FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 maart 2019

May weg als Brexitdeal het haalt

De Britse premier Theresa May heeft woensdag aan Conservatieve parlementsleden beloofd op te stappen als haar EU-exitdeal wordt aangenomen. De onderhandelingen over de handelsrelatie met de EU zouden dan onder een nieuwe premier gebeuren. Dit lijkt voor veel rebellen uit de harde-Brexit subfractie voldoende om de deal te steunen, hoewel ze zeggen er een enorme hekel aan te hebben.

De belangrijkste twee rebellen zijn Jacob Rees-Mogg en Boris Johnson. De eerste had al aangegeven dat hij de deal zou steunen als de Noord-Ierse gedoogpartner DUP dit doet, maar stemt nu voor mits de DUP niet tegenstemt. Het blijft onzeker of de DUP overstag gaat voor de stemming later deze week.

De andere, Johnson, heeft al jaren premiersambities. Volgens de BBC kwam hij van oor tot oor glimlachend de kamer uit waar May sprak, en zou hij sowieso vóór stemmen. Hetzelfde zou voor veel andere harde Brexiteers gelden.

Hoewel de kans dat de deal na twee grote nederlagen slaagt hiermee toeneemt, blijft onduidelijk of May nu genoeg partijleden aan boord heeft. Voor degenen die overstag zijn gaat het er in eerste instantie om dat de Brexit niet in gevaar komt, maar ook dat er straks een 'echte Brexiteer'-premier is die harder met de EU moet onderhandelen.

Alternatieve Brexitplannen
Later op de avond stemt het Lagerhuis over een serie alternatieve Brexitplannen nadat het hiervoor maandag de controle over de agenda uit handen van de regering kaapte. Het is echter goed mogelijk dat geen van de overigens niet-bindende voorstellen een meerderheid haalt.

Er wordt gestemd over onder meer het volgende. Een no-deal Brexit op 12 april, een Brexit waarbij het land in de gemeenschappelijke markt blijft en mogelijk de douane-unie, het annuleren van de Brexit, en een bevestigend referendum voor zowel de exitdeal als de toekomstige handelsrelatie.

Update 23.15 uur
Zoals al werd vermoed kon geen enkel alternatief Brexitplan op een meerderheid rekenen in het Lagerhuis. Daarmee stijgt de kans weer wat verder dat May haar deal alsnog door het parlement perst. Ze heeft er immers weer een argument bij dat haar onpopulaire deal de best mogelijke is.

Het plan voor een douane-unie werd met 272 tegen 264 stemmen nipt verworpen. Het amendement voor een referendum voor zowel de exit- als handelsovereenkomst leed met 295 tegen 268 een grotere nederlaag, maar het roept wel de vraag op wat de verhouding was geweest als zo'n referendum enkel over de exitdeal moest gaan.

Het plan van Labourleider Jeremy Corbyn voor een douane-unie, veel gezamelijke regels met de gemeenschappelijke markt en bescherming van werknemersrechten werd met 307 tegen 237 stemmen afgewezen.

Update 23.50 uur
De DUP zal hoogstwaarschijnlijk tegen Mays deal stemmen, die ze vrijdag - de oorspronkelijke Brexitdatum - wil voorleggen. De Noord-Ieren zijn bang dat de overeenkomst tot een kloof leidt tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Bovendien heeft Lagerhuisvoorzitter John Bercow gezegd dat er wijzigingen aan de deal nodig zijn om opnieuw een stemming toe te staan. Eerder leek hij te suggeren dat een motie die de deal met het door de EU verleende Brexituitstel combineerde, acceptabel zou zijn.

Het zet Mays kansen opnieuw op losse schroeven, voor zover dat al niet het geval was. Mogelijk moet ze donderdag halsoverkop naar Brussel om wat extra's in de bij de deal gevoegde politieke verklaring te laten krabbelen, iets waartoe de EU bereid zou zijn. Hoe dan ook zijn haar dagen geteld, want ook als de deal het niet haalt - en daar lijkt het op - is aanblijven zo goed als onmogelijk.

Maandag is overigens een nieuwe ronde Lagerhuisstemmingen gepland om te zien of er ergens anders een meerderheid voor is. Dan wordt op basis van de uitslagen van vandaag gekeken wat kansrijk is om in stemming te brengen. Bijvoorbeeld een referendum over alleen de exitdeal maar niet de handelsdeal.

Dramatische Van Barneveld vernederd in Ahoy, Van Gerwen speelt Wright kapot

In het Rotterdamse Ahoy is het woensdagavond tijd voor de eerste van twee avonden Premier League Darts. Het is een belangrijk avondje, want na donderdag valt één van de negen spelers af, Gary Anderson begon wegens een blessure al niet aan het seizoen. Raymond van Barneveld staat op de laatste plek, één punt achter Michael Smith, en zal dus twee zeges én wat geluk nodig hebben om niet af te vallen.

Gerwyn Price (WAL) - Michael Smith (ENG) 5-7
Met onder meer een elfdarter en een 116-finish van Price ging het aanvankelijk gelijk op, tot Smith met een break op 5-3 kwam. Een strakke 141-finish hielp Price nog even terug, maar via bullseye en een 90-finish maakte Smith het af: 7-5, waardoor Van Barneveld op het randje van de afgrond staat.

Gerwyn Price - Michael Smith (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Michael Smith (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Dimitri Van den Bergh (BEL) 6-6
Na twee legs besloot Wade zonder serieus overleg om van het podium te lopen: hij had teveel last van het briesje op het podium. Van den Bergh liep mee, net als caller Kirk Bevins, maar die was duidelijk not amused en al snel kwamen de heren weer terug. Wade won ineens twee legs en trok de stand gelijk, waarna dat zich nog eens herhaalde, minus het weglopen: 4-4. Via 5-5 kwam de Belg op 6-5, waarna Wade 128 nét miste. Van den Bergh kreeg een matchdart, liet die liggen en zag Wade het alsnog afmaken: 6-6.

James Wade - Dimitri Van den Bergh (Bron: PDC)
James Wade - Dimitri Van den Bergh (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Mensur Suljovic (AUT)
Cross begon uitermate dominant. Hij stond niet eens fantastisch te scoren, maar op de dubbels ging er aanvankelijk níks mis: na vier legs stond hij op vier uit vier, tegen nul uit drie voor Suljovic, die na vier legs dan toch op het scorebord kwam. Cross leek 'het' vervolgens even flink kwijt te zijn en de Oostenrijker wist tot op één leg te komen: 5-4. Sterker nog, The Gentle kwam op gelijke hoogte, pakte een 6-5 voorsprong en maakte het met een prachtige shanghai-20 (T20, D20, S20) nog helemaal af ook: 7-5.

Rob Cross - Mensur Suljovic (Bron: PDC)
Rob Cross - Mensur Suljovic (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Michael van Gerwen (NED) 1-7
Van Gerwen gooide weer eens sterk, Wright bakte er bijzonder weinig van en wist pas in de vijfde leg überhaupt voor het eerst op een dubbel te komen, zonder succes: 5-0. Op 6-0 liet Van Gerwen een matchdart liggen, waardoor Wright eindelijk een leg wist mee te snoepen, maar daar bleef het bij: 7-1.

Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Daryl Gurney (NIR) 1-7
Van Barneveld begon en daarmee pakte hij gelijk een record: het was zijn 209e Premier League-wedstrijd, waarmee hij Phil Taylor gepasseerd is als speler met de meeste wedstrijden ooit. Verder was het maar goed dat het publiek in Ahoy toch vooral voor de drank leek te komen, want een degelijk potje darten liet Van Barneveld niet zien. In al die ruim 200 partijen kwam hij nooit tot een gemiddelde onder de 85, na een handvol legs stond hij rond de 75 te krabbelen.

Hij kwam door wat goede scores nog in de 83 uit, maar daar bleef het bij en de dronken Barney Army kon met een 1-7 nederlaag voor hun held in rap tempo de biezen pakken. Donderdag speelt Van Barneveld nog tegen Van Gerwen, wat op deze manier ook niet echt een denderend succes lijkt te gaan worden, en daarna is zijn Premier League-carrière voorbij.

Raymond van Barneveld - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Divinity: Fallen Heroes borduurt voort op Original Sin 2

Geheel onverwachts en als zeer aangename verrassing liet de Belgische ontwikkelaar Larian Studios vandaag middels een trailer weten dat er een vervolg aan zit te komen op Divinity: Original Sin II. Divinity: Fallen Heroes komt nog dit jaar uit op verschillende platforms.

De begeleidende tekst onder de trailer luidt als volgt: "Wie staat op om de gevallen helden te leiden? Divinity: Fallen Heroes is een nieuwe tactische game die uitpuilt van de RPG-elementen, ontwikkeld in samenwerking met Logic Artists. Met een nieuw loerend gevaar aan de horizon wordt een beroep gedaan op de speler om de Lady Vengeance opnieuw te besturen en het verhaal van Divinity: Original Sin 2 te vervolgen".

Het klinkt dus niet helemaal als een officieel nieuw deel, maar meer als een voortborduursel op Original Sin 2. We zullen ongetwijfeld binnenkort meer details krijgen, maar voor fans van de franchise is dit alvast zeer goed nieuws. Zelf was ik buitengewoon tevreden over het fantastische Original Sin 2 zoals je hier kunt lezen. Bekijk de trailer voor Fallen Heroes hieronder.

'Migranten kapen vrachtschip na redding op Middellandse Zee'

Op de Middellandse Zee is een vrachtschip gekaapt. De Elhiblu 1, varend onder de vlag van Palau, was onderweg van Turkije naar het Libische Tripoli en kwam onderweg migranten tegen.

De migranten werden aan boord genomen, maar dat zou een onverstandige zet zijn geweest: toen bleek dat het schip - met de migranten aan boord - wel gewoon door zou varen naar Libië, kwam men in opstand en werd het schip gekaapt.

Precieze details zijn vooral afkomstig van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini en zijn dus wat onzeker, maar het schip zou inmiddels op weg zijn naar Malta. Een woordvoerder van het leger aldaar heeft al laten weten dat het schip niet op Malta aan mag meren.

Salvini is geobsedeerd door immigratie en heeft al meerdere malen schepen van hulporganisaties geweigerd in Italiaanse havens. "Dit zijn geen migranten, maar piraten, en zij zullen Italië alleen met een verrekijker zien", aldus Salvini.

Klimaatactivisten vallen 'dood' neer bij station Amsterdam Zuid

Zestig klimaatstrijders van de milieugroepering Extinction Rebellion vielen vanmiddag plots 'dood' neer op het stationsplein van Amsterdam Zuid, tijdens een zogenaamde 'die-in'. Na precies een half uur kwamen de activisten weer tot leven.

'Stop killing us. Stop killing our future'. Met deze leus streden de activisten vanavond voor het klimaat, schrijft Het Parool. Het Gustav Mahlerplein werd niet zomaar gekozen door de groep. Op de Zuidas wordt volgens de activisten veel geld verdiend in de olie-industrie.

Klimaatverandering
De groep is pas vorig jaar op 31 oktober opgericht en roept haar leden op te rebelleren tegen de overheid, die zou in hun ogen te weinig doen om klimaatverandering te voorkomen.

