FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 april 2019

Komiek wordt president OekraÔne

De komiek Volodymyr Zelensky heeft de presidentsverkiezingen van Oekraïne gewonnen. Hij versloeg zittend president Petro Porosjenko met zeker 73 tegen 24 procent van de stemmen. Laatstgenoemde heeft zijn nederlaag erkend.

Het is een treffend voorbeeld van life imitating art, want Zelensky speelt al een tijdje de hoofdrol in de populaire satirische serie Dienaar van het Volk, waarin een onderwijzer per ongeluk president wordt.

Dat gebeurt nadat hij in een filmpje vloekend en tierend tekeer gaat tegen de corruptie in het land, en dat fimpje viraal gaat. Zelensky runde zijn campagne onder een nieuwe politieke partij die ook Dienaar van het Volk heet.

Porosjenko werd in 2014 op een vergelijkbaar platform president, maar wist het volk niet te overtuigen dat hij dit heeft waargemaakt. De president zei tijdens de campagne dat Zelensky geen enkele ervaring heeft, en smeekte de bevolking om een tweede kans.

Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Porosjenko ook niet zoveel ervaring had, gezien hij als snoepfabriekmiljardair werd verkozen. De eerlijkheid gebiedt overigens ook te zeggen dat hij vermoedelijk inmiddels geen miljardair meer is.

Korrel zout
Hoe dan ook, Oekraïeners zien Porosjenko als oligarch, wat het succes van de komiek mogelijk deels verklaart. Saillant detail is echter dat deze wordt gesteund door Ihor Kolomoisky, een andere oligarch en zakelijk tegenstander van de huidige president.  Zelenskys belofte om de macht van de oligarchen in te dammen mag dus wellicht met een korrel zout worden genomen.

Ook qua buitenlandbeleid verschillen de twee mannen niet zoveel. Ook Zelensky wil dat Rusland uit de door dat land geannexeerde Krim vertrekt, en is voorstander van nauwere banden met de EU en de Navo.

Vlaggen op Stopera halfstok na terreuraanslag Sri Lanka

De vlaggen op de Stopera in Amsterdam worden morgen halfstok gehangen na de terroristische aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka.

Dat laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan De Telegraaf weten. Burgemeester Halsema schreef gisteren op Instagram al: "We stand with #srilanka".

In totaal kwamen er ongeveer 300 mensen om het leven, waaronder drie Nederlanders. De aanslagen zijn waarschijnlijk gepleegd door de extremistische moslimorganisatie National Thowheeth Jama'ath. 

Of er nog op andere manieren bij de terreuraanslag wordt stilgestaan is niet duidelijk. 

Zeker 25 doden bij busongeluk Bolivia

In Bolivia zijn minstens 25 dodelijke slachtoffers gevallen bij een zwaar busongeluk. Hierbij is een bus 200 meter naar beneden gestort na een aanrijding die werd veroorzaakt door een mislukte inhaalmaneuvre op een vrachtwagen.

De bus heeft bij de inhaalmaneuvre een andere vrachtwagen geraakt en is daarna in een ravijn terechtgekomen. Naast de dodelijke slachtoffers zijn er ook 24 mensen gewond geraakt.

Het is niet bekend of er bij de slachtoffers ook buitenlanders zijn, maar de bus was wel op weg naar de toeristentrekpleister Rurrenabaque en was op 80 kilometer afstand van de hoofdstad La Paz toen het ongeluk gebeurde.

President Morales heeft via Twitter zijn steun betuigd en andere chauffeurs opgeroepen om voorzichtiger te zijn.

Automobilisten en fietsers in Amsterdam kwaad op snorfietsers: 'Heel gevaarlijk'

Twee weken na de verbanning van de scooter naar de rijbaan is er nog steeds veel onduidelijkheid onder snorfietsers waar ze wel en niet mogen rijden. Ook fietsers weten vaak niet precies hoe het zit. En auto's moeten op hun beurt nog wennen aan het langzame verkeer. Het leidt regelmatig tot grote irritatie onder weggebruikers.

Met Anouar Miljkovic rijden we vandaag op zijn snorscooter door de stad. Er wordt regelmatig hard getoeterd en we worden hier en daar rakelings ingehaald door snel rijdende en boze automobilisten. "Dit komt dagelijks veel voor", zegt Anouar. "Heel gevaarlijk. Ik zou als automobilist ook ongeduldig zijn, maar nooit zo hard dicht langs de scooters rijden om ze in te halen."

Veel irritatie
Auto's zijn geïrriteerd door snorscooters, maar snorscooters worden weer belaagd door fietsers zeggen de weggebruikers. Scooterhandelaar Dennis Sluimer kan er over meepraten. Hij kreeg de afgelopen twee weken niet bepaald juichende snorfietsers in zijn zaak.

Ook Maura Wesseling ruilt vandaag haar snorscooter in voor een bromscooter, zodat ze niet 25 maar 45 kilometer per uur kan rijden. Ze is de gevaarlijke situatie op de weg zat. "Vlak langs je rijden of bumperkleven, heel eng. En stel dat ik val dan lig ik meteen onder een auto, dat is een heel naar gevoel. Dus ik wil ook 50 kunnen rijden dan maar."

'Rot op van dit fietspad'
Scooterhandelaar Dennis Sluimer wijt de irritatie ook aan het feit dat de regels niet duidelijk zijn. Zowel bij de snorsfietsers als bij de fietsers. "De gemeente heeft het ook niet duidelijk uitgelegd in de basis", zegt Dennis. Hij doelt op de kaart die als folder door de gemeente is verspreid aan snorfietsers.

In werkelijkheid is de situatie veel complexer, zoals sinds kort pas te zien is op de site van de gemeente. Daardoor weten veel weggebruikers niet hoe het zit. Dennis: "Fietsers snappen niet dat scooters ook op veel fietspaden wél mogen rijden en ze belagen scooters zo van: 'rot op van dit fietspad'." Volgens Dennis is het bij veel weggebruikers niet bekend dat snorscooters nog wel op de niet-vrijliggende fietspaden mogen rijden.

'Ook positieve reacties'
Maar volgens Teeja Arissen van de Fietsersbond, die juist veel positieve reacties krijgt, is er niet alleen irritatie vanwege onduidelijkheid. "Veel fietsers zijn heel boos want de snorfietsers houden zich nog steeds niet aan de regels en als er iets van wordt gezegd, worden de snorfietsers heel fel."

De gemeente erkent dat weggebruikers moeten wennen, maar vindt dat het de laatste dagen beter gaat. De komende weken worden er dagelijks 54 verkeersregelaars ingezet ter ondersteuning. Ook worden er extra borden en wegmarkeringen geplaatst waar dat nodig is.

Zoon van Ruud Gullit debuteert in betaald voetbal

FC Twente vierde maandag het kampioenschap na de thuiswedstrijd tegen Jong AZ (0-0), maar ook bij de tegenstander werd een klein feestje gevierd. Maxim Gullit, de zoon van Ruud Gullit en Estelle Cruijff (de nicht van Johan Cruijff), maakte twintig minuten voor tijd zijn debuut in het betaald voetbal. Gullit kan zijn geluk niet op en hoopt stappen te blijven zetten. De zeventienjarige verdediger zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie en verving Joris Kramer in minuut 71.

"Het is een speciaal moment voor mij", vertelt hij na afloop aan FOX Sports . "Ik heb zoiets nooit echt meegemaakt, dus ik ben erg blij. En ik feliciteer FC Twente natuurlijk." Gullit zegt te hopen op meer speelminuten, maar geeft toe dat het een verrassing was om überhaupt bij de selectie te zitten.

"Ik hoorde het gisteravond. Alleen maar positief nieuws dus", aldus de jongeling, die nog niet met zijn vader sprak na zijn debuut. "Dat komt later wel." Gullit senior laat via Instagram wel weten blij te zijn voor zijn zoon. "Zo trots. Gefeliciteerd", schrijft de oud-topvoetballer bij een foto van het moment waarop Maxim inviel.

"Ik heb er geen last van dat ik 'de zoon van' ben. Nooit gehad, ook", verzekert de jonge Gullit-telg. "Ik ben Maxim. Ik ga er hard voor werken om verder te komen. Jullie zijn nog niet van me af", belooft hij. "Ik focus me op Jong AZ en hoop de stap naar het eerste elftal te zetten. Wie weet wat de toekomst biedt."

Atalanta mag dromen van Champions League na zege bij Napoli

Napoli heeft maandag een nederlaag geleden in de Serie A, hetgeen goed nieuws betekent voor twee Nederlanders. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti verloor in eigen huis met 1-2 Atalanta, waardoor de Italiaanse topclub nog steeds zes punten voorsprong heeft op nummer drie Internazionale. Door de nipte overwinning stijgt Atalanta naar de vijfde plek op de ranglijst in Italië en komt op punten gelijk met nummer vier AC Milan.

Dries Mertens vertolkte in de eerste helft een hoofdrol. De aanvaller snelde bij een uitbraak richting het vijandelijke doel en ging naar de grond toen hij voorbij doelman Pierluigi Gollini snelde. Mertens liet echter snel aan de arbitrage weten dat er geen sprake was van een overtreding. Even later deed de Belg nogmaals van zich spreken. Vanaf de rechterkant brak Napoli door en Mertens kon, met de hulp van de verdediger, van dichtbij de 1-0 produceren.

Atalanta, met Hans Hateboer en Marten de Roon in de basis, kwam halverwege de tweede helft langszij via Duván Zapata. Josip Ilisic gaf een strakke voorzet en de aanvaller kon vervolgens doelpunt nummer 26 van dit seizoen in alle competities bijschrijven: 1-1. Atalanta greep in de slotfase zelfs nog de winst via Mario Pasalic, die na goed voorbereidend werk van Zapata de 1-2 kon binnenschieten. Napoli zocht vervolgens nog naar de gelijkmaker, maar Atalanta hield stand.

Hockeysters Amsterdam voltooien sprookje en zijn kampioen van Europa

Amsterdam heeft zich maandag in het Wagener Stadion gekroond tot kampioen van Europa. Spannend was de finale van de EHCC geen moment. Binnen drie minuten stond Amsterdam al met 2-0 voor tegen Real Sociedad, dat uiteindelijk met 7-0 werd vernederd. Dat doet echter niets af aan de geweldige prestatie die Amsterdam dit paasweekend heeft geleverd.

