FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 mei 2019

Meer dan 1000 wapens uit woning gehaald in Los Angeles

De autoriteiten in Los Angeles hebben een uitermate indrukwekkende wapenvangst gedaan. In een woning in de luxe buitenwijk Holmby Hills werden meer dan duizend vuurwapens aangetroffen, in alle soorten en maten.

Men kreeg een anonieme tip over (illegale) wapenaankopen en daar bleek geen woord van gelogen. "Dit is niet te bevatten", aldus politiewoordvoerder Chris Ramirez. Door de hele villa lag alles opgeslagen, van machinegeweren tot shotguns en van jachtwapens tot modellen uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

Eén persoon is gearresteerd op verdenking van illegale wapenverkoop, maar over de identiteit is nog niks bekendgemaakt.

Groot drugslab in vrachtschip ontdekt in Moerdijk

Vrijdagmiddag ontdekte de politie in een boot, in de dorpshaven van Moerdijk, een groot drugslab voor Crystal Meth. Agenten hielden vier mannen aan.

Rond 13:20 uur troffen agenten van een politieboot, bij een controle van een vrachtschip, welke aangemeerd lag aan de Havenkant, een drugslaboratorium en chemicaliën aan. Tijdens de ontdekking waren er zeker vier mannen aan boord, zij werden aangehouden. Een van de agenten werd onwel van de chemische lucht en is in het ziekenhuis onderzocht. Hij kon na behandeling naar huis. In het drugslab werd Crystal Meth geproduceerd.

Politiecellencomplex
De vier mannen zijn voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Het gaat om de schipper van de boot, een 65-jarige man uit Breda. De andere mannen zijn 23, 26 en 37 jaar en in Mexico geboren, zij hebben momenteel geen vaste woon- of verblijfplaats.

Onderzoek en ontmanteling
De omgeving van de boot werd in eerste instantie ruim afgezet, vanwege het vrijkomen van een chemische lucht. Na het luchten van de boot werd alleen nog de directe omgeving van de boot afgezet. Specialistische diensten van de politie, zoals het team Landelijke Faciliteit Ontmantelen en medewerkers van het team Forensische Opsporing verrichtten onderzoek en startten de uitgebreide ontmanteling van het drugslab in het ruim van het schip. Hierbij is de boot eerst aan de kade gelegd, zodat het drugslab veiliger ontmanteld kon worden. Het onderzoek en de ontmanteling duurt nog zeker tot zaterdag.

Instabiel
Tijdens de ontmanteling werden enkele kilogrammen van een speciale grondstof voor de productie van Crystal Meth gevonden. Deze stoffen waren instabiel en zorgden voor een gevaarlijke situatie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam vrijdagavond laat naar de dorpshaven om de grondstoffen naar een speciale plaats te brengen. Daar zijn ze tot ontploffing gebracht.

Uniek
De vondst van dit drugslaboratorium is uniek in Nederland: het is de eerste keer dat een drugslab in een vrachtschip werd aangetroffen. De boot is zeker 80 meter lang. Vaker zijn hennepkwekerijen in schepen gevonden, ook een drugslab in een woonboot, maar nog nooit een drugslab in zo'n groot schip.

Politie woordvoerder Alwin Don vertelt over het incident:

De Vries vierde in F2-kwalificatie, Verschoor en Viscaal in middenveld F3

Nyck de Vries start zaterdag vanaf de vierde plek in de hoofdrace van de Formule 2 in Spanje. Op het circuit van Barcelona kwam de 24-jarige Fries een dikke twee tienden van een seconde tekort voor de poleposition.

Op het Catalaanse asfalt was de Italiaan Luca Ghiotto de snelste. Nicholas Latifi zal hem zaterdag om 16.40 uur vergezellen op de eerste rij, Zhou Guanyu pakte de derde stek en vertrekt dus naast De Vries.

In de Formule 3 - de opvolger van de GP3 maar ook weer niet helemaal zoals we de F3 jarenlang gekend hebben - ging de pole naar de Rus Robert Shwartzman, die een tiende sneller was dan Christian Lundgaard.

Marcus Armstrong en Jehun Daruvala beginnen om 10.15 uur vanaf de tweede rij aan race één, Richard Verschoor en Bent Viscaal starten als 15e en 16e. De races in de F2 en F3 zijn weer live te zien op Ziggo Sport.

Dubbele pole Catsburg in WTCR

Nicky Catsburg heeft zijn eerste poleposition in het WTCR te pakken. De Nederlandse coureur deed dat op de Slovakiaring een paar uurtjes later gelijk nog eens dunnetjes over, want ook in de tweede kwalificatiesessie veroverde hij poleposition, waardoor hij zondag in races één en drie van de eerste plek start.

Hyundai-coureur Catsburg was in de eerste kwalificatie met zijn i30 0,028 seconden te snel voor merkgenoot Norbert Michelisz, terwijl ook Tom Coronel indruk maakte: de veteraan gaf ruim zes tienden toe en plaatste zich met zijn Cupra op de vijfde plek. Niels Langeveld vertrekt zondag in race één vanaf de zestiende stek.

De kwalificatie voor de derde race was onderverdeeld in drie sessies, waarin de omstandigheden wisselden. Dat weerhield Catsburg echter niet van een tweede pole, wederom voor Michelisz (+0,107). Coronel bleef dit keer in Q1 steken en begint race drie in het achterveld, Langeveld scoorde een keurige zevende plek.

Zaterdag staat op de Slovakiaring een 8-uursrace op het programma in het Endurance World Championship voor motoren, zondag racet het WTCR er om 10.45, 15.15 en 16.45 uur.

Play-offs Keuken Kampioen Divisie: NEC verslaat RKC Waalwijk, Cambuur en Almere City gelijk

NEC heeft vrijdagavond met 2-0 gewonnen van RKC Waalwijk. Later op de avond speelden SC Cambuur en Almere City FC met 2-2 gelijk. Dinsdag zijn de returnwedstrijden. De winnaar van beide confrontaties plaatst zich voor de halve finales van de play-offs voor promotie.

De eindstand in Nijmegen stond na een kwartier al op het scorebord. De Belg Mike Trésor Ndayishimiye maakte het openingsdoelpunt. Vier minuten later scoorde aanvoerder Jordy Bruijn vanuit de rebound.

De wedstrijd tussen SC Cambuur en Almere City FC ging gelijk op. Na ruim een kwartier spelen kwam Almere via Anwar Bensabouh op voorsprong. Vlak voor de rust maakte Emmanuel Mbende de gelijkmaker. Na rust nam Almere weer de voorsprong dankzij Stijn Meijer. Andrejs Ciganiks bepaalde de eindstand op 2-2.

Trump: China spekt staatskas

De VS is begonnen de tarieven op een reeks Chinese goederen van 10 naar 25 procent te verhogen. De stap komt na een paar dagen van geprekken tussen de twee landen over een handelsakkoord. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft dat echter geen haast. China betaalt immers tarieven, en die gaan linea recta de staatskas in, stelt hij op Twitter.

De gesprekken verliepen volgens Trump in een vriendelijke sfeer. China zegt echter het besluit van de VS te betreuren en heeft tegenmaatregelen aangekondigd, aldus de BBC. Maar het Chinese ministerie van handel "hoopt dat de VS en China samen zullen werken om de huidige problemen op te lossen", aldus een verklaring.

Trump verwacht door de hogere tarieven honderd miljard dollar aan extra inkomsten binnen te halen. Dat geld wil hij vervolgens gebruiken om Amerikaanse landbouwgoederen te kopen, wat vervolgens naar armere landen zou moeten worden verscheept in de vorm van "humanitaire hulp".

Critici wijzen erop dat de tarieven niet door China maar door importeurs worden betaald, en uiteindelijk door de consument. Wat volgens hoogleraar Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen nog wel zou kunnen is dat Chinese bedrijven die hun export zien teruglopen besluiten om hun producten goedkoper te maken. Maar doorgaans zoeken die dan andere afzetmarkten, zegt hij tegen de NOS. En als Trump denkt dat een handelsoorlog hem geld oplevert, is hij die onder een verkeerde aanname gestart, aldus de hoogleraar.

Begrijpelijk
Dat de handel met China wrevel oplevert vindt Brakman wel begrijpelijk. "Voor buitenlandse bedrijven is het lastig om er handel te drijven, het is moeilijk om je er te vestigen en je wordt gedwongen om kennis af te staan. Andersom is dat niet zo." Maar met tariefsverhogingen bestrijdt je dat volgens hem niet.

Trump wijst zelf vaak op de negatieve handelsbalans met China. Het land exporteerde vorig jaar voor 539 miljard dollar naar de VS. Omgekeerd is dat circa 120 miljard. De Amerikaanse irritatie gaat onder meer over in het verschil in groei. Nadat China in 2001 lid werd van de Wereldhandelsorganisatie groeide de jaarlijkse export naar de VS binnen een decennium tot meer dan 350 miljard dollar. In dezelfde periode werd dat andersom maar ongeveer 80 miljard. Dat beeld is sindsdien nauwelijks veranderd.

De vrees is echter dat de handelsoorlog nu alleen maar verder escaleert en de hele wereldeconomie zal raken. Dat gebeurt ook al in zekere mate.

Lodewijk Asscher start petitie: "Ziyech moet blijven"

PvdA-leider en oud-wethouder Lodewijk Asscher is een petitie gestart om Hakim Ziyech te behouden voor Ajax.

"Ziyech hoeft niet naar een topclub, hij zit al bij een topclub. Oproep aan Ajax en Hakim Ziyech: Laat Ziyech blijven en geef ons meer seizoenen als 18/19", is te lezen op de pagina van de petitie. De naam van de petitionaris is ene 'Lodewijk A.'

Navraag bij de woordvoerder van de PvdA-leider leert dat die Lodewijk A. daadwerkelijk Ajax-fan Lodewijk Asscher is. "Wij liefhebbers van het pure voetbal constateren dat Hakim Ziyech heel Nederland (of althans heel groot Amsterdam) laat genieten (met uitzondering van Johan Derksen) en verzoeken AFC Ajax en Hakim Ziyech een langdurig contract af te sluiten. Denk aan Barça/Messi", is verder te lezen op de petitie-pagina.

De petitie is inmiddels meer dan elfduizend keer ondertekend en loopt tot 8 augustus.

Lodewijk Asscher start petitie: "Ziyech moet blijven" (Pro Shots / Stanley Gontha)
Lodewijk Asscher start petitie: "Ziyech moet blijven" (Pro Shots / Stanley Gontha)

GroenLinks Amsterdam blij met autoplannen

GroenLinks in Amsterdam staat vierkant achter de plannen van verkeerswethouder Dijksma (PvdA) van die stad om benzine- en dieselauto's in 2030 niet meer toe te laten. "Ik denk dat Amsterdammers heel graag schone lucht willen en dat dat ook de reden is waarom ze op mijn partij hebben gestemd", aldus GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting vanavond in AT5's Park Politiek.

