FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 maart 2019

Eindelijk Grand Slam-goud judoka Van 't End

Judoka Noël van 't End heeft na vijf verloren Grand Slam-finales eindelijk een Grand Slam-titel binnen. In Ekaterinburg won de Nederlander het toernooi in de klasse tot 90 kilogram.

Van 't End rekende af met de Kirgiziër Erlan Sherov en de Georgiër Ushangi Margiani, waarna hij Aleksandar Kukolj uit Servië klopte. In de finale werd zijn 'winnende' waza-ari tegen Beka Gviniashvili afgekeurd, maar in de golden score rolde hij de Georgiër alsnog op zijn rug: ippon en winst Van 't End.

Jesper Smink werd na zeges op Munkhjargal Erdenekhuu uit Mongolië en Ivan Vorobev uit Rusland uitgeschakeld door Kukolj, waarna hij Margiani in de herkansingen klopte. Rafael Macedo uit Brazilië bleek in de strijd om brons echter te sterk voor Smink, terwijl Goki Tajima uit Japan het andere brons pakte.

Eindelijk goud voor Van 't End (Bron: YouTube)

Michael Korrel won bij de mannen tot 100kg van Rafael Buzacarini uit Brazilië, maar werd geklopt door de Rus Kiriil Denisov. Via Otgonbaatar Lkhagvasuren uit Mongolië mocht Korrel om brons strijden, maar in dat duel liet hij zich op de zij gooien door de Israëliër Peter Paltchik, terwijl Shady Elnahas uit Canada het andere brons pakte. De Rus Arman Adamian maakte in de finale gehakt van zijn landgenoot Denisov en pakte het goud.

Bij de zwaargewichten werd Jur Spijkers na winst op de Bosniër Harun Sadikovic geklopt door Stephan Hegyi uit Oostenrijk, die in de strijd om brons een indrukwekkende ippon van de Braziliaan David Moura om de oren kreeg. Moura's landgenoot Rafael Silva won eveneens na een fraaie ippon brons, Tamerlan Bashaev uit Rusland klopte Or Sasson uit Israël met een waza-ari in de laatste seconden.

Michael Korrel laat zich piepelen (Bron: YouTube)

De vrouwen tot 78kg gingen voor Nederland niet zo lekker. Marhinde Verkerk werd gelijk verslagen door Antonina Shmeleva uit Rusland, Karen Stevenson sneuvelde gelijk tegen de Japanse Mao Izumi. Bernadette Graf en Rika Takayama pakten brons, Izumi stoomde door naar de finale en liet de Braziliaanse Mayra Aguiar daarin aftikken.

Zwaargewicht Tessie Savelkouls won van de Litouwse Santa Pakenyte, maar ging onderuit tegen de Braziliaanse Beatriz Souza. Sandra Jablonskyte en Rochele Nunes uit Litouwen en Portugal pakten brons, de Braziliaanse Maria Suelen Altheman klopte Anna Fatoumata Baito uit Frankrijk in een verrassend leuke finale.

Lewis wint eerste toernooi in twee jaar na zege op Van Barneveld in finale

Raymond van Barneveld kende tot dusver een zeer vervelend afscheidsjaar in de dartswereld, maar de vijfvoudig wereldkampioen kon vandaag weer wat positiefs laten zien: de Hagenaar behaalde de finale van Players Championship 8. In de finale was Adrian Lewis echter te sterk: 8-3. Lewis boekte zijn eerste toernooizege in twee jaar. Voor Van Barneveld was het zijn eerste finaleplek in vier jaar. 

De afgelopen weekenden kwam Van Barneveld nooit verder dan de tweede ronde, nu rolde Barney er wel door. Jose Justicia werd met 6-3 bedwongen, om de tweede ronde te winnen met 6-5 van Zoran Lerchbacher na matchdarts te hebben overleefd. Geert Nentjes werd vervolgens met 6-3 verslagen, gevolgd door 6-5 tegen Martin Schindler met 101,1 per beurt. Jan Dekker moest er in de kwartfinale aan geloven met 6-2, Barney gooide 101,6 per beurt. De halve finale met Keegan Brown werd een echt gevecht. Op 6-5 miste de Nederlander dubbel dertien voor de 81-finish. Zo kwam er een beslissende dertiende leg, waarin Brown een 180’er gooide. Toch mocht Van Barneveld als eerste aanleggen en gooide 104 uit voor de zege.

Anderson won van Mark Dudbridge (6-0), Mark Webster (6-1), Glen Durrant (6-3), Luke Woodhouse (6-2), Vincent van der Voort (6-2) en Jonny Clayton (7-1). In die halve finale kwam hij zelfs tot 110,2 per beurt. In de finale tegen Lewis kwam Van Baneveld op 2-3 en miste één dart voor een nieuwe break. Lewis zette de versnelling in en kwam 5-3 voor. Barney kreeg de kans om terug te slaan, maar miste drie pijlen op dubbel veertien. Lewis deelde daarop de knock-out uit met een 149-finish. Daarna was het gedaan. Het levert Barney 6.000 pond op, die daarmee omhoog schiet op de Pro Tour-ranking. Lewis gaat naar huis met 10.000 pond.

Voor Van Barneveld is het een stap de goede kant op. Hij staat weer op plek 32 op de wereldranglijst en sprokkelt belangrijke ponden voor de Pro Tour-ranking. Wil hij echter het WK halen, dan heeft hij meer van dit soort resultaten nodig. Om te beginnen kan dat volgende week op de European Darts Open. Van Barneveld is van de partij net zoals Michael van Gerwen, Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Vincent van der Voort. 

Players Championship 8 - Achtste finales
Ian White 6-1 Nathan Rafferty
Jonny Clayton 6-3 Robert Marijanovic
Adrian Lewis 6-2 Luke Woodhouse
Vincent van der Voort 6-2 Alan Tabern
Andy Boulton 6-3 Mervyn King
Keegan Brown 6-3 Cristo Reyes
Jan Dekker 6-0 Harry Ward
Raymond van Barneveld 6-5 Martin Schindler

Kwartfinales
Jonny Clayton 6-3 Ian White
Adrian Lewis 6-2 Vincent van der Voort
Keegan Brown 6-1 Andy Boulton
Raymond van Barneveld 6-2 Jan Dekker

Halve finales
Adrian Lewis 7-1 Jonny Clayton
Raymond van Barneveld 7-6 Keegan Brown

Finale
Adrian Lewis 8-3 Raymond van Barneveld

Minister pakt fokkers aan

Het Fairfokprogramma is in 2014 met steun van de overheid geïnitieerd door de Raad van Beheer in samenwerking met belangrijke partners die betrokken zijn bij de hondenfokkerij. Het programma bevatte een reeks ambities om honden binnen redelijke termijn gezonder en socialer te maken. De eindrapportage van Fairfok is onlangs aangeboden aan minister Carola Schouten. 

Schouten: "Ik maak uit dit rapport op dat een aantal ambities is gerealiseerd, maar ook een deel niet. Fairfok heeft geleid tot een goede samenwerking tussen de betrokkenen. Binnen Fairfok zijn een tal van instrumenten ontwikkeld die bij kunnen dragen aan een gezonde en sociale hond. Zo zijn een aantal rasverenigingen al goed bezig, bijvoorbeeld door het kruisen van het ras met andere rassen om gezondere nakomelingen te krijgen. En werkt het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde samen met rasverenigingen en fokkers aan diverse erfelijke ziektes."

Ze vervolgt: "In een aantal gevallen heeft dit al geleid tot een DNA-test, waarmee bij het juist inzetten in de fokkerij, een erfelijke ziekte gefaseerd uit kan worden gefokt. Ook heeft de Raad van Beheer rasspecifieke instructies opgesteld voor keurmeesters die ervoor moeten zorgen dat gezondheid en welzijn leidend zijn bij het keuren. En krijgen de keurmeesters hiervoor een verplichte nascholing."

Wel ziet de minister nog een flink aantal uitdagingen: "Er zijn nog rasverenigingen waarbij de nodige weerstand zit. Dit moet veranderen. Ook moet het goede voorbeeld gegeven worden op tentoonstellingen. Keurmeesters zullen gezondheid en welzijn leidend moeten laten zijn bij hun beoordeling. Bij aandachtrassen zal de winnaar van het ras op gezondheid beoordeeld moeten worden om te voorkomen dat dieren die niet gezond zijn winnen."

Fokken met kortsnuitige honden
Om de handhaving van de wetgeving op het terrein van de fokkerij beter mogelijk te maken heeft het Departement Dier in Wetenschap en Maatschappij en het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde in opdracht van LNV criteria ontwikkeld voor de beoordeling van kortsnuitige honden.

De minister heeft het het rapport “Fokken met kortsnuitige honden” met deze criteria aan de Tweede Kamer doorgestuurd. De criteria gelden voor alle kortsnuitige honden, dus niet alleen voor rashonden. De criteria zullen worden benut door de NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bij de handhaving van de regels op het terrein van fokkerij. Ook dierenartsen en fokkers zullen de criteria kunnen gebruiken bij het selecteren van gezondere ouderdieren. 

Seizoen noordse combinatie afgesloten in zeikende regen

Niet alleen voor de alpineskiërs, ook voor de heren op de noordse combinatie zit het World Cup-seizoen er weer op. In het Duitse Schonach werd zondag de afsluitende wedstrijd gehouden, onderdeel van de prestigieuze Schwarzwaldpokal.

Het waaide behoorlijk en dus was veilig schansspringen 's ochtends niet mogelijk. Gelukkig werd zaterdag een 'voorlopige wedstrijdronde' gesprongen: deze geldt over het algemeen als een soort training en kwalificatie, maar wordt vooral gebruikt als uitslag in het geval schansspringen op de wedstrijddag geen optie is, zoals nu het geval was.

Het langlaufen werd van de geplande 15 kilometer ingekort naar 10 kilometer, de reguliere afstand. Echt lekker was het niet voor de heren, want men werd in de werkelijk zeikende regen op weg gestuurd in het Zwarte Woud, waar meer groene natuur dan witte sneeuw te zien was.

World Cup-kampioen Jarl Magnus Riiber vertrok als tweede en de jonge Noor kwam geen moment in de problemen: hij verschalkte de Japanner Ryota Yamamoto, een vrij matige langlaufer, en wist vervolgens onbedreigd naar weer een indrukwekkende solozege te skiën.

Jan Schmid en Bernhard Gruber vertrokken als vierde en zesde en het Noors-Oostenrijkse duo ging in de achtervolging. Genoeg om Riiber te bedreigen was het niet en Schmid wist Gruber in de slotfase achter te laten, waardoor hij de tweede plek pakte, voor de Oostenrijker. De Italiaan Alessandro Pittin kwam vanaf de 22e plek naar voren en eindigde op 49 seconden als vierde.

Riiber pakt de winst (Bron: YouTube)

Langlaufer Bolshunov klopt Noren en houdt spanning in World Cup-strijd

Langlaufer Alexander Bolshunov heeft in het Zweedse Falun de 15 kilometer in vrije stijl gewonnen. De Rus heeft de spanning zo weer teruggebracht in de strijd om de World Cup, waarin hij met nog één weekeinde te gaan duelleert met de Noor Johannes Høsflot Klæbo.

Het werd een strijd tussen Bolshunov en een drietal Noren, hoewel al snel duidelijk werd dat het maar om één Noor ging: Martin Johnsrud Sundby en Bolshunov wisselden van leiding in de tussentijden, maar aan de finish was het de jonge Rus die 8,9 seconden sneller was. Didrik Tønseth werd derde op 17 seconden, Sjur Røthe greep op 32 seconden naast het podium. Klæbo kwam op 1:22 minuten tot de negentiende tijd en levert zo flink wat punten in op Bolshunov, hoewel de Noor wel aan de leiding blijft in de World Cup.

