FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van dinsdag 26 maart 2019

Magere zege van Spanje op Malta in EK-kwalificatie; spectaculaire comeback Denemarken

Dinsdag zijn de laatste kwalificatieduels van de eerste speelweek voor het EK voetbal van 2020 gespeeld. Vroeg op de avond won Finland met 2-0 van Armenië. Spanje won slechts met 2-0 van voetbaldwerg Malta. Spectaculairder was de wedstrijd van Zwitserland tegen Denemarken. Na een 3-0 achterstand kwamen de Denen in de slotfase terug tot 3-3. De EK-kwalificatie wordt vrijdag 7 en zaterdag 8 juni hervat.

Uitslagen EK-kwalificatie dinsdag
Groep D
Zwitserland - Denemarken 3-3
Ierland - Georgië 1-0

Groep F
Roemenië - Faeröer 4-1
Noorwegen - Zweden 3-3
Malta - Spanje 0-2

Groep J
Armenië - Finland 0-2
Italië - Liechtenstein 6-0
Bosnië en Herzegovina - Griekenland 2-2

Bokser Rakhimov overtuigt in titelgevecht, Britten maken indruk

Zoals wel vaker keren we voor het boksen nog even terug naar het weekeinde. Heel geweldig was het allemaal niet, maar er werd wel gestreden om twee wereldtitels en wel in het Russische Ekaterinburg en de Copper Box Arena in Londen.

Voor eigen publiek nam de Rus Shavkatdzhon Rakhimov (13-0) het op tegen de Zuid-Afrikaan Rofhiwa Maemu (18-7), met als inzet het voor de derde keer verdedigen van zijn IBO-wereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg). Maemu vocht voor het eerst buiten Afrika en dat was geen gelukkig avontuur: in de derde ronde ging hij al even neer, in de vierde ronde gebeurde dat na een harde linker op zijn lichaam opnieuw, waarna zijn trainers er een einde aan maakten. Rakhimov won en behield zonder grote problemen zijn titel.

Rakhimov vs Maemu (Bron: YouTube)

In Londen verdedigde Charlie Edwards (14-1) voor het eerst zijn WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg), die hij in december won van Cristofer Rosales. De Spanjaard Angel Moreno (19-2) was zijn opponent, die ook nog eens in zijn eerste wereldtitelgevecht stond. Moreno bleef elf ronden op de been, in de achtste ging hij even neer, maar spannend was het niet: de drie juryleden gaven het gevecht allemaal met de maximale 120-107 aan Edwards.

De 26-jarige Joshua Buatsi (9-0) wordt al geruime tijd gezien als absoluut toptalent in de lichtzwaargewichtdivisie (-79,4kg) en ook tegen Liam Conroy (16-3) haalde hij in Londen weer uit. In de derde ronde ramde hij zijn landgenoot het licht uit de ogen, waardoor Buatsi zich met zijn achtste knock-out Brits kampioen in de divisie mag noemen.

Bij de cruisergewichten (-90,7kg) is Buatsi's land- en leeftijdsgenoot Lawrence Okolie (11-0) al even indrukwekkend bezig en ook hij zette het in Londen door. De Spaanse Brit Wadi Camachi (21-7) moest er in de vierde ronde aan geloven in de strijd om de Britse titel: Okolie tikte hem in het gezicht en de scheidsrechter zag dat het goed was, einde verhaal.

Oranje onder-19 loopt EK op dramatische wijze mis

Oranje onder-19 ontbreekt aankomende zomer op het EK in Armenië. De ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg verloor dinsdagavond van Spanje. Oranje had op eigen veld tegen de Spanjaarden genoeg aan een gelijkspel, maar liep in de laatste minuut van de wedstrijd uiteindelijk tegen een catastrofale nederlaag aan: 0-1.

Nederland had zijn eerste twee kwalificatieduels gewonnen van Wales en Slovenië, waardoor men de wedstrijd tegen Spanje begon als koploper in de poule. Oranje had aan een gelijkspel dus voldoende om kwalificatie voor het EK veilig te stellen en leek hard op weg het benodigde punt veilig te stellen.

In de laatste minuut van de officiële speeltijd moest Oranje echter toch nog capituleren op een inzet van Barcelona-speler Alejandro Marqués. Daardoor heeft Nederland zijn eerste plek in de poule moeten afstaan aan Spanje, dat zich in plaats van Oranje mag gaan opmaken voor het EK in Armenië.

Opstelling Nederland: Scherpen; Geertruida, Van den Berg, Botman (90. Ekkelenkamp), Bakker; Reis, Kökçü (60. Gravenberch), Burger (77. P. Koopmeiners); Ihattaren (78. Aboukhlal), Redan (60. Zirkzee), Castillo.

Voorjaarseditie Dutch Comic Con 2019 staat als een huis

Zou het wel doorgaan? Dit is vast een vraag die even door het hoofd speelde van menig Dutch Comic Con-bezoeker naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige week maandag in Utrecht. De organisatie besloot door te zetten, maar wel voorzichtheid in acht te nemen. Nepwapens, in welke vorm dan ook, waren tijdens deze editie niet welkom. Het begrip was groot, de oplossing ludiek en er kan weer teruggekeken worden op een mooie editie. FOK! was er zoals altijd weer bij en doet verslag.

Blokhuis start Vaccinatiealliantie

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft vandaag in Den Haag de startbijeenkomst gehad met de Vaccinatiealliantie. Deze alliantie verbindt jeugdartsen en -verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers. Samen willen zij uitgesproken deelnemen aan het maatschappelijke debat over het grote belang van vaccineren voor de gezondheid van kinderen en volwassenen. De ambassadeurs van de Vaccinatiealliantie willen met hun activiteiten de kennis over vaccinatie - bij ouders en professionals - verbeteren en bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad.

Blokhuis: “Elke ouder wil natuurlijk het beste voor de gezondheid van zijn of haar kind. Vaccinaties tegen ernstige infectieziekten zijn daarbij echt van bijzonder groot belang. Voor het overgrote deel van de ouders is dat gelukkig volkomen vanzelfsprekend. Een kleine groep twijfelt door allerlei ongefundeerde verhalen die de ronde doen. Daar heb ik grote zorgen over. We moeten er daarom samen voor zorgen dat ouders beschikken over goede, gefundeerde kennis over vaccinaties. De ambassadeurs van de Vaccinatiealliantie gaan daaraan bijdragen door zich waar mogelijk uit te spreken over het belang van vaccinatie. Zodat ouders zich ook vaker richten tot hun eigen huisarts, jeugdarts of doktersassistent met zorgen en twijfels. Daar krijgen ze dan het objectieve verhaal te horen, gebaseerd op een karrevracht aan expertise en praktijkervaring.”

De vaccinatiealliantie zal twee keer per jaar bijeenkomen om ideeën en ervaringen uit te wisselen en nieuwe plannen uit te werken. De komende periode gaat de alliantie met de volgende acties aan de slag: Binnen de vaccinatiealliantie moeten experts van elkaar kunnen leren en wordt er kennis uitgewisseld over de wijze waarop je in de dagelijkse praktijk het beste zorgen van ouders over vaccineren kunt bespreken en wegnemen. Daarnaast wordt er een team samengesteld dat kan helpen met de aanpak van onjuiste informatie. Verder gaan ambassadeurs van de alliantie hun expertise inzetten om het belang van vaccineren bij een zo groot mogelijke groep mensen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld tijdens de European Immunisation Week.


Afschaffen zomer/wintertijd goedgekeurd door europarlement

Europarlementariërs hebben dinsdag plannen goedgekeurd om een einde te maken aan het tweemaal verschuiven van de klok. Komende zondag gaan de klokken een uur vooruit vanwege de zomertijd, maar hieraan zou in 2021 een einde moeten komen.

Lidstaten hebben nu twaalf maanden om aan te geven of ze het hele jaar door de zomer- of standaardtijd (wintertijd) willen aanhouden. De laatste keer verzetten zou in 2021 moeten gebeuren. Bij landen die voor de standaardtijd kiezen verzetten staat de klok dus per eind oktober van dat jaar constant, en bij de zomertijd al eind maart.

Tegelijkertijd wil men voorkomen dat er een lappendeken van tijden ontstaat. Lidstaten zullen met elkaar in gesprek gaan om hun keuzes op elkaar af te stemmen, en dat zal niet eenvoudig worden.

Nederland wil bijvoorbeeld in één tijdzone blijven met zowel de andere Beneluxlanden als Duitsland. Maar in Duitsland lijkt er een voorkeur te zijn voor de zomertijd, terwijl in Nederland de vraag is gerezen of dat wel verstandig is gezien het land zich aan de westkant van de tijdzone bevindt en dus dichterbij de Londense standaardtijd zit. Met de meer 'oosterse' zomertijd zou Nederland teveel uit de pas gaan lopen met het natuurlijke dag/nachtritme.

Een van de gedachtes achter de invoering van de zomertijd was energiebesparing, omdat men 's avonds het licht later aan zou hoeven doen. Ook was het idee dat er langer recreatiemogelijkheden zouden zijn. De voordelen zouden echter hooguit marginaal zijn, en bovendien zouden sommige mensen last hebben van het verzetten van de klok.

Bethesda viert feest

Het is alweer 25 jaar geleden dat The Elder Scrolls III: Morrowind uitkwam en dat betekende de grote doorbraak voor gamestudio Bethesda. Nu zijn ze een gevestigde naam en ze willen een kleinigheidje  teruggeven aan de fans. Altijd leuk om een kadootje te krijgen, nietwaar?

