FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 mei 2019

Sterke Bertens klopt Kvitova en bereikt halve finales Madrid

Kiki Bertens heeft zich op knappe wijze geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi van Madrid. De Nederlandse klopte Petra Kvitova in twee sets: 6-2, 6-3.

De kwartfinale tussen Bertens en Kvitova was een herhaling van de finale van vorig jaar in Madrid. Toen was de Tsjechische in drie sets te sterk voor de Nederlandse. Ook twee weken geleden in de halve finales van Stuttgart moest Bertens haar meerdere erkennen in Kvitova.

Vanaf het begin van de partij had Bertens het betere van het spel. Waar Bertens weinig fouten maakte vanaf het begin maakte Kvitova veel onnodige fouten. Het zorgde al vroeg in de eerste ervoor dat Bertens één break voorkwam en deze voorsprong zou ze niet meer afgeven.

In de tweede set kwam Bertens opnieuw vroeg één break voor, maar die wist ze niet vast te houden. Kvitova kwam beter in haar spel met de nodige mooie punten, maar de Nederlandse nummer zeven de wereld bleef goed tegenstand bieden. Bij 3-3 brak ze opnieuw de service van de Tsjechische nummer twee van de wereld en won vervolgens de partij door op 5-3 nog een keer de service van de titelverdedigster in Madrid te breaken.

In de halve finales van Madrid neemt Bertens het op tegen Sloane Stephens. De Amerikaanse won haar kwartfinale tegen de Kroatische Petra Martić.

NHL: Sharks na zinderende slotfase door in play-offs

De ijshockeyers van de San Jose Sharks staan in de finale van de Western Conference in de NHL. De ploeg won in eigen huis het beslissende zevende duel met de Colorado Avalanche, maar er moest voor geknokt worden.

Captain Joe Pavelski keerde na een blessure terug en speelde zijn eerste minuten in de tweede ronde, met succes: na krap zes minuten opende hij de score, zes minuten later stelde hij Tomas Hertl in staat de 2-0 te scoren.

Mikko Rantanen bracht de Avalanche terug in de wedstrijd, waarna Joonas Donskoi in de tweede periode voor de 3-1 zorgde. Vroeg in de derde periode was Tyson Jost wel goed voor de aansluitingstreffer, maar Sharks-goalie Martin Jones hield stand in een stevig offensief en San Jose won met 3-2.

NHL play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Boston Bruins - Carolina Hurricanes, East Finals - Wedstrijd 1*
*Live op FOX Sports

Sharks - Avalanche (Bron: YouTube)

NBA: Bucks naar laatste vier, Warriors op matchpoint

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben zich geplaatst voor de finale van de Eastern Conference in de NBA. De ploeg won in eigen huis het vijfde duel met de Boston Celtics vrij simpel en pakte daarmee de 4-1 winst in de serie. Giannis Antetokounmpo tekende dit keer voor 20 punten, 8 rebounds en 8 assists en leidde de Bucks naar de 116-91 winst.

De Golden State Warriors speelden thuis de vijfde wedstrijd tegen de Houston Rockets en dat werd vrij spannend. Aanvankelijk had de ploeg een prima voorsprong, maar de Rockets kwamen terug en de Warriors raakten Kevin Durant kwijt met een blessure. Toch hielden ze stand, onder meer dankzij een layup van Klay Thompson (27 punten) in de laatste seconden: 104-99.

NBA play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Philadelphia 76ers - Toronto Raptors, East Semifinals - Wedstrijd 6 (3-2 Toronto)*
04.30 Portland Trail Blazers - Denver Nuggets, West Semifinals - Wedstrijd 6 (3-2 Denver)
*Live op Ziggo Sport

De play-offhoogtepunten van de Bucks tot nu toe (Bron: YouTube)

Van Gerwen vernedert Wright in Premier League

Donderdagavond komen de heren darters in actie voor de veertiende van vijftien reguliere avonden in de Premier League, dit keer in de FlyDSA Arena in Sheffield. Peter Wright en Michael Smith zijn al uitgeschakeld, Rob Cross en Michael van Gerwen kunnen zich voor de play-offs plaatsen. Het Europa League-voetbal zit weer in de weg, maar gelukkig is het live te kijken op RTL Z.

Michael Smith (ENG) - James Wade (ENG) 7-7
De wedstrijd begon prima en vooral vroege finishes van 144 (Wade, 2-2) en 128 (Smith, 3-2) maakten indruk. Vervolgens ging het niveau toch wat naar beneden en beide heren lieten flink wat kansen liggen op de dubbels. Het ging wel gelijk op, hoewel een 161-finish Wade op 5-7 bracht. Smith vocht zich echter terug, Wade weigerde om het af te maken en met 7-7 kreeg de wedstrijd wellicht niet geheel onterecht geen winnaar.

Michael Smith - James Wade (Bron: PDC)
Michael Smith - James Wade (Bron: PDC)

Mensur Suljovic (AUT) - Rob Cross (ENG) 3-7
Cross begon buitenaards goed en stond na een paar legs boven de 120 gemiddeld te gooien. Dat volhouden was niet realistisch, maar Suljovic kwam niet meer in de buurt. Een knappe 124-finish bracht hem nog tot drie legs van de Engelsman (4-7), maar met een beetje moeite maakte Cross het vervolgens keurig af: 4-8.

Mensur Suljovic - Rob Cross (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Rob Cross (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - Gerwyn Price (WAL) 7-7
Zo nu en dan was het best een aardige wedstrijd, waarin Price aanvankelijk steeds de overhand had. De immer rustige Welshman kwam op een 3-6 voorsprong, maar gooide vervolgens even uitermate slecht en Gurney kwam met een fraaie 95-finish terug op 6-6. De laatste twee legs werden verdeeld, het eindigde dus met een gelijkspel, en vervolgens was het wederom hommeles in een duel met Price. Er werd niet al te vriendelijk met de handen geschud, er werd zelfs een beetje geduwd en het was gedoe, maar uiteindelijk ging niemand knock-out en kon de volgende wedstrijd voorbereid worden.

Daryl Gurney - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Peter Wright (SCO) 8-1
Dit was eigenlijk niet eerlijk. Wright speelde met een gehavend been niet eens verkeerd, maar Van Gerwen was fenomenaal goed. Leg na leg ging alles raak, vooral op de dubbels, tot hij in de laatste leg toch nog even een paar dubbels ernaast gooide, voor de vorm wellicht. De groene sloopkogel maakte het gelukkig voor Wright dan maar snel af en won met 8-1.

Michael van Gerwen - Peter Wright (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Peter Wright (Bron: PDC)

Geen nieuwe maatregelen tegen lachgas in Amsterdam

Amsterdam neemt voorlopig geen nieuwe maatregelen tegen het gebruik van lachgas. Verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim wil eerst onderzoek doen naar lachgas.

Dat heeft de wethouder vandaag laten weten in de raadsvergadering na vragen van de ChristenUnie (CU). De CU had gevraagd om maatregelen nadat bekend werd dat tientallen mensen onwel zijn geworden door het gebruik van lachgas op Koningsdag.

'Te weinig bekend'
Kukenheim zei dat er nog te weinig bekend is over het gebruik van lachgas en de gevolgen daarvan. De wethouder wil eerst alle onderzoeken afwachten. Verder zegt ze dat ze niet van plan is om lachgas te verbieden. Ook wil ze geen ontmoedigingsbeleid op festivals, iets waar de CU wel voor is.

Volgens de wethouder zijn er 'slechts' drie personen na het gebruik van lachgas overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat dit in combinatie was met alcohol, is het volgens Kukenheim lastig vast te stellen welke stof de boosdoener was. De gemeente liet een dag na Koningsdag weten dat er tientallen mensen door ambulancepersoneel zijn behandeld na het gebruik van lachgas, de meesten hadden vermoedelijk ook teveel alcohol op. Zij konden ter plaatse worden behandeld.

Pyromaan (38) uit Diemen krijgt TBS opgelegd

Een 38-jarige man uit Diemen, die meerdere auto's in Amsterdam in brand heeft gestoken, krijgt TBS opgelegd. Volgens de officier van justitie beseft de man niet hoe gevaarlijk autobranden zijn en krijgt hij om die reden geen celstraf, maar wel dus TBS met voorwaarden opgelegd.

De Diemenaar wordt verdacht van vier branden en een poging tot brandstichting, meldt het OM vandaag. Hij werd op 23 september vorig jaar aangehouden na een melding van brandstichting in de Jan van Galenstraat in Amsterdam West. De verdachte droeg die avond een opvallend witte hoed, driekwart beige vest en had een rode tas bij zich.

Meerdere branden
Op diezelfde avond werd ook al een auto in brand gestoken aan de Oudezijds Voorburgwal en aan het Singel. Vanwege de opvallende kleding van de man werd hij in de buurt van de autobranden al snel herkend op camerabeelden.

Bij de aanhouding van de verdachte werden aanstekers, een zak papier met papiersnippers en handschoenen aangetroffen. In zijn schoudertas zaten tampons, langwerpige platte houtjes en enkele platte brede houtjes die omwikkeld werden met touw. Deze voorwerpen zijn volgens de politie eerder gebruikt bij een autobrand in juli vorig jaar in Oost.

Na een DNA-test bleek de verdachte ook een match te hebben op een aanmaakblokje dat werd aangetroffen bij een poging tot brandstichting, wederom in juli in dezelfde wijk.

8 miljoen naar gemeenten voor cliŽntondersteuning

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt per 1 juni 8 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten om cliëntondersteuning verder te ontwikkelen en verbeteren. In totaal investeert het kabinet 55 miljoen euro in de versterking van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Mensen met een (complexe) zorg- of ondersteuningsvraag kunnen nu al in hun gemeente of bij het zorgkantoor kosteloos een beroep doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner. Met de beschikbare 8 miljoen euro kunnen de gemeenten deze cliëntondersteuning gaan verbeteren.

Gemeenten gaan vanuit het project Koplopers Cliëntondersteuning met de extra middelen aan de slag om meer inzicht te krijgen in de behoefte naar en de toegang tot cliëntondersteuning. Ook kan de bekendheid met en vindbaarheid van cliëntondersteuning worden verbeterd, evenals deskundigheid en kwaliteit. In het bijzonder worden specifieke groepen beter bijgestaan, zoals dak- en thuislozen, mensen met een (licht) verstandelijke beperking en ouderen met een klein netwerk. De koplopergemeenten delen hun kennis met alle gemeenten.

Koplopers Cliëntondersteuning
In het project Koplopers Cliëntondersteuning, uitgevoerd door de VNG, werken 28 gemeenten samen met Movisie, Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein. Doel is om de cliëntondersteuning beter bekend te maken bij mensen die er mogelijk baat bij hebben, om de samenwerking tussen (formele en informele) cliëntondersteuners te verbeteren en om cliëntondersteuning levensbreed aan te bieden. Koplopers cliëntondersteuning zijn ook ambassadeurs voor cliëntondersteuning in hun regio.

De 28 deelnemers aan het project zijn: Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Breda, Den Haag, Deurne, De Wolden, Dordrecht, Heeze-Leende, Helmond, Maastricht, Meppel, Midden-Groningen, Meppel, Ommen, Oosterschelderegio, Putten, Regio Twente, Roosendaal, Stichtse Vecht, Teylingen, Tilburg, Veldhoven, Voorst, Woerden en Zaanstad.

Prins Harry in Den Haag: 'Tot over een jaar'

Met een welgemeend "Ik zie jullie over een jaar weer", luidde de Britse prins Harry vanmiddag de laatste 366 dagen tot het begin van 'zijn' Invictus Games in. Dat gebeurde op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, dat vanaf 9 mei 2020 een week lang het epicentrum is voor dit evenement.

De Invictus Games 2020 (IG2020) maken deel uit van de viering rond 75 jaar bevrijding. Prinses Margriet is erevoorzitter van het organiserende comité.

Aan de 5e editie van de Invictus Games doen zo'n 500 gewonde (oud-)militairen mee uit 19 landen. Zij komen uit in 9 sporten. Het is 1 land meer dan vorig jaar in Australië. Ook België heeft zich aangesloten bij de gemeenschap. Er zijn in die week van 9 tot 16 mei zeker 1.000 vrijwillers in actie tijdens de spelen, zo meldde voorzitter van de Invictus Games 2020, luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif. Hij onderstreepte het belang van de friends and family die betrokken zijn bij de games. Iedere deelnemer mag 2 familieleden of vrienden meenemen.