Bij de vrouwen was vooraf eigenlijk al duidelijk dat de 10 kilometer gewonnen zou worden door Therese Johaug en dat deed de Noorse dan ook overtuigend. De jonge Zweedse Ebba Andersson werd op 18 seconden tweede, de Amerikaanse Jessica Diggins vocht zich door een ijzersterk slot op 30 seconden naar plek drie, een halve seconde voor de Noorse Ingvild Flugstad Østberg. Zij breidde wel haar voorsprong uit in de World Cup, want de enige overgebleven concurrente, Natalia Nepryaeva uit Rusland, moest zich zondag ziek afmelden.

Voor Beter OV keurt opschorten dienstregeling NS sterk af

Voor maandag 18 maart is een landelijke pensioenactie aangekondigd, dit leidt ook tot acties in het openbaar vervoer en bij NS. Om de hinder voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, is besloten om niet gewoon op tijd te starten met de dienstregeling, en deze op het geplande tijdstip te onderbreken. Nee, de NS kiest er voor om de hele handel uit te stellen tot de pensioenacties afgelopen zijn. Op die manier kan het treinverkeer soepeler worden opgestart is de gedachte. 

Een woordvoerder van de NS: "De NS doet er alles aan om na de acties een betrouwbare dienstregeling te kunnen bieden. We hebben daarom in het belang van onze reizigers besloten om de start van de dienstregeling te verschuiven tot na 07.06 uur, als de pensioenacties zijn beëindigd. Hierdoor kunnen de treinen goed opstarten en is de verwachting dat voor onze reizigers in de loop van de ochtend weer een betrouwbare treinreis mogelijk is."

Het advies luidt om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Wij van FOK! wensen alle reizigers morgen veel succes in de ochtendspits.

Update 20:22 uur
Rikus Spithorst, van reizigersvereniging voor Beter OV laat aan FOK! weten dat ze de actie van de NS sterk afkeuren. Spithorst: "We zijn onze sympathie voor de symbolische actie (66 minuten voor bevriezing pensioenleeftijd op 66 jaar) nu kwijt. Zoals gebruikelijk is het NS-personeel dat lid is van de FNV er gewoon weer op uit om zoveel mogelijk reizigers te raken met hun acties."

Hij vervolgt: "Ook voorafgaand aan die 66 minuten staken ze doordat ze weigeren om vannacht de treinen op de goede plek klaar te zetten, zo liet Roger van Boxtel weten. Kortom: de binnen FNV diepgewortelde reizigershaat verpest de steun in de samenleving voor de doelstelling van deze actie."

NS gaat pas rijden als pensioenacties beëindigd zijn  (Foto: FOK!)
NS gaat pas rijden als pensioenacties beëindigd zijn (Foto: FOK!)

Haga-lyceum: 'We gaan actief leerlingen van andere scholen werven'

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is van plan actief leerlingen van andere scholen 'weg te trekken'. Dat zegt directeur-bestuurder Söner Atasoy in een gesprek met AT5. Volgens Atasoy heeft de school 130 tot 150 nieuwe aanmeldingen van leerlingen voor komend schooljaar.

Hoewel personen op de school volgens de AIVD en NCTV banden hebben onderhouden met de terroristische organisatie Kaukasus Emiraat, heeft het Haga Lyceum volgens Atasoy meer aanmeldingen dan vorig jaar. Hij denkt dat het er mogelijk zelfs meer hadden kunnen zijn, als de school niet negatief in het nieuws was gekomen. Volgens de bestuurder kan de school zeker 300 aanmeldingen voor komend jaar aan. De school telt op dit moment 178 leerlingen, geen van de leerlingen zou sinds de commotie zijn opgestapt.

De school wil actief leerlingen gaan werven in een periode waarin samen met scholenkoepel Osvo is afgesproken om dat niet te doen. 'In Osvo-verband hebben scholen een gentlemen's agreement gemaakt, dat wij na mei geen leerlingen gaan werven. Ik hoor dus kennelijk niet bij die gentlemen's agreement. Dus wij gaan dat vooral na 1 mei doen. Om leerlingen weg te trekken bij andere scholen. We hebben drie scholen in het zicht die wij actief gaan helpen om leerlingen te verliezen', aldus Atasoy.

Om welke drie scholen het gaat, wil de bestuurder niet zeggen. 'We gaan wachten tot die overige scholen, die in samenwerking met de burgemeester en de staat hebben geprobeerd om ons leeg te laten bloeden, van repliek te dienen. We zullen dat doen tussen mei en oktober. Dat is de periode dat scholen zich willen richten op de contracten van docenten en de invulling van de lessen. Als een school met 1000 leerlingen er 200 bij krijgt, dan moeten zij een x-aantal FTE vastleggen. Als ik er daar 100 leerlingen wegtrek, dan hebben ze een probleem.'

Op welke manier het Cornelius Haga Lyceum actief leerlingen wil gaan werven, is nog niet duidelijk. 'We willen eerst kijken welke richting het uitgaat met de gemeente en wat de overige scholen als antwoord gaan geven. Aan de hand daarvan gaan we acties plannen en bedenken. Er staan wat acties op de rol', aldus Atasoy. 'In het verleden hebben we een gratis elektrische fiets en laptop aangeboden aan nieuwe leerlingen. We moeten nog even kijken of we daar sponsoren voor kunnen vinden, maar ik kan u verzekeren dat dat een van de serieuze opties is.'

Scholenkoepel Osvo was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

'Geen nieuwe Brexitstemming zonder steun DUP'

De Britse minister van Financiën Philip Hammond zegt dat de steun van de Noord-Ierse gedoogpartner DUP voor premier Theresa Mays EU-exitdeal cruciaal is, wil ze deze dinsdag of woensdag voor de derde keer aan het Lagerhuis voorleggen. Krijgt de regering geen steun, dan wordt er volgens hem niet gestemd, en moet May met lege handen naar de EU-top van 21 maart.

De DUP en veel Conservatieve Partijleden zijn uiterst ongelukkig met het vangnet voor de Ierse grens in de exitdeal, de belangrijkste reden dat deze al tweemaal met grote meerderheid werd weggestemd. Dat moet zorgen dat de grens onder alle omstandigheden openblijft door het Verenigd Koninkrijk EU-regels te laten volgen, tot er een andere oplossing is zoals een handelsdeal.

De Britten kunnen zich echter niet eenzijdig uit het vangnet terugtrekken. Maar bovendien wil de unionistische DUP garanties dat Noord-Ierland in geen geval anders wordt behandeld dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Indien May de DUP meekrijgt, kan dit een domino-effect teweegbrengen waardoor de deal het alsnog haalt. Zo zei oer-Brexiteer Jacob Rees-Mogg onlangs dat hij dan voorstemt omdat hij niet unionistischer is dan de DUP.

En voormalig minister Esther McVey zei dat partijleden dan 'met dichtgeknepen neus' de deal zouden kunnen steunen, om er in ieder geval zeker van te zijn dat de Brexit doorgaat.

Hammond wijst erop dat als May donderdag zonder goedgekeurde deal naar Brussel moet, er mogelijk lang uitstel van de Brexit kan volgen, van misschien wel twee jaar. In dat geval zou het land ook moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen van mei. En van uitstel kan afstel komen, bijvoorbeeld door een nieuw referendum.

Keurt het Lagerhuis de deal deze week wel goed, dan volgt waarschijnlijk een kort 'technisch' uitstel om de nog benodigde wetgeving door te voeren.

Naar verluidt wil May de DUP met behulp van een zak geld ompraten

Prevc vliegt naar winst in prachtige wedstrijd, Kobayashi wint RAW Air

Schansspringer Domen Prevc heeft in het Noorse Vikersund op de vliegschans aldaar de tiende en laatste wedstrijd gewonnen in RAW Air, waarin tien dagen lang van Noorse schansen gesprongen werd en élke sprong - ook in teamverband en kwalificaties - mee werd geteld.

Het werd een prachtige 'wedstrijd in een wedstrijd' in Vikersund, waar de nog altijd maar 19-jarige Prevc na een wat mindere periode met 241 meter naar de eerste plek vloog. Zijn voorsprong op World Cup-winnaar Ryoyu Kobayashi was vrij groot, maar in de finale werd het nog uitermate spannend: de Japanner maakte weer indruk, maar Prevc hield stand en won met het kleinst mogelijke verschil van 0,1 punt. Stefan Kraft sprong in de finale voorbij de Pool Jakub Wolny en pakte zo de derde plek.

De andere strijd ging tussen Kraft en Kobayashi, met als inzet de winst in RAW Air. Kraft begon daarin als leider, Kobayashi moest 8,5 punten goedmaken. De Japanner begon daar in de eerste ronde voorzichtig mee en sprong vervolgens in de tweede ronde naar de eindzege, welgeteld 2,9 punten - op een totaal van ruim 2460 - voor Kraft.

De vrouwen hadden in het Russische Nizhny Tagil de tweede wedstrijd van de Blue Bird Tour op het programma staan. De Duitse leidster Juliane Seyfarth won net als een dag eerder ietwat verrassend en pakte zo nog eens een stevige handvol punten op de Noorse favoriete Maren Lundby, die tweede werd. Katharina Althaus eindigde als derde en staat in het Blue Bird-klassement ook op die plaats, achter haar landgenote Seyfarth en Lundby.

Uitslag Excelsior - PEC Zwolle

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Excelsior en PEC Zwolle. Dankzij twee late goals wonnen de bezoekers de wedstrijd met 0-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Excelsior

0 - 2

PEC Zwolle

     82' Ehizibue
 84' Namli
 
 Gele kaart: , Hamer, v.Polen, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.093
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Fortes
Mattheij
Oude Kotte
Burnet
Schouten
Bruins
Koolwijk
Edwards
Ómarsson (El Hamdaoui/ 73)
Anderson (Eckert/66)
  v.d.Hart
v.Polen
Lachman
Lam
Paal
Hamer
Namli
Clement (Bouy/83)
Ehizibue
Thy (Flemming/77)
v.Duinen (Elbers/66)

Ligthart wint weer eens na vier jaar; Bastianelli pakt de winst bij de vrouwen in Ronde van Drenthe

Pim Ligthart heeft nog eens gewonnen. In Hoogenveen schreef de Nederlander van Direct Energie de Ronde van Drenthe, na de Amstel Gold Race de belangrijkste eendagskoers van Nederland, op zijn naam. Hij was in een sprint met twee veel te snel voor zijn landgenoot Robbert de Greef.

De zestigste editie van de Ronde van Drenthe kende wederom een parcours met de nodige kasseistroken en moest de VAM-berg ook meerdere keren beklommen worden.

De wedstrijd werd gekleurd door een grote kopgroep, die pas na een kilometer of vijftig ontstond. De kopgroep bestond uit veertien renners en al snel werd duidelijk dat daar de winnaar gezocht moest worden.

Op de laatste kasseistrook in Echten wist Ligthart een gaatje te slaan. Hij kreeg De Greef mee. De twee trainingsmaatjes van elkaar sloegen wisten hun voorsprong stelselmatig uit te bouwen en in de sprint was Ligthart veel te snel voor De Greef. Voor Ligthart, die dit seizoen fietst voor Direct Engerie, was het zijn eerste zege in vier jaar.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen werd er de Ronde van Drenthe verreden. Waar het bij de mannen een wedstrijd is van een-na-hoogste niveau is hoort de wedstrijd bij de vrouwen tot de Women's WorldTour. Het betekende dat er een sterk deelnemersveld aan de start stond in Drenthe.

Grace Brown reed lange tijd voorop, maar de voorsprong liep langzaam terug. Nadat de Australische tijdritkampioene ook nog eens een verkeerde afslag nam bij een rotonde was het gedaan met Brown.

Net zoals bij de mannen viel op de laatste kasseistrook in Echteld ook bij de vrouwen de beslissing. Chantal Blaak zorgde voor de versnelling en alleen Ellen van Dijk en Marta Bastianelli konden volgen. Van Dijk zag haar kans en plaatste een demarrage en had een klein verschil te pakken. Ondanks dat de samenwerking tussen Blaak en Bastianelli niet optimaal was kwamen ze toch weer terug, waarna de Italiaanse het afmaakte. Voor de Europees kampioene Bastianelli was het haar eerste grote overwinning dit seizoen.