Bethesda

Voor een ieder die The Elder Scrolls III: Morrowind nog wil spelen: als je inlogt bij Bethesda, dan kun je met de code TES25TH-MORROWIND de game of the year-editie gratis downloaden. Degenen die liever The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition spelen, kunnen als ze inloggen gratis Nordic Jewelry Creation krijgen. Fans van The Elder Scrolls Online mogen tussen 28 maart en 3 april gratis beginnen aan de Season of the Dragon met de Elsweyr-proloog. De echte mazzelaars zijn de spelers van The Elder Scrolls: Legends: zij krijgen na het inloggen een speciale kaartdecoratie en ook drie card packs. (Ik had de mazzel om een zilveren pack te krijgen, dus ik ben zeer blij!)

Bethesda

Tijdens de Bethesda Game Days wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan dit jubileum. De echte fan is dan ook 29 en 30 maart online de festiviteiten, toespraken en onthullingen aan het volgen.

Bethesda

Nieuwe gameplay Streets of Rage 4 geopenbaard

De Franse Retrogame-opknapper DotEmu heeft wat eerste gameplaybeelden laten zien van Streets of Rage 4. Hoewel de grafische stijl compleet anders is dan de originele Sega-games, is er ook een heleboel herkenbaars te zien in de korte trailer.

Axel en Blaze slaan opnieuw de handen ineen om de straten van hun mooie stad te zuiveren van crimineel tuig. We zien enkele signature moves van beide personages die ook al in Streets of Rage 1, 2 en te vinden waren, met daarnaast enkele nieuwe elementen zoals het 'jongleren' met vijanden en wall bounces. Of ook Max, Adam, Zan en Skate een terugkeer maken is niet bekend, evenals een releasedatum of releaseplatform. Het is ook nog niet bekend of de legendarische soundtrack van Yuzo Koshiro terugkeert. Bekijk de trailer hieronder.

Mick Schumacher mag testen voor Ferrari en Alfa Romeo

Als alles volgens plan verloopt maakt Mick Schumacher op dinsdag 2 april zijn debuut in een Formule 1-wagen.

De geruchten gingen al een paar dagen maar vandaag is het officieel geworden dat de zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher in Bahrein de Ferrari SF90 mag testen. Een dag later mag hij ook de Alfa Romeo C38 aan de tand voelen.

De 20-jarige Schumacher is de regerend Europees Formule 3-kampioen en neemt dit seizoen deel aan het Formule 2-kampioenschap met het Italiaanse Prema Powerteam. Sinds begin dit jaar is hij opgenomen in de Ferrari Driver Academy.

Baudetbedreigster weer op vrije voeten

De 21-jarige vrouw uit Nijmegen die gisteren werd aangehouden op verdenking van bedreiging van politicus Thierry Baudet, is weer vrijgelaten. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De vrouw scandeerde de teksten tijdens het antiracismeprotest in Amsterdam afgelopen zaterdag, zo meldt AT5. 

De vrouw, die officieel wordt verdacht van bedreiging en opruiing, heeft een dagvaarding meegekregen. Op 9 april moet ze bij de politierechter in Amsterdam verschijnen. De vrouw heeft in haar verklaring bij de politie gezegd spijt te hebben van haar uitingen. Ze had de impact ervan onderschat, verklaarde ze.

Vlak na de demonstratie doken op internet beelden op waarop uitingen zijn te horen. In een video van Up! Network is te zien hoe een van de betogers op de melodie van 'If you're happy and you know it (clap your hands)' zingt: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.' In overleg met het Openbaar Ministerie werd een onderzoek gestart dat gisteren leidde tot de aanhouding van de vrouw in Nijmegen.

Vanuit de politiek werd met afschuw gereageerd op de verwensingen. Zo bestempelde VVD-raadslid Marianne Poot het als 'walgelijk'. GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink vond het schokkend. En ook premier Mark Rutte noemde de bedreigingen 'totaal onacceptabel'.

Een grote meerderheid van de Amsterdamse politieke partijen wil bovendien een spoeddebat over de bedreigingen. Ze willen met de burgemeester bespreken hoe om te gaan met dit soort verwensingen. Ook willen ze het hebben over stappen die genomen moeten worden om tot vervolging over te gaan. Alleen Denk en BIJ1 steunden de aanvraag van het debat niet.

KNVB wijst Kuipers aan voor kraker tussen Ajax en PSV

Björn Kuipers is zondag de arbiter van dienst als Ajax en PSV het tegen elkaar opnemen in de Johan Cruijff ArenA. De 45-jarige scheidsrechter wordt tijdens de wedstrijd, die beslissend lijkt te worden in de strijd om de landstitel, bijgestaan door Pol van Boekel. Hij zal de rol van VAR op zich nemen voor het duel dat om 16.45 uur van start gaat.

Koploper PSV heeft op dit moment een voorsprong van vijf punten op Ajax en alleen een zege van de Amsterdammers lijkt de spanning weer terug te kunnen brengen in de titelstrijd. Nummer vier AZ wist twee weken geleden nog te winnen van Ajax en de Alkmaarders nemen het zaterdagavond onder leiding van Van Boekel op tegen FC Groningen.

Feyenoord, dat evenveel punten heeft als AZ maar over een beter doelsaldo beschikt, gaat zondagmiddag op bezoek bij FC Utrecht en krijgt dan te maken met Serdar Gözübüyük. De KNVB heeft bovendien de scheidsrechter voor de midweekse speelronde al bekendgemaakt: Siemen Mulder heeft woensdag 3 april de leiding bij FC Emmen - Ajax, terwijl Van Boekel een dag later PSV - PEC Zwolle fluit.

Armeens 'kerkasielgezin' mag permanent blijven

Het Armeense gezin, waarvoor in de Haagse Bethelkerk een marathonkerkdienst werd gehouden, kan opgelucht ademhalen. Het volledige gezin heeft namelijk een verblijfsvergunning gekregen. 

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf aan het bericht niet te willen bevestigen of te ontkennen. Volgens het ministerie kan ze niet ingaan op indivudele gevallen. 

Voormalig MMA-kampioen McGregor wil aandacht

Elf gevechten heeft Conor McGregor tot nu toe in de UFC-octagon uitgevochten. Negen gewonnen, twee verloren. Het verlies in 2016 tegen Nate Diaz was reden voor McGregor om nog harder te trainen en Diaz later nipt te verslaan. Het verlies in 2018 tegen Khabib Nurmagomedov lijkt McGregor gebroken te hebben. Pensioen, of niet?

Dinsdagochtend tweette de Ierse kooivechter dat hij zou gaan stoppen met Mixed Martial Arts, MMA. Frapant, aangezien McGregor nog geen twee weken geleden in verregaande contractbesprekingen over een gevecht met 'Cowboy' Cerrone leek. Die onderhandelingen werden abrupt afgebroken, tot ergernis van Cerrone. Geruchten gingen dat McGregor nu eindelijk wel eens een aandeel in miljardenbedrijf UFC wilde. En dat kreeg hij niet.

Is McGregor een verwend kind, die niet krijgt wat hij wil en dan maar gaat stampen en schreeuwen en daarna oneindig lang de adem inhoudt? Het lijkt erop. In 2016 deed The Notorious hetzelfde. Na zijn verliespartij tegen Diaz, wilde McGregor maar wat graag opnieuw tegen de jongste van de Diaz-vechtbroers. Vijf maanden na het aankondigen van zijn pensioen won hij in Las Vegas na vijf harde ronden van Diaz.

Intussen is McGregor hectomiljonair. Zijn uiterst lucratieve boksgevecht tegen Floyd Mayweather bracht de voormalig Ierse steuntrekker een rijkdom waar hij maar moeilijk mee om leek te kunnen gaan. Meer dan honderd miljoen na nog geen drie kwartier boksen verdiende hij, waarna hij in de periode nadien in de ene controverse na de andere belandde. Zoveel geld harkt hij in de octagon nooit naar binnen. Dat steekt de Ier, want de klappen zijn vele malen harder dan die in de ring.

UFC-directeur Dana White zei ooit na grote kritiek op het schamele loon dat UFC-vechters ontvangen. "Betaal ze miljoenen en ze gaan niet meer voor je vechten. Geef ze net genoeg, dan blijven ze terugkomen." Wat McGregor betreft is White in zijn eigen val getrapt. De steenrijke Conor is niet meer te bereiken en hij bepaalt wat er gebeurt.

Andere vechters, waaronder Diaz, hebben de vruchten geplukt van het werk van McGregor. Ook zij zijn multimiljonair geworden en vechten pas nadat aan hun eisen is voldaan. De sport verandert. De competitie lijkt weg, superfights bepalen de waan van de dag en niet meer het recht van de sterkste, zoals een martial art beoefent behoort te worden.

Prima dat McGregor eindelijk de sport verlaat. Geen één titelverdediging in zijn gehele carrière. Notorious is dan ook nooit een groot kampioen geweest, hij gaf zijn titels liever op dan ze te verdedigen. Hij blijft de allereerste champ champ in de UFC. Een groot vechter, buiten kijf, maar nooit een groot kampioen.

Hij zal herinnerd worden om zijn liefde voor het grote geld en het, samen met Ronda Rousey, toegankelijk maken van de UFC voor het grote publiek met zijn grote praatjes, maar duidelijk niet voor zijn liefde voor de sport.

