie goal van Schöne maakte Youssef El Jebli er alweer 1-1 van.

Ziyech krijgt het op zijn heupen
Maar ook dat was nog niet de laatste goal van de eerste helft. Want een minuut voor rust kreeg Hakim Ziyech het op zijn heupen. De Marokkaans international wervelde door de De Graafschap-defensie om de bal vervolgens af te leveren bij Nico Tagliafico. De Argentijnse back schoof de bal van dichtbij langs De Graafschap-goalie Nigel Bertrams waarmee hij de 1-2 ruststand op het scorebord zette.

Bij die stand bleef het tot de 68e minuut. Frenkie de Jong werd in het strafschopgebied van De Graafschap neergelegd door voormalig Ajacied Azor Matusiwa, wat de Amsterdammers een penalty opleverde. Dit buitenkansje was wel besteed aan Dusan Tadic, die daarmee zijn 27e Eredivisie-goal van het seizoen maakte.

En daar voegde de Serviër er kort voor tijd nog eentje aan toe. Door de bal keihard achter Bertrams te pegelen maakte Tadic de 1-4 en dus zijn 28e van het seizoen, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met PSV-spits Luuk de Jong en dus in zijn eerste seizoen in Amsterdam gedeeld topscorer van de Eredivisie is geworden. Het bleek de laatste goal van het duel, dat dus eindigde in 1-4.

34e landskampioenschap
Dat PSV uiteindelijk met 3-1 wist te winnen van Heracles deed vervolgens niet meer ter zake. Want Ajax is voor de 34e keer kampioen van Nederland. Een bijzonder aantal, des te meer omdat 34 het rugnummer was van Abdelhak Nouri. Voorafgaand aan de wedstrijd met De Graafschap werd hier door meerdere Ajax-spelers aan gerefereerd. Verder is het de achtste keer dat Ajax de dubbel weet te winnen, dus zowel de KNVB Beker als het kampioenschap. De laatste keer dat dat lukte was in het seizoen 2001/2002.

Ajax kampioen van Nederland. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Ajax kampioen van Nederland. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

De Graafschap

1 - 4

AFC Ajax

 40' El Jebli    37' Schöne
 44' Tagliafico
 67' Tadic (pen)
 87' Tadic
 
 Gele kaart: Matusiwa (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12600
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Owusu
Straalman
L.Nieuwpoort
Tutuarima
Vet
Matusiwa (Olijve/73)
El Jebli
v.Mieghem (Burgzorg/68)
Serrarens
Bahoui (Nijland/80)
  Onana
Mazraoui (Kristensen/59)
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (Dolberg/63)
v.d.Beek (De Wit/78)
De Jong
Ziyech
Huntelaar
Tadic

Basketballers Donar denderen naar finale, Landstede op matchpoint

De basketballers van het Groningse Donar hebben zich bijzonder overtuigend geplaatst voor de finale van de Dutch Basketball League. De ploeg won al twee keer van ZZ Leiden, de winnaar van de reguliere competitie, en wedstrijd drie werd in Leiden hardhandig binnengehaald. Vooral het vierde kwart (16-35) was uitermate indrukwekkend en met een 63-93 zege op zak mag Donar naar de eindstrijd.

In die finale wacht het Zwolse Landstede Basketbal of New Heroes Den Bosch. Bij een 1-1 stand ontving Zwolle de Brabanders en dat leverde coach Herman van der Belt en zijn mannen winst op. Halverwege stond het 34-34, waarna Zwolle in de tweede helft steeds iets meer voorsprong nam. Dat werd voorzichtig uitgebouwd en nder meer dankzij 26 punten van Sherron Dorsey-Walker won de ploeg met 76-68, waardoor het op matchpoint staat.

'Eftelingpedo' vrijgelaten

Vier jaar geleden besloot een bejaarde man bij een bushalte vlakbij pretpark De Efteling zijn piemel te laten zien aan een 13-jarig meisje dat op de bus aan het wachten was. Hij legde zijn hand op haar been en vroeg netjes of zij zijn geslachtsdeel wilde aanraken.

Het meisje rende verschrikt weg en kwam totaal overstuur thuis. Volgens de moeder van het meisje is zij nog steeds bang om naar De Efteling te gaan en is ze bang voor oudere mensen. "Vooral als ik in de bus zit", zo schrijft ze in een brief aan de rechtbank.

De viezerd is tot een gevangenisstraf van 99 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, veroordeeld. De oude man had al 39 dagen in voorarrest gezeten, hoeft dus niet de bak in, maar krijgt een proeftijd van twee jaar.

Volgens de rechter is het niet de eerste keer dat de man voor een zedendelict is veroordeeld. "Hij was enkel gericht op de bevrediging van zijn eigen behoeftes en heeft er geen enkele rekening mee gehouden wat voor gevolgen zijn daad zou hebben voor haar", aldus de rechter.

De rechter gaat niet mee in de eis van het Openbaar Ministerie dat de man nooit meer alleen met kinderen, jonger dan zestien jaar, in één ruimte mag zijn. Naleving hiervan is uiterst moeilijk en gezien de fragiele gezondheid van de man is de kans op herhaling niet groot. De man van 71 jaar zit thuis in Kaatsheuvel in een rolstoel aan de zuurstof en hij komt niet meer buiten.

Ook wordt geen TBS geëist door de officier. "De natuur heeft het recidive-risico geminimaliseerd", zei hij.

Online-piratengame Skull & Bones uitgesteld

Skull & Bones is door Ubisoft uitgesteld. De piratengame stond in de planning voor 2019, maar heeft nu geen releasedatum. Verder zegt Ubisoft dat de game ook niet aanwezig zal zijn op hun E3-persconferentie in juni. De game is het beste vergelijkbaar met Sea of Thieves. Je bestuurt een piratenschip in een online wereld waar andere spelers je het leven zuur kunnen maken.

"Kwaliteit is onze nummer een prioriteit. We doen er alles aan om Skull & Bones top te maken", aldus producent Karl von der Luhe. De game moet uitkomen voor PS4, Xbox One en pc.

Peter R. de Vries publiceert brief crimineel met ontkenning liquidatieplan

Topcrimineel Ridouan Taghi ontkent dat hij opdracht heeft gegeven voor de liquidatie van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, zo is te lezen op de site van AT5.

Taghi zou de misdaadverslaggever zelf hebben geïnformeerd, meldt De Vries op Twitter. Op welke manier dat is gebeurd, wil de misdaadjournalist niet zeggen.

Een dag geleden meldde De Vries dat hij op een dodenlijst zou staan van Taghi. De Vries zou van Justitie en politie waarschuwingen hebben gehad. Vanavond plaatste De Vries de boodschap van Taghi op Twitter. "Er is niets maar dan ook niets van waar. Ik reageer nooit ergens op, maar naar jou toe wil ik dit rechtzetten."

Lees ook: Ridouan Taghi zet Peter R. de Vries op dodenlijst

De Vries zegt te zijn opgelucht nadat hij de boodschap van Taghi ontving. De meest gezochte crimineel zou hebben gezegd dat hij als jongen altijd heel geboeid naar het tv-programma van De Vries heeft gekeken. "Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt om jou iets aan te doen."

Meestgezochte crimineel
De 41-jarige Taghi is de meestgezochte crimineel van Nederland. Hij wordt gezien als opdrachtgever van meerdere moorden en liquidaties. Vermoedelijk zit hij in het buitenland. In november vorig jaar werd er nog een recordbeloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip naar de vindplaats van Taghi.

'PEC moet ondanks goede gesprekken met Steijn verder zoeken naar opvolger Stam'

Maurice Steijn wordt niet de nieuwe trainer van PEC Zwolle. Voetbal International meldt woensdag dat de huidige oefenmeester van VVV-Venlo geen heil ziet in de opvolging van Jaap Stam. Laatstgenoemde werd in december aangesteld, maar een half jaar later is zijn dienstverband in Zwolle alweer voorbij. Stam is met ingang van volgend seizoen de nieuwe coach van Feyenoord.

