FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 maart 2019

Olympische 'superfan' (92) overleden

Je hebt fans, en je hebt échte fans. Naotoshi Yamada was zo'n échte fan en wel van de Olympische Spelen. Tot nu: meneer Yamada is deze maand overleden aan hartfalen, 92 jaren jong. Zijn uitgebreide verzameling vlaggen, postzegels, foto's en andere memorabilia van de Spelen zijn tentoongesteld in zijn woonplaats Nanto.

In 1964 ging Yamada in Tokyo voor het eerst naar de Zomerspelen, tot en met Rio 2016 maakte hij ze vervolgens allemaal mee. Altijd was 'de olympische opa', zoals hij in eigen land genoemd werd, van de partij. Dat gold bijvoorbeeld ook voor Moskou in 1980, waar Japan wegens de Sovjetinvasie in Afghanistan net als veel westerse landen niet aan meedeed.

De immer vriendelijke Yamada wilde zijn indrukwekkende olympische levensreis volgend jaar afsluiten. De Zomerspelen keren dan terug naar Tokyo, waar het voor hem 55 jaar geleden allemaal begon. "Het zou het absolute hoogtepunt zijn van alle jaren dat ik op de Spelen heb zitten juichen", aldus Yamada. Het was hem helaas niet gegund, zijn hart hield het een kleine anderhalf jaar te vroeg voor gezien.

Politie rukt uit voor man op WC: 'Ik zit te poepen!'

We schuiven Brexit en Trump even aan de kant, tijd voor écht wereldnieuws: een poepbericht! In een winkel in het Engelse Manchester zat een man deze week dusdanig lang op het toilet - naar verluidt zeker een uur - dat het personeel de politie erbij haalde.

Het personeel was door de duidelijk nog in leven zijnde man al weggejaagd, de politie kreeg een soortgelijk bericht te horen: "Rot op, ik zit te poepen!", meldde meneer. De politie liet weten dat hij uiteindelijk zelf is vertrokken en dat hij nergens van werd verdacht.

Winst voor FC Twente in topper tegen FC Den Bosch; ook directe concurrenten winnen

FC Twente heeft vrijdag opnieuw de volle buit gepakt. In de Grolsch Veste wonnen de Tukkers met 1-0 van FC Den Bosch. Ook de nummers twee en drie gingen met drie punten naar huis: Sparta had een makkelijke avond en won uit bij Jong FC Utrecht met 5-1. In Dordrecht won Go Ahead Eagles met 3-1. Door winst tegen RKC neemt Jong PSV de vierde plaats over van FC Den Bosch.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Dordrecht - Go Ahead Eagles 1-3
FC Twente - FC Den Bosch 1-0
Helmond Sport - Roda JC Kerkrade 4-0
Jong FC Utrecht - Sparta Rotterdam 1-5
Jong PSV - RKC Waalwijk 2-1
MVV Maastricht - FC Volendam 1-1
N.E.C. - Jong Ajax 1-2
SC Cambuur - Almere City FC 0-1
TOP Oss - Jong AZ 1-0
Telstar - FC Eindhoven 1-1

Verhongering oorzaak van sterfte zeekoeten

Begin 2019 spoelden er grote aantallen dode en doodzieke zeekoeten aan op de Nederlandse kust. In opdracht van minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hebben de Wageningen University & Research (WUR) en de Universiteit Utrecht (UU) onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de vogels. Daaruit blijkt dat zo’n 20.000 zeekoeten zijn omgekomen door verhongering. In de magen zijn geen grote hoeveelheden plastics aangetroffen en de dieren zijn niet aantoonbaar ziek geweest. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de zeekoeten niet zijn gestorven als gevolg van de verloren containers van MSC Zoe. Dit schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Na onderzoek van 139 zeekoeten blijkt dat alle dieren sterk vermagerd en ondervoed waren. Ook waren de meeste vogels pas rond een halfjaar oud. Daarom ligt een belangrijke verklaring voor het hoge sterfteaantal bij de afgelopen broedperiode van de zeekoeten. Door onderzoekers van de broedgebieden in Schotland is bevestigd dat het voor de zeekoeten een moeilijk seizoen was. Het is aannemelijk dat veel van de jonge vogels al zwak waren toen zij de kolonie verlieten. Op zee konden de zeekoeten niet vissen naar hun normale voedsel en moesten zij het doen met kleinere prooien. Daardoor bleven de vogels verzwakt en gaf de storm – die ook het containerverlies van de MSC Zoe veroorzaakte – de doorslag.

Minister Schouten: “Tijdens mijn recente bezoek aan Lauwersoog heb ik gezien dat vissers, natuurliefhebbers en bewoners nog dagelijks te maken hebben met de gevolgen van de containerramp. De dode zeekoeten die begin dit jaar massaal aanspoelden op de Nederlandse kust hield de gemoederen flink bezig. Ook daar hebben vrijwilligers en onderzoekers een belangrijke bijdrage geleverd. Ik heb daar veel respect voor. Omdat we nog weinig weten over de lange termijn gevolgen van de ramp houd ik samen met mijn collega Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de gevolgen voor de natuur in de gaten. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen van MSC Zoe op de ecologie van onze Noord- en Waddenzee.”

Onderzoek doodsoorzaak
Er zijn geen giftige stoffen of non-food materialen, zoals grote hoeveelheden plastic, in de magen van de vogels aangetroffen. Een doodsoorzaak van de zeekoeten door vergiftiging, virussen (zoals vogelgriep), parasieten, zwerfvuil of oliebesmeuring is door de WUR en de UU uitgesloten. De zeekoeten zijn massaal gestorven ten tijde van het containerverlies van MSC Zoe, maar niet als gevolg daarvan.

Ondanks het grote aantal gestorven zeekoeten blijven de gevolgen voor de totale populatie beperkt. Momenteel leven er ongeveer anderhalf miljoen zeekoeten in de Noordzee.

Lange termijn onderzoek
De WUR onderzoekt middels een onderzoeks- en monitoringsplan wat de gevolgen van het containerincident zijn op middellange en lange termijn. Daarbij wordt aanvullend pathologisch onderzoek verricht naar de mogelijke gevolgen voor zeezoogdieren.

Lagerhuis stemt weer tegen Brexitdeal

Het Britse parlement stemt in de loop van vrijdag voor de derde keer over premier Theresa Mays EU-exitdeal. Eerder was onzeker of dit volgens de parlementaire regels zou zijn toegestaan, maar er is besloten om alleen over de overeenkomst zelf te stemmen en de bijgevoegde politieke verklaring uit de motie weg te laten.

De deal werd al tweemaal met grote meerderheid weggestemd. Dit was met name vanwege het vangnet dat garandeert dat de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek onder alle omstandigheden openblijft, wat sinds het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 het geval is. Brexiteers uit de premiers Conservatieve Partij vrezen dat het Verenigd Koninkrijk vanwege die vangnetregeling aan de EU-regels vast zou kunnen blijven zitten.

De eerdere nederlagen noopten de premier vorige week om uitstel van de Brexit aan te vragen. Dat stonden de overige EU-regeringsleiders toe onder de voorwaarde dat de deal vandaag, de oorspronkelijke Brexitdag, zou worden goedgekeurd. Lukt dit, dan wordt de Brexit tot 22 mei uitgesteld. Zo niet dan is dit tot 12 april. Willen de Britten hierna meer uitstel dan moeten ze meedoen aan de Europese verkiezingen.

Schavot
Deze week legde May haar hoofd op het politieke schavot in een uiterste poging de deal erdoorheen te persen: ze stapt op als die het haalt. Dat moet de Brexiteer-rebellen uit haar partij over de streep trekken die in ieder geval een 'echte Brexit'-premier willen voor de vervolgonderhandelingen met de EU over de toekomstige handelsrelatie. Maar het is uiterst onzeker of die strategie gaat lukken, en als deze faalt kost het May vrijwel zeker alsnog de kop.

Eerder liet haar Noord-Ierse gedoogpartner DUP al weten de deal niet te zullen steunen. Die partij is bang dat de exitdeal tot een kloof zal leiden tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Naar verwachting zal de stemming omstreeks halfvier 's middags Nederlandse tijd plaatsvinden.

Update 16.10 uur
Het Lagerhuis heeft de exitdeal opnieuw verworpen, met 344 tegen 286 stemmen.

Update 18.10 uur
Volgens May moet het Verenigd Koninkrijk een "alternatieve weg vooruit" vinden, die "vrijwel zeker" betekent dat er aan de Europese verkiezingen moet worden meegedaan. Maandag is er een nieuwe ronde zogeheten indicatieve stemmingen in het Lagerhuis om te zien of er voor iets anders een meerderheid gevonden kan worden, en een week later mogelijk nog een. Op 10 april staat er alvast een EU-noodtop op de agenda voor het geval de Britten extra uitstel willen na 12 april. De regeringsleiders hadden al gezegd dat het in dat geval lang uitstel zou worden.

Update 21.30 uur
May zou voor de EU-top van 10 april nog een vierde stemming overwegen. Naar verluidt put ze er hoop uit dat de verliesmarge steeds kleiner wordt. Bij de eerste stemming was het verschil tussen tegen- en voorstemmen immers 220, de tweede keer 149 en nu 58.

Dat is nog steeds fors, maar woensdag werd het alternatieve plan om wél in de douane-unie te blijven met maar 8 stemmen verschil verworpen. Maandag is er weer zo'n indicatieve stemronde, en als er dan wel een meerderheid voor dit idee te porren blijkt, zou de premier een hiermee aangepaste exitdeal in stemming willen brengen. Voor de EU is dit een acceptabel alternatief omdat het Ierse grensprobleem zo ook zou worden opgelost.