Blijf alsjeblieft weg, als je het meent.

EU-parlement stemt voor uploadfilter

Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe copyrightrichtlijn waarin onder meer een omstreden 'uploadfilter' en 'linkbelasting' zijn geregeld. In plaats van users maakt het internetplatforms verantwoordelijk voor auteursrechtelijk beschermd materiaal. Memes zouden zijn uitgezonderd van de regeling, waarmee de raad van ministers nog moet instemmen. Over circa twee jaar zouden de lidstaten hun wetgeving moeten hebben aangepast.

Volgens artikel 17 van de richtlijn moeten platforms en sites afspraken maken met rechthebbenden over afdracht voor de aanwezigheid van filmpjes, muziek en foto's, of deze anders wegfilteren. Volgens de BBC zou het europarlement memes expliciet van de regeling hebben uitgesloten, maar het is onduidelijk hoe dat dan gaat, indien er voor de zekerheid strenge filters worden geïnstalleerd.

Verder zijn sites van artikel 17 zijn gevrijwaard als ze korter dan drie jaar bestaan, onder de vijf miljoen bezoekers per maand hebben en minder dan tien miljoen euro per jaar omzetten. Overigens staat dit artikel in de volksmond bekend als artikel 13 omdat dat in de ontwerpversie zo was.

Artikel 15 (eerder artikel 11), dat 'linkbelasting' is gaan heten, geeft uitgevers het recht om een vergoeding te vragen voor kleine stukjes van bijvoorbeeld nieuwsberichten zoals die door sites als Google News online worden gezet. Hierover moeten ze eerst onderhandelen.

Rechtsonzekerheid
Nederland heeft samen met Finland, Italië, Luxemburg en Polen tegen de richtlijn gelobbyd omdat die zou leiden tot rechtsonzekerheid voor belanghebbenden, en burgerrechten zou kunnen ondermijnen.

Critici zeggen dat de richtlijn meer macht voor grote partijen zoals Facebook en YouTube in de markt zal leggen, die immers de financiële middelen hebben voor afspraken met rechthebbenden, en de juridische om zich te verzetten. Volgens kleinere spelers waaronder Tweakers en FOK! is het nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen zullen zijn.

Dat heeft een aantal redenen, waaronder de bepaling dat onlinediensten 'hun uiterste best' moeten doen om het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal te voorkomen. De verwachting is dat er flink wat tijd overheen gaat voordat die vage term middels meerdere rechtzaken tot aan het Europese Hof is verduidelijkt, aldus hoogleraar informatierecht Mireille van Eechoud tegen de NOS.

Verder gaat artikel 17 over diensten voor het delen van inhoud, met andere woorden, platforms en sites die dit als hoofdoel hebben. Het is onduidelijk wat de richtlijn betekent indien de mogelijkheid om content te plaatsten bijzaak is.

'Ajax wil interesse van Barcelona voor Onana afwimpelen met contractverlenging'

André Onana staat volgens diverse Spaanse media in de nadrukkelijke belangstelling van Barcelona. De doelman van Ajax is bij de Catalanen de voornaamste kandidaat om de opvolger van Jasper Cillessen te worden, die na dit seizoen mag vertrekken. De Amsterdammers zijn volgens Marca echter niet van plan om zomaar mee te werken aan een vertrek en willen het contract van Onana snel openbreken.

De huidige verbintenis van Onana bij Ajax loopt nog tot medio 2021. De clubleiding van de Amsterdammers wil dit contract openbreken en met één jaar verlengen tot medio 2022. Marc Overmars, directeur voetbalzaken in Amsterdam, gaat deze week nog om de tafel met Albert Botines, de belangenbehartiger van Onana. Hij werd eerder al op het trainingscomplex van Barcelona gespot, waar hij over een transfer van zijn cliënt zou hebben gesproken.

Die nadrukkelijke interesse van Barcelona heeft invloed op de onderhandelingen tussen Overmars en Botines. Een eventuele transfer van Onana is hoe dan ook onlosmakelijk verbonden met de toekomst van Cillessen. De huidige tweede doelman van de Catalanen wil graag ergens aan spelen toekomen en de Spaanse topclub is bereid om mee te werken aan een vertrek van de Nederlander, mits het juiste bedrag op tafel komt.

Voorlopig heeft Barcelona nog geen bod binnengekregen voor Cillessen dat aan de verwachtingen voldoet. De afkoopclausule in het contract van de sluitpost bedraagt zestig miljoen euro, maar het is voorlopig niet aannemelijk dat een geïnteresseerde club deze zal activeren. Ajax nam Onana in 2015 over van Barcelona, waar hij vijf jaar in de jeugdopleiding speelde. In dienst van de Amsterdammers kwam de doelman uit Kameroen voorlopig tot 126 officiële wedstrijden.

Jong Oranje sluit trainingsstage af met nipte overwinning op Jong Egypte

Jong Oranje heeft de trainingsstage in Spanje afgesloten met een overwinning op Jong Egypte. De formatie van bondscoach Erwin van de Looi was in de Pinatar Arena in Murcia met 0-1 te sterk voor de leeftijdsgenoten uit Noord-Afrika. Het enige doelpunt van het treffen werd aangetekend door Cody Gakpo, terwijl Egypte het duel door een omvangrijk opstootje besloot met tien man.

In de oefeninterland tegen Jong Egype zette bondscoach Erwin van de Looi elf andere namen op het wedstrijdformulier dan afgelopen zondag, toen er met 0-0 werd gelijkgespeeld tegen de Verenigde Staten. De eerste helft van het treffen met de formatie uit Noord-Afrika, waar Ramadan Sobhi de meest in het oog springende naam was, kende weinig hoogtepunten. Abdou Harroui van Sparta Rotterdam zorgde met een afstandsschot voor het grootste gevaar voor rust.

Jong Oranje kwam vervolgens al vroeg in de tweede helft op voorsprong. Kaj Sierhuis troefde zijn Egyptische opponenten af en verplaatste de bal naar Cody Gakpo, die oog-in-oog met doelman Omar Salah geen fout maakte: 0-1. Een kwartier later raakten de gemoederen verhit door een harde charge van Mohamed Sadek op Tahith Chong. Dani de Wit reageerde en nam het voor de aanvaller van Manchester United op, waarna er een flink opstootje ontstond.

Mahmoud Saber snelde vanaf de reservebank het veld in om De Wit een beuk te geven. Zowel Saber als Sadek ontving van de scheidsrechter een rode kaart, waardoor Egypte de laatste twintig minuten moest vol maken met tien man. Jong Oranje hield de voorsprong vast, maar wist de marge niet verder uit te bouwen. In mei wacht voor de ploeg van Van de Looi nu een oefeninterland tegen Jong Mexico, waarna in september de EK-kwalificatiecyclus begint met een wedstrijd tegen Jong Cyprus.

Matthews sprint naar dagzege in Ronde van CataloniŽ

Michael Matthews heeft Sunweb de eerste zege bezorgt in de WorldTour. De Australische sprinter van Sunweb was de snelste in de tweede etappe van de Ronde van Catalonië in een sprint te snel voor Alejandro Valverde, en Daryl Impey. Thomas de Gendt blijft leider in het algemeen klassement.

De tweede etappe in de Ronde van Catalonië ging van Mataró naar Sant Feliu de Guixols over 166 kilometer. Een etappe die gemaakt was voor de sprinters, die goed een heuvel over gingen. De laatste kilometer liep ook omhoog.

Vanuit de start reden drie renners weg, met daarbij de Nederlander Marco Minnaard. Het peloton deed het rustig aan in de eerste uren van de wedstrijd, waardoor de voorsprong van de kopgroep opliep naar de acht minuten. Met nog zeventig kilometer te gaan kwam er wat meer gang in het peloton en dat zorgde ervoor dat de voorsprong van het drietal snel terugliep.

Het zorgde ervoor dat de kopgroep op de laatste beklimming, 25 kilometer van de streep, terug werd gepakt. Astana verzorgde op de beklimming van de Alt de Romanya het tempo, waardoor de sprinters eraf moesten. Het tempo in het peloton bleef hoog, want op negen kilometer van de streep lag er nog een tussensprint met de nodige bonificatieseconden. Movistar was goed bij de les want Valverde won de sprint goed voor drie seconden. Zijn ploeggenoot Quintana werd daar tweede, goed voor twee seconden en ook Steven Kruijswijk wist daar één seconde te pakken.

In de laatste negen kilometer werd er niet meer aangevallen en moest er gesprint worden voor de dagzege. Daarin was Matthews de snelste, voor wereldkampioen Valverde. De Gendt kwam in dezelfde tijd binnen als de winnaar en behoudt zijn leiderstrui.

Woensdag staat de eerste van de twee bergritten op het programma in de Ronde van Catalonië. Na een vlakke aanloop staan in de laatste zestig kilometer drie bergen op het menu. De eerste twee zijn nog van de eerste categorie, maar de slotklim is er een van de buitencategorie. De klim naar Vallter 2000 (Setcases) is 11,4 kilometer lang aan een gemiddelde van 7,7%.

SteamWorld Quest lanceert 25 april

De nieuwste telg binnen de SteamWorld-franchise, SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech, heeft een release date gekregen. 25 april kunnen gamers aan de slag in de fantasy RPG op Nintendo Switch.