Het stadsbestuur maakte vorige week bekend dat ze in 2030 alle benzine- en dieselauto's uit de stad willen weren. De hele bebouwde kom zou dan 'uitstootvrij' moeten zijn.

'Te snel'
Volgens de VVD is schone lucht belangrijk, maar zijn de plannen van wethouder Dijksma niet realistisch. Raadslid Anne Marttin: "Het gaat veel te snel, op deze termijn is het niet haalbaar, we willen wel schone lucht, daarin kunnen we meegaan."

'Norm stellen'
GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting heeft er juist vertrouwen in dat er door een datum te stellen dingen sneller in gang worden gezet. "Ik denk dat het belangrijk is dat je als overheid een norm stelt, dat gaat verder dan een stip op de horizon, dat is echt een doel waar je naartoe wilt, daar kan dan de markt zich op richten, want daar ben je dan van afhankelijk, en die doen dat ook."

Betaalbaarheid
Kevin Kreuger, raadslid van Forum voor Democratie, denk dat de plannen niet betaalbaar zijn: "Op de Albert Cuyp staan mensen t-shirts, potten en pannen te verkopen, die mensen hebben niet het inkomen om een elektrische bus te kopen en die moeten in 2025 al een elektrische bus hebben en die mensen laat GroenLinks echt in de steek."

Steuntje in de rug
Maar daar wordt zeker rekening mee gehouden volgens Ernsting van GroenLinks. "Er komen subsidieregelingen aan die nu nog gericht zijn op zakelijke veelrijders en die moeten natuurlijk veel meer gericht worden op mensen met een smalle beurs die we een steuntje in de rug willen geven bij de overgang."

Schrikreacties
Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur is kritisch op de Amsterdamse plannen en noemde het verbod op ben­zineauto’s 'niet aan de orde'. Toch is Ernsting niet bezorgd dat Den Haag dwars gaat liggen: "De schrikreacties die uit Den Haag komen omdat ze daar in een totaal andere politieke constellatie, met een totaal andere politieke discussie bezig zijn, daar lig ik nou niet direct wakker van en ik heb er alle vertrouwen dat wethouder Dijksma, die de wegen kent in Den Haag, hier gaat uit komen met de staatssecretaris."

Verstappen: "We hebben duidelijk nog wat werk te doen"

De eerste dag van de Grand Prix van Spanje verliep niet helemaal naar wens voor Max Verstappen. In de ochtend kampte de Nederlander met een olie lekkage en in de middag bleef hij steken op de vijfde plaats.

"We hadden een olielekkage in de eerste vrije training", zo blikt Verstappen terug op de ongelukkige start van de dag. "Maar dat kan gebeuren. We hebben daardoor wel wat tijd verloren wat ons een beetje parten speelt. We hebben duidelijk nog wat werk te doen."

Het Red Bull team moet deze avond nog flink aan de slag. "We zullen vanavond alle nieuwe delen gaan analyseren wat ons morgen gaat helpen. De updates werken in ieder geval", aldus de jonge Nederlander op Verstappen.nl.

Verstappen: "We hebben duidelijk nog wat werk te doen" (Pro Shots / Panoramic)
Verstappen: "We hebben duidelijk nog wat werk te doen" (Pro Shots / Panoramic)

Bottas opnieuw de snelste in Spanje

Valtteri Bottas heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd gereden. De Finse Formule 1-coureur was op het circuit van Barcelona met een tijd van 1.17,284 nipt sneller dan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen eindigde op gepaste afstand als vijfde.

Vooraan ging de strijd tussen Mercedes en Ferrari, waarbij kampioenschapsleider de snelste tijden liet noteren. Daarachter worstelde Verstappen met de afstelling van zijn Red Bull, maar de Nederlander kwam toch tot een vijfde plek, voor de Haas van Romain Grosjean. Hiermee bleef de Fransman zijn landgenoot Pierre Gasly nipt voor.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:17.284 35
2 L. Hamilton Mercedes 1:17.333 35
3 C. Leclerc Ferrari 1:17.585 42
4 S. Vettel Ferrari 1:17.763 41
5 M. Verstappen Red Bull 1:18.035 30
6 R. Grosjean Haas 1:18.153 42
7 P. Gasly Red Bull 1:18.238 34
8 K. Magnussen Haas 1:18.355 40
9 C. Sainz Jr. McLaren 1:18.658 45
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:18.722 40
11 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:18.727 30
12 A. Albon Toro Rosso 1:18.779 44
13 L. Stroll Racing Point 1:18.839 33
14 N. Hulkenberg Renault 1:18.861 43
15 D. Ricciardo Renault 1:18.934 40
16 L. Norris McLaren 1:19.041 43
17 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:19.427 37
18 S. Pérez Racing Point 1:19.448 40
19 G. Russell Williams 1:20.191 38
20 R. Kubica Williams 1:20.781 23

Franse surfer gedood door haai

Een ervaren surfer uit Parijs is gisteren om het leven gekomen toen hij werd aangevallen door een haai voor de kust van het Franse vakantie-eiland La Réunion in de Indische Oceaan. Kim Mahbouli (28) was samen met drie vrienden de zee ingegaan toen het noodlot toesloeg.

De vrienden van Mahbouli waarschuwden de hulpdiensten nadat de haai het linkerbeen van de onfortuinlijke surfer, die een zwangere vriendin achterlaat, had afgescheurd. Dit deden ze nadat ze eerst nog vergeefs hadden geprobeerd hem naar het strand van Sain-Leu te brengen.

Toen de hulpdiensten, die snel reageerden, ter plaatse waren konden ze eerst alleen het surfboard van Mahbouli zien. Het bleek echter snel dat hij was afgedreven. Bij hem aangekomen is nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dit bleek, waarschijnlijk door aanzienlijk bloedverlies, vergeefs.

Dit is niet bepaald de eerste aanval door haaien bij La Réunion. Sinds 2011 zijn al 24 gevallen bekend, waarvan 11 dodelijk.

'Anderlecht hoopt Vlap over te nemen van Heerenveen'

Michel Vlap lijkt sc Heerenveen komende zomer in te ruilen voor RSC Anderlecht. De Belgische topclub heeft serieuze interesse in de aanvallende middenvelder van de Friezen. Vlap lijkt op zijn beurt een overstap naar Anderlecht wel te zien zitten, want volgens Het Laatste Nieuws heeft hij op uitnodiging van de club onlangs een wedstrijd bijgewoond. Voorlopig lijkt de vraagprijs van acht miljoen euro het grootste struikelblok met oog op een eventuele overstap.

Welke competitiewedstrijd Vlap van Anderlecht heeft bijgewoond is niet bekend. Wel lijkt hij gecharmeerd te zijn van de club aangezien hij is ingegaan op de uitnodiging. De 21-jarige middenvelder werd opgeleid door Heerenveen en heeft nog een contract tot medio 2022, waardoor de Friezen hoog in de boom kunnen gaan zitten wat betreft de vraagprijs. Anderlecht hoopt dat de Eredivisie-club wil meewerken en de gewenste transfersom iets wil laten zakken.

Anderlecht lijkt echter diep in de buidel te moeten tasten voor Vlap, aangezien Voetbal International reeds meldde dat meerdere clubs zich bij Heerenveen voor de Nederlandse jeugdinternational hebben gemeld. Ook vanuit Duitsland is er interesse voor Vlap. "Ik moet zeggen dat ik niet heel veel weet van de Belgische competitie, maar volgens mij is Anderlecht altijd een heel mooie club geweest. Maar ik ben nu bij Heerenveen en daar is waar ik me volledig op focus", zei Vlap vorige maand nog tegen FOX Sports.

Vergoedingen raadsleden kleinste gemeenten gaan omhoog

De raadsvergoeding voor alle raadsleden in kleine gemeenten tot 24.000 inwoners wordt met terugwerkende kracht tot moment van hun installatie afgelopen maart verhoogd. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In plaats van de huidige maandelijkse vergoeding van € 251 tot € 618 ontvangen al deze raadsleden een vergoeding van € 959 per maand (in 2019 € 991 per maand). Het gaat om ruim 2300 raadsleden. De vergoeding is zo beter in balans met de toegenomen verantwoordelijkheden en het takenpakket, bijvoorbeeld op het gebied van de decentralisaties in het sociale en fysieke domein (Omgevingswet). 

De verhoogde raadsvergoeding bevordert dat raadsleden in kleine gemeenten voldoende tijd vrij kunnen maken voor het raadswerk, hun belangrijke controlerende taken en de nodige werkbezoeken. Dit maakt het beter mogelijk het raadslidmaatschap te vervullen. Ook ontstaat een evenwichtiger verhouding met de raadsvergoeding in grotere gemeenten.

Examenvraag van vandaag

Deze weken zijn de spannendste in de nog prille leventjes van de meeste middelbare scholieren, de eindexamens zijn weer begonnen.

Op FOK! kun jij de komende weken ook jouw kennis testen. Elke dag zullen wij een examenvraag selecteren. Het antwoord verschijnt de volgende dag op de site. 

Vandaag de beurt aan havo M&O vraag 15:
Bas en Arie zijn firmanten in vof Olivia, een groothandelsonderneming in olijfolie. De olijfolie wordt per fles van 500 ml in Italië ingekocht en in Nederland aan detaillisten verkocht.
Bas en Arie hebben bij de oprichting van hun onderneming gekozen voor de rechtsvorm van de vennootschap onder firma in plaats van de rechtsvorm van de besloten vennootschap.
Geef hiervoor twee redenen.

Weet jij het antwoord? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Maar neem ook eens een kijkje in ons speciale eindexamenforum.

Eindexamenvraag

NBA: Raptors, 76ers naar beslissingsduel, Nuggets en Blazers ook

In de halve finales van zowel de Eastern Conference als de Western Conference in de NBA wordt het spannend. Zeker twee van de vier onderlinge duels gaan naar een zevende en beslissende wedstrijd, zo bleek donderdagavond.

De Philadelphia 76ers moesten thuis winnen van de Toronto Raptors en dat zat er de hele wedstrijd dik in. Een vroege voorsprong werd keurig uitgebouwd en geconsolideerd. Jimmy Butler was lekker op dreef, gooide 25 punten binnen en hielp zijn ploeg zo naar de winst: 112-101.

Ook de Portland Trail Blazers moesten thuis winnen en wel van de Denver Nuggets. Daar was het een stuk spannender: de bezoekers hadden aanvankelijk de touwtjes in handen, maar Portland vocht zich terug en met een ijzersterke laatste twintig minuten - waarin Damian Lillard 17 van zijn 32 punten maakte - ging de winst alsnog naar Portland: 119-108.

