FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 april 2019

Discutabele goal van Filip Kostic leidt uitschakeling van Benfica in

Eintracht Frankfurt heeft zich donderdagavond op knappe wijze ten koste van Benfica bij de laatste vier van de Europa League geschaard.
Een week na de 4-2 nederlaag in Lissabon boekte het team van trainer Adolf Hütter een 2-0 overwinning voor eigen publiek. Dat was voor de Bundesliga-club toereikend om de halve finales te bereiken. Daarin zullen Jetro Willems, Jonathan de Guzman en consorten met Chelsea moeten afrekenen.

De voorsprong van Eintracht, waar Willems alleen als invaller minuten maakte, na het rustsignaal was op papier volledig verdiend, maar de treffer van Filip Kostic had niet mogen tellen. Negen minuten voor rust kreeg Mijat Gacinovic de bal van Ante Rebic en zijn inzet eindigde op de paal. De rebound was een prooi voor Kostic, die een meter buitenspel stond. De scheidsrechterlijke leiding keurde de treffer toch goed, omdat de VAR in de Europa League pas in de finale zijn intrede doet.

Bruno Lage werd vanwege zijn voortdurende protesteren richting de arbiter naar de tribune verwezen. De 1-0 was een hard gelag voor Benfica, dat in de eerste helft goed en compact verdedigde maar zich offensief gezien hoe dan ook nauwelijks kon onderscheiden. Eintracht had het meeste balbezit en de meeste doelpogingen, maar kwam in de eerste 45 minuten niet verder dan de discutabele treffer van Kostic.

In de tweede helft trok Eintracht het duel naar zich toe, al beet Benfica na rust meer van zich af en waren de teams aan elkaar gewaagd. Na 67 minuten verscheen de belangrijke 2-0 op het scorebord. Na matig uitverdedigen van Ruben Dias kwam het leer via voorbereidend werk via Danny da Costa en Rebic bij Sebastian Rode, die het leer in de rechterhoek achter Odisseas Vlachodimos schoot. Benfica was vijf minuten voor tijd zeer dicht bij de 2-1. Een volley van Eduardo Salvio, na een heerlijke voorzet van Alejandro Grimaldo, werd door Kevin Trapp met zijn vingertoppen tegen het aluminium getikt.

Dordtenaar aangehouden voor gebruik drone boven The Passion

Een 29-jarige Dordtenaar dacht donderdagavond misschien dat hij betere beelden kon maken dan de 19 professionele camera's van het muzikale evenement The Passion. Hij werd rond 21:15 uur gearresteerd op verdenking van het laten vliegen van een drone rond de Oude Kerk en boven de mensenmassa richting het centrum. Hij riskeert een boete van honderden euro's.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen zijn er duidelijke regels rond het gebruik van drones. Dat je niet boven een evenement als dit mag vliegen, lijkt vanzelfsprekend. Toch zagen agenten ineens een projectiel vliegen. Zij volgden het apparaat en zagen het landen in de tuin van een woning op korte afstand van het Maartensgat. Daar troffen ze ook de 29-jarige verdachte. Hij is aangehouden. Bij een huiszoeking is onder andere zijn telefoon in beslag genomen. De luchtvaartpolitie neemt het onderzoek op zich.

Waar mag je wel en niet vliegen met een drone? Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

NBA: Bucks en Rockets simpel naar 2-0 in play-offs

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de play-offserie tegen de Utah Jazz simpel een 2-0 voorsprong genomen. In eigen huis was James Harden goed voor een triple double (32 punten, 13 rebounds, 10 assists) in het duel wat eigenlijk geen moment spannend was: 118-98.

De Milwaukee Bucks hadden had thuis in de eerste helft bij vlagen flink lastig met de Detroit Pistons, maar onder leiding van Giannis Antetokounmpo ging het in de tweede helft beter. Een dominant derde kwart (35-17) gaf uiteindelijk de doorslag en de Bucks liepen zo weg naar een ruime zege: 120-99.

De Boston Celtics moesten flink meer hun best doen om de Indiana Pacers een tweede keer opzij te zetten. De bezoekers waren in de eerste helft beter en in het derde kwart leken ze een definitief gat te slaan. De Celtics vochten zich echter terug en een indrukwekkend laatste kwart (31-12) en 37 punten van Kyrie Irving bracht ze alsnog de winst: 99-91.

NBA play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers, East 1st Round - Wedstrijd 3 (1-1)
03.00 San Antonio Spurs - Denver Nuggets, West 1st Round - Wedstrijd 3 (1-1)
04.30 Los Angeles Clippers - Golden State Warriors, West 1st Round - Wedstrijd 3 (1-1)

Irving was op dreef (Bron: YouTube)

Griekenland eist honderden miljarden van Duitsland voor oorlogsschade

Griekenland gaat Duitsland een officieel verzoek indienen tot het doen van 290 miljard aan herstelbetalingen voor de schade die is aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Griekse parlement heeft daar in grote meerderheid mee ingestemd.

Automobilist raakt rijbewijs kwijt na 'tikkend geluid'

Een automobilist gaf deze week een bijzondere verklaring aan de politie nadat hij meer dan vijftig kilometer te hard reed.

Volgens de bestuurder hoorde hij namelijk een tikkend geluid. 'Ik heb even wat harder gereden om te kijken of het dan wegging', zou hij volgens een agent hebben gezegd. 

De politie spreekt op Twitter over 'de anekdote van de week'.

Waarom vraagt een man echtscheiding aan?

Ja, waarom vragen de meeste mannen echtscheiding aan? Meestal gaat het om overspel of een nieuwe liefde, maar in dit geval heeft de man een heel andere reden. En na het lezen van dit nieuwsbericht zul je vast wel begrijpen waarom de man van Cora Lytle uit Tulare Californië tot deze stap is overgegaan.

Het blijkt namelijk dat deze 41-jarige moeder twee keer sex heeft gehad met een minderjarig vriendje van haar dochter. Daarnaast zou ze nog met meerdere andere jongens van de Redwood High school binnen ruim een maand 21 keer sex hebben gehad. Om de jongens zover te krijgen voerde ze hen dronken en gaf ze hen sigaren.

Uiteindelijk is de wellustige moeder opgepakt nadat een van de jongens aangifte had gedaan omdat hij last kreeg van zijn geweten.

En nu moet Cora Lytle dus de gevolgen dragen van haar losbandige gedrag. De kans is bijvoorbeeld groot dat ze tot drie jaar gevangenisstraf krijgt. En uiteraard is daar nog de echtscheiding die haar man heeft aangevraagd.

Rood kruis-negeerders rijden vlak langs ambulance

Automobilisten hebben vanavond op de A10-West massaal de rode kruizen genegeerd.

In de buurt van het knooppunt De Nieuwe Meer was een ongeval gebeurd. Daarna werden er vanaf afrit S106 twee rijstroken 'afgekruisd'. Veel automobilisten reden desondanks onder de rode kruizen door, zodat ze niet in de file stonden.

Op een foto van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie is te zien dat sommige automobilisten vlak langs een stilstaande ambulance kwamen. De politie laat op Twitter weten dat de automobilisten die de kruizen negeerden een boete kunnen verwachten.

Ondertekening Startbeslissing programma Luchtruimherziening

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris Visser (Defensie) hebben de startbeslissing genomen voor de herziening van het Nederlandse luchtruim. In de startbeslissing worden de stappen bekend gemaakt die de komende tijd worden gezet voor de nieuwe indeling van het luchtruim. Onderdeel van de aanpak is het besluit om al voor 2023 ruimte vrij te maken in het hoger gelegen luchtruim zodat het vliegverkeer van Lelystad daar terecht kan.

Het Nederlandse luchtruim wordt steeds intensiever gebruikt. Er is een herziening van het hele luchtruim nodig om de ruimte voor civiel en militair verkeer efficiënter te kunnen gebruiken en de hinder onder de vliegroutes te beperken. Veiligheid geldt als randvoorwaarde voor de aanpak van de herziening. Het gaat om een complexe klus, waarbij ook afstemming nodig is met de buurlanden Duitsland, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

In de Startbeslissing beschrijven minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Visser de aanpak om het Nederlandse luchtruim klaar te maken voor de toekomst. Het eerste spoor is gericht op maatregelen die er voor zorgen dat er hoger gevlogen kan worden door vliegtuigen vanaf Lelystad Airport. De minister en staatssecretaris hebben in overleg met de civiele en militaire luchtverkeersleidingorganisaties besloten het uitgangspunt te laten vallen dat er geen interferentie van het Lelystadverkeer met Schipholverkeer mag zijn. Daarnaast hebben de bewindspersonen afgesproken dat het Lelystadverkeer standaard gebruik kan maken van hoger luchtruim dat nu primair is ingericht voor de afhandeling van militair verkeer. Deze twee ingrepen, die uiterlijk in de winter van 2021/2022 doorgevoerd kunnen worden, zorgen ervoor dat een vliegtuig op de aansluitroutes van Lelystad Airport net als elders in Nederland zoveel mogelijk ongehinderd kan klimmen; alleen bij uitzondering, bijvoorbeeld als gevolg van weersomstandigheden, specifiek baangebruik op Schiphol of bij daadwerkelijk gebruik van militair luchtruim is dit op de Lelystad-routes niet altijd mogelijk.

In de Startbeslissing is ook vastgelegd dat de betrokken partijen in een tweede spoor gaan werken aan een betere en efficiëntere indeling van het luchtruim in 2023. Er wordt gekeken naar de inpassing van een (grensoverschrijdend) militair oefengebied in het noorden van het Nederlandse luchtruim, waarvoor een verkenning met Duitsland start. Het oosten en zuidoosten van het Nederlandse luchtruim krijgen een nieuwe indeling om de ontsluiting van het verkeer op de Nederlandse luchthavens beter af te wikkelen. Een structurele oplossing voor het verkeer van en naar Lelystad maakt daar onderdeel van uit. In het derde spoor wordt gewerkt aan een roadmap voor de verdere ontwikkeling van het luchtruim in de periode 2023-2035 zodat het Nederlandse luchtruim kan meegroeien met toekomstige ontwikkelingen in de luchtvaart.