De game is een RPG waarin gebruik wordt gemaakt van kaarten om te vechten, natuurlijk in de bekende stijl van SteamWorld. De game lanceert eerst enkel in de Nintendo eShop voor 24,99 euro. Later komt de game ook naar andere platforms, maar wanneer is nog niet bekend.

Games with Gold voor april bekendgemaakt

Abonnees van Xbox Live kunnen weer uitkijken naar vier nieuwe games. De Games with Gold voor april zijn namelijk aangekondigd.

Vanaf 1 april zijn Technomancer (Xbox One) en Star Wars Battlefront II (Xbox 360) zonder extra kosten te downloaden. Vanaf 16 april kunnen spelers aan de slag met Outcast: Second Contact (Xbox One) en Ghost Recon: Advance Warfighter 2 (Xbox 360).

Remedy laat gameplay van Control zien

Remedy laat in een nieuwe trailer wat gameplay zien van Control. Ze laten meteen weten dat de game vanaf vandaag te preorderen is.

The Oldest House is het hoofdkwartier van het Federal Bureau of Control, een geheime organisatie die overal te vinden is in Amerikaanse overheidsinstanties. Jesse Faden komt op zoek naar antwoorden, net wanneer een buitenaardse kracht, bekend als de Hiss, aanvalt en de voormalige directeur van het Bureau vermoordt.

In een mysterieus ritueel wordt Jesse de nieuwe directeur. Nu heeft ze bovennatuurlijke krachten en een speciaal wapen dat van vorm kan veranderen. Hiermee moet ze het opnemen tegen de Hiss en de controle terug krijgen.

Control komt 27 augustus 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en digitaal op pc.

Politiemol Mehmet A. bijna vier jaar achter tralies

De rechtbank veroordeelt de 22-jarige Mehmet A. uit Tiel voor het schenden van het ambtsgeheim, computervredebreuk en corruptie. Hij krijgt een gevangenisstraf van 45 maanden opgelegd. Daarnaast mag de man 8 jaar lang geen functie bij een overheidsinstantie vervullen. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Hij begon in januari 2017 bij de politie. Hij werkte als aspirant-agent bij het arrestantencomplex in Amsterdam-Zuidoost en op straat. Binnen een jaar na zijn indiensttreding begon hij met het opzoeken van informatie in de politiesystemen over specifieke personen uit het criminele milieu. Deze geheime informatie speelde de man tegen betaling door aan die personen. Hierdoor liep zelfs een lopend politieonderzoek stuk.

Spreekuur
De man deed dit heel vaak en over een periode van bijna een jaar. Hij hield zelfs een soort ‘spreekuur’ waarbij hij met meerdere mensen in zijn auto zat en op afroep informatie opzocht en deelde met die mensen. De man verklaarde dat hij werd bedreigd en dat hij daarom de informatie doorspeelde. Deze verklaring vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Vertrouwen geschaad
De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij ernstig misbruik heeft gemaakt van zijn bijzondere positie als politieagent. Van hem wordt absolute integriteit verwacht. In plaats daarvan heeft de man het in hem gestelde vertrouwen zwaar geschaad en de opsporing van strafbare feiten verstoord. Hij heeft dit alleen gedaan met het doel om geld te verdienen. De man ondermijnde hiermee de rechtstaat. Ook bracht hij ernstige schade toe aan het vertrouwen dat in de politie gesteld moet kunnen worden.

Ontnemingsvordering
De man verdiende geld met het doorspelen van de informatie. De officier van justitie heeft een ontnemingsvordering ingediend. Deze vordering wordt op 16 juli behandeld.

NHL: Lightning slaat hard toe in slotfase tegen Bruins, record in zicht

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning blijven bijzonder lekker bezig in de NHL. In de eigen Amalie Arena leek de ploeg onderuit te gaan tegen de Boston Bruins, maar niks was minder waar: 5-4.

Steven Stamkos was in de eerste periode al goed voor twee treffers, Brad Marchand scoorde tussendoor in de powerplay namens de Bruins. In de tweede periode namen de bezoekers het heft in handen: Charlie Coyle, Brandon Carlo en nog eens Marchand tekenden voor 2-4.

Tampa Bay zou echter niet hét team van het seizoen zijn als ze geen antwoord hadden en dat kwam er dan ook in de derde periode: Stamkos stelde eerst Victor Hedman en vervolgens Nikita Kucherov in staat te scoren, waarna Anthony Cirelli het afmaakte.

Het is alweer de 59e overwinning van het seizoen voor de Lightning, de vierde ploeg ooit die dat haalt. Het record staat op naam van de Detroit Red Wings, die in 1995/96 maar liefst 62 zeges boekten. Dat kan Tampa Bay nog pakken: ze hebben in de komende anderhalve week nog vijf duels voor de boeg. 

Uitslagen NHL maandag
New Jersey Devils - Buffalo Sabres 3-1
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 2-5
Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 7-5
Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 5-4
Minnesota Wild - Nashville Predators 0-1
St. Louis Blues - Vegas Golden Knights 3-1
Winnipeg Jets - Dallas Stars 2-5
Calgary Flames - Los Angeles Kings 0-3
San Jose Sharks - Detroit Red Wings 2-3

Lightning - Bruins (Bron: YouTube)

Bertens sneuvelt na sterke start in Miami

Tennisster Kiki Bertens is in de achtste finales van het sterke WTA-toernooi van Miami gesneuveld. De 27-jarige Nederlandse nummer acht van de wereld ging onderuit tegen de Australische Ashleigh Barty, de mondiale nummer elf.

Bertens begon matig in de eerste game, maar herstelde zich gelijk en trok de eerste set naar zich toe. Vier breakpoints in de tweede set liet ze uit haar handen glippen, waarna Barty op 4-3 toe kon slaan. In set drie liet Bertens zich gelijk al twee keer breken en daarmee was het wel gedaan: 6-4, 3-6, 2-6.

Overigens stijgt Bertens op de wereldranglijst wel naar de zesde plek, haar hoogste klassering ooit. Een vijfde plek is zelfs nog mogelijk, maar dan moet Karolina Pliskova wel verliezen van Yulia Putintseva.

Nintendo wil met twee nieuwe versies van de Switch komen.

De geruchten over een nieuwe versie van de Nintendo Switch zijn er al een tijdje, maar bij The Wall Street Journal denken ze dat er zelfs twee nieuwe versies komen. Nintendo zou met een versie willen komen die beter is dan de huidige. In welke opzichten dit moet zijn is niet bekend, maar deze moet in ieder geval een verbeterde versie worden van het huidige model.

Daarnaast wil Nintendo ook met een goedkopere variant komen. Bij deze zullen dan enkele features niet zijn, maar wat dat allemaal is weet niemand nog. De verwachting is dat Nintendo met meer nieuws tijdens de E3 komt.


MichaŽlla Krajicek zet naakt de bloemetjes buiten

Michaëlla Krajicek staat de laatste tijd meer bekend om haar interessante Instagram-account dan om haar tennisprestaties, maar daar vinden wij weinig mis mee. Ook gisteren verraste de tennisster ons weer met een prachtig kiekje vanaf een dakterras. Blijkbaar kleurt Krajicek graag egaal bruin want ze lijkt poedeltje naakt, op een mooi bosje tulpen na.

Dankzij dit kiekje duiken wederom de geruchten op dat Michaëlla binnen afzienbare tijd in de Playboy te zien zal zijn, ze hintte daar in het verleden zelf al op.

Mocht de Instagram niet goed zichtbaar zijn, klik dan hier.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Pure 🌞 #DutchGirl

Een bericht gedeeld door Michaëlla Krajicek (@misakrajicek) op24 Mrt 2019 om 10:00 (PDT)

Vandaag nieuwe game mode voor Star Wars Battlefront II

Vandaag krijgt Star Wars Battlefront II een nieuwe game mode. De modus Capital Supremacy begint op de grond en vervolgt daarna in de lucht. Mocht je de grond fase gewonnen hebben moet je proberen het moederschip kapot te maken in de lucht fase. Als je verloren hebt moet jij proberen die te verdedigen.

Capital Supremacy biedt een strijd tussen twee teams van 20 spelers, elk aangevuld met 12 AI-troopers. Star Wars Battlefront II is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc

SW B2

De GPS-millenniumbug komt volgende week

Mocht je gebruik maken van ietwat verouderde GPS-navigatie, let dan even op: volgende week in het weekeinde, om precies te zijn in de nacht van 6 op 7 april, is het tijd voor de zogenaamde GPS-omwenteling.

Het is een wat technisch verhaal, waarvan we moeten toegeven dat de precieze details ons even ontgaan, maar het is een beetje vergelijkbaar met de kilometerteller van een oude auto die van 99.999 kilometer op nul springt, maar dan dus in de zogenaamde GPS Week Number Rollover.

De komende 157 jaar zit het allemaal weer snor, de kleinkinderen van de kleinkinderen van onze kleinkinderen mogen zich tegen die tijd weer druk maken om hoe een en ander werkt, als GPS dan nog bestaat natuurlijk.

GPS op smartphones zal in principe niet in de problemen komen. Daar zit software in die vrij modern is en automatisch wordt bijgewerkt, net als het gros van de navigatieapparatuur van de laatste tien jaar.

Als jouw apparaat ouder is doe je er verstandig aan om even bij je fabrikant te informeren, zoals bijvoorbeeld hier op de site van TomTom.