NBA play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Houston Rockets - Golden State Warriors, West Semifinals - Wedstrijd 6 (3-2 Warriors)*
*Live op Ziggo Sport

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NHL: Bruins beginnen sterk aan finale Eastern Conference

De ijshockeyers van de Boston Bruins zijn de finale van de Eastern Conference in de NHL uitstekend begonnen. In de eigen TD Garden won de ploeg het eerste duel met de Carolina Hurricanes: 5-2.

Steven Kampfer schoot de Bruins al binnen drie minuten op 1-0, maar nog geen minuut later trok Sebastian Aho de stand gelijk en halverwege de tweede periode kwamen de Canes dankzij Greg McKegg op voorsprong: 1-2. Vroeg in de derde periode sloegen de Bruins terug: Marcus Johansson trok de stand gelijk, Patrice Bergeron was amper een halve minuut later goed voor de 3-2.

Carolina bleef aanvallen, maar dik twee minuten voor tijd bracht een goal van Charlie Coyle min of meer de beslissing, elf seconden later deed Chris Wagner dat met de 5-2 definitief.

Even opletten: hieronder staat geen typefout, vrijdagavond wordt er niet gespeeld en dus is de eerstvolgende wedstrijd inderdaad zaterdagavond.

NHL play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 San Jose Sharks - St Louis Blues, West Finals - Wedstrijd 1*
*Live op FOX Sports

Bruins - Hurricanes (Bron: YouTube)

Bondscoach Van de Looi selecteert 33 spelers voor Jong Oranje

Erwin van de Looi heeft 33 spelers opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje voor de oefenwedstrijd tegen Mexico. De KNVB meldt dat de voorlopige selectie van de bondscoach uitgebreider is dan gebruikelijk, omdat er spelers in de selectie zitten die in de week van de oefeninterland tegen Mexico mogelijk nog clubverplichtingen hebben.

Deze spelers vallen af als ze tijdens deze periode in actie moeten komen voor hun club. Mexico treedt in de oefenwedstrijd tegen Jong Oranje aan met hun Olympisch elftal. De oefenwedstrijd tegen Mexico is gepland in aanloop naar de kwalificatiecampagne voor het EK 2021. Het eindtoernooi wordt georganiseerd in Hongarije en Slovenië, die als gastlanden automatisch gekwalificeerd zijn.

Voor de spelers die in de voorlopige selectie zitten en op 15 mei of eerder klaar zijn met hun clubverplichtingen wordt er van 21 tot 22 mei een extra tweedaagse trainingsstage op de KNVB Campus in Zeist georganiseerd. De definitieve selectie voor de wedstrijd tegen Mexico wordt op vrijdag 24 mei bekendgemaakt.

Voorlopige selectie
Dani de Wit - Ajax
Perr Schuurs - Ajax
Noa Lang - Ajax
Justin Kluivert - AS Roma
Calvin Stengs - AZ
Teun Koopmeiners - AZ
Owen Wijndal - AZ
Azor Matusiwa - De Graafschap
Rick van Drongelen - Hamburger SV
Kjell Scherpen - FC Emmen
Ludovit Reis - FC Groningen
Deyovaisio Zeefuik - FC Groningen
Jan Hoekstra - FC Groningen
Kaj Sierhuis - FC Groningen
Thijmen Nijhuis - FC Utrecht
Justin Hoogma - FC St. Pauli
Ferdi Kadioglu - Fenerbahçe
Tyrell Malacia - Feyenoord
Jordy Wehrmann - Feyenoord
Tahith Chong - Manchester United
Ferdy Druijf - N.E.C. Nijmegen
Armando Obispo - PSV
Cody Gakpo - PSV
Donyell Malen - PSV
Mike van de Meulenhof - PSV
Jordan Teze - PSV
Kik Pierie - sc Heerenveen
Sherel Floranus - sc Heerenveen
Mitchell van Bergen - sc Heerenveen
Abdoulrahmane Harroui - Sparta Rotterdam
Deroy Duarte - Sparta Rotterdam
Danilho Doekhi - Vitesse
Jay-Roy Grot - VVV-Venlo

Motorcrosser Herlings moet rentree na gebroken voet uitstellen

Jeffrey Herlings moet zijn rentree in het WK motorcross nog even uitstellen. Het herstel van een gebroken voet duurt langer dan verwacht. Door de blessure miste de regerend wereldkampioen al de eerste vier wedstrijden van het seizoen.

De KTM-coureur brak begin dit jaar zijn rechtervoet tijdens een training in Spanje. Anderhalve maand geleden sprak Herlings de hoop uit komend weekend van start te kunnen gaan in de Grand Prix van Lombardije. Nu blijkt dat die wens te optimistisch was.

De 24-jarige Brabander traint inmiddels wel weer op de motor maar mag zijn rechtervoet maar om de dag belasten.

“We bouwen voorlopig rustig aan de conditie en de fysieke gesteldheid”, aldus KTM-teambaas Joël Smets. “Op dit moment gaat het vooral nog om gewenning aan de motor.”

NAC zag nog geen cent van transfersom Vloet en stapt naar FIFA

NAC Breda heeft nog geen euro ontvangen van de transfersom die gemoeid was met de overstap van Rai Vloet naar FC Chiasso in de zomer van vorig jaar. De aanvallende middenvelder maakte voor een bedrag tussen de 300.000 en 350.000 euro de overstap naar de Zwitserse club, waar hij nooit een minuut voor speelde. Vloet dook namelijk plots op bij het Italiaanse Frosinone, dat de Nederlander middels een bijzondere constructie bleek te hebben aangetrokken. Om de transfersom alsnog overgemaakt te zien krijgen, heeft de hekkensluiter van de Eredivisie de hulp ingeschakeld van de Nederlandse Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO) en wereldvoetbalbond FIFA.

NAC was in de veronderstelling dat Vloet verkocht was aan Chiasso en keek dan ook raar op toen de speler opdook bij Frosinone. Chiasso is een kleine speler in de Zwitserse competitie en heeft een bijzonder krap budget. Een transfersom van drie ton kan de club dan ook niet ophoesten. NAC lijkt derhalve te kunnen fluiten naar zijn centen en dat geldt ook voor PSV, dat een doorverkooppercentage bedong toen Vloet de overstap maakte naar het Rat Verlegh Stadion.

Chiasso verleent geen enkele medewerking en dat heeft volgens de FBO te maken met hun idee dat Vloet 'medisch niet geschikt was' toen hij werd aangetrokken. "Zij vinden dat ze daarom niet hoeven te betalen. Vanuit juridisch perspectief achten wij de kans echter groot dat NAC in het gelijk wordt gesteld door de FIFA", zegt een woordvoerder van de FBO tegen BN DeStem.

"De transferovereenkomst is duidelijk, de condities waaraan voldaan moet worden eveneens en de handtekeningen staan eronder. Wat wij begrepen hebben, is dat de speler uiteindelijk wel degelijk medisch is goedgekeurd bij Chiasso. Hoewel dat er vanuit juridisch oogpunt niet eens toe doet, omdat een medische goedkeuring niet opgenomen is als een van de voorwaarden in de transferovereenkomst."

NAC zal echter geduld moeten hebben. "Wij hebben op dit moment tientallen zaken bij de FIFA, zij onderkennen het probleem dat het langzaam gaat. De reden dat het zo lang duurt, is dat er zeshonderd zaken bij de FIFA binnenkomen en honderd uitgaan", klinkt het. Volgens het regionale dagblad is het de vraag of NAC ooit iets terug zal zien van de transfersom. Chiasso staat er financieel belabberd voor en zou op een faillissement afstevenen. "Dat het niet goed gaat met Chiasso hebben wij ook gehoord. Dat zou in het uiterste geval een kink in de kabel kunnen opleveren", aldus de FBO.

OM eist vijf jaar tegen Thialf-schutter

Het OM eiste vandaag een gevangenisstraf van vijf jaar tegen een 59-jarige man die wordt verdacht van poging tot doodslag en poging tot afpersing, gepleegd op 7 januari 2017 op het parkeerterrein van het Thialf IJsstadion in Heerenveen.

Bewezen
Het OM is van mening dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot afpersing en een poging tot doodslag. Hij heeft zichzelf voorzien van een schietklaar vuurwapen en heeft daarmee het slachtoffer opgezocht op het parkeerterrein bij het Thialf IJsstadion. De verdachte had volgens het OM de intentie om het slachtoffer onder bedreiging van het vuurwapen te dwingen een hoeveelheid geld af te staan.

Impact
Het incident heeft het leven van het slachtoffer en zijn familie voorgoed veranderd. Nadat verdachte op de vlucht was geslagen zijn het slachtoffer en zijn gezin enige tijd ondergedoken geweest en vervolgens ook nog lange tijd bewaakt. Naast het blijvende fysieke letsel aan zijn vingers heeft het gebeuren ook forse psychische gevolgen gehad. Het slachtoffer raakte bij dit incident zwaar gewond aan zijn hand. Dit rekent het OM de verdachte aan.

Onveiligheid
Daar komt nog bij dat dit alles gebeurde op het parkeerterrein bij Thialf waar het op dat moment veel mensen aanwezig waren, omdat er net een internationaal schaatstoernooi was afgelopen. Er zijn dan ook diverse mensen getuige geweest van het voorval en er is direct forse media aandacht voor geweest. Dat dit soort feiten zich op deze manier en op deze plek hebben afgespeeld leidt tot forse gevoelens van onveiligheid in de samenleving.

Achtergrond
Op zaterdag 7 januari 2017 omstreeks 19:00 uur raakt bij een persoon gewond aan zijn hand bij een schietincident op het parkeerterrein van het Thialf IJsstadion in Heerenveen. Het slachtoffer belt direct met de politie die ter plaatse komt. De verdachte wordt niet meer aangetroffen maar aan de hand van het signalement dat het slachtoffer geeft en op basis van een uitgevaardigd Europees Aanhoudingsbevel wordt de verdachte op 19 juli 2017 aangehouden in Spanje en overgeleverd aan Nederland.

Ronaldo vindt positieve tendens rond Messi 'extreem oneerlijk'

Barcelona leek op weg naar de finale van de Champions League door een 3-0 zege in eigen huis, maar Liverpool verraste de Catalaanse topclub. Op Anfield wonnen the Reds met 4-0 van Barcelona, wat wederom een pijnlijke uitschakeling in het miljardenbal tot gevolg had. Ronaldo Luís Nazário de Lima, de voormalige Braziliaanse spits van onder andere PSV, Barcelona en Real Madrid, vindt dat, nu de ploeg onder vuur ligt in eigen land, ook Lionel Messi kritiek moet krijgen.

