FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 mei 2019

Barcelona lijkt zeker van finale na briljante ingeving Messi

Barcelona heeft woensdagavond een enorme stap gezet richting de finale van de Champions League. De Catalaanse grootmacht won in het eigen Camp Nou met 3-0 van Liverpool en reist zodoende volgende week met een uitstekende uitgangspositie af naar Engeland voor de return. Barcelona speelde zeker geen grootse wedstrijd, maar in het laatste kwartier zorgde Lionel Messi met twee doelpunten, waaronder een briljante vrije trap van grote afstand, voor een riante zege.

Beide coaches hadden vooraf enkele verrassingen in petto in hun basiself. Ernesto Valverde gaf Arturo Vidal op het middenveld van Barcelona bijvoorbeeld de voorkeur boven Arthur Melo, terwijl Jürgen Klopp bij Liverpool onder anderen Trent Alexander-Arnold, Jordan Henderson en Roberto Firmino op de reservebank liet starten. Daardoor kwam Georginio Wijnaldum als valse spits te spelen. In een levendige openingsfase claimden beide teams tevergeefs een strafschop. Sadio Mané kwam namens Liverpool ten val na een duel met Gerard Piqué en aan de overzijde kreeg Joël Matip de bal op hand, maar scheidsrechter Björn Kuipers oordeelden in beide gevallen dat er niets aan de hand was.

Na 26 minuten voetballen was het Barcelona dat de score wist te openen. Jordi Alba bracht de bal vanaf de linkerkant van het veld in het strafschopgebied van Liverpool, waar Luis Suárez was ontsnapt aan de aandacht van Virgl van Dijk en de bal fraai voorbij Alisson Becker verlengde: 1-0. Het betekende voor Liverpool de tweede tegenvaller in korte tijd, want vlak ervoor was Naby Keïta afgehaakt met ogenschijnlijk een liesblessure. Barcelona kreeg de wedstrijd na de openingstreffer meer in handen en bereikte de onderbreking uiteindelijk met een nipte voorsprong. Toch had Mané Liverpool tien minuten voor rust nog op gelijke hoogte kunnen brengen: oog in oog met Marc-André ter Stegen tilde de Senegalees de bal over het doel heen.

Liverpool begon vervolgens uitstekend aan de tweede helft. James Milner was al snel na de theepauze gevaarlijk, maar de Engelsman schoot na voorbereidend werk van Mohamed Salah en Wijnaldum op de vuisten van Ter Stegen. Even later was het Salah zelf die Ter Stegen met een knal van afstand tot een fraaie redding dwong. De Duitse doelman hield Barcelona rond het uur opnieuw op de been, ditmaal na weer een poging van Milner. Vrijwel onmiddellijk erna voerde Valverde een defensieve wissel toe met het inbrengen van rechtsback van Nélson Semedo voor de tegenvallende Philippe Coutinho.

Barcelona was in aanvallend opzicht vrijwel volledig afhankelijk van Messi. De Argentijnse vedette had na ruim een uur een fraaie steekpass in huis op Vidal, maar doordat de controle van de Chileen matig was, ging een goede mogelijkheid voor de thuisploeg teniet. Liverpool had de wedstrijd in de tweede helft onder controle, maar in het laatste kwartier ging het volledig mis voor . Messi kopte eerst de 2-0 tegen de touwen nadat Suárez de lat had geraakt, waarna de Argentijn met een werkelijk schitterende vrije trap de eindstand bepaalde. Liverpool miste daarna via Salah, die voor een vrijwel leeg doel het aluminium raakte, nog een enorme kans en weet zodoende dat het volgende week in de return een ongekende krachttoer zal moeten leveren.

'General Lee-standbeeld is oorlogsmonument'

Een rechter in de staat Virginia heeft geoordeeld dat standbeelden die verwijzen naar de Amerikaanse burgeroorlog bescherming genieten als oorlogsmonumenten en gedenktekens. Die beslissing viel in een rechtszaak tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee, wat het bestuur van de stad Charlottesville wilde doen.

Het plan om het beeld weg te halen was in 2017 aanleiding voor hevige protesten, waarbij een dode viel toen een nationalistische demonstrant met zijn auto op een groep linkse tegendemonstranten inreed. Dat verhevigde vervolgens de discussie over de beelden, die toch al flink was gepolariseerd.

Tegenstanders zien de beelden, samen met confederale vlaggen, als onwenselijke uitingen van het Amerikaanse slavernijverleden. De burgeroorlog (1861-1865) werd namelijk onder meer gevoerd omdat de zuidelijke staten zich verzetten tegen het afschaffen van de slavernij. Ze riepen hun eigen confederatie uit, maar werden uiteindelijk door het noorden verslagen. De beelden uit die tijd worden door veel Amerikaanse zuiderlingen, net als de vlag, gezien als culturele symbolen.

Racisme
Rechter Richard Moore erkende dat het betoog van tegenstanders tegen het beeld van generaal Lee en soortgelijke standbeelden relevant was, namelijk dat het om symbolen van blanke overheersing zou gaan. Maar hij oordeelde volgens de BBC dat het racisme van Lee en diens medestander, generaal Thomas 'Stonewall' Jackson, uiteindelijk niet relevant was.

In plaats daarvan kwam hij tot de conclusie dat het om oorlogsmonumenten en gedenktekens voor de generaals gaat, waardoor de standbeelden bescherming van de staat Virginia genieten. Dat betekent dat het stadsbestuur niet gerechtigd is om ze weg te halen. Dat mag alleen de staat.

Acrobate zwaargewond bij openingsvoorstelling Circusstad Festival Rotterdam

Een acrobate is vanavond zwaar gewond geraakt na een val uit een Chinese paal tijdens de openingsvoorstelling van Circusstad Festival Rotterdam. De acrobate Karoline is op haar nek terecht gekomen en is inmiddels per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze is nog wel bij bewustzijn.

Reclameborden in Amsterdam veranderen op 4 mei in oorlogsmonumenten

Zeventien digitale reclameborden in Amsterdam veranderen op 4 mei in tijdelijke oorlogsmonumenten. Er worden verhalen van bijzondere Amsterdammers verteld, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. Zo ook het verhaal van de verzetsstrijder Isa Baschwitz.

Het was de moeder van Bubo Damen die haar eigen leven op het spel zette. Zij zorgde ervoor dat de wapenstilstand van 7 mei 1945 naar de soldaten werd gecommuniceerd. Ze sprak Duits en wilde het schieten per direct stoppen.

"Er waren twee partijen op afstand van elkaar die elkaar het leven bleven zuur maken. Er was geen oplossing voor. Het enige wat je kon doen was proberen contact te leggen. Daar was ze behoorlijk one-track minded in", vertelt Damen.

Door het scannen van een QR code kan je haar verhaal horen. "Ze steekt het plein over. De adrenaline giert door haar lijf. Een kogel zoeft rakelings langs haar hoofd. Een andere slaat vlak naast haar in", hoor je de verteller vertellen. Het maakte Baschwitz volgens haar zoon niet uit: "Het moest gewoon gebeuren."

Dappere houding
Ze overleefde het en haar poging had succes. Een Nederlandse commandant schreef later in zijn verslag: "Het goede verloop van de onderhandelingen is te danken aan de vastberaden en dappere houding van koerierster Isa Baschwitz."

Haar verhaal en het verhaal van negen anderen zal tussen 16:00 en 21:00 uur op 4 mei te horen zijn op de reclameborden. Damen zegt: "Ik vind het goed dat dit soort herinneringen opgehouden worden. Niet alleen van mijn moeder, maar van iedereen. Van mensen die hebben laten zien dat ze à titre personnel wel degelijk in staat zijn om dingen te doen die gevolgen hebben."

Britse minister ontslagen na lekken

De Britse minister van Defensie Gavin Williamson is ontslagen door premier May.

May geeft als reden van het ontslag het verlies van haar vertrouwen in de kwaliteiten van haar (ex)minister.

De aanleiding hiervoor is het uitlekken van informatie omtrent de betrokkenheid van het Chinese telecomconcern Huawei bij de aanleg van het 5G netwerk in Groot-Brittannië. Het blijkt dat vertrouwelijke informatie uit een bespreking van de Nationale Veiligheidsraad hierover is gelekt naar de Britse pers.

Na een onderzoek naar de bron zou zijn gebleken dat Williamson het lek is, wat voor May voldoende reden was om tot zijn ontslag over te gaan. Uiteraard ontkende Williamson een en ander kort na zijn ontslag. In een brief aan May schrijft hij dat het lek niet bij zijn ministerie zat: "Ik ben er van overtuigd dat dit niet het geval was”, en: "Ik ontken krachtig dat ik op enigerlei wijze betrokken was bij dit lek”. Hij vindt dat het onderzoek niet voldoende grondig is geweest.

Een van de kandidaten voor de opvolging van May, minister van Ontwikkelingszaken Penny Mordaunt, is tot opvolger van Williamson benoemd.

Ayrton Senna 25 jaar geleden overleden

Het is vandaag, 1 mei 2019, precies 25 jaar geleden dat de Formule 1 één van haar grootste sterren ooit verloor. Meervoudig wereldkampioen Ayrton Senna verongelukte tijdens de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola, een dag nadat de Oostenrijker Roland Ratzenberger óók al het leven liet.

"Al het slechte komt in drieën", aldus commentator Olav Mol gelijk na de uiteindelijk dodelijke crash van Senna, refererend aan de fatale crash van Ratzenberger en de loodzware - maar gelukkig niet dodelijke - crash van Rubens Barrichello op vrijdag. Over het hele weekeinde is uiteraard al genoeg geschreven, dus we houden het bij onderstaande video van de F1-organisatie en beelden van de zaterdag.

Ayrton Senna (Bron: YouTube)

Roland Ratzenberger (Bron: YouTube)

Nieuwe protesten tegen Maduro

Een dag nadat de Venezolaanse president Nicolás Maduro zei dat hij erin slaagde om een "poging tot staatsgreep" te voorkomen, heeft oppositieleider Juan Guaidó tot nieuwe protesten opgeroepen.

"Vandaag gaan we verder", aldus Guaidó in een tweet. "We zetten krachtiger door dan ooit". Volgens de BBC zijn er weer veel mensen op de been, maar zijn er ook demonstraties vóór Maduro.

Guaidó zegt steun te hebben van de strijdkrachten. Inderdaad waren er dinsdag soldaten te zien met blauwe banden om hun arm, als teken dat ze zich achter de oppositieleider schaarden. Maar volgens Maduro heeft het leger zich niet tegen hem gekeerd.

Guaidó, voorzitter van het door Maduro aan de kant geschoven parlement, riep zich in januari uit tot interim-president. De Venezolaanse grondwet maakt het voor de parlementsvoorzitter in bepaalde gevallen mogelijk om dit te doen, met als doel het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Dat wil Guaidó dan ook doen, en hij wordt hierin onder meer gesteund door Nederland en bijna alle andere EU-landen. Italië en Griekenland stellen zich echter terughoudend op. Ook veel Zuid-Amerikaanse landen en de VS steunen de parlementsvoorzitter.

Vliegtuig
Maduro heeft de steun van onder meer China, Turkije en Rusland. Hij ziet de opstand tegen hem als een door de VS geleide couppoging. Dinsdag kwamen er berichten dat Maduro op het punt stond naar Cuba te vluchten; zijn vliegtuig zou zelfs al op de startbaan hebben gestaan. Rusland zou hem echter op het laatste moment hebben overgehaald om te blijven.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo houdt de VS de optie open om eventueel tot militaire actie in Venezuele over te gaan, maar gezien er Russische militairen in het land zijn lijkt dit onwaarschijnlijk. Pompeo's Russische evenknie Sergej Lavrov waarschuwde de VS bovendien om zich te onthouden van "verdere aggressie". Maar de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zegt juist dat Rusland zich niet met de Venezolaanse politiek moet bemoeien.

