FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 maart 2019

Brexit-uitstel tot 22 mei als Lagerhuis deal goedkeurt

De Britse premier Theresa May en de regeringsleiders van de overige 27 lidstaten zijn overeengekomen om de Brexit tot 22 mei uit te stellen, op voorwaarde dat ze de exitdeal volgende week door het Lagerhuis krijgt. May wilde haar plan B echter niet geven: wat ze doet als de deal dan voor de derde keer wordt neergesabeld. En dus moest de EU dit voor haar beslissen. Wordt de deal weer afgekeurd dan is het uitstel tot 12 april. Willen de Britten daarna nog uitstel dan moeten ze meedoen met de Europese verkiezingen.

Een eerder gelekte ontwerpverklaring ingezien door The Guardian stelde dat er na 22 mei "geen verder uitstel mogelijk is, gegeven dat het Verenigd Koninkrijk niet van plan is om deel te nemen aan de Europese Parlementsverkiezingen". Op dat moment probeerden de regeringsleiders May nog te bewegen om zelf met een plan B te komen.

De Franse president Emmanuel Macron zou toen hebben gezegd dat er hiermee een no-deal Brexit aankomt indien Mays deal het opnieuw niet zou halen. En volgens de Letse premier Krisjanis Karins zou dat betekenen dat het land dit dan enkel kon voorkomen door Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te trekken.

Indien de exitdeal het inderdaad opnieuw niet haalt, kan dat betekenen dat de Britten alsnog meedoen aan de Europese verkiezingen. Vermoedelijk betekent dit ook het einde van Mays premierschap.

Update 20.30 uur
De gesprekken richten zich op uitstel tot 7 mei. Maar omdat er weinig vertrouwen is dat Mays deal het haalt, eisen de regeringsleiders nu al overeenstemming over een plan B. Dat komt erop neer dat Groot-Brittannië uiterlijk 12 april moet aangeven of het land meedoet aan de Europese verkiezingen, en zo ja wordt de Brexit uitgesteld tot het einde van het jaar.

Update 23.20 uur
May blijkt geen beslissing te willen nemen over wat te doen als haar deal volgende week opnieuw faalt. De gesprekken zouden zich nu richten op onvoorwaardelijk uitstel van de Brexit tot 12 april, de dag waarop de Europese kiescommissie moet weten of het land meedoet aan de verkiezingen van mei.

Naar verluidt wil de premier meer tijd om haar deal door het Lagerhuis te krijgen. Ze zou de boel dus verder op de spits kunnen drijven door de stemming in het Lagerhuis uit te stellen tot dinsdag 9 april.

Update 23.50 uur
De kogel is door de kerk: premier May krijgt Brexit-uitstel tot 22 mei op voorwaarde dat ze haar deal volgende week door het Lagerhuis loodst. Zo niet, dan is het uitstel tot 12 april. Dit betekent dat ze de stemming niet nog verder kan uitstellen, en dat er bij afwijzing voor 12 april over deelname aan de EU-verkiezingen moet worden beslist.

Britse parlementsleden zijn volgende week tevens van plan een amendement in te dienen om de parlementaire agenda over de Brexit van de regering over te nemen. Ze zouden er dan in een reeks 'indicatieve' stemrondes achter willen komen voor wat voor oplossing nu eigenlijk wél een meerderheid is te vinden.

Van Barneveld boekt eerste overwinning; Van Gerwen verliest van Gurney

Avond zeven van de Premier League Darts. In Berlijn speelt Raymond van Barneveld tegen Max Hopp en Michael van Gerwen speelt tegen Daryl Gurney. Rob Cross opende de avond met zijn vierde overwinning op rij. 

Gerwyn Price 4-7 Rob Cross

In Berlijn begon Cross furieus aan het potje en pakte meteen een break. Met een gemiddelde van 110 denderde hij door naar 4-1 voor. Er volgden nog drie breaks op rij voor 5-3. Price kwam vervolgens terug tot 5-4. Cross bleef in zijn eigen leg kalm en pakte op 6-4 het eerste punt. Price miste vervolgens een 70-finish om nog kans te maken op een gelijkspel en zag Voltage de zege pakken.

James Wade 6-6 Peter Wright

James Wade en Peter Wright houden een punt over aan hun onderlinge ontmoeting. Wright kwam uiteindelijk 5-2 voor, maar zag tenslotte Wade vervolgens vier legs op een rij pakken.  Het geloof was na de 6-5 van Wade weg bij Wright, maar daar maakte Wade dan weer geen gebruik van. Wright herpakte zich net op tijd en pakte het vierde gelijke spel dit seizoen: 6-6.

Michael van Gerwen 5-7 Daryl Gurney

Michael van Gerwen heeft Raymond van Barneveld niet kunnen helpen in zijn strijd om degradatie te ontlopen. Van Gerwen miste in de openingsfase de kans om weg te lopen van Daryl Gurney en ging uiteindelijk in de beslissende leg onderuit: 5-7. Hierdoor is Van Gerwen de koppositie kwijt en staat Gurney nu met zeven punten aan de veilige kant van de streep. 

Van Gerwen kwam een break voor. Weglopen deed Mighty Mike alleen niet. Tops werd niet gevonden voor de 114-finish en Superchin brak terug. Gurney liep met een 96-finish uit naar 5-3. Van Gerwen kwam echter terug tot 6-5. In de slotleg knalde Mighty Mike er gelijk een 180’er in, maar kon niet doordrukken. Zo vond Gurney tops voor de zege.

Michael Smith 2-7 Mensur Suljovic

Mensur Suljovic heeft Van Barneveld een helpende hand toegestoken door van Michael Smith te winnen. Door de overwinning van Daryl Gurney op Michael van Gerwen, was puntverlies voor Smith noodzakelijk om Van Barneveld nog een redelijke kans op lijfsbehoud te bieden.

Smith pakte nog de eerste leg, maar de vijf daaropvolgende legs gingen allemaal naar Suljovic. Met een 86-finish pakte Bullyboy zijn tweede leg, echter werd het niet meer spannend. The Gentle stond geen leg meer af en haalde de buit binnen in de negende leg met een 7-2 overwinning op de WK-finalist.

Max Hopp 3-7 Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld heeft dan eindelijk zijn eerste zege van de Premier League binnen. In Berlijn won de Nederlander met 7-3 van Max Hopp. Met zijn goede spel kreeg hij het Duitse publiek stil. Door de zege heeft Van Barneveld in Ahoy nog alles om voor te spelen.

Op 1-1 miste Hopp tops voor een 114-finish en Van Barneveld gooide zelf wél 41 uit voor de eerste break van de wedstrijd. Het werd vervolgens 4-3, waarna Van Barneveld 170 uitgooide om de break voorsprong in handen te houden. Van Barneveld had een overwinning nodig om zijn hachje te redden. Dat deed hij maar meteen, waardoor hij met 7-3 won van Hopp. Zijn achterstand op een veilige achtste plek, waar nu Michael Smith staat, is één punt. In Ahoy speelt de Nederlander tegen Gurney (woensdag) en Van Gerwen (donderdag). Hij moet dus minimaal één punt meer dan Smith halen in die laatste twee speelronden om door te mogen.

'Vrouw (32) doodgeneukt na drugsgebruik'

Een 32-jarige Colombiaanse dame dook onlangs met haar partner een hotel in Cali in. Daar lieten ze elkaar urenlang alle hoeken van de kamer zien, maar dat liep fout af: de vrouw overleefde de stevige seksmarathon helaas niet, zo is althans het verhaal van haar partner.

Volgens de geschokte man waren ze zeker vijf uur lang hevig tekeer aan het gaan, waarbij het stel het gebruik van de nodige drugs niet schuwde - je moet toch íets om de duur van je vrijpartij te verlengen. Op een gegeven moment zei de vrouw dat ze zich wat duizelig voelde, maar ze wilde wel verder gaan...en kreeg een hartaanval.

Meneer belde een ambulance, maar die deed er nogal lang over en dus wikkelde hij de vrouw in een laken en toog hij met zijn bewusteloze partner in een taxi naar het ziekenhuis. Reanimatie mocht daar niet meer baten en de artsen konden niks anders doen dan de vrouw doodverklaren. De politie heeft een onderzoek ingediend naar het drugsgebruik en de eventuele invloed daarvan op de dood van de vrouw.

Oranje begint met winst aan kwalificatie voor EK voetbal van 2020

Donderdagavond heeft het Nederlands elftal met 4-0 gewonnen van Wit-Rusland. De andere wedstrijd in groep C tussen Noord-Ierland en Estland eindigde in 2-0. Zondag speelt Nederland in de Johan Cruijff ArenA tegen Duitsland.

De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kwam al in de eerste minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Memphis Depay. Twintig minuten later verdubbelde Georginio Wijnaldum de score. Na rust maakte Depay via een strafschop 3-0.

In de 68e minuut werd Denzel Dumfries vervangen door Kenny Tete. De invalbeurt van Tete was echter maar van korte duur. Binnen de minuut moest hij al van het veld vanwege een hamstringblessure. Nederland stond daarom de laatste twintig minuten maar met tien man op het veld. In de slotfase bepaalde Virgil van Dijk de eindstand op 4-0.

Uitslagen EK-kwalificatie donderdag:
Groep C
Nederland - Wit-Rusland 4-0
Noord-Ierland - Estland 2-0

Groep E
Kroatië - Azerbeidzjan 2-1
Slowakije - Hongarije 2-0

Groep G
Oostenrijk - Polen 0-1
Israël - Slovenië 1-1
Macedonië - Letland 3-1

Groep I
Kazachstan - Schotland 3-0
Cyprus - San Marino 5-0
België - Rusland 3-1

Biatlete Vittozzi faalt in strijd om World Cup-titel, Kuzmina haalt uit

Biatlete Anastasia Kuzmina is haar afscheidsweek in de World Cup ijzersterk begonnen. De Slowaakse stopt er na dit seizoen in elk geval individueel mee en won op de Holmenkollen in Oslo met overmacht de sprint tijdens de World Cup-finale.

Kuzmina startte vroeg en schoot liggend één keer mis. Daar bleef het bij en dankzij haar bijzonder sterke langlaufen wist niemand haar tijd eigenlijk nog te bedreigen. Landgenote Paulina Fialkova kwam nog iets vroeger in actie en stond op 25 seconden lange tijd op de tweede plek, maar die werd nog wél bedreigd.

Celia Aymonier, net als Fialkova foutloos, kwam vijf seconden tekort, Denise Herrmann greep met twee missers negen seconden naast Fialkova's tijd. Franziska Preuss kreeg het voor elkaar: de Duitse bleef foutloos, kende een sterke slotronde en pakte op 21 seconden van Kuzmina de tweede plek, waardoor Fialkova als derde eindigde.

De wedstrijd in de wedstrijd ging tussen Dorothea Wierer en Lisa Vittozzi. Het Italiaanse duo stond exact gelijk in de strijd om de World Cup, maar Vittozzi leek de druk niet aan te kunnen: met maar liefst vijf missers eindigde ze op een dramatische 68e plek, terwijl Wierer elfde werd. Zij begint zaterdag dus ook in prima positie aan de achtervolging, waar Vittozzi zich niet eens voor geplaatst heeft.

Decreet van Trump verdedigt vrije woord op universiteiten

Begin maart beloofde Amerikaans president Donald Trump een decreet te ondertekenen waarin hij de vrijheid van meningsuiting op Amerikaanse universiteiten wilde veiligstellen. Dit, nadat de conservatieve activist Hayden Williams op de campus van de universiteit van Berkeley aangevallen werd op het moment dat Williams leden aan het werven was voor The Leadership Institute, een conservatieve groepering.