Steijn hield een goed gevoel over aan het gesprek met de clubleiding van vorige week donderdag en dat positieve gevoel was wederzijds. De beleidsbepalers van PEC wilden met hem in zee, maar de oefenmeester in Limburgse dienst ziet toch af van een samenwerking met de Blauwvingers. De voorwaarden in het aangeboden contract zijn naar verluidt een niet te nemen hobbel.

Om dezelfde reden ging vorig jaar een overgang naar Feyenoord niet door. Steijn kon in Rotterdam als assistent-trainer beginnen, maar tot een deal kwam het nimmer. In een eerder stadium zei hij 'nee' tegen het hoofdtrainerschap van FC Utrecht. De trainer van de huidige nummer twaalf in de Eredivisie wil zijn beslissing om het aanbod van PEC te weigeren vooralsnog niet van commentaar voorzien.

Steijn, nog in de race voor de Rinus Michels Award, heeft vijf succesvolle jaren in Venlo achter de rug. VVV kende de afgelopen seizoenen zelden degradatiezorgen en is uitgegroeid tot een volwaardige middenmoter op het hoogste niveau. Het seizoen 2018/19 wordt woensdagavond afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Vitesse.

Groenewegen wint opnieuw in Duinkerke na declassering Venturini

Dylan Groenewegen heeft na de eerste etappe ook de tweede rit in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De topsprinter van Jumbo-Visma leek genoegen te nemen met een tweede plaats nadat hij achter Clément Venturini over de streep kwam, alleen greep de wedstrijdjury in en besloot de Fransman te declasseren wegens onreglementair sprinten.

Jumbo-Visma had in de eerste rit de sprinttrein perfect op orde, maar in de tweede etappe begon Groenewegen in slechte positie aan zijn sprint. De 25-jarige Amsterdammer kwam nog sterk opzetten en reed zich nog knap naar een tweede plaats. Venturini leek de overwinning te pakken in de massasprint, alleen dacht de wedstrijdjury er anders over en zette de Fransman, die vorig jaar deze rittenkoers won, terug te zetten.

Zo kreeg Groenewegen de overwinning cadeau en verstevigde zijn leiderspositie in de Vierdaagse van Duinkerke, die zes etappe telt. De 25-jarige sprinter van Jumbo-Visman heeft in het klassement een voorsprong van elf seconden op Marc Sarreau.

Ackermann sprint naar tweede ritzege in Giro d'Italia

Pascal Ackermann heeft zijn tweede ritzege binnen deze Giro d'Italia. In de vijfde etappe was de Duits kampioen in de massasprint in de sprint te snel voor Fernando Gaviria en Arnaud Démare. In het klassement veranderde er niks doordat op negen kilometer van de streep de tijd werd opgenomen vanwege de slechte weersomstandigheden. Primoz Roglic mag donderdag opnieuw de leiderstrui aantrekken.

De etappe was maar 140 kilometer lang en ging van Frascati naar Terracina. In het begin van de etappe was het nog behoorlijk heuvelachtig, maar daarna werd op vlakke wegen gereden, waardoor het weer een kans was voor de sprinters. De vlakke wegen naar Terracina haalde Tom Dumoulin niet. De renner van Sunweb had te veel last van zijn valpartij en moest de strijd staken.

Lange tijd reed er een kopgroep van vijf voorop, alleen kwam de kopgroep nooit in aanmerking voor de dagzege. De kopgroep werd dan ook vroegtijdig ingelopen en kon er gesprint worden voor de overwinning in de vijfde etappe. Dat was wel zonder de klassementsrenners, want de wedstrijdjury besloot onderweg om de wedstrijd op negen kilometer van de streep te neutraliseren, waardoor er in de laatste negen kilometer alleen nog gesprint werd voor de overwininning.

In die sprint begon Fernando Gaviria als eerste te sprinten, alleen was Pascal Ackermann net iets te snel voor de Colombiaan en boekte zo zijn tweede overwinning in de Ronde van Italië. Arnaud Démare werd op gepaste afstand derde.

Nieuwe cinematic voor World of Warcraft

Blizzard heeft een nieuwe cinematic vrijgegeven voor World of Warcraft. In de trailer gaat Varok Saurfang, voortvluchtige en tegenstander van Sylvanas, op bezoek bij Thrall voor advies en hulp.

Dankzij in-game modellen wisten we al langere tijd dat Thrall een rol zou gaan spelen in patch 8.2: Rise of Azshara. Deze cinematic dient dus voornamelijk als uitleg voor zijn terugkeer. De cinematic trailer kun je hieronder bekijken.

Een datum voor patch 8.2 is nog niet bekend, al is deze momenteel wel speelbaar op de PTR voor pc.

De Jong volgt De Ligt op als winnaar Johan Cruijff Prijs

Frenkie de Jong is de winnaar van de Johan Cruijff Prijs voor het seizoen 2018/19. De net 22-jarige middenvelder van Ajax is door een vakjury met een ruime meerderheid verkozen tot Talent van het Jaar van de Eredivisie in de afgelopen voetbaljaargang. De Jong volgt met zijn uitverkiezing ploeggenoot Matthijs de Ligt op, die vorig jaar werd uitgeroepen tot het grootste talent.

"Eigenlijk is dit een heel logische keuze. Het is ongelooflijk knap dat De Jong zo zijn focus op Ajax heeft kunnen houden, nadat zijn transfer naar Barcelona bekend was gemaakt", legt juryvoorzitter Jordi Cruijff uit aan De Telegraaf . "Hij heeft zowel op nationaal als internationaal niveau zijn stempel op de prestaties van Ajax weten te drukken en een enorme stap gemaakt. Een altijd fris ogende speler die alles in zich heeft om een internationale topper te worden."

De Johan Cruijff Prijs wordt sinds 2003 uitgereikt aan het Talent van het Jaar en onder meer Kasper Dolberg, Vincent Janssen, Memphis Depay, Davy Klaassen en Marco van Ginkel gingen De Jong in de afgelopen jaren voor. Cruijff riep de prijs zestien jaar geleden in het leven om jonge voetballers een duwtje in de richting van een nog betere toekomst te geven en hen ook iets terug te laten doen op maatschappelijk vlak. De Jong mag als winnaar dan ook een Cruyff Court op een locatie naar keuze aan laten leggen.

De middenvelder speelt woensdagavond tegen De Graafschap zijn laatste wedstrijd namens Ajax, aangezien hij volgend seizoen de kleuren van Barcelona zal verdedigen. De Jong sluit zijn laatste seizoen in de Eredivisie naar alle waarschijnlijkheid af als landskampioen, daar Ajax met een voorsprong van drie punten en veertien doelpunten op achtervolger PSV de laatste speelronde ingaat.

Dappere dame op leeftijd verjaagt overvallers

De politie onderzoekt de poging overval woensdagmiddag op een woning aan de Cornelis Heinrickstraat van een 97-jarige dame uit Rotterdam. Vanmiddag deden drie mannen zich voor als medewerkers van de gemeente en drongen de woning van de vrouw binnen. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 13:00 uur werd bij de vrouw op leeftijd aangebeld. De vrouw deed open, maar had er meteen geen goed gevoel bij. Toen de mannen binnen waren, zette ze het op een gillen.

De drie mannen kozen eieren voor hun geld en vluchtten in een kleine auto richting de Van Wijngaardenlaan. Het gaat om drie jonge licht- tot donkergetinte mannen. Ze waren donker gekleed.