Vorige week werd ze nog vierde in de Strade Bianche, eerste WorldTour-wedstrijd, achter Annemiek van Vleuten, Annika Langvad en Katarzyna Niewiadoma. Alleen in Drenthe ontbraken ze alle drie.

Fuglsang soleert naar zege in Tirreno-Adriatico, Yates verstevigt zijn leiderstrui

Jakob Fuglsang heeft de koninginnenrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Deen van het succesvolle Astana won de vijfde rit na een lange aanval. Hij won met een verschil met een verschil van veertig seconden op leider Adam Yates, die zijn leiderstrui verstevigde. Primo¸ Roglič werd op een kleine minuut derde.

Op zondag stond de koninginnenrit in de Italiaanse rittenkoers op het programma. Een rit van 180 kilometer van Colli al Metauro naar Recanati met in de laatste tachtig kilometer acht steile hellingen.

In de eerste honderd kilometer ging het over vlakke wegen en daarin reed er een kopgroep van tien weg. Het verschil van de kopgroep liep op naar een maximale voorsprong van negen minuten, maar er was geen sprake van paniek in het peloton.

Zeker nadat Astana zich op kop had gezet van het peloton liep de voorsprong snel terug. Op het lastige plaatselijke parcours zette Astana de koers volledig naar zijn hand. Er ontstond een elitegroep achtervolgers met onder meer Fuglsang, Lutsenko, Yates, Roglic en Dumoulin. Fuglsang vond het blijkbaar niet hard genoeg en reed weg uit het groepje op zoek naar de vroege vluchters, die nog bestond uit Denz, Gabburo en Pedersen. De Deen hield even in maar op elf kilometer liet hij ze ook achter.

Het verschil liep al snel op naar de minuut waar de rest van de favorieten zaten voor het eindklassement in deze Tirreno-Adriatico. Yates liet op dat moment zijn klasse zien. De leider in het algemeen klassement reed iedereen los op een van de steile hellingen en kreeg later het gezelschap van Roglic, die in eerste instantie moest passen bij Yates.

De twee werkte wel samen maar dichter kwamen ze niet bij Fuglsang. Ook op de slothelling hield Fuglsang nog genoeg over en pakte zo de zege in Recanti. Yates reed net zoals op de vorige helling Roglic en pakte zo een bonus van achttien seconden op de Sloveen van Jumbo-Visma. Tom Dumoulin die op de voorlaatste helling niet mee kon met Yates en Roglic werd in de achtergrond nog wel vierde, maar wel op een achterstand van 1.39 op Fuglsang

Het verschil tussen Yates en Roglic is op dit moment 25 seconden in het klassement. Fuglsang volgt op 35 seconden. Dumoulin staat op een vierde plaats met een achterstand van 1.55 op Yates.

Izagirre wint slotrit Parijs-Nice, Bernal eindwinnaar

Ion Izagirre heeft de slotetappe van Parijs-Nice gewonnen. De renner van Astana kwam na een rit van 110 kilometer met start en aankomst in Nice solo aan. De Bask won voor Oliver Naesen en Wilco Kelderman, die deel uit maakte van de vroege vlucht.

De eindzege in Parijs-Nice ging naar Egan Bernal. De Colombiaan werd in de slotrit aangevallen door Nairo Quintana, maar mede door zijn sterke ploeg hield de renner van team Sky stand. Hij heeft in het eindklassement een voorsprong 39 seconden op Quintana. Michał Kwiatkowski werd derde.

In de korte slotetappe was er vanaf het begin koers. Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van maar liefst 39 renners, met daarin enkele renners die nog dicht in het klassement stonden: Ilnur Zakarin en Luis Leon Sanchez. Ook Kelderman was mee gesprongen in de grote kopgroep. Ook Movistar had drie renners meezitten in de kopgroep.

De voorsprong werd nooit groter dan twee minuten dankzij het werk van Sky. Halverwege de koers werd duidelijk wat het plannetje was van Movistar. Quintana (Movistar) sprong op de beklimming van de Cote de Peille weg uit het peloton en reed het gat dicht snel dicht naar de kopgroep.

Het verschil tussen de kopgroep, met Quintana, en het peloton was opgelopen naar de minuut dankzij het werk van Movistar. Het vele werk zorgde er wel dat de knechten van de Colombiaan langzaam op geraakte en nadat Marc Soler, die vorig jaar Parijs-Nice won, moest afhaken was het vooral Quitana tegen Team Sky, die op dat moment nog steeds vijf hadden zitten in het peloton.

Het verschil bleef lang hangen op de 45 seconden, maar op de slotklim Col des Quatres Chemins bracht Sky het verschil terug naar de halve minuut en daarmee werd duidelijk dat Bernal Parijs-Nice ging winnen.

Ondertussen was Izagirre wegsprongen uit de kopgroep. De Bask van Astana profiteerde optimaal van al het werk van Quintana en was op de slotklim de sterkste. In de afdaling hield hij stand en won zo de slotrit in Parijs-Nice. Naesen won de sprint van het achtervolgende, voor Kelderman.

Biatleet Windisch verrast en pakt wereldtitel massastart

Biatleet Dominik Windisch heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Östersund verrassend de wereldtitel gepakt op de massastart, het laatste onderdeel van het WK.

De 29-jarige Windisch won in zijn loopbaan één World Cup-wedstrijd en was dan ook niet een van de favorieten. Hij was ook zeker niet een van de mannen waar de ogen na drie van de vier schietbeurten op gericht waren: Evgeniy Garanichev uit Rusland ging aan de leiding, op twintig seconden gevolgd door de Noor Vetle Sjåstad Christiansen en de Oekraïner Dmytro Pidruchnyi. De Noorse World Cup-kampioen Johannes Thingnes Bø gaf in de voorlaatste ronde een enorme dot gas en dichtte een gat van een halve minuut op Garanichev, waardoor de heren samen bij de laatste schietbeurt arriveerden.

De eveneens snelle Duitser Benedikt Doll arriveerde daar als derde op twintig seconden, tien tellen voor Pidruchnyi, Christiansen, de Duitser Arnd Peiffer en de Oostenrijker Arnd Peiffer. Die gehele wetenschap kon vervolgens vakkundig het putje in gedumpt worden: alles en iedereen ging zwaar de mist in op de door wind en sneeuw geteisterde schietbaan, waar Windisch - die met een kleine minuut achterstand begon - zowaar vijf keer doel trof en ineens als eerste de slotronde in wist te duiken, op vijftien seconden gevolgd door Eder en de Fransman Antonin Guigonnat.

Het Oostenrijks-Frans-Russische trio van Julian Eberhard, Quentin Fillon Maillet en Alexander Loginov vertrok nog eens een handvol seconden later en het was Eberhard die daar de beste benen had. De opvallend trage Eder werd opgeslokt, Eberhard sprong naar Guigonnat en nam de Fransman op sleeptouw, waarna Guigonnat hem in de sprint om zilver klopte. Dat alles gebeurde wel ver achter Windisch, die twintig seconden eerder als nieuwe wereldkampioen over de streep was gekomen.

Kees Jansma (71) vreemdgegaan

Presentator en voetbalfiguur Kees Jansma is vreemdgegaan. De 71-jarige vond zijn 46-jarige vrouw Petra Bosman wellicht wat te oud geworden en besloot 'm in een 44 jaar jonge deerne te hangen.

Jansma heeft zijn affaire opgebiecht aan zijn vrouw en hun kinderen en wil er verder niet op ingaan. Dat komt dan weer mooi uit, want het kan ons verder eigenlijk ook niet zoveel schelen.

Zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo overhandigt Jansma een prijs voor zijn nieuwste verovering (Pro Shots/Stanley Gontha)
Zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo overhandigt Jansma een prijs voor zijn nieuwste verovering (Pro Shots/Stanley Gontha)

UItslag FC Groningen - ADO

FC Groningen heeft zondagmiddag in eigen stadion op gelukkige wijze gewonnen van ADO Den Haag. In een gezapige wedstrijd bleek een eigen doelpunt van Lex Immers de enige treffer van de middag: 1-0. Door de zege kan de thuisploeg zijn pijlen definitief richten op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Met nog acht wedstrijden voor de boeg is het verschil met de zeer gewilde zevende plaats teruggebracht naar vier punten.

Bij Groningen keerde Ritsu Doan terug van een schorsing. Dat ging ten koste van Jeffrey Chabot, die op de bank plaats moest nemen. ADO moest het doen zonder de geblesseerde Giovanni Troupée en geschorste Tom Beugelsdijk. Dion Malone en Shaquille Pinas werden om die reden door trainer Alfons Groenendijk opgesteld. In het eerste bedrijf gebeurde er vrij weinig in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Tot de 31e minuut hadden beide ploegen nog geen kansen gecreëerd. Immers brak vervolgens de ban, maar deed dat wel in het verkeerde doel. Hij verschalkte zijn eigen goalie Robert Zwinkels.

Vlak voor de thee sloeg plotseling de vlam in de pan toen Abdenasser El Khayati hard doorging op Ludovit Reis. Het daaropvolgende opstootje moest door scheidsrechter Dennis Higler en Groningen-trainer Danny Buijs worden gesust. Na de rust kreeg ADO de eerste grote mogelijkheid. John Goossens ging alleen op doelman Sergio Padt af, maar wist met zijn mindere rechterbeen niet te scoren. Aan de overkant greep de VAR in na een overtreding van Pinas. Hij hield de doorgebroken Mimoun Mahi vast, maar kreeg slechts geel. Terwijl heel Groningen schreeuwde om een rode kaart, besloot Higler de kaart juist in te trekken omdat de eerste overtreding door Mahi werd gemaakt.

Vervolgens duurde het lang totdat de aanwezige supporters weer iets te zien kregen in Groningen. Een voorzet van Doan werd door doelman Zwinkels helemaal verkeerd ingeschat, maar na wat gegrabbel vond hij de bal net voor de doellijn terug. ADO was in de slotfase niet bij machte om voor de gelijkmaker te gaan en Groningen wist de voorsprong eenvoudig vast te houden en liet na verder weg te lopen bij de bezoekers. Door de overwinning staat de ploeg van trainer Buijs achtste in de Eredivisie en is het verschil met de play-off-plekken slechts vier punten. ADO heeft maar drie punten voorsprong op de degradatiezone en moet zich zorgen blijven maken.

FC Groningen

1 - 0

ADO Den Haag

 34' Immers (e.d)    
 
 Gele kaart: Reis,Zeefuik, Sierhuis, (FC Groningen), Malone,El Khayati, Kanon, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.291
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Handwerker
Doan
Bruns (Chabot/75)
Reis
Bel Hassani (Gladon/ 85)
Sierhuis (El Hankouri/66)
Mahi
  Zwinkels
Malone
Pinas
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (Lorenzen/82)
Bakker (Goppel/64)
Goossens
Necid (Falkenburg/64)
Becker

Uitslag AZ - Ajax

De titelaspiraties van Ajax hebben zondagmiddag een flinke knauw opgelopen. Het elftal van trainer Erik ten Hag liet zich in Alkmaar door een doelpunt in de tweede helft van Guus Til verrassen door AZ: 1-0. Het betekende voor de Amsterdammers de vierde competitienederlaag dit seizoen, waardoor de achterstand op koploper PSV met nog acht speelrondes voor de boeg is opgelopen tot vijf punten. Na de interlandonderbreking staan de twee titelconcurrenten tegenover elkaar in de Johan Cruijff ArenA. AZ is door de overwinning in punten op gelijke hoogte gekomen met Feyenoord, dat de derde plaats voorlopig vasthoudt op basis van een beter doelsaldo (55-33 tegenover 52-30).