Barcelona werd vorig jaar uitgeschakeld door AS Roma, nadat de ploeg van Ernesto Valverde in de heenwedstrijd nog een overtuigende zege had geboekt. Dit seizoen ligt Barcelona er weer uit na een sensationele comeback, een gegeven waar veel kritiek op is in Spanje. Oud-spits Ronaldo vindt dat Messi ook deels verantwoordelijk is voor de deceptie.

"Het is oneerlijk om de hoofdschuldigen aan te wijzen voor deze nederlaag", begint de Braziliaan, geciteerd door Marca. "Ik constateer ook dat Barcelona een geweldige ploeg heeft en de beste speler ter wereld in de gelederen heeft, namelijk Messi. Ik hoorde onlangs dat, als ze verliezen, het aan Valverde ligt, Philippe Coutinho... Maar nooit Messi."

"En als ze winnen, is het vanwege Messi. Het is extreem oneerlijk, een gebrek aan respect naar de spelers en de technische staf", aldus de oud-aanvaller van Barcelona, die vond dat de Catalanen ook pech hadden tegen Liverpool. "Barcelona is een geweldige ploeg met geweldige spelers. En ook goede trainers. Men moet voorzichtiger zijn met kritiek", besluit de oud-voetballer.

Koeman haalt Weghorst terug bij voorselectie van Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft zijn voorselectie bekendgemaakt voor de eindronde van de Nations League. Wout Weghorst is de meest opvallende naam in de voorlopige keurkorps van Oranje. De spits van VfL Wolfsburg kent een sterk seizoen in de Bundesliga en heeft daarmee zijn eerste oproep sinds juni 2018 verdiend.

Weghorst was dit seizoen in 34 officiële wedstrijden goed voor 15 doelpunten en 6 assists bij VfL Wolfsburg. De 26-jarige spits speelde tot dusver drie interlands en was in juni 2018 voor het laatst actief voor Oranje, in de wedstrijd tegen Italië (1-1). Weghorst maakt nu dus weer deel uit van de voorselectie van Koeman, waar verder de naam van Terence Kongolo opvalt. De verdediger zat in mei 2018 voor het laatst bij de selectie van Oranje.

Kongolo degradeerde dit seizoen met Huddersfield Town uit de Premier League, maar desondanks heeft hij voldoende indruk gemaakt op Koeman. Ook Kenneth Vermeer behoort weer tot de voorlopige selectie, al moest de doelman van Feyenoord in maart nog afhaken met een blessure. De bondscoach heeft in zijn voorselectie geen plaats ingeruimd voor Hans Hateboer en Daryl Janmaat, die tijdens de vorige interlandperiode in maart nog wel tot het voorlopige keurkorps behoorden.

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum behoren ook tot de voorselectie, maar zullen pas relatief laat aansluiten tijdens de voorbereiding van Oranje op de halve finale van de Nations League tegen Engeland. Het duo speelt vijf dagen eerder namelijk met Liverpool de finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Oranje neemt het op 6 juni in Guimarães op tegen Engeland, waarna drie dagen later eventueel de finale tegen Portugal of Zwitserland volgt.

Voorlopige selectie
Patrick van Aanholt - Crystal Palace
Nathan Aké -Bournemouth
Ryan Babel - Fulham
Donny van de Beek - Ajax
Steven Berghuis - Feyenoord
Steven Bergwijn - PSV
Marco Bizot - AZ
Daley Blind - Ajax
Jasper Cillessen - FC Barcelona
Memphis Depay - Olympique Lyon
Virgil van Dijk - Liverpool
Denzel Dumfries - PSV
Frenkie de Jong - Ajax
Luuk de Jong - PSV
Terence Kongolo - Huddersfield Town
Matthijs de Ligt - Ajax
Quincy Promes - Sevilla
Davy Pröpper - Brighton & Hove Albion
Marten de Roon - Atalanta Bergamo
Pablo Rosario - PSV
Kevin Strootman - Olympique Marseille
Kenny Tete - Olympique Lyon
Kenneth Vermeer - Feyenoord
Tonny Vilhena - Feyenoord
Stefan de Vrij - Internazionale
Wout Weghorst - VfL Wolfsburg
Georginio Wijnaldum - Liverpool
Jeroen Zoet - PSV

OM in hoger beroep tegen beslissing militaire kamer

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de militaire kamer in de strafzaak rond misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Gisteren, op de eerste zittingsdag, bepaalde de rechtbank dat de strafbare feiten die vóór 20 maart 2013 door de vijf verdachten gepleegd zouden zijn, inmiddels zijn verjaard. Het OM zou daarom niet meer mogen vervolgen voor de strafbare feiten die voor deze datum zijn gepleegd. Het OM is het daar principieel niet mee eens en vraagt nu een uitspraak van het Gerechtshof over de gedeeltelijke niet-ontvankelijkheid.

Het Openbaar Ministerie heeft het hoger beroep vanochtend ingesteld en vervolgens bekend gemaakt tijdens het requisitoir. ‘De strafzaak draait om militairen die hun boekje ernstig te buiten zijn gegaan. Binnen de mortiergroep was, over een langere periode, sprake van vernederingen. Eén van de slachtoffers vertelde bij het spreekrecht dat hij na zijn komst bij de mortiergroep ‘in de hel’ belandde. Het OM vindt dat de rechtbank een oordeel moet vellen over alle tenlastegelegde feiten, over de volle periode, en niet over een deel van de periode’, aldus het OM.

De rechtbank heeft bepaald dat de strafzaak aangehouden wordt, zodat het Hof eerst kan oordelen over de verjaring. Het OM beseft dat langer uitstel van de zaak een zware wissel trekt op alle betrokkenen: ‘Maar iedereen heeft er ook belang bij om precies te weten over welke feiten, tijdens welke periode, de strafzaak uiteindelijk gaat’, aldus het OM.

In de strafzaak staan vijf (voormalig) militairen terecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Eind 2017 en begin 2018 is er door drie voormalige leden van de Mortiergroep aangifte gedaan van mogelijk strafbare feiten die in 2012 en 2013 zouden zijn gepleegd op de kazerne in Schaarsbergen en tijdens oefeningen van de Mortiergroep. Het gaat daarbij om mishandeling, bedreiging en militaire aanranding.

Militair schakelt overvaller uit

Een landmachtadjudant heeft gisteren een overval op een snackbar in Lelystad voorkomen. Hij overmeesterde met andere omstanders de 2 overvallers en droeg ze over aan de politie.

De militair van 400 Geneeskundig Bataljon uit Ermelo, was na zijn werk nog in uniform toen hij wat te eten bestelde bij snackbar Lelyhof. Tijdens het wachten op zijn bestelling overvielen 2 personen, 1 met een pistool en de ander met een mes, het etablissement. Ze eisten de inhoud van de kassa. Dankzij de aanwezige klanten kwam het niet zover.

De militair zei het volgende over de worsteling: “Omdat de situatie het toeliet, heb ik de overvaller met het pistool met gepast geweld uitgeschakeld. Andere aanwezigen overmeesterden de andere overvaller.” Wel hield hij een gebroken hand, een zogenoemde boksersfractuur, over aan de actie.

Dumoulin gaat zaterdag als eerste van start in Giro d'Italia

Tom Dumoulin is zaterdag de allereerste renner die in actie komt in de openingstijdrit van de Giro d'Italia. Team Sunweb heeft besloten om de kopman als eerste te laten starten vanwege de slechte weersomstandigheden. Dumoulin start zaterdag om 16.50.

Naast Dumoulin kiezen ook de meeste andere favorieten voor een vroege start. Primoz Roglic gaat elf minuten later van start in de tijdrit van acht kilometer in Bolonga. Alleen van de klassementsrenners kiest Simon Yates, die vorig jaar lang aan de leiding stond van het algemeen klassement, een late start. De Engelsman van Mitchelton-Scott vertrekt om 19.43.

Bekijk hier alle starttijden.

Batwoman-pilot wordt serie, eerste teaser vrijgegeven

Okee, het is echt een teasende teasy teaser die helemaal niets toont behalve de titelfiguur, maar ter ere van het nieuws dat tv-zender The CW een eerste seizoen van Batwoman heeft besteld, heeft DC nu een kort teasertje voor de serie vrijgegeven, en die wilden we je niet onthouden.

Batwoman is gebaseerd op het personage Kate Kane, die op haar beurt weer een modernisering is van de eerste Batwoman uit de comics, Kathy Kane, die in 1956 voor het eerst verscheen. Batwoman is veel minder bekend dan Batgirl, maar heeff toch haar eigen schare fans verzameld, mede omdat ze één van de weinige LGBT-personages in superheldencomics is. 

In mei 2018 kondigde The CW aan dat Kate Kane in november te zien zou zijn in de DCTV-crossover Elseworlds, wat betekende dat Kane, gespeeld door Ruby Rose, in de Elseworlds-afleveringen van de series Arrow en Supergirl te zien was. Het optreden werd gebruikt om de reacties op het personage te peilen in anticipatie op het produceren van een pilot voor een eigen serie. Deze pilot is inmiddels dus goed ontvangen en zal komende herfst de eerste aflevering van een eerste reeks worden. In Elseworlds was te zien hoe Kane de rol van Batwoman vervult in een Gotham waar Bruce Wayne nergens te bekennen is; verwacht dus geen cameo's van de Caped Crusader in deze serie.

Batwoman is de vijfde tv-serie die zich afspeelt in dezelfde continuïteit als Arrow, The Flash, Supergirl en Legends of Tomorrow, en de zevende serie op the CW die is gebaseerd op DC Comics, als iZombie en Black Lightning ook worden meegerekend. De naamgever van het Arrowverse zal echter komend seizoen ten einde komen; het achtste, verkorte seizoen van Arrow is het laatste. The CW heeft eerder aangegeven niet te veel DC-series tegelijk op de zender te willen hebben, en Arrow maakt hiermee dus in principe ruimte voor Batwoman.

MLB: Pujols slaat 2000e run binnen, Rockies winnen sneeuwstrijd

De honkballers van de Los Angeles Angels hebben op bezoek bij de Detroit Tigers een ruime zege geboekt: 0-13. De aandacht ging vooral uit naar Albert Pujols, die in de derde inning een homerun sloeg. Voor de 42-jarige Dominicaan was het zijn 2000e binnengeslagen run, waardoor hij op de vierde plek aller tijden staat: Hank Aaron kwam tot 2297, Babe Ruth tot 2214 en steroïdenkoning Alex Rodriguez mepte er 2086 over de thuisplaat.

In Denver was het smerig koud voor het duel tussen de Colorado Rockies en San Francisco Giants, waarbij er zelfs sneeuw viel. Het werd een mooie strijd, hoewel de Rockies na twee innings al op 7-0 stonden. De Giants vochten zich echter terug tot 8-8 na een 3-run homerun van Tyler Austin, maar de Rockies namen opnieuw de leiding. Twee hits in de negende inning konden de Giants net niet meer redden en de thuisploeg won het duel met 12-11.