Donderdag voegde Trump weer eens daad bij het woord en ondertekende hij het decreet waarin staat dat universiteiten fondsen kunnen kwijtraken als zij het vrije woord de mond willen snoeren.

De beslissing komt op een moment dat conservatieve studenten op universiteiten vaak niet welkom zijn bij debatten of dat het uit veiligheidsoogpunt sterk afgeraden wordt om conservatieve sprekers als Ben Shapiro of Ann Coulter uit te nodigen.


Trump voegt daad bij het woord (Bron: Youtube)

"We zijn hier op een historisch moment, het moment waarop we de Amerikaanse studenten en waarden zullen beschermen", aldus de president, die zich omringt zag met conservatieve studenten. "Die staan onder druk."

"Onder het mom van spraakcodes, veilige ruimtes en trigger-waarschuwingen, hebben deze universiteiten geprobeerd het vrije denken te beperken, volledige uniformiteit op te leggen en de stemmen van grote jonge Amerikanen, zoals die hier vandaag zijn, te stoppen."

Twaalf grote fondsenbureaus werken mee met het nieuwste wapenfeit van Trump en zij gaan samen met het Witte Huis zorgen dat universiteiten die geld willen ontvangen bewijzen overleggen dat zij het vrije woord hoog in het vaandel hebben staan. Deze twaalf geldschieters verdelen jaarlijks 35 miljard dollar.

"Universiteiten die miljarden en miljarden dollars hebben ontvangen van belastingbetalers, zijn steeds vijandiger geworden tegen de vrijheid van meningsuiting", aldus Trump. "Als ze onze dollars willen, en we delen het uit bij de miljarden, dan moeten ze mensen als Hayden en andere jonge Amerikanen de ruimte geven om te spreken. In vrijheid. Doen ze dat niet, dan gaat dat ze geld kosten."

Schokkend: slapende leeuw wordt doodgeschoten

De 64-jarige Guy Gorney heeft de mooiste dag uit zijn leven beleefd. Tijdens een reis ergens in Afrika vond hij een prachtige leeuw die midden op de savanne zijn roes lag uit te slapen. Gorney, die voor zijn hobby jaagt, twijfelde geen moment en strafte de leeuw voor zijn luie domheid.

Wat volgde was geen fijn gezicht. De leeuw werd door een kogel gewekt en kon in paniek niet achterhalen waar de pijn opeens vandaan kwam. Met een spasme probeerde hij op te staan om het gevaar te identificeren, maar de volgende twee kogels hadden hun werk inmiddels gedaan. Enkele momenten later stierf de leeuw op de plek waar hij een paar seconden eerder in het zonnetje lag te ronken.

Voor de gevoelige FOK!kers, onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Wil je dit liever niet zien, klik dan hier of als je wel gekeken hebt en je hebt nazorg nodig, klik dan hier.


Slapende leeuw wordt bruut wakker gemaakt (Bron: Youtube)

Gorney, uit Manhattan, is een hobbyjager en heeft al meer dan zeventig beesten gedood en staat onder meer op de foto met de lijken van een nijlpaard, neushoorn en olifant. Hij heeft echter geen gevoel van spijt. "Ik begrijp het nooit. Als iemand op de foto staat met een dood hert, vindt niemand dat erg. Sta je op de foto met een olifant, of erger nog , een leeuw, dan staat iedereen op zijn achterste benen", aldus de jager. "Voor mij is het allemaal hetzelfde, ik heb een kloppend hart laten stoppen."

Bang voor represailles is hij niet. "Het is gewoon bizar om mensen die erg bedreven zijn in het bedienen van vuurwapens en die niet bang zijn om zichzelf of hun familie te verdedigen te bedreigen. Ben je gek ofzo?"

Leeuwen zijn inmiddels in Noord-Afrika volledig uitgestorven en de verwachting is dat voor 2050 in geheel Afrika geen leeuw meer te bekennen is. 

Verdachte potentiŽle schoolshooting: 'het was een grap'

Mitchell O., de 18-jarige man die verdacht wordt van het voorbereiden van een ‘school shooting’, bedoelde het ‘allemaal als grap’. Dat verklaarde hij vandaag in de rechtbank: ‘Ik wilde vooral choqueren’. Het OM verdenkt hem van het plannen van een school shooting, onder meer door een tekst die hij op YouTube plaatste bij een video over zo’n schietpartij in het buitenland. De strafeis tegen hem: 180 dagen jeugddetentie.

FBI
In mei vorig jaar viel het gedrag van O. op internet al op. De FBI in Amerika trok aan de bel toen de 18-jarige Amsterdammer online bleek te dreigen met een 'school shooting', die volgens hem 'op 25 mei' plaats zou vinden. O. was online al aan het aftellen naar dat moment.

Stopgesprek
De Nederlandse politie heeft daarop tot twee keer toe een zogenoemd 'stopgesprek' met hem gevoerd, waarin hem vriendelijk doch dringend is verzocht op te houden met waar hij mee bezig was. 'Ik begreep hen wel, maar ik maak nou eenmaal zulke grappen. Dat weten andere mensen ook. Ik dacht, ze vergeten het wel weer', zegt O. daarover.

Even lijkt het erop dat O. het advies van de politie opvolgt. Maar een half jaar later, in december 2018, krijgt de politie in Nederland weer een telefoontje van de FBI. O. heeft gereageerd op een video op YouTube van een ‘school shooting’ met de tekst: 'Fuck you man just when I was planning my schoolshooting you came out with motivational bs (this is actually no joke)'. Maar een grap, dat was dus precies wat het wel was, zegt hij vandaag. 'Het is YouTube, daar staan domme dingen op.' O. vertelt tijdens de zitting dat hij vooral de reacties die op zo’n bericht volgen, leuk vindt. 'Ik vind het leuk als mensen het ook echt gaan geloven. Er ontstaan dan hele discussies, dat is leuk om te zien.'

Telefoon gewist
Toen de politie op de stoep stond voor opnieuw een gesprek met O., heeft hij de inhoud van zijn telefoon gewist. 'Ik was niks van plan, maar er stonden veel gewelddadige dingen op waarvan ik wist dat ze er iets zouden vinden', zegt O. Later vindt de politie de beelden alsnog, het gaat onder meer om een foto van Hitler en een foto waarop O. de Hitlergroet doet. Als hem gevraagd wordt naar waarom hij de Hitlergroet doet op een foto, zegt hij 'dat grappig te vinden'. De foto van Hitler zou slechts een 'meme' zijn geweest. 'Die heb ik op mijn telefoon staan om reacties uit te lokken', zegt O. 'De Tweede Wereldoorlog was vast een klotetijd, maar ik heb het niet meegemaakt. Ik heb er geen last van of zo'.

Schietvereniging
Ook vindt de politie foto’s van (nep)wapens en een foto waarop O. poseert met een wapen. 'Ik heb een keer een proefles gehad op een schietvereniging', zegt hij. 'Ik kan wel begrijpen dat zo’n foto angst oproept, maar ik doe niks verkeerd.' Bij O. thuis worden geen wapens aangetroffen, alleen een patroon van een balletjespistool.

Enigszins ontoerekeningsvatbaar
O. wordt berecht volgens het adolescentenstrafrecht, omdat er rekening wordt gehouden met zijn (geestelijke) gezondheid. Bij deze vorm van het strafrecht, bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar, kan een rechter kiezen of een verdachte volgens het jeugd- of het volwassenenstrafrecht wordt berecht. Joris Ruijs, O.'s advocaat, zegt: 'Mitchell is enigszins ontoerekeningsvatbaar en hij heeft een cognitieve achterstand'. Bij het gedeelte van de rechtszaak waar zijn persoonlijke omstandigheden aan bod komen, sluit de rechtbank daarom de deuren voor de pers.

Strafeis
Na de verklaringen van Mitchell O. tijdens eerdere verhoren en vandaag in de rechtbank, komt de officier van justitie terug op eerdere verdenkingen. 'Het voorbereiden van moord of doodslag is niet bewezen, en een terroristisch oogmerk ook niet. O. heeft vooral stoer willen doen. Maar door je zo te uiten, kan er bij mensen wel degelijk de vrees ontstaan dat hij het meent.' Het OM vindt daarom dat O. een straf moet krijgen van 180 dagen jeugddetentie. Hij zit al 99 dagen vast, de rest van de dagen zijn voorwaardelijk als het aan het OM ligt.

Over een week doet de rechter uitspraak.

Puike indies Oxenfree en The Witness gratis in Epic Games Store

Zoals we al eerder constateerden doet Epic Games er alles aan om de aandacht van consumenten op hun softwareplatform te vestigen. Momenteel is het surrealistische tienerdrama Oxenfree gratis te downloaden via de Epic Games Store en over twee week volgt puzzelgame The Witness.

Behalve controversiële exclusiviteitsdeals laat Epic Games de laatste tijd ook regelmatig (tijdelijk) gratis games los op zijn platform. Volgens hun website is het de bedoeling dat er iedere 14 dagen een gratis game verschijnt in de veelbesproken Epic Games Store.

2D-avonturengame Oxenfree van de Amerikaanse indie-studio Night School Studio kon op release in 2016 rekenen op veel positieve reacties en sleepte naast vele nominaties zelfs nog een award voor 'excellence in visual art' in de wacht op het Independent Games Festival van dat jaar. The Witness werd eveneens geprezen toen het begin 2016 uitkwam voor pc, PS4, Xbox One, Nvidia Shield en Mac OS X. Bekijk hieronder de trailers van de betreffende games om een indruk te krijgen. Oxenfree is vanaf nu al te downloaden tot en met 4 april, waarna deze vrij snel opgevolgd wordt door The Witness.


PEC wil Paal definitief overnemen van PSV

Kenneth Paal speelt dit seizoen op huurbasis bij PEC Zwolle en als het aan de Blauwvingers ligt, blijft het daar niet bij. De Stentor weet donderdagmiddag namelijk te melden dat PEC de 21-jarige linksback graag definitief over wil nemen van PSV en inmiddels nagenoeg akkoord is met de koploper van de Eredivisie.

De Zwollenaren moeten een vaste transfersom overmaken naar Eindhoven voor Paal, in wiens contract waarschijnlijk ook een doorverkooppercentage opgenomen zal worden: "Kenneth heeft een optie in zijn contract. De voorwaarden om die te lichten hadden we niet met pen, maar al wel met potlood genoteerd. Ik hoop dat we dat snel rond kunnen maken", laat technisch directeur Gerard Nijkamp weten.

Naast het aantrekken van Paal werkt Nijkamp eveneens aan de verlenging van het aflopende contract van Mickey van der Hart. De doelman heeft naar verluidt de clubleiding en de technische staf overtuigd van zijn kwaliteiten en heeft inmiddels te horen gekregen dat er een nieuwe aanbieding in de pijplijn zit.

Tweede doelman Diederik Boer krijgt, net als Dico Koppers en Melbourne City-huurling Denis Genreau, binnenkort te horen of zij in aanmerking komen voor een nieuw contract. Clubs moeten voor 1 april aflopende contracten formeel opzeggen om te voorkomen dat zij automatisch verlengd worden. De eveneens van Melbourne gehuurde Dean Bouzanis heeft in ieder geval al te horen gekregen dat hij geen toekomst heeft in Zwolle.

'All-Digital Xbox One S verschijnt in mei'

De 'All-Digital Edition' van Xbox One S komt naar waarschijnlijkheid uit op 7 mei van dit jaar. Dat laat windowscentral.com weten in een first-look die ze op hun website publiceerden.

De All-Digital Xbox One S heeft geen optische drive en kan dus geen fysieke games of films afspelen. De console moet hierdoor aanzienlijk goedkoper worden in de aanschaf, al is er nog niets bekend over een releaseprijs. Volgens Windows Central lijkt het erop dat de console met een 1TB schijf wordt geleverd en mogelijk gebundeld gaat worden met inwisselbare codes voor Forza Horizon 3, Sea of Thieves en Minecraft.

