FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 april 2019

Historische maanlanding Israël eindigt in crash

Voor liefhebbers van de Israëlische ruimtevaart hebben we goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat maanlander Beresheet de maan donderdag bereikt heeft en nu op onze naaste buur is. Het slechte nieuws is dat dat middels een crash gebeurde en niet met een geplande zachte landing.

Op 22 februari schoot SpaceX de verkenner de ruimte in, waarmee Israël na de VS, de Sovjet-Unie en China het vierde land wilde worden dat met succes een maanlanding maakte. Het bijzondere is daarbij dat de drie andere landen dat via de overheid deden, maar Beresheet - dat 84 miljoen euro heeft gekost - is volledig gefinancierd vanuit de privésector.

Zo'n twintig kilometer boven het maanoppervlak stuurde de verkenner nog een selfie, kort voor de geplande landing viel de belangrijkste motor uit en werd het contact verbroken. Het is nog niet bekend of het contact hersteld kan worden en of er nog íets werkt, maar gelijk nadat duidelijk was dat het fout ging liet men wel trots weten het zevende land te zijn dat een ruimtesonde in een baan om de maan bracht.

Premier Benjamin Netanyahu was aanwezig in de controlekamer en gaf aan te hopen dat er binnen drie jaar een nieuwe poging gedaan kan worden.

Verslag van het hele gebeuren, na ongeveer een half uur wordt duidelijk dat het niet is gelukt (Bron: YouTube)

Minister motiveert ontheffing windmolenpark Netterden onvoldoende

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet opnieuw beslissen op de bezwaren om Windpark Den Tol een ontheffing te verlenen van het verbod om een aantal vogel- en vleermuissoorten te doden en verwonden. Dat oordeelt de rechtbank. Windpark Den Tol vroeg deze ontheffing aan om een windmolenpark te kunnen bouwen in de buurt van Netterden. Volgens de rechtbank heeft de minister onvoldoende gemotiveerd waarom de ontheffing kan worden verleend.

Op 24 februari 2014 vroeg Windpark Den Tol aan de minister voor een aantal vogel- en vleermuissoorten om ontheffing van het verbod om dieren te doden en verwonden. In een bij de aanvraag gevoegd rapport is vermeld dat voor het totale windpark - het aantal slachtoffers van vleermuizen door aanvaring wordt geschat op 10 tot 20 per jaar. Voor vogels zou dat aantal op ongeveer 200 per jaar worden geschat. De minister verleende ontheffing bij besluit van 11 oktober 2018 aan Windpark Den Tol, ondanks bezwaren van NABU en stichting TegenWind. NABU is een Duitse natuurbeschermingsvereniging en TegenWind is een stichting die het verbeteren en behouden van de kernen in de gemeente Oude IJsselstreek tot doel heeft. Daaronder valt ook de flora en fauna onder. Deze 2 organisaties stelden daarom beroep in bij de rechtbank.

Instandhouding diersoorten verslechtert niet
Volgens TegenWind moest de minister de ontheffing weigeren, omdat het voortbestaan van de betrokken diersoorten hierdoor wordt bedreigd. In de Wet natuurbescherming staat dat een ontheffing voor het doden of verwonden van vogels uitsluitend wordt verleend als is voldaan aan de voorwaarde dat de maatregelen niet leiden tot verslechtering van de staat van instandhouding van de betrokken diersoorten. Volgens de rechtbank mag de minister zich op het standpunt stellen dat de instandhouding van de betrokken diersoorten niet verslechtert.

Onvoldoende gemotiveerd
NABU en Tegenwind zijn het er niet mee eens dat de minister geen voorschriften in de vorm van een stilstandvoorziening en een monitoringsverplichting voor vogels en vleermuizen in de ontheffing heeft opgenomen. Een stilstandvoorziening zorgt er - samengevat - voor dat de ‘windmolens’ nagenoeg stil staan in periodes met intensieve trek van trekvogels tijdens het voor- en najaar bij weersomstandigheden met slecht zicht en/of tegenwind. Volgens de rechtbank heeft de minister het niet-opnemen van een stilstandvoorziening voor vogels en vleermuizen niet deugdelijk gemotiveerd. Verder motiveert de minister onvoldoende dat het schrappen van een stilstandvoorziening betekent dat de monitoringsverplichting komt te vervallen.

Economisch belang versus natuurbeschermingsbelang
Bovendien heeft de minister niet gemotiveerd op welke wijze alle in aanmerking komende belangen zijn meegewogen. Dat geldt bijvoorbeeld op het punt van de hoogte van de kosten van een radarsysteem en het opbrengstverlies, waarover Windpark Den Tol en NABU/Tegenwind van mening verschillen. Ook is niet inzichtelijk op welke wijze het economisch belang van Windpark Den Tol (kennelijk) voor de minister een doorslaggevende rol heeft gespeeld ten nadele van het natuurbeschermingsbelang.

Beroepen gegrond
De rechtbank verklaart de beroepen NABU en Tegenwind gegrond en vernietigt het bestreden besluit. Dit betekent dat de minister opnieuw op de bezwaren moet beslissen met inachtneming van deze uitspraak van de rechtbank.

Van Gerwen wint in Premier League van Smith; Cross blijft koploper

Het rondreizend dartcircus is neergestreken in Liverpool. Het is de elfde avond van zeventien weken Premier League. Rob Cross opende de avond met een zege op Peter Wright. 

Rob Cross 8-5 Peter Wright
Cross begon sterk en met een 140-finish was een eerste break een feit. Pas in de vierde leg liet Wright van zich horen. Dat was in een leg waarin hij nog drie perfecte pijlen nodig had voor een negendarter. Wright miste de eerste triple 20 al, waardoor dat feestje niet doorging. Wel kwam hij terug tot 3-1 en 4-2. 

Cross liep nog een break uit, waarna Wright die nog terugpakte (6-3). Wright wam daarna in zijn eigen leg terug tot 6-4. Daarna harkte Cross de wedstrijd binnen: 8-5. Cross verstevigt met deze winst zijn koppositie in de Premier League. 

Gerwyn Price 8-5 Mensur Suljovic
Price kwam sterk uit de startblokken. De bonkige darter kwam 3-0 voor, maar daarna gaf Price het weer helemaal weg. Net als tegen Michael van Gerwen. Suljovic herstelde zich knap toen Price het liet afweten en nam zelfs de leiding over: 3-4.

Het publiek vond het wel mooi. Zelfs bij een bouncer van Price klonk cynisch gejuich. Waarschijnlijk maakte Price dat juist weer sterker, want hij nam de leiding weer over: 5-4. Hij kwam met de schrik vrij en won de pot in Liverpool met 8-5.

James Wade 7-7 Daryl Gurney
Eerder dit seizoen werd het 7-0 voor Wade, ditmaal kon Daryl Gurney wel mee met The Machine. Met een 70-finish was het 1-1, om vervolgens te profiteren van drie missers van Wade op de dubbels. Met een 90-finish en een veertiendarter was het 1-3. Die marge bleef op het bord tot 3-5, waarop Gurney zijn beurt op de dubbels miste. Wade boog het om en kwam met een 65-finish op 6-5. Een elfdarter van Superchin zorgde voor 6-6, gevolgd door de allereerste 180’er van de partij van Wade. Gurney gooide er in de slotleg echter ook gelijk één en zo was het met een tiendarter 7-7.

Michael Smith 3-8 Michael van Gerwen
Het was weer harken geblazen voor Michael van Gerwen. De kale sloopkogel liet weinig heel van Michael Smith: 8-3. Smith pakte bij 4-0 zijn eerste leg. Na de 6-1 voorsprong liet Van Gerwen de teugels even vieren. Smith kon terugkomen tot 6-3. Maar daarna pakte Van Gerwen weer de draad op en trok hij de wedstrijd naar zich toe met een gemiddelde van 109,11.

Voetbaladvocaat: 'Gedrag politie verergerde ongeregeldheden'

Advocaat Christian Visser, gespecialiseerd in voetbal-gerelateerde strafzaken, zegt dat het gedrag van de politie gisteravond bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam de ongeregeldheden heeft verergerd.

Voor de wedstrijd Ajax-Juventus zette de politie onder andere een waterkanon in tegen supporters die vuurwerk afstaken. Visser kijkt met verbazing naar de beelden: "Er lijkt niet echt een plan achter te zitten".

De politie had de Ajax-fans eerder op de dag al gewaarschuwd voor het afsteken van vuurwerk, of het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Toen er voor aanvang van de wedstrijd, bij een zogenoemde Entrada (een sfeeractie van supporters), toch vuurwerk werd afgestoken bij de Arena, greep de politie hard in.

Waterkanon afgeschaft in Engeland
Politie te paard en twee waterkanonnen van de ME werden ingezet om de menigte uit elkaar te drijven. Visser begrijpt daar niets van. "Het gebruik van een waterkanon is zo onverstandig. In Engeland en Wales is dat ook afgeschaft, en niet zonder reden. Ze vinden daar dat het contraproductief is. En dat blijkt ook wel; het verergert de ongeregeldheden. Er was alleen vuurwerk en daarna werden er voorwerpen gegooid. Dat komt doordat zo'n middel wordt ingezet."

Visser zegt ook het beleid van de politie niet helder te vinden. Volgens de advocaat, zelf ook groot Ajax-fan, is het inconsequent dat bij eerdere wedstrijden niet op deze manier werd opgetreden. "Vuurwerk afsteken is verboden, daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen, maar het leek erop dat het gedoogd werd bij voetbalwedstrijden. Bij iedere Europese wedstrijd is er veel vuurwerk buiten het stadion, en er werd nooit ingegrepen", aldus de advocaat.

Uitleg van burgemeester
Er zijn bij deze ongeregeldheden ruim dertig mensen aangehouden. Eerder op de dag arresteerde de politie al zo'n honderd, voornamelijk Italiaanse voetbalsupporters. D66 en de PvdA hebben aangegeven uitleg te willen van burgemeester Halsema over het optreden van de politie.

Laptop met nieuw album van rapper Dio gestolen: 'Ik moet op de blaren zitten'

Fans van Dio moeten waarschijnlijk nog iets langer wachten op nieuwe muziek van de rapper. Zijn laptop, met daarop al zijn nieuwe liedjes, is hij namelijk kwijt en een reservekopie is er niet.

Een gezellig avondje met een vriend naar een concert in de Ziggo Dome liep voor rapper Dio gisteravond net wat anders af. Bij terugkomst in de garage bleek de volledige achterruit van zijn auto te zijn vernield. Maar dat niet alleen: de dieven namen zijn laptop mee.

'Maak nou een back-up'
Op de laptop staan onder andere nieuwe liedjes en het aanstaande album van de rapper. Een back-up van zijn nummers heeft Dio niet: "Ik heb heel veel muziek gemaakt de afgelopen tijd en ik heb er de hele tijd aan gedacht. Ik zat de hele tijd te denken van maak nou een back-up. Gooi al die files in een Dropbox, maar door nalatigheid is het er niet van gekomen. Nu moet ik gewoon met mijn billen op de blaren zitten."

NHL: Jacht op Stanley Cup geopend, Pavelski scoort eigen tanden eruit

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn de play-offs woensdagavond van start gegaan. De eerste vijf van de in totaal acht onderlinge duels in de eerste ronde gingen van start, de overige drie beginnen donderdagavond.

In het oosten viel gelijk een stunt te noteren. De Tampa Bay Lightning domineerde het reguliere seizoen en begon thuis tegen de Columbus Blue Jackets prima: na één periode stond het 3-0. De bezoekers vochten zich echter terug en dankzij Nick Foligno, David Savard, Josh Anderson en Seth Jones kwamen ze op 3-4, wat de eindstand bleek.

De New York Islanders kenden ook een lekkere start tegen de Pittsburgh Penguins. Een goal na een halve minuut werd wegens offside nog afgekeurd, Jordan Eberle opende de score na 1:40 alsnog. Drie keer kwamen de Islanders op voorsprong, drie keer vochten de Penguins zich terug. Josh Bailey raakte kort voor tijd bij 3-3 de paal, maar in overtime schoot hij de thuisploeg alsnog naar de winst: 4-3.

De Blue Jackets stunten (Bron: YouTube)

De Winnipeg Jets kwamen thuis op 1-0 tegen de St Louis Blues, maar in de derde periode sloegen de bezoekers toe: David Perron tekende voor de gelijkmaker, Tyler Bozak schoot de Blues twee minuten voor tijd naar de 1-2 zege.