De politie komt graag in contact met buurtbewoners die mogelijk iets gezien of gehoord hebben. Zij worden verzocht om contact op te nemen met de politie op het nummer 0900-884 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Pokémon Rumble Rush aangekondigd

In 2017 was er een bèta voor een Pokémon-game op Android en iOS. Na de bèta is het lang stil gebleven rondom de game, tot vandaag. The Pokémon Company en Ambrella kondigen Pokémon Rumble SP aan.

Ambrella is verantwoordelijk geweest voor alle Pokémon Rumble-titels tot nu toe. In deze games speel je met Pokémon, maar dan als speeltjes. Ook komen de Mii-avatars voor in de game, maar verdere details ontbreken nog. Meer informatie volgt waarschijnlijk snel.

Update: Inmiddels is de game ook voor het Westen aangekondigd. Hier gaat de game Pokémon Rumble Rush heten. Net als in vorige Rumble-games is het de bedoeling Pokémon te verzamelen door tegen ze te vechten. Hoe meer van dezelfde soort je er verzamelt, des te sterker ze zijn. Om je Pokémon verder te helpen zijn er twee typen gears: Power Gears maken je Pokémon sterker, terwijl je met Summon Gears hulp van andere Pokémon kunt krijgen.

De game is free-to-start met in-game microtransacties. De game is in Australië al beschikbaar en moet snel in andere regio's beschikbaar komen.

Pokémon Rumble SP

Criminele asielzoeker mag niet uitgezet worden als vervolging wacht

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft vandaag besloten dat vluchtelingen die zich schuldig maken aan moord, verkrachtingen, overvallen of andere zware criminaliteit, niet  mogen worden gedeporteerd naar het land van herkomst als de kans bestaat dat ze daar vervolgd worden of de kans bestaat dat hun leven gevaar loopt. 

Hoewel het Hof in het arrest van vandaag verklaart dat migranten hun vluchtelingenstatus kunnen verliezen na het plegen van criminele feiten, zijn zij volgens de Conventie van Genève nog steeds vluchteling. Deze conventie laat het gastland wel toe om criminele vluchtelingen uit te zetten wanneer de landsveiligheid aantoonbaar in het geding is. 

Het handvest van de grondrechten van de Europese Unie, dat is gebaseerd op de Conventie van Genève, laat echter geen enkele ruimte over voor verbeelding: "Het Handvest verbiedt in absolute termen foltering, onmenselijke of vernederende bestraffing of behandeling, ongeacht het gedrag van de betrokkene, alsmede uitzetting naar een staat waar een ernstig risico bestaat dat een persoon aan een dergelijke behandeling wordt onderworpen."

Hoewel deze regel dus verhindert dat EU-lidstaten criminele asielzoekers naar het land van herkomst deporteert, staat het hen wel vrij om de vluchtelingenstatus in te trekken en andere strafmaatregelen te nemen. 

'Bayern München onderhandelt met Manchester City over Sané'

Duits international Leroy Sané keert na dit seizoen mogelijk terug naar de Bundesliga. Diverse Engelse media melden dat Bayern München alles in het werk gaat stellen om de buitenspeler over te nemen van Manchester City. De grootmacht heeft zich al gemeld bij the Citizens om te onderhandelen over een megadeal inzake Sané, die onder manager Josep Guardiola regelmatig veroordeeld is tot een plek op de bank.

Het is nog onzeker of Sané daadwerkelijk zal verkassen, daar de Engelse topclub eigenlijk niet zit te wachten op een vertrek van de 23-jarige Duitser. Bayern heeft naar verluidt wel toestemming gekregen om te praten met de entourage van de aanvaller, daar Manchester City weet dat Sané momenteel niet blij is met zijn situatie. De dribbelaar ligt nog tot medio 2021 vast en heeft in de afgelopen periode meerdere contractaanbiedingen van de Engelsen geweigerd.

De leiding van de kersverse kampioen van Engeland wil niet het risico lopen dat Sané in de loop der tijd minder waard wordt, waardoor men toch nog rekening houdt met een transfer. Technisch directeur Txiki Begiristian heeft aan bekenden verteld dat hij denkt aan een scenario waarbij Sané wordt verkocht. Dat de ex-speler van Schalke 04 ongelukkig is met zijn rol onder Guardiola zou een transfer bespoedigen.

Sané zou bij Bayern als opvolger gelden voor Arjen Robben en/of Franck Ribéry, die deze zomer afscheid nemen van der Rekordmeister. De topclub denkt ook aan Nicolas Pépé en heeft zestig miljoen euro geboden voor de aanvaller. Lille wil echter tachtig miljoen vangen, waardoor Bayern de ogen openhoudt voor andere opties. Ook onder meer Manchester United aast op Pépé, die nog tot medio 2022 vastligt.

Jarenlange celstraffen geëist in ontvoeringszaak Insiya

Het OM heeft vanmiddag in Amsterdam celstraffen geëist tot viereneenhalf jaar tegen de vijf mannen en een vrouw die deze week voor de rechter staan op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van de destijds tweejarige Insiya op 29 september 2016. Het meisje werd die dag in Amsterdam met geweld weggetrokken uit de armen van haar oma en uiteindelijk overgebracht naar India. Insiya heeft haar moeder inmiddels al meer dan 2,5 niet gezien – de helft van haar leven. “Het is de nachtmerrie van iedere ouder, de ontvoering van je kind”, aldus de officieren in hun requisitoir.

De officieren hebben vandaag in hun requisitoir opnieuw aangegeven dat ook de twee andere verdachten in de ontvoeringszaak, de vader van Insiya en een neef van hem, in Nederland zullen worden vervolgd. Zodra er een uitspraak is in de zaak tegen de zes verdachten zullen de vader en zijn neef, die beiden waarschijnlijk in India verblijven, worden gedagvaard. Eventueel kunnen zij bij verstek worden vervolgd.

De dag na de ontvoering van Insiya op 29 september 2016 zou de Nederlandse rechtbank de scheiding van de ouders en voogdij over het meisje behandelen. Inmiddels heeft de rechtbank bepaald dat haar moeder het ‘eenhoofdig gezag’ over het inmiddels vijfjarig meisje heeft en is de vader het ouderlijk gezag ontnomen.

Onderzoek door de politie heeft uitgewezen dat de ontvoering uitvoerig is voorbereid. Zo hebben we er verschillende voorbesprekingen met de verdachten – in leeftijd variërend van 26 tot 61 jaar - onderling plaatsgevonden en zijn er documenten opgesteld waarin een begroting en een plan van aanpak voor de ontvoering zijn beschreven. In het draaiboek voor de ontvoering worden drie teams beschreven: het observatieteam, de operations cell en het ophaal team, elk met een andere taak en bezetting. De drie mannen (van 40, 54 en 61 jaar oud) die viereneenhalf jaar cel tegen zich hoorden eisen, hebben naar het standpunt van het OM een hoofdrol gespeeld bij zowel de voorbereiding als de uitvoering van de ontvoering. De andere verdachten hoorden drie, drieëneenhalf en vier jaar cel tegen zich eisen.

De officieren in hun requisitoir: “Insiya is plotseling en op een gewelddadige wijze uit haar vertrouwde omgeving gerukt. De ingrijpende verandering in omgeving, cultuur en het verlies van haar moeder en zusje zullen ongetwijfeld grote nadelige gevolgen voor haar hebben. De achtergebleven familie van Insiya leeft op haar beurt in voortdurende spanning tussen hoop en vrees. Zij zien zich geconfronteerd met een groot verdriet en een vreselijk gemis doordat Insiya onverwacht uit hun leven is verdwenen. (-) Een nachtmerrie voor de moeder en haar familie. Een nachtmerrie die op 29 september 2016 is begonnen en waar maar geen einde aan lijkt te komen. Een nachtmerrie die is veroorzaakt door de verdachten die vandaag terechtstaan.”