De van origine Britse groepering kent in Nederland inmiddels meerdere afdelingen. Er werden eerder al acties uitgevoerd in Groningen en Utrecht.

Bayern München maakt van Hernández duurste aankoop uit clubgeschiedenis ooit

Lucas Hernández maakt na dit seizoen de overstap naar Bayern München, zo communiceert de Duitse club via de officiële kanalen. Der Rekordmeister maakt een bedrag van tachtig miljoen euro over naar Atlético Madrid, waarmee de 23-jarige vleugelverdediger de duurste aankoop in de clubgeschiedenis is. Hernández ondertekent in München een vijfjarig contract, dat hem tot medio 2024 aan de club verbindt.

De Franse vleugelverdediger doorliep de jeugdopleiding van Atlético Madrid en speelde inmiddels 110 wedstrijden in de hoofdmacht van los Colchoneros, waarvan 22 dit seizoen. Hernández maakte afgelopen zomer deel uit van de Franse nationale ploeg, die in Rusland wereldkampioen werd. Het contract van de verdediger in de Spaanse hoofdstad liep nog tot medio 2024 en bevatte een afkoopclausule van tachtig miljoen, die Bayern nu dus geactiveerd heeft. Er werd al een tijdje gespeculeerd over de komst van Hernández naar München.

"Ik ben zeer blij dat we met Lucas een van de beste verdedigers én een wereldkampioen hebben kunnen binnenhalen. Hij kan als centrumverdediger en back uit de voeten en zet de traditie van Franse spelers in dienst van Bayern voort", zo laat sportief directeur Hasan Salihamidzic weten op de website van Bayern München. Bij de medische keuring is schade aan de rechterknie ontdekt, waaraan Hernández direct geopereerd zal worden. Hierdoor zal de vleugelverdediger weer fit zijn voor de start van volgend seizoen.

"Dit is een hele belangrijke dag in mijn carrière. Bayern is een van de grootste clubs in Europa en ik ben trots dat ik met deze club om de prijzen mag gaan strijden. Ik wil Atlético bedanken voor de geweldige tijd, die club zal altijd in mijn hart zitten. Het is mooi dat ik nu bij Bayern de volgende stap kan gaan zetten", zo laat Hernández weten. De Franse vleugelverdediger was de belangrijkste naam die werd genoemd in de renovatieplannen van Bayern. Der Rekordmeister versterkte zich eerder al met Benjamin Pavard, die overkomt van VfB Stuttgart.

FvD roept leerlingen op linkse docenten te verlinken

Het Forum van Democratie heeft zich de woede van docenten en de politiek op zijn hals gehaald. Sinds vorige week roept het wetenschappelijk bureau op om om linkse indoctrinatie te melden via het indoctrinatie-meldpunt van de partij. Wat ze echter met de meldingen van plan zijn is nog niet duidelijk volgens Rob Rooken: "Wat en wanneer we er iets mee gaan doen, weten we nog niet. We gaan de gegevens niet openbaar maken."

De oproep zorgt voor een verhitte disussie. Uit de politieke hoek vandaan regent het kritiek. Ingrid van Engelshoven (Minister van Onderwijs): "Deze oproep stuit mij zeer tegen de borst. Ik werp dit verre van mij. Dit is ook niet goed voor de veiligheid van docenten." Haar kritiek krijgt veel bijval van andere partijen. Hoe onvoorstelbaar ook, het idee wordt wel gesteund door de PVV. Harm Beertema: "Ik vind het een heel goed idee, het is namelijk mijn eigen idee."

Eén docent reageert vrij ludiek op de actie van de FvD. Hij heeft namelijk zichzelf aangeven bij de partij, zodat zijn studenten hem niet aan hoeven te geven.  

FOK!kers domineren AIVD Kerstpuzzeluitslag

Fanatieke kerstpuzzelaars hebben er voor hun gevoel misschien even op moeten wachten, maar het is zover: de uitslag van de AIVD kerstpuzzel 2018 is bekend. In totaal stuurden 1085 individuele puzzelaars (of teams) hun oplossingen in. Dat aantal is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen 550 deelnemers meededen aan de puzzel.

Ook op FOK! wordt er elk jaar flink meegepuzzeld in het Wetenschap & Technologie forum. De kerstpuzzel bestaat uit een aantal cryptografische opgaves, die onafhankelijk van elkaar op te lossen zijn. De puzzels vereisen redenerend vermogen, google skills en een flinke portie doorzettingsvermogen. In het topic helpen users elkaar op weg of proberen elkaar te motiveren om toch nog even door te bijten.

De winnaar is niemand minder dan FOK!user thabit, hij behaalde 102 punten (100 + bonus) en heeft met die score een plekje bemachtigd in de prestigieuze Club van 100. Hij was nog niet eerder de best scorende deelnemer en volgens deze forumpost was het pas de tweede keer dat hij meedeed. Naast eeuwige roem ontvangt hij als de winnaar van de AIVD kerstpuzzel ook de felbegeerde beker.

De vorige winnaar (de FOK!user CarloV), die de winst van de afgelopen drie edities op zijn naam wist te schrijven, won deze keer niet, maar ook hij heeft de puzzel goed gemaakt en staat in de top 3. De volledige uitslag en de oplossingen zijn op de website van de AIVD te vinden. 

Politie installeert nieuwe Jongerenraad

Van de ruim tweehonderd jongeren die zich aanmeldden, zijn er zestien geselecteerd voor de nieuwe Jongerenraad van de Nederlandse politie. Volgende week is hun installatie in Den Haag.

De jeugd is voor de politie een belangrijke doelgroep. Zij kunnen nu daders, slachtoffers en getuigen zijn, maar zij zijn ook potentiele daders, slachtoffers, getuigen én collega’s van de toekomst. Volgens Liesbeth Huyzer, die als lid van de korpsleiding de installatie verzorgt, denken jongeren anders dan volwassenen. ‘Jongeren kunnen een waardevolle bijdrage aan de politie leveren, omdat zij anders denken dan volwassenen. Denk aan ontwikkelingen op internet. Criminaliteit verplaatst zich steeds meer naar de digitale wereld en de jeugd is daar meer in thuis. Ook op andere terreinen kijken we naar de politie van overmorgen en wie kunnen we hier beter bij betrekken dan de jeugd zelf?’

Om te voorkomen dat de blik van de jongeren te ‘blauw’ wordt, zitten ze een jaar in de Jongerenraad. In zes bijeenkomsten kijken ze niet alleen vooruit, maar bespreken ze ook actuele vraagstukken, zoals cybercriminaliteit. Hoe kan de politie jongeren helpen om veilig te internetten? Wat moet de politie doen om een interessante werkgever voor deze jongeren te zijn? Maar ook, weten jongeren waar de grens ligt als het gaat om cybercrimedelicten?

Op maandag 1 april installeert Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding, de nieuwe Jongerenraad. Dat is een officieel moment waarbij de jongeren op feestelijke wijze worden onthaald bij de politie, in het bijzijn van hun ouders. Vervolgens gaan ze met elkaar aan de slag tijdens de eerste inhoudelijke bijeenkomst.

De jongerenraad van 2018 (Foto: Politie.nl)
De jongerenraad van 2018 (Foto: Politie.nl)

OM eist celstraffen voor criminele jeugdbende

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen geëist van 24 maanden (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en van zes maanden tegen twee 20-jarige mannen uit Doetinchem. Volgens het OM vormden ze samen met andere jongeren een criminele jeugdgroep die zich in wisselende samenstelling bezighield met onder meer intimidatie, mishandeling en afpersing.

De groep zou mensen hebben gedwongen tot aankoop en daarna afgifte van telefoons en het afsluiten van telefoonabonnementen. Ze hebben daarbij vooral slachtoffers gemaakt onder kwetsbare jongeren, volgens de officier.

“De verdachten hebben zich gedurende langere periode laten gelden op een manier die niet thuishoort in deze maatschappij”, stelde de officier tijdens de zitting. Ze sprak over zeer ernstige praktijken. Instanties hebben geprobeerd de overlast in te perken. Zo legde de gemeente (bestuurlijke) gebiedsverboden op aan een aantal verdachten. In februari 2018 is een strafrechtelijk onderzoek van start gegaan. Dat resulteerde in juni 2018 in twaalf aanhoudingen.

De twee mannen die woensdag als eersten terecht stonden, hebben volgens de officier in november 2017 op gewelddadige wijze bij iemand een portemonnee en geld (1100 euro) afhandig gemaakt. Ze hebben het slachtoffer daarbij geduwd, geslagen en geschopt. Eén van de verdachten hoorde voor dit feit een gevangenisstraf van 6 maanden tegen zich eisen.

De andere verdachte zou zich daarnaast schuldig hebben gemaakt aan afpersing en dwang. Hij zou meerdere jongeren hebben meegenomen naar winkels, ze hebben gedwongen tot aankoop en daarna afgifte van telefoontoestellen. Ook zou hij zijn slachtoffers telefoonabonnementen hebben laten afsluiten. Hij hield ze voor dat ze er geld mee konden verdienen.

Deze verdachte heeft volgens de officier mensen voor zijn karretje gespannen om er zelf financieel beter van te worden. Hij heeft ze gedwongen dingen te doen die ze niet wilden, maar waaraan zij door de druk geen weerstand konden bieden. De verdachte is daarmee in haar ogen ver over grenzen heengegaan. Zelf heeft hij verklaard dat ook hij bang was, voor de jongens die hem afpersten. Tegen deze verdachte is een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist, met een proeftijd van drie jaar.

Donderdag 28 maart en vrijdag 29 maart staan nog vier jongeren uit Doetinchem terecht, in de leeftijd van 17 tot en met 22 jaar. Zij worden onder meer verdacht van zware mishandeling, afpersing en bezit van cocaïne en hennep. In totaal heeft de rechtbank Zutphen drie zittingsdagen uitgetrokken voor deze rechtszaak.

Nederland en Duitsland trekken samen op tegen belastingontwijking

Staatssecretaris Snel heeft woensdag in Berlijn met de Duitse minister van Financiën Scholz de afspraak gemaakt om gezamenlijk op te trekken bij de gesprekken die in internationaal verband plaatsvinden over het invoeren van een minimumbelasting. Een minimumbelasting helpt in de strijd tegen belastingontwijking. Nederland is zelf een van de eerste landen die hierin al stappen zet met een bronbelasting op rente en royalty’s per 2021.

Staatssecretaris Snel van Financiën: “Nederland gaat al een minimumbelasting invoeren met de bronbelasting. Maar om internationale belastingontwijking te voorkomen, is internationale samenwerking nodig. Want anders betaalt een bedrijf alsnog te weinig belasting, maar dan via een ander land. Het is in het belang van Nederland om hierover samen op te trekken, zodat de maatregelen wel goed uitvoerbaar zijn en duidelijk voor het bedrijfsleven.”

