FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 maart 2019

No Deal Brexit? Desnoods ontheffing voor Britse zorgmiddelen

Bij een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder terugtrekkingsakkoord (no deal scenario) is alles erop gericht dat de zorg in Nederland daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het waarborgen van de continuïteit van de zorg staat voorop, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins maant producenten van medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat opnieuw tot haast bij het omzetten van de registratie. In uiterste gevallen zal Nederland omwille van de volksgezondheid ontheffingen verlenen, zodat operaties of behandelingen gewoon door kunnen gaan.

Hoewel veel medische hulpmiddelen met een Brits certificaat de afgelopen weken met succes zijn overgezet naar een registratie in één van de EU27-lidstaten, is het onwaarschijnlijk dat fabrikanten ook voor de resterende hulpmiddelen nog voor eind maart de registratieprocedure kunnen doorlopen. Om te voorkomen dat dit tot problemen leidt, zal minister Bruins in het belang van de patiënt en alleen in uitzonderlijke gevallen ontheffingen verlenen. Nieuwe voorraden van cruciale medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat, die na een no deal Brexit worden geproduceerd, kunnen dan toch worden gebruikt.

Minister Bruins: “Ondanks herhaalde oproepen zijn er nog steeds fabrikanten die de situatie onderschatten. Dat is zorgelijk. Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo dat de operatiehandschoenen, bloedtesten of één van de vele andere hulpmiddelen met een bestaand Brits CE-certificaat van de ene op de andere dag onveilig zijn geworden. Dit mag dus ook niet leiden tot uitstel van behandelingen en operaties. Met de ontheffing krijg ik zicht op de producten waarom het gaat. Ik heb de Europese Commissie opgeroepen tot een gecoördineerde aanpak van eventuele tekorten. Indien nodig zal ik in uitzonderlijke situaties zelf ontheffingen verlenen. Daarbij gelden uiteraard strakke voorwaarden.”

In de brief aan de Tweede Kamer meldt minister Bruins ook dat er voor de geneesmiddelen op het eerder opgestelde overzicht met de 50 meest kritieke medicijnen al een oplossing is gevonden of in voorbereiding is. Het gaat hier om medicijnen waarbij, naar het oordeel van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, na een no deal Brexit mogelijk problemen kunnen ontstaan. Voor een aanzienlijk deel van de producten uit het overzicht kan de fabrikant voor eind maart alsnog aan de Europese wettelijke eisen voldoen.

In andere gevallen worden voorbereidingen getroffen in de vorm van ruimere voorraden, ontheffingen, tijdelijke vergunningen en apothekersbereidingen. Ook wordt gekeken naar onconventionele maatregelen, bijvoorbeeld voor het geval er tekorten zouden ontstaan door logistieke problemen aan de grens. Om ‘hamsteren’ en marktspeculaties te voorkomen wordt niet bekendgemaakt welke medicijnen er op het overzicht staan.

Minister Bruins: “Het ministerie, het CBG, de Inspectie en tal van andere partijen in de zorg doen er alles aan om te voorkomen dat er voor patiënten problemen ontstaan als gevolg van een no deal scenario. Dat kan wellicht wat improvisatie vergen, maar een no deal Brexit is ook zonder precedent. Nederland is optimaal voorbereid om bij eventuele onwenselijke gevolgen snel en adequaat op te kunnen treden.”

OM eist 4 jaar cel tegen nep-patholoog

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 48 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist tegen een 58-jarige man uit Bennekom. Het OM verdenkt de man ervan dat hij zich ten onrechte heeft uitgegeven als arts en patholoog in binnen- en buitenland. De werkwijze van de man kwam in 2015 aan het licht, nadat werkgevers ontdekten dat hij geen geldige diploma’s kon overleggen.

Volgens de officier van justitie is de man jarenlang bezig geweest om zonder opleiding of diploma ergens ‘binnen te komen’ als forensisch arts. Een spoor van sollicitaties en gesprekken voert langs meerdere organisaties en projecten, aanvankelijk zonder veel succes. Uiteindelijk wordt de man eind 2013 aangenomen bij een buitenlands bedrijf dat zich bezighoudt met internationale crisis- en rampenbestrijding.

De man verricht vervolgens werkzaamheden op crashsites na vliegrampen in Namibië (2013) en Frankrijk (2015). Bij de laatste vliegramp werpt hij zich op als steun en toeverlaat voor de nabestaanden van een Nederlands slachtoffer. ‘De verdachte heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen van nabestaanden in zijn allesomvattende leugen dat hij forensisch arts was’, aldus de officier van justitie. ‘Op het moment dat zij erachter kwamen dat verdachte een oplichter was, zakte de grond onder hun voeten vandaan. Zij zijn eerst een dierbare op tragische wijze verloren en moeten er dan achter komen dat de arts die hun steun en toeverlaat was in hun meest kwetsbare periode, een oplichter was.’

Niet alleen heeft de man zich ten onrechte als arts voorgedaan bij bovengenoemd buitenlands bedrijf, ook heeft hij als gastdocent lesgegeven op de politieacademie vanaf eind 2014 tot midden 2015. Ook daar beweerde hij werkzaam te zijn als forensisch arts. Op het moment dat hem werd gevraagd om een diploma te overleggen, heeft hij een vervalst exemplaar gebruikt. Ook de betreffende universiteit heeft hiervan aangifte gedaan. Tot slot heeft een GGD aangifte gedaan van oplichting. Hier zou de man tijdens zijn sollicitatie vervalste referenties overlegd hebben en kon hij desgevraagd geen diploma tonen. De aangifte van de politieacademie leidde tot het strafrechtelijke onderzoek, dat zich uiteindelijk ook uitstrekte tot de strafbare feiten in het buitenland.

’De verdachte was jarenlang actief bezig een netwerk op te bouwen en binnen dat netwerk strooide hij met titels, verzonnen werkervaring, niet bestaande bestuursfuncties en namen van artsen met wie hij gewerkt zou hebben, steeds met het kennelijke doel weer ergens een klus of functie te bemachtigen. Op z’n minst probeerde hij een aanbeveling los te krijgen, die hem weer een stapje verder kon helpen’, aldus de officier van justitie in het requisitoir. ’Zijn aspiraties gingen steeds verder: examens afnemen bij de politieacademie, werken als forensisch patholoog in Namibië en Frankrijk, werken als forensisch arts bij de GGD of het geven van lezingen over zijn werk bij de MH17, hij deinsde nergens voor terug.’

De verdachte kan niet alleen een maatschappelijk verwijt gemaakt worden, omdat hij mensen voor de gek heeft gehouden. Het OM kwalificeert zijn handelen als oplichting en valsheid in geschrifte. Ondanks het feit dat het onderzoek lang heeft geduurd en de strafbare feiten enkele jaren geleden gepleegd zijn, vindt het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. De officier eiste een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tijdens de proeftijd zou de man geen werkzaamheden op het gebied van individuele gezondheidszorg mogen verrichten. Ook kondigde de officier van justitie een ontnemingsvordering aan.

Google onthult gamestreamingservice Stadia

Google heeft vandaag tijdens gameconferentie GDC officieel Stadia onthuld, een nieuwe gamestreamingservice die gamers en toeschouwers dichter bij elkaar moet brengen. Het enige wat je nodig hebt is een PC met de Chrome-browser, een TV met Chromecast of een telefoon/tablet.

De tech-reus claimt dat met Stadia iedere game-sessie tot 4K-resolutie bij 60 frames per seconde gestreamd kan worden, met 'onvermijdelijke' ondersteuning voor 8K in de toekomst. Qua power mogen we volgens Google rekenen op maar liefst 10,7 teraflops per gamesessie via Stadia, waarmee het meer rekenkracht zou bieden dan Xbox One X (6tflops) en PlayStation 4 Pro (4tflops) gecombineerd.

Google hoopt met Stadia eindelijk een doorbraak te maken in de wereld van stream-gaming, iets wat eerdere platforms zoals OnLive en Nvidia Shield niet echt lukte. Welke games zoal beschikbaar zullen zijn voor Stadia is niet bekend, al behoren in ieder geval Assassin's Creed Odyssey en Doom Eternal tot de mogelijkheden aangezien die on-stage werden gedemonstreerd. Het idee is dat spelers via Stadia en kijkers via YouTube op ieder gewenst moment met elkaar kunnen wisselen, zodat kijkers bijvoorbeeld een lopende game kunnen joinen of juist vanaf het gamen terug kunnen keren in een passieve rol als toeschouwer.

Ook onderdeel van de dienst is de Stadia controller die je op ieder gewenst apparaat dat Stadia ondersteunt kunt koppelen en om naadloos te kunnen switchen tussen apparaten. Dit is overigens geen verplichting, gebruikers hebben de vrijheid om willekeurige andere controllers aan te sluiten via USB die door Chrome ondersteunt worden.

Met de aankondiging van Stadia kwam ook de onthulling van Google's eigen first-party ontwikkelstudio, Stadia Games & Entertainment. Zoals verwacht wordt deze toko gerund door Jade Raymond, voormalig topvrouw bij Ubisoft en EA. Aan welke games wordt gewerkt is niet bekendgemaakt. Hoewel de games in één 'instance' draaien zou het volgens Google ook mogelijk zijn om bijvoorbeeld games in splitscreen co-op te spelen zonder dat dat extra rekenkracht vereist.

Het grote voordeel van Stadia, zoals dat ook met andere streamingservices al wel eens is beloofd, zou zitten in het volledig overbodig maken van lokale hardware zolang het maar Google Chrome kan draaien. Voor mobiele apparaten als smartphones en iPads zou het qua resources net zoveel van je telefoon eisen als een video via WiFi streamen waardoor accu's veel langer mee kunnen dan wanneer een interne videochip hard aan het werk moet. Bij Chromecast is het voordeel dat je geen dikke console meer onder je televisie hoeft te plaatsen. Waar we allemaal natuurlijk nieuwsgierig naar zijn is hoe een en ander presteert op een huis-tuin-en-keuken-verbinding die een gemiddeld huishouden heeft liggen.