Uitslagen MLB donderdag
Cleveland Indians - Chicago White Sox 5-0 (vroegtijdig gestaakt)
Detroit Tigers - Los Angeles Angels 0-13
Chicago Cubs - Miami Marlins 4-1
Colorado Rockies - San Francisco Giants 12-11
Oakland Athletics - Cincinnati Reds 0-3
New York Yankees - Seattle Mariners 3-1
St.Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 17-4
Houston Astros - Texas Rangers 4-2
Arizona Diamondbacks - Atlanta Braves 3-2 (1 extra inning)
Los Angeles Dodgers - Washington Nationals 0-6

Nummer 2000 voor Albert Pujols (Bron: YouTube)

Donar wint thriller in play-offs, Den Bosch deklasseert Zwolle

In de Dutch Basketball League zijn de halve finales van de play-offs van start gegaan. Donderdagavond werden de eerste twee wedstrijden gespeeld in de best-of-5-series, waar zaterdag duels twee op het programma staan.

ZZ Leiden, winnaar van het reguliere seizoen, ontving Donar uit Groningen en dat werd een spannende strijd. Daar leek het aanvankelijk niet op, want halverwege het tweede kwart stond het 41-24, maar de Groningers kwamen vervolgens op indrukwekkende wijze terug. Een ijzersterk derde kwart bracht Donar op 57-61, maar in het vierde kwart nam Leiden het weer over: 74-68 met minder dan twee minuten te spelen.

Met twee drietjes en een layup van veteraan Arvin Slager kwam Donar er echter weer overheen, maar hij maakte ook een overtreding op Maurice Watson, die twee vrije worpen kreeg en benutte: 76-76. Twee seconden voor het einde kreeg Sergerio Gipson twee vrije worpen, waarvan er één in ging. Slagter pakte de rebound bij de tweede weg en daarmee was de 76-77 zege - en het thuisvoordeel - een feit voor Donar.

Landstede Basketbal speelde thuis in Zwolle tegen New Heroes Den Bosch en dat ging bepaald niet goed. Met een 33-31 ruststand was er nog weinig aan de hand, maar in het derde kwart sloegen de Brabanders een gat en in het vierde kwart implodeerde Landstede volledig. Keshun Sherrill kon 24 punten op laten tekenen namens Den Bosch, dat met een indrukwekkende slotrun naar een 63-89 zege speelde.

Minder aangiften van helpdeskfraude

Voor het eerst in jaren is het aantal geregistreerde gevallen van slachtoffers van helpdeskfraude – ook wel ‘tech support scam’ of ‘microsoft scam’ genoemd – gedaald. Toch maakt deze vorm van oplichting nog te veel slachtoffers, die bovendien vaak heel veel geld aan de criminelen kwijt zijn. 

Sinds november vorig jaar is het aantal geregistreerde gevallen van helpdeskfraude gedaald. Van 113 naar 97 aangiftes per maand. Helpdeskfraude komt helaas nog veel voor. De criminelen – meestal Engelssprekend - bellen willekeurige vaste telefoonnummers of benaderen slachtoffers bijvoorbeeld via een pop-up in het computerscherm.

Ze doen zich voor als medewerkers van Microsoft of een ander softwarebedrijf. Er zijn zogenaamd problemen met de computer, die zij kunnen verhelpen. Om te kunnen helpen, moet de gedupeerde software installeren op de computer, zodat de ‘helpdeskmedewerker’ mee kan kijken. Betaling gebeurt bijvoorbeeld met tegoedbonnen of internetbankieren. Slachtoffers gaan voor honderden tot duizenden euro’s het schip in.

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land laat juist een opmerkelijke verslechtering zien van het betaalgedrag. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Euler Hermes onderzocht de wereldwijde Days Sales Outstanding (DSO); het aantal dagen dat facturen gemiddeld open staan. Volgens de onderzoekers is er sprake van een trendbreuk: in 2017 bereikte de DSO wereldwijd een hoogtepunt (66) en loopt nu terug. Ook voor volgend jaar wordt een verdere daling verwacht. Daalde de DSO wereldwijd in 2018 met -1 dag, in Nederland was er sprake van een toename van +4 dagen.

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer
Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “Wij zien de wereldwijde verlaging van de DSO als een signaal van voorzichtigheid. Bedrijven kijken scherper naar hun openstaande facturen. Zo worden ze bijvoorbeeld iets strenger met hun betalingsvoorwaarden. In Nederland blijven facturen juist langer open staan. In 2018 kwamen er 4 dagen bij.” Geeroms benadrukt dat Nederland (met een DSO van 53 dagen) nog steeds tot de best betalende landen ter wereld behoort. “Al zijn we binnen de Top 10 wel gezakt van de 2e naar de 7e plaats.”

Een eenduidige verklaring van de verslechtering van het Nederlandse betaalgedrag heeft Geeroms niet. Wel verwijst hij naar voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland die onlangs aan de kaak stelde dat steeds meer grote bedrijven de uiterste grens opzoeken van de wettelijk verplichte betaaltermijn. “Het zo lang mogelijk uitstellen van betalingen zien de grote bedrijven als een vorm van cashmanagement”.

“Onzichtbare banken”
Wereldwijd stonden facturen vorig jaar 65 dagen open. Zoomen we in dan blijken de verschillen per land en regio groot. Bovenaan staat als beste betaler Nieuw-Zeeland met een DSO van 46 dagen. Onderaan bungelt China met 92 dagen. Vlak daarboven staan Griekenland (90), Italië (86), Marokko (84) en Turkije (79). “Dit zijn landelijke gemiddelden. Kijk je dieper dan blijkt bijvoorbeeld dat in China 25% van de bedrijven langer dan 4 maanden moeten wachten op hun geld. Er is voortdurend een enorm hoeveelheid kapitaal ‘onderweg’. Je zou kunnen zeggen dat Chinese bedrijven 'onzichtbare banken' zijn op binnenlands niveau en ook voor belangrijke handelspartners.”

Oude kwaal Zuid-Europa
In Europa valt niet alleen de verslechtering van het betaalgedrag van Nederland op. Ook heel Zuid-Europa laat een verslechtering zien. “Blijkbaar vervallen ze daar in de oude gewoonte om te laat te betalen. Als je kijkt naar de economische situatie in een land als Italië, dan is dat een heel zorgelijk signaal. Nergens is het betaalgedrag zo snel verslechterd als daar.”

Olielek Verstappen, Bottas bovenaan in eerste training

Valtteri Bottas heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje als snelste afgesloten. Op het circuit van Barcelona was de Mercedes-coureur met 1:17,951 minuten net iets sneller dan Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Charles Leclerc.

Het was de eerste 'echte' sessie in Europa en dus werd er vooral druk data verzameld over nieuwe onderdelen en dergelijke updates. Een verandering aan de sidepod hier, een nieuw spiegeltje daar, een iets andere voorvleugel zus en een wat aangepaste enginecover zo, het stond bol van dergelijke updates.

Max Verstappen kwam tot veertien ronden in het eerste deel van de sessie, alvorens er olie uit de wagen begon te lekken. Dat is doorgaans geen goed teken en de vloer werd dan ook onder de Red Bull vandaan gehaald. Hij kwam vervolgens niet meer in actie en de snelste tijd van Bottas werd ook niet meer verbeterd.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Spanje

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   V. Bottas Mercedes 1:17.951 19
2.   S. Vettel Ferrari 1:18.066 20
3.   C. Leclerc Ferrari 1:18.172 20
4.   L. Hamilton Mercedes 1:18.575 22
5.   R. Grosjean Haas 1:18.943 25
6.   C. Sainz Jr. McLaren 1:19.155 31
7.   K. Magnussen Haas 1:19.180 27
8.   P. Gasly Red Bull 1:19.285 30
9.   D. Kvyat Toro Rosso 1:19.364 34
10.   N. Hulkenberg Renault 1:19.450 25
11.   D. Ricciardo Renault 1:19.511 24
12.   M. Verstappen Red Bull 1:19.844 14
13.   L. Stroll Racing Point 1:19.855 28
14.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:20.021 28
15.   A. Albon Toro Rosso 1:20.030 25
16.   L. Norris McLaren 1:20.066 33
17.   S. Pérez Racing Point 1:20.459 26
18.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:20.591 22
19.   R. Kubica Williams 1:20.889 27
20.   G. Russell Williams 1:20.990 23

Het kwaad keert terug in trailer voor IT: Chapter 2

Ze hebben It, in de vorm van Pennywise de Dansende Clown, verslagen toen ze jong waren, maar niet voorgoed. En het is terug. De eerste teaser trailer voor deel twee van de verfilming van Stephen Kings It laat zien hoe Beverly (Jesscia Chastain) opnieuw wordt geconfronteerd met het kwaad.

De succesvolle eerste verfilming van It had de moeilijke taak de herinneringen aan de achteraf gezien toch wat gedateerde miniserie uit 1990 te eren, en tegelijk een bioscoopwaardige horrorervaring te bieden die nog jaren mee kan. De vervolgfilm, die naar verwachting eenzelfde verhaallijn zal volgen als de tweede aflevering van die tweedelige miniserie, heeft als moeilijke taak net zo succesvol te zijn als zijn voorganger. Die bracht 700 miljoen dollar op en werd volgens de distributeur de grootste horrorfilm aller tijden.

Omdat elke 27 jaar het kwaad terugkeert naar het stadje Derry, in de Amerikaanse staat Maine, brengt IT Chapter Two de personages – die allen hun eigen weg zijn gegaan – weer bij elkaar als volwassenen, bijna drie decennia na de gebeurtenissen van de eerste film.

Deel twee van It heeft in de hoofdrollen James McAvoy (Split, Glass) als Bill, Jessica Chastain (Zero Dark Thirty, Mama) als Beverly, Bill Hader (Barry, The Skeleton Twins) als Richie, Isaiah Mustafa (Shadowhunters: The Mortal Instruments) als Mike, Jay Ryan (Mary Kills People) als Ben, James Ransone (The Wire) als Eddie, en Bill Skarsgård keert terug als Pennywise. Andy Bean (Allegiant, Power) speelt Stanley en de volgende originele leden van de Losers Club keren terug:  Jaeden Martell als Bill, Wyatt Oleff als Stanley, Sophia Lillis als Beverly, Finn Wolfhard als Richie, Jeremy Ray Taylor als Ben, Chosen Jacobs als Mike en Jack Dylan Grazer als Eddie.

Monster Hunter World: Iceborne komt in september

De expansion Iceborne voor Monster Hunter: World komt 6 september naar PlayStation 4 en Xbox One, maar pc-spelers zullen helaas wat langer moeten wachten. De expansion voor Steam staat nog voor komende winter gepland.