Per 2021 gaan bedrijven die gevestigd zijn in landen met een winstbelasting van minder dan 9% aan de Nederlandse fiscus een belasting van 20,5% betalen over de rente en royalty’s die zij uit Nederland ontvangen. Dat geldt ook voor bedrijven in landen op de Europese zwarte lijst. Hiermee wordt voorkomen dat Nederland wordt gebruikt voor doorstroomactiviteiten naar belastingparadijzen.

Het idee achter een minimumbelasting is dat je als landen gezamenlijk afspreekt tegenover welk minimum percentage winst belast zou moeten worden. Betaalt een bedrijf in een land minder belasting dan dit minimum, dan kan een ander land als er betalingen vanuit dat land plaatsvinden aan dit bedrijf zelf belasting gaan heffen. Nederland wil samen met Duitsland en Frankrijk meewerken aan de verdere uitwerking hiervan.

Want alhoewel alledrie de landen een minimumbelasting een belangrijk middel vinden in de verdere strijd tegen belastingontwijking, kunnen er ook verschillende ideeën zijn over welke uitwerking het meest effectief is. Juist daarom is het belangrijk hierover actief mee te praten. Begin dit jaar sprak Snel hierover ook over in Parijs.

Tijdens het bezoek heeft staatssecretaris Snel bij minister Scholz ook gepleit om samen op te trekken bij het vergroenen van belastingen, zoals een vliegbelasting en CO2-belasting. Het kabinet zet volop in op Europese afspraken over belastingen op luchtvaart in het kader van de klimaatdoelen van Parijs. In juni organiseert Nederland samen met andere landen een internationale conferentie voor de introductie van een vliegbelasting. Voor het geval het Europese spoor onvoldoende oplevert is een wetsvoorstel voor een nationale vliegbelasting gemaakt.

De Wallen krijgen 5D-seksbioscoop, D66 niet blij

Na bijna tien jaar afwezigheid krijgen de Wallen in Amsterdam weer een seksbioscoop. De erotische filmzaal krijgt de naam 5D Porn. En de naam verklapt al dat alle zintuigen geprikkeld zullen worden tijdens het filmkijken. De gemeente is allerminst blij met de komst, zo meldt AT5 op hun site.

De bioscoop wordt van alle moderne snufjes voorzien en zal voor de bezoeker een totaalbeleving, in 5D dus, zijn. De filmzaal wordt voorzien van bewegende stoelen en de vijfdimensionale films zullen ook met rook, water en geur getoond worden. "We zetten momenteel de puntjes op de i. Alles is bijna af", zegt Nathalie van 5D Porn.

Met de komst van 5D Porn is er weer een seksbioscoop in de stad. In Sex Cinema Venus op het Oudekerksplein vertoonde eigenaar Ton dertig jaar lang erotische films op super 8, een verbeterde beeldprojectie, dat uiteindelijk de standaard werd voor films vanaf de jaren zeventig. Vanwege de opschoning van de Wallen werd Venus gedwongen om te sluiten.

Kim Holland
5D Porn opent op dezelfde plek als waar seksbioscoop Venus zat. De seksbioscoop is een idee van ondernemers op de Wallen. De 5D-filmproductie komt uit de koker van pornoactrice en -producent Kim Holland. Zij is onder meer bekend van de uitspraak 'een hele geile goedemorgen'. Ook werkte Holland korte tijd samen met rapper Sjors en had ze een eigen realitysoap.

Bioscoop past binnen bestemmingsplan
Het nieuwe sekstheater heeft inmiddels een vergunning gekregen van de gemeente. Verantwoordelijk wethouder Udo Kock is niet blij met de komst. Hij werkt namelijk op dit moment samen met burgemeester Halsema aan een toekomstvisie voor de historische binnenstad. De rode draad van het nieuwe beleid is dat het imago van pretpark Amsterdam wordt teruggedrongen.

"We hebben de vergunning moeten verlenen omdat het past binnen de bestemming van het pand. De komst van de bioscoop betreuren wij", stelt de wethouder bij monde van zijn woordvoerder. "We hopen dat dit in de toekomst - zodra de toekomstvisie af is - niet meer kan in dit gebied."

Opening
Aankomende vrijdag is de officiële opening van het sekstheater. "Kim Holland en andere actrices uit de branche komen dan langs. We kijken er erg naar uit", aldus Nathalie.

Adam Yates wint koninginnenrit in Ronde van Catalonië, De Gendt blijft leider

Adam Yates heeft de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De renner van Mitchelton-Scott, die de Tirreno-Adriatico op één seconde misliep, was in een sprint met vijf te snel voor Egan Bernal en Dan Martin. De Belg Thomas De Gendt behield de leiding in het algemeen klassement.

De koninginnenrit in de Ronde van Catalonië stond vandaag op het programma, en de vraag was of Thomas de Gendt de leiderstrui kon behouden met een slotklim naar 2000 meter hoogte. Voordat het peloton aan de beklimming van Vallter 2000 kreeg een kopgroep van elf renners de ruimte, met daarbij de Nederlanders Pieter Weening en Bert-Jan Lindeman. De kopgroep kreeg zes minuten van het peloton.

Op de slotbeklimming spatte het uit elkaar in de kopgroep. Pieter Weening bleef het langst voorop. Lindeman moest als laatste renner lossen. De voorsprong van Weening liep echter wel snel terug, doordat Sky, in dienst van Bernal, een fors tempo oplegde in het peloton. Op zes kilometer was de vlucht van de Fries dan ook over. Een kilometer later trok Bernal ten aanval. De Colombiaan van team Sky kreeg zijn landgenoot Quintana mee in zijn wiel. De twee Colombianen leken los te zijn, maar al snel kwam Yates aansluiten. Later wist ook Dan Martin en Miguel Ángel López.

De vijf gingen sprinten om de overwinning en daar was Yates de beste in. Bernal kwam als tweede over de streep, voor Martin. Kruijswijk werd knap zesde op een halve minuut van de winnaar. Ook Wilco Kelderman wist in de top tien de finishen.

Thomas De Gendt blijft leider in het algemeen klassement. De Belg van Lotto Soudal, die maandag de openingsetappe had gewonnen, verloor iets meer dan twee minuten, maar heeft nog altijd een voorsprong van 27 seconden op Yates.

Wakker Dier verbouwereerd over brief minister

Wij sturen een serieus signaal naar de minister dat varkens nog steeds in slechte lucht staan. En wat doet de minister?

"Ze stuurt ons een nietszeggende brief, met feiten die niet kloppen”, aldus een verbouwereerde Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In januari stuurde Wakker Dier de minister een rapport over inspecties van de NVWA naar de luchtkwaliteit in varkensstallen. Daarin kwam naar voren dat de controle-instantie het protocol dat daarvoor speciaal was gemaakt door de WUR op eigen wijze in praktijk brengt. Hilhorst: “Daardoor werd bijna geen enkel bedrijf extra gekeurd. Terwijl wij in het rapport wel de WUR-methode volgen en dan blijkt dat vorig jaar eigenlijk minstens zeven bedrijven extra gekeurd hadden moeten worden.”

Om het stalklimaat te controleren, kijken NVWA-inspecteurs per hok naar vijf verschillende punten. Als een hok een onvoldoende krijgt, moeten er extra controles plaatsvinden. Volgens de inspectieverslagen die Wakker Dier analyseerde, kreeg vorig jaar bij negen bedrijven een hok een onvoldoende.

Minister Schouten ontkent dit echter in de brief aan Wakker Dier: “Tot op heden heeft tijdens inspecties door de NVWA de situatie zich niet voorgedaan dat slechts op niveau van een enkel hok overschrijding van grenswaarden is vastgesteld.”

Volgens Wakker Dier laat dit op z’n minst zien dat de minister niet goed in de materie zit. “Wij vragen de minister nogmaals goed in dit, best ingewikkelde, probleem te duiken. Want nog steeds zijn longaandoeningen het grootste gezondheidsprobleem bij varkens. En dat is na deze brief van de minister echt nog niet voorbij”, aldus Hilhorst.

Tot 26 jaar gevangenisstraf voor Utrechtse vergismoord

Twee mannen die begin 2017 de Utrechter Hakim Changachi hebben vermoord en twee dagen later de liquidatie van een ander hebben voorbereid, zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar. Twee andere mannen van 26 en 28 jaar, die betrokken waren bij de voorbereiding van de liquidatie van die ander, zijn respectievelijk veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf en 10 jaar gevangenisstraf.

Vergismoord
In de nacht van 12 januari 2017 werd Hakim Changachi in de Utrechtse wijk Overvecht doodgeschoten in het portiek van zijn flatwoning. Ongeveer een minuut later is de gestolen vluchtauto in dezelfde wijk in brand gestoken en zijn de wapens langs de vluchtroute in het water gegooid.

Het slachtoffer van de moord was niet het beoogde doelwit van de twee Amsterdamse schutters van 26 en 33 jaar. Uit ontsleutelde PGP-berichten blijkt dat een flatgenoot van Changachi het beoogde doelwit was en dat er na de moord nog steeds op hem werd ‘gespot’. De schutters hebben aan de andere verdachten plekken aangewezen waar het beoogde doelwit regelmatig verbleef.

Die twee mannen, van 26 en 28 jaar, hebben vervolgens uren bij zijn woonadres gewacht in een Skoda. Zij hadden machinegeweren binnen handbereik. Het beoogde doelwit heeft toen melding gemaakt van de Skoda, die er met hoge snelheid vandoor ging toen de politie kwam. Na een crash op de A1 zijn de twee mannen aangehouden.

Strafmaat
De vrouw van het slachtoffer was in verwachting van hun eerste kindje. De gevolgen voor zijn familie en vrienden zijn desastreus en onomkeerbaar. De rechtbank veroordeelt de twee hoofdverdachten onder meer tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 300.000 euro aan de vrouw en de dochter van het slachtoffer.

De rechtbank rekent het de twee schutters zwaar aan dat zij, toen al snel bleek dat het slachtoffer niet het door hen beoogde doelwit was, verregaande voorbereidingen hebben getroffen om alsnog de juiste persoon uit de weg te ruimen. Dit getuigt van een gewetenloosheid en roekeloosheid die niet goed te bevatten is.

Bij het bepalen van de straf is verder gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken van moord, en voorbereiding van moord. Een celstraf van 20 jaar voor een liquidatie, en 6 tot 8 jaar voor voorbereiding, is geen uitzondering. De straffen moeten bijdragen aan het voorkomen van strafbare feiten. Daarom moet er ook een afschrikkende werking van uitgaan. De rechtbank benadrukt wel dat alleen zwaarder straffen de golf van geweld niet tot stoppen kan brengen.

NHL: Oilers walsen over Kings, Ducks kloppen Canucks

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebben in de NHL een indrukwekkende thuiszege geboekt. De Los Angeles Kings kwamen weliswaar vier keer tot scoren, de Oilers werkten de puck twee keer zo vaak in het net.

Het werd vooral de grote show van Leon Draisaitl en Ryan Nugent-Hopkins in Edmonton. Alex Iafallo zorgde na ruim twee minuten nog voor de 0-1 namens de Kings, maar dat had hij wellicht beter niet kunnen doen: Draisaitl scoorde, Zack Kassian deed dat ook en nog voor de eerste periode was afgelopen had Nugent-Hopkins zijn hattrick compleet.