"De halve finale was de finale", zei bondscoach Rinus Michels na de gewonnen EK-finale tegen de Sovjet-Unie in 1988, nadat aartsrivaal West-Duitsland in de halve finale was verslagen. Dat gevoel bekroop het publiek van het EK voor clubteams in het Wagener Stadion nu ook een beetje. Real Sociedad, de nummer zeven van Spanje, was geen partij voor Amsterdam, maar de vechtlust waarmee zestienvoudig Europees kampioen en angstgegner Den Bosch zondagmiddag werd verslagen, was weergaloos en buitengewoon knap.

Amsterdam snel op 2-0 voorsprong
Amsterdam – Real Sociedad was al snel een gelopen koers, zeker na de twee snelle goals van de thuisploeg. De sleeppush van Eva de Goede, in de tweede minuut, door de benen van de Spaanse keepster Priscila Jori. Daarna het doelpunt van Marijn Veen, op aangegeven van Charlotte Vega, na een prachtige aanval. Twee nul. Hup, en de spanning was weg. Kelly Jonker tipte na een strafcorner, die in eerste instantie mislukte, ook de 3-0 in het eerste kwart nog binnen.

Drie goals van Marijn Veen
Na de twee knappe overwinningen op angstgegners UHC Hamburg en Den Bosch voelde Amsterdam dat het deze unieke kans op het winnen van een hoofdprijs niet meer uit handen mocht geven, zeker niet nadat het het zwakke Real Sociedad was dat zich zondagmiddag ten koste van Der Club an der Alster voor de finale plaatste. Die overwinning vierde Real Sociedad uitbundig, met z’n allen zingend, springend en dansend op het veld, wild slaand op een trommel, alsof ze al Europees kampioen waren geworden. Het zal vanaf de tribune handenwrijvend door Amsterdam zijn gezien. Het bereiken van de finale was voor de omnivereniging zelfs zo uniek dat de president van de club vandaag met zijn privéjet rechtstreeks naar Amsterdam was gevlogen.

Wat speelde Amsterdam fris en frivool, tegen de nummer zeven van Spanje weliswaar. De 4-0 van Marijn Veen was lekker, een steenhard backhandschot. Yasmin Geerlings kon vrij uithalen en maakte de 5-0. Eva de Goede sloeg uit een strafcorner de 6-0 binnen. Vijf minuten voor tijd maakte Marijn Veen haar derde doelpunt van het toernooi (7-0), na weer een schitterende aanval. Amsterdam speelde in de finale een moordend hoog tempo, dat Real Sociedad duidelijk te machtig was. Happend naar adem sjokten de Spaanse speelsters het veld af, als ze werden gewisseld.

Kampioen van Europa
Marijn Veen speelde een geweldig toernooi. Maria Verschoor was ook goed. Hun combinaties waren prachtig, ze zijn op dit moment het mooiste aanvalskoppel uit de Hoofdklasse. Anne Veenendaal was belangrijk tegen Den Bosch. Kimberly Thompson is een bloedirritante, sterke mandekker geworden. De solo’s van Felice Albers zijn heerlijk. De jonkies Sosha Benninga, Floor de Haan, deden goed mee. Charlotte Vega bewees ook haar waarde dit toernooi. En ga zo maar.

Vrijdag in de kwartfinale tegen UHC Hamburg stond Amsterdam vlak voor het einde van het derde kwart nog met 2-0 achter. Maandagavond om 17:37 uur was Amsterdam kampioen van Europa.

Amsterdam de beste van Europa. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)
Amsterdam de beste van Europa. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)

Zoekgroep Willeke Dost overweegt artikel 12-procedure

Jan Huzen, een van de mensen die actief zoekt naar Willeke Dost, die in 1992 spoorloos verdween, laat weten dat de zoekgroep zich beraadt op een artikel 12 sv-procedure. Door middel van deze procedure hopen ze het Openbaar Ministerie te kunnen dwingen om te gaan graven naar het lichaam van de vermiste tiener.

Lees ook: OM gaat niet opnieuw graven naar Willeke Dost 

Huzen meldt dat er zondagavond met de familie gesproken is om de kansen in beeld te brengen. Voor zover hij het kan beoordelen is het aan de rechter om te beslissen om op basis van een 'stapel argumenten' (feiten en aanwijzingen) het OM te verplichten om te gaan graven naar het lichaam van Willeke.

De pleegouders van Willeke troffen haar op 15 januari 1992 niet aan in haar kamer. Willeke was vast en zeker al op de fiets naar school gegaan, dachten ze. Aan het eind van de middag kwam Willeke niet thuis. Navraag leerde dat ze die dag nooit op school was geweest. Laat op de avond gaven de pleegouders haar op als vermist.

Lees ook: Politie gaat maandag graven in Koekange

Haar vermissing werd aanvankelijk beschouwd als een vrijwillige verdwijning, maar later is men anders naar de verdwijning van Willeke Dost gaan kijken. Er is veelvuldig naar het meisje gezocht. In 2010 vond er nog een grote zoekactie plaats bij de boerderij van haar pleegfamilie aan de Dwarsdijk 41 in Koekange. Ook in november 2018 werd er nog een grote graafactie georganiseerd. Hierbij werden echter geen sporen aangetroffen van Willeke.

De verouderingsfoto van Willeke Dost (Foto: Politie.nl)
De verouderingsfoto van Willeke Dost (Foto: Politie.nl)

Pogba gaat diep door het stof na 4-0 nederlaag: "Dit was gewoon respectloos"

Manchester United verloor zondag met 4-0 van Everton en die nederlaag dreunt nog na bij de spelers, staf en fans van 'The Red Devils.' Lang om het fikse verlies te verwerken kan de Engelse club echter niet, want woensdag wacht de confrontatie met koploper en aartsrivaal Manchester City. Paul Pogba stelt dat zijn ploeg een wanprestatie heeft geleverd.

"Ik wil niet respectloos zijn tegenover Everton, maar de wijze waarop wij gespeeld hebben... Ikzelf, de gehele ploeg: dit was van onze kant gewoon respectloos", zegt de Franse middenvelder in gesprek met Sky Sports. "We toonden hiermee zelf geen respect naar onszelf, de club en de fans. Alles ging verkeerd. Het belangrijkste is echter de mentaliteit. Dat moet veranderen."

"Na de wedstrijd heeft de manager (Ole Gunnar Solskjaer, red.) ons toegesproken, net als de staf. Ze hebben ons flink de waarheid vertelt. Wat wij op het veld lieten zien, is echt respectloos naar de staf, de fans, de materiaalman, iedereen. We hebben ze op het veld geen plezier terug gegeven. Dat is waarom we ook boos op onszelf zijn. We willen het voortaan beter doen."

"We kunnen in de toekomst nog steeds wel wedstrijden verliezen, maar dan wel met een goed optreden. En met trots voor ons spel. Ik wil mijn woorden zorgvuldig wegen, maar laat ik zeggen dat we de wedstrijd van gisteren niet willen herhalen. Onze lichaamshouding was al niet goed genoeg voor dit shirt. Als je hier speelt, moet je je leven geven op het veld. Je moet werken, zweten en alles geven", besluit Pogba.

Veel politie opgeroepen voor opstootje in Vondelpark Amsterdam

De politie moest aan het begin van de avond met meerdere wagens uitrukken voor een ruzie in het Vondelpark in Amsterdam.

Volgens een politiewoordvoerder waren er ongeveer twintig mensen en een hond betrokken bij het opstootje. Er is een persoon aangehouden en de hond is inmiddels weer gekalmeerd. Op een foto van een omstander is wel te zien dat het dier meegenomen werd in een politiebus. 

Politieauto's gingen met spoed op de melding af. "De politie raasde met gillende sirenes door het park. Het leek wel het Zandvoortcircuit", zei een omstander. 

Inmiddels is de situatie in het park weer rustig.

Snoei: "Roda JC moet zich kapot schamen"

Telstar boekte Tweede Paasdag een klinkende 4-0 zege op Roda JC. Na afloop fileerde trainer Mike Snoei de speelwijze van de Limburgers.

"Roda JC moet zich kapot schamen, met tien verdedigers achter de bal. Daar begrijp ik helemaal niks van", zei Snoei tegen RTV Noord-Holland. "Het leek verdomme op een muur waartegen we continu aanliepen. Een gigaclub als Roda JC, die helemaal van zijn voetstuk afdondert met afbraakvoetbal van de bovenste plank." 

De Telstar-trainer zag sinds het ontslag van Robert Molenaar geen veranderingen onder huidig interim-coach Eric van de Luer. "Laat die accenten dan zien en Molenaar in zijn waarde. Alle respect hoor, maar niet voor zo'n grote club.” 

Tot zijn genoegen zag Snoei hoe zijn spelers er wel het beste van wilden maken. "Diep respect voor de boys en voor de mensen die moeite hebben genomen om naar het stadion te komen, terwijl ze ook met hun reet op het strand hadden kunnen gaan liggen. Ik ben blij dat de jongens die mensen wat hebben terugbetaald."

Een wonder moet zich voltrekken, wil Telstar zich alsnog plaatsen voor de nacompetitie. De ploeg van Snoei bezet momenteel de vijftiende plaats en zal uiteindelijk als elfde moeten eindigen wil het meedingen voor promotie naar de Eredivisie. Dan zal Telstar alles moeten winnen en achttien doelpunten moeten inlopen inlopen om RKC in de rangschikking voorbij te gaan.

Telstar kan zich ook plaatsen als Almere City twee keer verliest, het zelf tweemaal wint en het doelsaldo ten opzichte van Cambuur Leeuwarden (verschil van vier) goedmaakt. Dan is Telstar periodekampioen. "We zijn veel te laat op gang gekomen. Na de winterstop hebben we enkele schitterende overwinningen geboekt, maar we hebben het hiervoor laten liggen", zei Snoei tegen RTVNH.

Mike Snoei voor de camera's van RTVNH. In dit filmpje had de zender er nog geen rekening mee gehouden dat Telstar wel alsnog de nacompetitie kan houden.

Treinverkeer rond Centraal Station Amsterdam langzaam opgestart na computerstoring

Vanwege een grote sein- en wisselstoring was er vanavond ongeveer een halfuur lang geen treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal mogelijk. Inmiddels is het probleem verholpen, maar het treinverkeer blijft naar verwachting wel enige tijd ontregeld.

