FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 april 2019

Gedoe om 9/11-uitspraak moslim-Congreslid

Amerikanen inclusief president Donald Trump buitelen over elkaar heen om uitspraken over de terreuraanslagen van 11 september 2001, die het Democratische lid van het Huis van Afgevaardigden Ilhan Omar onlangs deed. Het eerste hoofddoekdragende Congreslid zou de terreuraanval hebben gebagatelliseerd, maar anderen zeggen dat haar uitspraken uit de context zijn gerukt.

Een paar weken terug verwees Omar naar 9/11 met de woorden dat "sommige mensen iets deden", tot woede van de Republikeinse partij en Trump in het bijzonder. De president tweette een filmpje met uitspraken van haar, voorzien van zijn in hoofdletters uitgedrukte commentaar "Wij zullen dit nooit vergeten!"

Omar deed de uitspraak tijdens een toespraak bij de zogeheten Council on American-Islamic Relations (CAIR), een groep die zich tegen discriminatie van moslims keert. Ze zei daar: "CAIR werd opgericht na 9/11 omdat zij erkenden dat sommige mensen iets deden, en dat ieder van ons toegang tot onze burgerlijke vrijheden begon te verliezen."

Die club werd eigenlijk al zeven jaar eerder opgericht, maar werd na de aanslagen activistischer. Partijleden van Omar, waaronder Congresvoorzitter Nancy Pelosi, zeggen dat Omar er enkel op wilde wijzen dat de reactie op de aanslagen de hele moslimgemeenschap raakte in plaats van diegenen die de aanslagen uitvoerden.

Eerder raakte Omar al in opspraak om uitspraken over de American Israel Public Affairs Committee, een machtige lobbygroep. Die probeert volgens haar leden van het Huis van Afgevaardigden trouw te laten zweren aan een vreemde mogendheid. Het kwam haar op beschuldigingen van antisemitisme te staan. Sommigen zien in haar uitspraak over 9/11 een bevestiging van anti-Amerikanisme, maar zelf zegt ze juist erg van haar land te houden.

Sommige twitteraars namen na de tweet van Trump de gelegenheid te baat om een van zijn eigen reacties op de aanslagen in herinnering te brengen. Destijds werd hem gevraagd of zijn eigen gebouw op Wall Street schade had ondervonden, maar Trump antwoordde met de opmerking dat dat gebouw nu het hoogste van Manhattan was.

EK-goud voor Zonderland op rekstok; zilver op vloer voor Thorsdottir

Epke Zonderland is voor de derde keer Europees kampioen op de rekstok geworden. De 32-jarige turner turnde in het Poolse Szczecin een mooie oefening die beloond werd met een score 15,266 punten.

Dat was een verbetering van zijn score Dat was een verbetering van zijn score waarmee hij vorig jaar in Doha de wereldtitel veroverde (15,100). 

Artur Dalaloyan een van de concurrenten van Zonderland turnde even daarvoor een strakke oefening die goed was voor een score 14,800. De oefening bestond uit losse vluchtelementen, waardoor een hogere score er niet in zat. 

Zonderland werd verplicht tot een moeilijke oefening en daar koos de 32-jarige Fries dan ook voor. Hij combineerde wel zijn vluchtelementen. Zowel de Cassina-Kovacs als de Kolman-Gaylord 2 voerde hij perfect uit en ook zijn afsprong was goed. Dat was goed voor 15,266.

Zijn andere concurrent, de in 2017 wereldkampioen geworden Kroaat Tin Srbic, noteerde na Zonderland de uiteindelijk tweede score: 14,900. De score van Dalaloyan was goed voor brons.

Het was voor de 'The Flying Dutchman' het derde Europese goud. Eerder was hij de beste in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia).

Thorsdottir
Eythora Thorsdottirheeft bij de Europese kampioenschappen turnen de zilveren medaille gewonnen. De Nederlandse, die lang eruit lag met blessures, vierde haar rentree op een groot toernooi met een tweede plaats op vloer. 

De 20-jarige Rotterdamse kwam tot een score van 13,666 en verbeterde daarmee ruim haar kwalificatie 13,300. Het goud ging naar Française Mélanie de Jesus dos Santos, die haar titel prolongeerde met een score 13.833. Het brons ging naar de Russische Angelina Melnikova met 13.466.

Explosie in leegstaande trein; één dode

Bij een explosie in een dieseltrein op het rangeerterrein in Nijmegen is een persoon om het leven gekomen. De identiteit van de overleden persoon is nog niet bekend. 

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de explosie, dat wordt op dit moment onderzocht. Er zijn bij het incident geen andere slachtoffers gevallen, ook de dienstregeling van de NS heeft geen last van verstoringen zo meldt de NOS. 

Update 12:34 uur
De NOS meldt dat de politie uitgaat van zelfdoding, maar dat men niet wil zeggen waarom men daar aan denkt. Op nieuwe beelden is de schade aan de trein goed te zien.

Update 22:23 uur
De ravage in het treinstel is enorm. Dat blijkt uit foto's die een medewerker van ProRail maakte.

Ben jij depressief of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Amsterdamse driehoek stelt onafhankelijk onderzoek in naar politieoptreden bij Entrada Ajax-Juventus

De Amsterdamse driehoek heeft het instituut voor veiligheids- en crisismanagement (COT) gevraagd onderzoek te doen naar het optreden van de politie bij de Entrada vlak voor de wedstrijd Ajax-Juventus. Onafhankelijk onderzoek is volgens de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie in het belang van alle betrokkenen.

Dit is vanavond via een persbericht naar buiten gebracht. De politie heeft afgelopen vrijdag al laten weten dat er fouten zijn gemaakt in haar eigen optreden rond de Johan Cruijff Arena. De inzet van twee waterwerpers heeft voor een "onbedoelde provocatie" gezorgd, schreef de Amsterdamse driehoek toen ook in een persbericht.

In het bericht vananavond staat dat het politieoptreden bedoeld was een Entrada bij toegangspoort Zuid H te voorkomen "vanwege de gevaren voor aanwezigen". Hierom werd opgetreden tegen het afsteken van vuurwerk en is geprobeerd de supporters de verplaatsen naar het Arenapark.

Een uitgebreider en dus onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen wat er precies is misgegaan. Ook zal er op korte termijn een overleg zijn tussen de driehoek en de diverse supportersverenigingen, om het politie-optreden te kunnen evalueren.

Entrada
Vooraf liet de politie weten dat het afsteken van vuurwerk tijdens de aangekondigde Entrada verboden was, vanwege een eerder uit de hand gelopen Entrada waarbij drie gewonden vielen. De situatie liep al snel uit de hand op het Arenaboulevard. Volgens de driehoek werd er vuurwerk naar een agent gegooid, maar fans beweren dat er pas gegooid werd na het politie-optreden.

Er werd daarop met twee waterkanonnen geschoten op supporters, waardoor kinderen en mensen in rolstoelen werden geraakt. Daarna werd er volgens de Driehoek met onder andere straatklinkers en putdeksels naar de politie gegooid, waarbij acht agenten gewond raakten en er uiteindelijk bij de Arena 75 aanhoudingen werden verricht.

Eerste MotoGP-zege Rins na fraaie strijd met Rossi

Coureur Alex Rins heeft zijn allereerste overwinning in de MotoGP te pakken. De 23-jarige Spanjaard zegevierde op het Circuit of the Americas in Texas, de eerste MotoGP-zege voor Suzuki sinds Maverick Viñales op Silverstone in 2016. 

Marc Marquez pakte vanaf poleposition direct de leiding en kreeg Valentino Rossi in zijn kielzog, gevolgd door Cal Crutchlow, Jack Miller, Alex Rins, Maverick Viñales, Pol Espargaro en Andrea Dovizioso. Al na een paar ronden kon Viñales inpakken: wegens een valse start kreeg hij een drivethroughpenalty, net als de op plek dertien rijdende Joan Mir.

Marquez sloeg voorin voorzichtig een gat naar Rossi, die Crutchlow en Miller nog wel vlak achter zich had. Crutchlow reed achter Rossi aan en na een paar ronden was het weer eens raak: de Brit gleed met zijn Honda tegen het asfalt en kon gaan douchen. Miller nam zo de derde plek in bezit, met Rins nog vlak achter zich. Daarachter was het gat al groot naar de sterk rijdende Franco Morbidelli, die Dovizioso achter zich had.

De voorsprong van Marquez groeide rap en niks leek hem van de winst af te kunnen houden...tot hij halverwege de race onderuit ging. Een paar pogingen om de race te vervolgen liepen op niks uit en dus kon ook hij gaan douchen, terwijl Rossi de leiding nam. Rins volgde de veteraan nog, Miller was inmiddels gepasseerd en afgehaakt, maar reed natuurlijk wel ineens op de derde plek.

Vier ronden voor het einde opende Rins de aanval op Rossi, waarbij hij zijn Suzuki met succes voorbij de Yamaha van de veelvoudig kampioen zette. Die kon niet meer terugslaan en Rins greep zijn allereerste MotoGP-zege, voor Rossi. Op ruime afstand completeerde Miller het podium, voor Dovizioso, Morbidelli, Danilo Petrucci en Fabio Quartararo.

Woods wint Masters voor vijfde keer en boekt eerste majorzege sinds 2008

Tiger Woods heeft voor het eerst in elf jaar weer een major gewonnen. Op de bekende baan van Augusta won de 43-jarige Amerikaanse golflegende voor de vijfde keer het befaamde groene jasje door de US Masters te winnen. De laatste majortitel was in 2008, toen was hij de beste op de US Open.

Woods zegevierde op de Augusta National golfbaan met een totaal van 275 slagen. Daarmee bleef hij zijn drie landgenoten Dustin Johnson, Xander Schauffele en Brooks Koepka één slag voor.

Op de laatste dag begon Woods met twee slagen achterstand op de Italiaan Francesco Molinari. Molinari ging zowel op de twaalfe als de vijftiende hole in de fout door beide keren de bal in het water te slaan. Woods speelde op de eerste negen holes ook niet al te sterk, waardoor het spannend bleef. Pas na de vijftiende hole nam Woods afstand van de concurrentie dankzij een simpele birdie op vijftien en dankzij een fantastische afslag op zestien maakte de Amerikaanse grootheid ook een birdie. Na een makkelijke par op zeventien wist Woods dat een bogey voldoende was op achttien. Hij maakte de bogey en dat was voldoende voor de winst op de baan van Augusta.

Voor Woods is het zijn vijftiende major-overwinning waarmee hij drie titels verwijderd is van de recordhouder Jack Nicklaus.

Onbekenden hangen putdeksels met touwen aan Duitse spoorbrug

In het Duitse Siegenland is een trein zwaar beschadigd geraakt door een botsing met putdeksels, die met touwen aan een brug hingen. Het lijkt er echter op dat het veel erger had kunnen aflopen. De putdeksels hingen aan de brug op hoogte van de cabine.

Volgens de Duitse politie zou de dienstdoende machinist doordat hij ‘instinctief juist’ handelde niet gewond zijn geraakt. Welke handeling dit dan is geweest vermeldt het artikel op de site van het AD niet, maar het lijkt aannemelijk dat hij op tijd is weggedoken.

Wade verslaat De Zwaan en boekt derde toernooizege in acht dagen

Jeffrey de Zwaan heeft een grote kans laten liggen op zijn tweede toernooizege bij de PDC. De Nederlander stond voor de vierde keer in de finale op de Pro Tour. Vorig jaar won hij één Players Championship en daar had een tweede bij kunnen komen. James Wade wist echter een 4-0-achterstand om te buigen voor zijn tweede toernooizege op rij en de derde in acht dagen. 

De Zwaan wist vrijdag zich te kwalificeren voor twee Euro Tours en ging zondag volledig los. Tytus Kanik, Jan Dekker, Joe Murnan, Steve Beaton, Glen Durrant en John Henderson werden verslagen. Het verschil was altijd minimaal drie legs en in de laatste drie partijen lag zijn gemiddelde ook telkens dik boven de 100 per beurt. Door zijn plek in de finale staat hij op een virtuele plaats voor de World Matchplay. 