Nijmeegse krijgt geen straf maar behandeling voor mishandeling

De rechtbank heeft een 31-jarige vrouw uit Nijmegen veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling van een toevallig passerende fietsster op 13 juli 2017. Ook maakte zij zich schuldig aan een poging tot afpersing van een medewerker van een tankstation op 30 september 2018. De vrouw wordt voor 1 jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De psychiater en psycholoog adviseerden de rechtbank om de vrouw ontoerekeningsvatbaar te verklaren voor de poging tot zware mishandeling. Zij zou onder invloed van een stoornis het feit hebben gepleegd. De rechtbank ontslaat de vrouw daarom van alle rechtsvervolging voor de poging tot zware mishandeling.

De rechtbank vindt het noodzakelijk dat de vrouw voor 1 jaar wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en dat zij ook daarna behandeld wordt. Kijkend naar haar persoonlijke omstandigheden legt de rechtbank haar geen straf op voor de poging tot afpersing.

Jongens van 12 en 13 jaar opgepakt voor dreigtelefoontje AH

De politie heeft vanmorgen twee jongens van 12 en 13 jaar aangehouden voor een dreigtelefoontje waardoor gisteravond een filiaal van supermarkt Albert Heijn in Eindhoven werd ontruimd. Volgens een woordvoerder van de politie leidde speurwerk naar het gebruikte telefoonnummer en het jonge duo.

Waarom de jongens deze stupide actie hebben uitgevoerd is nog niet bekend.

Het is lente, de koeien mogen naar buiten!

Na een extreem korte winterperiode op stal te hebben doorgebracht, gaan deze weken duizenden melkkoeien weer de wei in. Koeien in de wei horen bij het karakteristieke Nederlandse landschap. Daarnaast is het belangrijk voor het behoud en beheer van natuurgebieden en draagt het bij aan de kringlooplandbouw.

In 2018 liet 82% van de melkveehouders de koeien grazen. Het hoogste percentage sinds de zuivelsector in 2012 de weidegang van koeien stimuleert. LTO Nederland is een van de initiatiefnemers van het Convenant Weidegang dat inmiddels ondertekend is door 83 maatschappelijke- en natuurorganisaties en ketenpartijen. Op social media laten melkveehouders met de hashtagactie #wijgaanweernaarbuiten zien wanneer zij hun koeien voor het eerst in de wei laten.

Extreem vroeg
Dit voorjaar gaan de koeien extreem vroeg in het voorjaar naar buiten. Dat kan omdat het gras in de wei, door de zachte winter, al goed groeit. De koe in de wei kenmerkt ons landschap, en burgers hechten veel waarde aan dit beeld. Ook buiten Nederland staat het beeld van de koe in de wei bekend als typisch Nederlands. Zuivelondernemingen stimuleren weidegang onder andere met premies aan boeren. De consument weet inmiddels de koe in de wei ook te waarderen; de vraag naar weidezuivel neemt toe.

Compliment
Een van de bedrijven die haar staldeuren opent is Melkveebedrijf Dennenburg van de familie Meulenbroeks. Het bedrijf ligt midden in een natuurgebied in Lage Mierde (NBr.). De familie opent haar staldeuren op 30 maart. Zij heeft Hank Bartelink, directeur van Landschappen NL, gevraagd de koeien naar buiten te laten.

Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland legt uit: “Hiermee willen we onderstrepen hoe belangrijk melkveehouders zijn voor Nederland. Niet alleen omdat zij een gezond product produceren, maar ook omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en beheer van ons landschap en bijdragen aan de kringlooplandbouw.”

Meulenbroeks benadrukt dat het Convenant Weidegang een belangrijke rol heeft gespeeld in het voorkomen van verplichte weideregels voor melkveehouders. “Dat inmiddels zo’n hoog percentage melkveehouders de koeien laat weiden, verdient een groot compliment.”

Valverde stopt in 2021 met wielrennen

Alejandro Valverde stopt op het einde van 2021 met wielrennen. Dat vertelde de 38-jarige Spanjaard aan de krant El Periodico.

“In principe ga ik in 2021 met pensioen. Op een moment moet het zo zijn”, vertelt de regerend wereldkampioen. “Ik zal na de Olympische Spelen in Tokio nog een seizoen rijden. Ik denk dat dat een goed moment is. Als ik thuis ben, moet ik van het gezin genieten. Dan zal ik kijken wat ik ga
doen.”

De succesvolle Valverde won tot dusver 123 wedstrijden waaronder 4x Luik-Bastenaken-Luik, 5x Waalse Pijl, elf etappes in de Ronde van Spanje en drie etappes in de Ronde van Frankrijk. Afgelopen september werd hij in het Oostenrijkse Innsbruck wereldkampioen.

Geheel onbesproken is Valverde niet. In 2010 werd hij voor twee jaar geschorst vanwege de betrokkenheid in de dopingzaak rondom dokter Eufemiano Fuentes. Ondanks een DNA-match heeft de Spanjaard zelf altijd volgehouden onschuldig te zijn.

In 2021 is Valverde negentien jaar actief geweest in het professionele wielrennen. Mogelijk dat hij na zijn carrière aan de slag gaat bij zijn huidige ploeg Movistar.

Ferrari domineert ook tweede vrije training

Het Formule 1-team Ferrari lijkt de te kloppen renstal tijdens het Grand Prix-weekend in Bahrein. Sebastian Vettel zette met een tijd van 1.28,846 zijn teamgenoot Charles Leclerc op een tiende achterstand. De concurrentie had het nakijken. Max Verstappen kwam op een seconde tot de zesde plek.

Ferrari was na twintig minuten het eerste team dat op de zachtste banden naar buiten ging en liet tijden noteren waar de concurrentie niet bij in de buurt kwam. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton was op een halve seconde de aanvoerder van de rest, gevolgd door Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas en de verrassend snelle Nico Hülkenberg met de Renault. Verstappen gaf nog iets meer toe.

Niet voor iedereen ging het helemaal goed, want Vettel maakte een flinke schuiver waarbij hij zijn set banden flink beschadigde. Bij McLaren moest Carlos Sainz voor het weekend al nieuwe motoronderdelen nemen en ditmaal had teamgenoot Lando Norris problemen met de aandrijflijn. Bij Sauber kampten beide bolides met een waterlek.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:28.846   32
2 Charles Leclerc Ferrari 1:28.881 +0.035s 32
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:29.449 +0.603s 33
4 Valtteri Bottas Mercedes 1:29.557 +0.711s 36
5 Nico Hulkenberg Renault 1:29.669 +0.823s 32
6 Max Verstappen Red Bull 1:29.725 +0.879s 34
7 Kevin Magnussen Haas 1:30.000 +1.154s 33
8 Lando Norris McLaren 1:30.017 +1.171s 25
9 Romain Grosjean Haas 1:30.068 +1.222s 34
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:30.093 +1.247s 36
11 Carlos Sainz McLaren 1:30.192 +1.346s 33
12 Pierre Gasly Red Bull 1:30.429 +1.583s 31
13 Alexander Albon Toro Rosso 1:30.458 +1.612s 36
14 Sergio Perez Racing Point 1:30.716 +1.870s 32
15 Daniel Ricciardo Renault 1:30.848 +2.002s 30
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:31.088 +2.242s 6
17 Lance Stroll Racing Point 1:31.129 +2.283s 31
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:31.144 +2.298s 10
19 George Russell Williams 1:31.904 +3.058s 32
20 Robert Kubica Williams 1:32.932 +4.086s 37

Van den Brom baalt van aanvangstijdstip wedstrijd tegen Vitesse

John van den Brom is niet te spreken over het aanvangstijdstip van de uitwedstrijd die AZ komende dinsdag speelt tegen Vitesse. De Alkmaarders staan zaterdagavond tegenover FC Groningen (thuis) en dinsdag om 18:30 uur moet het team van Van den Brom aantreden in de Gelredome. "Waarom kunnen we 's avonds niet op een normaal tijdstip spelen?" vroeg de coach zich vrijdag op een persconferentie hardop af. "Dinsdagavond om half zeven, uit bij Vitesse. Wat schieten we daar nou mee op?"

"Ik denk niet dat onze supporters daar blij van worden." Van den Brom verwacht dan ook niet dat het uitvak in Arnhem uitverkocht zal zijn. "Vind ik jammer. Natuurlijk spelen we voor onszelf, voor de club. Maar je speelt ook voor je supporters en indirect ook voor Vitesse", zei hij volgens De Telegraaf.

De 52-jarige coach, die volgend seizoen bij FC Utrecht aan de slag gaat, hoopt dat de KNVB in de toekomst meer overleg met de clubs voert. "Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Het zou wel lekker zijn als wij, de clubs, meer inspraak zouden hebben."

AZ staat met nog acht duels te gaan vierde in de Eredivisie met evenveel punten als nummer drie Feyenoord. Vitesse is vijfde en heeft zeven punten minder dan de Alkmaarders. Vóór het duel van dinsdag spelen de Arnhemmers zaterdagavond een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag.

Veelbelovend geneesmiddel kan Galapagos miljarden opleveren

Het nieuwe antireuma- en Crohn-medicijn van het Belgisch-Nederlandse Galapagos lijkt nog veelbelovender dan gedacht. Onderzoek toont aan dat filgotinib bij reumapatiënten soms beter werkt dan concurrent Humira. Het nieuws deed de beurskoers van het deels in Leiden gevestigde Galapagos met ruim 22 procent stijgen. Een miljardenopbrengst lonkt.

