FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 maart 2019

Nederlandse YouTube-awards weer vet superchill

Zaterdagmiddag werd alweer de derde editie van de VEED-awards, de Oscars voor Nederlands YouTubers, georganiseerd door en voor Nederlandse YouTubers. In totaal kwamen 756.959 stemmen binnen die mochten bepalen wie met de prestigieuze prijzen aan de haal gingen.

Het jeugdige aanwezige publiek kon zich vergapen aan de levensechte creaties Dionne, Joost en Kalvijn, terwijl in Afas Live de awards werden uitgereikt aan de winnaars die meer oog hadden voor hun live-streamende selfiecamera dan voor het aanwezige publiek.

Ouders mochten naar binnen, maar werden op de site van VEED gelukkig aangeraden om hun kroost dan toch maar liever in Grolsch Cine Café of Restaurant JinSo op te wachten.

Deze editie werd niet meer door de Surinaams-Nederlandse Délano Holwijn gepresenteerd, zoals bij alle voorgaande edities, maar waarschijnlijk is hij inmiddels al vergane glorie voor alle kijkertjes. Dit jaar werden de nóg oudere 3FM-dj Barend van Deelen en Quinty Misiedjan, natuurlijk beter bekend als Quinsding, uitgenodigd om boven het gegil uit te komen en de avond aan elkaar te praten.

VEED is ooit bedacht om traditionele media te laten zien dat YouTube een serieus medium is. Met tips als hoe te leven als Famke Louise, hoe je elkaars huis kan inrichten met behulp van Marktplaats, hoe je selfies van chicks kan nadoen en natuurlijk het hilarische elkaars Whatsapp berichten voorlezen en Snapchats van andere YouTubers nadoen zouden de kanalen een serieuze bedreiging moeten zijn voor de dode-bomen-media als bijvoorbeeld NRC en Volkskrant.

(Haha, nee da's niet dezelfde doelgroep natuurlijk dat weet ik ook wel...zucht. FS)

Alle winnaars van 2019

Beste YouTube kanaal: StukTV
Beste Mannelijke YouTuber: Don (Gamemeneer)
Beste Vrouwelijke YouTuber: Marije Zuurveld
Beste Vlogger: Jeremy Frieser
Beste Nieuwkomer: Bankzitters
Beste Muziek YouTuber: StukTV
Beste Gaming YouTuber: Don (Gamemeneer)
Beste Comedy YouTuber: Jeremy Frieser
Beste Beauty YouTuber: Marije Zuurveld
Beste Troll: firefly3
Beste YouTube Video: Kalvijn, NEE
Beste YouTube Serie: StukTV Jachtseizoen
Beste Twitcher: Lekker Spelen
Beste Instagrammer: Stefan De Vries
AD x VEED Journalistieke Aanmoedigingsprijs: CONVO Talkshow


Zij konden helaas zaterdag niet (Bron: Youtube)

Enorme rechtszaak tegen pijnstillerfamilie VS

In de VS zijn acht leden van de familie Sackler aangeklaagd door honderden steden, staten en andere partijen. Ze hebben grof geld verdiend aan de verslavende zware pijnstiller OxyContin. Hun bedrijf bracht het middel met agressieve verkoopcampagnes via huisartsen aan de man, zonder de risico's te noemen. In de VS sterven jaarlijks 70.000 mensen aan een overdosis, het gros door dergelijke opioïden. In Nederland nam het gebruik ervan de laatste jaren toe en ze worden door bijna een half miljoen mensen geslikt.

De Sacklers worden verantwoordelijk gehouden voor de Amerikaanse opioïdencrisis, maar hun bedrijf Purdue Pharma wijst de beschuldiging van de hand. Een "complexe nationale gezondheidscrisis" zou niet aan één farmaceutisch bedrijf zijn toe te schrijven.

Maar in 2007 gaf het bedrijf wel toe dat risico's waren verzwegen toen er op medici gerichte reclame voor het middel werd gemaakt. Toen moest er een boete van 600 miljoen euro worden opgehoest. Ook degenen die het voorschreven zouden eraan hebben verdiend, aldus de NOS.

Buiten de waarde van Purdue Pharma gerekend hebben de Sacklers volgens Bloomberg een vermogen hebben van zo'n dertien miljard dollar. Er wordt gespeculeerd dat het bedrijf zelf niet genoeg geld heeft om eventuele schikkingen te betalen. Tegen het bedrijf lopen naast die tegen de acht familieleden overigens ook verschillende rechtszaken.

In Nederland zouden artsen zich de laatste jaren beter bewust zijn geworden van de risico's van opioïden, en zouden dergelijke pijnstillers inmiddels met terughoudendheid worden voorgeschreven. Het afgelopen decennium vervijfvoudigde hier het gebruik. In diezelfde periode verdienden de aangeklaagde Sacklers circa vier miljard dollar aan OxyContin.

FOK! sportfoto-onderschrift week 12

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AmenhotepIV met het volgende onderschrift: "Ook Qi Shi Li steunt zit-actie voor Also-von-Oder."

De opgave van deze week:

Waar hebben Max Verstappen en Lewis Hamilton het over? (Pro Shots / Action Images)
Waar hebben Max Verstappen en Lewis Hamilton het over? (Pro Shots / Action Images)

Evacuatie cruiseschip gaat hele nacht door

Een cruiseschip en een vrachtschip zijn vandaag in zeer onstuimig weer in de problemen gekomen voor de kust van Noorwegen. Alle 1300 opvarenden van het cruiseschip worden geëvacueerd, meldt de politie. Er zou zeker één Nederlander aan boord zijn. 

Er worden meerdere vaartuigen en helikopters opgetrommeld voor de reddingsoperatie.

'Wildwesttaferelen in Disneyland Parijs om rotte roltrap'

In Disneyland Parijs is paniek uitgebroken. Op social media werd gesproken van explosies.

De situatie doet zich voor in het vrij toegangelijke deel van het park, de zogenaamde Village. Er heerst verwarring op dit moment, volgens sommige berichten gaat het om een ingestorte roltrap. Volgens de ander is er een man met een geweer opgepakt.

Update 22:25 uur:
Het lijkt te gaan om een kapotte roltrap op het station. Daarbij zijn knallen gehoord die de paniek hebben veroorzaakt. De reactie van de autoriteiten betrof een standaardprocedure. 

Update 22:15 uur:
Er lijkt sprake van een kapotte roltrap op het station die paniek veroorzaakt heeft. Dat is echter nog niet bevestigd. Wel is er heel veel politie en andere hulpdiensten op de been. 

Handgranaten gevonden bij 't Souvenirtje

Vanmorgen belde een voorbijganger de politie omdat er twee handgranaten aan een rolluik van een winkel aan de Schiedamseweg in Rotterdam waren bevestigd. De verkenningseenheid en de explosieven- en opruimingsdienst (EOD) startten meteen een onderzoek. Tien woningen werden ontruimd. Niemand raakte gewond.

De weg werd tijdelijk, van de Lage Erfbrug tot de Jan Kruifstraat, afgesloten. Ook de tram reed niet meer. Er zijn tien woningen ontruimd, in het gebied tussen de Watergeustraat en de Schans. De EOD heeft de explosieven veilig gesteld en naar het NFI gebracht. Ook worden ze onderzocht op sporen. Rond 14.00 uur is de weg weer vrij gegeven en konden de bewoners terug naar hun huis.

De politie is een onderzoek gestart naar de reden van het plaatsen van de granaten bij deze winkel. Uit welke hoek komt dit en waarom bij deze ondernemer zijn enkele vragen die de politie heeft. Mensen met informatie wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Handgranaten gevonden bij 't Souvenirtje (Foto: Politie.nl)
Handgranaten gevonden bij 't Souvenirtje (Foto: Politie.nl)

Grote mars voor Brexitreferendum in Londen

In Londen zijn zaterdag honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demostreren voor een nieuw Brexitreferendum. Volgens de organisatie van de 'Put It To The People'-campagne waren er meer dan een miljoen mensen op de been. Ze willen dat de impasse over de Brexit in het Britse parlement wordt opgelost door de exitdeal van premier Theresa May aan de bevolking voor te leggen.

De premier is ondertussen onder grote druk komen te staan om af te treden, nadat ze vrijdag liet weten dat ze haar deal komende week wellicht niet nogmaals aan het Lagerhuis voorlegt. Ze zou namelijk voor de derde keer op een grote nederlaag afstevenen. De demonstranten vragen zich af waarom het parlement wel tweemaal over de deal mocht stemmen maar zij niet.

Donderdag sloot May een overeenkomst met de overige EU-leiders om de Brexit tot 22 mei uit te stellen op voorwaarde dat het parlement de exitdeal volgende week, dus voor de huidige exitdatum van 29 maart, goedkeurt. Zo niet dan is het uitstel tot 12 april. Willen de Britten langer uitstel dan moeten ze deelnemen aan de Europese verkiezingen eind mei.

Aanname van de deal lijkt voornamelijk stuk te lopen op het openhouden van de Ierse grens. Mays Noord-Ierse gedoogpartner de DUP zei vrijdag haar exitdeal niet te willen steunen, omdat er niet genoeg garanties zouden zijn dat Noord-Ierland niet anders zal worden behandeld dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ook rebellen in Mays eigen partij hebben bedenkingen en willen een hardere Brexit, desnoods zonder deal.

De Labour-oppositie wil juist een zachtere Brexit met een douane-unie. Maar die partij overweegt ook een plan om Mays deal te steunen op voorwaarde van een nieuwe volksraadpleging. Ondertussen groeit de vrees dat de premier het parlement vlak voor 12 april het mes op de keel wil zetten: haar deal of anders een no-deal Brexit.

Langlaufer Klćbo slaat dubbelslag in strijd om World Cup

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft tijdens de World Cup-finales in het Canadese Quebec een grote slag geslagen in de strijd om de eindwinst. Daarin vecht de jonge Noor tegen zijn 22-jarige Russische leeftijdsgenoot Alexander Bolshunov, die het niet kon bolwerken op de 15 kilometer massastart in klassieke stijl van zaterdag.