De afwezigheid van een schijflade biedt een extra impuls om 'Netflix-voor-games'-achtige diensten af te nemen, zoals de Xbox Game Pass. Met de Game Pass krijgen consumenten voor 10 euro per maand toegang tot een steeds langer wordende lijst van momenteel 217 games, waaronder de nieuwste Microsoft-exclusives zoals Forza Horizon en Gears of War. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook EA Access voor €3,99 per maand of €24,99 per jaar, waar ook weer veel nieuwe en populaire titels mee te downloaden zijn. Uiteraard is er ook nog Xbox Live Gold waarmee leden iedere maand vier games krijgen, waaronder Xbox 360- en Xbox Classic-titels.

De adviesprijs van de normale Xbox One S ligt momenteel rond de €239. Als Microsoft daar met de All-Digital-versie nog een eind onder kan gaan zitten zou het best een interessante console kunnen zijn voor mensen die momenteel nog geen hebben. Waarschijnlijk volgt een officiële aankondiging binnenkort, dus houd FOK!Games in de gaten.

(Afbeelding: Windows Central)
(Afbeelding: Windows Central)

My Friend Pedro is bloedige mix tussen Trials en Hotline Miami

Collega Pheno mocht vorig jaar op Gamescom al even experimenteren met My Friend Pedro, de ultra-gewelddadige 2D twin-stick shooter van Devolver Digital. Een gloednieuwe trailer die gister verscheen verklapt dat de game in juni uitkomt voor pc en Nintendo Switch.

In My Friend Pedro ren je al springend en schietend verschillende levels door terwijl je in opdracht van een banaan hordes aan vijanden omlegt. Het opvallende aspect aan de gameplay is dat je twee wapens onafhankelijk van elkaar kunt richten, wat je moet doen met de analoge sticks die op iedere doorsnee controller tegenwoordig wel te vinden zijn. Behalve bloedige run&gun gameplay is er ook wat afwisseling voor bijvoorbeeld achtervolgingen op een racemotor of levels waarin op zwaartekracht gebaseerde puzzels opgelost moeten worden. Een exacte releasedatum is nog niet prijsgegeven.

KTM verhindert Amerikaans avontuur Herlings

Jeffrey Herlings zal zodra hij hersteld is toch niet afreizen naar De Verenigde Staten voor het motocrosskampioenschap AMA Nationals. Zijn werkgever KTM ziet de overstap niet zitten, laat trainer Joël Smets vandaag weten aan NOS.

De Brabander liep een complexe voetbreuk op tijdens een crosstraining in Spanje begin dit jaar en zal 'zeker nog tot eind april' nodig hebben om volledig te herstellen. Hierdoor kon meteen een streep door een significant deel van het MXGP-seizoen. Dit betekent dat de eerste en enige Nederlandse motocrosswereldkampioen ooit zijn titel sowieso verliest. Herlings zette daarom zijn zinnen op een alternatief kampioenschap, de AMA Nationals, dat pas in mei van start gaat.

KTM steekt daar nu een stokje voor. In het contract van de Nederlander is enkel het WK in de MXGP opgenomen. Bovendien verschijnt de Oostenrijkse fabriek al sterk aan de start in de USA. “KTM heeft daar echter al twee troeven aan de start, de Amerikaan Cooper Webb en de Fransman Marvin Musquin. Nog een rijder daarbij zou voor onnodige rivaliteit zorgen. Liever zien we hem naast Tony Cairoli in de MXGP," aldus zijn coach. 

KTM beschermt Herlings tegen zichzelf
Daarnaast meent KTM dat het de coureur tegen zichzelf in bescherming moet nemen. Hoewel Herlings benadrukte pas weer op niveau te wllen rijden als hij weer volledig is hersteld, kent KTM de crosser anders. Smets legt uit: “We kennen de gedrevenheid van Jeffrey en willen geen risico’s nemen. In het verleden heeft hij daarin fouten gemaakt en we vinden dat we hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen."

De komende week meldt de coureur uit Geldrop zich weer bij zijn arts en wordt er concreter wanneer de crosser eventueel zijn rentree kan maken. 

Coach Graham Reid per direct weg bij hockeyclub Amsterdam

Graham Reid is per direct weg als coach van de heren van Amsterdam. De Australiër maakte deze week bij de hoofdklasser kenbaar dat er concrete interesse is uit India om daar bondscoach te worden. Dat was reden voor de club, die zondag met 2-8 een historische nederlaag leed tegen HGC en dit seizoen teleurstellend presteert, Reid per direct te ontslaan.

Assistent-coach Jan Jorn van ’t Land neemt tot het einde van het seizoen de taken van Reid over bij Amsterdam. Joost Bitterling wordt de assistent van Van ’t Land.

‘De huidige tegenvallende resultaten benadrukken de noodzaak tot verandering. Daarnaast heeft Reid aangegeven op korte termijn een mogelijke nieuwe uitdaging te hebben buiten Amsterdam. De combinatie van deze factoren heeft geleid tot dit besluit’, zo laat het bestuur in een persbericht weten.

Reid heeft naar verluidt nog niet getekend bij India. Zaterdag spelen de Indiase hockeyers de Sultan Azlan Shah Cup in Maleisië. Mocht Reid bondscoach worden bij India, dat al sinds het WK zonder coach is na het ontslag van Harendra Singh, dan moet de Nederlandse bondscoach Max Caldas op zoek naar een nieuwe assistent-bondscoach.

Reid was lang assistent-coach bij Australië en nam in 2014 het roer over als hoofdcoach. Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) werd hij de assistent-bondscoach van de Oranje Heren én hoofdcoach van Amsterdam. Hij had bij beide partijen een contract tot en met de Spelen van Tokio in 2020. In zijn eerste seizoen als coach van Amsterdam haalde hij de play-offs, waar hij pas in de laatste wedstrijd van de finale tegen Kampong verloor.

Dit seizoen is het een heel ander verhaal. Het loopt stroef bij de Amsterdammers, met de 2-8 thuisnederlaag tegen HGC als dieptepunt. Amsterdam staat nu zesde op ranglijst, met zes punten achterstand op de nummer vier Oranje-Rood.

'Raiola zit niet meer dwars bij megatransfer De Ligt'

Matthijs de Ligt heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Barcelona. Volgens Mundo Deportivo twijfelt de verdediger van Ajax niet meer, wijst hij andere grootmachten af en gaat hij zich verbinden aan de Catalaanse grootmacht. De eisen van zaakwaarnemer Mino Raiola zouden een eventuele transfer niet meer in de weg zitten.

De Spaanse krant meldt dat de belangenbehartiger doorgaans strijdt voor een zo hoog mogelijk salaris, terwijl Raiola ook graag een riante commissie wil ontvangen bij een overgang. De Ligt wil echter hoe dan ook naar Barcelona en heeft dit kenbaar gemaakt aan de spelersmakelaar, die zodoende nu als 'minder gevaarlijk' wordt beschouwd in het afronden van de miljoenendeal.

Veel topclubs hebben interesse in De Ligt, die nog tot medio 2021 vastligt in de Johan Cruijff ArenA. Onder meer Juventus, Bayern München, Paris Saint-Germain, Atlético Madrid en Real Madrid worden gelinkt aan de Oranje-international. De genoemde topclubs zouden echter achter het net vissen, want de keuze van De Ligt voor Barcelona staat al vast, zo klinkt het.

Catalunya Radio meldde ruim een week geleden dat de Catalanen bereid zouden zijn zeventig miljoen euro te betalen voor De Ligt, een bedrag waarmee Ajax zou instemmen. Naar verluidt houden familieleden, de Ajax-directie en sponsoren van De Ligt allemaal rekening met een transfer naar Barcelona. Naast een bedrag van zeventig miljoen wordt ook een som van zestig miljoen genoemd in de Spaanse media.

Van der Poel verkent parcours Ronde van Vlaanderen daags na zware valpartij

Mathieu van der Poel heeft donderdag het parcours van de Ronde van Vlaanderen verkend. De wielrenner was een dag eerder zwaar gevallen tijdens de eindsprint van Nokere-Koerse. Even werd gevreesd voor botbreuken maar de schade lijkt dus beperkt te zijn gebleven tot schaafwonden.

Na de valpartij werd Van der Poel met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Uit onderzoek bleek dat hij geen botbreuken opgelopen had. Een dag later zat hij dus alweer op de fiets voor een verkenning van de finale van de Ronde van Vlaanderen, onder meer de Koppenberg, Taaienberg, Oude Kwaremont en Paterberg kwamen aan bod. In totaal reed hij samen met zijn ploeg Corendon-Circus 110 kilometer.

“Een mirakel dat ik terug op de fiets zit? Een beetje wel. Als je de val opnieuw bekijkt, had het een stuk erger kunnen zijn”, vertelt Van der Poel aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws. “Ik zag ze links vallen en had het gevoel dat ik er voorbij was. Maar mijn achterwiel werd toch nog geraakt, waardoor ik ten val kwam. De eerste momenten waren redelijk pijnlijk. Dan vloek je ook even op de situatie waarin je plots bent terechtgekomen. Normaal sta ik altijd snel weer op, maar dat lukte nu niet. Ik vreesde even het ergste, dat mijn voorjaar voorbij was. Voor ik het wist lag ik in de ambulance. Toen voelde ik dat het niet super erg was, maar op de kasseien vallen is natuurlijk niet echt aangenaam. Dat komt aan.”

Nogmaals Van der Poel: “Ik ben redelijk stijf, dat zal nog een paar dagen duren. Maar ik heb deze verkenning meer afgezien van het tempo dan van de wonde. Mijn heup is er het ergste aan toe, maar dat zal ook wel goedkomen. Ik mag zeker niet klagen.”

Neergestorte Boeings misten 'optionele' veiligheidsopties

De crashes met de 737 MAX 8 toestellen van Boeing in Ethiopië en Indonesië hadden wellicht voorkomen kunnen worden als de prijsvechters Ethiopian Airlines en Lion Air poen hadden neergelegd voor twee 'optionele veiligheidsvoorzieningen'. Vliegtuigfabrikanten kunnen, zoals ook gebruikelijk is bij bijvoorbeeld autofabrikanten, extra opties aanbieden bovenop het 'kale toestel'. 

Vaak gaat het dan om luxe-toevoegingen zoals luxere stoelen of toiletten. Vaak gaat het ook om toevoegingen die het communicatie-, navigatie of veiligheidssysteem veiliger maken. Saillant detail is dat afname van deze opties niet verplicht is gesteld door de luchtvaartautoriteiten en veel prijsvechters die opties dan ook links laten liggen. 

De twee neergestorte toestellen misten, buiten een softwareupdate, twee veiligheidsopties: een invalshoek-indicator en een zogenoemd disagree light. De eerste toont aan of de neus van het vliegtuig omhoog of omlaag gaat ten opzichte van de wind, en baseert zich op twee sensoren. De tweede is een lampje dat gaat branden als die twee sensoren een tegenstrijdige uitslagen geven. 

De vliegtuigfabrikant heeft nu aangegeven dat ze het lampje standaard gaan inbouwen op nieuwe toestellen. De invalshoek-indicator blijft wel een betaalde toevoeging. Deze aanpassing, samen met de aangekondigde software update van het MCAS-systeem, moeten er voor zorgen dat de toestellen weer mogen gaan vliegen. 

De vraag is wie er nu verantwoordelijk is voor de honderden doden: de prijsvechters omdat ze veiligheidsopties niet kopen? De vliegtuigfabrikant omdat ze essentiële veiligheidsopties tegen betaling aanbieden? Of de Luchtvaartautoriteiten omdat ze dergelijke opties niet verplicht stellen? Roept u maar! 