Roman Josi bracht de Nashville Predators thuis op voorsprong tegen de Dallas Stars, maar twee goals van Miro Heiskanen en een treffer van Mats Zuccarello draaiden het om naar 1-3, waar een fraaie goal van PK Subban niet meer genoeg aan kon veranderen.

Het meest pijnlijke moment kwam in San Jose, waar de Sharks de Vegas Golden Knights ontvingen. Joe Pavelski werkte een hard schot van Brent Burns het doel in, maar deed dat met zijn gezicht, waardoor hij de nodige tanden verloor. Het mocht de pret niet drukken en een 3-0 voorsprong werd uiteindelijk keurig uitgebouwd naar een 5-2 zege voor de Sharks.

NHL play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs, East 1st Round - Wedstrijd 1
01.30 Washington Capitals - Carolina Hurricanes, East 1st Round - Wedstrijd 1*
04.00 Calgary Flames - Colorado Avalanche, West 1st Round - Wedstrijd 1

Pavelski scoort en verliest wat tanden (Bron: YouTube)

Bijleveld: "We zijn samen sterker, onze eenheid is onze kracht"

Wat minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten betreft zou de 70e verjaardag van de NAVO moeten leiden tot een jaar van bezinning. Dat zei ze vanavond tijdens de NAVO Night in Utrecht. Daar werd niet alleen teruggeblikt op de afgelopen 7 decennia. Ook de huidige staat van de trans-Atlantische betrekkingen kwam ter sprake. Tevens werd ingegaan op de vraag of de NAVO nog toekomst heeft.

Volgens Bijleveld vormt de alliantie de hoeksteen van de vrijheid. De lidstaten beloofden immers elkaar te beschermen als het erop aankomt. In die sterke 70-jarige NAVO zijn voormalige vijanden nu bondgenoten. Bijleveld nam Duitsland en Nederland als voorbeeld. Militairen van beide landen beschermen daar nu de oostgrens van de NAVO. Dat gebeurt met het gezamenlijke tankbataljon vanaf een basis in Lohheide.

Plicht
Bijleveld: “Naar onze mening zijn we samen sterker - en onze eenheid is onze kracht. Omdat de eenheid afschrikt. Het is een van de redenen waarom er zo lang vrede is, maar je hebt als lidstaat wel de plicht bij te dragen aan die vrede. We kunnen niet profiteren van een club zonder een vergoeding te betalen. U weet waar ik het over heb: die 2 procent.”

De minister bracht in herinnering dat Nederland al 25 jaar die 2 procent niet heeft betaald. “En tot op de dag van vandaag betalen we nog steeds niet de volledige vergoeding. Vandaag is het niet alleen de president van de VS die vraagt onze bijdrage te verhogen”, waarschuwde ze. “Het is ook de huidige geopolitieke situatie die om meer smeekt.”

Bijleveld noemde wel dat Nederland mankracht levert aan meerdere coalities. Denk aan Trident Juncture van vorig jaar, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. De minister meldde haar toehoorders dat de Amerikaanse admiraal James Foggo, die deze oefening leidde, de Nederlandse troepen complimenteerde. “Hij noemde hun professionaliteit ‘ongeëvenaard’.”

Bedreiging
Bijleveld bezocht vorige maand de Nederlandse militairen in Litouwen, die daar deel uitmaken van de versterkte militaire NAVO-aanwezigheid. Ze sprak ook met Litouwse militairen over de Russische bezetting en voelde het gewelddadige recente verleden. De Litouwers hebben een handleiding over wat te doen in geval van een invasie. Volgens de minister lijkt het een wereld ver weg van de onze. “Maar het is de wereld van onze bondgenoot, dus onze wereld. De bedreiging voor hun veiligheid is voor ons een oproep om te helpen. Dat is wat bondgenoten doen. Dat is wat een alliantie doet. Het is één voor allen en allen voor één. Dit jaar vieren we die belofte, de kern van onze alliantie. Maar zoals ik al zei, het is ook een jaar van bezinning.”

Daarop vroeg Bijleveld zich af wat geschiedenisboeken zeggen als er op een dag wordt teruggekeken naar dit moment in de tijd. Volgens haar vertellen ze sowieso over de jaren waarin oude zekerheden zijn afgebrokkeld, zoals het INF-verdrag. “Of vertellen ze over de tijd waarin de geopolitieke wereldmacht verschoof en er nieuwe dreigingen ontstonden. Een tijd waarin de NAVO-landen hun defensiebudgetten na tientallen jaren van bezuinigingen verhoogden”, aldus Bijleveld.

Turkse minister opent nieuw consulaat aan Museumplein in Amsterdam

De Turkse minister van Buitenlandse zaken was vandaag in Amsterdam. Na een overleg met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, opende Mevlüt Çavuşoğlu het nieuwe Turkse consulaat.

Tientallen Turkse Amsterdammers gingen richting Museumplein om Çavuşoğlu te zien.

Hoewel het consulaat al sinds mei vorig jaar in bedrijf is, was de officiële opening vandaag. Na het afspelen van beide volksliederen gaf de minister een korte toespraak.

Amsterdam wil geen benzine meer voor tankstation Stadionplein

Bij het tankstation op het Amsterdamse Stadionplein kan straks alleen nog maar elektriciteit 'getankt' worden. Het stadsbestuur heeft deze week besloten dat het tankstation veranderd wordt in een duurzame mobiliteitshub.

Bij het tankstation wil de gemeente gaan experimenteren met verschillende deelconcepten, zoals deelfietsen en auto's. Ook moeten er volgens de gemeente 'slimme logistieke' oplossingen komen bij het tankstation.

'Van bezit naar gebruik'
Wethouder Dijksma: 'Door over te gaan van bezit naar gebruik van verschillende vormen van vervoer kunnen we de stad bereikbaar houden en tegelijkertijd meer ruimte op straat creëren voor bijvoorbeeld speelplaatsen en groen. Dit lab kan een spil vormen van innovatie op het gebied van mobiliteit in de stad.'

Prijsvraag
Naar verwachting zal er eind van het jaar een aanbestedingsprocedure plaatsvinden voor de ontwikkeling van het lab. Volgend jaar moet het lab in gebruik genomen gaan worden. Maar over de naam zijn ze er nog niet helemaal uit, daarom roept de gemeente Amsterdammers op een passende naam te bedenken voor het 'Smart Mobility Lab'. Hier wordt nog een prijsvraag voor uitgeschreven.

Fietser tijdens de spits uit de Coentunnel gehaald

De politie heeft tijdens de avondspits een fietser uit de Coentunnel geplukt. Een tunnelbuis moest daarom tijdelijk worden afgesloten.

Het gebeurt de laatste tijd wel vaker dat er verdwaalde fietsers gespot worden in tunnels die uitsluitend bedoeld zijn voor auto's en andere zwaardere voertuigen. Meerdere fietsers dachten de IJtunnel te kunnen nemen voor een snelle oversteek vanuit Amsterdam Noord. Ook de Piet Heintunnel werd al een paar keer door fietsers doorkruist.

Hoe de fietser in de Coentunnel terecht is gekomen, is vooralsnog een raadsel.

Handballers geven tegen Slovenië in slotminuut zege uit handen

Het Nederlandse handbalteam heeft in de kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap verloren van Slovenië. Na het hele duel op voorsprong te hebben gestaan gaf Oranje de zege alsnog uit handen: 26-27.

In Almere begon Nederland goed aan de wedstrijd. In het eerste kwartier namen de mannen van bondscoach Erlingur Richardsson een voorsprong van 10-5 tegen de nummer drie van het WK van 2017. Nadien gingen de Slovenen offensiever spelen en kwamen terug tot 12-11.

Na rust kwam Nederland opnieuw op ruime voorsprong: 19-15. Echter net als in de eerste helft kwam Slovenië opnieuw terug in de wedstrijd. In de laatste slotminuut profiteerden de bezoekers van een tijdstraf van Ephrahim Jerry en stond Oranje met legen handen.

Door het verlies blijft Nederland na drie wedstrijden op twee punten staan. Slovenië heeft zes punten. Komende zondag om 17.00 uur is de return in Slovenië.

OM eist stillegging veehouderij

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Zwolle verzocht om een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland stil te leggen. Bij een controle door de NVWA bleek volgens het OM, dat op de boerderij meer dan 100 runderen en 80 schapen en lammeren werden gehouden onder erbarmelijke omstandigheden.

Dat de dieren op het bedrijf vermoedelijk de nodige zorg werd onthouden, bleek bij een controle van het bedrijf eind maart door Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van de NVWA. De situatie was dusdanig zorgelijk, dat de veehouder de dieren moest laten afvoeren. Anders had de NVWA het gedaan. Een veehouder die dieren houdt is verplicht om de beesten de nodige zorg te verlenen. Bij de controle zou zijn gebleken dat de dieren niet konden beschikken over een schone en droge ligplaatsen; runderen waren bevuild met natte of opgedroogde mest.

Zieke dieren zouden niet op gepaste wijze zijn verzorgd. Daarnaast zat in de voerbakken onvoldoende of beschimmeld en verrot voer. Veel schapen en runderen verkeerden in een slechte lichamelijke conditie en bij jonge dieren werd een groeiachterstand geconstateerd. Meerdere dieren leken kreupel. Twee kalveren hadden ademhalingsproblemen en bij veel dieren waren de poten of klauwen niet goed verzorgd, wat ontstekingen oplevert.

Reeds bij eerdere controles werd vastgesteld dat de veehouder de dierenwelzijn regels overtrad. Hiertegen is bestuurlijk dan wel strafrechtelijk opgetreden. In 2013 zijn er tientallen runderen afgevoerd door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Om te voorkomen dat de boer het afgevoerde vee terug koopt of binnenkort weer nieuw vee aanschaft, heeft het OM gisteren de rechtbank verzocht om het bedrijf voor zes maanden stil te leggen door een voorlopige maatregel te vorderen.

De rechtbank doet op vrijdag 20 april uitspraak.

Hoera! Hermien wordt 200 jaar!

Hoera! Molen Hermien in Harreveld wordt 200 jaar oud! Daarom zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden vrijdagochtend 17 mei aanwezig zijn bij de viering van deze bijzondere molen. De beltkorenmolen is een Rijksmonument.

Prinses Beatrix krijgt tijdens haar bezoek een rondleiding, waarbij vrijwilligers haar uitleg geven over de werking van de molen, het molenaarsambacht en de recent afgeronde restauratie. Met de komst van de Prinses wordt het jubileumjaar ingeluid.

In het najaar van 2013 ging de restauratie van het project “Twee eeuwen in weer en wind” van molen Hermien van start. Bij dit project zijn onder meer de schaliënbedekking op de achtkantige molenromp en de kap vervangen.

De Stichting tot instandhouding van Beltkorenmolen Hermien is eigenaar van de molen. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Vereniging De Hollandsche Molen.

Elder Scrolls Blades temt zilveren kist

Bethesda heeft veel kritiek gekregen op hun mobiele game Elder Scrolls Blades. Vorige week gingen we uitgebreid in op de drie grootste bottlenecks van de game. Het is namelijk niet gewoon pay-to-win, want zelfs met veel geld liep je vast. Bethesda heeft de grootste klacht nu aangepakt.

 The Elder Scrolls Blades

Kortere wachttijd
De gehate zilveren kisten hebben nu geen wachttijd meer van drie uur, maar slechts één uur. Dit zorgt er meteen voor dat je toe kan met de beperkte opslagruimte voor kisten. Ook heeft Bethesda de relatief povere inhoud van de zilveren kist gepimpt. Dat heb ik nog niet kunnen controleren, maar ik houd jullie op de hoogte.

Meer mysterie
Bij het doen van een quest krijg je altijd ten minste een mystery kist als beloning. Dit kan een zilveren of een gouden kist zijn. Eerder berichtten wij dat er een vaste cyclus was ontdekt door Redditer Anuiran wanneer er een zilveren of een gouden kist viel. Bethesda heeft aangegeven dat je nu ook houten en Elder kisten kunt krijgen. Elder kisten zijn volgens Bethesda erg zeldzaam en je mag hen op hun woord geloven.