Het duurde lang voor er echte actie te noteren viel. Klæbo ging wel even onderuit, vlak voor een tussensprint waar bonificatieseconden voor de driedaagse seizoensafsluiter te winnen waren, maar hij sloot snel weer aan en liep geen schade op. Pas in de laatste twee kilometer werd het veld echt weer overhoop geschud, maar alle hoofdrolspelers waren nog keurig van de partij.

Een goede kilometer voor het einde kreeg Bolshunov op een cruciaal moment een probleem met een van zijn stokken, waarop de Noren versnelden en de Rus het tempo moest laten gaan. Met een indrukwekkende sprint rekende Klæbo vervolgens af met thuisfavoriet Alex Harvey, die dit weekeinde zijn fraaie carrière beëindigt. Een tweede Noor, Didrik Tønseth, pakte plek drie nog net weg van de Italiaan Francesco de Fabiani, Bolshunov werd zevende.

In het driedaagse klassement, waar dubbele punten voor de World Cup te verdienen zijn, heeft Klæbo zijn leidende positie uit kunnen breiden en dus heeft het er alle schijn van dat hij zondag beslag gaat leggen op de kristallen bokaal.

Racetalent Van Kalmthout grijpt macht in Indy Lights

Coureur Rinus van Kalmthout, in de VS beter bekend als Rinus VeeKay, heeft op het Circuit of the Americas de macht gegrepen in de Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series. De 18-jarige Hoofddorper eindigde in de eerste van twee races als tweede en nam de leiding in het kampioenschap zo over van Zachary Claman de Melo.

Van Kalmthout begon als zesde aan de race, waar Claman de Melo en teamgenoot Lucas Kohl al in de eerste bocht met elkaar in de clinch kwamen. Polesitter Oliver Askew reed vooraan ondertussen weg en bleef zijn voorsprong tot en met de laatste ronde vergroten, dus hij pakte met overmacht de zege, maar daarachter werd flink gevochten.

Aanvankelijk ging het om plek twee hard tegen hard tussen Toby Sowery en Robert Megennis. Van Kalmthout vocht daarachter met David Malukas, Julien Falchero en Ryan Norman, waarbij Malukas en Normal elkaar raakten en de Litouwse Amerikaan Malukas zijn race tot een einde zag komen. Falchero en Normam konden aanhaken bij de Nederlander, maar dat duurde niet lang.

Het immense gevecht tussen Sowery en Megennis ging maar door en daar profiteerde Van Kalmthout van. Hij sloot aan, verschalkte de veel te agressief rijdende Sowery en nam niet veel later in de slotfase ook Megennis te grazen, waardoor hij als tweede over de streep kwam.

Race twee staat zondag om 15.10 uur Nederlandse tijd op het programma, op het FOK!forum is hier dan meer te vinden over hoe en waar het precies te kijken is.

Stevens naar tribune gestuurd tijdens oefenduel: "Het was belachelijk"

Huub Stevens, de interim-trainer van Schalke 04, is vrijdagavond weggestuurd tijdens een oefenwedstrijd in en tegen Sevilla. Schalke 04 en Sevilla troffen elkaar in een duel om de Trofeo Antonio Puerta en ondanks het vriendschappelijke karakter van die wedstrijd, liepen de gemoederen toch nog hoog op. Stevens was het twintig minuten voor tijd niet eens met een beslissing van scheidsrechter Mario Melero López en werd vervolgens door de arbiter naar de tribune verbannen.

Schalke stond op dat moment door een goal van Roque Mesa al met 1-0 achter en na een duel tussen Jonas Carls en Munir El Haddadi besloot Melero López naar de stip te wijzen. Stevens was het hier niet mee eens en maakte de nodige stampij langs de zijlijn: "Het was een belachelijke beslissing, dat was geen strafschop", reageerde de Nederlandse oefenmeester na afloop van het duel tegenover BILD.

"Maar je weet ook dat Spaanse scheidsrechters in fiftyfifty-situaties vaak in het voordeel van de thuisploeg fluiten", vervolgde hij. Stevens moest op de tribune plaatsnemen en zag vervolgens hoe Munir zich zelf ontfermde over de strafschop en de eindstand op 2-0 bepaalde in het voordeel van de Spanjaarden. De 65-jarige trainer stapte onlangs na het ontslag van Domenico Tedesco in als interim-trainer tot het einde van het seizoen en onder zijn leiding werd de eerste wedstrijd afgelopen weekend met 0-1 verloren van RB Leipzig.

Schalke, dat vorig seizoen nog deelname aan de Champions League afdwong en ook de groepsfase overleefde, staat momenteel op de vijftiende positie in de Bundesliga. De worstelende grootmacht lijkt echter niet te hoeven vrezen voor directe degradatie, want de voorsprong op nummer zeventien Hannover 96 is negen punten. Nummer zestien VfB Stuttgart, dat als het zo blijft nacompetitie moet spelen, heeft drie punten minder.

Komiek Jefferies: 'Een dingo kotst opgegeten moslimkind direct weer uit'

Elke FOK!ker kent komiek Jim Jefferies wel. De Australische stand-up comedian met een voorkeur voor zwarte humor over poep, pies, hoeren en bier, die praat alsof hij altijd dronken is en blijkbaar regelmatig in Amsterdam te vinden is. De komiek die de laatste jaren zijn tv-shows aangrijpt om vooral politiek bezig te zijn met vooral anti-Trump en anti-vuurwapenlobby's en de linkse agenda lijkt aan te hangen.

Tenminste, als de camera aanstaat.

Avi Yemini, een Australische rechtse activist die kritisch tegenover het Australisch immigratieprobleem staat, merkte dat op tijdens een interview voor de Jim Jefferies Show. Niet alleen probeerde Jefferies Yemini in een kwaad daglicht te stellen door antwoorden zodanig te verknippen zodat het leek alsof Yemini ultra-racistisch was, maar Jefferies was zelf ook duidelijk over zijn eigen mening over de islam. Dat laatste echter, alleen als de camera uit stond.

Gelukkig was Yemini voorbereid en liet een verborgen camera meedraaien zodat hij de val kon filmen waarin Jefferies hem wilde laten vallen. Daarnaast wist Yemini een aantal pikante uitspraken van Jefferies op te vangen en het moment waarop de komiek onder luid protest van Yemini de Profeet Mohammed tekent. "Ik ben geen grote fan van de islam. Een burka is stom en vernederend", bekent Jefferies.

Daarna begint Jefferies te praten dat zelfs beesten de islam niet te pruimen vinden. Als Yemini antwoord dat dingo's soms net zo stiekem zijn, komt Jefferies terug met een venijnig antwoord: "Dingo's kotsen verdomde moslimkinderen direct weer uit." Yemini antwoord beschaamd "eh, daar ben ik het niet mee eens. Je maakt geen grappen over het doden van baby's", waarop Jefferies antwoord "Okay, dan knippen we dit eruit. Ik zie er nooit slecht uit in dit soort interviews."

Kijk mee met de hypocrisie van Jefferies.


Jim Jefferies exposed (Bron: Youtube)

Dit was niet de eerste keer dat Jefferies een gore truuk uithaalde om iemand in een slecht daglicht te stellen. Jawbreakers – Lost Souls auteur Richard C. Meyer kwam eerder op de Jim Jefferies Show praten over diversiteit in de comic book industrie. Toen het interview werd uitgezonden, bleek Meyer onterecht te zijn neergezet als iemand die enorm intolerant tegenover diversiteit staat.

Meyer kon in tegenstelling tot Yemini geen bewijs van het tegendeel leveren, maar ook hij meldde op zijn Youtube-kanaal dat het interview sterk verknipt was uitgezonden.

Snowboardster Kummer maakt uitschakeling landgenote helemaal goed

In het Duitse Winterberg hebben de heren en dames snowboarders op de parallelslalom zaterdag hun laatste individuele World Cup-wedstrijd van het seizoen afgewerkt. De eindwinnaars zijn dan ook bekend en dat leverde de nodige spanning op.

Bij de vrouwen ging de Zwitserse Julie Zogg vooraf aan de leiding, maar zij sneuvelde in de achtste finales al nipt tegen landgenote Patrizia Kummer. Haar voornaamste concurrente, de Oostenrijkse Sabine Schöffmann, ging er echter ook gelijk al uit door een landgenote: Daniela Ulbing. Die werd later dan weer uitgeschakeld door Kummer, die de finale met 0,01 seconde won van de Duitse Selina Jörg.

Kummer had Zogg zo dus mogelijk de eindwinst in de World Cup gekost, maar ze maakte haar 'streek' richting haar landgenote meer dan goed: als Jörg had gewonnen zou de Duitse de eindwinst gepakt hebben, maar Kummer hield haar dus één honderdste van de winst af en bezorgde Zogg zo alsnog de eindwinst op de parallelslalom. Ladina Jenny uit Zwitserland werd derde door de kleine finale van Ulbing te winnen, Michelle Dekker sneuvelde in de achtste finales.

Jörg vs Kummer (Bron: YouTube)

Andrey Sobolev begon als leider bij de mannen, met Dario Caviezel als voornaamste uitdager. Sobolev ging er in de achtste finales echter al uit, Caviezel schopte het niet eens tot de knock-outfase. Stefan Baumeister profiteerde optimaar door voor eigen publiek de finale te halen, precíes genoeg om Sobolev en Caviezel te passeren en de World Cup-titel op te mogen halen.

In de finale moest Baumeister zijn meerdere erkennen in de Oostenrijker Lukas Mathies, maar dat mocht de pret niet drukken, want de eindzege was binnen. De Sloveen Zan Kosir werd derde na winst op zijn landgenoot Tim Mastnak.

Mathies vs Baumeister (Bron: YouTube)

'Italiaanse grootmachten gaan strijd aan om begeerde Bergwijn'

Steven Bergwijn wordt begeerd door een groot aantal Europese grootmachten en ook in Italië staat de aanvaller van PSV er naar verluidt goed op. La Gazzetta dello Sport meldt zaterdag namelijk dat de international van het Nederlands elftal in de serieuze belangstelling staat van zowel AC Milan als Internazionale.