De nieuwe gamestreamingservice zal later dit jaar verschijnen. Google geeft aan in de komende tijd meer rondom Stadia bekend te zullen maken.

Ook particulieren mogen koopvaardij gaan beschermen

Behalve militairen mogen binnenkort ook particuliere beveiligers Nederlandse koopvaardijschepen beschermen tegen piraterij. Ze kunnen indien nodig wapens en geweld gebruiken. De Eerste Kamer nam vandaag het initiatiefvoorstel aan.

Al sinds 2011 varen militaire beveiligingsteams mee op koopvaardijschepen. Die bestaan uit zwaarbewapende mariniers. Ze beschermen kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten tegen piraterij.

Het kan voorkomen dat deze Vessel Protection Detachments niet altijd beschikbaar zijn. De nieuwe wet regelt dat koopvaardijschepen nu altijd bescherming kunnen krijgen als zij door gevaarlijk gebied varen.

De civiele maritiem beveiligers opereren onder toezicht van de overheid. De nieuwe wetgeving treedt niet direct in werking. Dat gebeurt pas als de Koning en verantwoordelijk minister beiden de tekst tekenen. Na publicatie in het staatsblad gaat de wet in. Sinds 2011 zijn beveiligingsteams van mariniers 268 keer ingezet

Ook particulieren mogen koopvaardij gaan beschermen (Foto: archieffoto Defensie.nl)
Ook particulieren mogen koopvaardij gaan beschermen (Foto: archieffoto Defensie.nl)

Reisagent hoort cel eisen voor mensensmokkel

Voor de smokkel van zeker zestien mensen moet een 50-jarige eigenaar van een inmiddels gesloten reisbureau uit Den Haag als het aan de officier van justitie van het Landelijk Parket ligt 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, de cel in. De man stond dinsdag terecht voor de rechtbank in Zwolle.

De zaak tegen een medeverdachte, een 50-jarige man uit Spaarndam, werd uitgesteld tot juni. Die zou zelf ook naar Nederland gesmokkeld zijn. Beide mannen kwamen in beeld tijdens een ander onderzoek naar mensensmokkel waarvoor een man uit Syrië werd veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De werkwijze was telkens hetzelfde, aldus de officier van justitie. De Hagenaar boekte als eigenaar van het inmiddels gesloten reisbureau Air Baghdad in Den Haag de tickets voor de mensen, vooral uit Syrië, die moesten worden gesmokkeld. Het ging dan om tickets op hun eigen naam naar een land waar ze visumvrij naartoe konden reizen, via de transitzone van een grote luchthaven in bijvoorbeeld Abu Dhabi, Soedan of de Verenigde Arabische Emiraten. Het ging dus nooit om rechtstreekse vluchten. In de transitzone werden dan valse paspoorten overhandigd en tickets naar een Europese bestemming. Die tickets waren ook door het Haagse reisbureau gekocht.

De officier rekende het de Hagenaar zwaar aan dat hij handelde in de uitoefening van zijn beroep. Bovendien maakte hij misbruik van mensen in een kwetsbare positie, en wordt door mensen illegaal naar Nederland te halen het maatschappelijk draagvlak voor asielzoekers ondermijnd. Het kan niet anders dan dat de verdachte wist dat de reizigers gesmokkeld zouden worden gegeven de verschillende tickets en de namen die erop moesten komen, aldus de officier.

Idai veroorzaakt humanitaire ramp in Mozambique

De ravage in Mozambique is enorm. Het Rode Kruis waarschuwt voor een humanitaire ramp nadat cycloon Idai over het land raasde. Minstens 400.000 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt door de ramp. Ook vreest de hulporganisatie voor de gezondheid van de getroffenen. Ziektes kunnen zich makkelijk verspreiden via vervuild water. "Dit is de grootste ramp in de recente geschiedenis van Mozambique” zegt Jamie LeSeur, die de hulpoperatie van het Internationale Rode Kruis leidt in het land.

Lees ook: Cycloon Idai laat verwoestingen na in Mozambique en Zimbabwe

"Grote delen van de stad Beira zijn totaal verwoest. Gehele dorpen zijn overstroomd. Hulpverleners redden mensen die op daken zijn gaan schuilen en in bomen zijn geklommen om niet in het water terecht te komen. Heel veel families zijn werkelijk alles verloren.” Het water is op verschillende plekken meters hoog. Het heeft hele huizen, telefoonpalen en bomen compleet onder water gezet. "De grootte van de ramp is nog niet geheel duidelijk, maar we verwachten dat het aantal getroffen mensen nog oploopt, net als het dodental door deze verschrikkelijke ramp.”

Gezondheidsrisico’s
Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s voor de mensen die de ramp hebben overleefd. "Nu men moet overleven in overstroomde gebieden, kunnen ziektes via vervuild water worden overgedragen. Denk aan acute diarree, hepatitis en cholera.” Ook vreest het Rode Kruis voor een toename van malaria.

De hulpteams van het Rode Kruis delen vandaag in Beira tabletten uit voor de zuivering van water. Ook worden hulpgoederen uitgedeeld zodat de getroffen families kunnen overnachten. Ondertussen zijn er schepen met hulpgoederen voor minstens 3.000 families onderweg naar het getroffen gebied. Ook helpt het Rode Kruis met contactherstel tussen familieleden die geen contact met elkaar kunnen krijgen door de ramp. Daarnaast assisteert het Rode Kruis met het een forensisch team in het ziekenhuis in Beira bij het bergen van de lichamen.

Idai veroorzaakt humanitaire ramp in Mozambique  (Foto: IFRC/Rode Kruis )
Idai veroorzaakt humanitaire ramp in Mozambique (Foto: IFRC/Rode Kruis )

Vertrek De Koning maakt weg vrij voor Jonk bij FC Volendam

Hans de Koning is bezig aan zijn laatste maanden in dienst van FC Volendam. Het contract van de 58-jarige trainer loopt na dit seizoen af en wordt niet verlengd. Het afscheid van De Koning maakt de weg vrij voor een terugkeer van Wim Jonk. De geboren Volendammer was in het verleden in verschillende functies actief bij de club en lijkt komend voetbaljaar terug te keren als hoofdtrainer.

De Koning is bezig aan zijn tweede periode bij FC Volendam. De Rotterdammer werkte tussen 2012 en 2015 ook bij de club. Na dit seizoen komt er een einde aan de samenwerking. "Toen we begonnen, hebben we afgesproken dat we naar elkaar toe niets verplicht waren", vertelt de trainer in gesprek met NH Sport over zijn vertrek. "Volendam wil naar een andere structuur toe gaan werken, nou, dat is prima."

Dit seizoen combineerde De Koning zijn werkzaamheden bij Volendam met het hoofdtrainerschap bij de amateurs van ZAP uit Breezand. De oefenmeester werkte in het verleden ook bij onder meer TOP Oss, Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk. Hij weet nog niet of hij doorgaat als trainer in het betaalde voetbal. "Er zijn genoeg clubs vrij, maar er zijn ook vijfhonderd trainers. Er zal heus wel weer wat komen", klinkt het.

Het lijkt erop dat Jonk komend seizoen terugkeert bij zijn oude club Volendam. Hij zit sinds 2015 zonder club nadat hij vertrok als hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Hij is echter niet de enige optie voor de Wijdbroeken . "Over de opvolging van Hans is nog niks bekend. Het klopt dat Wim Jonk ook op het lijstje staat. We hopen deze week met de verantwoordelijken bij FC Volendam bij elkaar te komen, want we moeten wel verder", laat voorzitter Henk Kras weten.

Honkballer Trout tekent 12-jarig contract ter waarde van 378 miljoen euro

Honkballer Mike Trout gaat binnenkort een zijn contract verlengen bij Los Angeles Angels of Anaheim. De 27-jarige outfielder tekent een contract voor twaalf jaar en gaat maar liefst 378 miljoen euro verdienen. Goed voor 31,7 miljoen euro per jaar.

430 miljoen dollar, zo’n 378 miljoen euro. Dat zal de 27-jarige Trout binnenkort gaan verdienen bij de Los Angeles Angels, een team uit de Amerikaanse honkbalcompetitie MLB. Trout werd in het verleden twee keer verkozen tot Most Valuable Player en wordt gezien als beste speler in de MLB. Zijn oude contract liep af in 2020.

Door het nieuwe contract zal Trout de beste betaalde sporter worden. Dat oude record stond sinds afgelopen maand op een andere honkballer Bryce Harper. Harper, ook oufielder, tekende afgelopen maand een contract voor dertien jaar bij de Philadelphia Phillies. Dat contract had een waarde van 290 miljoen euro.

Trout speelt al sinds 2009 bij de Angels. In 1065 wedstrijden sloeg de 27-jarige Amerikaanse outfielder 240 homeruns. Ondanks dat de Angels de grote ster in huis heeft wist de ploeg in de laatste acht jaar, maar één keer de play-offs te bereiken.

Politie pakt man in Leersum op voor genocide Rwanda

Het Team Internationale Misdrijven van de politie heeft dinsdag in Leersum een 69-jarige Rwandees aangehouden. Rwanda heeft om de uitlevering gevraagd van Venant R. omdat hij ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij genocide in Rwanda in 1994.

In 1994 was R. regiodirecteur van ISAR Rubona, een landbouwinstituut gelegen buiten de zuidelijke stad Butare in Rwanda. Toen in april 1994 het vermoorden en verkrachten van Tutsi’s begon, verzamelden meer dan duizend Tutsi mannen, vrouwen en kinderen zich op het terrein van ISAR Rubona.

Velen van hen hadden als gevolg van de moordpartijen elders in Rwanda hun woonplaats verlaten en toevlucht gezocht op het terrein van het landbouwinstituut. De Rwandese autoriteiten verdenken de opgeëiste persoon er onder andere van dat hij militairen en milities naar ISAR Rubona haalde die de Tutsi vluchtelingen hebben gedood.