Iceborne begint na het einde van Monster Hunter: World, en hierin kunnen we natuurlijk nieuwe monsters, wapens, items en een volledig nieuwe locatie verwachten. De expansion introduceert Hoarfrost Reach, een nieuwe regio die zich zal uitbreiden naarmate je meer main quests voltooit. De ijskoude regio zou de grootste regio in de game moeten worden, en dus zijn er ook een hoop nieuwe monsters die de Hoarfrost Reach hun thuis noemen. Onderstaande trailer onthuld alvast vier van deze nieuwe monsters.

We hebben dus een nieuwe story campaign en een nieuwe locatie, maar we kunnen ook nieuwe abilities en moves verwachten. Zo kan  je vanaf Iceborne je slinger en hoofdwapen tegelijk gebruiken en krijgen de meeste wapensoorten een uitgebreidere moveset. Iceborne zal dus ook het originele Monster Hunter: World significant beïnvloeden.

Rotterdam vormt klimaatalliantie met honderd bedrijven

Een halvering van de CO2-uitstoot, meer schone energie en extra werkgelegenheid. Dat zijn de doelstellingen die de gemeente Rotterdam in een alliantie met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke instellingen wil realiseren. Vandaag is de Rotterdamse Klimaat Alliantie officieel van start gegaan. Via vijf klimaattafels werken zij aan een concreet maatregelenpakket dat eind dit jaar wordt vastgelegd in een Rotterdams klimaatakkoord.

Het samenwerkingsverband tussen de gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen wil nog voor het einde van het jaar een Rotterdams klimaatakkoord sluiten met concrete plannen om CO2 te besparen én economische kansen te benutten. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid en Energietransitie) heeft hoge verwachtingen over de samenwerking: “We pakken het aan op z’n Rotterdams: niet jarenlang vergaderen, maar de handen uit de mouwen steken en tempo maken. We zien de energietransitie niet alleen als opgave, maar vooral ook als kans voor nieuwe bedrijvigheid, extra banen en een mooiere stad. Die kans willen we benutten”

Rotterdamse Klimaat Alliantie
Er zijn vijf Rotterdamse klimaattafels: schone energie, mobiliteit, haven & industrie, consumptie en gebouwde omgeving. Aan de klimaattafels gaan vertegenwoordigers van de bedrijven en organisaties de komende maanden onder leiding van onafhankelijke voorzitters aan de slag met het uitwerken van concrete projecten: van het ontwikkelen van elektrolyzers in de haven die op grote schaal groene waterstof produceren tot het stimuleren van het gebruik van elektrische deelauto’s in de stad.

Onze toekomstige stad
Een energiezuinige en duurzame stad met schone lucht, waarin het ook voor onze kinderen en kleinkinderen prettig wonen is. Een stad met een toekomstbestendige economie die niet meer afhankelijk is van kolen, olie en gas, maar volledig draait op schone en hernieuwbare energiebronnen als zon en wind. Dat is waar de Rotterdamse Klimaat Alliantie voor gaat.

Naast de gesprekken aan de tafels organiseert de gemeente klimaatdebatten in de stad waarop bewoners hun wensen en ideeën naar voren kunnen brengen. Ook worden er aparte bijeenkomsten georganiseerd voor onder andere MKB’ers, start-ups en scholieren. Wie liever digitaal een inbreng levert kan dat doen via het platform www.energieswitch010.nl. Daarop zal ook de voortgang van het Rotterdams Klimaatakkoord zichtbaar zijn.

Dierencoalitie lanceert Dierenkieswijzer

In aanloop naar de Europese Verkiezingen lanceert de Dierencoalitie deze week de Dierenkieswijzer. Op www.dierenkieswijzer.nl is het stemgedrag van de Nederlandse Europarlementariërs in kaart gebracht. De Dierenkieswijzer laat zien hoe politici gestemd hebben over zaken als diertransporten, de jacht op en handel in wilde dieren, intensieve veehouderij, wilde dieren in circussen en het in gevangenschap houden van zeezoogdieren.

De Dierenkieswijzer biedt stemmers inzicht in de dier(on)vriendelijkheid van partijen, zodat zij daar tijdens de verkiezingen op 23 mei rekening mee kunnen houden. Veel wet- en regelgeving wordt in de Europese politiek bepaald. Zo hebben Europarlementariërs grote invloed op het welzijn van dieren.

“Miljarden dieren zijn afhankelijk van de resultaten van de Europese verkiezingen”, aldus Dirk-Jan Verdonk, voorzitter van de Dierencoalitie. “Met de Dierenkieswijzer stimuleren we mensen om in het stemhokje ook aan dieren te denken. Wie de Dierenkieswijzer invult, ziet welke partij wat betreft stemgedrag het meest overeenkomt met de standpunten van de invuller. De Dierenkieswijzer geeft daarover geen waardeoordeel, maar de Dierencoalitie roept uiteraard mensen op om diervriendelijk te stemmen.”

Stemgedrag
Uit het stemgedrag blijkt dat politieke partijen verdeeld zijn over een Europees verbod op wilde dieren in circussen, het beëindigen van de intensieve veehouderij en het verbieden van bepaalde slachtmethoden, zoals onverdoofd slachten of bedwelmen met CO2 bij varkens. Nu de Nederlandse overheid steeds meer uitgaat van Europese wet- en regelgeving voor dieren, kan de kiezer met zijn of haar stem echt een verschil maken voor dieren.

Politieke partijen
De Dierenkieswijzer laat het stemgedrag van politieke partijen zien aan de hand van elf stellingen. Bovendien hebben alle politieke partijen de kans gekregen om hun stemgedrag en standpunt uit te leggen. Politieke partijen die op dit moment niet in het Europees Parlement vertegenwoordigd zijn – Forum voor Democratie, DENK en 50PLUS – konden niet worden meegenomen. Hen is wel gevraagd hoe ze gestemd zouden hebben als ze wel vertegenwoordigd waren in het Europees Parlement, maar hierop is niet gereageerd.

Verdachte steekincident zorginstelling wordt voorgeleid

Woensdag 8 mei 2019 werd een melding gemaakt van een steekpartij aan de Vijverdalseweg in Maastricht. Het incident vond plaats in een zorginstelling. Vijf personen, waaronder de verdachte, raakten gewond. De 51-jarige verdachte die in de zorginstelling te Maastricht verbleef, is op heterdaad aangehouden. De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Op dinsdag 7 mei 2019 kwamen een man en een vrouw om het leven op de Brunssummerheide. Op woensdagmorgen 8 mei 2019 heeft zich een steekincident voorgedaan bij de zorginstelling in Maastricht. Dit is de instelling waar de 27-jarige Thijs H. onder behandeling was. De twee incidenten hebben geen verband met elkaar.

Het steekincident bij de zorginstelling is een apart onderzoek en staat niet in relatie tot de incidenten aan de Brunssummerheide en de Scheveningse bosjes.

Enkelbanddragers uit voorzorg opgepakt na softwarestoring

Als gevolg van een software update is gisteren een storing ontstaan in het dataverkeer bij de elektronische monitoring van de enkelbanden. Dat betekent dat de gegevens over de enkelbanden in het systeem in de meldkamer van DV&O niet goed doorkomen. Inmiddels is het systeem is weer operationeel. Alle enkelbanddragers zijn in beeld. Er wordt hard gewerkt om het systeem weer 100 procent stabiel te krijgen.

Naar aanleiding van de storing zijn -waar nodig- acties ondernomen. Daarbij is per individuele enkelbanddrager maatwerk toegepast. Waar nodig zijn justitiabelen preventief ingesloten. Slachtoffers en nabestaanden worden zo snel mogelijk geïnformeerd. De betrokken partijen, zoals DV&O, DJI, OM, de drie reclasseringsorganisaties en de politie hebben voortdurend afstemming over de ontstane situatie en de status van het uitgevallen dataverkeer.

Nederland onder 17 niet als groepswinnaar naar kwartfinales EK

Nederland onder 17 gaat niet als poulewinnaar door naar de kwartfinales van het EK in Ierland. De formatie van bondscoach Peter van der Veen kende in het laatste groepsduel een dramatische start tegen Frankrijk en keek al na elf minuten spelen tegen een 2-0 achterstand aan. In die stand kwam in het restant van het duel geen verandering meer.

Na comfortabele overwinningen op Zweden (2-0) en Engeland (5-2) was Nederland voorafgaand aan het duel met Frankrijk al zeker van de kwartfinales van het EK. In Dublin had de ploeg van bondscoach Van der Veen aan een gelijkspel genoeg om als groepswinnaar door te gaan naar de laatste acht, omdat Frankrijk na twee wedstrijden vier punten had. Les Bleus speelden met 1-1 gelijk tegen Engeland, terwijl er met 4-2 werd gewonnen van Zweden.

Oranje kende echter een dramatische start van het duel, want Frankrijk stond al na twintig seconden op voorsprong. Een foutieve pass van Neraysho Kasanwirjo stelde Adil Aouchiche van Paris Saint-Germain in staat op de openingstreffer op het scorebord te zetten. Tien minuten later was het andermaal raak voor de Fransen, nadat Nathanaël Mbuku het eindstation was van een fraaie aanval en Oranje-doelman Tein Troost kansloos liet.

Na een kwartier spelen kroop Nederland uit zijn schulp, wat resulteerde in mogelijkheden voor Kasanwirjo en Mohamed Sankoh. Na rust ging de ploeg van Van der Veen nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker, maar tot twee keer toe was de Franse sluitpost Melvin Zinga een sta in de weg. Eerst keerde de doelman een vrije trap van Mohamed Taabouni, terwijl Naoufal Bannis kort daarna op Zinga stuitte. Uiteindelijk bleef het 2-0, waardoor Oranje het in de kwartfinales opneemt tegen de winnaar van Groep A. Zoals het er nu naar uitziet lijkt dat België te worden, maar ook Tsjechië en Ierland maken nog kans op de groepswinst.

Ook EL-finale Engels onderonsje na thriller op Stamford Bridge

Na Arsenal heeft ook Chelsea zich geplaatst voor de finale van de Europa League. Na 120 minuten voetballen was de stand op Stamford Bridge, evenals in de heenwedstrijd in Frankfurt, 1-1, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. De strafschoppenserie eindigde in 4-3 voor Chelsea, waardoor the Blues op 29 mei in het Olympisch Stadion van Baku in de eindstrijd tegenover Arsenal staan.

Chelsea was voorafgaand aan de return tegen Eintracht Frankfurt al zestien Europa League-wedstrijden ongeslagen en verschafte zich met de 1-1 remise in Duitsland een goede uitgangspositie om de finale te behalen. Maurizio Sarri, manager van the Blues, kon niet beschikken over de geblesseerde N'Golo Kanté, wiens plaats werd overgenomen door Mateo Kovacic. Eden Hazard begon in de heenwedstrijd nog als bankzitter, maar kreeg in de return de voorkeur boven Pedro. Ante Rebic keerde bij Eintracht Frankfurt terug van een schorsing, waardoor Gelson Fernandes buiten de basiself viel. Jonathan de Guzman begon bij de Duitsers op de bank, terwijl Jetro Willems niet tot de wedstrijdselectie behoorde.