Dat Ten Hag waakzaam was voor het bezoek aan AZ, bleek wel uit de basisopstelling van Ajax: Dusan Tadic begon in de punt van de aanval, zoals dat ook het geval was in bijvoorbeeld de Europese ontmoetingen met Bayern München en Real Madrid. Tadic kreeg echter geen poot aan de grond in de onderlinge duels met Ron Vlaar en Teun Koopmeiners en week al vroeg in de wedstrijd af naar de flank. Dat was echter wel ingegeven door een blessure van Hakim Ziyech. De creatieveling was, net als Frenkie de Jong, op het laatste moment fit verklaard door de medische staf, maar moest de strijd al na 23 minuten voetballen staken vanwege een blessure. Met Kasper Dolberg als vervanger van Ziyech binnen de lijnen wist Ajax de schade vervolgens in een lastige eerste helft te beperken.

Ajax had het met name in de eerste veertig minuten zwaar. AZ schoot voor eigen publiek furieus uit de startblokken en kwam tot enkele zeer goede kansen. De opgestoomde Jonas Svensson kreeg in de twintigste minuut een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, maar doordat de rechtsback van AZ traag handelde, kon Nicolás Tagliafico ingrijpen. Even later was Tagliafico opnieuw belangrijk voor Ajax, door vlak voor de doellijn een zeker doelpunt van Oussama Idrissi te voorkomen. Ook Mats Seuntjens en Fredrik Midtsjö waren namens AZ gevaarlijk, maar zij zagen hun schoten gekeerd worden door André Onana. De beste kans voor Ajax in de eerste helft was op slag van rust voor Donny van de Beek: zijn kopbal werd op de doellijn weggehaald door Vlaar.

Kort na de onderbreking kopte Dolberg op aangeven van David Neres rakelings naast, maar de beste kansen bleven voor AZ. Nadat Calving Stengs en Vlaar eerder nog uitstekende mogelijkheden onbenut hadden gelaten, tekende Til in minuut 56 alsnog voor de verdiende 1-0. De middenvelder werkte de bal van dichtbij voorbij Onana, nadat Tadic zich bij een hoekschop had laten aftroeven door Idrissi. Het antwoord van Ajax volgde bijna onmiddellijk, maar doordat het schot van Dolberg richting miste, kon Svensson de bal vlak voor de doellijn keren. Na ruim een uur spelen besloot Ten Hag offensief te wisselen: Lasse Schöne werd naar de kant gehaald ten faveure van Noa Lang, die afgelopen woensdag tegen PEC Zwolle (2-1) als invaller belangrijk was geweest door de assist te verzorgen bij het winnende doelpunt van Daley Blind.

De eerste kans na de komst van Lang was echter voor AZ: Stengs schoot vanaf een meter of veertien recht op Onana. Aan de overzijde maakte Marco Bizot een afstandsknal van Matthijs de Ligt met moeite onschadelijk, kort voordat Klaas-Jan Huntelaar een kwartier voor tijd als laatste Ajax-invaller het veld betrad. Het eerste balcontact van Huntelaar leverde vervolgens bijna meteen een doelpunt op, maar zijn kopbal werd ternauwernood over het doel getild door Bizot. De doelman van AZ onderscheidde zich even later opnieuw, ditmaal door een poging van Noussair Mazraoui uit de kruising te ranselen. Aan de overkant faalde Idrissi oog in oog met Onana, waardoor Ajax uitzicht hield op een resultaat. De gelijkmaker bleef echter uit, mede doordat Donny van de Beek in de slotfase nog een enorme kans om zeep hielp.


Guus Til juicht na het scoren van de 1-0 (Pro Shots / Jasper Ruhe)

AZ

1 - 0

AFC Ajax

 56' Til    
 
 Gele kaart: , Dolberg, (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö (Wuytens/77)
Til
Maher
Stengs
Seuntjens
Idrissi (Wijndal/89)
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (Lang/64)
v.d.Beek
De Jong
Ziyech (Dolberg/23)
Tadic
Neres (Huntelaar/75)

Van Geel openbaart bod van twaalf miljoen euro op St. Juste

Feyenoord heeft in januari een miljoenenbod op Jeremiah St. Juste afgewezen. Technisch directeur Martin van Geel wilde zondag bij het programma 'De Tafel van Kees' op FOX Sports niet bekendmaken van wie het bod afkomstig was. "We hebben een bod van twaalf miljoen euro op St. Juste geweigerd."

Van Geel sloot niet uit dat Feyenoord in de zomer weer een goed bod op de verdediger of een andere speler zal ontvangen. "Hij ligt enorm goed in de markt. In deze opportunistische wereld kan hun waarde zo weer anders zijn", verzekerde de sportbestuurder toen Hans Kraay Jr. aangaf dat Feyenoord geen spelers met waarde had. "St. Juste, Steven Berghuis, Sam Larsson, Tonny Vilhena en Nicolai Jörgensen zijn allemaal spelers met waarde."

Van Geel weerde zich ook tegen de kritiek op zijn zogenaamde weinig verrassende aankoopbeleid. De technisch directeur benadrukte dat Feyenoord bij het aantrekken van nieuwe spelers geen grote financiële risico's nemen, zoals bijvoorbeeld Ajax en PSV wel kunnen doen, en dat hij daarom vooral voor relatieve 'zekerheidjes' uit de Eredivisie kiest.

Vooral de laatste weken is Van Geel het doelwit van een groep Feyenoord-fans. Supporters roepen tijdens wedstrijden om het vertrek van de directeur en vorige week werden bij De Kuip verhuisdozen neergezet en een spandoek opgehangen om Van Geel richting de uitgang te dirigeren. Hij is sinds de zomer van 2011 technisch directeur van Feyenoord, een functie die hij eerder bekleedde bij Willem II, AZ, Ajax en Roda JC Kerkrade.

Reus laat opgelucht Borussia Dortmund in blessuretijd toch nog juichen

Borussia Dortmund is zaterdagavond op het nippertje ontsnapt aan nieuw puntenverlies in de Bundesliga. Nadat er in de afgelopen weken al niet werd gewonnen van Eintracht Frankfurt, TSG 1899 Hoffenheim, 1. FC Nürnberg en FC Augsburg leek een bezoek aan Hertha BSC lange tijd eveneens niet het gewenste resultaat op te leveren.

Salomon Kalou lag met twee treffers op koers om de man van de avond te worden, maar diep in de blessuretijd tekende Marco Reus toch nog voor de bevrijdende 2-3 voor die Borussen. Dortmund pakt door de overwinning weer een voorsprong van drie punten op rivaal Bayern München, dat zondagavond nog wel in actie komt tegen FSV Mainz 05.

Lucien Favre kende in de aanloop naar het duel in het Olympiastadion de nodige personele problemen vanwege blessures bij Mario Götze, Paco Alcácer, Lukasz Piszczek en Axel Witsel en de zorgen werden al vroeg in de wedstrijd nog wat vergroot door Kalou. Al na vier minuten spelen was de voormalige aanvaller van onder meer Feyenoord het snelst bij de bal nadat Roman Bürki een poging van Maximilian Mittelstadt maar half wist te keren en de Ivoriaan prikte de bal vervolgens in het lege doel.

Dortmund liet zich echter niet uit het veld slaan en de bezoekers werden tien minuten na de openingstreffer een handje geholpen door Karim Rekik: de verdediger veranderde een schot van Thomas Delaney dusdanig van richting dat Rune Jarstein kansloos was. Het spel golfde in het vervolg van de eerste helft op en neer en een ongelukkig moment van Julian Weigl bezorgde Hertha tien minuten voor de onderbreking een nieuwe voorsprong. Nadat Ondrej Duda de bal in de zestien tegen de hand van de Duitser schoot, wees arbiter Tobias Welz naar de stip en Kalou verzilverde het buitenkansje voor zijn tweede treffer van de avond.

Dortmund kwam scherp de kleedkamer uit voor de tweede helft en dat betaalde zich vrijwel meteen uit in een treffer voor Dan-Axel Zagadou. De verdediger timede het best na een door Jadon Sancho getrapte corner en kopte vervolgens de gelijkmaker in de verre hoek. Sancho kreeg niet veel later zelf een uitgelezen kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar de Engelsman mikte oog in oog met Jarstein naast de goal van Hertha. De thuisploeg liet zich in de tweede helft echter ook niet onbetuigd en Dortmund mocht van geluk spreken toen een ogenschijnlijke overtreding van Adbou Diallo op Duda geen tweede Berlijnse penalty opleverde.

Met bijna een uur spelen op de klok was ook Marko Grujic dicht bij een treffer, maar zijn poging eindigde uiteindelijk op de paal naast Bürki. In de slotfase werd de sfeer op het veld wat grimmiger na een harde overtreding van Jordan Torunarigha op Sancho en Dortmund ging na dit opstootje opnieuw op zoek naar de bevrijdende 3-2. Goede kansen waren echter niet besteed aan Diallo en Achraf Hakimi en ook een tweede gele kaart van Torunarigha leek die Borussen niet verder helpen. Nadat een poging van Delaney nog op de lat was geëindigd schoot Reus op aangeven van Sancho toch nog de winnende treffer tegen de touwen. Hertha eindigde de wedstrijd overigens met negen man nadat Vedad Ibisevic ook rood kreeg nadat hij een bal tegen het hoofd van Bürki aan gooide.

SkiŽr NoŽl wint laatste World Cup-wedstrijd van de winter

De winter is wat alpineskiën op het hoogste niveau betreft nu echt voorbij. Tijdens de World Cup-finales in het Andorrese Grandvalira Soldeu - El Tarter werd zondag de slalom bij de mannen afgewerkt, het sluitstuk van weer een kleine zes maanden knokken op de pistes.

Clement Noël won dit seizoen zijn eerste twee World Cup-wedstrijden, de klassiekers in Kitzbühel en Wengen, maar kende daarna een wat lastige periode. In Andorra haalde hij in de eerste run echter uit: alleen de Zwitsers Ramon Zenhäusern (+0,84) en Daniel Yule (+0,95) bleven binnen een seconde, terwijl verder alleen Henrik Kristoffersen (+1,40), Alexis Pinturault (+1,41) en de al van de eindzege verzekerde Marcel Hirscher (+1,43) binnen anderhalve seconde bleven.

In run twee was Manuel Feller ijzersterk en dat leverde de Oostenrijker vanaf de negende plek zowaar plaats twee op. Hirscher (14e) en Pinturault (8e) vielen tegen, Kristoffersen kwam niet verder dan plek vijf. Zenhäusern en Yule vielen door Feller terug, maar Yule wist op 0,83 seconden nog wel plek drie te veroveren, drie honderdsten voor zijn landgenoot. Feller kwam na zijn geweldige tweede run 0,18 seconden tekort om Noël nog te passeren en dus was de derde zege een feit voor de jonge Fransman.

Na Frida Hansdotter bij de vrouwen nam Felix Neureuther bij de mannen afscheid. De uiterst sympathieke Duitse veteraan kampte de laatste jaren keer op keer met allerlei blessures en vond het welletjes geweest. De winnaar van dertien World Cup-wedstrijden sloot af met een prima zevende plek.

Juventus lijdt in Genua eerste competitienederlaag van seizoen

Juventus is er voor de tweede keer dit seizoen niet in geslaagd te winnen van Genoa. Na de 1-1 van eerder dit voetbaljaar in Turijn, liep la Vecchia Signora zondagmiddag in het Stadio Luigi Ferraris tegen een pijnlijke 2-0 nederlaag aan;het eerste Serie A-verlies van het seizoen. Trainer Massimiliano Allegri wijzigde zijn elftal op zes plaatsen en gunde Cristiano Ronaldo rust. Dat bleek een voorbarige keuze, want door doelpunten van Stefano Sturaro en Goran Pandev bleven de punten in de Italiaanse havenstad.

