FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 maart 2019

FOK! sportfoto-onderschrift week 13

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Zeg...heb jij DRGod ooit nog eens gezien op het forum?"

De opgave van deze week:

Er is iets aan de hand met Simone Halep tijdens het WTA toernooi van Miami, maar wat is hier gaande? (Pro Shots / SIPA USA)
Er is iets aan de hand met Simone Halep tijdens het WTA toernooi van Miami, maar wat is hier gaande? (Pro Shots / SIPA USA)

Van Gerwen droogt dramatische Van Barneveld af in Ahoy, sterk debuut De Zwaan

Het is dag twee van de double-header in de Premier League in Ahoy: woensdag werd Raymond van Barneveld uitgeschakeld in een anticlimax van epische proporties, donderdag neemt de vijfvoudig wereldkampioen afscheid van het grote Nederlandse publiek. Dat moet een eitje worden, want na zijn dramatische optreden van woensdag krijgt hij nu slechts Michael van Gerwen tegenover zich. Jeffrey de Zwaan mag debuteren, donderdag is híj de contender die de wegens een blessure afwezige Gary Anderson vervangt. RTL7 is er uiteraard weer live bij, discussiëren doen we hier of op het FOK!forum.

Daryl Gurney (NIR) - Mensur Suljovic (AUT) 7-3
Dit was niet zo leuk. Geen emotie, slechts bij vlagen aardig spel en van spanning was ook geen sprake. Gurney won met 7-3, de herhaling terugkijken raden we af.

Daryl Gurney - Mensur Suljovic (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Mensur Suljovic (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Gerwyn Price (WAL) 5-7
Het was weer niet geweldig, maar met een 160-finish kwam Wright op 3-2 in een wedstrijd waar tenminste nog wel wat spanning in te vinden was. Price ging een leg later op voor een negendarter, zonder succes, en deed dat op 5-5 nog eens, wederom zonder succes. De Welshman pakte de leg wel en maakte het vervolgens met een gezapige 17-darter af: 7-5.

Peter Wright - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Peter Wright - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Jeffrey de Zwaan (NED) 7-4
De Zwaan begon, net als op het WK, heerlijk aan de partij en ramde er in de tweede leg ook gelijk een 151-finish snaarstrak in. Toch kwam Cross ook wat beter op dreef en met een indrukwekkende run en een 124-finish via bullseye kwam de Engelsman op een 5-3 voorsprong. Daarmee was het ook wel gedaan voor De Zwaan, die met 7-4 onderuit ging, maar met opgeheven hoofd Ahoy mocht verlaten.

Rob Cross - Jeffrey de Zwaan (Bron: PDC)
Rob Cross - Jeffrey de Zwaan (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Michael van Gerwen (NED) 1-7
Na de zeperd van woensdag begon Van Barneveld met frisse moed aan het duel tegen Van Gerwen. Die frisse moed was na twee pijlen weer met 180 linkerbaan vertrokken, want de Hagenaar bakte er nog véél minder van dan woensdag. Na vier legs pakte Van Barneveld per ongeluk dan eindelijk een leg, maar daar bleef het ook bij: Van Gerwen kende geen genade voor de veteraan, die afsloot met scores van 180 en 140 en zo zijn gemiddelde nog naar de 83 wist op te krikken.

Raymond van Barneveld - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Michael Smith (ENG) 7-4
ONZE wedstrijd zat er al op en dus was de halve zaal inmiddels leeg. Dat was op zich jammer, want Wade en Smith speelden een uitstekende pot. Smith begon geenszins verkeerd aan de partij: 180, 177, triple 20, triple 20....en nét geen dubbel 12 voor een negendarter. De heren speelden zich naar 4-4, waarna het klaar was met Smith. The Machine maakte er met drie legs op rij een einde aan en dus konden ook de overgebleven échte fans naar huis: 7-4.

James Wade - Michael Smith (Bron: PDC)
James Wade - Michael Smith (Bron: PDC)

Strompelende Herlings richt zich op mogelijke rentree Italië

Hoewel hij nu vooral nog strompelt hoopt Jeffrey Herlings half mei zijn rentree te maken in de Italiaanse GP van Montova. Dit heeft de 24-jarige crosser laten weten in een interview met de NOS. De Noord-Brabander is herstellende van een complexe voetbreuk die hij opliep tijdens een training afgelopen januari.

Helaas is een ronkende motor nog een stap te ver, maar op de fiets kan Herlings zich inmiddels weer voortbewegen. "Ik heb lang in het gips gezeten en alle spieren en pezen zijn natuurlijk verstijfd," legt de in Geldrop geboren racer uit. De fysieke pijn is hierdoor nog aanwezig, maar toch zal de wereldkampioen zich snel gaan voorbereiden op zijn rentree in de MXGP. Hopelijk die van half mei, in italië, geeft de Nederlander aan.

Eerder meldde Herlings al dat hij een eventuele titelprolongatie kon vergeten en ook de hoop om in de Amerikaanse AMA Nationals van start te gaan vervloog toen werkgever KTM hier een stokje voor stak. Als hij over anderhalve maand weer op de baan verschijnt, zal The Bullet zich naar eigen zeggen vooral richten op 'dagsucces'.

'Iets boller'
Dit betekent voor de Nederlander ook dat hij het regime van een topsporter weer moet oppakken. "Nu heb ik veel meer kunnen eten. Dat kun je ook wel aan mijn hoofd zien. Hij is wel iets boller dan een maandje of zes geleden", grapt Herlings. Toch is de verplichte pauze niet per se enkel een nadeel geweest. "Ik heb het wel een beetje kunnen zien als een vakantie, een noodgedwongen vakantie. Nu kon ik even op adem komen en misschien is het voor de lange termijn niet verkeerd geweest," relativeert de motocrosser. Hij is dan ook niet van plan overhaast terug te keren. "Ik heb al stomme dingen gedaan in het verleden," zegt de racer lachend. "Wanneer de dokters zeggen dat het weer verantwoord is, gaan we er weer voor."

Borderlands 3, Borderlands GotY en gratis HD texturepack aangekondigd

Op het eind van de slechste presentatie ooit kwam het hoge woord uit Randy Pitchford, baas van Gearbox. Borderlands 3 komt eraan! We mochten de trailer zelfs twee keer zien, omdat de eerste keer de boel niet zo heel soepel liep. Meer informatie komt er 3 april, voor nu moeten we het doen met de aankondigstrailer edat vol zit met hints naar sirens en meer.

Daarnaast is er een Game of the Year-versie van de eerste Borderlands aangekondigd, compleet met nieuwe wapens en andere verbeteringen. Deze komt 3 april uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. De Borderlands Handsome Collection op PlayStation 4 Pro en Xbox One X krijgt op 3 april een gratis update door middel van een gratis Ultra HD Texture Pack. Het voegt 4K textures en HDR toe. Dit is ook beschikbaar voor Borderlands: The Pre-Sequel en Borderlands 2 op pc. Alle DLC voor Borderlands 2 komt deze zomer naar Borderlands 2 VR voor voor PlayStation VR.

Borderlands 3:


GotY Borderlands:


Ultra HD-Pack:

'Zoekend Feyenoord ziet opvolger Van Geel bij stadsgenoot'

Martin van Geel maakte woensdag bekend na dit seizoen te zullen vertrekken bij Feyenoord en dus zullen de Rotterdammers op zoek moet naar een nieuwe technisch directeur. Sinds het nieuws naar buiten kwam over het vertrek van de sportbestuurder passeerden er al enkele namen de revue en De Telegraaf weet donderdagochtend te melden dat Henk van Stee op dit moment een belangrijke kandidaat is.

De 57-jarige Van Stee vervult op dit moment de rol van technisch directeur bij stadsgenoot Sparta Rotterdam en was daarvoor ook in die functie werkzaam bij de Russische topclub Zenit Sint-Petersburg. De geboren Rotterdammer hintte eerder al naar een vertrek bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie en heeft bovendien een verleden in De Kuip. Van Stee was eerder immers al werkzaam bij Feyenoord als hoofd opleidingen en interim-hoofdtrainer.

De naam van Van Stee lijkt echter niet de enige die op het lijstje van de huidige nummer drie van de Eredivisie staat. Max Huiberts van AZ is eveneens in beeld, al heeft hij wel aan algemeen directeur Robert Eenhoorn laten weten in Alkmaar te zullen blijven. Oud-speler Joris Mathijsen, momenteel werkzaam bij Willem II, geldt eveneens als kandidaat. De voormalige verdediger onderhoudt echter een goede band met Van Geel en het is de vraag of hij in diens voetsporen wil treden.

Ted van Leeuwen lijkt voorlopig als laatste potentiële vervanger van de afzwaaiende directeur te gelden. De momenteel bij FC Twente actieve sportbestuurder verrichte goed werk bij AGOVV, Vitesse en in Enschede, maar staat er volgens de ochtendkrant niet bij iedereen in De Kuip even goed op. Voor Feyenoord lijkt het zaak om zo snel mogelijk te schakelen, zodat een nieuwe technisch directeur nog mee kan beslissen over de aan- en verkopen voor het volgende seizoen.

Tientallen gokzuilen in beslag genomen

De Kansspelautoriteit (Ksa) nam vanmiddag in samenwerking met de politie op tientallen locaties zogenoemde Cash Centers - vermoedelijk een soort van gokzuilen - in beslag. Dat gebeurt in een landelijk gecoördineerd onderzoek naar illegaal gokken onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Door het in beslag nemen wil de overheid illegaal gokken via de Cash Centers stoppen.

Het strafrechtelijk onderzoek door de Ksa richt zich op de exploitanten van zogenoemde Cash Centers. De Cash Centers lijken een relatief nieuwe variant op het verschijnsel gokzuil. In de Cash Centers kan op een account contant geld gestort worden. Het vermoeden is dat er met het account vervolgens op een computer of via de mobiele telefoon anoniem gewed kan worden op sportwedstrijden. Bij winst zou het geld contant opgenomen kunnen worden bij het Cash Center.

Aanbieden illegale kansspelen strafbaar
Op 28 augustus 2018 heeft de Ksa bedrijfspanden van de rechtspersonen doorzocht, die de Cash Centers aanbieden en verspreiden onder winkeliers en horecagelegenheden. Er is toen administratie in beslag genomen. De exploitanten van de machines en de eigenaren van de website waarmee illegaal gegokt kan worden, zijn als verdachte aangemerkt. Het gaat om vier natuurlijke personen en circa tien rechtspersonen. Het onderzoek is in volle gang.