Spoorbeheerder ProRail en vervoerder NS meldden de storing rond 19:15 uur. Om 19:40 uur werd gemeld dat de storing, die naar verwachting tot 21:00 uur zou duren, voorbij was.

Door een computerstoring waren alle seinen rond het Centraal Station op rood gegaan. Treinen stonden daardoor gedwongen stil. Die gestrande treinen worden inmiddels de stad weer binnengehaald, meldt een medewerker van ProRail via Twitter.

Daarna kon de dienstregeling weer worden opgestart. Geadviseerd wordt om voor vertrek wel te kijken naar de reisplanner.

Speedbootje met acht mensen aan boord zinkt bij Oosterdok in Amsterdam

Een bootje met acht opvarenden is vanmiddag gezonken bij het Oosterdok in Amsterdam.

Meerdere personen kwamen in het water terecht. Andere schippers en een politieboot schoten te hulp, alle opvarenden konden al snel naar de kant worden gebracht. 

Ook werd er een duikwagen van de brandweer opgeroepen, maar toen deze was aangekomen was iedereen al in veiligheid gebracht. "Aan de kant hebben we nog een poging gedaan om de boot te redden door hem leeg te pompen, maar dat is niet gelukt", vertelt een brandweerman. "Dus het is afscheid nemen van het bootje."

Waternet gaat het wrak weghalen.

Nog twee Nederlandse slachtoffers van aanslagen Sri Lanka

De aanslagen in Sri Lanka hebben aan nog twee Nederlanders het leven gekost. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dat laten weten.

Het totale aantal slachtoffers is nu 290, waarvan drie Nederlanders.

NBA: Celtics naar volgende ronde play-offs

De basketballers van de Boston Celtics hebben zich als eerste ploeg in de NBA geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs. De ploeg won de eerste drie wedstrijden van de Indiana Pacers en in Indianapolis waren de Celtics ook in wedstrijd vier te sterk. Het was spannend, maar de 20 punten van Gordon Hayward en een ijzersterk einde van Marcus Morris deden de Pacers de das om: 106-110.

De Golden State Warriors zijn nog één zege verwijderd van de volgende ronde, nadat ze de vierde wedstrijd bij de Los Angeles Clippers wonnen. Het ging redelijk op en neer, tot de regerend kampioenen in het vierde kwart het heft definitief in handen namen. Kevin Durant tekende voor 33 punten, Klay Thompson voegde er 32 aan toe en de Warriors wonnen met 105-113, wat ze een 3-1 voorsprong opleverde.

Een 3-1 voorsprong is er ook voor de Toronto Raptors en wel in de strijd tegen de Orlando Magic. Al vanaf halverwege het tweede kwart waren de Raptors duidelijk de bovenliggende partij en onder leiding van Kawhi Leonard en zijn 34 punten werd Orlando met 85-107 vakkundig aan de kant geschoven.

De Portland Trail Blazers hadden het tot slot één helft flink lastig met de Oklahoma City Thunder, maar vooral een sterk derde kwart - waarin Damian Lillard 15 van zijn 24 punten scoorde - hielp de Blazers langszij. In het vierde kwart hielden ze stand en de 98-111 zege betekent dat ook Portland nog één overwinning verwijderd is van de volgende ronde.

NBA play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Detroit Pistons - Milwaukee Bucks, East 1st Round - Wedstrijd 4 (3-0 Milwaukee)
04.30 Utah Jazz - Houston Rockets, West 1st Round - Wedstrijd 4 (3-0 Houston)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NHL: Bruins en Sharks forceren 7e duel

De ijshockeyers van de Boston Bruins en San Jose Sharks leven nog in de play-offs in de NHL. Beide ploegen konden in een uitwedstrijd uitgeschakeld worden, maar tegen respectievelijk de Toronto Maple Leafs en Vegas Golden Knights werd een zevende wedstrijd uit het vuur gesleept.

Dankzij Morgan Rielly kwamen de Maple Leafs thuis op voorsprong, maar Brad Marchand en Torey Krug draaiden dat nog in de eerste periode om. Jake DeBrusk zorgde voor 1-3, Auston Matthews schoot Toronto terug in de wedstrijd. Marchand schoot de puck twee minuten voor tijd echter in het lege doel van Toronto en dus spelen de Bruins thuis een beslissingswedstrijd.

Ook de Golden Knights konden het thuis afmaken, maar laat in de eerste periode bracht Logan Couture de Sharks op voorsprong. Jonathan Marchessault zorgde voor 1-1 en beide ploegen kregen nog een paar joekels van kansen, maar er werd niet gescoord.

Overtime was dus nodig en daarin gingen veel kansen er ook niet in, met een tweede overtime als gevolg. Dit keer was het raak: Thomas Hertl scoorde een shorthanded goal en de Sharks mogen het toch thuis af gaan maken in wedstrijd zeven. Martin Jones was de grote held bij de Sharks: hij was goed voor maar liefst 58 reddingen, meer dan welke Sharks-goalie dan ooit in één duel.

NHL play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Carolina Hurricanes - Washington Capitals, East 1st Round - Wedstrijd 6 (3-2 Washington)*
02.30 Dallas Stars - Nashville Predators, West 1st Round - Wedstrijd 6 (3-2 Dallas)
*Live op FOX Sports

Jones was de held van de Sharks (Bron: YouTube)

Politie haalt vijf supporters uit supportersbus om belediging en vernieling

Supporters van RKC Waalwijk zijn maandagmiddag op de A73 bij Beuningen teruggestuurd door de politie. De supporters waren met een partybus onderweg naar de wedstrijd NEC - RKC Waalwijk in het Goffertstadion, maar mochten Nijmegen niet in. De bus met voetbalsupporters is onder politiebegeleiding teruggereden van Nijmegen naar Sprang-Capelle. Agenten hebben na controle vijf mannen aangehouden.

Omdat er melding was gedaan dat een persoon in de bus iets had vernield, is de bus naar de parkeerplaats van het politiebureau aan de Tilburgseweg begeleid. Daar hebben agenten alle passagiers gecontroleerd. Drie mannen zijn aangehouden omdat zij geen identiteitsbewijs bij zich hadden.

Een persoon is aangehouden voor belediging omdat hij de agenten uitschold en een man is gearresteerd op verdenking van het plegen van de vernieling. Bij de begeleiding van de supportersbus zijn politie-eenheden uit de eenheid Oost-Nederland en Zeeland-West-Brabant ingezet.

Waterloo Ducks schrijft geschiedenis met eerste Belgische EHL-titel

Hockeyclub Waterloo Ducks heeft zich tot eerste Belgische EHL-winnaar ooit gekroond, na een 4-0 zege in de finale op Rot-Weiss Köln. Nadat de Dragons zes jaar geleden al dichtbij waren, is het de Waterloo Ducks gelukt om in het zonnige Eindhoven ervoor te zorgen dat voor het eerst geen Duitse of Nederlandse ploeg de European Hockey League-titel wint.

Toen de 2-0 werd binnengesleept door international Gauthier Boccard, drie minuten voor tijd, begonnen de Belgen het feestje al te vieren. Met nog één seconde op de klok werd er nog gescoord, maar eigenlijk maakte dat niet meer uit. De Belgen zochten al voor de zoemer elkaar op. Wat een weelde, een EHL-titel voor een Belgische ploeg. ‘Freed From Desire’ schalde keihard van de tribunes en werd hartstochtelijk meegezongen door de supporters en de spelers. Daarna volgde ‘No Limit’ van 2Unlimited. Nee, er zit even geen limiet aan de Belgische successen in het hockey.

Het team uit Waterloo met wereldkampioenen als internationals Simon Gougnard (die tijdens de finale geblesseerd raakte), John-John Domen, Gauthier Boccard en Vincent Vanasch deed maandag in Eindhoven wat nog geen Belgische ploeg ooit was gelukt. Zich kronen tot beste van Europa. Het onderschrijft na de wereldtitel in India de kracht van het Belgische hockey.

4-0 op het scorebord, dat was een stand die nadat Waterloo Ducks drie keer 1-1 had gespeeld en drie keer de shoot-outs wist te winnen met de Belgische keeper Vanasch op goal, iets wat niemand had kunnen voorspellen. Het kwam ook omdat de Duitsers van Rot-Weiss Köln niets anders konden dan voor de gelijkmaker te gaan na de 1-0, maar daardoor de ene na de andere goal moest incasseren.

Rot-Weiss Köln domineerde vanaf de start, maar dat was alleen zo in balbezit. Veel kon de Duitse ploeg ondanks al het balbezit niet creëren. Waterloo Ducks zakte ver terug tot eigen 23-metergebied. Het was dan Waterloo Ducks dat na dertien minuten de beste kans kreeg via Renaud Pangrazio, die bij een counter oog in oog met de Duitse keeper Victor Aly niet koos voor een direct schot, maar de bal opzij legde naar zijn teamgenoten. Maar die pass werd onderschept. Het was een geweldige kans voor de Belgen om deze Europese finale al vroeg op voorsprong te komen.

De wedstrijd ontpopte zich daarna vooral tot een schaakpot. Dat kan het gevolg zijn van de zware belasting voor de clubspelers, die hun vierde wedstrijd in vijf (Rot-Weiss Köln) of zes (Waterloo Ducks) dagen speelden. De Duitsers kwamen tot de twintigste minuut niet verder dan éen gesmoorde kans voor Kai Aichinger.

Daarna was het tijd voor Vincent Vanasch – gekozen tot beste keeper van de wereld 2018 – om zich deze EHL voor de zoveelste keer te onderscheiden. Het was Jonas Gomoll met een hard en laag backhandschot, dat door Vanasch knap werd gered. Ook Florian Pelzner kwam met een harde flats niet voorbij Vanasch.

Toen de twee ploegen met een 0-0 stand gingen rusten, leken de shoot-outs niet ver weg. Shoot-outs, die al drie keer dit toernooi door de Belgen waren gewonnen. Ook nu leek Vanasch zich langzaam wederom tot de held te ontpoppen. Toen Marco Miltkau uit de draai een goede voorzet gaf aan Eric Knobling, leek de 1-0 gemaakt. Maar Vanasch redde miraculeus. Rot-Weiss Köln leek daarna wel op voorsprong te komen, maar de rake tip-in werd na een videoreferral terecht afgekeurd, omdat de bal met de schenen werd gescoord en niet met de stick.