Guaidó noemde de demonstraties woensdag tegenover zijn aanhangers onderdeel van een "onomkeerbaar proces", en zei dat deze dagelijks door zullen gaan "om vrijheid te bereiken". Regeringstroepen zouden traangasgranaten op demonstranten hebben afgeschoten. Na de protesten van dinsdag zijn de straten nog bezaaid met talloze uitgebrande voertuigen.

Traangas bij Dag van de Arbeid-betoging in Parijs

De Franse politie heeft vandaag traangas ingezet tegen betogers in Parijs. In het centrum van de stad kwamen op de Dag van de Arbeid tienduizenden vakbondsleden en 'gele hesjes' samen om te protesteren tegen het beleid van president Emmanuel Macron.

Darter De Zwaan bekroont goede vorm met zege in Players Championship

Jeffrey de Zwaan heeft voor het tweede jaar op rij een Players Championship weten te winnen. In Barnsley was The Black Cobra de beste bij Players Championship 14. De gehele dag stond de 23-jarige Nederlander uitmuntende gemiddeldes te gooien en maakte het af tegen Stephen Bunting: 8-2.

Vorig jaar kwam De Zwaan als een komeet terug op de Pro Tour nadat hij zijn tourkaart verloor. Hij won april 2018 een Players Championship en stond vervolgens in de halve finale van de World Matchplay. Dit jaar begon wat moeizaam, maar het ritme is helemaal terug. Vorige maand stond De Zwaan al in de finale van Players Championship 12 en hij won twee weken geleden een toernooi op de Development Tour. 

Luke Woodhouse (6-4) en James Wilson (6-2) werden verslagen in de openingsrondes, waarop de turbo echt aan ging. Michael Smith en Dave Chisnall werden verslagen met gemiddeldes van 106,5 en 102,4. Ryan Joyce dwong een elfde leg af in de kwartfinale, maar daarin was De Zwaan alsnog de beste. Arron Monk ging er vervolgens in de halve finales met 7-3 sg. In de finale denderde De Zwaan ook weg van Bunting voor 6-1 en maakte het af met een 107-finish voor 8-2. Met de 10.000 pond aan prijzengeld nadert hij de top-32 van de wereld en mengt zich ook in de discussie rondom de World Cup of Darts. Het is nog altijd niet duidelijk wie er naast Michael van Gerwen zal staan.

Jelle Klaasen begint langzaam op niveau te komen. The Cobra haalde de achtste finales door te winnen van onder meer Ian White. Vincent van der Meer en Vincent van der Voort haalde de derde ronde. Raymond van Barneveld verloor al in de eerste ronde van Krzysztof Ratajski met 1-6. De Pool gooide 112,3 gemiddeld. Van Barneveld haalde dinsdag nog de achtste finales. 

De Pro Tour gaat vrijdag verder met de Austrian Darts Open. Michael van Gerwen, De Zwaan, Van Barneveld en Dirk van Duijvenbode zijn namens Nederland van de partij. Van Gerwen ontbrak op deze midweekse toernooien. 

Uitslagen Players Championship 14- Achtste finales
Stephen Bunting 6-2 Jelle Klaasen
Joe Cullen 6-4 Simon Whitlock
Darius Labanauskas 6-1 Brendan Dolan
Harry Ward 6-5 Peter Wright
Krzysztof Ratajski 6-3 Gerwyn Price
Arron Monk 6-5 Gabriel Clemens
Jeffrey de Zwaan 6-3 Dave Chisnall
Ryan Joyce 6-5 Glen Durrant

Kwartfinales
Stephen Bunting 6-3 Joe Cullen
Darius Labanauskas 6-3 Harry Ward
Arron Monk 6-4 Krzysztof Ratajski
Jeffrey de Zwaan 6-5 Ryan Joyce

Halve finales
Stephen Bunting 7-5 Darius Labanauskas
Jeffrey de Zwaan 7-3 Arron Monk

Finale
Jeffrey de Zwaan 8-2 Stephen Bunting

Militairen staan terecht voor misstanden Schaarsbergen

Vijf militairen staan donderdag 9 en vrijdag 10 mei terecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. De rechter buigt zich dan over de vraag of er sprake was van misstanden bij de Mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade, gelegerd op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Eind 2017 en begin 2018 is er door drie voormalige leden van de Mortiergroep aangifte gedaan van mogelijk strafbare feiten die in 2012 en 2013 zouden zijn gepleegd op de kazerne in Schaarsbergen en tijdens oefeningen van de Mortiergroep. De Koninklijke Marechaussee (KMar) startte daarna een uitvoerig onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

Een van de incidenten die ter sprake zal komen, is het zogenaamde ‘drie man tillen’. Hierbij gaat een militair met ontbloot onderlichaam op het hoofd van een andere militair zitten. Dit wordt als ‘militaire aanranding’ ten laste gelegd aan drie verdachten van 33, 29 en 26 jaar.

Eén slachtoffer heeft verklaard dat hij geschopt en geslagen is. Voor dat feit staan een 29-jarige en een 26-jarige verdachte terecht. De 26-jarige zou bovendien over het slachtoffer heen geürineerd hebben. Binnen de Mortiergroep zou bovendien sprake zijn geweest van bedreigingen, zo verklaren de drie aangevers. Het OM oordeelt dat een 26-jarige en een 29-jarige militair zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Een 40-jarige man wordt verweten dat hij, als militair in een hogere rang, niet heeft ingegrepen bij de bedreiging.

Voor de strafzaak zijn twee dagen uitgetrokken. De verwachting is dat de officier van justitie op vrijdag 10 mei het requisitoir in alle zaken zal uitspreken.

Het Openbaar Ministerie heeft in september 2018 de vervolgingsbeslissingen naar aanleiding van dit strafrechtelijke onderzoek bekendgemaakt. Tegen de vijf verdachten die nu op zitting staan, is ook aangifte gedaan van andere strafbare feiten. Deze zaken zijn geseponeerd. Gedurende het onderzoek zijn in totaal tien militairen als verdachte gehoord. De zaken tegen vijf verdachten werden in zijn geheel geseponeerd.

Daarop volgden twee tegenaangiftes, wegens smaad en het doen van een valse aangifte. Het OM constateert dat deze aangiftes geen verdenking van strafbare feiten opleveren. Er is geen aanleiding om hiernaar verder onderzoek te doen of personen te gaan vervolgen. Het onderzoek naar aanleiding van de tegenaangiftes is hiermee geëindigd. De aangevers zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Aangifteperiode inkomstenbelasting brak records

De Belastingdienst heeft in de aangifteperiode voor de aangifte inkomstenbelasting 2018 tussen 1 maart en 1 mei zo'n 9,5 miljoen aangiften binnen gekregen. Dat is 300 duizend meer dan vorig jaar (9,2 miljoen in 2018). Nog nooit eerder deden zoveel mensen aangifte op de eerste dag: 470 duizend. Op de laatste dag ontving de Belastingdienst 340 duizend aangiften.

"Wij willen iedereen die aangifte heeft gedaan bedanken. Of u dit nu voor uzelf deed, iemand anders hielp met zijn of haar aangifte of voor een ander aangifte deed! Dit geldt ook voor alle betrokken maatschappelijke organisaties en vrijwilligers”, zegt Eline Spros, directeur Particulieren van de Belastingdienst. Bekijk de blog van Eline Spros: Een parel van een aangifteperiode op de website van de Belastingdienst.

Ook dit jaar heeft de Belastingdienst in samenwerking met veel verschillende partners hulp bij aangifte geboden. Er zijn 53 duizend afspraken gemaakt voor hulp bij het doen van aangifte. Dit zijn er 6 duizend minder dan vorig jaar (59 duizend in 2018).

Bij de Belastingtelefoon kwamen tussen 1 maart en 1 mei zo’n 769 duizend telefoontjes binnen, dat zijn er 21 duizend minder dan vorig jaar (790 duizend in 2018). Het aantal berichten dat via de Twitter en Facebookpagina bij de Belastingdienst binnen kwam, is 2800. Dit is 1700 minder dan vorig jaar (4.500 in 2018).

Bericht over voorlopige en definitieve aanslagen
De Belastingdienst is al begonnen met het opleggen van voorlopige en definitieve aanslagen voor mensen die hun aangifte voor 1 april indienden. Zij krijgen voor 1 juli bericht. Inmiddels zijn er zo’n 1,3 miljoen aanslagen verzonden.

Copuleren met aliens in Subverse

Subverse is een sci-fi RPG/shoot-em-up met een erotische ondertoon. In het spel bestuur je een ruimteschip, de Mary Celeste, die uitpuilt van de 'sexy waifus' die je voor je avontuurlijke uitstapjes kunt recruteren. De game heeft op Kickstarter al het tienvoudige van zijn doel behaald, een slordige 2 miljoen euro.

Qua gameplay kun je meerdere invalshoeken verwachten. Zo bevatten sommige onderdelen in het spel turn-based strategiegameplay á la XCOM terwijl je je op andere momenten al schietend een weg baant door de ruimte. De game belooft plotgedreven missies, side-quests, loot om te verzamelen en upgrades om aan je schip aan te brengen. Wel wordt snel duidelijk dat de game zichzelf verre van serieus neemt.

Het unique selling point, voor zover je daarvan kunt spreken, lijkt echter het hoge seks/hentaigehalte in het spel te zijn. Zo kun je vele companions recruteren waarbij een klassiek reputatiesysteem aangetrapt wordt dat, wanneer je goed genoeg je best doet, de speler in staat stelt om een potje met ze te batsen. Sowieso is volgens de ontwikkelaar iedereen in het spel "geil", zoals het een goede hentai-game betaamt. Volgers zijn onder andere een uitgerangeerde sexrobot, een afvallige wetenschapper die eigenhandig "uithoudingsvermogentests" uitvoert op haar creaties en een "ruimtehacker" die zich bezighoudt met identiteitsfraude. Ook is er een imp aanwezig met zes testikels. Bekijk de trailer hieronder.

Haatprediker Anderson legt zich neer bij inreisverbod naar Nederland

De Amerikaanse 'haatprediker' Steven Anderson legt zich neer bij het verbod dat hij heeft gekregen om naar Nederland af te reizen.

Dat zegt Anderson tegen de NOS. Vanochtend liet Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, weten dat de prediker hier niet welkom is en dat hij, wanneer hij de grens wil oversteken, niet zal worden toegelaten.

Anderson zegt verder tegen de NOS dat hij geen officieel bericht heeft gekregen dat hij niet welkom is, maar dat hij desondanks niet naar Nederland af zal reizen. "Ik ga niet tien uur in een vliegtuig zitten, om vervolgens vijf uur lang te worden verhoord en dan weer op een vliegtuig naar huis te worden gezet. Wat heeft dat voor zin?"

Anderson was van plan om op 23 mei te spreken in Amsterdam. Hier kwam vervolgens veel protest tegen, aangezien Anderson onder meer van mening is dat homo's geëxecuteerd moeten worden. Ook betwijfelt hij of de Holocaust daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Duizenden mensen vieren Dag van de Arbeid in Amsterdam

Ruim 4000 mensen, zo luidt de schatting van de FNV, kwamen vanmiddag bijeen in Amsterdam om de Dag van de Arbeid te vieren.

"We gaan vandaag de straat op voor een socialer Nederland: voor een eerlijk loon, meer vaste contracten en een fatsoenlijk pensioen", licht de FNV het doel van vandaag toe. Een FNV-woordvoerster meldt aan AT5 dat het "heel druk en gezellig" was. Verder meldt ze dat niet alleen FNV-leden, maar ook politieke partijen en activisten aanwezig waren.

Het gezelschap verzamelde zich op het Museumplein, waar meerdere toespraken werden gehouden. Na de toespraken op het Museumplein verplaatste de menigte zich door de stad in de richting van de Dam, waar de manifestatie eindigde.

De Dag van de Arbeid wordt jaarlijks gevierd op 1 mei. Op deze dag wordt de strijd om betere arbeidsomstandigheden gevierd. De dag is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. 