Eer
"De deelnemers leren in mogelijkheden denken en niet stil te staan bij wat ze niet meer kunnen", omschreef De Kruif de games.

Om dat te laten zien, woonde Prins Harry vanmiddag een aantal sportdemonstraties bij van Nederlandse oud-deelnemers aan de Invictus Games van Londen (2014), Orlando (2015), Toronto (2017) en Sydney (2018). Rolstoelbasketballer Jeroen Lunsing kreeg zo de kans zijn kunnen te demonstreren aan de Britse prins. "Ik vind het een eer om voor deze inspirator een demo te mogen geven", zei hij. "De Invictus Games hebben mij heel veel gebracht. Ik ben in aanraking gekomen met rolstoelbasketbal, een sport waar je als valide niet zo snel aan denkt. Mede door de sport en de spelen, heb ik er een nieuwe familie bij gekregen. Een team waarin ik mezelf kan zijn."

Dat is ook de kracht van de Invictus Games, betoogde minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. "De deelnemers zijn gewond, maar niet verslagen. Ze laten ons als publiek zien wat de kracht van sporten en samenwerken in een team is." Ze overhandigde aan de jonge vader prins Harry een rompertje in camouflagepatroon voor zijn nieuwgeboren zoon Archie.

Steun
Defensie steunt de Invictus Games met zowel geld als mensen en materieel. De minister ondertekende daartoe een overeenkomst met de Stichting Power of Freedom die de Invictus Games organiseert.
Het totaal budget voor IG2020 is € 15,2 miljoen. Dat wordt bijeengebracht door diverse instellingen.

Prins Harry in Den Haag: "tot over een jaar" (Pro Shots / Action Images)
Prins Harry in Den Haag: "tot over een jaar" (Pro Shots / Action Images)

Prins Harry in Den Haag: "tot over een jaar" (Pro Shots / Action Images)
Prins Harry in Den Haag: "tot over een jaar" (Pro Shots / Action Images)

Badr is terug

Kickboksorganisatie Glory heeft Badr Hari een nieuw contract aangeboden die de 34-jarige vechtersbaas woensdag heeft ondertekend. Het contract garandeert de Marokkaanse Nederlander zes gevechten. Hari heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Glory-kampioen wil worden en hiermee lijkt de weg vrij voor kickboksgoud.

Zijn eerste gevecht zal nog even op zich laten wachten. Hari zal eerst zijn negentien maanden lange schorsing wegens dopingebruik moeten uitzitten. Die schorsing zal in december aflopen, net op tijd voor een eventueel Oudjaarstoernooi van 's werelds grootste kickboksorganisatie. Een eventueel tweede gevecht met huidig kampioen Rico Verhoeven is nog onzeker, Verhoeven heeft nog geen nieuw contract getekend en is druk bezig met een aantal lucratieve activiteiten naast het kickboksen.

Minister Ollongren wil nieuwe stembiljetten

Minister Ollongren (BZK) stelt twee concepten van nieuwe stembiljetten voor aan de Tweede Kamer. Met deze concepten zijn al verschillende malen testen uitgevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil nu op grotere schaal experimenten gaan uitvoeren bij de verkiezingen in 2021. Om dat in werking te zetten wil de minister zo snel mogelijk een voorstel voor een experimentenwet bij de Tweede Kamer indienen.

Een nieuw stembiljet is wenselijk, omdat het huidige stembiljet te groot is en daardoor zowel voor de stembureaus als voor veel kiezers lastig hanteerbaar. Ook wil het ministerie nieuwe stembiljetten ontwikkelen die elektronisch en daarmee makkelijker sneller en nog betrouwbaarder te tellen zijn. Ollongren: “Dit is een belangrijke stap op weg naar een meer betrouwbaar en transparant verkiezingsproces. Experimenteren voordat een nieuw stembiljet landelijk wordt ingevoerd is nodig om de verandering van de wijze van stemmen op een goede manier te introduceren. De experimenten laten de werking in de praktijk zien en geven inzicht in de wijze waarop kiezers het beste kunnen worden voorgelicht en ondersteund, bijvoorbeeld met hulpmiddelen, bij het gebruik van een nieuw stembiljet.”

Buitenland als voorbeeld
Om te kijken welk stembiljet voor Nederland geschikt is, heeft het ministerie geïnventariseerd welke stembiljetten in andere landen gebruikt worden. Omdat in ons stelsel het aantal partijen dat kan deelnemen aan de verkiezingen onbeperkt is, het aantal kandidaten per partij maximaal 80 kan bedragen én de kiezer een keuze moet kunnen maken op een kandidaat, zijn er beperkte mogelijkheden om een kleiner stembiljet te realiseren. Het ministerie heeft twee concept stembiljetten laten ontwikkelen die hieraan voldoen.

Stembiljet per partij of stembiljet met genummerde kandidaten
Voor het eerste voorstel zijn er voor de kiezers evenveel stembiljetten beschikbaar als het aantal partijen dat deelneemt aan de verkiezing. De kiezer pakt in het stemlokaal/stemhokje het stembiljet van de partij waarop hij/zij wil stemmen en maakt daarop een keuze voor een kandidaat. Zou zo’n stembiljet in Nederland gebruikt worden, dan kunnen op het stembiljet staan de naam, voorletters, (eventueel) roepnaam, gemeente of woonplaats en eventueel het geslacht van de kandidaten.

Op het tweede voorstel voor het nieuwe stembiljet staan de namen van de namen van de partijen, de partijlogo’s en de nummers van kandidaten. De kiezer stemt door eerst het vakje bij de partij van zijn keuze in te kleuren en vervolgens het vakje van de kandidaat van de partij waarop hij/zij wil stemmen. In het stemhokje is een overzicht van kandidaten en alle gegevens die nu ook op het stembiljet staan beschikbaar zodat de kiezer ziet welke kandidaten op de lijst staan.

Experimentenwet
Om de voorgestelde nieuwe stembiljetten te kunnen gebruiken bij verkiezingen is een wettelijke grondslag noodzakelijk. Daarom wil de minister een tijdelijke experimentenwet bij de Tweede Kamer indienen om het mogelijk te maken dat bij verkiezingen een aantal keren kan worden geëxperimenteerd met de nieuwe stembiljetten.

RAGE 2 launch trailer is hier

Wanneer je hoofd bijna doormidden wordt gespleten door het gloeiende, op de pols gemonteerde vishaakmes van een gigantische, oude cyborg-man dan zou je wel eens durven nadenken over de reis die je naar dat moment heeft geleid. Herkenbaar, niet? Als je de launch trailer van RAGE 2 hebt gezien, zal je het wel snappen.

RAGE 2 lanceert volgende week op 14 mei 2019 voor Xbox One, PlayStation 4 en PC. 


Crash Team Racing Nitro-Fueled trailer schiet voorbij

Fans van Crash Team Racing opgelet! Je krijgt nu de kans in Crash Team Racing Nitro-Fueled om je eigen karts en personage aan te passen. In de net uitgekomen trailer, is te zien hoe spelers naar eigen voorkeur body’s, wielen, kleuren, banden en stickers kunnen combineren om hun eigen karts helemaal op te pimpen.

Als speler kun je nieuwe kart onderdelen en accessoires verdienen door het spelen van de Adventure modus en door het verzamelen van Wumpa Coins, waarmee ze los kunnen gaan in de Pit Stop area. De personage stats keren terug, inclusief de Beginner-, Intermediate- en Advanced klasse, net zoals vroeger. Crash Team Racing Nitro-Fueled is vanaf 21 juni 2019 verkrijgbaar op Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4.


45 arrestaties rond Ajax - Tottenham

Rondom de Champions Leaguewedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur zijn gisteren in totaal 45 mensen aangehouden door de politie. Het gaat om 5 Britten, 26 Nederlanders en 14 mensen met een andere, of een onbekende nationaliteit.

Er werden mensen opgepakt vanwege vernielingen, maar ook omdat zij een ambtenaar in functie beledigden. Ook zijn er mensen aangehouden die valse kaartjes voor de voetbalwedstrijd verkochten, of die namaak-fanitems, zoals voetbalsjaaltjes aan de man wilden brengen.

Knock-out na juichen
Er werd iemand opgepakt wegens een zware mishandeling. In een café in de Ferdinand Bolstraat werd een Spurs-fan knock-out geslagen toen hij juichte na de goal die Ajax de finale kostte.

In de Warmoesstraat vond een confrontatie plaats tussen voetbalsupporters. Daarbij werd een man met de Nederlandse nationaliteit neergestoken. Zijn verwondingen vielen mee, hij kon ter plaatse behandeld worden door ambulancepersoneel. Voor de steekpartij werd een Britse supporter gearresteerd. Maar ook het slachtoffer en nog een derde persoon werden opgepakt.

Het is niet bekend of alle 45 arrestanten nog steeds vastzitten.

Ubisoft kondigt Ghost Recon Breakpoint aan

Ubsioft heeft Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint aangekondigd met een walkthrough en een revealtrailer. De game is verkrijgbaar vanaf 4 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint is een militaire shooter die zich afspeelt in een diverse en vijandige open wereld. De complete game is te spelen in solo of coöp tot vier spelers. Het speelveld is Auroa, een mysterieuze eilandgroep waar de meest ontwikkelde technologieën samenkomen met ruwe, ongetemde natuur. Auroa, thuisland van drone-gigant Skell Technology, is nu in verkeerde handen gevallen en al het contact met de buitenwereld is verloren.

De Wolves, een gevaarlijke groep ex-militairen hebben de macht over het eiland genomen. De afvallige Ghost-eenheid wordt geleid door Lt. Colonel Cole D. Walker, gespeeld door Jon Bernthal. Walkers mannen hebben de Skell-drones omgebouwd tot moordmachines en schromen niet om deze te gebruiken. Opgejaagd en zonder support komen Nomad en de Ghosts terecht in een intens militair gevecht.

Spelers hebben totale controle over de tactische elementen van de uit te voeren missies. Daarnaast is de Ghost volledig aan te passen met duizenden customization-opties. Er staat een post-launch contentplan klaar voor Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint. Nieuwe verhaallijnen, classes en andere features worden regelmatig toegevoegd.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint verschijnt in verschillende edities:

  • De Gold Edition bevat de game en de Year 1 Pass.
  • De Ultimate Edition bevat de game, de Year 1 Pass en de Ultimate Pack.
  • De Wolves Collector’s Edition bevat de game, de Year 1 Pass, de Ultimate Pack, een Ubicollectibles figurine van Lt. Colonel Cole D. Walker, een Steelbook, exclusieve lithographs, Walkers dog tag, een waterbestendige kaart van Auroa en de soundtrack.

De standalone Ubicollectibles figurine van Nomad is te pre-orderen in de Ubisoft Store.

Spelers met de Gold, Ultimate of Collector’s Edition hebben drie dagen eerder toegang tot de game. Spelers die Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint pre-orderen krijgen toegang tot de beta, die voor launch zal verschijnen. Daarnaast ontvangen zij de Sentinel Corp. Pack met exclusieve gear.

Scholieren boos om 'politieke' herdenking schietpartij

Scholieren van een middelbare school in de Amerikaanse staat Colorado zijn boos weggelopen van een herdenkingsbijeenkomst. Die werd gehouden na een schietpartij waarbij een 18-jarige medescholier omkwam en er acht gewond raakten. Volgens de weglopers was er een politieke bijeenkomst voor strengere wapenwetten van gemaakt, in plaats van dat het slachtoffer werd herdacht.

Het ging om honderden leerlingen, aldus USA Today. Nadat enkele politici in de aula hun zegje hadden gedaan renden ze het gebouw uit, onder het roepen van onder meer "politieke stunt" en "we zijn mensen, geen statements". Ondertussen belaagden jongeren persfotografen en eisten de foto's te zien die waren genomen.

Buiten hielden de scholieren verlichte telefoons omhoog en zongen leuzen waaronder "geestelijke gezondheid". Dat is een verwijzing naar het idee dat schietpartijen worden veroorzaakt door gestoorden en niet door de aanwezigheid van wapens. De wegloopactie kon op sociale media op veel steun rekenen.