R. vroeg in 2000 om toelating als vluchteling in Nederland. De IND wees zijn asielaanvraag af omdat het vermoeden bestond dat de man betrokken was geweest bij de genocide. Het beroep dat hij tegen deze afwijzing instelde werd door de rechter verworpen. De genocide in Rwanda in 1994 heeft aan circa 800.000 burgers het leven gekost.

Olympisch kampioen Manaudou maakt rentree in zwembad

Na een afwezigheid van 2,5 jaar keert Florent Manaudou terug in de zwemwereld. De 28-jarige zwemmer won goud op de 50 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Vier jaar later won Manaudou tijdens de Spelen in Rio opnieuw een medaille op de 50 meter. Dit keer was het zilver voor de Fransman met Nederlandse moeder. Daarna maakte hij de overstap naar het handbal en speelde enkele rollen in tv-series. Ook opende hij een restaurant in Marseille.

NHL: Golden Knights overrompelen Sharks in topper

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben op bezoek bij de San Jose Sharks met 3-7 gewonnen. Het was een prima kraker: de Golden Knights staan vierde in de Western Conference, waar de Sharks net achter de Calgary Flames op plek twee staan.

Logan Couture zette de Sharks na dertig seconden nog op 1-0, maar drie minuten later volgde de gelijkmaker van William Karlsson. Mark Stone was niet veel later goed voor 1-2, maar Joe Thornton trok de stand dit keer namens de Sharks gelijk, tot Jonathan Marchessault de 2-3 maakte.

Paul Stastny vergrootte de voorsprong in de tweede periode, Reilly Smith tekende vroeg in de derde periode voor 2-5. Een powerplaygoal van Couture bracht de Sharks nog even hoop, maar Marchessault en Cody Eakin boorden die de grond in: 3-7.

Uitslagen NHL maandag
Tampa Bay Lightning - Arizona Coyotes 4-1
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks 2-3 OT
Los Angeles Kings - Winnipeg Jets 2-3
San Jose Sharks - Vegas Golden Knights 3-7

Sharks - Golden Knights (Bron: YouTube)

Bankoverval in Goes, politie pakt drie mannen op

De politie heeft kort na een overval op een bank aan de Voorstad in Goes drie mannen opgepakt. Ze zouden betrokken zijn bij de overval. Bij de bankoverval raakte niemand gewond. De overval vond plaats toen twee, mogelijk gewapende, mannen de bank binnen kwamen. De daders gingen er vandoor met een aanzienlijk geldbedrag.

De politie werd gewaarschuwd en een alerte getuige kon een summier signalement van de mogelijke daders en een mogelijke vluchtauto geven. Eenheden werden op strategische plekken gepositioneerd op zoek naar de overvallers. Een uur na de overval werd een auto met de drie verdachten aan de Koperslagerij in Steenbergen aan de kant gezet. De drie mannen zijn aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de zaak.

NBA: Nuggets na zes jaar weer in play-offs

De basketballers van de Denver Nuggets hebben zich voor het eerst in zes jaar tijd weer geplaatst voor de play-offs in de NBA. De ploeg won op bezoek bij de Boston Celtics met 105-114 en dat was voldoende om definitief zeker te zijn.

Het was een spannende wedstrijd, waarin het drie kwarten lang nagenoeg volledig gelijk op ging. In het vierde kwart wisten de Nuggets onder leiding van Nikola Jokic (21 punten, 13 rebounds) een gaatje te slaan en dat konden ze vasthouden tot het einde.

De Milwaukee Bucks, Philadelphia 76ers, Golden State Warriors en Toronto Raptors zijn ook al zeker van het behalen van de play-offs, acht andere teams zijn vrijwel zeker, zo is hier te zien.

Uitslagen NBA maandag
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 126-119
Washington Wizards - Utah Jazz 95-116
Boston Celtics - Denver Nuggets 105-114
Toronto Raptors - New York Knicks 128-92
Oklahoma City Thunder - Miami Heat 107-116
San Antonio Spurs - Golden State Warriors 111-105
Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 125-129 OT
Phoenix Suns - Chicago Bulls 101-116
Portland Trail Blazers - Indiana Pacers 106-98

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

OM incasseert 183.708.933 Euro in buitenlandse corruptiezaak

Telia Company AB (hierna: Telia) heeft 208.500.000 US Dollar (183.708.933 Euro) aan het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland betaald. Dit gebeurde als onderdeel van de transactie die in september 2017 door het Zweedse Telecom bedrijf werd geaccepteerd.

In de transactie was vastgelegd dat drie in Nederland gevestigde dochterbedrijven van Telia 274.000.000 USD aan het Nederlandse OM zouden betalen. Het OM verweet hen ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte rondom en na de toetreding van Telia tot de Oezbeekse telecommarkt. Uit onderzoek door de FIOD bleek dat in de periode van 2007 tot en met 2010 steekpenningen zouden zijn betaald aan de oudste dochter van de toenmalige president van Oezbekistan.

Parallel aan de Nederlandse transactie waren er afdoeningen met het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) en de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC).

Misdaad mag niet lonen
De onderzoeken in Nederland en de VS hebben de hoogte van het crimineel verdiend vermogen vastgesteld op 457.000.000 USD. Daarvan betaalde Telia 208.500.000 USD aan de SEC, en 40.000.000 USD als ‘forfeiture’ aan de DOJ. Het resterende ontnemingsbedrag van 208.500.000 USD zou in een later stadium aan Zweden of Nederland worden betaald, afhankelijk van de uitkomst van de Zweedse gerechtelijke procedure tegen Telia. Dit om het Scandinavische land maximaal in staat te stellen om ook een deel van het crimineel verdiend vermogen te ontnemen bij Telia. In Zweden kent men geen buitengerechtelijke afdoening zoals in Nederland. In Zweden moest men naar de rechtbank. Het maakt Nederland niet uit in welk land het oneerlijk verdiend vermogen terecht komt, als het maar afgepakt wordt. In de Nederlandse transactieovereenkomst werd vastgelegd dat indien de ontnemingsprocedure in Zweden -om wat voor reden dan ook- niet binnen een termijn van 540 dagen tot resultaat zou leiden, het resterende bedrag van 208.500.000 USD alsnog betaald zou worden door Telia aan het Nederlandse OM.

Zweedse casus
In februari deed de rechtbank in Zweden uitspraak in de zaak die Zweden had aangespannen tegen twee Zweedse topbestuurders van Telia. De Zweedse rechtbank heeft hen vrijgesproken van corruptie. De belangrijkste reden is dat de voormalige Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova volgens de Zweedse corruptiewetgeving niet als ambtenaar kan worden aangemerkt. Het gevolg is dat Zweden binnen de gestelde termijn geen crimineel verdiend vermogen van Telia heeft kunnen ontnemen. De gereserveerde 208.500.000 USD is dus conform de transactieovereenkomst aan Nederland betaald.

Brits chemiebedrijf nieuwe hoofdsponsor wielerploeg Team Sky

Volgens de Britse krant The Guardian is de toekomst van wielerploeg Team Sky verzekerd. De nieuwe hoofdsponsor zou het chemiebedrijf Ineos zijn, eigendom van Jim Ratcliffe. De zakenman is met een geschat vermogen van bijna 25 miljard euro de rijkste man van Groot-Brittannië.

Vorig jaar werd mediareus Sky overgenomen door branchegenoot Comcast. De nieuwe eigenaar kondigde in december aan te willen stoppen met de sponsoring van de succesvolle wielerploeg. De beoogde nieuwe eigenaar is zelf een actieve toerfietser. In het verleden deed hij een poging om Chelsea over te nemen van Roman Abramovich. Het huidige van teambudget van 35 miljoen euro per jaar zou op het zelfde niveau blijven.

Update 17.33

Chemiebedrijf Ineos wordt vanaf 1 mei de nieuwe hoofdsponsor van Team Sky. Dat heeft de Britse ploeg wereldkundig gemaakt in een persbericht. Chemiegigant Ineos is in handen van Jim Ratcliffe. 

Willem II is zeer tevreden en verlengt met Koster

Adrie Koster heeft tot medio 2021 bijgetekend bij Willem II, zo meldt de club dinsdagmiddag. Trainer en club zijn zeer tevreden met elkaar, waardoor de samenwerking is verlengd. Assistent-trainer Gery Vink, fysiektrainer Chima Onyeike en keeperstrainer Harald Wapenaar hebben allen een doorlopend contract en zijn volgend seizoen dus ook nog actief in Tilburg.

Willem II staat momenteel negende in de Eredivisie met 34 punten uit 26 wedstrijden. Door de goede prestaties van de Tilburgers in de competitie en de plek in de bekerfinale heeft de clubleiding besloten verder door te willen met de 64-jarige oefenmeester. Koster stelde het afgelopen jaar meerdere keren dat Willem II zijn laatste baan in het betaalde voetbal zal zijn.

Koster was eerder werkzaam bij Roda JC Kerkrade, Helmond Sport, TOP OSS, Excelsior, VVV-Venlo, RKC Waalwijk, Ajax, Club Brugge, de KNVB, Beerschot, Club Africain, VfB Stuttgart en de voetbalbond van Saudi-Arabië. Door de goede prestaties van Willem II lijkt de club nu al verzekerd van lijfsbehoud. Bovendien lonkt voor de club een plek bij de play-offs om Europees voetbal.

Koster tekende eerder bewust voor slechts een seizoen, maar heeft nu dus zijn krabbel gezet onder een tweejarige verbintenis. Willem II en Koster kunnen het seizoen met een prijs afsluiten, aangezien op 5 mei de bekerfinale op het programma staat. De Tilbugers moeten in De Kuip zien af te rekenen met Ajax om de trofee te pakken.

Dolfijn eet 40kg plastic en sterft

Op de Filippijnen is een spitssnuitdolfijn van de honger omgekomen. Het verzwakte dier was aanvankelijk aangespoeld en teruggezet, maar strandde opnieuw, braakte bloed en stierf. Onderzoekers troffen vervolgens veertig kilo pastic afval aan in het zoogdier. Hierdoor kon het geen voedsel meer opnemen.