NBA: Warriors naar 2-0 tegen Rockets, Bucks slaan terug

De basketballers van de Golden State Warriors hebben een 2-0 voorsprong genomen in de halve finales van de Western Conference in de NBA. Wedstrijd twee tegen de Houston Rockets leverde constant een voorsprong op voor de kampioenen, hoewel de ploeg van James Harden het verschil klein hield. Winst zat er echter niet in en de Warriors wonnen onder meer dankzij 29 punten van Kevin Durant met 115-109.

De Boston Celtics wonnen wedstrijd één van de Milwaukee Bucks in het oosten, maar de Bucks sloegen thuis terug. Ruim één helft ging het volkomen gleijk op, maar dankzij een 39-18 derde kwart liepen de Bucks uiteindelijk uit naar een ruime zege: 123-102, met 29 punten en 10 rebounds voor Giannis Antetokounmpo en zeven drietjes voor Khris Middleton.

NBA play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Denver Nuggets - Portland Trail Blazers, West Semifinals - Wedstrijd 2 (1-0 Denver)

Warriors - Rockets (Bron: YouTube)

NHL: Sharks en Blue Jackets pakken voorsprong

De ijshockeyers van de San Jose Sharks en Columbus Blue Jackets hebben een 2-1 voorsprong genomen in de tweede ronde van de play-offs in de NHL. Respectievelijk de Colorado Avalanche en Boston Bruins werden dinsdagavond verslagen.

In Denver tekenden Logan Couture en Timo Meier voor een 0-2 voorsprong voor de Sharks, waarna Nathan MacKinnon de Avs wat hoop bezorgde. Matt Nieto trok de stand negen minuten voor tijd zelfs gelijk, maar met twee goals maakte Couture in de laatste ruim zeven minuten alsnog een einde aan het feest: 2-4 voor de Sharks.

Boone Jenner bracht de Blue Jackets thuis op voorsprong tegen de Bruins, Matt Duchene verdubbelde de score in de tweede periode uit de powerplay. Jake DeBrusk deed nog wel wat terug, maar daar bleef het bij en dus staat Columbus op een 2-1 voorsprong.

NHL play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Carolina Hurricanes - New York Islanders, East 2nd Round - Wedstrijd 3 (2-0 Carolina)
03.30 Dallas Stars - St Louis Blues - West 2nd Round - Wedstrijd 4 (2-1 St Louis)

Blue Jackets - Bruins (Bron: YouTube)

Chatten tussen Facebook, WhatsApp en Instagram op komst

Het wordt binnen afzienbare tijd mogelijk om te chatten tussen Facebooks drie berichtenplatforms, te weten Facebook Messenger, WhatsApp en Instagram. Dat heeft Messenger-producthoofd Asha Sharma tegenover Engadget bevestigd.

Begin maart suggereerde oprichter Mark Zuckerberg al dat deze mogelijkheid in de pijplijn zat, toen hij schreef dat het bedrijf verwacht dat privécommunicatie belangrijker gaat worden dan openbare posts. Het ging toen echter met name over een nieuwe focus op privacy. Facebook lag de afgelopen tijd zwaar onder vuur, onder meer vanwege gegevens van miljoenen mensen die zonder toestemming bij politieke campagnes waren gebruikt.

Het privacyaspect komt onder meer naar voren in de end-to-end-versleuteling zoals WhatsApp dit al kent, maar bij Facebook Messenger niet standaard aanstaat en door Instagram nog niet wordt ondersteund. Bij deze versleutelmethode kunnen alleen zender en ontvanger berichten lezen, Facebook zelf dus niet.

Naar verluidt moet het bedrijf enige obstakels overwinnen om dit eenduidig over alledrie de diensten uit te rollen. Engadget vermoedt dat het nog wel een jaar kan duren.

Volgens Sharma moet chatten voor de users op de verschillende platforms straks net zo werken als bellen. "Het doet er niet toe of je vriend bij Verizon of T-Mobile zit, je belt gewoon", zegt ze. "We vinden dat mensen overal met iedereen moeten kunnen communiceren."

Film1 stopt ermee

De streamingdiensten hebben in Nederland definitief gewonnen van de abonneezenders. Nadat in 2016 de Nederlandse HBO-kanalen werden opgeheven (en het HBO-aanbod door Ziggo werd opgenomen in hun on demand-pakket) staakt nu ook Film1 met uitzenden.

Film1 is de oudste abonneezender van Nederland; het begon in 1985 als FilmNet, heette later Canal+ en noemde zich uiteindelijk Film1. De zender, bestaande uit diverse themakanalen en een app met on demand-aanbod, was de laatste jaren eigendom van Sony, die er (althans in Nederland) nu de stekker uittrekt. Ergens in de komende maanden houdt Film1 op te bestaan.

Het stoppen van de zender vindt plaats in het jaar waarin er veel veranderingen plaatsvinden op het gebied van streaming. In de herfst starten Apple en Disney met nieuwe streamingdiensten en Warner Bros. is ook al een tijdje bezig een dienst op te zetten. Dat twee grote studio's (waarvan één onlangs een grote concurrent inlijfde) hun titels nu bij zichzelf houden in plaats van aan derden te licenseren heeft invloed op de levensvatbaarheid van deze diensten: Netflix is al jaren bezig het eigen aanbod zo sterk uit te breiden dat content van derden minder belangrijk wordt, maar Film1 heeft alleen 'eigen' content van Sony als unieke optie.

Het is nog niet bekend wanneer Film1 precies stopt.

Nog meer Ghost Recon Wildlands in mei

Operation Oracle, een nieuwe verhaallijn met twee gratis missies voor Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is vanaf 2 mei beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Windows PC. Tevens is de game, inclusief Operation Oracle, gratis te spelen tijdens het Free Weekend van 2 t/m 5 mei.

Operation Oracle stuurt de Ghosts op een reddingsmissie om een Skell Tech-ingenieur te bevrijden uit de handen van Unidad. Deze reddingsoperatie verandert echter snel in iets veel groters. Vergeet alles wat je al weet en ga samen met Ghost Team Leader Cole D. Walker, gespeeld door Jon Bernthal (o.a. bekend van The Walking Dead & The Punisher), op jacht naar de waarheid.

Operation Oracle vormt het einde van het tweede jaar aan post-launch ondersteuning voor Ghost Recon Wildlands. Year 2 bracht vier gratis updates naar de game, waardoor het Ghost Recon-universum nog verder werd uitgebreid. Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Taakstraf geëist wegens aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging

De officier van justitie in Amsterdam eiste vandaag een taakstraf van 120 uur tegen een 37-jarige man uit Kootwijkerbroek die wordt verdacht van aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Op zijn website ‘Stop rassenvermenging.nl’ heeft hij naar het standpunt van het OM diverse strafbare uitlatingen gepubliceerd. 

Kinderopvang weigert niet-ingeënte kinderen

Berend Botje, dat op vijftig locaties in Noord-Holland ruim drieduizend kinderen opvangt, weigert met ingang van 1 juli kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen de bof, rode hond en mazelen. Het besluit volgt op mazelenuitbraken in Londen en New York, aldus de Volkskrant.

Ook in Den Haag bleken onlangs kinderen met mazelen besmet. "Het komt steeds dichterbij. En we willen niet dat niet-ingeënte kinderen in aanraking komen met baby'tjes die nog nauwelijks een immuunsysteem hebben. Die baby'tjes en hun ouders wil ik beschermen", aldus directeur Alien Alberts.

De NOS meldde vorige maand op basis van eigen onderzoek dat zo'n honderd kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen weigeren. Met de beslissing van Berend Botje neemt dat aantal in een keer met de helft toe. Het is wel de eerste organisatie die dit ook openlijk toegeeft, want de respondenten van de NOS deden dit allemaal anoniem.

Het aantal ouders dat hun kinderen niet heeft ingeënt zou volgens Alberts met een stuk of tien overigens laag liggen. "Een paar hebben nu tegen ons gezegd dat alsnog te gaan doen, anderen denken erover na. En sommigen zijn het er pertinent niet mee eens."

Discriminatie
Een van die ouders zou het besluit van de kinderopvangorganisatie bij de rechter aan willen vechten. Er zou mogelijk sprake zijn van discriminatie. Maar de advocaat van Berend Botje bestrijdt dit. De beslissing zou omwille van de veiligheid zijn genomen.

Volgens EenVandaag werkt D66 aan een voorstel dat het wettelijk mogelijk maakt om ongevaccineerde kinderen uit de kinderopvang te weren. Een van de struikelblokken zou immers zijn dat ouders niet zomaar kunnen worden verplicht om medische informatie over hun kinderen te geven.

Klimmen tegen de dood in Catherine: Full Body

Atlus heeft voor Catherine: Full Body een trailer uitgebracht waarin we de klimpogingen van Vincent op de demonische toren kunnen zien. In de trailer krijg je onder andere een glimp van de nieuwe cutscenes en features zoals de Remix Mode en de rustgevende piano van Rin.

Men zegt dat degenen die bezwijken voor ontrouwheid vervloekt zijn. Ze worden in hun slaap in een nachtmerrie-dimensie gezogen waar ze gedwongen worden een gevaarlijke blokkentoren te beklimmen terwijl ze achterna gezeten worden door bloeddorstige demonen. Als ze daar sterven, dan sterven ze in het echte leven ook. Dit de situatie waarin Vincent zich bevindt, de enige manier waarop hij dit lot kan voorkomen is door zijn weg richting de uitgang te klimmen.

Catherine: Full Body is een remaster van Catherine uit 2012. Verbeterde graphics en gameplay, gloednieuwe muziek, verbeterde multiplayer-opties en meer staan je te wachten. Het origineel had een driehoeksverhouding, maar in deze nieuwe versie is er zelfs een vierkantsverhouding. Catherine Full Body bevat meer dan 500 puzzels, meer dan twee keer zoveel als de originele game. ‘Remix Mode’ voegt daarnaast complexe gelinkte blokken toe aan bestaande levels, waardoor nieuwe technieken en strategieën nodig zijn om te overwinnen. Wil je gewoon genieten van het verhaal? Safety Mode geeft spelers de optie om puzzels over te slaan, waardoor je achterover kan zitten en genieten van het tragische verhaal van Vincent.

Catherine: Full Body heeft een aantal nieuwe cutscenes, geanimeerde tussenfilmpjes en nieuwe vertakkende verhaalpaden. Ook is de volledige cast van stemmen uit de originele Catherine terug, inclusief:

  • Troy Baker als Vincent, onze gekwelde hoofdpersoon
  • Laura Bailey als Catherine, het flirtende en betoverende meisje uit Vincents dromen
  • Michelle Ruff als Katherine, Vincents vriendin waarmee hij plannen op de lange termijn heeft
  • Voor het eerst Brianna Knickerbocker als het nieuwe centrale personage, Rin, de mysterieuze vrouw met geheugenverlies die plotseling in Vincents leven verschijnt en zijn leven potentieel voor altijd verandert

Catherine: Full Body verschijnt op 3 september 2019 voor PlayStation 4.

'Eriksen maakt megatransfer naar Real Madrid'

Christan Eriksen lijkt op weg naar Real Madrid. Volgens AS heeft de Deen een persoonlijk akkoord bereikt met de grootmacht uit Madrid. Eriksen verdient momenteel naar verluidt vier miljoen euro per seizoen, maar nu zou de voormalig Ajacied in Spanje veel meer kunnen verdienen na het bereiken van een deal met Real. De topclub moet waarschijnlijk wel diep in de buidel tasten. Het contract van de Deen bij Tottenham loopt weliswaar medio 2020 af, maar de Engelsen zijn niet bereid de creatieveling voor een habbekrats te laten gaan.

In 2018 benaderde Real Tottenham voor het eerst inzake Eriksen. Destijds liet de Engelse club weten dat Eriksen 250 miljoen euro moest kosten. Inmiddels zal de vraagprijs iets lager liggen, daar het einde van de verbintenis van de middenvelder nadert. Volgens diverse Engelse media zou Tottenham momenteel bereid zijn om met 150 miljoen genoegen te nemen. Eriksen is sinds 2013 actief voor Tottenham, nadat de club circa 13,5 miljoen euro had betaald aan Ajax.