In de finale leek het uitstekend te gaan voor De Zwaan. Hij brak met een 81-finish voor een twaalfdarter en maakte 4-0 met een 62-finish. The Black Cobra miste daarop twee legs op rij dubbels en zag Wade terugkomen tot 4-4. Met een dertiendarter op tops herpakte De Zwaan zich, maar opnieuw vier legs op rij voor Wade met daarbij finishes van 67 en 108 brachten de Engelsman de 8-5-zege. Zo pakte Wade een derde titel in acht dagen.

Ook Danny Noppert had een prima toernooi. Hij haalde de de kwartfinale met winst op onder meer Gerwyn Price. Hij verloor op het nippertje van John Henderson (6-5). Jermaine Wattimena, Jelle Klaasen, Vincent van der Meer en Dirk van Duijvenbode haalden allemaal de derde ronde. Wattimena wist in de eerste ronde af te rekenen met Raymond van Barneveld. 

Met Pasen is het tijd voor de German Darts Grand Prix. Naast titelverdediger Michael van Gerwen zal Danny Noppert namens Nederland in actie komen. 

Players Championship 12 - Laatste zestien
Ian White 6-3 Simon Whitlock
Michael Smith 6-4 Nathan Rafferty
Jonny Clayton 6-2 Krzysztof Ratajski
James Wade 6-4 Stephen Bunting
Danny Noppert 6-5 Gerwyn Price
John Henderson 6-1 Justin Pipe
Glen Durrant 6-5 Corey Cadby
Jeffrey de Zwaan 6-2 Steve Beaton

Kwartfinales
Michael Smith 6-4 Ian White
James Wade 6-2 Jonny Clayton
John Henderson 6-5 Danny Noppert
Jeffrey de Zwaan 6-3 Glen Durrant

Halve finales
James Wade 7-4 Michael Smith
Jeffrey de Zwaan 7-4 John Henderson

Finale
James Wade 8-5 Jeffrey de Zwaan

Man (22) opgepakt in België: 'plan om dit weekend aanslag te plegen'

In het Belgische Waver is gisterenochtend een 22-jarige man opgepakt. Hij zou gisteren of vandaag een terroristische aanslag hebben willen plegen, schrijft La Dernière Heure. De woordvoerder van het federaal parket, Eric Van der Sypt, bevestigt de aanhouding en de link met terrorisme.

Volgens het artikel op de site van het AD is de verdachte gisterenochtend om 3:45 uur door vijf leden van de anti-terrorismebrigade gearresteerd in de woning van zijn grootmoeder in het Waals-Brabantse Waver.

FOK! sportfoto-onderschrift week 15

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Dat noemen ze steppen, Wolff": Born to be wild!

De opgave van deze week:

Atlanta Hawks-forward DeAndre' Bembry (95) en Orlando Magic-guard Terrence Ross (31) maken er een bijzondere vertoning van met zijn tweetjes, wat is hier gaande? (Pro Shots/Action Images)
Atlanta Hawks-forward DeAndre' Bembry (95) en Orlando Magic-guard Terrence Ross (31) maken er een bijzondere vertoning van met zijn tweetjes, wat is hier gaande? (Pro Shots/Action Images)

Overvaller dreigt medewerker juwelier Kalverstraat Amsterdam neer te schieten

Een medewerker van een juwelier in de Kalverstraat in Amsterdam krijgt eind vorig jaar de schrik van haar leven als ze wordt overvallen door een Engelssprekende man. Ze wordt bedreigd en de klant gaat er vandoor met meerdere sieraden. De overvaller is vastgelegd door bewakingscamera's.

De klant komt op 29 november rond een uur of 13.15 uur de winkel in lopen. Hij maakt een praatje en vraagt aan een medewerker of hij wat ringen mag zien. Dat kan. Hij moet even wachten maar krijgt dan al snel een paar sieraden aangeboden. De klant is geïnteresseerd en probeert de ringen uit. Hij geeft aan dat hij nog even verder wil kijken. Na een tijdje neemt hij weer plaats aan tafel en past hij de ringen opnieuw.

Achtervolging
Dan slaat de sfeer plotseling om. De man zegt in het Engels dat hij een vuurwapen bij zich heeft en dat hij de medewerker neer zal schieten als zij hem achtervolgt. De man grijpt nog even naar zijn jaszak, maar hij toont het wapen niet. De verdachte gaat er vervolgens met meerdere ringen vandoor. Ondanks het dreigement rent de medewerker toch achter de overvaller aan, maar de man weet te ontkomen.

De medewerker en haar collega's blijven geschrokken achter. De medewerker heeft het vuurwapen niet gezien, maar volgens de politie is ze nog altijd ontdaan door het incident. De vrouw voelde zich bedreigd en tot op heden heeft het incident nog steeds invloed op haar.

Signalement
De politie heeft naast de beelden ook een signalement van de verdachte. De man heeft een lichte huidskleur en is tussen de 30 en 40 jaar oud. Daarnaast is hij tussen de 1.60 en 1.70 meter lang. Tijdens de overval droeg hij een zwarte jas, een legergroene trui en een spijkerbroek. Ook droeg de verdachte een donkere muts en zwarte sportschoenen.

Uit de kast gekomen priester vraagt bisschop schorsing op te heffen

Pierre Valkering, de Amsterdamse priester die twee weken geleden werd geschorst nadat hij tijdens een mis in de Vredeskerk uit de kast kwam, vraagt het bisdom Haarlem toestemming met de paasdagen weer terug te mogen keren tot de parochie. Dit schrijft hij in een brief die tijdens de mis in de Vredeskerk vandaag is verspreid.

Twee weken geleden vierde Valkering zijn 25-jarige ambtsjubileum als priester. Aan het eind van de mis kwam hij officieel uit de kast als homo en presenteerde hij zijn biografie Ontkleed niet naakt staan en dit deed veel stof op waaien.

In het boek, waar hij jarenlang in het geheim aan werkte, vertelt de priester openhartig over onder meer zijn seksleven als homo en uit hij kritiek op de zwijgcultuur binnen de katholieke kerk. Het bisdom Haarlem vroeg Valkering zijn taken als priester voorlopig neer te leggen, omdat hij zich duidelijk niet heeft gehouden aan het celibaat.

Actief seksleven verleden tijd
In de brief, die Valkering ook liet publiceren door de Gaykrant, schrijft hij dat hij snapt dat de in het boek beschreven bezoeken aan onder andere gaysauna's en darkrooms 'erg confronterend en schokkend' kunnen zijn voor sommige lezers. Maar, zo gaat hij verder, dit behoort slechts tot het verleden.

Zijn actieve seksleven ligt al jaren achter hem en ook de pornoverslaving die hij tot voor kort nog had is volgens hem dankzij deze coming out verholpen. En ondanks dat de priester zich niet kan vinden in de plicht celibatair te leven, is hij hiertoe nu wel bereid.

Valkering sluit de brief af met het verzoek hem in ieder geval met de paasviering weer toe te laten tot de Vredesparochie. "Heel graag zou ik samen met de parochianen en kerkgangers de Goede Week en Pasen vieren en vraag ik graag aan bisschop Punt om dat toe te staan."

Lüthi wint eindelijk weer in Moto2, punten Bendsneyder

Motorcoureur Thomas Lüthi heeft voor het eerst in bijna twee jaar weer eens een Grand Prix gewonnen. Op het Circuit of the Americas in Texas was de Zwitser zondag de beste in de Moto2.

Marcel Schrötter pakte vanaf poleposition na een topstart de leiding, maar Alex Marquez kwam langszij. Nog voor de eerste bocht gingen drie man al onderuit - Joe Roberts, Fabio Di Giannantonio en Xavi Vierge - en een paar bochten later schoof kampioenschapsleider Lorenzo Baldassarri tegen het asfalt nadat hij in aanraking kwam met Jorge Martin, die met een speed wobble uit balans raakte.

Marquez en Schrötter sloegen een gaatje, met Thomas Lüthi tussen hen in, en het was de Zwitser die halverwege de race een snel groeiende voorsprong nam. Schrötter reed wat weg bij Marquez, die zijn Spaanse landgenoot Jorge Navarro in de nek kreeg.

Met drie ronden te rijden opende Navarro met succes de aanval, maar Luca Marini sloeg een dubbelslag, passeerde Marquez én Navarro en nam plek drie over, tot hij die een bocht later weer in moest leveren.

Lüthi werd door teamgenoot Schrötter niet meer bedreigd, Navarro leek zich in de mooie strijd om plek drie wat los te rijden. Dat hield hij vol en hij completeerde het podium, voor Mattia Pasini en Marquez. Bo Bendsneyder eindigde als dertiende en pakte zo een paar punten.

Opnieuw verlies Oranjehandballers tegen Slovenië

Het Nederlandse handbalteam heeft zondag het kwalificatieduel voor het Europees kampioenschap van 2020 tegen Slovenië met 30-23 verloren. Voor Oranje was dit de derde nederlaag uit vier wedstrijden.

Afgelopen donderdag verloor Nederland de heenwedstrijd in Almere maar nipt met 26-27. Door dit resultaat reisde het team met vertrouwen naar Slovenië. Al snel werd echter duidelijk dat de handballers van bondscoach Erlingur Richardsson niet voor een verrassing konden zorgen. De thuisploeg liep via 10-7 uit naar 16-9. Bij rust was de tussenstand 16-11. Na de pauze kwam Nederland terug tot vier doelpunten verschil maar daarna liep Slovenië via drie punten op een rij direct weer uit. Na zestig minuten spelen was de eindstand 30-23.

Nederland staat nu derde in groep vier. De top twee van elke groep kwalificeert zich voor het EK in Oostenrijk, Noorwegen en Zweden. Ook de vier beste nummers drie van de acht groepen kwalificeren zich. In juni speelt Oranje de laatste twee wedstrijden tegen Estland en Letland.

Stand
1. Slovenië 4-8 +25
2. Letland 4-6 +10
3. Nederland 4-2 -2
4. Estland 4-0 -33

21-jarige wegloopster aangetroffen en teruggebracht

De 21-jarige Vanita   wordt sinds zaterdagmiddag 13 april rond 14.30 uur vermist vanaf een zorginstelling aan de Spoorlaan in Zwammerdam. De vrouw is aan het begin van het terrein van de zorginstelling ingestapt in kleine zwarte auto en sindsdien is zij spoorloos.

Zowel de politie als de zorginstelling maken zich zorgen om haar.  Vanita  wordt dan ook gevraagd om iets van zich te laten horen. De vrouw verblijft in een zorginstelling en heeft dringend hulp nodig. Mogelijk verblijft de vrouw in de omgeving van Rotterdam en ze draagt een zwart naveltruitje, hotpants met panterprint en een zwarte legging. Daaronder draagt ze grote sleehakken.

De politie vermoedt dat Vanita is weggelopen omdat ze zelf is ingestapt in een mogelijk gereedstaande auto. Aan mensen die de vermiste vrouw mogelijk onderdak geeft, doet de politie een dringende oproep: "Het is belangrijk dat Vanita de hulp en zorg krijgt die ze op dit moment nodig heeft. Als ze in uw buurt is, spoor haar dan aan contact op te nemen met de politie of neem zelf contact met ons op."

Hebt u de 21-jarige Vanita  na zaterdagmiddag 14.30 uur nog gezien of gesproken? Weet u waar ze nu is? De politie is bereikbaar voor tips op het nummer 0900-8844. Belt u liever anoniem? Dan kan dat via 0800-7000. Ook kunnen tips via het tipformulier worden doorgegegen. 

Update 19:22 uur
De politie meldt dat Vainita terecht is. Ze is inmiddels terugggebracht naar Zwammerdam aldus de politie op de website. 