Terwijl de Belgische fans bleven zingen op de Eindhovense tribune, deed de talentvolle Belg William Ghislain wat de andere spelers tot dan toe nalieten. Hij kreeg de bal, versnelde vanaf de rechterkant en schoot hard onder de Duitse keeper Victor Aly door. Een inzet die Vanasch misschien had gered, maar Ghislain vond knap het gaatje onder de uitlopende Aly, die er niet helemaal foutloos uitzag. Ghislain werd later uitgeroepen tot talent van het toernooi, Vanasch werd man van de wedstrijd.

Daarna was het signaal voor Rot-Weiss Köln om aan te gaan zetten in het vierde kwart. Een counter via Ghislain en een tip-in van Louis Capelle betekende bijna de 2-0. Pangrazio kon de wedstrijd beslissen in de counter, maar verzuimde dit. Een hectische slotfase brak aan, waarin Rot-Weiss Köln het wel probeerde, maar niet door de Belgische muur wist te breken. Toen keeper Victor Aly was gewisseld voor een extra veldspeler, forceerden de Belgen een strafcorner. Die corner werd door Gauthier Boccard zuiver in het goal zonder keeper gepusht. Daarmee nam het team een voorschot op de Europese clubtitel. De Belgische supporters werden helemaal gek op de tribune en bleven maar zingen. Hier werd geschiedenis geschreven.

Waterloo Ducks winnen als eerste Belgische ploeg de EHL. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Waterloo Ducks winnen als eerste Belgische ploeg de EHL. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)

Hart sprint naar winst in openingsrit Tour of the Alps

De openingsetappe van de Tour of the Alps is gewonnen door Tao Geoghegan Hart. De Brit van Team Sky was na een etappe van 144 kilometer de snelste van een uitgedund peloton. Hij is ook de eerste leider in de Italiaanse rittenkoers.

De eerste etappe van de Tour of the Alps is op papier de makkelijkste van de vijf etappes, maar op het parcours, dat werd verreden in de buurt van Kufstein, lagen toch enkele verraderlijke klimmetjes. Op één van de vele beklimmingen trok Vicenzo Nibali even door. De Italiaan, die zich aan het voorbereiden is op de Giro d'Italia, kreeg Rafal Majak en het het Sky-duo Pavel Sivakov en Hart met zich mee.

Het viertal werkte goed samen, maar toch werden de vier teruggehaald door het uitgedunde peloton, waar Astana hard op kop reed voor hun kopman Pello Bilbao. In de sprint die zou volgen ging de zege toch uiteindelijk naar Hart, die zijn sprint perfect timede. Hij won voor Alex Aranburu en Roland Thalmann. De Astana-renners Bilbao en Nikita Stalnov werden vier en vijf, voor Chris Froome.

FC Twente terug in de Eredivisie

FC Twente keert na een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie terug in de Eredivisie. De Tukkers speelden thuis tegen Jong AZ met 0-0 gelijk maar de enige overgebleven concurrent voor het kampioenschap, Sparta Rotterdam, verloor met 2-0 bij Jong PSV.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie maandag
FC Dordrecht - Almere City FC 3-2
FC Twente - Jong AZ 0-0
Helmond Sport - FC Eindhoven 2-1
Jong FC Utrecht - FC Volendam 3-1
Jong PSV - Sparta Rotterdam 2-0
MVV Maastricht - Jong Ajax 1-0
N.E.C. - RKC Waalwijk 2-1
SC Cambuur - FC Den Bosch 2-0
TOP Oss - Go Ahead Eagles 1-0
Telstar - Roda JC Kerkrade 4-0

FC Twente kampioen. (PRO SHOTS/Michael Bulder)
FC Twente kampioen. (PRO SHOTS/Michael Bulder)

SpaceX incasseert zware tegenslag

Ruimtetransportbedrijf SpaceX leek een beslissende voorsprong te hebben op concurrent Boeing bij het ontwikkelen van een herbruikbare ruimteshuttle. Het lag in de planning om deze zomer een stel astronauten richting het internationale ruimtestation ISS te sturen, maar een recente zware tegenslag levert flinke vertraging op.

De capsule die gekoppeld zou worden aan het ISS en daarna bemanningsleden weer terug naar aarde zou vervoeren, de Crew Dragon, is mogelijk tijdens een rakettest ontploft. Dit was dezelfde capsule die begin maart uit de oceaan gevist werd na een succesvolle eerste koppeling aan het ISS en daaropvolgende terugkeer op aarde.

Nu lijkt het erop dat de eerste bemande vlucht pas eind 2019 kan aanvangen en dat terwijl concurrent Boeing in november eenzelfde vlucht heeft gepland.

Volgens bronnen ontplofte de onbemande capsule op het moment dat het de sterke SuperDraco-motoren wilde testen. Deze motoren worden bij een eventueel noodgeval tijdens de lancering ingezet om de Crew Dragon van de Falcon 9 raket los te koppelen. SpaceX sprak eerder van een 'anomalie' tijdens het testen, maar gelekte beelden laten een volledig ontplofte capsule zien. 

"Dit is precies waarom deze testen worden uitgevoerd", aldus Jim Bridenstine van NASA. "Hier kunnen we van leren, aanpassingen maken en veilig verder gaan met ons programma."

NASA is nu nog volledig afhankelijk van hun Russische partners om astronauten richting het ISS te krijgen. Met de hulp van SpaceX en Boeing probeert NASA dit weer in Amerikaanse handen te krijgen.

Beachvolleytieners Van Driel en Schoon pakken eerste World Tour-zege

Beachvolleybalsters Emi van Driel en Raisa Schoon, 18 en 17 jaren jong, hebben hun eerste zege op de World Tour al binnen. De speelsters van de Kadijk Beach University hebben het éénsterrentoernooi in het Zweedse Göteborg gewonnen.

Van Driel en Schoon hadden nog nooit een medaille gepakt op de World Tour, maar die was voorafgaand aan de finale uiteraard al zeker. De Oekraïnse tweelingzussen Inna en Iryna Makhno vormden de tegenstandsters, maar kwamen er tegen de Nederlandse tieners eigenlijk niet aan te pas: 21-17, 21-18.

Katja Stam en Julia Wouters speelden om de derde plek, nadat ze van de Oekraïnse zussen verloren. Ane Guro Tveit Hjortland en Victoria Faye Kjolberg uit Noorwegen waren echter te sterk in een spannende wedstrijd: 14-21, 21-18, 15-17.

Eerste masterstitel Fognini, Haase en Koolhof verliezen finale

Tennisser Fabio Fognini heeft zijn eerste masterstitel te pakken. De Italiaan was de beste op het Monegaskische gravel in Monte Carlo, waar hij de verrassende finalist Dusan Lajovic uit Servië versloeg.

Fognini rekende in de halve eindstrijd af met drievoudig titelverdediger Rafael Nadal (6-4, 6-2), terwijl Lajovic te sterk was voor de Rus Daniil Medvedev (7-5, 6-1), die op zijn beurt Novak Djokovic verslagen had.

Lajovic stond zelfs in zijn allereerste ATP-finale, maar dat kon hij nog niet bekronen met een masterstitel. In set één gaf de Serviër een break voorsprong weg, in de tweede set pakte hij dat juist terug, maar op 2-2 plaatste Fognini alsnog de beslissende break: 6-3, 6-4.

Robin Haase stond in het dubbelspel met Wesley Koolhof in de finale, zijn tweede mastersfinale nadat hij in 2014 met Feliciano Lopez de finale in Rome verloor. Koolhof schopte het vorige maand in Miami nog tot de eindstrijd met Stefanos Tsitsipas, maar verloor.

Een eerste masterstitel zat er voor beiden net niet in. De Kroaten Nikola Mektic en Franko Skugor moesten zich in set één in de tiebreak gewonnen geven, maar pakten de tweede tiebreak overtuigend. In de supertiebreak ging het over en weer en werd om de haverklap gebroken, maar de Kroaten waren nét te sterk: 6-7 (3), 7-6 (3) [9-11].

AustraliŽ na 26 jaar weer in Fed Cup-finale

De Australische tennissters hebben zich voor het eerst in 26 jaar weer geplaatst voor de finale van de Fed Cup. De ploeg won het landentoernooi voor vrouwen zeven keer, voor het laatst in 1974, en verloor tien finales, maar sinds 1993 zat een eindstrijd er niet meer in.

In Brisbane speelde Australië tegen Wit-Rusland, dat alleen in 2017 de finale haalde. Aryna Sabalenka zette de bezoekers met winst op Samantha Stosur op voorsprong, maar Ashleigh Barty bracht redding: ze trok de stand gelijk met winst op Victoria Azarenka en was Sabalenka vervolgens simpel de baas. Azarenka was dan weer veel te sterk voor Stosur, maar in het dubbelspel waren Barty en Stosur samen na drie sets te goed voor Sabalenka en Azarenka.

Op 9 en 10 november speelt Australië thuis tegen Frankrijk, dat in Rouen van Roemenië won. Simona Halep won simpel van de Française Kristina Mladenovic, Caroline Garcia hielp Frankrijk met winst op Mihaela Buzarnescu naar 1-1. Halep klopte Garcia vervolgens, Pauline Parmentier zorgde met winst op Irina-Camelia Begu voor 2-2. In het dubbelspel moesten drie sets gespeeld worden, maar dat was voor Garcia en Mladenovic goed genoeg om Halep en Monica Niculescu te kloppen.

Frankrijk won de titel in 1997 en 2003 en haalde daarnaast in 2004, 2005 en 2016 de finale.

VAR speelt hoofdrol in 'Champions League-duel' tussen Getafe en Sevilla

Getafe is zondag een stap dichter bij deelname aan de Champions League gekomen. De ploeg van trainer José Bordalás won in eigen huis van concurrent Sevilla, 3-0, waardoor de teams op de ranglijst van LaLiga van positie wisselen: los Azulones staan vierde met 54 punten en de zuiderlingen vijfde met 52 punten. Getafe was de vierde plek aanvankelijk kwijtgeraakt na slechts één zege in de vijf duels voorafgaand aan zondag.