 

Mexico zet PSV voor het blok met oproep Lozano voor Gold Cup

Hirving Lozano is ondanks zijn knieblessure opgenomen in de voorselectie van de nationale ploeg van Mexico voor de Gold Cup. De Mexicaanse aanvaller raakte op 25 april geblesseerd in de wedstrijd van PSV tegen Willem II. Zijn werkgever houdt rekening met een herstelperiode van twaalf weken, maar desondanks hoopt bondscoach Gerardo Martino over Lozano te kunnen beschikken.

De Gold Cup wordt afgewerkt van 15 juni tot 7 juli. Volgens het Eindhovens Dagblad heeft PSV liever niet dat Lozano afreist naar de Verenigde Staten, waar Mexico zijn groepswedstrijden afwerkt. Martino lijkt geen boodschap te hebben aan de wens van PSV en heeft hem opgenomen in zijn voorselectie, waar ook PSV-middenvelder Érick Gutiérrez deel van uitmaakt. Ook de ex-PSV’ers Andrés Guardado en Héctor Moreno maken deel uit van de 29-koppige voorselectie.

De Mexicaanse bond hoopt over Lozano te kunnen beschikken en wil hem bij de voorbereiding betrekken om zelf te kunnen zien hoe het ervoor staat met zijn kwetsuur. Martino hoopt dat de aanvaller kan spelen en de medische staf staat daar volgens het regionale dagblad over in verbinding met de medische staf van de Mexicaanse bond. Eind vorige maand kreeg Lozano nog te horen dat hij maximaal twaalf weken aan de kant zou staan. ‘PSV wil niet dat er risico's worden genomen', schrijft de krant.

Waar Lozano een twijfelgeval is, moet Martino het zonder een aantal grote namen stellen in zijn selectie. Carlos Vela heeft bij de bondscoach aangegeven dat hij de Gold Cup wil overslaan. Hij heeft voorlopig geen trek in wedstrijden met de nationale ploeg omdat hij zich wil focussen op zijn club Los Angeles FC. "Hij vertelde me aan de telefoon dat zijn familie en club nu prioriteit hebben", aldus een teleurgestelde keuzeheer tegenover diverse Mexicaanse media.

FC Porto-middenvelder Jesús Corona weigerde in maart een oproep voor vriendschappelijke interlands en staat eveneens niet op de lijst van Martino. De bondscoach geeft aan dat hij sinds maart niets meer vernomen heeft van de ex-speler van FC Twente. Corona's ploeggenoot Héctor Herrera laat de Gold Cup ook schieten omdat hij zich volgens Martino graag goed en uitgerust wil voorbereiden op zijn aanstaande overstap naar Atlético Madrid. Javier Hernández, beter bekend als Chicharito, laat het toernooi eveneens aan zich voorbij gaan, omdat zij in verwachting zijn van hun eerste kind.

De in de voorselectie opgenomen spelers komen zondag 19 mei bij elkaar. In aanloop naar de Gold Cup speelt Mexico op 5 juni een oefenwedstrijd tegen Venezuela en staat er vier dagen later een oefenduel met Ecuador op het programma. Het toernooi gaat voor Mexico op 15 juni van start met een wedstrijd tegen Cuba. De ploeg van Martino neemt het in de groepsfase verder op tegen Canada en Martinique.

Rus en De Bakker naar tennistoernooi van Rosmalen

Arantxa Rus en Thiemo de Bakker hebben van de organisatie van het tennistoernooi van Rosmalen een wildcard gekregen.

Rus, de huidige nummer 129 van de wereld, behaalde in 2017 haar beste resultaat op het gras van Rosmalen. De 28-jarige tennisster bereikte toen de kwartfinales. Kiki Bertens, sinds deze week de nummer 4 van de wereld, is als hoogste geplaatst.

Ook De Bakker is opnieuw van de partij in Rosmalen. Het beste resultaat van de nummer 234 van de wereld was de kwartfinale in 2014. De Griek Stefanos Tsitsipas is als eerste geplaatst.

Het Libéma Open vindt plaats van 10 tot en met 16 juni.

Dumoulin kort na start vijfde etappe Giro afgestapt

Ondanks een pijnlijke knie gaat Tom Dumoulin woensdagmiddag van start in de vijfde etappe van de Giro d'Italia. De wielrenner van Team Sunweb was dinsdag ten geval gekomen in de slotfase van de etappe.

“Tom heeft vanmorgen op de rollerbank gefietst en had vrij veel pijn,maar we willen niet bij de eerste de beste tegenslag opgeven”, aldus ploegleider Michiel Elijzen. “Hij heeft er maanden van voorbereiding ingestoken. We gaan kijken hoe het gaat.”

Update 14.24 uur
Tom Dumoulin is kort na de start van de etape afgestapt.


Hockeysters Oranje-Rood wil nu in de play-offs echt iets laten zien

Twee keer op rij was het voor de vrouwen van hockeyclub Oranje-Rood een bonus dat ze zich plaatsten voor de play-offs, waarin ze beide keren meteen roemloos werden uitgeschakeld. Tegen Den Bosch en Amsterdam. Nu willen ze echt iets laten zien. In de halve finale spelen ze tegen Amsterdam, dat zich sinds het winnen van de Europa Cup onoverwinnelijk acht. Waartoe zijn de Eindhovenaren in staat?

‘We zijn klaar voor de volgende stap. Wat we nu willen bereiken, is het neerzetten van een topprestatie in de halve finale’, zei coach Tina Bachmann begin april toen ze alvast vooruit keek naar de play-offs. Haar ploeg was net weggespeeld door Amsterdam, dat met 5-2 te sterk was. Maar Oranje-Rood had een geldig excuus. Ze misten vijf speelsters, die geblesseerd waren. Donderdag is vermoedelijk iedereen fit.

Toch was het de opmaat voor een mindere periode van Oranje-Rood. Tegen het afgelopen weekend gedegradeerde Groningen werd teleurstellend met 4-4 gelijk gespeeld. Vervolgens won Oranje-Rood weliswaar de finale van de Gold Cup, maar had shoot-outs nodig om zich langs Hurley te knokken. Aan het eind van de competitie herpakte Oranje-Rood zich weer, met overwinningen op hdm (1-0) en Laren (2-1). Daardoor gaat de ploeg toch met een goed gevoel de play-offs in.

De derde plaats op de ranglijst betekende zelfs de hoogste eindrangschikking in de geschiedenis van Oranje-Rood, dat in het eerste seizoen met Bachmann aan het roer boven het sterrenensemble van Stichtsche is geëindigd en onmiskenbaar stappen heeft gemaakt.

Het is alleen de vraag of Amsterdam niet nog steeds een maatje te groot is. Begin april zei Bachmann: ‘We zijn een andere ploeg dan bijvoorbeeld Stichtsche of Amsterdam. We hebben andere kwaliteiten. Tegen die ploegen, die aanvallend goed spelen, kunnen wij met onze manier van verdedigen normaal gesproken goed partij bieden. Wij zijn niet meer tevreden met alleen het feit dat we in de play-offs staan. We willen nu ook echt weerstand bieden. Nu begint het seizoen eigenlijk pas.’

Datum & tijd Wedstrijd Play-offs
16 mei – 20.30 Oranje-Rood – Amsterdam
16 mei – 20.30 SCHC – Den Bosch
18 mei – 12.30 Amsterdam – Oranje-Rood
18 mei – 12.30 Den Bosch – SCHC
19 mei – 12.30* Amsterdam – Oranje-Rood
19 mei – 12.30* Den Bosch – SCHC
* De wedstrijden van 19 mei worden alleen gespeeld wanneer beide ploegen in de voorgaande duels één keer hebben gewonnen.