Drew Doughty deed nog wel wat terug in de tweede periode, maar Connod McDavid en Draisaitl lieten weten dat er echt niks te halen viel, ondanks goals van Dustin Brown en Carl Grundstrom: 7-4. Anderhalve minuut voor tijd completeerde Draisaitl zijn hattrick: de Duitser werkte de 8-4 eindstand op de borden.

Ook in Vancouver kon een hattrick gevierd worden, maar niet door de Canucks. De bezoekende Anaheim Ducks, met Daniël Sprong op het ijs, draaiden een 1-2 achterstand na één periode in de tweede periode om dankzij twee goals van Sam Steel, die ook de openingsgoal al had gescoord. Beide teams voegden er in de derde periode nog twee goals aan toe, maar in de resterende vijf minuten konden de Canucks de nederlaag niet meer voorkomen: 4-5.

Uitslagen NHL dinsdag
Columbus Blue Jackets - New York Islanders 4-0
Washington Capitals - Carolina Hurricanes 4-1
Montreal Canadiens - Florida Panthers 6-1
Ottawa Senators - Buffalo Sabres 4-0
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 8-4
Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks 1-0
Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 4-5

Oilers - Kings (Bron: YouTube)

NBA: Celtics en Clippers naar play-offs, zes plekken over

De basketballers van de Boston Celtics en Los Angeles Clippers hebben zich als negende en tiende ploeg geplaatst voor de play-offs in de NBA. Daarmee zijn er nog zes plaatsen beschikbaar, waarvan er drie vrijwel zeker vergeven worden aan de Utah Jazz, Oklahoma City Thunder en San Antonio Spurs.

De Celtics gingen op bezoek bij de Cleveland Cavaliers en hadden daar continu licht de overhand. Alleen in het derde kwart konden ze even een groter gat slaan, maar de Cavaliers kwamen terug en het bleef spannend. Toch waren de Celtics in het vierde kwart weer beter en onder meer dankzij 21 punten van zowel Jayson Tatum als Marcus Smart won de ploeg met 106-116.

De Clippers togen naar Minneapolis, waar ze afrekenden met de Minnesota Timberwolves. Al vanaf de eerste score hadden de bezoekers uit LA de leiding en de thuisploeg kon eigenlijk ook geen moment aanspraak maken op de winst. Danilo Gallinari was goed voor 25 punten en daarmee was het play-offticket ook voor de Clippers definitief binnen.

Welke teams zich geplaatst hebben en hoeveel kansen de overige teams nog hebben wordt hier keurig bijgehouden.

Uitslagen NBA dinsdag
Charlotte Hornets - San Antonio Spurs 125-116 OT
Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 106-116
Miami Heat - Orlando Magic 99-104
Toronto Raptors - Chicago Bulls 112-103
Milwaukee Bucks - Houston Rockets 108-94
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Clippers 111-122
New Orleans Pelicans - Atlanta Hawks 120-130
Dallas Mavericks - Sacramento Kings 121-125
Denver Nuggets - Detroit Pistons 95-92
Los Angeles Lakers - Washington Wizards 124-106

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Groenewegen sprint naar overtuigende zege in Driedaagse Brugge-De Panne

Dylan Groenewegen heeft de Driedaagse Brugge-De Panne gewonnen. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma was na een wedstrijd 200 kilometer de snelste in de massasprint. Fernando Gaviria werd tweede, voor de winnaar van vorig jaar Elia Viviani.

De Driedaagse Brugge-De Panne staat sinds dit jaar voor het eerst op de WorldTour-kalender en dat was ook meteen te zien aan het deelnemersveld. Met Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, Fernando Gaviria en Elia Viviani was de top van de sprinters aanwezig.

De wedstrijd kende een traditioneel verloop. Vroeg in de wedstrijd kreeg een vroege kopgroep de ruimte, waarna de sprintersploegen in het tweede deel van de wedstrijd op kop begon te rijden. Op negen kilometer werd de kopgroep ingelopen en kon de wedstrijd echt beginnen.

Bij een wegversmalling was er nog een grote valpartij in het peloton. Pascal Ackermann was daarbij het belangrijkste slachtoffer. Door de valpartij was er wel een uidunning in het peloton, maar de belangrijkste sprinters, op Ackermann na, waren gewoon aanwezig. Zoals zo vaak begon Deceuninck - Quick Step als eerste aan de sprint. Viviani begon op links te sprinten, maar zag eerst Gaviria en daarna de verbluffend sterke Groenewegen voorbij vliegen. Op 25 meter van de streep kon de Nederlander al zijn handen in de lucht steken en was het alweer zijn vijfde zege van het seizoen.

'I amsterdam-letters duiken overal op'

De I amsterdam-letters zijn nu in de hele stad te zien dankzij de CitySign App. Door Augmented Reality is het mogelijk om de letters overal ter wereld op de foto te zetten. 'Dat kan zelfs bij De Kuip in Rotterdam', zo melden onze collega's bij AT5. 

Volgens initiatiefnemer Remco Hovemann zijn de letters nog steeds het gesprek van de dag bij toeristen. 'Ze zeggen zelfs dat ze speciaal daarvoor naar Amsterdam kwamen.' Hij vindt het daarom zonde dat de I Amsterdam-letters in december zijn verwijderd. Nog steeds zouden toeristen elk uur oude foto's met de letters posten op Instagram.

'Amsterdammers missen ze ook'
'Bovendien missen wij Amsterdammers de letters stiekem ook', stelt Hovemann. 'Vandaar dat we ze virtueel hebben teruggebracht.' Het is een geintje, beaamt de ondernemer, maar wel met een serieuze ondertoon. Op deze manier wil hij een statement maken tegen de maatregel. 'Het is nog steeds even druk bij het Rijksmuseum. En de letters staan nog gewoon bij Schiphol. Het was dus half werk.'

Tussen de letters
Niet dat hij hiermee een politiek doel heeft: Hovemann gaat geen actie voeren om de letters daadwerkelijk terug te krijgen. 'Dat is niet nodig. Via de app kunnen toeristen en Amsterdammers gewoon weer foto's maken met I Amsterdam.' De gebruiker kan de letters vergroten, erachter gaan staan of ertussen. 'Voor I Amsterdam staan is daarentegen niet mogelijk, want dan zit je gezicht in de weg.' De letters verschijnen daardoor weer terug op allerlei plekken in de stad, waaronder op de redactie van AT5.

De app is hier te downloaden voor android en hier voor iTunes

Waar breng jij de I amsterdam letters heen? Stuur ons je foto via nieuwsredactie@fok.nl !

Van Geel: "Successen worden snel vergeten"

Martin van Geel vindt het spijtig dat hij vertrekt bij Feyenoord, zo laat hij in een interview op de clubsite weten. De technisch directeur had graag nog jaren bij de Rotterdamse club gewerkt maar de negativiteit rond hem zorgden nu voor zijn vertrek.

"Ik trek hier straks trots over wat we met elkaar de afgelopen acht jaar hebben bereikt de deur achter me dicht. Het is een prachtig avontuur geweest en we hebben met elkaar een reeks successen geboekt, waarvan werkelijk niemand vooraf geloofde dat we dat zouden kunnen bereiken", zo blikt Van Geel terug.

De technisch directeur betreurt de manier waarop het eindigt bij Feyenoord. "Natuurlijk is het spijtig dat het straks eindigt, want met de directe collega’s had ik nog jaren door kunnen werken, maar het lot van een td is dat successen uit het verleden en waar je als club vandaan komt door een deel van de buitenwacht snel zijn vergeten als het een periode minder draait. Dat is jammer, maar zo werkt het nu eenmaal. De vele negatieve aandacht die er nu voor mij is, is niet goed voor Feyenoord. Vandaar dat ik ruimte maak."

"De komende maanden zal ik zorgen dat ik alle dossiers zo goed mogelijk achter laat voor mijn opvolger. Van wat ik na 1 juli ga doen heb ik nog geen idee, maar ik zit nog vol energie en ambitie. Ik hoop dat de club volgend seizoen met een nieuwe td en een nieuwe hoofdtrainer weer met fris elan op jacht kan naar nieuwe successen", zo blikt Van Geel vooruit.

Een compleet interview met de vertrekkende technisch directeur vind je hier:

1 jaar cel voor steekpartij in AZC Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 12 maanden. De man maakte zich schuldig aan een poging tot zware mishandeling, bedreiging en het binnendringen in een asielzoekerscentrum (AZC) in Arnhem, terwijl hij een verbod voor deze locatie had. Tot slot moet de man een schadevergoeding van bijna 1.200 euro aan het slachtoffer betalen.

Op 5 december 2018 ging de man met een mes en een hamer naar de kamer van het slachtoffer. Vervolgens sloeg de man met de hamer op het been van het slachtoffer. Daarna stak de man met het mes dwars door de onderarm van het slachtoffer. Hierna probeerde hij het slachtoffer nogmaals te steken, maar het slachtoffer wist te vluchten. De man liep naar de hal en bedreigde meerdere omstanders met een mes.

De rechtbank rekent het de man aan dat hij doelgericht met een hamer en een mes naar het slachtoffer is toegegaan met de bedoeling om hem aan te vallen. Ook neemt de man geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen. Hij wijt zijn gedrag aan alcohol- en drugsgebruik tijdens die avond en zegt zich hierdoor weinig meer te kunnen herinneren.

De man heeft het slachtoffer veel pijn en angst bezorgd. Het slachtoffer heeft doodsangsten uitgestaan en vindt het ook moeilijk om nu nog mensen te vertrouwen. De rechtbank neemt verder mee dat de man al meerdere keren naar andere AZC’s is overgeplaatst vanwege agressief gedrag. Dit wekt bij de rechtbank de indruk dat dit geen eenmalige agressieve actie was. Gelet op al deze omstandigheden is volgens de rechtbank een geheel onvoorwaardelijke straf passend

Lego bouwt levensgrote McLaren Senna met 400.000 blokjes

De bouwers van Lego hadden er even voor nodig, 2.725 uur om precies te zijn, maar dan heb je ook wat. Het team bouwde de McLaren Senna tot in detail na, inclusief echt stuur en racestoel. Er waren maar liefst 400.000 blokjes nodig om dit imposante bouwwerk te voltooien.

Lammers: "Pas rond juni duidelijkheid GP op Zandvoort"

Jan Lammers benadrukt wederom dat we eind van de week geen definitief besluit over een mogelijke Gran Prix van Nederland in Zandvoort hoeven te verwachten. De datum van 31 maart betreft de een oude deadline zo laat de beoogd sportief directeur van een Nederlandse Formule 1-wedstrijd weten.

"31 maart is een oude deadline, wij zijn al een tijdje in gesprek met het FOM (Formula One Management, de organisatie achter de Formule 1-races, red.) en zouden er theoretisch al uit kunnen zijn. Maar het FOM maakt de race-kalender voor komend jaar meestal rond juni bekend", zo vertelde Lammers vanochtend in de ochtendshow van NH Radio.

Ondertussen wordt er door de organisatie op Zandvoort nog hard gewerkt om alles rond te maken. "Achter de schermen wordt er nog aan zaken gewerkt. Zo moet er nog wat gebeuren om de totale begroting sluitend te krijgen", zo vult Lammers aan.