Goed nieuws voor reuma -en Crohn patiënten, hopelijk wordt het medicijn snel toegelaten op de Nederlandse markt.

Juventus mogelijk zonder Ronaldo in Champions League-duel met Ajax

Cristiano Ronaldo komt dit weekend niet in actie bij Juventus. Voor het duel met Ajax staat achter zijn naam nog steeds een groot vraagteken.
Massimiliano Allegri, de coach van Juventus, meldde vrijdag op een persconferentie dat Ronaldo zaterdag de thuiswedstrijd tegen Empoli mist. "Hij is weer begonnen met trainen, maar we moeten voorzichtig met hem zijn, omdat we in een belangrijke fase zitten", aldus Allegri. Juve heeft in de Serie A vijftien punten voorsprong op nummer twee Napoli, waardoor de club het zich kan permitteren om zonder de Portugees te spelen.

Na de wedstrijd tegen Empoli speelt Juventus nog tegen Cagliari (uit) en AC Milan (thuis), waarna op 10 april de eerste kwartfinale van de Champions League tegen Ajax is. "Ronaldo komt terug als hij weer op zijn best is. Als hij niet fit is, speelt hij niet", zei Allegri over het uitduel met de Amsterdammers.

De trainer meldde tot slot dat Ronaldo maandag opnieuw wordt getest, waarna men kan evalueren wanneer een rentree mogelijk is. Ronaldo hield aan de EK-kwalificatiewedstrijd van Portugal tegen Servië een spierblessure over. Volgens La Gazzetta dello Sport mist de sterspeler in elk geval de confrontaties met Empoli, Cagliari én Milan.

Een afwezigheid van Ronaldo tegen Ajax zou een enorme aderlating voor Juventus zijn, want de 34-jarige topschutter scoorde dit seizoen al 24 keer in 36 officiële wedstrijden. Juventus rekende in de achtste finales van de Champions League af met Atlético Madrid. Dankzij een hattrick van Ronaldo werd in de return een 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd weggewerkt.

Schachmann blijft jagend peloton net voor in Catalonië, Kelderman komt ten val

Maximilian Schachmann heeft de vijfde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Duitse wielrenner van BORA-hansgrohe bleef na een lange vlucht knap het jagende peloton voor.

In een rit van 188 kilometer lag het zwaartepunt in het begin van de etappe. De renners moesten meteen een beklimming over van de eerste categorie. Daar ontstond ook de kopgroep van de dag, met daarbij de Nederlander Bert-Jan Lindeman. De renner van Jumbo-Visma had het gezelschap van Tejey van Garderen, Schachmann en Andrey Amador.

Het viertal wist een goede drie minuten te pakken op het peloton, maar alles wees erop dat het peloton alles onder controle had. Daar dacht Schachmann anders over. De Duitser ging er met nog tien kilometer te rijden er alleen vandoor. Hij wist het peloton net voor te blijven en pakte zo zijn zege in Catalonië.

Wilco Kelderman die veel werk opknapte voor zijn sprinter Michael Matthews kwam ten val op vijf kilometer van de streep. De Nederlander kon zijn weg niet meer vervolgen en zo komt er een einde aan voor Kelderman in deze ronde.

In het klassement blijft Miguel Angel Lopez aan de leiding staan van het klassement. De Colombiaan het in het algemeen klassement een voorsprong van 14 seconden op Adam Yates. Egan Bernal volgt op 17 seconden.

Stybar ook de beste in E3 Harelbeke

Zdenek Stybar heeft voor de tweede maal dit jaar een klassieker gewonnen. De Tsjech van Deceuninck-Quick Step won na de Omloop van het Nieuwsblad nu ook de E3 Harelbeke. Wout van Aert wist beslag te leggen op de tweede plaats, voor Greg Van Avermaet.

De E3 Harelbeke ligt waarschijnlijk het dichts bij de Ronde Van Vlaanderen en is daarom een ideale voorbereiding op De Hoogmis in Vlaanderen. Al toppers waren aanwezig aan de start, maar het was eerst de beurt aan de wat mindere bekendere renners. Na 25 kilometer ontstond er uiteindelijk een kopgroep van Jaime Castrillo, Marc Hirschi, Aksel Nõmmela, Thomas Sprengers, Stijn Steels, Lionel Taminiaux, Mihkel Räim en Ludwig De Winter.

De kopgroep wist uiteindelijk vijf minuten te pakken, maar dat zou nooit voldoende om voor de zege mee te doen. Nog voor de finale begon kwam Sep Vanmarcke zwaar ten val. De Belgische outsider voor de zege kon zijn koers niet meer vervolgen.

De finale begon op de Taaienberg. Peter Sagan begon als eerste aan de kasseienhelling, maar het was Danny van Poppel die daar doortrok. Het zorgde ervoor dat het peloton in meerdere stukken viel, alleen na een paar kilometer kwam alles weer samen.

Er waren verschillende aanvallen, maar niemand leek weg te geraken. Daar slaagde Bob Jungels wel in. De Luxemburgs kampioen reed op zestig kilometer van de meet weg uit het peloton en reed in een ruk naar de kopgroep, die op dat moment nog een voorsprong had van dertig seconden.

Jungels bouwde zijn voorsprong uit naar de minuut. Bij het opdraaien van de Paterberg ontstond er ook een schifting in het peloton, waarbij bijna alle grote namen aanwezig waren: Naesen, Stybar, Sagan, Bettiol, Trentin, Keukeleire en Van Aert. Titelverdediger Niki Terpstra miste wel de slag en zou nooit meer vooraan raken.

Op de Karnemelkbeekstraat nam Jungels afscheid van zijn medevluchters, waarbij vooral de piepjonge wereldkampioen bij de beloften Hirschi het langst bleef volgen. Jungels bleef zijn voorsprong behouden en leek op weg naar de overwinning, maar op de Tiegemberg ontbond Van Avermaet zijn vleugels. De olympisch kampioen plaatse daar een versnelling en alleen Van Aert, Bettiol en Stybar konden volgen. Door de versnelling was het verschil nog maar een halve minuut.

In de laatste twintig kilometer was er een goede samenwerking tussen Van Avermaet, Bettiol en Van Aert. De drie werkte goed samen en kwamen steeds dichter bij de leider Jungels. Stybar kon daar optimaal van profiteren door in de wielen mee te rijden. Op zeven kilometer was de samensmelting tussen de achtervolgers en Jungels een feit. Het bleef even rustig, maar op een goede drie kilometer van de streep was het Stybar die ten aanval trok. Hij werd teruggehaald door Van Aert. Ook een andere aanval van Stybar was niet succesvol, waardoor een sprint met vijf de beslissing moest brengen. Daarin was Stybar toch de snelste voor Van Aert en Van Avermaet.

'Fors minder proeven op apen'

Het aantal proeven op apen wordt met 40 procent teruggebracht. Dat schrijft minister Van Engelshoven (Wetenschap) vandaag aan de Tweede Kamer. Eerder drong de minister al aan op een plan om het aantal van dergelijke proeven met dit percentage terug te brengen en een rapport van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) laat nu zien hoe zij dit gaan uitvoeren.

"Ik ben erg blij dat met mij ook het BPRC concludeert dat een wezenlijke verlaging van het aantal tests op apen mogelijk is. En dat we daarnaast nog meer kunnen inzetten op proefdiervrije innovaties, zoals bijvoorbeeld onderzoek via computersimulaties. Helemaal zonder proeven op apen kunnen we nu nog niet, maar dit is een wezenlijke eerste stap", aldus Van Engelshoven.

Om per 2025 te komen tot een reductie van 40 procent apenproeven heeft het BPRC een ambitieplan opgesteld. In dit centrum vinden momenteel gemiddeld 200 tot 250 proeven per jaar plaats. Het BPRC zal dit aantal in de periode van 2020 tot 2025 stapsgewijs terugbrengen, zodat in 2025 het aantal tests gemiddeld 120 – 150 per jaar bedraagt.

Daarnaast is het centrum in 2018 gestart met het verkleinen van de fokkolonie via geboortebeperking. De omvang van de groep apen wordt hiermee geleidelijk verkleind van 1437 naar ongeveer 1000 apen in 2025.

Onderdeel van het plan is dat er uitzonderingen mogelijk zijn op het reduceren van het aantal apenproeven als de volksgezondheid daar om vraagt. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoek naar de bestrijding van levensgevaarlijke infecties en in geval van een pandemie.

Niet alleen het BPRC doet apenproeven. Ook in het Erasmus MC en het Nederlands Herseninstituut (NIN) worden dergelijke tests gedaan. De minister heeft onafhankelijk onderzoek laten doen naar de vraag of het wenselijk is alle proeven met apen op één locatie te bundelen, maar dit onderzoek concludeert dat dat meer na- dan voordelen oplevert. Wel zullen deze instellingen hun samenwerking gaan intensiveren.

Kingdom Hearts: The Story So Far nu beschikbaar

Vanaf vandaag is Kingdom Hearts: The Story So Far verkrijgbaarDeze collectie bestaat uit een hele rits aan Kingdom Hearts games. Hoog tijd voor een launch-trailer dus.

Kingdom Hearts: The Story So Far kunnen spelers terugkeren naar de magische avonturen van Sora, Donald Duck, Goofy die samen proberen de Heartless-invasie te stoppen die hun universum bedreigt. De bundel biedt zowel fans als nieuwkomers de kans om het hele verhaal te beleven dat voorafging aan Kingdom Hearts III.