The Elder Scrolls Blades

Abyss zonder zilver maar meer XP
Je kan nu in de eeuwigdurende dungeon van de Abyss geen zilveren kist meer vinden. Dit vind ik dan weer jammer, omdat je nu niet meer zo belachelijk lang hoeft te wachten. Aan de andere kant krijg je weer meer xp voor Abyss-levels die onder je niveau liggen. Dat scheelt erg voor het halen van specifieke challenges.

The Elder Scrolls Blades

Extra waarschuwing
Als je meer dan 11 edelstenen gaat uitgeven, dan is er een waarschuwingsscherm. Dat is heel erg welkom, want ik heb met mijn slaapdronken kop al meer dan 70 edelstenen per ongeluk uitgegeven omdat mijn vinger uitgleed.

Hoop
Natuurlijk hopen we dat Bethesda nog iets verder gaat en een mini-game toevoegt voor grondstoffen. Dat maakt het grinden namelijk wat afwisselender. Ook mogen er wat meer variërende omgevingen worden gecreëerd. Het feit dat ze luisteren is al heel wat.

The Elder Scrolls Blades

België verslaat Spanje tijdens doelpuntrijk Hockey Pro League-duel

De mannen van België hebben woensdag met ruime cijfers gewonnen van Spanje. Tijdens het duel in de Hockey Pro League werd het 7-3 voor de thuisploeg. Eerder dit jaar stonden beide ploegen al tegenover elkaar. In Spanje eindigde de wedstrijd na zestig minuten in 2-2, waarna Spanje via shoot-outs won.

In Brussel kwamen de Red Lions goed uit de startblokken. De Spaanse verdediging mocht gelijk aan de bak. De eerste kansen van de wedstrijd kwamen dan ook van onze zuiderburen. Hoewel Spanje lang stand hield, kwam België vlak voor het einde van het eerste kwart op voorsprong. Via een snel schot zette Florent van Aubel zijn team op voorsprong. Nog voor het einde van het tweede kwart verdubbelde Tom Boon de voorsprong.

In de tweede helft zagen de toeschouwers een ontketend België. Vijf minuten na het fluitsignaal van het tweede kwart stond er een 5-0 voorsprong op het scorebord. Florent van Aubel maakte zijn tweede van de avond en niet veel later tekende Cédric Charlier voor de 4-0. Net als van Aubel was ook Tom Boon voor de tweede keer trefzeker en trok de stand naar 5-0. Daarmee was het nog niet gedaan met de Belgische opleving. Vlak voor het rustsignaal zorgde Felix Denayer dat de thuisploeg met een afgetekende 6-0 voorsprong naar binnen ging.

In de tweede helft had België maar drie minuten nodig om opnieuw doel te treffen. FIH Player of the Year Arthur van Doren klopte keeper Quico Cortes en tikte de 7-0 binnen.

Het vierde kwart was voor de Spanjaarden. Voor het eerste in de wedstrijd namen de bezoekers het doel van de thuisploeg onder vuur. Vanuit een strafcorner schoot Pau Quemada raak: 7-1. Daar bleef het niet bij want Spanje begon aan een slotoffensief. Enrique Gonzalez was de volgende die op het scorebord kwam. Na een goede solo passeerde hij keeper Vincent Vanasch met een snelle backhand. In de slotseconde was het weer Pau Quemada die scoorde.

België staat nu op twaalf punten uit vijf wedstrijden. Hiermee gaat het team aan kop. Spanje blijft op de zevende plek staan. Samen met Nieuw-Zeeland hebben de Spanjaarden als enige nog geen overwinning gepakt. De achterstand van Nederland op België is nu zes punten. Nederland staat ook op vijf wedstrijden maar met zes punten. Zaterdag (aanvang 18:00u) neemt Oranje het in Rotterdam op tegen Spanje.

Robben heeft laatste wedstrijd bij Bayern mogelijk al gespeeld: "Het is frustrerend"

Arjen Robben vertrekt na dit seizoen bij Bayern München en zijn tienjarige dienstverband bij Bayern dreigt nu als een nachtkaars uit te gaan. De 35-jarige routinier kwam vanwege allerhande fysieke ongemakken op 24 november voor het laatst in actie namens de Duitse koploper en hij is er niet van overtuigd dat hij in zijn laatste maanden nog minuten zal kunnen maken.

"Ik heb er mijn bedenkingen bij en ik weet niet meer zeker of ik dit seizoen nog eenmaal aan kan treden namens Bayern. Het is frustrerend om niet te weten wat er precies aan de hand is", vertelt hij in gesprek met Sky Deutschland. Robben kampte in eerste instantie met problemen aan zijn dijbeen, waar vervolgens een kuitblessure bovenop kwam. De buitenspeler werkt daarom al geruime tijd op en naast het trainingsveld aan zijn herstel, maar het einde is dus nog niet in zicht.

De laatste maanden van zijn succesvolle periode in München lijken daarmee uit te lopen op een deceptie voor de 96-voudig international van het Nederlands elftal en Robben wil nog geen duidelijkheid geven over zijn plannen voor de toekomst. De aanvaller vertrekt met een aflopend contract uit Duitsland en kan zich hierdoor transfervrij aansluiten bij een nieuwe werkgever.

Zijn oude clubs PSV en FC Groningen werden in de afgelopen maanden voorzichtig genoemd als mogelijke nieuwe bestemming, terwijl onlangs ook de namen van Internazionale en het in de Major League Soccer actieve Toronto FC opdoken. "Natuurlijk heb ik verschillende berichten en telefoontjes gehad van clubs, maar ik wil eerst weer een tijd zonder problemen kunnen trainen", voegt hij nog toe over zijn toekomst.

Volleybalsters Plak en De Kruijf naar Champions League-finale

Volleybalsters Celeste Plak en Robin de Kruijf mogen op 18 mei hun entree maken in de finale van de Champions League. Beide internationals plaatsten zich met hun Italiaanse club voor de Europese eindstrijd.

Plak nam het met AGIL Volley uit Novara op tegen het Turkse Vakifbank van Lonneke Slöetjes, de winnaars van de vorige twee edities. In Istanbul had AGIL al met 0-3 gewonnen, maar in Italië won Vakifbank juist met 1-3. Er moest dus een golden set gespeeld worden en daarin pakten Plak en haar team in een zinderende strijd alsnog de finaleplek: 16-14.

De Kruijf speelde met Imoco Volley Conegliano ook tegen een club uit Istanbul en wel Fenerbahce. Dat was allemaal wat minder ingewikkeld: Conegliano won thuis met 3-0 en pakte deze week in Istanbul ook de winst zonder setverlies, 0-3. Op 18 mei staan de Italiaanse topteams tegenover elkaar.

Bij de mannen kwam Sjoerd Hoogendoorn in de halve finales met SIR Safety uit Perugia in actie tegen Zenit Kazan, maar de Russische ploeg was in beide wedstrijden te sterk. Zenit speelt op 18 mei tegen het Italiaanse Cucine Lube Civitanova met als inzet de vijfde opeenvolgende Champions League-titel.

UEFA stelt na bezoek van Juventus weer onderzoek in naar Ajax

Ajax moet zich bij de disciplinaire commissie van de UEFA opnieuw verantwoorden wegens wangedrag van de supporters. De Europese voetbalbond maakt donderdag bekend dat de Amsterdammers zijn aangeklaagd wegens het gooien van voorwerpen, ongeregeldheden onder het publiek en het blokkeren van trappen in het stadion tijdens de thuiswedstrijd woensdag in de Champions League tegen Juventus (1-1).

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond heeft Ajax dit seizoen al diverse keren bestraft voor misdragingen van fans bij wedstrijden in de Champions League. Voor misdragingen tijdens het uitduel met Real Madrid (1-4) kreeg Ajax een geldstraf van in totaal 23.000 euro. Ook moest Ajax de schade vergoeden die was aangericht in het stadion van de Spanjaarden.

Door wangedrag tijdens de uitwedstrijd tegen Benfica in de groepsfase hangt Ajax nog steeds een voorwaardelijke straf van een uitduel zonder publiek boven het hoofd. De strafzaak dient op 16 mei bij de UEFA. De halve finales van de Champions League zijn dan al ruim een week gespeeld. De eventuele straf zal normaal gesproken uit een geldboete bestaan.

Naar Tottenham Hotspur is ook een onderzoek ingesteld. Een fan kwam dinsdagavond het veld op in de thuiswedstrijd tegen Manchester City (1-0), tijdens de eerste Europese wedstrijd van de Spurs in het nieuwe stadion.

Opnieuw ritzege voor leider Schachmann in Ronde van het Baskenland

Ook de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Maximilian Schachmann. De Duitser won al de openingstijdrit en won woensdag al de derde etappe en ditmaal was hij in een sprintje van vier de sterkste. In het algemeen klassement heeft hij nu een voorsprong van 51 seconden op zijn ploeggenoot Patrick Konrad.

Julian Alaphilippe kwam niet meer aan de start van de vierde etappe. De Fransman, die dinsdag nog de tweede etappe had gewonnen, kwam woensdag zwaar ten val en had nog te veel last. Ook Michal Kwiatkowski zou de etappe niet uitrijden. De Pools kampioen van team Sky was in dezelfde valpartij betrokken als Alaphilippe.

Zonder Alaphilippe en Kwiatkowski kregen we in de vierde etappe ook een mooie finale. In regenachtige omstandigheden trok Adam Yates op het laatste klimmetje in de aanval en alleen Pogacar, Fuglsang en leider konden de Brit volgen.

In de slotkilometer zag Pogacar zijn kans en probeerde iedereen uit het wiel te rijden, maar in de slotmeters passeerde Schachmann toch nog de Sloveen, die nog wel tweede werd. Fuglsang legde beslag op de derde plaats. In het klassement domineert BORA-hansgrohe het klassement. Schachmann staat aan de leiding. Hij staat 51 seconden voor op zijn ploegmaat Konrad. Emanuel Buchmann nog een renner van de Duitse ploeg staat nog op de zesde plaats in het klassement.

VS wil uitlevering Assange

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in de Ecuadoriaanse ambassade te Londen opgepakt. Daar hield hij zich sinds 2012 schuil. De Britse politie kon hem na een deal met Ecuador arresteren wegens schending van de voorwaarden voor zijn borgtocht destijds. De Ecuadorianen wilden al een tijdje van hem af, en hebben zijn asiel ingetrokken.

De Australiër vluchtte zeven jaar geleden de ambassade en vroeg asiel aan, om uitlevering te voorkomen aan Zweden waar hij van seksueel misbruik werd beschuldigd. Hij vreesde vervolgens aan de VS te worden uitgeleverd om publicatie van militaire geheimen, onder meer over misstanden in Irak.

De Zweedse aanklachten zijn inmiddels vervallen, maar de Britse over borgtochtschending bleven staan.

In 2016 publiceerde Wikileaks gehackte emails van Hillary Clinton, destijds tegenstrever van Donald Trump in de Amerikaanse presidentscampagne. Het zou haar campagne hebben geschaad, en Trump juichte WikiLeaks destijds toe. Na diens verkiezing rees er daarom twijfel of Assange uitlevering aan de VS nog wel zou hoeven te vrezen.

Geheime aanklachten
Eind vorig jaar dienden Amerikaanse aanklagers in een ongerelateerde zaak echter documenten in waaruit kon worden afgeleid dat de VS geheime aanklachten tegen Assange heeft voorbereid.

De Britten hebben met Ecuador onderhandeld om de arrestatie mogelijk te maken. Dit meldde WikiLeaks enkele dagen geleden nota bene zelf. Sinds Assanges vlucht is er een machtswisseling in het Zuid-Amerikaanse land geweest. De latere regering was een stuk minder te spreken over het ambassade-asiel, naar verluidt omdat WikiLeaks zich over dat regime niet stilhield. Met enige regelmaat bracht Ecuador berichten naar buiten dat de Australiër zich misdroeg. Ook sloot het land zijn internettoegang af.

Update 13.53 uur
Assange is niet alleen opgepakt om schending van borgtochtvoorwaarden. Hij is mede namens de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd, aldus een verklaring van de Londense politie. De VS heeft een uitleveringsverzoek ingediend. Ruptly heeft een video online gezet waarop te zien is hoe Assange wordt afgevoerd.

Update 16.15 uur
De advocaat van een van de twee vrouwen die Assange in Zweden van seksueel misbruik hebben beschuldigd, heeft naar aanleiding van de aanhouding laten weten dat hij een verzoek indient om de zaak van zijn cliënte te laten heropenen.