Juan Martinez Munuera, de VAR van het duel in het Coliseum Alfonso Pérez, speelde een hoofdrol in de eerste helft. Hij wees Antonio Mateu Lahoz namelijk op twee strafschoppen, die door de dienstdoende arbiter niet waren waargenomen. Het duel kon aanvankelijk alle kanten op, met kansen voor beide teams, al oogden de bezoekers gevaarlijker. Zo mikte Franco Vázquez de bal op de lat en moest David Soria tot het uiterste gaan om met een heerlijke redding een schot van Wissam Ben Yedder van grote afstand te keren.

Mateu Lahoz werd na ruim een half uur spelen door de VAR gewezen op een handsbal van Vázquez in het strafschopgebied, waarna Jaime Mata vanaf elf meter voor de 1-0 zorgde. In de extra tijd van de eerste helft speelde de VAR wederom een belangrijke rol: een bal ging eerst tegen het hoofd van Sergio Escudero aan en vervolgens tegen zijn opgeheven arm. De linksback kreeg zijn tweede gele kaart en dit keer was het Jorge Molina die Tomas Vaclik vanaf elf meter verschalkte: 2-0.

Joaquin Caparrós koos na rust voor de entree van Quincy Promes en haalde Ever Banega naar de kant. Getafe controleerde echter het duel en kwam al snel op 3-0. Na een pass van Mata was Molina zijn tegenstander Simon Kjaer te slim af. Dat was de genadeklap voor Sevilla, dat uiteindelijk ook in het laatste kwartier tegen tien man van Getafe machteloos was. Djené Dakonam kreeg namelijk geel van Mateu Lahoz voor een overtreding op Jesús Navas, maar de VAR oordeelde dat rood beter op zijn plaats was en zo geschiedde. In LaLiga staan nog vijf speeldagen op het programma.

Uitslagen LaLiga zondag
Levante - Espanyol 2-2
Getafe - Sevilla 3-0
Real Madrid - Athletic de Bilbao 3-0
Villarreal - Leganes 2-1
Real Betis - Valencia 1-2

Dortmund boekt noodzakelijke zege, hoofdrol Reus

Borussia Dortmund verliest Bayern München niet uit het oog in de Bundesliga. Daags na de minimale overwinning van de koploper op Werder Bremen (1-0) zegevierde het team van trainer Lucien Favre met 0-4 tegen SC Freiburg. Marco Reus had met een doelpunt en twee assists een belangrijk aandeel in de zege in het Schwarzwald Stadion. Met nog vier speeldagen te gaan blijft de achterstand op Bayern een punt bedragen.

De eerste goed uitgespeelde aanval in de eerste helft leverde ook meteen een doelpunt op, na twaalf minuten spelen. Na een ingooi kwam de bal via Raphaël Guerreiro, Mario Götze en Reus uiteindelijk terecht bij Jadon Sancho, die het leer vanaf enkele meters achter doelman Alexander Schwolow schoot: 0-1. In het restant van de eerste helft domineerde Dortmund aanvankelijk, maar het team van Favre werd passiever naarmate het rustsignaal in zicht kwam. Hoewel Freiburg beter in het duel kwam, creëerde men geen grote kansen.

Dortmund verdubbelde negen minuten na de onderbreking de voordelige marge van die Borussen : na voorbereidend werk van Axel Witsel en Guerreiro was het Reus die het leer met rechts in de verre hoek schoot. De 0-2 was funest voor de spanning, daar de bezoekers het duels vervolgens controleerden. Toch kwam Freiburg negentien minuten voor tijd heel dicht bij de 1-2. Een schot van Gian-Luca Waldschmidt ging nipt naast het doel.

In de laatste tien minuten liep Dortmund verder uit. De 0-3 was het resultaat van een heerlijke tegenaanval: na een flinke rush van Sancho over het halve veld ontving Reus de bal en hij zag Götze niet over het hoofd. Vlak voor tijd werd een handsbal van Pascal Stenzel met een strafschop bestraft: de voor Götze ingevallen Paco Alcácer mocht van Reus vanaf elf meter het slotakkoord voor zijn rekening nemen.

Uitslagen Bundesliga zondag
SC Freiburg - Borussia Dortmund 0-4
Hertha Berlin - Hannover 96 0-0

Man beschermt vrouw tegen kwaaie ex en wordt neergestoken

Een 64-jarige man uit Etten-Leur is maandag 22 april gewond geraakt nadat hij een man die in een café in de Sint Jansstraat in Breda op zoek was naar zijn ex-vrouw, probeerde tegen te houden. De verdachte, een 58-jarige man uit Breda is aangehouden.

De verdachte kwam rond 01:30 uur het café binnen en riep dreigende woorden naar zijn ex-vrouw waarvan hij wist dat zij in het café was. Hij had een mes bij zich, maar de vrouw wist zich op een veilige plek te verschuilen. Een andere cafébezoeker probeerde de man tegen te houden en werd hierbij geraakt met het mes.

Het slachtoffer werd met een snijwond in zijn schouder naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling. De politie heeft drie aangiften en divere getuigenverklaringen opgenomen. De man zit nog vast. 

Duo gearresteerd na diefstal uit milieustraat

Zondagavond werden twee mannen betrapt toen ze in de milieustraat aan de Geldeloozepad in Goes spullen in een auto laadden. Het tweetal werd rond 23.30 uur op de Weg Naar de Val bij Zierikzee aangehouden.

Een alerte getuige belde de politiemeldkamer en gaf een signalement door van een verdachte auto. Agenten vermoedden dat de daders mogelijk uit Zierikzee kwamen. Een politie-eenheid ging naar de milieustraat en een andere eenheid zocht in de buurt van Zierikzee. Plotseling zagen zij de auto rijden. In de auto zaten spullen, die vermoedelijk afkomstig waren uit de milieustraat. De twee inzittenden, twee mannen (35 en 53) uit Zierikzee, werden aangehouden. Het tweetal werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht.

De bestuurder werd gecontroleerd omdat hij vermoedelijk onder invloed was. Uit een ademtest bleek dat hij mogelijk teveel alcohol had gedronken. Een speekseltest testte positief op cocaïne, amfetamine en methamfetamine. Door een GGD-arts werd een bloedtest afgenomen. Het resultaat hiervan is over ongeveer twee weken bekend.

De spullen en de auto werden in beslag genomen. Met de officier van justitie wordt overlegd of de auto kan worden afgevoerd, omdat de diefstal daarmee is gepleegd. De mannen zijn vanmorgen verhoord en zitten nog vast.

'FC Twente fans lopen op de zaken vooruit'

In Enschede lopen de fans van FC Twente behoorlijk op de zaken vooruit. Mocht de club vandaag winnen van Jong AZ, mogen ze zich kampioen noemen. Mochten ze verliezen, dan moeten ze hopen dat Sparta, dat tegen Jong PSV speelt vandaag, ook verliest, want ook dan zijn ze niet meer in te halen. 

Hoewel de wedstrijden nog niet gespeeld zijn en het dus ook totaal niet zeker is of ze zich vandaag al tot kampioen kunnen kronen, trekken de fans zich daar niks van aan en vieren ze al volop feest. Op beelden die FOK! doorgestuurd kreeg is te zien hoe de fans uitbundig feestvieren. 

Zoon opgepakt in onderzoek naar dode vrouw

De politie heeft zondagmiddag een 40-jarige man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn moeder. De 71-jarige vrouw uit Maarheeze werd even daarvoor dood aangetroffen in de woning van haar zoon aan het Methusalemplein in Eindhoven. Ze bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

De man meldde zich kort na het middaguur op het politiebureau in Eindhoven, waar hij werd aangehouden. Wat zich precies heeft afgespeeld in de woning wordt verder onderzocht. De technische recherche heeft een groot deel van zaterdag sporenonderzoek gedaan in de woning. Ook de auto van de vrouw is meegenomen voor onderzoek. De man zit vast en wordt verhoord.

Inbrekers komen juwelier Amsterdam binnen door gat in de muur

Twee inbrekers kwamen vorige maand op een wel heel bijzondere wijze binnen bij een juwelier in Amsterdam. Zij kwamen namelijk niet via de voor- of achterdeur naar binnen, maar via een gat in de muur. De ravage is enorm en de buit loopt in de vele tienduizenden euro's.

Het is maandagavond 18 maart rond een uur of 23.30 als er twee inbrekers een juwelier aan de Elandsgracht binnen komen. Ze gaan meteen aan de slag. Met grof geweld vernielen ze verschillende vitrines. Binnen drie minuten weten ze meerdere tassen te vullen met sieraden.

Gat in de muur
De mannen worden in eerste instantie niet opgejaagd door een alarm. De inbrekers zijn namelijk niet via de deur naar binnen gekomen, maar door een gat in de muur. Het gat hebben ze eerder gemaakt in een onbewoond naastgelegen pand. De inbrekers nemen de benen met een flinke buit op zak.

"De buit loopt echt op tot in de vele tienduizenden euro's. Ze hebben onder andere horloges meegenomen van dure merken zoals Rolex, Cartier en Breitling", legt een woordvoerder van de politie uit in het AT5 programma Bureau 020. Even later is het alarm in de juwelier alsnog afgegaan. Een medewerker die poolshoogte is gaan nemen, constateerde eenmaal binnen dat er was ingebroken en schakelde de politie in.

Extra beveiliging
De eigenaar van de juwelier is erg ontdaan door de inbraak. Vooral omdat hij veel aandacht heeft besteed aan de veiligheidsprocedures binnen het bedrijf. Om dit soort acties in de toekomst te voorkomen, heeft de juwelier de procedures sindsdien nog verder aangescherpt.

Signalement
Beide mannen dragen tijdens de overval donkere kleding en gezichtsbedekking. Een van de mannen draagt bovenkleding van het merk Napapijri en draagt daarnaast een lampje op zijn hoofd.

Politie lost waarschuwingsschoten bij aanhouding

In de nacht van zondag op maandag heeft de politie bij een achtervolging in Castricum waarschuwingsschoten gelost. De politie heeft een 48-jarige man uit Amsterdam aangehouden.