Snel smeltende gletsjer smelt minder snel

Een van de snelst krimpende gletsjers ter wereld, de Jakobshavn-gletsjer in Groenland, heeft de afgelopen twee jaar terrein gewonnen. Verloor de gletsjer rond 2012 nog 40 meter ijs per jaar, daar groeide de ijslaag afgelopen twee jaar weer met ongeveer dezelfde hoeveelheid weer aan. 

Volgens NASA is de gletsjer nog steeds medeverantwoordelijk voor de stijging van de zeespiegel. Dat komt omdat hij meer ijs blijft verliezen aan de oceaan dan dat er bijkomt door de ophoping van sneeuw. 

NASA legt uit dat het zeewater in de buurt van de gletsjer een stuk kouder is dan in de jaren 80. Dat zou het proces van smelten vertragen. De onderzoekers vermoeden dat het koude water het gevolg is van een klimaatpatroon dat 'North Atlantic Oscillation' (NAO) wordt genoemd, waardoor de noordelijke Atlantische Oceaan elke 5 tot 20 jaar langzaam tussen warm en koud wisselt.

Wanneer het klimaatpatroon weer omslaat, zal Jakobshavn hoogstwaarschijnlijk weer sneller gaan smelten verwachten de onderzoekers. 

Lerares (25) stuurt masturbeerfilmpjes naar leerling (15)

Een 25-jarige lerares uit het Texaanse Katy zit in de problemen. Kelsie Rochelle Koepke wordt ervan beschuldigd tietenfoto's en masturbatiefilmpjes van zichzelf verstuurd te hebben naar een 15-jarige leerling op de Paetow High School aldaar.

De lokale politie begon een onderzoek nadat een leerling bij de schoolleiding melding maakte van ongepaste berichten op social media tussen de lerares en de jongen. Koepke wordt ervan verdacht via Snapchat ('Momma K.') contact te hebben gehad met de jongen, inclusief het versturen van de foto's en filmpjes.

Volgens Koepke dacht ze overigens dat ze haar masturbeerfilmpjes naar iemand anders verstuurde. Toen ze ontdekte dat het om een leerling ging wilde ze hem niet verwijderen 'om geen ruzie te beginnen'. De lerares is voorlopig op borg vrij.

Duitse gemeentehuizen ontruimd om dreiging

In verschillende steden in Duitsland zijn de gemeentehuizen vanmorgen ontruimd. Reden hiervoor zijn verschillende dreigmails die vannacht verstuurd zijn. In Augsburg, zijn naast het gemeentehuis, nog drie andere panden van de overheid ontruimd, en is het tramverkeer in het centrum stilgelegd. 

De andere steden die bedreigd werden zijn Rendsburg (Sleeswijk-Holstein), Neunkirchen (Saarland), Kaiserslautern en Göttingen. Ook in Chemnitz is het gemeentehuis ontruimd, maar daarvoor is geen verklaring gegeven. De panden worden minutieus doorzocht door explosievenexperts, bijgestaan door honden. In Göttingen is inmiddels bekendgemaakt dat er niets verdachts is gevonden.

Duitse gemeentehuizen ontruimd om dreiging (Foto ter illustratie: Pixabay)
Duitse gemeentehuizen ontruimd om dreiging (Foto ter illustratie: Pixabay)

Tantratherapeut hoort 3 jaar cel eisen voor seksueel misbruik

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 54-jarige man uit Rhenen die verdacht wordt van het plegen van ontucht. De officier van justitie acht bewezen dat hij in zijn rol als tantratherapeut zes vrouwelijke patiënten heeft misbruikt. Het misbruik zou plaats gevonden hebben in de behandelruimte van de verdachte in Rhenen in de periode tussen 2014 en 2017.

Na een intake met de betreffende patiënten stuurde de verdachte tijdens de behandelingen aan op seks. Onder het mom van therapie verrichtte hij seksuele handelingen bij de vrouwen. In meerdere gevallen was er sprake van penetratie.

Het Openbaar Ministerie verwijt de man ernstig misbruik te hebben gemaakt van zijn positie als behandelaar. De betreffende vrouwen hadden zich juist bij hem gemeld met een hulpvraag en verkeerden in een kwetsbare positie. Hij heeft hun vertrouwen beschaamd door ver over de grenzen van het toelaatbare heen te gaan. Ook voor een tantratherapeut geldt in de visie van het Openbaar Ministerie dat deze geen enkele seksuele handeling mag verrichten tijdens een behandeling. “De vrouwen gingen naar een hulpverlener, een professional, een specialist, maar kwamen er nog erger getraumatiseerd vandaan”, aldus de officier van justitie.

Dat in sommige gevallen aangeefsters ‘het zich lieten gebeuren’, doet niet af aan de strafbaarheid er van. Er was immers geen sprake van een gelijkwaardige relatie. De verdachte manipuleerde zijn kwetsbare slachtoffers door het misbruik te plaatsen in de context van een betaalde behandeling. De patiënten dachten te werken aan hun herstel, maar kwamen bedrogen uit.

Behalve de gevangenisstraf heeft de officier van justitie een contactverbod met alle slachtoffers en een beroepsverbod voor de duur van vier jaar geëist. Namens de zes slachtoffers werden bovendien schadevergoedingen gevraagd variërend van zes- tot negentienduizend euro.

Met een slok op de tuin in

De politie heeft maandagavond het rijbewijs van een 75-jarige man uit Vogelenzang in beslag genomen, wegens het rijden onder invloed van alcohol. Omstreeks 17.30 uur kreeg de politie melding van een ongeval op de Deken Zondaglaan in Vogelenzang. 

Ter plaatse trof de politie een auto aan in de voortuin van een woning. Uit een eerste onderzoek bleek dat de bestuurder van de auto over de Deken Zondaglaan had gereden. Hierbij slingerde hij hevig en had bijna de hele breedte van de rijbaan nodig. Bij een van de stuurbewegingen van de man was hij naast de rijbaan gekomen en via een heg een voortuin ingereden.

De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies maar liefst 905 ug/l. Dat is ruim vier maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Begrotingsoverschot hoger dan geraamd in miljoenennota

De overheid behaalde in 2018 een overschot op de begroting van ruim 11 miljard euro. Dit komt overeen met 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De overheidsschuld daalde, net als de laatste jaren, en wel naar 52,4 procent van het bbp eind 2018. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën.

Het overheidssaldo en de overheidsschuld zijn de belangrijkste indicatoren voor de toestand van de overheidsfinanciën. De Europese normen hiervoor zijn een maximaal tekort van 3 procent en een maximale schuld van 60 procent van het bbp.

Vanaf 2013 zit Nederland onder de tekortnorm. De Nederlandse overheid behaalde over 2018 voor het tweede jaar op rij een overschot. In de Miljoenennota 2019 ging het ministerie van Financiën over het jaar 2018 uit van een overschot van 0,8 procent bbp. Het gerealiseerde overschot van 1,5 procent bbp ligt een stuk hoger.

De schuld is in 2017 onder de Europese bovengrens gekomen. Na een top van 67,9 procent in 2014 staat de schuldquote eind 2018 op 52,4 procent. De schuld bedroeg ruim 405 miljard euro, oftewel ruim 23.000 euro per inwoner.

Collectievelastendruk naar hoogtepunt
De overheidsinkomsten stegen met 4,7 procent tot 337 miljard euro. Dit kwam vooral door de toename van belastingen en wettelijke premies die het overgrote deel van de inkomsten uitmaken. Doordat de opbrengsten uit belastingen en wettelijke premies meer toenamen dan het bbp, steeg de collectievelastendruk tot 38,4 procent van het bbp. De collectievelastendruk was sinds het begin van de huidige meetmethode in 1995 niet eerder zo hoog.

De toename van de belastingen en premies in 2018 met 14 miljard euro kwam voor een groot deel door de btw, de vennootschapsbelasting en de loon-en inkomstenheffing. Relatief sterk, elk met meer dan 10 procent, stegen de opbrengsten uit de dividendbelasting, de opslag op de energierekening, de overdrachtsbelasting, de accijnzen op tabak, de belasting van personenauto en motorrijtuigen (BPM) en de kansspelbelasting. Dit kwam onder meer door aangepaste tarieven.

ING schikte met het Openbaar Ministerie, wat 0,8 miljard euro bijdroeg aan de toename van de inkomsten. De afbouw van de winning van aardgas leidde tot 0,7 miljard euro lagere opbrengsten aan inkomen uit minerale reserves.

Uitgaven sterk toegenomen
De overheidsuitgaven namen in 2018 met 4,1 procent toe tot 326 miljard euro. Sinds 2010 bleven de overheidsuitgaven lange tijd stabiel. In 2017 begonnen de uitgaven zichtbaar te stijgen. De toename was toen bijna 5 miljard euro. In 2018 was de stijging met bijna 13 miljard euro aanzienlijk hoger. In het afgelopen jaar gaf de overheid vooral meer uit aan loonkosten en zorg, beide ruim 2 miljard euro. Ook moest de overheid 1,5 miljard euro meer aan de Europese Unie afdragen en betaalde het meer aan internationale samenwerking, zoals voor de wederopbouw van Sint Maarten. De rentelasten namen aan de andere kant verder af, evenals bijstands- en werkloosheidsuitkeringen.

Tekorten gemeenten en provincies
Waar de centrale overheid en sociale zekerheidsfondsen een overschot optekenden, liet de lokale overheid rode cijfers zien. Het tekort van de lokale overheid bedroeg 0,7 miljard euro, iets hoger dan in 2017. Met name gemeenten en provincies gaven meer uit dan ze binnenkregen.