Update 17.57 uur
De VS beschuldigt Assange van poging het hacken van het Pentagon-computernetwerk. Dat zou hij hebben gedaan met voormalig IT-specialist van het Amerikaanse leger Chelsea Manning. Die kreeg eerder 35 jaar celstraf wegens het lekken van honderdduizenden documenten naar WikiLeaks, maar werd na tussenkomst van voormalig president Barack Obama vrijgelaten. Assange kan volgens het Amerikaanse OM tot vijf jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

MLB: Astros pakken eerste 'sweep' tegen Yankees, Nationals pakken Phillies

De honkballers van de Houston Astros hebben ook de derde en voorlopig laatste wedstrijd tegen de New York Yankees gewonnen. Onder meer dankzij twee homeruns van Jose Altuve wonnen de Astros met 8-6, waardoor de ploeg voor het eerst in de geschiedenis een serie tegen de Yankees afsloot met een sweep: louter zeges.

De Philadelphia Phillies kregen voor de derde keer op rij bezoek van de Washington Nationals en dat ging na een 4-3 zege en 6-10 nederlaag niet zo best. Matt Adams sloeg namens de Nationals vier runs binnen, Anthony Rendon tikte er drie over de thuisplaat en met sterk werpen van pitcher Jeremy Hellickson op de heuvel wonnen de Nationals met 1-15. 

Uitslagen MLB woensdag
Detroit Tigers - Cleveland Indians 4-1
Chicago White Sox - Tampa Bay Rays 1-9
San Francisco Giants - San Diego Padres 1-3
Cincinnati Reds - Miami Marlins 2-1
Baltimore Orioles - Oakland Athletics 3-10
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 1-15
New York Mets - Minnesota Twins 9-6
Houston Astros - New York Yankees 8-6
St.Louis Cardinals - Los Angeles Dodgers 7-2
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 2-5
Kansas City Royals - Seattle Mariners 5-6
Arizona Diamondbacks - Texas Rangers 2-5
Los Angeles Angels - Milwaukee Brewers 4-2

Altuve was lekker bezig (Bron: YouTube)

ACM gaat machtspositie Apple in App Store onderzoeken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of Apple misbruik maakt van de positie die het bedrijf verworven heeft met zijn App Store. Dit naar aanleiding van signalen van andere appaanbieders die de ACM ontving tijdens een marktstudie naar appstores. Die marktstudie is vandaag gepubliceerd.

Henk Don, bestuurslid ACM: ‘Appaanbieders zijn in grote mate afhankelijk van Apple en Google voor het aanbieden van apps aan gebruikers. In de marktstudie kreeg de ACM signalen van partijen die erop lijken te wijzen dat Apple misbruik maakt van zijn positie in de App Store. De ACM ziet daarom reden voor een vervolgonderzoek op basis van de mededingingsregels.’

Onderzoek
Apps worden steeds belangrijker in het dagelijks leven. Bedrijven die apps aanbieden, zijn afhankelijk van de appstores van Apple en Google voor het aanbieden van hun app aan gebruikers. Gezien het grote belang van deze appstores voor appaanbieders, verwacht de ACM van Apple en Google dat ze eerlijk en transparant gedrag vertonen.

De ACM gaat onder andere onderzoeken of Apple in strijd heeft gehandeld met het verbod op misbruik van een machtspositie, bijvoorbeeld door zijn eigen apps te bevoordelen. Het onderzoek richt zich in eerste instantie alleen op Apple, omdat op dit moment ten aanzien van de App Store van Apple de meest concrete signalen zijn ontvangen. Die signalen kunnen volgens de ACM duiden op gedrag dat in strijd is met de mededingingsregels.

Update: Apple heeft een reactie gegeven op het onderzoek.

"We respecteren de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt en hebben vertrouwen dat hun review zal bevestigen dat alle ontwikkelaars gelijke kansen hebben op succes in de App Store. We behandelen elke ontwikkelaar hetzelfde en investeren veel in het creëren van een veilige winkel voor al onze klanten. We zijn trots dat we ontwikkelaars in Nederland hebben geholpen om honderden miljoenen klanten te bereiken in 155 landen en die daarmee bijna €450 miljoen verdienen. En we zijn vereerd om met deze visionaire app ontwikkelaars te werken om hun passies en ideeën naar een wereldwijd publiek te kunnen brengen."

ACM gaat machtspositie Apple in App Store onderzoeken (Foto ter illustratie: Pixabay)
ACM gaat machtspositie Apple in App Store onderzoeken (Foto ter illustratie: Pixabay)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 15

Een remake van Hellboy krijgt concurrentie van een film die de Eerste Wereldoorlog levensecht op het grote doek toont. Maar als oorlog en demonen te zware kost zijn, is er ook nog wat kindvriendelijke animatie om dit weekend in de bioscoop te gaan zien.

They Shall Not Grow Old

Tussen 1914 en 1918 veranderde een wereldwijd conflict de geschiedenis. Maar in werkelijkheid was het geen zwart-witte wereld zonder geluid. Ga terug in de tijd en beleef die periode met de mensen die erbij waren. They Shall Not Grow Old is een grensverleggende documentaire van Oscar®-winnaar Peter Jackson (The Lord of the Rings Trilogy, The Hobbit Trilogy), naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met geavanceerde technieken op het gebied van restauratie, kleur en 3D, en oorspronkelijke beelden die zorgvuldig zijn geselecteerd uit honderden uren aan filmmateriaal uit het archief van het Imperial War Museum (IWM), heeft Jackson een diepgaande en authentieke filmische belevenis gecreëerd. Het commentaar is afkomstig van de oorlogsveteranen zelf en geselecteerd uit meer dan 600 uur aan interviews uit de archieven van de BBC en het IWM.

Hellboy

In deze keiharde actiefilm, gebaseerd op de Dark Horse Comics van Mike Mignola, zit de legendarische half demonische superheld Hellboy (David Harbour) gevangen tussen de bovennatuurlijke en menselijke wereld. Al vechtend tegen woeste reuzen op het Engelse platteland stuit hij op Nimue alias ‘The Blood Queen’ (Milla Jovovich), een uit de dood herrezen tovenares die zint op wraak op de mensheid. Hellboy is de enige die mogelijk genoeg kracht bezit om haar te kunnen stoppen. Betekent dit het einde van de wereld? Hell no! Een bloederige strijd staat op het punt te beginnen…

The White Crow

The White Crow, geregisseerd door Ralph Fiennes, vertelt het waargebeurde verhaal van Rudolf Noerejev, een unieke danser die de wereld van ballet voorgoed veranderde. We zien hoe Noerejevs jeugd werd getekend door armoede in de Sovjet-stad Ufa en zijn opkomst als danser in Leningrad. Wanneer hij in het begin van de jaren ’60 reist naar Parijs, op dat moment het epicentrum van de Westerse cultuur, wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden door KGB-agenten wat leidt tot een ijzingwekkende confrontatie op de luchthaven van Le Bourget.

Missing Link

De charismatische avonturier Sir Lionel Frost is stomverbaasd wanneer hij diep in de Amerikaanse bossen de ontbrekende schakel tussen aap en mens ontdekt. Deze toepasselijk genaamde Link is echter allesbehalve een monster. Hij is verrassend slim en charmant maar ook eenzaam omdat hij alleen leeft en niet weet waar hij vandaan komt. Bijgestaan door de temperamentvolle avonturier Adelina Fortnight, gaan Link en Sir Lionel op een razend spannend avontuur op zoek naar Link’s lang verloren familie: de Yeti’s. Missing Link is de nieuwe animatiefilm van de veelgeprezen Laika Studios (ParaNorman, The Box Trolls en Kubo and the Two Strings).

Le Grand Bain

In het gemeentelijk zwembad bekwaamt een groepje mannen van middelbare leeftijd zich in de kunst van het synchroonzwemmen.

Little

In de hilarische komedie Little wordt de keiharde zakenvrouw Jordan Sanders ineens wakker in haar dure penthouse als 13-jarige tiener, vlak voor ze een belangrijke presentatie moet geven.

Masha en de Beer 2

In Masha en de Beer 2 beleven Masha (Een ondeugend meisje dat niet stil kan zitten) en de vriendelijke Beer enkele leuke, grappige en vermakelijke nieuwe avonturen op het grote doek. Ook haar andere vriendjes Panda, Pinguïn, Rosie het varken en Tijger zijn weer van de partij. Van logeerpartijtjes tot een potje ijshockey en van apenstreken tot zeemeerminnen, met Masha en de Beer is het altijd een dolle boel! Het perfecte uitje voor de allerkleinsten die dagelijks genieten van de populaire familieserie op Zapp!

Allegri hoopte op rode kaart voor De Jong tegen Juventus

Douglas Costa had woensdag moeten proberen om Frenkie de Jong een tweede gele kaart te bezorgen, zo stelt Juventus-trainer Massimiliano Allegri. In de slotfase van de wedstrijd (1-1) stoomde Costa op en sprong hij over een tackle van De Jong heen. Als hij zich had laten neerhalen, zo denkt Allegri, had de middenvelder van Ajax zijn tweede gele kaart gekregen. Volgens de oefenmeester was het slim geweest als Costa de overtreding had opgezocht.

"Douglas had zijn been eigenlijk moeten laten staan, want De Jong had al een gele kaart en zou de return dan hebben gemist", vertelt Allegri aan Sky Italia. "Dat is hoe je wedstrijden kunt winnen. We kunnen niet altijd netjes spelen, dat doen andere ploegen ook niet." De Jong had tien minuten na rust al een gele kaart gekregen voor het vasthouden van João Cancelo. Even daarna maakte Costa zijn entree als invaller.

"Hun doelpunt kwam vlak na rust als een schok. Ik bracht daarna technische spelers binnen de lijnen, die beter met de bal overweg kunnen", doelt Allegri op Costa en Paulo Dybala. Kort na de wedstrijd sprak de trainer van Juventus al zijn bewondering uit voor De Jong, die behoorde tot de uitblinkers bij Ajax. "Die jongen had ons plan meteen door. Hij draaide zo makkelijk weg zodat we hem anders moesten bespelen. Bij De Jong begint bijna iedere aanval van Ajax", zei Allegri.

"Meestal beweegt De Jong naar de linkerkant, voor ons rechts. Dus Bernardeschi moest hem daar oppakken en opjagen. De Jong doorzag dat en bewoog al snel naar de andere kant, zodat een van onze aanvallers hem moest bespelen. We hebben hem niet kunnen afstoppen", erkende de manager. "Ajax heeft geweldige kwaliteiten." Dinsdag wordt in Turijn bepaald wie de halve finale van de Champions League bereikt.

Burgemeester Leeuwarden mag café Het Gouden Pilsje niet sluiten

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland heeft bepaald dat de burgemeester van Leeuwarden café Het Gouden Pilsje niet voor een maand mag sluiten.

Discriminerende spreekkoren AZ-aanhangers
De burgemeester had tot die sluiting besloten omdat op 27 januari 2019 AZ-supporters in en om het café de openbare orde ernstig zouden hebben verstoord. AZ-aanhangers, die toevallig in het café waren beland, maakten zich schuldig aan discriminerende en strafbare spreekkoren. Volgens de burgemeester had het café niet genoeg gedaan om die spreekkoren te stoppen. Omdat het café door een sluiting financieel nadeel zou lijden, is er bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de burgemeester en een voorlopige voorziening aangevraagd.

Burgemeester wel bevoegd, sluiting niet redelijk
De voorzieningenrechter vindt dat de burgemeester op zich wel bevoegd was om het café voor een maand te sluiten. Maar die sluiting is in het geval van het Gouden Pilsje niet redelijk. Zo’n sluiting is bedoeld om verstoring van de openbare orde en veiligheid te beëindigen. De voorzieningenrechter vindt echter dat de verstoring – hoe ernstig die ook is geweest – eenmalig is geweest. De sluiting is dus niet meer nodig om die verstoring te beëindigen.

In 2018 had zich ook een incident bij het café voorgedaan
De burgemeester heeft bij zijn besluit meegewogen dat er zich in september 2018 bij het café ook een incident had voorgedaan. Dat acht de voorzieningenrechter echter, mede gelet op de aard van dit incident en het tijdsverloop tussen de incidenten, niet genoeg om alsnog handhavend op te treden.