Moeder overleden baby Xaja mag uitspraak in vrijheid afwachten

Een 23-jarige vrouw uit Hengelo die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van haar 14 maanden oude baby Xaja mag de uitspraak in haar zaak in vrijheid afwachten. De uitspraken in de zaak tegen haar en haar vriend, die niet de vader is van het overleden meisje, zijn op vrijdag 19 april om 11.00 uur.

Geen redenen
De rechtbank oordeelt dat er op dit moment geen redenen zijn dat de vrouw nog langer in voorlopige hechtenis blijft, maar merkt tegelijkertijd op dat dit niets zegt over de uitspraak op 19 april.

Strafeisen
De officier van justitie eiste 5 maart een gevangenisstraf van 18 maanden voor de rol die de moeder gespeeld zou hebben bij de dood van haar dochtertje. Tegen de 23-jarige vriend eiste de officier een celstraf van 15 jaar voor doodslag. Zijn voorlopige hechtenis duurt voort.

'Clubs azen op topscorer Keuken Kampioen Divisie'

Mario Engels ambieert een stap hogerop. De aanvaller van Roda JC Kerkrade, die momenteel samen met Ferdy Druijf de topscorer in de Keuken Kampioen Divisie is met 24 doelpunten, staat volgens Voetbal International op het lijstje van verschillende clubs in de Eredivisie. Naar verluidt staat de spits ook op de radar van enkele Engelse, Duitse en Belgische clubs.

Heracles Almelo en FC Utrecht zouden belangstelling hebben voor 25-jarige centrumspits, terwijl ook FC Twente, aanstaand kampioen in de Keuken Kampioen Divisie, de topschutter in het vizier heeft. Roda wil graag verlengen met Engels, maar de aanvaller zelf, die nog tot komende zomer vastligt, aast eigenlijk op een nieuwe club.

Mario Engels (Pro Shots / Henk Korzelius)
Mario Engels (Pro Shots / Henk Korzelius)

"Eén ding weet ik zeker: ik wil niet nog een jaar in de Keuken Kampioen Divisie spelen", zegt de Duitser in gesprek met het weekblad over zijn ambities. "Ik voel me klaar voor een stap hogerop. Als ik bij Roda zoveel kan scoren, waarom zou dat dan niet kunnen bij pakweg Vitesse, waar medespelers me nog beter kunnen bedienen?"

Onlangs sprak Engels zijn ambities al uit in een interview met Voetbalzone . "Natuurlijk denk ik aan die interesse, ik ben 25. Ik moet kijken hoe ik de volgende stap kan maken. We zullen zien wat er in de komende weken gaat gebeuren, maar voorlopig kan ik er nog niks over zeggen", aldus Engels, die sinds de zomer van 2017 actief is bij de huidige nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie.

Räikkönen tevreden met zijn prestaties in eerste races maar ziet wel verbeterpunten

F1-coureur Kimi Räikkönen kijkt tevreden terug op de eerste drie races van het seizoen. De Fin is wel van mening dat er meer mogelijk is met de Alfa Romeo.

Met een achtste, zevende en negende plaats staat de 39-jarige Räikkönen op de zevende plaats in het wereldkampioenschap. De voormalig wereldkampioen is er van overtuigd dat het nog beter kan als er tijdens de vrije trainingen minder problemen zijn. Zijn teamgenoot Antonio Giovinazzi verloor in China veel tijd door problemen bij het installeren van de motor. In Bahrein hadden beide koelingsproblemen en konden daarom niet het circuit op.

“Ik denk dat we over het algemeen goed gepresteerd hebben in de races, maar gezien onze snelheid vertrokken we wat ver naar achteren”, aldus de Fin aan Motorsport.com. “We moeten onze zaterdagen verbeteren, en de rest van de trainingen, om ervoor te zorgen dat alles absoluut perfect verloopt. Dan kunnen we volgens mij verder naar voren staan, want ik denk dat we de snelheid hebben. Nu proberen we de hele race terrein goed te maken omdat we verder naar achteren starten.”

Amsterdam met dubbele cijfers langs Schotse debutant in Euro Hockey League

Amsterdam plaatst zich voor de kwartfinales van de EHL. Tegen het op de EHL debuterende Grove Menzieshill won het eenvoudig. De hoofdstedelingen lieten niks over van de Schotten:12-1.

Meteen werd duidelijk dat de wedstrijd tegen de Schotten meer leek op een oefenpotje dan op de achtste finales van de EHL. De Amsterdammers overklasten de Schotten op ieder vlak. Er was ruimte voor probeersels, maar dat ging bij Billy Bakker bijna mis. De eerste keer dat de Schotten de Amsterdamse cirkel betraden, versierde de ploeg direct een strafcorner. Een hele onhandige wel te verstaan. De aanvoerder onderschepte de bal en besloot vlak voor zijn doelman uit te verdedigen met zijn backhand, maar die raakte Bakker niet goed. Bolle kant. De strafcorner was ook meteen de enige kans van Grove Menzieshill en de enige redding van Jan de Wijkerslooth in de eerste helft.

Justin Reid-Ross tekende na vijfentwintig minuten al voor een hattrick, na twee rake strafcorners en zowaar een veldgoal. Mirco Pruyser trok zijn trukendoos open met een prachtige turn. De Schotse goalie Steven Mcilravey deed zijn best, maar op de inzet van de spits had hij geen antwoord. Even later wel, toen Pruyser eenvoudig de defensie passeerde en poogde in de linker kruising te pushen. Ook Boris Burkhardt liet zien dat hij kon scoren. Zo ging Amsterdam met een 5-0 voorsprong rusten.

Al na het tweede doelpunt werd er niet meer gejuicht door Amsterdam. Maar toch moest er keer op keer veertig seconden geluisterd worden naar Danny de Munk met Mijn Stad. ‘Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, je bent op je hoede’, klonkt het, toen Grove Menzieshill voor de zoveelste keer uit mocht nemen.

Met de tweede cirkelpenetratie wist de debutant wel raad. Een aanval over de linkerkant werd fout ingeschat door Wieger Schut. Achter hem stond goudhaantje Jamie Golden, die de bal moeiteloos binnen kon werken. De 5-1 zorgde voor lawaai op de tribunes. De Schotse supporters zorgden voor wat sfeer in dit oefenduel. Met ontblote bovenlichamen zongen zij voor hun ploeg.

Lang kon de ploeg niet genieten van die eretreffer. Pruyser slalomde opnieuw voorbij de Schotten en haalde snoeihard uit met zijn forehand. En weer klonk het ‘Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, je bent op je hoede’, toen ook Valentin Verga een doelpunt maakte. Een klein sprongetje was er toen ook Tom Hiebendaal zijn doelpunt maakte. Zijn Dit eerste goal in Amsterdamse dienst, na een lange blessure.

Het negende doelpunt viel vlak voor het einde van het derde kwart. Boris Burkhardt mocht het al een aantal keer proberen, maar zijn derde strafcorner was dan toch raak: 9-1. Met nog vijftien minuten op de klok kon ook de tiende treffer niet uitblijven. Die eer was aan Burkhardt. Die dankzij Hiebendaal wel heel vrij stond. Nog twee keer klonk het ‘Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, je bent op je hoede’, toen ook Pruyser zijn derde van de avond binnen schoot en Rik van Kan voor zijn eerste tekende.

Na een jaar afwezigheid is Amsterdam weer terug op het hoogste Europese clubpodium. De Nederlandse ploeg had op papier een minder lastige tegenstander dan de opponenten van Oranje-Rood (Uhlenhorst Mülheim) en Kampong (Rot-Weiss Köln). Er gaat maar maximaal een Nederlandse ploeg door naar de halve finales. Amsterdam treft namelijk in de kwartfinale de winnaar van het duel van vanavond. Dat tussen Kampong en Rot-Weiss Köln. Oranje-Rood werd gisteren al uitgeschakeld door het Duitse Uhlenhorst Mülheim.

Gudde legt uit: "Niet alleen Ajax, maar het hele Nederlandse voetbal profiteert"

De Eredivisie-clubs werden het donderdag in Zeist erover eens dat de voorlaatste speelronde verplaatst wordt van 28 april naar woensdag 15 mei. Eric Gudde, directeur betaald voetbal, legt op de website van de KNVB uit dat de wijzigingen onvermijdelijk waren. Hij benadrukt tevens dat deze beslissing niet is genomen om Ajax meer rust te gunnen in aanloop naar de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur.

"Dit wordt gedaan om aan de samen afgesproken voorwaarde van minimaal twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden te kunnen voldoen. Dat is het uitgangspunt voor onze competitieplanning", zegt Gudde, die stelt dat in dit probleem de 'makkelijkste oplossing niet bestond'. "De opties met de minste consequenties zijn de afgelopen weken uitgewerkt en intensief besproken met (direct) betrokken clubs en partijen, maar waren om diverse redenen voor partijen niet in te vullen."

"Aan de opties die nu overblijven kleven meer nadelen. We zijn ons er daarom van bewust dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen, maar er moet een knoop doorgehakt worden", vervolgt de directeur betaald voetbal zijn uitleg. Van volle tevredenheid is geen sprake, zo stelt Gudde. "Wat wel erg prettig is, is de reden waarom dit nodig was: de halve finaleplaats van Ajax in de Champions League. Niet alleen Ajax, maar het hele Nederlandse voetbal profiteert hiervan. In deze heeft de KNVB zijn rol gepakt als organisator van de competitie, het belang van de clubs zoveel als mogelijk dienend én in overleg met de betrokken clubs."

"Met alle clubs is nu dit besluit besproken, maar zij moeten dit uiteraard nog overleggen met de gemeentes en politie. We hebben vooraf alle belangen meegewogen dus denken dat het zo haalbaar is", zo houdt Gudde nog een slag om de arm of de speeldata nu definitief zijn. Door Koningsnacht en - dag was het niet mogelijk om het duel tussen De Graafschap en Ajax naar vrijdag te verplaatsen, terwijl het verschuiven van de bekerfinale door afspraken met verschillende gemeenten geen oplossing was.