De collectie bevat de volgende delen:

 • Kingdom Hearts HD 1.5+2.5 ReMIX
 • Kingdom Hearts FINAL MIX
 • Kingdom Hearts Re:Chain of Memories
 • Kingdom Hearts 358/2 Days (in hd geremasterde filmpjes)
 • Kingdom Hearts II FINAL MIX
 • Kingdom Hearts Birth by Sleep Final MIX
 • Kingdom Hearts Re:coded (in hd geremasterde filmpjes)
 • Kingdom Hearts HD 2.8 FINAL CHAPTER PROLOGUE
 • Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD
 • Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep –A fragmentary passage–
 • Kingdom Hearts χ Back Cover (film)

Onderscheiding voor 'overloper' Frank Paauw

Per 1 mei stapt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw over naar Amsterdam. Om Paauw te bedanken voor zijn grote verdiensten in de regio Rotterdam, biedt de stad hem een afscheidssymposium aan op vrijdagmiddag 29 maart in de Burgerzaal van het stadhuis. Tijdens het symposium reikt burgemeester Aboutaleb hem de Wolfert van Borselenpenning uit.

Frank Paauw trad aan in de roerige periode na de ongeregeldheden op het strand van Hoek van Holland (2010). Hij werkte gestaag aan een nieuwe politieorganisatie, met korte lijnen en grotere operationele alertheid. In de loop der jaren groeide hij uit tot een politiechef van formaat, met oog voor de menselijke maat.

Burgemeester Aboutaleb: “Frank Paauw weet als geen ander hoe complex stedelijke veiligheidsproblemen kunnen zijn en wat dat van de politie vraagt. We waren vaak samen in de stad om met bewoners te praten over de veiligheid in hun wijk en hoe we die samen met hen konden verbeteren. Frank stond ook pal achter zijn mensen en dat werd zeer gewaardeerd. Ik feliciteer Amsterdam met hun competente, scherpzinnige nieuwe politiecommissaris”.

High impact crimes
Dankzij de inzet en expertise van Frank Paauw is in de afgelopen tien jaar het aantal high impact crimes zoals gewelddadige berovingen, inbraken en overvallen fors gedaald. Ook het aantal overvallen in de stad is met bijna de helft afgenomen, terwijl de pakkans van daders is toegenomen. Daarbij zocht hij intensief de samenwerking op met de stad.

Grootschalige optredens
Frank Paauw wordt alom gezien als een politieman in hart en nieren, die in de soms rauwe omgeving waarin de politie moet werken de rust en het overzicht bewaart. Zo leidde hij menig grootschalig optreden in goede banen, zoals de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel in 2017, waar 150.000 toegestroomde fans een fantastisch feest vierden.

Ook ging tweemaal de Proloog van de Tour de France zonder ordeverstoringen door de stad, in 2010 en 2015. Ook werkte hij nauw samen met de hoofdofficier van justitie en de burgemeester bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad en cybercriminaliteit en terrorisme.

Onderscheiding
Het gemeentebestuur kent de Wolfert van Borselenpenning toe aan personen die in een leidinggevende functie op meerdere terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving. De inscriptie van de penning voor Frank Paauw luidt: De beste Politiechef van Nederland.

Verstappen 5e in eerste training Bahrein, Leclerc bovenaan

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein is door Charles Leclerc als snelste afgesloten. De Ferrari-Monegask tekende voor een tijd van 1:30,354 minuten en hield teamgenoot Sebastian Vettel twee tienden achter zich.

Het woestijncircuit was zoals gewoonlijk nog behoorlijk stoffig, dus de resultaten van training één zeggen weer niet al teveel over de rest avn het weekeinde. Het duurde dan ook even voor er serieus gereden werd en na een kleine twintig minuten was Verstappen de eerste met een serieuze tijd.

Een goed half uur voor het einde van de training zetten de Ferrari's hun snelle tijden neer, de Mercedessen gaven grofweg een seconde toe: Bottas op Leclerc en Hamilton op Vettel. Max Verstappen zat op plek vijf vlak achter de wereldkampioen en vrij kort voor teamgenoot Pierre Gasly, die McLaren-coureur Carlos Sainz kort achter zich had.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Bahrein

Pos.  Rijder Team Tijd Ronden
1.   C. Leclerc Ferrari 1:30.354 21
2.   S. Vettel Ferrari 1:30.617 26
3.   V. Bottas Mercedes 1:31.328 26
4.   L. Hamilton Mercedes 1:31.601 23
5.   M. Verstappen Red Bull 1:31.673 21
6.   P. Gasly Red Bull 1:31.815 17
7.   C. Sainz Jr. McLaren 1:31.952 28
8.   N. Hulkenberg Renault 1:32.040 17
9.   D. Kvyat Toro Rosso 1:32.339 24
10.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:32.385 23
11.   D. Ricciardo Renault 1:32.401 19
12.   K. Magnussen Haas 1:32.602 21
13.   A. Albon Toro Rosso 1:32.874 24
14.   S. Pérez Racing Point 1:32.885 20
15.   L. Norris McLaren 1:32.945 29
16.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:32.949 22
17.   R. Grosjean Haas 1:32.994 22
18.   L. Stroll Racing Point 1:33.518 16
19.   G. Russell Williams 1:34.188 26
20.   R. Kubica Williams 1:34.253 27

Academici reageren op Baudet met open brief

De afgelopen twee dagen hebben ruim 200 academici een open brief getekend, die een statement maakt ter verdediging van de academische vrijheid. De brief is een reactie op de recente speech van Thierry Baudet en de opening van een meldpunt om ‘indoctrinatie op scholen en universiteiten’ te rapporteren bij de FvD. 

Onder de ondertekenaars zijn onder meer 36 hoogleraren, academici van meer dan 10 Nederlandse universiteiten en hogescholen - van promovendi tot leden van het CVB. Het aantal ondertekenaars neemt dagelijks toe.

Academici die hun naam willen toevoegen aan de lijst kunnen een e-mail sturen o.v.v. hun naam, titel en instituut, naar bezorgdeacademici@gmail.com

PSV-talent Ihattaren beloond met plek in A-selectie: "Hij heeft dit verdiend"

Mohamed Ihattaren maakt per direct definitief deel uit van de A-selectie van PSV. De 17-jarige middenvelder maakte eerder dit seizoen al zijn debuut in het eerste elftal en wordt door trainer Mark van Bommel beloond voor zijn stormachtige ontwikkeling. De Nederlandse jeugdinternational is vanaf heden het jongste lid uit de selectie van PSV. "Hij heeft dit verdiend", reageert Van Bommel op de clubwebsite van de koploper van de Eredivisie.

Aan het begin van dit kalenderjaar maakte Ihattaren op zestienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Tegen FC Groningen maakte hij zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht en een paar weken later startte hij tegen Excelsior voor het eerst vanuit de basis. Ihattaren had pas net zijn zeventiende verjaardag gevierd en werd de jongste speler van PSV in vijftig jaar die in een officiële wedstrijd aan de aftrap verscheen.

Hij verscheen later ook in de basis tegen NAC Breda en VVV-Venlo, en verlengde tussendoor zijn contract bij PSV tot de zomer van 2022. Van Bommel vond het hoog tijd om Ihattaren definitief naar de A-selectie over te hevelen."Ik haal een jeugdspeler bij de A-selectie als hij de concurrentie in onze kleedkamer vergroot en als hij heeft laten zien dat hij als mens en speler klaar is voor de volgende stap", legt de trainer uit. "Bij Mo is dit het geval. We hebben in de voorbije maanden gezien wat hij kan, hij heeft dit verdiend."

MLB: Kampioenen Red Sox beginnen met forse nederlaag op Opening Day

In de VS is het nieuwe honkbalseizoen van start gegaan. Het was donderdag Opening Day en dertig teams kwamen in actie, waaronder de regerend World Series-kampioenen, de Boston Red Sox.

Op bezoek bij de Seattle Mariners was er aanvankelijk weinig aan de hand. Twee runs in de eerste twee innings zorgden voor 0-2, maar vooral in de derde inning sloegen de Mariners toe. Tim Beckham sloeg net als in de tweede inning een homerun, veteraan Edwin Encarnacion sloeg er ook één bij. De Red Sox deden nog wel iets terug in de zesde inning, maar het mocht niet baten en de Mariners wonnen met 12-4.

Uitslagen MLB donderdag
New York Yankees - Baltimore Orioles 7-2
Washington Nationals - New York Mets 0-2
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 5-4
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 10-4
Toronto Blue Jays - Detroit Tigers 0-2
Tampa Bay Rays - Houston Astros 1-5
Texas Rangers - Chicago Cubs 4-12
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 4-0
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 5-3
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 12-5
Miami Marlins - Colorado Rockies 3-6
Minnesota Twins - Cleveland Indians 2-0
San Diego Padres - San Francisco Giants 2-0
Kansas City Royals - Chicago White Sox 5-3
Seattle Mariners - Boston Red Sox 12-4

Alle 48 homeruns op Opening Day (Bron: YouTube)

Schaatser De Vries jaar langer bij Jumbo-Visma

Douwe de Vries gaat nog minimaal een jaar door met schaatsen. De 36-jarige allrounder heeft zijn aflopende contract bij Team Jumbo-Visma met één jaar verlengd.

De Vries veroverde bij de WK afstanden in het Duitse Inzell samen met ploeggenoot Sven Kramer en Marcel Bosker de wereldtitel op het onderdeel Team Pursuit. Ook werd hij voor het eerst in zijn carrière Nederlands kampioen allround, pakte hij bij de NK afstanden de nationale titel op de Mass Start en noteerde hij maar liefst acht persoonlijke records.