Naast Ronaldo bleven onder meer Wojciech Szczesny, Giorgio Chiellini en Blaise Matuidi ook aan de kant. Juventus had het zonder een aantal smaakmakers dan ook zeer lastig in Genua. De betere kansen waren voor de thuisploeg, die via Christian Kouamé, Antonio Sanabria en Darko Lazovic voor gevaar wist te zorgen. Juventus kon daar weinig tegenover zetten en enkel Paulo Dybala liet zich gelden voor het vijandelijke doel. Vijf minuten voor de thee leek Genoa een strafschop te krijgen, maar na ingrijpen van de VAR werd de bal toch niet op de stip gelegd door arbiter Marco Di Bello.

Ook in het tweede bedrijf hadden de bezoekers het meeste balbezit, maar was Genoa goed voor het doelgevaar. Juve-goalie Mattia Perin, die jarenlang bij Genoa onder de lat stond, hield zijn doel echter schoon. Vervolgens was er opnieuw een belangrijke rol voor de VAR. Dybala dacht zijn ploeg op 0-1 te zetten, maar na het bekijken van de beelden werd de treffer afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de overkant was het wel raak voor Genoa. Een schuiver van Sturaro bleek Perrin te machtig: 1-0. Pandev velde tien minuten voor tijd met definitieve vonnis over Juventus. Op aangeven van Christian Kouamé bepaalde hij de eindstand op 2-0.

Voor Juventus heeft de nederlaag weinig gevolgen in de titelstrijd. Achtervolger Napoli komt zondagavond in actie tegen Udinese en kan het gat met de koploper verkleinen naar vijftien punten. Genoa lijkt zich te hebben verzekerd van nog een seizoen in de Serie A. Stiekem moest de ploeg van trainer Davide Ballardini nog naar beneden kijken, maar door de driepunter van zondag is het verschil met de degradatiezone elf punten.

Uitslag VVV-Venlo - PSV

PSV heeft zondagmiddag een moeizame overwinning geboekt in de Eredivisie. De koploper speelde op bezoek bij VVV-Venlo een bijzonder matige wedstrijd, maar werd vier minuten voor tijd uiteindelijk gered door een doelpunt van Hirving Lozano: 0-1. Door de zege komt het team van Mark van Bommel op 67 punten uit 26 competitieduels. Achtervolger Ajax komt later op de dag nog in actie tegen AZ en kan het verschil op de ranglijst bij een overwinning weer verkleinen tot twee punten. Na de interlandonderbreking staan beide titelconcurrenten in de Johan Cruijff ArenA tegenover elkaar.

PSV wist pas in de absolute slotfase het verschil te maken en dat was name te danken aan Lars Unnerstall. De Duitse doelman, die dit seizoen door PSV wordt verhuurd aan VVV, blonk uit en liet zich na zeven minuten voetballen voor het eerst gelden: een schot van Angeliño werd door Unnerstall tot hoekschop verwerkt. Halverwege de eerste helft zat Unnerstall PSV andermaal dwars, opnieuw na een knal van de opgestoomde Angeliño. Tussendoor had zijn Jeroen Zoet aan de overzijde gered op een poging van Peniel Mlapa.

Bij PSV begonnen Michal Sadílek en Mohammed Ihattaren in de basis in plaats van Jorrit Hendrix en Gastón Pereiro, maar het jeugdige duo kon de koploper nauwelijks inspireren. De Eindhovenaren speelden een matige eerste helft en moesten toezien hoe VVV in het laatste kwartier voor rust ook zijn kansen kreeg. Patrick Joosten schoot na een knappe individuele actie op het dak van het doel, terwijl Peter van Ooijen na halfbakken ingrijpen van Ihattaren op Zoet stuitte.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Met pas zijn vierde doelpunt na de winterstop schiet Hirving Lozano PSV naar late de zege op VVV-Venlo. #lozano #vvvpsv #vvvvenlo #psv #eredivisie #eindhoven

Een bericht gedeeld door Goal Nederland (@instagoalnederland) op17 Mrt 2019 om 6:07 (PDT)

Met Donyell Malen als vervanger van Ihattaren in het veld begon PSV vervolgens vol goede moed aan het tweede bedrijf, maar VVV werd nauwelijks in de problemen gebracht. De thuisploeg liet het initiatief aan PSV en bleef in het eerste kwartier na de onderbreking met speels gemak op de been. Unnerstall hoefde rond het uur pas voor de eerste keer na rust in te grijpen: een kopbal werd eenvoudig over het doel getild door de keeper. Tien minuten later kreeg Daniel Schwaab een schietkans, maar hij vuurde in de drukte over.

VVV was tevreden met het punt, maar zocht zelf in de slotfase ook nog de aanval. Een schitterende knal van Ralf Seuntjens zeilde rakelings voorbij de kruising, terwijl Opoku voorlangs schoot. Van Bommel wisselde aanvallend en zag PSV minuut 86 toch nog toeslaan. Lozano trok vanaf de rechterkant van het veld naar binnen en verschalkte Unnerstall uiteindelijk met de punt van de schoen. VVV kreeg daarna nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar Denzel Dumfries voorkwam op de doellijn een zeker doelpunt.

VVV-Venlo

0 - 1

PSV

     86' Lozano
 
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Kum
R. Janssen (Grot/87)
Post
Seuntjens
v. Ooijen
Opoku
Mlapa
Joosten
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Ihattaren (Malen/46)
Sadílek (Gakpo/78)
Lozano
De Jong
Bergwijn

FreestyleskiŽrs sluiten World Cup op big air af

In het Canadese Quebec hebben de freestyleskiërs het World Cup-seizoen op de big air afgesloten. Een uitgebreid seizoen was dat overigens niet: in september begon het in Cardrona (Nieuw-Zeeland), in november werd in het Italiaanse Modena SKIPASS gesprongen en in Quebec vond de finale plaats.

De pas 19-jarige Zwitserse vice-olympisch kampioene slopestyle Mathilde Gremaud pakte bij de dames de winst, door met haar twee beste finalesprongen 178,00 punten bij elkaar te scoren. Dat was veruit de hoogste score: Kea Kühnel uit Duitsland scoorde 160,50 punten, de Canadese Elena Gaskell werd derde met 158,00. De zelfs nog maar 17-jarige Gaskell hield zo precies genoeg over om het eindklassement te winnen, wel wat geholpen door de afwezigheid van Gremaud - die ook in Modena won - en Kühnel in Nieuw-Zeeland.

Mathilde Gremaud (Bron: YouTube)

De Oostenrijker Lukas Müllauer bleef bij de mannen het Zwitserse duo Fabian Bösch en Andri Ragettli voor. Müllauer sprong 179,75 punten bij elkaar, Bösch (172,75) en Ragettli (171,50) bleven daar niet ver vandaan. Ragettli ging al aan de leiding in de World Cup en sloot het klassement met zijn derde plek dan ook als winnaar af.

De slopestylewedstrijden in Quebec werden vanwege de lastige weersomstandigheden afgelast.

Lukas Müllauer (Bron: YouTube)

Fijne St. Patrick’s Day

St. Patrick's Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint-Patricius herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin.

St. Patrick's Day is niet alleen verbonden aan de Ierse cultuur, maar is ook een christelijk feest dat door de Katholieke kerk, de Ierse Kerk en andere Anglicaanse Kerken gevierd wordt. Deze feestdag valt bijna altijd in de vastentijd en kan soms in de zogeheten Goede Week vallen. Valt St. Patrick's Day in zo'n week, dan wordt de feestdag verschoven naar de tweede maandag na Pasen

Eindelijk WK-goud voor biatlete Dorothea Wierer

Dorothea Wierer doet al enige jaren mee in de top van het mondiale biatlon, maar individueel kwam ze op een groot kampioenschap nog nooit verder dan één keer WK-zilver. Tot zondag: de 28-jarige Italiaanse kroonde zich tot wereldkampioene op de massastart op de slotdag van het WK in het Zweedse Östersund.

Bij de eerste van vier schietbeurten bleven dertien dames foutloos, terwijl twee voorname kandidaten afhaakten: World Cup-leidster Lisa Vittozzi moest drie strafronden draaien, olympisch kampioene Anastasiya Kuzmina miste zelfs vier schoten en zou dat in de tweede schietbeurt nog eens herhalen, einde verhaal dus.

Nog zes dames kwamen foutloos door de tweede reeks van vijf schoten: Wierer, Ekaterina Yurlova, Clare Egan, Franziska Preuss, Ingrid Landmark Tandrevold en Iryna Kryuko. Daarvan bleef alleen Wierer ook bij de derde schietbeurt foutloos, waardoor ze ineens een halve minuut voorsprong pakte op Yurlova, met de eerstvolgende achtervolgsters zelfs op een kleine minuut.

Wierer moest bij de laatste schietbeurt ineens twee keer de strafronde in, dus er lagen kansen voor de rest. Yurlova miste er echter ook één en sloot tien seconden achter de Italiaanse aan, de Duitse Denise Herrmann had aan kunnen sluiten, ware het niet dat ze haar vierde misser liet noteren.

Even leek Yurlova de jacht op Wierer nog te kunnen openen, maar de Italiaanse hield stand in de slotronde en pakte het goud, vijf seconden voor de Russische. Herrmann was de snelste op de langlaufski's en kon haar vier missers zo alsnog omzetten in WK-brons.

Verstappen blij na GP: "Goede start van het seizoen"

Max Verstappen is zeer tevreden met zijn derde plaats bij de Grand Prix van Australië. De Nederlander die vanaf de vierde startplek vertrok passeerde halverwege de wedstrijd Sebastian Vettel en met een goede race stelde hij zijn eerste podiumplek van het seizoen veilig.

"Ik moest Vettel inhalen om op het podium te eindigen, wat hier niet makkelijk is. Ik was blij om die inhaalactie te kunnen maken en ook druk uit te kunnen oefenen op Hamilton voor de tweede plaats. Daar ben ik erg tevreden mee", zo blikte de Red Bull-coureur terug op Verstappen.nl.

"De auto voelde redelijk goed aan, vooral op de gele, medium banden. Op de zachte, rode band kon je heel moeilijk volgen. Zodra je dicht bij iemand kwam, werden ze veel te warm. Daarom moest ik afstand houden. Zodra ik op de medium banden reed, voelde de auto erg goed. Ik had een goede balans en reed rustig naar Sebastian toe, zonder de banden te slopen. Toen ik de kans kreeg om hem in te halen, ging ik ervoor en dat pakte goed uit", aldus Verstappen.

Aan het einde van de wedstrijd schoot de Nederlander nog even van de baan, maar dat bleef gelukkig zonder gevolgen. "Het was ongelukkig. Ik was wat dingen op het stuur aan het veranderen en toen remde ik te laat en blokkeerde ik. Uiteindelijk had ik Hamilton toch niet voorbij gekund. Hij had meer snelheid dan Sebastian. We waren wel iets sneller, maar je kan gewoon niet inhalen."

Verstappen was na de race wederom lovend over zijn team en de samenwerking met Honda. "Om het seizoen op het podium te beginnen en de Mercedes voor mij uit te kunnen dagen is een erg goede start voor ons. Bedankt aan het team, na de lastige vrijdag die we hadden. Ook grote dank aan Honda. De samenwerking is sinds het begin al geweldig geweest, daar geniet ik van. Het is hun eerste podium sinds 2008 en de eerste in het V6-tijdperk, dus ik ben heel blij voor hun."

Verstappen blij na GP: "Goede start van het seizoen" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen blij na GP: "Goede start van het seizoen" (Pro Shots / Action Images)

NHL: Senators walsen over Maple Leafs in Battle of Ontario

De ijshockeyers van de Ottawa Senators hebben in de NHL thuis een belangrijke zege geboekt. De ploeg is weliswaar al uitgeschakeld in de strijd om de play-offs, de Battle of Ontario tegen de Toronto Maple Leafs moet toch wel gewonnen worden.