Opmerkelijke actie Ali B verklaard: "Hij was hier afgelopen week ook al"

Ali B verscheen in de rust van de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (1-2 nederlaag) in de kleedkamer van Almere City FC om de spelers op te peppen. Het stond halverwege namelijk 0-2 voor de gasten uit Friesland. In de studio van FOX Sports werd er schande van gesproken. Met name Kees Kwakman kon de actie van de zanger niet waarderen. "Dit is toch niet te geloven. Wat zullen de spelers nu denken? Die jongen zal gerust wel wat kunnen, maar dit kan toch niet?!", zei de verontwaardigde analist.

Bij aanvoerder Damon Mirani was de verbazing een stuk minder groot. "Hij (Ali B, red.) was hier afgelopen week ook al voor een speech ter inspiratie", verklaarde de verdediger na afloop in gesprek met FOX Sports. "Hij wilde ons nog even een hart onder de riem steken en pushen om volle bak te gaan. We zijn er in de tweede helft ook nog vol voor gegaan, maar het mocht helaas niet baten."

Mirani zag doelman Agil Etemadi bij beide treffers van Cambuur in de fout gaan, maar wilde zijn ploeggenoot niet publiekelijk afbranden. "De fouten kwamen snel achter elkaar en op een vervelend moment", refereert hij aan de tegendoelpunten in de beginfase van de wedstrijd. "Het was een mokerslag en dat kon je ook wel zien. Daarna hebben we het wel goed opgepakt, maar de ballen vielen elke keer net niet goed."

Etemadi zelf stak de hand in eigen boezem. "Dit doet heel veel pijn", beaamde de sluitpost van Almere City na de nederlaag in de eerste ronde van de nacompetitie. "In vijf minuten gooiden we alles weg en persoonlijk is dat heel zuur. Ik greep twee keer slecht in. Het doel was om de halve finales te bereiken en ik ben de schuldige voor het feit dat we het niet gehaald hebben."

'Cocu geeft mogelijk vervolg aan trainersloopbaan in LaLiga'

Phillip Cocu zit sinds zijn snelle vertrek bij Fenerbahçe werkeloos thuis, maar daar komt mogelijk op korte termijn verandering in. Mundo Deportivo weet dinsdagavond namelijk te melden dat de Nederlandse oefenmeester in beeld is bij Real Betis als eventuele opvolger van Quique Setién.

De toekomst van Setién is in Spanje al langere tijd onderwerp van speculatie en Betis gaat binnenkort, zodra de hoofdmacht terug is van de tournee door de Verenigde Staten die na afloop van het LaLiga-seizoen op de planning staat, evalueren hoe het verder moet. Als het bestuur van los Verdiblancos besluit om Setién op straat te zetten, zou Cocu hoog op de lijst met vervangers staan.

De oud-speler van Barcelona onderhoudt naar verluidt namelijk een goede band met technisch directeur Lorenzo Serra Ferrer en de Spaanse sportbestuurder ziet de komst van de voormalige trainer van PSV en Fenerbahçe wel zitten. Cocu zou in het Benito Villamarín bovendien herenigd kunnen worden met Andrés Guardado, terwijl Betis de afgelopen weken ook in verband werd gebracht met voor hem uit de Eredivisie bekende spelers als Tonny Vilhena en Wout Weghorst.

Betis staat, met nog één wedstrijd te gaan, op een teleurstellende tiende plek in LaLiga. Real Madrid is zondag de laatste tegenstander van het seizoen en de club gaat zich daarna dus beraden op de toekomst. Sétien reikte vorig seizoen met zijn formatie nog tot een zesde plek in de eindklassering en mocht daardoor ook Europa League spelen. Stade Rennes maakte in de zestiende finales echter al voortijdig een einde aan het Europese avontuur.

Verleid als de Toreador in Vampire the Masquerade: Bloodlines 2

Paradox heeft vandaag bekend gemaakt dat ook de Toreador speelbaar zijn in Vampire the Masquerade: Bloodlines 2. Bekijk de onthulling in het filmpje hieronder.

Toreador in de wereld van Vampire the Masquerade zijn de vampieren die vertrouwen op verleiding, hun natuurlijke schoonheid en hun sociale vaardigheden om hun prooi te vangen en macht te krijgen. Ze zijn de Clan van artiesten en kunstenaars, maar hebben als zwakte dat ze bevangen kunnen worden door de kunst en hun niet aflatende perfectionisme heel veel afgebroken kunstwerken en gebroken harten achterlaat.

Toreador is de derde van de vijf volledige Clans die speelbaar zijn in Bloodlines 2. Spelers beginnen als thin-blooded "kindred" zonder Clan en kunnen later in de game naast Toreador ook kiezen tussen de rebelse Clan Brujah en de magiërs van Clan Tremere.

Emmen-aanvaller Pedersen (31) stopt noodgedwongen met voetballen

Nicklas Pedersen moet noodgedwongen een punt achter zijn carrière zetten, meldt FC Emmen dinsdagavond via de officiële kanalen. Doktoren hebben de Deense aanvaller laten weten dat het, na een op de training opgelopen zware knieblessure, beter is om per direct te stoppen om verdere beschadiging aan het gewricht te voorkomen. Pedersen speelde slechts een seizoen voor de Eredivisionist uit Drenthe en wordt woensdagavond uitgezwaaid in de rust van het thuisduel met voormalig werkgever FC Groningen.

De 31-jarige aanvaller kwam in januari voor het laatst in actie namens FC Emmen, in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo (2-3). Pedersen had toen een belangrijk aandeel in de winnende treffer van Michael Chacón in blessuretijd. Daarnaast springen zijn twee treffers als invaller op bezoek bij FC Groningen (1-2) en de dubbelslag tegen PSV (2-2) in het oog. De toenmalig koploper uit Eindhoven verspeelde in de slotfase een zeker lijkende overwinning.

Pedersen kende in Nederland twee werkgevers en diende in België drie clubs, te weten KV Mechelen, KAA Gent en KV Oostende. Daarnaast kwam hij tot dertien interlands (een doelpunt) in het shirt van Denemarken. Het is nog niet duidelijk of de Scandinaviër in de voetballerij actief blijft.

"Creative director Ubisoft onthult nieuwe Splinter Cell"

Naast een nieuwe Ghost Recon lijkt het er op dat er ook een nieuwe Splinter Cell-game zit aan te komen. Julian Gerighty, creative director bij Ubisoft, "lekte" het nieuws van een nieuwe Splinter Cell op Twitter.

De onthulling is wellicht opmerkelijk te noemen: bij een nieuwe Splinter Cell zou je wellicht meer bombarie verwachten met een trailer en een persbericht in plaats van één simpele tweet van een creative director. Ubisoft heeft als reactie tegen PC gamer gezegd dat het een grapje was van Gerighty, maar op het moment van schrijven staat de tweet nog steeds online.

Geruchten over een nieuwe Splinter Cell-game zingen al langer rond in de gamewereld. Met de E3 die in minder dan een maand tijd plaatsvindt lijkt dat het perfecte moment voor Ubisoft om de nieuwe game aan te kondigen.

Feyenoord presenteert nieuwe uitshirt

Feyenoord heeft woensdagochtend het uitshirt voor het aankomende seizoen gepresenteerd. De Rotterdammers spelen komend seizoen in een blauw tenue met gele accenten. Feyenoord speelt woensdagavond, als men het in Limburg opneemt tegen Fortuna Sittard, voor het eerst in het nieuwe shirt.

Op het nieuwe tricot prijkt het logo van nieuwe hoofdsponsor Droomparken. "Every ending has a new beginning", schrijft Feyenoord op Twitter. "Het shirt heeft een V-hals, die een donkerblauwe en gele kleur bevat. Op de borst is uiteraard het Feyenoord-logo met gouden rand te vinden, die is voorzien van de gouden kampioensster", zo schrijft men op de clubsite.