“Ik heb afgelopen jaar mijn beste seizoen ooit gehad en laten zien dat ik nog niet versleten ben”, aldus De Vries. “Daarnaast vind ik het nog altijd geweldig om te schaatsen en sportief bezig te zijn. Uiteraard spelen de prestaties van afgelopen seizoen een belangrijke rol in mijn keuze. Als het zo goed gaat, wil je nog wel een jaartje door.”

“Mensen zeggen weleens dat je moet stoppen op je hoogtepunt, maar wat is je hoogtepunt? Als je op je 36e nog zo veel progressie kunt boeken. Waarom zou dat op je 37e dan niet kunnen? Natuurlijk heb ik de laatste tijd wel getwijfeld of ik door moest gaan, maar dat had niks met mijn motivatie te maken. Na alles goed op een rijtje te hebben gezet, ben ik tot dit besluit gekomen en ik wil er nog één keer alles uithalen.”

'Grootverdiener Dost mag uitkijken naar nieuwe club'

Bas Dost is mogelijk bezig aan zijn laatste weken bij Sporting Portugal. De spits heeft weliswaar een contract tot de zomer van 2021, maar drukt met zijn salaris van drie miljoen euro zwaar op de begroting in het José Alvalade. Volgens A Bola heeft de clubleiding besloten om naar aanbiedingen voor Dost te luisteren.

De vraagprijs die Sporting voor Dost in gedachten heeft, zou twintig miljoen euro zijn. De Nederlander wordt omschreven als 'een van de meest waardevolle' spelers uit de selectie, samen met Bruno Fernandes, Marcos Acuña en Sebastián Coates. Omdat Sporting krap bij kas zit, moet de club overgaan tot de verkoop van enkele bepalende spelers.

Behalve Dost mag ook Coates voor twintig miljoen euro vertrekken, zo luidt de berichtgeving. Bovendien lijkt de club open te staan voor een vertrek van Acuña, al is het niet zeker hoeveel de linksback uit Argentinië moet opleveren. Naar verluidt wil Sporting wel dat Fernandes, die wordt gelinkt aan Manchester United, de club trouw blijfft.

Dost maakte in de zomer van 2016 voor bijna twaalf miljoen euro de overstap van VfL Wolfsburg naar Sporting. Hij was sindsdien goed voor 80 competitiewedstrijden, waarin hij 75 keer scoorde. De afgelopen twee seizoenen was Dost iets doeltreffender dan in de huidige jaargang, waarin de teller staat op veertien treffers in negentien duels. In zijn laatste vier optredens wist Dost niet te scoren.

ADO Den Haag verlengt aflopend contract en behoudt Immers ook na carrière

Lex Immers heeft zijn contract bij ADO Den Haag met drie jaar verlengd, zo maakt de club uit de Hofstad via de officiële kanalen bekend. De 32-jarige middenvelder was in het bezit van een aflopende verbintenis, maar ligt nu tot medio 2022 vast in het Cars Jeans Stadion. Bij de contractverlenging is tevens de afspraak gemaakt dat Immers na zijn loopbaan als jeugdtrainer aan ADO verbonden blijft.

"ADO Den Haag is en blijft mijn club. Ik draag ons mooie shirt nog altijd met veel trots. Ik kom al vanaf mijn negende bij ADO Den Haag en heb hier al ontzettend veel meegemaakt. De keuze om terug te keren in de zomer van 2017 heb ik op gevoel gemaakt en dat is een uitstekend besluit gebleken. Ik voel me hier niet alleen thuis, maar merk ook aan alles dat de club leeft en groeit. Ik hoop dat we dit seizoen nog goed kunnen afsluiten en daarna mooie jaren tegemoet gaan", zegt Immers op de website van ADO Den Haag.

Immers maakte namens ADO zijn debuut in het betaald voetbal, waarna hij in 2012 werd weggehaald door Feyenoord. Via Cardiff City en Club Brugge keerde de middenvelder in de zomer van 2017 terug in zijn geboortestad. Immers, die tot dusver 225 officiële wedstrijden voor ADO speelde, is reeds in het bezit van het trainersdiploma UEFA B en wil na zijn actieve carrière graag het trainersvak in.

"De gesprekken met Lex en zijn zaakwaarnemer liepen al een tijdje en we zijn blij dat we tot een akkoord zijn gekomen", laat Jeffrey van As, directeur voetbalzaken, weten. "Lex is voor ons een zeer belangrijke speler, zowel op het veld als in de kleedkamer. Als speler combineert hij techniek, slimheid en strijd op een Haagse manier met elkaar. Daarnaast pakt hij zijn verantwoordelijkheden en staat hij altijd klaar om zijn collega's te helpen. Hij is daarom in meerdere opzichten een voorbeeld voor zijn medespelers. Niet voor niets willen wij Lex ook na zijn actieve loopbaan graag behouden, als jeugdtrainer."

Coolblue introduceert pakketpanelen

Vandaag introduceert Coolblue zijn grootste innovatie ooit: pakketpanelen. Na het in gebruik nemen van het zonnedak op zijn magazijn, het bezorgen van kleine pakketjes op de fiets en het bezorgen van tv’s met elektrische busjes, is de vervolgstap van het e-commercebedrijf om nóg meer uit zijn pakketjes te halen. Door zonnecellen in de blauwe dozen te verwerken, wil het bedrijf klanten helpen om zelf hun eigen energie op te wekken.

Pieter Zwart, Beginbaas van het bedrijf licht toe: “Onze pakketjes hebben een heel belangrijke functie, namelijk producten onbeschadigd bij onze klanten krijgen. Dus misschien is de vraag niet minder blauwe doosjes, maar juist meer doen met blauwe doosjes. Ik vind het superfijn om dit eindelijk na 10 jaar met de wereld te kunnen delen. En eindelijk snappen onze klanten ook dat het logo van Coolblue eigenlijk een zonnetje is.”

De pakketpanelen bevatten speciaal door Coolblue ontwikkelde AVEG microzonnecellen. Hoe groter het pakketje, hoe groter het pakketpaneel én daarmee het apparaat dat de klant van stroom kan voorzien. Met een klein pakketje kan makkelijk een telefoon opgeladen worden. Een grotere doos is geschikt voor het opladen van bijvoorbeeld een laptop of tablet. Coolblue is het eerste e-commercebedrijf dat zonnecellen in zijn pakketten verwerkt en introduceert hiermee zijn grootste zonnigste ooit.

Menwil eerst feedback van klanten verzamelen. De eerste 10.000 proefpakketpanelen worden gratis verspreid over Nederland en België. Voor meer informatie of voor het bestellen van een proefpakketpaneel, ga naar hun website.

OM eist tot 22 jaar voor kille huurmoord

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad tegen twee mannen gevangenisstraffen van 20 en 22 jaar geëist vanwege de kille huurmoord op Ali Motamed op 15 december 2015 in Almere.

Het destijds 56-jarige slachtoffer verliet die ochtend iets voor 7 uur zijn woning om naar zijn werk te gaan. Hij stond aan de bijrijderskant van een bestelbus spullen in te laden toen hij meedogenloos van dichtbij door het hoofd werd geschoten. De daders vluchtten in een auto met gedoofde lichten die een paar kilometer verderop brandend werd teruggevonden.

Koelbloedig
Het was een uitzonderlijk ernstig en schokkend misdrijf, hielden de officieren van justitie de rechtbank en de verdachten voor. "Volstrekt gewetenloos hebben zij zich geleend voor een koelbloedige huurmoord." De mannen van 29 en 36 jaar uit Amsterdam zouden volgens het OM alleen gedreven zijn door de zucht naar een beloning of aanzien binnen het criminele milieu.

Zij hadden zich goed voorbereid om een geschikt moment te kiezen om toe te slaan: vroeg in de ochtend toen hun slachtoffer nietsvermoedend naar zijn werk zou gaan. Het OM rekent het de mannen zeer zwaar aan dat zij geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden hebben genomen, de nabestaanden daardoor extra pijnlijk hebben geraakt, en met deze moord hebben bijgedragen aan gevoelens van onveiligheid in de samenleving.

Motief
Het motief voor de moord is onbekend gebleven. Er zijn vermoedens dat vanuit Iran de politieke achtergrond van het slachtoffer een rol heeft gespeeld. Volgens de officieren van justitie is dat echter niet vastgesteld. "Er is niets gevonden dat een link legt tussen de verdachten en de opdracht die vanuit Iran zou zijn gegeven. Voor de ernst van het misdrijf doet dit ook niet ter zake."

De verdachten zijn opgespoord mede dankzij onderzoek naar de zogenoemde Ennetcom-data, een schat van miljoenen versleutelde berichten binnen de georganiseerde misdaad. De gebruikers van PGP-telefoons waanden zich volledig anoniem. Politie en OM hebben toegang tot deze berichten gekregen toen zij in 2016 de hand legden op de encryptiesleutels van het berichtenverkeer.

De verdachten van de moord communiceerden intensief en vrijuit met behulp van PGP-telefoons. De recherche heeft door minutieus onderzoek kunnen vaststellen dat de PGP-telefoons die bij de plaats van de moord en de plaats van de brandende auto zijn gesignaleerd, bij de verdachten in gebruik waren.

Beide mannen stonden ook terecht vanwege brandstichting, vernieling en de heling van een gestolen auto. De auto die bij de moord was gebruikt was eerder gestolen en voorzien van valse kentekenplaten. Hij werd brandend achtergelaten op een parkeerplaats waar tuinen en schuren aan grensden. Een schuur en een lantaarnpaal liepen brandschade op.