De eerste mogelijkheid in het duel was voor de bezoekers: Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga had een goed antwoord op een fraaie inzet van Danny da Costa. Gaandeweg de eerste helft werd Chelsea sterker, wat resulteerde in de nodige kansen. Olivier Giroud stuitte op Eintracht Frankfurt-doelman Kevin Trapp, terwijl Makoto Hasebe een kopbal van David Luiz van de lijn haalde. Na een klein halfuur spelen was het wel raak voor de thuisploeg. Eden Hazard bleef overeind en bediende Ruben Loftus-Cheek met een fraai passje, waarna de middenvelder uiterst koel bleef in het strafschopgebied: 1-0.

Na de eerste helft leek er weinig aan de hand voor Chelsea, maar al snel na rust werd het gelijk op Stamford Bridge. Mijat Gacinovic bracht Luka Jovic met een bekeken passje vrij in het strafschopgebied. Dergelijke kansen zijn dit seizoen wel besteed aan de Serviër, die zonder blikken of blozen zijn tiende Europa League-treffer van het seizoen tegen de touwen joeg. Na de gelijkmaker golfde het spel op en neer, met kansen over en weer. Aan de ene kant zorgden Giroud en Willian voor gevaar, terwijl de ingevallen De Guzman aan de andere zijde een vrije trap in de muur schoot.

Uiteindelijk bleef het in de reguliere speeltijd bij 1-1, waardoor er verlengd moest worden. Sarri haalde Giroud naar de kant voor Gonzalo Higuaín en zag de bezoekers de eerste levensgrote kans van de verlenging krijgen. De ingevallen Sébastien Haller dook vrij op in het strafschopgebied en kreeg de bal richting doel, maar zag David Luiz het leer vlak voor de lijn weghalen. Kort daarna werd andermaal een poging van de Franse spits voor de lijn weggehaald, deze keer door Davide Zappacosta.

In de tweede helft van de verlenging was Chelsea sterker en nadat een schot van Zappacosta nog gekeerd was door Trapp, leek de doelman wel te moeten vissen toen de bal via César Azpilicueta het doel in stuiterde. Scheidsrechter Ovidiu Hategan zag echter dat de Spaanse verdediger Trapp had gehinderd, waardoor de treffer werd geannuleerd. Daardoor bleef de verlenging zonder doelpunten, wat betekende dat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Azpilicueta miste namens Chelsea, maar zag vervolgens ook Martin Hinteregger en Goncalo Paciencia falen. Hazard schoot de beslissende strafschop binnen en bezorgde Chelsea daarmee een finaleplaats.

Aubameyang en Lacazette schieten Arsenal naar Europa League-finale

Arsenal is er donderdagavond in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de Europa League ten koste van Valencia. De Londenaren wisten vorige week in eigen huis met 3-1 te winnen van de Spanjaarden en in het Estadio Mestalla kon Arsenal het karwei afmaken door overtuigend met 2-4 te winnen.

Valencia wist dat het minimaal twee keer moest scoren om de finale te halen en de thuisploeg zette in de beginfase dan ook aan om tot een goed resultaat te komen. Na bijna een kwartier spelen werd Valencia al beloond voor de inspanningen. Bij een tegenaanval stoomde Goncalo Guedes op, die daarna Rodrigo bediende. De Spanjaard schoot de bal vervolgens snel voor het doel van doelman Petr Cech, die kansloos was op de poging van Kevin Gameiro: 1-0.

De fans van de thuisploeg waren nog niet klaar met juichen of Arsenal had aan de andere kant van het veld al gescoord via Pierre-Emerick Aubameyang. Na een uittrap van Cech werd er slecht geanticipeerd door de defensie van Valencia, een gegeven waar Alexandre Lacazette van kon profiteren. De Fransman kopte de bal door naar Aubameyang, die knap raak schoot: 1-1. Door de tegentreffer moest Valencia twee keer scoren om een verlenging af te dwingen.

Vlak na rust leek Lacazette aan alle spanning een einde te brengen. De spits wist een strakke pass van Lucas Torreira knap te controleren, zijn directe tegenstander het nakijken te geven en hard binnen te schieten: 1-2. Nog geen tien minuten later stond het echter alweer gelijk. Rodrigo kon een mooie aanval bekronen, maar zijn schot kwam terecht bij Gameiro, die na wat gestuntel met de bal de 2-2 maakte.

Valencia stond voor de schier onmogelijk taak om nog drie doelpunten te produceren. Halverwege de tweede helft maakte Aubameyang aan alle twijfels een einde met zijn tweede doelpunt van de avond. Ainsley Maitland-Niles kwam aan de rechterkant door en gaf een strakke voorzet, die op waarde werd geschat door de aanvaller uit Gabon: 2-3. In de slotfase verzorgde Aubameyang ook nog eens het slotakkoord door hard binnen te knallen: 2-4.

Man in weerwolfmasker martelt dochter (2) van vriendin

Mocht je nog wat vertrouwen in de mensheid hebben en dat graag willen behouden: ga maar even wat anders doen, want dit bericht zal daar niet bij helpen. We bevinden ons in Florida, waar ene Andrew Bennett Ross-Celaius is opgepakt, en dat is nou echt een zieke geest van de bovenste plank.

Ross-Celaius, 37 jaar, wordt ervan verdacht de 2-jarige dochter van zijn vriendin ernstig mishandeld te hebben, hoewel het in de rechtbank vermoedelijk treffender omschreven werd als 'marteling' en 'pure terreur'. Sherrif David Morgan gaf aan nauwelijks woorden te kunnen vinden om de daden van het stuk zuurstofverspilling te beschrijven. "Dit is waar nachtmerries van gemaakt zijn, hier zou geen enkel kind ooit iets mee te maken moeten hebben."

Volgens de aantijgingen gooide Ross-Celaius regelmatig flesjes - al dan niet gevuld - tegen het slapende meisje, beschoot hij haar met een airsoftwapen, hing hij een elektrische band om haar nek waar hij schokken mee uitdeelde en verbrandde hij haar met een aansteker, waar als detail nog bij toe werd gevoegd dat hij 'soms een weerwolfmasker droeg' tijdens de mishandelingen. Of van seksueel misbruik ook sprake was is nog niet bekend, aldus Morgan.

Onderzoekers zijn van mening dat de moeder van het kind niet wist van de mishandelingen, maar ze zit wel in de problemen wegens verwaarlozing. Ze dacht dat haar kind ringworm had en ging naar het ziekenhuis, waar medisch personeel brandplekken zag die ze uiteindelijk op het spoor van mishandeling brachten. Ross-Celaius stond zijn gruweldaden overigens regelmatig met zijn telefoon te filmen en onderzoekers zijn nog altijd volop bezig met de ondankbare taak om alle beelden te bekijken.

Een andere man uit Florida is opgepakt op verdenking van het vernietigen van bewijs. Ross-Celaius zou hem vanuit de gevangenis gebeld hebben met het verzoek om een en ander te vernietigen.

Update
Naar nu blijkt, met dank aan oplettende lezers, is dit verhaal wat Ross-Celaius betreft inmiddels al afgesloten: hij is dood gevonden in zijn cel, vermoedelijk heeft hij zichzelf opgeruimd.

Aantal verpleegkundigen toegenomen

In 2017 nam het aantal werkzame verpleegkundigen toe tot ruim 186.000. Alleen in de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg daalde hun aantal. De werkdruk onder verpleegkundigen is bovengemiddeld hoog. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

Eind 2017 werkten ruim 186.000 geregistreerde verpleegkundigen in een beroep binnen of buiten de zorg. Dat zijn er ruim 12.000, of 7 procent, meer dan in 2014. Binnen de zorg werkten eind 2017 ruim 171.000 verpleegkundigen, bijna 6 procent meer dan drie jaar eerder.

Vooral in instellingen voor verpleging, verzorging en thuiszorg nam het aantal verpleegkundigen toe, met ongeveer 7.700. De ziekenhuizen kenden een groei van 3 duizend verpleegkundigen. Bij de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en gehandicaptenzorg (GHZ) nam het aantal verpleegkundigen juist af, met respectievelijk ruim 7 procent en bijna 5 procent. Tussen 2015 en 2017 daalde het aantal bedden in de GGZ van 16,7 duizend naar 15.500.

Buiten de zorg nam het aantal verpleegkundigen met bijna 21 procent toe, van 12.600 in 2014 naar 15.200 in 2017. Verpleegkundigen buiten de zorg werken bijvoorbeeld als brandweerverpleegkundige, in het onderwijs of bij interne arbodiensten.

Toenemende vergrijzing, vooral onder mannen
Zo’n 48 duizend verpleegkundigen, ruim 1 op de 4 werkzame verpleegkundigen, zijn 55 jaar of ouder. Dat zijn bijna 10.000 werkzame 55-plussers meer dan in 2014. De GGZ en GHZ zijn het meest vergrijsd: 1 op de 3 verpleegkundigen in deze instellingen was in 2017 ouder dan 55 jaar. In de GGZ werken ook relatief veel mannen, 30 procent tegen 14 procent gemiddeld in de verpleegkunde. Van de mannelijke verpleegkundigen is bijna 40 procent 55 jaar of ouder, van de vrouwen 24 procent.

Ook het aantal verpleegkundigen jonger dan 35 jaar is toegenomen. In 2014 waren er ruim 48.000 verpleegkundigen jonger dan 35 jaar werkzaam, in 2017 ruim 54.000. Het aantal verpleegkundigen van 35 tot 55 jaar nam met ongeveer 4.000 af.

Meer afgestudeerde verpleegkundigen
De afgelopen jaren studeerden meer verpleegkundigen af. In het studiejaar 2015/’16 slaagden ruim 4,4 duizend verpleegkundigen op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en bijna 3 duizend op het hoger beroepsonderwijs (hbo bachelor). In het studiejaar 2017/’18 slaagden bijna 10.000 verpleegkundigen, ruim 5.700 op het mbo en ruim 4.2000 op het hbo (bachelor).

Werkdruk onder verpleegkundigen bovengemiddeld
De ervaren werkdruk lag in 2018 onder zowel hbo- als mbo-verpleegkundigen hoger dan gemiddeld onder alle werknemers. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die CBS en TNO samen uitvoeren. Verpleegkundigen geven vooral vaker aan heel veel te moeten werken en extra hard te moeten werken.

Hbo’ers hebben daar vaker last van dan mbo’ers. Verpleegkundigen zeggen ook vaker dan alle werknemers dat zij erg snel moeten werken. Sinds 2014 is de ervaren werkdruk onder hbo-verpleegkundigen toegenomen, voor alle aspecten van de werkdruk. Voor verpleegkundigen op mbo-niveau is zo’n toename niet te zien.