Omdat er geen noodzaak meer is voor het verspreiden van de foto, is deze inmiddels van onze server verwijderd. 

Mislukte penisvergrotingen nationaal probleem in Papoea Nieuw-Guinea

Elk land heeft zo haar problemen, zo ook Papoea Nieuw-Guinea: mislukte penisvergrotingen. Mannen vergelijken zichzelf ongetwijfeld veel te veel met de gemiddelde FOK!ker en worden dan wanhopig: ze spuiten er van alles in, van kokos-, baby- of keukenolie tot siliconen.

Dat is helemaal niet zo'n goed idee en kan zaken als misvormingen tot gevolg hebben. Ook krijgen mannen er vaak zweren van op hun leuter en balzak en die kunnen ook nog eens openbarsten, waar je niet vrolijk van wordt. Een arts in hoofdstad Port Moresby zegt in twee jaar tijd al minstens vijfhonderd mannen behandeld te hebben, met de kanttekening dat dat alleen degenen zijn die zich überhaupt durven melden.

De arts legt nog even uit dat een en ander voor vreselijke schade kan zorgen. Leden op fok.pg hoeven zich niet over álle gevolgen zorgen te maken: "In sommige gevallen betekent het dat ze geen seks meer kunnen hebben", zegt de arts, maar dat hebben wij FOK!kers toch al niet.

Canet wint Moto3-race COTA na hectische slotfase

Aron Canet heeft zondag de Amerikaanse Grand Prix in de Moto3 gewonnen. Op het Circuit of the Americas in Texas was de Spanjaard in een hectische slotfase de meest koelbloedige van het stel.

Raul Fernandez pakte vanaf de tweede plek de leiding bij de start, maar polesitter Niccolo Antonelli kwam er snel weer voorbij en Gabriel Rodrigo nestelde zich tussen de twee. Zoals zo vaak in de Moto3 schoof vrijwel het hele veld verder aan, hoewel de zo talentvolle jonge Turk Can Oncu al in de tweede ronde ten val kwam.

De eerste helft van de race voltrok zich op normale wijze voor de Moto3: de posities veranderden om de haverklap en in dit geval reden onder meer Alonso Lopez, Darryn Binder, Canet en Tatsuki Suzuki op kop. Met zeven ronden te rijden gingen Jakub Kornfeil en Romano Fenati onderuit, terwijl Suzuki en Canet voorin langzaam een gaatje sloegen naar Andrea Migno, Rodrigo en Lopez.

Canet werd gegrepen door Migno, maar Suzuki hield dapper stand en leek na toch al de nodige jaren op weg naar zijn eerste podiumplek of zelfs een eerste zege...tot hij vijf ronden voor het einde onderuit schoof en de droom zag eindigen. Migno nam zo de leiding over, met Canet in zijn kielzog en een klein gaatje naar het duo Lopez-Rodrigo.

Twee ronden voor het einde kwam Jaume Masia aansluiten bij Lopez en Rodrigo, die op hun beurt het gat naar Canet en Migno gedicht hadden. Rodrigo kwam in de slotronde naar voren, Lopez viel juist wat terug. De laatste paar bochten leverden chaos op, gelukkig wel zonder crashes, waarbij Canet profiteerde en eindelijk weer eens won, voor teamgenoten Masia en Migno, met Rodrigo en Antonelli daar weer achter.

Sterke daling steun koningshuis onder jongeren

In tien jaar tijd is de steun voor de monarchie onder jongeren gedaald van 80 naar 55 procent. Dat blijkt uit cijfers van Ipsos, waarin de NOS onlangs naar de leeftijdscategorieën heeft zitten turen.

Er is sprake van een trend waaraan de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 niets heeft kunnen veranderen. "De verwachting was dat hij het koningschap zou moderniseren en verjongen. Dat had jongeren aan moeten spreken, maar dat zien we juist niet terug in onze data", aldus onderzoeker Sjoerd van Heck.

Ook onder de bevolking in het algemeen daalt de steun. In dezelfde periode zakte deze van 80 procent in 2008 naar 68 procent in 2018. Het onderzoek wordt ieder jaar rond koningsdag uitgevoerd; voor dit jaar moet dat dus nog gebeuren. Er wordt onder meer gevraagd of mensen liever hebben dat Nederland een monarchie blijft of dat het een republiek zou moeten worden.

In de categorie 18 tot 35 jaar worden de kosten van het koningshuis worden als voornaamste bezwaar genoemd. Het koninklijk paar krijgt gezamenlijk zo'n 6,8 miljoen euro per jaar, ruim 80 procent van het totaal aan koninklijke uitkeringen. Daarvan wordt onder meer het personeel betaald. Prinses Amalia kan als ze 18 wordt op een slordige anderhalf miljoen euro per jaar rekenen.

Daarnaast wordt gezegd dat het koningshuis ouderwets is, en zou de erfopvolging niet meer van deze tijd zijn. "Als iets generatie op generatie wordt overgedragen, zegt dat niets over iemands bekwaamheid. Ik heb dan liever een republiek, waarbij het volk iemand mag kiezen", zegt een van de ondervraagden.

Hockeysters scoren er op los tegen de Verenigde Staten

Ondanks een vroege achterstand liet het Nederlands elftal zich zondagmiddag op Rotterdam niet van de wijs brengen tegen de Verenigde Staten van coach Janneke Schopman. Oranje was, onder meer dankzij twee goals van Xan de Waard en Kyra Fortuin, met 7-1 te sterk voor Amerika.

In de eerste Pro League-week van de vrouwencompetitie op Nederlandse bodem werd weer eens duidelijk dat het verschil in de internationale top nogal groot is. Laagvliegers China en Amerika konden Oranje, dat vanwege de climax in de competitie en de EHCC van komende week twee keer niet met de beste selectie aantrad, niet op de pijnbank leggen. China bleef woensdag op Kampong tot het begin van het derde kwart in de wedstrijd, Amerika kwam in Rotterdam na een paar minuten zelfs verrassend op voorsprong, maar beide teams waren uiteindelijk niet opgewassen tegen Oranje.

Vroege achterstand
Door blessures van Renée van Laarhoven (hersenschudding) en Famke Richardson (ziek) was Laura Nunnink aan de selectie toegevoegd. Margot Zuidhof speelde niet.

Geklungel achterin was de reden dat Nederland na zes minuten opeens tegen een achterstand aan keek. Een pass van Oranje werd onderschept, de doorgaans zo betrouwbare Margot van Geffen liet zich vervolgens aftroeven en keepster Josine Koning werkte het schot van aanvaller Taylor West niet goed weg, waarna de Amerikaanse in tweede instantie scoorde.

Fortuin maakt haar eerste interlandgoal
Snel stelde Nederland – waar Caia van Maasakker bij afwezigheid van Eva de Goede de aanvoerdersband droeg – orde op zaken. Prachtig was het schot van Xan de Waard, die aan het eind van het eerste kwart na een snelle omschakeling van Oranje de cirkel binnenstormde en met haar forehand tegen de plank schoot (1-1).

Daarna maakte Kyra Fortuin aan het begin van het tweede kwart haar eerste goal in Oranje, in haar vierde interland. Een pass van Yibbi Jansen belandde voor haar stick. Haar actie was mooi. Wegdraaien, schieten, doelpunt (2-1). Keepster Kelsey Bing was kansloos. Toen De Waard in de 22ste minuut met een backhand vanaf de kop van de cirkel de 3-1 maakte, lag Nederland ruim voor rust alweer op koers voor de overwinning, voor het oog van het tevreden thuispubliek dat deze keer uit 5000 toeschouwers bestond.

Scheidsrechter houdt de bal binnen
Opvallend was het moment kort na rust, toen Margot van Geffen de bal in het doel schoot nadat scheidsrechter Ayanna McClean op de achterlijn de bal op haar lichaam kreeg en binnenhield. Amerika vroeg een videoreferral aan. Niet vanwege de actie van de scheidsrechter, maar vanwege een overtreding van Lieke Hulsen in de cirkel, die een verdediger omver kegelde. Het doelpunt werd terecht afgekeurd.

Kort daarop kwam Nederland toch op een 4-1 voorsprong. Kyra Fortuin stond vrij bij de tweede paal, kreeg de bal aangespeeld en schoot raak. Het was het tweede doelpunt van de speelster van SCHC. Even later sleepte Yibbi Jansen de derde strafcorner van Nederland, de tweede die Jansen zelf nam, tegen de plank: 5-1. Nog voor het einde kwart schoot Marloes Keetels de zesde goal van Oranje binnen.

Debuut van Kiki Gunneman
Die 6-1 voorsprong was voor bondscoach Alyson Annan groot genoeg om zeven minuten voor tijd keepster Kiki Gunneman – net als Alexandra Heerbaart afgelopen woensdag – in te laten vallen en de goalie van Pinoké haar debuut te gunnen. Vijf minuten voor tijd sleepte Caia van Maasakker de 7-1 nog tegen de touwen. Vrijdag 26 april hervat Nederland de Pro League met een uitwedstrijd tegen Duitsland.

FC Twente ruikt kampioenschap na misstap Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam heeft zondag een bijzonder dure nederlaag geleden, wat in Enschede met gejuich zal zijn ontvangen. De ploeg van trainer Henk Fraser ging op Het Kasteel met 1-4 onderuit tegen TOP Oss en dat betekent dat de strijd om het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie, met nog vier speeldagen te gaan, vrijdag beslist kan worden. FC Twente, dat tien punten meer heeft dan Sparta, gaat op bezoek bij Jong Ajax, terwijl Sparta in eigen huis aantreedt tegen Helmond Sport.

Na acht minuten liepen de bezoekers uit Oss reeds achter de feiten aan. Deroy Duarte schoot van afstand raak, al had doelman Ronald Koeman jr ogenschijnlijk meer kunnen doen: 1-0. Op het moment dat Sparta tijdelijk met tien man stond, wegens het uitvallen van Mohamed Rayhi, kwam TOP op gelijke hoogte. Een afstandsschot van Bryan Smeets werd niet goed door Roy Kortsmit beoordeeld, waarna Hennos Asmelash de rebound benutte: 1-1.

In het restant van het eerste bedrijf ging het spel op en neer. Zo voorkwam Kortsmit na ruim een half uur spelen de 1-2 van Phillipe Rommens, terwijl Koeman in de laatste minuten voor rust in actie moest komen op pogingen van Duarte en Halil Dervisoglu. TOP kwam na rust goed uit de kleedkamer en ontregelde het spel van Sparta. De ploeg van Klaas Wels was via Smeets en met name Huseyin Dogan dicht bij de 1-2 in Rotterdam-West. TOP sloeg twintig minuten voor tijd in korte tijd tweemaal toe.

Smeets verzorgde de 1-2 en was een minuut later ook betrokken bij de 1-3. Kortsmit keerde diens inzet, maar in de rebound kwam Dogan tot scoren. Sparta probeerde zich terug in de wedstrijd te vechten, maar Koeman reageerde goed op een inzet van Royston Drenthe richting de kruising en zes minuten voor tijd viel de 1-4 van Dogan. Dat was voor veel fans van Sparta het signaal om het stadion te verlaten.

Gilbert verslaat Politt in sprint en wint voor het eerst Parijs-Roubaix

Philippe Gilbert heeft voor het eerst in zijn loopbaan de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix gewonnen. Daarmee heeft de Belg van Deceuninck - Quick Step nu vier van de vijf monumenten gewonnen, alleen Alleen Milaan-Sanremo ontbreekt nog op de erelijst van de 36-jarige Waal.

Gilbert won eerder al de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije (twee keer), Luik-Bastenaken-Luik en nu Parijs-Roubaix. Ook de Amstel Gold Race won de wereldkampioen van 2012 al vier keer.