De daders van de schietpartij, die dinsdag plaatsvond, waren ex-leerlingen. Ze openden het vuur in een klaslokaal. Het dodelijke slachtoffer haalde naar de schutters uit toen hij werd doodgeschoten. Opvallend is dat over een van de twee, een 18-jarige jongen, het gerucht rondging dat hij homoseksueel zou zijn, terwijl de ander een 16-jarige transgender is die als meisje werd geboren. Beiden zitten vast.

De herdenking bleek naderhand te zijn georganiseerd door de zogeheten Brady Campaign to Prevent Gun Violence. Die heeft excuses aangeboden.

Ondanks oponthoud door trekker wint Van der Poel proloog Belgian Mountainbike Challenge

Mathieu van der Poel heeft donderdag de proloog van de Belgian Mountainbike Challenge gewonnen. Tijdens de tijdrit over achttien kilometer werd de renner van Corendon-Circus gehinderd door een trekker die op het parcours reed.

Omdat Van der Poel later op de avond te gast is in een talkshow op de Belgische televisie mocht hij eerder aan de tijdrit beginnen dan zijn naaste concurrenten. Tijdens de tijdrit werd hij opgehouden door een trekker die op het parcours reed. De 24-jarige Nederlander kwam na 42.04 minuten over de finish.

Na de finish geloofde Van der Poel niet in de winst. “Iemand zal zeker nog twee minuten van mijn tijd afdoen”, aldus Van der Poel tegen Het Nieuwsblad. “Ik zat vast achter een trekker.”

Zijn tijd van ruim 42 minuten was echter voldoende voor de zege. Op veertig seconden werd zijn landgenoot Hans Becking tweede. Op de derde plaats eindigde de Belg Quinten Hermans.

De meerdaagse wedstrijd in de Ardennen duurt nog tot en met zondag.

Uitslag proloog Belgian Mountainbike Challenge
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Hans Becking (NED) +0.40
3. Quinten Hermans (BEL) +2.00
4. Frans Claes (BEL) +2.44
5. Ben Thomas (GBR) +2.47
6. Timo Kielich (BEL) +3.14
7. Joris Massaer (BEL) +3.19
8. Erwin Bakker (NED) +3.35
9. Arne Tureluren (BEL) +3.37
10. Ivan Seledkov (RUS) +3.40

Vervolging Christenen begint op genocide te lijken

Christenen zitten wereldwijd in het verdomhoekje, zo lijkt het, na onderzoek in opdracht van de Britse regering. Het rapport concludeert dat de mate van vervolging van Christenen zich op het niveau van genocide begint te bevinden. Het geloof zal in sommige delen van de wereld zelfs volledig ten onder gaan door geweld, zelfs in gebieden waar volgelingen van Jezus zich eeuwenlang veilig mochten wanen.

"Er is bewezen dat er niet alleen meer Christenen worden vervolgd, maar in sommige gebieden in de wereld begint het op genocide te lijken zoals dat gedefinieerd is door de Verenigde Naties", aldus het rapport.

Het uitroeien van Christenen door middel van geweld was het expliciete doel van islamitische groepen in onder meer Syrië, Irak, Egypte, noordoost Nigeria en de Fillipijnen. Deze moslims vermoorden niet alleen de gelovigen, maar vernietigen ook alle bewijs van hun geloof. Zo breken ze kerken af en halen ze religieuze symbolen zoals kruizen neer. Geestelijken worden ontvoerd en daarna gruwelijk vermoord.

In 2016 werden Christenen wereldwijd in 144 landen stelselmatig lastiggevallen, een stijging van de 128 landen in 2015. Christenen zijn hiermee de meest vervolgde groep gelovigen. 245 miljoen Christenen lopen op dit moment direct risico om aangevallen te worden vanwege hun geloof.

Vooral in het Midden-Oosten kan men gerust spreken van een exodus, terwijl miljoenen Christenen hun heil ergens anders zoeken. In Palestina is nog maar anderhalf procent Christen en in Syrië woonden ooit één miljoen Christenen, maar dat aantal is mede dankzij IS snel gezakt tot minder dan een derde van dat aantal.

Veehouders gewaarschuwd voor 'invasie' van dierenactivisten dit weekend

Komend weekend komen dierenactiviesten vanuit de hele wereld naar Amsterdam voor de protestactie One Dam Day die georganiseerd wordt door Anonymous for the Voiceless. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwt veehouders ervoor dat voor, tijdens of na het congres de actievoerders mogelijk een onaangekondigd bezoek brengen aan veehouderijen in ons land om actie te voeren.

Op vrijdagavond staat er ook een training door de oprichters van Anonymous for the Voiceless op het programma waarbij activisten die voor de demonstratie komen een soort van cursus krijgen. Er gaan sterke geruchten dat er een actie op stapel staat bij slachterij VION in Boxtel. Ook is de belangenorganisatie bang dat ook boerderijen doelwit worden van actievoerders.

POV roept veehouders daarom op stallen op slot te houden, waakzaam te zijn en bordjes met verboden toegang te plaatsen. Mochten de boeren bezoek krijgen van activisten dan roept POV om rustig te blijven, de politie te bellen en zo mogelijk actievoerders te filmen.

De aankondigingsvideo voor de demonstratie:

Raiola woest om maandenlange schorsing: "Dit is een justitiŽle dwaling"

Mino Raiola mag tussen 9 mei en 9 augustus geen werkzaamheden verrichten in Italië. De Italiaanse voetbalbond heeft de zaakwaarnemer, net als zijn neef, geschorst. Raiola is pislink en is onmiddellijk in beroep gegaan tegen de beslissing. "Ik heb direct advocaten ingeschakeld en ga in beroep", zegt Raiola in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

De belangenbehartiger spreekt van 'een justitiële dwaling'. "Ik heb geen motivatie gekregen. Misschien is dit een gevolg van een verhaal van een of andere gefrustreerde mafkees. Schrijf dat maar op. Je kunt me er drieduizend vragen over stellen, maar ik weet oprecht niet wat er speelt", aldus Raiola, die onder anderen Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Matthijs de Ligt en Hirving Lozano tot zijn cliënten mag rekenen.

Diverse Italiaanse media speculeren dat de schorsing komt vanwege de overgang van Gianluca Scamacca van AS Roma naar PSV in 2015. Ingewijden melden echter dat Raiola destijds nog geen zaken deed met de jonge aanvaller, waardoor dat scenario is uitgesloten. Raiola weet naar eigen zeggen niet wat de reden is voor de schorsing en wil ook niet reageren op speculaties.

"Het is wel een schorsing, maar alleen voor de Italiaanse markt, hè. En die schorsing vechten we aan", aldus Raiola. Mogelijk heeft de schorsing gevolgen voor veel bekende spelers in de voetbalwereld. Zo werd De Ligt eerder in verband gebracht met Juventus, terwijl Lozano nadrukkelijk wordt gelinkt aan een transfer naar Napoli, dat bereid zou zijn om veertig miljoen euro te betalen voor de aanvaller van PSV.

Het OM over de foto's van de kroongetuige

Er is weer eens onbedoeld een foto van een kroongetuige door het Openbaar Ministerie gedeeld in een dossier. Dit keer in gaat het om foto van de kroongetuige in de zaak tegen kopstukken van de motorclub Caloh Wagoh. Hoewel het nooit had mogen gebeuren is er volgens het OM geen probleem. Op hun website  meldt het Openbaar Ministerie het onderstaande statement. 

"Het Openbaar Ministerie heeft de advocaten bericht over de aanwezigheid van foto's van de kroongetuige in het dossier. Dit dossier is verstrekt aan de rechtbank en de advocaten van de verdachten. Alleen zij kunnen erover beschikken. Zij zijn al bekend met de persoon van de kroongetuige, dus er is niets gedeeld wat niet al bekend was. Toch had dit niet mogen gebeuren. Het Openbaar Ministerie betreurt deze gang van zaken en heeft hierover persoonlijk contact gehad met de advocaat van de kroongetuige."

Verstappen hoopt dat updates Red Bull Racing dichter bij de kop van het veld brengen

Komend weekend wordt de Grand Prix van Spanje gehouden. Doordat de race in Barcelona de eerste is op Europese bodem introduceren de meeste teams updates voor de auto's. Max Verstappen: “Elk team brengt updates mee naar Barcelona en hopelijk brengen de onze ons meer dan de concurrentie, waardoor we hopelijk dichter bij de kop van het veld komen.”

Nogmaals Verstappen: “De ontwikkeling is een continu proces, waar ze op de fabriek doorlopend mee bezig zijn. Het gaat om allemaal kleine dingen die beter kunnen, zowel qua power unit als het chassis van de auto. Uiteindelijk zijn we gewoon op zoek naar meer grip, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de auto. Ik hoop dat het er hier in Barcelona al uitkomt. En daarna blijven we natuurlijk door ontwikkelen.”

Het team van Haas klaagde na de race in Bakoe over de banden. Volgens het Amerikaanse team is het lastig om de huidige banden op temperatuur te krijgen. Ook Verstappen kende die problemen in Bakoe: “Dat is dit jaar met de dunnere banden lastiger. Zeker op een stratencircuit als Bakoe, waar het opwarmen van de banden altijd al lastiger is. Dat zou hier in Barcelona beter moeten gaan. De banden zijn niet eenvoudig te doorgronden, want het is lastig om ze in het juiste window te krijgen. Daar buiten zijn ze heel gevoelig.”

Militair gewond bij oefening met simulator

Een militair van de landmacht is vanochtend gewond geraakt bij een training met een pantserhouwitser-simulator. De militair raakte met een arm bekneld en is per ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle vervoerd. Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden redelijk.

Met de simulator op de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne in ’t Harde oefenen bemanningen onder meer het laden van het 155mm-geschut. Defensie en de Arbeidsinspectie onderzoeken de omstandigheden en oorzaak van het ongeval.

Archieffoto van een Nederlandse Pantserhouwitser op oefening in Noorwegen (2016).((Foto: Defensie)
Archieffoto van een Nederlandse Pantserhouwitser op oefening in Noorwegen (2016).((Foto: Defensie)

Kittel per direct weg bij wielerploeg Katusha-Alpecin

Het contract van Marcel Kittel bij Katusha-Alpecin is in onderling overleg per direct ontbonden. De sprinter was bezig aan zijn tweede seizoen bij de Russisch-Zwitserse ploeg. Reden voor het stoppen zijn uitputtingsverschijnselen.

De 30-jarige Duitser won in januari de Trofeo Palma op Mallorca. Die zege was zijn laatste en enige overwinning dit seizoen. In totaal won hij in zijn carrière veertien etappes in de Tour de France en vier in de Giro d'Italia.

“Op mijn verzoek hebben Katusha-Alpecin en ik in onderling overleg besloten om mijn huidige contract vroegtijdig te beëindigen”, vertelt de Duitser. “Ik voelde mij uitgeput. Wat is echt belangrijk voor mij? Ik hou van wielrennen en mijn passie voor de sport verdwijnt nooit, maar ik weet ook wat het vergt van mij en wat ik moet doen om succesvol te zijn. De laatste twee maanden voelde ik mij uitgeput. Momenteel ben ik niet in staat om te trainen en te koersen op het hoogste niveau. Daarom heb ik besloten om een pauze in te lassen en tijd voor mijzelf te nemen. Ik ga nadenken over mijn doelen en plannen maken voor de toekomst.”

Bij Katusha-Alpecin is er met begrip gereageerd: “Met verdriet hebben wij ingestemd met Marcels verzoek om te stoppen bij de ploeg. We begrijpen de situatie waarin hij zit en we steunen hem volledig in deze moeilijke tijd. We hopen dat hij snel weer koerst als de kampioen die hij is. Namens de ploeg, alle sponsors en partners wensen wij Marcel al het beste voor de toekomst.”

Kittel per direct weg bij wielerploeg Katusha-Alpecin (Pro Shots / Action Images)
Kittel per direct weg bij wielerploeg Katusha-Alpecin (Pro Shots / Action Images)

Vrijspraak voor verkrachting en gijzeling

De rechtbank spreekt een 40-jarige man uit Zutphen vrij van verkrachting en vrijheidsberoving. Wel krijgt hij een boete van 550 euro voor het in bezit hebben van een stroomstootwapen. De man en de vrouw, die tegen hem aangifte deed, hadden in de zomer van 2018 seks met elkaar. Volgens de man was dat vrijwillig, volgens de vrouw niet.

Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen dat er sprake was van dwang. Daarbij weegt de rechtbank mee dat de vrouw meerdere wisselende en tegenstrijdige verklaringen aflegde. Zo confronteerde de politie de vrouw met een filmpje en zij gaf hier wisselende verklaringen over. Dit doet volgens de rechtbank ernstige afbreuk aan de betrouwbaarheid van haar verklaringen.

Rob Stenders boycot Radio 2 om Borsato

Marco Borsato heeft wederom een gedrocht van een single op de wereld gezet. Deze maal riep de zanger de hulp in van Davina Michelle en Armin van Buuren. Het resultaat valt niet bepaald in de smaak bij NPO Radio 2 DJ Rob Stenders en dat zette hem ertoe aan rigoureuze maatregelen te nemen.

"Ik kon óf meteen het kanaal inrijden óf volgende week gewoon niet naar Radio 2 luisteren. Het wordt het tweede. Wat een verraad aan de muziek hebben wij bij Radio 2 gepleegd", zo vertelde Stenders in niet mis te verstane woorden tijdens zijn eigen Radio 2-programma Stenders Platenbonanza. De DJ's van de zender hebben 'Hoe het danst' van het trio dus schijnbaar tot Topsong verkozen. We achten de kans echter erg klein dat Stenders de plaat in zijn programma gaat draaien, zoals te doen gewoonlijk met liedjes die Topsong zijn.

Stenders vanmiddag op NPO Radio 2:

Het nieuwe liedje van Marco en zijn vrienden:

Marco Borsato, Armin van Buuren, Davina Michelle - Hoe Het Danst (Bron:YouTube/Marco Borsato)

Vanavond livechat met politieke partij Volt

In het kader van de Europese verkiezingen op 23 mei aanstaande, hebben we alle deelnemende politieke partijen gevraagd om een livechat aan te gaan met jullie. Volt is de eerste partij die deze uitdaging aangaat.

Tijdens deze livechat met Volt kunnen we deze partij, die voor het eerst mee doet aan de Europese Parlementsverkiezingen, beter leren kennen. Het lijkt een partij anders dan alle anderen. VOLT is een pan-Europese partij, ze doen mee aan de verkiezingen in meerdere lidstaten van de Unie. Het is een progressieve partij die streeft naar een federaal Europa. Meer informatie over hun standpunten vind je hier.

Op donderdag 9 mei van 19:30 tot 21.00 krijgt FOK! de kans twee kandidaat-europarlementariërs van deze partij te onderwerpen aan een vragenvuur. Dat gaat gebeuren op het forum. Jullie kunnen nu alvast je vragen stellen in dit topic.

De personen die jullie vragen zullen beantwoorden zijn de nummer 5 op de lijst van Volt, Lars Jongerius en de nummer 15 op de lijst: Jason Halbgewachs.

FOK! Livechat met VOLT
FOK! Livechat met VOLT

In hoger beroep hogere straf geŽist voor mishandeling 28 dagen oude zoon

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen een 45-jarige man uit Den Haag een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist. De man wordt verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan zijn zoontje van 28 dagen. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de man op 11 juni 2014 tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Verdachte is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan.

Mishandeling
De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), komt tot de conclusie dat verdachte op 28 november 2012 zijn zoontje ernstig heeft mishandeld. Dit heeft hij gedaan door hem heen en weer te schudden en/of hem te slaan, duwen of gooien tegen een hard voorwerp.

Wonder
De baby van toen is inmiddels 6,5 jaar. De AG ziet dat hij aan de mishandeling zeer ernstig hersenletsel heeft overgehouden. “Een jongetje dat alleen dankzij een wonder nu nog in leven is. Het leidt een leven dat gekenmerkt wordt door de intense liefde van zijn moeder en de afwezigheid van zijn vader. Waarbij op elk moment van de dag er zorgen zijn over de vraag hoe lang zijn leven nog mag duren.”

Verzorger
De eis van het OM ligt 2,5 jaar boven de gevangenisstraf die de rechtbank verdachte heeft opgelegd. De reden daarvan is dat die rechters mee hebben laten wegen dat de verdachte de vaste verzorger was van de baby. Dat is hij nu niet meer, omdat hij het gezin heeft verlaten.

Steken
Dat er nog steeds geprocedeerd wordt over iets wat in de herfst van 2012 is voorgevallen steekt de AG. Dit heeft met name te maken met de vele onderzoeken naar het letsel van de baby. De AG constateert dat daarbij de verdediging al jaren roept dat er zaken niet kunnen worden uitgesloten. “Maar daarbij is in de afgelopen 6,5 jaar geen stuk van de behandelend artsen overlegd dat de stellingen van de verdediging ook maar op een enkel punt onderbouwt.”

1 op de 6
Nederlandse statistieken geven aan dat er meer dan 115.000 kinderen per jaar worden mishandeld. De AG zegt dat één op de zes volwassenen kindermishandeling ziet, maar dat daar niets mee wordt gedaan. “Dat is niet omdat die volwassenen het niet ernstig vinden. Het is vaak omdat men twijfelt of men het goed zag of dat men bang is voor problemen.”

Het Gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

'Verbeek kan trainersloopbaan vervolgen in AustraliŽ'

Gertjan Verbeek is in beeld om Marco Kurz op te volgen als trainer van Adelaide United. De Nederlandse voorzitter Piet van der Pool wil de clubloze trainer aanstellen, weet The World Game. Verbeek kan na Rini Coolen de tweede Nederlandse trainer worden van de Australische club. Verbeek zit sinds maart 2018 zonder club nadat hij werd ontslagen bij FC Twente.

Voormalig Australisch international Brett Holman, wie bij AZ samenwerkte met Verbeek, past de Nederlandse trainer uitstekend bij de Australische mentaliteit. "Ik heb een geweldige periode meegemaakt onder hem bij AZ", vertelt Holman, die in Nederland speelde voor Feyenoord, Excelsior, NEC en AZ. "Hij is een gerespecteerde trainer die perfect bij de Australische mentaliteit past, omdat hij houdt van harde werkers. Hij is zelf ook een harde werker en zoekt altijd naar details om beter te worden. Niet alleen op het veld, maar ook daar buiten. Hij laat niets aan het toeval over."

Holman kan zich zijn tijd onder Verbeek nog goed voor de geest halen. "Hij weet wat hij wil van een team", klinkt het. "Hij is een trainer die het belangrijk vindt dat spelers goed voor hun eigen lichaam zorgen. Hij beloont spelers die hard werken en in Nederland is hij een gerespecteerde trainer. Hij weet wat er in het voetbal gevraagd wordt. Hij verwacht veel van zijn spelers, maar daar staat tegenover dat hij ze op alle mogelijke manieren wil helpen", aldus de 35-jarige Holman, die sinds zijn vertrek bij Brisbane Roar zonder club zit.

'Cillessen in beeld bij Benfica en ook FC Porto na drama rond Casillas'

Jasper Cillessen staat voor een vertrek bij Barcelona. De Nederlandse sluitpost moet bij de Catalaanse topclub steevast Marc-André ter Stegen voor zich dulden, waardoor de Oranje-international uit is op een vertrek deze zomer. Volgens het Portugese Record azen zowel Benfica als FC Porto op de diensten van de dertigjarige doelman.

Cillessen heeft aangegeven dat hij graag meer aan spelen wil toekomen. Aangezien Ter Stegen momenteel de onbetwiste nummer één is bij de Catalaanse grootmacht, is Cillessen op zoek naar een nieuwe club. Benfica en FC Porto hebben allebei interesse in de Nederlander, die nog tot de zomer van 2021 vastligt bij kampioen van Spanje.

Benfica wil een kwaliteitsinjectie in de selectie en onder anderen Cillessen staat op het lijstje van de Portugese topclub. Benfica zou eraan denken om Cillessen te huren van Barcelona. Ook FC Porto heeft belangstelling voor de doelman, mede door het drama rond Iker Casillas. De Spaanse keeper werd vorige week getroffen door een hartaanval en het is nog onduidelijk of hij nog als prof actief zal zijn.

"Ik heb geluk gehad", zei Casillas nadat hij het ziekenhuis had verlaten. "We zullen nu een paar weken of zelfs een paar maanden moeten wachten. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar het belangrijkste is dat ik hier kan staan om jullie dit te vertellen. Ik zal de komende tijd veel rusten, verder weet ik het nog niet zo goed. Ik hoop dat jullie op me kunnen wachten, ik moet alles nog op een rijtje zetten."

Gevangenisstraf voor strooptocht langs de kust

De rechtbank heeft een 43-jarige man uit Duitsland veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De man brak in de zomer van 2018 tientallen (kampeer)auto’s open in Zeeland en Zuid-Holland. Ook pinde hij met een gestolen bankpas en was hij in het bezit van vervalste identiteitsbewijzen. De rechtbank achtte niet bewezen dat de man zijn kinderen uitbuitte en dat hij en zijn familieleden een criminele organisatie vormden.

De man werd verdacht van 160 inbraken. Daarvan vond de rechtbank er 36 bewezen. Hij brak tijdens zijn strooptocht op allerlei manieren (kampeer)auto’s open om goederen zoals telefoons, tablets, laptops en navigatiesystemen, bankpassen, rijbewijzen, identiteitskaarten, sleutels, kleding, cosmetica en schoenen te stelen. Het ging hierbij vooral om (kampeer)auto’s met een buitenlands kenteken. De rechtbank rekent het de 43-jarige man zwaar aan dat hij de slachtoffers heeft gedupeerd terwijl zij genoten van hun vakantie.

Kennelijk kwam de man naar Nederland met als enig doel diefstallen te plegen. Deze diefstallen vertonen duidelijk kenmerken van mobiel banditisme. De rechtbank heeft daarom in haar strafoplegging een duidelijk en krachtig signaal afgegeven dat dit in de Nederlandse samenleving bepaald niet licht wordt opgevat.

De officier van justitie eiste, op basis van de ten laste gelegde feiten, een gevangenisstraf van 42 maanden. Hoewel de rechtbank komt tot een bewezenverklaring van aanzienlijk minder strafbare feiten, is zij van oordeel dat de eis onvoldoende recht doet aan de ernst en aard van de feiten. De rechtbank legt daarom een fors zwaardere straf op dan geëist.

De echtgenote van de man is, voor het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden. De zoon kreeg een gevangenisstraf van vier maanden voor het pinnen van geld met een gestolen bankpas en het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs. De rechtbank acht niet bewezen dat de echtgenote en de zoon betrokken waren bij de diefstallen uit de (kampeer)auto’s. De 21-jarige schoondochter werd vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten.

'Koninklijke' apenfoto kost BBC-presentator baan

De Britse radiopresentator Danny Baker is door de BBC ontslagen vanwege een tweet waarin een stel met een aangeklede chimpansee naar buiten loopt. "Koninklijke baby verlaat ziekenhuis", stond erboven, een verwijzing naar Archie, het zoontje van prins Harry en Meghan Markle.

Maar Bakers werkgever vond de foto aanstootgevend vanwege de associatie met de Afrikaanse roots van Harrys vrouw. De BBC spreekt van een "ernstige inschattingsfout die ingaat tegen de waarden waarnaar we als zender streven." Dat Baker de tweet had verwijderd nadat hij op het controversiële karakter ervan was gewezen, kon niet verhinderen dat de omroep hem op straat zette.

Harry haalde in 2016 zelf al uit naar het "ronduit seksistische en racistische commentaar" dat hij op sociale media aantrof over zijn destijds nieuwe vriendin, die een zwarte moeder heeft. Een jaar later ontstond ophef toen de vrouw van prins Michael bij Buckingham Palace werd gespot met een broche in de vorm van een zwarte slaaf. En vorig jaar moest UKIP-leider Henry Bolton weg nadat er racistisch e-mailverkeer over Markle van zijn vriendin opdook.