Schuld extra verlaagd door opbrengsten derivaten
Het positieve saldo van inkomsten en uitgaven verlaagde de overheidsschuld in 2018 met 11 miljard euro. Ook de opbrengsten uit rentederivaten van bijna 5 miljard euro, die niet meetellen in de inkomsten, verlaagden de schuld. De rentederivaten dragen al enkele jaren bij aan de schuldafname. Dit komt vooral door voortijdige afwikkeling van derivatencontracten door het ministerie van Financiën. De schuld kan ook nog door andere oorzaken veranderen, zoals door verkoop van aandelen. Deze effecten waren in 2018 klein. De totale schuldafname in 2018 bedroeg zo ruim 14 miljard euro.

Als de kogel weer eens van links komt...

"Weten we dat de overheid er alles aan gedaan heeft om ze vrij te laten opereren". Dat twitterde Joost Niemoller gisteren naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het beeld dat naar voren komt is dat extreemlinkse gekkies gewoon straffeloos hun gang kunnen gaan. 

Uit het onderzoek blijkt dat extreemlinkse groepen vrijwel niet vervolgd worden voor vernielingen, geweld of het saboteren van bedrijven. Ook blijken er nauwelijks politiedossiers te worden gevormd van de leiders van deze groepen. Ook wordt informatie van de AIVD niet gedeeld met de politie omdat de extremisten dan te weten zouden kunnen komen dat ze in het vizier zijn. 

Het onderzoek schetst een probleem waarbij het gebrek aan strafzaken na extreemlinkse 'incidenten' zou duiden dat deze daders gewoon straffeloos hun gang kunnen gaan. De redenen zijn vrij opmerkelijk te noemen. Zo ontbreekt er regelmatig een duidelijk daderspoor, maar opmerkelijker is te noemen dat de overheid soms adviseert om incidenten onder de pet te houden omdat slachtoffers niet gebaat zouden zijn bij publiciteit. 

Het onderzoek wijst verder uit dat er zo'n 27 extremistische groeperingen actief zijn die vooral bezig zijn met zaken als racisme, asiel, migratie en milieu. Daarbij worden regelmatig de grenzen van de wet overschreven. 

Ronaldo maakt zich geen zorgen: "Tegen Ajax ben ik er weer bij"

Sommige Ajax-supporters haalden voorzichtig opgelucht adem toen Cristiano Ronaldo tijdens de EK kwalificatie wedstrijd tussen Portugal en Servië geblesseerd uitviel, maar de Portugees laat weten dat hij gewoon van de partij zal zijn in de kwartfinale van de Champions League.

Op 10 en 16 april nemen Ajax en Juventus het tegen elkaar op en Ronaldo denkt daar gewoon bij te zijn. "Ik maak me hier geen zorgen over", zo liet hij weten aan de Portugese sportkrant A Bola. "Ik ken mijn lichaam en iedereen overkomt wel eens wat. Ik weet dat het me gaat lukken om over twee weken weer terug te zijn."

De hamstringblessure waarmee Ronaldo uitviel zorgt er meestal voor dat spelers wat langer uit de roulatie zijn maar bij de Portugees lijkt het dus toch mee te vallen. "Ik ben kalm, want ik weet dat ik zonder problemen binnen één tot twee weken weer fit ben", aldus Ronaldo.

Ronaldo maakt zich geen zorgen: "Tegen Ajax ben ik er weer bij" (Pro Shots / SIPA USA)
Ronaldo maakt zich geen zorgen: "Tegen Ajax ben ik er weer bij" (Pro Shots / SIPA USA)

13-jarige opgepakt om taseren leeftijdsgenootje

De politie in Delft heeft gisteren een 13-jarige knul opgepakt nadat hij een leeftijdsgenootje bestookt had met een stroomstootwapen. Bij zijn aanhouding had hij de taser nog bij zich.

Het is niet duidelijk of hij zijn slachtoffer wilde plagen of opzettelijk pijn wilde doen. De jongen mag zich bij justitie verantwoorden voor zijn daden. Dat zal gebeuren tijdens een zogenoemde TRIP-zitting

13-jarige opgepakt om taseren leeftijdsgenootje (Foto: Politie Delft)
13-jarige opgepakt om taseren leeftijdsgenootje (Foto: Politie Delft)

Man wil naakt vliegtuig in, want aerodynamischer

Op vliegveld Domodedovo in Moskou heeft een man geprobeerd naakt een vlucht naar  de Krim te betreden. Dat deed hij niet omdat hij gek was, maar zoals een ieder zal snappen deed hij het uit aerodynamische overwegingen. 

De man passeerde de controles van Ural Airlines, trok vervolgens al zijn kleren uit en rende richting het vliegtuig. Volgens ooggetuigen was zijn motief duidelijk en riep hij dat kleren hem minder aerodynamisch maken. Nou zit daar wel een kern van waarheid in, afhankelijk van de kleding, maar als je in een vliegtuig zit maakt het toch wat minder verschil, zo blijkt uit uitgebreid natuurkundig onderzoek. 

Vliegveldpersoneel kon de man ondanks zijn perfecte stroomlijn op tijd tegenhouden, waarna de politie het overnam en hem naar een ziekenhuis stuurde. Hij zou niet dronken zijn geweest, maar heeft mogelijk wel een opfriscursus in de fysica nodig.

Alanis (44) in verwachting van derde kind

Alanis Morisette is in verwachting van haar derde kind. Ze kondigde het heugelijke nieuws aan op Instagram. De 44-jarige zangeres heeft al een zoon van acht en een dochter van twee jaar. Dat u het even weet. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

so much NEWness... ❤️❤️❤️❤️🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Een bericht gedeeld door Alanis Morissette (@alanis) op25 Mrt 2019 om 11:16 (PDT)

Square Enix brengt Episode Ardyn voor FFXV uit

Square Enix heeft de launchtrailer van de uitbreiding Episode Ardyn voor Final Fantasy XV online gezet. De DLC komt vandaag uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

De uitbreiding speelt zich 35 jaar voor de gebeurtenissen van Final Fantasy XV af. Verstael Besithia, een onderzoeker behorend tot het rijk van Niflheim, geeft Ardyn Lucis Caelum zijn vrijheid terug na zo'n 2000 jaar gevangenisstraf. Ardyn ontdekt een zekere waarheid en besluit wraak te nemen op het koninkrijk Lucis.

Vandaag gaat Square Enix de laatste 'Active Time Report'-stream houden waarin we het laatste nieuws over Final Fantasy XV gaan horen. Of dat bij een bedankje en een terugblik blijft, of dat we nog een uitbreiding of ultieme Definite Edition wordt aangekondigd is even afwachten.

27 maanden cel voor wapen- en munitiebezit

De rechtbank Den Haag heeft gisteren een 29-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het in bezit hebben van een automatisch wapen, meerdere pistolen en munitie. De politie trof, na een melding van de ouders van verdachte, een Micro Uzi, vijf pistolen en 151 kogelpatronen in zijn woning. De rechtbank legt de man ook een proeftijd op van twee jaar en reclasseringstoezicht.

Verdachte ontkent op de hoogte te zijn geweest van de wapens in de berging van zijn woning. Volgens hem is het mogelijk dat visite de wapens in zijn woning heeft achtergelaten. De rechtbank stelt dat verdachte als enige bewoner van een woning, geacht wordt bekend te zijn met de spullen die zich in de woning en berging bevinden.

In het geval dat een verdachte aangeeft niet geweten te hebben dat er bepaalde spullen in zijn woning lagen, wordt van hem een redelijke verklaring verwacht. Die redelijke verklaring heeft hij niet gegeven. De rechtbank vindt het hoogst ongeloofwaardig dat visite de wapens bij hem zouden hebben achtergelaten, zonder deze later te komen ophalen.

Rutte brengt bezoek aan Groningen

Minister-president Rutte brengt vandaag een bezoek aan de provincie Groningen. Het bezoek staat in het teken van de afhandeling van de aardbevingsschades en de duurzame energietransitie in de regio.

De minister-president zal onder meer meelopen met een schade-expert, die bij mensen thuis bevingsschade aan hun woning opneemt. Ook staat er een ontmoeting met de Commissaris van de Koning op de agenda. Verder bezoekt de minister-president havenbedrijf Groningen Seaports, de proeffabriek van chemisch technologiebedrijf Avantium en afvalverwerkingsbedrijf EEW Energy from Waste, dat groene stroom levert aan het chemiepark.

Zomaar een mooi plaatje van Groningen (Foto ter illustratie: Pixabay)
Zomaar een mooi plaatje van Groningen (Foto ter illustratie: Pixabay)

Devolver Digital brengt Observation in mei uit

De science-fiction thriller Observation die vorig jaar oktober door Devolver Digital is aangekondigd komt 21 mei uit op PlayStation 4 en pc.

Observation is een sci-fi thriller waarin we leren wat er met Dr. Emma Fisher, en de bemanning van haar missie, gebeurd is. Dat zien we door de lens van de kunstmatige intelligentie S.A.M. Spelers nemen de rol van S.A.M. door de besturingssystemen, camera's en gereedschappen van het station te gebruiken om Emma te helpen ontdekken wat er gebeurt met het ruimtestation, de verdwenen bemanning en S.A.M. zelf.