Cody Ceci zette de ploeg na ruim zes minuten op 1-0, Brian Gibbons tekende in de tweede periode voor 2-0. Morgan Rielly bracht de Maple Leafs weer in de strijd, maar twee goals van Magnus Pääjärvi deden de deur in de tweede periode al voorzichtig dicht.

John Tavares bezorgde Toronto weer wat hoop, maar Anthony Duclair en Oscar Lindberg boorden dat de grond in en de Senators wonnen met 6-2.

Uitslagen NHL zaterdag
Detroit Red Wings - New York Islanders 2-1
Pittsburgh Penguins - St. Louis Blues 1-5
Los Angeles Kings - Florida Panthers 3-4
Boston Bruins - Columbus Blue Jackets 2-1 OT
Carolina Hurricanes - Buffalo Sabres 4-2
Montreal Canadiens - Chicago Blackhawks 0-2
Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs 6-2
Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 6-3
Winnipeg Jets - Calgary Flames 2-1
Minnesota Wild - New York Rangers 5-2
Arizona Coyotes - Edmonton Oilers 2-3 OT
San Jose Sharks - Nashville Predators 2-4

Senators - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Nieuw-Zeelandse tiener stunt bij World Cup-finale alpineskiŽn, Shiffrin wint

In Grandvalira Soldeu - El Tarter in Andorra is zondag het World Cup-seizoen voor de alpineskiesters afgesloten. Er werd nog een reuzenslalom afgewerkt en daarmee hebben de dames nu vakantie.

Na de eerste run ging Mikaela Shiffrin weer eens aan de leiding, niet bepaald verrassend. Dat was de tweede plek op 0,59 seconden ook niet voor de Duitse Viktoria Rebensburg, maar achter haar was het een heel ander verhaal: 17 jaren jong, wereldkampioene junioren door drie jaar oudere dames te verslaan en afkomstig uit Nieuw-Zeeland, Alice Robinson is een ongekend talent. Op 0,84 seconden pakte het wonderkind de derde stek, voor Petra Vlhova uit Slowakije.

Vlhova zette in de tweede run een scherpe tijd neer, maar Robinson wilde daar helemaal niks van weten, ging naar beneden alsof ze wist dat ze op het podium thuis hoorde en dook onder Vlhova's tijd door. Rebensburg maakte een fout en viel buiten het podium, waarna Shiffrin nog flinke moeite moest doen om de Nieuw-Zeelandse sensatie van het lijf te houden, wat haar met 0,30 seconden lukte.

Shiffrin verzekerde zich zo voor het eerst van de World Cup-titel op de reuzenslalom, nadat ze ook de kristallen bokaal op de slalom, super-G en in het algemeen klassement won. Robinson pakte Nieuw-Zeeland's eerste podiumplek sinds de succesvolle geboren Oostenrijkse Claudia Riegler in 2002. Annelise Coberger was in 1993 de laatste in Nieuw-Zeeland opgegroeide skiër op een World Cup-podium en - tot zondag - ook de enige.

FOK! sportfoto-onderschrift week 11

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Van de Beek probeert brommer van Tagliafico."

De opgave van deze week:

Wat is er met Qishi Li gaande tijdens de World Cup finales in Salt Lake City? (Pro Shots / Erik Pasman)
Wat is er met Qishi Li gaande tijdens de World Cup finales in Salt Lake City? (Pro Shots / Erik Pasman)

16 doden bij aanval op militaire basis Mali

Gewapende mannen hebben op een militaire basis in de regio Mopti in Mali zeker zestien militairen gedood. Ook zijn er meerdere voertuigen vernield zo meldt het AD. 

Volgens een ooggetuige schoot een man met een automatisch wapen willekeurig om zich heen. De basis is gelegerd in het dorp Dioura, niet ver van de stad Kareri. 

Er heerst al enige tijd een gespannen sfeer in Mali. Het land word wordt geteisterd door onderlinge conflicten tussen circa twintig etnische groeperingen, waarvan sommige met terroristische organisaties verbonden zijn aldus bronnen uit de regio. 

Nijmegen organiseert EuroGames 2022

Nijmegen mag de EuroGames 2022 organiseren. De Nijmeegse kandidatuur kreeg zondag 17 maart in Boedapest voldoende stemmen om de EuroGames 2022 definitief naar Nijmegen te halen. De EuroGames is een groot sportevenement voor iedereen en specifiek voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, interseksuelen en transgenders.

Afgelopen weekend presenteerde de Initiatiefgroep EuroGames 2022 Nijmegen haar plannen op de jaarvergadering van de European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF). De Nijmeegse ideeën waren eerder uitgewerkt in een bidbook. Bij de stemming kreeg Nijmegen het groene licht van de leden van de EGLSF.

De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland steunen het initiatief. Zij vinden de EuroGames een goede gelegenheid om Gelderland en Nijmegen als regenboogprovincie en -stad te promoten en om het inclusief sporten (sporten voor iedereen) te promoten. Gezamenlijk stellen zij 221.000 euro beschikbaar om het evenement mogelijk te maken.

Grete Visser (wethouder Nijmegen) geeft als reactie op het positieve nieuws: “Fantastisch nieuws dat Nijmegen de EuroGames 2022 mag organiseren. Sociale inclusie in de sport is belangrijk in deze regenboogstad. Met de EuroGames kunnen we dit in laten zien.”

Tijdens de EuroGames op 28, 29 en 30 juli 2022 kunnen sporters deelnemen aan verschillende sporten: zwemmen, voetbal, volleybal, hockey, badminton, atletiek (hardlopen), tennis, bridge en jeu des boules. De initiatiefgroep onderzoekt de mogelijkheden om meer sporten toe te voegen aan het programma. Naast de sportwedstrijden kennen de EuroGames een openings- en sluitingsceremonie. Nijmegen rekent op minimaal 1500 deelnemers. In een eerder verricht haalbaarheidsonderzoek is er veel enthousiasme bij Nijmeegse sportverenigingen en vrijwilligers om mee te werken aan het driedaagse evenement.

Nijmegen kiest bij de EuroGames voor de slogan ‘Love to move’, want “sporten verbindt en sport is voor iedereen", aldus de Initiatiefgroep EuroGames 2022 Nijmegen. Daarom kan iedereen deelnemen aan de EuroGames, als sporter of als toeschouwer.

De EuroGames is een jaarlijks evenement dat elk jaar in een andere stad in Europa wordt gehouden. De eerstvolgende edities zijn in Rome (2019), Düsseldorf (2020) en Malmö/Kopenhagen (2021). Daarna is Nijmegen aan de beurt om ongeveer 1500 sporters te ontvangen.

Nijmegen organiseert EuroGames 2022 (Foto: EuroGames)
Nijmegen organiseert EuroGames 2022 (Foto: EuroGames)

Zonderland wint goud bij wereldbeker in Baku

Epke Zonderland heeft bij de wereldbekerwedstrijd van Baku het goud gewonnen op het onderdeel rekstok. Met 14,633 punten bleef hij Tin Srbic, de wereldkampioen van 2017, net voor. De Kroaat kwam tot een score van 14,600. De Zwitser Oliver Hegi legde beslag op de derde plaats met 14,366.

Zonderland turnde in de finale twee keer een combinatie van vluchtelementen. Hij begon met de Cassina-Kovacs en later in zijn oefening maakte hij de combinatie Kolman gevolgd door de Gaylord 2.

Hidetaki Miyachi was het beste in de kwalificatie, maar de Japanse turner viel in de finale en werd zesde. De Japanner had vorige maand nog op de wereldbeker in Melbourne gewonnen. Zonderland werd daar toen tweede. In november won de Fries wel het goud in het Duitse Cottbus.

Zonderland was in Baku de enige Nederland die een finale wist te behalen.

Politie houdt serie-overvaller Eindhoven aan

De politie heeft zaterdagavond een 51-jarige man uit Eindhoven aangehouden. Hij wordt verdacht van een recente reeks overvallen in Eindhoven.

Met man en macht probeert de politie de golf van overvallen in Eindhoven te stoppen. Een speciaal team is daarmee belast, vanaf vorige week zijn extra agenten en rechercheurs vrijgemaakt. Ook de gemeente zette extra mensen in om gezamenlijk de overvaller te stoppen. Na een overval gisteravond op een casino in Oss kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Het signalement van de man die het casino overviel, leek erg op dat van de Eindhovense serieovervaller. Door het snel bij elkaar brengen van informatie zoals camerabeelden, maar ook door slim speurwerk leidde het spoor naar de Eindhovenaar.

Lees ook: Politie zoekt serie-overvaller Eindhoven

Hij is zaterdagavond rond 22.30 uur in Eindhoven gearresteerd. Een zoeking in zijn woning afgelopen nacht leverde dusdanig veel bewijsmateriaal op dat de recherche ervan overtuigd is dat dit de man is die verantwoordelijk is voor de reeks overvallen sinds begin februari. De man is ingesloten op het bureau en wordt verhoord. Later deze week volgt zijn voorgeleiding.

Recherchechef Danny Frijters is zeer tevreden met dit resultaat. “We hebben de afgelopen tijd veel geïnvesteerd om een einde te maken aan deze zeer ergerlijke overvallen. Dat betaalt zich dus nu gelukkig uit. Een groot compliment aan iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd, ook bij onze partners. Het betekent echter niet dat we er al zijn, want het gevaar van nieuwe overvallen ligt natuurlijk altijd op de loer. Daarnaast hebben we nog een aantal overvallen die we nog niet hebben opgelost. We gaan ervanuit dat daarvoor andere personen verantwoordelijk zijn, maar ook die willen we natuurlijk oppakken.”

Burgemeester John Jorritsma hoopt dat de rust in de stad zal weerkeren. “Ik ben ongelofelijk blij dat met deze vereende inspanningen een hoop onrust uit de stad lijkt weggenomen. Complimenten aan de inzet van tientallen politie- en gemeenteambtenaren voor hun extra inzet. We blijven alert!”

2 doden en 2 zwaargewonden bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval in Hooghalen (Drenthe) zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee doden gevallen. Twee anderen raakten zwaargewond. 

Door onbekende oorzaak raakte de auto van de weg en klapte tegen een boom. Door de klap kwamen een 20-jarige man uit Westerbork en een 25-jarige man uit Smilde om het leven. Een 20-jarige man en een 16-jarige knul, beiden afkomstig uit Westerbork, overleefden de crash maar raakten wel zwaargewond. 

Verdachte moord maffiabaas New York opgepakt

De politie in New York zegt een verdachte aangehouden te hebben in verband met de moord op maffiabaas Frank Cali. De verdachte, de 24-jarige Anthony Comello, zal worden aangeklaagd voor de mogelijke huurmoord op de baas van de Gambino misdaadfamilie.

Comello zit op dit moment in een huis van bewaring in het nabijgelegen New Jersey in afwachting van uitlevering naar Staten Island, waar de moord woensdag 13 maart plaatsvond. Het hoofd van de politie Dermot Shea wist te melden dat er nog vele vragen onbeantwoord zijn, waaronder een duidelijk motief, maar het onderzoek zit nog in beginnende fase.

Lees ook: Moord maffiabaas New York gefilmd

De 53-jarige Cali werd woensdag van dichtbij doodgeschoten, nadat een man tegen de auto van de maffiabaas was aangereden en hij de schade kwam opnemen. De moord is op video vastgelegd met de beveiligingscamera's die aan het huis van de Don hingen. De familie wilde die beelden niet aan de politie overhandigen, maar een gerechtelijk bevel dwong hen daar uiteindelijk toe.

De auto van de moordenaar is inmiddels gevonden, het moordwapen nog niet. De verdachte is een bekende van de politie, maar is alleen door kleine vergrijpen in aanraking gekomen met de politie.

Inbreker opgepakt voor hij kon toeslaan

Een oplettende wijkagent in Tilburg heeft afgelopen nacht wellicht voorkomen dat een veelpleger een inbraak kon plegen. Omstreeks 03:15 uur zagen twee surveillerende agenten op de Reitse Hoevenstraat een man op een fiets met een rugzak en een boodschappentas met spullen. De wijkagent herkende de man als zijnde een bekende inbreker, en de man ging er op zijn beurt bij het zien van de agenten vandoor. 