In Nederland is het aanbieden van kansspelen zonder vergunning strafbaar. Het vermoeden is dat de exploitanten door het aanbieden van de Cash Centers betrokken zijn bij het aanbieden van kansspelen zonder vergunning. De exploitanten hebben hiermee vermoedelijk miljoenen euro’s verdiend. Er is vandaag dan ook beslag gelegd op meer dan een miljoen euro op buitenlandse bankrekeningen van verdachten, omdat misdaad niet mag lonen. Om het aanbieden van illegale gokmogelijkheden vanwege de risico’s onmiddellijk te stoppen is besloten om de Cash Centers ook in beslag te nemen.

Risico’s op gokverslaving en witwassen
Het bestrijden van gokzuilen is een belangrijk aandachtsgebied van de Ksa. De inleggers zijn geheel oncontroleerbaar, er is geen zicht op geldstromen, omzet, eventuele verdiensten en er is geen controle mogelijk op een eerlijke gang van zaken. Er is geen zicht op personen die gokken en of die bijvoorbeeld minderjarig zijn of schulden hebben. Dat is onwenselijk, want dit maakt het voorkomen en bestrijden van gokverslavingen lastig. Bovendien onttrekken deze illegale praktijken zich aan elke vorm van financiële en belastingtechnische controle. Er zijn risico’s op witwassen via de Cash centers. Er kunnen anoniem duizenden euro’s in de automaten gestort worden, en eventuele gokwinsten worden ook contant uitbetaald. Onderzoek in opdracht van de Ksa door Tilburg University in 2015 toonde aan dat degenen die zich met gokzuilen bezig houden, veelal ook betrokken zijn bij andere vormen van georganiseerde misdaad.

Ondermijnende criminaliteit
De actie maakt onderdeel uit van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Meerdere overheidsdiensten –zoals de Ksa, gemeenten, Politie en OM- trekken samen op om de problemen en risico’s van illegaal gokken aan te pakken.

De Cash Centers staan in winkels, theehuizen, cafés en snackbars. Het zwaartepunt van de actie ligt in de regio Rotterdam, waar ruim meer dan 50 Cash Centers werden meegenomen. In Utrecht en omgeving werden circa 20 gokzuilen in beslag genomen. In Oost-Nederland gaat het om circa 20 zuilen en in Den Haag en omgeving werden er meer dan 10 zuilen in beslag genomen. De overige Cash Centers werden van locaties in Noord-Holland, Brabant en Limburg meegenomen. De politie ondersteunde de actie van de Ksa met meer dan 200 man. De ondernemers waar de zuilen staan lopen kans om onderwerp te worden van bestuurlijk dan wel strafrechtelijk onderzoek. De gemeenten waar de Cash Centers in beslag werden genomen bekijken of de risico’s dusdanig zijn, dat ook de locaties op (korte) termijn gesloten moeten worden.

Gemeente Enschede en ABN AMRO helpen FC Twente voor 18,5 miljoen euro

De gemeente Enschede wil FC Twente vijf miljoen euro kwijtschelden en negen miljoen van de gemeentelijke lening van in totaal zeventien miljoen een 'achtergesteld' karakter geven. Zo hoeft de koploper van de Keuken Kampioen Divisie bij dit deel van de lening geen rente en aflossing meer te betalen, zo weet TC Tubantia te melden.

De ABN AMRO is ook bereid om mee te denken. De bank neemt genoegen met terugbetaling van 1 miljoen van de totale schuld van 5,5 miljoen euro. Zodoende reiken de gemeente en ABN AMRO de club voor in totaal 18,5 miljoen de hand. Wethouder Eelco Eerenberg legt uit dat men deze handreiking doet, omdat sponsors veertien miljoen euro willen investeren in de club.

De gemeente had de schuld ook kunnen omzetten in aandelen, maar weigerde dit. "Omdat wij vinden dat je als gemeente met overheidsgeld niet in voetbalclubs moet zitten. Sterker nog: we willen er het liefst helemaal uit, maar dat kan nu nog niet", zegt Eerenberg. De Tukkers zijn momenteel 'technisch failliet' doordat de schulden veel hoger zijn dan de bezittingen.

'De schuldsanering is noodzaak, omdat de lasten voor rente en aflossing voor de club te hoog zijn om levensvatbaar te zijn', aldus de lokale krant. Vanaf afgelopen zomer is de schuld van 57 miljoen al teruggebracht naar 50 miljoen. Door de recente kwijtscheldingen verdwijnt er nu dus wederom vele miljoenen schuld van de balans bij FC Twente.

Solskjaer definitief manager van Manchester United

Manchester United gaat definitief in zee met Ole Gunnar Solskjaer als manager. De Noorse trainer werd in december aangesteld als interim-manager na het ontslag van José Mourinho. Onder leiding van Solskjaer hebben the Red Devils de weg naar boven ingeslagen. Diverse spelers uit de eerste selectie spraken de afgelopen maanden al hun hoop uit over een definitieve aanstelling van Solskjaer en daar heeft de clubleiding gehoor aan gegeven.

Op 18 december was de clubleiding van Manchester United de tegenvallende resultaten beu. Na de 3-1 nederlaag tegen Liverpool kreeg Mourinho te horen dat hij moest vertrekken. Omdat hij nog een doorlopend contract had tot de zomer van 2020, moest de club hem en zijn staf een totaalbedrag van 22,3 miljoen euro meegeven, zo bleek uit de later gepresenteerde jaarcijfers. Naast de trainer zelf moesten ook de contracten van keeperstrainer Silvino Louro, fitnesscoaches Stefano Rapetti en Carlos Lalin en analytici Ricardo Fromosinho en Giovanni Cera afgekocht worden.

Diverse namen passeerden na het ontslag van Mourinho de revue. Zinédine Zidane was in beeld, terwijl Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino de droomkandidaat leek. De voorlopige keuze van de Engelse topclub viel op oud-speler Solskjaer, die op dat moment trainer was van het Noorse Molde FK. De coach had daar net een nieuw meerjarig contract getekend en de verwachting was dat hij aan het einde van het Premier League-seizoen zou terugkeren. Solskjaer ontkende echter dat hij een nieuwe overeenkomst had getekend bij Molde. “Volgens mij is mijn verbintenis eind vorig jaar afgelopen en heb ik nu een contract bij Manchester United”, liet Solskjaer begin maart weten bij Fotballklubbe . De BBC meldde vervolgens dat Solskjaer wel degelijk een contract had in Noorwegen. Manchester United moet naar verluidt een vergoeding van 1,7 miljoen euro betalen om die verbintenis af te kopen.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Ole Gunnar Solksjaer is definitief de nieuwe manager van Manchester United. #solskjaer #manchesterunited #reddevils #premierleague

Een bericht gedeeld door Goal Nederland (@instagoalnederland) op28 Mrt 2019 om 2:10 (PDT)

Aan de hand van Solskjaer werd de weg naar boven ingeslagen en de achterstand op concurrenten als Arsenal en Tottenham Hotspur verkleind. Manchester United staat inmiddels op de vijfde plaats en doet nog altijd mee om plaatsing voor Champions League-voetbal voor volgend seizoen. In het miljardenbal werd onder leiding van Solskjaer bovendien de kwartfinales bereikt. United voegde zich bij de laatste acht van Europa door Paris Saint-Germain in de achtste finales uit te schakelen. Na een 0-2 thuisnederlaag leek Manchester United dood en begraven, maar in de return zorgde een gehavende ploeg voor een enorme stunt. In het Parc des Princes werd met 1-3 gewonnen. In de kwartfinales staat een dubbele confrontatie met Barcelona op het programma.

Niet alleen de resultaten zijn onder leiding van Solskjaer verbeterd, ook een aantal spelers is beter gaan presteren. Sinds het vertrek van Mourinho steken spelers als Paul Pogba, Luke Shaw, Marcus Rashford, Anthony Martial en Romelu Lukaku in een betere vorm. "Het is alsof we naar het oude Manchester United kijken. Solskjaer laat United met veel vertrouwen en geloof spelen. Hij speelt met United het aanvallende voetbal dat van de club gevraagd wordt", zei oud-speler Phill Neville tegenover de BBC na de 0-2 overwinning van Manchester United op Chelsea ruim een maand geleden.

Visser geselecteerd voor W-series

De organisatie van de W-series heeft de namen van de coureurs bekendgemaakt die komend seizoen aan de start zullen staan. Onder de deelneemsters is Beitske Visser, haar landgenote Stephane Kox staat op de reservelijst.

De W-series, een nieuw Formule 3-kampioenschap voor vrouwen, maakte in november een lijst met vijfenvijftig vrouwen bekend. Via een selectieprocedure zijn nu achttien vrouwen geselecteerd om daadwerkelijk te gaan racen.

Jamie Chadwick, UK
Sabre Cook, USA
Marta Garcia, Spanje
Megan Gilkes, Canada
Esmee Hawkey, UK
Jessica Hawkins, UK
Shea Holbrook, USA
Emma Kimilainen, Finland
Miki Koyama, Japan
Sarah Moore, UK
Tasmin Pepper, Zuid Afrika
Vicky Piria, Italië
Alice Powell, UK
Gosia Rdest, Polen
Naomi Schiff, België
Beitske Visser, Nederland
Fabienne Wohlwend, Liechtenstein
Caitlin Wood, Australië

Sarah Bovy, België (reserve)
Vivien Keszthelyi, Hongarije (reserve)
Stephane Kox, Nederland (reserve)
Francesca Linossi, Italië (reserve)

Kalender
1. Hockenheimring, Duitsland 4-5 mei
2. Circuit Zolder, België 18-19 mei
3. Misano World Circuit, Italie 8-9 juni
4. Norisring, Duitsland 6-7 juli
5. TT Circuit Assen, Nederland 20-21 juli
6. Brands Hatch, UK 10-11 augustus

'Digitale deurbel maakt Almeerse straten veiliger'

Het aantal woninginbraken is gedaald in de Almeerse Stedenwijk, blijkt uit de pilot Digitale Deurbel. In deze wijk, waar relatief veel woninginbraken via de voordeur plaatsvonden, werden in 2018 96 digitale deurbellen met camera geïnstalleerd. In de straten met deze deurbellen werden voor bijna de helft minder inbraken gepleegd. Daarnaast voelen veel bewoners met een digitale deurbel zich aanzienlijk veiliger. Op basis van de evaluatie kunnen gemeenten in het preventieadvies aan inwoners voortaan ook informeren over de positieve effecten van een digitale deurbel met camera. De pilot is uitgevoerd in samenwerking tussen Almere, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en twee Almeerse Politiekeurmerk Veilig Wonen-installatiebedrijven.