Sindsdien kwam de 87-voudig international 273 keer in actie voor Tottenham, met 65 goals en 86 assists als resultaat. De 27-jarige middenvelder is niet de enige topspeler die in verband wordt gebracht met een transfer naar Real. Ook onder anderen Kylian Mbappé, Eden Hazard en Mauro Icardi zouden in de belangstelling staan van de huidige nummer drie van LaLiga.

Schaatsploeg Jumbo-Visma start met opleidingsploeg

De schaatsploeg van Team Jumbo-Visma heeft voor komend seizoen een opleidingsploeg opgericht voor schaatsers tussen de 19 en 23 jaar. De ploeg wil hiermee de doorstroom van talenten bevorderen.

“We merkten de afgelopen jaren dat het - vooral voor jongens - steeds moeilijker wordt voor junioren om direct de overstap naar de senioren te maken”, zegt coach Jac Orie. “Natuurlijk heb je uitzonderingen als Patrick Roest, maar veel van die gasten hebben simpelweg wat extra tijd en goede begeleiding nodig om die aansluiting te maken. Wij willen ze die kans geven.”

De opleidingsploeg bestaat in het eerste jaar uit Merijn Scheperkamp, Tijmen Snel, Joost van Dobbenburgh en Serge Yoro. Het viertal zal als aparte ploeg functioneren, maar de talenten zullen ook op gezette tijden met de 'A-ploeg' kunnen meetrainen.

“Deze jongens moet je ook niet direct voor de leeuwen gooien en laten meetrainen met mannen als Sven Kramer en Kjeld Nuis”, zegt Orie. “Dan lopen ze voortdurend op de toppen van hun tenen en dan is het maar de vraag of dat de vooruitgang bevordert. Maar als een bepaald talent een goede progressie doormaakt, dan zal-ie zeker op gezette tijden kunnen meetrainen.”

Binnen de opleidingsploeg heeft Orie de functie van technisch directeur. De rest van het begeleidingsteam wordt binnenkort ingevuld.

Starlink: Battle for Atlas Crimson Moon is beschikbaar

Starlink: Battle for Atlas Crimson Moon is nu gratis beschikbaar voor spelers op de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en de update is nu ook speelbaar op de nieuwe pc-versie van de game. De PC-versie van Starlink: Battle for Atlas bevat dezelfde content als de consoleversies en ondersteunt de Dualshock- en Xbox One-controllermounts.

De Crimson Moon heeft een impact op de hele wereld van Atlas en geeft spelers de kans om deel te nemen aan nieuwe factieverhaalmissies en wekelijkse uitdagingen. Bovendien krijgen spelers toegang tot vijf nieuwe piloten, drie nieuwe ruimteschepen en elf nieuwe wapens, die afzonderlijk verkrijgbaar zijn als digitale aankoop.

Bundel je krachten met de Star Fox-teamleden Peppy, Falco en Slippy, exclusief voor Nintendo Switch. Jaag op het Star Wolf-team in een reeks missies met de hulp van drie nieuwe Star Fox-teampiloten, elk met hun eigen unieke vaardigheden en skill tree. De nieuwe Star Fox-content is vanaf 30 april 2019 afzonderlijk verkrijgbaar als digitale aankoop exclusief op Nintendo Switch.

Ackermann maakt einde aan zegereeks Kristoff in Eschborn-Frankfurt

Pascal Ackermann heeft woensdag de 57e editie van Eschborn-Frankfurt gewonnen. De Duitse kampioen van BORA-hansgrohe was in een massasprint de snelste, voor John Degekolb. Alexander Kristoff moest ditmaal genoegen nemen met een derde plaats, de afgelopen vier edities won de Noor telkens.

Het parcours van de 187 kilometer lange koers, die in het verleden bekendstond als Rund um den Henninger-Turm, is echt een parcours voor de sprinters, al liggen in de beginfase van de wedstrijd verschillende hellingen.

Ondanks de hellingen had BORA-hansgrohe, de ploeg van hun Duitse kopman Ackermann, alles perfect onder controle de gehele wedstrijd. De sprint zou dan ook in een massasprint eindigde en daarin was Ackermann duidelijk de snelste, voor zijn landgenoot Degekolb. Kristoff mocht als derde mee op het podium.

Voor Ackermann was het alweer zijn derde zege van het jaar. Voor de snelle Duitse kampioen was dit de laatste test voordat hij aan de start komt van de Giro d'Italia, zijn eerste grote ronde uit zijn carrière.

Roglic slaat dubbelslag in Ronde van Romandië

Primoz Roglic heeft de eerste rit in Romandië gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was in de proloog al dichtbij de etappezege, maar werd op drie tienden tweede. In La Chaux-de-Fonds won de Sloveense titelverdediger de sprint van een uitgedunde groep en nam daarmee tevens de leiderstrui over van zijn landgenoot Jan Tratnik, die de proloog had gewonnen.

Er ontstond vroeg in de wedstrijd een grote kopgroep van twaalf renners op het heuvelachtige parcours in de Ronde van Romandië. Halverwege de etappe van Neuchâtel naar La Chaux-de-Fonds liep de voorsprong op naar de vier minuten, waarna EF Education First zich op kop van het peloton zette. Later volgde ook Bahrain-Merida en Jumbo-Visma zich bij EF Education First. Die drie ploegen zorgde ervoor dat de achterstand langzaam aan kleiner werd en op dertig kilometer van de streep was het avontuur voorbij voor de vroege kopgroep.

Jan Tratnik, de leider na de eerste etappe, moest vroeg passen, waardoor Roglic nu het best voorstond stond. Toch was het nog niet zeker of hij de leiderstrui mocht aantrekken na de etappe, doordat er nog genoeg klimwerk was te gaan in de etappe. Emanuel Buchmann was de eerste die in de aanval trok. De Duitser van BORA-hansgrohe, die in de Ronde van het Baskenland ook al goede vorm liet zien, trok een mooi gat en had een voorsprong van dertig seconden.

Toch hield Buchmann het niet vol. Op zes kilometer van de streep kwamen Geraint Thomas, David Gaudu en Michael Woods aansluiten bij de Duitser, maar ook zij wisten niet voorop te blijven, mede door het werk van Steven Kruijswijk, die in dienst reed voor Roglic.

Ondanks de verschillende aanvallen in de laatste kilometers moest er toch gesprint worden voor de overwinning en daarin was Roglic duidelijk de snelste. De Sloveen, die dit jaar ook de UAE Tour en de Tirreno-Adriatico won, won voor Gaudu en Rui Costa.

In het klassement neemt Roglic de leiderstrui over van zijn landgenoot Tratnik. Hij heeft in het klassement een voorsprong van tien seconden op Rui Costa, Gaudu is de nummer drie op twaalf seconden van de leider. Donderdag gaat de etappe verder en staat een makkelijk etappe op het programma in Romandië.

Casillas getroffen door hartaanval op trainingsveld, buiten levensgevaar

Iker Casillas heeft woensdag op het trainingsveld een hartaanval gekregen, zo melden verschillende Portugese en Spaanse media. De doelman van FC Porto is meteen naar het ziekenhuis vervoerd waar hij onder het mes is gegaan. De 37-jarige doelman is inmiddels buiten levensgevaar. Casillas raakte onwel op de training van de huidige nummer twee van de Liga NOS, waarna hij meteen naar het CUF Porto ziekenhuis werd vervoerd.

Hier vond meteen een ingreep plaats en FC Porto zou inmiddels hebben laten weten dat Casillas buiten levensgevaar en bij bewustzijn is. De kans dat de routinier dit seizoen nog tussen de palen zal staan is echter minimaal en er wordt ook gevreesd voor de rest van zijn loopbaan.

Casillas is dit seizoen een vaste waarde in het doel bij os Dragões en kwam vooralsnog 31 keer in actie in competitieverband. Daarnaast stond hij ook tien keer in het veld tijdens het Champions League-avontuur van de Portugezen, dat onlangs in de kwartfinales ten einde kwam door toedoen van Liverpool.

De 167-voudig international van Spanje verlengde een ruime maand geleden zijn contract bij FC Porto nog met de gedachte om ‘door te gaan tot zijn veertigste’. Hij kwam in 2015 over van Real Madrid en speelde tot nu toe 156 wedstrijden namens de Portugese grootmacht. In dienst van de Koninklijke kwam hij eerder in zestien jaar tijd tot 725 duels.

Boon Gould van Level 42 overleden

Level 42 gitarist Rowland Gould is overleden. Dit is zojuist bevestigd door diverse media.

Mark King bevestigt het nieuws zelf ook: "Met een zwaar hart deel ik jullie mede dat onze broer en vriend Boon Gould is overleden. 'Je hebt nu rust, geen pijn meer mijn vriend, bedankt voor alles". Dit aldus een geschokte Mark King.

Ik ben er zelf ook mee opgegroeid, met de muziek van Level 42. Ik waardeerde de band zeer en heb ook dierbare herinneringen aan al hun muziek. 

Boon Gould is 64 jaar oud geworden. 

 

Vijftig weken cel voor Julian Assange

Een Britse rechter heeft vanmiddag bepaald dat de Australische WikiLeaks-voorman Julian Assange voor vijftig weken de cel in moet wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012, hoewel hij dit zelf altijd heeft ontkend.

Afgelopen april werd Assange gearresteerd in de ambassade van Ecuador nadat zijn politiek asiel door dat land was ingetrokken.

In 2012 wilde de Zweedse justitie hem ondervragen wegens vermeend sexueel geweld. Om te voorkomen dat hij daarvoor aan de Zweedse autoriteiten werd overdragen heeft hij destijds bij de Ecuadoraanse ambassade asiel aangevraagd. Ondertussen is het bewuste onderzoek van de Zweedse jusititie overigens gestaakt.

Verdere beschuldigingen
Naast de zaak waar hij nu voor is veroordeeld zijn er nog andere beschuldiging die hij het hoofd zal moeten bieden. In de Verenigde Staten wordt hij gezocht voor het samenzweren met de voormalige militair Chelsea Manning. Ze zouden gezamenlijk computervredebreuk op computers van de Amerikaanse overheid hebben gepleegd. Door Ecuador wordt hij nu ook verdacht van het tijdens zijn verblijf in hun ambassade bespioneren van andere landen.

Politie vraagt in mei extra aandacht voor vermissingen

Vandaag begint de themamaand ´Mis je Mei?´ waarin de politie extra aandacht vraagt voor vermisten. Weet u wat de politie doet rond vermissingen? En wat u kunt doen als bijvoorbeeld een bekende van u vermist raakt in het buitenland? Kortom, wist u dat…´

... 24 uur wachten bij vermissingen een fabeltje is?
Bij veel mensen heerst de hardnekkige gedachte dat de politie pas na 24 uur gaat zoeken naar een vermiste. Dit is niet waar. De eerste 24 uur zijn juist cruciaal. Het klopt dat veel weglopers na enkele uren weer terugkomen. Daarom bekijken we bij een vermissing goed wat onze volgende stappen worden. Bij iedere vermissing wordt het verhaal goed aangehoord en wordt een zo goed mogelijke inschatting gemaakt. Het is daarbij belangrijk dat de politie gelijk alle informatie krijgt die iets over de urgentie van de vermissing kan zeggen. De meeste vermissingen van kinderen worden binnen 6 uur na de vermissing gemeld bij de politie.

... bij het zoeken naar vermisten personen ook een helikopter kan worden ingezet?
Bij urgente vermissingen wordt met regelmaat een helikopter ingezet van de Luchtvaart Politie. In veel gevallen kan deze ´heliview´ een goede bijdrage leveren aan het opsporen van vermiste personen. Zo is de heli uitgerust met high-tech camera’s waaronder een warmtebeeldcamera.
De helikopter is echter geen wondermiddel en heeft ook zijn beperkingen. De camera kan niet door bladeren kijken en het voertuig heeft een beperkte vliegduur. Tevens kan het weer een rol spelen bij het wel of niet kunnen vliegen. In de toekomst zullen in de gebieden die zich daar voor lenen en waar de omstandigheden het toelaten vanuit het project Onbemande Luchtvaartuigen steeds vaker drones bij zoekacties worden ingezet.
Iedere inzet is maatwerk.