Baker begrijpt de commotie niet. "Ik heb het verwijderd nadat iemand zo vriendelijk was om op de associatie te wijzen." En die zag hij naar eigen zeggen niet omdat hij geen "zieke geest" heeft. Wel verontschuldigde hij zich naderhand, maar volgens hem was de tweet bedoeld als satirisch commentaar op de koninklijke familie. Met de aangeklede aap zou hij hebben bedoeld dat het circusdieren met dure kleren zijn.

De 61-jarige radioman haalde ook uit naar zijn voormalige werkgever. "Ze hebben me onder de bus gegooid." Zijn ontslag noemt hij "hoogdravende opgeblazenheid." Overigens stuurde de BBC hem al tweemaal eerder de laan uit, eenmaal voor een oproep een scheidsrechter aan te vallen en later omdat hij het bestuur achterlijk noemde.

Waarde van Ajax daalt in ťťn klap met bijna negentig miljoen euro

De uitschakeling in de halve finale van de Champions League betekent ook op de financiële beurs een enorme dreun voor Ajax. Het aandeel van de Amsterdamse club daalde bij de opening op donderdagochtend met ruim twintig procent. Volgens RTL Z is de totale waarde van de club op de beurs daarmee met circa negentig miljoen euro gekelderd.

Bij de sluiting van de effectenbeurs op woensdag was een aandeel te koop voor 23,70 euro; donderdagochtend was dat 18,85 euro. Daarna krabbelde de koers iets op, maar een aandeel is nog altijd circa achttien procent minder waard dan op woensdag. De beleggers gingen er vrij massaal vanuit dat Ajax de finale van de Champions League zou bereiken, stelt RTL Z .

"Belangrijk is wel om op te merken dat er maar een klein deel van de aandelen Ajax vrij verhandelbaar is. Daardoor zijn er vaak al snel grote koersuitslagen te zien", voegt men daaraan toe. Het aandeel staat nu weer ongeveer op dezelfde hoogte als op woensdag 17 april, de dag nadat Ajax ten koste van Juventus was doorgedrongen tot de halve finale van de Champions League.

De beurswaarde van een club is het product van het aantal genoteerde aandelen en de koers van het aandeel. Op dit moment is dat 360,25 miljoen euro. Dat bedrag moet echter niet verward worden met de intrinsieke waarde van de club. De 360,25 miljoen euro is niet 'tastbaar' zolang de aandelen niet worden verkocht - de beurswaarde is vooral gebaseerd op het gevoel dat beleggers hebben.

'Kindermisbruiker' 2,5 jaar na 'zelfmoord' opgepakt wegens inbraak

Een 58-jarige Amerikaanse man werd er in 2016 van verdacht in het bezit te zijn van kinderporno, terwijl hij ook was aangeklaagd wegens kindermisbruik. Michael Manning uit het Californische Chico kwam in oktober niet opdagen bij zijn rechtszaak en had daar een goede reden voor: hij had zichzelf van het leven beroofd.

Bij de Golden Gate Bridge werd een door Manning gehuurde auto gevonden, met daarin een afscheidsbriefje. Zijn lichaam werd niet aangetroffen, maar men ging er na een zoektocht maar vanuit dat het water hem weg had gespoeld, zoals dat wel eens gaat met mensen die zichzelf vanaf een hoge brug de rivier in storten. Einde verhaal dus, tot deze maand.

In Florida werd een man gearresteerd in een onderzoek naar een inbraak, waarbij hij zich identificeerde met een vals paspoort. Al snel kwam de aap uit de mouw: dit was Manning en zijn kindermisbruikzaak was ineens weer springlevend. Wanneer het verder gaat is nog niet bekend, maar dat Manning alsnog de sjaak is moge duidelijk zijn.

Gevangenisstraf voor brandstichting in AZC

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft vandaag een verdachte veroordeeld voor brandstichting en beschadiging tot een gevangenisstraf van 24 maanden.

Medicijn niet afgegeven
Verdachte is op 8 november 2018 vanuit het asielzoekerscentrum in Delfzijl overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Toezichtlocatie (EBTL) van het asielzoekers- centrum in Hoogeveen. Na aankomst op de EBTL heeft verdachte verzocht om verstrekking van Lyrica, een medicijn dat ook gebruikt wordt als genotsmiddel.

Een medewerker van de EBTL kreeg van verslavingszorg het bericht dat dit middel op dat moment niet afgegeven kon worden, en de medewerker heeft dat ook aan verdachte meegedeeld. Daarop is verdachte boos geworden en heeft hij in zijn kamer brand gesticht door onder meer gordijnen en lakens op een stapel te leggen en in brand te steken.

Rechtspraak: 'Maak van pij-maatregel geen jeugd-tbs'

Plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (pij), een behandelmaatregel voor minderjarigen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd, moet niet veranderen in jeugd-tbs. Dat stelt de Raad voor de rechtspraak in zijn advies over de concept-Invoeringswet USB. In dat wetsvoorstel wordt de pij-maatregel zodanig gestroomlijnd met tbs voor volwassenen, dat het bijzondere pedagogische karakter verloren dreigt te gaan.

Opvoedkundig
‘Het jeugdstrafrecht zit wezenlijk anders in elkaar dan strafrecht voor volwassenen’, licht kinderrechter Susanne Tempel toe. ‘Kinderen worden gestraft op een pedagogische, opvoedkundige manier, terwijl bij volwassenen de nadruk meer ligt op genoegdoening, vergelding en afschrikking. De reden daarvoor is dat de hersenen van minderjarigen volop in ontwikkeling zijn. Zij kunnen nog wezenlijk veranderen. Daarom is de pij-maatregel ook anders dan tbs voor volwassenen. De behandeling duurt korter en kinderen gaan niet naar een kliniek, maar naar een jeugdinrichting met gespecialiseerd personeel. Pij moet in het belang zijn van een zo gunstig mogelijke ontwikkeling, terwijl tbs veel meer bedoeld is om de samenleving te behoeden voor gevaar. Als pij verandert in jeugd-tbs drukt dat een stempel op kinderen, alsof ze voor altijd misdadigers zijn. Dat belemmert een gunstige ontwikkeling.’

Wetsvoorstel
De concept-Invoeringswet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (kortweg Invoeringswet USB) is bedoeld om een aantal veranderingen door te voeren in het systeem van de executie van straffen. Dat vergroot de kans dat straffen die de rechter oplegt effectief en op tijd worden uitgevoerd. Heel belangrijk, vindt de Rechtspraak. Maar de minister heeft ervoor gekozen om in deze technische wet ook een aantal essentiële inhoudelijke veranderingen op te nemen, op het gebied van tbs, de pij-maatregel en verjaring van opgelegde straffen. Dat stuit op grote bezwaren bij de Rechtspraak. De discussie die daardoor zal ontstaan, kan ervoor zorgen dat de wet – en daarmee de beoogde verbeteringen van de uitvoering van straffen – vertraging oploopt. Maar belangrijker is nog dat de genoemde onderwerpen op deze manier niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarvoor moeten aparte wetsvoorstellen worden gemaakt, vindt de Raad voor de rechtspraak.

Verjaring van straffen
In het wetsvoorstel staat bijvoorbeeld ook dat de verjaring van straffen volledig komt te vervallen. Dat betekent dat iedere veroordeelde zijn leven lang ingehaald kan worden door een straf die de rechter in een ver verleden heeft opgelegd. Ook dat is volgens de Raad in strijd met de beginselen van het jeugdstrafrecht. Het doel daarvan – de ontwikkeling van kinderen bijsturen – vervalt na verloop van tijd. Bovendien is het niet nodig om de verjaring op te heffen. Straffen voor de zwaarste misdrijven verjaren niet, en voor lichtere delicten geldt een heel ruime termijn; een veroordeelde inbreker kan bijvoorbeeld 26 jaar na dato nog in de gevangenis belanden.

Geen oplossing
Er zijn al veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat veroordeelden hun straf op tijd ondergaan. Verdere verbetering van die uitvoering van straffen zou de nadruk moeten krijgen. Voor het frustrerende feit dat sommige mensen de dans toch weten te ontspringen, biedt dit wetsvoorstel geen oplossing.

Nintendo maakt plannen E3 2019 bekend

Nintendo is ook dit jaar gewoon aanwezig tijdens E3 en heeft vandaag haar plannen bekendgemaakt. Het weekend voordat E3 begint vinden de wereldkampioenschappen Splatoon 2 en Super Smash Bros. Ultimate plaats.

Vervolgens presenteert Nintendo op het gebruikelijke tijdstip (18:00 uur 's avonds op 11 juni) haar Nintendo Direct. Deze Direct focust zich exclusief op software en biedt in ieder geval een uitgebreide blik op titels die nog dit jaar uit moeten komen. Na de Nintendo Direct begint de Nintendo Treehouse, een dagelijkse stream waarin gameplay wordt getoond van de besproken games.

Alle informatie kun je terugvinden op de officiële website.

Biociden tegen legionella

Na de Europese herbeoordeling van werkzame stoffen zoals koper, zilver en in situ gegenereerd actief chloor uit natriumchloride, kunnen die over een aantal jaren ook in Nederland breder worden ingezet tegen legionella. Mits dat ook strookt met de Nederlandse drinkwaterwetgeving.

Voor de beheersing van legionella in drinkwaterleidingen en in koeltorens zijn in Nederland sinds februari 2010 biociden toegelaten op basis van koper en zilver en sinds 2012 ook voor in situ generatie van actief chloor uit natriumchloride. Omdat in Nederland aan het drinkwater zo min mogelijk stoffen mogen worden toegevoegd, is toepassing van biociden tegen legionella tot nu toe uitsluitend toegestaan in zogenoemde prioritaire inrichtingen. Dit zijn locaties met een aantoonbaar risico op legionellabesmetting zoals zwembaden, zorginstellingen, maar ook hotels, bungalowparken, campings of truckstops. Het College heeft nu besloten dat de beperking tot prioritaire inrichtingen kan vervallen.

Uitbreiding
De drie genoemde werkzame stoffen worden momenteel in de Europese Unie beoordeeld voor toepassing in drinkwaterdesinfectie (PT5). Na goedkeuring moeten de huidige Nederlandse toelatingen binnen drie jaar opnieuw zijn beoordeeld volgens de Europese regels, toelatinghouders moeten hiervoor een herregistratie onder de Europese Biocidenverordening (BPR) aanvragen. Daarbij zal de typisch Nederlandse beperking tot prioritaire inrichtingen vervallen, wat feitelijk neerkomt op een uitbreiding van de toelating omdat de huidige toelatingen niet zijn beoordeeld op gebruik buiten prioritaire inrichtingen. Tot het zover is, blijven de bestaande toelatingen van biociden met deze werkzame stoffen in stand.

Als toelatinghouders al vóór de verplichte herregistratie onder de Biocidenverordening een uitbreiding van hun huidige toelating willen, moeten ze daarvoor een uitbreidingsaanvraag indienen. Deze wordt dan beoordeeld op basis van de Nederlandse biocidenwetgeving (de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, Wgb) en op basis van de huidige inzichten en normen. Op grond van de eerdere beoordelingen is al wel duidelijk dat er voor sommige werkzame stoffen in de risicobeoordeling weinig ruimte is voor uitbreiding van de toelating onder de Wgb.

Herregistratie onder de BPR
De aanvraag tot herregistratie onder de Biocidenverordening kunnen toelatinghouders dan in principe bij elke Europese lidstaat indienen. Als een biocide daar is toegelaten, kunnen ze in Nederland een wederzijdse erkenning aanvragen. In Nederland moet de toepassing van desinfectiemiddelen in drinkwater wel altijd voldoen aan de Drinkwaterwetgeving, met name aan artikel 20 van de Drinkwaterregeling dat voorschrijft onder welke voorwaarden biociden gebruikt mogen worden bij de productie en distributie van drinkwater.

Bij een beoordeling en toelating onder de Biocidenverordening kan, als een biocide niet voldoet aan de toelatingscriteria, het maatschappelijk belang van een biocide meewegen om het desondanks toch toe te laten.

'Ik eet kont'-sticker leidt tot arrestatie

De 23-jarige Dillon Shane Webb is een snoeiharde crimineel. Gelukkig is de man uit Florida opgepakt en zijn de Verenigde Staten weer veilig. Meneer had een sticker op zijn auto met daarop de tekst 'I eat ass', de psychopaat.