Gilbert klopte op de wielerbaan in Roubaix zijn Duitse medevluchter Nils Politt in een sprint. Zijn Belgische ploeggenoot Yves Lampaert legde beslag op de derde plaats. Peter Sagan was ook lang mee in de kopgroep van de wedstrijd, maar moest op het einde passen. Hij werd uiteindelijk vijfde, vlak achter Sep Vanmarcke, die als vierde over de streep kwam. Mike Teunissen was met een zevende plaats de beste Nederlander.

Uitslag Willem II - PEC Zwolle

Willem II heeft zich goed hersteld van de 1-4 afstraffing tegen Ajax. Het team van trainer Adrie Koster zegevierde zondag tegen PEC Zwolle.
Door de zege, de vijfde in de laatste zes competitieduels, stijgen de Tilburgers naar de achtste plaats in de Eredivisie. PEC kan zich de nederlaag enigszins permitteren: de voorsprong op de rode streep bedraagt negen punten.

De ploegen van Koster en Jaap Stam tastten in de openingsfase voorzichtig af. Willem II leek van plan de bezoekers op eigen helft vast te willen zetten, maar het duel in Tilburg kwam niet echt los en de Zwollenaren werd nauwelijks onder druk gezet. Een kans in de zeventiende minuut voor Isak, die op Mickey van der Hart stuitte, was aanvankelijk het enige gevaar rondom het doelgebied van de bezoekers.

Willem II sloeg zeven minuten voor rust toch toe. Isak controleerde een diepe bal en gaf daarna hard voor op de voor Marios Vrousai ingevallen Dankerlui, die tegen het leer aan liep: 2-0. Een vervelend moment voor PEC, dat in de eerste 45 minuten ook nog eens Younes Namli en Thomas Lam geblesseerd zag uitvallen. Beide ploegen leden na rust vrij veel balverlies en het spel lag vaak stil vanwege overtredingen.

Isak verdubbelde na een uur spelen de voordelige marge. De aanvaller schoot het leer in de verre hoek achter Van der Hart en werd daarmee de eerste speler ooit van de Tilburgers die in zeven opeenvolgende Eredivisie-duels trefzeker was: 2-0. PEC oogde net als voor rust machteloos en kon lange tijd geen serieuze mogelijkheid creëeren. Pas in de extra tijd had Zian Flemming het nog enigszins spannend kunnen maken, maar Timon Wellenreuther had de intenties van de invaller door.

Willem II

2 - 0

PEC Zwolle

 38' Dankerlui
 60' Isak
   
 
 Gele kaart: , Ehizibue, v.d.Hart, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.947
Arbiter: Dieperink
Bijzonderheden: Isak mist pen.(90 3)
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Meissner
Peters
Palacios
Tapia (Anita/ 85)
Crowley
Llonch
Vrousai (Dankerlui/ 30)
Isak
Pavlidis (Saddiki/90)
  v.d.Hart
Ehizibue
Lachman
Lam (Bouy/43)
v.Polen
Namli (Thy/26)
Clement (Flemming/84)
Hamer
Paal
v.Crooy
v.Duinen

Uitslag sc Heerenveen - FC Groningen

SC Heerenveen heeft een punt overgehouden aan de Derby van het Noorden. Na de eerste 45 minuten onder leiding van interim-trainer Johnny Jansen leek zowaar sprake van een schokeffect, maar FC Groningen tapte in de tweede helft uit een ander vaatje en zorgde ervoor dat de voorsprong op Heerenveen vijf punten blijft.

Rienstra in duel met Reis. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
Rienstra in duel met Reis. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

sc Heerenveen

1 - 1

FC Groningen

 38' v.Amersfoort    61' Gladon
 
 Gele kaart: Schmidt, Kobayashi (sc Heerenveen), Zeefuik, Gladon (FC Groningen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 21056
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Schmidt
Höegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra
Thorsby
Kobayashi (Kongolo/79)
v.Bergen (Johnsen/84)
v.Amersfoort
Vlap (Hornkamp/87)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Doan (Gladon/52)
Reis
Memisevic
Bel Hassani
Sierhuis (Breij/87)
El Hankouri (Bruns/59)

'Game of Thrones vol oorlogsmisdaden, Daenerys de grootste schurk'

Wie Game of Thrones wel eens gezien heeft zal er misschien wel eens iets van mee hebben gekregen: er wordt soms ietwat vuil spel gespeeld. Een halve familie uitmoorden op een bruiloft, zombies gebruiken, allemaal vrij standaard, maar het mag eigenlijk niet. Even voor de goede orde: hieronder volgen joekels van spoilers uit de eerste zeven seizoenen, ga dus lekker wat anders doen als je die nog niet mee wilt krijgen.

Een groep vrijwilligers van het Rode Kruis is de afgelopen tijd aan de slag geslagen en heeft alle 67 afleveringen van de serie - de eerste zeven seizoenen dus - met de Geneefse Conventie in de hand bekeken. Wat blijkt? Maar liefst 103 oorlogsmisdaden werden genoteerd, dus het Internationaal Strafhof krijgt het druk.

De grootste nog levende schurk blijkt Daenerys Targaryen te zijn, die maar liefst vijftien keer een oorlogsmisdaad heeft begaan. Ja, ze bevrijdde de vele slaven van bijvoorbeeld Mereen, ze besloot ook om alle ex-heersers aan het kruis te laten nagelen en dát mag dan weer niet: buitengerechtelijke executie, marteling, je kent het wel. Dat ze militairen met bloedverzengend drakenvuur aanvalt is prima, maar voorraden die voor burgers bedoeld zijn daarmee vernietigen, dat kan echt niet meer. "Doe nou niet, Dani", zegt het Rode Kruis dan ook.

Dit is natuurlijk oneindig gaaf...maar blijf wel van de burgervoorraden af! (Bron: YouTube)

Als je aan oorlogscriminelen in Westeros denkt, denk je natuurlijk ook aan de immer gezellige familie Bolton, die met een gevilde man als wapen. Roose staat met acht oorlogsmisdaden op plek drie, zijn zoon Ramsay - tevens degene die hem vermoordde - is met zeventien aanklachten de ongekroonde koning van de oorlogsmisdaden. In Den Haag zullen ze hem overigens niet zien: Ramsay werd opgevreten door zijn eigen honden, overigens ook wel een beetje illegaal van Sansa.

Eeuwige etterbak Joffrey hield zich niet altijd aan de regels, maar voor hij eindelijk het hiernamaals in werd gejaagd had hij ogenschijnlijk niet genoeg tijd om een hoge plek te pakken. Zijn lieftallige moeder Cersei blies wel een tot de nok toe met semi-belangrijke personages gevuld heiligdom op, volgens het Rode Kruis is dat een terreurdaad en geen schending van het oorlogsrecht.

De bekende Red Wedding vindt men bij het Rode Kruis ondanks de naam ook niet tof, de vijand laten denken dat deze door oorlogsrecht beschermd is om vervolgens de hele familie uit te moorden scoort geen punten. Jon Snow zet kindsoldaten in, Tyrion Lannister krijgt een tik op zijn vingertjes voor het gebruik van wildfire, de Dothraki waren iets te gretig met hun seksueel geweld en de Night King moet écht stoppen met het gebruik van slaven, zijn ondode volgelingen.

Dit mag dus niet (Bron: YouTube)

Overigens is er één leider die zich eigenlijk best keurig aan de regels heeft gehouden: Robb Stark beging één overtreding wegens het nemen van een gijzelaar, maar verder komt hij er prima vanaf. Hij kreg bijvoorbeeld pluspunten, omdat hij er op stond dat óók de gewonde vijanden gewoon medische verzorging zouden krijgen. Veel had hij er dan weer niet aan, want ook hij is al lang dood.

Het Rode Kruis neemt de boel natuurlijk niet al te serieus en gaat niet écht een levensgevaarlijke ondode leider naar Den Haag slepen, moeten we ook niet willen. "Het is een mooie manier om mensen in oorlogvrije landen de waarde van deze regels te laten zien. Dat kan mooi via een scenario waar ze bekend mee en betrokken bij zijn."

Syrische leraren lopen stage op basisschool in Amsterdam

Er is een tekort aan basisschooldocenten en er zijn statushouders die les kunnen geven. Sinds twee weken is er daarom in Slotervaart een pilot gestart waarbij gevluchte leraren uit Turkije en Syrië meedraaien in de klas. Een stage en een stoomcursus Nederlands moet ze klaarstomen voor een baan in het onderwijs.

Havana Saadi gaf wiskunde op een middelbare school in Syrië en wil hier ook weer het onderwijs in. Ze is één van de tien statushouders met een onderwijsachtergrond die klaar worden gestoomd voor een baan in het onderwijs. Ze loopt stage op de Louis Bouwmeesterschool in Slotervaart, onderdeel van de Stichting Westelijke Tuinsteden, die meedoet aan dit project.

Lager niveau
Dat ze nu met basisschoolkinderen werkt, vindt ze geen probleem. 'Het lager niveau vind ik voor mij heel nuttig. Want ik wil graag ook mijn taal verbeteren, mijn Nederlandse taal.' 

'Ze zijn heel enthousiast', zegt Ingeborg van der Meulen, directeur van de Louis Bouwmeesterschool. Ze is blij met de statushouders. 'De ene kant is een mogelijk stukje invulling van het lerarentekort zoals we dat ook in Amsterdam helaas kennen. En de andere kant is het benutten van de kennis, het menselijk kapitaal van deze mensen.' 

Gediplomeerd
Een aantal heeft ervaring in het middelbaar onderwijs, drie van hen zijn zelfs al gediplomeerd basisschoolleraar, vertelt Vivianne Spruit van Het Schoolbureau, de initiatiefnemer en ontwikkelaar van het project voor zijinstromers. 'Hun lesbevoegdheid is internationaal gewaardeerd, dus eigenlijk kunnen die direct beginnen. Maar wij denken dat we eerst een heel aantal taaltrainingen verder moeten zijn voordat dat kan.'

De pilot duurt in totaal drie maanden, dan zijn ze nog steeds geen volwaardig docent. 'Maar de bedoeling is wel dat ze in binnen één van onze scholen het tweejarig traject ingaan zoals dat eigenlijk voor elke zijinstromer geldt', zegt schooldirecteur Van der Meulen.

Kinderen zijn kinderen
Havana Saadi ziet na twee weken op de Louis Bouwmeesterschool weinig verschil tussen Syrische en Amsterdamse kinderen. 'Nee. Kinderen zijn kinderen.'

 
 
 

NHL: Drie keer overtime in play-offs, Bruins slaan terug

Het was zaterdagavond spannend in de play-offs in de NHL. In vier onderlinge duels stond de tweede wedstrijd op het programma en drie daarvan eindigden in overtime, alleen de Boston Bruins en Toronto Maple Leafs waren na de reguliere speeltijd klaar.

Charlie Coyle, Brad Marchand en Danton Heinen brachten de Bruins op 3-0, Nazem Kadri deed wat terug namens de bezoekers. Patrice Bergeron gooide de boel vijf minuten voor tijd met de 4-1 in het slot en dus staat het na twee wedstrijden weer gelijk in de onderlinge strijd.

De Calgary Flames wonnen wedstrijd één tegen de Colorado Avalanche, die zaterdag dankzij Matt Nieto op 0-1 kwamen. Rasmus Andersson en Sean Monahan draaiden het om, maar JT Compher schoot de Avs naar overtime, waarin Nathan MacKinnon een fraaie aanval afrondde met de winnende goal voor Colorado: 2-3.

Ook de Nashville Predators trokken de stand gelijk en wel tegen de Dallas Stars. Jamie Benn bracht de bezoekers op 0-1, Rocco Grimaldi tekende voor de gelijkmaker en in overtime was het Craigh Smith die de Bridgestone Arena in Nashville in vuur en vlam zette.