... er naast Amber Alert ook andere oproepen mogelijk zijn?
Vermissingen kunnen op verschillende manieren bij het publiek onder de aandacht worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan Burgernet, Vermist Kind Alert en Amber Alert.

Burgernet kan snel door de meldkamer worden ingezet. Dit is heel lokaal. Het gaat om verspreiding van politieberichten binnen een postcodegebied, wijk of (gedeelte van een) stad.

Vermist Kind Alert is onderdeel van Amber Alert maar niet landelijk. Het gebied is groter dan Burgernet. Denk hierbij aan een stad of gebied met meerdere steden. Ook wordt hierbij niet het landelijke sms-alert uitgezonden. Dit kan worden ingezet bij ernstige zorgen om het welzijn van het vermiste kind.

Amber Alert is het landelijke alerteringssysteem. Dit alert bereikt ongeveer 12 miljoen mensen en kan worden ingezet bij een vermist of ontvoerd kind waarbij het sterke vermoeden is dat dit in levensgevaar verkeert.

Alle inzetten worden zorgvuldig overwogen dus als een middel niet wordt ingezet, is dit vanwege een reden waar de politie vaak geen openheid over kan geven.

... u een vermissing in het buitenland ook kunt melden?
Soms raken Nederlanders vermist in het buitenland. Een dergelijke vermissing kan ingewikkeld zijn. Wat moet iemand dan doen? Het is raadzaam om deze vermissing bij de politie te melden, en vooral aan te geven waarom er zorgen bestaan over iemand. De politie kan via haar Internationaal Rechtshulp Centrum contact zoeken met een buitenlandse overheid. Burgers kunnen de vermissing ook melden bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. Daar zijn ze 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het 24/7 BZ contactcenter, telefoonnummer: +31247247247.

Buitenlandse Zaken doet zelf geen onderzoek maar kan contact opnemen met de lokale autoriteiten.
Wilt u in het buitenland gaan zoeken neem dan eerst contact op met de (reis)verzekeringsmaatschappij.
Slachtofferhulp Nederland kan ondersteuning bieden aan achterblijvers van (langdurige) vermissingen.

Verdenking tegen kopstukken Caloh Wagoh uitgebreid

Het Openbaar Ministerie heeft de verdenking tegen twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh uitgebreid. Op de tenlasteleggingen zijn drie nieuwe feiten toegevoegd. Deze tenlasteleggingen zijn eerder deze week aan de verdachten uitgereikt voor de pro-formazitting van 10 mei.

De verdenking tegen de 71-jarige man en de 48-jarige man, die in november werden aangehouden, bestaat uit betrokkenheid bij twee liquidaties. Namelijk die op 7 juli 2017 op de 30-jarige Jaïr Wessels in Breukelen en op 26 juli 2017 op de 42-jarige Zeki Yumusak in Rotterdam.

De 48-jarige man kan volgens het Openbaar Ministerie nog worden gelinkt aan een derde liquidatie, die van Farid Souhali op 17 april 2017 in Den Haag. Voor de 71-jarige man komt er een verdenking van afpersing bij. En beide verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie betrokken geweest bij de beschieting van een pand in Doorn op 29 juni 2017. De officieren van justitie zullen op de pro-formazitting van 10 mei een verdere inhoudelijke toelichting geven.

Pro-formazitting
Op 10 mei is een tweede pro-formazitting voor de rechtbank Midden-Nederland. Deze zitting zal plaatsvinden in de extra beveiligde zittingszaal van het Justitieel Complex Schiphol.

In het onderzoek naar drie uitvoerders van de liquidatie in Breukelen - dat reeds liep - bepaalde de rechtbank Midden-Nederland eerder dat de zittingen tegen alle verdachten samen gaan lopen. Daarom worden in het vervolg naast de 71-jarige en 48-jarige man ook deze drie mannen opgeroepen voor zitting, te beginnen op 10 mei.

Onlangs werden nog twee verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie op 17 april 2017 in Den Haag. De raadkamer van de rechtbank heeft vandaag hun voorarrest met 90 dagen verlengd.

Het Openbaar Ministerie zal op 10 mei aan de rechtbank vragen om vanaf een volgende pro-formazitting ook deze verdachten op te roepen. Het OM vindt het van belang dat de verschillende zaken tegen de verdachten op zitting in samenhang worden behandeld.

Woordvoering
De zaken tegen de verdachten worden in nauwe samenwerking gedaan door officieren van justitie uit Den Haag, Midden-Nederland en Rotterdam, waarbij het parket Den Haag een coördinerende rol vervult. De woordvoering zal daarom ook worden gedaan door het Haagse parket.

Man moet ruim 1,5 miljoen euro terugbetalen aan de Staat

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag aan een 56-jarige man uit het Brabantse Berlicum een ontnemingsmaatregel opgelegd van ruim 1,5 miljoen euro. De man moet dit bedrag terugbetalen aan de Staat omdat hij op een illegale manier aan het geld is gekomen. De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot een bedrag van 1,6 miljoen euro.

Strafzaak
De man is op 4 juni 2008 in een strafzaak door het gerechtshof veroordeeld voor (gewoonte)witwassen, valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet inzake de wisselkantoren. Op 30 november 2010 heeft de Hoge Raad het beroep daartegen grotendeels verworpen, zodat de uitspraak van het hof onherroepelijk werd.

Ontnemingsprocedure
Omdat die strafbare feiten de man veel geld zouden hebben opgeleverd, is er het Openbaar Ministerie een ontnemingsprocedure gestart. In zo’n procedure kan de rechter een veroordeelde verplichten een bedrag aan de Staat te betalen om onrechtmatig verkregen geld af te nemen. De rechtbank Oost-Brabant besliste in deze ontnemingsprocedure dat de man 1.605.628,51 euro aan illegale inkomsten moet terugbetalen. Hij heeft hiertegen hoger beroep ingesteld, maar het hof vindt dat de rechtbank in de kern de juiste beslissing heeft genomen.

Spaanse villa’s
In de periode van de misdrijven had de man een aantal opvallende uitgaven. Zo kocht hij 2 Spaanse villa’s en liet deze inrichten, verbouwde hij zijn woning, kocht een pand en liet een nieuw bedrijfspand bouwen. Verder heeft hij grote geldbedragen gestort op bankrekeningen in Luxemburg. Dit alles gebeurde met contant geld. Volgens de verdachte kon hij deze uitgaven doen met geld dat hij van anderen had gekregen om voor hen te bewaren. Op basis van wat er in het ontnemingsdossier staat, vindt het hof deze verklaring niet aannemelijk.

Vaststellen bedrag
Om te bepalen hoeveel illegaal geld de man had, heeft het hof over de periode 1 januari 2000 tot en met 21 september 2004 de contante uitgaven van de verdachte vergeleken met zijn legale contante inkomsten. Dit verschil is illegaal verkregen en moet de man terugbetalen aan de Staat. Omdat de ontnemingsprocedure langer heeft geduurd dan redelijk is, geeft het hof een kleine korting. Het hof stelt de hoogte van het bedrag dat de man uiteindelijk moet betalen vast op 1.575.472,00 euro.

Genomineerden Jos Brinkprijs 2019 bekend

De genomineerden voor de Jos Brink Oeuvreprijs zijn: Dolly Bellefleur, Paul Haenen en Joke Swiebel. Voor de Jos Brink Innovatieprijs zijn Jessie Maya, Bowi Jong en Miranda Terpstra genomineerd. Op zondag 19 mei worden de winnaars bekendgemaakt  door minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) in de Haarlemse schouwburg.

De Jos Brink Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan en zich over een langere periode heeft ingezet voor de verbetering van de positie van lhbti’s in de samenleving. De Jos Brink Innovatieprijs is een prijs voor een persoon of organisatie die zich op zeer inspirerende wijze inzet voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van lhbti's in de samenleving. Beide prijzen worden eenmaal in de twee jaar uitgereikt.

De Oeuvreprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. Voor de Innovatieprijs wordt een cheque t.w.v. van 1.000 euro uitgereikt.

Genomineerden Oeuvreprijs 2019
Dolly Bellefleur, alter ego van cabaretier Ruud Douma, staat al dertig jaar op de planken en op de barricades. In theatershows, bij demonstraties, uiteenlopende evenementen, optredens op scholen en in verzorgingshuizen, maar ook bijvoorbeeld in cartoons en liedteksten zet zij zich in voor de emancipatie van de lhbti-community. Activistisch, met humor en toegankelijk. Onverschrokken en altijd positief.

Theatermaker Paul Haenen is altijd openhartig geweest over zijn homoseksualiteit ook in tijden waarin het nog niet breed geaccepteerd werd. Als acteur, schrijver en theatermaker zet hij zich al zijn hele leven in voor lhtbi-acceptatie. Zoals ook dit jaar waar hij zich, in zijn rol als Dominee Gremdaat, uitsprak tegen de Nashville-verklaring.

De strijd van politica en activiste Joke Swiebel voor de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen begon in de tweede helft van de jaren zestig toen zij zich met anderen inzette voor de rechten van jongeren. Zij was mede-organisator van de demonstratie (op 21 januari 1969) tegen discriminerende wetgeving. Deze demonstratie – de eerste homodemonstratie in Europa - wordt gezien als het begin van de moderne Nederlandse homobeweging. Ook in haar rol als COC-bestuurder en Europarlementariër bleef zij strijden voor gelijke behandeling van homoseksuelen en heteroseksuelen.

Genomineerden Innovatieprijs 2019
YouTuber Jessie Maya is populair op dit videokanaal met vlogs over beauty en make-up. Maar zij heeft haar 2585.000 volgers ook meegenomen in een heel persoonlijk verhaal, haar traject van man naar vrouw. Door zo moedig te zijn om haar ingrijpende proces te delen draagt ze bij aan de zichtbaarheid en acceptatie van mensen in soortgelijke situaties.

Bowi Jong is in korte tijd een rolmodel geworden die het probleem van de homo-onvriendelijke voetbalwereld onder een breed publiek onder de aandacht heeft gebracht. Met zijn brief aan de KNVB en de voetbalclubs pleit hij voor een inclusievere voetbalwereld. Ook geeft Jong voorlichting over lhbti-acceptatie op scholen.

Miranda Terpstra is oprichter en voorzitter van Stichting Wijdekerk met als doel christelijke lhbti-personen beter te informeren en te ondersteunen. Wijdekerk brengt bijvoorbeeld in beeld in welke kerken paren van gelijk geslacht kunnen trouwen. Miranda Terpstra doet haar werk als voorzitter van Wijdekerk belangeloos en met passie.

Jury
De jury bestaat uit voorzitter Peter van der Vorst (presentator en directeur RTL), YouTuber Rutger Vink, topmodel Loiza Lamers, Saskia Keuzenkamp (directeur kennis en innovatie bij Movisie) en Souad Boumedien (Pride ambassadeur Amsterdam, voorzitter Marokkaans netwerk van de politie en Roze in Blauw).

De prijs is vernoemd naar Jos Brink (1942-2007), een voorvechter van de acceptatie en emancipatie van lhbti’s, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. In 2017 is de oeuvreprijs uitgereikt aan Ellie Lust, de innovatieprijs ging naar BeyonG Veldkamp.

NVWA en bol.com pakken verkoop verboden artikelen samen aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en bol.com gaan structureel samenwerken om artikelen die niet voldoen aan de wet te weren van de digitale marktplaats van bol.com. De NVWA en bol.com hebben daarom werkafspraken gemaakt die op 1 mei 2019 in werking treden. Eerder dit jaar heeft de NVWA vergelijkbare afspraken gemaakt met marktplaats.nl.

De afspraken richten zich op de digitale marktplaats van bol.com waar webshops en particulieren onder andere speelgoed, huishoudelijke apparaten, voedingssupplementen, cosmetica en alcohol kunnen verkopen. Het eigen aanbod van bol.com valt buiten de werkafspraken. De NVWA beschouwt bol.com voor dit eigen aanbod namelijk als distributeur die zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid van deze artikelen.