Hockey Pro League: Argentijns succes tijdens kleurloos duel met China

De hockeysters van Argentinië speelden donderdag alweer hun zevende wedstrijd in de FIH Pro League. Op bezoek in Changzhou stapte Las Leonas met een 0-1 overwinning op China van het veld. De bezoekers moesten het stellen zonder hun sterspeelster Delfina Merino, die deze week weer aansloot bij de selectie van SCHC.

Argentinië en China hielden elkaar tijdens het begin van de wedstrijd aardig in evenwicht. De eerste kans was voor de thuisploeg. Yeng Pang zag haar schot naast het doel van keepster Belen Succhi eindigen. Hoewel de eerste kansen voor China waren, was het toch Argentinië dat op voorsprong kwam. Via een voorzet van Agustina Habif kwam de bal langs de knullig opgestelde verdedigers van de thuisploeg bij de net ingevallen Agustina Albertarrio. Zij stond vogelvrij voor keepster Ye Jiao en legde de bal gemakkelijk in het net.

In het tweede kwart leefde China iets meer op en kreeg meer grip op de wedstrijd. In de jacht op de gelijkmaker was de ploeg ten opzichte van het eerste kwart de bovenliggende partij. China kreeg kansen op de gelijkmaker maar slaagde er niet in de Argentijnse defensie te kraken.

De tweede helft begon eigenlijk hetzelfde als de eerste helft, zonder al te veel spektakel. Beide teams hielden elkaar in evenwicht en grote kansen bleven uit. Naarmate het kwart vorderde, was het Argentinië dat in de jacht op het tweede doelpunt de defensie van China op de proef stelde. Zolang de tweede goal van de Argentijnen uitbleef, werd de hoop op de gelijkmaker alleen maar groter bij China.

In het laatste kwart gaf China flink gas om toch nog een punt uit het vuur te slepen. De Chinezen kregen in tegenstelling tot de eerste drie kwarten goede kansen op een gelijkmaker, maar scoorden niet.

Dat lukte Argentinië bijna nog wel toen China alles of niets ging spelen en keepster Ye Jiao van het veld haalde voor een extra veldspeler. Victoria Granatto strandde echter op de paal van het keeperloze doel.

Door de kleurloze overwinning hebben de dames van Argentinië nu zestien punten uit zeven wedstrijden in de FIH Pro League. Daarmee heeft de ploeg tot op heden de meeste punten in het toernooi. De Oranje Dames staan op twaalf punten uit vijf wedstrijden. China, dat eerder verrassend van Duitsland won, heeft vier punten.

Bergkamp vindt nieuwe uitdaging bij Almere City FC

Dennis Bergkamp heeft bij Almere City FC een nieuwe uitdaging gevonden, zo melden De Telegraaf en Omroep Flevoland donderdagmiddag. De 49-jarige oud-voetballer gaat in Flevoland aan de slag als assistent-trainer van de beloftenploeg, waar zijn zoon Mitchel op het middenveld speelt. Na het vertrek van hoofdtrainer Michele Santoni heeft Jong Almere City-trainer Ivar van Dinteren zijn handen vol in Almere, omdat hij ook bij het eerste elftal betrokken is. Bergkamp gaat de taken bij de beloften op dinsdag en donderdag overnemen van Van Dinteren en helpt de club op die manier uit de brand.

Eerder deze maand werd Santoni door Almere City op straat gezet. Er was een verschil van mening ontstaan over de manier waarop de doelstellingen van het eerste elftal van de club moesten worden behaald. Ole Tobiasen fungeert nu tijdelijk als hoofdtrainer in het Yanmar Stadion en krijgt daarbij hulp van Van Dinteren, die zodoende minder tijd heeft voor de beloftenploeg. De talenten van Almere City staan vijftiende in de Tweede Divisie, terwijl het eerste op de dertiende plaats staat in de Keuken Kampioen Divisie.

Directeur Robert Maaskant heeft het nieuws bevestigd tegenover Voetbal International. "Het is een geweldige invulling. Hij staat vandaag voor het eerst op het veld." De ex-international gaat deze rol tot het einde van het seizoen vervullen.

Dennis Bergkamp zat sinds eind 2017 zonder baan. Destijds werd, vlak na de bekeruitschakeling door FC Twente, samen met hoofdtrainer Marcel Keizer door Ajax ontslagen. De oud-speler van Ajax, Internazionale en Arsenal was tussen 2009 en 2011 als jeugdtrainer actief bij de Amsterdammers. Vervolgens werkte Bergkamp zes jaar als assistent-trainer bij de Nederlandse topclub.

OM eist tot 3,5 jaar voor stelselmatige faillissementsfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot drie en een half jaar geëist tegen deelnemers van een organisatie die zich volgens het OM richtte op stelselmatige faillissementsfraude en het witwassen van criminele gelden. De totale schade veroorzaakt door de criminele organisatie is lastig aan te geven, zeiden de officieren op zitting: "Wat vast staat, is dat de maatschappelijke schade in de miljoenen loopt.”

Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de hoofdverdachte op grote schaal bijna-failliete BV’s met schulden opkocht. Hij was een zogenoemde bedrijvendokter. Hij zorgde ervoor dat het eigendom van de BV’s werd overgedragen aan katvangers. Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt volgens het OM dat er vervolgens op twee manieren misbruik werd gemaakt van de BV’s. De eerste manier is, dat schuldeisers van de BV’s werden benadeeld. Door de oud-eigenaren werd vaak alles van waarde uit de boedel gehaald. De administratie was er niet, of was gebrekkig. “Feitelijk hebben we het dan over faillissementsfraude.”

De tweede vorm van misbruik ziet op de situatie dat anderen – niet zichtbare personen – feitelijk op naam van de BV handelingen zijn gaan verrichten: “Handelingen die vermoedelijk te maken hebben met strafbare feiten en dan met name met witwassen van vanuit misdrijf afkomstige gelden,” zeiden de officieren op zitting: “Het gaat dan om miljoenen euro’s die over bankrekeningen zijn gevloeid waarbij zowel de herkomst niet is vast te stellen, maar ook de bestemming niet is te achterhalen. Het feit dat grote geldbedragen richting bankrekeningen in Colombia en Suriname zijn overgemaakt, doet zich raden wat de achtergrond van deze geldstromen is.” Bij deze tweede vorm is het vermoeden dat de katvangers wel meer hebben gedaan dan alleen een BV op hun naam laten zetten. Vandaar dat twee katvangers ook het medeplegen van witwassen verweten wordt.

Betrokkenheid notarissen
Voor het opkopen van de BV’s had de bedrijvendokter de notarissen nodig: “Meer speciaal had hij notarissen nodig die weinig tot geen vragen zouden stellen” aldus de officieren: “Immers indien de notarissen hun werk naar behoren deden, dan zouden zij erachter komen dat de verkopers een feitelijk failliete BV aan het overdragen waren aan iemand, die enkel voor een paar honderd euro de BV op zijn naam zou zetten.” Verder deden de nieuwe bestuurders –de katvangers- feitelijk niets, constateerden de officieren: “Het enige dat de katvangers in dit dossier nog deden, is een formulier invullen voor de Kamer van Koophandel, waarin wordt medegedeeld dat de BV is opgeheven. Dat is de zogenaamde ‘turboliquidatie’.”

Het OM is van oordeel dat de notarissen nooit op deze wijze de aktes hadden mogen passeren: “Notarissen hebben op grond van de Notariswet de plicht om onderzoek in te stellen en transacties die in strijd met het recht of de openbare orde zijn, te weigeren. Ook handelingen met een ongeoorloofd doel of gevolg dient een notaris te weigeren.” Daarnaast horen zij ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU. Dat hebben zij niet gedaan, zo blijkt uit onderzoek door de FIOD.

Ernstige feiten
“Verdachten hebben door zo te handelen enorme maatschappelijke schade veroorzaakt” zeiden de officieren op zitting. Schuldeisers werden benadeeld doordat bij de overdracht niet de (gehele) administratie werd overhandigd aan de katvangers: “Die administratie is niet alleen voor de curator van essentieel belang maar ook voor de schuldeisers bij een zogenaamde ‘turboliquidatie’. De rechter kan een turboliquidatie immers alleen terugdraaien als een schuldeiser aantoont dat er wél baten waren. Dat is zonder een volledige administratie onmogelijk.”

Ook is de overheid rechtstreeks geschaad door het handelen van deze verdachten: “Uit het onderzoek komt naar voren dat veel rechtspersonen niet alleen private schuldeisers hadden. Ook de Belastingdienst had op grote schaal geld tegoed. Het vermoeden is dat een aantal rechtspersonen ook voor belastingfraude is ingezet. Bijvoorbeeld als buffer of ploffer in een BTW-carroussel. Het fiscale nadeel is op enig moment berekend op ruim 14.000.000 euro.”

Strafeisen
“De bedrijvendokter was de spin in het web in dit dossier,” zeiden de officieren op zitting: “Hij bracht iedereen bij elkaar en alles begon bij hem.” Het OM eiste tegen hem drie en een half jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf plus 20.000 euro boete. Twee notarissen hoorden twee jaar gevangenisstraf tegen zich eisen: “Zij waren belangrijke schakels in het geheel. Hun bijdrage was cruciaal. Zonder notaris, geen overdracht. Juist van een notaris mag veel meer worden verwacht.” Tegen twee katvangers die veel BV’s op hun naam hadden eiste het OM ook twee jaar gevangenisstraf en boetes van respectievelijk 10.000 en 5.000 euro. Tegen een derde katvanger eist het OM een werkstraf van 240 uur en half jaar gevangenisstraf voorwaardelijk. Daarnaast eist het OM tegen alle drie de katvangers een bestuursverbod van vijf jaar en een publicatie van het vonnis: “Zodat de Kamer van Koophandel daarvan kennis kan nemen.”

Een derde notaris maakte volgens het OM geen deel uit van de criminele organisatie, maar hij was niet kritisch genoeg: “Terwijl dat wel van een notaris verwacht mag worden”. Het OM eist tegen deze notaris een half jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens het niet doen van verscherpt cliëntenonderzoek en het niet-melden van ongebruikelijke transacties.

Volgende week maandag gaat de zaak verder met de pleidooien van de advocaten.

Kazachstan verslaat Schotland in eerste kwalificatiewedstrijd EURO 2020

De eerste kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap in 2020 is overtuigend gewonnen door Kazachstan. Schotland had geen schijn van kans in Astana. Het werd 3-0. 

Kazachstan schoot uit de startblokken en al na zes minuten stond het op voorsprong. Heracles Almelo-speler Alexander Merkel, die zijn tweede interland speelde, stuurde Yuri Pertsukh weg met een lange pass. De middenvelder schoot vervolgens raak. Vier minuten later verdubbelde het thuisland de voorsprong. Na een uitstekende steekpass van Islambek Kuat schoot Yan Vorogovskiy de 2-0 binnen.

Zes minuten na rust verloren de Schotten de hoop op een comeback. Baktiyor Zaynutdinov zorgde in de 51e minuut met een rake kopbal voor 3-0, waardoor de overwinning op dat moment zeker binnen was. De zege op Schotland betekende een droomstart voor Kazachstan in Groep I, waar verder ook België, Cyprus, Rusland en San Marino deel van uitmaken.

Kazachstan heeft met deze overwinning nu al evenveel punten dan tijdens de gehele kwalificatiecampagne voor het WK2018. Schotland liep toen de play-offs van het WK mis op basis van het doelsaldo, maar van de goede vorm van destijds was in Astana weinig meer over. De ploeg van bondscoach Alex McLeish zal nu flink aan de bak moeten.