De hoogte van de strafeisen tegen de verdachten liep uiteen. Dat is vanwege het strafblad van een van hen, waaruit het OM de conclusie trok dat hij zich volledig van de samenleving heeft afgekeerd. In 2008 schoot hij al eens met een automatisch vuurwapen een ander dood. Het OM vroeg ook herroeping van eerdere voorwaardelijke invrijheidstellingen van de verdachten. Wanneer de rechtbank dat toewijst moeten beiden aansluitend aan hun gevangenisstraf nog enkele jaren van eerder opgelegde straffen uitzitten.

Shockschade
De officieren van justitie vroegen de rechtbank ook de slachtoffers een vergoeding voor shockschade toe te kennen. Het strafproces tegen de derde verdachte N.F., die vermoedelijk de moordopdracht gaf aan de uitvoerders, begint op 14 mei bij de rechtbank Amsterdam.

Bejaarde man om het leven gekomen bij aanrijding

Op donderdagmiddag kwam een 83-jarige man uit Heerhugowaard om het leven bij een verkeersongeval op de Middenweg in Heerhugowaard. Omstreeks 16.30 uur fietste het slachtoffer over de Stationsweg. Bij de kruising met de Middenweg stak hij deze over. Hier kwam juist een personenauto aan, bestuurd door een 62-jarige vrouw uit Alkmaar.

De vrouw probeerde nog uit te wijken, maar kon een botsing niet voorkomen. Het slachtoffer kwam met zijn fiets ten val. Door omstanders en ambulancepersoneel werd de man gereanimeerd. Ook werd assistentie verleend door medewerkers van een traumaheli. Het slachtoffer overleed echter ter plaatse. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

NHL: Blue Jackets laten kanon vuren en zetten stap naar play-offs

De ijshockeyers van de Columbus Blue Jackets hebben in eigen huis een ruime en belangrijke zege geboekt op de Montreal Canadiens. The Cannon kon zes keer afgevuurd worden in het stadion: de Blue Jackets wonnen met 6-2.

Brett Kulak zette de Canadiens na een ruime minuut al op voorsprong, maar na nog geen twee minuten in de tweede periode trok David Savard de stand gelijk. Jeff Petry bracht de bezoekers nog eens op voorsprong, maar de Blue Jackets sloegen terug: dankzij Oliver Bjorkstrand en Artemi Panarin stond het na twee perioden 3-2.

In de derde periode waren Riley Nash en Bjorkstrand binnen vijf minuten trefzeker, Brandon Dubinsky tekende ruim drie minuten voor tijd voor de 6-2 eindstand, waardoor Columbus weer op een positie staat die recht geeft op de play-offs.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Detroit Red Wings 4-5 OT
Carolina Hurricanes - Washington Capitals 2-3
Columbus Blue Jackets - Montreal Canadiens 6-2
Ottawa Senators - Florida Panthers 2-5
Winnipeg Jets - New York Islanders 4-5
Edmonton Oilers - Dallas Stars 2-3 SO
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 3-2 SO
San Jose Sharks - Chicago Blackhawks 4-5

Blue Jackets - Canadiens (Bron: YouTube)

1 op de 5 lesbische huwelijken gesneuveld

Achttien jaar na de legalisatie (1 april 2001), is het homohuwelijk eindelijk ‘volwassen’ in Nederland. Ook deze huwelijken blijken niet altijd bestand te zijn tegen een echtscheiding. Vrouwelijke koppels scheiden het vaakst: inmiddels is 19,3% van de huwelijken tussen lesbiennes stukgelopen. Bij mannelijke koppels is het aandeel huwelijken dat op de klippen gelopen is significant lager, namelijk 11,3%. Dit blijkt uit bureauonderzoek van Gecertificeerdemediators.nl. Aan de hand van CBS data hebben zij trends van het ‘homohuwelijk’ inzichtelijk gemaakt.

Lesbiennes scheiden relatief het vaakst
15,5% van alle Nederlandse homohuwelijken is geëindigd in een echtscheiding. Het zijn hierbij vooral de vrouwelijke stellen die het vaakst een echtscheiding aanvragen. Inmiddels is bijna 1 op de 5 (19,3%) huwelijken tussen vrouwen op de klippen gelopen. Bij mannelijke koppels is dit percentage lager (11,3%). Bij heteroseksuele koppels is 14,8% van de huwelijken die gesloten zijn vanaf 2001 gesneuveld.

Vreemdgaan: minder groot probleem voor mannelijke stellen
Uit echtscheidingsdata van de Britse Office for National Statistics, blijkt dat overspel bij heteroseksuele koppels een grotere rol speelt dan bij homoseksuele stellen. 11,3% van de heteroseksuele stellen die een echtscheiding aanvragen doet dit vanwege het vreemdgaan van hun partner.

3,5% van de echtscheidingen onder lesbiennes in het Verenigd Koninkrijk is het gevolg van overspel. Bij homoseksuele mannen is dit percentage lager en blijkt vreemdgaan relatief het minst vaak de oorzaak van een echtscheiding. Slechts 0,8% van de relatiebreuken is het gevolg van vreemdgaan.

Alle onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in deze analyse.

1 op de 5 lesbische huwelijken gesneuveld (foto: Pixabay)
1 op de 5 lesbische huwelijken gesneuveld (foto: Pixabay)

Inbreekster loopt regelrecht in armen politie

Op vrijdagmorgen hield de politie een 40-jarige vrouw uit Haarlem aan op verdenking van een inbraak in een kapperszaak aan de Oude Zijlvest in haar woonplaats. Bij de inbraak raakte de vrouw gewond.

Omstreeks 02.10 uur kreeg de politie melding dat er zou worden ingebroken in de kapperszaak. Toen politiemensen in burger ter plaatse kwamen, stapte de vrouw juist weer door het ingeslagen raam naar buiten. Hier kon zij worden aangehouden.

De vrouw bleek bij de inbraak, mogelijk door het inslaan van de ruit, verwondingen aan haar hand te hebben opgelopen. Voordat zij kon worden ingesloten in het politiebureau, moest de politie met haar naar het ziekenhuis voor behandeling. De politie stelt een nader onderzoek in.

Come on Arlene!

De iconische Britse boulevardkrant The Sun roept het opperhoofd van de Noord-Ierse DUP Arlene Foster op om vandaag in hemelsnaam vóór premier Theresa Mays Brexitdeal te stemmen.

Maar de Noord-Ierse unionisten, Britser dan de Britten zelf die hen gewoon als Ieren zien, hebben er weinig trek in omdat ze bang zijn dat de deal ze nóg verder van het Grote Brittannië verwijdert.

Allemaal heel ingewikkeld, maar The Sun verwijst ondertussen wel naar een alleraardigst liedje, en dat staat hieronder. Nou ja, onder The Sun om precies te zijn. En het heet overigens niet Come on Arlene maar Come on Eileen, maar dat mag de pret niet drukken.
The Sun - Come on Arlene!

</p?

NBA: Jazz naar play-offs na thriller Pelicans en Kings

De basketballers van de Utah Jazz zijn als elfde team zeker van een plekje in de play-offs in de NBA. Dat deed de ploeg zonder donderdag zelf in actie te komen: de New Orleans Pelicans wonnen van de Sacramento Kings en daarmee is Utah zeker van het postseason.

Het werd een ware thriller in New Orleans, waar geen van beide ploegen een serieuze voorsprong op wist te bouwen. Een fraaie layup van Julius Randle bracht uiteindelijk de definitieve beslissing: 121-118, met in totaal 34 punten en 11 rebounds voor Randle.

Uitslagen NBA vrijdag
Detroit Pistons - Orlando Magic 115-98
Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 123-110
Miami Heat - Dallas Mavericks 105-99
New York Knicks - Toronto Raptors 92-117
Houston Rockets - Denver Nuggets 112-85
Milwaukee Bucks - Los Angeles Clippers 128-118
New Orleans Pelicans - Sacramento Kings 121-118
San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 116-110

Half Slovenië zat op de tribunes bij de Miami Heat en Dallas Mavericks (Bron: YouTube)

OM eist tot 11 jaar cel tegen leden criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft woensdag 27 en donderdag 28 maart 2019 tot 11 jaar gevangenisstraf geëist tegen zeven personen, waarvan meerdere worden verdacht van onder andere deelname aan een criminele organisatie, grootschalige handel in cocaïne en witwassen. De zaak komt aan het rollen in 2017, wanneer een 64-jarige man uit Uitgeest op Schiphol wordt aangehouden met €200.000 in zijn koffer.

Daarop start de FIOD een onderzoek, waarna meer aanhoudingen volgen: eerst zijn 38-jarige schoonzoon, zijn 32-jarige dochter en zijn 62-jarige echtgenote. Een aantal dagen later twee Braziliaanse mannen van 31 en 33 jaar en tot slot de aanhouding van een 40-jarige man uit Hilversum en een 44-jarige man uit Almere.