In 45 straten in de Stedenwijk zijn digitale deurbellen geïnstalleerd. Om de ontwikkeling van de objectieve veiligheid te onderzoeken, zijn de pilotstraten vergeleken met een groep controlestraten (vergelijkbare straten zonder digitale deurbellen) in dezelfde wijk. Het aantal woninginbraken nam in straten met een digitale deurbel in 2018 met 48% af ten opzichte van het jaar daarvoor, in de controlestraten was dat slechts met 5%. Het aantal auto-inbraken bleef stabiel in de pilotstraten, terwijl deze sterk stegen in de controlestraten. Bij overige vermogensdelicten en vernielingen was geen effect vast te stellen.

Hoewel op straatniveau de positieve effecten van de digitale deurbel significant zijn, is dat op wijk- en woningniveau nog niet te merken. In de Stedenwijk vonden in 2018 76 woninginbraken plaats, een aanzienlijke daling ten opzichte van 2017, toen dit er 111 waren. Maar die grote daling vond ook plaats in de Muziekwijk Zuid, de wijk die in het kader van de pilot als vergelijkingswijk is aangewezen en waar geen digitale deurbellen zijn geïnstalleerd. Van de 96 pilotwoningen is in 1 woning ingebroken. Dit inbraakpercentage van 1,0% wijkt niet significant af van het inbraakpercentage in de hele wijk (1,8%) of heel Almere (1,2%).

Buurtbewoners met een digitale deurbel voelen zich aan het einde van de pilot aanzienlijk veiliger dan voor de pilot. Het percentage deelnemers dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen woning daalde van 40% voor de pilot naar 23% aan het einde van de pilot. Ook geven zij de veiligheid in de buurt gemiddeld een 6,5 in plaats van een 5,9 een jaar eerder. Vier op de vijf deelnemers schrijft het verbeterde veiligheidsgevoel toe aan de digitale deurbel. De gemeente Almere gaat voortaan bij het gratis preventieadvies inwoners over de positieve effecten van een digitale deurbel voorlichten.

Camera in beeld
Het aanmelden van de digitale deurbel bij Camera in Beeld was één van de voorwaarden voor bewoners om mee te doen aan de pilot. Dit is een politiesysteem dat alle camera’s die gericht zijn op de openbare ruimte in kaart brengt. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in een buurt, dan kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en kan vervolgens contact opnemen met de eigenaren van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.

Resultaten aanpak en innovatie
De aanpak van woninginbraken werpt haar vruchten af. Vanaf 2012 is een constante daling van het aantal woninginbraken te zien. Zo is het aantal woninginbraken in 2018 met 13% afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging van het ophelderingspercentage loopt echter nog achter. Naast de klassieke inzet op daders, immers is er altijd een gemotiveerde dader die een delict pleegt, worden er ook situationele maatregelen genomen. Denk aan buurtpreventie, verbeteren van hang- en sluitwerk en degelijke straatverlichting. De inzet van digitale deurbellen met camera passen binnen die aanpak. Het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteunt en werkt nauw samen met gemeenten om het aantal woninginbraken verder terug te dringen. De resultaten uit deze pilot worden dan ook actief gedeeld onder gemeenten.

In navolging van de pilot met digitale deurbellen, vinden er komende jaren nog meer experimenten plaats om woninginbraken te voorkomen. In Rotterdam-Zuid is inmiddels gestart met het Fieldlab Inbraakvrije wijk. Met dit experiment wordt onder andere onderzocht of beweging- en geluidssensoren in de openbare ruimte, verdacht gedrag in een vroegtijdig stadium kunnen herkennen om woningbraken te kunnen voorkomen.

Aanslag Utrecht eist vierde leven

Een van de zwaargewonde slachtoffers van de dodelijke schietpartij in de tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht is vandaag komen te overlijden aan zijn verwondingen. Het gaat om een 74-jarige man uit De Meern. In totaal zijn er nu vier dodelijke slachtoffers te betreuren. Eén van de twee zwaargewonde slachtoffers verblijft nog in het ziekenhuis; de ander is daar inmiddels ontslagen.

Dit betekent dat de 37-jarige Gökmen Tanis van de dodelijke schietpartij op 18 maart nu verdacht wordt van viervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, de poging daartoe, en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Het onderzoek, zowel technisch als naar de persoon van de verdachte, wordt voortgezet. Eind volgende week zal de raadkamer een beslissing nemen over de verlenging van zijn voorarrest.

Wild sprint naar zege in Driedaagse Brugge - De Panne voor Wiebes

Waar bij de mannen Dylan Groenewegen won ging vandaag de winst bij de vrouwen naar Kirsten Wild in de Driedaagse Brugge - De Panne. De Nederlandse won de massasprint, voor Lorena Wiebes en Lotte Kopecky.

Net zoals bij de mannen werd de wedstrijd beslist in een massasprint. Daarin was de 36-jarige Wild te snel voor het zestien jaar jongere talent Wiebes, die knap als tweede over de streep kwam. De Belgische Kopecky werd derde achter de twee Nederlandse.

Voor Wild was het de eerste overwinning op de weg. Ze was eerder dit jaar al succesvol op de Baan. Bij de wereldkampioenschappen van vorige maand in Polen won ze tweemaal goud. Bij de koppelkoers (met Amy Pieters) pakte ze het goud en ze was ook de beste op het omnium.

Ajax krijgt boete van UEFA en mag 'gewoon' fans meenemen naar Turijn

Ajax mag in de kwartfinale van de Champions League gewoon supporters meenemen naar het uitduel met Juventus, zo weet Ajax Life te melden. De UEFA had een onderzoek naar de Amsterdammers ingesteld na wanordelijkheden tijdens de wedstrijd tegen Real Madrid in het Santiago Bernabéu. Daar werden in het uitvak vernielingen aangericht door de aanwezige Ajax-fans en daar was de Europese voetbalbond als vanzelfsprekend niet blij mee. Ajax was bang dat men geen supporters mocht meenemen naar Turijn, maar krijgt alleen boete van 23.000 euro van de UEFA.

Ajax rekende in de achtste finales van de Champions League verrassend af met Real Madrid. Na de 1-2 thuisnederlaag won de ploeg van trainer Erik ten Hag in Madrid met 1-4. Een deel van de meegereisde supporters gedroeg zich niet bepaald voorbeeldig in het stadion van de Koninklijke. Zo werd het net voor het uitvak weggetrokken. Omdat Ajax nog een voorwaardelijke straf heeft openstaan was men in Amsterdam bang dat de supporters niet mee mochten naar Turijn, maar dat is niet het geval.

De voorwaardelijke straf van een uitwedstrijd zonder supporters blijft wel staan naar aanleiding van wanordelijkheden tijdens het duel Benfica - Ajax (1-1). Ajax begint op woensdag 6 april met een thuiswedstrijd tegen La Vecchia Signora aan het tweeluik in de kwartfinale van de Champions League. Zes dagen later staat de return in het Allianz Stadium op het programma en daar mogen 2100 Amsterdamse fans bij aanwezig zijn. Naast Ajax en Juventus zijn ook Barcelona, Manchester United, Manchester City, Tottenham Hotspur, Liverpool en FC Porto nog in de race voor de eindzege in het miljardenbal.

Lopéz grijpt de macht in Ronde van Catalonië

Miguel Angel Lopez heeft de vierde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Op de beklimming van La Molina reed de Colombiaanse klimmer van Astana weg bij de andere favorieten en pakte naast de dagzege ook de leiding in het algemeen klassement.

Net zoals woensdag stond er ook vandaag een bergrit op het programma. Een ritje van maar 150 kilometer, maar wel er een met bijna 4000 hoogtemeters. De finish lag er op de top van La Molina, een beklimming van de eerste categorie.

Er reed een grote kopgroep in het begin van de etappe weg, met daarbij Marc Soler. De Catalaan van Movistar was de bekendste naam in de kopgroep en hij hield het samen met Gregor Mühlberger nog het langste vol.

In het peloton ging het los op de slotklim van La Molina. Al vroeg in de slotbeklimming trokken de Colombianen Lopez, Egan Bernal en Nairo Quintana ten aanval. De drie Colombianen kregen virtueel leider Adam Yates met zich mee. Thomas de Gendt, de leider in het algemeen klassement bij het begin van de etappe, moest vroeg op de slotbeklimming passen.

De vier keken vooral naar elkaar en daar profiteerde Lopez optimaal van. De renner van Astana trok ten aanval, waarbij de overige Colombianen het werk lieten aan Yates. De Engelsman wilde niet al het werk op zich nemen, waardoor Steven Kruijswijk samen met Simon Yates kon terugkomen. Simon Yates nam het werk op zich voor zijn tweelingbroer Adam, maar dichter kwamen ze niet bij de Colombiaan van Astana.

Lopez was ondertussen bij Soler en Mühlberger. De achtervolgers volgden op twintig seconden, waarna Adam Yates met een indrukwekkende versnelling het gat probeerde te dichten naar het leidende trio. Daarin slaagde de 26-jarige Engelsman, helaas voor hem, niet. Het zorgde er wel voor dat alleen Bernal kon volgen. Quintana en Kruijswijk konden op dat moment niet mee, al vonden ze in de slotkilometer wel weer de aansluiting bij Yates en Bernal.

Lopez reed in de slotkilometer weg bij de vroege vluchters en pakte zo de ritzege. Ook staat de Colombiaanse klimmer aan de leiding in het algemeen klassement. Daarin heeft de renner van Astana een voorsprong van 14 seconden op Yates. Bernal volgt op zeventien seconden.

Minister Blok staat stil bij MH17

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) heeft uitgebreid stilgestaan bij vlucht MH17 tijdens zijn bezoek aan Australië en Maleisië op 27 en 28 maart. Blok sprak in Maleisië met nabestaanden van de slachtoffers en medewerkers van Malaysia Airlines. Ook sprak de minister over MH17 met zijn Australische en Maleisische collega"s, minister Payne en minister Saifuddin en legde hij een krans bij het MH17 Memorial in Canberra.

Het is op 17 juli 5 jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald. Nederland, Australië en Maleisië behoren tot de landen met de meeste MH17-slachtoffers, met respectievelijk 196, 38 en 43 doden. Blok: "MH17 heeft onze landen stuk voor stuk diep geraakt. Het heeft er ook voor gezorgd dat we nog dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. Daarom vond ik het van belang om hier te zijn. MH17 was het belangrijkste onderwerp van mijn gesprekken met collega-ministers. Nederland waardeert de samenwerking met Australië en Maleisië enorm. Ik heb het volste vertrouwen in de goede voortzetting."