"Het shirt is een grafisch patroon opgenomen, wat het tenue in zijn geheel ook erg geschikt maakt als lifestyle-item. Het broekje heeft een donkerblauwe kleur, waarbij de sokken de gele kleur dragen. In het broekje zijn wederom de gele adidas-strepen aan de zijkant te vinden." Het shirt is verkrijgbaar via de Feyenoord Fanshops en is ook online te bemachtigen.

Feyenoord sluit het seizoen 2018/19 af tegen Fortuna Sittard. De Rotterdammers kenden een moeizaam seizoen, waarbij de titel al snel uit het zicht was verdwenen. Lange tijd was het onzeker of de ploeg van de vertrekkende trainer Giovanni van Bronckhorst de derde plek wel zou kunnen behalen, maar uiteindelijk wist Feyenoord AZ achter zich te laten.

Griezmann kondigt vertrek bij Atlético Madrid aan

Antoine Griezmann is bezig aan zijn laatste weken bij Atlético Madrid, zo maakt de club dinsdagavond bekend via de officiële kanalen. De Fransman heeft zijn werkgever verteld dat hij volgend seizoen niet in het Wanda Metropolitano zal spelen. De verwachting is dat Griezmann binnen afzienbare tijd de overstap zal maken naar Barcelona.

"Na mijn gesprek met Cholo (trainer Diego Simeone, red.), Miguel Ángel Gil Marín (voorzitter, red.) en de mensen op kantoor wil ik de fans die mij zoveel liefde hebben gegeven rechtstreeks toespreken. Ik heb besloten om te vertrekken, om andere dingen te zien en andere uitdagingen aan te gaan. Dit heeft mij veel moeite gekost, maar dit is wat ik voel en nodig heb. Het zijn vijf belangrijke jaren geweest, waarin ik mijn eerste grote prijzen heb gewonnen. Ik zal jullie voor altijd in mijn hart meedragen, dat wilde ik jullie na de coach en de club ook laten weten."

"Ik heb ervan genoten, ik heb alles gegeven op het veld en ik heb geprobeerd om een goede jongen te zijn. Ik heb geprobeerd om de mensen die naar het Metropolitano kwamen plezier te geven, ik voel verder alleen maar dankbaarheid", laat de 28-jarige Griezmann weten in een afscheidsvideo. De aanvaller verruilde Real Sociedad in de zomer van 2014 voor Atlético en groeide in de daaropvolgende jaren uit tot een van de sterspelers van de nummer twee van LaLiga. Met de Madrilenen won hij vorig seizoen de Europa League, terwijl hij ook een Spaanse en Europese Super Cup op zijn naam schreef.

De belangstelling van Barcelona komt niet uit de lucht vallen, aangezien de Catalanen afgelopen zomer ook al nadrukkelijk achter de handtekening van Griezmann aanzaten. Na een maandenlange stroom van geruchten besloot hij toen echter toch in Madrid te blijven. Dit seizoen kwam er door toedoen van Juventus echter al vroeg een einde aan het Champions League-avontuur van Atlético en is naar verluidt een van de redenen dat Griezmann na is gaan denken over zijn toekomst bij de club.

Atlético en Barça gaan volgens berichten uit Spanje deze week weer met elkaar om de tafel, maar de kans is groot dat zijn transferclausule van 125 miljoen euro op tafel moet komen. In het nieuwe contract dat Griezmann vorig jaar bij Atlético tekende werd opgenomen dat hij vanaf 1 juli voor dat bedrag op te halen is. Hij zou na Frenkie de Jong de tweede grote aankoop van de Spaanse landskampioen voor volgend seizoen kunnen worden, al zitten de Catalanen ook nog nadrukkelijk achter Matthijs de Ligt aan.

Google-auto's gaan luchtkwaliteit in Amsterdam meten

De auto's die zoekgigant Google normaal gebruikt om haar online kaarten en Street View bij te werken, worden nu ook ingezet om de luchtkwaliteit in Amsterdam te monitoren.

Samen met de Universiteit Utrecht en de gemeente Amsterdam gaat Google per straat meten hoe het staat met de luchtkwaliteit. Een jaar lang zullen de auto's van Google de vervuiling in de stad in kaart gaan brengen.

Ultrafijne deeltjes
De GGD is verantwoordelijk voor het meten van de luchtkwaliteit. Dat doen ze nu vooral aan de gevels van woningen. De Google-auto's zijn veel wendbaarder en gaan ook meten op stoffen, zoals ultrafijne deeltjes en zwarte koolstof, waarvoor nu nog geen voorschriften gelden.

Alle metingen worden verwerkt in een gedetailleerde luchtverontreiningskaart van de stad. Met die kaart kan verder onderzoek gedaan worden. Amsterdammers kunnen na verloop van tijd ook inzage krijgen in alle verzamelde data.

Verdachte verkrachtingspoging NDSM blijkt tbs'er

De 27-jarige man die verdacht wordt van een verkrachtingspoging en diefstal met geweld op 12 april bij de NDSM-werf, blijkt eerder veroordeeld te zijn vanwege een zedendelict.

Lees ook: Man langer vast op verdenking poging verkrachting

De man kreeg in 2016 een celstraf en tbs met voorwaarden opgelegd door het Amsterdamse Hof. Op het moment van de verkrachtingspoging op de NDSM-werf verbleef de man in een begeleid wonen instelling waar hij, onder bepaalde voorwaarden, ook naar buiten mocht.

Meer incidenten
De politie doet onder leiding van de officier van justitie onderzoek naar een reeks van incidenten rond de NDSM-werf. In dat onderzoek wordt bekeken of de 27-jarige man ook bij die incidenten betrokken was. Het voorarrest van de man is met zestig dagen verlengd.

Mensen die in de afgelopen weken in de buurt van de NDSM-werf slachtoffer geworden zijn van een verkrachting, aanranding of een poging daartoe en die zich nog niet gemeld hebben, worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Giro: Etappe 5 - De dag na Dumoulin's val, nu echt sprinten

Dinsdag was niet zo'n beste dag voor Tom Dumoulin: de voormalig Giro-winnaar ging zoals velen onderuit en blesseerde daarbij zijn knie, waardoor hij uiteindelijk vier minuten verloor. Richard Carapaz won de etappe door sprinter Caleb Ewan nog net van zich af te houden na een chaotische finale.

Vandaag is de rit bijna honderd kilometer korter: van Frascati naar Terracina moeten de renners 140 kilometer afleggen, dat is te doen. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de koers begint met een pittige klim, maar daarna valt het allemaal wel mee.

In Terracina gaan we in principe gewoon sprinten, maar nu echt. Het wordt een koude, natte dag en de etappe begint om twee uur, met Eurosport dat gelijk live van de partij is. De finish wordt rond vijf uur verwacht, om kwart voor vijf inschakelen moet voldoende zijn.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Commissie Van Rijn stelt: rijksbijdrage per student gedaald

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is tevreden dat de Commissie Van Rijn in het rapport ‘Wissels om’ nu eindelijk zwart op wit heeft gezet dat de rijksbijdrage per student is gedaald. Tot nu toe was er constant discussie tussen de politiek, de minister en de verschillende belangenverenigingen over of deze bijdrage nu was toegenomen of was afgenomen. LSVb-voorzitter Carline van Breugel: ”Het is erg gevaarlijk dat ons stelsel zo ondoorzichtig is dat zelfs de minister niet weet hoe het er nu daadwerkelijk voor staat. Het stelsel is oncontroleerbaar en destructief geworden, zowel de studenten als de kwaliteit gaan hier aan onderdoor”.