De regerend kampioenen, de Washington Capitals, staan alvast op 2-0 tegen de Carolina Hurricanes. Het werd wel een spannende strijd, want via 2-0 kwamen de Canes terug naar 2-2, waarna Tom Wilson (Capitals) en Jordan Staal (Hurricanes) voor 3-3 zorgden. De Tsjechische Carolina-goalie Petr Mazek hield Tom Wilson met een fantastische redding van de winnende 4-3, maar in overtime bezorgde Brooks Orpik de Caps alsnog de winst.

NHL play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
18.00 Pittsburgh Penguins - New York Islanders, East 1st Round - Wedstrijd 3 (2-0 New York)*
01.00 Columbus Blue Jackets - Tampa Bay Lightning, East 1st Round - Wedstrijd 3 (2-0 Columbus)
01.30 St Louis Blues - Winnipeg Jets, West 1st Round - Wedstrijd 3 (2-0 St Louis)
04.00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks, West 1st Round - Wedstrijd 3 (1-1)
*Live op FOX Sports

Capitals - Hurricanes (Bron: YouTube)

Zr.Ms. Groningen voor 2 jaar naar Caribisch gebied

Het marineschip Zr.Ms. Groningen vertrekt vandaag vanuit Den Helder naar het Caribisch gebied. Het schip neemt de taken over van het huidige stationsschip Zr.Ms. Zeeland. Normaal gesproken verblijven stationsschepen 4 maanden in het gebied; nieuw dit keer is dat de Groningen twee jaar lang het stationsschip blijft. Het extra lange verblijf maakt deel uit van een pilot, waarbij het schip in het Caribisch gebied blijft, maar de bemanning wisselt.

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen neemt in het Caribisch Gebied kustwachttaken op zich, zoals drugsbestrijdingsoperaties en reddingsoperaties. Daarnaast is ze paraat voor noodhulp na eventuele orkaanpassages.

De Groningen is het eerste schip dat voor zo’n lange tijd in het Caribisch gebied dient. De pilot, met een vast stationsschip en een wisselende bemanning, is bedacht om het marinepersoneel meer duidelijkheid te geven over vaarprogramma’s. Door het schip en bemanning van elkaar los te koppelen, weet de bemanning precies wanneer zij thuis zijn en wanneer ze weg van huis zijn. Dit moet bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast verwacht de marine meer efficiëntie, onder andere doordat de stationsschepen niet meer tussentijds de Atlantische Oceaan hoeven over te steken.

De marine beschikt over vier patrouilleschepen uit de Holland-klasse. Ze zijn met name geschikt voor kustwachttaken, drugsbestrijdingsoperaties, antiterrorismeoperaties en noodhulp. De schepen bieden ruimte aan maximaal 90 bemanningsleden, inclusief helikopterploeg en een extra marinierseenheid of kustwachtteam.

FOK! is aanwezig bij het vertrek uit Den Helder. Volg hier onder onze livestream.

Livestream:

Dierengekkies verstoren show Efteling

Vier dierenactivisten van de Vegan Strike Group hebben deze middag de Efteling-show Raveleijn verstoord. Ze liepen door de arena en hadden borden bij zich. De aanleiding hiervoor was een discussie aangezwengeld door een medewerker van de Partij voor de Dieren.

In een tweet noemde medewerker Leonie Gerritsen het deze week een schande dat paarden met een brandende deken in de show rennen. Het leidde ook tot kamervragen en kreeg veel bijval van activisten die de show barbaars noemden.

De activisten sprongen de arena in toen het paard voorbij galoppeerde. Ze droegen witte shirts en spandoeken met teksten als "De Efteling toont geen respect voor paarden". Het publiek werd gevraagd te vertrekken. Kinderen zouden door de chaos flink zijn geschrokken.

Beveiligers van het park hebben de activisten in de kraag gevat en overgedragen aan de politie. De NVWA deed eerder onderzoek naar de attractie en concludeerde dat er geen sprake was van dierenmishandeling.

Van der Mark na geweldig gevecht naar 2e plek in Superbikes Assen

De elfde race van het World Superbikes-seizoen is gewonnen door Alvaro Bautista. Dat spreekt voor zich, want hij won ook de eerste tien races, maar de aandacht ging vooral uit naar de strijd om plek twee: Michael van der Mark en Jonathan Rea duelleerden in de slotronde volle bak voor die plaats.

Bautista pakte vanaf de start de leiding, uiteraard, maar die hield hij voor de verandering niet lang vast: Rea schoof zich met geweld voorbij Van der Mark en pakte al snel óók Bautista. Achter Van der Mark nam Leon Haslam plek vier in beslag, voor Alex Lowes. Haslam nam de derde plek even over van de Nederlander, maar die sloeg ook al snel terug in de Haarbocht.

Uiteraard duurde het niet heel lang voor Bautista de leiding pakte, na een paar ronden pakte hij Rea terug. De wereldkampioen zag ook Bautista's Ducati-teamgenoot Chaz Davies langszij komen, terwijl Van der Mark terugverwezen werd naar de vierde plek. De Nederlander was wel flink aan het knokken: Lowes ging hem voorbij, net als Davies en Haslam, maar halverwege lag hij toch weer op een vierde plek.

Met vijf ronden te gaan bleek dat de bandenkeuze van Van der Mark, die inmiddels voorbij Lowes naar plek drie was gekomen, nog wel eens vruchten af kon werpen: het gat naar Rea begon hij in rap tempo te dichten. Met ruim twee ronden te gaan drukte Van der Mark zijn Yamaha in Meeuwenmeer met 250 kilometer per uur naast de Kawasaki van Rea, waarna hij zijn actie in Hoge Heide afmaakte en plek twee in Ramshoek verdedigde.

Bautista was al lang weer gevlogen en won ook de elfde race, maar achter hem opende Rea in Mandeveen nog eens vól de aanval. Van der Mark liet zien over stalen ballen te beschikken en liet 'm staan, waarna hij een ultieme aanval van Rea in de Geert Timmerbocht met 0,018 seconden af wist te slaan.

Uitslag PSV - de Graafschap

PSV heeft met de nodige moeite drie punten gepakt tegen De Graafschap, dat lange tijd zelfs op voorsprong stond in Eindhoven.
De thuisploeg maakte in de tweede helft echter een veel betere indruk en stapte dankzij doelpunten van Steven Bergwijn en Luuk de Jong uiteindelijk met een 2-1 overwinning van het veld af. Van het werken aan het doelsaldo, dat voorafgaand aan de wedstrijd een veelbesproken onderwerp was, kwam het echter niet meer en Ajax heeft de voordelige marge dankzij de 6-2 overwinning die zaterdag op Excelsior werd geboekt nu vergroot tot twaalf doelpunten.

Mark van Bommel koos ervoor om met een jong middenveld, bestaande uit Pablo Rosario, Michal Sadílek en Mohammed Ihattaren, aan de wedstrijd te beginnen en de talenten werden in de openingsfase meteen onder druk gezet door De Graafschap. PSV had even de tijd nodig om hierop te reageren, maar leek met een kwartier op de klok de controle over de wedstrijd in handen te nemen en kreeg in die fase ook de eerste goede kans. Hirving Lozano mocht na een snelle uitbraak door richting het doel van Nigel Bertrams en mikte de bal uiteindelijk op de buitenkant van de paal.

Luuk de Jong liet zich daarna ook zien met een schot in het zijnet, maar de topscorer had het vizier niet op scherp staan. De slordigheid nam vervolgens weer de overhand in het spel van de Eindhovenaren en met nog twintig minuten te gaan tot de rust liet De Graafschap zien prima mee te kunnen voetballen. Delano Burgzorg ontsnapte na een goede aanval van de Superboeren aan de aandacht van Denzell Dumfries en kon zo de verrassende openingstreffer achter Jeroen Zoet koppen. PSV leek hierna even wakker geschud en sloeg met een bal op de lat van Dumfries bijna meteen terug.

Via De Jong kreeg de thuisploeg vervolgens nog twee kansen op de gelijkmaker, maar aan de overkant bleef het ook gevaarlijk. Een uitbraak van De Graafschap sneed door de PSV-verdediging heen en Burgzorg kreeg de bal net niet goed bij Fabian Serrarens, waarna hij naast het doel van Zoet mikte. Lozano maakte in de eerste helft verder een ongelukkige indruk en kreeg met nog vijf minuten te gaan ook de hoon van het publiek over zich heen toen hij de bal van een meter of tien naast een vrijwel leeg doel schoot. In de blessuretijd van het eerste bedrijf leek de Mexicaan vervolgens meer geluk te hebben, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Van Bommel greep in de rust in door Donyell Malen in te brengen voor Ihattaren en met de aanvaller binnen de lijnen begon PSV aan een belegering van het vijandelijke strafschopgebied. Dit leidde na tien minuten tot nieuwe mogelijkheden voor Rosario en met name De Jong, die de bal voor het intikken had, maar uiteindelijk recht op Bertrams schoot. De thuisploeg bleef daarna aandringen en kwam met nog 25 minuten te gaan dan toch op gelijke hoogte. Lozano ging na een onhandige actie van Serrarens onderuit in het strafschopgebied en Bergwijn schoot het buitenkansje gedecideerd binnen.

De Graafschap kwam in de tweede helft niet veel verder dan het proberen tegenhouden van de Eindhovense aanvalsgolven en Bertrams moest acht minuten na de gelijkmaker opnieuw capituleren. Dumfries vond met een rush over rechts opeens de benodigde ruimte en zijn strakke voorzet werd binnengegleden door de meegelopen De Jong. PSV probeerde in het resterende kwartier de voordelige marge verder uit te breiden, maar de manschappen van Van Bommel slaagden er niet meer in voor veel gevaar voor het doel van Bertrams te zorgen. In de absolute slotfase ging het zelfs nog bijna mis aan de overkant toen Daniel Schwaab de bal richting zijn eigen doel kopte en Zoet met een goede reflex een nieuwe eigen goal van de Duitser kon voorkomen.


PSV-speler Michal Sadilek in duel met De Graafschap-speler Youssef El Jebli (Pro Shots / Thomas Bakker)

PSV

2 - 1

De Graafschap

 65' Bergwijn(pen)
 73' De Jong
   26' Burgzorg
 
 Gele kaart: Sadílek, De Jong, (PSV), S.Nieuwpoort, (De Graafschap)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.500
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Ihattaren (Malen/46)
Sadílek
Lozano
De Jong
Bergwijn (Gakpo/ 90)
  Bertrams
Owusu (Ligeon/ 82)
Straalman
S.Nieuwpoort (L.Nieuwpoort/70)
Tutuarima
Vet
El Jebli
Serrarens
Narsingh (v.Mieghem/ 82)
Benschop
Burgzorg

NBA: Warriors openen jacht op derde titel op rij met winst

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn de play-offs zaterdagavond van start gegaan. De eerste vier match-ups begonnen zaterdag, de overige vier hebben zondag hun eerste wedstrijd op het schema staan.

De Golden State Warriors hopen hun derde opeenvolgende titel te pakken en het begin was goed. In eigen huis duurde het tegen de Los Angeles Clippers even, maar in de tweede helft nam de ploeg afstand: 121-104, met onder meer 38 punten van Stephen Curry.

Spannend was het juist wel in Toronto, waar de Raptors tegen de Orlando Magic speelden. De bezoekers namen aan het eind van de eerste helft even een voorsprong, maar verder ging het nagenoeg gelijk op. Met 3,5 seconden op de klok gooide DJ Augustin namens Orlando een drietje binnen en dat bleek de winnende score: 101-104.

De Philadelphia 76ers werden in eigen huis verrast door de Brooklyn Nets, waar D'Angelo Russell en Caris LeVert met 26 en 23 punten de dienst uitmaakten. De Sixers leken in het derde kwart terug te komen van een achterstand, maar de Nets hielden het hoofd koel en speelden de wedstrijd keurig uit: 102-111.

In de Mile High City ontvingen de Denver Nuggets de San Antonio Spurs. Daar stak niemand er echt bovenuit, maar de Spurs hadden vrijwel de hele wedstrijd een kleine voorsprong. Derrick White kwam in de slotseconden met een steal die uiteindelijk beslissend bleek en de Spurs wonnen met 96-101.