Café ondernam geen actie om escalatie te voorkomen
De burgemeester heeft het café ook verweten dat het niets heeft gedaan om een einde te maken aan de verstoring. De voorzieningenrechter weegt mee dat de exploitant juist geen actie heeft ondernomen om escalatie te voorkomen. Ook medewerkers van Toezicht en Handhaving hebben, gelet op de zeer dreigende sfeer, niet opgetreden om hun eigen veiligheid niet in gevaar te brengen.

Oordeel voorzieningenrechter in afwachting tot uitkomst bezwaarprocedure
Het oordeel van de voorzieningenrechter is voorlopig, in afwachting van de uitkomst van de bezwaarprocedure. Zijn uitspraak geldt tot zes weken nadat de burgemeester zal hebben beslist op het bezwaar van het café. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Journalist Max van Weezel (67) overleden

Journalist en presentator Max van Weezel is vanochtend overleden. Dat heeft zijn vrouw, journalist Anet Bleich, aan de NOS laten weten. Hij was ongeneeslijk ziek, in december kreeg hij te horen van zijn artsen dat hij nog maar enkele maanden te leven had. Hij liet toen weten dat hij in het harnas wilde sterven. 

Van Weezel had alvleesklierkanker. Hij werd vorig jaar met spoed geopereerd en er volgde chemotherapie, maar dat mocht niet baten. Tegen Radio 1 zei hij in december 2018 dat de artsen over zijn situatie niets konden zeggen, maar dat statistisch gezien de gemiddelde levensverwachting twee tot drie maanden was. 

Hij is een van de bekendste politiek journalisten van het land. Van Weezel begon in de jaren zeventig als journalist bij Vrij Nederland en vanaf 1981 deed hij verslag van de Haagse politiek.

'Scherp, maar altijd correct en vriendelijk'
Hij presenteerde de radioprogramma's Spijkers met Koppen, Met het oog op morgen en Argos. Ook heeft hij een aantal boeken geschreven over de Nederlandse politiek. Daarnaast was hij bestuurslid van het Haagse perscentrum Nieuwspoort en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Onlangs kreeg hij van de gemeente een Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt door burgemeester Femke Halsema. 'Van Weezel is alom gerespecteerd vanwege zijn grote staat van dienst als parlementair journalist. Zowel politici als collega-journalisten roemen zijn enorme netwerk en zijn unieke manier van interviewen: scherp maar altijd correct en vriendelijk.'

 
 

Leger grijpt macht in Sudan, president na 30 jaar verstoten

Het gaat al lang niet zo best in Sudan: president Omar al-Bashir regeert met ijzeren vuist, de toch al matige economie zit in een enorme dip en mensenrechten zijn er ook niet echt een ding.

De bevolking lijkt het eindelijk spuugzat te zijn en in de afgelopen dagen wordt meer en meer gedemonstreerd, inmiddels door vele duizenden mensen. Dat lijkt effect te hebben: donderdag komen steeds sterker wordende geruchten op gang dat het leger een staatsgreep heeft gepleegd en dat Al-Bashir weg is. Afgetreden, afgezet, misschien wel gevangen, niemand die het weet.

Het lijkt in elk geval wel duidelijk dat het leger de nodige macht heeft gegrepen. Zo zijn belangrijke kruispunten en bruggen in hoofdstad Khartoum voorzien van militaire voertuigen, terwijl het vliegveld is gesloten. Op de staatsradio wordt marsmuziek gedraaid en op TV zegt men dat er binnenkort een 'belangrijke mededeling' komt.

Update 12.35 uur
De marsmuziek is online te luisteren via onder meer dit radiostation, speciaal voor de liefhebber, hoewel we ernstig betwijfelen of die er in dit specifieke geval wel zijn.

Belangrijker nieuws: de mededeling van het leger laat nog altijd op zich wachten. Wel is inmiddels zo goed als duidelijk dat door het hele land vele politieke gevangenen vrij zijn gelaten.

Op straat is het feest en rondom het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie, waar Al-Bashir zijn woning ook heeft, zijn nog vele duizenden mensen aanwezig. De organisatie van dat grote protest heeft opgeroepen om door te blijven gaan, in elk geval tot het leger een statement heeft gegeven.

Verdere details zijn nog grotendeels onduidelijk, zoals dat nou eenmaal het geval is met een staatsgreep. Wel lijkt het erop dat veel hooggeplaatste regeringsfiguren gearresteerd zijn door het leger.

Update 14.45 uur
De staatsgreep is inmiddels bevestigd en geslaagd, voor zover er bij iets als een militaire staatsgreep echt sprake kan zijn van 'succes'. 

Defensieminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf las op TV een statement voor, waarin hij aankondigde dat president Al-Bashir gearresteerd zal worden en naar een 'veilige plek' wordt gebracht. Ook kondigde hij gelijk drie maanden noodtoestand af, terwijl het leger zeker twee jaar de macht zal hebben tijdens een transitieperiode.

Een militaire overgangsraad zal aangesteld worden om de overgang in goede banen te leiden, details daarvan worden later bekendgemaakt. Ook kondigde Ibn Auf aan dat de gehele grondwet uit 2005 simpelweg de prullenmand in geknikkerd kan worden: die wordt ongeldig verklaard.

De minister vertelde dat mensenrechten gehonoreerd zullen worden en vroeg burgers om de veiligheidsmaatregelen die geïmplementeerd worden te tolereren.

Ex van 'Barbie' bezwangert twee vrouwen in paar dagen

Breaking news uit de wereld van de mensen die bekend zijn omdat ze het ooit deden met iemand die bekend was omdat hij/zij een beetje apart was. Men neme Samantha Barbie de Jong, Rolf Tangel en ene Gabriëlla en Kimberley en voilà, daar komen twee kinderen vandaan.

Barbie was ooit op TV, lekker gek doen op vakantie. Schaam je niet, je weet het vast nog wel. Ooit deed ze het met de eerdergenoemde Rolf, maar nu niet meer. Rolf heeft inmiddels een andere vriendin, Gabriëlla, en die is nu zwanger. Dat gebeurt wel eens, maar wat wil het geval? Er is nóg iemand zwanger...dankzij Rolf!

Rolf en Gabriëlla zijn namelijk even uit elkaar gegaan en in die periode deed hij bij ene Kimberley - nog weer een andere ex - ook een donatie van het nodige genetische materiaal. Onlangs vertelde Gabriëlla - nu weer zijn vriendin - aan Rolf dat ze zwanger is, een dag later belde Kimberley hem op om te vertellen dat ze in verwachting is, hoera! De beide dames zijn binnen een paar dagen van elkaar uitgerekend en dus kunnen we wel stellen dat ze ook grofweg binnen een paar dagen van elkaar een paar miljoen potentiële Rolfjes ontvingen.

Dat is allemaal natuurlijk een beetje lastig en tegenover Weekend liet Rolf weten Gabriëlla 'meer te zien dan Kimberley', gezien het feit dat de twee weer een relatie hebben niet al te gek.

Gelukkig heeft Rolf het nieuws wel tactisch aan zijn voorlopige vriendin verteld, Gabriëlla dus: "Ze wilde een kinderwagen kopen en ik vroeg me af hoe ik dit tactisch ging brengen. Ik heb een verkoopster gevraagd of ze ook tweelingwagens hadden...dat snapte Gabriëlla natuurlijk niet en toen heb ik het uitgelegd, waarna ze huilend de winkel uit is gelopen." Een onbegrijpelijke reactie van Gabriëlla, uiteraard.

NBA: Pistons pakken laatste play-offplek, Wade en Nowitzki nemen afscheid in stijl

De basketballers van de Detroit Pistons hebben zich als zestiende en laatste team geplaatst voor de play-offs in de NBA. De ploeg won op bezoek bij de New York Knicks en gooide de boel daarmee eindelijk in het slot, nadat de Charlotte Hornets in de afgelopen dagen voorzichtig weer op de deur klopten.

Op de laatste speeldag van het reguliere seizoen namen de Pistons al vroeg een voorsprong in Madison Square Garden. Vanaf dat moment was het ook eigenlijk niet meer spannend: de Knicks kwamen niet in de buurt en dankzij onder meer Luke Kennard (27 punten) en Andre Drummond (20 punten, 18 rebounds) wonnen de Pistons met 89-115 en was het ticket binnen. 

Het was ook een avond van afscheid: Dwyane Wade en Dirk Nowitzki speelden de laatste wedstrijden uit hun illustere carrières. De 37-jarige Wade (Heat) deed dat met pas de vijfde triple-double in zijn loopbaan: 25 punten, 11 rebounds, 10 assists. De 40-jarige Nowitzki kon de Dallas Mavericks na 21 jaar niet aan een laatste zege helpen, maar was nog wel goed voor 20 punten.

Uitslagen NBA woensdag
Atlanta Hawks - Indiana Pacers 134-135
Brooklyn Nets - Miami Heat 113-94
Charlotte Hornets - Orlando Magic 114-122
Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 132-117
Milwaukee Bucks - Oklahoma City Thunder 116-127
New York Knicks - Detroit Pistons 89-115
Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 125-109
San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 105-94
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 99-95
Los Angeles Clippers - Utah Jazz 143-137 OT
Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 136-131

Wade neemt afscheid (Bron: YouTube)

Nowitzki neemt afscheid (Bron: YouTube)

FIOD neemt grote hoeveelheid tabak in beslag

De FIOD heeft op dinsdagavond 9 april een doorzoeking gedaan in een bedrijfspand in Oud-Beijerland. Er is beslag gelegd op vaten, dozen en emmers met honderden kilo’s grove en versneden tabak. Op de emmers waren vervalste stickers geplakt van tabaksmerken en vervalste accijnszegels. Alle tabak en machines zijn vernietigd.

In het pand stonden machines die vermoedelijk werden gebruikt om de tabak te versnijden en te aromatiseren. Daarna werd het in emmers gedaan en was het klaar voor de verkoop. Tijdens de actie zijn geen aanhoudingen gedaan.

De FIOD doet verder onderzoek en sluit aanhoudingen niet uit. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Politie zoekt groep die uit vrachtwagen sprong op A2

Een groep van ongeveer dertig personen is donderdagochtend uit een vrachtwagen op de A2 bij Maastricht gesprongen. Vervolgens renden ze weg en hebben ze zich verspreid in de omliggende wijken. De uit Cyprus afkomstige vrachtwagen werd even later staande gehouden bij Houthem, in de gemeente Meerssen.

Politie en marechaussee hebben na een zoekactie 10 personen aangehouden. Zij zijn samen met de vrachtautochauffeur overgebracht naar het bureau en worden momenteel gehoord. De politie is nog op zoek naar de rest van de groep. Heeft u tips, bel dan 0900-8844.

34-jarige zatlap opgepakt om aanranden winkelpersoneel

Een 34-jarige Bredanaar is gisteren omstreeks 15.50 uur op de Ginnekenstraat in Breda aangehouden omdat hij een medewerkster van een winkel onzedelijk betast zou hebben.

Een verkoopster zag dat een man diverse prijskaartjes van zonnebrillen haalde en deze één voor één opzette. Ze besloot de man daarover aan te spreken. Ze kreeg de indruk dat de luidruchtige man, onder invloed was van alcohol of iets anders omdat hij zich zo vreemd gedroeg. Ze zag dat de man een bankbiljet van tien euro in zijn handen had. Hierna deed hij dat biljet, nadat een eerste poging mislukte, in het borstzakje van haar polo shirt daarbij tot twee keer toe met zijn handen haar borsten aanrakend.

Dit is ook door een getuige gezien. Agenten troffen de verdachte voor de winkel aan. Hij stond luid tegen het personeel te schreeuwen en was onder invloed van alcohol. Hij kon zich niet legitimeren. Het slachtoffer verklaarde aangifte te doen. Hierop is de verdachte aangehouden. Hij was tijdens het transport erg recalcitrant. Aan het bureau ontkende hij dat hij de winkelbediende onzedelijk betast had.

Jonge vrouw slachtoffer gewelddadige straatroof

Een 20-jarige Tilburgse is donderdagnacht 11 april rond 01:40 uur op de Korvelseweg in Tilburg op geweldadige wijze beroofd. De vrouw werd bedreigd met een vuurwapen en de dader ging er met haar fiets, en het geld dat ze op zak had, vandoor.

De vrouw zou door de man aan haar haren gepakt zijn en de bossen ingesleurd in de richting van het Fokkerpad. Daar vroeg hij haar om geld en bedreigde haar ondertussen met een vuurwapen. Vervolgens ging hij er op de fiets van het slachtoffer vandoor.