Lammers: "Pas rond juni duidelijkheid GP op Zandvoort" (Pro Shots / Nico Brekelmans)
Lammers: "Pas rond juni duidelijkheid GP op Zandvoort" (Pro Shots / Nico Brekelmans)

Nederland onder 17 overtuigend naar EK

De Nederlandse voetballers tot 17 jaar hebben zich overtuigend geplaatst voor het EK in Ierland. In 's-Gravenzande won de ploeg van bondscoach Kees van Wonderen met 5-2 van de Tsjechische concurrenten.

Nederland wist voor de aftrap al dat het bij de beste twee van de groep zou eindigen en ook dat de nummer twee van de groep, of het nou Nederland of Tsjechië zou zijn, zich als een van de zeven beste nummers twee ook voor het EK zou plaatsen. Spanning was er dus niet echt meer, maar uiteraard werd nog wel gewoon om de winst gestreden.

Dankzij Michal Sevcik kwamen de Tsjechen na een paar minuten op voorsprong, maar Ajacied Brian Brobbey trok de stand een dik kwartier later gelijk. De pas 15-jarige Mohamed Sankoh van Stoke City zorgde na rust voor de Nederlandse voorsprong, Mohamed Taabouni van AZ tekende voor 3-1 en Brobbey zorgde voor 4-1. Filip Silhart deed nog wel iets terug, maar dankzij Ajacied Sontje Hansen werd de 5-2 eindstand bereikt.

Nieuwe campagnespotjes zwijgen over automatische orgaandonatie

Ophef in de Tweede Kamer: op 1 juli 2020 treedt de nieuwe donorwet in werking. Er is één belangrijke wijziging ten op zichte van de huidige situatie: Als je geen keuze maakt komt er vanaf die datum automatisch bij je naam te staan: ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. In duidelijker bewoordingen: als je je niet registreert, ben je na je dood je organen kwijt of je nou wil of niet. 

Deze week zijn er twee nieuwe voorlichtingsspotjes gelanceerd, maar tot ontsteltenis van enkele Kamerleden, reppen die spotjes met geen woord over deze wijziging. Twee maanden geleden ontstond eenzelfde commotie toen in een brief aan 18-jarigen precies dezelfde informatie ontbrak. Destijds gaf het ministerie van VWS als excuus dat de nieuwe donorwet nog niet in werking was getreden. 

Pia Dijkstra (D66) is van plan om Kamervragen te gaan stellen over de spotjes. Ook de VVD eist een verklaring van de minister: "Niet kiezen betekent dat de overheid je registreert als donor. De vraag is of iedereen zich dat wel voldoende realiseert. Voor de VVD is cruciaal dat iedereen die geregistreerd is als donor hier zélf bewust voor gekozen heeft. Daarom moet de campagne die nu door de overheid wordt gestart veel meer aandacht schenken aan de consequentie van niet kiezen. Dan pas informeer je mensen volledig" zo laat Kamerlid Ockje Tellegen weten. 

In een reactie laat het ministerie van Volkgezondheid weten dat de campagne is opgedeeld in verschillende fases: "De fasering is bewust gekozen en het meest effectief bevonden door ervaringsdeskundigen op campagnegebied en de uitingen zijn uitgebreid getest."

Van Geel verlaat Feyenoord na het seizoen

Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord verlaat de club aan het einde van het seizoen, dat heeft de club uit Rotterdam zojuist bekend gemaakt. Wie hem zal opvolgen is niet bekend gemaakt.

Van Geel, die ruim acht jaar in dienst van Feyenoord is, kwam binnen bij Feyenoord in een roerige tijd. De club stond er slecht voor en waren er grote financiële problemen. Mede dankzij een positieve transferbalans laat de technisch directeur een gezonde vereniging achter. Ook stond hij aan de basis van de sportieve successen van de afgelopen jaren, Feyenoord won vijf prijzen met het landskampioenschap als absoluut hoogtepunt.

Toch was er door de jaren heen ook veel kritiek op de oud-voetballer. Zo waren zijn transfers niet altijd even gelukkig en fans verweten hem dat hij vooral spelers uit de Eredivisie of uit zijn eigen netwerk haalde. Ook wist hij na het behalen van de landstitel en de binnengekomen Champions League-gelden geen kampioenswaardige selectie te behouden.

Van Geel verlaat Feyenoord na het seizoen (Pro Shots / Wouter Dill)
Van Geel verlaat Feyenoord na het seizoen (Pro Shots / Wouter Dill)

'Reid bondscoach van hockeyploeg India tot en met WK 2022'

Graham Reid, de vorige week week ontslagen coach van de heren van Amsterdam, wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe bondscoach van India tot en met het van WK 2022. Hij is door de Indiase hockeybond gekozen uit een tiental kandidaten, zo melden de Indiase media. De officiële voordracht ligt nu bij het Ministerie van Sport dat goedkeuring moet geven. Die beslissing wordt eind deze week verwacht.

Als Reid wordt benoemd dan betekent dat de KNHB op zoek moet naar een nieuwe assistent voor bondscoach Max Caldas bij de Oranje Heren. Reid combineerde sinds vorig seizoen de functie van hoofdcoach van Amsterdam en assistent-coach bij Oranje.

Reid meldde vorige week aan het bestuur van Amsterdam dat hij de belangrijkste kandidaat bij India was om bondscoach te worden. Mede daarom gaf de Amsterdamse club, die een paar dagen eerder een historische 8-2 nederlaag leed tegen HGC, aan niet verder te willen met Reid. Na het gedwongen vertrek van Reid werd zijn assistent Jan Jorn van ‘t Land per direct aangesteld als zijn vervanger. Van ‘t Land zat zondag al op de bank bij het gewonnen duel met Almere.

In India kan Reid de opvolger worden van Harendra Singh, die in januari werd ontslagen nadat de Aziatische ploeg op het WK in eigen land in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Nederland. Op de vacature voor de functie kreeg de Indiase hockeybond een tiental sollicitaties uit binnen- en buitenland. Volgens de Indiase media was landgenoot Jay Stacy een van de concurrenten van Reid. Naar verwachting sluit Reid volgende maand aan bij het nationale mannenteam van India, dat momenteel de Sultan Azlan Shah Cup speelt in Maleisië. Op de bank zit nu technisch directeur David John, een landgenoot van Reid. Een van de assistenten bij India is de strafcornerspecialist Chris Ciriello.

'Ajax meldt zich officieel voor Kik Pierie en stelt constructie voor'

Ajax heeft zich officieel bij sc Heerenveen gemeld voor Kik Pierie, zo schrijft De Telegraaf. De Amsterdammers hopen hem snel vast te leggen. Volgens de woensdageditie van het dagblad wil Ajax de achttienjarige centrale verdediger in de zomer naar Amsterdam halen en is men bereid om Dennis Johnsen in de deal te betrekken. Die buitenspeler, 21 jaar, speelt sinds januari op huurbasis voor Heerenveen, de club waar hij voor zijn verblijf in Amsterdam al speelde. De Noor kwam tot dusver in de tweede seizoenshelft tot zeven optredens: vier vanaf het startsignaal en drie als invaller. Bij Ajax zijn zijn kansen verkeken, want trainer Erik ten Hag mist 'drive' bij hem.

Van Pierie zijn de Amsterdammers duidelijk wel gecharmeerd. Hij was tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Real Madrid al op uitnodiging van de clubleiding aanwezig in de Johan Cruijff ArenA, al verzekerde de geboren Amerikaan zelf dat hij de kaarten persoonlijk via zijn zaakwaarnemer had geregeld. Dat de verdediger door Ajax wordt gevolgd staat echter hoe dan ook vast.

Pierie heeft nog maar een contract tot volgend jaar zomer met Heerenveen, dat zodoende een transfersom zal vragen aan Ajax. Directeur voetbalzaken Marc Overmars gaf onlangs nog aan ook zeker binnen Nederland te scouten. Pierie, die in juli negentien jaar wordt, maakte medio 2017 zijn debuut in het eerste en heeft inmiddels meer dan vijftig Eredivisie-duels achter zijn naam staan.

Knotschke volgend seizoen hoofdcoach van hdm

Ivar Knotschke (30) is volgend seizoen hoofdcoach van het vrouwenteam van hockeyclub hdm. Met Knotschke kiest het bestuur voor een ander type dan de in november vertrokken Sonja Thomann, die was aangesteld om een cultuurverandering bij de dames te realiseren. Thomann concludeerde dat het vertrouwen van de ploeg in haar weg was en werd opgevolgd door interim-coach Marieke van Doorn, die het seizoen afmaakt.

Knotschke past als jonge, ambitieuze coach in de profielschets die de club heeft opgesteld. Hij is een jongen van de club en wordt met deze aanstelling beloond voor zijn verdiensten voor hdm. Momenteel is hij assistent van Heren 1. Knotschke heeft het vertrouwen van de spelersgroep, waarvan hij al hoofdcoach in de zaal is. Onder zijn leiding veroverde het vrouwenteam dit jaar voor het eerst sinds 1985 de landstitel in de zaal. Een prestatie die zwaar weegt binnen de club die zaalhockey ademt.

EU stopt voorlopig met redden vluchtelingen Middellandse Zee

Vluchtelingen die ronddobberen op de Middellandse Zee hebben vanaf 1 april pech. De EU is van plan om voorlopig te stoppen met het redden van vluchtelingen. Het besluit moet nog wel door de lidstaten goedgekeurd worden. Dat zal naar verwachting vandaag gebeuren. Nederland is niet onverdeeld enthousiast over het stoppen met de patrouilles op zee, en ook Frankrijk heeft z'n twijfels. Toch is de verwachting dat er geen bezwaren meer gemaakt zullen worden omdat de onderhandelingen moeizaam zijn verlopen. 

In december werd operatie Sophia, dat in de zomer van 2015 werd opgezet, nog verlengd ondanks dat Italië al langere tijd van de reddingsmissies af wil. Operatie Sophia moest met name de mensensmokkel verstoren, door boten in beslag te nemen en te vernietigen. Op een gegeven moment kwam daar training van de Libische kustwacht bij, zodat voorkomen kon worden dat vluchtelingen zouden proberen te vertrekken. 

Sophia is ontstaan nadat Italië hun eigen reddingsmissie, Mare Nostrum, niet langer konden bekostigen (de kosten bedroegen 9 miljoen euro per jaar). De Europese Unie besloot toen om bij te springen. De missie wordt overigens niet volledig beëingd: hoewel er geen reddingsboten meer zullen varen, wordt de situatie nog wel vanuit de lucht gemonitord. 

Volleyballer Rauwerdink zet punt achter carrière

Volleyballer Jeroen Rauwerdink is na een carrière van zestien jaar gestopt met handbal. De 33-jarige passer/loper wil meer tijd doorbrengen met zijn gezin en zich daarnaast richten op een maatschappelijke carrière.