Bergwijn kent met twaalf doelpunten en dertien assists in 33 officiële wedstrijden een uitstekend seizoen bij PSV en dat is ook in Italië niet onopgemerkt gebleven. De 21-jarige buitenspeler heeft zich in de kijker gespeeld bij AC Milan en Inter en met name de interesse van eerstgenoemde club zou serieus zijn. Milan is naar verluidt ontevreden over de manier waarop de linksbuitenpositie op dit moment wordt ingevuld en ziet in Bergwijn een interessante optie.

Bergwijn heeft over belangstelling niet te klagen, want behalve de twee topclubs uit Milaan zouden ook Arsenal en Tottenham Hotspur wel heil zien in zijn komst. In een eerder stadium werd zijn naam al in verband gebracht met een transfer naar Bayern München. De Duitse recordkampioen is voor volgend seizoen op zoek naar opvolgers van Arjen Robben en Franck Ribéry.

Bergwijn heeft bij PSV nog een contract dat doorloopt tot de zomer van 2022. De viervoudig Oranje-international zou door de Eindhovense club op ongeveer veertig miljoen euro getaxeerd worden, zo meldt La Gazzetta dello Sport. Memphis Depay is op dit moment met een transfersom van 34 miljoen euro nu nog de duurste uitgaande transfer aller tijden van PSV.

Verlies voor handbalsters tegen Duitsland

De Nederlandse handbalsters hebben zaterdag in het Duitse Oldenburg een oefenwedstrijd tegen Duitsland nipt verloren. De eindstand was 29-28.

De confrontatie met Duitsland was het tweede oefenduel in twee dagen. Vrijdagavond won Oranje het eerste duel tegen de oosterburen nog met 29-26. In de eerste helft nam Duitsland een flinke voorsprong, bij rust was het 19-12. Na de rust kwam Oranje terug in de wedstrijd maar winst zat er niet meer in tegen de ploeg gecoacht wordt door Henk Groener. De Nederlander was tussen 2009 en 2016 bondscoach van Nederland.

Voorspelde stijging Noordzee blijft uit

Het water rond de Nederlandse Noordzeekust stijgt dan toch minder snel dan voorspeld door klimatologen. De afgelopen 25 jaar steeg het water net zo snel als de jaren daarvoor, zo concludeerden onderzoeksbureaus Deltares en HKV in opdracht van Rijkswaterstaat.

Het KNMI had de snellere zeespiegelstijging voorspeld, zelfs het meest positieve scenario deed de waterspiegel meer stijgen dan het feitelijk zou doen. Het KNMI, dat eerder al in opspraak kwam doordat zij historische hittegolven uit een rapport hadden gehouden waardoor het leek alsof na de Tweede Wereldoorlog meer hittegolven voor kwamen, blijkt zich dus vergist te hebben in hun voorspelling dat de waterspiegel aan het einde van deze eeuw met 80 centimeter zou stijgen.

Naar nu blijkt zal dat misschien zelfs minder dan 20 centimeter zijn. Het KNMI wil nog geen commentaar geven, maar meldt wel dat er ‘wetenschappelijk verschil van inzicht’ is met Deltares. "Dat bespreken we graag eerst via de wetenschappelijke kanalen. Niet in de krant."

Zeespiegelstijging al 127 jaar enorm stabiel
De onderzoekers merkten op dat het zeewater de afgelopen 127 jaar enorm stabiel stijgt, met 1,86 millimeter per jaar. De afgelopen periode, waarin de poolkappen harder zouden smelten dan ooit, is er duidelijk nog geen versnelling in de zeespiegelstijging rond de Nederlandse kust opgetreden. Sterker nog, Fedor Baart van Deltares meldt dat in 2018 de gemiddelde zeespiegelstand zelfs 7,2 centimeter gezakt is ten opzichte van 2017.

Dat zou de sterkste daling van het waterpeil zijn sinds 1998, een daling die waarschijnlijk veroorzaakt werd door harde stormen aan het eind van 2017, die grote watermassa's richting de Nederlandse kust stuwden en het waterpeil zo hoog hielden.

Versnelling kan nog komen
"Dat de metingen langs de Nederlandse kust geen versnelling van de zeespiegelstijging te zien geven, wil niet zeggen dat die versnelling er niet is en niet zal komen", aldus een andere onderzoeker, Marjolijn Haasnoot. "Wereldwijd doet de versnelling zich al voor. Globaal stijgt de zeespiegel sneller dan bij Nederland: zo’n 3 tot 4 millimeter per jaar. De versnelling kan zich ook bij ons gaan voordoen."

NASA-medewerker Thomas Frederikse vindt het lastig om de originele conclusie van het KNMI zomaar weg te gooien, mede door het onstuimige karakter van de Noordzee. "De eventuele versnelling kun je moeilijk vinden in de ruizige data. De scenario’s van het KNMI waarnaar in het rapport wordt verwezen zijn goed onderbouwd. Ik denk dat de conclusie dat de zeespiegel minder hard stijgt dan de KNMI-scenario’s aangeven overhaast is getrokken."

Voor de geïnteresseerde FOK!kers is het volledige rapport 'Zeespiegelmonitor 2018' hier te lezen.

Seedorf wint met Kameroen van de Comoren en plaatst zich voor Afrika Cup

Het Kameroen van bondscoach Clarence Seedorf heeft zich zaterdag geplaatst voor de Afrika Cup. Het land versloeg de Comoren in de laatste kwalificatiewedstrijd in Groep B met 3-0. 

Kameroen wist dat het aan een punt genoeg zou hebben tegen de Comoren, dat na vijf wedstrijden drie punten minder had. Het begin van de wedstrijd begon wat stroef. Vervolgens sloeg de thuisploeg voor rust toe via Eric Maxim Choupo-Moting. Hij tikte na 37 minuten een lage pass vanaf de linkerflank in het doel.

De beslissing viel al vroegi n de tweede helft. Christian Bassogog haalde buiten het zestienmetergebied uit. Mede doordat keeper Ali Ahamada blunderde, vloog de bal in de korte hoek. Daarmee was het verzet van de Comoren gebroken. Clinton N'Jie tekende in de slotminuten nog voor 3-0. Zo was het feest compleet voor Kameroen.

De Afrika Cup wordt komende zomer tussen 21 juni en 19 juli gehouden en kent voor het eerst 24 deelnemers. Kameroen werd aanvankelijk gekozen als gastland, maar raakte de organisatie later kwijt na twijfels over de veiligheidssituatie in het land. Egypte werd later gekozen tot het nieuwe gastland. In de groep van Kameroen wist Marokko zich al eerder te plaatsen voor het eindtoernooi. Malawi werd vierde en laatste. 

Opkomst zeer laag bij stop ACTA2 Demonstratie

Momenteel stemt de Europese Unie over de hervorming van het copyright. Twee van de nieuwe artikelen liggen nogal onder vuur: Artikel 11 (linkbelasting) en Artikel 13 (het uploadfilter). Deze artikelen worden bekritiseerd door veel verschillende groepen en internetwaakhonden. Artikel 13 behelst het introduceren van een uploadfilter waardoor "copyrighted" content automatisch geblokkeerd wordt. Dit houdt ook in dat bijvoorbeeld memes of parodieën kunnen worden gecensureerd.

De organisatie Stop ACTA2 organiseert zaterdag 23 maart in heel Europa acties om te protesteren. Stop ACTA2: "Denkt u eens in dat er een straatprotest plaats vindt, en dat er bijvoorbeeld op de achtergrond een Starbucks of een Mc Donalds zichtbaar is. Zou het uploadfilter dit protest dan ook blokkeren? En dan is er Artikel 11. De linkbelasting. Het zou inhouden dat voor het linken naar materiaal voortaan betaald zou moeten worden. Wat betekent dit voor de educatie online? Want als er moet worden betaald, en bedrijven moeten voortaan kiezen voor welke links ze betalen, besluiten zij dan uiteindelijk ook wat wij allemaal te zien krijgen op internet? Wat houdt educatie dan nog in? En om deze (en andere) redenen gaan wij dus op 23 maart de straat op. In heel Europa."

Ook in Amsterdam is het feest! Om 17:00 gaat de demonstratie op de Dam van start. Het evenement op de Facebookpagina vertelt niet waar de mars precies heengaat, dus we laten ons verrassen, want natuurlijk is FOK! erbij om live verslag te doen! Het is te hopen dat het rustig blijft, want volgens AT5 vinden er dit weekend meerdere demonstraties plaats, waaronder afgelopen middag een anti-racisme demonstratie

Update 17:50 uur:
De demonstranten trekken wat rond over De Dam en zo af en toe scanderen ze wat leuzen. Het is een trieste vertoning en daarom beëindigen wij ook het verslag. Sorry voor de teleursteling en bedankt voor het volgen! Tot de volgende keer!

 

Update 17:40 uur:
Nadat de demonstranten al waren overgegaan op het applausje voor jezelf lijkt er nu toch leven in de brouwerij te komen volgens onze verslaggever.  

Update 17:25 uur:
Vooralsnog is de demonstratie volgens onze verslaggever een 'ongeorganiseerde bende' en een 'beschamende vertoning'. De straatartiest, door onze verslaggever 'damschreeuwer' genoemd,  trekt meer publiek dan de demonstratie.

ACTA op De Dam: de demonstratie (Foto: FOK!)
ACTA op De Dam: de demonstratie (Foto: FOK!)ACTA op De Dam: het publiek van 'de damschreeuwer' (Foto: FOK!)
ACTA op De Dam: het publiek van 'de damschreeuwer' (Foto: FOK!)

Update 17:15 uur:
De opkomst lijkt erg laag te worden. Onze verslaggever spreekt over anderhalf man en een paardenkop.ACTA op De Dam (Foto: FOK!)
ACTA op De Dam (Foto: FOK!)

Update 16:55 uur:
De Piratenpartij is aanwezig op De Dam, maar verder zijn er nog weinig demonstraten op de been. Of zoals onze verslaggever, die geterroriseerd wordt door duiven, het verwoordt: "Een of andere damschreeuwer trekt vooralsnog meer aandacht".

ACTA op De Dam (Foto: FOK!)
ACTA op De Dam (Foto: FOK!)