Het slachtoffer belde de politie die snel ter plaatse was. De dader is echter niet aangetroffen. Wel zijn er onderdelen van een mogelijk vuurwapen veiliggesteld. Er wordt verder onderzoek naar de zaak gedaan. Van de dader is een signalement bekend.

Het zou gaan om een blanke, dikke man, 1.75 meter lang, ongeveer 60 jaar oud. Hij had kort, grijs stekeltjeshaar en een witte stoppelbaard. Hij droeg een donkergrijze/ zwarte gewatteerde jas en was te voet. Hij ging er vandoor op de fiets van het slachtoffer. Het gaat om een omafiets, goud van kleur, met bruin zadel en voorzien van een kettingslot.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844. Voor Meld Misdaad Anoniem kan 0800-7000 gebeld worden. 

Politie zoekt getuigen van overval op supermarkt

Woensdagochtend rond 08.40 uur werd een kassamedewerker van de Aldi  aan de Vincent van Goghlaan in Alkmaar bedreigd door een man met een wapen. De man deed een greep uit de kassa en liep met een geldbedrag in onbekende richting de winkel uit. De politie heeft de omgeving afgezocht en ook de politiehelikopter werd ingezet, echter de overvaller werd niet meer gevonden.

De dader is een blanke man tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij is tussen de 1.75 en 1.85 meter lang, was in het zwart gekleed en hij droeg een groene muts en donkergroene sneakers. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ten Hag heeft gemengde gevoelens na eerste confrontatie met Juventus

Erik ten Hag hield gemengde gevoelens over aan de eerste kwartfinale van Ajax tegen Juventus in de Champions League (1-1). "Het is niet direct een uitslag waar je op hoopt. Maar het is wel een resultaat", vertelde de oefenmeester na afloop tegen Veronica . Ten Hag verwees daarbij naar de late nederlaag in de Johan Cruijff ArenA tegen Real Madrid (1-2) in de achtste finales van het toernooi.

"In hele grote fases van de wedstrijd waren we aan de bal uitstekend", zag Ten Hag. "Juventus had moeite om druk op ons te krijgen. We kregen ook de nodige schotkansen." Kort voor rust opende Cristiano Ronaldo echter de score voor Juventus. "Toen zaten we even niet kort op de man. Die foutjes kun je je niet veroorloven. Zij kunnen het spel dan snel verplaatsen."

Na de gelijkmaker van David Neres maakte debutant Jurgen Ekkelenkamp als invaller nog bijna het winnende doelpunt. "Lasse Schöne zat er doorheen. Dan zoek je een middenvelder die loopvermogen heeft en ook nog iets naar voren toe kan doen. Dat deed hij uitstekend, hij maakte nog bijna een doelpunt. En die professionele overtreding op Ronaldo maakte hij ook uitstekend."

Hakim Ziyech probeerde opvallend vaak van afstand te scoren, maar dat ging de middenvelder niet goed af. "Ziyech werd een paar keer goed in stelling gebracht op de rand van de zestien, dan moet je de trekker overhalen. Ik vind het juist goed dat Hakim, die een heel goed schot heeft, het dan van afstand probeert." Ten Hag ziet nog genoeg kansen om met Ajax de halve eindstrijd te halen. "Er zit nog van alles in."

Messi niet ongeschonden uit de strijd met Manchester United

Lionel Messi is niet ongeschonden uit de strijd gekomen tegen Manchester United (0-1 winst). Door een onbeholpen actie van Chris Smalling liep de Argentijnse captain van Barcelona een hevige bloedneus en wonden in het gezicht op. Trainer Ernesto Valverde heeft na de wedstrijd bevestigd dat Messi donderdag nader onderzocht zal worden.

Valverde zag dat Messi het moeilijk had na de actie van Smalling. "We zullen hem morgen laten onderzoeken om te kijken wat er precies aan de hand is", aldus de trainer direct na afloop van het duel in gesprek met diverse media. "Hij hield zich sterk, maar heeft een behoorlijke kneuzing. We gaan hem laten nakijken, er was veel bloed."

Ondanks de pijn wist Messi de wedstrijd op Old Trafford uit te spelen. Ploeggenoot Sergio Busquets verwacht dat het meevalt en dat de vijfvoudig winnaar van de Ballon d'Or aanstaande zaterdag tegen Huesca kan spelen. "Hij heeft een wond op zijn ooglid, maar ik denk verder niet dat hij iets gebroken heeft", aldus Busquets.

De return in het Camp Nou volgt volgende week dinsdag. Barcelona kwam de afgelopen drie Champions League-seizoenen niet verder dan de kwartfinale en Gerard Piqué is ondanks de uitstekende uitgangspositie op zijn hoede. "In voetbal kan van alles gebeuren, zeker met een grote club als Manchester United. Zij kunnen wedstrijden op elk moment beslissen."

Rechtbank spreekt moeder en haar ex vrij van moord

De rechtbank Rotterdam heeft woensdag  een moeder en haar voormalige partner vrijgesproken. Ze werden verdacht van strafrechtelijke betrokkenheid bij de dood van de dochter van de vrouw in 2012. De officier van justitie achtte vier weken geleden moord bewezen, en eiste 10 jaar gevangenisstraf tegen beide verdachten.

De kern van het bewijs, dat de officier van justitie op de zitting naar voren bracht, was gebaseerd op verklaringen van drie getuigen uit de familiekring van de moeder en de dochter. Deze drie getuigen zouden van de moeder hebben gehoord dat zij, en de andere verdachte, betrokken zouden zijn bij de dood van de dochter.

In de motivering van het vonnis zijn vele redenen genoemd en uitgewerkt waarom de verklaringen van de drie getuigen niet voldoende zijn als bewijs. In het vonnis wordt uiteengezet dat er naast de getuigenverklaringen nauwelijks tot geen steunbewijs is, en dat er zelfs sprake is van ontlastende feiten. In de woning van de dochter is een afscheidsbriefje gevonden dat volgens een handschriftdeskundige geschreven is door de dochter.

Ten slotte zijn de ontkennende verklaringen van de moeder en de andere verdachte, over wat is gebeurd rondom het overlijden van de dochter, niet zomaar als onaannemelijk aan de kant te schuiven. De verdachten schetsen een scenario dat goed zou kunnen passen binnen een suïcidescenario, waarvan ook de politie in 2012 van uitging.

Al met al is niet buiten redelijke twijfel komen vast te staan dat de moeder en/of de medeverdachte strafrechtelijke betrokkenheid hebben gehad bij de dood van de dochter.

Besluit inrichting gesloten coffeeshopketen naar parlement

Het ontwerpbesluit voor de inrichting van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ is vandaag door minister Bruins voor Medische Zorg en Sport en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan de regels waaraan deelnemende partijen, zoals coffeeshophouders, telers en gemeenten, moeten voldoen.

Het kabinet wil met het experiment onderzoeken of en hoe op kwaliteit gecontroleerde hennep of hasjiesj gedecriminaliseerd aan coffeeshops kan worden geleverd. Daarbij worden de effecten op criminaliteit, veiligheid, overlast en de volksgezondheid bekeken. Nu is de teelt en levering van cannabis aan coffeeshops verboden en wordt de verkoop, onder voorwaarden, gedoogd.

Zoals aangekondigd in het regeerakkoord wordt het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen uitgevoerd in maximaal tien gemeenten. De experimenteerfase duurt in principe vier jaar en wordt voorafgegaan door een voorbereidingsfase, waaronder een overgangsfase. Tot een overgangsfase is besloten na consultatie, omdat een plotselinge overgang van de gedoogsituatie naar de experimenteerfase niet wenselijk blijkt. Het is niet realistisch voor coffeeshops om het assortiment in één nacht te vervangen.

Coffeeshops en telers
Om te kunnen controleren op de geslotenheid van de keten en de meetbaarheid, moeten alle coffeeshops in de deelnemende gemeenten meedoen aan het experiment. Ook moeten die coffeeshops en de aangewezen telers een sluitende en transparante administratie bijhouden. Marktwerking bepaalt straks het aanbod en de prijs. Op de verpakking moet duidelijk het gehalte werkzame stoffen (THC en CBD) worden vermeld.

De coffeeshops verkopen de voorverpakte producten zoals geleverd door de teler. Om een breed gevarieerd aanbod te waarborgen, moeten telers bij de start van het experiment in staat zijn ten minste tien soorten te kunnen telen. De hennep wordt geproduceerd door ten hoogste tien telers. Daarnaast wordt de teler verantwoordelijk voor de verdere verwerking, verpakking en het vervoer van hennep en hasjiesj. De coffeeshophouders zijn verantwoordelijk voor heldere voorlichting aan klanten over de producten en preventie bij (problematisch) gebruik.

Coffeeshops en gemeenten
Voor coffeeshops in het experiment geldt niet de huidige grens in het gedoogbeleid van 500 gram cannabis als handelsvoorraad. Het uitgangspunt is dat er een maximum op basis van de weekvoorraad geldt. Voor coffeeshops in eventuele deelnemende grensgemeenten (landsgrens met België en Duitsland) zal het zogenoemde ingezetenencriterium gelden en is de verkoop van cannabis verboden aan personen die niet in Nederland wonen. In andere gemeenten kan de burgemeester op basis van de lokale situatie het ingezetenencriterium toepassen om overlast door drugstoerisme te voorkomen.

Deelname gemeenten
Nu het besluit ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ naar de Eerste en de Tweede Kamer is gestuurd, begint de parlementaire behandeling. Ook kunnen burgemeesters vanaf 23 april 2019 aangeven of ze interesse hebben om mee te doen aan het experiment. De verwachting is dat later dit jaar een besluit wordt genomen over welke gemeenten deelnemen.

10 jaar en TBS voor doodsteken medewerker tbs-kliniek

De rechtbank Rotterdam heeft een 46-jarige man veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte op 3 februari 2017 een 25-jarige medewerker van tbs-kliniek de Kijvelanden met een schaar heeft gestoken. Het slachtoffer is twee dagen later aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden. De verdachte heeft bekend.

Gebeurtenissen
De verdachte verbleef in tbs-kliniek de Kijvelanden voor een eerdere veroordeling. In die kliniek heeft de verdachte op 3 februari 2017 een sociotherapeut, tijdens de uitoefening van zijn werk, neergestoken. De verdachte heeft zijn slachtoffer om een schaar gevraagd en toen hij deze kreeg heeft de verdachte de sociotherapeut meermalen met de schaar gestoken. Hij heeft zich volstrekt niet om het lot van zijn slachtoffer bekommerd. Het slachtoffer bezweek twee dagen later aan zijn verwondingen.

Geestelijke stoornis of Ritalin?
De advocaat van de verdachte heeft aangevoerd dat de verdachte heeft gehandeld onder invloed van Ritalin en stelt dat de verdachte daarom geen verwijt gemaakt kan worden van zijn handelen. De rechtbank heeft dit betoog niet gevolgd. Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft. Het Pieter Baan Centrum geeft een goed navolgbare analyse waarom dit heeft geleid tot het delict.

Dat de verdachte Ritalin heeft gebruikt is juist, maar uit het onderzoek is niet gebleken dat dit gebruik een rol van betekenis heeft gespeeld. De rechtbank gaat daarom uit van de geestelijke stoornis als de meest waarschijnlijke, belangrijkste oorzaak van het delict. Vanwege die stoornis is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar.

TBS en straf
De verdachte is reeds eerder veroordeeld voor een levensdelict, een poging doodslag uit 1998. Sinds die veroordeling heeft de verdachte zich veelvuldig gewelddadig gedragen jegens medewerkers van verschillende tbs-klinieken en andere tbs-gestelden. Het Pieter Baan Centrum schat de kans op herhaling als hoog in, als de verdachte niet wordt behandeld in een hoog beveiligde omgeving en medicatie krijgt. De rechtbank beschouwt de verdachte dan ook als een bijzonder gevaarlijke man. Er is daarom tbs met dwangverpleging opgelegd en daarnaast tien jaar gevangenisstraf.

Zeer grote impact
De rechtbank weegt in haar beslissing mee dat het handelen van de verdachte een zeer grote impact heeft gehad op de nabestaanden en zijn omgeving, zoals blijkt uit de schriftelijke en op de zitting uitgesproken slachtofferverklaring, maar ook op de medewerkers en andere tbs’ers van de Kijvelanden.