Kazachstan speelt zondag opnieuw thuis zijn tweede wedstrijd in de EK-kwalificatie. Rusland komt dan op bezoek in de Astana Arena. Schotland speelt opnieuw een uitduel. Over drie dagen is San Marino de volgende opponent.

Haase eenvoudig naar tweede ronde Miami

Robin Haase heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het masterstoernooi van Miami. De 31-jarige Hagenaar won in twee sets van de Slowaakse qualifier Lukas Lacko: 6-2 en 6-4.

Na een goed uur spelen was de wedstrijd afgelopen tussen Haase en Lacko, de nummer 130 van de wereld. Haase zelf de nummer van de 65 van de wereld won de eerste set met 6-2. In de tweede had de Hagenaar voldoende aan één break, die al vroeg viel in de tweede set.

In de tweede ronde neemt Haase het op tegen Gaël Monfils. De Fransman, als zestiende geplaatst in Miami, begon met een 'bye'. Haase verloor de twee voorgaande duels met Monfils, in 2011 in Barcelona en in 2013 in Nice. Beide ontmoetingen werden gespeeld op gravel.

Ronaldo ontloopt schorsing en is van de partij tegen Ajax

Cristiano Ronaldo hoeft niet langer te vrezen voor een schorsing naar aanleiding van het 'obscene gebaar' dat hij maakte tegen Atlético Madrid. De sterspeler van Juventus wees toen naar zijn cojones , een verwijzing naar een gebaar dat Diego Simeone drie weken eerder maakte, en de UEFA liet weten een onderzoek in te stellen naar deze gang van zaken. De Europese voetbalbond heeft donderdagmiddag bekendgemaakt Ronaldo niet te schorsen, maar hem een boete van 20.000 euro op te leggen.

Ronaldo was tegen Atlético goed voor drie treffers en hij poetste de 2-0 achterstand uit de heenwedstrijd eigenhandig weg. Na zijn derde doelpunt vierde de Portugees op bijzondere wijze feest voor de supporters van Juventus, maar directeur Pavel Nedved vreesde in eerste instantie al niet voor een schorsing.

"Het was een gebaar dat op het veld werd gemaakt en op het veld zal blijven. Hij reageerde gewoon op alle hoon die hij over zich heen kreeg in Madrid en door de uitsupporters in ons eigen stadion", vertelde de Tsjech destijds. Juventus won uiteindelijk in eigen stadion met 3-0 van de Madrilenen die op hun beurt dus met 2-0 hadden gewonnen in Spanje.

Daar vierde Simeone een treffer van zijn ploeg op identieke wijze. De Argentijnse coach werd echter ook niet bestraft met een schorsing en kreeg net als Ronaldo een boete van 20.000 euro. De Portugese superster is dus gewoon van de partij als la Vecchia Signora het in de kwartfinale van de Champions League opneemt tegen Ajax. De eerste ontmoeting staat op de planning voor woensdag 10 april.

Vorige president BraziliŽ ook gearresteerd wegens corruptie

Michel Temer, de vorige president van Brazilië, is donderdagochtend in São Paulo gearresteerd. Geheel in de lijn van Braziliaanse staatshoofden is dat wegens corruptie.

De arrestatie van Temer maakt onderdeel uit van operatie 'Lava Jato' ('Autowasserij'), het grote onderzoek naar corruptie en witwaspraktijken waar nogal wat hooggeplaatste mensen bij betrokken zijn. Temer was president sinds 2016, toen hij het overnam van Dilma Rousseff, afgezet wegens - je raadt het al - verdenkingen van corruptie. Die bleken in haar geval waarschijnlijk onterecht, zo bleek uit onderzoek, en vooral een politieke zet van het kamp van Temer. 

Temer was tot de verkiezingen vorig jaar president van het land en werd opgevolgd door de extreemrechtse Jair Bolsonaro. Meerdere figuren uit Temer's regering worden nog gezocht, zo meldt Globo. De vorige vorige ex-president van Brazilië, Lula, zit overigens in de gevangenis... wegens corruptie.

President Kazachstan stapt op, hoofdstad naar hem vernoemd

Een ieder die de Kazachse politiek een beetje volgt zal het weten, maar de ontwikkelingen volgen zich er in rap tempo op. Deze week hield de 78-jarige president Nursultan Nazarbayev het na zo'n dertig jaar plots voor gezien en inmiddels is duidelijk dat de 65-jarige Kassym-Jomart Tokayev hem vervangt.

Tokayev is iemand uit hetzelfde kamp van Nazarbayev, die aangaf het volste vertrouwen in zijn opvolger te hebben. Nou lijkt 'een beetje zelfpijperij hoort erbij' het motto te zijn van de gemiddelde Centraal-Aziatische autoritair leider, maar in Kazachstan gaat het wel weer een beetje ver. Tokayev heeft - uiteraard geheel spontaan - besloten om hoofdstad Astana een nieuwe naam te geven: Nursultan. Inderdaad, alsof we Amsterdam ineens 'Mark' gaan noemen.

Tokayev, die zelf lange tijd premier was, heeft al laten weten het beleid van Nazarbayev gewoon door te zullen zetten en daarbij de opvattingen van de oud-president 'zwaar mee te laten wegen'. Tokayev's rol als voorzitter van de Senaat wordt nu overgenomen door Dariga Nazarbayeva, de dochter van de welhaast goddelijke Nursultan Nazarbayev.

'FvD te populair in Flevoland'

Het zal niemand ontgaan zijn dat het Forum van Democratie ongekend populair is. De partij staat op dit moment op 13 zetels in de Eerste Kamer, en is daarmee dan ook meteen de grootste partij. Echter: de popularieit van de partij heeft ook een keerzijde. In Flevoland is de partij dusdanig populair dat ze acht zetels mag gaan bezetten. 

En dat is een klein probleempje want slechts 7 van de kandidaten die op de lijst stonden zijn woonachtig in Flevoland. De andere drie zijn woonachtig in Noord-Holland en stonden ook in die provincie op de kieslijst. Het zal dus niet verbazen dat deze drie kandidaten ook in Noord-Holland zijn verkozen als Statenlid. 

Volgens de Kieswet zijn Statenleden verplicht om te wonen in de provincie die ze dienen. Het Forum voor Democratie komt dus een Statenlid tekort in Flevoland. Het is nog niet bekend hoe Thierry van plan is om dit op te lossen. 

Kijk hieronder de overwinningsspeech van Baudet terug.

 

Het is vandaag 'Dag van de leerplicht'

Vandaag is het de dag van de leerplicht. Volgens de organisatie vieren we vandaag 'het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland'. De organisatie richt zich voornamelijk op kinderen die zich niet thuis voelen binnen het reguliere onderwijssystem en kinderen die extra hulpmiddelen nodig hebben of achterlopen door een moeilijke thuissituatie of gezondheid. 

De organisatie: "Iedere jongere heeft het recht om te leren en zich te ontwikkelen. Het doel van deze dag is dan ook om dit leer- en ontwikkelrecht extra onder de aandacht te brengen bij de jongeren zelf, hun ouders, scholen, politici en bestuurders. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Hoe vinden ook zij een fijne plek in de maatschappij? Hoe kunnen zij zich ook optimaal ontwikkelen?"

Hoe kwam de huidige leerplichtwet eigenlijk tot stand? We duiken we de geschiedenis van de leerplichtwet eens in. 

1900
De eerste leerplichtwet in Nederland werd aangenomen in 1900 en trad in werking op 1 januari 1901. Deze wet verplichtte kinderen van 6 tot 12 jaar tot het volgen van onderwijs. De leerplicht startte dus bij de aanvang van het schooljaar nadat de kinderen ten volle 6 jaar geworden zijn. Voor sommige kinderen werden uitzonderingen gemaakt, zoals voor boerenkinderen tijdens de oogsttijd. Dochters mochten ook thuisblijven om het gezin te verzorgen. In 1928 werd de leerplicht verlengd van 6 naar 7 jaar en in 1942 naar 8 jaar. Deze leerplicht gold overigens niet voor "trekkende" kinderen zoals van schippers, zigeuners en kermisvolk. Zij werden pas in de volgende aanpassing meegenomen.

1969
In 1969 werd een nieuwe leerplichtwet ingevoerd, vanaf dat moment heet de wet Leerplichtwet 1969. De leerplichtperiode werd verlengd naar 9 jaar. Verder werd bij wet een toezichthouder aangesteld (de leerplichtambtenaar), die op naleving van de leerplichtwet moest toezien, ter vervanging van de vroeger bestaande commissies tot wering van schoolverzuim. Huisonderwijs als mogelijkheid om de leerplicht te vervullen werd afgeschaft.

1975
In 1975 werd de leerplichtperiode nog eens verlengd, naar 10 jaar en werd toegevoegd dat een kind na 10 jaar nog partieel leerplichtig (2 dagen per week) is tot en met het schooljaar waarin het kind 17 is geworden. Ook werd bepaald dat meerderjarigheid niet langer een criterium is om aan de leerplicht te ontkomen. Dit laatste werd toegevoegd omdat steeds meer allochtone meisjes voor hun 18e trouwden en zo voor de wet meerderjarig werden en niet langer leerplichtig waren.

1985
In september 1985 werd de Wet op het Basisonderwijs ingevoerd. Daarbij werd de kleuterschool voor kinderen van 4 en 5 jaar samengevoegd met de lagere school tot de basisschool. Tegelijkertijd werd het begin van de leerplicht vervroegd. Tot dan toe moesten de kinderen naar school aan het begin van het schooljaar als ze 6 jaar waren, of voor 1 oktober (de peildatum) 6 jaar zouden worden. Van die tijd af moesten kinderen naar school vanaf de eerste schooldag van de maand na de maand waarin ze 5 jaar worden. Per 3 december 2007 is de partiële leerplicht vervallen.

Huidige wetgeving
Sinds 1 augustus 2007 geldt de volledige leerplicht tot 18 jaar voor jongeren die geen startkwalificatie hebben gehaald (een diploma op minimaal mbo-niveau 2 of minimaal havo of vwo). Dit wordt ook wel de kwalificatieplicht genoemd. Het doel is om voortijdige schooluitval te bestrijden. De leerplicht begint op de eerste dag van de maand na de vijfde verjaardag (in Europees Nederland) of vierde verjaardag (Caribisch Nederland) van een kind. Bij aanvang van de leerplicht is een kind dus minimaal 5 (of 4) jaar en een dag en maximaal 5 (of 4) jaar en een maand.

In de leerplichtwet is vastgelegd dat ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen bij een school staan ingeschreven en dat zij de school bezoeken. Vanaf de leeftijd van 12 jaar zijn leerplichtige jongeren zelf ook verantwoordelijk voor regelmatig bezoek van de school waar zij staan ingeschreven. Het aan regels binden van schoolverzuim om regelmatig schoolbezoek te verzekeren is een manier om te bereiken dat zo veel mogelijk jongeren zo veel mogelijk lesuren bijwonen.

 

'Nog maar 10 levende vaquita's op aarde'

Het leven van de Californische bruinvis, ook wel vaquita genoemd, gaat niet over rozen. Regelmatig komen 's werelds kleinste walvisachtigen in netten terecht die gebruikt worden voor de (illegale) vangst van de totoaba macdonaldi - waarvan de zwemblaas op de Chinese zwarte markt kapitalen oplevert - en daardoor zijn de dieren bijna uitgestorven.

Al jaren wordt de populatie in de gaten gehouden. In 1997 werden er 567 vaquita's geteld, niet zoveel, maar een heel stuk meer dan de ongeveer 60 die er in 2015 geteld werden. Het meest recente onderzoek is nog een heel stuk zorgwekkender: men kwam niet verder dan zo'n tien vaquita's, wat betekent dat de populatie bijna volledig uitgeroeid is.