Gudde stelt dat er ook contact is geweest met de UEFA. "Wij hebben een verzoek bij hen neergelegd wetende dat de bekerfinale niet meer verschoven kon worden. Binnen hun reglementen hebben zij gekozen voor de dinsdag/woensdag-variant in plaats van de woensdag/dinsdag-mogelijkheid voor de halve finale wedstrijden van Tottenham Hotspur tegen Ajax. Reglementair en vanuit contractuele afspraken was een woensdag/woensdag-variant voor de UEFA onbespreekbaar. Zodoende is er voldoende ruimte met de finale van de KNVB Beker op zondag 5 mei."

EA teaset eerste asset Command & Conquer Remastered

EA heeft een eerste glimp getoond van Command & Conquer Remastered. Het betreft de welbekende Construction Yard, het 'hoofdgebouw' uit de strategiegame die spelers in staat stelt om aanvullende constructies bij te bouwen in hun basis.

Zoals in de afbeelding te zien is blijft EA trouw aan de weergave van de originele Construction Yard terwijl er overduidelijk een boel extra subtiele details zijn toegevoegd en er natuurlijk veel minder kartelrandjes zijn. Wat ook leuk is om te zien is dat de ontwikkelaars van de remaster extra details hebben toegevoegd die afkomstig zijn uit de cinematics van de originele game. "We willen natuurlijk zo dicht mogelijk bij het origineel blijven, maar als er kansen zijn om details toe te voegen uit bijvoorbeeld de cut-scenes van de oude versie, dan zullen we dat zeker niet laten", zo laat EA's Jim Vessella weten. Een voorbeeld hiervan is de ruitjesstructuur op de deur van de Construction Yard. 

Hoewel de game uitgegeven wordt door Electronic Arts, de bezitter van het intellectuele eigendom Command & Conquer, wordt de daadwerkelijke ontwikkeling hoofdzakelijk gedaan Petroglyph Games, een relatief onbekende studio die bestaat uit enkele medewerkers van het originele Westwood Studios. Zij krijgen hierbij assistentie van ontwikkelaar Lemon Sky Studios, die onder andere verantwoordelijk was voor de remaster van StarCraft.

Het is een mooie eerste indruk van hoe een en ander er straks uit komt te zien, maar een release lijkt vooralsnog ver weg. Alles lijkt erop te wijzen dat de remaster een viering wordt van het 25-jarig bestaan van de C&C-franchise, welke ze pas in september 2020 officieel aantikken. Kans is dus groot dat we een release rond die tijd mogen verwachten. EA heeft meermaals toegezegd dat de game geen microtransacties zal bevatten.

Jakobsen sprint naar zege in derde etappe Ronde van Turkije

Fabio Jakobsen heeft de derde rit in de Ronde van Turkije gewonnen. De Nederlandse sprinter van Deceuninck - Quick Step was in de massasprint te snel voor Sam Bennett, die de eerste twee ritten had gewonnen. De Ier blijft wel aan de leiding in het algemeen klassement.

De derde rit van Çanakkale naar Edremit over 122 kilometer is de kortste rit in de Ronde van Turkije. De etappe ging grotendeels over vlakke wegen en een massasprint was dan ook te verwachten.

Vanuit de start reed er een kopgroep weg van zes renners, maar het peloton hield alles onder controle. In de laatste tien kilometer was alles weer samen en moest er gesprint worden voor de overwinning. In die sprint die perfect werd Jakobsen aangetrokken door zijn teamgenoten en pakte zijn eerste overwinning deze ronde. Bennett moest ditmaal genoegen nemen met de tweede plaats, na zijn eerste twee zeges deze ronde. Mark Cavendish reed dit jaar voor het eerst naar een podiumplaats.

Baudet vangt bot bij vervolging Ollongren

De beklagkamer van het gerechtshof Amsterdam wijst het beklag van T.H.P. Baudet af. Eind 2018 besliste het hof tot heropening van de behandeling van het beklag. Het beklag richt zich tegen de beslissing van de officier van justitie om K.H. Ollongren niet te vervolgen voor uitspraken die zij tijdens de Ien Dales-lezing op 2 februari 2018 heeft gedaan. Het hof heeft vandaag beslist dat Ollongren vanwege deze uitspraken niet vervolgd hoeft te worden voor smaad(schrift) of laster.

Gehoord
Baudet en Ollongren zijn op 8 maart jl. in de gelegenheid gesteld om bij een mondelinge behandeling in raadkamer hun gezichtspunten naar voren te brengen. Het hof oordeelt onder meer dat de beklaagde Ollongren haar uitlatingen heeft gedaan in de hoedanigheid van politica, in het kader van het publieke debat.

Tegen die achtergrond verwacht het hof niet dat bij afweging van het belang van de bescherming van goede naam en reputatie tegen het belang van de bescherming van de vrijheid van meningsuiting, de strafrechter tot een veroordeling voor smaad(schrift) of laster zou kunnen komen.

Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk. Informatie over een klacht niet-vervolgen strafbaar feit is op deze pagina op Rechtspraak.nl te vinden. 

Terugblik #TaxiProtest2019

Vanmiddag liepen enkele honderden taxichauffeurs in Amsterdam een protestmars, die vanaf de Dam via de Stopera en het Rokin terugging naar de Dam, om een eerlijker speelveld voor de taximarkt af te dwingen. Met name het feit dat platforms als Uber niet hoeven te voldoen aan de standaardregels die voor TTO's gelden was de chauffeurs een doorn in het oog. 

Lees ook: 1.200 taxichauffeurs verwacht bij protestmars in Amsterdam

FOK! liep mee en maakte tijdens de mars diverse opnames. Enkele daarvan verschenen al in ons eerdere bericht vandaag, hieronder zie je alles op een rijtje. Tijdens de hele mars zat de sfeer er goed in, het was gezellig en vooral de toespraak en beloftes van Sharon Dijksma aan het eind werden goed ontvangen. Kijk hieronder de beelden terug. 

KNVB komt Ajax tegemoet en verplaatst volledige speelronde 33

De KNVB heeft speelronde 33, die eigenlijk op zondag 28 april had moeten afgewerkt, in zijn geheel verplaatst naar woensdag 15 mei. Daarmee wordt Ajax tegemoet gekomen in aanloop naar de eerste halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur, die op dinsdag 30 april wordt afgewerkt. De oorspronkelijke laatste speelronde op 12 mei blijft 'gewoon' gehandhaafd.

Zodoende wordt de oorspronkelijke speelronde 33 de laatste speeldag in de Eredivisie, op woensdag 15 mei. Daardoor sluit Ajax het seizoen af op bezoek bij De Graafschap, terwijl PSV op de laatste speeldag Heracles Almelo ontvangt. Feyenoord moet op de voorlaatste speeldag al afscheid nemen van Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie, want op de laatste speeldag wacht nu een bezoek aan Fortuna Sittard.

De vertegenwoordigers van de achttien Eredivisie-clubs kwamen donderdag bijeen in Zeist en werden het uiteindelijk eens over deze oplossing. Hierdoor heeft Ajax in ieder 48 uur rust in aanloop naar de eerste halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur in Londen, wat volgens de reglementen van de KNVB wordt voorgeschreven. In eerste instantie was men van plan om het duel met De Graafschap te vervroegen naar zaterdagmiddag, maar dit was om veiligheidsredenen geen optie.

Verder moest er rekening mee gehouden worden dat alle wedstrijden in de laatste speelrondes tegelijkertijd moeten worden afgewerkt, om competitievervalsing tegen te gaan. Aan deze twee zaken heeft de KNVB met deze oplossing nu voldaan. In eerste instantie was het plan om de laatste speelrondes met één week te verschuiven, maar nu heeft men dus besloten om alleen de voorlaatste speelronde anderhalve week te verplaatsen.

Benfica-fan reist naar verkeerde Frankfurt

Vanavond speelt Benfica tegen Eintracht Frankfurt in de kwartfinale van de Europa League en na een 4-2 overwinning in de thuiswedstrijd staan de Portugezen er goed voor. Geen wonder dat de fans van Benfica met een goed humeur naar Duitsland afreizen, alleen dan moet je wel naar het goede Frankfurt rijden.

Duitsland kent namelijk zowel Frankfurt am Main, daar waar de Duitse bekerwinnaar van vorig jaar vandaan komt, Eintracht Frankfurt. En in het oosten van Duitsland ligt Frankfurt an der Oder. Dat is iets wat de Portugese fan Alvaro Oliveira nog niet wist maar na vandaag niet snel zal vergeten. Op Instagram is zijn reis te volgen en zien we hoe hij vrolijk een reis naar Frankfurt am Oder uitstippelt en aflegt.

Eenmaal in het oosten van Duitsland aangekomen ontdekt de Benfica-fan dan hij op de verkeerde plek zit, en niet zo'n beetje ook. Van de ene naar de andere Frankfurt is al snel een uurtje of 6 rijden. We zijn bang dat hij de wedstrijd die vanavond om 21.00 uur begint niet zal halen.

Van naakte tieners naar de politie aanvallen met een knuppel

In Pasco County in Florida hebben drie jongedames voor een opvallend tafereel gezorgd. Dat begon met drie naakte dames van 18 en 19 jaren jong en eindigde - zoals je natuurlijk kunt verwachten - met het aanvallen van een agent met een roze honkbalknuppel en een achtervolging.

De politie werd gebeld omdat drie dames naakt rondhingen bij een verzorgingsplaats langs de snelweg. Een agente kwam er op af en kreeg te horen dat de drie, die zich wel even aan hadden gekleed voor het gesprek, hadden gedoucht en nu op stonden te drogen. Ze waren bij een bekende blijven slapen, maar moesten na ruzie vertrekken en dus was dit hun enige manier om zich even op te frissen.

Nog voor de ondervraging gedaan was, stapte het trio in hun auto en gingen ze er vandoor. De auto werd bij een winkel gevonden en een agent probeerde een van de dames te arresteren toen ze de winkel verliet, waarna een van de anderen de auto op de agent af leek te sturen. De derde kwam de auto uit en begon met een roze honkbalknuppel aan een aanval, waarna ze er weer vandoor gingen.

De baldadige tieners gingen er weer vandoor en werden achtervolgd, waarna de politie ze met spijkermatten uiteindelijk tot stilstand wist te dwingen. Agenten tikten de ruitjes in, maar de drie hielden zich stevig aan elkaar vast. Om ze toch te arresteren pakten de agenten de tasers erbij en daarmee was het verhaaltje voor de drie toch echt uit.