Afvaldumper mishandelt BOA

Een 52-jarige man uit Poppel is woensdag 10 april 2019 omstreeks 23.00 uur op de Burgemeester van Gorpstraat in het bosgebied van Gorp en Roovert op heterdaad door een boswachter aangehouden ter zake een milieudelict. De Belg, die zich hevig verzette bij zijn arrestatie, werd door de Buitengewoon Opsporingsambtenaar betrapt op het illegaal dumpen van sloophout.

In en rondom de natuurgebieden in het politiedistrict Hart van Brabant is de afgelopen weken regelmatig bouwafval gedumpt. Boswachter en politieagenten surveilleren daar daarom extra. Woensdagavond betrapte een boswachter een dumper op heterdaad. De man probeerde er met zijn auto met aanhanger vandoor te gaan, maar dat werd door de boswachter voorkomen. Hierdoor ontstond een lichte aanrijding tussen beide voertuigen.

Verzet
De 52-jarige man verzette zich hevig bij zijn arrestatie. Hij probeerde daarbij de wapenstok van de boswachter af te pakken. De ‘BOA’ was genoodzaakt om snel de assistentie van de politie in te roepen en zijn hond in te zetten. De boswachter liep tijdens de schermutseling onder meer een dikke lip en een bloedneus op. De verdachte werd uiteindelijk overmeesterd. Hij is vanwege een hondenbeet eerst in het ziekenhuis behandeld en daarna ingesloten in het cellencomplex. De politie onderzoekt of hij verantwoordelijk is voor eerdere dumpingen in het natuurgebied.

Afvaldumper mishandelt BOA (Foto: Politie)
Afvaldumper mishandelt BOA (Foto: Politie)

Amsterdam te sterk voor Rotterdam

In de Dutch Basketball League is de strijd om een plekje in de play-offs volop bezig. Onder meer Apollo Amsterdam en Feyenoord Rotterdam strijden om de plekken vijf tot en met acht.

Met het wegvallen van de failliete Dutch Windmills, die keurig op plek vijf stonden, zijn er nog negen teams over en dus valt er één af voor de play-offs beginnen. Basketball Academie Limburg uit Weert lijkt dat afvallende team te gaan worden, maar Feyenoord moet oppassen want het verschil met Weert is klein.

De club ging op bezoek bij Apollo, wat eigenlijk nauwelijks in de problemen kwam. Dankzij onder meer 30 punten van Dimeo van der Horst wonnen de Amsterdammers vrij simpel, hoewel de eindstand van 89-78 nog wat minder ruim was dan het spel deed vermoeden.

Apollo staat nu op de vijfde plek met een record van 10-21, Feyenoord staat achtste met 7-23.

Haase onderuit in achtste finales Marrakech

Tennisser Robin Haase is op het ATP-toernooi van Marrakech in de achtste finales uitgeschakeld. De nummer 62 van de wereld ging onderuit tegen de Italiaan Lorenzo Sonego (ATP-103).

In de eerste set werd gelijk over en weer gebroken, waardoor het uiteindelijk gewoon gelijk stond. In de tiebreak maakte Haase twee breaks ongedaan, maar op 5-6 gaf hij het op eigen service toch weg.

Set twee was een heel ander verhaal: Sonego plaatste op Haase's eerste servicegame een break en maakte het vervolgens keurig af met 6-7 (5), 3-6.

Port Defender 2019

De Rotterdamse haven vormde de afgelopen drie dagen het toneel van een grote havenbeschermingsoefening. Tijdens de oefening Port Defender Rotterdam werkten de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht, Dienst Speciale Interventies (DSI), de Kustwacht, het Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond samen, zodat er bij een groot (openbare orde) incident of acute terrorismedreiging snel en adequaat kan worden opgetreden.

In verschillende uitdagende scenario’s krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Terwijl speciale eenheden van het Korps Mariniers en politie een door terroristen gekaapt schip moesten bevrijden, kregen marineduikers, vliegers en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst ieder hun eigen uitdagingen voor de kiezen.

Het uiteindelijke doel is om met alle verschillende veiligheids- en hulporganisaties gezamenlijk te oefenen op het gebied van havenbescherming. Port Defender wordt voor de vierde keer gehouden. Door verschillende dreigingsscenario´s met elkaar te integreren, ontstaat er een zo realistisch mogelijke oefening en krijgen de deelnemers de kans om naast de eigen vaardigheden, ook de onderlinge samenwerking te beoefenen. De marine voert jaarlijks meerdere havenbeschermingsoefeningen uit.

Port Defender 2019 (Foto: Defensie)
Port Defender 2019 (Foto: Defensie)Port Defender 2019 (Foto: Defensie)
Port Defender 2019 (Foto: Defensie)Port Defender 2019 (Foto: Defensie)
Port Defender 2019 (Foto: Defensie)Port Defender 2019 (Foto: Defensie)
Port Defender 2019 (Foto: Defensie)Port Defender 2019 (Foto: Defensie)
Port Defender 2019 (Foto: Defensie)Port Defender 2019 (Foto: Defensie)
Port Defender 2019 (Foto: Defensie)

Ekkelenkamp: "Ik dacht meteen: Ronaldo neerhalen"

Jurgen Ekkelenkamp maakte woensdag als invaller zijn Champions League-debuut voor Ajax tegen Juventus. Met een goede kans op het winnende doelpunt én een bewuste overtreding op Cristiano Ronaldo viel de jongeling bij zijn eerste kwartier in het miljardenbal direct op.

Vlak voor tijd kwam Juventus er gevaarlijk uit en was Ronaldo op weg naar het strafschopgebied van Ajax. Hij werd gestuit door de pas negentienjarige Ekkelenkamp, die Ronaldo bewust naar de grond haalde en voor die overtreding een gele kaart incasseerde. 

"Ik dacht alleen: Ronaldo neerhalen. Dan maakt het niet uit dat hij het is", blikte Ekkelenkamp terug voor de camera van FOX Sports. "Het was logisch om dat te doen, omdat hij een van de belangrijkste en gevaarlijkste spelers is. Het was een slimme overtreding."

De jonge middenvelder kreeg voor deze overtreding zelf nog een kans op de 2-1. "Helaas pakte de keeper 'm goed. Maar wel mooi dat ik de kans kreeg. Ik zag Alex Sandro in mijn ooghoek aankomen, dus ik dacht: ik neem de bal nog even mee. Helaas mocht het niet zo zijn. Ik zag de bal er al ingaan."

Ekkelenkamp had zijn invalbeurt niet verwacht: "Ik hoorde dinsdag dat ik bij de selectie zou zitten. We waren in het hotel en er moesten nog twee spelers afvallen. Laatst had ik een blessure, toen was ik er drie weken niet bij. Nu verrassend wel. Toen ik mocht warmlopen, dacht ik: misschien zou ik er weleens in kunnen komen. Toen moest ik me klaarmaken en mocht ik invallen tegen Juventus. Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven. Vrijdag speelde ik nog tegen Helmond Sport."

JOVD: 'Politiek, leg die Lelylijn aan'

De Noordelijke JOVD afdelingen Flevoland, Friesland en Groningen zijn teleurgesteld in de uitspraken van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66). Van Veldhoven stelde dat ze niets zag in de aanleg van de Lelylijn en schuift daarmee de provincies onderaan de prioriteitenlijst. Het kabinet steekt liever haar geld in de Randstad dan in de noordelijke regio’s en dat is kwalijk.

De Lelylijn, een vernieuwde visie op de voormalige Zuiderzeelijn, is een langlopende wens vanuit het Noorden. De aanleg van de Lelylijn zal ervoor zorgen dat er grote gebieden, zoals Drachten en de Noordoostpolder, aangesloten worden op het spoornetwerk. Inwoners van deze gebieden hebben nu geen enkele mogelijkheid om zonder een auto grote afstanden te bereizen in een korte tijd. Rik Nijhuis van JOVD Flevoland: “Een goede treinverbinding is essentieel om deze gemeenten ook in de toekomst leefbaar te houden. We zien nu een leegloop van voornamelijk hoopopgeleide jongeren, die ook na hun studie niet meer terugkeren, terwijl ze onmisbaar zijn voor de economische ontwikkeling van Friesland en Flevoland.”

Ook voor Groningen heeft de Lelylijn grote voordelen. De lijn zal namelijk een uur tijdswinst kunnen realiseren voor het traject Groningen-Amsterdam. “Er zullen zowel indirecte als directe banen verloren gaan als het gevolg van het terugdringen van de gaswinning. Daarnaast hebben veel gemeenten te maken met krimp. Een snellere treinverbinding zal zorgen voor een beter vestigingsklimaat en op deze manier kunnen we de woningmarkt in de Randstad ontlasten. Door de kortere reistijd wordt het wonen in het noorden veel aantrekkelijker, ook als mensen een baan in de Randstad hebben.” zegt Hannah Hilberink van JOVD Groningen.

De drie afdelingen van de politiek onafhankelijke jongerenpartij van de VVD steunen de groeiende lobby waar ook de directeur van ProRail en de directeur van VNO-NCW Noord zich positief over hebben uitgelaten. De bereikbaarheid van de buitengebieden is van groot belang voor de leefbaarheid en vitaliteit van deze gebieden.

Premier Mark Rutte heeft eerder aangegeven dat hij het vreemd vindt dat Drachten niet aan het spoor ligt. In dit geval is het erg bijzonder dat staatssecretaris Van Veldhoven geen behoefte voelt om werk te maken van de Lelylijn. Haar argumentatie dat de kosten niet zouden opwegen tegen de baten is op zijn zachtst gezegd gek te noemen. “Het is vreemd dat de samenleving 3 miljard euro heeft uitgegeven aan de Noord/Zuidlijn, een stukje spoor van nog geen 10 kilometer. De Lelylijn is een lang gekoesterde wens waarvan het nut en de noodzaak al vaak benoemd zijn. De Lelylijn gaat om een traject van meer dan 100 kilometer, maar in dat geval is 4 miljard euro opeens te veel. Het is wel duidelijk dat elke euro die uitgegeven wordt aan de provincie een euro te veel is.” zegt Martijn Brands van JOVD Friesland.

De jonge liberalen roepen het kabinet op het initiatief te verwezenlijken. Verbetering van de bereikbaarheid van het Noorden is van groot belang voor de provincies. Het kabinet zou meer aandacht moeten hebben voor de behoeften van de buitenregio’s en zou om deze reden zo snel mogelijk moeten beginnen met de aanleg van de Lelylijn.

Celstraf geëist tegen 23-jarige uitreizigster

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 30 maanden geëist tegen een 23-jarige vrouw die in 2016 haar man achterna reisde naar het kalifaat van IS in Syrië.

De vrouw stond terecht voor deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Tien maanden van de geëiste straf mag van het OM voorwaardelijk worden opgelegd.

De vader van de vrouw uit Rotterdam deed in 2016 aangifte van vermissing van zijn dochter. Zij was van een vlotte meid die moderne kleding droeg geradicaliseerd en steeds extremer geworden in haar beleving van de islam. Ook was zij islamitisch getrouwd met een man die zij pas heel kort kende.

In Syrië kreeg haar man een militaire training en liep in Raqqa wacht in de frontlinie. Hij kwam in 2017 om bij een bombardement. In het gezelschap van drie Duitse vrouwen is de Nederlandse uiteindelijk in een Koerdisch kamp terecht gekomen. Haar vader zag vorig jaar zomer kans zijn enige kind met haar pasgeboren baby uit het noorden van Syrië weg te halen.

De officier van justitie van het Landelijk Parket benadrukte op de terechtzitting dat de vrouw zich willens en wetens heeft aangesloten bij IS. Toen zij vertrok naar Syrië was al lang en breed bekend welke gruwweldaden door IS werden begaan. Zij ondersteunde haar man door voor hem te koken en deelde voedsel uit aan andere IS-strijders.

Aan de strafeis verbond de officier van justitie een proeftijd van drie jaar en een aantal bijzondere voorwaarden, waaronder een meldplicht.

Meer dan 140 aanhoudingen voorafgaand aan Ajax-Juventus

De politie heeft woensdag 10 april veel aanhoudingen verricht voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Juventus. Er zijn twee grote groepen, met name Italiaanse supporters, aangehouden. De eerste groep, 46 verdachten, werd aangehouden in de metro en de tweede groep, 61 verdachten, werd aangehouden bij de ArenA. Bij deze groepen werden wapens en vuurwerk aangetroffen.