Gesprekken met nabestaanden
De minister vervolgt: "Mijn gesprekken met de Maleisische nabestaanden en de ceremonie bij het MH17 Memorial in Canberra hebben diepe indruk op me gemaakt. Ik heb deze mannen, vrouwen en ook kinderen namens Nederland ons medeleven overgebracht. Ik heb de nabestaanden nog eens op het hart gedrukt: Nederland rust niet tot de waarheid boven tafel is en de daders rekenschap afleggen."

Maleisië en Nederland brachten na de ontmoeting tussen de ministers een gezamenlijke verklaring in het Engels uit. Daarin benadrukken de 2 ministers dat de samenwerking tussen de opsporingsautoriteiten om de daders van MH17 te vervolgen wordt voortgezet.

Minister Blok sprak met zijn collega-ministers ook over een aantal andere buitenlandpolitieke onderwerpen zoals terrorismebestrijding, deradicalisering, China en Brexit. Met zijn Maleisische collega-minister Saifuddin Abdullah sprak Blok af samen te werken in het beschermen van Nederlandse onderzeebootwrakken in de Maleisische wateren. De ministers spraken af een expeditie op te zetten om de conditie van de wrakken vast te stellen. Vervolgens wordt een gezamenlijk plan opgesteld, om te voorkomen dat illegale metaalbergers de wrakken plunderen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (MinOCW) coördineert dit van Nederlandse zijde, in samenwerking met Defensie en Buitenlandse Zaken.

Onana verlengt contract bij Ajax; Tagliafico zegt nee tegen nieuwe aanbieding

André Onana speelt ook komend seizoen voor Ajax. "Hij heeft zijn contract tot de zomer van 2022 verlengd", aldus zijn zaakwaarnemer Albert Botines.

In Madrid liet Marc Overmars al weten hij met Onana en zijn zaakwaarnemer aan het praten was voor een nieuw contract en dat Overmars hem er bij wilde houden. Deze week zaten beide partijen om tafel en werd er een akkoord bereikt over een nieuwe verbintenis.

Overigens is het niet de bedoeling dat de doelman uit Kameroen zijn contract uitdient. "Na volgend seizoen werkt Ajax mee aan een transfer”, aldus Botines.

Waar Onana een nieuwe krabbel heeft gezet, heeft Nicolas Tagliafico een voorstel voor contractverlenging juist afgewezen. De zaakwaarnemer van de Argentijn zou tegen Muy Independiente gezegd hebben: “We hebben een aanbod van Ajax voor contractverlenging afgewezen. Nico denkt dat het tijd is om een stap te zetten.”

Tagliafico kwam in begin 2018 naar Ajax en was meteen een vaste waarde. Zijn contract in Amsterdam loopt tot medio 2022 en er is interesse van alle kanten: onder andere Atlético Madrid en Arsenal werden al genoemd. Zijn oude club Independiente zal blij zijn met een transfer. Die club krijgt 15% van het transferbedrag boven de vijf miljoen euro.

Ubisoft kondigt persconferentie aan voor E3 2019

Ubisoft heeft zijn E3 persconferentie voor dit jaar alvast aangekondigd. De dames en heren van Ubisoft zullen op 10 juni om 21:00 hun line-up voor de komende tijd gaan laten zien.

In de wandelgangen wordt er stiekem gehoopt op een nieuwe Splinter Cell game, maar of dit ook echt gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Enige wat de Franse uitgever heeft laten weten is dat we nog 3 à 4 grote titels mogen verwachten. De Electronic Entertainment Expo 2019 begint dit jaar op 11 juni.

Ubisoft


F1 2019 al in juni beschikbaar

Codemasters en Koch Media hebben aangekondigd dat hun nieuwste F1 game iets eerder dan normaal beschikbaar zal zijn. Normaal releasen ze hun F1 game altijd pas net na de zomer, maar dit jaar kunnen we 28 juni al aan de slag.

Naast dit nieuws hebben ze ook nog een announce trailer op YouTube gezet. Op basis van de trailer lijkt het erop alsof we dit keer ook met Formule 2 auto’s aan de slag kunnen.


Nieuwe trailer voor Wolfenstein: Youngblood

Bethesda heeft een nieuwe trailer online gezet en ook meteen een releasedatum onthuld voor Wolfenstein Youngblood. De Wolfenstein-game met co-op werd vorig jaar nog op E3 aangekondigd en zal op 26 juli beschikbaar zijn.

Het speelt zich af in Parijs ergens in de jaren 80.  Dit keer spelen de dochters van BJ Blazkowicz de hoofdrol, De tweeling gaat tegen de nazi's vechten, net zoals hun vader. Wolfenstein: Youngblood is dus 26 juli beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.Van Galen stopt als bondscoach waterpoloërs

Robin van Galen stopt als bondscoach van de Nederlandse waterpoloërs. De 47-jarige Rotterdammer blijft wel in dienst bij zwembond KNZB. Hij verruilt het trainingspak voor een jasje en dasje en gaat verder als commercieel directeur. Zijn assistent Harry van der Meer schuift een jaar eerder dan gepland door en wordt bondscoach van Oranje.

"Na zes jaar merkte ik dat mijn houdbaarheidsdatum als coach in zicht begon te komen", zegt de man die de Nederlandse vrouwen in 2008 bij de Spelen van Peking naar olympisch goud leidde. "Ik wil voorkomen dat ik een jaar te lang doorga en dat we mogelijk daardoor de Olympische Spelen mislopen. Door een stap opzij te doen, hoop ik de kans op kwalificatie voor Tokio te vergroten."

Van Galen werd in 2013 bondscoach van de heren, terwijl er financieel amper wat mogelijk was. Met creatief ondernemerschap wist hij heel wat sponsoren aan te trekken. "Het herenwaterpoloteam was in 2013 op sterven na dood, maar inmiddels staat er weer een stevige structuur voor de hele mannenlijn’', zegt André Cats, de technisch directeur van de KNZB. Tot ieders verrassing wist Oranje zich bijna te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. Het ging in de beslissende wedstrijd via strafworpen mis.

De goede prestaties van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat de mannenploeg inmiddels weer financiële steun krijgt van sportkoepel NOC*NSF. Het grote doel is nu kwalificatie voor de Spelen van Tokio 2020. Die weg is voor Oranje wel lang en moeilijk. "Ik ben er enorm trots op dat we een nagenoeg stilstaande trein weer aan het rollen hebben gekregen en wat we in zes jaar tijd allemaal hebben bereikt’', aldus Van Galen. "Of we Tokio nu wel of niet halen, er ligt voor het mannenwaterpolo een stevig fundament om in de toekomst op verder te bouwen. Ik ben als adviseur sowieso beschikbaar voor Harry, de andere stafleden en de spelers."

Voor de Nederlandse waterpolomannen is het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in maart/april 2020 de enige kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio. Oranje kan zich via een goede klassering op het EK in Budapest (januari 2020) plaatsen voor het OKT waar bij de mannen doorgaans nog vier (laatste) tickets (van de twaalf) te verdienen zijn. Overigens moet Nederland zich eerst nog voor het EK plaatsen via een kwalificatietoernooi in oktober 2019.

Vrouw (73) weigert paspop zoon (40) aan te kleden en wordt aangevallen

Een 73-jarige vrouw uit het Amerikaanse West Boynton Beach in Florida is door haar 40-jarige zoon aangevallen. Dat lokte ze zelf ook wel behoorlijk uit: ze kon niet eens het fatsoen opbrengen om de paspop van zoonlief aan te kleden en je zult begrijpen, daar was hij niet van gediend.

Een buurvrouw hoorde de moeder schreeuwen: "Help! Hij gaat me vermoorden!", waardoor de buurvrouw besloot de politie te bellen. Het slachtoffer vertelde de politie dat ze in de achtertuin had geweigerd Mikkel Dankner's paspop aan te kleden, waarop hij zijn moeder niet meer naar binnen liet.

Moeders duwde de paspop op de grond en rende naar binnen, waarop Mikkel haar volgde en aanviel, onder meer met een stoel. Ook pakte hij wat dumplings die klaar stonden voor het gezellige avondeten en propte hij ze in de mond van zijn moeder. De woeste Mikkel begon spullen door de keuken te gooien en dat gaf zijn moeder de kans te ontsnappen en om hulp te roepen.

Tegenover lokale media vertelde de buurvrouw dat Mikkel bipolair is en regelmatig gewelddadige uitbarstingen kent. Hij is gearresteerd en aangeklaagd wegens onder meer het mishandelen van een 65+'er.

Taakstraf voor mishandelen en bedreigen moeder en broertje

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Arnhem voor het mishandelen en bedreigen van zijn moeder en broertje. Ook maakte hij zich schuldig aan 3 winkeldiefstallen in zijn woonplaats. Voor deze strafbare feiten moet de man een taakstraf van 80 uur uitvoeren. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 70 euro aan één van de winkeldiefstalslachtoffers betalen.

De man maakte zich op 16 september 2016 schuldig aan huiselijk geweld door zijn moeder en broertje te mishandelen. Hij was boos op zijn moeder omdat zij hem geen geld wilde geven voor zijn gokverslaving. Er ontstond een ruzie, wat leidde tot een handgemeen tussen hem en zijn broertje. Bij dit handgemeen raakte hij ook zijn moeder op haar achterhoofd. Vervolgens vernielde hij een tv en liep naar de keuken. Daar pakte de man een keukenmes en ging achter zijn broertje aan. Zijn broertje kon de gang invluchten, terwijl de moeder voor de dichte deur ging staan. Uit woede sloeg de man een gat in de deur en vernielde de laptop van zijn broertje.

Strafoplegging
De rechtbank houdt bij de strafoplegging rekening met de jeugdige leeftijd van de man. Ook weegt de rechtbank mee dat de man zich bewust lijkt over de impact van zijn daden. Daarnaast heeft hij spijt. Ook is de man gemotiveerd om zijn gedrag te veranderen en staat hij positief tegenover reclasseringsbegeleiding. Verder staat hij momenteel al vrijwillig onder behandeling en is bereid deze voort te zetten.

Geen voorwaardelijke celstraf
In het voordeel van de man houdt de rechtbank rekening met het feit dat het lang duurde voordat de zaak op zitting is behandeld. Daarnaast legt de rechtbank geen voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand op die de officier van justitie heeft geëist. Volgens de rechtbank heeft de man het afgelopen jaar aangetoond dat hij geen voorwaardelijke straf of verplichte begeleiding nodig heeft om hem ervan te weerhouden nieuwe strafbare feiten te plegen.