Er is nog wel een sprankje hoop: de nog levende vaquita's lijken in goede gezondheid te verkeren en planten zich ook nog gewoon voort. Het leefgebied is prima, van ziektes of voedselgebrek is geen sprake. Er is maar één bedreiging en dat is de visserij in hun zeer kleine leefgebied. Als dat zeer snel gestopt kan worden zouden de vaquita's het misschien kunnen overleven.

Een documentaire over de vaquita (Bron: YouTube)

Petitie 'trek Brexit terug' schiet de lucht in

Een petitie om de de artikel 50-procedure terug te trekken en de brexit daarmee te annuleren schiet sinds gisteravond de lucht in en er is momenteel al meer dan 700.000 keer op gestemd.

Doel achter de petitie is om duidelijk te maken dat 'de Britse overheid blijft claimen dat de Brexit de wens van het volk is, terwijl het volk er helemaal niet meer zo over denkt', aldus de maker, 'een nieuw referendum zal er wellicht niet komen, dus laat je stem nu horen'. 

Deze vorm van petities is vergelijkbaar aan het Nederlandse burgerinitiatief, waarbij de tweede kamer er bij voldoende handtekeningen verplicht is het te bespreken. Het Britse parlement is nu 'verplicht het te overwegen voor een debat'. Of dat er ook echt gaat komen, en of dat vóór de Brexit-datum van 29 maart zal zijn is nog maar de vraag.

Gisteravond tikte rond 21:00 uur (Nederlandse tijd) de petitie de 100.000 handtekeningen aan, waarmee de overheid verplicht is de inhoud te bespreken. Rond middernacht stond de teller op 225.000 handtekeningen, en op het moment van schrijven staat deze op 700.000.

Update 12:35 uur
Inmiddels lijkt het erop dat de servers van de Britse overheid het hebben begeven onder de immense bezoekersaantallen. Van tijd tot tijd is de site slecht of niet bereikbaar en staat er een melding dat deze down is vanwege 'onderhoud'. De teller staat inmiddels op 750.000 handtekeningen.

Douwe Bob schaamt zich

Zanger Douwe Bob (wie? Nou Douwe Bob!) is door de politierechter veroordeeld tot het betalen van een boete van 1.500 euro. Volgens de rechter is hij schuldig aan het rijden onder invloed in een Biro en het bedreigen van 2 beveiligers in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam op 2 november vorig jaar. Hij gaf aan zich te schamen. 

De zanger was op de bewuste dag aan het borrelen, toen hij te horen kreeg dat zijn vriendin onwel was geworden. Volledig in paniek besloot hij in een Biro te springen en naar het ziekenhuis in Amsterdam-Oost te scheuren. Daar kreeg hij het aan de stok met de beveiligers die hij uitschold en bedreigde. Die hebben Douwe Bob vervolgens buiten de deur gezet en deze op slot gedraaid, zodat hij niet terug naar binnen kon. Vervolgens vatte de gewaarschuwde politie hem in de kraag. De volgende dag ging hij langs met een bos bloemen om zijn excuses aan te bieden. 

De officier van justitie eiste een werkstraf en een rijverbod van vier maanden. De rechter ging hier niet in mee. Omdat Douwe Bob oprecht spijt betuigd heeft en zijn excuses heeft aangeboden, zag ze geen aanleiding om een werkstraf op te leggen. 

Wakker Dier is blij met PLUS supermarkt

De kipvleeswaren van PLUS hebben vanaf september dit jaar minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk. Dat heeft de supermarktketen toegezegd aan Wakker Dier. Daarnaast heeft de kip in de kant-en-klaar maaltijden sinds deze maand al minimaal één ster. “PLUS is de eerste supermarkt die deze stap zet. Dit is een belangrijke stap voor een beter leven van de kippen, waar we heel blij mee zijn”, aldus Anne Hilhorst.

In 2016 werd door veel supermarkten de plofkip grotendeels vervangen door nieuwe kip. Deze kip groeit langzamer en is daarom geen plofkip. De omstandigheden waarin deze nieuwe kip leeft, verschillen echter niet veel met die van plofkippen. Hilhorst: “Om een echte stap te zetten in het verbeteren van het welzijn van kippen is minimaal een ster nodig. Die kippen krijgen echt meer ruimte, daglicht en kunnen overdekt naar buiten.”

Wakker Dier wil graag dat alle supermarkten vlees verkopen met minimaal één ster. “Na 2016 is de plofkip gelukkig zo goed als verdwenen uit de supermarkten, maar de nieuwe kip heeft nog steeds een miserabel leven”, aldus Hilhorst. Overigens verschilt dat wel per supermarkt. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld leven de kippen zonder daglicht met z’n zeventienen op een vierkante meter, bij Jumbo is dat ongeveer 13 kippen per vierkante meter, met daglicht.

Wakker Dier is blij met Plus supermarkt (Foto ter illustratie: Pixabay)
Wakker Dier is blij met PLUS supermarkt (Foto ter illustratie: Pixabay)

NHL: Indrukwekkende zege Lightning ondanks 58 doelpogingen Capitals

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben op bezoek bij de Washington Capitals een knappe zege geboekt. De koplopers in de Western Conference waren na overtime te sterk voor de kampioenen, die er in eigen huis flink op knalden.

Lars Eller zette de Capitals vrij snel op 1-0, maar in de eerste zeven minuten van de tweede periode sloeg Tampa Bay toe als donderslag bij heldere hemel: Nikita Kucheruv en Steven Stamkos scoorden beiden in de powerplay, Anthony Cirelli was goed voor 1-3.

Dankzij Carl Hagelin en een powerplaygoal van TJ Oshi kwamen de Capitals toch weer langszij, maar het duurde niet lang voor een volgende powerplaygoal van Kucherov voor 3-4 zorgde. In de laatste minuut wist Evgeny Kuznetsov de meubelen te redden voor de Capitals, maar toch ging het weer fout: in overtime scoorde Victor Hedman de beslissende goal, 4-5.

De spelers van Tampa Bay mochten goalie Andre Vasilevskiy op hun blote knietjes bedanken dat ze überhaupt zo ver wisten te komen: de Rus kreeg maar liefst 58 schoten te verwerken - terwijl zijn ploeg er zelf slechts 28 afvuurde - en wist er met onder meer wat bliksemsnelle reflexen 54 uit zijn doel te houden, een record voor een Lightning-goalie.

Uitslagen NHL woensdag
Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs 2-4
Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 4-5 OT
Anaheim Ducks - Winnipeg Jets 0-3
Vancouver Canucks - Ottawa Senators 7-4

Capitals - Lightning (Bron: YouTube)

GŲkmen Tanis verdacht van moord met terroristisch oogmerk

Het Openbaar Ministerie zal morgen de 37-jarige Gökmen Tanis, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het schietincident op 18 maart op het 24-Oktoberplein in Utrecht voorgeleiden aan de rechter-commissaris. De verdenking betreft voorlopig drie strafbare feiten: meervoudige moord c.q. doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Het onderzoek is nog in volle gang. Zoals eerder werd gemeld, is tot nog toe geen enkele relatie tussen de verdachte en de slachtoffers gebleken. Het onderzoek heeft inmiddels ook aanwijzingen opgeleverd dat de verdachte tijdens het schietincident geen hulp van andere personen heeft gehad. Verder wordt onderzocht of verdachte heeft gehandeld vanuit enkel een terroristisch motief, of dat zijn handelen voortkwam vanuit persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtengoed.

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) zal opdracht worden gegeven om onderzoek te verrichten naar de persoonlijkheid van verdachte. De rechtbank Midden-Nederland zal morgen de beslissing van de rechter-commissaris over de voorlopige hechtenis bekend maken.

Wat betreft de op dinsdagmiddag aangehouden 40-jarige verdachte wordt nog onderzocht of hij mogelijk een ondersteunende rol, buiten het schietincident om, heeft gehad.

NBA: Monsterscore Harden niet genoeg om Grizzlies te verslaan

De basketballers van de Memphis Grizzlies hebben in de NBA een zege geboekt waar ze verder niet al te veel aan hebben. De Grizzlies wonnen thuis van de Houston Rockets, maar zijn al wel uitgeschakeld in de strijd om de play-offs.

De Grizzlies hadden vanaf de eerste minuut een voorsprong in handen, die ze vrijwel de gehele wedstrijd redelijk constant wisten te houden. Toch ging het nog fout: de Rockets kwamen met een sterk vierde kwart dichterbij en met precies vier seconden op de klok werkte James Harden drie vrije worpen binnen: 115-115.

Er moest overtime gespeeld worden, waarin Memphis een voorsprong weer uit handen gaf door Harden in tien seconden tijd een drietje binnen te laten schieten en een reguliere score te laten maken. Met één tiende van een seconde te gaan mocht Jonas Valanciunas twee vrije worpen nemen en dat leverde de winst op: 126-125, want de Litouwer raakte er één.

Harden was weer eens goed voor een ware monsterscore: 57 punten, waarmee hij dit seizoen inmiddels tegen elk team minstens dertig punten heeft gemaakt.

Uitslagen NBA woensdag
Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks 107-102
Orlando Magic - New Orleans Pelicans 119-96
Philadelphia 76ers - Boston Celtics 118-115
New York Knicks - Utah Jazz 116-137
Chicago Bulls - Washington Wizards 126-120 OT
Memphis Grizzlies - Houston Rockets 126-125 OT
San Antonio Spurs - Miami Heat 105-110
Oklahoma City Thunder - Toronto Raptors 114-123 OT
Portland Trail Blazers - Dallas Mavericks 126-118

Harden scoorde er weer op los (Bron: YouTube)

'Moeder' kijkt toe hoe partner dochter verkracht en vermoordt

Stel, je bent afgestudeerd psycholoog en je hebt een IQ van 140. Je hebt een geadopteerde dochter en je vindt haar een 'onding'. Wat doe je dan? Precies: je maakt plannen om je dochter te verkrachten en te vermoorden. Je zou denken dat het een scenario van een horrorboek is, maar het is de bittere waarheid. Het WTF-verhaal van vandaag brengt ons naar Philadelphia, Amerika. 

De 44-jarige Sara Packer haatte haar geadopteerde dochter, de 14-jarige Grace. Tijdens de rechtszitting vertelde ze dat Grace een 'heel moeilijk kind' was en dat ze samen met haar partner, de 46-jarige Jacob Sullivan, plannen maakte om haar te verkrachten en te vermoorden. In een volle rechtszaal vertelde ze dat 'ze geen zin meer had om haar te helpen'. 

In juli 2016 Sara keek toe hoe Sullivan het weerloze meisje in haar gezicht stompte. Vervolgens verkrachtte Sullivan de tiener, bond haar vast en liet haar op een snikhete zolder creperen. Toen hij een dag later terugkwam bleek ze nog in leven te zijn. Hij besloot om haar te wurgen. Vervolgens werd het lichaam in stukken gehakt en maandenlang in kattenbakgrind bewaard. Uiteindelijk besloten ze om de resten in een afgelegen bosgebied te dumpen. Pas in oktober 2016 zouden jagers de resten van deze gruweldaad vinden. 

Sara bekende schuld om aan de doodstraf te ontkomen, ze werd veroordeeld tot levenslang. Sullivan bekende eveneens schuldig te zijn aan de verkrachting en moord. Een jury zal zich nu moeten buigen over zijn straf: de doodstraf of levenslang. 

Fans vertellen tienermoeder dat ze is vreemdgegaan

Tja sociale media, het is wat. 