De Filippijnen staan bekend als een van de grootste plasticvervuilers omdat de economie in grote mate afhankelijk is van plastic voor eenmalig gebruik. In de dolfijn werden onder meer plastic tassen aangetroffen.

Volgens onderzoekers van het D' Bone Collector Museum is er zelden zo'n grote hoeveelheid plastic in een dier aangetroffen, aldus AFP.

De Filippijnen hebben weliswaar strenge wetten voor afvalverwerking, maar die worden amper nageleefd. Het land zou zo'n zestig miljard plastic zakjes per jaar verbruiken. De kust is op veel plekken ernstig vervuild.

Schreuder gaat Ajax na dit seizoen verlaten voor Bundesliga

Alfred Schreuder gaat Ajax na dit seizoen verlaten voor een avontuur in de Duitse Bundesliga, zo meldt de club dinsdagmiddag in een persbericht. De assistent-trainer van de Amsterdammers staat sinds januari 2018 aan de zijde van hoofdtrainer Erik ten Hag, maar gaat na dit seizoen aan de slag bij TSG Hoffenheim. Ajax krijgt naar verluidt een transfersom van iets minder dan een miljoen euro.

"Alfred heeft al in Bundesliga gewerkt en kan daar deze zomer als hoofdtrainer aan de slag. Dat wil hij heel graag en wij hebben besloten daar niet voor te gaan liggen", laat directeur voetbalzaken Marc Overmars weten. Christian Poulsen wordt met ingang van komend seizoen als assistent-trainer toegevoegd aan de technische staf van de A-selectie, zo meldt de club.

De Deen tekent een contract voor twee jaar. Poulsen liep sinds september enkele maanden stage bij de technische staf van de hoofdmacht. Tussen 2012 en 2014 kwam de oud-middenvelder in totaal tot 54 wedstrijden voor Ajax en scoorde hij één keer. In deze periode werd hij twee keer landskampioen en won hij in 2013 de Johan Cruijff Schaal.

Schreuder stond ook in de belangstelling van RB Leipzig, waar hij had kunnen worden herenigd met Julian Nagelsmann, waar hij eerder goed mee samenwerkte bij Hoffenheim. De Telegraaf weet te melden dat Ajax iets minder dan een miljoen euro ontvangt ter compensatie. Schreuder lag nog tot de zomer van 2020 vast in de Johan Cruijff ArenA.

Roglic wint Tirreno-Adriatico met één seconde voorsprong op Yates

Primo¸ Roglič heeft de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma won met één seconde voorsprong op Adam Yates, die de afsluitende tijdrit als leider begon, maar in het slot één seconde te veel toegaf op Roglič. De winst in de slottijdrit ging naar de Belg Victor Campenaerts.

Voorafgaand aan de tijdrit was de vraag wie de Tirreno-Adriatico zou gaan winnen. Adam Yates had aan het begin van de tijdrit een voorsprong van 25 seconden op Primo¸ Roglič in een tijdrit van tien kilometer in San Benedetto del Tronto.

Yates hield in het eerste deel van de tijdrit goed stand tegen Roglič. Bij het eerste tussenpunt gaf de Engelsman zeven seconden toe op de Sloveen. In het tweede deel stond er meer tegenwind en maakte Roglič steeds meer tijd goed. De Sloveen van Jumbo-Visma eindigde goed, terwijl Yates steeds meer moeite kreeg met de wind. Bij het ingaan van de laatste kilometer had Yates een achterstand van 21 seconden op Roglič, maar dat was nog steeds genoeg voor de eindzege in de Italiaanse rittenkoers. Yates viel in de laatste kilometer toch wat stil en gaf nog vijf seconden toe op en zo ging de eindzege toch nog naar de Sloveen van Jumbo- Visma.

Voor Roglič is het alweer zijn tweede eindzege dit jaar in de WorldTour. Begin maart schreef hij ook al de UAE Tour op zijn naam. Van de laatste zes rittenkoersen die de 29-jarige Sloveen reed won hij er vier. In de Tour de France werd hij vierde en in Tour of Britain moest hij genoegen nemen met een derde plaats.

De tijdrit in San Benedetto del Tronto werd gewonnen door de Victor Campenaerts, de regerend Europees kampioen. De Belgische tijdritspecialist van Lotto Soudal won met drie seconden voorsprong op de verrassende Alberto Bettiol. Jos van Emden werd derde op vier seconden. Sebastiaan Langeveld werd knap vierde in de tijdrit. Tom Dumoulin klokte de beste tijd van de klassementsmannen en werd zevende in de daguitslag.

In het klassement werd de Nederlander van Sunweb vierde achter Roglič, Yates en Fuglsang. Ook Wout Poels (7) en Sam Oomen (9) eindigde in de top tien van het klassement.

Speelhal en directeur schuldig aan dood kleuter

De rechtbank Noord-Holland heeft een speelhal in Grootebroek en de 52-jarige directeur van die speelhal veroordeeld omdat door hun schuld de 4-jarige Maurycy om het leven is gekomen. De rechtbank heeft de speelhal een geldboete opgelegd van 20.000 euro. De directeur is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Een medewerker van de speelhal en een begeleidster van het kinderdagverblijf zijn vrijgesproken.

Schending zorgplicht
De kleuter was op 31 december 2015 met zijn kinderdagverblijf op een uitstapje naar de speelhal en viel daar van een speeltoestel, een opblaasbare klimheuvel, af. Hij liep hersenletsel op en overleed 9 dagen later. De rechtbank verwijt de speelhal en de directeur schending van hun zorgplicht. Het speeltoestel werd onjuist gebruikt, personeel en bezoekers waren niet voorgelicht over de risico's ervan, er was onvoldoende toezicht bij het speeltoestel en er waren ook onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Vrijspraak medewerker speelhal
Een 29-jarige medewerker van de speelhal is vrijgesproken van schuld aan de dood van de kleuter. De rechtbank heeft vastgesteld dat hij geen verantwoordelijkheid droeg voor het beheer van de speelhal en de geldende veiligheidseisen.

Vrijspraak begeleidster kinderdagverblijf
Een 32-jarige vrouw, die als begeleidster van het kinderdagverblijf van Maurycy mee was, is door de rechtbank vrijgesproken van schuld aan zijn dood. Zij mocht er op vertrouwen dat haar werkgever, het kinderdagverblijf, voorafgaand aan het uitstapje zou hebben uitgezocht of het wel veilig was naar de speelhal te gaan. Bovendien was ook zij door de speelhal niet geïnformeerd over het gebruik en de risico's van het speeltoestel. De begeleidster was weliswaar zelf bij het ongeluk aanwezig, maar alles gebeurde zo snel dat zij het niet kon voorkomen.

Transactie
Het kinderdagverblijf heeft voorafgaand aan de terechtzitting een door de officier van justitie aangeboden transactie geaccepteerd en hoefde daarom niet meer voor de rechter te verschijnen.

's Werelds oudste sperma levert 34 zwangere schapen op

Onderzoekers van de universiteit van Sydney kwamen toevallig wat sperma tegen wat al een jaar of 50 in de vrieskast lag, ingevroren in grote vaten met vloeibaar stikstof bij bijna 200 graden onder nul.

Dat moest natuurlijk onderzocht worden en wat bleek? Onder de microscoop kon men geen verschil zien tussen tussen het 50 jaar oude schapenkwakje en sperma wat pas één jaar oud was. Men besloot dan ook om 56 ooien te insemineren met het halve eeuw oude sperma, wat 34 zwangere vrouwtjesschapen opleverde.

De nakomelingen zijn inmiddels ter wereld gekomen en maken het naar verluidt prima. Hier kun je meer lezen over het onderzoek.

Het oude, maar uiterst actieve sperma (Bron: YouTube)

18 jaar cel voor rapper die liquidatie coördineerde

De 26-jarige Jason L. is in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Abderrahim (‘Appie’)Belhadj. op een galerij van de flat Kikkenstein in Amsterdam op 9 mei 2016. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag bepaald. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (15 jaar en 3 maanden) en de straf die de rechtbank de man eerder oplegde (14 jaar).

Slachtoffer naar Kikkenstein gelokt
Op 9 mei 2016 rond 2:15 uur kwamen Jason (die ook bekendstaat onder zijn artiestennaam Djaga Djaga, voorheen JayJay) en het slachtoffer elkaar tegen op het VIP-dek in Club Air in Amsterdam. Nadat het slachtoffer Club Air had verlaten begon de verdachte om 3:06 uur een WhatsAppgesprek met hem. Dat gesprek zou duren tot (en kort na) 5:27 uur, het moment waarop het slachtoffer is doodgeschoten. In het gesprek deed de verdachte alsof hij in het gezelschap was van 3 vrouwen en dat in een woning in de Bijlmer in de flat Kikkenstein met deze vrouwen ‘gefeest’ zou worden.

De verdachte vroeg het slachtoffer viagra mee te nemen. Het slachtoffer ging op de uitnodiging van de verdachte in. In de loop van het gesprek dirigeerde de verdachte het slachtoffer naar het laatste portiek van de flat Kikkenstein, ingang 3033. De verdachte was toen al lang en breed op weg naar Rotterdam. Toen het slachtoffer bij het laatste portiek aankwam, werd hij onmiddellijk onder vuur genomen door een nog altijd onbekende schutter. Hij werd in zijn hoofd en romp getroffen en overleed ter plaatse.

Hogere straf
Het gerechtshof is van oordeel dat de verdachte, hoewel hij niet zelf de schutter is geweest, een cruciale en coördinerende rol heeft gespeeld bij de koelbloedige liquidatie. Gelet op de plaats en het tijdstip van de liquidatie vindt het hof ook dat een groot risico bestond dat onschuldige bewoners of andere aanwezigen slachtoffer zouden worden. Bovendien was de verdachte al eerder veroordeeld wegens een poging tot moord en een diefstal met geweld. Hij blijkt dus zeer hardleers. Dit criminele verleden van de verdachte, de ernst van het feit en het belang van zogenoemde algemene preventie hebben het hof gebracht tot de oplegging van een gevangenisstraf van 18 jaar.