De commissie stelt dat het huidige financieringsstelsel onwenselijke en onbedoelde effecten heeft die het onderwijs onder druk zetten. Zo worden instellingen gedwongen om zoveel mogelijk studenten aan te nemen om hun inkomsten stabiel te houden wat er onder andere voor zorgt dat er meer studenten per docent worden ingeroosterd. Hierdoor krijgen studenten te maken met volle collegezalen en gebrek aan persoonlijke aandacht. Van Breugel: ”Dit betekend dat de kwaliteit van het onderwijs daalt en dat terwijl studenten zich sinds de invoering van het leenstelsel diep in de schulden moeten steken om te kunnen studeren”.

Uit het rapport blijkt daarnaast dat zelfs de commissie amper inzicht wist te krijgen in de manier waarop hogescholen en universiteiten worden gefinancierd. Zo constateert de commissie dat het ontbreekt aan transparantie in de kosten van onderwijs en onderzoek en de verwevenheid daartussen. Daarbij bestaat er geen formule voor welke kosten welke mate van kwaliteit zouden moeten opleveren. Van Breugel: “Onderzoek naar de toereikendheid van de bekostiging van ons hoger onderwijs is nodig om de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen. Daarom vragen we het kabinet om dit onderzoek nog in 2019 te laten starten.”

Animal Rights: 'Varkensboer uit Boxtel is geen heilige'

De bezettingsactie van Meat the Victims doet veel stof opwaaien. Pers en publiek richten, volgens Animal Rights, vooral hun pijlen op de activisten. De boer wordt alleen als slachtoffer ten tonele gevoerd en de varkens zijn bijna verworden tot figuranten. Animal Rights zou graag zien dat de aandacht gericht wordt op het leven en lijden van deze dieren en wil laten zien dat deze boer en zijn familie nog iets meer zijn dan alleen ‘slachtoffer.’ “De troebele geschiedenis van deze varkensdynastie kent vele varkensslachtoffers en aanvaringen met de wet,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

WOB
Animal Rights dient vandaag bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een verzoek in via de Wet openbaarheid van bestuur om inzicht te krijgen in wat NVWA inspecties de afgelopen jaren aan het licht hebben gebracht op de varkenshouderijen van deze familie.

Van Sleuwen Varkens BV
Volgens berichtgeving van het Brabants Dagblad is de eigenaar van de boerderij bij wie maandagmiddag rond 12.00 uur zo'n tweehonderd actievoerders een stal bezette varkensboer Jeroen van Sleuwen, zoon van varkensbaron Chris van Sleuwen. Eigenaar van de grond en gebouwen is volgens datzelfde bericht ondernemer Wim Vugts.

Chris en zijn zonen Jeroen en Joan van Sleuwen houden rondom thuisbasis Zijtaart in Noord-Brabant zo’n 1.200 zeugen en ruim 15.000 vleesvarkens. Deels in eigen stallen, deels op huurlocaties. Er zijn naast de boerderij aan de Brede Heide 13 in Boxtel, locaties in Zijtaart, in Baarland en in Haaren. In de woorden van het Brabants Dagblad geldt Van Sleuwen senior “al vijfentwintig jaar als een varkensboer die zich bij het uitbouwen van zijn imperium vooral laat leiden door de wet van de grote getallen.” In Sint-Oedenrode liet Chris van Sleuwen in 2014 een bestaande locatie met 280 zeugen en 1.000 vleesvarkens die hij in 1993 in gebruik nam, uitbreiden naar 4.560 plaatsen.

1200 gestikte varkens in Haaren
De namen van Van Sleuwen en de Haarense projectontwikkelaar Vugts doken al eerder op toen in juli 2018 zo'n 1.200 varkens stikten in een Haarense stal, nadat het ventilatiesysteem was uitgevallen. Het perceel aan de Kovelsweg 5 waar de varkens omkwamen is eigendom van Wim Vugts, hoewel het op naam staat van zijn dochter Kim. Vugts verhuurt de stallen aan Jeroen van Sleuwen. De massasterfte wordt stil gehouden en komt pas een maand later naar buiten via foto’s van omwonenden.

Op het adres mogen in drie stallen 2.976 varkens worden gehouden. Eigenaar Wim Vugts, wil er een vierde stal bouwen en het aantal varkens uitbreiden tot bijna 4.920. Dit stuit op verzet uit de omgeving.
Wim Vugts zegt niets van de varkenssterfte te weten en Jeroen van Sleuwen wil niemand te woord staan.

Wetsovertredingen
En dat is niet de eerste keer dat het mis gaat bij deze familie van varkensboeren. Al in 1997 neemt de gemeente Oostburg harde maatregelen tegen varkenshouder Chris van Sleuwen. De drie stallen van de ondernemer in de gemeente zijn volgens de berichten niet gebouwd overeenkomstig de bouwvergunning. De afmetingen van de stallen overschrijden met 600 tot 800 vierkante meter per stal de bouwvergunning. Het bedrijf overschrijdt bovendien de milieuvergunning op zo'n vijftien punten. Zo verloopt het afvoeren van kadavers niet volgens de voorgeschreven procedures.

In plaats van de toegestane hoeveelheid van 20.000 staan er 30.000 varkens in de stallen. Daarnaast beschikt het bedrijf per stal over permanente mestbassins van 4000 kubieke meter, terwijl de gemeente vergunning heeft verleend voor tijdelijke bassins van 300 kuub.

20.000 varkens geruimd
In 2002 liet Van Sleuwen meer dan 20.000 varkens op die Zeeuwse lokatie ruimen, omdat hij in zijn varkensvoer suikerwater vervuild met het hormoon medroxyprogesteron acetaat (MPA) verwerkt had. Als gevolg van de vervuiling werden zeugen niet meer drachtig en waren vleesvarkens niet geschikt voor consumptie.

Wat nog meer?
“Iedereen moet maar voor zichzelf bepalen of wat er deze week in Boxtel gebeurde in verhouding staat tot deze waslijst aan misstanden en het ongelofelijke dierenleed dat ze vertegenwoordigen,” zegt Vermeulen. “Het zou zomaar het topje van de ijsberg kunnen zijn.” Via de WOB gaat Animal Rights proberen te achterhalen wat zich verder nog op de bedrijven van de familie Van Sleuwen heeft afgespeeld. Vermeulen: “In alle commotie rondom de bezetting mogen we nooit vergeten wie de werkelijke slachtoffers zijn: de uitgebuite dieren”, volgens Animal Rights. 

Rutte gaat lunchen met Merkel

Minister-president Rutte brengt morgen een bezoek aan Bondskanselier Merkel in Berlijn. De ontmoeting vindt plaats ter voorbereiding van de Europese Raden van 28 mei en 20-21 juni en staat in het teken van de Strategische Agenda van de Europese Unie.

Tijdens een werklunch spreken de regeringsleiders onder meer over onderwerpen als migratie, klimaat, interne markt en veiligheid. Aansluitend maakt minister-president Rutte in Berlijn officieel kennis met CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer.

Mark Rutte (Afbeelding: Pixabay)
Mark Rutte (Afbeelding: Pixabay)

Tiener pleegt zelfmoord na Instagram-poll

Een Maleisische tiener heeft er voor gekozen om uit het leven te stappen nadat ze een poll op Instagram had geplaatst. Hierin vroeg ze haar volgers te helpen kiezen tussen leven of dood: "Erg belangrijk, help me kiezen D/L". Nadat 69% voor dood gekozen had, pleegde ze zelfmoord. 

Ramkarpal Singh, advocaat en provinciaal bestuurder, is van mening dat de mensen die op dood stemden vervolgd moeten worden. In Maleisië is een poging tot zelfmoord strafbaar. Aanzetten tot zelfmoord is dan volgens hem mogelijk ook strafbaar. 

Ook de minister van Jeugd en Sport spreekt zich uit in de kranten: "Ik maak me oprecht zorgen om de geestelijke gezondheid van onze jeugd." Hij wil een nationale discussie opstarten. 