Kapitale winsten
Het OM verwijt meerdere van deze verdachten deelname aan een organisatie die grote partijen cocaïne vervoert. Dit gebeurt vanuit Brazilië naar Europa, in sporttassen verstopt tussen de deklading van zeecontainers, die per schip naar West-Europese havens worden getransporteerd. De kapitale winsten uit de verkoop van de cocaïne worden gedeeltelijk overgeheveld naar Brazilië. ‘’In de kern gaat dit onderzoek over een criminele organisatie’’ aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Het OM is van mening dat in Uitgeest jarenlang een succesvolle criminele organisatie heeft geworteld, met een stevige link naar Brazilië, die grote hoeveelheden cocaïne verhandelde en daarmee heel veel geld heeft verdiend.
‘’Er was sprake van visie, ambitie, incasseringsvermogen, ongeremde hebzucht en de absolute bereidwilligheid om jarenlang de wetten in meerdere landen structureel te schenden’’, vervolgt de officier. ‘’Deze organisatie heeft op allerlei manieren in Brazilië en Nederland directe maatschappelijke schade kunnen veroorzaken. Niet in de minste plaats door met hun luxe levensstijl aan de inwoners van Uitgeest het verwerpelijke idee te bevestigen, dat de overheid juist wenst te ontkrachten, te weten: misdaad loont.’’

Sprookje
Al heel snel na de eerste aanhoudingen ontdekt de FIOD dat er helemaal niets klopt van de financiële huishouding van verdachten. Zo staat de 38-jarige man sinds augustus 2012 in Nederland ingeschreven, terwijl er van hem nooit enige inkomsten bij de belastingdienst bekend zijn geworden. Van een legale bron van inkomsten is geen sprake. Geen van de verdachten komt met verifieerbare verklaringen over de herkomst van het geld, de vele auto’s en de huizen waarover zij beschikken.

Schoonvader en schoonzoon lijken te erkennen dat er een internationale witwasorganisatie bestond, waarvoor zij geldtransporten en -stortingen, telecommunicatie, vervoer en onderdak regelden. Toch wijzen vrijwel alle verdachten de suggestie van de hand dat ze wisten met deze handelingen een criminele organisatie te faciliteren. De officier van justitie zegt daarover: ‘’Met die verklaringen proberen verdachten hun eigen en andermans rol tot niets méér te reduceren dan tot die van de onwetende, naïeve, hulpvaardige buitenstaanders, die zonder dat zelf ook maar enigszins te willen, in een duister sprookje zijn beland.’’

Geldtelmachine
Maar de realiteit is in de ogen van het OM een heel andere: de criminele operatie wordt vanuit Uitgeest aangestuurd, gefaciliteerd en geïnnoveerd. Er wordt beschikt over crypto- en PGP-telefoons. Onderlinge communicatie is versleuteld. De identiteit van verzenders en ontvangers is bijzonder privé, het op straat belanden van een containernummer kan immers leiden tot een verlies van miljoenen. Huizen in Uitgeest en Vinkeveen bieden een veilig onderkomen aan verdachten en zijn bestemd om criminele activiteiten buiten het zicht van autoriteiten en concurrenten te houden.

Criminele buit en goederen, zoals een geldtelmachine en vuurwapens, zijn daar na een eerste aanhouding ook verstopt. De vele auto’s worden mogelijk uitgeleend aan criminele kennissen, gebruikt voor criminele ontmoetingen en het vervoeren van cocaïne. De luxe voertuigen vormen bovendien een statussymbool waar verdachten ongegeneerd van genieten, ondanks klachten uit de buurt.

Levensgevaarlijk
‘’De internationale cocaïne-industrie is zwaar geprofessionaliseerd, want uiterst lucratief en daarmee levensgevaarlijk. Met deze industrie gaan enorme financiële investeringen en logistieke inspanningen gepaard. Er dienen meerdere lands- en morele grenzen te worden gepasseerd wil een transport slagen.’’ Daarbij passen forse strafeisen: 11 jaar voor de schoonzoon, 5 jaar voor schoonvader en 4½ jaar voor diens dochter. Tegen de Braziliaanse handlangers eist de officier 4 en 4½ jaar. De mannen uit Hilversum en Almere horen respectievelijk 16 maanden en 30 maanden tegen zich eisen. De zaak tegen de 64-jarige vrouw wordt vrijdag 5 april behandeld.

Van Barneveld gaat gewoon door na nieuwe inzinking

Darter Raymond van Barneveld stopt er weer eens per direct mee. De Hagenaar ging in de Premier League in Rotterdam woensdag en donderdag met vreselijk slecht spel twee keer kansloos onderuit, tegen Daryl Gurney en Michael van Gerwen, en dus volgde de gebruikelijke reactie.

Nou had Van Barneveld al wel laten weten dat dit zijn laatste jaar zou zijn, na afloop van het duel met Van Gerwen liet hij weer weten direct te stoppen. En het WK dan? "Het interesseert me helemaal geen reet meer", klonk het ietwat depressief. "Zo heeft het geen zin meer."

Waar Van Barneveld komende week speelt zal in de komende dagen ongetwijfeld bekend worden. Op 6 en 7 april staan Players Championships 9 en 10 op het programma in Barnsley en natuurlijk volgt in december nog gewoon het WK.

Update 08.42 uur
Het door Van Barneveld aangekondigde afscheid vanaf moment één met een hele zoutmijn nemen bleek weer eens niet onverstandig, want geheel volgens de verwachtingen is er alweer sprake van terugkrabbelen. Nog niet uit de mond van de darter zelf, maar wel van zijn manager, Jaco van Bodegom.

"Raymond gaat even weg en dinsdag ga ik met hem praten. Ik verwacht dat hij doorgaat en dat hij volgende week gewoon weer staat te spelen", zegt hij tegenover NUsport. "Ik ken hem al heel lang, hij heeft teveel gehandeld vanuit de emotie. Hij voelde zich vernederd", aldus Van Bodegom na de dubbele vernedering van Van Barneveld.

Update 10.23 uur
Het hoge woord is er - opnieuw - uit: Van Barneveld gaat zoals verwacht gewoon door. Manager Van Bodegom liet weten vrijdagochtend nog anderhalf uur met de voormalig ex-oud-ex-darter gepraat te hebben en daar kwam niet geheel verrassend uit dat hij weer wat bij zinnen is gekomen: "Hij wil absoluut doorgaan."

Weginspecteur moet wegspringen om aanrijding te voorkomen

Een weginspecteur van Rijkswaterstaat moest donderdag op de vluchtstrook van de A17 wegspringen om een aanrijding te voorkomen. De inspecteur had een discussie met een 53-jarige man uit Breda, die vervolgens uit boosheid met hoge snelheid wegreed. De politie hield de verdachte aan.

De weginspecteur reed vanwege zijn werkzaamheden aan het einde van de middag tijdens filevorming over de vluchtstrook. Een andere weggebruiker reed eveneens over deze vluchtstrook, waarop hij deze bestuurder aansprak op zijn gedrag. Tijdens een discussie tussen de twee, trapte de Bredanaar op het gas en reed weg. De weginspecteur moest wegspringen om een aanrijding te voorkomen en kwam hierbij op een van de rijstroken terecht. Hij raakte desondanks niet gewond.

Het slachtoffer reed achter de bestuurder aan en belde de politie. Die hield de verdachte vervolgens aan bij zijn woning in Breda. Het slachtoffer deed aangifte. De man zal worden verhoord. 

'Donald Trump is nieuwe Hitler'

Is Donald Trump de nieuwe Adolf Hitler? Je zou het haast denken als je naar de podcast van Rob de Wijk van Betrouwbare Bronnen luistert. De directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies stelt in zijn politieke podcast dat Trump in ieder geval heel goed naar Hitler heeft gekeken. 

De Wijk: "Hitler zei: als je liegt moet je goed liegen en je moet het volhouden. Iedereen weet dat het niet klopt, maar als je de leugen steeds groter maakt, dan geloven de mensen je. Op die manier kun je de bevolking mee trekken. Dat is precies wat Trump nu ook doet. Het lijkt wel of hij Mein Kampf op dit punt heeft gelezen."

Luister hieronder de podcast terug.

Man verzint overval om onder werk uit te komen

In Polk County, in de Amerikaanse staat Florida, had ene Brian uitermate weinig zin in zijn werk. Hij moest om 11 uur beginnen bij het lokale restaurant, maar daar moest hij niks van hebben, en dus kwam meneer met een oplossing: hij verzon een gewapende overval.

Brian belde de politie en deed zijn verhaal: twee onbekende mannen hadden zijn portemonnee, ketting en telefoon afgepakt. Zijn telefoon gooiden ze toevallig van zich af en dus had hij die weer, zijn portemonnee en ketting waren pleite. De overvallers gingen er in een zwarte Ford Crown Victoria vandoor en niet veel later stond de politie klaar om Brian te helpen.

Al vrij snel werd duidelijk dat het verhaal niet helemaal klopte. Sterker nog, er was geen ruk van waar: Brian had de hele boel verzonnen, want hij had geen zin in zijn shift om 11 uur. Meneer werd gearresteerd en aangeklaagd wegens misbruik van het alarmnummer en het willens en wetens verstrekken van foutieve informatie tegen de agenten.

De lokale politie had nog wel goed nieuws voor Brian: de shift van 11 uur hoefde hij niet te doen.

Hennepplanten in plaats van geraniums

De politie trof gisteren een partij van 404 hennepplanten aan in een appartement in een verzorgingstehuis in Nijmegen Zuid. Het is weer eens iets anders dan achter de geraniums zitten schrijft de politie op Instagram. 

Pliskova houdt Halep van nummer één-positie wereldranglijst

Tennisster Karolina Pliskova staat in de finale van het sterkbezette WTA-toernooi van Miami. Dat wordt dit jaar voor het eerst in ruim drie decennia buiten het prachtige Key Biscane gespeeld, tot verdriet van veel fans, maar het maakt nog wel onderdeel uit van de hoge Premier Mandatory-categorie.