Na een korte achtervolging, waarbij de man de boodschappentas weggooide, konden de agenten de 35-jarige Tilburger aanhouden. In zijn rugzak bleken inbrekerswerktuigen te zitten. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Tilburg is het verboden om met dergelijke spullen rond te sjouwen in de stad. Toen er in de boodschappentas ook nog een flink mes bleek te zitten en de man bij navraag ook nog gezocht bleek te worden voor een eerdere inbraak of diefstal werd de recidivist overgebracht naar het politiebureau. 

Inbreker opgepakt voor hij kon toeslaan (Foto ter illustratie: Pixabay)
Inbreker opgepakt voor hij kon toeslaan (Foto ter illustratie: Pixabay)

Boksster Taylor domineert, pakt derde wereldtitel en opent jacht op Persoon

Boksster Katie Taylor heeft in het Liacouras Center in Philadelphia laten zien absoluut 's werelds beste vrouw te zien in de lichtgewichtklasse (-61,2kg). De 32-jarige Ierse versloeg de vier jaar oudere Braziliaanse Rose Volante met ogenschijnlijk speels gemak en heeft nu drie van de vier wereldtitels in handen. Het hele gevecht is hier te zien.

Volante (14-0) verdedigde voor de derde keer haar WBO-wereldtitel, Taylor (12-0) stelde haar WBA-titel voor de zesde en haar IBF-titel voor de vierde keer in de waagschaal. Spannend werd het eigenlijk geen moment: Taylor sloeg Queen Rose ronde na ronde de hele ring door, tot de scheidsrechter er na een paar harde klappen op Volante's neus een einde aan maakte in de negende ronde. Taylor's volgende doel is duidelijk: de Belgische Delfine Persoon heeft de WBC-titel al bijna vijf jaar lang in haar bezit en daar zou de Ierse graag verandering in brengen.

De 28-jarige American Idol Tevin Farmer (28-4) verdedigde in Philly voor de derde keer zijn IBF-wereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg), met de Ier Jono King Kong Carroll (16-0) als tegenstander. De ongeslagen Carroll vocht in zijn eerste wereldtitelgevecht, maar Farmer had twaalf ronden lang de overhand en kreeg van alle juryleden de winst toegewezen.

Zes uit zes voor Bautista in World Superbikes, Van der Mark weer 4e

Echt spannend is het niet: in het World Superbikes-kampioenschap zitten er inmiddels zes races op en Alvaro Bautista heeft ze alle zes gewonnen. De Spaanse Ducati-coureur debuteert dit seizoen, na vele jaren in de GP's, en is oppermachtig, ook op het Chang International Circuit in Thailand.

De start leverde weer hetzelfde riedeltje op: Bautista pakte vanaf pole de leiding, voor wereldkampioen Jonathan Rea. De Yamaha's van Alex Lowes en Michael van der Mark knokten om plek drie, maar de Nederlander werd van achteren aangevallen en gepasseerd door Leon Haslam, met de Ducati's van Marco Melandri en Chaz Davies daar weer achter.

Aanvankelijk sloeg Van der Mark een aanval af, maar een bocht later kwamen beide Ducati's er ineens voorbij, waarna ook Sandro Cortese zich opvallend makkelijk voorbij de Nederlander reed. Toch vocht hij zich weer terug en het duurde niet lang voor hij ook de strijd met de Ducati's van Melandri en Davies weer aan kon gaan.

Melandri en Haslam moesten er in één klap aan geloven bij Van der Mark, die zo de vierde plek weer in handen pakte, met wel een grote achterstand op Bautista, Rea en Lowes. Voorin gebeurde verder niet veel: Bautista won met enorme overmacht, ver voor de opnieuw verslagen Rea. Lowes werd derde, Van der Mark hield Haslam op gepaste afstand van zijn teamgenoot net achter zich, waardoor de gehele top-4 voor de derde keer dit weekeinde hetzelfde was.

Zwartrijder bedreigt conducteur met de dood

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie een agressieve treinreiziger opgepakt in Bergen op Zoom. De man werd rond middernacht betrapt op zwartrijden, en toen hij daarop werd aangesproken door een conducteur bleek dat hij ook geen legitimatie op zak had. 

Zodra de conducteur de man mededeelde dat hij de politie in kennis had gesteld vond de 48-jarige man het nodig om de conducteur met de dood te bedreigen. De toegesnelde agenten hebben de man meegenomen voor verhoor naar het bureau. De conducteur heeft aangifte gedaan. 

NBA: Warriors gaan titel verdedigen in play-offs

De basketballers van de Golden State Warriors hebben zich voor de zevende keer op rij geplaatst voor de play-offs in de NBA. Dat is een evenaring van het teamrecord: de Philadelphia Warriors haalden de play-offs in 1946 tot en met 1952.

Op bezoek bij de Oklahoma City Thunders sloegen de Warriors al snel een flink gat. De regerend kampioenen maakten het verder eigenlijk ook geen moment spannend meer en wonnen met 88-110, onder meer dankzij 33 punten van Stephen Curry.

Ook de Milwaukee Bucks en Toronto Raptors hebben zich al geplaatst voor de play-offs. Wie zich geplaatst heeft, wie al uitgeschakeld is en wat de kansen zijn is hier te volgen.

Uitslagen NBA zaterdag
Boston Celtics - Atlanta Hawks 129-120
New Orleans Pelicans - Phoenix Suns 136-138 OT
Washington Wizards - Memphis Grizzlies 135-128
Dallas Mavericks - Cleveland Cavaliers 121-116
Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors 88-110
San Antonio Spurs - Portland Trail Blazers 108-103
Denver Nuggets - Indiana Pacers 102-100
Utah Jazz - Brooklyn Nets 114-98

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Hardleerse Tilburger heeft lak aan 'Glaasje op, laat je rijden'

Een scooterrijder is zondagmorgen twee keer achter elkaar betrapt op rijden onder invloed. Dat ondanks het feit dat de politie hem nog gewaarschuwd had.

Op zondag 17 maart 2019 om ongeveer 1.40 uur zag een medewerker van de gemeente Tilburg belast met cameratoezicht in de binnenstad dat een dronken man op een scooter stapte en wilde wegrijden. Omdat dit voor de man zelf maar ook voor anderen een gevaarlijke situatie is gaf hij het door aan surveillerende agenten. Voordat de man kon gaan rijden spraken de agenten hem aan. Ze waarschuwden hem om niet te gaan rijden en op een andere manier naar huis te gaan.

Hij stapte achterop de fiets bij vrienden en reed zo weg. Korte tijd daarna zag de medewerker van de gemeente dat de man toch op zijn scooter stapte en wegreed. De agenten hadden dit al aan zien komen want een motorrijder stond om de hoek. Na een korte achtervolging verloor de scooterrijder de macht over het stuur en kwam ten val.

De 28-jarige Tilburger moest mee naar het bureau voor een ademanalyse. Hij bleek vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol genuttigd te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal. Na de administratieve afhandeling werd hij vrijgelaten. De man liep direct door naar zijn scooter, stapte op en reed weg. En weer was er een motorrijder in de buurt die hem tot stoppen dwong.

Hij is weer mee gegaan naar het bureau en uit de ademanalyse bleek dat hij nog vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn adem had. Ook nu kreeg hij daar een proces-verbaal voor en wat er deze keer bij kwam is het rijden met een ingevorderd rijbewijs. De officier van justitie gaat beslissen hoe hij deze hardleerse scooterrijder gaat aanpakken.

Hardleerse Tilburger heeft lak aan 'Glaasje op, laat je rijden' (Foto ter illustratie: Pixabay)
Hardleerse Tilburger heeft lak aan 'Glaasje op, laat je rijden' (Foto ter illustratie: Pixabay)

Darter Chisnall boekt tweede zege in 2019; drie Nederlanders in kwartfinale

Dave Chisnall heeft al zijn tweede titel van 2019 te pakken. Er kwam het nodige fortuin aan te pas in de finale tegen Daryl Gurney. Chizzy won uiteindelijk de finale van Players Championship 7 met 8-6. Drie Nederlanders haalden in Wigan de kwartfinale.

Chisnall won op weg naar de finale van Davy Van Baelen (6-1), Ritchie Edhouse (6-2), Stephen Bunting (6-3), Rob Cross (6-3), Vincent van der Voort (6-3) en Mark McGeeney (7-2). Voor McGeeney was het zijn eerste halve finale na zijn overstap naar de PDC. In de finale wachtte Gurney, die afrekende met Gerwyn Price in de halve finale. Superchin had lang het voortouw en kwam op 5-3. Chisnall brak terug met een elfdarter en het liep naar 6-6. Gurney kreeg liefst zeven pijlen om op matchpoint te komen. Die liet hij allemaal liggen en Chisnall stapte in voor de 8-6-zege.

De Nederlanders deden het aardig. Ron Meulenkamp haalde de kwartfinale en miste daarin vier matchdarts tegen Mark McGeeney. Vincent van der Voort haalde zijn eerste kwartfinale in anderhalf jaar tijd door onder meer de terugkeer van Gary Anderson te verpesten. Jermaine Wattimena kwam ook tot de laatste acht. Jeffrey de Zwaan haalde de laatste zestien, Dirk van Duijvenbode, Jelle Klaasen, Mario Robbe en Yordi Meeuwisse kwamen allemaal tot de derde ronde. Michael van Gerwen meldde zich af voor het weekend, terwijl Raymond van Barneveld al in de tweede ronde verloor van Price. 

Players Championship 7
Last 16
Ron Meulenkamp 6-4 Ross Smith
Mark McGeeney 6-3 Chris Dobey
Dave Chisnall 6-3 Rob Cross
Vincent van der Voort 6-3 Josh Payne
Gerwyn Price 6-0 Ricky Evans
Ryan Searle 6-4 Krzysztof Ratajski
Daryl Gurney 6-2 Keegan Brown
Jermaine Wattimena 6-2 Jeffrey de Zwaan

Kwartfinale
Mark McGeeney 6-5 Ron Meulenkamp
Dave Chisnall 6-3 Vincent van der Voort
Gerwyn Price 6-4 Ryan Searle
Daryl Gurney 6-5 Jermaine Wattimena

Halve finales
Dave Chisnall 7-2 Mark McGeeney
Daryl Gurney 7-2 Gerwyn Price

Finale
Dave Chisnall 8-6 Daryl Gurney

19-jarige dood aangetroffen op bouwplaats

Op een bouwplaats aan de Ridderspoorweg in Amsterdam Noord is gisteravond een 19-jarige man overleden. De man, die op de bouwplaats aan het werk was, raakte bedolven onder betonblokken. De man werd rond 23.00 uur gevonden, zo meldt AT5. Vrienden van de man sloegen alarm toen hij niet reageerde in een groepschat op Whatsapp.

Volgens een getuige stond op het terrein al enige uren een shovel met knipperlichten aan op dezelfde locatie. Toen men poolshoogte ging nemen werd het slachtoffer gevonden. Hulp mocht echter niet meer baten. De politie heeft de bouwplaats afgezet voor sporenonderzoek. De arbeidsinspectie doet verder onderzoek.

FOK! Wat een weer: nog even wisselvallig

Hallo!

En dat was wéér een waaidag gisteren. Er kwamen flinke rukwinden voor en ook de reguliere wind blies weer hoog van de toren. Het was verder overwegend bewolkt, maar op de meeste plaatsen droog. Slechts op een enkele plek scheen de zon eventjes. Het was hierbij een graad of 10.

Vannacht trok er een storing over en viel er weer enige tijd regen. Aan het einde van de nacht trok  de regen naar Duitsland toe weg, en klaarde het geleidelijk aan op. 