Rauwerdink speelde in Nederland voor Dynamo uit Apeldoorn en verkaste vervolgens naar Italië. Na diverse Italiaanse clubs vertrok hij in 2015 naar Turkije. Na twee seizoenen bij Ziraat Bankası maakte hij de overstap naar het Griekse Olympiakos.

Voor het Nederlandse team speelde hij 337 wedstrijden en won hij twee keer de European League. Afgelopen jaar werd hij met Oranje achtste op het wereldkampioenschap.

“Gedurende mijn tijd bij het nationaal team hebben wij altijd moeten vechten voor resultaten en erkenning”, aldus Rauderdink. “Die jarenlange strijd heeft geresulteerd in een prachtige achtste plaats op het laatste WK, een prestatie die perspectief biedt. Onder Gido Vermeulen is het fundament gelegd dat ervoor heeft gezorgd dat het team nu weer kans maakt om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Met de nieuwe bondscoach Piazza kan de volgende stap worden gezet.”

'PSV en Feyenoord overwegen aan te kloppen bij Willem II voor Crowley'

Daniel Crowley zet mogelijk een stap binnen de Eredivisie. De middenvelder van Willem II staat volgens de Daily Mail op de radar van PSV en Feyenoord. Naast de twee Nederlandse clubs zijn de kwaliteiten van de jongeling ook bekend bij enkele clubs uit Duitsland en de Engelse Championship.

De Engelsman is volgens de krant intensief gescout door PSV en Feyenoord. Crowley staat sinds de zomer van 2017 onder contract in Tilburg, nadat hij eerder jarenlang actief was bij Arsenal. Vorig seizoen werd Crowley een halfjaar uitgeleend aan SC Cambuur, maar deze voetbaljaargang is hij actief bij het eerste van Willem II.

Dit seizoen heeft Crowley 31 wedstrijden gespeeld voor de formatie van trainer Adrie Koster, waarvan 26 in de Eredivisie. In deze duels kwam de middenvelder zes keer tot scoren, terwijl hij tien keer een medespeler in stelling wist te brengen. De 21-jarige aanvallende middenvelder ligt nog tot de zomer van 2020 vast.

Technisch directeur Joris Mathijsen zou graag verlengen met de Brit aangezien de club graag een transfersom ontvangt., maar het kan dus zijn dat Crowley vanaf volgend seizoen in een ander shirt speelt. Op 5 mei kan de Engelsman geschiedenis schrijven met Willem II, als de club het in De Kuip opneemt tegen Ajax in de finale van de TOTO KNVB Beker.

Beneath a Steel Sky krijgt een vervolg

De point and click game Beneath a Steel Sky krijgt een opvolger. Dit heeft Revolution Software aangekondigd. Het origineel kwam uit in 1994 en in 2009 werd een remaster voor iOS gemaakt.

In het nieuwe deel keert Robert Froster weer terug net als in het eerste deel. De bedenkers van het origineel zijn ook betrokken bij het project. Beyond a Steel Sky moet dit jaar uitkomen op de consoles, pc en Apple Arcade. Mocht je het origineel een keer willen spelen dan kan dat gratis via GoG via deze link.Stengs weigert Ajax en verlengt contract bij AZ

Calvin Stengs blijft voorlopig bij AZ. De twintigjarige aanvaller werd weliswaar door Ajax benaderd, maar kiest voor een langer verblijf in Alkmaar. AZ meldt woensdagmorgen via de officiële kanalen dat men een mondeling akkoord met Stengs heeft om het contract open te breken en met één jaar te verlengen, tot medio 2023. De aanvaller is er veel aan gelegen om elke week aan spelen toe te komen. Hij maakte afgelopen weekeinde zijn langverwachte debuut voor Jong Oranje in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten.

Een zware knieblessure loopt als een rode draad door zijn nog prille loopbaan. In augustus 2017, na een spectaculaire doorbraak, raakte de aanvaller zwaargeblesseerd. Sinds zijn terugkeer begin dit seizoen toont hij een van de grootste talenten van de Eredivisie te zijn. Desalniettemin staan er nog altijd maar zestien Eredivisie-duels achter zijn naam.

Bondscoach Ronald Koeman gaf onlangs toe dat hij Stengs in het vizier heeft. De aanvaller weet dat spelers uit de eigen opleiding veel kansen in Alkmaar krijgen en dat is ongetwijfeld een belangrijke factor om voor AZ te blijven spelen.

Kledingproblemen houden eerste geheel vrouwelijke ruimtewandeling ooit tegen

Astronauten Anne McClain en Christina Hammock-Koch zouden vrijdag een stukje ruimtevaartgeschiedenis schrijven: de twee leden van de ISS-bemanning zouden dan de eerste geheel vrouwelijke ruimtewandeling uitvoeren, maar dat gaat niet door, want er zijn kledingproblemen aan boord.

Bij het passen van de kleding (op aarde) kwam McClain uit bij maat L, maar tijdens haar eerste ruimtewandeling kwam ze er afgelopen vrijdag achter dat ze schijnbaar afgevallen is en nu maat M nodig heeft, met name voor het bovenstuk van het pak. Dat is de maat die Hammock-Koch ook heeft en dat is dan weer een probleem, want aan boord van het ruimtestation is maar één pak in maat M.

De twee zouden vrijdag samen een paar lithium-ion-batterijen installeren voor de zonnepanelen van het ISS, maar dat gaat Hammock-Koch nu samen met collega-astronaut Nick Hague doen, wat ook haar eerste ruimtewandeling gaat worden. Hague voerde vorige week ook de ruimtewandeling uit met McClain, die zelf op 8 april weer naar buiten gaat voor regulier onderhoud, samen met David Saint-Jacques.

Boeing 737 MAX maakt voorzorgslanding in Orlando

In de Verenigde Staten heeft een Boeing 737 MAX een voorzorgslanding moeten maken. Het toestel van Southwest Airlines was op weg van Orlando in Florida naar Victorsville in Californië, waar het vanwege het voorlopige vliegverbod van de toestellen aan de grond gehouden zou worden.

Kort na het opstijgen kreeg het toestel te maken met een motorstoring, waardoor rechtsomkeert gemaakt werd. Alleen een piloot en copiloot waren aanwezig en die konden de Boeing veilig aan de grond zetten. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onderzoekt de zaak nog, maar liet weten dat het 'absoluut niets te maken had' met de crash van een 737 MAX in Ethiopië eerder deze maand.

Na twee dodelijke crashes, in Indonesië en Ethiopië, hebben veel landen - waaronder de VS - een vliegverbod uitgevaardigd voor de Boeing 737 MAX 8 en 9. Mogelijk was er nog wel toestemming om deze zonder passagiers naar een standplaats in, in dit geval, Californië te vliegen.

Amerikaans stadje gaat ongevaccineerde kinderen weren

Rockland County, een voorstad van New York, gaat kinderen die niet ingeënt zijn tegen de mazelen weren in openbare gebouwen. Het gaat om kinderen tot 18 jaar zo meldt de NOS. De kinderen mogen niet meer in scholen of winkelcentra komen. Ook het openbaar vervoer is taboe. 

Op deze manier wil de stad de epidemie aanpakken; er zijn al zeker 153 gevallen bekend. Daarom heeft het stadsbestuur de noodtoestand afgekondigd, die de maatregel mogelijk maken. 

De uitbraak in Rockland vind zijn oorsprong in de orthodox-joodse gemeenschap. Veel van de kinderen in deze streng religieuze gezinnen zijn niet gevaccineerd, vanwege geloofsbezwaren.

Oprichter Take-Two Interactive overlijdt

De oprichter van Take-Two Interactive Ryan Brant, is op 47 jarige leeftijd overleden. Brant richtte in 1993 Take-Two op en was tot 2006 zelf betrokken in het bedrijf. Een woordvoerder van Take-Two bevestigde het bericht. De oorzaak is op dit moment nog niet bekend.

Brant is verantwoordelijk voor het kopen van de GTA rechten en het oprichten van Rockstar Games. Daarnaast heeft hij ook de beursgang voor het bedrijf gerealiseerd. Take-Two is tegenwoordig uitgever van games als Sid Meier's Civilization, GTA, NBA 2K, XCOM en meer. Ryan Brant laat een vrouw achter en vier kinderen.

Ryan Brant

Zakkenroller aangehouden in de cel

De politie heeft gisteren een man aangehouden in de Penitentiaire Inrichting in Zaanstad. De 54-jarige Roemeen zat een celstraf uit, nadat hij in augustus 2018 op heterdaad was betrapt op zakkenrollerij en pinpasfraude. Hij zou 2 april vrijkomen, maar wordt nu opnieuw verdacht van in totaal 46 misdrijven.

De aanhouding vond plaats na maanden van onderzoek door de Amsterdamse recherche in nauwe samenwerking met een groot aantal politiecollega’s en het Openbaar Ministerie. Van de 46 misdrijven waarvan de Roemeen wordt verdacht, gepleegd tussen 2009 en 2018, hebben 20 plaatsgevonden in Amsterdam. De rest vond plaats in onder meer Amstelveen, Den Bosch , Leiden, Bodegraven, Zeist en Rotterdam. De verdachte was ook in verschillende andere Europese landen actief en wordt in Frankrijk, Noorwegen, Engeland en Denemarken gezocht.

Toch bleef de Roemeen tot 8 augustus 2018 uit de greep van politie en justitie. Toen een politieman in burger de verdachte op straat herkende en volgde, kon hij de verdachte op heterdaad aanhouden voor zakkenrollerij en pinpasfraude. Het slachtoffer was een 88-jarige man uit Amsterdam en die voor 900 euro werd bestolen.

De slachtoffers in de 46 zaken waren vrijwel allemaal kwetsbare ouderen. Met een afleidingsmanoeuvre bij een betaal- of pinautomaat werd de pincode afgekeken. Vervolgens werd de pinpas gerold en werd daarmee grote bedragen gepind. In totaal is in deze 46 zaken voor meer dan 89.000 euro buit gemaakt. De Amsterdamse recherche organiseert binnenkort een slachtofferbijeenkomst voor alle gedupeerden.

Zakkenroller aangehouden in de cel (Foto: Stockfoto politie.nl)
Zakkenroller aangehouden in de cel (Foto: Stockfoto politie.nl)

Poeponderzoek naar darmkanker populairder dan verwacht

Het aantal mensen dat tussen 2014 en 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen. Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per 1.000 deelnemers zijn bij bijna 4 mensen darmkanker en bij bijna 20 mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief. Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het NKI Nederlands Kanker Instituut /Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Het evaluatierapport laat volgens het RIVM zien dat het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 met succes van start is gegaan en dat met vertrouwen naar de toekomst kan worden gekeken. De voorspelling is dat in 2030 jaarlijks bijna 1 op de 5 gevallen van darmkanker en ruim 1 op de 3 sterfgevallen aan darmkanker wordt voorkomen door het bevolkingsonderzoek. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar.

Het onderzoek
Mensen ontvangen thuis een ontlastingstest (de FIT). Hiermee kunnen zij een klein beetje ontlasting (poep) opsturen. Er wordt onderzocht of er bloed in de ontlasting zit. Poliepen in de darm en darmkanker kunnen bloed in de ontlasting veroorzaken. Maar bloed in de ontlasting kan ook een andere oorzaak hebben. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog te zien. Daarom wordt de ontlasting in een laboratorium onderzocht. Als de hoeveelheid bloed boven een bepaalde grenswaarde is (de zogenoemde afkapwaarde), wordt de deelnemer uitgenodigd voor vervolgonderzoek.