De politie heeft ook op de Arenaboulevard aan de Zuidzijde van de ArenA opgetreden. Dit naar aanleiding van ongeregeldheden die ontstonden naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk en het plegen van openlijk geweld (o.a. gooien van straatklinkers naar personen en het vernielen ruiten van de ArenA) aan de Zuidzijde, nabij ingang H. Hierbij is de waterwerper ingezet evenals mobiele eenheid en politie te paard. Hierbij zijn meer dan 30 aanhoudingen verricht. De Politie heeft deze incidenten in onderzoek.

Meer dan 140 aanhoudingen voorafgaand aan Ajax-Juventus (Foto: Politie)
Meer dan 140 aanhoudingen voorafgaand aan Ajax-Juventus (Foto: Politie)

Man gewond bij woningoverval

Bij een overval op een woning aan de Kasteel Neubourgweg in Maastricht is de bewoner van het pand woensdagavond licht gewond geraakt. Drie gewapende mannen wisten de woning rond 22:30 uur te betreden en bedreigden de man met een vuurwapen. Daarbij werd hij mishandeld. De overvallers verlieten hierna de woning en gingen er vandoor. Onbekend is of de mannen iets uit de woning hebben meegenomen.

Burgernet
Kort na de overval is via Burgernet een getuigenoproep gedaan. Daarin staat een korte beschrijving van de drie verdachten genoemd. Het gaat om mannen met een getint uiterlijk die vermoedelijk rond de 20 jaar oud zijn en donkere kleding dragen. Een van de mannen zou een forser postuur hebben. Mensen die de mannen mochten zien, worden verzocht zelf geen actie te ondernemen, maar contact met de politie op te nemen.

FOK! Wat een weer: fris!

Het is helder. In het noorden van het land zijn ook enkele wolkenvelden aanwezig. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 3°C in het zuidwestelijk kustgebied tot -2°C plaatselijk in het noordoosten. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Vanochtend is het zonnig, alleen in het noorden en oosten zijn er enkele wolkenvelden aanwezig. In de loop van de middag neemt de bewolking van het noordoosten uit toe, landinwaarts ontstaan stapelwolken. In het zuiden en zuidwesten blijft het nagenoeg onbewolkt. De middagtemperaturen liggen tussen 7°C in het Waddengebied en 13°C plaatselijk in het zuiden. De wind is noordoostelijk en overwegend matig.

In de nacht van donderdag naar vrijdag is er weinig bewolking in het zuiden en zijn er wolkenvelden in het noorden en oosten. Het koelt af naar een graad of 2 in het zuidwesten tot -2°C in het noordoosten. De noordoosten wind is zwak tot matig, aan de kust soms vrij krachtig.

Vrijdag overdag zijn er wolkenvelden in het noorden en noordoosten met kans op een enkele bui. In het zuidwesten is zijn er perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10°C. De noordoostenwind is meest matig. (Bron: KNMI)

Bloeiend koolzaad in een lekker zonnetje (Foto: FOK!)
Bloeiend koolzaad in een lekker zonnetje (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vroeg begin hooikoortsseizoen

Hooikoortspatiënten hebben in 2019 relatief vroeg in het jaar medicijnen gekocht voor hun pollenallergie. De eerste piek in aanschaf van hooikoortsmedicatie lag al in februari en begin maart, ruim een maand eerder dan in voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de verkoop van hooikoortsmedicatie, de hooikoortsindex.

In het voorjaar van 2018 heeft het CBS voor het eerst de hooikoortsindex gepubliceerd. Deze index brengt aan de hand van verkoopgegevens van hooikoortsmedicatie bij drogisterijen het verloop van het hooikoortsseizoen in beeld. In 2018 was mede door het warme weer in april een hogere piek in verkoopcijfers van hooikoortsmedicatie te zien dan in voorgaande jaren.

In onderstaande eerste figuur laat de omzetindex het verloop in de wekelijkse verkoop van hooikoortsmedicatie zien, ten opzichte van de gemiddelde weekomzet in 2016. Daarbij worden ook de veranderingen in hoeveelheid allergene pollen in de lucht weergegeven. De aantallen pollen, gemeten door het Elkerliek ziekenhuis, zijn weergegeven voor soorten die een matige, sterke of zeer sterke allergene reactie opwekken (hazelaar, els, berk, grassenfamilie, zuring, weegbree, libanonceder, alsem, ambrosia). Pieken in de verkoop van zelfzorgmedicijnen tegen hooikoorts blijken min of meer samen te vallen met pieken in de concentratie van pollen in de lucht.

Hoge pollenconcentratie in februari
In februari werd na een week met relatief hoge temperaturen een sterke toename van pollen gemeten, vooral van elzen en hazelaars. Daarna was gelijk een toename in de verkoop van hooikoortsmedicatie te zien, die een paar weken aanhield. Begin maart daalde de verkoop van deze producten weer. De pollenconcentratie in de lucht was toen ook sterk verminderd.

Omzet zelfzorgmedicatie tegen hooikoorts
De hooikoortsindex, de omzetindex van hooikoortsmedicatie, is gebaseerd op wekelijkse verkoopcijfers van drogisterijen. Het gaat hier om zelfzorgmedicatie die zonder voorschrift te koop is bij een drogist. Dit is medicatie in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels die de allergische reactie remmen.

Deze wekelijkse gegevens worden door het CBS Center for Big Data Statistics (CBDS) bewerkt tot een wekelijkse omzetindex van hooikoortsmedicatie. De omzetindex beoogt niet de omvang van de totale verkopen van hooikoortsmedicatie in Nederland te geven, maar door de ontwikkelingen in de weekomzetten meer inzicht te geven in het verloop van het hooikoortsseizoen en de aankoopmomenten van consumenten.

Vroeg begin hooikoortsseizoen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Vroeg begin hooikoortsseizoen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed

In 2018 kreeg 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen) op een werkdag zoveel informatie dat zij vaak of altijd moeite hadden om dit snel genoeg te verwerken. In 2014 was dat nog 25 procent. Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om te vertrekken bij hun huidige werkgever. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018, een onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60.000 werknemers van 15 tot 75 jaar.

Het percentage werknemers dat last heeft van informatieovervloed ligt onder hoogopgeleiden bijna drie keer zo hoog als onder laagopgeleiden, 40 tegen 14 procent. Bij hoogopgeleiden nam het percentage werknemers dat moeite heeft om alle informatie (zoals e-mail, telefoon en sociale media) te verwerken, tussen 2014 en 2018 bovendien het meest toe.

Mannen en vrouwen hebben ongeveer even vaak te maken met informatieovervloed: respectievelijk 28 en 29 procent. Wel zijn er leeftijdsverschillen: 25- tot 65-jarigen hebben er twee tot drie keer zo veel mee te maken als jongere of oudere werknemers.

Vooral managers
Managers voeren de ranglijst aan van beroepen die kampen met een overvloed aan informatie. Bijna de helft (46 procent) zegt tijdens een werkdag vaak of altijd zoveel informatie te krijgen dat dit nauwelijks nog te verwerken is. Van de managers in zorg, onderwijs en ICT zijn dat er zelfs bijna 6 op de 10. Ook in andere ICT-beroepen, zoals databank- en netwerkspecialisten, hebben relatief veel werknemers moeite met alle informatie die op ze afkomt. Bij werknemers in dienstverlenende, agrarische en transportberoepen komt informatieovervloed relatief weinig voor.

Minder tevreden
Van de werknemers die vaak of altijd moeite hebben om alle informatie op het werk te verwerken, is een kleiner deel (66 procent) tevreden over hun arbeidsomstandigheden dan van degenen die aangeven dat hier nooit of soms sprake van is (75 procent). Ook heeft een groter deel de wens om een nieuwe werkgever te zoeken: 57 procent heeft het afgelopen jaar nagedacht over ander werk en 30 procent heeft daadwerkelijk iets ondernomen om een andere baan te vinden. Bij werknemers die geen of weinig moeite hebben met de hoeveelheid informatie op het werk gold dit voor respectievelijk 44 en 24 procent.

Brexit-'halloweencompromis' gesloten

Regeringsleiders van de EU-lidstaten zijn in Brussel bijeen voor overleg over nieuw uitstel van de Brexit. De Britse premier Theresa May heeft haar voorkeur uitgesproken voor uitstel tot vlak voor het nieuw Europees Parlement aantreedt. Geen van de leiders zou van plan zijn om een veto uit te spreken.

Met andere woorden, er is bereidheid om uitstel te verlenen, en de vraag is hoe lang dit mag duren. May wil het tot 30 juni omdat ze wil vermijden dat het land aan de Europese verkiezingen mee moet doen, maar er is weinig vertrouwen bij de anderen dat ze de exitdeal voor die tijd door het Lagerhuis krijgt.

Sterker, na Mays presentatie zei de Franse president Emmanuel Macron dat hij zijn inschatting van de kans dat ze haar deal erdoor krijgt had verlaagd van tien naar vijf procent. Hij zou op nog korter uitstel aansturen, tot voor de Europese verkiezingen van 22 mei.

Aan de andere kant staan de Duitsers, die langer uitstel voorstaan om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk alsnog zonder deal de EU uitcrasht. Er wordt gesproken over tot eind december of zelfs maart.

De onenigheid spitst zich toe op mogelijke problemen die de aanwezigheid van de Britten in de EU kan veroorzaken bij het nemen van beslissingen zoals de aanstelling van nieuwe voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad, en de vaststellingen van een meerjarig budget.

Frankrijk lijkt de voorkeur te geven aan het risico op een no-deal Brexit boven dat van verstoring die langere Britse aanwezigheid in de EU kan opleveren.

Update 23.35 uur
Volgens de BBC zijn er zeventien landen voor lang uitstel, een voor kort, en drie die naar kort neigen. Wie precies wie is, is onbekend, maar naast Duitsland, Nederland en Ierland zouden onder meer Italië, Portugal en Tsjechië lang uitstel voorstaan. Oostenrijk zou zich aan de kant van Frankrijk scharen met een voorkeur voor kort.

Britse kranten openen ondertussen met het nieuws dat May er niet over piekert om op te stappen, en desnoods nog een jaar aan wil blijven als het nog zo lang duurt om de Brexit er doorheen te persen.

Update 23.55 uur
Frankrijk zou lang uitstel tegenhouden. Vier andere landen zijn eventueel bereid tot een deadline ergens in het najaar, maar Parijs wil vooralsnog niet verder gaan dan 30 juni. Macron wil daarmee de druk op Londen opvoeren om een doorbraak in eigen land te forceren.

Update donderdag, 00.45 uur
Volgens Reuters zijn de regeringsleiders een 'halloweencompromis' van 31 oktober overeengekomen. Dat komt tegemoet aan zorgen over voortdurende Britse invloed, want de nieuwe Europese Commissie begint 1 november.

Cruciaal is dat 31 oktober in plaats van 30 juni geen 'no deal'-afgrond  op die laatste datum creëert omdat de Britten dan vermoedelijk niet zouden hebben deelgenomen aan de Europese verkiezingen.

Uiterlijk komende vrijdag moet Londen beslissen of het land aan die verkiezingen meedoet, voor de Britten op 23 mei. Zo niet, dan is de exitdatum al op 1 juni. Daarmee komt het compromis tegemoet aan Macron, zonder dat het de Britten de duimschroeven zo hard aandraait als hij eigenlijk wilde.

Update 01.18 uur
Europese Raad-voorzitter Donald Tusk bevestigt tegen de BBC dat er een deal is, maar wil de datum nog niet bevestigen. Hij zou erover in overleg zijn met May.

Diplomaten zouden niet blij zijn met de datum van 31 oktober. Het wordt een lelijk middelpunt genoemd tussen wat Frankrijk en Duitsland willen, en niet gestoeld op een rationele benadering. Er zou ook ongenoegen zijn dat het overleg meer in het teken staat van Frankrijk dan van Groot-Brittannië.

Update 02.10 uur
Premier May en de overige 27 lidstaten zijn akkoord met een flexibel uitstel tot 31 oktober, laat Tusk weten. De Brexit kan dus eerder plaats vinden indien May de exitdeal eerder door het parlement loodst. Omdat het uitgesloten lijkt dat dit komende vrijdag nog lukt is het vrijwel zeker dat Londen zich die dag zal aanmelden voor deelname aan de Europese verkiezingen.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.