Catelynn Lowell, het ontzettende bekende tienermoedertje is vreemgegaan, dat zie je toch zo? De baby op de foto kan immers nooit van Tyler Baltierra zijn... dat ziet iedereen. Toch? 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Vaeda is a month old this week & idk how it’s possible, but she keeps getting cuter! 😍❤️

Een bericht gedeeld door Tyler Baltierra (@tylerbaltierramtv) op19 Mrt 2019 om 7:23 (PDT)

Bejaarde vrouw beroofd van rollator tijdens stemmen

De politie is op zoek naar een 'moeilijk lopende' dief. In Zoetermeer dacht een vrouw die afhankelijk is van haar rollator, goed te doen door te gaan stemmen. Toen ze haar stem uitbracht in het stemlokaal aan de Schansbos parkeerde ze haar zwarte rollator even naast het trapje. 

Toen ze haar stem had uitgebracht, keek ze raar op: haar rollator bleek gestolen. De politie in Zoetermeer doet een oproep om de rollator terug te brengen, aangezien de vrouw echt niet zonder haar rollator kan. 

Werkloosheid op laagste punt sinds 2003

Het werkloosheidspercentage is in februari 2019 uitgekomen op 3,4%. Dat is het laagste punt sinds de werkloosheid op deze manier wordt gemeten in 2003. Er zijn nu ruim 8,9 miljoen werkenden. Het aantal werkloze mensen daalde met 55.000 ten opzichte van een jaar geleden tot 312.000 mensen nu. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de cijfers. “Iedere maand zien we dat meer mensen aan het werk komen. Dat is fijn voor iedereen die de afgelopen tijd een baan hebben gevonden. Maar het geeft ook vertrouwen aan de mensen die nog op zoek zijn. Want werkgevers kunnen alle extra handen goed gebruiken.”

Het aantal werklozen is even hoog als vlak voor de crisis, in november 2008. Maar omdat het aantal werkenden flink is toegenomen, is het aandeel van werklozen in de beroepsbevolking lager dan in 2008.  Ook het aantal WW-uitkeringen blijft dalen. Eind februari verstrekte UWV 274.000 uitkeringen. Vooral in de bouw en in de de zorg- en welzijnssector daalde het aantal uitkeringen op jaarbasis het sterkst.

Het aantal mensen dat actief is op de arbeidsmarkt, de beroepsbevolking, is sinds het begin van de crisis met bijna een half miljoen mensen gegroeid. Dat komt vooral doordat het aantal werkende 45-plussers sterk is toegenomen.

Vader en zoons vast voor smokkel 3300 kg coke

In een gecoördineerde internationale politieactie, onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Parket, zijn de afgelopen weken drie mannen van een Nederlandse familie aangehouden in verband met de smokkel van bijna 3300 kilo cocaïne. Die werd in januari 2017 onderschept bij een transportbedrijf in Hazeldonk. Een uitgebreid onderzoek van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, onder andere naar financiële stromen, bedrijven en katvangers, leidde naar de verdachten, een vader en twee zonen, in België en Spanje. De mannen zitten inmiddels in Nederland vast.

De cocaïne zat verstopt in een container met bananen. De container was van Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen naar Nederland gekomen. De cocaïne met een waarde van ruim 80 miljoen euro, werd meteen vernietigd. Destijds werden de eigenaren van het transportbedrijf en de chauffeur aangehouden, maar het vermoeden bestond dat anderen achter de smokkel zaten. De afgelopen twee jaar is daarnaar door het politieteam onderzoek gedaan.

Dit onderzoek, Imperial genaamd, leidde naar een vader en twee zonen die in Spanje en België woonden. In februari werden zoekingen gedaan in hun woonhuizen, en bij bedrijven in Nederland, Spanje en België. Er is beslag gelegd op onroerend goed ter waarde van ruim een miljoen, vier luxe auto’s, contant geld en bankrekeningen. Een man van 51 werd in Spanje aangehouden, zijn broer van 44 in Duitsland. Afgelopen weken zijn zij overgeleverd aan Nederland en vastgezet. Hun 74-jarige vader meldde zichzelf bij de politie.

Oneconomisch
De cocaïne werd op 12 januari 2017 door Douane en politie ontdekt in een loods in Hazeldonk. De opsporingsdiensten kwamen de drugs op het spoor na een tip van de Belgische Douane. De bananen waren via de haven van Antwerpen aangevoerd. Nader onderzoek leidde naar een bedrijf dat achter het transport zou zitten. Dat had eerder bananen ingevoerd die met verlies waren doorverkocht. "Een op het eerste gezicht nogal oneconomische handelwijze”, aldus de bij het onderzoek betrokken officier van justitie.

De verdachten bleken betrokken bij meerdere fruit-importbedrijven en meerdere zendingen met bananen. Maar het onderzoek leidde ook naar transporten van houtpellets met mogelijk pakketten cocaïne. Op een in beslag genomen telefoon werden daarvan foto’s gevonden. Dat zou dan gegaan zijn om vermoedelijk vier zendingen van rond de 500 kilo per keer. In het onderzoek is ook opnieuw de waarde gebleken van de ontsleuteling van PGP-berichten op eerder in beslag genomen servers in Canada en Costa Rica. Bij het financiële onderzoek is samengewerkt met de FIOD.

Banktegoeden
Uiteindelijk zijn begin dit jaar doorzoekingen geweest in woonhuizen en verschillende bedrijven die gerelateerd kunnen worden aan de verdachten in Nederland, België en Spanje. Van alle bedrijven zijn administratieve bescheiden in beslag genomen. Banktegoeden zijn bevroren. De verdachten hebben vermoedelijk geïnvesteerd in vastgoed, voornamelijk in Spanje. Ook daarnaar wordt nog nader onderzoek gedaan.

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het onderzoek wordt voortgezet. Deze en volgende week beslist de raadkamer van de rechtbank in Zwolle of de mannen langer vast blijven zitten.

Vader en zoons vast voor smokkel 3300 kg coke (Foto: Politie)
Vader en zoons vast voor smokkel 3300 kg coke (Foto: Politie)

Miljoenenduif Armando kreeg bodyguard

Je moet wat overhebben voor je poen. Joël Verschoot, eigenaar van postduif Armando uit het Vlaamse Ingelmunster, verkocht tijdens een internetveiling zijn postduif voor het recordbedrag van 1,25 miljoen euro aan een rijke Chinees. Vandaag vertrekt het beest naar z'n nieuwe eigenaar. 

Om de kostbare duif te beschermen sliep Joel tot vorige week zelf in het duivenhok. Toen de prijs richting het miljoen ging besloot Joël een professionele bodyguard in te huren: "De bewaking kost me 3.000 euro voor die paar dagen, maar liever zo dan dat er iets gebeurt met de duif. Ik mag er niet aan denken dat iemand ermee aan de haal gaat.”

Naast de bodyguard huurde hij ook een extra waakhond in voor de momenten dat er niemand thuis was. Als alles goed gaat kan Joël vannacht weer rustig slapen en gaan genieten van z'n geld. 

Amsterdams OV ontregeld door plofkraak

Op metrostation Ganzenhoef in Amsterdam Zuidoost heeft vannacht een plofkraak plaatsgevonden. Het openbaar vervoer is hierdoor ontregeld. De plofkraak vond rond 03:30 uur plaats. Een automaat bij de ingang van het metrostation was het doelwit. Het station is zwaar beschadigd. Zo hangen de plafondplaten los en zijn nagenoeg alle ramen beschadigd of gesprongen door de explosie.

Wakker
De knal was in een groot deel van Zuidoost te horen, zo laten bewoners van het stadsdeel aan AT5 weten. "Zelfs in Kraaiennest werd ik wakker van de dreun", zegt een omwonende. De politie laat via Twitter weten dat de twee vermoedelijke daders op een scooter zijn gevlucht. Ze zouden richting Diemen zijn gereden.

Pendelbussen
M53 rijdt alleen tussen Centraal Station - Diemen-Zuid, dat zal nog zeker het grootste deel van de ochtend duren. "De prognose is nu dat de pendelbussen rijden tot 11.00 uur, maar we adviseren reizigers de reisinformatie in de gaten te blijven houden", zegt een woordvoerder van het GVB tegen AT5.

De forensische recherche van de politie heeft urenlang onderzoek gedaan en is rond 07:45 uur vertrokken. Volgens agenten ter plaatse moet nu de schade nog worden opgeruimd. Zo ligt een groot gedeelte van de stoep en het station nog bezaaid met glasscherven. Ook stadsbus 66 rijdt door het incident om.

Economie koelt af

De Nederlandse economie keert terug naar een standaard groeitempo. De betrekkelijk hoge groei van de afgelopen jaren is voorbij. Naast de op 5 maart jl. gepubliceerde cijfers is vandaag de volledige raming door het Centraal Planbureau (CPB) gepubliceerd, met gedetailleerde informatie over de economische groei, de ontwikkeling van de koopkracht en het begrotingsbeleid. De wind uit het buitenland doet de economie afkoelen. Onzekerheden die al enige tijd boven de wereldeconomie hingen – zoals het handelsbeleid van de VS, de Brexit en de staat van de Chinese economie – hebben nu hun weerslag in de reële economie.

De afkoeling is vooral terug te zien in de Nederlandse uitvoer, die in 2019 en 2020 beduidend minder hard groeit dan in de afgelopen jaren. Ook de investeringen en particuliere consumptie groeien minder hard. De totale binnenlandse bestedingen blijven op peil doordat het expansieve begrotingsbeleid grotendeels compenseert voor de lagere groei van particuliere bestedingen. Na groeipercentages van boven de 2%, wordt voor 2019 en 2020 een bbp-groei van 1,5% voorzien.

De internationale handel groeit in een lager tempo. De vertraging in de wereldhandelsgroei na de financiële crisis – de global trade slowdown – wordt thans versterkt door hogere importtarieven. De koers van de VS veroorzaakt daarbij onzekerheid. Onderhandelingen met China duren voort en mogelijk worden importheffingen op Europese voertuigen verhoogd. Dat zou met name de Duitse economie raken. De Chinese groei en handel lopen beide terug, wat verband houdt met het overheidsbeleid om tekorten en schulden te verminderen.

De arbeidsmarkt blijft krap, maar de werkloosheidsdaling is nu voorbij. De werkgelegenheid blijft stijgen, maar in een minder hoog tempo dan voorheen. De krappe arbeidsmarkt, met een hoge vacaturegraad, moedigt nog steeds mensen aan om betaald werk te zoeken. De werkloosheid stijgt per saldo licht naar een nog altijd lage 4,0% in 2020. In de krappe arbeidsmarkt krijgen hoger opgeleiden steeds vaker een vast contract. Het aantal vaste contracten voor middelbaar en lager opgeleiden stijgt veel minder.

De contractloonstijging versnelt, wat bij een matige inflatie in 2020 gunstig is voor de koopkracht. Door lastenverhogingen is de inflatie in 2019 met 2,3% betrekkelijk hoog, maar in 2020 valt zij weer terug naar 1,4%. Door de arbeidsmarktkrapte en hogere inflatie in 2019 stijgen de contractlonen harder dan in voorgaande jaren. De toename is in historisch opzicht echter beperkt, wat onder meer verband houdt met de minder sterke stijging van de arbeidsproductiviteit. Niettemin resteert een reële loonstijging, die gunstig is voor de koopkracht van huishoudens. Door het tweeschijvenstelsel en de hogere arbeidskorting gaan werkenden en gepensioneerden er de komende jaren meer op vooruit dan uitkeringsgerechtigden.

De overheidsbestedingen groeien stevig, maar minder dan beoogd. De groei van de overheidsconsumptie is met 2,4 en 2,3% in de ramingsjaren dubbel zo groot als in de afgelopen jaren. Toch blijft de groei achter bij de plannen: onder andere vanwege de krappe arbeidsmarkt kunnen intensiveringen bij met name defensie en infrastructuur niet alle worden gerealiseerd. Hierdoor en door hoge belastinginkomsten als gevolg van de stand van de economie houdt de overheid een begrotingsoverschot: 1,2% van het bbp in 2019 en 0,8% in 2020.