Dit artikel zal gedurende de avond geupdate worden met een livestream en/of foto's. 

Zwitserland start kwalificatie met degelijke zege in Georgië

Zwitserland is in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd van groep D niet in de fout gegaan tegen Georgië. In Tbilisi wonnen de Zwitsers, die op het afgelopen WK de achtste finale haalden, met 0-2.

Georgië hield zich bijna een uur staande tegen de bezoekers uit Zwitserland, die in de 57e minuut de score openden via Steven Zuber. Hij krulde de bal beheerst in de verre hoek. Tien minuten voor tijd verdubbelde Denis Zakaria met een intikker de voorsprong. Denemarken, Ierland en Gibraltar zijn de andere drie landen in de poule. Gibraltar ontvangt om 18.00 uur vanavond Ierland en de Denen komen nog niet in actie.

'Frans leger heeft toestemming om op eigen burgers te schieten'

De demonstraties van de gele hesjes worden gewelddadig verstoord door zogenaamde ‘black blocks’, gemaskerde mensen die plunderen, brandstichten en hulpdiensten aanvallen. Generaal Bruno Leray vertelde dat de militaire antiterreureenheden nu toestemming hebben om op demonstranten te schieten indien nodig.

Een soldaat laat weten voor Frankrijk te werken en niet voor de regering. Dat zij er zijn om een vijand te bestrijden en dat het Franse volk niet die vijand is.

Tevens zijn er vragen waarom de ‘black blocks’ niet aangepakt worden maar, ongehinderd door de politie, zich mogen uitleven.

De Zwaan en Plaisier uitgeschakeld op European Darts Open

Jeffrey de Zwaan is uitgeschakeld op de European Darts Open. De Leidschendammer miste heel veel dubbels en verloor met 6-2 van Daryl Gurney in de tweede ronde. Wesley Plaisier kon niet voor een stunt zorgen tegen James Wade. Het werd 6-3. 

In de eerste leg ging het meteen al mis voor De Zwaan. The Black Cobra liet twaalf kansen liggen om de eerste leg te pakken. Gurney raakte dubbel twee en pakte met een 26-darter een break. De Nederlander brak in de vierde leg terug, maar kwam direct weer op achterstand door een 78 check-out van Superchin. Ook een volgende kans voor De Zwaan om in het toernooi te blijven faalde, waardoor Gurney met 6-2 won. 

Plaisier debuteerde vrijdag op de Euro Tour met een overwinning op de ervaren Jyhan Artut. Ondanks dat Plaisier in zijn tweede partij aanzienlijk beter speelde, was meervoudig major-winnaar Wade een maatje te groot. De Engelsman brak de Nederlander in de derde leg met een 64-finish en die achterstand werd niet mee goedgemaakt. Het werd 6-3. 

Krzysztof Ratajski schakelde Michael Smith uit na een kraker. De Pool pakte een 5-2 voorsprong, maar Bullyboy kwam knap terug tot 5-5. Ratajski trok in de beslissende leg alsnog de partij naar zich toe. 

Vanavond is het tweede deel van de tweede ronde. Onder andere Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Jermaine Wattimena komen in actie. 

2019 European Darts Open - tweede ronde - middagsessie
Darren Webster 6-3 Pavel Jirkal
James Wade 6-3 Wesley Plaisier
Justin Pipe 6-5 Ian White
Gerwyn Price 6-3 Scott Taylor
Dave Chisnall 6-2 Ted Evetts
Jonny Clayton 6-3 Adam Hunt
Krzysztof Ratajski 6-5 Michael Smith
Daryl Gurney 6-2 Jeffrey de Zwaan

Avondsessie vanaf 19.15 uur
Adrian Lewis v Dimitri Van den Bergh
Jermaine Wattimena v Glen Durrant
Joe Cullen v Vincent van der Voort
Michael van Gerwen v Mervyn King
Rob Cross v Steve Beaton
Mensur Suljovic v Matthew Dennant
Simon Whitlock v Ross Smith
Peter Wright v Kim Huybrechts

Alaphilippe wint Milaan-Sanremo

Julian Alaphilippe heeft de 110de editie van Milan Sanremo. De Fransman van Deceuninck-QuickStep was de snelste van een elitegroepje. Oliver Naesen kwam als tweede over de streep, voor Michal Kwiatkowski.

Ook Tom Dumoulin behoorde tot het elitegroepje en uiteindelijk eindigde de Nederlander van Sunweb net buiten de top tien. Hij werd elfde.

Een echte wielerliefhebber kan het geijkte scenario van Milaan-Sanremo dromen: een kopgroep krijgt een grote voorsprong van het peloton, waarna de sprintersploegen gaan rijden en ergens rond de Cipressa worden de vluchters gegrepen. Ook dit keer was dat het geval.

Op de Cipressa begon de wedstrijd dan pas echt. Astana hield een strak tempo op de voorlaatste beklimming van Milaan Sanremo, waardoor er geen aanvallen kwamen. Pas in de afdaling van de Cipressa werd er aangevallen. De Italiaan Niccolo Bonifazio liet zijn kunsten zien en sloeg een gat van een twintigtal seconden, maar zoals zo vaak was tussenstuk tussen Cipressa en de Poggio er te veel aan. Hij werd dan ook ingerekend vlak voor de Poggio.

Op de Poggio was het Deceuninck-Quick Step die het heft in handen nam. Niet voor hun sprinter Elia Viviani, maar voor de andere kopman Alaphilippe. De Fransman wachtte lang met zijn aanval, maar vlak voor de top waagde hij zijn kans. Hij kreeg Peter Sagan, Oliver Naesen, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Wout van Aert met zich mee. In de afdaling kon Tom Dumoulin aansluiten, net zoals Simon Clarke en Matej Mohoric.

Ondanks dat de samenwerking niet optimaal was kon voor de rest niemand terugkomen. Op anderhalve kilometer van de meet zag Trentin zijn kans. De Europees kampioen sloeg een klein gaatje, alleen Van Aert zag het gevaar en reed het dicht. Ideaal voor de rest. In de sprint die zou volgen was Alaphilippe duidelijk de snelste, voor Naesen en oud-winnaar Kwiatkowski.

Messi houdt blessure over aan teleurstellende oefeninterland

Lionel Messi heeft tijdens de oefeninterland van Argentinië tegen Venezuela een liesblessure opgelopen, zo maakt de Argentijnse voetbalbond via de officiële kanalen bekend. De aanvaller van Barcelona verlaat om die reden het trainingskamp en keert voortijdig terug naar huis. Argentinië leed vrijdagavond een 1-3 nederlaag tegen Venezuela.

Voor Argentinië staat nu komende dinsdag in het Stade Ibn Batouta in Tanger de oefeninterland tegen Marokko op het programma, maar daar zal Messi dus niet bij zijn. De ernst van de blessure is onduidelijk, maar de Argentijnse sterspeler moest in 2016 en 2017 ook al eens een aantal wedstrijden laten schieten wegens liesproblemen. Met 37 doelpunten in 39 officiële wedstrijden is Messi dit seizoen van groot belang voor Barcelona.

Op de zaterdag na de interlandperiode wacht voor Barcelona de ontmoeting met Espanyol. Daarna volgen duels met Villarreal en Atlético Madrid, voordat de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League tegen Manchester United op het programma staat. Messi is niet de enige speler die tijdens het duel met Venezuela geblesseerd raakte aan de kant van Argentinië. Ook Gonzalo Martínez verlaat het trainingskamp van de Argentijnse ploeg voortijdig.

De middenvelder van het Atlanta United van Frank de Boer liep een blessure aan de kuit op en keert evenals Messi voortijdig terug naar huis. Argentinië leed in het Wanda Metropolitano 1-3 nederlaag tegen Venezuela, dat via José Salomón Rondón, Jhon Murillo en Josef Martínez tot scoren kwam. Namens de Argentijnen deed Lautaro Martínez iets terug. Ondanks dat hij een blessure aan de wedstrijd overhield, deed Messi negentig minuten mee in de ploeg van bondscoach Lionel Scaloni.

Pure perfectie biatlete Kuzmina in afscheidsweekeinde

Biatlete Anastasia Kuzmina is bezig aan haar allerlaatste (individuele) World Cup-wedstrijden en op de Holmenkollen in Oslo wist ze haar laatste grote doel in vervulling te brengen: twintig keer raak schieten in één wedstrijd.

Kuzmina is al bijna twintig jaar internationaal actief en al een kleine anderhalf decennium bij de senioren. Ze won tig World Cup-wedstrijden, pakte drie keer olympisch goud en is wereldkampioene, maar op de individuele afstand, een achtervolging of massastart alle twintig schoten raken lukte haar nog nóóit.

In Oslo begon Kuzmina door haar winst in de sprint als eerste aan de achtervolging en dat ging goed: met tien treffers kwam ze de liggende positie door, waarna ze ook staand met vijf treffers begon. Een voorzichtige glimlach ontstond al op Kuzmina's gezicht, waarna ze bij de laatste schietbeurt arriveerde. De eerste vier gingen raak, voor het laatste schot nam ze wat extra tijd...en ook die ging raak, met een grote grijns als resultaat.

De Slowaakse wist zo volkomen onbedreigd naar de winst te langlaufen, achter haar werd wel gestreden. Het was de Duitse Denise Herrmann die zich best-of-the-rest mocht noemen, ondanks twee missers. Hanna Öberg uit Zweden schoof met één misser van de zeventiende plek op naar de derde stek. World Cup-leidster Dorothea Wierer eindigde als twaalfde en zal zondag tegen Lisa Vittozzi en Kuzmina strijden om de eindwinst.

Langlaufster Nilsson verrast Johaug in Quebec, Řstberg slaat weer toe

Langlaufster Stina Nilsson heeft tijdens de World Cup-finales in het Canadese Quebec de 10 kilometer massastart in klassieke stijl gewonnen. Dat is ietwat verrassend, want die stijl én afstand zijn doorgaans het domein van Therese Johaug.