Ze zitten inmiddels in het gevang, wachtend op hun straf voor zaken als het vluchten voor de politie, het tegenwerken van een arrestatie en ongepast gedrag. 'Murica.

MLB: Yankees winnen weer van Red Sox, werper gaat The Matrix in

De honkballers van de New York Yankees hebben ook hun tweede duel met de Boston Red Sox dit seizoen gewonnen. In Yankee Stadium werd het 5-3 en het was vooral feest voor Brett Gardner.

De 35-jarige outfielder Gardner sloeg in de zevende inning zijn 100e homerun en wat voor één: het was een heuse grand slam, waarmee hij een 1-3 achterstand omdraaide naar een 5-3 voorsprong, de uiteindelijke eindstand.

We gaan ook nog even naar een dag eerder voor een bijzonder moment. De Houston Astros wonnen met 1-9 bij de Oakland Athletics, maar vooral pitcher Colin McHugh stal de show door even The Matrix in te duiken en een kanonskogel te ontwijken.

Uitslagen MLB woensdag
Philadelphia Phillies - New York Mets 3-2
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 3-6
Chicago White Sox - Kansas City Royals 3-4 (1 extra inning)
Los Angeles Dodgers - Cincinnati Reds 3-2
New York Yankees - Boston Red Sox 5-3
Detroit Tigers - Pittsburgh Pirates 2-3 (1 extra inning)
Seattle Mariners - Cleveland Indians 0-1
Washington Nationals - San Francisco Giants 9-6
Miami Marlins - Chicago Cubs 0-6
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 8-1
Atlanta Braves - Arizona Diamondbacks 2-3 (1 extra inning)
Minnesota Twins - Toronto Blue Jays 4-1
Texas Rangers - Los Angeles Angels 5-4
Oakland Athletics - Houston Astros 2-1

McHugh in The Matrix (Bron: YouTube)

O'Sullivan treft eerste amateur ooit op WK snooker

Aanstaande zaterdag begint het wereldkampioenschap snooker vanuit The Crucible Theatre in Sheffield. Ronnie O'Sullivan is gekoppeld aan de eerste amateur ooit die zich heeft geplaatst voor het WK. 

O'Sullivan speelt tegen James Cahill. De 23-jarige Engelsman won als speler zonder tourkaart drie kwalificatiewedstrijden en plaatste zich daarmee voor het hoofdtoernooi. Cahill won van Andrew Higginson (39), Michael Holt (26) en Michael Judge, ook een ongeplaatste speler. Cahill is niet helemaal een onbekende. Tussen 2013 en 2017 was hij wel in het bezit van een tourkaart. Zijn resultaten waren echter niet goed genoeg om op de tour actief te blijven. 

De Welshman Mark Williams is het eerste reekshoofd en de titelverdediger. Hij versloeg vorig jaar in de finale de Schot John Higgins. Williams opent tegen de Engelsman Martin Gould.  Luca Brecel staat in de eerste ronde tegenover de 33-jarige Engelsman Gary Wilson. Bij winst neemt veertiende reekshoofd Brecel het in de achtste finales op tegen de Engelse drievoudige wereldkampioen Mark Selby, het derde reekshoofd, of de Chinees Zhao Xintong.

Naat Cahill en Zhao zijn er nog vijf andere debutanten. Dit zijn Scott Donaldson, Michael Georgiou, Li Hang, Luo Honghao, Tian Pengfei. Het is voor het eerst sinds 1999 dat er zeven debutanten zijn. Het WK begint aanstaande zaterdag en de finale heeft plaats op 5 en 6 mei. 

Bracket WK Snooker 2019
Mark Williams (Wal, 1) v Martin Gould (Eng)
David Gilbert (Eng, 16) v Joe Perry (Eng)
Barry Hawkins (Eng, 9) v Li Hang (Chn)
Kyren Wilson (Eng, 8) v Scott Donaldson (Sco)
John Higgins (Sco, 5) v Mark Davis (Eng)
Stuart Bingham (Eng, 12) v Graeme Dott (Sco)
Shaun Murphy (Eng, 13) v Luo Honghao (Chn)
Neil Robertson (Aus, 4) v Michael Georgiou (Cyp)
Mark Selby (Eng, 3) v Zhao Xintong (Chn)
Luca Brecel (Bel, 14) v Gary Wilson (Eng)
Jack Lisowski (Eng, 11) v Ali Carter (Eng)
Mark Allen (NI, 6) v Zhou Yeulong (Chn)
Judd Trump (Eng, 7) v Thepchaiya Un-Nooh (Tha)
Ding Junhui (Chn, 10) v Anthony McGill (Sco)
Stephen Maguire (Sco, 15) v Tian Pengfei (Chn)
Ronnie O'Sullivan (Eng, 2) v James Cahill (Eng)

Schoonmaakster aangehouden voor diefstal sieraden

Op dinsdag 16 april startte de nieuwe schoonmaakster voor het echt. Althans, dat was de bedoeling. Het echtpaar was al langere tijd op zoek naar een huishoudelijke hulp. Uiteindelijk vonden ze een vrouw dankzij een kaartje in de plaatselijke supermarkt. De vrouw die haar hulp aanbood, kwam langs voor een intakegesprek en een uurtje proefpoetsen. Tot zover niks aan de hand.

Maar als de kersverse schoonmaakster op 16 april daadwerkelijk start met haar werk voor het echtpaar, meldt ze al na een uur dat haar rug te veel pijn doet. Ze gaat ervandoor. De bewoonster loopt naar de slaapkamer om te kijken of deze schoon is, en ziet dat de bijouteriedoos openstaat. Het echtpaar schrikt zich rot als blijkt dat er verschillende sieraden ontbreken met een waarde van zo'n 12.000 euro.

Het echtpaar schakelt direct de politie in en vertelt zijn verhaal. Ook delen ze foto's van de ontbrekende sieraden. De recherche gaat hiermee aan de slag en komt de, inmiddels verkochte, sieraden snel op het spoor. Op 18 april wordt hiervoor een 58-jarige vrouw uit Hilversum aangehouden op verdenking van diefstal. De recherche onderzoekt of de verdachte ook betrokken is bij andere diefstallen.

 

 

Foutje: foto kroongetuige ligt bij verdachten in zaak Ridouan T.

Het Openbaar Ministerie heeft een foutje gemaakt. Moet kunnen, zo zei een wijs man ooit, maar dat is toch wel een vrij forse: een foto van Nabil B. is verspreid onder verdachten in de liquidatiezaak tegen Ridouan T. en zijn bende en wat wil het geval? Nabil B. is in die zaak de beschermde kroongetuige.

De foto van B. is in het strafdossier van elf verdachten beland, die allen tot T.'s bende worden gerekend. De officier van justitie zegt geschrokken te zijn: "Van onze fout en van het feit dat de foto kennelijk wordt gedeeld." Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid was er snel bij om de wijd open deur in te trappen: "Dit had heel duidelijk niet mogen gebeuren."

Nabil B. was zelf betrokken bij liquidaties, maar nadat het verkeerde slachtoffer om werd gelegd en hij in de problemen kwam, stapte B. naar de politie. Grote baas T. is overigens net als rechterhand Said R. nog voortvluchtig, waarschijnlijk zit het olijke duo in het buitenland. Van de veertig door B. afgelegde verklaringen over T's organisatie zijn er inmiddels tien gebruikt in de zaak.

De kroongetuige zit in een zwaar beveiligde vleugel van een gevangenis, terwijl zijn familie is ondergedoken. Geen overbodige luxe: vorig jaar werd een onschuldige broer van B. vermoord, naar alle waarschijnlijkheid in opdracht van Ridouan T. en uit wraak voor het praten van de getuige.

De vraag van de dag moge duidelijk zijn: wat was jouw meest pijnlijke fout?

Mortal Kombat 11 Beelden op Nintendo Switch

Het was al even bekend dat Mortal Kombat 11 ook naar de Nintendo Switch zou komen en nu zijn er eindelijk ook beelden van. Het is logisch dat het grafisch net allemaal wat minder is, maar daar zullen de meeste Switch eigenaren geen probleem van maken.

Mortal Kombat 11 komt naar PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch. Als je nu preordert krijg je early access voor de bad guy Shao Kahn.1.200 taxichauffeurs verwacht bij protestmars in Amsterdam

Om 12:15 uur zullen circa 1.200 taxichauffeurs een protestmars van drie kwartier door Amsterdam lopen. Ze eisen een gelijk speelveld in de taximarkt, waarbij dezelfde regels gelden voor álle taxichauffeurs of ze nu werken voor een taxicentrale of voor een platform. Aan Sharon Dijksma, wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit in Amsterdam, worden een petitie en het ‘Gouden Daklicht’ overhandigd.

Ongelijk speelveld
Sinds de komst van platforms die werken met app-boekingen en de liberalisering van de taxisector is er sprake van een oneerlijk speelveld. Dit heeft negatieve gevolgen voor de TTO’s (toegelaten taxiorganisaties) en de zelfstandige chauffeurs die voor hen rijden. Minke Jansma van FNV Taxi: ‘De problemen stapelen zich op. Bij velen staat het water aan de lippen, de markt is verzadigd. Bovendien is er sprake van oneerlijke concurrentie en schijnconstructies. We eisen volumebeleid: een gemeente moet kunnen ingrijpen als er te veel chauffeurs zijn.’

Taxichauffeur zijn, is een vak
Irene van Hest van FNV Zelfstandigen: ‘De vakbekwaamheidstoets voor chauffeurs moet weer worden ingevoerd. Die is in 2016 afgeschaft waardoor platforms vrij spel hebben gekregen. Nu kan een jongere met amper rijervaring taxichauffeur worden. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Ook gaan deze beginnende taxichauffeurs via schijnconstructies werken, omdat ze zelf geen idee hebben hoe ze ondernemer moeten zijn.’