Optimaliseren toezicht
NVWA en bol.com hebben nu al geregeld contact om verboden artikelen te verwijderen of te weren van de digitale marktplaats van bol.com. Recentelijk zijn advertenties voor onveilige hoverboards op verzoek van de NVWA verwijderd. Deze contacten hebben bij zowel de NVWA als bol.com tot de wens geleid om de banden aan te halen en tot een structurele samenwerking met heldere werkafspraken te komen. Daarom is nu formeel afgesproken dat als inspecteurs van de NVWA melding maken van verboden artikelen of onterechte claims, de advertenties binnen 72 uur worden verwijderd of in overeenstemming met de wet gebracht worden. Als er een ernstig risico voor de consument is gebeurt dit binnen 24 uur. Wordt hetzelfde artikel - met dezelfde EAN-code - ook door andere partijen aangeboden, dan zal bol.com direct ook die advertenties verwijderen. Als een aanbieder in 1 jaar 2 keer in de fout gaat, dan wordt samen gekeken of de aanbieder van de marktplaats moet worden geweerd.

Bol.com informeert haar aanbieders actief over de geldende regels, het toezicht door de NVWA en risicovolle artikelen. Als deze artikelen toch regelmatig op de digitale marktplaats worden aangeboden, kan besloten worden advertenties of claims voor deze artikelen te weren of preventief een toelatingsprocedure in te voeren.

Internethandel via marktplaatsen groeit
Internethandel vindt steeds meer via digitale platforms plaats. Bol.com heeft 9 miljoen klanten in België en Nederland en verkoopt in totaal 17 miljoen artikelen, in toenemende mate via de 20.000 partners en 180.000 particulieren die verkopen via de marktplaats van bol.com.

Oproep aan consumenten
De NVWA roept consumenten op extra alert te zijn bij aankopen via internet. Een webshop is snel opgericht en er zijn veel onprofessionele aanbieders die weinig kennis hebben van wet- en regelgeving en de veiligheid van hun aanbod niet kunnen garanderen. Bij aankopen bij webshops buiten de EU is bovendien de kans aanwezig dat deze artikelen niet aan de veiligheidsstandaarden voldoen van de Europese Unie.

Koninklijke onderscheiding voor gewonde veteraan

Oud-militair Marc van de Kuilen verloor beide benen tijdens een eigenvuur-incident in Afghanistan. In plaats van bij de pakken neer te zitten, stortte hij zich op rolstoelbasketbal. Hij kwam onder meer voor het Nederlands rolstoelbasketbalteam uit op de Paralympics van 2016. Zijn inspirerende doorzettingsvermogen leverde hem gisteren een koninklijke onderscheiding op.

De oud-korporaal van 11 Luchtmobiele Brigade kreeg de onderscheiding op de Zwaluwenberg, thuisbasis van de eveneens aanwezige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Luitenant-generaal Hans van Griensven is ook Inspecteur der Veteranen. Van de Kuilen zat in 2006 en 2008 in Afghanistan.

Na een revalidatieperiode begon hij eind 2008 met rolstoelbasketbal. In 2010 volgde zijn debuut in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Na het missen van de Paralympische Spelen van 2012 stopte hij bij Defensie en ging fulltime voor het rolstoelbasketbal. Dit resulteerde in de 1e kwalificatie in 12 jaar voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Coach en spreker
Sinds 2016 werkt Van de Kuilen ook als business coach en spreker bij de Fanbased Foundation. Deze organisatie helpt individuen en teams om topprestaties te leveren. Dit gebeurt met programma’s die zijn ontwikkeld vanuit de topsport, Defensie en wetenschappelijke (psychologie)kennis.

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes reikte de onderscheiding uit. “Jij inspireert velen met jouw positieve energie, ervaringen, kennis en anekdotes en met jouw betrokkenheid en loyaliteit. Je fungeert als een voorbeeld voor militairen en anderen met een blijvende handicap.”

Ook genoemd werd de rol die Van de Kuilen speelde bij het naar Nederland halen van de Invictus Games in 2020. Dit is een internationaal multisport-evenement voor militairen en veteranen die psychisch- of lichamelijk gewond zijn geraakt.

'Amsterdam moet stoelen in Arena aan minima geven'

Als het aan de Amsterdamse afdeling van de VVD ligt, geeft de gemeente Amsterdam volgende week woensdag de tien stoelen op de hoofdtribune van de Johan Cruijff ArenA, die normaal gesproken voor wethouders en raadsleden zijn, aan Amsterdamse supporters van de club met een smalle beurs.

De VVD vindt dat de stoelen in de Johan Cruijff ArenA vanwege de historische prestaties van Ajax in de Champions League voor de Amsterdammers zijn. "Daarom moeten deze kaarten voor de wedstrijd van Ajax tegen Tottenham op 8 mei per loting worden verdeeld onder stadspashouders en andere Amsterdammers die zich verdienstelijk maken voor de stad", aldus raadslid Claire Martens. In 2017 hadden 120.052 Amsterdammers een stadspas.

Mocht het stadsbestuur meegaan met het idee van de VVD, dan is er haast geboden. Zo erkent ook Martens: "Stadpashouders moeten zich op zeer korte termijn kunnen melden bij de gemeente. De VVD doet daartoe bij deze een oproep aan het college en is bereid mee te denken over de uitvoering, zodat daadwerkelijk tien Amsterdammers iets kunnen meemaken wat hun anders niet was gelukt."

Normaal gesproken worden de stoelen bezet door wethouders, raadsleden en andere mensen die een link hebben met het stadsbestuur.

Giro-ploegen Sunweb en Jumbo-Visma compleet

De wielerploegen van Team Sunweb en Team Jumbo-Visma hebben hun selecties voor de 102e editie van Giro d’Italia compleet. Bij Sunweb is de laatste vrije plek ingenomen door de Australiër Jai Hindley. De Amerikaan Sepp Kuss vervangt de geblesseerde Robert Gesink bij Jumbo-Visma.

Hindley is door de ploegleiding van Sunweb opgenomen in het team dat met kopman Tom Dumoulin gaat strijden voor de eindzege in de drieweekse wielerronde. De 22-jarige Australiër vervangt Martijn Tusveld die eerder moest afhaken vanwege een gebroken kaak.

Verder bestaat de ploeg uit Tom Dumoulin, Sam Oomen, Jan Bakelants, Louis Vervaeke, Chad Haga en Hindley's landgenoten Chris Hamilton en Robert Power.

“Chad en Louis moeten Tom in de beginfase bijstaan en voor de Australische jongens geldt dat op de zwaardere dagen”, zegt ploegleider Marc Reef. “We willen in de hectische en explosieve finales profiteren van de ervaring en kwaliteit van Jan en we verwachten van Sam dat hij in de koers groeit en Tom steunt in de sleutelritten in de tweede en derde week.”

Ook bij Jumbo-Visma is er een wijziging vanwege een blessure. Gesink brak afgelopen zondag tijdens een valpartij in Luik-Bastenaken-Luik zijn sleutelbeen en bekken. De plaats van de Achterhoeker in de ploeg voor de Giro wordt ingenomen door Sepp Kuss. De jonge Amerikaan maakte vorig jaar zijn debuut in een grote ronde. In de Vuelta werd hij na drie weken wedstrijd 65e.

Naast kopman Primoz Roglič en Kuss bestaat de ploeg verder uit Jos van Emden, Tom Leezer, Koen Bouwman, Antwan Tolhoek, Laurens De Plus en Paul Martens.

De Giro gaat zaterdag 11 mei van start in Bologna. Naast Dumoulin en Roglič zijn onder andere Egan Bernal, Simon Yates, Miguel Ángel López en Vincenzo Nibali favoriet voor de eindzege.

Hockey Pro League: Vrouwen Duitsland verslaan Amerika

De dames van Duitsland hebben in de FIH Pro League voor de derde thuisoverwinning getekend. Na duels met Groot-Brittannië, Nederland en trof het nu Amerika. In het eigen Mönchengladbach Hockeypark werd de ploeg van Janneke Schopman nipt verslagen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht toen Duitsland in het eerste kwart de score opende. Lena Micheel, de latere speelster van de wedstrijd, tekende voor de openingstreffer. Haar inzet ging door de benen van de Amerikaanse goalie. Duitsland had de voorsprong verder uit moeten breiden, maar een onhandige groene kaart van Elisa Gräve zorgde ervoor dat de ploeg in ondertal in het eerste stuk niet meer tot scoren kwam.

Ook in het tweede kwart overheerste Duitsland. Vooral toen de Amerikaanse Alyssa Manley het veld met groen moest verlaten, kreeg het in overtal kans de voorsprong te vergroten. Met het schot op de lat van Danielle Grega liet Amerika zien dat het ook meedeed. Dat schot bleek een voorbode van het derde kwart.

De ploeg van Janneke Schopman liet in de tweede helft zien dat het over behoorlijk wat zelfvertrouwen kon beschikken. Dat vertrouwen heeft de ploeg zeker geput uit het knappe gelijke spel tegen de olympisch kampioen Groot-Brittannië, van afgelopen zaterdag. Bij de wedstrijd in Amerika wonnen de Britten nog relatief eenvoudig met 3-1, maar nu duurde het tot vlak voor rust voordat Giselle Ansley de thuisploeg op voorsprong zette. In het derde kwart maakte Amerika echter gelijk via Lauren Moyer: 1-1.

Dat zelfvertrouwen werd beloond toen Taylor West de derde achtereenvolgende strafcorner voor de bezoekers in de touwen pushte. Die inzet bleek in het vierde kwart niet voldoende. Duitsland bleef rustig en kreeg in de slotminuten een terechte strafbal. In het duel met China van afgelopen weekend was Nike Lorenz al belangrijk voor de Duitse dames, maar ook tegen Amerika bewees het talent haar waarde. Lorenz bleef koel en pushte de winnende binnen: 2-1.

Met de overwinning op Amerika tekenen de Duitse dames nu voor de derde Pro League-overwinning in vier thuisduels. Alleen van Oranje werd verloren. De gewilde top vier komt in zicht. De Duitsers staan op een vijfde plek, met vlak boven zich Australië. De top drie bestaat uit Nederland, Argentinië en België.

'Babel voert gesprekken over terugkeer in Turkse top'

Fulham degradeerde onlangs na een seizoen alweer uit de Premier League, maar Ryan Babel zal de afdaling naar de Championship niet meemaken. De Oranje-international beschikt over een aflopend contract en gaf vorige week al aan dat zijn zaakwaarnemer ‘meerdere telefoontjes had ontvangen’. De aanvaller staat nu mogelijk voor een terugkeer in de Turkse top, daar hij al in gesprek zou zijn met Galatasaray.

Het doorgaans goed geïnformeerde Sky Sports weet woensdag namelijk te melden dat Babel inmiddels de eerste onderhandelingsronde met de huidige nummer twee van de Süper Lig achter de rug heeft. Een overstap naar Galatasaray zou voor pikante taferelen kunnen zorgen in Turkije, aangezien Babel in het verleden twee jaar onder contract stond bij stadsgenoot Besiktas.

De aanvaller kwam in totaal tot 89 wedstrijden namens de Zwarte Adelaars en was daarin goed voor 29 doelpunten en 12 assists. Met Besiktas werd hij twee jaar geleden bovendien kampioen van Turkije. Begin dit jaar kwam het voor twee miljoen euro van een vertrek uit Istanbul en Babel maakte ook bij Fulham een uitstekende indruk.

De 32-jarige linksbuiten speelde in dienst van the Cottagers veertien Premier League-wedstrijden en wist daarin vijf keer te scoren. Met het reeds gedegradeerde Fulham heeft hij nog twee wedstrijden op het programma staan: aankomende zaterdag is Wolverhampton Wanderers de tegenstander, terwijl de Londenaren volgende week zondag in de laatste speelronde Newcastle United ontvangen.