16 jaar geëist wegens dodelijke schietpartij Kattenburg

In de nacht van 22 op 23 november 2017 is een 19-jarige jongen doodgeschoten, op zes anderen is geschoten waarbij twee van hen door kogels zijn geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis moesten afgevoerd. Voorafgaand aan de schietpartij was er een ruzie waarbij verdachte werd geslagen en geschopt. In de avond van 23 november werd de verdachte aangehouden nadat hij zelf de politie had gebeld. De officier van justitie eiste vanochtend een celstraf van zestien jaar.

Verdachte, een toen 39-jarige man woonachtig op Kattenburg, heeft bekend te hebben geschoten. Op basis van die bekentenis, de getuigenverklaringen, van het sporenbeeld en van de letselrapportages kan worden geconcludeerd dat de verdachte die nacht zeven kogels heeft afgevuurd op een groepje vluchtende jongens. Een 19-jarige jongen raakte dodelijk getroffen en twee anderen liepen zware verwondingen op, vier anderen zijn ontkomen aan de kogels. De officier van justitie verdenkt de verdachte van één keer doodslag en zes keer poging daartoe.

Geschopt en geslagen
Aan die schietpartij zou een conflict rond een gestolen scooter en beenkleed ten grondslag hebben gelegen. De verdachte zou een paar dagen eerder een scooter met beenkleed hebben weggenomen. Dezelfde dag kreeg de eigenaar de scooter weer van hem terug, maar zonder het bijbehorende beenkleed. Vlak voor de schietpartij probeerde de verdachte het beenkleed alsnog op de scooter te bevestigen. Toen dat niet lukte, werd de verdachte van achteren aangevallen. Uit het politieonderzoek is inderdaad duidelijk geworden dat een aantal van de latere slachtoffers verdachte voorafgaand aan de schietpartij hebben geschopt en geslagen. Na de aanval, haalde de verdachte zijn vuurwapen uit zijn broeksband, schoot hij vanuit een geknielde houding en daarna ging hij schietend achter de jongens aan.

Van achteren beschoten
De verdachte heeft aangegeven uit noodweer te hebben geschoten. In haar betoog heeft de officier van justitie vanochtend uitgelegd dat daar geen ruimte voor is, omdat het onderzoek heeft aangetoond dat verdachte die avond zelf – nadat hij de jongens had gezien – de straat op is gegaan met een (door)geladen vuurwapen, dat de jongens zijn weggevlucht op het moment dat de verdachte zijn vuurwapen ter hand heeft genomen en dat de vluchtende (ongewapende) jongens van achteren – zeven keer - zijn beschoten. Verdachte gaf aan dat hij doodsangst zou hebben uitgestaan. Nergens blijkt uit dat verdachte daadwerkelijk door een hevige gemoedsbeweging tot zijn handelen is gekomen. Dus ook noodweerexces is in de ogen van de officier van justitie niet aan de orde.

In één klap voorbij
De officier van justitie heeft een hoge strafeis geformuleerd gezien de ernst van de feiten. “Bij de nabestaanden van de overleden jongen is een onbeschrijfelijk gat geslagen door het verlies van hun zoon, broer en neef. (-) Bij de twee gewonde slachtoffers waren levensreddende operaties noodzakelijk. (-) De overige vier zijn beschoten en waren er getuige van dat hun vrienden door kogels zijn geraakt. De onbezorgde jeugd van alle betrokken jongens was in één klap voorbij. Dit zullen zij voor lange tijd, zo niet de rest van hun leven, bij zich dragen.”

'Laatste Brexitstemming na EU-top'

De Britse regering zou van plan zijn om na de EU-top van donderdag, de exitdeal van premier Theresa May nog een laatste keer aan het parlement voor te leggen. Maandag verbood Lagerhuisvoorzitter John Bercow een derde stemming voorafgaand aan de top. Die zou dan inhoudelijk immers niet substantieel verschillen van de tweede.

May schrijft in een brief aan de andere EU-regeringsleiders dat ze een voorwaardelijk uitstel van de Brexit wil, meldt de BBC. Als ze haar deal volgende week alsnog door het parlement sleept, wil ze een 'technisch' uitstel tot 30 juni. Maar keurt het Lagerhuis de deal weer af, dan vraagt May lang uitstel, tot mogelijk wel twee jaar.

Bercow beriep zich op een regel uit 1604 die stelt dat hetzelfde voorstel niet tweemaal in hetzelfde parlementaire jaar mag worden voorgelegd. De eerste en tweede stemming zouden wel verschillend zijn geweest vanwege de extra verklaring die May op het laatste moment van de Europese Commissie lospeuterde.

Bercow suggereerde dat een nieuwe stemming af zou hangen van de voorwaarden voor uitstel van de Brexit waar de Europese regeringsleiders tijdens de top deze week over moeten beslissen. Mays eerste poging in januari strandde met een historische nederlaag van 230 stemmen. De tweede werd met 145 tegenstemmen afgekeurd.

Rechtbank zet crimineel verleden Tanis op een rijtje

De politie maakte gisteren bij Jinek bekend dat ze nog een derde verdachte hebben aangehouden voor de schietpartij op het 24 oktoberplein in Utrecht, die maandagochtend aan  3 mensen het leven kostte. De politie onderzoekt wat zijn betrokkenheid is bij het incident. De politie verwacht later vanmorgen met een update te komen. 

Eerder op de dag al werd de broer van hoofdverdachte Gökmen Tanis opgepakt. Tanis zelf werd rond 18:30 opgepakt, vlakbij de plaats waar de rode Renault Clio werd aangetroffen. Zijn arrestatie werd bekend net nadat de persconferentie door Jan van Zanen was afgelopen. 

Update 13:32 uur
De rechtbank heeft een boekje opengedaan over het criminele verleden van Tanis. Hij wordt verdacht van een verkrachting in juli 2017. Hij zat sinds 25 augustus 2017 in voorlopige hechtenis. De rechtbank Midden-Nederland heeft op 21 september 2017 de voorlopige hechtenis van de verdachte onder voorwaarden geschorst. Dit betekent dat iemand onder voorwaarden in vrijheid wordt gesteld. Na ruim een jaar werd duidelijk dat de verdachte zich niet aan deze voorwaarden hield. Hij werkte niet mee aan het opstellen van een persoonlijkheidsonderzoek en een rapport van de reclassering. Daarom heeft de rechtbank op 4 januari 2019 op verzoek van het OM de schorsing opgeheven. De verdachte zat toen weer vast.

De man heeft op 22 januari vervolgens opnieuw schorsing van zijn voorlopige hechtenis verzocht en daarbij toegezegd zich nu wel aan alle voorwaarden te zullen houden. De rechtbank heeft dit verzoek op 31 januari 2019 afgewezen. Verdachte is daartegen in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het gerechtshof heeft de behandeling van het hoger beroep op de zitting van 20 februari 2019 aangehouden om de verdachte op een volgende zitting in persoon te horen. Nadat de verdachte vervolgens ter zitting van het gerechtshof op 27 februari 2019 uitdrukkelijk had verklaard ook mee te zullen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering heeft het gerechtshof - conform de standpunten van de verdediging en het OM - de voorlopige hechtenis van verdachte per 1 maart 2019 wederom onder voorwaarden geschorst.

Op de regiezitting van de zedenzaak bij de rechtbank op 4 maart 2019 is gesproken over de voortgang van het onderzoek. In de zaak moet nog een aantal getuigen worden gehoord. Tijdens die zitting is de voorlopige hechtenis niet opnieuw aan de orde gesteld. De inhoudelijke behandeling van deze zedenzaak staat gepland op 15 juli 2019 bij de rechtbank Midden-Nederland.

Andere strafzaken
De man was ook in twee andere recente strafzaken verdachte. Hij is op 4 maart 2019 door de politierechter veroordeeld voor een winkeldiefstal op 15 oktober 2018 tot een gevangenisstraf van 2 weken, waarvan 1 week voorwaardelijk. Op 5 maart 2019 heeft de politierechter hem veroordeeld tot 4 maanden cel voor een inbraak op 13 september 2018. Deze veroordelingen zijn nog niet onherroepelijk.

In de media wordt ook gesproken over een veroordeling in 2014 voor poging doodslag in 2013. In deze zaak heeft de meervoudige kamer de verdachte veroordeeld voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Voor die zaak is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 49 voorwaardelijk. Hij is vrijgesproken van poging tot doodslag.

Update 11:35 uur
Uit het onderzoek is tot nog toe geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en deze slachtoffers gebleken. Tijdens zijn aanhouding werd een vuurwapen aangetroffen, zo meldt het Openbaar Ministerie. 

In verband met het onderzoek ’heeft de politie gisteren en vannacht op verschillende plekken in Utrecht en daarbuiten doorzoekingen gedaan in woningen. Naast de hoofdverdachte zijn er nog twee andere verdachten aangehouden. Het gaat om mannen uit Utrecht van 23 en 27 jaar. Van deze mannen onderzoekt de politie of zij mogelijk betrokken zijn bij het schietincident.

De politie en het OM gaan ook vandaag verder met het onderzoek, o.a. naar het motief. Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht.

Vandaag zullen agenten zichtbaar in de wijken aanwezig zijn en in contact zijn met relevante partijen. De verdachten zitten nog vast en zullen verder worden verhoord.

Bij het schietincident kwamen drie mensen om het leven. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein). In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen

Update 10:48 uur
Alle buurtcentra van Dock Utrecht gaan vandaag open om in gesprek te gaan over het schietincident. Dock Utrecht heeft twee buurtcentra in Kanaleneiland. Daar sluit slachtofferhulp bij aan. Van 10.00 tot 16.00 is slachtofferhulp in Buurtcentrum Hart van Noord (Trumanlaan 60). En van 14.30 tot 17.00 uur is slachtofferhulp in speeltuin Anansi (Peltlaan 130).

Update 10:08 uur
De politie corrigeert op Twitter de uitspraak van Jan van Zanen. Volgens de politie zitten alle drie de verdachten nog vast en zijn ze nog altijd verdachte. 