De Amsterdamse taxichauffeuse Laetitia is één van de chauffeurs die meedoet. ‘In Amsterdam rijden zeker 6.000 taxichauffeurs, waarvan er ongeveer 4.500 bij de TTO’s zijn aangesloten. De gemeente Amsterdam heeft totaal geen inzicht in hoeveel chauffeurs voor Uber rijden, laat staan dat er wordt gehandhaafd op regels waar wij als beroepschauffeurs aan gebonden zijn. Dit moet stoppen, genoeg is genoeg!’

Betere controle door Inspectie Leefomgeving en Transport
De chauffeurs die via een schijnconstructie werken, pachten een vergunning van een vergunninghouder, leasen een voertuig via een tussenpersoon of de vergunninghouder en rijden enkel voor één opdrachtgever. Er is geen sprake van zelfstandigheid en na aftrek van alle kosten blijft er nauwelijks iets over om van te leven. Maar stoppen is geen optie meer, vanwege de leaseverplichtingen waar ze aan vastzitten.

Noodgedwongen werken deze chauffeurs vele uren om maar uit de kosten te kunnen komen, wat de veiligheid niet ten goede komt. Daarnaast zijn er vergunninghouders die de chauffeurs zwart en/of in contanten uitbetalen. Belastingen en sociale premies worden zo niet afgedragen. Jansma: ‘De inspectiediensten doen te weinig om dit soort schijnconstructies en belastingontduiking te stoppen.’

Update 12:48 uur:
Meer beeldmateriaal

 

Update 12:36 uur:
Onze verslaggever terplaatse meldt dat de sfeer er goed in zit onder de taxichauffeurs. Zij maakte onderstaande beelden.

Protest taxichauffeurs (Foto: FOK!)
Protest taxichauffeurs (Foto: FOK!)

NHL: Avalanche één zege verwijderd van sensatie na overtime-winst

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche zijn in de play-offs van de NHL nog maar één zege verwijderd van een regelrechte sensatie. De ploeg won thuis in Denver het vierde duel met de Calgary Flames en staan nu op een 3-1 voorsprong.

Over en weer werd flink aangevallen en vroeg in de tweede periode tekende Elias Lindholm voor de voorsprong namens de bezoekers, ruim twintig speelminuten later gevolgd door de 0-2 van Derek Ryan. De Avs gaven echter niet op en JT Compher tekende al snel voor de 1-2.

Het werd lastig, maar drie minuten voor tijd was het raak: Mikko Rantanen werkte de gelijkmaker in de powerplay binnen. Grote kansen waren er voor beide teams, maar Compher verzuimde en Avalanche-goalie Philipp Grubauer bleek een sta-in-de-weg.

Er was dus overtime nodig en na tien minuten ontplofte het Pepsi Center: Carl Söderberg bediende Rantanen, die met een one-timer uithaalde en de Avs naar de 3-2 zege schoot. Vrijdag volgt wedstrijd vijf in Calgary, de eventuele zesde wedstrijd is dan weer in Denver.

Avalanche - Flames (Bron: YouTube)

De Dallas Stars trokken de stand in de serie tegen de Nashville Predators gelijk: 2-2. In Dallas scoorden Roope Hintz, Alexander Radulov, Andrew Cogliano en Mats Zuccarello in de eerste periode al, Hintz voegde er nog een 5-0 aan toe. Roman Josi deed iets terug, maar het bleef bij 5-1.

De Boston Bruins namen in Toronto in de eerste periode een 1-2 voorsprong op de Maple Leafs, maar Auston Matthews trok de stand gelijk. Het mocht niet baten: binnen anderhalve minuut was David Pastrnak twee keer trefzeker, beide keren op aangeven van Brad Marchand, en dus stond het 2-4.

De grote veteraan Zdeno Chara ramde de Bruins op 2-5, maar Matthews en een goal van Travis Dermott brachten de spanning nog weer terug: 4-5. Twee seconden voor tijd was het definitief voorbij, want Joakim Nordström tikte de 4-6 binnen en dus staat het 2-2 in het onderlinge duel.

NHL play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Carolina Hurricanes - Washington Capitals, East 1st Round - Wedstrijd 4 (2-1 Washington)
02.30 Winnipeg Jets - St Louis Blues, West 1st Round - Wedstrijd 4 (2-2)
04.00 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights, West 1st Round - Wedstrijd 4 (3-1 Vegas)

'Rood vlees verhoogt kans op darmkanker'

Hou je wel van een sappige malse biefstuk? Dan heb je vette pech. Volgens een Brits onderzoek, waarvoor maar liefst een half miljoen mensen werden gevolgd, kan het eten van meer dan 90 gram rood vlees (zoals bijvoorbeeld rund- of varkensvlees) per dag het risico op darmkanker aanzienlijk verhogen. 

Het was al eerder bekend dat er een relatie tussen het eten van rood vlees en darmkanker bestond, maar niet eerder is aangetoond dat het zelfs in dergelijke kleine porties al schadelijk is. Het gaat trouwens niet alleen om je avondmaaltijd, ook de vleeswaren op brood worden meegerekend in de hoeveelheid die per dag maximaal geconsumeerd zou mogen worden. 

'Rood vlees verhoogt kans op darmkanker' (Foto: Pixabay)
'Rood vlees verhoogt kans op darmkanker' (Foto: Pixabay)

'Nieuwe opzet Champions League lonkt; Ajax krijgt gegarandeerd plek'

De Champions League gaat mogelijk op de schop. Uit de gesprekken die de verzamelde Europese topclubs (ECA) voerden, blijkt dat de grootmachten meer gegarandeerde inkomsten uit het miljardenbal willen hebben. Het meest kansrijke voorstel momenteel is een volledige competitie met vier groepen van acht clubs, zo weet De Telegraaf.

In het nieuwe format, dat binnen enkele jaren zijn intrede zou moeten doen, plaatsen de eerste vier zich voor de knock-outfase en degradeert de nummer laatst. De aanvulling komt uit de Europa League. Met deze opzet speelt elke club meer wedstrijden en is er dus sprake van meer inkomsten. Mogelijk worden er ook in het weekend Champions League-duels afgewerkt, maar dit idee kan op meer tegengeluid rekenen.

Bij dit voorstel is er dus sprake van een meer gesloten circuit. De huidige prestaties zijn leidend voor toelating, maar er worden 'wildcards' uitgedeeld aan clubs die 'buiten de boot vallen' en clubs die van grote historische betekenis voor het voetbal zijn. Ajax zou naar verluidt als enige Nederlandse club gegarandeerd zijn van deelname. Andere clubs zouden moeten promoveren om toe te treden tot de elite.

Jacco Swart, die binnenkort begint als directeur van de European Leagues, de organisatie waarin de nationale competities zijn vertegenwoordigd, zegt tegenover Voetbal International dat de gesloten circuits 'te allen tijde' voorkomen moeten worden. "Begin mei hebben we de grote clubs uitgenodigd in Madrid hierover te praten", begint Swart.

"De nationale competities zijn de motor van de voetbaleconomie. We zouden daarom van de UEFA ook graag meer financiële solidariteit zien naar de clubs toe die niet deelnemen in Europa", aldus de huidige directeur van Eredivisie CV. Swart maakt zich zorgen over de steeds hogere premies voor clubs die in Europa actief zijn. "De beloningen in de Europese toernooien worden zó groot, dat op nationaal niveau de voorspelbaarheid toeneemt en de aantrekkelijkheid afneemt."

UEFA maakt speeldata Ajax in de Champions League bekend

Ajax weet op welke dagen het moet opnemen tegen Tottenham Hotspur in de halve finales van de Champions League. De UEFA maakte donderdagochtend bekend dat de Amsterdammers het op dinsdag 30 april in Londen opnemen tegen the Spurs. Acht dagen later, op woensdag 8 mei, volgt de return in Amsterdam in de Johan Cruijff ArenA.

Dat Ajax al op 30 april in actie komt tegen Tottenham, heeft als consequentie dat de KNVB niets anders kan dan de wedstrijd tegen De Graafschap op zondag 28 april te verplaatsen vanwege de reglementen van de UEFA. De laatste dagen was er veel commotie over het duel tussen Ajax en De Graafschap, daar de KNVB het duel wilde verplaatsen vanwege de Champions League-verplichtingen van Ajax.

Onder meer vrijdagavond en vrijdagmiddag werden als opties gezien, maar De Graafschap stelde dat dit haast onmogelijk zou zijn en ageerde tegen het plan. Inmiddels zouden alle clubs van de Eredivisie in conclaaf zijn om een gehele speelronde te verplaatsen, zodat Ajax optimaal kan presteren in het miljoenenbal. De bekerfinale tussen Ajax en Willem II op zondag 5 mei hoeft niet te worden verplaatst.

Ajax wist in de kwartfinales af te rekenen met Juventus, terwijl Tottenham Manchester City uitschakelde. De andere halve finale gaat tussen Barcelona en Liverpool, die respectievelijk Manchester United en FC Porto elimineerden. De Catalanen nemen het op woensdag 1 mei het in het Camp Nou op tegen Liverpool. Dinsdag 7 mei is op Anfield de return.

'Nieuwe game van Retro geteaset door Reggie'

Eerder deze week was de laatste werkdag van Reggie Fils-Aime bij Nintendo of America. Sindsdien heeft hij een eigen Twitter-account aangemaakt, waar hij een aantal foto's heeft geplaatst van cadeaus die hij in ontvangst heeft mogen nemen.

Eén van deze cadeaus is artwork gemaakt door Retro. Hierin is Reggie te zien met Samus, Donkey Kong, Diddy Kong en Dixie Kong. Dit zijn natuurlijk verwijzingen naar games (Metroid Prime, Donkey Kong Country Returns) waar Retro aan heeft gewerkt. Het is menig persoon opgevallen dat er echter nog iets te zien is in de artwork.

Wie kijkt naar achter het standbeeld van Mario ziet een kleine robothand die niet te plaatsen is in één van de eerdere games van Retro. Het helpt natuurlijk niet dat het standbeeld van Mario er precies voor is geplaatst, wat al gauw de theorie opwekte dat dit een personage is van een aankomende Retro-game. Op Twitter heeft tussen twee Retro-medewerkers bovendien deze conversatie plaatsgevonden, wat de geruchten alleen maar verder doen opwaaien.