Hardloper betrapt autoinbreker en wordt neergestoken

Woensdagmiddag rende een 28–jarige man over de Voorburgstraat in Rotterdam-Noord en zag iemand inbreken bij een auto. De hardloper zei er iets van en werd direct neergestoken. Bloedend vonden mensen hem in het tunneltje tussen de Voorburgstraat en de Insulindestraat. De politie is meteen een onderzoek gestart en is dringend op zoek naar getuigen. 

De melding van de gewonde hardloper kwam om 15.30 uur binnen bij de meldkamer. Omstanders en andere getuigen boden alle hulp en belden direct 112. Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn situatie is inmiddels stabiel. De politie startte meteen een onderzoek en praat met getuigen. Ook camerabeelden zijn veilig gesteld. Alles wordt op alles gezet om de dader te achterhalen.

De politie is op zoek naar getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken, maar die wel bij de groep horen die snel bij het slachtoffer was en die wellicht iets hebben gezien van het steekincident, of iets verdachts gezien hebben voorafgaand aan het incident. Er is rond het tijdstip van het steekincident een man gezien die, zonder hardloopkleren aan, van De Savornin Lohmanlaan richting het Schieplein rende. 

De politie is op zoek naar mensen die denken deze man te (her)kennen. Ook mensen die een verdachte situatie is opgevallen of schade aan hun auto hebben worden opgeroepen zich te melden. Getuigen kunnen zich melden via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of via WhatsApp. Ook kan 0800-7000 gebeld worden als men liever anoniem blijft. Tot slot vraagt de politie om camerabeelden uit de buurt. Deze kunnen gedeeld worden via het tipformulier op de website. 

Hardloper betrapt autoinbreker en wordt neergestoken (Foto: Politie)
Hardloper betrapt autoinbreker en wordt neergestoken (Foto: Politie)

India schiet satelliet kapot

India is er voor het eerst in geslaagd een satelliet aan puin te schieten, zo heeft premier Narendra Modi laten weten. Bij de test, omgedoopt tot Mission Shakti, werd een satelliet op 300 kilometer hoogte geraakt door een antisatellietwapen.

Zoals de oplettende lezer wellicht al had bedacht is een antisatellietwapen bedoeld om satellieten te vernietigen, of in elk geval onbruikbaar te maken. Alleen de VS, Rusland en China hadden zo'n wapen, tot nu dus. Politiek zijn dergelijke tests vrij gevoelig, want theoretisch zouden de vier landen dus ook satellieten van andere landen kunnen slopen. Volgens Modi is het vooral een soort prestigeproject: India wil zich meten met andere grote ruimtevaartlanden. "Het maakt ons sterker en veiliger en zal vrede en harmonie bevorderen", beweert Modi.

Overigens is ook niet iedereen gelukkig met het vernietigen van satellieten, want de brokstukken kunnen nogal wat ruimteafval veroorzaken. India geeft wel aan daar rekening mee gehouden te hebben: de ontploffing vond in de lagere atmosfeer plaats en het puin zou zo terug de atmosfeer in moeten vallen, waar het grotendeels op zal branden.

Dreiger 'school shooting' krijgt één maand jeugddetentie

De man die eind vorig jaar op internet een bericht plaatste over een “school shooting” in Amsterdam krijgt één maand jeugddetentie. Omdat er geen bewijs is dat het bericht daadwerkelijk iemand heeft bereikt, kan bedreiging niet bewezen worden – daarom wordt de man veroordeeld voor poging tot bedreiging.

YouTube
De man plaatste in december 2018 onder de gebruikersnaam Skyr O een bericht op YouTube.com. Hij schreef: “Fuck you man just when I was planning my school shooting you came out with motivational bs (bs = bullshit, noot van de rechtbank) (this is actually no joke).“ De Amerikaanse FBI attendeerde de Nederlandse politie op dit bericht. Bij een huiszoeking bij de man trof de politie vervolgens een bivakmuts, een computer met internetaansluiting aan en een telefoon met beelden van school shootings. De man bekende het bericht te hebben geplaatst.

Ernstig
De rechtbank vindt het dreigement, een school shooting, en de plaatsing daarvan op YouTube zeer ernstig. Daarbij komt dat de man in mei 2018 ook al dreigende teksten op het internet had geplaatst. De politie heeft de man toen tweemaal thuis bezocht en hem verteld dat hij moest stoppen met de berichten. Desondanks plaatste hij in december 2018 dus toch weer een dreigende tekst op YouTube.

Uit de adviezen van psychiater en psycholoog blijkt dat er geen duidelijke aanwijzing is voor een escalatie van geweld, maar er is wel kans dat de man zonder behandeling opnieuw bedreigingen via internet zal uiten. Dit moet stoppen en de man moet begrijpen hoe serieus dit wordt opgenomen. De rechtbank legt daarom geen taakstraf op (die voor bedreiging via internet door een first offender passend is).

Jeugddetentie
Een psycholoog en een psychiater hebben inmiddels vastgesteld dat de man lijdt aan een vorm van autisme. De rechtbank volgt het zowel het advies van de psycholoog als de psychiater dat het delict hem in verminderde mate kan worden toegerekend. Hoewel de man op het moment van het plegen van het delict 18 jaar oud was, past de rechtbank het jeugdstrafrecht toe. Aangezien de man al 100 dagen in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, oordeelt de rechtbank dat het daarom disproportioneel is een hogere straf op te leggen dan één maand jeugddetentie.

Agenten belemmerd en belaagd tijdens hulpverlening

In de nacht van zaterdag 23 maart op zondag 24 maart assisteerden agenten bij een onwel wording op De Poort in Swifterbant. Toen een omstander zich bemoeide met de hulpverlening en agenten hem wilden arresteren, keerden meerdere bezoekers van een horecagelegenheid zich tegen de agenten.

Rond 02:15 uur kwam de melding dat een vrouw onwel was geworden en op straat lag. Politie en ambulance kwamen gelijktijdig ter plaatse en verleenden direct hulp. Een omstander, een 19-jarige inwoner van Swifterbant, bemoeide zich met het werk van de hulpverleners en werd gesommeerd weg te gaan. Toen hij dat niet deed, probeerden agenten hem aan te houden maar hij vluchtte de horecagelegenheid in.

De agenten besloten hem te achtervolgen maar werden direct belaagd door meerdere horecabezoekers. De agenten werden geschopt, geslagen en vastgehouden. Er werd spoedassistentie gevraagd om hen te ontzetten. In het gedrang kon de verdachte zich aan de arrestatie onttrekken. De politie is direct met een onderzoek gestart en heeft twee verdachten aangehouden. Het gaat hierbij om de eerder genoemde man uit Swifterbant en een 20-jarige verdachte, eveneens een inwoner van Swifterbant.

De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit en is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Mensen die het voorval hebben gefilmd of foto's hebben gemaakt wordt gevraagd hun beeldmateriaal te delen op de website van de politie. 

21 gevangenen zijn vrijheden kwijt na onderzoek naar Michael P.

Vanmorgen werd bekend dat de overheid ernstig tekort geschoten is bij de begeleiding en behandeling van Michael P., die van de moord op Anne Faber wordt verdacht. Als direct gevolg van de uitkomsten van die onderzoeken heeft Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, uit voorzorg de volledige populatie uitgeplaatste gedetineerden die zijn veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf door laten lichten. 

Lees ook: Overheid ernstig tekort geschoten in zaak Michael P.

In een uitgebreide beleidsreactie op de onderzoeken schrijft hij: "Dat houdt in dat per individueel geval is gekeken of er vrijheden zijn toegekend, of de dossiers op orde zijn en of de procedure voor het toekennen van vrijheden correct is doorlopen. Deze doorlichting heeft ertoe geleid dat bij dertien uitgeplaatste gedetineerden de vrijheden zijn ingetrokken omdat zij nog niet in de laatste fase van hun gevangenisstraf zitten."

Hij vervolgt: "Uit voorzorg zijn daarnaast bij acht uitgeplaatste gedetineerden de toegekende vrijheden vooralsnog opgeschort, daar waar bijvoorbeeld een gestructureerde risicotaxatie ontbrak. Er wordt met spoed gewerkt aan het aanvullen van deze dossiers. Na deze aanvulling zal naar verwachting het merendeel van deze groep uitgeplaatste gedetineerden de behandeling met de toegekende vrijheden kunnen hervatten. Maar met deze maatregel nemen we het zekere voor het onzekere."

Hij besluit zijn brief met de woorden dat er een harde les geleerd is en met een spijtbetuiging richting de familie van Anne Faber: "Ik doe dit tevens vanuit een diep gevoelde verantwoordelijkheid tegenover de nabestaanden van Anne Faber. Wat is gebeurd op vrijdag 29 september 2017, kan op geen enkele manier ongedaan worden gemaakt. Wel wil ik met de in deze brief uitgewerkte maatregelen het risico voor de samenleving zo klein mogelijk maken. Ik zal, samen met de sector, laten zien dat we door deze afschuwelijke gebeurtenis een harde les hebben geleerd. Dat zijn we aan de samenleving verplicht."

NHL: Avalanche klopt Knights in jacht op play-offs

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in de jacht op de play-offs een belangrijke zege geboekt. In de eigen Mile High City Denver werden de Vegas Golden Knights met 4-3 verslagen.

Goals van Matt Calvert en Nathan MacKinnon brachten de Avs in de eerste tien minuten op 2-0, Tyson Barrie scoorde in de tweede periode de 3-0 en werd zo de meest scorende verdediger ooit voor Colorado.

Goalie Philipp Grubauer moest zich in vier minuten tijd twee keer gewonnen geven tegen Paul Stastny en Reilly Smith, maar Gabriel Bourque bracht de thuisploeg op 4-2. Alex Tuch deed ruim drie minuten voor tijd nog iets terug, maar het bleef bij 4-3.

Uitslagen NHL woensdag
Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs 5-4 SO
Boston Bruins - New York Rangers 6-3
Calgary Flames - Dallas Stars 1-2
Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights 4-3

Avalanche - Golden Knights (Bron: YouTube)

'Pak onveiligste provinciale wegen snel aan'

De ANWB vraagt aan de nieuwe provinciale besturen om de veiligheid van de risicovolle wegen met een hoge ongevallenscore snel te verbeteren. Welke wegen of wegtrajecten dat zijn, heeft de bond inzichtelijk gemaakt voor de provincies. In alle provincies zijn de afgelopen vier jaar in totaal 427 mensen overleden op een provinciale weg of fietspad.