Update 09:25 uur
Van de opgepakte verdachten zit alleen Tanis zelf nog vast zo meldt burgemeester Jan van Zanen tegenover NPO Radio 1. De man die gisteren werd opgepakt blijkt iemand te zijn geweest die niet achter een lintje bleef staan. Op de plek van het incident zijn inmiddels al meerdere bossen bloemen neergelegd. 

 

Elf man voor de rechter om betaalde seks met minderjarige jongen

Het onderzoek naar de mannen die ervan verdacht worden onafhankelijk van elkaar tegen betaling ontucht te hebben gepleegd met een minderjarige jongen zit in de afrondende fase. De officier van justitie heeft besloten elf verdachten voor de rechter te dagvaarden. Zoals eerder gemeld is één zaak - betreffende een 61-jarige verdachte - geseponeerd.

Tien mannen zullen voor de meervoudige kamer van de Amsterdamse rechtbank worden gedagvaard en één voor de Haagse rechtbank. Die laatste betreft de voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van het Functioneel Parket. Omdat het een rechterlijk ambtenaar betrof tegen wie een verdenking van een strafbaar feit is gerezen, heeft de hoofdofficier van Amsterdam bij de Hoge Raad een verzoekschrift ingediend tot aanwijzing van een ander gerecht ‘ter waarborging dat betrokkene zal worden vervolgd en berecht door zodanige instantie dat schijn van bevoordeling of benadeling wordt vermeden’. Dat is zo geregeld in artikel 510 van het Wetboek van Strafvordering. Eind januari heeft de Hoge Raad een beschikking gewezen en gepubliceerd waarin voor de berechting van deze verdachte de rechtbank Den Haag wordt aangewezen.

Voor de andere tien verdachten ziet de Hoge Raad ‘onvoldoende verwevenheid’ om die ook naar de Haagse rechtbank te verwijzen. Zij zullen dus voor de Amsterdamse rechtbank worden gedagvaard. Binnenkort zullen de zittingen, zowel die bij de Amsterdamse als die bij de Haagse rechtbank, worden gepland. Bij de rechtbank Den Haag zal eerst een regiezitting worden gepland, op een later moment wordt de zaak ook daar inhoudelijk behandeld.

Het onderzoek naar de ontucht tegen betaling heeft geruime tijd geduurd. De woningen van alle verdachten zijn doorzocht waarbij telefoons en digitale gegevensdragers in beslag zijn genomen. Gedurende het onderzoek zijn alle inbeslaggenomen gegevensdragers onderzocht. Daarnaast hebben ook advocaten van sommige verdachten onderzoekswensen ingediend. Ook al die onderzoeken zijn inmiddels uitgevoerd. In de loop van de tijd is één van de verdachten van advocaat gewisseld.

De politie is het onderzoek gestart naar aanleiding van de aangifte die de ouders van de minderjarige jongen in januari 2017 hebben gedaan nadat ze berichten in de telefoon van hun zoon hadden aangetroffen.

Amsterdam trekt verkiezingsstunt in om aanslag Utrecht

Amsterdam heeft na het dodelijke schietincident in Utrecht besloten de I Amsterdam-letters toch niet tijdelijk terug te plaatsen op het Museumplein. Dat meldt AT5. De letters zouden voor twee dagen terugkeren als onderdeel van een campagne ter bevordering van de opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Dit laat een woordvoerder van de burgemeester vandaag weten. Vorige week kwam het bericht naar buiten dat de letters, die in december gepaard met veel ophef en verontwaardiging door het college werden verwijderd, weer in aangepaste vorm terug zouden keren op het plein.

Het was de bedoeling voor de letters 'Amsterdam' een stempotlood te plaatsen. Vlakbij de letters zou een stemhokje worden neergezet waar burgemeester Halsema haar stem zou gaan uitbrengen. Het doel hiervan was om hiermee zoveel mogelijk Amsterdammers te motiveren ook te gaan stemmen.

De letters werden in december voornamelijk op aandringen van GroenLinks weggehaald omdat deze symbool zouden staan voor 'individualisme' en 'massatoerisme' in de stad. Dit besluit deed toen veel stof opwaaien onder Amsterdammers die niets begrepen van het besluit de volgens hen 'iconische' letters weg te halen.

I amsterdam  (Foto: FOK! )
I amsterdam (Foto: FOK! )

Topman ProRail maakt plaats voor opvolger

Per 1 april wordt Pier Eringa tijdelijk herbenoemd als president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Zijn huidige termijn, die sinds april 2015 loopt, wordt verlengd voor een beperkte periode. In de aanloop naar de omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan (zbo) zal hij plaats maken voor een opvolger.

Staatssecretaris Van Veldhoven: 'Pier heeft de afgelopen jaren met zijn kenmerkende energie de schouders gezet onder het versterken van de organisatie ProRail. Met resultaat! Ik ben blij dat we samen blijven werken aan het spoor voor reizigers en verladers.'

Het kabinet is voornemens dit najaar het wetsvoorstel voor de omvorming van ProRail tot zbo naar de Tweede Kamer te sturen. De inwerkingtreding van de wet is voorzien op 1 januari 2021. Eringa heeft kenbaar gemaakt niet beschikbaar te zijn als hoofd van de nieuwe publieke organisatie. Voor een goed verloop van de omvorming van ProRail, is het van belang dat een opvolger er tijdig is.

Daarom zal met de werving van deze persoon parallel aan het wetgevingstraject worden begonnen. Pier Eringa heeft aangegeven een stap opzij te zetten zodra de nieuwe topman- of vrouw van ProRail is gevonden. Het precieze tijdstip van overdracht wordt bepaald in overleg met de raad van commissarissen van ProRail.

Telegraaf schuift advertentie FvD één dag op

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet is woest op de Telegraaf. Reeds op 1 maart had de partij advertentieruimte ingekocht bij de krant, en deze ook volledig betaald.

De advertentie zou vandaag geplaatst moeten worden, maar de hoofdredactie van de Telegraaf weigerde op het laatste moment om de advertentie in de krant te plaatsen, zo meldt Baudet op zijn Twitter. 

De partij stelt op de website dat de krant contractbreuk pleegt en bereidt zich dan ook voor op juridische stappen tegen de Telegraaf Media Groep. Thierry Baudet roept op om 'de advertentie die u niet mocht zien' te delen en vooral ook om morgen te gaan stemmen. 

Update 12:00 uur
Zoals in de comments al gesuggereerd werd, heeft het opschorten van de advertentie te maken met de aanslag die gisteren in Utrecht plaatsvond. Dit blijkt uit de reactie van de Telegraaf: "Politieke partijen zoeken in verkiezingstijd graag podia om de burger te bereiken. Zo ook via De Telegraaf. Er kunnen omstandigheden zijn die het verkondigen van politieke boodschappen minder gepast maken. De dodelijke schietpartij is zo’n omstandigheid”, aldus de hoofdredactie. Daarom heeft De Telegraaf besloten een geplande advertentie van Forum voor Democratie een dag door te schuiven.

Telegraaf weigert advertentie FvD  (Foto: Forum voor Democratie )
Telegraaf weigert advertentie FvD (Foto: Forum voor Democratie )

Eenderde werkenden vindt zichzelf slimmer dan werkgever

Maar liefst 31 procent van werkend Nederland denkt dat zij intelligenter zijn dan hun leidinggevende(n). Dit blijkt uit een onderzoek van Acties.nl onder 1.119 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden zegt meer dan de helft dat zij op dit moment te weinig betaald krijgen.

Opvallend genoeg zijn het voornamelijk mannen die zichzelf slimmer inschatten dan hun leidinggevende. Zo zegt maar liefst 35 procent van hen intelligenter te zijn dan de baas, tegenover slechts 24 procent van de ondervraagde vrouwen. “In het verleden heb ik ook weleens het gevoel gehad snuggerder te zijn dan mijn leidinggevende”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Toen ik mijn eigen bedrijf startte, merkte ik pas wat er als manager allemaal op je afkomt. Wellicht had ik mijn oordeel iets te snel klaar.”

Roddelen
Ondanks dat meer dan de helft van ondervraagden vindt dat zij onderbetaald worden, zegt 85 procent het goed te kunnen vinden met hun huidige baas. Vooral vrouwen houden er een goede relatie op na met hun leidinggevende (88 procent). Tegelijkertijd roddelen vrouwen veel vaker over hun leidinggevende dan mannen, 65 procent tegenover slechts 55 procent. Ook wanneer het collega’s betreft, smiespelt tweederde van de vrouwen er lustig op los. Onder mannen bedraagt dit percentage slechts 52 procent. Franke: “Als werkgever vind ik het belangrijk om op goede voet te staan met mijn werknemers. Al maak ik me over het geroddel geen enkele illusie. Toch heb ik liever dat ze het over mij hebben, dan over elkaar.”

Ruziemaken
Waar meer dan de helft van de werkenden roddelt over hun leidinggevende of collega(’s), zegt 62 procent van hen zich weleens te ergeren aan het roddelgedrag van een of meerdere collega’s. Vrouwen (66 procent) storen zich vaker aan het gekonkel van collega’s dan mannen (60 procent). Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de mannen weleens ruziemaakt met collega’s. Mannelijke veertigers spannen met 57 procent de kroon. Franke: “Het lijkt erop dat mannen eerder de confrontatie zoeken dan vrouwen, die hun ongenoegen met een collega of leidinggevende op een andere manier laten blijken. Ik heb zelf nog nooit ruzie gehad met een collega, maar ik heb in het verleden wel vaak ruzies gezien op de werkvloer. Eerlijkheid dient te zeggen dat het hierbij vaak om mannen ging, al kunnen vrouwen er ook wat van.”

Eenderde werkenden vind zichzelf slimmer dan werkgever (Foto: Acties.nl)
Eenderde werkenden vind zichzelf slimmer dan werkgever (Foto: Acties.nl)

Ibrahimovic noemt Premier League 'een beetje overschat'

Zlatan Ibrahimovic had graag eerder in zijn carrière al in de Premier League gespeeld. De Zweed speelde ruim anderhalf jaar voor Manchester United. De topschutter van LA Galaxy ging in de zomer van 2016 aan de slag op Old Trafford, toen hij al 34 jaar was. "Het was precies zoals ik dacht dat het was; gehyped, intens, het tempo lag heel hoog", vertelt Ibrahimovic in een interview met The Mirror. "Maar de kwaliteit werd wel een beetje overschat. Vanuit een technisch oogpunt, bedoel ik."