Utrecht jaagt op Rode Amerikaanse Rivierkreeft

In de Utrechtse Molenpolder, in de Distelvinkplas, onderzoeken Waternet en de provincie Utrecht de rode Amerikaans rivierkreeft. “Deze exoot uit oorspronkelijk Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, bedreigt ons ecosysteem ernstig”, vertelt Winnie Rip, adviseur waterbeheer bij Waternet. “Deze kreeften eten alles, maar dan ook écht alles: larven, kikkerdril, planten en zelfs elkaar. Oevers en keringen verzwakken doordat ze holen graven, best dramatisch. Ook gaat het ten koste van de waterkwaliteit, met als gevolg dat de biodiversiteit sterk afneemt.”

Het onderzoek in de polder wordt gedaan om een effectieve methode te ontwikkelen om de kreeften te beheersen en terug te brengen in aantal. “Dat is lastig, want we weten nog maar heel weinig over ze”, zegt Winnie. “Het is met name moeilijk om de kleine kreeften en zwangere vrouwtjes te vangen. En juist die moeten we vangen omdat ze zich razendsnel voortplanten.”

De rode Amerikaanse rivierkreeft werd voor het eerst in 1985 in de Nederlandse natuur aangetroffen. Winnie: “Daarvoor werd deze kreeft al verhandeld en hield men de kreeft in tuinvijvers of in een aquarium. Waarschijnlijk is de kreeft ontsnapt of losgelaten in Den Haag en andere grote steden in Nederland. Vervolgens heeft de kreeft zich vanuit de grote steden in het westen verder over Nederland verspreid.”

De kreeften hebben nu dus ook de provincie Utrecht bereikt. Winnie: “Hier in de Molenpolder stikt het ervan. De kreeft heeft het hier erg naar zijn zin doordat de Molenpolder tijdelijk een te hoge toevoer van fosfaat had. Fosfaat leidt tot meer algen en troebel water waarin de kreeften graag leven. Inmiddels is de toevoer teruggebracht.”

Hardnekkig
Het onderzoek naar de rode Amerikaanse rivierkreeften startte in april 2018. “We hebben toen zo’n 80 procent van de grotere kreeften in het onderzoeksgebied gevangen met korven. Deze hebben we gemerkt en buiten het onderzoeksgebied weer vrijgelaten.” In oktober 2018 zag Winnie dat het aantal was toegenomen: “Na het wegvangen waren er nog 950 over in april; in oktober stond de teller alweer op 3200.” Je kunt wel stellen dat de rode Amerikaanse rivierkreeft redelijk hardnekkig is,” concludeert Winnie.

Dat blijkt ook uit het feit dat deze kreeft zich razendsnel voortplant. “Een vrouwtje draagt wel 500 eitjes of jongen onder haar staart,” weet Winnie. “In de Molenpolder vangen we vooral mannetjes, de drachtige vrouwtjes zijn moeilijk te vangen, die houden zich goed schuil onder water of in de oever.” Het is dus belangrijk dat de vrouwtjes met jongen en eitjes worden gevangen om het kreeftenaantal laag te houden. “Helaas vangen we de vrouwtjes met jongen en eitjes nu nog heel weinig: slechts 1 procent van alle kreeften die we vangen zijn vrouwtjes met eitjes of jongen. We zijn op zoek naar vangtuigen die deze vrouwtjes wel vangen.”

Winnie is heel blij dat ze samen met de provincie dit onderzoek doet: “Samen zoeken we naar bestrijdingsmethoden voor exoten zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft omdat hij de biodiversiteit bedreigt. Zo is de groene glazenmaker, een libel, uit dit Natura2000-gebied verdwenen door, naar mijn mening, deze kreeft.”

Utrecht jaagt op Rode Amerikaanse Rivierkreeft (Foto: Luc Hoogenstein via Wikimedia Commons)
Utrecht jaagt op Rode Amerikaanse Rivierkreeft (Foto: Luc Hoogenstein via Wikimedia Commons)

Man in billen gestoken in Rotterdam

Gisteren is een man gewond geraakt bij een steekpartij aan de Voltairestraat in Rotterdam. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar vier verdachten.

Rond 21.00 uur kreeg de politie een melding dat er een man gestoken zou zijn, nadat hij een woordenwisseling zou hebben had gehad met vier andere mannen. Ter plaatse trof de politie het slachtoffer aan met steekwonden in zijn billen. De man is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens getuigen zou het gaan om vier mannen in donkere kleding die te voet in de richting van de Rousseaustraat zijn gevlucht. De politie onderzoekt de toedracht van de zaak. De politie is nog op zoek naar meer getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Tandenpoetsen in 20 seconden - 1500% funded op Indiegogo

Slimme producten zijn overal, slimme speakers, lampen, paraplu's, en nu kan je zelfs een tandenborstel met kunstmatige intelligentie aanschaffen. 

Het is de Babahu X1 tandenborstel met kunstmatige intelligentie.  

De Babahu X1 is een 360 graden tandenborstel die geld ophaalt op het crowdfundingplatform Indiegogo. Met een percentage van ruim 1500% en $90.000 heeft de crowdfunding zijn doel ruim behaald. 

De Babahu X1 stop je in je mond als een bitje, je laat de basis los en de borstel poetst alle tanden in slechts 20 seconden. En naar verluidt is het resultaat ook nog eens beter dan wat je zelf met je ouderwetse borstel bereikt! Een echte win-win situatie dus. 

Op dit moment loopt de campagne van de Babahu X1 in de eindfase, waardoor je deze met -nog- ruim 40% korting kan verkrijgen.

Met een prijs van 110 euro is het een koopje! Zeker wanneer je bedenkt dat je met de overgebleven 1 minuut en 40 seconden per poetsbuurt toch structureel extra tijd zal overhouden.

30 dagen:

Het opladen van het apparaat gaat, zoals je dit gewend bent van je elektrische tandenborstel, draadloos. Met een oplaadbeurt die 2 uur in beslag neemt kan je vervolgens 30 dagen je tanden poetsen. 

Je kan de Babahu X1 kopen via Indiegogo

babahu x1

Ontslagen bij EA

Na de ontslagronde bij Activision is het nu de beurt aan EA. Het bedrijf heeft laten weten dat er 350 mensen op zoek mogen naar iets anders. Het gaat vooral om de marketing en publishing afdeling. Ook verkleint het zijn aanwezigheid in Japan en Rusland.

EA zegt dat de ontslagen nodig is om klaar te zijn voor de uitdagingen in de toekomst. EA heeft op dit moment ongeveer 9300 mensen in dienst.

EA


OM eist geldboete voor nalatige GGzE instelling

“Janneke, een 29-jarige vrouw in de bloei van haar leven, is er niet meer. Op 25 april 2013 werd zij opgenomen op de afdeling spoedeisende psychiatrie van de GGzE in Eindhoven, exact een maand later overleed zij daar. De oorzaak? Een hartspierontsteking ten gevolge van de medicatie. Een zeldzame, maar risicovolle bijwerking, die in alle bijsluiters en protocollen over dat medicijn vermeld staat. Deze bijwerking is niet onderkend en onbehandeld gebleven, met de dood van de vrouw tot gevolg,” zo opende de officier van justitie gisteren haar betoog.

Het Openbaar Ministerie houdt de Stichting Geïntegreerde Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven als rechtspersoon verantwoordelijk voor haar overlijden en legt dood door schuld ten laste. De instelling is nalatig geweest en heeft in strijd gehandeld met de zorgvuldigheidseisen en heeft niet in de voorwaarden voor verantwoorde zorg voorzien. Daarvoor eist het OM een geldboete van 25.000 euro onvoorwaardelijk.

Waarom de instelling vervolgen en niet de betrokken artsen en verpleegkundigen? De officier van justitie is daar helder over: “Er hebben verschillende mensen fouten gemaakt. Die fouten afzonderlijk geven onvoldoende basis de betrokken natuurlijke personen te vervolgen, bovendien zijn zij via het tuchtrecht al berispt of gewaarschuwd. Maar over de volle breedte van de organisatie zijn fouten gemaakt; niet alleen medisch, maar ook verzorgend, in de supervisie en in de werkdruk, terwijl de organisatie een high care unit had en zich voorstond op het leveren van zeer goede zorg. Deze fouten op alle niveaus zijn tezamen naar het oordeel van het OM zeker voldoende ten aanzien van de organisatie, waarbinnen al deze individuen de ruimte hebben gekregen slecht werk te leveren.” Hiermee is de strafrechtelijke grens voor het OM duidelijk overschreden en dat geeft aanleiding om de instelling te vervolgen.

Janneke werd vrijwillig opgenomen, zij leed aan een psychotische stoornis en er was besloten van medicatie te wisselen in verband met het toenemend aantal psychoses. Om de overgang te begeleiden was een klinische opname noodzakelijk, af-en opbouw brengt de nodige risico’s met zich mee en moet daarom onder begeleiding. En in de instelling is vervolgens fout op fout gestapeld. Er werd niet adequaat op signalen van haar gereageerd, er werd te veel overgelaten aan de arts in opleiding, het medisch dossier werd onvoldoende bijgehouden, de communicatie tussen medisch en verplegend personeel liet te wensen over. De lichamelijke gesteldheid werd slecht gecontroleerd, er is nagelaten een specialist in te roepen en signalen van de familie die hun zorgen uitten over haar gezondheid, werden onvoldoende serieus genomen. Uiteindelijk is zij overleden aan een hartspierontsteking, een bekende bijwerking van de medicatie.

“Hoewel natuurlijk geen enkele strafoplegging goed kan maken wat hier zo vreselijk is misgegaan, biedt het feit dat de instelling zich voor de rechter moet verantwoorden enige genoegdoening richting de nabestaanden van de jonge vrouw. Erkenning voor wat haar en hen is aangedaan. Erkenning die zij vooralsnog niet of nauwelijks hebben gekregen,” vervolgde de officier haar betoog.

Het OM hoopt met de vervolging van de GGzE ook een signaal af te geven aan andere zorginstellingen dat ook zij, als rechtspersoon, een grote verantwoordelijkheid jegens patiënten hebben en moeten nemen. Dus niet slechts een papieren werkelijkheid van protocollen en kwaliteitseisen.

De rechtbank doet 24 april uitspraak.

Kabinet ziet geen probleem sponsoring EU door Coca-Cola

De recente kritiek op de sponsoring van EU voorzitter Roemenië door Coca-Cola, wordt niet door het Nederlandse kabinet gedeeld. Dit blijkt uit antwoorden van minister Stef Blok op Kamervragen van Partij voor de Dieren en SP. De partijen hadden hun vraagtekens gezet bij het sponsorschap van één van de belangrijkste politieke posities in Europa, na een actie van foodwatch.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken ziet echter geen gevaar voor belangenverstrengeling en spreekt slechts voorzichtig kritisch uit dat “het goed zou zijn als de EU een voorbeeldfunctie vervult” in de strijd tegen ongezonde voeding. Ook tijdens het Nederlandse voorzitterschap in 2016 was er sprake van sponsoring. In 2029, bij het volgende Nederlandse voorzitterschap, zal de overheid overwegen of ze dit opnieuw zullen toelaten, stelt de staatssecretaris. Blok ziet geen reden de huidige voorzitter Roemenië hierop aan te spreken.