De ANWB presenteert vandaag de resultaten van een onderzoek naar de verkeersveiligheid van de provinciale wegen in alle provincies. Het provinciale wegennet is in kaart gebracht aan de hand van een technische analyse van de veiligheid van de weg (weergegeven door een sterrenscore), gecombineerd met de verkeersongevallen die de afgelopen vier jaar hebben plaatsgevonden. Met de analyse verschaft men de provincie meer inzicht in de meest gevaarlijke wegen zodat deze door de nieuwe provinciebesturen snel aangepakt kunnen worden. De organisatie vraagt daarom aan deze besturen om in het collegeakkoord de ambitie op te nemen om gevaarlijke wegen de komende vier jaar veiliger te maken en hiervoor geld vrij te maken.

Provinciale wegen zijn de gevaarlijkste wegen van ons land. Slechts zes procent van onze wegen geldt als ‘provinciaal’ maar ze leiden tot éénvijfde van alle verkeersdoden. De provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid van de weg. De ANWB zet zich er voor in dat iedereen veilig onderweg kan zijn. Onder andere door te pleiten voor een veilige inrichting van de weg. Een onveilig ingerichte weg vergroot de kans op een ernstige afloop van een moment van afleiding of een stuurfout. Maatregelen die de veiligheid vergroten zijn bijvoorbeeld rotondes, ongelijkvloerse kruisingen, fietstunnels, verbreden van de berm of het afschermen van obstakels langs de weg.

Benieuwd om welke wegen het gaat? Zie de kaart op deze website

Dierennoodhulp blijft vechten tegen opsluiten haan tijdens feest

Het Kallemooifeest op Schiermonnikoog mag volgens de rechter door blijven gaan, maar het Comité Dierennoodhulp heeft laten weten de strijd nog niet te staken. Bij het feest wordt een haan drie dagen lang opgesloten in een mand, die weer aan een achttien meter hoge paal is gebonden, omdat traditie uit de tijden dat bijgeloof nog serieus was.

Sandra van de Werd van het comité is niet te spreken over de uitspraak, waarin onder meer staat dat van dierenmishandeling geen sprake is - het dier krijgt voer en wordt door een arts in de gaten gehouden. "Dat vind ik raar, de wet stelt dat een dier niet zonder redelijk doel in het welzijn aangetast mag worden", aldus Van de Werd, die onder meer aangaf dat een dierenarts eerder al meldde dat het 'ontvoeren' van de haan en het dagenlange verblijf in de mand voor veel angst en stress zorgt.

Psychisch lijden, zo zegt Van de Werd, maar volgens haar houdt de rechter vast aan het argument dat de haan niet dood gaat. Het comité geeft nog zeker niet op, maar beraadt zich op volgende stappen. "Als het met een kat of hond in plaats van een haan zou zijn, was het al lang afgeschaft", besluit Van de Werd.

Basketballers Dordrecht verrassen Donar in Groningen

Het in de Dutch Basketball League debuterende Dutch Windmills heeft na de fraaie zege op Landstede Basketbal opnieuw voor een verrassing gezorgd. Donar werd in het MartiniPlaza in Groningen geklopt: 68-69.

Donar speelde zonder Lance Jeter, die vanwege de geboorte van zijn dochter tijdelijk in de VS verblijft, maar begon nog wel aardig. Toch namen de Windmills het heft snel in handen en bij rust stond het maar liefst 27-49.

Onder leiding van Jason Dourisseau werd in het derde kwart een indrukwekkende comeback op touw gezet en in het vierde kwart leek alles goed te komen: 63-59. Met tien seconden op de klok werkte Ryan Richardson echter de beslissende rebound binnen en dus won Dordrecht met 68-69.

Koploper ZZ Leiden speelde tegen laagvlieger Apollo Amsterdam en dat was dan weer niet zo spannend. Bij rust was het verschil nog niet al te groot, maar in de tweede helft maakten de Leidenaren korte metten met de Amsterdammers: 89-58.

Red Dead Online krijgt Open Target Races

Een hoop mensen zijn ondertussen al druk bezig met de beta van Red Dead Online. Het online gedeelte van het spel Red Dead Redemption 2. Rockstar heeft daar weer wat nieuwe content aan toegevoegd in de vorm van Target Races.

Tijdens deze races moeten spelers proberen bepaalde doelwitten te raken op een bepaald parcour. Op dit moment is er alleen toegang tot de Open Target Races, waarin je in een open ruimte tegen elkaar speelt.NBA: Jazz en Thunder bijna zeker van play-offs

De basketballers van de Utah Jazz en Oklahoma City Thunder zijn nog niet helemaal, maar wel zo goed als zeker van de play-offs in de NBA. Beide ploegen wonnen woensdagavond in eigen huis weer en het kan alleen met een soort bizarre wending nog fout gaan.

De Jazz won in eigen huis met 115-100 van de Los Angeles Lakers, die het zonder een groot deel van hun topspelers moesten doen. Utah had de hele wedstrijd de overhand, Rudy Gobert was goed voor 22 punten en 11 rebounds, Derrick Favors tekende voor 20 punten en Joe Ingles kwam dicht bij zijn eerste triple-double.

De Thunder speelde tegen de al voor de play-offs geplaatste Indiana Pacers, die tot in het derde kwart net wat beter waren. OKC kwam echter op gang en nam een voorsprong met een indrukwekkende 24-0 run, de langste run waarin de nul werd gehouden in de NBA dit seizoen. Onder leiding van de 31 punten van Paul George werden de Pacers zo met 107-99 aan de kant gezet.

De Washington Wizards wonnen op bezoek bij de Phoenix Suns met 121-124, maar de aandacht ging uit naar Suns-speler Devin Booker. Hij was opnieuw goed voor 50 punten en is nu de jongste speler ooit met twee achtereenvolgende 50+-wedstrijden. Ook is Booker nu de enige speler ooit die drie wedstrijden verloor waarin hij minstens 50 punten scoorde.

Uitslagen NBA woensdag
Chicago Bulls - Portland Trail Blazers 98-118
Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 103-118
Oklahoma City Thunder - Indiana Pacers 107-99
Phoenix Suns - Washington Wizards 121-124
Utah Jazz - Los Angeles Lakers 115-100

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Overheid ernstig tekort geschoten in zaak Michael P.

De overheid is tekort geschoten tijdens het detentieverloop van Michael P. Die conclusie trekt minister Dekker voor Rechtsbescherming uit de rapporten die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspectie JenV en Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vandaag presenteerden.

Uit de rapporten blijkt dat er bij de betrokken instanties onvoldoende zicht was op risico’s, dat procedures niet goed werden gevolgd en dat cruciale informatie niet volledig werd gedeeld. De nadruk lag bij het detentieverloop van P. te veel op zorg en te weinig op de veiligheid van de samenleving.

De conclusies en aanbevelingen uit de rapporten zullen worden overgenomen.“Deze conclusies zijn glashelder en schetsen een pijnlijk beeld. Dit moet enorm zwaar zijn voor de nabestaanden van Anne Faber. Geen enkele maatregel gaat hun verdriet wegnemen. Maar de opdracht is duidelijk: ik zal er alles aan doen om de samenleving zo goed mogelijk te beschermen en lessen te trekken uit gemaakte fouten.”, aldus Dekker.

Onderzoeken
De vermissing en dood van Anne Faber in het najaar van 2017 brachten in de samenleving veel teweeg. Los van het strafrechtelijk onderzoek heeft toenmalig minister Blok de IGJ en Inspectie JenV gevraagd onderzoek te doen naar het detentieverloop van de man die als verdachte werd gezien: Michael P. Niet veel later kondigde ook de OVV een onderzoek aan naar zijn detentieverloop en de wijze waarop gemeenten over de terugkeer van risicovolle gedetineerden worden geïnformeerd. De onderzoeken maken pijnlijk duidelijk dat het beter moet.

De nadruk heeft in het geval van P. te veel gelegen op behandeling en resocialisatie, waarbij vrijheden zijn verleend zonder goed zicht op het risico dat hij weer de fout in zou gaan. Deels is dat te wijten aan het ontbreken van waarborgen in het systeem van uitplaatsing van gedetineerden naar de forensische zorg. Deels is het ook te wijten aan inschattingsfouten die in dit specifieke geval zijn gemaakt en gedurende de detentieperiode van P. niet zijn gecorrigeerd.

Dekker: “Ik zie dat er in het gevangeniswezen en de forensische zorg iedere dag hard wordt gewerkt met de moeilijkste mensen. Deze vreselijke gebeurtenis heeft ook op die professionals enorme impact gehad. De rapporten van de inspecties en de OVV maken duidelijk dat het beter moet en dat gaan we samen doen.”

Maatregelen
Naar aanleiding van de vandaag verschenen rapporten neemt minister Dekker maatregelen. Veiligheid, risicobeheersing en bescherming moeten altijd zwaar wegen. Ook als gedetineerden met psychische problemen worden behandeld tijdens hun straf. Daarom worden strengere eisen gesteld aan de uitplaatsing naar een kliniek voor forensische zorg. Uitplaatsing van een gedetineerde wordt alleen mogelijk als er een compleet beeld is van de risico’s. Dat is op dit moment nog onvoldoende gewaarborgd.

Daarnaast worden er extra ‘veiligheidskleppen’ in het systeem aangebracht om hier toezicht op te houden. Ook worden gedetineerden die geen volledige openheid van zaken geven, niet meer uitgeplaatst. Uitplaatsing in combinatie met vrijheden komt pas in de laatste fase van de straf aan de orde en niet eerder. Het informeren van gemeenten over uitplaatsing en vrijheden van gedetineerden die wegens ernstige gewelds- en zedenmisdrijven zijn veroordeeld, wordt verbeterd.

Eerdere maatregelen
Minister Dekker kondigde eerder al verschillende maatregelen aan die verband hielden met deze zaak. In het najaar van 2018 presenteerde hij een aanpak om te voorkomen dat veroordeelden tbs kunnen ontlopen door te weigeren mee te werken aan onderzoek. Ook maakte hij in de zomer van 2018 bekend 28,5 miljoen euro te investeren in de kwaliteit en veiligheid in de forensische zorg.

Politie maakt einde aan golfbalterreur

De politie van basisteam Lek en Merwede (Eenheid Rotterdam) heeft met de aanhouding van vijf verdachten een einde weten te maken aan een golf van vernielingen en een mishandeling die de afgelopen weken in de Alblasserwaard plaatsvond. De daders vernielden ruiten en beschadigden auto’s door er keihard met golfballen tegenaan te gooien. In één geval werd een fietsster in het gezicht getroffen. Was deze golfbal een paar centimeter verderop terecht gekomen, dan had dit slachtoffer blind kunnen raken.