"Zoals gezegd ligt het tempo dus wel heel hoog en de wedstrijden zijn heel intens. Als je met die twee dingen niet kunt omgaan, zul je het niet redden", gaat de routinier verder. Ibrahimovic vertrok in maart 2018, nog vóór zijn tweede jaar in Manchester voorbij was, al naar de Verenigde Staten. "Ik vind het niet zo jammer dat ik niet langer in de Premier League speelde."

De oud-speler van Ajax vraagt zich wel af wat er zou zijn gebeurt als hij tien jaar eerder in Engeland was beland. "Dan was het een ander verhaal geweest. Maar ik heb meer spijt voor de fans die niet eerder naar me kwamen kijken, want dan hadden ze een ander beest gezien."

In 2011 was Engeland een optie toen hij problemen kreeg bij Barcelona, zo vertelt de Zweedse superster. "Ik had de kans om naar Manchester City te gaan, maar na dat moment in Barcelona moest ik weer geluk vinden. In Italië was ik altijd gelukkig, dus ik wist dat ik blij zou zijn om terug te gaan naar Italië." De nu 37-jarige spits ging voor AC Milan spelen en via PSG kwam hij in Manchester uit.

Roda JC Kerkrade zet trainer Molenaar per direct op non-actief

Roda JC Kerkrade heeft trainer Robert Molenaar per direct op non-actief gesteld, zo maakt de club via de officiële kanalen bekend. De 50-jarige oefenmeester wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten en de 3-2 nederlaag op bezoek bij FC Dordrecht heeft de spreekwoordelijke druppel gevormd. Zijn taken zullen tot het einde van het seizoen worden overgenomen door Eric van der Luer.

Van der Luer werkte bij Roda als trainer van het beloftenteam, maar zal nu komende zondag voor het eerst op de bank zitten bij het eerste elftal. Het eerste duel van de interim-trainer, die tussen 1988 en 2002 in het shirt van Roda speelde, is direct de Limburgse derby tegen MVV Maastricht. Aan Van der Luer de taak om Roda richting de play-offs te loodsen. Momenteel bezetten de Limburgers de zevende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Molenaar werd in de zomer van 2017 aangesteld als trainer van Roda, waar hij Yannis Anastasiou opvolgde. De Griek werd middenin de nacompetitie op non-actief gesteld, waarna Huub Stevens tijdelijk het stokje van hem overnam. Met Molenaar werd er ruim anderhalf jaar geleden een definitieve opvolger van Anatasiou in huis gehaald. Ondanks dat de oefenmeester in zijn eerste seizoen bij Roda via de nacompetitie degradeerde, behield de clubleiding het vertrouwen.

Dit seizoen verloopt echter ook wisselvallig voor Roda, dat een achterstand van 23 punten op koploper FC Twente heeft. Afgelopen vrijdag gingen de Limburgers met 3-2 onderuit op bezoek bij laagvlieger FC Dordrecht en die nederlaag heeft Molenaar, die eerder bij FC Volendam, Excelsior, NEC en AZ werkte, de kop gekost. De oefenmeester botste vorige week al in de media met Van der Luer en stelde dat hij 'zijn bek moest houden' na kritiek op Tim Väyrynen.

No Man’s Sky komt met online multiplayer

No Man’s Sky kwam al in 2016 uit, maar Hello Games heeft een grote update aangekondigd. De update Beyond zal bestaan uit drie delen. Het eerste deel zal de online multiplayer uitrollen. Hoe dat precies allemaal in zijn werk gaat is op dit moment nog niet bekend. Ook de inhoud van de andere twee delen niet.

De Beyond update moet deze zomer ergens uitkomen en zal gratis zijn. No Man's Sky is een action-adventure ontwikkeld en uitgegeven door Hello Games. Het spel werd in augustus 2016 uitgebracht voor de PlayStation 4 en later in 2018 met de NEXT update ook voor pc.


Call of Duty Mobile aangekondigd

Na het succes van onder andere PUBG en Fortnite voor smart devices kon het niet uitblijven dat andere grote franchises de sprong maakten. Activision kondigt dan ook Call of Duty Mobile aan.

De game biedt bekende maps als Nuketown en een variatie aan multiplayer-modi, waaronder Team Deathmatch. Het lijkt dan ook niet zozeer een spin-off te zijn, maar een echte poging om Call of Duty naar mobiele apparaten te brengen. De trailer teaset aan het einde zelfs de BR-modus Blackout, al is dat nog speculatie.

Een release date en ondersteunde hardware is nog niet bekendgemaakt. Wel is het mogelijk om je hier in te schrijven voor de bèta wanneer deze beschikbaar komt. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Eerste Battle Pass voor Apex Legends komt vandaag

Bij de lancering van Apex Legends werd gemeld dat de eerste Battle Pass, een reeks beloningen die je kunt verdienen door de game te spelen, ergens in maart beschikbaar zou komen. EA en Respawn kondigen aan dat vandaag de dag is waar veel fans op hebben gewacht.

De Battle Pass met daarin honderd beloningen (cosmetics, currency, loot boxes) komt vanavond om 18:00 uur Nederlandse tijd beschikbaar. Deze pass kost 950 Apex Coins (tien euro) en bevat genoeg Apex Coins om de volgende Battle Pass te kunnen kopen, mits je genoeg speelt uiteraard. Ook zijn er voor fans die de battle pass niet willen kopen gratis beloningen te verdienen. Alle content kun je hier vinden.

De ontvangst onder fans is verdeeld te noemen. Er zou teveel filler content in de Battle Pass zitten, de skins vallen tegen en de nieuwe hero die beschikbaar wordt gemaakt, Octane, valt buiten de Battle Pass. Wat vind jij, ga je de Pass kopen of niet?

Cycloon Idai laat verwoestingen na in Mozambique en Zimbabwe

Cyloon Idai heeft flink huisgehouden in en rondom Beira in Mozambique: 90% van de stad is beschadigd of verwoest. Dat blijkt uit het eerste assessment van een team van het Internationale Rode Kruis, dat zondag de stad heeft bereikt. De humanitaire impact is nog onduidelijk, omdat communicatie moeilijk is, wegen onbegaanbaar en sommige delen nog helemaal niet bereikt zijn. Volgens de autoriteiten zijn er 68 doden, meer dan duizend gewonden en duizenden mensen dakloos, maar de verwachting is dat dit aantal zal stijgen als de volle omgang van de ramp duidelijk wordt.

Jamie LeSueur van het Internationale Rode Kruis: “De situatie is verschrikkelijk. De ravage is enorm: het lijkt erop dat 90% van het gebied compleet is verwoest.” Het team was een van de eerste dat Beira bereikte, nadat de cycloon op 14 en 15 maart over het gebied raasde. De hulpverleners maken zich zorgen over de humanitaire gevolgen van de ramp: “De communicatie is met sommige gebieden nog niet mogelijk en wegen zijn onbegaanbaar. Daarom weten we niet hoe het precies in de gebieden buiten de stad is, maar we horen dat de situatie daar nog erger is. Gisteren is er ook nog een grote dam doorgebroken.” Prioriteiten voor de hulpverlening zijn opvang, schoon drinkwater en gezondheid.

Cycloon Idai kwam donderdagavond aan land in Mozambique. De tropische storm trof vervolgens ook buurland Zimbabwe. Het kreeg te maken met harde regens en verwoestende winden. Voorafgaand aan de komst van de cycloon was het Rode Kruis al bezig met de voorbereidingen: mensen werden gewaarschuwd te schuilen, veilige plekken te zoeken en hulpgoederen werden al zo dicht mogelijk naar het gebied gebracht.

Europees protest tegen ACTA2 op 23 maart

Momenteel stemt de Europese Unie over de hervorming van het copyright. Twee van de nieuwe artikelen liggen nogal onder vuur: Artikel 11 (linkbelasting) en Artikel 13 (het uploadfilter). Deze artikelen worden bekritiseerd door veel verschillende groepen en internetwaakhonden. Artikel 13 behelst het introduceren van een uploadfilter waardoor "copyrighted" content automatisch geblokkeerd wordt. Dit houdt ook in dat bijvoorbeeld memes of parodieën kunnen worden gecensureerd. 

De organisatie Stop ACTA2 organiseert zaterdag 23 maart in heel Europa acties om te protesteren. Stop ACTA2: "Denkt u eens in dat er een straatprotest plaats vindt, en dat er bijvoorbeeld op de achtergrond een Starbucks of een Mc Donalds zichtbaar is. Zou het uploadfilter dit protest dan ook blokkeren? En dan is er Artikel 11. De linkbelasting. Het zou inhouden dat voor het linken naar materiaal voortaan betaald zou moeten worden. Wat betekent dit voor de educatie online? Want als er moet worden betaald, en bedrijven moeten voortaan kiezen voor welke links ze betalen, besluiten zij dan uiteindelijk ook wat wij allemaal te zien krijgen op internet? Wat houdt educatie dan nog in? En om deze (en andere) redenen gaan wij dus op 23 maart de straat op. In heel Europa."

Ook in Nederland vind er een protest plaats, en wel om 17:00 uur op de Dam in Amsterdam. Op de Facebookpagina kun je meer informatie vinden. Op de kaart hieronder kun je terugvinden waar er allemaal acties gehouden worden. Een petitie van 'Save the Internet' is op het moment van schrijven bijna 5 miljoen keer ondertekend. 