Wellicht is het iets, misschien is het niets. Momenteel werkt Retro aan Metroid Prime 4, maar volgens andere geruchten zou een andere titel in de afrondende fase zijn. Neem het voorlopig met een korreltje zout en hoop op een verschijning tijdens E3.

Leidse basketballers kloppen Donar, Den Bosch wint in Friesland

In de Dutch Basketball League komen koploper ZZ Leiden en eenzame nummer vier Donar deze week meerdere malen in actie. Door het lange Europese seizoen hebben de ploegen wat achterstand opgelopen en dat moet weggewerkt worden.

In Groningen namen de twee het tegen elkaar op en dat werd een spannend duel. Bij rust stond het 39-37, maar in het derde kwart haalde Leiden uit: 17-30 en dus een 56-67 voorsprong. Donar vocht zich terug en Thomas Koenis bracht de stand zelfs op 76-76, maar Maurice Watson Jr tekende uiteindelijk met een drietje van afstand voor de 76-81 Leidse zege.

Aris Leeuwarden kreeg bezoek van New Heroes Den Bosch, wat in het tweede kwart een uiteindelijk beslissend gat van tien punten sloeg. Dankzij onder meer 20 punten van Jonathon Williams wonnen de Brabanders met 63-82, waarmee de derde plek verstevigd werd. ZZ Leiden en Landstede Basketbal staan met twee gespeelde wedstrijden minder nog wel boven Den Bosch.

Man met jerrycans en aanstekers opgepakt bij kathedraal: 'Liep naar mijn auto'

In New York is een man aangehouden die met twee jerrycans benzine, aanstekervloeistof en aanstekers de Saint-Patrick's-kathedraal binnen was gelopen. Niks aan het handje, zo claimde de man, hij was slechts op weg naar zijn auto.

Een beveiliger zag de man de kerk verlaten, waarbij hij benzine op de grond morste. Buiten werd hij aangehouden door agenten, tegen wie hij met een uiterst plausibel verhaal kwam: zijn auto stond zonder benzine en hij was op de weg terug, maar sneed de route af door via de kerk te lopen.

Wat hij met de aanstekers en aanstekervloeistof moest vertelde hij niet, maar mogelijk wilde de man ook nog even roken, bleek zijn aansteker leeg te zijn en kocht hij samen met de benzine maar wat nieuwe aanstekers en - nu hij er toch was - wat aanstekervloeistof, slechts een toevallige combinatie. Of hij wilde de boel in de hens steken.

Politiechef Miller was niet onder de indruk van het 'mijn auto stond zonder benzine'-verhaal, zeker niet omdat de arrestant een bekende was van de politie: "Iemand die zo'n iconisch gebouw binnenloopt met 12 liter benzine, aanstekers en twee flessen aanstekervloeistof, daar maken we ons wel zorgen om."

Oranje Rood verliest voor eigen publiek van Duitse kampioen in EHL

De Duitse landskampioen Uhlenhorst Mülheim heeft de Euro Hockey league in Eindhoven een uppercut van jewelste gegeven, door thuisploeg Oranje-Rood te verslaan met 2-3. Het waren de fenomenale versnellingen van de Duitse international Timm Herzbruch die de Eindhovense harten braken.

De schitterende aanname van Bob de Voogd, afgerond met een heerlijke backhand, voor de 2-2. De ongelofelijke acceleraties van de Duitse international Timm Herzbruch, die voor de 1-2 en de 2-3 zorgden: de KO16-wedstrijd in Eindhoven tussen Oranje-Rood en Uhlenhorst Mülheim begon matig, maar eindigde met een paar schitterende momenten. Uiteindelijk waren het de acties van Herzbruch die een broos Oranje-Rood te machtig waren en de EHL beroofde van de publiekslieveling.

Oranje-Rood slecht uit de startblokken
De beginfase was al meteen voor de Duitse kampioen. Al bij de eerste Duitse aanval wapperde Oranje-Rood opzichtig met de witte vlag. Op een Duitse backhand werd weinig druk gezet, waarna de redding van Pirmin Blaak voor de stick van Jan Schiffer viel, die zonder enige druk de 0-1 kon scoren.

Daarna keek de Eindhovense defensie elkaar in de ogen, met de handen in de zij, maar vond zij nog geen oplossing. Al in de zevende minuut was het coach Roger van Gent die keihard begon te schreeuwen. Zijn team moest worden aangeslingerd op het eigen complex, waar na een moeizame campagne in de competitie met vier nederlagen na de winterstop de Europese titelstrijd een welkome afleiding moest zijn.

Het was Mink van der Weerden, de aanvoerder van Oranje-Rood, die in het tweede kwart zijn team bij de hand nam. Eerst door verbaal zijn team aan te sturen met veel coachen en zich schor te schreeuwen. Maar het bleef niet bij woorden voor het krachtmens uit Someren. Hij kwam ook tot daden.

Van der Weerden maakte knap de 1-1
Van der Weerden kantelde in het tweede kwart eigenhandig de wedstrijd. Eerst redde hij knap met zijn backhand een Duitse inzet voor de 0-2 van de doellijn, die hij daarna ook met zijn backhand wegkegelde. Aan de andere kant sleepte hij de strafcorner er niet in, maar een tweede kans ging er via een Duitse stick wel in: 1-1. Daarna was Oranje-Rood de betere ploeg, maar onder andere de Argentijn Lucas Martinez kon de 2-1 niet maken. Daardoor bleef Uhlenhorst Mülheim comfortabel in de wedstrijd. En nam het een voorsprong, na een magische versnelling van international Herzbruch.

Het leek in de 35ste minuut in eerste instantie op onschuldig balverlies van Oranje-Rood, maar toen de Duitse international Timm Herzbruch de bal ontving op eigen helft, gebeurde er iets wonderlijks. Hij zette ongemerkt een turbo aan, die zowel Mink van der Weerden als Mark Rijkers te machtig was. Hij liep daarna met grote stappen op het doel van Pirmin Blaak af.

Daar gaf Herzbruch zijn teamgenoot Niklas Bosserhoff een grote kans, die hij tegen Blaak pushte. Daarna viel de bal weer voor de stick van Herzbruch, die zijn meesterlijk opgezette counter dan toch zelf mocht afronden: 1-2. Die Duitse voorsprong was niet per se terecht. Oranje-Rood leek op dat moment juist sterker, na een zwak begin van de wedstrijd. Maar net als de 0-1 was het een tegenvaller waar Oranje-Rood maar mee om moest gaan. De thuisploeg zette weer aan, toonde veerkracht en kwam op gelijke hoogte dankzij een briljante actie van international Bob de Voogd.

Hij nam knap met zijn backhand een harde stuiterbal aan in de cirkel, draaide naar zijn backhand en haalde heerlijk uit voor de 2-2. Een actie die zo briljant was dat je hem alleen in slow motion zou kunnen doorgronden. Zoals eerder leek de gelijkmaker Oranje-Rood wat lucht en zelfvertrouwen te geven om op voorsprong te komen, maar het waren toch weer de Duitse turbobenen van Herzbruch die weer Rijkers en nu ook Joep de Mol te vlug af waren, waardoor de Duitse international hard en laag uit kon halen langs Blaak. Dat was het sluitstuk van een fysieke confrontatie, waarin beide teams elkaar goed hadden bestudeerd en elkaar daardoor lang in een houtgreep hielden.

De doffe knal van Herzbruch bezegelde uiteindelijk de uitschakeling door de achterdeur van de thuisploeg, die de EHL organiseert en als zure appel nu vrijdag in de ‘ranking match’ – de verliezersronde – tegen het Russische Dinamo Kazan moet spelen. In de laatste minuut mocht Oranje-Rood nog een strafcorner nemen, maar de rebound werd op de lijn gered. Een diepe teleurstelling voor het Eindhovense team, dat het ook zo moeilijk heeft in de Hoofdklasse. Maar de EHL op Oranje-Rood zal het vanaf de KO8 zonder Oranje-Rood moeten doen. En dat doet pijn in de Eindhovense harten.

CBP: 'Huis onder water? Hand op de knip!'

Door huishoudens met hoge hypotheekschulden zijn de totale uitgaven van huishoudens tijdens de recessie met 6% verminderd. Dit geldt in het bijzonder voor huishoudens waarvan het huis ‘onder water’ stond. Dit komt waarschijnlijk doordat deze huishoudens onzekerder zijn over hun toekomst en daardoor minder uitgeven. Dit blijkt uit de zojuist verschenen publicaties Disentangling the effect of household debt on consumption en Do house prices matter for household consumption? van het Centraal Planbureau (CPB).

De uitgaven van huishoudens daalden van 2007 tot 2014 met 7 procent: 6 procentpunt hiervan kwam voor rekening van huishoudens met hoge hypotheekschuld. Huishoudens waarvan het huis onder water kwam te staan door de daling van de huizenprijzen namen hiervan twee derde, namelijk 4 procentpunt, voor hun rekening. Vanaf de piek in de huizenmarkt in 2008 tot het dal in 2014 zijn deze in Nederland met meer dan 20 procent in waarde verminderd. De daling van de huizenprijzen op zichzelf kan 1 procentpunt van de totale consumptiedaling verklaren.

Stijging verkeersdoden; Fietsersbond eist actie

In 2018 kwamen opnieuw meer fietsers om in het verkeer, 228 tegenover 208 in 2017. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Fietsersbond is bezorgd over deze trend en dringt aan op aanvullend onderzoek naar de oorzaak van deze stijging. Daarnaast moet de overheid veel daadkrachtiger zijn in het opschalen van fietsveiligheidsbeleid.

Lees ook: Forse stijging verkeersdoden in 2018

Concrete maatregelen
In het onlangs gepresenteerde Strategisch Plan Verkeersveiligheid wordt gemeld dat volledig veilig ingerichte fietsinfrastructuur 115 doden per jaar scheelt. De Fietsersbond roept op om deze opgave versneld uit te voeren. Om de verkeersveiligheid voor fietsers verder te verbeteren stelt de Fietsersbond in zijn Fietsvisie 2040 een aantal concrete maatregelen voor.

Belangrijkste onderdelen zijn een verlaging van de maximumsnelheid in de bebouwde kom van 50 naar 30 kilometer per uur en de aanleg van drie verschillende fietsnetwerken, waardoor alle soorten fietsers veilig en comfortabel thuis kunnen komen.