Halverwege ontstond een klein kopgroepje, met Nilsson, Johaug en hun Zweedse en Noorse landgenotes Maja Dahlqvist en Ingvild Flugstad Østberg. Sprintster Dahlqvist moest het tempo in de slotfase laten varen, Østberg kon het in de eindsprint ook niet meer bolwerken.

Ze eindigde wel als derde, terwijl de Russische Natalia Nepryaeva - haar enige concurrente in de strijd om de eindwinst in de World Cup - slechts als negentiende finishte, waardoor de Noorse de eindwinst bijna niet meer kan ontgaan.

Vóór Østberg vochten Johaug en Nilsson om de eindwinst en het was de Zweedse die haar bloedsnelle sprintbenen liet gelden, door Johaug met 0,2 seconden te kloppen.

Depay een 'mysterie': "Als voetballer roept hij zoveel vraagtekens op"

Memphis Depay was donderdagavond de grote uitblinker aan de kant van het Nederlands elftal. De aanvaller van Olympique Lyon speelde met twee doelpunten en twee assists een hoofdrol in de 4-0 overwinning op Wit-Rusland. Wim Kieft vindt het vreemd om te zien dat Depay in Oranje uitblinkt, terwijl hij bij Olympique Lyon moeite heeft om zijn vorm te vinden.

"Memphis Depay blijft een mysterie. Als voetballer roept hij zoveel vraagtekens op", schrijft Kieft in zijn column voor De Telegraaf . "Als je hem ziet spelen tegen Wit-Rusland is het voor iedereen duidelijk dat Depay het potentieel van een wereldtopper bezit. Natuurlijk kan je zeggen dat die Wit-Russen niets voorstelden, wat ook zo was, maar tegen Duitsland en Frankrijk laat hij hetzelfde zien."

Kieft vindt het niveauverschil van Depay bij Oranje en Lyon dit seizoen groot. "Waarom kan hij bij Lyon tegen Barcelona niet dezelfde gedrevenheid opbrengen als hij toont in de spits bij het Nederlands elftal? Hoe kan je zo goed voetballen en dan toch zo verkrampt en bescheiden acteren bij Lyon? Je krijgt vaak het verhaal van het vertrouwen van de coach te horen", aldus de oud-international. "Iets wat hij wel voelt bij bondscoach Ronald Koeman en niet bij zijn clubcoach Bruno Génésio. Natuurlijk is er een klik met Koeman en niet met Génésio en is Koeman slim in zijn benadering van Depay. Toch, voor iemand met de kwaliteiten van Depay, en op 25-jarige leeftijd moet het niet uitmaken wie z'n trainer is en hoe z'n verhouding met die trainer is."

Kieft zag Depay donderdag uitblinken in De Kuip en vraagt zichzelf af waarom het de ex-PSV'er niet lukt om die vorm iedere week te laten zien. "Hij wil graag naar een Europese topclub en clubs uit die categorie zullen heus zijn potentie onderkennen. Tegelijkertijd zullen ze zich afvragen waarom Depay die kwaliteiten niet week in week uit laat zien bij Olympique Lyon", aldus Kieft. "Clubs zullen dit meenemen in hun afweging om hem binnen te halen of niet. Daarom ben ik heel benieuwd waar uiteindelijk zijn toekomst ligt."

Historische zege Poolse skivliegers bij World Cup-finale

De Poolse schansspringers hebben tijdens de World Cup-finale in het Sloveense Planica de laatste landenwedstrijd van het seizoen gewonnen. Op de Letalnica-vliegschans was het Poolse kwartet onverslaanbaar en dat betekent dat de Polen voor het eerst in de geschiedenis een landenwedstrijd in het skivliegen wonnen.

Jakub Wolny, Kamil Stoch, Dawid Kubacki en Piotr Zyla vlogen in de eerste ronde met constante vluchten al een voorsprong bij elkaar op de Slovenen en Duitsers. Die Duitsers konden met name door een fenomenale tweede sprong van slotspringer Markus Eisenbichler een groot deel van het gat dichten, maar Zyla hield stand - met flink wat moeite voorkwam hij een val - en sleepte de Poolse zege binnen.

De Sloveense thuisspringers stonden er na de eerste ronde met een tweede plek goed bij, maar vooral kopman Peter Prevc liet het afweten, waardoor ze gepasseerd werden door de Duitsers. Japan werd wel verslagen en dus stond ook Slovenië nog op het podium.

Een van de beste skivliegers ooit, Robert Kranjec, nam voor zijn thuispubliek afscheid. Niemand vloog vaker over de grens van 200 meter en Robi, geen deel uitmakend van het team, kreeg na de eerste ronde nog een eigen afscheidssprong. Dochtertje Pika zwaaide hem op gang en met een vlucht van ruim 200 meter sloot de veteraan geheel in stijl op prachtige wijze zijn carrière af.

De vrouwen sprongen in het Russische Chaikovsky de derde en voorlaatste wedstrijd in de nieuwe Blue Bird Tour, waar leidster Juliane Seyfarth domineert. Na twee zeges in Nizhny Tagil won de Duitse ook zaterdag weer en dus breidt ze haar voorsprong in het klassement uit. Landgenote Katharina Althaus en de Japanse Sara Takanashi completeerden het podium in Chaikovsky, Maren Lundby werd slechts zevende, maar blijft wel tweede in het Blue Bird-klassement.

Kranjec' laatste sprong (Bron: YouTube)

Hockeysters Kampong schuiven op, top-4 wint

De hockeyers van Kampong hebben vrijdagavond de vijfde plek in de Livera Hoofdklasse Dames van Laren overgenomen door in een rechtstreeks duel Laren met 2-0 te verslaan. De gehele top-4 van de competitie wist een zege te boeken.

Kampong - Laren (2-0)
14' 1-0 Nina Notman
42' 2-0 Michelle Simons
Het ontbreken van drie Mila Muyselaar (voet), Klaartje de Bruin (gebroken neus) en Maxime Kerstholt (knie) was vrijdag te veel voor Laren om Kampong in eigen huis echt partij te bieden. Vanaf de eerste minuut was Kampong de enige ploeg die echt aanspraak mocht maken op de overwinning. Al na een paar minuten spelen verscheen Gigi Oliva vrij voor het doel van Laren. In dat duel kwam goalie Karlijn Adank nog als winnaar uit de strijd. Dat was na veertien minuten ook het geval op een inzet van Kampong-zijde, maar in de rebound toonde Nina Notman zich daadkrachtig en sloeg de bal hard tegen de plank: 1-0.

Kampong kreeg in het vervolg van het treffen nog meer mogelijkheden, maar omdat meer treffers uitbleven, kon Laren in het tweede kwart bijna gelijk maken. De gasten haalden een corner en dat is met Lieke van Wijk op de kop van de cirkel altijd een kans. Haar push was goed en hard, maar belandde buiten bereik van Alexandra Heerbaart knalhard op de paal.
Laren putte haar hoop uit, kwam iets beter in de wedstrijd en moet kansen hebben gezien voor een resultaat. De ploeg van coach Robert-Jan Cox was minimaal vijf minuten eerder dan Kampong terug op veld na de rust.

Laren vastgezet
Toch was het de thuisploeg die in het derde kwart de wedstrijd volledig naar zich toetrok. Kampong zette Laren vast op eigen helft. Een treffer kon niet uitblijven en die viel dan ook al snel. Opnieuw sloeg de blauwwitte formatie toe bij de tweede paal. Ditmaal via Michelle Simons: 2-0. Dat was ook de eindstand, die door de thuisclub luid werd bejubeld.

Huizen - Oranje-Rood (0-3)
4' 0-1 Maria Jose Granatto
49' 0-2 (sc) Valerie Magis
58' 0-3 Freeke Moes
Oranje-Rood is het dubbelweekend goed begonnen. In en tegen Huizen werd met 3-0 gewonnen. De Eindhovense formatie boekte alweer haar zesde uitzege op rij. Freeke Moes scoorde vijf uitduels op rij een doelpunt. Met haar treffer zette ze de eindstand op het bord. Oranje-Rood was vroeg in het duel op voorsprong gekomen via Maria Jose Granatto, waarna Valerie Magis uit een strafcorner na rust de score verdubbelde.

SCHC - Hurley (6-0)
7' 1-0 Julie Brinkman
15' 2-0 Kyra Fortuin
22' 3-0 (sc) Xan de Waard
24' 4-0 (sc) Caia van Maasakker
52' 5-0 (sc) Caia van Maasakker
65' 6-0 (sc) Suzanne Homma
Ook in de 22ste ontmoeting wist Hurley niet te winnen van SCHC. De Bilthovense formatie had op eigen veld geen enkel probleem met de ploeg van Patrick Bakker. Hurley zakte naar de achtste plaats ten faveure van de buren van Pinoké. Topscorer Ginella Zerbo scoorde dit keer niet. De half dozijn treffers werd verdeeld onder liefst vijf verschillende speelsters.

Bloemendaal - Amsterdam (1-4)
20' 0-1 Yasmin Geerlings
24' 1-1 Myrthe van Kesteren
39' 1-2 (sc) Charlotte Vega
40' 1-3 Kitty van Male
67' 1-4 Charlotte Vega
Bloemendaal blijft voor de achttiende keer in een thuiswedstrijd met Amsterdam met lege handen achter. Bij rust stond een stand van 1-1 op het bord, maar de Amsterdammers stelden na de pauze orde op zaken. Een korte tussensprint met twee doelpunten binnen een minuut dwong Bloemendaal op de knieën.

Den Bosch - Groningen (7-0)
8' 1-0 (sc) Frédérique Matla
23' 2-0 Lidewij Welten
30' 3-0 Sian Keil
37' 4-0 Marloes Keetels
50' 5-0 (sc) Ireen van den Assem
55' 6-0 (sc) Ireen van den Assem
68' 7-0 Lieke Hulsen
Den Bosch heeft zich gerevancheerd na de nederlaag afgelopen zondag tegen Amsterdam (2-1). Hekkensluiter Groningen werd met liefst 7-0 verslagen. Frédérique Matla opende het doelpuntenfestijn in de achtste minuut. Marloes Keetels maakte haar eerste doelpunt van het seizoen. Groningen zal nog langer moeten wachten op een zege op Den Bosch. Op 29 maart 1992 werd de huidige landskampioen voor het laatst verslagen.