Naast het Amerikaanse handelsbeleid en een verdere terugval van de Chinese economie is een no deal Brexit een risico voor de economische groei. Het leidt op korte termijn tot chaos en berokkent economische schade – in het bijzonder als het ‘no deal-scenario’ niet snel ten einde komt. Voorts is de Italiaanse economie in recessie, wat in combinatie met verzwakte banken een neerwaarts risico geeft voor de eurozone-economie. De economische groei valt hoger uit indien de overheidsbestedingen hoger uitvallen.

Politie pakt dakloze uitkeringstrekker op na bedreiging

Een arrestatieteam heeft woensdag 20 maart rond 18.00 uur in een woning in Nieuwegein een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man wordt verdacht van het uiten van een bedreiging aan de gemeente Den Haag eerder die dag.

De man had 's middag een telefonische bedreiging geuit aan de gemeente Den Haag in verband met een uitkeringsgeschil. De politie startte direct een onderzoek naar de man. Ook werd uit voorzorg extra toezicht ingezet bij stations in Den Haag, het stadhuis en het Binnenhof.

Het opsporingsteam kreeg de verdachte in de loop van de middag in het vizier en bereidde zijn aanhouding voor. Kort voor die aanhouding meldde de man zichzelf via 112 bij de politie. Hij is door het arrestatieteam aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Meer loon en hogere werkdruk bij Amerikaanse bedrijven

Steeds meer mensen in ons land werken bij Amerikaanse of andere multinationals. Deze bedrijven betalen in doorsnee een hoger salaris dan niet-multinationals. Werknemers van multinationals maken ook meer overuren en ervaren een hogere werkdruk en meer psychische vermoeidheid dan werknemers bij niet-multinationals. Dat meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor over de Verenigde Staten.

Het Nederlandse bedrijfsleven telde in 2016 ruim 3,7 miljoen arbeidsjaren (vte’s) aan werkgelegenheid voor werknemers tussen 15 en 75 jaar. Ruim 1,4 miljoen vte’s, bijna 40 procent, zat bij multinationals. In 2014 was dat ruim 1,3 miljoen. Van de ruim 13 duizend multinationals in ons land is ongeveer een op de vijf in Amerikaanse handen. Amerikaanse multinationals boden ruim 201 duizend vte’s, aan werkgelegenheid, vooral in de industrie en handel. Twee jaar eerder waren dat ongeveer 197 duizend vte’s.

Hoger loon en meer werkuren
Voor een baan bij Amerikaanse bedrijven krijgen werknemers in doorsnee een hoger uurloon dan werknemers bij andere bedrijven, al varieert de hoogte van het uurloon per bedrijfstak.

Werknemers bij Amerikaanse bedrijven krijgen een hoger uurloon, maar maken ook meer (over)uren per baan. Het doorsnee aantal gewerkte uren per jaar bij Amerikaanse bedrijven was in 2016 bijna twee keer zo hoog als bij andere multinationals en ongeveer tweeënhalf keer zo hoog als bij niet-multinationals. Het doorsnee jaarloon van werknemers bij Amerikaanse bedrijven (niet gecorrigeerd voor het aantal gewerkte uren) kwam mede daardoor meer dan 20 duizend euro hoger uit dan bij andere bedrijven.

Ruim de helft van alle vte’s bij Amerikaanse bedrijven viel in de hoogste loonklasse (de 20 procent hoogste uurlonen). Bij de overige multinationals en de niet-multinationals viel respectievelijk 35 procent en 21 procent van de jaarlonen in de hoogste loonklasse. Naast meer loon hadden werknemers bij Amerikaanse bedrijven vaker een contract voor onbepaalde tijd en volgden ze meer scholing.

Werknemers bij multinationals vaker psychisch vermoeid
Werknemers bij Amerikaanse- en overige multinationals ervaarden in 2016 het vaakst enkele keren per maand of vaker psychische vermoeidheid door het werk (burn-outklachten). Bij werknemers van niet-multinationals gebeurde dat het minst vaak.

Vooral bij vrouwen blijkt het aandeel met psychische vermoeidheidsklachten door het werk hoger te liggen bij zowel de Amerikaanse als overige multinationals. Zo’n 19 procent van de vrouwelijke werknemers bij Amerikaanse multinationals en 16 procent van de vrouwen die werken bij de overige multinationals rapporteert deze klachten. Dat is meer dan onder vrouwen die bij niet-multinationals werken.

Werkdruk bij Amerikaanse bedrijven het hoogst
De gerapporteerde werkdruk was het hoogst bij Amerikaanse multinationals. Werknemers van deze bedrijven gaven relatief vaak aan dat ze erg snel, extra hard of heel veel werk moeten doen. Bij niet-multinationals was de werkdruk het laagst.

De gegevens over arbeidsduur, overuren, psychische vermoeidheid door het werk en werkdruk zijn ontleend aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, van het CBS en TNO.

Meer weten, ook over de verdere verwevenheid tussen Nederland en de Verenigde Staten? Lees de Internationaliseringsmonitor over de Verenigde Staten.

FOK! Wat een weer: even wat zachter

Dag beste lezer.

Het duurt even voordat het ochtendgrijs is opgelost. Op sommige plaatsen lukt dat misschien de hele dag niet. Op andere plekken kan de zon wel even doorbreken. Het wordt nog wat zachter met 10 tot 15 graden. Dan moet wel de zon goed meewerken. Veel wind staat er niet, en wat er aan wind staat komt uit het zuidwesten.

Vrijdag wordt de zachtste dag van de week. Het kan dan 15 tot 20 graden worden bij een heldere hemel. Misschien in de ochtend in het noorden nog wat wolken, maar verder is het dus vrij zonnig en heerlijk zacht.

In het weekend koelt het weer behoorlijk af, maar het blijft droog met af en toe zon. 

Fijne avond!  

Hamburg (Foto: bazbo)
Begin maart was bazbo in Hamburg. Mooie foto van de stad. (Foto: bazbo)

Tavira (Foto: qltel)
Tegelijkertijd zit collega qltel in Portugal. Deze foto van een kerkje is gemaakt in Tavira (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Belgen gaan 700 jaar oude brug afbreken voor grotere schepen

De Pont des Trous in Tournais, in het Nederlands ook wel de Gatenbrug in Doornik genoemd. Het is een prachtig bouwwerk uit de Middeleeuwen, waarmee het hart van Doornik afgebakend wordt. Ook is het één van de nog slechts drie overgebleven militaire rivierbruggen in de wereld.

De twee torens stammen uit 1281 en 1304, in 1329 was de volledige brug klaar en een kleine tien jaar later werd de Engelse koning Edward III - gesteund door de Vlamingen - tijdens de Honderdjarige Oorlog dankzij de brug al tegengehouden. De Engelsen bliezen een deel van de brug in de Tweede Wereldoorlog op bij een terugtrekking, niet veel later werd de boel weer gerestaureerd.

Vele eeuwen aan historie dus rondom deze prachtige brug, maar ja, de schepen die er doorheen kunnen zijn niet groot genoeg en dus heeft het Waalse ministerie van Openbare Werken besloten om de hele boel tot puin te reduceren. Eeuwenoud en historisch puin, dat dan weer wel. Mogelijk gaat de brug ergens anders opgebouwd worden, op een plek waar de historie het geld niet in de weg zit.

In 2014 werd een gedeeltelijke afbraak - waar uiteraard ook al grote commotie over was - wegens budgettaire redenen nog uitgesteld, in het kader van de Seine-Scheldeverbinding lijkt het fraaie stuk historie er nu toch echt aan te moeten geloven. Als men de plannen niet nog eens weet te dwarsbomen, gaat komende winter de sloopkogel in het eeuwenoude en unieke bouwwerk.

De Pont des Trous (Foto: WikiCommons/Trougnouf)
De Pont des Trous (Foto: WikiCommons/Trougnouf)

Nederland onder 19 en onder 17 zetten stap naar EK

De laatste kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder 19 (Ierland) en onder 17 jaar (Armenië) is begonnen. Voor beide toernooien doet Nederland nog mee en beide teams begonnen de elitegroep met winst.

Maarten Stekelenburg en zijn onder 19-ploeg begonnen in Hardenberg met een wedstrijd tegen Wales. Juan Famillio-Castillo van Chelsea opende na 26 minuten de score, maar in de 90e minuut leek het fout te gaan: Christian Norton tekende voor de gelijkmaker. Daar bleef het echter niet bij, want PEC Zwolle-verdediger Sepp van den Berg kopte Nederland in blessuretijd alsnog naar de winst.

Alleen de groepswinnaars gaan naar het EK en Nederland werd daarbij gelijk even geholpen door Slovenië. In Assen speelde die ploeg tegen Spanje, met flink wat spelers die in 2017 de WK-finale onder 17 haalden, zoals Abel Ruiz, dé ster van dat toernooi. Hij trapte Spanje op 1-1, maar Oliver Kregar tekende in blessuretijd voor een 1-1 eindstand en dus staat Nederland alvast bovenaan.

Ook Nederland onder 17 speelt de beslissende groep thuis. In 's-Gravenzande begon het team van Kees van Wonderen tegen Noord-Ierland en dat ging prima. Ajacied Brian Brobbey was twee keer trefzeker en ook Ian Maatsen (Chelsea), Dirk Proper (N.E.C. Nijmegen) en de zelfs pas 15-jarige Ajacied Naci Ünüvar kwamen tot scoren, wat voor een 5-0 winst zorgde.

Ook Israël en Tsjechië zitten in de groep met Nederland, waarbij Tsjechië in Alphen aan den Rijn met 1-0 won. De groepswinnaars gaan ook hier naar het EK, net als de zeven beste nummers twee.

Nieuw-Zeeland verbiedt aanvalswapens

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft wetgeving aangekondigd die automatische en semi-automatische vuurwapens verbiedt, en tevens kits om wapens hiernaar om te bouwen. Niet alleen verkoop maar ook bezit wordt verboden. Via een tijdelijke noodwet die geldt totdat alle benodigde wetgeving is aangenomen, gaat de maatregel met onmiddelijke ingang in.

De regering reageert hiermee op de terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch vrijdag. Daarbij kwamen vijftig mensen om het leven. Adern zei op een persconferentie dat alle wapens waarmee de aanslag is gepleegd, door de wetgeving verboden zijn. Dat is inclusief de gebruikte grote munitiemagazijnen.

Pogingen tot een verbod kostten eerder moeite door weerstand van het parlement, maar de aanslag bracht dit in een stroomversnelling. Het vormt een schril contrast met de situatie in de VS, waar na vergelijkbare incidenten de roep om maatregelen vaak snel weer verstomt.

Zinloos
Arderns kabinet bereidde de regelgeving stilletjes voor, onder meer om te voorkomen dat mensen nog snel tot aankoop zouden overgaan. Maar volgens de premier had dat sowieso geen zin gehad. Er komen immers vergunningen voor de wapens, en ze verzekert het publiek dat het in vrijwel alle gevallen zinloos is om er eentje aan te vragen.

Bezitters dienen hun wapens via een website bij de autoriteiten aan te geven. Ze worden dan zo spoedig mogelijk opgekocht en vernietigd. Dat kost de regering omgerekend naar schatting tussen de 60 en 120 miljoen euro. Wie na een bepaalde datum wordt betrapt kan volgens Ardern op een fikse boete rekenen.

De regering wil de wetgeving op 11 april klaarhebben. Door boeren veelgebruikte 'gewone' geweren zijn ervan uitgezonderd.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.