Een agent maande Webb op de snelweg tot stoppen en vertelde hem dat de sticker in zou gaan tegen een wet in Florida, die gaat over het bezit en de verspreiding van obsceen materiaal. De dappere wetshandhaver voelde Webb en zijn passagier stevig aan de tand, waarna Webb aangaf dat het 'slechts woorden' waren, iets waar Oom Agent natuurlijk niet zomaar in zou trappen.

Hij vroeg de levensgevaarlijke gek hoe ouders van een klein kind de betekenis van de woorden uit zouden moeten leggen, maar Webb kwam met een volkomen onredelijk antwoord: "Dat is aan de ouders." De agent overhandigde hem een bevel om later in de maand voor de rechter te verschijnen en nam nog een foto van de moordlustige sticker, als bewijs en zeker niet ter lering ende vermaeck.

De agent vroeg Webb vervolgens nog om één letter van het woord 'ass' af te halen, zodat het niet meer obsceen was. Dat wilde Webb niet, hij dacht namelijk rechten te hebben, waarna hij alsnog werd gearresteerd en aangeklaagd met 'obsceen schrift op een voertuig' en het zich geweldloos verzetten tegen een arrestatie.

'Murica.

Sportvisser hengelt naar talent bij N.E.C., helaas geen talenten te vinden

Het was een opmerkelijk gezicht vanochtend op de training van N.E.C. Nijmegen, plotseling verscheen er een visser met hengel aan de rand van het trainingsveld. Hij was naar verluidt aan het vissen naar talent.

Helaas bleek het bezoekje vruchteloos want na enige tijd vertrok de hengelaar met de woorden "nee, geen talent hier". De Nijmegenaren bereiden zich op dit moment voor op de start van play offs voor een plaatsje in de Eredivisie morgenavond.

Kind vindt 40k aan harddrugs in LEGO-doos

Een kind in het Amerikaanse Statesboro (Georgia) heeft onlangs wel een heel apart cadeau gekregen van drie vrouwen die op bezoek kwamen. Die gaven hem een doos met LEGO, maar in plaats van LEGO vond hij een goede veertigduizend dollar aan harddrugs - methamfetamine om precies te zijn, kassa!

De vrouwen hadden de doos gekocht bij een tweedehandswinkel, waarbij ze er niet geheel ten onrechte van uit waren gegaan dat ze een doos met LEGO kochten. Hoe de doos precies bij de winkel is beland is nog niet duidelijk. Volgens de lokale sheriff sturen dealers drugs vaak naar verlaten panden, maar geven postbezorgers een pakketje dan vaak bij buren af. Pakketjes die nooit geclaimed worden eindigen nog wel eens op een veiling.

"Een beetje zoals Storage Wars", aldus de sheriff, hoewel we daar nog niet hebben gezien dat iemand een paar dollar aan LEGO dacht te hebben om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het eigenlijk gewoon een dikke drugsvondst is.

Steeds minder zout in broodbeleg

Nederlanders ontbijten en lunchen ongemerkt steeds gezonder. Goudse kaas bevat al 22% minder zout dan in het verleden. Vleeswaren zijn al minder zout en nu wordt ook zout verlaagd in producten als eiersalades, humus en tapenades.

Vanaf 2014 werken fabrikanten en levensmiddelenindustrie samen aan het verbeteren van alle productgroepen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Met deze aanpak zijn al honderden producten aangepast.

Per productgroep worden afspraken gemaakt over hoeveel suiker, zout en/of verzadigd vet er uit een product kan worden gehaald. De productgroep salades voor brood en toast bestaat in totaal uit ruim 700 producten. Voor 42% van de producten wordt het zoutgehalte aangepast, en voor 29% van de producten het suikergehalte gereduceerd. Het gaat om producten als aardappelsalades, pastahoudende salades, brood- en toastsalades zoals tonijnsalade, eiersalade en selleriesalade, hummus en tapenades.

Afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord
De uitvoering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gaat gestaag door. Voor 2019 staan negen nieuwe afspraken op de planning. Daarnaast zijn er drie extra afspraken voor 2019 die voortkomen uit het in november vorig jaar gesloten Nationaal Preventieakkoord. Het gaat om een afspraak over het reduceren van toegevoegde suikers in zuiveldranken en -desserts, minder kilocalorieën in frisdranken en afspraken over verkleinen van portiegroottes in koek en banket, tussendoortjes, chocolade en snoep.

"Het is een uitdaging om zout en suiker te reduceren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de consument het product lekker vindt. Suiker en zout zijn smaakmakers en hebben in sommige producten ook een conserverende werking", vertelt Henrieke Crielaard, manager Gezondheid bij het CBL. Met deze aanpak van suiker, zout en vet reduceren zijn inmiddels al honderden producten gezonder gemaakt. "Deze aanpak helpt consumenten om wat minder calorieën, zout en/of verzadigd vet binnen te krijgen", zegt Marian Geluk, directeur bij de FNLI. "Deze productaanpassingen zullen niet helpen als je structureel veel te veel eet en/of te weinig beweegt. Maar het helpt zeker om bij een gelijk blijvend dieet, toch wat minder binnen te krijgen."

Broodbeleg bevat steeds minder zout
Broodbeleg bevat steeds minder zout

5,4 miljoen mensen zien Ajax-deceptie in Champions League

Ongeveer 5,4 miljoen mensen hebben gisteravond gezien hoe Ajax in de laatste seconden van Champions Leaguewedstrijd tegen Tottenham Hotspur onderuit ging. Daarmee is het de best bekeken wedstrijd van een Nederlandse club ooit.

De wedstrijd werd uitgezonden door zowel Veronica (4,8 miljoen kijkers), als Ziggo Sport (500.000 kijkers).

Na het verlies werd er door een heleboel kijkers direct overgeschakeld, meldt de NOS. Slechts 1,7 miljoen kijkers bleven hangen. Na de tweede kwartfinale wedstrijd tegen Juventus waren dat er nog 3,7 miljoen.

5,4 miljoen mensen zien Ajax-deceptie in Champions League (Pro Shots / SIPA USA)
5,4 miljoen mensen zien Ajax-deceptie in Champions League (Pro Shots / SIPA USA)

Vrouw 'probeert pasgeboren baby te verdrinken', geen celstraf

Sarah Jane Lockner, 27 jaar, is verwikkeld in een vrij opmerkelijke rechtszaak. Ze zou geprobeerd hebben haar pasgeboren baby in het toilet te verdrinken, maar hoeft uiteindelijk niet de cel in - op haar al afgelopen voorarrest na.

In september 2017 was Lockner aan het werk bij de McDonald's in Redwood City in Californië. Ze ging meerdere malen naar het toilet en klaagde over buikpijn. Collega's viel het op dat ze een bloedspoor achterliet, volgens Lockner omdat ze hevig ongesteld was.

Een van de collega's besloot later toch maar eens naar het toilet te gaan om te kijken of alles in orde was. Ze keek over het muurtje, en zag daar - zo beweert ze in elk geval - een pasgeboren baby met het hoofd in het toilet en Lockner's hand op de rug.

De politie werd erbij gehaald en men trof het jochie aan, zonder hartslag of ademhaling. Gelukkig overleefde hij het hele gebeuren en is hij intussen gezond, terwijl hij wordt verzorgd door een tante van de vader. Lockner beweerde niet te weten dat ze zwanger was, net als toen ze vijf jaar eerder thuis een kind kreeg.

Lockner werd aanvankelijk aangeklaagd wegens poging tot moord. De aanklacht werd omgezet naar een aanklacht wegens het in gevaar brengen van een kind, waarop ze aangaf de beschuldiging niet aan te vechten. De moeder blijft vier jaar onder toezicht staan.

Proef kinderen betrekken ouderschapsplan succesvol

De proef bij de rechtbank Overijssel om kinderen beter te betrekken bij het ouderschapsplan is voor het eerste deel succesvol afgerond. ‘Hiermee krijgt de stem van het kind kleur en krijgen kinderen smoel’ aldus familierechters in Zwolle. Uit tussenresultaten blijkt dat in circa 75% van alle gevallen de ouders daadwerkelijk met hun kinderen hebben gesproken over het ouderschapsplan. De 1 jaar durende proef eindigde op 1 mei 2019. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek door 2 universiteiten verwacht de rechtbank eind 2019.

Tevreden
De rechtbank kijkt tevreden terug op het verloop van de pilot, waarin het afgelopen jaar familierechters van de locatie Zwolle aan de advocaten en de ouders in echtscheidingsprocedures actief vroegen naar het gevoerde bruggesprek. Via dat bruggesprek betrekken ouders hun kind of kinderen bij het ouderschapsplan.

Familierechter Hein Schröder wacht met vertrouwen de onderzoeksresultaten en het daarop volgende besluit van het landelijk overleg van familierechters af. “Wat ons betreft wordt deze werkwijze landelijk ingevoerd. Ons doel is met dit deel van de pilot voor nu bereikt. Gedurende de proef kwamen er positieve signalen uit het werkveld, van advocaten, mediators, Raad voor de Kinderbescherming en de eigen collega’s.”

Meer informatie in handen
Uit de eerste resultaten komt naar voren dat de meeste familierechters tijdens de pilot meer informatie in handen kregen om de eerste beslissingen te nemen in een echtscheiding. Schröder: “Collega-rechters zeiden tegen mij ’Hiermee krijgt de stem van het kind kleur en krijgen de kinderen smoel.’ Verder blijkt uit tussenresultaten van het onderzoek bij de rechtbank dat in circa driekwart van alle gevallen ouders daadwerkelijk hebben gesproken met hun kinderen over het ouderschapsplan. De informatie die deze ouders aan ons gaven over de reacties van hun kinderen, beschreef hun reacties zo gedetailleerd dat ik daar uit afleid dat de kinderen echt hun zegje konden doen.”

Geen tovermiddel
“Daarnaast hebben meer jongeren zich gemeld voor een gesprek met de rechter hierdoor”, vertelt Schröder. “De pilot is natuurlijk geen tovermiddel, maar een goede stap voorwaarts. We vragen ouders om te laten zien hoe ze hun kinderen hebben betrokken bij het ouderschapsplan. Daarmee stimuleer je ouders en kinderen om er nog beter over na te denken, dat horen we ook terug uit het veld.”

Invoering werkwijze
De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek onder begeleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Tilburg worden eind dit jaar verwacht. Als die positief zijn, is het aan het Landelijk Overleg van Vakinhoud Familie- en jeugdrecht (LOVF) om deze wijze van maatschappelijk effectieve rechtspraak in te voeren bij alle rechtbanken in Nederland.

Informatie blijft beschikbaar
De start van de pilot kon rekenen op ruime maatschappelijke belangstelling. Hoewel de pilot is afgerond, blijven daarom de brugformulieren en gesprekstips beschikbaar op de site van de rechtbank Overijssel. Zo is het voor iedereen die gaat scheiden, of daarbij betrokken is, mogelijk om hiervan - vrijwillig- gebruik te blijven maken.

Werkgroep
De pilot is een initiatief van de werkgroep Kind en Scheiden, bestaande uit Arlette van den Berg (orthopedagoog/mediator), Tineke van den Berg (GZ-psycholoog kind & jeugd), Muriël Bosgra (Raad voor de Kinderbescherming), Meinou van der Burg (familierecht advocaat), Rob Kuijpers (mediator), Ismeta Reiz (Raad voor de Kinderbescherming), Irma Thoenes-van der Veen (familierechtadvocaat), Els Vijftigschild (familie- en jeugdrechter) en Hein Schröder (familie- en jeugdrechter).

Politie onderzoekt schietincident Rotterdam

Afgelopen nacht zijn er meerdere schoten gelost op een woning in de Plantagestraat in Rotterdam. De politie gaat vandaag verder met tactisch en forensisch onderzoek. Een woordvoerder van de politie: "Het buurtonderzoek is in volle gang en agenten komen graag in contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben. Als u in het bezit bent van camerabeelden, is dat ook waardevolle informatie voor het onderzoeksteam."

Rond 01:00  uur vannacht kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen van mensen die schoten gehoord hadden in de omgeving van de Plantagestraat. Agenten die ter plaatse gingen troffen op straat ook meerdere hulzen aan. In een ruit van een woning in de straat waren ook meerdere kogelinslagen te zien. De forensische opsporing is ter plaatse gekomen om sporen veilig te stellen.