Rond 00.45 uur zagen agenten een auto onder verdachte omstandigheden rijden vanuit het Hazelaantje in Limmen. Toen de agenten de auto een stopteken gaven ging de bestuurder van de auto ervandoor. Tijdens de achtervolging stopte de auto twee keer en reed hard achteruit tegen de dienstauto aan. Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand op de Parallelweg langs de Rijksweg A9 in Uitgeest. De twee inzittenden renden over de A9 in de richting van de Molenwerf. Hierbij zijn er door de agenten waarschuwingsschoten gelost. Met hulp van politiehond Dubh kon een 48-jarige man uit Amsterdam worden aangehouden. De tweede verdachte is niet meer aangetroffen. Het voertuig bleek uiteindelijk van diefstal afkomstig te zijn. De Amsterdammer is overgebracht naar het politiebureau in Alkmaar en ingesloten voor onderzoek. De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte.

Wijnaldum onbezorgd: "Ik ben niet bang voor mijn plekje"

Liverpool wist zondag met 0-2 te winnen op bezoek bij Cardiff City en Georginio Wijnaldum greep niet voor het eerst de hoofdrol bij zijn ploeg. Met de openingstreffer was de Nederlandse middenvelder goud waard voor the Reds, die zo de koppositie weer hebben overgenomen van Manchester City, al heeft de club uit Manchester één wedstrijd minder gespeeld. "Lekker ja, hij zat er goed in", zo reageert Wijnaldum in gesprek met Ziggo Sport op zijn doelpunt in het Cardiff City Stadium.

Wijnaldum zat afgelopen weken op de reservebank in de wedstrijden tegen Chelsea (2-0 zege) en FC Porto (2-0 zege). "Ik ben niet bang voor mijn plekje. Ik heb vrijwel heel het seizoen gespeeld en had gewoon wat last van mijn rug en knie. Dat is nu weer goed. Vooral de mensen in Nederland maken daar weer iets van", zegt Wijnaldum. Liverpool moest in Cardiff het nodige geduld betrachten, daar de openingstreffer pas in de tweede helft viel.

"Het is heel moeilijk om geduld op te brengen. Vooral als je de kansen niet afmaakt in de eerste helft. Ik vond dat we redelijk rustig bleven, maar het was wel een opluchting", vervolgt de middenvelder. Liverpool is momenteel weer koploper in de Premier League, al heeft titelconcurrent Manchester City nog een wedstrijd tegoed. "Het wordt wel weer tijd voor een kampioenschap, vooral van Liverpool. Als Liverpool moet je gedurende de jaren eigenlijk wel meerdere titels binnenhalen, vind ik."

Ploeggenoot Virgil van Dijk werd afgelopen week genomineerd voor de PFA Player of the Year-award, samen met Sergio Agüero, Raheem Sterling, Bernardo Silva (allen Manchester City), Eden Hazard (Chelsea) en Sadio Mané (Liverpool). "Ja, dat en het zou ook terecht zijn als hij 'm wint", stelt Wijnaldum over de nominatie van Van Dijk. "Het is mooi als je genomineerd wordt, maar als je naar zijn seizoen kijkt, is hij het meest constante van iedereen. Dus ik vind dat hij het ook wel verdient."

'Heerenveen wil 'hoofdprijs' vragen voor gewilde Vlap'

Michael Vlap kent een uitstekend seizoen bij sc Heerenveen en dat is niet onopgemerkt gebleven. Voetbal International weet te melden dat diverse buitenlandse clubs zich hebben gemeld voor de 21-jarige aanvallende middenvelder. Doordat Vlap nog een doorlopend contract heeft in het Abe Lenstra Stadion, kan Heerenveen de 'hoofdprijs' vragen.

Het contract van Vlap loopt nog tot medio 2021, waardoor Heerenveen een uitstekende onderhandelingspositie heeft. Het betekent dat de aanvallende middenvelder meer moet opbrengen dan Kik Pierie en Denzel Dumfries, die voor 5 en 5,5 miljoen euro aan Ajax en PSV werden verkocht. Verschillende buitenlandse clubs, onder wie Anderlecht, zouden zich reeds in Heerenveen gemeld hebben voor Vlap.

Nederlandse topclubs hebben zich voorlopig nog niet gemeld voor de aanvallende middenvelder, die dit seizoen goed was voor 15 doelpunten en 6 assists in 35 officiële wedstrijden. De miljoenen die sc Heerenveen overhoudt aan de eventuele verkoop van de zelfopgeleide aanvallende middenvelder kunnen volledig worden geïnvesteerd in nieuwe spelers, omdat het begrotingstekort al is afgedekt met de verkoop van Arber Zeneli en Pierie.

Naast een vertrek van Pierie ziet Heerenveen komende zomer huurling Sam Lammers terugkeren naar PSV. Stijn Schaars zet een punt achter zijn loopbaan, terwijl Pelle van Amersfoort, Doke Schmidt, Yuki Kobayashi en Morten Thorsby allen in het bezit zijn van een aflopende verbintenis. Er lijkt komende zomer dus het nodige werk aan de winkel te zijn voor technisch manager Gerry Hamstra.

Kawasaki wint enerverende 24 uur van Le Mans

Niet alleen auto's, ook motoren hebben hun 24 uur van Le Mans. Die werd afgelopen weekeinde gereden en dat leverde vooral in de slotfase flink wat spanning op.

Na bijna 23 uur en 800 ronden racen reed de Kawasaki #11 welgeteld één seconde voor de Honda #111, waar Randy de Puniet de leiding overnam van Kawasaki-coureur David Checa. De snelle Fransman breidde het gat in het half uur daarna uit naar dik tien seconden, maar er zat een addertje onder het gras: de Honda moest misschien nog één keer naar binnen voor een laatste slokje brandstof, de Kawasaki zou het sowieso wel redden tot de finish.

Met minder dan twintig minuten te gaan leek Honda gered te worden: een achterblijver gooide met een ploffende motor een berg olie op de baan en dus kwam de safety car naar buiten, waardoor de Honda flink brandstof kon besparen en het mogelijk toch zou gaan redden. Met tien minuten te rijden werd het veld weer op gang gevlagd, met Yonny Hernandez inmiddels op de Honda en Jeremy Guarnoni op de Kawasaki.

In die laatste minuten was het dan toch niet spannend meer: Guarnoni ging voorbij Hernandez, die zijn Honda kort voor het einde noodgedwongen toch naar binnen stuurde voor een klein beetje benzine. Op vrij ruime afstand ging plek drie naar het SERT Suzuki team, voor Wepol Yamaha. Vijfde werd Bolliger Kawasaki, met de Nederlander Nigel Walraven.

PSG prolongeert landstitel ondanks aanhoudend geknoei in 'kampioensduels'

Paris Saint-Germain is voor het tweede seizoen op rij kampioen van Frankrijk geworden. De ploeg van Thomas Tuchel kwam zondag zelf pas als laatste in actie en won met 3-1 van AS Monaco, maar nummer twee Lille kwam niet voorbij Toulouse (0-0). Het gat tussen beide ploegen bedroeg daarmee zestien punten en was vanaf dat moment niet meer te dichten, omdat Lille nog maar vijf wedstrijden speelt.

PSG kreeg de afgelopen weken meerdere kansen om de landstitel zelf op te eisen, maar faalde keer op keer. De Parijzenaars remiseerden voor eigen publiek met 2-2 tegen Strasbourg en verloren vervolgens van Lille (5-1) en Nantes (3-2). Daardoor werd het kampioensfeest steeds uitgesteld. 

Lille was de enige overgebleven ploeg die mathematisch nog kansmaakte op de titel. De ploeg van trainer Christophe Galtier moest winnen bij Toulouse om die status vast te houden en dacht na ruim een uur op voorsprong te komen. De treffer van Thiago Mendes werd echter afgekeurd wegens een handsbal van aangever Jonathan Ikoné. Het bleef bij 0-0; Lille heeft een voorsprong van zes punten op nummer drie Olympique Lyon. De nummer twee verdient aan het eind van de rit een rechtstreeks ticket voor de groepfase van de Champions League.

PSG viert het achtste kampioenschap uit de clubgeschiedenis: eerder was men de beste van Frankrijk in 1986, 1994, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2018. De club evenaart Nantes en AS Monaco met de achtste titel. Alleen Olympique Marseille en Saint-Étienne werden vaker kampioen: zij hebben tien landstitels op hun palmares. PSG won aan het begin van het seizoen de Trophée des Champions en maakt nog kans op het winnen van de Coupe de France. Zaterdag is Stade Rennes de opponent in de finale in het Stade de France.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Nantes - Amiens 3-2
Toulouse - Lille 0-0
Reims - Saint Étienne 0-2
Paris Saint-Germain - AS Monaco 3-1

Wijnaldum helpt Liverpool aan zege ťn koppositie in Premier League

Liverpool heeft de koppositie in de Premier League weer overgenomen van Manchester City. The Reds maakten op bezoek bij laagvlieger Cardiff City geen fout en keerden met een 0-2 overwinning huiswaarts.

Georginio Wijnaldum nam in Wales de openingstreffer voor zijn rekening en was daardoor goud waard voor Liverpool. De formatie van manager Jürgen Klopp heeft tot dusver 88 punten verzameld, nog nooit pakte Liverpool zoveel punten in een Premier League-seizoen

Dankzij een 1-4 overwinning bereikte Liverpool midweeks de halve finales van de Champions League, waarin Barcelona de tegenstander is. The Reds strijden tegelijkertijd nog om de titel in de Premier League en zagen concurrent Manchester City zaterdagmiddag al winnen van Tottenham Hotspur (1-0). Manager Jürgen Klopp bracht Jordan Henderson, Naby Keïta en Roberto Firmino terug in zijn basiself, wat ten koste ging van Fabinho, James Milner en Divock Origi. Op bezoek bij Cardiff City, voorafgaand aan het duel de nummer achttien van de Premier League, speelde Liverpool een sterke eerste helft.

De bezoekers verzuimden echter om in de eerste 45 minuten al tot scoren te komen. Sadio Mané, Mohamed Salah en Roberto Firmino kregen goede kansen op de openingstreffer, waar de Braziliaan na twintig minuten spelen de grootste mogelijkheid kreeg. Firmino werd door Mané vrij voor Cardiff-doelman Neil Etheridge gezet, maar zijn schot ging vervolgens over de lat. Namens de thuisploeg dwong Oumar Niasse Liverpool-doelman Alisson Becker op slag van rust tot een uiterste krachtinspanning.