Pinoké - hdm (2-1)
17' 1-0 Anna O'Flanagan
39' 1-1 Pien Dicke
50' 2-1 Frances Westenberg
Na twee nederlagen boekte Pinoké weer eens een overwinning. Dankzij de 2-1 zege klom Pinoké naar de zevende plaats in de Hoofdklasse. De nederlaag betekende voor hdm een einde van een reeks van drie overwinningen. Voor het eerst sinds het seizoen 2010-2011 verloor de Haagse formatie twee keer van de Steekneuzen.

Twee overvallen kort achter elkaar in Tilburg

Twee horecazaken aan het Pieter Postplein en aan de Goirkestraat in Tilburg zijn vrijdagavond 22 maart kort na elkaar overvallen. Beide keren zou een gemaskerde en gewapende man de dader zijn geweest.

Rond 21.10 uur zou een afhaalrestaurant aan het Pieter Postplein zijn overvallen. De dader schoot daar bij in de lucht. Niemand raakte gewond. De overvaller ging er met de inhoud van de kassa vandoor. Zo´n 10 minuten later was het raak bij een cafetaria aan de Goirkestraat. Ook daar zou een gewapende man de zaak hebben proberen te overvallen. Hij ging er dit keer echter zonder buit vandoor. Niemand raakte bij de overvallen gewond.

Onderzoek
De politie stelde na de overvallen direct een onderzoek in en ging in de omgeving op zoek naar de dader. Ook zijn er camerabeelden veiliggesteld en werden er verschillende getuigen gehoord. De twee horecazaken liggen op een korte afstand van elkaar. Het signalement van de overvaller komt ook enigszins overeen. Het zou in beide gevallen gaan om een man, 1.70-1.75 lang, slank postuur, hij droeg een donkere jas en zijn gezicht was bedekt. De man was gewapend met een vuurwapen. De politie onderzoekt of het mogelijk om dezelfde dader gaat, verder onderzoek moet dat uitwijzen

Getuige
Bent u getuige geweest van een van de overvallen of heeft u meer informatie over de dader? Bel dan met de politie via 0900 8844 of via het politie WhatsApp nummer 06-1220 7006. Anoniem bellen kan ook via 0800 7000.

Agent in gezicht geschopt in Haarlem

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 26-jarige vrouw uit Velserbroek aangehouden. Zij wordt verdacht van het mishandelen van een agent.

Rond 04.50 uur kreeg de politie een melding dat een vrouw een horecagelegenheid in het centrum van de stad niet wilde verlaten. Toen de agenten arriveerden werd de vrouw door beveiligers onder controle gehouden. Uiteindelijk kwam de vrouw op de grond terecht en toen de agent contact probeerde te maken kreeg hij een harde trap tegen zijn kaak. De agent heeft zijn verwondingen door een arts aan het politiebureau laten onderzoeken. Hij heeft zijn dienst kunnen hervatten.

Geweld tegen politie en hulpverleners
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.

'IS-kalifaat verslagen'

Een paar jaar geleden kwam de natte droom van Islamitische Staat uit: hun eigen kalifaat, waar ze gezellig hun eigen regels volgden. Mensen van daken gooien, gevangenen op publieke pleinen executeren en de kelen van gegijzelde buitenlanders doorsnijden. Aan die dolle pret is nu een einde gekomen: ook op de laatst bekende plek waar IS-strijders nog streden zijn ze uitgeroeid.

IS was al grotendeels verdreven, maar in het plaatsje Baghouz hielden ze nog dapper stand. Het deel waar ze zaten werd alsmaar kleiner en besloeg al geruime tijd nauwelijks meer dan een paar honderd vierkante meter, wat nu dus ook gedaan is. De Syrische Democratische Strijdkrachten hebben 'de volledige vernietiging van het zogenaamde kalifaat en de volledige territoriale nederlaag van IS' aangekondigd, aldus een woordvoerder.

Vermoedelijk bevinden er nog wel wat redelijk geïsoleerde groepjes IS'ers in de uiterst dunbevolkte Syrische Woestijn, maar met een beetje geluk worden die groepje voor groepje opgespoord.

Vrouwen Ajax en PSV slaan slag in Eredivisie

In de kampioensgroep van de Eredivisie voor vrouwen stonden vrijdagavond weer twee duels op het programma. Ajax en PSV boekten thuis een zege en sloegen zo een slag in de strijd om de titel.

PSV ontving PEC Zwolle op De Herdgang en kwam na vier minuten dankzij een eigen goal van Shanel Smid al op voorsprong. Het duurde vervolgens lang, maar na een uur werd er eindelijk weer gescoord: Kayleigh van Dooren tekende voor 2-0, Naomi Pattiwael zorgde voor 3-0, alvorens Rebecca Doejaaren een kwartiertje voor tijd de Zwolse eer nog redde: 3-1.

Ajax speelde de kraker tegen FC Twente en op De Toekomst duurde het erg lang voor er eindelijk wat te juichen viel. Na een dik uur opende Vanity Lewerissa de score, amper vijf minuten later verdubbelde Marjolijn van den Bighelaar de score en dat bleek dan ook de eindstand: 2-0.

In de degradatiegroep speelden sc Heerenveen en VV Alkmaar met 1-1 gelijk, net als Achilles'29 en Excelsior Barendrecht.

Geld is geen probleem meer voor GP op Zandvoort

Lange tijd werd gedacht dat een mogelijke Formule 1-wedstrijd op het circuit van Zandvoort om financiële redenen niet plaats zou vinden. Dat probleem zou echter uit de wereld zijn, zo liet Jan Lammers weten.

In de uitzending van Formule 1 Café bij Ziggo sport gaf Lammers in een interview aan dat geld geen probleem meer is. "Het zal misschien gek klinken, maar geld is eigenlijk het probleem niet. De draagkracht van de mensen die erachter zitten is er wel", zo vertelde de beoogd sportief directeur van de mogelijke Grand Prix van Nederland op Zandvoort. Hierbij gaat het volgens Lammers niet om directie sponsoring, hoe het wel precies zit liet hij in het midden. "Het gaat om de promotors die op dit moment de Grand Prix naar zich toen proberen te halen en die handtekening te zetten."

Lammers gaf aan dat de onderhandelingen nu vooral gaan over randzaken rond de Dutch Grand Prix, hierbij kan gedacht worden aan onder andere de complexe juridische zaken. Racefans hoeven niet al te reikhalzend uit te kijken naar de eerder genoemde deadline van 31 maart. Er zal op die datum geen uitsluitsel komen of het Formule 1-circus in Zandvoort neer zal strijken.

Het circuit zelf hoeft maar op een paar plaatsen aangepast te worden om de Formule 1 te verwelkomen. De Hugenholtz-bocht en opkomen rechte stuk zullen worden aangepakt. Ook het pitscomplex zal aan de achterkant worden uitgebouwd zodat er genoeg ruimte is voor de teams.

Geld is geen probleem meer voor GP op Zandvoort (Pro Shots / Arjan Broekmans)
Geld is geen probleem meer voor GP op Zandvoort (Pro Shots / Arjan Broekmans)

17-jarige om het leven gekomen bij aanrijding

Een 17-jarige meisje uit Poeldijk is vrijdag 22 maart om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de kruising van de Melis Stokelaan en de Beresteinlaan in Den Haag. Het team Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Rond 11.00 uur reed de vrouw op haar scooter op de kruising van de Melis Stokelaan en Beresteinlaan en kwam in botsing met een auto. De scooterrijdster kwam hierbij ernstig ten val en raakte zwaar gewond. Met spoed is zij naar het ziekenhuis gebracht, waar zij later is overleden aan haar verwondingen. De bestuurder van de auto is volgens standaardprocedure meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Meerdere getuigen zagen het ongeluk gebeuren en zijn opgevangen voor slachtofferhulp. Het team Verkeers Ongevallen Analyse onderzoekt de precieze toedracht van de aanrijding.

Drammend links

Waarom drammend? Nou, omdat ze iedereen met een 'ander politiek denkbeeld' rechts extreem noemen. Rechtse denkbeelden zijn horror. Dat zijn in hun ogen politieke HIV cellen. Zelfs zo erg dat hard linkser Rutger Groot Wassink de FvD niet kon feliciteren in de Amsterdamse Raad. Het is weer afwachten of ze een GL’er kunnen vinden die Thierry kan afschieten. Pislink ben ik weer van deze ‘Provinciale Staten’ verkiezingen.

Aantal drugsdumpingen explosief gestegen

De politie ontdekte in 2018 meer productie- en opslaglocaties voor synthetische drugs dan in 2017. Ook het aantal dumpingen van drugsafval nam toe. Dat blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2018 van de European Reporting on Illicit Synthentic Substance Production (ERISSP).

Aangetroffen drugslab
In totaal registreerde de politie vorig jaar ruim 450 incidenten rond de productie van synthetische drugs (aantreffen drugslab, opslaglocatie van grondstoffen of drugsafval). Dat zijn er zo'n 100 meer dan het jaar ervoor. Het aantal aangetroffen en ontmantelde productielocaties (labs) bleef met 82 gelijk.

Het aantal opslaglocaties steeg van 70 in 2017 tot 79 vorig jaar. De toename van het aantal aangetroffen opslaglocaties valt deels te verklaren door een aantal onderzoeken in de eenheden Oost Nederland en in Limburg. In deze onderzoeken zijn meerdere verdachten aangehouden.

Dumpingen
Het aantal dumpingen van drugsafval liet een sterke toename zien: van 206 in 2017 tot 292 in 2018. Een eenduidige verklaring hiervoor is lastig te geven, zegt portefeuillehouder drugs van de politie, Max Daniel. 'Een verklaring kan zijn dat producenten meer gebruik maken van zogenoemde pre-precursoren: legale stoffen die nodig zijn om verboden stoffen voor synthetische drugs zoals MDMA te vervaardigen. Dat levert meer afval op. Daarnaast vermoeden we ook dat sprake is van een toename van het aantal labs. Verder is de registratie van dumpingen sterk verbeterd.'