Softwarefout HSL-locomotieven opgelost

De fout in de software van de TRAXX-locomotieven die op de Hogesnelheidslijn (HSL) rijden is verholpen. Technici van NS hebben daar samen met leverancier Bombardier met man en macht aan gewerkt. De afgelopen weken steeg de punctualiteit op de HSL tot boven de 84%, het hoogste niveau in ruim een half jaar.

De oplossing van de softwarefout is in hoog tempo doorgevoerd. Hiervoor is intensief samengewerkt met leverancier Bombardier, spoorbeheerder ProRail en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die toeziet op de veiligheid. Alle locomotieven van binnenlandse treinen zijn inmiddels van de update voorzien. Softwarestoringen hebben zich niet meer voorgedaan. De locomotieven van de Intercity Brussel volgen binnen enkele weken. Vanwege toelating van de software in België duurt dat iets langer.

Marjan Rintel, in de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de treindienst: “De HSL is de snelst groeiende spoorverbinding van Nederland en zeer belangrijk voor onze reizigers, binnen Nederland en internationaal. Ik ben opgelucht dat deze softwarefout is verholpen en dat de betrouwbaarheid voor reizigers weer toeneemt.”

Verscherpte maatregelen
Om zoveel mogelijk treinen op de HSL op tijd te laten vertrekken en aankomen, werken NS en ProRail al langer intensief samen in een speciaal Verbeterprogramma HSL. Vanwege de softwareproblemen nam NS nog aanvullende maatregelen om storingen sneller op te lossen, de strandingsduur te beperken en de dienstregeling sneller te hervatten. Zo is er een gespecialiseerde helpdesk, zijn er extra trainingen voor machinisten in de simulator en staan er extra NS-medewerkers klaar om problemen op te vangen. Deze verscherpte maatregelen blijven van kracht.

Echte oorzaken aanpakken
Marjan Rintel: “Recent ging het veel over onze machinisten. Dat zijn goede machinisten, die goed zijn opgeleid voor de complexe HSL. Ik ben trots op de mannen en vrouwen die elke dag hun uiterste best doen voor onze reizigers. Iedere kans om ze beter te ondersteunen, grijpen we aan. Maar we moeten oppassen dat we van de technische problemen op de HSL, niet het probleem van onze mensen maken. Voor een echte oplossing op lange termijn, moeten we de echte oorzaken aanpakken.”

Noodzakelijke verbeteringen
De door NS bestelde Intercity Nieuwe Generatie zal vanaf dienstregeling 2021 stapsgewijs leiden tot een betere dienstverlening op de HSL. Deze nieuwe treinen zijn speciaal voor gebruik op de HSL ontworpen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiernaast 60 miljoen beschikbaar gesteld om de infrastructuur van de HSL te verbeteren.

NS en ProRail hebben in de langetermijnvisie HSL-Zuid een serie maatregelen uitgewerkt om de infrastructuur op de HSL zodanig te verbeteren, dat hetzelfde niveau wordt bereikt als op het hoofdrailnet. Alleen door het oplossen van ontwerpfouten aan de HSL-spoorbaan en door het moderniseren van de spoorbeveiliging, kan met nieuwe treinen dezelfde betrouwbaarheid als op het reguliere spoor worden verwacht.

Keselowski oppermachtig in NASCAR-race Martinsville

Op de kleine Martinsville Speedway heeft Brad Keselowski zijn tweede overwinning van het jaar in de NASCAR Cup Series geboekt. In een race waarin de verschillen klein waren was hij toch oppermachtig en dus was hij de verdiende winnaar.

Joey Logano begon vanaf poleposition, naast Aric Almirola en voor Keselowski en Denny Hamlin. Keselowski pakte met een staaltje 'bump-and-run' al snel de leiding over en die hield hij ook vast. Een caution wegens een klapband - en daaropvolgend contact met de muur - van Michael McDowell gooide geen roet in het eten, dus Keselowski won de eerste stage, voor Chase Elliott, Almirola en Hamlin.

Stage twee begon met wederom Keselowski op kop en Elliott naast hem. Al na een ronde of twee werd de gele vlag echter weer gezwaaid, want in een van de bochten lag olie én troep: een as uit de auto van Ross Chastain, een van de wat mindere goden in het veld. Nadat de boel was opgeruimd kon men dan echt weer verder, met Keselowski dus op kop. Zo bleef het tot het einde van de stage, met Blaney op de tweede plek.

McDowell raakte de muur (Bron: YouTube)

Ook bij de volgende herstart lag Keselowski weer op kop, weer gevolgd door Blaney. William Byron kwam na enkele tientallen ronde licht in de problemen, wat een caution veroorzaakte. Bij de herstart pakte dit keer Elliott eens de leiding, wel met de tot dusver dominante Keselowski achter zich. Door een probleem van Matt Tiftt kwam er weer wat rommel op de baan, wat voor een nieuwe caution zorgde met dik 125 ronden te gaan.

Nagenoeg iedereen kwam naar binnen voor wat in principe de laatste pitstop zou zijn en daarbij nam Keselowski de leiding weer over, voor Elliott en Kyle Busch. Een probleem voor Chastain, die op de baan stil kwam te staan, gooide er weer een neutralisatie in en dus kwam iedereen met 50 ronden te gaan weer naar binnen voor nog wat versere banden.

Keselowski had wederom de leiding in handen bij de herstart, met zoals al heel lang Elliott, Busch en Blaney achter zich aan. Ondanks wat wanhoopspogingen van Elliott lukte het hem niet meer om Keselowski serieus te bedreigen, waardoor de nummer 2 dik- en dikverdiend - hij reed maar liefst 445 van de 500 ronden op kop - de overwinning pakte, voor Elliott, Busch en Blaney.

Keselowski pakt de winst (Bron: YouTube)

Plan om gesloten jeugdzorg te verbeteren gepresenteerd

De best passende zorg voor de kwetsbare jongeren. Dat is het doel van het gezamenlijk actieplan dat de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) en het ministerie van VWS gisteren presenteerden. In het plan staan maatregelen om de huidige JeugdzorgPlus (gesloten jeugdhulp) te verbeteren. Zo moeten gedwongen afzonderingen tot het verleden behoren, het aantal suïcides omlaag en moeten het aantal gesloten plaatsingen en onnodige doorplaatsingen worden verminderd. Dat wordt gerealiseerd door betere ondersteuning thuis, betere ambulante zorg en door nieuw te ontwikkelen beter passend zorgaanbod. Het plan is gemaakt door en voor de brede jeugdsector.

Lees ook: 'Zorgen om vrijheidsmaatregelen in jeugdzorginstellingen'

Doel
Alle partijen willen dat “kwetsbare jeugdigen, die opgroeien in een gezinssituatie met (mogelijk) kwetsbare ouders, eerder, sneller en beter passende hulp kunnen krijgen”. Dat vraagt deels om nieuwe maatregelen, maar deels ook om versnelling van projecten die al in uitvoering zijn, zodat – “samen met ouders - tijdig geïnvesteerd wordt in een omgeving die liefdevol, stabiel en veilig is en perspectief biedt op een gezonde ontwikkeling, zo thuis mogelijk”.

Scholing professionals
Zo gaan alle betrokken instellingen hun professionals scholen in suïcidepreventie en toerusten voor situaties waarin gedwongen afzonderingen niet meer zijn toegestaan. Dat moet op korte termijn leiden tot een verbeterde JeugdzorgPlus waarin minder suïcides voorkomen en het aantal gedwongen afzonderingen teruggedrongen wordt tot nul.

Beter passend woon- en zorgaanbod
Uiteindelijk willen partijen voorkomen dat jongeren in de gesloten jeugdhulp terechtkomen. Dat stelt stevige eisen aan de hele jeugdketen. Zo moet de kennis in het zogeheten ‘voorveld’, zoals wijkteams en ambulante jeugdhulp, worden verbeterd. Ook is het nodig nieuw beter passend woon- en zorgaanbod te ontwikkelen. Dat vraagt om (meer) samenwerking, o.a. tussen de JeugdzorgPlus en de jeugd-ggz, om investeringen in vakmanschap en in vastgoed, maar ook om rust en ruimte voor de sector. De randvoorwaarden daarvoor worden nader ingevuld door Rijk, gemeenten en instellingen.

Breed gedragen
Het plan is geschreven door gedragswetenschappers, kinder- en jeugdpsychiaters en andere deskundigen uit de branches Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, VGN en VOBC (samen in de BGZJ) en het ministerie van VWS. Aan het plan werkten verschillende partijen mee die ook medeverantwoordelijkheid voelen voor de uitvoering: VNG, Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd, het Nederlands Jeugdinstituut, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de beroepsverenigingen BPSW, NVvP, NIP en NVO. Daarnaast is gesproken met een groot aantal (ervarings)deskundigen die ook betrokken worden bij de uitvoering. Het plan kent een looptijd van drie jaar en wordt tussentijds geëvalueerd.

Plan om gesloten jeugdzorg te verbeteren gepresenteerd (Foto ter illustratie: Pixabay)
Plan om gesloten jeugdzorg te verbeteren gepresenteerd (Foto ter illustratie: Pixabay)

Nederland onder 20 wint Elite League

Het Nederlands elftal tot 20 jaar heeft de tweede editie van de Elite League gepakt. In de zevende en laatste wedstrijd in de groep van acht landen won Nederland in en van Tsjechië: 0-2, waardoor Oranje niet meer te achterhalen is.