Uiteindelijk duurde het tot een kwartier na rust voordat de eerste treffer van het duel te noteren viel. Trent Alexander-Arnold nam een hoekschop laag, waarna Wijnaldum bij de eerste paal kwam inlopen en kiezelhard de 0-1 tegen de touwen schoot. Liverpool slaagde er daarna niet in om de score uit te breiden, waardoor Cardiff de hoop behield op een resultaat. De grootste kans van de tweede helft was zonder twijfel voor Sean Morrison, die de bal voor een leeg doel voor het inkoppen had. Het leer belandde echter op zijn rug, waardoor Liverpool met de schrik vrij kwam.

Tien minuten voor tijd viel de beslissing in het Cardiff City Stadium. Morrison werkte Salah in het strafschopgebied naar de grond, waardoor scheidsrechter Martin Atkinson een strafschop besloot te geven. De ingevallen Milner maakte vanaf elf meter geen fout en bepaalde zo de eindstand op 0-2. Liverpool is nu weer de koploper van de Premier League, al heeft Manchester City nog een wedstrijd tegoed. De ploeg neemt het in het slot van de competitie nog op tegen Huddersfield Town (thuis), Newcastle United (uit) en Wolverhampton Wanderers (thuis).

Uitslagen Premier League zondag
Everton - Manchester United 4-0
Arsenal - Crystal Palace 2-3
Cardiff City - Liverpool 0-2

Politie betrapt motordief op heterdaad dankzij alerte bewoner

Een 40-jarige Tilburger is in de nacht van zondag op maandag op heterdaad betrapt bij het stelen van twee crossmotoren uit een schuurtje in Moergestel. Een wakkere buurtbewoner belde rond 04:30 uur de politie nadat hij geluiden hoorde bij de woning van zijn achterburen. 

Toen hij naar buiten keek zag een hij een man met een motor zonder kentekenplaat lopen op de Broekzijde. Vervolgens zagen agenten op de Vinkenberg een man een crossmotor in de sloot gooien. Ook troffen ze een tweede crossmotor aan. Bij het fouilleren van de man troffen ze inbrekerswerktuig aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Onderzoek wees uit dat de motoren uit een schuur aan de Donkhorst gestolen waren. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

Makkelie: "Geen bewust hands Tagliafico"

In de slotfase van FC Groningen tegen Ajax leken de Amsterdammers door het oog van de naald te kruipen. Scheidsrechter Dennis Higler greep niet in bij een vermeende handsbal van Nicolas Tagliafico in zijn eigen strafschopgebied. Ook vanuit Zeist werd niet ingegrepen. VAR Danny Makkelie vond het geen penalty waard.

Bij FC Groningen werd er massaal geprotesteerd, maar het arbitrageteam dacht er anders over. "Ik heb de camera’s bekeken en vond het geen bewuste handsbal", aldus Makkelie in het voetbalprogramma VTBL.

Het was wel een dubieus moment vindt hij, maar geen overduidelijke strafschop. "Mensen vinden dat ik dat fout heb gedaan, andere mensen vinden dat ik het goed gedaan. De bal kwam via de oksel deels tegen de bovenarm."

Makkelie had als die op het veld had gestaan Klaas-Jan Huntelaar waarschijnlijk direct rood gegeven in plaats van een tweede gele kaart. Makkelie greep als VAR niet verder in. "Mijn voorkeur was een rode kaart, maar ik vind een tweede gele kaart niet duidelijk fout. Als hij in het gezicht was gekomen of het was echt een stoot, had ik wel gevraagd of hij naar het scherm wilde komen. Het zat er een beetje tussenin en het was dus twijfelachtig."

BOA's gaan derde actieweek in; staking op Koningsdag

De BOA’s in Amsterdam voeren actie voor veilige en goede arbeidsomstandigheden. Het geweld tegen BOA’s in Amsterdam neemt jaarlijks namelijk fors toe; de zwaardere gevallen stegen van 460 in 2017 naar 580 in 2018.

Gemiddeld 1 keer per week is een BOA na een zwaar incident niet meer in staat om zijn dienst voort te zetten. BOA’s vragen daarom een goede uitrusting. Zij staan veelal op de plaats van de politie, in de frontlinie, maar met een lege riem. Daarom eisen BOA’s de wapenstok en pepperspray.

Morgen zal er op de Dam in Amsterdam tussen 11:00 uur en 12:00 uur een manifestatie plaatsvinden waarbij de BOA's duidelijk willen maken hoe belangrijk het is dat ze  tijdens hun werk beschikken over effectieve verdedigingsmiddelen zoals een wapenstok en pepperspray. 

Al sinds begin april schrijven ze geen bonnen meer uit, en op koningsdag blijven ze tussen 18:00 uur en 21:00 uur binnen. Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond: "Daarmee valt vijftig procent van de totale bezetting in uniform af en staat de politie er alleen voor."

MLB: Bellinger blijft indrukwekkend bezig; opmerkelijk dubbelspel bij de A's

De wedstrijdserie tussen de Milwaukee Brewers en de Los Angeles Dodgers stond in het teken van de twee beste slagmensen op dit moment in de MLB: Christian Yelich en Cody Bellinger. Waar zaterdag Yelich uitblonk met twee homeruns was het ditmaal de beurt aan Bellinger.

Bellinger had voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Brewers al het hoogste slaggemiddelde in de MLB en hij liet zien dat hij nog steeds de goede vorm te pakken heeft. In zijn eerste vier slagbeurten wist de Rookie of the Year in 2017 in de NL twee honkslagen te slaan en kreeg daarbij ook eenmaal een vrije loop. In de negende inning bij een stand van 5-5 kwam Bellinger voor de vijfde maal aan slag en sloeg zijn elfde homerun van het seizoen en de 6-5 voorsprong. Kenley Jansen, de closer van de Dodgers, maakte het vervolgens af.

Niet alleen in slagbeurten maakt Bellinger een uitstekende indruk, ook in het verdedigend werk laat hij zich van zijn beste kant zien. In de achtste inning wist de 23-jarige oufielder een homerun te voorkomen van Yelich na een prachtige vangbal.

Bellinger blijft indruk maken bij de Dodgers (Bron: Youtube.com)

 De meeste mooie defensive play kwam op naam van de Oakland Athletics met daarin een grote rol weggelegd voor Ramón Laureano. De outfielder van de Athletics wist een homerun te voorkomen van Teoscar Hernandez na een prachtige vangbal. Justin Smoak die onderweg was naar het tweede honk moest terug naar het eerste honk. De aangooi van Laureano was niet goed, waardoor Smoak weer op weg ging naar het tweede honk, maar dankzij een knappe aangooi van catcher Nick Hundley ging Smoak toch nog uit op het tweede honk.

 

Opmerkelijk dubbelspel bij de A's (Bron: Youtube.com)

Uitslagen MLB zondag: 

New York Yankees - Kansas City Royals 7-6
Baltimore Orioles - Minnesota Twins 3-4
Miami Marlins - Washington Nationals 0-5
Detroit Tigers - Chicago White Sox 4-3
Pittsburgh Pirates - San Francisco Giants 3-2
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 3-4
Milwaukee Brewers - Los Angeles Dodgers 5-6
St. Louis Cardinals - New York Mets 6-4
Chicago Cubs - Arizona Diamondbacks 2-1
Texas Rangers - Houston Astros 11-10
Colorado Rockies - Philadelphia Phillies 4-1
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 8-6
San Diego Padres - Cincinnati Reds 4-3
Oakland Athletics - Toronto Blue Jays 4-5
Cleveland Indians - Atlanta Braves 5-11

Vrouw overleden na eenzijdige aanrijding A28

Bij een ongeluk op de A28 ten hoogte van Staphorst, in de nacht van zondag 21 op maandag 22 april op de A28 richting Zwolle is een vrouw uit Deventer om het leven gekomen. De vrouw reed in haar auto en raakte door nog onbekende oorzaak de vangrail. De auto is vervolgens over de vangrail geschoten en op de kop in de berm terecht gekomen.

In de auto zaten twee personen. De bestuurster, een 19-jarige vrouw uit Deventer, is overleden. Haar bijrijder, een 24-jarige vrouw uit Leiden, is gewond geraakt. Het team Verkeersongevallenanalyse van de politie heeft een onderzoek ingesteld. Twee rijstroken zijn enige tijd afgesloten geweest in verband met het onderzoek en het vrijmaken van de rijbaan. 

4 doden bij eenzijdig ongeval A1

Bij een eenzijdig ongeval op de A1 in Deventer zijn vier mensen om het leven gekomen. De snelweg richting Apeldoorn is tijdelijk volledig afgesloten geweest, inmiddels zijn er weer twee rijstroken open. 

De bestuurder raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en reed tegen een portaal, zo meldt het AD. De auto vloog na het ongeluk in brand. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval en de identiteit van de slachtoffers. 

Van Gerwen door in MŁnchen; Noppert uitgeschakeld

Michael van Gerwen staat in de achtste finales van de German Darts Grand Prix. Danny Noppert haalde de volgende ronde niet. Hij verloor zondag zijn partij in de tweede ronde. 

Van Gerwen boekte een moeizame overwinning op Krzysztof Ratajski. De Pool gaf zich pas na tien legs gewonnen en zag Mighty Mike met een 6-4 zege verdergaan in het toernooi. Van Gerwen brak Ratajski in de derde leg via dubbel veertien en behield deze break de gehele wedstrijd vast. Dankzij twee dertiendarters kwam de nummer één van de wereld op 4-2 en 5-3, waarna Van Gerwen de wedstrijd besloot met een 114-finish in de tiende leg.

Voor Noppert is zijn rentree op de European Tour op een teleurstelling uitgedraaid. De Fries verloor in de tweede ronde met 6-1 van Stephen Bunting.
Door de eerdere afmelding van Gerwyn Price kreeg Noppert een vrije doorgang naar de tweede ronde. De voormalig Lakeside-finalist kwam vooral scorend tekort tegen The Bullet, die met 43 procent ook scherp was op de dubbels. Bunting is maandagmiddag de nieuwe tegenstander van Van Gerwen. 

Ricky Evans was de sensatie van de dag. Hij won met 6-0 van Michael Smith. Verder wist Karel Sedlacek zich als eerste Tsjech zich te plaatsen voor de finaledag van een Euro Tour-toernooi. Hij won met 6-4 van Ian White. Beide spelers wisten in totaal 56 pijlen op een dubbel te missen. 