NBA play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
19.00 Boston Celtics - Indiana Pacers, East 1st Round - Wedstrijd 1
21.30 Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder, West 1st Round - Wedstrijd 1*
01.00 Milwaukee Bucks - Detroit Pistons, East 1st Round - Wedstrijd 1
03.30 Houston Rockets - Utah Jazz, West 1st Round - Wedstrijd 1
*Live op Ziggo Sport

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Feyenoord neemt maatregelen tegen Clasie: "Dit is ongepast gedrag"

Feyenoord gaat disciplinaire maatregelen nemen tegen Jordy Clasie. De middenvelder was zaterdagavond niet blij met zijn wissel tegen Heracles Almelo. Clasie verliet traag het veld en weigerde vervolgens de uitgestoken hand van Giovanni van Bronckhorst. Hij duwde de oefenmeester licht toen deze een arm om zijn schouders wilde leggen. Het moment, een kwartier voor tijd, passeerde op sociale media uitgebreid de revue.

"Jordy vertoonde daarmee ongepast gedrag", reageerde Van Bronckhorst na afloop bij FOX Sports. "Dat kan ik niet accepteren. Jordy is een emotionele jongen, iedereen verwerkt zoiets op zijn eigen manier. Hij is nu ook weer een stuk rustiger en baalt enorm van dat moment. We wilden de wedstrijd winnen en daarom wisselde ik hem om er een spits bij te zetten."

"Het gaat niet om Jordy Clasie, het gaat niet om mij, het gaat om Feyenoord", benadrukte de trainer van de Rotterdammers. "We willen op 12 mei die derde plek in handen hebben. Daar horen soms wissels bij, daar moet iedereen zich aan conformeren. Ik ga nog met Jordy en technisch directeur Martin van Geel zitten. We zullen maatregelen nemen."

"Ik heb dit in de tien jaar dat ik voetbal nog nooit meegemaakt en nu is het moment daar", zei Clasie zelf. "Het is een grote fout geweest. Ik heb mijn excuses aangeboden, zoals het hoort, als een volwassen persoon. Ik heb gezegd dat ik niet zo had moeten reageren en dat het een grote fout van me is geweest. Ik weet nog niets van een reprimande, maar als dat zo is, dan accepteer ik dat."

Ook Robin van Persie had moeite met de onvrede die Clasie in woord en gebaar liet blijken. "Dat is niet goed", zei de routinier, die in de plaats kwam van de middenvelder. "We moeten winnen, dan moet je gewoon tempo maken en die tweede goal maken. Wie dat ook is, je moet gewoon tempo maken. Ondanks dat we met een man minder op het veld staan moet je wel jagen op de 2-1."

Steven Berghuis, zelf ook niet altijd van onbesproken gedrag, sprong voor Clasie op de bres. "Hij was emotioneel, dat hoort ook bij voetbal. Ik denk dat hij ook goed in de wedstrijd zat en hij wilde belangrijk zijn voor het team", vertelde de aanvaller aan de NOS. "Dit is niet de manier om te reageren. Maar we moeten het niet groter maken dan het is. Hij weet dat hij fout zit, maar voetbal is ook emotie."

Zaalvoetballers naar halve finales in Eredivisie

Ook in het Nederlandse zaalvoetbal zit het reguliere seizoen erop. Na 22 speelrondes weet Zeemacht dat het degradeert, terwijl White Stones en ZVV Eindhoven de nacompetitie in zullen moeten.

Bovenin is het reguliere seizoen gewonnen door FC Eindhoven, wat met 7-4 winst op White Stones afsloot en zo eindigde met 58 punten. Landskampioen Hovocubo verloor thuis in Hoorn nota bene van Zeemacht (4-5), maar met 49 punten was de tweede plek al zeker.

Futsal Apeldoorn ging in de slotwedstrijd nog onderuit tegen Feyenoord Futsal, maar de 41 punten waren genoeg om de derde plek te verdedigen. FC Marlène mag als laatste ook mee de halve finales in, nadat thuis in Heerhugowaard een punt werd gepakt tegen ZVV Volendam (5-5), genoeg om ASV Lebo definitief van het lijf te houden.

Finalisten Eredivisie volleybal bekend

In de Eredivisie van het Nederlandse volleybal zijn de finalisten bij de mannen en vrouwen bekend. Er moet nog één wedstrijd gespeeld worden, maar die gaat geen invloed meer hebben op plaatsing voor de finale.

Bij de mannen gaat de finale al drie seizoenen op rij tussen Abiant Lycurgus en Achterhoek Orion, waarbij de Groningers steeds de titel pakten. Lycurgus was nu ook al voortijdig zeker van de finale, een 3-1 zege op SV Land Taurus was een prima afsluiter van het reguliere seizoen.

De grote strijd vond plaats in Doetinchem: Orion en het Apeldoornse Draisma Dynamo vochten in een rechtstreeks duel om het tweede finaleplekje. Een feeststemming was er al snel niet, want na twee sets was Orion dood en begraven: 22-25, 20-25.

Toch rechtte men nog één keer de rug en set drie ging naar Orion, waarna set vier beslissend was: wie die zou winnen, mocht naar de finale. Orion gaf een 12-8 voorsprong weg en kwam op 12-13 achter, maar won de set alsnog en kon ondanks de verloren wedstrijd juichen: 22-25, 20-25, 25-18, 25-21, 11-15.

Tweevoudig regerend landskampioen Sliedrecht Sport was bij de vrouwen een klasse apart en sloot het seizoen nog af met een leuke wedstrijd: 3-2 tegen Fast Flamingo's.

Springendal/Set-Up'65 verloor met 3-1 op bezoek bij Eurosped, waardoor nummer twee VC Sneek de champagne kon ontkurken: de ploeg speelt zondag nog wel thuis tegen Regio Zwolle, maar de finale kunnen ze al niet meer mislopen.

Drie Nederlandse handbalsters in Final Four Champions League

De vier clubs die zich hebben geplaatst voor de Final Four in de Champions League van het vrouwenhandbal zijn bekend. De kwartfinales werden zaterdag gespeeld en drie van de vier Nederlandse speelsters mogen op 11 en 12 mei in Boedapest strijden om de titel.

Het Hongaarse Györ, winnaar van de vorige twee edities, speelde met Nycke Groot tegen het Deense Odense van keepster Tess Wester. In Odense werd het 28-29 voor Györ, maar in eigen huis was het minder spannend: 33-21, onder meer dankzij twee goals van inmiddels ex-international Groot.

Het Franse Metz won in Roemenië eerder met 26-31 van CSM Bucuresti, waarna de ploeg met Sharon Nooitmeer - die niet tot scoren kwam - thuis een spannend duel met 23-22 won. Metz haalde drie keer eerder de kwartfinales van de Champions League, maar mag debuteren in de Final Four.

Roston-Don uit Rusland boekte met Lois Abbingh in het team al een 26-29 zege bij het Hongaarse Ferencvarosi, in Rusland werd het niet spannend. Abbingh tekende voor zeven goals en haar team plaatste zich met een 33-22 zege voor de eerste keer voor de Final Four.

Het Nederlandse HV Quintus speelde in de halve finales van de Challenge Cup, het vierde Europese niveau, speciaal voor landen met een minder sterke nationale competitie. Thuis in Kwintsheul verloor de ploeg met 21-25 van het Poolse Pogon Szczecin, in Polen viel het doek definitief met een 32-22 nederlaag.

Basketballers Leiden en Zwolle winnen zonder problemen

De nummers één en twee in de Dutch Basketball League hebben zaterdagavond zonder grote problemen een volgende zege geboekt. Koploper ZZ Leiden ging op bezoek bij Aris Leeuwarden, waar men vooral in het eerste (13-31) en derde kwart (15-32) toesloeg. Leiden won het duel met 69-92.

Nummer twee Landstede trok van Zwolle naar Amsterdam, waar het duel met Apollo op de kalender stond. De thuisploeg hield het tempo in het eerste kwart keurig bij, maar richting de rust en in de tweede helft bleken de Zwollenaren toch een stuk sterker: 63-87 en de 26e zege uit 30 wedstrijden.

De Den Helder Suns hebben de vijfde plek weer in handen gepakt na de nederlaag van Apollo en de eigen winst op Feyenoord Rotterdam. In eigen huis ging het drie kwarten min of meer gelijk op, maar in het laatste kwart pakte Den Helder dankzij onder meer 21 punten van Alex Laurent de winst: 80-69.

Eerste Superbikes-podium van het jaar voor Van der Mark, Bautista wint weer

World Superbikes-coureur Alvaro Bautista heeft ook de tiende race van het jaar gewonnen. Op het TT Circuit Assen eindigde de Spanjaard voor wereldkampioen Jonathan Rea en dat was ook al de tiende keer dit jaar dat die twee bovenaan eindigden.

Bautista pakte zoals gebruikelijk vanaf poleposition de leiding, Markus Reiterberger verschalkte Michael van der Mark en nam plek twee over. Achter de Nederlander schoof Rea vanaf plek acht aan, gevolgd door Leon Haslam, Alex Lowes, Toprak Razgatlioglu en Tom Sykes. Rea was op dreef en de wereldkampioen pakte Van der Mark ook al snel.

Rea nam ook de tweede plek over van Reiterberger, terwijl Van der Mark de aansluiting met de podiumplekken keurig vast wist te houden, tot hij de Duitser halverwege passeerde. Lowes en Haslam kwamen ook nog voorbij Reiterberger en vochten onderling nog een mooi duel uit om plek vier.

Voorin kon Rea niet meer doen dan hopen dat Bautista een fout zou maken, maar dat gebeurde niet en dus won de Spanjaard ook de tiende race van het seizoen, voor de wereldkampioen en diens Kawasaki. Van der Mark completeerde het podium met een derde plek, zijn eerste podiumplek van het jaar. Lowes hield Haslam van het lijf en werd vierde.

De Boer boekt eindelijk zege met Atlanta United in MLS

Frank de Boer heeft zijn eerste competitiezege met Atlanta United FC in de MLS binnen. De ploeg won zaterdagavond (lokale tijd) de uitwedstrijd tegen New England Revolution met 0-2.

Atlanta controleerde de wedstrijd van begin tot eind en creëerde ook de meeste en gevaarlijkste kansen. De Argentijnse middenvelder Ezequiel Barco scoorde twee keer voor de ploeg van De Boer. Hij opende na een halfuur spelen de score, die hij kort na rust naar een 0-2 voorsprong tilde met een prachtige krul in de kruising. DeJuan Jones bracht New Engeland na de openingstreffer van Barco nog langszij, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Atlanta United stijgt dankzij de zege van de twaalfde en laatste plaats naar de negende positie op de ranglijst van de Eastern Conference, met vijf punten uit vijf wedstrijden.

Samenvatting New England Revolution - Atlanta United. (Bron YouTube)

Fietser overleden na aanrijding met brommer

Zaterdagavond om 20.09 uur kwam er een melding binnen bij de politie van een aanrijding op het Postelse Hoefpad in Tilburg waarbij iemand gewond was geraakt. Hulpdiensten spoedden zich naar de locatie. De agenten, die als eerste ter plaatse waren, troffen daar een zwaargewonde man aan en enkele mensen die eerste hulp verleenden.

In overleg met de centralist van de meldkamer ambulancedienst besloot de politie te beginnen met reanimeren. In de tussentijd arriveerde een ambulance en was er een traumahelikopter onderweg. De hulp mocht niet baten en het slachtoffer, een 56 jarige man uit Tilburg, is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

Uit het eerste onderzoek bleek dat de man met zijn vrouw over het fietspad reed. Vanuit tegenovergesteld richting kwam een bromfiets. Door nog onbekende oorzaak kwamen de bromfietser en het slachtoffer in aanrijding met elkaar. De bromfietser raakte hierbij lichtgewond.