Het kabinet gaat hiermee in tegen het eerdere standpunt van staatssecretaris Benschop in het kabinet Kok II die in antwoord op Kamervragen juist aangaf: “Ik ben van mening dat het in beginsel beter zou zijn voorzitterschappen niet te sponsoren. Ik zal het principe van sponsoring op een geëigend moment in Europees kader aan de orde stellen.”

Foodwatch maakt zich zorgen over mogelijke belangenconflicten nu op de Europese agenda onderwerpen staan die Coca-Cola direct raken zoals het voedselkeuzelogo, een suikertaks en kindermarketing. Alleen al de schijn van dergelijke belangenconflicten zouden moeten worden voorkomen, vindt foodwatch. Daarnaast vindt foodwatch dat de Europese Unie zich niet moet laten gebruiken door Coca-Cola bij in de marketing voor ongezonde producten. Billboards, Coca-Cola zitzakken en drankjes zijn onderdeel van de sponsoring van het Roemeense EU-voorzitterschap. In een tijd waarin de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt over een ‘obesitasepidemie’, is dergelijke sponsoring ongepast.

Tot teleurstelling van foodwatch lijkt het kabinet geen enkele moeite te willen doen deze zorgen weg te nemen. Foodwatch gaat door met haar actie richting voorzitter van de Raad van de Europese Unie, Roemenië, en de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. De Europese Raad zet de grote lijnen van beleid uit in de EU en zou in dit geval het voorkomen van belangenverstrengeling hoger op de politieke agenda kunnen zetten. Al 70.000 mensen hebben inmiddels hun zorgen geuit over het sponsorschap van Coca-Cola.

Ondernemer stapt uit aanleg windmolenpark na bedreiging

De politie doet onderzoek naar de bedreiging van Wegenbouwbedrijf Avitect infra & milieu. De ondernemer heeft een dreigbrief gekregen in verband met de werkzaamheden die zijn bedrijf uitvoert bij de aanleg van windmolens. In de brief staat ondermeer het volgende te lezen: "Dat wat U in 20 jaar heeft opgebouwd, gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor. Als u uw onderneming voort wilt zetten, stopt u de werkzaamheden voor windboeren en dat binnen één week. Zo niet? dan is uw onderneming niet meer levensvatbaar.’"

Onderzoek
De Drentse ondernemer heeft via een persverklaring bekend gemaakt dat zijn bedrijf zich terugtrekt. Hij heeft aangifte gedaan. De ondernemer deed al eens eerder aangifte toen er tussen donderdag 14 februari 18.00 uur en vrijdag 15 februari 08.00 uur 2019 asbest werd gedumpt nabij het station in Delfzijl waar zijn bedrijf toen werkzaamheden verrichtte. Tussen die tijdstippen is op bewakingsbeelden een fietser te zien die vanaf de haven richting het station fietst, vervolgens terugfietst naar het hek bij het station.

Een woordvoerder van de politie: "De beelden zijn afkomstig van een bewakingscamera in de buurt en helaas van slechte kwaliteit. Toch hebben we het beeldmateriaal gedeeld op ons youtubekanaal. Bij dit onderzoek kijken we ook naar andere strafbare feiten, zoals de verspreiding van pamfletten met daarin bedreigingen richting bestuurders. Op die bewuste pamfletten stonden verwijzingen naar ernstige gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog."

Gedeputeerde Staten Groningen heeft ook een dreigbrief ontvangen. Hiervan is aangifte gedaan. De woordvoerder: "Op dit moment kunnen wij vanwege ons onderzoek nog geen informatie delen over de inhoud van de brief. Wij sluiten niet uit dat er meerdere bedrijven zijn die dreigbrieven hebben ontvangen. Dit willen wij graag weten en u kunt hier uiteraard aangifte van doen. Het onderzoeksteam is bereikbaar via 06-18035154. U krijgt dan een medewerker van het team aan de lijn."

De woordvoerder: "In Nederland kennen wij vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren maar dat mag nooit zover gaan dat er strafbare feiten worden gepleegd. Rondom de bouw van windmolens zijn er verschillende en tegenstrijdige belangen, zijn er voor- en tegenstanders maar het is onacceptabel dat mensen worden bedreigd."

Getuigen en tips
Hij besluit met: "Er werd al onderzoek gedaan naar de strafbare feiten en aansluitend is er een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart. Wij zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn die ons meer kunnen vertellen over de bedreigingen of die de verdachten van de asbestdumpingen kennen. U kunt ons helpen bij het onderzoek, bel met 06-18035154 .U krijgt dan iemand van het onderzoeksteam aan de lijn. Anoniem kan uiteraard ook, bel dan met Meld Misdaad Anoniem Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. U kunt uw informatie ook naar ons mailen via tgo-tips.noord-nederland@politie.nl"

Rode Kruis roept hulp kinderen voor Mozambique in

Kinderen in Nederland komen in actie om de slachtoffers van Cycloon Idai in Mozambique te helpen. Op basisscholen in Nederland zijn deze week speciale lessen over de ramp via Nieuwsbegrip. Ook wordt de Fash Brigade ingezet door het Rode Kruis. Dat betekent dat kinderen flessen kunnen inzamelen om geld op te halen voor de ramp.

Mozambique, Malawi en Zimbabwe werden op 14 maart geraakt door Cycloon Idai. De wind en de extreme regenval hebben gezorgd voor enorme overstromingen en verwoesting in de drie landen. In totaal is er in de drie landen een gebied ter grootte van 1 miljoen voetbalvelden overstroomd.
Het Rode Kruis helpt mensen die geëvacueerd zijn met medische zorg, dekens en schoon drinkwater. Ook worden er voedseldroppings gedaan in gebieden die door de overstromingen nog niet toegankelijk zijn voor hulpverleners.

Medische hulp en schoon drinkwater zijn hard nodig. Mensen zijn alles kwijtgeraakt en verzwakt doordat zij hebben moeten overleven in moeilijke omstandigheden. Er zijn twee veldklinieken onderweg naar het getroffen gebied, een waterzuiveringsinstallatie is gebracht en ook is er een tijdelijke sanitaire voorziening geplaatst voor 20.000 mensen.

Taal en rekenen
De lessen van Nieuwsbegrip focussen op taal en rekenen en zijn gericht op kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool. Aan de hand van het nieuws krijgen zij oefeningen die toegespitst zijn op dit onderwerp. Zo leren de kinderen bij begrijpend lezen wat een cycloon precies is, leren ze samenvatten en wordt de woordenschat wat betreft rampen als deze uitgelicht.

Flessenactie
Het Rode Kruis vraagt kinderen om met hun school in actie te komen via de Flash Brigade. Met twintig lege flessen kan het Rode Kruis al zorgen voor waterzuiveringstabletten voor schoon drinkwater in Mozambique. En juist schoon water is heel belangrijk na een ramp als deze, om uitbraak van ziekten als diarree en cholera te voorkomen. Scholen kunnen meer informatie opvragen en zich opgeven via www.rodekruis.nl/flashbrigade.

Wie zich aanmeldt krijgt gratis het lesmateriaal over Cycloon Idai en kan met de school in actie komen om geld op te halen voor giro 7244.
Tot nu toe hebben Nederlanders 1,3 miljoen euro gedoneerd voor de hulp na cycloon Idai. In totaal heeft het Rode Kruis 27,5 miljoen euro nodig om de mensen in Mozambique te helpen.

Vaders werken vaker thuis

Bijna negen op de tien werkende vaders namen in 2017 bij de geboorte van hun kind een vorm van verlof op. Vakantieverlof of arbeidsduurverkorting werden het meest genoemd. Van alle werkende vaders met kinderen tot acht jaar maakte 11 procent gebruik van ouderschapsverlof. Het gebruik van verlofregelingen door vaders is de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Werkende vaders die na de geboorte van hun kind meer tijd thuis willen zijn, kunnen verschillende verlofsoorten inzetten zoals kraamverlof, (extra) arbeidsduurverkorting (adv) of vakantiedagen. In 2017 maakte 87 procent van de werkende vaders met kinderen jonger dan één jaar gebruik van zo’n regeling. Dat aantal is de laatste jaren nauwelijks veranderd. In 2015 maakte 85 procent gebruik van deze verlofregelingen. Met 66 procent wordt adv/vakantieverlof door werkende vaders het meest genoemd, gevolgd door kraamverlof (62 procent).

Eén op de tien vaders had ouderschapsverlof
Van de werkende vaders met kinderen tot acht jaar maakte 11 procent (70.000) in 2017 gebruik van ouderschapsverlof. Vergeleken met 2015 is het gebruik van ouderschapsverlof onder werkende vaders nagenoeg onveranderd. Een vrijwel even grote groep, 66 duizend vaders, gaf aan wel behoefte te hebben aan ouderschapsverlof maar het niet opgenomen te hebben. Als belangrijkste redenen om geen verlof direct op te nemen noemen werkende vaders dat het financieel niet haalbaar was, het werk het niet toeliet of dat collega’s onnodig belast zouden worden door hun afwezigheid.

Vaders werken vaker thuis
Onder werknemers werken vaders doorgaans vaker thuis dan mannen zonder kinderen. Van de werkende vaders (30 tot 50 jaar) met één kind tot 12 jaar werkte 48 procent in 2017 thuis. Een kwart werkte op incidentele basis thuis. Daarnaast werkte bijna 17 procent uitsluitend vanuit huis. Zo’n 6 procent had een vaste thuiswerkdag vastgelegd in overleg met de werkgever.

Werkende vaders met meerdere kinderen werken vaker thuis dan vaders met één kind. Meer dan de helft van de vaders met twee of meer kinderen (52 procent) werkte thuis, tegen iets minder dan de helft van alle vaders met één kind (48 procent).

FOK! Wat een weer: Mist?

Het is wisselend bewolkt. Met name in het oosten komen er tot ongeveer halverwege de ochtend enkele (mogelijk dichte) mistbanken voor. In het noordoosten is er kans op wat lichte regen. Er staat een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest.

Komende nacht zijn er wolkenvelden. In het noordoosten is er lokaal lichte regen mogelijk. Verspreid over het land komen ook enkele opklaringen voor waarin mist kan ontstaan. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 5°C, waar het wat langer opklaart kan het 3°C worden. De westelijke wind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer soms matig.

Donderdag overdag kan er eerst nog lokaal nevel of mist voorkomen. Verder is het half tot zwaar bewolkt en is de zon vooral later op de dag ook af en toe te zien. Landinwaarts is plaatselijk een spat regen mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De middagtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is zwak en komt overwegend uit richtingen tussen west en noord. (Bron: KNMI)

Station Utrecht by night (Foto: DJMO)
Station Utrecht by night (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.