De reeks incidenten begon na met de diefstal van een paar honderd golfballen vanaf een golfterrein in Noordeloos op 9 maart. Al snel volgden de eerste vernielingen en op 10 maart gooiden onbekenden vanuit een rijdende auto op de Bovenkerkseweg een bal naar een 18-jarige vrouw uit Giessenburg. Het resultaat was flinke pijn en een forse kneuzing.

De agenten van basisteam Lek en Merwede namen de zaak hoog op. De schade loopt in de duizenden euro’s en er viel minimaal één gewonde. Onder meer de wijkagenten legden hun oor in hun dorpen en wijken goed te luisteren. Dat, en onderzoek achter de schermen, leverde informatie op die leidde naar de verdachten.

Het gaat om een 18-jarige man uit Groot-Ammers en een even oude man uit Langerak die op 25 maart werden aangehouden. Een dag later arresteerde de politie een 16-jarige jongen, een 17-jarige jongen uit Goudriaan en een 18-jarige man uit Groot-Ammers. De laatste drie verdachten zitten nog vast en worden verhoord. De politie zet het onderzoek voort.

Niet de golfballen uit het verhaal ... (Foto ter illustratie: Pixabay)
Niet de golfballen uit het verhaal ... (Foto ter illustratie: Pixabay)

Politie zoekt getuigen van plofkraak in Kerkrade

Bij een pinautomaat van de ABN AMRO aan de Markt in Kerkrade heeft donderdagmorgen rond 04:45 uur een plofkraak plaatsgevonden. Getuigen zagen dat twee verdachten de pinautomaat lieten ontploffen. Het tweetal in donkere kleding reed vervolgens weg op een zwarte scooter in de richting van de Nierspringstraat. Het is nog niet bekend of er ook geld is buitgemaakt.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) is een onderzoek gestart.Vervolgens zal worden onderzocht of het pand stabiel is. Als de situatie veilig is gaat Forensische Opsporing van de politie nader sporenonderzoek instellen. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die meer informatie hebben. Zij kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Thuisbezorgers moeten strenger controleren bij verkoop alcohol

Verkopers van alcohol via internet zullen aan strengere regels moeten voldoen om de verkoop aan minderjarigen tegen te gaan. Het toezicht daarop wordt gecentraliseerd naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) start vandaag de consultatie van een wetsvoorstel waarmee deze nieuwe regels worden vastgelegd. Met hetzelfde wetsvoorstel wordt geregeld dat er een einde komt aan stuntaanbiedingen voor alcohol als ‘twee halen, één betalen’. Verkopers moeten aanbiedingen op alcohol beperken tot maximaal 25% korting.

Leeftijdscontrole van bestelling tot bezorging
Verkopers van alcohol via internet worden wettelijk verantwoordelijk om het naleven van de leeftijdsgrens in het hele proces van aankoop tot bezorging goed te bewaken. Als ergens in dit proces van bestelling tot aflevering iets niet goed gaat, is de verkoper wettelijk verantwoordelijk. Daarnaast moet bij de bestelling door de online aanbieder gecontroleerd worden of de koper 18 jaar is.

Daarvoor moet een zogenaamd leeftijdsverificatiesysteem worden ingezet, waarvoor de online aanbieder verantwoordelijk is. Waar zo’n systeem precies aan moet voldoen wordt op dit moment nog uitgewerkt. Voor de bezorger moet helder zijn bij welke bestellingen controle van de alcoholleeftijd moet plaatsvinden, zodat dit bij de deur kan worden uitgevoerd. Het afleveren van alcohol bij meerderjarige buren zal niet langer toegestaan zijn.

Uit het meest recente onderzoek over de naleving van de alcoholleeftijd – gemeten door onderzoeksbureau Objectief in het najaar van 2018 - kwam naar voren dat thuisbezorgkanalen het slechtst scoren met een nalevingspercentage van 9,5%.

NVWA mag zich voordoen als minderjarige
Verkopers van alcohol via internet zullen op de nieuwe regels worden gecontroleerd door de NVWA. Om zo effectief mogelijk te kunnen controleren, krijgen inspecteurs van de NVWA de nieuwe bevoegdheid om zich voor te doen als minderjarige bij het kopen van alcohol via internet.

Controle nu dramatisch
Blokhuis: “De nalevingscijfers bij alcoholverkoop via internet zijn nu dramatisch. In 90% van de gevallen wordt er niet gecontroleerd. Daar moeten we zo snel mogelijk tegen optreden. Met deze nieuwe regels scheppen we duidelijkheid. Verkopers van alcohol op internet moeten van bestelling tot bezorging zorgdragen voor een goede leeftijdscontrole. In de komende jaren moet dat er toe leiden dat het gewoon niet meer voorkomt dat jongeren via internet alcohol kunnen kopen.”

Doorgeven alcohol ook overtreding
In het Nationaal Preventieakkoord is in november 2018 afgesproken dat het doorgeven van alcohol door volwassenen aan minderjarigen ook een overtreding wordt in de Drank- en Horecawet. De regering geeft daarmee gehoor aan de zorgen van onder andere de horeca en gemeentelijke handhavers. Op dit moment kunnen alleen horeca-ondernemers en de jongere zelf worden aangesproken of beboet als een jongere in de horeca wordt aangetroffen met alcohol.

Bewuster kopen van alcohol
Het kabinet maakt een einde aan prijsstunten met alcohol, zoals bijvoorbeeld ‘twee halen, één betalen’. In de toekomst zal het niet langer mogelijk zijn om meer dan 25% korting te geven op alcohol. De NVWA zal ook hierop toezicht gaan houden. Hiermee wil het kabinet de kans vergroten dat consumenten bewuster omgaan met het kopen van alcoholhoudende dranken en niet veel meer in huis halen dan ze eigenlijk van plan waren.

Thuisbezorgers moeten strenger controleren bij verkoop alcohol (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Thuisbezorgers moeten strenger controleren bij verkoop alcohol (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Mondelinge taalvaardigheid geen prio op basisscholen

Onderwijs in mondelinge taalvaardigheid staat niet bovenaan de prioriteitenlijst van Nederlandse basisscholen, zo blijkt uit Peil.Mondelinge taalvaardigheid einde basisonderwijs. Dit peilingsonderzoek, dat in 2016/2017 onder regie van de Inspectie van het Onderwijs is uitgevoerd, geeft zicht op de vaardigheid van basisschoolleerlingen einde groep 8 op het gebied van luisteren, spreken en gesprekken en het onderwijsleerproces voor mondelinge taalvaardigheid. Dat meldt de onderwijsinspectie. 

Ruim 40% van de scholen in dit peilingsonderzoek heeft geen doelen op het gebied van mondelinge taalvaardigheid geformuleerd in het school- of taalbeleidsplan. Als er wel doelen zijn beschreven, dan zijn deze over het algemeen gebaseerd op de kerndoelen of de taalmethode. Slechts 20% noemt de referentieniveaus van de commissie Meijerink voor luisteren, spreken en gesprekken als basis voor de doelen.

Dit lijkt mede voort te komen uit de onbekendheid van de referentieniveaus in algemene zin. Nascholing op het gebied van mondelinge taalvaardigheid (in de afgelopen 3 jaar) komt volgens schoolleiders weinig voor. Ook reserveert het merendeel van de scholen meer tijd voor spelling, begrijpend lezen en woordenschat dan voor mondelinge taalvaardigheid.

Verwachtingen onduidelijk
Het is voor scholen vaak niet helder wat leerlingen op verschillende momenten in hun schoolloopbaan moeten kunnen op het gebied van mondelinge taalvaardigheid en hoe je de vaardigheden van leerlingen, met name op het gebied van spreken en gesprekken voeren, goed kunt beoordelen. Hierdoor leidt het onderwijs in veel gevallen niet tot de nagestreefde niveaus.

Ambitie beheersing fundamenteel niveau (1F) ruimschoots gehaald
De ambitie van de commissie Meijerink dat 85% van de leerlingen aan het einde van het basisonderwijs het fundamentele niveau (1F) voor luisteren, spreken en gesprekken beheerst, wordt ruimschoots gehaald. Respectievelijk 95, 92 en 87% van de leerlingen einde basisonderwijs beheerst dit niveau. Dat geldt echter niet voor het streefniveau (2F) waar de beheersing voor zowel luisteren, spreken als gesprekken (ruim) onder de 65% ligt.

Verschil met 10 jaar eerder
De inspectie: "Als we de resultaten voor luisteren uit dit peilingsonderzoek vergelijken met de resultaten van een eerdere peiling, dan zien we dat leerlingen in 2007 beter presteerden dan in 2017. De spreekvaardigheid van de leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs is niet noemenswaardig verbeterd of verslechterd."

Belang mondelinge taalvaardigheid
Goede spreek-, luister-, en gespreksvaardigheden stellen je in staat om effectief te communiceren. Bovendien vormen deze mondelinge vaardigheden de basis voor schriftelijke taalvaardigheden. Het leren ervan is dan ook van essentieel belang volgens de inspectie. 

90% van de volwassenen is tevreden

Het merendeel van de Nederlandse volwassenen is tevreden met zijn of haar leven. Bijna 6 op de 10 zijn bovendien optimistisch over hoe het in het algemeen gaat in Nederland. Ruim 3 op de 10 zijn daarover pessimistisch, 1 op de 10 is zelfs sterk pessimistisch. Tot deze laatste groep behoren relatief vaak ouderen, laagopgeleiden, mannen en personen met een Nederlandse achtergrond. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bijna 9 op de 10 volwassenen zeggen in 2018 dat zij tevreden zijn met hun leven, 12 procent is niet tevreden en niet ontevreden, 2 procent is naar eigen zeggen ontevreden. Het percentage tevredenen is 2 procentpunt hoger dan in 2013. Het is de eerste keer dat het CBS rapporteert over de mening van de bevolking over hoe het gaat met Nederland.

Tevreden én optimistisch
Meer dan de helft, 56 procent, is in 2018 optimistisch over hoe het gaat in Nederland, 35 procent is pessimistisch en vindt dat het in meer of mindere mate de verkeerde kant op gaat. De overige 8 procent weet niet of het in Nederland de goede of de verkeerde kant op gaat.