'Boeing zelf verantwoordelijk voor crashes'

Gisteren is gebleken dat Boeing heeft gesjoemeld met de Boeing 737 MAX 8. De vliegtuigfabrikant was grotendeels zelf verantwoordelijk voor de veiligheidsbeoordeling van het toestel. Boeing zou verder in de rapportage aan de FAA niet volledig zijn geweest over de risico's van het MCAS-veiligheidssysteem. Dat meldt het NRC. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt nu de mogelijkheden van een strafrechtelijk onderzoek naar de goedkeuringsprocedure en welke rol de FAA hierin heeft gespeeld. In het besloten onderzoek zijn onder andere e-mails, berichten en andere communicatie opgevraagd. 

Op 29 oktober stortte het eerste MAX 8 toestel neer in Indonesië. Vorige week, 10 maart, stortte een toestel van Ethiopian Airlines neer in Ethiopië, vlakbij hoofdstad Addis Abeba. In totaal kwamen er 346 mensen om het leven bij de crashes. Bij het vergelijken van de data uit de zwarte dozen is gebleken dat er duidelijke overeenkomsten zijn in de oorzaak van het neerstorten. Zo is er in beide gevallen sprake van grillige hoogteverschillen kort voor het ongeluk. Dit zou er op kunnen duiden dat de piloot de controle over het toestel kwijt was. 

Na de laatste crash besloten veel landen om de Boeing 737 MAX aan de grond te houden. Op 12 maart sloot de EASA zelfs het volledige Europese luchtruim voor zowel de 737 MAX 8 als 737 MAX 9 af. Op 14 maart besloot Boeing zelf om alle vliegtuigen van dit type aan de grond te houden.

Voor de problemen met het MCAS-veiligheidssysteem is een software-update aangekondigd. Die update zou zijn vertraagd door de shutdown van de overheid, die van 22 december tot 25 januari duurde. Binnenkort komt die update er alsnog. Daarnaast werkt de fabrikant aan een herziene pilotentraining met het systeem.

Snowboard- en skicrossers sluiten World Cup-seizoen af

Voor het snowboard- en skicross keren we nog even terug naar het weekeinde. In het Zwitserse Veysonnaz werden de World Cup-finales gehouden, maar helaas zijn er om onduidelijke redenen vrijwel geen beelden beschikbaar.

We beginnen met het snowboarden, waar Lucas Eguibar bij de mannen de winst pakte. De Spanjaard heeft in zijn loopbaan nu drie World Cup-zeges: Veysonnaz 2015, Veysonnaz 2016 en Veysonnaz 2019. In de finale op zijn favoriete piste klopte hij de Oostenrijker Alessandro Hämmerle, de Australiër Cameron Bolton - die na winst in Feldberg in februari zijn tweede podium pakte - en de Italiaan Omar Visintin. Glenn de Blois eindigde namens Nederland als zestiende.

In het World Cup-klassement was de leiding voor de Duitser Martin Nörl, die de eerste wedstrijd van het seizoen won, maar vervolgens steeds minder sterk presteerde. In de laatste wedstrijd verloor hij zijn leidende positie en ging de eindzege naar Hämmerle, voor Visintin.

Bij de vrouwen ging de winst alweer voor de dertiende keer in haar carrière naar de Tsjechische Eva Samkova, die in de eindstrijd te sterk was voor Chloe Trespeuch (Frankrijk), Michaela Moioli (Italië) en de Britse Charlotte Bankes. Voor Samkova was het haar derde zege in zes wedstrijden dit seizoen, waarmee ze zich definitief verzekerde van de eindwinst in de World Cup. Voorafgaand aan de wedstrijd stond ze nog gelijk met Lindsey Jacobellis, maar de Amerikaanse werd vijfde in Veysonnaz.

De weinige beelden uit Veysonnaz (Bron: YouTube)

Op de skicross was de dit seizoen zo overtuigende Bastien Midol al zeker van de eindwinst in de World Cup. In Veysonnaz eindigde hij als derde, achter zijn Franse landgenoot Jean Frederic Chapuis en de Canadees Brady Leman, terwijl Romain Detraz voro eigen publiek net vierde werd.

De Zwitserse Fanny Smith had de eindzege bij de vrouwen nog mis kunnen lopen, maar haar zevende plek was voldoende. Haar enige concurrente, de Zweedse Sandra Näslund, eindigde in de finale als tweede, achter Marielle Thompson uit Canada en voor de Française Alizee Baron en de Canadese Brittany Phelan.

FOK! Wat een weer: Af en toe zon

Welkom. 

Voorlopig staat er droog weer op de agenda. Dat is tenminste nog een dag of 10 het geval als ik de weerkaarten zo eens bekijk. Met de zon lijkt het toch wel wat tegen te gaan vallen. Er zullen toch nog behoorlijk wat wolkenvelden aanwezig zijn, maar neerslag valt daar niet uit. De temperaturen lopen eerst nog op naar een graad of 14 op donderdag, maar daarna zakken ze weer wat. Heel veel wind staat er de komende dagen ook niet.

Fijne avond! 

Windraak (Foto: Luuntje)
De afgelopen dagen waren er nog fraaie buienluchten te zien. Deze foto maakte Luuntje bij Windraak. (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Snowboarder Smits wint World Cup-finale big air

Snowboarder Seppe Smits heeft in het Canadese Quebec zijn vierde World Cup-zege gepakt. De 27-jarige Belg was de beste in de World Cup-finale op de big air, zijn eerste overwinning in ruim twee jaar tijd.

Smits scoorde met zijn twee beste finalesprongen een score van 175,75 punten, waarmee hij de Fin Kalle Jarvilehto (171,50) nipt versloeg. Jonas Bösiger uit Zwitserland eindigde met 161,25 punten als derde, de jonge Nederlander Niek van der Velden (92,75) werd achtste. De Japanner Takeru Otsuka was niet aanwezig, maar was al zeker van de eindwinst in de World Cup.

Seppe Smits (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging de strijd om de eindwinst tussen de Japanse dames Reira Iwabuchi en Miyabi Onitsuka. Beiden waren echter afwezig en dus werd vanwege hun gelijke puntenaantal naar hun beste resultaat gekeken: Iwabuchi won twee keer, Onitsuka werd drie keer tweede en dus is de titel voor Iwabuchi. De Amerikaanse Julia Marino won in Quebec met 162,25 punten, voor de Canadese Laurie Blouin (157,50) en de Slowaakse Klaudia Medlova (122,50).

Julia Marino (Bron: YouTube)

Foutje: MySpace is 12 jaar aan muziek en foto's kwijt

Heb je nog een oud MySpace-account - of ben je een van de weinigen met een nog actief account? - en dacht je daar nog eens uit nostalgie op terug te kijken? Helaas, MySpace heeft even een foutje gemaakt en is een goede twaalf jaar aan muziek, foto's en andere gebruikersbestanden kwijt.

Volgens het bedrijf, wat verrassend genoeg nog altijd bestaat, is er bij een servermigratie iets niet helemaal goed gegaan. Het resultaat is dat vrijwel alles wat vóór 2015 op de site gezet is niet meer bereikbaar is en dat vermoedelijk ook niet meer zal worden.

Het zou daarbij gaan om onder meer zo'n 50 miljoen muzieknummers. Ooit was MySpace daar hét platform voor, wat onder meer artiesten als Kate Nash en de Arctic Monkeys flink op weg geholpen heeft.

1 op de 5 volwassen rookt, proost!

In 2018 gaf 22,4 procent van de volwassenen aan wel eens te roken. Volgens de door hen zelf opgegeven alcoholconsumptie was 8,2 procent een overmatige drinker. Daarnaast had 50,2 procent overgewicht. Het percentage mensen dat te zwaar is, is niet veranderd ten opzichte van 2014, het aandeel rokers en overmatige drinkers is gedaald. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

De aandelen rokers, overmatige en zware drinkers, en mensen met overgewicht en obesitas liggen in 2018 nog ver boven de in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 gestelde doelen. Met dit akkoord wil de Rijksoverheid, samen met meer dan 70 organisaties in Nederland het roken, overmatig en zwaar drinken onder volwassenen terugdringen naar 5 procent in 2040, en het percentage met overgewicht naar 38 procent.

Ruim 1 op 5 volwassenen rookt
In 2018 gaf 22,4 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder aan te roken, van wie 71,6 procent dagelijks. Van de volwassenen gaf 44,2 procent aan nooit gerookt te hebben en 33,4 procent zei vroeger wel gerookt te hebben. Het aandeel volwassen rokers is de afgelopen jaren gedaald.

Bijna 1 op de 10 volwassenen is zware drinker
In 2018 was 9,0 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder een zware drinker en 8,2 procent een overmatige drinker. Van de volwassenen gaf 80,4 procent in 2018 aan wel eens alcoholhoudende drank gedronken te hebben gedurende de voorafgaande twaalf maanden, terwijl 8,5 procent aangaf nog nooit alcohol gedronken te hebben.

Het aandeel overmatige drinkers is gedaald van 9,9 procent in 2014 naar 8,2 procent in 2018. Het aandeel zware drinkers bleef in deze periode nagenoeg gelijk. Voor alcoholgebruik onder 18-plussers is de doelstelling in het Preventieakkoord een daling van overmatig en zwaar drinken naar 5 procent in 2040.

Ruim de helft volwassenen heeft overgewicht
In 2018 had de helft (50,2 procent) van de volwassenen van 18 jaar of ouder overgewicht, 15,0 procent had obesitas. Het percentage met overgewicht was in 2014 ongeveer gelijk, het percentage volwassenen met obesitas was iets hoger dan in 2014. Het Nationaal Preventieakkoord heeft als doel dat nog maximaal 38 procent van de volwassen Nederlanders in 2040 te zwaar is, en hooguit 7,1 procent obesitas heeft.

Van de 4- tot 18-jarigen had 11,7 procent in 2018 overgewicht, en 2,7 procent van deze leeftijdsgroep had obesitas. Dit is niet veranderd ten opzichte van 2014. De Rijksoverheid wil een daling van het aandeel jeugdigen met overgewicht naar 9,1 procent, en met obesitas naar 2,3 procent in 2040.

1 op de vijf volwassen rookt, proost! (Foto ter illustratie: Pixabay)
1 op de vijf volwassen rookt, proost! (Foto ter illustratie: Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.