Zorgen
De toename van het aantal incidenten rond synthetische drugs baart de politie zorgen. De productielocaties leveren grote risico’s op voor de omgeving en dumpingen van drugsafval veroorzaken veel (milieu)schade. Bovendien gaat achter de productie van synthetische drugs een wereld schuil van zware georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.

'Daarom krijgt de bestrijding van drugshandel en –productie de komende jaren meer prioriteit bij de politie’, zegt Max Daniel. ‘Binnen de keuzes die we als politie maken, zullen we vaker kiezen voor drugszaken.' 'Op lange termijn werkt alleen een gezamenlijke aanpak écht. Om deze vorm van criminaliteit aan te pakken, moeten we als één overheid optrekken en criminelen van alle kanten aanpakken. Via strafrecht, bestuursrecht en fiscaal recht.'

Geldstromen
De politie gaat de komende tijd investeren in haar expertise op het gebied van synthetische drugs en haar informatiepositie. Onderzoeken richten zich behalve op productie- en opslaglocaties in toenemende mate op geldstromen. Daniel: 'We moeten en zúllen meer inzetten op het financiële aspect. Criminelen hebben financiële drijfveren, je moet ze raken waar het pijn doet. Alleen zo komen we uit bij de bij facilitators van de productie en handel en de personen die hierin investeren.'

Haase moeizaam naar derde ronde Miami

Robin Haase heeft voor het eerst in zijn carrière de derde ronde van het masterstoernooi in Miami gehaald. De 31-jarige Nederlander won in de tweede ronde van 'lucky loser' Lloyd Harris: 3-6, 6-3, 6-4.

Harris werd op het laatste moment toegevoegd aan het hoofdtoernooi, nadat Gael Monfils zich had afgemeld vanwege een achillespeesblessure. In de eerste set was Harris prima op dreef tegen Haase. De Zuid-Afrikaan won overtuigend de eerste set met 6-3.

In de tweede set kwam Haase wat beter in het spel en halverwege de tweede set nam Haase een voorsprong en gaf deze niet meer af.

In de derde set was het spel van beide spelers zeer matig. Haase kwam meteen een break achter, maar maakte deze snel weer ongedaan. Opnieuw kwam hij een break achter, maar ook deze keer kon de Nederlander zich terugknokken. Op 4-4 leek Haase opnieuw zijn service in te leveren. Hij kwam 0-40 achter, maar wist dankzij de fouten van Harris toch zijn service te behouden. In de volgende game bleef Harris opnieuw veel fouten maken en zo pakte Haase uiteindelijk de wedstrijd.

In de derde ronde speelt Haase tegen Nikoloz Basilashvili, de nummer 19 van de wereld ATP-Rankings.

NHL: Zweden spelen Ducks langs Sharks

In de NHL hebben de ijshockeyers van de Anaheim Ducks een prima thuiszege geboekt. De San Jose Sharks werden met 4-3 geklopt en dat was vooral aan de Zweden Jakob Silfverberg en Rickard Rakell te danken. Daniël Sprong speelde een goede negen minuten mee bij de Ducks.

Rakell tekende na acht minuten voor de 1-0, maar vroeg in de tweede periode trok Kevin Labanc de stand gelijk. In de derde periode kwamen de Ducks dankzij Adam Henrique op voorsprong, waarna Timo Meier weer voor de gelijkmaker zorgde. Rakell bracht de Ducks vanuit de powerplay op 3-2, Justin Braun scoorde de derde gelijkmaker.

Zo moest overtime gespeeld worden en dat was na 38 seconden voorbij: Silfverberg, al goed voor twee assists, werd dit keer door Rakell in staat gesteld de winnende treffer te scoren.

De enige andere wedstrijd van de avond ging tussen de Washington Capitals en de Minnesota Wild, waarbij Luke Kunin 7,5 minuut voor tijd de kampioenen de nederlaag toediende: 1-2.

Ducks - Kings (Bron: YouTube)

NBA: Bucks spelen Pacers naar play-offs, Lakers en James uitgeschakeld

De basketballers van de Indiana Pacers hebben zich als zesde team geplaatst voor de play-offs in de NBA. Dat deden ze zonder te spelen: winst van de al geplaatste Milwaukee Bucks op de Miami Heat was genoeg. De Bucks wonnen thuis met 116-87, onder meer door 27 punten van Giannis Antetokounmpo.

Aan de andere kant van de ranglijst is het gedaan voor de Los Angeles Lakers. De ploeg van LeBron James kende al een slecht seizoen en stond op het randje van uitschakeling, maar de thuisnederlaag tegen de Brooklyn Nets deed ze de das om. Joe Harris tekende voor 26 punten, D'Angelo Russell was tegen zijn oude ploeg goed voor 21 punten en 13 assists. James gaf aan dat hij fouten heeft gemaakt en dat dit seizoen uiteraard niet liep zoals gehoopt, maar kijkt wel uit naar komend seizoen.

De al geplaatste Houston Rockets wonnen ondertussen met 111-105 van de bijna geplaatste San Antonio Spurs en vooral James Harden stal de show weer eens. Alle ballen gingen weer op Harden, die zo tot een score van 61 punten kon komen, een evenaring van zijn persoonlijk record.

Uitslagen NBA vrijdag
Orlando Magic - Memphis Grizzlies 123-119 OT
Cleveland Cavaliers - Los Angeles Clippers 108-110
New York Knicks - Denver Nuggets 93-111
Toronto Raptors - Oklahoma City Thunder 109-116
Houston Rockets - San Antonio Spurs 111-105
Milwaukee Bucks - Miami Heat 116-87
Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets 106-111

Harden mocht weer vanuit alle standen schieten (Bron: YouTube)

Tumultueuze ePrix Sanya gewonnen door Vergne, Frijns gooit sterk resultaat weg

Jean-Eric Vergne heeft de zesde ePrix van het seizoen in de Formule E gewonnen. Op het uiterst zuidelijke Chinese eiland Hainan, om precies te zijn in de straten van Sanya, snelde de regerend kampioen na een tumultueuze race naar zijn eerste zege van het seizoen.

Oliver Rowland pakte vanaf poleposition de leiding, voor Vergne en Antonio Felix da Costa, die Daniel Abt en Alexander Simms in zijn nek had hijgen. Grofweg een minuut werd de race geneutraliseerd wegens stilvallen van Felipe Nasr, maar de Braziliaan kreeg zijn Dragon Racing-auto op gang en dus mocht het veld ook door.

Nog geen ronde later was het klaar voor Sam Bird: de Britse kampioenschapsleider parkeerde zijn Virgin Racing-auto aan de kant. Na een klein kwartiertje was het klaar voor Jose Maria Lopez, die zijn Dragon tegen de muur parkeerde. Robin Frijns was ondertussen lekker bezig en reed na zijn twaalfde startplek inmiddels op de achtste plaats.

Net over de helft van de race kreeg Rowland het zwaar: Vergne opende met succes de aanval op zijn leidende positie, Da Costa zat ook gelijk bovenop de Brit, maar kreeg op zijn beurt Abt met het mes tussen de tanden in zijn nek. In de felle strijd rond de zesde plek werd Sims door André Lotterer de muur in geduwd, waardoor zijn race voorbij was en Frijns naar de zesde plek klom.

De auto van Sims kon schijnbaar niet zomaar even weggehaald worden, met als gevolg dat de race met rood stilgelegd werd. Met tien minuten te gaan konden we verder, met de gehele top-13 met nog drie minuten 'Attack Mode' over...behalve Frijns en Edoardo Mortara op de zesde en achtste plek, want beide heren hadden vóór de neutralisatie hun Attack Mode al geactiveerd.

Weinig verrassend werd Frijns dan ook verschalkt door Di Grassi, maar de schade bleef beperkt tot één plek. Lotterer beukte zich ondertussen voorbij landgenoot Abt naar de vierde plek, terwijl leider Vergne mogelijk in de problemen zat: hij werd onderzocht wegens het niet correct opvolgen van de safetycarprocedure.

Met grofweg een ronde te rijden was Frijns hard op weg naar een keurige zevende plek...tot hij zijn auto - mogelijk aangeduwd door Sebastien Buemi - volle bak in die van Di Grassi boorde. Vergne kwam zo als eerste over de streep, voor Rowland, Da Costa en Lotterer, maar de uitslag was aanvankelijk nog wat onzeker: Vergne werd nog onderzocht, waar niks uit bleek te komen, Da Costa had slechts één in plaats van twee keer de verplichte Attack Mode gebruikt.

Frijns hobbelde met zijn gammele auto nog als veertiende over de streep.

Beaton stopt goede lijn Van Barneveld; De Zwaan en VdV naar tweede ronde

Raymond van Barneveld is er niet in geslaagd om zijn rentree op de Euro Tour met een overwinning te vieren. Barney ging in de eerste ronde van de European Darts Open met 6-4 onderuit tegen Steve Beaton. Jeffrey de Zwaan en Vincent van der Voort wonnen wel. 

Na zes legs was er nog niks aan de hand voor Van Barneveld. De 51-jarige Hagenaar maakte een scherpe indruk en pakte een 4-2 voorsprong met 98 gemiddeld. Vervolgens begon de motor te haperen en zakte zijn gemiddelde snel naar beneden. Beaton brak terug met een vijftiendarter en heroverde de voorsprong via dubbel negen. Van Barneveld mocht de tiende leg beginnen, maar was niet binnen zes beurten uit. Dat lukte de Engelsman wel en via dubbel zestien pakte The Bronzed Adonis de overwinning.

De Zwaan heeft zich geplaatst voor de tweede ronde in Leverkusen. De Leidschendammer had opvallend weinig te duchten van Josh Payne en zegevierde met 6-1. Van der Voort moest een leg meer afstaan, maar won met 6-2 van Wayne Jones.

Wesley Plaisier heeft een mooie overwinning geboekt op Jyhan Artut bij zijn debuut op European Tour. De Zuid-Hollander overleefde donderdagavond het kwalificatietoernooi en mocht aantreden tegen Jyhan Artut. Met 85 vs 81 gemiddeld was het geen hoogstaande wedstrijd. Plaisier was beter op de dubbels en won daarmee met 6-4. In de tweede ronde treedt hij aan tegen James Wade. 