Vandaag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken. Daarbij vallen er een aantal buien met kans op hagel en onweer. De meeste buien verwacht ik in het binnenland, terwijl we de meeste zon langs de kust vinden. De wind zwakt eindelijk een beetje af en is morgen meest matig tot krachtig. Met een graad of 8 is het vrij fris.

Op maandag valt er ook nog een enkele bui, maar dat is dan de laatste. Vanaf dinsdag is het weer langere tijd droog met meer zon en geleidelijk aan ook wat hogere temperaturen.

Fijn weekend!  

Zilvermeeuw (Foto: DJMO)
Een Zilvermeeuw op wacht. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bautista wint superpolerace World Superbikes, Van der Mark 4e

Motorcoureur Alvaro Bautista blijft onklopbaar in de World Superbikes. De Spaanse veteraan, debutant in de klasse, was op het Chang International Circuit zondagochtend de beste tijdens de dit seizoen nieuwe superpolerace, een derde race in de World Superbikes-weekeindes.

Bautista vertrok wederom van poleposition en moest de leiding in bocht één even afstaan aan Jonathan Rea, maar de Spanjaard verschalkte de wereldkampioen een paar meter later weer. Alex Lowes, Marco Melandri en Leon Haslam volgden, terwijl Michael van der Mark vanaf plek tien al naar de zesde plek op kwam zetten.

De Rotterdammer duelleerde met Melandri om de vijfde plek, waarna hij zijn pijlen op Haslam kon richten. Ook die nam hij snel te grazen en dus stuurde Van der Mark zijn Yamaha naar de vierde plek, al wel op enige achterstand ten opzichte van teamgenoot Lowes.

Met nog vier ronden te gaan werd de rode vlag gezwaaid na een crash tussen Leon Camier en lokale held Thitipong Warokorn. De race was daarmee voorbij en Bautista pakte zijn vijfde zege in vijf races, voor Rea en Lowes, met Van der Mark op de vierde plek. De uitslag van de superpolerace is tevens de startgrid voor race twee, die om 10.00 uur van start gaat.

F1: Uitslag Grand Prix van AustraliŽ

Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Australië op zijn naam geschreven. De Fin greep de leiding voor Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton en pakte bovendien als eerste het punt voor de snelste ronde mee. Max Verstappen reed een prima race en eindigde op de derde plaats.

Regerend wereldkampioen Hamilton startte vanaf poleposition, maar Bottas kende de betere start en dook als eerste de eerste bocht in. Sebastian Vettel sloot aan op plek drie, voor Max Verstappen. Charles Leclerc probeerde om buitenom bij Vettel te gaan, maar belandde in het gras waardoor hij achter Verstappen aan moest sluiten.

Slachtoffers waren er ook, want Daniel Ricciardo ging voor eigen publiek al direct na de start deels door het gras en verloor hierbij de voorvleugel van Renault, terwijl Robert Kubica de voorvleugel van zijn Williams stukreed op de Red Bull van Pierre Gasly. Beiden konden met grote achterstand verder. Eerste uitvaller was Carlos Sainz na elf ronden met een rokende McLaren, veroorzaakt door een defecte MGU-K.

Vooraan reed Bottas verrassend makkelijk weg bij Hamilton die al in ronde zestien van 58 stopte. Mercedes ving hierbij Vettel op die een ronde eerder naar binnen was gegaan. Haas haalde Romain Grosjean vanaf plek zeven naar binnen en had net als vorig jaar problemen met het monteren van de banden en viel tien ronden later uit omdat de band linksvoor niet goed gemonteerd bleek te zijn. Op dat moment was Ricciardo er ook niet meer bij.

Bottas wisselde pas in ronde 24 zijn banden en sloot achter de nog niet gestopte Verstappen aan. De Nederlander zorgde er zo voor dat er voor het eerst sinds Canada 2008 weer een Honda-motor aan de leiding van een race reed. Dit duurde niet lang, want Red Bull haalde Verstappen snel binnen die terugviel tot plek vijf, omdat ook Leclerc nog een stop moest maken.

Verstappen drong snel na zijn stop aan bij Vettel en haalde de Duitser buitenom in voor bocht drie na het eerst op het rechte stuk van start/finish al geprobeerd te hebben. Hierna opende de Nederlander de jacht op plek twee van Hamilton, maar slaagde er niet in om de Mercedes in te halen. Opvallender was dat Vettel afhaakte en ver terugviel.

In de slotfase was er een flinke strijd om het bonuspunt dat uiteindelijk naar raceleider Bottas ging. De Fin werd na 58 ronden afgevlagd met bijna 25 seconden op Hamilton en Verstappen die hiermee Honda het eerste podium sinds Groot-Brittannië 2008 gaf. Vettel werd vierde, voor Leclerc en Kevin Magnussen die hiermee Haas een mooie zesde plek bezorgde. Nico Hülkenberg greep na een lang gevecht de zevende plaats, voor Kimi Räikkönen, Lance Stroll en Daniil Kvyat. Pierre Gasly eindigde in de Red Bull net buiten de punten.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 V. Bottas Mercedes 1:25:27.325
2 L. Hamilton Mercedes +20.886
3 M. Verstappen Red Bull +22.520
4 S. Vettel Ferrari +57.109
5 C. Leclerc Ferrari +58.230
6 K. Magnussen Haas +1:27.156
7 N. Hulkenberg Renault +1 ronde
8 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
9 L. Stroll Racing Point +1 ronde
10 D. Kvyat Toro Rosso +1 ronde
11 P. Gasly Red Bull +1 ronde
12 L. Norris McLaren +1 ronde
13 S. Pérez Racing Point +1 ronde
14 A. Albon Toro Rosso +1 ronde
15 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
16 G. Russell Williams +2 ronden
17 R. Kubica Williams +3 ronden
18 R. Grosjean Haas +29 ronden
19 D. Ricciardo Renault +30 ronden
20 C. Sainz McLaren +49 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Valtteri Bottas Mercedes 26
2 Lewis Hamilton Mercedes 18
3 Max Verstappen Red Bull 15
4 Sebastian Vettel Ferrari 12
5 Charles Leclerc Ferrari 10
6 Kevin Magnussen Haas 8
7 Nico Hülkenberg Renault 6
8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 4
9 Lance Stroll Racing Point 2
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 1
11 Pierre Gasly Red Bull 0
12 Lando Norris McLaren 0
13 Sergio Perez Racing Point 0
14 Alex Albon Toro Rosso 0
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
16 George Russell Williams 0
17 Robert Kubica Williams 0
18 Romain Grosjean Haas 0
19 Daniel Ricciardo Renault 0
20 Carlos Sainz Jr. McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 44
2 Ferrari 22
3 Red Bull 15
4 Haas 8
5 Renault 6
6 Alfa Romeo 4
7 Racing Point 2
8 Toro Rosso 1
9 McLaren 0
10 Williams 0

Vrouw bespuugt Wegenwacht

Een wegenwachtmedewerker is in de nacht van donderdag op vrijdag in het Noord Hollandse Koog aan de Zaan getrapt en bespuugd door een vrouw in nood. De medewerker kon de auto van de vrouw niet ter plekke maken en bood aan om de auto weg te laten slepen. De vrouw was hier niet van gediend en begon te tieren.

De ANWB-medewerker voelde zich zo bedreigd en mishandeld dat hij zich genoodzaakt zag de politie te bellen. Die ondernamen direct actie en hielden de vrouw aan met de boodschap dat de wegenwachtmedewerker aangifte tegen haar zou doen. De vrouw ging toen helemaal uit haar dak, trok de veelvuldig uitgedeelde racismekaart en schold de agenten luidkeels uit voor 'racisten'. 

Dat laatste kwam haar op nóg een aangifte te staan aangezien een ambtenaar in functie beledigen niet gewaardeerd wordt. De 45-jarige vrouw uit Wormerveer mocht een nachtje in de cel in Zaandijk overnachten.

UFC: Millenium Dome blijft doodstil

Wat een feestelijke avond had moeten worden eindigde in een domper voor de Engelse MMA-fans. Voor het thuispubliek werd het Britse talent Darren Till in de tweede ronde zwaar knockout geslagen door tegenstander Jorge Masvidal.

Het was zaterdagavond eigenlijk drievoudig feest voor de Londenaren: ten eerste was het St. Patrick's Day en dat betekent nóg meer reden om nóg meer te zuipen, ten tweede kwam de UFC op bezoek en als grote verrassing van de avond werd Brits MMA-veteraan en voormalig UFC-kampioen Michael Bisping toegelaten tot de UFC Hall of Fame.

Een avond vol Britse talenten in de octagon met wisselend succes. Erg zuur was het voor Danny Roberts die in zijn gevecht met Claudio Silva in een zeer pijnlijke armklem terecht kwam, het daarom uitschreeuwde van de pijn waardoor de scheidsrechter besloot de partij te stoppen en Silva de overwinning te gunnen.

Roberts wilde echter niet opgeven, maar kon niets anders dan het uitschreeuwen van de pijn. Huilend stond hij na afloop in de octagon, op zoek naar woorden om zijn schaamte te verbergen. "Ik kom hier om te vechten en zal nooit, maar dan ook nooit zomaar opgeven, hoeveel pijn ik ook heb." Hopelijk krijgt hij de volgende keer een mooie tegenstander als goedmakertje, want dit was zuur.

Darren Till vs Jorge Masvidal
Till, het 24-jarige goedgebekte goudhaantje uit Liverpool, ooit een heerlijke pot uitgevochten tijdens UFC Rotterdam en daarna is zijn naam als een raket omhoog geschoten. Zijn enige verlies liep hij op in een titelgevecht tegen toenmalig weltergewichtskampioen Tyron Woodley, verder was Till in achttien gevechten oppermachtig en staat het jonge talent niet voor niets nummer drie op de ranglijst.

Niet veel vechters durven het op te nemen tegen Till in Londen. Masvidal is echter voor niemand bang en komt altijd, maar echt altijd, om te knokken. Als dikke vette underdog betrad hij de octagon en al snel nam de agressieve Till het initiatief over van de veteraan. Een harde linkerstoot deed de Amerikaan op het canvas belanden en Till sprong op Masvidal om het af te maken.

Gamebread wist zich onder de stotenslagen te ontworstelen en hij kon weer redelijk onbeschadigd opstaan. Till bleef het tempo van de partij dicteren, alhoewel Masvidal af en toe venijnig met zijn rechtervuist Till wist te raken.

De tweede ronde begon zoals de eerste was geëindigd met een dominerende Till die Masvidal al gauw richting het hekwerk wist te drijven. Masvidal wist soms keihard te counteren en één van die counters werd de ondergang van Till. Een verrassende linkerhoek raakte Till vol op het gelaat en de man uit Liverpool voelde waarschijnlijk niet eens meer dat hij languit acherover op het canvas viel. Een prachtige onverwachte overwinning voor de 34-jarige Masvidal, die zichzelf enigszins overmoedig tot kampioenskandidaat bombardeerde.

Volledige uitslag UFC Fight Night 147 en daarna nog wat hoogtepunten
Jorge Masvidal verslaat Darren Till door KO (stoten, ronde 2)

Leon Edwards verslaat Gunnar Nelson na jurybesluit (28-29, 29-27, 29-28)
Dominick Reyes verslaat Volkan Oezdemir na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Nathaniel Wood verslaat Jose Quinonez na opgave (rear-naked choke, ronde 2
Claudio Silva verslaat Danny Roberts na opgave (armklem, ronde 3)
Jack Marshman verslaat John Phillips na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Arnold Allen verslaat Jordan Rinaldi na jurybesluit (30-26, 30-27, 29-28)
Marc Diakiese verslaat Joseph Duffy na jurybesluit (30-27 x 3)
Saparbeg Safarov verslaat Nicolae Negumereanu na jurybesluit (29-26 x2, 29-27)
Dan Ige verslaat Danny Henry na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
Molly McCann verslaat Priscila Cachoeira na jurybesluit (29-28 x 3)
Mike Grundy verslaat Nad Narimani door TKO (stoten, ronde 2)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.