Maandag is de finaledag in de middag worden de achtste finales gespeeld en s'avonds zijn de kwartfinales, halve finales en finale. Voor de winnaar ligt er een cheque van 25.000 pond klaar. 

Uitslagen tweede ronde German Darts Grand Prix 
Karel Sedlacek 6-4 Ian White
Ted Evetts 6-2 Jonny Clayton
Darren Webster 6-1 Nathan Derry
Stephen Bunting 6-1 Danny Noppert
Daryl Gurney 6-4 Kyle Anderson
Dave Chisnall 6-2 Arron Monk
Kim Huybrechts 6-5 James Wade
Ritchie Edhouse 6-5 Adrian Lewis

Max Hopp 6-3 Keegan Brown
Michael van Gerwen 6-4 Krzysztof Ratajski
Rob Cross 6-3 Michael Rasztovits
Ricky Evans 6-0 Michael Smith
Mensur Suljovic 6-2 Josh Payne
Joe Cullen 6-5 Glen Durrant
Simon Whitlock 6-4 Cristo Reyes
Ross Smith 6-4 Peter Wright

Derde ronde vanaf 12.00 uur
Michael van Gerwen v Stephen Bunting
Ricky Evans v Ted Evetts
Rob Cross v Daryl Gurney
Mensur Suljovic v Dave Chisnall
Karel Sedlacek v Darren Webster
Kim Huybrechts v Max Hopp
Ritchie Edhouse v Joe Cullen
Ross Smith v Simon Whitlock

Kwartfinales vanaf 19.15 uur
Van Gerwen/Bunting v Evans/Evetts
Cross/Gurney v Suljovic/Chisnall
Sedlacek/Webster v Huybrechts/Hopp
Edhouse/Cullen v Smith/Whitlock

Hockeysters Amsterdam stoten Den Bosch in Europa van de troon

De transformatie van Amsterdam na de winterstop in een vechtmachine is ongekend. Het ensemble van Rick Mathijssen heeft zich zondag in het Wagener Station geplaatst voor de finale van de EHCC. Prachtig was de overwinning op Den Bosch (1-0), de koningin van Europa, dat door de thuisploeg met uitstekend verdedigen uit het toernooi werd geknikkerd. Het is ongekend.

Hoe Amsterdam aan het gevecht tegen de aartsrivaal en de angstgegner uit het verleden begon, was weergaloos en buitengewoon knap. Elke keer als Den Bosch de bal aannam, klapten de hoofdstedelingen er vol bovenop. Amsterdam blufte en troefde hun opponent in de duels af, ondanks dat Frédérique Matla in de openingsfase de eerste strafcorner van de wedstrijd mocht afvuren op Anne Veenendaal. Diens rechtervoet bracht redding op de lijn.

De 1-0 van Charlotte Vega
Amsterdam hockeyde zeker niet oogstrelend, maar was vooral in het begin sterker, feller en beter. Fraai was de variant waaruit de thuisploeg scoorde, dezelfde als in de met 3-2 gewonnen kwartfinale tegen UHC Hamburg. Eva de Goede sleepte de bal richting de tweede paal, richting spits Charlotte Vega, die op doel tipte. Keepster Josine Koning had de bal met haar linkerhand misschien nog weg kunnen slaan, maar greep niet adequaat in. De 2-0 van Charlotte Adegeest even later uit een slecht gestopte strafcorner werd afgekeurd, omdat de bal van buiten de cirkel zou zijn geslagen.

Amsterdam – Den Bosch was heerlijk spannend, met onvoorspelbare afloop. Een clash tussen de ploeg die na de winterstop niet te verslaan is, die hongerig naar succes is en die na hun comeback in de kwartfinale tegen UHC Hamburg voelde dat een stunt in de lucht hing, tegen de machine uit Den Bosch, de veelvraat wiens honger na zestien Europese titels in negentien jaar nog steeds niet is gestild. Het is de slechtste prestatie van Den Bosch in Europa ooit, dat sinds 1999 altijd de finale heeft gespeeld. Het was prachtig om de vechtlust van de ploeg van Rick Mathijssen te zien, bij wie de 22-jarige Marijn Veen inmiddels een grote mevrouw is.

De Bossche Bazen hebben het vechten uitgevonden en knokten zich in de wedstrijd. Wat als Frédérique Matla in het sterke tweede kwart van Den Bosch met haar forehand niet recht op keepster Anne Veenendaal had geschoten? Ach, de cornervariant op aangeefster Pien Sanders, die net te laat kwam inglijden voor de tip bij de tweede paal. Matla die weg draaide en opnieuw een schot loste, dat over ging. De sleeppush van Ireen van den Assem richting de linkerbenedenhoek, waar ze de uitgestoken rechtervoet van Veenendaal trof. De 1-1 gloorde een tijdje, maar met hangen en wurgen haalde de verdediging van Amsterdam het rustsignaal.

Amsterdam in de overlevingsstand
Den Bosch begon beter aan het derde kwart, maar creëerde op een laag schot van Lidewij Welten na geen kansen. Door te vechten bleef Amsterdam overeind. Dom was de gele kaart die Sian Keil pakte na een overtreding op Lauren Stam, nadat ze pas net weer in het veld stond nadat ze groen had gehad. Met een man minder was Den Bosch niet bij machte om Amsterdam pijn te doen. Aanvallend was de thuisploeg na het sterke eerste kwart niets meer, maar de verdediging stond geweldig goed, met Lauren Stam en de heerlijk irritante mandekker Kimberly Thompson als uitblinkers.

Omdat het creëren van kansen Den Bosch niet lukte, moest het maar uit de corner komen. Aan het begin van het vierde kwart koos Frédérique Matla vanaf de kop van de cirkel voor de variant, maar de inglijdende Lidewij Welten tipte de bal met een buikschuiver over. De 1-1 hing in de laatste minuten nog steeds in de lucht. Vier minuten voor tijd moest Marijn Veen na een overtreding twee minuten naar de kant. Amsterdam bleef tot het allerlaatste fluitsignaal in de overlevingsstand en gaf de heroïsche zege niet meer uit handen. Daarna barstte het feest bij de thuisploeg los. Maandag speelt HC Amsterdam de finale tegen Real Sociedad. Den Bosch speelt om plek drie tegen Der Club an der Alster, 

Brecel ontwikkelt 'Crucible-trauma'; voor vierde keer in eerste ronde onderuit op WK snooker

Luca Brecel is er al voor de vierde keer niet in geslaagd om de eerste ronde op het wereldkampioenschap snooker te overleven. De beste snookeraar van het Europese vaste continent verloor net als in 2017 het beslissende frame. Hij verloor met 10-9 van de Engelsman Gary Wilson. Ook in 2012 en 2018 was het toernooi voor hem na één ronde klaar. 

Brecel had na de eerste sessie op zaterdag een 5-4-voorsprong en zondag liep hij uit tot 7-5 met onder meer breaks van 96 en 70. Maar de 33-jarige Wilson sloeg terug en Brecel keek plots tegen een 7-9-achterstand aan. Met wat geluk sleepte de Belg toch nog een beslissend frame uit het vuur en dat werd een zenuwslopend tactisch steekspel. Brecel stak een hand uit naar de zege, maar in het langst durende frame in de WK-geschiedenis gaf hij die voorsprong toch nog weg. Het frame duurde 79 minuten en 31 seconden. 

Er werden nog drie andere partijen beslist. Neil Robertson gaf nog een frame cadeau, maar won uiteindelijk met 10-1 van Michael Georgiou. Ding Junhui won met prachtig potwerk met 10-7 van Antony McGill. Tot slot draaide Stephen Maguire een 7-9 achterstand om naar een 10-9 overwinning tegen debutant Tian Pengfei. In het slot maakte Maguire onder andere breaks van 75 en 51. 

Twee partijen hadden zondag hun eerste sessie. Shaun Murphy staat 9-0 voor tegen  Luo Honghao en John Higgings leidt met 6-3 tegen Mark Davis. Maandag valt de beslissing in deze partijen. Verder zal in de middag Ronnie O'Sullivan voor het eerst in actie komen. Hij speelt tegen James Cahill. 

WK Snooker dag III 

11:00 Shaun Murphy 9 v 0 Luo Honghao
11:00 Mark Selby v Zhao Xintong
15:30 John Higgins 6 v 3 Mark Davis
15:30 Ronnie O'Sullivan v James Cahill
20:00 David Gilbert v Joe Perry
20:00 Mark Selby v Zhao Xintong

Twee aanhoudingen in Rijswijk in lopend onderzoek

De politie heeft zondagmiddag in Rijswijk in een lopend onderzoek een 26-jarige vrouw en 40-jarige man uit die plaats aangehouden. Bij een doorzoeking in een bedrijfspand aan de Diepenhorstlaan in Rijswijk werden een grote hoeveelheid auto-onderdelen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn.

Daarnaast trof de politie een grote hoeveelheid contant geld in het bedrijfspand aan. De twee worden verdacht van witwassen en zitten vast. Verdere aanhoudingen worden in dit onderzoek niet uitgesloten.

FOK! Wat een weer: het blijft nog even zo

Vandaag is het zonnig, wel komt er af en toe sluierbewolking voor. De maxima lopen uiteen van 20°C in het Waddengebied tot 26°C in het zuiden van het land. De oost- tot zuidoostenwind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig. De wind is bovendien vlagerig.

In de nacht naar dinsdag is het helder. De minima liggen rond 10°C. De wind is oostelijk, matig, aan de kust vrij krachtig.

Dinsdag overdag is er opnieuw veel zon en soms ook sluierbewolking. De maxima lopen uiteen van 19°C in het Waddengebied tot 24°C in het zuiden. De wind komt uit oost tot zuidoost en is matig tot vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, 6 Bft.

Woensdag nog warm maar al wel kans op een enkele bui. Donderdag overgang naar een koeler en wisselvalliger weertype met van tijd tot tijd regen(buien). (Bron: KNMI)

Gisteren op een heuvel bij het Duitse Kleve. In de verte ligt Nijmegen (Foto: qltel)
Gisteren op een heuvel bij het Duitse Kleve. In de verte ligt Nijmegen (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.