Uitspraak CAS: Atletiekfederatie mag testosteronlimiet instellen

In een zaak tussen de internationale atletiekfederatie IAAF en atlete Caster Semenya heeft het internationaal sporttribunaal CAS de IAAF in het gelijk gesteld. Door de uitspraak mag de IAAF een testosteronlimiet instellen op de 400 en 800 meter.

De natuurlijke testosteronwaarden van de Zuid-Afrikaanse atlete zijn driemaal zo hoog als van een gemiddelde vrouw. De IAAF vindt dat niet eerlijk ten opzichte van concurrenten met 'normale' waarden en wilde daarom een limiet instellen. Atletes met bovengemiddelde waardes zouden met medicatie hun aanmaak van testosteron terug moeten brengen. Semenya was het niet eens met die regel en had daarom een zaak aangespannen bij het CAS. Door de uitspraak kan de IAAF de regel nu invoeren.

Ten Hag kritisch ondanks 'fantastische prestatie' Ajax

Erik ten Hag is overwegend tevreden na de 0-1 overwinning van Ajax in het eerste halve finaleduel van de Champions League met Tottenham Hotspur. De oefenmeester zag zijn ploeg met name in het eerste halfuur uitstekend voetballen, hetgeen resulteerde in een doelpunt van Donny van de Beek. Na rust had Ajax het lastiger, maar werd de zege toch over de streep getrokken.

"Het is een fantastische prestatie. We hebben gevochten als leeuwen", reageert Ten Hag na afloop voor de camera van Ziggo Sport . "In de eerste fase hebben we goed gevoetbald en kwamen we verdiend op voorsprong. In die fase had er ook meer ingezeten en eigenlijk had er de gehele wedstrijd meer ingezeten dan een 0-1 zege. Maar het blijft natuurlijk een goede prestatie."

Ondanks de overwinning heeft Ten Hag nog wel een en ander aan te merken. Zo vindt hij dat Ajax niet goed anticipeerde op de tactische omzetting die na 38 minuten plaatsvond bij Tottenham Hotspur, met het inbrengen van Moussa Sissoko voor de geblesseerde Jan Vertonghen. "Dat hebben we niet goed gedaan. Ik heb het duidelijk aangegeven, alleen we kregen het niet voor elkaar om de bal vast te houden en daardoor werd het onnodig zwaar en moesten we te veel achter bal aanlopen."

"Tottenham ging opportunistischer spelen. Het kost enorm veel kracht om iedere keer weer druk te zetten, terug te sluiten en de duels aan te gaan. We waren graag langer aan de bal geweest, maar daarvoor hadden we in een andere veldbezetting moeten gaan staan. Dan was het gemakkelijker geweest om onder de druk uit te voetballen", vervolgt Ten Hag zijn analyse. De trainer stelt dat Tottenham 'ongetwijfeld geleerd zal hebben' van de kentering die plaatsvond in de wedstrijd na de rentree van Sissoko. "Maar dat geldt voor ons ook. We weten dat we in de return beter zullen moeten dan vandaag. Het is heel knap wat we doen en we blijven groeien. Dat is mooi om te zien."

Nieuw te streamen in mei

Een avondje zappen doe je tegenwoordig door met je afstandsbediening het menu van je favoriete streamingdienst te verkennen. Wil ik een serie zien? Of een film? Heb ik zin in iets makkelijks, een diep drama of een duistere horror? Wil ik lachen of huilen? Het immer groeiende aanbod van de streamingboeren voegt in mei onder andere deze titels toe.

Netflix

De eerste Nederlandstalige Netflix Original komt vrijdag online: Undercover. Was al in België op tv (want het is oorspronkelijk Vlaams en was al aan omroepen verkocht voordat Netflix betrokken raakte), maar nu ook streaming te zien. De serie vertelt over undercoveragenten die infiltreren op de camping, aan de Nederlands-Belgische grens, waar een drugsbaron zijn vrije tijd doorbrengt. Bekende castleden zijn Anna Drijver, Frank Lammers, Tim Haars en anderen.

Undercover

Ook vrijdag te zien: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, een biopic van Joe Berlinger over seriemoordenaar Ted Bundy (Zac Efron), gezien door de ogen van Liz (Lily Collins), op wiens boek het verhaal is gebaseerd.

Fans van Lucifer kunnen vanaf woensdag 8 mei het vierde seizoen kijken. De serie was in Nederland al wekelijks op Netflix te zien; na de uitzending op het Amerikaanse FOX werd een aflevering bij ons aangeboden. Toen FOX de serie annuleerde nam Netflix de serie over, en het vierde seizoen, van tien afleveringen, verschijnt in zijn geheel volgende week.

Verder verschijnt op 3 mei de film Dumplin' met Jennifer Aniston, de duistere comedy Dead To Me met Christina Applegate, is op 17 mei seizoen 2 van The Rain te zien en worden de films 12 Monkeys (16 mei), The Great Gatsby (18 mei), The Dark Tower (22 mei) en Hotel Artemis (25 mei) aan het aanbod toegevoegd.

Volg op FOK!forum het Netflix-topic voor de laatste updates en om nieuwe toevoegingen te bespreken met andere FOK!kers.

Amazon Prime Video

Amazon voegt in mei het derde seizoen van Sneaky Pete toe (10 mei), plus het langverwachte tweede seizoen van de populaire comedy Fleabag (17 mei).

De grootste toevoeging komt echter op 31 mei, wanneer de miniserie Good Omens, gebaseerd op het gelijknamige boek van Terry Pratchett en Neil Gaiman, en geschreven door Gaiman, verschijnt. Centraal in Good Omens staan de pietluttige engel (Michael Sheen) en dare devil (David Tennant) die sinds hun leven als stervelingen bijzonder gesteld zijn geraakt op het leven op aarde. Het is dan ook ontzettend slecht nieuws voor beiden dat de wereld op zaterdag vergaat, als de Hemel en de Hel hun zin krijgen. Alles lijkt te gaan volgens het Goddelijke Plan, totdat blijkt dat de Antichrist nergens te bekennen is…

Good Omens: David Tennant en Michael Sheen

Bespreek toevoegingen en ervaringen van Prime Video in het eigen topic op het forum.

Ziggo Movies & Series

Het film-en-seriespakket van Ziggo bevat natuurlijk alle series van HBO, dus fans van Game of Thrones die beschikking hebben over een Ziggo-aansluiting weten dit allang te vinden. Aan het einde van de maand, nadat het laatste seizoen is afgelopen, is de HBO-documentaire over het maken van seizoen 8 te zien. De film heet Game of Thrones: The Last Watch en voor deze twee uur durende documentaire liep de Britse filmmaker Jeanie Finlay een jaar mee op de set. Ze volgde de cast en crew en kreeg een intiem kijkje achter de schermen op de epische sets. Omdat het nog top secret is wie uiteindelijk op de Iron Throne belandt, legde Finlay ook vast hoe de makers zelfs de kleinste spoilers verborgen probeerden te houden voor miljoenen GoT-fans.

In mei voegt Ziggo ook de Starz-serie Counterpart toe. Vanaf 2 mei is J.K. Simmons te zien in een geweldige dubbelrol; hij speelt personages uit twee parallelle universums (universa) die elkaar raken in Berlijn. Het is een spionageverhaal waarbij de spanning niet tussen twee landen, maar twee universa ligt. De serie kent twee seizoenen (en krijgt geen derde), dus je kunt 'm in z'n geheel kijken.

Verder komt het tweede seizoen van de FOX-serie Deep State naar Ziggo; vanaf 28 mei zijn wekelijks twee afleveringen te zien. Ook worden de drie seizoen van de in 2017 gestopte tienerserie Guidance toegevoegd (9 mei) en is seizoen 1 van The Enemy Within vanaf 20 mei te zien.

Videoland

Op Videoland kunnen abonnees de komende maand de films Son of Saul (2 mei), Need for Speed (5 mei) en Snowden (10 mei) zien.

Aan de seriekant verschijnen seizoen 8 van Hawaii Five-0 (3 mei), seizoen 4 van Nieuwe Buren (10 mei) en alle vier seizoenen van de soapserie Mistresses.

FOK!kers die over Videoland-series en -films willen praten doen dat in het Videoland Unlimited-topic.

Dit is de eerste keer dat we een overzicht proberen te geven van wat er nieuw is op de diverse streamingdiensten. Vind je dit nuttig? Kan het beter? Mist er een streamingboer? Laat het vooral weten!

WhatsApp-fraude: trap er niet in!

Eerder al waarschuwden we voor fraude via WhatsApp. Dit doen we nu nog eens, maar dan met een vers voorbeeld uit de praktijk. Gisterenavond laat vroeg mijn nichtje op Facebook of ik een ander telefoonnummer had, waarop ik heel verbaasd reageerde met het antwoord dat ik al jaren hetzelfde nummer heb. Daarop kreeg ik wat screenshots doorgestuurd.

Er is dus iemand aan de haal gegaan met mijn naam en de profielfoto die ik op Facebook gebruik. Het verzoek was of ze even 680 euro wilde overmaken om een verrassing voor mijn kinderen te verzorgen. Het geld zou ze vandaag terugkrijgen van me. Ook werd er nog even verzocht om een foto van de betaling zodat ik die als betalingsbewijs kon doormailen.

In dit geval hebben de fraudeurs pech gehad, mijn nicht was zo slim om mij via een andere weg te benaderen om te controleren of het allemaal wel klopte. De fraudehelpdesk van de ABN AMRO is inmiddels op de hoogte gesteld, aangezien het in dit specifieke geval om een rekeningnummer van hen ging. Morgenmiddag zit ik op het politiebureau om aangifte te doen.

De ABN AMRO laat in een reactie weten dat deze vorm van fraude steeds vaker voorkomt, en dat er niet genoeg voor gewaarschuwd kan worden. Bij deze: WhatsApp-fraude: TRAP ER NIET IN!

WhatsApp-fraude: trap er niet in!  (Foto: DJMO )
WhatsApp-fraude: trap er niet in! (Foto: DJMO )

Omstreden 'haatprediker' Anderson niet welkom in Nederland

De Amerikaanse 'haatprediker' Steven Anderson is niet welkom in Nederland en wordt, zodra hij de grens wil oversteken, niet toegelaten. Dat laat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers weten.

Er zijn maatregelen genomen die zijn inreis onmogelijk maken, aldus de staatssecretaris. Welke maatregelen het precies zijn, maakt de overheid niet bekend. Anderson was van plan op 23 mei in Amsterdam te spreken. Waar hij precies zou gaan spreken, is altijd onduidelijk gebleven.

Volgens Harbers is het kabinet er alles aan gelegen "om krachtig op te treden tegen extremistische sprekers die met het verspreiden van hun denkbeelden de vrijheden van anderen inperken, of zelfs aanzetten tot haat of geweld."

De Amerikaanse prediker roept volgens het COC op tot het vermoorden van homo’s en noemt hen pedoseksuelen. Ook is hij tegen abortus, tegen het gebruik van condooms en stelt hij verschillende bewijzen voor de Holocaust ter discussie.

 
 
 

Nederlandse militairen beëindigen inzet in Mali

"We are signing off from the Minusma force." Met die woorden gaf Nederland haar verkenningstaak in Mali officieel terug aan de Verenigde Naties. Nederland beëindigde gisteren na 5 jaar haar bijdrage aan de VN-vredesmissie.

Einde inzet Mali.
Het is 45 graden als de Nederlandse militairen in de houding worden gezet tijdens de 'end of tour ceremony'. In het bijzijn van Malinese afgevaardigden uit zowel Gao als Bamako bedankt de VN-force commander Nederland voor haar jarenlange inzet. "Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verder ontwikkelen van VN-operaties in een complexe omgeving. 'You have set the standard for future peacekeeping operations'."

Binnen enkele weken zetten de 240 Nederlanders die nu nog in het missiegebied zijn weer voet op Nederlandse bodem. Het 100-koppige redeployment-team blijft de komende maanden om het Nederlandse kamp te ontmantelen. Ook in Bamako blijven nog enkele stafofficieren op het hoofdkwartier.