Het onderzoek gaat vandaag verder. Er wordt naast forensisch onderzoek vandaag ook buurtonderzoek gedaan. Het onderzoeksteam is onder meer op zoek naar camerabeelden. De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele camerabeelden kunnen via het tipformulier op de website geupload worden. 

De toekomst is nu in Fortnite Seizoen 9

Vandaag begint seizoen 9 voor Fortnite Battle Royale. Het nieuwe seizoen gaat gepaard met nieuwe locaties, een nieuw thema en natuurlijk een nieuwe Battle Pass.

Na de vulkaanuitbarsting in seizoen 8 en de vernietiging van een aantal locaties op de map is het tijd om te herbouwen. De toekomst is nu en seizoen 9 heeft dan ook een futuristisch thema. Nieuwe locaties zijn onder andere Neo Tilted en Mega Mall. Dit thema keert ook terug in de battle pass, die wederom voor 950 V-Bucks toegang biedt tot ruim honderd beloningen.

Nieuw zijn Fortbytes, honderd verzamelbare computerchips die een afbeelding onthullen. Verzamel ze om de geheimen van seizoen 9 bloot te leggen en beloningen vrij te spelen. De complete patchnotes kun je hier lezen, de overview trailer en cinematic trailer vind je hieronder.

Vorst keert terug met ijsheiligen

Geen vorst meer na ijsheiligen? Niet dit jaar! Precies tijdens ijsheiligen keert de nachtelijke vrieskou namelijk terug naar ons land. Opvallend detail: overdag wordt het juist warmer en zonniger. Volgende week kan het regionaal weer 20 graden worden! IJsheiligen duurt van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden.

IJsheiligen begint in de nacht van vrijdag op zaterdag lokaal met vorst aan de grond. Op neushoogte komen de minima uit op 2 tot 6 graden. Het wordt nog kouder, want in de nacht naar naar maandag kan het binnenland lokaal ook op anderhalve meter hoogte vriezen met 0 tot -1 graad. Aan de grond is het nog een paar graden kouder. Vorstgevoelige planten kun je dan ook beter even naar binnen halen of afdekken.

Opvallende overgang kou naar warmte deze ijsheiligen
De koude nachten worden veroorzaakt doordat met een noordenwind koude lucht naar ons land wordt gestuurd. Als vervolgens in de nacht de wind wegvalt koelt het flink af. Ook overdag is het aanvankelijk behoorlijk fris. Zaterdag wordt het maximaal 11-14 graden en trekken wolkenvelden over het land. In het zuiden is kans op buien. Zondag stijgt het kwik naar 11-15 graden. Ter vergelijking: normaal is het 15-19 graden. Het weerbeeld is zondag zonniger dan zaterdag met zonnige perioden, afgewisseld met stapelwolken. Bovendien blijft het droog.

Het vrij zonnige weer levert na het weekend hogere temperaturen op. De bodem droogt geleidelijk uit en door de krachtige zon wordt het aardoppervlak gauw warm. Maandag komen de maxima uit op 13 tot lokaal 17 graden, dinsdag wordt het 14-19 graden en woensdag 15-20! Na ruim een week met koud weer voor de tijd van het jaar wordt het voor het gevoel dan ook écht lente.

Ook vorig jaar vorst met ijsheiligen
In 2018 begon ijsheilige Sint Mamertus op 11 mei met vorst aan de grond. In Gilze-Rijen vroor het op 10 cm hoogte met -3,6 graden. Vorig jaar luidde ijsheiligen warm weer in. Op 14 mei was het zomers met in het binnenland 25-27 graden! Zo warm wordt het dit jaar voorlopig niet.

IJsheiligen bracht in 2017 zachte nachten. De minima kwamen gemiddeld gezien uit op 5-12 graden. Buien zorgden bovendien voor de nodige neerslag.

Vorst in de zomer
Hoewel de kans op vorst na ijsheiligen bijzonder klein is, kan het zelfs in de meteorologische zomer nog vriezen. Recordlaat vroor het op 18 juni 1955 met in Witteveen (Drenthe) -0,8 graden en op 19 juni 1923 in Den Helder met -0,3 graden. In De Bilt staat de laatste officiële vorstdag van het ‘winterseizoen’ op 28 mei 1961. Die dag daalde de temperatuur op het hoofdstation naar -0,2 graden.

Vorst keert terug met ijsheiligen (Foto: Pixabay)
Vorst keert terug met ijsheiligen (Foto: Pixabay)

Tegen de EU-superstaat? SP een optie?

Voor al de 'links-dragers' die de sneltreinvaart waarin de EU ons denkt te moeten gaan veranderen in een vazal van hun 'buig voorover en neem het gewoon' is er, buiten de 'rechtsere' alternatieven als PVV en Forum voor Democratie, ook een alternatief. Hieronder een filmpje waarin een zekere 'Hans' de hoofdrol lijkt te spelen. Ik vraag me af op wie ze toch doelen hiermee? Gezien de hoeveelheid dislikes heeft een trollenleger van de PvdA dit filmpje blijkbaar ook al ontdekt!

MLB: Walk-off homerun Ramirez, Polanco slaat vijf keer raak

De honkballers van de Cleveland Indians hebben in de MLB hun 19e zege geboekt, tegenover 16 nederlagen. De tegenstanders van woensdagavond, de Chicago White Sox, hebben precies het omgekeerde record na de 6-3 nederlaag. Na de zevende inning stond het 3-3, maar in de negende inning sloeg Jose Ramirez de winst binnen met een 2-run walk-off homerun.

Bij de Minnesota Twins was Jorge Polanco weer lekker op dreef. De Dominicaan kwam vijf keer aan slag en raakte de bal vijf keer, al zijn tweede 5-hit wedstrijd van het jaar. Het hielp de Twins in Toronto op weg naar een 1-9 zege tegen de Blue Jays, waardoor de Twins - waar Jonathan Schoop een homerun mepte - op een keurig 23-12 record staan.

Uitslagen MLB woensdag
Pittsburgh Pirates - Texas Rangers 6-9
Milwaukee Brewers - Washington Nationals 7-3
Tampa Bay Rays - Arizona Diamondbacks 2-3 (4 extra innings)
St.Louis Cardinals - Philadelphia Phillies 0-5
San Diego Padres - New York Mets 3-2
Cleveland Indians - Chicago White Sox 5-3
New York Yankees - Seattle Mariners 1-10
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 1-2 (3 extra innings)
Toronto Blue Jays - Minnesota Twins 1-9
Detroit Tigers - Los Angeles Angels 10-3
Chicago Cubs - Miami Marlins 3-2 (2 extra innings)
Houston Astros - Kansas City Royals 9-0
Oakland Athletics - Cincinnati Reds 5-4 (4 extra innings)
Los Angeles Dodgers - Atlanta Braves 9-4

Indians - White Sox (Bron: YouTube)

Polanco was op dreef (Bron: YouTube)

De Jong: "Iedereen was stil, niemand zei iets in de kleedkamer"

Ajax had na de 0-1 zege in Londen een goede kans om de finale van de Champions League te halen ten koste van Tottenham Hotspur, maar de Amsterdammers capituleerden woensdagavond in eigen huis: 2-3. Frenkie de Jong baalt van de sensationele comeback van de Engelsen tegen Ajax. "Iedereen was stil, niemand zei iets in de kleedkamer", zegt De Jong in gesprek met ANP .

"We waren zo dichtbij, wat een teleurstelling", vervolgt de middenvelder, die zag dat Tottenham-manager Mauricio Pochettino in de rust ingreep door Fernando Llorente in te brengen. "Wij kwamen niet meer aan voetballen toe. Complimenten voor the Spurs . Zij deden het goed. Op basis van de tweede helft verdienen ze het ook om door te gaan."

Lucas Moura was de grote man aan de kant van Tottenham en produceerde na de rust een hattrick. Na de laatste treffer van de Braziliaan diep in blessuretijd was de ontgoocheling bij de spelers van Ajax groot. Enkele minuten na de wedstrijd liep de selectie een ereronde en kreeg men veel applaus. "Mooi dat de fans ons bedankten en klapten", aldus de middenvelder.

"We moeten er nu ook alles aan doen om de titel binnen te halen. We kunnen ons zeker voor de laatste twee wedstrijden opladen. Nu overheerst de teleurstelling en morgen waarschijnlijk ook nog. Maar de tijd heelt alle wonden", besluit De Jong. Ajax, dat momenteel leidt in de Eredivisie, speelt komende zondag en woensdag tegen respectievelijk FC Utrecht en De Graafschap.

De Jong: "Iedereen was stil, niemand zei iets in de kleedkamer" (Pro Shots / Kay Int Veen)
De Jong: "Iedereen was stil, niemand zei iets in de kleedkamer" (Pro Shots / Kay Int Veen)

Overvaller na bijna vijf jaar: 'Ik heb spijt'

De recherche hield dinsdagmiddag een 21-jarige Eindhovenaar aan in verband met een gewapende overval op een cafetaria in Helmond in 2014. De man kwam het bureau binnengelopen en verklaarde betrokken te zijn bij de overval.

Op 13 november 2014 stapten rond 20.30 uur twee mannen met bivakmutsen de cafetaria een de Cederhoutstraat binnen. Ze bedreigden de drie personeelsleden met een mes en gingen er met geld uit de zaak vandoor. De recherche deed langere tijd onderzoek naar de overval, maar dat leidde niet tot aanhoudingen.

Spijt
Dinsdag kwam de 21-jarige Eindhovenaar het politiebureau binnengelopen. Hij vertelde betrokken te zijn bij de overval, maar na vijf jaar spijt te hebben van zijn daad. Hij zit vast en wordt verhoord. De recherche doet nog onderzoek naar de tweede verdachte.

Redactie wijkblad stapt op om censuur

De voltallige redactie van De Wijkkijker, een wijkblad uit Apeldoorn, is opgestapt omdat ze het niet eens zijn met een 'bevel' van de wijkraad Osseveld-Woudhuis (tevens de financier van het wijkblad) om geen artikelen meer te schrijven over het nog te bouwen AZC aan de Deventerstraat in Apeldoorn. Dit 'AZC to be' moet in de toekomst plaats bieden aan maximaal 600 asielzoekers.

Volgens redacteur Gert-Jan Tamboer zit de gemeente Apeldoorn erachter. Hij baseert zich onder meer op het feit dat de projectleider van de AZC-implementatie geen antwoord geeft op de vragen die ze stellen. De gemeente Apeldoorn bestrijdt dat ten stelligste. Volgens woordvoerder Nanne Dorren heeft de gemeente de vrijheid van meningsuiting juist hoog in het vaandel staan: "Dit is een zaak tussen de wijkraad en de redactie. Wij hebben op geen enkele wijze invloed uitgeoefend op het blad. De wijkraad financiert het wijkblad en is verantwoordelijk voor de inhoud."

 Volgens Jaap van Brummen, voorzitter van de wijkraad, moet de inhoud van het blad verbinding hebben met de wijkraad. Dat zou bij de artikelen over het AZC niet het geval zijn: "Die zijn bijna wetenschappelijk. Daar willen we niet op aangesproken worden. We hebben de redactie gevraagd daar even mee te stoppen en het bij nieuwe ontwikkelingen over het AZC samen af te stemmen. De redactie kon zich niet in dat voorstel vinden en heeft haar zetels beschikbaar gesteld.”. Wel stelt hij dat het een fantastisch blad is geworden, maar dat het in de loop der jaren los is komen te staan van de wijkraad terwijl het volgens hem wel hun blad is, zo verklaart hij tegenover het AD. 

Gert-Jan is een hele andere mening toegedaan: "De Wijkkijker komt al 27 jaar uit zonder sturing op de inhoud vanuit de inhoud van de wijkraad. Wij vinden dat dit zo moet blijven."

Redactie wijkblad stapt op om censuur (Foto ter illustratie: Pixabay)
Redactie wijkblad stapt op om censuur (Foto ter illustratie: Pixabay)

Amsterdam verbiedt rondleidingen op de Wallen

Per 1 januari 2020 zullen er geen rondleidingen meer worden toegestaan op de Amsterdamse Wallen. Ook zullen gratis rondleidingen in heel Amsterdam snel tot de verleden tijd behoren.