Van degenen die tevreden zijn met hun leven is 59 procent optimistisch over de samenleving, 33 procent is pessimistisch, de rest weet het niet. Omgekeerd geldt ook: van degenen die ontevreden zijn over hun leven ziet ruim de helft (54 procent) het de verkeerde kant opgaan met Nederland, 31 procent is optimistisch. Degenen die tevreden zijn over hun eigen leven zijn dus ook vaker optimistisch over Nederland.

Jongeren minder vaak pessimistisch
Mannen en vrouwen zijn in 2018 naar eigen zeggen even vaak tevreden met hun leven. Ze waren ook even vaak optimistisch of pessimistisch over Nederland. Jongeren (18 tot 25 jaar) zeggen het minst vaak pessimistisch te zijn over Nederland. Ruim een kwart ziet de toekomst van Nederland enigszins of zeer somber in. Ze zijn niet vaker optimistisch dan 25-plussers, maar geven relatief vaak aan niet te weten of het in Nederland de goede of verkeerde kant op gaat (14 procent).

Hoogopgeleiden optimistischer
Hoogopgeleiden zijn vaker optimistisch dan laag- en middelbaar opgeleiden. Van de hoogopgeleiden is 65 procent optimistisch over Nederland, van de middelbaar opgeleiden 54 procent en van de laagopgeleiden 49 procent. Mensen met een Nederlandse achtergrond zeggen vaker dat zij pessimistisch zijn dan mensen met een westerse of niet-westerse migratieachtergrond.

Dit wordt niet verklaard door persoonskenmerken, zoals het feit dat westersen en niet-westersen gemiddeld jonger zijn, of door verschillen in ervaren gezondheid of huishoudensinkomen. Alleen personen met een westerse achtergrond zijn ook vaker optimistisch. Personen met een Nederlandse of niet-westerse achtergrond verschillen niet in hun optimisme over Nederland.

Een groep van 10 procent vindt dat het duidelijk de verkeerde kant op gaat. Deze groep die sterk pessimistisch is over Nederland is relatief vaak een man (55 procent), tussen 45 en 75 jaar oud (61 procent), laagopgeleid (39 procent) en heeft een Nederlandse achtergrond (81 procent).

Onderzoeksvragen
De mate waarin mensen optimistisch of pessimistisch zijn over Nederland is gemeten door de vraag: ‘Hoe vindt u dat het over het algemeen gaat met Nederland?’ De antwoordmogelijkheden zijn:
1. duidelijk de goede kant op;
2. een beetje de goede kant op;
3. een beetje de verkeerde kant op;
4. duidelijk de verkeerde kant op;
5. weet ik niet.

Antwoordmogelijkheid 1 wordt getypeerd als ‘sterk optimistisch’, optie 2 als ‘beetje optimistisch’, optie 3 als ‘beetje pessimistisch’ en optie 4 als ‘sterk pessimistisch’. Optie 1 en 2 zijn in dit nieuwsbericht samengenomen als optimistisch, optie 3 en 4 als pessimistisch.

60% jongeren niet geïnteresseerd in politiek

Jongeren van 15 tot 18 jaar geven aan weinig interesse te hebben in politiek. Als zij 18 jaar zijn en mogen stemmen, neemt de politieke interesse evenwel toe. Jongeren zeggen daarentegen wel veel vertrouwen te hebben in de politiek, meer dan ouderen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over betrokkenheid bij de politiek uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.

Het onderzoek Sociale samenhang en welzijn is een enquête die in de periode 2012–2018 is gehouden onder bijna 54.000 personen van 15 jaar of ouder. In de enquête wordt onder andere gevraagd naar de betrokkenheid bij politieke onderwerpen en het vertrouwen in de Tweede Kamer en de Europese Unie.

Van de jongeren (15 tot 25 jaar) geeft 40 procent aan tamelijk tot zeer geïnteresseerd te zijn in politiek. Deze interesse is het laagst onder 15-tot- 18-jarigen (32 procent). Bij de leeftijdsgroepen 18 tot 22 jaar en 22 tot 25 jaar is dat meer dan 40 procent. Onder ouderen (25-plus) is de politieke interesse nog groter.

Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat minder vrouwen dan mannen aangeven geïnteresseerd te zijn in politiek. Van de jonge mannen (15 tot 25 jaar) is 44 procent geïnteresseerd, van de jonge vrouwen is dat 35 procent.

Veel vertrouwen in Tweede Kamer
Jongeren hebben meer vertrouwen in de Tweede Kamer en in de Europese Unie dan ouderen. Van de 15- tot 18-jarigen geeft twee derde aan tamelijk tot veel vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer, bijna 80 procent zegt fiducie te hebben in de Europese Unie.

Vanaf 18 jaar neemt dat vertrouwen snel af. Onder 18- tot 22-jarigen is het vertrouwen in de Tweede Kamer al 13 procentpunt lager, onder 22- tot 25-jarigen nog eens 10 procentpunt. Het minste vertrouwen etaleren de 65- tot 75-jarigen: minder dan 1 op de 3 zegt de politiek te vertrouwen.

FOK! Wat een weer: heel rustig weer

Gegroet!

Na al het gewaai van de laatste tijd, zijn we nu in veel rustiger vaarwater terecht gekomen. De komende paar dagen staat er maar heel weinig wind. Wat het weerbeeld betreft verschilt dat wel van plaats tot plaats. In de noordoostelijke helft is het meestal geheel bewolkt en valt er af en toe een beetje regen. Dat zagen we gisteren ook gebeuren. Elders in het land is de bewolking dunner en kon hier en daar even de zon doorbreken. Hier in Haarlem scheen de zon vanmiddag zelfs even volop, en was het heerlijk toeven buiten.

Vandaag hebben we een beetje een vergelijkbare dag als de afgelopen dag. Wolkenvelden overheersen, en zeker in in de oostelijke helft zou er een spatje regen kunnen vallen, maar veel zal dat niet zijn. Ook sluit ik een verrassend doorbrekende zon, net zoals gisteren, niet uit. Die kans lijkt mij opnieuw het grootst in de westelijke helft. De temperaturen lopen op tot ongeveer 13 graden en dat is best aangenaam. Wind is er dus niet tot nauwelijks.

Ook de komende dagen blijft het rustig en kalm weer.

Fijne dag!  

Klaprozen bij Cabanes (Foto: Kroezel)
Prachtige Klaprozen in de omgeving van Cabanes, Spanje. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Minder jeugdigen verdacht van een misdrijf

In 2018 werden bijna 160.000 mensen door de politie verdacht van het plegen van een misdrijf. Ruim 8 op de 10 waren man en 1 op de 10 was minderjarig. Het aantal verdachten onder 12- tot 18-jarigen is vanaf 2008 het sterkst gedaald. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2018 werd 0,9 procent van de inwoners van Nederland van 12 jaar en ouder verdacht van een misdrijf. Dit zijn 130.000 mannen en 30.000 vrouwen. Mannen waren in elke leeftijdscategorie vaker verdachte van een misdrijf dan vrouwen, maar bij 18- tot 25-jarigen was dat verschil het grootst; 3,2 procent van de mannen tegen 0,6 procent van de vrouwen. Onder 65-plussers was het verschil 0,3 procent van de mannen versus 0,1 procent van de vrouwen.

Veel minder jeugd geregistreerd als verdachte
In het afgelopen decennium daalde het aantal 12- tot 18 jarigen dat verdacht werd van een misdrijf van 3,9 procent in 2008 tot 1,3 procent in 2018. De afname van het aantal verdachte jongens van 12 tot 15 jaar is het grootst. In 10 jaar tijd werden 70 procent minder 12-, 13- en 14-jarigen aangemerkt als verdachte. Onder volwassenen daalde het percentage verdachten met 44 procent. De daling in geregistreerde jeugdcriminaliteit doet zich ook in andere Europese landen voor. De daling lijkt in Nederland wel sterker te zijn dan in andere landen, blijkt uit de eerder verschenen Monitor Jeugdcriminaliteit.

Hagenaars en Rotterdammers het vaakst verdacht
De gemeenten Den Haag en Rotterdam telden in 2018 naar verhouding de meeste verdachten, 1,6 procent. In de top stonden verder Lelystad, Vlissingen en Almere. Per hoofd van de bevolking waren de minste verdachten te vinden in Dinkelland en Sint Anthonis. In beide gemeenten werd 0,3 procent van de bevolking verdacht van een misdrijf. In zeer sterk stedelijke gebieden woonden relatief meer dan twee keer zoveel verdachten als in niet-stedelijk gebieden.

Aantal geregistreerde winkeldieven neemt het minst af
Ruim 1 op de 3 verdachten kwam in beeld bij de politie voor het begaan van een vermogensmisdrijf en 1 op de 5 voor een geweldsdelict. In de afgelopen tien jaar is het aantal verdachten van een geweldsmisdrijf harder gedaald dan het aantal verdachten van een vermogensmisdrijf. Dit hangt deels samen met de naar verhouding kleine afname van het aantal verdachten van winkeldiefstal.

Martens helpt Barcelona naar halve finales Champions League

De voetbalsters van FC Barcelona hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. In het Noorse Lillestrøm opende Lieke Martens na zeven minuten al de score op bezoek bij LSK Kvinner. Het bleef wel bij de gezapige 0-1, maar na de 3-0 thuiswinst een week eerder was dat ruimschoots voldoende voor Barcelona.

Olympique Lyon had thuis al met 2-1 gewonnen van VfL Wolfsburg en kwam woensdag in Duitsland binnen 25 minuten op 0-2. Pernille Harder was in drie minuten tijd kort na rust echter twee keer trefzeker en gaf Wolfsburg weer hoop, maar twee goals van Eugenie Le Sommer - die daarna vervangen werd door Shanice van de Sanden - brachten Lyon alsnog de 2-4 winst en een plekje bij de laatste vier.

Bayern München kwam een week eerder in Tsjechië niet verder dan 1-1 tegen Slavia Praag, maar thuis ging het beter. Via een 3-0 ruststand werd het vroeg in de tweede helft 4-0, gevolgd door 4-1. Tien minuten voor tijd bracht Jill Roord de 5-1 eindstand op de borden voor Bayern, waar Lineth Beerensteyn een invalbeurt kreeg en keepster Jacintha Weimar op de bank bleef.

Chelsea won in Engeland een week eerder met 2-0 van Paris Saint-Germain en dankzij onder meer een eigen goal leken de teams in Parijs op weg naar een verlenging. Maren Mjelde bracht daar verandering in: in de allerlaatste minuten scoorde ze de 2-1, waardoor Chelsea zich net als vorig jaar halvefinalist mag noemen.

Laatste reviews en specials
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
©FOK.nl e.a.