Nederland begon lekker aan de wedstrijd en al na twaalf minuten tekende Leeds-huurling Jay-Roy Grot van VVV-Venlo voor de 0-1. Een paar minuten later was het alweer raak, dit keer dankzij Feyenoorder Dylan Vente.

Daar bleef het ook bij en dus is Nederland met zeventien punten niet meer in te halen voor Portugal en Duitsland, die dinsdag nog in actie komen, maar op slechts elf punten staan.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden na woeidag

Gegroet!

Dat was gisteren wel weer een woeidag. De hele dag kwamen er flinke windstoten voor, en langs de kust stond even een stormachtige noordwestenwind. Verder vielen er in het noorden en oosten een aantal buien. Soms kwam daarbij hagel voor en ook een enkele donderklap is gerapporteerd. Elders in den lande bleef het meestal droog. In de loop van de middag werd het overal droog. Hier en daar brak de zon even door, maar door die wind was het niet echt prettig buiten. Aan het einde van de dag nam de wind in kracht af.

Afgelopen nacht hadden we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De wind nam steeds verder af.

Vandaag zien we dan dat er vrij veel wolkenvelden zijn waaruit in het binnenland wat lichte regen of motregen kan vallen. Dus eigenlijk een beetje een saai weerbeeld. Later op de dag kan het dan van het westen uit wat opklaren. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, maar neemt in de loop van de dag weer af. Het wordt hierbij rond de 10 graden.

Ook de komende dagen gebeurt er niet zoveel op weergebied. Wolkenvelden, af en toe zon en rond de 11 graden. Aan het einde van de week wordt het tijdelijk wat zachter, vóórdat er een heuze koudebel op ons afkomt.... daarover eind van de week meer.

Lenteweer is voorlopig niet zichtbaar op de kaarten.

Fijne avond!

Japanse Kers (Foto: Interpretatie)
De Japanse Kers in bloei in Haarlem. (volgende keer koffie ) Foto: Interpretatie.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NBA: Nurkic leidt Trail Blazers in thriller naar play-offs en breekt been

De basketballers van de Portland Trail Blazers staan als achtste ploeg in de play-offs van de NBA, waarmee de helft van het aantal beschikbare tickets is vergeven. De ploeg won thuis na dubbele overtime van de Brooklyn Nets (148-144), maar de vreugde was na afloop niet al te groot.

Het werd een ware thriller in het Moda Center, waar de Nets in het vierde kwart even een klein gaatje konden slaan, maar dat hielden ze niet vol. In overtime viel geen beslissing en dus moest een tweede verlenging gespeeld worden. Halverwege die tweede verlenging ging het helemaal fout voor Jusuf Nurkic, de jonge Bosniër die met 32 punten en 16 rebounds de sterren van de hemel speelde.

Bij een poging een rebound weg te pakken kwam Nurkic verkeerd terecht, waarbij zijn linkeronderbeen het begaf. Niemand leek de ernst door te hebben, een scheidsrechter die over zijn been stapte tikte er zelfs - naar we aannemen per ongeluk - nog even tegenaan. Al vrij snel bleek dat het toch foute boel was voor Nurkic, die de nodige medische hulp kreeg en uiteraard zijn seizoen tot een einde zag komen.

De Blazers hadden op dat moment twee punten voorsprong en hielden het hoofd na de blessure van hun teamgenoot nog koel genoeg om het af te maken en zich definitief voor de play-offs te plaatsen, waar de Nets overigens ook nog een goede kans op hebben.

Uitslagen NBA maandag
Orlando Magic - Philadelphia 76ers 119-98
Memphis Grizzlies - Oklahoma City Thunder 115-103
Utah Jazz - Phoenix Suns 125-92
Portland Trail Blazers - Brooklyn Nets 148-144 2OT

Nurkic breekt zijn been (Bron: YouTube)

Foutje: man ten onrechte besneden in Engels ziekenhuis

Knap lullig nieuws uit een ziekenhuis in het Engelse Leicester. Daar blijkt dat een man per ongeluk besneden is. Hij had een cystoscopie moeten krijgen, waarbij men met een dunne camera via de plasbuis in de blaas kijkt, ook niet prettig, maar dat liep even anders. Foutje, moet kunnen.

Een onderzoeksgroep maakte een rapport met zogenaamde 'nooit-incidenten', zo genoemd omdat ze grotendeels te voorkomen zijn en nooit mogen gebeuren. Hoe men er precies bij is gekomen om een stukje van meneer z'n jongeheer te halen werd niet in het rapport gezet, wel is duidelijk dat hij toestemming had gegeven voor de cystoscopie en dat 'niet leren van een eerder incident' een factor was. Mocht je dus ooit voor een gebroken teen of iets naar een arts in Leicester gaan, geef dan even duidelijk aan dat je géén besnijdenis wilt.

Overigens werden er in totaal acht 'nooit-incidenten' gemeld. Zo werd een wattenstaafje achtergelaten in de neusholtes van een kind, kreeg een persoon een operatie die bedoeld was voor iemand met dezelfde naam en kreeg iemand aan de verkeerde kant een heupprothese.

Nederland tegen nieuwe regels export-ww

De Europese Commissie is van plan om de Europese regelgeving rond de sociale zekerheid zo aan te passen dat het makkelijker wordt om in een ander land te werken. Dit is ook in Nederlands belang. Maar het kabinet stelt vast dat de voorgestelde regelgeving onderdelen bevat waar Nederland grote bezwaren tegen heeft. Zo vindt het kabinet de periode te lang dat een werknemer een Nederlandse ww-uitkering naar een andere lidstaat mag meenemen. Nederland stemt daarom tegen het pakket. Dat staat in een brief die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om makkelijker in verschillende Europese landen te kunnen werken, is het belangrijk dat ook de regels rond de sociale zekerheid gecoördineerd worden. Zeker nu er een krappe arbeidsmarkt is, is het voor Nederland gunstig als mensen uit andere lidstaten hier aan de slag zijn.

Vanaf 2016 is er onderhandeld over deze nieuwe regels. Nederland heeft daarbij steeds aangegeven dat regelgeving recht moet doen aan de manier waarop wij ons vangnet voor werkloosheid hebben ingericht. De ww is er immers op gericht dat mensen zo snel mogelijk weer aan de slag gaan.

Het kabinet stelt vast dat in de wetgeving die er nu lijkt te komen, de prikkels om te gaan werken onvoldoende uit de verf komen. Zo is het straks mogelijk om met een Nederlandse ww-uitkering langer werk te zoeken in een andere lidstaat dan in de huidige richtlijn. In een aantal lidstaten ligt het gemiddelde salaris lager zodat het minder aantrekkelijker is werk te accepteren.

De afgelopen maanden heeft Nederland met andere, gelijkgezinde landen geprobeerd wijzigingen in de voorstellen te krijgen. Het is gelukt om een wachttijd voor het verkrijgen van een Nederlandse ww-uitkering in de regelgeving op te nemen. Maar helaas zijn de verruimde mogelijkheden om ww te exporteren onderdeel gebleven van de nieuwe richtlijn.

Nederland zal bezwaar blijven aantekenen tot de besluitvorming is afgerond.

Minister Koolmees werkt uiteraard samen met andere landen waar de ww naar geëxporteerd wordt. Zo voert Nederland gesprekken met Polen om de kans op werkhervatting daar te vergroten.

D66 wil 'alle Duitsers zijn homo'-leuzen in het stadion verbieden

D66 vindt dat voetbal een stuk LHBTI-vriendelijker kan. Het zou klaar moeten zijn met muzikale spreekkoren die ongemoeid 'alle Duitsers zijn homo' scanderen, aldus raadslid Jan-Bert Vroege.

'Homo' wordt volgens de partij nog structureel als scheldwoord gebruikt in de kleedkamer en op het veld. Vroege: "Dat niemand optreedt tegen deze muzikaal ondersteunde spreekkoren is bizar als je er over nadenkt." De D66'er wil discriminatie rondom voetbalwedstrijden 'hard bestrijden'. 

De partij heeft enkele maatregelen voorgesteld om de sport inclusiever te maken. Zo moet er overleg komen met de organisatie van grote voetbalwedstrijden over het bestraffen van homofobe spreekkoren. Daarnaast wil de partij tijdens het EK in 2020 aandacht voor de LHBT+ gemeenschap zien in de fanzones. "Het is een voetbalfeest voor heel voetbalminnend Nederland. Daar hoort geen discriminatie en homohaat bij."

#SorryJohan
Voetbal en de homogemeenschap hebben een ongemakkelijke verhouding met elkaar, zoals ook vorig jaar duidelijk werd. De jonge voetbalsupporter Bowi Jong stelde toen een soortgelijke eis aan de KNVB: meer regulering van de soms kwetsende spreekkoren. 

Johan Derksen, presentator van voetbalprogramma Veronica Inside, merkte toen op dat het "heus niet zo moeilijk was om uit de kast te komen". Dit zorgde voor een landelijke storm op social media om vervelende ervaringen te delen onder de hashtag #SorryJohan.

Drammend links 2

Het linkse Nederland is de weg kwijt en vervalt weer in oude demonische en demoniserende begrippen die tot de dood van ‘een fascist ‘ moeten leiden. Nu is Thierry Baudet het rechtse haasje waar de linkse en dodelijke kogels hem om de oren vliegen. Ze willen hem niet voor Kerstmis op de dis, maar nog voor het zomerreces op de dodenmenukaart hebben. Ze willen een hazenstoofpotje maken dat naar links smaakt en dus altijd naar meer.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.