Na onderzoek in het ziekenhuis is de bestuurder van de bromfiets, een 24-jarige inwoner van Tilburg, aangehouden. Het pad is voor langere tijd afgesloten geweest en afgezet met hekken in verband met het onderzoek.

Politie zoekt automobilist die ontsnapte aan ongeluk

Zaterdagmiddag 13 april, vond op de Varsseveldsestraatweg in Aalten een verkeersongeval plaats. Hierbij waren enkele personenauto’s betrokken en raakte een 50-jarige man uit Winterswijk licht gewond. Rond 15.00 uur reden drie personenauto’s op de Varsseveldsestraatweg, ter hoogte van de Beunkdijk. Zij kwamen uit de richting van Varsseveld.

De eerste personenauto, die werd bestuurd door een 51-jarige vrouw uit Aalten, wilde linksaf slaan de Beunkdijk in en remde daarom af. De bestuurder van de auto die achter haar reed remde eveneens, reed rechts langs de auto en vervolgde zijn weg.

De bestuurder van de derde auto, een 40-jarige man uit Varsseveld, zag dit alles mogelijk te laat en probeerde een aanrijding te voorkomen. Hij week daarom uit naar links. Hierbij kwam hij op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een tegemoetkomende auto die werd bestuurd door een 50-jarige man uit Winterswijk. Deze bestuurder raakte licht gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie heeft alle betrokkenen en getuigen gehoord, maar wil ook graag in contact komen met de bestuurder van de tweede auto en vraagt hem of haar contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

MLB: Altuve slaat voor de vijfde keer op rij een homerun

José Altuve heeft opnieuw zijn waarde bewezen voor de Houston Astros. In de thuiswedstrijd tegen de Seattle Mariners wonnen de Astros met 3-1 dankzij een homerun van Altuve.

Altuve heeft dit seizoen alweer zeven homeruns geslagen en in de laatste vijf wedstrijden voor zijn team sloeg hij minstens een homerun. De kleine tweede honkman is daarmee de eerste speler sinds Morgan Ensberg, die in 2006 een franchiserecord neerzette door in zes wedstrijden op rij minstens één homerun te slaan. Altuve kon zondag het record tegen Mariners evenaren. De Astros hebben nu acht wedstrijden op rij gewonnen.

Altuve slaat vijfde homerun op rij (Bron: YouTube.com)


Waar vrijdag de wedstrijd tussen de San Francisco Giants en de Colorado Rockies over achttien innings ging was zaterdag negen innings weer voldoende. De Giants wonnen en dat was vooral te danken aan Madison Bumgarner. De 'ace' van de Giants gooide zeven sterke innings en kreeg in die innings maar twee runs tegen. Dankzij het goede optreden van Bumgarner kreeg de bullpen rust na de zware avond van vrijdag. 

In dezelfde divisie waar de Giants en de Rockies zitten hebben de Los Angeles Dodgers het moeilijk. Na tien wedstrijden had de ploeg van closer Kenley Jansen er acht van gewonnen, maar in de laatste zes wedstrijden wist de ploeg geen enkele overwinning te boeken. Ditmaal ging de ploeg met 4-1 onderuit tegen de Milwaukee Brewers.

Uitslagen MLB zaterdag: 
Chicago Cubs - Los Angeles Angels 5-6
Washington Nationals - Pittsburgh Pirates 3-2
New York Yankees - Chicago White Sox 4-0
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 3-1
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 5-9
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 10-3
Atalanta Braves - New York Mets 11-7
Kansas City Royals - Cleveland Indians 3-0
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 4-5
Seattle Mariners - Houston Astros 1-3
La Dodgers - Milwaukee Brewers 1-4
San Francisco Giants - Colorado Rockies 5-2
Minnesota Twins - Detroit Tigers 4-3
Cincinnati Reds - St. Louis Cardinals 5-2

Spookrijder om het leven gekomen bij frontale botsing

Op zaterdagavond 13 april is een 25-jarige man uit Zevenaar omgekomen bij een verkeersongeval op de Rijksweg A18 bij Kilder. Een 54-jarige man uit Huissen raakte hierbij ernstig gewond.

Het ongeval gebeurde rond 20.00 uur. De 25-jarige man reed om onbekende reden vanaf de Wijnbergseweg in Doetinchem, tegen het verkeer in, de Rijksweg A18 op in de richting van Wehl. Op de snelweg, ter hoogte van Kilder ontstond hierdoor een frontale aanrijding met de 54-jarige automobilist. Ook een derde auto werd geraakt. De twee inzittenden van deze auto bleven ongedeerd.

De A18 van Didam richting Doetinchem was als gevolg van het ongeval urenlang geheel afgesloten. De politie heeft technisch onderzoek verricht en onderzoekt hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren.

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding

Zaterdagavond kreeg de politie in Tilburg twee meldingen binnen dat inzittenden van een witte bestelbus een vuurwapen in hun hand zouden hebben. Beide keren is gezocht naar deze bestelbus door verschillende surveillance-eenheden maar werd op dat moment niet gevonden.

Later die nacht, om 01:40 uur, kwam er wederom een melding dat de inzittenden van een witte bestelbus een vuurwapen hadden gericht op de bestuurder van een andere auto. Die bestuurder voelde zich bedreigd en belde de politie terwijl hij de achtervolging inzette.

Omdat hij constant de locaties waar ze reden doorgaf kon de politie snel in de omgeving komen. Een surveillanceauto zag op de Ringbaan-West een witte bestelbus rijden met daarachter een personenauto. Ze reden met hoge snelheid en hadden duidelijk een conflict met elkaar. De beiden auto’s reden de Abeelstraat in die doodloopt.

Op het moment dat de auto’s naast elkaar tot stilstand kwamen startte de agenten, omdat er sprake was van een vuurwapen, de BTGV procedure. In grote lijnen houdt dat in dat de verdachten in de auto’s werden toegeschreeuwd dat ze niet meer mogen bewegen, dat ze hun handen in het zicht van de agenten moesten houden en dat bij iedere verdachte beweging geschoten kan worden.

Op dat moment gaf de bestuurder van de personenauto gas en kwam op de agenten in rijden. Eén agent loste daarop een waarschuwingsschot in de lucht. De auto stopte direct en beide inzittenden staken hun handen omhoog. Toen bleek dat dat de aangever was die de politie gebeld had. De procedure werd voorgezet op de inzittenden van de bestelbus.

Er zijn drie mannen uit Tilburg aangehouden van 16,17 en 19 jaar. In de bestelbus werd een vuurwapen aangetroffen. Het drietal is overgebracht naar het bureau. De recherche gaat onderzoeken of de eerdere meldingen ook betrekking hebben op deze verdachten.

Telefoondief gepakt dankzij geluidjes

Na de diefstal van een telefoon heeft de politie zondagochtend rond 04.30 uur een 19-jarige man aangehouden. Dit gebeurde in het centrum van Haarlem.

In de Gravinnensteeg stond de verdachte die bij het zien van de agenten er vandoor ging. De man was al achtervolgd door een groepje personen. Die speelden via track-and-trace software geluiden af op de gestolen telefoon. Zo waren zij bij de jongen uitgekomen.

Agenten wisten deze verdachte na een korte achtervolging aan te houden. De verdachte had naast de getraceerde telefoons ook andere gestolen goederen bij zich. De man is aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Molinari begint als leider aan slotdag Masters, Woods eerste achtervolger

Francesco Molinari staat na derde dag van The Masters aan de leiding. De Italiaanse golfer heeft na 54 holes een voorsprong van twee slagen de Amerikanen Tiger Woods en Tony Finau.

Molinari was een van de vijf leiders na de tweede dag en ook op de derde dag maakte Molinari indruk op de baan van Augusta. De r. De Italiaan die vorig jaar The Open won, zijn eerste majorzege, speelde zaterdag een foutloze ronde in 66 (-6) slagen en staat voor het toernooi op -13.

Molinari heeft twee slagen voorsprong op Woods en Finau. Woods begon met een bogey op de vijfde hole, maar herstelde dat in de rest van de ronde met zes birdies. Finau kende nog een betere ronde dan zijn landgenoot. De 29-jarige golfer speelde een geweldige ronde en speelde Tony Finau speelde zaterdag een fantastische ronde van 64, één slag boven het baanrecord. Ook Webb Simpson maakte een ronde van 64 slagen.

Vanwege het aangekondigde slechte weer zal de start al vroeg zijn. Waar normaal gesproken de laatste groep om 20.20 van start ging moeten ze nu vijf uur vroeger van start. Ziggo zal de uitzending ook eerder beginnen en 15.00 zijn de eerste beelden te zien.

F1: Uitslag Grand Prix van China

Lewis Hamilton heeft de duizendste race uit de historie van de Formule 1 op zijn naam geschreven. Als een spannende wedstrijd zal deze niet de boeken ingaan, want de regerend wereldkampioen won eenvoudig voor Valtteri Bottas en Sebastian Vettel. Max Verstappen eindigde op plek vier.

Bottas startte vanaf poleposition, maar Hamilton was beter weg en greep voor zijn Mercedes-teamgenoot de leiding. Daarachter sloten Charles Leclerc, Vettel en Verstappen aan. In het achterveld kwam Daniil Kvyat eerst in aanraking met de McLaren van Carlos Sainz en direct daarna met diens teamgenoot Lando Norris die even door de lucht vloog. Beide McLarens moesten naar de pits met schade, terwijl Kvyat door de wedstrijdleiding bestraft werd met een drive-through.

Vooraan hadden Hamilton en Bottas van achteren niets te vrezen van Leclerc. Sterker nog, de Monegask werd door Ferrari na negen ronden aan de kant gedirigeerd omdat Vettel sneller zou zijn. Verstappen sloeg het enkele seconden hierachter gade. De Nederlander was na achttien ronden de eerste van de toppers die pitte, een ronde later gevolgd door Vettel. Dit zorgde ervoor dat de Red Bull een inhaalpoging kon wagen bij de Ferrari van Vettel. Het lukte bijna, maar Verstappen schoot in de hairpin aan het einde van het lange rechte stuk iets te ver door, waardoor Vettel terug kon komen en zijn Ferrari er voor kon zetten. De Italianen lieten Leclerc langer doorrijden in de hoop later nog iets te kunnen doen, al pakte die keuze voor de Monegask niet goed uit.

Met nog twintig ronden te gaan koos Verstappen opnieuw voor een bezoek aan de pits omdat Leclerc hem met rasse schreden naderde en hij met nieuwe banden wel voor plek vier kon gaan. De rest van de top volgde, inclusief Leclerc die door Ferrari opnieuw laat binnen werd gehaald, waardoor de Monegask geen bedreiging meer vormde. In de slotfase haalde Red Bull Gasly binnen voor een extra stop, omdat de Fransman in niemandsland reed. Hij pakte op zijn verse banden de snelste ronde en haalde zo een punt bij de directe concurrentie weg.