Daar stemde gisteren een meerderheid van de gemeenteraad mee in. De Wallen zijn al langere tijd een probleemkind van de stad, gezien de enorme drukte en overlast van toeristen. Ombudsman Arre Zuurmond sprak na onderzoek zelfs van een 'urban jungle'.

Tegen de overlast worden nu maatregelen genomen. Zo zal het vanaf volgend jaar verboden zijn voor gidsen om toeristen langs de prostitutieramen te leiden. Ook worden de tours in het algemeen gereguleerd. Gidsen moeten een speciale ontheffing voor de hele binnenstad hebben en gratis tours worden niet langer toegestaan. Iedere toerist moet een verplichte heffing betalen.

Tenslotte wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht van twintig naar vijftien deelnemers.

Amsterdam verbiedt rondleidingen op Wallen (Foto: Pixabay)
Amsterdam verbiedt rondleidingen op Wallen (Foto: Pixabay)

Verdachte doorrijding meldt zich met advocaat op politiebureau in Breda

Een 27-jarige Bredanaar heeft zich aan het begin van de avond met zijn advocaat gemeld op het politiebureau aan de Mijkenbroek in Breda. De man kwam bij de recherche in beeld als verdachte van de doorrijding zondagavond 28 april 2019 op de Hamdijk in Breda. Daarbij raakte een 79-jarige vrouw zwaar gewond. Met toestemming van de officier van justitie is hij buiten heterdaad aangehouden en ingesloten. De recherche kwam de verdachte mede door tips op het spoor. Eerder op de dag werd in verband met het onderzoek al een auto in beslag genomen.

De politie kreeg zondag 28 april 2019 omstreeks 22.55 uur een melding van een ongeval met letsel op de Hamdijk in Breda. Het slachtoffer had een hoofdwond, ze was bij kennis maar niet goed aanspreekbaar. De automobilist die haar letsel veroorzaakt had, was doorgereden. Het slachtoffer raakte zwaar gewond. Ze heeft inmiddels meerdere operaties ondergaan en ligt nog steeds in het ziekenhuis

Tips
In diverse nieuws- en opsporingsprogramma’s werd aandacht voor het heftige incident gevraagd. De politie maakte voor het onderzoek gebruik van camerabeelden die opgenomen waren door een buurtbewoner. Er kwamen meer dan 70 tips binnen. In het begin met name over auto’s met schade en het mogelijke merk van het betrokken voertuig. Later werden ook namen genoemd.

Op woensdag 1 mei meldde zich een belangrijke getuige die na het bekijken van Opsporing Verzocht besloot zich alsnog te melden. Op zijn aanwijzing werd het signalement van de doorrijder bekend gemaakt en een compositietekening gemaakt. Vandaag meldde zich een 27-jarige Bredanaar met zijn advocaat. Zijn betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht.

FOK! Wat een weer: opklaringen

In het noorden zijn er wolkenvelden en op de wadden komt een enkele bui voor. Verder zijn er vanochtend zonnige perioden en is het droog. In de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken die in de middag landinwaarts uitgroeien tot buien, lokaal kan hierbij ook onweer voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De zwakke tot matige wind komt uit zuid tot zuidwest, in de loop van de middag draait de wind naar west.

In de nacht van donderdag naar vrijdag neemt de bewolking toe en in het zuiden gaat het af en toe regenen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 6°C in het midden en noorden van het land tot 9°C in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind is west, langs de kust noordwest.

Vrijdagochtend is er nog veel bewolking, maar in de middag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken. In het zuiden is en nog kans op een enkele bui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11°C op de Waddeneilanden tot lokaal 15°C in het zuidoosten. De wind is west tot noordwest en is matig. (Bron: KNMI)

Buitje in de maak boven Duitse heuvelen (Foto: Rewimo)
Buitje in de maak boven Duitse heuvelen (Foto: Rewimo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Amsterdam wil van plaskrul af

Vaak overleven ze een herinrichting niet, de klassieke plaskrullen waarvan er nog circa dertig in de Amsterdamse binnenstad staan. Die op het gerenoveerde Haarlemmerplein staat er nog, maar de krul voor het Centraal Station sneuvelde onlangs bij werkzaamheden. Mogelijk zijn hun dagen nu definitief geteld.

Nadat in 2017 een dame haar wildplasboete bij de rechter aanvocht omdat er onvoldoende mogelijkheden zouden zijn voor vrouwen om hun behoefte te doen, kwam het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad terecht.

De raad wil dat het stadsbestuur uitrekent wat het kost om de overgebleven plaskrullen te vervangen door toiletten die door iedereen zijn te gebruiken, aldus het Parool. Het maakt allemaal deel uit van de nota Hoge Nood, waarin overigens ook staat dat er zoveel mogelijk plees in gemeentelijke gebouwen moeten worden opengesteld voor voorbijgangers.

Het is een "best wel baanbrekende uitspraak van de gemeenteraad", zegt wethouder Laurens Ivens, verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Want het zou om een flinke kostenpost gaan. Hij komt later dit jaar met een uitwerking.

Uitstoot broeikasgassen licht gedaald

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is in 2018 met 2 procent gedaald. De daling hangt samen met de afname van het steenkoolgebruik voor de productie van elektriciteit. De emissie-intensiteit van de Nederlandse economie neemt af. Dat meldt het CBS samen met RIVM/Emissieregistratie op basis van voorlopige cijfers.

In 2018 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 189,5 miljard CO2- equivalenten , 4,2 miljard CO2-equivalenten (2 procent) minder dan in 2017. Het grootste deel van deze daling (75 procent) hangt samen met een lagere CO2-uitstoot door energiebedrijven. Het overige deel is toe te schrijven aan een krimp van de rundveestapel (minder methaanuitstoot), die samenhangt met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel , en aan een kleinere industriële CO2-uitstoot.

Nederland heeft als doelstelling om in 2020 een broeikasgasuitstoot te hebben die 25 procent onder het niveau van 1990 ligt. In 2018 was de uitstoot 14,5 procent lager dan in 1990. Volgens de meest recente cijfers op Europees niveau (2017) is de uitstoot van broeikasgas per inwoner in ons land vrij hoog, 11,3 ton CO2-equivalenten. Dat is 34 procent boven het gemiddelde van de Europese Unie.

CO2-uitstoot energiebedrijven weer op niveau van 2013
Nederland stootte vorig jaar 161 miljard kilo koolstofdioxide (CO2) uit. Dat is 4 miljard kilo (2 procent) minder dan een jaar eerder. De CO2-uitstoot door energiebedrijven daalde van 48 miljard kilo in 2017 naar 45 miljard kilo een jaar later. Daarmee ligt deze uitstoot weer op het niveau van 2013.

De ingebruikname van nieuwe kolencentrales zorgde voor een piek in de CO2-uitstoot in 2015, in de jaren daarna daalde deze uitstoot door het stapsgewijs stilzetten van oude kolencentrales. Het wegvallen van kolenstroom werd in 2018 gecompenseerd door een grotere import van elektriciteit, waarbij de aardgascentrales op hetzelfde niveau bleven doordraaien.

Economie groeit, uitstoot daalt
Vergeleken met drie jaar eerder is de broeikasgasuitstoot in 2018 met 3 procent gedaald. Tegelijkertijd groeide de Nederlandse economie met 8 procent. De emissie-intensiteit van de Nederlandse economie is daarmee met 10 procent afgenomen. De afname hangt deels samen met het sluiten van oude kolencentrales, een toename van het verbruik van hernieuwbare energie, voortdurende energiebesparingen en een groeiend aandeel van de dienstensector in de economie. De emissie-intensiteit van 2018 is hierdoor 44 procent lager dan in 1990.

Hoge emissie-intensiteit in Oost-Europa
De emissie-intensiteit van Nederland lag in 2017 iets boven (3 procent) het EUgemiddelde (257 CO2-equivalenten per 1 000 euro bbp). Zeventien EU-landen, vooral in Oost- Europa, hebben een hogere emissie-intensiteit dan Nederland. Bulgarije heeft de hoogste emissie-intensiteit van Europa, vier keer hoger dan het EU-gemiddelde. Hoog scorende landen hebben een industriële sector die relatief groot is.

Landen als Frankrijk, Oostenrijk en Zweden scoren laag, vooral omdat zij relatief weinig fossiele brandstoffen gebruiken bij de electriciteitsproductie. In Frankrijk staan veel kerncentrales, Oostenrijk heeft meerdere waterkrachtcentrales en Zweden maakt veel gebruik van zowel kernenergie als waterkracht. De laagste emissie-intensiteit van Europa wordt gehaald in Zweden, de helft van het EU-gemiddelde.

Biologische veestapel gegroeid

 De omvang van de biologische landbouwsector is in 2018 weer wat toegenomen. De biologische veestapel groeide met 10 procent, en het areaal biologische landbouw was 3 procent groter dan een jaar eerder. In 2017 was Oostenrijk het land dat in Europa relatief het grootste areaal biologische landbouwgrond had. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de biologische landbouw in 2018.

In Nederland werd in 2018 op ruim 58.000 hectare aan biologische landbouw gedaan. Dat is 3,3 procent van de totale oppervlakte landbouwgrond. Het grootste deel van het areaal biologische landbouw bestaat uit biologisch grasland, dat onder andere beschikbaar is voor de melkveehouderij. Dat groeide in een jaar tijd met 0,8 procent en in zes jaar met 19 procent naar ruim 40.000 hectare. Het oppervlakte biologische tuinbouwgrond was vorig jaar met meer dan de helft gegroeid vergeleken met 2012.

Vooral groei biologische geitenstapel
De biologische veestapel groeide in 2018 met 10 procent naar ruim 3,9 miljoen dieren. Van de totale veestapel in Nederland was vorig jaar 3,4 procent biologisch. In 2017 was dat nog 2,9 procent. Vooral het aantal biologische geiten nam vorig jaar toe, dit groeide met een kwart naar 55.000 dieren. Tegelijkertijd steeg het aantal biologische varkens naar 97.000 dieren, een toename van 6 procent.

Het aantal biologisch gehouden leghennen nam met 11 procent toe naar 3,6 miljoen dieren. In 2017 telde ons land nog 3,2 miljoen biologische leghennen. De biologische melkveestapel bleef nagenoeg op hetzelfde niveau. Vergeleken met 2012 is vooral het aantal geiten toegenomen. Dat was vorig jaar meer dan verdubbeld vergeleken met zes jaar eerder. De schapenstapel nam tegelijkertijd met een derde in omvang af.

Areaal biologische akkerbouw 8 procent groter
In 2018 werd op 0,7 procent van het Nederlandse landbouwareaal aan biologische akkerbouw gedaan. In totaal ging het om 11.700  hectare. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder. Het grootste deel van het biologische akkerbouwareaal is bestemd voor akkerbouwgroenten (46 procent), gevolgd door granen (30 procent) en aardappelen (14 procent). Het areaal braak groeide in één jaar tijd het meest. Tussen 2018 en 2017 nam dat met 54 procent toe.

Nederlandse teelt biologische groenten en aardappelen boven EU-gemiddelde
In de 28 lidstaten van de Europese Unie was in 2017 gemiddeld 7,0 procent van het areaal landbouwgrond bestemd voor biologische landbouw, in Nederland was dat 3,1 procent. Koploper in de EU-28 was Oostenrijk, waar bijna een kwart van het areaal biologisch was. Ongeveer 56 procent van het areaal biologische landbouwgrond in Nederland was in 2017 bestemd voor blijvend grasland. In de EU-28 lag dat met 44 procent lager.

Van alle melkkoeien in de EU-28 werd gemiddeld 3,8 procent in 2017 biologisch gehouden. In Nederland was dat 1,9 procent. Oostenrijk gaat ook hier aan kop, meer dan 1 op de 5 Oostenrijkse melkkoeien wordt biologisch gehouden. Nederland loopt in Europa voorop met de teelt van biologische aardappelen en groenten. 13 procent van het biologische landbouwareaal bestond uit groenten en 2,9 procent uit aardappelen, in de EU-28 lagen deze aandelen met respectievelijk 1,1 en 0,2 procent lager. De aandelen granen (6,1 procent) en blijvende teelt (1,1 procent) liggen onder het EU-gemiddelde.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.