Fietsersbond-directeur Saskia Kluit: “Het is allang bekend wat er moet gebeuren om fietspaden veiliger te maken. Het wordt tijd om te handelen. Dat kan ook als de investeringen in fietsinfrastructuur worden gerelateerd aan het aandeel dat de fiets in onze verplaatsingen heeft.”

Vijftigers
Vooral seniore fietsers komen om in het verkeer: van alle fietsdoden was tweederde tussen de 50 en 85 jaar. Opmerkelijk is dat vooral het aantal doden in de groep tussen 50 en 60 is toegenomen, het aantal doden in de groep 60 -plus blijft stabiel. Volgens de Fietsersbond is dit een van de zaken waarnaar nader onderzoek gewenst is.

Saskia Kluit: “Vijftigers zijn in het algemeen nog fit en behoren niet tot een risicogroep. Nemen ze meer risico’s op de racefiets of zijn ze meer naar het werk gaan fietsen? Om deze stijging aan te pakken moeten we meer weten over deze ongelukken.”

Verder vindt de bond het opvallend dat het aantal dode fietsers dat op een elektrische fiets rijdt stabiel is: 57 in 2018. De elektrische fiets blijkt opnieuw niet zo gevaarlijk als ze regelmatig wordt voorgesteld.

Een man op een fiets (Foto ter illustratie:  Pixabay)
Een man op een fiets (Foto ter illustratie: Pixabay)

'Extreem gevaarlijke' tiener dood gevonden

De FBI en de Amerikaanse politie in Colorado heeft deze week jacht gemaakt op de 18-jarige Sol Pais, een jongedame die zeer ernstige bedreigingen geuit zou hebben richting scholen in de staat. Ze reisde van Miami naar Denver en kocht daar een vuurwapen en munitie.

Pais was volgens de FBI geobsedeerd door de schietpartij op Columbine High School, zaterdag precies twintig jaar geleden, en honderden scholen in Colorado werden uit voorzorg gesloten. Die kunnen nu weer open: de tiener is dood gevonden in de heuvels van het Arapaho National Forest.

De jongedame heeft zichzelf naar alle waarschijnlijkheid van het leven beroofd met een zogenaamde 'pump-action shotgun', vermoedelijk gekocht in Denver. Daar gebruikte ze apps als Uber om op haar bestemming te komen en iemand met wie ze een ritje deelde heeft de politie uiteindelijk richting haar locatie geholpen.

Bokser Lomachenko verdedigt wereldtitel, Shields pakt ook 4e gordel

Speciaal voor de boksliefhebbers keren we nog weer even terug naar het weekeinde, want er werd weer prima gevochten. Dit keer vond de hoofdmoot bij de vrouwen plaats, met maar liefst vier wereldtitels op het spel in één gevecht.

Eerst naar Los Angeles: tweevoudig olympisch kampioen Vasiliy Lomachenko (12-1), pound-for-pound een van de besten ter wereld, verdedigde zijn WBA- en WBO-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) tegen de Engelsman Anthony Crolla (34-6). Dat ging hem uitstekend af: de Oekraïner domineerde bijna vier ronden en sloeg Crolla aan het einde van de derde ronde al het licht uit de ogen. De scheidsrechter liet toch nog doorgaan, maar in de vierde ronde maakte Lomachenko het alsnog af.

Lomachenko - Crolla (Bron: YouTube)

In het voorprogramma maakte de Mexicaan Gilberto Ramirez (39-0, 25 KO's), regerend wereldkampioen in het supermiddengewicht (-76,2kg) zijn debuut in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) en dat ging hem goed af. De Amerikaan Tommy Karpency (29-6) was er minder gelukkig mee: zijn team gooide na de vierde ronde de handdoek in de ring, een verstandige keuze, want hij kwam er tegen de enorme kracht van Ramirez simpelweg niet aan te pas.

In Monterrey verdedigde Jaime Munguia (32-0, 26 KO's) zijn WBO-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) voor de vierde keer en wel tegen de Ier Dennis Hogan (28-1). Dat werd een fraai gevecht, waarin beide heren elkaar goed partij boden, maar na twaalf ronden werd Munguia als winnaar aangewezen door twee van de drie juryleden.

Ramirez - Karpecny (Bron: YouTube)

Twee van dé vrouwen in het boksen vochten in Atlantic City eindelijk tegen elkaar. Claressa Shields (8-0) en Christina Hammer (24-0) namen het tegen elkaar op om te bepalen wie de onbetwiste koningin van het middengewicht (-72,6kg) zou worden. Shields legde haar wereldtitels bij de IBF, WBA en WBC in de waagschaal, de Duitse Hammer verdedigde haar WBO-titel.

Het was een clash tussen twee grootmachten, maar de bij de amateurs zo ongenaakbare Shields liet zien simpelweg de beste te zijn. De drie juryleden hadden na tien ronden dan ook niet al teveel moeite om te bepalen dat de Amerikaanse nu dé enige echte wereldkampioene is in het middengewicht.

Voor het eerst minder werklozen dan voor crisis

Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 16.000 per maand toegenomen. In maart waren er ruim 8,9 miljoen werkenden. Het aantal werklozen daalde met gemiddeld 7.000 per maand tot 307.000. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Hiermee was het aantal werklozen voor het eerst lager dan op het laagste punt vlak voor het begin van de crisis in 2008. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bijna 4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om bijna 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld.000 per maand afgenomen. UWV registreerde eind maart 268.000 lopende WW-uitkeringen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In maart waren er 307.000 werklozen, dat komt neer op 3,3 procent van de beroepsbevolking. Eind 2018 lag dit percentage voor het eerst onder het laagste niveau van voor de crisis. In maart is het verder gedaald.

UWV: WW daalt verder
Eind maart 2019 verstrekte UWV 268.000 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent minder dan een maand eerder en 18,2 procent minder dan een jaar eerder. Een persoon kan meerdere WW-uitkeringen naast elkaar ontvangen. Eind maart 2019 ontvingen 260.000 mensen ten minste één WW-uitkering. Daarvan heeft 27,8 procent al meer dan een jaar WW.

UWV: vooral daling bij 45- tot 55-jarigen
Het aantal WW-uitkeringen daalde het meest onder 45- tot 55-jarigen. Eind maart 2019 waren er 66.000 WW-uitkeringen in deze leeftijdsgroep. Dat is een daling van 24 procent ten opzichte van vorig jaar. Onder 55-plussers daalde het aantal WW-uitkeringen in die periode met 18,8 procent en kwam uit op 94.000.

Samenstelling werkloze beroepsbevolking anders dan in 2008
Vlak voor het begin van de economische crisis in 2008 waren er 310.000 werklozen. In maart 2019 was dit aantal 307.000. In 2008 waren de jongeren nog het sterkst vertegenwoordigd onder de werklozen. Sinds april 2014 zijn dat de 45-plussers. Het aantal 15-tot 25-jarige werklozen is sinds eind 2017 lager dan op het laagste punt voor de crisis. Bij de 25- tot 45-jarigen en 45-tot 75-jarigen ligt dit aantal nog altijd hoger. Wel daalde de werkloosheid bij de 45-plussers het afgelopen jaar het sterkst.

Onbenut arbeidspotentieel
Het CBS publiceert maandelijks over de omvang van de werkzame beroepsbevolking en de niet-werkzame bevolking, waarbij de laatste groep wordt uitgesplitst naar de werkloze beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking (allemaal volgens ILO-definitie).

Met de werkloze beroepsbevolking wordt echter niet het totale onbenut arbeidspotentieel beschreven. Behalve werklozen volgens de ILO-indicator worden hiertoe nog andere groepen gerekend. Het gaat om mensen die óf recent gezocht hebben naar werk óf direct beschikbaar zijn voor werk. Deze mensen worden gerekend tot het onbenut arbeidspotentieel, maar vallen buiten de werkloosheidsdefinitie. Ook deeltijders die meer uren willen werken en hiervoor direct beschikbaar zijn, behoren tot het onbenut arbeidspotentieel.

De grootte en samenstelling van deze groepen worden alleen per kwartaal gepubliceerd. Het totaalbeeld dat de onderstaande figuur weergeeft is gebaseerd op de meest recente kwartaalcijfers (vierde kwartaal 2018). Het totale onbenut arbeidspotentieel bestond in het vierde kwartaal van 2018 uit iets meer dan 1,0 miljoen mensen. Een jaar eerder waren dit er nog meer dan 1,2 miljoen. De ontwikkeling van het totale onbenut arbeidspotentieel hangt sterk samen met de ontwikkeling van de werkloosheid volgens de ILO-definitie.

FOK! Wat een weer: zonnig!

De dag begint plaatselijk nog met wolkenvelden. Deze lossen op en dan is het op wat sluierbewolking en een enkele stapelwolk in de middag na zonnig. De maxima lopen uiteen van 18°C in het Waddengebied tot lokaal 23°C landinwaarts. De oostenwind is matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het helder en koelt het af tot een graad of 9. De wind is oost tot noordoost en neemt af naar zwak tot matig.

Ook vrijdag is het zonovergoten en wordt het nog een graad warmer dan vandaag, met een maximumtemperatuur van 19°C in het Waddengebied tot lokaal 24°C in het zuidoosten. De oostenwind blijft zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Interpretatie kwam tijdens een van zijn wandelingen een wei met dieren tegen
Interpretatie kwam tijdens een van zijn wandelingen een wei met dieren tegen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nieuwe inzichten door rapport 'De Syriëgangers'

Het onderscheid tussen psychisch verwarde daders en ideologisch gedreven terroristen is achterhaald, blijkt uit een nieuwe politiestudie. Analyse van dossiers van ruim 300 Syriëgangers leidt tot de conclusie dat zij voor vertrek veelvuldig problemen hadden met werk, geld, opleiding, huisvesting, criminaliteit en hun psychosociale gezondheid.