Pliskova (5) speelde in Miami tegen de als tweede geplaatste Simona Halep. De Roemeense had de vroegtijdig uitgeschakelde wereldranglijstaanvoerster Naomi Osaka af kunnen lossen met een finaleplek, maar Pliskova stond in de weg: de Tsjechische was in de eerste set nipt beter en trok de winst met 7-5, 6-1 vervolgens simpel naar zich toe.

In de finale staat Pliskova tegenover de Australische Ashleigh Barty (12), die eerder van Kiki Bertens won. Barty was in de halve eindstrijd een maatje te groot voor de als 21e geplaatste Estse Anett Kontaveit: 6-3, 6-3.

Grote partij cocaïne tussen de bananen

De Douane heeft maandagavond 25 maart 2019 bij een controle in een bedrijfspand van een Rotterdams fruitbedrijf aan de Keilestraat, een grote partij cocaïne aangetroffen.

De verdovende middelen zaten verstopt tussen bananen, die afkomstig waren uit Ecuador. In enkele pallets, vol met bananendozen, was het fruit vervangen door pakketten cocaïne. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak in onderzoek.

23-jarige terrorismeverdachte opgepakt

De politie heeft maandag in Breda een 23-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Hij zou zich volgens informatie van de AIVD in 2017 in Somalië hebben aangesloten bij Al Shabaab.

Hij zou ook getraind zijn door deze jihadistische organisatie, die verbonden is aan AL Qaida. De man keerde vermoedelijk eind vorig jaar terug naar Nederland. Kort geleden werd duidelijk dat hij in Breda woonde. De man is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld.

Futuristisch waterstofschip volgende week in Amsterdam

De Energy Observer is volgende week in Amsterdam te bewonderen. Van 5 tot en met 14 april legt het eerste waterstofschip ter wereld aan in de Amsterdamse haven.

De Energy Observer is bezig met een wereldtournee. Onder leiding van kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider Jérôme Delafosse vaart het schip in zes jaar tijd langs 50 landen. Het elektrisch aangedreven schip functioneert zonder uitstoot van broeikasgassen of fijnstof door gebruik te maken van koolstofvrije waterstof uit zeewater. 

De tussenstop van het schip in Amsterdam is geen toeval. Het is bedoeld als een moment van kennisuitwisseling tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van klimaat. Van 5 tot en met 14 april zullen er dan ook allerlei evenementen worden georganiseerd op een expositiepaviljoen op het NDSM-terrein.

Ruim 80 procent minder vlinders dan eind 19e eeuw

Tussen 1890 en 2017 zijn de vlinderpopulaties in Nederland met minstens 84 procent afgenomen, 15 soorten zijn helemaal uit het land verdwenen. Dit blijkt uit een analyse van langetermijngegevens door het CBS en De Vlinderstichting, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation.

Voor het eerst is de historische trend in de verspreiding van vlinders vastgesteld. Sinds 1992 worden vlinderwaarnemingen systematisch verzameld op basis van het Landelijk Meetprogramma Vlinders, ontwikkeld door De Vlinderstichting en het CBS. De laatste decennia is de verspreiding van vlinders hetzelfde gebleven, maar de afname van de vlinderstand gaat nog door, zo blijkt uit de nieuwste cijfers gepubliceerd op het Compendium voor de Leefomgeving.

Afname verspreiding stabiliseert, aantallen blijven dalen
De trend in verspreiding over gebieden in Nederland van alle vlindersoorten is samengevat in een Multi-Species Indicator (MSI). Tussen 1890 en 1990 daalde de MSI met 67 procent, waarna de verspreiding is gestabiliseerd. Van 42 soorten is de verspreiding afgenomen, waarvan er 15 volledig uit Nederland verdwenen.

Sinds 1992 stellen het CBS en De Vlinderstichting niet alleen de verspreiding van soorten vast, maar ook het aantal vlinders. De gecombineerde trends in verspreiding en populatieaantal leveren een geschatte totale daling in vlinderpopulaties op van minimaal 84 procent tussen 1890 en 2017. Omdat een achteruitgang in populatie altijd groter zal zijn dan die in verspreiding (bij een populatieafname van 100 naar 10 vlinders is de soort immers nog steeds aanwezig) is het aannemelijk dat de afname op populatieniveau nog groter is geweest.

Drie jaar geleden nog meldden het CBS en De Vlinderstichting dat voor het eerst sinds het begin van de populatiemonitoring begin jaren negentig iets meer soorten dagvlinders in aantal voor- dan achteruit gingen. Met name enkele zeldzame soorten, zoals de grote parelmoervlinder, de kleine heivlinder en de zilveren maan namen weer licht toe door specifiek gericht beheer. De nieuwste cijfers, gepubliceerd op het Compendium voor de Leefomgeving, laten echter zien dat de afname doorgaat, ook bij de zeldzame soorten. Van de 50 gevolgde soorten nemen er over de hele periode gerekend 25 soorten af en 14 soorten toe in populatieaantal, met in de laatste 10 jaar 31 soorten af- en 9 soorten toenemend.

Stabilisatie vlinders in grasland en bos, verdere afname heidevlinders
De verspreiding van vlinders daalde sterk in alle drie belangrijke vlinderhabitattypen in Nederland: grasland, bos en heide, vooral tot 1980. De verspreiding is daarna gestabiliseerd in grasland en bos, maar de achteruitgang zet zich voort op de heide.

Een eeuw geleden waren bijna alle graslanden in Nederland rijk aan kruidensoorten. Sindsdien is de landbouwpraktijk geïntensiveerd, waarbij graslandkruiden nauwelijks tot niet meer voorkomen. Een kruidenrijkdom die vergelijkbaar is met de situatie van weleer wordt tegenwoordig alleen nog gevonden in natuurreservaten. De afgelopen jaren is door natuurherstel het areaal halfnatuurlijk graslandgebied iets vergroot, en is lokaal ook een toename van zeldzame vlindersoorten zichtbaar.

Verbeterde omstandigheden bosvlinders
De recente uitbreiding van enkele zeldzame bosvlinders (boswitje, kleine ijsvogelvlinder, grote weerschijnvlinder en keizermantel) geeft aan dat de habitatomstandigheden aan het verbeteren zijn, waarschijnlijk gestimuleerd door klimatologische opwarming in combinatie met toenemende variatie in de bossen. In de loop van de twintigste eeuw is er meer bos bij gekomen. Ook is het aandeel volwassen bos toegenomen, en is er daardoor meer variatie in structuur en samenstelling van de bossen.

Afname heidevlinders blijft doorgaan
De afname in verspreiding van vlindersoorten in heidegebieden tot 2000 was minder sterk dan die voor graslanden en bosgebieden. Specifiek op locaties waar heide na de grote ontginningen bleef bestaan, bleef de stand van de typische vlinders van heide lange tijd stabiel, maar tegenwoordig neemt het aantal heidevlinders overal af. Dit heeft te maken met zowel fragmentatie van het overgebleven heidegebied, als bodemverzuring en eutrofiëring (voedselrijker worden) van de bodem door neerslag van stikstof vanuit de lucht.

Ook afname in andere Europese landen
Ook in andere Europese landen (bijvoorbeeld België, Finland en het Verenigd Koninkrijk) is de vlinderstand sterk gedaald, maar weinig onderzoeken gaan zo ver terug als hier gepresenteerd. In het zuidoosten van Beieren is op een vergelijkbare tijdschaal (1840-2013) eveneens een sterke afname geconstateerd (van de 117 soorten verdwenen er 46 uit de regio). Een vergelijkbare achteruitgang in soortenrijkdom voor vlinders als in Nederland wordt gemeld in België en het Verenigd Koninkrijk voor de periode 1950-2009. Op Europese schaal laat de Europese Rode Lijst met Dagvlinders voor 1998-2008 veel meer afnemende (31 procent) dan toenemende soorten (4 procent) zien. Ongeveer 9 procent van de Europese soorten wordt beschouwd als bedreigd.

FOK! Wat een weer: meer zon en aangenaam

Gegroet!

Dat viel wel eventjes tegen gisteren. Ik had gedacht dat er afgelopen donderdag opnieuw een aantal brede opklaringen zouden voorkomen, maar niets bleek minder waar. In een groot deel van het land bleef het wolkendek helemaal gesloten en er viel verspreid over het land ook wat lichte (mot)regen. Alleen in Zeeland brak de zon er nog even door. Gelukkig wordt het vandaag anders.

Vanochtend moet deze grijze soep dan oplossen en dan staat ons een heel aangename middag te wachten. Er is veel ruimte voor de zon. Langs de kust is het zelfs onbewolkt. In het binnenland ontstaan dan wel stapelwolken die zich kunnen uitsmeren. In dat geval gaat de zonnige kant er wel vanaf. Een verschijnsel wat volstrekt normaal is in dit jaargetijde. De maxima komen uiteindelijk uit op 13 graden op Terschelling tot plaatselijk 18 in Arcen en Maastricht. In Utrecht komen we rond de 16 graden uit. De wind komt uit het zuidoosten, behalve in het noorden. Daar is de wind zuidwest. Maar veel stelt het niet voor hoor. Kracht 2 tot 3 hooguit.

We moeten er even van genieten, want de bewolking lijkt zich na vandaag toch weer meer te manifesteren. Het blijft nog wel even droog tot na het weekend. De temperaturen zakken na zondag ook weer een aantal graden. Dus vandaag en morgen zijn de beste dagen om lekker buiten te zijn. 

Tot ziens.  

Kasteel Ahrensburg (Foto: bazbo)
Dit is kasteel Ahrensburg nabij Hamburg. Prachtig kasteel mijn inziens. (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.