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.

Fors lek in Intel processoren

Onderzoekers van VUSec van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een groot lek ontdekt in chips van Intel. Door dit lek is het mogelijk is om wachtwoorden en andere gevoelige informatie te lekken uit andere programma's. De ontdekking is inmiddels al ongeveer een jaar onder embargo, omdat Intel deze tijd nodig had om een acceptabele ‘fix’ te ontwikkelen.

Het lek treft alle Intel-processoren die gemaakt zijn vanaf 2008 en heeft vergaande mogelijkheden aan kwaadwillenden om hier op vrij eenvoudige wijze misbruik van te maken. Als thuisgebruikers bijvoorbeeld met hun browsers een website bezoeken met daarop een advertentie of andere inhoud met daarin een kwaadaardig Javascript-programmaatje, kan de aanvaller al data stelen.

RIDL
Ook in de cloud bestaat het probleem. Als twee gebruikers dezelfde processor-core delen in de cloud, kan de ene virtuele machine informatie lekken uit de andere. Het probleem, dat door de VU onderzoekers RIDL (Rogue In-Flight Data Load) wordt genoemd en door Intel MDS (Microarchitectural Data Sampling), vergt updates in de microcode van de processor én in de software (waaronder het besturingsysteem).

Updates installeren
Intel heeft, tezamen met software-leveranciers zoals Microsoft en Apple, een reeks maatregelen ontwikkeld. Deze bieden gebruikers bescherming tegen aanvallers die hiervan misbruik maken. Het is aan te raden dat gebruikers updates van hun processoren en software snel installeren. Daarnaast raadt VUSec aan om hyper-threading indien mogelijk volledig uit te zetten (hyper-threading is een trucje dat Intel-processoren in staat stelt om meerdere zaken tegelijk te draaien op één enkele processor-core, waardoor de chip efficiënter wordt). Dit is in veel (maar helaas niet alle) computers mogelijk, bijvoorbeeld op de volgende wijze.

Fors lek in Intel processoren (Stockfoto: Pixabay)
Fors lek in Intel processoren (Stockfoto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Zonnig, in de loop van de dag ontstaan enkele stapelwolken. De middagtemperatuur loopt op naar 14°C op de Wadden tot 18°C in het zuiden. De noordoostenwind is overwegend matig, langs de kust kan in de middag een wind van zee opsteken.

In de nacht naar donderdag is er aanvankelijk weinig bewolking, aan het einde van de nacht komen in het oosten enkele wolkenvelden binnendrijven. Het koelt af naar een graad of 5. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Donderdagochtend neemt de bewolking van het oosten uit toe maar blijft het nog overwegend droog. In het westen is eerst de zon nog te zien. In de middag en avond wordt de bewolking dikker en valt er af en toe wat lichte regen, vooral in de oostelijke helft van het land. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 17°C, maar later in de middag koelt het in het noorden en oosten af naar slechts een graad of 12. De noordoostelijke wind neemt toe naar matig boven land en vrij krachtig langs de kust. (Bron: KNMI)

Mooie wolkenformatie (Foto: Interpretatie)
Mooie wolkenformatie (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

RIVM: 'Vries filet americain in voor consumptie'

Wanneer het in ons land populaire broodbeleg filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, dan wordt een Toxoplasma-infectie voorkomen. Dit leidt tot een daling van de ziektelast van toxoplasmose, een daling van zorgkosten, kosten van speciaal onderwijs en kosten door productiviteitsverliezen. Dat blijkt uit een RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoek dat is gepubliceerd in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Toxoplasmose kan het gevolg zijn van het eten van rauwe vleesproducten en dan vooral filet americain. Deze infectie geeft bij het merendeel van de geïnfecteerde mensen weinig klachten maar kan bij mensen met een ernstig onderliggend lijden zoals kanker, de ziekte van Crohn, orgaantransplantaties en bij zwangere vrouwen ernstige gevolgen hebben.

Bij deze laatste groep kan toxoplasmose leiden tot miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij het kind. Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose waarbij het bij iets minder dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Circa 50% van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten.

Netto opbrengst tussen 10 en 30 miljoen
Het RIVM heeft een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt van de interventie om standaard risicovolle vleesproducten in te vriezen. Vooral het invriezen van filet americain is gunstig omdat consumptie van dit vleesproduct een van de belangrijkste risico’s is op het krijgen van toxoplasmose door het eten van vlees zo blijkt uit eerder gepubliceerd onderzoek van het RIVM.

De kosten van de interventie (hoger stroomverbruik om het vleesproduct af te koelen) zijn veel minder dan de opbrengsten. De netto opbrengsten zijn naar schatting 10 tot 30 miljoen euro per jaar, waarbij het overgrote deel van de opbrengsten schuilt in verbeterde kwaliteit van leven doordat de chronische gevolgen van toxoplasmose vermeden worden.

BOA's kondigen opnieuw stakingen aan

De BOA's gaan opnieuw staken en actievoeren in de hoop hun lege riem te kunnen vullen. De handhavers zeggen dat ze te vaak te maken hebben gehad met geweld en willen bewapend worden met wapenstokken en pepperspray.

De Nederlandse BOA-bonden laten weten dat de acties volgende week in Amsterdam beginnen. Vanaf komende maandag zullen er voor onbepaalde tijd geen boetes worden uitgeschreven. Ook zal het verkeerd aanbieden van afval niet geverbaliseerd worden - en ook niet opgeruimd worden door de BOA's.

Daarnaast komt er eind juni een waarschuwingsstaking en willen de bonden een hoorzitting organiseren, waarbij betrokkenen zoals burgemeester Femke Halsema, politieke partijen, de minister en de politie kunnen worden 'geconfronteerd met de praktijk van de werkvloer'.

Ook stellen de bonden de gemeente verzwaard aansprakelijk voor de schade die BOA's lijden als gevolg van het ontbreken van verdedigingsmiddelen.

'Waarschuwingsstaking'
Mocht dat niets uithalen, dan organiseren de BOA's een waarschuwingsstaking, die wordt vervolgd met een staking tijdens de Canal Parade op 3 augustus.

De BOA's voeren al maanden actie voor meer verdedigingsmiddelen. Eind vorige maand wilden de handhavers in de avond staken op Koningsdag. Uiteindelijk werd de staking om veiligheidsredenen verboden door de rechter, nadat de gemeente een kort geding aan had gespannen.

De acties zullen beginnen in Amsterdam, maar de vakbond wil ook uitbreiden naar andere steden.

Prins Bernhard: "Het is gelukt, waanzinnig"

Nadat vrijdag de officiële handtekeningen gezet werden onder de deal voor de Grand Prix van Nederland werd het nieuws vandaag wereldkundig gemaakt. Mede-eigenaar van het circuit, Prins Bernhard, kon zijn geluk niet op.

"Er is me heel vaak gezegd dat ik hier niet aan moet beginnen. Daarom kriebelde het extra om het toch mogelijk te maken", zo vertelde de prins aan NH Nieuws. "Het is gelukt, waanzinnig", aldus de trotse circuiteigenaar.

"Ik ben trots op het team. We hebben er heel hard aan gewerkt en we zijn er lang mee bezig geweest, maar we zijn echt blij", aldus Bernhard.

Over de exacte datum is nog geen duidelijkheid volgens de prins. "We streven ernaar om het in het begin van mei te doen."

Bernhard ontving gisteren al een enthousiast berichtje van Tom Coronel. "Held, held, held! You did it. Respect, je hebt je ballen in de hoogste boom gehangen."

Prins Bernhard: "Het is gelukt, waanzinnig" (Pro Shots / Joris Verwijst)
Prins Bernhard: "Het is gelukt, waanzinnig" (Pro Shots / Joris Verwijst)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.