Zaterdag is de tweede ronde. Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena stromen in. Deze waren geplaatst voor het toernooi en hadden een bye voor de eerste ronde. 

Friday March 22 - First Round - Afternoon Session
Justin Pipe 6-3 Ryan Meikle
Pavel Jirkal 6-1 William Borland
Matthew Dennant 6-5 Madars Razma
Scott Taylor 6-3 Fabian Herz
Ross Smith 6-0 Ricky Williams
Adam Hunt 6-3 Danny van Trijp
Ted Evetts 6-3 Martin Atkins (Leeds)
Wesley Plaisier 6-4 Jyhan Artut

Evening Session
Krzysztof Ratajski 6-5 Matthew Edgar
Jeffrey de Zwaan 6-1 Josh Payne
Kim Huybrechts 6-5 Nico Kurz
Mervyn King 6-1 Jason Wilson
Glen Durrant 6-4 Michael Rosenauer
Dimitri Van den Bergh 6-1 Ritchie Edhouse
Steve Beaton 6-4 Raymond van Barneveld
Vincent van der Voort 6-2 Wayne Jones

Saturday March 23 - Second Round - Afternoon Session (1300 local time, 1200 GMT)
Darren Webster v Pavel Jirkal
James Wade v Wesley Plaisier
Ian White v Justin Pipe
Gerwyn Price v Scott Taylor
Dave Chisnall v Ted Evetts
Jonny Clayton v Adam Hunt
Michael Smith v Krzysztof Ratajski
Daryl Gurney v Jeffrey de Zwaan

Evening Session (1915 local time, 1815 GMT)
Adrian Lewis v Dimitri Van den Bergh
Jermaine Wattimena v Glen Durrant
Joe Cullen v Vincent van der Voort
Michael van Gerwen v Mervyn King
Rob Cross v Steve Beaton
Mensur Suljovic v Matthew Dennant
Simon Whitlock v Ross Smith
Peter Wright v Kim Huybrechts

45-plussers wisselen relatief weinig van baan of beroep

Met de toename van het aantal werkenden neemt ook het aantal baanvinders en baanwisselaars toe. Het verschil in baanwisselen tussen leeftijdsgroepen blijft nagenoeg gelijk: 45-plussers wisselen nog steeds minder van baan of beroep dan mensen jonger dan 45 jaar. Dat blijkt uit analyses van het CBS over de dynamiek van de werkzame beroepsbevolking.

Het aantal mensen met betaald werk is in tien jaar vooral gegroeid onder 45-plussers. Het gaat om een toename van ruim 700.000 naar 3,9 miljoen in 2018. Daarmee zijn 44 van de 100 werkzame mensen 45-plusser.

Die groei komt niet voor rekening van baanvinders van 45 tot 75 jaar die eerder niet werkzaam waren. Dat waren er bijna 150 duizend in 2018, minder dan het aantal baanvinders in de jongere leeftijdsgroepen. De toename van het aantal 45-plussers met werk heeft vooral te maken met de veranderende samenstelling van de groep 45- tot 75-jarigen. Degenen die 45 jaar worden zijn voor een groot deel werkzaam, degenen die 75 jaar worden niet. Daarmee groeit het aantal werkenden in deze leeftijdsgroep.

Weinig 45-plussers veranderen van baan
Het aantal werkende 45-plussers die van baan wisselen neemt wel toe, maar blijft ook laag ten opzichte van andere leeftijdsgroepen. Het gaat om degenen die veranderen van werkgever en om werknemers die zelfstandige worden, of andersom. Het aantal baanwisselaars van 45 tot 75 jaar was in 2018 wel toegenomen tot 212.000. Het gaat om 160.000 45-plussers die van werkgever wisselden, en 52.000 die wisselden tussen werknemer en zelfstandige. Dat is in totaal 5,9 procent van de 45-plussers met betaald werk in zowel 2017 als 2018.

Bij 25- tot 45-jarigen komt dit baanwisselen ruim twee keer zo vaak voor. Dat jongeren vaker van baan wisselen dan ouderen is al jaren zo. Werkzame jongeren hadden het vaakst een nieuwe baan. Van de 15- tot 25-jarigen met werk in 2017 had 31,4 procent in 2018 een andere werkgever of wisselde tussen werknemer en zelfstandige.

Bijna 7 procent van de 45-plussers gewisseld van beroep
Dynamiek op de arbeidsmarkt kan ook worden afgemeten aan de hand van het percentage werkenden dat van beroep wisselt. Dat kan in een nieuwe baan, maar ook bij de huidige werkgever. In 2018 hadden ruim een miljoen mensen een ander beroep dan in 2017. Het aantal beroepswisselingen was daarmee lager dan in 2008. Hier werkt de lage mobiliteit van 45-plussers door. De groei van de werkzame beroepsbevolking komt immers vooral voor rekening van deze groep.

In 2018 waren er 245 duizend 45- tot 75-jarigen met een ander beroep dan het jaar ervoor. Daarmee is bijna 7 procent van de 45-plussers van beroep gewisseld. Dat percentage is vergelijkbaar met 2008. In 2014 was dit aandeel met 5,4 procent op zijn laagst. Bij gunstige economische perspectieven wisselen meer mensen van beroep.

Jongeren doen dit het vaakst. Van elke drie 15- tot 25-jarigen had er een in 2018 een ander beroep dan het jaar ervoor. Daarmee zijn jongeren vaker van beroep gewisseld dan in 2008. Hiertussen bevinden zich ook scholieren en studenten, die vaak een flexibele arbeidsrelatie hebben, maar ook schoolverlaters die vanuit een bijbaan overstappen. Werkzame 25- tot 45-jarigen wisselden ongeveer twee keer zo vaak van beroep dan 45-plussers. Van hen had 13,5 procent een ander beroep in 2018.

Trailer voor Brie Larsons Unicorn Store

Brie Larson, die als actrice een Oscar won voor Room en momenteel te zien is als Carol Danvers in Captain Marvel, is ook achter de schermen actief. Ze schreef en regisseerde enkele korte films en maakte in 2017 haal speelfilm-regiedebuut met de komedie Unicorn Store. Deze film was tot nu toe echter alleen dat jaar te zien op het filmfestival van Toronto.

Over twee weken komt daar verandering in, wanneer de film door Netflix de wereld in wordt geschoten. In Unicorn Store speelt Larson zelf de hoofdrol van Kit, een kunstacademiestudent die van school wordt getrapt en weer bij haar ouders intrekt. Nadat ze een baan als vervanger heeft gevonden in een saai kantoor, krijgt ze een uitnodiging om een kijkje te nemen in 'The Store'. Hier biedt de verkoper, gespeeld door Samuel L. Jackson, aan haar een eenhoorn te verkopen, maar alleen als zij aantoont daar goed genoeg voor te zijn.

Unicorn Store, met ook rollen voor Joan Cusack, Bradley Whitford en Hamish Linklater, is geschreven door Samantha McIntype. De film is op Netflix te zien vanaf 5 april.

FOK! Wat een weer: frisser

Er is vanochtend veel bewolking en het is aanvankelijk nevelig. Een zone met plaatselijk lichte (mot)regen trekt in de loop van de dag van het noordwesten naar het zuidoosten. Vanmiddag komt in het noorden de zon tevoorschijn, later in de middag ook in het midden, hoewel er dan nog sluierbewolking aanwezig blijft. De wind is zwak tot matig en komt eerst uit het zuidwesten. Van het noorden uit draait de wind in de loop van de dag naar een noordelijke richting. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noorden tot lokaal 14°C in het zuidoosten.

Komende nacht is het in het zuiden bewolkt en nevelig, wellicht valt daar nog wat lichte regen. Elders zijn er brede opklaringen en kunnen er plaatselijk mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C plaatselijk in het (noord)oosten tot 5°C in het uiterste zuiden. De wind is overwegend zwak uit een noordelijke richting.

Morgen overdag trekt de bewolking ook in het zuiden weg en wordt het overal zonnig. Het blijft droog met een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9°C langs de noordkust tot 12°C in het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Fijn weekend!  

Calig in Spanje (Foto: Kroezel)
Uitzicht over Calig in Spanje. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Agressief dansen in Final Fantasy XIV

Tijdens de Final Fantasy XIV Fanfest in Tokyo heeft director Naoki Yoshida veel nieuwe informatie gegeven over de uitbreiding Final Fantasy XIV: Shadowbringers. Het belangrijkste voor de spelers is de nieuwe job. De Dancer zal een ranged DPS zijn met een heel arsenaal aan dance moves die support levert aan teamleden.

Zoals gewoonlijk is er ook dit Fanfest weer een stukje van de trailer toegevoegd waardoor we nu de complete trailer kunnen zien. Daarin zien we de nieuwe steden Eulmore en Crystarium. In de video zien we ook de nieuwe job Dancer aan het werk. Spelers zullen meteen de nieuwe job kunnen beginnen zonder een specifieke job al te moeten hebben geleveld. Wel moet je level 70 zijn met welke job dan ook. Voldoe je daaraan, dan kun je de job beginnen met level 60, zodat je niet de hele experience-grind weer opnieuw hoeft te doen.

Er is een nieuw speelbar ras aangekondigd, de katachtige Hrothgar. Een nieuwe Beast Tribe zijn de Dwarves. Deze hebben natuurlijk baarden en zijn bedreven in het mijnen van gesteentes. Ook bij deze stam hoort een Primal die we zullen moeten gaan bevechten. Deze heet Innocence.

Een nieuwe raid voor acht spelers wordt Eden. Niemand minder dan Tetsuya Nomura, bekend van Kingdom Hearts en vele Final Fantasy-games, heeft de raid ontworpen.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers staat tot nu toe gepland voor 2 juli. Ondertussen komt er nog content waarin Final Fantasy XV de hoofdrol speelt en komt er aankomende week de laatste Stormblood-patch die het verhaal naar het punt van Shadowbringers gaat brengen.

Dancer

Eulmore

Hrothgar

Lakeland

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.