Na 56 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Bottas en Vettel. Verstappen eindigde op plek vier, voor Leclerc, Gasly en Daniel Ricciardo die hiermee zijn eerste punten voor Renault pakte. Sergio Perez greep de achtste stek, voor Kimi Räikkönen en Alexander Albon die vanuit de pits moest starten na een crash in de derde vrije training.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:32:06.350
2 V. Bottas Mercedes +6.552
3 S. Vettel Ferrari +13.744
4 M. Verstappen Red Bull +27.627
5 C. Leclerc Ferrari +31.276
6 P. Gasly Red Bull +1:29.307
7 D. Ricciardo Renault +1 ronde
8 S. Pérez Racing Point +1 ronde
9 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
10 A. Albon Toro Rosso +1 ronde
11 R. Grosjean Haas +1 ronde
12 L. Stroll Racing Point +1 ronde
13 K. Magnussen Haas +1 ronde
14 C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
15 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
16 G. Russell Williams +2 ronden
17 R. Kubica Williams +2 ronden
DNF L. Norris McLaren +6 ronden
DNF D. Kvyat Toro Rosso +15 ronden
DNF N. Hülkenberg Renault +40 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 68
2 Valtteri Bottas Mercedes 62
3 Max Verstappen Red Bull 39
4 Sebastian Vettel Ferrari 37
5 Charles Leclerc Ferrari 36
6 Pierre Gasly Red Bull 13
7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 12
8 Lando Norris McLaren 8
9 Kevin Magnussen Haas 8
10 Nico Hülkenberg Renault 6
11 Daniel Ricciardo Renault 6
12 Sergio Perez Racing Point 5
13 Alex Albon Toro Rosso 3
14 Lance Stroll Racing Point 2
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 1
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
17 Romain Grosjean Haas 0
18 Carlos Sainz Jr. McLaren 0
19 George Russell Williams 0
20 Robert Kubica Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 130
2 Ferrari 73
3 Red Bull 52
4 Renault 12
5 Alfa Romeo 12
6 Haas 8
7 McLaren 8
8 Racing Point 7
9 Toro Rosso 4
10 Williams 0

Discountsupermarkten duurder dan servicesupers

Wie goedkoop boodschappen wil doen, moet daarvoor niet bij de Lidl of de Aldi zijn, maar bij Dirk. Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van Kassa, dat 27 artikelen bij 6 verschillende supermarkten insloeg en de prijzen met elkaar vergeleek. 

Voor de boodschappen was Kassa bij Dirk 42,25 euro kwijt, bij nummer twee, de Jumbo, rekenden ze 42,90 euro af. Op plaats drie stond Plus met 44,31 euro, Albert Heijn volgt met 46,18 euro. Op de laatste plaatsen eindigen de Lidl met 46,97 euro en de Aldi met 47,51 euro. Opvallend is dat bij de servicesupermarkten de boodschappen goedkoper waren dan een jaar geleden, ondanks de BTW-verhoging. Bij de discounters was het programma duurder uit dan vorig jaar. 

Volgens Paul Moers, supermarktdeskundige, kunnen de servicesupers de prijzen van hun budgetproducten laag houden omdat ze de stijgende kosten in de rest van het assortiment kunnen doorberekenen. De discounters hebben een beperkter assortiment en hebben dat voordeel niet. Verder zou de kwaliteit van de budgetsupers wel hoger liggen dan dat van de servicesupermarkten. 

Discountsupermarkten duurder dan servicesupers (Foto ter illustratie: Pixabay)
Discountsupermarkten duurder dan servicesupers (Foto ter illustratie: Pixabay)

FOK! Wat een weer: de ergste kou hebben we gehad, brrrr

Goeiedag!  

Het was gisteren echt een dag om in bed te blijven liggen, maar uiteindelijk ben ik er maar om 16.00 uitgekomen. Brrrr, wat is het koud buiten zeg, en als koukleum had ik gisteren dan ook niets te zoeken buiten. De zon scheen wel, maar er vielen ook voorjaarsbuien (het woord winters weiger ik te gebruiken  ). Het hagelde geregeld en op diverse plaatsen viel ook gewoon sneeuw. Héél lokaal werd zelfs onweer gemeld. In de zonneschijn was het, voor zover mogelijk, nog wel enigszins uit te houden.

De buien verdwijnen nu, en dan kunnen we ons opmaken voor een bitterkoude nacht met minima van -2 tot 0 graden. Dus vorstgevoelige plantjes mogen zeker wel naar binnen toe. Daarbij is het eerst nog helder. Pas later in de nacht neemt in het oosten de bewolking wat toe. 

Vandaag zien we een afwisseling van wolken en zon. Het blijft tot de avond wel op de meeste plaatsen droog. In de middag wordt de bewolking in de oostelijke helft wat dikker en uiteindelijk kan daar dus in de avond ook een beetje regen gaan vallen. Het is al iets minder koud dan vandaag met maxima rond de 10 graden. De wind is nog steeds noordoost en is matig van kracht. Alleen op de Wadden waait het wat harder.

Volgende week gaat het hogedrukgebied aan de wandel, en zodoende draait de stroming bij ons naar het oosten toe. Daarmee wordt steeds zachtere lucht aangevoerd. Aan het einde van de week kan het wel eens 20 graden worden in het zuiden, maar ook elders is het met 17 graden prima uit te houden. 

Kortom, de kou gaat gelukkig uit de lucht. Wat niet verandert is dat het toch op de meeste plaatsen droog zal blijven de hele komende week.

Fijn weekend!  

Affikkende windmolen (Foto: Interpretatie)
Deze windmolen heeft zijn laatste energie gegeven. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bivakmutsen en imitatievuurwapens in Rotterdam: acht aanhoudingen

Zaterdagavond kreeg de politie een melding binnen van bezorgde burgers dat er een groep mannen met bivakmutsen en wapens zou rondlopen bij de Rotterdamse Olympiaweg. Een groot aantal agenten ging erop af en hield acht mannen aan voor wapen- en vuurwerkbezit. Mogelijk ging het om het opnemen van een videoclip, sowieso ging het om ondoordacht gedrag wat burgers zorgen baart en angst aanjaagt.

De Olympiaweg, ter hoogte van het stadion, ook wel Voorplein genoemd, was de locatie waar de melder de groep van zo'n twintig mannen met bivakmutsen zag rondlopen. Agenten controleerden de groep en doorzochten een auto.

Van de 20 personen zijn er 8 aangehouden:

- 1 kon geen ID tonen;

- 2 waren in bezit van vuurwerk;

- 1 had een mes in bezit;

- 3 drie zaten in een auto waarin een Kalasjnikov werd aangetroffen;

- 1 verdachte acht had ook nog een imitatievuurwapen in zijn schoudertas.

Het grote aanvalsgeweer, een Kalasjnikov dus, bleek ook een imitatie. Het was samen met het nepvuurwapen nauwelijks van echt te onderscheiden.

Rapclip
De groep zou de wapens, het vuurwerk en de bivakmutsen mogelijk gebruiken voor het opnemen van een rapclip. Agenten zoeken dit nog verder uit door de verdachten te verhoren. Hoe dan ook: naïever kan het haast niet. Er bestaat werkelijk geen enkele geldige reden om zo over straat te gaan. Niet in een drukke wijk zoals zaterdagavond in Rotterdam-Zuid waar Feyenoord speelde, ook niet in een rustig straatje en zelfs niet in een parkje. Het zorgt voor onnodige politie-inzet, levensgevaarlijke situaties, en paniek bij burgers die terecht de politie bellen die bij vuurwapenmeldingen zelf ook het wapen trekt.

Imitatievuurwapen in Rotterdam
Imitatievuurwapen in Rotterdam (Foto: politie) 

Marquez pakte zesde MotoGP-pole op COTA

Marc Marquez heeft alweer voor de zesde keer in zijn MotoGP-carrière de poleposition gepakt op het Circuit of the Americas in Texas. De Spaanse wereldkampioen greep er vorig jaar naast, maar staat zondag weer op 'zijn' eerste plek.

Vanwege de zware stormen die door Texas trekken werden de derde vrije trainingen voor alle klasses afgelast, maar de kwalificaties konden wel plaatsvinden nadat de meeste stormsystemen zich een weg naar onder meer Louisiana hadden gebaand.

In die kwalificatie zette Marquez op zijn Honda de snelste tijd neer, 0,273 seconden voor de Yamaha van Valentino Rossi en 0,360 tellen voor de Honda van Cal Crutchlow. Jack Miller (Ducati), de verrassende Pol Espargaro (KTM) en Maverick Viñales (Yamaha) vullen rij twee.

In de Moto2 ging de pole naar Marcel Schrötter, die Alex Marquez 0,058 seconden het nakijken gaf. De Brit Sam Lowes completeert de eerste rij, Thomas Lüthi, Brad Binder en Jorge Navarro starten op rij twee en Bo Bendsneyder vertrekt vanaf de zestiende stek.

Niccolo Antonelli greep de pole op overtuigende wijze in de Moto3. De 'veteraan' klopte Raul Fernandez met 0,501 seconden, terwijl de Argentijn Gabriel Rodrigo op 0,783 derde werd. Jaume Masia en Darryn Binder waren de enige twee anderen binnen een seconde van Antonelli, Aron Canet maakt rij twee vol.

De Moto3 trapt de racedag op COTA zondag om 18.00 uur Nederlandse tijd af, om 19.20 uur gevolgd door de Moto2. De MotoGP gaat tot slot om 21.00 uur van start.

Piepjong Barcelona grijpt in El Alcoraz naast verdiende overwinning

Barcelona heeft zaterdag genoegen moeten nemen met een gelijkspel bij Huesca. Het duel in het stadion van de promovendus eindigde doelpuntloos.

Coach Ernesto Valverde was met zijn gedachten duidelijk bij het naderende weerzien met Manchester United in de Champions League en gunde Jean-Clair Todibo, Jeison Murillo, Rique Puig en Moussa Wagué hun eerste minuten in LaLiga. De basiself van Barcelona had een gemiddelde leeftijd van 24 jaar en 133 dagen en was daarmee het jongste elftal in een LaLiga-duel dit seizoen.

De eerste helft in El Alcoraz was redelijk saai en het aantal kansen was op een hand te tellen. Huesca startte goed aan de wedstrijd, maar Barcelona nam het initiatief over naarmate de eerste helft vorderde. De beste kansen voor rust vonden in de vijftiende minuut plaats. Na een goede pass van Riqui Puig kreeg Ousmane Dembélé het leer niet langs Roberto Santamaria en de doelman keerde daarna ook een kopbal van Jeison Murillo na een corner.

De beste mogelijkheid van Huesca vond zes minuten voor rust plaats. Eric Gallego ontdeed zich van Murillo en schoot de bal vervolgens net voorlangs het doel van Marc-André ter Stegen. De thuisploeg, die dit seizoen in het Camp Nou met 8-2 ten onder ging, kwam na nog geen uur spelen goed weg. Een schot van Malcom eindigde op de paal en de daaropvolgende rebound van Carles Aleñá ging maar millimeters naast.

Huesca had in de tweede helft meer moeite om Barcelona van zich af te houden, maar echt gevaarlijk waren de Catalanen niet of nauwelijks. Ook niet na een dubbele wissel van Valverde: Riqui Puig en Dembélé gingen naar de kant, ten faveure van Philippe Coutinho en Jordi Alba. Ook de entree van Arthur, als vervanger van Aleñá, sorteerde geen effect. Barcelona heeft nu negen punten meer dan Atlético Madrid.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Espanyol - Alaves 2-1
Huesca - FC Barcelona 0-0
Atletico Madrid - Celta de Vigo 2-0
Sevilla - Real Betis 3-2

SPAL verkloot kampioensfeestje Juventus met verrassende zege

Juventus zou zaterdag voor de achtste keer op rij kampioen worden in de Serie A, maar niks is minder waar. Een punt was op bezoek bij SPAL voldoende en dat lukte niet: 2-1.

Juventus begon met een B-elftal, onder meer zonder Cristiano Ronaldo, maar kwam na een half uur dankzij Moise Kean wel op 0-1. Na rust trok Kevin Bonifazi de stand echter gelijk, waarna Sergio Floccari SPAL een kwartier voor tijd de winst bezorgde.

Problematisch is het overigens allemaal niet voor Juventus en stiekem komt het wellicht wel goed uit: nu kan men over een week gewoon in eigen huis de titel pakken tegen Fiorentina.

Met nog zes wedstrijden te gaan is het mooi overzichtelijk: als Juventus nog ergens één punt pakt, of Napoli één punt laat liggen, is Juventus kampioen.

Uitslagen Serie A zaterdag
SPAL - Juventus 2-1
AS Roma - Udinese 1-0
AC Milan - Lazio Roma 1-0

Laatste reviews en specials
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
©FOK.nl e.a.