Mali is politiek en etnisch zwaar verdeeld. De afgelopen jaren was er veel extremistisch geweld. Om het land te stabiliseren, zetten de VN in 2013 de Multidimensial Integrated Stabilisation Mission (Minusma) op. Nederland nam de inlichtingentaak op zich. Bijna 6.000 Nederlandse militairen draaiden een uitzending in Mali. Nederland leverde in 2014 450 militairen en bouwde de steun langzaam af tot 250 militairen in 2018.

Trots
De afgelopen 5 jaar voerden Nederlandse militairen meer dan 1.200 eendaagse en 120 meerdaagse patrouilles uit om informatie te verzamelden voor het VN-hoofdkwartier in Bamako.

"Dit is de meest gewelddadige VN-missie in jaren", zegt directeur operaties generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar tijdens de sluitingsceremonie. "We weten van andere VN-missies dat de weg naar vrede een lange en geen gemakkelijke is. En ook dat we de problemen hier niet in een paar jaar konden oplossen. Ik ben trots op wat jullie in korte tijd hebben bereikt."

Nederlandse militairen beëindigen inzet in Mali
Nederlandse militairen beëindigen inzet in Mali

Uit de hand gelopen ripdeal in Opsporing Verzocht

In de uitzending van Opsporing Verzocht van vandaag wordt uitgebreid aandacht besteed aan een uit de hand gelopen ripdeal van maandag 25 februari 2019. Die middag rond 14:00 uur hebben vier mannen een afspraak in een woning aan de Corrie Tendeloostraat in Arnhem. De afspraak gaat over drugs maar loopt volledig uit de hand. Hierbij raakt één van de mannen ernstig gewond wanneer hij wordt beschoten.

Lees ook: Politie pakt 34-jarige man op voor schietpartij

Twee dagen later werd een 34-jarige inwoner van Arnhem aangehouden. De twee andere mannen, die vermoedelijk uit de omgeving van Rotterdam komen, zijn nog voortvluchtig. De mannen zijn gefilmd door bewakingscamera’s in de omgeving. Deze worden in de uitzending getoond. Daarnaast wordt van de ontmoeting een reconstructie getoond.

De uitzending begint om 20:30 uur op NPO1 en zal morgen om 12:00 uur worden herhaald op NPO2.

Update: video toegevoegd 

Uit de hand gelopen ripdeal in Opsporing Verzocht (Foto: Stockfoto politie)
Uit de hand gelopen ripdeal in Opsporing Verzocht (Foto: Stockfoto politie)

Taakstraf voor belediging groep mensen om ras en geloof

Een verdachte is vandaag veroordeeld voor het beledigen van een groep mensen om hun ras en godsdienst op 14 en 15 mei 2017 in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof Den Haag in hoger beroep beslist. Het gerechtshof heeft hem een taakstraf van 40 uur opgelegd.

Het Openbaar Ministerie had een taakstraf gevorderd van 120 uren waarvan de helft voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarden onder meer het brengen van een bezoek aan kamp en Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het bekijken van een film over het transport van Joden naar vernietigingskampen en het schrijven van een opstel daarover.

Het Haagse gerechtshof vindt een voorwaardelijk strafdeel met bijzondere voorwaarden zoals geëist niet passend, gezien de cognitieve beperkingen van de verdachte, zijn inzicht in het beledigende karakter van zijn uitlatingen en het ontbreken van enig antisemitisch oogmerk. Daarnaast neemt hij deel aan een behandeltraject dat er mede op gericht is om herhaling te voorkomen.

Twaalf pilotgemeenten doen mee met '100% ambitie'

Een twaalftal gemeenten gaat voor de zomer van start met de ‘100% ambitie pilots’ uit het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren. Vandaag maakt staatssecretaris Blokhuis (VWS) bekend welke gemeenten dit zijn. In de pilotgemeenten worden de uitgangspunten van het programma direct in de dagelijkse praktijk toegepast. Doel is om er voor het eind van 2021 voor te zorgen dat alle (potentiële) dak- en thuisloze jongeren de hulp en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

De deelnemende gemeenten
De pilotgemeenten zijn: Almere, Amsterdam, Alkmaar, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Haarlem, Leiden, Purmerend, Rotterdam en Utrecht. Na de lancering van het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren heeft staatssecretaris Blokhuis gemeenten uitgenodigd om zich te melden voor deelname aan de pilot. Streven was het meedoen van de grootste vier gemeenten en verder een goede mix wat betreft grootte, geografische ligging en problematiek. Dit is met deze gemeenten het geval. Nog voor de zomer gaan de gemeenten met de acties uit het actieprogramma aan de slag.

De ambitie is 100%
Staatssecretaris Blokhuis: “Ik ben erg blij met het enthousiasme vanuit gemeenten om deel uit te maken van de pilots van het actieprogramma. Ze zijn het eens over de urgentie hiervan en willen met ons deze uitdaging aangaan. We hebben voor gemeenten een flinke ambitie gesteld, namelijk 100%: geen enkele jongere meer langdurig (langer dan drie maanden) in de opvang of op straat. Dat betekent een flinke omslag in de hulpverlening, meer aandacht voor preventie, de behoeften van jongeren centraal stellen en beter samenwerken met alle betrokken organisaties. Elke jongere moet één aanspreekpunt krijgen. Iemand die de jongere aan de hand neemt langs alle mogelijke hulpvragen en niet loslaat tot de basis op orde is. Als we laten zien dat het in deze gemeenten mogelijk is, kunnen we het ook in de rest van het land. En de G4 doen mee, dus daarmee hebben we al een groot deel van de dak- en thuisloze jongeren in Nederland geholpen. Ik ben erg gemotiveerd om gemeenten te helpen in het bereiken van dit doel”.

Ondersteuning vanuit VWS
De gemeenten krijgen gedurende de loop van de pilots ondersteuning vanuit VWS. Als onderdeel van de pilots gaat de staatssecretaris met deelnemende gemeenten het gesprek aan over ‘basisnormen’: waar mag elke jongere in Nederland minimaal op rekenen? Ook kijkt het Rijk kritisch naar zichzelf en naar gemeenten als het gaat om knelpunten in de (uitvoering van) wet- en regelgeving. Verder wil de Rijksoverheid actief bij gemeenten langsgaan en de ervaring en kennis uit de pilots zo breed mogelijk delen Daarnaast worden gemeenten en betrokken partijen aangemoedigd om de opgedane inzichten vooral ook onderling uit te wisselen. Zo kunnen alle gemeenten al tijdens de pilots leren uit de praktijk en zelf aan de slag met de resultaten.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Het is overwegend bewolkt, in het zuiden zijn er enkele opklaringen, daar komt ook mist voor. De mist lost spoedig op, de bewolking breekt in de loop van de middag maar aan in de kustgebieden blijft het mogelijk lang bewolkt. De maxima lopen uiteen van 11°C in het noordelijk kustgebied tot 18°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen, al kunnen later enkele wolkenvelden van zee binnendrijven. Het blijft overal droog en de minimumtemperatuur ligt tussen de 3 en 7°C. de wind is zwak tot matig en draait geleidelijk van noordwest naar zuidwest.

Donderdagochtend zijn er nog opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. De bewolking neemt toe en in de middag trekken er enkele buien van west naar oost over Nederland. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C langs de kust tot plaatselijk 16°C in het oosten en zuidoosten. De wind draait van zuidwest naar west en neemt daarbij toe naar matig, langs de kust vrij krachtig.(Bron: KNMI)

Een parkje in de buurt van Dordrecht (Foto: Iteejer)
Een parkje in de buurt van Dordrecht (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Schouten: 'betere bescherming haaien'

Er komt een Internationale Haaienstrategie ter bescherming van haaien en roggen in Nederland en Caribisch Nederland. In Nederland zijn haaien vaak slachtoffer van bijvangst. In Caribisch Nederland wordt het verboden om op haaien te vissen en om haaien te bezitten. Dit schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Haaienvinnen
Minister Schouten: “Naar schatting worden wereldwijd jaarlijks zo’n 100 miljoen haaien gedood voor consumptie. Vooral haaienvinnen zijn een populair gerecht. Onze Noordzee is ook de habitat van haaien en roggen en zij belanden regelmatig in de visnetten als bijvangst. Samen met Rijkswaterstaat gaan we onderzoek doen naar de status van haaien en roggen in de Noordzee. Zo kunnen onze vissers belangrijke gebieden voor haaien vermijden. In Caribisch Nederland beschermen we de haaien en roggen door een beschermd gebied aan te wijzen in de wateren rond Bonaire, St. Eustatius en Saba. In dit haaienreservaat mag er niet op haaien gevist worden.’’

Internationale Haaienstrategie
In Caribisch Nederland wordt een haaienreservaat ingesteld rond alle BES-eilanden en wordt de visserijwet aangepast waardoor het vissen en het bezit van haaien wordt verboden. Ook worden er maatregelen genomen om leed door incidentele bijvangst te verminderen. Vissers kunnen ervoor kiezen om technische maatregelen te nemen of ander vistuig gebruiken. Daarnaast moeten vissers haaien als bijvangst zorgvuldig en voorzichtig weer vrijlaten.

Vangstquota
Omdat het lang duurt voordat volwassen haaien beginnen met voortplanting (3 – 30 jaar), herstellen de soorten zich niet snel en raken zij sneller bedreigd. In Zuid-Europa en Azië worden zowel haaienvinnen als haaienvlees gegeten. Mede door inzet van Nederland zal dit worden beperkt door middel van een vangstquota. Dit wordt vastgelegd in de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT).

Foto ter illustratie: Pixabay
Foto ter illustratie: Pixabay

Minder stakingen in 2018

In 2018 staakten werknemers 28 keer, in 2017 was dat 32 keer. Er gingen zo’n 67.000 arbeidsdagen minder verloren dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

Vanaf 1999 waren er alleen in 2006 en 2017 meer werkstakingen dan in 2018. In 2017 waren er 32 stakingen, het grootste aantal in dertig jaar. Het aantal kortdurende stakingen (minder dan een dag) was in 2017 en 2018 gelijk, namelijk 6. Het aantal stakingen van een tot vijf werkdagen, en van meer dan vijf werkdagen nam af (beide met 2) naar 5 en 17. Werkonderbrekingen kwamen vooral voor in het tweede kwartaal (12 stakingen) en het derde kwartaal (11 stakingen).

Minder dagen en minder werknemers
Bij de stakingen gingen 239.000 arbeidsdagen verloren. In 2017 waren dat er 306.000, het grootste aantal van de afgelopen twintig jaar. Ook in 2002 gingen meer arbeidsdagen verloren dan in 2018. In 2018 waren gemiddeld zo’n 34.000 werknemers betrokken bij de stakingen, tegen 147.000 in 2017.

Meer verloren arbeidsdagen in industrie en vervoer
Werknemers in de industrie en de sector vervoer en opslag staakten het vaakst, namelijk 7 en 10 keer. Een jaar eerder was dat 13 en 12 keer. In de industrie gingen zo’n 54.000 arbeidsdagen verloren, 44.000 meer dan in 2017. Bij vervoer en opslag gingen er 35.000 verloren, bijna 33.000 meer dan een jaar eerder. De meest omvangrijke staking deed zich voor in de sector onderwijs.

Stakingen steeds uitgeroepen door vakbonden
In alle gevallen riepen vakbonden de stakingen uit. De belangrijkste aanleiding om te gaan staken was een conflict vanwege de cao, bij 6 op de 10 stakingen was dat het geval. In 14 procent van de werkonderbrekingen vormden loonkwesties de aanleiding om het werk neer te leggen en in bijna 11 procent ging om overige geschilpunten buiten de CAO.

28 procent werknemers ontevreden over salaris
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die CBS en TNO samen uitvoeren, blijkt dat 3 op de 10 werknemers in 2018 ontevreden waren over hun salaris. Werknemers in pedagogische, dienstverlenende en zorg en welzijnsberoepen zijn het minst tevreden over hun salaris, namelijk 36, 32 en 32 procent. Managers zijn het meest tevreden over hun salaris: 83 procent is (heel) tevreden.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.