Het CBS laat in een voetnoot weten dat de cijfers over gediplomeerde verpleegkundigen in dit bericht zijn gebaseerd op een andere afbakening dan in de Staat van volksgezondheid en zorg.

Aantal volledig elektrische auto's verdubbeld

Nederland telde op 1 januari 2019 bijna 45.000 volledig elektrische personenauto’s, tweemaal zoveel als een jaar eerder. Het aantal plug-in hybrides nam het afgelopen jaar met ruim 3 procent af tot bijna 94.000. Het totale aantal stekkerauto’s – volledig elektrische personenauto’s én plug-in hybrides - nam in 2018 met 16 procent toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, gebaseerd op de kentekenregistratie van de RDW.

Op 1 januari 2019 waren er bijna 139.000 stekkerauto’s. Dit zijn personenauto’s met een elektromotor, waarvan de accu kan worden opgeladen met behulp van een stekker. Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s (FEV’s), die enkel een elektromotor hebben (en emissievrij zijn), als plug-in hybrides (PHEV’s).

Dit laatste type heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Bijna 77 procent van deze stekkerauto’s wordt zakelijk gereden, tegen 12 procent van alle personenauto’s. Het aantal stekkerauto’s neemt al jaren toe. Op 1 januari 2019 was 1,6 procent van alle personenauto’s in Nederland een elektrische auto met stekker.

Groeispurt volledig elektrische auto’s
Nederland telde op 1 januari 2014 ruim 4.600 FEV’s, vijf jaar later is dit aantal bijna vertienvoudigd (44.700). Deze groei vond vooral plaats tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019, toen er per saldo bijna 23.000 volledig elektrische auto’s op de weg bijkwamen. In januari 2019 is bijna 1 op de 3 stekkerauto’s volledig elektrisch.

Daling aantal plug-in hybrides
Begin 2019 reden er in Nederland bijna 94.000 PHEV’s rond, ruim 3 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal plug-in hybrides groeide vanaf 2014 fors, maar stagneerde in 2017. Vanaf januari 2017 is de bijtelling voor een PHEV verhoogd naar 22 procent. Daarmee is een PHEV belastingtechnisch niet langer voordeliger dan een benzine- of dieselauto.

9 op de 10 nieuwe stekkerauto’s volledig elektrisch
De groei van het aantal stekkerauto’s tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019 is met name toe te schrijven aan de toename van het aantal nieuwe stekkerauto’s. In 2018 werden in ons land ongeveer 28.000 nieuwe stekkerauto’s op kenteken gezet, ruim 18.000 meer dan in 2017. Bijna 90 procent van de nieuwe stekkerauto’s in 2018 is volledig elektrisch.

Naast het verschijnen van nieuwe stekkerauto’s, verdwenen er in de loop van 2018 ook stekkerauto’s uit het straatbeeld, onder andere door export en opname in de bedrijfsvoorraad van dealers en leasemaatschappijen. Hiermee kwam het totaal aantal stekkerauto’s op 1 januari 2019 uit op 139.000.

Meeste nieuwe Tesla’s
De Tesla Model S was in 2018, net als voorgaande jaren, de meest voorkomende volledig elektrische auto. Van dit model reden er op 1 januari 2019 ruim 12.000 rond. Andere populaire FEV’s in 2018 waren de Jaguar I-Pace, Nissan Leaf en de Tesla Model X.
De Mitsubishi Outlander is al jaren de meest voorkomende plug-in hybride, met bijna 23.000 auto’s op 1 januari 2019. De hoogtijdagen lagen in 2014 en 2015, toen er per jaar ongeveer 8.000 nieuwe auto’s van dit model bijkwamen. In 2018 waren dat er 900. De Volvo XC60 T8 Twin Engine volgt met bijna 800 nieuwe plug-in hybrides in 2018.

Grootste coffeeshop op darkweb gesloten

De politie en het OM zijn verantwoordelijk voor het offline gaan van de grootste coffeeshop op het darkweb, genaamd DutchMagic. Al in november is deze site offline gehaald. Bij meerdere huiszoekingen zijn onder andere handvuurwapens, panden, voertuigen en grote hoeveelheden contanten in beslag genomen. Een verdachte uit Limburg zit vast, meerdere aanhoudingen worden verwacht.

Op DutchMagic konden bezoekers softdrugs aanschaffen. De website gold jarenlang als één van de top-vendors (verkopers) op het zogenoemde darkweb, met een miljoenenomzet op jaarbasis. De drugs werden besteld via darkweb, afgerekend in bitcoins en verzonden via reguliere post- en pakketbedrijven.

Interventie
Al in november 2018 haalde de politie op last van een officier van justitie van het Landelijk Parket DutchMagic offline. In een eerder stadium was onderzoek gedaan naar de inpakker en verzender van de bestellingen. Daarbij is beslag gelegd op voertuigen en twee panden. Begin april dit jaar werden opnieuw doorzoekingen gedaan, en is weer beslag gelegd op voertuigen en panden, maar ook op gegevensdragers. Bovendien werden er bij de doorzoekingen bijna een half miljoen aan contacten en goudstaven gevonden. Ook daar is beslag op gelegd.

Verdachte
Op 8 april 2019 is een 42-jarige man uit Hoensbroek aangehouden. De raadkamer van de rechtbank in Zwolle heeft inmiddels besloten dat de man tot zeker 23 juli vast blijft zitten. Hij wordt verdacht van het verzenden van pakketten met drugs naar het buitenland en daarnaast van witwassen. Het opsporingsonderzoek is nog gaande, en meer aanhoudingen zijn voorzien.

Darkweb
Op de markets op darkweb wordt op grote schaal gehandeld in illegale goederen zoals drugs, wapens, kinderporno en gijzelingssoftware. Een voorbeeld is Hansamarket, dat in 2017 na een grote infiltratieoperatie offline is gehaald. Meer recent is WallStreet Market, waar overheidsinstanties ook samen hebben gewerkt om de criminaliteit op het darkweb een slag toe te brengen. Het zogenoemde darkweb is het niet onmiddellijk vindbare deel van het internet.

Grootste coffeeshop op darkweb gesloten (Foto: Politie.nl)
Grootste coffeeshop op darkweb gesloten (Foto: Politie.nl)

FOK! Wat een weer: de zogezegde wisselvalligheid is bijna voorbij

Welkom!  

Nou dat was me weer een wisselvallige periode zeg. Daar lusten de honden geen brood van. Het zou vanaf vorige week vrijdag dus dat wisselvallige weer zijn, nou dat heb ik gemerkt. In een week tijd is er maar liefst 7 mm regen gevallen te Haarlem. Daar zullen we het weer een tijdje mee moeten doen. Een hogedrukgebied staat op het punt zich te gaan ontwikkelen, al kan er op zaterdag nog een beetje regen vallen.

Ook gisteren was het hier zéér wisselvallig. Zonnige perioden werden afgewisseld met nog meer zonnige perioden. Natuurlijk bleef het de hele dag droog in deze omgeving. In het binnenland vielen er wel een aantal buien. Dat waren soms pittige exemplaren en er kwam ook onweer voor. Overigens is dit een vrij normale situatie voor mei, alleen het bevalt me niet.  

Vandaag is er in eerste instantie wat meer bewolking, en zeker in het zuiden kan daar ook wat lichte regen uit vallen. Later op de dag is er ook in het oosten een buitje mogelijk. Elders blijft het op de meeste plaatsen (alweer) droog. Later op de dag kan vanuit het noordwesten de zon nog even doorbreken. Het wordt minder zacht dan vandaag met maxima van 11 tot 14 graden. De wind is west-noordwest en meest matig van kracht.

Op onderstaande foto zien we een bui over Zelhem trekken. De foto is van Erwin Klein. Hij is echter te druk om te FOKKEN! dus vroeg hij aan mij om zijn foto te plaatsen. Hij heeft echter nog veel meer mooie foto's gemaakt. Neem gerust eens een kijkje op het Instagram-kanaal van Erwin. Dat zou hij leuk vinden en deze reclame is tevens een verjaardagscadeautje. @erwin_klein1

Tot spreeks!  

Bui nabij Zelhem1 (Foto: Erwin Klein)
Op woensdagavond trok een buienlijntje van zuidwest naar noordoost over het land en leverde in de Achterhoek dit fraaie plaatje op. (Foto: Erwin Klein. Pssst.. op  @erwin_klein1 staan ook foto's van de sneeuw van afgelopen weekend. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aanval op abortus geopend in VS

Verschillende conservatieve Amerikaanse staten hebben de aanval geopend op de landelijke abortuswetgeving. Het verst gaat Alabama, dat het in alle gevallen zou willen verbieden. Zestien andere staten hebben het tot zes weken beperkt of bereiden hiertoe wetgeving voor. Het doel is een gang naar het Hooggerechtshof, waar president Donald Trump al twee conservatieve rechters wist te benoemen.

Het Hof zou zijn eigen uitspraak uit 1973 die abortus legaliseerde, dan weer ongedaan moeten maken. De gedachte achter de zesweekstermijn is dat er dan iets kan worden waargenomen dat op een hartslag lijkt. De VS gaat net als Nederland uit van het criterium dat abortus is toegestaan tot het moment van levensvatbaarheid buiten de baarmoeder. Dat is na 24 tot 28 weken.

Die zogenaamde hartslagwetten worden allemaal aangevochten maar dat is de bedoeling, schrijft de Volkskrant. Er zouden er al twee door de rechter zijn verworpen, maar vervolgens wordt daar dan weer beroep tegen aangetekend. Uiteindelijk zou het Hooggerechtshof zich er dan over moeten buigen. Het benoemen van conservatieve rechters was een belangrijke verkiezingsbelofte van Trump, waarmee hij evangelische christenen aan zich wist te binden.

Opschudding
Donderdag was de senaat van Alabama bijna zover om voor een vergaand verbod te stemmen. Maar toen er werd geprobeerd een amendement te schrappen voor de uitzonderingsgevallen verkrachting en incest, ontstond er opschudding. Daardoor is de stemming nu een week uitgesteld.

De wet gaat regelrecht in tegen de historische Roe versus Wade-uitspraak uit 1973, en opsteller Terri Collins geeft ronduit toe dat die is ontworpen om bij de rechter terecht te komen. Uit de wettekst spreekt een eenvoudig principe: een foetus leeft dus abortus is moord.

Het voorstel heeft het zelfs over massamoord. Er staat in te lezen dat door abortus sinds 1973 ruim driemaal zoveel doden zijn gevallen als in Duitse concentratiekampen, bij Chinese zuiveringen, in Stalins strafkampen en door de Rwandese genocide bijelkaar.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.