Dit onderzoek brengt de achtergronden van Syriëgangers in kaart. Het laat zien dat er binnen deze groep (Syriëgangers) relatief veel mensen een uiteenlopende probleemachtergrond hebben. Zij wijken op verschillende terreinen af van gemiddelden. Ze zijn meer dan gemiddeld lager opgeleid, werkeloos of hebben laaggeschoold werk en zijn vaak financieel niet zelfvoorzienend. Ze komen vaker uit gebroken gezinnen en zijn ook vaker dakloos dan gemiddeld.

Anton Weenink, auteur van het rapport en onderzoeker bij de Dienst Landelijke Informatie Organisatie (DLIO): ‘Kijkend naar de oververtegenwoordiging van psychische problemen onder Syriëgangers, helpt dit de discussie over de kwestie of een aanslagpleger “ideologisch gedreven”, of “verward” is. Het suggereert een onderscheid dat er helemaal niet hoeft te zijn.’

Ook laten politiebronnen zien dat 28 procent van de Syriëgangers in de leeftijd tussen de 20 en 39, te kampen heeft met geestelijke gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld schizofrenie of depressie). Terwijl in het algemeen bij acht procent in deze leeftijdscategorie sprake is van psychische stoornissen.

Veranderd beeld
Het onderzoek ondergraaft de normaliteitsthese, het onder een aantal terrorismedeskundigen bestaande idee dat jihadisten vaak een “normale” achtergrond hebben en in sommige gevallen zelf maatschappelijk succesvoller zijn dan gemiddeld. Dit beeld werd grotendeels bepaald door de achtergrond van enkele daders van 9/11. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de Syriëgangers laag geschoold is. De normaliteitsthese gaat hier dus nauwelijks op. Zij sloten zich vooral aan bij andere jihadisten vanwege de belofte van aanzien, actie en van wraak op hun oude, ‘mislukte’ leven.

Aanpak
Het onderzoek brengt de achtergronden van Syriëgangers in kaart en het biedt de mogelijkheid om kennis te benutten in het werk van zowel politie als partners, in de gezamenlijke aanpak van radicalisering. Wat dit onderzoek onderschrijft is namelijk het belang van de integrale, persoonsgerichte aanpak waarbij rekening kan worden gehouden met bijzondere persoonlijkheidskenmerken.

Het volledige rapport is hier te lezen. 

Minder deeltijders die meer uren zouden willen werken

Sinds 2014 neemt het aantal personen dat in deeltijd werkt en meer uren zou willen werken af. Waren er in 2014 nog 583.000 deeltijdwerkers die meer uren willen werken, in 2018 was dit teruggelopen tot 382.000. Dit meldt het CBS vandaag in de publicatie De arbeidsmarkt in cijfers 2018, die een totaalbeeld van de Nederlandse arbeidsmarkt geeft.

In 2018 waren er bijna 8,8 miljoen personen werkzaam. Ruim 4 procent daarvan werkte deeltijds in hun grootste werkkring, wilde meer uren werken en was daarvoor beschikbaar. Deze zogenoemde onderbenutte deeltijdwerkers werken gemiddeld 18 uur per week en willen 12 uur meer werken. Ruim vier op de tien hadden een flexibele arbeidsrelatie en iets minder dan vier op de tien een vaste. Minder dan een op de vijf werkte als zelfstandige en wilde meer uren werken.

Naast de onderbenutte deeltijdwerkers zijn er ook mensen zonder werk die beschikbaar zijn voor werk en/of zoeken naar werk. Samen bestond dit onbenut arbeidspotentieel in 2018 uit iets meer dan 1,1 miljoen mensen. In 2014, op het hoogtepunt van de crisis, waren dit er nog ruim 1,7 miljoen.

Veel onderbenutte deeltijders in dienstverlenende beroepen
De meeste onderbenutte deeltijders werken in dienstverlenende, bedrijfseconomische en administratieve beroepen en zorg- en welzijn beroepen. Binnen die beroepen willen respectievelijk 70.000, 63.000 en 60.000 deeltijders meer uren werken. Dat zijn ook de beroepsklassen met het hoogste aantal deeltijders (respectievelijk 602.000, 773.000 en 876.000). Binnen de commerciële beroepen willen 54.000 deeltijders meer uren werken. De helft van hen is verkoopmedewerker in de detailhandel.

Ook ten opzichte van het totaal aantal werkenden waren in dienstverlenende beroepen de meeste onderbenutte deeltijders (8,7 procent). Met 8,2 en 5,9 procent komen creatieve en taalkundige beroepen en pedagogische beroepen op de tweede en derde plaats als het gaat om het percentage onderbenutte deeltijders. Bij alle beroepsklassen daalt het percentage deeltijders dat meer uren wil werken in de periode 2014-2018.

De afname bij dienstverlenende beroepen was vooral groot bij schoonmakers (van 20,0 naar 11,9 procent) en keukenhulpen (van 16,2 naar 8,3 procent).Ook in de zorg was de afname relatief groot en ging het met name om verzorgenden (van 13,5 naar 6,8 procent) en sociaal werkers, groeps- en woonbegeleiders (van 12,6 naar 7,2 procent).

Spanning op arbeidsmarkt in 2018 verder opgelopen
De afname van het onbenut arbeidspotentieel past in het beeld van een verder toenemende spanning op de arbeidsmarkt. In het laatste kwartaal van 2018 werd zelfs de spanning uit het economische hoogtij in 2008 overtroffen. Steeds meer bedrijven kregen afgelopen jaar te maken met (dreigend) personeelstekort en het aantal banen groeide naar een nieuwe record.

Al deze ontwikkelingen worden beschreven in de publicatie De Arbeidsmarkt in cijfers. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen over langere periodes, bijvoorbeeld van lonen en werkgelegenheid.

Forse stijging verkeersdoden in 2018

In 2018 zijn 678 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Dat zijn 65 verkeersdoden meer dan in 2017. Er vielen vooral onder inzittenden van personenauto’s, fietsers en scootmobielers meer dodelijke slachtoffers. In Noord-Brabant nam het aantal verkeersdoden toe van 98 in 2017 naar 150 in 2018. Deze cijfers maakt het CBS vandaag bekend.

In 2018 vielen 678 verkeersdoden, 10,6 procent meer dan in 2017. Dat is de grootste toename sinds 1989. Aan de daling van het aantal verkeersdoden sinds de jaren zeventig is in 2014 een eind gekomen.

Vorig jaar kwamen 485 mannen en 193 vrouwen om in het verkeer. Zowel onder mannen als vrouwen nam het aantal verkeersdoden toe. In 2018 kwamen 233 inzittenden van een personenauto om het leven, 173 bestuurders en 60 passagiers. Hiernaast overleden bij een verkeersongeluk onder andere 228 fietsers (op een gewone of elektrische fiets), 54 voetgangers, 44 bestuurders van een scootmobiel, 42 motorrijders en 38 brom- en snorfietsers.

Meer oudere auto-inzittenden slachtoffer
De helft (32 personen) van het hogere aantal verkeersdoden in 2018 bestond uit inzittenden van personenauto’s, het andere gedeelte uit fietsers (22) en scootmobielers (19). De stijging van het aantal overleden inzittenden van een personenauto vond vooral plaats onder ouderen vanaf 70 jaar. In deze leeftijdsgroep steeg het aantal verkeersdoden van 35 naar 66. Ook onder jongeren van 15 tot 25 jaar nam het aantal verkeersdoden toe, van 34 naar 52.

Het aantal fietsers dat is omgekomen in het verkeer is met 10 procent gestegen, van 206 in 2017 naar 228 in 2018. Onder fietsers was er in 2018 nagenoeg geen toename van het aantal verkeersdoden onder ouderen (60-plus), maar juist onder personen van 50 tot 60 jaar. Het aantal verkeersdoden onder gebruikers van een scootmobiel is toegenomen van 25 in 2017 naar 44 in 2018 en is weer op het niveau van 2015 en 2016.

Een derde van alle dodelijke slachtoffers in het verkeer kwam om het leven door een aanrijding met een personenauto of bestelauto, bijna 14 procent door een vrachtwagen of bus, en 21 procent door een botsing met een boom of een ander vast voorwerp. Ruim 22 procent van alle verkeersdoden was niet betrokken bij een botsing. Van hen was ruim de helft fietser of gebruiker van een scootmobiel.

Fiets grootste risico voor oudere, auto voor jongere
Bijna de helft van de 50-plussers die omkwamen in het verkeer in 2018 was als fietser betrokken bij een ongeval. Van alle fietsdoden was twee derde tussen de 50 en 85 jaar. Onder 18- tot 25-jarigen is 68 procent van de dodelijke verkeersslachtoffers als inzittende omgekomen bij een auto-ongeval. Ook bij de 25- tot 50-jarigen waren de meeste verkeersdoden inzittende van een personenauto.

Het algemene beeld is daarmee dat oudere verkeersslachtoffers (50-plus) relatief vaak een fietsongeval hadden, terwijl jongere slachtoffers (jonger dan 50 jaar) voornamelijk bij auto-ongevallen te betreuren waren.

Helft meer verkeersdoden in Noord-Brabant
In Noord-Brabant is het aantal verkeersdoden sterk gestegen. In 2018 vielen daar 150 verkeersdoden, tegen 98 in 2017. In Zuid-Holland, na Noord-Brabant de provincie met de meeste dodelijke verkeersslachtoffers, vielen 100 verkeersdoden. In Flevoland, Zeeland en de noordelijke provincies vielen de minste verkeersdoden. Noord-Brabant heeft het meest uitgebreide wegennet van alle provincies (bijna 23 duizend km), gevolgd door Gelderland en Zuid-Holland.

Meeste slachtoffers per autokilometer in Drenthe
In Noord-Brabant en Gelderland vielen in 2018 de meeste slachtoffers onder inzittenden van personenauto’s, ruim 40 procent. In Noord-Brabant is het aantal verkeersdoden onder inzittenden van personenauto’s bijna verdubbeld, van 31 in 2017 naar 58 in 2018. In Flevoland en Zeeland was het aantal dodelijke slachtoffers onder inzittenden van personenauto’s het laagst.

Dit beeld verandert als rekening wordt gehouden met de afstanden die per provincie worden gereden. Het aantal verkeersdoden onder inzittenden van personenauto’s per autokilometer is het hoogst in Drenthe en Noord-Brabant, en het laagst in Zuid-Holland en Utrecht.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.